Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ενημέρωση, συνεργασία, ηλικιακή ανανέωση και εκπαίδευση, οι άξονες της νέας ΚΑΠ

24/10/2022 02:32 μμ
Ενημέρωση παραγωγών, συμβουλευτική υποστήριξη με εκπαίδευση - κατάρτιση, ηλικιακή ανανέωση, συνεργασία και δικτύωση μεταξύ παραγωγών, πανεπιστημίων και αγοράς, θα είναι οι άξονες προτεραιότητας του στρατηγικού σχεδιασμού της νέας ΚΑΠ.

Ενημέρωση παραγωγών, συμβουλευτική υποστήριξη με εκπαίδευση - κατάρτιση, ηλικιακή ανανέωση, συνεργασία και δικτύωση μεταξύ παραγωγών, πανεπιστημίων και αγοράς, θα είναι οι άξονες προτεραιότητας του στρατηγικού σχεδιασμού της νέας ΚΑΠ.

Αυτό τονίστηκε σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσε, στα πλαίσια της 29ης AGROTICA 2022, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, την Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών και τη συμβολή του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου, την Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022, με θέμα: «Νέοι Αγρότες - Νέες Δυνατότητες - Νέες Χρηματοδοτικές Ευκαιρίες από το ΠΑΑ». 

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση για τις ευκαιρίες και τα κίνητρα που δίνονται μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για τη μετάβαση στο νέο παραγωγικό μοντέλο για μια περισσότερο ανθεκτική, πράσινη και ψηφιακή γεωργία.

Νέοι Αγρότες - Νέες Δυνατότητες - Νέες Χρηματοδοτικές Ευκαιρίες από το ΠΑΑ

Ο Υπουργός στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε με στοιχεία στην επιτυχία του προγράμματος των Νέων Αγροτών, τόνισε πως η επιτυχία ανήκει σε όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες που χειρίστηκαν το πρόγραμμα και επεσήμανε ότι η κατεύθυνση στο εξής ακολουθεί το τρίπτυχο Έρευνα - Καινοτομία, Εκπαίδευση - Κατάρτιση, Επιχειρηματικότητα. Τέλος ευχαρίστησε το ΓΕΩΤΕΕ και τους γεωτεχνικούς, τόνισε πως αυτοί θα οδηγήσουν τους αγρότες στην επόμενη ημέρα, διασφαλίζοντας την αυτάρκεια της χώρας σε αγαθά και παρέχοντας όχι μόνο επισιτιστική ασφάλεια αλλά και άνοδο, φέρνοντας στην χώρα έσοδα και οδηγώντας την στην ανάπτυξη.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ κ. Δ. Παπαγιαννίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη χρησιμότητα των χρηματοδοτικών εργαλείων που μπορούν να επιλέξουν οι αγρότες για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Ακολούθησε ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Σ. Μάμαλης, ο οποίος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα μέτρα που στόχο έχουν την αύξηση της παραγωγικότητας των αγροτικών προϊόντων. Επεσήμανε ότι τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης υλοποιήθηκαν κατά τον καλύτερο τρόπο και με την παρέμβαση του ΓΕΩΤΕΕ, μέσα από προτάσεις και απόψεις που τέθηκαν και υιοθετήθηκαν από την πολιτική ηγεσία. Τόνισε ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι ο πυρήνας για τα μέτρα που θα οδηγήσουν στην αύξηση της παραγωγικότητας και συνοψίζοντας αναφέρθηκε στον ρόλο του ΓΕΩΤΕΕ και των Γεωτεχνικών και στη συνεχή παρουσία τους κοντά στην πολιτεία και στον αγρότη.

Επίσης την εκδήλωση χαιρέτισαν η πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κα. Κ. Μπατζελή, ο Πρόεδρος της ΠΟΣΓ κ. Δ. Σοφολόγης, ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης κ. Δ. Βαρτζόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γ. Κεφαλάς ενώ την εκδήλωση παρακολούθησαν οι Αντιπεριφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας κ. Βασιλόπουλος , Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Β. Δελησταμάτης, ο Αντιπρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κ. Ε. Σπυρίδης και πλήθος γεωτεχνικών.  

Οι εργασίες της εκδήλωσης ξεκίνησαν με εισήγηση που ανέπτυξε ο κ. Ν. Μανέτας, Προϊστάμενος της ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ με θέμα «Στρατηγικός σχεδιασμός για την προώθηση της καινοτομίας και της μεταφοράς γνώσης στον αγροδιατροφικό τομέα». Ο κ. Μανέτας στην εισήγησή του επεσήμανε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αγροδιατροφικός τομέας, αναφέρθηκε στην Νέα ΚΑΠ , το σημαντικότερο χρηματοδοτικό μέσο, όπως είπε και στις προκλήσεις της και τόνισε τους 5 άξονες προτεραιότητας του στρατηγικού σχεδιασμού του ΥπΑΑΤ. Συγκεκριμένα εστίασε στη διαβούλευση και ενημέρωση των παραγωγών, στη συμβουλευτική υποστήριξη με εκπαίδευση - κατάρτιση, στην ηλικιακή ανανέωση του πρωτογενή τομέα, στην συνεργασία και δικτύωση μεταξύ παραγωγών, πανεπιστημίων και αγοράς και τέλος στην προώθηση βιώσιμων ιδιωτικών επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα.  

Ακολούθησε εισήγηση από τον κ. Ε. Τσιατούρα, Προϊστάμενο της Μονάδας Επενδύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις- ΕΥΕ ΠΑΑ, με θέμα «Νέοι Γεωργοί - Κίνητρα για την πρώτη εγκατάσταση στον πρωτογενή τομέα και την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων». Ο κ. Ε. Τσιατούρας παρουσίασε με στοιχεία την επιτυχία του προγράμματος των Νέων Γεωργών και αναφέρθηκε διεξοδικά στα Σχέδια Βελτίωσης που αποτελούν την επόμενη δημόσια ενίσχυση για υλοποίηση επενδύσεων σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης. Τόνισε ότι ο κάθε παραγωγός πρέπει να επιλέξει και να συνεργαστεί με τον γεωτεχνικό που αυτός επιθυμεί να τον βοηθήσει για να έχει θετικά αποτελέσματα στην επιχείρησή του και τέλος αναφέρθηκε σε χρηστικές πληροφορίες του προγράμματος που αφορούσαν σε στοιχεία αξιολόγησης, κριτήρια βαθμολόγησης, κ.λ.π. 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε  από τον κ. Μ. Γαρδικιώτη, Γενικό Γραμματέα Δ.Σ. ΓΕΩΤΕΕ, ο οποίος συνοψίζοντας επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητάει νέο πρότυπο για αυτό και ο ίδιος θεωρεί ότι έρχονται αλλαγές που θα υλοποιήσουν τον μετασχηματισμό που επιχειρείται, με την συνεργασία όλων των κλάδων. Τόνισε ότι ο γεωτεχνικός πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στον αγρότη και πρέπει να τον συμβουλέψει ορθά ώστε να πάρει αυτά που πρέπει και όχι αυτά που ενδεχομένως θέλει. Επίσης τόνισε ότι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να έχει αλληλουχία και συνέχεια. Τελειώνοντας αφού ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους, τους εισηγητές, τους γεωτεχνικούς, υποσχέθηκε ότι το ΓΕΩΤΕΕ συνεχίζοντας να εκπληρώνει τον ρόλο του, θα επανέλθει σύντομα με άλλες εξίσου ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. 

Σχετικά άρθρα
21/09/2023 01:20 μμ

Η μείωση της χρήσης αντιβιοτικών στην αιγοπροβατοτροφία με την χρήση εμβολίων αποτελεί το θέμα της παρέμβασης του Π3-70-3.2 που περιλαμβάνεται στο ΠΑΑ 2023-2027 της νέας ΚΑΠ. 

Ο στόχος της δράσης αφορά στην ενίσχυση της πρόληψης και στη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών στα αιγοπρόβατα και οι δεσμεύσεις αφορούν σε παρεμβάσεις εμβολιασμού των ζώων και χρήση παρασιτοκτόνων.

Η δημόσια δαπάνη της παρέμβασης έχει προϋπολογισμό 11.786.765 ευρώ πενταετείς δεσμεύσεις.

Η ετήσια ενίσχυση παρέχεται ανά μονάδα ζωικού κεφαλαίου (ΜΖΚ), ανάλογα με τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει ο κάθε κτηνοτρόφος.

Το ποσό ετήσιας αποζημίωσης για τον εμβολιασμό των ζώων και την χρήση παρασιτοκτόνων εκτιμήθηκε σε 13,42 €/κεφαλή (134 €/ΜΖΚ, 1 ΜΖΚ = 10 κεφαλές).

Οι δεσμεύσεις που αφορούν παρεμβάσεις σε εμβολιασμό των ζώων και χρήση παρασιτοκτόνων είναι:

α. Χορήγηση εμβολίων για την αντιμετώπιση των ακόλουθων ασθενειών και παρασίτων
-Ασθένειες του αναπνευστικού: Παστεριδίαση (Pasteurella),
-Ασθένειες του γαστρεντερολογικού: Eντεροτοξιναιμία (Clostridium), Παραφυματίωση των Αιγοπροβάτων (Μycobacterium Paratuberculosis)
-Ασθένειες του αναπαραγωγικού: Πυρετός Q των αιγοπροβάτων (Coxiella brunetti), Chlamydia/Salmonella Abortus
-Δερματολογικές ασθένειες: Λοιμώδης Ποδοδερματίτις (Bacteroides nodosus)
-Μαστίτιδα: Λοιμώδης Αγαλαξία (Mycoplasma agalactiae), Σταφυλοκοκκική Μαστίτιδα (Staphylococcus)

β. Παρασιτοκτόνα:
-Εξωπαρασιτοκτόνα: για ακάρεα, κρότωνες, μύγες, ψείρες κλπ. (Ectoparasiticides)
-Ενδοπαρασιτοκτόνα: για Γαστροεντερικά Νηματώδη, Κεστώδη (Tαινίες), Πνευμονικούς Σκώληκες, Τρηματώδη,(Endoparasiticides)
-Ενδοεκτοπαρασιτοκτόνα: για Γαστροεντερικά Παράσιτα, Πνευμονικούς Σκώληκες, ακάρεα ψώρας (Endectoparaciticides)

Η χρήση των εμβολίων διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία των ζώων. Οι δικαιούχοι θα ελέγχονται και θα λαμβάνουν τεχνική στήριξη για την υλοποίηση των δεσμεύσεών τους από ιδιώτη κτηνίατρο «τεχνικό σύμβουλο υγείας.

Επιπλέον της ενίσχυσης που αφορά στο σύνολο των πρόσθετων δαπανών για την εφαρμογή των εμβολιασμών και της παρασιτοκτονίας καλύπτεται και το κόστος συναλλαγής έως αξίας 10% του συνόλου της ετήσιας ενίσχυσης που καταβλήθηκε για τον εμβολιασμό, για την κάλυψη των δαπανών παροχής τεχνικών συμβουλών για τη σωστή υλοποίηση των αναλαμβανόμενων δεσμεύσεων και τη σχετική σύνταξη της αίτησης ενίσχυσης, συμπεριλαμβανόμενου του σχεδίου δράσης το περιεχόμενο του οποίου θα προσδιορισθεί στην σχετική πρόσκληση.

Τελευταία νέα
21/09/2023 11:14 πμ

Η παρέμβαση του ΠΑΑ 2023-2027 για το κλίμα-περιβάλον Π3-70-2.1 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους» αφορά μόνο νεοεισερχόμενους στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου παρά τις «πιέσεις» που υπάρχουν αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει στην τροποποίηση της ΚΑΠ για να μπορούν να ενταχθούν όσοι ήδη παράγουν βιολογικά (συντήρηση).

Η διαθέσιμη Δημόσια Δαπάνη για την ενίσχυση της Παρέμβασης ανέρχεται σε 306.455.882 ευρώ για την προγραμματική περίοδο 2023 – 2027.

