Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Τι ποσά έδωσαν για Ιανό, χρειάζονται μεγάλα κονδύλια για ζωοτροφές και στάβλους

13/09/2023 01:58 μμ
Η κυβέρνηση μελετά να εφαρμόσει το μοντέλο αποζημιώσεων της κακοκαιρίας του «Ιανού», που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2020. Η τωρινή κακοκαιρία «Daniel» όμως έχει δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερες καταστροφές.

Η κυβέρνηση μελετά να εφαρμόσει το μοντέλο αποζημιώσεων της κακοκαιρίας του «Ιανού», που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2020. Η τωρινή κακοκαιρία «Daniel» όμως έχει δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερες καταστροφές και είναι δύσκολο να εφαρμοστεί αυτό το μοντέλο.

Να θυμίσουμε ότι στον Ιανό η πληρωμή προκαταβολών για την φυτική παραγωγή ανά στρέμμα ήταν: 100 ευρώ για το βαμβάκι, 110 για τον αραβόσιτο, 30 ευρώ για τη μηδική, ενώ για την αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου κατεβλήθησαν 1.400.000 ευρώ. Η εικόνα σήμερα είναι πολύ διαφορετική. Χάθηκε μια συγκομιδή στην φυτική παραγωγή στα αροτραία. Προβλήματα υπάρχουν και στις δενδρώδεις είτε από την ζημιά λόγω βροχών είτε από τους δρόμους που έκλεισαν και τα προϊόντα δεν μπορούν να φτάσουν στις εγχώριες αγορές ή στο εξωτερικό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως σήμερα αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία.

Ο κ. Νίκος Παλάσκας, μέλος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «καταστράφηκαν οι στάβλοι και οι αποθήκες με τις ζωοτροφές. Μιλάμε για ακριβά μηχανήματα (αλμεκτήρια, μύλοι κ.α.). Τα 1.000 αιγοπρόβατα θέλουν 200.000 ευρώ να αποζημιωθούν. Ένας στάβλος όμως για να κτιστεί ξανά το κόστος φτάνει τα 500.000 ευρώ. Που θα βρεθούν αυτά τα ποσά. Δάνεια δεν υπάρχουν και τα ακίνητα καταστράφηκαν. Ζούμε πολύ δύσκολες καταστάσεις και η φετινή χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη».

O κ. Ζήσης Παρλίτσης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Τυρνάβου, «για τα νεκρά ζώα θα δώσουν κάποια αποζημίωση. Το πρόβλημα είναι τα ζωντανά ζώα και οι ζημιές στους στάβλους. Μόνο στον Αμπελώνα έχουμε ζωντανά 33.000 αιγοπρόβατα και αντιμετωπίζουμε μεγάλα προβλήματα. Δεν μπορώ να αρμέξω τα ζώα. Σε λίγες ημέρες ξεκινούν οι γέννες που θα τις κάνουμε. Το νερό στους στάβλους έφτασε 7,5 μέτρα ύψος και όλα τα μηχανήματα και οι κτιριακές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν. Η ζημιά στον στάβλο μου φτάνει τα 1,5 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι οι ζωοτροφές. Οι αποθήκες καταστράφηκαν και βοσκή δεν μπορεί να γίνει. Η κτηνοτροφία δεν μπορεί να περιμένει. Θέλουμε κεφάλαια για να στηθούν οι μονάδες. Δάνεια ήδη έχουμε και δεν μπορούμε να τα πληρώσουμε. Ο προγραμματισμός που κάνει ο κάθε κτηνοτρόφος καταστράφηκε.

Σε συνάντηση που είχαμε τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής ζητήσαμε:

  • για όσους έχουν 1 - 200 αιγοπρόβατα ενίσχυση 5.000 ευρώ
  • για όσους έχουν 201-600 αιγοπρόβατα ενίσχυση 10.000 ευρώ
  • για όσους έχουν πάνω από 600 αιγοπρόβατα ενίσχυση 15.000 ευρώ.

Αυτά τα χρήματα θέλουμε για το κόστος των ζωοτροφών που θα καταναλώσουμε σε ένα μήνα.

Τέλος εκ μέρους των πλημμυροπαθών συναδέλφων του Αμπελώνα, που έχουμε βιώσει μια τεράστια καταστροφή, αισθανόμαστε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε θερμά τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κκ Ιερώνυμο για τη σημαντική του προσφορά σε ζωοτροφές, ώστε να εξασφαλιστεί για κάποιες ημέρες η σίτιση των κοπαδιών μας που σώθηκαν την τελευταία στιγμή φεύγοντας από τις πλημμυρισμένες εγκαταστάσεις μας. Τον ευχαριστούμε θερμά και ελπίζουμε η ευγενική χειρονομία του και προσφορά να βρει μιμητές, γιατί πραγματικά από τέτοιες προσφορές έχουμε μεγάλη ανάγκη».

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
17/01/2025 10:56 πμ

Ανάγκη για ευέλικτα επιδοτούμενα προγράμματα αναδιάρθρωσης δενδροκαλλιεργειών.

«Οι δενδροκαλλιεργητές στη Θεσσαλία προκειμένου να αντιμετωπίσουν την οικονομική δυσπραγία στην οποία έχουν περιέλθει λόγω των συνθηκών στην αγορά για τα προϊόντα τους, την αύξηση του κόστους παραγωγής και τις επιδράσεις της κλιματικής κρίσης -με τις άμεσες και έμμεσες ζημιές που αυτή προκαλεί ολοένα και συχνότερα- ζητούν από την πολιτεία να προβεί σε επιδοτούμενα και κυρίως ευέλικτα προγράμματα για να μπορέσουν να αναδιαρθρώσουν τις καλλιέργειές τους». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της NΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που από το φθινόπωρο ακόμη είχε συζητήσει την πρόταση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Αγιάς κ. Θεόδωρου Ριζούλη για επιδοτούμενη αναδιάρθρωση ώστε να αμβλυνθούν τα προβλήματα της μηλοκαλλιέργειας στην Αγιά, το τελευταίο χρονικό διάστημα δέχθηκε πολλαπλές εισηγήσεις και από αμυγδαλοπαραγωγούς των Τεμπών και της Ελασσόνας και δενδροκαλλιεργητές του Τυρνάβου για την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης των δενδροκαλλιεργειών τους μέσω επιδοτούμενων και ευέλικτων δράσεων από το κράτος.

Όπως εξηγεί στην ερώτησή του «τα τελευταία χρόνια οι δενδροκαλλιεργητές αντιμετωπίζουν μια σειρά από σοβαρά ζητήματα τα οποία επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγή και το εισόδημά τους, με αποτέλεσμα να στρέφονται ολοένα και συχνότερα προς την πολιτεία για να μπορέσουν να βρουν λύσεις και να επιβιώσουν.

Η κλιματική κρίση επιφέρει πρωτόγνωρες αρνητικές επιδράσεις στην ποσότητα και την ποιότητα των προϊόντων, η υγειονομική και η ενεργειακή κρίση αύξησαν το κόστος παραγωγής, η αστάθεια στην ευρύτερη γειτονιά μας προκαλεί αναταράξεις στις αγορές που δέχονται τα προϊόντα μας και ο ανταγωνισμός -που δεν περιορίζεται πλέον στα ευρωπαϊκά σύνορα άλλα είναι περισσότερο διεθνής από ποτέ- είναι παράγοντες που προκαλούν κλυδωνισμούς στην παραγωγή και την πώληση των δενδροκομικών προϊόντων. Οι τιμές τους, από τις οποίες εξαρτάται άμεσα το εισόδημα των παραγωγών έχουν κατά κανόνα φθίνουσα πορεία και συνεπώς για πολλούς δενδροκαλλιεργητές υφίσταται σοβαρό θέμα επιβίωσης.

Η δενδροκομία, σε σχέση με τις εκτατικές καλλιέργειες, πλεονεκτεί στο ότι αυξάνει την πρόσοδο ανά στρέμμα. Στη χώρα μας το ηπιότερο κλίμα άλλα και οι μικρότερες σε μέγεθος εκμεταλλεύσεις ευνοούν την επέκτασή της. Ωστόσο, η πολυετής φύση της παραγωγής των δένδρων και το υψηλό κόστος για την εγκατάσταση και τον εξοπλισμό, εμποδίζει τους δενδροκαλλιεργητές να είναι ευέλικτοι, να κάνουν γρήγορες διορθωτικές κινήσεις για την παραγωγή τους, να την αναδιαρθρώσουν, να αλλάξουν δενδρώδη καλλιεργούμενα είδη και να εσοδέψουν γρήγορα.

Σήμερα στην Θεσσαλία, η οικονομική πίεση που ασκείται στο εισόδημα των δενδροκαλλιεργητών από τις προαναφερόμενες συνθήκες, αυξήθηκε σημαντικά λόγω των ζημιών από τις πλημμύρες του Daniel και τις μακροπρόθεσμες συνέπειές τους, όπως για παράδειγμα η απειλή ασθενειών σε πλημμυρισμένα ή γεμάτα με φερτά υλικά εδάφη. Συνεπώς, για τους δενδροκαλλιεργητές, υφίσταται επιτακτική η ανάγκη για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών τους με την αρωγή της πολιτείας.

Το 2022 ήταν η τελευταία χρονιά που προκηρύχθηκε σχετικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης δενδρωδών καλλιεργειών μόνο για συνεταιριστικά σχήματα, συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε με προϋπολογισμό 167 περίπου εκατ. ευρώ. Όμως, η απορροφητικότητά του δεν ήταν η αναμενόμενη καθώς δεν είχε την ευελιξία που ανέμεναν οι ωφελούμενοι παραγωγοί».

Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ερωτά τον αρμόδιο υπουργό:
«Προτίθεστε να προχωρήσετε σε ευέλικτες επιδοτούμενες δράσεις αναδιάρθρωσης δενδρωδών καλλιεργειών για την πληγείσα Θεσσαλία και πρωτίστως για τον νομό Λάρισας, προκειμένου οι δενδροκαλλιεργητές να μπορέσουν να εξέλθουν γρηγορότερα από την οικονομική δίνη που έχουν περιέλθει και να προσαρμόσουν την παραγωγή τους στις υπάρχουσες συνθήκες;».

Τελευταία νέα
16/01/2025 04:53 μμ

Επιτέλους μετά από τόσο μεγάλη φημολογία το ανακοίνωσαν επίσημα.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ανακοίνωσε ότι μετά από συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, προχώρησαν στην υπογραφή της παράτασης υλοποίησης των δράσεων 4.1.1 και 4.1.3 του ΠΑΑ 2014 - 2022, κατά δύο μήνες, ικανοποιώντας αίτημα θεσμικών φορέων του πρωτογενή τομέα.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι η ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου και υποβολή του τελικού αιτήματος πληρωμής μπορεί να γίνεται έως και 59 μήνες από την ημερομηνία, κατά την οποία το επενδυτικό σχέδιο συμπεριλαμβάνεται σε απόφαση ένταξης.

Για την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Φθιώτιδας, Εύβοιας και Ρόδου, το ανωτέρω διάστημα ορίζεται στους 62 μήνες.

Σε κάθε περίπτωση το τελευταίο αίτημα πληρωμής δεν μπορεί να υποβληθεί πέραν της 30ης Σεπτεμβρίου 2025.

Ως προς την πορεία υλοποίησης των δράσεων 4.1.1 και 4.1.3, εντός του 2024, καταβλήθηκαν στους δικαιούχους 42,5 εκ. ευρώ, ανεβάζοντας τη συνολική απορρόφηση της πρόσκλησης στα 451 εκ. ευρώ, δηλαδή στο 75% του υπερδεσμευμένου προϋπολογισμού των 600 εκ. ευρώ ή στο 144% του αρχικού προϋπολογισμού των 314 εκ. ευρώ.

Συνεπώς η παράταση της υλοποίησης παρέχεται προκειμένου να χορηγηθεί επιπλέον χρονικό διάστημα στους επενδυτές, εντός του οποίου πρέπει να ολοκληρώσουν το επενδυτικό τους σχέδιο.

14/01/2025 11:07 πμ

Τροποποιητική απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει ότι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2025 θα γίνονται δεκτές οι δηλώσεις εφαρμογής για το έτος 2024, που αφορούν δεσμεύσεις του Μέτρου 8.1 «Δάσωση και δημιουργία δασικών εκτάσεων».

Σκοπός της απόφασης είναι η τροποποίηση της με αριθμ. πρωτ. 86470/06.11.2019 εγκυκλίου διαδικασίας υποβολής δήλωσης εφαρμογής του υπομέτρου 8.1 "Δάσωση και δημιουργία δασικών εκτάσεων" του Μέτρου 8 "Επενδύσεις στην ανάπτυξη δασικών περιοχών και στη βελτίωση της βιωσιμότητας των δασών" του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α. 2014-2020) - ανειλημμένες υποχρεώσεις του Μέτρου 221 “Πρώτη Δάσωση Γεωργικών Γαιών” (Π.Α.Α.2007-2013), ως προς το χρονικό διάστημα υποβολής των ετήσιων δηλώσεων εφαρμογής από τους δικαιούχους του Μέτρου.

