Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Επίσκεψη Βούλγαρων επιχειρηματιών στην Zootechnia

04/02/2013 04:35 μμ
Το ενδιαφέρον αρκετών επιχειρηματιών και εκτός συνόρων φαίνεται ότι έχει αποσπάσει η φετινή 8η Διεθνής Έκθεση για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία Zootechnia στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) την έκθεση θ...

Το ενδιαφέρον αρκετών επιχειρηματιών και εκτός συνόρων φαίνεται ότι έχει αποσπάσει η φετινή 8η Διεθνής Έκθεση για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία Zootechnia στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) την έκθεση θα επισκεφθεί ο Βούλγαρος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συνοδευόμενος από ομάδα επιχειρηματιών του κλάδου.

Την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου και ώρες 16:00-18:30 θα πραγματοποιηθούν επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων επιχειρηματιών στην Αίθουσα D του Συνεδριακού Κέντρου Ν. Γερμανός στον α’ όροφο του Περιπτέρου 8.

«Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε να συναντήσετε κάποιες από τις επιχειρήσεις από την επισυναπτόμενη λίστα, η οποία μας γνωστοποιήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (χωρίς να είναι σε θέση να μας γνωρίσει περαιτέρω στοιχεία για τις εν λόγω επιχειρήσεις), παρακαλούμε να συμπληρώσετε την αίτηση συμμετοχής. μέχρι την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου (αρμόδια κα. Χριστάκη).
Σημειώνουμε ότι έχουμε ενημερωθεί ότι στις συναντήσεις στις οποίες θα χρειάζεται διερμηνεία, θα υπάρχει πιθανότατα δυνατότητα διερμηνείας με την υποστήριξη του Βουλγαρικού Προξενείου Θεσσαλονίκης».

Ο κατάλογος εταιρειών και οργανισμών της βουλγαρικής αντιπροσωπίας στη Διεθνή Έκθεση Zootechnia:

1. Γκράντους -1 ΕΠΕ – πτηνοτροφία
2. Σαράι 73 – παραγωγή και μεταποίηση κρέατος
3. Τσεχ ΕΠΕ – παραγωγή και μεταποίηση κρέατος
4. Τανντέμ - Πόποβο ΕΠΕ – παραγωγή και μεταποίηση κρέατος
5. ECCO-F - παραγωγή και μεταποίηση γάλακτος
6. Ζόροβ 97 – παραγωγή και μεταποίηση γάλακτος
7. Δημήταρ Μαδζάροβ – παραγωγή και μεταποίηση γάλακτος
8. Εθνική ένωση προβατοτροφίας
9. Κτηνοτροφική ένωση Ο Παλαιός Αίμος
10. Εθνική ένωση παραγωγών βοοειδών
11. Ένωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Οργάνωση παραγωγών των αυτοχθόνων φυλών προβάτων στη Βουλγαρία» - πόλη Καλόφερ
12. Αίας – ζωοτροφία και προσθετικά
13. Μάνεξ - παραγωγή χοίρων
14. Μπόνη - παραγωγή χοίρων, παραγωγή και μεταποίηση χοιρινού κρέατος
15. Ένωση πτηνοτρόφων της Βουλγαρίας

Σχετικά άρθρα
11/12/2024 02:26 μμ

Προχωρά το ΥπΑΑΤ το θέμα για την οικονομική ενίσχυση στους κτηνοτρόφους για αγορά ζωοτροφών.

Η πληρωμή θα γίνει μετά τις γιορτές και σίγουρα μέσα στο 2025 όταν θα βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, επεξεργάζονται σχέδιο για να δοθεί de minimis οριζόντια στους αιγοπροβατοτρόφους όλης της χώρας για το αυξημένο κόστος ζωοτροφών, διότι τα ζώα έμειναν κλεισμένα στους στάβλους με την απαγόρευση των μετακινήσεων.

