Την υπογραφή της προδημοσίευσης της Παρέμβασης Π3-73-2.9 «Επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την κατασκευή θερμοκηπίων και προσπελάσιμων στεγάστρων φυτικής παραγωγής» για την πραγματοποίηση επενδύσεων σε Θερμοκήπια, Δικτυοκήπια και Θαλάμους Μανιταριών, ανακοίνωσαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας και ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης.
Με επενδύσεις από 150.000 ευρώ έως και 1 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και επιδότηση έως 70%, καθώς και με τη δυνατότητα ενίσχυσης αγοράς γης, τρακτέρ και παρελκόµενων, προβλέπονται στο θεσµικό πλαίσιο του Μέτρου που αναµένεται να προκηρυχθεί αρχές του 2025.
Ως ημερομηνία λήξης της επιλεξιμότητας των δαπανών ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2029.
Στόχος της Παρέμβασης
Στόχος της Παρέμβασης είναι η ίδρυση γεωργικών εκμεταλλεύσεων με στόχο τον εκσυγχρονισμό της καλλιέργειας των κηπευτικών με ταυτόχρονη μετατόπιση σε καλλιεργητικές πρακτικές υψηλότερης προστιθέμενης αξίας μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας της μεθόδου καλλιέργειας και την μείωση των εισροών. Η παρέμβαση είναι εμβληματική για τον πρωτογενή τομέα και θεωρείται πολύ σημαντική για τον μετριασμό των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή.
Επιλέξιμοι υποψήφιοι
Επιλέξιμες είναι οι αιτήσεις που υποβάλλονται από φυσικά πρόσωπα εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων καθώς και από νομικά πρόσωπα και συλλογικά σχήματα του αγροτικού συνεταιριστικού δικαίου.
Επιλέξιμες επενδύσεις
Η επιλεξιμότητα αφορά τις εξής κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών:
1. Ανέγερση, επέκταση και εκσυγχρονισμός προσπελάσιμων στεγάστρων. Ενισχύονται αποκλειστικά τα θερμοκήπια και οι κλειστοί θάλαμοι καλλιέργειας μανιταριών της ΥΑ 2243/333582/27.11.2020 (Β’ 5432), τα δικτυοκήπια της ΚΥΑ 2244/333595/09.12.2020 (Β’ 5430) και οι εγκαταστάσεις φυτικής παραγωγής τύπου υψηλού ΤΟΛ συγκεκριμένων προδιαγραφών.
2. Κατασκευές και αγορά γης για την εξυπηρέτηση των ανωτέρω κατασκευών και ιδίως, αποθήκες και λοιποί αποθηκευτικοί χώροι, εγκαταστάσεις προετοιμασίας προϊόντων για πρώτη πώληση όπως ψυγεία, διαλογητήρια, πλυντήρια κ.α., αγορά γης για την εγκατάσταση των επιλέξιμων κατασκευών και μέχρι 10% επί των επιλέξιμων δαπανών, ομβροδεξαμενές κ.α.
3. Μηχανολογικός εξοπλισμός που ενσωματώνεται στις ανωτέρω κατασκευές όπως, υδροπονικά συστήματα, συστήματα θέρμανσης και ψύξης, συστήματα σκίασης, αυτοματισμοί, φίλτρα, διαχείριση αποβλήτων κ.α.
4. Ο εξοπλισμός φυτικής παραγωγής και παραγωγής μανιταριών ο οποίος χρησιμοποιείται αποκλειστικά εντός των επιλέξιμων κατασκευών, όπως, μηχανήματα προετοιμασίας εδάφους, σποράς, μεταφύτευσης, συλλογής, φυτοπροστασίας, υδρονέφωσης, μικροί γεωργικοί ελκυστήρες (ηλεκτρικοί και συμβατικοί), αισθητήρες κ.λπ.
5. Οι δαπάνες που σχετίζονται με την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και μέχρι 30% (αθροιστικά) επί των επιλέξιμων δαπανών υπό την προϋπόθεση ότι καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες των επιλέξιμων εγκαταστάσεων.
6. Οι γενικές δαπάνες, στις οποίες περιλαμβάνονται δαπάνες λήψης υπηρεσιών που συνδέονται άμεσα με την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου.
7. Δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες ΦΠΑ, φόρων και τελών, απλής αντικατάστασης, απόκτησης μεταχειρισμένων επενδυτικών αγαθών, εργασιών και υλικών συντηρήσεων, ενοικίασης και συντήρησης εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, αγοράς δικαιωμάτων, αγοράς αναλωσίμων, αγοράς εργαλείων, σύνδεσης με δίκτυα, χρηματοοικονομικών εξόδων, οι δαπάνες που δεν δύναται να επαληθευτούν, οι δαπάνες αυτοτιμολόγησης / αυτοπαράδοσης κ.λπ.
Προϋπολογισμός Παρέμβασης και όρια προϋπολογισμού επενδύσεων
Ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης (δημόσια δαπάνη) ανέρχεται στα 150.000.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Ελλάδα. Αναμένεται να δοθεί υπερδέσμευση, ανάλογα με τη ζήτηση της παρέμβασης, λόγω της εξαιρετικής σημασίας του μέτρου που είναι εμβληματικό για τον πρωτογενή τομέα. Με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ο προϋπολογισμός θα κατανεμηθεί στις Περιφέρειες της Χώρας.
Ένταση στήριξης
Ανάλογα με τον τύπο της επένδυσης, την ιδιότητα του υποψηφίου και τον τόπο έδρας ή μόνιμης κατοικίας του, η ένταξη στήριξης διαμορφώνεται από 50% έως 70%.
Βαθμολογία
Το μέτρο είναι ανταγωνιστικό, δηλαδή κάθε αίτηση βαθμολογείται ξεχωριστά και ύστερα από την συνολική αξιολόγηση κατατάσσεται σύμφωνα με τη βαθμολογία της. Στην περίπτωση μη επάρκειας πόρων, εγκρίνονται κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις με την υψηλότερη βαθμολογία ενώ οι υπόλοιπες αιτήσεις απορρίπτονται. Οι αρχές των κριτηρίων επιλογής είναι:
- Η ιδιότητα του επαγγελματία γεωργού.
- Η συμμετοχή σε συλλογικά σχήματα αγροτών.
- Η συνέργεια με την παρέμβαση της πρώτης εγκατάστασης γεωργών νεαρής ηλικίας και της συμπληρωματικής ενίσχυσης για γεωργούς νεαρής ηλικίας.
- Η ηλικία του εν δυνάμει δικαιούχου, με προτεραιότητα στους νεαρότερους εν δυνάμει δικαιούχους.
- Για τα νομικά πρόσωπα η προέλευση των ακαθάριστων εσόδων και η ιδιότητα του κατόχου γεωργικής εκμετάλλευσης.
- Η αναλογία ύψους προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου με την τυπική απόδοση υφιστάμενης εκμετάλλευσης.
- Η χρηματοοικονομική ικανότητα υποψηφίου.
- Η αξιοποίηση εξοπλισμού τεχνολογίας αιχμής (ενδεικτικά, υδροπονία, αεροπονία, αυτοματοποίηση, ψηφιοποίηση, γεωργία ακριβείας).
- Φιλοπεριβαλλοντικές επενδύσεις όπως ΑΠΕ, ηλεκτροκίνηση αυτοκινούμενων οχημάτων κ.λπ.
- Η παραγωγή προϊόντων με Ευρωπαϊκά σήματα ποιότητας.
- Το εκπαιδευτικό επίπεδο και επαγγελματική εμπειρία υποψηφίου ή νόμιμου εκπροσώπου του.
- Η κατηγορία περιοχής παρέμβασης. Μεταξύ άλλων, προτεραιότητα δίνεται σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις των φαινομένων που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, στα νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, καθώς επίσης και σε ηπειρωτικές περιοχές που συμπεριλαμβάνονται στα Σχέδια Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, περιοχές απολιγνιτοποίησης.
Περίοδος υποβολής
Η περίοδος υποβολής θα καθοριστεί στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας δήλωσε: «Η ανάπτυξη των θερμοκηπιακών καλλιεργειών αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τη χώρα μας, διότι η βιώσιμη και αποδοτική γεωργία είναι το μέλλον της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδας. Σήμερα με την υπογραφή της προδημοσίευσης της Παρέμβασης Π3-73-2.9 «Επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την κατασκευή θερμοκηπίων και προσπελάσιμων στεγάστρων φυτικής παραγωγής» για την πραγματοποίηση επενδύσεων σε Θερμοκήπια, Δικτυοκήπια και Θαλάμους Μανιταριών γίνεται το πρώτο και ουσιαστικό βήμα. Η χώρα μας μπορεί και πρέπει να επενδύσει στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, γιατί μέσω αυτών δίνουμε νέα δυναμική στην ελληνική γεωργία, εξοικονομούμε πόρους σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το περιβάλλον και το κλίμα, δημιουργούμε ευκαιρίες και νέες θέσεις εργασίας και ενισχύουμε την αυτάρκεια και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας».
Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η πίστωση του ποσού 61,5 εκ. ευρώ για την 6η Πρόσκληση της Δράσης 10.1.04: «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» (αφορά το πρόγραμμα διετής παράτασης στα Νιτρικά).
Η έγκριση της πίστωσης γίνεται προκειμένου να καταβληθούν οι οικονομικές ενισχύσεις στους δικαιούχους παραγωγούς.
Η πληρωμή της προκαταβολής αφορά τις προκηρύξεις για τις διετείς δεσμεύσεις (Δεκέμβριος 2023-Δεκέμβριος 2025) και ετήσιας παράτασης (Φεβρουάριος 2024-Φεβρουάριος 2025).
Θα ακολουθήσει η πληρωμή εκκαθάρισης, μετά την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων του έτους εφαρμογής των δικαιούχων, των διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων, διενεργείται αξιολόγηση του συνόλου των αιτήσεων πληρωμής που οδηγεί στον ορισμό του τελικού ποσού.
Διαβάστε την απόφαση (εδώ)
Στο μεταξύ πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι άρχισαν να βλέπουν τα χρήματα οι δικαιούχοι του ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ σε περιοχές της Ημαθίας και Βιολογικά για φυτική παραγωγή.
Υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή προκαταβολής για τις δράσεις του Μέτρου 10 πραγματοποιείται σε ποσοστό επί της συνολικής επιλέξιμης δαπάνης ως εξής:
- Προστασία άγριας ορνιθοπανίδας: 75%
- Διατήρηση αμπελοκομικής πρακτικής στον αμπελώνα Ν. Θήρας: 75%
- Μείωση της ρύπανσης του νερού από γεωργική δραστηριότητα: 70%
- Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδόπτερων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ): 75%.
Αντικατάσταση της βαμβακοκαλλιέργειας και δενδοκαλλιέργειας με θερμοκηπιακή καλλιέργεια, περιλαμβάνει η κυβερνητική στρατηγική για την ανασυγκρότηση Θεσσαλία μετά την θεομηνία, σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο των Ολλανδών, όπως πρώτος είχε αναφέρει ο ΑγροΤύπος.
Συγκεκριμένα τον οδικό χάρτη των κυβερνητικών παρεμβάσεων που θα πραγματοποιηθούν από το νέο έτος, παρουσίασε ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, στην ημερίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας, που διεξήχθη την Κυριακή (1/12), στα Τρίκαλα, με θέμα «Η επόμενη μέρα μετά τον Ντάνιελ».
Αναλυτικά, ο κ. Κοντογεώργης επισήμανε ότι τον Φεβρουάριο σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Μαγνησία πρόκειται να ανακοινωθεί το πλήρες χρονοδιάγραμμα για το σύνολο των έργων τόσο σε άμεσο όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Στη συνέχεια τον Μάρτιο στη Λάρισα θα αναλυθεί το ζήτημα της διαχείρισης υδάτων με τη νέα διοίκηση που ανέλαβε τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας.
Τον Απρίλιο σειρά έχει η Καρδίτσα όπου θα πραγματοποιηθεί η ανοιχτή διαβούλευση για τον πρωτογενή τομέα και ο κύκλος κλείνει τον Μάιο στα Τρίκαλα όπου θα εκτεθούν ζητήματα κοινωνικής ανάπτυξης σε δήμους και στον πληθυσμό που αφορούν τα θέματα υγείας, παιδείας και ψηφιακότητας.
Επίσης, ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ έκανε ειδική αναφορά σε έργα που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και οι μελέτες θα ολοκληρωθούν σε έναν χρόνο όπως τα Φράγματα Πύλης και Μουζακίου, η Διώρυγα Γυρτώνης κ.α.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποδομών για την αγροτική ανάπτυξη και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Συνάμα, έκανε ειδική αναφορά ότι από τα επτά πανελλαδικά έργα ΣΔΙΤ τα δύο αφορούν τη Θεσσαλία και είναι το Δίκτυο Άρδευση Ταυρωπού και τα αρδευτικά δίκτυα σε Υπέρεια Λάρισας και Ορφανά Καρδίτσας.
Επίσης, τόνισε την αναγκαιότητα θωράκισης της περιοχής με έναν σχεδιασμό που να δημιουργεί αίσθηση μακροχρόνιας πολιτικής, ώστε να αντιμετωπίζει τα όποια προβλήματα προκύψουν.
Παρουσιάζοντας τις δράσεις του ΥπΑΑΤ το τελευταίο διάστημα απηύθυνε κάλεσμα για επενδύσεις στη θερμοκηπιακή καλλιέργεια που έχουν υψηλή απόδοση και μείωση κινδύνου σε ακραία καιρικά φαινόμενα.
Το δικό του στίγμα έδωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος τόνισε ότι «με αρωγό την τεχνολογία μπορούμε να προλάβουμε ακραίες καιρικές καταστάσεις».
Ο ίδιος εξήρε την πρωτοβουλία της ΠΕΔ να διοργανώσει την ημερίδα τονίζοντας ότι απαιτείται συνεργασία σε όλους τους βαθμούς.
Αναδρομή σε όσα υπέστησαν η Θεσσαλία και οι πολίτες της εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων «Ντάνιελ» και «Ελίας» έκανε στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας και Δήμαρχος Τρικκαίων Νικόλαος Σακκάς. Μεταξύ άλλων επισήμανε: «Εμείς που υπηρετούμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουμε λόγο και ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας. Άλλωστε, βαθιά μου πεποίθηση είναι πως η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας είναι το μέγιστο των καθηκόντων μας, ημών των αιρετών, σε όποιο επίπεδο και αν βρισκόμαστε, όπου οι πολίτες μας έχουν οδηγήσει με την εμπιστοσύνη τους. Χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε μια – όσο γίνεται περισσότερο – θωρακισμένη Θεσσαλία από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Οφείλουμε να φτιάξουμε μια Θεσσαλία ασφαλή για εμάς, τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές».