Διαδικασία Χορήγησης της Ενίσχυσης

Τροποποίηση της παρ. 3 του σημείου Α εδαφ. 5 που αναφέρεται στο χρονικό διάστημα υποβολής των δηλώσεων εφαρμογής από τους δικαιούχους ανά έτος δεσμεύσεων/εφαρμογής ως εξής:

«Οι δηλώσεις εφαρμογής από το έτος εφαρμογής 2019 και για κάθε επόμενο έτος υποβάλλονται από 1 Δεκεμβρίου μέχρι και 31 Δεκεμβρίου, για δεσμεύσεις που αφορούν από το εν λόγω έτος, συνοδευόμενες με τα ανωτέρω δικαιολογητικά και θα λαμβάνουν αριθμό πρωτοκόλλου από την υπηρεσία κατάθεσης.

Ειδικότερα για το έτος 2024 κατ’ εξαίρεση θα υποβάλλονται μέχρι 31 Ιανουαρίου 2025».

14/01/2025 10:46 πμ

Με τροποποιητική απόφαση της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης 10.000.000 ευρώ για την χρηματοδότηση της πράξης «Πλαίσιο υλοποίησης του Μέτρου 19 του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας περιόδου 2014-2020».

Μετά αυτή την απόφαση αναμένεται να ξεκινήσει η πληρωμή των οικονομικών ενισχύσεων σε δικαιούχους του Μέτρου 19 του ΠΑΑ 2014-2020 (Τοπική Ανάπτυξη LEADER).

Η Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (ΤΑΠΤοΚ /CLLD), βασισμένη στην προσέγγιση LEADER, είναι μια μέθοδος σχεδιασμού και υλοποίησης τοπικών ολοκληρωμένων αναπτυξιακών στρατηγικών, με τη συμμετοχή εταίρων σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και δημογραφικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές περιοχές. Είναι ένα ιδιαίτερα ισχυρό εργαλείο προκειμένου οι τοπικές κοινότητες:

α) να κάνουν σταθερά βήματα προς πιο αποτελεσματικές μορφές οικονομικής, βιώσιμης και «χωρίς αποκλεισμούς» ανάπτυξης, σύμφωνα με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020»,

β) να «καινοτομήσουν» προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα των αγροτικών περιοχών της χώρας και

γ) να ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή στις αγροτικές περιοχές.

10/01/2025 11:11 πμ

Κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις των υπουργών Γεωργίας της ΕE, έγιναν συζητήσεις αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων και στο «τραπέζι» έπεσε η σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Ειδικού Ταμείου για την αντιμετώπιση των συνεπειών στον πρωτογενή τομέα από τις φυσικές καταστροφές.

Το νέο Ταμείο, εάν αυτό γίνει, θα τεθεί σε λειτουργία μετά το 2027 και αφού πρώτα ανακοινωθεί ο προϋπολογισμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Μέχρι τότε η ΕΕ δίνει ευελιξία με μεταφορά πόρων από άλλα ταμεία της ΕΕ στην περίπτωση μη απορρόφησης των κονδυλίων, όπως στην περίπτωση της Περιφερειακής Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ανασυγκρότηση (RESTORE) και του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).

Η πρόταση, που πέρασε το Δεκέμβριο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιτρέπει στις χώρες της ΕΕ να διοχετεύουν ευκολότερα πόρους από τα ευρωπαϊκά ταμεία περιφερειακής ανάπτυξης και τα ταμεία συνοχής στην ανασυγκρότηση των καταστροφών.

Αφορά μέτρα ανάκαμψης μετά από φυσικές καταστροφές που σημειώθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2024.

Στόχος της στήριξης είναι η διασφάλιση της συνέχισης της επιχειρηματικής δραστηριότητας των ανωτέρω δυνητικών δικαιούχων.

Στο πλαίσιο του νέου μέτρου το Κράτος Μέλος θα πρέπει να τεκμηριώσει ότι η στήριξη θα χορηγηθεί σε όσους έχουν πληγεί περισσότερο, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων που δεν εισάγουν διακρίσεις και εφόσον έχει αναγνωριστεί επίσημα από αρμόδιο φορέα ότι οι δικαιούχοι υπέστησαν καταστροφή τουλάχιστον του 30% του σχετικού δυναμικού παραγωγής.

Κατά τη χορήγηση της στήριξης με το νέο-προσωρινό Μέτρο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η στήριξη που χορηγείται στο πλαίσιο άλλων εθνικών (αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, εθνική αρωγή, κ.λπ.) ή ενωσιακών μέσων στήριξης (αποθεματικό κρίσης, κ.λπ.) ή ιδιωτικών καθεστώτων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών, έτσι ώστε να μην υπάρξει υπεραντιστάθμιση ή διπλή χρηματοδότηση.

Το ΥπΑΑΤ σχεδιάζει να προχωρήσει σε έκτακτη τροποποίηση του ΠΑΑ 2014-2022 για την εισαγωγή του νέου Μέτρου Μ23, έτσι ώστε να προκηρυχθεί αυτό μετά το Πάσχα του 2025, να έχει εγκρίσεις μέχρι τέλος Ιουνίου 2025 και πληρωμές έως και 31 Δεκεμβρίου 2025.

09/01/2025 02:27 μμ

Σχετική απόφαση του ΥπΑΑΤ, που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», αναφέρει ότι ολοκληρώθηκαν οι πράξεις 169 δικαιούχων της 1ης πρόσκλησης του Μέτρου 9 «Σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών», του ΠΑΑ 2014 - 2022.

Ο προϋπολογισμός ένταξης πράξεων του Μέτρου ανέρχεται στα 28.967.710,24 ευρώ.

Με την εν λόγω απόφαση επιβεβαιώνεται η ολοκλήρωση των πράξεων 169 δικαιούχων της 1ης Πρόσκλησης του Μέτρου 9 «Σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών», δεδομένου ότι:

  • ολοκληρώθηκε το φυσικό αντικείμενο των πράξεων, όπως αυτό αποτυπώνεται στην απόφαση ένταξης πράξεων και επαληθεύτηκε η υλοποίησή του,
  • ολοκληρώθηκε το Οικονομικό Αντικείμενο, όπως αυτό αποτυπώνεται στο ΟΠΣΑΑ,
  • οι δικαιούχοι τήρησαν τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν με την απόφαση ένταξης και συμμορφώθηκαν σε συστάσεις ελέγχων που διενεργήθηκαν από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Οι δικαιούχοι υποχρεούνται:
(1) Να διατηρούν την οικονομική και εμπορική τους δραστηριότητα για τουλάχιστον τρία (3) έτη μετά την ολοκλήρωση της πράξης.
(2) Να τηρούν για πέντε (5) έτη μετά την ολοκλήρωση της πράξης όλα τα παραστατικά στοιχεία της αξίας παραγωγής και δαπανών για τα έτη που αφορά η οικονομική στήριξη και να τα θέτουν στη διάθεση των αρμοδίων αρχών ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον ζητηθεί σχετικός έλεγχος ανεξαρτήτως αν από άλλες διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας δεν υποχρεούνται στη διατήρηση των εν λόγω δικαιολογητικών και παραστατικών.

Διαβάστε την απόφαση (εδώ)

08/01/2025 04:18 μμ

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, προχωρά στη διενέργεια Ανοιχτού Διεθνούς Διαγωνισμού μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ-ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ/ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ).

Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών συμβούλου υποστήριξης στις δράσεις:

α) Υπομέτρων 16.1-16-2 «Ίδρυση και λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας (ΕΣΚ) για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας» και 16.1 - 16.5 «Συνεργασία για περιβαλλοντικά έργα, περιβαλλοντικές πρακτικές και δράσεις για την κλιματική αλλαγή», όσον αφορά στο ΠΑΑ 2014-2022, και

β) των Παρεμβάσεων Π3-77-1.1 «Σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών» και Π3-77-3.1 «Ανάπτυξη συνεργασιών μέσω Επιχειρησιακών Ομάδων (ΕΟ) της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας» του ΣΣ ΚΑΠ 2023 – 2027».

Αναλυτικά:

Ι. Για τα Υπομέτρα 16.1-16-2 «Ίδρυση και λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας (ΕΣΚ) για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας» και 16.1 - 16.5 «Συνεργασία για περιβαλλοντικά έργα, περιβαλλοντικές πρακτικές και δράσεις για την κλιματική αλλαγή», του ΠΑΑ 2014 - 2022:
1. Τον καθορισμό των προδιαγραφών που απαιτούνται για την ανάπτυξη των πληροφορικών συστημάτων υποστήριξης των Υπομέτρων στο ΠΣΚΕ/ΟΠΣΑΑ,
2. Τη συνεργασία με την Μονάδα Χρηματοοικονομικών Ροών και Πληροφοριακών Συστημάτων της ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ κατά την διάρκεια ανάπτυξης των ανωτέρω συστημάτων στο ΠΣΚΕ/ΟΠΣΑΑ,
3. Το χειρισμό του περιβάλλοντος Business Intelligence (BI) του ΠΣΚΕ/ΟΠΣΑΑ για την υποστήριξη της εξαγωγής αναφορών και την σύνταξη ενημερωτικών δελτίων-παρουσιάσεων σε powerpoint, με τα συνολικά στοιχεία που αφορούν τα πιλοτικά έργα.
4. Την υποστήριξη της Μονάδας Συνεργασίας και καινοτομίας κατά την διαδικασία -τροποποιήσεων - πληρωμών - απεντάξεων και ολοκλήρωσης, με δυνατότητα εισαγωγής και επεξεργασίας δεδομένων στο ΠΣΚΕ/ΟΠΣΑΑ.
5. Την επίλυση προβλημάτων που ανακύπτουν κατά την λειτουργία των συστημάτων.
6. Τη συνδρομή τους για τη διοργάνωση παρουσιάσεων σε εκθέσεις, συνέδρια, ημερίδες, εσπερίδες
7. Την επικαιροποίηση της πλατφόρμας βάσης δεδομένων και εφαρμογής διαδικτυακού χάρτη απεικόνισης των Επιχειρησιακών Ομάδων (ΕΟ) της Ευρωπαικής Σύμπραξης Καινοτομίας -ΕΣΚ για την γεωργία των δύο Υπομέτρων 16.1-16.2 και 16.1-16.5 του ΠΑΑ.

