Oλοκληρώθηκε η διαδικασία, που αφορά στην Ημερίδα του ΓΕΩΤΕΕ και του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων, με θέμα: «Διαχείριση υδατικών πόρων και κλιματική κρίση. Προκλήσεις - Προτάσεις», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 25 Απριλίου 2024, με την έκδοση - εκτύπωση βιβλίου, που περιλαμβάνει τις εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στην Ημερίδα και τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από αυτή.
Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης εκδήλωσης, προχώρησε στη δημιουργία ηλεκτρονικού βιβλίου (flip book), δίνοντας με τον τρόπο αυτό τη δυνατότητα πρόσβασης και ενημέρωσης σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Μπορείτε να επισκεφθείτε το ηλεκτρονικό βιβλίο στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: εδώ
Ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, την Πέμπτη (5 Δεκεμβρίου 2024), πρόκειται να ξεκινήσει την υλοποίηση δωρεάν ταχύρρυθμων προγραμμάτων εκπαίδευσης - κατάρτισης για επαγγελματίες Μελισσοκόμους σε όλη τη χώρα.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα έχουν διάρκεια έως τριών (3) ημερών και έως 15 (δεκαπέντε) διδακτικών ωρών και θα ολοκληρωθούν έως τις 31/08/2025.
Σε όλους τους καταρτιζόμενους Μελισσοκόμους θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης μετά το πέρας του προγράμματος κατάρτισης.
Οι θεματικές ενότητες των προγραμμάτων εκπαίδευσης - κατάρτισης των Μελισσοκόμων είναι ενδεικτικά οι εξής:
- Αρχές οργάνωσης και λειτουργίας μελισσοκομείου
- Εχθροί και ασθένειες των μελισσών και τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης
- Τυποποίηση - εμπορία - προώθηση - σήμανση των μελισσοκομικών προϊόντων
- Εθνική και ενωσιακή νομοθεσία για την ασφάλεια και υγιεινή στα τρόφιμα, περιβαλλοντική και εργατική νομοθεσία.
Τα προγράμματα κατάρτισης θα πραγματοποιούνται στα Κέντρα «ΔΗΜΗΤΡΑ» ή σε αίθουσες που θα παραχωρηθούν από Μελισσοκομικούς Συνεταιρισμούς, Συλλόγους, Κέντρα Μελισσοκομίας και τις Περιφερειακές Ενότητες, ώστε να εξυπηρετούνται οι ενδιαφερόμενοι σε τοπικό επίπεδο.
Οι επαγγελματίες Μελισσοκόμοι που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα προγράμματα κατάρτισης, μπορούν να απευθύνονται τόσο στα Κέντρα «ΔΗΜΗΤΡΑ» του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, όσο και στους Μελισσοκομικούς Συνεταιρισμούς - Συλλόγους της περιοχής τους, προκειμένου να αιτηθούν για τη συμμετοχή τους.
Τα ανωτέρω προγράμματα εντάσσονται στη Δράση «Εκπαίδευση - Κατάρτιση Μελισσοκόμων» της Παρέμβασης Π2-55.1 «Συμβουλές, εκπαίδευση και τεχνική βοήθεια προς μελισσοκόμους και οργανώσεις μελισσοκόμων», στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ενίσχυσης του τομέα της μελισσοκομίας, του εγκεκριμένου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για τα προγραμματικά έτη από 2023 έως 2027».
Η ENFOS Solar και η LORENTZ, με την επιστημονική συνεργασία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, διοργανώνουν την πρώτη ημερίδα για την ηλιακή άντληση νερού για αγροτική χρήση στην Ελλάδα, με τίτλο: «Ηλιακές αντλίες και Άρδευση ακριβείας: Η εφαρμογή τους στις δεντροκαλλιέργειες και η βιώσιμη διαχείριση του νερού».
Η εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα της Αναπτυξιακής Νέστου ΑΕ ΟΤΑ, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024, από τις 10:00 έως και τις 14:00, στο Δημοτικό Θέατρο Χρυσούπολης, με τη συμμετοχή επιστημόνων, ειδικών αλλά και αγροτών, οι οποίοι πρόκειται να αναλύσουν τη χρήση της ηλιακής ενέργειας για την άρδευση των καλλιεργειών μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων και «έξυπνων» αντλιών και τα πλεονεκτήματα της μεθόδου για το περιβάλλον και την οικονομία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισηγήσεις πρόκειται να δώσουν ιδιαίτερο βάρος στην Ακτινιδιά, μια καλλιέργεια που ευδοκιμεί ευρέως στον Δήμο Νέστου, με την παρουσίαση καλών πρακτικών και περιπτώσεων όπου έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία η ηλιακή άντληση και άρδευση.
Οι βασικοί ομιλητές της ημερίδας θα είναι οι εξής (με σειρά παρουσίασης):
- Λεωνίδας Χ. Γεωργόπουλος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός MCs, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της ENFOS Solar
- Juergen Pump, Διευθυντής Δικτύου Lorentz Bernt Gmbh
- Δρ Γεώργιος Συλαίος, Καθηγητής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος
- Δρ Ιωάννης Τσακμάκης, ιδρυτής της ENVRIO
- Δρ Νικόλαος Κόκκος
- Δρ Μιχαήλ Μιχαηλίδης, Επίκουρος Καθηγητής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Εργαστήριο Δενδροκομίας
- Δρ Mihallaq Qirjo, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Τιράνων (Αλβανία), Διευθυντής του REC Albania
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας, εδώ
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημερίδας θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων από τους συμμετέχοντες, ενώ αγρότες από όλη την Ελλάδα που έχουν ήδη εφαρμόσει την ηλιακή άντληση για άρδευση ακριβείας στα χωράφια τους, πρόκειται να παρουσιάσουν από «πρώτο χέρι» την εμπειρία τους.
Η συμμετοχή στην ημερίδα της ENFOS Solar και της LORENTZ είναι δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα 2510222852 και 2591025627.
Συνάντηση σε φιλικό και συναινετικό κλίμα πραγματοποίησε, στις 26/11/2024, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Υφυπουργός, Χρήστος Κέλλας, με τους Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Οικονομίας Κρήτης, Σταύρο Τζεδάκη, Πρωτογενούς Τομέα Νοτίου Αιγαίου, Φιλήμονα Ζαννετίδη, και Αγροτικής Οικονομίας Πελοποννήσου, Σπύρο Ζαχαριά, καθώς και εκπροσώπους των αλιέων των περιοχών αυτών.
Θέμα της σύσκεψης ήταν η διαρκώς αυξανόμενη απειλή που προκαλεί ο λαγοκέφαλος στις θάλασσες της Πελοποννήσου, της Κρήτης, του νοτίου και ανατολικού Αιγαίου, με αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο αλιευτικό εισόδημα όσο και στη θαλάσσια βιοποικιλότητα και τον τουρισμό.
Αρχικά, οι αλιείς εξέφρασαν στον Υφυπουργό την ικανοποίησή τους για το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης για την αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούν τα θαλάσσια προστατευόμενα είδη, βοηθώντας έτσι τους αλιείς να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα από την καταστροφή των εργαλείων τους και τη μείωση της παραγωγής τους.
Το πρόγραμμα αυτό, ενταγμένο στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Θάλασσας (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027, παρέχει συνολική στήριξη ύψους 40 εκατ. ευρώ.
Στη συνέχεια, οι αλιείς ανέλυσαν τα προβλήματα που προκαλούν οι λαγοκέφαλοι, ιδίως τις καταστροφές που υφίστανται τα εργαλεία τους, όπως δίχτυα, παραγάδια και αγκίστρια, παραθέτοντας, μάλιστα, φωτογραφικό υλικό, αλλά και τον κίνδυνο εξαφάνισης διαφόρων θαλάσσιων ειδών από τις περιοχές τους, όπως οι σουπιές και τα χταπόδια, που αποτελούν την κύρια τροφή των λαγοκέφαλων.
Ακολούθως, ζήτησαν από το ΥπΑΑΤ να λάβει μέτρα για τον περιορισμό του λαγοκέφαλου που έχει κατακλύσει τη Μεσόγειο, λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Παράλληλα, έγινε αναφορά στο Σχέδιο Χορηγιών στην Κύπρο για τον περιορισμό του Λαγοκέφαλου στα παράκτια ύδατα της χώρας, το οποίο επικήρυξε τους λαγοκέφαλους με 4,73 ευρώ ανά κιλό και στόχο να αφαιρεθούν πάνω από 125 τόνοι λαγοκέφαλων από τις Κυπριακές θάλασσες.
Ο Υφυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεση να αντληθούν πόροι από το Πρόγραμμα Αλιείας Υδατοκαλλιεργειών και Θάλασσας (2021-2027) και σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΕΥΔ) να υλοποιηθούν πρόσθετες δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος από την εξάπλωση των χωροκατακτητικών ξένων ειδών, όπως ο λαγοκέφαλος, ή ακόμη για την αξιοποίηση αυτών των ειδών σε άλλους τομείς. Στο πλαίσιο αυτό, οι δράσεις θα προσαρμοστούν στις οδηγίες του Σχεδίου Δράσης για τη διαχείριση του πληθυσμού του λαγοκέφαλου, το οποίο διαμορφώνεται από τον ΟΦΥΠΕΚΑ.
Ο Χρήστος Κέλλας, κλείνοντας, τόνισε τη δέσμευση του Υπουργείου για την ενίσχυση της αλιευτικής δραστηριότητας και διαβεβαίωσε τους αλιείς ότι η πολιτεία θα τους στηρίξει με όλα τα διαθέσιμα μέσα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρόκληση του λαγοκέφαλου και να προστατευτεί η επαγγελματική τους βιωσιμότητα. «Στεκόμαστε στο πλευρό των αλιέων, κατανοώντας τις σοβαρές επιπτώσεις που προκαλεί η εξάπλωση του λαγοκέφαλου στις θάλασσές μας. Με κάθε διαθέσιμο πόρο και μέσα από στοχευμένες δράσεις, στηρίζουμε ουσιαστικά τον κλάδο και διασφαλίζουμε τη συνέχιση της αλιευτικής δραστηριότητας. Η δέσμευσή μας είναι να δώσουμε λύσεις που θα επιτρέψουν στους αλιείς μας να παραμείνουν στον τόπο τους και να προστατεύσουν τη θαλάσσια κληρονομιά μας», ανέφερε.
