Στην Ιταλία, σύμφωνα με τα στοιχεία για τις μηνιαίες σφαγές που καταγράφονται στο Εθνικό Ζωοτεχνικό Μητρώο, το πρώτο πεντάμηνο του 2022 ο αριθμός των σφαγμένων ζώων αυξήθηκε, κατά 4,1%, ενώ το μέσο βάρος των σφαγμένων ζώων μειώθηκε.
Όπως τονίζει το Ismea (Ινστιτούτο Ενημέρωσης Αγροδιατροφικού Εμπορίου), που εδρεύει στη Ρώμη, η συνέχιση των υψηλών τιμών στις ζωοτροφές μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της σφαγής μοσχαριών έως το τέλος του έτους και σε περαιτέρω μείωση του βάρους του σφαγίου.
Πάντως σε ότι αφορά τις τιμές βόειου κρέατος, η αύξηση των τουριστών στη γειτονική χώρα έχει καταγράψει μια αύξηση της ζήτησης. Όπως υποστηρίζει το Ismea, από τον Φεβρουάριο, οι τιμές του κρέατος των βοοειδών, όλων των κατηγοριών, σημείωσαν άνοδο που είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε μια αύξηση τον Ιούνιο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Συγκεκριμένα, η τιμή σφαγής μόσχων τον Ιούνιο του 2022 έφθασε τα 2,92 ευρώ/κιλό (ζώντος βάρος - χωρίς ΦΠΑ), που σημαίνει μια αύξηση κατά 22% σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης τριετίας (Ιούνιος 2019 - 2020 - 2021). Ο μέσος όρος της τιμής των αγελάδων για σφαγή, παρά τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα, τον ίδιο μήνα έφτασε τα 1,59 ευρώ/κιλό, σημειώνοντας άλμα 33% σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης τριετίας.
Βέβαια το Ismea τονίζει ότι παράλληλα υπάρχει και μια αύξηση του κόστους παραγωγής. Για παράδειγμα σε μια μεγάλη φάρμα στο Βένετο, που εκτρέφουν μόσχους Charolaise, υπάρχει αύξηση στο κόστος διατροφής ανά μόσχο και ανά κιλό ζωντανού βάρους, πάνω από 20% κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, λόγω της εκτίναξης των τιμών σε δημητριακά και πρωτεϊνούχες ζωοτροφές.
Σάρκα και οστά παίρνει ένας νέος συνεταιρισμός, ο Πανελλήνιος Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Εκτροφέων Βοοειδών Αναπαραγωγής/Πάχυνσης Αγελαίας Μορφής.
Πρόκειται, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνεταιρισμού, για μια ομάδα εκτροφέων βοοειδών αναπαραγωγής/πάχυνσης ελευθέρας βοσκής, που με χαρακτηριστικά παρέας και γνώμονα το μεράκι και την αγάπη για το επάγγελμα του βοοτρόφου που επέλεξαν συνειδητά να ακολουθήσουν αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν τον Πανελλήνιο Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Εκτροφέων Βοοειδών Αναπαραγωγής/Πάχυνσης Αγελαίας Μορφής.
Ο Συνεταιρισμός έχει προσωρινό συμβούλιο με πρόεδρο τον κ. Θανάση Κουτίνα, ο οποίος μίλησε στον ΑγροΤύπο, τονίζοντας ότι το σχήμα ξεκίνησε με 11 μέλη, τα οποία ήδη έχουν φτάσει τα 30 με 40 από διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ το ενδιαφέρον για εγγραφή στον Συνεταιρισμό ολοένα και μεγαλώνει με αποτέλεσμα ήδη να εκπροσωπούνται φάρμες με πάνω από 3.500 μάνες σε όλη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, με ορμητήριο τα ορεινά βοσκοτόπια της Πίνδου, του Όλυμπου, του Γράμμου, τις Μπέλλες, του Μενοίκιου και του Βέρμιου, τα πεδινά βοσκοτόπια της Θεσσαλίας αλλά και τα παραθαλάσσια της Βόνιτσας και του Αλμυρού και έδρα στον Τύρναβο, ο Βοῦς ΕΛΛΑΣ (Π.Α.Κ.Σ.Ε.Β.Α.Π.Α.Μ.) φιλοδοξεί να ενώσει τους εκτροφείς βοοειδών σε όλη την Ελλάδα και να δώσει λύσεις, φωνή και στήριξη και στην πιο απόμερη εκτροφή και στον πιο απομακρυσμένο κτηνοτρόφο.
Στόχος μας, προσθέτει ο κ. Κουτίνας είναι η ανταλλαγή γνώσεων, η αύξηση της Ελληνικής παραγωγής μοσχαριών, η μεγιστοποίηση του κέρδους του παραγωγού, η μείωση του κόστους παραγωγής, η βελτίωση της συνολικής ευημερίας των μελών και όλα αυτά επιτυγχάνονται με την εκπαίδευση των μελών του, την άμεση, έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση, τη αγαστή συνεργασία όλων των μελών, την εθελοντική και ελεύθερη συμμετοχή αλλά και την Δημοκρατική Διοίκηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, απώτερος σκοπός είναι αύξηση της εγχώριας παραγωγής που σήμερα δεν καλύπτει σε μοσχάρι πάνω από το 8% των αναγκών της Ελλάδας, αλλά και η πιστοποίηση του τελικού προϊόντος, δηλαδή του μοσχαρίσιου κρέατος.
Εν κατακλείδι, όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο προσωρινός πρόεδρος του Συνεταιρισμού, οι τιμές στο μοσχαρίσιο κρέας έχουν ανέβει το τελευταίο διάστημα και κυμαίνονται μεταξύ 6,20 και 6,50 ευρώ το κιλό.
Κινητικότητα υπήρξε την περασμένη εβδομάδα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο οποίος ζήτησε στοιχεία από τα Κέντρα Ζωικών Γενετικών Πόρων για να προχωρήσει η πληρωμή στις αυτόχθονες φυλές.
Οι πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι μέχρι τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να γίνει η πληρωμή της δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων».
Το ΥπΑΑΤ δήλωνε ότι η πληρωμή θα γινόταν μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου. Φτάσαμε 7 Μαρτίου όμως και ακόμη οι δικαιούχοι δεν είδαν τα χρήματα.
Το θετικό είναι ότι έχει εγκριθεί η επέκταση της δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» για ένα χρόνο.
Επίσης, ο υπουργός κ. Γεωργαντάς, όσον αφορά την «ξεχασμένη» ενίσχυση de minimis στις αυτόχθονες φυλές, είχε δηλώσει ότι θα ανακοινώσει αν θα καταβληθεί ή όχι στις 10 Φεβρουαρίου. Φτάνουμε 10 Μαρτίου και ακόμη δεν έκανε καμιά επίσημη ενημέρωση για το θέμα.
Πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή (5/3), στην Αθήνα, η συνεδρίαση του 25μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ).
Στην συνεδρίαση έγινε αναφορά στην εξέλιξη που καταγράφεται τα πολλά τελευταία χρόνια στο επάγγελμα του κρεοπώλη, καθώς και στον τρόπο παρουσίασης και πώλησης του κρέατος και των προϊόντων του στα καταστήματα των γειτονιών όλης της χώρας.
Ακολούθως, έγινε συζήτηση για τις εξελίξεις με τη νέα Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος και Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚΚ) και την αναγνώριση της από το ΥπΑΑΤ το αμέσως προσεχές διάστημα.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Σάββας Κεσίδης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η ΠΟΚΚ είναι μέλος της ΕΔΟΤΟΚΚ, όπως είναι και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ), ο ΣΕΚ και η ΠΕΚ, που εκπροσωπούν τους κτηνοτρόφους.
Κατά την συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΕΔΟΤΟΚΚ, Γιάννης Φασουλάς, μας ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο της αναγνώρισης της Διεπαγγελματικής, αφού έχει εξασφαλίσει πιστοποιημένα την αντιπροσώπευση σχεδόν του 20% της πρωτογενούς παραγωγής και πολύ υψηλών ποσοστών της σφαγής, της μεταποίησης και της εμπορίας.
Δεν μπορούμε να ξέρουμε εκ των προτέρων τις αποφάσεις του Υπουργού κ. Γεωργαντά για το θέμα. Η ΠΟΚΚ όμως διαμαρτύρεται για την εμφάνιση της ΕΔΟΚ ως «εθνικής» διεπαγγελματικής και μάλιστα διατηρώντας στην ηλεκτρονική της σελίδα στοιχεία για οργανώσεις και πρόσωπα που έχουν αποχωρήσει εδώ και καιρό, ενώ επίσης είναι γνωστό ότι με απόφαση του ΥπΑΑΤ έχει γίνει άρση της αναγνώρισής της ως αντιπροσωπευτικής οργάνωσης».
Σύμφωνα με έγγραφο του γενικού γραμματέα Εμπορίου, που διαβιβάστηκε στη βουλή, έπειτα από ερώτηση - παρέμβαση του ΚΚΕ.
«Σε απάντηση της με αριθμό 2091/03-02-2022 Ερώτησης των βουλευτών της κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος με θέμα «Αναγκαία μέτρα στήριξης της εγχώριας παραγωγής αγελαδινού γάλακτος», σας γνωρίζουμε, σχετικά με το ερώτημα 3, περί εξασφάλισης εγγυημένων τιμών στους παραγωγούς γάλακτος με ταυτόχρονη εξασφάλιση προσιτών τιμών γάλακτος στους καταναλωτές, ότι οι δύο αναφερόμενες επιδιώξεις είναι αντιφατικές. Ειδικότερα η εξασφάλιση ελάχιστων εγγυημένων τιμών παραγωγού γάλακτος, με διάταξη νόμου, θα δημιουργούσε σημαντικά προβλήματα στην παραγωγή και στη διάθεση του εγχωρίως παραγόμενου γάλακτος στην περίπτωση που οι βιομηχανίες του κλάδου δεν επιθυμούσαν να αγοράσουν γάλα σε αυτήν την ελάχιστη τιμή ή επέλεγαν να εισάγουν γάλα σε χαμηλότερη τιμή από αγορές του εξωτερικού. Στην περίπτωση αυτή, οι Έλληνες παραγωγοί γάλακτος δεν θα μπορούσαν να διαθέσουν την παραγωγή τους στη βιομηχανία και θα οδηγούνταν, με μαθηματική ακρίβεια, σε οικονομική καταστροφή. Παράλληλα, η εφαρμογή με διάταξη νόμου ελάχιστης εγγυημένης τιμής παραγωγού γάλακτος θα οδηγούσε σε μετακύλιση της διαφοράς, μεταξύ της ελάχιστης εγγυημένης τιμής και της πραγματικής τιμής αγοράς του γάλακτος, στην τελική τιμή των προϊόντων γάλακτος επιβαρύνοντας απευθείας τον καταναλωτή», τονίζεται στο σχετικό έγγραφο.
Δείτε εδώ την απάντηση
Συνάντηση είχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το ΔΣ της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (ΕΦΧΕ) με επικεφαλής τον πρόεδρο, Ηλία Κοτόπουλο, στα γραφεία του ΥπΑΑΤ, επί της οδού Αχαρνών στην Αθήνα, την Τετάρτη (1/3/2023).
Στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά της ΕΦΧΕ, ο πρόεδρος Ηλίας Κοτόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Κεφαλάς, ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΦΧΕ, Θανάσης Βασιλέκας, τα μέλη Χρήστος Βουλγαρίδης και Θανάσης Παπαπαναγιώτου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που κράτησε περίπου 40 λεπτά τέθηκε ξανά επί τάπητος το ζήτημα αλλαγής του άρθρου 82 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, που προβλέπει γιαούρτι, όχι μόνο από νωπό γάλα.
Από την πλευρά των παραγωγών ζητήθηκε η επάνοδος της αναγραφής της χώρας αρμεγής ευκρινώς στη συσκευασία, ακόμη κι αν είναι πάνω από μία.
Ζητήθηκε, επίσης να εξεταστεί το θέμα με τις παραπλανητικές ετικέτες σε ό,τι αφορά στα τοπωνύμια και να γίνονται έλεγχοι στα ράφια.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, υποσχέθηκε πως θα ενημερώσει εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα για τα ζητήματα, στα οποία μπορούν να δοθούν άμεσα λύσεις. Έδωσε εντολή για εκτεταμένους ελέγχους σε ό,τι αφορά στο αγελαδινό γάλα και τα παράγωγά του.
«Συναντηθήκαμε σήμερα με τον κύριο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μας υποσχέθηκε ότι θα κοιτάξει τα θέματά μας πολύ θετικά και πως θα έχουμε απαντήσεις μέσα στην επόμενη εβδομάδα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΦΧΕ, Ηλίας Κοτόπουλος.
Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των αγελαδοτρόφων στον ΑγροΤύπο, ο υπουργός μελετά το ζήτημα αλλαγής του άρθρου 82 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, που προβλέπει γιαούρτι, όχι μόνο από νωπό γάλα. Επίσης επειδή υπάρχουν καταγγελίες θα ζητήσει την αύξηση των ελέγχων στο αγελαδινό γάλα, ενώ βλέπει θετικά και την αναγραφή της πρώτης ύλης (γάλακτος) στα μεταποιημένα τρόφιμα.
Την επαναφορά του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών στο προηγούμενο καθεστώς, όπου το ελληνικό γιαούρτι παρασκευαζόταν αποκλειστικά και μόνο με ελληνικής προέλευσης φρέσκο γάλα, ζητούν οι αγελαδοτρόφοι μέλη της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (ΕΦΧΕ).
