Ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ, στις 14 Μαρτίου 2023, την πληρωμή 772 δικαιούχων της Δράσης «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» με το ποσό των 4.619.061 ευρώ.
Μιλάμε για την αποζημιώση που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι για την απώλεια εισοδήματος που έχουν επειδή εκτρέφουν αυτόχθονες φυλές.
Οι προκαταβολές σύμφωνα με τους Κανονισμούς της ΕΕ μπορούν να πραγματοποιηθούν από τέλος Οκτωβρίου. Τα τελευταία χρόνια την πληρωμή την έκαναν γύρω στις 30 Νοεμβρίου.
Πραγματοποιήθηκαν δηλαδή με μια καθυστέρηση 105 ημερών.
Μιλάμε βέβαια για την προκαταβολή της ενίσχυσης. Η εκκαθάριση μπορεί να γίνει τον Απρίλιο αλλά συνήθως γινόταν τον Ιούνιο. Τώρα με την τόσο μεγάλη καθυστέρηση κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πότε θα γίνει.
Όμως από την πληρωμή της προκαταβολής της Δράσης εξαιρέθηκαν οι κτηνοτρόφοι που ήταν σε έλεγχο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως καταγγέλουν στον ΑγροΤύπο οι εκτροφείς των αυτόχθονων φυλών.
Για τους ελέγχους την ευθύνη την έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ και όχι οι κτηνοτρόφοι. Ιανουάριο και Φεβρουάριο πραγματοποίησε ελέγχους αλλά ακόμη δεν έχουν καταχωρηθεί. Οι έλεγχοι θα πρέπει να έχουν καταχωρηθεί μέχρι τις 2 Απριλίου. «Υπάρχει περίπτωση να έχουν ολοκληρωθεί σε τόσο λίγες ημέρες μετά από την τόσο μεγάλη καθυστέρηση», ρωτούν οι κτηνοτρόφοι.
Την ίδια στιγμή οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές ζωοτροφών είναι μεγάλες και πρέπει να βρουν χρήματα να τις πληρώσουν.
Οι κτηνοτρόφοι ζητούν από τον υπουργό κ. Γεωργαντά να προχωρήσει στην πληρωμή της προκαταβολής και σε αυτούς άμεσα. Αν υπάρξει κάποια διαφορά να γίνει συμψηφισμός κατά την εκκαθάριση. Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι περίπου 60 κτηνοτρόφοι είναι σε έλεγχο και δεν έχουν εισπράξει τα χρήματά τους χωρίς να έχουν δική τους ευθύνη.
Στην υπογραφή απόφασης προχώρησε ο Βοηθός Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, για την έκδοση επικαιροποιημένων αποτελεσμάτων διοικητικού ελέγχου αιτημάτων στήριξης προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014-2020 κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022. Εντάχθηκαν κάποιοι εν δυνάμει Νέοι Αγρότες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσιοποιήθηκαν:
- Πίνακας 1.689 δικαιούχων με συνολικό ποσό δημόσιας δαπάνης τα 63.180.000 ευρώ, για τους οποίους δεν απαιτείται προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών.
- Πίνακας 158 αιτήσεων που δεν επιλέγονται για στήριξη, καθώς δεν καλύπτονται από το όριο των διαθέσιμων πιστώσεων, παρότι από το διοικητικό έλεγχο δεν έχει προκύψει λόγος απόρριψης.
- Πίνακας αιτήσεων που δεν επιλέγονται για στήριξη, για τις οποίες από το διοικητικό έλεγχο έχει προκύψει λόγος απόρριψης.
Με αφορμή την έκδοση της επικαιροποιημένης απόφασης αποτελεσμάτων διοικητικού ελέγχου ο κ. Σακελλαρόπουλος δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «παραμένει πάγιο αίτημα της Περιφερειακής Αρχής η ένταξη και των 158 επιλαχόντων του προγράμματος Νέων Γεωργών».
Στο μεταξύ οι επιλαχόντες Νέοι Αγρότες ετοιμάζουν κινητοποιήσεις σε όλη την χώρα. Ο κ. Νίκος Τσιλιμέκης, πτηνοτρόφος και επιλαχών του προγράμματος Νέων Αγροτών στη Δυτική Ελλάδα, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «εδώ και περίπου ένα χρόνο δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με τους επιλαχόντες.
Βγήκαν τα νέα Σχέδια Βελτίωσης και δεν μπορούμε να ενταχθούμε. Αυτή την στιγμή είμαι ανασφάλιστος και δεν μπορώ να βγάλω ασφαλιστική ενημερότητα. Υπάρχουν περιπτώσεις παραγωγών επιλαχόντων που παραιτήθηκαν από τις δουλειές τους και έδωσαν χρήματα για το φάκελο που κατέθεσαν και δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ..
Έχουμε οργανωθεί σε όλη την χώρα και ετοιμάζουμε δυναμικές κινητοποιήσεις έξω από τις Περιφέρειες. Οι επιλαχόντες του προγράμματος για όλη την Ελλάδα φτάνουν περίπου τις 2.500 οικογένειες και είναι όλοι στον αέρα. Στις 29 Μαρτίου θα προχωρήσουμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πάτρα έξω από την Περιφέρεια. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις ετοιμάζονται και στην υπόλοιπη Ελλάδα».
Ενώ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναζητεί 90 εκατ. ευρώ μετά την έκταση που πήρε το θέμα με το χθεσινό μας δημοσίευμα.
Φωτιές έχει ανάψει τα τελευταία 24ωρα το ζήτημα των επιλαχόντων του προγράμματος νέων γεωργών, που αναδείξαμε για μια ακόμα φορά την Τρίτη.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΥπΑΑΤ έχει κινητοποιηθεί και αναζητά πόρους, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί σήμερα κάτι στους συγκεκριμένους αγρότες, οι οποίοι ελπίζουν πως επειδή διανύουμε προεκλογική περίοδο, ίσως έχουν περισσότερη τύχη, από τους επιλαχόντες των σχεδίων βελτίωσης για παράδειγμα.
Ένα άλλο θέμα που αναδεικνύεται με αφορμή τις διαμαρτυρίες των συγκεκριμένων παραγωγών είναι και αυτό της δυνατότητας των επιλαχόντων ή όχι να αιτηθούν ένταξη στο νέο κύκλο των σχεδίων βελτίωσης που ανοίγει επίσημα σήμερα Τετάρτη 15 Μαρτίου και για δυο μήνες ακόμα.
Όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γιάννης Περουλάκης, έμπειρος μελετητής από τη Λάρισα, έχουν τη δυνατότητα και οι ενταγμένοι νέοι αγρότες, αλλά και οι επιλαχόντες να ενταχτούν σε σχέδιο βελτίωσης, όχι όμως όλοι. Εκτός αιτήσεων, μένουν, όσοι παραγωγοί, αναμένοντας αν θα μπούν ή όχι στο πρόγραμμα νέων, δεν έχουν κάνει αίτηση και δεν έχουν εγγραφεί στον ΕΦΚΑ αγροτών. Βέβαια, σύμφωνα με τον κ. Περουλάκη, με δεδομένο το περιθώριο των δυο μηνών των αιτήσεων, ακόμα και σήμερα αν κάποιος επιλαχών υποβάλλει αίτηση στον ΕΦΚΑ, ενδέχεται να καταφέρει να λάβει την βεβαίωση (από τον ΕΦΚΑ) που απαιτείται.
Γύρω στα 220 άτομα υπολογίζονται οι επιλαχόντες του προγράμματος νέων από την συγκεκριμένη περιφέρεια, που αγωνιούν για το μέλλον.
Σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας εξακολουθούν και παραμένουν εκατοντάδες επιλαχόντες του προγράμματος νέων γεωργών, οι οποίοι πόνταραν πολλά σε ένα νέο ξεκίνημα στον πρωτογενή τομέα, ξόδεψαν χρήματα σε μελετητές και συμβούλους, παράτησαν τις δουλειές τους, αλλά τώρα παραμένουν ξεκρέμαστοι, ανασφάλιστοι, αναμένοντας τις οριστικές αποφάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ο Νίκος Τσιλιμέκης είναι 34 ετών και πριν δυο χρόνια περίπου πήρε την απόφαση να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα την εκτροφή κοτόπουλων. Μένοντας στο Αγρίνιο, μια καθαρά παραγωγική περιοχή με δυναμικό αγροτικό τομέα, γνωρίζει από την καλή και την ανάποδη το αγροτικό επάγγελμα.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο: «ήμουν σε μια δουλειά 15 έτη και αποφάσισα να παραιτηθώ για να ενταχτώ επαγγελματικά στον πρωτογενή τομέα. Έκανα λοιπόν φάκελο για το πρόγραμμα και από τον περασμένο Μάιο-Ιούνιο, είμαστε κυριολεκτικά στον αέρα. Από την περιοχή μας υπάρχουν αρκετοί αγρότες που έχουμε αυτό το πρόβλημα. Πρόσφατα κάναμε και μια ομάδα με πρωτοβουλία δική μου και του συναδέλφου Κ. Μουρτζιάπη επίσης από το Αγρίνιο, που ασχολείται με ελιές. Ζητάμε να μας ξεκαθαρίσουν, αν θα γίνει κάτι με την περίπτωσή μας, για να ξέρουμε πώς θα πορευθούμε. Υπάρχουν περιπτώσεις παραγωγών επιλαχόντων που παραιτηθήκαμε από τις δουλειές μας, δώσαμε χρήματα για το φάκελο, τώρα είμαστε ανασφάλιστοι και δεν τολμάμε να κάνουμε και αίτηση στον ΕΦΚΑ αγροτών γιατί θα μας στείλουν αναδρομικά να πληρώσουμε αρκετές χιλιάδες ευρώ. Συνεπεία αυτών, μας πετάνε και έξω από τα σχέδια βελτίωσης που βγήκαν χτες, με αποτέλεσμα να είμαστε με δεμένα τα χέρια».
Οι συγκεκριμένοι παραγωγοί και πολλοί ακόμα (πάνω από 2.000 σε όλη τη χώρα) ζητούν άμεσες απαντήσεις ώστε να προγραμματίσουν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τη ζωή τους.
