Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Έφτασε Λάρισα η ευλογιά των προβάτων και νέο κρούσμα στην Μαγνησία

30/10/2024 12:57 μμ
Δύο επιβεβαιωμένες μολύνσεις ευλογιάς έχουμε στον Πυργετό της Λάρισας και στο Κεραμίδι της Μαγνησίας, ενώ υπάρχουν υποψίες για ακόμη πέντε κρούσματα στην χώρα.

Δύο επιβεβαιωμένες μολύνσεις ευλογιάς έχουμε στον Πυργετό της Λάρισας και στο Κεραμίδι της Μαγνησίας, ενώ υπάρχουν υποψίες για ακόμη πέντε κρούσματα στην χώρα.

Στην Θεσσαλία μετά την θεομηνία και την πανώλη κάνει την εμφάνισή της η ευλογιά στα αιγοπρόβατα.

Οι κτηνοτρόφοι περιμένουν τις αποζημιώσεις για την θανάτωση των ζώων τους ζητούν άμεσα να καταβληθούν ενισχύσεις για την αγορά ζωοτροφών.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 133 εστίες ευλογιάς στην χώρα μας και έχουν θανατωθεί 27.000 ζώα στην προσπάθεια περιορισμού της νόσου.

ΠΕΜ: Η ευλογιά θα δώσει ισχυρό και τελειωτικό χτύπημα στους κτηνοτρόφους

Ανακοίνωση Πανελλήνιας Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ) για την ευλογιά στα μικρά μηρυκαστικά ζώα αναφέρει τα εξής:

Η εξάπλωση της ευλογιάς των μικρών μηρυκαστικών σε μια σειρά από περιοχές της χώρας έχει δημιουργήσει έντονη και δικαιολογημένη ανησυχία ενώ δεν έχουν συνέρθει ακόμα από την πανώλη και οδηγεί σε καταστροφή πολλούς κτηνοτρόφους.

Το νόσημα είναι καταστροφικό λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας και θα δώσει ισχυρό και τελειωτικό χτύπημα για χιλιάδες βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους.

Η εμφάνιση του αποκάλυψε για μια ακόμα φορά την τραγική υποστελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών που επωμίζονται το σύνθετο έργο της αποτροπής της εξάπλωσης της ζωονόσου και της διασφάλισης της βιωσιμότητας των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Καθώς και τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων, που επιτρέπουν ουσιαστικά την ανεξέλεγκτη εισαγωγή ζώων από τα σύνορα, με τις καταστροφικές συνέπειες να τις βιώνουν και τώρα οι αγροτοκτηνοτρόφοι. Για άλλες αντιλαϊκές πολιτικές ξέρουν και παίρνουν μέτρα καταστολής, για την προστασία και την επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων δεν κάνουν κανέναν έλεγχο και δεν παίρνουν μέτρα προστασίας.

Το μέτρο της απαγόρευσης των σφαγών που πήρε η Κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει την εξάπλωση των συγκεκριμένων ασθενειών, που έχουν οδηγήσει στη θανάτωση δεκάδων χιλιάδων ζώων.

Δεν μπορεί διαχρονικά, όλες οι κυβερνήσεις, εφαρμόζοντας τις οδηγίες της ΚΑΠ διαρκώς να απαιτούν την επιμορφωτική και υλικοτεχνική αναβάθμιση των κτηνοτρόφων, την ίδια στιγμή όμως να διατηρούν τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν αποζημιώνει στο 100%, διατηρώντας τον υποστελεχωμένο, και υποχρηματοδοτούμενο.

Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων ζητάει και διεκδικεί μέτρα ουσιαστικής στήριξης για την επιβίωση των κτηνοτρόφων.

  • Να μην εξαπλωθεί η νόσος της ευλογιάς των μικρών μηρυκαστικών στη χώρα μας.
  • Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς των κτηνοτρόφων που έχασαν τα ζώα τους και να αναπληρωθεί από το κράτος το χαμένο εισόδημά τους.
  • Να μην επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι από το κόστος των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και διαχείρισης της νόσου.
  • Να εξασφαλιστεί η πλήρης αναπλήρωση του κόστους ανασύστασης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και οι απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο σε περίπτωση εμφάνισης εστιών της νόσου.
  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε προσωπικό με προσλήψεις μονίμων κτηνιάτρων και βοηθητικών ειδικοτήτων, με κατεπείγουσες διαδικασίες.
  • Να ενισχυθεί η υλικοτεχνική υποδομή των κτηνιατρικών υπηρεσιών για να μπορέσουν να επιτελέσουν απρόσκοπτα το έργο τους σε όφελος του λαού και της εγχώριας κατανάλωσης.

Διαμαρτυρία ΓΕΩΤΕΕ

Στο μεταξύ εστάλη επιστολής διαμαρτυρίας για την μη πρόσκληση των Παραρτημάτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. σε συσκέψεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος της ευλογίας των αιγοπροβάτων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Η επιστολή προς τον Περιφερειάρχη αναφέρει τα εξής:

Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε από τα τοπικά ΜΜΕ, ότι διοργανώθηκαν από την Περιφέρεια ΑΜΘ, σε Ξάνθη και Καβάλα, δύο συσκέψεις όπου το βασικό ζήτημα που απασχόλησε τους συμμετέχοντες ήταν η εντατικοποίηση των ελέγχων και η τήρηση των μέτρων, για τον περιορισμό της εξάπλωσης της ευλογιάς, καθώς και η επιβολή αυστηρότερων ποινών στους παραβάτες. Και στις δυο συσκέψεις συμμετείχε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ, κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χρήστου Κέλλα, του Γενικού Γραμματέα, κ. Γεώργιου Στρατάκου, Αντιπεριφερειαρχών της ΠΑΜΘ, καθώς κι άλλων υπηρεσιακών παραγόντων.

Δυστυχώς και στις 2 συσκέψεις δεν προσκλήθηκαν τα αρμόδια κατά το νόμο Παραρτήματα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ως οι θεσμοθετημένοι επιστημονικοί σύμβουλοι της πολιτείας, για θέματα που άπτονται το επιστημονικό αντικείμενο των Γεωτεχνικών και ιδιαιτέρως αυτό των Κτηνιάτρων.

Τα Παραρτήματα Θράκης και Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ, εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια τους για την μη πρόσκληση τους στις εν λόγω συσκέψεις.

Παραμένουμε όμως στη διάθεση της Πολιτείας (Περιφέρειας, ΥΠΑΑΤ κ.α.), ώστε να συμβάλουμε με τις επιστημονικές μας γνώσεις στην επίλυση του τόσο σοβαρού προβλήματος της ευλογιάς που έχει προκύψει για την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. κι όχι μόνο.

Άλλωστε αυτό ήταν και ένα από τα συμπεράσματα της σύσκεψης, σύμφωνα με σχετικά δελτία τύπου, όπου τονίστηκε η ανάγκη διατήρησης της στενής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των κτηνοτρόφων και των περιφερειακών αρχών, ώστε να εξασφαλιστεί η πιστή εφαρμογή των μέτρων, δεδομένου και του κρίσιμου σταδίου αναπαραγωγής που διανύει το ζωικό κεφάλαιο αυτή την περίοδο.

Σχετικά άρθρα
03/12/2024 04:53 μμ

Ξεκίνησαν οι πληρωμές αποζημιώσεων προς τους κτηνοτρόφους για τα ζώα που θανατώθηκαν εξ αιτίας της πανώλης και της ευλογιάς, αναφέρει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σήμερα Τρίτη (3/12) πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των Περιφερειών 5.685.251 ευρώ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, για αποζημιώσεις σε πληγέντες κτηνοτρόφους πιστώθηκαν 4.737.569 ευρώ. Σε ενισχύσεις πολιτών που παράπλευρα υπέστησαν οικονομική ζημιά από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί 785.091 ευρώ.

Για λειτουργικές δαπάνες, προς τις Περιφέρειες, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι αυξημένες ανάγκες που δημιουργήθηκαν για την αντιμετώπιση των ζωονόσων, δόθηκαν 162.590 ευρώ.

Τέλος, επισημαίνεται από το ΥπΑΑΤ, ότι σήμερα Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2024, η χώρα κατάφερε να μην έχει πλέον ζώνες προστασίας και επιτήρησης λόγω των κρουσμάτων πανώλης.

Όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, «η επιτυχία αυτή οφείλεται σε έναν και μόνο παράγοντα: στη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων και κυρίως των κτηνοτρόφων με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας και τους κτηνιάτρους στην πιστή εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού 687/2020.

Αποτέλεσμα ήταν η χώρα μας να λάβει τα εύσημα της ΕΕ για τον τρόπο αντιμετώπισης της ζωονόσου και να αποτελέσει πρότυπο για τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες. Το ίδιο πρέπει να γίνει και για την ευλογιά, η επιτυχής αντιμετώπιση της οποίας, βρίσκεται στα χέρια όλων μας. Είμαι βέβαιος ότι συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων με τους κτηνοτρόφους θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Τελευταία νέα
03/12/2024 04:11 μμ

Σε πτώση η τιμή στο αιγοπρόβειο γάλα παρά την μείωση του ζωικού κεφαλαίου που έχει η χώρα μας τους τελευταίους μήνες από τις θεομηνίες και τις ζωονόσους.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, οι τελευταίοι δεκατέσσερις μήνες έχουν χαθεί πάνω από 160.000 αιγοπρόβατα. Εξ αυτών τα περίπου 90.000 στη θεομηνία του «Ντάνιελ», τα 40.000 από την πανώλη και άνω των 30.000 προβάτων από την ευλογιά των αιγοπροβάτων.

Από την Λάρισα ο κ. Νίκος Παλάσκας, μέλος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας και Γραμματέας της ΠΕΚ, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι βιομηχανίες γάλακτος έχουν μειώσει τις τιμές παραγωγού στο πρόβειο γάλα κατά 8 - 10 λεπτά σε σχέση με πέρσι. Αν και τα ζώα μειώνονται άρα μειώνεται και η προσφορά βλέπουμε να πέφτουν οι τιμές παραγωγού. Από την άλλη στην λιανική στα ράφια βλέπουμε να μένουν στα ίδια επίπεδα οι τιμές. Αυτή την περίοδο στην Θεσσαλία η καλύτερη τιμή στο αιγοπρόβειο είναι στα 1,48 λεπτά το κιλό. Εξαίρεση είναι η τιμή που πήρε ο συνεταιρισμός «Βοσκός» του Λιβαδίου για μικρή ποσότητα, 500 τόνους, στα 1,50 ευρώ.

Από την άλλη οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν ζωοτροφές να ταΐσουν τα ζώα τους, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα λόγω της καραντίνας τα έχουν συνεχώς μέσα στους στάβλους. Λένε από το ΥπΑΑΤ για πληρωμή ενίσχυσης για αγορά ζωοτροφών αλλά δεν βρίσκουν τα χρήματα. Επίσης αργούν πολύ να πληρώσουν τις αποζημιώσεις για την θανάτωση των ζώων λόγω των ζωονόσων. Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδά τους και θα πρέπει να το καταλάβουν στο ΥπΑΑΤ».

Από τη Δράμα ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων της Προσοτσάνης κ. Κώστας Ακριτίδης, «στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη πάντα οι βιομηχανίες μας δίνουν τιμή 7 λεπτά μειωμένη σε σχέση με αυτήν της Θεσσαλίας. Η περιοχή της Δράμας αν και δεν έχει μέχρι σήμερα κρούσμα ευλογιάς έχει μια μείωση του ζωικού κεφαλαίου πάνω από 40%. Αυτό δεν έχει σχέση με τις ζωονόσους αλλά με την έλλειψη βιωσιμότητας των εκτροφών.

Υπάρχει υψηλό κόστος παραγωγής αλλά και έλλειψη βοσκοτόπων. Τα φωτοβολταϊκά πάρκα τα βάζουν σε περιοχές που είναι βοσκοτόπια. Δεν υπάρχει προγραμματισμός και στρατηγική από το ΥπΑΑΤ για την κτηνοτροφία στην χώρα μας. Δεν μας λένε τι μοντέλο παραγωγής θέλουν να κάνουμε εκτροφές σταυλισμένες ή εκτατική που τα ζώα βόσκουν έξω στα λιβάδια.

Από την άλλη δεν γίνονται σοβαροί έλεγχοι στις εισαγωγές. Έχουν ανακοινώσει εδώ και δύο χρόνια το σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ 2.0 αλλά ακόμη ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ δεν το λειτουργεί.

Επίσης είναι μεγάλο το κόστος των ζωοτροφών. Από τον Αύγουστο έχουμε κλεισμένα τα ζώα στους στάβλους λόγω της ευλογιάς. Επίσης φέτος δεν είχαμε παραγωγή τριφυλλιού λόγω της ξηρασίας με αποτέλεσμα να έχει φτάσει η τιμή του στα 40 λεπτά το κιλό. Οι τιμές αυτή την εποχή στο γάλα είναι στα 1,45 έως 1,47 ευρώ το κιλό χωρίς ακόμη να έχει ανακοινωθεί η μείωση των τιμών που έρχεται. Οι κτηνοτρόφοι έχουν φτάσει στα όριά τους και πολλοί θα αναγκαστούν να αλλάξουν επάγγελμα. Στο μέλλον οι καταναλωτές θα αναγκαστούν να προμηθεύονται ζωικά γαλακτοκομικά προϊόντα από εισαγωγές μιας και δεν θα μπορούμε να παράγουμε».

Ο κ. Σπύρος Σερακιώτης,κτηνοτρόφος από το Νεοχώρι Μεσολογγίου, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος μας ανακοίνωσαν τιμη παραγωγου στο γάλα στα 1,32 ευρώ το κιλό και αν είναι πάνω από 60 τόνοι στα 1,36 ευρώ το κιλό. Πέρσι μας έδιναν οι γαλατάδες 1,48 ευρώ το κιλό. Έχουμε δηλαδή μια μείωση κατά 12 - 18 λεπτά σε σχέση με πέρσι και κατά 24 λεπτά σε σχέση με πρόπερσι. Η τιμή παραγωγού μειώνεται αλλά και ο αριθμός των αιγοπροβάτων μειώνεται.
Φέτος τον Σεπτέμβριο όταν μας έδιναν τις προκαταβολές για το γάλα δεν μας ενημέρωσαν ότι θα ρίξουν τις τιμές. Επίσης τα τιμολόγια του Οκτωβρίου μας τα έδωσαν τέλη Νοεμβρίου. Και τώρα μας ενημέρωσαν ότι το Νοέμβριο θα έχουμε μειωμένες τιμές.

