Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Τα μέτρα στήριξης σε ρητινεργάτες πυρόπληκτων περιοχών ανακοίνωσε το αρμόδιο υπουργείο (ΥΠΕΝ).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Κυβέρνηση έχει, ήδη, δρομολογήσει με μια σειρά μέτρων τη στήριξη των ρητινεργατών της πυρόπληκτης περιοχής της Εύβοιας, με την καταβολή 1.994.444,80 ευρώ σε 877 δικαιούχους για την οικονομική ενίσχυση του έτους 2020.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ως εξής:

Η Κυβέρνηση έχει, ήδη, δρομολογήσει με μια σειρά μέτρων τη στήριξη των ρητινεργατών της πυρόπληκτης περιοχής της Εύβοιας, με την καταβολή 1.994.444,80 ευρώ σε 877 δικαιούχους για την οικονομική ενίσχυση του έτους 2020.

Με την ίδια διαδικασία χορηγείται και επιπλέον οικονομική ενίσχυση ως το τέλος του 2021, στο πλαίσιο έκτακτης χρηματοδότησης ύψους 3.700.000 ευρώ, που εγκρίθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αφορά σε δικαιούχους ρητινεργάτες των πυρόπληκτων περιοχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν το σύνολο των ρητινεργατών απασχολείται στις εργασίες των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων, που εκτελούνται στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο στήριξης των πυρόπληκτων περιοχών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, έχει δρομολογήσει την έναρξη ειδικού προγράμματος απασχόλησης ρητινεργατών, διάρκειας 7 ετών.

Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν 792 άτομα, από τους οποίους οι 431 θα στελεχώσουν το Δασαρχείο της Λίμνης Ευβοίας και οι υπόλοιπο το Δασαρχείο της Ιστιαίας. Στο ίδιο πρόγραμμα εντάσσονται και 9 δασολόγοι, 6 δασοπόνοι και 3 διοικητικοί υπάλληλοι για την επίβλεψη των εργασιών που θα εκτελεστούν από τα Δασαρχεία, καθώς και τη διοικητική υποστήριξη του προγράμματος.

Σχετικά άρθρα
24/04/2024 09:48 πμ

Από σήμερα, Τετάρτη, 24 Απριλίου, μέχρι και τον Σεπτέμβριο ενεργοποιείται η «Κάρτα του Αγρότη», η οποία θα διατίθεται στους παραγωγούς (γεωργούς και κτηνοτρόφους), δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων, εφόσον το επιθυμούν, μόνο με την αίτηση του ενδιαφερομένου προς τη συνεργαζόμενη τράπεζα που τηρεί τον λογαριασμό του.

Όπως αναφέρει το ΥπΑΑΤ, μέσω της «Κάρτας του Αγρότη» παρέχεται στον δικαιούχο η δυνατότητα να κάνει αγορές από επιχειρήσεις οι οποίες εντάσσονται στις κατηγορίες αυτών που εμπορεύονται προϊόντα τα οποία σχετίζονται με την κάλυψη των γεωργικών αναγκών των παραγωγών (αγροεφόδια αναλώσιμα, όπως σπόροι, φάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές, κτηνιατρικά φάρμακα, πρόσθετα ζωοτροφών, καύσιμα κίνησης ελκυστήρων, αγροτικό ρεύμα, ανταλλακτικά – συνεργείο αγροτικών μηχανημάτων), αλλά και να εξοφλεί οφειλές του σε πιστοποιημένους φορείς υποβολής Δήλωσης Ενιαίας Ενίσχυσης.

Μέσω της «Κάρτας του Αγρότη» παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα στους παραγωγούς να εξοφλούν τρέχουσες οφειλές τους έναντι ΕΛΓΑ, ΟΓΑ και Δημοσίου, δαπάνες έκδοσης και χρήσης εργοσήμου, καθώς και το κόστος αίτησης αγροτικών ενισχύσεων.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σε δηλώσεις του αναφέρει τα εξής: «Με συντονισμένες ενέργειες ενεργοποιούμεεφέτος, ταχύτερα από πέρυσι, την «Κάρτα του Αγρότη», προκειμένου ο κάθε παραγωγός να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων. Η ενεργειακή και κλιματική κρίση και η γεωστρατηγική αστάθεια επιφέρουν στον αγροτικό κόσμο αυξημένα κόστη παραγωγής.
Αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για να είμαστε συνεχώς στο πλευρό του Έλληνα αγρότη αλλά και για να διευκολύνουμε την παραγωγική διαδικασία στον πρωτογενή τομέα».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το ποσό της κάρτας θα είναι με βάση την περσινή πληρωμή της βασικής ενίσχυσης. Όταν ολοκληρωθούν οι πληρωμές των Οικολογικών Σχημάτων τότε θα υπάρξει μια αύξηση της πίστωσης ανάλογα με την ενίσχυση που θα πληρώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στον δικαιούχο παραγωγό.

Τελευταία νέα
25/04/2024 10:24 πμ

Οι ευρωβουλευτές έδωσαν το «πράσινο φως», την Τετάρτη (24/4), για την αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ), προκειμένου να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος για τους αγρότες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την αναθεώρηση του κανονισμού για τον στρατηγικό σχεδιασμό και του οριζόντιου κανονισμού με 425 ψήφους υπέρ, 130 κατά και 33 αποχές. Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τον κανονισμό με τεχνικές τροποποιήσεις που πρότεινε το Συμβούλιο και ενέκρινε η Επιτροπή Γεωργίας του Κοινοβουλίου στις 15 Απριλίου 2024.

Επόμενα βήματα

Ο κανονισμός πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Συμβούλιο. Η Βελγική Προεδρία του Συμβουλίου ενημέρωσε το Κοινοβούλιο ότι, εάν οι ευρωβουλευτές εγκρίνουν την πρόταση με τη μορφή που συμφωνήθηκε από την Ειδική Επιτροπή Γεωργίας του Συμβουλίου, το Συμβούλιο θα εγκρίνει επίσης το κείμενο. Μετά την έγκρισή του από το Συμβούλιο, η νομοθεσία θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθεί αμέσως σε ισχύ. Οι αγρότες θα έχουν ήδη τη δυνατότητα να εφαρμόζουν αναθεωρημένες περιβαλλοντικές «προϋποθέσεις» για τις αιτήσεις τους για χρηματοδοτική στήριξη από την ΕΕ το 2024.

Σχετικές πληροφορίες

Η αναθεώρηση τροποποιεί τους κανόνες για τρεις «περιβαλλοντικούς όρους» που πρέπει να τηρούν οι γεωργοί προκειμένου να λάβουν χρηματοδότηση. Παρέχει επίσης μεγαλύτερη ευελιξία στις χώρες της ΕΕ να χορηγούν εξαιρέσεις από τα σχετικά πρότυπα εάν υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή τους και σε περίπτωση προβλημάτων που προκαλούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι μικρές μονάδες κάτω των 10 στρεμμάτων θα εξαιρούνται από τους ελέγχους και τις κυρώσεις για μη συμμόρφωση με τους κανόνες.
Για να επιταχυνθεί η έγκριση των μέτρων, το Κοινοβούλιο συμφώνησε να εξετάσει τον φάκελο σύμφωνα με την διαδικασία κατεπείγοντος.
Η απόφαση αφορά τις Καλές Γεωργικές και Περιβαλλοντικές Συνθήκες (ΚΓΠΣ) 6, 7 και 8 (το πρότυπο ΚΓΠΚ 6 για την κάλυψη του εδάφους, το ΚΓΠΚ 7 για την αµειψισπορά και το ΚΓΠΚ 8 για τη γη se αγρανάπαυση).

H απόφαση έχει σαν αποτέλεσμα:
Οι αναθεωρημένες περιβαλλοντικές «προϋποθέσεις» μπορούν ήδη να χρησιμοποιηθούν για την υποβολή αιτημάτων ευρωπαϊκής στήριξης το 2024
Πιθανές περισσότερες εξαιρέσεις από ορισμένα πρότυπα σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων
Οι μικρότερες αγροτικές μονάδες εξαιρούνται από ελέγχους και κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με ορισμένους από τους κανόνες

Αλλαγές και στη διατήρηση βοσκοτόπων

Επίσης το Κοινοβούλιο αποφάσισε την Τρίτη (23/4) να μην εναντιωθεί στην πρόταση της Επιτροπής για τη συμπλήρωση της δέσμης μέτρων απλούστευσης της ΚΓΠ. Σύμφωνα με το κείμενο, τα κράτη μέλη θα έχουν μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών κατά την εφαρμογή της απαίτησης για διατήρηση της αναλογίας μόνιμων βοσκοτόπων προς γεωργικές εκτάσεις άνω του 5% σε σύγκριση με το 2018.
Το πρότυπο για καλές γεωργικές και περιβαλλοντικές συνθήκες - ΚΓΠΣ 1, αρχικά επέβαλλε την απαίτηση να διατηρούνται σταθερές οι περιοχές μόνιμων βοσκοτόπων, σε σύγκριση με το 2018. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια εισοδήματος για αυτούς τους αγρότες. Με την τροποποίηση τα κράτη μέλη θα μπορούν πλέον να αλλάξουν το έτος αναφοράς μία φορά κατά την περίοδο της ΚΓΠ 2023-2027 «όπου αυτή η προσαρμογή είναι απαραίτητη λόγω διαρθρωτικών αλλαγών στα γεωργικά συστήματα».

Δηλώσεις Copa - Cogeca

Οι ευρωπαϊκές αγροτοσυνεταιριστικές-συνδικαλιστικές οργανώσεις Copa - Cogeca στην σχετική ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «κατά την τελευταία σύνοδο ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εγκρίθηκαν τα μέτρα απλούστευσης της ΚΓΠ.
Στο Στρασβούργο αυτή την εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε δύο προτάσεις της Επιτροπής σχετικά με το πακέτο απλούστευσης της ΚΓΠ. Η πρώτη, που ψηφίστηκε την Τρίτη, επικεντρώθηκε στις τροποποιήσεις της ΚΓΠΣ 1 που δίνουν στα κράτη μέλη την απαραίτητη ευελιξία να εξετάσουν αλλαγές στη μετατροπή των μόνιμων βοσκοτόπων Η δεύτερη αφορά τις απαιτήσεις όρων, ΚΓΠΣ 6, 7 και 8, παρέχοντας περισσότερα περιθώρια στην εφαρμογή της ΚΓΠ λαμβάνοντας υπόψη τις κλιματικές, γεωπολιτικές και τοπικές συνθήκες που υπάρχουν στα κράτη μέλη.
Η γρήγορη έγκριση από τους βουλευτές των προτάσεων της Επιτροπής θεωρείται ως θετικό μήνυμα για την επείγουσα αντιμετώπιση των ανησυχιών που εξέφρασαν οι αγρότες τους τελευταίους μήνες όσον αφορά το διοικητικό φόρτο που συνδέεται με την εφαρμογή της ΚΓΠ και στην ανάγκη για άμεσες εφαρμόσιμες λύσεις».
Η Copa και η Cogeca παροτρύνουν τώρα τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τους αναθεωρημένους κανόνες και να εκδώσουν τη νομοθεσία εφαρμογής το συντομότερο δυνατό, ώστε αυτές οι αλλαγές να μπορούν να εφαρμοστούν σε επίπεδο εκμετάλλευσης και φέτος.

23/04/2024 01:16 μμ

Παραμένει άσχημη εικόνα στην Θεσσαλία αν και έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από την θεομηνία του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Για τα προβλήματα που εξακολουθούν να υφίστανται μέχρι σήμερα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, μετά τις σφοδρές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023, η ΕΘΕΑΣ μέσω επιστολών της ζητά άμεση επίλυση δύο σημαντικών ζητημάτων ενόψει έναρξης της εαρινής καλλιεργητικής περιόδου.

A. Ειδικότερα, κατόπιν επικοινωνίας με τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς από περιοχές της Θεσσαλίας, διαπιστώθηκε πως δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως οι ζημιές σε υποδομές δικτύου παροχής ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας της παρουσίας μικρού αριθμού συνεργείων, που αδυνατούν εκ των πραγμάτων στο χρονικό διάστημα που απομένει, πριν αρχίσει η άρδευση των καλλιεργειών, να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Από πλευράς μας, τονίστηκε η ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του προσωπικού και της αύξησης του αριθμού των συνεργείων για την ταχύτερη λύση των προβλημάτων ηλεκτροδότησης αγροτικών εγκαταστάσεων και υποδομών.

B. Ταυτόχρονα, ενόψει έναρξης της εαρινής καλλιεργητικής περιόδου, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως πέραν των εδαφών της Κάρλας, υπάρχουν σημαντικά θέματα με τα μπαζωμένα εδάφη και τα μπαζωμένα ή κατεστραμμένα αρδευτικά δίκτυα. Συγκεκριμένα, εκτός από τις άμεσες ζημίες, οι πλημμύρες άφησαν πίσω τους και μεγάλες ποσότητες μπαζών σε κτήματα που πρέπει να απομακρυνθούν, καθώς επίσης και σε αρδευτικά αυλάκια που εμποδίζουν την ομαλή ροή του νερού, θέτοντας τους αγρότες και τις εκμεταλλεύσεις τους σε κίνδυνο στο μέλλον σε περίπτωση πλημμυρών.