Μάλιστα όπως αναφέρουν: «Ως επιλαχόντες νέοι αγρότες φτάσαμε στο σημείο που η υπομονή μας τελείωσε. Ξεκινήσαμε το 2021 έναν φάκελο με ό, τι έξοδα σημαίνει πως είχαμε (υπάρχουν παιδιά με οικογένειες που χρεώθηκαν για να πληρώσουν τους φακέλους τους). Για να φτάσουμε Μάρτιο του 2023 να έχουμε μείνει σε υποσχέσεις και ευχολόγια του τύπου: αισιοδοξία παιδιά, απο μια κυβέρνηση και έναν υπουργό που το 2017 σαν αντιπολίτευση, κουνούσε το δάχτυλο για τους τότε επιλαχόντες (που τελικά έγινε η ένταξή τους): Μια κυβέρνηση που αφήνει τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή εκτός σε 2 μεγάλα προγράμματα, αυτό των νέων αγροτών και των σχεδίων βελτίωσης, καθώς οι επιλαχόντες νέοι αγρότες δεν μπορούν να καταθέσουν φάκελο για τα σχέδια βελτίωσης καπο την στιγμή που δεν θεωρούνται επαγγελματίες αγρότες. Ένας χρόνος που πέρασε χώρις καμία ενημέρωση, με ανασφάλιστες οικογένειες και παιδιά, ένας χρόνος που κάθε νέος σκέφτεται γιατί να μείνει σε αυτή την χώρα που δεν τον σέβεται, σε πείσμα όλων αυτών όμως παραμένουμε στον τόπο που μας γέννησε, που αγαπήσαμε και τον δουλέψαμε με τα χέρια μας, στον τόπο μας που περιμένουμε επιτέλους να μας αγκαλιάσει και όχι να μας κλωτσήσει μακρυά του, δικαίωση άμεσα, η υπομονή μας τελείωσε, επιφυλασσόμαστε για την συνέχεια...».
Ήρθε και επίσημα η παράταση που είχαμε προαναγγείλει αρκετές ημέρες πριν και η οποία αφορά στις Δράσεις 4.1.1 και 4.1.3.
Παράταση της προθεσμίας για έξι επιπλέον μήνες δίνει το Υπουργείο Ανάπτυξης & Τροφίμων για την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων στις Δράσεις: 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» και 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014-2020».
Ειδικότερα, στην 14η τροποποίηση της υπ’ αρ. 13158/2017 (Β’ 4302) απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που έχει υπογραφεί τον αρμόδιο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Στύλιο, περιλαμβάνονται τα εξής:
Η απόφαση για τις συγκεκριμένες δράσεις υπεγράφη το 2017, ενώ οι πρώτες εντάξεις έργων ξεκίνησαν το 2020. Επειδή στις περισσότερες περιφέρειες τα σχέδια πρέπει να ολοκληρωθούν εντός της άνοιξης, δόθηκε στους παραγωγούς μια παράταση της προθεσμίας για ακόμη έξι μήνες προκειμένου να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις επενδύσεις τους. Για το λόγο αυτό, το τελευταίο εδάφιο του σημείου 21 του άρθρου 4 αντικαθίσταται ως εξής: «Σημειώνεται ότι η διάρκεια ολοκλήρωσης υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 42 μήνες (από 36 μήνες που ίσχυε) από την ημερομηνία κατά την οποία το επενδυτικό σχέδιο συμπεριληφθεί σε απόφαση ένταξης».
Εξετάστηκε να βρεθεί λύση για να αντιμετωπιστεί ένα θέμα που είχε προκύψει σχετικά με τις παρακρατήσεις από τα έργα. Με μία αλλαγή που έκανε το ΥΠΑΑΤ εξαντλεί το περιθώριο που έδινε συγκεκριμένος ευρωπαϊκός κανονισμός, προς όφελος των δικαιούχων. Ειδικότερα, το σημείο 3.2.2 της παραγράφου 3 του άρθρου 16 αντικαθίσταται ως εξής: «3.2.2. Στις περιπτώσεις όπου το χρηματοδοτικό εργαλείο εμπεριέχει ενίσχυση, το Ακαθάριστο Ισοδύναμο Επιχορήγησης (ΑΙΕ) αυτής παρακρατείται κατά την ολοκλήρωση του σχεδίου βελτίωσης κατά το ποσοστό που υπερβαίνει την ανώτατη ένταση στήριξης του Παραρτήματος ΙΙ του Καν (ΕΕ) 1305/2013, λαμβάνοντας υπόψη την πηγή χρηματοδότησης (πόροι ΕΓΤΑΑ ή πόροι ΜΑΕΕ του άρθρου 58α του εν λόγω Κανονισμού)».
Στην αίτηση στήριξης των Σχεδίων Βελτίωσης (2018) οι υποψήφιοι όφειλαν να δηλώσουν τη μελλοντική κατάσταση των εκμεταλλεύσεών τους προκειμένου να στοιχειοθετήσουν την ανάγκη απόκτησης των αιτούμενων επενδύσεων. Καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης των σχεδίων και μέχρι την αποπληρωμή τους, οι δικαιούχοι έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήματα τροποποίησης του επιχειρηματικού τους σχεδίου, μεταβάλλοντας όλα τα στοιχεία αυτού. Μετά την αποπληρωμή δεν υπήρχε δυνατότητα υποβολής επιπλέον τροποποίησης από τον δικαιούχο, και όφειλε να διατηρήσει τη μελλοντική του κατάσταση, σε όρους τυπικής απόδοσης, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί μετά την τελευταία τροποποίηση του επιχειρηματικού του σχεδίου. Δεδομένου ότι οι παγκόσμιες συνθήκες πλέον δεν είναι προβλέψιμες (πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία κλπ), ενδέχεται να υπάρχει ανάγκη τροποποίησης των καλλιεργειών και των εκτροφών και ενδεχόμενα της μελλοντικής κατάστασης της εκμετάλλευσης τους μετά την αποπληρωμή τους. Με την παρούσα τροποποίηση δίνεται η δυνατότητα στους δικαιούχους να τροποποιήσουν την μελλοντική τους κατάσταση μετά την υποβολή του τελικού αιτήματος πληρωμής, υπό την προϋπόθεση ότι δεν επηρεάζεται η επιλεξιμότητα των επενδύσεων. Έτσι, στο άρθρο 25 προστίθεται παρ. 16 ως εξής: «16. Μετά την τελική πληρωμή ενός επενδυτικού σχεδίου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αιτήματος τροποποίησης, η οποία αφορά μόνο το καλλιεργητικό σχήμα και τις εκτροφές της εκμετάλλευσης κατά την μελλοντική της κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, για να γίνει δεκτή η τροποποίηση, πρέπει από την τροποποίηση της μελλοντικής κατάστασης να μην επηρεάζεται η επιλεξιμότητα των επενδύσεων για τις οποίες έχει ληφθεί στήριξη. Σε καμία περίπτωση η τροποποιημένη τυπική απόδοση της μελλοντικής κατάστασης δεν μπορεί να υπολείπεται της τυπικής απόδοσης της υφιστάμενης κατάστασης της εκμετάλλευσης, όπως αυτή υπολογίστηκε στο ΠΣΚΕ, σύμφωνα με την Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης του 2017».
Η παρ. 10 του άρθρου 35 αντικαθίσταται ως εξής: «10. Ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου και υποβολή του τελικού αιτήματος πληρωμής εντός 42 μηνών από την ημερομηνία κατά την οποία το επενδυτικό σχέδιο θα συμπεριληφθεί σε απόφαση ένταξης». Σημειώνεται ότι η κάθε Περιφέρεια έχει τη δική της ημερομηνία ένταξης πράξεων.
Δήλωση ΥφΑΑΤ, Γιώργου Στύλιου
«Δίνουμε παράταση 6 μηνών για την ολοκλήρωση των επενδύσεων που χρηματοδοτήσαμε με τα «Σχέδια Βελτίωσης» του 2017. Επενδύσεις που ξεκίνησαν να υλοποιούνται από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας το 2020. Στηρίζουμε στη πράξη τη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής. Δημιουργούμε τον καινοτόμο, ανταγωνιστικό και ανθεκτικό πρωτογενή τομέα, που επιτάσσει η σύγχρονη εποχή».
Αναρτήθηκε στη διαύγεια η πολυαναμενόμενη πρόσκληση για τα Σχέδια Βελτίωσης.
Οι αιτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν από τις 15/3/2023 και να διαρκέσουν ως τις 16/5/2023, σύμφωνα και με το περιεχόμενο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Η πρόσκληση αφορά στο Mέτρο 4: «Επενδύσεις σε υλικά στοιχεία του ενεργητικού», Υπομέτρο 4.1: «Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις», Δράση 4.1.5: «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων».
Η Δημόσια Δαπάνη της παρούσας πρόσκλησης ανέρχεται σε 180.000.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το ΕΓΤΑΑ. Το ανωτέρω ποσό κατανέμεται στις Περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα της πρόσκλησης.
Επιλεξιμότητα δικαιούχων
Δικαιούχοι της δράσης μπορούν να κριθούν φυσικά ή νομικά πρόσωπα του εμπορικού δικαίου, κάτοχοι γεωργικών εκμεταλλεύσεων, εφόσον κατά την υποβολή του αιτήματος στήριξης πληρούνται οι κατά περίπτωση προϋποθέσεις:
1. Τα φυσικά πρόσωπα πρέπει:
1.1. Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, να μην έχουν υπερβεί το 63ο έτος της ηλικίας τους και να έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα.
1.2. Να έχουν υποβάλλει παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το έτος 2022.
1.3. Να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι.
1.4. Να μην είναι άμεσα συνταξιοδοτούμενοι από οποιοδήποτε ταμείο του εσωτερικού ή εξωτερικού, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας του άρθρου 37 του Ν. 3996/2011, όπως ισχύει και του άρθρου 5, παρ. γ, του Ν.1287/1982.
1.5. Να μην εκτίουν ποινή φυλάκισης.
1.6. Να είναι εγγεγραμμένοι στο ΜΑΑΕ ως επαγγελματίες αγρότες ή να είναι νέοι γεωργοί του υπομέτρου 6.1 για τους οποίους δεν έχουν περάσει τέσσερα έτη από την απόφαση ένταξής τους στο μέτρο. Δεν είναι επιλέξιμοι οι νεοεισερχόμενοι επαγγελματίες αγρότες με εξαίρεση όσους υπέβαλαν αίτηση στήριξης από το μέτρο 6.1, οι αιτήσεις τους κρίθηκαν επιλέξιμες αλλά δεν καλύπτονταν από το περιφερειακό όριο πίστωσης.
2. Τα νομικά πρόσωπα του εμπορικού δικαίου, πρέπει:
2.1. Να έχουν υποβάλλει παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το έτος 2022.
2.2. Να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερα.
2.3. Να έχουν διάρκεια τουλάχιστον μέχρι τις 31.12.2033. Στην περίπτωση κατά την οποία η διάρκεια δεν ορίζεται ή έχει λήξει πρέπει να οριστεί ή να ανανεωθεί πριν την υποβολή της αίτησης στήριξης.
2.4. Να είναι δικαστικά φερέγγυα.
2.5. Να έχουν ως κύρια δραστηριότητα την άσκηση της γεωργίας και τουλάχιστον το 50% του κύκλου εργασιών τους να προέρχεται από την άσκηση της γεωργίας.
Δείτε εδώ την πρόσκληση
Τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιµο το ΠΣΚΕ (Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων) ώστε να ξεκινήσει σύντοµα η διαδικασία αιτήσεων για τα Σχέδια Βελτίωσης, προϋπολογισµού 230 εκατ. ευρώ.
Δύο ημερίδες για τα Σχέδια Βελτίωσης πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της 13ης Πανελλήνιας Έκθεσης για τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία «Agrothessaly», το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, στη Λάρισα.
