Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Χαμηλή η απορρόφηση στα Σχέδια, νέες υποσχέσεις Γεωργαντά για ένταξη επιλαχόντων

23/03/2022 12:14 μμ
Σύμφωνα με όσα είπε ο αρμόδιος υπουργός στην επιτροπή των επιλαχόντων που τον επισκέφτηκε την Τρίτη 22 Μαρτίου 2022.

Σύμφωνα με όσα είπε ο αρμόδιος υπουργός στην επιτροπή των επιλαχόντων που τον επισκέφτηκε την Τρίτη 22 Μαρτίου 2022.

Μια ακόμα συνάντηση με αντιπροσωπεία των επιλαχόντων Ελλάδας πραγματοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, στην Αθήνα. Στην συνάντηση τέθηκε το ζήτημα ένταξης των επιλαχόντων των Σχεδίων Βελτίωσης, ενώ έγινε κουβέντα, όπως μας είπε η εκπρόσωπος των παραγωγών Μαρία Μπότη, για πρώτη φορά και για τεχνικά ζητήματα.

Σύμφωνα με την κα Μπότη ο υπουργός επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να λύσει το ζήτημα, για το οποίο κατά καιρούς έχουν ακουστεί αντίθετες φωνές και μέσα στο ΥπΑΑΤ. Παράλληλα, όπως μας είπε η κα Μπότη, στην σύσκεψη αναφέρθηκε πως λεπτομέρειες περισσότερες, θα υπάρξουν μετά τις 15 Απριλίου, οπότε και λήγει για τις περισσότερες Περιφέρειες της χώρας, η προθεσμία υποβολής εκ μέρους των παραγωγών, του πρώτου αιτήματος πληρωμής (για όσους ήδη εγκρίθηκαν). Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ, η απορρόφηση στα Σχέδια κινείται σε χαμηλά επίπεδα, καθώς έχουν απορροφηθεί μόλις 170 από τα συνολικά διαθέσιμα 314 εκατ. ευρώ. Για την ένταξη των επιλαχόντων απαιτείται ένα ποσό της τάξης των 350 εκατ. ευρώ.

Η ανακοίνωση της αντιπροσωπείας των επιλαχόντων που συναντήθηκε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ως εξής:

Ο Γεωργαντάς άνοιξε τις πόρτες του ΥΠΑΑΤ στο θέμα των επιλαχόντων.

Με βάση τη δήλωση του υπουργού για εξεύρεση λύσης των επιλαχόντων, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την πρόεδρο των επιλαχόντων Ελλάδας Μαρία Μπότη, ώστε να τεθούν αμφίπλευρα όλα τα ζητήματα.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο κ. Ν. Μανέτας, προϊστάμενος ΕΥΔ ΠΑΑ και κ. Μ. Δημάκου, γεωπόνος-τεχνική σύμβουλος.

Για πρώτη φορά συζητήθηκε συγκεκριμένος σχεδιασμός για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

Ο Υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα αξιοποιήσει το 100% των αδιάθετων κονδυλίων, που θα προκύψουν μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής του Α' αιτήματος πληρωμής των ήδη εγκριθέντων (στις περισσότερες περιφέρειες η λήξη είναι 15/04/22).

Υπογράμμισε ότι δεν θα δώσει άλλη παράταση, ώστε να ανοίξει το δρόμο των επιλαχόντων πιο γρήγορα.

Η πρόεδρος ζήτησε την εξεύρεση επιπλέον πόρων και τρόπων όπως: Αδιάθετα κονδύλια ΠΑΑ, γέφυρα ή συμπερίληψη στο Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να διασφαλιστεί η ένταξη όλων των επιλαχόντων στο πρόγραμμα 4.1.

Αξιοσημείωτο είναι πως όλα όσα είπαμε συζητήθηκαν αναλυτικά και για αρκετή ώρα!!!

Σχετικά άρθρα
26/03/2024 03:50 μμ

Από αύριο Τετάρτη ξεκινάνε οι ενστάσεις από τους παραγωγούς για την παράταση της 1ης πρόσκλησης του ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ, όπως ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην με αριθμ. 4197/20.04.2017 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1522/Β’/4.5.2017) «Καθορισμός πλαισίου εφαρμογής της Δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2020», όπως τροποποιημένη κάθε φορά ισχύει, μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ελέγχων, πραγματοποιήθηκε η καταβολή της ενίσχυσης εκκαθάρισης (100%) των αιτούμενων ποσών ενίσχυσης στους ενταγμένους παραγωγούς της παράτασης της 1ης πρόσκλησης έτους αιτήσεων 2022.

Οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στους αναλυτικούς πίνακες με τα στοιχεία του υπολογισμού της πληρωμής τους με τη χρήση των κωδικών τους στην διαδικτυακή εφαρμογή του Μέτρου (εδώ).

Κατά των αποτελεσμάτων της πληρωμής εκκαθάρισης, και σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 17 της ανωτέρω απόφασης, οι παραγωγοί δύναται να υποβάλλουν σχετική ενδικοφανή προσφυγή, αρχής γενομένης από την Τετάρτη (27 Μαρτίου 2024) και εντός πέντε εργασίμων ημερών, δηλαδή έως και την Τρίτη (2 Απριλίου 2024), ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Δράσης με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών.

Με την ενδικοφανή προσφυγή οι παραγωγοί δύνανται να προβούν σε διόρθωση προφανών σφαλμάτων που αφορούν στα παραστατικά συμμόρφωσης ή/και να προβάλουν αντιρρήσεις κατά των ευρημάτων (κωδικών) που έχουν προκύψει κατά την πληρωμή της εκκαθάρισής τους. Παράλληλα, οφείλουν να κινήσουν τις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες για τη διόρθωση των δεδομένων στη/στις μηχανογραφική/ές βάση/εις μέσω της/των οποίας/οποίων πραγματοποιούνται από το Πληροφορικό Σύστημα οι διασταυρωτικοί έλεγχοι. Διευκρινίζεται ότι τα ευρήματα κατά των οποίων υποβάλλεται ενδικοφανής προσφυγή επανεξετάζονται μόνο μηχανογραφικά αντλώντας δεδομένα από τις σχετικές βάσεις. Ως εκ τούτου δεν αποτελεί αντικείμενο ελέγχου από επιτροπή στο πλαίσιο του Μέτρου.

Στο μεταξύ συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (24/3) μεταξύ του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσιου Σταμενίτη, με εκπροσώπους φορέων ροδακινοπαραγωγών από Πέλλα, Ημαθία και Κοζάνη. Συγκεκριμένα στην συνάντηση συμμετείχαν οι παραγωγοί και πρόεδροι των Αγροτικών Συλλόγων Νάουσας, Βελβεντού, Αλμωπίας και Σκύδρας (αντιπρόεδρος κ. Ελληνόπουλος).

Όπως δήλωσε στον Αγροτύπο ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος στον Ενιαίο Σύλλογο Αγροτών Νάουσας, «ο υφυπουργός μας ενημέρωσε ότι αφού ολοκληρωθούν οι ενστάσεις η πληρωμή αναμένεται να γίνει τέλη Απριλίου.

Από την πλευρά μας οι εκπρόσωποι των Συλλόγων ρωτήσαμε τον υφυπουργό πότε θα βγει στον «αέρα» η νέα νέα προκήρυξη του ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ και μας απάντησε ότι αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Επίσης δεσμεύτηκε ο υφυπουργός ότι στη νέα πρόσκληση θα γίνει αναπροσαρμογή της ενίσχυσης, γιατί τα περίπου 40 ευρώ το στρέμμα που δίνει τώρα στη ροδακινοκαλλιέργεια είναι κάτω του κόστους και δεν συμφέρει να ενταχθεί ο παραγωγός στο πρόγραμμα».

Τελευταία νέα
27/03/2024 03:12 μμ

Μπορεί ακόμη να μην έχει γίνει η πληρωμή των παραγωγών για τα Οικολογικά Σχήματα αλλά έχουμε τις αμοιβές που θα πρέπει να δίνουν οι δικαιούχοι στους συμβούλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, οι αμοιβές θα καταβάλλονται από τους δικαιούχους παραγωγούς κάθε έτος μαζί με την αίτηση πληρωμής.

Ουσιαστικά φαίνεται ότι η ΚΑΠ 2023-2027 σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε κερδισμένα να είναι τα γραφεία συμβούλων, ενώ υπάρχει αβεβαιότητα στους παραγωγούς αν θα καταφέρουν να εισπράξουν τις ενισχύσεις από το Οικολογικό Σχήμα που θα επιλέξουν.

Για τα Οικολογικά Σχήματα Π1-31.1, Π1-31.2, Π1-31.3, Π1-31.4, Π1-31.5, Π1-31.7, Π1-31.8, Π1-31.9 και Π1-31.10 η αμοιβή συμβούλου είναι ίση με το 9% του ποσού που θα λάβει ο δικαιούχος παραγωγός για κάθε έτος.

Για το Οικολογικό Σχήμα Π1-31.6 η αμοιβή συμβούλου είναι ίση με το 9% του ποσού (κατά ελάχιστο 50 ευρώ) για κάθε έτος και επιπλέον 20 ευρώ ανά έτος για την χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής, η οποία είναι υποχρεωτική για να τρέξει η παρέμβαση.

Επίσης ο δικαιούχος θα πληρώνει επιπλέον 30 ευρώ ανά έτος αν επιλέξει τη δράση για διαχείριση των υπολειμμάτων ψεκαστικών υγρών σε αροτραίες, κηπευτικά και δενδρώδεις.

Πάντως με την υπογραφή της μεταξύ τους σύμβασης ο δικαιούχος παραγωγός θα δίνει την συγκατάθεσή τους προς τον σύμβουλο να εκδώσει πάγια εντολή για την είσπραξη της αμοιβής του από όλες τις πληρωμές που λαμβάνει ο παραγωγός από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Δηλαδή με απλά λόγια θα μπορεί να γίνει πληρωμή της αμοιβής από την πληρωμή της προκαταβολής του τσεκ και ας μην έχουν ακόμη πληρωθεί τα Οικολογικά Σχήματα οι δικαιούχοι παραγωγοί.

Επίσης αν υπάρξει μονομερής καταγγελία της σύμβασης από την πλευρά του παραγωγού θα πρέπει να πληρώσει αποζημίωση 2.000 ευρώ.

27/03/2024 10:32 πμ

Εγχειρίδιο ενημέρωσης αγροτών του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ, επανεκδίδει η ΑΑΔΕ.

Στο έγγραφο καταγράφονται, με συνοπτικό και κατανοητό τρόπο, όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι, σε θέματα, όπως πεδίο εφαρμογής του ειδικού καθεστώτος, άσκηση του δικαιώματος έκπτωσης των αγροτών του ειδικού καθεστώτος, μετατάξεις αγροτών, διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, καθώς και ειδικότερα θέματα.

Όπως επισημαίνει η ΑΑΔΕ το ειδικό καθεστώς αγροτών, είναι προαιρετικό καθεστώς, το οποίο θεσπίστηκε με το άρθρο 41 του Κώδικα Φ.Π.Α και απαλλάσσει τους αγρότες που εντάσσονται σε αυτό από τις υποχρεώσεις που έχουν όσοι υπάγονται στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., δηλαδή από τις υποχρεώσεις τήρησης λογιστικών αρχείων (βιβλίων), έκδοσης στοιχείων και υποβολής δηλώσεων Φ.Π.Α.

Δηλαδή, η επιστροφή δεν γίνεται με βάση τις πραγματικές αγορές που πραγματοποίησε ο αγρότης ή τις πραγματικές υπηρεσίες που έλαβε, αλλά γίνεται με την εφαρμογή κατ’ αποκοπή συντελεστή επιστροφής επί των παραδόσεων αγροτικών προϊόντων παραγωγής του και παροχών αγροτικών υπηρεσιών του, τα οποία προκύπτουν από σχετικά παραστατικά.

Για να λάβει την επιστροφή ο αγρότης, κατά τα προαναφερθέντα, υποβάλλει, εφόσον το επιθυμεί, το έντυπο «ΦΠΑ 304 Δήλωση - Αίτηση και Αναλυτική Κατάσταση Δικαιολογητικών για την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ» (Α.1158/2022, Β΄ 5703, ΑΔΑ:ΨΥΡΦ46ΜΠ3Ζ-ΨΕ4).

Ο κατ’ αποκοπή συντελεστής επιστροφής Φ.Π.Α. που ισχύει για αιτήσεις επιστροφής που υποβάλλονται από 1.1.2013 είναι 6%.

Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος δεν επιβαρύνουν με Φ.Π.Α. τις παραδόσεις των αγαθών τους και τις παροχές των υπηρεσιών τους. Για το Φ.Π.Α. που επιβαρύνει τις αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών, τις οποίες πραγματοποίησαν για την άσκηση της αγροτικής τους εκμετάλλευσης, δικαιούνται επιστροφής του Φ.Π.Α. από το Δημόσιο, το οποίο καταβάλλει στον αγρότη ποσό, που προκύπτει με την εφαρμογή κατ’ αποκοπή συντελεστή 6% στην αξία των παραδιδόμενων αγροτικών προϊόντων και των παρεχόμενων αγροτικών υπηρεσιών προς άλλους υποκείμενους στο φόρο.

Στο ειδικό καθεστώς αγροτών εντάσσονται οι αγρότες, οι οποίοι :
α) κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος πραγματοποίησαν προς οποιοδήποτε πρόσωπο παραδόσεις αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και παροχές αγροτικών υπηρεσιών αξίας κατώτερης των δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ (15.000 €) και
β) έλαβαν επιδοτήσεις συνολικής αξίας κατώτερης των πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000 €).
Τα προαναφερόμενα κριτήρια λαμβάνονται σωρευτικά, δηλαδή πρέπει να συντρέχουν και τα δύο, προκειμένου τα εν λόγω πρόσωπα να εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς.

Με βάση το νομικό αυτό πλαίσιο, διευκρινίζεται ότι και οι αγρότες που λαμβάνουν επιδοτήσεις κατώτερες των 5.000 €, έστω και αν δεν πραγματοποιούν καμία παράδοση αγαθών και παροχή αγροτικών υπηρεσιών, εγγράφονται στο ειδικό καθεστώς αγροτών.

Παραδείγματα:

1) Αγρότης του ειδικού καθεστώτος πραγματοποίησε το φορολογικό έτος 2018 χονδρικές πωλήσεις αξίας 14.000 € και παράλληλα πραγματοποίησε λιανικές πωλήσεις (π.χ. από τις παραδόσεις 15 τενεκέδων λαδιού, τους οποίους πούλησε με την έκδοση ειδικού στοιχείου σε άλλους αγρότες του ειδικού καθεστώτος) αξίας 1.030 € και έλαβε επιδοτήσεις 2.000 €. Από την 1.1.2019 θα ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., δεδομένου ότι οι πωλήσεις των αγροτικών προϊόντων του υπερβαίνουν τις 15.000 € (14.000 +1.030 = 15.030 €).
2) Δημόσιος υπάλληλος το φορολογικό έτος 2018 έχει αγροτική εκμετάλλευση (καλλιέργεια και παραγωγή πορτοκαλιών) από την οποία εισέπραξε, από χονδρικές πωλήσεις, 10.000 € και έλαβε επιδότηση αξίας 3.500 €. Ο εν λόγω δημόσιος υπάλληλος είναι αγρότης του ειδικού καθεστώτος από 01.01.2019 και οφείλει να υποβάλει για την ένταξή του το έντυπο Μ0 στην αρμόδια για τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος Δ.Ο.Υ.
3) Αγρότης λαμβάνει μόνο επιδότηση και δεν πραγματοποιεί παράδοση αγροτικών προϊόντων. Ο εν λόγω αγρότης εντάσσεται στο ειδικό καθεστώς αγροτών εφόσον το ποσό των επιδοτήσεων που λαμβάνει είναι μικρότερο των 5.000 € (σχετ. αριθ. ΠΟΛ. 1010/2018 εγκύκλιος).
4) Αγρότης πραγματοποιεί μόνο παράδοση αγροτικών προϊόντων και δεν λαμβάνει καμία επιδότηση. Ο εν λόγω αγρότης εντάσσεται στο ειδικό καθεστώς αγροτών, εφόσον το ποσό των παραδόσεων αγροτικών προϊόντων και παροχής αγροτικών υπηρεσιών είναι μικρότερο των 15.000 € (σχετ. αριθ. ΠΟΛ. 1010/2018 εγκύκλιος).

Στον προσδιορισμό του ορίου των 15.000 € περιλαμβάνεται :

  • Το ποσό, το οποίο προκύπτει από τα τιμολόγια αγοράς, που εκδίδουν στον πωλητή αγρότη οι υποκείμενοι στο φόρο αγοραστές των αγροτικών προϊόντων,
  • Το ποσό, το οποίο προκύπτει από τα ειδικά στοιχεία, που εκδίδει ο αγρότης του ειδικού καθεστώτος,
  • Το ποσό, το οποίο προκύπτει από την παράδοση αγροτικών προϊόντων από δική του αγροτική εκμετάλλευση ή παροχή αγροτικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της αγροτικής του εκμετάλλευσης: προς άλλους υποκείμενους στο φόρο, προς απαλλασσόμενα πρόσωπα (νοσοκομεία, κλινικές κ.λπ.), προς άλλους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, προς πρόσωπα μη υποκείμενα στο φόρο (ιδιώτες, ΝΠΔΔ, δήμοι κ.λπ.).

Για τον προσδιορισμό του ορίου των 5.000 € από επιδοτήσεις, από 1.1.2017 και εφεξής λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό επιδοτήσεων ή ενισχύσεων κάθε μορφής, που πράγματι καταβλήθηκε στον αγρότη εντός του προηγούμενου φορολογικού έτους, έστω κι αν στο ποσό αυτό περιέχονται και ποσά επιδοτήσεων ή ενισχύσεων, που αφορούν προηγούμενα φορολογικά έτη (ημερολογιακά).

Στο ποσό των επιδοτήσεων, περιλαμβάνεται οποιοδήποτε ποσό επιδότησης ή ενίσχυσης καταβλήθηκε στον αγρότη, όπως:

  • πράσινη ενίσχυση,
  • βασική ενίσχυση,
  • ενίσχυση για γεωργούς νεαρής ηλικίας,
  • συνδεδεμένες ενισχύσεις,
  • εξισωτική,
  • ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι κ.λπ. Δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ορίου των 5.000 € και δεν θεωρούνται επιδοτήσεις ή ενισχύσεις:
  • οι κάθε είδους ενισχύσεις από το κράτος για την πραγματοποίηση επενδύσεων,
  • οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ.

Σημειώνεται ότι τα ποσά των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) που χορηγούνται στο πλαίσιο της στήριξης παραγωγών γεωργικών προϊόντων σε περιόδους ειδικών δυσχερειών γίνεται δεκτό ότι έχουν αποζημιωτικό χαρακτήρα και ως εκ τούτου τα ποσά αυτά δε λαμβάνονται υπόψη στον προσδιορισμό του ορίου των 5.000 ευρώ από επιδοτήσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ, κατ’ ανάλογη αντιμετώπιση με αυτή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

Για την είσπραξη επιδοτήσεων από τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος δεν εκδίδεται φορολογικό στοιχείο από αυτούς, αλλά αρκεί το παραστατικό που εκδίδουν οι δημόσιοι φορείς.

26/03/2024 02:26 μμ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την υποβολή παραστατικών συμμόρφωσης ειδικών διατάξεων για την παράταση της 1ης πρόσκλησης της Δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων», για το έτος αιτήσεων 2023.

Όπως τονίζει, ενημερώνονται οι ενταγμένοι της παράτασης 1ης πρόσκλησης της Δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, πως κατ' εφαρμογή του άρθρου 20 της με αριθμ. 401/48520/29.03.2018 (ΦΕΚ Β΄1226/2-4-2018) Υπουργικής Απόφασης, όπως τροποποιημένη ισχύει, οφείλουν να προσκομίσουν για το έτος εφαρμογής 2023, στο πλαίσιο υποβολής των προβλεπόμενων παραστατικών ειδικών διατάξεων, αντίγραφα των ενημερωμένων χειρόγραφων μητρώων καταγραφής για όλες τις ενταγμένες εκμεταλλεύσεις των αιγοπροβάτων και των χοιροειδών, στις αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η κατάθεση των εγγράφων θα γίνει από 05/04/2024 έως και αποκλειστικά, μέχρι 25/04/2024, σύμφωνα με την αριθ. 28809/08.05.2020 εγκύκλιο ΟΠΕΚΕΠΕ (ΑΔΑ:6ΧΞΧ46ΨΧΞΧ-ΨΛΥ).

Επισημαίνει ακόμη ότι τα εν λόγω παραστατικά αποτελούν υποχρέωση για την επαλήθευση και επιβεβαίωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας.

26/03/2024 09:54 πμ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι ξεκίνησαν οι εφαρμογές για την καταχώρηση ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους 2023.

Η καταχώρηση θα γίνεται μέχρι την 1η Απριλίου (πλην ενίσχυσης βάμβακος) για να ακολουθήσουν οι ... έλεγχοι.

Θυμίζουμε ότι το ΥπΑΑΤ έχει ανακοινώσει πληρωμές συνδεδεμένων έως το Πάσχα (δηλαδώ τον Μάιο).

Όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, Σας ενημερώνουμε ότι είναι ενεργές οι εφαρμογές καταχώρησης ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους 2023. Ειδικότερα :

ΣΥΝΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ
Η εφαρμογή είναι ενεργή για καταχωρήσεις από την Παρασκευή 22/03/2024 έως και την Δευτέρα 1/04/2024

ΣΥΝΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΥΖΙΟΥ
Η εφαρμογή είναι ενεργή για καταχωρήσεις από την Παρασκευή 22/03/2024 έως και την Δευτέρα 1/04/2024

ΣΥΝΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΩΝ ΠΡΟΣ ΧΥΜΟΠΟΙΗΣΗ
Η εφαρμογή είναι ενεργή για καταχωρήσεις από την Παρασκευή 22/03/2024 έως και την Δευτέρα 1/04/2024

ΣΥΝΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ
Η εφαρμογή είναι ενεργή για καταχωρήσεις από την Παρασκευή 22/03/2024 έως και την Δευτέρα 1/04/2024

ΣΥΝΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΠΟΡΩΝ ΠΡΟΣ ΣΠΟΡΑ
Η εφαρμογή για τα ΚΕΠΠΥΕΛ είναι ενεργή για καταχωρήσεις από την Παρασκευή 22/03/2024 έως και την Δευτέρα 1/4/2024 και για τις σποροπαραγωγικές επιχειρήσεις αντίστοιχα από την Τρίτη 26/03/2024 έως και την Τετάρτη 03/04/2024.

ΕΙΔΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
Η εφαρμογή είναι ενεργή για καταχωρήσεις από την Παρασκευή 22/03/2024 έως και Παρασκευή 29/3/2024

21/03/2024 09:43 πμ

Η ΕΘ.Ε.Α.Σ. μέσω επιστολής της προς το YπΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, παρεμβαίνει για τις σοβαρές στρεβλώσεις, που προκύπτουν από την εφαρμογή των Οικολογικών Σχημάτων για το 2023, τονίζοντας πως είναι αδήριτη ανάγκη να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις σε μια προσπάθεια αποφυγής και επανάληψης παρόμοιων προβλημάτων.

Επιπλέον, ζητά να ληφθούν μέτρα για την απαράδεκτη αισχροκέρδεια και απόσπαση ενισχύσεων από τους αγρότες μέσω του αδικαιολόγητου υπερβολικού κόστους από τη συμπλήρωση των αιτημάτων ενίσχυσης για τα Οικολογικά Σχήματα.

Ολόκληρη η επιστολή:

«Από την έναρξη της εφαρμογής των Οικολογικών Σχημάτων το 2023, όπως σας έχουμε αναφέρει, τόσο στις συναντήσεις μας, όσο και μέσω επιστολών, οι εγγενείς αδυναμίες σχεδιασμού και καθυστερήσεων προδιάγραφαν σοβαρές στρεβλώσεις στην καταβολή των ενισχύσεων στους παραγωγούς.

Οι εν λόγω αδυναμίες δημιούργησαν κλίμα αβεβαιότητας ανάμεσα στους παραγωγούς για τις ενισχύσεις τις οποίες τελικά, θα λάμβαναν από την εφαρμογή των Οικολογικών Σχημάτων. Την αβεβαιότητα αυτή, εκμεταλλεύθηκαν διάφοροι επιτήδειοι και φορείς υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ, ζητώντας υπερβολική αμοιβή ύψους 7-8% της ενίσχυσης για κάθε Οικολογικό Σχήμα, πέραν της χρέωσης των αγροτών για τη συμπλήρωση της δήλωσης ΟΣΔΕ, εκτινάσσοντας αδικαιολόγητα το κόστος των αγροτών, με το πρόσχημα μάλιστα, της δήθεν βελτιστοποίησης των ενισχύσεων που θα λάμβαναν.

Μάλιστα, με τις επιστολές μας (17.11.2023 και 12.03.2024) έχουμε επισημάνει τι δημιουργεί αυτή τη στρέβλωση, όπως ότι δεν μετείχαν όλες οι εκτάσεις και όλοι οι παραγωγοί στα Οικολογικά Σχήματα και πως το 8% των δικαιούχων του πρασινίσματος το 2022 ή το 15% των δικαιούχων των Οικολογικών Σχημάτων του 2023, θα λάβει το 50% των ενισχύσεων, που αφορούν τα Οικολογικά Σχήματα.