Θα υπάρξει όμως και ένα πρόσθετο πακέτο ενισχύσεων που θα πάει σε συγκεκριμένες περιοχές, στις οποίες οι κτηνοτρόφοι έχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα κοπάδια τους σε καραντίνα λόγω πανώλης και ευλογιάς (π.χ. Έβρο, Λάρισα κ.α.). Σε αυτές τις περιοχές θα πάνε περισσότερα χρήματα για την αγορά των ζωοτροφών.

Κατάσχεση αμνών

Στο μεταξύ είχαμε κατάσχεση αρνιών στην Π.Ε. Τρικάλων λόγω παράβασης των μέτρων πρόληψης για την Ευλογιά.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει όλους τους κτηνοτρόφους και τους πολίτες ότι την Παρασκευή (6/12/2024), κατόπιν τηλεφωνικής καταγγελίας και με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Τρικάλων, διαπιστώθηκε παράνομη διακίνηση τριάντα δύο αμνών (άνευ σήμανσης και υγειονομικού πιστοποιητικού), που διακινούνταν με προορισμό σφαγειοτεχνική εγκατάσταση στην Π.Ε. Τρικάλων.

Όπως επισημαίνει τα μέτρα για την Ευλογιά του προβάτου και την αποτροπή της διασποράς του νοσήματος επέβαλλαν την κατάσχεση των εν λόγω ζώων και την εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων στην εθνική και ενωσιακή νομοθεσία. Η κτηνοτροφία της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει δεχτεί εδώ και πέντε μήνες ισχυρό πλήγμα από τις επιζωοτίες της Πανώλης και της Ευλογιάς.

Η μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτρόφων έχει επιδείξει υποδειγματική προσήλωση στην εφαρμογή των μέτρων και άριστη συνεργασία με τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές.

Είναι απαράδεκτο κάποιοι επαγγελματίες να προτάσσουν το κέρδος και να λειτουργούν εις βάρος της αγροτικής οικονομίας της Περιφέρειας, θέτοντας σε κίνδυνο το αποτέλεσμα της προσπάθειας τόσων μηνών.

Η Υπηρεσία με γνώμονα την προστασία της υγείας των ζώων και του ζωικού κεφαλαίου θα συνεχίσει τους εντατικούς ελέγχους, την κλινική επιτήρηση και τη διενέργεια δειγματοληψιών και σε περίπτωση διαπίστωσης μη συμμορφώσεων θα επιβάλλει όλες τις προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με το Ν. 4235/2014.

Τελευταία νέα
11/12/2024 04:34 μμ

Συνάντηση με εκπροσώπους εκτροφέων Ελληνικού Μαύρου Χοίρου είχε, σήμερα Τετάρτη (11/12), ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας.

Στην συνάντηση οι εκτροφείς ανέφεραν στον κ. Κέλλα τα βασικά τους αιτήματα και ζήτησαν να δοθούν λύσεις.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κωνσταντίνος Κυροχρήστος, εκτροφέας μαύρου χοίρου από την περιοχή του Νεοχωρίου Μεσολογγίου, «ο κ. Κέλλας ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα προκυρηχθούν οι αυτόχθονες φυλές (Παρέμβαση Π3-70-1.5: «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων») και αναμένεται να γίνει η πληρωμή στους δικαιούχους κτηνοτρόφους νωρίτερα από τον Ιούνιο του 2025.

Επίσης το ΥπΑΑΤ βλέπει θετικά την ένταξη των εκτροφέων μαύρου χοίρου στο πακέτο των ενισχύσεων για την αγορά των ζωοτροφών λόγω του εγκλεισμού των ζώων και του αυξημένου κόστους.

Ζητάμε ακόμη την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ώστε να συμπεριληφθούν οι εκτροφές του Ελληνικού Μαύρου Χοίρου στα Οικολογικά Σχήματα της ΚΑΠ.

Πάγιο αίτημα του κλάδου, το οποίο μελετά το ΥπΑΑΤ, είναι να υπάρχει ξεχωριστή σφραγίδα για το κρέας του Μαύρου Χοίρου, για να απολτήσει ταυτότητα το προϊόν».