Κρίνεται, λοιπόν, αδήριτη ανάγκη για τους Συνεταιρισμούς και τους αγρότες, να δοθούν τα κατάλληλα τεχνικά μέσα, ώστε αυτά τα δύο προβλήματα να αντιμετωπιστούν, ήτοι:

  • της άμεσης απομάκρυνσης των μπαζών από τους αγρούς των καλλιεργούμενων πλημμυροπαθών περιοχών και της αποζημίωσης για την απώλεια εισοδήματος για τους αγρούς που δεν θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν λόγω μπάζων κατά το ανάλογο της Κάρλας.
  • της αποκατάσταση των αρδευτικών αυλακιών, για τη διασφάλιση της άρδευσης των καλλιεργειών και τη προστασία από νέες πλημμύρες.
19/04/2024 12:04 μμ

Στις 25/3/2024 η Βουλγαρία πήρε έγκριση από την ΕΕ για αποζημίωση χαμένου εισοδήματος λόγο πολέμου στην Ουκρανία σε αγρότες και κτηνοτρόφους.

Η αίτηση έγινε στην ΕΕ στις 19/2/2024 και αφορά αγελάδες, βουβάλια, πρόβατα, αίγες, δενδρώδεις καλλιέργειες, κηπευτικά, πατάτες, καρότα, καρπούζια, θερμοκήπια κ.α.

Να θυμίσουμε ότι Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε, στις 17/4/2024, στα κράτη μέλη προς διαβούλευση σχέδιο πρότασης για περιορισμένη παράταση του προσωρινού πλαισίου κρίσης και μετάβασης, προκειμένου να εξακολουθήσει να στηρίζει τον πρωτογενή γεωργικό τομέα ενόψει των συνεχιζόμενων διαταραχών της αγοράς.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Μόσχος, κτηνοτρόφος και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Μακεδνός, κατά τα άλλα η Ελλάδα δεν μπορεί να ενισχύσει τον αγροτικό τομέα γιατί δεν την αφήνει η ΕΕ.

Εν όψη Ευρωεκλογών λοιπόν αναρωτηθείτε τι κάνουν όλοι οι celebrities στην Ευρωβουλή και τι κάνει η δική μας κυβέρνηση για την στήριξη του κλάδου, όταν δεν μπορεί καν να φτάσει την τελευταία χώρα σύμφωνα με την αγοραστική δύναμη της Ευρώπης την Βουλγαρία. Να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα είναι η προτελευταία χώρα και μάλλον κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να πάμε στην τελευταία θέση.

Η αποζημίωση, που αφορά την χρονιά 2023, έχει ως εξής:
Αγελάδες γαλακτοπαραγωγής σε πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης: 115 ευρώ ανά ζώο
Αγελάδες γαλακτοπαραγωγής: 80 ευρώ ανά ζώο
Μοσχάρια κρεατοπαραγωγής στις ορεινές περιοχές: 80 ευρώ ανά ζώο
Αγελάδες Κρεατοπαραγωγής: 75 ευρώ ανά ζώο
Αγελάδες Κρεατοπαραγωγής σε πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης: 100 ευρώ ανά ζώο
Σπάνιες φυλές αγελάδων: 100 ευρώ ανά ζώο
Βουβάλια: 115 ευρώ ανά ζώο
Πρόβατα και αίγες σε πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης: 17,5 ευρώ ανα ζώο
Πρόβατα και αίγες σε ορεινές περιοχές: 13,5 ευρώ ανα ζώο
Πρόβατα και αίγες: 13,5 ευρώ ανα ζώο
Σπάνιες φυλές αιγοπροβάτων: 13,5 ευρώ ανά ζώο
Δενρώδεις καλλιέργειες: 63 ευρώ ανά στρέμμα
Ντομάτες αγγούρια: 68,5 ευρώ ανά στρέμμα
Πιπεριές: 85 ευρώ ανά στρέμμα
Πατάτες: 66 ευρώ ανά στρέμμα
Καρότα: 60 ευρώ ανά στρέμμα
Κηπευτικά θερμοκηπίου όπως ντομάτες, αγγούρια, φράουλες κτλ: 1.500 ευρώ ανά στρέμμα

17/04/2024 01:50 μμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε στα κράτη μέλη προς διαβούλευση σχέδιο πρότασης για περιορισμένη παράταση του προσωρινού πλαισίου κρίσης και μετάβασης, προκειμένου να εξακολουθήσει να στηρίζει τον πρωτογενή γεωργικό τομέα ενόψει των συνεχιζόμενων διαταραχών της αγοράς.

Αυτό σημαίνει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις (μεταξύ αυτών και η ελληνική) θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα αν θέλουν να καταθέσουν σχετικούς φακέλους στην ΕΕ για ουκρανοενισχύσεις στους αγρότες της χώρας μας.

Όπως τονίζει η Επιτροπή, ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και οι άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις του έχουν δημιουργήσει σημαντικές οικονομικές αβεβαιότητες. Επίσης, ο πόλεμος αυτός έχει επιφέρει διαταραχές στις εμπορικές ροές και τις αλυσίδες εφοδιασμού και, στα αρχικά του στάδια, προκάλεσε εξαιρετικά μεγάλες και απροσδόκητες αυξήσεις των τιμών, ιδίως στο φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και σε πολλές άλλες εισροές και πρώτες ύλες και πρωτογενή αγαθά.

Κατά την τελευταία σύνοδό του, που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Μαρτίου 2024, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογράμμισε τη σημασία ενός ανθεκτικού και βιώσιμου γεωργικού τομέα για την επισιτιστική ασφάλεια και τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, και κάλεσε την Επιτροπή να προωθήσει τις εργασίες για τη μείωση της οικονομικής πίεσης που υφίστανται οι γεωργοί με τον σχεδιασμό μέσων πρόσθετης στήριξης, όπως με την παράταση του προσωρινού πλαισίου κρίσης και μετάβασης.

Σε απάντηση σε έρευνα της Επιτροπής, της 27ης Μαρτίου 2024, σχετικά με τη λήξη τμημάτων του προσωρινού πλαισίου κρίσης και μετάβασης, τα κράτη μέλη υπογράμμισαν ότι, ως αποτέλεσμα του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, εξακολουθούν να παρατηρούνται διαταραχές της αγοράς που επηρεάζουν ιδίως τον πρωτογενή γεωργικό τομέα, ο οποίος αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και υφίσταται οικονομική πίεση.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή πραγματοποιεί διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη σχετικά με περιορισμένη παράταση, για τον πρωτογενή γεωργικό τομέα, του τμήματος του προσωρινού πλαισίου κρίσης και μετάβασης, που επί του παρόντος επιτρέπει στα κράτη μέλη έως τις 30 Ιουνίου 2024 να χορηγούν περιορισμένα ποσά ενισχύσεων. Αυτή η περιορισμένη παράταση θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να συνεχίσουν να παρέχουν περιορισμένα ποσά ενισχύσεων στους γεωργούς, όπου χρειάζεται, και να διασφαλίσουν την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων στήριξης έναντι της κρίσης.

Το σχέδιο πρότασης της Επιτροπής που διαβιβάστηκε σήμερα στα κράτη μέλη δεν επηρεάζει τις υπόλοιπες διατάξεις του προσωρινού πλαισίου κρίσης και μετάβασης.

Τα κράτη μέλη έχουν τώρα τη δυνατότητα να σχολιάσουν το σχέδιο πρότασης της Επιτροπής. Η Επιτροπή προτίθεται να εγκρίνει τις περιορισμένες τροποποιήσεις του προσωρινού πλαισίου κρίσης και μετάβασης το συντομότερο δυνατόν, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις που θα λάβει από τα κράτη μέλη.

Ιστορικό

Το προσωρινό πλαίσιο κρίσης για τις κρατικές ενισχύσεις, που εγκρίθηκε στις 23 Μαρτίου 2022, έδωσε στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την ευελιξία που προβλέπουν οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, ώστε να στηρίξουν την οικονομία εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Το προσωρινό πλαίσιο κρίσης τροποποιήθηκε στις 20 Ιουλίου 2022 και στις 28 Οκτωβρίου 2022.

Στις 9 Μαρτίου 2023, η Επιτροπή ενέκρινε το τρέχον προσωρινό πλαίσιο κρίσης και μετάβασης για την προώθηση μέτρων στήριξης σε τομείς που είναι καίριας σημασίας για τη μετάβαση προς μια οικονομία μηδενικών καθαρών εκπομπών, σύμφωνα με το βιομηχανικό σχέδιο της Πράσινης Συμφωνίας.

Επί του παρόντος, το προσωρινό πλαίσιο κρίσης και μετάβασης, όπως τροποποιήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2023, προβλέπει τα ακόλουθα είδη ενισχύσεων που μπορούν να χορηγούν τα κράτη μέλη:

  • Τμήμα 2.1: περιορισμένα ποσά ενίσχυσης, υπό οποιαδήποτε μορφή, που χορηγούνται έως τις 30 Ιουνίου 2024, για επιχειρήσεις που πλήττονται από την τρέχουσα κρίση ή από τις επακόλουθες κυρώσεις και αντίμετρα έως το ποσό των 280.000 ευρώ και των 335.000 ευρώ στον τομέα της γεωργίας και στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας αντίστοιχα, και έως 2,25 εκατομμύρια ευρώ σε όλους τους άλλους τομείς·
  • Τμήμα 2.4: ενισχύσεις για την αντιστάθμιση των υψηλών τιμών της ενέργειας. Οι ενισχύσεις, οι οποίες θα μπορούν να χορηγηθούν υπό οποιαδήποτε μορφή κατ' αρχήν έως τον Ιούνιο του 2024, θα αποζημιώνουν εν μέρει τις επιχειρήσεις, ιδίως τις πλέον ενεργοβόρες, για το πρόσθετο κόστος λόγω των έκτακτων αυξήσεων των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας·
  • Τμήμα 2.5: μέτρα για την επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα κράτη μέλη μπορούν να θεσπίσουν προγράμματα για επενδύσεις σε όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων του ανανεώσιμου υδρογόνου, του βιοαερίου και του βιομεθανίου, της αποθήκευσης και της θερμότητας από ανανεώσιμες πηγές, μεταξύ άλλων μέσω αντλιών θερμότητας, με απλουστευμένες διαδικασίες διαγωνισμών που μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα, ενώ παράλληλα θα περιλαμβάνονται επαρκείς διασφαλίσεις για την προστασία των ισότιμων όρων ανταγωνισμού. Στο πλαίσιο των καθεστώτων αυτών μπορούν να χορηγούνται ενισχύσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025· στη συνέχεια, θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται οι συνήθεις κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, συμπεριλαμβανομένων, συγκεκριμένα, των αντίστοιχων διατάξεων των κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του κλίματος, της ενέργειας και του περιβάλλοντος (CEEAG)·
  • Τμήμα 2.6: μέτρα για τη διευκόλυνση της απανθρακοποίησης των βιομηχανικών διεργασιών. Για την περαιτέρω επιτάχυνση της διαφοροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού, τα κράτη μέλη μπορούν να στηρίξουν επενδύσεις με σκοπό τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, ιδίως μέσω του εξηλεκτρισμού, της ενεργειακής απόδοσης και της μετάβασης στη χρήση ανανεώσιμου υδρογόνου που βασίζεται στην ηλεκτρική ενέργεια και πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, με την επέκταση των δυνατοτήτων στήριξης για την απανθρακοποίηση των βιομηχανικών διαδικασιών κατά τη μετάβαση σε καύσιμα που παράγονται από υδρογόνο. Στο πλαίσιο των καθεστώτων αυτών μπορούν να χορηγούνται ενισχύσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 στη συνέχεια, θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται οι συνήθεις κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, συμπεριλαμβανομένων, συγκεκριμένα, των αντίστοιχων διατάξεων των CEEAG
  • Τμήμα 2.8: μέτρα για την περαιτέρω επιτάχυνση των επενδύσεων σε τομείς που είναι καίριας σημασίας για τη μετάβαση προς μια οικονομία μηδενικών καθαρών εκπομπών, με την παροχή της δυνατότητας επενδυτικής στήριξης για την κατασκευή εξοπλισμού στρατηγικής σημασίας, και συγκεκριμένα συσσωρευτών, ηλιακών συλλεκτών, ανεμογεννητριών, αντλιών θερμότητας, ηλεκτρολυτικών κυψελών και εξοπλισμού για τη δέσμευση, χρήση και αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και για την παραγωγή βασικών κατασκευαστικών στοιχείων και για την παραγωγή και ανακύκλωση των σχετικών κρίσιμων πρώτων υλών. Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών μπορούν να χορηγούνται ενισχύσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.
10/04/2024 11:10 πμ

Με τροπολογία, που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, παρατείνεται και για το έτος 2024 η διάταξη για τη διευκόλυνση πρόσβασης σε χρηματοδότηση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Η διευκόλυνση συνίσταται στην, κατ’ εξαίρεση του άρθρου 27 του ν. 4611/2019, σύναψη και ανανέωση των σχετικών συμβάσεων και εκταμίευση των πιστώσεων, χωρίς την προσκόμιση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας από τον αγρότη.