Όμως, το άνοιγμα του ΟΣΔΕ 2023 για έναν μήνα, από 15 Φεβρουαρίου μέχρι 15 Μαρτίου του 2024, μετέβαλε δραματικά τα δεδομένα, με βάση τις πληροφορίες που έχουν περιέλθει στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα:

Το ύψος των αιτούμενων ενισχύσεων για τα Οικολογικά Σχήματα υπερβαίνει πάνω από 500 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό των 425 εκατ. ευρώ, δηλαδή έχουμε μια υπέρβαση 120%.

Σε ορισμένα μάλιστα Οικολογικά Σχήματα, η υπέρβαση είναι 3 και 4 φορές μεγαλύτερη από τον ενδεικτικό προϋπολογισμό, πράγμα που συνεπάγεται αντίστοιχη μείωση κατά 3 ή 4 φορές της ενίσχυσης που υπολόγιζαν ότι θα λάβουν.

Δεν έχουν γίνει οι μεταφορές πιστώσεων προς τα δύο Οικολογικά Σχήματα της κτηνοτροφίας.

Οι καταχρηστικές πρακτικές αδικαιολόγητης χρέωσης των δικαιούχων με βάση τις ονομαστικές αξίες ενίσχυσης των αιτήσεων (950 εκατ. ευρώ περίπου) οδηγούν σε μια βίαιη μείωση των εισοδημάτων των αγροτών, πολύ μεγαλύτερη των 35 εκατ. ευρώ, που είχε αρχικά εκτιμηθεί. Οι ενισχύσεις των Οικολογικών Σχημάτων περιλαμβάνονται στις άμεσες ενισχύσεις και το κόστος τους περιλαμβάνεται σε αυτό της υποβολής της δήλωσης ΟΣΔΕ. Οι διάφοροι επιτήδειοι χρεώνουν τους αγρότες σαν να πρόκειται για φάκελο διαρθρωτικού μέτρου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο Οικολογικό Σχήμα 9 (βιολογικές καλλιέργειες και εκτροφές), πολλοί δικαιούχοι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα τήρησης των ελάχιστων απαιτήσεων και του πλημμελούς τρόπου έκδοσης των πιστοποιητικών.

Η ίδια απογοητευτική και κοστοβόρα κατάσταση για τους αγρότες φαίνεται ότι πηγαίνει να επαναληφθεί και το 2024, αφού έχει ανακοινωθεί το άνοιγμα της δήλωσης ΟΣΔΕ 2024 μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024 και καμιά αλλαγή δεν έχει επέλθει στις αποφάσεις και εγκυκλίους των Οικολογικών Σχημάτων.

Για τους παραπάνω σοβαρούς λόγους, ζητάμε άμεση συνάντηση μαζί σας για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ώστε πριν από οποιαδήποτε απόφαση μεταφοράς πιστώσεων ή τρόπου πληρωμής να υπάρξει πλήρης καταγραφή της κατάστασης και εξέτασης εναλλακτικών λύσεων. Επίσης, τα Οικολογικά Σχήματα του 2024 δεν μπορεί να είναι αντιγραφή του 2023.

Για το θέμα της αισχροκέρδειας από την αδικαιολόγητη χρέωση των αγροτών για την απλή δήλωση - επιλογή των Οικολογικών Σχημάτων 2023, αναμένουμε τους ελέγχους σας, ώστε οι αγρότες να προστατευθούν και να μην καταβάλουν τις αδικαιολόγητες διπλές χρεώσεις, που μεταφέρουν τις ενισχύσεις, που δικαιούνται σε ενδιάμεσους, χωρίς κανέναν λόγο».

20/03/2024 12:31 μμ

Έγινε η Προδημοσίευση 1ης Πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης προς ένταξη στην παρέμβαση «Π3-73-2.3 - Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων».

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης και ο αρμόδιος Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης, σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, ανακοινώνουν την ανάρτηση της Προδημοσίευσης της 1ης Πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης προς ένταξη στην παρέμβαση «Π3-73-2.3 - Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/ εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023– 2027, ύψους 135 εκατ. ευρώ.

Στόχος της παρέμβασης είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων, με στόχο την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε μεταποιημένα ποιοτικά προϊόντα αλλά και την αύξηση των δυνατοτήτων διείσδυσης στις διεθνείς αγορές, μέσω της αξιοποίησης της πρώτης ύλης της πρωτογενούς παραγωγής, της ενσωμάτωσης της καινοτομίας, της ανάπτυξης μεθόδων και διαδικασιών προστασίας του περιβάλλοντος που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Καθοριστική σημασία για τη στήριξη των επενδύσεων έχει τόσο η διατήρηση όσο και η δημιουργία θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας στην κοινωνική σταθερότητα και στην οικονομική ανάπτυξη τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο καθώς και η προστασία της ανθρώπινης υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό χορηγείται στήριξη σε επιχειρήσεις μεταποίησης γεωργικών προϊόντων όταν το αποτέλεσμα της επεξεργασίας τους είναι επίσης γεωργικό, σε επιχειρήσεις τυποποίησης γεωργικών προϊόντων με σήμανση (Εθνικά και Ενωσιακά Πρότυπα) καθώς και σε επιχειρήσεις που μετέχουν σε σχήματα συμβολαιακής γεωργίας.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε: «Μέλημά μας είναι η προσαρμογή των προϊόντων αγροδιατροφής στις νέες συνθήκες παραγωγής ώστε να αξιοποιείται κάθε τεχνολογική δυνατότητα, προσαρμοσμένη, όμως, στις σύγχρονες περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Δίνουμε προστιθέμενη αξία στα ελληνικά προϊόντα κατά τρόπο ώστε να είναι πιο ελκυστικά στις διεθνείς αγορές και στην προσπάθεια αυτή μας ενισχύει η μοναδική ποιότητα των ελληνικών προϊόντων. Ενισχύοντας τον πρωτογενή τομέα, δημιουργούμε θέσεις εργασίας που δίνουν ζωή στην ελληνική περιφέρεια. Και για την υλοποίηση αυτού του στόχου αξιοποιούμε κάθε εθνική και ευρωπαϊκό πόρο».

Η παρέμβαση αφορά αιτήσεις στήριξης με αιτούμενο προϋπολογισμό από 400.001 ευρώ μέχρι 5.000.000 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης - Ε.Γ.Τ.Α.Α.) και από το Ελληνικό Δημόσιο (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – Π.Δ.Ε.) και εφαρμόζεται σε ολόκληρη τη χώρα. Το συνολικό ποσό που προβλέπεται για τη χρηματοδότηση της Παρέμβασης ανέρχεται σε 135.000.000 ευρώ.

Η προδημοσίευση περιλαμβάνει πληροφοριακά στοιχεία σχετικά με τη δημοσιοποίηση της Παρέμβασης, τα κριτήρια επιλεξιμότητας και επιλογής, τις επιλέξιμες και μη επιλέξιμες δαπάνες, την ένταση στήριξης καθώς και τη διαδικασία ένταξης των πράξεων στην Παρέμβαση.

Οι σημαντικότερες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούν οι υποψήφιοι είναι οι εξής:

  • Να μην είναι προβληματικές επιχειρήσεις.
  • Να δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση / τυποποίηση γεωργικών προϊόντων.
  • Να υποβάλλουν εμπρόθεσμη αίτηση στήριξης μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), εντός των προθεσμιών που θα οριστούν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Η ένταση στήριξης καθορίζεται ως εξής:

  • Περιφέρειες Ιονίου, Κρήτης και μικρά νησιά Αιγαίου: 65%
  • Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: 50%
  • Περιφέρεια Αττικής 40%

Η ένταση της στήριξης διαφοροποιείται στις Περιφέρειες Ιονίου, Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου λόγω του αυξημένου μεταφορικού κόστους.

Η πρώτη ύλη και τα τελικά προϊόντα δύναται να ανήκουν στους ακόλουθους τομείς:
Κρέας (αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοιρινά, πουλερικά, κουνέλια)
Γάλα
Αυγά
Μέλι
Ζωοτροφές
Δημητριακά
Ελαιούχα Προϊόντα
Οπωροκηπευτικά
Οίνος
Ξύδι
Άνθη
Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά
Σπόροι & Πολλαπλασιαστικό Υλικό

Για την Προδημοσίευση πατήστε εδώ

19/03/2024 03:26 μμ

Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η απόφαση για έγκριση πίστωσης ποσού 5.655.592 ευρώ, προκειμένου να πληρωθούν οι δικαιούχοι του προγράμματος: «Διατήρηση Απειλούμενων Αυτόχθονων Φυλών Αγροτικών Ζώων».

Η έγκριση του κονδυλίου αφορά την παράταση της 1ης Πρόσκλησης στο πλαίσιο της Δράσης 10.1.9 του Υπομέτρου 10.1 Μέτρο 10 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Διαβάστε την σχετική απόφαση (εδώ)

Όμως δεν είναι μόνο η πληρωμή, οι κτηνοτρόφοι αναμένουν την πρώτη πρόσκληση της Δράσης 10.1.9 «Διατήρηση Απειλούμενων Αυτόχθονων Φυλών» με τη νέα ΚΑΠ.

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αχιλλέας Τσαπραΐλης, πρόεδρος της Ένωσης Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών (ΕΕΕΒΦΒ), «κανονικά θα έπρεπε ήδη να έχει βγει η νέα πρόσκληση αλλά επειδή υπήρχαν πόροι από προηγούμενο ΠΑΑ έδωσαν παράταση στο πρόγραμμα. Τώρα θα πρέπει μέσα στο 2024 να βγει στον «αέρα» η νέα πρόσκληση. Η οικονομική ενίσχυση - αποζημίωση, που προκύπτει από το νέο πρόγραμμα των σπάνιων αυτόχθονων φύλων είναι απαραίτητη γιατί αν δεν γίνει θα αναγκαστούμε να οδηγήσουμε τα ζώα μας στο σφαγείο. Το ΥπΑΑΤ λέει ότι είναι έτοιμο και την ευθύνη για την καθυστέρηση την ρίχνει στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Το νέο πρόγραμμα αυτόχθονων φυλών πρέπει άμεσα να ξεκινήσει το 2024».

19/03/2024 10:21 πμ

Αγανακτισμένος κτηνοτρόφος με τον ΟΠΕΚΕΠΕ αναγκάστηκε να καταφύγει στη Δικαιοσύνη και τελικά βρήκε το δίκιο του.

Εκδόθηκε αυτές τις ημέρες η τελεσίδικη απόφαση από το Εφετείο και δικαίωσε τον ακρίτα κτηνοτρόφο.

Το 2011 είχε περάσει από έλεγχο πολλαπλής συμμόρφωσης αλλά η απόφαση δεν πέρασε στο σύστημα με αποτέλεσμα να μείνει απλήρωτος την βασική ενίσχυση.

Αναγκάστηκε να καταφύγει στον Συνήγορο του Πολίτη όπου εκεί τον συμβούλεψαν να ακολουθήσει τη νομική οδό.

Μετά την πρώτη απόφαση στην οποία και δικαιώθηκε το θέμα έφτασε στο Εφετείο.

Το δικαστήριο τον δικαίωσε και ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα τον αποζημιώσει με επιτόκιο 6% για τα 8 χρόνια που έμεινε απλήρωτος.

Τώρα, όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κτηνοτρόφος, θα ακολουθήσει η πρώτη δίκη για το πρόγραμμα Αυτόχθονων Φυλών, του ίδιου έτους, για το οποίο επίσης δεν πληρώθηκε.

«Μετά την πρωτόδικη απόφαση ο ΟΠΕΚΕΠΕ πιθανόν θα πάει στο Εφετείο, όπως συνήθως κάνει αλλά είμαι σίγουρος ότι θα δικαιωθώ γιατί έχω το δίκιο με το μέρος μου. Θα έλεγα σε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχουν αδικηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μην διστάσουν να κινηθούν νομικά», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κτηνοτρόφος (τα στοιχεία του τα έχουμε).

15/03/2024 11:41 πμ

Δόθηκε στην δημοσιότητα από το ΥπΑΑΤ ο οδηγός εφαρμογής του προτύπου Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης (ΚΓΠΚ) 7: «Αμειψισπορά σε αρόσιμη γη», που αποτελεί μέρος των υποχρεώσεων της Αιρεσιμότητας.