Επίσης έχουμε σοβαρό πρόβλημα στην περιοχή με την ευλογιά και είμαστε σε καραντίνα με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να μην να σφάζουν τα ζώα τους και να είναι αναγκασμένοι να τα μεγαλώνουν με πρόσθετο κόστος αγοράς ζωοτροφών. Καθημερινά θανατώνονται ζώα λόγω της ευλογιάς αλλά οι κτηνοτρόφοι δεν αποζημιώνονται.

Σε πρόσφατη συνάντηση που έγινε στην Περιφέρεια οι κτηνοτρόφοι που έχουν σοβαρό πρόβλημα οικονομικής ρευστότητας να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδά τους και να μείνουν βιώσιμες οι εκτροφές. Περίπου το 70% των αιγοπροβατοτρόφων δεν μπορούν να έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Αυτό τους βγάζει εκτός οποιασδήποτε χρηματοδότησης.

Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πως γίνεται στην χώρα μας να έχουμε μια συνεχή μείωση του ζωικού κεφαλαίου αλλά παράλληλα και πτώση των τιμών παραγωγού. Περιμένουμε από το ΥπΑΑΤ απαντήσεις τι θα γίνει με τις εκτροφές και τι μέτρα σκέφτονται να εφαρμόσουν για την στήριξη του κλάδου».

29/11/2024 01:29 μμ

Από Δευτέρα (2/12) θα πάνε στις κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες τα χρήματα για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων από την θανάτωση των ζώων τους λόγω πανώλης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, εντός του Δεκεμβρίου θα γίνουν οι πληρωμές, με βάση τις καταστάσεις που έχουν καταρτίσει οι ίδιες οι Περιφερειακές Διοικήσεις.

Το πρόβλημα που θα υπάρξει το επόμενο διάστημα είναι ότι για να εισπράξουν την αποζημίωση οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να προσκομίσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί κτηνοτρόφοι να μην μπορέσουν να πάρουν τις αποζημιώσεις.

Όπως αναφέρει η τελευταία σχετική απόφαση, η αποζημίωση για σφαγή των ζώων λόγω ζωονόσων είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη αλλά πρέπει οι δικαιούχοι να έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους σε εφορία και ΕΦΚΑ.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι θανατώσεις των ζώων λόγω της ευλογίας και μέχρι και τις 25/11 είχαμε επιβεβαιωμένες 254 εστίες κρουσμάτων, με συνολικά 59.520 αιγοπρόβατα θανατωμένα.

29/11/2024 10:10 πμ

Ο δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης, ενημερώθηκε, την Πέμπτη (28/11), από την προϊσταμένη του Τμήματος Πρωτογενούς Τομέα Άνδρου, κτηνίατρο, Αικατερίνη Μανούσου, ότι επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη κρούσματος ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην Άνδρο.

Άμεσα, χθες το ίδιο μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε, προληπτικά, τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του δημάρχου Άνδρου, Θ. Σουσούδη, του Αντιπεριφερειάρχη Φ. Ζαννετίδη, και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Στρατάκου, οι οποίοι έλαβαν ενημέρωση από τους προισταμένους του υπουργείου, κ.κ. Αλεξανδρόπουλο και Κόμητα, για τις απαιτούμενες προβλεπόμενες ενέργειες, εφόσον συντρέξει λόγος, όπως και συνέβη.

Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε:

  • Η υποβολή αιτήματος στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ώστε το νησί να κηρυχθεί σε κατάσταση ετοιμότητας, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις.
  • Επισημάνθηκε ότι η νόσος, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, όμως είναι ταχύτατα μεταδιδόμενη μεταξύ των αιγοπροβάτων.
  • Με ενέργειες της Κτηνιάτρου και του Δήμου θα πραγματοποιηθεί αύριο θανάτωση όλων των αιγοπροβάτων στη μονάδα εκτροφής, όπου εκδηλώθηκε η νόσος, με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες καθώς και καύση των ζωοτροφών.
  • Δεν θα πραγματοποιηθεί καμιά σφαγή στο νησί, μέχρι νεωτέρας.
  • Ορίζεται ζώνη προστασίας σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων από τη μονάδα εκτροφής και ζώνη επιτήρησης σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων.
  • Απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση αιγοπροβάτων στο νησί (ούτε καν μεταξύ γειτονικών βοσκότοπων). Τα αιγοπρόβατα υποχρεωτικά πρέπει να είναι σταυλισμένα. Επί τούτου θα υπάρχουν σχετικές περιπολίες και σε περίπτωση παράβασης θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα από τον Νόμο πρόστιμα.
  • Θα γίνεται αυστηρός σε έλεγχος στην είσοδο των εισερχομένων ζωοτροφών από το λιμάνι της Ραφήνας αλλά και στο λιμάνι του Γαυρίου.
  • Οι κτηνοτρόφοι υποχρεούνται στη χρήση απολυμαντικών.

Στο μεταξύ το «σιωπητήριο» συνεχίζεται από το ΥπΑΑΤ για την ευλογιά και τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων, μέχρι σήμερα μιλάνε για αποζημιώσεις της πανώλης.

28/11/2024 11:31 πμ

Κτηνοτρόφοι σε απόγνωση ήταν το συμπέρασμα τηλεδιάσκεψης των οργανωμένων συλλογικοτήτων, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (27/11/2024).

Καλούν όσους κτηνοτρόφους αλλά και αγρότες μπορούν να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία, την Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2024, στις 12:00-14:00, έξω από τις έδρες των Περιφερειών τους, για να ζητήσουν να συμμετέχουν θεσμικά στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για θέματα που τους αφορούν, ιδιαίτερα για την υγεία των παραγωγικών ζώων.

Πάντως πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι η ηγεσία του ΥπΑΑΤ δεν θέλει να μιλήσει ανοικτά με τους κτηνοτρόφους αλλά τους καλεί στο υπουργείο κατ' ιδίαν για μια «φιλοσοφική» συζήτηση και μια αναμνηστική φωτογραφία. Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι με χειραψίες και φωτογραφίες δεν γεμίζει για τις οικογένειες των κτηνοτρόφων που έχασαν τα ζώα τους.

Στους κτηνοτρόφους είναι διάχυτη η αίσθηση ότι οι δημόσιες υπηρεσίες και το κράτος δεν καταλαβαίνουν την απελπισία που υπάρχει στον κλάδο αυτή την εποχή, διότι η κτηνοτροφία δεν είναι απλά ένα επάγγελμα αλλά ένας τρόπος ζωής. Οι αιγοπροβατοτρόφοι αυτήν την περίοδο έχουν τις γεννήσεις και ιδιαίτερη ένταση κτηνοτροφικών εργασιών, και δεν μπορούν να απομακρύνονται από τις εγκαταστάσεις τους, που είναι σε δύσκολες κλιματικές συνθήκες, για να «στοιβάζονται» σε κλιματιζόμενες αίθουσες στην Αθήνα.

Ήδη σημειώνονται ενέργειες απελπισίας. Κτηνοτρόφος στον βόρειο Έβρο που το 2014 «έχασε» το κοπάδι του, το 2024 έμεινε πάλι χωρίς κοπάδι λόγω ευλογιάς, παρά τις συνεχείς απολυμάνσεις, και σήμερα ζει την οικογένειά του από άλλες εισροές (μεροκάματα, συγγενείς, συνάδελφοι κλπ). Κτηνοτρόφος στην Θεσσαλονίκη που έχασε 500 χοιρινά λόγω πανώλης των χοίρων, τον Ιανουάριο του 2024, μέχρι σήμερα δεν έχει εισπράξει «ούτε δεκάρα» και επιβιώνει στο χωριό χάρις στην μεγαλοψυχία των συγχωριανών, με πλήρη αναλγησία των κρατικών αναποτελεσματικών μηχανισμών.

Πρέπει οι κτηνοτρόφοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω των ζωονόσων να υποστηρίζονται αμέσως οικονομικά από το κράτος. Όταν βγαίνει μια απόφαση καταστροφής ζωικού κεφαλαίου πρέπει αμέσως να δίνεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση στον κτηνοτρόφο, έναντι μελλοντικής αποζημίωσης, για να επιβιώσει ο ίδιος και η οικογένειά του.

27/11/2024 04:45 μμ

Αυτά ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, στη σύσκεψη με τον πρόεδρο και μέλη της Διοίκησης της ΕΘΕΑΣ.

Ανακοίνωση, που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ για την συνάντηση, αναφέρει ότι συζητήθηκε το μείζον πρόβλημα της ευλογιάς στα πρόβατα, όπου ήταν κοινή η επισήμανση ότι για τον περιορισμό και εκρίζωση της νόσου πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων των εμπλεκομένων- όπως έγινε με την περίπτωση της πανώλης – και πιστή τήρηση των προβλεπομένων κανόνων ιδιαίτερα από τους κτηνοτρόφους.

Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις για την πανώλη, ο κ. Τσιάρας ενημέρωσε την ΕΘΕΑΣ ότι έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των διοικητικών αποφάσεων από το ΥπΑΑΤ και εντός των επομένων ημερών θα μεταφερθούν τα προβλεπόμενα ποσά των αποζημιώσεων προς τις Περιφέρειες για να γίνουν, εντός του Δεκεμβρίου οι πληρωμές, με βάση τις καταστάσεις που έχουν καταρτίσει οι ίδιες οι Περιφερειακές Διοικήσεις.

Ο υπουργός επίσης ενημέρωσε τα μέλη της ΕΘΕΑΣ ότι η διάταξη για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων θα ενσωματωθεί στο ερανιστικό νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ που εγκρίθηκε τη Δευτέρα (25/11) από το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς και ότι οι καταστάσεις για την πληρωμή της εξόφλησης για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο έχουν ήδη σταλεί στο υπουργείο Οικονομικών.

27/11/2024 01:10 μμ

Η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρεια Θεσσαλίας ανακοίνωσε οδηγίες στους κτηνοτρόφους της ΠΕ Λάρισας για την λειτουργεία των σφαγείων και τις μετακινήσεις ζώντων ζώων λόγω Ευλογιάς και Καταρροϊκού πυρετού.

Όπως αναφέρει οι μετακινήσεις ζώντων ζώων θα πραγματοποιούνται ως εξής:

Α) Χοιροειδή προς πάχυνση, αναπαραγωγή και σφαγή.

Επιτρέπεται ελεύθερα η μετακίνηση χοιροειδών για οποιοδήποτε λόγο (πάχυνση, αναπαραγωγή και σφαγή).

Β) Βοοειδή

i) Βοοειδή από περιοχές εκτός των ζωνών ελέγχου για τον Καταρροϊκό Πυρετό
1. Απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση βοοειδών (πάχυνση, αναπαραγωγή) από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων, είτε στεγάζονται εντός του ίδιου οικοπέδου, είτε στεγάζονται σε διαφορετικό οικόπεδο αλλά χρησιμοποιούν το ίδιο προσωπικό, κοινά οχήματα ή εξοπλισμό και ανήκουν εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης για την Ευλογιά, της Π.Ε. Λάρισας.
2. Επιτρέπεται η μετακίνηση βοοειδών προς σφαγή από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων, με την προϋπόθεση της υποχρεωτικής εφαρμογής πριν τη μετακίνησή τους, κατάλληλου εντομοαπωθητικού σκευάσματος (επιλέγονται κατάλληλα σκευάσματα σε ό,τι αφορά το χρόνο αναμονής για τα ζωικά προϊόντα) και κατόπιν έγκρισης από την αρμόδια κτηνιατρική αρχή, αποκλειστικά εντός της Π.Ε. Λάρισας στην οποία εδρεύει η κτηνοτροφική εκμετάλλευση.
3. Επιτρέπεται η μετακίνηση βοοειδών (πάχυνση, αναπαραγωγή και σφαγή) από εκτροφές μη συνδεδεμένες με εκτροφές αιγοπροβάτων με την προϋπόθεση της υποχρεωτικής εφαρμογής πριν τη μετακίνησή τους, κατάλληλου εντομοαπωθητικού σκευάσματος (επιλέγονται κατάλληλα σκευάσματα σε ό,τι αφορά το χρόνο αναμονής για τα ζωικά προϊόντα) και κατόπιν έγκρισης από την αρμόδια κτηνιατρική αρχή.

ii. Βοοειδή από περιοχές εντός των ζωνών ελέγχου για τον Καταρροϊκό Πυρετό
1. Απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση βοοειδών για πάχυνση και αναπαραγωγή.
2. Επιτρέπεται η μετακίνηση βοοειδών προς σφαγή από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με την προϋπόθεση της υποχρεωτικής εφαρμογής πριν τη μετακίνησή τους, κατάλληλου εντομοαπωθητικού σκευάσματος (επιλέγονται κατάλληλα σκευάσματα σε ό,τι αφορά το χρόνο αναμονής για τα ζωικά προϊόντα) που εδρεύουν στις Τ.Κ.:

  • Λιβάδι, Κοκκινοπηλός και Πύθιο, του Δήμου Ελασσόνας αποκλειστικά και μόνο στη σφαγειοτεχνική εγκατάσταση με την επωνυμία «ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Ε.Ε. – ΣΦΑΓΕΙΑ ΟΛΥΜΠΟΥ».
  • Φάρσαλα, Βρυσιά, Σταυρός, Κατωχώρι, Ανωχώρι, Υπέρεια, Πολυνέρι, Πυργάκια, Μεγάλο Ευύδριο, Λόφος, Μικρό Ευύδριο, Κρήνη, Βασιλή, Δενδράκια, Ψυχικό, Άγιος Γεώργιος, Κυπάρισσος, Χαρά, Χαλκιάδες, Άγιος Κωνσταντίνος, Σκοτούσα, Θετίδιο, Κάτω Βασιλικά, Δασόλοφος, Σιτόχωρο, Βαμβακού, Ρευματιά, Κάτω Δασόλοφος, Αμπελιά, Νεράιδα, Ξυλάδες, Άνω Βασιλικά, άνω Σκοτούσα, Καστράκι, Ναρθάκιο, Πλάτανος, Δένδρα, Άγιος Αντώνιος, Σκοπιά, Δενδροχώρι, του Δήμου Φαρσάλων αποκλειστικά και μόνο στη σφαγειοτεχνική εγκατάσταση με την επωνυμία «ΣΦΑΓΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ Α.Ε.».
  • Βλαχογιάννι, Βοτανοχώρι, Αετορράχη, Στεφανόβουνο, Γαλανόβρυση, Αγιονέρι, Ευαγγελισμός, Μαγούλα, Παλαιόκαστρο, Κεφαλόβρυσο, Καλύβια Αναλήψεως, Συκιά, Πραιτώριο, Βερδικούσια, Κουτσούφλιανη, Παλιάμπελα, Αμπέλια, Μεγάλο Ελευθεροχώρι, , Μεσοχώρι, Βαρκός, Αμούρι, Δομένικο του Δήμου Ελασσόνας, Δαμάσι, Τύρναβος, του Δήμου Τυρνάβου και Κουτσόχερο, Αμυγδαλιά του Δήμου Λαρισαίων αποκλειστικά και μόνο στη σφαγειοτεχνική εγκατάσταση με την επωνυμία «ΦΑΡΜΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ Α.Ε.».