Μέσω της παρέμβασης παρέχεται ενίσχυση στους παραγωγούς για την υιοθέτηση των πρακτικών της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, με σκοπό την ενθάρρυνση των αγροτών να εφαρμόσουν  φιλοπεριβαλλοντικές καλλιεργητικές πρακτικές, που απαντούν στο αίτημα των πολιτών για την παραγωγή ασφαλών  τροφίμων και την προστασία του περιβάλλοντος Η παρέμβαση περιλαμβάνει δύο δράσεις:

1η Δράση: ενίσχυση για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία

2η Δράση: ενίσχυση για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία

Για την δράση ενίσχυσης για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία, εκτιμάται ότι:
Θα ενισχυθούν: 106.342 εκτάρια/έτος (1.063.420 στρέμματα/έτος)
Μέση ενίσχυση: 377 ευρώ ανά εκτάριο και έτος (37,7 ευρώ ανά στρέμμα και έτος)
Μέση ετήσια κατανομή Δημόσιας Δαπάνης: 40.090.934 ευρώ ανά έτος.

Για τη δράση ενίσχυσης για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία, εκτιμάται ότι:
Βοσκότοποι που θα ενισχυθούν: 118.617 εκτάρια/έτος (1.186.170 στρέμματα/έτος)
Μέση ενίσχυση ανά εκτάριο: 179 ευρώ ανά εκτάριο και έτος (17,9 ευρώ ανά στρέμμα και έτος)
Μέση ετήσια κατανομή Δημόσιας Δαπάνης: 21.232.443 ευρώ ανά έτος.   

Η πρόσκληση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2024 και θα πρέπει στο ΟΣΔΕ του 2023 να έχουν δηλώσει στα επιλέξιμα στρέμματα ότι κάνουν συμβατική παραγωγή ώστε να είναι νεοεισερχόμενοι στα βιολογικά.

Επίσης οι πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι το νέο πρόγραμμα βιολογικών προβλέπεται να έχει τριετή διάρκεια (2024 -2027).

Οι ενισχύσεις είναι αυξημένες, σε σχέση με την αντίστοιχη δράση των οικολογικών σχημάτων, γιατί αφορά το υψηλό κόστος της μετατροπής.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι επιλέξιμοι όσοι καλλιεργούν βιολογικά και το δηλώνουν στο ΟΣΔΕ. Αυτοί θα κάνουν ένταξη στο Οικολογικό Σχήμα του Πρώτου Πυλώνα της ΚΑΠ (νέο πρασίνισμα) όπου εκεί θα ειπράττουν το ετήσιο πριμ.

Τώρα όσοι εντάχθηκαν στα οικολογικά σχήματα και έδειξαν ότι έχουν βιολογικά η πλήρωµη τους αναµένεται να γίνει µέσα στο ∆εκέµβριο µαζί µε την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης. Πάντως πολλές πύλες και μελετητές επειδή υπήρχαν προβλήματα στην εφαρμογή των eco-schemes «οδήγησαν» τους παραγωγούς να ενταχθούν στο οικολογικό σχήμα Π1-31.9 «Διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας» για να πάρουν το πριμ. Στο σχεδιασμό της ΚΑΠ προβλέπεται για το 2023 να ενταχθούν 5.456.290 στρέμματα στο οικολογικό σχήμα (eco schemes) των βιολογικών. Αν ενταχθούν παραπάνω θα έχουμε μείωση της ενίσχυσης.

15/09/2023 02:46 μμ

Το ΓΕΩΤΕΕ επισημαίνει πως τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή της Θεσσαλίας την προηγούμενη εβδομάδα και βύθισαν τη θεσσαλική γη, την παραγωγή και τους οικισμούς σε τόνους λάσπης και φερτών υλικών θα είναι η αρχή μιας σειράς δυσμενών εξελίξεων μακροχρόνιων και βραχυχρόνιων (καταστροφή της παραγωγής, διατροφική κρίση κ.α.). 

Ο κρατικός μηχανισμός οφείλει να παρεμβεί άμεσα και ριζικά προκείμενου να μετριάσει τις συνέπειες.

Επείγουσα όμως τώρα είναι η ανάγκη διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας. Για αυτό απαιτείται η άμεση απομάκρυνση και ορθή διαχείριση των νεκρών ζώων της περιοχής (παραγωγικών, ζώων συντροφιάς,  άγριων ζώων, μελισσιών). Ο κίνδυνος επιδημιών είναι υψηλός και όσο περνάει ο χρόνος αυξάνεται η επικινδυνότητα της κατάστασης (διάδοση νοσημάτων, ζωονομών, ζωοανθρωπονόσων, μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα, δικτύου νερού κ.α.). Οι επιδημίες εάν ξεσπάσουν δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν αριθμητικά ούτε να περιοριστούν γεωγραφικά. Η υγειονομική κατάσταση στη Θεσσαλία αφορά τη Δημόσια Υγεία όλης της Ελλάδας. Η προφύλαξη της ανθρώπινης υγείας περνά μέσα από την ορθή διαχείριση της κρίσης που συνέβη στο ζωικό κεφάλαιο της περιοχής.

Οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες της περιοχής πρέπει να υποστηριχτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από την Κεντρική κυβέρνηση: κατάλληλα οχήματα μεταφοράς, εμπλοκή μονάδων καύσης, κινητές μονάδες καύσης, απαραίτητος εξοπλισμός κ.α. Σημειώνεται ότι και η συμμετοχή του στρατού στην αποκομιδή των νεκρών ζώων θα πρέπει να γίνεται με τους ισχύοντες υγειονομικούς κανόνες, υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Οι ήδη υποστελεχωμένες δημόσιες κτηνιατρικές υπηρεσίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πρώτη «γραμμή άμυνας» και θα πρέπει να στελεχωθούν με κάθε τρόπο με ανθρώπινο δυναμικό (κτηνιάτρους και βοηθητικό προσωπικό, οχήματα και οδηγούς και όλα τα μέτρα προφύλαξης). Η πίεση που δέχονται αυτή τη στιγμή οι Κτηνίατροι (σωματική και ψυχική) είναι μεγάλη και αυξάνει ο κίνδυνος και για την δική τους υγεία. 
Από την άλλη υπάρχει και το ζωικό κεφάλαιο που έχει διασωθεί το οποίο πρέπει να φροντιστεί, να σιτιστεί, να στεγαστεί και να περιθαλφθεί προκειμένου να αποφευχθούν περεταίρω απώλειες. Πρέπει να υπάρξει μέριμνα για συνεχή αποστολή ζωοτροφών και κτηνιατρικό υγειονομικό υλικό αλλά από την άλλη πρέπει να εξασφαλιστεί ένα δίκτυο δίκαιης διανομής. Ομάδες κτηνίατρων πρέπει να οργανωθούν και να σταλούν στην περιοχή με συγκεκριμένες δράσεις ανά περιοχή. 

Θα πρέπει να γίνουν έλεγχοι στις υδρογεωτρήσεις που είχαν κατακλυσθεί ως προς τη λειτουργικότητά τους. Επίσης, υπάρχει άμεση ανάγκη ελέγχου της ποιότητας του νερού των γεωτρήσεων ύδρευσης που είχαν κατακλυσθεί από τα νερά των πλημμυρών. Τα αποτελέσματα του έμμεσου τεχνητού εμπλουτισμού της υπόγειας υδροφορίας από τα νερά των πλημμυρών, νερά εν δυνάμει ρυπασμένα, θα πρέπει να ελεγχθούν ως προς τον κίνδυνο επηρεασμού της ποιότητας του υδρευτικού νερού.

Κατά τις αυτοψίες στα κατεστραμμένα οδικά δίκτυα, ιδιαίτερα των ορεινών περιοχών, θα πρέπει να συμμετέχουν και γεωλόγοι, για την εκτίμηση των κινδύνων που συνδέονται με κατολισθήσεις και διαβρώσεις εδαφών. Πρέπει να ελέγχονται οι απομακρύνσεις των μετακινημένων εδαφών, ώστε να μην δημιουργούν περαιτέρω κινδύνους επέκτασης των κατολισθήσεων.

Οι έντονες διαβρώσεις στη ζώνη πλημμύρας των ρεμάτων θα πρέπει να ελεγχθούν, ιδιαίτερα στις κατοικημένες περιοχές, ώστε να εντοπισθούν οι ζώνες επικινδυνότητας για ένα επόμενο πλημμυρικό γεγονός και να ληφθούν άμεσα μέτρα προσωρινής προστασίας.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι υποδομές της (δίκτυα, δρόμοι, αγωγοί κ.λπ.) έχουν υποστεί καταστροφές και η αποκατάστασή τους δεν μπορεί να γίνει γρήγορα και άμεσα χωρίς την εμπλοκή του κεντρικού κρατικού μηχανισμού. 

Μεγάλες είναι και οι καταστροφές των γεωπονικών καταστημάτων και μελετητικών γραφείων αλλά και των κτηνιατρείων της περιοχής. Θα πρέπει άμεσα να υπάρξει μέριμνα, τόσο για την οικονομική στήριξη των εργαζομένων στην περιοχή, δεδομένου ότι πολλές επιχειρήσεις θα προχωρήσουν, αναγκαστικά, σε προσωρινή αναστολή ή παύση των εργασιών τους, όσο και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν ήδη τεράστια προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία τους με προϊόντα και θα αντιμετωπίσουν, άμεσα, τεράστια προβλήματα οικονομικής ρευστότητας, μιας και το σύνολο των παραγωγών και κτηνοτρόφων της περιοχής θα έχει, εκ των πραγμάτων, αδυναμία κάλυψης των οικονομικών του υποχρεώσεων και οφειλών, λόγω των τεράστιων καταστροφών στις καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο.

Το ΓΕΩΤΕΕ είναι σε συνεχή επαφή με τη Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματός του στην Κεντρική Ελλάδα και τους εκεί επιστημονικούς συλλόγους, για την παρακολούθηση της κατάστασης και την αντιμετώπιση των αναγκών της περιοχής. Τονίζουμε ότι βρισκόμαστε δίπλα σε όλους τους συμπολίτες μας που πλήγηκαν από την τεράστια αυτή φυσική καταστροφή και καλούμε όλους τους συναδέλφους γεωτεχνικούς να σταθούν στο πλευρό των πληγέντων και να βοηθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και την αποκατάσταση του παραγωγικού αλλά και κοινωνικού ιστού της περιοχής.

15/09/2023 12:16 μμ

Θα υπάρξει παράταση έξι μηνών στην υλοποίηση των προγραμμάτων του ΠΑΑ σε Θεσσαλία και Φθιώτιδα, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη.

Επίσης τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οδηγίες για την ταχύτερη αποκατάσταση των εδαφών στις περιοχές με πλημμυρικά φαινόμενα. 

Όπως δήλωσε ο υπουργός στην τακτική ενημέρωση του Συντονιστικού στη Λάρισα σε ό,τι αφορά τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, θέλω να διαβεβαιώσω τους ενδιαφερομένους ότι θα γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες, ώστε να υπάρξει ευελιξία στην υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που βρίσκονται σε εξέλιξη στις πληγείσες περιοχές.

Η πρόβλεψη θα αφορά και 6μηνη παράταση, και διευκόλυνση των αιτημάτων πληρωμής, σε οποιοδήποτε στάδιο εγκεκριμένης επένδυσης για τα προγράμματα:

  • Νέων Αγροτών,
  • τα Σχέδια Βελτίωσης,
  • το πρόγραμμα Εμπορίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων,
  • τα Leader κ.α.

Αντίστοιχα θα υπάρξει δυνατότητα παράτασης, κατόπιν αιτήματος, σε δημόσια και εγγειοβελτιωτικά έργα στη Θεσσαλία και στη Φθιώτιδα.

Όσον αφορά στη διαχείριση του εδάφους από την επίδραση των πλημμυρικών φαινομένων στους αγρούς, ήδη εργάζεται το επιστημονικό προσωπικό του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, προκειμένου να υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο για τους παραγωγούς μας. Τις επόμενες ημέρες, άμεσα, θα εκδοθεί κατάλογος γενικών οδηγιών για την ταχύτερη αποκατάσταση των εδαφών αλλά και συστάσεις για την ταχύτερη αλλά και καλύτερη ευκαιρία ανάκτησης των βιολογικών ιδιοτήτων των εδαφών.

Συγκεκριμένα θα δοθούν οδηγίες:

1. Για την αποφυγή συμπίεσης του εδάφους.
Εδώ επικεντρωνόμαστε στον χρονικό ορίζοντα που όλοι οι παραγωγοί μας μπορούν να επιστρέψουν στα κτήματα τους και να προχωρήσουν σε εργασίες αποκατάστασης ή καλλιέργειας.

2. Για τη διαχείριση ιζημάτων, φυτικών υπολειμμάτων και διαφόρων υλικών που έχουν μεταφερθεί στους αγρούς.
Σημειώνεται ότι, φερτά υλικά και χώματα θα διοχετευθούν με κατάλληλα συνεργεία για την αποκατάσταση αδειοδοτημένων λατομείων.