Η πρώτη ήταν από την ΕΘΕΑΣ και η δεύτερη από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων (ΠΟΣΓ).
ΕΘΕΑΣ
Η ημερίδα της ΕΘΕΑΣ είχε θέμα «Νέα ΚΑΠ και Σχέδια Βελτίωσης» και έδωσαν το παρών εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, πρόεδροι και στελέχη συνεταιρισμών, καθώς και αριθμός αγροτών.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, κ. Παύλος Σατολιάς, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο της Οργάνωσης, αλλά και στις ενέργειες που θα ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα. Συγκεκριμένα μίλησε για τα σχέδια ίδρυσης μιας κοινής συνεταιριστικής εξαγωγικής εταιρείας, η οποία θα έχει μεταξύ άλλων ως στόχο να βοηθήσει και τους μικρούς συνεταιρισμούς μέσα από συμβολαιακές σχέσεις, προωθώντας τα αγροτικά προϊόντα στις ξένες αγορές. Επίσης, έκανε αναφορά για τα Σχέδια Βελτίωσης, τη νέα ΚΑΠ και έκανε μία σύντομη ανασκόπηση στον γεωργικό τομέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τονίζοντας πως πρόκειται για τη 2η μεγαλύτερη Περιφέρεια στη χώρα σε παραγωγή γάλακτος.
Από την πλευρά του ο κ. Ευθύμιος Τσιατούρας, Προϊστάμενος της Μονάδας Επενδύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις στην Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΥΕ ΠΑΑ), αναφέρθηκε στα Σχέδια Βελτίωσης, το θεσμικό πλαίσιο των οποίων δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, την περασμένη Πέμπτη (09/03).
Χαρακτηριστικά, δήλωσε ο κ. Τσιατούρας, ότι ο υποψήφιος επενδυτής πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως επαγγελματίας γεωργός (όχι ως νεοεισερχόμενος) ή να έχει κριθεί δικαιούχος ή επιλαχών του υπομέτρου 6.1 στην πρόσκληση του έτους 2021. Επιπλέον, ο γεωργός πρέπει να έχει υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ το 2022, να είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερος (να μην έχει οφειλές ή να τις έχει ρυθμίσει) και να μην έχει λάβει πληρωμή από την προηγούμενη πρόσκληση σχεδίων βελτίωσης.
Επίσης η εκμετάλλευση πρέπει να έχει μέγεθος σε τυπική απόδοση άνω των 12.000 ευρώ, σύμφωνα με το ΟΣΔΕ του έτους αναφοράς (2022). Ακόμη, όλες οι επενδύσεις πρέπει να έχουν προσαρμοσμένο μέγεθος στη δυναμικότητα της εκμετάλλευσης (τεκμηρίωση σκοπιμότητας), να έχουν εύλογο κόστος, να πραγματοποιούνται μετά την υποβολή της αίτησης στήριξης (ανελαστικό καθώς προκύπτει από τον Κανονισμό) και να μην έχουν ενισχυθεί από άλλο πρόγραμμα.
Ένα σημαντικό σημείο που αφορά τα Σχέδια Βελτίωσης είναι οι βασικές αρχές που διέπουν τα βαθμολογικά κριτήρια και αφορούν σε χαρακτηριστικά που συνδέονται με τη γεωργική εκμετάλλευση, όπως ο προσανατολισμός της. Ο κ. Τσιατούρας τόνισε πως προτεραιότητα έχουν μία σειρά από κλάδους που έχουν αναδειχθεί ως προωθούμενοι μέσα από ανάλυση - μελέτη, όπως η φυτική παραγωγή για ανθρώπινη κατανάλωση, το βαμβάκι, οι ανθεκτικές καλλιέργειες στην κλιματική αλλαγή, οι εκτροφές και η παραγωγή ζωοτροφών.
ΠΟΣΓ
Στην ημερίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων (ΠΟΣΓ) εισηγητές ήταν υπηρεσιακά στελέχη του ΥπΑΑΤ. Συγκεκριμένα τις εισηγήσεις ανέπτυξαν ο Προϊστάμενος ΕΥΕ Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Δημήτρης Παππάς, ο Προϊστάμενος Μονάδας Επενδύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις ΕΥΕ ΠΑΑ, κ. Ευθύμιος Τσιατούρας, καθώς και το Στέλεχος Μονάδας Χρηματοδοτικών εργαλείων και Εργαλείων Διαχείρισης Κινδύνων της Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΥΕ ΠΑΑ), κ. Ιωάννης Δανιηλίδης.
Ο κ. Παππάς εξήγησε γενικότερα πως για το μέτρο 4.1.5, υφίσταται ένα στενό χρονοδιάγραμμα ισχύος της Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και της υλοποίησης της Δράσης, καθώς η τελική αποπληρωμή των επιλέξιμων δαπανών θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2025 δεδομένου πως οι πιστώσεις προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης (Μέσο Ανάκαμψης -EURI).
Ο κ. Δανιηλίδης ανέπτυξε το μέτρο των Χρηματοδοτικών εργαλείων με αναλυτικά παραδείγματα, αναδεικνύοντας τη σημασία τους για τη χρηματοδότηση των μέτρων και της κάλυψης της ιδιωτικής συμμετοχής των αγροτών.
Ο κ. Τσιατούρας ανέλυσε τις λεπτομέρειες του πρόσφατα δημοσιευθέντος ΦΕΚ του μέτρου 4.1.5. Ακόμη ανέφερε πως από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε την έναρξη της πρόσκλησης των Σχεδίων Βελτίωσης με περίοδο υποβολής 1,5 μήνα. Επίσης παρουσίασε τις τελευταίες αλλαγές στα κριτήρια-μόρια της βαθμολογίας τα οποία θα τα συμπεριλαμβάνει η νέα πρόσκληση και έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΥπΑΑΤ.
Από την πλευρά της το ΔΣ της ΠΟΣΓ επισήμανε πως ο χρόνος υποβολής πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος δεδομένου πως η επόμενη χρονική περίοδος περιλαμβάνει διακοπές τους Πάσχα, πιθανές εκλογές, και συμπίπτει επίσης με περίοδο που αγρότες είναι πλήρως απασχολημένοι στα χωράφια τους.
Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΠΟΣΓ κ. Σοφολόγης Δημήτρης, μας ανέφεραν ότι αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα αυτή την εβδομάδα. Όμως δεν γνωρίζουμε αν καταφέρουμε αμέσως να κάνουμε οριστικοποίηση των αιτήσεων. Αν δεν είναι αυτό εφικτό τότε θα έχουμε μεγαλύτερη καθυστέρηση από την πλευρά των μελετητών στην κατάθεση των αιτήσεων.
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Υπουργική Απόφαση με θέμα: «Καθορισμός πλαισίου εφαρμογής της Δράσης 4.1.5 Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων του ΠΑΑ 2014-2020 κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022».
Για την πρόσκληση των σχεδίων βελτίωσης έχουν προβλεφθεί πιστώσεις 180 εκ. ευρώ, οι οποίες, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προτάσεων θα αυξηθούν στα 230 εκ. ευρώ με υπερδέσμευση.
Υπενθυμίζουμε ότι μέσω της δράσης 4.1.5 δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων από φυσικά και νομικά πρόσωπα, γεωργούς, στις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις.
Οι βασικές προϋποθέσεις επιλεξιμότητας των φυσικών προσώπων είναι:
- Να έχουν συμπληρώσει το 18ο και να μην έχουν υπερβεί το 63ο έτος της ηλικίας τους.
- Να έχουν υποβάλει παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το έτος 2022
- Να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι.
- Να είναι εγγεγραμμένοι στο ΜΑΑΕ ως επαγγελματίες αγρότες (όχι νεοεισερχόμενοι) ή να είναι νέοι γεωργοί του υπομέτρου 6.1 για τους οποίους δεν έχουν περάσει τέσσερα έτη από την απόφαση ένταξής τους στο μέτρο
- Να μην είναι άμεσα συνταξιοδοτούμενοι, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας.
Αντίστοιχα για τα νομικά οι βασικές προϋποθέσεις επιλεξιμότητας είναι:
- Να έχουν κύρια δραστηριότητα την άσκηση της γεωργίας και τουλάχιστον το 50% του κύκλου εργασιών τους να προέρχεται από την άσκηση της γεωργίας.
- Να έχουν υποβάλει παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το έτος 2022
- Να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερα.
- Να έχουν διάρκεια κατ΄ ελάχιστο μέχρι τις 31.12.2033
- Να είναι δικαστικά φερέγγυα.
Ως επιλέξιμες επενδύσεις μπορεί να κριθούν όλα τα πάγια επενδυτικά αγαθά που είναι καινούρια και αμεταχείριστα, προσαρμόζονται λειτουργικά στις συνθήκες και στις δραστηριότητες της εκμετάλλευσης και έχουν δυναμικότητα, μέγεθος, ποσότητα ανάλογες της παραγωγικής ικανότητας της εκμετάλλευσης. Επίσης ενισχύονται οι αναγκαίες μελέτες και το απαραίτητο λογισμικό. Ενδεικτικές κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών είναι τα κτίρια, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, η εγκατάσταση φυτειών, οι επενδύσεις που συμβάλουν στην αξιοποίηση ΑΠΕ, η αγορά γης όμορης προς ιδιόκτητη γη.
Οι αρχές των κριτηρίων επιλογής είναι:
- Ο προσανατολισμός της εκμετάλλευσης.
- Το οικονομικό μέγεθος της εκμετάλλευσης.
- Η δυναμική της εκμετάλλευσης.
- Οι επενδυτικές δαπάνες που καθιστούν ανθεκτική την εκμετάλλευση στους εξωγενείς κινδύνους.
- Η εισαγωγή/χρήση καινοτομίας με προτεραιότητα σε αυτές που αφορούν σε γεωργία ακριβείας και έξυπνη γεωργία.
- Η συμμετοχή σε κλάδους που αναδεικνύονται στο πλαίσιο των ιδιαιτεροτήτων και αναγκών της κάθε Περιφέρειας.
- Η επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις πυρόπληκτων περιοχών.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Το κόστος για την υλοποίηση επενδύσεων ΑΠΕ για ιδιοκατανάλωση αναγράφεται στην απόφαση των Σχεδίων Βελτίωσης.
Οι δαπάνες αφορούν στην αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση του σχετικού εξοπλισμού, καθώς και στην εκτέλεση συνοδών έργων (π.χ. εργασίες εκσκαφών για την εγκατάσταση συστημάτων γεωθερμίας), όπου αυτό απαιτείται.