Γ) Αιγοπρόβατα

1. Απαγορεύεται η έξοδος αιγοπροβάτων (προς πάχυνση και αναπαραγωγή) από την Π.Ε. Λάρισας.

2. Απαγορεύονται οι αγοραπωλησίες αιγοπροβάτων εντός της Π.Ε. Λάρισας.

3. Απαγορεύεται η μετακίνηση ζώων από τις συνήθεις περιοχές βόσκησης και η προσέγγιση στις ορισθείσες ζώνες προστασίας και επιτήρησης για την Ευλογιά.

4. Απαγορεύεται η εξαγωγή σφάγιων αμνοεριφίων, λόγω των μέτρων για την Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, από την Π.Ε. Λάρισας ως τις 16/12/2024.

5. Απαγορεύεται η σφαγή αιγοπροβάτων από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που ανήκουν στη ζώνη προστασίας του Βρυότοπου και συγκεκριμένα από τις Τ.Κ. Βρυότοπου, Ροδιάς και Αμπελώνα του Δήμου Τυρνάβου.

6. Επιτρέπεται η σφαγή αιγοπροβάτων από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που ανήκουν στις ζώνες επιτήρησης για την Ευλογιά και εδρεύουν στις Τ.Κ. Κρανιάς, Ραψάνης, Ιτέας, Πυργετού, Ομολίου, Τεμπών, Αμπελακίων, Παλαιόπυργου, Κουλούρας, Παραλία Κουλούρας, Νέων Μεσαγκάλων, Καστρί-Λουτρού, Κάτω Αιγάνης και Αιγάνης, Γόννων, Ευαγγελισμού, Ελιάς Γόννων, Γυρτώνης, Παραπόταμου, Ελάτειας, Πουρναρίου, Μακρυχωρίου, Κρανιάς και Καλλιπεύκης του Δήμου Τεμπών, Τ.Κ. Δελερίων, Αργυροπουλίου, Τυρνάβου, Περαχώρας, Δένδρων του Δήμου Τυρνάβου, Τ.Κ. Κουλουρίου, Φαλάνης, Δασοχωρίου και Αμφιθέας του Δήμου Λαρισαίων και Τ.Κ. Σκλήθρου του Δήμου Αγιάς αποκλειστικά και μόνο στη σφαγειοτεχνική εγκατάσταση με την επωνυμία «ΣΦΑΓΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ Α.Ε.», υπό τους εξής όρους:
i. Η σφαγή των αιγοπροβάτων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27/11 & Πέμπτη 28/11/2024.
ii. Όλα τα ζώα που θα προσέρχονται προς σφαγή θα φέρουν υποχρεωτικά την ενδεδειγμένη σήμανση και θα συνοδεύονται από υγειονομικό πιστοποιητικό κατά την άφιξή τους στο σφαγείο, το οποίο θα εκδίδεται τουλάχιστον 24 ώρες πριν, ώστε η αρμόδια αρχή να έχει τη δυνατότητα επιτόπιου ελέγχου πριν από την αναχώρηση από την κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Σε κάθε άλλη περίπτωση τα ζώα θα θεωρούνται αγνώστου υγειονομικού καθεστώτος και θα οδηγούνται προς καταστροφή, ως ζωικά υποπροϊόντα κατηγορίας Ι, σύμφωνα με τον Καν. 1069/2009/ΕΚ.
iii. Από τα σφάγια αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΝΤΟΣΘΙΑ, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 3568/276264/16-09-2024 εγκύκλιο του ΥπΑΑΤ. Τα αφαιρούμενα εντόσθια χαρακτηρίζονται ως ΖΥΠ κατηγορίας ΙΙΙ και διαχειρίζονται σύμφωνα με τον Καν. 1069/2009/ΕΚ.

7. Επιτρέπεται η σφαγή αιγοπροβάτων από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις οι οποίες ανήκουν στις περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες (όλη η υπόλοιπη Π.Ε. Λάρισας πλην των Τ.Κ. που ανήκουν στις ανωτέρω ζώνες επιτήρησης για την Ευλογιά της Π.Ε. Λάρισας), υπό τους εξής όρους:
i. Η σφαγή των αιγοπροβάτων θα πραγματοποιείται αποκλειστικά και σε ξεχωριστές μέρες (σε σχέση με τις ημέρες σφαγής των ζωνών επιτήρησης) και κατόπιν έγκρισης από την αρμόδια κτηνιατρική αρχή.
ii. Όλα τα ζώα που θα προσέρχονται προς σφαγή θα φέρουν υποχρεωτικά την ενδεδειγμένη σήμανση και θα συνοδεύονται από υγειονομικό πιστοποιητικό κατά την άφιξή τους στο σφαγείο, το οποίο θα εκδίδεται τουλάχιστον 24 ώρες πριν, ώστε η αρμόδια αρχή να έχει τη δυνατότητα επιτόπιου ελέγχου πριν από την αναχώρηση από την κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Σε κάθε άλλη περίπτωση τα ζώα θα θεωρούνται αγνώστου υγειονομικού καθεστώτος και θα οδηγούνται προς καταστροφή, ως ζωικά υποπροϊόντα κατηγορίας Ι, σύμφωνα με τον Καν. 1069/2009/ΕΚ.
Από τα σφάγια αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων ΔΕΝ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΝΤΟΣΘΙΑ, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 485805/12-11-2024 Απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας.

27/11/2024 12:11 μμ

Το Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο: «Εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών και μεθοδολογία για την εκτίμηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών παραγομένων προϊόντων από εκστατικά και εντατικά συστήματα εκτροφής αιγών και πουλερικών.» και αφορά την παρουσίαση αποτελεσμάτων στα πλαίσια του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Code-ReFarm, HORIZON 2020.
Η εκδήλωση θα γίνει στο Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου τη Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024 στις 11:00 στα Πέτρινα κτήρια (Συντεταγμένες 40.536522, 22.988971).
Όσοι γεωπόνοι, παραγωγοί ή άλλοι ενδιαφερόμενοι επιθυμούν να την παρακολουθήσουν θα πρέπει να στείλουν email στο [email protected]

25/11/2024 11:12 πμ

Συνεχίζονται για ακόμη μια εβδομάδα, έως 29 Νοεμβρίου, τα μέτρα της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ για την ευλογιά.

Αυξάνονται τα κρούσματα της ευλογιάς στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες με εξαίρεση τη Δράμα που ακόμη δεν έχει εμφανιστεί κάποιο κρούσμα.

Στην Λήμνο εντοπίστηκε κρούσμα ευλογιάς των προβάτων μετά από τη διενέργεια ελέγχων, σε εκτροφείο στο χωριό Λύχνα, σε κοπάδι με 150 ενήλικα ζώα και 40 αρνιά γάλακτος τα οποία οδηγήθηκαν σε σφαγή. Από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής ορίστηκε ζώνη επιτήρησης που περιλαμβάνει τα χωριά Κότσινας, Ρεπανίδι, Ρωμανό, Βάρος, Ροσοπούλι, Καμίνια και Μούδρος, ενώ στη ζώνη προστασίας που είναι στα τρία χιλιόμετρα γύρω από την εκτροφή ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι σε κτηνοτροφικές μονάδες με μεγάλο αριθμό ζώων.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη (21/11), πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων από εκπροσώπους κτηνοτρόφων όλης της χώρας, με πρωτοβουλία του πρόεδρου του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ. Αργύρη Μπαϊραχτάρη και με την εμπειρία της Μάγδας Κοντογιάννη, Γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος».

Όπως τόνισαν, η πανώλη, η ευλογιά και τώρα πλέον και ο καταρροϊκός πυρετός αποδεκατίζουν τα κοπάδια τους. Ακόμη οι κτηνοτρόφοι μίλησαν για έλλειψη ενημέρωσης για την ευλογιά από το ΥπΑΑΤ, ασαφείς οδηγίες, διφορούμενες αναφορές περί εμβολιασμού ή όχι των αιγοπροβάτων και ανεξέλεγκτη επέκταση της ασθένειας.

Οι κτηνοτρόφοι, που συμμετείχαν, ζητούν δημόσια ακρόαση από τον ΥπΑΑΤ κ. Κ. Τσιάρα και από τον Πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη, διαδικτυακά, την Τετάρτη, (27 Νοεμβρίου 2024), σε μια προσπάθεια να μην καταστραφεί πλήρως η κτηνοτροφία αλλά και οι ίδιοι.

Παράταση μέτρων

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των προβάτων σε περιφέρειες της χώρας και με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης των ζωονόσων της ευλογιάς και της πανώλης, η Γενική Κτηνιατρική Διεύθυνση του ΥΠΑΑΤ αποφάσισε την παράταση των μέτρων που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα.

Όσον αφορά το ΥπΑΑΤ για την περίοδο έως και 29/11/2024 θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

1) Εφαρμόζονται οι διατάξεις για τις ζώνες προστασίας, επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες, όπως ορίζονται στον Καν. 687/2020, στις Εκτελεστικές Αποφάσεις της Επιτροπής, καθώς και στις σχετικές εγκυκλίους, όπως τροποποιούνται και ισχύουν κάθε φορά.

2) Απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων εντός της ελληνικής επικράτειας, με σκοπό την πάχυνση και την αναπαραγωγή.

3) Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκότοπους με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Τα αιγοπρόβατα δεν έχουν μετακινηθεί από την σταυλική εγκατάσταση αποστολής για τουλάχιστον 30 ημέρες πριν τη μετακίνηση.
Διενέργεια κλινικής εξέτασης στα ζώα από επίσημους κτηνιάτρους, εντός 24 ωρών πριν τη μετακίνηση.
Τα αιγοπρόβατα να παραμένουν εντός των σταυλικών εγκαταστάσεων στον τόπο προορισμού για τουλάχιστον 30 ημέρες μετά τη μετακίνηση. Κατά το διάστημα αυτό πραγματοποιείται, από επίσημους κτηνιάτρους, κλινική επιτήρηση στα ζώα.
Μετά την άφιξή τους, η διαχείριση των αιγοπροβάτων γίνεται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για την επιζωοτία της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και την επιζωοτία της ευλογιάς των προβάτων, στην περιοχή της κάθε σταυλικής εγκατάστασης.

4) Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς σφαγή, ως κάτωθι:
α) Στις ελεύθερες από τα νοσήματα Περιφέρειες, σε σφαγεία εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων αυτών, προέλευσης των ζώων ή στα πλησιέστερα, με τη συγκεκριμένη εκμετάλλευση, σφαγεία βάσει ανάλυσης κινδύνου από τις αρμόδιες κατά τόπους κτηνιατρικές αρχές.
β) Στις ελεύθερες από τα νοσήματα Περιφερειακές Ενότητες, Περιφερειών που έχουν διαπιστωθεί εστίες των νοσημάτων, σε σφαγεία εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων αυτών, ή στα πλησιέστερα με τη συγκεκριμένη εκμετάλλευση σφαγεία, βάσει ανάλυσης κινδύνου από τις αρμόδιες κατά τόπους κτηνιατρικές αρχές.
γ) Τέλος στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ.1 της παρούσας.

Οι υπεύθυνοι σφαγείων μεριμνούν για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και εφαρμογής των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης (χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων).

Οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται, με εφαρμογή αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας (καθαρισμός, απολύμανση τροχών μεταφορικών μέσων πριν την φόρτωση, πριν την εκφόρτωση και μετά την εκφόρτωση των ζώων, μέτρα ατομικής προστασίας των οδηγών κλπ.).

20/11/2024 12:42 μμ

Για την πορεία των αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων λόγω της θεομηνίας του 2023 έγινε συζήτηση στην Βουλή.

«Οι αποζημιώσεις αυτές είναι διπλάσιες σε ονομαστικές τιμές από εκείνες, τις οποίες αναφέρει η Δήλωση Καλλιέργειας/ Εκτροφής του έτους 2023», τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χρήστος Κέλλας, απαντώντας στην ερώτηση που κατέθεσε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Και πρόσθεσε ότι στις 8 Νοεμβρίου 2024 ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση του ζωικού κεφαλαίου, ύψους 3,72 εκατομμυρίων ευρώ. Σε εκκρεμότητα υπάρχουν 110 ενστάσεις κτηνοτρόφων που εξετάζει σχετική επιτροπή.