Ακόμη ζητούν την στήριξη των καταναλωτών στην σύγκρουση κατά των γαλακτοβιομηχανιών που θέλουν να μειώσουν την τιμή παραγωγού.
Επίσης τονίζουν ότι θα κινηθούν νομικά ενάντια σε κάθε περίπτωση που επιχειρείται εξαπάτηση του καταναλωτικού κοινού από τις γαλακτοβιομηχανίες και τα market, που χρησιμοποιούν ελληνικά τοπωνύμια για να δείξουν ότι παράγουν ελληνικό γιαούρτι από γάλα που είναι εισαγωγής.
Η ανακοίνωση της ΕΦΧΕ αναφέρει τα εξής:
«Είναι γεγονός ότι κάποτε, τέλη δεκαετίας ‘80 και δεκαετία ‘90, οι γαλακτοβιομηχανίες (η ΔΕΛΤΑ του κ. Δασκαλόπουλου, η ΦΑΓΕ των Αφών Φιλίππου, η ΜΕΒΓΑΛ του κ. Χατζάκου κ.λ.π.) μαζί και κάποιες ακμάζουσες τότε συνεταιριστικές, συνετέλεσαν τα μέγιστα και χρηματοδότησαν την ανάπτυξη της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας. Κι αυτό βέβαια οφείλεται κατά τη γνώμη μας και στο ό,τι τότε το φρέσκο γάλα ήταν όντως από φρέσκο γάλα ελληνικό. Το γιαούρτι ήταν όντως γιαούρτι ελληνικό και δεν είχε ακόμα εξαπλωθεί η μόδα με τα γάλατα μακράς διάρκειας ζωής, τα οποία μαζί με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών που ισχύει σήμερα αποτελούν τον «φερετζέ» πίσω από τον οποίο κρύβονται όλες οι εισαγωγές συμπυκνωμάτων, κυρίως από τις χώρες της ΕΕ.
Επίσης σημαντικό ρόλο έπαιξε ότι όλοι οι προαναφερόμενοι γαλακτοβιομήχανοι ήταν αυτοδημιούργητοι και άνθρωποι, που είχαν στενές επαφές με τον χώρο και τους παραγωγούς. Άρα λοιπόν αντιλαμβάνονταν πολύ καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα των Ελλήνων αγελαδοτρόφων, καθώς και την ανάγκη ανάπτυξης της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας.
Και ερχόμαστε στο σήμερα.
Η γαλακτοβιομηχανία ΟΛΥΜΠΟΣ, που οι ιδιοκτήτες της, επίσης βοήθησαν στην ανάπτυξη του κλάδου, πρωτοστατεί στις μειώσεις και αποτελεί τον μπροστάρη στην προσπάθεια να οδηγηθεί η τιμή του γάλακτος στον παραγωγό περίπου στα 50 λεπτά. Δηλαδή μεσοσταθμικά επιχειρείται μία μείωση της τιμής της τάξης του 18 – 20%.
Τι άλλαξε όμως στο κόστος παραγωγής;
Αν εξαιρέσουμε μία μείωση στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτε.
Αντιθέτως, εφόδια, ζωοτροφές, αναλώσιμα κτλ, βρίσκονται σε φάση ανόδου σταθερά, αντί για μείωση. Άρα λοιπόν για μια μείωση του ηλεκτρικού που αντιστοιχεί στο 1,5 – 2% του συνολικού κόστους λειτουργίας μιας μονάδας, ρίχνουμε την τιμή του γάλακτος κατά το 18 – 20%. Δηλαδή μειώνουμε τα έσοδα μιας μονάδας κατά 18 – 20%.
Η εξίσωση μπορεί να φαίνεται ιδεατή στα μάτια ενός στυγνού επαγγελματία αλλά δεν είναι το ίδιο για τους Έλληνες παραγωγούς, για την εθνική μας παραγωγή (πολλές μονάδες δεν θα αντέξουν και θα κλείσουν), για την εθνική μας οικονομία και κατά συνέπεια και για το ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών.
Για να μην το κουράζουμε το πράγμα, είναι καθαρά θέμα πολιτείας, όπως έχουμε ξαναπεί, να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η αγορά, το οποίο αυτή τη στιγμή γέρνει εντελώς μονόπαντα προς την πλευρά των ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών.
Να αλλάξει επιτέλους χωρίς άλλη καθυστέρηση ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών και η Επιτροπή Ανταγωνισμού καλό θα είναι να φροντίσει ούτως ώστε ο κλάδος να μην περάσει σε 2 με 3 χέρια επιχειρηματιών. Αυτό και με δεδομένο ότι η εταιρεία ΦΑΓΕ έχει εδώ και καιρό αποστασιοποιηθεί από τα ελληνικά δρώμενα έχει καταστροφικές συνέπειες επίσης για τους Έλληνες κτηνοτρόφους.
Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο οι μεγάλες εταιρείες να θέλουν τον παραγωγό μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Να επιβιώνει αλλά να μην κερδίζει. Να τον ωθούν να μπαινοβγαίνει στην εντατική. Βέβαια στην πορεία κάποιοι δεν τα καταφέρνουν, κάποιοι χάνονται. Είτε επιχειρηματικά είτε βιολογικά (π.χ αυτοκτονίες παραγωγών στην Αμερική).
Να το πούμε καθαρά. Θα παλέψουμε με νύχια και με δόντια για τη διατήρηση ενός minimum επιπέδου ζωής για τις οικογένειές μας.
Κοντολογίς, το Δ.Σ. της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως στις 15 Φεβρουαρίου, αποφάσισε να συγκρουστεί μετωπικά ο κλάδος με όλους όσους επιβουλεύονται το μέλλον των παιδιών μας.
Στη σύγκρουσή μας αυτή ζητάμε τη συμπαράσταση των Ελλήνων καταναλωτών και του ελληνικού λαού.
Επίσης το Δ.Σ. αποφάσισε η ΕΦΧΕ σε συνεργασία με επιφανείς νομικούς να κινηθεί ενάντια σε κάθε περίπτωση που επιχειρείται εξαπάτηση του ελληνικού καταναλωτικού κοινού από τις γαλακτοβιομηχανίες και τα market, να κινηθεί νομικά μήπως και υπάρξει τελικά μία απάντηση πώς χρησιμοποιούνται τα τοπωνύμια, τί συνιστά εξαπάτηση και τι όχι και επίσης να κινηθεί νομικά φτάνοντας μέχρι και τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για το ποιο προϊόν μπορεί να ονομάζεται ελληνικό γιαούρτι και ποιο όχι.
Όπως μας εξέφρασε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Δ.Σ. της ΕΦΧΕ, το ΥπΑΑΤ αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση των παραγωγών για επαναφορά του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών στο προηγούμενο καθεστώς, όπου το ελληνικό γιαούρτι παρασκευαζόταν αποκλειστικά και μόνο με ελληνικής προέλευσης φρέσκο γάλα.
Επίσης, θα ζητήσουμε την εφαρμογή του νόμου περί υποχρεωτικής αναγραφής προέλευσης της πρώτης ύλης στη συσκευασία των προϊόντων, όπως εγκρίθηκε από τις Βρυξέλες, κατόπιν αιτήματος του πρώην αν. υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκου Μπόλαρη, σε συνεργασία με την ΕΦΧΕ και όχι όπως το έφερε για ψήφιση στη Βουλή ο κ. Αποστόλου, μήπως τυχόν και θιγούν τα συμφέροντα των γαλακτοβομηχανιών.
Τελειώνοντας, ελπίζουμε τις μειώσεις που επιχειρούν στον παραγωγό να τις δούμε και στο ράφι λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι στο νωπό γάλα ο παραγωγός πληρώνεται το 1/3 της τελικής τιμής στο ράφι των markets. Άρα λοιπόν κόβοντας 10 λεπτά περίπου από τον παραγωγό θα πρέπει και οι άλλοι συμμετέχοντες (εργοστάσια, markets) να αφαιρέσουν από τα κέρδη τους 10 λεπτά για κάθε λίτρο. Εκτός και αν, όπως είναι πασιφανές, ο πόνος τους για την τιμή στο ράφι αφορά μόνο στην τιμή, που πληρώνεται για τον μόχθο του και την επιβίωση του ο Έλληνας παραγωγός».
Έχουν πάρει τα πάνω τους οι τιμές παραγωγού, αλλά αυτό δεν αρκεί στους κτηνοτρόφους, καθώς τα κόστη είναι υπέρογκα.
Ανοδικά κινούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα οι τιμές παραγωγού στο ντόπιο βόειο κρέας, κάτι που οι αγελαδοτρόφοι αποδίδουν στη μείωση της προσφοράς, ως αποτέλεσμα της μείωσης του ζωικού κεφαλαίου και των πρόωρων σφαγών. Στο ράφι την ίδια ώρα ο καταναλωτής καλείται να πληρώσει 13 και 14 ευρώ το κιλό, με τα κέρδη να καταλήγουν κατά το πλείστον στις τσέπες των μεσαζόντων.
Μέχρι και 6,30 με 6,40 πιάνει το κρέας στη Λάρισα, πρόωρα σφάζονται τα ζώα
Μετά από μια αναμενόμενη εν πολλοίς... «κοιλιά» στις τιμές παραγωγού κατά τις αρχές του έτους, οι τιμές που σφάζει ο παραγωγός, έχουν πάρει την ανιούσα τονίζει από την πλευρά στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Τσόκανος από τον ΑΚΣ Κρέατος Ελευθέρας Βοσκής με έδρα στη Λάρισα, μια οργάνωση που προσπαθεί να περάσει τη συνεταιριστική λογική σε όσο το δυνατόν περισσότερους κτηνοτρόφους γίνεται. Σύμφωνα με τον κ. Τσόκανο το μέλλον θα είναι δύσκολο, αν δεν γίνουν συνεταιριστικά σχήματα παραγωγών στη χώρα. Φέρνει ως παράδειγμα μάλιστα το κίνητρο της μείωσης φορολογίας που θέσπισε για τους συνεταιρισμένους η πολιτεία πρόσφατα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, οι τιμές έχουν ανοδική πορεία και παίζουν κοντά στα 6 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν φθάσει και στα 6,30 με 6,40 ευρώ το κιλό. Ο κ. Τσόκανος θεωρεί την ακρίβεια των ζωοτροφών εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα για τις μονάδες, ενώ καταλήγοντας, χαρακτηρίζει, πολύ μικρή την ενίσχυση για τις ζωοτροφές, που δόθηκε πριν από λίγες ημέρες. Τέλος, επισημαίνει πως στην αγορά και στις τιμές έχουν επιδράσει οι σφαγές ζώων πρόωρα, που συνεχίζονται εξαιτίας της κατάστασης με τις ζωοτροφές και τα υπόλοιπα κόστη εκτροφής.
Φυλλοροούν οι μονάδες στην Πέλλα
Ο κ. Κυριάκος Χλάιδης, που εκτρέφει 120 μοσχάρια Ελληνικής κόκκινης φυλής στην περιοχή Άψαλος Πέλλας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «οι τιμές για το κρέας το μοσχαρίσιο που πουλάμε έχουν ανεβεί το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά τα Χριστούγεννα. Συγκεκριμένα έχουν φτάσει στα 6 ευρώ το κιλό στον παραγωγό, όταν πρωτύτερα δεν έφταναν τα 3,80 με 4,50 ευρώ το κιλό. Αυτό είναι ασφαλώς θετικό, αλλά δεν αρκεί και είναι και συγκυριακό καθώς τα κοπάδια μειώνονται και πολλοί κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα. Το προϊόν φεύγει από το σφαγείο και καταλήγει στην αγορά της Αθήνας στον καταναλωτή με 13 και 14 ευρώ το κιλό, δηλαδή το μεγάλο κέρδος το αποκομίζει ο μεσάζοντας τη στιγμή που ο κτηνοτρόφος παλεύει να καλύψει τα έξοδα. Προσωπικά έχω έξοδα για τη μονάδα για φάρμακα, ζωοτροφές κ.λπ. πάνω από 50.000 ευρώ. Η ενίσχυση που μας έδωσαν για ζωοτροφές δεν φθάνει παρά μόνο για λίγες ημέρες καθώς ήταν κάτω από 5.000 ευρώ. Η πολιτεία πρέπει να πάρει σοβαρά μέτρα γιατί σε λίγο θα ψάχνουμε για ντόπιο κρέας και δεν θα βρίσκουμε. Μόνο στην ευρύτερη περιοχή εδώ από 1.000 βοοειδή που εκτρέφονταν πριν 1 χρόνο, είναι ζήτημα σήμερα αυτά να είναι 200. Ίδιο πρόβλημα έχει και η αιγοπροβατοτροφία. Από 60.000 ζώα στην ευρύτερη περιοχή έχουν απομείνει 5.000 με 6.000 πλέον. Και εδώ θα υπάρχει θέμα επάρκειας».
Η νέα ΚΑΠ 2023-2027 έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου του 2023. Ωστόσο δεν έχουν βγει οι εφαρμοστικές διατάξεις και εγκύκλιοι για την επιλεξιμότητα των μοσχαριών που θα οδηγηθούν στην σφαγή (Μέτρο Β και Γ).
Οι αγελαδοτρόφοι γνωρίζουν μόνο τα ηλικιακά κριτήρια με τα οποία θα καταβληθεί η ενίσχυση (ηλικία των μοσχαριών που θα πάνε για σφαγή).