Περιγραφή επένδυσης με ανώτερη επιλέξιμη δαπάνη
1) Φωτοβολταϊκό συνδεδεμένο στο δίκτυο με σταθερές βάσεις - 1.000 €/kW
2) Αυτόνομο φωτοβολταϊκό με σταθερές βάσεις - 1.900 €/kW
3) Φωτοβολταϊκό συνδεδεμένο στο δίκτυο ισχύος με ιχνηλάτες (trackers) - 1.250 €/kW
4) Γεωθερμία (θερμική ενέργεια - γεωεναλλάκτες) - 1.500 €/kWth
5) Γεωθερμία (θερμική ενέργεια-υδρογεώτρηση) - 1.000 €/kWth
6) Αντλίες θερμότητας COP>3.5 - 340 €/kWth
7) Λέβητας βιομάζας - 64 €/kWth
8) Αιολικές εγκαταστάσεις σε μη διασυνδεδεμένο σύστημα με ισχύ >1kW - 1.450 €/kW
9) Φωτοβολταϊκό, συσσωρευτές και μικρή Α €/Γ με σταθερές βάσεις - 3.700 €/kW
10) Φωτοβολταϊκό, συσσωρευτές και μικρή Α €/Γ με ιχνηλάτες (trackers) - 4.100 €/kW
11) Μικρή ανεμογεννήτρια (Α/Γ) με ισχύ <1kW - 1.000 €/kW - 1.000 €/kW
12) Μικρή ανεμογεννήτρια (Α/Γ) με ισχύ <1kW και συσσωρευτές - 2.500 €/kW
Στην περίπτωση των αντλιών θερμότητας και των συστημάτων γεωθερμίας η ανωτάτη επιλέξιμη δαπάνη δύναται να προσαυξηθεί έως 25% με προσκόμιση μελέτης που να αποδεικνύει την αναγκαιότητα της σχετικής υπέρβασης.
Στις περιπτώσεις όπου απαιτούνται εργασίες διαμόρφωσης του αγροτεμαχίου για την εγκατάσταση του εξοπλισμού, οι σχετικές δαπάνες είναι επιλέξιμες και αφορούν:
- Διαμόρφωση χώρου - 352 €/στρ
- Ισοπέδωση - 62 €/στρ
- Περίφραξη με σενάζι - 21 €/ τρέχον μέτρο
- Περίφραξη - 10 €/ τρέχον μέτρο
Ο κ. Κώστας Σπανούλης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ) αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «το πρόγραμμα αφορά τις λεγόμενες επενδύσεις Net Metering. Η θέση του Συνδέσμου είναι να υπάρξει χώρος στο δίκτυο για επενδύσεις ΑΠΕ από αγρότες. Θυμίζουμε ότι τα Net Metering που έχουν εγκριθεί από τα Σχέδια Βελτίωσης του 2018 παραμένουν «ανενεργά» λόγω αδυναμίας του δικτύου. Ζητάμε για τις νέες επενδύσεις στα Net Metering να είναι μέχρι 100 KW για να μπορεί να γίνει σύνδεση με την χαμηλή τάση (ξύλινες κολώνες). Θέλουμε να γίνουν 80.000 έργα ΑΠΕ από τους αγρότες μέχρι το 2030. Μπορεί να βρουν θεση στο δίκτυο με τη νέα νομοθεσία. Επίσης ομάδες αγροτών μαζί με ΤΟΕΒ να μπορούν σε εκτάσης μη παραγωγικες να κάνουν επενδύσεις ΑΠΕ με μεταλλικές κολώνες (μεγάλα έργα)».
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, την Πέμπτη (9/3), η απόφαση του ΥπΑΑΤ για τα νέα Σχέδια Βελτίωσης και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ξεκινήσουν οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων αγροτών.
Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ, ο μέγιστος προϋπολογισμός μιας επένδυσης θα μπορεί να ανέλθει έως τα 150.000 ευρώ. Η μέγιστη επιλέξιμη δαπάνη για γεωργικό ελκυστήρα θα είναι 125.000 ευρώ, ενώ το μπάτζετ για μηχανολογικό εξοπλισμό και νέες φυτείες δέντρων δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 160.000 ευρώ.
Οι επιλέξιμη δαπάνη διαμορφώνεται ως εξής:
Α. Γεωργικά κτίρια και κατασκευές.
1) Οι συνολικές συγχρηματοδοτούμενες δαπάνες για την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου εγκαταστάσεων και την τοποθέτηση περίφραξης εγκαταστάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 8.000 ευρώ ή τις 10.000 ευρώ σε νησιά μεγέθους κάτω των 3.100 κατοίκων.
2) Οι συγχρηματοδοτούμενες δαπάνες αποσυναρμολόγησης - μεταφοράς - συναρμολόγησης του υφιστάμενου εξοπλισμού σε περιπτώσεις μετεγκατάστασης δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις 15.000 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα και τις 25.000 ευρώ στη νησιωτική χώρα πλην Κρήτης και Εύβοιας.
3) Οι συγχρηματοδοτούμενες δαπάνες για την εγκατάσταση περίφραξης φυτειών δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 6.000 ευρώ.
Β. Μηχανολογικός εξοπλισμός
1) Η συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη αγοράς για τον ελκυστήρα και τον εξοπλισμό γεωργίας ακριβείας που τον συνοδεύει δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 125.000 ευρώ.
2) Η συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη αγοράς παρελκόμενων κατεργασίας εδάφους δεν μπορεί να υπερβαίνει αθροιστικά τις 45.000 ευρώ.
3) Η συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη αγοράς πολυμηχανημάτων κατεργασίας εδάφους δεν μπορεί να υπερβαίνει αθροιστικά τις 60.000 ευρώ.
4) Η συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη αγοράς αλυσοπρίονου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 300 ευρώ.
5) Ο προϋπολογισμός δαπανών για επενδύσεις i) σε μηχανολογικό και λοιπό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στην εκτέλεση γεωργικών εργασιών (ενδεικτικά: ελκυστήρας, παρελκόμενα ελκυστήρα) και ii) εγκατάστασης πολυετών φυτειών, συμπεριλαμβανομένων των περιφράξεων αυτών, αθροιστικά, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις εκατόν εξήντα χιλιάδες ευρώ (160.000 €). Από τον περιορισμό εξαιρούνται τα μηχανήματα συγκομιδής της παραγωγής (Χορτοδετικές μηχανές αξίας μεγαλύτερης των 20.000 ευρώ ή ρυμούλκα με διάταξη αυτοφόρτωσης).
6) Η δαπάνη αγοράς πλυστικού μηχανήματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 ευρώ.
Γ. Λοιπός εξοπλισμός
1) Η συνολική δαπάνη αγοράς και εγκατάστασης, μηχανημάτων και εξοπλισμού ασφαλείας εγκαταστάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 2.000 ευρώ.
2) Η συνολική δαπάνη αγοράς και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού δικτύου μετεωρολογικών προειδοποιήσεων και φυτοπροστασίας, αθροιστικά δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2.500 ευρώ.
3) Η συνολική δαπάνη αγοράς και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού πληροφορικής, συμπεριλαμβανομένου του λειτουργικού λογισμικού, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ.
4) Η δαπάνη για την αγορά εφαρμογών ηλεκτρονικού υπολογιστή που σχετίζονται με τις δραστηριότητες της εκμετάλλευσης (π.χ. εφαρμογή διαχείρισης του ζωικού κεφαλαίου) δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ.
5) Η συνολική δαπάνη αγοράς και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 ευρώ. 6) Η συνολική δαπάνη αγοράς και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού γραφείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 ευρώ.
Δ. Γενικές δαπάνες
1) Η δαπάνη σύνταξης και υποβολής της αίτησης στήριξης στο πλαίσιο της δράσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ, εκτός εάν αιτούνται επενδύσεις σε κτιριακές εγκαταστάσεις, οπότε η σχετική δαπάνη δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2.500 ευρώ.
2) Η δαπάνη τεχνικής στήριξης στο πλαίσιο της Δράσης δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά τα 2.000 ευρώ, εκτός εάν το επενδυτικό σχέδιο απαιτεί την παραλαβή κτιριακών σύμφωνα με την αρχική έγκριση οπότε η σχετική δαπάνη δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2.500 ευρώ.
3) Η δαπάνη για την εκπόνηση μελέτης εγκατάστασης δικτύου μετεωρολογικών προειδοποιήσεων και φυτοπροστασίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 400 ευρώ.
4) Η δαπάνη για την εκπόνηση μελέτης και σχεδιασμού κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
5) Η δαπάνη για την τοποθέτηση της επεξηγηματικής πινακίδας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100 ευρώ.
Με καθυστέρηση από το αρχικό πλάνο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας διατείνονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι πρόκειται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το νέο κύκλο των σχεδίων βελτίωσης. Το ποσοστό επιδότησης θα είναι 60% για τους νέους αγρότες και τις ορεινές περιοχές στα ηπειρωτικά και την Κρήτη ενώ στο 50% θα είναι για τους υπόλοιπους παραγωγούς και τις μειονεκτικές περιοχές. Μεγαλύτερο ύψος επιδότησης, όπως έχουμε γράψει και πάλι, θα ισχύει για τα µικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους και συγκεκριμένα ποσοστό επιδότησης 70-80% χωρίς διακρίσεις, ενώ στην Αττική θα ισχύσουν ποσοστά επιδότησης 50% για νέους γεωργούς και ορεινές περιοχές και 40% για τις λοιπές κατηγορίες.
Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ, το μέγιστο μπάτζετ μιας επένδυσης θα μπορεί να ανέλθει έως τα 150.000 ευρώ. Η μέγιστη επιλέξιμη δαπάνη για γεωργικό ελκυστήρα θα είναι 125.000 ευρώ, ενώ το μπάτζετ για μηχανολογικό εξοπλισμό και νέες φυτείες δέντρων δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 160.000 ευρώ.
Ενδεικτικά κάποιες ενισχυόμενες επενδύσεις βάσει της υπουργικής απόφασης, είναι οι εξής:
- Εγκαταστάσεις για στάβλους
- Εγκαταστάσεις μελισσοκομικές και αποθήκες
- Εγκαταστάσεις προετοιμασίας προϊόντων
- Θερμοκήπια και δικτυοκήπια
- Περίφραξη και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου για την εξυπηρέτηση των εγκεκριμένων επενδύσεων της κατηγορίας που υλοποιούνται
- Προκατασκευασμένοι οικίσκοι φιλοξενίας εργατών συνολικού εμβαδού έως 50 τ.μ. και ανώτατου κόστους έως 300 ευρώ ανά τ.μ.
- Εργαστήρια ιστοκαλλιέργειας
- Κάθε είδους ομβροδεξαμενή για την εξυπηρέτηση του ζωικού κεφαλαίου
- Κάθε είδους ομβροδεξαμενή για την εξυπηρέτηση θερμοκηπίων ή εγκαταστάσεων τύπου τολ υπό την προϋπόθεση ότι η πλήρωση της ομβροδεξαμενής γίνεται με τα όμβρια ύδατα που προέρχονται από την απορροή εγκαταστάσεων την εκμετάλλευσης
- Κάθε άλλη κτηριακή υποδομή και κατασκευή για γεωργικές εκμεταλλεύσεις.
- Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούργιου μηχανολογικού εξοπλισμού.
