Μέτρα στήριξης στον αμπελοοινικό τομέα αλλά και στον τομέα των οπωροκηπευτικών ανακοίνωσε η Κομισιόν.
Tα μέτρα στήριξης στον αμπελοοινικό τομέα, τα οποία εγκρίθηκαν σήμερα Πέμπτη (7/10), περιλαμβάνουν την αύξηση της στήριξης για εργαλεία διαχείρισης κινδύνου, όπως η ασφάλιση της συγκομιδής και τα ταμεία αλληλοβοήθειας, καθώς και την παράταση των μέτρων ευελιξίας που εφαρμόζονται ήδη, έως τις 15 Οκτωβρίου 2022.
Σε ό,τι αφορά τον τομέα των οπωροκηπευτικών, η στήριξη στις οργανώσεις παραγωγών - που συνήθως υπολογίζεται με βάση την αξία παραγωγής - θα αντισταθμιστεί, ώστε να μην είναι χαμηλότερη από το 85% του επιπέδου του προηγούμενου έτους.
Ο κ. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, Επίτροπος Γεωργίας, δήλωσε σχετικά: «Από τους εαρινούς παγετούς, τις πλημμύρες, έως τα κύματα καύσωνα, οι ακραίες καιρικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες για τον αμπελοοινικό τομέα και τον τομέα των οπωροκηπευτικών κατά το τρέχον έτος. Οι ακραίες αυτές καιρικές συνθήκες δε, επήλθαν αφότου διανύσαμε ήδη ένα δυσχερές έτος το 2020, λόγω της κρίσης της νόσου COVID-19. Αυτά τα τόσο αναγκαία μέτρα στήριξης θα ανακουφίσουν τους παραγωγούς σε ολόκληρη την ΕΕ σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, επιπλέον εκείνων που είχαν ήδη προταθεί το 2020 και επεκτάθηκαν το 2021».
Τα έκτακτα μέτρα για τον αμπελοοινικό τομέα περιλαμβάνουν τα εξής:
Οι χώρες της ΕΕ μπορούν να συνεχίσουν να τροποποιούν τα εθνικά τους προγράμματα στήριξης ανά πάσα στιγμή, ενώ συνήθως αυτό προβλέπεται μόνο δύο φορές το χρόνο (έως την 1η Μαρτίου και τις 30 Ιουνίου κάθε έτους, αντίστοιχα).
Όσον αφορά τις δραστηριότητες προώθησης και ενημέρωσης, την αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων, τον πρώιμο τρύγο και τις επενδύσεις, η δυνατότητα χορήγησης μεγαλύτερης συνεισφοράς από τον προϋπολογισμό της ΕΕ παρατείνεται έως τις 15 Οκτωβρίου 2022.
Η συνεισφορά του προϋπολογισμού της ΕΕ στην ασφάλιση της συγκομιδής αυξήθηκε από 70 % σε 80 % έως τις 15 Οκτωβρίου 2022.
Η στήριξη της ΕΕ όσον αφορά την κάλυψη των δαπανών για τη σύσταση ταμείων αλληλοβοήθειας διπλασιάστηκε από: 10%, 8% και 4% κατά το πρώτο, το δεύτερο και τρίτο έτος εφαρμογής της, σε 20%, 16% και 8%.
Παράταση των δυνατοτήτων ευελιξίας που χορηγήθηκαν για τα μέτρα του προγράμματος για τον αμπελοοινικό τομέα έως τις 15 Οκτωβρίου 2022.
Όσον αφορά τον τομέα των οπωροκηπευτικών, η στήριξη της ΕΕ προς τις οργανώσεις παραγωγών - η οποία συνήθως υπολογίζεται με βάση την αξία παραγωγής του έτους - θα αντισταθμίζεται τουλάχιστον στο 85% του επιπέδου του προηγούμενου έτους, ακόμη και αν η αξία του τρέχοντος έτους είναι χαμηλότερη.
Η αποζημίωση αυτή θα παρέχεται όταν: η μείωση της παραγωγής συνδέεται με φυσικές καταστροφές, κλιματικά φαινόμενα, ασθένειες φυτών ή προσβολή από παράσιτα· είναι εκτός του ελέγχου της οργάνωσης παραγωγών και κατά τουλάχιστον 35 % χαμηλότερη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Επιπλέον, εάν οι παραγωγοί αποδείξουν ότι έλαβαν προληπτικά μέτρα κατά της αιτίας της μείωσης της παραγωγής, η αξία παραγωγής που χρησιμοποιήθηκε για τη στήριξη θα είναι η ίδια με εκείνη του προηγούμενου έτους.
Η καθυστέρηση των δηλώσεων της ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) δημιουργεί προβλήματατα έλλειψης ρευστότητας στον αγροτικό κλάδο. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι που θα θέλουν να αγοράσουν ζωοτροφές σε λίγες ημέρες όταν θα ξεκινήσουν τα αλώνια.
Να θυμίσουμε ότι αν οι κτηνοτρόφοι δεν καταφέρουν να αγοράσουν στα αλώνια τότε τα σιτηρά θα τα πάρουν οι έμποροι και θα τα βάλουν στις αποθήκες για να πουλήσουν σε υψηλότερη τιμή και να έχουν κέρδος.
Στο παρελθόν κάθε χρόνο η κάρτα προέβλεπε την προείσπραξη του 80% της Βασικής και της Πράσινης Ενίσχυσης που θα εισέπρατταν το κάθε έτος ενίσχυσης οι αγρότες. Τα πράγµατα από φέτος αλλάζουν και η Πράσινη Ενίσχυση (πρασίνισµα), µε τον τρόπο που την γνώριζαν οι αγρότες, καταργήθηκε φέτος. Επίσης οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να λάβουν την κάρτα αφού δεν γνωρίζουν οι τράπεζες το ποσό της ενίσχυσης που θα λάβουν.
Εδώ και ένα μήνα έχει υπογραφεί το νέο μνημόνιο συνεργασίας τραπεζών με το ΥπΑΑΤ για την προσφορά της «Κάρτας του Αγρότη» και στη νέα προγραμματική περίοδο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027.
Ωστόσο επειδή υπάρχουν αλλαγές στις ενισχύσεις, λόγω της νέας ΚΑΠ, κάποιες τράπεζες που την ενεργοποίησαν είχαν όριο πίστωσης για το 2023 την βασική ενίσχυση, που λάµβαναν τα προηγούµενα έτη. Άλλες τράπεζες δεν έχουν ενεργοποιήση την «Κάρτα του Αγρότη» και αναμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ΟΣΔΕ (δηλαδή από τέλη Σεπτεμβρίου όπως έχει πει το ΥπΑΑΤ).
Στην ουσία το 2023 έχουν λιγότερα ή και καθόλου χρήματα οι κτηνοτρόφοι από την κάρτα και αυτό τους δημιουργεί προβλήματα έλλειψης ρευστότητας για την αγορά ζωοτροφών. Από την άλλη οι γαλακτοβιομηχανίες περιμένουν την πτώση τιμών στις ζωοτροφές για να βρουν τη δικαιολογία που χρειάζονται ώστε να ρίξουν τις τιμές παραγωγού στο γάλα.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, μεγάλη γαλακτοβιομηχανία μείωσε τις τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα στους κτηνοτρόφους που συνεργάζεται από όλη την χώρα και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, από τον Οκτώβριο, χωρίς να έχει κάνει νωρίτερα καμιά ενημέρωση. Σαν δικαιολογία ανέφερε ότι υπήρξαν προβλήματα με τις λιποπρωτεΐνες στο γάλα που παράδιναν. Η μείωση αυτή - σύμφωνα με όσα αναφέρουν κτηνοτρόφοι στον ΑγροΤύπο - κυμαίνεται από 10 έως 20 λεπτά το κιλό. Θυμίζουμε ότι τέτοια εποχή πέρσι όταν η ενέργεια και οι τιμές ζωοτροφών είχαν φτάσει στα ύψη οι γαλακτοβιομηχανίες δεν έδιναν αύξηση στην τιμή του γάλακτος υποστηρίζοντας ότι οι εμπορικές συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν. Φέτος δεν ισχύει το ίδιο. Πάντα χάνουν οι κτηνοτρόφοι γιατί δεν υπάρχει στην χώρα μας «νομική θωράκιση» για τις εμπορικές συμφωνίες που κάνουν και για αυτό υπάρχουν ευθύνες.
Δύσκολο αναμένεται το μέλλον των κτηνοτρόφων και κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για την ηγεσία του ΥπΑΑΤ.
Την ετήσια τακτική, εκλογική αυτή τη φορά, Γενική του Συνέλευση πραγματοποίησε διαδικτυακά ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) την Πέμπτη, 11 Μαΐου, όπου παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα των δύο τελευταίων ετών.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΟ αποτελείται από δεκατρία μέλη, τα επτά μέλη εκλεγμένα από την Επικράτεια και έξι μέλη τα οποία το κάθε ένα ορίζεται και αντιπροσωπεύει κάθε μία από τις έξι Περιφερειακές Οργανώσεις της χώρας.
Σημαντική απόφαση της Γενική Συνέλευσης, ήταν η ανακήρυξη του κ. Γιώργου Σκούρα ως Επίτιμου Προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου.
Το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο που αναδείχθηκε από τις εκλογές της 11ης Μαΐου στη Γενική Συνέλευση είναι το εξής:
Πρόεδρος: Βογιατζής Γιάννης
Αντιπρόεδροι: Τριανταφυλλοπούλου Μαίρη, Τσιλιλής Κώστας
Γενικός Γραμματέας: Μπουτάρης Στέλλιος
Έφορος: Σπανός Αριστείδης
Μέλη: Αλεξάκης Απόστολος, Γαρυπίδης Κων/νος, Ζαχαρίας Νίκος, Κεχρής Στυλιανός, Λαζαρίδη Φεντερίκα, Σπυροπούλου Κωνσταντίνα, Τσέλεπος Άρης, Χατζημιχάλης Λεωνίδας.
Ο Δρ. Γιάννης Βογιατζής, που εξελέγη ομόφωνα για δεύτερη θητεία Πρόεδρος του ΔΣ, δήλωσε: «Το νεοεκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου ανοίγει μια νέα σελίδα του ιστορικού συλλογικού οργάνου της Ελληνικής Οινοποιίας ως το πρώτο με την καινούργια του καταστατική δομή. Συνδυάζει σοβαρά πλεονεκτήματα όπως η συμμετοχή νέων συναδέλφων, η ισορροπία των «μεγάλων - μικρών», η γεωγραφική διασπορά, τα οποία μαζί με την ενισχυμένη συμμετοχή των περιφερειακών οργανώσεων στον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου, μας γεμίζουν αισιοδοξία για τη διετή θητεία που ανοίγεται μπροστά μας».