Να επισημάνουμε ότι στην Ισπανία έχουν εκδοθεί από τον περασµένο ∆εκέµβριο όλες οι απαραίτητες εθνικές αποφάσεις και είναι διαθέσιµες προς τους αγρότες ώστε να προετοιµαστούν κατάλληλα για τα καθεστώτα των επιδοτήσεων.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, «πολλοί αγελαδοτρόφοι σφάζουν τα ζώα τους χωρίς να γνωρίζουν με ποια κριτήρια θα εισπράξουν την συνδεδεμένη ενίσχυση. Αν βάλουν για παράδειγμά κριτήρια απόδοσης βάρους θα πρέπει οι αγελαδοτρόφοι να καθυστερήσουν την σφαγή για να φτάσει το ζώο στο επιθυμητό βάρος. Βέβαια το πρόβλημα το έχουν οι κτηνοτρόφοι που έχουν ντόπιες φυλές γιατί οι παχυντές που έχουν μοσχάρια απο το εξωτερικό είναι εύκολο να πιάσουν το βάρος. Για αυτό θα πρέπει οι αγελαδοτρόφοι να γνωρίζουν τα κριτήρια για να κάνουν τον σχεδιασμό τους πριν σφάξουν το ζώο τους. Έχουμε φτάσει Φεβρουάριο μήνα και ακόμη περιμένουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης των συνδεδεμένων ενισχύσεων, οι οποίες έπρεπε να περιγραφούν στις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις που ακόμη δεν έχουν υπογραφεί».
Συνδεδεμένες στα βοοειδή
Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις για το βόειο κρέας θα δοθούν μέσω τριών διαφορετικών μέτρων ενίσχυσης και αφορούν ενεργούς γεωργούς, σύμφωνα με τον ορισμό που περιγράφεται στο Στρατηγικό Σχέδιο.
Συνδεδεμένη Ενίσχυση Βοείου Κρέατος - Μέτρο Α είναι στα 108 ανά επιλέξιμο ζώο (αγελάδα που έχει γεννήσει στο έτος ενίσχυσης).
Ο ετήσιος προϋπολογισμός της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 είναι 22.680.000 ευρώ.
Ο στόχος της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου είναι οι 210.000 αγελάδες. Ο αριθμός αυτός προκύπτει από στρογγυλοποίηση του μέσου όρου των επιλέξιμων ζώων (ΟΣΔΕ) της περιόδου 2016-2020 (209.647 ζώα)
Συνδεδεμένη Ενίσχυση Βοείου Κρέατος - Μέτρο Β: 200 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο (θηλυκά και αρσενικά ζώα ηλικίας 11-12 μηνών)
Η ενίσχυση καταβάλλεται για θηλυκά και αρσενικά ζώα ηλικίας σφαγής 11-12 μηνών, καταγεγραμμένα στο κτηνιατρικό μητρώο, που διατηρούνται στην εκμετάλλευση από την οποία οδηγήθηκαν για σφαγή, τουλάχιστον για 5 μήνες. Αφορά ενίσχυση που θα καλύπτει τις δαπάνες για την εκτροφή του μοσχαριού μέχρι να φτάσει στην ηλικία 11-12 μηνών. Περιλαμβάνεται και το κόστος εκτροφής της αγελάδας κατά την περίοδο γαλακτοπαραγωγής (για θηλασμό) και με το αναλογούν κόστος των αγελάδων που δεν εγκυμονούν. Αφαιρείται η αναμενόμενη αξία του παχυνόμενου μοσχαριού.
Ο ετήσιος προϋπολογισμός της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 είναι 1.770.600 ευρώ.
Ο στόχος της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 είναι τα 8.853 θηλυκά και αρσενικά ζώα ηλικίας 11-12 μηνών. Ο αριθμός αυτός προκύπτει από τα δεδομένα της βάσης δεδομένων του ΑΡΤΕΜΙΣ (μέσος όρος τριετίας 2018-2020).
Συνδεδεμένη Ενίσχυση Βοείου Κρέατος - Μέτρο Γ: 250 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο (αρσενικά και θηλυκά ζώα, για σφαγή σε ηλικία 14-24 μηνών)
Η ενίσχυση καταβάλλεται για βοοειδή (αρσενικά και θηλυκά), που οδηγούνται για σφαγή σε ηλικία 14-24 μηνών. Αφορά ζώα εγγεγραμμένα στο κτηνιατρικό μητρώο και τα οποία διατηρούνται στην εκμετάλλευση που τα οδηγεί σε σφαγή τουλάχιστον για 5 μήνες.
Ο ετήσιος προϋπολογισμός της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 είναι 21.925.000 ευρώ.
Ο στόχος της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 είναι τα 87.700 θηλυκά και αρσενικά ζώα. Ο αριθμός αυτός προκύπτει από τα δεδομένα της βάσης δεδομένων του ΑΡΤΕΜΙΣ (μέσος όρος τριετίας 2018-2020).
Αλλεπάλληλες συναντήσεις με στόχο την αντιστροφή της φθίνουσας πορείας της ελληνικής αγελαδοτροφίας γαλακτοπαραγωγής είχαν παραγωγοί γάλακτος από το Δ.Σ. της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (Ε.Φ.Χ.Ε.) με κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Οι παραγωγοί γάλακτος συνάντησαν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, στο υπουργείο, ενώ στη συνέχεια είχαν συναντήσεις στη Βουλή άτυπα και τυπικά με θεσμικούς παράγοντες.
Κατά τη συνάντησή τους με τον κ. Γεωργαντά τον ενημέρωσαν για τα προβλήματα του κλάδου, που έχουν οδηγήσει τους αγελαδοτρόφους στην έξοδο από το επάγγελμα και στη δραματική μείωση της παραγωγής του γάλακτος.
Αναφέρθηκαν στις πιέσεις, που δέχονται διαρκώς για μειωμένες τιμές από τις γαλακτοβιομηχανίες ενώ τα κόστη ενέργειας και ζωοτροφών έχουν ανέβει σε δυσθεώρητα ύψη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναφέρθηκαν στο καταστροφικό άρθρο 82 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, που αφορά στο ελληνικό γιαούρτι και στην επιτακτική ανάγκη αλλαγής του ώστε να υπάρξει σταδιακή εξισορρόπηση στην αγορά και στις τιμές.
Οι παραγωγοί της Ε.Φ.Χ.Ε. τόνισαν τα προβλήματα, που έχουν προκύψει από το εργόσημο και αναφέρθηκαν στα θέματα παραπλάνησης των ελληνικών καταναλωτών στα ράφια, με ροφήματα, που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τη θρεπτική αξία του αγελαδινού γάλακτος.
Μίλησαν για το πρόβλημα, που προέκυψε με κτηνοτρόφους, που είχαν ειδικά δικαιώματα και ζήτησαν περισσότερους και πιο στοχευμένους ελέγχους στην αγορά.
Οι παραγωγοί γάλακτος ζήτησαν να λυθεί επιτέλους το θέμα με το φάκελο για το ελληνικό γιαούρτι προς την Ε.Ε.
Στη συνάντηση με τον κ. Γεωργαντά συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, Ηλίας Κοτόπουλος, ο επίτιμος πρόεδρος της Ε.Φ.Χ.Ε. Θανάσης Βασιλέκας, ο Κώστας Χατζάτογλου, μέλος κι ο αναπληρωτής ταμίας Θανάσης Παπαπαναγιώτου.
Όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι των αγελαδοτρόφων στον ΑγροΤύπο, το πρόβλημα με το γιαούρτι είναι από την σχετική απόφαση Αποστόλου με την οποία δεν είναι απαραίτητο να παράγουν γιαούρτι από ελληνικό νωπό γάλα. Στις χώρες της Ευρώπης κάνουν αποθεματοποίηση στο γάλα και κάθε δύο χρόνια βγαίνει στην αγορά σαν συμπύκνωμα σε χαμηλή τιμή. Αυτό γίνεται και φέτος με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στις τιμές παραγωγού.
Επίσης οι εργαζόμενοι στις εκτροφές είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ. Οι αγελαδοτρόφοι ζητάνε να ασφαλιστούν με εργόσημο όπως και στη φυτική παραγωγή ή αν παραμείνουν στο ΙΚΑ να επιδοτούναι από προγράμματα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης - ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).
Οι αγελαδοτρόφοι ανανέωσαν το ραντεβού τους με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, το επόμενο διάστημα (έπειτα από 15 - 20 ημέρες) σε μια νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί για τα παραπάνω θέματα.
Με τη μείωση των κοπαδιών κατά 30%, ο καταναλωτής κινδυνεύει να πει το αρνί... αρνάκι.
Στις 16 Απριλίου εορτάζεται φέτος το ορθόδοξο Πάσχα και οι κτηνοτροφικές μονάδες ήδη έχουν αρχίσει και προετοιμάζονται γι' αυτό -όσο μπορούν δηλαδή- με όλα όσα συμβαίνουν στο μέτωπο της ακρίβειας των ζωοτροφών και του υπέρμετρου κόστους. Το μόνο δεδομένο φέτος είναι πως λόγω της μεγάλης μείωσης στο ζωικό κεφάλαιο της χώρας, η προσφορά ντόπιου αμνοεριφίου θα είναι περιορισμένη, άρα αν η πολιτεία κάνει σωστά τη δουλειά της και δεν υπάρξουν φαινόμενα νοθείας και ελληνοποιήσεων, τότε αναμένεται εκτόξευση των τιμών παραγωγού, δεδομένης και της ολοσχερούς πλέον άρσης των μέτρων για τον κορονοϊό, που ταλαιπώρησε τόσα χρόνια και τις κτηνοτροφικές μονάδες, ιδίως σε εορταστικές περιόδους.
Ο κ. Γιάννης Γκουρομπίνος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας θεωρεί δεδομένη μια αύξηση των τιμών παραγωγού στα ντόπια αμνοερίφια, δεδομένου ότι και ο κτηνοτρόφος πρέπει να αμειφθεί για τον κόπο του και δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη μείωση στα κοπάδια. «Το φετινό Πάσχα εκτιμώ πως οι τιμές παραγωγού στο ντόπιο αμνοερίφιο δεν θα είναι κάτω από 10 με 12 ευρώ το κιλό. Σήμερα οι τιμές παίζουν γύρω στα 6 με 6,5 ευρώ το κιλό, υπάρχει τεχνητή κάμψη, αλλά θεωρώ πως θα πάρουν την ανιούσα οι τιμές όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα. Πρέπει να επισημάνουμε πως οι περισσότεροι που έχουν ζώντα ζώα, τα πάνε νωρίς για σφαγή, μόλις πιάσουν τα 7-8 κιλά, λόγω του κόστους εκτροφής και αυτό πιστεύω θα συντελέσει στη μεγάλη αύξηση τιμών που έρχεται το Πάσχα», τονίζει ο κ. Γκουρομπίνος.
Όσον αφορά στην Κρήτη ο κ. Βασίλης Σμπώκος, αιγοπροβατοτρόφος από την περιοχή των Ανωγείων μας είπε πως: «δεν υπάρχουν πολλά ζώα διαθέσιμα λόγω των υψηλών τιμών των ζωοτροφών, κατά συνέπεια πάμε για πολύ υψηλές τιμές παραγωγού πριν και κατά το Πάσχα». Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα οι τιμές στην Κρήτη παίζουν γύρω στα 6 ευρώ το κιλό.
Δεν υπάρχουν αρνιά, στο... φουλ δίνονται και οι προβατίνες, περιζήτητα τα αρνάκια το Πάσχα
«Στις τιμές που δίναμε πριν λίγα χρόνια τα αρνάκια, δίνουμε τώρα τις προβατίνες και εύκολα, δηλαδή στα 3,5 με 4 ευρώ το κιλό. Αν σκεφτεί κανείς πόσο πολύ έχουν μειωθεί τα κοπάδια, τότε εύκολα συμπεραίνει τι... μάχη θα δοθεί το Πάσχα από όσους θέλουν να προμηθευτούν αρνιά ντόπια από τους κτηνοτρόφους. Η τιμή θα εκτοξευτεί πιστεύω, η ζήτηση θα είναι μεγάλη. Σήμερα πάντως οι τιμές στα λιγοστά αρνάκια που υπάρχουν λόγω της κατάστασης με τις τιμές των τροφών είναι στα 6,5, ακόμα και 7 ευρώ το κιλό για τα σφάγια», παραθέτει την άποψή του, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Θωμάς Στεργιάτος, κτηνοτρόφος από το χωριό Καραϊσκάκης Αιτωλοακαρνανίας.
Συνάντηση είχαν μέλη του ΔΣ της Ένωσης Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών (ΕΕΕΒΦΒ) και συγκεκριμένα οι κ.κ. Α. Τσαπραΐλης, Ι. Καζόγλου και Θ. Λαζάρου, με τον Υπουργό ΑΑΤ κ. Γεώργιο Γεωργαντά.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αχιλλέας Τσαπραΐλης, πρόεδρος της Ένωσης, «πραγματοποιήθηκε μια ουσιαστική και ειλικρινής συζήτηση με τον κ. Υπουργό για μια σειρά θεμάτων που απασχολούν τους εκτροφείς της Βραχυκερατικής Φυλής, αλλά και των αυτόχθονων βοοειδών γενικότερα. Συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν:
- την ενίσχυση ήσσονος σημασίας (de minimis), την οποία έχει αιτηθεί και τεκμηριώσει η ΕΕΕΒΦΒ εδώ και σχεδόν δύο χρόνια,
- την επέκταση για ένα χρόνο της δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων», μέχρι την προκήρυξη της σχετικής δράσης για την επόμενη πενταετία,
- τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση της πληρωμής της δράσης 10.1.09,
- τους αποκλεισμούς από την ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών του Μέτρου 22,
- ζητήματα σχετικά με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.