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, τόνισε ότι οποιοδήποτε μοντέλο ανάπτυξης δεν θα έχει κανένα μέλλον αν δεν έχει ένα περιβάλλον που να διασφαλίζει βιωσιμότητα. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε αναλυτικά στα βήματα που έκανε η περιφερειακή Αρχή από την εκλογή της μέχρι σήμερα στην Πολιτική Προστασία, όπως και στη διαχείριση κρίσεων στον κτηνοτροφικό τομέα.
Ο Γραμματέας της ΠΕΔ Θεσσαλίας Δημήτρης Νασίκας έθεσε τα ζητήματα της διαχείρισης των υδατικών πόρων και του περιβάλλοντος, ενώ τόνισε ότι αν υπάρχει ενότητα, συνεργασία και διάλογος, μπορούν να ξεπεραστούν πολλά αυτά μέσα κι από τον ΟΔΥΘ όπου εκπροσωπεί με τον κ. Σακκά την ΠΕΔ Θεσσαλίας.
Ο δήμαρχος Τυρνάβου, Στέλιος Τσικριτσής, είπε ότι «για να συνεχίσουν να παράγουν και να ζουν οι εργαζόμενοι και οι αγρότες, πρέπει να μπει πιο μαζικά στο στόχαστρο ο πραγματικός ένοχος για την καταστροφή, που δεν είναι άλλος από τον κοινωνικό πολιτικό και οικονομικό σύστημα που ζούμε».
Κλείνοντας τις εργασίες της ημερίδας ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, Νικόλαος Σακκάς, ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και δήλωσε ότι θα συνεχιστεί ο κύκλος του διαλόγου που έχει ξεκινήσει μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την ανάπτυξη της περιοχής.
Όπως αναφέρει το ΥπΑΑΤ από Παρασκευή (29/11) ξεκίνησαν οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ για Αγρο-περιβαλλοντικά (Μέτρο 10) και Βιολογική γεωργία/κτηνοτροφία/μελισσοκομία (Μέτρο 11) του ΠΑΑ 2014-2022, καθώς και προκαταβολή έτους αιτήσεων 2024.
Συγκεκριμένα, τονίζει ότι μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ελέγχων της πληρωμής προκαταβολής, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και τους αρμόδιους εξουσιοδοτημένους φορείς, ξεκίνησαν, από σήμερα, 29 Νοεμβρίου 2024, οι προβλεπόμενες διαδικασίες, από τις εθνικές και κοινοτικές διατάξεις, της πληρωμής προκαταβολής, έτους αιτήσεων 2024, που αφορούν στο Μέτρο 10 «Αγροπεριβαλλοντικά Μέτρα».
Αναλυτικά, η πληρωμή προκαταβολής για τις δράσεις του Μέτρου 10 πραγματοποιείται σε ποσοστό επί της συνολικής επιλέξιμης δαπάνης ως εξής:
- Προστασία άγριας ορνιθοπανίδας: 75%
- Διατήρηση αμπελοκομικής πρακτικής στον αμπελώνα Ν. Θήρας: 75%
- Μείωση της ρύπανσης του νερού από γεωργική δραστηριότητα: 70%
- Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδόπτερων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ): 75%.
Η διαδικασία πληρωμής ολοκληρώνεται με την ροή των φακέλων από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΑΟΚ) των Περιφερειών της χώρας.
Τα σχετικά αρχεία πληρωμών αποστέλλονται σταδιακά στην τράπεζα και η πίστωση των λογαριασμών θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας για το σύνολο των δικαιούχων.
Για τις δράσεις του Μέτρου 11: «Ενισχύσεις για τη μετατροπή/διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία/κτηνοτροφία», βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες έναρξης πληρωμής, σε ποσοστό 75%, επί του συνόλου της πληρωμής.
Με την ολοκλήρωση των πληρωμών, τόσο του Μέτρου 10 όσο και του Μέτρου 11, θα ακολουθήσει νεότερη αναλυτική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.
Δημοσιεύθηκαν τροποποιητικές αποφάσεις που αφορούν το πρόγραμμα νιτρικών.
Συγκεκριμένα η πρώτη αφορά τροποποίηση της 6ης Πρόσκλησης της δράσης 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα». Έχουμε τροποποίηση του Παραρτήματος «Κατάλογος δικαιούχων» ως ακολούθως:
Την προσθήκη διακοσίων δέκα έξι (216) νέων πράξεων (νέοι δικαιούχοι)
Τη διαγραφή τετρακοσίων ενενήντα πέντε (495) πράξεων (δικαιούχων) και, ως εκ τούτου, την ανάκληση ένταξης αυτών, στο πλαίσιο της υπ’ αρ. 1166/183009/26.06.2024 6ης Πρόσκλησης της Δράσης 10.1.04 από το έτος εφαρμογής 2024.
Δείτε την απόφαση με τον κατάλογο των δικαιούχων (εδώ)
Η δεύτερη τροποποίηση της 6ης Πρόσκλησης της Δράσης 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» αφορά:
Την προσθήκη εκατόν τριάντα ένα πράξεων (131) (νέοι δικαιούχοι)
Τη διαγραφή ογδόντα επτά (87) πράξεων (δικαιούχων) και, ως εκ τούτου, την ανάκληση ένταξης αυτών στο πλαίσιο της υπ’ αρ. 961/130274/10.05.2024 4ης Πρόσκλησης της Δράσης 10.1.04 για το έτος εφαρμογής 2024.
Δείτε την απόφαση με τον κατάλογο των δικαιούχων (εδώ)
Η διαγραφή των πράξεων έγινε για τους παρακάτω λόγους:
α) έγκριση αιτήματος διακοπής ΤΔ που υποβλήθηκε μέσω του ΠΣ που υποστηρίζει την υλοποίηση της δράσης 10.1.04, εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιστάσεων,132 εκ των πράξεων,
β) έγκριση αιτήματος ολικής μεταβίβασης το οποίο υποβλήθηκε μέσω του ΠΣ που υποστηρίζει την υλοποίηση της Δράσης 10.1.04, για 330 εκ των πράξεων,
γ) έγκριση αιτήματος ολικής μεταβίβασης λόγω ανωτέρας βίας το οποίο υποβλήθηκε μέσω του ΠΣ που υποστηρίζει την υλοποίηση της Δράσης 10.1.04, για 13 εκ των πράξεων,
δ) διαπίστωση σοβαρών αποκλίσεων σε σχέση με τους όρους ένταξης της πράξης κατά τη διαδικασία παρακολούθησης και ελέγχου της πορείας υλοποίησής της, η οποία επιφέρει τις κυρώσεις της παρ. ΣΤ του Άρθρου 16 της υπ’ αρ. 2459/371456/22.12.2021 (Β ́ 6311) υπουργικής απόφασης, όπως τροποποιημένη ισχύει, για 20 εκ των πράξεων.
Οι υποχρεώσεις και δεσμεύσεις των νέων δικαιούχων εκκινούν από την ημερομηνία μεταβίβασης και λήγουν την 27η Δεκεμβρίου 2025. Για τους λοιπούς δικαιούχους οι διετούς διάρκειας υποχρεώσεις και δεσμεύσεις εκκινούν την 28η Δεκεμβρίου 2023 και λήγουν την 27η Δεκεμβρίου 2025.
Τα τομεακά προγράμματα ελαιολάδου στην Ελλάδα μετράνε πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας, με το πρώτο πρόγραμμα να υλοποιείται το 2003. Παρά τη μακρόχρονη εφαρμογή τους που θα έπρεπε να συνεπάγεται αντίστοιχη διαχειριστική και διοικητική εμπειρία από πλευράς των υπηρεσιακών φορέων εφαρμογής, καμία περίοδος δεν έχει υπάρξει χειρότερη από την τρέχουσα, όπου σημειώθηκε σωρεία παρατυπιών και πασαλειμμάτων υπό την ασφυκτική πίεση χρόνου και το πρόσχημα της μη απώλειας πόρων. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.
Η αρχή του κακού έχει τη ρίζα της στο Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ 2023-2027. Χωρίς να είναι γνωστό πώς, πότε και κυρίως από ποιούς, ως προϋπόθεση για τις Οργανώσεις που υποβάλλουν αίτηση στήριξης στο τομεακό πρόγραμμα ορίστηκε ο κύκλος εργασιών των 800.000€, ποσό αφύσικα υψηλό σε σχέση με τις τιμές ελαιολάδου που επικρατούσαν το έτος έγκρισης του Στρατηγικού Σχεδίου. Εξίσου αφύσικη ήταν η προσθήκη του ελάχιστου κύκλου εργασιών σε ένα ευρωπαϊκό κείμενο Στρατηγικής όταν είναι γνωστό ότι τέτοιες προϋποθέσεις ορίζονται σε εθνικό επίπεδο, ακριβώς για να αποφεύγεται μια περίπλοκη διαδικασία ευρωπαϊκής έγκρισης. Το γεγονός ότι το ποσό των 800.000€ δεν προέκυψε ως αποτέλεσμα κάποιας επίσημης διαβούλευσης ή ακόμα και μελέτης, δημιουργεί υποψίες ότι προστέθηκε τεχνηέντως από λίγες και συγκεκριμένες Οργανώσεις ελαιολάδου που επιθυμούσαν περισσότερη «πίτα» από τα προγράμματα των ΟΕΦ.
Με τη δημοσιοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου άρχισε να γίνεται γνωστό σε όλο και περισσότερους ενδιαφερόμενους ότι το ποσό αυτό θα δημιουργούσε μόνο προβλήματα, αλλά ήταν πλέον αργά. Άπαξ και εγκριθεί το Στρατηγικό Σχέδιο μιας χώρας, οποιαδήποτε αλλαγή – έστω και μικρή – απαιτεί μια πολύπλοκη διαδικασία που διαρκεί σχεδόν 1 έτος. Αποτέλεσμα της αστοχίας και της οργής που προκάλεσε η δημοσιοποίηση του όρου αυτού ήταν να ζητήσει επισήμως η Ελλάδα την απάλειψη του ποσού που η ίδια είχε προτείνει λίγους μήνες νωρίτερα! Όπως ήταν φυσικό το πισωγύρισμα αυτό προκάλεσε μια χρονοβόρα διαδικασία που διήρκησε όλο το 2023 και στην οποία όχι μόνο χάθηκε το 2023 ως έτος υλοποίησης αλλά και 4,85εκ. € που προβλέπονταν για το τομεακό πρόγραμμα, για τα οποία την αποκλειστική ευθύνη φέρει το ΥΠΑΑΤ.
Αλλά δεν ήταν η μόνη ζημιά – με την απώλεια του 2023 χάθηκε και η δυνατότητα από τις Οργανώσεις ελαιολάδου να διεκδικήσουν το 30% του κύκλου εργασιών τους ως αξία επιδότησης, με αποτέλεσμα να εγκριθούν τελικά για μικρότερα προγράμματα. Το τελευταίο μοιάζει λεπτομέρεια αλλά καθώς τα ποσοστά ενισχύσεων βαίνουν κάθε χρόνο μειούμενα η απώλεια του 2023 με το μοναδικά υψηλό ποσοστό ενίσχυσης είχε μεγάλο ειδικό βάρος που δεν πρόκειται να επαναληφθεί τα επόμενα έτη, όπου το ποσοστό ενίσχυσης πέφτει στο 10%.
Αν το 2024 είχε ξεκινήσει ομαλά τίποτα από τα παραπάνω δεν θα είχε μεγάλη σημασία. Όμως φαίνεται ότι η ασυνεννοησία μεταξύ των αρμόδιων αρχών είχε τραγικά αποτελέσματα στην τελική τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου. Γιατί μπορεί μεν να αφαιρέθηκε ο περιοριστικός όρος των 800.000€ αλλά δεν εξαλείφθηκε η απαίτηση των προγραμμάτων εργασίας να έχουν ελάχιστο προϋπολογισμό 500.000€. Αυτό σήμαινε ότι ο κύκλος εργασιών των Οργανώσεων Παραγωγών έπρεπε να είναι τουλάχιστον 714.000€ - οπότε το πρόγραμμα των ΟΕΦ κατέληξε πάλι στο ίδιο σημείο που ξεκίνησε το 2023, έχοντας εντωμεταξύ χάσει 4,85εκ. €!
Η νέα δυσφορία προκάλεσε και πάλι καθυστερήσεις και γκρίνια. Μέχρι να δημοσιευθεί το κείμενο της Υπουργικής Απόφασης φτάσαμε στον Ιούλιο του 2024 με βασική οδηγία από το ΥΠΑΑΤ το «τρέχετε να προλάβουμε», μεταθέτοντας την ευθύνη (και φυσικά το τρέξιμο) στις ενδιαφερόμενες Οργανώσεις Παραγωγών. Η πίεση χρόνου έφερε μια σειρά από παρατράγουδα και παρατυπίες, πρωτοφανείς για προγράμματα ΟΕΦ:
- Η πρόσκληση ανακοινώνεται στις 15.07 με καταληκτική ημερομηνία την 30.07! Για την προετοιμασία δηλαδή ενός απαιτητικού επιχειρησιακού προγράμματος, που περιλαμβάνει την καταγραφή αναγκών από τους παραγωγούς, προσφορών, δικαιολογητικών, εγγυητικών από την τράπεζα κλπ. δόθηκε περιθώριο μόλις 15 ημερών - και μάλιστα εν μέσω καλοκαιριού - όταν για πολύ μικρότερα σχέδια βελτίωσης το αντίστοιχο διάστημα ξεπέρασε τους 2 μήνες! Περιττό να αναφερθεί ότι κανένας σοβαρός σχεδιασμός δεν μπορούσε να γίνει με τη λύση που επιλέχθηκε να είναι η κατάθεση πανομοιότυπων επιχειρησιακών προγραμμάτων σε ΟΕΦ με τελείως διαφορετικές ανάγκες.
- Η αξιολόγηση των αιτήσεων έγινε χωρίς γραπτές οδηγίες ή οδηγό αξιολόγησης και επί της ουσίας τα αποτελέσματα διαφοροποιούνταν ανάλογα με τον αξιολογητή! Ενδεικτικό της ασυνεννοησίας και της προχειρότητας ήταν ότι δύο μέλη από τις επιτροπές αξιολόγησης παραιτήθηκαν/άλλαξαν εν μέσω της διαδικασίας. Σε οργανώσεις εγκρίνονταν δαπάνες που ίδιες σε άλλη οργάνωση απορρίπτονταν. Η αιτιολόγηση για τις περικοπές ήταν ολιγόλογη και ασαφής. Δαπάνες που εγκρίνονταν στην αιτιολόγηση εμφανίζονταν κομμένες στον προϋπολογισμό του προγράμματος και αντίστροφα. Ειδικά η αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων των φορέων που συμμετείχαν ήταν αόριστη και γενική καθώς φαίνεται ότι Οργανώσεις που δεν είχαν καμιά φερεγγυότητα ούτε τρόπο κάλυψης της ιδίας συμμετοχής τους τελικά εγκρίθηκαν!