Το σχετικό άρθρο αναφέρει τα εξής:
Διευκόλυνση πρόσβασης σε χρηματοδότηση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών
Κατ' εξαίρεση του πρώτου εδαφίου του άρθρου 27 του ν. 4611/2019 (Α' 73), επιτρέπεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 η σύναψη και ανανέωση συμβάσεων δανείων, πιστώσεων και χρηματοδοτήσεων από τράπεζες και λοιπά πιστωτικά ιδρύματα με αντισυμβαλλόμενους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για ποσό μέχρι είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) ευρώ, καθώς και η εκταμίευση των σχετικών πιστώσεων, χωρίς την προσκόμιση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας από τον χρηματοδοτούμενο».

Διαβάστε την τροπολογία (εδώ)

09/04/2024 02:58 μμ

Στην ανάγκη αρωγής του τομέα φρούτων και λαχανικών εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν από την κλιματική αλλαγή αναφέρεται σε άρθρο της στον ΑγροΤύπο η γεωπόνος από την Βέροια κα Λίνα Τουπεκτσή.

Τις τελευταίες δεκαετίες αυξάνεται διεθνώς η ανησυχία για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και συζητούνται έντονα τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να εφαρμοσθούν.

Οι αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη αισθητές σε όλη την Ευρώπη. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των κυμάτων καύσωνα σε πολλές περιοχές της ΕΕ, προκαλούν ήδη οικονομικές απώλειες στους αγρότες.

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες έχουν ήδη σοβαρό αντίκτυπο στον τομέα των φρούτων και λαχανικών στην Ευρώπη. Ο συνδυασμός του ζεστού και ξηρού καιρού οδήγησε σε πρόωρο γήρανση των καλλιεργειών με αποτέλεσμα τη μη βέλτιστη συσσώρευση βιομάζας. Καλλιέργειες σε περιοχές με βροχοπτώσεις άνω του μέσου όρου, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, παρουσίασαν αύξηση της ευπάθειας σε παράσιτα και ασθένειες.

Οι Rowlands et al. (2012) προβλέπουν αύξηση στην παγκόσμια θερμοκρασία μεταξύ 1,4 και 3 C έως το 2050. Το πλέον απαισιόδοξο σενάριο αναφέρει ότι η μέση θερμοκρασία του πλανήτη μπορεί να αυξηθεί έως και 5,8 C έως το 2100 (IPCC, 2007). Αναμένεται ότι η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας θα οδηγήσει σε συχνότερη εμφάνιση ακραίων καιρικών συνθηκών και αλλαγών στα μοτίβα βροχοπτώσεων. Οι Coumou and Rahmstorf (2012) ανέφεραν συσχετίσεις μεταξύ των ήδη παρατηρούμενων αυξημένων θερμοκρασιών και των ακραίων καιρικών φαινομένων που καταγράφηκαν την τελευταία δεκαετία.

Λίνα Τουπεκτσή
Φωτογραφία: Η Λίνα Τουπεκτσή, συγγραφέας του άρθρου, εργάζεται τα τελευταία χρόνια στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ως Τελωνειακός στο Τελωνείο της Βέροια, ενώ έχει υπηρετήσει  σε πολλές υπηρεσίες του Δημόσιου τομέα συνεχόμενα από το 2003 έως σήμερα. Είναι Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια του ΕΟΠΠΕΠ και υπήρξε εισηγήτρια σε δεκάδες εκπαιδευτικά προγράμματα.

Πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) προβλέπει ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να μειώσει την αξία της ευρωπαϊκής γεωργίας κατά 16 % έως το 2050 λόγω της αύξησης της ξηρασίας και των έντονων βροχοπτώσεων. Σύμφωνα με την έκθεση, η παραγωγικότητα των καλλιεργειών στις μεσογειακές χώρες αναμένεται να μειωθεί πάνω από 80% έως το 2100, ενώ οι βόρειες και δυτικές περιοχές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες περιόδους ανάπτυξης και πιο κατάλληλες συνθήκες για εντατικοποίηση της γεωργίας.

Ειδικότερα, στη Μεσόγειο, η συχνότητα ξηρασίας θα αυξηθεί, ιδιαίτερα κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Οι καλλιέργειες φράουλας και κερασιού στην Ευρώπη σημείωσαν απώλειες ,έως και 40%, ενώ οι όψιμοι παγετοί οδήγησαν σε σοβαρές απώλειες των καλλιεργειών και για τα σμέουρα και τα δαμάσκηνα.

Στην Ελλάδα οι χαλαζοπτώσεις έπληξαν τις καλλιέργειες ροδάκινων και βερίκοκων, με περίπου το 20%, των καλλιεργήσιμων περιοχών να επηρεάζονται.

Τα περιβαλλοντικά συνεπώς ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στο κλίμα, της απώλειας νερού και του ανταγωνισμού για πόρους, απειλούν την παγκόσμια προσφορά φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Η πολιτεία σε συνεργασία με τους παραγωγούς θα πρέπει να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν στρατηγικές που θα αντιμετωπίσουν το φαινόμενο.

Το παράδειγμα της ένωσης Γάλλων παραγωγών Blue Whale αποδεικνύει ότι οι ίδιοι οι παραγωγοί μπορούν να αναπτύξουν λύσεις για την καλλιέργεια φρούτων ανθεκτικών στο κλίμα. Οι παραγωγοί διερευνούν βιώσιμες μεθόδους καλλιέργειας φρούτων όπως οπωρώνες με μικρότερη κατανάλωση νερού, βελτίωση της ποιότητας των εδαφών και μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων έως και 50%. Δώδεκα εκατομμύρια ευρώ επενδύονται στο παραπάνω έργο, με συγκεκριμένα αποτελέσματα να αναμένονται το 2028.

Αντίστοιχα στις ΗΠΑ ομάδα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και το Ίδρυμα Ερευνών ILSI και βεβαίως με υποστήριξη 3 εκατομμυρίων δολαρίων από το Εθνικό Ινστιτούτο Τροφίμων και Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, ερευνά την επίλυση αντίστοιχων προβλημάτων.

Στα εργαλεία συμπεριλαμβάνονται η μοντελοποίηση των καλλιεργειών, περιβάλλοντος, οικονομίας και κλίματος για να καταγραφούν οι τρέχουσες αλλά και να προβλεφθούν οι μελλοντικές επιπτώσεις των αποδόσεων. Ταυτόχρονα αναλύουν το δυναμικό παραγωγής επιλεγμένων καλλιεργειών οπωροκηπευτικών σε πολιτείες όπου καλλιεργούνται επί του παρόντος, με στόχο να εντοπίσουν μελλοντικές τοποθεσίες που θα επιτρέψουν ανθεκτικές στρατηγικές για συνεχή παραγωγή.

Οι συζητήσεις για κλιματικά ζητήματα και για την επιτάχυνση της δράσης προς τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, της Σύμβασης Πλαισίου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, δεν πρέπει να αγνοούν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν έναν από τους χαμηλότερους περιβαλλοντικούς αντίκτυπους στην παραγωγή από οποιαδήποτε ομάδα τροφίμων.

Ταυτόχρονα, τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν μέρος των συστάσεων κατανάλωσης για μια υγιεινή διατροφή με συνιστώμενη από τον ΠΟΥ ελάχιστη ποσότητα 400 gr την ημέρα.

Ο τομέας των φρούτων και λαχανικών συμβάλλει θετικά στην παγκόσμια στρατηγική αειφορίας και στην επίτευξη των κλιματικών στόχων και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπισθεί και από την Ελλάδα στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για τον πρωτογενή τομέα.

09/04/2024 09:50 πμ

Μετά τα πρόστιμα για πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ - που ειρήσθω εν παρόδω ανέρχονται σε 175 εκατ. ευρώ επί 4 και όχι 280 εκ. ευρώ- η χώρα μας κινδυνεύει και με νέο πρόστιμο 50 εκατ. ευρώ για τα ανύπαρκτα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης.

Το ερώτημα του ΑγροΤύπου είναι γιατί ασχολείται το ΥπΑΑΤ με ένα θέμα που είναι αρμοπδιότητα του ΥΠΕΝ.

Τηλεδιάσκεψη με τους Περιφερειάρχες της χώρας, με θέμα τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης με στόχο την ενεργοποίησή τους έως το τέλος του έτους, ώστε να αποφευχθεί η καταβολή του προστίμου που έχει επιβληθεί στη χώρα μας, το οποίο ανέρχεται στα 450 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα μπορέσει να μπει τάξη σε έναν χώρο που επί μια δεκαετία επικρατεί αδιαφάνεια, με αποτέλεσμα να τίθενται εμπόδια στην ανάπτυξη της ζωικής παραγωγής.

Ο υπουργός κάλεσε τους Περιφερειάρχες να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν και υπενθύμισε ότι ήδη έχουν δεσμευθεί συνολικά 19,5 εκατ. ευρώ για το σκοπό αυτό.

«Θέλουμε ισχυρό κτηνοτροφικό τομέα και ζωική παραγωγή; Βεβαίως θέλουμε. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει με βάση τις δικές σας πρωτοβουλίες και παρατηρήσεις, καθώς εσείς ξέρετε καλύτερα τον τόπο σας. Αν προχωρήσουμε εμείς στην ανάρτηση των Δ.Σ.Β. δεν θα δικαιούστε να ζητάτε ευθύνες για τυχόν λάθη στον τρόπο κατανομής των επιδοτήσεων», προειδοποίησε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι αν δεν έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία της δημοπράτησης των Δ.Σ.Β. δεν θα μπορέσει η χώρα μας να αποφύγει το πρόστιμο το οποίο θα αποτελέσει τροχοπέδη για τις Περιφέρειες και τους ίδιους τους κτηνοτρόφους και αγρότες.

Πιο δίκαιες ενισχύσεις

Όπως εξήγησε ο υπουργός στους συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη «η μη υλοποίηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης θα καθιστούσε απαγορευτική τη διαμόρφωση εθνικού χάρτη επιλέξιμων βοσκοτόπων με αποτέλεσμα να μη μπορούν να εφαρμοσθούν πολιτικές και δράσεις όπως:

  • η ενίσχυση της νομαδικής κτηνοτροφίας,
  • η βόσκηση βάσει σχεδίου σε προστατευόμενες περιοχές,
  • η προστασία της βιοποικιλότητας σε μειονεκτικές περιοχές και γενικότερα
  • δεν μπορεί να υπάρξει εθνικός, μακρόπνοος σχεδιασμός στην ζωική παραγωγή.

Με τα διαχειριστικά σχέδια ρυθμίζονται οι όροι χρήσης για βόσκηση, ενώ η έλλειψή τους καθιστά αδύνατο τον προσδιορισμό του αριθμού και του είδους των ζώων που μπορούν να βοσκήσουν σε κάθε βοσκότοπο, στοιχείο που έχει άμεση σχέση με την δίκαιη και διαφανή κατανομή των ενισχύσεων», τόνισε ο ΥΠΑΑΤ.

Ο υπουργός και οι συνεργάτες του που μετείχαν στην τηλεδιάσκεψη (ΟΓΓ Γιώργος Στρατάκος, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ζωοτροφών και Βοσκήσιμων Γαιών και η νομική σύμβουλός του ΥπΑΑΤ Αργυρώ Αργύρη ΓΓ Γιώργος Στρατάκος, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ζωοτροφών και Βοσκήσιμων Γαιών Χρήστος Γούλας και η νομική σύμβουλός του ΥπΑΑΤ Αργυρώ Αργύρη), διευκρίνισαν ότι πρέπει να ξεκινήσει εξ αρχής η διαδικασία με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο, αφού έγιναν δεκτές οι προδικαστικές προσφυγές σε βάρος των Περιφερειών Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, τις οποίες είχαν καταθέσει υποψήφιοι ανάδοχοι. Οι προσφυγές είχαν γίνει δεκτές από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί το κανονιστικό πλαίσιο των διαγωνισμών κατά το σκεπτικό.

Καταλήγοντας, ο ΥπΑΑΤ τόνισε: «Από μέρους μας οι είναι καθαρές οι κουβέντες. Όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να τρέξουμε συντονισμένα. Η ευθύνη είναι μπροστά μας για όλους! Οφείλουμε να βάλουμε τάξη και να νοικοκυρέψουμε τη ζωική παραγωγή στη χώρα μας. Πονάμε γι’ αυτό. Θέλουμε να ενισχύσουμε την προσπάθεια και να τρέξουν τα ΔΣΒ σε εύλογο χρόνο». Για το σκοπό αυτό ο υπουργός ζήτησε από τους Περιφερειάρχες να είναι σε επαφή τόσο με τον ΓΓ Γιώργο Στρατάκο όσο και με τους νομικούς του Συμβούλους και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, εκ μέρους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι Περιφερειάρχες: Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, Πελοποννήσου Δημήτριος Πτωχός, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης. Μετείχαν επίσης οι αντιπεριφερειάρχες πρωτογενούς τομέα: Θεσσαλίας Δημήτρης Τσετσίλας, Αττικής Δήμητρα Αγγελάκη, Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Κεφαλάς, Νοτίου Αιγαίου Φιλήμονας Ζαννετίδης και Ιονίων Νήσων Σωτήρης Κουρής.