Ο κατάλογος των λατομείων θα δοθεί άμεσα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Για τις μικρότερες ποσότητες από μπάζα και οικοδομικά υλικά έχει προβλεφθεί η μεταφορά τους σε χώρους ανακύκλωσης αποβλήτων κατασκευών και κατεδαφίσεων, που υπάρχουν σε όλη την περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο κατάλογος αυτών θα δοθεί άμεσα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία. Το κόστος για την αποκατάσταση του έγγειου κεφαλαίου, τη συλλογή, την απομάκρυνση φερτών υλικών, των χωμάτων μπαζών και οικοδομικών υλικών θα καλυφθεί από την κρατική αρωγή, όπως, άλλωστε, είχε γίνει και στον ΙΑΝΟ.

Οι εργασίες θα μπορέσουν να ξεκινήσουν εφόσον στραγγίσει και έχουν στεγνώσει επαρκώς τα εδάφη.

3. Για την επίδραση των φαινομένων στη γονιμότητα του εδάφους.
Ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ προχωρά από σήμερα σε δειγματοληψίες του εδάφους ώστε να προσδιοριστούν τα νέα επίπεδα γονιμότητας και η στρατηγική λίπανσης που πρέπει να ακολουθηθεί.

Για τον σκοπό αυτό έχει καταρτιστεί χάρτης με τις 350 θέσεις δειγματοληψίας ιζημάτων λάσπης και εδάφους για την προκαταρκτική έρευνα εκτίμησης των πλημμυρικών φαινομένων στο έδαφος. Οι θέσεις δειγματοληψίας καθορίζονται σε 2 ζώνες κατά μήκος της κύριας κοίτης του Πηνειού (0-500 και 500-1000 μέτρα) καθώς και σε επιλεγμένες θέσεις στις υπόλοιπες πλημμυρισμένες περιοχές.

Τέλος, ο υπουργός επισήμανε τα εξής: «θέλω να ευχαριστήσω ιδιώτες αλλά και την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) για τις προσφορές τους σε ζωοτροφές. Ήδη η ΕΘΕΑΣ έχει κινητοποιήσει μέλη της και έχει προσφέρει 100 τόνους  και 13 φορτηγά με ζωοτροφές. Ανάλογα προσφέρουν και ιδιώτες».

13/09/2023 01:58 μμ

Η κυβέρνηση μελετά να εφαρμόσει το μοντέλο αποζημιώσεων της κακοκαιρίας του «Ιανού», που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2020. Η τωρινή κακοκαιρία «Daniel» όμως έχει δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερες καταστροφές και είναι δύσκολο να εφαρμοστεί αυτό το μοντέλο.

Να θυμίσουμε ότι στον Ιανό η πληρωμή προκαταβολών για την φυτική παραγωγή ανά στρέμμα ήταν: 100 ευρώ για το βαμβάκι, 110 για τον αραβόσιτο, 30 ευρώ για τη μηδική, ενώ για την αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου κατεβλήθησαν 1.400.000 ευρώ. Η εικόνα σήμερα είναι πολύ διαφορετική. Χάθηκε μια συγκομιδή στην φυτική παραγωγή στα αροτραία. Προβλήματα υπάρχουν και στις δενδρώδεις είτε από την ζημιά λόγω βροχών είτε από τους δρόμους που έκλεισαν και τα προϊόντα δεν μπορούν να φτάσουν στις εγχώριες αγορές ή στο εξωτερικό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως σήμερα αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία.

Ο κ. Νίκος Παλάσκας, μέλος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «καταστράφηκαν οι στάβλοι και οι αποθήκες με τις ζωοτροφές. Μιλάμε για ακριβά μηχανήματα (αλμεκτήρια, μύλοι κ.α.). Τα 1.000 αιγοπρόβατα θέλουν 200.000 ευρώ να αποζημιωθούν. Ένας στάβλος όμως για να κτιστεί ξανά το κόστος φτάνει τα 500.000 ευρώ. Που θα βρεθούν αυτά τα ποσά. Δάνεια δεν υπάρχουν και τα ακίνητα καταστράφηκαν. Ζούμε πολύ δύσκολες καταστάσεις και η φετινή χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη».

O κ. Ζήσης Παρλίτσης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Τυρνάβου, «για τα νεκρά ζώα θα δώσουν κάποια αποζημίωση. Το πρόβλημα είναι τα ζωντανά ζώα και οι ζημιές στους στάβλους. Μόνο στον Αμπελώνα έχουμε ζωντανά 33.000 αιγοπρόβατα και αντιμετωπίζουμε μεγάλα προβλήματα. Δεν μπορώ να αρμέξω τα ζώα. Σε λίγες ημέρες ξεκινούν οι γέννες που θα τις κάνουμε. Το νερό στους στάβλους έφτασε 7,5 μέτρα ύψος και όλα τα μηχανήματα και οι κτιριακές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν. Η ζημιά στον στάβλο μου φτάνει τα 1,5 εκατ. ευρώ. 

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι οι ζωοτροφές. Οι αποθήκες καταστράφηκαν και βοσκή δεν μπορεί να γίνει. Η κτηνοτροφία δεν μπορεί να περιμένει. Θέλουμε κεφάλαια για να στηθούν οι μονάδες. Δάνεια ήδη έχουμε και δεν μπορούμε να τα πληρώσουμε. Ο προγραμματισμός που κάνει ο κάθε κτηνοτρόφος καταστράφηκε. 

Σε συνάντηση που είχαμε τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής ζητήσαμε:

  • για όσους έχουν 1 - 200 αιγοπρόβατα ενίσχυση 5.000 ευρώ
  • για όσους έχουν 201-600 αιγοπρόβατα ενίσχυση 10.000 ευρώ
  • για όσους έχουν πάνω από 600 αιγοπρόβατα ενίσχυση 15.000 ευρώ.

Αυτά τα χρήματα θέλουμε για το κόστος των ζωοτροφών που θα καταναλώσουμε σε ένα μήνα.

Τέλος εκ μέρους των πλημμυροπαθών συναδέλφων του Αμπελώνα, που έχουμε βιώσει μια τεράστια καταστροφή, αισθανόμαστε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε θερμά τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κκ Ιερώνυμο για τη σημαντική του προσφορά σε ζωοτροφές, ώστε να εξασφαλιστεί για κάποιες ημέρες η σίτιση των κοπαδιών μας που σώθηκαν την τελευταία στιγμή φεύγοντας από τις πλημμυρισμένες εγκαταστάσεις μας. Τον ευχαριστούμε θερμά και ελπίζουμε η ευγενική χειρονομία του και προσφορά να βρει μιμητές, γιατί πραγματικά από τέτοιες προσφορές έχουμε μεγάλη ανάγκη».

12/09/2023 04:54 μμ

Στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023 -2027 υπάρχει πρόβλεψη για την παρέμβαση Π3-73-2.5 «Επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις για την προστασία από φυσικές καταστροφές».

Το συγκεκριμένο μέτρο έχει προϋπολογισμό ύψους 35.288.236 ευρώ αλλά μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω αν κριθεί απαραίτητο.

Όπως αναφέρεται στην ΚΑΠ, η παρέμβαση αφορά επενδύσεις μετά από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και καταστροφικά συμβάντα, όπως παγετό, χαλάζι, βροχή, μέσω της παροχής δημόσιας οικονομικής στήριξης (ενίσχυσης) για την υλοποίηση επενδύσεων ενεργητικής προστασίας, ώστε να επιτραπεί στις εκμεταλλεύσεις να διατηρήσουν τα επίπεδα ποιότητας και εμπορευσιμότητας των προϊόντων τους και συνεπώς τη θέση τους στην αγορά. Αφορούν σε προληπτικές δράσεις, με σκοπό τη μείωση των συνεπειών από πιθανές φυσικές καταστροφές. 

Κατά την αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων προτεραιότητα δίνεται βάσει των ακόλουθων αρχών: 

  • Συχνότητα των φυσικών φαινομένων, δυσμενών καιρικών συνθηκών και καταστροφικών συμβάντων, με προτεραιότητα στις περιοχές, όπου παρατηρείται συστημικός κίνδυνος 
  • Αξία του παραγόμενου προϊόντος, με προτεραιότητα στις μεγαλύτερες αξίες παραγωγής στον επαγγελματία αγρότη, όπως αυτός ορίζεται από την εθνική νομοθεσία 
  • Στη συλλογικότητα των επενδύσεων πρόληψης σε μια δεδομένη περιοχή 
  • Σε οικονομικά κριτήρια, με προτεραιότητα στους δικαιούχους με χαμηλότερα εισοδήματα 
  • Στους αγρότες των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών 
  • Στις καλλιέργειες με τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) ή ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) ή προϊόν Πιστοποιημένης Βιολογικής παραγωγής. 
  • Στους Νέους Αγρότες

Οι δράσεις πρόληψης μπορούν να είναι ιδιωτικές επενδύσεις γεωργού φυσικού ή νομικού προσώπου ή συλλογικού σχήματος γεωργών ή συλλογικές επενδύσεις.

H ενίσχυση χορηγείται με τη μορφή μη επιστρεπτέας ενίσχυσης και το ύψος της υπολογίζεται ως ποσοστό των επιλέξιμων δαπανών.

Η χρηματοδότης της δράσης ανέρχεται στο 80% των επιλέξιμων δαπανών, ενώ η ένταση ενίσχυσης για συλλογικές επενδύσεις ανέρχεται στο 100% των επιλέξιμων δαπανών.

Ο συνολικός επιλέξιμος προϋπολογισμός που δύναται να ληφθεί υπόψη στους υπολογισμούς για τον προσδιορισμό της στήριξης ανέρχεται, ανά αίτηση στήριξης φυσικού ή νομικού προσώπου, έως τις 18.000 ευρώ, ενώ για συλλογικό σχήμα γεωργών έως το 600.000 ευρώ.

12/09/2023 10:47 πμ

Ο πρόεδρος των Γεωτεχνικών της ΠΟΓΕΔΥ, μαζί με αντιπροσωπεία του ΔΣ, επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας είχε συναντήσεις που είχε με τους Γεωτεχνικούς της περιοχής.

Στη συνέχεια, μέσω Γρεβενών και Βέροιας, έφτασε στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε συνάντηση με το πρόεδρο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος), Λαζαρο Κυρίζογλου, με θέμα συζήτησης τις λύσεις που πρέπει να δοθούν και την αποστολή βοήθειας στην κατεστραμμένη Θεσσαλία. 

Ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ, Νίκος Κακαβάς, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στις οικογένειες που επλήγησαν από την κακοκαιρία. Πρέπει να επιταχυνθούν οι εκτιμήσεις ζημιάς και όσο το δυνατό γρηγορότερα να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας». 

Θυμίζουμε επίσης ότι ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε την πρόσληψη 100 τοπικών στελεχών, μέλη του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, για να κάνουν εκτιμήσεις μαζί με τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ 

11/09/2023 02:21 μμ

Την πρόσληψη 100 γεωπόνων για να βοηθήσουν στις εκτιμήσεις των ζημιών ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ.

«Για το φυτικό κεφάλαιο συντομότατα θα έχουμε τουλάχιστον 100 στελέχη, τοπικά στελέχη, μέλη του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, ώστε να ενδυναμώσουμε τους συνεργάτες του ΕΛΓΑ ώστε να σπεύσουν ταχύτατα για όλα αυτά που πρέπει να γίνουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Από την πλευρά του το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής Ελλάδας ανέφερε ότι «έχει ξεκινήσει η απογραφή και οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ για το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. Η απογραφή ξεκινάει από τις περιοχές και τις εκμεταλλεύσεις που είναι προσβάσιμες. Ελέγχονται και απογράφονται από τον ΕΛΓΑ όλες οι ζημιές των εκμεταλλεύσεων (φυτικό, ζωικό, εξοπλισμός αγροτικής παραγωγής, αποθηκευμένα προϊόντα, πάγια κ.α.).
Προτεραιότητα θα δοθεί στις ζωικές εκμεταλλεύσεις, ώστε να απομακρυνθούν  τα νεκρά ζώα απο κάθε περιοχή γρήγορα γιατί υπάρχει κίνδυνος της δημόσιας υγείας. Η δήλωση ζημιάς για το ζωικό κεφάλαιο γίνεται απευθείας στον ΕΛΓΑ, ενώ για το φυτικό ισχύει το γνωστό καθεστώς με τους ανταποκριτές (ανά δήμο). Οι εκτιμήσεις είναι ατελώς».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Meteo, πλημμύρισαν 720.000 στρέμματα μόνο στην Θεσσαλία. Ζημιές όμως έχουμε και σε άλλες περιοχές της χώρας. Εκτιμάμαι ότι και όλους τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ να πάρουν (μόνιμους και συμβασιούχους) και ακόμη 100 άτομα να προσλάβουν δεν αρκούν για να κάνουν έγκαιρα τις εκτιμήσεις ζημιάς στην φυτική παραγωγή.