- Το σημαντικότερο δε αγκάθι της διαδικασίας, που συνιστά όχι μόνο παράβαση σε σχέση με τις απαιτήσεις που ορίζουν οι Κοινοτικοί Κανονισμοί αλλά και κατάφωρη αδικία για πολλές Οργανώσεις Παραγωγών, ήταν ότι το ποσό της ενίσχυσης καθορίστηκε όχι με βάση την αξία της παραγωγής που εμπορεύεται μια οργάνωση παραγωγών αλλά με βάση την αξία που εμπορεύονται τα μέλη της. Ο βασικός λόγος που θεσπίζονται τα τομεακά προγράμματα είναι για να επιδοτούνται οι δράσεις τους και να ενδυναμώνεται η θέση των Οργανώσεων Παραγωγών με βάση τον κύκλο εργασιών που καταφέρνουν να συγκεντρώνουν και να εμπορεύονται στην αγορά. Τα τομεακά προγράμματα των οπωροκηπευτικών βασίζονται σε αυτή ακριβώς την αρχή επιβράβευσης και για αυτό και χαρακτηρίζονται τόσο πετυχημένα. Αν τα επιχειρησιακά προγράμματα των ΟΕΦ βασίζονται στις πωλήσεις των μελών τους ποιος ο λόγος ύπαρξης των Οργανώσεων Παραγωγών και γιατί να τους επιχορηγείται το πρόγραμμα;
- Για τις Οργανώσεις που απορρίφθηκε το επιχειρησιακό τους πρόγραμμα δεν εκδόθηκαν ποτέ διοικητικές πράξεις απόρριψης, όπως προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο. Επί της ουσίας τα προγράμματα που απορρίφθηκαν δεν είχαν σαφή αιτιολογία με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να μην γνωρίζουν τον ακριβή λόγο απόρριψης, μια σοβαρότατη παρατυπία της διαδικασίας.
- Το περιθώριο ενστάσεων που δόθηκε ήταν κυριολεκτικά εντός ενός σαββατοκύριακου, ενώ το διάστημα των τριών ημερών για την αξιολόγησή τους σήμαινε ότι πρακτικά δεν ήταν δυνατό να γίνει αξιολόγηση. Η διαδικασία ήταν τυπική, γιατί προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο να υπάρχει, αλλά δεν υπήρχε καμιά αναφορά στην αξιολόγηση των ενστάσεων ούτε δημοσιεύτηκε κάποια απόφαση για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Όπου έγινε, έγινε εν κρυπτώ και για συγκεκριμένα προγράμματα. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής αντικαταστάθηκε και η προϊσταμένη του τμήματος Ελαίας από την επιτροπή αξιολόγησης και, ως φαίνεται μετακινήθηκε εν τέλει και σε τελείως διαφορετικό αντικείμενο!
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας η γεωγραφική κατανομή των αποτελεσμάτων μοιάζει περίεργη. Μόνο η Λακωνία με μόλις 17 Οργανώσεις Παραγωγών συγκεντρώνει το 40,3% του συνολικού προϋπολογισμού των προγραμμάτων όταν το δεύτερο στη σειρά Ηράκλειο, με 12 Οργανώσεις Παραγωγών, απορροφά μόλις το 14,6%. Τα στοιχεία αυτά δεν συνάδουν ούτε με την παραγωγή ελαιολάδου της περιόδου αναφοράς (αφού για την περίοδο 2022-2023 η Λακωνία δεν είχε το 40,3% της παραγόμενης ποσότητας ελαιολάδου στην Ελλάδα) ούτε και η παραγωγή της έχει ξεπεράσει ποτέ κατά 3 φορές αυτής του Ηρακλείου.
Στο σημείο που έχουμε φτάσει οι Οργανώσεις τρέχουν να προλάβουν την υλοποίηση του 1ου έτους και να υλοποιήσουν φυσικό και οικονομικό αντικείμενο μέχρι… το τέλος Δεκεμβρίου. Ο στόχος είναι ανέφικτος αλλά κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τις Οργανώσεις για αυτό. Άλλωστε στη χώρα όπου σημασία έχει η απορρόφηση και όχι η αποτελεσματικότητα των έργων η προστιθέμενη αξία των τομεακών προγραμμάτων ελαιολάδου ήταν σταθερά χαμηλή. Φαίνεται ότι η τρέχουσα τετραετία δεν θα αποτελέσει εξαίρεση.
Για τα προβλήματα στην αγορά και την καλλιέργεια αγγουριών μίλησε στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκο Επιτροπάκη, παραγωγός και μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ψαρή Φοράδα» στην Κρήτη. Ο ίδιος καλλιεργεί εδώ και χρόνια στο θερμοκήπιό του αγγούρι με τη μέθοδο της υδροπονίας.
Ερ. Πότε ξεκίνησαν κοπές αγγουριών στην Κρήτη, τι γίνεται με εξαγωγές και τιμές
Στην Ψαρή Φοράδα και στην Άρβη οι κοπές των πρώιμων αγγουριών ξεκίνησαν από το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, ενώ από 15 έως 20 του μήνα κάνουμε κοπές για τις κανονικές φυτεύσεις. Φέτος δεν είχαμε προβλήματα φυτοπροστασίας. Τα θερμοκήπια ήταν «καθαρά» και είχαμε λιγότερους ψεκασμούς. Αυτό σημαίνει ότι τα αγγούρια που θα αγοράσουν οι καταναλωτές δεν θα έχουν προβλήματα υπολειμματικότητας.
Λόγω καιρικών συνθηκών και υψηλών θερμοκρασιών οι κοπές το προηγούμενο διάστημα ήταν αυξημένες. Όμως οι βοριάδες των τελευταίων ημερών «φρέναραν» τις κοπές και τις ποσότητες αγγουριών που πέφτουν στην αγορά.
Οι τιμές φέτος είχαν ένα καλό ξεκίνημα. Το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου οι τιμές παραγωγού στα αγγούρια κυμαίνονταν από 80 λεπτά έως 1 ευρώ το κιλό. Όμως οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το Νοέμβριο στην Ισπανία έφεραν αυξημένες ροές στην συγκομιδή αγγουριών με αποτέλεσμα να πέσουν μεγάλες ποσότητες στις αγορές της Ευρώπης. Η αύξηση της προσφοράς έφερε απότομη πτώση των τιμών, με αποτέλεσμα το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου να φτάσουν τα αγγούρια στα 40 λεπτά. Αυτή η τιμή είναι κάτω του κόστους παραγωγής, που στην περιοχή της Ψαρής Φοράδας με τα υψηλά μεροκάματα φτάνει στα 60 λεπτά το κιλό.
Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι παραγωγοί του συνεταιρισμού είναι ότι κάνουν φυτοπροστασία με ωφέλιμα και πιστοποιήσεις στην παραγωγή που φέρνουν μεγάλες αυξήσεις στο κόστος. Μόνο τα ωφέλιμα στην φυτοπροστασία φέρνουν αύξηση στο κόστος κατά 20 λεπτά το κιλό. Το πρόβλημα είναι ότι αν και η φυτοπροστασία με ωφέλιμα επιδοτείται για τις δενδρώδεις καλλιέργειες από την ΚΑΠ δεν ισχύει το ίδιο για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες κηπευτικών.
Ερ. Πείτε μας λίγα λόγια για την Ομάδα Παραγωγών Ψαρής Φοράδας
Βρισκόμαστε σε μια περιοχή της Νότιας Κρήτης η οποία ονομάζεται Ψαρή Φοράδα. Απέχουμε από την Ιεράπετρα περίπου 35 χιλιόμετρα. Η περιοχή της Ψαρής Φοράδας χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας και αρκετά υψηλές θερμοκρασίες μέσα στο χειμώνα. Η οικογένεια μου έστησε ένα από τα πρώτα θερμοκήπια. Μέχρι τη δεκαετία του 90 η περιοχή ήταν γνωστή για τις υπαίθριες ντομάτες της.
Το 2008 συστάθηκε επίσημα η Ομάδα Παραγωγών που ασχολείται βασικά με την παραγωγή αγγουριών. Αποτελείται από 60 τακτικά μέλη και 85 συνεργάτες παραγωγούς. Οι παραγωγοί έχουν μεγάλη εμπειρία στην καλλιέργεια αγγουριού. Έχουμε ειδικές εγκαταστάσεις για πρώτη τυποποίηση και διαλογή και στην συνέχεια πάνε για την αγορά.
Το 95% της παραγωγής αγγουριών που παράγει η οργάνωση πάνε για εξαγωγές και το υπόλοιπο 5% στην εγχώρια αγορά. Συνεργαζόμαστε απευθείας με σούπερ μάρκετ σε όλη την Ευρώπη. Έχουμε 10.000 προορισμούς λιανικής αγοράς. Τα αγγούρια μας πάνε από το χωράφι στο ράφι με το brand name μας και χωρίς κανένα μεσάζοντα. Έχουμε καταφέρει να στήσει ένα ελληνικό δίκτυο εμπορίας.
Ερ. Παράγετε αγγούρια με υδροπονία, από πότε ξεκίνησατε και τι θετικό έχει αυτή η καλλιέργεια για τον παραγωγό
Ξεκίνησα να ασχολούμαι με την υδροπονία από το 2004. Έκανα ένα ταξίδι που διοργάνωσε τότε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο μας πήγε στην Ολλανδία. Εκεί είδα θερμοκήπια αγγουριών και γνώρισα σημαντικούς ανθρώπους. Εκεί κατάλαβα ότι το μέλλον στην παραγωγή κηπευτικών θερμοκηπίου είναι η υδροπονία.
Στην αρχή ήμουν εντελώς μόνος γιατί τότε δεν υπήρχε εμπειρία για την υδροπονία στην περιοχή. Έκανα παραγωγή με ελαφρόπετρα αντιμετώπισα πολλά προβλήματα που μόνος μου κατάφερα να τα ξεπεράσω. Τότε έλεγα για εξοικονόμηση ενέργειας, λίπανσης και νερού άρδευσης.
Το 2024 δικαιώθηκα γιατί βλέπουμε πόσο αυξήθηκε η ενέργεια, το κόστος λίπανσης και η ξηρασία τι προβλήματα δημιούργησε στην άρδευση των καλλιεργειών. Κάτι ακόμη που ξεκινήσαμε να κάνουμε είναι η μερική ανακύκλωση στο νερό άρδευσης.
Ερ. Πως βλέπετε το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός για επενδύσεις σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες με 600 εκ. ευρώ
Σαν μέτρο είναι θετικό και πάει προς την σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει όμως οι επενδύσεις να γίνουν από Έλληνες παραγωγούς ή μέσω παραγωγών σε συνεταιριστικά σχήματα.
Δεν πρέπει οι επενδυτές να είναι οι μεγάλες εταιρείες, που αύριο μπορεί να πουληθούν ή να συγχωνευτούν με πολυεθνικές.
Δεν θα πρέπει η παραγωγή τροφίμων στην χώρα μας να φύγει από τα χέρια των Ελλήνων παραγωγών. Τότε δεν θα μπορεί να υπάρξει κανένας έλεγχος του κράτους σε αυτούς τους ομίλους και στο τι και πως το παράγουν.
Οι ισχυροί άνεμοι του περασμένου Σαββατοκύριακου άφησαν πίσω τους πολλές ζημιές σε θερμοκήπια και ελαιώνες στην περιοχή της Ιεράπετρας. Θερμποκήπια καταστράφηκαν ολοσχερώς μαζί με την φυτική παραγωγή τους.
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο Μιχάλης Βιαννιτάκης, Γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, «για τις ζημιές στο πάγιο κεφάλαιο στο παρελθόν έδιναν αποζημιώσεις μέσω των ΠΣΕΑ αλλά τώρα είναι στην αρωγή του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Για την φυτική παραγωγή που καταστράφηκε ο ΕΛΓΑ έχει βάλει ένα «φίλτρο» που λέει ότι για να πληρωθεί αποζημίωση θα πρέπει να έχει γίνει ζημιά τουλάχιστον στο 30% της έκτασης.
Μιλάμε ότι θα έπρεπε να είχαν ζημιά 6.000 στρέμματα με θερμοκήπια κάτι που δεν είναι δυνατόν να συμβεί εκτός αν έχουμε κάποια θεομηνία.
Επειδή οι παραγωγοί θερμοκηπίων δεν έχουν ποτέ αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ για αυτό οι περισσότεροι ζητούν απαλλαγή ασφάλισης.
Στη διαβούλευση για την τροποποίηση του Ασφαλιστικού Κανονισμού καταθέσαμε πρόταση να μην υπάρχει αυτή η ρήτρα του 30% που λειτουργεί κατά των παραγωγών που έχουν πάθει ζημιά. Είναι σαν να πάθεις ζημιά σε ένα φανάρι του αυτοκινήτου σου και η ασφαλιστική να μην σε αποζημιώσει επειδή δεν έπαθε ζημιά το 30% του οχήματος.
Έχουμε τονίσει στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ ότι ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να σταματήσει να αποτελεί ένα ψηφοθηρικό εργαλείο στα χέρια της κάθε κυβέρνησης και προκαλούμε να δημοσιοποιήσει ο Οργανισμός Ασφάλισης τις περιοχές και τις καλλιέργειες που έχει αποζημιώσει τα τελευταία χρόνια».
Η Ισπανική αγροτική Ένωση Γεωργικών και Κτηνοτροφικών Οργανώσεων (COAG) ζήτησε από την κυβέρνηση της χώρας την άμεση αναστολή της εμπορικής συμφωνίας για τα γεωργικά θέματα μεταξύ ΕΕ και Μαρόκου.
Οι Ισπανοί αγρότες βγαίνουν στους δρόμους και ζητούν την άμεση κατάργηση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Μαρόκο μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΔΕΕ) τον περασμένο μήνα που ακύρωσε την εμπορική συμφωνία των δύο πλευρών.
Η εν λόγω συμφωνία, που τροποποιήθηκε το 2019, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δικαστήριο παραβιάζει τις αρχές της αυτοδιάθεσης, καθώς το Μαρόκο μπορούσε να εξάγει αγροτικά προϊόντα της Δυτικής Σαχάρας, χωρίς να έχει τη συγκατάθεσή του λαού της.
Το δικαστήριο του Λουξεμβούργου ακύρωσε τις εμπορικές συμφωνίες αλιείας και γεωργικών προϊόντων, αφού διαπίστωσε ότι η ρητή συναίνεση του λαού της Δυτικής Σαχάρας δεν είχε ζητηθεί, όμως χορήγησε περίοδο χάριτος ενός έτους για να αποφευχθεί οποιαδήποτε διαταραχή της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.
Τα ισπανικά αγροτικά συνδικάτα όμως διαφωνούν με μια άλλη πτυχή της συμφωνίας, δηλαδή ότι επιτρέπει τον αθέμιτο ανταγωνισμό από Μαροκινούς παραγωγούς που δεν χρειάζεται να τηρούν τα ίδια πρότυπα με αυτά που έχουν οι αγρότες της ΕΕ.