Καχριμάνης: Κάποιοι δεν θέλουν τα Σχέδια Βόσκησης

Όλοι οι Περιφερειάρχες και εκπρόσωποι Περιφερειαρχών, υιοθέτησαν την αγωνία του υπουργού για την εφαρμογή των ΔΣΒ, ιδιαίτερα δε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, λαμβάνοντας το λόγο ως εκπρόσωπος της ΕΝ.Π.Ε. για ζητήματα πρωτογενή τομέα, επισήμανε ότι υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν την ανάρτηση των χαρτών για τα Δ.Σ.Β. και προτιμούν την τεχνική λύση.
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου η εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης δεν είναι απλώς πολιτική βούληση της κυβέρνησης, αλλά κανονιστική υποχρέωση της χώρας προς την ΕΕ, προκειμένου να δίδει τις επιδοτήσεις με τρόπο σωστό και δίκαιο και με στόχο την τήρηση των ευρωπαϊκών κανονισμών.

Αναμένοντας την απάντηση

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κάλεσε όλους τους Περιφερειάρχες και τους εκπροσώπους τους, να απαντήσουν εντός της προθεσμίας που έχει θέσει με την επιστολή που τους είχε στείλει στις 4 Απριλίου και με την οποία τους ζητούσε να γνωστοποιήσουν την τελική τους πρόθεση για το αν θα αναλάβουν ή όχι την εκπόνηση των ΔΣΒ, μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο, δηλαδή έως τις 19 Απριλίου.

08/04/2024 11:52 πμ

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μεταξύ των 10 μεταρυθμίσεων που περιλαμβάνει είναι και ο «Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Ανώνυμη Εταιρεία» (στρατηγικός σχεδιασμός, άρδευση, έγγειες βελτιώσεις και αντιπλημμυρικά).

Ακόμη υπάρχει και η μεταρρύθμιση στη διαχείριση των δασών, καθώς και δυνατότητα άμεσης μαζικής κινητοποίησης δασεργατών και των μηχανημάτων τους σε περιπτώσεις πυρκαγιών.

Επίσης περιλαμβάνει αυστηρά μέτρα κατά των ρευματοκλοπών και των στρατηγικών κακοπληρωτών λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Θεσπίζεται το Πρόγραμμα «Απόλλων» για τη μείωση του ενεργειακού κόστους που θα αφορά και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση πολυνομοσχέδιο, με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς:
α) της διαχείρισης υδάτων,
β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών,
γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής,
δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης,
ε) της ενεργειακής ασφάλειας».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τα σχόλιά τους, συμμετέχοντας στη δημόσια διαβούλευση έως και τη Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024 και ώρα 08:00.

Με το εν λόγω πολυνομοσχέδιο η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, δρομολογώντας ενέργειες σε τρία κομβικά επίπεδα:
1ον Στην προστασία των υδάτων, των δασών και ευρύτερα του φυσικού περιβάλλοντος, μέσω του στρατηγικού σχεδιασμού και της εξειδικευμένης διαχείρισης των υδάτων, του εξορθολογισμού της διαχείρισης, προστασίας και εκμετάλλευσης των δημοσίων δασών, καθώς και του εκσυγχρονισμού του πλαισίου λειτουργίας του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, αντίστοιχα.
2ον Στη δημιουργία βιώσιμων και ανθεκτικών αστικών περιοχών που μπορούν να απορροφήσουν κινδύνους και να ανακάμπτουν από προκλήσεις και πάσης φύσεως κρίσεις, στην καταστολή της αυθαίρετης δόμησης και συμπληρωματικά στην επίλυση συναφών χωροταξικών και πολεοδομικών ζητημάτων.
3ον Στην εκπόνηση προγράμματος για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ευάλωτων νοικοκυριών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β’ βαθμού, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης ανά την Επικράτεια, στην περαιτέρω προώθηση και τον εκσυγχρονισμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και γενικότερα στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ενέργειας για την επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας, με έμφαση την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Οι 10 μεταρρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο:

1. Μεταβίβαση των πολυδιασπασμένων αρμοδιοτήτων για τα νερά της Θεσσαλίας που ανήκαν σε πολλαπλούς φορείς (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποκεντρωμένη διοίκηση, περιφέρεια και δεκάδες οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων, εκ των οποίων πολλοί είχαν προβληματική λειτουργία), σε έναν ισχυρό και ευέλικτο οργανισμό, τον «Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Ανώνυμη Εταιρεία», που θα αναλάβει να επιλύσει το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των υδάτων στη Θεσσαλία (στρατηγικός σχεδιασμός, άρδευση, έγγειες βελτιώσεις και αντιπλημμυρικά). Αναλαμβάνει, δηλαδή, εκπόνηση και παρακολούθηση εφαρμογής Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών και Σχεδίων Διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας, εκπόνηση master plan έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας, σχεδιασμό, κατασκευή και συντήρηση αντιπλημμυρικών έργων (πλην των στρατηγικών που εκτελεί το Υπουργείο Υποδομών), κατασκευή, έλεγχο, συντήρηση και διοίκηση εγγειοβελτιωτικών έργων και δικτύου άρδευσης, με καθολική διαδοχή των αντίστοιχων Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, κ.ά.
2. Η δυνατότητα μεταβίβασης της ευθύνης για τα όμβρια ύδατα (φρεάτια και αγωγοί), δηλαδή των μελετών και κατασκευών δικτύων, επιδιορθώσεων, καθαρισμού, συντήρησης και λειτουργίας τους, που σήμερα βρίσκεται υπό τη διαχείριση επί μέρους δήμων, στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στις αντίστοιχες περιοχές ευθύνης της καθεμίας, ώστε να λειτουργούν ως ένα ενιαίο δίκτυο με υψηλές προδιαγραφές λειτουργίας και με δυνατότητα σχεδιασμού στο μέλλον ενεργητικής διαχείρισης των πλημμυρικών φαινομένων στα δύο μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα της χώρας.
3. Η μεγάλη μεταρρύθμιση στη διαχείριση των δασών. Στόχος είναι να ξεκινήσει η ενεργητική διαχείριση των ελληνικών δασών και προπαντός εκείνων των δασικών οικοσυστημάτων στη νότια Ελλάδα, περιοχή περισσότερο ευάλωτη στην κλιματική κρίση, που είναι εδώ και πολλές δεκαετίες χωρίς καμία διαχείριση. Και αυτό, ώστε να αρχίσουν να απομακρύνονται οι τεράστιες ποσότητες εύφλεκτης υπερβάλλουσας βιομάζας που έχει συσσωρευτεί σε αυτά, με ταυτόχρονη ανάπτυξη της οικονομίας του δάσους. Για το σκοπό αυτό καθιερώνεται η επιδότηση της απομάκρυνσης της βιομάζας, με ταυτόχρονη θεσμοθέτηση Υβριδικών Σχημάτων συνεργασίας δασικών συνεταιρισμών και ιδιωτικών επιχειρήσεων που μεταποιούν βιομάζα (για παραγωγή προϊόντων ξύλου, πέλετ, ενέργειας κ.λπ.), που υπό την επίβλεψη της δασικής υπηρεσίας θα αναλάβουν να εφαρμόσουν σύγχρονες, διαχειριστικές μελέτες που καθιστούν τα δάση παραγωγικά προφυλάσσοντάς τα ταυτόχρονα -κατά το δυνατόν- από τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
4. Η δυνατότητα άμεσης μαζικής κινητοποίησης δασεργατών και των μηχανημάτων τους, σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, με τη δημιουργία συστήματος ενεργοποίησης των Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας σε περίπτωση μεγάλων δασικών πυρκαγιών (megafires), για τη δημιουργία μεγάλων αντιπυρικών ζωνών, που ενισχύουν, καταλυτικά, το έργο της πυροσβεστικής, όταν οι πυρκαγιές αποκτούν ανεξέλεγκτες διαστάσεις και έχουν μεγάλα μέτωπα και πολυήμερη διάρκεια.
5. Η ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος παρακολούθησης του δομημένου περιβάλλοντος, του εντοπισμού και της κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών, με στόχο την εξάλειψη και την κατεδάφιση κάθε νέας, αυθαίρετης δόμησης. Για το σκοπό αυτό μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες για τον εντοπισμό της αυθαίρετης δόμησης σε ισχυρή κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που με τη βοήθεια μεγάλης επένδυσης στη σύγχρονη τεχνολογία (drones, δορυφορικές λήψεις, αεροφωτογραφίες, σύνδεση της με την εφαρμογή e-adeies και ενός συστήματος αυτόματου εντοπισμού κάθε νέου αυθαίρετου κτίσματος), θα επιτρέπει στην ταχύτατη καταγραφή, τον έλεγχο και την κατεδάφιση κάθε νέου αυθαίρετου κτίσματος. Επίσης, με την μεταρρύθμιση αυτή, γίνεται για πρώτη φορά προτεραιοποίηση των κατεδαφίσεων και προτάσσονται όλα τα νέα αυθαίρετα κτίσματα, καθώς και σημαντικός αριθμός παλαιότερων αυθαίρετων που επιλέγονται με πολεοδομικά, χωροταξικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.
6. Θεσμοθετείται Εθνική Στρατηγική Αστικής Ανθεκτικότητας, Στρατηγικά Σχέδια και Σχέδια Δράσης για τους ΟΤΑ με στόχο τη διάγνωση και αντιμετώπιση των προκλήσεων στην ανθεκτικότητα των πόλεων, που συνεπάγεται η κλιματική κρίση και οι άλλες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής (γερασμένο οικιστικό απόθεμα, ενεργειακή ανεπάρκεια, προβληματική κοινωνική συνοχή κ.ά.).
7. Θεσπίζεται το Πρόγραμμα «Απόλλων» για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ευάλωτων νοικοκυριών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης ανά την Επικράτεια. Το Πρόγραμμα προβλέπει την αξιοποίηση μεγάλων επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που θα τροφοδοτούν με φθηνή ηλεκτρική ενέργεια την κατανάλωση μεγάλων Ενεργειακών Κοινοτήτων, που θα συσταθούν για την εφαρμογή του.
8. Θεσπίζονται μέτρα για την αύξηση του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου, με στόχο την αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται -μεταξύ άλλων- η δυνατότητα περιορισμών στην έγχυση ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο από έργα ΑΠΕ και Σ.Η.Θ.Υ.Α., ενθαρρύνεται η αυτοπαραγωγή και αυτοκατανάλωση που στηρίζεται σε έργα ΑΠΕ και καθιερώνεται η τηλεποπτεία και τηλεδιαχείριση μεγάλου αριθμού σταθμών ΑΠΕ από τον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.
9. Καθιερώνονται αυστηρά μέτρα κατά των ρευματοκλοπών και των στρατηγικών κακοπληρωτών λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, με στόχο τη μείωση των επιβαρύνσεων που υφίσταται ο μέσος καταναλωτής ηλεκτρικού ρεύματος από τα φαινόμενα αυτά. Στο πλαίσιο αυτό, περιλαμβάνεται η υποχρέωση προσκόμισης νέας Υπεύθυνης Δήλωσης του αδειούχου ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη αν αλλάξει ο φορέας επιχείρησης, η αφαίρεση επαγγελματικής άδειας ηλεκτρολόγου σε περίπτωση συμμετοχής σε ρευματοκλοπή, θεσμοθετείται η δυνατότητα του ΔΕΔΔΗΕ να λαμβάνει πληροφορίες από την ΑΑΔΕ για φορολογικά στοιχεία απαραίτητα για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών και τίθεται ρητός χρόνος παραμονής στην καθολική υπηρεσία (τέσσερεις μήνες), για μη ευάλωτους καταναλωτές ρεύματος που δεν πληρώνουν τον λογαριασμό τους.
10. Για την επιτάχυνση της προώθησης του εθνικής σημασίας σχεδίου ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και την ταχύτερη αξιοποίηση του εθνικού αιολικού θαλάσσιου δυναμικού που είναι το καλύτερο στην Ανατολική Μεσόγειο, παρέχεται η δυνατότητα στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων να πραγματοποιεί η ίδια ή μέσω εταιρίας ειδικού σκοπού έρευνες και μετρήσεις, που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη των νέων πάρκων, και ενισχύεται σημαντικά σε προσωπικό για την προώθηση των νέων αρμοδιοτήτων της.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Στο πολυνομοσχέδιο που θέτουμε σε δημόσια διαβούλευση, συμπεριλαμβάνονται νευραλγικές μεταρρυθμίσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως αυτή για τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας, μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, αλλά και για τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Οι ενδιαφερόμενοι για τα πολλαπλά και σημαντικά θέματα που καλύπτει το νομοσχέδιό μας, έχουν πλέον όλα τα δεδομένα στη διάθεσή τους για να διατυπώσουν βάσιμα και εμπεριστατωμένα τα σχόλιά τους».

Για να δείτε το νομοσχέδιο και να κάνετε σχόλια στη διαβούλευση πατήστε εδώ

08/04/2024 11:03 πμ

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η Κάρτα του Αγρότη για το 2024, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίτης.

Ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι η πρώτη προκαταβολή θα αφορά τη βασική ενίσχυση που έχει πληρωθεί μέχρι τέλος Δεκεμβρίου και θα συμπληρωθεί με ένα ακόμα ποσό μετά την πίστωση και πληρωμή των οικολογικών σχημάτων.

Ο κ. Σταμενίτης, πρόσθεσε ότι το ποσό που θα δοθεί στον κάθε αγρότη θα υπολογιστεί βάσει της δήλωσης ΟΣΔΕ και πως θα χρησιμοποιηθεί η δήλωση του 2023 για να πάρει προκαταβολή επί του ποσού που πήρε για την καλλιέργεια.