Για το θέμα των σχεδίων βελτίωσης αναμένεται και επίσημη ανακοίνωση από το ΥπΑΑΤ εντός των επόμενων ημερών, αλλά και ανακοινώσεις στην έκθεση Agrothessaly.
Δείτε εδώ την επίσημη απόφαση
Απαντήσεις Στύλιου στη βουλή για το καυτό θέμα των επιλαχόντων των σχεδίων βελτίωσης, που ζητούν ένταξη.
Όπως επισημαίνει ο υφυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Πέλλας της ΝΔ, κ. Λάκη Βασιλειάδη, «στο Υπομέτρο 4.1 (Σχέδια Βελτίωσης) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, εντάχθηκαν 10.396 δικαιούχοι με δημόσια δαπάνη 598 εκ. ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης είναι 316 εκ. ευρώ και τα επιπλέον 282 εκ. ευρώ αποτελούν υπερδέσμευση. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί αιτήματα πληρωμής δημόσιας δαπάνης 386 εκ. ευρώ από 9.100 δικαιούχους ενώ έχουν ήδη εκταμιευθεί 316,4 εκ. ευρώ. Συνεπώς η αιτούμενη δημόσια δαπάνη αντιστοιχεί στο 64% της υπερδέσμευσης και στο 122% του αρχικού προϋπολογισμού του μέτρου. Στα ανωτέρω ποσά δεν συνυπολογίζονται τα αιτήματα πληρωμής που θα υποβληθούν από τους δικαιούχους εφεξής και μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων».
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, έχουν ενεργοποιηθεί 9.100 επενδυτικά σχέδια, δηλαδή ποσοστό 87% των αρχικά εγκεκριμένων. Η δημόσια δαπάνη των μη ενεργοποιημένων σχεδίων αθροίζει σε 56 εκ. ευρώ και εντάσσεται στο πλαίσιο της απόσβεσης της υπερδέσμευσης χωρίς να είναι ικανή να δημιουργήσει χώρο για την ένταξη επιλαχόντων. Για τα μη ενεργοποιημένα σχέδια θα ακολουθήσει η διαδικασία απένταξής τους. Σημειώνεται ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν άλλοι διαθέσιμοι πόροι για μεταφορά στο υπομέτρο 4.1. Επισημαίνεται, ότι επίκειται η νέα προκήρυξη, για την οποία, ήδη, ολοκληρώθηκε η Προδημοσίευση για διαβούλευση στις 13.01.2023.
Δείτε εδώ όλη την απάντηση
Μετά το δημοσίευμα του ΑγροΤύπου την περασμένη Παρασκευή...
Την πρώτη δόση ενίσχυσης στο πλαίσιο του προγράμματος νέων γεωργών πληρώθηκαν την Τρίτη, 151 παραγωγοί από την Περιφέρει Βορείου Αιγαίου. Οι συγκεκριμένοι ανήκουν στην κατηγορία των εν δυνάμει δικαιούχων. Ανάλογα την τράπεζα που έχουν δηλώσει οι παραγωγοί ενδέχεται να παρουσιαστούν καθυστερήσεις μιας ή δυο ημερών στην πίστωση των λογαριασμών τους.
Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ι. Μπουρνούς πριν λίγες ημέρες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος στη βουλή είχε προαναγγείλει την εξέλιξη αυτή, τονίζοντας τα ακόλουθα: «Η πρώτη απόφαση ένταξης εξεδόθη στις 15.09.2022 και ακολούθησε η πληρωμή των 505 ενταγμένων, ενώ η πρώτη τροποποίησή της εξεδόθη 03.02.2023 και αναμένεται η πληρωμή των επιπλέον 151 ενταγμένων. Αναμένεται η έκδοση δεύτερης απόφασης τροποποίησης για την ένταξη των εν δυνάμει δικαιούχων. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη Πρόσκληση, ο αριθμός ενταγμένων ανήλθε σε μόλις 549 άτομα και με επιδότηση λιγότερη της μισής. Σημειώνεται ότι με την έκδοση της 16581/03.02.2023 απόφασης τροποποίησης ένταξης πράξεων αποφασίστηκε και η ένταξη των ισοβαθμούντων. Συνεπώς, θα γίνει αύξηση του ποσού της Πρόσκλησης που είχε προβλεφθεί, και προς τούτο, μετά και την έκδοση της δεύτερης απόφασης τροποποίησης ένταξης πράξεων θα εκδοθεί τροποποίηση Πρόσκλησης. Είναι ζητούμενο όλων μας να μπορούν να ενταχθούν σε τόσο σημαντικά Μέτρα όσο το δυνατό περισσότεροι δικαιούχοι. Πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για νέους ανθρώπους, νέους επαγγελματίες, νέους αγρότες. Αυτούς στους οποίους στηρίζεται η ύπαρξη και η εξέλιξη του πρωτογενούς τομέα. Γνωρίζετε όμως καλά ότι το Μέτρο ήταν και είναι ανταγωνιστικό και οι εντάξεις καθορίζονται από τα χρηματικά διαθέσιμα».
Κινητικότητα υπήρξε την περασμένη εβδομάδα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο οποίος ζήτησε στοιχεία από τα Κέντρα Ζωικών Γενετικών Πόρων για να προχωρήσει η πληρωμή στις αυτόχθονες φυλές.
Οι πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι μέχρι τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να γίνει η πληρωμή της δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων».
Το ΥπΑΑΤ δήλωνε ότι η πληρωμή θα γινόταν μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου. Φτάσαμε 7 Μαρτίου όμως και ακόμη οι δικαιούχοι δεν είδαν τα χρήματα.
Το θετικό είναι ότι έχει εγκριθεί η επέκταση της δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» για ένα χρόνο.
Επίσης, ο υπουργός κ. Γεωργαντάς, όσον αφορά την «ξεχασμένη» ενίσχυση de minimis στις αυτόχθονες φυλές, είχε δηλώσει ότι θα ανακοινώσει αν θα καταβληθεί ή όχι στις 10 Φεβρουαρίου. Φτάνουμε 10 Μαρτίου και ακόμη δεν έκανε καμιά επίσημη ενημέρωση για το θέμα.
Ανακοίνωση από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας.
Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί η υπ’ αρ. 156024(1035)/ 03.03.2023 2η Επικαιροποίηση της Απόφασης του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας ΠΚΜ, που αφορά στα αποτελέσματα διοικητικού ελέγχου αιτημάτων στήριξης προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014–2020 (3η Πρόσκληση) κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022.
Στην ανακοίνωση που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισυνάπτεται το αρχείο της υπ’ αρ. 156024(1035)/ 03.03.2023 Απόφασης (ΑΔΑ: ΨΠΒ27ΛΛ-Μ2Ε), όπου αναφέρονται αναλυτικότερα οι δικαιούχοι, οι επιλαχόντες καθώς επίσης και οι αιτήσεις οι οποίες απορρίπτονται.
Σημειώνεται ότι:
1. Όσοι υποψήφιοι έχουν καταταχθεί στον πίνακα των δικαιούχων, μπορούν εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία έκδοσης των πινάκων αποτελεσμάτων διοικητικού ελέγχου να υποβάλλουν αίτηση μη ένταξης στο υπομέτρο.
2. Οι υποψήφιοι των οποίων οι αιτήσεις έχουν συμπεριληφθεί στους πίνακες αποτελεσμάτων διοικητικού ελέγχου, έχουν το δικαίωμα υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής (ένστασης), με την έννοια του άρθρου 25 του ν. 2690/1999, κατά της παρούσας εντός δεκαπέντε (15) ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης πράξεων. Η ενδικοφανής προσφυγή εξετάζεται μόνο όταν στρέφεται εναντίον του διοικητικού ελέγχου των συμπληρωματικών δικαιολογητικών.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας της ΠΚΜ, στις κατά τόπους ΔΑΟΚ και στην ιστοσελίδα της ειδικής γραμματείας του ΥπΑΑΤ.
Με δεύτερη απόφαση τροποποίησης ένταξης πράξεων εντάσσονται κι άλλοι στο πρόγραμμα, όσον αφορά στην Περιφέρεια Αιγαίου.
Ως τώρα έχουν ενταχθεί στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου 656 αιτήσεις με συνολικό ποσό ένταξης 25.205.000 € ενώ αναμένεται και η ένταξη 5 ακόμη εν δυνάμει δικαιούχων, διευκρινίζει με έγγραφη απάντησή του, που προωθήθηκε στη βουλή, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Στύλιος, επιβεβαιώνοντας πλήρως σχετικά ρεπορτάζ μας για το εν λόγω πρόγραμμα.
Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ι. Μπουρνούς επισημαίνει τα ακόλουθα: «Η πρώτη απόφαση ένταξης εξεδόθη στις 15.09.2022 και ακολούθησε η πληρωμή των 505 ενταγμένων, ενώ η πρώτη τροποποίησή της εξεδόθη 03.02.2023 και αναμένεται η πληρωμή των επιπλέον 151 ενταγμένων. Αναμένεται η έκδοση δεύτερης απόφασης τροποποίησης για την ένταξη των εν δυνάμει δικαιούχων. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη Πρόσκληση, ο αριθμός ενταγμένων ανήλθε σε μόλις 549 άτομα και με επιδότηση λιγότερη της μισής. Σημειώνεται ότι με την έκδοση της 16581/03.02.2023 απόφασης τροποποίησης ένταξης πράξεων αποφασίστηκε και η ένταξη των ισοβαθμούντων. Συνεπώς, θα γίνει αύξηση του ποσού της Πρόσκλησης που είχε προβλεφθεί, και προς τούτο, μετά και την έκδοση της δεύτερης απόφασης τροποποίησης ένταξης πράξεων θα εκδοθεί τροποποίηση Πρόσκλησης. Είναι ζητούμενο όλων μας να μπορούν να ενταχθούν σε τόσο σημαντικά Μέτρα όσο το δυνατό περισσότεροι δικαιούχοι. Πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για νέους ανθρώπους, νέους επαγγελματίες, νέους αγρότες. Αυτούς στους οποίους στηρίζεται η ύπαρξη και η εξέλιξη του πρωτογενούς τομέα. Γνωρίζετε όμως καλά ότι το Μέτρο ήταν και είναι ανταγωνιστικό και οι εντάξεις καθορίζονται από τα χρηματικά διαθέσιμα».
Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, οι 151 αυτοί παραγωγοί, δεν έχουν ακόμα πληρωθεί, αλλά αναμένεται η πίστωση το επόμενο διάστημα.
Δείτε εδώ όλη την απάντηση
Με απόφαση Στύλιου που δημοσιεύτηκε στη διαύγεια την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023.
