Η Οργάνωση Βαμβακοπαραγωγών «Cotton Farsala» ανακοινώνει την πρώτη απευθείας εξαγωγή του εκκοκκισμένου βαμβακιού της σε έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς οίκους της Γαλλίας.
«Η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την οργάνωσή μας, καθώς διασφαλίζει την απευθείας διάθεση του προϊόντος μας σε αγορές υψηλής προστιθέμενης αξίας, αναδεικνύοντας την εξαιρετική ποιότητα του βαμβακιού μας.
Χάρη στη σωστή διαχείριση της παραγωγής, την εφαρμογή του πρωτοκόλλου Green Cotton και τις αυστηρές διαδικασίες εκκόκκισης, το βαμβάκι της «Cotton Farsala» απέσπασε το υψηλότερο δυνατό μπόνους ποιότητας, επιβεβαιώνοντας την ανταγωνιστικότητά του στη διεθνή αγορά», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.
«Η εξαγωγή αυτή είναι μόνο η αρχή. Ο στόχος μας είναι να εδραιώσουμε το βαμβάκι των παραγωγών μας ως ένα κορυφαίο ελληνικό προϊόν, διαπραγματευόμενο απευθείας με μεγάλους εμπορικούς οίκους του εξωτερικού», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Οργάνωσης.
Η οργάνωσή συνεχίζει δυναμικά, επενδύοντας στη διαφάνεια, την ποιότητα και τη βιωσιμότητα, με σκοπό να εξασφαλίσει καλύτερες τιμές και σταθερότητα για τους παραγωγούς του.
Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ), σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, διοργανώνουν το «5ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Βαμβάκι», την Παρασκευή (14 Μαρτίου 2025) και ώρα έναρξης 10:00, στην αίθουσα δεξιώσεων-συνεδρίων «ΚΕΝΤΙΑ» στην Καρδίτσα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την υποστήριξη του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.
Οι θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν περιλαμβάνουν τα εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την καλλιέργεια του βαμβακιού, τη συμβολή της τεχνολογίας και της καινοτομίας στη βελτιστοποίηση του κόστους παραγωγής και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την ευρωπαϊκή προοπτική του βαμβακιού και τις συνθήκες που επικρατούν στην παγκόσμια αγορά και τη κλιματική κρίση και προστασία της βαμβακοκαλλιέργειας.
Κατά τις εργασίες του συνεδρίου, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, θεσμικοί φορείς, παραγωγοί και εκκοκκιστές θα συζητήσουν και θα προσεγγίσουν καίρια θέματα που απασχολούν την ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια.
Κύριος σκοπός του συνεδρίου είναι η χάραξη στρατηγικών επιλογών για το προϊόν, η ανάδειξη του προϊόντος, των ευκαιριών και των προοπτικών που ανοίγονται αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είτε καλλιεργητικά είτε κατά την εμπορία του, τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο παγκόσμιο στερέωμα.
Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα κηρύξει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Τσιάρας, ο οποίος θα συμμετέχει και σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα: «Εθνική Στρατηγική για το βαμβάκι: Παρόν και μέλλον».
Για τη συμμετοχή απαιτείται ΠΡΟΕΓΓΡΑΦΗ (εδώ). Είσοδος ελεύθερη.
Την ένταξη του βαμβακιού στο Μέτρο 23 ανακοίνωσε ο ΥπΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Βάμβακος στην Καρδίτσα που διοργάνωσε η Διεπαγγελματική Βάμβακος σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Συγκεκριμένα τόνισε ότι: «Το Mέτρο 23, το οποίο ενεργοποιείται για πρώτη φορά στην πατρίδα μας, θα επιτρέψει σε μια σειρά καλλιεργειών να τύχουν ενίσχυσης σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Ένα από τα προϊόντα που θα συμπεριληφθούν είναι το βαμβάκι. Άρα λοιπόν μέσα σε αυτούς τους φακέλους που έχουμε ετοιμάσει και αποστέλλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι και το βαμβάκι».
Ένα ακόμη σημαντικό μέτρο στο οποίο έκανε ειδική μνεία είναι η εφαρμογή του αποτυπώματος άνθρακα, που προβλέπει οικονομική στήριξη 31,7 ευρώ/στρέμμα. «Υιοθετήσαμε το μέτρο για τη µείωση του αποτυπώµατος άνθρακα στη βαμβακοκαλλιέργεια, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από το επόμενο έτος. Παράλληλα, συνεχίζουμε την προσπάθεια για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της βαμβακοκαλλιέργειας».
Σημαντική ήταν η αναφορά του Υπουργού στη συνεργασία με τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, καθώς, όπως τόνισε «το προηγούμενο διάστημα επαναπροσδιορίσαμε από κοινού θέματα και ζητήματα που αφορούν στην καλλιέργεια και είδαμε τα προβλήματα του συγκεκριμένου κλάδου και δρομολογήσαμε λύσεις».
Αναφερόμενος στις προοπτικές εξαγωγής του ελληνικού βαμβακιού, υπογράμμισε ότι «ο στόχος μας είναι, πέρα από την ενίσχυση των εξαγωγών, να διασφαλίσουμε ότι το ποιοτικό ελληνικό βαμβάκι θα απορροφάται από αγορές με ανεπτυγμένη κλωστοϋφαντουργία».
Σχεδιασμός ΕΕ για πρωτογενή τομέα
Μιλώντας σε πάνελ για την αγροτική ανάπτυξη, ο Κώστας Τσιάρας, τόνισε ότι «πρώτη προτεραιότητα είναι η Ευρώπη να αποφασίσει τι σχεδιασμό έχει για τον πρωτογενή τομέα».
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), η οποία δίνει έμφαση στη στήριξη των νέων αγροτών, των γυναικών, καθώς και των παραγωγών σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.
Και συμπλήρωσε πως «ένα θέμα το οποίο έθεσα και εγώ κι άλλοι συνάδελφοί μου είναι η διασφάλιση του ελάχιστου εισοδήματος για τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα».
Υπογράμμισε, επίσης, ότι «παλιά θέλαμε την αειφορία και την ανάπτυξη, σήμερα με την κλιματική κρίση και με όλα όσα γίνονται στην παγκόσμια αγορά, μιλάμε για έναν πρωτογενή τομέα που πρέπει να είναι ανθεκτικός στο πέρασμα του χρόνου».
Τόνισε επίσης πως η κυβέρνηση εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας πολιτικές που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και την προσαρμοστικότητα του αγροτικού τομέα στις νέες προκλήσεις.
Για το αρδευτικό νερό ο Κώστας Τσιάρας επισήμανε ότι για πρώτη φορά υπάρχει ένας ολιστικός σχεδιασμός για τη διασφάλιση των πόρων του αρδευτικού νερού και για την ορθολογική διαχείριση του.
«Αυτό γίνεται με τα μεγάλα έργα που βρίσκεται σε εξέλιξη που έχουν ενταχθεί στο Ύδωρ 2.0. Δύο εξ αυτών που έχουν ενταχθεί είναι στη Θεσσαλία και έχουν συγκεκριμένη αναφορά στην Καρδίτσα. Σύντομα, μάλιστα, θα δημιουργήσουμε μια πρόσκληση για τα αρδευτικά έργα που θα απευθύνονται στις περιφέρειες και για τα μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα που θα απευθύνονται στους δήμους», δήλωσε.
Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η τροποποιητική απόφαση του ΥπΑΑΤ προκειμένου να χορηγηθεί η ειδική ενίσχυση βάμβακος, έτους 2024, στους δικαιούχους παραγωγούς.
Σύμφωνα με την απόφαση χωρίς όρια πλαφόν είναι οι εκτάσεις καλλιέργειας σε Θεσσαλία, Βοιωτία, Φθιώτιδα, ενώ πρόσθετη μείωση, κατά 30%, θα έχει το πλαφόν στις ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, Δράμας, Δυτ. Αττικής, Έβρου, Εύβοιας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, και Φλωρίνας.
Συγκεκριμένα, η απόφαση αναφέρει ότι κατά παρέκκλιση, λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών που αντιμετώπισε η χώρα, για την καλλιεργητική περίοδο 2024:
Α. οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Λάρισας, Τρικάλων και Φθιώτιδας, εξαιρούνται από την εφαρμογή των όρων επιλεξιμότητας των σημείων γ και δ της παρ. 6 του άρθρου 2 και παρ. 2 του άρθρου 3 της υπ’ αριθ. 472/158760/25-5-2023 (ΦΕΚ/Β/3523/2023), για τη χορήγηση της ειδικής ενίσχυσης.
Β. στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Δράμας, Δυτ. Αττικής, Έβρου, Εύβοιας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ξάνθης, Πέλλης, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, και Φλωρίνης η ελάχιστη στρεμματική απόδοση, μειώνεται επιπλέον 30% και ως εκ τούτου ορίζεται με βάση το μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης της πενταετίας 2016-2020 κάθε περιφερειακής ενότητας μειωμένο κατά 51% σύμφωνα με τον πίνακα ΙV ελάχιστης απόδοσης κιλών σύσπορου βαμβακιού ανά στρέμμα του παραρτήματος της παρούσας Απόφασης».
Δείτε την απόφαση (εδώ)
Όπως ανακοίνωσε ο ΥπΑΑΤ, μιλώντας, στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Βάμβακος, στην Καρδίτσα, που διοργάνωσε η Διεπαγγελματική Βάμβακος σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Λάρισας, Τρικάλων και Φθιώτιδας, δεν έχουν υποχρέωση τήρησης της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης ως όρου επιλεξιμότητας για την καταβολή της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος.
Την ίδια ώρα, στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Δράμας, Δυτ. Αττικής, Έβρου, Εύβοιας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ξάνθης, Πέλλης, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, και Φλωρίνης η ελάχιστη στρεμματική απόδοση, μειώνεται επιπλέον 30% και ως εκ τούτου ορίζεται με βάση το μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης της πενταετίας 2016-2020 κάθε περιφερειακής ενότητας, μειωμένο κατά 51%.