Ο κ. Andrés Góngora, υπεύθυνος του τομέα οπωροκηπευτικών της COAG, δήλωσε ότι «εάν η απόφαση κρίνει ότι η συμφωνία δεν είναι νόμιμη, η ΕΕ δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια και να διατηρήσει μια παράνομη συμφωνία σε ισχύ για 12 ακόμη μήνες, για να ευνοήσει ορισμένες εμπορικές εταιρείες, ενώ οι Ισπανοί παραγωγοί συνεχίζουν να χάνουν ην κερδοφορία τους. Η COAG απαιτεί επίσης από την ισπανική κυβέρνηση να τοποθετηθεί υπέρ των παραγωγών και να πιέσει την ΕΕ να ακυρώσει τη συμφωνία. Το ημερομίσθιο στο Μαρόκο είναι περίπου 8 ευρώ, ενώ το κόστος στην Ισπανία είναι 10 ευρώ την ώρα».
Για την πορεία των αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων λόγω της θεομηνίας του 2023 έγινε συζήτηση στην Βουλή.
«Οι αποζημιώσεις αυτές είναι διπλάσιες σε ονομαστικές τιμές από εκείνες, τις οποίες αναφέρει η Δήλωση Καλλιέργειας/ Εκτροφής του έτους 2023», τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χρήστος Κέλλας, απαντώντας στην ερώτηση που κατέθεσε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης.
Και πρόσθεσε ότι στις 8 Νοεμβρίου 2024 ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση του ζωικού κεφαλαίου, ύψους 3,72 εκατομμυρίων ευρώ. Σε εκκρεμότητα υπάρχουν 110 ενστάσεις κτηνοτρόφων που εξετάζει σχετική επιτροπή.
Αναφορικά με το υπομέτρο 5.2, που είναι συνολικού προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, ο Χρήστος Κέλλας τόνισε ότι έχουν ήδη υποβληθεί 492 αιτήσεις, συνολικού ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή όπως λέει ο Υφυπουργός έχει σχεδόν καλυφθεί το 50% του προϋπολογισμού του.
Απάντηση Κέλλα σε Κόκκαλη στη Βουλή
Είστε εκτός πραγματικότητας - Οι αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων για τον Daniel, οι υψηλότερες που έχουν δοθεί ποτέ
Τις ενισχυμένες αποζημιώσεις που έχει χορηγήσει η κυβέρνηση στους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τις καταστροφές της θεομηνίας Daniel, ανέδειξε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Βασίλη Κόκκαλη, υπογραμμίζοντας, συγχρόνως, την έμπρακτη στήριξη της πολιτείας απέναντι στον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο.
Αρχικά, ο Υφυπουργός τόνισε πως οι αποζημιώσεις για απώλειες ζωικού κεφαλαίου λόγω επιζωοτιών με τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές από τις πλημμύρες υποστηρίζονται από διαφορετικές χρηματοδοτικές πηγές και με διαφορετικό τρόπο. Αναφέρθηκε, δε, στη σημαντική αύξηση των αποζημιώσεων που χορηγούνται μέσω της πρόσφατης ΚΥΑ (4308/17.10.2024) και επιβεβαίωσε την ικανοποίηση των κτηνοτρόφων.
Σε ό,τι αφορά τις ζημιές από τις πλημμύρες Daniel και Elias, ο Χρήστος Κέλλας διευκρίνισε: «Η πολιτεία ανέθεσε στον ΕΛΓΑ την υλοποίηση ad hoc προγράμματος ενίσχυσης για τις ζημιές που προκαλούνται στον γεωργικό τομέα, ύψους 310 εκατομμυρίων ευρώ. Καταβλήθηκαν ως προκαταβολή για απώλεια ζωικού κεφαλαίου 18,36 εκατομμύρια ευρώ. Οι αποζημιώσεις αυτές είναι διπλάσιες σε ονομαστικές τιμές από εκείνες, τις οποίες αναφέρει η Δήλωση Καλλιέργειας/ Εκτροφής του έτους 2023, καθώς και από αυτές που εισηγήθηκε ο ΕΛΓΑ.
Τα 17 εκατ. εξ αυτών δόθηκαν στη Θεσσαλία». Απευθυνόμενος στον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη υπογράμμισε: «Δόθηκε η μεγαλύτερη τιμή αποζημίωσης που έχει δοθεί ποτέ, στους πληγέντες από τις καταστροφές του περσινού Σεπτέμβρη. Πόσο ήταν η ασφαλιστική τιμή στον ΕΛΓΑ για το αρνί; 86 ευρώ. Λέγατε ότι θα πληρώσουμε 86. Και με τι ποσό αποζημιώσαμε κ. Κόκκαλη; Με 150 ευρώ! Στα βοοειδή λέγατε 350 ευρώ ως αποζημίωση και πόσα δώσαμε; 800 ευρώ κ. Κόκκαλη».
Ο Υφυπουργός κατέστησε σαφές ότι οι διαδικασίες αποζημίωσης προχώρησαν, παρά τα τεχνικά προβλήματα που υπήρξαν.
«Την Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, ολοκληρώθηκε και η εκκαθάριση του ζωικού κεφαλαίου, ύψους 3,72 εκατομμυρίων ευρώ. Και μία ακόμα απόδειξη ότι η Κυβέρνηση στέκεται με απόλυτη ευαισθησία απέναντι στους κτηνοτρόφους μας είναι το γεγονός ότι δώσαμε στους ενδιαφερομένους, με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΕΛΓΑ, την δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων. Κι έτσι έχουμε 110 αιτήσεις αντιρρήσεων, οι οποίες εξετάζονται από επιτροπές, που συγκροτήθηκαν σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας», ανέφερε, διερωτώμενος «Πού βούλιαξαν, λοιπόν, κύριε Κόκκαλη, οι αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων;».
Ο Υφυπουργός τόνισε πως, με γνώμονα την ενίσχυση των κτηνοτρόφων, ψηφίστηκε νομοθετική ρύθμιση που διευρύνει τα ηλικιακά όρια αποζημίωσης των ζώων, «και αυτό για να διασφαλίσουμε ότι θα αποζημιωθεί ολόκληρο το ζωικό κεφάλαιο, στα επίπεδα που αποφάσισε η Κυβέρνηση, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και η διοίκηση του ΕΛΓΑ».
Υπομέτρο 5.2
Αναφορικά με το υπομέτρο 5.2, συνολικού προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, ο Χρήστος Κέλλας τόνισε ότι «Έχουν υποβληθεί 492 αιτήσεις συνολικού ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ. Για την υλοποίηση του μέτρου 5.2 ξεπεράσαμε τις όποιες αντιρρήσεις, ενστάσεις και διαφωνίες, που επιχείρησαν να συνδέσουν τις αποζημιώσεις που καταβάλει ο οργανισμός για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου με τις ενισχύσεις ανασύστασης του ζωικού κεφαλαίου, τις οποίες προσφέρει το 5.2 και είναι με 100% ευρωπαϊκή επιχορήγηση».
«Η επιβίωση του πρωτογενή τομέα αποτελεί εθνική προτεραιότητα. Η στήριξή μας στους κτηνοτρόφους είναι διαρκής και στοχευμένη, με αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου πόρου», δήλωσε ο Υφυπουργός. Επιπλέον, ανέφερε ότι συνολικά οι αποζημιώσεις για τις ζημιές του 2023 ανήλθαν σε 480 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων αυτών από τις πλημμύρες Daniel, που άγγιξαν τα 310 εκατ. ευρώ.
«Στεκόμαστε με απόλυτη ευαισθησία δίπλα στους κτηνοτρόφους μας και εξαντλούμε όλες τις δημοσιονομικές δυνατότητες και όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, για να τους στηρίξουμε ώστε να ορθοποδήσουν. Τόσο από τη θέση μου ως Βουλευτής, στην οποία με τιμούν με την ψήφο τους οι συντοπίτες μου τα τελευταία 12 χρόνια, όσο και από τη θέση μου ως Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, θα υπερασπιστώ με όποιον τρόπο μπορώ, τα συμφέροντα του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου της χώρας», κατέληξε ο Χρήστος Κέλλας.
Κόκκαλης σε Κέλλα στη Βουλή: Δύο χρόνια απλήρωτα διαφυγόντα εισοδήματα
Ευθείες βολές κατά του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χρήστου Κέλλα, εξαπέλυσε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, κατά τη συζήτηση στη βουλή, ερώτησης του τελευταίου, για την πορεία των αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων.
Όπως τόνισε στην πρωτολογία του ο κ. Κόκκαλης, «πραγματικά βούλιαξαν στις λάσπες οι υποσχέσεις που έχει δώσει η Κυβέρνηση στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι επλήγησαν οι οποίοι έχασαν τα ζώα τους εξαιτίας των πλημμυρών πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Ήδη έχουν συμπληρωθεί σχεδόν 16 μήνες από τις πλημμύρες και αυτό επιτρέψτε μου να πω τώρα ότι δεν είναι ερώτηση με την αντιπολιτευτική έννοια. Είναι κοινή λογική και είναι αυτό το οποίο συμβαίνει. Έλεος.
Ο κ. Αυγενάκης πέρυσι και υπάρχει επίσημο δελτίο τύπου, είπε πως ούτε 1 ευρώ δεν θα πληρώσει ο κτηνοτρόφος για την αντικατάσταση. Έχει συμβεί κάτι; Αν έχει συμβεί να ζητήσω συγγνώμη. Έχει συμβεί κάτι; Έχει αντικαταστήσει κάποιος το ζώο του; Έχει φτιάξει το στάβλο του; Όχι.
Αλλά να τα πάρουμε από την αρχή και να τα πούμε απλά. Τι ζημιά έχουν πάθει οι κτηνοτρόφοι; Ζημιά, νούμερο 1: απώλεια ζωικού κεφαλαίου. Τι δώσατε; δώσατε 150 ευρώ, παράδειγμα, για τα πρόβατα. Εξόφληση. Είναι πολύ λίγο; Πολύ δεν είναι. Ξεκάθαρα. Δεύτερη ζημιά: διαφυγόν εισόδημα. Τι δώσατε; Μηδέν. Τρίτη ζημιά: απώλεια των στάβλων και ανάγκη απόκτησης του ζωικού κεφαλαίου. Τι δώσατε; Μηδέν. Τέταρτη ζημιά: ζωοτροφές, ανάγκη για ζωοτροφές. Τι δώσατε; Μηδέν.
Θα πείτε, εκτός από τα γνωστά, ότι αυτή η Κυβέρνηση είναι σταθερά δίπλα στον κτηνοτρόφο κ.λπ., αλλά στην ουσία από τα τέσσερα ζημιογόνα αίτια θέλω να πείτε ότι εμείς δώσαμε για ζωοτροφές 10 ευρώ ή θα δώσουμε. Από το μέτρο 5/2 για το οποίο προσέξτε οι ζημιές που δηλώθηκαν από τους κτηνοτρόφους στη Θεσσαλία ήταν περίπου 2,5 χιλιάδες. Αυτοί που κάνουν δηλώσεις. Ξέρετε πόσοι έκαναν αίτηση στο μέτρο; Διαψεύστε. Τετρακόσιοι. Γιατί; Μήπως το μέτρο ήταν φιάσκο, ήταν αποτυχία; Μπορεί να είναι και τετρακόσιοι είκοσι, μπορεί να είναι και τετρακόσιοι ογδόντα. Δηλαδή δεν θέλουν να αντικαταστήσουν το στάβλο, τα αρμεκτήρια; Δεν το θέλουν; Και βέβαια, το θέλουν.
Προφανώς δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν τις δαπάνες, γιατί ουσιαστικά το μέτρο απαιτεί προκαταβολή των δαπανών και επίσης δεν έχουν οι άνθρωποι να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα ή φορολογική ενημερότητα. Το είχα πει στον κ. Τσιάρα. Αυτό το μέτρο που σχεδιάστηκε ήταν λάθος. Ήταν λάθος! Δεν αξίζει στον κτηνοτρόφο σήμερα να μην μπορεί. Έχει δύο χρόνια, κύριε Υπουργέ και έχει πάρει 150 ευρώ. Δύο χρόνια και οι κτηνοτρόφοι εξαιτίας του Daniel, οι πλημμυροπαθείς, έχουν πάρει μόνο 150 ευρώ. Πώς θα ανταπεξέλθουν; Είναι η δεύτερη χρονιά. Αυτά είναι τα ερωτήματα τα αναπάντητα και καλείστε να απαντήσετε συγκεκριμένα, εκτός από τεκμηριωμένα, επί των κάτωθι ερωτημάτων».
Ο κ. Κόκκαλης επέμεινε στην ουσία που αφορά τη συνολική αποζημίωση των κτηνοτρόφων μέσω της καταβολής των διαφυγόντων εισοδημάτων, προσθέτοντας λίγο αργότερα ότι «δύο χρονιές οι κτηνοτρόφοι που έχασαν τα ζώα λόγω DANIEL έχουν πάρει μόνο 150 ευρώ το ζώο. Και ερωτάται η Κυβέρνηση εάν θα προχωρήσει στην καταβολή των διαφυγόντων εισοδημάτων, εάν θα κάνει το μέτρο πιο ευέλικτο, αν θα το τροποποιήσει, ώστε να μπουν όσο γίνεται περισσότεροι στο μέτρο 5.2, ώστε να αντικατασταθούν τα ζώα για τα οποία - προσέξτε! - στο μέτρο 5.2 η Κυβέρνηση, το κράτος θεωρεί ότι το ζώο θα αντικατασταθεί ξέρετε με τι ποσό, κύριε Κέλλα; Με 350 ευρώ! Λέτε, δηλαδή, στον κτηνοτρόφο ότι θα σου αντικαταστήσω με 350, αλλά αυτό που έχασες με 150 ευρώ. Αυτό είναι δίκαιο;» κατέληξε.
Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η απόφαση πίστωσης ποσού 8.000.000 ευρώ, προκειμένου να καταβληθούν ενισχύσεις στους δικαιούχους του Μέτρου 19 (LEADER) της περιόδου 2014 - 2020.
Διαβάστε την απόφαση (εδώ)
Στο μεταξύ έγινε η προδημοσίευση και το επόμενο διάστημα αναμένεται να «βγουν στο αέρα» οι νέες προσκλήσεις μέσω του προγράμματος LEADER του νέου Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 - 2027.
Μέσω του LEADER 2023-2027 θα χρηματοδοτηθούν δράσεις που αφορούν στις επιχειρήσεις και συγκεκριμένα:
Δράσεις Ιδιωτικών Επενδύσεων
Δικαιούχοι: Φυσικά ή Νομικά Πρόσωπα και υπό ίδρυση επιχειρήσεις με σκοπό την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας στους επιλέξιμους κλάδους, εντός της περιοχής παρέμβασης και σύμφωνα με τους ειδικούς όρους εφαρμογής ανά δράση.