Η απόφαση αφορά το τελικό αίτημα πληρωμής των επενδυτών - αγροτών που είναι ήδη ενταγμένοι, όπως εξήγησε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Περουλάκης, μελετητής από τη Λάρισα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παράταση είναι εξάμηνη, ενώ όσον αφορά στα νέα σχέδια που αναμένονται ο ίδιος τονίζει πως αναμένεται έναρξη αιτήσεων αρχές Μαρτίου.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση:
Αποφασίζουμε
Την τροποποίηση της υπ. αριθμ. 13158/28-11-2017 (Β΄ 4302) απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως εξής:
Άρθρο Μόνο
1. Το τελευταίο εδάφιο του σημείου 21 του άρθρου 4 αντικαθίσταται ως εξής: «Σημειώνεται ότι η διάρκεια ολοκλήρωσης υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 42 μήνες από την ημερομηνία κατά την οποία το επενδυτικό σχέδιο συμπεριληφθεί σε απόφαση ένταξης.»
2. Το σημείο 3.2.2 της παραγράφου 3 του άρθρου 16 αντικαθίσταται ως εξής: «3.2.2. Στις περιπτώσεις όπου το χρηματοδοτικό εργαλείο εμπεριέχει ενίσχυση, το Ακαθάριστο Ισοδύναμο Επιχορήγησης (ΑΙΕ) αυτής παρακρατείται κατά την ολοκλήρωση του σχεδίου βελτίωσης κατά το ποσοστό που υπερβαίνει την ανώτατη ένταση στήριξης του Παραρτήματος ΙΙ του Καν (ΕΕ) 1305/2013, λαμβάνοντας υπόψη την πηγή χρηματοδότησης (πόροι ΕΓΤΑΑ ή πόροι ΜΑΕΕ του άρθρου 58α του εν λόγω Κανονισμού).»
3. Στο άρθρο 25 προστίθεται παράγραφος 16 ως εξής:
«16. Μετά την τελική πληρωμή ενός επενδυτικού σχεδίου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αιτήματος τροποποίησης, η οποία αφορά μόνο το καλλιεργητικό σχήμα και τις εκτροφές της εκμετάλλευσης κατά την μελλοντική της κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, για να γίνει δεκτή η τροποποίηση, πρέπει από την τροποποίηση της μελλοντικής κατάστασης να μην επηρεάζεται η επιλεξιμότητα των επενδύσεων για τις οποίες έχει ληφθεί στήριξη. Σε καμία περίπτωση η τροποποιημένη τυπική απόδοση της μελλοντικής κατάστασης δεν μπορεί να υπολείπεται της τυπικής απόδοσης της υφιστάμενης κατάστασης της εκμετάλλευσης, όπως αυτή υπολογίστηκε στο ΠΣΚΕ, σύμφωνα με την Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης του 2017.»
4. Η παράγραφος 10 του άρθρου 35 αντικαθίσταται ως εξής: «10. Ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου και υποβολή του τελικού αιτήματος πληρωμής εντός 42 μηνών από την ημερομηνία κατά την οποία το επενδυτικό σχέδιο θα συμπεριληφθεί σε απόφαση ένταξης.»
Δείτε εδώ την απόφαση
Η Δράση 2 «Εφαρμογή της μεθόδου παρεμπόδισης σύζευξης των εντομολογικών εχθρών των καλλιεργειών (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» θα συνεχιστεί και στη νέα ΚΑΠ στο Δεύτερο Πυλώνα. Η συγκεκριμένη δράση θα στοχεύει σε εκτάσεις καλλιεργειών, που εντάσσονται για πρώτη φορά.
Θα λειτουργήσει συμπληρωματικά της Δράσης Π1-31.6 - «Ενίσχυση παραγωγών για την εφαρμογή φιλικών για το περιβάλλον πρακτικών διαχείρισης με τη χρήση ψηφιακής εφαρμογής διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων και συγκεκριμένα της συνέχισης της εφαρμογής της μεθόδου Comfusio (eco-scheme)», που είναι στον Πρώτο Πυλώνα της ΚΑΠ και στην οποία θα ενταχθούν οι παλιοί δικαιούχοι στις προσκλήσεις του μέτρου στο ΠΑΑ 2014 - 2020.
Δηλαδή θα είναι κάτι αντίστοιχο με τα βιολογικά, οι νεοεισερχόμενοι θα ενταχθούν στη Δράση του Δεύτερου Πυλώνα και οι παλιοί - διατήρηση στο οικολογικό σχήμα (eco-scheme) του Πρώτου Πυλώνα.
Όπως τονίζουν μελετητές γεωπόνοι στον ΑγροΤύπο, «θα έπρεπε ήδη να έχει δώσει διευκρινήσεις για το νέο θεσμικό πλαίσιο το ΥπΑΑΤ. Το ερώτημα είναι αν ο όρος «νεοεισερχόμενος» θα αφορά το αγροτεμάχιο ή το ΑΦΜ. Το Κομφούζιο θεωρείται ένα «ώριμο» πρόγραμμα, όπως και τα βιολογικά. Θα πρέπει άμεσα να γίνει η προδημοσίευση της πρόσκλησης του μέτρου, ώστε να γνωρίζουν οι παραγωγοί τι θα πρέπει να κάνουν και να μπορέσει να «ενεργοποιηθεί» μέσα στο 2023. Υπάρχει ένας κύκλος από μαγαζιά και εταιρείες που θα πρέπει να γνωρίζουν αν θα τρέξει ή όχι η συγκεκριμένη δράση. Είναι σίγουρο ότι κάποια οικολογικά σχήματα της νέας ΚΑΠ δεν θα είναι εφικτό να ενεργοποιηθούν μέσα στο 2023. Θα πρέπει να υπάρξει πολιτική τόλμη από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ να ενημερώσει τους παραγωγούς τι πρόκειται να κάνουν».
Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ, για τη δράση Κομφούζιο του Δεύτερο Πυλώνα, γνωρίζουμε ότι θα ενταχθεί στην παρέμβαση «Π3-70-1.3 - Εφαρμογή εναλλακτικών μεθόδων φυτοπροστασίας με στόχο τη μείωση των φυτοφαρμάκων». Θα εφαρμόζεται σε επιλεγμένες αροτραίες και δενδρώδεις καλλιέργειες.
Δύναται, μετά από αιτιολογημένη πρόταση του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης, να ενισχύονται κατά προτεραιότητα δικαιούχοι, οι οποίοι είναι:
- Μέλη ομάδας ή/και οργάνωσης παραγωγών
- Η ενισχυόμενη έκταση βρίσκεται σε υδατικό σύστημα με λιγότερο από καλή ποιοτική κατάσταση
- Η ενισχυόμενη έκταση βρίσκεται σε περιοχή Natura 2000
Η δράση θα εφαρμόζεται στις ακόλουθες καλλιέργειες: ροδακινιά, νεκταρινιά, βερικοκιά, μηλιά, αχλαδιά, κυδωνιά, καρυδιά, δαμασκηνιά, αμπέλι (οινοποιήσιμο, επιτραπέζιο - σταφίδα), εσπεριδοειδή, βαμβάκι.
Σε εκμεταλλεύσεις με αρόσιμες καλλιέργειες, η μέθοδος εφαρμόζεται σε έκταση κατ' ελάχιστον 4 εκτάρια.
Για τα πυρηνόκαρπα (συμπεριλαμβανομένης της δαμασκηνιάς), εσπεριδοειδή και βαμβάκι η εφαρμογή της μεθόδου «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ» περιλαμβάνει μεικτή χρήση φερομονών και χημικών, τα δυο πρώτα έτη και αποκλειστική χρήση φερομονών τα επόμενα τρία έτη.
Για το αμπέλι, την καρυδιά και τα μηλοειδή περιλαμβάνει μεικτή χρήση φερομονών και χημικών τα τρία πρώτα έτη και τα επόμενα δυο αποκλειστική χρήση φερομονών.
Κατά τη δεύτερη φάση της πλήρους εφαρμογής της μεθόδου «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ», η αποκλειστική εφαρμογή φερομονών αφορά τα έντομα-στόχους, όπως αυτά θα οριστούν στο εφαρμοστικό πλαίσιο της δράσης.
Δεν μπορεί να παρασχεθεί στήριξη βάσει της παρούσας παρέμβασης για τους δικαιούχους της παρέμβασης «βιολογική γεωργία», δηλαδή όσους έχουν ενταχθεί στη βιολογική γεωργία.
Ύψος ενίσχυσης
Εσπεριδοειδή: τα 2 πρώτα έτη 57,9 ευρώ ανά στρέμμα, τα 3 επόμενα έτη 62,7 ευρώ ανά στρέμμα
Ροδακινιά, Νεκταρινιά και Βερικοκιά: τα 2 πρώτα έτη 41,4 ευρώ ανά στρέμμα, τα 3 επόμενα έτη 48,2 ευρώ ανά στρέμμα
Δαμασκηνιά: τα 2 πρώτα έτη 53,9 ευρώ ανά στρέμμα, τα 3 επόμενα έτη 70,2 ευρώ ανά στρέμμα
Βαμβάκι: τα 2 πρώτα έτη 34,6 ευρώ ανά στρέμμα, τα 3 επόμενα έτη 39,6 ευρώ ανά στρέμμα
Επιτραπέζιο αμπέλι, σταφίδα: τα 2 πρώτα έτη 66,8 ευρώ ανά στρέμμα, τα 3 επόμενα έτη 76 ευρώ ανά στρέμμα
Οινοποιήσιμο αμπέλι: τα 2 πρώτα έτη 35,3 ευρώ ανά στρέμμα, τα 3 επόμενα έτη 43,9 ευρώ ανά στρέμμα
Μηλιά, Αχλαδιά, Κυδωνιά, Καρυδιά: τα 2 πρώτα έτη 98,9 ευρώ ανά στρέμμα, τα 3 επόμενα έτη 113,7 ευρώ ανά στρέμμα.
Πρώτος Πυλώνας (eco-scheme)
Όσον αφορά τους παραγωγούς που θα ενταχθούν στον Πρώτο Πυλώνα (eco-scheme) για την συνέχιση εφαρμογής της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των λεπιδοπτέρων ανά καλλιέργεια η ενίσχυση θα ανέρχεται:
- Ροδακινιά, νεκταρινιά και βερικοκιά 47,6 ευρώ το στρέμμα
- Δαμασκηνιά 69,7 ευρώ το στρέμμα
- Μηλιά, αχλαδιά και κυδωνιά 185,4 ευρώ το στρέμμα
- Οινοποιήσιμο σταφύλι 43,1 ευρώ το στρέμμα
- Επιτραπέζιο σταφύλι στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η σταφίδα 75,7 ευρώ το στρέμμα.
Δεν φαίνεται να έχει κλείσει οριστικά το θέμα ένταξης των επιλαχόντων στο πρόγραμμα νέων γεωργών, που είχε και αυξημένο πριμ πρώτης εγκατάστασης.