Υποχρεώσεις των Γεωργών
Στις εκμεταλλεύσεις με εκτάσεις αροτραίων καλλιεργειών άνω των 10 εκταρίων (100 στρεμμάτων), αφού αφαιρεθούν οι εκτάσεις με καλλιέργειες ρυζιού και βιολογικών καλλιεργειών, εφαρμόζεται αμειψισπορά. Οι γεωργοί έχουν δύο υποχρεώσεις:

1. Την αλλαγή της κύριας καλλιέργειας με άλλο βοτανικό γένος σε σχέση με το προηγούμενο έτος τουλάχιστον στο 1/3 της αρόσιμης έκτασης της εκμετάλλευσης της τρέχουσας χρονιάς.
Για το έτος 2024, για παράδειγμα, ο έλεγχος της αλλαγής της κύριας καλλιέργειας στο 1/3 της αρόσιμης έκτασης θα γίνει επί της έκτασης της ΕΑΕ 2024 σε σχέση με τις καλλιέργειες που υπήρχαν στην εκμετάλλευση το 2023, σύμφωνα με τα προσδιορισθέντα στοιχεία της ΕΑΕ 2023.

2. Σε κύκλο τριετίας σε κάθε αγροτεμάχιο θα πρέπει να καλλιεργηθούν τουλάχιστον 2 διαφορετικά βοτανικά γένη κύριας καλλιέργειας. Ο έλεγχος της τριετίας θα γίνει για πρώτη φορά το 2026 (τριετία 2024-2025-2026, λόγω της παρέκκλισης για το 2023), και έκτοτε θα διενεργείται ετησίως με τα προηγούμενα δύο έτη (κυλιόμενη τριετία).

Επισημαίνεται ότι:

1. η αγρανάπαυση συμπεριλαμβάνεται στον τριετή κύκλο αμειψισποράς και μπορεί να θεωρηθεί ως αλλαγή καλλιέργειας στο πλαίσιο της διάταξης αυτής. Εάν ένα αγροτεμάχιο είναι σε αγρανάπαυση για τρία συναπτά χρόνια θεωρείται συμμορφούμενο.

2. Τα αγροτεμάχια με πολυετείς καλλιέργειες (μηδική, ρίγανη, κ.ά.), με αγρωστώδη και άλλα ποώδη κτηνοτροφικά φυτά (κωδικοί της ΕΑΕ : 8688 «Κοφτολίβαδα», 7607 «Λόλιουμ» και 80117 «Λόλιουμ NIVAL) και με αγρανάπαυση, συμμετέχουν στον υπολογισμό των συνολικών αρόσιμων εκτάσεων της εκμετάλλευσης για το κατώφλι των 10 εκταρίων. Όμως ο υπολογισμός της έκτασης αμειψισποράς (δηλαδή του 1/3) θα γίνει με την έκταση που υπολείπεται της έκτασης αυτών των κατηγοριών καλλιεργειών.

3. Οι ορυζώνες και τα πιστοποιημένα βιολογικά αγροτεμάχια δε συμμετέχουν στον υπολογισμό των συνολικών εκτάσεων για το κατώφλι των 10 εκταρίων και δεν υπόκεινται σε αμειψισπορά.

Εξαιρούνται από την υποχρέωση αμειψισποράς εκμεταλλεύσεις:

1. Με συνολική έκταση αρόσιμων μικρότερη ή ίση των 10 εκταρίων (100 στρεμμάτων). Στον υπολογισμό της έκτασης αυτής ΔΕ συμπεριλαμβάνονται οι εκτάσεις βιολογικών καλλιεργειών και ρυζιού.

2. Όταν η αρόσιμη γη καλλιεργείται εξ ολοκλήρου με καλλιέργειες κάτω από το νερό για σημαντικό μέρος του έτους ή για σημαντικό μέρος του κύκλου καλλιέργειας π.χ ρύζι.

3. Όταν ποσοστό μεγαλύτερο του 75% της αρόσιμης γης της εκμετάλλευσης:
i. χρησιμοποιείται για την παραγωγή αγρωστωδών ή λοιπών ποωδών κτηνοτροφικών φυτών (κοφτολίβαδα και λόλιουμ), είτε
ii. καλλιεργείται με καλλιέργειες ψυχανθών: μηδική, τριφύλλια, φασόλια, ρεβύθια, μαυρομάτικα, λωτός, κουκιά, φακές, λούπινα, μπιζέλια ή πίσσα, βίκος, ρόβη, λαθούρια. Ως καλλιέργεια ψυχανθών μπορούν να θεωρηθούν οι καλλιέργειες ζωοτροφών (κωδικός 8 της ΕΑΕ) εφ’ όσον αποτελούνται από κάποιο από τα προαναφερθέντα ψυχανθή, καθώς και τα οσπριοειδή (κωδικός 11 της ΕΑΕ), είτε
iii. χρησιμοποιείται ως γη υπό αγρανάπαυση, είτε iv. αποτελεί συνδυασμό των ανωτέρω χρήσεων.

4. Όταν ποσοστό μεγαλύτερο του 75% της επιλέξιμης γεωργικής έκτασης της εκμετάλλευσης:
i. αποτελεί μόνιμο βοσκότοπο, είτε
ii. χρησιμοποιείται για την παραγωγή αγρωστωδών ή λοιπών ποωδών κτηνοτροφικών φυτών (κοφτολίβαδα και λόλιουμ), είτε
iii. καλλιεργείται με καλλιέργειες κάτω από νερό για σημαντικό μέρος του έτους ή για σημαντικό μέρος του κύκλου καλλιέργειας, είτε
iv. αποτελεί συνδυασμό των ανωτέρω χρήσεων.

5. Οι εκμεταλλεύσεις που έχουν πιστοποιηθεί ως βιολογικές σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/848 θεωρούνται ότι συμμορφώνονται με το παρόν πρότυπο ΚΓΠΚ.

Εφαρμογή του προτύπου σε περίπτωση μεταβίβασης

Η υποχρέωση αλλαγής δύο βοτανικών γενών κύριας καλλιέργειας εντός τριετίας ελέγχεται σε επίπεδο αγροτεμαχίου, ακόμη και αν το αγροτεμάχιο αλλάζει κάτοχο, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που ο νέος κάτοχος δεν είναι υπόχρεος τήρησης του ΚΓΠΚ 7 με βάση τις εξαιρέσεις που προαναφέρονται.
Ο υπολογισμός του 1/3 της έκτασης γίνεται κάθε χρόνο με βάση την ΕΑΕ του έτους, οπότε όσοι μεταβιβάζουν ή αποδέχονται την μεταβίβαση εκτάσεων πρέπει να λαμβάνουν και αυτό το στοιχείο υπόψη τους.

Διαβάστε τον οδηγό με παραδείγματα (εδώ)

14/03/2024 04:46 μμ

Οι ισπανικές αγροτικές οργανώσεις ζητούν της τροποίηση της ΚΑΠ ώστε να μην γίνονται έλεγχοι στις ενισχύσεις που θα παίρνουν οι μικρές εκμεταλλεύσεις (γεωργών και κτηνοτρόφων).

Συγκεκριμένα ζητούν την εφαρμογή ενός απλοποιημένου καθεστώτος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για εκμεταλλεύσεις που λαμβάνουν έως και 5.000 ευρώ άμεση ενίσχυση ανά έτος (έναντι του ορίου των 1.250 ευρώ που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα).

Το συγκεκριμένο αίτημα δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής αποδεκτό από την ισπανική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται.

Οι αγροτικές οργανώσεις ASAJA, UPA και COAG διαβεβαιώνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν έχουν συμφωνήσει με το Υπουργείο Γεωργίας και για αυτό συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες, ενώ το συγκεκριμένο αίτημα δεν περιλαμβάνεται στο κείμενο που έχει στείλει ο Ισπανός Υπουργός Γεωργίας, Λουίς Πλάνα, στην ΕΕ.

Όπως τονίζουν οι ισπανικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, «όσοι λαμβάνουν λιγότερα από 5.000 ευρώ άμεσης ενίσχυσης από την ΚΑΠ θα πρέπει να υποστούν λιγότερους ελέγχους».

Αυτό έχει μεγάλη σημασία για την χώρα μας γιατί στην μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων παραγωγών οι άμεσες ενισχύσεις κυμαίνονται κάτω από τα 5.000 ευρώ.

Στο μεταξύ ο Ισπανός Υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, Luis Planas, μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, Marc Fesneau, στις 5 Μαρτίου 2024, έστειλε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (το κείμενο έχει υπογραφεί από άλλα 20 κράτη μέλη της ΕΕ και την χώρας μας), στην οποία ζητάνε να εγκριθεί το συντομότερο δυνατό η απλοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των Ευρωπαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που θα πραγματοποιηθεί, στις Βρυξέλλες, στις 26 Μαρτίου 2024.

13/03/2024 10:56 πμ

Ένα από τα Οικολογικά Προγράμματα που αφορά κτηνοτρόφους είναι το Π1-31.7 «Περιβαλλοντική διαχείριση κτηνοτροφικών συστημάτων».

Η παρέμβαση αφορά τις εξής δράσης:

Δράση 31.7-Β Μετακίνηση από υποβαθμισμένους βοσκοτόπους
Ενίσχυση παραγωγών για την μετακίνηση του συνόλου του ζωικού κεφαλαίου (βοειδή, αίγες και πρόβατα) σε ορεινές βοσκήσιμες γαίες για τουλάχιστον τέσσερις συνεχόμενους μήνες το έτος έτσι ώστε από τη μία πλευρά να μειώνεται η πίεση της ποσότητας βιομάζας στους ορεινούς βοσκότοπους που αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς κατά τους ξηρούς μήνες και από την άλλη να μην επιβαρύνονται περαιτέρω οι υποβαθμισμένοι πεδινοί βοσκότοποι από την υπερβόσκηση.

Δράση 31.7-Δ Κατάρτιση και εφαρμογή βελτιωμένου σιτηρεσίου σε μέσης-καλής κατάστασης βοσκοτόπους
Η δράση συνίσταται στην ενίσχυση για τη κατάρτιση και εφαρμογή προγράμματος κατάλληλου εμπλουτισμού και τελικά βελτιστοποίησης του σιτηρεσίου, σε συνεργασία με σύμβουλο, έτσι ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στα μηρυκαστικά, και να μειωθεί η χρήση αντιβιοτικών.

Δικαιούχοι του Π1-31.7 είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, για τους οποίους συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) ’Εχουν την ιδιότητα του ενεργού γεωργού,
β) υποβάλλουν αίτηση ενιαίας ενίσχυσης για το ζωικό κεφάλαιο για το όποιο τους κατανέμεται ο ανάλογος βοσκότοπος,
γ) είναι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι στην περίπτωση της δράσης 31.7 Β,
δ) εφαρμόζουν τις απαιτήσεις για την αναγνώριση και καταγραφή των ζώων όπως προβλέπονται στο εθνικό και ενωσιακό δίκαιο.

Ασυμβατότητα
1. Για την αποφυγή διπλής χρηματοδότησης και αντικρουόμενων γεωργικών πρακτικών, υφίσταται ασυμβατότητα σε επίπεδο αγροτεμαχίου μεταξύ:
α) Των παρεμβάσεων του άρθρου 31 «Προγράμματα για το κλίμα, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων» και του άρθρου 70 του Καν. (ΕΕ) 2021/2115 «Περιβαλλοντικές, κλιματικές και άλλες δεσμεύσεις διαχείρισης»,
β) των οικολογικών προγραμμάτων και των γεωργοπεριβαλλοντικών δράσεων των Μέτρων 10 «Ενίσχυση για γεωργοπεριβαλλοντικές και κλιματικές υποχρεώσεις» και 11 «Βιολογική Γεωργία» του ΠΑΑ 2014-2022, εφόσον τα αγροτεμάχια αυτά περιλαμβάνονται σε ενεργά Τεχνικά Δελτία των παραπάνω Μέτρων κατά το έτος της αίτησης.

Γενικές δεσμεύσεις
Οι γεωργοί πέραν των υποχρεωτικών απαιτήσεων και δεσμεύσεων που περιγράφονται στα αντίστοιχα άρθρα της παρούσας για κάθε επιμέρους παρέμβαση και δράση, υποχρεούνται:
α) Να τηρούν περιβαλλοντικό φάκελο σε έντυπη μορφή, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους που αφορά την αίτηση, ο οποίος θα πρέπει να είναι διαθέσιμος στις ελεγκτικές αρχές,
β) να δέχονται και να διευκολύνουν όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους από τα αρμόδια εθνικά και ενωσιακά ελεγκτικά όργανα.
Ο φάκελος που θα καταθέσει ο αιτών περιέχει το σύνολο των εγγράφων που χορηγούνται από τις δημόσιες αρχές (άδεια διακίνησης ζώων, αντίγραφο μητρώου εκμετάλλευσης κ.α.), καθώς και το σύνολο των φορολογικών παραστατικών αγοράς προσθέτων υλών ζωοτροφών, προμιγμάτων, πρώτων υλών και συνθέτων ζωοτροφών, σε όσες δράσεις της παρούσας απαιτούνται. Τα φορολογικά παραστατικά γίνονται αποδεκτά εφόσον έχουν εκδοθεί εντός του έτους της αίτησης, εκτός αν προβλέπεται διαφορετικά στις επιμέρους παρεμβάσεις.