Στην συνάντηση στο ΥπΑΑΤ συμμετείχαν οι εκτροφείς: Κυροχρήστος Κωνσταντίνος, Πάτσιος Χρήστος, εκπροσώπηση Α.Σ Μυρτάλη, Τζιμιόπουλος Στέργιος, Σάραβα Κυριακή, εκπρόσωπος Σωματείου ΚΙΡΚΗ, Δήμου Δημήτριος, εκπρόσωπος Πανελλήνιας Ένωσης Εκτροφέων Αυτοχθόνων Φυλών Αγροτικών Ζώων.

09/12/2024 03:00 μμ

Αίτημα έστειλε η ΕΘΕΑΣ προς το ΥπΑΑΤ, με το οποίο ζητά να γίνει επανεξέταση της απόφασης για τη διακίνηση των ζωοτροφών λόγω των κρουσμάτων ευλογιάς.

Στην επιστολή της η ΕΘΕΑΣ αναφέρει τα εξής:

Οι σημαντικές προσβολές σε πολλές περιφέρειες της χώρας του ζωικού κεφαλαίου από τις ασθένειες της Πανώλης και της Ευλογιάς αιγοπροβάτων και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται από τον Ιούλιο, έχουν παράλληλη επίπτωση και στον τομέα της παραγωγής και διακίνησης ζωοτροφών, αφού συνέπεσε με το μέγιστο της συγκομιδής τους, της αποθήκευσης και της διακίνησης.

Έτσι, έχει δημιουργηθεί εκ των πραγμάτων μια αδυναμία:

  • των κτηνοτρόφων που είχαν αποθηκεύσει ζωοτροφές και απώλεσαν το ζωικό κεφάλαιο και τώρα ούτε μπορούν να τις πωλήσουν, ούτε και να τις εξοφλήσουν στην αξία αγοράς από αυτούς που τις αγόρασαν.
  • των παραγωγών κτηνοτροφικών φυτών και ζωοτροφών, είτε καρπού (αραβόσιτος), είτε σανού (μηδική) να μπορέσουν να διακινήσουν τις ήδη αποθηκευμένες ζωοτροφές, κατά την έναρξη των μέτρων, ώστε να μπορέσουν να αποθηκεύσουν τις νέες συγκομιδές.

Με βάση τις δύο παραπάνω βασικές κατηγορίες προβλημάτων και τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ΕΘΕΑΣ από τους συνεταιρισμούς μέλη της και σε συνέχεια της εγκυκλίου με τις οδηγίες που αφορούν τη διακίνηση ζωοτροφών, μετά από τα πολλαπλά κρούσματα ευλογιάς, έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα σε συνεταιρισμούς, σε αγρότες, σε κτηνοτρόφους και σε ιδιώτες, οι οποίοι διαθέτουν αποθηκευμένες τις ζωοτροφές και δεν δύνανται να τις πουλήσουν, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν μεγάλο θέμα ρευστότητας, δυσχεραίνοντας την κατάσταση, που λόγω των μεγάλων ποσοτήτων, κινδυνεύουν από οικονομική κατάρρευση.

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, που η κατάσταση επιβαρύνθηκε από το αυξημένο κόστος παραγωγής ζωοτροφών λόγω της ξηρασίας, δημιουργείται εκ των πραγμάτων η ανάγκη εφαρμογής άμεσα, ενός πλαισίου προστασίας, για τη στήριξη των συνεταιρισμών, των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των ιδιωτών, για την αντιμετώπιση των άμεσων επιπτώσεων από τους περιορισμούς στην προμήθεια και διακίνηση ζωοτροφών.

Ενδεικτικά προτείνουμε αυτή η ενίσχυση να γίνει μέσω:

  • οικονομικών ενισχύσεων από την καταγραφή των αποθεμάτων που συσσωρεύθηκαν
  • άλλων μορφών οικονομικής στήριξης μέσω δανειοδότησης, έναντι των αποθηκευμένων ζωοτροφών.