Ο Υπουργός, μετά από επικοινωνία που είχε με την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ, μας ανέφερε ότι η πληρωμή του προγράμματος για τις αυτόχθονες φυλές αναμένεται να γίνει μέσα σε ένα μήνα.
Επίσης μας ανέφερε ότι έχει εγκριθεί η επέκταση της δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» για ένα χρόνο.
Για την «ξεχασμένη» ενίσχυση de minimis μας είπε ότι θα ανακοινώσει αν θα καταβληθεί ή όχι στις 10 Φεβρουαρίου.
Όσον αφορά τα προβλήματα με την ενίσχυση για τις ζωοτροφές, για τον τζίρο μας τόνισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Για τα προβλήματα με τις ΚΑΔ ανέφερε ότι θα υπάρξουν κάποιες διορθώσεις.
Βεβαίως, μένει να αποδειχθεί στην πράξη αν οι δεσμεύσεις του κ. Υπουργού θα δρομολογηθούν και θα υλοποιηθούν, ώστε να δοθεί λύση τουλάχιστον σε κάποια από τα πολλά προβλήματα των εκτροφών αυτόχθονων βοοειδών και της εκτατικής κτηνοτροφίας γενικότερα».
«Η γαλακτοπαραγωγός αγελαδοτροφία της χώρας απειλείται με αφανισμό», τονίζει η Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδος (ΕΦΧΕ).
«Και εάν τα τελευταία χρόνια συνιστά μια μόνιμη διαπίστωση ότι η απουσία εθνικού σχεδιασμού και η έλλειψη ουσιαστικού ενδιαφέροντος από πλευράς της Πολιτείας, έχουν απομακρύνει τον Έλληνα από την πρωτογενή παραγωγή, αυτό που βιώνουμε εσχάτως είναι πραγματικά άνευ προηγουμένου», προσθέτει.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Κεφαλάς, αγελαδοτρόφος από τον Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης και μέλος της ΕΦΧΕ, «έχουμε μια μονομερή ενέργεια από γαλακτοβιομηχανία που θα διαταράξει την αγορά αγελαδινού γάλακτος. Ενημερώθηκαν οι αγελαδοτρόφοι με ανακοίνωση - που τους στάλθηκε τον Ιανουάριο - ότι μειώνεται η τιμή του γάλακτος τον Δεκέμβριο. Μιλάμε για 2 λεπτά αλλά όμως αναφέρουν οι παραγωγοί θα ακολουθήσει νέα μείωση τους επόμενους μήνες κατά 5 λεπτά. Το ερώτημα είναι αγοράζοντας φτηνότερα από τους παραγωγούς θα μπορέσει να πουλήσει πιο εύκολα στο ράφι. Η κατάσταση με τις ζωοτροφές είναι πολύ δύσκολη και σε όλη την Ευρώπη αναλαμβάνουν μέτρα στήριξης της παραγωγής γάλακτος. Στην Ελλάδα η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος έχει μειωθεί κατά 5-6% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Τους τελευταίους δυο μήνες έχουμε μια σταθερή μείωση της παραγωγής. Όταν το γάλα μειώνεται σημαίνει ότι μειώνονται τα κοπάδια και δύσκολα θα επανέλθει».
Η ανακοίνωση της ΕΦΧΕ αναφέρει τα εξής:
«Είναι γεγονός ότι εδώ κι έναν χρόνο ζούμε μία πολύ ιδιαίτερη περίοδο, λόγω των διεθνών εξελίξεων που έχουν οδηγήσει σε ισχυρές ανατιμήσεις αγαθών και προϊόντων, πρωτίστως λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους. Είναι επίσης γεγονός, ότι σε αναντίστοιχο βαθμό πλήττεται η πρωτογενής παραγωγή, με την κτηνοτροφία να επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος. Οι τιμές των ζωοτροφών έχουν εκτιναχθεί, με αυξήσεις που υπερβαίνουν το 70%, ενώ οι ανατιμήσεις στο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος και πετρελαίου πλαισιώνουν την εικόνα των υπέρμετρων οικονομικών απαιτήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει ο Έλληνας κτηνοτρόφος.
Σε αυτή τη συγκυρία κι ενώ οι διεθνείς τιμές γάλακτος παρουσίασαν μια άμεση αντισταθμιστική αύξηση, οι γαλακτοβιομηχανίες της χώρας μας κατά την προσφιλή τους τακτική, επέδειξαν αδικαιολόγητη καθυστέρηση να αποκριθούν στην ήδη διαμορφωμένη και διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση. Αλλά ακόμα κι όταν το έπραξαν, αυτό έγινε με χαρακτηριστική βραδύτητα και διστακτικότητα προσαρμογής σε βιώσιμες τιμές για τον παραγωγό. Ηχηρό αποτέλεσμα αυτής της μεθοδολογίας ήταν η πτώση κατά περίπου 10% στο παραγόμενο αγελαδινό γάλα για το έτος 2022 έναντι του 2021 στην χώρα μας, λόγω αδυναμίας ικανοποιητικής σίτισης των ζώων και των μαζικών σφαγών.
Όπως αποδείχτηκε όμως, τα χειρότερα δεν είχαν έρθει ακόμα. Η χρήση εισαγόμενου συμπυκνώματος αντί του φρέσκου ελληνικού γάλακτος σε μια σειρά γαλακτοκομικών προϊόντων, καταδείχτηκε κάτι παραπάνω από μια βολική συνήθεια για κάποιες ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες. Η απουσία ελέγχου και η ανεύθυνη εταιρική στάση που έχει καταστήσει την παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού μάλλον τον κανόνα, παρά την εξαίρεση, οδήγησαν σε πρωτοφανή φαινόμενα ασυδοσίας
- Πώς είναι δυνατόν η ελληνική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος να επαρκεί για το 1/3 των καταναλωτικών μας αναγκών σε γαλακτοκομικά και σχεδόν όλα τα σχετικά προϊόντα στο ράφι να αναγράφουν ότι παράγονται «αποκλειστικά από ελληνικό φρέσκο γάλα»;
- Πώς είναι δυνατόν εισαγόμενα τυριά να ανασκευάζονται και να χρησιμοποιούν παραπλανητικά για το κοινό προσωνύμια όπως «Τρικαλινό», «Μακεδονικό» κοκ;
- Πώς είναι δυνατόν οι τιμές του ελληνικού νωπού γάλακτος να καθορίζονται ευθέως και ανταγωνιστικά προς τα εισαγόμενα συμπυκνώματα υψηλής θερμικής επεξεργασίας;
- Πώς είναι δυνατόν οι γαλακτοβιομηχανίες να επικαλούνται ότι τους περισσεύει το ελληνικό γάλα σε μια χώρα εξόχως ελλειμματική στην παραγωγή του;
- Πώς είναι δυνατόν οι καταναλωτές να βιώνουν πολλαπλές αυξήσεις στο ράφι την ώρα που γίνονται μειώσεις στις τιμές των Ελλήνων κτηνοτρόφων;
Καταγγέλλουμε επώνυμα τις γαλακτοβιομηχανίες Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ (Όλυμπος, Ροδόπη, Τυράς) και ΔΕΛΤΑ για τις μειώσεις που πραγματοποίησαν στους παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος για το μήνα Δεκέμβριο! Καταγγέλλουμε ανοιχτά τη δεδηλωμένη πρόθεση τους για περαιτέρω μειώσεις τους επόμενους μήνες! Προειδοποιούμε το σύνολο των υπόλοιπων ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών να μην παρασυρθούν επιπόλαια σε παρεμφερείς τακτικές που είναι εγκληματικές για τον ελληνικό πρωτογενή τομέα στο σύνολό του, αφού η εθνική αγροτική οικονομία είναι άμεσα εξαρτώμενη από την κτηνοτροφία!
Προχωρούμε άμεσα σε σύγκληση πανελλήνιας συνάντησης των Ελλήνων κτηνοτρόφων της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας και σε δράσεις ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού! Καλούμε στο πλευρό μας κάθε φορέα και θεσμό που κινείται με γνώμονα το συμφέρον της εθνικής οικονομίας και του δικαιώματος πρόσβασης του Έλληνα πολίτη σε ποιοτικά εγχώρια προϊόντα!
Απευθύνουμε έκκληση στο καταναλωτικό κοινό να αποδοκιμάσει έμπρακτα αυτούς που συνειδητά και αναίσχυντα καταστρέφουν την ίδια εθνική παραγωγή που τους οδήγησε σε ισολογισμούς και κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων!
Ο Έλληνας κτηνοτρόφος έχει μάθει να αντιμετωπίζει αδιαμαρτύρητα και περήφανα την σκληρή καθημερινότητα, αφού εργάζεται πρωί και βράδυ, χωρίς το δικαίωμα σε διακοπές, αργίες ή προσωπική ασθένεια. Και η στάση μας δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική, την έσχατη αυτή στιγμή, γνωρίζοντας πλέον καλά πως η προσπάθεια μας να αποτρέψουμε τον αφανισμό της ελληνικής κτηνοτροφίας θα είναι και η τελευταία μάχη που μας αναλογεί να δώσουμε!
Υ.Γ. Η τρέχουσα ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης φέρει σοβαρές ευθύνες αφού η αδιάφορη στάση της και η έλλειψη ανταπόκρισης σε συνάντηση, παρά τις πολλαπλές οχλήσεις μας, όπως και η καθυστέρηση στην υποσχεθείσα ανατροπή της επαίσχυντης νομοθετικής παρέμβασης του κ. Αποστόλου (Κώδικας Τροφίμων και Ποτών - Γιαούρτι) έχουν επιδεινώσει δραματικά την κατάσταση».
Πρόσφατα είχαμε διαμαρτυρίες κατοίκων για την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία αγελάδων στους Ψαράδες Πρεσπών Φλώρινας.
Από την πλευρά του ο Δήμος Πρεσπών ανακοινώνει ότι προτίθεται να προβεί στην ανάθεση εργασίας «περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη και φροντίδα ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων» προκειμένου να αντιμετωπιστεί και επιλυθεί το χρόνιο πρόβλημα των ανεπιτήρητων ζώων και ιδιαίτερα των βοοειδών ελευθέρας βοσκής. Η διαδικασία σύναψης σύμβασης θα γίνει με διαπραγμάτευση και με κριτήριο επιλογής τη χαμηλότερη τιμή. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν άδεια λειτουργίας σταυλικής εγκατάστασης και εμπειρία στην περισυλλογή και φροντίδα παραγωγικών ζώων. Το θέμα σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου αφορά ένα κοπάδι με περίπου 140 αγελάδες.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Καζόγλου, Γραμματέας στην Ένωση Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών, τα συγκεκριμένα ζώα δεν ανήκουν στην αυτόχθονη φυλή. Υπάρχουν εκτροφές με αυτόχθονες αγελάδες στην περιοχή αλλά δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα.
Με αφορμή την ανακοίνωση του Δήμου Πρεσπών, τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, καθώς και τις επικοινωνίες διαφόρων φορέων με την Ένωση Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών (ΕΕΕΒΦΒ), η τελευταία σημειώνει τα παρακάτω:
Ο πληθυσμός της Βραχυκερατικής φυλής στην ελληνική Πρέσπα είχε πάντα ως πυρήνα το χωριό των Ψαράδων στην όχθη της Μεγάλης Πρέσπας. Η πρώτη τεκμηρίωση για το θέμα έγινε μέσα από πρόγραμμα της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) στις αρχές της δεκαετίας του 1990, με επιστημονικά υπεύθυνο τον καθηγητή Α. Γεωργούδη του Α.Π.Θ.
Την περίοδο 2006-2007, με πρωτοβουλία του SAVE Foundation και υποστήριξη από την ΕΠΠ και την «Αμάλθεια», ξεκίνησε η ουσιαστική υλοποίηση δράσεων για τη διάσωση του τοπικού πληθυσμού της φυλής, καθώς στους Ψαράδες οι επιμειξίες με άλλες φυλές (με στόχο τη βελτίωση της τοπικής φυλής ως προς την παραγωγή κρέατος και γάλακτος) συνεχίζονταν ανεξέλεγκτα. Από το φθινόπωρο του 2011 έως και το καλοκαίρι του 2016, με συγκεκριμένες προσπάθειες ιδιωτών και ΜΚΟ, εγκαταστάθηκαν στην Πρέσπα (συγκεκριμένα στο Λαιμό, τον Άγιο Αχίλλειο και τους Ψαράδες) τρεις εκτροφές καθαρόαιμων βοοειδών της Βραχυκερατικής φυλής, όλες υπό την παρακολούθηση του αρμόδιου Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων (νυν Κέντρο Ζωικών Γενετικών Πόρων) Νέας Μεσήμβριας Θεσσαλονίκης (οργανισμός του ΥπΑΑΤ). Οι τρεις αυτές εκτροφές, που σήμερα αριθμούν συνολικά πάνω από 100 καθαρόαιμα βοοειδή, καθώς και κάποιες ακόμη στους Ψαράδες (με λίγα άτομα έκαστη), δεν σχετίζονται με «ανεπιτήρητα ζώα», καθώς οι ιδιοκτήτες τους τα φροντίζουν, τα στεγάζουν και, γενικώς, τα εκτρέφουν όπως επιβάλλουν οι κανόνες ευζωίας.
Είναι γνωστό ότι στους Ψαράδες υπάρχουν και άλλα βοοειδή, τα οποία δεν είναι καταγεγραμμένα ως άτομα της Βραχυκερατικής φυλής (προφανώς έχουν προέλθει από τον αρχικό πληθυσμό των βοοειδών του χωριού, τα γνωστά ως «ψαραδιώτικα» γελάδια), δεν έχουν ενταχθεί σε κάποια δράση διατήρησης της φυλής εποπτευόμενη από το ΥπΑΑΤ ούτε από την ΕΕΕΒΦΒ, και τα περισσότερα από αυτά – όπως είπε ο Δήμαρχος – ανήκουν σε μία εκτροφή. Εκτιμούμε ότι εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα του Δήμου και όχι στις βραχυκερατικές αγελάδες και τους εκτροφείς τους γενικώς.
Οι Ψαράδες είναι ένα τουριστικό χωριό που δέχεται εκατοντάδες, ενίοτε χιλιάδες, επισκέπτες κυρίως τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Κύρια αξιοθέατα αποτελούν η Μεγάλη Πρέσπα με τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά της μνημεία που οι επισκέπτες θαυμάζουν με βαρκάδα, το δασολιβαδικό τοπίο, η τοπική αρχιτεκτονική (πέτρινα σπίτια με ξυλοδεσιές από άρκευθο/κέδρα), οι πλάβες (όσες έμειναν), η τοπική κουζίνα (γριβάδι, τσιρόνι, πιπεριές κ.ά.) ΚΑΙ τα γελάδια.
Τα γελάδια κυκλοφορούν ελεύθερα στα παρακείμενα παραλίμνια και ορεινά λιβάδια και διέρχονται και μέσα από το χωριό, μερικές φορές «λερώνοντας» σοκάκια και δρόμους. Κάποια από αυτά, λίγα δυστυχώς, εξακολουθούν τα βράδια του χειμώνα να επιστρέφουν μόνα στο σπίτι τους, μέσα στον οικισμό, όπου οι κτηνοτρόφοι τα περιμένουν για να τα ταΐσουν, όπως γίνονταν παλιά. Για αυτούς τους κτηνοτρόφους, τα γελαδάκια αυτά εξακολουθούν να αποτελούν πηγή εισοδήματος ή αυτοσυντήρησης. Έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις αγελάδων που κυκλοφορούν μέσα στον κόσμο και δέχονται (ή αρπάζουν) υπολείμματα τροφής από τραπέζια εστιατορίων, συνήθως μετά την αποχώρηση των πελατών. Το πρόσφατο περιστατικό «επίθεσης» αγελάδας σε επισκέπτρια που ήθελε να φωτογραφίσει τα ζώα από κοντά πρέπει να διερευνηθεί ως προς το πώς ακριβώς έλαβε χώρα.
Η βόσκηση αυτών των βοοειδών έχει διαμορφώσει και συντηρεί το απαράμιλλο τοπίο των Ψαράδων, με τα ποολίβαδα και τα διάκενα στα παρακείμενα δάση. Αν μειωθεί η ένταση της βόσκησης ή αφανιστούν τα ζώα αυτά, είναι βέβαιο πως η εικόνα των Ψαράδων θα αλλοιωθεί, και μαζί της και το τουριστικό προϊόν του χωριού. Αυτό φαίνεται ότι, κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν και μετά, οι ίδιοι, θα παραπονιούνται ότι «μεγάλωσαν τα χόρτα δίπλα στη λίμνη και πρέπει ο Δήμος να τα κόβει τακτικά», ότι «ζούγκλα έγινε το χωριό…», ότι «άμα πιάσει καμιά φωτιά, ποιος μας γλυτώνει…» κ.λ.π.
Σημειώνεται ότι προσπάθεια συγκέντρωσης των ζώων τη νύχτα σε παραλίμνια τοποθεσία έγινε πριν από περίπου 10 χρόνια όταν ο Δήμος διέθεσε ένα ποσό για μια περίφραξη, της οποίας όμως τα υλικά λίγο αργότερα εξαφανίστηκαν και η προσπάθεια κατέρρευσε. Κατά γενική ομολογία, Ψαράδες χωρίς γελάδια δεν γίνεται! Χωρίς αυτά το τοπίο θα υποβαθμιστεί και πολλοί τουρίστες θα τα αναζητήσουν και θα ρωτούν τι έγινε, αν το σχέδιο περισυλλογής τους πραγματοποιηθεί.
Από την άλλη πλευρά, ο Δήμος καλείται να εφαρμόσει το σχετικό νόμο και να δώσει λύση, διότι κάποιοι παραπονιούνται για το πρόβλημα. Λύσεις υπάρχουν, αλλά όλα ξεκινούν από την ατομική ευθύνη. Ξεπερνώντας προσωπικές αντιπαραθέσεις μεταξύ κατοίκων του χωριού, και με συνολική διαβούλευση και συνεννόηση, θα μπορούσε να κατασκευαστεί ένας όμορφος ξύλινος φράχτης γύρω από το χωριό ή, μάλλον πιο εύκολα, να δημιουργηθούν ταιριαστές με το τοπίο υποδομές φιλοξενίας των ζώων σε κάποια απόσταση από τον οικισμό. Θέσεις κατάλληλες υπάρχουν, αυτό όμως προϋποθέτει ότι οι κάτοχοι των ζώων θα αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους, όπως όλοι οι σωστοί κτηνοτρόφοι, και όπως βλέπουμε αυτά να γίνονται σε άλλες χώρες, όπου η εκτατική κτηνοτροφία απολαμβάνει του σεβασμού, της εκτίμησης και του θαυμασμού των κατοίκων και των επισκεπτών σε ορεινούς και απομακρυσμένους προορισμούς.
Όσον αφορά την προοπτική το κοπάδι αυτό να επανέλθει σε καλύτερη κατάσταση από πλευράς «καθαροαιμίας», η ΕΕΕΒΦΒ δηλώνει την έμπρακτη στήριξή της εφόσον αυτή ζητηθεί θεσμικά.
Σε μειώσεις τιμών παραγωγού αγελαδινού γάλακτος προχωρούν συγκεκριμένες γαλακτοβιομηχανίες. Η μείωση ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο αλλά οι «πιέσεις» συνεχίζονται. Η τιμή έχει φτάσει στα 58 λεπτά το κιλό.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδος (ΕΦΧΕ) κ. Ηλίας Κοτόπουλος σε ανακοίνωσή του περιγράφει την πορεία των τιμών και επισημαίνει τα εξής:
Από την πληρωμή του γάλακτος παραγωγής Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιείται από τις γαλακτοβιομηχανίες μία μείωση (αποκλιμάκωση την ονομάζουν τα στελέχη τους) της προσφερόμενης τιμής του γάλακτος στον παραγωγό.
Είναι γεγονός βέβαια ότι ενώ οι αυξήσεις των τιμών σε βασικούς τομείς της παραγωγής (ενέργεια, φάρμακα, απολυμαντικά, ζωοτροφές κτλ.) έγιναν σε συντομότατο χρονικό διάστημα, και μάλιστα είχαν αρχίσει αρκετά πριν από την έναρξη του Ουκρανικού προβλήματος, η αύξηση της τιμής έγινε βασανιστικά αργά, μέχρι να φτάσει στα επίπεδα, που ήταν μέχρι και τον Δεκέμβρη. Επίπεδα δηλαδή που επέτρεπαν την επιβίωση των μονάδων, όσων φυσικά άντεξαν όλον αυτό τον Γολγοθά και κατάφεραν να κρατηθούν στην αγορά.
Χωρίς αποκλιμάκωση βέβαια στις υψηλές τιμές κόστους για την παραγωγή, οι οποίες ήρθαν για να μείνουν απ’ ό,τι φαίνεται, αρχίζει μία μείωση τιμών η οποία πολύ φοβούμαστε μην οδηγήσει πάλι στο γνωστό «ζούμε – πεθαίνουμε».
Πού οφείλεται η μείωση των τιμών;
Οι γαλακτοβιομηχανίες, ως επί το πλείστον, επικαλούνται μείωση της κατανάλωσης. Επίσης, λένε ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τις τιμές των ζωοτροφών και της ενέργειας.
Ως προς το πρώτο έχουν δίκιο. Ως προς το δεύτερο προφανώς έχουν μαντικές ικανότητες. Γεγονός όμως είναι ότι οι τιμές στα βασικά είδη των ζωοτροφών (ενσίρωμα, καλαμπόκι, σιτηρά), τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο του 2023, δεν πρόκειται να μειωθούν για τους παραγωγούς, διότι οι προμήθειες έγιναν όλο αυτό το διάστημα στις ιδιαίτερα υψηλές τιμές που υπάρχουν σήμερα.
Ως προς την πτώση της κατανάλωσης είναι ένα τεράστιο ζήτημα, το οποίο έχει πολλές παραμέτρους. Δεν είναι ένα απλό ζήτημα προσθαφαίρεσης. Δεν είναι πρόθεσή μας να αναλύσουμε όλες αυτές τις παραμέτρους στο παρόν κείμενο. Ούτε το πρόβλημα της εγχώριας παραγωγής μπορούμε να το βλέπουμε σαν μια διαφορά παραγωγών – εργοστασίων.
Αυτό βέβαια, αν ήταν έτσι, θα βόλευε προφανώς την πολιτεία της οποίας από ό,τι θυμόμαστε (ίσως και να κάνουμε λάθος) η τελευταία ουσιαστική παρέμβαση ήταν απ’ τον κ. Αποστόλου με την ΚΥΑ που αφορούσε το ελληνικό γιαούρτι, την οποία εμείς την ονομάζουμε «ό,τι να’ ναι κι όπου να’ ναι».
Έκτοτε ο κ. Μάκης Βορίδης, όταν ήταν επικεφαλής στο ΥπΑΑΤ, για να δεχθεί να συναντήσει το προεδρείο της ΕΦΧΕ (της μοναδικής επιστημονικής οργάνωσης τήρησης γενεαλογικών βιβλίων κι αναγνωρισμένης από όλους τους διεθνής οργανισμούς σχετικούς με τον κλάδο) ρωτούσε αν εκπροσωπούμε το 30% των Ελλήνων παραγωγών.
Στη συνέχεια έγινε μια συνάντηση με τον διάδοχό του κ. Σπήλιο Λιβανό με πολλές υποσχέσεις κι έκτοτε ο νυν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει χρόνο, ούτε κι ενδιαφέρον φυσικά, να συναντήσει το προεδρείο της ΕΦΧΕ. Άραγε που αφιερώνει τον χρόνο του, ο αρμόδιος για την ελληνική κτηνοτροφία, υπουργός;
Γιατί όταν η πολιτεία δεν ενδιαφέρεται να σε ακούσει, δεν ενδιαφέρεται να θεσμοθετήσει, δεν ενδιαφέρεται για τον καθορισμό των προϊόντων για την προστασία του καταναλωτή, να γιατί εντέχνως, θέλουμε να πιστεύουμε, μεταφέρεται το πρόβλημα εκεί που βολεύει, δηλαδή ανάμεσα στα εργοστάσια και τους παραγωγούς.
Διότι οι νόμοι της αγοράς είναι σκληροί και αδυσώπητοι. Τα εργοστάσια δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά μόνο αυτό που θα κάναμε κατά πάσα πιθανότητα και εμείς στη θέση τους. Δηλαδή ολοκλήρωσαν τα αποθέματά τους η Γερμανία κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες (οι περισσότερες απ’ αυτές ανά διετία αναπληρώνουν τα αποθέματα, που έχουν σε γάλα και σε κρέας ή τ’ αυξάνουν σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή) και ρίχνουν την τιμή του συμπυκνώματος;
Να αναφέρουμε βέβαια ότι μειώνουν την τιμή του συμπυκνώματος τη στιγμή που η τιμή του γάλακτος στον παραγωγό στις χώρες αυτές παραμένει ιδιαίτερα υψηλή. Το πώς γίνεται βέβαια αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα.
Άρα λοιπόν αμέσως οι ελληνικές βιομηχανίες έχουν γάλα σε περίσσεια γιατί μειώθηκε η κατανάλωση (αλήθεια).
Ποιο γάλα όμως περισσεύει; Μα φυσικά το ελληνικό. Γιατί; Γιατί με την υφιστάμενη νομοθεσία τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν απαιτούν φρέσκο γάλα.
Άρα δεν απαιτούν εγχώρια παραγωγή. Επομένως, γίνεται κατανοητό σε όλους ότι προτιμούν την χρήση του φθηνότερου συμπυκνώματος, ασχέτως αν η ποιοτική διαφορά ανάμεσα στο φρέσκο γάλα και στο συμπύκνωμα είναι τεράστια.
Έτσι, λοιπόν, εάν η πολιτεία ενδιαφέρεται πραγματικά για αυτόν τον κλάδο του οποίου την επιστημονική οργάνωση ο κ. υπουργός συστηματικά αγνοεί, κι αν πιστεύει ότι η ανάπτυξη του θα βοηθήσει πέρα από την διατροφική επάρκεια της χώρας, που είναι πολύ σημαντική στη μείωση του αυξημένου κατά 50% περίπου, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, ας θεσμοθετήσει μέτρα.
Ας συγκαλέσει έστω και την ύστατη ώρα μια συνδιάσκεψη πολιτείας – παραγωγών – γαλακτοβιομηχανιών – markets και εκπροσώπων των καταναλωτών (markets διότι αυτά είναι που παίζουν τεράστιο ρόλο στην αγορά και επίσης στο μπέρδεμα και στην παραπλάνηση του καταναλωτή).
Ευελπιστούμε η έκκλησή μας, έστω και τώρα, να ληφθεί υπόψη.