Παρόντες στη σύσκεψη ήταν οι κ.κ. Ανδρουλάκης Γιάννης, πρόεδρος Συλλόγου Αλιέων Ν. Ηρακλείου, Φραγκιαδάκης Νικόλαος, αντιπρόεδρος Συλλόγου Αλιέων Ν. Ηρακλείου, Κουλλιάς Μανώλης, πρόεδρος Παράκτιας Αλιείας Καλύμνου, Σκιαδάς Δημήτρης, πρόεδρος Αλιευτικού Συλλόγου Πάρου, Διακοσταμάτης Κυριάκος , πρόεδρος Παράκτιας Αλιείας Ρόδου, Παπασεβαστός Πέτρος, πρόεδρος Συλλόγου Αλιέων Κω, Λιβανός Γεώργιος, πρόεδρος Επαγγελματιών Παράκτιων Αλιέων Δ. Μονεμβάσιας, Μαυρογιάννης Γεώργιος, Διευθυντής Αναπτυξιακής Ηρακλείου ΑΕ ΟΤΑ, Ζήφος Κώστας, Διευθυντής Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου και Μπερέτσος Μαρίνης, διευθυντής Αναπτυξιακής Πάρνωνα.
Το Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο: «Εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών και μεθοδολογία για την εκτίμηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών παραγομένων προϊόντων από εκστατικά και εντατικά συστήματα εκτροφής αιγών και πουλερικών.» και αφορά την παρουσίαση αποτελεσμάτων στα πλαίσια του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Code-ReFarm, HORIZON 2020.
Η εκδήλωση θα γίνει στο Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου τη Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024 στις 11:00 στα Πέτρινα κτήρια (Συντεταγμένες 40.536522, 22.988971).
Όσοι γεωπόνοι, παραγωγοί ή άλλοι ενδιαφερόμενοι επιθυμούν να την παρακολουθήσουν θα πρέπει να στείλουν email στο [email protected]
Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε ότι η εταιρεία μας έφτασε στο Ασημένιο Επίπεδο Πιστοποίησης στο Top Partner Program 2023-2024 της New Holland.
Το πρόγραμμα αυτό, που ξεκίνησε το 2019 και επανεκκινήθηκε δυναμικά το 2022, θέτει τον πήχη ψηλά, προάγοντας την αναβάθμιση των αντιπροσώπων μέσα από 98 κριτήρια και 6 βασικούς πυλώνες:
- Εγκαταστάσεις
- Ψηφιακή Διαχείριση
- Εξοπλισμός
- Έμψυχο Δυναμικό
- Marketing & Επικοινωνία
- Οικονομικές Καταστάσεις
Ο βαθμός της αξιολόγησης οδηγεί στα ακόλουθα επίπεδα πιστοποίησης.
Χάλκινο: 100% των υποχρεωτικών κριτηρίων
Ασημένιο: 100% των υποχρεωτικών κριτηρίων και τουλάχιστον το 70% των προαιρετικών κριτηρίων
Χρυσό: 100% των υποχρεωτικών κριτηρίων και τουλάχιστον το 90% των προαιρετικών κριτηρίων
Η διάκριση αυτή είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, συνεργασίας και αφοσίωσης.
Δεν σταματάμε εδώ! Με όραμα και προσήλωση, συνεχίζουμε να επενδύουμε στη βελτίωση των υπηρεσιών μας, στηρίζοντας τους συνεργάτες μας και ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις μιας συνεχώς εξελισσόμενης αγοράς.
Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος με ακρωνύμιο PRIMESOFT (www.prime-soft.eu), πραγματοποιήθηκε το διάστημα 4-5 Νοεμβρίου διεθνές workshop σχετικά με τις προκλήσεις στην καλλιέργεια μαλακών καρπών (φράουλα, σμέουρο, βατόμουρο, μύρτιλο).
Ο Δρ. Γεώργιος Μαγγανάρης, Καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου ήταν ο διοργανωτής του συνεδρίου το οποίο ήταν κλειστού τύπου και το παρακολούθησαν πλέον των 80 ατόμων με ισότιμη συμμετοχή από Πανεπιστημιακά ιδρύματα/ερευνητικούς φορείς και ιδιωτικές εταιρείες.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιελάβανε 34 προφορικές παρουσιάσεις, κατανεμημένες σε επτά θεματικές ενότητες.
Θεματικές ενότητες:
1.Τεχνολογίες έναυσης για την αντιμετώπιση αβιοτικών συνθηκών καταπόνσης
2.Στρατηγικές γενετικής βελτίωσης και προώθηση νέων ποικιλιών προσαρμοσμένες στην κλιματική αλλαγή
3.Καθορισμός ποιοτικών και φυτοχημικών ιδιοτήτων μαλακών καρπών
4.Μοντέλα παραγωγής και καλλιεργητικές πρακτικές
5.Βιώσιμες λύσεις για την αειφορική παραγωγή μούρων
6.Προκλήσεις στον κλάδο παραγωγής μαλακών φρούτων σε διαφορετικές κλιματικές συνθήκες
7.Τεχνολογικές καινοτομίες στον κλάδο παραγωγής μαλακών φρούτων
Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν δύο συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης στο τέλος κάθε ημέρας του Συνεδρίου που αφορούσαν
(1) την προώθηση ερευνητικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών
(2) και τι αναζητούν οι εταιρείες από τον ακαδημαϊκό χώρο σε επίπεδο βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας.
Τέλος, η Δρ. Sonja Bergner παρουσίασε χρηματοδοτικά εργαλεία για την υποβολή προτάσεων καινοτομίας (Innovation Actions) και έρευνας και καινοτομίας (Research & Innovation Actions) στα πλαίσια του Ορίζοντα 2021-2027.
Ομιλίες συνεδρίου:
Το πρόγραμμα του συνεδρίου και οι περιλήψεις των παρουσιάσεων είναι ηλεκτρονικά διαθέσιμες μέσω του συνδέσμου:
https://www.prime-soft.eu/assets/files/Primesoft_Soft_Fruits_Workshop1.pdf
Σχετικά με το πρόγραμμα PRIMESOFT
Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου συντονίζει το Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα με το ακρωνύμιο PRIMESOFT σε συνεργασία με 4 εταίρους (Katholieke Universiteit Leuven, The Spanish National Research Council, The University of Potsdam, the National Technical University of Athens) που αφορά την εφαρμογή παραγόντων έναυσης σε νωπούς καρπούς υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως η φράουλα και τα σμέουρα. Σε επίπεδο εφαρμοσμένης έρευνας επιχειρείται η βελτιστοποίηση πρωτοκόλλων παραγωγής με έξυπνες γεωργικές πρακτικές και η διερεύνηση εμπορικής εφαρμογής νέων παραγόντων έναυσης ως μέρος αυτών των πρωτοκόλλων. Σε επίπεδο βασικής έρευνας, το πρόγραμμα PRIMESOFT διερευνά τον τρόπο δράσης των παραγόντων έναυσης μέσω της χρήσης μοντέλων, την ανάλυση του κόστους κύκλου ζωής, καθώς και την εφαρμογή μεταγραφωματικών και μεταβολομικών προσεγγίσεων.
Επιστημονικός Υπεύθυνος: Καθηγητής Γιώργος Μαγγανάρης
Website: www.prime-soft.eu
Με επίκεντρο την κλιματική αλλαγή και την αειφόρο ανάπτυξη, το 2ο Διεθνές Συνέδριο OpenEARTH 2024 θα πραγματοποιηθεί, στο Ρέθυμνο, από τις 26 έως τις 28 Νοεμβρίου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, και της Περιφέρειας Κρήτης.
Το συνέδριο χρηματοδοτείται από το έργο LIFE ClimaMED: «Καινοτόμες Τεχνολογίες για το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής στο αγροτικό τομέα της Μεσογείου» και διοργανώνεται υπό τον συντονισμό του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το Πολυτεχνείο Κρήτης, καθώς και άλλους φορείς από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και την Κύπρο.
Το συνέδριο συγκεντρώνει στην Κρήτη κορυφαίους επιστήμονες, εκπροσώπους φορέων, και ειδικούς από τον αγροτικό τομέα, με στόχο την ανταλλαγή γνώσης, την ανάδειξη καινοτόμων λύσεων και εργαλείων για την προσαρμογή του αγροτικού τομέα στην κλιματική κρίση και την ενίσχυση της αειφορίας του αγροτικού περιβάλλοντος.
Παράλληλες εκδηλώσεις με κοινωνικό προσανατολισμό
Το συνέδριο OpenEARTH συνδυάζει την επιστημονική έρευνα με δράσεις που αφορούν την τοπική κοινωνία, και γι’ αυτόν τον λόγο έχει σχεδιάσει και περιλαμβάνει εργαστήρια χρήσης ψηφιακών εργαλείων για τη διαχείριση της αγροτικής παραγωγής και την προστασία του αγροτικού περιβάλλοντος, καθώς και δράσεις δημιουργίας σχολικών και αστικών κήπων (πράσινες στέγες).
Στις 27 Νοεμβρίου, μαθητές από την Κρήτη θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό αφίσας με θέμα «ΕΔΑΦΟΣ: Καλλιεργώ με σεβασμό - Προστατεύω με πάθος».
Το συνέδριο OpenEARTH 2024 αναδεικνύει τη συμβολή της γεωργίας στην κλιματική ανθεκτικότητα και ενισχύει τη συνεργασία ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα, τους φορείς, και την τοπική κοινωνία.
Εκδήλωση αφιερωμένη στο ευρωπαϊκό και εθνικό νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την κυκλοφορία λιπασμάτων, καθώς και στις τάσεις και εξελίξεις που επικρατούν στον κλάδο της θρέψης φυτών οργάνωσε ο ΣΠΕΛ στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ) την Παρασκευή 8/11/2024.
Στην εκδήλωση, η οποία στην πράξη αποτελεί το 4ο Συνέδριο του ΣΠΕΛ με επίκεντρο το ρυθμιστικό περιβάλλον, διακεκριμένοι εισηγητές καθώς και περισσότεροι από 100 συμμετέχοντες, είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά, είχαν την ευκαιρία να αναλύσουν και να συζητήσουν τη δυναμική που διαμορφώνεται στον κλάδο των λιπασμάτων.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταμενίτης Διονύσης τόνισε τη σημασία των λιπασμάτων για τη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας, ειδικά εν μέσω προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή. Ανέφερε ότι τα λιπάσματα αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς παραγωγικούς συντελεστές, νευραλγικής σημασίας στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Όπως είπε, ο κλάδος των λιπασμάτων καλείται να προσαρμοστεί και να καινοτομήσει για να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις της αγοράς και της ΚΑΠ, προωθώντας βιώσιμες και φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Πρόεδρος του ΣΠΕΛ, κ. Ρουσσέας Δημήτρης εστίασε στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ της βιομηχανίας λιπασμάτων και των αρμόδιων αρχών για τη διαμόρφωση ενός δίκαιου, ασφαλούς και ευέλικτου νομοθετικού πλαισίου, ικανού να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις του καταναλωτή και της βιομηχανίας, καθώς και να προσθέτει εργαλεία στον αγρότη για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής – Πειραιώς (ΣΒΑΠ), κ. Καραγεωργίου Ν. ανέδειξε την ανάγκη για στενότερη συνεργασία μεταξύ της βιομηχανίας τροφίμων και του κλάδου λιπασμάτων, αναδεικνύοντας τον καίριο ρόλο των λιπασμάτων στην αύξηση της παραγωγής και τη διασφάλιση υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών των αγροτικών προϊόντων.