Οι τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θέλουν, τα σχετικά αιτήματα, να έχουν πυκνώσει στο υπουργικό γραφείο, ενόψει και των εκλογών και δεν αποκλείεται να έχουμε ανακοινώσεις και μάλιστα σύντομα. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει αυξηθεί μια φορά ο προϋπολογισμός και συγκεκριμένα από τα 425 στα 435 εκατ. ευρώ, ενώ από το ΥπΑΑΤ έχουν δοθεί υποσχέσεις το προηγούμενο διάστημα και προς το τέλος του 2022, για αύξηση του μπάτζετ κατά 40 επιπλέον εκατ. ευρώ, ώστε να καλυφθούν ακόμα 1.000 άτομα. Συνολικά, οι ακάλυπτοι επιλαχόντες νέοι σε όλες τις περιφέρειες, υπολογίζονται πλέον σε 2.500 με 3.000 άτομα.
Προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες του ΑγροΤύπου, συγκλίνει και η σχετική πρόβλεψη για τα κονδύλια των νέων γεωργών στη νέα ΚΑΠ, τα οποία και είναι αυξημένα όσον αφορά στη β' δόση. «Από την ανάλυση των δεδομένων των κονδυλίων, θεωρώ εξαιρετικά πιθανό, να ανακοινωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα η ένταξη όλων των επιλαχόντων στο πρόγραμμα νέων γεωργών, καθώς οδεύουμε και για εκλογές. Αυτό συνάγεται από την πρόβλεψη για αυξημένα κονδύλια για τη β' δόση του προγράμματος, που θα δοθούν μέσα στο 2023», σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γιάννης Φλωρίδης από την Γεωτεχνική Αιγαίου.
«Έχουν υποσχεθεί στο πλαίσιο της Agrotica μια αύξηση του προϋπολογισμού κατά 40 εκατ. ευρώ. Αν δεν γίνει ένταξη όλων των επιλαχόντων, θα είναι η πρώτη φορά, που δεν θα γίνει αυτό την τελευταία εικοσαετία. Θα δούμε», λέει με νόημα από την πλευρά του ο κ. Κώστας Καλαμάκης, μελετητής από το Μεσολόγγι.
Πληρωμές σε 35 νέους στη Θεσσαλία
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ξεκινά τις διαδικασίες πληρωμών σε 35 νέους δικαιούχους του προγράμματος Νέοι Αγρότες
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοινώνει την δημοσιοποίηση εκ μέρους του Περιφερειάρχη, της 2ης τροποποίησης της αριθμ. 68948/17-2-2023 απόφασης ένταξης πράξεων στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014–2020, κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022 στο πλαίσιο της 3ης πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων στήριξης».
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας κατατέθηκαν 1.969 αιτήματα. Η 2η τροποποίηση της απόφασης ένταξης αφορά 1.559 δικαιούχους συνολικά (παλαιοί και νέοι) για τους οποίους το συνολικό ύψος της δημόσιας δαπάνης ανέρχεται σε 58.162.500 ευρώ. Οι νέοι δικαιούχοι που προστέθηκαν στην 2η τροποποίηση της απόφασης ανέρχονται σε 35, με το ύψος δημόσιας δαπάνης να ανέρχεται σε 1.287.500 ευρώ. Έχει ήδη εκδοθεί έγκριση διάθεσης πίστωσης και έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες καταβολής της ενίσχυσης στους νέους δικαιούχους, τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση.
Από σήμερα Τρίτη (28 Φεβρουαρίου) έως και τις 13 Μαρτίου 2023 θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις για την ετησία παράταση του προγράμματος Κομφούζιο.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η πρόσκληση βγήκε με ένα χρόνο καθυστέρηση. Αφορά την διαδικασία πληρωμής του έτους εφαρμογής 2022 (οι δεσμεύσεις των δικαιούχων εκκινούν με τη λήξη της αρχικής περιόδου την 1η Φεβρουαρίου 2022 και λήγουν την 31η Ιανουαρίου 2023), δηλαδή θα πρέπει οι παραγωγοί να καταθέσουν την αίτηση για να εισπράξουν την ενίσχυση, ύψους 45,4 ευρώ ανά στρέμμα. Οι παραγωγοί εδώ και ένα χρόνο έχουν πληρώσει τις υποχρεώσεις τους στο πρόγραμμα και περιμένουν πότε θα εισπράξουν τα χρήματά τους.
Συγκεκριμένα το ΥπΑΑΤ καλεί τους ενταγμένους της 1ης Πρόσκλησης της δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» με ενεργά Τεχνικά Δελτία (ΤΔ) έτους εφαρμογής 2021 και των οποίων η ένταξη στη δράση δεν έχει ανακληθεί, να υποβάλουν αιτήσεις στήριξης στο πλαίσιο της παρούσας Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, η οποία αφορά σε ετήσια παράταση των δεσμεύσεών τους.
Η δράση αφορά τις καλλιέργειες της ροδακινιάς, της νεκταρινιάς και της βερικοκιάς.
Η Δημόσια Δαπάνη της παρούσας Πρόσκλησης ανέρχεται στα 1.400.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).
Τα αιτούμενα προς ένταξη αγροτεμάχια πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
- να συμπεριλαμβάνονται στο ενεργό Τεχνικό Δελτίο του έτους εφαρμογής 2021 της 1ης Πρόσκλησης του υποψηφίου, με την έκταση και στη θέση που τα αγροτεμάχια αποτυπώνονται στο ενεργό Τεχνικό Δελτίο έτους εφαρμογής 2021
- να είναι δηλωμένα στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2022 του υποψηφίου με επιλέξιμη για τη δράση καλλιέργεια (ροδακινιά, νεκταρινιά, βερικοκιά) ή με συγκαλλιέργεια των ως άνω επιλέξιμων καλλιεργειών.
Οι υποψήφιοι δικαιούχοι, προκειμένου να ενταχθούν στην παρούσα Πρόσκληση, υποβάλλουν προς τον ΕΦΔ, αποκλειστικά ηλεκτρονικά την αίτηση στήριξής τους μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) που υποστηρίζει την υλοποίηση της δράσης.
Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης γίνεται στον ιστότοπο (εδώ) με κωδικό Πρόσκλησης: 10.1.08_4.
Για την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης στήριξης, οι υποψήφιοι χρησιμοποιούν τους κωδικούς πρόσβασης με τους οποίους εισέρχονταν μέχρι σήμερα στο ΠΣ της δράσης.
Τα επικαιροποιημένα αποτελέσματα για την ένταξη Νέων Γεωργών στο υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014-2020 κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022 ανακοίνωσε η περιφέρεια Πελοποννήσου.
Ειδικότερα, πρόκειται για τα αποτελέσματα του διοικητικού ελέγχου, των επιπλέον δικαιολογητικών και των ενδικοφανών προσφυγών με την βαθμολογία και το ύψος ενίσχυσης ανά δικαιούχο.
Στους σχετικούς πίνακες που αναρτήθηκαν περιλαμβάνονται:
Οι 1.468 δικαιούχοι με συνολικό ποσό δημόσιας δαπάνης τα 53.925.000 ευρώ, για τους οποίους δεν απαιτείται προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών.
Οι 311 αιτήσεις, που δεν επιλέγονται για στήριξη, για τις οποίες από το διοικητικό έλεγχο δεν έχει προκύψει λόγος απόρριψης αλλά δεν καλύπτονται από το όριο των διαθέσιμων πιστώσεων.
Πίνακας αιτήσεων που δεν επιλέγονται για στήριξη, για τις οποίες από το διοικητικό έλεγχο έχει προκύψει λόγος απόρριψης.
Δείτε εδώ αναλυτικά
Η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ δημοσιοποίησε στη Διαύγεια τις ανακοινώσεις των προσωρινών αποτελεσμάτων διοικητικού ελέγχου των αιτήσεων στήριξης του υπο-Μέτρου 2.1 για τις Γεωργικές Συμβουλές του ΠΑΑ 2014-2020.
Τα αποτελέσματα αφορούν τις Περιφέρειες Αττικής, Β. Αιγαίου, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων και Ν. Αιγαίου. Σταδιακά θα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα και για τις υπόλοιπες Περιφέρειες.
Προκειμένου ο υποψήφιος πάροχος να ενημερωθεί για το αναλυτικό αποτέλεσμα του διοικητικού ελέγχου της αίτησης στήριξής του επισκέπτεται την ηλεκτρονική εφαρμογή του πληροφοριακού συστήματος υποστήριξης του υπο-Μέτρου 2.1 (πατήστε εδώ)
Οι υποψήφιοι των οποίων οι αιτήσεις έχουν συμπεριληφθεί στον πίνακα αποτελεσμάτων διοικητικού ελέγχου έχουν το δικαίωμα υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής (ένστασης) κατά του αποτελέσματος.
Η υποβολή των ενδικοφανών προσφυγών γίνεται μόνο μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του πληροφοριακού συστήματος υποστήριξης του υπο-Μέτρου 2.1, εντός αποκλειστικής προθεσμίας επτά (7) εργάσιμων ημερών από τη δημοσίευση του πίνακα αποτελεσμάτων.
Η προσφυγή εξετάζεται από Επιτροπή Προσφυγών εντός δεκαπέντε (15) εργασίμων ημερών από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφυγών.
Μετά το χρονικό διάστημα όπου δίνεται η δυνατότητα υποβολής προσφυγών και την εξέταση αυτών, θα οριστικοποιηθούν οι πίνακες δικαιούχων και θα ξεκινήσει η υλοποίηση σε αυτές τις Περιφέρειες. Με το υπο-Μέτρο 2.1 δίνεται η δυνατότητα στους γεωργούς να έχουν συμβουλευτική υποστήριξη στη διαχείριση της εκμετάλλευσής τους, χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες θα παρέχονται από πιστοποιημένους φορείς που διαθέτουν εξειδικευμένους Γεωργικούς Συμβούλους που, επίσης, έχουν πιστοποιηθεί από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Το υπο-Μέτρο 2.1 συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ελληνικό Δημόσιο με ποσοστό 100%.
Μεγάλος αριθμός παραγωγών που έχουν ενταχθεί στα Βιολογικά είτε δεν πληρώθηκαν είτε πληρώθηκαν λιγότερα χρήματα στην πληρωμή της προκαταβολής του Δεκεμβρίου. Επίσης σε αναμονή είναι οι πληρωμές για Αυτόχθονες και οι εκκρεμότητες από το Κομφούζιο.
Όπως είχε ανακοινώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, όσοι δικαιούχοι Βιολογικών είχαν προβλήµατα που σχετίζονται µε την ενηµέρωση της ΑΑ∆Ε, οι πληρωµές θα είχαν γίνει τον Ιανουάριο, µετά τη λήψη επικαιροποιηµένου αρχείου. Φτάσαμε στον Φεβρουάριο και ακόμη δεν είδαν οι δικαιούχοι το χρώμα του χρήματος.
Ο κ. Στέλιος Σπανογιάννης, κτηνοτρόφος από την Λάρισα, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «πολλοί δικαιούχοι μείναμε εκτός πληρωμής στα Βιολογικά και δεν ξέρουμε γιατί. Οι πληρωμές της προκαταβολής (70%) έγιναν σταδιακά με το σταγονόμετρο θα έλεγα, από ΤΑ τέλη Νοεμβρίου μέχρι μέσα Δεκεμβρίου. Από τότε όσοι δεν πληρώθηκαν είναι στην αναμονή».