Βέβαια ο υφυπουργός είπε ότι πέρσι (πρώτη χρονιά εφαρμογής ΚΑΠ) ξεκίνησε από τον Απρίλιο αλλά ξέχασε να αναφέρει πότε την έπαιρναν τα προηγούμενα χρόνια οι αγρότες.

Θυμίζουμε ο ΑγροΤύπος, στις 3 Απριλίου, ανέφερε τα εξής:
«Φτάσαμε αρχές Απριλίου και ακόμη το ΥπΑΑΤ δεν έχει τρέξει την Κάρτα Αγρότη
Μεγάλη έλλειψη ρευστότητας αντιμετωπίζουν αυτή την εποχή οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι.
Από την πλευρά του το ΥπΑΑΤ δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα τη διαδικασία για την υπογραφή σχετικού μνημονίου με τις τράπεζες με στόχο την ενεργοποίηση της κάρτας αγρότη.
Την περσινή χρονιά, επειδή ήταν το πρώτο έτος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, το μνημόνιο συνεργασίας των τραπεζών με το ΥπΑΑΤ για την προσφορά της «Κάρτας του Αγρότη», που αφορούσε τη νέα προγραμματική περίοδο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027, είχε υπογραφεί στις αρχές Απριλίου.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα τραπεζικά ιδρύματα να αρχίσουν να τρέχουν την κάρτα αγρότη από τις 12 Απριλίου.
Φέτος φτάσαμε 3 Απριλίου και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η σχετική διαδικασία για να «πέσουν» οι υπογραφές στο ΥπΑΑΤ.
Ο ΑγροΤύπος θυμίζει ότι τα προηγούμενα χρόνια που εφαρμοζόταν το μέτρο την «Κάρτας του Αγρότη» την είχαν στα χέρια τους από τον Φεβρουάριο και έτσι μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδά τους».

04/04/2024 05:20 μμ

Αλλαγές με τα πρόδηλα σφάλματα στους δασικούς χάρτες ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα τα αποδεκτά αιτήματα προδήλων σφαλμάτων.

Σε Εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προβλέπεται πως τα αποδεκτά αιτήματα προδήλων σφαλμάτων θα προωθούνται, άμεσα, στις αρμόδιες Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.), ώστε να εξετάζονται κατά προτεραιότητα.

Σημειώνεται πως τα εν λόγω αιτήματα αφορούν σε προδήλως λανθασμένη αποτύπωση του χαρακτήρα εκτάσεων ιδιοκτησίας πολιτών και φορέων στο δασικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής, που έρχεται σε αντίθεση με τα πραγματικά δεδομένα του ιστορικού και του πρόσφατου ορθοφωτοχάρτη.

Στην Εγκύκλιο σημειώνεται πως σκοπός αυτής της προτεραιοποίησης είναι να επιτυγχάνεται αφενός η πρόοδος των εργασιών για την ολική κύρωση του δασικού χάρτη εντός των δεδομένων προθεσμιών και αφετέρου με την υλοποίησή τους επί του υποβάθρου του δασικού χάρτη να αποτελούν οδηγό και εργαλείο για την κρίση της επιτροπής σε όμορες σε αυτές αντιρρήσεις, στο επόμενο στάδιο εξέτασης.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι απορριφθέντα πρόδηλα σφάλματα, για τα οποία καταβλήθηκε το αναλογούν ειδικό τέλος, όπου οφείλεται, λογίζονται σε κάθε περίπτωση ως υποβληθείσες αντιρρήσεις (άρθρο 17 ν. 3889/2010).

Η σχετική Εγκύκλιο αναφέρει τα εξής:

Στα πλαίσια της ομαδοποίησης κατά χωρικό τομέα της (5) σχετικής εγκυκλίου, ενόψει του σχεδιασμού των εργασιών σας για την αποστολή υπομνημάτων προς τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.), να προωθούνται κατά προτεραιότητα αιτήματα προδήλων σφαλμάτων, που έχουν γίνει αποδεκτά από την υπηρεσία σας, ώστε να επιτυγχάνεται αφενός η πρόοδος των εργασιών για την ολική κύρωση του δασικού χάρτη εντός των δεδομένων προθεσμιών και αφετέρου µε την υλοποίησή τους επί του υποβάθρου του δασικού χάρτη να αποτελούν οδηγό και εργαλείο για την κρίση της επιτροπής σε όμορες σε αυτές αντιρρήσεις, στο επόμενο στάδιο εξέτασης.

Επισημαίνεται ότι απορριφθέντα πρόδηλα σφάλματα, για τα οποία καταβλήθηκε το αναλογούν ειδικό τέλος, όπου οφείλεται, λογίζονται σε κάθε περίπτωση ως υποβληθείσες αντιρρήσεις (άρθρο 17 ν. 3889/2010).

Οι Δ/νσεις Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών προς τις οποίες αποστέλλεται το παρόν, να ενημερώσουν αναλόγως τις ΕΠ.Ε.Α.

04/04/2024 12:18 μμ

Μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία με τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, με αποτέλεσμα να είναι όλα στον «αέρα» και να παραμένει η τεχνική λύση του ΟΠΕΚΕΠΕ στη νέα ΚΑΠ.

Θυμίζουμε ότι με νέο νόμο πάει μέχρι τις 31/12/2025, η διαδικασία εκπόνησης, υποβολής και έγκρισης των διαχειριστικών σχεδίων των βοσκήσιμων γαιών.

Το μπαλάκι των ευθυνών για την καθυστέρηση ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, το ρίχνει στους Περιφερειάρχες.

Τα θύματα πάντως όλης αυτής της καθυστέρησης είναι οι ίδιοι κτηνοτρόφοι.

Επιστολή στους 13 Περιφερειάρχες της χώρας, με την οποία τους ζητεί να δηλώσουν αν προτίθενται ή όχι να αναλάβουν τη διαδικασία εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, έστειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, με στόχο να δοθεί άμεση λύση στο μείζον αυτό ζήτημα που λιμνάζει επί χρόνια και προκαλεί προβλήματα στην ανάπτυξη της κτηνοτροφικής παραγωγής.

Στην επιστολή του προς τους Περιφερειάρχες ο ΥπΑΑΤ αναφέρει:

«Λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις στην διαδικασία εκπόνησης και ολοκλήρωσης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης στην διάρκεια των χρόνων αλλά κυρίως τις προσφάτως ψηφισθείσες διατάξεις, άρθρα 7 και 8 του νόμου 5087/2024 (ΦΕΚ Α 25/16-02-2024), που αφορούν στον τρόπο, στην διαδικασία διεξαγωγής και στο χρονικό πλαίσιο ολοκλήρωσης (έτος 2025) των σχεδίων βόσκησης, παρακαλούμε όπως μας γνωστοποιήσετε την πρόθεσή σας περί ανάληψης της διαδικασίας εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες».
Το πλαίσιο εφαρμογής
Σημειώνεται ότι οι περιφέρειες, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, που ανέλαβαν την εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, μετά την ανάρτηση των σχετικών διακηρύξεων, δέχθηκαν προδικαστικές προσφυγές κατά κάποιων όρων των διακηρύξεων από υποψήφιους αναδόχους, οι οποίες έγιναν δεκτές από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί το κανονιστικό πλαίσιο των διαγωνισμών κατά το σκεπτικό.

Στο πλαίσιο αυτό, λαμβάνοντας υπόψιν αφενός τις χρόνιες καθυστερήσεις επί των διαδικασιών εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης και αφετέρου τις προσφάτως ψηφισθείσες διατάξεις, άρθρα 7 και 8 του νόμου 5087/2024 (ΦΕΚ Α 25/16-02-2024), που αφορούν στον τρόπο, στην διαδικασία διεξαγωγής και στο χρονικό πλαίσιο ολοκλήρωσης (έτος 2025) των σχεδίων βόσκησης, εστάλησαν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, επιστολές προς του Περιφερειάρχες, με τις οποίες, καλούνται να γνωστοποιήσουν την πρόθεσή τους περί ανάληψης ή μη της διαδικασίας εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες, ειδάλλως θα αναλάβει την διαδικασία εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, δεν έπραξε όσα έπρεπε για να εφαρμόσει το νόμο, αφού ουδέποτε συνέταξε και προχώρησε τις προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ του υπουργείου και των περιφερειών. Και δεν έκανε καμία ενέργεια για να αναρτηθούν οι εν λόγω διαγωνισμοί.

Από τις 13 Περιφέρειες δύο προχώρησαν σε ανάρτηση του διαγωνισμού, πέντε αρνήθηκαν να υπογράψουν προγραμματική σύμβαση, ενώ οι υπόλοιπες έξι αναμενόταν να προχωρήσουν σε αναρτήσεις.

Κυρώσεις

Σημειώνεται ότι η εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης δεν είναι απλώς πολιτική βούληση της κυβέρνησης, αλλά κανονιστική υποχρέωση της χώρας προς την ΕΕ, προκειμένου να δίδει τις επιδοτήσεις με τρόπο σωστό και δίκαιο και με στόχο την τήρηση των ευρωπαϊκών κανονισμών. Η μέχρι τώρα μη συμμόρφωση, έχει φέρει την χώρα σε δυσχερή θέση και ελλοχεύει τον κίνδυνο κυρώσεων.
Ήδη έχουν επιβληθεί στη χώρα μας πρόστιμα τα οποία αθροιστικά ξεπερνούν τα 450 εκατ. ευρώ για λόγους που σχετίζονται με το πώς διαχειρίζεται η χώρα μας τους βοσκοτόπους. Η μη ύπαρξη Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης οδήγησε στα πρόστιμα αυτά.

Επιπτώσεις

Παράλληλα χωρίς την ύπαρξη Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης δεν είναι δυνατή η διαμόρφωση εθνικού χάρτη επιλέξιμων βοσκοτόπων με αποτέλεσμα να μη μπορούν να εφαρμοσθούν πολιτικές και δράσεις όπως:

  • η ενίσχυση της νομαδικής κτηνοτροφίας,
  • η βόσκηση βάσει σχεδίου σε προστατευόμενες περιοχές,
  • η προστασία της βιοποικιλότητας σε μειονεκτικές περιοχές και γενικότερα
  • δεν μπορεί να υπάρξει εθνικός, μακρόπνοος σχεδιασμός στην ζωική παραγωγή.

Με τα διαχειριστικά σχέδια ρυθμίζονται οι όροι χρήσης για βόσκηση, σύμφωνα με τις υφιστάμενες και τις προκύπτουσες, συμβατές με τη δασική νομοθεσία και τη βοσκή παράλληλες χρήσεις και τη βοσκοϊκανότητα της κάθε περιοχής και διασφαλίζεται η αειφόρος διαχείριση και απρόσκοπτη αξιοποίηση των βοσκήσιμων γαιών για τις ανάγκες βόσκησης των ποιμνίων. Η έλλειψή τους καθιστά αδύνατο τον προσδιορισμό του αριθμού και του είδους των ζώων που μπορούν να βοσκήσουν σε κάθε βοσκότοπο, στοιχείο που έχει άμεση σχέση με την δίκαιη κατανομή των ενισχύσεων.

Νομοθεσία

Για λόγους επιτάχυνσης της διαδικασίας, με την τρέχουσα νομοθεσία, το ΥπΑΑΤ, αναθέτει την εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης στις Περιφέρειες της χώρας, οι οποίες υποχρεούνται να αναρτήσουν τη διακήρυξη τους εντός ενός μήνα από την υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης.
Σε αντίθετη περίπτωση, την ευθύνη ανάρτησης, καθώς και τη διαδικασία εκπόνησης και σύναψης σύμβασης, αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χωρίς την έγκριση της Δασικής Αρχής, όπως απαιτείται σήμερα.
Παράλληλα, μέχρι τις 31.12.2025 εκπονούνται, υποβάλλονται και εγκρίνονται τα διαχειριστικά σχέδια των βοσκήσιμων γαιών της χώρας. Μετά την προθεσμία αυτή δεν επιτρέπεται η ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενίσχυσης για την εν λόγω έκταση, χωρίς την ύπαρξη και εφαρμογή εγκεκριμένου διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης.

03/04/2024 12:21 μμ

Μεγάλη έλλειψη ρευστότητας αντιμετωπίζουν αυτή την εποχή οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι.

Από την πλευρά του το ΥπΑΑΤ δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα τη διαδικασία για την υπογραφή σχετικού μνημονίου με τις τράπεζες με στόχο την ενεργοποίηση της κάρτας αγρότη.

Την περσινή χρονιά, επειδή ήταν το πρώτο έτος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, το μνημόνιο συνεργασίας των τραπεζών με το ΥπΑΑΤ για την προσφορά της «Κάρτας του Αγρότη», που αφορούσε τη νέα προγραμματική περίοδο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027, είχε υπογραφεί στις αρχές Απριλίου.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα τραπεζικά ιδρύματα να αρχίσουν να τρέχουν την κάρτα αγρότη από τις 12 Απριλίου.

Φέτος φτάσαμε 3 Απριλίου και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η σχετική διαδικασία για να «πέσουν» οι υπογραφές στο ΥπΑΑΤ.