Σε συνέχεια των πρόσφατων συναντήσεων μας ξέρουμε ότι γνωρίζετε όλες τις πτυχές του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στο τομέα των ζωοτροφών και πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν λύσεις με πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρά τη δύσκολη συγκυρία για:

  • την ελεγχόμενη διακίνηση των ζωοτροφών όπου είναι δυνατόν, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία και προστασία του ζωικού κεφαλαίου
  • την οικονομική στήριξη όσων εξ αιτίας των ζωονόσων δημιούργησαν αποθέματα, που αντικειμενικά δεν μπορούν να τα διαθέσουν γιατί π.χ. οι κτηνοτρόφοι που συνεργάζονταν δεν διαθέτουν πια ζωικό κεφάλαιο.
09/12/2024 02:43 μμ

Δεύτερο κύμα αποζημιώσεων σε κτηνοτρόφους για πανώλη κι ευλογιά έρχεται από το ΥπΑΑΤ, ενώ θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες και ένα τρίτο.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνεχίζει τις πληρωμές αποζημιώσεων για τα ζώα που θανατώθηκαν εξ αιτίας της πανώλης και της ευλογιάς, σε εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 687/2020.

Σήμερα Δευτέρα (9/12/2024) πιστώθηκαν από το ΥπΑΑΤ στους λογαριασμούς των Περιφερειών 7,6 εκατ. ευρώ για να καταβληθούν στους δικαιούχους κτηνοτρόφους.

Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Δεκεμβρίου, ημέρα που ξεκίνησε η καταβολή αποζημιώσεων, είχαν πιστωθεί στις Περιφέρειες 5,7 εκατ. ευρώ για να καταβληθούν σε δικαιούχους κτηνοτρόφους, αλλά και για να καλυφθούν έξοδα των Περιφερειών.

Συνολικά, μέχρι σήμερα, έχουν πιστωθεί στις Περιφέρειες για αποζημιώσεις προς τους κτηνοτρόφους, τα ζώα των οποίων επλήγησαν από τις δύο ζωονόσους αλλά και για κάλυψη εξόδων που έκαναν οι Περιφέρειες, περισσότερα από 13,3 εκατ. ευρώ.

09/12/2024 10:13 πμ

Κονδύλι 61,6 εκατ. ευρώ σε δράσεις για τη μελισσοκομία θα καταβληθούν μέσα από το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ του 2023-2027.

Αυτό ανέφερε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, κατά την ομιλία που έκανε στο 15ο Συνέδριο Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας.

Από αυτό το ποσό τα 12,3 εκατ. ευρώ ετησίως κατευθύνονται σε δράσεις όπως η τεχνική υποστήριξη, η εκπαίδευση και η στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας.

«Μέσα από την πλήρη ψηφιοποίηση του κλάδου, με το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο και την ψηφιακή πλατφόρμα «Κυψέλη e-honey», ενισχύουμε την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών», σημείωσε.

Ο Υφυπουργός τόνισε επίσης τις προσπάθειες για την προστασία των μελισσοκόμων από φυσικές καταστροφές, με στοχευμένα μέτρα στήριξης και αυξημένες ενισχύσεις για την αντικατάσταση κυψελών και τον εξοπλισμό μετακινήσεων. Ειδικότερα, ο Χρήστος Κέλλας ανέφερε:

Για την τεχνική βοήθεια και την εκπαίδευση των μελισσοκόμων έχουν εγκριθεί 8,8 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων έχουν ήδη δαπανηθεί πάνω από 700 χιλιάδες ευρώ το 2024 για τη λειτουργία των Κέντρων Μελισσοκομίας.

Για την αντιμετώπιση ασθενειών των μελισσών, όπως το μικρό σκαθάρι της κυψέλης, έχουν διατεθεί 500 χιλιάδες ευρώ, με τη δαπάνη του 2024 να φτάνει ήδη τις 65 χιλιάδες ευρώ.