Ενίσχυση μεταποιητικών μονάδων για την παραγωγή γεωργικών προϊόντων
Ποσοστό Ενίσχυσης: 65%
Μέγιστος Προϋπολογισμός: 400.000 €
Ενίσχυση μεταποιητικών μονάδων για την παραγωγή μη γεωργικών προϊόντων
Ποσοστό Ενίσχυσης: 65%
Μέγιστος Προϋπολογισμός: 300.000 €
Ενίσχυση επιχειρήσεων στους τομείς της βιοτεχνίας, χειροτεχνίας και παραγωγής ειδών μετά την 1η μεταποίηση
Ποσοστό Ενίσχυσης: 60%
Μέγιστος Προϋπολογισμός: 300.000 €
Ενίσχυση επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου
Ποσοστό Ενίσχυσης: 60%
Μέγιστος Προϋπολογισμός: 300.000 €
Ενίσχυση επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών
Ποσοστό Ενίσχυσης: 60%
Μέγιστος Προϋπολογισμός: 300.000 €
Εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, ενίσχυση βιο-οικονομίας και κυκλικής οικονομίας
Ποσοστό Ενίσχυσης: 80%
Μέγιστος Προϋπολογισμός: 300.000 €
Εκπαίδευση τοπικού πληθυσμού στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα
Ποσοστό Ενίσχυσης: 100% Μέγιστος Προϋπολογισμός: 20.000 €
Διαβάστε την προδημοσίευση (εδώ)
Δημοσιεύθηκαν στη Διαύγεια οι πιστώσεις και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να γίνει πληρωμή της προκαταβολής των Αγροπεριβαλλοντικών μέτρων (Μ10) και της βιολογικής γεωργίας/κτηνοτροφίας (Μ11), που αφορούν το έτος αιτήσεων 2024.
Συγκεκριμένα δημοσιεύθηκε η απόφαση για έγκριση διάθεσης πίστωσης, ποσού 3.613.194 ευρώ, για τη χρηματοδότηση της πράξης «Δράση 10.1.08: Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ) του Μέτρου 10 που αφορά την 3η Πρόσκληση, προκειμένου να καταβληθούν οι οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους της δράσης.
Δείτε την απόφαση (εδώ)
Επίσης δημοσιεύθηκε η απόφαση για διάθεση πίστωσης ποσού 35.500.000 ευρώ, για τη «Δράση 10.1.04: Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα – Ετήσια παράταση της 2ης Πρόσκλησης», προκειμένου να καταβληθούν οι οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους της Δράσης.
Δείτε την απόφαση (εδώ)
Ακόμη δημοσιεύθηκε η απόφαση για διάθεση πίστωσης ποσού 35.200 ευρώ για τη «Δράση 10.1.04: Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα – Ετήσια παράταση 3ης Πρόσκλησης», προκειμένου να καταβληθούν οι οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους της Δράσης.
Δείτε την απόφαση (εδώ)
Τέλος δημοσιεύθηκε η απόφαση για έγκριση διάθεσης πίστωσης, ποσού 120.000.000 ευρώ, για τη Δράση «Βιολογική Γεωργία», προκειμένου να καταβληθούν οι οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους του μέτρου για το έτος εφαρμογής 2024.
Δείτε την απόφαση (εδώ)
Η ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με προτάσεις βελτίωσης της 1ης Πρόσκλησης για την Παρέμβαση Π3-75.1 «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας».
Θυμίζουμε ότι η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα ξεκινά την Παρασκευή (29 Νοεμβρίου) και θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη (22 Ιανουαρίου 2025).
Η επιστολή της ΕΘΕΑΣ αναφέρει τα εξής:
«Στο πλαίσιο έναρξης υποβολής των αιτήσεων στήριξης προς ένταξη στην Παρέμβαση Π3-75.1 «Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας», του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023 – 2027 και όντας σε συνεχή επικοινωνία με τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς-μέλη μας και αγρότες, σας καταθέτουμε μια σειρά προτάσεων προς βελτιστοποίηση της εν λόγω Πρόσκλησης.
Ειδικότερα παρατίθενται έξι προτάσεις:
1. Η οκταετής μίσθωση αγροτεμαχίου και η διατήρησή του για όλη τη διάρκεια της 8ετίας χωρίς να έχει δυνατότητα αντικατάστασης του με άλλο αγροτεμάχιο αντίστοιχης διάρκειας έως το τέλος των δεσμεύσεων, θα δημιουργήσει προβλήματα στους Νέους Γεωργούς, διότι περιορίζει τις δυνατότητες εναλλαγής καλλιεργειών η οποία όπως γνωρίζετε είναι μέρος του θεσμικού πλαισίου της Νέας ΚΑΠ 2023-27 και πρέπει να αντιμετωπισθεί.
2. Τα 67 στρέμματα ελιές, που έχει ορισθεί ότι χρειάζονται για την ελάχιστη τυπική απόδοση των 12.000 ευρώ, είναι δυσανάλογα μεγάλο. Διότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα τελευταία έτη, αφενός έχει αυξηθεί η τιμή του ελαιόλαδου, αλλά και η στρεμματική απόδοση λόγω της αύξησης φύτευσης μεγαλύτερου αριθμού ελαιόδεντρων ανά στρέμμα (από 10-20 δέντρα/στρέμμα σε 40-60 δέντρα/στρέμμα στις παραδοσιακές φυτεύσεις και σε 200 έως 250 δέντρα στην πυκνή φύτευση). Επομένως, πιστεύουμε, πως η ελάχιστη έκταση για ελιές θα μπορούσε ώστε να καλύψει τα 12.000 ευρώ να είναι στα 40-50 στρέμματα, για τις παραδοσιακές φυτεύσεις και στα 30-40 στρέμματα για τις πυκνές φυτεύσεις.
3. Η αλλαγή του τόπου μόνιμης κατοικίας κατά τη διάρκεια της 8ετίας εντός της περιφέρειας μεταξύ των Π.Ε., να μπορεί να είναι εφικτή και μεταξύ περιφερειών, λόγω κάποιων ιδιαίτερων περιπτώσεων π.χ. Δημιουργία οικογένειας, Φυσικές καταστροφές, γεγονότα και μεταβολές που είναι δυνατόν να αιτιολογηθούν αντικειμενικά και τα οποία δεν πρέπει να εμποδίζουν τους νέους αγρότες να προβούν σε λογικές αλλαγές προσαρμογής.
4. Οι επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι Νέοι Αγρότες και υπολογίζονται φορολογικά ως αγροτικό εισόδημα, θα πρέπει να υπολογίζονται στην υποχρέωσή τους για την κάλυψη του ετήσιου τζίρου ίσο με 50 ή 60% της τυπικής απόδοσης. Οι επιδοτήσεις αποτελούν εισόδημα ούτως ή άλλως και καταβάλλονται για την στήριξή τους.
5. Η αδειοδότηση μιας πτηνο-κτηνοτροφικής μονάδας θα πρέπει να μοριοδοτείται, εφόσον υπάρχει στον φάκελο η Άδεια Έγκρισης Ίδρυσης.
6. Να επιτρέπεται η επιλεξιμότητα υποψηφίου Νέου Γεωργού ό/η οποίος/α δημιουργεί οικογένεια με αγρότη μετά την προδημοσίευση και έως την αίτηση κατάθεσης ένταξης σύμφωνα με την προκήρυξη του προγράμματος, διότι αναγκάζονται οι ενδιαφερόμενοι να αναβάλουν προγραμματισμένες διαδικασίες, γεγονός που δυσχεραίνει τις κοινωνικές τους υποχρεώσεις χωρίς λόγο.
Με βάση τα ανωτέρω, κρίνουμε, πως θα μπορούσαμε να προγραμματίσουμε μια τηλεδιάσκεψη προς συζήτηση των ως άνω προτάσεων, προκειμένου να συμβάλουμε από κοινού στην εξεύρεση λύσεων για τους νέους γεωργούς, ώστε να διευκολυνθούν και να συνεχίσουν να παραμένουν και να εργάζονται για τον πρωτογενή τομέα».
Αίτημα για εφαρμογή του κανόνα Ν+3 αντί του Ν+2 στα ευρωπαϊκά προγράμματα της ΚΑΠ θα είναι το βασικό θέμα που θα συζητηθεί στη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που γίνεται στις 18 Νοεμβρίου 2024.
Μιλάμε για τη δυνατότητα επέκτασης κατά ένα έτος επιπλέον στην ολοκλήρωσή των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπως ισχύει και στα άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Αφορά προγράμματα όπως Σχέδια Βελτίωσης, Μεταποίηση, Αγροτουρισμός, κ.α. που εντάσσονται στα επενδυτικά μέτρα της νέας ΚΑΠ και ζητείται η αλλαγή της διάταξης για τον κανόνα αυτόματης αποδέσμευσης από Ν+2 σε Ν+3 (Ν είναι ο αρχικά προγραμματισμένος χρόνος διάρκειας ενός προγράμματος).
Αναλυτικότερα, σε σχετικό έγγραφο που έχει ενταχθεί στην σημερινή ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου των Υπουργών, το οποίο θα παρουσιάσει η Ισπανική αντιπροσωπεία, με την συνυπογραφή της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Κύπρου, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Λετονίας, του Λουξεμβούργου, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας, αναφέρονται τα εξής:
«Το έτος 2025 θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τις διαχειριστικές αρχές των προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), λόγω των αλληλεπικαλυπτόμενων απαιτήσεων συμμόρφωσης από δύο κανόνες αυτόματης αποδέσμευσης: το τελευταίο έτος των εκτεταμένων προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014 - 2022) βάσει του N+3 κανόνα, (για τον οποίο εφαρμόζονται, επιπλέον, τα κονδύλια EURI του ΕΓΤΑΑ) και το πρώτο έτος εφαρμογής του κανόνα N+2 για τις παρεμβάσεις του ΕΓΤΑΑ στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ.
Ως εκ τούτου, έως το 2025 θα υπάρξουν σοβαρές εκτεταμένες δυσκολίες για πολλές διαχειριστικές αρχές να συμμορφωθούν με τον κανόνα N+2, θέτοντας κίνδυνο αποδέσμευσης κατά το πρώτο έτος εφαρμογής των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ.
Επιπλέον, εάν ο κανόνας N+2 παραμείνει αμετάβλητος, ο κίνδυνος θα μπορούσε να επεκταθεί στα επόμενα έτη και μπορεί να γίνει διαρθρωτικός.
Για να διευκολυνθεί η υλοποίηση των κονδυλίων του ΕΓΤΑΑ στο πλαίσιο των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ, και υπό το φως αυτών των προκλήσεων, ζητάμε από την Επιτροπή την εφαρμογή του κανόνα N+3 και για το στρατηγικό σχέδιο της ΚΓΠ 2023-2027, όπως έγινε κατά την περίοδο 2014-2022 , για τους εξής λόγους:
1. Τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2022 παρατάθηκαν λόγω απρόβλεπτων συνθηκών (BREXIT, COVID-19) και η εφαρμογή τους επιβαρύνθηκε από νέες συνθήκες, όπως οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία (με σημαντικό αντίκτυπο στις επενδύσεις), και στην περίπτωση πολλών κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, από τις καταστροφικές συνέπειες που προκαλούν οι ολοένα και συχνότερες φυσικές καταστροφές. Επιπλέον, οι συνέπειες αυτών των κλιματικών φαινομένων επηρεάζουν επίσης τις παρεμβάσεις του ΕΓΤΑΑ στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ.
2. Η πολυπλοκότητα του νέου συστήματος εφαρμογής της ΚΑΠ προκαλεί δυσκολίες στην υλοποίηση των παρεμβάσεων του Στρατηγικού Σχεδίου της, γεγονός που έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εφαρμογή της ΚΓΠ.
3. Τέλος, ο διαρθρωτικός χαρακτήρας του ΕΓΤΑΑ καθιστά αναγκαία την εφαρμογή του κανόνα Ν+3, ευθυγραμμιζόμενος με τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, τα οποία συνεχίζουν να ακολουθούν τον κανόνα Ν+3 την περίοδο 2021-2027 (άρθρο 105 του Κανονισμός (ΕΕ) 1060/2021)».
Αντιπροσωπεία της Ένωσης Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών συναντήθηκε με τον Υπουργός ΑΑΤ κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, για κρίσιμα θέματα των εκτροφέων αυτόχθονων φυλών παραγωγικών ζώων, με κυριότερο αυτό της προκήρυξης της παρέμβασης Π3-70-1.5 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027.
Οι εκπρόσωποι της Ένωσης ζήτησαν από τον κ. Τσιάρα την επίσπευση της διαδικασίας για υποβολή δηλώσεων για το πρόγραμμα των αυτόχθονων φυλών βοοειδών μέσω της νέας προκήρυξης του προγράμματος, ώστε να γίνουν πληρωμές σύντομα, ενώ έθεσαν το ζήτημα αναγνώρισης της Ένωσης, ως φορέα, τήρησης του γενεαλογικού βιβλίου της φυλής (κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα), αλλά κι αυτό των ελληνοποιήσεων.
Τονίσθηκε από τους κτηνοτρόφους ιδιαίτερα η αναγκαιότητα χορήγησης με κάθε τρόπο της προκαταβολής για τη δράση, η οποία, ειδικά στη συγκεκριμένη συγκυρία, αποτελεί παράγοντα επιβίωσης ή μη, για μεγάλο αριθμό εκτροφών. Άλλωστε, είναι τουλάχιστον παράλογο να εφαρμόζονται δεσμεύσεις από την 21η Μαΐου 2024, οι οποίες δεν είναι ακόμη γνωστές σε αυτούς που καλούνται να τις εφαρμόσουν!
Ο Υπουργός εξήγησε ότι το πρόβλημα οφείλεται αποκλειστικά στη μη παροχή του σχετικού πληροφοριακού συστήματος, από τον ανάδοχο τεχνικό σύμβουλο του ΟΠΕΚΕΠΕ προς τον οργανισμό.
Κάτι το οποίο επιβεβαιώνει τον κανόνα, ότι οι διαχρονικές παθογένειες του «συστήματος» ανατρέπουν κάθε προγραμματισμό και εντέλει πληρώνονται από τους παραγωγούς.
Συζητήθηκαν επίσης το, αναπάντητο από τον Ιούλιο του 2021, αίτημα της Ένωσης για την αναγνώρισή της ως φορέας τήρησης του γενεαλογικού βιβλίου της φυλής κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, η ανάγκη ιδιαίτερης σήμανσης του κρέατος αυτόχθονων φυλών στα σφαγεία, η σήμανση των ζώων με μη αφαιρούμενα μέσα, η ανάγκη εκπόνησης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, οι ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο από άγρια σαρκοφάγα ζώα, και οι ελληνοποιήσεις.
Στη συνάντηση, η οποία έληξε χωρίς καμία δέσμευση του υπουργού για τη λύση των προβλημάτων, συμμετείχαν ο – πάντα κοντά στα αιτήματα των «εκτατικών» κτηνοτρόφων – βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ κ. Θανάσης Παπαθανάσης, ο Γεν. Γραμματέας του ΥπΑΑΤ κ. Γιώργος Στρατάκος, ο συνεργάτης του υπουργού Κώστας Μακρυγιάννης, ενώ την Ένωση εκπροσώπησαν οι Αχιλλέας Τσαπραΐλης, Γιάννης Καζόγλου, Θωμάς και Ευάγγελος Λαζάρου.
