Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

110 με 120 εκατ. ευρώ το κονδύλι που απαιτείται, αν προκριθεί η λύση του 40ευρου.

Σε συνάντηση γωνριμίας, χωρίς ουσιαστικό και απτό αποτέλεσμα για τον κλάδο του βάμβακος γενικώς εξελίχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, η τηλεδιάσκεψη της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, με το νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό.

Σύμφωνα με συμμετέχοντες στην πολύ σύντομη αυτή τηλεδιάσκεψη, δεν υπήρξε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, πλην όμως, τα δυο μέρη δεσμεύτηκαν να τα ξαναπούν λίαν συντόμως. Εκ μέρους της Διεπαγγελματικής έγινε μια παρουσίαση γνωριμίας στον υπουργό και ζητήθηκε να τρέξει άμεσα η ομάδα εργασίας για το προϊόν, οι συνεδριάσεις της οποίας έχουν σταματήσει.

Από τις... εκλογές εξαρτάται η ενίσχυση

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο ενίσχυσης των βαμβακοπαραγωγών για τις απώλειες εισοδήματος λόγω κορονοϊού, πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν, ότι το ΥπΑΑΤ το εξετάζει, όμως όλα φαίνεται πως θα εξαρτηθούν από το αν και πόσο γρήγορα θα γίνουν εκλογές. Σε ένα τέτοιο σενάριο, με εκλογές δηλαδή, η κυβέρνηση φέρεται να προκρίνει να δοθεί σε χρόνο κοντινό σε αυτές, μια ενίσχυση για προφανείς λόγους. Σημειωτέον ότι το σενάριο να δοθεί ενίσχυση 70 ευρώ το στρέμμα που ζητά η Διεπαγγελματική έχει εγκαταλειφθεί λόγω του ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Πιο πιθανό -αν τελικά δοθεί ενίσχυση- είναι το ποσό να μην ξεπερνά τα 35-40 ευρώ το στρέμμα, ενώ υπάρχουν φωνές που προτείνουν μια κλιμάκωση στην ενίσχυση, υπέρ των μικροκαλλιεργητών. Όμως σε κάθε περίπτωση απαιτείται τεκμηρίωση και στην ΕΕ.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ως εξής:

Τηλεδιάσκεψη Λιβανού με Εθνική Διεπαγγελματική Βάμβακος

Τηλεδιάσκεψη με την Εθνική Διεπαγγελματική Βάμβακος είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός.

Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Ο υπουργός αναγνώρισε την επαγγελματική και σύγχρονη προσέγγιση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Βάμβακος, ενώ διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων στα θέματα ελέγχων μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ και εφαρμογής νέων προτύπων για την ανάδειξη της ποιότητας της ελληνικής παραγωγής βάμβακος.

Τέλος, αποφασίσθηκε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξει νέα συνάντηση.

Σχετικά άρθρα
19/04/2024 09:44 πμ

Tην έντονη ενόχλησή τους εκφράζουν οι δικαιούχοι του μέτρου 221 «πρώτη δάσωση γεωργικών γαιών» για τις καθυστερήσεις που υφίστανται στις πληρωμές για προηγούμενα έτη, αλλά και συμμετέχοντες στο πρόγραμμα «μακροχρόνια παύση γαιών», εξαιτίας οικονομικών εκκρεμοτήτων για το τελευταίο έτος εφαρμογής, το 2018». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Θυμίζουμε πως για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα δάσωσης δεν έχει γίνει πληρωμή για τα δύο τελευταία έτη, 2022 και 2023, ενώ υφίστανται και εκκρεμότητες και για παλαιότερες χρονιές, ακόμα και από το 2018.

Επίσης να αναφέρουμε ότι για το έτος εφαρμογής 2022, κατόπιν σχετικής τροποποίησης της εγκυκλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ, το διάστημα υποβολής των δηλώσεων εφαρμογής παρατάθηκε μέχρι 15.05.2023 και οι δηλώσεις εφαρμογής υποβλήθηκαν αποκλειστικά χειρόγραφα, λόγω τεχνικών δυσλειτουργιών στο πληροφοριακό σύστημα, που οφείλονταν στην έλλειψη τεχνικής υποστήριξης του ΟΠΕΚΕΠΕ από ανάδοχο. Αυτό είχε σαν συνέπεια και την καθυστέρηση στη διαδικασία πληρωμής των δικαιούχων για το εν λόγω έτος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός προχώρησε εκ νέου στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου έπειτα από τις διαμαρτυρίες των δικαιούχων των δύο μέτρων, οι οποίοι του μετέφεραν την έντονη δυσαρέσκειά τους διότι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και χρόνια χωρίς υπαιτιότητά τους.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισημαίνει ότι «για τους μεν συμμετέχοντες στο πρόγραμμα δάσωσης στον νομό Λάρισας δεν έχει γίνει πληρωμή για τα δύο τελευταία έτη, 2022 και 2023, ενώ υφίστανται και εκκρεμότητες και για παλαιότερες χρονιές, ακόμα και από το 2018! Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς οι περισσότεροι από τους καλλιεργητές που συμμετέχουν στο εν λόγω μέτρο, υπολογίζουν στο σταθερό ετήσιο οικονομικό αντιστάθμισμα που αυτό προσφέρει για την εγκατάσταση δασικών ειδών στα χωράφια τους, προς όφελος του περιβάλλοντος.

Το ζήτημα είχαμε θέσει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου με ερώτησή μας στις 23/10/2023 και η απάντησή σας ήταν ότι οι καθυστερήσεις οφείλονταν στην μη διεξαγωγή διασταυρωτικών ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σήμερα, οι εν λόγω καλλιεργητές, διαμαρτυρόμενοι πιο έντονα αυτή τη φορά, επισημαίνουν ότι πέντε μήνες μετά είναι υποχρέωση της πολιτείας να επέμβει άμεσα, ώστε να τελεσφορήσουν οι διαδικασίες που απαιτούνται και να λάβουν το αντιστάθμισμα που δικαιούνται από τη συμμετοχή τους στο εν λόγω πρόγραμμα, καθώς δεν έχουν καμία ευθύνη για την καθυστέρηση των πληρωμών.

Επιπλέον, εύλογες διαμαρτυρίες εκφράζουν και οι δικαιούχοι του προγράμματος μακροχρόνιας παύσης γαιών στον νομό Λάρισας, καθώς εκκρεμεί η πληρωμή τους για το 2018, τελευταίο έτος εφαρμογής αυτού του, επίσης, φιλοπεριβαλλοντικού προγράμματος, εξαιτίας αβελτηρίων του ΟΠΕΚΕΠΕ».

Θα είναι έντοκες οι καθυστερημένες πληρωμές;

Κατόπιν τούτων ο κυβερνητικός βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:
1. Τι προτίθεστε να πράξετε για να ολοκληρωθούν σε άμεσο χρόνο οι πληρωμές για τους δικαιούχους του μέτρου 221 «πρώτη δάσωση γεωργικών γαιών» για το 2023, το 2022 και όποιες εκκρεμότητες προηγούμενων ετών υπάρχουν;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσετε για να διευθετηθεί η εκκρεμότητα που υπάρχει με την πληρωμή για το τελευταίο έτος εφαρμογής του προγράμματος «μακροχρόνια παύση γαιών»; Πότε, επιτέλους, θα πληρωθούν για το 2018;

3. Θα είναι οι καθυστερημένες πληρωμές έντοκες, όπως το κράτος αξιώνει από τους πολίτες που καθυστερούν τις οφειλές τους σε αυτό;

Τελευταία νέα
16/04/2024 01:37 μμ

Το καλοκαίρι έχουμε συγκομιδή στα θερινά φρούτα, αυτό σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός εργατών γης θα πρέπει να είναι στα χωράφια.

Πολλοί παραγωγοί αναζητούν τρόπους επιδότησης για την κατασκευή ή χρήση προκατασκευασμένων οικίσκων για τη στέγαση εργατών γης.

Τόσο το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) Σχέδια Βελτίωσης έχουν ολοκληρωθεί.

Αυτή την περίοδο μόνο μέσα από τα επιχειρηματικά προγράμματα οπωροκηπευτικών και μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ θα μπορούσε να υπάρξει επιδότηση για σπίτια εργατών αλλά το θέμα είναι θα το προβλέψουν;

Στο μεταξύ πολλά προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν από την απόφαση του υπουργού ΑΑΤ να αναλάβουν τα Επιμελητήρια της χώρας τη διαχείριση του Μητρώου των Αγροτών, στο οποίο θα εγγράφονται όλοι επαγγελματίες αγρότες κάθε χρόνο.

Σήμερα η εγγραφή στο «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων» (Μ.Α.Α.Ε.) μπορούν να την κάνουν μόνοι τους (δωρεάν) είτε μέσω των ΚΥΔ μαζί με το ΟΣΔΕ είτε από τον λογιστή τους.

Με τη νέα απόφαση θα πρέπει όλοι οι αγρότες σε ένα νομό να πάνε στην πρωτεύουσα στο γραφείο του Επιμελητήρια και να κάνουν την εγγραφή.

Δεν είναι τόσο το οικονομικό θέμα όσο η ταλαιπωρία να κατεβαίνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα χωριά τους και να περιμένουν σε ουρές σε ένα γραφείο με έναν ή το πολύ δύο υπαλλήλους. Και μιλάμε για κάποιες χιλιάδες αγροτών που θα πρέπει να περάσουν από ένα γραφείο.

Όλοι θέλουν να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο και λειτουργικό Μητρώο Αγροτών αλλά θα πρέπει να σκεφτούν και τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί.

15/04/2024 11:29 πμ

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η τροποποιητική απόφαση «Καθορισμός των απαιτήσεων για τη χορήγηση της ειδικής ενίσχυσης για το βαμβάκι στα πλαίσια του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023 - 2027».

Όπως αναφέρει η τροποποιητική, για την καλλιεργητική περίοδο 2023, η ελάχιστη στρεμματική απόδοση, ορίζεται με βάση το μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης της πενταετίας 2016-2020 κάθε περιφερειακής ενότητας, μειωμένο κατά 20% της ελάχιστης απόδοσης κιλών σύσπορου βαμβακιού ανά στρέμμα.

Κατά παρέκκλιση, λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών που αντιμετώπισε η χώρα, για την καλλιεργητική περίοδο 2023:

Α. Οι Περιφέρειες Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, εξαιρούνται από την εφαρμογή των όρων επιλεξιμότητας των σημείων γ και δ της παρ. 6 του άρθρου 2 και παρ. 2 του άρθρου 3 της υπ’ αρ. 472/158760/25-5-2023 (Β’ 3523), για τη χορήγηση της ειδικής ενίσχυσης.

Β. Στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Δράμας, Δυτ. Αττικής, Έβρου, Εύβοιας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ξάνθης, Πέλλης, Πιερίας, Πρεβέζης, Ροδόπης, Σερρών, Φλωρίνης και Χαλκιδικής, η ελάχιστη στρεμματική απόδοση, μειώνεται επιπλέον 30% και ως εκ τούτου ορίζεται με βάση το μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης της πενταετίας 2016-2020 κάθε περιφερειακής ενότητας μειωμένο κατά 44%.

Από την καλλιεργητική περίοδο 2024, η ελάχιστη στρεμματική απόδοση ορίζεται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας (νομός), με βάση το μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης της πενταετίας 2016- 2020 κάθε περιφερειακής ενότητας, μειωμένο κατά 30%.

Η ανωτέρω απόδοση μπορεί να μειωθεί εφόσον υπάρχουν λόγοι ανωτέρας βίας και αυτοί επιβεβαιωθούν από τους αρμόδιους φορείς.

Αν διαπιστωθεί ότι η παραδοθείσα από τον παραγωγό ποσότητα έχει ποσοστό ξένων υλών μεγαλύτερο του 10%, η ποσότητα που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο ποσοστό δεν προσμετράται για τον υπολογισμό της τελική ποσότητας του παραγωγού».

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

15/04/2024 10:06 πμ

Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, συγκροτείται Ομάδα Εργασίας, υπό τον ΓΓ του ΥΠΑΑΤ, Γιώργο Στρατάκο, με αντικείμενο τον τομέα του βάμβακος. Έργο της Ομάδας Εργασίας είναι:

α) η ανάλυση και εξέταση όλων των προβλημάτων που αφορούν στην αλυσίδα παραγωγής βάμβακος, στη βελτίωση της ποιότητας, στην ταξινόμηση - τυποποίηση, μεταποίηση και βιομηχανική του επεξεργασία, στη στήριξη του τομέα και στη λειτουργία της Δ.Ο.Β. και

β) η κατάθεση προτάσεων για την επίλυση των εν λόγω προβλημάτων.