08/09/2023 02:47 μμ

Οι συνεταιρισμοί θα έπρεπε για τα μέλη τους να μπορούν να χειρίζονται το πρόγραμμα γεωργικών συμβούλων με την πρόσληψη του κατάλληλου προσωπικού, τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ελαιοπαραγωγών «Νηλέας».

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα επιπλέον 13,8 εκατ. ευρώ προστέθηκαν στον προϋπολογισμό του Μέτρου Γεωργικών Συμβούλων, φτάνοντας το τελικό ποσό στα 93,8 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τροποποιητική απόφαση, και τις συνολικές δωρεάν συμβουλές που έχουν προγραμματιστεί να προσφερθούν στους αγρότες στις 141.944.

Ο κ. Γιώργος Κόκκινος προσθέτει ότι «θεωρείται ασυμβίβαστο ένα συνεταιριστικό σχήμα να εφαρμόσει πρόγραμμα γεωργικών συμβουλών, ενώ την ίδια στιγμή τα καταστατικά αναφέρουν ότι πρέπει ο συνεταιρισμός πρέπει να δίνει καλλιεργητικές συμβουλές στα μέλη τους. Επίσης θα μπορούσε ο συνεταιρισμός αν έκανε μια πρόσληψη γεωπόνου θα μπορούσε να συνεχίσει να παρέχει συμβουλές και μετά την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου προγράμματος. 

Ουσιαστικά δίνουν έναν πακτωλό χρημάτων που θα καταλήξει σε συγκεκριμένους φορείς και δεν θα έχει αποτέλεσμα ούτε συνέχεια. Και για να εξασφαλίσουν ότι οι συνεταιριστικές οργανώσεις θα χρησιμοποιούσαν τα κονδύλια σωστά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα σύστημα αξιολόγησης του έργου τους.

Το πολύ αναμενόμενο πρόγραμμα γεωργικών συμβούλων καλλιέργησε προσδοκίες στα οργανωμένα αγροτικά συλλογικά σχήματα, ότι μέσω του προγράμματος θα μπορούσαν να απασχολήσουν γεωτεχνικό και να λύσουν θεμελιώδη προβλήματα όπως συμβουλευτική στα μέλη τους, η οποία να εξυπηρετεί τους στόχους τους. Άλλωστε η ταύτιση της συμβουλευτικής με τα καταστήματα πώλησης γεωργικών φαρμάκων ήταν ένα κοινώς διαπιστωμένο πρόβλημα της ελληνικής γεωργίας.

Το πρόγραμμα όμως που σύντομα πρόκειται να μπει σε εφαρμογή θεωρεί ότι η παροχή συμβουλών από το συνεταιρισμό στα μέλη του είναι «ασυμβίβαστο» και υποχρεώνει και τους συνεταιρισμούς για να εφαρμόσουν το πρόγραμμα να συμβληθούν με δομές συμβούλων.

Έτσι συμβαίνει το εξής οξύμωρο. Ενώ το καταστατικό των συνεταιρισμών προβλέπει την πρόσληψη γεωπόνου για να προσφέρει γεωτεχνική υποστήριξη στα μέλη του, μέσω του προγράμματος (Μέτρο 2) αυτό θεωρείτε ... ασυμβίβαστο!

Επίσης ο συνεταιρισμός (ή οποιοδήποτε άλλο αγροτικό συλλογικό σχήμα) δεν γίνεται ο ίδιος δικαιούχος του προγράμματος και διαχειριστής των υπηρεσιών και των χρημάτων που δικαιούνται οι παραγωγοί, αλλά αποδέκτης υπηρεσιών μιας δομής συμβούλων, που έτσι όπως δείχνουν τα πράγματα δεν θα μπορεί να ελέγξει ούτε την ποιότητα ούτε και την επάρκεια.

Έτσι με το πρόσχημα της πιστοποίησης (πιστοποιημένη δομή) οι συνεταιρισμού (πολλοί εκ των οποίων έχουν διαπιστωμένη διαχειριστική ικανότητα) εξαιρούνται από την άμεση χρηματοδότηση του προγράμματος και την αυτονόητη παροχή υπηρεσίας προς τα μέλη τους και πρέπει να συμβληθούν με δομή συμβούλων όπως μπορεί να κάνει και κάθε μεμονωμένος παραγωγός. Δηλαδή χάνεται μια ακόμα ευκαιρία, αφού ούτως ή άλλως θα διατεθούν πόροι, οι συνεταιρισμοί να προσλάβουν γεωπόνο-σύμβουλο ώστε να κατευθύνει τα μέλη τους με στόχους τη βελτίωση της ποιότητας και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Για αποφυγή εξαγωγής λανθασμένων συμπερασμάτων και παρεξηγήσεων προτείνω:

1. Οι συνεταιρισμοί εφόσον είναι ήδη οργανωμένες δομές, να είναι άμεσα δικαιούχοι του προγράμματος μόνο για τα μέλη τους.

2. Να τεθούν δείκτες επίδοσης ώστε εκτός από τα παραδοτέα (τα οποία είναι γνωστό πως τεκμηριώνονται, π.χ. πιστοποιητικό agro) να αξιολογούνται επιπλέον για τις βελτιώσεις που έχουν πετύχει και να ελέγχονται.

3. Όταν διαπιστώνουμε συνεχώς το έλλειμα του έχουμε στην οργανωμένη μορφή γεωργίας και θέλουμε να δώσουμε κίνητρα για την συμμετοχή των αγροτών σε συνεταιρισμούς, το πλέον σημαντικό κίνητρο είναι οι οργανωμένοι παραγωγοί να έχουν άμεση πρόσβαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες που να ταυτίζονται με τους στόχους της ΚΑΠ και του συνεταιρισμού.

Τα πάνω από 25 χρόνια που δραστηριοποιούμαι στον αγροτικό χώρο διαπιστώνω ότι πολλές φορές κατευθύνονται πόροι για να δώσουν ώθηση στη γεωργία μας, αλλά με τον τρόπο που σχεδιάζονται στο τέλος δεν υπηρετούν την ίδια τη γεωργία αλλά μια κάστα μεσαζόντων που κάθε φορά βρίσκουν τον τρόπο σε συνεργασία (ή την ανοχή του ΥπΑΑΤ) να παρακρατήσουν τη μερίδα του λέοντος.

Ας αναλογιστούμε πόσοι πόροι έχουν διατεθεί για την εφαρμογή του agro και ποιο ήταν τελικά το αποτέλεσμα. Να γεμίσουμε πιστοποιητικά, να μιλάμε για πιστοποιημένη γεωργία, ενώ πολλοί αγρότες που συμμετείχαν σε πιστοποιημένα πεδία εφαρμογής να μην το γνωρίζουν καν… Και η ίδια ιστορία συνεχίζει να επαναλαμβάνεται…».  
 

06/09/2023 03:11 μμ

Εξακόσιες εξήντα δύο (662) αιτήσεις νέων γεωργών εγκρίθηκαν για την Κρήτη, συνολικού ποσού δημοσίας δαπάνης 24.787.500 €, όπως ενημερώνει η Περιφέρειας Κρήτης.

Συνολικά επιλέγονται για στήριξη δύο χιλιάδες τρακόσιοι ογδόντα οκτώ (2.388) δικαιούχοι με συνολικό ποσό δημοσίας δαπάνης 91.895.000 € και τριάντα πέντε (35) εν δυνάμει δικαιούχοι με συνολικό ποσό δημοσίας δαπάνης 1.297.500 €, οι οποίοι θα ενταχθούν μετά την προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών.

Τα παραπάνω προκύπτουν μετά και την ανάρτηση των αποτελεσμάτων διοικητικού ελέγχου αιτημάτων στήριξης, μετά την αύξηση των πιστώσεων, στο υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022 στο πλαίσιο της υπ. αριθμ. 4704/11.11.2021 3ης Πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων στήριξης.

Το συνολικό ποσό δημοσίας δαπάνης για την Περιφέρεια Κρήτης διαμορφώνεται σε 93.192.500 €.

Δείτε την απόφαση πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο εδώ

05/09/2023 12:13 μμ

Έγινε η πίστωση 1.040.863 ευρώ για τη Δράση 10.1.08: «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» της 1ης Πρόσκλησης.

Όμως η μεγάλη ταλαιπωρία των δικαιούχων του προγράμματος δεν έχει λήξει.

Σε επικοινωνία που είχε ο ΑγροΤύπος με τις αρμόδιες ΔΑΟΚ μας ανέφεραν ότι τα παραστατικά για το πρόγραμμα θα τα παραλαμβάνουν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνουν οι διοικητικοί έλεγχοι. Αφού ολοκληρωθεί ο διοικητικός έλεγχος σε όλες τις αιτήσεις θα πρέπει να περάσει ακόμη μια εβδομάδα για να ξεκινήσουν οι πληρωμές των παραγωγών.

Συμπέρασμα οι πληρωμές των δικαιούχων του προγράμματος αναμένονται από τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

Θυμίζουμε στην πρώτη πρόσκληση της δράσης, που αφορά τον κύριο όγκο των δικαιούχων παραγωγών, δεν έχει γίνει πληρωμή ούτε της προκαταβολής αλλά ούτε και της εξόφλησης.

Τα χρήματα αυτά αφορούν πληρωμές που έχουν κάνει οι αγρότες από τον Μάιο του 2022. Και υπάρχει μεγάλη ανάγκη να τα εισπράξουν γιατί τα δικαιούνται.

Να επισημάνουμε ότι οι δηλώσεις της προηγούμενης ηγεσίας του ΥπΑΑΤ ανέφεραν ότι ... οι πληρωμές θα γίνονταν μέχρι τέλη Ιουνίου. 

04/09/2023 06:39 μμ

Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, σήμερα Δευτέρα (4/9/2023) η απόφαση με την οποία γίνεται η διάθεση πίστωσης ποσού 1.040.863 ευρώ.

Τα χρήματα αφορούν τη Δράση 10.1.08: Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ) - Πρόσκληση ετήσιας παράτασης 1ης Πρόσκλησης, προκειμένου να καταβληθούν οι οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους της δράσης.

Διαβάστε την απόφαση (εδώ)

04/09/2023 03:40 μμ

Με αργούς ρυθμούς προχωρούν τα επενδυτικά προγράμματα των Σχεδίων Βελτίωσης λόγω καθυστέρησης παράδοσης μηχανολογικού εξοπλισμού.

Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, μέχρι και σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 5.450 επενδυτικά σχέδια βελτίωσης συνολικού προϋπολογισμού 280 εκατ. ευρώ ενώ σε φάση υλοποίησης βρίσκονται ακόμη 3.500 σχέδια,

Διαπιστώνεται υστέρηση στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων λόγω των επιπτώσεων της Πανδημίας. Παρατηρούνται καθυστερήσεις στην παράδοση γεωργικών μηχανημάτων και εξοπλισμού, γεγονός για το οποίο δεν ευθύνονται οι δικαιούχοι των επενδυτικών σχεδίων.

Όπως αναφέρει το ΥπΑΑΤ, πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την αδειοδότηση και συνολικά την ολοκλήρωση των κτιριακών κατασκευών, πολλές εκ των οποίων ήδη βρίσκονται σε φάση υλοποίησης και με δεδομένο ότι αποτελεί σημαντική προτεραιότητα της Κυβέρνησης η διασφάλιση της ολοκλήρωσης των επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό των Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων, αποφάσισαν την χορήγηση τρίμηνης παράτασης για την υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης που μέχρι σήμερα είχαν ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 42 μήνες.

Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι μπορούν να ολοκληρώσουν την επένδυση και να υποβάλλουν το τελικό τους αίτημα πληρωμής 45 μήνες μετά την ημερομηνία της απόφασης ένταξης του επενδυτικού τους σχεδίου.