Στην πρώτη ενότητα της εκδήλωσης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την DG GROW παρουσίασε τις βασικές αρχές και απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού κυκλοφορίας λιπασμάτων, με έμφαση τις 14 τροποποιήσεις που ήδη έχουν δημοσιευτεί από την ημέρα εφαρμογής του. Μεταξύ άλλων, στην παρουσίαση αναλύθηκε η δυνατότητα υιοθέτησης ψηφιακής ετικέτας στα προϊόντα λίπανσης, καθώς και τα νέα κριτήρια αξιολόγησής των πολυμερών υλικών που χρησιμοποιούνται ως συστατικά στα λιπάσματα. Με βάση τα στοιχεία που αναφέρουν οι τεχνικές μελέτες, που αναθέτει η ΕΕ σε εξωτερικούς συνεργάτες, αναμένεται το επόμενο διάστημα να συμπεριληφθούν ως συστατικά για την παραγωγή λιπασμάτων (α) νέα υλικά από ζωικά υποπροϊόντα, (β) νέοι μικροοργανισμοί, αλλά και να δημοσιευτεί οδηγός για τον τρόπο δημιουργίας των τεχνικών φακέλων των προϊόντων λίπανσης από τους παρασκευαστές. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον προαιρετικό χαρακτήρα του Κανονισμού και στη δυνατότητα των κρατών μελών να διακινούν τα προϊόντα λίπανσης με τις εθνικές τους νομοθεσίες.
Ακολούθησε η παρουσίαση του Προϊστάμενου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Κλιματικής Αλλαγής του ΥΠΑΑΤ, Δρ. Μίχου Κ., ο οποίος παρουσίασε τις εξελίξεις όσον αφορά τη θέσπιση εθνικών κανονιστικών ρυθμίσεων στον τομέα των λιπασμάτων και συναφών προϊόντων. Αναφέροντας χαρακτηριστικά τη δυνατότητα που ορίζει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός, αλλά και ο εθνικός νόμος ότι με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ορίζονται οι τύποι λιπασμάτων που μπορούν να κυκλοφορούν στη χώρα και τα στοιχεία που προσδιορίζουν κάθε λίπασμα, ανάλυσε την προτεινόμενη πρόταση για τη διαμόρφωση του εθνικού πλαισίου κυκλοφορίας προϊόντων λίπανσης.
Στη δεύτερη ενότητα, πραγματοποιήθηκε διεξοδική ανασκόπηση των νέων τάσεων που συζητιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και των τροποποιήσεων που αναμένονται να ενσωματωθούν στο νομοθετικό πλαίσιο των λιπασμάτων στο μέλλον. Συγκεκριμένα, ο κ. Barton David παρουσίασε τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιοδιεγερτών - EBIC, τονίζοντας τα βασικά σημεία που θεωρούν ότι υπολείπεται ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός Λιπασμάτων. Συγκεκριμένα ανέφερε την υποχρέωση να είναι εγγεγραμμένα στον κανονισμό Reach όλα τα συστατικά ανεξάρτητα από τον όγκο παραγωγής, την περιορισμένη λίστα των μικροοργανισμών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συστατικά προϊόντων λίπανσης, την απαγόρευση της χρήσης των φωσφορικών, την μη συμπλήρωση των συστατικών που προέρχονται από ζωικά υποπροϊόντα, που όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να δρουν περιοριστικά για τη βιομηχανία παραγωγής βιοδιεγερτών.
Στο πλαίσιο του Σεμιναρίου, ο κ. Σφέτσας Θ., Τεχνικός Υπεύθυνος της Qlab, παρουσίασε τα αποτελέσματα της τεχνικής μελέτης που ανατέθηκε στην QLAB από την ΕΕ, για την ένταξη νέων υλικών στην κατηγορία συστατικών προερχόμενα από ζωικά υπο-προϊόντα. Συγκεκριμένα από τα 12 υλικά, που υπάρχουν στη μελέτη και αναμένεται να δημοσιευτεί το επόμενο διάστημα,, παρουσίασε ως παραδείγματα την μεταποιημένη ζωική πρωτεΐνη. Στη συνέχεια της παρουσίασης του, περιέγραψε πως μπορεί το χωνεμένο οργανικό υπόλειμμα από αναερόβια επεξεργασία να χρησιμοποιηθεί στα προϊόντα λίπανσης, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της υγείας των εδαφών, αλλά και μειώνοντας το ανθρακικό αποτύπωμα.
Η Dr. Laura van Schöll, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο NMI (Nutriënten Management Instituut), παρουσίασε τα στοιχεία της τεχνικής μελέτης που έχουν αναλάβει από την ΕΕ, σχετικά με την προσθήκη νέων συστατικών υλικών στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό Κυκλοφορίας Λιπασμάτων. Τα υλικά που αξιολογούνται περιλαμβάνουν καινοτόμα υλικά, όπως υποπροϊόντα από τη βιομηχανία ζωοτροφών, επεξεργασμένα ανθρώπινα εκκρίματα μέσω νιτροποίησης και απόσταξης, ανακτημένα θρεπτικά στοιχεία όπως, για παράδειγμα από ανακυκλωμένες μπαταρίες κτλ. Τα συστατικά που αξιολογούνται στη μελέτη προέκυψαν από τη δημόσια διαβούλευση που είχε πραγματοποιηθεί το 2022 και τα αποτελέσματα της μελέτης, σημείωσε, ότι θα δημοσιευτούν το 2025.
Η τελευταία ενότητα του Σεμιναρίου ήταν αφιερωμένη στους εκπροσώπους των Κοινοποιημένων Οργανισμών (ΚΟ), οι οποίοι ανέλυσαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία λιπασμάτων στην εφαρμογή των νομοθετικών πλαισίων. Ο Tettelaar Giel, Πρόεδρος των ΚΟ και Πρόεδρος της EFCI Register, ο κ. Βαπορίδης Σ. από την TUV AUSTRIA HELLAS, και η κα Pyjor Magdalena από την EFCI Register ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι η υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού επιτρέπει στα προϊόντα λίπανσης να κυκλοφορούν ελεύθερα σε όλα τα Κράτη Μέλη, ότι οι ΚΟ έχουν δημοσιευμένα πρωτόκολλα για τις διαδικασίες που απαιτείται να ακολουθούν οι οικονομικοί φορείς, αλλά και ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις διαδικασίες ελέγχου της συμμόρφωσης της κυκλοφορίας λιπασμάτων.
Ο ΣΠΕΛ, πρωτοπόρος στη διοργάνωση συνεδρίων και σεμιναρίων για τα μέλη του, οργάνωσε μια ολοκληρωμένη ενημερωτική και εκπαιδευτική ολοήμερη εκδήλωση, η οποία εξελίχθηκε σε μία δυναμική συνάντηση.
Με την παρουσία του συνόλου των μελών του ΣΠΕΛ, αλλά και των εκπροσώπων της Πολιτικής Ηγεσίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των υπηρεσιών, της ακαδημαϊκής κοινότητας και των φορέων, αναδείχτηκε η σημασία του διαλόγου και της συνεργασίας στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων θέσεων και πολιτικών, αλλά και στοχευμένης στρατηγικής για τον κλάδο των λιπασμάτων σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.
Τα Μέλη του ΣΠΕΛ μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις αποκτούν τη γνώση, αλλά και τα εργαλεία, ώστε όχι μόνο να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις του νομοθετικού πλαισίου, αλλά να μεταστρέψουν αυτές τις αλλαγές σε επιχειρηματικές ευκαιρίες για ανάπτυξη και καινοτομία.
Η δυναμική συμμετοχή των Μελών του ΣΠΕΛ αποδεικνύει τη δέσμευση του κλάδου να παράγει Προϊόντα Λίπανσης Υψηλών Προδιαγραφών που προσθέτουν αξία στον αγροδιατροφικό κλάδο.
Την Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2024, διεξήχθη, στο ξενοδοχείο Porto Palace ,σε κλίμα απόλυτης σύμπνοιας, η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδος (ΣΟΕ), όπου κατά τη διάρκειά της πραγματοποιήθηκαν και οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Μετά και από επικύρωση των αποτελεσμάτων των εκλογών το Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα για την εκλογή του προεδρείου.
Η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου είναι η εξής:
Πρόεδρος: Κωστηνάκη Γεωργία (Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της Εούρικομ Ελλάς Α.Ε. )
Α' Αντιπρόεδρος: Καλαϊτζίδης Βασίλειος (Πρόεδρος της Agrotopos - Ορυζόμυλοι Αναγέννησης Α.Ε.)
Β' Αντιπρόεδρος: Μπέγκας Σταύρος (Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Σταύρος Γ. Mπέγκας Α.Ε.)
Γεν. Γραμματέας: Καραγεωργίου Αγάπιος (Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της 3αλφα – Αφοί Κ. Καραγεωργίου Α.Ε.Β.Ε.)
Ταμίας: Αρναουτέλης Ιωάννης (Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Αρναουτέλης Α.Ε.Β.Ε.)
Αναπληρωματικά μέλη:
Κωνσταντακόπουλος Γεώργιος (Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Ωμέγα Α.Β.Ε.Ε.)
Στόχοι του νέου Διοικητικού Συμβουλίου είναι:
- Να εργαστεί την προσεχή διετία με έμφαση στην αντιμετώπιση όλων των θεμάτων που αφορούν τον κλάδο της μεταποίησης ρυζιού και στην διαμόρφωση δράσεων προστιθέμενης αξίας για τα μέλη του συνδέσμου.
- Να αναδείξει την κορυφαία ποιότητα του Ελληνικού Ρυζιού.
- Να προασπίσει την ελληνική ορυζοκαλλιέργεια.
