Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Στουρνάρας: Δάνεια Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι εγγυημένα από Ελληνικό Δημόσιο

07/05/2020 03:27 μμ
Με απόφαση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, τα ανοίγματα των πιστωτικών ιδρυμάτων έναντι της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) είναι εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο.

Με απόφαση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, τα ανοίγματα των πιστωτικών ιδρυμάτων έναντι της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) είναι εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο.

Η απόφαση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στηρίζεται στο γεγονός ότι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε. σύμφωνα με το σημείο 8 της παραγράφου 1, άρθρο 4 του Κανονισμού (ΕΕ) με αριθμό 575/2013, είναι οντότητα του Δημοσίου Τομέα.

Το επιτόκιο αυτών των δανείων θα επιδοτείται κατά 100% για τα δύο πρώτα χρόνια από τους πόρους του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΤΕΠΙΧ ΙΙ, με βασική προϋπόθεση για την επιδότηση επιτοκίου να είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας τουλάχιστον κατά τα δύο πρώτα έτη της διάρκειας επιδότησης του δανείου.

Από τις 20 Μαΐου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν εκ νέου αιτήσεις για το δανειοδοτικό προϊόν παροχής κεφαλαίων κίνησης με πλήρη επιδότηση επιτοκίου από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Kατά την υποβολή του αιτήματος θα πρέπει:
α) Η επιχείρηση, να διαθέτει έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ και να ακολουθήσει την εξής διαδικασία:

  • Υποβάλλει αίτημα χρηματοδότησης ηλεκτρονικά στο Πληροφορικό Σύστημα των Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) στο δικτυακό τόπο www.ependyseis.gr.
  • Στο αίτημα επιλέγει την τράπεζα από την οποία επιθυμεί να δανειοδοτηθεί.
  • Η τράπεζα θα επιβεβαιώσει τον ΚΑΔ βάσει των στοιχείων που θα προσκομίσει η επιχείρηση και συνεπώς την ορθότητα της επιλεξιμότητας.

β) Η επιχείρηση οφείλει να διατηρήσει για όλη τη διάρκεια των δύο ετών που λαμβάνει επιδότηση επιτοκίου τον ίδιο τουλάχιστον αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε στις 19 Μαρτίου 2020 βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
12/03/2024 01:18 μμ

Οι τράπεζες είναι σε αναμονή.

Το ΥπΑΑΤ δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα τη διαδικασία για την υπογραφή σχετικού μνημονίου με τις τράπεζες με στόχο την ενεργοποίηση της κάρτας αγρότη.

Θυμίζουμε το πέρυσι, στις αρχές Απριλίου, είχε υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας των τραπεζών με το ΥπΑΑΤ για την προσφορά της «Κάρτας του Αγρότη», που αφορούσε τη νέα προγραμματική περίοδο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027.

Ωστόσο οι αλλαγές στις ενισχύσεις λόγω της νέας ΚΑΠ, είχαν σαν αποτέλεσμα οι αγρότες που την ενεργοποίησαν να είχαν όριο πίστωσης, για το 2023, την βασική ενίσχυση, που λάµβαναν τα προηγούµενα έτη.

Οι τράπεζες είχαν αφήσει εκτός κάρτας το ποσό του «πρασινίσματος». Το ίδιο αναμένεται να γίνει και φέτος αφού δεν έχουν τρέξει για το 2023 τα Οικολογικά Προγράμματα.

Βέβαια φέτος έχουμε και την μείωση της βασικής ενίσχυσης, που κάνει πιο περίπλοκο το θέμα με το ύψος της ενίσχυσης που θα δικαιούται ο κάθε αγρότης.

Το σίγουρο είναι ότι λόγω των πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ τα ποσά φέτος θα είναι μειωμένα σε σχέση με το παρελθόν.

Τελευταία νέα
01/03/2024 02:07 μμ

Ενεργοποιήθηκε εκ νέου το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, με την αξιοποίηση των πρόσθετων πόρων που διέθεσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ύψους 40 εκ. ευρώ.

Το Ταμείο, με συνολικούς πλέον δημόσιους πόρους 61,5 εκ. ευρώ, διαμορφώνει συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους έως 107 εκ. ευρώ.

Παρέχει τη δυνατότητα δανείων έως 25.000 ευρώ σε αγροτικές επιχειρήσεις συνδυασμένα με επιδότηση επιτοκίου για τα 2 πρώτα έτη και κάλυψη δαπανών mentoring.

Χθες Πέμπτη (29/2), ολοκληρώθηκε η διαδικασία υπογραφών των Επιχειρησιακών Συμφωνιών με τις 7 συνεργαζόμενες Τράπεζες (Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Παγκρήτια, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων) επομένως το Ταμείο είναι πλέον διαθέσιμο στην αγορά για υποβολή αιτήσεων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας KYC - Know Your Customer της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB.

Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας δημιουργήθηκε για να παρέχει συγχρηματοδοτούμενα δάνεια προκειμένου να αποκτήσουν ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό και μεταποιητικό κλάδο.

Ο στόχος του Ταμείου υλοποιείται μέσω της παροχής δανείων με ευνοϊκούς όρους, αφού το 50% του κεφαλαίου κάθε δανείου είναι άτοκο, καθώς χρηματοδοτείται από το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, το οποίο τελεί υπό τη διαχείριση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB, Ισμήνη Παπακυρίλλου, επεσήμανε: «Ο αγροτικός κλάδος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ως κεντρικός αναπτυξιακός φορέας της χώρας, στηρίζει την περαιτέρω ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα, πάνω στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα προσηλωμένη στον στόχο της για διεύρυνση του αριθμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση και κάλυψη των νέων και αυξανόμενων αναγκών τους, συμπεριλαμβανομένου του αγροτικού και μεταποιητικού κλάδου, ανταποκρίνεται με σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία μειώνοντας σημαντικά το τελικό κόστος δανεισμού».

28/02/2024 11:25 πμ

Η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, του άρθρου 151 του ν. 5078/2023, θα χορηγείται σε αγρότισσες, όπως και σε ελεύθερες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενες, μετά την καταβολή του επιδόματος μητρότητας του e-ΕΦΚΑ.

Αυτό αναφέρει τροπολογία, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις».

Με την προτεινόμενη ρύθμιση διευκρινίζεται αφενός το σημείο έναρξης άσκησης του δικαιώματος της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, το οποίο είναι η καταβολή του επιδόματος μητρότητας του e-ΕΦΚΑ.

Θυμίζουμε ότι στην χώρα μας θεσμοθετήθηκε η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας για ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, διάρκειας εννέα (9) μηνών, η οποία εκκινεί (ξεκινά) μετά την λήξη του επιδόματος μητρότητας του e-Ε.Φ.Κ.Α.

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) καταβάλλει στις δικαιούχους μηνιαίως ποσό ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό.

Η Δ.ΥΠ.Α σε συνεννόηση με τον e-ΕΦΚΑ, θα ελέγχει σε μηνιαία βάση αν οι δικαιούχοι της επιδότησης είναι ασφαλιστικά ενήμερες ώστε να τους χορηγήσει την παροχή.

Η καταβολή της παροχής στις αγρότισσες χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με την τροπολογία, την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας δικαιούνται και όσες μητέρες απέκτησαν τέκνο έως και δεκατέσσερις (14) εβδομάδες πριν από τη λήξη του έτους 2023 και ειδικότερα έως και την 24/09/2023.

Διαβάστε την σχετική τροπολογία (εδώ)

20/02/2024 12:11 μμ

Μετά το άρθρο του ΑγροΤύπου με τίτλο «Από μήνα σε μήνα πάει το Μέτρο 5.2 για την αναπλήρωση ζωικού κεφαλαίου», δημοσιεύθηκε επιτέλους το ΦΕΚ με την υπουργική απόφαση του προγράμματος. Στην επίσπευση της διαδικασίας βοήθησαν και οι κινητοποιήσεις των αγροτών.

Η δράση είναι ύψους 45 εκατ. ευρώ και αφορά δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή σταύλων, σε όσους επλήγησαν από τον Daniel. Στο μέτρο εντάσσονται και οι μελισσοκόμοι. Η προκήρυξη για την έναρξη υποβολής των αιτήσεων θα εκδοθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας από τον ΕΛΓΑ, με το άνοιγμα της πλατφόρμας.

Συγκεκριμένα, το Υπομέτρο 5.2 αφορά «Επενδύσεις αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται στο γεωργικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό και πάγιο) από φυσικά φαινόμενα, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και καταστροφικά γεγονότα». Το καθεστώς, σύμφωνα με το ΦΕΚ, παρέχει στήριξη για αποκατάσταση ζημιών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, δηλαδή για ζημιές ανασύστασης φυτικού κεφαλαίου, ανασύστασης (αντικατάστασης) ζωικού κεφαλαίου και αποκατάστασης κτιριακών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμούπου οφείλονται σε φυσικές καταστροφές, δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και καταστροφικά συμβάντα.

Η στήριξη θα καταβάλλεται σε μία (1) έως και τρείς (3) δόσεις. Η πρώτη αίτηση πληρωμής της στήριξης αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 20% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού και υποβάλλεται το αργότερο εντός αποκλειστικής προθεσμίας έξι (6) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης πράξης.