Ο Υπουργός τόνισε, παράλληλα, τη σημασία της βαμβακοκαλλιέργειας για την ελληνική γεωργία, επισημαίνοντας ότι «πάνω από 2 εκατομμύρια είναι τα στρέμματα που καλλιεργούνται. Είναι γεγονός πως είναι ένα δυναμικό προϊόν το οποίο στην πραγματικότητα αντιπροσωπεύει το 80% της ευρωπαϊκής παραγωγής και θα πρέπει να βρει το δικό του χώρο». Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι βαμβακοπαραγωγοί, επισημαίνοντας: «Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει σημαντικά την παραγωγή του βαμβακιού».
Με την υπ’ αρ. 392905/11.12.2024 Υπουργική Απόφαση χορηγήθηκε οριστική άδεια διάθεσης στην αγορά του ζιζανιοκτόνου RIPPER® (AAΔΑ: 70573) με δ.ο. clethodim 12% + pyraflufen-ethyl 1% β/ο
Το RIPPER® ελέγχει:
Ετήσια αγρωστώδη: Αιματόχορτο, μουχρίτσα, πόα κοινή, πράσινη σετάρια, ελευσίνη, ήρα πολύανθη, βρόμος, αγριοβρώμη μεγάλη, αγριοκρίθαρο.
Ετήσια πλατύφυλλα: Βλήτο τραχύ, λουβουδιά, μαρτιάκος, αντράκλα, καψέλλα, κόνυζα, πολυκόμπι, βερόνικα, στελλάρια, τσουκνίδα μικρή, μολόχα, ξινολάπαθο, άγριο ρόκα, γεράνιο, οξαλίδα.
Πολυετή αγρωστώδη: Αγριάδα, βέλιουρας.
Πολυετή πλατύφυλλα: Περιπλοκάδα, αγριοράδικο, ζωχός πολυετής, αγριοτρίφυλλο.
Είναι εγκεκριμένο στις εξής καλλιέργειες: Αμπέλι, μηλιά, αχλαδιά, κυδωνιά, μουσμουλιά, ιαπωνική μουσμουλιά, βερικοκιά, ροδακινιά, δαμασκηνιά, κερασιά, γκρέιπφρουτ, πορτοκαλιά, λεμονιά, λιμμετία, μανταρινιά, αμυγδαλιά, καρυδιά, φουντουκιά, ροδιά, λωτός, αγροί σε αγρανάπαυση, όρια αγρών με ακαλλιέργητη γη.

Το RIPPER® αποτελεί εργαλείο διαχείρισης ανθεκτικότητας, λόγω του διαφορετικού τρόπου δράσης του, ειδικά σε ζιζάνια όπως η κόνυζα και η ήρα, στα οποία υπάρχει διαπιστωμένη ανθεκτικότητα στη χώρα μας.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε απευθυνθείτε στην εταιρεία SIPCAM ΕΛΛΑΣ ΜΟΝ. Α.Ε., στο ανανεωμένο site της εταιρίας www.sipcam.gr και στους συνεργάτες γεωπόνους σε κάθε περιοχή.
Προσοχή: Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα να χρησιμοποιούνται με ασφαλή τρόπο. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και τις πληροφορίες σχετικά με το προϊόν πριν από τη χρήση, καθώς και τις προειδοποιητικές φράσεις και σύμβολα.
Σε αναμονή βρίσκονται οι παραγωγοί βάμβακος για την προκήρυξη του Μέτρου που αφορά την μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα, το οποίο προβλέπει μια οικονομική στήριξη στα 31,7 ευρώ/στρέμμα.
Θα προκηρυχθεί ως Γεωργοπεριβαλλοντικό Μέτρο στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) στο 2ο πυλώνα της ΚΑΠ. Μιλάμε για ένα συνολικό ποσό της τάξης άνω των 90 εκατ. ευρώ.
Το ερώτημα είναι αν το κονδύλι αυτό θα μπορεί να καλύψει την συνολική έκταση βαμβακοκαλλιέργειας στην χώρα (περί τα 2,2 εκατομμύρια στρέμματα).
Σύμφωνα με πηγές από το ΥπΑΑΤ, όσοι ενταχθούν στο Μέτρο δεν θα μπορούν να ενταχθούν στα Βιολογικά και στο Μέτρο της Απονιτροποίησης.
Με το πρόγραμμα για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα θα χρηµατοδοτηθεί το βαµβάκι και η βιοµηχανική ντοµάτα.
Για την επίτευξη του στόχου µείωσης του αποτυπώµατος άνθρακα κατά 20% οι δικαιούχοι πρέπει να εφαρµόσουν ενδεικτικά κάποιες δεσµεύσεις φιλικές προς το περιβάλλον. Θα περιλαμβάνει τριετείς δεσμεύσεις για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά 20%, από το πρώτο έτος δεσμεύσεων μέχρι και το τρίτο έτος, ενώ θα προβλέπεται και παράταση διετίας αν και εφόσον κριθούν θετικά τα αποτελέσματά του.
Επίσης, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει επίσημα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, έχουν σταλεί στην ΕΕ οι φάκελοι που στοιχειοθετούν τη μείωση της παραγωγής κατά, τουλάχιστον 30%, ώστε να ενεργοποιηθεί το Μέτρο 23 του ΠΑΑ.
Το Μέτρο 23 του ΠΑΑ επιτρέπει τη χορήγηση στρεμματικών αποζημιώσεων σε παραγωγούς που έχουν υποστεί μείωση παραγωγής άνω του 30%. Μεταξύ των καλλιεργειών που θα καταθέσει φάκελο στην ΕΕ το ΥπΑΑΤ θα είναι η βαμβακοκαλλιέργεια.
Ακόμη οι βαμβακοπαραγωγοί περιμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις από το ΥπΑΑΤ για τη διευκόλυνση της πληρωμής της ειδικής ενίσχυσης, με χαμηλότερο πλαφόν παραδόσεων ανά στρέμμα, ώστε να καλυφθούν όλες οι εκμεταλλεύσεις. Αυτό είναι άμεση πληρωμή και θα βοηθήσει τους παραγωγούς να έχουν την αναγκαία ρευστότητα για να βάλουν τα τρακτέρ στα χωράφια.
Η BASF, μία από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στον τομέα των χημικών προϊόντων και γεωργικών λύσεων, καλωσόρισε τους συνεργάτες της, καταστήματα γεωργικών εφοδίων, σε μία ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με τις πρωτοβουλίες και τις καινοτόμες λύσεις της στην γεωργία και ειδικότερα στην βαμβακοκαλλιέργεια.
Με κεντρικό μήνυμα «Διαχρονική αξία στο Βαμβάκι», η BASF παρουσίασε τις ολοκληρωμένες λύσεις της στην καλλιέργεια του βαμβακιού από τον σπόρο έως τη φυτοπροστασία, σε μία επιτυχημένη εκδήλωση που διοργάνωσε στις 26 - 27 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Makedonia Palace.
Ο κ. Σπύρος Γεωργίου, Εμπορικός Διευθυντής, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους παρουσιάζοντας την δέσμευση της BASF να συνεισφέρει στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τη γεωργία, συνδέοντας την καινοτομία, με τους συνεργάτες της και την κοινωνία.
Ο κ. Αθανάσιος Τσούτσας, Διευθυντής Μεγάλης Καλλιέργειας Νότιας Ευρώπης, άνοιξε την εκδήλωση, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της BASF να προσφέρει λύσεις που ενισχύουν την παραγωγικότητα και την βιωσιμότητα στη γεωργία, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και απαιτητικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από τις κλιματικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές. Επιπλέον, ανέλυσε το παγκόσμιο αποτύπωμα της δραστηριότητας της
BASF στην γεωργία, αλλά και τη δέσμευση της εταιρείας για τη συνεχή επένδυση σε γενετικό υλικό υψηλού δυναμικού, ευρείας προσαρμοστικότητας και κατάλληλο στις μελλοντικές προκλήσεις.
Η κα Σοφία Ζιώγα, Crop Manager Μεγάλης Καλλιέργειας της BASF Ελλάς, παρουσίασε την σφαιρική συνεισφορά της BASF στο βαμβάκι, με τις ολοκληρωμένες λύσεις Φυτοπροστασίας, το χαρτοφυλάκιο των σπόρων FiberMax® και Stoneville®, αλλά και την πιστοποιημένη παραγωγή βαμβακιού με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, με το πρόγραμμα CSF (Certified Sustainable FiberMax®). Τόνισε την εκτενή έρευνα της εταιρείας στη βελτίωση και ανάπτυξη νέων ποικιλιών, αλλά και τη διαδικασία επιλογής και πειραματισμού στις τοπικές συνθήκες καλλιέργειας, εξασφαλίζοντας τη συνεχή ροή νέου γενετικού υλικού και την ανάπτυξη ποικιλιών για τη χώρα μας, ώστε να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του Έλληνα παραγωγού.
Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην ενίσχυση της αλυσίδας μεταποίησης του βαμβακιού, μέσω του προγράμματος FiberMax® CSF, που φέτος γιορτάζει 10 χρόνια στην Ελλάδα και στηρίζεται στην παραγωγή βαμβακιού με κοινωνικά δίκαιο, οικονομικά βιώσιμο και περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο. Τόνισε επίσης την σημασία των συνεργασιών στο πλαίσιο του CSF, οι οποίες προσφέρουν σημαντικό όφελος στους παραγωγούς και αναδεικνύουν το ελληνικό βαμβάκι CSF στην αλυσίδα αξίας, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά του στην αγορά.
O Υπεύθυνος Πωλήσεων Σπόρων σε Θεσσαλία & Στερεά Ελλάδα, κος Κώστας Δημακόπουλος, απευθύνθηκε στους καλεσμένους αναπτύσσοντας το χαρτοφυλάκιο των σπόρων βαμβακιού FiberMax® και Stoneville®.