Το ερώτημα που απευθύνουμε προς το ΥπΑΑΤ είναι στον φάκελο που θα καταθέσει ο αιτών κτηνοτρόφος θα πρέπει να περιλαμβάνεται και η άδεια της κτηνοτροφικής του εγκατάστασης;
Αν ναι τότε αναμένεται μεγάλος αριθμός αιτούντων να μην καταφέρουν να ενταχθούν και να χάσουν την ενίσχυση.

Να θυμίσουμε στην προηγούμενη ΚΑΠ στο Δεύτερο πυλώνα του ΠΑΑ είχαμε το Μέτρο 14 «Καλή μεταχείριση των ζώων», το οποίο δεν μπόρεσε να τρέξει λόγω των προβλημάτων στις αδειοδοτήσεις των εκτροφών.

12/03/2024 12:07 μμ

Στην συνάντηση που έγινε τη Δευτέρα (11/3), στο Μαξίμου, ειπώθηκαν κάποιες σκληρές αλήθειες και ήταν φανερός ο εκνευρισμός από πλευράς υπουργών της κυβέρνησης.

Κάθε χρόνο η πληρωμή συνδεδεμένης στο σιτάρι και στο βαμβάκι είχε ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο. Τελευταία έκανε ο ΟΠΕΚΕΠΕ πάντα την πληρωμή της συνδεδεμένης στα ζωικά λίγο πριν το Πάσχα.

Σήμερα έρχεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥπΑΑΤ και λέει ότι η πληρωμή στις συνδεδεμένες θα γίνει τον Μάιο. Οι αγρότες ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό να πάρει το θέμα πάνω του και να γίνει η πληρωμή τον Μάρτιο. Όπως ανέφεραν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας στους αγρότες όλης της χώρας και τα περίπου 300 εκατ. ευρώ θα πρέπει άμεσα να πληρωθούν. Οι παραγωγοί δεν πληρώθηκαν το νέο πρασίνισμα (Οικολογικά Προγράμματα) τουλάχιστον να πάρουν τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Ο Αυγενάκης δεν δεσμεύτηκε να πάρει αυτή την απόφαση.

Μια ακόμη πληρωμή που έχει καθυστερήσει είναι το Εθνικό Απόθεμα 2023. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ εν δυνάμει δικαιούχοι εθνικού αποθέματος 2023 είναι γεωργοί νεαρής ηλικίας ή νέοι γεωργοί που κατείχαν μόνο μισθωμένα δικαιώματα το 2018. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ γιατί σε σχέση με την τεχνική υποστήριξη, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Το χρονοδιάγραμμα του ΥπΑΑΤ ανέφερε ότι η πληρωμή θα γινόταν Δεκέμβριο μαζί με την εξόφληση της βασικής καταβολής. Από τότε έχουμε μέχρι σήμερα σιωπή των αμνών για την πληρωμή (ισχύει και δεν έχει τροποποιηθεί η απόφαση Γεωργαντά).

Ο απόλυτος όμως αιφνιδιασμός του πρωθυπουργού ήταν όταν άκουσε τους αγρότες να του λένε ότι τα χρήματα που ανακοινώνει δεν φτάνουν σε αυτούς. Για παράδειγμα στην περιοχή της Κάρλας είναι περίπου 4.000 αγρότες που καταστράφηκαν εντελώς. Αυτοί οι αγρότες έχουν πάρει τα 2.000 ευρώ της αρωγής αλλά τους αναγκάζουν να καταθέσουν ξανά φακέλους για να πάρουν τα 10.000 ευρώ. Αν είναι δυνατόν μια τέτοια ταλαιπωρία λες και έχει αλλάξει κάτι στην εικόνα της καταστροφής. Αποτέλεσμα πέρασε περίπου ένας μήνας από τότε που ανακοίνωσε την πληρωμή ο πρωθυπουργός και ακόμη αυτοί οι αγρότες δεν έχουν πάρει τα 10.000 ευρώ. Ο Τριαντόπουλος δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Και ένα ερώτημα προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Το ΟΣΔΕ του 2023 είναι ανοικτό για διορθώσεις αλλά αλλάζουν οι καλλιέργειες; Για παράδειγμα κάνω συγκομιδή σιταριού το καλοκαίρι και έρχεται θεομηνία τον Σεπτέμβριο. Είχα σιτάρια και αλλάζω ΟΣΔΕ και δηλώνω ότι είχα βαμβάκια. Κάνω δήλωση ζημιάς αποζημιώνομαι για βαμβάκια και παίρνω συνδεδεμένη.

11/03/2024 02:11 μμ

Στην κτηνοτροφία μπορεί να έχουμε ντόπιες φυλές αλλά μπορεί να εισάγουμε τα ζώα από το εξωτερικό. Οι εκτροφές όμως έχουν την μοναδικότητα της ελληνικής βιοποικιλότητας που δίνει την ξεχωριστή ποιότητα στο ελληνικό προϊόν.

Αυτή η μοναδικότητα του ελληνικού προϊόντος αποτελεί το άυλο κεφάλαιο που δεν αποζημιώνεται στους πληγέντες από την θεομηνία κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους και κανείς δεν έχει ασχοληθεί μαζί του.

Αντίθετα όλοι μιλάνε μόνο για την αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου. Θυμίζουμε ότι από τις 7 Μαρτίου έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων ένταξη στο Υπομέτρο 5.2 από τους πληγέντες κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους.

Το πρόγραμμα είναι ύψους 45 εκατ. ευρώ και αφορά:
α) την πλήρη και δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και
β) την εξ΄ ολοκλήρου ανακατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων και αποκατάσταση εξοπλισμού, για όσους κτηνοτρόφους αλλά και μελισσοκόμους που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel και τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου/Αυγούστου του 2023.

Το Μέτρο 5.2 θα εφαρμόζεται στις Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας και Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, την περιοχή του Δήμου Δομοκού της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, καθώς και στους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το Υπομέτρο 5.2 ήταν στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2022 και δεν έτρεξε στην συγκεκριμένη προγραμματική περίοδο.

Δικαιούχος του καθεστώτος δύνανται να κριθεί κάθε φυσικό πρόσωπο που την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων στήριξης πληροί τα ακόλουθα κριτήρια:
α) είναι ενεργός γεωργός εγγεγραμμένος στο ΜΑΑΕ,
β) έχει υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Εκμετάλλευσης του έτους υποβολής της στήριξης (2024) και του έτους εκδήλωσης του ζημιογόνου αιτίου (2023),
γ) είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερος,
δ) είναι ασφαλιστικά ενήμερος της υποχρεωτικής ασφάλισης του ΕΛΓΑ, έτος 2023
ε) είναι νόμιμος κάτοχος της γεωργικής εκμετάλλευσης που υπέστη το ζημιογόνο αίτιο ή μελισσοκόμος κάτοχος μελισσοκομικού βιβλιαρίου και να λειτουργεί νόμιμα.

Το ερώτημα όμως είναι θα μπορέσει να εφαρμοστεί το μέτρο και από ποιους.

Οι πληγέντες οφείλουν να αποκαταστήσουν τις καταστροφές που υπέστησαν με δικά τους κεφάλαια και μετά θα τους δοθεί σταδιακά η επιδότηση. Όπως αναφέρει το ΦΕΚ της σχετικής υπουργικής απόφασης (άρθρο 18), «η ενίσχυση χορηγείται στο δικαιούχο απολογιστικά με τη μορφή επιδότησης κεφαλαίου και το ύψος της υπολογίζεται με βάση τις πραγματοποιηθείσες δαπάνες που έχουν εξοφληθεί και κρίνονται επιλέξιμες, μετά το διοικητικό έλεγχο της αίτησης πληρωμής».

Είναι σίγουρο ότι το κράτος δεν μπορεί να μοιράζει προκαταβολικά χρήματα και να μην υπάρχουν έλεγχοι. Από την άλλη όμως τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να βρουν χρήματα για να κάνουν τις αγορές. Ένας κτηνοτρόφος ή μελισσοκόμος που έχει καταστραφεί από μια θεομηνία πως μπορεί να βρει κεφάλαια. Κανείς σήμερα δεν πουλάει με πίστωση ζώα ή προϊόντα κατασκευής σταβλικών εγκαταστάσεων.

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ ότι «ο κτηνοτρόφος δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την αντικατάσταση του ζωικού του κεφαλαίου» είναι λάθος. Διαδικαστικά θα πρέπει να πληρώσει και θα του επιστραφούν τα χρήματα στο 100%. Για να εφαρμοστεί όμως το πρόγραμμα θα πρέπει να βρει χρήματα να πληρώσει την αγορά ζωικού κεφαλαίου.

Για τις σταυλικές εγκαταστάσεις που έχουν ανάθεση εκτέλεσης του έργου σε εργολάβο, θα πρέπει ο κτηνοτρόφος να προσκομίσει το ιδιωτικό συμφωνητικό του έργου το οποίο:
i) έχει κατατεθεί, σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία,
ii) αφορά σε ολοκληρωμένο έργο ή σε ολοκληρωμένη διακριτή φάση του έργου,
iii) περιγράφει αναλυτικά τις εργασίες που έχει συμφωνηθεί να γίνουν και τα υλικά που τυχόν θα χρησιμοποιηθούν και προσδιορίζει το κόστος ανά μέρος του έργου ή/και ανά διακριτή φάση καθώς και το συνολικό τίμημα,
iv) ορίζει το χρονοδιάγραμμα του έργου (έναρξη, ενδιάμεσες παραδόσεις, ολοκλήρωση) και τον τρόπο εξόφλησης του εργολάβου (προκαταβολή, μερικές καταβολές, εξόφληση).

Δηλαδή για να αποζημιωθεί ο κτηνοτρόφος θα πρέπει να έχει εξοφλήσει τον εργολάβο που θα αναλάβει το έργο κατασκευής.

Μια λύση θα ήταν οι τράπεζες αλλά με τι υποθήκη; Επίσης τα τραπεζικά επιτόκια αυτή την εποχή κυμαίνονται πάνω από 10% με αυτά θα δανειστούν οι πληγέντες παραγωγοί. Κρατική τράπεζα δεν υπάρχει στην χώρα μας και δεν υπάρχει κάποια αναφορά στην πρόσκληση για εγγυητική επιστολή ή δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Ετσι, αποκλείεται μια μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών γιατί δεν διαθέτουν τα κεφάλαια για να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Υπάρχουν όμως και τα άυλα περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν αποτυπωθεί πουθενά και δεν αποζημιώνονται. Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι πληγέντες έχουν δημιουργήσει περιουσιακά στοιχεία που καταστράφηκαν από την πλημμύρα και δεν έχουν αποτυπωθεί μέχρι σήμερα αλλά ούτε αποζημιώνονται καθότι κανένας δεν τα έχει αναδείξη.

Ένας κτηνοτρόφος έχει αγοράσει τα ζώα του αλλά έχει κάνει εδώ και χρόνια μια προσπάθεια βελτίωσης της παραγωγικότητάς τους. Αυτή η προσπάθεια που έχει αναγκάσει τον παραγωγό να αφιερώσει χρόνο και χρήμα δεν θα επανέλθει με την αγορά ζώων.

Επίσης ένας μελισσοκόμος έχει αφιερώσει χρόνο για να δημιουργήσει ένα ποιοτικό μέλι που θα καταφέρει να του δώσει μια υψηλή ζήτηση στην αγορά και μια καλύτερη τιμή. Αυτή την προσπάθεια δεν θα την αποζημιωθεί με την αγορά ζωικού κεφαλαίου.

11/03/2024 11:26 πμ

Το πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 και ειδικότερα για τη μεταβατική περίοδο 2021-2022 (υλοποίηση έως 2025), παρουσίασε στη Βουλή ο Υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης. Το πακέτο αυτό, το οποίο έχει εγκριθεί από την ΕΕ, περιλαμβάνει:

Μέτρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενή τομέα

Νέοι Γεωργοί, με 420 εκατ. ευρώ για την ηλικιακή αναδιάρθρωση του παραγωγικού δυναμικού της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Στο μέτρο διατέθηκαν επιπλέον 107 εκατ. ευρώ για την ικανοποίηση του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε, ενώ με απόφαση μας εγκρίθηκαν πρόσφατα επιπλέον πόροι 81 εκατ. ευρώ για την ένταξη του συνόλου των 2.200 επιλαχόντων της συγκεκριμένης πρόσκλησης.