Η ενίσχυση χορηγείται στο δικαιούχο απολογιστικά με τη μορφή επιδότησης κεφαλαίου και το ύψος της υπολογίζεται με βάση τις πραγματοποιηθείσες δαπάνες που έχουν εξοφληθεί και κρίνονται επιλέξιμες, μετά το διοικητικό έλεγχο της αίτησης πληρωμής.

Η αίτηση στήριξης ανακαλείται και τυχόν ενίσχυση ανακτάται ως αχρεωστήτως καταβληθείσα στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) όταν δηλώνονται ψευδή στοιχεία με σκοπό τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του καθεστώτος. Ειδικά στην περίπτωση αυτή ο δικαιούχος αποκλείεται από το καθεστώς το ημερολογιακό έτος της μη συμμόρφωσης και το επόμενο,
β) όταν διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας,
γ) όταν η πρώτη αίτηση πληρωμής δεν υποβάλλεται εντός των προθεσμιών,
δ) όταν δεν παρέχεται πρόσβαση στις λογιστικές εγγραφές που έχουν σχέση με την ορθή υλοποίηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου,
ε) όταν ο δικαιούχος αρνείται ή εμποδίζει την επιτόπια επίσκεψη του διοικητικού ελέγχου ή τους ελέγχους του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου,
στ) όταν δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωσης της επενδυτικής πρότασης,
ζ) όταν διαπιστωθεί μη νόμιμη λειτουργία της γεωργικής εκμετάλλευσης.

Το καθεστώς ενίσχυσης εφαρμόζεται σε όλη την Επικράτεια παρέχοντας στήριξη για αποκατάσταση ζημιών κεφαλαίου σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις που αφορούν την:
α) ανασύσταση ζημιών φυτικού κεφαλαίου,
β) ανασύσταση ζημιών ζωικού κεφαλαίου και
γ) αποκατάσταση ζημιών κτιριακών εγκαταστάσεων και μηχανημάτων.

Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, όσοι επλήγησαν από την θεομηνία Daniel το ποσοστό στήριξης ανέρχεται στο 100% του ποσού των επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών για πράξεις ανασύστασης του παραγωγικού δυναμικού, που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα.

Πάντως, σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, η προκήρυξη που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες θα αφορά μόνο κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους. Η αποκατάσταση φυτικού κεφαλαίου (δενδρώδεις καλλιέργειες) δεν θα περιλαμβάνεται στη δράση.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

19/02/2024 03:47 μμ

Με στόχο τη στήριξη της αγρότισσας μητέρας αλλά και τη στήριξη του εισοδήματος της αγροτικής οικογένειας, το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας διευρύνει τη χορήγηση επιδόματος παιδιού και στις αγρότισσες με ένα και δύο παιδιά.

Μια αγρότισσα μητέρα με ένα παιδί πρόκειται να λαμβάνει στον λογαριασμό της 300 ευρώ, ενώ μητέρα με δύο παιδιά το ποσό των 500 ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία της συμμετοχής των δικαιούχων για τα προγράμματα του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας για το 2023, από την επέκταση αυτή αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 5.000 μητέρες με ένα παιδί και 7.000 μητέρες με δύο παιδιά.

Το επίδομα για τις τρίτεκνες αγρότισσες παραμένει στα 700 ευρώ και για τις πολύτεκνες 1.000 ευρώ το χρόνο.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, το επίδομα παιδιού αναμένεται να καταβληθεί στα τέλη Μαΐου.

16/02/2024 12:48 μμ

Ακόμη μια συνεδρίαση της επιτροπής για την ανασυγκρότηση του Έβρου με επικεφαλής τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, ολοκληρώθηκε, την Τετάρτη (14/2), στη Δαδιά του δήμου Σουφλίου.

Κατά την έναρξη της σύσκεψης, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης του σχεδίου στήριξης και ανάπτυξης της περιοχής, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η πορεία υλοποίησης προχωρά με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς.

Το πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς τις επιχειρήσεις που πλήττονται από φυσικές καταστροφές την τελευταία περίοδο έχει διευρυνθεί περιλαμβάνοντας και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ώστε να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στον πρωτογενή τομέα μετά από φυσικές καταστροφές και να καλύψει πεδία που μέχρι πρότινος καλύπτονταν από το πλαίσιο των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ, π. ΠΣΕΑ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως οι ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, αποφασίστηκε, για τις παραπάνω φυσικές καταστροφές, η επιχορήγηση για τις απώλειες σε φυτικά μέσα παραγωγής (δενδρώδεις καλλιέργειες, αμπέλια), να διαμορφωθεί κατ’ ανώτατο όριο ανά στρέμμα και είδος φύτευσης, για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, ως εξής:

α) 2.450 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε ελεύθερη φύτευση,

β) 3.500 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε παλμέτα,

γ) 2.450 ευρώ ανά στρέμμα για αμπελοειδή, και

δ) 577,5 ευρώ ανά στρέμμα αρωματικών φυτών.

Της τελικής επιχορήγησης προηγείται προκαταβολή, μετά από σχετική οριοθέτηση της περιμέτρου των δικαιούχων από τον ΕΛΓΑ, στο 50% της ανώτατης επιχορήγησης, ανά στρέμμα και είδος φύτευσης, ήτοι – για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες – ως εξής:

(α) 1.225 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε ελεύθερη φύτευση,

(β) 1.750 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε παλμέτα,

(γ) 1.225 ευρώ ανά στρέμμα για αμπελοειδή, και

(δ) 288,75 ευρώ ανά στρέμμα αρωματικών φυτών.

Το εν λόγω σχήμα αφορά και τις περιπτώσεις και των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, όπου λαμβάνουν το ήμισυ της επιχορήγησης και συνεπώς και της προκαταβολής, που αφορά τις περιπτώσεις των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Η εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών στα φυτικά μέσα παραγωγής των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, καθώς και η συγκέντρωση των απαιτούμενων στοιχείων διενεργείται από τον ΕΛΓΑ, με τον οποίο, όπως και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπάρχει στενή συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την έκδοση των σχετικών αποφάσεων ώστε να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία των προκαταβολών.

Διευκρινίζεται ότι η αποκατάσταση αφορά και στις περιπτώσεις των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, όπου λαμβάνουν το ήμισυ της επιχορήγησης και ως εκ τούτου και της προκαταβολής 50% σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσά που καταβάλλονται στους κατ' επάγγελμα αγρότες. Στη συγκεκριμένη επιχορήγηση που αφορά αποκλειστικά την κάλυψη της απώλειας του φυτικού μέσου παραγωγής συνυπολογίζονται οι ανάγκες αποκατάστασής του.

Συνεχίζονται οι πληρωμές πρώτης αρωγής

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι καταβολές του πρώτου κύκλου της πρώτης αρωγής, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της υποβολής αιτήσεων στις 12 Ιανουαρίου 2024 και των σχετικών διασταυρώσεων που έγιναν από τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Την Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκαν νέες πληρωμές πρώτης αρωγής προς τους πληγέντες από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας, αλλά και στη Στερεά Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου, πιστώθηκαν 1.013.993 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών. Ειδικότερα, καταβλήθηκαν 323.778 ευρώ σε 94 φυσικά πρόσωπα για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής σε περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για πληρωμές που προέκυψαν μέσα από τις διασταυρώσεις που έκαναν τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής στις αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr.

Παράλληλα, διενεργήθηκαν πληρωμές 690.215 ευρώ προς 117 δικαιούχους πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής.
Αθροιστικά, λοιπόν, μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου της πρώτης αρωγής, έχουν καταβληθεί 154,94 εκατ. ευρώ προς 45.292 νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες που επλήγησαν από το πρωτόγνωρο πλημμυρικό φαινόμενο που έπληξε τη Θεσσαλία, αλλά και άλλες περιοχές.

Η διαδικασία διασταυρώσεων των αιτήσεων που υπεβλήθησαν, στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου, στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, συνεχίζεται και θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες νέες καταβολές.

Επισημαίνεται ότι η πλατφόρμα arogi.gov.gr έχει ανοίξει για τον δεύτερο κύκλο πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τη Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2024.

13/02/2024 03:58 μμ

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με αγρότες και μεταφορείς φορτηγών για τον τερματισμό των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούσαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι Ρουμάνοι αγρότες διαμαρτύρονταν για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων, το αυξανόμενο κόστος, τις εισαγωγές φθηνών τροφίμων και τους περιορισμούς που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την αύξηση των επιδοτήσεων στο αγροτικό πετρέλαιο, την αντιμετώπιση των υψηλών ασφαλιστικών επιτοκίων και την επιτάχυνση των πληρωμών των αγροτικών επιδοτήσεων.

Ο Ρουμάνος Πρωθυπουργός, Marcel Ciolacu, σε δηλώσεις του τόνισε επίσης ότι έδωσε έγκριση για το «δάνειο του αγρότη», προσφέροντας ευκολότερη πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας χρηματοδότηση για τους αγρότες.

Η κυβέρνηση του Βουκουρεστίου θα διαθέσει ταμείο με σχεδόν 165 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει το σημαντικότερο μέρος των τόκων των τραπεζικών δανείων. Επίσης το επιτόκιο δανείου δεν θα μπορεί να να υπερβαίνει το 1,95% ετησίως. Η ενίσχυση με την μορφή δανείου θα ανέρχεται σε 280.000 ευρώ κατ' ανώτατο όριο ανά πενταετία.