Αναλύοντας τα χαρακτηριστικά των ποικιλιών, παρουσίασε στο κοινό τις νέες ποικιλίες FiberMax® Adora και Irida, καθώς και τις νέες ποικιλίες Stoneville® Olivia, ST830 και ST810. Η νέα γενιά ποικιλιών FiberMax® και Stoneville® είναι ποικιλίες άριστα προσαρμοσμένες στις περιβαλλοντικές
συνθήκες της Ελλάδας, καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των παραγωγών στην πρώιμη και μεσοπρώιμη ζώνη, ενώ συνδυάζουν το υψηλό δυναμικό παραγωγής σε σύσπορο και ίνα, την βελτιωμένη αντοχή σε συνθήκες στρες. Επιπλέον, η ύπαρξη τριχώματος σε κάποιες από αυτές βελτιώνει κατά πολύ τη συμπεριφορά τους στις προσβολές από μυζητικά έντομα. Τέλος, το εξαιρετικό άνοιγμα του καρυδιού συνεισφέρει στην μεταβροχική τους συμπεριφορά, και τα άριστα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά αναγνωρίζονται από τη βιομηχανία εκκόκκισης.
Σχετικά με τις διαθέσιμες λύσεις στην φυτοπροστασία του βαμβακιού, ο κ. Χαράλαμπος Κουκίδης, Υπεύθυνος Τεχνικής Ανάπτυξης, παρουσίασε στο κοινό το νέο πρoφυτρωτικό ζιζανιοκτόνο βαμβακιού Conaxis®. Το Conaxis® συνδυάζει δυο δραστικά συστατικά, το Clomazone και το Dimethenamid-P (DMTA-P), για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε βασικά ζιζάνια της καλλιέργειας, ακόμη και σε συνθήκες έλλειψης υγρασίας. Τέλος, αναφέρθηκε στη δέσμευση της εταιρείας για συνεχή στήριξη της καλλιέργειας, μέσα από νέες λύσεις σε προϊόντα φυτοπροστασίας και ρύθμισης της ανάπτυξης του βαμβακιού, που θα συμπληρώσουν το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας στο μέλλον.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης, με προσκεκλημένο ομιλητή τον πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, κο Ευθύμιο Φωτεινό. Στην ομιλία του ο κ. Φωτεινός εξέθεσε τις θέσεις και τις δράσεις της Δ.Ο.Β. για τη στήριξη της ελληνικής βαμβακοκαλλιέργειας. Εξέφρασε την ανάγκη για συλλογική προσπάθεια και συνεχή δουλειά προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του κλάδου, ενώ αναφέρθηκε στις δράσεις της Δ.Ο.Β. για την προώθηση της καλλιέργειας του βαμβακιού, με στόχο την ενίσχυση του προϊόντος και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της καλλιέργειας, καθώς και στην εξαγωγική προοπτική του ελληνικού βαμβακιού, το οποίο κατέχει σημαντική θέση στην αγορά. Μετά την ομιλία του ακολούθησε συζήτηση σχετικά με επίκαιρα και σημαντικά θέματα για την καλλιέργεια, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού.
Η KYKNOS, η ιστορική ελληνική εταιρεία παραγωγής προϊόντων τομάτας, έλαβε για πρώτη φορά την πιστοποίηση Great Place to Work®, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της στη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος που εμπνέει, εξελίσσει και στηρίζει τους ανθρώπους της.
Η πιστοποίηση του Great Place to Work® βασίζεται σε μια ανώνυμη και εμπιστευτική έρευνα που συμπληρώνουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι αξιολογούν την εργασιακή τους εμπειρία με βάση πέντε βασικούς πυλώνες: εμπιστοσύνη, σεβασμό, δικαιοσύνη, υπερηφάνεια και συντροφικότητα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, η KYKNOS αναγνωρίστηκε και έμπρακτα για το καλό εργασιακό της περιβάλλον.
Ένα εργασιακό περιβάλλον βασισμένο στην εμπιστοσύνη και την εξέλιξη
Η εταιρεία επενδύει σταθερά στη διαρκή εκπαίδευση, στην επαγγελματική ανάπτυξη και στην ευημερία των ανθρώπων της, προσφέροντας ένα περιβάλλον όπου η καινοτομία, η πρωτοβουλία και η ομαδικότητα ενθαρρύνονται καθημερινά. Η αναγνώριση αυτή ενισχύει την KYKNOS ως εργοδότη προτίμησης, αναδεικνύοντας τη σημασία που αποδίδει στη διαμόρφωση μιας εργασιακής εμπειρίας που προάγει τη δημιουργικότητα και την επαγγελματική ολοκλήρωση.
Ο κ. Αχιλλέας Αγγελόπουλος, CEO της KYKNOS, δήλωσε σχετικά:
«Η πιστοποίηση του Great Place to Work® αποτελεί μια σημαντική αναγνώριση για την KYKNOS, επιβεβαιώνοντας τη διαρκή μας δέσμευση στη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος που προάγει την ικανοποίηση, την ανάπτυξη και τη συνοχή της ομάδας μας. Οι άνθρωποί μας βρίσκονται στο επίκεντρο κάθε μας προσπάθειας και η εμπιστοσύνη τους μας δίνει τη δύναμη να εξελισσόμαστε συνεχώς. Ευχαριστούμε όλους τους εργαζόμενους της KYKNOS για τη συνεισφορά τους στη διαμόρφωση μιας εταιρικής κουλτούρας που βασίζεται στη συνεργασία, την καινοτομία και την αμοιβαία υποστήριξη».
Η KYKNOS, με 110 χρόνια δυναμικής παρουσίας, συνεχίζει την πορεία της με όραμα ένα εργασιακό περιβάλλον που εμπνέει, προσφέρει προοπτικές και επιβεβαιώνει τη διαρκή δέσμευσή της στους ανθρώπους της, αναγνωρίζοντας ότι αυτοί αποτελούν την καρδιά της επιτυχίας της.
Με βαθιά ανησυχία, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις MEDASSET, ΑΡΧΕΛΩΝ και WWF Ελλάς παρακολουθούν και παρεμβαίνουν στις αρμόδιες αρχές ώστε να σταματήσουν άμεσα οι οικοδομικές εργασίες στην προστατευόμενη νησίδα Μαραθωνήσι, ζώνη Α2 του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ). Οι εργασίες που εξελίσσονται εδώ και μέρες περιλαμβάνουν κατάπλευση οχηματαγωγού σκάφους και εκφόρτωση μπουλντόζας, και οικοδομικών υλικών, κατασκευή εξέδρας στην προστατευόμενη παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, την έναρξη οικοδομικών και αποψιλωτικών εργασιών, και το άναμμα φωτιάς.
Διερευνώντας την υπόθεση, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις διαπίστωσαν πως έχει από το 2022 εκδοθεί από την Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) Ζακύνθου οικοδομική άδεια, η οποία αφορά στην ανέγερση κτισμάτων που δεν υφίστανται ήδη ως κτίσματα στην οικολογικά ευαίσθητη και νομικά προστατευόμενη περιοχή της νησίδας Μαραθωνήσι. Η άδεια αγνοεί παντελώς την πρόνοια του προεδρικού διατάγματος προστασίας του ΕΘΠΖ, το οποίο απαγορεύει την ανέγερση κτισμάτων στη συγκεκριμένη ζώνη, ενώ κατά την έκδοση της άδειας δεν προκύπτει ότι ζητήθηκε επισήμως γνωμοδότηση από τον ΟΦΥΠΕΚΑ.
Με κατεπείγουσα επιστολή τους προς την ΥΔΟΜ Ζακύνθου οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, τονίζουν πως οι υπό εξέλιξη εργασίες στο Μαραθωνήσι απειλούν με σοβαρότατη και άμεση υποβάθμιση την παραλία ωοτοκίας, μέσω της συμπίεσης της άμμου από τα βαριά μηχανήματα, αλλοίωση της γεωμορφολογικής σύνθεσης της παραλίας λόγω αναμενόμενης διάβρωσης από τις εκχερσώσεις, καταστροφή των αμμοθινών, και εν τέλει σοβαρή όχληση της ίδιας της διαδικασίας ωοτοκίας, η περίοδος της οποίας ξεκινάει την 1η Μαΐου.
Περιοχή υψίστης οικολογικής σημασίας
Η οικολογική αξία του Κόλπου Λαγανά Ζακύνθου (χερσαία και θαλάσσια περιοχή) είναι μεγάλη όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, καθώς μεταξύ άλλων αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο βιότοπο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Βάσει επιστημονικών δεδομένων, η σημασία του Μαραθωνησιού είναι ακόμα σημαντικότερη καθώς στη διαδικασία ωοτοκίας προκύπτει συγκριτικά μεγάλος αριθμός αρσενικών ατόμων, γεγονός που εξασφαλίζει την ισορροπία του πληθυσμού. Ειδικότερα, η νησίδα Μαραθωνήσι, χαρακτηρίζεται από οικοσυστήματα θαμνώνων και δασικών εκτάσεων στο κεντρικό υπερυψωμένο τμήμα του ενώ στο βόρειο άκρο της νησίδας σχηματίζεται και αμμοθινικό οικοσύστημα, το οποίο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο βιολογικό κύκλο του προστατευόμενου είδους Caretta caretta. Για τον λόγο αυτό, με το προεδρικό διάταγμα, ο βιότοπος έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (Ε.Θ.Π.Ζ.), ενώ η νησίδα Μαραθωνήσι έχει χαρακτηριστεί ως Περιοχή Προστασίας της Φύσης. Επιπλέον σύμφωνα με τη σχετική Σύσταση της Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης προτείνεται η λήψη αυστηρών μέτρων για την προστασία του βιοτόπου.
Άμεση δράση για να σταματήσει η καταστροφή
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν την άμεση ανάκληση της οικοδομικής άδειας, την αναστολή όλων των οικοδομικών εργασιών και την αποκατάσταση της όποιας συντελεσθείσας ζημιάς από τον υπεύθυνο φορέα των επεμβάσεων, υπό την πραγματική απειλή δημιουργίας τετελεσμένων με βαρύτατη και μη αναστρέψιμη επίπτωση στο Μαραθωνήσι. Πάγιο και διαρκές αίτημα των περιβαλλοντικών οργανώσεων είναι η ενίσχυση της προστασίας του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου και όλων των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα.
Οι αρμόδιες αρχές καλούνται να αναλάβουν άμεσα δράση και να σταματήσουν την καταστροφή που συντελείται αυτή τη στιγμή από τις ανεξέλεγκτες επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι. Η ανοχή σε τέτοιες ενέργειες θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου αλλά και το σύνολο των προστατευόμενων περιοχών της χώρας. Το Μαραθωνήσι, ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια της θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο, δεν μπορεί να θυσιαστεί στο βωμό ιδιωτικών συμφερόντων.