Η αλήθεια είναι ότι όταν, κατά την περίοδο της πανδημίας και της καραντίνας, οι πωλήσεις των εργοστασίων είχαν εκτοξευθεί, δεν θυμόμαστε να υπήρξε ευαισθησία στο να δώσουν, έστω μία υποτυπώδη αύξηση κάποιων σεντς στους παραγωγούς. Κι αυτό ενώ οι παραγωγοί δούλευαν καθημερινά κάτω από πολύ δύσκολες και σκληρές συνθήκες διακινδυνεύοντας τα πάντα σε περίπτωση που ο Covid-19 εισχωρούσε στους ανθρώπους της μονάδας τους.
Ο χοιροτρόφος, κ. Θανάσης Σεΐτης, από τη Λάρισα μίλησε στον ΑγροΤύπο για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο.
Ο κ. Θανάσης Σεΐτης δεν είναι ένας απλός χοιροτρόφος. Είναι εκ των μεγαλύτερων χοιροτρόφων στην Ελλάδα, γεγονός που το μαρτυρά το μέγεθος-δυναμικότητα της μονάδας του, στην οποία εκθρέφει 1.200 χοιρομητέρες. Εκτός από την παραγωγική του μονάδα, δηλαδή το χοιροτροφείο, το οποίο βγάζει στην αγορά περί τα 600 μεγάλα χοιρινά σε εβδομαδιαία βάση, διαθέτει και κρεοπωλείο, μέσω του οποίου έχει τη δυνατότητα να διαθέτει στο καταναλωτικό κοινό το χοιρινό της μονάδας του. «Κάνω τη διάθεση του χοιρινού μου, μέσω του κρεοπωλείου, γιατί δεν γίνεται αλλιώς. Από τα 600 χοιρινά εβδομαδιαίως, τα 120 περίπου, φεύγουν μέσω του κρεοπωλείου μου. Τα υπόλοιπα τα δίνω σε εμπόρους. Στα σούπερ μάρκετ απευθείας δεν συμφέρει να δώσω, γιατί οι τιμές είναι πολύ χαμηλές κι εκτός αυτού, μας πληρώνουν με επιταγές μετά από 5 και 6 μήνες. Σε εποχές, κατ' επέκταση, όπως η σημερινή, με μεγάλες ανάγκες σε ρευστότητα, λόγω των ακριβών ζωοτροφών, δεν συμφέρει σε καμιά περίπτωση η απευθείας πώληση από μας σε μεγάλα μάρκετ. Αυτά αγοράζουν κρέας από το εμπόριο με δημοπρασίες», τονίζει.
Η αγορά τις γιορτές δεν πήγε καλά
Στην συνέχεια, ο έμπειρος χοιροτρόφος αναφέρεται στην κατάσταση της αγοράς τις γιορτινές ημέρες, οπότε και η ζήτηση για χοιρινό παραδοσιακά ανεβαίνει λόγω της προτίμησης του κοινού για τέτοιο είδος κρέας αυτές τις ημέρες. Όπως μας λέει όμως ο κ. Σεΐτης «εμείς πουλάμε τα μεγάλα χοιρινά, τα οποία όμως δεν κινήθηκαν όσο θα θέλαμε στις γιορτές. Αυτό οφείλεται στις εισαγωγές χοιρινών που έγιναν σε πολύ χαμηλές τιμές (2,40 και 2,50 ευρώ το κιλό), όταν τα βαριά (100 κιλά ζων βάρος) γουρούνια εδώ πιάνουν έως και 3,70 ευρώ το κιλό. Οι εισαγωγές αποτελούν μεγάλη πληγή για τον κλάδο μας και εμείς οι μονάδες καλούμαστε να ανταγωνιστούμε το φθηνό προϊόν από Ισπανία, Βουλγαρία, Ολλανδία, Κύπρο, Ιρλανδία, ακόμα και την... Αγγλία. Στην Κύπρο για παράδειγμα φέτος παρατηρήθηκε το φαινόμενο οι χοιροτρόφοι που σημειωτέον εκεί ασχολούνται και με άλλα πράγματα (π.χ. με τον τουρισμό για 7 μήνες το χρόνο), να δίνουν σε εξευτελιστικές τιμές, για να ξεφορτωθούν την παραγωγή τους. Όλο αυτό επέδρασε στην αγορά και στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές».
Στο... απροχώρητο η κατάσταση με τις ζωοτροφές
Ο κ. Σεΐτης είναι εκ των μεγαλύτερων χοιροτρόφων στη χώρα, οπότε λογικό είναι η μονάδα του η χοιροτροφική, να έχει πολύ μεγάλη ανάγκη για ζωοτροφές, ενώ απασχολεί όπως μας είπε συνολικά 15 άτομα. «Έχουμε ως μονάδα ανάγκες σε καλαμπόκι που έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη περί τους 4.500 τόνους σε ετήσια βάση, ενώ σε κριθάρι περίπου 2.000 τόνους. Οι τιμές σε αυτά τα είδη έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με 2 χρόνια πριν, άρα αντιλαμβάνεστε τι επιβαρύνσεις καλούμαστε να διαχειριστούμε, ξέχωρα την ενέργεια, το ρεύμα, τα πετρέλαια κ.λπ. Ακόμα και η σόγια που ανέβηκε, μπήκε ο νέος χρόνος και παραμένει στα 610 ευρώ τον τόνο. Αν δεν υποχωρήσουν οι τιμές εδώ στην αγορά, όπως συμβαίνει διεθνώς στα μελλοντικά συμβόλαια, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα», αναφέρει.
Ο πιο αδικημένος κλάδος της κτηνοτροφίας, η χοιροτροφία
«Με την κατάσταση που επικρατεί με τα ρεύματα και τις ζωοτροφές, με το γεγονός ότι δεν πουλάμε γάλα, δεν έχουμε επιδότηση και οι ενισχύσεις που μας δίνονται για ζωοτροφές είναι ελάχιστες, αλλά και τον ανταγωνισμό από το εξωτερικό στα... ύψη, μπορώ να πω με βεβαιότητα, ότι ως κλάδος, η χοιροτροφία, είναι η πιο αδικημένη, της κτηνοτροφίας. Και να σκεφτείτε ότι τα περιθώρια ανάπτυξης είναι μεγάλα, μόνο και μόνο γιατί η αυτάρκειά μας στη Λάρισα σε χοιρινό είναι μόλις γύρω στο 20% και ο κόσμος καταναλώνει εισαγόμενα».
Να δοθούν κίνητρα άμεσα
Εν κατακλείδι, για το αν και πώς μπορεί η χοιροτροφία να... διευκολυνθεί, ο κ. Σεΐτης, σημειώνει πως το κράτος οφείλει να δώσει κίνητρα για αύξηση των κοπαδιών, να δώσει ενισχύσεις για τις τροφές και να τρέξει και προγράμματα, όπως αυτό της ευζωίας, που έχει ανακοινώσει και ακόμα, το περιμένει ο κλάδος...
Ένα ακόμα επιτυχημένο παράδειγμα καθετοποίησης της κτηνοτροφικής παραγωγής.
Ο Τριαντάφυλλος Στότογλου από την περιοχή της Κοζάνης εντάχθηκε στο πρόγραμμα νέων αγροτών το 1996, με σκοπό να επωφεληθεί οικονομικά, αλλά το σημαντικότερο, να εξελίξει την κτηνοτροφική του μονάδα, την οποία και υποστηρίζει, όντας και γεωργός. Πριν από μια εξαετία, κατάφερε να κάνει την κρίση ευκαιρία και να μπει στη μεταποίηση. Ήταν τότε, που ο μεγάλος όγκος του ντόπιου αγελαδινού γάλακτος (αλλά και του αιγοπρόβειου) παρέμενε στα αζήτητα, με τις μεγάλες βιομηχανίες να ανακοινώνουν μία μετά την άλλη μείωση τιμών και διακοπές συνεργασίας με τους κτηνοτρόφους.
Σήμερα, μια δεκαπενταετία περίπου μετά την ένταξή του στο πρόγραμμα νέων, ο Τριαντάφυλλος Στότογλου έχει μπει σε μια νέα φάση ανάπτυξης της εκμετάλλευσής του, εμφιαλώνοντας το γάλα που παράγει και δημιουργώντας συνεχώς νέους κωδικούς γάλακτοκομικών προϊόντων. Την εμφιάλωση, όπως μας εξήγησε ο κ. ίδιος, την κάνει σε μια μεγάλη μεταποιητική μονάδα της περιοχής, δηλαδή δουλεύει φασόν, ενώ στα σχέδιά του, είναι μέσω κάποιου προγράμματος, όπως είναι το Leader για παράδειγμα, να κάνει τη δική του γραμμή παραγωγής.
Τους 400 τόνους αγγίζει η παραγωγή σε ετήσια βάση
Στις αρχές του 2023 η φάρμα του κ. Στότογλου, έχει φτάσει να παράγει γύρω στους 350 με 400 τόνους αγελαδινό γάλα (ετησίως), τους οποίους και έχει επιλέξει ο ίδιος, να διαθέτει είτε ως Γάλα Ημέρας, είτε να μεταποιεί, φτιάχνοντας γιαούρτι, ρυζόγαλο, σοκολατούχο γάλα και άλλα προϊόντα. Τα κανάλια διάθεσης στην αγορά είναι δυο. Το γάλα και τα υπόλοιπα προϊόντα πάνε είτε πόρτα-πόρτα στον καταναλωτή, όπως έγινε στην αρχή της δραστηριότητας του «Γάλακτος Ημέρας Τριαντάφυλλος», είτε μέσω των αλυσίδων σούπερ μάρκετ του νομού, μικρών και μεγαλύτερων.
«Δεν ήταν καθόλου δύσκολο να μπω στο ράφι των μεγάλων αλυσίδων»-σχέδια για νέο προϊόν
«Πήρα την απόφαση να μεταποιώ το γάλα που παράγω ώστε να πληρωθώ κάποια στιγμή την υπεραξία. Δεν δίνω ούτε ένα κιλό σε βιομηχανίες, παρά κάνω συνεχώς νέα προϊόντα, τα οποία έχουν και απήχηση στην ντόπια αγορά. Σας πληροφορώ ότι έχω καταφέρει να μπω πλέον και στο ράφι των μεγάλων σούπερ μάρκετ της περιοχής, εκτός από τα μικρά μαγαζιά και μάλιστα χωρίς να δυσκολευτώ. Αυτό έγινε ίσως γιατί είμαι από τους μοναδικούς ντόπιους που κάνουν κάτι τέτοιο και ο κόσμος ζητά τα προϊόντα Τριαντάφυλλος, αλλά και λόγω ποιότητας. Το γάλα μας έχει τέτοια χαρακτηριστικά σε ποιότητα (πρωτεΐνες), που το ζητά ο κόσμος από μόνος του, άπαξ και το δοκιμάσει. Θα ήταν καλό κάποια στιγμή να έχω και ένα μαγαζί αποκλειστικά για τα δικά μου προϊόντα, όμως ακόμα με καλύπτει ο τρόπος διάθεσης που σας προανέφερα. Σήμερα με τα κόστη που υπάρχουν, όσον αφορά στην προμήθεια ζωοτροφών, την ενέργεια, τα μεταφορικά κ.λπ., μπορεί να μη μένει κέρδος μεγάλο, όμως έχουμε φτιάξει τη δική μας αγορά. Σκοπεύω μάλιστα -γιατί ο καταναλωτής το ζητάει- να βγάλω στην αγορά σύντομα ένα ακόμα προϊόν, το κεφίρ», καταλήγει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Στότογλου, επισημαίνοντας πως οι δυσκολίες και οι προκλήσεις στον τομέα της κτηνοτροφίας τη σημερινή εποχή είναι εξίσου μεγάλες και χρειάζεται στήριξη ο κλάδος, για να συνεχίσει την παραγωγή.
Για πληρωμές κοροϊδία κάνουν λόγο οι αγελαδοτρόφοι της Ένωσης Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών. Όπως υποστηρίζουν μετά από 6 χρόνια σταθερότητας στις πληρωμές των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων του ΠΑΑ, επιστρέψαμε στην αλήστου μνήμης εποχή της περιόδου 2012-2015.
Και προσθέτουν: «Οι μαθητευόμενοι και μη μάγοι των μηχανογραφικών συστημάτων, των δεδομένων και των διασταυρωτικών ελέγχων, κατάφεραν, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, να δημιουργήσουν ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα στην αγορά. Η καθυστερημένη πληρωμή κάποιων μέτρων και η μη πληρωμή μέχρι σήμερα της δράσης 10.1.9 (Διατήρηση Απειλούμενων Αυτόχθονων Φυλών) έχει δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Προφανώς τα χρήματα αυτά δεν προορίζονται για να «κάνουμε γιορτές» όπως διατείνονται οι φωστήρες των καναλιών. Επρόκειτο να καλύψουν ανειλημμένες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, όπως λογαριασμοί ρεύματος, ασφαλιστικές εισφορές, εφόδια και κυρίως τις καλοκαιρινές αγορές ζωοτροφών προς τους γεωργούς – καλλιεργητές ζωοτροφών. Κάτι που σημαίνει ότι και αυτοί με τη σειρά τους δεν μπορούν να καλύψουν τις δικές τους υποχρεώσεις, διευρύνοντας έτσι το φαύλο κύκλο του χρέους που ξεκινάει από την ασυνέπεια, την ανευθυνότητα και την ελαφρότητα του ίδιου του κράτους.
Βεβαίως η κοροϊδία και η ανευθυνότητα, αν όχι η και η σκοπιμότητα συνεχίζεται. Μετά από τουλάχιστον τέσσερις εξαγγελίες για ενίσχυση των κτηνοτρόφων λόγω της υπέρογκης αύξησης των τιμών των ζωοτροφών, εντελώς ετεροχρονισμένα, έφτασε η στιγμή της πικρής αλήθειας.
Κριτήριο για την ενίσχυση δεν είναι τα τιμολόγια αγοράς ζωοτροφών αλλά τα τιμολόγια πώλησης προϊόντων! Είναι κάτι σαν την παροιμιώδη συνδεδεμένη ενίσχυση για το αιγοπρόβειο κρέας όπου μετράνε το γάλα!
Οι ιθύνοντες του ΥπΑΑΤ δεν άκουσαν την κραυγή αγωνίας, ειδικά των εκτροφέων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων και δεν κατάλαβαν, ή κάνουν πως δεν κατάλαβαν, ότι τα τελευταία 2 χρόνια δεν μπορούμε να πουλήσουμε τα προϊόντα μας.
Επίσης δεν αντιλαμβάνονται ότι η κτηνοτροφία δεν είναι «μαγαζί», που αν δεν αποδίδει, το κλείνεις και φεύγεις! Τα ζώα είναι εκεί και έχουν ανάγκες. Σε δύσκολες εποχές, κάποια από αυτά δεν είναι δυνατόν όχι να πωληθούν, ούτε καν να χαριστούν. Ο κτηνοτρόφος είναι υποχρεωμένος να δουλεύει κάθε μέρα, να ξοδεύει και να μην εισπράττει.
Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προφανώς πιο σοβαρές, εκεί δηλαδή που ξέρουν ακριβώς πόσα ζώα υπάρχουν στην πραγματική πραγματικότητα – όχι την εικονική στην οποία ζούμε εμείς – οι κτηνοτρόφοι αποζημιώθηκαν κατά κεφαλή και μάλιστα με ποσά που ανταποκρίνονται μάλλον επαρκώς στην πραγματική ζημία που έχουν υποστεί οι κτηνοτρόφοι. Εδώ αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί όλοι παραδέχονται ότι άλλα είναι τα αθροίσματα «στα χαρτιά» (μεγαλύτερα για να επιδοτούνται και μη υπαρκτά ζώα) και άλλα στην πραγματικότητα (μικρότερα αθροίσματα).
Με λίγα λόγια, η επίσημη πολιτεία, με την αδιαφορία, τις καθυστερήσεις και τις παράλογες - αν όχι κατευθυνόμενες - αποφάσεις, οδηγεί ένα μεγάλο μέρος της κτηνοτροφίας και κυρίως αυτό της εκτατικής, στον αφανισμό. Οι βερμπαλισμοί περί προϊόντων ποιότητας, περί συγκριτικού πλεονεκτήματος από την αξιοποίηση των εδαφοκλιματικών ιδιαιτεροτήτων της χώρας, περί σεβασμού του περιβάλλοντος και άλλες φαμφάρες που διαχρονικά διακηρύττονται από τους αρμοδίους, δεν αποτελούν παρά «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».
Κύριοι, αν έχετε αποφασίσει να μας αφανίσετε, ενημερώστε μας ώστε να περισώσουμε ότι μπορούμε».
Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις ανήκαν στην Ένωση Αγρινίου.
Λίγους μήνες μετά την επισφράγιση της συμφωνίας εξαγοράς, ολοκληρώθηκε και τυπικά η μεταβίβαση των εγκαταστάσεων του Βιομηχανικού Σφαγείου Αγρινίου στην «Υιοί Γ. Γαλίκα», όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η εταιρεία και μας επιβεβαίωσαν και από την διοίκησή της.
Η δυναμικότητα της μονάδας, που βρίσκεται στην κοινότητα Σπολάιτας Αγρινίου, πλησίον της γέφυρας του Αχελώου και είναι από τις πλέον σύγχρονες της Δυτικής Ελλάδας, εκτιμάται πέριξ των 10.000 τόνων κρέας σε ετήσια βάση. Τα σφαγεία, που νοικιάζονταν σε μεγάλο όμιλο της περιοχής, διαθέτουν τρεις γραμμές παραγωγής (βοοειδή, χοίροι, αιγοπρόβατα) και σφαγή κουνελιών, εναρμονισμένα στα πρότυπα και τις απαιτήσεις της διεθνούς νομοθεσίας.
Επίσης, είναι πιστοποιημένα για τη σφαγή βιολογικών ζώων. Διαθέτουν μεγάλους χώρους σταβλικών εγκαταστάσεων για την υποδοχή των ζώων, πρόψυξη μετά τη σφαγή και ψυκτικούς θαλάμους συντήρησης, καθώς και μονάδα βιολογικού καθαρισμού.
Τα δυο αδέρφια είχαν εξαγοράσει από το καλοκαίρι του 2020 τα Βιομηχανικά Σφαγεία Λάρισας ενώ έχουν εγκαταστάσεις και στη Βέροια.
Σημειώνεται πως ο κύκλος εργασιών των Βιομηχανικών Σφαγείων Αχελώου, έφθανε τα 1,05 εκατομμύρια ευρώ το 2020, τα 1,03 εκατομμύρια ευρώ το 2019, με καθαρά κέρδη μετά από φόρους 244 χιλιάδων και 142,24 χιλιάδων ευρώ αντίστοιχα στα δύο αυτά έτη.
Την απόφαση για ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) αναμένουν οι κτηνοτρόφοι αυτόχθονων φυλών.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αχιλλέας Τσαπραΐλης, πρόεδρος της Ένωσης Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών (ΕΕΕΒΦΒ), «η βοοτροφία ήταν από τους λίγους κλάδους της κτηνοτροφίας που δεν έλαβε ενίσχυση λόγω της πανδημίας. Ο πρώην υπουργός ΑΑΤ κ. Λιβανός, αντιλαμβανόμενος της αδικίας που υπήρξε, είχε στείλει ένα πακέτο με ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) σε κάποιους κλάδους στο Υπουργείο Οικονομικών. Μέσα σε αυτό το πακέτο είχαν συμπεριληφθεί και οι αυτόχθονες φυλές βοοειδών (το θέμα αφορά συνολικά τέσσερεις φυλές). Όταν άλλαξε η ηγεσία στο ΥπΑΑΤ ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Σκυλακάκης επέστρεψε τον φάκελο στο νέο υπουργό ΑΑΤ κ. Γεωργαντά για να τον υπογράψει. Σε συνάντηση που είχαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο ΥπΑΑΤ με τον υφυπουργό κ. Κεδίκογλου τον ενημερώσαμε για το αίτημά μας και μας είπε ότι θα στείλει τον σχετικό φάκελο στον υπουργό κ. Γεωργαντά για υπογραφεί. Από τότε δεν γνωρίζουμε τι έχει γίνει. Βλέπουμε ότι οι άλλοι κλάδοι που ήταν στο «πακέτο» έχουν εισπράξει τις ενισχύσεις. Έχουμε στείλει και επιστολή προς τον Πρωθυπουργό για το αίτημά μας».
Σύμφωνα με τον κ. Τσαπραΐλη, τα προβλήματα στην εκτροφή αυτόχθονων βοοειδών αφορούν:
Σχεδόν μηδενικές πωλήσεις τα τελευταία δυο χρόνια λόγω του κορωνοϊού, δεδομένου ότι τα ζώα μας έχουν πολύ μικρές αποδόσεις, ενώ τα προϊόντα μας είναι ιδιαίτερα και απευθύνονται σε πολύ συγκεκριμένο και περιορισμένο κοινό, το οποίο συνήθως βρίσκεται μακριά από τον τόπο παραγωγής τους.
Το γεγονός ότι κορωνο-ενίσχυση ή de minimis έχουν ήδη λάβει πολλά προϊόντα, μερικά μάλιστα βάσει αιτημάτων που κατατέθηκαν μετά από το δικό μας.
Το κόστος παραγωγής (ζωοτροφές, ηλεκτρική ενέργεια, καύσιμα), το οποίο έχει υπερδιπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο, ειδικά για εμάς που συντηρούμε μονάδες σε ιδιαίτερα απομακρυσμένες περιοχές.
Σχεδόν μηδενική για τους εκτροφείς αυτόχθονων βοοειδών λήψη αποζημιώσεων από το συνολικό ποσό των 50 εκατ. ευρώ βάσει της πρόσφατης διαδικασίας (2% επί του τζίρου του 2021) για την αντιμετώπιση των εξωφρενικών ανατιμήσεων στις ζωοτροφές, την ενέργεια και τα καύσιμα.
Απώλειες από σαρκοφάγα ζώα, οι οποίες πλέον ξεπερνούν το 10% του ζωικού κεφαλαίου σε ετήσια βάση και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ λόγω μη εξεύρεσης επαρκών ευρημάτων, καθώς οι θηρευτές δεν αφήνουν υπολείμματα.
Κατάφορες αδικίες όσον αφορά στην κατανομή των ενισχύσεων και επιδοτήσεων (τεράστιο εύρος τιμών της μοναδιαίας αξίας δικαιωμάτων, κατανομή βοσκοτόπων βάσει Τεχνικής Λύσης λόγω μη υλοποίησης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, άστοχες συνδεδεμένες ενισχύσεις κ.ά.), οι οποίες αντί να μειωθούν αυξάνονται.
Την μάστιγα των ελληνοποιήσεων.
Ξεκίνησαν καλά αλλά στη συνέχεια είχαμε μείωση στα περσινά επίπεδα για τις τιμές παραγωγού κρέατος αμνοεριφίων. Στην Κρήτη όμως οι τιμές ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.
Τις επόμενες ημέρες θα σταματήσουν οι εξαγωγές κρέατος προς Ιταλία και Ισπανία και υπάρχουν φόβοι ότι θα υπάρξει «πίεση» τιμών παραγωγού για τα αμνοερίφια που θα πηγαίνουν στην εγχώρια αγορά.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ. Αργύρης Μπαϊρακτάρης, «αυτή την στιγμή η τιμή που πουλά ο κτηνοτρόφος στην περιοχή το αρνάκι είναι στα 7 - 8 ευρώ το κιλό (καθαρό κρέας). Είναι η τελευταία ημέρα που γίνονται εξαγωγές προς Ιταλία και Ισπανία. Εκτιμώ ότι στη συνέχεια θα υπάρξει πίεση των τιμών παραγωγού.
Η πλειοψηφία των γεννήσεων ξεκινά από Οκτώβριο - Νοέμβριο. Η δεύτερη γέννα αφορά μικρό αριθμό αμνοεριφίων.
Από Δευτέρα και μετά τα αμνοερίφια θα πηγαίνουν μόνο στην εγχώρια αγορά. Για το Πάσχα στην χώρα μας οι αγορές αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις Απόκριες και οι έμποροι θα προσπαθήσουν να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές».
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) κ. Νίκος Παλάσκας, «οι τιμές ξεκίνησαν από υψηλά επίπεδα αλλά τις τελευταίες ημέρες έφτασαν στα περσινά. Στα αρνάκια έφτασαν και στα 7 ευρώ το κιλό αλλά σήμερα που έσφαξα ήταν στα 6,5 ευρώ. Στα κατσίκια το κρέας είχε φτάσει μέχρι και 8,7 ευρώ αλλά σήμερα έχει πέσει στα 7 ευρώ.
Μέχρι Κυριακή τα αμνοερίφια που σφάζονται πάνε για εξαγωγή. Από Δευτέρα θα πηγαίνουν μόνο στην εγχώρια αγορά. Από σφαγεία μου λένε ότι εκτιμούν να κρατηθεί η τιμή σε αυτά τα επίπεδα γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα γιατί το κόστος φέτος είναι υψηλό για τον κτηνοτρόφο».
Ο αιγοπροβατοτρόφος και πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Παναγιώτης Πεβερέτος, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «οι κτηνοτρόφοι στην ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι την Πέμπτη (15/12) που υπήρχαν εξαγωγές πουλούσαν το το σφάγιο αρνάκι στα 7 - 7,5 ευρώ το κιλό. Τα μικρά κατσίκια έπιασαν και τιμή πάνω από 8 ευρώ.
Στην Κρήτη μέχρι πριν 10 ημέρες πουλούσαν το αρνί στα 6 ευρώ. Τώρα έχουν πέσει οι τιμές στα 5,7 ευρώ. Έχω πληροφορία ότι τις επόμενες ημέρες θα βγει στη λιανική αρνάκι με τιμή στα 7,9 ευρώ το κιλό, που σημαίνει στον παραγωγό θα είναι γύρω στα 5 ευρώ. Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και στην ηπειρωτική χώρα τώρα όταν θα σταματήσουν οι εξαγωγές αμνοεριφίων.
Άρα έχουμε περίπου τις περσινές τιμές στην ηπειρωτική Ελλάδα και χαμηλότερες σε σχέση με πέρσι στην Κρήτη. Αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές και την ενέργεια, που έχουμε φέτος, σημαίνει ότι ο κτηνοτρόφος είναι ζημιωμένος από την πώληση κρέατος αμνοεριφίων».
Στην ΕΕ η παραγωγή ορισμένων καλλιεργειών αναμένεται να μείνει στάσιμη ή ακόμη και να μειωθεί οριακά, ενώ η παραγωγή γάλακτος και κρέατος όπως όλα δείχνουν θα μειωθεί. Αυτά προβλέπει η έκθεση μεσοπρόθεσμων προοπτικών για τα επόμενα δέκα χρόνια έως και το 2032, που δημοσίευσε η Κομισιόν.
Η συνολική έκταση σιτηρών της ΕΕ προβλέπεται να μειωθεί οριακά σε 572 εκατομμύρια στρέμματα έως το 2032, λόγω της μείωσης κριθαριού και καλαμποκιού. Η ΕΕ θα παραμείνει καθαρός εξαγωγέας σιταριού και κριθαριού και καθαρός εισαγωγέας αραβοσίτου και ρυζιού. Η κατανάλωση δημητριακών τροφίμων στην ΕΕ θα αυξηθεί ελαφρά (+3,9%), αλλά καθώς η χρήση ζωοτροφών θα μειωθεί (-6,1%), η συνολική οικιακή χρήση στην ΕΕ αναμένεται να παραμείνει σταθερή.
Όσον αφορά τους ελαιούχους σπόρους, η παραγωγή της ΕΕ προβλέπεται να ανέλθει σε 33 εκατομμύρια τόνους το 2032, σημειώνοντας αύξηση 2,8 εκατομμυρίων τόνων από το 2020-2022 (+9,3%). Αυτό οφείλεται κυρίως στη συνεχιζόμενη αύξηση των αποδόσεων. Ωστόσο, η κατάσταση διαφοροποιείται για κάθε προϊόν. Οι καθαρές εισαγωγές ελαιούχων σπόρων και πρωτεϊνούχων καλλιεργειών στην ΕΕ θα μειωθούν, καθώς η ΕΕ θα παράγει 54,7% περισσότερα όσπρια και 33,3% περισσότερους σπόρους σόγιας.
Η υιοθέτηση πιο βιώσιμων γεωργικών πρακτικών θα επηρεάσει τη μελλοντική ανάπτυξη του γαλακτοκομικού τομέα της ΕΕ. Καθώς η εκτατική παραγωγή ευνοείται για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ανησυχιών, τα κοπάδια γαλακτοπαραγωγής αναμένεται να μειωθούν και να οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγής γάλακτος της ΕΕ κατά 0,2% ετησίως έως το 2032.
Η κατανάλωση κρέατος στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί (-1,5 κιλό ανά κάτοικο ετησίως), με το βόειο κρέας να επηρεάζεται ιδιαίτερα και το χοιρινό κρέας να υποκαθίσταται εν μέρει από τα πουλερικά. Το κρέας πουλερικών αναμένεται να είναι ο μόνος κλάδος που αναμένεται να παρουσιάσει ανάπτυξη. Επίσης, οι αγελάδες της ΕΕ αναμένεται να μειωθούν κατά 2,8 εκατομμύρια κεφάλια (9,1%). Μετά το υψηλό επίπεδο το 2022, η τιμή του βοείου κρέατος αναμένεται να μειωθεί ξανά λόγω πιο ισορροπημένης προσφοράς και ζήτησης. Όσον αφορά το χοιρινό κρέας, η παραγωγή της ΕΕ προβλέπεται να μειωθεί κατά 1% ετησίως για τη δεκαετία 2022-2032, που αντιστοιχεί σε 2,2 εκατομμύρια τόνους για ολόκληρη την περίοδο.
Για το θέμα της ενίσχυσης των ζωοτροφών στην αγελαδοτροφία αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία στη νέα ΚΑΠ, μίλησε στον ΑγροΤύπο η κα Άννα Μόσχου (μέλος της διοίκησης στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς και στον ΣΕΚ).
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, για τον τομέα της βοοτροφίας το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 120 ευρώ έως και 7.000 ευρώ ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση, ανάλογα με την κλάση που ανήκει ο κάθε δικαιούχος και την έδρα της εκμετάλλευσης.
Όπως επισημαίνει η αγελαδοτρόφος Άννα Μόσχου στον ΑγροΤύπο, «σε σχέση με το πρώτο πακέτο ενίσχυσης τα χρήματα που δίνουν για την αγορά ζωοτροφών είναι λίγα. Εμείς ζητήσαμε στην πρότασή μας τα καταβληθούν για την κάθε αγελάδα 200 ευρώ. Η ενίσχυση αυτή δεν μπορεί να λύσει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι εκτροφές.
Βέβαια είναι πολύ διαφορετικό το κόστος ζωοτροφών για μια εκτροφή στη δυτική Μακεδονία που οι αγελάδες μας σταυλίζονται 4 μήνες τον χρόνο, σε σχέση με τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής που είναι όλο τον χρόνο σταυλισμένες και τα μοσχάρια ελευθέρας βοσκής που είναι όλο το χρόνο στα βοσκοτόπια. Αλλά υπάρχουν και μεγάλα έξοδα σε όσους καλλιεργούν ζωοτροφές και το είδαμε με την τιμή του πετρελαίου, την τιμή του λιπάσματος κ.α. Επίσης στη γαλακτοπαραγωγή έχουν εισόδημα από την πώληση γάλακτος (με συμβόλαια με γαλακτοβιομηχανίες) και κρέατος.
Πρέπει ακόμη να επισημάνουμε ότι οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν πάνω από 15 βοοειδή πρέπει να τεκμηριώνουν την παραγωγική δραστηριότητά τους βάσει κύκλου εργασιών μεγαλύτερου ή ίσου των 2.000 ευρώ (τιμολόγια). Εδώ θα πρέπει να δοθούν διευκρινήσεις για τα τιμολόγια στους αγελαδοτρόφους που είναι στο ειδικό καθεστώς. Οι υπόλοιποι έχουν καταθέσει τα τιμολόγια στην ΑΑΔΕ και υπάρχουν τα στοιχεία όπως και του ΟΣΔΕ 2021.
Πρέπει ακόμη να τονίσουμε ότι στην ενίσχυση στην αγελαδοτροφία περιλαμβάνονται όλα τα ζώα που διαθέτουν οι κτηνοτρόφοι στο κοπάδι, τόσο όσον αφορά το φύλο (αρσενικό - θηλυκό) όσο και την ηλικία (ακόμη και τα νεογέννητα), που έχουν δηλωθεί στην Κτηνοτροφική Βάση Δεδομένων (ΚΒΔ).
Το ΥπΑΑΤ υποστηρίζει ότι η πληρωμή θα γίνει τέλος Δεκεμβρίου αλλά ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι αιτήσεις.
Το πρόβλημα είναι ότι στην χώρα μας όλες οι εκτροφές δεν έχουν την ίδια αξία ιστορικών δικαιωμάτων. Υπάρχουν κτηνοτρόφοι που έχουν αδικηθεί με τα ιστορικά δικαιώματα αλλά και οι νέοι από το 2009 και μετά που έχουν μειωμένα δικαιώματα. Αυτές οι αδικίες θα συνεχιστούν και στη νέα ΚΑΠ. Δεν προβλέπεται να υπάρξει ανακατανομή στην αξία των δικαιωμάτων. Η τεχνική λύση του ΟΠΕΚΕΠΕ παραμένει και στη νέα ΚΑΠ και η αξία των δικαιωμάτων θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα μέχρι να υπάρξει η σύγκλιση. Αυτό σημαίνει ότι δεν ξεκινούν όλοι από το ίδιο σημείο με την νέα ΚΑΠ.
Χαμένοι είναι και οι αγελαδοτρόφοι με το πρασίνισμα στη νέα ΚΑΠ και μιλάμε για ποσοστό 45% της ενίσχυσης. Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο της χώρας μας για τη νέα ΚΑΠ, οι κτηνοτρόφοι μπορούν να ενισχυθούν μέσω μίας μόνο ετήσιας παρέμβασης των οικολογικών σχημάτων, που αφορά στην περιβαλλοντική διαχείριση και βελτίωση των μόνιμων βοσκοτόπων. Αλλά για ποιον βοσκότοπο μιλάμε θα πρέπει να μας εξηγήσει το ΥπΑΑΤ. Μιλάμε για τον κανονικό βοσκότοπο ή αυτόν που δίνει η τεχνική λύση. Στην ουσία καταργείται στην πράξη η ενίσχυση του πρασινίσματος στους κτηνοτρόφους, καθώς η συνολική ετήσια ενίσχυση της παρέμβασης ανέρχεται μόλις στα 20 εκ. ευρώ.
Οι αγελαδοτρόφοι κρεατοπαραγωγής είναι οι μεγάλοι χαμένοι στην χώρα μας γιατί αν και έχουμε μεγάλο κόστος παραγωγής δεν έχουμε τις τιμές που θα έπρεπε για να μας κάνουν βιώσιμες τις εκτροφές μας. Αυτή την περίοδο το κιλό για τα μοσχάρια ζώντος βάρους είναι στα 3,20 - 3,50 ευρώ. Εμείς όμως πουλάμε σε παχυντές που αγοράζουν αρσενικά (6 - 8 μηνών) στα 600 - 650 ευρώ ανά μοσχάρι. Τα θηλυκά ζώα δεν έχουν καμιά προοπτική και δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε. Ούτε οι κρεοπώλες τα θέλουν γιατί είναι ποιοτικά ζώα και δεν θέλουν να δώσουν μεγαλύτερη τιμή. Αντίθετα στη Γαλλία οι καταναλωτές έχουν διαφορετικές συνήθειες. Εκεί δεν ζητάνε κρέας μοσχαριού αλλά βόειο κρέας. Επίσης γνωρίζουν την ποιότητα των θηλυκών αγελάδων και δίνουν περισσότερα για να τα αγοράσουν. Αυτό που θα έπρεπε να κάνει το ΥπΑΑΤ είναι να προχωρήσει σε εμπορικές καμπάνιες ενημέρωσης των καταναλωτών για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αγελάδων».
Σε αρκετά καλά επίπεδα παραμένουν οι τιμές στα αμνοερίφια, όμως οι επιβαρύνσεις από τις τροφές είναι τεράστιες, το ίδιο και τα ανοίγματα των μονάδων.
Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερα ικανή προσφορά, οι τιμές παραμένουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού δήμου Τυρνάβου, κ. Αργύρης Μπαϊρακτάρης: «στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου υπάρχει αρκετή κινητικότητα και φεύγουν για σφαγείο πολλά ζώα, αφού υπάρχει ζήτηση. Όσον αφορά στις τιμές, το σφάγιο αρνάκι πιάνει 6,5 ευρώ το κιλό, το κατσικάκι λίγο πάνω ή λίγο κάτω των 6,5 ευρώ το κιλό. Το πρόβατο πληρώνεται στον παραγωγό 4 με 4,5 ευρώ ανά κιλό και τέλος οι γίδες σφάζονται προς 2 και 2,5 ευρώ το κιλό».
Από την πλευρά της, η κα Μαρία Καραντάνη, κτηνοτρόφος από τα Καλάβρυτα τόνισε στον ΑγροΤύπο πως οι τιμές για τα αρνάκια παίζουν στα επίπεδα των 6,8 με 7 ευρώ το κιλό στο σφαγείο.
Στον Αλμυρό, στη Μαγνησία, όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Τόπας που είναι και αντιπρόεδρος στην Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, η τιμή (σφάγιο) στα αμνοερίφια κυμαίνεται γύρω στα 6,8 ευρώ το κιλό αυτές τις ημέρες.
Στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, όπως πληροφορείται ο ΑγροΤύπος, τις προηγούμενες ημέρες έγιναν πράξεις στα 7,20 ευρώ όσον αφορά στα αρνάκια. Η ζήτηση καταγράφεται μεγάλη στις εγκαταστάσεις σφαγείων της περιοχής, όπου έχουν κάνει την εμφάνισή τους και πολλοί έμποροι και μεσίτες από άλλες περιοχές της χώρας. Αλλά και στην περιοχή της Εύβοιας, στα επίπεδα των 7 ευρώ το κιλό έσφαζαν τα κατσικάκια οι κτηνοτρόφοι.
Ελάχιστα είναι τα διαθέσιμα για σφαγή ζώα εκτιμά, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, καθώς όπως λέει δεν γέννησαν πολλά τον Αύγουστο και ως εκ τούτου θα υπάρχει δυσκολία την περίοδο των Χριστουγέννων να βρει κανείς βαριά αρνιά. Σύμφωνα με τον ίδιο γενικά οι τιμές είναι υψηλές, πάνω από 7 ευρώ το κιλό για τα αμνοερίφια.
Οι τιμές στην Κρήτη
Στο νομό Λασιθίου δραστηριοποιείται ο Γιάννης Μπρόκος, έμπειρος κτηνοτρόφος με μια αρκετά μεγάλη εκμετάλλευση και ο οποίος όπως μας λέει σφάζει 1.000 ζώα κατ' έτος. Σύμφωνα με όσα είπε στον ΑγροΤύπο: «αυτές τις ημέρες δεν κάνω σφαγές, όμως τις έχω προγραμματίσει για την περίοδο των Χριστουγέννων. Οι τιμές εξ όσων γνωρίζω είναι στα επίπεδα των 5,5 με 6 ευρώ το κιλό για το αρνάκι και το κατσικάκι, όμως σε καμιά περίπτωση δεν επαρκούν, για να καλύψουμε τα δυσθεώρητα κόστη μας. Κόστη, που έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με τις τσουχτερές τιμές των ζωοτροφών. Ενδεικτικά, να σας αναφέρω πως τέτοια εποχή πέρσι τα τριφύλλια από αποθήκη τιμώνταν 30 λεπτά και φέτος 40 λεπτά. Θεωρώ ότι είμαστε από τις πιο αδικημένες περιπτώσεις εμείς οι κτηνοτρόφοι. κι αυτό γιατί καμία κυβέρνηση, διαχρονικά, δεν μας έχει στηρίξει με βάση όσα προσφέρουμε. Ειδικά εμάς, τους πραγματικούς κτηνοτρόφους. Αντ' αυτού βλέπουμε να ενισχύονται κατ' επανάληψη διάφοροι επιτήδειοι. Έχω ένα κοπάδι γύρω στα 500 ζώα και σφάζω 1.000 και ζώα κάθε χρόνο. Αν το κράτος είχε συνδέσει την παραγωγή την πραγματική με την επιδότηση, θα είχε παταχθεί κάθε μορφής, φοροαποφυγή. Χρειάζονται αλλαγές και κανένας δεν τις κάνει».