Για τη στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας και τον εξοπλισμό μετακίνησης των κυψελών, προβλέπονται συνολικά 46,6 εκατομμύρια ευρώ. Η ενίσχυση ανά κυψέλη το 2024 είναι 5 ευρώ, ενώ για τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές αυξάνεται στα 7,5 ευρώ ανά κυψέλη.

Επίσης για την αντικατάσταση κυψελών η ενίσχυση είναι 17 ευρώ ανά κυψέλη, ενώ για τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές αυξάνεται στα 24 ευρώ ανά κυψέλη και την προμήθεια κινητών βάσεων η ενίσχυση είναι 6 ευρώ ανά βάση.

«Το μέλι και τα προϊόντα του είναι η γλυκιά μας ταυτότητα στις διεθνείς αγορές. Για αυτό συνεχίζουμε να επενδύουμε στην προώθηση και την καινοτομία, με προϋπολογισμό 1 εκατομμυρίου ευρώ μόνο για δράσεις marketing μέχρι το 2024», υπογράμμισε ο Χρήστος Κέλλας.

09/12/2024 09:43 πμ

Μέσα στην εβδομάδα θα καταβληθούν αποζημιώσεις για τα θανατωθέντα ζώα, λόγω πανώλης, στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, οι οποίες ανέρχονται στα 3.624.594 ευρώ.

Το εν λόγω ποσό εντάσσεται στην απόφαση καταβολής 6.544.375 ευρώ στις Π.Ε. όλης της χώρας, ως αποζημιώσεις για ευλογιά και πανώλη.

Αυτό ανέφερε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, στην συνάντηση με κτηνοτρόφους του νομού Λάρισας, που επλήγησαν από τη θεομηνία Daniel και τις ζωονόσους της ευλογιάς και της πανώλης,

Στην συνάντηση γενικότερα συζητήθηκαν οι ανησυχίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι.

Ο Υφυπουργός ενημέρωσε τους παριστάμενους πως, για την άδεια λειτουργίας των σταβλικών εγκαταστάσεων έχει δοθεί παράταση έως 31 Δεκεμβρίου 2025, ώστε να διευκολυνθεί η ένταξη των κτηνοτρόφων σε χρηματοδοτικά προγράμματα ενίσχυσης και στήριξης, όπως το μέτρο 5.2.

Επιπλέον, αναμένεται νομοθετική ρύθμιση που θα απαλλάσσει τους πληγέντες κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα από την υποχρέωση έκδοσης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Για τη Θεσσαλία και τον Έβρο, ειδικότερα, η απαλλαγή ισχύει ήδη.

Επανέλαβε, δε, για μια ακόμη φορά ότι η ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου θα είναι μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος, σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, με 100% επιδότηση.

Αναφορικά με το αίτημα των κτηνοτρόφων περί οικονομικής ενίσχυσης για το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών εξαιτίας του εγκλεισμού των ζώων, ο Χρήστος Κέλλας σημείωσε ότι είναι ένα δίκαιο αίτημα το οποίο εξετάζεται από το Υπουργείο και αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις μόλις οριστικοποιηθεί ο τρόπος και τα ποσά που θα καταβληθούν, πιθανότατα μέσω προγράμματος de minimis.

Παράλληλα, τέθηκε το ζήτημα του πλαφόν που προβλέπει ο ΕΛΓΑ στις αποζημιώσεις για το ζωικό κεφάλαιο που χάθηκε λόγω της θεομηνίας Daniel, με αποτέλεσμα πολλοί κτηνοτρόφοι να μην αποζημιώνονται για το σύνολο των απωλειών τους. Ο Υφυπουργός τόνισε ότι θα διερευνηθεί η δυνατότητα βελτίωσης του υφιστάμενου πλαισίου.