Νέες δράσεις εξωστρέφειας, στο μήκος κύματος του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου marketing οίνου, πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) την εβδομάδα που πέρασε.
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε διάλεξη για το ελληνικό κρασί με ομιλήτρια τη Χημικό Οινολόγο, Σύμβουλο του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Σοφία Πέρπερα, προς τους Υποψήφιους Ακολούθους Πρεσβείας και νέα στελέχη του κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, με στόχο την ενημέρωση των μελλοντικών Διπλωματών και Εμπορικών Ακολούθων πάνω στο ελληνικό κρασί.
Το πρώτο μέρος της διάλεξης επικεντρώθηκε στη Στρατηγική του ελληνικού κρασιού στις αγορές του εξωτερικού, την προτεραιοποίηση των αγορών και τις προοπτικές ανάπτυξης στις κυριότερες από αυτές. Ακολούθησε η σκιαγράφηση του κλάδου, τα σημεία διαφοροποίησης και οι παρατηρούμενες τάσεις. Το ενδιαφέρον των στελεχών του Υπουργείου Εξωτερικών ήταν μεγάλο όπως αποδείχτηκε από την ζωηρή συζήτηση που ακολούθησε.
«Ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου, τον Γενικό Γραμματέα, Στέλλιο Μπουτάρη, ο οποίος στάθηκε δίπλα μου σε όλη την 40ετή διπλωματική μου καριέρα, αλλά και στη Σύμβουλο του Συνδέσμου Σοφία Πέρπερα που για μια ακόμη χρονιά παρουσίασε τα όμορφα Ελληνικά κρασιά στους σπουδαστές της Ελληνικής Διπλωματικής Ακαδημίας. Η καθιερωμένη πλέον, ελπίζω, αυτή συνάντηση με τους σπουδαστές αλλά και εκπροσώπους των Οικονομικών και Εμπορικών Στελεχών του Υπουργείου Εξωτερικών συμβάλει ιδιαίτερα στην προώθηση της ελληνικής οινοποιίας και τη μεταφορά γνώσης για το αντικείμενο αυτό στους ανθρώπους που σε λίγα χρόνια θα μας εκπροσωπούν στο εξωτερικό. Η συντονισμένη αυτή προσπάθεια για την προβολή συγκεκριμένων εξαιρετικών ελληνικών ποικιλιών που τις βρίσκουμε σε πολλούς οινοποιούς και που εκπροσωπούν επάξια το ελληνικό κρασί στις εξαγωγές μας αποτελεί προτεραιότητα και για το Υπουργείο Εξωτερικών. Ας μην ξεχνάμε ότι το ελληνικό κρασί, όπως έχει εξελιχθεί ποιοτικά τις τελευταίες δεκαετίες αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά εξαγωγικά προϊόντα της χώρας μας», ανέφερε ο Πρέσβης και Διευθυντής της Ελληνικής Διπλωματικής Ακαδημίας, κος Μιχάλης Διάμεσης σχετικά.
Την Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου, διοργανώθηκε master class για το ελληνικό κρασί προς επαγγελματίες της οινικής αγοράς της Τσεχίας, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Πράγα. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην Πρεσβευτική Κατοικία της Ελλάδας η οποία γέμισε ασφυκτικά από Τσέχους επαγγελματίες του οίνου που θέλησαν να μάθουν περισσότερα για το Ελληνικό κρασί. Παρουσιάστηκαν 20 ετικέτες από όλη την Ελλάδα με ομιλήτρια την Σοφία Πέρπερα. Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων προβολής της χώρας με τίτλο: Μια γουλιά Αιγαίο, Ιστορία-Πολιτισμός Κρασί που τελούν υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο της Πράγας.
«Είχαμε την χαρά να διοργανώσουμε, στην Πρεσβευτική Κατοικία της Ελλάδας στην Πράγα και σε συνεργασία με τον ΣΕΟ, το 1ο Masterclass Ελληνικών Κρασιών στην Τσεχία, όπου παρουσιάσθηκαν 20 διαφορετικά κρασιά από διάφορα οινοποιεία της Ελλάδας. Η ανταπόκριση από τους συμμετέχοντες Τσέχους επαγγελματίες του χώρου ξεπέρασε κάθε προσδοκία και ανέδειξε τις δυνατότητες ανάπτυξης που υφίστανται για τα Ελληνικά κρασιά στην τσεχική αγορά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικώς τον ΣΕΟ και τον Πρόεδρό του, κ. Βογιατζή για την άψογη συνεργασία, την οινολόγο κα Σοφία Πέρπερα για την εξαιρετική παρουσίαση που πραγματοποίησε και ήταν καταλυτικής σημασίας για την μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης και τον κ. Κώστα Σπυρόπουλο, ο οποίος επιφορτίστηκε όλο τον συντονισμό και υλοποίηση της πρωτοβουλίας αυτής. Είμαι βέβαιος ότι με παρόμοιες συνεργασίες και πρωτοβουλίες, τα οφέλη για την εξαγωγική δραστηριότητα των οινοποιείων μας δύνανται να είναι άμεσα και πολλαπλά, στο πλαίσιο και της ευρύτερης εξωστρέφειας της εμπορικο-οικονομικής δραστηριότητας της χώρας μας», δήλωσε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Δημοκρατία της Τσεχίας, κος Ντίνος Κωνσταντίνου.
Φωτογραφία: Η ομιλία του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της DE SANGOSSE Hellas, κ. Χρήστου Σπηλιόπουλου.
Παρουσίαση της νέας θυγατρικής της στην Ελλάδα έκανε η DE SANGOSSE, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο (22/2/2025), σε ξενοδοχείο της Νέας Ερυθρέας.
Η νέα εταιρεία, που λειτουργεί από τις 10 Ιανουαρίου 2025, ονομάζεται De Sangosse Hellas και εδρεύει στην Αθήνα.
Ο Όμιλος έρχεται στην χώρα μας με 1.200 εγκρίσεις στον τομέα της προστασίας των φυτών και πάνω από 1.000 προϊόντα στο χαρτοφυλάκιο
Τη διεύθυνση της DE SANGOSSE Hellas, αναλαμβάνει ο κ. Χρήστος Σπηλιόπουλος, διακεκριμένος γεωπόνος με πολυετή εμπειρία στους τομείς των βιοδιεγερτών, βιολιπασμάτων και φυτοπροστασίας. Γεωπόνος με διδακτορικό δίπλωμα από Γαλλικό πανεπιστήμιο στην τοξικολογία φαρμάκων, ο κ. Χρήστος Σπηλιόπουλος, έχει διανύσει τρεις δεκαετίες εργαζόμενος στον τομέα των βιοδιεγερτών των βιολιπασμάτων και της φυτοπροστασίας και με μεγάλη θητεία στην VALAGRO ΕΛΛΑΣ σαν τεχνοκράτης και μάνατζερ.
«Είμαι ενθουσιασμένος που εντάσσομαι στον Όμιλο DE SANGOSSE, του οποίου η αφοσίωση στις βιολύσεις με εμπνέει βαθιά. Θα δημιουργήσουμε γρήγορα μια ομάδα γεωπόνων, αφοσιωμένων στην ενίσχυση των συνεργασιών με τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς, την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων κατάρτισης σχετικά με τη χρήση των προϊόντων μας και την στήριξη πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στη βιώσιμη γεωργία», τόνισε ο κ. Σπηλιόπουλος.
«Θα μιλήσουμε για ένα καινούργιο ξεκίνημα, μια νέα συνεργασία που θα βασίζεται στην καινοτομία και στις βιολογικές λύσεις στην ελληνική και κυπριακή αγορά. Παρέχοντας τις καινοτόμες τεχνολογίες μας και συνεργαζόμενοι με εθνικούς διανομείς, γεωργικά καταστήματα και αγρότες, θα αντιμετωπίσουμε από κοινού τις τρέχουσες και τις μελλοντικές γεωργικές προκλήσεις», πρόσθεσε.
Ο κύριος στόχος της ελληνικής θυγατρικής μας θα είναι να υποστηρίξει τους πελάτες της στην υιοθέτηση και ανάπτυξη βιολύσεων για τις ανάγκες των κύριων καλλιεργειών στην Ελλάδα, μια χώρα που φημίζεται για τον αγροτικό της πλούτο και τις εμβληματικές καλλιέργειες, όπως οι ελιές, εσπεριδοειδή, αμπέλια, βαμβάκι, ακτινίδια, πεπόνια, φράουλες και ντομάτες. Διαθέτουμε βιοδιεγέρτες, βιοπροστασία, φυτοθεραπεία και μια ενδιαφέρουσα γκάμα από διαβρέχτες.
«Με τον Όμιλο μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα, να κάνουμε πραγματικότητα μια φιλοδοξία, που βασίζεται στην καινοτομία, την στρατηγική και την ανάπτυξη. Τα προϊόντα που προσφέρει την καθιστούν ηγέτιδα στον τομέα των βιολογικών λύσεων. Έχει ένα εξαιρετικά δομημένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων. Έχουμε εκπονήσει ένα πλάνο προτεραιότητων για την εγχώρια αγορά. Στόχος μας να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την ελληνική γεωργία», κατέληξε ο κ. Σπηλιόπουλος.
100 χρόνια κλείνει ο γαλλικός όμιλος στις διεθνείς αγορές

Όπως τόνισε από την πλευρά του ο CEO της DE SANGOSSE, Nicolas Fillon, που είναι γιος αγρότη από τη νοτιοδυτική Γαλλία, «το 2026 ο όμιλος θα κλείσει 100 χρόνια ζωής. Αποτελεί έναν διεθνή ηγέτη στην γεωργική τεχνολογία, με στόχο τη μετατροπή των γεωργικών μοντέλων σε πιο βιώσιμες μορφές.
Το όραμα της εταιρείας εστιάζει με μια θετική, σύγχρονη και βιώσιμη γεωργία που να αντιμετωπίζει τις νέες διατροφικές προκλήσεις, τους κλιματικούς κινδύνους, τις κοινωνικές προσδοκίες και τους εξελισσόμενους διεθνείς κανονισμούς.