Όσον αφορά το Κομφούζιο, ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, ροδακινοπαραγωγός και πρόεδρος στον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Νάουσας, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν πολλοί δικαιούχοι που δεν έχουν πληρωθεί για την συγκεκριμένη αγροπεριβαλλοντική δράση. Μόνοι τους τορπιλίζουν ένα πρόγραμμα που έχει πολύ καλά αποτελέσματα αλλά οι παραγωγοί όπως φαίνεται θα πληρωθούν με την εξόφληση. Και είναι άδικο γιατί έχουν πληρώσει το κόστος της δράσης. Είναι πολλά τα χρήματα που χρωστάνε».
Όπως όλα δείχνουν οι πληρωμές για τις συγκεκριμένες αγροπεριβαλλοντικές δράσεις αναμένεται να γίνουν με την εκκαθάριση, με τους δικαιούχους να βρίσκονται κυριολεκτικά στα «κάγκελα» και να είναι έτοιμοι να προσφύγουν στην δικαιοσύνη για αυτή την εικόνα του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σε αναμονή για την πληρωμή είναι και οι δικαιούχοι στις Αυτόχθονες φυλές. Το ΥπΑΑΤ επιμένει ότι αναμένεται η πληρωμή μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου. Πληροφορίες όμως του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι πιθανόν η πληρωμή να καθυστερήσει και να πάει κατά τα μέσα Μαρτίου.
Την πρόσκληση της δράσης 5.1.2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) δημοσίευσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Πρόκειται για το Μέτρο 5, που αφορά στην «Αποκατάσταση του δυναμικού γεωργικής παραγωγής που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα και ανάληψη κατάλληλων προληπτικών δράσεων». Υπομέτρο 5.1: «Επενδύσεις σε προληπτικές δράσεις που αποσκοπούν στη μείωση των συνεπειών πιθανών φυσικών καταστροφών, δυσμενών κλιματικών φαινομένων και καταστροφικών συμβάντων». Δράση 5.1.2 «Επενδύσεις πρόληψης και προστασίας του ζωικού κεφαλαίου από μεταδοτικές ασθένειες και φυσικές καταστροφές».
Το ΥπΑΑΤ καλεί τους ενδιαφερόμενους της Δράσης 5.1.2 «Επενδύσεις πρόληψης και προστασίας του ζωικού κεφαλαίου από μεταδοτικές ασθένειες και φυσικές καταστροφές» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (ΠΑΑ), εφόσον το επιθυμούν, να υποβάλλουν αιτήσεις στήριξης στο πλαίσιο του καθεστώτος «Επενδύσεις ενεργητικής προστασίας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις» σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της παρούσας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Στόχοι της Δράσης
Η Δράση 5.1.2 αφορά στην ενίσχυση επενδύσεων με σκοπό την πρόληψη, τον έλεγχο και την εξάλειψη λοιμωδών νοσημάτων στα ζώα και συγκεκριμένα της Αφρικανικής Πανώλης του Χοίρου, για την ενίσχυση των μέτρων βιοασφάλειας στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με την εφαρμογή των οποίων αποτρέπεται η είσοδος του νοσήματος στις εγκαταστάσεις μέσω επαφής με αγριόχοιρους ή ανεπιτήρητους οικόσιτους χοίρους ή, ανθρώπινης δραστηριότητος ή υλικών, με σκοπό την προάσπιση της εγχώριας χοιροτροφίας από τον κίνδυνο εισόδου του νοσήματος στην χώρα που θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες στην παραγωγή και εμπορία ζώντων ζώων, χοίρειου κρέατος και των προϊόντων του.
Επιλέξιμες δαπάνες
Επιλέξιμες δαπάνες που αφορούν σε χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις μπορεί να είναι οι ακόλουθες:
α) Τοποθέτηση/Ενίσχυση ανθεκτικού περιμετρικού φράκτη της εκμετάλλευσης ύψους τουλάχιστον 1,5 μέτρου από δομικά υλικά ή συρματόπλεγμα και στύλους στήριξης ανά 2 μέτρα τύπου γαλβανιζέ ή και το συνδυασμό των δύο παραπάνω με βάση από σκυρόδεμα (μπετόν) βάθους τουλάχιστον 0,5 μέτρου. Η κατασκευή θα πρέπει να εμποδίζει επαρκώς την είσοδο άγριων ζώων, συμπεριλαμβανομένων των αγριόχοιρων και των αδέσποτων χοίρων και να αποτρέπει τη διαφυγή των εκτρεφόμενων χοίρων.
β) Εργασίες στεγανοποίησης των κτιριακών εγκαταστάσεων, με την αντικατάσταση ή ενίσχυση του εξοπλισμού των εισόδων και παραθύρων, με σκοπό την αποτροπή εισόδου σε αυτές πτηνών, τρωκτικών και άλλων ζώων.
γ) Εγκατάσταση/αποκατάσταση λειτουργίας συστήματος ή σταθμού καθαρισμού και απολύμανσης των εισερχομένων οχημάτων στην εκμετάλλευση, συμπεριλαμβανομένων της απολυμαντικής τάφρου, των φορητών μονάδων απολύμανσης, των πλυστικών υψηλής πίεσης και του συστήματος καταιονισμού για την ολόπλευρη απολύμανση των οχημάτων.
δ) Διαχωρισμός καθαρής και μη καθαρής ζώνης για την κίνηση ατόμων κατά την είσοδό τους στην εκμετάλλευση, εντός αυτής και κατά την έξοδό τους: προμήθεια προκατασκευασμένων οικίσκων τύπου isobox ή κατασκευή χώρων που θα παρέχουν τη δυνατότητα ιματισμού, υπόδησης και απολύμανσης χεριών, εξοπλισμό καθαρισμού και λειτουργικής απολύμανσης υποδημάτων κατά την είσοδο στους θαλάμους.
ε) Δημιουργία ανεξάρτητων, διακριτών, κατάλληλων χώρων για την απομόνωση των νεοεισερχόμενων και των ασθενών ζώων, καθώς και για τη διατήρηση/αποθήκευση/ψύξη νεκρών ζώων.
στ) Κατασκευή ράμπας φόρτωσης/εκφόρτωσης στην περίμετρο εξωτερικά της εκμετάλλευσης, ώστε να μην εισέρχονται εντός αυτής μεταφορικά οχήματα προς παράδοση ή παραλαβή ζώων/ζωοτροφών. Σκοπός των ως άνω ενεργειών είναι η αποτροπή εισαγωγής της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων στην εκμετάλλευση, αλλά και της πρόληψης της διασποράς της εντός της εκμετάλλευσης και σε άλλες εκμεταλλεύσεις ζώων ευαίσθητων ειδών. Η αναγκαιότητα και η προτεραιότητα πραγματοποίησης των ως άνω δαπανών θα κρίνεται κατά περίπτωση, με βάση το ήδη υπάρχον σύστημα βιοασφάλειας που εφαρμόζεται σε κάθε χοιροτροφική εκμετάλλευση για την οποία υποβάλλεται αίτηση στήριξης, όπως θα τεκμηριώνεται από τα συνυποβληθέντα δικαιολογητικά (τοπογραφικά σχέδια/κατόψεις της εκμετάλλευσης, πιστοποιήσεις βιοασφάλειας, κλπ).
Μη επιλέξιμες δαπάνες
Δεν ενισχύονται: α) δαπάνες που δεν εξυπηρετούν την υλοποίηση της επενδυτικής πρότασης, όπως δαπάνες για την κανονική λειτουργία της εκμετάλλευσης, δαπάνες συντήρησης, αγοράς εφοδίων κ.λπ., β) δαπάνες που αποσβένονται εντός του έτους, γ) ΦΠΑ εκτός της περίπτωσης που δεν είναι ανακτήσιμος και λοιπές δημοσιονομικές δαπάνες, δ) δαπάνες αγοράς γης οποιασδήποτε νομικής ή άλλης μορφής (πχ αγροτεμάχιο, οικόπεδο, γήπεδο κ.λπ.), κτιρίων, εγκαταστάσεων, μεταχειρισμένου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού, ε) τόκοι χρέους, στ) δαπάνες που υλοποιούνται πριν την υποβολή της αίτησης στήριξης με εξαίρεση τις γενικές δαπάνες, ζ) γενικές δαπάνες που υλοποιούνται πριν την 1/01/2014, η) δαπάνες που αφορούν αιτήματα τροποποίησης της απόφασης Ένταξης πράξης και υλοποιούνται πριν την υποβολή της αίτησης τροποποίησης, θ) δαπάνες απλής αντικατάστασης και ι) δαπάνες απόσβεσης κατά την έννοια της παραγράφου 3 του άρθρου 69 του Καν. (ΕΕ) 1303/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
Ύψος ενίσχυσης
Για τους δικαιούχους που ενισχύονται, το ύψος ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% του ποσού των επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών το οποίο υπολογίζεται ως άθροισμα των επιμέρους ποσών. Ο προϋπολογισμός της αιτούμενης στήριξης ξεκινά από το ποσό των 20.000 έως 60.000 για τις εκμεταλλεύσεις μέχρι 200 χοιρομητέρες και από 20.000 έως 100.000 για τις εκμεταλλεύσεις με ≥ 201 χοιρομητέρες. Ειδικότερα για τις εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων,Καστοριάς, Φλώρινας, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου η αιτούμενη ενίσχυση ξεκινά από τις 10.000 ευρώ.
Δικαιούχοι - κριτήρια επιλεξιμότητας
1. Δικαιούχοι του δράσης μπορούν να κριθούν φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
α) Στην περίπτωση των φυσικών προσώπων, θα πρέπει να έχουν την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη (χοιροτρόφου), με την προϋπόθεση ότι είναι εγγεγραμμένοι στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κτηνιατρικής (ΟΠΣΚ), με το χαρακτηρισμό της εκμετάλλευσής τους ως α) μη οικόσιτης και β) ενσταβλισμένης ή μικτής. Η ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη αποδεικνύεται από την εγγραφή τους ως Κατά Κύριο Επάγγελμα Αγρότες (ΚΚΕΑ) στο Μητρώο Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), όπως τηρείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
β) Στην περίπτωση των νομικών προσώπων, θα πρέπει να έχουν κύρια δραστηριότητα την άσκηση της γεωργίας και ειδικότερα της χοιροτροφίας, με την προϋπόθεση ότι είναι εγγεγραμμένα στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κτηνιατρικής (ΟΠΣΚ), με το χαρακτηρισμό της εκμετάλλευσής τουςως α) μη οικόσιτης και β) ενσταβλισμένης ή μικτής.
2. Τα κριτήρια επιλεξιμότητας των δικαιούχων πρέπει να συντρέχουν τόσο κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης-πληρωμής όσο και κατά την καταβολή της ενίσχυσης.
3. Ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει υποβάλλει απογραφή στο ΟΠΣΚ για το έτος 2022 σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία.
Δείτε όλη την πρόσκληση πατώντας εδώ