Την τελευταία 5ετία μειώθηκε η παραγωγή και οι εξαγωγές κηπευτικών της Ισπανίας, ενώ αυξήθηκαν οι εισαγωγές της.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Διατροφής (MAPA), τα κηπευτικά θερμοκηπίου μειώθηκαν κατά 1% στην παραγωγή και 2,8% στις εξαγωγές, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 13%.
Τα υπαίθρια κηπευτικά μειώθηκαν κατά 7,8% στην παραγωγή και 1,6% στις εξαγωγές, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 12,7%.
Ειδικότερα, η ισπανική παραγωγή λαχανικών θερμοκηπίου της περιόδου 2023/2024 (Σεπτέμβριο 2023 έως τον Αύγουστο 2024), που περιλαμβάνει την παραγωγή ντομάτας, πιπεριάς, αγγουριού, κολοκυθιού και μελιτζάνας, ανήλθε σε 4,29 εκατομμύρια τόνους, που αντιπροσωπεύει μείωση 1%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των πέντε τελευταίων ετών.
Οι εξαγωγές μειώθηκαν σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, κατά 2,8%, φτάνοντας τους 2,7 εκατ. τόνους, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν, κατά 13,2%, φτάνοντας στους 326.003 τόνους.
Η ισπανική παραγωγή υπαίθριων λαχανικών (μαρούλι, μπρόκολο, κουνουπίδι, αγκινάρα, κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο και καλοκαιρινή ντομάτα), ανήλθε σε 4 εκατομμύρια τόνους, κατά 7,8%, λιγότερο σε σχέση με τον μέσο όρο των πέντε τελευταίων ετών.
Όσον αφορά τις εξαγωγές και σε σύγκριση με την ίδια περίοδο, διαμορφώθηκαν στους 2,4 εκατ. τόνους, μειωμένες κατά 1,6%. Αντίθετα οι εισαγωγές, αυξήθηκαν, κατά 12,7%, φτάνοντας τους 545.681 τόνους.
Η Ισπανία είναι ο κορυφαίος προμηθευτής λαχανικών θερμοκηπίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ποσοστό 35% της αγοράς στα πέντε κύρια προϊόντα (ντομάτα, πιπεριά, κολοκυθάκια, μελιτζάνα και αγγούρι), τόσο σε όγκο όσο και σε αξία.
Στα υπαίθρια το μαρούλι είναι το κύριο εξαγωγικό προϊόν και αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% της προσφοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως αναφέρει η Ισπανική Ομοσπονδία Ενώσεων Παραγωγών και Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών (FEPEX), αν και το ισοζύγιο της τελευταίας σεζόν (2023/2024) έχει βελτιωθεί σε ορισμένες παραμέτρους, η πτωτική τάση της ισπανικής παραγωγής και εξαγωγής λαχανικών είναι πολύ ανησυχητική και η απώλεια μεριδίου αγοράς στο εξωτερικό για κάποια προϊόντα, όπως οι ντομάτες είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.
Μάλιστα τονίζει ότι την τελευταία δεκαετία, το μερίδιο αγοράς της ισπανικής ντομάτας μειώθηκε σε όλες τις κύριες αγορές της Ευρώπης εκτός από της Γερμανίας.
Αυτό οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στον ισχυρό ανταγωνισμό από τρίτες χώρες και ιδιαίτερα από το Μαρόκο, το οποίο έχει καταφέρει να κερδίσει πολλές αγορές από την Ισπανία.
Παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο οι εξαγωγές ισπανικής ντομάτας πριν από 5 χρόνια ήταν στους 112.140 τόνους, μειώθηκαν στους 60.682 τόνους και το 2023 έφτασαν στους 58.171 τόνους.
Την ίδια περίοδο, οι εξαγωγές μαροκινής ντομάτας στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν από 55.594 τόνους το 2018 στους 144.316 τόνους το 2022.
Το πράσινο φως δίνει η Κομισιόν για την οικονομική στήριξη των παραγωγών που έχουν έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.
Οι εκπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ στην Ειδική Επιτροπή Γεωργίας ενέκριναν την παροχή περαιτέρω βοήθειας στις χώρες της ΕΕ που επλήγησαν από πρόσφατες πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές μέσω του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου για την Αγροτική Ανάπτυξη (ΕΓΤΑΑ).
«Η ΕΕ δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη που έχουν αχρησιμοποίητα κονδύλια από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, να καταβληθούν σε αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, που έχουν συμβεί από την 1η Ιανουαρίου 2024», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της Ουγγαρίας κ. István Nagy.
Η ενίσχυση μπορεί να χρηματοδοτηθεί 100% μέσω αχρησιμοποίητων κονδυλίων της ΕΕ από το ΕΓΤΑΑ 2014-2020 και θα έχει τη μορφή κατ' αποκοπή ποσών, μέγιστου ύψους 42.000 ευρώ ανά δικαιούχο.
Επιπλέον, τα κράτη μέλη θα έχουν την ευελιξία να εισαγάγουν και να ενισχύσουν μέτρα για την αποκατάσταση του παραγωγικού δυναμικού των αγροκτημάτων και δασών που έχουν επηρεαστεί.
Η πρόταση μειώνει επίσης τον διοικητικό φόρτο τόσο για τους αποδέκτες της βοήθειας του ΕΓΤΑΑ όσο και για τις εθνικές διοικήσεις.
Μόλις εγκριθεί ο Κανονισμός, τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφασίσουν το ύψος της χρηματοδότησης που θα επενακινητοποιήσουν για την αντιμετώπιση πρόσφατων καταστροφών, ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Στην συνέχεια θα τους ζητηθεί να υποβάλουν στην Κομισιόν τροποποιήσεις του προγράμματος ΠΑΑ για επανεξέταση και έγκριση.
Η πρόταση πρέπει τώρα να εγκριθεί από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.
Εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρεται στη Δράση 10.1.04 «Μείωση ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014- 2022.
Όπως αναφέρει πριν την 1η Δεκεμβρίου έκαστου έτους εφαρμογής και μετά την ολοκλήρωση όλων των διοικητικών ελέγχων επιλεξιμότητας που αφορούν την απώλεια εισοδήματος, δύναται να καταβάλλεται προκαταβολή επί του ποσού απώλειας εισοδήματος.
Η πληρωμή Εκκαθάρισης γίνεται μετά την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων του έτους εφαρμογής των δικαιούχων, των διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων, διενεργείται αξιολόγηση του συνόλου των αιτήσεων πληρωμής που οδηγεί στον ορισμό του τελικού ποσού πληρωμής.
Επισημαίνεται πως αρμόδιοι φορείς για την έγκριση της δαπάνης (αναγνώριση και εκκαθάριση) για τους δικαιούχους της Δράσης έχουν οριστεί οι Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας (Δ.Α.Ο.) / Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ.) - των αιρετών Περιφερειών.
Δικαιολογητικά Φακέλου Πληρωμής:
Ο φάκελος πληρωμής, περιλαμβάνει τα ακόλουθα δικαιολογητικά ως εξής:
i) Συγκεντρωτική Κατάσταση Πληρωμής ανά παρτίδα. Η Συγκεντρωτική Κατάσταση Πληρωμής εκτυπώνεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος (Ο.Π.Σ.Α.Α.) υπογεγραμμένη όπως ορίζεται στο σημείο ΣΤ.
ii) Την Αναλυτική Ονομαστική Κατάσταση Πληρωμής των δικαιούχων ενίσχυσης της παρτίδας.Η Αναλυτική Κατάσταση Πληρωμής εκτυπώνεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος (Ο.Π.Σ.Α.Α.) υπογεγραμμένη όπως ορίζεται στο σημείο ΣΤ.
iii) Αναλυτική κατάσταση δείγματος πληρωμών, ανά παρτίδα πληρωμής, στην οποία εμφανίζονται οι δικαιούχοι που περιλαμβάνονται στο δείγμα ελέγχου το οποίο επιλέγεται από το σύνολο των δικαιούχων που περιλαμβάνονται στην Αναλυτική Ονομαστική Κατάσταση Πληρωμής του προηγούμενου σημείου.
iv) Συγκεντρωτική κατάσταση ελέγχου (Check List) με τα στοιχεία που ελέγχθηκαν.
Διαβάστε την εγκύκλιο (εδώ)
Κάθε γεωργός που έχει ενταχθεί σε κάποιο από τα Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) οφείλει να τηρεί μια σειρά υποχρεώσεων ανά Δράση.
Δημοσιεύθηκε εγκλύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ που αναφέρει τις υποχρεώσεις που αφορούν συγκεκριμένα τους δικαιούχους του Μέτρου 10: «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του ΠΑΑ.
Συγκεκριμένα το Μέτρο 10: «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» αφορά τις ακόλουθες Δράσεις:
- Δράση 10.1.01 «Προστασία της άγριας ορνιθοπανίδας»
- Δράση 10.1.03 «Διατήρηση της αμπελοκομικής πρακτικής στον Αμπελώνα Θήρας»
- Δράση 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης του νερού από γεωργική δραστηριότητα»
- Δράση 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των λεπιδόπτερων (κομφούζιο)»
Οριζόντια υποχρέωση για όλους τους δικαιούχους είναι η τήρηση του γεωργοπεριβαλλοντικού κλιματικού φακέλου.
Ο γεωργοπεριβαλλοντικός - κλιματικός φάκελος θεωρείται ο φάκελος με τα απαραίτητα έγγραφα που υποχρεούται να τηρεί ο δικαιούχος στην εκμετάλλευση.
Ανάλογα με τη Δράση ο φάκελος εμπεριέχει διαφορετικά έγγραφα τα οποία περιγράφονται ανά Δράση.
Ο φάκελος αυτός πρέπει να είναι διαθέσιμος όταν ζητηθεί από τις ελεγκτικές αρχές και περιλαμβάνει κατά περίπτωση τα κάτωθι υποστηρικτικά έγγραφα από το 1ο έτος εφαρμογής και μέχρι τη στιγμή του ελέγχου, δηλαδή:
Α. Αντίγραφο της υποβληθείσας αίτησης στήριξης: Για τους δικαιούχους του Μέτρου 10 αίτηση στήριξής είναι η αίτηση που υποβάλλει ο υποψήφιος για την ένταξη σε Μέτρα, Υπομέτρα και Δράσεις του ΠΑΑ 2014-2020 που συνδέονται με έκταση ή αριθμό ζώων και ανήκουν στο πεδίο του Ολοκληρωμένου Συστήματος (ΟΣ), στο πλαίσιο του Καν. (ΕΕ) 1305/2013.
Β. Αντίγραφα των αιτήσεων πληρωμής: Ως αίτηση πληρωμής θεωρείται η ετήσια αίτηση που υποβάλλει ο δικαιούχος για τη χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης από τις εθνικές αρχές, στο πλαίσιο του Καν(ΕΕ) 1305/2013. Η αίτηση πληρωμής για το Μέτρο 10 αποτελεί παράρτημα της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (εφεξής ΕΑΕ).
Γ. Αντίγραφο Μητρώου Εισροών – Εκροών - ημερολόγιου εργασιών και νόμιμα παραστατικά αγοράς λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Ο δικαιούχος στο πλαίσιο των υποχρεώσεων του για την Πολλαπλή Συμμόρφωση τηρεί στην εκμετάλλευση του Μητρώο Εισροών - Εκροών, οικονομικών στοιχείων και πραγματοποιούμενων εργασιών. Ο δικαιούχος τηρεί τα Μητρώα αυτά στον γεωργοπεριβαλλοντικό - κλιματικό του φάκελο. Επιπροσθέτως και ανάλογα με το είδος της Δράσης που συμμετέχει ο δικαιούχος μπορεί να τηρεί και άλλου είδους μητρώα. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος κάνει χρήση κοπριάς και εφόσον δεν υποστηρίζεται η απόκτηση της από σχετικό τιμολόγιο, πρέπει να υπάρχει στον φάκελο υπεύθυνη δήλωση στην οποία αναγράφεται η ακριβής ποσότητα κοπριάς και η προέλευση αυτής. Η ύπαρξη των ως άνω Μητρώων είναι απαραίτητο στοιχείο φακέλου για όλες τις δράσεις του Μέτρου 10.
Δ. Απόφαση Ένταξης Πράξεων στην οποία συμπεριλαμβάνεται ο δικαιούχος και τυχόν τροποποιήσεις αυτής. Η απόφαση αντικαθιστά τη σύμβαση του δικαιούχου.
ΓΡΑΜΜΗ ΒΑΣΗΣ / ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΕΞΙΜΌΤΗΤΑΣ
Οι δικαιούχοι του Μέτρου οφείλουν να τηρούν ορισμένες ελάχιστες υποχρεώσεις στην εκμετάλλευσή τους. Η τήρηση των υποχρεώσεων αυτών όπως ορίζονται στο θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής των δράσεων του Μέτρου αποτελούν προϋπόθεση για τη συμμετοχή των δικαιούχων στη χορήγηση των ενισχύσεων. Η γραμμή βάσης και τα κριτήρια επιλεξιμότητας όπως περιγράφονται στο υποκεφάλαιο κάθε δράσης.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ
Πέρα των υποχρεώσεων της Γραμμής Βάσης, οι δικαιούχοι του Μέτρου οφείλουν να τηρούν στο σύνολο τους κάποιες δεσμεύσεις, και κατά τη διάρκεια της περιόδου δέσμευσης και μέχρι τη λήξη της δεν δύναται να γίνει αντικατάσταση μιας δέσμευσης με άλλη. Δίνεται όμως η δυνατότητα αναπροσαρμογής των συναφθεισών συμβάσεων (Μεταβιβάσεις, ανωτέρα βία) ή διακοπής συμβάσεων. Σε περίπτωση μερικής ή ολικής συνένωσης εκμεταλλεύσεων για τη δημιουργία μιας νέας εκμετάλλευσης, η νέα εκμετάλλευση αναλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις των αρχικών εκμεταλλεύσεων, μεταξύ των οποίων είναι και η τήρηση των υποχρεώσεων για την πολλαπλή συμμόρφωση/αιρεσιμότητα. Σύμφωνα με την Εθνική και Ενωσιακή Νομοθεσία κατά την περίοδο δέσμευσης δεν είναι δυνατή η ανταλλαγή αγροτεμαχίων και τα ενταγμένα αγροτεμάχια πρέπει να παραμείνουν σταθερά σε θέση και σε μέγεθος ειδάλλως επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.
ΠΟΛΛΑΠΛΗ /ΑΙΡΕΣΙΜΟΤΗΤΑ
Η υπ’ αρ. 1791/74062 (1468/2015Β΄) ΥΑ περί πολλαπλής συμμόρφωσης, όπως έχει τροποποιηθεί, εξακολουθεί να ισχύει για την υλοποίηση και τον έλεγχο της γραμμής βάσης και την πληρωμή των μέτρων του ΠΑΑ 2014-2020 δυνάμει του Καν. (ΕΕ) 1305/2013 και του μεταβατικού Κανονισμού (ΕΕ) 2020/2220.