Ο Όμιλος έχει 1.350 υπαλλήλους, 44 διεθνείς θυγατρικές εταιρείες, 28 μονάδες παραγωγής και κάνει πωλήσεις σε περισσότερες από 60 χώρες. Οι εργαζόμενοι της DE SANGOSSE κατέχουν, πρωτίστως, το κεφάλαιο της εταιρείας, κάτι που διασφαλίζει την ανεξαρτησία της και ένα μακροπρόθεσμο όραμα για το μέλλον της εταιρείας.
Αναπτυσσόμαστε με μεγάλη ταχύτητα στη διεθνή αγορά. Διαθέτουμε το 9% του κύκλου εργασιών του Ομίλου σε έρευνα και ανάπτυξη. Επενδύουμε στην καινοτομία με επίκεντρο τις βιολύσεις.
Πριν 20 χρόνια έγινε η μεγάλη στροφή του Ομίλου στις βιολύσεις. Απευθυνόμαστε σε όλους τους κλάδους των καλλιεργειών στην Ελλάδα.
Προτείνουμε λύσεις για το έδαφος και την προστασία καλλιεργειών με βιοέλεγχο. Έχουμε λύσεις για όλα τα προβλήματα φυτοπροστασίας».
Καινοτομία, βιολύσεις, διεθνής ανάπτυξη
Όπως τόνισε στη δευτερολογία του ο κ. Nicolas Fillon, «ο όμιλος βασίστηκε για την ανάπτυξή του στο τρίπτυχο καινοτομία, βιολύσεις, διεθνής ανάπτυξη. Για να είναι υγιές το φυτό θα πρέπει πρώτα από όλα να τρέφεται σωστά.
Χρησιμοποιούμε μια τεράστια τεχνολογία και μια ευρεία γκάμα τεχνικών λύσεων φυτοπροστασίας για κάθε τομέα καλλιέργειας (δενδροκομία, μεγάλες καλλιέργειες κ.α.).
Για παράδειγμα έχουμε λύσεις για την καταπολέμηση του περονόσπορου στην πατάτα και στο άμπελι, καθώς και για άλλες μυκητολογικές ασθένειες (π.χ. Βοτρύτης) και για τα έντομα.
Διαθέτουμε σήμερα συνολικά 1.200 εγκρίσεις στον τομέα της προστασίας των φυτών, που σύντομα πρόκειται να διαθέσουμε στους πελάτες μας στην Ελλάδα. Επίσης με τους διαβρέχτες που διαθέτουμε θα μπορούμε να βελτιώσουμε τα αποτελέσματα της φυτοπροστασίας.
Διαθέτουμε πάνω από 1.000 προϊόντα στο χαρτοφυλάκιο. Αυτή τη στιγμή δίνουμε βιολύσεις σε 60 εκ. εκτάρια και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να τα αυξήσουμε στην Ελλάδα.
Με νέες τεχνολογίες και τις βιολύσεις που διαθέτουμε θέλουμε να κάνουμε μια πιο αποδοτική γεωργία με μεγαλύτερο σεβασμό στο περιβάλλον. Χτίζουμε γέφυρες μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης.
Θέλουμε να κάνουμε ένα νέο οδικό χάρτη για την γεωργία στην Ελλάδα. Επειδή είμαστε κοντά στο πεδίο ακούμε τους αγρότες και τα προβλήματα που έχουν. Έχουμε γερά θεμέλια για αυτό πάντα πετυχαίνουμε».
Στην συνέχεια τα στελέχη της Agronutrition, μέλους του ομίλου De Sangosse, κ.κ. Eric Gantoy (διευθύνων σύμβουλος) και Emmanuel Challet (Marketing, Technical & Development Director) αναφέρθηκαν πιο αναλυτικά στην γκάμα των 200 προϊόντων βιολογικής προστασίας και θρέψης των φυτών, πολλά από τα οποία θα είναι σύντομα διαθέσιμα και στην ελληνική αγορά.
Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει επίσημα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, τέλος του μήνα (δηλαδή σε λίγες ημέρες) θα έχουν σταλεί στην ΕΕ οι φάκελοι που στοιχειοθετούν τη μείωση της παραγωγής κατά, τουλάχιστον 30%, ώστε να ενεργοποιηθεί το Μέτρο 23 του ΠΑΑ.
Το Μέτρο 23 του ΠΑΑ επιτρέπει τη χορήγηση στρεμματικών αποζημιώσεων σε παραγωγούς που έχουν υποστεί μείωση παραγωγής άνω του 30%.
Μεταξύ των καλλιεργειών που έχει υποσχεθεί ότι θα μελετήσει τα στοιχεία της παραγωγής το ΥπΑΑΤ για να καταθέσει φάκελο στην ΕΕ είναι και η βαμβακοκαλλιέργεια.
Όμως για το Μέτρο 23 αναφέρει ο υπουργός ΑΑΤ ότι «μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στην ΕΕ για αναπλήρωση του εισοδήματος των αγροτών που έχουν αποδεδειγμένα μειωμένη παραγωγή».
Οι βαμβακοπαραγωγοί θέλουν οικονομική ρευστότητα για να προχωρήσουν στις σπορές. Τα χρήματα των ενισχύσεων θα είναι «δώρον άδωρον» να τα πάρουν το καλοκαίρι.
Επίσης ο υπουργός, Κώστας Τσιάρας, ανέφερε την πρόσθετη ενίσχυση για τη νέα καλλιεργητική περίοδο μέσω του περιβαλλοντικού μέτρου μείωσης του αποτυπώματος του άνθρακα στην βαμβακοκαλλιέργεια, που προβλέπει οικονομική στήριξη 31,7 ευρώ/στρέμμα.
Θα προκηρυχθεί ως Γεωργοπεριβαλλοντικό Μέτρο στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) στο 2ο πυλώνα της ΚΑΠ. Μιλάμε για ένα συνολικό ποσό της τάξης άνω των 90 εκατ. ευρώ. Όμως και αυτό το ποσό - όπως και τα άλλα μέτρα του ΠΑΑ - αφορά το 2025 και θα καταβληθεί στους δικαιούχους μετά τις σπορές.
Για να έχουν ρευστότητα και να προχωρήσουν την καλλιέργεια θα πρέπει το ΥπΑΑΤ να σχεδιάσει να δοθούν άτοκα δάνεια στους βαμβακοπαραγωγούς και στην συνέχεια όταν θα γίνουν οι πληρωμές της ειδικής στρεμματικής ενίσχυσης, του αποτυπώματος του άνθρακα και αν τελικά δοθεί το Μέτρο 23, να επιστραφούν τα χρήματα. Έτσι θα μπορέσουν να έχουν την αναγκαία ρευστότητα για να μπουν τα τρακτέρ στα χωράφια.
Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ρεθύμνης «Μελιττεύς» καλεί τα μέλη του:
α) να συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης που θα υλοποιήσει στο πλαίσιο της Δράσης Εκπαίδευσης - Κατάρτισης Μελισσοκόμων - ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, την Τετάρτη 5, Πέμπτη 6, και Παρασκευή 7 Μαρτίου 2025 , το απόγευμα από ώρα 16.00 έως 21.00 στην αίθουσα του Κέντρου "Θεομήτωρ" (Δεσποτικό) - οδός Τιμίου Σταυρού - Ρέθυμνο 741 32 στον λόφο του Τιμίου Σταυρού Ρεθύμνου με εισηγητή τον κ. Ανδρέα Μπέκα (Τεχν. Γεωπονίας Δν/της προϊστάμενος τμήματος φυτικής και ζωικής παραγωγής ΔΑΟΚ ΠΕ ΑΣΝ ΑΤΤΙΚΗΣ)
Οι εκπαιδευτικές ενότητες του σεμιναρίου θα αφορούν:
Τετάρτη 5 Μαρτίου 2025, Τυποποίηση εμπορία προώθηση σήμανση των μελισσοκομικών προϊόντων.
Πέμπτη 6 Μαρτίου 2025, Εχθροί και ασθένειες των μελισσών τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης
Παρασκευή 7 Μαρτίου 2025, Εθνικό ηλεκτρονικό μελισσοκομικό μητρώο, μελισσοτροφικά φυτά.
β) να συμμετέχουν στις δωρεάν εξετάσεις Νοζεμίασης που θα γίνουν την Πέμπτη, 6 Μαρτίου 2025 στην αίθουσα του Κέντρου "Θεομήτωρ" (Δεσποτικό) και από ώρα 11.00 από την κ. Ευαγγελία Κύρκα, BSc TE Γεωπόνος MSc Food Science - Technology, QA, R&D, University of Reading UK, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια, - ΚΥΡΚΑ - ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ.
Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε με την κα Κουβαρά Χριστίνα στα τηλέφωνα: 6970018548 και 6979050888
Η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου.
Όπως τονίστηκε στόχος της σύμβασης είναι η δημιουργία ενός προτύπου πιστοποίησης της ποιότητας του αιγοπρόβειου γάλακτος, με σκοπό την αναβάθμιση και ανάδειξη των μοναδικών χαρακτηριστικών του προϊόντος.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέας Φίλιας, ο Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Καθηγητής, Γρηγόριος Μπεληγιάννης, καθώς και άλλοι σημαντικοί εκπρόσωποι του επιστημονικού και αγροδιατροφικού τομέα.
Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης προβλέπεται, εκτός από τη δημιουργία του προτύπου πιστοποίησης, η συστηματική παρακολούθηση, καταγραφή και αξιολόγηση της ποιότητας του παραγόμενου αιγοπρόβειου γάλακτος εντός της γεωγραφικής περιοχής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Παράλληλα, η πρωτοβουλία στοχεύει στη διατήρηση και ενίσχυση των τοπικών παραδοσιακών μεθόδων εκτροφής.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Φίλιας, αναφέρθηκε στην πολιτική της Περιφέρειας για τη στήριξη του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας και τις προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Από την πλευρά του, ο κ. Μπεληγιάννης, υπογράμμισε τον ρόλο του Τμήματος στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων και τη συμβολή του στην ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα.