Η Ομάδα Εργασίας αποτελείται από τους:
α. Γεώργιο Στρατάκο, Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως Πρόεδρο, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
β. Απόστολο Πολύμερο, προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων, με βαθμό A΄, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
γ. Γεωργία Κωστοπούλου, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων, με βαθμό A΄, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συστημάτων Καλλιέργειας και Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια τη Βασιλική Λαϊνά, υπάλληλο του ίδιου κλάδου, ειδικότητας, βαθμού και Διεύθυνσης προϊσταμένη κατ’ αναπλήρωση του Τμήματος Βιομηχανικών Φυτών(Βαμβάκι & Λοιπά Κλωστικά Φυτά, Καπνός, Ζαχαρότευτλα, Ενεργειακές Καλλιέργειες).
δ. Βασιλική Λαϊνά, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων, με βαθμό A΄, προϊσταμένη κατ’ αναπλήρωση του Τμήματος Βιομηχανικών Φυτών (Βαμβάκι & Λοιπά Κλωστικά Φυτά, Καπνός, Ζαχαρότευτλα, Ενεργειακές Καλλιέργειες) της Διεύθυνσης Συστημάτων Καλλιέργειας και Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια την Αγγελική Δεβάρη, υπάλληλο του ίδιου κλάδου, ειδικότητας, βαθμού και Διεύθυνσης.
ε. Σωτήριο Κοσμά, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων, με βαθμό A΄, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πολλαπλασιαστικού Υλικού Καλλιεργούμενων Φυτικών Ειδών και Φυτογενετικών Πόρων, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Πέτρο Καστάνη, υπάλληλο ιδίου κλάδου, ειδικότητας, βαθμού και Διεύθυνσης, προϊστάμενο κατ’ αναπλήρωση του Τμήματος Πολλαπλασιαστικού Υλικού, Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας, Κηπευτικών, Καλλωπιστικών, Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών.
στ. Αθανάσιο Ζούνο, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων, με βαθμό A΄, προϊστάμενο κατ’ αναπλήρωση του Τμήματος Προστασίας Φυτών, της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια την Εμμανουέλλα Καπόγια, υπάλληλο του ίδιου κλάδου, ειδικότητας, βαθμού και Διεύθυνσης.
ζ. Ελένη Τζαβάρα, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων, μεβαθμό A΄, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια την Αικατερίνη Μαρτίνη, υπάλληλο του ίδιου κλάδου, ειδικότητας και Διεύθυνσης, με βαθμό Β΄.
η. Χαράλαμπο Μουλκιώτη, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων, με βαθμό Α΄, που υπηρετεί με απόσπαση στην Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Άμεσων Ενισχύσεων και Τομεακών Παρεμβάσεων, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια την Σοφία Χατζηπαντελή, υπάλληλο του ίδιου κλάδου και ειδικότητας, με σχέση εργασίαςιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που υπηρετεί με απόσπαση στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Σ.Σ. ΚΑΠ.
θ. Παναγιώτη Κονδύλη, υπάλληλο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου,του κλάδου ΔΕ Διοικητικού - Λογιστικού, ειδικότητας ΔΕ Διοικητικού - Λογιστικού της Διεύθυνσης Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς του ΟΠΕΚΕΠΕ, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια την Μαρίνα Ηλιάδου, υπάλληλο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, του κλάδου ΠΕ Μηχανικών, ειδικότητας ΠΕ Αγρονόμων, Τοπογράφων Μηχανικών, προϊσταμένη του Τμήματος Τηλεπισκόπισης και Γεωπληροφοριακών Συστημάτων της Διεύθυνσης Τεχνικών Ελέγχων του ίδιου Οργανισμού.
ι. Δημήτριο Μπεσλεμπέ, Εντεταλμένο Ερευνητή του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ», ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Δημήτριο Βλαχοστέργιο, Κύριο Ερευνητή, Διευθυντή του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ίδιου Οργανισμού.
ια. Χρήστο Αυγουλά, Ομότιμο Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/αναπληρώτρια.
ιβ. Αντώνιο Σιάρκο, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ), ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Πρόδρομο Ουσουλτζόγλου, Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ίδιας Ένωσης.
ιγ. Ευθύμιο Φωτεινό, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (Δ.Ο.Β.), ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή το Βασίλειο Γιαννάκο, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ίδιας Ένωσης.
ιδ. Ευριπίδη Δοντά, Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών (Σ.Ε.Β.Κ.), με αναπληρωτή τον Δημήτριο Πολύχρονο, μέλος του ιδίου Συνδέσμου.
ιε. Αθανάσιο Τσούτσα, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΣΕΠΥ), ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Ευθύμη Ευθυμιάδη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ίδιου Συνδέσμου.
Η θητεία του προέδρου και των μελών της ομάδας εργασίας ορίζεται διετής.
Η Ομάδα Εργασίας είναι μη αμειβόμενη.

Νέοι δρόμοι συνεργασίας Ελλάδας με Ουζμπεκιστάν

Σε θερμό κλίμα συνεργασίας πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, με τον Ουζμπέκο ομόλογό του, Ibrohim Abdurakhmonov, στο πλαίσιο της Υπουργικής Ημερίδας για τα 100 χρόνια του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, στην Μπρέσια της Ιταλίας.

Οι Υπουργοί των δύο χωρών συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, να συσταθεί το συντομότερο ομάδα εργασίας από στελέχη των δύο υπουργείων, προκειμένου να υπάρξει ατζέντα που θα διευκολύνει το πεδίο σύμπραξης, θέτοντας παράλληλα κοινούς στόχους αλλά και μελλοντικές δράσεις συνεργασίας στον πρωτογενή τομέα.

Απώτερος στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να επιτευχθεί σύντομα η υπογραφή ενός Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών.

Ο Ουζμπέκος υπουργός απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στον Έλληνα υπουργό να επισκεφτεί τη χώρα του το καλοκαίρι στο πλαίσιο των ενεργειών για διεύρυνση της συνεργασίας των δύο κρατών, αλλά και τον Οκτώβριο στο Παγκόσμιο Συνέδριο για το Βαμβάκι που διοργανώνει το Ουζμπεκιστάν. Ο Έλληνας ΥπΑΑΤ αποδέχθηκε τις προσκλήσεις.

Άλλωστε, όπως τόνισε ο ΥπΑΑΤ, πέραν της προσπάθειας που διενεργείται από πλευράς ΥΠΕΞ για την σύσφιξη των διμερών σχέσεων με το Ουζμπεκιστάν, με την συνάντηση αυτή εγκαινιάζεται μια ακόμη σπουδαία συνεργασία στο πλαίσιο της γεωργικής διπλωματίας που αναπτύσσει η Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Λευτέρης Αυγενάκης, επισήμανε: «Χαιρόμαστε που ξεκινάμε μια συνεργασία με το Ουζμπεκιστάν, το οποίο αποτελεί μια χώρα δυναμική, αλλά και μία χώρα που καταβάλλει μία αξιοσημείωτη προσπάθεια μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού». «Ο βαθύς πολιτισμός του Ουζμπεκιστάν είναι άλλωστε αυτός που το ενώνει με την Ελλάδα», σημείωσε.

Επισημαίνεται ότι οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας - Ουζμπεκιστάν βρίσκονται σε καλό επίπεδο, ενώ γίνονται εκατέρωθεν προσπάθειες για την ίδρυση Πρεσβειών στην Τασκένδη και στην Αθήνα αντίστοιχα.

Μια από τις βασικές επιδιώξεις της Ελλάδας αποτελεί και η ανάπτυξη των εμπορικών συνεργασιών με την ουζμπεκική πλευρά, με στόχο την ενίσχυση των ευρύτερων οικονομικών σχέσεων, πάντα στο πλαίσιο της βούλησης των δύο χωρών να συσφίξουν περαιτέρω τις σχέσεις τους.

11/04/2024 09:45 πμ

Αυτό ανέφερε, την Τετάρτη (10 Απριλίου), ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, σε παρέμβασή του στο πλαίσιο συζήτησης στο «Delphi Economic Forum 2024».

Σε ό,τι αφορά στην ηλικιακή ανανέωση των ασχολουμένων με τον πρωτογενή τομέα, είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι έως το τέλος της τετραετίας να διορθώσει αυτή την κατάσταση δίνοντας τη δυνατότητα να επιλέξουν την ένταξή τους στο αγροτικό επάγγελμα 60.000 νέοι αγρότες.

Στηρίζοντας την ηλικιακή αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών, προϋπολογισμού άνω των 600 εκατ. ευρώ, που είναι σε εξέλιξη, αλλά και στο νέο που θα ανακοινωθεί το φθινόπωρο, ύψους 410 εκατ. ευρώ.

Υπενθύμισε δε ότι στο τρέχον πρόγραμμα εντάχθηκαν και οι 2.100 επιλαχόντες, με επιπλέον χρηματοδότηση 81 εκατ. ευρώ.

08/04/2024 04:38 μμ

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, εντάχθηκαν στη Δράση 4.1.5 «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων» (Σχέδια Βελτίωσης) 301 αιτήσεις στήριξης, συνολικής δημόσιας δαπάνης 14.179.907 ευρώ.

Αντίστοιχα για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τα Σχέδια Βελτίωσης είχαμε 45 επιλέξιμες αιτήσεις συνολικού ποσού δημόσιας δαπάνης 2.940.186 ευρώ.

Δείτε τα αποτελέσματα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (εδώ)

Δείτε τα αποτελέσματα στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (εδώ)

Στόχος της δράσης είναι η επίτευξη της ανθεκτικής, βιώσιμης και ψηφιακής οικονομικής ανάκαμψης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις υφιστάμενες αλλά και τυχόν μελλοντικές συνέπειες όποιου κινδύνου προκύψει.

Επιλέξιμες ∆απάνες είναι:

  • Ίδρυση, μετεγκατάσταση, ανέγερση, επέκταση και εκσυγχρονισμός γεωργικών κτιρίων και κατασκευών.
  • Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού.
  • Αγορά γης.
  • Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση πολυετών φυτειών των οποίων η εγκατάσταση δεν γίνεται με τη χρήση σπόρου.
  • Περίφραξη και διαμόρφωση αγροτεμαχίων και την περίφραξη φυτειών.
  • Αγορά καινούργιου αυτοκινήτου με ψυκτικό θάλαμο για την εξυπηρέτηση εκμετάλλευσης παραγωγής ανθέων ή μανιταριών.
  • Αγορά καινούργιου φορτηγού αυτοκινήτου για τη μεταφορά κυψελών (μελισσοκομικό φορτηγό).
  • Αγορά και εγκατάσταση Η/Υ και λογισμικού διαχείρισης γεωργικής εκμετάλλευσης, εξοπλισμού επικοινωνιών και γραφείου.
  • Επενδύσεις που συμβάλλουν στην αξιοποίηση ΑΠΕ.
08/04/2024 10:04 πμ

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ανακοινώνει ότι, βάσει της Απόφασης του ΥπΑΑΤ με θέμα «Υλοποίηση της Παρέμβασης Π3-71 Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027, όπως τροποποιημένη ισχύει, προτίθεται να προκηρύξει την εν λόγω Παρέμβαση, για το έτος 2024.

Οι δυνητικοί δικαιούχοι που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, καλούνται να υποβάλλουν αιτήσεις χορήγησης αντισταθμιστικής ενίσχυσης στο πλαίσιο των Δράσεων 1, 2 και 3 της Παρέμβασης Π3-71 για το έτος 2024, μέσω της εφαρμογής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2024 του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Περιοχές εφαρμογής

α) Δράση 1 : Αντισταθμιστική ενίσχυση σε ορεινές περιοχές.
Η Δράση εφαρμόζεται σε όλες τις περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως ορεινές με βάση την Οδηγία του Συμβουλίου 81/645/ΕΟΚ, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, όπως αυτές αποτυπώνονται στο ισχύον Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027) και είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΕΥΔ - ΣΣ ΚΑΠ.
β) Δράση 2 : Αντισταθμιστική ενίσχυση σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών 2/4
Η Δράση εφαρμόζεται στις περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικούς περιορισμού [μειονεκτήματα], εκτός των ορεινών περιοχών [σύμφωνα με το άρθρο 32 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013], όπως αυτές αποτυπώνονται στο ισχύον Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027) και είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΕΥΔ - ΣΣ ΚΑΠ.
γ) Δράση 3 : Αντισταθμιστική ενίσχυση για τις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα.
Η Δράση εφαρμόζεται στις περιοχές που επηρεάζονται από ειδικούς ανά περιοχή περιορισμούς [μειονεκτήματα] [σύμφωνα με το άρθρο 32 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013], όπως αυτές αποτυπώνονται στο ισχύον Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027), αφορούν:

  • παραμεθόριες περιοχές,
  • νησιωτικές περιοχές,
  • περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο εγκατάλειψης γεωργικών γαιών, που θα αυξηθεί περαιτέρω, καθώς η λιγνιτική δραστηριότητα θα καταργηθεί σταδιακά, και είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΕΥΔ - ΣΣ ΚΑΠ.