Αναφορικά με το υπομέτρο 5.2, που είναι συνολικού προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, ο Χρήστος Κέλλας τόνισε ότι έχουν ήδη υποβληθεί 492 αιτήσεις, συνολικού ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή όπως λέει ο Υφυπουργός έχει σχεδόν καλυφθεί το 50% του προϋπολογισμού του.

Απάντηση Κέλλα σε Κόκκαλη στη Βουλή

Είστε εκτός πραγματικότητας - Οι αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων για τον Daniel, οι υψηλότερες που έχουν δοθεί ποτέ

Τις ενισχυμένες αποζημιώσεις που έχει χορηγήσει η κυβέρνηση στους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τις καταστροφές της θεομηνίας Daniel, ανέδειξε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Βασίλη Κόκκαλη, υπογραμμίζοντας, συγχρόνως, την έμπρακτη στήριξη της πολιτείας απέναντι στον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο.

Αρχικά, ο Υφυπουργός τόνισε πως οι αποζημιώσεις για απώλειες ζωικού κεφαλαίου λόγω επιζωοτιών με τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές από τις πλημμύρες υποστηρίζονται από διαφορετικές χρηματοδοτικές πηγές και με διαφορετικό τρόπο. Αναφέρθηκε, δε, στη σημαντική αύξηση των αποζημιώσεων που χορηγούνται μέσω της πρόσφατης ΚΥΑ (4308/17.10.2024) και επιβεβαίωσε την ικανοποίηση των κτηνοτρόφων.

Σε ό,τι αφορά τις ζημιές από τις πλημμύρες Daniel και Elias, ο Χρήστος Κέλλας διευκρίνισε: «Η πολιτεία ανέθεσε στον ΕΛΓΑ την υλοποίηση ad hoc προγράμματος ενίσχυσης για τις ζημιές που προκαλούνται στον γεωργικό τομέα, ύψους 310 εκατομμυρίων ευρώ. Καταβλήθηκαν ως προκαταβολή για απώλεια ζωικού κεφαλαίου 18,36 εκατομμύρια ευρώ. Οι αποζημιώσεις αυτές είναι διπλάσιες σε ονομαστικές τιμές από εκείνες, τις οποίες αναφέρει η Δήλωση Καλλιέργειας/ Εκτροφής του έτους 2023, καθώς και από αυτές που εισηγήθηκε ο ΕΛΓΑ.

Τα 17 εκατ. εξ αυτών δόθηκαν στη Θεσσαλία». Απευθυνόμενος στον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη υπογράμμισε: «Δόθηκε η μεγαλύτερη τιμή αποζημίωσης που έχει δοθεί ποτέ, στους πληγέντες από τις καταστροφές του περσινού Σεπτέμβρη. Πόσο ήταν η ασφαλιστική τιμή στον ΕΛΓΑ για το αρνί; 86 ευρώ. Λέγατε ότι θα πληρώσουμε 86. Και με τι ποσό αποζημιώσαμε κ. Κόκκαλη; Με 150 ευρώ! Στα βοοειδή λέγατε 350 ευρώ ως αποζημίωση και πόσα δώσαμε; 800 ευρώ κ. Κόκκαλη».

Ο Υφυπουργός κατέστησε σαφές ότι οι διαδικασίες αποζημίωσης προχώρησαν, παρά τα τεχνικά προβλήματα που υπήρξαν.

«Την Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, ολοκληρώθηκε και η εκκαθάριση του ζωικού κεφαλαίου, ύψους 3,72 εκατομμυρίων ευρώ. Και μία ακόμα απόδειξη ότι η Κυβέρνηση στέκεται με απόλυτη ευαισθησία απέναντι στους κτηνοτρόφους μας είναι το γεγονός ότι δώσαμε στους ενδιαφερομένους, με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΕΛΓΑ, την δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων. Κι έτσι έχουμε 110 αιτήσεις αντιρρήσεων, οι οποίες εξετάζονται από επιτροπές, που συγκροτήθηκαν σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας», ανέφερε, διερωτώμενος «Πού βούλιαξαν, λοιπόν, κύριε Κόκκαλη, οι αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων;».

Ο Υφυπουργός τόνισε πως, με γνώμονα την ενίσχυση των κτηνοτρόφων, ψηφίστηκε νομοθετική ρύθμιση που διευρύνει τα ηλικιακά όρια αποζημίωσης των ζώων, «και αυτό για να διασφαλίσουμε ότι θα αποζημιωθεί ολόκληρο το ζωικό κεφάλαιο, στα επίπεδα που αποφάσισε η Κυβέρνηση, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και η διοίκηση του ΕΛΓΑ».

Υπομέτρο 5.2

Αναφορικά με το υπομέτρο 5.2, συνολικού προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, ο Χρήστος Κέλλας τόνισε ότι «Έχουν υποβληθεί 492 αιτήσεις συνολικού ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ. Για την υλοποίηση του μέτρου 5.2 ξεπεράσαμε τις όποιες αντιρρήσεις, ενστάσεις και διαφωνίες, που επιχείρησαν να συνδέσουν τις αποζημιώσεις που καταβάλει ο οργανισμός για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου με τις ενισχύσεις ανασύστασης του ζωικού κεφαλαίου, τις οποίες προσφέρει το 5.2 και είναι με 100% ευρωπαϊκή επιχορήγηση».

«Η επιβίωση του πρωτογενή τομέα αποτελεί εθνική προτεραιότητα. Η στήριξή μας στους κτηνοτρόφους είναι διαρκής και στοχευμένη, με αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου πόρου», δήλωσε ο Υφυπουργός. Επιπλέον, ανέφερε ότι συνολικά οι αποζημιώσεις για τις ζημιές του 2023 ανήλθαν σε 480 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων αυτών από τις πλημμύρες Daniel, που άγγιξαν τα 310 εκατ. ευρώ.

«Στεκόμαστε με απόλυτη ευαισθησία δίπλα στους κτηνοτρόφους μας και εξαντλούμε όλες τις δημοσιονομικές δυνατότητες και όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, για να τους στηρίξουμε ώστε να ορθοποδήσουν. Τόσο από τη θέση μου ως Βουλευτής, στην οποία με τιμούν με την ψήφο τους οι συντοπίτες μου τα τελευταία 12 χρόνια, όσο και από τη θέση μου ως Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, θα υπερασπιστώ με όποιον τρόπο μπορώ, τα συμφέροντα του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου της χώρας», κατέληξε ο Χρήστος Κέλλας.

Κόκκαλης σε Κέλλα στη Βουλή: Δύο χρόνια απλήρωτα διαφυγόντα εισοδήματα

Ευθείες βολές κατά του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χρήστου Κέλλα, εξαπέλυσε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, κατά τη συζήτηση στη βουλή, ερώτησης του τελευταίου, για την πορεία των αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων.

Όπως τόνισε στην πρωτολογία του ο κ. Κόκκαλης, «πραγματικά βούλιαξαν στις λάσπες οι υποσχέσεις που έχει δώσει η Κυβέρνηση στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι επλήγησαν οι οποίοι έχασαν τα ζώα τους εξαιτίας των πλημμυρών πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Ήδη έχουν συμπληρωθεί σχεδόν 16 μήνες από τις πλημμύρες και αυτό επιτρέψτε μου να πω τώρα ότι δεν είναι ερώτηση με την αντιπολιτευτική έννοια. Είναι κοινή λογική και είναι αυτό το οποίο συμβαίνει. Έλεος.

Ο κ. Αυγενάκης πέρυσι και υπάρχει επίσημο δελτίο τύπου, είπε πως ούτε 1 ευρώ δεν θα πληρώσει ο κτηνοτρόφος για την αντικατάσταση. Έχει συμβεί κάτι; Αν έχει συμβεί να ζητήσω συγγνώμη. Έχει συμβεί κάτι; Έχει αντικαταστήσει κάποιος το ζώο του; Έχει φτιάξει το στάβλο του; Όχι.

Αλλά να τα πάρουμε από την αρχή και να τα πούμε απλά. Τι ζημιά έχουν πάθει οι κτηνοτρόφοι; Ζημιά, νούμερο 1: απώλεια ζωικού κεφαλαίου. Τι δώσατε; δώσατε 150 ευρώ, παράδειγμα, για τα πρόβατα. Εξόφληση. Είναι πολύ λίγο; Πολύ δεν είναι. Ξεκάθαρα. Δεύτερη ζημιά: διαφυγόν εισόδημα. Τι δώσατε; Μηδέν. Τρίτη ζημιά: απώλεια των στάβλων και ανάγκη απόκτησης του ζωικού κεφαλαίου. Τι δώσατε; Μηδέν. Τέταρτη ζημιά: ζωοτροφές, ανάγκη για ζωοτροφές. Τι δώσατε; Μηδέν.

Θα πείτε, εκτός από τα γνωστά, ότι αυτή η Κυβέρνηση είναι σταθερά δίπλα στον κτηνοτρόφο κ.λπ., αλλά στην ουσία από τα τέσσερα ζημιογόνα αίτια θέλω να πείτε ότι εμείς δώσαμε για ζωοτροφές 10 ευρώ ή θα δώσουμε. Από το μέτρο 5/2 για το οποίο προσέξτε οι ζημιές που δηλώθηκαν από τους κτηνοτρόφους στη Θεσσαλία ήταν περίπου 2,5 χιλιάδες. Αυτοί που κάνουν δηλώσεις. Ξέρετε πόσοι έκαναν αίτηση στο μέτρο; Διαψεύστε. Τετρακόσιοι. Γιατί; Μήπως το μέτρο ήταν φιάσκο, ήταν αποτυχία; Μπορεί να είναι και τετρακόσιοι είκοσι, μπορεί να είναι και τετρακόσιοι ογδόντα. Δηλαδή δεν θέλουν να αντικαταστήσουν το στάβλο, τα αρμεκτήρια; Δεν το θέλουν; Και βέβαια, το θέλουν.

Προφανώς δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν τις δαπάνες, γιατί ουσιαστικά το μέτρο απαιτεί προκαταβολή των δαπανών και επίσης δεν έχουν οι άνθρωποι να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα ή φορολογική ενημερότητα. Το είχα πει στον κ. Τσιάρα. Αυτό το μέτρο που σχεδιάστηκε ήταν λάθος. Ήταν λάθος! Δεν αξίζει στον κτηνοτρόφο σήμερα να μην μπορεί. Έχει δύο χρόνια, κύριε Υπουργέ και έχει πάρει 150 ευρώ. Δύο χρόνια και οι κτηνοτρόφοι εξαιτίας του Daniel, οι πλημμυροπαθείς, έχουν πάρει μόνο 150 ευρώ. Πώς θα ανταπεξέλθουν; Είναι η δεύτερη χρονιά. Αυτά είναι τα ερωτήματα τα αναπάντητα και καλείστε να απαντήσετε συγκεκριμένα, εκτός από τεκμηριωμένα, επί των κάτωθι ερωτημάτων».

Ο κ. Κόκκαλης επέμεινε στην ουσία που αφορά τη συνολική αποζημίωση των κτηνοτρόφων μέσω της καταβολής των διαφυγόντων εισοδημάτων, προσθέτοντας λίγο αργότερα ότι «δύο χρονιές οι κτηνοτρόφοι που έχασαν τα ζώα λόγω DANIEL έχουν πάρει μόνο 150 ευρώ το ζώο. Και ερωτάται η Κυβέρνηση εάν θα προχωρήσει στην καταβολή των διαφυγόντων εισοδημάτων, εάν θα κάνει το μέτρο πιο ευέλικτο, αν θα το τροποποιήσει, ώστε να μπουν όσο γίνεται περισσότεροι στο μέτρο 5.2, ώστε να αντικατασταθούν τα ζώα για τα οποία - προσέξτε! - στο μέτρο 5.2 η Κυβέρνηση, το κράτος θεωρεί ότι το ζώο θα αντικατασταθεί ξέρετε με τι ποσό, κύριε Κέλλα; Με 350 ευρώ! Λέτε, δηλαδή, στον κτηνοτρόφο ότι θα σου αντικαταστήσω με 350, αλλά αυτό που έχασες με 150 ευρώ. Αυτό είναι δίκαιο;» κατέληξε.

18/11/2024 11:08 πμ

Σε διαρροές,που έκανε το ΥπΑΑΤ, προς συγκεκριμένα μέσα, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι λόγω της εξάπλωσης της ευλογιάς δεν αποκλείει τελικά το υπουργείο τον εμβολιασμό των κοπαδιών ως έσχατο μέσο αναχαίτισης της ζωονόσου.

Οι «διαρροές» αναφέρουν ότι αυτό γίνεται λόγω ευθύνης των ίδιων των παραγωγών, διότι - όπως υποστηρίζουν - τα δεδομένα της συνέχισης της εξάπλωσης της επιζωοτίας, δείχνουν ότι αυτή οφείλεται στην μη τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας από τους κτηνοτρόφους.

Στην συνέχεια οι «διαρροές» κάνουν λόγο για πτώση τιμών παραγωγού στο γάλα και το κρέας λόγω των εμβολίων. «Ο εμβολιασμός των ζώων θα επηρεάσει αρνητικά τις τιμές του γάλακτος και του κρέατος, ωστόσο αν οι κτηνοτρόφοι συνεχίσουν να μη συμμορφώνονται με τα μέτρα προστασίας», αναφέρουν σχετικά.

Απάντηση από τον ΣΕΚ

Μετά από το σχετικό δημοσίευμα ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) έστειλε επιστολή προς τον Υπουργό ΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα, στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Με αφορμή το πρόσφατο δημοσίευμα σχετικά με την έξαρση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο αποδίδει τη συνέχιση της εξάπλωσης της ζωονόσου στη μη τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας από τους κτηνοτρόφους, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) εκφράζει την έντονη αγανάκτησή του για τις γενικεύσεις και τις ατεκμηρίωτες κατηγορίες που πλήττουν έναν ολόκληρο κλάδο.

Σαν ΣΕΚ έχουμε ζητήσει εστιασμένο εμβολιασμό των ζώων σε μολυσμένες περιοχές εδώ και μήνες, εννοείται ότι μια τέτοια απόφαση μας χαροποιεί αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις κατηγορίες προς τον κλάδο μας.