Παγκοσμίως, τα γεωργικά συστήματα έχουν καταστεί ιδιαίτερα ευάλωτα κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής που έχει μετατρέψει πρώην γόνιμα εδάφη και υγιή περιβάλλοντα σε άγονες εκτάσεις, καθώς και σε διάφορες διαταραχές σε όλη την αλυσίδα αξίας της αγροδιατροφής, οι οποίες είναι αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών. Τις τελευταίες δεκαετίες, ο κόσμος μας έχει έρθει αντιμέτωπος με μια δραματική αύξηση των φυτών εισβολέων, την αστάθεια της αγοράς, την απώλεια υπηρεσιών οικοσυστήματος και βιοποικιλότητας, την υποβάθμιση των οικοτόπων, προβλήματα ανθρώπινης υγείας ως παρενέργεια λανθασμένων γεωργικών πρακτικών και των νέων προτύπων κατανάλωσης τροφίμων, καθώς και ασθενειών των ζώων. Ο ελληνικός και ο ευρωπαϊκός γεωργικός τομέας έχουν ακόμη την υποχρέωση να κινηθούν προς την κατεύθυνση της Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal) της ΕΕ, να αντιληφθούν την ανάγκη υιοθέτησης βιώσιμων εναλλακτικών πλαισίων διαχείρισης καλλιεργειών, ζιζανίων και άλλων επιβλαβών οργανισμών συμβάλλοντας παράλληλα στην αύξηση της παραγωγικότητας των αγροοικοσυστημάτων και σε ένα ευρύ μετασχηματισμό του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα.
Το έργο ONE GREEN είναι ένα έργο διάρκειας 24 μηνών που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της δράσης του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. «Χρηματοδότηση της Βασικής Έρευνας (Οριζόντια υποστήριξη όλων των Επιστημών)» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU. Το έργο στοχεύει να δημιουργήσει ένα Ελληνικό Αγροοικολογικό Δίκτυο (Greek Agroecological Network) με 6 Living Labs, με στόχο τη συν-δημιουργία (co-creation) γνώσης, τη βελτίωση της λήψης αποφάσεων (decision making) από τους αγρότες και την αποδοχή των αγροοικολογικών προϊόντων από τους τελικούς χρήστες, καθώς και την τροφική ασφάλεια. Τα Living Labs του έργου ONE GREEN είναι οικοσυστήματα ανοικτής καινοτομίας που σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς αποσκοπούν στην ανάπτυξη και αξιολόγηση αγροοικολογικών πρακτικών, συστημάτων και πρωτοκόλλων, για να αποδείξουν, σε πραγματικές συνθήκες εκμετάλλευσης, πώς η υιοθέτηση αυτών των στρατηγικών μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία του ανθρώπου και των ζώων, να μειώσει τη χρήση χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, να ενισχύσει τη βιωσιμότητα, την παραγωγικότητα και την ανθεκτικότητα των καλλιεργητικών συστημάτων.
Τα Living Labs του έργου ONE GREEN είναι κατανεμημένα σε όλη τη χώρα και αφορούν σημαντικές καλλιέργειες όπως το σιτάρι (Λάρισα), το αμπέλι (Κορινθία), η ελιά (Ηλεία), το ρύζι (Αιτωλοακαρνανία), τα κτηνοτροφικά φυτά (Ιωάννινα) τα κηπευτικά και τα ψυχανθή (Βοιωτία). Πιο συγκεκριμένα, ορισμένες από τις αγροοικολογικές πρακτικές που αξιολογούνται σε πειράματα αγρού είναι η ψευδοσπορά (false/stale seedbed) στην καλλιέργεια του σιταριού (Εικόνα 1), η χρήση καλλιεργειών κάλυψης (cover crops) σε καλλιέργεια ελιάς είτε ως μονοκαλλιέργειες είτε ως μείγματα (Εικόνα 2), η στελεχοκοπή και η επίστρωση, η συγκαλλιέργεια κ.ά.
Ακόμη στα πλαίσια του έργου αναπτύσσεται ένα εύχρηστο Σύστημα Υποστήριξης Αποφάσεων (Decision Support System), το οποίο στοχεύει στο να βοηθήσει τους παραγωγούς στη λήψη αποφάσεων για τη διαχείριση των καλλιεργειών και των ζιζανίων με τη χρήση αγροοικολογικών στρατηγικών (μεμονωμένων ή σε συνδυασμό). Το Σύστημα Υποστήριξης Αποφάσεων θα είναι σύντομα διαθέσιμο δωρεάν σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς μέσω της ιστοσελίδας του έργου (https://www.onegreen.gr/).
Στις 22 Οκτωβρίου 2024, το έργο ONE GREEN διοργάνωσε ημερίδα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα τις «Αγροοικολογικές προσεγγίσεις στη διαχείριση καλλιεργειών και ζιζανίων» και workshops για τα Living Labs του έργου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν περισσότεροι από 50 ειδικοί, ερευνητές, γεωπόνοι, παραγωγοί, καταναλωτές και ενδιαφερόμενοι φορείς για να συζητήσουν καινοτόμες και βιώσιμες αγροοικολογικές πρακτικές (Εικόνα 3).
Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου είναι ο Αναπ. Καθηγητής Γεωργίας & Ζιζανιολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) κ. Ηλίας Τραυλός ενώ εκτός από το ΓΠΑ, στο έργο συμμετέχει ως εταίρος και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο στην ιστοσελίδα (https://www.onegreen.gr/) και στο λογαριασμό του έργου στο LinkedIn (https://gr.linkedin.com/company/one-green-project).
Το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ) του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ διοργανώνει ένα διαδικτυακό σεμινάριο την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024, 14:00 μ.μ.
Με αφορμή της παγκόσμια Ημέρα της Ελιάς (26 Νοεμβρίου) το σεμινάριο θα έχει ως κύριες θεματικές την Υγεία του Εδάφους ως φυσικός πόρος & την αντίστοιχη βιώσιμη διαχείριση ελαιώνων ενώ απευθύνεται σε γεωπόνους, ερευνητές, ακαδημαϊκούς αγρότες & ευρύτερο κοινό. Στόχος είναι η ενημέρωση σχετικά με τις τελευταίες σχετικές εξελίξεις σε επίπεδο ΕΕ & η ανάδειξη των αποτελεσμάτων της έρευνας που υλοποιεί το Ινστιτούτο για την εφαρμογή σύγχρονων πρακτικών & τεχνολογιών για τη διασφάλιση της υγείας & γονιμότητας εδάφους. Επίσης, θα παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη διαχείριση εδάφους σε Ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και του έργου Soil O-live, το οποίο υλοποιείται από το τμήμα Ελαίας & Οπ/κων Καλαμάτας του ΙΕΛΥΑ, με σκοπό την ενίσχυση της αειφορίας στον ελαιοκομικό τομέα μέσω καινοτόμων αγροοικολογικών πρακτικών που αφορά, μεταξύ άλλων, στη διαχείριση εδάφους.
Κύριοι ομιλητές του σεμιναρίου:
-Δρ. Πάνος Πανάγος: Με περισσότερα από 20 χρόνια επιστημονικής δραστηριότητας στο Κοινό Ερευνητικό Κέντρο (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ειδικεύεται στη διαμόρφωση περιβαλλοντικών μοντέλων και στην ανάπτυξη πολιτικών. Επικεφαλής Αξιολόγησης της Υγείας του Εδάφους που συμβάλλει στην υποστήριξη των Αγρο-περιβαλλοντικών πολιτικών στην ΕΕ. Αναγνωρισμένος ως μία από τις κύριες προσωπικότητες στο Παρατηρητήριο Εδάφους της ΕΕ, τιμήθηκε ως ένας από τους επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως για 5 χρόνια από το Web of Science.
-Δρ. Γεώργιος Ψαρράς: Διευθυντής του ΙΕΛΥΑ & ερευνητής με εμπειρία στις καινοτόμες μεθόδους διαχείρισης ελαιώνων, ο οποίος θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα μακροχρόνιων ερευνών του Ινστιτούτου, σχετικά με τη διαχείριση εδάφους & θρέψης των ελαιώνων.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δρ. Βασίλειος Γκισάκης, εντεταλμένος ερευνητής, ενώ θα εστιάσει στις εφαρμογές & αρχικά αποτελέσματα του έργου Soil O-live, ως επιστημονικός υπεύθυνος του έργου που υλοποιείται από το Τμήμα Ελαίας & Οπ/κων Καλαμάτας, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Tο Soil O-live, διάρκειας 5 ετών (2023-2027), σκοπεύει στην στήριξη της βιώσιμης γεωργίας, καθώς προωθεί πρακτικές διαχείρισης εδαφών που ενισχύουν τη βιοποικιλότητα και τη γονιμότητα τους, με απώτερο σκοπό την ανθεκτικότητα και την παραγωγικότητα των ελαιώνων στην Ευρώπη. Περιλαμβάνει δε, την ανάπτυξη & εφαρμογή νέων τεχνολογιών & μεθόδων που θα επιτρέψουν στους ελαιοπαραγωγούς να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις, όπως η υποβάθμιση των εδαφών και οι αυξανόμενες κλιματικές πιέσεις.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί μέσω Microsoft Teams.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν με απαραίτητη εγγραφή στην ακόλουθη πλατφόρμα: https://forms.office.com/e/X2MQNGhzbH
Μισό αιώνα επιτυχημένης παρουσίας συμπληρώνουν φέτος στην ελληνική αγορά τα προϊόντα της ΕΛΑΝΚΟ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.Β.Ε.
Προϊόντα όπως τα SONALAN, TREFLAN, TYLAN, MUSTANG, LASER και πολλά άλλα, που παράλληλα με την τεχνική κατάρτιση των ανθρώπων της ΕΛΑΝΟ ΕΛΛΑΣ, καλύπτουν τις ανάγκες των γεωργών και κτηνοτρόφων, δημιουργώντας αξία στην παραγωγή τους μέσα στη μακροχρόνια πορεία της εταιρίας.
Την Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2024, στα πλαίσια του εορτασμού των 50 χρόνων, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο Grecotel Olympia Oasis, στην Κυλλήνη.
Με τη σύσσωμη συμμετοχή τους τίμησαν την εταιρία πέραν των εργαζομένων, οι μέτοχοι, το Διοικητικό Συμβούλιο καθώς οι συνταξιοδοτηθέντες υπάλληλοι από την εταιρία.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας κ. Ι. Κουρνέτας και ο αντιπρόεδρος της εταιρίας κ. Ν. Τότσιος Νικόλαος παρουσίασαν κατά τις ομιλίες τους την εξέλιξη της εταιρίας, μέσα από την ιστορική αναδρομή στους μεγάλους σταθμούς της εταιρίας, δίνοντας έμφαση στα προϊόντα και στους εργαζόμενους.