Σχέδια Βελτίωσης για την παραγωγική αναδιάρθρωση το πρωτογενή τομέα, με αρχικό προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ και δυνατότητα υπερδέσμευσης στα 230 εκατ. ευρώ.
Νέα ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία, με 21,5 εκατ. ευρώ για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των παραγωγών σε ρευστότητα με ευνοϊκούς όρους (εργαλείο μικροπιστώσεων σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για παροχή δανείων έως 25.000€). Συνεπεία της υψηλής ζήτησης που εκδηλώθηκε στο μέτρο με πρόσφατη απόφασή μας προστέθηκαν επιπλέον πόροι της τάξης των 40 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας τη συνεισφορά του ΠΑΑ στα 61,5 εκατ. ευρώ.

Μικρά εγγειοβελτιωτικά - αρδευτικά έργα υποδομής με 40 εκατ. ευρώ για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη χρήση του αρδευτικού νερού, καθώς και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το μέτρο προκηρύχθηκε και μετά από χορήγηση πρόσθετης υπερδέσμευσης εγκρίθηκαν έργα ύψους 240 εκατ. ευρώ.

Αγροτική Οδοποιία, με 43 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, τη μείωση του κόστους μεταφοράς, την ταχύτερη και ασφαλέστερη διακίνηση ευπαθών προϊόντων. Στο μέτρο διατέθηκαν επιπλέον 97 εκατ. ευρώ για την ικανοποίηση του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε.

Μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, το μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Βιολογική Γεωργία, με 490 εκατ. ευρώ. Στο μέτρο διαθέσαμε επιπλέον 215 εκατ. ευρώ για την ικανοποίηση του ιδιαίτερα αυξημένου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε με προτεραιότητα στη Βιολογική Κτηνοτροφία, διαμορφώνοντας το συνολικό ποσό στα 705 εκατ. ευρώ.

Μείωση των νιτρικών στη Γεωργία, με 150 εκατ. ευρώ για την προστασία των ευαίσθητων στη ρύπανση από αγροχημικά, γεωργικών οικοσυστημάτων και περιοχών. Επιπλέον ανακοινώθηκε και νέα πρόσκληση στο συγκεκριμένο μέτρο, ύψους 100 εκατ. ευρώ για τις πληγείσες από τις πρόσφατες θεομηνίες περιοχές, ενώ δόθηκε και ετήσια παράταση στους δικαιούχους του ισχύοντος προγράμματος απονιτροποίησης σε όλη τη χώρα με 50 εκ. €.

Μέτρα για τη τόνωση του γεωργικού εισοδήματος και την συνολικότερη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών

Εξισωτική Αποζημίωση, με 250 εκατ. ευρώ κατ΄ έτος για την προστασία του εισοδήματος των παραγωγών και τη διατήρηση της γεωργικής δραστηριότητας, σε ιδιαίτερα ευάλωτες περιοχές με φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα, όπως οι ορεινές, οι μειονεκτικές και οι νησιωτικές περιοχές της χώρας.

08/03/2024 04:09 μμ

Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε σύσκεψη με Κτηνοτρόφους στο Βαρύπετρο στα Χανιά.

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε την τροποποίηση της ΚΥΑ που αφορά στο μεταφορικό ισοδύναμο, στο οποίο η Κρήτη θα έχει κατανομή 25% και κονδύλι στα 10 εκ. ευρώ.

Για την Αμάλθεια (έκτακτη ενίσχυση για κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφους) γίνεται προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστούν οι πιστώσεις για τα 10.800.000 ευρώ για τους νησιώτες κτηνοτρόφους. Τα 7,8 εκατ. ευρώ εξ αυτών αφορούν την Κρήτη.

Ειδικότερα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε:

  • Διόρθωση ενιαίας ενίσχυσης 2023. Έχει ανοίξει η πλατφόρμα για διορθώσεις έως 10 Μαρτίου και έως το Πάσχα θα γίνει η διορθωτική πληρωμή του υπολοίπου των 88 εκατ. της βασικής ενίσχυσης, που δεν είχε απορροφηθεί.
  • Πληρωμή συνδεδεμένων ενισχύσεων εντός του Απριλίου – 245 εκατ. ευρώ.
  • Άνοιγμα αιτήσεων ΟΣΔΕ 2024 εντός του Μαρτίου ώστε να έχουμε χρόνο να γίνουν οι σχετικοί έλεγχοι για να πάμε σε όσο το δυνατόν καλύτερες πληρωμές φέτος.
  • Έχει ανοίξει η πλατφόρμα για διορθώσεις στα Οικολογικά Σχήματα η πληρωμή των οποίων, ύψους 425 εκατ. ευρώ, αναμένεται να γίνει έως το Πάσχα.
  • Έναρξη των διαδικασιών προκειμένου να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014-2019. Έχουμε περιπτώσεις από το 2014 που δεν είχαν πληρωθεί ακόμα και αν είχαν δικαιωθεί σε δικαστήρια.
  • Ξεκίνησε η εκκαθάριση των 16.000 δεσμευμένων ΑΦΜ και αποδέσμευση των νομίμων. Τα υπόλοιπα θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.
  • Σταδιακός έλεγχος και πληρωμή όσων δικαιούχων έχουν προσφύγει και δικαιωθεί από τη Δικαιοσύνη για λάθη στην πληρωμή παρελθόντων ετών.

Για το μεταφορικό ισοδύναμο είπε, ότι έγινε συνάντηση των διοικήσεων των τεσσάρων Επιμελητηρίων της Κρήτης με τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας κ. Χρήστο Στυλιανίδη και ανακοίνωσε την τροποποίηση της ΚΥΑ για το έτος 2023.
Σημείωσε δε ότι η Κρήτη θα έχει κατανομή 25% του συνολικού προϋπολογισμού του ισοδύναμου. Αυτό σημαίνει ότι για το 2023 από τα 8 εκ θα ανέβει στα 10 εκ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το ποσοστό του αντισταθμίσματος (ΑΝΗΚΟ), από το 20% θα πάει στο 40%, ώστε οι επιχειρήσεις της Κρήτης να αντιμετωπίζονται όπως οι επιχειρήσεις μεγάλων νησιών (όπως Ρόδος, Λέσβος, Κως κλπ.).
Για να περιοριστεί η κακή χρήση του μέτρου θα μπορούν να εντάσσονται επιχειρήσεις με τον κύριο ή και μέχρι 2 δευτερεύοντες ΚΑΔ. Έτσι θα αποφευχθεί να εντάσσονται ευκαιριακά ΚΑΔ.
Οι έλεγχοι πλέον θα γίνονται από 2.000 ευρώ και πάνω και θα γίνεται διασταύρωση, μέσω my AADE, ώστε οι φορτωτικές να αντιστοιχούν σε υπαρκτά τιμολόγια αγοράς των μεταφερόμενων πρώτων υλών ή προϊόντων.

Στην σύσκεψη με τους κτηνοτρόφους μετείχαν οι: Γιώργος Στρατάκος Γ. Γρ. του ΥπΑΑΤ, Νεκτάριος Βιδάκης Αντιπρόεδρος ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Λευτέρης Ζερβός Αντιπρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ, Γιάννης Γλεντζάκης Μέλος Δ.Σ. ΟΠΕΚΕΠΕ, Γιάννης Βερυκάκης Πρόεδρος Κτηνοτρόφων Νομού Χανίων, Γεωργία Χονδρολέου, Εθνική Συντονίστρια της Ελλάδας για τη μετάβαση αγροδιατροφικών συστημάτων στον FAΟ.

06/03/2024 01:09 μμ

Από την Πέμπτη (7 Μαρτίου 2024) θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων ένταξη στο Υπομέτρο 5.2: «Επενδύσεις αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται στο γεωργικό κεφάλαιο (ζωικό και πάγιο) από φυσικά φαινόμενα, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και καταστροφικά γεγονότα» και θα λήξει στις 30 Απριλίου 2024.

Βέβαια, αφού, όπως λέει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, πρέπει να κάνει ο ενδιαφερόμενος ΟΣΔΕ 2024 δεν χρειάζονται βιασύνες.

Ο προϋπολογισμός είναι ύψους 45 εκατ. ευρώ και αφορά:
α) την πλήρη και δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και
β) την εξολοκλήρου ανακατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων και αποκατάσταση εξοπλισμού, για όσους κτηνοτρόφους αλλά και μελισσοκόμους που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel και τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου/Αυγούστου του 2023.

Το ποσοστό στήριξης ανέρχεται έως το 100% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών.

Το καθεστώς ενίσχυσης εφαρμόζεται στις ΠΕ Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας και Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel και τις πυρκαγιές του Ιουλίου 2023, την περιοχή του Δήμου Δομοκού της ΠΕ Φθιώτιδας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που επλήγη από την κακοκαιρία Daniel, καθώς και στους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου της ΠΕ Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που επλήγησαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά του Αυγούστου 2023.

Το καθεστώς δεν εφαρμόζεται σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις:
α) για επανόρθωση ζημιών κεφαλαίου από φυσικές καταστροφές που δεν έχουν αναγνωριστεί ως τέτοιες με την Υπουργική Απόφαση,
β) για επανόρθωση ζημιών κεφαλαίου από φυσικές καταστροφές, δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και καταστροφικά συμβάντα όταν οι δαπάνες ανασύστασης έχουν χρηματοδοτηθεί εξ΄ ολοκλήρου από άλλο φορέα
γ) για απώλεια εισοδήματος από φυσικές καταστροφές, δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και καταστροφικά συμβάντα.

Οι δαπάνες προκειμένου να ενισχυθούν θα πρέπει:
α) να αφορούν σε αγροτεμάχια των οποίων η νόμιμη κατοχή, διάρκειας κατ’ ελάχιστον δέκα (10) ετών από το έτος υποβολής της αίτησης στήριξης, ανήκει στο δικαιούχο, ή στην περίπτωση των μελισσοσμηνών η περιοχή στην οποία βρίσκοντουσαν οι κυψέλες κατά την εκδήλωση του καταστροφικού συμβάντος να ήταν εντός της περιγραφόμενης περιοχής εφαρμογής του μέτρου
β) να αφορούν αποκλειστικά την προς στήριξη εκμετάλλευση,
γ) να έχουν εύλογο κόστος υλοποίησης,
δ) να έχουν υλοποιηθεί μετά την ημερομηνία υποβολής της αναγγελίας ζημιάς και μέχρι την εκπνοή της περιόδου υλοποίησης εκτός αν διαφορετικά ορίζεται στην απόφαση ένταξης πράξης,
ε) να εξυπηρετούν τους σκοπούς για τους οποίους εγκρίθηκαν,
στ) να μπορούν να ελεγχθούν και επαληθευτούν, και
ζ) να μην παρέχουν αδικαιολόγητο πλεονέκτημα σε γεωργική εκμετάλλευση

Ο υποψήφιος οφείλει να τεκμηριώσει το εύλογο κόστος υλοποίησης των επενδύσεων ως τη δαπάνη η οποία αντιστοιχεί στην εμπορική αξία της επένδυσης και η οποία πραγματικά καταβάλλεται προς τον προμηθευτή , με την προσκόμιση εμπορικών τιμοκαταλόγων, προσφορών, προσμετρήσεων ή προϋπολογισμών έργου τυποποιημένων ή ad hoc ,ανάλογα με την κατηγορία δαπάνης. Δαπάνες που υπερβαίνουν το εύλογο κόστος προσαρμόζονται σε αυτό από τα εμπλεκόμενα στις διαδικασίες όργανα.
Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά παραγωγό θα ανέρχεται έως τις 250.000 ευρώ σε περιπτώσεις μετεγκατάστασης ή ανέγερσης γεωργικών κτιρίων και κατασκευών όταν έχει επέλθει ολοσχερής καταστροφή, ενώ σε περιπτώσεις επιδιόρθωσης υφιστάμενης κτιριακής εγκατάστασης έως τις 100.000 ευρώ.

Για τα φυσικά πρόσωπα δικαιούχος του καθεστώτος δύνανται να κριθεί κάθε φυσικό πρόσωπο που την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων στήριξης πληροί τα ακόλουθα κριτήρια:
α) είναι ενεργός γεωργός εγγεγραμμένος στο ΜΑΑΕ,
β) έχει υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Εκμετάλλευσης του έτους υποβολής της στήριξης (2024) και του έτους εκδήλωσης του ζημιογόνου αιτίου (2023),
γ) είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερος,
δ) είναι ασφαλιστικά ενήμερος της υποχρεωτικής ασφάλισης του ΕΛ.Γ.Α., έτος 2023
ε) είναι νόμιμος κάτοχος της γεωργικής εκμετάλλευσης που υπέστη το ζημιογόνο αίτιο ή μελισσοκόμος κάτοχος μελισσοκομικού βιβλιαρίου και να λειτουργεί νόμιμα.