Στη συνέχεια, ο Δρ. Κωνσταντίνος Μήλιος, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τόνισε τη σημασία της δημιουργίας του προτύπου πιστοποίησης, επισημαίνοντας ότι αποτελεί κρίσιμο βήμα για την ανάδειξη της ποιότητας του αιγοπρόβειου γάλακτος. Τέλος, ο Επίκουρος Καθηγητής, Νίκος Ανδρίτσος και ο Δρ. Μάριος Ματαράγκας, ερευνητής του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ανέλυσαν τα βήματα για τη δημιουργία του προτύπου και υπογράμμισαν τη σημαντική συνεισφορά τόσο του Πανεπιστημίου Πατρών όσο και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στην επιτυχία του εγχειρήματος.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, συνεχίζει να επενδύει σε δράσεις που προάγουν την ποιότητα των τοπικών προϊόντων, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Στις 20 Φεβρουαρίου 2025 σε πανηγυρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς, παρουσία καλεσμένων από τον ευρύτερο αγροδιατροφικό τομέα όλης της Ελλάδος, ανακοινώθηκε επίσημα η σημαντική επέκταση της στρατηγικής συνεργασίας του Ομίλου Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη με τον ιαπωνικό όμιλο Mitsui, μέσω της θυγατρικής του Certis Belchim B.V.
Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής συνεργασίας, η Certis Belchim αποκτά μερίδιο 30% στην Κ&Ν Ευθυμιάδης ΑΒΕΕ (Κ&ΝΕ), την μεγαλύτερη ελληνική εταιρία φυτοπροστασίας και γεωργικών εφοδίων. Η εμπορική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών είναι ιστορική και μακροχρόνια, και η είσοδος του ομίλου Mitsui στο μετοχικό κεφάλαιο της Κ&ΝΕ αποτελεί όχι μόνο μια ψήφο εμπιστοσύνης από έναν διεθνή κολοσσό, αλλά και το εχέγγυο ότι η ελληνική εταιρία θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση σε νέα, υψηλής προστιθέμενης αξίας, προϊόντα φυτοπροστασίας και θρέψης για πάρα πολλά χρόνια ακόμα.
Ταυτόχρονα, για την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας τους στην αγορά των Βαλκανίων, δημιουργήθηκε μια νέα κοινοπραξία μεταξύ των εταιριών με την επωνυμία KCB Agriscience B.V. Η νέα εταιρία, στην οποία η Certis Belchim και ο Όμιλος Ευθυμιάδη έχουν μερίδιο 70% και 30% αντίστοιχα, δραστηριοποιείται ήδη στις κυριότερες χώρες των Βαλκανίων, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία, η Μολδαβία και η Αλβανία, και φιλοδοξεί να εδραιωθεί ως ένας εκ των ηγετών της ευρύτερης περιοχής στον τομέα αυτό.
Τόσο η Certis Belchim όσο και ο Όμιλος Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη, ως καταξιωμένες επιχειρήσεις του αγροτικού κλάδου, δεσμεύονται να συνεχίσουν να οδηγούν τις γεωργικές εξελίξεις και να προωθούν την αειφόρο ανάπτυξη, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, προσφέροντας ολιστικές λύσεις αιχμής στους αγρότες των αγορών αυτών, μέσω καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) ολοκλήρωσε σειρά άκρως επιτυχημένων εκδηλώσεων στις αγορές της Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας.
Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώθηκαν μαζί με τις υπερδραστήριες τοπικές Ενώσεις Οινοχόων και είχαν στόχο τη γνωριμία του ελληνικού κρασιού με τους ανθρώπους κλειδιά των τριών ανερχόμενων αγορών. Πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της οργανωμένης προσπάθειας που καταβάλει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου ακολουθώντας το στρατηγικό σχέδιο marketing του κλάδου για την αύξηση της αντιλαμβανόμενης αξίας του Ελληνικού κρασιού στις αγορές του εξωτερικού. Ομιλήτρια στις εκδηλώσεις ήταν η Χημικός Οινολόγος και Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Σοφία Πέρπερα.
«Είναι γεγονός ότι ο κλάδος μας έχει να αντιμετωπίσει μια δύσκολη συγκυρία όπου από τη μία η κατανάλωση οίνου μειώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο και από την άλλη αυξάνονται οι προκλήσεις λόγω γεωπολιτικών εντάσεων. Στις συνθήκες αυτές, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου από τη μια στηρίζει και συνεχίζει τις δράσεις εξωστρέφειας στις παραδοσιακές αγορές στόχους όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ κλπ. και από την άλλη στοχεύει σε νέες και ανερχόμενες αγορές όπως εκείνες της Βαλτικής», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΕΟ, Δρ. Γιάννης Βογιατζής.
«Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η άμεση και ουσιαστική ενεργοποίηση των Ενώσεων Οινοχόων των τριών Χωρών. Σε άψογη συνεργασία μεταξύ τους ενεργοποίησαν ένα μεγάλο δίκτυο επαγγελματιών που θέλησε να γνωρίσει σε βάθος το ελληνικό κρασί. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια σε όλους τους Πανευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους Διαγωνισμούς για τον καλύτερο οινοχόο τα πρωτεία κρατούν οι Βαλτικές χώρες. Στις χώρες αυτές, δίνεται μεγάλη έμφαση στην οινική εκπαίδευση και οι προοπτικές ανάπτυξης για μια χώρα niche όπως η Ελλάδα που βασίζεται εν πολλοίς στην εστίαση, και άρα στους οινοχόους, είναι ευνοϊκές», είπε η Σοφία Πέρπερα
Χορηγήθηκε κατά παρέκκλιση άδεια διάθεσης στην αγορά για το προϊόν STAPLE® SL με δ.ο. pyrithiobac-sodium 38.3%, της εταιρείας SIPCAM ΕΛΛΑΣ ΜΟΝ. Α.Ε., για την καλλιέργεια του βαμβακιού.
Η ισχύς της άδειας αφορά την περίοδο χρήσης από 15/03/2025 έως 13/07/2025.
Η άδεια χορηγείται για χρήση του προϊόντος στις Περιφερειακές Ενότητες:
Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Ηλείας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Αιτωλοακαρνανίας, Έβρου, Λάρισας, Μαγνησίας και Σποράδων, Τρικάλων, Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Αττικής, Εύβοιας, Κιλκίς, Χαλκιδικής και Καβάλας
Το ζιζανιοκτόνο STAPLE® SL μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο βαμβάκι:
- Είτε προσπαρτικά με ελαφρά ενσωμάτωση ή μετασπαρτικά-προφυτρωτικά για την καταπολέμηση της πορφυρής κύπερης, της ακανθώδους σίντα και του λεπτού βλήτου
- Είτε μεταφυτρωτικά για την καταπολέμηση της αγριοβαμβακιάς, της αγριομελιτζάνας, του τραχέως βλήτου, του τάτουλα, της αγριοτοματιάς, της ακανθώδους σίντα, της Physalis angulata, της αγροποϊνσέτιας και της κύπερης.
ΔΟΣΗ: 18 κ.εκ./στρ. με 20-40 λίτρα νερού /στρ.
Αποτελεί δε τη μοναδική λύση για τη μεταφυτρωτική αντιμετώπιση σημαντικών πλατύφυλλων ζιζανίων, που δεν ελέγχθηκαν με την προσπαρτική - προφυτρωτική ζιζανιοκτονία στο βαμβάκι.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες, εδώ
Προσοχή: Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα να χρησιμοποιούνται με ασφαλή τρόπο. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και τις πληροφορίες σχετικά με το προϊόν πριν από τη χρήση, καθώς και τις προειδοποιητικές φράσεις και σύμβολα.
Ο κ. Βασίλειος Σαλάτας είναι ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών (ΣΕΒΙΖ).
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών, το οποίο προέκυψε από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες της Γενικής Συνέλευσης των μελών του Συνδέσμου, στην πρώτη του συνεδρίαση για τη συγκρότηση σε σώμα, που πραγματοποιήθηκε στις 15/02/2025, στα γραφεία του στην Θεσσαλονίκη, εξέλεξε ομόφωνα, ως Πρόεδρό του, τον Σαλάτα Βασίλειο, καθώς και τα λοιπά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την νέα θητεία της Διοίκησης, η οποία όπως ορίζει το καταστατικό του Συνδέσμου, είναι διετής και θα διαρκέσει μέχρι τον Φεβρουάριο του 2027.
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΒΙΖ έχει ως εξής:
Πρόεδρος Σαλάτας Βασίλειος ΒΙΟΕΡΓΕΞ – ΑΦΟΙ ΣΑΛΑΤΑ ΑΒΕΕ
Αντιπρόεδρος Γαβριηλίδης Γεώργιος ΚΟΥΡΕΛΛΑΣ ΑΕ
Γενικός Γραμματέας Βενετσάνος Παναγιώτης ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ
Οικονομικός Επόπτης Δασκαλάκης Εμμανουήλ ΧΡΙΣΤΟΦ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΑΒΕΚΤΕ
Μέλος Ανθομελίδης Απόστολος ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ ΑΒΕΕ
Μέλος Μελισσουργός Ηλίας ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΒΕΕ
Μέλος Τριανταφύλλου Αλέξανδρος ΒΙΟΖΩΚΑΤ ΑΕ
Την Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιχθυολόγων Δημοσίου (ΠΣΙΔ) με τον υφυπουργό ΥπΑΑΤ, υπεύθυνου για θέματα αλιείας κ. Χρήστο Κέλλα.
Στην συνάντηση συμμετείχε και ο Πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ κ. Νίκος Κακκαβάς.
Νωρίτερα είχε προηγηθεί συνάντηση του ΔΣ του ΠΣΙΔ στη Γενική Δ/νση Αλιείας με την Προϊσταμένη της Γενικής Δ/νσης κα Άλκηστις Παρπούρα, για τα προβλήματα της υπηρεσίας.
Στη συνάντηση με τον κ. Υφυπουργό, συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:
1. Ενίσχυση της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας, της Διαχειριστικής Αρχής του ΠΑΛΥΘ και των Περιφερειακών Υπηρεσιών Αλιείας με εξειδικευμένο προσωπικό (ιχθυολόγους και άλλες υποστηρικτικές ειδικότητες). Επιπρόσθετα, αξιοποίηση της διαδικασίας τροποποίησης του Οργανισμού του ΥπΑΑΤ για την βελτίωση της δομής της Γενικής Δνσης και την παροχή όλων εκείνων των εργαλείων που θα συνεισφέρουν στο έργο της.