Ακόμη ο πρωθυπουργός, Marcel Ciolacu, ανακοίνωσε ότι το 2024, θα επιδοτήσει με 50% τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για την άρδευση των αγροτικών καλλιεργειών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην απόφαση της Κομισιόν να αποσύρει την μείωση της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων, την οποία χαρακτήρισε νίκη της κυβέρνησης και των Ρουμάνων Ευρωβουλευτών, που υποστηρίζουν τα συμφέροντα της εθνικής γεωργίας.

12/02/2024 02:49 μμ

Το ΥπΑΑΤ υπέγραψε απόφαση για την 2η τροποποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης ανάμεσα στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ) και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ΑΕ (ΕΑΤ ΑΕ), η οποία αφορά στο Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤαΜιΔΑΕ), μέσω του οποίου παρέχεται το Χρηματοδοτικό Εργαλείο (ΧΕ) των μικροδανείων με επιμερισμό του κινδύνου.

Το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, έχοντας εξαντλήσει τον αρχικό του προϋπολογισμό, επανενεργοποιείται το Φεβρουάριο 2024, με μεγάλη αύξηση του προϋπολογισμού. Αφορά την παροχή μικροδανείων ύψους έως 25.000 ευρώ, με πλήρη επιδότηση επιτοκίου για τα 2 πρώτα έτη, συνδυασμένο με επιχορήγηση για συμβουλευτικές υπηρεσίες

Η συγκεκριμένη τροποποίηση συνίσταται στα εξής:

  • Στην αύξηση του προϋπολογισμού του Ταμείου από 21,5 εκ. € σε 61,5 εκ. €. Λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες ανάγκες χρηματοδότησης του αγροδιατροφικού τομέα (ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες θεομηνίες που έπληξαν αγροτικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις) και την αυξημένη ζήτηση του ΧΕ του ΤαΜιΔΑΕ που είχε σαν αποτέλεσμα την εξάντληση των πόρων αυτού, εξασφαλίστηκαν και διατίθενται 40 επιπλέον εκ. € για την εύρυθμη λειτουργία του.
  • Στην αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων από 5 σε 7 έτη για την διευκόλυνση των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα οι οποίες επλήγησαν από τις πρόσφατες θεομηνίες. Η διάταξη έχει εφαρμογή και σε υφιστάμενα δάνεια.
  • Στην πρόβλεψη της δυνατότητας εφαρμογής εμβόλιμης περιόδου χάριτος 24 μηνών σε εκταμιευμένα δάνεια για περιπτώσεις Τελικών Αποδεκτών που αντιμετωπίζουν ανωτέρα βία ή φυσική καταστροφή και στη διατήρηση της περιόδου χάριτος για τα νέα δάνεια.

Σε συνέχεια της συγκεκριμένης απόφασης, η ΕΑΤ ΑΕ θα προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή των Επιχειρησιακών Συμφωνιών με τις συνεργαζόμενες τράπεζες για την ενσωμάτωση των αλλαγών σε αυτές και την επανεργοποιήση του ΧΕ μικροδανείων του ΤαΜιΔΑΕ.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε: «Το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, είναι ένα εύχρηστο εργαλείο στα χέρια κάθε επαγγελματία αγρότη που του εξασφαλίζει ρευστότητα σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό των αγροτών μας, στηρίζοντάς τους όχι με συνθήματα και λόγια αλλά με έργα, με πράξεις, δίνοντάς τους προοπτική, ασφάλεια και σιγουριά.
Υλοποιούμε την εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και εξέλιξή του σε βασικό πυλώνα της οικονομίας της χώρας μας και προσφέρουμε κάθε δυνατότητα στους παραγωγούς μας για να ενισχύσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα».

09/02/2024 11:21 πμ

Τη δημιουργία νέου μηχανισμού ενισχύσεων προς επιχειρήσεις ή αγροτικές εκμεταλλεύσεις που υφίστανται οικονομικές συνέπειες από φυσικές καταστροφές προβλέπει κυβερνητική τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ψηφιακή κάρτα για τη στήριξη περιοχών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές καθώς και η χορήγηση ενισχύσεων σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις με οικονομικές απώλειες στις εν λόγω περιοχές.

Η τροπολογία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο με τίτλο «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας και λοιπές διατάξεις» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Συγκεκριμένα στο Άρθρο 3 αναφέρει:
1. Σε επιχειρήσεις που έχουν έδρα ή υποκατάστημα, καθώς και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δραστηριοποιούνται, σε περιοχές που επλήγησαν από εκτεταμένες φυσικές καταστροφές και υφίστανται συνεπεία αυτών οικονομικές απώλειες σε βραχυπρόθεσμο ή
μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, δύναται να θεσπίζονται καθεστώτα για τη χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης για συγκεκριμένη περίμετρο δικαιούχων.
2. Η ενίσχυση χορηγείται τηρουμένων των προϋποθέσεων των ενωσιακών κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις.
3. Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, μη εφαρμοζομένης της παρ. 1 του άρθρου 47 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α' 167) σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής της, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη φορολογική διοίκηση και το δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα».

Στο Άρθρο 2 αναφέρει:
Ψηφιακή κάρτα για τη στήριξη περιοχών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές -Προσθήκη άρθρου 6Β στον ν. 4797/2021
Στον ν. 4797/2021 (Α'66) μετά το άρθρο 6Α, προστίθεται άρθρο 6Β ως εξής:
«Άρθρο 6Β
Ψηφιακή κάρτα για τη στήριξη περιοχών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές
Σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, δύναται να παρέχεται οικονομική διευκόλυνση από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε ενήλικα φυσικά πρόσωπα, προς τον σκοπό ενίσχυσης της δραστηριότητας συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας, κατόπιν εισήγησης της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής.
Η οικονομική διευκόλυνση πιστώνεται από την εταιρεία του ελληνικού Δημοσίου με τίτλο «Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε. - ΕΔΥΤΕ Α.Ε.» (ΕΔΥΤΕ Α.Ε.) μέσω ειδικής εφαρμογής της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr - ΕΨΠ) που δημιουργείται από την ΕΔΥΤΕ Α.Ε., στον δικαιούχο σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτό από πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό, κατά την έννοια των περ. 2 και 3 του άρθρου 3 του ν. 4557/2018 (Α' 139).
Η ΕΔΥΤΕ Α.Ε. αναλαμβάνει τον τεχνικό σχεδίασμά, την υλοποίηση της ειδικής εφαρμογής, καθώς και την οργάνωση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και άλλων δεδομένων από κάθε πηγή, τα οποία θα συλλεχθούν για τον σκοπό λειτουργίας της εφαρμογής, την τήρηση υπό συνθήκες που διασφαλίζουν την ακεραιότητα, την εμπιστευτικότητα και τη διαθεσιμότητα των δεδομένων και κάθε άλλο θέμα που αφορά στην ομαλή λειτουργία της εφαρμογής σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καιτου Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (L 119) (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων) και τον ν. 4624/2019 (Α' 137). Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που καταχωρίζονται στην ανωτέρω εφαρμογή, συλλέγονται, τηρούνται και τυγχάνουν περαιτέρω επεξεργασίας αποκλειστικά για τον σκοπό του παρόντος. Τα δεδομένα τηρούνται για τους ως άνω σκοπούς για περίοδο δύο (2) ετών από την καταχώρισή τους στην εφαρμογή και στη συνέχεια διαγράφονται.
Υπεύθυνος επεξεργασίας της ειδικής εφαρμογής ορίζεται η ΕΔΥΤΕ Α.Ε., η οποία διασφαλίζει την προστασία των δικαιωμάτων των προσώπων, της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων και τον ν. 4624/2019.
Για τον σκοπό της επαλήθευσης των προϋποθέσεων υπαγωγής στο μέτρο οικονομικής διευκόλυνσης, το πληροφοριακό σύστημα της εφαρμογής διαλειτουργεί με τα απαραίτητα μητρώα, και ιδίως με το Φορολογικό Μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, του άρθρου 10 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4987/2022, Α' 206).

Διαβάστε όλη την τροπολογία (εδώ)

08/02/2024 01:20 μμ

Aπό τη Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 2023, ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος αιτήσεων πρώτης αρωγής για αγροτικές και τις κτηνοτροφικές μονάδες, που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023 στη Θεσσαλία.

Οι δικαιούχοι μπορούν να τροποποιήσουν την αίτησή τους ή να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση μέχρι 19 Φεβρουαρίου 2024.

Όμως όπως δηλώνουν στον ΑγροΤύπο αγρότες που έκαναν την αίτηση, μέχρι σήμερα Πέμπτη (8/2) δεν έχουν δει τα χρήματα στους λογαριασμούς τους.

Κατά τον δεύτερο κύκλο, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευχέρεια μέσα από την πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, να υποβάλουν το (αναθεωρημένο ή νέο) αίτημα ότι έχουν πολύ σοβαρές ή πάρα πολύ σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες, αποθηκευμένα προϊόντα, κατεστραμμένα οχήματα και έγγειο κεφάλαιο. Βάζουν στην αίτηση αριθμός φακέλου και όνομα δικαιούχου.