Η διάρκεια υλοποίησης των δαπανών επανόρθωσης των ζημιών ορίζεται στους 12 μήνες. Σε πλήρως αιτιολογημένες περιπτώσεις παρέχεται παράταση του χρόνου υλοποίησης η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβεί τους έξη (6) μήνες. Η παράταση χορηγείται με την διαδικασία της τροποποίησης των στοιχείων πράξης ύστερα από αίτηση του δικαιούχου στην οποία τεκμηριώνονται οι λόγοι για τους οποίους αιτείται την παράταση. Σε καμία περίπτωση η διάρκεια υλοποίησης δεν μπορεί να υπερβεί την 30/9/2025

Οι δικαιούχοι του υπομέτρου 5.2, για την καταβολή της αναλογούσας δημόσιας οικονομικής στήριξης του επενδυτικού σχεδίου υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση πληρωμής.
Τα περιεχόμενα (απαιτούμενα δικαιολογητικά) που πρέπει επισυναφτούν (αναρτηθούν ηλεκτρονικά) είναι τα ακόλουθα:
1. Αίτηση πληρωμής όπως δημιουργείται μετά την ηλεκτρονική της υποβολή (οριστικοποίηση) στο ΟΠΣΑΑ, υπογεγραμμένη από το συντάκτη του αιτήματος πληρωμής και από τον δικαιούχο ή από τον νόμιμο εκπρόσωπο που έχει οριστεί για τους σκοπούς του προγράμματος εφόσον πρόκειται για νομικό πρόσωπο με θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής.
2. Γενικά νομιμοποιητικά δικαιολογητικά δικαιούχου.
2.1 Στοιχεία δηλούμενου λογαριασμού πίστωσης της πληρωμής, τα οποία υποβάλλονται με φωτοαντίγραφο της 1ης σελίδας του τραπεζικού βιβλιαρίου ή σχετική βεβαίωση της τράπεζας ή αντίγραφο κίνησης λογαριασμού (extrait) ή σχετική εκτύπωση μέσω του web-banking της τράπεζας, όπου εμφανίζονται με ευκρίνεια ο αριθμός του λογαριασμού σε μορφή ΙΒΑΝ και τα στοιχεία του δικαιούχου του λογαριασμού.
2.2 Βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) για τους δικαιούχους φυσικά πρόσωπα, η οποία να έχει εκδοθεί το ίδιο ημερολογιακό έτος με εκείνο της υποβολής της αίτησης πληρωμής.
2.3 Βεβαίωση μεταβολών του καταστατικού στο ΓΕΜΗ (απαιτείται μόνο για τα νομικά πρόσωπα του εμπορικού δικαίου).
2.4 Αντίγραφο του τελευταίου ισχύοντος καταστατικού εφόσον έχει τροποποιηθεί σε σχέση με αυτό που προσκομίστηκε με την αίτηση στήριξης (απαιτείται για τα νομικά πρόσωπα του εμπορικού δικαίου).
3. Δικαιολογητικά φερεγγυότητας δικαιούχου. Για την απόδειξη της φερεγγυότητας του δικαιούχου προσκομίζεται ενιαίο πιστοποιητικό δικαστικής φερεγγυότητας σε ισχύ.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΥΛΟΓΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΖΩΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
ΘΗΛΥΚΑ ΑΡΝΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 4-6 ΜΗΝΩΝ ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΦΥΛΕΣ - 120 ΕΥΡΩ
ΘΗΛΥΚΑ ΑΡΝΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 4-6 ΜΗΝΩΝ ΜΙΓΑΔΕΣ ΕΓΧΩΡΙΩΝ ΦΥΛΩΝ ΜΕ ΞΕΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ - 180 ΕΥΡΩ
ΘΗΛΥΚΑ ΑΡΝΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 4-6 ΜΗΝΩΝ ΞΕΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΝΙΚΕΣ ΕΚΤΡΟΦΕΣ - 220 ΕΥΡΩ
ΑΡΣΕΝΙΚΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 4-6 ΜΗΝΩΝ - 300 ΕΥΡΩ
ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΑΤΙΝΕΣ - 350 ΕΥΡΩ
ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΑΙΓΕΣ - 350 ΕΥΡΩ
ΝΕΑΡΑ ΜΟΣΧΑΡΙΑ 5-12 μηνών - 500 έως 1.200 ΕΥΡΩ
ΒΟΕΙΟ ΝΕΑΡΟ κρεατοπαραγωγά 16-22 μηνών 2.100 ΕΥΡΩ
ΒΟΕΙΟ άνω των 24 μηνών - 2.200 ΕΥΡΩ
ΑΡΣΕΝΙΚΑ ΜΟΣΧΑΡΙΑ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΩΝ ΚΡΕΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΦΥΛΩΝ (ξενικές φυλές) 8-10 μηνών - 1.500 ΕΥΡΩ
ΑΓΕΛΑΔΕΣ - 1.600 ΕΥΡΩ
ΑΓΕΛΑΔΕΣ γαλακτοπαραγωγής άνω των 2 ετών ελληνικές καθαρόαιμες - 2.000 ΕΥΡΩ
ΜΟΣΧΙΔΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ 16-18 μηνών με Pedigree - 2.300 ΕΥΡΩ
ΜΟΣΧΙΔΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ 16-18 μηνών με Pedigree - 2.600 ΕΥΡΩ
ΜΟΣΧΑΡΑΚΙΑ ΘΗΛΥΚΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 6 ΜΗΝΩΝ - 800 ΕΥΡΩ
ΜΕΛΙΣΣΟΣΜΗΝΗ παραφυάδες 5 πλαίσια - 60 ΕΥΡΩ

06/03/2024 12:13 μμ

Όπως αναφέρει η 1η έγκριση της τροποποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου για την ΚΑΠ για την περίοδο 2023-2027, το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τη βασική ενίσχυση θα ανέλθει σε 4.274.574.890 €.

Ειδικότερα, για κάθε έτος από το 2023 μέχρι το 2026, το ποσό αυτό θα ανέλθει σε 829.567.104 €, ενώ για το 2027 σε 956.306.474 €.

Για το 2024 τα 829.567.104 € της βασικής ενίσχυσης θα κατανεμηθούν στις τρεις αγρονομικές περιφέρειες ως εξής:

  • Αρόσιμων Καλλιεργειών 378.282.599 €
  • Μόνιμων Καλλιεργειών 228.130.954 €
  • Βοσκότοπων 223.153.551 €

Οι μέσοι όροι της αξίας των δικαιωμάτων σε κάθε περιφέρεια, που θα ισχύουν στο τέλος του 2026, δηλαδη μετά την σύγκλιση της αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης προς ενιαία τιμή μονάδας («flat rate»), σε επίπεδο αγρονομικής περιφέρειας είναι:

  • μέση αξία δικαιώματος 23 €/στρ στις Αρόσιμες Καλλιέργειες
  • μέση αξία δικαιώματος 28,2 €/στρ. στις Μόνιμες Καλλιέργειες
  • μέση αξία δικαιώματος 16 €/στρ στους Βοσκοτόπους.

Για το 2024

  • Αγρονομική Περιφέρεια Αροτραίων Καλλιεργειών - Προβλεπόμενη έκταση 16.386.590 στρέμματα
  • Αγρονομική Περιφέρεια Μόνιμων Καλλιεργειών - Προβλεπόμενη έκταση 8.069.390 στρέμματα
  • Αγρονομική Περιφέρεια Βοσκοτόπων - Προβλεπόμενη έκταση 13.902.230 στρέμματα

Η βασική ενίσχυση διατίθεται στους ενεργούς γεωργούς, οι οποίοι:
1) Έχουν αποκτήσει δικαιώματα ενίσχυσης:
-μέσω χορήγησης δικαιωμάτων ενίσχυσης το έτος ενίσχυσης 2015,
-μέσω χορήγησης δικαιωμάτων ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα,
-με μεταβίβαση δικαιωμάτων ενίσχυσης,
2) αποκτούν δικαιώματα ενίσχυσης από το 2023 και μετά, είτε από το απόθεμα, είτε μέσω μεταβίβασης δικαιωμάτων ενίσχυσης σύμφωνα με τη νέα εθνική νομοθεσία.

Δεν χορηγούνται άμεσες ενισχύσεις σε γεωργούς όταν το συνολικό ποσό των προς καταβολή αμέσων ενισχύσεων δεν υπερβαίνει τα 150 ευρώ.
Η πρόβλεψη αυτή δεν εφαρμόζεται για τους γεωργούς των οποίων η έδρα της εκμετάλλευσης βρίσκεται στα μικρά νησιά του Αιγαίου (στα οποία συγκαταλέγονται όλα τα νησιά του Αιγαίου με εξαίρεση την Εύβοια και την Κρήτη), αφενός διότι οι εκμεταλλεύσεις εκεί είναι πολύ μικρές συγκριτικά με της ηπειρωτικής χώρας και αφετέρου αντιμετωπίζουν σε μεγάλο ποσοστό προβλήματα λόγω του νησιωτικού τους χαρακτήρα, αλλά και λόγω σοβαρών γεωγραφικών ή φυσικών περιορισμών.

Αναδιανεμητική ενίσχυση
Το 55,6% των εκμεταλλεύσεων της χώρας και το 32,3% των συνολικών επιλέξιμων εκτάσεων της χώρας, θα ενταχθούν στην παρέμβαση της αναδιανεμητικής ενίσχυσης. Επιλέξιμες εκτάσεις είναι:

Μόνο στην περιφέρεια Αροτραίων Καλλιεργειών:
Κατώτερο όριο 20 στρ. - Ανώτερο όριο 110 στρ.

Μόνο στην περιφέρεια Μόνιμων Καλλιεργειών:
Κατώτερο όριο 10 στρ. - Ανώτερο όριο 40 στρ.

Μόνο στην περιφέρεια Βοσκοτόπων:
Κατώτερο όριο 10 στρ. - Ανώτερο όριο 170 στρ

Αροτραίων και Μόνιμων:
Κατώτερο όριο 20 στρ. στις Αροτραίες ή 10 στρ. στις Μόνιμες - Ανώτερο όριο 170 ισοδύναμα στρ.

Αροτραίων και Βοσκοτόπων:
Κατώτερο όριο 20 στρ. στις Αροτραίες ή 10 στρ. στους Βοσκοτόπους - Ανώτερο όριο 170 ισοδύναμα στρ.

Βοσκοτόπων και Μόνιμων:
Κατώτερο όριο 10 στρ. στους Βοσκοτόπους ή 10 στρ. στις Μόνιμες - Ανώτερο όριο 170 ισοδύναμα στρ.

Αροτραίων και Βοσκοτόπων και Μόνιμων:
Κατώτερο όριο 20 στρ. στις Αροτραίες ή 10 στρ. στις Μόνιμες ή 10 στρ. στους Βοσκοτόπους - Ανώτερο όριο 170 ισοδύναμα στρ.

Το συνολικό διαθέσιμο ποσό για την αναδιανεμητική ενίσχυση ανέρχεται σε 885.297.896 €. Το συνολικό αυτό ποσό κατανέμεται ως εξής: 174.032.724 € για κάθε έτος από το 2023 έως το 2026 και 189.167.000 € για το 2027. Δηλαδή για το 2024 θα καταβληθούν 174.032.724 €.

Αυτό το ποσό θα καταβληθεί:

  • Στην περιφέρεια Αροτραίων Καλλιεργειών 79.358.922 € (μέσο όρο 13,8 €/στρ)
  • Στην περιφέρεια Μόνιμων Καλλιεργειών 47.859.000 € (μέσο όρο 11,6 €/στρ)
  • Στην περιφέρεια Βοσκοτόπων 46.814.802 € (μέσο όρο 17,7 €/στρ)
05/03/2024 09:44 πμ

Από την Πέμπτη (7 Μαρτίου 2024) θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων ένταξη στο Μέτρο 5.2 και θα λήξει στις 30 Απριλίου 2024.

Δημοσιεύθηκε από το ΥπΑΑΤ η πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την ένταξη στο Μέτρο 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ, που αφορά:

α) την πλήρη και δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και

β) την εξολοκλήρου ανακατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων και αποκατάσταση εξοπλισμού, για όσους κτηνοτρόφους αλλά και μελισσοκόμους που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel και τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου/Αυγούστου του 2023.

Το ποσοστό στήριξης ανέρχεται έως το 100% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών.

Στόχος του εν λόγω Μέτρου, είναι να στηριχθεί η οικονομία των παραγωγών, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τις δαπάνες επανόρθωσης των ζημιών, που προκλήθηκαν στην κτηνοτροφία και μελισσοκομία από δυσμενή καιρικά φαινόμενα και να μπορέσουν να ξεκινήσουν και πάλι την παραγωγική τους δραστηριότητα.