Καταλήγοντας, στη σημαντικότητα των προϊόντων που διαχρονικά διανέμει η εταιρία αλλά και στη προσφορά των εργαζόμενων που όλα αυτά τα 50 χρόνια αποτελούν την «ψυχή» της ΕΛΑΝΚΟ ΕΛΛΑΣ.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ – ΛΙΛΛΥ Α.Ε.Β.Ε. κ. Δ. Φιλιώτης ο οποίος και παρέδωσε τιμητική πλακέτα στον κ. Ι. Κουρνέτα για την σαρανταπεντάχρονη και αδιάκοπη προσφορά του στην ΕΛΑΝΚΟ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.Β.Ε.
O Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) ανακοινώνει ότι με βαθιά θλίψη και συγκίνηση ο οινοποιητικός κλάδος αποχαιρετά τον Γιάννη Μπουτάρη, τον χαρισματικό οραματιστή ηγέτη και συνοδοιπόρο. Τον ζεστό άνθρωπο, τον φίλο, τον καθοδηγητή, τον συνάδελφο.
Με οικογενειακές ρίζες στην συλλογική αντίληψη και δράση, ενέπνευσε την κλαδική μας συνείδηση και συνεισέφερε ακούραστα για πολλά χρόνια, με τολμηρές και πρωτοπόρες απόψεις, στην πρόοδο του αμπελοοινικού τομέα της χώρας μας.
Διετέλεσε Πρόεδρος του ΣΕΟ αφήνοντας σφραγίδα στη λειτουργία της οργάνωσης και την κατεύθυνσής της, δημιούργησε την πρώτη Διεπαγγελματική στην Ελλάδα, αυτή της ζώνης ΠΟΠ Νάουσα καθώς και την Ένωση των Οινοποιών Β. Ελλάδος. Από τους βασικούς συντελεστές της δημιουργίας της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου υπήρξε ο μακροβιότερος πρόεδρός της.
Συνέβαλε στην ανάδειξη των ονομασιών προέλευσης και των γηγενών ποικιλιών, στην εκπαίδευση των αμπελουργών και την συνεργασία με τους οινοποιούς, στήριξε νέους οινοποιούς και οινολόγους, ξεκίνησε τον οινοτουρισμό, τα προγράμματα προώθησης στις εξαγωγές, καθοδήγησε τον στρατηγικό σχεδιασμό Marketing.
Ας αναπαυθεί τώρα ήσυχος ο σπουδαίος αυτός άνθρωπος, γεμάτος ικανοποίηση για αυτά που αφήνει πίσω του, το τεράστιο έργο, το παράδειγμα πρωτοπορίας και δημιουργικότητας, την πίστη σε αρχές και αξίες, τον ανεξάντλητο αγώνα για αυτές.
Η αγάπη όλων μας τον συνοδεύει στο τελευταίο αυτό ταξίδι, μαζί με την υπόσχεση ότι η μνήμη του θα μείνει ζωντανή, ανεξίτηλη στο χρόνο.
Διαβιβάζουμε εκ μέρους όλου του κλάδου τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του
Η γαλακτοβιομηχανία ΟΜΗΡΟΣ έκανε νέο Σταθμό Συλλογής Γάλακτος στη Θράκη.
Η βιομηχανία γάλακτος ΟΜΗΡΟΣ εγκαινίασε το νέο σταθμό συλλογής γάλακτος στη Συδινή Ξάνθης, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και την υποστήριξη των τοπικών παραγωγών. Το υπερσύγχρονο αυτό κέντρο αποτελεί πρότυπο υποδομής στην ελληνική βιομηχανία γάλακτος, με μηδενικές εκπομπές και απόλυτη αυτονομία, προσαρμοσμένο στις αυστηρότερες προδιαγραφές ποιότητας και περιβαλλοντικής ευαισθησίας.
Η ΟΜΗΡΟΣ, κορυφαία ελληνική εταιρεία εξαγωγής τυροκομικών, διανέμει προϊόντα της σε περισσότερες από 40 χώρες σε Ευρώπη και Αυστραλία, ενώ πρόσφατα εγκαινίασε το δεύτερο εργοστάσιό της στην Ελλάδα. Διατηρώντας μακροχρόνια συνεργασία με πάνω από 2.500 Έλληνες κτηνοτρόφους, η εταιρεία εξασφαλίζει φρέσκο γάλα καθημερινά από πιστοποιημένες φάρμες, επιτυγχάνοντας υψηλά επίπεδα ποιότητας και ασφάλειας.
Η νέα μονάδα συλλογής γάλακτος της ΟΜΗΡΟΣ στη Θράκη δεν αποτελεί απλώς έναν ακόμα σταθμό στην παραγωγική της αλυσίδα, αλλά έναν υπερσύγχρονο χώρο που ανακαινίστηκε πλήρως μετά την εξαγορά του από τη βιομηχανία γάλακτος ΔΕΛΤΑ. Η επένδυση αυτή επέτρεψε την πλήρη αναβάθμιση του σταθμού, ώστε να ανταποκρίνεται απόλυτα στις αυστηρότερες προδιαγραφές ποιότητας και περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Διαθέτει δύο γραμμές παραλαβής γάλακτος δυναμικότητας 25 τόνων ανά ώρα και χωρητικότητα αποθήκευσης 100 τόνων φρέσκου γάλακτος, ενώ η καθαριότητα του εξοπλισμού και των βυτίων εξασφαλίζεται με αυτόματο σύστημα πλύσης C.I.P.
Επιπλέον, ο σταθμός χαρακτηρίζεται από μηδενικές εκπομπές και απόλυτη αυτονομία, αποτελώντας πρότυπο περιβαλλοντικής υπευθυνότητας. Αυτό το έργο ενσαρκώνει τις αξίες της ΟΜΗΡΟΣ για βιώσιμη ανάπτυξη. Χάρη σε αυτή τη συνεργασία, συγκεντρώνουμε περίπου 40.000 τόνους αυθεντικού ελληνικού αιγοπρόβειου γάλακτος ετησίως, ενισχύοντας την τοπική παραγωγή και παραμένοντας ένας από τους κορυφαίους εισκομιστές γάλακτος στην Ελλάδα.
Ο κ. Γιώργος Γιαννίτσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΜΗΡΟΣ, δήλωσε: «Ο νέος σταθμός συλλογής γάλακτος στη Θράκη αποτελεί για εμάς ένα ακόμα βήμα στην προσπάθειά μας να στηρίξουμε τον Έλληνα παραγωγό, να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά του και να συμβάλουμε ουσιαστικά στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Η επένδυση αυτή αντικατοπτρίζει την αφοσίωσή μας στη βιώσιμη ανάπτυξη και την παραγωγή προϊόντων που διατηρούν την αυθεντικότητα και ποιότητα της ελληνικής γης».
Ο κ. Δημήτρης Κουρκούνας, Διευθυντής Ζώνης Γάλακτος, δήλωσε: «Η συνεργασία αυτή είναι η ψυχή της προσπάθειάς μας και αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία χτίζουμε κάθε μας βήμα, εφαρμόζοντας καινοτόμα προγράμματα για τον εκσυγχρονισμό της κτηνοτροφίας στη χώρα μας, με εντυπωσιακά αποτελέσματα όσο αφορά την παραγωγικότητα και την ποιότητα του παραγόμενου αιγοπρόβειου γάλατος.
Στην ΟΜΗΡΟΣ πιστεύουμε ότι το πρόβειο γάλα είναι εθνικό προϊόν, ο Έλληνας παραγωγός πρόβειου γάλακτος ακολουθώντας σωστές πρακτικές, μπορεί και επιβάλλεται, να γίνει ανταγωνιστικός σε ένα όλο και πιο απαιτητικό περιβάλλον και πάνω σε αυτό εργαζόμαστε με υπομονή και αφοσίωση με τους εξιδεικευμένους συνεργάτες μας».
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές κτηνιατρικές υπηρεσίες αφότου η Βουλγαρία ενημέρωσε το ΥπΑΑΤ για άκρως παθογόνο γρίπη των πτηνών σε πτηνοτροφεία.
Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, η εικόνα στα ελληνικά πτηνοτροφεία μέχρι στιγμής δεν εμπνέει ανησυχία. Δεδομένων όμως των εμπορικών ροών της γειτονικής χώρας με την Ελλάδα, οι ελληνικές κτηνιατρικές υπηρεσίες τέθηκαν σε επιφυλακή.
Όπως ανέφερε το υπουργείο, οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) έχουν λάβει οδηγίες για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων και τη λήψη δειγμάτων για αναλύσεις στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς.
Από την πλευρά τους οι πτηνοτρόφοι δηλώνουν στον ΑγροΤύπο ότι δεν είχαν καμιά ενημέρωση από το ΥπΑΑΤ.
Δεν ενημερώθηκαν στην Ήπειρο
Σε επιφυλακή τέθηκαν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες και οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις της Ηπείρου, για τη λήψη μέτρων κατά της μετάδοσης της γρίπης των πτηνών, μετά και τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το σκοπό αυτό στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ήδη στην Περιφέρεια έγινε συνάντηση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας με τους εκπροσώπους του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «ΠΙΝΔΟΣ» και της ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ, κατά την οποία έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, ενώ ανάλογη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί και στην Π.Ε. Άρτας.
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφέρθηκε στο ζήτημα αυτό στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, εκφράζοντας και τη δυσαρέσκειά του για τη μη κλήση στη σύσκεψη στο Υπουργείο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Ηπείρου και των μεγάλων πτηνοτροφικών της επιχειρήσεων.
Σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Στη σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα, θεωρώ ότι έπρεπε να ειδοποιηθούν πρώτα οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Ηπείρου, οι πτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί ΠΙΝΔΟΣ, Άρτας και η ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ, καθώς τόσο σε κοτόπουλα, όσο και σε αβγά, ως Ήπειρος έχουμε, το μεγαλύτερο ποσοστό από όλη την Ελλάδα. Αυτό δεν έγινε, όμως οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες πήραν πρωτοβουλία και μαζί με τα στελέχη Πτηνοτροφικού και Νιτσιάκου έκαναν την πρώτη σύσκεψη για την Π.Ε. Ιωαννίνων. Πρέπει να λάβουμε μέριμνα ώστε να θωρακίσουμε την περιοχή μας. Θα λάβουμε αποφάσεις, με πρώτη που θα τεθεί άμεσα σε ισχύ είναι να μείνουν μέσα τα οικόσιτα, γιατί έχουμε και λίμνες στην περιοχή και μπορούν να περάσουν πτηνά προερχόμενα από άλλες περιοχές εκτός Ελλάδος που έχουν πρόβλημα. Γενικά πρέπει να προετοιμαστούμε, ώστε να διαφυλάξουμε την πτηνοτροφία που έχει συμβάλει πολύ θετικά στην ανάπτυξη της περιοχής».