30/08/2023 01:54 μμ

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κ. Αθανάσιος Σαρόπουλος, συμμετείχε στη σύσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και Υπουργών της Κυβέρνησης με τους επιστημονικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιήθηκε την 30η Αυγούστου 2023 εν όψει της 87ης Δ.Ε.Θ.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Αθ. Σαρόπουλος υπέβαλλε αναλυτικό Υπόμνημα του Περ. Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε στον Πρωθυπουργό για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην πρωτογενή παραγωγή και στο φυσικό περιβάλλον και για τις απαιτούμενες ενέργειες υποστήριξης και ενίσχυσης των γεωτεχνικών επιστημών στην Ελλάδα. 

Η καταγεγραμμένη πλέον ανθρωπογενής κλιματική κρίση και οι επιστημονικές προβλέψεις για την εξέλιξή της και τις επιπτώσεις της δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελούν άλλοθι συγκάλυψης λανθασμένων πολιτικών, ανεπαρκειών και σοβαρών παραλείψεων, ούτε να εργαλειοποιούνται για την προώθηση διεθνών επιχειρηματικών συμφερόντων και σχεδίων (π.χ. πολεμική κατά της ζωικής παραγωγής προς όφελος του «εναλλακτικού κρέατος»).

Αντιθέτως, θα πρέπει να οδηγήσουν σε μια στενή συνεργασία της Ελληνικής Πολιτείας με την επιστημονική κοινότητα, για τον ορθό σχεδιασμό των απαιτούμενων νέων πολιτικών και για την κινητοποίηση της κοινωνίας για την εφαρμογή τους. Ιδιαίτερα κρίσιμος είναι ο ρόλος όλων των γεωτεχνικών επιστημόνων (γεωλόγων, γεωπόνων, δασολόγων, κτηνιάτρων και ιχθυολόγων), καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στο φυσικό περιβάλλον και στην αγροτική παραγωγή είναι μεγάλες και άμεσες και ήδη εμφανείς. Γι΄ αυτό το λόγο η διεθνής γεωτεχνική επιστημονική κοινότητα έχει στραφεί εντατικά κατά τα τελευταία χρόνια στην έρευνα των παραμέτρων και των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης προτείνοντας ταυτόχρονα πολλές αλλαγές πολιτικής και διαχείρισης και νέες τεχνικές για την αντιμετώπισή της.
    
Η ανάλυση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην πρωτογενή παραγωγή και στο φυσικό περιβάλλον, όπως αυτή παρουσιάστηκε σε Υβριδική Διημερίδα που διοργάνωσε το Περιφερειακό Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) σε συνεργασία με το Διεπιστημονικό Κέντρο Αγροδιατροφής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΚΕΑΓΡΟ - Α.Π.Θ.), δείχνει ένα μέλλον εφιαλτικό (και πολύ κοντινό) για την Ελλάδα, ακόμη και στο καλύτερο σενάριο με τις μηδενικές εκπομπές «αερίων θερμοκηπίου» το 2050 και θα πρέπει να επιστρατευθούν άμεσα οι γεωτεχνικές επιστήμες και όλοι οι θεράποντές τους εάν δεν θέλουμε να το ζήσουμε.

Ιδιαίτερα στην Κεντρική Μακεδονία, οι επιστήμονες προβλέπουν πιθανή ακαρπία στην ελιά και στα βερίκοκα στη Χαλκιδική, στα ακτινίδια στην Πιερία, αλλά και στα ροδάκινα στην Ημαθία και στην Πέλλα, ως αποτέλεσμα της αύξησης των χειμερινών θερμοκρασιών, καταστροφές της παραγωγής στα μύδια της Θεσσαλονίκης, μείωση στην ποσότητα και αλλαγή στη σύνθεση των αλιευμάτων, οικονομική αδυναμία για να αντιμετωπιστεί το αναγκαίο αυξημένο κόστος ψύξης και πιθανή εγκατάλειψη των εκμεταλλεύσεων στην χοιροτροφία και στην πτηνοτροφία, αλλά και σημαντική μείωση παραγωγής στη λοιπή κτηνοτροφία με λιγότερες και ακριβότερες ζωοτροφές ως αποτέλεσμα της αύξησης των θερινών θερμοκρασιών, πιθανή αδυναμία άρδευσης του κάμπου της Θεσσαλονίκης με καταστροφικές συνέπειες στο ρύζι και στα βαμβάκια, παντού εναλλαγές ξηρασίας και πλημμυρών / χαλαζοπτώσεων, αλλά και σφοδρές πυρκαγιές να κατακαίνε τα δάση και τη φυσική βλάστηση και να επιδεινώνουν από μόνες τους τα πλημμυρικά φαινόμενα…

Οι καλλιέργειες και οι δραστηριότητες που αναμένεται να πληγούν στην Κεντρική Μακεδονία είναι άμεσα συνδεδεμένες με σημαντικές επενδύσεις της βιομηχανίας τροφίμων (κονσερβοποιεία, μονάδες επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς κ.α.) και δεν είναι δυνατή μια μεγάλη παραγωγική αναδιάρθρωση χωρίς τεράστιες κοινωνικοοικονομικές συνέπειες. Η μόνη ελπίδα αντιμετώπισης της κρίσης που έρχεται είναι η γεωτεχνική έρευνα και εφαρμογή, αλλά, δυστυχώς, σε αυτόν τον τομέα εντοπίζονται χρόνιες παθογένειες και μεγάλη αδιαφορία από την Πολιτεία, παρότι διεθνώς οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η Ελλάδα «βιώνει» την κλιματική κρίση 5 – 10 έτη νωρίτερα (θα γίνει θερμότερη και ξηρότερη ταχύτερα καθώς προχωρά η κλιματική αλλαγή) σε σχέση με την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη και θεωρούν τη χώρα μας ιδανικό πεδίο ερευνών. 

Για να μπορέσουν οι Έλληνες γεωτεχνικοί να στηρίξουν τον τόπο και να ανασχέσουν τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης κατά τις επόμενες δεκαετίες θα πρέπει πρώτα και άμεσα να λυθούν τα παρακάτω σοβαρά προβλήματα:

1. Αναδιάρθρωση και εξορθολογισμός των πανεπιστημιακών Τμημάτων Γεωπονίας και Δασολογίας

2. Αυτόνομη και αποτελεσματική λειτουργία του Αγροκτήματος και των Πανεπιστημιακών Δασών του Α.Π.Θ.

3. Στήριξη των ερευνητικών Ινστιτούτων και ενίσχυσή τους με ερευνητικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή

4. Στήριξη των δημόσιων γεωτεχνικών Υπηρεσιών με άμεση πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, εξορθολογισμό των αποζημιώσεων και επάρκεια των μέσων

5. Ανάπτυξη του θεσμού των Γεωργικών Συμβούλων και κάθε μορφής επικοινωνίας και διάχυσης της γνώσης στους αγρότες

6. Προστασία της Γεωργικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας

7. Άμεση εκπόνηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης και εκμίσθωση των λιβαδικών μονάδων που θα προκύψουν στους κτηνοτρόφους

8. Στελέχωση και υποστήριξη των Δασικών Υπηρεσιών για την αποτελεσματική πρόληψη και καταστολή των Δασικών Πυρκαγιών

9. Αλλαγή - εκσυγχρονισμός κανονιστικού πλαισίου ΕΛΓΑ

10. Δημιουργία αμειβόμενων Επιτροπών και Ομάδων Εργασίας στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

30/08/2023 10:15 πμ

Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η απόφαση για τις Δράσεις Κατάρτισης και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων σε Νέους Γεωργούς του υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014-2020 που εντάχθηκαν στο πλαίσιο της 3ης Πρόσκλησης.

Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη της πράξης ανέρχεται σε 14.275.950 ευρώ και κατανέμεται κατά περιοχή εστίασης και Περιφέρεια.

Η προτεινόμενη Πράξη αφορά στην επαγγελματική κατάρτιση και ανάπτυξη δεξιοτήτων για δικαιούχους γεωργούς του υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Μέτρου 6 «Ανάπτυξη γεωργικών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων» του ΠΑΑ 2014-2020», έτσι ώστε να τους δοθούν οι απαραίτητες γνώσεις και προσόντα για να γίνουν επιχειρηματίες αγρότες, οι οποίοι συνειδητά θα αποφασίζουν για τις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις.  

Ειδικότερα, ωφελούμενοι της απόφασης είναι 14.642 δικαιούχοι γεωργοί της 3ης Πρόσκλησης για ένταξη στο υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014–2020 κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022, για τις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδος, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου, Αττικής, Νοτίου Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης, οι οποίοι θα ενταχθούν στη Δράση 1.1.1 «Δράσεις Κατάρτισης και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων για νέους γεωργούς και μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις» του Μέτρου Μ01 «Δράσεις μετάδοσης Γνώσεων και Ενημέρωσης» του ΠΑΑ 2014–2020.  

Οι 14.642 νέοι αγρότες έχουν την υποχρέωση, είτε να κατέχουν επαρκή επαγγελματικά προσόντα κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και του φακέλου υποψηφιότητας, είτε να αποκτήσουν επαρκή επαγγελματικά προσόντα σε διάστημα που δεν υπερβαίνει τους 36 μήνες από την ημερομηνία λήψης της απόφασης ένταξης. Επίσης, οι ωφελούμενοι της παρούσας θα πρέπει να αποκτήσουν βεβαίωση-πιστοποιητικό παρακολούθησης προγράμματος κατάρτισης διάρκειας 150 ωρών ανάλογης κατεύθυνσης (σε συνάφεια με το προσανατολισμό της γεωργικής εκμετάλλευσης), από τον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ».

Το πρόγραμμα κατάρτισης περιλαμβάνει τα εξής πεδία/θεματικές ενότητες:

  • Γνώση των υποχρεώσεων και δυνατοτήτων που απορρέουν από την Κοινή Αγροτική Πολιτική καθώς και την εθνική πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη,
  • Χρηματοοικονομική διαχείριση εκμεταλλεύσεων / χρήση ΤΠΕ & νέων τεχνολογιών,
  • Κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής, ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων και ασφάλεια της εργασίας στην ύπαιθρο, αντιμετώπιση και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή,
  • Εμπορία & μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, με έμφαση στις βραχείες αλυσίδες,
  • Εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με την κατεύθυνση και τις ανάγκες της εκμετάλλευσης (όπως διαχείριση αποβλήτων ειδικά για τη ζωική παραγωγή, ασθένειες και εχθροί καλλιεργειών και ζώων, νέες εναλλακτικές καλλιέργειες, λίπανση, διατροφή ζώων, κ.λπ.).

Συνολικά θα υπάρξουν 815 Προγράμματα Κατάρτισης που θα υλοποιηθούν στις 13 Περιφέρειες (13 υποέργα).

Διαβάστε την απόφαση (εδώ

29/08/2023 10:01 πμ

Ανακοινώθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η ημερομηνία υποβολής Παραστατικών Συμμόρφωσης για την παράταση της Δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων» (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ). 

Για το έτος εφαρμογής 2022 της Δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» η εφαρμογή (πατήστε εδώ) θα  είναι ανοιχτή από 29/08/2023 έως και 15/09/2023, για την υποβολή παραστατικών συμμόρφωσης για την παράταση της 1ης πρόσκλησης.

Επισημαίνεται ότι καταληκτική ημερομηνία έκδοσης των παραστατικών συμμόρφωσης για τον επιβλέποντα γεωπόνο, καθώς επίσης και την αγορά των ατμιστήρων – διαχυτήρων και των φερομονικών παγίδων, για τους δικαιούχους της παράτασης της 1ης πρόσκλησης για το έτος εφαρμογής 2022, ορίζεται η 31η Ιανουαρίου 2023 (ημερομηνία λήξης του έτους εφαρμογής), σύμφωνα με την υπ΄αριθμ. 49426/28-08-2023 εγκύκλιο.

Όσον αφορά το έτος εφαρμογής 2023 της Δράσης η εφαρμογή (πατήστε εδώ) για την υποβολή παραστατικών συμμόρφωσης ειδικών διατάξεων 3ης πρόσκλησης θα παραμείνει ανοιχτή από 1/09/2023 έως και 30/09/2023.

Πάντως οι παραγωγοί ακόιμη περιμένουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ την πληρωμή της 1ης πρόσκλησης του 2022 για το ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ (δεν έχουν δώσει ούτε καν την προκαταβολή). Μιλάμε για μια ... ξεχασμένη πληρωμή. 

28/08/2023 12:08 μμ

Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ενεργοποίησης των προγραµµάτων Leader της περιόδου 2023-2027, µε τις 50 Αναπτυξιακές Εταιρείες να υλοποιούν το πρόγραμμα μετά την τελική αξιολόγηση των σχεδίων τους.

Όπως δήλωσε ο κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι δράσεις που θα χρηµατοδοτηθούν και το κονδύλι που θα διαχειριστούν οι ΟΤΔ (ΟμάδΕς Τοπικής Δράσης), συνολικού ύψους 240 εκατ. ευρώ, χωρίς τις υπερδεσμευσεις ειναι διαφορετικές.

Οι νέες δράσεις θα διαφέρουν τόσο ως προς το ποσό επιδότησης που σε περιπτώσεις θα είναι µεγαλύτερο σε σχέση µε την περασµένη περίοδο, όσο και από την επιλεξιµότητα των επενδύσεων. Συγκεκριµένα:

1. Για πρώτη φορά στους φακέλους αγροτών κάτω των 40 ετών θα προσφερθεί ενίσχυση 80% για τις κατηγορίες επενδύσεων µεταποίησης γεωργικού προϊόντος, µεταποίησης µε τελικό προϊόν µη γεωργικό και στη δασοκοµία.

2. Οι ιδρύσεις που αφορούν στην εξυπηρέτηση διανυκτέρευσης επισκεπτών (καταλύµατα, ξενοδοχεία κλπ) θα είναι επιλέξιµες ξανά µόνο στις ορεινές περιοχές, όπως σε παλαιότερες περιόδους.

3. Οι επενδύσεις σε µεταποίηση θα είναι επιλέξιµες µόνο για κατηγορίες προϊόντων που παράγονται στην περιοχή παρέµβασης και αποδεδειγµένα υπάρχει υστέρηση στον µεταποιητικό κλάδο αυτών.

4. Αναµένεται να ενεργοποιηθεί µία νέα δράση ιδιωτικής επένδυσης µε τίτλο «Εξοικονόµηση ενέργειας και νερού, ενίσχυση βιο-οικονοµίας και κυκλικής οικονοµίας», η οποία θα αφορά επενδύσεις µικροµεσαίων επιχειρήσεων σε ΑΠΕ.

5. Στα δημόσια έργα το ΥπΑΑΤ ζητά και απαιτεί έργα αγροτικών υποδομών και όχι αναπλάσεις και έργα βιτρίνας.

23/08/2023 12:04 μμ

Οι φωτιές, στις περισσότερες των περιπτώσεων, έφεραν ολοκληρωτική καταστροφή σε φυτικό, ζωικό κεφάλαιο, αποθηκευμένα προϊόντα, πάγιο εξοπλισμό, θερμοκήπια, κτίρια, μηχανήματα κ.α.

Πολλοί πληγέντες γεωργοί και κτηνοτρόφοι, που είναι ενταγμένοι σε αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά προγράμματα του ΠΑΑ, όπως συνδεδεμένες ενισχύσεις, Μέτρο 11: Βιολογική Γεωργία - Κτηνοτροφία, Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014 - 2020, Σχέδια Βελτίωσης, Δράση 4.1.5: «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων», απώλεσαν ολόκληρον ή μεγάλο μέρος του φυτικού και του ζωικού τους κεφαλαίου και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κυρώσεων και απένταξης από τα Προγράμματα, καθώς είναι πλέον αδύνατο να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την ένταξή τους σε αυτά.

Ο κ. Κων/νος Λάμπρος, Πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «έχουμε ήδη στείλει επιστολή στο ΥπΑΑΤ για το πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστική, η περίπτωση συναδέλφου γεωπόνου καλλιεργητή, που πριν προλάβει να αποκαταστήσει τις ζημιές από τον Ιανό στα αγροτεμάχιά του, ήρθε η καταστροφική πυρκαγιά, να αποτελειώσει το φυτικό κεφάλαιο και την υλικοτεχνική υποδομή της εκμετάλλευσής του.

Επίσης, είναι χαρακτηριστική η περίπτωση νέων αγροτών και κτηνοτρόφων, που είναι ενταγμένοι σε αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά προγράμματα (βιολογική γεωργία - κτηνοτροφία, αναπτυξιακό νόμο, σχέδια βελτίωσης κ.α. ) που καταστράφηκαν, καθώς έχασαν την περιουσία τους, το ζωικό κεφάλαιο τους, ενώ συνάμα αντιμετωπίζουν την απειλή των κυρώσεων για μη εφαρμογή δεσμεύσεων που είχαν υποχρέωση από την ένταξή τους στα εν λόγω προγράμματα.

Τα παραπάνω καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να προστατευτούν οι πληγέντες αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι μας. Κρίσιμη παράμετρο λοιπόν, αποτελεί η αποζημίωση του πάγιου κεφαλαίου ανεξάρτητα από το στάδιο που βρισκόταν η άδεια λειτουργίας ή η ολοκλήρωση αναγνώρισης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος (δασικοί χάρτες, κτηματολόγιο, αποδοχή κληρονομιάς). Σε κάθε άλλη ιδιαίτερη περίπτωση, ας χορηγηθούν τουλάχιστον υλικά για την ανακατασκευή των εγκαταστάσεων τους, ώστε να στεγαστούν τα ζώα τους.

Εκτός από τα άμεσα μέτρα, που ανακοινωθήκαν από την κυβέρνηση για αποζημιώσεις, τις φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις για τις πληγείσες περιοχές της Μαγνησίας, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη μέχρι την αποκατάσταση του φυτικού κεφαλαίου, την αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου και την ανάταξη του πάγιου εξοπλισμού, να δοθεί άπλετος χρόνος εφαρμογής των υπογεγραμμένων δεσμεύσεων και εξαίρεση των πληγέντων για λόγους ανωτέρας βίας από τις υποχρεώσεις τους στα εν λόγω προγράμματα.

Είχαμε συνάντηση με τον κ. Αυγενάκη την Τρίτη (22/8) και αναφερθήκαμε στο πρόβλημα. Ο υπουργός ήταν ενημερωμένος για το θέμα και αναμένεται οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥπΑΑΤ να προχωρήσουν σε σχετικές ρυθμίσεις και να μην έχουν προβλήματα οι πυρόπληκτοι αγρότες.

Το θετικό πάντως είναι ότι για πρώτη φορά η ηγεσία του ΥπΑΑΤ εκτός από τις πυρόπληκτες περιοχές επισκέφτηκε και τις κατά τόπους υπηρεσίες της. Τα τελευταία χρόνια ακούμε για προσλήψεις στην υγεία, την παιδεία αλλά όχι στο ΥπΑΑΤ. Οι υπηρεσίες (ΕΛΓΑ. ΟΠΕΚΕΠΕ κ.α.) είναι υποστελεχωμένες από τακτικό προσωπικό και όσοι εργάζονται είναι μεγάλης ηλκικίας. Πρέπει να μπει νέο αίμα στις υπηρεσίες και πρέπει άμεσα να γίνουν προσλήψεις, κάτι που το επισημάναμε στον κ. Αυγενάκη». 

22/08/2023 11:36 πμ

Έχουμε δύο δράσεις βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027.

Αφορούν το οικολογικό πρόγραμμα (eco schemes) Π1-31.9 «Διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας») του Πυλώνα Ι και το γεωργοπεριβαλλοντικό πρόγραμμα (Π3-70.2-1 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους») του Πυλώνα ΙΙ. 

Όπως έχει διευκρινίσει το ΥπΑΑΤ όσοι εκ των παραγωγών επιλέξουν και ενταχθούν για το έτος 2023 στο οικολογικό πρόγραμμα του Πυλώνα Ι δεν δύναται να ενταχθούν σε μελλοντική πρόσκληση του αντίστοιχου γεωργοπεριβαλλοντικού προγράμματος του Πυλώνα ΙΙ, για τις ίδιες επιλέξιμες εκτάσεις (μιλάμε για το πρόγραμμα του ΠΑΑ). 

Επίσης, οι αγρότες που θα επιλέξουν να ενταχθούν στη ∆ιατήρηση Βιολογικών (eco-schemes) φέτος, µε βάση τα τρέχοντα δεδοµένα και τις υπουργικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, θα λάβουν το προβλεπόµενο πριµ, αλλά δεν θα έχουν επίσης δικαίωµα να αξιοποιήσουν το ίδιο αγροτεµάχιο ή εκτροφή για άλλες ενισχύσεις από το πρασίνισµα. 

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, για το 2023 προβλέπεται να ενταχθούν 5.456.290 στρέμματα στο οικολογικό σχήμα (eco schemes) Π1-31.9 «Διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας») του Πυλώνα Ι, ενώ το κονδύλι που θα μοιραστεί στους δικαιούχους θα είναι συνολικού ύψους 235.016.873 ευρώ. Σε περίπτωση που έχουμε περισσότερα επιλέξιμα στρέμματα το ύψος ενίσχυσης θα μειωθεί. 

∆ικαιούχοι είναι ενεργοί γεωργοί ή οµάδες ενεργών γεωργών που διατηρούν τη βιολογική καλλιέργεια η εκτροφή και κατά την οριστική υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης διαθέτουν αγροτεµάχια ή/και βοσκοτόπους ή/και εκτροφές, τα οποία είναι ενταγµένα στο σύστηµα της βιολογικής γεωργίας. Η ένταξη των εν λόγω αγροτεµαχίων τεκµηριώνεται από ενεργή σύµβαση του παραγωγού µε εγκεκριµένο Οργανισµό Ελέγχου και Πιστοποίησης (ΟΕΠ) καθώς και από πιστοποιητικό το οποίο έχει εκδοθεί σε ηλεκτρονική µορφή µε χρήση του συστήµατος traces από τον Οργανισµό Ελέγχου και Πιστοποίησης, µε τον οποίο είναι συµβεβληµένοι.

Επιλέξιμες καλλιέργειες και εκτροφές - Προβλεπόμενο μοναδιαίο ποσό ενίσχυσης ανά εκτάριο
ΜΚ1-31.9-1 Ελιά 505,00
ΜΚ1-31.9-2 Σταφίδα 636,00
ΜΚ1-31.9-3 Μηλοειδή 532,00
ΜΚ1-31.9-4 Πυρηνόκαρπα 941,00
ΜΚ1-31.9-5 Επιτραπέζια σταφύλια 1.440,00
ΜΚ1-31.9-6 Ετήσια ενίσχυση για την διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας στα Εσπεριδοειδή 334,00
ΜΚ1-31.9-7 Οινοποιήσιμα Σταφύλια 657,00
ΜΚ1-31.9-8 Ροδιά 1.120,00
ΜΚ1-31.9-9 Ακτινίδιο 870,00
ΜΚ1-31.9-10 Συκιά 1.015,00
ΜΚ1-31.9-11 Μικρόκαρπες/Δάσους 940,00
ΜΚ1-31.9-12 Αβοκάντο 1.050,00
ΜΚ1-31.9-13 Ακρόδρυα 616,00
ΜΚ1-31.9-14 Φραγκόσυκα 1.266,00
ΜΚ1-31.9 15 Βρώσιμος Αραβόσιτος 544,00
ΜΚ1-31.9-16 κτηνοτροφικός Αραβόσιτος 644,00
ΜΚ1-31.9-17 Μηδική, Τριφύλλι 574,00
ΜΚ1-31.9-18 Χειμερινά σιτηρά 120,00
ΜΚ1-31.9-19 Βαμβάκι 516,00
ΜΚ1-31.9-20 Καπνός 660,00
ΜΚ1-31.9-21 Ρύζι 446,00
ΜΚ1-31.9-22 Λοιπές αροτραίες (Λινάρι, Ελαιοκραμβη, Ηλίανθος, Κιν όα, Καμελία, Χία) 493,00
ΜΚ1-31.9-23 Αρωματικά Φυτά 1.295,00
ΜΚ1-31.9-24 Όσπρια 491,00
ΜΚ1-31.9-25 Κτηνοτροφικά ψυχανθή 491,00
ΜΚ1-31.9-26 Φυλλώδη Λαχανικά - Σταυρανθή/Βολβώδη/Καρότο/Πατάτα/ Κολοκυνθοειδή 635,00
ΜΚ1-31.9-27 Τομάτα/Μελιτζάνα/Πιπεριά 1.140,00
ΜΚ1-31.9-28 Αιγοπρόβατα 247,00
ΜΚ1-31.9-29 Βοοειδή Κρεατοπαραγωγικής – Μικτής κατεύθυνσης 280,00
ΜΚ1-31.9-30 Βοοειδή Γαλακτοπαραγωγής 347,00

Προκειμένου να χορηγηθεί η ενίσχυση για τα οικολογικά προγράμματα, απαιτείται και η συμμόρφωση με το σύστημα της αιρεσιμότητας.