Κύριε Υπουργέ, απαιτούμε άμεσες και ξεκάθαρες απαντήσεις:

  • Το ΥπΑΑΤ καλύπτει και συμφωνεί με τους ισχυρισμούς που αποδίδονται σε πηγές του ΥπΑΑΤ, ότι οι κτηνοτρόφοι ευθύνονται για την εξάπλωση της νόσου λόγω μη συμμόρφωσης με τα μέτρα βιοασφάλειας; Άραγε έχουν ξεχάσει αυτές οι πηγές του ΥπΑΑΤ ότι η πανώλη αλλά και η ευλογιά εισήλθαν στην χώρας μας από άλλες χώρες εκθέτοντας τον ανύπαρκτο ελεγκτικό μηχανισμό του κράτους καθώς επίσης και την αδυναμία έγκαιρης θανάτωσης και ταφής/καύσης άρρωστων ζώων σε περιοχές ανά την επικράτεια;
  • Σε ποιες τεκμηριωμένες μελέτες βασίζονται οι δηλώσεις αυτές; Έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι που αποδεικνύουν την αμέλεια των κτηνοτρόφων; Ή πρόκειται για έναν εύκολο αποδιοπομπαίο τράγο, την ώρα που οι ευθύνες για την έλλειψη ουσιαστικής στήριξης και υποδομών βαρύνουν το ίδιο το Υπουργείο το οποίο αν μας είχε ακούσει τώρα δεν θα είχαν θανατωθεί 75.000 ζωά κλείνοντας 272 κτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

Επιπλέον, οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο εμβολιασμός των κοπαδιών θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών γάλακτος, τυροκομικών προϊόντων και κρέατος εγείρουν σοβαρά ερωτήματα:

Πού βασίζεται αυτή η εκτίμηση; Υπάρχει ανάλυση από ειδικούς που να υποστηρίζει αυτή τη δήλωση;
Στην τελευταία μας συνάντηση στο ΥπΑΑΤ ο υπουργός μας ανακοίνωσε ότι πρόβλημα εξαγωγών δεν υπάρχει παρά μόνο στην αγορά της Αυστραλίας και της Κίνας, ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία όταν μας αναγκάσετε όλο τον κλάδο να κλείσουμε όλα μας τα ζώα μέσα για 30 ημέρες συνολικά με απαγόρευση μετακίνησης και προς σφαγεία χάσαμε 45 ευρώ ανά ζώο δηλαδή 450.000.000 χωρίς να υπολογίσουμε το χαμένο εισόδημα των κτηνοτρόφων.

Υπενθυμίζουμε ότι η συνδεδεμένη ενίσχυση ανά ζώο στα αιγοπρόβατα είναι 10-12 ευρώ ανά ζώο άρα έχουμε χάσει 3 φορές την συνδεδεμένη ενίσχυση που δίνεται στον κλάδο μας σαν κίνητρο για την εκτροφή αιγοπροβάτων.

  • Με ποιον τελικά συντάσσεται το Υπουργείο; Με τους κτηνοτρόφους που δίνουν καθημερινό αγώνα για να παραμείνουν βιώσιμοι ή με όσους προωθούν ατζέντες που πλήττουν την ελληνική παραγωγή; ·
  • Να υπενθυμίσουμε στον κύριο υπουργό ότι στην τελευταία μας συνάντηση στο ΥπΑΑΤ δεσμεύτηκε να λύσει το θέμα της μειωμένης τιμής γάλακτος στην Κρήτη όχι να ρίξει την τιμή γάλακτος στην υπόλοιπη επικράτεια. Αν το υπουργείο ήθελε να είναι συνεπής και να εξασφαλίσει τις τιμές των παραγωγών θα είχε πατάξει την νοθεία στην ΦΕΤΑ ΠΟΠ που θεωρούμε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς επίσης και την αισχροκέρδεια των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Ο ΣΕΚ δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις τον τελευταίο καιρό. Παλεύουν με τις συνέπειες από τις καταστροφικές πυρκαγιές, τις πλημμύρες του Daniel, την πανώλη, την ευλογιά και, παρά τις αντιξοότητες, συνεχίζουν να εργάζονται για τη διατήρηση της παραγωγής.

Η προοπτική πτώσης των τιμών στα γαλακτοκομικά και κρεατοπαραγωγικά προϊόντα θα σημάνει την οριστική κατάρρευση του κλάδου, που ήδη αγωνίζεται να επιβιώσει.

Ο ΣΕΚ έχει επανειλημμένα καταθέσει προτάσεις για την ουσιαστική αντιμετώπιση της κρίσης, όπως ο μερικός εμβολιασμός στις περιοχές όπου υπήρχε ζωονόσος (υπόψιν ότι η ευλογιά από το 2013 μέχρι σήμερα έχει εμφανιστεί στην χώρα μας 4 φορές), η ενίσχυση των ελέγχων στις πύλες εισόδου με άμεση πρόσληψη και στελέχωση των κτηνιατρείων και εργαστηρίων όλης της χώρας και η παροχή πραγματικής στήριξης στους πληγέντες παραγωγούς.

Αντί να κατηγορούνται οι κτηνοτρόφοι , το Υπουργείο θα έπρεπε να συνεργάζεται μαζί μας, αναγνωρίζοντας τη σημασία της πρωτογενούς παραγωγής για τη χώρα.

Κύριε Υπουργέ,
Οι κτηνοτρόφοι απαιτούν σεβασμό και πραγματική στήριξη, όχι υπονοούμενα και αβάσιμες κατηγορίες. Είστε διατεθειμένος να στηρίξετε τους κτηνοτρόφους, αποφεύγοντας γενικεύσεις και κατηγορίες που βλάπτουν την εικόνα μας και την ελληνική κτηνοτροφία συνολικά;».

15/11/2024 02:54 μμ

Την παράταση των μέτρων για την ευλογιά, έως 22 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ. Η ανακοίνωση έγινε πάντως χωρίς κανένα πρόσθετο στοιχείο για τα κρούσματα στην χώρα μας και την θανάτωση των ζώων.

Πάντως ο χρόνος περνά και δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάποια τροποποίηση για το θέμα της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας που θα χρειαστούν οι κτηνοτρόφοι για να εισπράξουν τις αποζημιώσεις. Θα τρέχουν όπως πάντα την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου, ο αριθμός των αιγοπροβάτων στη χώρα μας ανέρχεται σε 14 εκατομμύρια και οι μέχρι τώρα θανατώσεις ανέρχονται σε περίπου 60.000 ζώα.

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των προβάτων σε περιφέρειες της χώρας και με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης των ζωονόσων της ευλογιάς και της πανώλης, η Γενική Κτηνιατρική Διεύθυνση του ΥΠΑΑΤ αποφάσισε την παράταση των μέτρων που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα και για την περίοδο από 15/11/2024 έως και 22/11/2024 θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

1) Εφαρμόζονται οι διατάξεις για τις ζώνες προστασίας, επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες, όπως ορίζονται στον Καν.687/2020,στις Εκτελεστικές Αποφάσεις της Επιτροπής, καθώς και στις σχετικές εγκυκλίους, όπως τροποποιούνται και ισχύουν κάθε φορά.

2) Απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων εντός της ελληνικής επικράτειας, με σκοπό την πάχυνση και την αναπαραγωγή.

3) Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκότοπους με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
i. Τα αιγοπρόβατα δεν έχουν μετακινηθεί από την σταυλική εγκατάσταση αποστολής για τουλάχιστον 30 ημέρες πριν τη μετακίνηση.
ii. Διενέργεια κλινικής εξέτασης στα ζώα από επίσημους κτηνιάτρους, εντός 24 ωρών πριν τη μετακίνηση.
iii. Τα αιγοπρόβατα να παραμένουν εντός των σταυλικών εγκαταστάσεων στον τόπο προορισμού για τουλάχιστον 30 ημέρες μετά τη μετακίνηση. Κατά το διάστημα αυτό πραγματοποιείται, από επίσημους κτηνιάτρους, κλινική επιτήρηση στα ζώα.
iv. Μετά την άφιξή τους, η διαχείριση των αιγοπροβάτων γίνεται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για την επιζωοτία της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και την επιζωοτία της ευλογιάς των προβάτων, στην περιοχή της κάθε σταυλικής εγκατάστασης.

4) Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς σφαγή, ως κάτωθι:
α) Στις ελεύθερες από τα νοσήματα Περιφέρειες, σε σφαγεία εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων αυτών, προέλευσης των ζώων ή στα πλησιέστερα, με τη συγκεκριμένη εκμετάλλευση, σφαγεία βάσει ανάλυσης κινδύνου από τις αρμόδιες κατά τόπους κτηνιατρικές αρχές.
β) Στις ελεύθερες από τα νοσήματα Περιφερειακές Ενότητες, Περιφερειών που έχουν διαπιστωθεί εστίες των νοσημάτων, σε σφαγεία εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων αυτών, ή στα πλησιέστερα με τη συγκεκριμένη εκμετάλλευση σφαγεία, βάσει ανάλυσης κινδύνου από τις αρμόδιες κατά τόπους κτηνιατρικές αρχές.
γ) Τέλος στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ.1 της παρούσας.
Οι υπεύθυνοι σφαγείων μεριμνούν για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και εφαρμογής των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης (χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων).

Οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται, με εφαρμογή αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας (καθαρισμός, απολύμανση τροχών μεταφορικών μέσων πριν την φόρτωση, πριν την εκφόρτωση και μετά την εκφόρτωση των ζώων, μέτρα ατομικής προστασίας των οδηγών κλπ.).

Στις 22/11/2024 θα επαναξιολογηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές τα επιδημιολογικά δεδομένα των επιζωοτιών και θα καθορισθούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και εκρίζωση των νοσημάτων.

Έφτασε η ευλογιά στην Αιτωλοακαρνανία

Ανακοίνωση της βουλευτού Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Χριστίνας Σταρακά σχετικά τα προβλήματα που ανέκυψαν από την εξάπλωση των ζωονόσων στη χώρα μας μετά και τον εντοπισμό κρούσματος ευλογιάς στην Αιτωλοακαρνανία αναφέρει τα εξής:

«Οι «πληγές του Φαραώ» συνεχίζουν να πλήττουν αμείλικτα τους κτηνοτρόφους μας. Πριν καν προλάβει ο τόπος μου να επουλώσει τις πληγές του από την πανώλη που ακόμα βασανίζει τους κτηνοτρόφους της Αιτωλοακαρνανίας ήρθε και η επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος ευλογιάς στην Κατοχή με τους φόβους για εξάπλωση της νόσου σε όλο τον νομό να μεγαλώνουν. Οι στάβλοι που μέσα σε λίγο καιρό μετατράπηκαν κυριολεκτικά σε νεκροταφεία λόγω της πανώλης και των ακραίων καιρικών φαινομένων κινδυνεύουν πλέον να εξαφανιστούν από προσώπου γης.

Η Πολιτεία παρακολουθεί τις εξελίξεις λαμβάνοντας μέτρα μόνο όταν εντοπιστεί κρούσμα, αγνοώντας παντελώς την κραυγή αγωνίας χιλιάδων κτηνοτρόφων που δεν έχουν να ζήσουν τις οικογένειες τους. Ζητάμε από τον αρμόδιο Υπουργό να μας απαντήσει πώς φτάσαμε ως εδώ, πώς εξαπλώθηκε η ευλογιά μέσα σε τρεις μήνες από τον Έβρο στην Αιτωλοακαρνανία, γιατί δεν γίνονται έλεγχοι στις πύλες εισόδου και πότε επιτέλους θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι μας χωρίς να χρειαστεί να προσκομίσουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, για όσα δεινά τους συνέβησαν μετά την εξάπλωση των ζωονόσων».

15/11/2024 10:16 πμ

Βουλευτές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στέλνουν ερωτήματα στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ για την ταχεία εξάπλωση των ζωονόσων στη χώρα μας.

Θα πρέπει να δοθούν κάποιες υπεύθυνες απαντήσεις για το μέγεθος των κρουσμάτων πανώλης και ευλογιάς, τον ακριβή αριθμό των αιγοπροβάτων που οδηγήθηκαν για θανάτωση, καθώς και γιατί καθυστερούν οι οικονομικές ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους.

Πληγή η ταχεία διασπορά ζωονόσων

Η έξαρση των ζωονόσων το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει θορυβήσει τους κτηνοτρόφους της χώρας. Ιδιαίτερα στη Θεσσαλία, που τον Σεπτέμβριο του 2023 χάθηκαν δεκάδες χιλιάδες παραγωγικά ζώα από τις πλημμύρες του Daniel, η απώλεια επίσης χιλιάδων ζώων, από τα επιβεβλημένα μέτρα για την καταπολέμηση της πανώλης και της ευλογιάς, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης στους πληγέντες κτηνοτρόφους, φόβο και έκδηλη οικονομική αβεβαιότητα στους εναπομείναντες και κατ’ επέκταση σοβαρούς κλυδωνισμούς στην οικονομία ολόκληρων χωριών και περιοχών στην περιφέρεια». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Τσιάρα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογραμμίζει ότι «πάγιο αίτημα των κτηνοτρόφων ήταν ανέκαθεν οι έλεγχοι στο γάλα και στο κρέας, που μαστίζονται από παράνομες ελληνοποιήσεις, για τη διαφύλαξη της παραγωγής τους, την διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους και την προστασία των καταναλωτών. Σε αυτό το πάγιο αίτημα, εύλογα έχει προστεθεί τελευταία και η απαίτηση για ενισχυμένα μέτρα για την αποτροπή της ταχείας εξάπλωσης των ζωονόσων, αφού οι ίδιοι είναι οι άμεσα και σοβαρότερα πληττόμενοι από τη ραγδαία επέκτασή τους, που τους δημιουργεί απρόβλεπτες και ανυπέρβλητες δυσκολίες.