Ο ΑγροΤύπος θυμίζει ότι τα προηγούμενα χρόνια που εφαρμοζόταν το μέτρο την «Κάρτας του Αγρότη» την είχαν στα χέρια τους από τον Φεβρουάριο και έτσι μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδά τους.

01/04/2024 04:01 μμ

Ξεκινά η πληρωμή ανταποδοτικού τέλους για τις ανάγκες του εθνικού προγράμματος συλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται κυρίως από κρατικά κονδύλια, προκειμένου να συνδράμει τους κτηνοτρόφους στη συμμόρφωσή τους με τη νομοθετική απαίτηση περί ορθής διαχείρισης των νεκρών ζώων. Συμπληρωματικά της κρατικής χρηματοδότησης, ο κτηνοτρόφος συμβάλλει, στην υλοποίηση αυτής της υποχρέωσης του, με την καταβολή του τέλους.

Ήδη σε κάποιες Περιφέρειες πήγαν τα ειδοποιητήρια στους κτηνοτρόφους.

Η καταβολή του τέλους για το έτος 2024, ξεκινά από 1 Απριλίου και ολοκληρώνεται έως και 30 Ιουνίου 2024.

Το πρόγραμμα δεν εφαρμόζεται σε βόρειο και νότιο Αιγαίο και στα Ιόνια νησιά.

Με το ετήσιο ανταποδοτικό τέλος ανά ζωντανό ζώο γίνεται η χρηματοδότηση του εθνικού προγράμματος συλλογής και διαχείρισης (ΕΠΣΥΔ) των νεκρών βοοειδών, αιγών, προβάτων και χοίρων σε κάθε εκμετάλλευση της χώρας.

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, το ετήσιο ανταποδοτικό τέλος θα αφορά την κάθε εκμετάλλευση της χώρας, για τις ανάγκες του προγράμματος ΕΠΣΥΔ.

Καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των ζώντων ζώων αυτής, όπως δηλώνεται για τους πληθυσμούς αιγοπροβάτων και χοιρινών κατά την τελευταία ετήσια απογραφή, καθώς και για τους πληθυσμούς των βοοειδών, από τα στοιχεία του ηλεκτρονικού Μητρώου της εκμετάλλευσης βοοειδών, στο τέλος κάθε έτους, όπως αποτυπώνονται στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κτηνιατρικής - Σήμανση και Καταγραφή Ζωικού Κεφαλαίου (ΟΠΣΚ).

Το ετήσιο τέλος ανέρχεται σε 1,5 € για κάθε βοοειδές, σε 0,4 € για κάθε χοίρο, σε 0,2 € για κάθε πρόβατο ή αίγα.

Το τέλος εισπράττεται με τη διαδικασία του ηλεκτρονικού παράβολου (e-παράβολο) και αποτελεί έσοδο της κάθε Περιφέρειας που ανήκει ο κάτοχος.

Η μη είσπραξη του ανταποδοτικού τέλους ανά εκμετάλλευση καθιστά τον κάτοχο μη δικαιούχο οιασδήποτε οικονομικής αποζημίωσης και ενίσχυσης που προκύπτει από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού του κεφαλαίου, σύμφωνα με τη σχετική ετήσια κοινή υπουργική απόφαση περί έγκρισης του προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

29/03/2024 10:21 πμ

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης δέχθηκε στο γραφείο του, παρουσία του ΓΓ Υποδομών και Ενωσιακών Πόρων, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό, με τον οποίο συζήτησαν το ζήτημα της ενίσχυσης της Περιφέρειας, μέσω των προγραμμάτων που είναι σε εξέλιξη και με την ένταξη επιλαχόντων σε αυτά.

Ο κ. Φάνης Σπανός ζήτησε την ένταξη επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης και από περιοχές της Φθιώτιδας και της Βόρειας Εύβοιας, καθώς και την ενίσχυση των αλιέων της περιοχής, κατά τα πρότυπα ενίσχυσης των αλιέων της Θεσσαλίας, ενώ ζήτησε και τη χρηματοδότηση των ΤΟΕΒ του Δομοκού για αποκατάσταση των ζημιών από τις θεομηνίες Daniel και Elias.

Μετά τη συνεργασία που είχαν ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε την τροποποίηση του προϋπολογισμού της Πρόσκλησης της δράσης 4.1.5 (Σχέδια Βελτίωσης).

Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη τα καταστροφικά γεγονότα κατά τη διάρκεια των θεομηνιών, με την τροποποίηση της πρόσκλησης αυξάνεται ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ως εξής:

  • Κατά 3.250.000 ευρώ με σκοπό την κάλυψη του συνόλου των επιλέξιμων αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από τους υποψηφίους που έχουν ως μόνιμη κατοικία τους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου- Λίμνης- Αγ. Άννας. Η επί πλέον χρηματοδότηση αφορά 78 επιλαχόντες.

  • Κατά 410.000 ευρώ με σκοπό την κάλυψη του συνόλου των επιλέξιμων αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από τους υποψηφίους που έχουν ως μόνιμη κατοικία τους τις Δημοτικές Κοινότητες, Αγίου Κωνσταντίνου, Αγνάντης, Μενδενίτσας, Αγίου Χαραλάμπους και Ανάβρας του Δήμου Καμένων Βούρλων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.

  • Κατά 2.085.000 ευρώ με σκοπό την κάλυψη του συνόλου των επιλέξιμων αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από τους υποψηφίους που έχουν ως μόνιμη κατοικία τους το Δήμο Δομοκού. Η επί πλέον χρηματοδότηση αφορά 38 επιλαχόντες.

Επίσης εξασφαλίσθηκε η χρηματοδότηση των αλιέων των Δήμων Στυλίδας, Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου- Λίμνης- Αγ. Άννας, με σκοπό να καλύψουν την απώλεια εισοδήματος κατά την περίοδο των θεομηνιών. Οι αλιείς των τριών Δήμων θα λάβουν μέσω de minimis 1.159.600 ευρώ από το σύνολο της δεύτερης ΚΥΑ που αφορά τη στήριξη αλιέων σε πληγείσες περιοχές η οποία είναι ύψους 1.662.000 ευρώ. Συνολικά για τη στήριξη των αλιέων που επλήγησαν από τον Daniel σε Θεσσαλία και Βόρειο Ευβοϊκό, έχουν δοθεί 3.151.000 ευρώ.

Τέλος, εξασφαλίσθηκαν χρηματοδοτήσεις για τους δύο ΤΟΕΒ της περιοχής του Δομοκού, προκειμένου να αποκατασταθούν ζημιές που προκλήθηκαν από τις θεομηνίες και να γίνει και πάλι λειτουργικό το αρδευτικό δίκτυο. Συγκεκριμένα ο ΤΟΕΒ 5ης Ζώνης Θεσσαλιώτιδας αναμένεται να χρηματοδοτηθεί, κατ’ αρχήν, με 500.000 ευρώ και ο ΤΟΕΒ 6ης Ζώνης Θεσσαλιώτιδος αναμένεται να χρηματοδοτηθεί με 200.000 ευρώ.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, διαβεβαίωσε τον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό ότι: «η κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ θα είναι πάντοτε παρόντες και θα στηρίζουν τους παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές. Το πράξαμε με την ένταξη των κτηνοτρόφων του Δομοκού στο μέτρο 5.2 και την ένταξη των Δήμων που επλήγησαν στα Σχέδια Βελτίωσης. Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα και αξιοποιώντας κάθε εθνικό ή ενωσιακό πόρο για να στηρίξουμε τους γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς και μελισσοκόμους που επλήγησαν. Η κυβέρνηση είναι παρούσα. Κανένας παραγωγός, κανένας πολίτης δεν είναι μόνος στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του βίου του και ανασύστασης των αγροτικών του εκμεταλλεύσεων».

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός τόνισε: «Μία προς μία, ικανοποιούνται σταδιακά και αποτελεσματικά όλες οι κρίσιμες ανάγκες και τα σχετικά αιτήματα για την πλήρη ανάταξη περιοχών της Στερεάς Ελλάδας, που επλήγησαν από τα τελευταία πλημμυρικά φαινόμενα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασίας μας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη και με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Τους ευχαριστούμε για τη θετική ανταπόκριση σε όσα ζητήσαμε μαζί με τους Βουλευτές και τους Δημάρχους μας, προκειμένου να στηρίξουμε τους πληγέντες από την Θεσσαλιώτιδα του Δήμου Δομοκού, όπως και από την βόρεια Εύβοια».

20/03/2024 05:28 μμ

Με επιστολή, που απέστειλε στις 19/3/2024, η Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμπάση, προς τους διαχειριστές πιστώσεων υπενθυμίζει, με βάση την σχετική νομοθεσία, την υποχρέωσή τους να θέσουν σε λειτουργία ειδική ψηφιακή πλατφόρμα ενημέρωσης των δανειοληπτών για την παροχή προσωποποιημένης πληροφόρησης έως την 31η Μαρτίου 2024.

Με σκοπό τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των δανειοληπτών, που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη υποχρέωση, η Γενική Γραμματέας ζήτησε την αποστολή ενημέρωσης για την πρόοδο των εργασιών από το σύνολο των εταιρειών αυτών για τη λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας στην καθορισμένη καταληκτική ημερομηνία.

Στη επιστολή υπογραμμίζονται τα σημαντικότερα - κατ’ ελάχιστον - στοιχεία που έχουν θεσπιστεί στο νέο πλαίσιο και πρέπει να περιλαμβάνονται στο ηλεκτρονικό σύστημα:

α) πληροφορίες σχετικά με τα ποσά που οφείλει ο δανειολήπτης, με αναλυτική καταγραφή των ποσών που οφείλονται ως κεφάλαιο, τόκοι, προμήθειες, τυχόν άλλες χρεώσεις, καθώς και το ισχύον επιτόκιο,

β) την περιοδικότητα των δόσεων, το ύψος τους, την ημερομηνία πληρωμής κάθε δόσης, το τρέχον υπόλοιπο, καθώς και τον λογαριασμό εξυπηρέτησης της οφειλής.

Διαβάστε την σχετική επιστολή (εδώ)

20/03/2024 04:38 μμ

Ξεκάθαρη είναι η στάση της Πολωνίας για την εφαρμογή Οικολογικών Προγραμμάτων (Eco Schemes) της ΚΑΠ 2023 - 2027.

Η κυβέρνηση της Βαρσοβίας ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι «εθελοντικές» οι απαιτήσεις της Πράσινης Συμφωνίας για τους αγρότες.

Πρόσφατα ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών, Adam Nowak, μιλώντας σε συνέδριο με θέμα: «Όραμα για τη Γεωργία στην Ευρώπη», που έγινε στο Plovdiv της Βουλγαρίας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι αγρότες χρειάζονται στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα αυστηρά πρότυπα και οι περιβαλλοντικές προκλήσεις δεν αναμένεται να καταλήξουν σύντομα μια συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να καταστήσει «εθελοντικές» τις απαιτήσεις της Πράσινης Συμφωνίας και να προσφέρει επαρκή οικονομική αποζημίωση στους αγρότες που τις εφαρμόζουν.

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα πρέπει να ανοίξουν διάλογο με τους διαδηλωτές στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας σε όλα τα στάδια, αντί να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους κεκλεισμένων των θυρών.

«Εάν η αγροτική παραγωγή δεν είναι κερδοφόρα, οι αγρότες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν σύγχρονες τεχνολογίες. Αυτό θα οδηγήσει σταδιακά στο να γίνεται όλο και λιγότερο ανταγωνιστική η ευρωπαϊκή γεωργία», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Πολωνός υπουργός κ. Nowak.

Επίσης ανέφερε ότι «τα κονδύλια των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ δεν έχουν αναπροσαρμοσθεί εδώ και αρκετά χρόνια και θα πρέπει να ανοίξει αυτή η συζήτηση στα όργανα της ΕΕ.

Είναι ένα σημαντικό μέσο οικονομικής στήριξης του αγροτοκτηνοτροφικού κλάδου εν μέσω αυξανόμενου κόστους παραγωγής».

Ακόμη ο Πολωνός υπουργός επεσήμανε την ανάγκη για εξομοίωση των ποιοτικών προτύπων στα αγροδιατροφικά προϊόντα που διακινούνται στην ΕΕ, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής τους.

20/03/2024 11:00 πμ

Για την 21η Μαρτίου Παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας και Διεθνή Ημέρα Δασών αναφέρεται ανακοίνωση του ΓΕΩΤΕ.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Συμπληρώνονται φέτος πενήντα ένα (51) χρόνια από την 21η Μαρτίου του 1973, ημερομηνία που με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας & Τροφίμων (F. A. O.) του ΟΗΕ, ορίστηκε ως η «Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας», με κύριο σκοπό να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στα δάση που καλύπτουν το 25% της επιφάνειας της Γης, να του κεντρίσει το ενδιαφέρον για να μάθει περισσότερα για τις λειτουργίες τους, αλλά και για την ανάγκη προστασίας τους, που είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη επιβίωση.