ΙΙ. Για την υλοποίηση των Παρεμβάσεων Π3-77-1.1 «Σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών» και Π3-77-3.1 «Ανάπτυξη συνεργασιών μέσω Επιχειρησιακών Ομάδων (ΕΟ) της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας» του ΣΣ ΚΑΠ 2023 - 2027»:
1. Τη συμβολή σε τυχόν τροποποιήσεις του θεσμικού πλαισίου των Π3-77-1.1 «Σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών» και Π3-77-3.1 «Ανάπτυξη συνεργασιών μέσω Επιχειρησιακών Ομάδων (ΕΟ) της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας» του ΣΣ ΚΑ 2023 – 2027»
2. Την εισαγωγή των δεδομένων των προσκλήσεων των Π3-77-1.1 και Π3-77-3.1 στο ΟΠΣΚΑΠ. Οι προσκλήσεις που εκδίδονται ή τροποποιούνται πρέπει να καταχωρίζονται στο ΟΠΣΚΑΠ, έργο το οποίο ανατίθεται στον Σύμβουλο.
3. Την εξέταση των αιτήσεων στήριξης
Στην περίπτωση των αιτήσεων στήριξης, το έργο του συμβούλου περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον ενδεικτικά τα εξής:
Α) Την εξέταση της αίτησης στήριξης και ειδικότερα:
αα) Τον έλεγχο πληρότητας των δικαιολογητικών που προβλέπονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
ββ) Τη συμπλήρωση του σχετικού CHECK LIST.
γγ) Την ενημέρωση των δικαιούχων (μέσω ΕΦ) σε περίπτωση ελλείψεων δικαιολογητικών ή/και συμπληρωματικών δικαιολογητικών για την προσκόμισή τους και τυχόν διευκρινήσεων που απαιτούνται.
δδ) Την εξέταση της νομιμότητας και κανονικότητας των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών
εε) Την αντιπαραβολή των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών με τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί στο ΟΠΣΚΕ.
στστ) Την διαπίστωση της επιλεξιμότητας των προτεινόμενων δαπανών
ζζ) Τον έλεγχο των κριτηρίων επιλεξιμότητας, και βαθμολογίας
B) Την καταχώριση των απαιτούμενων στοιχείων και δικαιολογητικών στο OΠΣΚΕ/ΟΠΣΚΑΠ.
Γ) Την σύνταξη της σχετικής εισήγησης προς τον ΕΦ.
Δ) Την παράσταση στην αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Αιτήσεων Στήριξης, όπου απαιτείται
4. Την εξέταση αιτημάτων τροποποίησης
Στην περίπτωση των αιτημάτων τροποποίησης, το έργο του συμβούλου περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον ενδεικτικά τα εξής:
Α) Την εξέταση του αιτήματος τροποποίησης και ειδικότερα:
αα) Τον έλεγχο πληρότητας των δικαιολογητικών που προβλέπονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
ββ) Την συμπλήρωση του σχετικού CHECK LIST.
γγ) Την ενημέρωση των δικαιούχων (μέσω ΕΦ) σε περίπτωση ελλείψεων δικαιολογητικών ή/και συμπληρωματικών δικαιολογητικών για την προσκόμισή τους και τυχόν διευκρινήσεων που απαιτούνται.
δδ) Τον έλεγχο τήρησης των κριτηρίων επιλεξιμότητας.
εε) Τον έλεγχο της σκοπιμότητας της αιτούμενης τροποποίησης.
στ) Τον έλεγχο της τήρησης των αρχικών στόχων της αίτησης στήριξης, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν αλλοιώνεται το αποτέλεσμα της αξιολόγησης της πράξης σε βαθμό που αυτή να καταστεί μη επιλέξιμη.
Β) Την καταχώριση των απαιτούμενων στοιχείων και δικαιολογητικών στο ΟΠΣΚΕ/ΟΠΣΚΑΠ.
Γ) Την σύνταξη σχετικής εισήγησης προς τον ΕΦ,
Δ) Την παράσταση στην αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Αιτήσεων Στήριξης εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο από τον αρμόδιο ΕΦ.
5. Την εξέταση αιτημάτων ελέγχου πληρωμής/προκαταβολής
Στην περίπτωση των αιτημάτων ελέγχου πληρωμής/προκαταβολής, το έργο του συμβούλου περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον ενδεικτικά τα εξής:
Α. Την εξέταση του αιτήματος ελέγχου πληρωμής/προκαταβολής και ειδικότερα:
αα) Τον έλεγχο πληρότητας των δικαιολογητικών που προβλέπονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
ββ) Τη συμπλήρωση του σχετικού CHECK LIST.
γγ) Την ενημέρωση των δικαιούχων (μέσω ΕΦ) σε περίπτωση ελλείψεων δικαιολογητικών ή/και συμπληρωματικών δικαιολογητικών για την προσκόμισή τους και τυχόν διευκρινήσεων που απαιτούνται.
δδ) Την επαλήθευση ότι η πράξη υλοποιήθηκε όπως αυτή υποβλήθηκε και εγκρίθηκε.
εε) Την εξέταση της νομιμότητας και κανονικότητας των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών δαπανών.
στστ) Την αντιπαραβολή των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών με τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί στο ΟΠΣΚΕ.
ζζ) Τη διαπίστωση της επιλεξιμότητας των δαπανών που υλοποιήθηκαν και των πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν από τον δικαιούχο.
ηη) Την διαπίστωση της συμμόρφωσης ή μη του δικαιούχου ως προς τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τις λοιπές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις του.
Β) Την καταχώριση των απαιτούμενων στοιχείων και δικαιολογητικών στο ΟΠΣΚΕ/ΟΠΣΚΑΠ.
Γ) Την σύνταξη της σχετικής εισήγησης προς τον ΕΦ.
6.Την εξέταση ενδικοφανών προσφυγών επί των αξιολογήσεων των αιτήσεων στήριξης, των αποφάσεων τροποποίησης και επί του αποτελέσματος εκκαθάρισης δημόσιας ενίσχυσης.
7. Τον καθορισμό των προδιαγραφών που απαιτούνται για την ανάπτυξη των πληροφορικών συστημάτων υποστήριξης των παρεμβάσεων Π3-77-1.1 και Π3-77-3.1 του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027.
8. Την παραλαβή, έλεγχος και βελτιστοποίηση των υποσυστημάτων της κάθε – παρέμβασης που παραδίδονται από την Μονάδα Χρηματοοικονομικών Ροών και Πληροφοριακών Συστημάτων της ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ.
9. Το χειρισμό του περιβάλλοντος Business Intelligence (BI) του ΟΠΣΚΕ για την υποστήριξη της εξαγωγής αναφορών
10. Την υποστήριξη των ΕΥΔ των Περιφερειών των παρεμβάσεων για όλη τη διαδικασία της πρόσκλησης - της ένταξης πράξεων-των τροποποιήσεων-των πληρωμών-της ολοκλήρωσης των πράξεων.
11. Την επίλυση προβλημάτων που ανακύπτουν κατά την λειτουργία των συστημάτων
12.Τη συνδρομή τους για την σύνταξη ενημερωτικών δελτίων και παρουσιάσεων σε power point, καθώς και τη συνδρομή τους για τη συνδρομή τους για τη διοργάνωση παρουσιάσεων σε εκθέσεις, συνέδρια, ημερίδες, εσπερίδες.

Διάρκεια Σύμβασης - Χρόνοι Παράδοσης
Η διάρκεια της Σύμβασης ορίζεται από την υπογραφή της σε είκοσι τέσσερις (24) μήνες. Σε περίπτωση που η Αναθέτουσα Αρχή επιθυμεί δύναται να επεκτείνει τη σύμβαση για επιπλέον είκοσι τέσσερις (24) μήνες, κάνοντας χρήση του σχετικού δικαιώματος προαίρεσης.
Ημερομηνία λήξης προθεσμίας επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 31/12/2029.

Κόστος
Εκτιμώμενη αξία συνολικού αντικειμένου έργου, με άσκηση δικαιώματος προαίρεσης: 2.280.000 € πλέον 24% ΦΠΑ, ήτοι συνολική εκτιμώμενη αξία με ΦΠΑ 2.827.200 €.
Εκτιμώμενη αξία κυρίου αντικειμένου χωρίς δικαίωμα προαίρεσης: 1.140.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ 24%, ήτοι κύριο αντικείμενο αξίας 1.413.600 ευρώ,
Εκτιμώμενη αξία δικαιώματος προαίρεσης για επαύξηση αντικειμένου 1.140.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ 24%, ήτοι αξία δικ. επαύξησης 1.413.600 ευρώ.
Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).

Κριτήριο Ανάθεσης: Η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής
Ημερομηνία δημοσίευσης διαγωνισμού: 08/01/2025.
Η αναθέτουσα αρχή, αιτιολογημένα και κατόπιν γνώμης του αρμοδίου γνωμοδοτικού οργάνου, μπορεί να κατακυρώσει τη σύμβαση για μικρότερη ποσότητα παρεχόμενων υπηρεσιών, από αυτήν που καθορίζεται στα έγγραφα της σύμβασης, εφόσον ο σχετικός όρος έχει περιληφθεί σε αυτά.

03/01/2025 10:14 πμ

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η 3η Τροποποίηση του υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών».

Οι αλλαγές αφορούν το ελάχιστο επίπεδο του κύκλου εργασιών (πωλήσεις βάσει Ε3) της γεωργικής εκμετάλλευσής τους, από το επόμενο ημερολογιακό έτος από εκείνο του έτους ένταξής τους.

Με την τροποποίηση ο δικαιούχος, αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει κύκλο εργασιών ως εξής:

Από το επόμενο ημερολογιακό έτος από εκείνο του έτους ένταξής του στο υπομέτρο, να πραγματοποιήσει κύκλο εργασιών (πωλήσεις βάσει Ε3), που να προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες σε επίπεδο τουλάχιστον ίσο με 50% της τυπικής απόδοσης εισόδου στο μέτρο ή τουλάχιστον:
α) 12.000 € εφόσον η μόνιμη κατοικία του αρχηγού της εκμετάλλευσης είναι στην ηπειρωτική χώρα, στην Κρήτη και στην Εύβοια,
β) 10.000 € εφόσον η μόνιμη κατοικία του αρχηγού της εκμετάλλευσης είναι στα νησιά με πληθυσμό μεγαλύτερο των 3.100 κατοίκων πλην Κρήτης και Εύβοιας,
γ) 8.000 € εφόσον η μόνιμη κατοικία του αρχηγού της εκμετάλλευσης είναι στα νησιά με πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των 3.100 κατοίκων,
δ) 8.000 € για τις μελισσοκομικές εκμεταλλεύσεις, που αξιοποιούν τουλάχιστον 109 κυψέλες.

Ο δικαιούχος κατά την υποβολή της τελικής δόσης, να έχει υποβάλλει τουλάχιστον δύο φορολογικές δηλώσεις που να αφορούν τα έτη του επιχειρηματικού σχεδίου με την πιο πρόσφατη από αυτές να εμφανίζει κύκλο εργασιών (πωλήσεις βάσει Ε3), που να προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες τουλάχιστον ίσο προς το 60% της τυπικής απόδοσης εισόδου στο μέτρο ή τουλάχιστον
α) 16.000 € εφόσον η μόνιμη κατοικία του αρχηγού της εκμετάλλευσης βρίσκεται στην ηπειρωτική χώρα, στην Κρήτη ή στην Εύβοια,
β) 14.000 € εφόσον η μόνιμη κατοικία του αρχηγού της εκμετάλλευσης βρίσκεται σε νησί με πληθυσμό μεγαλύτερο των 3.100 κατοίκων πλην Κρήτης και Εύβοιας,
γ) 10.700 € εφόσον η μόνιμη κατοικία του αρχηγού της εκμετάλλευσης είναι σε νησί με πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των 3.100 κατοίκων.

Κατά τη διάρκεια των επιπρόσθετων δεσμεύσεων ελέγχεται ότι οι δηλώσεις που υποβάλλονται κατ’ έτος εμφανίζουν κύκλο εργασιών για το προηγούμενο έτος ο οποίος υπερβαίνει το 50% της τυπικής απόδοσης εισόδου ή τουλάχιστον
α) 16.000 € εφόσον η μόνιμη κατοικία του αρχηγού της εκμετάλλευσης βρίσκεται στην ηπειρωτική χώρα, στην Κρήτη ή στην Εύβοια,
β) 14.000 € εφόσον η μόνιμη κατοικία του αρχηγού της εκμετάλλευσης βρίσκεται σε νησί με πληθυσμό μεγαλύτερο των 3.100 κατοίκων πλην Κρήτης και Εύβοιας, 10.700 € εφόσον η μόνιμη κατοικία του αρχηγού της εκμετάλλευσης είναι σε νησί με πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των 3.100 κατοίκων.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

Θυμίζουμε ότι στη νέα πρόσκληση δόθηκε παράταση, έως τις 25 Φεβρουαρίου 2025 (από 22 Ιανουαρίου 2025), για την υποβολή αιτήσεων στήριξης στους Νέους Αγρότες.

30/12/2024 09:07 πμ

Με τροποποιητική απόφαση, που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, δόθηκε παράταση, έως τις 25 Φεβρουαρίου 2025 (από 22 Ιανουαρίου 2025), για την υποβολή αιτήσεων στήριξης στους Νέους Αγρότες.

Όπως αναφέρει η απόφαση, τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή που αναρτώνται στο Ολοκληρωμένο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) πρέπει να έχουν ημερομηνία έκδοσης μέχρι και τις 25/2/2025.

Η τροποποίηση έγινε επειδή υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στην συμπλήρωση των αιτήσεων στο ΟΠΣΚΕ και έγινε εφικτή από τις 13 Δεκεμβρίου.

H Παρέμβαση «Π3-75.1 – Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας» συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης «Ε.Γ.Τ.Α.Α.») και το Ελληνικό Δημόσιο.

Η δημόσια δαπάνη της πρόσκλησης ανέρχεται στα 410.000.000 ευρώ και κατανέμεται ως εξής:
1. Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης - 36.220.000 ευρώ
2. Κεντρικής Μακεδονίας - 61.690.000 ευρώ
3. Δυτικής Μακεδονίας - 28.650.000 ευρώ
4. Θεσσαλίας - 45.200.000 ευρώ
5. Στερεάς Ελλάδος - 27.060.000 ευρώ
6. Ηπείρου - 24.280.000 ευρώ
7. Ιονίων Νήσων - 9.400.000 ευρώ
8. Δυτικής Ελλάδος - 43.950.000 ευρώ
9. Πελοποννήσου - 35.140.000 ευρώ
10. Αττικής - 5.700.000 ευρώ
11. Νοτίου Αιγαίου - 13.830.000 ευρώ
12. Βορείου Αιγαίου - 23.410.000 ευρώ
13. Κρήτης - 55.480.000 ευρώ.

Μέχρι 40.000 ευρώ είναι η ενίσχυση σε κάθε δικαιούχο, έως 44.000 ευρώ σε νησιά και μειονεκτικές περιοχές.

Δείτε την πρόσκληση (εδώ)

20/12/2024 02:57 μμ

Φυσικό πρόσωπο μπορεί να είναι ο συντονιστής και ο οικονομικός υπεύθυνος, δηλαδή ο σύμβουλος - μελετητής του δικαιούχου, στο πλαίσιο της υποβολής της αίτησης στήριξης για την Παρέμβαση «Π3 – 75.1 – Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας» του ΣΣ της ΚΑΠ 2023-2027.

Σύμφωνα με τα εγχειρίδια του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), ο Συντονιστής και ο Οικονομικός Υπεύθυνος πρέπει να είναι μόνο φυσικό πρόσωπο.

Επομένως στην περίπτωση εταιρειών συμβούλων, ως συντονιστής και ως οικονομικός υπεύθυνος δεν μπορεί να οριστεί η εταιρεία συμβούλων αλλά κάποιος μέτοχος ή υπάλληλος της εταιρείας, εφόσον βέβαια έχει την ιδιότητα που απαιτείται από το θεσμικό πλαίσιο της Παρέμβασης Π3-75.1.