Επιπλέον, οι κτηνοτρόφοι έθεσαν το ζήτημα αναστολής της υποχρέωσης προκαταβολής φόρου για την επόμενη χρονιά, καθώς έχουν μειωμένα εισοδήματα, δεδομένου ότι τα κοπάδια τους έχουν πληγεί. Ο Υφυπουργός προχώρησε σε άμεση επικοινωνία με τον αρμόδιο Υφυπουργό, Χρήστο Τριαντόπουλο, ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα απαλλαγής από την προκαταβολή φόρου.

Τέλος, συζητήθηκαν τα μέτρα και η πορεία του περιορισμού της ευλογιάς, με τον υφυπουργό να δηλώνει αισιόδοξος ότι με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, θα κερδηθεί και αυτή η μάχη.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς, ο Χρήστος Κέλλας ανέφερε ότι είναι το τελευταίο μέτρο που απασχολεί το ΥπΑΑΤ αυτή τη στιγμή, καθώς θα θέσει σε κίνδυνο τις εξαγωγές, κυρίως της φέτας.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Δημήτρης Μπαλούκας, ο γραμματέας της Ομοσπονδίας, Στέλιος Σπανογιάννης, και οι κτηνοτρόφοι Δημήτρης Λιάπης, Γιώργος Αγγελής, Γιώργος Βλαχοστέργιος και Γρηγόρης Μπαρμπούτης.

06/12/2024 12:16 μμ

Προχωρά σύστημα καταγραφής κυψελών και θα δίνεται η δυνατότητα στους μελισσοκόμους να ενταχθούν στα επενδυτικά προγράμματα του ΠΑΑ (Σχέδια Βελτίωσης, LEADER κ.α.).

Στην λειτουργία νέου μητρώου για την ελληνική μελισσοκομία προχωρά το ΥπΑΑΤ, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε απάντηση του υπουργείου σε κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά.

Το νέο «Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο», όπως θα ονομάζεται, ουσιαστικά θα αποτελεί μια εκτεταμένη και πλήρη πληροφοριακή βάση δεδομένων για τη μελισσοκομία και τους Έλληνες παραγωγούς, στην οποία θα καταγράφονται τα πλήρη στοιχεία σχετικά με την παραγωγική διαδικασία που εφαρμόζεται.

Με βάση όσα αναφέρονται από το υπουργείο, μεταξύ των συλλεγόμενων και καταγραφόμενων στοιχείων θα περιλαμβάνεται και η δήλωση της τοποθεσίας μετακίνησης των κυψελών από τους μελισσοκόμους. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα πολλών μελισσοκομικών φορέων το οποίο υποστήριξε και από την πλευρά του ο κ. Μαντάς, που έχει ως στόχο την αποτελεσματική καταπολέμηση του φαινομένου υποβολής ψευδών δηλώσεων για ύπαρξη μελισσιών σε περιοχή που μόλις έχει πληγεί από πυρκαγιά ή κάποια άλλη φυσική καταστροφή, προκειμένου να διεκδικηθεί παράνομα η σχετική κρατική αποζημίωση.

Όπως σημείωνε μάλιστα ο βουλευτής στην ερώτησή του, «η παράνομη αυτή πρακτική προκαλεί πολλαπλά προβλήματα, οδηγώντας τόσο στην οικονομική ζημιά του Δημοσίου και την παραποίηση των στοιχείων των αποζημιώσεων, όσο και στη στρέβλωση της αγοράς και την ανάπτυξη συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος όσων διακινούν τα προϊόντα τους με νόμιμο και διαφανή τρόπο».

Στον σχεδιασμό του υπουργείου για τη νέα πλατφόρμα, επιπλέον συμπεριλαμβάνεται η διασύνδεσή της με άλλες ψηφιακές βάσεις του ελληνικού δημοσίου, μεταξύ των οποίων και αυτή του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα πλήρες και ολοκληρωμένο ψηφιακό πλαίσιο για τη συνολική παρακολούθηση και εποπτεία του ελληνικού μελισσοκομικού τομέα.