Δικαιούχοι - Κριτήρια επιλεξιμότητας

Δικαιούχοι του μέτρου μπορούν να κριθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία:
α) Είναι ενεργοί γεωργοί κατά την έννοια της παρ. 5 του άρθρου 4 του Καν (ΕΕ) 2021/2115, όπως εξειδικεύεται με τη παρ. 4.1.4 του εγκεκριμένου Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027) και περιγράφεται στο άρθρο 3 της αριθ. 519/135068/05-05-2023 (Β΄3071) υπουργικής απόφασης.
β) Ασκούν γεωργική δραστηριότητα κατά την έννοια της παρ. 2 του άρθρου 4 του Καν (ΕΕ) 2021/2115, όπως εξειδικεύεται με τη παρ. 4.1.1 του εγκεκριμένου Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ 2023- 2027) και περιγράφεται στο άρθρο 3 της αριθ. 519/135068/05-05-2023 (Β΄3071) υπουργικής απόφασης, εντός των περιοχών του άρθρου 4 της ιδίας απόφασης.
γ) Είναι ενήλικα άτομα (στην περίπτωση δικαιούχων φυσικών προσώπων) και δεν έχουν αποχωρήσει από την ενεργό απασχόληση.

Ο γεωργός μπορεί να υποβάλλει την αίτησή του διαδικτυακά, είτε ο ίδιος, είτε με τη συνδρομή των πιστοποιημένων Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), στην πλατφόρμα που διατίθεται στο gov.gr. Η είσοδος στην υπηρεσία γίνεται μέσω της πλατφόρμας (εδώ) με τη χρήση των κωδικών Taxisnet.

05/04/2024 05:03 μμ

Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η ανασύσταση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων από τις ζημιές που υπήρξαν από τις μεγάλες πυρκαγιές και την θεομηνία Daniel στα ζώα και στις εγκαταστάσεις.

Για την αντιμετώπιση των καταστροφών αποφάσισε το ΥπΑΑΤ την ενεργοποίηση του Υπομέτρου 5.2 «Επενδύσεις αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται στο γεωργικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό και πάγιο) από φυσικά φαινόμενα, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και καταστροφικά γεγονότα», με κονδύλι συνολικού ύψους 45 εκατ. ευρώ.

Το 5.2 εφαρμόζεται στις Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας και Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, την περιοχή του Δήμου Δομοκού της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, καθώς και στους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και η υποβολή των αιτήσεων, που γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, λήγει στις 30 Απριλίου 2024.

Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για την χώρα μας μετά από μια μεγάλη καταστροφή να ξαναστηθούν οι εκτροφές με νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις και να ανασυσταθεί το ζωικό κεφάλαιο με πιο παραγωγικά ζώα.

Αρκεί να σας επισημάνουμε ότι σήμερα οι περισσότερες εκτροφές, ειδικά στην αιγοπροβατοτροφία, είναι πρόχειρα καταλλύμματα και όχι σύγχρονοι στάβλοι.

Μετά όμως την ανακοίνωση της πρόσκλησης για τη δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή στάβλων (όπως την διαφήμιζε τόσους μήνες το ΥπΑΑΤ) αντί για χαρά ήρθε μεγάλη αναστάτωση και απογοήτευση στους κτηνοτρόφους.

Το Υπομέτρο 5.2 δεν μπορεί να εφαρμοστεί, είναι ένα κενό γράμμα. Αυτό που θα πρέπει να κάνει άμεσα το ΥπΑΑΤ είναι να τροποποιήσει την πρόσκληση. Το πρόβλημα είναι ότι βιάστηκαν να βγάλουν στον αέρα την πρόσκληση και δεν μελέτησαν την χρηματοδότηση. Δεν μπορεί ένα «καταστραμένος» κτηνοτρόφος να βρει κονδύλια για να κάνει την προπληρωμή του έργου και στην συνέχεια να πάρει τα χρήματα.

Η Διαχειριστική Αρχή έκανε μια αντιγραφή των Σχεδίων Βελτίωσης όσον αφορά την επιλεξιμότητα. Όμως δεν μελέτησαν την χρηματοδότηση. Θα μπορούσαν οι τράπεζες να χρηματοδοτούν το κόστος έναντι της επιδότησης (που είναι 100%). Θα μπορούσαν ακόμη να έδιναν και άτοκα δάνεια μιας και δεν υπάρχει κάποιο επενδυτικό ρίσκο (δεν θα χάσουν τα χρήματα) αφού στην συνέχεια θα πάρουν το σύνολο των χρημάτων. Για να γίνει αυτό όμως θα έπρεπε να υπάρξει συμφωνία του ΥπΑΑΤ με τις τράπεζες - όπως γινόταν με την Κάρτα Αγρότη - αλλά και κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Άμεσα θα έπρεπε ήδη να υπάρξει τροποποίηση της πρόσκλησης για να σταματήσει αυτό το φιάσκο.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος στον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου BUNE COOP κ. Αργύρης Μπαϊρακτάρης, «είναι ένα μέτρο ανεφάρμοστο. Μεγάλο πρόβλημα η έλλειψη ρευστότητας των κτηνοτρόφων. Δεν μπορεί να μιλάς για ιδιοχρηματοδότηση σε καταστραμένους παραγωγούς.
Μας είπαν από το ΥπΑΑΤ να πηγαίνουμε τα τιμολόγια στις τράπεζες αλλά όταν το κάναμε οι υπάλληλοι μας απάντησαν ότι δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση και δεν μπορούν να βγάλουν έντολή πληρωμής με δικά τους χρήματα.

Το πλαφόν 100.000 ευρώ αφορά στάβλους και ζώα και είναι μικρό το ποσό. Μέσα σε ένα στάβλο έχουμε μηχανήματα και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Μόνο ο μηχανολογικός εξοπλισμός σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει αυτό το πλαφόν.

Αυτό που έφερε μεγάλη αγανάκτηση στους κτηνοτρόφους είναι ότι ζητάνε άδεια εγκατάστασης και όχι λειτουργίας. Το ΥπΑΑΤ γνωρίζει καλά ότι η μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων δεν έχει άδεια εγκατάστασης. Είναι σαν να δουλεύει τους κτηνοτρόφους.

Αλλά και με την αγορά των ζώων έχουμε προβλήματα. Πολλοί κτηνοτρόφοι με τα χρήματα της αποζημίωσης του ΕΛΓΑ αγόρασαν ζώα από το εξωτερικό. Ωστόσο στο 5.2 δεν προβλέπεται να είναι επιλέξιμη αυτή η αγορά. Θα μπορεί όμως ένας έμπορας να εισάγει τα ζώα και να τα πουλήσει στην συνέχεια στον κτηνοτρόφο. Στην ουσία δεν αναγνωρίζει το κράτος τιμολόγιο αγοράς από χώρες της ΕΕ (είναι νόμιμο κάτι τέτοιο;).

Τελικά υπάρχει μεγάλη απογοήτευση στους κτηνοτρόφους και όλοι θέλουν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα».

Ο ΑγροΤύπος όμως απευθύνθηκε και σε εταιρείες που ασχολούνται με την κατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων, οι οποίοι μας ανέφεραν ότι η χώρα μας είχε μια μεγάλη ευκαιρία να μετατρέψει μια καταστροφή σε ευλογία για να εκσυγχρονίσει τις εκτροφές.

Η εταιρεία Euroco στην Θεσσαλονίκη ασχολείται με την κατασκευή ξύλινων στάβλων.
Ο κ. Χρήστος Γκίνης, από την Euroco, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «είναι ανάγκη να εκσυγχρονιστεί η κτηνοτροφία στην χώρα μας με στόχο να γίνει πιο παραγωγική. Ειδικότερα η αιγοπροβατοτροφία είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την ελληνική οικονομία λόγω της παραγωγής φέτας, που είναι ένα βασικό εξαγώγιμο προϊόν. Χρειάζονται σύγχρονες εγκαταστάσεις και αυτές μπορούν να κατασκευαστούν με την βοήθεια του Υπομέτρου 5.2. Έχουμε ήδη σχεδιάσει ένα πρότυπο στάβλο θερμοκηπιακού τύπου για τις ανάγκες του προγράμματος. Αυτό το είδος δεν χρειάζεται οικοδομική άδεια άρα μιλάμε για λιγότερη γραφειοκρατία και μειωμένο κόστος κατασκευής. Ο στάβλος είναι ξύλινος και προκατασκευασμένος. Αυτό σημαίνει εύκολη και γρήγορη τοποθέτηση. Επίσης το ξύλο δεν παθαίνει τίποτα σε όξινο περιβάλλον και έχει σταθερή θερμοκρασία. Αυτό σημαίνει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των ζώων και αύξησης της παραγωγικότητάς τους».

Η εταιρεία ΑΦΟΙ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗ ασχολείται με θερμοκήπια, στάβλοι και μεταλλικές κατασκευές.
Ο κ. Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης, διοικητικό στέλεχος της εταιρείας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «είναι μια ευκαιρία να επισκευαστούν οι καταστραμμένοι στάβλοι στην χώρα μας και να εναρμονιστούν με αυτούς που υπάρχουν στην υπόλοιπη ΕΕ. Εμείς ασχολούματε με την κατασκευή θερμοκηπιακού τύπου στάβλων, που έχουν μεγάλο πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζονται πολεοδομικές άδειες, δηλαδή λιγότερη γραφειοκρατία και κόστος κατασκευής. Η κατασκευή ξεκινά με την τοποθέτηση θεμελίων και το στήσιμο των δοκών. Πάνω εκεί στήνεται η όλη κατασκευή του στάβλου. Οι διαστάσεις μπορούν αν διαμορφωθούν ανάλογα τις ανάγκες του κτηνοτρόφου. Δεν υπάρχει κόστος άδειας μηχανικού και εταιρεία παρέχει έγκριση τύπου της μονάδας. Ο στάβλος μπορεί να έχει παράθυρα αερισμού που θα ανοιγοκλείνουν αυτόματα. Επίσης θα μπορεί να γίνεται αυτόματη διαχείριση του στάβλου από ένα κινητό με την χρήση μια εφαρμογής από απόσταση.
Εκτός όμως από το κατασκευαστικό μέρος έχουμε και το ενεργειακό. Με την βοήθεια φωτοβολταικών πάνελ στην σκεπή και μπαταρίας μπορούμε να δίνουμε ενεργειακή αυτονομία του στάβλου σε οποιοδήποτε μέρος και αν βρίσκεται. Στα Σχέδια Βελτίωσης είχαμε πάντα μεγάλο ενδιαφέρον από τους κτηνοτρόφους αλλά αντίθετα βλέπουμε ότι στο Υπομέτρο 5.2 δεν έχουμε καθόλου ενδιαφέρον. Χρήματα υπάρχουν αλλά ίσως θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στο πρόγραμμα».

02/04/2024 11:09 πμ

Στα «σκουπίδια» στέλνει η κυβέρνηση το master plan για την Θεσσαλία, αν και βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 12 Απριλίου.

Διαβεβαιώσεις πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τη βαμβακοκαλλιέργεια στη Θεσσαλία, παρά τις ενστάσεις που θέτει το Ολλανδικό master plan που εκπονήθηκε με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, έδωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσης Σταμενίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλη Κόκκαλη.

Ο κ. Κόκκαλης ρώτησε τον κ. Σταμενίτη αν «αποδέχεται η Κυβέρνηση την πρόταση της Ολλανδικής Εταιρείας για σταδιακή αντικατάσταση του βαμβακιού στη Θεσσαλία», ενώ σε περίπτωση που δεν την αποδέχεται «ποια είναι ακριβώς η πολιτική να στηρίξει το βαμβάκι, στα πλαίσια πάντα της κλιματικής αλλαγής;»

«Γιατί, συνέχισε ο Λαρισαίος πολιτικός, εδώ απαιτούνται συγκεκριμένες αποφάσεις. Και ποιο είναι το συνολικό σχέδιο -δεν το έχουμε δει επτά μήνες μετά. Και αυτό δεν είναι αντιπολιτευτική τακτική- ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα στη Θεσσαλία, είτε αφορά το βαμβάκι είτε αφορά άλλα προϊόντα, με συγκεκριμένους άξονες; Αυτό δεν έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα στον κόσμο τον οποίο τον απασχολεί».

Στην απάντησή του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι απαραίτητο να εγκαταλείψουμε το βαμβάκι», για να συμπληρώσει στη δευτερολογία του πως «για το βαμβάκι, θα συνεχίσουμε να το στηρίζουμε μέσα από την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και τις εθνικές στρατηγικές».

Απαιτείται επικαιροποίηση της εθνικής στρατηγικής

Στην δευτερολογία του ο κ. Κόκκαλης στάθηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη Θεσσαλία, μεταξύ αυτών η επικαιροποίηση του εδαφολογικού χάρτη της Θεσσαλίας και η δημιουργία αγρο-οικολογικών ζωνών πλέον στη Θεσσαλία, επισημαίνοντας πως αυτά δεν περιλαμβάνονται ανάμεσα στις προτάσεις των Ολλανδών. Σημείωσε δε με νόημα, πως «έχει βγει μπροστά το master plan των Ολλανδών και η Κυβέρνηση από πίσω περιμένει να δει τις αντιδράσεις».

Για το βαμβάκι πρότεινε «άμεσα την εκ νέου σύσταση της Ομάδας Βάμβακος, προκειμένου να επικαιροποιηθεί η Εθνική Στρατηγική για το Βαμβάκι, μια εθνική στρατηγική, η οποία εκπονήθηκε το 2018 και υιοθετήθηκε αυτούσια από τη δική σας την Κυβέρνηση. Και καλά έκανε. Υιοθετήθηκε αυτούσια η Εθνική Στρατηγική για το Βαμβάκι. Πλην, όμως, τα δεδομένα λόγω των πλημμυρών έχουν αλλάξει.

Γι’ αυτό απαιτείται νέα επικαιροποίηση της εθνικής στρατηγικής, με στόχους που θα βάλει πλέον η Κυβέρνηση για το βαμβάκι, στους οποίους στόχους πρέπει να είναι: Πρώτον, να μην βγαίνει έξω η προστιθέμενη αξία του βαμβακιού, να μην πηγαίνει στην Τουρκία. Το βαμβάκι το ελληνικό το παίρνουν από την Τουρκία. Να μένει εδώ. Αυτή είναι η εθνική στρατηγική για το βαμβάκι. Δεύτερον, στάγδην άρδευση σε όλες τις καλλιέργειες στη Θεσσαλία.

Βλέπετε, ότι εκτός από την κριτική την οποία σας κάνουμε και η οποία έχει να κάνει με το γεγονός ότι οχυρώνεστε πίσω από το master plan των Ολλανδών, προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα τα οποία έχουν να κάνουν με την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα. Διότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Τα εδάφη δεν είναι τα ίδια, κύριε Υπουργέ. Πρέπει επειγόντως να γίνει επικαιροποίηση του εδαφολογικού χάρτη και δημιουργία πλέον αγρο-οικολογικών ζωνών».

01/04/2024 06:11 μμ

Δεν πρόκειται να ενταχθούν άλλοι επιλαχόντες στα Σχέδια Βελτίωσης, ενώ νέα πρόσκληση αναμένεται να βγει στον αέρα μέσα στο 2024. Αυτό τονίστηκε ευρεία σύσκεψη που έγινε σήμερα Δευτέρα (1/4), στην Κοζάνη, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, με εκπροσώπους από αγροτικούς συλλόγους της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο υπουργός ΑΑΤ ενημερώθηκε από τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Αμανατίδη, για τα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό τομέα.

Μετά την συνάντηση ο υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι με τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις έγινε αντιληπτό ότι πολλά ζητήματα ειδικά εκείνα που αφορούν την ΚΑΠ πρέπει να βελτιωθούν.

Και πρόσθεσε: «Έχουμε πάρει πρωτοβουλίες ως γνωστόν, έχουμε πρωτοστατήσει στο διάλογο, ο οποίος όμως δεν σταματά την προσπάθεια μας για να συνεχίσουμε αυτή την συνεργασία, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συνεχίζεται ο διάλογος σήμερα Δευτέρα (1/4) στην Κοζάνη, αύριο στα Καλάβρυτα, την Τετάρτη στην Γαλλία και την Πέμπτη στη Σλοβενία. Μια προσπάθεια να γίνουμε πιο πειστικοί, να ενισχύσουμε περισσότερο τις συμμαχίες, τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερο βελτιώσεις την τρέχουσα ΚΑΠ 2023-2027».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, στην συνάντηση δεν έγινε κάποια αναφορά στα Οικολογικά Προγράμματα. Το ΥπΑΑΤ έχει στόχο τώρα να καταθέσει αίτημα στην Κομισιόν για την μεταφορά κονδυλίων από τον ένα Πυλώνα της ΚΑΠ στον άλλον. Ανάλογο αίτημα πάντως κατέθεσε στην ΕΕ και η Σλοβενία.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Μόσχος, κτηνοτρόφος και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Μακεδνός, που ήταν στην σύσκεψη, «θέλω να μείνω σε δύο θέματα που αναφέρθηκαν στην συνάντηση. Ακούω συνέχεια από την κυβέρνηση να λέει ότι για την ΚΑΠ φταίνε οι οικολογοι και οι σοσιαλιστές στην ΕΕ.

Το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ όμως το έγραψε η Ελλάδα και λίγο πριν τις εκλογές πολλοί βουλευτές της ΝΔ ... όργωναν την Ελλάδα με ημερίδες και έλεγαν για το πόσο καλή είναι η ΚΑΠ και πόσο θα μας βοηθήσει. Στις διαβουλεύσεις μάλιστα μας απαντούσαν ότι εμάς ψήφισε ο κόσμος όχι εσάς εμείς ξέρουμε τι γράφουμε. Τώρα που πήραμε μια πρώτη γεύση της ΚΑΠ φταίνε άλλοι και όχι εμείς;

Ένα δεύτερο και πολύ σημαντικό για την περιοχή μας είναι ότι τα μήλα δεν θα αποζημιωθούν για την περσινή χρόνια. Αν και συνάδελφοι προσπάθησαν να καταθέσουν στοιχεία και να μιλήσουν με επιχειρήματα ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ξεκαθάρισε ότι στηρίζει τους υπαλλήλους του όχι τους αγρότες».

29/03/2024 10:40 πμ

Όπως είχε αναφέρει εδώ και καιρό ο ΑγροΤύπος ανεφάρμοστο είναι το υπομέτρου 5.2 για την αναπλήρωση ζωικού κεφαλαίου και την αποκατάσταση των ζημιών στις σταυλικές εγκαταστάσεις.

Η πρόσκληση με τον τρόπο που ανακοινώθηκε λειτουργεί αποτρεπτικά, αφού και μόνο που ζητά άδειες βγάζει εκτός επιλιξιμότητας την μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτρόφων.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΘΕΑΣ (28/03/2024), συζητήθηκαν εκτενώς τα προβλήματα, που εξακολουθούν να υπάρχουν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, μετά τις σφοδρές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023 και δη, οι σημαντικές καταστροφές, που έχουν υποστεί οι κτηνοτρόφοι, γεγονός που έχουμε επισημάνει σε προηγούμενες επιστολές μας.

«Ένα μείζον πρόβλημα για το οποίο αναμενόταν η γρήγορη αντιμετώπισή του με κάλυψη του 100% των ζημιών (δαπανών), ήταν η ανασύσταση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, που απώλεσαν από τις μεγάλες πυρκαγιές και την καταιγίδα Daniel τα ζώα και τις εγκαταστάσεις. Για την αντιμετώπιση αυτής της καταστροφής προτάθηκε η ενεργοποίηση του υπομέτρου 5.2 για να μπορέσουν, να αποκτήσουν οι κτηνοτρόφοι άμεσα ζώα και εγκαταστάσεις, ώστε να αρχίσουν τη νέα τους παραγωγική προσπάθεια.

Όπως κατέθεσαν στο ΔΣ της ΕΘΕΑΣ οι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί των πληγέντων περιοχών της Θεσσαλίας και της Θράκης, με τη δημοσίευση της πρόσκλησης του Υπομέτρου 5.2 «Επενδύσεις αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται στο γεωργικό κεφάλαιο (ζωικό και πάγιο) από φυσικά φαινόμενα, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και καταστροφικά γεγονότα» επήλθε μεγάλη αναστάτωση και απογοήτευση στους κτηνοτρόφους. Με τις πρώτες έρευνες εφαρμογής κατά τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων από τους κτηνοτρόφους, παρατηρήθηκαν μια σειρά από σοβαρά προβλήματα.

Γι’ αυτόν τον λόγο, η ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή προς το ΥπΑΑΤ τονίζοντας τα εξής σημεία:

Ειδικότερα:

1) Για την κατάθεση της αίτησης είναι απαραίτητη η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ωστόσο πολλοί κτηνοτρόφοι (μετά τις μεγάλες πυρκαγιές και τις σφοδρές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023), δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, καθώς δεν είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι.

2) Κτηνοτρόφοι με άδεια πρόχειρου καταλύματος, δεν μπορούν να κάνουν παρεμβάσεις, οι οποίες θα επιδοτηθούν στον στάβλο τους, που έχει υποστεί ζημιές, τη στιγμή που αυτό είναι το μόνο εφικτό για να γίνει άμεσα.

3) Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη, εάν για την αγορά του ζωικού κεφαλαίου είναι απαραίτητη η άδεια λειτουργίας κατά την υποβολή της αίτησης ή θα πρέπει να υπάρχει κατά την υποβολή των αιτημάτων πληρωμής.

4) Δεν έχουν αναρτηθεί όλα τα πορίσματα από τον ΕΛΓΑ και ως εκ τούτου δεν γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό ζώων, για τον οποίο αναγνωρίσθηκε ζημιά, ώστε να υποβληθεί αίτημα ένταξης στο υπομέτρο 5.2.

5) Το υπομέτρο 5.2 παραβλέπει το πραγματικό γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν καμία χρηματοδοτική επάρκεια. Οι όποιες αποζημιώσεις έχουν καταβληθεί, αναλώθηκαν ήδη για τις προϋπάρχουσες υποχρεώσεις των κτηνοτροφικών μονάδων. Ως εκ τούτου, υπάρχει αδυναμία εξόφλησης των τιμολογίων αγοράς των ζώων για να υποβληθεί αίτημα πληρωμής στο υπομέτρο 5.2. Χωρίς κάλυψη της χρηματοδότησης αγοράς των ζώων, το μέτρο είναι πρακτικά ανενεργό για πολλούς κτηνοτρόφους λόγω απώλειας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των περιουσιών τους και αδυνατούν να προπληρώσουν τα ζώα.

6) Δεν υπάρχουν οδηγίες για την ορθή συμπλήρωση της αίτησης στο πληροφορικό σύστημα ΟΠΣΑΑ.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω προβλήματα, προτείνουμε, όπως τροποποιηθεί άμεσα η διαδικασία στα θέματα που τέθηκαν και κυρίως να προβλεφθεί η δυνατότητα πρόσβασης στη χρηματοδότηση από τις Τράπεζες, με εγγύηση του δημοσίου και χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους, έως ότου γίνει η εκταμίευση των χρημάτων.

Εναλλακτικά, να προβλεφθεί η απευθείας πληρωμή των πωλητών μέσα από δάνειο και η κάλυψη του από την εξόφληση του φακέλου, εφόσον βέβαια αυτό γίνει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Είναι επίσης αδήριτη ανάγκη να στηριχθούν οι παραγωγοί, καθώς αδυνατούν να βρουν ζωϊκό κεφάλαιο στην περιοχή, με την εξεύρεση στις λοιπές περιοχές της χώρας, να αποτελεί μονόδρομο, στο πλαίσιο μιας οργανωμένης αναζήτησης για την αποφυγή λανθασμένων επιλογών, που θα λειτουργήσουν σε βάρος των κτηνοτρόφων. Οι αλλαγές κρίνονται απαραίτητες, γιατί με τον τρόπο που προτείνεται η συγκρότηση του φακέλου είναι αδύνατη η υποβολή του στην ταχθείσα προθεσμία, καθώς είναι χρονοβόρα η συλλογή των δικαιολογητικών ιδιαίτερα, όταν πρόκειται για σταβλική εγκατάσταση, επισκευή ή μετεγκατάσταση είναι από τις πιο αργές στη δημόσια διοίκηση για σειρά ετών.

Οι κτηνοτρόφοι που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και την πλημμύρα παραμένουν 8 και 9 μήνες μετά χωρίς ζώα και εγκαταστάσεις και συνεπώς έχασαν μια ολόκληρη γαλακτοκομική και κρεταοπαραγωγική περίοδο και είναι χωρίς εισόδημα. Εάν δεν γίνουν αλλαγές στο υπομέτρο 5.2 για να αποκτήσουν ζώα και εγκαταστάσεις άμεσα θα χάσουν και την επόμενη περίοδο πράγμα που θα τους οδηγήσει σε ολοκληρωτική καταστροφή και εγκατάλειψη».

26/03/2024 03:50 μμ

Από αύριο Τετάρτη ξεκινάνε οι ενστάσεις από τους παραγωγούς για την παράταση της 1ης πρόσκλησης του ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ, όπως ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην με αριθμ. 4197/20.04.2017 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1522/Β’/4.5.2017) «Καθορισμός πλαισίου εφαρμογής της Δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2020», όπως τροποποιημένη κάθε φορά ισχύει, μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ελέγχων, πραγματοποιήθηκε η καταβολή της ενίσχυσης εκκαθάρισης (100%) των αιτούμενων ποσών ενίσχυσης στους ενταγμένους παραγωγούς της παράτασης της 1ης πρόσκλησης έτους αιτήσεων 2022.

Οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στους αναλυτικούς πίνακες με τα στοιχεία του υπολογισμού της πληρωμής τους με τη χρήση των κωδικών τους στην διαδικτυακή εφαρμογή του Μέτρου (εδώ).

Κατά των αποτελεσμάτων της πληρωμής εκκαθάρισης, και σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 17 της ανωτέρω απόφασης, οι παραγωγοί δύναται να υποβάλλουν σχετική ενδικοφανή προσφυγή, αρχής γενομένης από την Τετάρτη (27 Μαρτίου 2024) και εντός πέντε εργασίμων ημερών, δηλαδή έως και την Τρίτη (2 Απριλίου 2024), ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Δράσης με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών.

Με την ενδικοφανή προσφυγή οι παραγωγοί δύνανται να προβούν σε διόρθωση προφανών σφαλμάτων που αφορούν στα παραστατικά συμμόρφωσης ή/και να προβάλουν αντιρρήσεις κατά των ευρημάτων (κωδικών) που έχουν προκύψει κατά την πληρωμή της εκκαθάρισής τους. Παράλληλα, οφείλουν να κινήσουν τις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες για τη διόρθωση των δεδομένων στη/στις μηχανογραφική/ές βάση/εις μέσω της/των οποίας/οποίων πραγματοποιούνται από το Πληροφορικό Σύστημα οι διασταυρωτικοί έλεγχοι. Διευκρινίζεται ότι τα ευρήματα κατά των οποίων υποβάλλεται ενδικοφανής προσφυγή επανεξετάζονται μόνο μηχανογραφικά αντλώντας δεδομένα από τις σχετικές βάσεις. Ως εκ τούτου δεν αποτελεί αντικείμενο ελέγχου από επιτροπή στο πλαίσιο του Μέτρου.

Στο μεταξύ συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (24/3) μεταξύ του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσιου Σταμενίτη, με εκπροσώπους φορέων ροδακινοπαραγωγών από Πέλλα, Ημαθία και Κοζάνη. Συγκεκριμένα στην συνάντηση συμμετείχαν οι παραγωγοί και πρόεδροι των Αγροτικών Συλλόγων Νάουσας, Βελβεντού, Αλμωπίας και Σκύδρας (αντιπρόεδρος κ. Ελληνόπουλος).

Όπως δήλωσε στον Αγροτύπο ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος στον Ενιαίο Σύλλογο Αγροτών Νάουσας, «ο υφυπουργός μας ενημέρωσε ότι αφού ολοκληρωθούν οι ενστάσεις η πληρωμή αναμένεται να γίνει τέλη Απριλίου.

Από την πλευρά μας οι εκπρόσωποι των Συλλόγων ρωτήσαμε τον υφυπουργό πότε θα βγει στον «αέρα» η νέα νέα προκήρυξη του ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ και μας απάντησε ότι αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Επίσης δεσμεύτηκε ο υφυπουργός ότι στη νέα πρόσκληση θα γίνει αναπροσαρμογή της ενίσχυσης, γιατί τα περίπου 40 ευρώ το στρέμμα που δίνει τώρα στη ροδακινοκαλλιέργεια είναι κάτω του κόστους και δεν συμφέρει να ενταχθεί ο παραγωγός στο πρόγραμμα».

26/03/2024 02:26 μμ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την υποβολή παραστατικών συμμόρφωσης ειδικών διατάξεων για την παράταση της 1ης πρόσκλησης της Δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων», για το έτος αιτήσεων 2023.

Όπως τονίζει, ενημερώνονται οι ενταγμένοι της παράτασης 1ης πρόσκλησης της Δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, πως κατ' εφαρμογή του άρθρου 20 της με αριθμ. 401/48520/29.03.2018 (ΦΕΚ Β΄1226/2-4-2018) Υπουργικής Απόφασης, όπως τροποποιημένη ισχύει, οφείλουν να προσκομίσουν για το έτος εφαρμογής 2023, στο πλαίσιο υποβολής των προβλεπόμενων παραστατικών ειδικών διατάξεων, αντίγραφα των ενημερωμένων χειρόγραφων μητρώων καταγραφής για όλες τις ενταγμένες εκμεταλλεύσεις των αιγοπροβάτων και των χοιροειδών, στις αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η κατάθεση των εγγράφων θα γίνει από 05/04/2024 έως και αποκλειστικά, μέχρι 25/04/2024, σύμφωνα με την αριθ. 28809/08.05.2020 εγκύκλιο ΟΠΕΚΕΠΕ (ΑΔΑ:6ΧΞΧ46ΨΧΞΧ-ΨΛΥ).

Επισημαίνει ακόμη ότι τα εν λόγω παραστατικά αποτελούν υποχρέωση για την επαλήθευση και επιβεβαίωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας.

26/03/2024 12:16 μμ

Να καταβληθεί άμεσα η συνδεδεμένη (ειδική) ενίσχυση βάμβακος σε όλους τους πληττόμενους βαμβακοπαραγωγούς, ζητά ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη. Θυμίζουμε για το θέμα έχουμε αναφερθεί σε σειρά άρθρων του ΑγροΤύπου.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη: «Σύμφωνα με την αριθμ. 472/158760/25-5-2023 Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) «Καθορισμός των απαιτήσεων για τη χορήγηση της ειδικής ενίσχυσης για το βαμβάκι, στα πλαίσια του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023 – 2027» (Β’3523), η ελάχιστη στρεμματική απόδοση, από το έτος 2023, ορίζεται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας (νομός) με βάση τον μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης της πενταετίας 2016-2020 κάθε Περιφερειακής Ενότητας, μειωμένο κατά 20%. Για το 2023 το ποσό της ειδικής ενίσχυσης καθορίζεται στα 73,398 €/στρέμμα επιλέξιμης έκτασης για βασική έκταση καλλιέργειας 2.500.000 στρεμμάτων ενώ για το Νομό Λάρισας, σύμφωνα με τον πίνακα ελάχιστης απόδοσης κιλών σύσπορου βαμβακιού, η ελάχιστη στρεμματική απόδοση ανέρχεται στα 334 κιλά.

Δεδομένης της σχεδόν ολοκληρωτικής καταστροφής της βαμβακοκαλλιέργειας στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία DANIEL, με την υπ αρ 425/25-10-2023 αναφορά, αναδείξαμε και θέσαμε το θέμα της μείωσης του ελαχίστου πλαφόν (ηρτημένης) συγκομιδής του βαμβακιού και την κατάργηση του για τους πλημμυροπαθείς βαμβακοπαραγωγούς Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Στην απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου, αναφέρεται ότι «η περαιτέρω μείωση της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης έρχεται σε αντίθεση με τα όσα ορίζονται στο Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023 – 2027 της χώρας. Παρά ταύτα, στα πλαίσια της 1ης τροποποίησης του ΣΣ ΚΑΠ, η οποία έχει υποβληθεί προς διαβούλευση και έγκριση στην ΕΕ, ενσωματώθηκε πρόταση αλλαγής της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης, η οποία θα ορίζεται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας (νομός) με βάση τον μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης της πενταετίας 2016- 2020 κάθε Περιφερειακής Ενότητας, μειωμένο κατά 30%, αντί για 20%.»\

Με βάση την ανωτέρω απόφαση στην Π..Ε. Λάρισας, οι βαμβακοκαλλιεργητές θα πρέπει να έχουν παραδώσει τουλάχιστον 234 κιλά ανά στρέμμα,. προκειμένου να καταστούν δικαιούχος της ειδικής στρεμματικής ενίσχυσης.

Παρόλο που από αυτό το πλαφόν εξαιρέθηκαν τα πλημμυρισμένα χωράφια με ζημιά 100% και θα καταβληθεί κανονικά στους παραγωγούς το ποσό της ειδικής ενίσχυσης, αγνοήθηκαν εντελώς και δεν λήφθηκε ανάλογη μέριμνα για τις περιπτώσεις όπου λόγω αποδεδειγμένων ζημιών από την κακοκαιρία DANIEL δεν κατέστη δυνατή η ελάχιστη στρεμματική απόδοση των 234 κιλών βαμβακιού. Μάλιστα σε αυτές τις περιπτώσεις, καταβλήθηκε στους παραγωγούς προκαταβολή αποζημίωσης 50 ευρώ ανά στρέμμα και ακολούθησαν οι προβλεπόμενες εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ με βάση τους μάρτυρες της καλλιέργειας που υπήρχαν στα χωράφια ενώ η απόδοση τους ήταν κατώτερη του ελάχιστου πλαφόν των 234 κιλών βαμβακιού.

Επειδή όλες τις προηγούμενες χρονιές είχε ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο η πληρωμή ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι και φέτος που υπάρχει μεγαλύτερη οικονομική ανάγκη από ποτέ στους βαμβακοπαραγωγούς, καθυστερεί σημαντικά.

Επειδή οι βαμβακοπαραγωγοί βρίσκονται στην έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου και απαιτούνται σημαντικά κεφάλαια για την προμήθεια εφοδίων και την πραγματοποίηση καλλιεργητικών εργασιών.

Επειδή οι πληττόμενοι βαμβακοπαραγωγοί αδυνατούν να ανταποκριθούν στην κάλυψη των απαιτούμενων εξόδων και η έλλειψη ρευστότητας τους εξαναγκάζει στη λήψη υψηλών εντόκων χρηματοδοτήσεων.

Επειδή υπάρχει μεγάλος αριθμός πληττομένων βαμβακοπαραγωγών που έχουν συγκομίσει από 100 εώς 200 κιλά ανά στρέμμα - πολύ λιγότερα από το προβλεπόμενο ελάχιστο πλαφόν των 234 κιλών για την καταβολή της ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης και κινδυνεύουν να μην τη λάβουν.

Επειδή για να γίνει η πληρωμή απαιτείται η ολοκλήρωση των πορισμάτων ζημιάς από τον ΕΛΓΑ, διαδικασία η οποία καθυστερεί, δεν υπάρχει σχετικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της και προκαλείται μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή της ενίσχυσης αλλά και σημαντική απώλεια της ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης για πολλούς.

Επειδή προκειμένου να καταστεί εφικτή η εξασφάλιση της ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος για όλους τους παραγωγούς που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από θεομηνίες, η περαιτέρω μείωση της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης είναι μονόδρομος.

Επειδή για να πληρωθούν όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί στις περιοχές που επλήγησαν από την θεομηνία λόγω ανωτέρας βίας έπρεπε να έχει ήδη προηγηθεί η κατάθεση σχετικού αιτήματος της χώρας μας στην ΕΕ.

Επειδή παρόλο που η εξασφάλιση της καταβολής της ειδικής ενίσχυσης είναι καθοριστικής σημασίας για την ύπαρξη και συνέχιση της βαμβακοκαλλιέργεις, οι αρμόδιες Υπηρεσίες κωλυσιεργούν και δεν διευκρινίζουν για το αν θα πληρωθούν την ειδική συνδεδεμένη ενίσχυση όλοι οι πληττόμενοι βαμβακοπαραγωγοί.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός: Σε ποια μέτρα προτίθεται να προβεί προκειμένου να καταστεί δυνατή η καταβολή της ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος σε όλους τους βαμβακοπαραγωγούς που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από θεομηνίες και έχουν στρεμματική απόδοση κατώτερη του ελαχίστου πλαφόν και ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα καταβολής της;».

21/03/2024 10:52 πμ

Πολλοί βαμβακοπαραγωγοί κινδυνεύουν να μην πάρουν την ειδική ενίσχυση βάμβακος στις περιοχές που επλήγησαν από την θεομηνία λόγω της ολιγωρίας των διοικούντων.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Φώτης Παπαδόπουλος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λαρισαίων Αγροτών, «με βάση τον μέσο όρο των αποδόσεων την τριετία είχαμε μια αύξηση του πλαφόν της ειδικής ενίσχυσης στο βαμβάκι κατά 20% που αυτό σημαίνει ότι ο παραγωγός θα έπρεπε να είχε στην Λάρισα μια απόδοση στα 334 κιλά το στρέμμα για να εισπράξει την ενίσχυση (από τα 265 κιλά).

Ήρθε όμως το 2023 η θεομηνία με αποτέλεσμα να προτείνει η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και να γίνει αποδεκτό από την ΕΕ να μειωθεί το πλαφόν κατά 30%, δηλαδή το πλαφόν μειώθηκε στα 234 κιλά το στρέμμα.

Αυτό σημαίνει ότι στην Λάρισα για να μπορέσει να εισπράξει ο παραγωγός την στρεμματική ενίσχυση θα έπρεπε να παραδώσει τουλάχιστον 234 κιλά το στρέμμα για να πάρει την ενίσχυση.

Αυτό αυτό το πλαφόν εξαιρέθηκαν τα πλημμυρισμένα χωράφια με ζημιά 100% και οι παραγωγοί θα πάρουν την ειδική ενίσχυση.

Όμως υπάρχουν και ζημιές σε μη πλημμυρισμένα χωράφια και αυτές δεν τις έχουν λάβει υπόψιν οι υπεύθυνοι και δημιουργούν προβλήματα στους βαμβακοπαραγωγούς.

Σε πολλές περιοχές στα βαμβάκια είχαμε ζημιές λόγω των βροχοπτώσεων και οι παραγωγοί εισέπραξαν προκαταβολή αποζημίωσης 50 ευρώ το στρέμμα.

Αυτό σημαίνει ότι στα συγκεκριμένα χωράφια υπήρχαν μάρτυρες και έγιναν εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ και καταβλήθηκε η αποζημίωση στους βαμβακοπαραγωγούς.

Σε αυτά τα χωράφια λόγω της ζημιάς δεν κατάφεραν να πιάσουν το πλαφόν των 234 κιλών το στρέμμα.

Για αυτό θα έπρεπε ήδη να είχε κινηθεί η διαδικασία για να υπάρξει περαιτέρω μείωση του πλαφόν για τους βαμβακοπαραγωγούς που με αποδείξεις έχουν πάθει ζημιά (αφού εισέπραξαν την προκαταβολή το κράτος αναγνωρίζει το πρόβλημα).

Υπάρχουν βαμβακοπαραγωγοί που είχαν απόδοση 100 - 200 κιλά το στρέμμα και θα χάσουν τα χρήματα και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα σε όλη την Θεσσαλία.

Αυτή την περίοδο υπάρχει μεγάλη έλλειψη ρευστότητας και οι σπορές στα βαμβάκια θα πρέπει να ξεκινήσουν το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου.

Για να μπει στο χωράφι ο παραγωγός θα πρέπει να έχει χρήματα για τα πετρέλαια, τα σπόρια, την λίπανση και τα άλλα έξοδα.

Αν πιστωθεί για να πάρει τα εφόδια θα πρέπει πληρώσει έως και 30% τόκο.

Εκτιμώ ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επαναφέρει το καθεστώς με τα καλλιεργητικά δάνεια, που να είναι χαμηλότοκα ή ακόμη και άτοκα, για να μπορούν οι αγρότες να ξεκινήσουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Παρά τις ανακοινώσεις από την κυβέρνηση, σήμερα στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τις θεομηνίες υπάρχει μεγάλη έλλειψη ρευστότητας και μιλάμε για όλον τον κάμπο της Θεσσαλίας».

20/03/2024 12:31 μμ

Έγινε η Προδημοσίευση 1ης Πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης προς ένταξη στην παρέμβαση «Π3-73-2.3 - Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων».

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης και ο αρμόδιος Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης, σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, ανακοινώνουν την ανάρτηση της Προδημοσίευσης της 1ης Πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης προς ένταξη στην παρέμβαση «Π3-73-2.3 - Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/ εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023– 2027, ύψους 135 εκατ. ευρώ.

Στόχος της παρέμβασης είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων, με στόχο την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε μεταποιημένα ποιοτικά προϊόντα αλλά και την αύξηση των δυνατοτήτων διείσδυσης στις διεθνείς αγορές, μέσω της αξιοποίησης της πρώτης ύλης της πρωτογενούς παραγωγής, της ενσωμάτωσης της καινοτομίας, της ανάπτυξης μεθόδων και διαδικασιών προστασίας του περιβάλλοντος που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Καθοριστική σημασία για τη στήριξη των επενδύσεων έχει τόσο η διατήρηση όσο και η δημιουργία θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας στην κοινωνική σταθερότητα και στην οικονομική ανάπτυξη τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο καθώς και η προστασία της ανθρώπινης υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό χορηγείται στήριξη σε επιχειρήσεις μεταποίησης γεωργικών προϊόντων όταν το αποτέλεσμα της επεξεργασίας τους είναι επίσης γεωργικό, σε επιχειρήσεις τυποποίησης γεωργικών προϊόντων με σήμανση (Εθνικά και Ενωσιακά Πρότυπα) καθώς και σε επιχειρήσεις που μετέχουν σε σχήματα συμβολαιακής γεωργίας.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε: «Μέλημά μας είναι η προσαρμογή των προϊόντων αγροδιατροφής στις νέες συνθήκες παραγωγής ώστε να αξιοποιείται κάθε τεχνολογική δυνατότητα, προσαρμοσμένη, όμως, στις σύγχρονες περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Δίνουμε προστιθέμενη αξία στα ελληνικά προϊόντα κατά τρόπο ώστε να είναι πιο ελκυστικά στις διεθνείς αγορές και στην προσπάθεια αυτή μας ενισχύει η μοναδική ποιότητα των ελληνικών προϊόντων. Ενισχύοντας τον πρωτογενή τομέα, δημιουργούμε θέσεις εργασίας που δίνουν ζωή στην ελληνική περιφέρεια. Και για την υλοποίηση αυτού του στόχου αξιοποιούμε κάθε εθνική και ευρωπαϊκό πόρο».

Η παρέμβαση αφορά αιτήσεις στήριξης με αιτούμενο προϋπολογισμό από 400.001 ευρώ μέχρι 5.000.000 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης - Ε.Γ.Τ.Α.Α.) και από το Ελληνικό Δημόσιο (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – Π.Δ.Ε.) και εφαρμόζεται σε ολόκληρη τη χώρα. Το συνολικό ποσό που προβλέπεται για τη χρηματοδότηση της Παρέμβασης ανέρχεται σε 135.000.000 ευρώ.

Η προδημοσίευση περιλαμβάνει πληροφοριακά στοιχεία σχετικά με τη δημοσιοποίηση της Παρέμβασης, τα κριτήρια επιλεξιμότητας και επιλογής, τις επιλέξιμες και μη επιλέξιμες δαπάνες, την ένταση στήριξης καθώς και τη διαδικασία ένταξης των πράξεων στην Παρέμβαση.

Οι σημαντικότερες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούν οι υποψήφιοι είναι οι εξής:

  • Να μην είναι προβληματικές επιχειρήσεις.
  • Να δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση / τυποποίηση γεωργικών προϊόντων.
  • Να υποβάλλουν εμπρόθεσμη αίτηση στήριξης μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), εντός των προθεσμιών που θα οριστούν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Η ένταση στήριξης καθορίζεται ως εξής:

  • Περιφέρειες Ιονίου, Κρήτης και μικρά νησιά Αιγαίου: 65%
  • Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: 50%
  • Περιφέρεια Αττικής 40%

Η ένταση της στήριξης διαφοροποιείται στις Περιφέρειες Ιονίου, Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου λόγω του αυξημένου μεταφορικού κόστους.

Η πρώτη ύλη και τα τελικά προϊόντα δύναται να ανήκουν στους ακόλουθους τομείς:
Κρέας (αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοιρινά, πουλερικά, κουνέλια)
Γάλα
Αυγά
Μέλι
Ζωοτροφές
Δημητριακά
Ελαιούχα Προϊόντα
Οπωροκηπευτικά
Οίνος
Ξύδι
Άνθη
Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά
Σπόροι & Πολλαπλασιαστικό Υλικό

Για την Προδημοσίευση πατήστε εδώ

20/03/2024 11:45 πμ

Το πρόβλημα του νερού στη Θεσσαλία είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια, δεν προέκυψε τώρα με τη μελέτη των Ολλανδών, τονίζει στον ΑγροΤύπο ο Δρ. Μωχάμεντ Νταράουσε.

Και προσθέτει: Ορισμένες επισημάνσεις είναι σωστές σχετικά με ορισμένα μέτρα για τον προσδιορισμό του προβλήματος, που αφορούν τη διαθεσιμότητα του νερού, τη σημαντική πτώση του υδροφόρου ορίζοντα και τους κινδύνους των πλημμυρών.

Σχετικά με την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και τον περιορισμό ή εγκατάλειψη ορισμένων καλλιεργειών, όπως το βαμβάκι και το καλαμπόκι και η αντικατάσταση τους με κηπευτικές καλλιέργειες ή άλλες που απαιτούν λιγότερο νερό που μπορεί να δώσουν καλύτερο εισόδημα στο παραγωγό είναι πολύ σχετικό.

Σχετικά με το βαμβάκι, οι Θεσσαλοί και οι βαμβακοπαραγωγοί έχουν θέσει εδώ και χρόνια το πρόβλημα με το νερό, χωρίς η πολιτεία να δώσει την ανάλογη σημασία για να δώσει λύσεις. Από το 2000 ως σήμερα η βαμβακοκαλλιέργεια έχει μειωθεί στη Θεσσαλία στο 47-48%, από 1.740.000 στρέμματα τότε, τα τελευταία χρόνια έχει σταθεροποιηθεί στα 800.000 στρέμματα περίπου. Συγκεκριμένα, στην Καρδίτσα μειώθηκε κατά 61%, στη Λάρισα 38%, στα Τρίκαλα 51% και στη Μαγνησία 28%.

Μειώθηκε για δύο λόγους ο ένας είναι το υψηλό κόστος παραγωγής και ο δεύτερος η διαθεσιμότητα του νερού που οδήγησε σε αύξηση του κόστους άρδευσης. Οι παραγωγοί έχουν στραφεί σε άλλες καλλιέργειες, όμως χωρίς καμία στρατηγική. Έτσι, ορισμένες από τις αυτές δεν έδωσαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα στους παραγωγούς.

Η αντικατάσταση της βαμβακοκαλλιέργειας δεν είναι απλή υπόθεση. Πέρα από τις μεγάλες εκτάσεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από κηπευτικά, ο παραγωγός έχει επενδύσει μεγάλα κεφάλαια σε γεωργικό εξοπλισμό και υποδομές, έχει ως τώρα μια διασφαλισμένη αγορά, ο παραγωγός γνωρίζει πολύ καλά την καλλιέργεια, είναι μια πλήρως μηχανοποιημένη καλλιέργεια και απαιτεί ελάχιστα εργατικά χέρια (εργάτες) που δεν υπάρχου, Πέρα από αυτά, στηρίζει πολλές εκκοκκιστικές επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στον τομέα αυτό, έχει μεγάλο κύκλο εργασιών και στηρίζει την εργασία, στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Επίσης όλα αυτά τα χρόνια στηρίζει την τοπική και εθνική οικονομία με τις πολλές εισροές από εξαγωγές, ενισχύσεις και ευρωπαϊκά προγράμματα που αγγίζουν τα 1,2 δισεκατομμύρια €.

Συνεπώς, το θέμα έχει να κάνει και με την οικονομία και με την εργασία. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν πολύ δύσκολη την αντικατάστασή της. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η διαθεσιμότητα του νερού και ο περιορισμός της χρήσης του είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για το παρόν και το μέλλον και θα πρέπει να συζητηθεί. Όμως όχι με τον τρόπο που τέθηκε για τις καλλιέργειες, χωρίς να τεθούν επί τάπητος και πιο σημαντικά θέματα.

Θα ήταν πιο γόνιμη η συζήτηση αν είχε στραφεί σε άλλα θέματα που έχουν σχέση με την εξοικονόμηση του νερού όπως: οι μεγάλες απώλειες από τα δίκτυα άρδευσης, το έλλειμα στα έργα υποδομών για αξιοποίηση του νερού από διάφορες πηγές ακόμη και των βροχών, τα συστήματα άρδευσης, όπως η κατάκλιση, που έχουν μεγάλες απώλειες, η σπατάλη στην άρδευση λόγω της έλλειψης στην ενημέρωση και στην εκπαίδευση των παραγωγών στη σωστή διαχείριση της άρδευσης, η μη υιοθέτηση περιβαλλοντικών συστημάτων στις καλλιέργειες, τα οποία μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη μείωση της κατανάλωσης του νερού, και τέλος η καθυστέρηση στη υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας στη διαχείριση της άρδευσης για μείωση της σπατάλης.

Αν κάνουμε όλα αυτά πρώτα, που αφορούν τη σωστή διαχείριση του νερού και τη μείωση της χρήσης του, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν τις αδυναμίες της πολιτείας, τότε θα είμαστε σε πιο πλεονεκτική θέση να αποφασίσουμε τί πρέπει να κάνουμε και πώς θα κάνουμε κατανομή των καλλιεργειών, σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα του νερού. Έτσι, οι αποφάσεις μας θα είναι πιο ασφαλείς.

Το βαμβάκι είναι η πιο ανεκτική καλλιέργεια στην έλλειψη νερού. Κατά την περίοδο της λειψυδρίας στη Θεσσαλία, νομίζω 2007 και 2008, η μόνη καλλιέργεια στο Παλαμά - Καρδίτσας που άντεξε από 12 καλλιέργειες, ήταν το βαμβάκι. Έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να παράγει μικρή παραγωγή με ελάχιστο νερό ή ξερική καλλιέργεια και συγχρόνως μπορεί να παράγει μεγάλη παραγωγή σε επάρκεια νερού. Η ανάγκη της καλλιέργειας σε νερό δεν είναι αυτή που περιγράφεται από κάποιους, που δεν γνωρίζουν την καλλιέργεια, ούτε έχουν ασχοληθεί ουσιαστικά.

Ορισμένοι μπερδεύουν τις ανάγκες σε άρδευση με τη συνολική κατανάλωση νερού και άλλοι μπερδεύουν την ανάγκη της καλλιέργειας με τη σπατάλη που γίνεται κατά κόρον στο βαμβάκι. Η σπατάλη είναι μια τακτική που ακολουθείται επιδιώκοντας κάποιος μια μεγάλη παραγωγή, χρησιμοποιώντας πρόσθετα χημικά για έλεγχο της καλλιέργειας, όπως οι ρυθμιστές ανάπτυξης, αυξάνοντας έτσι τις εισροές και το κόστος παραγωγής, χωρίς αποτέλεσμα. Η μείωση της κατανάλωσης νερού θα πρέπει να γίνεται με χρήση της στάγδην άρδευση (κίνητρα), με υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας στην άρδευση, χρήση νέων περιβαλλοντικών συστημάτων, με χρήση στενότερων γραμμών σποράς και με στόχευση πάντα σε μια οικονομική και όχι μέγιστη παραγωγή, διότι στη μέγιστη παραγωγή, πέρα από τη σπατάλη του νερού, το κόστος παραγωγής αυξάνεται γεωμετρικά με αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα.

Η Ελλάδα, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που παράγουν βαμβάκι, καταλαμβάνει την 5η (πέμπτη) καλύτερη θέση στη συνολική κατανάλωση νερού (εξατμισοδιαπνοή), λόγω κλίματος. Η προστασία του περιβάλλοντας έχει ένα κόστος που δεν μπορεί να το επιβαρυνθεί ο παραγωγός με τη σημερινή κατάσταση της γεωργίας.

Δρ. Νταράουσε Μωχάμεντ
Τέως Προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Ταξινόμησης Βάμβακος

20/03/2024 10:11 πμ

Σε προηγούμενο άρθρο του ΑγροΤύπου μιλήσαμε για την καθυστέρηση στην πληρωμή ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι, που άλλες χρονιές είχε ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο.

Τώρα όμως βλέπουμε ότι υπάρχει κίνδυνος να μην πληρωθούν την ενίσχυση οι πληγέντες από την θεομηνία στην Θεσσαλία.

Όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για το 2023 το ποσό της ειδικής ενίσχυσης καθορίζεται στα 73,398 €/στρέμμα επιλέξιμης έκτασης για βασική έκταση καλλιέργειας 2.500.000 στρεμμάτων.

Στις δύο συναντήσεις που έγιναν στο Μαξίμου με εκπροσώπους των αγροτών το θέμα της πληρωμής στους βαμβακοπαραγωγούς μπήκε στο τραπέζι αλλά δεν υπήρξε θετική απάντηση από το ΥπΑΑΤ.

Το θέμα συζητήθηκε και στην συνάντηση που έγινε με τους φορείς από την πλευρά της Διεπαγγελματικής βάμβακος χωρίς όμως ο Υπουργός ΑΑΤ να ανοίξει τα χαρτιά του.

Η αγωνία για τους πληγέντες βαμβακοπαραγωγούς είναι μεγάλη και διαβάζοντας το σχέδιο των Ολλανδών για εγκατάλειψη της βαμβακοκαλλιέργειας στην Θεσσαλία γίνεται κύμα οργής.

Υπάρχουν δύο λύσεις που είναι εφικτές για να πάρουν οι παραγωγοί τα χρήματα.

Η μια να καταθέσει αίτημα η χώρα μας στην ΕΕ για να πληρωθούν όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί στις περιοχές που επλήγησαν από την θεομηνία λόγω ανωτέρας βίας. Έτσι θα μπορέσουν να πάροπυν την ενίσχυση και όσοι είχαν μηδενική παραγωγή. Για να γίνει όμως αυτό θα έπρεπε ήδη να έχει κατατεθεί το αίτημα από την χώρα μας στις Βρυξέλλες.

Η άλλη λύση είναι να ολοκληρωθούν τα πορίσματα ζημιάς από τον ΕΛΓΑ για να πάει η δισκέτα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και να γίνει η πληρωμή. Αυτό όμως μέχρι σήμερα έχει ξεκαθαρίσει ο ΕΛΓΑ ότι δεν έχει γίνει. Αν ακολουθήσει το ΥπΑΑΤ αυτή την λύση θα σημάνει μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή της ενίσχυσης στους πληγέντες. Δηλαδή θα πρέπει να ξεκινήσουν σπορές χωρίς να έχουν χρήματα στην τσέπη οι παραγωγοί.

Επιτέλους αυτό που θέλουν οι αγρότες πριν μπούνε (αν μπορούν) στα χωράφια τους για τη νέα καλλιεργητική περίοδο είναι να γνωρίζουν αν θα πληρωθούν την συνδεδεμένη. Σε αυτή την χώρα οι υπεύθυνοι θα πρέπει να μάθουν ότι κάθε εργασία χρειάζεται και τον προγραμματισμό της.

Το ΥπΑΑΤ περιμένουμε να μην κάνει διαρροές αλλά να προχωρήσει σε μια επίσημη ενημέρωση για το θέμα.

19/03/2024 03:26 μμ

Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η απόφαση για έγκριση πίστωσης ποσού 5.655.592 ευρώ, προκειμένου να πληρωθούν οι δικαιούχοι του προγράμματος: «Διατήρηση Απειλούμενων Αυτόχθονων Φυλών Αγροτικών Ζώων».

Η έγκριση του κονδυλίου αφορά την παράταση της 1ης Πρόσκλησης στο πλαίσιο της Δράσης 10.1.9 του Υπομέτρου 10.1 Μέτρο 10 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Διαβάστε την σχετική απόφαση (εδώ)

Όμως δεν είναι μόνο η πληρωμή, οι κτηνοτρόφοι αναμένουν την πρώτη πρόσκληση της Δράσης 10.1.9 «Διατήρηση Απειλούμενων Αυτόχθονων Φυλών» με τη νέα ΚΑΠ.

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αχιλλέας Τσαπραΐλης, πρόεδρος της Ένωσης Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών (ΕΕΕΒΦΒ), «κανονικά θα έπρεπε ήδη να έχει βγει η νέα πρόσκληση αλλά επειδή υπήρχαν πόροι από προηγούμενο ΠΑΑ έδωσαν παράταση στο πρόγραμμα. Τώρα θα πρέπει μέσα στο 2024 να βγει στον «αέρα» η νέα πρόσκληση. Η οικονομική ενίσχυση - αποζημίωση, που προκύπτει από το νέο πρόγραμμα των σπάνιων αυτόχθονων φύλων είναι απαραίτητη γιατί αν δεν γίνει θα αναγκαστούμε να οδηγήσουμε τα ζώα μας στο σφαγείο. Το ΥπΑΑΤ λέει ότι είναι έτοιμο και την ευθύνη για την καθυστέρηση την ρίχνει στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Το νέο πρόγραμμα αυτόχθονων φυλών πρέπει άμεσα να ξεκινήσει το 2024».

15/03/2024 10:24 πμ

Έρχεται πρόγραμμα ενίσχυσης βάσει μελέτης που διεξήχθη για το «αποτύπωμα άνθρακα στην παραγωγή βάμβακος» η οποία εκπονήθηκε από τον Καθηγητή του Γ.Π.Α. κ. Μπιλάλη σε συνεργασία με τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ).

Με όσα έχουν γίνει γνωστά το εν λόγω πρόγραμμα θα προβλέπει στρεμματική αποζημίωση ύψους 31,7 ευρώ για την ανάληψη δράσεων που θα συμβάλλουν στον περιορισμό του ανθρακικού αποτυπώματος στις εκτάσεις βαμβακοκαλλιέργειας που θα ενταχθούν.

Θα προκηρυχθεί ως Γεωργοπεριβαλλοντικό Μέτρο στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) στο 2ο πυλώνα της ΚΑΠ.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Ευθύμιος Φωτεινός, πρόεδρος στη ΔΟΒ, «το πρόγραμμα θα αφορά όλη την χώρα και θα στηρίζεται στη μελέτη για το αποτύπωμα άνθρακα στην παραγωγή βάμβακος που έχει εκπονηθεί από τον Καθηγητή του Γ.Π.Α. κ. Μπιλάλη σε συνεργασία με τη Διεπαγγελματική».

Η έννοια του Αποτυπώματος Άνθρακα αποκτά ολοένα και βαρύνουσα σημασία, καθώς αποτελεί αφενός βασικό εργαλείο προσδιορισμού των εκπομπών αεριών του θερμοκηπίου και αφετέρου επιτρέπει την αναγνώριση και εφαρμογή διαχειριστικών πρακτικών, που συμβάλλουν στη μείωση των παραγόμενων αερίων.

Η μέτρηση του Ανθρακικού Αποτυπώματος προκύπτει από τις διεργασίες παραγωγής ενός προϊόντος, από τον αγρό μέχρι και το σημείο παράδοσής για αποθήκευση, αποτελώντας ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει τόσο στην κατανόηση όσο και στην αντιμετώπισή του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής.

Υπάρχει φόβος όμως ότι οι μειωμένες αποδόσεις θα αποτελέσουν «κόφτη» που θα αφήνει εκτός του προγράμματος του βαμβακοκαλλιεργητές επειδή δεν θα φτάνουν τα χρήματα του προγράμματος.

Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης, έστειλε επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, στην οποία αναφέρει ότι «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι στην πιθανή περίπτωση κατά την οποία οι πιστώσεις που θα διατεθούν για το μέτρο δεν θα επαρκούν για την κάλυψη της συνολικής έκτασης βαμβακοκαλλιέργειας στη χώρα (περί τα 2,2 εκατομμύρια στρέμματα), θα επιχειρηθεί με τεχνητό τρόπο ο εν τοις πράγμασι αποκλεισμός των βαμβακοκαλλιεργητών της Θράκης αξιοποιώντας ως πρόσχημα ή κριτήριο περιορισμού τις μικρότερες μέσες στρεμματικές αποδόσεις συγκριτικά με άλλες, δυναμικές περιοχές της χώρας.

Μετά τα παραπάνω ζητούμε την αμέριστη συνδρομή σας προκειμένου να μπορούν οι βαμβακοκαλλιεργητές της Θράκης να συμμετάσχουν ισότιμα στο συγκεκριμένο γεωργοπεριβαλλοντικό μέτρο και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αθέμιτου (τεχνητού) αποκλεισμού τους με κριτήριο τη χαμηλή μέση στρεμματική απόδοση».

13/03/2024 12:28 μμ

Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι η θεομηνία DANIEL που έπληξε την Θεσσαλία έφερε τεράστιες καταστροφές. Μάλιστα ήρθαν και υπουργοί κρατών της ΕΕ και Επίτροποι της Κομισιόν, οι οποίοι πέταξαν με ελικόπτερα πάνω από τις πληγέντες περιοχές και είδαν με τα μάτια τους το μέγεθος της ζημιάς.

Μια από τις βασικές καλλιέργειες της Θεσσαλίας είναι το βαμβάκι.

Όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για το 2023 το ποσό της ειδικής ενίσχυσης καθορίζεται στα 73,398 €/στρέμμα επιλέξιμης έκτασης για βασική έκταση καλλιέργειας 2.500.000 στρεμμάτων.

Ο Κώστας Τζέλας, παραγωγός και πρόεδρος Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η διαδικασία που ακολούθησαν στον ΙΑΝΟ ήταν να βγουν τα πορίσματα του ΕΛΓΑ και να πάνε τη δισκέτα στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να πληρωθεί η ειδική ενίσχυση στο βαμβάκι. Το μέγεθος της ζημιάς όμως με την θεομηνία DANIEL είναι τεράστιο και δεν μπορούν να υπάρξουν πορίσματα της ζημιάς. Για αυτό ζητάμε από την πρώτη στιγμή να καταβληθεί η συνδεδεμένη στο βαμβάκι σε όλους τους βαμβακοπαραγωγούς και μετά να γίνει έλεγχος. Το θέμα αυτό το θέσαμε και στις συναντήσεις που κάναμε με τον πρωθυπουργό παρουσία του ΥπΑΑΤ αλλά πήραμε αρνητική απάντηση».