Για τις περιπτώσεις όπου ο σύμβουλος έχει σχέση εργασίας με νομικό πρόσωπο που εκδίδει το τιμολόγιο:

α) Στην οθόνη «Ταυτότητα Αίτησης Χρηματοδότησης» και «Στοιχεία Υπευθύνου Έργου» συμπληρώνονται τα στοιχεία του συμβούλου (συντονιστής κατά ΟΠΣΚΕ) και όχι της εταιρείας.

β) Τα στοιχεία της εταιρείας αποτυπώνονται στο ιδιωτικό συμφωνητικό που υπογράφεται μεταξύ εταιρείας και υποψηφίου

γ) Η υπεύθυνη δήλωση του συμβούλου (παρ. 2.12 και 3.16 του άρθρου 14 της ΥΑ) υποβάλλεται, σύμφωνα με το πρότυπο που είναι αναρτημένο στην πρόσκληση (εδώ) από τον διαχειριστή του νομικού προσώπου (μέτοχος ή υπάλληλος).

Στο κείμενο της δήλωσης αναφέρονται τα στοιχεία του συντάκτη (γεωπόνος ή τεχνολόγος γεωπονίας) της αίτησης ο οποίος έχει οριστεί ως Συντονιστής και του οποίου τα στοιχεία έχουν καταχωρισθεί στο ΟΠΣΚΕ.

Οι αιτήσεις για την 1η Πρόσκληση Παρέμβασης Π3-75.1 «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας» ολοκληρώνονται μέχρι 22/01/2025.

18/12/2024 10:51 πμ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανοίγει το δρόμο για χρήση κονδυλίων της ΕΕ για την αποκατάσταση φυσικών καταστροφών.

Δύο νέες νομοθετικές πράξεις προβλέπουν ταχεία χρηματοδότηση από την ΕΕ για μέτρα ανάκαμψης μετά από φυσικές καταστροφές που σημειώθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2024.

Η πρόταση περιφερειακής στήριξης έκτακτης ανάγκης για την ανασυγκρότηση («RESTORE») επιτρέπει στις χώρες της ΕΕ να διοχετεύουν ευκολότερα πόρους από τα ευρωπαϊκά ταμεία περιφερειακής ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και τα ταμεία συνοχής στην ανασυγκρότηση των καταστροφών. Στο πλαίσιο αυτό, πόροι της ΕΕ θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν έργα ανάκαμψης σε ποσοστό έως και 95% του συνολικού κόστους τους.

Για την παροχή ταχείας ρευστότητας σε όσους την έχουν ανάγκη, θα διατίθεται επίσης πρόσθετη προχρηματοδότηση ύψους έως 25% του συνολικού ποσού. Η πρόταση θα επιτρέψει την πιο ευέλικτη χρήση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου+ για τη χρηματοδότηση βραχυπρόθεσμων προγραμμάτων εργασίας, τη στήριξη της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και την κάλυψη βασικών αναγκών.

Τα μέτρα ευελιξίας θα ισχύσουν για τις καταστροφές που σημειώθηκαν το 2024 ή το 2025. Το 2025, οι αλλαγές που επιφέρει η νομοθεσία αναμένεται να κινητοποιήσουν χρηματοδότηση ύψους 3 δισ. ευρώ, με εμπροσθοβαρείς πληρωμές για την περίοδο 2025-2027.

Ανάκαμψη για τη γεωργία και τη δασοκαλλιέργεια

Οι χώρες της ΕΕ με μη δαπανηθέντα χρήματα από Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) θα είναι σε θέση να επιταχύνουν τη χρήση αυτών των κονδυλίων για την αποζημίωση των απωλειών γεωργών, δασοκαλλιεργητών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς αυτούς και υπέστησαν ζημίες τουλάχιστον 30% του παραγωγικού δυναμικού τους. Τα χρήματα αυτά θα καταβάλλονται με εφάπαξ πληρωμές και θα καλύπτονται πλήρως από κονδύλια της ΕΕ. Οι πληρωμές προς τους δικαιούχους θα πραγματοποιηθούν έως το τέλος του 2025.

Δηλώσεις

Ο Andrzej Buła (ΕΛΚ, Πολωνία), συνεισηγητής για τον κανονισμό «RESTORE», δήλωσε: «Η νομοθεσία αυτή είναι πολύ σημαντική για τις περιφερειακές και τοπικές αρχές σε περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές. Δείχνει ότι η ΕΕ μπορεί να κινηθεί γρήγορα και ευέλικτα και ότι μπορούμε να δώσουμε πραγματική βοήθεια στους Ευρωπαίους συμπολίτες μας. Η βοήθεια αυτή μπορεί πλέον να καταστεί άμεσα διαθέσιμη».

Ο Younous OMARJEE (Αριστερά, Γαλλία), συνεισηγητής για τον κανονισμό «RESTORE», e;ipe: «Μία μέρα αφού το Κοινοβούλιο εξέφρασε την αμέριστη στήριξή του προς τα θύματα του άνευ προηγουμένου κυκλώνα στη Μαγιότ, εγκρίναμε τον κανονισμό RESTORE για να διασφαλίσουμε ότι είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε τα θύματα αυτής της καταστροφής και άλλων σαν αυτή, προκειμένου να ξαναχτίσουν αυτά που έχασαν. Πρέπει να προσαρμόσουμε την αντιμετώπιση των καταστροφών και την περιφερειακή πολιτική μας στις νέες πραγματικότητες της κλιματικής αλλαγής. Η αποκατάσταση θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά σε μελλοντικές καταστροφές».

Η Veronika VRECIONOVÁ (Συντηρητικοί, Τσεχία), εισηγήτρια για τον κανονισμό για το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δήλωσε: «Αρκετές χώρες επλήγησαν από φυσικές καταστροφές το 2024. Η απτή βοήθεια που παρέχει η ΕΕ είναι απολύτως απαραίτητη τόσο για τα κράτη μέλη όσο και για τους πολίτες. Η σημερινή απόφαση θα βοηθήσει πολλά κράτη μέλη να αποδεσμεύσουν ταχύτερα τα μη δαπανηθέντα κεφάλαια για όσους τα χρειάζονται επειγόντως».

Η πρόταση «RESTORE» εγκρίθηκε με 638 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 5 αποχές.

Η πρόταση ενίσχυσης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) εγκρίθηκε με 644 ψήφους υπέρ, 6 κατά και 3 αποχές.

Και οι δύο νομοθετικές πράξεις πρέπει να εγκριθούν επίσημα από το Συμβούλιο. Ο κανονισμός RESTORE θα τεθεί σε ισχύ μία ημέρα μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και η νομοθεσία για το ΕΓΤΑΑ την ημέρα της δημοσίευσής της.

17/12/2024 09:56 πμ

Έλυσαν το πρόβλημα στο ΟΠΣΚΕ και τώρα ζητούν να τρέξουν τις αίτησεις οι Νέοι Αγρότες

Αφού καθυστέρησε το σύστημα να «τρέξει» τώρα καλούνται οι υποψήφιοι Νέοι Αγρότες, που έχουν γεννηθεί εντός του 1984, να υποβάλλουν άμεσα την αίτηση μέχρι 31/12/2024.

Θυμίζουμε ότι από 29 Νοεμβρίου έχουν ξεκινήσει οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Νέων Γεωργών «Π3-75.1 – Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας». Μετά από καθυστέρηση εβδομάδων εξαιτίας των προβλημάτων που καταγράφηκαν στο Ολοκληρωμένο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), υπάρχει πλέον η δυνατότητα έναρξης επεξεργασίας αίτησης στήριξης για την Παρέμβαση. Για το θέμα είχε κάνει παρέμβαση ακόμη και η Κομισιόν.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αναλυτικότερα, από την Παρασκευή (13 Δεκεμβρίου), αναφέρονται τα εξής:

«Από σήμερα, στο Ολοκληρωμένο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων, υπάρχει η δυνατότητα έναρξης επεξεργασίας αίτησης στήριξης για την Παρέμβαση «Π3-75.1- Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας».

Στον σύνδεσμο (εδώ) θα βρείτε οδηγίες για όλες τις γενικές λειτουργίες της πλατφόρμας ενώ από τη Δευτέρα (16/12), έχουν αποσταλεί οι ειδικές οδηγίες που αφορούν στην Παρέμβαση.

Όπως σε όλες τις προσκλήσεις μέχρι και σήμερα, τις πρώτες λίγες ημέρες δεν θα επιτρέπεται η οριστικοποίηση των αιτήσεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που πάντα παρουσιάζονται στα πληροφορικά συστήματα στην αρχή της λειτουργίας τους.

Ωστόσο, προκειμένου να μην χαθεί η επιλεξιμότητα για τους υποψήφιους που έχουν γεννηθεί εντός του 1984, και οι οποίοι πρέπει να υποβάλλουν αίτηση έως τις 31.12.2024, καλό είναι να ξεκινήσετε άμεσα την συμπλήρωση των αιτήσεων που τους αφορούν ώστε να μπορέσετε να τις υποβάλλετε όταν θα δοθεί η σχετική δυνατότητα.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών
Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης»

16/12/2024 09:50 πμ

Μία από τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, προκειμένου να εφαρμοστεί κανονικά η νέα ΚΑΠ, είναι η συγκρότηση και η εφαρμογή ενός συμβουλευτικού και εκπαιδευτικού συστήματος γνώσης και καινοτομίας, με το όνομα AKIS (Agricultural Knowledge and Innovation Systems), με προϋπολογισμό 40 εκ. ευρώ.

Τo AKIS ανήκει στα «συστήµατα γεωργικής γνώσης και καινοτοµίας». Αποτελούν έναν καινούργιο θεσμό στην ΚΑΠ 2023-2027, τον οποίο η Ελλάδα είναι υποχρεωµένη να συστήσει για να ενημερώνεται και να λύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κλάδος.

Περιλαµβάνει πάροχους αγροτικών συµβουλών, ερευνητικά ιδρύµατα - φορείς, τον ΕΛΓΟ ∆ήµητρα, υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ κ.λπ.

Το θεσµικό πλαίσιο της ΚΑΠ αναφέρει ότι οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να «συµµετέχουν σε πρόγραµµα παροχής συµβουλευτικής υποστήριξης (AKIS), µετά την 1/1/2025».

Η χώρα μας για πολλά χρόνια αδιαφορεί για τη συγκρότηση ενός οργάνου για την παροχή συμβουλών στον αγροτικό κλάδο.

Όπως αναφέρει το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ για την παροχή γεωργικών συμβουλών, την παροχή προγραμμάτων ενημέρωσης, κατάρτισης και την χρηματοδότηση των συμπράξεων μεταξύ γεωργών και ερευνητικής κοινότητας, στο πλαίσιο της Συνεργασίας μέσω Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας (ΕΣΚ) και την προώθηση των δικτυώσεων μέσω του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου, που καθιστούν λειτουργικό το AKIS, διατίθεται το 7% των πόρων του Πυλώνα 2.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Κομισιόν, είναι στη τελευταία θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την Πέμπτη (12/12/2024), με τη συμμετοχή του συνόλου των μελών της και με την παρουσία του ΥφΑΑΤ, κ. Διονύση Σταμενίτη πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής του Συστήματος Μεταφοράς Γεωργικής Γνώσης και Καινοτομίας ΑKIS (Agricultural Knowledge and Innovation System).

Ο Υφυπουργός κ. Διονύσης Σταμενίτης στην ομιλία του τόνισε ότι η καινοτομία και η ψηφιακή επανάσταση, ως διαδικασία και λογική προώθησης νέας γνώσης και νέων τεχνολογιών, δημιουργούν νέα δεδομένα στην οικονομική και όχι μόνο ανάπτυξη της Γεωργίας, συνιστώντας βασικές παραμέτρους του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού για τα επόμενα χρόνια, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο της Εθνικής Επιτροπής AKIS ως προς την υπηρέτηση του στόχου της καλύτερης αξιοποίησης της θετικής σύνδεσης Έρευνας-Καινοτομίας-Παροχής Συμβουλών, καθώς και την εισαγωγή και χρήση της καινοτομίας, κυρίως μέσω του ψηφιακού και ενεργειακού μετασχηματισμού στον αγροτικό τομέα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Γενικός Γραμματέας κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η προώθηση της γνώσης, της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης στον αγροδιατροφικό τομέα και στις αγροτικές περιοχές μέσω του συστήματος ΑKIS είναι ένας οριζόντιος στόχος πολιτικής, που έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη στο σχεδιασμό του Εθνικού Στρατηγικού μας Σχεδίου για την προγραμματική περίοδο 2023-2027 και ο οποίος απαντά στην ανάγκη για μια ανθεκτικότερη, εξυπνότερη, πιο σύγχρονη και βιώσιμη Γεωργία, σύμφωνα με τις επιταγές της νέας ΚΑΠ και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Η Επιτροπή του AKIS θα ασχοληθεί με την τεχνοκρατική υποστήριξη του έργου του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στον σχεδιασμό και την άσκηση της εθνικής στρατηγικής για την προώθηση της γνώσης και της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα, θέτοντας στόχους και κατευθύνσεις, κυρίως ως προς τον προσανατολισμό και το περιεχόμενο των προγραμμάτων εκπαίδευσης/κατάρτισης, την έρευνα και την καινοτομία, γεωργικών συμβουλών και επιχειρησιακών συμπράξεων συνεργασίας.