Ανάγκη πρόσληψης κτηνιάτρων
Μιλώντας στον ΑγροΤύπο η κα Μήνα Μπόρη, κτηνίατρος, αντιπρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ και πρώην πρόεδρος της ΠΕΚΔΥ, ανέφερε ότι «παρακολουθώντας την εξέλιξη των επιζωοτιών (Ευλογιάς, Πανώλους και Καταρροϊκού Πυρετού) στην ελληνική επικράτεια υπάρχει έντονη ανησυχία της για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου.
Λόγω του κρούσματος στην Βουλγαρία της γρίπης των πτηνών οι ελληνικές κτηνιατρικές υπηρεσίες τέθηκαν σε επιφυλακή. Όμως οι κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι τρομερά υποστελεχωμένες.
Ζητάμε να προσληφθούν οι κτηνίατροι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ. Υπάρχουν οι σχετικές νομοθετικές διαδικασίες που προβλέπουν την άμεση πρόσληψή τους».
H Agrotech στο πλαίσιο της δέσμευσης της για παροχή κορυφαίων λύσεων στον έλληνα αγρότη προχωρά σε μια στρατηγική συνεργασία με τον γαλλικό κολοσσό στις σπαρτικές μηχανές Monosem. Ο τελευταίος μετρά πάνω από 75 χρόνια στον χώρο ενώ από το 2016 ανήκει στον όμιλο Deere & company.
Το 2022 η Monosem έφερε την επανάσταση στη φύτευση ακριβείας με το λανσάρισμα της ValoTerra. Αυτή η νέα γενιά 100% έξυπνων ηλεκτρικών φυτευτικών μηχανών συνδυάζει ύψιστη παραγωγικότητα και μέγιστη προστασία του εδάφους με 17 km ταχύτητα και ασύγκριτη ακρίβεια σποράς.
Είτε χρειάζεστε πνευματική σπαρτική μηχανή μικρών σπόρων ή ηλεκτροκίνητη σπαρτική μηχανή σίγουρα θα βρείτε στην Agrotech μια μηχανή Monosem φτιαγμένη για εσάς. Αναλυτικά, το «οπλοστάσιο» της Monosem διαθέτει 4σειρες, 6σειρες και 8σειρες σπαρτικές, σταθερές ή υδραυλικές:
- NG plus M/ME Monoshox (με αμορτισέρ)
- NG plus 4/4E (με ελατήρια)
- Valoterra
- Ms (vegetable planter)
Εκτός από τις σπαρτικές η Monosem ξεχωρίζει για το σταθερό και το σπαστό σκαλιστήρι βάμβακος και καλαμποκιού ενώ όσοι επιθυμούν μπορούν να βρουν στην γκάμα της εταιρείας και μπροστινό λιπασματοδιανομέα.
Με προτεραιότητα πάντα το όφελος του αγρότη, η άριστη τεχνογνωσία των εξειδικευμένων τεχνικών και η άμεση διαθεσιμότητα κάθε ανταλλακτικού εγγυώνται το υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών μετά την πώληση.
Καινοτομία, μέγιστες επιδόσεις και έξυπνες λύσεις αποτελούν τις βασικές αρχές της Monosem, τις οποίες θα μοιραστεί εξάλλου με την Agrotech, ως πυξίδα για το μέλλον.
H Agrotech συνεχίζει να διαμορφώνει το μέλλον της γεωργίας με επίκεντρο τον Έλληνα παραγωγό επενδύοντας στα πιο αξιόπιστα μηχανήματα και εργαλεία.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), παρακολουθώντας την εξέλιξη των επιζωοτιών (Ευλογιάς, Πανώλους και Καταρροϊκού Πυρετού) στην ελληνική επικράτεια, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου και της αγροτικής οικονομίας της χώρας.
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της, έχουμε πολλές φορές στο παρελθόν αναδείξει τα συστηματικά προβλήματα που οφείλει να αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία, ώστε να υπάρχει μέλλον για την ελληνική κτηνοτροφία. Ελπίζουμε πλέον να γίνεται κατανοητό ότι χρειάζονται άμεσες δράσεις και αποτελεσματικές ενέργειες, πριν να είναι πολύ αργά.
Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες τόσο των Περιφερειών όσο και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Κτηνιατρικά Εργαστήρια και Κεντρική Υπηρεσία) είναι τρομερά υποστελεχωμένες.
Οι κτηνίατροι Δημόσιοι Λειτουργοί στέκονται στο ύψος των περιστάσεων όμως πραγματικά «δεν είναι αρκετοί» για να μπορέσουν να πράξουν για ακόμη μια φορά το καθήκον τους.
Πρέπει να γίνει κατανοητό από την πολιτική ηγεσία των δύο συναρμόδιων Υπουργείων (ΥπΑΑΤ & ΥΠΕΣ) ότι άμεσα πρέπει να αναληφθούν διορθωτικές ενέργειες ειδάλλως η καταστροφή της ελληνικής κτηνοτροφίας θα είναι μη αναστρέψιμη.
Η ΠΟΓΕΔΥ σε αυτή τη χρονική συγκυρία, ζητά τα εξής:
1. Ολοκλήρωση - επίσπευση της διαδικασίας του διορισμού των επιτυχόντων κτηνιάτρων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ κατά απόλυτη προτεραιότητα,
2. Άμεση κάλυψη των κενών των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών με προσλήψεις κτηνιάτρων και λοιπού προσωπικού για την απρόσκοπτη λειτουργία τους. Πρόσληψη κτηνιάτρων από την λίστα των μη επιτυχόντων του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ μέχρι την κάλυψη των θέσεων που προβλέπονται,
3. Μονιμοποίηση ή μετατροπή των συμβάσεων σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου των συμβασιούχων κτηνιάτρων Ι.Δ.Ο.Χ., που εργάζονται για την πρόληψη και αντιμετώπιση των Εξωτικών νοσημάτων, της Σαλμονέλλας, της Γρίππης, του Κορωνοϊού και των Μεταδοτικών Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών, εδώ και χρόνια σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας βάση ανάλυσης κινδύνου. Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι είναι άρτια εκπαιδευμένοι, διαθέτουν πολύτιμη εμπειρία και προσφέρουν τα μέγιστα αφού έχουν ενσωματωθεί πλήρως στη δύναμη των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
4. Άμεση πρόσληψη κτηνιάτρων και λοιπού προσωπικού με συμβάσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (άρθρο 36, του Ν. 4765/2021) για κάλυψη απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών στις Περιφέρειες, στις οποίες εμφανίστηκαν κρούσματα Πανώλους και Ευλογιάς.
«Είμαστε περήφανοι γιατί ένα «μικρό» σε αριθμό μελών Επιμελητήριο με τη διεκδικητικότητά του, το κύρος και την αξιοπιστία του επιτυγχάνει συνεργασίες στρατηγικού χαρακτήρα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο» δήλωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννης Τρουπής για τη δημιουργία παραρτήματος του Συνδέσμου Εξαγωγέων - ΣΕΒΕ στο Επιμελητήριο Αρκαδίας.
«Δημιουργούμε μια δομή εξυπηρέτησης του συνόλου των εξαγωγικών επιχειρήσεων από την Αχαΐα, την Ηλεία, την Κορινθία, τη Λακωνία, την Αργολίδα, τη Μεσσηνία και φυσικά την Αρκαδία, προσφέροντάς τους κρίσιμη τεχνογνωσία για αποτελεσματικές και ασφαλείς εξαγωγές» σημείωσε ο κ. Τρουπής και πρόσθεσε ότι «για να το πετύχουμε αυτό συνεργαζόμαστε με τον πλέον έγκυρο φορέα στη χώρα, το Σύνδεσμο Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ, καλύπτοντας παράλληλα ένα σημαντικό κενό στήριξης της επιχειρηματικότητας στη Νότια Ελλάδα».
Τις εργασίες της εκδήλωσης εγκαινίων του Παραρτήματος, την Τρίτη (29 Οκτωβρίου), άνοιξε ο κ. Ανδρέας Σύριος, Αν. Πρόεδρος του Τμήματος Υπηρεσιών του Επιμελητηρίου Αρκαδίας και συντονιστής της εκδήλωσης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε θερμά τους συμμετέχοντες ανέφερε ότι με τα εγκαίνια του νέου Παραρτήματος Εξαγωγέων υλοποιείται η δέσμευση του Επιμελητηρίου, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας στην έκθεση Πελοπόννησος Expo, για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας σε όλη την Πελοπόννησο.
Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος χαρακτήρισε το άνοιγμα του παραρτήματος κρίσιμο βήμα για την εξωστρέφεια, υπογραμμίζοντας ότι θα διευκολύνει την πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία της Περιφέρειας για την ανάπτυξη των εξαγωγών. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η στρατηγική του place branding θα προάγει τα τοπικά προϊόντα, βελτιώνοντας την εξαγωγική ταυτότητα και διεθνοποιώντας τα προϊόντα της Πελοποννήσου.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Συμεών Διαμαντίδης, τόνισε ότι το Παράρτημα, μεταξύ άλλων, θα παρέχει πρακτικά εργαλεία για τη στήριξη της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων, όπως στοχευμένη ενημέρωση, δράσεις επιχειρηματικής δικτύωσης και εξειδικευμένη εκπαίδευση και κατάρτιση για επιχειρηματίες σε θέματα διεθνούς ανταγωνιστικότητας και εξαγωγών.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Παναγιώτης Χασάπης, ο οποίος ανέλυσε τις παροχές που δίνει ο ΣΕΒΕ στα μέλη και η Εντεταλμένη Σύμβουλος του ΣΕΒΕ, κα Βασιλική Λούντζη.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας κ. Γιώργος Καμπύλης, ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας και μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου κ. Μανώλης Δολιανίτης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ Βαγγέλης Γιαννακούρας και Γιάννης Νικολάου, καθώς και Πρόεδροι και μέλη των Διοικήσεων Συλλόγων και Σωματείων της Αρκαδίας.
Πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη (30/10/2024), συνάντηση του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Γ.Δ.Υ.) με τον Υπουργό AAT, Κώστα Τσιάρα, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Στρατάκου και του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Κώστα Μπαγινέτα.
Στη συνάντηση κατατέθηκε υπόμνημα και τέθηκαν τα χρόνια θεσμικά, οικονομικά και διοικητικά προβλήματα που απασχολούν τους Γεωπόνους δημόσιους υπαλλήλους.