02/08/2023 03:08 μμ

«Για μια ακόμα φορά γινόμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης καταστροφής, με τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Ρόδο, στην Αττική, στην Κορινθία και στην υπόλοιπη Ελλάδα», τονίζει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ κ. Νίκος Κακαβάς. 

Και προσθέτει: «πυρκαγιές που, εκτός από τη βαθιά και ανείπωτη θλίψη που προκαλούν σε όλο τον ελληνικό λαό, δημιουργούν κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, με άμεσες επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας αλλά και της υγείας των κατοίκων των πληγέντων (και όχι μόνο) περιοχών. 

Βρίσκομαι, δυστυχώς, στη δυσάρεστη θέση να επαναλάβουμε τις προτάσεις που είχαμε κάνει μετά την καταστροφή στο Μάτι και τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021, οι οποίες όμως αγνοήθηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από την πολιτεία διαχρονικά. Επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας να γίνει αξιολόγηση των υπαρχόντων σχεδίων αντιπυρικής προστασίας και της επιχειρησιακής εφαρμογής τους, ώστε να υπάρξει απόδοση ευθυνών για την καταστροφή που συντελέστηκε, όπου κι αν αυτές ανήκουν. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα δράσεις για την αποκατάσταση των καμένων περιοχών (οι οποίες θα βοηθήσουν και στην προστασία από ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα), με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. 

Όσον αφορά τη γενικότερη πολιτική για τις δασικές πυρκαγιές, επισημαίνουμε ότι: Το μοντέλο δασοπυρόσβεσης που εφαρμόζεται σήμερα, έχει πλέον αποδεδειγμένα αποτύχει. Και αυτό κρίνοντας όχι με βάση τον αριθμό των πυρκαγιών που καλείται να αντιμετωπίσει κάθε χρόνο η Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά με βάση το κόστος που αυτές έχουν σε οικονομικούς πόρους και στη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων. Έχει αποδειχθεί ότι το κόστος καταστολής είναι 30 φορές μεγαλύτερο από το κόστος πρόληψης.

Επιβάλλεται άμεσα η σύνταξη Επιχειρησιακών Σχεδίων Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών και Φυσικών Καταστροφών ανά Δασαρχείο, που να περιλαμβάνει τη σύνδεση και την ένταξη του αγροτικού χώρου και πληθυσμού στο σχεδιασμό αυτό, ώστε να θωρακιστεί το σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας. Οι δασικές πυρκαγιές είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα που έχει οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές προεκτάσεις και ανθρώπινες ζωές.

Επειδή είδαμε, όπως συνήθως, να διακινούνται σε ορισμένες περιπτώσεις αρνητικά σχόλια σε βάρος των Δασικών Υπηρεσιών, τονίζουμε ότι σύμφωνα με το νόμο 2612/1998 στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Δασών ανήκει η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Εκφράζουμε την βαθειά θλίψη μας για τον θάνατο των αεροπόρων και των συμπολιτών μας. Συγχαίρουμε τους Πυροσβέστες, Σώματα Ασφαλείας, Στρατό, τους Εθελοντές, τους Πολίτες και τους Γεωτεχνικούς και τους Εργαζόμενους στα Δασαρχεία που δίνουν την καθημερινή τους μάχη.

Ζητούμε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αναδιοργάνωσης των Δασικών Υπηρεσιών και να προσλάβει επιτέλους ειδικούς επιστήμονες (Δασολόγους και Δασοπόνους) οι προσλήψεις των οποίων βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και τέσσερα χρόνια, αλλά και Δασοφύλακες. 8. Επειδή ο νόμος 2612/1998 εκ του αποτελέσματος όχι μόνο απέτυχε αλλά είναι υπεύθυνος για τις καταστροφές και τους θανάτους, για αυτό επιβάλλεται η πλήρης υιοθέτηση των προτάσεων-λύσεων όπως έχει πολλές φορές υποβάλλει στους Πολιτικούς το Α΄/θμιο Σωματείο μας η Π.Ε.Δ.Δ.Υ. (Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων)».  

01/08/2023 04:07 μμ

Μετά την ένταξη των επιλαχόντων Νέων Αγροτών δημοσιεύθηκε η απόφαση με την οποία προβλέπεται κονδύλι συνολικού ύψους 603.355.000 ευρώ για την κάλυψη της Δημόσιας Δαπάνης του προγράμματος.

Την ένταξη όλων των επιλαχόντων Νέων Αγροτών της προκήρυξης του 2021, με πρόσθετο κονδύλι 77 εκατ. ευρώ, είχε ανακοινώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, από το βήμα της Βουλής. 

Συγκεκριμένα δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η 7η τροποποίηση της υπ΄ αρ. 4704/11-11-2021 απόφασης του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ για την «3η Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στήριξης προς ένταξη στο υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022».

Η κατανομή της δαπάνης ανά περιφέρεια διαμορφώνεται ως εξής;  
Περιφέρεια - Δημόσια Δαπάνη (ευρώ)
Αν. Μακεδονία & Θράκης - 52.880.000
Αττικής - 5.568.000
Βορείου Αιγαίου - 94.435.000
Δυτικής Ελλάδας - 68.812.500
Δυτικής Μακεδονίας - 39.948.000
Ηπείρου - 27.198.000
Θεσσαλίας - 63.282.500
Ιονίων Νήσων - 6.757.000 
Κεντρικής Μακεδονίας - 100.296.500 
Κρήτης - 94.435.000
Νοτίου Αιγαίου - 9.050.000
Πελοποννήσου - 65.005.500
Στερεάς Ελλάδας - 38.862.000
Σύνολο - 603.355.000 

Διαβάστε την απόφαση 

31/07/2023 10:05 πμ

Στις 19/7/2023 δημοσιεύτηκε η 43926/19-7-2023 εγκύκλιος περί χορήγησης ενισχύσεων βάσει ΟΣΔΕ έτους 2023 του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων (Π.Ο.Σ.Ε.Γ.), η εγκύκλιος έχει σημαντικά λάθη και εμφανίζεται σαν ένα αντίγραφο της εγκύκλιου του 2022, ενώ φέτος έχουν αλλάξει πολλά (αναφορά σε αυτό είχαμε κάνει και σε σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου ότι είναι copy paste). 

Και προσθέτει: Στην εγκύκλιο ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων η 25/8/2023, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί βασικές υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τον ΟΠΕΚΕΠΕ. 

Συγκεκριμένα, δεν έχουν εκδοθεί: 
1. Οι υπουργικές αποφάσεις για τις συνδεδεμένες εισοδηματικής στήριξης σε εφαρμογή των άρθρων 32-35 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, για τα προϊόντα: Αραβόσιτο, Ρύζι, Σπόροι προς Σπορά, Βιομηχανική τομάτα, Πορτοκάλια χυμοποίησης, Όσπρια ανθρώπινης κατανάλωσης, Κορινθιακή Σταφίδα, Μήλα, Πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή, Πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή, Μεταξοσκώληκες 
2. Οι εγκύκλιοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις συνδεδεμένες εισοδηματικής στήριξης στα παραπάνω προϊόντα αλλά και για τα προϊόντα σίτος σκληρός, σίτος μαλακός, κριθάρι, βοείο κρέας, πρόβειο και αίγειο κρέας 
3. Οι εγκύκλιοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ με αναλυτικές οδηγίες αναφορικά με το περιεχόμενο και τη δήλωση για τα Προγράμματα για το κλίμα, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων του άρθρου 31 του Καν. (ΕΕ) 2021/2115 (ecoschemes), στα οποία μπορούν να συμμετέχουν οι δικαιούχοι του καθεστώτος βασικής εισοδηματικής στήριξης κατόπιν ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενίσχυσης 
4. Οι εγκύκλιοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις διαδικασίες που αφορούν σε μεταβολές στους ελέγχους επιλεξιμότητας, περιφερειοποίησης και επικαλύψεων, όπου αναφέρονται οι καταληκτικές προθεσμίες αιτημάτων επανελέγχου ανά περίπτωση 
5. Οι εγκύκλιοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την πολλαπλή συμμόρφωση. 
6. Οι εγκύκλιοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την αιρεσιμότητα 
7. Οι εγκύκλιοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι. 

Επιπλέον και για όσες υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους έχουν εκδοθεί δεν είναι δυνατή η συμπλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ διότι: 
1. Δεν έχει ενεργοποιηθεί η δυνατότητα για συμπλήρωση των τιμολογίων και των ετικετών πιστοποιημένου σπόρου στην αίτηση για το μαλακό σίτο και το κριθάρι 
2. Δεν γίνεται χαρακτηρισμός της έκτασης από το σύστημα ως ορεινής ή μειονεκτικής για να δηλωθούν τα μέτρα 13.1, 13.2, 13.3 
3. Δεν μπορούν να δηλωθούν οι εξαιρέσεις της αιρεσιμότητας ως προς την αγρανάπαυση 
4. Δεν εμφανίζονται πιστοποιημένες ποικιλίες που είναι εγγεγραμμένες στον εθνικό κατάλογο στα φυτικά είδη για να επιλεγούν για επιδότηση. Για παράδειγμα αναφέρονται στο βαμβάκι (Monica, ST 810, Adora, Irida κα) στον αραβόσιτο DKC7084, DKC6812, P1441, P1884 κα) κριθάρι (fortuna, RGT ASTEROID κ.α) σίτος μαλακός (DIM 401, STAVENTO κα) 
5. Δεν γίνονται βασικοί διασταυρωτικοί έλεγχοι και σε περίπτωση που θα οριστικοποιηθούν οι αιτήσεις και περάσει η ημερομηνία της 25/8/2023 θα υπάρχουν προβλήματα στις πληρωμές όπως πέρυσι 

Ενδεικτικά λάθη και προβλήματα που προκύπτουν από την 43926/19-7-2023: 

A. 1.7.3.1 Χρήση μη Ιδιόκτητων Αγροτεμαχίων «Σημειώνεται ότι όλα τα μισθωτήρια πρέπει να φέρουν βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής των ενδιαφερομένων μερών μέσω gov».
Η παραπάνω απαίτηση της τελευταίας στιγμής μόνο προβλήματα δημιουργεί και ουσιαστικά ακυρώνει όλους τους άλλους εξουσιοδοτημένους φορείς. 

«Από το έτος 2022 λαμβάνονται υπόψιν τα στοιχεία του Λειτουργούντος Κτηματολογίου όπου εμφανίζονται κύριοι Φορείς του Ελληνικού Δημοσίου».
Μέχρι σήμερα δεν έχουν ανεβεί στο σύστημα τα γεωχωρικά δεδομένα για τις εκτάσεις που εμφανίζονται ως κύριοι οι Φορείς του Ελληνικού Δημοσίου και δεν γίνεται καμία διασταύρωση. 

B. 1.7.3.3 Έλεγχος ΑΤΑΚ 
«3. Στις περιπτώσεις που ένα ΑΤΑΚ αντιστοιχεί σε περισσότερους από έναν ενοικιαστές τότε θα γίνεται αντιπαραβολή με τη συνολική έκταση που δηλώνει ο ιδιοκτήτης κι εφόσον είναι επαρκής δεν θα γίνεται καμία προσαρμογή. Στην περίπτωση που δεν επαρκεί η έκταση που δηλώνεται από τον εκμισθωτή θα βγαίνει προειδοποιητικό μήνυμα ότι η δηλούμενη έκταση θα αναπροσαρμοσθεί ενώ θα του επιτρέπει να οριστικοποιεί».
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει στο σύστημα διασταυρωτικός έλεγχος για τα ΑΤΑΚ των εκμισθωτών και δεν μπορεί να γίνει τέτοιος έλεγχος μέχρι να οριστικοποιηθούν όλες οι δηλώσεις. 

C. 2.1 Χρήση της Γεωργικής Γης 
«3. Για να είναι επιλέξιμες, οι εκτάσεις πρέπει να ανταποκρίνονται στον ορισμό του επιλέξιμου εκταρίου καθ’ όλο το ημερολογιακό έτος, εκτός από περίπτωση ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιστάσεων».
Ενδεικτικά ποιες είναι οι περιπτώσεις ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιπτώσεων. 

D. 2.3 Δηλούμενες Καλλιέργειες 
«Κύριες καλλιέργειες είναι οι φθινοπωρινές/χειμερινές ή ανοιξιάτικες/καλοκαιρινές καλλιέργειες που καταλαμβάνουν το αγροτεμάχιο για το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου και λαμβάνονται υπόψη κατά τον έλεγχο της τήρησης του πρασινίσματος».
Δεν υπάρχει το «πρασίνισμα» πλέον. 

