Κινητικότητα υπήρξε την περασμένη εβδομάδα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο οποίος ζήτησε στοιχεία από τα Κέντρα Ζωικών Γενετικών Πόρων για να προχωρήσει η πληρωμή στις αυτόχθονες φυλές.
Οι πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι μέχρι τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να γίνει η πληρωμή της δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων».
Το ΥπΑΑΤ δήλωνε ότι η πληρωμή θα γινόταν μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου. Φτάσαμε 7 Μαρτίου όμως και ακόμη οι δικαιούχοι δεν είδαν τα χρήματα.
Το θετικό είναι ότι έχει εγκριθεί η επέκταση της δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» για ένα χρόνο.
Επίσης, ο υπουργός κ. Γεωργαντάς, όσον αφορά την «ξεχασμένη» ενίσχυση de minimis στις αυτόχθονες φυλές, είχε δηλώσει ότι θα ανακοινώσει αν θα καταβληθεί ή όχι στις 10 Φεβρουαρίου. Φτάνουμε 10 Μαρτίου και ακόμη δεν έκανε καμιά επίσημη ενημέρωση για το θέμα.
Δημοσιεύθηκε από το ΥπΑΑΤ η Πρόσκληση για τη Δράση 3.1.2 «Στήριξη για νέα συμμετοχή σε εθνικά συστήματα ποιότητας».
Η Δράση 3.1.2 παρέχει στήριξη στους δικαιούχους για τις δαπάνες που απορρέουν από την συμμετοχή τους στο εθνικό σύστημα ποιότητας «AGRO 2» του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και ειδικότερα από την εφαρμογή των προτύπων AGRO 2-1 και 2-2 στην παραγωγή βαμβακιού.
Αφορά συλλογικούς φορείς που είναι καταχωρισμένοι στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων και έχουν υποβάλει αίτηση πιστοποίησης για την εφαρμογή των προτύπων AGRO 2-1 και 2-2 στην παραγωγή βαμβακιού για την καλλιεργητική περίοδο 2023.
Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων στήριξης πραγματοποιείται κατά το διάστημα από 12/10/2023 έως 31/10/2023.
Οι υποψήφιοι δικαιούχοι που επιθυμούν να ενταχθούν στην δράση στο πλαίσιο της παρούσας Πρόσκλησης υποβάλλουν ηλεκτρονικά τυποποιημένη αίτηση στήριξης, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) που λειτουργεί στον ιστότοπο www.ependyseis.gr.
Η Δημόσια Δαπάνη της παρούσας Πρόσκλησης ανέρχεται 41.000.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).
Το ύψος της ετήσιας ενίσχυσης υπολογίζεται ως το γινόμενο:
α) του μοναδιαίου κόστους (ετήσιου ποσού ενίσχυσης ανά μέλος) που αντιστοιχεί στο μέγεθος ομάδας του υποψήφιου φορέα επί
β) τον αριθμό των μελών του φορέα που περιλαμβάνονται στην κατάσταση ωφελούμενων μελών που αποτελεί μέρος της αίτησης στήριξης.
Η ενίσχυση ξεκινά από 540 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως 856 ευρώ ανά γεωργική εκμετάλλευση ετησίως.
Διαβάστε την πρόσκληση (εδώ)
Τρακτέρ και μηχανολογικό εξοπλισμό στις πληγείσεις από κακοκαιρία περιοχές θα χρηματοδοτηθούν από τα Σχέδια Βελτίωσης.
Όπως δήλωσε ο υπουργός ΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης, «θα υπάρξει πρόνοια για αύξηση κονδυλίων στα Σχέδια Βελτίωσης που έχουν κατατεθεί για αξιολόγηση από τις συγκεκριμένες περιοχές».
Για τα προβλήματα των μηλοπαραγωγών της Μαγνησίας ο υπουργός ανέφερε ότι «όπως διαπιστώθηκε και κατά την επίσκεψη που έκανα στο Πήλιο και τις συναντήσεις που είχα στο Δημαρχείο και στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη δυνατότητα συγκομιδής των μήλων, αλλά διακίνησής τους από τα χωράφια στα κέντρα συλλογής. Επίσης η καταστροφή μέρους του οδικού δικτύου του Πηλίου, έχει δημιουργήσει προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας. Με δεδομένα τα παραπάνω προβλήματα και την απώλεια παραγωγής που προκάλεσε η καταιγίδα, θα στηριχθούν οι μηλοπαραγωγοί μέσω του ΕΛΓΑ».
Και πρόσθεσε: «Σε ό,τι αφορά στις ζωοτροφές, πέραν των ενεργειών της Πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας, η Γενική Διεύθυνση Αποκεντρωμένων Διοικήσεων του ΥπΑΑΤ, στην οποία υπάγονται οι έλεγχοι των εταιρειών παραγωγής και εμπορίας ζωοτροφών, έχει ήδη εκκινήσει την διαδικασία συγκέντρωσης δωρεών σε ζωοτροφές.
Δεδομένης της αδυναμίας χρήσης των αλιευτικών εργαλείων λόγω παρουσίας πολλών φερτών υλικών (επιστρέψτε μου να σημειώσω ότι ποτέ δεν υπήρξε απαγόρευση αλιείας στον Παγασητικό πλην της ανεμότρατας για την οποία ακολουθούμε τις ημερομηνίες απαγόρευσης που προβλέπονται στο αντίστοιχο διαχειριστικό σχέδιο και καμία σχέση δεν έχει με τις πλημμύρες), οι αρμόδιες διευθύνσεις του ΥπΑΑΤ, κατόπιν εντολής μου ετοιμάζουν σχέδιο ενίσχυσης των αλιέων Μαγνησίας και Λαρίσης, κάνοντας χρήση του χρηματοδοτικού εργαλείου de minimis».
Όσον αφορά τις πρώτες εκτιμήσεις των ερευνητών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ είναι άκρως ενθαρρυντικές για την άμεση χρήση της πλειονότητας των εδαφών, εκτίμηση που ταυτίζεται με εκείνες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Από τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ έχουν εκδοθεί οδηγοί ενεργειών προς:
- Τους γεωργούς, σχετικά με την ταχύτερη αποκατάσταση των πλημμυρισμένων εδαφών και την απομάκρυνση των φερτών υλικών σε οργανωμένους χώρους.
- Τους μελισσοκόμους, για τη διαχείριση του μελισσοκομικού υλικού
Παράλληλα, οι ανταποκριτές του εθνικού δικτύου συλλογής Αλιευτικών δεδομένων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ καταγράφουν τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε αλιευτικά καταφύγια, σκάφη και άλλα, εξαιτίας των φερτών υλικών.
Στο μεταξύ, το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ξεκίνησε από την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2023, εποπτεία και δειγματοληψίες στον Παγασητικό Κόλπο. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω ενέργειες:
- Δειγματοληψίες και αναλύσεις δειγμάτων θαλασσινού νερού σε τέσσερις (4) παράκτιους σταθμούς του Παγασητικού Κόλπου, με πρόσβαση από την ακτή, στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2023.
- Δειγματοληψίες και αναλύσεις δειγμάτων θαλασσινού νερού σε τρεις (3) σταθμούς του Παγασητικού Κόλπου με αλιευτικό σκάφος, στις 4-6 Οκτωβρίου 2023.
- Δειγματοληψίες και αναλύσεις δειγμάτων θαλασσινού νερού σε εφτά (7) σταθμούς «ανοικτής θαλάσσης» στην ευρύτερη περιοχή, στις 28 Σεπτεμβρίου μέχρι 2 Οκτωβρίου, στα όρια των χωρικών υδάτων της χώρας.
- Δειγματοληψίες και αναλύσεις βιολογικών και μη-βιολογικών δειγμάτων σε δέκα (10) σταθμούς, με πρόσβαση από την ακτή, στις 10 έως 25 Οκτωβρίου.
Τα πρώτα αποτελέσματα των μετρήσεων πεδίου - αναλύσεων εργαστηρίου θα ανακοινωθούν εντός της πρώτης εβδομάδας του Οκτωβρίου 2023.
Σημειώνεται, ότι ήδη η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Τμήμα Αλιευμάτων, Γάλακτος και Λοιπών Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης), έχει πραγματοποιήσει μακροσκοπικούς ελέγχους σε αλιεύματα της περιοχής και τα οποία έχουν κριθεί κατάλληλα.
Όπως επισημαίνει η αρμόδια Υπηρεσία: «Αναφορικά με τα αλιεύματα του Παγασητικού Κόλπου, σας γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει θέμα κατανάλωσής τους διότι η σάρκα των ψαριών είναι απαλλαγμένη από μικροοργανισμούς όσο το ψάρι είναι ζωντανό. Ως εκ τούτου, δεν συντρέχει λόγος απαγόρευσης αλιείας και ανησυχίας για την ασφάλεια του τροφίμου».
Αναφορικά με τη δραστηριότητα του ΕΦΕΤ
Στο πλαίσιο της διασφάλισης της ορθής λειτουργίας των επιχειρήσεων τροφίμων, της προστασίας των καταναλωτών και της δημόσιας υγείας η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας του ΕΦΕΤ στο διάστημα μεταξύ Δευτέρας 18/9 και Τρίτης 26/9, διενήργησε 168 επιθεωρήσεις στις εξής κατηγορίες επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων: Χώροι σίτισης και επιχειρήσεις catering πλημμυροπαθών συμπεριλαμβανομένων των ΜΚΟ, σχολικά κυλικεία, τυροκομεία, εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος, μαζική εστίαση, κρεοπωλεία, αρτοποιεία - ζαχαροπλαστεία, χονδρικό εμπόριο - αποθήκες τροφίμων, αλευρόμυλοι, μπισκοτοποιία. Λόγω των εκτάκτων συνθηκών, οι επιθεωρήσεις ήταν συμβουλευτικού χαρακτήρα και δεν βεβαιώθηκαν πρόστιμα για μη συμμορφώσεις. Οι περιοχές οι οποίες επισκέφθηκαν τα κλιμάκια των επιθεωρητών ήταν στους Δήμους Λαρισαίων, Τρικκαίων, Φαρκαδόνας, Σοφάδων, Καρδίτσας, Παλαμά και Μουζακίου.
Ξεκινά η πληρωμή των επιλαχόντων νέων γεωργών (Υπομέτρο 6.1 - 3η Πρόσκληση).
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης και ο αρμόδιος Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη ανακοινώνουν σήμερα την έναρξη των πληρωμών της α΄ δόσης των επιλαχόντων νέων γεωργών της 3ης Πρόσκλησης των νέων γεωργών (υπομέτρο 6.1).
Η α΄ δόση του προγράμματος νέων γεωργών (70% του συνολικού ποσού) θα καταβληθεί σήμερα Τρίτη (26/9) στους λογαριασμούς των 154 νέων δικαιούχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η πληρωμή της α΄ δόσης του προγράμματος νέων γεωργών των επιλαχόντων των Περιφερειών Κρήτης (657 νέοι δικαιούχοι), Θεσσαλίας (130 νέοι δικαιούχοι) και Κεντρικής Μακεδονίας (330 νέοι δικαιούχοι). Στη συνέχεια ανάλογα με την ημερομηνία έκδοσης των αποφάσεων ένταξης αναμένεται η πληρωμή των επιλαχόντων και στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.
Στο πλαίσιο της 3ης Πρόσκλησης του υπομέτρου 6.1, μέχρι σήμερα, περίπου 14.000 νέοι γεωργοί έχουν πληρωθεί την α’ δόση του προγράμματος ενώ έως το τέλος του Οκτωβρίου 2023 αναμένεται να πληρωθεί το σύνολο των περίπου 2.100 νέων δικαιούχων του μέτρου.
Το συνολικό ποσό στήριξης ανά δικαιούχο ανέρχεται σε 35.000 - 40.000 ευρώ.
Το υπομέτρο 6.1 συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ελληνικό Δημόσιο σε ποσοστό 100%.
Οι αποφάσεις ένταξης των δικαιούχων του υπομέτρου 6.1, εκτός από τη δημοσιοποίηση στις ιστοσελίδες των Περιφερειών, αναρτώνται στις ιστοσελίδες του ΥπΑΑΤ.
Με δήλωσή του ο Λευτέρης Αυγενάκης επεσήμανε ότι «η υλοποίηση του προγράμματος Νέων Αγροτών - του μεγαλύτερου που εφαρμόσθηκε ποτέ μέχρι σήμερα στη χώρα - προχωρεί κανονικά σε όλη την Ελλάδα. Με την ενίσχυση του προγράμματος και τη συμμετοχή σε αυτό και των επιλαχόντων της τελευταίας προκήρυξης, συμβάλουμε στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τον μεγαλύτερο κίνδυνο του πρωτογενούς τομέα που δεν είναι άλλος από τη γήρανση του πληθυσμού. Στόχος μας είναι να κρατήσουμε την περιφέρεια ζωντανή κάνοντας το αγροτικό επάγγελμα πιο ελκυστικό και πιο προσοδοφόρο. Και θα το πετύχουμε».
Την επί πλέον μοριοδότηση των πληγέντων από πλημμύρες και πυρκαγιές σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΠΑΑ, ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε παρέμβασή του στο 4ο Olympia Forum, το Σάββατο (23 Σεπτεμβρίου).
Ο ΥπΑΑΤ, διαβεβαίωσε τους αγρότες πως ό,τι και να γίνει, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να είναι δίπλα τους μέχρι να ξαναβρεί η Θεσσαλία τους ρυθμούς της.
Όσον αφορά την αλλαγή στον κανονισμό του ΕΛΓΑ ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι θα προχωρήσει κανονικά. Είπε ότι θα υπάρχουν επίπεδα επιλογών και κινδύνων και ότι θα αξιοποιηθεί το σύστημα ψηφιοποίησης ώστε ο εκτιμητής να βγάζει επί τόπου, στο χωράφι, μαζί με την εκτίμηση και το ποσό πληρωμής για τις ζημιές που έχει υποστεί ο παραγωγός.
Ακόμη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είπε: «Η σωστή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ παραμένει ένα μεγάλο στοίχημα. Στόχος μας είναι να λειτουργήσει με ταχύτητα και με περισσότερη διαφάνεια. Και κυρίως, να υπάρχει συνέπια στο χρόνο καταβολής των επιδοτήσεων. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ καταβάλει περί τα 2,8 με 3 δις το χρόνο. Δεν υπήρχε απόλυτη τάξη και διαφάνεια με αποτέλεσμα να υπάρχει αναστάτωση. Στόχευση και δέσμευσή μου είναι να κάνουμε τα πάντα. ώστε οι πληρωμές να γίνονται στην ώρα τους και να μη χαθεί ούτε ευρώ από αυτά που πρέπει, επιβάλλεται, να καταβληθούν στους δικαιούχους. Για μένα είναι στόχος και υποχρέωση»
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μίλησε εκτενώς για την κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλία και για την προσπάθεια που κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ίδιος για διασφάλιση ευρωπαϊκών πόρων για τη στήριξη των πληγέντων και ανακοίνωσε ότι έχει εξασφαλιστεί η ad hoc χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ κατ’ αρχάς με επί πλέον 100 εκατ. ευρώ για την καταβολή αποζημιώσεων στους πλημμυροπαθείς αγρότες.
Μάλιστα είπε ότι τα 15 εκατ. ευρώ από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023 που δικαιούτο η χώρα μας συν τα ποσά που θα εξασφαλίσει από το ίδιο Ταμείο για το 2024, του οποίου το αποθεματικό ζήτησε να αυξηθεί, θα δοθούν για αποζημιώσεις πληγέντων που η παραγωγή τους δεν ήταν δηλωμένη στον ΕΛΓΑ.
Τέλος αναφερόμενος στις καταστροφές στη Θεσσαλία είπε πως, αν πολιτεία και τοπικές κοινωνίες δουλέψουν από κοινού, μπορεί να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα. Και ανακοίνωσε ότι στην περιοχή βρίσκεται μεγάλη Ολλανδική εταιρεία με πολυετή εμπειρία στην αποκατάσταση εδαφών μετά από πλημμύρες και πυρκαγιές, η οποία σε τέσσερις εβδομάδες θα καταθέσει το πρόπλασμα των προτάσεών της, για την ανασυγκρότηση της περιοχής.
Η μείωση της χρήσης αντιβιοτικών στην αιγοπροβατοτροφία με την χρήση εμβολίων αποτελεί το θέμα της παρέμβασης του Π3-70-3.2 που περιλαμβάνεται στο ΠΑΑ 2023-2027 της νέας ΚΑΠ.
Ο στόχος της δράσης αφορά στην ενίσχυση της πρόληψης και στη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών στα αιγοπρόβατα και οι δεσμεύσεις αφορούν σε παρεμβάσεις εμβολιασμού των ζώων και χρήση παρασιτοκτόνων.
Η δημόσια δαπάνη της παρέμβασης έχει προϋπολογισμό 11.786.765 ευρώ πενταετείς δεσμεύσεις.
Η ετήσια ενίσχυση παρέχεται ανά μονάδα ζωικού κεφαλαίου (ΜΖΚ), ανάλογα με τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει ο κάθε κτηνοτρόφος.
Το ποσό ετήσιας αποζημίωσης για τον εμβολιασμό των ζώων και την χρήση παρασιτοκτόνων εκτιμήθηκε σε 13,42 €/κεφαλή (134 €/ΜΖΚ, 1 ΜΖΚ = 10 κεφαλές).
Οι δεσμεύσεις που αφορούν παρεμβάσεις σε εμβολιασμό των ζώων και χρήση παρασιτοκτόνων είναι:
α. Χορήγηση εμβολίων για την αντιμετώπιση των ακόλουθων ασθενειών και παρασίτων
-Ασθένειες του αναπνευστικού: Παστεριδίαση (Pasteurella),
-Ασθένειες του γαστρεντερολογικού: Eντεροτοξιναιμία (Clostridium), Παραφυματίωση των Αιγοπροβάτων (Μycobacterium Paratuberculosis)
-Ασθένειες του αναπαραγωγικού: Πυρετός Q των αιγοπροβάτων (Coxiella brunetti), Chlamydia/Salmonella Abortus
-Δερματολογικές ασθένειες: Λοιμώδης Ποδοδερματίτις (Bacteroides nodosus)
-Μαστίτιδα: Λοιμώδης Αγαλαξία (Mycoplasma agalactiae), Σταφυλοκοκκική Μαστίτιδα (Staphylococcus)
β. Παρασιτοκτόνα:
-Εξωπαρασιτοκτόνα: για ακάρεα, κρότωνες, μύγες, ψείρες κλπ. (Ectoparasiticides)
-Ενδοπαρασιτοκτόνα: για Γαστροεντερικά Νηματώδη, Κεστώδη (Tαινίες), Πνευμονικούς Σκώληκες, Τρηματώδη,(Endoparasiticides)
-Ενδοεκτοπαρασιτοκτόνα: για Γαστροεντερικά Παράσιτα, Πνευμονικούς Σκώληκες, ακάρεα ψώρας (Endectoparaciticides)
Η χρήση των εμβολίων διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία των ζώων. Οι δικαιούχοι θα ελέγχονται και θα λαμβάνουν τεχνική στήριξη για την υλοποίηση των δεσμεύσεών τους από ιδιώτη κτηνίατρο «τεχνικό σύμβουλο υγείας.
Επιπλέον της ενίσχυσης που αφορά στο σύνολο των πρόσθετων δαπανών για την εφαρμογή των εμβολιασμών και της παρασιτοκτονίας καλύπτεται και το κόστος συναλλαγής έως αξίας 10% του συνόλου της ετήσιας ενίσχυσης που καταβλήθηκε για τον εμβολιασμό, για την κάλυψη των δαπανών παροχής τεχνικών συμβουλών για τη σωστή υλοποίηση των αναλαμβανόμενων δεσμεύσεων και τη σχετική σύνταξη της αίτησης ενίσχυσης, συμπεριλαμβανόμενου του σχεδίου δράσης το περιεχόμενο του οποίου θα προσδιορισθεί στην σχετική πρόσκληση.
Η παρέμβαση του ΠΑΑ 2023-2027 για το κλίμα-περιβάλον Π3-70-2.1 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους» αφορά μόνο νεοεισερχόμενους στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου παρά τις «πιέσεις» που υπάρχουν αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει στην τροποποίηση της ΚΑΠ για να μπορούν να ενταχθούν όσοι ήδη παράγουν βιολογικά (συντήρηση).
Η διαθέσιμη Δημόσια Δαπάνη για την ενίσχυση της Παρέμβασης ανέρχεται σε 306.455.882 ευρώ για την προγραμματική περίοδο 2023 – 2027.
Μέσω της παρέμβασης παρέχεται ενίσχυση στους παραγωγούς για την υιοθέτηση των πρακτικών της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, με σκοπό την ενθάρρυνση των αγροτών να εφαρμόσουν φιλοπεριβαλλοντικές καλλιεργητικές πρακτικές, που απαντούν στο αίτημα των πολιτών για την παραγωγή ασφαλών τροφίμων και την προστασία του περιβάλλοντος Η παρέμβαση περιλαμβάνει δύο δράσεις:
1η Δράση: ενίσχυση για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία
2η Δράση: ενίσχυση για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία
Για την δράση ενίσχυσης για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία, εκτιμάται ότι:
Θα ενισχυθούν: 106.342 εκτάρια/έτος (1.063.420 στρέμματα/έτος)
Μέση ενίσχυση: 377 ευρώ ανά εκτάριο και έτος (37,7 ευρώ ανά στρέμμα και έτος)
Μέση ετήσια κατανομή Δημόσιας Δαπάνης: 40.090.934 ευρώ ανά έτος.
Για τη δράση ενίσχυσης για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία, εκτιμάται ότι:
Βοσκότοποι που θα ενισχυθούν: 118.617 εκτάρια/έτος (1.186.170 στρέμματα/έτος)
Μέση ενίσχυση ανά εκτάριο: 179 ευρώ ανά εκτάριο και έτος (17,9 ευρώ ανά στρέμμα και έτος)
Μέση ετήσια κατανομή Δημόσιας Δαπάνης: 21.232.443 ευρώ ανά έτος.
Η πρόσκληση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2024 και θα πρέπει στο ΟΣΔΕ του 2023 να έχουν δηλώσει στα επιλέξιμα στρέμματα ότι κάνουν συμβατική παραγωγή ώστε να είναι νεοεισερχόμενοι στα βιολογικά.
Επίσης οι πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι το νέο πρόγραμμα βιολογικών προβλέπεται να έχει τριετή διάρκεια (2024 -2027).
Οι ενισχύσεις είναι αυξημένες, σε σχέση με την αντίστοιχη δράση των οικολογικών σχημάτων, γιατί αφορά το υψηλό κόστος της μετατροπής.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι επιλέξιμοι όσοι καλλιεργούν βιολογικά και το δηλώνουν στο ΟΣΔΕ. Αυτοί θα κάνουν ένταξη στο Οικολογικό Σχήμα του Πρώτου Πυλώνα της ΚΑΠ (νέο πρασίνισμα) όπου εκεί θα ειπράττουν το ετήσιο πριμ.
Τώρα όσοι εντάχθηκαν στα οικολογικά σχήματα και έδειξαν ότι έχουν βιολογικά η πλήρωµη τους αναµένεται να γίνει µέσα στο ∆εκέµβριο µαζί µε την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης. Πάντως πολλές πύλες και μελετητές επειδή υπήρχαν προβλήματα στην εφαρμογή των eco-schemes «οδήγησαν» τους παραγωγούς να ενταχθούν στο οικολογικό σχήμα Π1-31.9 «Διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας» για να πάρουν το πριμ. Στο σχεδιασμό της ΚΑΠ προβλέπεται για το 2023 να ενταχθούν 5.456.290 στρέμματα στο οικολογικό σχήμα (eco schemes) των βιολογικών. Αν ενταχθούν παραπάνω θα έχουμε μείωση της ενίσχυσης.
Θα υπάρξει παράταση έξι μηνών στην υλοποίηση των προγραμμάτων του ΠΑΑ σε Θεσσαλία και Φθιώτιδα, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη.
Επίσης τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οδηγίες για την ταχύτερη αποκατάσταση των εδαφών στις περιοχές με πλημμυρικά φαινόμενα.
Όπως δήλωσε ο υπουργός στην τακτική ενημέρωση του Συντονιστικού στη Λάρισα σε ό,τι αφορά τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, θέλω να διαβεβαιώσω τους ενδιαφερομένους ότι θα γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες, ώστε να υπάρξει ευελιξία στην υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που βρίσκονται σε εξέλιξη στις πληγείσες περιοχές.
Η πρόβλεψη θα αφορά και 6μηνη παράταση, και διευκόλυνση των αιτημάτων πληρωμής, σε οποιοδήποτε στάδιο εγκεκριμένης επένδυσης για τα προγράμματα:
- Νέων Αγροτών,
- τα Σχέδια Βελτίωσης,
- το πρόγραμμα Εμπορίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων,
- τα Leader κ.α.
Αντίστοιχα θα υπάρξει δυνατότητα παράτασης, κατόπιν αιτήματος, σε δημόσια και εγγειοβελτιωτικά έργα στη Θεσσαλία και στη Φθιώτιδα.
Όσον αφορά στη διαχείριση του εδάφους από την επίδραση των πλημμυρικών φαινομένων στους αγρούς, ήδη εργάζεται το επιστημονικό προσωπικό του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, προκειμένου να υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο για τους παραγωγούς μας. Τις επόμενες ημέρες, άμεσα, θα εκδοθεί κατάλογος γενικών οδηγιών για την ταχύτερη αποκατάσταση των εδαφών αλλά και συστάσεις για την ταχύτερη αλλά και καλύτερη ευκαιρία ανάκτησης των βιολογικών ιδιοτήτων των εδαφών.
Συγκεκριμένα θα δοθούν οδηγίες:
1. Για την αποφυγή συμπίεσης του εδάφους.
Εδώ επικεντρωνόμαστε στον χρονικό ορίζοντα που όλοι οι παραγωγοί μας μπορούν να επιστρέψουν στα κτήματα τους και να προχωρήσουν σε εργασίες αποκατάστασης ή καλλιέργειας.
2. Για τη διαχείριση ιζημάτων, φυτικών υπολειμμάτων και διαφόρων υλικών που έχουν μεταφερθεί στους αγρούς.
Σημειώνεται ότι, φερτά υλικά και χώματα θα διοχετευθούν με κατάλληλα συνεργεία για την αποκατάσταση αδειοδοτημένων λατομείων.
Ο κατάλογος των λατομείων θα δοθεί άμεσα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Για τις μικρότερες ποσότητες από μπάζα και οικοδομικά υλικά έχει προβλεφθεί η μεταφορά τους σε χώρους ανακύκλωσης αποβλήτων κατασκευών και κατεδαφίσεων, που υπάρχουν σε όλη την περιφέρεια Θεσσαλίας.
Ο κατάλογος αυτών θα δοθεί άμεσα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία. Το κόστος για την αποκατάσταση του έγγειου κεφαλαίου, τη συλλογή, την απομάκρυνση φερτών υλικών, των χωμάτων μπαζών και οικοδομικών υλικών θα καλυφθεί από την κρατική αρωγή, όπως, άλλωστε, είχε γίνει και στον ΙΑΝΟ.
Οι εργασίες θα μπορέσουν να ξεκινήσουν εφόσον στραγγίσει και έχουν στεγνώσει επαρκώς τα εδάφη.
3. Για την επίδραση των φαινομένων στη γονιμότητα του εδάφους.
Ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ προχωρά από σήμερα σε δειγματοληψίες του εδάφους ώστε να προσδιοριστούν τα νέα επίπεδα γονιμότητας και η στρατηγική λίπανσης που πρέπει να ακολουθηθεί.
Για τον σκοπό αυτό έχει καταρτιστεί χάρτης με τις 350 θέσεις δειγματοληψίας ιζημάτων λάσπης και εδάφους για την προκαταρκτική έρευνα εκτίμησης των πλημμυρικών φαινομένων στο έδαφος. Οι θέσεις δειγματοληψίας καθορίζονται σε 2 ζώνες κατά μήκος της κύριας κοίτης του Πηνειού (0-500 και 500-1000 μέτρα) καθώς και σε επιλεγμένες θέσεις στις υπόλοιπες πλημμυρισμένες περιοχές.
Τέλος, ο υπουργός επισήμανε τα εξής: «θέλω να ευχαριστήσω ιδιώτες αλλά και την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) για τις προσφορές τους σε ζωοτροφές. Ήδη η ΕΘΕΑΣ έχει κινητοποιήσει μέλη της και έχει προσφέρει 100 τόνους και 13 φορτηγά με ζωοτροφές. Ανάλογα προσφέρουν και ιδιώτες».
Η κυβέρνηση μελετά να εφαρμόσει το μοντέλο αποζημιώσεων της κακοκαιρίας του «Ιανού», που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2020. Η τωρινή κακοκαιρία «Daniel» όμως έχει δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερες καταστροφές και είναι δύσκολο να εφαρμοστεί αυτό το μοντέλο.
Να θυμίσουμε ότι στον Ιανό η πληρωμή προκαταβολών για την φυτική παραγωγή ανά στρέμμα ήταν: 100 ευρώ για το βαμβάκι, 110 για τον αραβόσιτο, 30 ευρώ για τη μηδική, ενώ για την αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου κατεβλήθησαν 1.400.000 ευρώ. Η εικόνα σήμερα είναι πολύ διαφορετική. Χάθηκε μια συγκομιδή στην φυτική παραγωγή στα αροτραία. Προβλήματα υπάρχουν και στις δενδρώδεις είτε από την ζημιά λόγω βροχών είτε από τους δρόμους που έκλεισαν και τα προϊόντα δεν μπορούν να φτάσουν στις εγχώριες αγορές ή στο εξωτερικό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως σήμερα αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία.
Ο κ. Νίκος Παλάσκας, μέλος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «καταστράφηκαν οι στάβλοι και οι αποθήκες με τις ζωοτροφές. Μιλάμε για ακριβά μηχανήματα (αλμεκτήρια, μύλοι κ.α.). Τα 1.000 αιγοπρόβατα θέλουν 200.000 ευρώ να αποζημιωθούν. Ένας στάβλος όμως για να κτιστεί ξανά το κόστος φτάνει τα 500.000 ευρώ. Που θα βρεθούν αυτά τα ποσά. Δάνεια δεν υπάρχουν και τα ακίνητα καταστράφηκαν. Ζούμε πολύ δύσκολες καταστάσεις και η φετινή χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη».
O κ. Ζήσης Παρλίτσης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Τυρνάβου, «για τα νεκρά ζώα θα δώσουν κάποια αποζημίωση. Το πρόβλημα είναι τα ζωντανά ζώα και οι ζημιές στους στάβλους. Μόνο στον Αμπελώνα έχουμε ζωντανά 33.000 αιγοπρόβατα και αντιμετωπίζουμε μεγάλα προβλήματα. Δεν μπορώ να αρμέξω τα ζώα. Σε λίγες ημέρες ξεκινούν οι γέννες που θα τις κάνουμε. Το νερό στους στάβλους έφτασε 7,5 μέτρα ύψος και όλα τα μηχανήματα και οι κτιριακές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν. Η ζημιά στον στάβλο μου φτάνει τα 1,5 εκατ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι οι ζωοτροφές. Οι αποθήκες καταστράφηκαν και βοσκή δεν μπορεί να γίνει. Η κτηνοτροφία δεν μπορεί να περιμένει. Θέλουμε κεφάλαια για να στηθούν οι μονάδες. Δάνεια ήδη έχουμε και δεν μπορούμε να τα πληρώσουμε. Ο προγραμματισμός που κάνει ο κάθε κτηνοτρόφος καταστράφηκε.
Σε συνάντηση που είχαμε τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής ζητήσαμε:
- για όσους έχουν 1 - 200 αιγοπρόβατα ενίσχυση 5.000 ευρώ
- για όσους έχουν 201-600 αιγοπρόβατα ενίσχυση 10.000 ευρώ
- για όσους έχουν πάνω από 600 αιγοπρόβατα ενίσχυση 15.000 ευρώ.
Αυτά τα χρήματα θέλουμε για το κόστος των ζωοτροφών που θα καταναλώσουμε σε ένα μήνα.
Τέλος εκ μέρους των πλημμυροπαθών συναδέλφων του Αμπελώνα, που έχουμε βιώσει μια τεράστια καταστροφή, αισθανόμαστε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε θερμά τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κκ Ιερώνυμο για τη σημαντική του προσφορά σε ζωοτροφές, ώστε να εξασφαλιστεί για κάποιες ημέρες η σίτιση των κοπαδιών μας που σώθηκαν την τελευταία στιγμή φεύγοντας από τις πλημμυρισμένες εγκαταστάσεις μας. Τον ευχαριστούμε θερμά και ελπίζουμε η ευγενική χειρονομία του και προσφορά να βρει μιμητές, γιατί πραγματικά από τέτοιες προσφορές έχουμε μεγάλη ανάγκη».
Στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023 -2027 υπάρχει πρόβλεψη για την παρέμβαση Π3-73-2.5 «Επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις για την προστασία από φυσικές καταστροφές».
Το συγκεκριμένο μέτρο έχει προϋπολογισμό ύψους 35.288.236 ευρώ αλλά μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω αν κριθεί απαραίτητο.
Όπως αναφέρεται στην ΚΑΠ, η παρέμβαση αφορά επενδύσεις μετά από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και καταστροφικά συμβάντα, όπως παγετό, χαλάζι, βροχή, μέσω της παροχής δημόσιας οικονομικής στήριξης (ενίσχυσης) για την υλοποίηση επενδύσεων ενεργητικής προστασίας, ώστε να επιτραπεί στις εκμεταλλεύσεις να διατηρήσουν τα επίπεδα ποιότητας και εμπορευσιμότητας των προϊόντων τους και συνεπώς τη θέση τους στην αγορά. Αφορούν σε προληπτικές δράσεις, με σκοπό τη μείωση των συνεπειών από πιθανές φυσικές καταστροφές.
Κατά την αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων προτεραιότητα δίνεται βάσει των ακόλουθων αρχών:
- Συχνότητα των φυσικών φαινομένων, δυσμενών καιρικών συνθηκών και καταστροφικών συμβάντων, με προτεραιότητα στις περιοχές, όπου παρατηρείται συστημικός κίνδυνος
- Αξία του παραγόμενου προϊόντος, με προτεραιότητα στις μεγαλύτερες αξίες παραγωγής στον επαγγελματία αγρότη, όπως αυτός ορίζεται από την εθνική νομοθεσία
- Στη συλλογικότητα των επενδύσεων πρόληψης σε μια δεδομένη περιοχή
- Σε οικονομικά κριτήρια, με προτεραιότητα στους δικαιούχους με χαμηλότερα εισοδήματα
- Στους αγρότες των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών
- Στις καλλιέργειες με τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) ή ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) ή προϊόν Πιστοποιημένης Βιολογικής παραγωγής.
- Στους Νέους Αγρότες
Οι δράσεις πρόληψης μπορούν να είναι ιδιωτικές επενδύσεις γεωργού φυσικού ή νομικού προσώπου ή συλλογικού σχήματος γεωργών ή συλλογικές επενδύσεις.
H ενίσχυση χορηγείται με τη μορφή μη επιστρεπτέας ενίσχυσης και το ύψος της υπολογίζεται ως ποσοστό των επιλέξιμων δαπανών.
Η χρηματοδότης της δράσης ανέρχεται στο 80% των επιλέξιμων δαπανών, ενώ η ένταση ενίσχυσης για συλλογικές επενδύσεις ανέρχεται στο 100% των επιλέξιμων δαπανών.
Ο συνολικός επιλέξιμος προϋπολογισμός που δύναται να ληφθεί υπόψη στους υπολογισμούς για τον προσδιορισμό της στήριξης ανέρχεται, ανά αίτηση στήριξης φυσικού ή νομικού προσώπου, έως τις 18.000 ευρώ, ενώ για συλλογικό σχήμα γεωργών έως το 600.000 ευρώ.
Οι συνεταιρισμοί θα έπρεπε για τα μέλη τους να μπορούν να χειρίζονται το πρόγραμμα γεωργικών συμβούλων με την πρόσληψη του κατάλληλου προσωπικού, τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ελαιοπαραγωγών «Νηλέας».
Θυμίζουμε ότι πρόσφατα επιπλέον 13,8 εκατ. ευρώ προστέθηκαν στον προϋπολογισμό του Μέτρου Γεωργικών Συμβούλων, φτάνοντας το τελικό ποσό στα 93,8 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τροποποιητική απόφαση, και τις συνολικές δωρεάν συμβουλές που έχουν προγραμματιστεί να προσφερθούν στους αγρότες στις 141.944.
Ο κ. Γιώργος Κόκκινος προσθέτει ότι «θεωρείται ασυμβίβαστο ένα συνεταιριστικό σχήμα να εφαρμόσει πρόγραμμα γεωργικών συμβουλών, ενώ την ίδια στιγμή τα καταστατικά αναφέρουν ότι πρέπει ο συνεταιρισμός πρέπει να δίνει καλλιεργητικές συμβουλές στα μέλη τους. Επίσης θα μπορούσε ο συνεταιρισμός αν έκανε μια πρόσληψη γεωπόνου θα μπορούσε να συνεχίσει να παρέχει συμβουλές και μετά την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου προγράμματος.
Ουσιαστικά δίνουν έναν πακτωλό χρημάτων που θα καταλήξει σε συγκεκριμένους φορείς και δεν θα έχει αποτέλεσμα ούτε συνέχεια. Και για να εξασφαλίσουν ότι οι συνεταιριστικές οργανώσεις θα χρησιμοποιούσαν τα κονδύλια σωστά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα σύστημα αξιολόγησης του έργου τους.
Το πολύ αναμενόμενο πρόγραμμα γεωργικών συμβούλων καλλιέργησε προσδοκίες στα οργανωμένα αγροτικά συλλογικά σχήματα, ότι μέσω του προγράμματος θα μπορούσαν να απασχολήσουν γεωτεχνικό και να λύσουν θεμελιώδη προβλήματα όπως συμβουλευτική στα μέλη τους, η οποία να εξυπηρετεί τους στόχους τους. Άλλωστε η ταύτιση της συμβουλευτικής με τα καταστήματα πώλησης γεωργικών φαρμάκων ήταν ένα κοινώς διαπιστωμένο πρόβλημα της ελληνικής γεωργίας.
Το πρόγραμμα όμως που σύντομα πρόκειται να μπει σε εφαρμογή θεωρεί ότι η παροχή συμβουλών από το συνεταιρισμό στα μέλη του είναι «ασυμβίβαστο» και υποχρεώνει και τους συνεταιρισμούς για να εφαρμόσουν το πρόγραμμα να συμβληθούν με δομές συμβούλων.
Έτσι συμβαίνει το εξής οξύμωρο. Ενώ το καταστατικό των συνεταιρισμών προβλέπει την πρόσληψη γεωπόνου για να προσφέρει γεωτεχνική υποστήριξη στα μέλη του, μέσω του προγράμματος (Μέτρο 2) αυτό θεωρείτε ... ασυμβίβαστο!
Επίσης ο συνεταιρισμός (ή οποιοδήποτε άλλο αγροτικό συλλογικό σχήμα) δεν γίνεται ο ίδιος δικαιούχος του προγράμματος και διαχειριστής των υπηρεσιών και των χρημάτων που δικαιούνται οι παραγωγοί, αλλά αποδέκτης υπηρεσιών μιας δομής συμβούλων, που έτσι όπως δείχνουν τα πράγματα δεν θα μπορεί να ελέγξει ούτε την ποιότητα ούτε και την επάρκεια.
Έτσι με το πρόσχημα της πιστοποίησης (πιστοποιημένη δομή) οι συνεταιρισμού (πολλοί εκ των οποίων έχουν διαπιστωμένη διαχειριστική ικανότητα) εξαιρούνται από την άμεση χρηματοδότηση του προγράμματος και την αυτονόητη παροχή υπηρεσίας προς τα μέλη τους και πρέπει να συμβληθούν με δομή συμβούλων όπως μπορεί να κάνει και κάθε μεμονωμένος παραγωγός. Δηλαδή χάνεται μια ακόμα ευκαιρία, αφού ούτως ή άλλως θα διατεθούν πόροι, οι συνεταιρισμοί να προσλάβουν γεωπόνο-σύμβουλο ώστε να κατευθύνει τα μέλη τους με στόχους τη βελτίωση της ποιότητας και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Για αποφυγή εξαγωγής λανθασμένων συμπερασμάτων και παρεξηγήσεων προτείνω:
1. Οι συνεταιρισμοί εφόσον είναι ήδη οργανωμένες δομές, να είναι άμεσα δικαιούχοι του προγράμματος μόνο για τα μέλη τους.
2. Να τεθούν δείκτες επίδοσης ώστε εκτός από τα παραδοτέα (τα οποία είναι γνωστό πως τεκμηριώνονται, π.χ. πιστοποιητικό agro) να αξιολογούνται επιπλέον για τις βελτιώσεις που έχουν πετύχει και να ελέγχονται.
3. Όταν διαπιστώνουμε συνεχώς το έλλειμα του έχουμε στην οργανωμένη μορφή γεωργίας και θέλουμε να δώσουμε κίνητρα για την συμμετοχή των αγροτών σε συνεταιρισμούς, το πλέον σημαντικό κίνητρο είναι οι οργανωμένοι παραγωγοί να έχουν άμεση πρόσβαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες που να ταυτίζονται με τους στόχους της ΚΑΠ και του συνεταιρισμού.
Τα πάνω από 25 χρόνια που δραστηριοποιούμαι στον αγροτικό χώρο διαπιστώνω ότι πολλές φορές κατευθύνονται πόροι για να δώσουν ώθηση στη γεωργία μας, αλλά με τον τρόπο που σχεδιάζονται στο τέλος δεν υπηρετούν την ίδια τη γεωργία αλλά μια κάστα μεσαζόντων που κάθε φορά βρίσκουν τον τρόπο σε συνεργασία (ή την ανοχή του ΥπΑΑΤ) να παρακρατήσουν τη μερίδα του λέοντος.
Ας αναλογιστούμε πόσοι πόροι έχουν διατεθεί για την εφαρμογή του agro και ποιο ήταν τελικά το αποτέλεσμα. Να γεμίσουμε πιστοποιητικά, να μιλάμε για πιστοποιημένη γεωργία, ενώ πολλοί αγρότες που συμμετείχαν σε πιστοποιημένα πεδία εφαρμογής να μην το γνωρίζουν καν… Και η ίδια ιστορία συνεχίζει να επαναλαμβάνεται…».
Εξακόσιες εξήντα δύο (662) αιτήσεις νέων γεωργών εγκρίθηκαν για την Κρήτη, συνολικού ποσού δημοσίας δαπάνης 24.787.500 €, όπως ενημερώνει η Περιφέρειας Κρήτης.
Συνολικά επιλέγονται για στήριξη δύο χιλιάδες τρακόσιοι ογδόντα οκτώ (2.388) δικαιούχοι με συνολικό ποσό δημοσίας δαπάνης 91.895.000 € και τριάντα πέντε (35) εν δυνάμει δικαιούχοι με συνολικό ποσό δημοσίας δαπάνης 1.297.500 €, οι οποίοι θα ενταχθούν μετά την προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών.
Τα παραπάνω προκύπτουν μετά και την ανάρτηση των αποτελεσμάτων διοικητικού ελέγχου αιτημάτων στήριξης, μετά την αύξηση των πιστώσεων, στο υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022 στο πλαίσιο της υπ. αριθμ. 4704/11.11.2021 3ης Πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων στήριξης.
Το συνολικό ποσό δημοσίας δαπάνης για την Περιφέρεια Κρήτης διαμορφώνεται σε 93.192.500 €.
Δείτε την απόφαση πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο εδώ
Έγινε η πίστωση 1.040.863 ευρώ για τη Δράση 10.1.08: «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» της 1ης Πρόσκλησης.
Όμως η μεγάλη ταλαιπωρία των δικαιούχων του προγράμματος δεν έχει λήξει.
Σε επικοινωνία που είχε ο ΑγροΤύπος με τις αρμόδιες ΔΑΟΚ μας ανέφεραν ότι τα παραστατικά για το πρόγραμμα θα τα παραλαμβάνουν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.
Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνουν οι διοικητικοί έλεγχοι. Αφού ολοκληρωθεί ο διοικητικός έλεγχος σε όλες τις αιτήσεις θα πρέπει να περάσει ακόμη μια εβδομάδα για να ξεκινήσουν οι πληρωμές των παραγωγών.
Συμπέρασμα οι πληρωμές των δικαιούχων του προγράμματος αναμένονται από τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.
Θυμίζουμε στην πρώτη πρόσκληση της δράσης, που αφορά τον κύριο όγκο των δικαιούχων παραγωγών, δεν έχει γίνει πληρωμή ούτε της προκαταβολής αλλά ούτε και της εξόφλησης.
Τα χρήματα αυτά αφορούν πληρωμές που έχουν κάνει οι αγρότες από τον Μάιο του 2022. Και υπάρχει μεγάλη ανάγκη να τα εισπράξουν γιατί τα δικαιούνται.
Να επισημάνουμε ότι οι δηλώσεις της προηγούμενης ηγεσίας του ΥπΑΑΤ ανέφεραν ότι ... οι πληρωμές θα γίνονταν μέχρι τέλη Ιουνίου.
Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, σήμερα Δευτέρα (4/9/2023) η απόφαση με την οποία γίνεται η διάθεση πίστωσης ποσού 1.040.863 ευρώ.
Τα χρήματα αφορούν τη Δράση 10.1.08: Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ) - Πρόσκληση ετήσιας παράτασης 1ης Πρόσκλησης, προκειμένου να καταβληθούν οι οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους της δράσης.
Διαβάστε την απόφαση (εδώ)
Με αργούς ρυθμούς προχωρούν τα επενδυτικά προγράμματα των Σχεδίων Βελτίωσης λόγω καθυστέρησης παράδοσης μηχανολογικού εξοπλισμού.
Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, μέχρι και σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 5.450 επενδυτικά σχέδια βελτίωσης συνολικού προϋπολογισμού 280 εκατ. ευρώ ενώ σε φάση υλοποίησης βρίσκονται ακόμη 3.500 σχέδια,
Διαπιστώνεται υστέρηση στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων λόγω των επιπτώσεων της Πανδημίας. Παρατηρούνται καθυστερήσεις στην παράδοση γεωργικών μηχανημάτων και εξοπλισμού, γεγονός για το οποίο δεν ευθύνονται οι δικαιούχοι των επενδυτικών σχεδίων.
Όπως αναφέρει το ΥπΑΑΤ, πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την αδειοδότηση και συνολικά την ολοκλήρωση των κτιριακών κατασκευών, πολλές εκ των οποίων ήδη βρίσκονται σε φάση υλοποίησης και με δεδομένο ότι αποτελεί σημαντική προτεραιότητα της Κυβέρνησης η διασφάλιση της ολοκλήρωσης των επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό των Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων, αποφάσισαν την χορήγηση τρίμηνης παράτασης για την υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης που μέχρι σήμερα είχαν ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 42 μήνες.
Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι μπορούν να ολοκληρώσουν την επένδυση και να υποβάλλουν το τελικό τους αίτημα πληρωμής 45 μήνες μετά την ημερομηνία της απόφασης ένταξης του επενδυτικού τους σχεδίου.
Το οικολογικό σχήμα (eco-schemes) Π1-31.7 - «Περιβαλλοντική διαχείριση κτηνοτροφικών συστημάτων» περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:
α) 31.7-Β «Μετακίνηση από υποβαθμισμένους βοσκοτόπους»
β) 31.7-Δ «Κατάρτιση και εφαρμογή βελτιωμένου σιτηρεσίου»
Οι δικαιούχοι πρέπει να:
α) ’Εχουν την ιδιότητα του ενεργού γεωργού,
β) υποβάλλουν αίτηση ενιαίας ενίσχυσης για το ζωικό κεφάλαιο για το όποιο τους κατανέμεται ο ανάλογος βοσκότοπος,
γ) είναι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι στην περίπτωση της δράσης 31.7 Β. Μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι νοούνται οι κτηνοτρόφοι που μετακινούν το σύνολο του ζωικού κεφαλαίου (αίγες, πρόβατα, βοοειδή) για τουλάχιστον 4 μήνες το χρόνο, από πεδινό σε ορεινό βοσκότοπο, όπως προκύπτει από την δήλωση του ΟΣΔΕ στο αρχείο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
δ) εφαρμόζουν τις απαιτήσεις για την αναγνώριση και καταγραφή των ζώων όπως προβλέπονται στο εθνικό και ενωσιακό δίκαιο.
Επίσης πέραν των υποχρεωτικών απαιτήσεων και δεσμεύσεων υποχρεούνται:
α) να διατηρούν τη χρήση των μονίμων βοσκοτόπων
β) να τηρούν περιβαλλοντικό φάκελο σε έντυπη μορφή, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους που αφορά την αίτηση, ο οποίος θα πρέπει να είναι διαθέσιμος στις ελεγκτικές αρχές,
γ) να δέχονται και να διευκολύνουν όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους από τα αρμόδια εθνικά και ενωσιακά ελεγκτικά όργανα.
δ) να υποβάλλουν αίτημα συμμετοχής στο εν λόγω πρόγραμμα. Το αίτημα συμμετοχής γίνεται σε ειδική θέση του εντύπου της δήλωσης του αγροτεμαχίου. Για την εν λόγω δήλωση συμμετοχής ισχύουν τα οριζόμενα από τις σχετικές αποφάσεις για τη βασική ενίσχυση συμπεριλαμβανομένων και των προθεσμιών υποβολής της. Η δήλωση συμμετοχής συνεπάγεται ότι ο ενδιαφερόμενος αποδέχεται τα οριζόμενα στην σχετική απόφαση σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, τους ισχύοντες όρους και τις προϋποθέσεις, καθώς και την κοινοποίηση των στοιχείων του.
Δράση 31.7-Β Μετακίνηση από υποβαθμισμένους βοσκοτόπου
Υποχρεώσεις:
- Διάρκεια παραμονής στον ορεινό βοσκότοπο τουλάχιστον 4 συνεχόμενους μήνες το έτος.
- Μετακίνηση για το σύνολο του ζωικού κεφαλαίου.
- Μετακίνηση κατόπιν έκδοσης άδειας διακίνησης από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες.
- Κατά την διάρκεια των μετακινήσεων να εξασφαλίζεται η πλήρης εφαρμογή των κανόνων ευζωίας.
- Συμμόρφωση στα διαχειριστικά σχέδια των περιοχών NATURA όπου αυτά υπάρχουν.
Η ενίσχυση ορίζεται:
Aίγες, πρόβατα μέγιστο ύψος ενίσχυσης 65 ευρώ/εκτάριο (6,5 ευρώ/στρέμμα)
Bοοειδή μέγιστο ύψος ενίσχυσης 55 ευρώ/εκτάριο (5,5 ευρώ/στρέμμα)
Δράση 31.7-Δ Κατάρτιση και εφαρμογή βελτιωμένου σιτηρεσίου σε μέσης-καλής κατάστασης βοσκοτόπους
Η εκμετάλλευση, σε συνεργασία με σύμβουλο, καταρτίζει και εφαρμόζει σιτηρέσιο με στόχο αφ’ ενός τη μείωση των αερίων θερμοκηπίου και αφετέρου τον εμπλουτισμό της τροφής με φυσικά συστατικά με αντιμικροβιακή δράση έτσι ώστε να συμβάλλει στη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών.
Οι αποδοχές του συμβούλου καθορίζονται κατά μέγιστο σε ποσοστό έως και 5% της ενίσχυσης που λαμβάνει ο δικαιούχος για την παρούσα δράση, και σε έως 500 ευρώ συνολικά.
Η ενίσχυση ορίζεται:
Αιγοπρόβατα - βοοειδή μέγιστο ύψος ενίσχυσης 30 ευρώ/εκτάριο (3 ευρώ/στρέμμα).
Όπως αναφέρει το σχετικό ΦΕΚ με την απόφαση, για να λάβουν την ετήσια οικονομική ενίσχυση οι κτηνοτρόφοι υποβάλλουν ΕΑΕ με την συμπλήρωση σχετικού πεδίου (κωδικός παράλληλης δράσης) για τα αγροτεμάχια στα οποία εφαρμόζουν το αντίστοιχο οικολογικό πρόγραμμα.
Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη και στελέχη του υπουργείου, είχαν ο πρόεδρος, Ηλίας Κοτόπουλος και μέλη του ΔΣ της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (ΕΦΧΕ) στα γραφεία της οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα στη σύσκεψη υπό τον υπουργό κ. Αυγενάκη συμμετείχαν ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Φάνης Παπάς από την πλευρά του υπουργείου οι δυο γενικοί γραμματείς Γιώργος Στρατάκος και Δημήτρης Παπαγιαννίδης. Από την πλευρά της ΕΦΧΕ, εκτός από τον πρόεδρο Ηλία Κοτόπουλο, συμμετείχαν στη συνάντηση ο επίτιμος πρόεδρος της οργάνωσης Θανάσης Βασιλέκας και από την πλευρά του ΔΣ και μελών της ΕΦΧΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Κεφαλάς, ο Χρήστος Βουλγαρίδης, ο Στέφανος Μπακαρτσάκης, ο Κώστας Κεφαλάς, ο Δημήτρης Τζελέπης, ο Κώστας Κουκουζέλης, ο διευθυντής της ΕΦΧΕ Σταμάτης Μηλιούδης κ.ά.
Η Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας είναι επιστημονική ένωση και μη κερδοσκοπικό σωματείο, που ασχολείται με τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής της φυλής Χολστάιν.
Οι αγελάδες φυλής Χολστάιν φημίζονται για την καλή προσαρμοστικότητα στο κλίμα της Ελλάδας, την υψηλή απόδοσή τους σε γάλα καθώς και την καλή συμπεριφορά του ζώου. Η έδρα μας είναι στη Θεσσαλονίκη κι αξιοποιούμε τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες για να παράγουμε ελληνικό, ποιοτικό γάλα στις κτηνοτροφικές μονάδες μας.
Η ΕΦΧΕ είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο 23.000 αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, των 213 παραγωγών – μελών της, οι οποίες παράγουν περίπου 200.000 τόνους φρέσκου αγελαδινού γάλακτος, ήτοι το 1/3 της συνολικής ελληνικής παραγωγής.
Παραμένουμε εταίρος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τρέχοντας Προγράμματα Γενετικής Βελτίωσης αγελάδων αναπαραγωγής Χολστάιν από το 2003 μέχρι και σήμερα. Έχουμε αναγνωριστεί ως επίσημος φορέας τήρησης και κατάρτισης του Γενεαλογικού Βιβλίου αγελάδων αναπαραγωγής καθαρής φυλής Xoλστάιν βάση του Νο2/13.03.2007 Πρακτικού – Απόφασης της Συνεδρίασης της Μόνιμης Επιτροπής Αναγνώρισης Φορέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και εκ νέου με το ΦΕΚ 1997/08.09.2011.
Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την χάραξη εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της ελληνικής γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
1. Αλλαγή του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών σε ό, τι αφορά στο άρθρο 82 για το γιαούρτι (επαναφορά ισχύος της παρασκευής του στραγγιστού γιαουρτιού από 100% νωπό ελληνικό γάλα, και όχι από 70% και 30% υποκατάστατα γάλακτος).
2. Θέσπιση μέτρων για τις παραπλανητικές ετικέτες ώστε να αποτρέπεται η σύγχυση του καταναλωτή από παραπλανητικά τοπωνύμια (ΠΓΕ).
3. Νομοθέτηση για ξεχωριστό ράφι για τα νωπά προϊόντα στο ψυγείο, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες στο εξωτερικό, αντί να μπλέκονται μαζί και ροφήματα, που ουδεμία σχέση έχουν σε θρεπτική αξία, καθώς επίσης και διαχωρισμός ελληνικών και μη προϊόντων.
4. Αλλαγή στο ασφαλιστικό καθεστώς για την απορρόφηση εργατών στις αγελαδοτροφικές μονάδες (μετατροπή από ΙΚΑ σε εργόσημο ή έστω δυνατότητα προσέλκυσης και ξένων εργατών μέσω ΟΑΕΔ).
5. Άρση της απαγόρευσης εμπορίου ζώντος ζώων και σφαγείων σε άλλες χώρες λόγω της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών, η οποία ισχύει μέχρι 31/12/2023.
6. Θέσπιση και ενεργοποίηση μεταβατικού διετούς προγράμματος Γενετικής Βελτίωσης του τρέχοντος ΠΑΑ 2014–2020, με πρόσκληση στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2023. Προώθηση των διεργασιών της Νέας ΚΑΠ 2023-2027, ιδίως όσον αφορά τα Προγράμματα Γενετικής Βελτίωσης, ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες διακοπές και καθυστερήσεις από την λήξη τους, στις 31/10/2023.
Συνοψίζοντας θα θέλαμε να ζητήσουμε την στήριξή σας για την επιτακτική ανάγκη που υπάρχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να θέσει σαφείς στόχους για την αλλαγή της φθίνουσας πορείας στον τομέα της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας της χώρας προς την κατεύθυνση της επάρκειας.
Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η απόφαση για τις Δράσεις Κατάρτισης και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων σε Νέους Γεωργούς του υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014-2020 που εντάχθηκαν στο πλαίσιο της 3ης Πρόσκλησης.
Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη της πράξης ανέρχεται σε 14.275.950 ευρώ και κατανέμεται κατά περιοχή εστίασης και Περιφέρεια.
Η προτεινόμενη Πράξη αφορά στην επαγγελματική κατάρτιση και ανάπτυξη δεξιοτήτων για δικαιούχους γεωργούς του υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Μέτρου 6 «Ανάπτυξη γεωργικών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων» του ΠΑΑ 2014-2020», έτσι ώστε να τους δοθούν οι απαραίτητες γνώσεις και προσόντα για να γίνουν επιχειρηματίες αγρότες, οι οποίοι συνειδητά θα αποφασίζουν για τις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις.
Ειδικότερα, ωφελούμενοι της απόφασης είναι 14.642 δικαιούχοι γεωργοί της 3ης Πρόσκλησης για ένταξη στο υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014–2020 κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022, για τις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδος, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου, Αττικής, Νοτίου Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης, οι οποίοι θα ενταχθούν στη Δράση 1.1.1 «Δράσεις Κατάρτισης και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων για νέους γεωργούς και μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις» του Μέτρου Μ01 «Δράσεις μετάδοσης Γνώσεων και Ενημέρωσης» του ΠΑΑ 2014–2020.
Οι 14.642 νέοι αγρότες έχουν την υποχρέωση, είτε να κατέχουν επαρκή επαγγελματικά προσόντα κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και του φακέλου υποψηφιότητας, είτε να αποκτήσουν επαρκή επαγγελματικά προσόντα σε διάστημα που δεν υπερβαίνει τους 36 μήνες από την ημερομηνία λήψης της απόφασης ένταξης. Επίσης, οι ωφελούμενοι της παρούσας θα πρέπει να αποκτήσουν βεβαίωση-πιστοποιητικό παρακολούθησης προγράμματος κατάρτισης διάρκειας 150 ωρών ανάλογης κατεύθυνσης (σε συνάφεια με το προσανατολισμό της γεωργικής εκμετάλλευσης), από τον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ».
Το πρόγραμμα κατάρτισης περιλαμβάνει τα εξής πεδία/θεματικές ενότητες:
- Γνώση των υποχρεώσεων και δυνατοτήτων που απορρέουν από την Κοινή Αγροτική Πολιτική καθώς και την εθνική πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη,
- Χρηματοοικονομική διαχείριση εκμεταλλεύσεων / χρήση ΤΠΕ & νέων τεχνολογιών,
- Κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής, ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων και ασφάλεια της εργασίας στην ύπαιθρο, αντιμετώπιση και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή,
- Εμπορία & μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, με έμφαση στις βραχείες αλυσίδες,
- Εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με την κατεύθυνση και τις ανάγκες της εκμετάλλευσης (όπως διαχείριση αποβλήτων ειδικά για τη ζωική παραγωγή, ασθένειες και εχθροί καλλιεργειών και ζώων, νέες εναλλακτικές καλλιέργειες, λίπανση, διατροφή ζώων, κ.λπ.).
Συνολικά θα υπάρξουν 815 Προγράμματα Κατάρτισης που θα υλοποιηθούν στις 13 Περιφέρειες (13 υποέργα).
Διαβάστε την απόφαση (εδώ)
Ανακοινώθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η ημερομηνία υποβολής Παραστατικών Συμμόρφωσης για την παράταση της Δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων» (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ).
Για το έτος εφαρμογής 2022 της Δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» η εφαρμογή (πατήστε εδώ) θα είναι ανοιχτή από 29/08/2023 έως και 15/09/2023, για την υποβολή παραστατικών συμμόρφωσης για την παράταση της 1ης πρόσκλησης.
Επισημαίνεται ότι καταληκτική ημερομηνία έκδοσης των παραστατικών συμμόρφωσης για τον επιβλέποντα γεωπόνο, καθώς επίσης και την αγορά των ατμιστήρων – διαχυτήρων και των φερομονικών παγίδων, για τους δικαιούχους της παράτασης της 1ης πρόσκλησης για το έτος εφαρμογής 2022, ορίζεται η 31η Ιανουαρίου 2023 (ημερομηνία λήξης του έτους εφαρμογής), σύμφωνα με την υπ΄αριθμ. 49426/28-08-2023 εγκύκλιο.
Όσον αφορά το έτος εφαρμογής 2023 της Δράσης η εφαρμογή (πατήστε εδώ) για την υποβολή παραστατικών συμμόρφωσης ειδικών διατάξεων 3ης πρόσκλησης θα παραμείνει ανοιχτή από 1/09/2023 έως και 30/09/2023.
Πάντως οι παραγωγοί ακόιμη περιμένουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ την πληρωμή της 1ης πρόσκλησης του 2022 για το ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ (δεν έχουν δώσει ούτε καν την προκαταβολή). Μιλάμε για μια ... ξεχασμένη πληρωμή.
Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ενεργοποίησης των προγραµµάτων Leader της περιόδου 2023-2027, µε τις 50 Αναπτυξιακές Εταιρείες να υλοποιούν το πρόγραμμα μετά την τελική αξιολόγηση των σχεδίων τους.
Όπως δήλωσε ο κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι δράσεις που θα χρηµατοδοτηθούν και το κονδύλι που θα διαχειριστούν οι ΟΤΔ (ΟμάδΕς Τοπικής Δράσης), συνολικού ύψους 240 εκατ. ευρώ, χωρίς τις υπερδεσμευσεις ειναι διαφορετικές.
Οι νέες δράσεις θα διαφέρουν τόσο ως προς το ποσό επιδότησης που σε περιπτώσεις θα είναι µεγαλύτερο σε σχέση µε την περασµένη περίοδο, όσο και από την επιλεξιµότητα των επενδύσεων. Συγκεκριµένα:
1. Για πρώτη φορά στους φακέλους αγροτών κάτω των 40 ετών θα προσφερθεί ενίσχυση 80% για τις κατηγορίες επενδύσεων µεταποίησης γεωργικού προϊόντος, µεταποίησης µε τελικό προϊόν µη γεωργικό και στη δασοκοµία.
2. Οι ιδρύσεις που αφορούν στην εξυπηρέτηση διανυκτέρευσης επισκεπτών (καταλύµατα, ξενοδοχεία κλπ) θα είναι επιλέξιµες ξανά µόνο στις ορεινές περιοχές, όπως σε παλαιότερες περιόδους.
3. Οι επενδύσεις σε µεταποίηση θα είναι επιλέξιµες µόνο για κατηγορίες προϊόντων που παράγονται στην περιοχή παρέµβασης και αποδεδειγµένα υπάρχει υστέρηση στον µεταποιητικό κλάδο αυτών.
4. Αναµένεται να ενεργοποιηθεί µία νέα δράση ιδιωτικής επένδυσης µε τίτλο «Εξοικονόµηση ενέργειας και νερού, ενίσχυση βιο-οικονοµίας και κυκλικής οικονοµίας», η οποία θα αφορά επενδύσεις µικροµεσαίων επιχειρήσεων σε ΑΠΕ.
5. Στα δημόσια έργα το ΥπΑΑΤ ζητά και απαιτεί έργα αγροτικών υποδομών και όχι αναπλάσεις και έργα βιτρίνας.
Μεγάλη διαφορά υπάρχει στην συνδεδεμένη στο βόειο κρέας που δίνει η Φιλανδία (έχει και συνδεδεμένη για αγελαδινό γάλα) σε σχέση με αυτή που δήλωσε η Ελλάδα.
Αυτό δείχνει ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης η στήριξη της βοοτροφίας.
Ο κτηνοτρόφος και τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΚ, Θωμάς Μόσχος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «για το 2020 η Φινλανδία που έχει πληθυσμό 5,5 εκατομμύρια, διαθέτουν 260.000 αγελάδες κρεατοπαραγωγής με ανώτερη συνδεδεμένη επιδότηση 721 ευρώ ανά ζώο. Η Ελλάδα που έχει 10 εκατομμύρια πληθυσμός, 221.000 αγελάδες κρεατοπαραγωγής ανώτερη συνδεδεμένη επιδότηση 143 ευρώ ανά ζώο. Μην απορείτε μετά γιατί εισάγουμε το 85% του μοσχαρίσιου κρέατος και γιατί η ακρίβεια σε βασικά αγαθά θα συνεχίσει να καλπάζει».
Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο η κ. Άννα Μόσχου, βοοτρόφος κρεατοπαραγωγής από την Καστοριά και ταμίας στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων «η Ελλάδα έχει ουσιαστικά υποβιβάσει εδώ και χρόνια την γέννα μοσχαριού κρεατοπαραγωγής. Εμείς παράγουμε την πρώτη ύλη για τους παχυντές και όμως η συνδεδεμένη ενίσχυση είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τα 200 και 250 ευρώ που θα πάρουν οι παχυντές στη νέα ΚΑΠ. Και μάλιστα με τη νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ βλέπουμε ότι το ΥπΑΑΤ έχει την τάση να μειώση αυτή την ενίσχυση ακόμη περισσότερο.
Η χώρα μας είναι ελλειματική στο μοσχαρίσιο κρέας και παρόλα αυτά δίνουμε λιγότερα χρήματα σε σχέση με άλλες χώρες όπως η Φιλανδία. Επίσης στις γέννες υπάρχει μεγάλη θνησιμότητα. Ένα 10% των μοσχαριών που θα γεννηθούν στους πρώτους δύο μήνες θα πεθάνουν. Για τα μοσχάρια αυτά δεν θα αποζημιωθούμε από τον ΕΛΓΑ. Το οικονομικό κόστος είναι μεγάλο και είναι ορατή πια η τάση αποχώρησης από το επάγγελμα που αν δεν πάρει μέτρα το ΥπΑΑΤ το επόμενο διάστημα θα κορυφωθεί. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τον ΑγροΤύπο για την φωνή που μας δίνει, ειδικά σε εμάς τις γυναίκες, που κάνουμε ένα πολύ δύσκολο επάγγελμα πάνω στα βουνά».
Θυμίζουμε ότι στη νέα ΚΑΠ για τη συνδεδεμένη βόειου κρέατος τα μέτρα παρέμβασης είναι τα ακόλουθα:
i) Μέτρο Α: Συνδεδεμένη ενίσχυση για τα θηλυκά βοοειδή που έχουν γεννήσει στο έτος ενίσχυσης (ΜΚ1- 32.3-2).
Η παρέμβαση αφορά την ενίσχυση για την εκτροφή αγελάδων, δηλαδή τη συνδεδεμένη ενίσχυση σε θηλυκά βοοειδή ηλικίας 18 μηνών έως 12 ετών, που έχουν γεννήσει στο έτος ενίσχυσης. Το Μέτρο αυτό στοχεύει στην αξιοποίηση του εγχώριου αναπαραγωγικού δυναμικού και θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για τη διατήρηση του αριθμού των εγχώριων γεννήσεων σε ικανοποιητικά επίπεδα.
ii) Μέτρο Β: Συνδεδεμένη ενίσχυση για σφάγια ηλικίας 11-12 μηνών (ΜΚ1-32.3-3). Η παρέμβαση αφορά τη συνδεδεμένη ενίσχυση σε βοοειδή (αρσενικά και θηλυκά) που σφάζονται σε ηλικία 11-12 μηνών.
iii) Μέτρο Γ: Συνδεδεμένη ενίσχυση για σφάγια ηλικίας από 14 έως 24 μηνών (ΜΚ1- 32.3-4).
Η παρέμβαση αφορά τη χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης σε βοοειδή (αρσενικά και θηλυκά), τα οποία εκτρέφονται για πάχυνση και σφάζονται σε ηλικία από 14 έως και 24 μηνών, με σκοπό την παραγωγή σφάγιων μεγάλου βάρους.
Ο ετήσιος προϋπολογισμός για το έτος ενίσχυσης 2023, ανέρχεται για το Μέτρο Α σε 22.680.000 €, για το Μέτρο Β σε 1.770.600 € και για το Μέτρο Γ σε 21.925.000 €. Δηλαδή δίνουν 22.680.000 € για τις γέννες και 23.695.600 € για την σφαγή.
Οι φωτιές, στις περισσότερες των περιπτώσεων, έφεραν ολοκληρωτική καταστροφή σε φυτικό, ζωικό κεφάλαιο, αποθηκευμένα προϊόντα, πάγιο εξοπλισμό, θερμοκήπια, κτίρια, μηχανήματα κ.α.
Πολλοί πληγέντες γεωργοί και κτηνοτρόφοι, που είναι ενταγμένοι σε αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά προγράμματα του ΠΑΑ, όπως συνδεδεμένες ενισχύσεις, Μέτρο 11: Βιολογική Γεωργία - Κτηνοτροφία, Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014 - 2020, Σχέδια Βελτίωσης, Δράση 4.1.5: «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων», απώλεσαν ολόκληρον ή μεγάλο μέρος του φυτικού και του ζωικού τους κεφαλαίου και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κυρώσεων και απένταξης από τα Προγράμματα, καθώς είναι πλέον αδύνατο να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την ένταξή τους σε αυτά.
Ο κ. Κων/νος Λάμπρος, Πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «έχουμε ήδη στείλει επιστολή στο ΥπΑΑΤ για το πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστική, η περίπτωση συναδέλφου γεωπόνου καλλιεργητή, που πριν προλάβει να αποκαταστήσει τις ζημιές από τον Ιανό στα αγροτεμάχιά του, ήρθε η καταστροφική πυρκαγιά, να αποτελειώσει το φυτικό κεφάλαιο και την υλικοτεχνική υποδομή της εκμετάλλευσής του.
Επίσης, είναι χαρακτηριστική η περίπτωση νέων αγροτών και κτηνοτρόφων, που είναι ενταγμένοι σε αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά προγράμματα (βιολογική γεωργία - κτηνοτροφία, αναπτυξιακό νόμο, σχέδια βελτίωσης κ.α. ) που καταστράφηκαν, καθώς έχασαν την περιουσία τους, το ζωικό κεφάλαιο τους, ενώ συνάμα αντιμετωπίζουν την απειλή των κυρώσεων για μη εφαρμογή δεσμεύσεων που είχαν υποχρέωση από την ένταξή τους στα εν λόγω προγράμματα.
Τα παραπάνω καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να προστατευτούν οι πληγέντες αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι μας. Κρίσιμη παράμετρο λοιπόν, αποτελεί η αποζημίωση του πάγιου κεφαλαίου ανεξάρτητα από το στάδιο που βρισκόταν η άδεια λειτουργίας ή η ολοκλήρωση αναγνώρισης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος (δασικοί χάρτες, κτηματολόγιο, αποδοχή κληρονομιάς). Σε κάθε άλλη ιδιαίτερη περίπτωση, ας χορηγηθούν τουλάχιστον υλικά για την ανακατασκευή των εγκαταστάσεων τους, ώστε να στεγαστούν τα ζώα τους.
Εκτός από τα άμεσα μέτρα, που ανακοινωθήκαν από την κυβέρνηση για αποζημιώσεις, τις φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις για τις πληγείσες περιοχές της Μαγνησίας, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη μέχρι την αποκατάσταση του φυτικού κεφαλαίου, την αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου και την ανάταξη του πάγιου εξοπλισμού, να δοθεί άπλετος χρόνος εφαρμογής των υπογεγραμμένων δεσμεύσεων και εξαίρεση των πληγέντων για λόγους ανωτέρας βίας από τις υποχρεώσεις τους στα εν λόγω προγράμματα.
Είχαμε συνάντηση με τον κ. Αυγενάκη την Τρίτη (22/8) και αναφερθήκαμε στο πρόβλημα. Ο υπουργός ήταν ενημερωμένος για το θέμα και αναμένεται οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥπΑΑΤ να προχωρήσουν σε σχετικές ρυθμίσεις και να μην έχουν προβλήματα οι πυρόπληκτοι αγρότες.
Το θετικό πάντως είναι ότι για πρώτη φορά η ηγεσία του ΥπΑΑΤ εκτός από τις πυρόπληκτες περιοχές επισκέφτηκε και τις κατά τόπους υπηρεσίες της. Τα τελευταία χρόνια ακούμε για προσλήψεις στην υγεία, την παιδεία αλλά όχι στο ΥπΑΑΤ. Οι υπηρεσίες (ΕΛΓΑ. ΟΠΕΚΕΠΕ κ.α.) είναι υποστελεχωμένες από τακτικό προσωπικό και όσοι εργάζονται είναι μεγάλης ηλκικίας. Πρέπει να μπει νέο αίμα στις υπηρεσίες και πρέπει άμεσα να γίνουν προσλήψεις, κάτι που το επισημάναμε στον κ. Αυγενάκη».
Έχουμε δύο δράσεις βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027.
Αφορούν το οικολογικό πρόγραμμα (eco schemes) Π1-31.9 «Διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας») του Πυλώνα Ι και το γεωργοπεριβαλλοντικό πρόγραμμα (Π3-70.2-1 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους») του Πυλώνα ΙΙ.
Όπως έχει διευκρινίσει το ΥπΑΑΤ όσοι εκ των παραγωγών επιλέξουν και ενταχθούν για το έτος 2023 στο οικολογικό πρόγραμμα του Πυλώνα Ι δεν δύναται να ενταχθούν σε μελλοντική πρόσκληση του αντίστοιχου γεωργοπεριβαλλοντικού προγράμματος του Πυλώνα ΙΙ, για τις ίδιες επιλέξιμες εκτάσεις (μιλάμε για το πρόγραμμα του ΠΑΑ).
Επίσης, οι αγρότες που θα επιλέξουν να ενταχθούν στη ∆ιατήρηση Βιολογικών (eco-schemes) φέτος, µε βάση τα τρέχοντα δεδοµένα και τις υπουργικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, θα λάβουν το προβλεπόµενο πριµ, αλλά δεν θα έχουν επίσης δικαίωµα να αξιοποιήσουν το ίδιο αγροτεµάχιο ή εκτροφή για άλλες ενισχύσεις από το πρασίνισµα.
Σύμφωνα με την σχετική απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, για το 2023 προβλέπεται να ενταχθούν 5.456.290 στρέμματα στο οικολογικό σχήμα (eco schemes) Π1-31.9 «Διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας») του Πυλώνα Ι, ενώ το κονδύλι που θα μοιραστεί στους δικαιούχους θα είναι συνολικού ύψους 235.016.873 ευρώ. Σε περίπτωση που έχουμε περισσότερα επιλέξιμα στρέμματα το ύψος ενίσχυσης θα μειωθεί.
∆ικαιούχοι είναι ενεργοί γεωργοί ή οµάδες ενεργών γεωργών που διατηρούν τη βιολογική καλλιέργεια η εκτροφή και κατά την οριστική υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης διαθέτουν αγροτεµάχια ή/και βοσκοτόπους ή/και εκτροφές, τα οποία είναι ενταγµένα στο σύστηµα της βιολογικής γεωργίας. Η ένταξη των εν λόγω αγροτεµαχίων τεκµηριώνεται από ενεργή σύµβαση του παραγωγού µε εγκεκριµένο Οργανισµό Ελέγχου και Πιστοποίησης (ΟΕΠ) καθώς και από πιστοποιητικό το οποίο έχει εκδοθεί σε ηλεκτρονική µορφή µε χρήση του συστήµατος traces από τον Οργανισµό Ελέγχου και Πιστοποίησης, µε τον οποίο είναι συµβεβληµένοι.
Επιλέξιμες καλλιέργειες και εκτροφές - Προβλεπόμενο μοναδιαίο ποσό ενίσχυσης ανά εκτάριο
ΜΚ1-31.9-1 Ελιά 505,00
ΜΚ1-31.9-2 Σταφίδα 636,00
ΜΚ1-31.9-3 Μηλοειδή 532,00
ΜΚ1-31.9-4 Πυρηνόκαρπα 941,00
ΜΚ1-31.9-5 Επιτραπέζια σταφύλια 1.440,00
ΜΚ1-31.9-6 Ετήσια ενίσχυση για την διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας στα Εσπεριδοειδή 334,00
ΜΚ1-31.9-7 Οινοποιήσιμα Σταφύλια 657,00
ΜΚ1-31.9-8 Ροδιά 1.120,00
ΜΚ1-31.9-9 Ακτινίδιο 870,00
ΜΚ1-31.9-10 Συκιά 1.015,00
ΜΚ1-31.9-11 Μικρόκαρπες/Δάσους 940,00
ΜΚ1-31.9-12 Αβοκάντο 1.050,00
ΜΚ1-31.9-13 Ακρόδρυα 616,00
ΜΚ1-31.9-14 Φραγκόσυκα 1.266,00
ΜΚ1-31.9 15 Βρώσιμος Αραβόσιτος 544,00
ΜΚ1-31.9-16 κτηνοτροφικός Αραβόσιτος 644,00
ΜΚ1-31.9-17 Μηδική, Τριφύλλι 574,00
ΜΚ1-31.9-18 Χειμερινά σιτηρά 120,00
ΜΚ1-31.9-19 Βαμβάκι 516,00
ΜΚ1-31.9-20 Καπνός 660,00
ΜΚ1-31.9-21 Ρύζι 446,00
ΜΚ1-31.9-22 Λοιπές αροτραίες (Λινάρι, Ελαιοκραμβη, Ηλίανθος, Κιν όα, Καμελία, Χία) 493,00
ΜΚ1-31.9-23 Αρωματικά Φυτά 1.295,00
ΜΚ1-31.9-24 Όσπρια 491,00
ΜΚ1-31.9-25 Κτηνοτροφικά ψυχανθή 491,00
ΜΚ1-31.9-26 Φυλλώδη Λαχανικά - Σταυρανθή/Βολβώδη/Καρότο/Πατάτα/ Κολοκυνθοειδή 635,00
ΜΚ1-31.9-27 Τομάτα/Μελιτζάνα/Πιπεριά 1.140,00
ΜΚ1-31.9-28 Αιγοπρόβατα 247,00
ΜΚ1-31.9-29 Βοοειδή Κρεατοπαραγωγικής – Μικτής κατεύθυνσης 280,00
ΜΚ1-31.9-30 Βοοειδή Γαλακτοπαραγωγής 347,00
Προκειμένου να χορηγηθεί η ενίσχυση για τα οικολογικά προγράμματα, απαιτείται και η συμμόρφωση με το σύστημα της αιρεσιμότητας.
Στα προβλήματα και στις προοπτικές που έχει η βοοτροφία ελευθέρας βοσκής στην χώρα μας, αναφέρεται σε συνέντευξη που έδωσε στον ΑγροΤύπο η αγελαδοτρόφος κρεατοπαραγωγής, Δέσποινα Γκερσάνη.
Η κ. Δέσποινα Γκερσάνη έχει μια εκτροφή στο Ξινό Νερό της Φλώρινας, με 120 αγελάδες κόκκινης φυλής ελευθέρας βοσκής και είναι πιστοποιημένη στο κέντρο γενετικής βελτίωσης Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης.
«Η εκτροφή ξεκίνησε από το 1970 και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Όπως πολλοί συνάδελφοι έτσι και εμείς με συνεχείς βελτιώσεις στο κοπάδι μας φτάσαμε στο σημερινό αποτέλεσμα, στην ελληνική κόκκινη φυλή, ζώα γεννημένα και μεγαλωμένα στην χώρα μας, τα οποία είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στη μορφολογία και το κλίμα της Ελλάδας.
Ερ. Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια εκτροφή σαν την δική σου;
Απ. Πουλάω τα μοσχάρια σε παχυντές. Τα μοσχάρια είναι ένα πολύ δύσκολο κομμάτι της δουλειάς μας. Μετράμε την χρονιά με τα μοσχάρια που μπορέσαμε να κρατήσουμε. Κάθε χρονιά έχει τις δικές της δυσκολίες και ο αριθμός των μοσχαριών δεν είναι πάντα ο ίδιος. Ο θάνατος των νεογνών από διάρροια, πνευμονία, καθώς και οι αποβολές και οι θάνατοι στον τοκετό και άλλοι αστάθμητοι παράγοντες που έχουν να κάνουν με τις ίδιες τις μάνες δεν δίνουν πάντα τον ίδιο αριθμό μοσχαριών στην εκτροφή. Υπάρχουν χρονιές που θα φτάσει στα 75 μοσχάρια ζωντανά και λέμε ότι ήταν μία πολύ καλή χρονιά. Όμως υπάρχουν και δύσκολες χρονιές με απώλειες μοσχαριών και δεν παίρνεις τα μοσχάρια που θα μπορούσε να σου δώσει η εκτροφή. Έτσι κάθε χρονιά είναι διαφορετική. Μακάρι όσα μοσχάρια γεννιόντουσαν να μπορούσαμε να τα κρατήσουμε, είναι ένας δύσκολος αγώνας να μπορέσεις να κρατήσεις όλα τα νεογνά ζωντανά. Οι γέννες είναι ένα ρίσκο για τον αγελαδοτρόφο για αυτό ζητούσαμε οικονομική στήριξη από την ΚΑΠ αλλά δεν άκουσε το ΥπΑΑΤ. Η συνδεδεμένη ενίσχυση στη νέα ΚΑΠ πρέπει να αυξηθεί σημαντικά, έτσι ώστε να είναι βιώσιμη η βοοτροφεια και στηριχθεί πραγματικά η παραγωγή. Επίσης η νέα ΚΑΠ στηρίζεται στην κλιματική αλλαγή και η βόσκηση όχι μόνο θα έπρεπε να πριμοδοτεί αλλά και να αποτελεί πρότυπο εκτροφής, καθώς έχει μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι οι βοσκότοποι. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι διαθέσιμοι βοσκότοποι συνεχώς μειώνονται λόγω της άναρχης τοποθέτησης αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων. Δεν υπάρχει εθνικό χωροταξικό σχέδιο και μία σωστή περιβαλλοντική πολιτική με σαφείς χρήσεις της γης τόσο των βοσκοτόπων όσο και των δασικών εκτάσεων. Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα στην περιοχή μου στο Ξινό Νερό του Αμυνταίου πρόκειται να δημιουργηθεί φωτοβολταϊκό πάρκο 20.000 στρεμμάτων πάνω από το χωριό, μιλάμε για μια έκταση η οποία είναι όλοι βοσκότοπος. Επίσης τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε πως μεγάλοι πληθυσμοί αρκούδας έχουν μετακινηθεί σε πεδινές περιοχές γιατί οι βίαιες παρεμβάσεις που έχουν γίνει στα βουνά με τα αιολικά πάρκα έχουν διαταράξει την αρμονία της φύσης, τα ζώα ενοχλούνται και αναγκάζονται να κατέβουν στα πεδινά για αναζήτηση τροφής.
Ερ. Για τους θανάτους των ζώων σου αποζημιώνεσαι από τον ΕΛΓΑ;
Απ. Ο ΕΛΓΑ είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για την κτηνοτροφία. Οι περιπτώσεις αποζημίωσης του ζωικού κεφαλαίου είναι λίγες. Θα πρέπει να εξετάσουν από την αρχή το θέμα του Κανονισμού Ασφάλισης στην κτηνοτροφία. Από την στιγμή που ασφαλίζεται όλο το ζωικό κεφάλαιο, οποίο και αν είναι το αίτιο του θανάτου θα πρέπει να αποζημιώνεται ο κτηνοτρόφος. Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι τα μοσχάρια τα οποία χάνουμε και δεν αποζημιώνονται. Ένας κερασοπαραγωγός για παράδειγμα αποζημιώνεται για τα «κεράσια» που έπαθαν ζημιά, τα δικά μας «κεράσια» είναι τα μικρά μοσχάρια. Είναι η παραγωγή μας. Δεν πρέπει να αποζημιωθεί; Πολλές φορές σε έναν δύσκολο τοκετό χάνουμε και την μάνα και το μικρό και η αποζημίωση δεν επαρκεί για να καλύψει την ζημιά. Οι εισφορές των κτηνοτρόφων ετησίως στον ΕΛΓΑ αγγίζουν τα 20 εκ. ευρώ ετησίως. Οι κτηνοτρόφοι μέσω των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ παίρνουν μόνο 5 εκατ. ευρώ. Άποψή μου είναι ότι πρέπει να διαχωρίσει ο ασφαλιστικός οργανισμός τα ταμεία ασφάλισης και εισφορών. Οι αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής να καταβάλλονται από τις εισφορές των γεωργών και οι αποζημιώσεις ζωικού κεφαλαίου από τις εισφορές των κτηνοτρόφων. Αυτό όχι μόνο είναι δίκαιο αλλά θα έχει σαν αποτέλεσμα να στηριχθεί η κτηνοτροφία για την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου.
Ερ. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε μια μεγάλη αύξηση στις ζωοτροφές, αυτό δημιούργησε πρόβλημα στην εκτροφή σου;
Απ. Το κόστος παραγωγής τα τελευταία χρόνια δημιούργησε πρόβλημα σε όλες τις εκτροφές. Δίνουμε ζωοτροφή όταν οι αγελάδες είναι στον σταύλο και στα μοσχάρια για τον απογαλακτισμό τους. Οι ζωοτροφές διπλασιάστηκαν και αυτό οδήγησε σε μια καταστροφική πορεία την κτηνοτροφία. Τα στοιχεία τα οποία δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ σοκάρουν. Την τριετία 2020 - 2022 χάθηκαν 1.332 εκμετάλλευσης βοοειδών, που αντιστοιχούν σε 49.923 βοοειδή. Το ίδιο συνέβη και στην αιγοπροβατοτροφία και στις άλλες εκτροφές. Οδηγήθηκαν χιλιάδες ζώα στη σφαγή. Ζώα παραγωγικά χάθηκαν. Η κερδοσκοπία σε βάρος των κτηνοτρόφων ήταν ανεξέλεγκτη. Όσοι από μας καταφέραμε να κρατήσουμε τα κοπάδια, αυτό έγινε με πολλές θυσίες και τεράστιες αντοχές. Όμως αυτή είναι η δουλειά μας έπρεπε να παλέψουμε να μείνουμε όρθιοι. Η ενίσχυση η οποία δόθηκε από το κράτος ήταν ελάχιστη και δεν άρκουσε. Η κατάσταση ακόμη και σήμερα δεν έχει αλλάξει, είναι ένας ατέλειωτος Γολγοθάς. Ζητάμε στήριξη ουσιαστική και όχι ψίχουλα, έτσι ώστε να συνεχίσουμε να παράγουμε και να μείνουμε ζωντανοί. Κάποτε θα πρέπει να καταλάβουνε ότι ο πρωτογενής τομέας πρέπει να στηριχθεί για να υπάρχει επάρκεια αγαθών σε μία εποχή που η επισιτιστική κρίση είναι γεγονός. Οι βοοτρόφοι μπορούμε.... αλλά χρειαζόμαστε βοήθεια σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο.
Ερ. Μπορεί να γίνει βιώσιμη μια εκτροφή κόκκινης φυλής;
Απ. Μία εκτροφή ελληνικής κοκκίνης φυλής βοοειδών μπορεί και πρέπει να γίνει βιώσιμη. Για να αυξηθεί η τιμή του προϊόντος μας πρέπει να πάρει υπεραξία το κρέας ως τελικό προϊόν στον καταναλωτή. Αυτό πιστεύω ότι θα γίνει δημιουργώντας ένα όνομα στην αγορά ή αλλιώς brand name για το ελληνικό κρέας των μονάδων αγελαίας μορφής. Μία τέτοια προσπάθεια γίνεται αυτή τη στιγμή μέσω του συνεταιρισμού Εκτροφέων Βοοειδών Αναπαραγωγής και Πάχυνσης Αγελαίας Μορφής «Βους Ελλάς», στον οποίο είμαι και μέλος. Όμως θα πρέπει να υπάρξει στήριξη και από την πλευρά των παχυντών. Εδώ και πολλά χρόνια η τιμή των μοσχαριών δεν έχει ανέβει σημαντικά, έτσι ώστε να μπορεί μία εκτροφή να είναι βιώσιμη. Όσοι από μας δεν φτάνουμε στο σφάγειο έχουμε ένα μακρύ και δύσκολο δρόμο να κάνουμε. Φροντίζουμε τη μάνα για εννιά μήνες μέχρι τον τοκετό και μετά πρέπει να μεγαλώσουμε τα μοσχάρια μέχρι τους 6 με 7 μήνες μέχρι να πουληθούν στους παχυντές. Η τελική τιμή όμως των μοσχαριών δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση αυτό το κόστος. Στη νέα ΚΑΠ έδωσαν συνδεδεμένη ενίσχυση στους παχυντές 200 - 250 ευρώ στο σφαγείο ανάλογα τους μήνες σφαγής, ενώ η ενίσχυση για τη μάνα είναι εξαιρετικά χαμηλή μόλις 114 ευρώ. Το σωστό θα ήταν την ενίσχυση των παχυντών να την έπαιρναν μόνο για τα ελληνικά μοσχάρια και όχι και τα εισαγωγής. Έτσι στηρίζεις την εγχώρια βοοτροφία και έτσι θα μπορούν να βρουν ντόπια μοσχάρια για πάχυνση. Το σίγουρο πάντως είναι ότι το κρέας μας έχει τόσο καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά που μπορεί εύκολα να κερδίσει και τον πιο απαιτητικό καταναλωτή. Βόσκουν τα ζώα μας στα ελληνικά βουνά και υπάρχει μεγάλη χλωρίδα με πλούσια θεπτικά στοιχεία. Η ποιότητα των ζώων μας, τόσο σε επίπεδο ζωικού κεφαλαίου γεννετικά όσο και σε επίπεδο κρέατος θρεπτικά είναι αδιαμφισβήτητη. Αυτό που χρειάζεται είναι ενημέρωση των καταναλωτών. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται με σταθερά βήματα ο Βους Ελλάς, ο ΑΚΣ κρέατος ελευθέρας βοσκής, καθώς και άλλοι συνεταιρισμοί, ώστε ο καταναλωτής να ζητάει το δικό μας κρέας, με το όνομά του από τα κρεοπωλεία.
Ερ. Είναι δύσκολο για μια γυναίκα να είναι και αγελαδοτρόφος;
Απ. Είναι αρκετά δύσκολο για μια γυναίκα να είναι βοοτρόφος γιατί είναι ένα κατεξοχήν ανδρικό επάγγελμα και χρειάζεται μεγάλη υπομονή και επιμονή για να κερδίσεις τον σεβασμό και να σε αντιμετωπίζουν ως ισάξιο μέλος. Θέλει μεγάλες σωματικές αντοχές μα πολύ περισσότερο τεράστια ψυχικά αποθέματα γιατί είναι μια δύσκολη δουλειά που πολλές φορές σε λυγίζει. Τα βουνά είναι δύσκολα για μια γυναίκα. Έχει τύχει πολλές φορές στην βοσκή να συναντήσω άγρια ζώα. Πρέπει να παλέψεις και να νικήσεις τους φόβους σου γιατί διαφορετικά δεν μπορείς να σταθείς στα βουνά. Θέλει πείσμα και δύναμη ψυχής αυτήν η δουλειά».