2. Το θέμα της πολυδιάσπασης των αρμοδιοτήτων της αλιείας σε διάφορα επίπεδα (ΓΔΑ, Περιφερειακές Υπηρεσίες Αλιείας, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις) και η συνεχιζόμενη διάχυση αρμοδιοτήτων του Τομέα Αλιείας σε άλλους φορείς (πχ Υπ. Περιβάλλοντος).
3. Η αξιοποίηση των Υπηρεσιών Αλιείας των Περιφερειών στο ΠΑΛΥΘ 2021-27.
4. Ο άδικος αποκλεισμός των υπαλλήλων της Γενικής Δ/νσης Αλιείας από το σύστημα ανταμοιβής (bonus).
5. Η ενεργοποίηση της υποχρέωσης του συστήματος ελέγχου των αλιευτικών δραστηριοτήτων και προϊόντων-ιχνηλασιμότητας στο πλαίσιο του ΚανΕΕ 1224/2019 (Κανονισμού Ελέγχου της Αλιείας) και η ενεργοποίηση του θεσμού των Επιθεωρητών Αλιείας.
6. Η σαφής αναγραφή της συμμετοχής του ΠΣΙΔ στη σύνθεση του Συμβουλίου Αλιείας.
7. Η διασφάλιση της αδιάλειπτης συνέχισης του Προγράμματος Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων, που αποτελεί υποχρέωση εφαρμογής Ευρωπαϊκών Κανονισμών και η συνέχιση της εργασίας 90 περίπου συμβασιούχων επιστημόνων.
8. Διάφορα θέματα αλιευτικής νομοθεσίας όπως η κωδικοποίηση και ο εκσυγχρονισμός της, η εφαρμογή της ευρωπαϊκής υποχρέωσης για παρακολούθηση της ερασιτεχνικής αλιείας, ο καθορισμός των κριτηρίων επαγγελματικότητας στην αλιεία, η στήριξη των αλιέων στις συνέπειες που υφίστανται από τη δράση εισβολικών ειδών (πχ. Λαγοκέφαλος), προστατευόμενων ειδών (πχ. κητώδη, θαλάσσιες χελώνες) καθώς και από φυσικές καταστροφές (πχ εκτεταμένη εμφάνιση πλαγκτόν, θεομηνίες), η στήριξη των αλιέων που μισθώνουν λιμνοθάλασσες με οικονομική ενίσχυση τους και η δημιουργία προγράμματος εκπαίδευσης νέων αλιέων.
9. Τέλος προτάθηκε η δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Αλιευτικής Πολιτικής με εκπροσώπους επιστημονικών και ερευνητικών ιδρυμάτων, αλιέων, υπηρεσιακών παραγόντων, επιστημονικών σωματείων, με κύριο αντικείμενο τον μακρόπνοο σχεδιασμό και χάραξη της αλιευτικής πολιτικής της χώρας αλλά και την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.
Έγινε σαφές στον κ. Υφυπουργό ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες που διαχειρίζονται την αλιεία συνεχώς αυξάνονται, γιατί δεν έχουν μέχρι σήμερα λάβει την απαραίτητη προσοχή από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ. Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι σημαντικές τόσο για την λειτουργία των υπηρεσιών, για τις συνθήκες που αντιμετωπίζει το προσωπικό και κατά συνέπεια για τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει όλη αυτή η λειτουργία στον κλάδο της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών και στις υποχρεώσεις, αλλά και στις διεκδικήσεις, της χώρας στην ΕΕ.
Ο κ. Υφυπουργός εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του για το επίπεδο της συνεργασίας με την Γενική Δ/νση Αλιείας και τα στελέχη της (Γενική Δ/ντρια Αλιείας, διευθυντές, τμηματάρχες και υπαλλήλους).
Τέλος, ο κ. Υφυπουργός έκανε αποδεκτή την πρόσκληση του ΔΣ του ΠΣΙΔ για παρουσία του στο 19ο Συνέδριο που διοργανώνεται στα Ιωάννινα το διάστημα 30 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου 2025.
Αναμένουμε από την Πολιτική Ηγεσία του ΥπΑΑΤ, άμεσες πρωτοβουλίες επίλυσης όσων θεμάτων επισημάνθηκαν στην ανωτέρω συνάντηση.
Με αισιοδοξία για τη νέα χρονιά αλλά και επίγνωση των προκλήσεων που φέρνει το 2025, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ) στις 17 Φεβρουαρίου 2025, στην Αθήνα.
Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι της Πολιτικής Ηγεσίας, θεσμικών φορέων, της ακαδημαϊκής κοινότητας, του αγροδιατροφικού κλάδου και όλου του κλάδου των λιπασμάτων και του τύπου, αναδεικνύοντας τον κεντρικό ρόλο του ΣΠΕΛ, ως συλλογικό όργανο στη διαμόρφωση στρατηγικής για το μέλλον της γεωργίας.
Ο Πρόεδρος του ΣΠΕΛ, κ. Ρουσσέας Δημήτρης, τόνισε τις προτεραιότητες του Συνδέσμου για το νέο έτος, αναφερόμενος στη σημασία της καινοτομίας και της συνεργασίας.
Όπως ανέφερε: «Τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα είναι μεγάλα, αλλά με δυο λόγια θα πρέπει να εστιάσουμε στο να παράξουμε περισσότερο με λιγότερο, άρα να γίνουμε πιο παραγωγικοί, αυτός είναι ο στόχος του κλάδου και πάνω σε αυτόν δουλεύουμε, δεδομένου της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων στην αγροτική παραγωγή. Ο ΣΠΕΛ λειτουργεί ως κοιτίδα γνώσης, συνεργασίας και καινοτομίας με τα κέντρα λήψης αποφάσεων, την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, καθώς και άλλους ευρωπαϊκούς και εθνικούς φορείς. Οι εξελίξεις είναι μεγάλες και ο κλάδος των λιπασμάτων καλείται να δώσει λύσεις για την αύξηση της αξίας της παραγωγής».
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταμενίτης Διονύσης, τόνισε τη σημασία της ανθεκτικότητας, ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας ως βασικούς άξονες για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας. Όπως δήλωσε, «Να έχουμε το 2025 παραγωγές χωρίς ζημιές από την κλιματική κρίση, την οποία έχουμε βιώσει πολύ τα τελευταία χρόνια είτε με τους έντονους καύσωνες είτε με τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, είτε με τα φαινόμενα των πλημμυρών του ‘23 και τον καθολικό παγετό του ’21. Τα τελευταία 5-6 χρόνια έχουμε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, που καλούμαστε όλοι μας να την αντιμετωπίσουμε.
Εμείς πιστεύουμε ότι μέσα από τη συνεργασία μπορούμε να βρούμε λύσεις. Πρέπει να καταστήσουμε την αγροτική εκμετάλλευση βιώσιμη, ανταγωνιστική και ανθεκτική σε αυτό που ζούμε. Όλοι μας με διάλογο μπορούμε να συμμετέχουμε σε αυτόν τον στόχο. Έχουν αρχίσει και οι παραγωγοί και αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, να εφαρμόσουν την ευφυή γεωργία και όλα τα συστήματα που θα βοηθήσουν σε μεγαλύτερες αποδόσεις και μικρότερο κόστος παραγωγής».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το φλουρί της βασιλόπιτας κέρδισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής-Πειραιώς (ΣΒΑΠ), κ. Μαθιός Δημήτρης.
Με όραμα, καινοτομία και συνεργασία, ο ΣΠΕΛ συνεχίζει να εργάζεται για τη διασφάλιση ενός ισχυρού και βιώσιμου αγροτικού τομέα, στηρίζοντας την ευρωπαϊκή και ελληνική γεωργία.
Πρόσθετα μέτρα οικονομικής στήριξης ζητά η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ) για τους βαμβακοπαραγωγούς.
Δεν αρκεί η πρόσθετη ενίσχυση 31,7 ευρώ/στρέμμα για τη νέα καλλιεργητική περίοδο μέσω του περιβαλλοντικού μέτρου μείωσης του αποτυπώματος του άνθρακα στην βαμβακοκαλλιέργεια
Όπως αναφέρει η ΔΟΒ φετινή καλλιεργητική περίοδος ήταν μία από τις δυσκολότερες των τελευταίων ετών για τους βαμβακοπαραγωγούς, καθώς κλήθηκαν να διαχειριστούν:
- Υψηλό κόστος παραγωγής,
- Μειωμένες αποδόσεις, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
- Χαμηλές τιμές, που έθεσαν και θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα πολλών εκμεταλλεύσεων.
Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ) παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, έχει πραγματοποιήσει αλλεπάλληλες συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και αναγνωρίζει ότι παρά τις δυσκολίες, έχουν ανακοινωθεί δια στόματος του Υπουργού κ. Τσιάρα σημαντικά βήματα στήριξης της καλλιέργειας, και ειδικότερα:
Ένταξη της βαμβακοκαλλιέργειας στο Μέτρο 23, το οποίο προβλέπει έκτακτη αποζημίωση για τους παραγωγούς που υπέστησαν εισοδηματική απώλεια άνω του 30%.
Διευκόλυνση της απόδοσης της συνδεδεμένης ενίσχυσης, με χαμηλότερο πλαφόν παραδόσεων ανά στρέμμα, ώστε να καλυφθούν περισσότερες εκμεταλλεύσεις.
Πρόσθετη ενίσχυση για τη νέα καλλιεργητική περίοδο μέσω του περιβαλλοντικού μέτρου μείωσης του αποτυπώματος του άνθρακα στην βαμβακοκαλλιέργεια, που προβλέπει οικονομική στήριξη 31,7 ευρώ/στρέμμα.
Όλες αυτές είναι παρεμβάσεις που ενισχύουν την καλλιέργεια και αποτελούν σημαντική βοήθεια ειδικά για τη φετινή χρονιά που οι επικρατούσες συνθήκες οδηγούν σε οικονομική ζημία χιλιάδες βαμβακοκαλλιεργητές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εξαντλούνται για να καλύψουν τις συνολικές απώλειες και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας.