Η αναγκαιότητα ενίσχυσης των μέτρων για τις ζωονόσους και την αποτροπή της εξάπλωσής τους υπογραμμίζεται και από δημόσιους λειτουργούς και ειδήμονες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής (05.11.2024) ο μηχανισμός επιτήρησης για την μετάδοση των ζωονόσων δεν είναι επαρκής, καθώς «η πανώλη πηδούσε από νόμο σε νόμο, δεν υπήρχε έλεγχος», ενώ ταυτόχρονα αναδύονται και νέοι παράγοντες που ευνοούν την απρόσκοπτη εξάπλωση των νόσων.

Η αποτελεσματικότητα του υπάρχοντος μηχανισμού σκοντάφτει στη σοβαρή υποστελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών με κτηνιάτρους και άλλους επιστήμονες, καθώς και στην απασχόληση του υπάρχοντος προσωπικού με πολλαπλά αντικείμενα και περισσότερο με την διεκπεραίωση διοικητικών διαδικασιών, παρά με την παρουσία στο πεδίο και τους αποτελεσματικούς ελέγχους.

Τα ανωτέρω συνηγορούν καταλυτικά υπέρ πρωτοβουλιών για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας, των κτηνοτρόφων και της οικονομίας μέσω της ενδυνάμωσης των ελεγκτικών μηχανισμών. Στην περιφέρεια το πρόβλημα από τις θανατώσεις χιλιάδων ζώων είναι ήδη ορατό στις τοπικές κοινωνίες, όπου η κτηνοτροφία αποτελεί, μαζί με την γεωργία, τη μοναδική ουσιαστική πηγή εισοδημάτων».

5 ερωτήματα ζητούν απάντηση

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

1. Πού οφείλεται η ευρεία διασπορά των ζωονόσων, σχεδόν στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα;

2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να ενδυναμωθεί το πλέγμα προστασίας με ελέγχους έναντι της επέκτασης των ζωονόσων στην Θεσσαλία και στην ελληνική επικράτεια, ώστε να αποσοβηθούν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την βιωσιμότητα των κτηνοτρόφων και των τοπικών κοινωνιών στην επαρχία που εξαρτώνται από την κτηνοτροφία;

3. Είναι αληθές ότι από 1.200 κτηνιάτρους που υπηρετούσαν το 2000 στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τις Περιφέρειες, σήμερα έχουν περιοριστεί σε 500;

4. Μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και τους περιορισμούς προσλήψεων στο δημόσιο, πόσους κτηνιάτρους αιτήθηκε το υπουργείο σας για πρόσληψη στο δημόσιο και πόσοι τελικά προσελήφθησαν;

5. Περιλαμβάνονται στον άμεσο σχεδιασμό σας οι προσλήψεις ικανού αριθμού κτηνιάτρων και λοιπού προσωπικού στις κτηνιατρικές υπηρεσίες, και αν ναι πόσοι και ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους;

Ανικανότητα Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την ταχεία εξάπλωση των ζωονόσων

Την ανικανότητα του επιτελικού κράτους της Νέας Δημοκρατίας να αντιμετωπίσει την ταχεία εξάπλωση των ζωονόσων στη χώρα μας, φέρνουν στη Βουλή των Ελλήνων, με την κατάθεση Ερώτησης, οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, κατόπιν πρωτοβουλίας του Βουλευτή Ρεθύμνης και υπευθύνου ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της παράταξης, Μανόλη Χνάρη, απευθυνόμενοι προς τους αρμόδιους Υπουργούς.

Οι Βουλευτές επισημαίνουν ότι «η εισχώρηση και διασπορά των ζωονόσων αρχικά της πανώλης και εν συνεχεία της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην ελληνική επικράτεια» είναι πλέον ανεξέλεγκτη με αποτέλεσμα να απειλείται σε μεγάλο βαθμό τόσο η ίδια η ύπαρξη της ελληνικής κτηνοτροφίας όσο η εθνική οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα τονίζουν, «την ανεπανόρθωτη και μη αναστρέψιμη βλάβη» που προκαλείται στους Έλληνες κτηνοτρόφους από τις θανατώσεις χιλιάδων ζώων που φτάνει σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι και στην ολοσχερή καταστροφή ολόκληρων κοπαδιών, αναφερόμενοι ταυτόχρονα και στον επηρεασμό της εγχώριας αγοράς με τελικό αποδέκτη των επιπτώσεων τον ίδιο τον καταναλωτή.

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι ενδεικτικό της δυσχερούς αυτής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με την εξάπλωση της ευλογιάς, είναι και η απαγόρευση που επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη «..μετακίνηση αιγοειδών και προβατοειδών από ολόκληρη την επικράτεια της Ελλάδας σε προορισμό εκτός Ελλάδας, τουλάχιστον έως τις 30 Νοεμβρίου 2024» προς αποτροπή της εξάπλωσης της νόσου στην υπόλοιπη Ένωση λόγω «…της εμφάνισης πολυάριθμων νέων εστιών ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην Ελλάδα κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες σε μεγάλες αποστάσεις και λόγω της έλλειψης επαρκών πληροφοριών σχετικά με τους πραγματικούς λόγους αυτής της αυξημένης εξάπλωσης….».

Παράλληλα, ασκούν δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «…επιβεβαιώνεται για ακόμα μία φορά, η ανικανότητα του επιτελικού κράτους στη διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων» τόσο προληπτικά με την πρόσληψη προσωπικού για τη διενέργεια ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας όσο και κατασταλτικά για τη γρήγορη ιχνηλάτηση και απομόνωση των κρουσμάτων, καθώς δεν ενεργοποιήθηκαν άμεσα οι διατάξεις για κατ’ εξαίρεση προσλήψεις για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από πλευράς του αρμοδίου υπουργείου.

Όλα τα παραπάνω, λοιπόν, υπογραμμίζουν ότι, επιφέρουν τη ραγδαία εξάπλωση της νόσου με τον κίνδυνο η χώρα να κινδυνεύει «… να χάσει μόνιμα το καθεστώς της ελεύθερης ευλογιάς νοσημάτων χώρας (τώρα το έχει χάσει προσωρινά) με ενδεχόμενες συνέπειες και στις εξαγωγές και των κτηνοτροφικών μας προϊόντων».

Ερωτήματα

Δεδομένου, λοιπόν, ότι κύριος γνώμονας όλων πρέπει να αποτελεί «η συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας από πλευράς των κτηνοτρόφων», στο πλαίσιο αυτό οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, θέτουν στους αρμοδίους Υπουργούς τα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Πώς εξηγούν την ασυνήθιστη εξάπλωση του νοσήματος (πολυάριθμες νέες εστίες ευλογιάς τις τελευταίες τρεις εβδομάδες σε μεγάλες αποστάσεις) που οδήγησαν την Επιτροπή στην προσωρινή απαγόρευση των εξαγωγών ζώντων ζώων
  • Ποια επιπλέον μέτρα προτίθενται να λάβουν για την αναχαίτιση της εξάπλωσης των ασθενειών και την καταστροφή της αιγοπροβατοτροφίας που επιτείνει την εξάρτηση της χώρας σε τρόφιμα και την εγκατάλειψη της υπαίθρου
  • Πώς εξηγούν τη μετάδοση της ευλογιάς από τον νομό Έβρου απευθείας στην περιοχή της Κορινθίας στην οποία ίσχυαν περιοριστικά μέτρα και εφαρμόζονταν έλεγχοι λόγω της ύπαρξης των εστιών πανώλης
  • Για ποιο λόγο δεν έχουν προβεί μέχρι και σήμερα στην άμεση πρόσληψη έκτακτου κτηνιατρικού και λοιπού προσωπικού για τη διεξαγωγή των απαραίτητων ελέγχων, ιδιαίτερα στις πύλες εισόδου της χώρας και κατ’ επέκταση για την αντιμετώπιση της ταχείας εξάπλωσης των ζωονόσων
  • Αν μπορούν να τους ενημερώσουν ποιος είναι ο ακριβής αριθμός θανάτωσης των ζώων στις οποίες έχουν προβεί εξαιτίας των ζωονόσων της πανώλης και της ευλογιάς και πότε θα πραγματοποιηθεί η καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων σύμφωνα με την εκδοθείσα ΚΥΑ καθώς επίσης και με ποια διαδικασία θα προχωρήσει η αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου
  • Αν προτίθενται να προβούν στην αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων χωρίς να τίθεται ως προαπαιτούμενο η προσκόμιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, όπως αιτείται το σύνολο των κτηνοτροφικών συλλόγων.
14/11/2024 11:09 πμ

«Το καλό είναι ότι τα κρούσματα περιορίζονται στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη», δήλωσε την Τετάρτη (13/11) ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, αναφερόμενος στην ευλογιά.

Πέρασαν μόλις 24 ώρες και έχουμε επιβεβαίωση για νέο κρούσμα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην περιοχή της Κατοχής στην Αιτωλοακαρνανία.

Συγκεκριμένα από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας γίνεται γνωστό ότι «την Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2024, επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη κρούσματος ευλογιάς των αιγοπροβάτων σε εκτροφή στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Έχουν ήδη ληφθεί μέτρα περιορισμού της εκτροφής και έχουν οριστεί ζώνες προστασίας και επιτήρησης του νοσήματος σε ακτίνα 3 και 10 χιλιομέτρων από την εστία αντίστοιχα, όπως ορίζεται στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον πραγματοποιείται επιδημιολογική διερεύνηση και ξεκινούν άμεσα οι επιτόπιες επισκέψεις επιτήρησης από κτηνιάτρους σε εκτροφές αιγοπροβάτων της Π.Ε Αιτωλ/νίας βάση ανάλυσης κινδύνου».

Επίσης έχουμε 5 κρούσματα στον Έβρο, 5 στην Καβάλα και 2 στην Ξάνθη.

Ακόμη ύποπτο κρούσμα εντοπίστηκε σε κτηνοτροφική μονάδα στην περιοχή της Σιθωνίας. Πρόκειται για μια μικρή κτηνοτροφική μονάδα ανάμεσα σε Νέο Μαρμαρά και Τορώνη.

Να επισημάνουμε πάντως ότι ο Κανονισμός της ΕΕ 2016/429 «νόμος για την υγεία των ζώων», στην σελίδα 8, στην παράγραφο 51, αναγράφει: «Η βέλτιστη διαχείριση της υγείας των ζώων μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε συνεργασία με τους κατόχους ζώων, τους υπευθύνους επιχειρήσεων, τους κτηνιάτρους, τους επαγγελματίες στον τομέα της υγείας των ζώων, άλλα ενδιαφερόμενα μέρη και τους εμπορικούς εταίρους. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η υποστήριξή τους, είναι αναγκαίο να οργανωθούν με σαφή και διαφανή τρόπο, χωρίς αποκλεισμούς, οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων και η εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό». Ο «Κανονισμός» είναι εφαρμοστέο δίκαιο στην ΕΕ και η μη τήρησή του είναι σαφής παρανομία ενός κράτους - μέλους.

Μια «σύσκεψη» με κτηνοτρόφους δεν νομιμοποιεί την παρανομία. Και κάτι ακόμη τα φέις κοντρόλ στις συσκέψεις είναι δείγμα πολιτικής αδυναμίας.

13/11/2024 04:33 μμ

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα οδηγηθούν στη σφαγή λόγω της ευλογιάς 30 κοπάδια στη Ροδόπη, ενώ σε επίπεδο περιφέρειας έχουν ήδη σφαγιαστεί 32.000 αιγοπρόβατα.

Αυτό τόνισε σε δηλώσεις του ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Φωτεινιάς.

Στο μεταξύ πέμπτο κρούσμα ευλογιάς των προβάτων εντοπίστηκε στην Μαγνησία, αυτή την φορά στον Πτελεό του Δήμου Αλμυρού, παρά τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί από το ΥπΑΑΤ. Οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες προχώρησαν στον έλεγχο του κοπαδιού των 500 συνολικά αιγοπροβάτων. Με βάση το ισχύον πρωτόκολλο τα ζώα θα θανατωθούν.

Νέο κρούσμα ευλογιάς των αιγοπροβάτων εντοπίστηκε, τη Δευτέρα (11/11), σε κτηνοτροφική μονάδα στα Δάφια της Λέσβου, όπου σε μονάδα της ίδιας περιοχής εντοπίστηκε πριν λίγες ημέρες το πρώτο κρούσμα του ιού της ευλογιάς με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμό στις κτηνιατρικές υπηρεσίες και αρχές του νησιού αλλά και στους κτηνοτρόφους. Προς θανάτωση θα οδηγηθούν τα 110 ζώα της κτηνοτροφικής μονάδας που εντοπίστηκε το δεύτερο κρούσμα.

Ύποπτο κρούσμα έχουμε και στην Χαλκιδική και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί αν και όπως δήλωσαν κτηνοτρόφοι της περιοχής η εικόνα των ζώων φαίνεται ότι έχουμε πρόβλημα.

Από την πλευρά του το ΥπΑΑΤ δηλώνει ότι η ευλογιά έχει περιοριστεί στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

11/11/2024 12:32 μμ

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος αναφέρει ότι η κτηνιατρική επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τον τελευταίο καιρό την εμφάνιση αλλεπάλληλων επιζωοτιών στο ζωικό κεφάλαιο, όπως η πανώλη των αιγοπροβάτων, αλλά και η οζώδης δερματίτιδα και ο καταρροϊκός πυρετός παλαιότερα.

Αποτέλεσμα αυτών των επιζωοτιών ήταν η σοβαρή μείωση του ζωικού κεφαλαίου, η μείωση της παραγωγής, η έξοδος κτηνοτρόφων από το επάγγελμα και εν τέλει η μείωση της ανταγωνιστικότητας της κτηνοτροφικής παραγωγής στην εσωτερική αγορά και στις εξαγωγές.

Στον απόηχο αυτών των συμβάντων ήρθε τις τελευταίες ημέρες η εμφάνιση κρουσμάτων ευλογιάς στα πρόβατα.

Αρχικά, σε κάποιες εκτροφές με γεωγραφικό περιορισμό και δυστυχώς όσο περνά ο καιρός με εκρηκτικό τρόπο, η νόσος επεκτείνεται χωρίς πλέον να μπορεί κανείς να αναφερθεί σε εντοπισμένο γεωγραφικό πρόβλημα. Αυτή η εξέλιξη εκτιμάται ως ιδιαίτερα ανησυχητική διότι έρχεται να αποτελειώσει τον σοβαρά τραυματισμένο χώρο της κτηνοτροφίας μετά και την πρόσφατη επιδημία πανώλης.

Κοινός παρονομαστής των παραπάνω εξελίξεων είναι η αποσάθρωση του δημόσιου τομέα κτηνιατρικής πρόληψης και ελέγχου, η αποθέωση της πολιτικής των αυτοελέγχων και ο περιορισμός του κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού σε δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Οι κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες δεν είναι απλά υποστελεχομένες… Είναι διαλυμένες! Κτηνοτροφικοί νομοί στελεχώνονται με 2 και 4 δημόσιους κτηνιάτρους, επιφορτισμένους με διοικητικές αρμοδιότητες, με καθημερινή ευθύνη σε σφαγεία, σε ελέγχους στον στάβλο, στα κτηνιατρικά φαρμακεία και κτηνιατρεία, στον έλεγχο στα σημεία εισαγωγής και εξαγωγής κ.λπ.

Η εργαστηριακή υποδομή εδώ και χρόνια έχει συρρικνωθεί. Ελάχιστα κρατικά κτηνιατρικά εργαστήρια βρίσκονται σε λειτουργία, υποστελεχομένα, με ανεπαρκή και απαρχαιωμένο εξοπλισμό και αντικειμενικά μικρές δυνατότητες σε όγκο, έκταση και ένταση ελέγχων.

Μετά από πολλά χρόνια χωρίς προσλήψεις το προσωπικό στις κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι «γερασμένο» εργασιακά.

Χαρακτηριστικό της όλης κατάστασης είναι η μικρή συμμετοχή νέων κτηνιάτρων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για προσλήψεις. Η δε κάλυψη των προσφερόμενων θέσεων δεν είναι η απαιτούμενη εξαιτίας του απαξιωτικού μισθολογικού καθεστώτος των 799 ευρώ (!!!) για νεοδιοριζόμενο επιστήμονα.

Ως εκ τούτου οι νέοι συνάδελφοι αποχωρούν από το δημόσιο.

Στο παραπάνω σκηνικό διάλυσης προστίθεται και η κυβερνητική πολιτική πρόσληψης συμβασιούχων, σπασμωδικών θανατώσεων κοπαδιών σε συνδυασμό με την εξουθένωση των ελάχιστων δημοσίων υπαλλήλων, της επίκλησης ευρωπαϊκών κανονισμών και υποχρεώσεων, έχοντας τη συνδρομή του δημοσιογραφικού πολέμου εντυπώσεων.

Ως Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος εκφράζουμε την ανησυχία ολόκληρου του κλάδου ζητάμε:

  • Αξιόπιστο, άμεσο και όχι ετεροχρονισμένο σύστημα ιχνηλασιμότητας των κρουσμάτων.
  • Οικονομική κάλυψη των Περιφερειών για υγειονομική ταφή και καύση των θανατωμένων ζώων.
  • Αποζημίωση των κτηνοτρόφων με πραγματικές τιμές και στο 100% της αξίας του ζωικού κεφαλαίου που θανατώνεται. Ρύθμιση χρεών και άλλων οικονομικών υποχρεώσεων των μονάδων που έχουν πληγεί.
  • Καθολικοί και όχι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα εισαγόμενα από την ΕΕ ζώα. Επαναλειτουργία των περιφερειακών κτηνιατρικών εργαστηρίων
  • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κτηνιάτρων και άλλων ειδικοτήτων, για την κάλυψη των κενών στις περιφέρειες, στα αγροτικά κτηνιατρεία και εργαστήρια.
  • Αλλαγή του μισθολογίου των κτηνιάτρων και προσαρμογή του στο πραγματικό κόστος ζωής.
  • Αξιοποίηση κάθε μέτρου που θα κριθεί αναγκαίο στην αντιμετώπιση της ευλογιάς - από τις θανατώσεις ζώων, τις υγειονομικές ζώνες, μέχρι τον μαζικό εμβολιασμό - ανεξάρτητα από περιορισμούς και διλήμματα οικονομικού χαρακτήρα, όπως αυτά μπαίνουν από την Ε.Ε. και συντεχνίες.
  • Διεκδίκηση και απαίτηση ειδικού καθεστώτος από την Ε.Ε. εξαιτίας και της ειδικής κατάστασης που βρίσκεται η εγχώρια κτηνοτροφία τόσο στη χρηματοδότηση παραγωγών και υποδομών όσο και στο νομικό πλαίσιο των εξαγωγών και της εμπορίας κτηνοτροφικών προϊόντων.
11/11/2024 10:29 πμ

Σύσκεψη έχει προγραμματιστεί να γίνει, σήμερα Δευτέρα (11/11), στο ΥπΑΑΤ, μεταξύ κτηνοτροφικών οργανώσεων και της ηγεσίας του υπουργείου.

Αυτό έγινε εφικτό μετά από πολλές «πιέσεις» γιατί το πρόβλημα με την ευλογιά έχει ξεφύγει στην χώρα μας. Το λάθος που έκανε το ΥπΑΑΤ ήταν ότι επειδή κατάφερε να περιορίσει την πανώλη νόμιζε ότι θα έκανε το ίδιο και με την ευλογιά.

Πάντως, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΥπΑΑΤ, τους τελευταίους 14 μήνες έχουν θανατωθεί, από θεομηνία, πανώλη και ευλογιά, περί τα 160.000 αιγοπρόβατα στην χώρα μας. Σε αυτό το νούμερο θα πρέπει να προστεθούν και οι θάνατοι από καταρροικό πυρετό, που έχει χτυπήσει πολλές περιοχές της Ελλάδας αλλά δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ ούτε από την σχετική ΚΥΑ, που αποζημιώνει με 250 ευρώ τα καθαρόαιμα και 220 ευρώ τα ημίαιμα, επειδή δεν δίνεται εντολή σφαγής του κοπαδιού αν υπάρχει κρούσμα. Ο κτηνοτρόφος όμως έχει απώλεια εισοδήματος γιατί χάνει ζώα.

Στο μεταξύ μεγάλες αντιδράσεις υπάρχουν από τους κτηνοτρόφους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μετά το δημοσίευμα του ΑγροΤύπου που ανέφερε ότι για να εισπράξουν την αποζημίωση θα πρέπει να προσκομίσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Όπως τονίζουν από το 2000 οι κτηνοτρόφοι ζητούν να μην προσκομίζεται ενημερότητα για την είσπραξη της αποζημίωσης αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.

Όπως αναφέρει η τελευταία σχετική απόφαση, η αποζημίωση για σφαγή των ζώων λόγω ζωονόσων είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη αλλά πρέπει οι δικαιούχοι να έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους σε εφορία και ΕΦΚΑ.

Ακόμη οι κτηνοτρόφοι περιμένουν να γίνουν τροποποιήσεις στο Μέτρου 5.2 που εφαρμόζεται στη Θεσσαλία μετά τον Ντάνιελ και προβλέπει δωρεάν αντικατάσταση των ζώων που χάθηκαν. Μέχρι στιγμής δεν είναι δυνατόν να ενταχθούν στο μέτρο παρά την παράταση που δόθηκε.

Για την οικονομική ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών, που λέει το ΥπΑΑΤ ότι θα είναι οριζόντια, για όλους τους κτηνοτρόφους αιγοπροβάτων, αν δίνει ποσά ενίσχυσης της τάξης των 10 ευρώ ανά ζώο θα πρόκειται για ψίχουλα, λένε οι κτηνοτρόφοι.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά έχουμε νέα τιμολόγηση του αιγοπρόβειου γάλακτος. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, οι τιμές που έδωσαν κάποιες γαλακτοβιομηχανίες είναι μειωμένες, κατά 5 λεπτά, σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές.

Στο μεταξύ η διοίκηση της Ομάδας Παραγωγών – Συνεταιρισμός Γάλα Ελάςς ανακοίνωσε συμφωνία, για περίπου 11.000 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος, με τιμές παραγωγού στα 1,42 ευρώ - 1,44 ευρώ το κιλό και ειδικό μπόνους συγκέντρωσης 4 λεπτά το κιλό. Μεταξύ των εταιρειών είναι οι: Ήπειρος, Μπίζιος, Ρούσσας, Αρβανίτης, Αβραμούλης, Σάφος, Τάχας, Τέμπη και Lactalis.

11/11/2024 09:38 πμ

Μετά την επιβεβαίωση νέων κρουσμάτων αφενός της ευλογιάς των προβάτων στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας αφετέρου της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης των επιζωοτιών, από 08/11/2024 έως και 15/11/2024, η Γενική Κτηνιατρική Διεύθυνση του ΥπΑΑΤ λαμβάνει τα κάτωθι μέτρα:

1) Εφαρμόζονται οι διατάξεις για τις ζώνες προστασίας, επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες, όπως ορίζονται στον Καν.687/2020,στις Εκτελεστικές Αποφάσεις της Επιτροπής καθώς και στις σχετικές εγκυκλίους όπως τροποποιούνται και ισχύουν κάθε φορά.

2) Απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων εντός της ελληνικής επικράτειας με σκοπό την πάχυνση και την αναπαραγωγή.

3) Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκότοπους με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Τα αιγοπρόβατα δεν έχουν μετακινηθεί από την σταυλική εγκατάσταση αποστολής για τουλάχιστον 30 ημέρες πριν την μετακίνηση.
Διενεργείται κλινική εξέταση στα ζώα από επίσημους κτηνιάτρους, εντός 24 ωρών πριν την μετακίνηση.
Τα αιγοπρόβατα παραμένουν εντός των σταυλικών εγκαταστάσεων στον τόπο προορισμού για τουλάχιστον 30 ημέρες μετά την μετακίνηση. Κατά το διάστημα αυτό πραγματοποιείται από επίσημους κτηνιάτρους κλινική επιτήρηση στα ζώα.
Μετά την άφιξή τους, η διαχείριση των αιγοπροβάτων γίνεται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για την επιζωοτία της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και την επιζωοτία της Ευλογιάς των προβάτων, στην περιοχή της κάθε σταβλικής εγκατάστασης.

4) Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς σφαγή, ως κάτωθι:
α) Στις ελεύθερες από τα νοσήματα Περιφέρειες, σε σφαγεία εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων αυτών, προέλευσης των ζώων ή στα πλησιέστερα με τη συγκεκριμένη εκμετάλλευση σφαγεία βάσει ανάλυσης κινδύνου από τις αρμόδιες κατά τόπους κτηνιατρικές αρχές.
β) Στις ελεύθερες από τα νοσήματα Περιφερειακές Ενότητες, Περιφερειών που έχουν διαπιστωθεί εστίες των νοσημάτων, σε σφαγεία εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων αυτών, προέλευσης των ζώων ή στα πλησιέστερα με τη συγκεκριμένη εκμετάλλευση σφαγεία βάσει ανάλυσης κινδύνου από τις αρμόδιες κατά τόπους κτηνιατρικές αρχές.
γ) Τέλος στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ.1 της παρούσας.

Οι υπεύθυνοι σφαγείων μεριμνούν για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και εφαρμογής των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης (χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων). Ειδικότερα, για την Περιφέρεια Θεσσαλίας τα σφαγεία θα εκκινήσουν τη λειτουργία τους την Τετάρτη.

Οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται, με εφαρμογή αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας (καθαρισμός, απολύμανση τροχών μεταφορικών μέσων πριν την φόρτωση, πριν την εκφόρτωση και μετά την εκφόρτωση των ζώων, μέτρα ατομικής προστασίας των οδηγών κλπ.).

Στις 15/11/2024 θα επαναξιολογηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές τα επιδημιολογικά δεδομένα των επιζωοτιών και θα καθορισθούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και εκρίζωση των νοσημάτων.

Ανοικτά είναι τα σφαγεία από σήμερα σε όλους τους νομούς που δεν έχουν διαπιστωθεί κρούσματα της ευλογιάς, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας. Όσον αφορά στους νομούς που υπάρχουν κρούσματα ευλογιάς, ο υπουργός διευκρίνισε ότι τα σφαγεία θα λειτουργούν - εκτός εκείνων που βρίσκονται στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης - μόνο μετά τη σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων κτηνιατρικών υπηρεσιών και, φυσικά, με πλήρη τήρηση των κανόνων βιοασφάλειας.

08/11/2024 05:24 μμ

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με Απόφαση, που δημοσιοποίησε στη Διαύγεια, κήρυξε σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας για έξι μήνες (έως 6 Μαΐου 2025).

Όπως αναφέρει στην σχετική απόφαση, η εν λόγω κατάσταση εκδίδεται λόγω επαπειλούμενου κινδύνου εξάπλωσης της ζωονόσου ευλογιάς των αιγοπροβάτων. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου θα γίνει νέο έγγραφο για την άρση της παραπάνω απόφασης.

Στην Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας λαμβάνονται μέτρα ορισμένης χρονικής διάρκειας, αντίστοιχα με εκείνα της κήρυξης μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας. Οι ειδικότεροι όροι, προϋποθέσεις, κριτήρια, διαδικασίες, λοιπά τεχνικά ζητήματα και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Διαβάστε την σχετική απόφαση (εδώ)

Ενημερότητα για αποζημίωση

Πάντως όσον αφορά τις αποζημιώσεις για θανατώσεις αιγοπροβάτων λόγω της πανώλης και ευλογιάς, αναμένονται τα στοιχεία των πληγέντων κτηνοτρόφων από τις Περιφέρειες της χώρας ώστε οι αποζημιώσεις να ξεκινήσουν να πληρώνονται.