Το Μέτρο 5.2 θα εφαρμόζεται στις Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας και Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, την περιοχή του Δήμου Δομοκού της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, καθώς και στους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Αγροτικής Ανάπτυξης στην ηλεκτρονική διεύθυνση (εδώ)

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης με αφορμή την προκήρυξη το μέτρου δήλωσε: «Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας ξεκινούμε την υλοποίηση του Μέτρου 5.2 ύψους 45 εκατ. ευρώ, με στόχο να δώσουμε και πάλι πνοή στους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους που υπέστησαν ζημιές από τις θεομηνίες του φθινοπώρου και τις μέγα-πυρκαγιές του καλοκαιριού. Η κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων θα γίνει με πρότυπα σχέδια στάβλων και θα πληρούνται όλοι οι κανόνες ευζωίας και θα υπάρχει πρόβλεψη για αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων. Ενισχύεται επίσης και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους παραγωγής. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στέκεται στο πλευρό των πληγέντων παραγωγών δημιουργώντας παράλληλα τις συνθήκες για εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη των επαγγελματικών δραστηριοτήτων τους, μετατρέποντας έτσι την κρίση σε ευκαιρία».

04/03/2024 09:41 πμ

Το πρόγραμμα LEADER διαχρονικά αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας και για το λόγο αυτό κύριο μέλημά μας αποτελεί η ταχεία απορρόφηση και αξιοποίηση όλων των σχετικών διαθέσιμων κονδυλίων για τη στήριξή των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της χώρας, τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης σε χαιρετισμό που απέστειλε στο «33ο Συνέδριο Ανάπτυξης Ορεινών Όγκων και Μειονεκτικών περιοχών του ΥπΑΑΤ μέσω του προγράμματος LEADER» το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Λουτράκι Αλμωπίας στην Πέλλα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στον πρωτογενή τομέα και τη σημασία του για την ελληνική οικονομία τονίζοντας ότι η νέα ΚΑΠ είναι ένα εργαλείο που συμβάλλει ουσιαστικά στη στήριξή του για αυτό και πρέπει να αλλάξει και να γίνει πιο φιλικό και, κυρίως, πιο δίκαιο για τους αγρότες μας. Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Συνέδριο θα συμβάλλει έμπρακτα στις προσπάθειές της πολιτικής ηγεσίας για ανάταξη του πρωτογενούς τομέα, σε όλα τα επίπεδα.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Δ. Σταμενίτης τονίζοντας ότι το πρόγραμμα LEADER, αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για τον αγροτικό κόσμο και την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης μέσω της προσέγγισης από κάτω προς τα πάνω. Επεσήμανε ότι μέσω της υλοποίηση τοπικών, ολοκληρωμένων αναπτυξιακών στρατηγικών θα καταστεί εφικτό να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και δημογραφικές προκλήσεις, με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες οι αγροτικές περιοχές.

Στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ (ΣΣ ΚΑΠ) το πρόγραμμα LEADER ως ξεχωριστή παρέμβαση θα συνεχίσει να αποτελεί το βασικό εργαλείο στήριξης των αγροτικών περιοχών και αφορά τουλάχιστον στο 5% των πόρων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).

Στο συνέδριο παραβρέθηκε και απεύθυνε χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, ο οποίος αναφέρθηκε στη συμπλήρωση των 33 ετών από την έναρξη της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Σημείωσε ότι, το LEADER όλα αυτά τα χρόνια συνεχώς και αδιαλείπτως παρεμβαίνει συγκροτημένα στην ανάπτυξη των αγροτικών, ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, βελτιώνοντας την τοπική οικονομία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων των περιοχών αυτών.

Επισήμανε ότι, οι δράσεις και τα τοπικά προγράμματα μπορούν να ανοίξουν σημαντικές προοπτικές στη βιωσιμότητα και συνοχή της τοπικής αγροτικής κοινωνίας, την ανάδειξη και αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, την ενίσχυση και διαφοροποίηση της αγροτικής παραγωγής, τη διάχυση της πληροφόρησης και της γνώσης, την προστασία και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Τέλος, ανέφερε ότι στην Πέλλα έχουν γίνει πολλά και σημαντικά έργα, στις παρελθούσες περιόδους εφαρμογής του προγράμματος, και ότι είναι μία περιοχή με δυνατότητες και καταγεγραμμένες ανάγκες απαιτείται η περαιτέρω στήριξή της μέσω αυτού του προγράμματος.

Επιπλέον, στο συνέδριο παραβρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο κ. Σεραφείμ Λιάπης Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, ο κ. Ιωάννης Στεφανίδης Περιφερειακός Σύμβουλος, ο κ. Νικόλαος Παρούτογλου Δήμαρχος Αλμωπίας, η κα Αικατερίνη Ιγνατιάδου Δήμαρχος Σκύδρας, ο κ. Πέτρος Ζέρζης Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Πέλλας και ο κ. Μιχαήλ Σκορδάς Πρόεδρος του Δικτύου LEADER.

Ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, κ. Δημήτριος Παπαγιαννίδης στην εισήγησή του αναφέρθηκε στη διαδικασία επιλογής των τοπικών προγραμμάτων LEADER στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ) τονίζοντας ότι η προστιθέμενη αξία του προγράμματος στις αγροτικές περιοχές αφορά στο κοινωνικό κεφάλαιο, στη διακυβέρνηση, στα αποτελέσματα καθώς και τις επιπτώσεις αυτού. Παράλληλα, επισήμανε ότι το ΥπΑΑΤ πέραν του προγράμματος LEADER διαθέτει μία ολοκληρωμένη χωρική στρατηγική για τη στήριξη των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών για τη διασφάλιση της εδαφικής συνοχής των εν λόγω περιοχών.

Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε εισήγηση για το ρόλο και την προστιθέμενη αξία του προγράμματος LEADERστην Πέλλα και τονίστηκε η σημασία του προγράμματος ως προς τη συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο καθώς και στην ανάπτυξη και την αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών της.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε αναλυτικά η πορεία υλοποίησης του τρέχοντος προγράμματος LEADER, δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ενημερωθούν για θέματα κρατικών ενισχύσεων, την ανάπτυξη συνεργασιών για τα Έξυπνα Χωριά μέσω των τοπικών προγραμμάτων, την προστιθέμενη αξία του LEADER αλλά και τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των συμμετεχόντων για τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΥπΑΑΤ για την ανάπτυξη των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της Χώρας μας σε συνδυασμό με την πορεία υλοποίησης των τοπικών προγραμμάτων LEADER, ενώ πραγματοποιήθηκε και εκπαίδευση των Ομάδων Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) σε διαχειριστικά θέματα. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τους εκπροσώπους του Υπουργείου αλλά και τους άλλους εισηγητές σχετικά με τη θεματολογία του συνεδρίου.

01/03/2024 09:48 πμ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώνει στους δικαιούχους παραγωγούς και στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) ότι το πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ θα παραμείνει ανοικτό για την υποβολή τροποποιητικών και διορθωτικών δηλώσεων επί των αιτήσεων ΕΑΕ 2023, μέχρι την Κυριακή, 10 Μαρτίου 2024.

Θυμίζουμε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ άνοιξε, στις 15 Φεβρουαρίου, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για τυχόν τροποποιήσεις και διορθώσεις επί της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2023.

Επισημαίνεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση.

Πάντως μετά από αυτή την παράταση λογικό είναι να πάει πίσω η πληρωμή των Οικολογικά Προγράμματα (Eco Schemes). Το ΥπΑΑΤ έλεγε ότι θα γίνει μέχρι τον Μάιο (5/5 έχουμε Πάσχα). Τώρα - και με την προϋπόθεση ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση - θα πάει 10 ημέρες αργότερα.

29/02/2024 02:45 μμ

Απαντήσεις επίσημες περιμένουμε από τον Υπουργό ΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη, για τις αλλαγές που θα υπάρξουν στα Οικολογικά Προγράμματα (Eco Schemes) της ΚΑΠ.

Αλλαγές με διαρροές δεν γίνονται για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, που έχει αφήσει απλήρωτους τους παραγωγούς το 2023 και είναι αδύνατον να κάνουν τον προγραμματισμό τους για το 2024.

Όπως έχει ανακοινώσει το ΥπΑΑΤ, τον Μάρτιο (δηλαδή σε λίγες ημέρες) αναμένεται να ανοίξει το ΟΣΔΕ του 2024.

Οι αγρότες που είχαν κάποια στρέμματα που δεν βγήκαν επιλέξιμα στο ΟΣΔΕ του 2023 τι θα πρέπει να κάνουν το 2024;

Ποιες είναι οι τροποποιήσεις στα Οικολογικά Προγράμματα και οι αγρότες θα καταφέρουν να τα κάνουν φέτος στο νέο ΟΣΔΕ επιλέξιμα ή θα πρέπει να αναζητήσουν νέα αγροτεμάχια;

Τι θα συμβεί το 2024 με τα βιολογικά Eco Schemes, το ΥπΑΑΤ έχει μια εικόνα για το που θα φτάσει η ενίσχυση και αν συμφέρει να ενταχθούν αγρότες και κτηνοτρόφοι;

Οι κτηνοτρόφοι που μπορούν να ενταχθούν και αν προγραμματίζει να σχεδιάσει κάποιο νέο πρόγραμμα το ΥπΑΑΤ;

Φτάσαμε Μάρτιο και ακόμη δεν υπάρχει κάτι ξεκάθαρο για Οικολογικά Προγράμματα της ΚΑΠ.

Το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να πάρουν όλοι ενίσχυση όπως γινόταν στο προηγούμενο «πρασίνισμα».

Την ίδια στιγμή η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεδομένων του ΟΣΔΕ 2023 για την υποβολή αιτήσεων, τυχόν διορθώσεων και ειδικότερα την τεκμηρίωση eco-schemes στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του 2023, δηλαδή δηλώσεων της προηγούμενης χρονιάς.

Πάντως ο υπουργός ΑΑΤ είναι ικανοποιημένος επειδή έγινε υιοθέτηση των προτάσεων της Ελλάδος από τους Ευρωβουλευτές του ΕΛΚ και τις χώρες του νότου της ΕΕ.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε τα εξής: «Η επιτυχία της Ελλάδος με την υιοθέτηση από την πλευρά του ΕΛΚ του ψηφίσματος που κατέθεσε η χώρα μας για την κλιματική κρίση και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ΚΑΠ, είναι αποτέλεσμα της συντονισμένης δουλειάς που έγινε εδώ και καιρό και έχει ξεκινήσει πριν από τις κινητοποιήσεις, με τη δημιουργία συμμαχιών σε όλα τα επίπεδα της ΕΕ».

28/02/2024 10:02 πμ

Σχετικά με τη Διατήρηση Πιστοποίησης των ΚΥΔ ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών παρατείνεται έως και τη Δευτέρα (4/3/2024), η οποία έληγε τέλη Φεβρουαρίου.

Ο ΑγροΤύπος θυμίζει ότι καλούνται τα ΚΥΔ (Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων που πιστοποιήθηκαν βάσει της υπ. αριθμ. 11096/18.02.2022 "Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την πιστοποίηση των ΚΥΔ, στο πλαίσιο του ΟΣΔΕ, για τα έτη 2022-2027" και επιθυμούν να διατηρήσουν την πιστοποίησή τους, για το έτος αιτήσεων 2024, να επισυνάψουν έως και τις 29/02/2024, στην εφαρμογή kyd.opekepe.gr τα ακόλουθα:

  • Τεκμηριωμένα αιτήματα αλλαγής και μεταβολών του επιχειρησιακού τους σχεδιασμού μόνο για τις περιπτώσεις αυτές που έχουν επέλθει αλλαγές/μεταβολές ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν ενόψει της επικείμενης ένταξης της υποβολής των ΕΑΕ 2024 (επιλέγοντας το δικαιολογητικό "Αίτημα αλλαγής επιχειρησιακού σχεδίου").
  • Φορολογική ενημερότητα εν ισχύ μέχρι το πέρας της υποβολής των αιτήσεων, η οποία θα πρέπει να αναγράφει "για κάθε νόμιμη χρήση εκτός είσπραξης και εκτός μεταβίβασης ακινήτου".
  • Ασφαλιστική ενημερότητα εν ισχύ μέχρι το πέρας της υποβολής των αιτήσεων, η οποία θα πρέπει να αναγράφει "για συμμετοχή σε διαγωνισμούς ανάληψης δημοσίων έργων ή προμηθειών του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ".

Επισημαίνεται ότι πρέπει να έχουν υποβληθεί 100 τουλάχιστον οριστικές αιτήσεις για το έτος 2023.