Συγκεκριμένα στην πλατφόρμα βγάζει επιλογή για:

  • αγροτικές εκμεταλλεύσεις με πάρα πολύ σοβαρές ζημιές
  • αγροτικές εκμεταλλεύσεις με πολύ σοβαρές ζημιές
  • αγροτικές εκμεταλλεύσεις με σοβαρές ζημιές

Στην πρώτη επιλογή αμέσως βγαίνει πρώτη αρωγή που ανέρχεται σε 12.000 ευρώ (2.000 ευρώ στην προηγούμενη πληρωμή συν 10.000 με τη νέα)
Στη δεύτερη επιλογή βγαίνει πρώτη αρωγή που ανέρχεται σε 7.000 ευρώ (5.000 + 2.000 ευρώ)
Στην τρίτη επιλογή βγαίνει πρώτη αρωγή που ανέρχεται σε 2.000 ευρώ.

Αντίστοιχα, οι κτηνοτροφικές μονάδες θα μπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα για επιπλέον πρώτη αρωγή 10.000 ευρώ σε περιπτώσεις που κρίνουν πως έχουν υποστεί πάρα πολύ σοβαρές ζημιές στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής.

Υπενθυμίζεται πως οι επιχειρήσεις και οι αγρότες που έχουν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής πρέπει να υποβάλουν σχετικό φάκελο στην οικεία Περιφέρεια, ώστε, αφενός, να γίνουν οι διασταυρώσεις και, αφετέρου, να προχωρήσει η διαδικασία του καθορισμού της επιχορήγησης για να πραγματοποιηθεί ο συμψηφισμός της πρώτης αρωγής και να χορηγηθεί η προκαταβολή και το τελικό ποσό της κρατικής αρωγής.

Ο ΑγροΤύπος επισημαίνει ότι δεν είναι δυνατή η τροποποίηση φακέλου με άλλα παραστατικά. Επίσης εκτός από έλλειψη προσωπικού για να γίνουν οι έλεγχοι υπάρχει και έλλειψη χώρου.

06/02/2024 01:21 μμ

Ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος πρώτης αρωγής προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες, που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023 στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές, σε ένα πλαίσιο στενότατης συνεργασίας με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, άνοιξε εκ νέου από τη Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 2023, ώστε οι δικαιούχοι αγρότες που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023 να μπορούν να τροποποιήσουν την αίτησή τους ή να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση μέχρι τη Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2024, σύμφωνα με τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση (Β΄ 860).

Ο δεύτερος κύκλος υλοποιείται σε συνέχεια του πρώτου, κατά τον οποίο έχουν ήδη χορηγηθεί περίπου 40 εκατ. ευρώ προς περισσότερες από 19.000 αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες που αιτήθηκαν τη χορήγηση πρώτης αρωγής μέσα από την πλατφόρμα arogi.gov.gr και διασταυρώθηκαν με τα στοιχεία της δήλωσης ζημιάς στον ΕΛΓΑ.

Κατά τον δεύτερο κύκλο, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευχέρεια μέσα από την πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, να υποβάλουν το (αναθεωρημένο ή νέο) αίτημά τους σε περίπτωση που κρίνουν ότι έχουν πολύ σοβαρές ή πάρα πολύ σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες, αποθηκευμένα προϊόντα, κατεστραμμένα οχήματα και έγγειο κεφάλαιο.

Συγκεκριμένα, επιπρόσθετα της πρώτης αρωγής που έχουν λάβει μέχρι σήμερα, οι δικαιούχοι αγρότες θα μπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα για:

  • Επιπλέον πρώτη αρωγή 5.000 ευρώ σε περιπτώσεις που κρίνουν πως έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής, με την πρώτη αρωγή να ανέρχεται συνολικά στα 7.000 ευρώ.
  • Επιπλέον πρώτη αρωγή 10.000 ευρώ σε περιπτώσεις που κρίνουν πως έχουν υποστεί πάρα πολύ σοβαρές ζημιές στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής, με την πρώτη αρωγή να ανέρχεται συνολικά στα 12.000 ευρώ.

Αντίστοιχα, οι κτηνοτροφικές μονάδες θα μπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα για επιπλέον πρώτη αρωγή 10.000 ευρώ σε περιπτώσεις που κρίνουν πως έχουν υποστεί πάρα πολύ σοβαρές ζημιές στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής.

Επισημαίνεται ότι η καταβολή της ενίσχυσης πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης προς αγροτικές εκμεταλλεύσεις ή κτηνοτροφικές μονάδες και επιχειρήσεις καταβάλλεται κατόπιν διασταύρωσης των αιτήσεων με τα στοιχεία των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), αλλά και τις οικείες Περιφερειακές Ενότητες, για την καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών από τις Επιτροπές Κρατικής Αρωγής.

Υπενθυμίζεται πως οι επιχειρήσεις και οι αγρότες που έχουν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής πρέπει να υποβάλουν σχετικό φάκελο στην οικεία Περιφέρεια, ώστε, αφενός, να γίνουν οι διασταυρώσεις και, αφετέρου, να προχωρήσει η διαδικασία του καθορισμού της επιχορήγησης για να πραγματοποιηθεί ο συμψηφισμός της πρώτης αρωγής και να χορηγηθεί η προκαταβολή και το τελικό ποσό της κρατικής αρωγής. Μια διαδικασία που υλοποιείται από τις υπηρεσίες και τα κλιμάκια των Περιφερειών υπό τον συντονισμό και τη συνεργασία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με στόχο η αρωγή του κράτους -που ανέρχεται στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς- να φτάσει το συντομότερο δυνατόν σε όσους τη δικαιούνται.

Προς αυτή την κατεύθυνση και με γνώμονα την επιτάχυνση των διαδικασιών, παρακαλούνται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να υποβάλουν τους σχετικούς φακέλους προς τους αρμόδιους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024, ώστε να μπορέσουν να δρομολογηθούν όλες οι διαδικασίες για την καταβολή τόσο της προκαταβολής, όσο και της τελικής επιχορήγησης στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής.

05/02/2024 09:42 πμ

Ο υφυπουργός, Χρήστος Τριαντόπουλος, δηλώνει ότι το τελικό ποσό από την Κρατική Αρωγή που μπορεί να πάρει κάποιος αγρότης που έχει πληγεί ανέρχεται στα 500.000 ευρώ. Μέχρι τώρα πάντως έχει καταβληθεί στους πληγέντες από την θεομηνία η προκαταβολή των 4.000 και 2.000 ευρώ για κτηνοτρόφους και γεωργούς αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Τριαντόπουλος αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας της Κρατικής Αρωγής, που αποτελεί μια μεγάλη μεταρρύθμιση, η οποία ήλθε να αντικαταστήσει τα παλιά ΠΣΕΑ και τα ΚΟΕ που πλήρωναν αποζημιώσεις σε πιο περιορισμένη κλίμακα, σε χρόνο πολύ μεγαλύτερο, σε χαμηλότερα τιμολόγια, φθάνοντας τα τέσσερα με πέντε χρόνια μετά τις ζημιές.

Με την Κρατική Αρωγή δημιουργήθηκε το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις και αποζημιώνονται ο εξοπλισμός, τα πάγια και το έγγειο κεφάλαιο. Παράλληλα, επεκτάθηκε το θεσμικό πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής και καλύπτονται πλέον άμεσα όλες εκείνες οι ζημιές που είτε δεν καλύπτονταν είτε καλύπτονταν πλημμελώς και μακροχρόνια. Τέλος, στο πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής έχει ενταχθεί και οι απώλειες σε φυτικό κεφάλαιο. Σταδιακά, όμως, όπως σημείωσε ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος η εμπλοκή της Κρατικής Αρωγής στον πρωτογενή τομέα ολοκληρώνεται και την επόμενη περίοδο θα δώσει τη θέση της σε ένα νέο ολιστικό πλαίσιο στήριξης που διαμορφώνεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται.

Όπως είπε ο Χρήστος Τριαντόπουλος ο πρώτος κύκλος της πρώτης αρωγής στη Θεσσαλία έχει χορηγήσει μέχρι στιγμής 148 εκατομμύρια ευρώ σε 43.500 νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις. Όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, έχουν λάβει μέσα από τον πρώτο κύκλο της πρώτης αρωγής 40 εκατομμύρια ευρώ περίπου 19.400 αγρότες και κτηνοτρόφοι. Από την άλλη εβδομάδα ανοίγει και ο δεύτερος κύκλος της πρώτης αρωγής για τα 5.000 έως 10.000 ευρώ.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, τόνισε ότι το τελικό ποσό που μπορεί να λάβει από την Κρατική Αρωγή κάποιος αγρότης που έχει πληγεί ανέρχεται στα 500.000 ευρώ σε αντίθεση με τις παλιές Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις που έφθαναν το πολύ στις 72.000 ευρώ.

30/01/2024 04:53 μμ

Με αφορμή την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για πρόσθετη αρωγή από 5.000 έως 10.000 ευρώ ανά αγρότη της Θεσσαλίας, που έχει υποστεί ζημιές για τον εξοπλισμό, διευκρινήσεις έδωσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος, Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα ανέφερε ο κ. Τριαντόπουλος ότι η πλατφόρμα για την αρωγή στους αγρότες που είχαν ζημιές από την θεομηνία άνοιξε άμεσα και έλαβαν την προκαταβολή των 2.000 ευρώ. Η σχετική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά γίνεται με αργούς ρυθμούς.