Από την πλευρά του ο Αντώνιος Σιάρκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ), αναφερόμενος στις ολέθριες συνέπειες του DANIEL τονίζει ότι «αυτά που συνέβησαν στην Θεσσαλία αποτελούν αναμφίβολα περίπτωβση ανωτέρας βίας για την χώρα έχοντας δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην τοπική οικονομία. Η εκδήλωση του φαινομένου λίγο πριν την συγκομιδή του προϊόντος και ενώ είχε διαμορφωθεί σχεδόν το σύνολο του κοστολογίου παραγωγής από τους καλλιεργητές μεγέθυνε την ζημιά για τους αγρότες».

Το κονδύλι για την ειδική συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι ανέρχεται στα 183.996.000 ευρώ ανά έτος, σύμφωνα με το υποβληθέν Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023 -2027. Τα χρήματα υπάρχουν και είναι από την ΕΕ. Υπάρχει περίπτωση η Κομισιόν να αρνηθεί το μέγεθος της ζημιάς; Γιατί δεν προχωρά άμεσα στις πληρωμές της ενίσχυσης ο ΟΠΕΚΕΠΕ για να μπορέσουν οι πληγέντες να ξεκινήσουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο; Λένε ότι θα πληρώσουν τις συνδεδεμένες τον Μάιο και τότε πότε θα γίνουν οι σπορές;

Εκτός και αν δεν θέλουν να συνεχιστεί η καλλιέργεια βαμβακιού στην Θεσσαλία και έχουν ... άλλα σχέδια.

11/03/2024 02:11 μμ

Στην κτηνοτροφία μπορεί να έχουμε ντόπιες φυλές αλλά μπορεί να εισάγουμε τα ζώα από το εξωτερικό. Οι εκτροφές όμως έχουν την μοναδικότητα της ελληνικής βιοποικιλότητας που δίνει την ξεχωριστή ποιότητα στο ελληνικό προϊόν.

Αυτή η μοναδικότητα του ελληνικού προϊόντος αποτελεί το άυλο κεφάλαιο που δεν αποζημιώνεται στους πληγέντες από την θεομηνία κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους και κανείς δεν έχει ασχοληθεί μαζί του.

Αντίθετα όλοι μιλάνε μόνο για την αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου. Θυμίζουμε ότι από τις 7 Μαρτίου έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων ένταξη στο Υπομέτρο 5.2 από τους πληγέντες κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους.

Το πρόγραμμα είναι ύψους 45 εκατ. ευρώ και αφορά:
α) την πλήρη και δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και
β) την εξ΄ ολοκλήρου ανακατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων και αποκατάσταση εξοπλισμού, για όσους κτηνοτρόφους αλλά και μελισσοκόμους που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel και τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου/Αυγούστου του 2023.

Το Μέτρο 5.2 θα εφαρμόζεται στις Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας και Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, την περιοχή του Δήμου Δομοκού της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, καθώς και στους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το Υπομέτρο 5.2 ήταν στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2022 και δεν έτρεξε στην συγκεκριμένη προγραμματική περίοδο.

Δικαιούχος του καθεστώτος δύνανται να κριθεί κάθε φυσικό πρόσωπο που την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων στήριξης πληροί τα ακόλουθα κριτήρια:
α) είναι ενεργός γεωργός εγγεγραμμένος στο ΜΑΑΕ,
β) έχει υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Εκμετάλλευσης του έτους υποβολής της στήριξης (2024) και του έτους εκδήλωσης του ζημιογόνου αιτίου (2023),
γ) είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερος,
δ) είναι ασφαλιστικά ενήμερος της υποχρεωτικής ασφάλισης του ΕΛΓΑ, έτος 2023
ε) είναι νόμιμος κάτοχος της γεωργικής εκμετάλλευσης που υπέστη το ζημιογόνο αίτιο ή μελισσοκόμος κάτοχος μελισσοκομικού βιβλιαρίου και να λειτουργεί νόμιμα.

Το ερώτημα όμως είναι θα μπορέσει να εφαρμοστεί το μέτρο και από ποιους.

Οι πληγέντες οφείλουν να αποκαταστήσουν τις καταστροφές που υπέστησαν με δικά τους κεφάλαια και μετά θα τους δοθεί σταδιακά η επιδότηση. Όπως αναφέρει το ΦΕΚ της σχετικής υπουργικής απόφασης (άρθρο 18), «η ενίσχυση χορηγείται στο δικαιούχο απολογιστικά με τη μορφή επιδότησης κεφαλαίου και το ύψος της υπολογίζεται με βάση τις πραγματοποιηθείσες δαπάνες που έχουν εξοφληθεί και κρίνονται επιλέξιμες, μετά το διοικητικό έλεγχο της αίτησης πληρωμής».

Είναι σίγουρο ότι το κράτος δεν μπορεί να μοιράζει προκαταβολικά χρήματα και να μην υπάρχουν έλεγχοι. Από την άλλη όμως τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να βρουν χρήματα για να κάνουν τις αγορές. Ένας κτηνοτρόφος ή μελισσοκόμος που έχει καταστραφεί από μια θεομηνία πως μπορεί να βρει κεφάλαια. Κανείς σήμερα δεν πουλάει με πίστωση ζώα ή προϊόντα κατασκευής σταβλικών εγκαταστάσεων.

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ ότι «ο κτηνοτρόφος δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την αντικατάσταση του ζωικού του κεφαλαίου» είναι λάθος. Διαδικαστικά θα πρέπει να πληρώσει και θα του επιστραφούν τα χρήματα στο 100%. Για να εφαρμοστεί όμως το πρόγραμμα θα πρέπει να βρει χρήματα να πληρώσει την αγορά ζωικού κεφαλαίου.

Για τις σταυλικές εγκαταστάσεις που έχουν ανάθεση εκτέλεσης του έργου σε εργολάβο, θα πρέπει ο κτηνοτρόφος να προσκομίσει το ιδιωτικό συμφωνητικό του έργου το οποίο:
i) έχει κατατεθεί, σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία,
ii) αφορά σε ολοκληρωμένο έργο ή σε ολοκληρωμένη διακριτή φάση του έργου,
iii) περιγράφει αναλυτικά τις εργασίες που έχει συμφωνηθεί να γίνουν και τα υλικά που τυχόν θα χρησιμοποιηθούν και προσδιορίζει το κόστος ανά μέρος του έργου ή/και ανά διακριτή φάση καθώς και το συνολικό τίμημα,
iv) ορίζει το χρονοδιάγραμμα του έργου (έναρξη, ενδιάμεσες παραδόσεις, ολοκλήρωση) και τον τρόπο εξόφλησης του εργολάβου (προκαταβολή, μερικές καταβολές, εξόφληση).

Δηλαδή για να αποζημιωθεί ο κτηνοτρόφος θα πρέπει να έχει εξοφλήσει τον εργολάβο που θα αναλάβει το έργο κατασκευής.

Μια λύση θα ήταν οι τράπεζες αλλά με τι υποθήκη; Επίσης τα τραπεζικά επιτόκια αυτή την εποχή κυμαίνονται πάνω από 10% με αυτά θα δανειστούν οι πληγέντες παραγωγοί. Κρατική τράπεζα δεν υπάρχει στην χώρα μας και δεν υπάρχει κάποια αναφορά στην πρόσκληση για εγγυητική επιστολή ή δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Ετσι, αποκλείεται μια μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών γιατί δεν διαθέτουν τα κεφάλαια για να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Υπάρχουν όμως και τα άυλα περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν αποτυπωθεί πουθενά και δεν αποζημιώνονται. Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι πληγέντες έχουν δημιουργήσει περιουσιακά στοιχεία που καταστράφηκαν από την πλημμύρα και δεν έχουν αποτυπωθεί μέχρι σήμερα αλλά ούτε αποζημιώνονται καθότι κανένας δεν τα έχει αναδείξη.

Ένας κτηνοτρόφος έχει αγοράσει τα ζώα του αλλά έχει κάνει εδώ και χρόνια μια προσπάθεια βελτίωσης της παραγωγικότητάς τους. Αυτή η προσπάθεια που έχει αναγκάσει τον παραγωγό να αφιερώσει χρόνο και χρήμα δεν θα επανέλθει με την αγορά ζώων.

Επίσης ένας μελισσοκόμος έχει αφιερώσει χρόνο για να δημιουργήσει ένα ποιοτικό μέλι που θα καταφέρει να του δώσει μια υψηλή ζήτηση στην αγορά και μια καλύτερη τιμή. Αυτή την προσπάθεια δεν θα την αποζημιωθεί με την αγορά ζωικού κεφαλαίου.

11/03/2024 11:26 πμ

Το πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 και ειδικότερα για τη μεταβατική περίοδο 2021-2022 (υλοποίηση έως 2025), παρουσίασε στη Βουλή ο Υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης. Το πακέτο αυτό, το οποίο έχει εγκριθεί από την ΕΕ, περιλαμβάνει:

Μέτρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενή τομέα

Νέοι Γεωργοί, με 420 εκατ. ευρώ για την ηλικιακή αναδιάρθρωση του παραγωγικού δυναμικού της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Στο μέτρο διατέθηκαν επιπλέον 107 εκατ. ευρώ για την ικανοποίηση του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε, ενώ με απόφαση μας εγκρίθηκαν πρόσφατα επιπλέον πόροι 81 εκατ. ευρώ για την ένταξη του συνόλου των 2.200 επιλαχόντων της συγκεκριμένης πρόσκλησης.

Σχέδια Βελτίωσης για την παραγωγική αναδιάρθρωση το πρωτογενή τομέα, με αρχικό προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ και δυνατότητα υπερδέσμευσης στα 230 εκατ. ευρώ.
Νέα ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία, με 21,5 εκατ. ευρώ για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των παραγωγών σε ρευστότητα με ευνοϊκούς όρους (εργαλείο μικροπιστώσεων σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για παροχή δανείων έως 25.000€). Συνεπεία της υψηλής ζήτησης που εκδηλώθηκε στο μέτρο με πρόσφατη απόφασή μας προστέθηκαν επιπλέον πόροι της τάξης των 40 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας τη συνεισφορά του ΠΑΑ στα 61,5 εκατ. ευρώ.

Μικρά εγγειοβελτιωτικά - αρδευτικά έργα υποδομής με 40 εκατ. ευρώ για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη χρήση του αρδευτικού νερού, καθώς και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το μέτρο προκηρύχθηκε και μετά από χορήγηση πρόσθετης υπερδέσμευσης εγκρίθηκαν έργα ύψους 240 εκατ. ευρώ.

Αγροτική Οδοποιία, με 43 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, τη μείωση του κόστους μεταφοράς, την ταχύτερη και ασφαλέστερη διακίνηση ευπαθών προϊόντων. Στο μέτρο διατέθηκαν επιπλέον 97 εκατ. ευρώ για την ικανοποίηση του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε.

Μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, το μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Βιολογική Γεωργία, με 490 εκατ. ευρώ. Στο μέτρο διαθέσαμε επιπλέον 215 εκατ. ευρώ για την ικανοποίηση του ιδιαίτερα αυξημένου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε με προτεραιότητα στη Βιολογική Κτηνοτροφία, διαμορφώνοντας το συνολικό ποσό στα 705 εκατ. ευρώ.

Μείωση των νιτρικών στη Γεωργία, με 150 εκατ. ευρώ για την προστασία των ευαίσθητων στη ρύπανση από αγροχημικά, γεωργικών οικοσυστημάτων και περιοχών. Επιπλέον ανακοινώθηκε και νέα πρόσκληση στο συγκεκριμένο μέτρο, ύψους 100 εκατ. ευρώ για τις πληγείσες από τις πρόσφατες θεομηνίες περιοχές, ενώ δόθηκε και ετήσια παράταση στους δικαιούχους του ισχύοντος προγράμματος απονιτροποίησης σε όλη τη χώρα με 50 εκ. €.

Μέτρα για τη τόνωση του γεωργικού εισοδήματος και την συνολικότερη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών

Εξισωτική Αποζημίωση, με 250 εκατ. ευρώ κατ΄ έτος για την προστασία του εισοδήματος των παραγωγών και τη διατήρηση της γεωργικής δραστηριότητας, σε ιδιαίτερα ευάλωτες περιοχές με φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα, όπως οι ορεινές, οι μειονεκτικές και οι νησιωτικές περιοχές της χώρας.