H 21η Μαρτίου μέχρι το 2011 εορταζόταν ως η Παγκόσμια Μέρα Δασοπονίας. Τον Δεκέμβριο του 2012 όμως, η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κήρυξε την 21η Μαρτίου, ως «Διεθνή Μέρα Δασών». Με βάση την απόφαση αυτή, όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ κλήθηκαν να υιοθετήσουν από το 2013 και εντεύθεν, την 21η Μαρτίου, ως την ημέρα κατά την οποία θα τιμάται το δάσος. Περαιτέρω αποφασίστηκε να καθορίζεται κάθε χρόνο ένα θέμα για ανάδειξη σε ότι αφορά την προσφορά των δασών στην ανθρωπότητα. Θέμα της φετινής χρονιάς, όπως καθορίστηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, είναι: «Δάση και καινοτομία: νέες λύσεις για έναν καλύτερο κόσμο».

Η φετινή επέτειος είναι ένα κάλεσμα για δράση όλων μας για την αξιοποίηση των τεχνολογικών καινοτομιών για τα δάση μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε την αυξανόμενη απειλή της αποψίλωσης των δασών, της υποβάθμισης των οικοτόπων και της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον τα δασικά προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία εναλλακτικών λύσεων με βιώσιμα υλικά που θα αντικαταστήσουν υλικά όπως ο χάλυβας, τα πλαστικά και οι συνθετικές ίνες. Τέτοια επιβλαβή πλαστικά μπορούν πλέον να αντικατασταθούν με βιοδιασπώμενες εναλλακτικές λύσεις από το ξύλο ώστε να αντικαταστήσουμε το γραφίτη και τα μέταλλα σπάνιων γαιών στις μπαταρίες και να δημιουργήσουμε νέες βιώσιμες ίνες στην αναμόρφωση της βιομηχανίας της μόδας. Επιπρόσθετα, οι καινοτομίες που υπάρχουν στον τομέα των drones μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που εμείς διαχειριζόμαστε και προστατεύουμε τα δάση μας, βοηθώντας έτσι στον εντοπισμό και την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών κι άλλων παράνομων παρεμβάσεων καθώς και για τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας και των εύθραυστων οικοσυστημάτων.

Η Διεθνής Μέρα Δασών στοχεύει στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία των δασικών οικοσυστημάτων και των δασών γενικότερα κι έχει καθιερωθεί ως μέρα για την προβολή της αξίας και σημασίας που έχουν τα δάση, καθώς επίσης και για την ανάγκη προστασίας τους, ώστε να διατηρηθεί η ζωή στον πλανήτη μας. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, όπου υπάρχει πληθώρα αρνητικών εξελίξεων στα περιβαλλοντικά θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η ερημοποίηση της γης, οι απειλές στη βιοποικιλότητα και η εκτεταμένη υλοτόμηση των τροπικών δασών.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα δασοπονίας – διεθνή μέρα δασών, κάθε χρόνο τιμούμε την προσφορά των δασών, εξαίρουμε τη σπουδαιότητα τους και περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τονίζουμε την άμεση ανάγκη προστασίας και επαύξησης τους, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη δική μας επιβίωση, ενέργειες τις οποίες θα πρέπει να κάνουμε κάθε μέρα του έτους ώστε να πετύχουμε τον επιθυμητό στόχο που είναι η προστασία των δασών.

Τα υγιή δάση είναι απαραίτητα για τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Λειτουργούν ως φυσικά φίλτρα, παρέχοντας καθαρό αέρα και νερό και αποτελούν καταφύγια βιολογικής ποικιλότητας. Πολλά από τα φάρμακα στα οποία βασιζόμαστε σήμερα προέρχονται από δάση. Το 25% των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στις ανεπτυγμένες χώρες είναι φυτικής προέλευσης, ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες μπορεί να φτάσει και το 80%. Περνώντας χρόνο μέσα στο δάσος και στη φύση μειώνεται το άγχος, μειώνεται η αρτηριακή πίεση και βελτιώνεται η διάθεση. Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι τόσο η άσκηση στα δάση όσο και η απλή επίσκεψη σε αυτά έχει θετικές επιδράσεις στον άνθρωπο και στην υγεία του, ιδιαίτερα μάλιστα στην περιοχή μας που διαθέτει αρκετά περιαστικά δάση.

Ο 21ος αιώνας θεωρείται ο πλέον κρίσιμος όχι μόνο για την επιβίωση του ανθρώπου αλλά και για τη διάσωση των δασών που απέμειναν, αφού αυτά τα δύο είναι αμοιβαία αλληλοεξαρτώμενα και η επίτευξη του ενός προϋποθέτει την επίτευξη του άλλου. Στο κατώφλι της νέας χιλιετίας, η περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική σπουδαιότητα των δασών καθίσταται περισσότερο σημαντική από ποτέ, εξαιτίας της διαρκώς επιδεινούμενης διαταραχής του οικολογικού ισοζυγίου του πλανήτη. Tον 15ο αιώνα τα δάση κάλυπταν περίπου τη μισή έκταση της γης, ενώ σήμερα λιγότερο από το ένα τρίτο της. Οι καταστροφές των δασών έφθασαν στο ζενίθ στα μέσα του 19ου αιώνα με τη βιομηχανική επανάσταση. Η συστηματική μείωση της συνολικής δασοκάλυψης από τις αλόγιστες, άπληστες και απρογραμμάτιστες ενέργειες του καταναλωτικού ανθρώπου, κυρίως τα τελευταία διακόσια χρόνια, καθώς και οι δυσμενέστατες επιπτώσεις που επακολούθησαν, κατέστησαν προφανή τη ζωτική σημασία των δασών για τη διατήρηση της βιόσφαιρας επί της γης.

Το παράρτημα της Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, υπηρετώντας το ρόλο του, ως θεσμοθετημένου συμβούλου σε θέματα πρωτογενούς παραγωγής και προστασίας περιβάλλοντος, προσηλωμένο στις αρχές της ορθολογικής και αειφορικής διαχείρισης, της οικονομικότητας και της κοινής ωφέλειας, της διατήρησης της βιοποικιλότητας και της συνολικής κι ολοκληρωμένης προσέγγισης, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες με την υποστήριξη των επιστημόνων μελών του, προς την εξασφάλιση της διατήρησης των πόρων και των προσόδων στο διηνεκές σε συνδυασμό με την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.

Η 21η Μαρτίου 2023, είναι η Διεθνής Ημέρα Δασών, αλλά για το Βόρειο Ημισφαίριο είναι η Εαρινή Ισημερία, το ουσιαστικό ξεκίνημα της Άνοιξης. Αυτό το ξύπνημα της φύσης από τη χειμερινή της αδράνεια, ας αποτελέσει μια αφύπνιση για όλους μας και την απαρχή για μια νέα, πιο περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένη πολιτική που θα αναβαθμίσει το διαταραγμένο φυσικό περιβάλλον αλλά και θα δώσει οικονομικές και παραγωγικές λύσεις σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της χώρας μας. Τότε και μόνο τότε θα επιτευχθεί ο πολυπόθητος στόχος της βελτίωσης της ποιότητας της ζωής μας και θα εξασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον για εμάς και τις επόμενες γενιές.

19/03/2024 02:34 μμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αναθεώρηση ορισμένων διατάξεων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΑΠ), με στόχο την επίτευξη μείωσης της γραφειοκρατίας και αποδυνάμωσης της περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ.

Οι αποφάσεις αυτές ήρθαν μετά από ένα κύμα αντιδράσεων από τους αγρότες σε πολλές χώρες της ΕΕ αλλά και στην Ελλάδα.

Οι προτάσεις αυτές, που σχετίζονται με την αιρεσιμότητα και τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ, αποσκοπούν στη μείωση του φόρτου εργασίας που σχετίζεται με τους ελέγχους και τους παρέχουν στους αγρότες και κτηνοτρόφους μεγαλύτερη ευελιξία για τη συμμόρφωση με ορισμένες περιβαλλοντικές προϋποθέσεις.

Όπως υποστηρίζει η Επιτροπή, αυτή η νομοθετική πρόταση αποτελεί άμεση απάντηση στα εκατοντάδες αιτήματα που ελήφθησαν των μεγάλο αριθμό αγροτικών οργανώσεων από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Παράλληλα η Επιτροπή στέλνει στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έγγραφο προβληματισμού, στο οποίο περιγράφονται διάφορα μέτρα για τη βελτίωση της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά: «Η Επιτροπή αναλαμβάνει ισχυρή και ταχεία δράση για τη στήριξη των γεωργών μας σε μια περίοδο κατά την οποία αντιμετωπίζουν πολυάριθμες προκλήσεις και ανησυχίες. Οι σημερινές προτάσεις - που καταρτίζονται σε στενή συνεργασία με τους γεωργούς, τα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη, τα κράτη μέλη και τους βουλευτές του ΕΚ - προσφέρουν στοχευμένες δυνατότητες ευελιξίας για να βοηθήσουν τους γεωργούς να επιτελέσουν το ζωτικό τους έργο με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και βεβαιότητα. Στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα ότι η γεωργική πολιτική προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες πραγματικότητες, παραμένοντας παράλληλα επικεντρωμένη στη βασική προτεραιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να στέκεται σταθερά στο πλευρό των γεωργών μας, οι οποίοι διατηρούν την επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ και υπηρετούν στην πρώτη γραμμή της δράσης μας για το κλίμα και το περιβάλλον».

Μετά την εφαρμογή του πρώτου έτους της ΚΑΠ η Επιτροπή προτείνει στοχευμένη επανεξέταση ορισμένων προϋποθέσεων στον Κανονισμό για τα Στρατηγικά Σχέδια των κρατών μελών. Η επανεξέταση αφορά τις ακόλουθες προϋποθέσεις αιρεσιμότητας και αφορά τα πρότυπα Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης (ΚΓΠΚ):

  • ΚΓΠΚ 8 για ελάχιστο ποσοστό γης που διατίθεται για μη παραγωγικές εκτάσεις ή στοιχεία: Οι γεωργοί της ΕΕ θα πρέπει να διατηρήσουν τα υφιστάμενα χαρακτηριστικά τοπίου στη γη τους, αλλά δεν θα υποχρεούνται πλέον να αφιερώνουν ένα ελάχιστο μέρος της αρόσιμης γης τους σε μη παραγωγικές περιοχές, όπως η γη υπό αγρανάπαυση. Αντί αυτού, μπορούν να επιλέξουν, σε εθελοντική βάση, να διατηρήσουν μέρος της αρόσιμης γης τους μη παραγωγικά - ή να δημιουργήσουν νέα χαρακτηριστικά τοπίου (όπως φυτοφράκτες ή δέντρα) - και, ως εκ τούτου, να λάβουν πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη μέσω ενός οικολογικού προγράμματος που θα πρέπει να προσφέρουν όλα τα κράτη μέλη στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ. Όλοι οι γεωργοί της ΕΕ θα ενθαρρυνθούν να διατηρήσουν μη παραγωγικές περιοχές επωφελείς για τη βιοποικιλότητα χωρίς φόβο απώλειας εισοδήματος.
  • ΚΓΠΚ 7 για την αμειψισπορά: Οι γεωργοί της ΕΕ θα είναι σε θέση να εκπληρώσουν την απαίτηση αυτή επιλέγοντας είτε να εναλλάσσουν είτε να διαφοροποιήσουν τις καλλιέργειές τους, ανάλογα με τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν και εάν η χώρα τους αποφασίσει να συμπεριλάβει την επιλογή της διαφοροποίησης των καλλιεργειών στο στρατηγικό τους σχέδιο για την ΚΑΠ. Η ευελιξία για τη διαφοροποίηση των καλλιεργειών αντί μόνο της αμειψισποράς θα επιτρέψει στους γεωργούς που πλήττονται από τακτική ξηρασία ή υπερβολικές βροχοπτώσεις να συμμορφωθούν ευκολότερα με την απαίτηση αυτή.
  • ΚΓΠΚ 6 για την εδαφοκάλυψη κατά τις ευαίσθητες περιόδους: Τα κράτη μέλη θα έχουν πολύ μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τον καθορισμό του τι ορίζουν ως ευαίσθητες περιόδους και των πρακτικών που επιτρέπουν την εκπλήρωση αυτής της απαίτησης, υπό το πρίσμα των εθνικών και περιφερειακών συνθηκών τους και στο πλαίσιο της αυξανόμενης μεταβλητότητας των καιρικών συνθηκών.

Εκτός από αυτές τις ειδικές αλλαγές, η Επιτροπή προτείνει να μπορούν τα κράτη μέλη να εξαιρούν ορισμένες καλλιέργειες, τύπους εδάφους ή γεωργικά συστήματα από τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις σχετικά με την άροση, την εδαφοκάλυψη και την αμειψισπορά/διαφοροποίηση των καλλιεργειών (ΚΓΠΚ 5, 6, 7 αντίστοιχα).

Θα μπορούσαν επίσης να είναι δυνατές στοχευμένες εξαιρέσεις ώστε να επιτραπεί το όργωμα για την αποκατάσταση μόνιμων λειμώνων σε περιοχές Natura 2000 σε περίπτωση ζημίας λόγω θηρευτών ή χωροκατακτητικών ειδών (ΚΓΠΚ 9).

Οι εξαιρέσεις αυτές μπορούν να καθοριστούν για ολόκληρη την περίοδο της ΚΑΠ στα Στρατηγικά Σχέδια.

Ακόμη τονίζει η Επιτροπή ότι οι εξαιρέσεις θα πρέπει να περιορίζονται ως προς την έκταση και να θεσπίζονται μόνο όταν αποδεικνύονται αναγκαίες για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επανεξετάσει τις αναγκαίες τροποποιήσεις για την επικύρωση των εξαιρέσεων και τη διατήρηση της συνοχής με τους συνολικούς περιβαλλοντικούς στόχους των Στρατηγικών Σχεδίων.