Ως εκ τούτου, παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα που απαιτούν παρεμβάσεις, όπως:
- Ο έλεγχος του κόστους παραγωγής του προϊόντος
- Η εκπαίδευση των βαμβακοπαραγωγών στις σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές.
- Η προώθηση κινήτρων για επενδύσεις στις σύγχρονες τεχνολογίες της γεωργία ακριβείας, στην στάγδην άρδευση, και σε έργα ΑΠΕ και ενεργειακού συμψηφισμού του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας,
- Η ενίσχυση των προσπαθειών για την προώθηση του προϊόντος στις διεθνείς αγορές και τη δημιουργία ταυτότητας και υπεραξίας για αυτό.
Η ΔΟΒ, αντιλαμβανόμενη τη βούληση του ΥΠΑΑΤ για μια ουσιαστική βοήθεια, σεβόμενη τον θεσμικό της ρόλο δεσμεύεται να συνεχίσει ακατάπαυστα τις παρεμβάσεις και τον διάλογο με τα στελέχη του Υπουργείου και τους αρμόδιους φορείς, με βασικό στόχο τη στήριξη των παραγωγών και τη διατήρηση της βιωσιμότητας της βαμβακοκαλλιέργειας στην Ελλάδα.
Η Milkplan, κορυφαίος κατασκευαστής και προμηθευτής κτηνοτροφικού εξοπλισμού για την γαλακτοκομία και την τυροκομία, στον τομέα των αιγοπροβάτων και των αγελάδων, ανακοινώνει την ανανέωση της εταιρικής της ταυτότητας και την υιοθέτηση της νέας στρατηγικής επικοινωνίας. Η ανανέωση αυτή σηματοδοτεί μια εποχή για την εταιρεία, που στόχο έχει την ενίσχυση της σχέσης της με τους πελάτες της, την ανάδειξη των καινοτόμων προϊόντων της και την προβολή της εταιρείας ως έναν σύγχρονο και ελκυστικό εργοδότη.
Η νέα εταιρική ταυτότητα της Milkplan είναι αποτέλεσμα μιας ενδελεχούς μελέτης και ανάλυσης της αγοράς, των αναγκών των πελατών και των αξιών της εταιρείας. Σχεδιάστηκε για να αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της Milkplan για αέναη εξέλιξη, καινοτομία, βιωσιμότητα και υψηλή ποιότητα. Η νέα οπτική και γραπτή επικοινωνία της εταιρείας είναι πιο σύγχρονη, δυναμική και ελκυστική, ενώ παράλληλα διατηρεί την αναγνωρισιμότητα που χαρακτηρίζει τη Milkplan εδώ και χρόνια.
Είμαστε ενθουσιασμένοι που παρουσιάζουμε τη νέα μας εταιρική ταυτότητα και τη στρατηγική επικοινωνίας, δηλώνει ο κος Νίκος Ημερίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Milkplan. Η ανανέωση αυτή είναι κάτι περισσότερο από μια απλή αλλαγή εμφάνισης. Είναι μια στρατηγική κίνηση που αποσκοπεί στην ακριβή έκφραση του DNA της Milkplan, στην ενίσχυση της σχέσης μας με τους πελάτες μας, στην ανάδειξη της εξειδίκευσής μας και στην προβολή του ταλέντου και της αφοσίωσης του ανθρώπινου δυναμικού μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η νέα μας τοποθέτηση θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε τους στόχους μας και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες στους πελάτες μας.
Η νέα στρατηγική επικοινωνίας της Milkplan περιλαμβάνει μια σειρά από ενέργειες, όπως η ανανέωση του ιστοτόπου της εταιρείας, η δημιουργία νέου υλικού μάρκετινγκ, η παρουσία της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η επικοινωνία του τμήματος ανθρωπίνου δυναμικού με στόχο την προσέλκυση ταλέντων. Στόχος των ενεργειών αυτών είναι η δημιουργία μιας πιο άμεσης και ουσιαστικής επικοινωνίας με τους πελάτες και τους εργαζόμενους μας, η ενημέρωση τους για τα νέα προϊόντα και τις τεχνολογίες της Milkplan και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της αφοσίωσης τους στην εταιρεία.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τρικαλινής γαλακτοβιομηχανίας ΟΜΗΡΟΣ, κ. Γιώργος Γιαννίτσης, σε εκδήλωση κοπής πίτας, αναφέρθηκε στις επιτυχίες του 2024, καθώς και στις στρατηγικές προτεραιότητες για το 2025.
Επενδύσεις και επιχειρηματική ανάπτυξη
Το 2024 αποτέλεσε έτος-ορόσημο για την ΟΜΗΡΟΣ, με τον κύκλο εργασιών να αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, αποδεικνύοντας τη σταθερή αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας. Με επενδύσεις ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, η εταιρεία επικεντρώθηκε στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, στη βιωσιμότητα και στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, ενώ η θυγατρική της, ΑΓΚΡΟΛΑΚΤ, ενίσχυσε τη θέση της στον τομέα των ζωοτροφών υψηλής ποιότητας και παραγωγικότητας. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η έναρξη λειτουργίας του νέου σταθμού συλλογής γάλακτος στη Συδινή Ξάνθης, μιας επένδυσης που ενισχύει την τοπική παραγωγή και επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ΟΜΗΡΟΣ στην υποστήριξη των Ελλήνων παραγωγών.
Δέσμευση στη βιωσιμότητα και την κοινωνική ευθύνη
Η περιβαλλοντική υπευθυνότητα και η κοινωνική προσφορά αποτελούν βασικούς πυλώνες της φιλοσοφίας της ΟΜΗΡΟΣ. Το 2024, η εταιρεία εγκατέστησε φωτοβολταϊκό σταθμό 2 MW της στέγες των εργοστασίων της και προχώρησε στη δρομολόγηση μονάδας βιοαερίου 2.5 MW, μειώνοντας σημαντικά το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Παράλληλα, ανανέωσε τον στόλο της με οχήματα Euro 6, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών ρύπων. Στο πλαίσιο της κοινωνικής της ευθύνης, η ΟΜΗΡΟΣ διέθεσε 130.000 ευρώ για την ανακαίνιση της καρδιολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων, ενώ στήριξε σχολεία, κοινωνικά συσσίτια, αθλητικά σωματεία και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Στρατηγικές προτεραιότητες για το 2025
Με το βλέμμα στο μέλλον, η ΟΜΗΡΟΣ θέτει υψηλούς στόχους για το 2025. Οι βασικοί άξονες ανάπτυξης περιλαμβάνουν:
- Οργανική ανάπτυξη κατά 25%
- Επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας στα Τρίκαλα, με νέες επενδύσεις στις εγκαταστάσεις της εταιρείας
- Καινοτομία και διαφοροποίηση προϊόντων, με την είσοδο σε νέες κατηγορίες που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ΟΜΗΡΟΣ στις διεθνείς αγορές
Με σταθερό προσανατολισμό στην εξωστρέφεια και την ανάπτυξη, η ΟΜΗΡΟΣ συνεχίζει να αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους πρεσβευτές της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας, έχοντας πάντα στο επίκεντρο την ποιότητα, την καινοτομία και την κοινωνική υπευθυνότητα.
Ολοκληρώθηκε, το μεσημέρι της Τετάρτης (5/2/2025), η συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, με εκπροσώπους της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης του Βάμβακος (ΔΟΒ).
Ο πρόεδρος της ΔΟΒ και βαμβακοπαραγωγός κ. Ευθύμιος Φωτεινός ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «η συνάντηση με τον υπουργό, Κώστα Τσιάρα, έγινε σε θετικό κλίμα και είχαμε μια αναλυτική συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κλάδος.
Η ηγεσία του ΥπΑΑΤ αναγνώρισε το ειδικό πρόβλημα που υπήρξε τον περασμένο χρόνο με το βαμβάκι.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι η ΔΟΒ με επιστολή της έχει ενημερώσει το ΥπΑΑΤ για την απώλεια εισοδήματος αλλά και την ανάγκη στήριξης των παραγωγών.
Ο υπουργός μας ανέφερε ότι το ΥπΑΑΤ έχει πρόθεση να στηρίξει την καλλιέργεια βάμβακος και αναμένεται το επόμενο διάστημα να ανακοινώσει επίσημα το ύψος της στρεμματικής ενίσχυσης.
Όσον αφορά το πλαφόν για την πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος, ήδη έχει προχωρήσει το ΥπΑΑΤ στην μείωση κατά 30%. Μετά τα στοιχεία που θα λάβει από τις ΔΑΟΚ θα εξετάσει σε ποιες περιοχές θα υπάρξει περαιτέρω μείωση του πλαφόν.
Στόχος του ΥπΑΑΤ - όπως μας ανέφερε ο υπουργός - είναι να εισπράξουν όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί την στρεμματική ενίσχυση».
Η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
«Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα με εκπροσώπους της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η διαρκής συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου και του κλάδου, με στόχο την ενίσχυση και τη βιώσιμη ανάπτυξη της βαμβακοκαλλιέργειας στη χώρα μας.
Στο πλαίσιο της συζήτησης, τέθηκαν επί τάπητος κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση του κλάδου. Ο Υπουργός επανέλαβε τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας να μειωθεί το υφιστάμενο πλαφόν παράδοσης του προϊόντος, προκειμένου να καταβληθεί το ποσό της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους δικαιούχους, με στόχο να στηριχθούν και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι δυσκολίες που έχουν προκύψει, λόγω της κλιματικής κρίσης.
Παράλληλα, θα εξεταστεί κάθε δυνατή λύση για την αντιμετώπιση μεμονωμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι βαμβακοπαραγωγοί.
Επίσης, ο Κώστας Τσιάρας τόνισε ότι «κλείδωσε» το νέο πρόγραµµα, που προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τη μείωση αποτυπώματος του άνθρακα στην βαμβακοκαλλιέργεια.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναγνώρισε τις προκλήσεις της φετινής δύσκολης χρονιάς, τόσο στην παραγωγή όσο και στις τιμές, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι ο βαμβακοκαλλιεργητής πρέπει να εξελιχθεί σε επιχειρηματία, διαχειριζόμενος το προϊόν του με όρους αγοράς».