Δημοσιεύθηκε η 2η Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης του Υποέργου 2: «Εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα» της Δράσης «Οικονομικός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Η υποβολή των αιτήσεων ενίσχυσης και των φακέλων υποψηφιότητας ξεκινά στις 14/06/2023 και ολοκληρώνεται στις 14/8/2023.
Η δράση έχει ως στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των γεωργικών προϊόντων, την προώθηση της καινοτομίας και την προστασία του περιβάλλοντος.
H δημόσια ενίσχυση ανέρχεται σε 35.000.000 € και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2022-2025.
Στόχος του Υποέργου, είναι:
α) Η αύξηση του βαθμού συνεργασίας στον πρωτογενή τομέα
β) Η βελτίωση της οικονομικής αποδοτικότητας όλων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων
γ) Η διευκόλυνση της αναδιάρθρωσης και του εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων
δ) Η βελτίωση της θέσης του αγροτών στην αλυσίδα αξίας
ε) Η καθετοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας
στ) Η εφαρμογή της συμβολαιακής γεωργίας
ζ) Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων στις αγορές μέσα από την αξιοποίηση της έρευνας, της σύγχρονης τεχνολογίας και των ψηφιακών εργαλείων
η) Η ενσωμάτωση διαδικασιών καινοτομίας και χρήσης νέων τεχνολογιών αλλά και διαδικασιών
φιλικών προς το περιβάλλον, που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής
θ) Η βιώσιμη ανάπτυξη και η αποδοτικότερη διαχείριση των φυσικών πόρων
ι) Η δημιουργία του κατάλληλου υπόβαθρου για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και στην τυποποίηση και εμπορία αυτών, ιδανικά σε συνθήκες που τονίζουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα
Το κάθε επενδυτικό σχέδιο πρέπει να εκπληρώνει τουλάχιστον έναν από αυτούς τους στόχους.
Η αξιολόγηση των αιτήσεων ξεκινά στις 16 Αυγούστου 2023 και ολοκληρώνεται την 29η Σεπτεμβρίου 2023. Το τέταρτο τρίμηνο του 2023 (Οκτώβριος) αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής, αξιολόγησης και ελέγχου των σχετικών αιτημάτων πληρωμής.
Οι δυνητικοί δικαιούχοι υποβάλλουν την αίτηση ενίσχυσης και επισυνάπτουν τα απαιτούμενα συνοδευτικά έγγραφα/αρχεία. Η αίτηση μαζί με το σύνολο των δικαιολογητικών υποβάλλονται στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου gov.gr
Επιλέξιμες δαπάνες
α) Οι δαπάνες σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις που συνδέονται με πρωτογενή γεωργική παραγωγή θα αφορούν:
αα) Κατασκευή και βελτίωση ακινήτων (σε επίπεδο γεωργικών εκμεταλλεύσεων π.χ. στάβλοι, γεωργικές αποθήκες κ.ά.).
ββ) Αγορά μηχανημάτων και εξοπλισμού, μέχρι το ύψος της αγοραίας αξίας του στοιχείου ενεργητικού.
γγ) Απόκτηση ή ανάπτυξη λογισμικού υπολογιστών και απόκτηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, αδειών εκμετάλλευσης, δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και εμπορικών σημάτων.
δδ) Μπορούν να υπαχθούν, επενδυτικά σχέδια της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής, στους ακόλουθους τομείς, τα οποία αφορούν συγκεκριμένα:
i. Στον τομέα φυτικής παραγωγής:
Εκμεταλλεύσεις όλων των τύπων και παραγωγικών συστημάτων φυτικής παραγωγής, όπως συμβατική, πιστοποιημένη -ολοκληρωμένη, βιολογική, κ.λπ. - υπαίθρια, υπό κάλυψη (θερμοκήπια, θάλαμοι καλλιέργειας μανιταριών θερμοκηπιακού τύπου, δικτυοκήπια κ.ά.).
ii. Στον τομέα ζωικής παραγωγής:
Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για ίδρυση νέων, εκσυγχρονισμό υφιστάμενων εγκαταστάσεων όπως αυτές περιγράφονται στο Ν. 4056/2012 (ΦΕΚ 52 Α΄/2012). Συγκεκριμένα υπάγονται επενδυτικά σχέδια όλων των παραγωγικών κατευθύνσεων, καθώς και όλων των τύπων εκτροφής.
β) Ενισχύσεις για μέτρα προώθησης γεωργικών προϊόντων
αα) Οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν στη διοργάνωση διαγωνισμών και εκθέσεων, καθώς και δημοσιεύσεις για να ευαισθητοποιηθεί το ευρύ κοινό για τα γεωργικά προϊόντα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν γίνεται αναφορά σε καμία συγκεκριμένη επιχείρηση, εμπορική επωνυμία ή προέλευση
ββ) Οι επιλέξιμες δαπάνες για τη διοργάνωση διαγωνισμών και εκθέσεων περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
i. έξοδα συμμετοχής
ii. έξοδα ταξιδιού και έξοδα για τη μεταφορά των ζώων
iii. τα έξοδα των δημοσιεύσεων και δικτυακών τόπων που αναγγέλλουν το γεγονός
iv. το μίσθωμα των εκθεσιακών χώρων και περιπτέρων και τα έξοδα εγκατάστασης και αποσυναρμολόγησής τους
v. συμβολικά έπαθλα αξίας έως 1.000 ευρώ ανά έπαθλο και ανά νικητή διαγωνισμού
γγ) Οι επιλέξιμες δαπάνες για τη δημοσιεύσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για τα γεωργικά προϊόντα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
i. το κόστος δημοσιεύσεων σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, σε δικτυακούς τόπους και με σύντομα διαφημιστικά μηνύματα σε ηλεκτρονικά μέσα, ραδιόφωνο και τηλεόραση, με σκοπό την παροχή τεκμηριωμένων πληροφοριών σχετικά με τους δικαιούχους από συγκεκριμένη περιοχή ή που παράγουν ένα συγκεκριμένο γεωργικό προϊόν, υπό τον όρο ότι οι πληροφορίες είναι ουδέτερες και ότι όλοι οι δικαιούχοι έχουν ίσες ευκαιρίες να περιληφθούν στη δημοσίευση
ii. δαπάνες για τη διάδοση επιστημονικών γνώσεων καθώς και τεκμηριωμένων πληροφοριών σχετικά με συστήματα ποιότητας και σχετικά με γενόσημα γεωργικά προϊόντα, τα διατροφικά τους οφέλη και τις προτεινόμενες χρήσεις τους.
δδ) Τα μέτρα προώθησης μπορούν να υλοποιούνται από ομάδες παραγωγών ή άλλες οργανώσεις, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους
εε) Η ενίσχυση χορηγείται με βάση την επιστροφή των πραγματικών δαπανών του δικαιούχου.
Δικαιούχοι
Στο συγκεκριµένο πρόγραµµα θα µπορούν να κάνουν αιτήσεις:
Συλλογικά Σχήµατα αγροτών.
Οικοτεχνίες - µεταποητικές αγροτών που µεταποιούν το δικό τους προϊόν.
Μεταποιητικές επιχειρήσεις εφόσον µεταποιούν γεωργικό και κατ’ ελάχιστο το 40% των α’ υλών που χρησιµοποιούνται προέρχονται από συµβολαιακή γεωργία.
Αγροτικές επιχειρήσεις που δεσµεύονται να καθετοποιήσουν τη µονάδα τους για τουλάχιστον µία 3ετία ξεκινώντας από το επόµενο έτος από την ολοκλήρωση της υλοποίησης της επένδυσης.
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση μέσω των τριών νέων προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κάνοντας μια αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Know Your Customer (KYC).
Αφορούν τα Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενα Δάνεια, τα Δάνεια Ψηφιακής Αναβάθμισης και τα Δάνεια Ρευστότητας Επιχειρήσεων, τα οποία χρηματοδοτούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Περισσότερες από 6.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρόκειται να λάβουν χρηματοδότηση μέσω των τριών νέων προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας καθώς οι τράπεζες ενέκριναν τις αιτήσεις τους για δάνεια συνολικού ύψους 1,44 δις ευρώ, κατά τις 10 πρώτες ημέρες λειτουργίας της πλατφόρμας Know Your Customer (KYC).
Η υπηρεσία eGov-KYC προσφέρει μια ψηφιακή εναλλακτική στη προσκόμιση εγγράφων του δημοσίου για τη βεβαίωση στοιχείων του πολίτη σε τραπεζικά συστήματα (πατήστε εδώ).
«Έχοντας ήδη συμβάλει στη χρηματοδότηση πάνω από 40.000 ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων τα τελευταία 3 χρόνια, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει λειτουργήσει την νέα πλατφόρμα KyC προσδοκώντας να βοηθήσει την διεύρυνση του αριθμού των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία της», επισήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.
Αναλυτικά, από 15-24 Μαΐου μέσω της πλατφόρμας KYC
- υποβλήθηκαν 6.916 αιτήσεις από μικρομεσαίες επιχειρήσεις για δάνεια συνολικού ύψους 1.688.014.687 ευρώ,
- έλαβαν θετική απάντηση από τις τράπεζες 6.008 αιτήσεις για δάνεια συνολικού ύψους 1.445.738.007 ευρώ
- ενώ 908 αιτήσεις για δάνεια συνολικού ύψους 242.276.680 ευρώ αξιολογούνται από τις τράπεζες.
Έως σήμερα, 17.101 επιχειρήσεις συνδέθηκαν στην πλατφόρμα KYC της HDB.
Δεν είχαν φορολογική ενημερότητα (οφειλές προς το δημόσιο) 3.237 (ποσοστό 19%) επιχειρήσεις.
Από 9.469 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, για 702 επιχειρήσεις (ποσοστό 7,5%) διαπιστώθηκε αδυναμία έκδοσης ασφαλιστικής ενημερότητας (για τα προγράμματα στα οποία απαιτείται) λόγω οφειλών στον ΕΦΚΑ.
Από 9.074 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, οι 112 επιχειρήσεις (ποσοστό 1,2%) διαπιστώθηκε ότι είναι καταχωρημένες στα Αρχεία Δεδομένων Οικονομικής Συμπεριφοράς της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε.
Αλματώδη αύξηση κατέγραψαν οι εξαγωγές ελληνικού οίνου στον Καναδά το πρώτο τρίμηνο του έτους, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, με όλα τα στοιχεία να συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η καλή εξαγωγική πορεία θα συνεχιστεί, τονίζει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ).
Σημειώνεται ότι ο Καναδάς είναι η τρίτη καλύτερη αγορά για το ελληνικό κρασί και αποτελεί μια από τις χώρες - στόχους των προγραμμάτων προβολής και προώθησης που υλοποιεί η ΕΔΟΑΟ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Προξενείου στο Τορόντο, που διαχρονικά στηρίζει τις προσπάθειες των φορέων του κλάδου για αναβάθμιση της θέσης του ελληνικού κρασιού στην αγορά του Καναδά :
- Οι εξαγωγές ελληνικού οίνου κατέγραψαν αύξηση 95% ως προς την αξία, υπερβαίνοντας τα 3,5 εκ. καναδικά δολάρια (το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους ήταν 1,8 εκ. δολάρια).