Σε ακραίες περιπτώσεις δυσμενών καιρικών συνθηκών που εμποδίζουν τους γεωργούς να εργαστούν σωστά και να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις ΚΓΠΚ, τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να θεσπίσουν προσωρινές παρεκκλίσεις. Οι παρεκκλίσεις αυτές θα πρέπει να είναι χρονικά περιορισμένες και να ισχύουν μόνο για τους θιγόμενους δικαιούχους.

Για να διασφαλιστεί ότι οι χώρες της ΕΕ μπορούν να προσαρμόζουν συχνότερα τα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΑΠ στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, η Επιτροπή προτείνει να διπλασιαστεί ο αριθμός των τροποποιήσεων που επιτρέπονται κάθε χρόνο. Κάθε επιτυχής διαδικασία απλούστευσης πρέπει να πραγματοποιείται σε στενή συνεργασία με τις εθνικές διοικήσεις.

Τέλος, η Επιτροπή προτείνει να εξαιρεθούν οι μικρές εκμεταλλεύσεις κάτω των 10 εκταρίων (100 στρέμματα) από τους ελέγχους και τις κυρώσεις που σχετίζονται με τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις αιρεσιμότητας. Αυτό θα μειώσει σημαντικά τον διοικητικό φόρτο που σχετίζεται με τους ελέγχους για τους μικροκαλλιεργητές που αντιπροσωπεύουν το 65 % των δικαιούχων της ΚΑΠ.

13/03/2024 01:45 μμ

Το καμένο δάσος στον Έβρο μπορεί να ξαναγίνει με σημαντικές παρεμβάσεις και με σχεδιασμό που θα αποτρέπει παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον.

Αυτό τονίστηκε στην Ημερίδα που οργάνωσε το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στην Αλεξανδρούπολη, την Πέμπτη (7 Μαρτίου 2024), με τίτλο: «Δασικές Πυρκαγιές. Συμπεράσματα και Κατευθύνσεις. Η περίπτωση του Έβρου»

Την εκδήλωση τίμησαν και στήριξαν με τη συμμετοχή τους εκπρόσωποι της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας, της Εκκλησίας, των Πολιτικών Κομμάτων, της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, των αρμοδίων Υπηρεσιών, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Στρατού, της Πυροσβεστικής και πλήθος κόσμου.

Στην ημερίδα συμμετείχαν διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες καθώς και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Freiburg κ. Johan Georg Goldammer, οι οποίοι κατέθεσαν τις απόψεις τους με εμπεριστατωμένες εισηγήσεις και ανέπτυξαν έναν διάλογο με διαπιστώσεις και προτάσεις.

Στην ημερίδα η οποία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κ. Μενέλαο Γαρδικιώτη, διοργανώθηκε με στόχο την ανάδειξη της πολυπλοκότητας του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών στο πλαίσιο του πορίσματος που επεξεργάστηκε αρμόδια επιτροπή του επιμελητηρίου, εξειδικευμένοι επιστήμονες σκιαγράφησαν την υφιστάμενη κατάσταση αναφορικά με το νομικό πλαίσιο, τα έργα δασικής αποκατάστασης στον Έβρο, τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς στη χλωρίδα και την πανίδα, καθώς και προτάσεις και κατευθύνσεις για το μέλλον στον σχεδιασμό της πρόληψης αλλά και της διαχείρισης μετά από ακραία φυσικά φαινόμενα.

Κατά την έναρξη της ημερίδας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ελευθέριος Αυγενάκης, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, αναφέρθηκε στην προσπάθεια αποκατάστασης των προβλημάτων της πυρκαγιάς που έπληξε το Εθνικό Πάρκο του Δάσους Δαδιάς, τονίζοντας πως η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ανταποκρίθηκε άμεσα και είχε διαρκή παρουσία στην πληγείσα περιοχή, ενώ και οι εκπρόσωποι των εποπτευομένων φορέων έδρασαν με ταχύτητα, ευελιξία αλλά και αποφασιστικότητα. Η προσπάθεια για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν όχι απλώς δεν έχει σταματήσει, αλλά συνεχίζεται εντονότερη, μιας και αυτό επιβάλλεται να κάνει μία υπεύθυνη Πολιτεία.

Την αναγκαιότητα να προχωρήσει άμεσα η δασική μεταρρύθμιση ώστε, μέσω της ολοκληρωμένης διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων, να επιτευχθεί η θωράκιση των δημόσιων δασών απέναντι στην κλιματική κρίση υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, συμμετέχοντας διαδικτυακά στην ημερίδα.

Στην σημαντικότητα της συνεργασίας πολιτών, θεσμικών φορέων και εκπροσώπων της πολιτείας σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να αποκατασταθούν τα τραύματα που άφησε στο πέρασμά της η μεγάλη πυρκαγιά, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Κελέτσης. Εκτιμώντας πως «η κλιματική κρίση θα μας φέρνει συχνά αντιμέτωπους με τέτοια φαινόμενα», σημείωσε πως «χρειαζόμαστε οπωσδήποτε τις απόψεις των επιστημόνων, των ειδικών, προκειμένου να αποκαταστήσουμε το δάσος αλλά και γενικότερα την οικονομία της περιοχής μας, άρα να αποκαταστήσουμε την επόμενη μέρα στο νομό, αλλά ταυτόχρονα περιμένουμε και τις προτάσεις που έχουν να κάνουν με την πρόληψη», ο κ. Κελέτσης εξέφρασε την πεποίθησή του για την ταχεία αποκατάσταση τόσο του δάσους όσο και της οικονομίας του νομού.

Την πορεία υλοποίησης του προγράμματος Antinero, της ενίσχυσης του ανθρωπίνου δυναμικού και του εξοπλισμού της Δασικής Υπηρεσίας παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Δασών κ. Ευστάθιος Σταθόπουλος ο οποίος, αναγνωρίζοντας την ύπαρξη διαχρονικά διαχειριστικών μελετών στα δάση του Έβρου, σημείωσε πως το παγκόσμιο πρόβλημα της κλιματικής κρίσης εξαιτίας της οποίας εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, δυσχεραίνει το έργο της προστασίας των δασών, ο σχεδιασμός της οποίας, όπως είπε, χρήζει συνεχούς προσαρμογής λόγω των εκάστοτε νέων δεδομένων.

Στον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών οι τοπικές κοινωνίες αναφέρθηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Freiburg κ. Johann Georg Goldammer. Υπογράμμισε την αναγκαιότητα των συνεργασιών και της εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που, μεταξύ άλλων, θα εκπαιδεύει τους πολίτες και θα αποκλείει τις επικαλύψεις ως προς τις αρμοδιότητες των εμπλεκομένων φορέων στην κατάσβεση των πυρκαγιών, με αναφορές σε πρακτικές άλλων χωρών και στον ρόλο και το έργο του παγκόσμιου δικτύου για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Οι ειδικοί επισήμαναν ότι, βάσει των στατιστικών στοιχείων, παρουσιάζεται αυξητική τάση ως προς τη συχνότητα εκδήλωσης αλλά κυρίως την ένταση του φαινομένου των δασικών πυρκαγιών, κάτι που καθιστά αναγκαία την κατανόηση σε βάθος του προβλήματος και των λόγων της σταδιακής επιδείνωσής του. Επίσης, συμφώνησαν ότι το καμένο δάσος στον Έβρο μπορεί να επιστρέψει στην αρχική του κατάσταση μέσα από σημαντικές παρεμβάσεις και με σχεδιασμό που θα αποτρέπει παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον. Επισημάνθηκε ότι στις δασικές εκτάσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, έχουν ξεκινήσει ήδη οι πρώτες παρεμβάσεις. Αφορούν, κατ’ αρχάς τη διατήρηση στην περιοχή των πουλιών και την άμεση κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, ταυτόχρονα όμως εκπονούνται συνεχώς μελέτες για το πώς θα γίνει το δάσος έτσι ακριβώς όπως ήταν πριν την πυρκαγιά.

12/03/2024 01:18 μμ

Οι τράπεζες είναι σε αναμονή.

Το ΥπΑΑΤ δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα τη διαδικασία για την υπογραφή σχετικού μνημονίου με τις τράπεζες με στόχο την ενεργοποίηση της κάρτας αγρότη.

Θυμίζουμε το πέρυσι, στις αρχές Απριλίου, είχε υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας των τραπεζών με το ΥπΑΑΤ για την προσφορά της «Κάρτας του Αγρότη», που αφορούσε τη νέα προγραμματική περίοδο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027.

Ωστόσο οι αλλαγές στις ενισχύσεις λόγω της νέας ΚΑΠ, είχαν σαν αποτέλεσμα οι αγρότες που την ενεργοποίησαν να είχαν όριο πίστωσης, για το 2023, την βασική ενίσχυση, που λάµβαναν τα προηγούµενα έτη.

Οι τράπεζες είχαν αφήσει εκτός κάρτας το ποσό του «πρασινίσματος». Το ίδιο αναμένεται να γίνει και φέτος αφού δεν έχουν τρέξει για το 2023 τα Οικολογικά Προγράμματα.

Βέβαια φέτος έχουμε και την μείωση της βασικής ενίσχυσης, που κάνει πιο περίπλοκο το θέμα με το ύψος της ενίσχυσης που θα δικαιούται ο κάθε αγρότης.

Το σίγουρο είναι ότι λόγω των πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ τα ποσά φέτος θα είναι μειωμένα σε σχέση με το παρελθόν.

01/03/2024 02:07 μμ

Ενεργοποιήθηκε εκ νέου το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, με την αξιοποίηση των πρόσθετων πόρων που διέθεσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ύψους 40 εκ. ευρώ.

Το Ταμείο, με συνολικούς πλέον δημόσιους πόρους 61,5 εκ. ευρώ, διαμορφώνει συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους έως 107 εκ. ευρώ.

Παρέχει τη δυνατότητα δανείων έως 25.000 ευρώ σε αγροτικές επιχειρήσεις συνδυασμένα με επιδότηση επιτοκίου για τα 2 πρώτα έτη και κάλυψη δαπανών mentoring.

Χθες Πέμπτη (29/2), ολοκληρώθηκε η διαδικασία υπογραφών των Επιχειρησιακών Συμφωνιών με τις 7 συνεργαζόμενες Τράπεζες (Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Παγκρήτια, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων) επομένως το Ταμείο είναι πλέον διαθέσιμο στην αγορά για υποβολή αιτήσεων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας KYC - Know Your Customer της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB.

Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας δημιουργήθηκε για να παρέχει συγχρηματοδοτούμενα δάνεια προκειμένου να αποκτήσουν ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό και μεταποιητικό κλάδο.

Ο στόχος του Ταμείου υλοποιείται μέσω της παροχής δανείων με ευνοϊκούς όρους, αφού το 50% του κεφαλαίου κάθε δανείου είναι άτοκο, καθώς χρηματοδοτείται από το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, το οποίο τελεί υπό τη διαχείριση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB, Ισμήνη Παπακυρίλλου, επεσήμανε: «Ο αγροτικός κλάδος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ως κεντρικός αναπτυξιακός φορέας της χώρας, στηρίζει την περαιτέρω ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα, πάνω στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα προσηλωμένη στον στόχο της για διεύρυνση του αριθμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση και κάλυψη των νέων και αυξανόμενων αναγκών τους, συμπεριλαμβανομένου του αγροτικού και μεταποιητικού κλάδου, ανταποκρίνεται με σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία μειώνοντας σημαντικά το τελικό κόστος δανεισμού».

28/02/2024 11:25 πμ

Η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, του άρθρου 151 του ν. 5078/2023, θα χορηγείται σε αγρότισσες, όπως και σε ελεύθερες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενες, μετά την καταβολή του επιδόματος μητρότητας του e-ΕΦΚΑ.

Αυτό αναφέρει τροπολογία, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις».

Με την προτεινόμενη ρύθμιση διευκρινίζεται αφενός το σημείο έναρξης άσκησης του δικαιώματος της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, το οποίο είναι η καταβολή του επιδόματος μητρότητας του e-ΕΦΚΑ.

Θυμίζουμε ότι στην χώρα μας θεσμοθετήθηκε η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας για ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, διάρκειας εννέα (9) μηνών, η οποία εκκινεί (ξεκινά) μετά την λήξη του επιδόματος μητρότητας του e-Ε.Φ.Κ.Α.

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) καταβάλλει στις δικαιούχους μηνιαίως ποσό ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό.

Η Δ.ΥΠ.Α σε συνεννόηση με τον e-ΕΦΚΑ, θα ελέγχει σε μηνιαία βάση αν οι δικαιούχοι της επιδότησης είναι ασφαλιστικά ενήμερες ώστε να τους χορηγήσει την παροχή.

Η καταβολή της παροχής στις αγρότισσες χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με την τροπολογία, την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας δικαιούνται και όσες μητέρες απέκτησαν τέκνο έως και δεκατέσσερις (14) εβδομάδες πριν από τη λήξη του έτους 2023 και ειδικότερα έως και την 24/09/2023.

Διαβάστε την σχετική τροπολογία (εδώ)