«Ως αγρανάπαυση: δηλώνεται η αρόσιμη έκταση που δεν καλλιεργείται καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου αλλά εφαρμόζεται μία άροση ανά έτος».
Με βάση την εθνική και διεθνή γεωπονική βιβλιογραφία η άροση δεν είναι καλό να γίνεται κάθε έτος γιατί επιφέρει μεγάλα προβλήματα στην δομή και την γονιμότητα του εδάφους και στην πανίδα της περιοχής. Επιπλέον το κόστος για την άροση είναι μεγάλο όπως και το ενεργειακό αποτύπωμα κατά την άροση. Η σωστή γεωπονική ορολογία θα έπρεπε να είναι: «η κατεργασία του εδάφους με όποιον τρόπο είναι εφικτός ανάλογα με τις κλίσεις του εδάφους». 

E. Γη Υπό Αγρανάπαυση 
«Στο πλαίσιο τήρησης των υποχρεώσεων του πρασινίσματος, κατά παρέκκλιση για το έτος υποβολής αιτήσεων 2022:».
Είμαστε στο έτος 2023 και δεν υπάρχει πλέον το πρασίνισμα αλλά το καθεστώτος της Αιρεσιμότητας με τα πρότυπα Καλής Περιβαλλοντικής και Γεωργικής Κατάστασης και συγκεκριμένα το (ΚΠΓΚ) 

8 F. 6 Προγράμματα για το Κλίμα, το Περιβάλλον και την Καλή Διαβίωση των Ζώων (ECO- SCHEME) 
«Θα ακολουθήσει σχετική εγκύκλιος της Υπηρεσίας με αναλυτικές οδηγίες αναφορικά με το περιεχόμενο και τη δήλωση των οικολογικών σχημάτων».
Μέχρι σήμερα δεν έχουν βγει οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ 

G. 8.1 Δικαιούχοι και Όροι Επιλεξιμότητας 
«Οι παραγωγοί οφείλουν να δηλώνουν όλες τις εκτάσεις που υπάρχουν στην εκμετάλλευση τους και να μην προβαίνουν σε ενέργειες που δημιουργούν τεχνικές προϋποθέσεις/συνθήκες για την λήψη της εν λόγω ενίσχυσης όπως είναι η κατάτμηση ή μείωσης της έκτασης της εκμετάλλευσης για την λήψη της σχετικής ενίσχυσης σε σχέση με την αίτηση του προηγουμένου έτους, περίπτωση στην οποία η Υπηρεσία μπορεί να αρνηθεί την χορήγηση της σχετικής ενίσχυσης μετά την διασταύρωση των αιτήσεων».
Η κατοχή των αγροτεμαχίων είναι μια δυναμική κατάσταση. Ο παραγωγός δεν γνωρίζει κάθε έτος τους μισθωμένους αγρούς που θα έχει την επόμενη χρονιά και μπορεί να απολέσει κάποια μισθωμένα αγροτεμάχια. Έτσι πρέπει να μην είναι γενική η κατάσταση της άρνησης αλλά να ελεγχθεί με τα πραγματικά δεδομένα χρησιμοποιώντας αντικειμενικά θεσμοθετημένα κριτήρια για να μην υπάρχει υποψία συναλλαγής. 

H. 9 Συνδεδεμένη Εισοδηματική Στήριξη 
«2. Οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης των ενισχύσεων αυτών περιγράφονται σε σχετικές Υπουργικές αποφάσεις».
Μέχρι σήμερα δεν έχουν βγει οι Υπουργικές αποφάσεις για τις περισσότερες ενισχύσεις της συνδεδεμένης εισοδηματικής στήριξης και οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ 

I. 12 Αιρεσιμότητα 
«Οι υποχρεώσεις των γεωργών σε σχέση με τις παραπάνω απαιτήσεις, περιγράφονται αναλυτικά στην κατ’ έτος εκδιδόμενη εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ για την αιρεσιμότητα».
Μέχρι σήμερα δεν έχει βγει η εφαρμοστική εγκύκλιος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ 

J. 13.1.1.2 Κριτήρια μη Επιλεξιμότητας των προς Ενίσχυση Εκτάσεων 
«8. η σπορά δεν είχε ολοκληρωθεί το αργότερο πριν από τις 31 Μαΐου 2022, προκειμένου για το βαμβάκι».
Το έτος υποβολής είναι το 2023 όχι το 2022 

«10. το τιμολόγιο αγοράς πιστοποιημένου σπόρου σποράς, για τις ενισχύσεις που προβλέπεται η προσκόμισή του φέρει ημερομηνία μετά τις 31 Ιανουαρίου 2023 ή μετά τις 15/2/2023 στην περίπτωση που υπάρχει δελτίο αποστολής έως 31/1/2023».
Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά συγκεκριμένα φυτικά είδη (όπως το σκληρό σιτάρι) και πρέπει να αναφερθούν. 

Με βάση τα ανωτέρω σας ζητάμε:

  • την άμεση διόρθωση της συγκεκριμένης εγκυκλίου, 
  • την άμεση έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που αναμένονται, 
  • την άμεση έκδοση των εφαρμοστικών εγκυκλίων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, 
  • την άμεση αναβάθμιση της εφαρμογής με τα απαραίτητα στοιχεία, φόρμες, διασταυρωτικούς και δεχούμενα στο gov για να μπορούν να εισαχθούν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ, 
  • την παροχή του απαραίτητου χρόνου, μετά την οριστικοποίηση των απαραίτητων διαδικασιών, έτσι ώστε το έργο του ΟΣΔΕ να γίνει λειτουργικό, αξιόπιστο και αποτελεσματικό για όλους τους εμπλεκόμενους και κυρίως για τους 650.000 δικαιούχους.
28/07/2023 02:27 μμ

Τους όρους για την πληρωμή της συμπληρωματικής αναδιανεμητικής εισοδηματικής στήριξης για τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για το έτη 2023-2027 ανέρχεται στα 174.032.724 ευρώ. 

Το ποσό αναδιανεμητικής ενίσχυσης ανά εκτάριο θα προκύψει από αναπροσαρμογή στοιχείων πληρωμών αμέσων ενισχύσεων και πρασινίσματος του έτους υποβολής αιτήσεων έτους 2022 και σε καμιά  περίπτωση δεν μπορεί υπερβαίνει τον εθνικό μέσο όρο των άμεσων ενισχύσεων ανά εκτάριο για το εν λόγω έτος υποβολής αιτήσεων.

Δικαιούχοι της αναδιανεμητικής εισοδηματικής στήριξης είναι οι γεωργοί που πληρούν τους παρακάτω όρους επιλεξιμότητας:  

1. Ενεργοί γεωργοί  που λαμβάνουν ενισχύσεις στο πλαίσιο της βασικής εισοδηματικής στήριξης σε οποιαδήποτε αγρονομική περιφέρεια ανεξαρτήτως αριθμού δικαιωμάτων βασικής εισοδηματικής στήριξης, αξίας, όμως άνω των 150 € πριν της επιβολής οποιοδήποτε κυρώσεων, εξαιρουμένων των νήσων Αιγαίου πελάγους, τα οποία απέκτησαν είτε από  την περίοδο αναφοράς 2015-2022 είτε με μεταβίβαση δικαιωμάτων είτε από το εθνικό απόθεμα, κατά το έτος 2023.   

2. Δεν απαιτείται παραγωγή για τη λήψη της συγκεκριμένης εισοδηματικής στήριξης.  

3. Οι εκμεταλλεύσεις των δικαιούχων ανά μεμονωμένη αγρονομική περιφέρεια διαθέτουν επιλέξιμες εκτάσεις που κυμαίνονται:  

  • ΠΕ1 Βοσκοτόπων από 1 εκτάριο (1 εκτάριο = 10 στρέμματα) έως 17 εκτάρια 
  • ΠΕ2 Αρόσιμων από 2 εκτάρια έως 11 εκτάρια 
  • ΠΕ3 Μόνιμων Καλλιεργειών από 1 εκτάριο έως 4 εκτάρια.

Σε περίπτωση που ο γεωργός δηλώνει εκτάσεις σε περισσότερες των μία αγρονομικές περιφέρειες για να τύχει της αναδιανεμητικής ενίσχυσης στις περιφέρειες του πρέπει τουλάχιστον μια εκ των τριών περιφερειών να βρίσκεται εντός των ανωτέρω ορίων και βάση εφαρμογής του συντελεστή ισοδυναμίας στο σύνολο των αγρονομικών περιφερειών να μην ξεπερνούν τα 17 ισοδύναμα εκτάρια. Οι εν λόγω επιλέξιμες εκτάσεις πρέπει να διαθέτουν καλλιέργειες  που ενεργοποιούν δικαιώματα βασικής εισοδηματικής στήριξης  ανεξάρτητα αν ο παραγωγός έχει δικαιώματα βασικής εισοδηματικής στήριξης για το σύνολο της εκμετάλλευσης του.

Ο συντελεστής ισοδυναμίας ανά αγρονομική  περιφέρεια είναι: 

  • Περιφέρεια Βοσκοτόπων ισούται με τη μονάδα  
  • Περιφέρεια Αρόσιμων ισούται με 1,55 της μονάδας 
  • Περιφέρεια Μονίμων Καλλιεργειών ισούται με 4,25 της μονάδας.

Εκμεταλλεύσεις με περισσότερα από 17 ισοδύναμα εκτάρια δεν λαμβάνουν αναδιανεμητική ενίσχυση.

Η στήριξη καταβάλλεται υπό τη μορφή ενίσχυσης, ανά εκτάριο σε ετήσια βάση. 

Ο διαθέσιμος προϋπολογισμός των 174.032.724 ευρώ κατ’ έτος, σύμφωνα με το εγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ, θα κατανεμηθεί ως:

  • Περιφέρεια Αρόσιμων καλλιεργειών θα κατευθυνθούν 79.358.922 ευρώ/έτος ήτοι ποσοστό 45,6% για 574.407 εκτάρια και ποσό ανά εκτάριο δικαιούμενο ενισχύσεις τα 138 ευρώ (13,8 ευρώ το στρέμμα)
  • Περιφέρεια μόνιμων καλλιεργειών τα 47.858.999 ευρώ/έτος ήτοι ποσοστό 27,5% για 439.305 εκτάρια και ποσό ανά εκτάριο δικαιούμενο ενισχύσεις τα 116 (11,6 ευρώ το στρέμμα)   
  • Περιφέρεια βοσκότοπων 46.814.803 ευρώ/έτος ήτοι ποσοστό 26,9 % για 476.885 εκτάρια και ποσό ανά εκτάριο δικαιούμενο ενισχύσεις τα 177 ευρώ (17,7 ευρώ το στρέμμα) 

Τα ανωτέρω ποσά των δικαιούμενων ενισχύσεων δύναται για την περίοδο 2023-2027 η απόκλιση από την μέση μοναδιαία τιμή να κυμανθεί σε +25% λόγω υπο-απορρόφησης στα οικολογικά σχήματα και σε άλλες παρεμβάσεις όπως συνδεδεμένες ενισχύσεις, οπότε τα αντίστοιχα ποσά θα μεταφέρονται στη βασική εισοδηματική στήριξη για τη βιωσιμότητα και στην αναδιανεμητική ενίσχυση, και -25% λόγω πιθανής αύξησης των δηλούμενων επιλέξιμων εκτάσεων.   

Κατά συνέπεια οι τιμές ενίσχυσης στην αναδιανεμητική εισοδηματική στήριξη ενδέχεται να κυμανθούν - κατόπιν των σχετικών διασταυρωτικών μηχανογραφικών, γεωχωρικών ή άλλων ελέγχων - ανά περιφέρεια:

  • Αρόσιμων  από 104 €  έως 173 € ανά εκτάριο (10,4 έως 17,3 ευρώ ανά στρέμμα)
  • Δενδρώνων από 87 € έως 145 € ανά εκτάριο (8,7 έως 14,5 ευρώ ανά στρέμμα)
  • Βοσκοτόπων από 133 € έως 221 € ανά εκτάριο (13,3 έως 22,1 ευρώ ανά στρέμμα). 

Η ενίσχυση καταβάλλεται μετά το πέρας της εξόφλησης της ενίσχυσης βασικής εισοδηματικής στήριξης κατόπιν της επεξεργασίας των στοιχείων των επιλέξιμων εκτάσεων των δικαιούχων και της κατανομής εθνικού αποθέματος και μέχρι της 30/06 κάθε έτους.