- Η αύξηση είναι 103% στην επαρχία του Κεμπέκ και 113% στην επαρχία του Οντάριο.
Μέσω του προγράμματος προβολής και προώθησης της ΕΔΟΑΟ, που αναμένεται να εγκριθεί από το ΥΠΑΑΤ, αλλά και τις ανεξάρτητες δράσεις προβολής που υλοποιούν αρκετά οινοποιεία, προβλέπεται η αναβάθμιση της εικόνας του ελληνικού κρασιού και μια μεγαλύτερη ώθηση στις εξαγωγές.
Όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει η διοίκηση του Οντάριο, η Ελλάδα μπορεί να γίνει η «νέα Πορτογαλία», χώρα που έχει ισχυρή εξαγωγική παρουσία στον Καναδά.
Σημειώνεται ότι πέρα από το πρόγραμμα προβολής και προώθησης, η ΕΔΟΑΟ προβαίνει σε συστηματικές δράσεις στην αγορά του Καναδά. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, με τη βοήθεια τόσο του Enterprise Greece όσο και των προξενικών αρχών επισκέφθηκε την χώρα μας ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και άλλα στελέχη του μονοπωλίου του Τορόντο LCBO, πραγματοποιώντας επαφές με πολλά οινοποιεία.
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το ΦΕΚ με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στα σταφύλια.
Η ΚΥΑ αφορά τα οινοποιήσημα σταφύλια της Αττικής, της Δυτικής Αχαΐας και τις Ηλείας, καθώς και τα επιτραπέζια σταφύλια της Κορινθίας.
Συγκεκριμένα η χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) αφορά τον τομέα των οινοποιήσιμων σταφυλιών Περιφέρειας Αττικής έτους 2022, των επιτραπέζιων σταφυλιών Π.Ε. Κορινθίας έτους 2022 και της οινοποιήσιμης ποικιλίας «Ροδίτης (Αλεπού)» Π.Ε. Ηλείας και Δήμου Δυτικής Αχαΐας Π.Ε. Αχαΐας έτους 2022.
Οι δικαιούχοι αμπελουργοί θα πρέπει να έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2022, να διαθέτουν αμπέλια σε ωρίμανση (άνω των 3 ετών) και ανά ποικιλία να διατηρούν τουλάχιστον ένα στρέμμα καλλιέργειας αμπελιού.
Το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται:
α) για τους δικαιούχους που διαθέτουν αγροτεμάχια με αμπελώνες για παραγωγή οίνου στην Περιφέρεια Αττικής σε 90 ευρώ/στρέμμα,
β) για τους δικαιούχους που διαθέτουν αγροτεμάχια με αμπελώνες για επιτραπέζια χρήση στην Π.Ε. Κορινθίας σε 130 ευρώ/στρέμμα,
γ) για τους δικαιούχους που διαθέτουν αγροτεμάχια με καλλιέργεια αμπελώνα της οινοποιήσιμης ποικιλίας «Ροδίτης (Αλεπού)» στην Π.Ε. Ηλείας και στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας Π.Ε. Αχαΐα σε 90 ευρώ/στρέμμα.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Η διαδικασία πληρωμής θα ολοκληρωθεί μετά την διενέργεια διασταυρωτικών μηχανογραφικών ελέγχων, με βάση τα δηλωθέντα στοιχεία στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ). Κατά συνέπεια οι εν δυνάμει δικαιούχοι που δεν έχουν υποβάλλει Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης, αποκλείονται από την καταβολή των ανωτέρω ενισχύσεων.
Την ικανοποίησή τους εκφράζουν οι πέντε Συνεταιρισμοί της Αττικής και η ΚΕΟΣΟΕ, που δηλώνουν ταυτόχρονα πως θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την διασφάλιση μιας οριστικής βιωσιμότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων της Αττικής.
Στην γη της Νεμέας, την μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της χώρας, εκτείνονται σε υψόμετρο 320 μέτρων οι βιολογικοί αμπελώνες του Ανδρέα Κ. Κουτσοδήμου. Η οικογενειακή περιουσία οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου γνώρισε την άνθιση στα χέρια του, ο οποίος το 2000 ίδρυσε το ομώνυμο οινοποιείο.
Ο ζήλος που επέδειξε και η σκληρή δουλειά παραμέρισαν τους αρχικούς προβληματισμούς του αναφορικά με τον τρόπο ένταξης και ιδίως την προώθηση του οίνου του σε μια άκρως ανταγωνιστική αγορά, προβληματισμοί οι οποίοι είναι γνώριμοι σε κάθε παραγωγό που αποσκοπεί στην εξέλιξη της παραγωγικής του γραμμής, καθώς και στην αναγνώριση και αποδοχή του εκάστοτε προϊόντος του.
Τα αρχικώς 20 στρέμματα καλλιέργειας αμπέλου αποτέλεσαν για τον ίδιο το εναρκτήριο λάκτισμα για την έναρξη της επιχειρηματικής του δραστηριότητας στον χώρο του κρασιού και ιδίως για την εδραίωση της Οινοποιείας Ανδρέα Κ. Κουτσοδήμου. Μέσα σε λίγα χρόνια η δυναμικότητα την μονάδας αυξήθηκε κατακόρυφα, ενώ παράλληλα επανδρώθηκε με επιστημονικά και τεχνικά καταρτισμένο προσωπικό, καθώς και με μηχανήματα οινοποιίας νέα γενιάς.
Σήμερα, οι καλλιέργειες αμπέλου αγγίζουν συνολικά τα 60 στρέμματα, με την ποικιλία του Ασύρτικου, μια από τις σπουδαιότερες ποικιλίες που απαντώνται στην λεκάνη της Μεσογείου να εκτείνεται σε δέκα πέντε στρέμματα. Παρόμοια και μεγαλύτερη έκταση καταλαμβάνουν και οι υπόλοιπες ποικιλίες αμπέλου, όπως για παράδειγμα η ποικιλία του Αγιωργίτικου, η οποία εκτείνεται σε είκοσι στρέμματα. Παράλληλα, η Οινοποιεία Ανδρέα Κ. Κουτσοδήμου προμηθεύει με τον εκλεκτό της οίνο των εννέα διαφορετικών ποικιλιών μια πληθώρα εστιατορίων, κάβων, καθώς και την μαζική εστίαση στον ελλαδικό χώρο, ενώ έχει κατορθώσει να εξάγει σε μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, στη Γερμανία.
Η Οινοποιεία του Ανδρέα Κ. Κουτσοδήμου δικαίως βρίσκει την θέση της ανάμεσα στις μεγαλύτερες οινοποιείες στην Ελλάδα, μια θέση εφάμιλλη της ανοδικής πορείας που έχει καταγράψει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, αν, μάλιστα, λάβει κανείς υπόψη την πληθώρα των δυσκολιών, με τις οποίες καλείται να έρθει αντιμέτωπος ένας παραγωγός. Η σταθερή και ανοδική πορεία που διαγράφει, ως ένα από τα μεγαλύτερα οινοποιεία της Πελοποννήσου, δεν συμβάλλει μόνο στην βιωσιμότητας της ίδιας της επιχείρησης αλλά και στην οικονομική άνθηση της νεμεακής γης.
Καλλιεργητικές εργασίες
Μολονότι το ριζικό σύστημα των αμπέλων διακρίνεται για την ανθεκτικότητα του αναφορικά με την έλλειψη του νερού, το καλό πότισμα συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής και στην βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων σταφυλιών. Ειδικά τα πρώτα χρόνια από την φύτευση του αμπελώνα το συστηματικό πότισμα από την άνοιξη έως και το φθινόπωρο είναι απαραίτητο, για αυτό άλλωστε προτιμάται και η χρήση του αυτόματου ποτίσματος. Για να εξασφαλιστεί, μάλιστα, μεγάλο μέγεθος ράγας σταφυλιού το αμπέλι πρέπει να ποτίζεται από το στάδιο της καρπόδεσης μέχρι την αρχή της ωρίμανσης. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κος Ανδρέας Κ. Κουτσοδήμος το υπερβολικό πότισμα μπορεί να βλάψει την παραγωγή αμπελιού, γι αυτό, άλλωστε «το καλοκαίρι μόνο αν χρειαστεί έχουμε ένα με δύο ποτίσματα».
H λίπανση πραγματοποιείται κάθε Ιανουάριο και παρέχει στο αμπέλι όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία από το αρχικό στάδιο της ανάπτυξης έως και της ωρίμανσης των σταφυλιών. Η επιλογή του είδους, καθώς και η ποσότητα του λιπάσματος, όπως εξηγεί ο κος Ανδρέας Κ. Κουτσοδήμος, διαμορφώνεται βάσει του εδάφους που πραγματοποιείται η καλλιέργεια και της ποικιλίας της αμπέλου, ενώ ο ίδιος, επιλέγει μόνο βιολογικά σκευάσματα.
Το κλάδεμα αποτελεί την σημαντικότερη καλλιεργητική εργασία, καθώς επηρεάζει άμεσα την απόδοση της παραγωγής. Στους αμπελώνες του κ. Ανδρέα Κ. Κουτσοδήμου το κλάδεμα για την ποικιλία του Αγιωργίτικου πραγματοποιείται τον μήνα Ιανουάριο, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει είναι η «καταλληλότερη εποχή», ενώ για τις υπόλοιπες ποικιλίες τον μήνα Μάρτιο. Το χειμωνιάτικο κλάδεμα διαφέρει από το χλωρό κλάδεμα, το οποίο πραγματοποιείται κατά τους εαρινούς μήνες και στοχεύει στην βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων σταφυλιών. Μεταξύ των καλλιεργητικών εργασιών, ο κος Ανδρέας Κ. Κουτσοδήμος ξεχωρίζει το κορυφολόγημα, το οποίο πραγματοποιείται κατά του μήνες Ιούνιος και Ιούλιο, συμβάλλει στην «ενδυνάμωση των αμπέλων», καθώς και το αραίωμα φύλλων, που πραγματοποιείται από τον Ιούλιο μήνα και έπειτα, και το οποίο συμβάλλει στην καλύτερη ωρίμανση και στην υψηλή καρποφορία. Εν συνεχεία ακολουθεί η περίοδος της συγκομιδής, ωστόσο, ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνεται και στην αμέσως μετά της συγκομιδής περιποίηση της αμπέλου, καθώς η κατάσταση του θα επηρεάσει την απόδοση της επόμενης χρονιάς.