Για να πάρουν όμως τα χρήματα οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να καταθέσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Αν οι πληγέντες έχουν πρόβλημα ρευστότητας (που είναι πολύ πιθανόν να έχουν λόγω της ζημιάς) τότε ενδεχομένος δεν θα μπορούν να την εκδόσουν και θα πρέπει να κάνουν ρύθμιση οφειλών. Τα χρήματα θα πάνε στο ταμείο παρακαταθηκών και θα δοθούν όταν πληρωθούν οι οφειλές. Δεν μπορεί να γίνει συμψηφισμός οφειλών με χρήματα αποζημίωσης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κινδυνεύουν κτηνοτρόφοι να χάσουν ακόμη και αυτά τα χρήματα.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισαν και οι κτηνοτρόφοι της Λοκρίδας στην Φθιώτιδα που τα κοπάδια τους χτυπήθηκαν από την ασθένεια της ευλογιάς, καθώς τους ζητούν να προσκομίσουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για να πληρωθούν τις αποζημιώσεις.

Υπόπτο κρούσμα στην Σαμοθράκη

Στο μεταξύ σύμφωνα με ανακοίνωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Έβρου υπάρχει υποψία νοσήματος καταρροϊκού πυρετού σε πρόβατο στην Παχιά Άμμο της Σαμοθράκης. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για νόσημα που οφείλεται σε ιό, μεταδίδεται με τα κουνούπια και προκαλεί μεγάλες απώλειες στις εκμεταλλεύσεις προβάτων.

08/11/2024 10:13 πμ

O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Τσιάρας και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, μετά από συνεργασία τους αποφάσισαν την πληρωμή της εκκαθάρισης των πορισμάτων ζωικού κεφαλαίου στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel-Elias.

Οι αποζημιώσεις ύψους 4,1 εκ. ευρώ, θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των πληγέντων κτηνοτρόφων σήμερα Παρασκευή, 8η Νοεμβρίου 2024 και ώρα 12:00.

Εκκρεμούν οι περιπτώσεις περίπου εκατό κτηνοτρόφων, οι οποίες εντάχθηκαν στις διαδικασίες αναθεώρησης των πορισμάτων.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, για τις περιπτώσεις αυτές, κατόπιν προσωπικής του δεσμεύσεως, με εντολή του στον Πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α. και σύμφωνα με τον Κανονισμό του Οργανισμού Ασφαλίσεων Ζωικού Κεφαλαίου, ζήτησε ενεργοποίηση του Άρθρου 17 για την αναθεώρηση των πορισμάτων των κτηνοτρόφων, οι οποίοι υπέβαλαν σχετικό αίτημα.

Στην υλοποίηση του ad-hoc προγράμματος για την καταβολή ενισχύσεων στους παραγωγούς, οι οποίοι επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel-Elias, δεν προβλέπεται η διαδικασία της υποβολής ενστάσεων, αλλά η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και η Διοίκηση του ΕΛΓΑ με ευαισθησία και αίσθημα δικαιοσύνης απέναντι στους πληγέντες αγρότες, εξήντλησε κάθε δυνατή και νόμιμη διαδικασία για να αντιμετωπισθούν οι οποιεσδήποτε αστοχίες, λάθη ή παραλείψεις διαπιστώθηκαν κατά τη σύνταξη των πορισμάτων του Οργανισμού.

Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις για την πανώλη των αιγοπροβάτων, ο υπουργός ΑΑΤ κ. Τσιάρας έχει δηλώσει ότι αναμένονται τα στοιχεία των πληγέντων κτηνοτρόφων από τις Περιφέρειες της χώρας ώστε οι αποζημιώσεις να καταβληθούν έως το τέλος Νοεμβρίου.

07/11/2024 04:11 μμ

Η Κτηνιατρική υπηρεσία της ΠΕ Καβάλας επιβεβαίωσε δύο νέα κρούσματα ευλογιάς, ενώ έχουμε νέο κρούσμα σε Μαγνησία και το πρώτο κρούσμα στην Λέσβο.

Συγκεκριμένα, στην Καβάλα χτες Τετάρτη (6/11) είχαμε νέα κρούσματα στο Ερατεινό και στο Νέο Ξεριά. Σήμερα Πέμπτη (7/11) έχουμε νέα κρούσματα στη Νέα Πέραμο και το Ζυγό. Η ευλογιά εξαπλώνεται προς το κέντρο και τα βόρεια της ΠΕ Καβάλας.

Στο μεταξύ η ευλογιά χτύπησε ακόμη ένα κοπάδι στην Άφησσο του δήμου Νοτίου Πηλίου στην Μαγνησία. Τα αποτελέσματα των ελέγχων έγιναν γνωστά στις 6 Νοεμβρίου και πλέον ξεκινά μια επιχείρηση εκτεταμένων ελέγχων στο δήμο Νοτίου Πηλίου. Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Άννα-Μαρία Παπαδημητρίου, σε δηλώσεις της σημείωσε πως «το νέο κρούσμα αφορά κτηνοτροφική μονάδα με περίπου 150 αιγοπρόβατα στην περιοχή της Αφήσου». Τα αιγοπρόβατα θα οδηγηθούν προς θανάτωση, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προβούν σε ελέγχους και ιχνηλατήσεις για τον εντοπισμό τυχόν νέων κρουσμάτων στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Νοτίου Πηλίου.

Επίσης επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη ευλογιάς των προβάτων σε κτηνοτροφική μονάδα στα Δάφια της Λέσβου και ενεργοποιείται το πρωτόκολλο των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης της ζωονόσου, σε κοπάδι με 180 ζώα, τα οποία θανατώθηκαν. Περίπου πριν ένα χρόνο (Οκτώβριο του 2023) στο Σίγρι της Λέσβου είχε εντοπιστεί κρούσμα ευλογιάς των προβάτων, στη διάρκεια ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν και τότε θανατώθηκαν 447 ζώα.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε νέα δέσμη μέτρων που θα διαρκέσουν από 1 έως 8 Νοέμβρη 2024.

Σύμφωνα με αυτά επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς σφαγή, μόνο στις Περιφερειακές Ενότητες που ανήκουν σε Περιφέρειες της χώρας που είναι ελεύθερες του νοσήματος, ήτοι στις Περιφερειακές Ενότητες των Περιφερειών Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.

Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς σφαγή στις Περιφερειακές Ενότητες που ανήκουν στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου.

Στις 8 Νοέμβρη 2024, θα επαναξιολογηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές τα επιδημιολογικά δεδομένα της επιζωοτίας και θα καθορισθούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και εκρίζωση του νοσήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, η μόνη αλλαγή που αναμένεται να γίνει είναι ότι να αποδεσμευτούν κάποιες περιοχές για τις μετακινήσεις των αιγοπροβάτων για σφαγή.

07/11/2024 09:43 πμ

Σε αναζήτηση χρημάτων βρίσκεται ακόμη η κυβέρνηση με αποτέλεσμα ακόμη να μην έχει γίνει η καταβολή της οικονομική ενίσχυσης της «Αμάλθειας» στους αιγοπροβατοτρόφους.

Μιλάμε για ένα κονδύλι ύψους 12 εκατ. ευρώ. Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώθηκε στις 17/07/2023 και φτάσαμε Νοέμβριο του 2024 και ακόμη δεν έχει καταβληθεί η ενίσχυση στους δικαιούχους.

Η «Αμάλθεια» είναι έκτακτο μέτρο ενίσχυσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την στήριξη των κτηνοτρόφων, με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ειδικότερα της μεγάλης αύξησης των τιμών των ζωοτροφών.

Το κατ' αποκοπή ποσό της ενίσχυσης ανά δικαιούχο στην Κρήτη και στα λοιπά νησιά υπολογίζεται με βάση των αριθμό του ζωικού κεφαλαίου (αιγοπρόβατα) ως εξής:

Κρήτη
1-100 ποσό ενίσχυσης 250 ευρώ
101-200 ποσό ενίσχυσης 500 ευρώ
201-300 ποσό ενίσχυσης 650 ευρώ
301-500 ποσό ενίσχυσης 800 ευρώ
501 και πάνω ποσό ενίσχυσης 900 ευρώ

Λοιπά νησιά
1-100 ποσό ενίσχυσης 300 ευρώ
101-200 ποσό ενίσχυσης 550 ευρώ
201-300 ποσό ενίσχυσης 700 ευρώ
301-500 ποσό ενίσχυσης 850 ευρώ
501 και πάνω ποσό ενίσχυσης 950 ευρώ

Ερώτηση στη Βουλή

Την αδικαιολόγητη και άνευ προηγουμένου καθυστέρηση στην καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης «Αμάλθεια», η θέσπιση της οποίας αποσκοπούσε στην οικονομική ενδυνάμωση της κτηνοτροφικής παραγωγής, αναδεικνύει με Επίκαιρη Ερώτησή του, ο Βουλευτής Ρεθύμνης και υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης.

Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζει ο Μ. Χνάρης, το εν λόγω μέτρο που εξαγγέλθηκε από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής στις βασικές πρώτες ύλες των κτηνοτρόφων, η οποία επιτάθηκε με το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου και προβλέφθηκε αρχικά για την Κρήτη και εν συνεχεία επεκτάθηκε και σε ολόκληρη τη νησιωτική Ελλάδα.

Αν και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα 2,5 ετών από την εν λόγω εξαγγελία και 1,5 έτος από τότε που άνοιξε το σύστημα και έχουν κατατεθεί οι αιτήσεις των δικαιούχων, μέχρι και σήμερα δεν έχει ακόμα καταβληθεί.

Επιπλέον, ο Βουλευτής τονίζει ότι η μη καταβολή της, επιβαρύνει την ήδη πληττόμενη νησιωτική κτηνοτροφία, από την εισχώρηση των ζωονόσων της πανώλης και της ευλογιάς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση τους κόστους παραγωγής, με αποτέλεσμα να επιτείνεται η δεινή κατάσταση των κτηνοτρόφων, οι οποίοι πλέον έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Τέλος, επισημαίνει, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη προβεί στην κατάθεση 3 Ερωτήσεων για τις αλλεπάλληλες αυτές καθυστερήσεις, λαμβάνοντας όμως συνεχώς αόριστες απαντήσεις που αφορούν στη μη ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου από τον αρμόδιο φορέα.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής θέτει στον αρμόδιο Υπουργό τα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Πού οφείλονται οι αλλεπάλληλες αυτές καθυστερήσεις στην καταβολή της εν λόγω οικονομικής ενίσχυσης και
  • Πότε επιτέλους αναμένεται η καταβολή της στους παραγωγούς κτηνοτρόφους στους οποίους απευθύνεται λαμβανομένων υπόψη και των υπόλοιπων παραμέτρων που τους έχουν οδηγήσει σε δεινή οικονομική κατάσταση.
06/11/2024 10:30 πμ

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) με επιστολή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τονίζει ότι δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική διαχείριση των ζωονόσων χωρίς τη συνεργασία και τη συνεισφορά των κτηνοτρόφων και των εμπλεκόμενων φορέων.

Συγκεκριμένα η επιστολή του ΣΕΚ αναφέρει τα εξής:

«Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ελληνική κτηνοτροφία και τη δημόσια υγεία, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και την έκπληξη μας για τη συγκρότηση της Επιτροπής Ειδικών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) για τη διαχείριση ζωονόσων. Αν και αναγνωρίζουμε τη σημασία μιας επιστημονικά εξειδικευμένης επιτροπής, η πλήρης απουσία αντιπροσώπευσης κτηνοτρόφων, μεταποιητών, εμπορικών φορέων και ιδιωτών κτηνιάτρων μας προβληματίζει βαθύτατα.
Η επιτροπή αυτή, όπως διαφαίνεται, λειτουργεί αποκομμένη από τους βασικούς πυλώνες του πρωτογενούς τομέα και από εκείνους που βιώνουν καθημερινά τις προκλήσεις και τις απαιτήσεις της κτηνοτροφίας.

Χωρίς την ενεργή συμμετοχή των εκπροσώπων του κλάδου, η επιτροπή αυτή κινδυνεύει να παραμείνει ανενεργή και ανεπαρκής, συνεχίζοντας την υφιστάμενη κατάσταση αντί να φέρει την ουσιαστική πρόοδο που απαιτείται.

Δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική διαχείριση των ζωονόσων χωρίς τη συνεργασία και τη συνεισφορά των κτηνοτρόφων και των εμπλεκόμενων φορέων. Χωρίς έναν ανοιχτό διάλογο και δίκτυο συνεργασίας, οι αποφάσεις της επιτροπής στερούνται πρακτικής αξίας και δυστυχώς θα αποτύχουν να ανταποκριθούν στην επείγουσα ανάγκη για άμεση, ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των υγειονομικών προκλήσεων.

Επιπρόσθετα, επισημαίνουμε την ανάγκη καθιέρωσης ενός διοικητικού πλαισίου που να περιλαμβάνει καθορισμένα καθήκοντα, διαδικασίες και αρμοδιότητες, διασφαλίζοντας συνέπεια, διαφάνεια, και αυστηρή λογοδοσία στη λειτουργία της επιτροπής. Οι περιορισμένοι πόροι και η ανεπαρκής οικονομική υποστήριξη ενισχύουν περαιτέρω τις ανησυχίες μας, καθώς χωρίς την απαιτούμενη χρηματοδότηση, η επιτροπή δεν θα μπορέσει να εκπαιδεύσει τα μέλη της, να διεξάγει προσομοιώσεις και να χρησιμοποιήσει νέες τεχνολογίες στη διάγνωση και αντιμετώπιση ασθενειών.

Καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει άμεσα τη σύνθεση και το πλαίσιο λειτουργίας της επιτροπής, εντάσσοντας τους πραγματικούς εκπροσώπους της κτηνοτροφικής κοινότητας και της παραγωγικής αλυσίδας. Προτείνουμε ως πρότυπο την Animal Health Australia, ένα επιτυχημένο μοντέλο συνεργασίας κυβέρνησης και ιδιωτικού τομέα, που λειτουργεί με καθορισμένους πόρους και στρατηγικές.

Απαιτούμε δράση τώρα. Είναι η στιγμή για αποφάσεις που θα αλλάξουν την πορεία της κτηνοτροφίας στη χώρα μας.

Η ενίσχυση της επιτροπής με τη συμμετοχή και την εμπειρία όλων των εμπλεκομένων θα αποτελέσει το πιο σημαντικό βήμα για την υγειονομική προστασία των ζώων και την ασφάλεια των καταναλωτών».