Όπως αναφέρει η Π.Ε.Γ.Δ.Υ. ο Υπουργός δεν δεσμεύθηκε για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων του κλάδου μας. Παρά το γεγονός ότι το μισθολόγιο των Γεωπόνων δημοσίων υπαλλήλων αποτελεί ντροπή και κατάντια και οι δημόσιες γεωπονικές υπηρεσίες της Χώρας είναι σε διάλυση το μόνον που εισπράξαμε είναι γενικόλογες υποσχέσεις.
Για το ζήτημα του οργανισμού του ΥπΑΑΤ, στην πρόταση της Π.Ε.Γ.Δ.Υ. για το ενιαίο και αδιάρρηκτο των Γεωπονικών υπηρεσιών είπε ότι χρειάζεται αναδιοργάνωση το υπουργείο σε συμφωνία με τους εργαζόμενους, χωρίς ένταση και βιασύνες, γιατί π.χ. δεν μπορούν να υπάρχουν πολλά επίπεδα ελεγκτικών μηχανισμών. Τα έχουμε ξανακούσει και όχι μόνον από αυτήν την κυβέρνηση. Κάθε φορά που αναδιοργανώνετε το Υπουργείο μειώνονται οι υπάλληλοί του και οι αρμοδιότητές του μεταφέρονται σε ιδιώτες.
Για το θέμα της υποστελέχωσης καμία δέσμευση.
Για τα πρόσθετα ανταποδοτικά τέλη για διενεργηθέντες ελέγχους εκτός του κανονικού ωραρίου εξέφρασε την πρόθεση του να διευθετηθεί το πρόβλημα ώστε να μην υπάρχει περεταίρω καθυστέρηση καταβολής στους δικαιούχους ελεγκτές, μιας και τα χρήματα καταβάλλονται από ιδιώτες και δεν βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
Για την υπογραφή Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα διευθετεί βασικά εργασιακά και κοινωνικά ζητήματα όπως την μείωση του ωραρίου, την χορήγηση διατακτικών επιταγών τροφίμων, την στήριξη των οικογενειών των εργαζομένων λόγω επείγουσας ανάγκης κ.λ.π. ούτε κουβέντα.
Δυστυχώς και στα οικονομικά αιτήματα αρκέστηκε σε υποσχέσεις: «ότι η Κυβέρνηση στο μέλλον θα δώσει κάτι στο σύνολο των εργαζομένων», χωρίς να δεσμευτεί στην επαναφορά του 13ου κ 14ου μισθού, την κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας, το ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17, το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ κ.α.
Δεν έκανε ουδεμία αναφορά στο αίτημα της Π.Ε.Γ.Δ.Υ. για καταβολή του ελεγκτικού επιδόματος στους Γεωπόνους ελεγκτές Δ.Υ., αλλά και στα υπόλοιπα οικονομικά αιτήματα για την αύξηση των ημερών της ημερήσιας αποζημίωσης ή της τιμαριθμικής - ρεαλιστικής αναπροσαρμογής της χιλιομετρικής και ημερήσιας αποζημίωσης.
Ανακοίνωσε το δίκαιο της καταβολής του ανθυγιεινού επιδόματος στους Γεωπόνους που αφορά το πόρισμα της επιτροπής του Γ.Λ.Κ. και ανέφερε πως θα διευθετηθεί σύντομα.
Για τις αυξήσεις στις αμοιβές αξιολογητών - επιτροπών Π.Α.Α. και την αύξηση του ετήσιου ορίου αμοιβών Γεωπόνων δημοσίων υπαλλήλων βλέπει λογικό το αίτημα της ΠΕΓΔΥ.
Στα λοιπά αιτήματα του υπομνήματος δεσμεύτηκε για τη διερεύνηση με το Υπουργείο Εσωτερικών της δυνατότητας της αναγνώρισης ως πραγματικής προϋπηρεσίας των συναδέλφων Γεωπόνων που έχουν εργαστεί στις συνεταιριστικές οργανώσεις.
Για τις παιδικές κατασκηνώσεις του Υπουργείου πρότεινε δύο λύσεις για την επαναλειτουργία: είτε να λειτουργήσουν με χρήματα του ΥπΑΑΤ, είτε του Υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής, λόγω των φθορών που έχουν υποστεί κατά τη χρήση τους. Αναφέρθηκε σε ενδεχομένη παραχώρηση σε ιδιώτη κατά το ήμισυ, βάζοντας ως αντάλλαγμα να αναλάβει την αποκατάσταση των ζημιών και ότι θα καταστούν λειτουργικές-πολυτελείας, όλο το χρόνο προκειμένου να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για τα παιδιά των εργαζομένων αλλά και από τους ίδιους τους εργαζόμενους και για τους αγρότες. Αξιοποίηση μέσω ιδιωτικοποίησης κατά το ήμισυ.
Για τη νομική κάλυψη, τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθεί μια λύση που να μην καλύπτει όμως και τους υπαλλήλους που πράγματι έχουν προβληματικές υπηρεσιακές συμπεριφορές.
Για τα κτιριακά προβλήματα του Υπουργείου και τις συνθήκες εργασίας αναγνώρισε ότι, είναι πράγματι άθλια η κατάσταση σε πολλά από αυτά. Προβληματίζεται όμως εάν θα ήταν σκόπιμη η μετακίνηση των υπηρεσιών σε άλλο κτήριο ή η επένδυση χρημάτων στα ήδη υπάρχοντα, μιας και το ποσό που θα πρέπει να επενδυθεί είναι πολύ μεγάλο.
Για τις κρίσεις στις θέσεις ευθύνης, επίσης, δεν είχαμε ουδεμία απάντηση.
«Ουσιαστικά ο Υπουργός δεσμεύθηκε σε ελάχιστα αιτήματα. Σταγόνα στον ωκεανό. Λεφτά δεν υπάρχουν για τους εργαζόμενους», τονίζει η Π.Ε.Γ.Δ.Υ.
Και προσθέτει: «Οι Γεωπόνοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι επαίτες και δεν πρόκειται να σταματήσουμε να διεκδικούμε το δίκαιο των αιτημάτων μας όχι μόνον για την επιβίωση και το καλό του κλάδου αλλά και για την επιβίωση και το καλό της υπαίθρου και του αγροτικού κόσμου. Το Σωματείο μας εκφράζει την απογοήτευσή του για τα αποτελέσματα της συνάντησης και θα σχεδιάσει αγωνιστικό πλαίσιο διεκδίκησης για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων και την έμπρακτη αναγνώριση του δίκαιου των αιτημάτων μας».
Με κεντρικό άξονα τη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας και την προώθηση της καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα, το ICC Hellas και το ICC Hellas Women διοργάνωσαν την εκδήλωση με τίτλο «Οδηγώντας την Ανάπτυξη στον Πρωτογενή Τομέα: Επιχειρηματικότητα, Εξωστρέφεια, Συνέργειες και Τοπικό Brand», την Παρασκευή (11 Οκτωβρίου 2024), στο ξενοδοχείο Grand Serai, στα Ιωάννινα.
Στο επίκεντρο της εκδήλωσης βρέθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες επιχειρηματίες στην περιφέρεια, καθώς και οι δυνατότητες που προσφέρουν οι σύγχρονες τάσεις και η καινοτομία για την ανάπτυξη και την προώθηση των τοπικών προϊόντων σε διεθνείς αγορές. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του ICC Hellas κ. Πέτρος Δούκας και η Πρόεδρος του ICC Hellas Women κα Πέννυ Ζαγλαρίδου. Παράλληλα, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Αριστείδης Κασσής, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Πρόδρομος Γαϊτανίδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Ευθύμιος Χρυσοστόμου, η βουλευτής Ιωαννίνων κα Μαρία Κεφαλά και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Ιωάννης Τσίμαρης.
Πάνελ Επιχειρηματικότητα & Branding
Στο πρώτο πάνελ της εκδήλωσης, με τίτλο "Επιχειρηματικότητα & Branding: Διασύνδεση των Τοπικών Προϊόντων με την Ταυτότητα ενός Προορισμού και την Ανάδειξή του", συντονίστρια ήταν η κα Έφη Λαζαρίδου, CEO του Οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά. Στη συζήτηση συμμετείχαν διακεκριμένες γυναίκες, όπως η Βαρβάρα Αυδή (Πρόεδρος του Δ.Σ. του Historic Hotels of Europe), η Αλεξάνδρα Ανθίδη (Διευθύντρια της Ένωσης Οινοποιών Βορείου Ελλάδος - ΕΝΟΑΒΕ), και η Ντίνα Νικολάου (Executive Cheffe και συγγραφέας γαστρονομικών βιβλίων). Κοινό σημείο των παρεμβάσεων ήταν η ανάγκη για πρακτική στήριξη των γυναικών επιχειρηματιών μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων, εκπαίδευσης και κοινωνικών παρεμβάσεων.
Καινοτομία στον Αγροδιατροφικό Τομέα
Στη συνέχεια, ο Δρ. Παναγιώτης Κετικίδης, Πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, αναφέρθηκε στην ενίσχυση της καινοτομίας και τη συνεργασία στον αγροδιατροφικό τομέα με παγκόσμιο αντίκτυπο. Παρουσίασε το έργο της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και τον πρωτοπόρο Θύλακα Αγροδιατροφής στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος συνδέει την ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα, προωθώντας τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας.
Η Δύναμη των Συνεταιρισμών
Ένα σημαντικό θέμα της εκδήλωσης ήταν οι συνεταιρισμοί. Η συζήτηση υπό τον τίτλο «Η Δύναμη της Συνεργασίας: Συνέργειες και Υπεραξία των Συνεταιρισμών», συντονίστηκε από την Δρ. Βένη Γκίζα (Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προϊόντων Κρέατος). Στη συζήτηση συμμετείχαν η Ελευθερία Μασούρα (Head of Marketing & Communications, Πίνδος), ο Κωνσταντίνος Κατσικαρώνης (Business Development Manager, Κρόκος Κοζάνης) και η Ελένη Σίντου (Χημικός, Οινολόγος και Πρόεδρος της ΕΝΟΑΒΕ).
Success Stories και Καινοτομία
Το τελευταίο πάνελ, υπό τον συντονισμό της κας Ζήνας Μαυροειδή (CEO της e-fresh), επικεντρώθηκε στις επιτυχημένες ιστορίες καινοτόμων αγροτικών επιχειρήσεων. Μεταξύ των ομιλητριών ήταν η Βάσω Κασκανάκου (CEO Myrtali Organics), η Ελένη Πλαχούρα (Co-Founder, Nomad Honey) και η Μυρτώ Φραγκούλη (CFO Ηπειρώτικα Αυγά & Ovo Fresco), οι οποίες μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και παρουσίασαν τα μοντέλα καινοτομίας που υιοθέτησαν για την επιτυχία των επιχειρήσεών τους.