Η οικονομική πραγματικότητα ενός οινοπαραγωγού
Η φετινή καλλιέργεια των αμπέλων και κατ’ επέκταση η σοδειά εξελίχθηκε θετικά για την Οινοποεία Ανδρέα Κ. Κουτσοδήμου, ενώ όποιο πρόβλημα μπορεί να προκύψει η θετική στάση και η εμπειρία των είκοσι και πλέον χρόνων που διαθέτει συνδράμει στην άμεση και δυναμική αντιμετώπιση τους και όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει «με τα χρόνια έχουμε μάθει και τα θεωρούμε όλα απλά, δεν τα θεωρούμε προβλήματα». Δυνατή ήταν και η περσινή παραγωγή, την οποία χαρακτήρισε ως μια «εξίσου καλή χρονιά», καθώς οι τιμές κυμαίνονταν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο για τα δεδομένα των χρόνων που διανύουμε.
Ωστόσο, οι τιμές, όπως και ο ίδιος εύστοχα παρατηρεί, σημειώνουν συνεχείς αυξομειώσεις και σίγουρα σε επίπεδο τιμής το πρόσημο είναι αρνητικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ιδίως, όμως, σε σχέση με τα έξοδα που καλείται να αναλάβει ο παραγωγός. Συγκεκριμένα, όπως ο ίδιος αναφέρει, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι «όταν ένα σταφύλι έχει τιμή εξόδων 30 λεπτών για τον παραγωγό και ο ίδιος αργότερα το πουλάει 40 λεπτά βγαίνει μόνο ζημιωμένος».
Παράλληλα, ο παραγωγός καλείται να έρθει αντιμέτωπος και με τα μη οινοποιήσιμα σταφύλια, τα οποία κινούνται στην αγορά σε πολύ χαμηλές τιμές, πολλές φορές της τάξεως των 15 λεπτών, και ως είναι φυσικό δημιουργούν ένα κλίμα αθέμιτου ανταγωνισμού. Οι φθηνές ποικιλίες σταφυλιών που υπάρχουν στην αγορά και είναι μη οινοποιήσιμες, όπως ο ίδιος παρατηρεί, είναι ένα εμπόδιο, που η ελληνική οινοποιεία χρειάζεται να ξεπεράσει, καθώς ένας οινοπαραγωγός με χαμηλό κοστολόγιο καλείται να οινοποιήσει σταφύλια δεύτερης και τρίτης γενιάς, τα οποία «κάνουν κακό στην αγορά».
Τα έξοδα, συνεπώς, έχουν αυξηθεί δραματικά, με τα έξοδα καλλιέργειας να έχουν πλέον διπλασιαστεί με αποτέλεσμα ένας οινοπαραγωγός να καλείται να καταβάλει διπλάσιες προσπάθειες για να ορθοποδήσει και να αντιμετωπίσει τις επόμενες χρονιές που θα έρθουν. Αυτό σαφώς έχει ως αποτέλεσμα να προβληματίζουν τον παραγωγό, όταν έρθει η ώρα να κοστολογήσει το προϊόν του. Ωστόσο, σύμφωνα με τον οινοπαραγωγό Ανδρέα Κ. Κουτσοδήμο «θα πρέπει να το δώσει σε μια τιμή, που είναι αντάξια της δουλειάς του και που ο ίδιος θα μπορέσει να ανταπεξέλθει οικονομικά αργότερα».
Η καλλιέργεια αμπέλων και η οινοποιία, ιδίως σε επίπεδο βιωσιμότητας της επιχείρησης, είναι αδιαμφισβήτητο, ότι απαιτεί ένα σημαντικό απόθεμα οικονομικών πόρων, ωστόσο, ο οινοπαραγωγός Ανδρέας Κ. Κουτσοδήμος σημειώνει, ότι πρώτα και πάνω απ’ όλα απαιτείται αγάπη και μεράκι από τον ίδιο τον παραγωγό για τις καλλιέργειες του. Ο ίδιος, μάλιστα, αφιερώνει περισσότερο από δέκα ώρες την ημέρα στα κτήματα και στο οινοποιείο του. Είναι πάντοτε παρών κατά την διάρκεια της καλλιέργειας των αμπέλων και συνεισφέρει με προσωπική εργασία αρχικά στο κλάδεμα, αργότερα στην οινοποίηση και τέλος στην παραγωγή του οίνου. Τα βράδια τον βρίσκουν πάντοτε στο οινοποιείο να ετοιμάζει τις παραγγελίες της επόμενης ημέρας, τις οποίες, μάλιστα, διανέμει ο ίδιος.
Εδώ και ένα μήνα έχει υπογραφεί το νέο μνημόνιο συνεργασίας τραπεζών με το ΥπΑΑΤ για την προσφορά της «Κάρτας του Αγρότη» και στη νέα προγραμματική περίοδο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027.
Ωστόσο επειδή υπάρχουν αλλαγές στις ενισχύσεις λόγω της νέας ΚΑΠ, οι αγρότες που την ενεργοποίησαν είχαν όριο πίστωσης για το 2023 την βασική ενίσχυση, που λάµβαναν τα προηγούµενα έτη.
Θυμίζουμε ότι κάθε χρόνο η κάρτα προέβλεπε την προείσπραξη του 80% της Βασικής και της Πράσινης Ενίσχυσης που θα εισέπρατταν το κάθε έτος ενίσχυσης οι αγρότες. Τα πράγµατα από φέτος αλλάζουν και η Πράσινη Ενίσχυση (πρασίνισµα), µε τον τρόπο που την γνώριζαν οι αγρότες, καταργήθηκε φέτος.
Οπότε οι τράπεζες άφησαν εκτός κάρτας το ποσό του πρασινίσματος αφού δεν γνώριζαν τα ποσά που θα εισπράξουν οι παραγωγοί. Επίσης η κάρτα ενεργοποιήθηκε για τους παλιούς αγρότες και όχι για τους νεοεισερχόμενους, αφού και για αυτούς δεν είναι γνωστό το ύψος της ενίσχυσης που θα έχουν.
Τώρα αναμένουν να ανοίξει το ΟΣΔΕ (από την επόμενη εβδομάδα) για να μπορέσουν να αυξήσουν το όριο πίστωσης.
Με την προσκόμιση της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) του 2023 τα ποσά ενισχύσεων που συνδέονται με το «πρασίνισμα» αντικαθίστανται με τα οικολογικά σχήματα και θα δοθεί δυνατότητα χορήγησης και τυχόν συμπληρωματικού ορίου. Επίσης με τη δήλωση ΟΣΔΕ θα μπορέσουν να ενεργοποιήσουν την Κάρτα Αγρότη και οι νεοεισερχόμενοι αγρότες.
Στα 640.206 στρέμματα ανερχόταν, στις 31/7/2022, η έκταση του ελληνικού αμπελώνα με οινοποιήσιμες ποικιλίες, σύμφωνα με τα στοιχεία ενημέρωσης του αρμοδίου τμήματος του ΥπΑΑΤ προς την Κομισιόν.
Η έκταση αυτή είναι ελαφρώς αυξημένη, κατά 3.245 στρέμματα (+0,51%), σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (636.965 στρ.), γεγονός που οφείλεται σε νέες φυτεύσεις μέσω Αδειών Φύτευσης 6.203 στρεμμάτων.
Όπως επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ, με δεδομένο ότι το ποσοστό που χορηγείται για νέες φυτεύσεις στην Ελλάδα είναι ως γνωστό 1% (6.203 στρέμματα), θα έπρεπε να παρατηρηθεί ισόποση αύξηση των εκτάσεων, στα 643.168 στρ. σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος 2021.
Η διαφορά μεταξύ της τελικής απογραφής στις 31/7/2022 (στα 640.206 στρ.) με άθροισμα της έκτασης του 2021 συν τις Άδειες Φύτευσης (636.965 + 6.203) «υποκρύπτει» εγκατάλειψη επιπλέον 2.962 στρεμμάτων για όλη την επικράτεια, το 2022.
Να τονισθεί ότι από το 2016 μέχρι το 2022 έχουν χορηγηθεί Άδειες για νέες φυτεύσεις 43.383 στρεμμάτων, όταν η έκταση του ελληνικού αμπελώνα το 2016 ανερχόταν στα 627.734 στρέμματα.
Η απογραφή του 2022 (31/7) στα 640.205 στρέμματα, σε συνδυασμό με το αλγεβρικό άθροισμα των συνολικών νέων φυτεύσεων και της απογραφής του 2016, εξάγει ότι από το 2016 έως το 2022, εγκαταλείφθηκαν 30.912 στρέμματα, με την επιφύλαξη του ότι δεν είναι γνωστά σήμερα πόσα στρέμματα από τις τριετούς ισχύος Άδειες Φύτευσης είναι ακόμη στα χέρια των δικαιούχων, που δεν προχώρησαν σε φύτευση.
Ζητούμενο είναι τέλος, εάν η σχετική μείωση των εκτάσεων του ελληνικού αμπελώνα, έχει φθίνουσα τάση, όπως δείχνουν τα ποσοστά μεταβολής των εκτάσεων.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε στην πληρωμή, στις 3 Μαΐου 2023, της συνδεδεμένης ενίσχυσης της μαύρης κορινθιακής σταφίδας, η οποία για το έτος ενίσχυσης 2022, καθορίζεται στα 561 ευρώ/εκτάριο (56,1 ευρώ/στρέμμα).
Ωστόσο πολλοί σταφιδοπαραγωγοί δεν είδαν χρήματα να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους.
Μιλάμε για πληρωμές ενισχύσεων οι οποίες είναι αναγκαίες για την βιωσιμότητα του προϊόντος και την πορεία της καλλιεργητικής χρονιάς που είναι σε εξέλιξη.
Ο πρώην πρόεδρος του ΕΛΓΑ και συντονιστής τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ. Φάνης Κουρεμπές δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η ενίσχυση δεν καταβλήθηκε σε όλους τους παραγωγούς και σε όσους δοθηκε όχι τα σωστά ποσά. Σαν δικαιολογία ειπώθηκε ότι δεν έλαβαν τα χρήματα όσοι παραγωγοί ήταν σε έλεγχο.
Η αλήθεια είναι όμως ότι υπήρξαν πέρυσι ζημιές στην παραγωγή. Δεν δουλεύει όμως η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να ανεβάσει τα πορίσματα ο ΕΛΓΑ με τις ζημιές για να διορθωθούν τα κιλά παράδοσης. Δεν υπήρξε συντονισμός μεταξύ των δύο οργανισμών. Έτσι χάνονται τα χρήματα των παραγωγών χωρίς δική τους ευθύνη».
Εκδήλωση για την καταπολέμηση της ευδεμίδας και την αξία της ένταξης των αμπελοκαλλιεργητών της περιοχής στη δράση «Κομφούζιο», διοργάνωσε, στις 27/4/2023, ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Εισηγητές ήταν:
- Δημήτριος Σταυρίδης, Προϊστάμενος Τμ. Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, Αν. Δντής Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Λάρισας Περιφέρεια Θεσσαλίας
- Δρ Παναγιώτης Μυλωνάς, Αν. Διευθυντής, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.
- Γεωργία Γεωργιάδου, Υπάλληλος Τμήμα φυτικής Παραγωγής Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας
- Δημήτριος Γρουζίδης, Γεωπόνος NOVACERT.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτριος Σταυρίδης, «συζητήθηκαν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης της ευδεμίδας. Σήμερα η δράση «Κομφούζιο» είναι μονόδρομος για την καταπολέμηση της ευδεμίδας στην αμπελοκαλλιέργεια.
Θα πρέπει όλοι οι αμπελοκαλλιεργητές του δήμου Τυρνάβου να ενταχθούν στο σύνολό τους στη δράση, λαμβάνοντας υπόψη ότι πλέον η χημική καταπολέμηση της ευδεμίδας δεν είναι τόσο αποτελεσματική τόσο λόγω της μείωσης της αποτελεσματικότητας των σκευασμάτων.
Στην Ισπανία εφαρμόζουν καθολικά το Κομφούζιο στην αμπελοκαλλιέργεια και έχουν καταφέρει να μην έχουν κανένα πρόβλημα. Για αυτό όλοι συμφώνησαν στην ημερίδα ότι θα πρέπει να αυξηθούν τα επιλέξιμα στρέμματα της δράσης».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του OIV (Παγκόσμιος Οργανισμός Οίνου) η ελληνική παραγωγή οίνου το 2022 ανήλθε σε 2,1 εκατ. εκατόλιτρα (Mhl), από τα 2,5 που ήταν το 2021. Παρουσίασε δηλαδή μια μείωση κατά 14%.
Τα μεγέθη του παγκόσμιου τομέα οίνου, ανακοινώθηκαν από τον OIV σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, που έγινε στις 20 Απριλίου. Παρά τη μικρή πτώση της κατανάλωσης οίνου, που ο OIV αποδίδει στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην ενεργειακή κρίση, η συνολική αξία των συναλλαγών οίνου αυξήθηκε ξανά το 2022.
Όσον αφορά την παγκόσμια παραγωγή οίνου το 2023 υπολογίζεται σε 258 Mhl σημειώνοντας μικρή μείωση κατά 3 mhl (-1%) σε σύγκριση με το 2021. Αυτό οφείλεται στον αυξημένο όγκο συγκομιδής που είχε η Ευρώπη και η ΗΠΑ (παρά την ξηρασία και τα κύματα καύσωνα που υπήρξαν την άνοιξη και καλοκαίρι).
Ο Γενικός Διευθυντής του OIV, Pau Roca, επισήμανε ότι «για 4η συνεχή χρονιά, η παγκόσμια παραγωγή κρασιού σταθεροποιείται γύρω στα 260 Mhl, ελαφρώς κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών». Φέτος, ωστόσο, η παραγωγή της ΕΕ αυξήθηκε κατά 4% για να επιστρέψει στα επίπεδα των 161,1 Mhl, δηλαδή στον μέσο όρο της πενταετίας. Η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία παρήγαγαν μαζί το 51% της παγκόσμιας παραγωγής το 2022, για την ευρωπαϊκή παραγωγή που ήταν τελικά υψηλότερη από την αναμενόμενη».
Όσον αφορά την έκταση των αμπελώνων σε παγκόσμιο επίπεδο παρουσιάζει μικρή μείωση (-0,4%), και βρίσκεται στα 7,3 εκατομμύρια εκτάρια (Mha). Η επιφάνεια του παγκόσμιου αμπελώνα φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί από το 2017. Πολύ μικρές διακυμάνσεις εμφανίζονται μεταξύ των τριών μεγάλων παραγωγών, Ισπανίας, Γαλλίας και Ιταλίας, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν την μειούμενη τάση που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2014.
Ειδικότερα στην ΕΕ, η Ισπανία παρουσιάζει το 2022 μια μικρή μείωση της έκτασης του αμπελώνα, κατά 0,8%, σε σχέση με το 2021. Αντίθετα η Γαλλία εμφανίζει μια μικρή αύξηση κατά 0,8%, ενώ στην Ιταλία είναι σταθερή η έκταση από το 2016.
Οι αμπελοκαλλιεργητές αυτήν την εποχή πρέπει να επισκέπτονται συχνά τις καλλιέργειες για να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από περονόσπορο.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα πρώτα συμπτώματα (κηλίδες λαδιού, εξανθήσεις) δύσκολα γίνονται αντιληπτά. Εμφανίζονται σε περιορισμένες θέσεις και διαπιστώνονται σε φύλλα κοντά στο έδαφος κυρίως στα ακαλλιέργητα αμπέλια ή σε πρέμνα με έρπουσες κληματίδες.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο αμπελουργός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορωπίου (Α.Σ.Κ.) κ. Σταμάτης Γεωργάκης, «αυτή την εποχή τα αμπέλια είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στον περονόσπορο γιατί είναι στο στάδιο του μούρου ( σχηματισμό της ταξιανθίας). Οι προσβολές αρχίζουν συνήθως στο παρόν βλαστικό στάδιο. Οι συχνές βροχοπτώσεις με υψηλή σχετική υγρασία και θερμοκρασίες γύρω στους 23 βαθμούς Κελσίου είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για την εκδήλωση της ασθένειας. Βέβαια αυτά τα φαινόμενα πρέπει να είναι επαναλαμβανόμενα για αρκετές ημέρες. Πάντως συνήθως οι αμπελώνες της Αττικής δεν αντιμετωπίζουν συχνά πρόβλήμα από τον περονόσπορο. Όμως στις άλλες περιοχές της χώρας οι αμπελουργοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί αυτό το διάστημα».
Σε περιοχές που η ασθένεια εμφανίζεται συχνά και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ευαίσθητες ποικιλίες, συστήνετε ένας προληπτικός ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο, όταν η βλάστηση αποκτήσει μήκος 8-10 εκ. περίπου, επισημαίνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου. Στον ψεκασμό αυτό δεν συνιστάται η χρήση χαλκούχου σκευάσματος, διότι προκαλείται καθυστέρηση στη βλάστηση. Για την αποφυγή δημιουργίας ανθεκτικότητας του μύκητα, είναι ανάγκη να γίνεται ορθολογική εναλλαγή μυκητοκτόνων από διαφορετικές κατηγορίες.
Ο ψεκασμός σε αυτό το βλαστικό στάδιο είναι ιδιαίτερα σημαντικός, διότι σε περίπτωση που δεν καταπολεμηθούν αποτελεσματικά οι πρωτογενείς μολύνσεις και εφόσον επικρατήσουν κατόπιν συνθήκες περονοσπόρου, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εμφανιστεί επιδημία της ασθένειας αργότερα, τον Μάιο ή στις αρχές Ιουνίου, με καταστροφικά αποτελέσματα.
Η προστασία των αμπελώνων από το παθογόνο είναι επιβεβλημένη για όσο διάστημα επικρατούν βροχοπτώσεις και θα πρέπει σε κάθε περιοχή να είναι γενικευμένη, ώστε να μην υπάρχουν εστίες πολλαπλασιασμού και διασποράς μολυσμάτων της ασθένειας. Επισημαίνεται ότι τα κονίδια του μύκητα είναι αεροσπόρια, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται και να μολύνουν σε μεγάλες αποστάσεις.
Καλλιεργητικά μέτρα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στον αμπελώνα και που συντελούν στο ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά, συμβάλουν καθοριστικά στον περιορισμό της σοβαρότητας της ασθένειας. Τέτοια μέτρα είναι:
1) τα κλαδέματα (χειμερινό και θερινά),
2) η καταστροφή των ζιζανίων,
3 ) η αποστράγγιση του εδάφους και
4) ο περιορισμός της αζωτούχου λίπανσης, που οδηγεί σε υπερβολική και ευαίσθητη σε προσβολές βλάστηση.
Πληρωμή κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) σε επιτραπέζια σταφύλια στις Π.Ε. Καβάλας, Σερρών, Κιλκίς, Χαλκιδικής, συνολικού ποσού 3,1 εκατ. ευρώ, ανέφερε η κοινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Επίσης θα έδιναν ενισχύσεις στα οινοποιήσιμα σταφύλια Τυρνάβου, ποσού 1,82 εκατ. ευρώ.
Η σχετική ανακοίνωση ανέφερε ότι οι ενισχύσεις θα είχαν καταβληθεί μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη στους δικαιούχους παραγωγούς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπο όμως ακόμη οι σταφυλοπαραγωγοί της Καβάλας δεν έχουν πληρωθεί.
Αντιδράσεις όμως υπάρχουν από την Λάρισα. Όπως ανέφερε σε επιστολή του προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ ο κ. Δημήτριος Κοκκινούλης, πρόεδρος Α.Σ. Επιτραπέζιου Σταφυλιού Λάρισας, «κύριε υπουργέ, με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε πριν λίγες μέρες την χορήγηση de minimis σε παραγωγούς επιτραπέζιου σταφυλιού συγκεκριμένων νομών. Από την πρώτη στιγμή που σας ενημερώσαμε για τα προβλήματα της καλλιέργειας, σας τονίσαμε ότι τα προβλήματα αφορούν τους παραγωγούς όλης της χώρας και συμφωνήσαμε με την άποψη σας ότι αν γίνει κάτι, θα πρέπει να γίνει για όλους τους παραγωγούς.
Όταν ανακοινώθηκε η ενίσχυση de minimis σε τέσσερεις νομούς θεωρήσαμε ότι μάλλον πρόκειται για fake news αφού δεν γίνεται μια τόσο σοβαρή απόφαση που αφόρα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να ανακοινώνεται από τον Υπουργό Άμυνας, αλλά κάναμε λάθος.
Εμείς σαν συνεταιρισμός σε συνεργασία με τη ΔΑΟΚ Λάρισας οπού έχουμε προσκομίσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα καθ υπόδειξη σας πιστοποιούμε την απώλεια εισοδήματος των σταφυλοπαραγωγών για την προηγούμενη χρονιά, ενώ όπως γνωρίζεται και μπορούν να σας επιβεβαιώσουν οι συνεργάτες σας και οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του υπουργείου, οι αυξήσεις στο κόστος παράγωγης (καύσιμα, λιπάσματα, ηλεκτρικό ρεύμα) λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία, έχει επηρεάσει τους παραγωγούς όλης της Ελλάδας και όχι μόνο στους νομούς που εσείς αποφασίσατε να ενισχύσετε.
Όπως καταλαβαίνεται, η απόφαση χορήγησης de minimis σε παραγωγούς συγκεκριμένων νομών συνιστά σκανδαλώδη εύνοια υπέρ αυτών αφού δημιουργεί παραγωγούς δυο ταχυτήτων και υπονομεύει την προσπάθεια μας να είμαστε ανταγωνιστικοί στην παραγωγή του προϊόντος.
Επιθυμία μας είναι ο κλάδος των σταφυλοπαραγωγών να μείνει μακριά από μικροπολιτικά παιχνίδια και προεκλογικές παροχές προηγούμενων δεκαετιών. Θα σας παρακαλούσαμε να σεβαστείτε την προσπάθεια που καταβάλουν οι σταφυλοπαραγωγοί για να παράγουν ένα ακριβό και απαιτητικό προϊόν σε μια πραγματικά δύσκολη εποχή και να συμπεριλάβετε στην ενίσχυση όλους τους νομούς της χώρας, αναιρώντας κάθε προσπάθεια διάκρισης μεταξύ αυτών. Είναι άλλωστε κάτι που θα πρέπει να κάνετε για κάθε προϊόν στηρίζοντας όλους τους Έλληνες αγρότες οι όποιοι στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας στήριζαν και συνεχίζουν να στηρίζουν το κράτος».
Στο μεταξύ ανακοινώθηκε από το ΥπΑΑΤ ότι θα καταβληθεί, μέσω de minimis, συνολικά ποσό 9 εκατ. ευρώ για τα οινοποιήσιμα σταφύλια της Αττικής, για τα επιτραπέζια σταφύλια της Κορινθίας και για τα οινοποιήσιμα σταφύλια της ποικιλίας Ροδίτη της Δυτικής Αχαΐας.
«Ιδιαίτερη Ικανοποίηση προκάλεσε στους αμπελουργούς της Αττικής η ανακοίνωση των Οικονομικών και ΑΑΤ, για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση μέσω του de minimis των οινοποιήσιμων σταφυλιών της περιοχής. Η απόφαση συμβάλλει στην κάλυψη μέρους των αυξημένων καλλιεργητικών δαπανών, που έχουν μειώσει δραματικά το εισόδημα και θέτουν εν αμφιβόλω την συνέχιση της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή. Είναι απόφαση στην σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει να ακολουθήσουν μέτρα και παρεμβάσεις όπως αποφασίσθηκαν στην Ημερίδα της 19ης Δεκεμβρίου στο Κορωπί, που έγινε παρουσία και του Υπουργού ΑΑΤ κ. Γ. Γεωργαντά», σχολίασαν εκπρόσωποι των έξι αμπελουργών Συνεταιρισμών της Αττικής (Κορωπίου, Σπατών Παιανίας, Μαρκόπουλου, Μεγάρων και Κερατέας).
Το ΥπΑΑΤ έστειλε προς έγκριση στην Ευρωπαική Επιτροπή, μια δεύτερη δέσμη αιτήματος αποζημιώσεων, βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων λόγω εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία (ουκρανόμετρου), συνολικού ύψους 30,43 εκατ. ευρώ.
Οι ενισχύσεις θα καταβληθούν στους παραγωγούς κατόπιν λήψης της σχετικής έγκρισης από την ΕΕ.
Αφορά τα εξής προϊόντα:
- Μελίσσια της επικράτειας, ποσού 12 εκατ. ευρώ (κυρίως στις Π.Ε. Ηρακλείου, Χανίων, Αιτωλοακαρνανίας, Χαλκιδικής, Λάρισας).
- Καπνά επικράτειας, ποσού 5,69 εκατ. ευρώ (κυρίως στις Π.Ε. Ροδόπης, Ξάνθης, Πιερίας, Σερρών).
- Κορινθιακή σταφίδα, ποσού 4,72 εκατ. ευρώ (κυρίως στις Π.Ε. Κορινθίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας).
- Αχλάδια επικράτειας, ποσού 4,70 εκατ. ευρώ (κυρίως στις Π.Ε. Λάρισας, Μαγνησίας, Πέλλας, Ημαθίας).
- Σπαράγγια επικράτειας, ποσού 2,61 εκατ. ευρώ (κυρίως στις ΠΕ Πέλλας, Καβάλας, Έβρου, Ξάνθης)
- Κρόκο επικράτειας, ποσού 707,5 χιλ. ευρώ (Π.Ε. Κοζάνης).
Με όριο πίστωσης την βασική ενίσχυση, που λάµβαναν οι παραγωγοί τα προηγούµενα έτη, θα ενεργοποιηθεί η Κάρτα Αγρότη για το 2023 και αναµένεται να είναι διαθέσιµη στους δικαιούχους τις επόµενες ηµέρες (πριν το Πάσχα).
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και οι τράπεζες υπέγραψαν την Παρασκευή (7/4) το σχετικό µνηµόνιο συνεργασίας προκειµένου να προχωρήσουν τα πιστωτικά ιδρύματα στην ενεργοποίηση της κάρτα του αγρότη.
Κάθε χρόνο η κάρτα προέβλεπε την προείσπραξη του 80% της Βασικής και της Πράσινης Ενίσχυσης που θα εισέπρατταν το κάθε έτος ενίσχυσης οι αγρότες. Τα πράγµατα από φέτος αλλάζουν λόγω της νέας ΚΑΠ. Το πρασίνισµα, µε τον τρόπο που το γνώριζαν οι αγρότες, καταργείται από φέτος. Οι αλλαγές με τα οικολογικά σχήματα (eco-schemes) της νέας ΚΑΠ έχουν σαν αποτέλεσμα να μην είναι γνωστά τα ποσά της ενίσχυσης.
Οπότε οι τράπεζες αφήνουν εκτός κάρτας το ποσό του πρασινίσματος. Επίσης η κάρτα θα αφορά τους παλιούς αγρότες και όχι τους νεοεισερχόμενους, αφού και για αυτούς δεν γνωρίζουμε το ύψος της ενίσχυσης που θα έχουν.
Η ενεργοποίηση της κάρτας αγρότη αναμένεται να γίνει μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα, όπως αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι στον ΑγροΤύπο.
Πληροφορίες και διευκρινίσεις δόθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής Ημερίδας, που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ, στις 3 Απριλίου 2023, για τα Οικολογικά Σχήματα της νέας ΚΑΠ 2023-2027.
Από τις παρουσιάσεις, στις οποίες προέβησαν οι εισηγητές κ.κ. Γεώργιος Βλάχος και Κατερίνα Μπινιάρη, καθώς και από το διάλογο που ακολούθησε με τους συμμετέχοντες συνεταιρισμούς, εξήχθησαν τα ακόλουθα συμπεράσματα:
Το ΥπΑΑΤ έχει καθυστερήσει αναφορικά με τις διοικητικές απαιτήσεις (προκήρυξη μέτρων, έκδοση ΥΑ κλπ.) των παρεμβάσεων μέσω των οικολογικών σχημάτων, ώστε να είναι εφικτή η απορρόφηση του προβλεπόμενου προϋπολογισμού, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα, τουλάχιστον για το 2023, θα μεταφερθεί στη Βασική Ενίσχυση (τσεκ).
Ως εκ τούτου ο αγροτικός πληθυσμός δεν είναι ενήμερος ως προς τις εφαρμοστικές λεπτομέρειες και συνεπώς ως προς το περιεχόμενο των επιλογών στις οποίες πρέπει να προβεί, συμπληρώνοντας την Δήλωση ΟΣΔΕ για το 2023.
Η Εσωτερική σύγκλιση θα επηρεάσει περισσότερο τους μικρούς παραγωγούς, οι οποίοι μπορούν να αντισταθμίσουν τις απώλειές τους, είτε μέσω της αναδιανεμητικής ενίσχυσης, είτε μέσω των Οικολογικών Σχημάτων.
Η πολλαπλή συμμόρφωση και το πρασίνισμα αυστηροποιούνται (απαγόρευση καύσης υπολειμμάτων, ακαλλιέργητη επιφάνεια πριν τα ρέματα, υποχρεωτική φυτοκάλυψη υπό προϋποθέσεις κλπ.)
Οι αμπελώνες με κλίση άνω του 10%, θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι καλυμμένοι, είτε με άγρια βλάστηση, είτε με τα υπολείμματα της καλλιέργειας (προϋπόθεση για τη λήψη της Βασικής Ενίσχυσης).
Ενισχύεται, η απόρριψη υπολειμμάτων στον αμπελώνα , αφού κομποστοποιηθούν (Π1- 31.4), ή η σπορά πολυετών φυτών και ιδιαίτερα ξενιστών ή και επικονιαστών, που ενισχύονται επιπλέον (Π1- 31.3).
Προβλέπεται ως προϋπόθεση λήψης ενισχύσεων στην παρέμβαση Π1-31.6 η προμήθεια συστήματος παρακολούθησης μέσω ψηφιακής εφαρμογής διαχείρισης εισροών, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι ψηφιακές εφαρμογές διατίθενται στο εμπόριο και αποτελούν προϋπόθεση λήψης των ενισχύσεων των υποπαρεμβάσεων στο Π1.31.6, πλην της παρέμβασης σεξουαλικής σύγχυσης εντόμων (Confusio).
Στην παρέμβαση Π1-31.6 και στην υποπαρέμβαση της εφαρμογής σεξουαλικής σύγχυσης των λεπιδοπτέρων (Κομφούζιο), είναι επιλέξιμοι οι καλλιεργητές που υλοποιούν ήδη την δράση μέχρι σήμερα. Νέες εντάξεις θα γίνουν μέσω του Π.Α.Α., αφού προκηρυχθεί η παρέμβαση από το ΥπΑΑΤ.
Η εφαρμογή φιλικών για το περιβάλλον πρακτικών διαχείρισης (υποπαρεμβάσεις στην παρέμβαση Π1.31.6) δεδομένου του μικρού κλήρου, είναι οικονομικά βιώσιμη ενέργεια όταν αναλαμβάνεται από συλλογικότητες (συνεταιρισμοί, Ομάδες Παραγωγών).
Η διατήρηση και η βελτίωση των αναβαθμίδων, ενισχύεται πλέον.
Η παρέμβαση, «προστασία τοπίων και γεωργικών συστημάτων υψηλής περιβαλλοντικής σημασίας» (Π1.31.10), αφορά περιοχές των οποίων η προτεραιότητα για τη διατήρησή των καλλιεργειών από άποψη φυσικής αξίας είναι υψηλή (οι αμπελώνες με οινοποιήσιμες ποικιλίες έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα), συγκροτούν φυσικές ενότητες με τοπικά χαρακτηριστικά και πολλαπλές λειτουργίες. Τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τους εισηγητές, μπορούν να συμπεριλάβουν ολόκληρες ζώνες Οίνων με ΠΟΠ ή ολόκληρες περιοχές Οίνων με ΠΓΕ. Οι συνεταιρισμοί μπορούν να υποβάλλουν στην παρέμβαση αυτή (Π1-31.10) Μελέτες Τεκμηρίωσης, στις οποίες πρέπει να αναδεικνύεται και να τεκμηριώνεται η σημασία των αμπελώνων για το περιβάλλον, για τη βιοποικιλότητα, για την παράδοση - κληρονομιά και την συγκρότηση φυσικών ενοτήτων (οι φυσικές ενότητες είναι αυθύπαρκτες, αφού οι ζώνες αμπελοκαλλιέργειας (ΠΟΠ, ΠΓΕ) είναι ήδη οριοθετημένες. Η παρέμβαση Π1.31.10 δεν αφορά τα νησιά του Αιγαίου γιατί λαμβάνουν παρόμοιες ενισχύσεις. Οι μνημειακοί αμπελώνες μπορούν να λάβουν περαιτέρω ενίσχυση.
Γενικά προκρίνεται η συλλογική, (από συνεταιρισμούς για τα μέλη τους) εφαρμογή των παρεμβάσεων, επειδή θα έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, είναι δε πιθανόν οι συλλογικές παρεμβάσεις να ενισχυθούν επιπλέον.
Οι περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, που βελτιώνουν τη δομή του εδάφους (διαχείριση εδάφους, φυτοπροστασία, φυτοκάλυψη, κλπ.), μπορούν να αφορούν συνδυαστικά τις παρεμβάσεις Π1.31.3, Π1.31.4, Π1.31.6 και θα πρέπει να γίνονται με σχεδιασμό και μελέτη, αφού ληφθούν υπόψιν οι εδαφοκλιματικές συνθήκες, η ποικιλία της αμπέλου και οι εκτάσεις που συμμετέχουν στην παρέμβαση.
Μετά από μεγάλη καθυστέρηση αναμένεται να ενεργοποιηθεί το επόμενο διάστημα το μέτρο της κάρτας αγρότη.
Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, «μέσα στην εβδομάδα προωθείται η υπογραφή σχετικού μνημονίου με τις τράπεζες για την ενεργοποίηση της κάρτας αγρότη, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες παραμέτρους που έχουν επέλθει με την εφαρμογή της ΚΑΠ 2023-2027, ώστε να αρχίσει άμεσα η διαδικασία της δανειοδότησης των αγροτών».
Με την Κάρτα του Αγρότη, μέχρι το 2022, μπορούσαν οι αγρότες να έχουν άμεση χρηματοδότηση των δαπανών τους με τη δυνατότητα προείσπραξης του 80% της Βασικής και της Πράσινης Ενίσχυσης.
Ωστόσο πολλά έχουν αλλάξει στη νέα ΚΑΠ όσον αφορά την Πράσινη Ενίσχυση και ποιες δράσεις από το νέο πρασίνισµα θα µπορεί να κάνει ο δικαιούχος και θα δηλώσει στο ΟΣ∆Ε του 2023.
Για να τα δηλώσουν όμως στο ΟΣΔΕ οι παραγωγοί θα πρέπει να έχουν πληροφόρηση πόσα οικολογικά σχήματα (eco-schemes) της νέας ΚΑΠ φέτος θα εφαρμοστούν.
Εκτός του ζητήματος που έχει προκύψει με τα οικολογικά σχήματα, η οριζόντια μείωση της βασικής ενίσχυσης κατά 22% αλλά και η σύγκλιση που έχει προκληθεί από τη νέα ΚΑΠ, δημιουργεί επιπλέον προβλήματα.
Εξώδικο κατά του ΕΛΓΑ κατέθεσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Άγιος Σπυρίδωνας» της Πιερίας.
Ο κ. Σωτήριος Λαφατζής, πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Άγιος Σπυρίδωνας», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «τα περισσότερα μέλη του συνεταιρισμού μας καλλιεργούν επιτραπέζια σταφύλια.
Λίγο πριν την συγκομιδή, τον Αύγουστο του 2022 (19 και 22 του μήνα), καθώς και στις αρχές Σεπτεμβρίου, είχαμε έντονες βροχοπτώσεις, που δημιούργησαν ζημιές στα επιτραπέζια σταφύλια ποικιλίας Crimson.
Ο ΕΛΓΑ έβγαλε πορίσματα με ποσοστό ζημιάς που κυμάνθηκε από 25% έως 35%, τα οποία βέβαια δεν ανταποκρίνονται στο πραγματικό μέγεθος της ζημιάς.
Τα σταφύλια είχαν ποιοτικά προβλήματα και οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα στα 50 λεπτά το κιλό, δηλαδή κάτω του κόστους καλλιέργειας.
Σε άλλες περιοχές, που καλλιεργούνται σταφύλια ποικιλίας Crimson, χορηγήθηκαν ενισχύσεις de minimis αλλά η Πιερία μένει πάντα εκτός πληρωμών.
Ζητάμε δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, έναν Οργανισμό που τον χρηματοδοτούν οι ίδιοι οι αγρότες με τις ασφαλιστικές εισφορές τους.
Το εξώδικο αναφέρει τα εξής:
«Με την παρούσα εξώδικη δήλωση, διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για την όλως άδικη και κατάφορα αναξιοκρατική συμπεριφορά σας εις βάρος μας σε σχέση με τις αποζημιώσεις που λάβαμε για την καλλιεργητική χρονιά 2022.
Συγκεκριμένα, κατά την περασμένη καλλιεργητική χρονιά του 2022 παρουσιάστηκαν έντονες και απρόσμενες βροχές τον Αύγουστο περί τις 19-22 του μήνα, καθώς και στις αρχές Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα την ανεπίστρεπτη καταστροφή των καλλιεργειών μας.
Τα περισσότερα μέλη του συνεταιρισμού μας καλλιεργούν επιτραπέζια σταφύλια. Με τις προαναφερόμενες πρώτες βροχές του Αυγούστου χάλασαν τα ώριμα σταφύλια που δεν είχαν προλάβει να συγκομιστούν ενώ στη συνέχεια, με τις αμέσως επόμενες βροχές του Σεπτέμβρη καταστράφηκαν και τα άγουρα σταφύλια, που δεν πρόλαβαν έτσι ποτέ να ωριμάσουν και να συγκομιστούν.
Επειδή η ζημία των μελών του συνεταιρισμού μας ήταν ανεπανόρθωτη και ολοκληρωτική, καθώς η χρονιά δεν απέφερε καθόλου κέρδος, αλλά σε πολλές περιπτώσεις ήταν και ζημιογόνα καθώς δεν καλύφθηκαν ούτε τα έξοδα σε φάρμακα, λιπάσματα, γεωπόνους κ.λ.π.
Επειδή η ανταποκρίτρια που επισκέφθηκε τις καλλιέργειές μας διαπίστωσε ιδίοις όμασι την ολοκληρωτική καταστροφή της συγκεκριμένης καλλιεργητικής χρονιάς. Δυστυχώς έκανε αυτοψία ακόμη και σε αγροτεμάχια που δεν είχαν προλάβει να συγκομιστούν καθόλου και έβρεξε την ημέρα που ήταν προγραμματισμένη η συγκομιδή τους.
Επειδή παρόλα τα παραπάνω, τα οποία έχετε διαπιστώσει και οι ίδιοι ως Οργανισμός, δια των αρμοδίων οργάνων σας, η αποζημίωση την οποία λάβαμε οι καλλιεργητές – μέλη του Συνεταιρισμού μας αλλά και το σύνολο των συγχωριανών μας καλλιεργητών, ανήλθε σε ποσοστό 25% έως το πολύ 30%, ακόμη και για καλλιέργειες, που όπως προαναφέραμε δεν είχαν προλάβει να συγκομιστούν καθόλου.
Επειδή τα γύρω χωριά, όπως η Βροντού και η Καρίτσα Πιερίας, όμορα, στον ίδιο Δήμο, όπου ίσχυσαν ακριβώς τα ίδια μετεωρολογικά φαινόμενα, καθώς οι αποστάσεις μεταξύ τους είναι περί των πέντε χιλιομέτρων, για την ίδια καλλιεργητική περίοδο, αποζημιώθηκαν, σε ποσοστό 45 % έως και 50 % ζημίας.
Επειδή μέχρι σήμερα ουδέποτε απασχολήσαμε τον Οργανισμό σας.
Επειδή με την μηδαμινή αποζημίωση που μας αποδίδετε, καθιστάτε τις καλλιέργειές μας ζημιογόνες και τις γεωργικές μας δραστηριότητες ασύμφορες οικονομικά.
Επειδή η συμπεριφορά σας αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας και παραβιάζει ευθέως την κείμενη νομοθεσία περί αποζημιώσεων.
Επειδή η όλως ιδιοτελής σε βάρος μας συμπεριφορά σας, μας ζημιώνει δυσβάσταχτα οικονομικά.
Επειδή η συμπεριφορά σας να μην αποδοθούν οι προσήκουσες αποζημιώσεις στα μέλη μας συνιστά το ποινικό αδίκημα της παράβασης καθήκοντος των οργάνων διοίκησής σας.
Επειδή επιφυλασσόμαστε για κάθε ποινική ευθύνη που προκύπτει από την πράξη των οργάνων σας, για την οποία θα υποστηρίξουμε κάθε κατηγορία, αλλά και για κάθε απαίτηση αποζημίωσης που δικαιούμαστε να διεκδικήσουμε στα πολιτικά δικαστήρια προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημία την οποία έχουμε υποστεί.
Με την παρούσα εξώδικη δήλωση διαμαρτυρόμαστε έντονα ενώπιον κάθε αρμόδιας αρχής για την παραπάνω αντισυνταγματική και αντίθετη στο νόμο συμπεριφορά σας και σας προσκαλούμε, όπως άμεσα αποκαταστήσετε την αδικία σε βάρος μας, διαφορετικά θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες δικαστικές ενέργειες εναντίον σας, αλλά και εναντίον των αρμοδίων οργάνων σας, για την προάσπιση των νομίμων δικαιωμάτων μας, διεκδικώντας και την αναλογούσα αποζημίωση για όλες τις παραπάνω αντισυμβατικές ενέργειές σας κατά νόμο.
Ζητούμε:
- Να ερευνηθούν εκ νέου οι αποζημιώσεις των μελών μας.
- Να αποδοθούν οι προσήκουσες αποζημιώσεις στα μέλη μας».
Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (23/3/2023) στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συνάντηση μεταξύ του Υπουργού κ. Γ. Γεωργαντά, της Δημοτικής Αρχής Τυρνάβου και των προέδρων των Αγροτικών Συνεταιρισμών της περιοχής, σχετικά με τις ενισχύσεις στα αχλάδια και τα σταφύλια.
Η συνάντηση έγινε μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Τυρνάβου κ. Γιάννη Κόκουρα.