Τώρα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρές ζημιές, ο αγρότης θα μπορεί να αιτηθεί μέσα από την πλατφόρμα, που θα ανοίξει την άλλη εβδομάδα, για να πάρει επιπλέον 10.000 ευρώ σαν πρώτη αρωγή. Αυτό θα το αποφασίσει ο ίδιος αλλά και φυσικά οι επιτροπές στις Περιφέρειες.

Όσοι ήδη έχουν πάρει τα 2.000 ευρώ και εκτιμούν ότι η ζημιά είναι μεγάλη θα μπορούν να κάνουν νέα αίτηση στην πλατφόρμα της αρωγής (arogi.gov.gr). Το ίδιο ισχύει για τους κτηνοτρόφους που έλαβαν 4.000 ευρώ.

Για να πάρει τα χρήματα θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από την Περιφέρεια η ζημιά. Η διαδικασία είναι γνωστή στους αγρότες.

Αφού γίνουν οι απαραίτητοι διασταυρωτικοί έλεγχοι θα καταβληθούν τα χρήματα της πρόσθετης αρωγής (έως 10.000 ευρώ) μπορεί και μέσα σε μια εβδομάδα από την κατάθεση της αίτησης.

Αυτά τα χρήματα θα αφαιρεθούν από την τελική αποζημίωση που είναι στο 70% της ζημιάς.

Όταν οι επιτροπές της Περιφέρειας στείλουν τα στοιχεία στο Υπουργείο θα ξεκινήσει η πληρωμή της προκαταβολής της ζημιάς (ποσοστό 50%).

Αν υπάρχει για παράδειγμα μια ζημιά ύψους 200.000 ευρώ, τότε από το 70% που δικαιούται να πάρει ο κάθε αγρότης θα εισπράξει τα μισά χρήματα.

Στόχος είναι από την ερχόμενη Παρασκευή να ξεκινήσει η πληρωμή της ενίσχυσης για τους φακέλους που έχουμε λάβει.

Θέλουμε να πάρουν όλοι οι αγρότες την πρώτη αρωγή στην συνέχεια η προκαταβολή 50% και τέλος η εξόφληση».

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι «ο αγρότης της Θεσσαλίας έχει δίκιο να παραπονιέται για τη σχετική καθυστέρηση στην κατάθεση αυτής της τροπολογίας. Και θέλω να τονίσω ότι εδώ υπάρχουν δύο προβλήματα: έχουμε τα γενικότερα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, τα οποία, όπως βλέπετε, δεν είναι μόνο ελληνικά, είναι ευρωπαϊκά και επανέρχονται με μεγάλη συχνότητα - με μεγάλη χαρά να τα συζητήσουμε στη συνέχεια - και έχουμε και τα σημειακά προβλήματα μίας Θεσσαλίας η οποία υπέστη μία πρωτοφανή φυσική καταστροφή. Και ειδικά για τη Θεσσαλία, επειδή έχω ασχοληθεί πολύ προσωπικά και με έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το ζήτημα του πώς θα γιατρέψουμε τις πληγές, έχουμε κάνει πράγματα και πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Θα έχω την ευκαιρία και την Παρασκευή να βρεθώ, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, στη Βουλή για να ξαναμιλήσω για ακόμα μία φορά γι’ αυτά τα οποία κάνουμε και αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε».

30/01/2024 11:55 πμ

Την αύξηση της προκαταβολής της πρώτης αρωγής στους αγρότες της Θεσσαλίας ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ζήτησα από το υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στην αύξηση της πρώτης αρωγής, να πάμε έως τα 10.000 ευρώ», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Θα αφορά τους κτηνοτρόφους που έλαβαν πρώτη αρωγή 4.000 ευρώ και τους γεωργούς που έλαβαν τα 2.000 ευρώ.

Όπως έχουμε επισημάνει στον ΑγροΤύπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει επάνω του το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων και μπορεί να δούμε ακόμη και συνάντηση του Πρωθυπουργού το επόμενο διάστημα με τους αγρότες.

Όσον αφορά την αύξηση της πρώτη αρωγής, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις αποζημιώσεις είπε ότι οι αγρότες πήραν την πρώτη βοήθεια ύψους 2 χιλιάδων ευρώ για τις ζημιές και τώρα κάνουν αιτήσεις για τον πυρήνα της αποζημίωσης. Η συγκεκριμένη βοήθεια θα αυξηθεί από 5 έως 10 χιλιάδες ευρώ ανάλογα με το ύψος των ζημιών στον εξοπλισμό, προκειμένου να μπορούν οι αγρότες να ετοιμαστούν για την νέα περίοδο, μέχρι να βγουν οι συνολικές αποζημιώσεις και για τα προϊόντα που καταστράφηκαν, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Επισημαίνεται ότι ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και φυτική παραγωγή δεν αποτελούν αντικείμενο εκτίμησης των Κλιμακίων Κρατικής Αρωγή.

Στο σχήμα της πρώτης αρωγής εντάσσονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις, των οποίων το πάγιο κεφάλαιο και ο εξοπλισμός επλήγη από το πρωτόγνωρο πλημμυρικό φαινόμενο.

Το ύψος της αποζημίωσης ανέρχεται στο 70% της ζημιάς. Δηλαδή αν ένα μηχάνημα έχει ζημιά 100.000 ευρώ θα αποζημιωθεί με 75.000 ευρώ. Θα υπάρξουν όμως και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αποζημιώση των δικαιούχων.

Μέχρι σήμερα όμως δεν έχουν πάρει όλοι την προκαταβολή της πρώτης αρωγής. Θα πρέπει να κατατεθεί ο φάκελος και να γίνει η διαδικασία εκτίμησης ζημιών σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που προκάλεσε η θεομηνία του Σεπτεμβρίου 2023.

Στην συνέχεια θα πρέπει να γίνουν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι από τους υπαλλήλους της Περιφέρειας οι οποίοι θα υπογράψουν το δελτίο πληρωμής. Επειδή οι υπάλληλοι είναι λίγοι μεγάλος αριθμός γεωργών δεν έχει πάρει ακόμη την προκαταβολή.

Μετά την πληρωμή της προκαταβολής θα γίνει η εξόφληση με τον συμψηφισμό των χρημάτων.

24/01/2024 05:23 μμ

Με απόφαση για ενιαία στάση απέναντι στα κοινά προβλήματα, ώστε η φωνή του αγροτικού νότου της ΕΕ να ακουστεί πιο δυνατά στα ευρωπαϊκά fora, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, η πρώτη συνεδρίαση της ομάδας των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας των 9 χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED-9), η οποία συνήλθε για πρώτη φορά, στις Βρυξέλλες, ύστερα από πρωτοβουλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη.

Στη συνεδρίαση - εκπροσωπώντας τις 9 χώρες - συμμετείχαν, ακόμη, ο Υπουργός Γεωργίας, Κυριαρχίας Τροφίμων και Δασών της Ιταλίας Francesco Lollobrigida, η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου Μαρία Παναγιώτου, η Υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων της Πορτογαλίας Maria do Céu Antunes, ο Υπουργός Γεωργίας και Αλιείας Τροφίμων και Δικαιωμάτων Ζώων της Μάλτας Hon. dr Anton REFALO, η Υπουργός Γεωργίας της Κροατίας Marija Vučković, ο ΓΓ Γεωργικών Πόρων και Ασφάλειας Τροφίμων της Ισπανίας Fernando Miranda Sotillos, η ΓΓ Γεωργίας και Δασών της Σλοβενίας Eva KNEZ, ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικής και Περιβαλλοντικής Απόδοσης των Επιχειρήσεων της Γαλλίας Philippe Duclaud και ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ κ. Ευθύμιος Κωστόπουλος.

Η ομάδα των EUMED-9, έχει συνεδριάσει στο παρελθόν για ζητήματα που αφορούν οικονομική ή μεταναστευτική πολιτική, αλλά για πρώτη φορά, με ελληνική πρωτοβουλία, επιδιώχθηκε η συγκρότηση ενός κοινού μετώπου των 9 ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών, για την αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, τα οποία είναι απόρροια της κλιματικής κρίσης.

Ο Έλληνας Υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, στην εισήγησή του, έθεσε ουσιαστικά τρία μείζονα ζητήματα:

  • Τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και την ανάγκη δημιουργίας μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπισή τους.
  • Την ακαρπία και τον περονόσπορο
  • Την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν στην αλιεία, τα ψάρια εισβολείς στη Μεσόγειο, όπως ο λαγοκέφαλος και το λεοντόψαρο.

«Ήταν μια συνάντηση πολύ ενδιαφέρουσα. Είναι η πρώτη φορά που συναντηθήκαμε οι 9 χώρες του Ευρωπαικού Νότου για θέματα Γεωργίας και Αλιείας. Η ατζέντα ήταν εξαιρετικά πλούσια και οι προτάσεις μας αγκαλιάστηκαν από το σύνολο των ανθρώπων των χωρών», τόνισε ο ΥπΑΑΤ και πρόσθεσε ότι η συνάντηση αυτή θα επαναληφθεί μέσα στον Φεβρουάριο ώστε να γίνονται βήματα συντονισμένα με στόχο κάθε φορά την υλοποίηση διαφορετικών στόχων.

Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα, ο Υπουργός πρότεινε:

  • Αύξηση του ύψους του Γεωργικού Αποθεματικού. To ποσό των 450 ευρώ είναι πολύ μικρό συγκριτικά με τις ανάγκες του πρωτογενούς τομέα και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στο εισόδημα των αγροτών.
  • Ad hoc αντιμετώπιση κρίσεων με χρήση μέγιστου ποσοστού 2% επί του προϋπολογισμού του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027.
  • Δημιουργία Νέου Ταμείου για αποκλειστική κάλυψη των απωλειών γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής λόγω της κλιματικής κρίσης.
  • Απλοποίηση των διαδικασιών για ενίσχυση της απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών πόρων. Είναι κρίμα να υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι και να μένουν αναξιοποίητοι, ενώ ο αγροτικός κόσμος τα χρειάζεται.

Ο Υπουργός τόνισε ότι οι συμμετέχοντες στη Συνεδρίαση, «συνηγόρησαν ότι πρέπει να υπάρξει αύξηση του αποθεματικού του Ταμείου για την αντιμετώπιση περιστατικών, όπως αυτά της Θεσσαλίας. Συμφώνησαν στη δυνατότητα αξιοποίησης του ποσοστού του 2% από την ΚΑΠ για την "ανακούφιση" από πληγές που έχουν προκύψει από την κλιματική κρίση. Ακόμη, συμφώνησαν, συνολικά, με κάποιες επιμέρους σημειώσεις από τον καθένα ξεχωριστά, για τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού που θα απαντά σε τέτοια φαινόμενα άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις».

Για το ζήτημα της ακαρπίας και του περονόσπορου, ο ΥπΑΑΤ είπε:

Α) Ακαρπία: Οι υψηλές θερμοκρασίες του φθινοπώρου και του χειμώνα, περίοδος κρίσιμη για την ανθοφορία της ελιάς, αλλά και το ξηρό καλοκαίρι που ακολούθησε, είχαν ως αποτέλεσμα στη χώρα μας, να μειωθεί σημαντικά η παραγωγή. Στην Ελλάδα, η μείωση της παραγωγής υπολογίζεται σε περίπου 60% στις ελαιοποιήσιμες και σε 45% στην επιτραπέζια ελιά. Ενδεικτικά ανέφερε μείωση 80% στην Χαλκιδική, 50% στην Κρήτη, άνω από 50% στην Πελοπόννησο και 40% στην Κεντρική Ελλάδα, τη Θεσσαλία και τη Φθιώτιδα.

Β) Περονόσπορος: Η κλιματική κρίση είχε ως αποτέλεσμα και τη συσσώρευση σημαντικών ζημιών από περονόσπορο στις καλλιεργούμενες ποικιλίες αμπέλου και των τριών παραγωγικών κατευθύνσεων (οινοποίησιμες, επιτραπέζιες, σταφιδοποιίας). Σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Χώρας και για όλες τις ποικιλίες των οιναμπέλων, λευκές και ερυθρές οι ζημιές εκτιμώνται από 50-70% με το ποσοστό να φτάνει και το 90-100% στις βιολογικές καλλιέργειες.
Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης ασθένειας είναι να μειωθεί το εισόδημα σε χιλιάδες παραγωγούς.

Βασική προτεραιότητα:

  • Στήριξη των αγροτών, που μειώνεται σημαντικά το εισόδημά τους.
  • Συνεργασία και ανταλλαγή γνώσεων, σε επίπεδο ερευνητικών ινστιτούτων, αρμόδιων φορέων, κλπ για την βελτίωση της ανθεκτικότητας των καλλιεργειών.

Για το πρόβλημα με τα ψάρια εισβολείς στη Μεσόγειο, είπε:
Το φαινόμενο με τα ψάρια εισβολείς από την Ερυθρά Θάλασσα ή τον Ινδικό Ωκεανό στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ, πλήττει κυρίως – μέχρι στιγμής - την Κύπρο και την Ελλάδα. Πρόκειται για το λεοντόψαρο, τον λαγοκέφαλο και τον μπλέκάβουρα. Ωστόσο ο λαγοκέφαλος, ο οποίος προκαλεί μεγάλη ζημιά στα δίχτυα των αλιέων και είναι δηλητηριώδης, επεκτείνεται γρήγορα και έχει εγκατασταθεί στις ακτές της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Κροατίας (επίσης εμφανίζεται περιστασιακά στη Μάλτα, τη Γαλλία και την Ισπανία).
Η εκτίμηση είναι ότι οι πληθυσμοί αυτοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Ερευνώνται τρόποι αντιμετώπισης όπως η πρόβλεψη αποζημίωσης για τις απώλειας που υφίστανται οι αλιείς και η επιδότηση αλίευσης των συγκεκριμένων τοξικών ψαριών.
Βασική προτεραιότητα, τόνισε ο υπουργός, είναι η ενίσχυση των μικρών αλιέων και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ερευνητικών μας ινστιτούτων και των αρμόδιων φορέων μας, προκειμένου να αναπτύξουμε αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων μας.

Σε ό,τι αφορά στη συζήτηση τις προκλήσεις της νέας ΚΑΠ, ο ΥπΑΑΤ, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει απλοποίηση και ότι οι προκλήσεις του μέλλοντος απαιτούν ευελιξία και άμεσα μέτρα. Ανέφερε δε ως παράδειγμα τις προτάσεις για την κλιματική κρίση όπου είναι επιτακτική η ανάγκη για την απλοποίηση των διαδικασιών, προκειμένου να:

  • στηρίξουμε ουσιαστικά τους αγρότες μας,
  • ανταποκριθούμε άμεσα και γρήγορα στις προκλήσεις,
  • αυξήσουμε την απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων.

Και πρόσθεσε ότι στη νέα ΚΑΠ πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι η κλιματική κρίση αποτελεί την κύρια πρόκληση του πρωτογενή τομέα. «Η νέα ΚΑΠ θα πρέπει να στηρίζει τις προτεραιότητές της στην ανάγκη προσαρμογής του αγροτικού τομέα στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης», είπε χαρακτηριστικά. Ενώ στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ τόνισε: «Είναι αδιανόητο να μεταφέρουμε μια γραφειοκρατία και ένα άγχος στις πλάτες των αγροτών την ώρα που πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αυξήσουμε την απορροφητικότητα των χρηματοδοτήσεων».

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών και συνεργασίας για ενίσχυση της τεχνολογικής έρευνας και της καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα, καθώς υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει πρόβλημα στον ανταγωνισμό με τρίτες χώρες. Επίσης συμφώνησε με την πρόταση της Ισπανίας να υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής προσαρμοσμένων κανόνων συνύπαρξης για τις βιολογικές καλλιέργειες, ειδικά, στην περίπτωση των νησιωτικών περιοχών. Συνεπώς, όπως είπε, αυτό θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και το δικαίωμα απαγόρευσης της καλλιέργειας των νέων αυτών φυτών σε περιοχές όπου η συνύπαρξη είναι πρακτικά ή οικονομικά μη εφικτή ή ανεπιθύμητη. Ωστόσο, όπως επισήμανε, η κατοχύρωση με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της κατηγορίας 1 παραμένει, πολιτικά και τεχνικά, κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα και το φυτικό υλικό από αυτές τις νέες τεχνικές θα πρέπει να εξαιρείται από τις ρυθμίσεις της σχετικής Οδηγίας.

24/01/2024 09:49 πμ

Ποσό 25 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα, για την αντιμετώπιση των εκτεταμένων ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ.

«Οι πλημμύρες του περασμένου έτους που προκλήθηκαν από τον κυκλώνα «Daniel» ήταν ένα τραγικό γεγονός για την Ελλάδα. Άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τα σπίτια τους, ενώ καταστράφηκαν και σημαντικές υποδομές. Με την προκαταβολή από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, βοηθάμε την Ελλάδα να ανακάμψει από την καταστροφή και αποδεικνύουμε ότι στεκόμαστε δίπλα της με πλήρη αλληλεγγύη», δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Elisa Ferreira.

Η Ελλάδα είχε υποβάλλει αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα μέσα Νοεμβρίου του 2023, και είχε ζητήσει προκαταβολή από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, για την αντιμετώπιση των καταστροφών στη Θεσσαλία. Η χώρα μας υπολόγισε τη συνολική ζημία σε 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Επιτροπή, αφού προχώρησε σε αξιολόγηση του σχετικού αιτήματος, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την πληρωμή προκαταβολής από το Ταμείο. Συγκεκριμένα, το ποσό της προκαταβολής που θα λάβει η Ελλάδα ανέρχεται σε 25,3 εκατομμύρια ευρώ και η πληρωμή θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης βοηθάει τα κράτη - μέλη και τις υπό ένταξη χώρες να «ανακουφιστούν» από το οικονομικό βάρος που προκαλείται από μεγάλες φυσικές καταστροφές και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία. Από τη στιγμή που δημιουργήθηκε το Ταμείο, το 2002, έχει κινητοποιήσει πάνω από 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ για 129 καταστροφές σε 24 κράτη μέλη (συν το Ηνωμένο Βασίλειο) και 3 υποψήφιες προς ένταξη χώρες (Αλβανία, Μαυροβούνιο και Σερβία).

04/01/2024 04:35 μμ

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης, και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας - HDB, κ. Γιώργος Ζαββός, συνυπέγραψαν Συμφωνία Χρηματοδότησης για τη δημιουργία του νέου Ταμείου Χαρτοφυλακίου «Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ» (ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ).

Στόχος του Ταμείου είναι η δημιουργία χρηματοδοτικών μέσων για τη στήριξη και ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των μικρών επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης, των επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης και των νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς και η διευκόλυνση της πρόσβασης τους σε πηγές χρηματοδότησης.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του Ταμείου ανέρχεται σε 500 εκατομμύρια ευρώ και με τη μόχλευση μέσω του τραπεζικού συστήματος, αναμένεται να δημιουργηθεί χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 2,1 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ είναι ταμείο χαρτοφυλακίου, στο οποίο θα λειτουργήσουν καταρχήν το Ταμείο Εγγυοδοσίας (ύψους 300 εκατ. ευρώ) και το Ταμείο Συγχρηματοδότησης (ύψους 200 εκατ. ευρώ), ενώ το ΤΕΠΙΧ ΙΙ ήταν μόνο ταμείο παροχής συγχρηματοδοτούμενων δανείων. Επίσης το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ παρέχει δάνεια με διετή επιδότηση επιτοκίου, τόσο για κεφάλαια κίνησης όσο και για επενδυτικά σχέδια.

Το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021-2027 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η στήριξη της επιχειρηματικότητας, με στόχο την άνοδο του ΑΕΠ και την αύξηση των εισοδημάτων για όλους τους συμπολίτες μας, αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Στην επίτευξη αυτού του στόχου έρχεται να συμβάλλει το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, με προϋπολογισμό ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αναμένεται να δημιουργήσουν χαρτοφυλάκιο δανείων 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται περαιτέρω η χρηματοδότηση επενδυτικών κεφαλαίων και κεφαλαίων κίνησης καθώς και η δυνατότητα εγγυοδοσίας των ΜμΕ, με αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη διεύρυνση της περιμέτρου των ωφελούμενων υγιών επιχειρήσεων. Με σχέδιο και αποφασιστικότητα, συστηματική και συντονισμένη δουλειά, ρεαλισμό δημοσιονομική σοβαρότητα και κοινωνική ευαισθησία, κάνουμε πράξη όλα όσα δεσμευτήκαμε. Δίνοντας νέα δυναμική ώθηση σε μια οικονομία πιο παραγωγική, καινοτόμo, εξωστρεφή και δίκαιη. Μια οικονομία που αναπτύσσεται και δημιουργεί πρόσθετες θέσεις εργασίας».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Γεώργιος Ζαββός, σημείωσε: «Με την έλευση του νέου έτους υποδεχόμαστε και εγκαινιάζουμε το νέο Ταμείο Χαρτοφυλακίου με την επωνυμία «Ταμείο Χαρτοφυλακίου ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ», με προϋπολογισμό ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, που αναμένεται να δημιουργήσει χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ως η Τράπεζα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας υλοποιεί με στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία το φιλόδοξο αναπτυξιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης και αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι ανταποκρίνεται άμεσα στις νέες αυξημένες ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το πετυχημένο πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ μπαίνει πλέον στον τρίτο κύκλο του προσφέροντας εγγυήσεις δανείων και επιδοτήσεις επιτοκίου, ώστε να γίνει ακόμη πιο προσβάσιμη η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα. Εντός των επόμενων ημερών, θα δημοσιευθεί η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τους Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Ταμείο».

03/01/2024 02:05 μμ

Η πλατφόρμα arogi.gov.gr θα παραμείνει ανοιχτή για την υποβολή ή τροποποίηση αιτήσεων από τους αγρότες μέχρι και την 12η Ιανουαρίου 2024.

Οι αποζημιώσεις αφορούν ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό, έγγειο κεφάλαιο, πρώτες ύλες, αποθηκευμένα εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα κ.α. και θα καταβληθούν από το ταμείο πρώτης αρωγής.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις και οι αγρότες που επλήγησαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου 2023 θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για τη διενέργεια αυτοψίας και την επιχορήγηση της κρατικής αρωγής (του ν. 4797/2021), μέχρι την ίδια καταληκτική ημερομηνία, 12 Ιανουαρίου 2024.

Διευκρινίζεται ότι οι εν λόγω αιτήσεις δεν περιλαμβάνουν ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και φυτική παραγωγή που καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ.

Μετά τις 12 Ιανουαρίου και αφού κλείσει η πλατφόρμα θα ξεκινήσει η καταβολή της προκαταβολής της αποζημίωσης.

H καταβολή της ενίσχυσης πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης προς αγροτικές εκμεταλλεύσεις ή κτηνοτροφικές μονάδες και επιχειρήσεις καταβάλλεται κατόπιν διασταύρωσης των αιτήσεων με τα στοιχεία των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) και τις οικείες Περιφερειακές Ενότητες. Αυτό σημαίνει ότι ίσως χρειαστούν κάποια πρόσθετα έγγραφα να καταθέσουν οι αγρότες.

Σύμφωνα με το πληροφορίες του ΑγροΤύπου, αν η ζημιά είναι της τάξης των 20.000 ευρώ τότε η προκαταβολή θα ανέρχεται σε 7.000 ευρώ, δηλαδή είναι σε ποσοστό 35% της ζημιάς.

Θυμίζουμε ότι οι συγκεκριμένοι αγρότες έχουν μέχρι σήμερα πάρει τα 2.000 ευρώ πρώτης αρωγής.

11/12/2023 12:57 μμ

Με την υπογραφή του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, ενεργοποιείται προηγούμενη απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, και του υφυπουργού, Διονύση Σταμενίτη, για την αύξηση του προϋπολογισμού του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤαΜιΔΑΕ) σε 61,5 εκ. ευρώ.

Όπως υπενθυμίζεται από το ΥπΑΑΤ, ο αρχικός προϋπολογισμός του ΤαΜιΔΑΕ ήταν 21,5 εκ. ευρώ και η αύξηση του κατά 40 εκ. ευρώ, αφενός αντικατοπτρίζει την έμπρακτη στήριξη της Κυβέρνησης προς τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, πρωτίστως προς αυτές που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφές που προκαλεί η Κλιματική κρίση, αφετέρου ανταποκρίνεται στο μεγάλο ενδιαφέρον της αγοράς του κλάδου για δανειοδότηση επενδυτικών σχεδίων.

Θυμίζουμε ότι είχε σταματήσει η προσωρινά η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης μέσω της πλατφόρμας KYC για το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας λόγω εξάντλησης του υφιστάμενου προϋπολογισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρχικά διαθέσιμοι πόροι του Ταμείου εξαντλήθηκαν σε λιγότερο από έξι μήνες.

Οι ωφελούμενοι του ΤαΜιΔΑΕ είναι επαγγελματίες αγρότες, νομικά πρόσωπα με κύρια δραστηριότητα την γεωργία, νέοι γεωργοί, αναγνωρισμένα συλλογικά σχήματα αγροτών και μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις με τελικό προϊόν γεωργικό. Το Ταμείο παρέχει δάνεια από 3.000 € έως 25.000 €, με χρόνο αποπληρωμής από 2 έως 5 έτη, ενώ ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο ο χρόνος αποπληρωμής να επιμηκυνθεί. Σε κάθε δάνειο το 50% χορηγείται από το ΠΑΑ μέσω του Ταμείου και είναι άτοκο και το υπόλοιπο 50% από τις συνεργαζόμενες τράπεζες.

Επιπλέον, το ΠΑΑ μέσω του Ταμείου παρέχει επιδότηση επιτοκίου διάρκειας δύο ετών για το τμήμα του δανείου που παρέχεται από τις τράπεζες. Τα ανωτέρω έχουν ως αποτέλεσμα οι ωφελούμενοι να έχουν μηδενικό επιτόκιο για τα δυο πρώτα χρόνια αποπληρωμής του δανείου τους και για το υπόλοιπο διάστημα να έχουν επιτόκιο μόνο για το 50% του συνολικού τους δανείου, δηλαδή για εκείνο το μέρος του στο οποίο συμμετέχει η τράπεζα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε: «Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και για το λόγο αυτό προχωρήσαμε σε σημαντική αύξηση, ύψους 186,05%, του προϋπολογισμού του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας. Η απόφαση αυτή αντικατοπτρίζει την έμπρακτη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας προς τον πρωτογενή τομέα και την πρόθεσή της να παράσχει κάθε δυνατή στήριξη στις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα που επλήγησαν από τις πρόσφατες θεομηνίες στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για μια ακόμη φορά, στηρίζει με έργα και όχι με λόγια τους αγρότες μας αλλά και τις επιχειρήσεις του κλάδου. Συνεχίζουμε δυναμικά στο πλευρό τους».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, τόνισε: «Η απόφαση για αύξηση του προϋπολογισμού του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας κατά 40 εκατ. ευρώ, έρχεται να προστεθεί στις πολυεπίπεδες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, κυρίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε κρίσιμους κλάδους για την εθνική οικονομία, όπως ο πρωτογενής τομέας. Καθώς και στην έμπρακτη αρωγή που από την πρώτη στιγμή παρείχαμε στους πληγέντες από τις πρωτόγνωρες καταστροφές και τις συνέπειες της Κλιματικής κρίσης. Πρωτοβουλίες όπως η αύξηση των πόρων του ΤαΜιΔΑΕ, θα συνεχιστούν και θα ενταθούν, στο πλαίσιο της δέσμευσής μας να κάνουμε πράξη όλα όσα υποσχεθήκαμε. Με στόχο όχι μόνο κανείς να μη μείνει πίσω, αλλά οι αγρότισσες και οι αγρότες μας, οι νέες και οι νέοι, να μείνουν στο τόπο τους, να επενδύσουν σε ένα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον και να δουν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται».

Πως γίνεται η αίτηση
Για την ένταξη στο Ταμείο η υποψήφια επιχείρηση υποβάλει αίτηση:
Στην πλατφόρμα KYC (Know Your Customer) της ΕΑΤ, μέσω του δικτυακού τόπου hdb.gr. Για κάθε ολοκληρωμένη αίτηση εκδίδεται ένας μοναδικός κωδικός.
Η υποβολή της αίτησης στην πλατφόρμα KYC είναι προαπαιτούμενο για την υποβολή αίτησης στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ).
Στο ΠΣΚΕ μέσω του δικτυακού τόπου https://www.ependyseis.gr/ στην οποία αναγράφεται και ο μοναδικός αριθμός αίτησης από την πλατφόρμα KYC της ΕΑΤ.
Η πρώτη εκταμίευση του δανείου στην επιχείρηση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός δύο (2) μηνών από την υπογραφή της σύμβασης δανείου. Σε περίπτωση τμηματικών καταβολών, η ολική εκταμίευση του δάνειου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε μέγιστη διάρκεια 12 μηνών.

29/11/2023 11:59 πμ

Εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενισχύσεις, ύψους 80 εκατ. ευρώ, στην Ελλάδα για την αντιστάθμιση ζημιών στον αγροτικό τομέα λόγω φυσικών καταστροφών και δυσμενών κλιματικών φαινομένων.

Στόχος είναι η στήριξη των αγροτών, των οποίων έχουν υποστεί ζημίες η φυτική και ζωική παραγωγή, πάγια περιουσιακά στοιχεία, αποθηκευμένα προϊόντα ή ο εξοπλισμός παραγωγής λόγω απρόβλεπτων γεγονότων.

Οι ενισχύσεις περιλαμβάνουν αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές (π.χ. έντονες ή παρατεταμένες βροχοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις και έντονη ξηρασία).

Στο πλαίσιο του καθεστώτος, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027, η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 200.000 ευρώ.

Η Επιτροπή εφάρμοσε τις κατευθυντήριες γραμμές του 2022 για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς της γεωργίας και της δασοκομίας και στις αγροτικές περιοχές. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το καθεστώς είναι απαραίτητο και κατάλληλο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου.

Επιπλέον, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς είναι αναλογικό, καθώς περιορίζεται στο ελάχιστο απαραίτητο και θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στον ανταγωνισμό και το εμπόριο μεταξύ των κρατών μελών.

24/11/2023 04:30 μμ

Τα 43,1 εκατ. ευρώ, που θα διατεθούν στην Ελλάδα από το το γεωργικό αποθεματικό του 2024 της ΕΕ, θα πάνε για αποζημιώσεις ζημιών από δασικές πυρκαγιές και έντονων πλημμυρικών φαινομένων.

Η χώρα μας μπορεί να συμπληρώσει αυτή τη στήριξη της ΕΕ με εθνικά κονδύλια σε ποσοστό έως και 200%.

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι εθνικές αρχές της Ελλάδας θα διανείμουν άμεσα την ενίσχυση στους γεωργούς για την αντιστάθμιση των οικονομικών απωλειών, ενώ οι πληρωμές αναμένεται να πραγματοποιηθούν έως τις 31 Μαΐου 2024.

Το ΥπΑΑΤ πρέπει να κοινοποιήσει στην Επιτροπή τις λεπτομέρειες εφαρμογής των πληρωμών, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων για τον υπολογισμό της ενίσχυσης, τον επιδιωκόμενο αντίκτυπο του μέτρου, την αξιολόγησή του και τις ενέργειες που έχουν αναληφθεί για την αποφυγή στρέβλωσης του ανταγωνισμού και υπεραντιστάθμισης.

Όσον αφορά την περίοδο 2014-2020, η Ελλάδα διέθεσε 325 εκατ. ευρώ για «επενδύσεις» που σχετίζονται με μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και αντιμετώπισης των κινδύνων που συνδέονται με αυτήν, και κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού διέθεσε επιπλέον 727 εκατ. ευρώ ειδικά για την πρόληψη και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας.

Το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ της Ελλάδας για την περίοδο 2023-2027 περιλαμβάνει 100 εκατ. ευρώ για την πρόληψη και την αποκατάσταση των δασών που έχουν πληγεί από δασικές πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα. Η Ελλάδα αναμένεται να υποβάλει τροποποίηση η οποία αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην αύξηση των εργαλείων διαχείρισης κινδύνων που στηρίζονται από χρηματοδοτικά κονδύλια της ΚΑΠ.

23/11/2023 04:43 μμ

Σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με το 2023 είναι η στήριξη της ΕΕ για την Ελλάδα μέσω του Γεωργικού Αποθεματικού 2024. Πρόκειται για ένα θετικό αποτέλεσμα που προέκυψε ύστερα από τις συνεχείς παρεμβάσεις του ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε 43,1 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα μέσω του Γεωργικού Αποθεματικού 2024 και 8,6 εκατ. για τη Σλοβενία, με δεδομένες τις καταστροφές που έγιναν στις δύο χώρες. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με την ΕΕ, οι δύο χώρες δύνανται να το συμπληρώσουν μέσω εθνικών κεφαλαίων, σε ποσοστό έως και 200% επί πλέον.

Όπως αναφέρει η απόφαση «οι σημαντικές ζημιές που προκλήθηκαν από τα γεγονότα αυτά στους γεωργικούς παραγωγούς και η συνακόλουθη απώλεια εισοδήματος για τους πληγέντες γεωργούς στην Ελλάδα και τη Σλοβενία θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Τα ποσά που παρουσιάζονται σήμερα, λαμβάνουν υπόψη τις εκτιμήσεις των γεωργικών ζημιών από τη Σλοβενία και την Ελλάδα, καθώς και την αντίστοιχη βαρύτητα των δύο αυτών χωρών στον γεωργικό τομέα της ΕΕ, βάσει των μεριδίων τους στις άμεσες ενισχύσεις της ΚΑΠ. Επιπλέον, εξετάστηκε η ανάγκη να διατηρηθούν επαρκείς πόροι εντός του γεωργικού αποθεματικού για την αντιμετώπιση πιθανών κρίσεων κατά τους εναπομείναντες μήνες του 2023 και του 2024.

Οι εθνικές αρχές της Ελλάδας και της Σλοβενίας θα διανείμουν άμεσα την ενίσχυση στους γεωργούς για την αντιστάθμιση των οικονομικών απωλειών, ενώ οι πληρωμές αναμένεται να πραγματοποιηθούν έως τις 31 Μαΐου 2024.

Και οι δύο χώρες θα πρέπει να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή τις λεπτομέρειες εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων υπολογισμού της ενίσχυσης, του επιδιωκόμενου αντικτύπου του μέτρου, της αξιολόγησης, καθώς και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αποφυγή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού και υπεραντισταθμίσεων.

Οι δύο χώρες μπορούν να συμπληρώσουν αυτή τη στήριξη της ΕΕ έως και 200% με εθνικά κεφάλαια».

23/11/2023 12:58 μμ

Ξεκινούν οι τριμελείς Επιτροπές να επισκέπτονται τους δήμους που επλήγησαν από τις θεομηνίες για να εξετάσουν τις αιτήσεις στις ζημιές στα πάγια και να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων.

Οι αποζημιώσεις αφορούν ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό, έγγειο κεφάλαιο, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα κ.α. και θα καταβληθούν από το ταμείο πρώτης αρωγής.

Όπως αναφέρει ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για θέματα αποκατάστασης φυσικών καταστροφών και κρατικής αρωγής, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, οι παραγωγοί έχουν κάνει ηλεκτρονικά τις δηλώσεις ζημιάς και από τις 10 Δεκεμβρίου 2023 θα ξεκινήσει η συγκέντρωση των αιτήσεων.

Σύμφωνα με το πληροφορίες του ΑγροΤύπου, αν η ζημιά είναι της τάξης των 20.000 ευρώ τότε η προκαταβολή θα ανέρχεται σε 7.000 ευρώ, δηλαδή είναι σε ποσοστό 35% της ζημιάς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι πληρωμές της προκαταβολής στα πάγια θα γίνουν σταδιακά και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2023.

Ωστόσο θα πρέπει να «πιέσουν» οι αγρότες τις τοπικές αρχές για να περάσουν οι Επιτροπές από τις περιοχές που έχουν πληγεί για να γίνει η πρώτη αξιολόγηση των ζημιών.

Θα γίνει από τους ελεγκτές η εκτίμηση της αξίας ζημιάς, όμως όπως τονίζουν κύκλοι του Υφυπουργού στον ΑγροΤύπο, «καλό είναι και οι αγρότες στο χαρτί της αίτησης να αναγράψουν την αξία της ζημιάς που έχουν πάθει. Έτσι θα μπορέσει να γίνει πιο γρήγορα αλλά και δίκαια η εκτίμηση των ζημιών».