Κλείσιμο της Εκδήλωσης
Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ακολούθησε δείπνο στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Grand Serai, προσφέροντας ευκαιρία για περαιτέρω δικτύωση μεταξύ των συμμετεχόντων.
Εκδήλωση Τιμής στη Ζίτσα
Το Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2024, μέλη του Δ.Σ. της Εθνικής Επιτροπής του ICC Hellas & ICC Hellas Women, η δημοτική αρχή Ζίτσας και Ιωαννίνων καθώς και αντιπροσωπεία της Ελληνικής Αστυνομίας τέλεσαν τρισάγιο και κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο της Γυναίκας Αγρότισσας στη Ζίτσα, τιμώντας τη συνεισφορά της στην κοινωνία και στην οικονομία της υπαίθρου.
Η Ελληνική Ζωοτεχνική Εταιρεία (Ε.Ζ.Ε.) πραγματοποίησε με επιτυχία τις εργασίες του 38ου Ετήσιου Επιστημονικού της Συνεδρίου, στις 2 – 4 Οκτωβρίου 2024, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Καρπενησίου.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην όμορφη πόλη του Καρπενησίου, συνδιοργανώθηκε με την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας και το Δήμο Καρπενησίου, και ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Σκοπός του Συνεδρίου ήταν η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της δραστηριότητας της ερευνητικής κοινότητας στον τομέα της ζωικής παραγωγής και η σχετική ενημέρωση του επιστημονικού γεωτεχνικού δυναμικού της Χώρας και κάθε ενδιαφερομένου ως προς τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις που μπορεί να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενή τομέα.
Την πρώτη ημέρα, έγιναν έξι εισηγήσεις από διακεκριμένους ομιλητές και εκπροσώπους τοπικών φορέων σχετικές με την ιστορία και την υφιστάμενη κατάσταση της κτηνοτροφίας στην Ευρυτανία, καθώς και με επίκαιρα θέματα για τη διατροφή, την ασφάλεια των ζωικών προϊόντων και την προστασία από φαινόμενα παραπληροφόρησης.
Στη συνέχεια, τη δεύτερη και τρίτη ημέρα του συνεδρίου, παρουσιάστηκαν 45 πρωτότυπες επιστημονικές ανακοινώσεις από νέους, κυρίως, επιστήμονες-ερευνητές, στις θεματικές ενότητες: Εκτροφή, Γενετική – Περιβάλλον – Ευζωία, Διατροφή και Ποιότητα προϊόντων.
Επίσης, το απόγευμα της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των συνέδρων σε εκτροφείο πέστροφας και την Ιερά Μονή Προυσού.
Συνολικά, η συμμετοχή στο συνέδριο ήταν μεγάλη καθώς το παρακολούθησαν περισσότεροι από 270 σύνεδροι, εκ των οποίων το ήμισυ περίπου ήταν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, κυρίως από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Άρτα), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Λάρισα), το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (Θεσσαλονίκη) και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ), με αντικείμενο σπουδών τους την Επιστήμη της Ζωικής Παραγωγής.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν επιστημονικές απόψεις και να διερευνήσουν δυνατότητες συνεργασιών αλλά και γενικότερη κοινωνική επικοινωνία.
Η ΕΖΕ εκφράζει θερμές ευχαριστίες στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου, στους συνδιοργανωτές και τους χορηγούς του συνεδρίου, η στήριξη των οποίων ήταν καθοριστική για την επιτυχή διεξαγωγή του Συνεδρίου στη φιλόξενη πόλη του Καρπενησίου.
Η Massey Ferguson και ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη είναι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουν ότι η εξαιρετικά επιτυχημένη περιοδεία MF eXperience Tour θα βρίσκεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Για το 2024, η περιοδεία θα πραγματοποιηθεί σε δύο πόλεις, τη Θεσσαλονίκη και την Καρδίτσα, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία στους Έλληνες αγρότες και επαγγελματίες του κλάδου.
Η περιοδεία MF Experience Tour 2024 δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες αγρότες να δοκιμάσουν τα τελευταία μοντέλα γεωργικών ελκυστήρων και μηχανημάτων και να εξερευνήσουν τις καινοτόμες λύσεις που προσφέρει η Massey Ferguson για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της βιωσιμότητας στη γεωργία.
Με έμφαση στη συνεργασία με τους αγρότες και τη βαθιά κατανόηση των αναγκών τους, η Massey Ferguson φέρνει στην Ελλάδα μια εκδήλωση που συνδυάζει πρακτική εμπειρία και τεχνογνωσία. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να οδηγήσουν τα νέα μοντέλα, να συμμετάσχουν σε διαδραστικά εργαστήρια και να λάβουν συμβουλές από εξειδικευμένους επαγγελματίες του χώρου.
Τι θα δουν οι επισκέπτες:
Στο MF Experience Tour 2024, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να:
Δοκιμάσουν τα νέα μοντέλα τρακτέρ και γεωργικών μηχανημάτων
Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν τα τελευταία μοντέλα της Massey Ferguson, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών από μικρές έως μεγάλες εκμεταλλεύσεις.
Θα παρουσιαστούν καινοτόμα τρακτέρ με κορυφαία τεχνολογία, που ενσωματώνουν τα πιο σύγχρονα συστήματα αυτοματισμού και ελέγχου, προσφέροντας αυξημένη αποδοτικότητα και άνεση στους χρήστες.
Λάβουν συμβουλές από εξειδικευμένους επαγγελματίες
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τα εξειδικευμένα στελέχη της Massey Ferguson τα οποία θα προσφέρουν συμβουλές προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους σχετικά με την τεχνολογία αιχμής των μηχανημάτων και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου.
Παράλληλα, θα παρέχονται αναλυτικές πληροφορίες για χρηματοδοτικά προγράμματα και ευκαιρίες απόκτησης των νέων μηχανημάτων.
Παρακολουθήσουν ζωντανές επιδείξεις
Θα γίνουν ζωντανές επιδείξεις των μηχανημάτων και εξοπλισμού δίνοντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να δουν από κοντά την απόδοση των προϊόντων σε πραγματικές συνθήκες.
Οι επιδείξεις αυτές θα περιλαμβάνουν πώς τα τρακτέρ μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ποικίλες προκλήσεις, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν εξαιρετική ενεργειακή αποδοτικότητα.
Εξερευνήσουν προηγμένες γεωργικές λύσεις
Η Massey Ferguson θα παρουσιάσει μια σειρά γεωργικών μηχανημάτων και εξοπλισμού που έχουν σχεδιαστεί για να καλύπτουν τις πιο απαιτητικές ανάγκες των αγροτών.
Οι λύσεις αυτές περιλαμβάνουν τεχνολογίες ακριβείας που συμβάλλουν στη βελτίωση της παραγωγικότητας, της βιωσιμότητας και της εξοικονόμησης πόρων, όπως συστήματα αυτόματης καθοδήγησης και τηλεμετρίας.
Συμμετάσχουν σε διαδραστικά εργαστήρια και παρουσιάσεις
Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν διαδραστικά εργαστήρια, όπου θα γνωρίσουν από πρώτο χέρι τις τελευταίες τεχνολογίες και υπηρεσίες της Massey Ferguson.
Αυτές οι παρουσιάσεις θα καλύπτουν θέματα όπως η διαχείριση δεδομένων καλλιέργειας, οι ψηφιακές πλατφόρμες και η χρήση της τεχνολογίας για την υποστήριξη της γεωργικής παραγωγής.
Προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας
Ενώ η περιοδεία ακολουθεί την ίδια μορφή σε κάθε χώρο, το περιεχόμενο, ο εξοπλισμός και οι παρουσιάσεις είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες της τοπικής αγοράς. Η εκδήλωση ξεκινά με την έκθεση μηχανημάτων κατά την οποία οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να καθίσουν πίσω από το τιμόνι και να πάρουν οι ίδιοι τον έλεγχο, δοκιμάζοντας τα μηχανήματα σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.
Η περιοδεία παρέχει επίσης μια ιδανική ευκαιρία για τους επισκέπτες να γνωρίσουν τους αντιπροσώπους και να μάθουν περισσότερα για την εξυπηρέτηση και την υποστήριξη που μπορούν να έχουν.
Πώς να συμμετάσχετε στο MF eXperience Tour
Το MF eXperience Tour είναι δωρεάν και ανοιχτό σε όλους.
Οι επισκέπτες πρέπει απλώς να επικοινωνήσουν με τον αντιπρόσωπο Massey Ferguson για την πρόσκληση ή να επισκεφτούν τη σελίδα μας στο Facebook και να μας στείλουν μήνυμα.
Επίσης μπορούν να καλέσουν στα παρακάτω τηλέφωνα:
Καπίδης Ιωάννης: 6936857261
Θεσσαλονίκη
Τραγιάννης Γιώργος: 6948043002
Καρδίτσα
Βασιλόπουλος Κωνσταντίνος: 6974008766
Πρόγραμμα εκδήλωσης:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
22 Οκτώβρη 09:00-13:00 / 14:30-18:30
23 Οκτώβρη 09:00-13:00 / 14:30-18:30
24 Οκτώβρη 09:00-13:00 / 14:30-18:30
25 Οκτώβρη 09:00-14:00
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
29 Οκτώβρη 09:00-13:00 / 14:30-18:30
30 Οκτώβρη 09:00-13:00 / 14:30-18:30
31 Οκτώβρη 09:00-13:00 / 14:30-18:30
1 Νοεμβρίου 09:00-14:00
Ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση, με επιδείξεις και έκθεση γεωργικών μηχανημάτων, με θέμα «Νέες τεχνολογίες για βιώσιμη γεωργία» που θα πραγματοποιηθεί στις αγροτικές εγκαταστάσεις του τμήματος Γεωπονίας και Αγροτεχνολογίας, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη Λάρισα το Σάββατο 2 Νοεμβρίου ώρα 10:30.
Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επιδείξεις στον αγρό που θα περιλαμβάνουν συστήματα αυτόματης καθοδήγησης (GPS) και εφαρμογή ολοκληρωμένων συστημάτων γεωργίας ακριβείας και στις τρεις βασικές εργασίες (σπορά, λίπανση, φυτοπροστασία), ενώ παράλληλα σε ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο θα λειτουργήσει έκθεση μηχανημάτων σύγχρονης τεχνολογίας από μέλη του ΣΕΑΜ.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Δείτε το πρόγραμμα: