Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Περιμένουν τον Γεωργαντά στην Θράκη οι αγελαδοτρόφοι, γιάπηδες πρότειναν τη συνδεδεμένη

26/10/2022 10:48 πμ
Με μια ανακοίνωση «έξω από τα δόντια» οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης αντιδρούν στο στρατηγικό σχέδιο του ΥπΑΑΤ για τη νέα ΚΑΠ και τις συνδεδεμένες στην αγελαδοτροφία.

Με μια ανακοίνωση «έξω από τα δόντια» οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης αντιδρούν στο στρατηγικό σχέδιο του ΥπΑΑΤ για τη νέα ΚΑΠ και τις συνδεδεμένες στην αγελαδοτροφία.

Ζητούν να μάθουν από τον Υπουργό ΑΑΤ κ. Γεωργαντά τι μεσολάβησε και από τις δηλώσεις του που ανέφερε για συνδεδεμένη στις γέννες στα 140 ευρώ και ότι θα ενισχύσει τα σφάγια των ελληνικών φυλών, φτάσαμε στην πρόταση που κατέθεσαι η χώρα μας να δίνουν 108 ευρώ ανά θηλάζουσα αγελάδα και συνδεδεμένη σε όλα τα μοσχάρια.  

Μάλιστα αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι όταν ο σχεδιασμός στην πατρίδα μας και η διαπραγμάτευση της ΚΑΠ στην ΕΕ γίνεται από «άκαπνους θεωρητικούς γιάπηδες των γραφείων, που δεν έχουν ιδιαίτερη επαφή με τη σκληρή κοινωνική πραγματικότητα και την ελληνική κτηνοτροφία, το αποτέλεσμα θα είναι πάντα καταστροφικό».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, «όταν βάζεις στη συνδεδεμένη τα εισαγόμενα μοσχάρια δίνεις ένα κίνητρο στον παχυντή να μην αγοράζει εγχώρια αλλά να φέρνει από το εξωτερικό. Κάποιοι όμως εκεί στην Αθήνα δεν νοιάζονται για τον Έλληνα κτηνοτρόφο. 

Όσον αφορά τις «γέννες που δεν είναι αληθινές», όπως μας λέει συνεχώς η ηγεσία του ΥπΑΑΤ, το έργο του κρατικού μηχανισμού είναι να κάνει ελέγχους και να τις αποτρέπει. Υποστηρίζουν ότι δεν έχουν κτηνιάτρους στις ΔΑΟΚ, τους απαντάμε τότε πως θα εφαρμόσουν τη νέα ΚΑΠ που ζητά στοιχεία να καταθέτει η χώρα μας. Εμείς περιμένουμε τον υπουργό κ. Γεωργαντά να έρθει στην Κομοτηνή και να μας δώσει απαντήσεις, τι μεσολάβησε και άλλαξε όσα μας έλεγε στις συναντήσεις που κάναμε». 

Η ανακοίνωση των κτηνοτροφικών συλλόγων Ανατολικής Μαλεδονίας Θράκης αναφέρει τα εξής:

«Για μια χούφτα … εμπόρους παχυντές»
Την 1η Ιανουαρίου του 2022 το ΥπΑΑΤ έστειλε στην Ε.Ε το στρατηγικό σχέδιο για την ΚΓΠ 2023-2027.

Σε τηλεδιάσκεψη στις αρχές Δεκεμβρίου είχαμε εκφράσει στον αρμόδιο γ.γ του ΥΠΑΑΤ κ. Κ. Μπαγινέτα, τις αντιρρήσεις μας για πολλά σημαντικά θέματα της πρότασης, τα οποία πληροφορούμασταν από τα ΜΜΕ και από συζητήσεις μας με παράγοντες του υπουργείου.

Μιλήσαμε για τη στρέβλωση που δημιουργεί η διατήρηση των ιστορικών δικαιωμάτων, η ανισομερής κατανομή των βοσκοτόπων, η μείωση της εξισωτικής από το 2016, για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και για πολλά άλλα.
Του ζητήσαμε μάλιστα λόγω των πολλών αντιρρήσεων που εκφράσαμε να μη βιαστεί ν’ αποστείλει την πρόταση αυτή, για την οποία μας ενημέρωνε γενικά και με μυστικοπάθεια, χωρίς λεπτομέρειες, λες και συζητούσαμε για θέματα τα οποία δε θα έβγαιναν ποτέ στη δημοσιότητα.

Ιδιαίτερα όταν του αναφέραμε τα όσα είχαμε πληροφορηθεί για τις συνδεδεμένες στα βοοειδή, μας καθησύχασε λέγοντάς μας ότι τα ποσά για τις γέννες της τάξης των 35 με 40 € που διαβάζαμε στα ΜΜΕ δεν ισχύουν και σίγουρα θα είναι παραπάνω χωρίς να αναφέρει ποσό.

Του διευκρινίσαμε επίσης ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι και θέσαμε ως κόκκινη γραμμή, την ενίσχυση των εισαγόμενων μοσχαριών με χρήματα που προορίζονται για την ελληνική κτηνοτροφία.
Η θέση του ήταν ότι, παραγωγοί μοσχαρίσιου κρέατος, είναι αυτοί που οδηγούν τα ζώα στο σφαγείο και όχι αυτοί που έχουν τα ζώα αναπαραγωγής και οι αγελάδες τους γεννούν τα μοσχάρια αυτά, για αυτό κι έπρεπε να πάρουν το μεγαλύτερο μέρος του ποσού, που αντιστοιχεί μέχρι σήμερα στις γέννες των βοοειδών.

Του εξηγήσαμε με λεπτομέρειες τα κόστη των αναπαραγωγικών αγελάδων κρεοπαραγωγής, τους κινδύνους ζημιάς και τις επισφάλειες των εκτροφών.
Του εξηγήσαμε ότι χωρίς γέννες μοσχαριών δεν υπάρχει αντικείμενο πάχυνσης.
Του εξηγήσαμε τη δημογραφική αξία που έχει η στήριξη των αγελαδοτρόφων, λόγω των περιοχών που αυτοί δραστηριοποιούνται.
Δεν έδειξε να συμμερίζεται τις απόψεις μας, που είναι οι απόψεις των χιλιάδων αγελαδοτρόφων της χώρας.
Νοιώσαμε και οι τέσσερις συμμετέχοντες εκπρόσωποι, ότι κάποιοι τον είχαν νουθετήσει στη λογική των μεγαλεμπόρων παχυντών, οι οποίοι διαθέτουν τις διασυνδέσεις αλλά και τα κεφάλαια, για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.

Εμείς δε θέλαμε και δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε, ότι θα κατατεθεί μία πρόταση, που θα καταστρέφει τον εύθραυστο κλάδο της κρεπαραγωγού αγελαδοτροφίας, η οποία ασκείται κυρίως στις ορεινές ημιορεινές και παραμεθόριες περιοχές της πατρίδας μας κι έχει κοινονικοοικονομικό αντίκτυπο στην ελληνική ύπαιθρο.
Όταν είδαμε τι τελικά κατατέθηκε, προσγειωθήκαμε ανώμαλα στην ελληνική πραγματικότητα.
Η γέννα στα 40 ευρώ και ενίσχυση και των εισαγόμενων μοσχαριών.
Μια πρόταση κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα μίας χούφτας μεγαλεμπόρων παχυντών, οι οποίοι εισπράττουν ατελείωτες ενισχύσεις και τους κατανέμονται χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπων, μέσω της τεχνικής λύσης, για να ενεργοποιούν τα ιστορικά τους δικαιώματα, με τα σταυλισμένα τους μοσχάρια!!!
Θεωρούμε ως κακόγουστο αστείο τη χρησιμοποίηση της ελεύθερης βόσκησης στο στρατηγικό σχέδιο, ως δικαιολογία για την ανάγκη ενίσχυσης στις Β και Γ κατηγορίες συνδεδεμένων των βοοειδών, σε ότι αφορά δηλαδή τα μοσχάρια πάχυνσης.

Δικαιολογία που αναφέρεται στην εκτατική και ημιεκτατική τους μορφή!!!
Τα μοσχάρια των box, είναι κτηνοτροφία εκτατικής και ημιεκτατικής μορφής!!!
Σε ερώτηση πριν λίγες μέρες προς τον κ. Μπαγινέτα, με ποιό φορέα των κτηνοτρόφων διαβουλεύτηκε και εισηγήθηκε τη συγκεκριμένη πρόταση, μας ανέφερε την ΕΔΟΚ.
Μία διεπαγγελματική οργάνωση, στην οποία τα τελευταία χρόνια δε συμμετέχουν κτηνοτρόφοι που να εκπροσωπούν τον κλάδο και ο πρόεδρος της οποίας, αφού ξεκίνησε ως εκπρόσωπος στην ΕΔΟΚ των κτηνοτρόφων του ΣΕΚ, κατέληξε, για να μη χάσει τη συμμετοχή του στην ΕΔΟΚ και τη θέση του προέδρου, να συμμετέχει ως εκπρόσωπος των εμπόρων ζώντων ζώων.
Μία διεπαγγελματική οργάνωση, που αν ισχύουν τα μισά απ’ όσα ακούγονται για την οικονομική της διαχείριση, τότε …!!!

Με αυτό το φορέα διαβουλεύτηκε ο κ. Μπαγινέτας, για τις συνδεδεμένες της κτηνοτροφίας και όχι με τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων!
Για πρώτη φορά, οι κτηνοτροφικές οργανώσεις της χώρας, ΣΕΚ, ΠΕΚ και το συντονιστικό των κτηνοτροφικών συλλόγων της ΑΜ-Θ, κατεβήκαμε με μία κοινή πρόταση στο ΥΠΑΑΤ. 
Ζητήσαμε οι γέννες να οριστούν στα 200 € και να ενισχυθούν οι μοσχίδες αναπαραγωγής με 500 €.
Δεν αποκλείσαμε τους παχυντές, όπως έκαναν αυτοί με εμάς, προτείναμε όμως η ενίσχυση να αφορά μόνο τα μοσχάρια που γεννήθηκαν σε εκτροφές της χώρας μας.
Θέσαμε εκ νέου την κόκκινη γραμμή της μη ενίσχυσης των εισαγόμενων μόσχων για πάχυνση, για να δοθεί ώθηση στα μοσχάρια που γεννιούνται στην πατρίδα μας.
Κατεβήκαμε τέσσερις φορές στο ΥΠΑΑΤ για το θέμα αυτό όλοι μαζί και καταφέραμε με τα επιχειρήματα μας να πείσουμε τον τότε υπουργό κ. Λίβανο, αλλά και το νυν υπουργό κ. Γεωργαντά.

Ο κ. Γεωργαντάς μας είχε υποσχεθεί, πριν κατατεθεί η τροποποίηση που συμφωνήθηκε, ότι θα συναντιόμασταν για να μας την παρουσιάσει. Ο κ. Γεωργαντάς μάλιστα προχώρησε και σε δηλώσεις στα ΜΜΕ ενημερώνοντας τους πάντες για την απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει τις γέννες στα 140 € και να ενισχύσει τα σφάγια των ελληνικών φυλών, όπως δήλωνε χαρακτηριστικά.
Η πρόταση του ΥΠΑΑΤ, για την οποία ενημερωθήκαμε πριν από λίγες μέρες μέσω του τύπου, είναι τα 108 € στη γέννα, με τα εισαγόμενα προς πάχυνση μοσχάρια μέσα στην ενίσχυση.
Η μεγάλη μείωση κατά 40%, στον αριθμό των σφαγίων που υπολογίζονται για την ενίσχυση, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, προμηνύουν φίλτρα στην επιλεξιμότητα, τα οποία δε χρειάζεται να αναφέρουμε ποιους θα ευνοήσουν.

Αναρωτιόμαστε τι μεσολάβησε στο διάστημα από τις ανακοινώσεις του υπουργού, μέχρι την τελική πρόταση που κατατέθηκε στην ΕΕ;
Ποιος κατάφερε ν’ αλλάξει τη γνώμη του, γιατί και με ποιόν τρόπο;
Ποιος ο ρόλος του εκ της Ημαθίας υφυπουργού οικονομικών κ. Βεζυρόπουλου και γιατί συμμετείχε στην προτελευταία συνάντηση μαζί μας, που πραγματοποιήθηκε στο ΥπΑΑΤ, παρουσία του υπουργού, ενώ δεν είχε ζητηθεί από τους φορείς που συμμετείχαν η παρουσία του και αφού δεν εξέφρασε καμία άποψη για το θέμα, τουλάχιστον ενώπιον μας;
Εμείς ποτέ δεν κρυφτήκαμε και ότι έχουμε πει μέχρι σήμερα ή έχουμε να πούμε, το λέμε πρόσωπο με πρόσωπο και δημόσια και στο φως της μέρας.
Όσοι λειτουργούν υπόγεια και στο σκοτάδι, θα μας βρουν απέναντι τους.

Μας προσβάλανε και μας υποτιμήσανε με τη συμπεριφορά τους και με τα ψέματα που μας είπανε κατ’ ιδίαν, αλλά και δημόσια.
Στα πρόσωπα μας όμως, προσβάλανε και υποτιμήσανε και όλους τους κτηνοτρόφους της πατρίδας μας, που πίστεψαν όσα εξαγγείλανε!
Καλούμε τον υπουργό κ. Γεωργαντά να σηκώσει το πολιτικό του ανάστημα, όπως διατείνεται ότι έκανε με το θέμα του ΟΣΔΕ και του εθνικού αποθέματος!

Να αλλάξει άμεσα τις ενδεικτικές τιμές και τα ποσά ανά κατηγορία και να εντάξει, τις μοσχίδες αναπαραγωγής στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, καθώς και να αποκλείσει τα εισαγόμενα μοσχάρια από κάθε ενίσχυση.
Τα περί αρνήσεως της ΕΕ για τα παραπάνω και οι δικαιολογείες περί στρέβλωσης του ανταγωνισμού, είναι φτηνές δικαιολογίες.
Αλήθεια, δεν αποτελεί στρέβλωση του ανταγωνισμού η ανισομερής κατανομή των ενισχύσεων κατά κτηνοτρόφο, λόγω των ιστορικών δικαιωμάτων και των βοσκοτόπων;
Δεν αποτελεί στρέβλωση του ανταγωνισμού η διαφορετική κατανομή των ενισχύσεων κατά χωρική ενότητα και μεταξύ των κρατών;
Δεν αποτελεί στρέβλωση του ανταγωνισμού, το διαφορετικό κόστος παραγωγής κατά περιοχή και κατά χώρα;

Δυστυχώς όταν ο σχεδιασμός στην πατρίδα μας και η διαπραγμάτευση στην ΕΕ γίνεται από άκαπνους θεωρητικούς γιάπηδες των γραφείων, που δεν έχουν ιδιαίτερη επαφή με τη σκληρή κοινωνική πραγματικότητα και την ελληνική κτηνοτροφία, το αποτέλεσμα θα είναι πάντα καταστροφικό!
Όλοι αυτοί που διατείνονται ότι πάλεψαν στην ΕΕ για να στηρίξουν την πρόταση που εξήγγειλε ο υπουργός, λέγοντάς χαρακτηριστικά ότι έφαγαν πολύ ξύλο, θα έπρεπε πρώτα να κάνουν την πρακτική τους σε μια απλή κτηνοτροφική μονάδα για λίγες ημέρες, αφού σίγουρα δε θα άντεχαν για πολλές, για να νοιώσουν τι είναι σωματική και ψυχολογική πίεση, να δουλέψουν μερικά χρόνια στην αγορά, να επιχειρήσουν και μετά να πάνε να διαπραγματευτούν.

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε τις πολιτικές παρεμβάσεις και εκβιασμούς, τα οικονομικά συμφέροντα των χορηγών, τους εγωισμούς στελεχών και τους διορισμούς σε θέσεις ευθύνης, λόγω εξ΄αγχιστείας συγγένειας με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, τότε η καταστροφή των πραγματικών κτηνοτρόφων, αυτών που δουλεύουν νυχθημερόν στα ζώα, είναι νομοτελειακά σίγουρη!
Δεν είναι μόνο η οικονομική ζημιά που προκαλούν οι παραπάνω αποφάσεις.

Σε όλους εμάς, που παλεύουμε νυχθημερόν στην κτηνοτροφία και βλέπουμε γύρω μας τα ζώα να σφάζονται, την κτηνοτροφία νομοτελειακά να  τελειώνει και τα χωριά της πατρίδας μας να ερημώνουν, δημιουργούνται συναισθήματα όπως είναι ο θυμός, η οργή και η απογοήτευση!
Εμείς δεν ξεχνάμε και όταν θα έρθει η ώρα του λογαριασμού, θα δώσουμε στον καθένα αυτό που του αξίζει!
Για του λόγου το αληθές, ρωτήστε και τους προηγούμενους!

Πριν αναγκαστούμε από τα γεγονότα και από το αδιέξοδο που μας οδηγούν οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν από το 2014, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, με παρέμβασή μας στην ΕΕ για όλα τα παραπάνω κακώς πεπραγμένα, δίνουμε μια τελευταία ευκαιρία και αναμένουμε τη συνάντησή μας με τον Υπουργό κ. Γεωργαντά, το Γ.Γ. κ. Μπαγινέτα και το επιτελείο τους στην Κομοτηνή, εντός του Νοεμβρίου το αργότερο, όπως μας έχει υποσχεθεί ο υπουργός και ελπίζουμε μέχρι τότε να έχει διορθώσει όλες τις παραπάνω στρεβλώσεις και λάθος αποφάσεις.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
26/05/2023 12:05 μμ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Υπουργική Απόφαση της εφαρμογής των μέτρων χορήγησης συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα του βόειου κρέατος.

Άρα αναμένουμε το επόμενο διάστημα τη δημοσίευση ξεχωριστών αποφάσεων για τις Εφαρμοστικές της νέας ΚΑΠ.

Στη συνδεδεμένη βόειου κρέατος τα μέτρα παρέμβασης που θεσπίζονται είναι τα ακόλουθα:
i) Μέτρο Α: Συνδεδεμένη ενίσχυση για τα θηλυκά βοοειδή που έχουν γεννήσει στο έτος ενίσχυσης (ΜΚ1- 32.3-2).
Η παρέμβαση αφορά την ενίσχυση για την εκτροφή αγελάδων, δηλαδή τη συνδεδεμένη ενίσχυση σε θηλυκά βοοειδή ηλικίας 18 μηνών έως 12 ετών, που έχουν γεννήσει στο έτος ενίσχυσης. Το Μέτρο αυτό στοχεύει στην αξιοποίηση του εγχώριου αναπαραγωγικού δυναμικού και θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για τη διατήρηση του αριθμού των εγχώριων γεννήσεων σε ικανοποιητικά επίπεδα.
ii) Μέτρο Β: Συνδεδεμένη ενίσχυση για σφάγια ηλικίας 11-12 μηνών (ΜΚ1-32.3-3). Η παρέμβαση αφορά τη συνδεδεμένη ενίσχυση σε βοοειδή (αρσενικά και θηλυκά) που σφάζονται σε ηλικία 11-12 μηνών.
iii) Μέτρο Γ: Συνδεδεμένη ενίσχυση για σφάγια ηλικίας από 14 έως 24 μηνών (ΜΚ1- 32.3-4).
Η παρέμβαση αφορά τη χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης σε βοοειδή (αρσενικά και θηλυκά), τα οποία εκτρέφονται για πάχυνση και σφάζονται σε ηλικία από 14 έως και 24 μηνών, με σκοπό την παραγωγή σφάγιων μεγάλου βάρους.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για τα έτη 2023 έως 2027 για το Μέτρο Α ανέρχεται σε 113.400.000 €, για το Μέτρο Β σε 8.853.000 € και για το Μέτρο Γ σε 109.625.000 €, σύμφωνα με το ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός ανά Μέτρο, αρχής γενομένης από το έτος ενίσχυσης 2023, ανέρχεται για το Μέτρο Α σε 22.680.000 €, για το Μέτρο Β σε 1.770.600 € και για το Μέτρο Γ σε 21.925.000 €.

Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης βόειου κρέατος για το Μέτρο Α είναι οι κτηνοτρόφοι, που πληρούν τους παρακάτω όρους επιλεξιμότητας:

  • Είναι ενεργοί γεωργοί σύμφωνα με τον ορισμό που περιγράφεται στο Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για την ΚΑΠ 2023-2027
  • Είναι κάτοχοι βοοτροφικών εκμεταλλεύσεων στη χώρα, ανεξαρτήτως παραγωγικής κατεύθυνσης.
  • Κατά τη διάρκεια του έτους ενίσχυσης, εκτρέφουν στην εκμετάλλευσή τους τουλάχιστον 6 επιλέξιμα, θηλυκά βοοειδή, οποιασδήποτε φυλής και παραγωγικής κατεύθυνσης, ηλικίας από 18 μηνών έως 12 ετών και για τα οποία υποβάλλουν την αίτηση ενιαίας ενίσχυσης.
  • Συμμετέχουν σε πρόγραμμα παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης (ΑKIS, «Agricultural Knowledge and Innovation System», δηλαδή «σύστημα γνώσης και καινοτομίας στη γεωργία»), μετά την 1/1/2025.

Επιλέξιμα για το Μέτρο Α είναι τα θηλυκά βοοειδή που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Έχουν ηλικία από 18 μηνών έως 12 ετών.
Έχουν γεννήσει μέσα στο έτος ενίσχυσης (από 01/01 έως και τις 31/12), όπως διαπιστώνεται από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κτηνιατρικής (εφεξής ΟΠΣΚ).
Τα νεογέννητα μοσχάρια έχουν καταγραφεί και σημανθεί, σύμφωνα με ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία. Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση θανάτου του νεογέννητου μόσχου πριν τη σήμανσή του, το θηλυκό βοοειδές δεν θεωρείται επιλέξιμο.

Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης βόειου κρέατος για το Μέτρο Β είναι οι κτηνοτρόφοι, που πληρούν τους παρακάτω όρους επιλεξιμότητας:

  • Είναι ενεργοί γεωργοί σύμφωνα με τον ορισμό που περιγράφεται στο Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για την ΚΑΠ 2023-2027
  • Είναι κάτοχοι βοοτροφικών εκμεταλλεύσεων στη χώρα, ανεξαρτήτως παραγωγικής κατεύθυνσης.
  • Κατά τη διάρκεια του έτους ενίσχυσης εκτρέφουν τουλάχιστον 6 σε αριθμό, επιλέξιμους μόσχους, ηλικίας 11-12 μηνών, αρσενικούς ή και θηλυκούς, οι οποίοι να έχουν εκτραφεί στην εκμετάλλευση που τους οδηγεί στο σφαγείο, τουλάχιστον για 5 μήνες πριν τη σφαγή.
  • Προσκομίζουν τιμολόγιο πώλησης του σφάγιου ή και άλλο αποδεικτικό σφαγής του βοοειδούς.
  • Συμμετέχουν σε πρόγραμμα παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης (ΑKIS), μετά την 1/1/2025.

Επιλέξιμα για το Μέτρο Β είναι τα αρσενικά ή και θηλυκά βοοειδή που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Έχουν σφαγεί μέσα στο έτος ενίσχυσης (από 01/01 έως και τις 31/12), σε ηλικία από 11 έως 12 μηνών, όπως διαπιστώνεται από τις ημερομηνίες σφαγής της βάσης δεδομένων της διαδικτυακής πύλης «ΑΡΤΕΜΙΣ» του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και την ηλικία των ζώων κατά την ημερομηνία σφαγής, όπως διαπιστώνεται από τη διαδικτυακή πύλη «ΑΡΤΕΜΙΣ» σε συνδυασμό με το ΟΠΣΚ.
Τα βοοειδή έχουν καταγραφεί και σημανθεί σύμφωνα με την ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.
Τα βοοειδή έχουν εκτραφεί για διάστημα τουλάχιστον 5 μηνών στην ίδια εκμετάλλευση πριν τη σφαγή τους.
Σε περίπτωση θανάτου του βοοειδούς πριν τη σφαγή του, το βοοειδές δεν θεωρείται επιλέξιμο.

Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης βόειου κρέατος για το Μέτρο Γ είναι οι κτηνοτρόφοι, που πληρούν τους παρακάτω όρους επιλεξιμότητας:

  • Είναι ενεργοί γεωργοί σύμφωνα με τον ορισμό που περιγράφεται στο Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για την ΚΑΠ 2023-2027.
  • Είναι κάτοχοι βοοτροφικών εκμεταλλεύσεων στη χώρα, ανεξαρτήτως παραγωγικής κατεύθυνσης.
  • Εκτρέφουν τουλάχιστον 6 σε αριθμό επιλέξιμους μόσχους (αρσενικά ή/και θηλυκά), οι οποίοι πρέπει να έχουν εκτραφεί στη εκμετάλλευση που τους οδηγεί στο σφαγείο τουλάχιστον για 5 μήνες πριν τη σφαγή και σφάζονται σε ηλικία 14-24 μηνών.
  • Προσκομίζουν τιμολόγιο πώλησης του σφάγιου ή και άλλο αποδεικτικό σφαγής του βοοειδούς.
  • Συμμετέχουν σε πρόγραμμα παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης (ΑKIS), μετά την 1/1/2025.

Επιλέξιμα για το Μέτρο Γ είναι τα αρσενικά ή/και θηλυκά βοοειδή που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Έχουν σφαγεί μέσα στο έτος ενίσχυσης (από 01/01 έως και τις 31/12), σε ηλικία από 14 έως 24 μηνών, όπως διαπιστώνεται από τις ημερομηνίες σφαγής των δεδομένων της διαδικτυακής πύλης «ΑΡΤΕΜΙΣ» του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και την ηλικία των ζώων κατά την ημερομηνία σφαγής, όπως διαπιστώνεται από τη διαδικτυακή πύλη «ΑΡΤΕΜΙΣ» σε συνδυασμό με το ΟΠΣΚ.
Τα βοοειδή έχουν καταγραφεί και σημανθεί σύμφωνα με την ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.
Τα βοοειδή έχουν εκτραφεί για διάστημα τουλάχιστον 5 μηνών στην ίδια εκμετάλλευση πριν από τη σφαγή τους.
Σε περίπτωση θανάτου του βοοειδούς πριν τη σφαγή του, το βοοειδές δεν θεωρείται επιλέξιμο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι για τους κτηνοτρόφους που διέθεταν ειδικά δικαιώματα ενίσχυσης στις 31/12/2014, τα οποία χορηγήθηκαν σύμφωνα με τους Κανονισμούς υπ’ αρ. 1782/2003 και υπ’ αρ. 73/2009, δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στη διαδικασία κατανομής βοσκοτόπων.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ

Τελευταία νέα
09/05/2023 12:54 μμ

Όπως υποστηρίζουν οι αγελαδοτρόφοι, η μείωση των τιμών στο ράφι οφείλεται στις διαδοχικές μειώσεις στην τιμή παραγωγού του αγελαδινού γάλακτος, ενώ τα κέρδη των γαλακτοβιομηχανιών παραμένουν σταθερά.

Μάλιστα καταγγέλλουν ότι γαλακτοβιομηχανία στη Θεσσαλία έκανε τους τελευταίους μήνες μεσοσταθμική μείωση της τιμής παραγωγού κατά 10 λεπτά το κιλό.    

Όπως τονίζει σε δηλώσεις του ο κ. Ηλίας Κοτόπουλος, αγελαδοτρόφος και πρόεδρος στην Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (ΕΦΧΕ) «παρακολουθώντας τα κατευθυνόμενα δημοσιεύματα της επικαιρότητας των τελευταίων ημερών γύρω από την μείωση της τιμής των προϊόντων από αγελαδινό γάλα στο «ράφι» και δηλώσεις στις οποίες προβαίνουν ιθύνοντες και εκπρόσωποι «ελληνικών» γαλακτοβιομηχανιών επιθυμεί να παρέμβει για μία ακόμη φορά στο δημόσιο διάλογο. Εκφράζει την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό της για την πορεία και τις αρνητικές προοπτικές επιβίωσης του κλάδου της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας στην Ελλάδα, που βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας της. Απειλείται δηλαδή με ολοκληρωτικό αφανισμό και σπεύδει να ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό για όσα επιμελώς αποσιωπώνται κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Την ίδια ώρα που με τρόπο μεθοδικό σχεδιάζεται και συντελείται το έγκλημα της εξόντωσης της ελληνικής γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας «ελληνικές» γαλακτοβιομηχανίες επιχαίρουν, διακινώντας την είδηση της μείωσης των τιμών προϊόντων τους από αγελαδινό γάλα στο ράφι. 

Μία μείωση, η οποία όμως προέρχεται και παρέχεται αποκλειστικά στις πλάτες του Έλληνα παραγωγού χωρίς οι γαλακτοβιομηχανίες να «βάζουν το χέρι στην τσέπη». Τους τελευταίους μήνες έχουν επιβληθεί σε βάρος του Έλληνα παραγωγού διαδοχικές μειώσεις στην τιμή προμήθειας του αγελαδινού γάλακτος από «ελληνικές» γαλακτοβιομηχανίες, με πρωτοστάτη μεγάλη γαλακτοβιομηχανία της Θεσσαλίας, που φθάνουν μεσοσταθμικά σε πάνω από 10 λεπτά/λίτρο. 

Ο Έλληνας παραγωγός βρίσκεται έτσι αντιμέτωπος με μια πρωτόγνωρη κατάσταση και εξαναγκάζεται πλέον να πωλεί προς τις γαλακτοβιομηχανίες κάτω από το κόστος παραγωγής του. Είναι σε απόγνωση λόγω του αδιεξόδου στο οποίο καιροσκοπικές πρακτικές γαλακτοβιομηχανιών τον έχουν περιάγει. Δεν πρόκειται όμως απλώς για καιροσκοπισμό αλλά στην πραγματικότητα για εγκληματικό σχέδιο, που συντελείται σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και των συμφερόντων του Έλληνα καταναλωτή. 

Η ήδη φθίνουσα ελληνική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος, που μετά βίας πλέον επαρκεί προς κάλυψη του 1/3 της εγχώριας κατανάλωσης, απειλείται με ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση και μαρασμό. 

Με τις πλάτες της ελληνικής πολιτείας οι «ελληνικές» γαλακτοβιομηχανίες σχεδιάζουν επιμελώς την εξαφάνιση του κλάδου ώστε να μπορούν ανενόχλητες να προβαίνουν σε ολοένα και αυξανόμενη παραγωγή των προϊόντων τους από εισαγόμενα συμπυκνώματα, σταθεροποιητές, σκόνες κλπ. Αντικαθιστούν έτσι σχεδόν ολοκληρωτικά το φρέσκο ελληνικό γάλα και θυσιάζουν την ποιότητα ενός βασικού καταναλωτικού αγαθού πρώτης ανάγκης για την ελληνική οικογένεια στο βωμό της επίτευξης αυξημένου περιθωρίου κέρδους.

Η αδράνεια της ελληνικής πολιτείας εκτρέφει κι επιτρέπει φαινόμενα τρομακτικής αδιαφάνειας που οδηγούν στην εξαπάτηση του Έλληνα καταναλωτή που είναι αδύνατον να γνωρίζει πια τι καταναλώνει. Η Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας με αίσθημα ευθύνης έχει ήδη λάβει σειρά πρωτοβουλιών ενημέρωσης προβαίνοντας σε αλλεπάλληλα διαβήματα προς επίσημους φορείς και Αρχές και προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Ευελπιστούμε η ελληνική πολιτεία, η Βουλή και ο νέος υπουργός, που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, να δείξουν μεγαλύτερη ευαισθησία για ένα τόσο καίριο ζήτημα για τον Έλληνα καταναλωτή και για ολόκληρο τον ελληνικό πρωτογενή τομέα. Θα αποτρέψει έτσι την επιχειρούμενη εν μία νυκτί εξαφάνιση εις βάρος της ελληνικής οικονομίας παραγωγικών μονάδων και υποδομών που είναι αποτέλεσμα πολυετών κόπων και προσπαθειών στο βωμό της εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων».
 

05/05/2023 03:18 μμ

Στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαΐου, ημέρα Πέμπτη, ημερίδα με θέμα «Κτηνοτροφία Ακριβείας – Εφαρμογές στην Εκτροφή Μηρυκαστικών» υπό την αιγίδα της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η παρουσίαση της ενότητας με θέμα «Τεχνολογίες Εκτροφής Ακριβείας Μηρυκαστικών» του Αν. Καθηγητή του ΓΠΑ κ. Θωμά Μπαρτζάνα αναφορικά με την ενσωμάτωση της τεχνολογίας και των έξυπνων λύσεων στον τομέα της κτηνοτροφίας.

Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Ο Αν. Καθηγητής του ΓΠΑ κος Μπαρτζάνας υπενθυμίζει, ότι το φιλόδοξο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, γνωστή και ως «Green Deal», το οποίο στοχεύει στην κλιματική ουδετερότητα μέσω του πράσινου ψηφιακού μετασχηματισμού, απαιτεί να ληφθούν άμεσα αλλαγές στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Ειδικότερα, με την εφαρμογή της άνω συμφωνίας μέσα στην επόμενη δεκαετία προβλέπεται να πραγματοποιηθούν σημαντικές μειώσεις στις αγροτικές εισροές, που εκτείνονται σε ολόκληρο το φάσμα της πρωτογενούς παραγωγής.
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν θα πρέπει να είναι διστακτικοί απέναντι στο πράσινο αυτό εγχείρημα, καθώς, όπως επεξηγεί ο κος Μπαρτζάνας, μέσω των εφαρμογών τεχνικών και τεχνολογιών γεωργίας και δη κτηνοτροφίας ακριβείας στα πλαίσια εκτροφής των μυρηκαστικών θα εξασφαλιστεί η  βιωσιμότητα των γεωργικών και των κτηνοτροφικών μονάδων αντίστοιχα σ’ έναν συνεχώς αυξανόμενο και ανταγωνιστικό τομέα.

Τεχνικές και τεχνολογίες κτηνοτροφίας ακριβείας

Τα τελευταία χρόνια η δυναμικότητα των κτηνοτροφικών μονάδων αυξάνεται συστηματικά είτε με την ένωση μικρότερων μονάδων είτε με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες δημιουργίας μεγάλων κτηνοτροφικών συγκροτημάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανακύπτουν ζητήματα διαχείρισης, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι στις πολυπληθείς φάρμες είναι αδύνατον ο κτηνοτρόφος να δώσει την ίδια προσοχή στην ευζωία του κάθε ζώου χωριστά, όπως θα συνέβαινε σε μια μικρή φάρμα. Λύση έρχονται να δώσουν οι εφαρμογές τεχνικών και τεχνολογιών κτηνοτροφίας ακριβείας, όπου μέσω ενός συστήματος αυτοματοποίησης και ψηφιακής ιχνηλάτισης, παρέχουν έγκαιρη ενημέρωση και αναλυτική πληροφόρηση αναφορικά με την ευζωία των μηρυκαστικών και την περιβαλλοντική αειφορία. Ως εκ τούτου ο κτηνοτρόφος προσθέτει ένα πολύ σημαντικό όπλο στην φαρέτρα του, καθώς θα μπορεί να παρέμβει έγκαιρα και εν συνεχεία να διαχειριστεί αποδοτικά οτιδήποτε ζήτημα ανακύψει στα πλαίσια της διαχείρισης της κτηνοτροφικής παραγωγής του.

Κτηνοτροφία ακριβείας στην πράξη: Έξυπνα περιλαίμια

Η εφαρμογή της κτηνοτροφίας ακριβείας προϋποθέτει την χρήση ειδικού εξοπλισμού και ιδίως την εκπαίδευση και την εξοικείωση των κτηνοτρόφων στις νέες τεχνολογικές εφαρμογές. Μέσω της χρήσης έξυπνων συσκευών πραγματοποιείται αρχικά άντληση μιας πληθώρας δεδομένων που σχετίζονται με το επίπεδο ευζωίας του ζώου, καθώς και με το επίπεδο ποιότητας του συνόλου της φάρμας. Εν συνεχεία, τα δεδομένα αυτά αναλύονται και παρέχουν σημαντικές πληροφορίες όχι μόνο αναφορικά με την αειφορία του περιβάλλοντος, αλλά και αναφορικά με την τυχόν ύπαρξη και αποτελεσματική αντιμετώπιση ασθενειών, που μπορεί να προσβάλλουν τα μηρυκαστικά.
Ιδίως, στα μηρυκαστικά η χρήση των έξυπνων περιλαίμιων, τα οποία είναι εφοδιασμένα με αισθητήρες δορυφορικού εντοπισμού, θερμοκρασίας και ζωτικών λειτουργιών, παρέχουν μια πληθώρα σημαντικών πληροφοριών στους κτηνοτρόφους. Θέλοντας, μάλιστα, ο κος Μπαρτζάνας να τονίσει τα πλεονεκτήματα και ιδίως την ευελιξία, που δύναται να παρέχει η χρήση τους στους κτηνοτρόφους, έφερε ως παράδειγμα την ακόλουθη εικόνα: μηρυκαστικά να βοσκούν ελεύθερα άνευ της ύπαρξης φρακτών και όταν αυτά τυχόν υπερβούν τα όρια της ηλεκτρονικά και μέσω δορυφόρου χωροθετημένης περιοχής, μέσω ενός ακίνδυνου σήματος προς το ζώο, αυτό να επανέρχεται πίσω στο κοπάδι.
Στον ελλαδικό χώρο είναι διαδεδομένη η χρήση έξυπνων περιλαίμιων στα βοοειδή, όπου παρέχουν ενδείξεις αναφορικά με την κατανάλωση της βοσκής βάσει της κινήσεως του λαιμού του ζώου. Με την πρόοδο της τεχνολογίας ενσωματώνονται, επιπλέον, συστήματα καταγραφής της θερμοκρασίας και της υγρασίας του περιβάλλοντος, που συμβάλλουν σε θέματα περιβαλλοντικής αειφορίας.

Έγκαιρη αντιμετώπιση ασθενειών με ανάλυση εικόνας και ήχου

Η εφαρμογή έξυπνων συσκευών καταγραφής εικόνας στα βοοειδή παρέχει ζωτικής σημασίας πληροφορίες αναφορικά με την έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος της πολότητας.  Ειδικότερα, μέσω της συστηματικής παρατήρησης και καταγραφής των κινήσεων του ζώου, η έξυπνη συσκευή δύναται να παρέχει πιθανούς δείκτες πολότητας, πριν ακόμα κάνει την εμφάνιση της στο ζώο.
Στα μηρυκαστικά η ανάλυση του ήχου δεν είναι ακόμα λεπτομερώς εφαρμοσμένη σε μεγάλη κλίμακα, παρόλα αυτά ο κος Θωμάς Μπαρτζάνας σημείωσε ότι «ήδη γίνονται πολλά πειράματα σε κέντρα του εξωτερικού (…). Ειδικότερα, με την ανάλυση του σήματος και των ηχητικών μηνυμάτων, που παίρνουμε από τους χοίρους αναφορικά με την ζωή, την επιθετικότητα, είτε με κάποια ασθένεια και τα οποία μεταφράζουμε σε χρήσιμες πληροφορίες, μπορούν να μεταφραστούν και για τα μηρυκαστικά».

Σίτιση ακριβείας

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο  Αν. Καθηγητής του ΓΠΑ η κτηνοτροφία θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα των ολοκληρωμένων γεωργικών συστημάτων ακριβείας άρδευσης και λίπανσης, όπου μέσω στρατηγικής διαχείρισης περιορίζεται η άσκοπη κατανάλωση αρδευτικού νερού και λίπανσης. Στα πλαίσια της κτηνοτροφίας, αντίστοιχα, με την υποστήριξη της τεχνολογίας δύναται να εφαρμοστεί η σίτιση ακριβείας, όπου τα ζώα σιτίζονται στην ώρα και στην ποσότητα που χρειάζεται. Επιπλέον, ο κος Μπαρτζάνας τόνισε, ότι ένας μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων δεν γνωρίζει την ακριβή ποσότητα της ζωοτροφής που καταναλώνεται στην φάρμα τους, καθώς απλώς γεμίζουν το δοχείο τροφής, όποτε αυτό τελειώνει. Στον αντίποδα, βρίσκονται τα ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης των κτηνοτροφικών μονάδων, τα οποία καταγράφουν την ποσότητα της ζωοτροφής που καταναλώνεται από το κάθε ζώο, ενώ, παράλληλα, παρέχουν σημαντικές οδηγίες αναφορικά με την κατανάλωση ζωοτροφής για το κάθε ζώο ξεχωριστά, σε καθημερινή βάση και ανάλογα με τις βιοτικές του ανάγκες.
Η αναίτια σπατάλη των ζωοτροφών μόνο αρνητικά μπορεί να λειτουργήσει για την βιωσιμότητα μιας κτηνοτροφικής μονάδας, ιδίως αν λάβει κανείς υπόψη την κατακόρυφη αύξηση τιμών που σημειώθηκαν συνεπεία του  πολέμου στην Ουκρανία.  Και ως είναι φυσικό η αύξηση του κόστους αγοράς της ζωοτροφής συνεπάγεται με αύξηση της τιμής των παραγόμενων αγαθών, όπως για παράδειγμα το γάλα ή το κρέας, γεγονός που πλήττει και τον τελικό αποδεκτή, ήτοι τον καταναλωτή.

Γεωργικές κατασκευές

Οι γεωργικές κατασκευές, όπως η κατασκευή ενός κτιρίου που θα φιλοξενήσει τα ζώα, σύμφωνα με τον Αν. Καθηγητή κ. Μπαρτζάνα, αποτελούν τον πλέον σημαντικό παράγοντα αναφορικά με την βιωσιμότητα μιας κτηνοτροφικής παραγωγής. Παράγοντα, ωστόσο, που πολλές φορές οι κτηνοτρόφοι παραγνωρίζουν, καθώς επιλέγουν να επενδύουν υπέρμετρα σε εξοπλισμό, στο ζωικό κεφάλαιο ή στην καλλιέργεια εν γένει.
Μάλιστα, ο κος Μπαρτζάνας ο οποίος εξειδικεύεται στις γεωργικές κατασκευές, τόνισε ότι η τεχνολογία σήμερα μας παρέχει τεχνικά εργαλεία, τα οποία μπορούν να προ-δημιουργήσουν σε εικονικό επίπεδο το κτίριο, με απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, ο κτηνοτρόφος να γνωρίζει εκ των προτέρων την τοποθεσία του, το είδος του ζώου που επιθυμεί να στεγάσει και τον συνολικό αριθμό των ζώων. Ως εκ τούτου, σήμερα ο κτηνοτρόφος έχει την δυνατότητα να ελέγξει τα διάφορα στοιχεία του μικροπεριβάλλοντος πριν ακόμα τα ζώα εισέλθουν στην κατασκευή, έχοντας, πάντοτε, την δυνατότητα παρέμβασης και διόρθωσης. Μάλιστα, όπως ο ίδιος τόνισε «Είναι μια δουλειά που δεν απαιτεί πολύ χρόνο και είναι καλό να γίνεται πριν κάποιος επενδύσει σε ένα κτηνοτροφικό κτίριο».

03/05/2023 10:14 πμ

Ακόμη μια «προβληματική» πληρωμή έγινε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτή την φορά πρόκειται για την συνδεδεμένη στην αγελαδοτροφία.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό πληρωμών, η συνδεδεμένη βόειου ανέρχεται στα 114 ευρώ ανά ζώο. Ωστόσο κάποια ζώα έμειναν εκτός πληρωμής λόγω αναντιστοιχίας στις καταχωρίσεις ενωτίων σε σχέση με την χρονική περίοδο παραμονής τους στην εκμετάλλευση.  

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ:

Μετά την ολοκλήρωση διασταυρωτικών ελέγχων και ενσωμάτωσης των στοιχείων ελέγχων, πραγματοποιήθηκε, στις 2/5/2023, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η πληρωμή της συνδεμένης ενίσχυσης Βόειου 2022.

Τα ποσά που καταβλήθηκαν αργά το απόγευμα στους λογαριασμούς των 8.440 κτηνοτρόφων ανέρχονται σε 28,9 εκ ευρώ, με τιμή ενίσχυσης 114 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο.

Από την 1η αυτή πληρωμή έχει εξαιρεθεί ένας αριθμός ζώων, για τον οποίο κατά την λήψη των στοιχείων τους από την Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων (ΚΒΔ), υπήρξαν αναντιστοιχίες στις καταχωρίσεις ενωτίων σε σχέση με την χρονική περίοδο παραμονής τους στην εκμετάλλευση.  

Για τα ζώα αυτά ενώ είχαν περιληφθεί αρχικά στον υπολογισμό της τιμής ενίσχυσης, δεν καταβάλλεται σήμερα ενίσχυση. 

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζει τους ελέγχους και για όσα ζώα προκύψουν θέματα θα ζητηθούν διευκρινίσεις από τους κατόχους τους. Στην συνέχεια μετά τους ελέγχους και προσδιορισμό εκ νέου του τελικού αριθμού επιλέξιμων ζώων, θα γίνει επαναπροσδιορισμός της τιμής ενίσχυσης και θα ακολουθήσει συμπληρωματική πληρωμή σε όλους τους δικαιούχους.

27/04/2023 04:15 μμ

Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αγελαδοτρόφοι της χώρας, αφού συνεχίζεται η πτωτική πορεία των τιμών αγελαδινού γάλακτος που ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2023. Από την άλλη συνεχίζεται το υψηλό κόστος παραγωγής λόγω ενέργειας και ζωοτροφών. 

Επίσης παρά τις δηλώσεις της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ παραμένουν τα προβλήματα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, που προβλέπει γιαούρτι, όχι μόνο από νωπό γάλα. Επίσης δεν υπήρξε κάποιο θετικό αποτέλεσμα στο αίτημα των αγελαδοτρόφων για επάνοδο της αναγραφής της χώρας αρμεγής ευκρινώς στη συσκευασία, ακόμη κι αν είναι πάνω από μία.  

Ο κ. Γιώργος Κεφαλάς, αγελαδοτρόφος από την Θεσσαλονίκη και μέλος της της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (ΕΦΧΕ), ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή υπάρχει μια διαφοροποίηση στις τιμές παραγωγού στο αγελαδινό γάλα. Πάντως από τον Ιανουάριο του 2023 μέχρι σήμερα έχουμε μια πτώση των τιμών στο αγελαδινό. Το διάστημα Φεβρουαρίου - Απριλίου 2023 έχουμε μια πτώση τιμής 3 - 4 λεπτά. Αυτό που ελπίζουμε είναι να μειωθούν τα αποθέματα στο συμπύκνωμα γάλακτος στην ΕΕ, γιατί έτσι θα αυξηθούν οι τιμές του και δεν θα συμφέρει να το εισάγουν οι γαλακτοβιομηχανίες και θα στραφούν στο ντόπιο γάλα». 

Η κτηνοτροφική εκμετάλλευση του Σοφοκλή Φιλιππίδη, στις Σέρρες, διαθέτει ζωικό κεφάλαιο 200 αγελάδων της φυλής Χολστάιν, μια αμιγώς γαλακτοπαραγωγική μονάδα. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο «από τον Ιανουάριο του 2023 όλες οι γαλακτοβιομηχανίες μειώνουν την τιμή παραγωγού στο γάλα κατά 2 λεπτά το κιλό κάθε μήνα. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τους αγελαδοτρόφους και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Απλά περιμένουμε τον επόμενο μήνα να μας μειώσουν περαιτέρω την τιμή. Το ΥπΑΑΤ μας είχε υποσχεθεί αλλαγές στην παραγωγή γιαουρτιού, κάτι που θα στήριζε την ελληνική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος. Ήρθαν οι εκλογές και τελικά δεν έγινε τίποτα».

Ο κ. Γεώργιος Βαϊόπουλος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «το αγελαδινό γάλα δεν έχει καλή πορεία των τιμών. Αυτη την εποχή έχει πέσει κάτω από τα 50 λεπτά το κιλό. Σε αντίθεση στο πρόβειο και το γιδινό γάλα που έχουμε μια αυξημένη ζήτηση και υπάρχει τάση για αύξηση των τιμών».

09/03/2023 11:16 πμ

Σάρκα και οστά παίρνει ένας νέος συνεταιρισμός, ο Πανελλήνιος Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Εκτροφέων Βοοειδών Αναπαραγωγής/Πάχυνσης Αγελαίας Μορφής.

Πρόκειται, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνεταιρισμού, για μια ομάδα εκτροφέων βοοειδών αναπαραγωγής/πάχυνσης ελευθέρας βοσκής, που με χαρακτηριστικά παρέας και γνώμονα το μεράκι και την αγάπη για το επάγγελμα του βοοτρόφου που επέλεξαν συνειδητά να ακολουθήσουν αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν τον Πανελλήνιο Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Εκτροφέων Βοοειδών Αναπαραγωγής/Πάχυνσης Αγελαίας Μορφής.

Ο Συνεταιρισμός έχει προσωρινό συμβούλιο με πρόεδρο τον κ. Θανάση Κουτίνα, ο οποίος μίλησε στον ΑγροΤύπο, τονίζοντας ότι το σχήμα ξεκίνησε με 11 μέλη, τα οποία ήδη έχουν φτάσει τα 30 με 40 από διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ το ενδιαφέρον για εγγραφή στον Συνεταιρισμό ολοένα και μεγαλώνει με αποτέλεσμα ήδη να εκπροσωπούνται φάρμες με πάνω από 3.500 μάνες σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, με ορμητήριο τα ορεινά βοσκοτόπια της Πίνδου, του Όλυμπου, του Γράμμου, τις Μπέλλες, του Μενοίκιου και του Βέρμιου, τα πεδινά βοσκοτόπια της Θεσσαλίας αλλά και τα παραθαλάσσια της Βόνιτσας και του Αλμυρού και έδρα στον Τύρναβο, ο Βοῦς ΕΛΛΑΣ (Π.Α.Κ.Σ.Ε.Β.Α.Π.Α.Μ.) φιλοδοξεί να ενώσει τους εκτροφείς βοοειδών σε όλη την Ελλάδα και να δώσει λύσεις, φωνή και στήριξη και στην πιο απόμερη εκτροφή και στον πιο απομακρυσμένο κτηνοτρόφο.

Στόχος μας, προσθέτει ο κ. Κουτίνας είναι η ανταλλαγή γνώσεων, η αύξηση της Ελληνικής παραγωγής μοσχαριών, η μεγιστοποίηση του κέρδους του παραγωγού, η μείωση του κόστους παραγωγής, η βελτίωση της συνολικής ευημερίας των μελών και όλα αυτά επιτυγχάνονται με την εκπαίδευση των μελών του, την άμεση, έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση, τη αγαστή συνεργασία όλων των μελών, την εθελοντική και ελεύθερη συμμετοχή αλλά και την Δημοκρατική Διοίκηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, απώτερος σκοπός είναι αύξηση της εγχώριας παραγωγής που σήμερα δεν καλύπτει σε μοσχάρι πάνω από το 8% των αναγκών της Ελλάδας, αλλά και η πιστοποίηση του τελικού προϊόντος, δηλαδή του μοσχαρίσιου κρέατος.

Εν κατακλείδι, όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο προσωρινός πρόεδρος του Συνεταιρισμού, οι τιμές στο μοσχαρίσιο κρέας έχουν ανέβει το τελευταίο διάστημα και κυμαίνονται μεταξύ 6,20 και 6,50 ευρώ το κιλό.

07/03/2023 03:34 μμ

Κινητικότητα υπήρξε την περασμένη εβδομάδα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο οποίος ζήτησε στοιχεία από τα Κέντρα Ζωικών Γενετικών Πόρων για να προχωρήσει η πληρωμή στις αυτόχθονες φυλές.

Οι πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι μέχρι τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να γίνει η πληρωμή της δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων».

Το ΥπΑΑΤ δήλωνε ότι η πληρωμή θα γινόταν μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου. Φτάσαμε 7 Μαρτίου όμως και ακόμη οι δικαιούχοι δεν είδαν τα χρήματα.

Το θετικό είναι ότι έχει εγκριθεί η επέκταση της δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» για ένα χρόνο. 

Επίσης, ο υπουργός κ. Γεωργαντάς, όσον αφορά την «ξεχασμένη» ενίσχυση de minimis στις αυτόχθονες φυλές, είχε δηλώσει ότι θα ανακοινώσει αν θα καταβληθεί ή όχι στις 10 Φεβρουαρίου. Φτάνουμε 10 Μαρτίου και ακόμη δεν έκανε καμιά επίσημη ενημέρωση για το θέμα.

07/03/2023 10:00 πμ

Σύμφωνα με έγγραφο του γενικού γραμματέα Εμπορίου, που διαβιβάστηκε στη βουλή, έπειτα από ερώτηση - παρέμβαση του ΚΚΕ.

«Σε απάντηση της με αριθμό 2091/03-02-2022 Ερώτησης των βουλευτών της κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος με θέμα «Αναγκαία μέτρα στήριξης της εγχώριας παραγωγής αγελαδινού γάλακτος», σας γνωρίζουμε, σχετικά με το ερώτημα 3, περί εξασφάλισης εγγυημένων τιμών στους παραγωγούς γάλακτος με ταυτόχρονη εξασφάλιση προσιτών τιμών γάλακτος στους καταναλωτές, ότι οι δύο αναφερόμενες επιδιώξεις είναι αντιφατικές. Ειδικότερα η εξασφάλιση ελάχιστων εγγυημένων τιμών παραγωγού γάλακτος, με διάταξη νόμου, θα δημιουργούσε σημαντικά προβλήματα στην παραγωγή και στη διάθεση του εγχωρίως παραγόμενου γάλακτος στην περίπτωση που οι βιομηχανίες του κλάδου δεν επιθυμούσαν να αγοράσουν γάλα σε αυτήν την ελάχιστη τιμή ή επέλεγαν να εισάγουν γάλα σε χαμηλότερη τιμή από αγορές του εξωτερικού. Στην περίπτωση αυτή, οι Έλληνες παραγωγοί γάλακτος δεν θα μπορούσαν να διαθέσουν την παραγωγή τους στη βιομηχανία και θα οδηγούνταν, με μαθηματική ακρίβεια, σε οικονομική καταστροφή. Παράλληλα, η εφαρμογή με διάταξη νόμου ελάχιστης εγγυημένης τιμής παραγωγού γάλακτος θα οδηγούσε σε μετακύλιση της διαφοράς, μεταξύ της ελάχιστης εγγυημένης τιμής και της πραγματικής τιμής αγοράς του γάλακτος, στην τελική τιμή των προϊόντων γάλακτος επιβαρύνοντας απευθείας τον καταναλωτή», τονίζεται στο σχετικό έγγραφο.

Δείτε εδώ την απάντηση

02/03/2023 09:20 πμ

Συνάντηση είχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το ΔΣ της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (ΕΦΧΕ) με επικεφαλής τον πρόεδρο, Ηλία Κοτόπουλο, στα γραφεία του ΥπΑΑΤ, επί της οδού Αχαρνών στην Αθήνα, την Τετάρτη (1/3/2023).

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά της ΕΦΧΕ, ο πρόεδρος Ηλίας Κοτόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Κεφαλάς, ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΦΧΕ, Θανάσης Βασιλέκας, τα μέλη Χρήστος Βουλγαρίδης και Θανάσης Παπαπαναγιώτου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που κράτησε περίπου 40 λεπτά τέθηκε ξανά επί τάπητος το ζήτημα αλλαγής του άρθρου 82 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, που προβλέπει γιαούρτι, όχι μόνο από νωπό γάλα.

Από την πλευρά των παραγωγών ζητήθηκε η επάνοδος της αναγραφής της χώρας αρμεγής ευκρινώς στη συσκευασία, ακόμη κι αν είναι πάνω από μία. 

Ζητήθηκε, επίσης να εξεταστεί το θέμα με τις παραπλανητικές ετικέτες σε ό,τι αφορά στα τοπωνύμια και να γίνονται έλεγχοι στα ράφια.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, υποσχέθηκε πως θα ενημερώσει εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα για τα ζητήματα, στα οποία μπορούν να δοθούν άμεσα λύσεις. Έδωσε εντολή για εκτεταμένους ελέγχους σε ό,τι αφορά στο αγελαδινό γάλα και τα παράγωγά του. 

«Συναντηθήκαμε σήμερα με τον κύριο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μας υποσχέθηκε ότι θα κοιτάξει τα θέματά μας πολύ θετικά και πως θα έχουμε απαντήσεις μέσα στην επόμενη εβδομάδα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΦΧΕ, Ηλίας Κοτόπουλος.

Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των αγελαδοτρόφων στον ΑγροΤύπο, ο υπουργός μελετά το ζήτημα αλλαγής του άρθρου 82 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, που προβλέπει γιαούρτι, όχι μόνο από νωπό γάλα. Επίσης επειδή υπάρχουν καταγγελίες θα ζητήσει την αύξηση των ελέγχων στο αγελαδινό γάλα, ενώ βλέπει θετικά και την αναγραφή της πρώτης ύλης (γάλακτος) στα μεταποιημένα τρόφιμα. 

21/02/2023 05:14 μμ

Την επαναφορά του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών στο προηγούμενο καθεστώς, όπου το ελληνικό γιαούρτι παρασκευαζόταν αποκλειστικά και μόνο με ελληνικής προέλευσης φρέσκο γάλα, ζητούν οι αγελαδοτρόφοι μέλη της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (ΕΦΧΕ). 

Ακόμη ζητούν την στήριξη των καταναλωτών στην σύγκρουση κατά των γαλακτοβιομηχανιών που θέλουν να μειώσουν την τιμή παραγωγού. 

Επίσης τονίζουν ότι θα κινηθούν νομικά ενάντια σε κάθε περίπτωση που επιχειρείται εξαπάτηση του καταναλωτικού κοινού από τις γαλακτοβιομηχανίες και τα market, που χρησιμοποιούν ελληνικά τοπωνύμια για να δείξουν ότι παράγουν ελληνικό γιαούρτι από γάλα που είναι εισαγωγής.  

Η ανακοίνωση της ΕΦΧΕ αναφέρει τα εξής:
«Είναι γεγονός ότι κάποτε, τέλη δεκαετίας ‘80 και δεκαετία ‘90, οι γαλακτοβιομηχανίες (η ΔΕΛΤΑ του κ. Δασκαλόπουλου, η ΦΑΓΕ των Αφών Φιλίππου, η ΜΕΒΓΑΛ του κ. Χατζάκου κ.λ.π.) μαζί και κάποιες ακμάζουσες τότε συνεταιριστικές, συνετέλεσαν τα μέγιστα και χρηματοδότησαν την ανάπτυξη της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας. Κι αυτό βέβαια οφείλεται κατά τη γνώμη μας και στο ό,τι τότε το φρέσκο γάλα ήταν όντως από φρέσκο γάλα ελληνικό. Το γιαούρτι ήταν όντως γιαούρτι ελληνικό και δεν είχε ακόμα εξαπλωθεί η μόδα με τα γάλατα μακράς διάρκειας ζωής, τα οποία μαζί με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών που ισχύει σήμερα αποτελούν τον «φερετζέ» πίσω από τον οποίο κρύβονται όλες οι εισαγωγές συμπυκνωμάτων, κυρίως από τις χώρες της ΕΕ.

Επίσης σημαντικό ρόλο έπαιξε ότι όλοι οι προαναφερόμενοι γαλακτοβιομήχανοι ήταν αυτοδημιούργητοι και άνθρωποι, που είχαν στενές επαφές με τον χώρο και τους παραγωγούς. Άρα λοιπόν αντιλαμβάνονταν πολύ καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα των Ελλήνων αγελαδοτρόφων, καθώς και την ανάγκη ανάπτυξης της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας. 

Και ερχόμαστε στο σήμερα.
Η γαλακτοβιομηχανία ΟΛΥΜΠΟΣ, που οι ιδιοκτήτες της, επίσης βοήθησαν στην ανάπτυξη του κλάδου, πρωτοστατεί στις μειώσεις και αποτελεί τον μπροστάρη στην προσπάθεια να οδηγηθεί η τιμή του γάλακτος στον παραγωγό περίπου στα 50 λεπτά. Δηλαδή μεσοσταθμικά επιχειρείται μία μείωση της τιμής της τάξης του 18 – 20%. 

Τι άλλαξε όμως στο κόστος παραγωγής; 
Αν εξαιρέσουμε μία μείωση στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτε. 
Αντιθέτως, εφόδια, ζωοτροφές, αναλώσιμα κτλ, βρίσκονται σε φάση ανόδου σταθερά, αντί για μείωση. Άρα λοιπόν για μια μείωση του ηλεκτρικού που αντιστοιχεί στο 1,5 – 2% του συνολικού κόστους λειτουργίας μιας μονάδας, ρίχνουμε την τιμή του γάλακτος κατά το 18 – 20%. Δηλαδή μειώνουμε τα έσοδα μιας μονάδας κατά 18 – 20%. 

Η εξίσωση μπορεί να φαίνεται ιδεατή στα μάτια ενός στυγνού επαγγελματία αλλά δεν είναι το ίδιο για τους Έλληνες παραγωγούς, για την εθνική μας παραγωγή (πολλές μονάδες δεν θα αντέξουν και θα κλείσουν), για την εθνική μας οικονομία και κατά συνέπεια και για το ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών.

Για να μην το κουράζουμε το πράγμα, είναι καθαρά θέμα πολιτείας, όπως έχουμε ξαναπεί, να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η αγορά, το οποίο αυτή τη στιγμή γέρνει εντελώς μονόπαντα προς την πλευρά των ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών. 

Να αλλάξει επιτέλους χωρίς άλλη καθυστέρηση ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών και η Επιτροπή Ανταγωνισμού καλό θα είναι να φροντίσει ούτως ώστε ο κλάδος να μην περάσει σε 2 με 3 χέρια επιχειρηματιών. Αυτό και με δεδομένο ότι η εταιρεία ΦΑΓΕ έχει εδώ και καιρό αποστασιοποιηθεί από τα ελληνικά δρώμενα έχει καταστροφικές συνέπειες επίσης για τους Έλληνες κτηνοτρόφους.
Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο οι μεγάλες εταιρείες να θέλουν τον παραγωγό μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Να επιβιώνει αλλά να μην κερδίζει. Να τον ωθούν να μπαινοβγαίνει στην εντατική. Βέβαια στην πορεία κάποιοι δεν τα καταφέρνουν, κάποιοι χάνονται. Είτε επιχειρηματικά είτε βιολογικά (π.χ αυτοκτονίες παραγωγών στην Αμερική). 

Να το πούμε καθαρά. Θα παλέψουμε με νύχια και με δόντια για τη διατήρηση ενός minimum επιπέδου ζωής για τις οικογένειές μας. 
Κοντολογίς, το Δ.Σ. της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως στις 15 Φεβρουαρίου, αποφάσισε να συγκρουστεί μετωπικά ο κλάδος με όλους όσους επιβουλεύονται το μέλλον των παιδιών μας. 
Στη σύγκρουσή μας αυτή ζητάμε τη συμπαράσταση των Ελλήνων καταναλωτών και του ελληνικού λαού. 

Επίσης το Δ.Σ. αποφάσισε η ΕΦΧΕ σε συνεργασία με επιφανείς νομικούς να κινηθεί ενάντια σε κάθε περίπτωση που επιχειρείται εξαπάτηση του ελληνικού καταναλωτικού κοινού από τις γαλακτοβιομηχανίες και τα market, να κινηθεί νομικά μήπως και υπάρξει τελικά μία απάντηση πώς χρησιμοποιούνται τα τοπωνύμια, τί συνιστά εξαπάτηση και τι όχι και επίσης να κινηθεί νομικά φτάνοντας μέχρι και τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για το ποιο προϊόν μπορεί να ονομάζεται ελληνικό γιαούρτι και ποιο όχι. 

Όπως μας εξέφρασε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Δ.Σ. της ΕΦΧΕ, το ΥπΑΑΤ αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση των παραγωγών για επαναφορά του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών στο προηγούμενο καθεστώς, όπου το ελληνικό γιαούρτι παρασκευαζόταν αποκλειστικά και μόνο με ελληνικής προέλευσης φρέσκο γάλα. 

Επίσης, θα ζητήσουμε την εφαρμογή του νόμου περί υποχρεωτικής αναγραφής προέλευσης της πρώτης ύλης στη συσκευασία των προϊόντων, όπως εγκρίθηκε από τις Βρυξέλες, κατόπιν αιτήματος του πρώην αν. υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκου Μπόλαρη, σε συνεργασία με την ΕΦΧΕ και όχι όπως το έφερε για ψήφιση στη Βουλή ο κ. Αποστόλου, μήπως τυχόν και θιγούν τα συμφέροντα των γαλακτοβομηχανιών.

Τελειώνοντας, ελπίζουμε τις μειώσεις που επιχειρούν στον παραγωγό να τις δούμε και στο ράφι λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι στο νωπό γάλα ο παραγωγός πληρώνεται το 1/3 της τελικής τιμής στο ράφι των markets. Άρα λοιπόν κόβοντας 10 λεπτά περίπου από τον παραγωγό θα πρέπει και οι άλλοι συμμετέχοντες (εργοστάσια, markets) να αφαιρέσουν από τα κέρδη τους 10 λεπτά για κάθε λίτρο. Εκτός και αν, όπως είναι πασιφανές, ο πόνος τους για την τιμή στο ράφι αφορά μόνο στην τιμή, που πληρώνεται για τον μόχθο του και την επιβίωση του ο Έλληνας παραγωγός». 

08/02/2023 04:14 μμ

Έχουν πάρει τα πάνω τους οι τιμές παραγωγού, αλλά αυτό δεν αρκεί στους κτηνοτρόφους, καθώς τα κόστη είναι υπέρογκα.

Ανοδικά κινούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα οι τιμές παραγωγού στο ντόπιο βόειο κρέας, κάτι που οι αγελαδοτρόφοι αποδίδουν στη μείωση της προσφοράς, ως αποτέλεσμα της μείωσης του ζωικού κεφαλαίου και των πρόωρων σφαγών. Στο ράφι την ίδια ώρα ο καταναλωτής καλείται να πληρώσει 13 και 14 ευρώ το κιλό, με τα κέρδη να καταλήγουν κατά το πλείστον στις τσέπες των μεσαζόντων.

Μέχρι και 6,30 με 6,40 πιάνει το κρέας στη Λάρισα, πρόωρα σφάζονται τα ζώα

Μετά από μια αναμενόμενη εν πολλοίς... «κοιλιά» στις τιμές παραγωγού κατά τις αρχές του έτους, οι τιμές που σφάζει ο παραγωγός, έχουν πάρει την ανιούσα τονίζει από την πλευρά στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Τσόκανος από τον ΑΚΣ Κρέατος Ελευθέρας Βοσκής με έδρα στη Λάρισα, μια οργάνωση που προσπαθεί να περάσει τη συνεταιριστική λογική σε όσο το δυνατόν περισσότερους κτηνοτρόφους γίνεται. Σύμφωνα με τον κ. Τσόκανο το μέλλον θα είναι δύσκολο, αν δεν γίνουν συνεταιριστικά σχήματα παραγωγών στη χώρα. Φέρνει ως παράδειγμα μάλιστα το κίνητρο της μείωσης φορολογίας που θέσπισε για τους συνεταιρισμένους η πολιτεία πρόσφατα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, οι τιμές έχουν ανοδική πορεία και παίζουν κοντά στα 6 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν φθάσει και στα 6,30 με 6,40 ευρώ το κιλό. Ο κ. Τσόκανος θεωρεί την ακρίβεια των ζωοτροφών εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα για τις μονάδες, ενώ καταλήγοντας, χαρακτηρίζει, πολύ μικρή την ενίσχυση για τις ζωοτροφές, που δόθηκε πριν από λίγες ημέρες. Τέλος, επισημαίνει πως στην αγορά και στις τιμές έχουν επιδράσει οι σφαγές ζώων πρόωρα, που συνεχίζονται εξαιτίας της κατάστασης με τις ζωοτροφές και τα υπόλοιπα κόστη εκτροφής.

Φυλλοροούν οι μονάδες στην Πέλλα

Ο κ. Κυριάκος Χλάιδης, που εκτρέφει 120 μοσχάρια Ελληνικής κόκκινης φυλής στην περιοχή Άψαλος Πέλλας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «οι τιμές για το κρέας το μοσχαρίσιο που πουλάμε έχουν ανεβεί το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά τα Χριστούγεννα. Συγκεκριμένα έχουν φτάσει στα 6 ευρώ το κιλό στον παραγωγό, όταν πρωτύτερα δεν έφταναν τα 3,80 με 4,50 ευρώ το κιλό. Αυτό είναι ασφαλώς θετικό, αλλά δεν αρκεί και είναι και συγκυριακό καθώς τα κοπάδια μειώνονται και πολλοί κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα. Το προϊόν φεύγει από το σφαγείο και καταλήγει στην αγορά της Αθήνας στον καταναλωτή με 13 και 14 ευρώ το κιλό, δηλαδή το μεγάλο κέρδος το αποκομίζει ο μεσάζοντας τη στιγμή που ο κτηνοτρόφος παλεύει να καλύψει τα έξοδα. Προσωπικά έχω έξοδα για τη μονάδα για φάρμακα, ζωοτροφές κ.λπ. πάνω από 50.000 ευρώ. Η ενίσχυση που μας έδωσαν για ζωοτροφές δεν φθάνει παρά μόνο για λίγες ημέρες καθώς ήταν κάτω από 5.000 ευρώ. Η πολιτεία πρέπει να πάρει σοβαρά μέτρα γιατί σε λίγο θα ψάχνουμε για ντόπιο κρέας και δεν θα βρίσκουμε. Μόνο στην ευρύτερη περιοχή εδώ από 1.000 βοοειδή που εκτρέφονταν πριν 1 χρόνο, είναι ζήτημα σήμερα αυτά να είναι 200. Ίδιο πρόβλημα έχει και η αιγοπροβατοτροφία. Από 60.000 ζώα στην ευρύτερη περιοχή έχουν απομείνει 5.000 με 6.000 πλέον. Και εδώ θα υπάρχει θέμα επάρκειας».

03/02/2023 02:43 μμ

Η νέα ΚΑΠ 2023-2027 έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου του 2023. Ωστόσο δεν έχουν βγει οι εφαρμοστικές διατάξεις και εγκύκλιοι για την επιλεξιμότητα των μοσχαριών που θα οδηγηθούν στην σφαγή (Μέτρο Β και Γ).

Οι αγελαδοτρόφοι γνωρίζουν μόνο τα ηλικιακά κριτήρια με τα οποία θα καταβληθεί η ενίσχυση (ηλικία των μοσχαριών που θα πάνε για σφαγή).

Να επισημάνουμε ότι στην Ισπανία έχουν εκδοθεί από τον περασµένο ∆εκέµβριο όλες οι απαραίτητες εθνικές αποφάσεις και είναι διαθέσιµες προς τους αγρότες ώστε να προετοιµαστούν κατάλληλα για τα καθεστώτα των επιδοτήσεων.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, «πολλοί αγελαδοτρόφοι σφάζουν τα ζώα τους χωρίς να γνωρίζουν με ποια κριτήρια θα εισπράξουν την συνδεδεμένη ενίσχυση. Αν βάλουν για παράδειγμά κριτήρια απόδοσης βάρους θα πρέπει οι αγελαδοτρόφοι να καθυστερήσουν την σφαγή για να φτάσει το ζώο στο επιθυμητό βάρος. Βέβαια το πρόβλημα το έχουν οι κτηνοτρόφοι που έχουν ντόπιες φυλές γιατί οι παχυντές που έχουν μοσχάρια απο το εξωτερικό είναι εύκολο να πιάσουν το βάρος. Για αυτό θα πρέπει οι αγελαδοτρόφοι να γνωρίζουν τα κριτήρια για να κάνουν τον σχεδιασμό τους πριν σφάξουν το ζώο τους. Έχουμε φτάσει Φεβρουάριο μήνα και ακόμη περιμένουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης των συνδεδεμένων ενισχύσεων, οι οποίες έπρεπε να περιγραφούν στις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις που ακόμη δεν έχουν υπογραφεί».

Συνδεδεμένες στα βοοειδή
Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις για το βόειο κρέας θα δοθούν μέσω τριών διαφορετικών μέτρων ενίσχυσης και αφορούν ενεργούς γεωργούς, σύμφωνα με τον ορισμό που περιγράφεται στο Στρατηγικό Σχέδιο.

Συνδεδεμένη Ενίσχυση Βοείου Κρέατος - Μέτρο Α είναι στα 108 ανά επιλέξιμο ζώο (αγελάδα που έχει γεννήσει στο έτος ενίσχυσης).
Ο ετήσιος προϋπολογισμός της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 είναι 22.680.000 ευρώ.
Ο στόχος της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου είναι οι 210.000 αγελάδες. Ο αριθμός αυτός προκύπτει από στρογγυλοποίηση του μέσου όρου των επιλέξιμων ζώων (ΟΣΔΕ) της περιόδου 2016-2020 (209.647 ζώα)

Συνδεδεμένη Ενίσχυση Βοείου Κρέατος - Μέτρο Β: 200 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο (θηλυκά και αρσενικά ζώα ηλικίας 11-12 μηνών)
Η ενίσχυση καταβάλλεται για θηλυκά και αρσενικά ζώα ηλικίας σφαγής 11-12 μηνών, καταγεγραμμένα στο κτηνιατρικό μητρώο, που διατηρούνται στην εκμετάλλευση από την οποία οδηγήθηκαν για σφαγή, τουλάχιστον για 5 μήνες. Αφορά ενίσχυση που θα καλύπτει τις δαπάνες για την εκτροφή του μοσχαριού μέχρι να φτάσει στην ηλικία 11-12 μηνών. Περιλαμβάνεται και το κόστος εκτροφής της αγελάδας κατά την περίοδο γαλακτοπαραγωγής (για θηλασμό) και με το αναλογούν κόστος των αγελάδων που δεν εγκυμονούν. Αφαιρείται η αναμενόμενη αξία του παχυνόμενου μοσχαριού.
Ο ετήσιος προϋπολογισμός της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 είναι 1.770.600 ευρώ.
Ο στόχος της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 είναι τα 8.853 θηλυκά και αρσενικά ζώα ηλικίας 11-12 μηνών. Ο αριθμός αυτός προκύπτει από τα δεδομένα της βάσης δεδομένων του ΑΡΤΕΜΙΣ (μέσος όρος τριετίας 2018-2020).

Συνδεδεμένη Ενίσχυση Βοείου Κρέατος - Μέτρο Γ: 250 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο (αρσενικά και θηλυκά ζώα, για σφαγή σε ηλικία 14-24 μηνών)
Η ενίσχυση καταβάλλεται για βοοειδή (αρσενικά και θηλυκά), που οδηγούνται για σφαγή σε ηλικία 14-24 μηνών. Αφορά ζώα εγγεγραμμένα στο κτηνιατρικό μητρώο και τα οποία διατηρούνται στην εκμετάλλευση που τα οδηγεί σε σφαγή τουλάχιστον για 5 μήνες.
Ο ετήσιος προϋπολογισμός της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 είναι 21.925.000 ευρώ.
Ο στόχος της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 είναι τα 87.700 θηλυκά και αρσενικά ζώα. Ο αριθμός αυτός προκύπτει από τα δεδομένα της βάσης δεδομένων του ΑΡΤΕΜΙΣ (μέσος όρος τριετίας 2018-2020).

02/02/2023 01:56 μμ

Αλλεπάλληλες συναντήσεις με στόχο την αντιστροφή της φθίνουσας πορείας της ελληνικής αγελαδοτροφίας γαλακτοπαραγωγής είχαν παραγωγοί γάλακτος από το Δ.Σ. της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (Ε.Φ.Χ.Ε.) με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Οι παραγωγοί γάλακτος συνάντησαν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, στο υπουργείο, ενώ στη συνέχεια είχαν συναντήσεις στη Βουλή άτυπα και τυπικά με θεσμικούς παράγοντες. 

Κατά τη συνάντησή τους με τον κ. Γεωργαντά τον ενημέρωσαν για τα προβλήματα του κλάδου, που έχουν οδηγήσει τους αγελαδοτρόφους στην έξοδο από το επάγγελμα και στη δραματική μείωση της παραγωγής του γάλακτος. 

Αναφέρθηκαν στις πιέσεις, που δέχονται διαρκώς για μειωμένες τιμές από τις γαλακτοβιομηχανίες ενώ τα κόστη ενέργειας και ζωοτροφών έχουν ανέβει σε δυσθεώρητα ύψη.  Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναφέρθηκαν στο καταστροφικό άρθρο 82 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, που αφορά στο ελληνικό γιαούρτι και στην επιτακτική ανάγκη αλλαγής του ώστε να υπάρξει σταδιακή εξισορρόπηση στην αγορά και στις τιμές.

Οι παραγωγοί της Ε.Φ.Χ.Ε. τόνισαν τα προβλήματα, που έχουν προκύψει από το εργόσημο και αναφέρθηκαν στα θέματα παραπλάνησης των ελληνικών καταναλωτών στα ράφια, με ροφήματα, που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τη θρεπτική αξία του αγελαδινού γάλακτος. 

Μίλησαν για το πρόβλημα, που προέκυψε με κτηνοτρόφους, που είχαν ειδικά δικαιώματα και ζήτησαν περισσότερους και πιο στοχευμένους ελέγχους στην αγορά. 

Οι παραγωγοί γάλακτος ζήτησαν να λυθεί επιτέλους το θέμα με το φάκελο για το ελληνικό γιαούρτι προς την Ε.Ε.

Στη συνάντηση με τον κ. Γεωργαντά συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, Ηλίας Κοτόπουλος, ο επίτιμος πρόεδρος της Ε.Φ.Χ.Ε. Θανάσης Βασιλέκας, ο Κώστας Χατζάτογλου, μέλος κι ο αναπληρωτής ταμίας Θανάσης Παπαπαναγιώτου.

Όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι των αγελαδοτρόφων στον ΑγροΤύπο, το πρόβλημα με το γιαούρτι είναι από την σχετική απόφαση Αποστόλου με την οποία δεν είναι απαραίτητο να παράγουν γιαούρτι από ελληνικό νωπό γάλα. Στις χώρες της Ευρώπης κάνουν αποθεματοποίηση στο γάλα και κάθε δύο χρόνια βγαίνει στην αγορά σαν συμπύκνωμα σε χαμηλή τιμή. Αυτό γίνεται και φέτος με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στις τιμές παραγωγού.

Επίσης οι εργαζόμενοι στις εκτροφές είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ. Οι αγελαδοτρόφοι ζητάνε να ασφαλιστούν με εργόσημο όπως και στη φυτική παραγωγή ή αν παραμείνουν στο ΙΚΑ να επιδοτούναι από προγράμματα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης - ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ). 

Οι αγελαδοτρόφοι ανανέωσαν το ραντεβού τους με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, το επόμενο διάστημα (έπειτα από 15 - 20 ημέρες) σε μια νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί για τα παραπάνω θέματα.

25/01/2023 02:56 μμ

Συνάντηση είχαν μέλη του ΔΣ της Ένωσης Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών (ΕΕΕΒΦΒ) και συγκεκριμένα οι κ.κ. Α. Τσαπραΐλης, Ι. Καζόγλου και Θ. Λαζάρου, με τον Υπουργό ΑΑΤ κ. Γεώργιο Γεωργαντά.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αχιλλέας Τσαπραΐλης, πρόεδρος της Ένωσης, «πραγματοποιήθηκε μια ουσιαστική και ειλικρινής συζήτηση με τον κ. Υπουργό για μια σειρά θεμάτων που απασχολούν τους εκτροφείς της Βραχυκερατικής Φυλής, αλλά και των αυτόχθονων βοοειδών γενικότερα. Συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν:

  • την ενίσχυση ήσσονος σημασίας (de minimis), την οποία έχει αιτηθεί και τεκμηριώσει η ΕΕΕΒΦΒ εδώ και σχεδόν δύο χρόνια,
  • την επέκταση για ένα χρόνο της δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων», μέχρι την προκήρυξη της σχετικής δράσης για την επόμενη πενταετία,
  • τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση της πληρωμής της δράσης 10.1.09,
  • τους αποκλεισμούς από την ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών του Μέτρου 22,
  • ζητήματα σχετικά με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

Ο Υπουργός, μετά από επικοινωνία που είχε με την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ, μας ανέφερε ότι η πληρωμή του προγράμματος για τις αυτόχθονες φυλές αναμένεται να γίνει μέσα σε ένα μήνα.

Επίσης μας ανέφερε ότι έχει εγκριθεί η επέκταση της δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» για ένα χρόνο. 

Για την «ξεχασμένη» ενίσχυση de minimis μας είπε ότι θα ανακοινώσει αν θα καταβληθεί ή όχι στις 10 Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά τα προβλήματα με την ενίσχυση για τις ζωοτροφές, για τον τζίρο μας τόνισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Για τα προβλήματα με τις ΚΑΔ ανέφερε ότι θα υπάρξουν κάποιες διορθώσεις. 

Βεβαίως, μένει να αποδειχθεί στην πράξη αν οι δεσμεύσεις του κ. Υπουργού θα δρομολογηθούν και θα υλοποιηθούν, ώστε να δοθεί λύση τουλάχιστον σε κάποια από τα πολλά προβλήματα των εκτροφών αυτόχθονων βοοειδών και της εκτατικής κτηνοτροφίας γενικότερα».

19/01/2023 12:05 μμ

«Η γαλακτοπαραγωγός αγελαδοτροφία της χώρας απειλείται με αφανισμό», τονίζει η Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδος (ΕΦΧΕ).
 
«Και εάν τα τελευταία χρόνια συνιστά μια μόνιμη διαπίστωση ότι η απουσία εθνικού σχεδιασμού και η έλλειψη ουσιαστικού ενδιαφέροντος από πλευράς της Πολιτείας, έχουν απομακρύνει τον Έλληνα από την πρωτογενή παραγωγή, αυτό που βιώνουμε εσχάτως είναι πραγματικά άνευ προηγουμένου», προσθέτει.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Κεφαλάς, αγελαδοτρόφος από τον Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης και μέλος της ΕΦΧΕ, «έχουμε μια μονομερή ενέργεια από γαλακτοβιομηχανία που θα διαταράξει την αγορά αγελαδινού γάλακτος. Ενημερώθηκαν οι αγελαδοτρόφοι με ανακοίνωση - που τους στάλθηκε τον Ιανουάριο - ότι μειώνεται η τιμή του γάλακτος τον Δεκέμβριο. Μιλάμε για 2 λεπτά αλλά όμως αναφέρουν οι παραγωγοί θα ακολουθήσει νέα μείωση τους επόμενους μήνες κατά 5 λεπτά. Το ερώτημα είναι αγοράζοντας φτηνότερα από τους παραγωγούς θα μπορέσει να πουλήσει πιο εύκολα στο ράφι. Η κατάσταση με τις ζωοτροφές είναι πολύ δύσκολη και σε όλη την Ευρώπη αναλαμβάνουν μέτρα στήριξης της παραγωγής γάλακτος. Στην Ελλάδα η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος έχει μειωθεί κατά 5-6% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Τους τελευταίους δυο μήνες έχουμε μια σταθερή μείωση της παραγωγής. Όταν το γάλα μειώνεται σημαίνει ότι μειώνονται τα κοπάδια και δύσκολα θα επανέλθει».   

Η ανακοίνωση της ΕΦΧΕ αναφέρει τα εξής: 

«Είναι γεγονός ότι εδώ κι έναν χρόνο ζούμε μία πολύ ιδιαίτερη περίοδο, λόγω των διεθνών εξελίξεων που έχουν οδηγήσει σε ισχυρές ανατιμήσεις αγαθών και προϊόντων, πρωτίστως λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους. Είναι επίσης γεγονός, ότι σε αναντίστοιχο βαθμό πλήττεται η πρωτογενής παραγωγή, με την κτηνοτροφία να επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος. Οι τιμές των ζωοτροφών έχουν εκτιναχθεί, με αυξήσεις που υπερβαίνουν το 70%, ενώ οι ανατιμήσεις στο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος και πετρελαίου πλαισιώνουν την εικόνα των υπέρμετρων οικονομικών απαιτήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει ο Έλληνας κτηνοτρόφος. 

Σε αυτή τη συγκυρία κι ενώ οι διεθνείς τιμές γάλακτος παρουσίασαν μια άμεση αντισταθμιστική αύξηση, οι γαλακτοβιομηχανίες της χώρας μας κατά την προσφιλή τους τακτική, επέδειξαν αδικαιολόγητη καθυστέρηση να αποκριθούν στην ήδη διαμορφωμένη και διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση. Αλλά ακόμα κι όταν το έπραξαν, αυτό έγινε με χαρακτηριστική βραδύτητα και διστακτικότητα προσαρμογής σε βιώσιμες τιμές για τον παραγωγό. Ηχηρό αποτέλεσμα αυτής της μεθοδολογίας ήταν η πτώση κατά περίπου 10% στο παραγόμενο αγελαδινό γάλα για το έτος 2022 έναντι του 2021 στην χώρα μας, λόγω αδυναμίας ικανοποιητικής σίτισης των ζώων και των μαζικών σφαγών. 

Όπως αποδείχτηκε όμως, τα χειρότερα δεν είχαν έρθει ακόμα. Η χρήση εισαγόμενου συμπυκνώματος αντί του φρέσκου ελληνικού γάλακτος σε μια σειρά γαλακτοκομικών προϊόντων, καταδείχτηκε κάτι παραπάνω από μια βολική συνήθεια για κάποιες ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες. Η απουσία ελέγχου και η ανεύθυνη εταιρική στάση που έχει καταστήσει την παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού μάλλον τον κανόνα, παρά την εξαίρεση, οδήγησαν σε πρωτοφανή φαινόμενα ασυδοσίας

  • Πώς είναι δυνατόν η ελληνική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος να επαρκεί για το 1/3 των καταναλωτικών μας αναγκών σε γαλακτοκομικά και σχεδόν όλα τα σχετικά προϊόντα στο ράφι να αναγράφουν ότι παράγονται «αποκλειστικά από ελληνικό φρέσκο γάλα»;
  • Πώς είναι δυνατόν εισαγόμενα τυριά να ανασκευάζονται και να χρησιμοποιούν παραπλανητικά για το κοινό προσωνύμια όπως «Τρικαλινό», «Μακεδονικό» κοκ;
  • Πώς είναι δυνατόν οι τιμές του ελληνικού νωπού γάλακτος να καθορίζονται ευθέως και ανταγωνιστικά προς τα εισαγόμενα συμπυκνώματα υψηλής θερμικής επεξεργασίας;
  • Πώς είναι δυνατόν οι γαλακτοβιομηχανίες να επικαλούνται ότι τους περισσεύει το ελληνικό γάλα σε μια χώρα εξόχως ελλειμματική στην παραγωγή του;
  • Πώς είναι δυνατόν οι καταναλωτές να βιώνουν πολλαπλές αυξήσεις στο ράφι την ώρα που γίνονται μειώσεις στις τιμές των Ελλήνων κτηνοτρόφων;

Καταγγέλλουμε επώνυμα τις γαλακτοβιομηχανίες Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ (Όλυμπος, Ροδόπη, Τυράς) και ΔΕΛΤΑ για τις μειώσεις που πραγματοποίησαν στους παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος για το μήνα Δεκέμβριο! Καταγγέλλουμε ανοιχτά τη δεδηλωμένη πρόθεση τους για περαιτέρω μειώσεις τους επόμενους μήνες! Προειδοποιούμε το σύνολο των υπόλοιπων ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών να μην παρασυρθούν επιπόλαια σε παρεμφερείς τακτικές που είναι εγκληματικές για τον ελληνικό πρωτογενή τομέα στο σύνολό του, αφού η εθνική αγροτική οικονομία είναι άμεσα εξαρτώμενη από την κτηνοτροφία!

Προχωρούμε άμεσα σε σύγκληση πανελλήνιας συνάντησης των Ελλήνων κτηνοτρόφων της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας και σε δράσεις ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού! Καλούμε στο πλευρό μας κάθε φορέα και θεσμό που κινείται με γνώμονα το συμφέρον της εθνικής οικονομίας και του δικαιώματος πρόσβασης του Έλληνα πολίτη σε ποιοτικά εγχώρια προϊόντα!

Απευθύνουμε έκκληση στο καταναλωτικό κοινό να αποδοκιμάσει έμπρακτα αυτούς που συνειδητά και αναίσχυντα καταστρέφουν την ίδια εθνική παραγωγή που τους οδήγησε σε ισολογισμούς και κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων!

Ο Έλληνας κτηνοτρόφος έχει μάθει να αντιμετωπίζει αδιαμαρτύρητα και περήφανα την σκληρή καθημερινότητα, αφού εργάζεται πρωί και βράδυ, χωρίς το δικαίωμα σε διακοπές, αργίες ή προσωπική ασθένεια. Και η στάση μας δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική, την έσχατη αυτή στιγμή, γνωρίζοντας πλέον καλά πως η προσπάθεια μας να αποτρέψουμε τον αφανισμό της ελληνικής κτηνοτροφίας θα είναι και η τελευταία μάχη που μας αναλογεί να δώσουμε!

Υ.Γ. Η τρέχουσα ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης φέρει σοβαρές ευθύνες αφού η αδιάφορη στάση της και η έλλειψη ανταπόκρισης σε συνάντηση, παρά τις πολλαπλές οχλήσεις μας, όπως και η καθυστέρηση στην υποσχεθείσα ανατροπή της επαίσχυντης νομοθετικής παρέμβασης του κ. Αποστόλου (Κώδικας Τροφίμων και Ποτών - Γιαούρτι) έχουν επιδεινώσει δραματικά την κατάσταση».

19/01/2023 10:23 πμ

Πρόσφατα είχαμε διαμαρτυρίες κατοίκων για την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία αγελάδων στους Ψαράδες Πρεσπών Φλώρινας. 

Από την πλευρά του ο Δήμος Πρεσπών ανακοινώνει ότι προτίθεται να προβεί στην ανάθεση εργασίας «περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη και φροντίδα ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων» προκειμένου να αντιμετωπιστεί και επιλυθεί το χρόνιο πρόβλημα των ανεπιτήρητων ζώων και ιδιαίτερα των βοοειδών ελευθέρας βοσκής. Η διαδικασία σύναψης σύμβασης θα γίνει με διαπραγμάτευση και με κριτήριο επιλογής τη χαμηλότερη τιμή. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν άδεια λειτουργίας σταυλικής εγκατάστασης και εμπειρία στην περισυλλογή και φροντίδα παραγωγικών ζώων. Το θέμα σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου αφορά ένα κοπάδι με περίπου 140 αγελάδες.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Καζόγλου, Γραμματέας στην Ένωση Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών, τα συγκεκριμένα ζώα δεν ανήκουν στην αυτόχθονη φυλή. Υπάρχουν εκτροφές με αυτόχθονες αγελάδες στην περιοχή αλλά δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα.

Με αφορμή την ανακοίνωση του Δήμου Πρεσπών, τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, καθώς και τις επικοινωνίες διαφόρων φορέων με την Ένωση Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών (ΕΕΕΒΦΒ), η τελευταία σημειώνει τα παρακάτω:

Ο πληθυσμός της Βραχυκερατικής φυλής στην ελληνική Πρέσπα είχε πάντα ως πυρήνα το χωριό των Ψαράδων στην όχθη της Μεγάλης Πρέσπας. Η πρώτη τεκμηρίωση για το θέμα έγινε μέσα από πρόγραμμα της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) στις αρχές της δεκαετίας του 1990, με επιστημονικά υπεύθυνο τον καθηγητή Α. Γεωργούδη του Α.Π.Θ. 

Την περίοδο 2006-2007, με πρωτοβουλία του SAVE Foundation και υποστήριξη από την ΕΠΠ και την «Αμάλθεια», ξεκίνησε η ουσιαστική υλοποίηση δράσεων για τη διάσωση του τοπικού πληθυσμού της φυλής, καθώς στους Ψαράδες οι επιμειξίες με άλλες φυλές (με στόχο τη βελτίωση της τοπικής φυλής ως προς την παραγωγή κρέατος και γάλακτος) συνεχίζονταν ανεξέλεγκτα. Από το φθινόπωρο του 2011 έως και το καλοκαίρι του 2016, με συγκεκριμένες προσπάθειες ιδιωτών και ΜΚΟ, εγκαταστάθηκαν στην Πρέσπα (συγκεκριμένα στο Λαιμό, τον Άγιο Αχίλλειο και τους Ψαράδες) τρεις εκτροφές καθαρόαιμων βοοειδών της Βραχυκερατικής φυλής, όλες υπό την παρακολούθηση του αρμόδιου Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων (νυν Κέντρο Ζωικών Γενετικών Πόρων) Νέας Μεσήμβριας Θεσσαλονίκης (οργανισμός του ΥπΑΑΤ). Οι τρεις αυτές εκτροφές, που σήμερα αριθμούν συνολικά πάνω από 100 καθαρόαιμα βοοειδή, καθώς και κάποιες ακόμη στους Ψαράδες (με λίγα άτομα έκαστη), δεν σχετίζονται με «ανεπιτήρητα ζώα», καθώς οι ιδιοκτήτες τους τα φροντίζουν, τα στεγάζουν και, γενικώς, τα εκτρέφουν όπως επιβάλλουν οι κανόνες ευζωίας. 

Είναι γνωστό ότι στους Ψαράδες υπάρχουν και άλλα βοοειδή, τα οποία δεν είναι καταγεγραμμένα ως άτομα της Βραχυκερατικής φυλής (προφανώς έχουν προέλθει από τον αρχικό πληθυσμό των βοοειδών του χωριού, τα γνωστά ως «ψαραδιώτικα» γελάδια), δεν έχουν ενταχθεί σε κάποια δράση διατήρησης της φυλής εποπτευόμενη από το ΥπΑΑΤ ούτε από την ΕΕΕΒΦΒ, και τα περισσότερα από αυτά – όπως είπε ο Δήμαρχος – ανήκουν σε μία εκτροφή. Εκτιμούμε ότι εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα του Δήμου και όχι στις βραχυκερατικές αγελάδες και τους εκτροφείς τους γενικώς.

Οι Ψαράδες είναι ένα τουριστικό χωριό που δέχεται εκατοντάδες, ενίοτε χιλιάδες, επισκέπτες κυρίως τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Κύρια αξιοθέατα αποτελούν η Μεγάλη Πρέσπα με τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά της μνημεία που οι επισκέπτες θαυμάζουν με βαρκάδα, το δασολιβαδικό τοπίο, η τοπική αρχιτεκτονική (πέτρινα σπίτια με ξυλοδεσιές από άρκευθο/κέδρα), οι πλάβες (όσες έμειναν), η τοπική κουζίνα (γριβάδι, τσιρόνι, πιπεριές κ.ά.) ΚΑΙ τα γελάδια. 

Τα γελάδια κυκλοφορούν ελεύθερα στα παρακείμενα παραλίμνια και ορεινά λιβάδια και διέρχονται και μέσα από το χωριό, μερικές φορές «λερώνοντας» σοκάκια και δρόμους. Κάποια από αυτά, λίγα δυστυχώς, εξακολουθούν τα βράδια του χειμώνα να επιστρέφουν μόνα στο σπίτι τους, μέσα στον οικισμό, όπου οι κτηνοτρόφοι τα περιμένουν για να τα ταΐσουν, όπως γίνονταν παλιά. Για αυτούς τους κτηνοτρόφους, τα γελαδάκια αυτά εξακολουθούν να αποτελούν πηγή εισοδήματος ή αυτοσυντήρησης. Έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις αγελάδων που κυκλοφορούν μέσα στον κόσμο και δέχονται (ή αρπάζουν) υπολείμματα τροφής από τραπέζια εστιατορίων, συνήθως μετά την αποχώρηση των πελατών. Το πρόσφατο περιστατικό «επίθεσης» αγελάδας σε επισκέπτρια που ήθελε να φωτογραφίσει τα ζώα από κοντά πρέπει να διερευνηθεί ως προς το πώς ακριβώς έλαβε χώρα. 

Η βόσκηση αυτών των βοοειδών έχει διαμορφώσει και συντηρεί το απαράμιλλο τοπίο των Ψαράδων, με τα ποολίβαδα και τα διάκενα στα παρακείμενα δάση. Αν μειωθεί η ένταση της βόσκησης ή αφανιστούν τα ζώα αυτά, είναι βέβαιο πως η εικόνα των Ψαράδων θα αλλοιωθεί, και μαζί της και το τουριστικό προϊόν του χωριού. Αυτό φαίνεται ότι, κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν και μετά, οι ίδιοι, θα παραπονιούνται ότι «μεγάλωσαν τα χόρτα δίπλα στη λίμνη και πρέπει ο Δήμος να τα κόβει τακτικά», ότι «ζούγκλα έγινε το χωριό…», ότι «άμα πιάσει καμιά φωτιά, ποιος μας γλυτώνει…» κ.λ.π. 

Σημειώνεται ότι προσπάθεια συγκέντρωσης των ζώων τη νύχτα σε παραλίμνια τοποθεσία έγινε πριν από περίπου 10 χρόνια όταν ο Δήμος διέθεσε ένα ποσό για μια περίφραξη, της οποίας όμως τα υλικά λίγο αργότερα εξαφανίστηκαν και η προσπάθεια κατέρρευσε. Κατά γενική ομολογία, Ψαράδες χωρίς γελάδια δεν γίνεται! Χωρίς αυτά το τοπίο θα υποβαθμιστεί και πολλοί τουρίστες θα τα αναζητήσουν και θα ρωτούν τι έγινε, αν το σχέδιο περισυλλογής τους πραγματοποιηθεί. 

Από την άλλη πλευρά, ο Δήμος καλείται να εφαρμόσει το σχετικό  νόμο και να δώσει λύση, διότι κάποιοι παραπονιούνται για το πρόβλημα. Λύσεις υπάρχουν, αλλά όλα ξεκινούν από την ατομική ευθύνη. Ξεπερνώντας προσωπικές αντιπαραθέσεις μεταξύ κατοίκων του χωριού, και με συνολική διαβούλευση και συνεννόηση, θα μπορούσε να κατασκευαστεί ένας όμορφος ξύλινος φράχτης γύρω από το χωριό ή, μάλλον πιο εύκολα, να δημιουργηθούν ταιριαστές με το τοπίο υποδομές φιλοξενίας των ζώων σε κάποια απόσταση από τον οικισμό. Θέσεις κατάλληλες υπάρχουν, αυτό όμως προϋποθέτει ότι οι κάτοχοι των ζώων θα αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους, όπως όλοι οι σωστοί κτηνοτρόφοι, και όπως βλέπουμε αυτά να γίνονται σε άλλες χώρες, όπου η εκτατική κτηνοτροφία απολαμβάνει του σεβασμού, της εκτίμησης και του θαυμασμού των κατοίκων και των επισκεπτών σε ορεινούς και απομακρυσμένους προορισμούς.
 
Όσον αφορά την προοπτική το κοπάδι αυτό να επανέλθει σε καλύτερη κατάσταση από πλευράς «καθαροαιμίας», η ΕΕΕΒΦΒ δηλώνει την έμπρακτη στήριξή της εφόσον αυτή ζητηθεί θεσμικά.

12/01/2023 11:10 πμ

Σε μειώσεις τιμών παραγωγού αγελαδινού γάλακτος προχωρούν συγκεκριμένες γαλακτοβιομηχανίες. Η μείωση ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο αλλά οι «πιέσεις» συνεχίζονται. Η τιμή έχει φτάσει στα 58 λεπτά το κιλό.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδος (ΕΦΧΕ) κ. Ηλίας Κοτόπουλος σε ανακοίνωσή του περιγράφει την πορεία των τιμών και επισημαίνει τα εξής:

Από την πληρωμή του γάλακτος παραγωγής Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιείται από τις γαλακτοβιομηχανίες μία μείωση (αποκλιμάκωση την ονομάζουν τα στελέχη τους) της προσφερόμενης τιμής του γάλακτος στον παραγωγό. 

Είναι γεγονός βέβαια ότι ενώ οι αυξήσεις των τιμών σε βασικούς τομείς της παραγωγής (ενέργεια, φάρμακα, απολυμαντικά, ζωοτροφές κτλ.) έγιναν σε συντομότατο χρονικό διάστημα, και μάλιστα είχαν αρχίσει αρκετά πριν από την έναρξη του Ουκρανικού προβλήματος, η αύξηση της τιμής έγινε βασανιστικά αργά, μέχρι να φτάσει στα επίπεδα, που ήταν μέχρι και τον Δεκέμβρη. Επίπεδα δηλαδή που επέτρεπαν την επιβίωση των μονάδων, όσων φυσικά άντεξαν όλον αυτό τον Γολγοθά και κατάφεραν να κρατηθούν στην αγορά.

Χωρίς αποκλιμάκωση βέβαια στις υψηλές τιμές κόστους για την παραγωγή, οι οποίες ήρθαν για να μείνουν απ’ ό,τι φαίνεται, αρχίζει μία μείωση τιμών η οποία πολύ φοβούμαστε μην οδηγήσει πάλι στο γνωστό «ζούμε – πεθαίνουμε». 

Πού οφείλεται η μείωση των τιμών; 
Οι γαλακτοβιομηχανίες, ως επί το πλείστον, επικαλούνται μείωση της κατανάλωσης. Επίσης, λένε ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τις τιμές των ζωοτροφών και της ενέργειας. 

Ως προς το πρώτο έχουν δίκιο. Ως προς το δεύτερο προφανώς έχουν μαντικές ικανότητες. Γεγονός όμως είναι ότι οι τιμές στα βασικά είδη των ζωοτροφών (ενσίρωμα, καλαμπόκι, σιτηρά), τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο του 2023, δεν πρόκειται να μειωθούν για τους παραγωγούς, διότι οι προμήθειες έγιναν όλο αυτό το διάστημα στις ιδιαίτερα υψηλές τιμές που υπάρχουν σήμερα.

Ως προς την πτώση της κατανάλωσης είναι ένα τεράστιο ζήτημα, το οποίο έχει πολλές παραμέτρους. Δεν είναι ένα απλό ζήτημα προσθαφαίρεσης. Δεν είναι πρόθεσή μας να αναλύσουμε όλες αυτές τις παραμέτρους στο παρόν κείμενο. Ούτε το πρόβλημα της εγχώριας παραγωγής μπορούμε να το βλέπουμε σαν μια διαφορά παραγωγών – εργοστασίων. 

Αυτό βέβαια, αν ήταν έτσι, θα βόλευε προφανώς την πολιτεία της οποίας από ό,τι θυμόμαστε (ίσως και να κάνουμε λάθος) η τελευταία ουσιαστική παρέμβαση ήταν απ’ τον κ. Αποστόλου με την ΚΥΑ που αφορούσε το ελληνικό γιαούρτι, την οποία εμείς την ονομάζουμε «ό,τι να’ ναι κι όπου να’ ναι». 

Έκτοτε ο κ. Μάκης Βορίδης, όταν ήταν επικεφαλής στο ΥπΑΑΤ, για να δεχθεί να συναντήσει το προεδρείο της ΕΦΧΕ (της μοναδικής επιστημονικής οργάνωσης τήρησης γενεαλογικών βιβλίων κι αναγνωρισμένης από όλους τους διεθνής οργανισμούς σχετικούς με τον κλάδο) ρωτούσε αν εκπροσωπούμε το 30% των Ελλήνων παραγωγών. 

Στη συνέχεια έγινε μια συνάντηση με τον διάδοχό του κ. Σπήλιο Λιβανό με πολλές υποσχέσεις κι έκτοτε ο νυν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει χρόνο, ούτε κι ενδιαφέρον φυσικά, να συναντήσει το προεδρείο της ΕΦΧΕ. Άραγε που αφιερώνει τον χρόνο του, ο αρμόδιος για την ελληνική κτηνοτροφία, υπουργός; 

Γιατί όταν η πολιτεία δεν ενδιαφέρεται να σε ακούσει, δεν ενδιαφέρεται να θεσμοθετήσει, δεν ενδιαφέρεται για τον καθορισμό των προϊόντων για την προστασία του καταναλωτή, να γιατί εντέχνως, θέλουμε να πιστεύουμε, μεταφέρεται το πρόβλημα εκεί που βολεύει, δηλαδή ανάμεσα στα εργοστάσια και τους παραγωγούς.
Διότι οι νόμοι της αγοράς είναι σκληροί και αδυσώπητοι. Τα εργοστάσια δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά μόνο αυτό που θα κάναμε κατά πάσα πιθανότητα και εμείς στη θέση τους. Δηλαδή ολοκλήρωσαν τα αποθέματά τους η Γερμανία κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες (οι περισσότερες απ’ αυτές ανά διετία αναπληρώνουν τα αποθέματα, που έχουν σε γάλα και σε κρέας ή τ’ αυξάνουν σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή) και ρίχνουν την τιμή του συμπυκνώματος; 

Να αναφέρουμε βέβαια ότι μειώνουν την τιμή του συμπυκνώματος τη στιγμή που η τιμή του γάλακτος στον παραγωγό στις χώρες αυτές παραμένει ιδιαίτερα υψηλή. Το πώς γίνεται βέβαια αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα.

Άρα λοιπόν αμέσως οι ελληνικές βιομηχανίες έχουν γάλα σε περίσσεια γιατί μειώθηκε η κατανάλωση (αλήθεια). 
Ποιο γάλα όμως περισσεύει; Μα φυσικά το ελληνικό. Γιατί; Γιατί με την υφιστάμενη νομοθεσία τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν απαιτούν φρέσκο γάλα. 

Άρα δεν απαιτούν εγχώρια παραγωγή. Επομένως, γίνεται κατανοητό σε όλους ότι προτιμούν την χρήση του φθηνότερου συμπυκνώματος, ασχέτως αν η ποιοτική διαφορά ανάμεσα στο φρέσκο γάλα και στο συμπύκνωμα είναι τεράστια.

Έτσι, λοιπόν, εάν η πολιτεία ενδιαφέρεται πραγματικά για αυτόν τον κλάδο του οποίου την επιστημονική οργάνωση ο κ. υπουργός συστηματικά αγνοεί, κι αν πιστεύει ότι η ανάπτυξη του θα βοηθήσει πέρα από την διατροφική επάρκεια της χώρας, που είναι πολύ σημαντική στη μείωση του αυξημένου κατά 50% περίπου, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, ας θεσμοθετήσει μέτρα. 

Ας συγκαλέσει έστω και την ύστατη ώρα μια συνδιάσκεψη πολιτείας – παραγωγών – γαλακτοβιομηχανιών – markets και εκπροσώπων των καταναλωτών (markets διότι αυτά είναι που παίζουν τεράστιο ρόλο στην αγορά και επίσης στο μπέρδεμα και στην παραπλάνηση του καταναλωτή).

Ευελπιστούμε η έκκλησή μας, έστω και τώρα, να ληφθεί υπόψη.

Η αλήθεια είναι ότι όταν, κατά την περίοδο της πανδημίας και της καραντίνας, οι πωλήσεις των εργοστασίων είχαν εκτοξευθεί, δεν θυμόμαστε να υπήρξε ευαισθησία στο να δώσουν, έστω μία υποτυπώδη αύξηση κάποιων σεντς στους παραγωγούς. Κι αυτό ενώ οι παραγωγοί δούλευαν καθημερινά κάτω από πολύ δύσκολες και σκληρές συνθήκες διακινδυνεύοντας τα πάντα σε περίπτωση που ο Covid-19 εισχωρούσε στους ανθρώπους της μονάδας τους.

02/01/2023 01:28 μμ

Ένα ακόμα επιτυχημένο παράδειγμα καθετοποίησης της κτηνοτροφικής παραγωγής.

Ο Τριαντάφυλλος Στότογλου από την περιοχή της Κοζάνης εντάχθηκε στο πρόγραμμα νέων αγροτών το 1996, με σκοπό να επωφεληθεί οικονομικά, αλλά το σημαντικότερο, να εξελίξει την κτηνοτροφική του μονάδα, την οποία και υποστηρίζει, όντας και γεωργός. Πριν από μια εξαετία, κατάφερε να κάνει την κρίση ευκαιρία και να μπει στη μεταποίηση. Ήταν τότε, που ο μεγάλος όγκος του ντόπιου αγελαδινού γάλακτος (αλλά και του αιγοπρόβειου) παρέμενε στα αζήτητα, με τις μεγάλες βιομηχανίες να ανακοινώνουν μία μετά την άλλη μείωση τιμών και διακοπές συνεργασίας με τους κτηνοτρόφους.

Σήμερα, μια δεκαπενταετία περίπου μετά την ένταξή του στο πρόγραμμα νέων, ο Τριαντάφυλλος Στότογλου έχει μπει σε μια νέα φάση ανάπτυξης της εκμετάλλευσής του, εμφιαλώνοντας το γάλα που παράγει και δημιουργώντας συνεχώς νέους κωδικούς γάλακτοκομικών προϊόντων. Την εμφιάλωση, όπως μας εξήγησε ο κ. ίδιος, την κάνει σε μια μεγάλη μεταποιητική μονάδα της περιοχής, δηλαδή δουλεύει φασόν, ενώ στα σχέδιά του, είναι μέσω κάποιου προγράμματος, όπως είναι το Leader για παράδειγμα, να κάνει τη δική του γραμμή παραγωγής.

Τους 400 τόνους αγγίζει η παραγωγή σε ετήσια βάση

Στις αρχές του 2023 η φάρμα του κ. Στότογλου, έχει φτάσει να παράγει γύρω στους 350 με 400 τόνους αγελαδινό γάλα (ετησίως), τους οποίους και έχει επιλέξει ο ίδιος, να διαθέτει είτε ως Γάλα Ημέρας, είτε να μεταποιεί, φτιάχνοντας γιαούρτι, ρυζόγαλο, σοκολατούχο γάλα και άλλα προϊόντα. Τα κανάλια διάθεσης στην αγορά είναι δυο. Το γάλα και τα υπόλοιπα προϊόντα πάνε είτε πόρτα-πόρτα στον καταναλωτή, όπως έγινε στην αρχή της δραστηριότητας του «Γάλακτος Ημέρας Τριαντάφυλλος», είτε μέσω των αλυσίδων σούπερ μάρκετ του νομού, μικρών και μεγαλύτερων.

«Δεν ήταν καθόλου δύσκολο να μπω στο ράφι των μεγάλων αλυσίδων»-σχέδια για νέο προϊόν

«Πήρα την απόφαση να μεταποιώ το γάλα που παράγω ώστε να πληρωθώ κάποια στιγμή την υπεραξία. Δεν δίνω ούτε ένα κιλό σε βιομηχανίες, παρά κάνω συνεχώς νέα προϊόντα, τα οποία έχουν και απήχηση στην ντόπια αγορά. Σας πληροφορώ ότι έχω καταφέρει να μπω πλέον και στο ράφι των μεγάλων σούπερ μάρκετ της περιοχής, εκτός από τα μικρά μαγαζιά και μάλιστα χωρίς να δυσκολευτώ. Αυτό έγινε ίσως γιατί είμαι από τους μοναδικούς ντόπιους που κάνουν κάτι τέτοιο και ο κόσμος ζητά τα προϊόντα Τριαντάφυλλος, αλλά και λόγω ποιότητας. Το γάλα μας έχει τέτοια χαρακτηριστικά σε ποιότητα (πρωτεΐνες), που το ζητά ο κόσμος από μόνος του, άπαξ και το δοκιμάσει. Θα ήταν καλό κάποια στιγμή να έχω και ένα μαγαζί αποκλειστικά για τα δικά μου προϊόντα, όμως ακόμα με καλύπτει ο τρόπος διάθεσης που σας προανέφερα. Σήμερα με τα κόστη που υπάρχουν, όσον αφορά στην προμήθεια ζωοτροφών, την ενέργεια, τα μεταφορικά κ.λπ., μπορεί να μη μένει κέρδος μεγάλο, όμως έχουμε φτιάξει τη δική μας αγορά. Σκοπεύω μάλιστα -γιατί ο καταναλωτής το ζητάει- να βγάλω στην αγορά σύντομα ένα ακόμα προϊόν, το κεφίρ», καταλήγει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Στότογλου, επισημαίνοντας πως οι δυσκολίες και οι προκλήσεις στον τομέα της κτηνοτροφίας τη σημερινή εποχή  είναι εξίσου μεγάλες και χρειάζεται στήριξη ο κλάδος, για να συνεχίσει την παραγωγή.

02/01/2023 10:23 πμ

Για πληρωμές κοροϊδία κάνουν λόγο οι αγελαδοτρόφοι της Ένωσης Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών. Όπως υποστηρίζουν μετά από 6 χρόνια σταθερότητας στις πληρωμές των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων του ΠΑΑ, επιστρέψαμε στην αλήστου μνήμης εποχή της περιόδου 2012-2015.

Και προσθέτουν: «Οι μαθητευόμενοι και μη μάγοι των μηχανογραφικών συστημάτων, των δεδομένων και των διασταυρωτικών ελέγχων, κατάφεραν, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, να δημιουργήσουν ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα στην αγορά. Η καθυστερημένη πληρωμή κάποιων μέτρων και η μη πληρωμή μέχρι σήμερα της δράσης 10.1.9 (Διατήρηση Απειλούμενων Αυτόχθονων Φυλών) έχει δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Προφανώς τα χρήματα αυτά δεν προορίζονται για να «κάνουμε γιορτές» όπως διατείνονται οι φωστήρες των καναλιών. Επρόκειτο να καλύψουν ανειλημμένες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, όπως λογαριασμοί ρεύματος, ασφαλιστικές εισφορές, εφόδια και κυρίως τις καλοκαιρινές αγορές ζωοτροφών προς τους γεωργούς – καλλιεργητές ζωοτροφών. Κάτι που σημαίνει ότι και αυτοί με τη σειρά τους δεν μπορούν να καλύψουν τις δικές τους υποχρεώσεις, διευρύνοντας έτσι το φαύλο κύκλο του χρέους που ξεκινάει από την ασυνέπεια, την ανευθυνότητα και την ελαφρότητα του ίδιου του κράτους.

Βεβαίως η κοροϊδία και η ανευθυνότητα, αν όχι η και η σκοπιμότητα συνεχίζεται. Μετά από τουλάχιστον τέσσερις εξαγγελίες για ενίσχυση των κτηνοτρόφων λόγω της υπέρογκης αύξησης των τιμών των ζωοτροφών, εντελώς ετεροχρονισμένα, έφτασε η στιγμή της πικρής αλήθειας.

Κριτήριο για την ενίσχυση δεν είναι τα τιμολόγια αγοράς ζωοτροφών αλλά τα τιμολόγια πώλησης προϊόντων! Είναι κάτι σαν την παροιμιώδη συνδεδεμένη ενίσχυση για το αιγοπρόβειο κρέας όπου μετράνε το γάλα!

Οι ιθύνοντες του ΥπΑΑΤ δεν άκουσαν την κραυγή αγωνίας, ειδικά των εκτροφέων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων και δεν κατάλαβαν, ή κάνουν πως δεν κατάλαβαν, ότι τα τελευταία 2 χρόνια δεν μπορούμε να πουλήσουμε τα προϊόντα μας.

Επίσης δεν αντιλαμβάνονται ότι η κτηνοτροφία δεν είναι «μαγαζί», που αν δεν αποδίδει, το κλείνεις και φεύγεις! Τα ζώα είναι εκεί και έχουν ανάγκες. Σε δύσκολες εποχές, κάποια από αυτά δεν είναι δυνατόν όχι να πωληθούν, ούτε καν να χαριστούν. Ο κτηνοτρόφος είναι υποχρεωμένος να δουλεύει κάθε μέρα, να ξοδεύει και να μην εισπράττει.

Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προφανώς πιο σοβαρές, εκεί δηλαδή που ξέρουν ακριβώς πόσα ζώα υπάρχουν στην πραγματική πραγματικότητα – όχι την εικονική στην οποία ζούμε εμείς –  οι κτηνοτρόφοι αποζημιώθηκαν κατά κεφαλή και μάλιστα με ποσά που ανταποκρίνονται μάλλον επαρκώς στην πραγματική ζημία που έχουν υποστεί οι κτηνοτρόφοι. Εδώ αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί όλοι παραδέχονται ότι άλλα είναι τα αθροίσματα «στα χαρτιά» (μεγαλύτερα για να επιδοτούνται και μη υπαρκτά ζώα) και άλλα στην πραγματικότητα (μικρότερα αθροίσματα).

Με λίγα λόγια, η επίσημη πολιτεία, με την αδιαφορία, τις καθυστερήσεις και τις παράλογες - αν όχι κατευθυνόμενες - αποφάσεις, οδηγεί ένα μεγάλο μέρος της κτηνοτροφίας και κυρίως αυτό της εκτατικής, στον αφανισμό. Οι βερμπαλισμοί περί προϊόντων ποιότητας, περί συγκριτικού πλεονεκτήματος από την αξιοποίηση των εδαφοκλιματικών ιδιαιτεροτήτων της χώρας, περί σεβασμού του περιβάλλοντος και άλλες φαμφάρες που διαχρονικά διακηρύττονται από τους αρμοδίους, δεν αποτελούν παρά «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».

Κύριοι, αν έχετε αποφασίσει να μας αφανίσετε, ενημερώστε μας ώστε να περισώσουμε ότι μπορούμε».

28/12/2022 02:03 μμ

Την απόφαση για ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) αναμένουν οι κτηνοτρόφοι αυτόχθονων φυλών.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αχιλλέας Τσαπραΐλης, πρόεδρος της Ένωσης Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών (ΕΕΕΒΦΒ), «η βοοτροφία ήταν από τους λίγους κλάδους της κτηνοτροφίας που δεν έλαβε ενίσχυση λόγω της πανδημίας. Ο πρώην υπουργός ΑΑΤ κ. Λιβανός, αντιλαμβανόμενος της αδικίας που υπήρξε, είχε στείλει ένα πακέτο με ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) σε κάποιους κλάδους στο Υπουργείο Οικονομικών. Μέσα σε αυτό το πακέτο είχαν συμπεριληφθεί και οι αυτόχθονες φυλές βοοειδών (το θέμα αφορά συνολικά τέσσερεις φυλές). Όταν άλλαξε η ηγεσία στο ΥπΑΑΤ ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Σκυλακάκης επέστρεψε τον φάκελο στο νέο υπουργό ΑΑΤ κ. Γεωργαντά για να τον υπογράψει. Σε συνάντηση που είχαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο ΥπΑΑΤ με τον υφυπουργό κ. Κεδίκογλου τον ενημερώσαμε για το αίτημά μας και μας είπε ότι θα στείλει τον σχετικό φάκελο στον υπουργό κ. Γεωργαντά για υπογραφεί. Από τότε δεν γνωρίζουμε τι έχει γίνει. Βλέπουμε ότι οι άλλοι κλάδοι που ήταν στο «πακέτο» έχουν εισπράξει τις ενισχύσεις. Έχουμε στείλει και επιστολή προς τον Πρωθυπουργό για το αίτημά μας». 

Σύμφωνα με τον κ. Τσαπραΐλη, τα προβλήματα στην εκτροφή αυτόχθονων βοοειδών αφορούν:

Σχεδόν μηδενικές πωλήσεις τα τελευταία δυο χρόνια λόγω του κορωνοϊού, δεδομένου ότι τα ζώα μας έχουν πολύ μικρές αποδόσεις, ενώ τα προϊόντα μας είναι ιδιαίτερα και απευθύνονται σε πολύ συγκεκριμένο και περιορισμένο κοινό, το οποίο συνήθως βρίσκεται μακριά από τον τόπο παραγωγής τους.

Το γεγονός ότι κορωνο-ενίσχυση ή de minimis έχουν ήδη λάβει πολλά προϊόντα, μερικά μάλιστα βάσει αιτημάτων που κατατέθηκαν μετά από το δικό μας.

Το κόστος παραγωγής (ζωοτροφές, ηλεκτρική ενέργεια, καύσιμα), το οποίο έχει υπερδιπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο, ειδικά για εμάς που συντηρούμε μονάδες σε ιδιαίτερα απομακρυσμένες περιοχές.

Σχεδόν μηδενική για τους εκτροφείς αυτόχθονων βοοειδών λήψη αποζημιώσεων από το συνολικό ποσό των 50 εκατ. ευρώ βάσει της πρόσφατης διαδικασίας (2% επί του τζίρου του 2021) για την αντιμετώπιση των εξωφρενικών ανατιμήσεων στις ζωοτροφές, την ενέργεια και τα καύσιμα.

Απώλειες από σαρκοφάγα ζώα, οι οποίες πλέον ξεπερνούν το 10% του ζωικού κεφαλαίου σε ετήσια βάση και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ λόγω μη εξεύρεσης επαρκών ευρημάτων, καθώς οι θηρευτές δεν αφήνουν υπολείμματα.

Κατάφορες αδικίες όσον αφορά στην κατανομή των ενισχύσεων και επιδοτήσεων (τεράστιο εύρος τιμών της μοναδιαίας αξίας δικαιωμάτων, κατανομή βοσκοτόπων βάσει Τεχνικής Λύσης λόγω μη υλοποίησης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, άστοχες συνδεδεμένες ενισχύσεις κ.ά.), οι οποίες αντί να μειωθούν αυξάνονται.

Την μάστιγα των ελληνοποιήσεων.

29/11/2022 03:11 μμ

Για το θέμα της ενίσχυσης των ζωοτροφών στην αγελαδοτροφία αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία στη νέα ΚΑΠ, μίλησε στον ΑγροΤύπο η κα Άννα Μόσχου (μέλος της διοίκησης στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς και στον ΣΕΚ).

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, για τον τομέα της βοοτροφίας το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 120 ευρώ έως και 7.000 ευρώ ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση, ανάλογα με την κλάση που ανήκει ο κάθε δικαιούχος και την έδρα της εκμετάλλευσης.

Όπως επισημαίνει η αγελαδοτρόφος Άννα Μόσχου στον ΑγροΤύπο, «σε σχέση με το πρώτο πακέτο ενίσχυσης τα χρήματα που δίνουν για την αγορά ζωοτροφών είναι λίγα. Εμείς ζητήσαμε στην πρότασή μας τα καταβληθούν για την κάθε αγελάδα 200 ευρώ. Η ενίσχυση αυτή δεν μπορεί να λύσει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι εκτροφές.

Βέβαια είναι πολύ διαφορετικό το κόστος ζωοτροφών για μια εκτροφή στη δυτική Μακεδονία που οι αγελάδες μας σταυλίζονται 4 μήνες τον χρόνο, σε σχέση με τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής που είναι όλο τον χρόνο σταυλισμένες και τα μοσχάρια ελευθέρας βοσκής που είναι όλο το χρόνο στα βοσκοτόπια. Αλλά υπάρχουν και μεγάλα έξοδα σε όσους καλλιεργούν ζωοτροφές και το είδαμε με την τιμή του πετρελαίου, την τιμή του λιπάσματος κ.α. Επίσης στη γαλακτοπαραγωγή έχουν εισόδημα από την πώληση γάλακτος (με συμβόλαια με γαλακτοβιομηχανίες) και κρέατος.

Πρέπει ακόμη να επισημάνουμε ότι οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν πάνω από 15 βοοειδή πρέπει να τεκμηριώνουν την παραγωγική δραστηριότητά τους βάσει κύκλου εργασιών μεγαλύτερου ή ίσου των 2.000 ευρώ (τιμολόγια). Εδώ θα πρέπει να δοθούν διευκρινήσεις για τα τιμολόγια στους αγελαδοτρόφους που είναι στο ειδικό καθεστώς. Οι υπόλοιποι έχουν καταθέσει τα τιμολόγια στην ΑΑΔΕ και υπάρχουν τα στοιχεία όπως και του ΟΣΔΕ 2021.

Πρέπει ακόμη να τονίσουμε ότι στην ενίσχυση στην αγελαδοτροφία περιλαμβάνονται όλα τα ζώα που διαθέτουν οι κτηνοτρόφοι στο κοπάδι, τόσο όσον αφορά το φύλο (αρσενικό - θηλυκό) όσο και την ηλικία (ακόμη και τα νεογέννητα), που έχουν δηλωθεί στην Κτηνοτροφική Βάση Δεδομένων (ΚΒΔ).

Το ΥπΑΑΤ υποστηρίζει ότι η πληρωμή θα γίνει τέλος Δεκεμβρίου αλλά ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι αιτήσεις.

Το πρόβλημα είναι ότι στην χώρα μας όλες οι εκτροφές δεν έχουν την ίδια αξία ιστορικών δικαιωμάτων. Υπάρχουν κτηνοτρόφοι που έχουν αδικηθεί με τα ιστορικά δικαιώματα αλλά και οι νέοι από το 2009 και μετά που έχουν μειωμένα δικαιώματα. Αυτές οι αδικίες θα συνεχιστούν και στη νέα ΚΑΠ. Δεν προβλέπεται να υπάρξει ανακατανομή στην αξία των δικαιωμάτων. Η τεχνική λύση του ΟΠΕΚΕΠΕ παραμένει και στη νέα ΚΑΠ και η αξία των δικαιωμάτων θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα μέχρι να υπάρξει η σύγκλιση. Αυτό σημαίνει ότι δεν ξεκινούν όλοι από το ίδιο σημείο με την νέα ΚΑΠ.

Χαμένοι είναι και οι αγελαδοτρόφοι με το πρασίνισμα στη νέα ΚΑΠ και μιλάμε για ποσοστό 45% της ενίσχυσης. Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο της χώρας μας για τη νέα ΚΑΠ, οι κτηνοτρόφοι μπορούν να ενισχυθούν μέσω μίας μόνο ετήσιας παρέμβασης των οικολογικών σχημάτων, που αφορά στην περιβαλλοντική διαχείριση και βελτίωση των μόνιμων βοσκοτόπων. Αλλά για ποιον βοσκότοπο μιλάμε θα πρέπει να μας εξηγήσει το ΥπΑΑΤ. Μιλάμε για τον κανονικό βοσκότοπο ή αυτόν που δίνει η τεχνική λύση. Στην ουσία καταργείται στην πράξη η ενίσχυση του πρασινίσματος στους κτηνοτρόφους, καθώς η συνολική ετήσια ενίσχυση της παρέμβασης ανέρχεται μόλις στα 20 εκ. ευρώ. 

Οι αγελαδοτρόφοι κρεατοπαραγωγής είναι οι μεγάλοι χαμένοι στην χώρα μας γιατί αν και έχουμε μεγάλο κόστος παραγωγής δεν έχουμε τις τιμές που θα έπρεπε για να μας κάνουν βιώσιμες τις εκτροφές μας. Αυτή την περίοδο το κιλό για τα μοσχάρια ζώντος βάρους είναι στα 3,20 - 3,50 ευρώ. Εμείς όμως πουλάμε σε παχυντές που αγοράζουν αρσενικά (6 - 8 μηνών) στα 600 - 650 ευρώ ανά μοσχάρι. Τα θηλυκά ζώα δεν έχουν καμιά προοπτική και δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε. Ούτε οι κρεοπώλες τα θέλουν γιατί είναι ποιοτικά ζώα και δεν θέλουν να δώσουν μεγαλύτερη τιμή. Αντίθετα στη Γαλλία οι καταναλωτές έχουν διαφορετικές συνήθειες. Εκεί δεν ζητάνε κρέας μοσχαριού αλλά βόειο κρέας. Επίσης γνωρίζουν την ποιότητα των θηλυκών αγελάδων και δίνουν περισσότερα για να τα αγοράσουν. Αυτό που θα έπρεπε να κάνει το ΥπΑΑΤ είναι να προχωρήσει σε εμπορικές καμπάνιες ενημέρωσης των καταναλωτών για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αγελάδων». 

10/11/2022 01:52 μμ

Εξαιρετικά κρίσιμη περιγράφουν την κατάσταση στο νησί ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου Δημήτρης Καπούνης και ο τυροκόμος Νίκος Πιτταράς.

Με μελανά χρώματα περιγράφει μιλώντας στον ΑγροΤύπο την κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Νάξου και ιδίως στην κτηνοτροφική παραγωγή ο πρόεδρος της τοπικής ΕΑΣ, κ. Δημήτρης Καπούνης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει εξαιτίας της άκρατης ακρίβειας στις ζωοτροφές, έχουν ήδη περάσει λουκέτο 11 κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ 6 ακόμα τουλάχιστον, πάνε προς αυτή την κατεύθυνση και μάλιστα σύντομα. «Τόσο η αιγοπροβατοτροφία, όσο και η αγελαδοτροφία στη Νάξο υφίστανται μεγάλες πιέσεις και η παραγωγή γάλακτος η ημερήσια βλέπουμε πως μειώνεται διαρκώς. Ως Ένωση απορροφούμε γύρω στο 80-85% της παραγόμενης ποσότητας, ενώ υπάρχουν και δυο κυρίως καθαρά ιδιωτικά τυροκομεία στο νησί που κάνουν ιδιοπαραγωγή για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Συγκεκριμένα διαχειριζόμαστε περί τους 8,5 τόνους γάλα ημερησίως ενώ τα υπόλοιπα τυροκομεία γύρω στους 5 ημερησίως. Με μια πρόχειρη εκτίμηση, θεωρώ, πως μέσα σε ένα μόλις χρόνο, το ζωικό κεφάλαιο στο νησί έχει πάει από τα 130.000 κεφάλια, κάτω από τα 100.000 και η συρρίκνωση με τα σημερινά δεδομένα της ακρίβειας συνεχίζεται, λόγω των ακριβών ζωοτροφών», υπογραμμίζει ο έμπειρος συνεταιριστής.

Οι τιμές παραγωγού γάλακτος στην ΕΑΣ και η κρεοπαραγωγή

Όπως μας είπε ο κ. Καπούνης, η Ένωση πληρώνει φέτος το αγελαδινό γάλα 55-60 λεπτά το κιλό, το πρόβειο από 1,37 έως 1,42 ανάλογα τα τονάζ και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και το γίδινο 70-75 λεπτά ανά κιλό. Σύμφωνα με τον ίδιο, με τις μονάδες να συρρικνώνονται, πέρα από τη μείωση της ποσότητας σε γάλα, υπάρχει κάμψη και στην κρεοπαραγωγή, δεδομένου πως οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να κρατήσουν τα ζώα όσο τα προηγούμενα χρόνια για να σηκώσουν βάρος και τα σφάζουν πρόωρα, ενώ αρκετοί δεν έχουν καν τη δυνατότητα να τα εκθρέψουν, όπως πρέπει λόγω των συνεχών ανατιμήσεων. Σημειωτέον ότι η ΕΑΣ αγοράζει τροφές και από διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας (π.χ. Ξάνθη, Καβάλα κ.λπ.).

Τυροκομείο Πιτταρά: Αδιαφορία από το κράτος μας οδηγεί στο γκρεμό

Εξίσου συνταρακτικές βλέπει τις επερχόμενες εξελίξεις στο νησί όσον αφορά στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, αν δεν αλλάξει δραματικά και άμεσα η κατάσταση και ο κ. Νικόλας Πιτταράς, που διαθέτει τυροκομική μονάδα στην περιοχή Μέλανες. Όπως εξηγεί, το κόστος ενέργειας, οι ακριβές ζωοτροφές και το περιορισμένο περιθώριο κέρδους, δημιουργεί ασφυκτικά δεδομένα για επιχειρήσεις, ακόμα και καθετοποιημένες σε ένα βαθμό, όπως η δική του. «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά άσχημη και κάθε ημέρα που περνάει αναγκαζόμαστε να πιεζόμαστε ακόμα και περισσότερο. Από τη μια το κόστος ενέργειας, από την άλλη οι τροφές και από μια... τρίτη πλευρα, το μικρό περιθώριο κέρδους από τις πωλήσεις, έχουν κάνει δραματική την κατάσταση. Το καλαμπόκι αναγκαζόμαστε να το πληρώνουμε 45 λεπτά το κιλό, τη σόγια 75 λεπτά το κιλό και το ενσίρωμα ακόμα και 18,5 λεπτά το κιλό. Έτσι δεν μπορεί να σταθεί η αγελαδοτροφία. Αρκεί να σας πω ότι τα μεταφορικά πήραν πάνω 60%. Από την άλλη, δεν είμαστε σε θέση να αυξήσουμε και την τιμή των προϊόντων μας, που πάνε σε αλυσίδες. Κι όλα αυτά ενώ έχουν ζήτηση τα προϊόντα μας. Από την πολιτεία δεν έχουμε καμιά βοήθεια. Όλο το βάρος έχει πέσει στον τουρισμό στο νησί. Η κατάσταση στην κτηνοτροφία, θα παρασύρει και τη γεωργία όμως. Επίσης, το γεγονός ότι δεν κάνουμε Φέτα, δεν βοηθά να πάει υψηλότερα το αιγοπρόβειο γάλα και να στηριχθούν οι μονάδες», υπογραμμίζει ο κ. Πιτταράς, ζητώντας επιτέλους πρωτοβουλίες, ενώ σημειώνει πως ο ίδιος διαχειρίζεται 3 εκατ. κιλά σε γάλα ετησίως.

27/10/2022 04:20 μμ

Η Ένωση  Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών σε ανακοίνωσή της δηλώνει την πλήρη συμφωνία με τη διαμαρτυρία των συναδέλφων εκτροφέων βοοειδών επί των εξελίξεων (από πλευράς ΥπΑΑΤ) σχετικά με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις για τα βοοειδή στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ. 

Όπως επισημαίνει «η τιμή των 108 ευρώ για τη γέννηση μόσχου είναι εξευτελιστική και δυσανάλογα μικρή, τόσο σε σχέση με το πραγματικό κόστος παραγωγής όσο και με την μέχρι τώρα υφιστάμενη κατάσταση (140-150 ευρώ), αλλά και τις τιμές που ανακοινώθηκαν για την έξοδο των μόσχων, ανεξαρτήτου προέλευσης, στα σφαγεία (200 και 250 ευρώ ανάλογα με την ηλικία τους) στην επόμενη προγραμματική περίοδο. 

Με τις αιφνιδιαστικές αυτές αποφάσεις του ΥπΑΑΤ καθίσταται σαφές ότι η εγχώρια εκτατική βοοτροφία βάλλεται για μία ακόμη φορά, καθώς το συγκεκριμένο δεν είναι το μόνο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει, αλλά είναι ένα από τα σημαντικότερα. 

Για άλλη μια φορά, φαίνεται ότι το υπουργείο στηρίζει ξεκάθαρα τους λίγους εισαγωγείς εμπόρους-παχυντές και όχι τους πολλούς πραγματικούς παραγωγούς, που, σε πολλές επαρχιακές περιοχές της χώρας, αποτελούν τον μόνο πλέον ζωντανό παραγωγικό κλάδο που στηρίζει τις τοπικές οικονομίες.

Ως προς το πριμ σφαγής στα σφαγεία, ξεκαθαρίζουμε ότι είμαστε σύμφωνοι ως προς την υλοποίησή του, για ζώα όμως που έχουν γεννηθεί στη χώρα μας. 

Δεν μπορεί και δεν πρέπει τα ποσά της ΚΑΠ που προορίζονται για την Ελλάδα, να στηρίζουν κτηνοτροφίες άλλων χωρών. Από την άλλη πλευρά, το ΥΠΑΑΤ πρέπει να αναγνωρίσει ότι η έλλειψη σφαγείων σε πολλές περιοχές (και το πρόσφατο κλείσιμο κάποιων) δεν επιτρέπει την ομαλή μεταφορά ζώων προς αυτά, ειδικά από ορεινές και νησιωτικές περιοχές, όπου οι αποστάσεις προς τα σφαγεία είναι πολύ μεγάλες και το οδικό δίκτυο σε κακή κατάσταση. Η πρόσφατη ΥΑ για την ίδρυση σφαγείων σε ορεινές περιοχές είναι θετική, όμως δεν υπάρχουν χρήματα προς επένδυση.

Επίσης, δηλώνουμε και εμείς, για μία ακόμη φορά, ότι απαιτούνται ουσιαστικοί έλεγχοι στις εκτροφές από τις αρμόδιες γεωργικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες, οι οποίες συνήθως είναι υπο-στελεχωμένες. Μόνο έτσι θα λυθεί, μεταξύ άλλων, το ζήτημα του πραγματικού αριθμού γεννήσεων μόσχων ανά έτος και όχι μέσω της «τιμωρίας», με την τιμή των 108 ευρώ ανά γέννηση.

Αν, τέλος, αποτελεί πολιτική απόφαση και στρατηγικό στόχο ο αφανισμός της ελληνικής - και ειδικά της εκτατικής - κτηνοτροφίας, ας μας το πουν ευθέως, ώστε τουλάχιστον, αυτοί που προλαβαίνουν, να αλλάξουν επάγγελμα ή χώρα. Για μια ακόμη φορά, στο ξεκίνημα της νέας προγραμματικής περιόδου της ΚΑΠ, οι επαγγελματίες της κτηνοτροφίας δεν μπορούν να κάνουν στοιχειώδη προγραμματισμό των επιχειρήσεών τους».