Στην συνεδρίαση έγιναν παρουσιάσεις από στελέχη της Διεύθυνσης Έρευνας, Καινοτομίας και Εκπαίδευσης, της Διαχειριστικής Αρχής ΣΣ ΚΑΠ και της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής ΠΑΑ, σχετικά με τη φιλοσοφία, τις βασικές αρχές και τις παρεμβάσεις που συνθέτουν το σύστημα AKIS.

Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα και ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση του ΑΚΙS στην Ελλάδα, ενώ κατατέθηκαν και προτάσεις για τη βελτίωση της ροής μεταφοράς γνώσης, την ενδυνάμωση των συνεργειών μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των σχεδιαζόμενων δράσεων και ενεργειών.

Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής προγραμματίστηκε για το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2025.

10/12/2024 02:44 μμ

Σε εξέλιξη βρίσκεται, στην Καβάλα, σήμερα Τρίτη (10/12/2024), η 4η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027.

Στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων του ΥπΑΑΤ, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, μεταξύ άλλων, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά την απορρόφηση των κονδυλίων του LEADER, εάν ο ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίσει με αυτούς τους αργούς ρυθμούς.

«Δεν είμαστε περήφανοι όσον αφορά την απορρόφηση του LEADER που είναι μόλις στο 50%. Θα πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια και εδώ θέλουμε και την συνδρομή του ΟΠΕΚΕΠΕ. Εδώ υπάρχει μια δυσλειτουργία υπάρχουν πολλές παρτίδες, πάνω από 25 εκ. ευρώ που είναι υπό εκκαθάριση. Πρέπει να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία», τόνισε ο κ. Παπαγιαννίδης και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι «αν συνεχίσετε με αυτούς τους ρυθμούς δεν θα μπορέσουμε να απορροφήσουμε όλους τους πόρους. Οι καθυστερήσεις τόσο πολλών παρτίδων δεν μου φαίνονται λογικές».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γιάννης Κουρδής, παραδέχτηκε τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στην πληρωμή του LEADER και είπε ότι είναι το μοναδικό πρόβλημα που θα πρέπει να λυθεί.

«Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου πρόκειται να φύγουν σχεδόν όλες οι εκκρεμείς παρτίδες στο πλαίσιο του LEADER των προηγούμενων μηνών», ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γιάννης Κουρδής, ο οποίος και ενημέρωσε σχετικά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιάρα.

Στο μεταξύ έρχεται νέα πρόσκληση, με εκτιμώμενη δαπάνη ύψους 200 εκ. ευρώ, που θα αφορά νεοεισερχόμενους στη βιολογική παραγωγή, ανέφερε ο κ. Παπαγιαννίδης.

06/12/2024 02:58 μμ

Σοβαρά προβλήματα είχαν οι δικαιούχοι της δράσεις του Μέτρου 11 «Βιολογική Γεωργία-Κτηνοτροφία» στην πληρωμή της προκαταβολής ύψους 75%, έτους αιτήσεων 2024.

Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, οι ενισχύσεις του Μέτρου 11, που αφορά σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία / κτηνοτροφία / μελισσοκομία (5η πρόσκληση), ανήλθαν σε 131.915.460 ευρώ και καταβλήθηκαν σε 52.698 δικαιούχους.

Καταγγελίες δικαιούχων παραγωγών στον ΑγροΤύπο αναφέρουν ότι τα ποσά ήταν μειωμένα και δεν υπάρχει κάποια δικαιολογία για αυτή την μείωση.

Επίσης ενδιαφέρον είναι ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει σε συγκεκριμένη περίπτωση αίτιο για μη πληρωμή «δέσμευση λόγω υπέρβασης προϋπολογισμού», που γίνεται σε πληρωμή προκαταβολής. Ακόμη έχουμε και περίπτωση «μη εντοπισμού αγροτεμαχίου βάσει χωρικού ελέγχου μεταξύ ΕΑΕ και Τ.Δ.».

Πάντως, για το Μέτρο 11 κατά των αποτελεσμάτων της πληρωμής προκαταβολής, οι παραγωγοί μπορούν να υποβάλλουν σχετική ενδικοφανή προσφυγή, από την Τετάρτη (11 Δεκεμβρίου 2024) και εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών, δηλαδή έως και την Τρίτη (17 Δεκεμβρίου 2024).

Διευκρινήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ για πληρωμή νιτρικών

Όπως αναφέρει ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σχετικά με την πληρωμή της προκαταβολής της Δράσης 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα», του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του ΠΑΑ 2014-2022 επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με τα ενεργά Τεχνικά Δελτία έτους 2024 των ενταγμένων δικαιούχων της Δράσης 10.1.04, το μέγιστο εν δυνάμει δικαιούμενο ποσό πληρωμής τους για το έτος 2024 ανέρχεται σε 97.035.200,00 ευρώ. Αναλυτικότερα:

  • Με την με αριθ. πρωτ. 360388/9495/19.11.2024 Έγκριση διάθεσης πίστωσης για την χρηματοδότηση της πράξης με Κωδικό Έργου ΠΔΕ 2024ΣΕ08210029, «Δράση 10.1.04: Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2022, στο πλαίσιο του μεταβατικού Κανονισμού 2020/2220 της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Κλιματικής Αλλαγής της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥπΑΑΤ, εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης ποσού 35.500.000,00 ευρώ για τη χρηματοδότηση του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων, προκειμένου εν συνεχεία να καταβληθούν οι οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους της Ετήσιας Παράτασης 2ης Πρόσκλησης για τη Δράση 10.1.04 (4η Πρόσκληση).
  • Με την με αριθ. πρωτ. 360374/9487/19.11.2024, Έγκριση διάθεσης πίστωσης για την χρηματοδότηση της πράξης με Κωδικό Έργου ΠΔΕ 2024ΣΕ08210030, «Δράση 10.1.04: Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2022, στο πλαίσιο του μεταβατικού Κανονισμού 2020/2220 της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Κλιματικής Αλλαγής της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥπΑΑΤ, εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης ποσού 35.200,00 ευρώ για τη χρηματοδότηση του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων, προκειμένου εν συνεχεία να καταβληθούν οι οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους της Ετήσιας Παράτασης 3ης Πρόσκλησης για τη Δράση 10.1.04 (5η Πρόσκληση).
  • Με την με αριθ. πρωτ. 378437/17769/02.12.2024 Έγκριση διάθεσης πίστωσης για την χρηματοδότηση της πράξης με Κωδικό Έργου ΠΔΕ 2024ΣΕ08210032, «Δράση 10.1.04: Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2022, στο πλαίσιο του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013, της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Κλιματικής Αλλαγής της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥπΑΑΤ, εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης ποσού 61.500.000,00 ευρώ για τη χρηματοδότηση του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων, προκειμένου εν συνεχεία να καταβληθούν οι οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους της 6ης Πρόσκλησης για τη Δράση 10.1.04.

Το συνολικό αιτηθέν ποσό από τους δικαιούχους της Δράσης και για τις τρεις ανωτέρω Προσκλήσεις ανέρχεται σε 97.302.926,48 ευρώ. Το συνολικό προσδιορισθέν προς πληρωμή ποσό (συνολική επιλέξιμη δαπάνη), μετά την επιβολή των προβλεπόμενων από τις εθνικές και κοινοτικές διατάξεις κυρώσεων, ανέρχεται σε 88.568.892,60 ευρώ.

Σύμφωνα με την από 04.12.2024 σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, για την πληρωμή των δικαιούχων της Δράσης 10.1.04 (Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα - 4η, 5η, 6η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος), για το έτος 2024, χορηγήθηκε προκαταβολή, ύψους 70%, της συνολικής επιλέξιμης δαπάνης.

Μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ελέγχων της πληρωμής προκαταβολής από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και τους αρμόδιους εξουσιοδοτημένους φορείς (ΔΑΟΚ) και τους απαραίτητους συμψηφισμούς, πληρώθηκε σε 18.922 δικαιούχους της Δράσης 10.1.04 συνολικό ποσό ύψους 61.963.670 ευρώ.

05/12/2024 09:55 πμ

Όπως αναφέρει το ΥπΑΑΤ, πλησίασαν τα 200 εκατομμύρια ευρώ οι πληρωμές προκαταβολής έτους αιτήσεων 2024 για Αγροπεριβαλλοντικές Δράσεις (Μέτρο 10) και Βιολογική γεωργία/κτηνοτροφία/μελισσοκομία (Μέτρο 11) του ΠΑΑ 2014-2022.

Μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ελέγχων της πληρωμής προκαταβολής, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και τους αρμόδιους εξουσιοδοτημένους φορείς (ΔΑΟΚ) ολοκληρώθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από τις εθνικές και κοινοτικές διατάξεις, της πληρωμής προκαταβολής έτους αιτήσεων 2024, που αφορούν στις Δράσεις 10.1.01, 10.1.03, 10.1.08 του Μέτρου 10 «Αγροπεριβαλλοντικά Μέτρα» και όλες τις δράσεις του Μέτρου 11 «Βιολογική Γεωργία-Κτηνοτροφία» ύψους 75%, και ύψους 70% για τη Δράση 10.1.04.

Τα σχετικά αρχεία πληρωμών έχουν ήδη αποσταλεί στην τράπεζα και η πίστωση των λογαριασμών έχει ήδη ολοκληρωθεί για το σύνολο των δικαιούχων.

Η πληρωμή αφορά σε 77.143 δικαιούχους και το ύψος της πληρωμής που καταβάλλεται συνολικά ανέρχεται σε 197.666.466 ευρώ.

Οι πληρωμές αυτές περιλαμβάνουν:

  • Προστασία της ‘Αγριας Ορνιθοπανίδας – 253.686,05 ευρώ σε 625 δικαιούχους
  • Διατήρηση αμπελοκομικής πρακτικής στον αμπελώνα Ν. Θήρας – 348.485,54 ευρώ σε 630 δικαιούχους
  • Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα (4η -5η – 6η πρόσκληση) – 61.963.670,5 ευρώ σε 18.922 δικαιούχους
  • Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδόπτερων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ) (3η πρόσκληση) – 3.185.163,31 σε 4.268 δικαιούχους
  • Ενισχύσεις σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία /κτηνοτροφία / μελισσοκομία (5η πρόσκληση) – 131.915.460,71 ευρώ σε 52.698 δικαιούχους.

Οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στους αναλυτικούς πίνακες με τα στοιχεία του υπολογισμού της πληρωμής τους με τη χρήση των κωδικών τους στην διαδικτυακή εφαρμογή των Μέτρων: (βιολογικά εδώ), (Μέτρο 10.1 Αμπελώνες Ελαιώνες Ορνιθοπανίδα εδώ), (Δράσεις 10.1.08 - 10.1.07 εδώ), (Δράση 10.1.04 Μείωση της ρύπανσης νερού εδώ).

Κατά των αποτελεσμάτων της πληρωμής προκαταβολής, και σύμφωνα με τα οριζόμενα στις ισχύουσες αποφάσεις, οι παραγωγοί μπορούν να υποβάλλουν σχετική ενδικοφανή προσφυγή, αρχής γενομένης:

  • Για το Μέτρο 11 από την Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2024 και εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών, δηλαδή έως και την Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2024
  • Για τη Δράση Μ10.1.08 από την Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2024 και εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών, δηλαδή έως και την Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2024
  • Για τις Δράσεις Μ10.1.01, Μ10.1.03 από την Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2024 και εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών, δηλαδή έως και την Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2024
  • Για τις Δράσεις του Μ10.1.04 από την Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2024 και εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών, δηλαδή έως και την Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2024

ηλεκτρονικά μέσω των Πληροφοριακών Συστημάτων των Μέτρων/Δράσεων με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών.

Με την ενδικοφανή προσφυγή οι παραγωγοί μπορούν να προβούν σε διόρθωση προφανών σφαλμάτων που αφορούν στα παραστατικά συμμόρφωσης ή και να προβάλουν αντιρρήσεις κατά των ευρημάτων (κωδικών) που έχουν προκύψει κατά την πληρωμή της προκαταβολής τους.

Παράλληλα, οφείλουν να κινήσουν τις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες για τη διόρθωση των δεδομένων στη/στις μηχανογραφική βάση μέσω της οποίας πραγματοποιούνται από το Πληροφορικό Σύστημα οι διασταυρωτικοί έλεγχοι.

Διευκρινίζεται ότι τα ευρήματα κατά των οποίων υποβάλλεται ενδικοφανής προσφυγή επανεξετάζονται μόνο μηχανογραφικά αντλώντας δεδομένα από τις σχετικές βάσεις. Ως εκ τούτου δεν αποτελεί αντικείμενο ελέγχου από επιτροπή στο πλαίσιο του Μέτρου.

05/12/2024 09:44 πμ

Μέχρι στιγμής δεν πληρώθηκαν τα βιολογικά κτηνοτρόφοι που θανάτωσαν τα ζώα τους λόγω των ζωονόσων. Αυτό αναφέρουν καταγγελίες κτηνοτρόφων στον ΑγροΤύπο.

Επίσης δεν έχουν πληρωθεί τα βιολογικά σε όσους έκαναν μεταβιβάσεις των ζώων τους.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι ενισχύσεις σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία /κτηνοτροφία / μελισσοκομία (5η πρόσκληση) ανήλθαν σε 131.915.460,71 ευρώ και καταβλήθηκαν σε 52.698 δικαιούχους.

Οι κτηνοτρόφοι τώρα φοβούνται μήπως η απώλεια του ζωικού κεφαλαίου τους δημιουργήσει πρόβλημα με τις πληρωμές της βασικής ενίσχυσης. Θυμίζουμε μετά το πρόβλημα με τις πληρωμές «μαϊμού» βοσκοτόπων είχαμε την υπογραφεί διάταξης που ανέφερε ότι δεν γίνονται πληρωμές ενισχύσεων αν δεν υπάρχει ζωικό κεφάλαιο. Αυτό έχει δημιουργήσει προβληματισμό στους κτηνοτρόφους.

Ενημέρωση από ΟΠΕΚΕΠΕ
Σε ενημερωτικό που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει ότι στην περίπτωση των κτηνοτρόφων που έχασαν ζωικό κεφάλαιο λόγω ανωτέρας βίας (πχ επιζωοτίες), υπάρχει ειδική διαδικασία και δεν συμπεριελήφθησαν στην πρώτη πίστωση στο μέτρο των Βιολογικών. Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Σχετικά με την μείωση του ζωικού κεφαλαίου των παραγωγών εξ’ αιτίας ζωονόσων (πανώλη – ευλογιά) και την πληρωμή της Βιολογικής Κτηνοτροφίας 2024 (Μ11), όπως είναι γνωστό, και ισχύει από το 2016, τόσο στους δικαιούχους των βιολογικών προγραμμάτων όσο και στους Γεωργικούς Συμβούλους, υπάρχει ειδική διαδικασία σε περιπτώσεις απώλειας ζωικού κεφαλαίου λόγω Ανωτέρας Βίας. Η διαδικασία, προβλέπει:

  • Υποβολή αιτημάτων Ανωτέρας Βίας, εν προκειμένω υποχρεωτική σφαγή λόγω ζωονόσου, στις περιφερειακές υπηρεσίες του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
  • Αξιολόγηση των αιτημάτων από τις αρμόδιες επιτροπές.
  • Καταχώρηση των αποτελεσμάτων αξιολόγησης στο Πληροφοριακό Σύστημα.
  • Τον υπολογισμό πληρωμής στο στάδιο της εκκαθάρισης, προσμετρώντας τα εγκεκριμένα ζώα Ανωτέρας Βίας.

Επιπλέον των ανωτέρω ο Οργανισμός σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ελέγχων κατ’ εξαίρεση ακόμα και για όσους κτηνοτρόφους δεν έχουν υποβάλλει αίτημα Ανωτέρας Βίας, καταρτίζει τελικό κατάλογο τόσο μεμονωμένων κτηνοτρόφων όσο και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων ώστε να προβεί σε πληρωμή εκκαθάρισης για όσους έχουν μείωση ζωικού κεφαλαίου λόγω ζωονόσεων (πανώλη - ευλογιά) και μετέχουν σε πρόγραμμα Βιολογικής Κτηνοτροφίας (Μέτρο 11).

Το ίδιο ισχύει για όσους κτηνοτρόφους είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα Βιολογικής Κτηνοτροφίας (Μέτρο 11) και έχουν προβεί σε (ολική – μερική) μεταβίβαση ζωικού κεφαλαίου στο πλαίσιο του Μέτρου.

Επισημαίνουμε πως αντίστοιχη διαδικασία Ανωτέρας Βίας, προβλέπεται και θα ακολουθηθεί στην διεκπεραίωση όλων των αιτήσεων πληρωμής των παραγωγών που συμμετέχουν σε μέτρα και παρεμβάσεις για τα οποία απαιτείται η ύπαρξη ζωικού κεφαλαίου.

Δηλαδή, για την Βασική εισοδηματική στήριξη για την βιωσιμότητα, την αναδιανεμητική εισοδηματική στήριξη, την Παρέμβαση Π3-71 (Εξισωτική), την συνδεδεμένη στήριξη αιγοπροβάτων και τα οικολογικά σχήματα, σχετιζόμενα με την ζωική παραγωγή, εφόσον αφορούν αιγοπρόβατα».

03/12/2024 11:12 πμ

Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η πίστωση του ποσού 61,5 εκ. ευρώ για την 6η Πρόσκληση της Δράσης 10.1.04: «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» (αφορά το πρόγραμμα διετής παράτασης στα Νιτρικά).

Η έγκριση της πίστωσης γίνεται προκειμένου να καταβληθούν οι οικονομικές ενισχύσεις στους δικαιούχους παραγωγούς.

Η πληρωμή της προκαταβολής αφορά τις προκηρύξεις για τις διετείς δεσμεύσεις (Δεκέμβριος 2023-Δεκέμβριος 2025) και ετήσιας παράτασης (Φεβρουάριος 2024-Φεβρουάριος 2025).

Θα ακολουθήσει η πληρωμή εκκαθάρισης, μετά την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων του έτους εφαρμογής των δικαιούχων, των διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων, διενεργείται αξιολόγηση του συνόλου των αιτήσεων πληρωμής που οδηγεί στον ορισμό του τελικού ποσού.

Διαβάστε την απόφαση (εδώ)

Στο μεταξύ πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι άρχισαν να βλέπουν τα χρήματα οι δικαιούχοι του ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ σε περιοχές της Ημαθίας και Βιολογικά για φυτική παραγωγή.

Υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή προκαταβολής για τις δράσεις του Μέτρου 10 πραγματοποιείται σε ποσοστό επί της συνολικής επιλέξιμης δαπάνης ως εξής:

  • Προστασία άγριας ορνιθοπανίδας: 75%
  • Διατήρηση αμπελοκομικής πρακτικής στον αμπελώνα Ν. Θήρας: 75%
  • Μείωση της ρύπανσης του νερού από γεωργική δραστηριότητα: 70%
  • Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδόπτερων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ): 75%.
29/11/2024 03:45 μμ

Όπως αναφέρει το ΥπΑΑΤ από Παρασκευή (29/11) ξεκίνησαν οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ για Αγρο-περιβαλλοντικά (Μέτρο 10) και Βιολογική γεωργία/κτηνοτροφία/μελισσοκομία (Μέτρο 11) του ΠΑΑ 2014-2022, καθώς και προκαταβολή έτους αιτήσεων 2024.

Συγκεκριμένα, τονίζει ότι μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ελέγχων της πληρωμής προκαταβολής, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και τους αρμόδιους εξουσιοδοτημένους φορείς, ξεκίνησαν, από σήμερα, 29 Νοεμβρίου 2024, οι προβλεπόμενες διαδικασίες, από τις εθνικές και κοινοτικές διατάξεις, της πληρωμής προκαταβολής, έτους αιτήσεων 2024, που αφορούν στο Μέτρο 10 «Αγροπεριβαλλοντικά Μέτρα».

Αναλυτικά, η πληρωμή προκαταβολής για τις δράσεις του Μέτρου 10 πραγματοποιείται σε ποσοστό επί της συνολικής επιλέξιμης δαπάνης ως εξής:

  • Προστασία άγριας ορνιθοπανίδας: 75%
  • Διατήρηση αμπελοκομικής πρακτικής στον αμπελώνα Ν. Θήρας: 75%
  • Μείωση της ρύπανσης του νερού από γεωργική δραστηριότητα: 70%
  • Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδόπτερων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ): 75%.

Η διαδικασία πληρωμής ολοκληρώνεται με την ροή των φακέλων από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΑΟΚ) των Περιφερειών της χώρας.

Τα σχετικά αρχεία πληρωμών αποστέλλονται σταδιακά στην τράπεζα και η πίστωση των λογαριασμών θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας για το σύνολο των δικαιούχων.

Για τις δράσεις του Μέτρου 11: «Ενισχύσεις για τη μετατροπή/διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία/κτηνοτροφία», βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες έναρξης πληρωμής, σε ποσοστό 75%, επί του συνόλου της πληρωμής.

Με την ολοκλήρωση των πληρωμών, τόσο του Μέτρου 10 όσο και του Μέτρου 11, θα ακολουθήσει νεότερη αναλυτική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.

28/11/2024 10:01 πμ

Δημοσιεύθηκαν τροποποιητικές αποφάσεις που αφορούν το πρόγραμμα νιτρικών.

Συγκεκριμένα η πρώτη αφορά τροποποίηση της 6ης Πρόσκλησης της δράσης 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα». Έχουμε τροποποίηση του Παραρτήματος «Κατάλογος δικαιούχων» ως ακολούθως:

Την προσθήκη διακοσίων δέκα έξι (216) νέων πράξεων (νέοι δικαιούχοι)

Τη διαγραφή τετρακοσίων ενενήντα πέντε (495) πράξεων (δικαιούχων) και, ως εκ τούτου, την ανάκληση ένταξης αυτών, στο πλαίσιο της υπ’ αρ. 1166/183009/26.06.2024 6ης Πρόσκλησης της Δράσης 10.1.04 από το έτος εφαρμογής 2024.

Δείτε την απόφαση με τον κατάλογο των δικαιούχων (εδώ)

Η δεύτερη τροποποίηση της 6ης Πρόσκλησης της Δράσης 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» αφορά:

Την προσθήκη εκατόν τριάντα ένα πράξεων (131) (νέοι δικαιούχοι)

Τη διαγραφή ογδόντα επτά (87) πράξεων (δικαιούχων) και, ως εκ τούτου, την ανάκληση ένταξης αυτών στο πλαίσιο της υπ’ αρ. 961/130274/10.05.2024 4ης Πρόσκλησης της Δράσης 10.1.04 για το έτος εφαρμογής 2024.

Δείτε την απόφαση με τον κατάλογο των δικαιούχων (εδώ)

Η διαγραφή των πράξεων έγινε για τους παρακάτω λόγους:
α) έγκριση αιτήματος διακοπής ΤΔ που υποβλήθηκε μέσω του ΠΣ που υποστηρίζει την υλοποίηση της δράσης 10.1.04, εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιστάσεων,132 εκ των πράξεων,
β) έγκριση αιτήματος ολικής μεταβίβασης το οποίο υποβλήθηκε μέσω του ΠΣ που υποστηρίζει την υλοποίηση της Δράσης 10.1.04, για 330 εκ των πράξεων,
γ) έγκριση αιτήματος ολικής μεταβίβασης λόγω ανωτέρας βίας το οποίο υποβλήθηκε μέσω του ΠΣ που υποστηρίζει την υλοποίηση της Δράσης 10.1.04, για 13 εκ των πράξεων,
δ) διαπίστωση σοβαρών αποκλίσεων σε σχέση με τους όρους ένταξης της πράξης κατά τη διαδικασία παρακολούθησης και ελέγχου της πορείας υλοποίησής της, η οποία επιφέρει τις κυρώσεις της παρ. ΣΤ του Άρθρου 16 της υπ’ αρ. 2459/371456/22.12.2021 (Β ́ 6311) υπουργικής απόφασης, όπως τροποποιημένη ισχύει, για 20 εκ των πράξεων.

Οι υποχρεώσεις και δεσμεύσεις των νέων δικαιούχων εκκινούν από την ημερομηνία μεταβίβασης και λήγουν την 27η Δεκεμβρίου 2025. Για τους λοιπούς δικαιούχους οι διετούς διάρκειας υποχρεώσεις και δεσμεύσεις εκκινούν την 28η Δεκεμβρίου 2023 και λήγουν την 27η Δεκεμβρίου 2025.

27/11/2024 02:12 μμ

Τα τομεακά προγράμματα ελαιολάδου στην Ελλάδα μετράνε πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας, με το πρώτο πρόγραμμα να υλοποιείται το 2003. Παρά τη μακρόχρονη εφαρμογή τους που θα έπρεπε να συνεπάγεται αντίστοιχη διαχειριστική και διοικητική εμπειρία από πλευράς των υπηρεσιακών φορέων εφαρμογής, καμία περίοδος δεν έχει υπάρξει χειρότερη από την τρέχουσα, όπου σημειώθηκε σωρεία παρατυπιών και πασαλειμμάτων υπό την ασφυκτική πίεση χρόνου και το πρόσχημα της μη απώλειας πόρων. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Η αρχή του κακού έχει τη ρίζα της στο Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ 2023-2027. Χωρίς να είναι γνωστό πώς, πότε και κυρίως από ποιούς, ως προϋπόθεση για τις Οργανώσεις που υποβάλλουν αίτηση στήριξης στο τομεακό πρόγραμμα ορίστηκε ο κύκλος εργασιών των 800.000€, ποσό αφύσικα υψηλό σε σχέση με τις τιμές ελαιολάδου που επικρατούσαν το έτος έγκρισης του Στρατηγικού Σχεδίου. Εξίσου αφύσικη ήταν η προσθήκη του ελάχιστου κύκλου εργασιών σε ένα ευρωπαϊκό κείμενο Στρατηγικής όταν είναι γνωστό ότι τέτοιες προϋποθέσεις ορίζονται σε εθνικό επίπεδο, ακριβώς για να αποφεύγεται μια περίπλοκη διαδικασία ευρωπαϊκής έγκρισης. Το γεγονός ότι το ποσό των 800.000€ δεν προέκυψε ως αποτέλεσμα κάποιας επίσημης διαβούλευσης ή ακόμα και μελέτης, δημιουργεί υποψίες ότι προστέθηκε τεχνηέντως από λίγες και συγκεκριμένες Οργανώσεις ελαιολάδου που επιθυμούσαν περισσότερη «πίτα» από τα προγράμματα των ΟΕΦ.

Με τη δημοσιοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου άρχισε να γίνεται γνωστό σε όλο και περισσότερους ενδιαφερόμενους ότι το ποσό αυτό θα δημιουργούσε μόνο προβλήματα, αλλά ήταν πλέον αργά. Άπαξ και εγκριθεί το Στρατηγικό Σχέδιο μιας χώρας, οποιαδήποτε αλλαγή – έστω και μικρή – απαιτεί μια πολύπλοκη διαδικασία που διαρκεί σχεδόν 1 έτος. Αποτέλεσμα της αστοχίας και της οργής που προκάλεσε η δημοσιοποίηση του όρου αυτού ήταν να ζητήσει επισήμως η Ελλάδα την απάλειψη του ποσού που η ίδια είχε προτείνει λίγους μήνες νωρίτερα! Όπως ήταν φυσικό το πισωγύρισμα αυτό προκάλεσε μια χρονοβόρα διαδικασία που διήρκησε όλο το 2023 και στην οποία όχι μόνο χάθηκε το 2023 ως έτος υλοποίησης αλλά και 4,85εκ. € που προβλέπονταν για το τομεακό πρόγραμμα, για τα οποία την αποκλειστική ευθύνη φέρει το ΥΠΑΑΤ.

Αλλά δεν ήταν η μόνη ζημιά – με την απώλεια του 2023 χάθηκε και η δυνατότητα από τις Οργανώσεις ελαιολάδου να διεκδικήσουν το 30% του κύκλου εργασιών τους ως αξία επιδότησης, με αποτέλεσμα να εγκριθούν τελικά για μικρότερα προγράμματα. Το τελευταίο μοιάζει λεπτομέρεια αλλά καθώς τα ποσοστά ενισχύσεων βαίνουν κάθε χρόνο μειούμενα η απώλεια του 2023 με το μοναδικά υψηλό ποσοστό ενίσχυσης είχε μεγάλο ειδικό βάρος που δεν πρόκειται να επαναληφθεί τα επόμενα έτη, όπου το ποσοστό ενίσχυσης πέφτει στο 10%.

Αν το 2024 είχε ξεκινήσει ομαλά τίποτα από τα παραπάνω δεν θα είχε μεγάλη σημασία. Όμως φαίνεται ότι η ασυνεννοησία μεταξύ των αρμόδιων αρχών είχε τραγικά αποτελέσματα στην τελική τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου. Γιατί μπορεί μεν να αφαιρέθηκε ο περιοριστικός όρος των 800.000€ αλλά δεν εξαλείφθηκε η απαίτηση των προγραμμάτων εργασίας να έχουν ελάχιστο προϋπολογισμό 500.000€. Αυτό σήμαινε ότι ο κύκλος εργασιών των Οργανώσεων Παραγωγών έπρεπε να είναι τουλάχιστον 714.000€ - οπότε το πρόγραμμα των ΟΕΦ κατέληξε πάλι στο ίδιο σημείο που ξεκίνησε το 2023, έχοντας εντωμεταξύ χάσει 4,85εκ. €!

Η νέα δυσφορία προκάλεσε και πάλι καθυστερήσεις και γκρίνια. Μέχρι να δημοσιευθεί το κείμενο της Υπουργικής Απόφασης φτάσαμε στον Ιούλιο του 2024 με βασική οδηγία από το ΥΠΑΑΤ το «τρέχετε να προλάβουμε», μεταθέτοντας την ευθύνη (και φυσικά το τρέξιμο) στις ενδιαφερόμενες Οργανώσεις Παραγωγών. Η πίεση χρόνου έφερε μια σειρά από παρατράγουδα και παρατυπίες, πρωτοφανείς για προγράμματα ΟΕΦ:

  • Η πρόσκληση ανακοινώνεται στις 15.07 με καταληκτική ημερομηνία την 30.07! Για την προετοιμασία δηλαδή ενός απαιτητικού επιχειρησιακού προγράμματος, που περιλαμβάνει την καταγραφή αναγκών από τους παραγωγούς, προσφορών, δικαιολογητικών, εγγυητικών από την τράπεζα κλπ. δόθηκε περιθώριο μόλις 15 ημερών - και μάλιστα εν μέσω καλοκαιριού - όταν για πολύ μικρότερα σχέδια βελτίωσης το αντίστοιχο διάστημα ξεπέρασε τους 2 μήνες! Περιττό να αναφερθεί ότι κανένας σοβαρός σχεδιασμός δεν μπορούσε να γίνει με τη λύση που επιλέχθηκε να είναι η κατάθεση πανομοιότυπων επιχειρησιακών προγραμμάτων σε ΟΕΦ με τελείως διαφορετικές ανάγκες.
  • Η αξιολόγηση των αιτήσεων έγινε χωρίς γραπτές οδηγίες ή οδηγό αξιολόγησης και επί της ουσίας τα αποτελέσματα διαφοροποιούνταν ανάλογα με τον αξιολογητή! Ενδεικτικό της ασυνεννοησίας και της προχειρότητας ήταν ότι δύο μέλη από τις επιτροπές αξιολόγησης παραιτήθηκαν/άλλαξαν εν μέσω της διαδικασίας. Σε οργανώσεις εγκρίνονταν δαπάνες που ίδιες σε άλλη οργάνωση απορρίπτονταν. Η αιτιολόγηση για τις περικοπές ήταν ολιγόλογη και ασαφής. Δαπάνες που εγκρίνονταν στην αιτιολόγηση εμφανίζονταν κομμένες στον προϋπολογισμό του προγράμματος και αντίστροφα. Ειδικά η αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων των φορέων που συμμετείχαν ήταν αόριστη και γενική καθώς φαίνεται ότι Οργανώσεις που δεν είχαν καμιά φερεγγυότητα ούτε τρόπο κάλυψης της ιδίας συμμετοχής τους τελικά εγκρίθηκαν!
  • Το σημαντικότερο δε αγκάθι της διαδικασίας, που συνιστά όχι μόνο παράβαση σε σχέση με τις απαιτήσεις που ορίζουν οι Κοινοτικοί Κανονισμοί αλλά και κατάφωρη αδικία για πολλές Οργανώσεις Παραγωγών, ήταν ότι το ποσό της ενίσχυσης καθορίστηκε όχι με βάση την αξία της παραγωγής που εμπορεύεται μια οργάνωση παραγωγών αλλά με βάση την αξία που εμπορεύονται τα μέλη της. Ο βασικός λόγος που θεσπίζονται τα τομεακά προγράμματα είναι για να επιδοτούνται οι δράσεις τους και να ενδυναμώνεται η θέση των Οργανώσεων Παραγωγών με βάση τον κύκλο εργασιών που καταφέρνουν να συγκεντρώνουν και να εμπορεύονται στην αγορά. Τα τομεακά προγράμματα των οπωροκηπευτικών βασίζονται σε αυτή ακριβώς την αρχή επιβράβευσης και για αυτό και χαρακτηρίζονται τόσο πετυχημένα. Αν τα επιχειρησιακά προγράμματα των ΟΕΦ βασίζονται στις πωλήσεις των μελών τους ποιος ο λόγος ύπαρξης των Οργανώσεων Παραγωγών και γιατί να τους επιχορηγείται το πρόγραμμα;
  • Για τις Οργανώσεις που απορρίφθηκε το επιχειρησιακό τους πρόγραμμα δεν εκδόθηκαν ποτέ διοικητικές πράξεις απόρριψης, όπως προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο. Επί της ουσίας τα προγράμματα που απορρίφθηκαν δεν είχαν σαφή αιτιολογία με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να μην γνωρίζουν τον ακριβή λόγο απόρριψης, μια σοβαρότατη παρατυπία της διαδικασίας.
  • Το περιθώριο ενστάσεων που δόθηκε ήταν κυριολεκτικά εντός ενός σαββατοκύριακου, ενώ το διάστημα των τριών ημερών για την αξιολόγησή τους σήμαινε ότι πρακτικά δεν ήταν δυνατό να γίνει αξιολόγηση. Η διαδικασία ήταν τυπική, γιατί προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο να υπάρχει, αλλά δεν υπήρχε καμιά αναφορά στην αξιολόγηση των ενστάσεων ούτε δημοσιεύτηκε κάποια απόφαση για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Όπου έγινε, έγινε εν κρυπτώ και για συγκεκριμένα προγράμματα. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής αντικαταστάθηκε και η προϊσταμένη του τμήματος Ελαίας από την επιτροπή αξιολόγησης και, ως φαίνεται μετακινήθηκε εν τέλει και σε τελείως διαφορετικό αντικείμενο!

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας η γεωγραφική κατανομή των αποτελεσμάτων μοιάζει περίεργη. Μόνο η Λακωνία με μόλις 17 Οργανώσεις Παραγωγών συγκεντρώνει το 40,3% του συνολικού προϋπολογισμού των προγραμμάτων όταν το δεύτερο στη σειρά Ηράκλειο, με 12 Οργανώσεις Παραγωγών, απορροφά μόλις το 14,6%. Τα στοιχεία αυτά δεν συνάδουν ούτε με την παραγωγή ελαιολάδου της περιόδου αναφοράς (αφού για την περίοδο 2022-2023 η Λακωνία δεν είχε το 40,3% της παραγόμενης ποσότητας ελαιολάδου στην Ελλάδα) ούτε και η παραγωγή της έχει ξεπεράσει ποτέ κατά 3 φορές αυτής του Ηρακλείου.

Στο σημείο που έχουμε φτάσει οι Οργανώσεις τρέχουν να προλάβουν την υλοποίηση του 1ου έτους και να υλοποιήσουν φυσικό και οικονομικό αντικείμενο μέχρι… το τέλος Δεκεμβρίου. Ο στόχος είναι ανέφικτος αλλά κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τις Οργανώσεις για αυτό. Άλλωστε στη χώρα όπου σημασία έχει η απορρόφηση και όχι η αποτελεσματικότητα των έργων η προστιθέμενη αξία των τομεακών προγραμμάτων ελαιολάδου ήταν σταθερά χαμηλή. Φαίνεται ότι η τρέχουσα τετραετία δεν θα αποτελέσει εξαίρεση.

20/11/2024 12:42 μμ

Για την πορεία των αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων λόγω της θεομηνίας του 2023 έγινε συζήτηση στην Βουλή.

«Οι αποζημιώσεις αυτές είναι διπλάσιες σε ονομαστικές τιμές από εκείνες, τις οποίες αναφέρει η Δήλωση Καλλιέργειας/ Εκτροφής του έτους 2023», τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χρήστος Κέλλας, απαντώντας στην ερώτηση που κατέθεσε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Και πρόσθεσε ότι στις 8 Νοεμβρίου 2024 ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση του ζωικού κεφαλαίου, ύψους 3,72 εκατομμυρίων ευρώ. Σε εκκρεμότητα υπάρχουν 110 ενστάσεις κτηνοτρόφων που εξετάζει σχετική επιτροπή.

Αναφορικά με το υπομέτρο 5.2, που είναι συνολικού προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, ο Χρήστος Κέλλας τόνισε ότι έχουν ήδη υποβληθεί 492 αιτήσεις, συνολικού ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή όπως λέει ο Υφυπουργός έχει σχεδόν καλυφθεί το 50% του προϋπολογισμού του.

Απάντηση Κέλλα σε Κόκκαλη στη Βουλή

Είστε εκτός πραγματικότητας - Οι αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων για τον Daniel, οι υψηλότερες που έχουν δοθεί ποτέ

Τις ενισχυμένες αποζημιώσεις που έχει χορηγήσει η κυβέρνηση στους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τις καταστροφές της θεομηνίας Daniel, ανέδειξε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Βασίλη Κόκκαλη, υπογραμμίζοντας, συγχρόνως, την έμπρακτη στήριξη της πολιτείας απέναντι στον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο.

Αρχικά, ο Υφυπουργός τόνισε πως οι αποζημιώσεις για απώλειες ζωικού κεφαλαίου λόγω επιζωοτιών με τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές από τις πλημμύρες υποστηρίζονται από διαφορετικές χρηματοδοτικές πηγές και με διαφορετικό τρόπο. Αναφέρθηκε, δε, στη σημαντική αύξηση των αποζημιώσεων που χορηγούνται μέσω της πρόσφατης ΚΥΑ (4308/17.10.2024) και επιβεβαίωσε την ικανοποίηση των κτηνοτρόφων.

Σε ό,τι αφορά τις ζημιές από τις πλημμύρες Daniel και Elias, ο Χρήστος Κέλλας διευκρίνισε: «Η πολιτεία ανέθεσε στον ΕΛΓΑ την υλοποίηση ad hoc προγράμματος ενίσχυσης για τις ζημιές που προκαλούνται στον γεωργικό τομέα, ύψους 310 εκατομμυρίων ευρώ. Καταβλήθηκαν ως προκαταβολή για απώλεια ζωικού κεφαλαίου 18,36 εκατομμύρια ευρώ. Οι αποζημιώσεις αυτές είναι διπλάσιες σε ονομαστικές τιμές από εκείνες, τις οποίες αναφέρει η Δήλωση Καλλιέργειας/ Εκτροφής του έτους 2023, καθώς και από αυτές που εισηγήθηκε ο ΕΛΓΑ.

Τα 17 εκατ. εξ αυτών δόθηκαν στη Θεσσαλία». Απευθυνόμενος στον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη υπογράμμισε: «Δόθηκε η μεγαλύτερη τιμή αποζημίωσης που έχει δοθεί ποτέ, στους πληγέντες από τις καταστροφές του περσινού Σεπτέμβρη. Πόσο ήταν η ασφαλιστική τιμή στον ΕΛΓΑ για το αρνί; 86 ευρώ. Λέγατε ότι θα πληρώσουμε 86. Και με τι ποσό αποζημιώσαμε κ. Κόκκαλη; Με 150 ευρώ! Στα βοοειδή λέγατε 350 ευρώ ως αποζημίωση και πόσα δώσαμε; 800 ευρώ κ. Κόκκαλη».

Ο Υφυπουργός κατέστησε σαφές ότι οι διαδικασίες αποζημίωσης προχώρησαν, παρά τα τεχνικά προβλήματα που υπήρξαν.

«Την Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, ολοκληρώθηκε και η εκκαθάριση του ζωικού κεφαλαίου, ύψους 3,72 εκατομμυρίων ευρώ. Και μία ακόμα απόδειξη ότι η Κυβέρνηση στέκεται με απόλυτη ευαισθησία απέναντι στους κτηνοτρόφους μας είναι το γεγονός ότι δώσαμε στους ενδιαφερομένους, με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΕΛΓΑ, την δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων. Κι έτσι έχουμε 110 αιτήσεις αντιρρήσεων, οι οποίες εξετάζονται από επιτροπές, που συγκροτήθηκαν σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας», ανέφερε, διερωτώμενος «Πού βούλιαξαν, λοιπόν, κύριε Κόκκαλη, οι αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων;».

Ο Υφυπουργός τόνισε πως, με γνώμονα την ενίσχυση των κτηνοτρόφων, ψηφίστηκε νομοθετική ρύθμιση που διευρύνει τα ηλικιακά όρια αποζημίωσης των ζώων, «και αυτό για να διασφαλίσουμε ότι θα αποζημιωθεί ολόκληρο το ζωικό κεφάλαιο, στα επίπεδα που αποφάσισε η Κυβέρνηση, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και η διοίκηση του ΕΛΓΑ».

Υπομέτρο 5.2

Αναφορικά με το υπομέτρο 5.2, συνολικού προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, ο Χρήστος Κέλλας τόνισε ότι «Έχουν υποβληθεί 492 αιτήσεις συνολικού ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ. Για την υλοποίηση του μέτρου 5.2 ξεπεράσαμε τις όποιες αντιρρήσεις, ενστάσεις και διαφωνίες, που επιχείρησαν να συνδέσουν τις αποζημιώσεις που καταβάλει ο οργανισμός για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου με τις ενισχύσεις ανασύστασης του ζωικού κεφαλαίου, τις οποίες προσφέρει το 5.2 και είναι με 100% ευρωπαϊκή επιχορήγηση».

«Η επιβίωση του πρωτογενή τομέα αποτελεί εθνική προτεραιότητα. Η στήριξή μας στους κτηνοτρόφους είναι διαρκής και στοχευμένη, με αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου πόρου», δήλωσε ο Υφυπουργός. Επιπλέον, ανέφερε ότι συνολικά οι αποζημιώσεις για τις ζημιές του 2023 ανήλθαν σε 480 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων αυτών από τις πλημμύρες Daniel, που άγγιξαν τα 310 εκατ. ευρώ.

«Στεκόμαστε με απόλυτη ευαισθησία δίπλα στους κτηνοτρόφους μας και εξαντλούμε όλες τις δημοσιονομικές δυνατότητες και όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, για να τους στηρίξουμε ώστε να ορθοποδήσουν. Τόσο από τη θέση μου ως Βουλευτής, στην οποία με τιμούν με την ψήφο τους οι συντοπίτες μου τα τελευταία 12 χρόνια, όσο και από τη θέση μου ως Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, θα υπερασπιστώ με όποιον τρόπο μπορώ, τα συμφέροντα του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου της χώρας», κατέληξε ο Χρήστος Κέλλας.

Κόκκαλης σε Κέλλα στη Βουλή: Δύο χρόνια απλήρωτα διαφυγόντα εισοδήματα

Ευθείες βολές κατά του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χρήστου Κέλλα, εξαπέλυσε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, κατά τη συζήτηση στη βουλή, ερώτησης του τελευταίου, για την πορεία των αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων.

Όπως τόνισε στην πρωτολογία του ο κ. Κόκκαλης, «πραγματικά βούλιαξαν στις λάσπες οι υποσχέσεις που έχει δώσει η Κυβέρνηση στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι επλήγησαν οι οποίοι έχασαν τα ζώα τους εξαιτίας των πλημμυρών πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Ήδη έχουν συμπληρωθεί σχεδόν 16 μήνες από τις πλημμύρες και αυτό επιτρέψτε μου να πω τώρα ότι δεν είναι ερώτηση με την αντιπολιτευτική έννοια. Είναι κοινή λογική και είναι αυτό το οποίο συμβαίνει. Έλεος.

Ο κ. Αυγενάκης πέρυσι και υπάρχει επίσημο δελτίο τύπου, είπε πως ούτε 1 ευρώ δεν θα πληρώσει ο κτηνοτρόφος για την αντικατάσταση. Έχει συμβεί κάτι; Αν έχει συμβεί να ζητήσω συγγνώμη. Έχει συμβεί κάτι; Έχει αντικαταστήσει κάποιος το ζώο του; Έχει φτιάξει το στάβλο του; Όχι.

Αλλά να τα πάρουμε από την αρχή και να τα πούμε απλά. Τι ζημιά έχουν πάθει οι κτηνοτρόφοι; Ζημιά, νούμερο 1: απώλεια ζωικού κεφαλαίου. Τι δώσατε; δώσατε 150 ευρώ, παράδειγμα, για τα πρόβατα. Εξόφληση. Είναι πολύ λίγο; Πολύ δεν είναι. Ξεκάθαρα. Δεύτερη ζημιά: διαφυγόν εισόδημα. Τι δώσατε; Μηδέν. Τρίτη ζημιά: απώλεια των στάβλων και ανάγκη απόκτησης του ζωικού κεφαλαίου. Τι δώσατε; Μηδέν. Τέταρτη ζημιά: ζωοτροφές, ανάγκη για ζωοτροφές. Τι δώσατε; Μηδέν.

Θα πείτε, εκτός από τα γνωστά, ότι αυτή η Κυβέρνηση είναι σταθερά δίπλα στον κτηνοτρόφο κ.λπ., αλλά στην ουσία από τα τέσσερα ζημιογόνα αίτια θέλω να πείτε ότι εμείς δώσαμε για ζωοτροφές 10 ευρώ ή θα δώσουμε. Από το μέτρο 5/2 για το οποίο προσέξτε οι ζημιές που δηλώθηκαν από τους κτηνοτρόφους στη Θεσσαλία ήταν περίπου 2,5 χιλιάδες. Αυτοί που κάνουν δηλώσεις. Ξέρετε πόσοι έκαναν αίτηση στο μέτρο; Διαψεύστε. Τετρακόσιοι. Γιατί; Μήπως το μέτρο ήταν φιάσκο, ήταν αποτυχία; Μπορεί να είναι και τετρακόσιοι είκοσι, μπορεί να είναι και τετρακόσιοι ογδόντα. Δηλαδή δεν θέλουν να αντικαταστήσουν το στάβλο, τα αρμεκτήρια; Δεν το θέλουν; Και βέβαια, το θέλουν.

Προφανώς δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν τις δαπάνες, γιατί ουσιαστικά το μέτρο απαιτεί προκαταβολή των δαπανών και επίσης δεν έχουν οι άνθρωποι να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα ή φορολογική ενημερότητα. Το είχα πει στον κ. Τσιάρα. Αυτό το μέτρο που σχεδιάστηκε ήταν λάθος. Ήταν λάθος! Δεν αξίζει στον κτηνοτρόφο σήμερα να μην μπορεί. Έχει δύο χρόνια, κύριε Υπουργέ και έχει πάρει 150 ευρώ. Δύο χρόνια και οι κτηνοτρόφοι εξαιτίας του Daniel, οι πλημμυροπαθείς, έχουν πάρει μόνο 150 ευρώ. Πώς θα ανταπεξέλθουν; Είναι η δεύτερη χρονιά. Αυτά είναι τα ερωτήματα τα αναπάντητα και καλείστε να απαντήσετε συγκεκριμένα, εκτός από τεκμηριωμένα, επί των κάτωθι ερωτημάτων».

Ο κ. Κόκκαλης επέμεινε στην ουσία που αφορά τη συνολική αποζημίωση των κτηνοτρόφων μέσω της καταβολής των διαφυγόντων εισοδημάτων, προσθέτοντας λίγο αργότερα ότι «δύο χρονιές οι κτηνοτρόφοι που έχασαν τα ζώα λόγω DANIEL έχουν πάρει μόνο 150 ευρώ το ζώο. Και ερωτάται η Κυβέρνηση εάν θα προχωρήσει στην καταβολή των διαφυγόντων εισοδημάτων, εάν θα κάνει το μέτρο πιο ευέλικτο, αν θα το τροποποιήσει, ώστε να μπουν όσο γίνεται περισσότεροι στο μέτρο 5.2, ώστε να αντικατασταθούν τα ζώα για τα οποία - προσέξτε! - στο μέτρο 5.2 η Κυβέρνηση, το κράτος θεωρεί ότι το ζώο θα αντικατασταθεί ξέρετε με τι ποσό, κύριε Κέλλα; Με 350 ευρώ! Λέτε, δηλαδή, στον κτηνοτρόφο ότι θα σου αντικαταστήσω με 350, αλλά αυτό που έχασες με 150 ευρώ. Αυτό είναι δίκαιο;» κατέληξε.

20/11/2024 11:25 πμ

Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η απόφαση πίστωσης ποσού 8.000.000 ευρώ, προκειμένου να καταβληθούν ενισχύσεις στους δικαιούχους του Μέτρου 19 (LEADER) της περιόδου 2014 - 2020.

Διαβάστε την απόφαση (εδώ)

Στο μεταξύ έγινε η προδημοσίευση και το επόμενο διάστημα αναμένεται να «βγουν στο αέρα» οι νέες προσκλήσεις μέσω του προγράμματος LEADER του νέου Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 - 2027.

Μέσω του LEADER 2023-2027 θα χρηματοδοτηθούν δράσεις που αφορούν στις επιχειρήσεις και συγκεκριμένα:
Δράσεις Ιδιωτικών Επενδύσεων
Δικαιούχοι: Φυσικά ή Νομικά Πρόσωπα και υπό ίδρυση επιχειρήσεις με σκοπό την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας στους επιλέξιμους κλάδους, εντός της περιοχής παρέμβασης και σύμφωνα με τους ειδικούς όρους εφαρμογής ανά δράση.

Ενίσχυση μεταποιητικών μονάδων για την παραγωγή γεωργικών προϊόντων
Ποσοστό Ενίσχυσης: 65%
Μέγιστος Προϋπολογισμός: 400.000 €

Ενίσχυση μεταποιητικών μονάδων για την παραγωγή μη γεωργικών προϊόντων
Ποσοστό Ενίσχυσης: 65%
Μέγιστος Προϋπολογισμός: 300.000 €

Ενίσχυση επιχειρήσεων στους τομείς της βιοτεχνίας, χειροτεχνίας και παραγωγής ειδών μετά την 1η μεταποίηση
Ποσοστό Ενίσχυσης: 60%
Μέγιστος Προϋπολογισμός: 300.000 €

Ενίσχυση επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου
Ποσοστό Ενίσχυσης: 60%
Μέγιστος Προϋπολογισμός: 300.000 €

Ενίσχυση επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών
Ποσοστό Ενίσχυσης: 60%
Μέγιστος Προϋπολογισμός: 300.000 €

Εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, ενίσχυση βιο-οικονομίας και κυκλικής οικονομίας
Ποσοστό Ενίσχυσης: 80%
Μέγιστος Προϋπολογισμός: 300.000 €

Εκπαίδευση τοπικού πληθυσμού στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα
Ποσοστό Ενίσχυσης: 100% Μέγιστος Προϋπολογισμός: 20.000 €

Διαβάστε την προδημοσίευση (εδώ)