Εφαρμόζεται, υπό τους ίδιους όρους στις δαπάνες που πραγματοποιούνται από τους δικαιούχους και καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στο πλαίσιο των εν λόγω μέτρων έως τις 31.12.2025.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Καν.(ΕΕ) 1468/2024 αν ο δικαιούχος λαμβάνει παράλληλα ενισχύσεις στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου (ΣΣ) ΚΑΠ 2023-2027 της Ελλάδος και η γεωργική του εκμετάλλευση είναι άνω των 10 εκταρίων τότε διενεργείται έλεγχος τήρησης της αιρεσιμότητας.
ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΛΕΓΧΩΝ
Όλοι οι έλεγχοι του Μέτρου πραγματοποιούνται όταν δύναται να επιβεβαιωθεί το μεγαλύτερο μέρος των ειδικών δεσμεύσεων. Ειδικότερα και ανά Δράση οι επιτόπιοι έλεγχοι πραγματοποιούνται:
Δράση 10.1.01 «Προστασία της άγριας ορνιθοπανίδας»: Μεταξύ Ιουνίου - Σεπτεμβρίου.
Δράση 10.1.03 «Διατήρηση της αμπελοκομικής πρακτικής στον Αμπελώνα Θήρας»: κατά τη διάρκεια όλου του έτους.
Δράση 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης του νερού από γεωργική δραστηριότητα»: Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται για τους δικαιούχους κατά τη διάρκεια όλου του έτους.
Δράση 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των λεπιδόπτερων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)»: Έως τέλος Οκτωβρίου (βάσει των διατάξεων του θεσμικού πλαισίου της δράσης).
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει ότι στο πλαίσιο των απαιτούμενων διοικητικών - διασταυρωτικών ελέγχων για τον υπολογισμό πληρωμής προκαταβολής, μέχρι 30/11/2024, του Μέτρου 11 του ΠΑΑ 2014-2022 θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή προκαταβολής τα δεδομένα της ψηφιακής υπηρεσίας κοινοποίησης της ετήσιας απογραφής του ζωικού κεφαλαίου των εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων του ΥπΑΑΤ.
Ως εκ τούτου ενημερώνονται: οι ενταγμένοι δικαιούχοι της 5ης Πρόσκλησης του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» πως οφείλουν να ολοκληρώσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες ετήσιας απογραφής του ζωικού κεφαλαίου των εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων μέχρι και την Παρασκευή (15/11/2024) για το έτος εφαρμογής 2024.
Επισημαίνεται ότι:
Για τους δικαιούχους όλων των δράσεων που έχουν στην κατοχή τους περισσότερους του ενός κωδικούς EL θα πρέπει να κάνουν απογραφή για όλους τους EL την ίδια ημερομηνία στην ΚΒΔ δεδομένου ότι, για την κάθε ημερομηνία αθροίζονται τα ζώα όλων των EL και το αποτέλεσμα του ελέγχου προκύπτει από την ημερομηνία με το μικρότερο αριθμό ζώων.
Η εν λόγω ενέργεια θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κατά τη διάρκεια του έτους δέσμευσης όταν γίνεται απογραφή των ζώων στην ΚΒΔ.
Σημειώνεται ότι οι παραγωγοί που δεν θα έχουν προβεί για τις ενταγμένες εκμεταλλεύσεις στις προαναφερόμενες ενέργειες δεν θα καταστεί δυνατή η χορήγηση της προκαταβολής για τις εν λόγω ζωικές κατηγορίες.
Στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-2020, στην ΠΕ Αργολίδας, 15.435 δικαιούχοι άμεσων ενισχύσεων ή και επενδυτικών μέτρων έχουν λάβει, μέχρι σήμερα, περίπου 114,5 εκατ. ευρώ, ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.
Τα στοιχεία της παρουσίασης του Υπουργού ΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα, ανά τομέα:
Ενδεικτικά: Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, Εξισωτική αποζημίωση (ενίσχυση γεωργών σε μειονεκτικές περιοχές για την αντιστάθμιση του επιπλέον κόστους λόγω των γεωγραφικών περιορισμών), Εκκίνηση επιχείρησης για νέους γεωργούς, Υλοποίηση δράσεων της τοπικής στρατηγικής ανάπτυξης CLLD/LEADER, Επενδύσεις στη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων, Υιοθέτηση νέων πρακτικών και τεχνολογιών.
Μέτρο 16 ΠΑΑ «Συνεργασία» - με την συμμετοχή του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ
Ποιοτική αναβάθμιση αποπρασινισμένων πορτοκαλιών και μανταρινιών, με περιορισμό της μετασυλλεκτικής έκθεσης στο αιθυλένιο μέσω εισαγωγής καινοτόμων φυσικών απλών τεχνικών
Παραγωγή και διάθεση αγελαδινού γάλακτος με περιεκτικότητα μόνο στον τύπο Α2 της πρωτεΐνης Β-Καζεΐνη και ελεύθερου λακτόζης
Εφαρμογή τεχνολογιών γεωπληροφορικής και αυτοματισμών στο σύνολο της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη βελτιστοποίηση των δολωματικών ψεκασμών του προγράμματος δακοκτονίας
Προϋπολογισμός: 487.381,74 €
Περίοδος αναφοράς: 11/4/23 έως 21/12/26 Πρόοδος υλοποίησης: εκτέλεση εργασιών
Εγγειοβελτιωτικά Έργα
Κατασκευή έργων μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από δίκτυα Ανάβαλου στους Δήμους Ασκληπιείου και Επιδαύρου. Προϋπολογισμός: 15,46 εκατ. €
Προβλέπεται να εξυπηρετηθούν εκτάσεις που ανήκουν στις κτηματικές περιοχές Αγ. Δημητρίου, Αρκαδικού, Ασκληπιείου, Δήμαινας, Παλαιάς και Νέας Επιδαύρου, συνολικής μικτής έκτασηςπερίπου 27.300 στρεμμάτων, με καθαρά αρδευόμενη γεωργική γη 20.450 στρεμμάτων.
Έργα μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από δίκτυα Αναβάλου στο Δήμο Ερμιονίδος
Προϋπολογισμός: 53 εκατ. € Κάλυψη τοπικών αρδευτικών αναγκών σε συνολική έκταση 22.000 στρ. περίπου.
Μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από δίκτυα Ανάβαλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα,Αεροδρόμιο, Ελληνικό και Δήμο Μιδέας. Προϋπολογισμός: 8,37 εκατ. €.
Οι περιοχές, που πρόκειται να εξυπηρετηθούν από το έργο είναι συνολικής επιφάνειας 60.000 στρεμμάτων.
Μικρά Εγγειοβελτιωτικά Έργα – Έργα Αγροτικής οδοποιίας
Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για την αύξηση ενεργειακής απόδοσης και ενεργειακή εξοικονόμηση υφιστάμενων αρδευτικών εγκαταστάσεων Δήμου Άργους-Μυκηνών Προϋπολογισμός: 2,2 εκατ. €
Έργα μεταφοράς νερού από την διώρυγα Ανάβαλου (Υ14) στην περιοχή Ασίνης, Τμήμα Άρια έως δεξαμενή Ταλιώτη Νο 1. Προϋπολογισμός: 2,2 εκατ. €
Προμήθεια αντλητικού συγκροτήματος παροχής 8.000 M3/H και ομαλού εκκινητή στο κεντρικό αντλιοστάσιο Ανάβαλου (ΚΙΒΕΡΙ) Ν. Αργολίδας 025 Προϋπολογισμός: 1,4 εκατ. €
Επέκταση δικτύων άρδευσης βόρειου τμήματος ΤΟΕΒ Ηρας Κουρτακίου. Προϋπολογισμός: 2,2 εκατ. €
Μελέτη αρδευτικού δικτύου στο Δήμο Ερμιονίδος. Προϋπολογισμός: 1,48 εκατ. €
Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην ΔΕ ΜΥΚΗΝΩΝ (Περιοχή Οικισμού Λιμνών),στην ΔΕ ΑΡΓΟΥΣ (Περιοχή ΝΟΤΙΑ Ν.Π. ΆΡΓΟΥΣ), στον Δήμο Επιδαύρου και στις ΤΚ Καρνεζέικων Ιρίων ΑνυφίουΠροϋπολογισμός: 1,9 εκατ. €
Πράξεις ΕΠΑΛΘ 2014-2020
Παραγωγικές επενδύσεις στην υδατοκαλλιέργεια: 3,8 εκατ. € και 14 δικαιούχοι
Οριστική παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων: 1,3 εκατ. € και 11 δικαιούχοι
Μέτρα για τη δημόσια υγεία ως συνέπεια της επιδημικής έκρηξης της Covid- 19: 2,46 εκατ. € και 166 δικαιούχοι
Αποζημιώσεις λόγω πολέμου στην Ουκρανία: 1,24 εκατ. € και 243 δικαιούχοι
Ιδιωτικές Επενδύσεις με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Άξονες:
- Πράσινος αγροτουρισμός
- Εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα
- Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων
- Ενίσχυση υδατοκαλλιεργειών
ΠΕ Αργολίδας:
α) Υλοποιούνται 5 επενδυτικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 11.255.287 ευρώ, ύψους δημόσιας δαπάνης 5.039.226 ευρώ.
β) Σε στάδιο αξιολόγησης 1 επενδυτικό έργο προϋπολογισμού 6.500.000 ευρώ, ύψους δημόσιας δαπάνης 2.925.000 ευρώ.
Νέες προσκλήσεις (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027
Θα εκδοθούν άμεσα και αφορούν και την Π.Ε. Αργολίδας :
Δράση 1.1.2 «Επενδύσεις στα αλιευτικά σκάφη χωρίς να αυξάνεται η αλιευτική τους ικανότητα»
Δράση 1.6.2 «Αποζημίωση στα αλιευτικά σκάφη της παράκτιας αλιείας για την καταστροφή αλιευτικών εργαλείων και την απώλεια παραγωγής από θαλάσσια προστατευόμενα είδη»
Δράση 2.1.1 «Παραγωγικές επενδύσεις στην Υδατοκαλλιέργεια»
Δράση 2.2.3 «Μεταποίηση προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας»
DE MINIMIS Αλιείας
Είναι σε ισχύ Πρόσκληση έως και την 5η Νοεμβρίου 2024, για την υποβολή αιτημάτων, στους πλοιοκτήτες/συμπλοιοκτήτες επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών που φέρουν το αλιευτικό εργαλείο «γρίπος που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα (SB) σε όλη την Επικράτεια (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) ύψους 25.000 € για την οριστική κατάργηση αυτού του αλιευτικού εργαλείου με διαγραφή του από την αλιευτική άδεια του σκάφους
Μέχρι 40.000 ευρώ η ενίσχυση σε κάθε δικαιούχο, έως 44.000 ευρώ σε νησιά και μειονεκτικές περιοχές.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας και ο αρμόδιος Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, στο πλαίσιο του ΣΣ ΚΑΠ 2023 – 2027, ανακοινώνουν την υπογραφή της πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της Παρέμβασης «Π3-75.1 – Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023 – 2027.
Η αποκλειστικά ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων στον διαδικτυακό τόπο (εδώ) ξεκινά την Παρασκευή (29 Νοεμβρίου) και θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη (22 Ιανουαρίου 2025).
Κατανομή κονδυλίων ανά Περιφέρεια
Η παρέμβαση Π3-75.1 συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης «Ε.Γ.Τ.Α.Α.») και το Ελληνικό Δημόσιο. Η δημόσια δαπάνη της πρόσκλησης ανέρχεται στα 410.000.000 ευρώ και κατανέμεται ως εξής:
1. Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης - 36.220.000 ευρώ
2. Κεντρικής Μακεδονίας - 61.690.000 ευρώ
3. Δυτικής Μακεδονίας - 28.650.000 ευρώ
4. Θεσσαλίας - 45.200.000 ευρώ
5. Στερεάς Ελλάδος - 27.060.000 ευρώ
6. Ηπείρου - 24.280.000 ευρώ
7. Ιονίων Νήσων - 9.400.000 ευρώ
8. Δυτικής Ελλάδος - 43.950.000 ευρώ
9. Πελοποννήσου - 35.140.000 ευρώ
10. Αττικής - 5.700.000 ευρώ
11. Νοτίου Αιγαίου - 13.830.000 ευρώ
12. Βορείου Αιγαίου - 23.410.000 ευρώ
13. Κρήτης - 55.480.000 ευρώ
Στόχοι Παρέμβασης
Στόχος της Παρέμβασης Π3-75.1 «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας», εφεξής «παρέμβαση Π3-75.1»είναι:
- Η προσέλκυση και διατήρηση νέων σε ηλικία γεωργών.
- Η διευκόλυνση της βιώσιμης επιχειρηματικής ανάπτυξης σε αγροτικές περιοχές.
- Η προώθηση της απασχόλησης, της ανάπτυξης, της ισότητας των φύλων, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των γυναικών στη γεωργία.
- Η προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της τοπικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της κυκλικής βιοοικονομίας και της αειφόρου δασοκομίας.
Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η παροχή κατ’ αποκοπή οικονομικής στήριξης σε νέους προκειμένου να εγκατασταθούν για πρώτη φορά ως αρχηγοί σε γεωργική εκμετάλλευση, υλοποιώντας επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της γεωργικής τους εκμετάλλευσης.
Προϋποθέσεις ένταξης
Οι σημαντικότερες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούν οι υποψήφιοι είναι οι εξής:
Κατά την υποβολή της αίτησης να είναι ενήλικες και κατά το έτος υποβολής να μην υπερβαίνουν το 40ο έτος της ηλικίας τους.
Να είναι νόμιμοι κάτοχοι οικονομικά αυτόνομης γεωργικής – κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.
Να μην έχουν ασκήσει γεωργική επαγγελματική δραστηριότητα τουλάχιστον κατά τα τελευταία 5 έτη πριν την ημερομηνία πρώτης εγκατάστασης.
Να υποβάλλουν παραδεκτή δήλωση ΟΣΔΕ το έτος 2024 με τυπική απόδοση που να είναι τουλάχιστον 10.000€ στην ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια, τα 10.000€ στα νησιά με πληθυσμό μεγαλύτερο των 3.100 κατοίκων και τα 8.000€ στα νησιά με πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των 3.100 κατοίκων ή να έχουν δηλώσει τουλάχιστον 103 κυψέλες στην ηπειρωτική Χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια, 74 στα νησιά της Χώρας με λιγότερους από 3.100 κατοίκους και 92 στα υπόλοιπα νησιά της Χώρας
Κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης να χαρακτηρίζονται από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα.
Κατά τα έτη 2019 έως 2022, να μην έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ με μέσο όρο τυπικής απόδοσης που υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια και τα 10.000 ευρώ στα νησιά πλην Κρήτης και Εύβοιας ή τα 16.000 ευρώ σε οποιοδήποτε από αυτά τα έτη.
Να υποβάλλουν εμπρόθεσμη αίτηση στήριξης και τυποποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της γεωργικής τους εκμετάλλευσης εντός των προθεσμιών που θα οριστούν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Ποσό στήριξης
Το ποσό στήριξης παρέχεται υπό την μορφή κεφαλαίου μη επιστρεπτέας ενίσχυσης (κατ’ αποκοπή ποσό) και διαμορφώνεται ως εξής:
- Κατά την υποβολή της αίτησης να είναι ενήλικες και κατά το έτος υποβολής να μην υπερβαίνουν το 40ο έτος της ηλικίας τους.
- Να είναι νόμιμοι κάτοχοι οικονομικά αυτόνομης γεωργικής – κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.
- Να μην έχουν ασκήσει γεωργική επαγγελματική δραστηριότητα τουλάχιστον κατά τα τελευταία 5 έτη πριν την ημερομηνία πρώτης εγκατάστασης.
- Να υποβάλλουν παραδεκτή δήλωση ΟΣΔΕ το έτος 2024 με τυπική απόδοση που να είναι τουλάχιστον 12.000 € στην ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια, τα 10.000 € στα νησιά με πληθυσμό μεγαλύτερο των 3.100 κατοίκων και τα 8.000 € στα νησιά με πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των 3.100 κατοίκων ή να έχουν δηλώσει τουλάχιστον 103 κυψέλες στην ηπειρωτική Χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια, 74 στα νησιά της Χώρας με λιγότερους από 3.100 κατοίκους και 92 στα υπόλοιπα νησιά της Χώρας
- Κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης να χαρακτηρίζονται από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα.
- Κατά τα έτη 2019 έως 2022, να μην έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ με μέσο όρο τυπικής απόδοσης που υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια και τα 10.000 ευρώ στα νησιά πλην Κρήτης και Εύβοιας ή τα 16.000 ευρώ σε οποιοδήποτε από αυτά τα έτη.
- Να υποβάλλουν εμπρόθεσμη αίτηση στήριξης και τυποποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της γεωργικής τους εκμετάλλευσης εντός των προθεσμιών που θα οριστούν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Το ποσό στήριξης παρέχεται υπό την μορφή κεφαλαίου μη επιστρεπτέας ενίσχυσης (κατ’ αποκοπή ποσό) και διαμορφώνεται ως εξής:
Εκμετάλλευση με προσανατολισμό στη φυτική παραγωγή ή και τη μελισσοκομία - Εκμετάλλευση με προσανατολισμό στη ζωική παραγωγή
Μόνιμη κατοικία σε κανονική περιοχή 30.000 ευρώ - 40.000 ευρώ
Μόνιμη κατοικία σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή σε Περιφερειακές Ενότητες με πληθυσμιακή πυκνότητα έως 35 κατοίκους / τετ. χλμ. 32.500 ευρώ - 42.500 ευρώ
Μόνιμη κατοικία σε νησιά έως 3.100 κατοίκων 34.000 ευρώ - 44.000 ευρώ
Ο δικαιούχος λαμβάνει το 70% του ποσού στήριξης με την ένταξή του στο μέτρο και το 30% μετά την πιστοποίηση της ορθής ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού σχεδίου
Δεσμεύσεις
Οι κυριότερες δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι δικαιούχοι είναι οι εξής:
- Να αποκτήσουν την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη εντός δύο ετών από την ημερομηνία χαρακτηρισμού τους ως νεοεισερχομένων επαγγελματιών στον αγροτικό τομέα και να τη διατηρήσουν για τέσσερα έτη μετά το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού τους σχεδίου.
- Να πετύχουν τον ποσοτικό στόχο της αύξησης της τυπικής απόδοσης της εκμετάλλευσης κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με την τυπική απόδοση της αρχικής κατάστασης ενώ ταυτόχρονα κατά την ολοκλήρωση αυτή δεν πρέπει να υπολείπεται των 16.000€ στην Ηπειρωτική Χώρα, Κρήτη και Εύβοια, των 14.000€ στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων και των 10.700€ στα υπόλοιπα νησιά.
- Να υπαχθούν εντός 24 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και να παραμείνουν σε αυτό τουλάχιστον για τέσσερα έτη μετά το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού τους σχεδίου.
- Από το 2024 έως και τέσσερα έτη μετά το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού τους σχεδίου να υποβάλλουν κάθε έτος δήλωση στο ΟΣΔΕ.
- Να παρακολουθήσουν (δωρεάν) εκπαιδευτικό διάρκειας τουλάχιστον 250 ωρών.
- Να πραγματοποιήσουν πωλήσεις αγροτικών προϊόντων βάσει Ε3 οι οποίες, ως προς την τυπική απόδοση εισόδου, πρέπει, από το δεύτερο έτος του επιχειρηματικού σχεδίου να ανέρχονται στο 50% αυτής και στο 60% αυτής κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου.
- Εφόσον εκτρέφουν ζώα, να αποκτήσουν αδειοδότηση σταβλικής εγκατάστασης.
Δηλώσεις υπουργού ΑΑΤ
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, δήλωσε τα εξής: «Το νέο πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της σταθερής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για στήριξη της προσπάθειας να εισέλθουν νέοι στον πρωτογενή τομέα αλλά και να ανανεωθεί το παραγωγικό δυναμικό στο χώρο της αγροδιατροφής.
Απόφαση της κυβέρνησής μας - και αυτό πράττουμε και μέσα από το νέο πρόγραμμα - είναι να στηρίξουμε εκείνους που πραγματικά θέλουν να επενδύσουν στην παραγωγή και όχι εκείνους που ευκαιριακά επιδιώκουν να λάβουν ένα βοήθημα.
Σε αυτό αποσκοπούν άλλωστε τα κριτήρια και προϋποθέσεις που έχουν υιοθετηθεί για ένταξη στο πρόγραμμα. Ως κυβέρνηση επενδύουμε στους νέους αγρότες καθώς ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης για τη χώρα αλλά και θεμέλιο για την ενίσχυση της ελληνικής περιφέρειας.
Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για έναν σύγχρονο πρωτογενή τομέα, οι συντελεστές του οποίου θα έχουν τη γνώση να ανταποκριθούν στις ανάγκες της εποχής αλλά και να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια να δώσουμε προστιθέμενη αξία στα προϊόντα που παράγουμε».
Η παρέμβαση Π3-75.1 συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης «Ε.Γ.Τ.Α.Α.») και από το Ελληνικό Δημόσιο.
Την ολοκλήρωση των υποβολών θα ακολουθήσει η ηλεκτρονική τους αξιολόγηση. Η παρέμβαση είναι ανταγωνιστική, οι αιτήσεις βαθμολογούνται, κατατάσσονται κατά φθίνουσα βαθμολογική σειρά και εγκρίνονται εκείνες που καλύπτονται από το όριο της περιφερειακής πίστωσης. Αναλυτικά οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας φυσικών και νομικών προσώπων και γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ο τρόπος υποβολής και τα απαραίτητα δικαιολογητικά τα βαθμολογικά κριτήρια και η διαδικασία αξιολόγησης και ένταξης περιγράφονται στην πρόσκληση της Παρέμβασης.
Διαβάστε την πρόσκληση (εδώ)
Στις αρχές του 2025, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΥπΑΑΤ, θα προκηρυχθεί το νέο πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης που θα αφορά αποκλειστικά τα θερμοκήπια, το οποίο θα έχει προϋπολογισμό 115 εκατ. ευρώ.
Μιλάμε για ένα πρόγραμμα που θα πρέπει να σχεδιαστεί από την αρχή, αφού είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που τα Σχέδια Βελτίωσης ουσιαστικά σπάνε σε δύο διαφορετικά προγράμματα.
Πληροφορίες του ΑγροΤύπου μιλάνε ότι το πρόγραμμα δεν θα αφορά μόνο την κατασκευή ή τον εκσυγχρονισμό του θερμοκηπίου αλλά και τον μηχανολογικό εξοπλισμό toy καθώς και την αγορά τρακτέρ.
Όσον αφορά τη νέα προκήρυξη στα Σχέδια Βελτίωσης (που δεν θα αφορά τα θερμοκήπια), θα έχει προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ και χωρίς περιθώρια υπερδέσμευσης, το ΥπΑΑΤ μιλά για τα τέλη του 2025 αλλά το πιο πιθανό είναι να βγει το καλοκαίρι του 2026.
Τα χρήματα σίγουρα είναι λιγότερα σε σχέση με το παρελθόν για το συγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα.
Αυτό που ζητά η αγορά όμως είναι τα χρήματα να πηγαίνουν στους αγρότες για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας νέος σχεδιασμός του προγράμματος.
Μέχρι σήμερα η κατάθεση φάκελου για ένταξη στο πρόγραμμα γίνεται με βάση την μοριοδότηση για να είναι εφικτή η ένταξη στο πρόγραμμα.
Αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να υποβάλλεται ένα σχέδιο που να καλύπτει τις αληθινές ανάγκες των αγροτών. Έτσι θα σταματήσει και το φαινόμενο μετά τις εγκρίσεις να έχουμε συνεχόμενες τροποποιήσεις.
Μία από τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, προκειμένου να εφαρμοστεί κανονικά η νέα ΚΑΠ, είναι η συγκρότηση και η εφαρμογή ενός συμβουλευτικού και εκπαιδευτικού συστήματος γνώσης και καινοτομίας, με το όνομα AKIS (Agricultural Knowledge and Innovation Systems).
Τα AKIS ανήκει στα «συστήµατα γεωργικής γνώσης και καινοτοµίας». Αποτελούν έναν καινούργιο θεσμό στην ΚΑΠ 2023-2027, τον οποίο η Ελλάδα είναι υποχρεωµένη να συστήσει για να ενημερώνεται και να λύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κλάδος.
Περιλαµβάνει πάροχους αγροτικών συµβουλών, ερευνητικά ιδρύµατα - φορείς, τον ΕΛΓΟ ∆ήµητρα, υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ κ.λπ.
Η χώρα μας για πολλά χρόνια αδιαφορεί για τη συγκρότηση ενός οργάνου για την παροχή συμβουλών στον αγροτικό κλάδο. Το μόνο που έχει γίνει είναι μια υπουργική απόφαση, που εκδόθηκε τον περασµένο Ιούλιο, για τη σύσταση συµβουλευτικού και γνωµοδοτικού οργάνου µε την επωνυµία «Εθνική Επιτροπή ΑΚΙS (ΕΕΑΚΙS).
Επίσης από την προηγούμενη ΚΑΠ δεν έχει καταφέρει να τρέξει το αντίστοιχο πρόγραμμα για τη δωρεάν «παροχή των συμβουλευτικών υπηρεσιών και η επιμόρφωση των Γεωργικών Συμβούλων» και το μόνο που έχει κάνει μέχρι σήμερα είναι η Πιστοποίηση Γεωργικών Συμβούλων και η εγγραφή στο Μητρώο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Στόχος του Συστήματος Παροχής Συμβουλών σε Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις είναι η ευαισθητοποίηση των δικαιούχων αγροτών όσον αφορά στη διαμόρφωση της πιο κατάλληλης σχέσης μεταξύ των γεωργικών πρακτικών για τη διαχείριση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων με τα πρότυπα για το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, την καλή περιβαλλοντική κατάσταση των γεωργικών εκτάσεων, την ασφάλεια των τροφίμων, τη δημόσια υγεία, την υγεία των ζώων και των φυτών και την καλή μεταχείριση των ζώων.
Όπως αναφέρει το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ για την παροχή γεωργικών συμβουλών, την παροχή προγραμμάτων ενημέρωσης, κατάρτισης και την χρηματοδότηση των συμπράξεων μεταξύ γεωργών και ερευνητικής κοινότητας, στο πλαίσιο της Συνεργασίας μέσω Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας (ΕΣΚ) και την προώθηση των δικτυώσεων μέσω του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου, που καθιστούν λειτουργικό το AKIS, διατίθεται το 7% των πόρων του Πυλώνα 2. Αν δηλαδή έχουμε ετήσιες ενισχύσεις ύψους 557 εκατ. ευρώ τότε μιλάμε για ένα ποσό της τάξης των 40 εκατ. ευρώ που αφορά το AKIS.
Συμπληρωματικά, σε ό,τι αφορά θέματα καινοτομίας, πιστοποιημένοι σύμβουλοι μπορούν να απασχοληθούν ως Διαμεσολαβητές Καινοτομίας στην υλοποίηση των Επιχειρησιακών Ομάδων, δηλαδή να παρέχουν υπηρεσίες υποστήριξης καινοτομίας, να συμμετέχουν και να έχουν πρόσβαση ή και να μοιράζονται τη γνώση που παράγουν.
Από το 2025 πάντως η ζήτηση για πιστοποιηµένες συµβουλές θα αυξηθεί, λόγω της υποχρεωτικότητας που υπάρχει για την παροχή τους προς τους κτηνοτρόφους που θέλουν να λάβουν τη συνδεδεµένη ενίσχυση για πρόβατα και βοοειδή. Συγκεκριµένα το θεσµικό πλαίσιο της ΚΑΠ αναφέρει ότι οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να «συµµετέχουν σε πρόγραµµα παροχής συµβουλευτικής υποστήριξης (AKIS), µετά την 1/1/2025».
Την περασμένη Τετάρτη (23/10) πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συζήτηση στην οποία παρουσιάστηκαν τα αντίστοιχα προγράμματα AKIS που εφαρμόζονται στην Ολλανδία, Ιταλία και Γαλλία. Γενικά οι χώρες της ΕΕ έχουν σχεδιάσει ένα σύστημα που να μπορεί να τρέξει τις συμβουλές σε γεωργούς και κτηνοτρόφους της ΕΕ.
Η Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Κομισιόν είναι στη τελευταία θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό που έμαθε ο ΑγροΤύπος είναι ότι στην ΕΕ δεν λειτουργεί αυτός ο θεσμός εισπρακτικά (δηλαδή να αφαιρεθούν από τις ενισχύσεις των παραγωγών κάποια χρήματα και να πάνε στους συμβούλους). Οι σύμβουλοι θα πάνε στο χωράφι ή την εκτροφή για να ακούσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο παραγωγός. Στην συνέχεια και αφού ενημερωθεί για το πρόβλημα θα αναθέσει σε ολιγομελή επιτροπή (4 έως 5 άτομα) για να αναλάβει να το λύσει και στην συνέχεια να ενημερώσει τον ενδιαφερόμενο παραγωγό.
Οι σύμβουλοι μπορεί να προέρχονται από τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα. Μπορεί να δοθεί μια προσωρινή πιστοποίηση και στην συνέχεια δίνονται εξετάσεις για να δοθεί η τελική που έχει ισχύ για συγκεκριμενο χρονικό διάστημα.
Όλα αυτά συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Εδώ ακόμη «μαγειρεύουμε» την πιστοποίηση των συμβούλων που ποτέ δεν αναμένεται να φτάσουν στο χωράφι ή στον στάβλο. Δεν είμαστε στον πάτο του βαρελιού γιατί δεν έχουμε μπει ακόμη στο βαρέλι.