Στις συναντήσεις παρέστησαν και οι Βουλευτές της ΝΔ της Λάρισας, ο Θεματικός Αντιπεριφεριάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Μπίλης Απόστολος και οι πρόεδροι: Χ. Τσιτσιρίγκος (Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου), Ταμπόσης Σωτήρης (ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου), Μαλάκος Κώστας (Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατανουλίων «ΦΡΟΥΤΟΠΗΓΗ»), Κατσής Αθανάσιος (Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατανουλίων), Μπαντραλέξης Αλεξανδρος (Αγροτικός Συνεταιρισμός Δένδρων ΑΡΓΙΣΣΑ), Τασιούλας Χρήστος (Αγροτικός Συνεταιρισμός Δένδρων «ΓΑΙΑ ΦΡΟΥΙΤ»), Λούτσος Εμμανουήλ (Αγροτικός Συνεταιρισμός Δαμασίου) Χατζής Κωνσταντίνος (Συνεταιρισμός Παραγωγών Αργυροπουλίου), Λιάγκας Ιωάννης (Αγροτικός Συνεταιρισμός Δελερίων) και Αστέριος Κοροβέση (Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελώνα).
Ο Υπουργός κ. Γεωργαντάς στην συνάντηση ανακοίνωσε ενισχύσεις και συγκεκριμένα 150 ευρώ το στρέμμα για όλες τις ποικιλίες αχλαδιών και 120 ευρώ το στρέμμα για τα οινοποιήσιμα σταφύλια.
Ο κ. Σωτήρης Ταμπόσης, πρόεδρος στον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, διευκρίνησε στον ΑγροΤύπο ότι «η ενίσχυση στα αχλάδια αφορά όλες τις ποικιλίες και θα καταβληθεί σε όλη την χώρα μετά το Πάσχα. Η ενίσχυση στα οινοποιήσιμα σταφύλια αφορά τους παραγωγούς της περιοχής του Τυρνάβου και θα χορηγηθεί πριν το Πάσχα».
Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Τυρνάβου ανέφερε: «Ευχαριστούμε θερμά την κυβέρνηση και τον Υπουργό Γ. Γεωργαντά για την ενίσχυση που ανακοινώθηκε για τους παράγωγους του Δήμου μας. Είναι πολύ σημαντικό που οι αγρότες της περιοχής μας βρήκαν «ευήκοα ώτα». Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι για τα ποσά της ενίσχυσης που θα καταβληθούν στα προϊόντα του Δήμου μας, ο οποίος ως σεισμόπληκτος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα χρήματα αυτά θα ανακουφίσουν τους παραγωγούς σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για τις καλλιέργειες περίοδο».
Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη, οι ενισχύσεις που αφορούν στον νομό της Λάρισας, και οι οποίες θα καταβληθούν μέχρι και την Μεγάλη Εβδομάδα, ανέρχονται σε 3.175.000 ευρώ για τα μήλα, 2.150.000 ευρώ για τα κάστανα και 2.380.000 ευρώ για τα πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα).
Έως τις 31 Μαΐου 2023 μπορούν οι κάτοχοι αμπελοτεμαχίων να δηλώσουν τις εκτάσεις τους.
Οι δηλώσεις αφορούν αμπελοτεμάχια από 100 τμ έως και 1 στρέμμα και ιδιαιτέρως αφορούν τους κατόχους εκείνους, όπου η παραγωγή τους είναι προς απόσταξη τσίπουρου και δεν είναι ήδη καταχωρημένοι στο Αμπελουργικό Μητρώο.
Σχετικά με τη διαδικασία απόσταξης τσίπουρου, διευκρινίζεται ότι το 2022 κατ’ εξαίρεση οι Δήμοι εξέδωσαν βεβαιώσεις αμπελοκαλλιέργειας που χρησιμοποιήθηκαν στο τελωνείο.
Ως εκ τούτου, από το 2023 δεν θα μπορούν να αποστάξουν τσίπουρο όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Αμπελουργικό Μητρώο με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου και δεν υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής.
Διευκρινίζεται ότι οι δηλώσεις συγκομιδής γίνονται ηλεκτρονικά από τους ίδιους τους παραγωγούς στις Ψηφιακές Υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ μετά το πέρας του τρύγου.
Για την ορθή καταγραφή του αμπελοτεμαχίου στο Αμπελουργικό Μητρώο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέρχονται στις κατά τόπους ΔΑΟΚ, με τα παρακάτω δικαιολογητικά:
- Φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας.
- Φωτοτυπία του εκκαθαριστικού σημειώματος της εφορίας ή άλλου φορολογικού εγγράφου όπου θα αναγράφεται το ΑΦΜ του δικαιούχου .
- Φωτοαντίγραφο τίτλων νομής (Συμβόλαιο ή Παραχωρητήριο ή Ενοικιαστήριο ή Ε9)
- Γεωγραφικές συντεταγμένες των κορυφών του τεμαχίου σε σύστημα ΕΓΣΑ 87.
Απολογισμός της κατάστασης στην αγορά αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ έγινε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, που πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου 2023.
Στα θέματα που απασχόλησαν τη συζήτηση περιλαμβάνονταν ο αντίκτυπος των γεωργικών εισαγωγών από την Ουκρανία στους γεωργούς των γειτονικών χωρών της ΕΕ, οι συνεχιζόμενες υψηλές τιμές των εισροών, όπως η ενέργεια, οι ζωοτροφές και τα λιπάσματα, οι επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων στους καταναλωτές, ιδίως στους καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα και οι πιθανές συνέπειες της πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με τη χρήση νεονικοτινοειδών.
Ο Επίτροπος Γεωργίας κ. Wojciechowski ενημέρωσε επίσης τους υπουργούς σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για την παροχή στήριξης μέσω του γεωργικού αποθεματικού σε γεωργούς στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Πολωνία, οι οποίοι έχουν επηρεαστεί από τις εισαγωγές προϊόντων δημητριακών, κράμβης και ηλίανθου από την Ουκρανία. Η οικονομική στήριξη, που αναμένεται να λάβουν αυτές οι τρεις χώρες, θα καταβληθεί λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι αγρότες τους εξαιτίας των εισαγωγών από την Ουκρανία, οι οποίες δημιουργούν προβλήματα στο εισόδηματά τους.
Η Επιτροπή προτείνει να κατανείμει 29,5 εκατομμύρια ευρώ στην Πολωνία, 16,75 εκατομμύρια ευρώ στη Βουλγαρία και 10,05 εκατομμύρια ευρώ στη Ρουμανία. Περισσότερα κονδύλια ζητούν οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών.
Η Ελλάδα δεν ζήτησε στήριξη από την ΕΕ αλλά περιορίζεται σε ενισχύσεις de minimis από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Κατά την ανταλλαγή απόψεων, οι υπουργοί ενημερώθηκαν επίσης από την Επιτροπή σχετικά με την έκθεση που εκπόνησε τον Ιανουάριο η ευρωπαϊκή ομάδα προβληματισμού για το χοίρειο κρέας, οι συστάσεις της οποίας έτυχαν θετικής υποδοχής, καθώς και από τη λετονική και τη λιθουανική αντιπροσωπία σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γαλακτοκομική βιομηχανία στην περιοχή της Βαλτικής.
Οι υπουργοί Γεωργίας συζήτησαν για την τρέχουσα κατάσταση των διεθνών γεωργικών αγορών, εστιάζοντας στα τελευταία στοιχεία για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές, τις σχέσεις με βασικούς εμπορικούς εταίρους και τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για εμπορικές συμφωνίες.
Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι ο γεωργικός τομέας της ΕΕ παρέμεινε πολύ ανταγωνιστικός στην παγκόσμια αγορά και αποδείχθηκε ανθεκτικός στις πρόσφατες κρίσεις, όπως η COVID-19 και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά τόνισαν την ανάγκη να συνεχιστεί η προστασία των ευαίσθητων τομέων προκειμένου να διατηρηθεί η αυτάρκεια της ΕΕ. Εξέφρασαν την υποστήριξή τους για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για εμπορικές συμφωνίες, αναγνωρίζοντας παράλληλα την ανάγκη να προωθηθεί η βιώσιμη γεωργία στην ΕΕ και παγκοσμίως.
Κατά τη συζήτηση, η Αυστρία ενημέρωσε σχετικά με τις γεωργικές πτυχές της συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη).
Ακόμη οι υπουργοί ενημερώθηκαν σχετικά με το μέλλον του πρωτοκόλλου ΣΣΒΑ ΕΕ-Μαρόκου, τις γεωργικές και δασοκομικές πτυχές του νομοθετήματος για την αποκατάσταση της φύσης, καθώς και την ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με μια νέα συμφωνία για τους επικονιαστές.
Το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα με τα οποία καθορίζονται οι προτεραιότητές του για τις εργασίες του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), με έμφαση στην προώθηση της μετάβασης σε ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων και στην επίτευξη επισιτιστικής ασφάλειας για όλους.
Οι υπουργοί Γεωργίας ενέκριναν επίσης επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της G20 που θα πραγματοποιηθεί στις 15-17 Ιουνίου 2023, στο Hyderabad, της Ινδίας.
Την ενίσχυση της κορινθιακής σταφίδας με 50 ευρώ το στρέμμα ανακοίνωσε ο Υπουργός ΑΑΤ κ. Γεωργαντάς σε συναντήσεις που είχε με παραγωγούς. Η ενίσχυση de minimis στους σταφιδοπαραγωγούς θα ανέλθει στο συνολικό ποσό των 4.700.000 ευρώ.
Από την πλευρά τους οι σταφιδοπαραγωγοί δεν έμειναν ικανοποιημένοι από αυτή την απόφαση και έφυγαν αγανακτισμένοι από το ΥπΑΑΤ.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Γαργιαλιάνων, «η σταφίδα αυτή την στιγμή βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Εάν δεν στηριχτεί άμεσα, προτού οι αγρότες ξεκινήσουν την καλλιέργεια της νέας σεζόν, τότε η καλλιέργεια κινδυνεύει με δραματική και άνευ προηγουμένου εγκατάλειψη».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλλιανάτος, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «ανακοινώθηκε η ενίσχυση 50 ευρώ το στρέμμα και ειδικότερα 0,15 ευρώ/κιλό. Πρόκειται για εξευτελιστική τιμή. Δεν είναι ούτε το μισό από το ποσό που έχουμε ζητήσει.
Εμείς ζητάμε επιπλέον 72 ευρώ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο και για τις δενδρώδεις καλλιέργειες, γιατί το κόστος παραγωγής έχει ανέλθει στα 1,20 ευρώ το κιλό τουλάχιστον.
Η τιμή η εμπορική είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα στα 50-70 λεπτά και όπως αντιλαμβάνεστε δεν βγαίνει κάποιο κέρδος.
Επίσης ζητάμε από το ΥπΑΑΤ να δοθεί λύση στο ζήτημα των αδιάθετων αποθεμάτων αλλά δεν έδωσε καμιά απάντηση ο υπουργός.
Υπάρχει έντονος προβληματισμός για την τύχη πλέον του προϊόντος, από τη στιγμή που και μεγάλα αποθέματα έχουν μείνει στις αποθήκες και δεν έχει προωθηθεί το προϊόν, αλλά και η τιμή παραμένει σε τόσο χαμηλά επίπεδα».