Όσον αφορά στην ενεργή στήριξη της ελληνικής μελισσοκομίας, το υπουργείο ενημερώνει τον κ. Μαντά ότι ήδη υλοποιείται μια σειρά παρεμβάσεων σε τρεις κεντρικούς άξονες: την έμμεση μείωση του κόστους παραγωγής (Σχέδια Βελτίωσης, προγράμματα LEADER, κλπ.), την παροχή κινήτρων για τη δημιουργία ομάδων και οργανώσεων παραγωγών και άλλων συνεργατικών σχημάτων, καθώς και τη χρηματοδοτική στήριξη μέσω του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, του Ταμείου Μικροπιστώσεων και του μηχανισμού «Πρόσθετων Πράξεων» και την υπαγωγή στη Δράση 4.1.5 (ΠΑΑ 2014-2020).

Ως προς το Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ 2023-2027, έχει προγραμματισθεί εντός του 2025 νέα προκήρυξη για την Παρέμβαση Π3-73-2.1, στην οποία οι κάτοχοι μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων θα μπορούν να υποβάλουν σχέδια βελτίωσης με αντίστοιχους όρους.

Παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα ετήσιας οικονομικής στήριξης για τη σύσταση Ομάδων Παραγωγών και Οργανώσεων Παραγωγών, καθώς και να εκπονούνται νέα προγράμματα LEADER για την ενίσχυση της μεταποίησης πολλών αγροτικών προϊόντων, στα οποία περιλαμβάνονται και τα μελισσοκομικά.

06/12/2024 11:16 πμ

Το ΥπΑΑΤ εξετάζει λύσεις στο πρόβλημα με τις ενημερότητες για την αποζημίωση λόγω των ζωονόσων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η άμεση υποστήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Σε επικοινωνία που είχε με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλο Τοψίδη, ο Γ. Γρ. ΥπΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, του ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα υπογραφεί σχετική τροπολογία για να μην είναι υποχρέωση των κτηνοτρόφων η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για να πληρωθούν τις αποζημιώσεις για την θανάτωση των ζώων τους οι κτηνοτρόφοι.

«Αναγνωρίζουμε ότι οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις είναι ένα εμπόδιο για πολλούς κτηνοτρόφους. Το θέμα παραμένει ανοιχτό και εργαζόμαστε για να δοθεί λύση», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γ. Γρ. ΥπΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος.

Το πρόβλημα με τις ενημερότητες και τα προβλήματα που δημιουργεί στις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων για την θανάτωσή των ζώων τους είχε αναφέρει ο ΑγροΤύπος.

Νωρίτερα υπήρξε αναφορά του Βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Βασίλη Κόκκαλη, στην οποία ζητούσε να δοθούν αποζημιώσεις για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου σε όλους τους κτηνοτρόφους χωρίς υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Να θυμίσουμε ότι είχε προηγηθεί δήλωση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλου Τοψίδη, για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων, σύμφωνα με την οποία αποφασίστηκε «να γίνει η αποζημίωση των κτηνοτρόφων των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου και Ροδόπης για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου λόγω της ευλογιάς, χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας».

05/12/2024 04:36 μμ

Δημοσιεύθηκε τροποποιητική απόφαση στη Διαύγεια που αφορά την χορήγησης της συνδεδεμένης στήριξης στον τομέα πρόβειου και αίγειου κρέατος.

Όπως αναφέρει «ο συνολικός προϋπολογισμός για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων στο πλαίσιο συνδεδεμένης εισοδηματικής στήριξης στον τομέα πρόβειου και αίγειου κρέατος της παρούσας απόφασης και για τα έτη από το 2023 έως το 2027 ανέρχεται σε 324.312.360,00 €, δηλαδή ο ετήσιος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 64.862.472,00 €, σύμφωνα με το εγκεκριμένο ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027, όπως κάθε φορά ισχύει».

Το ακριβές ύψος της ενίσχυσης για κάθε έτος καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με τα άρθρα 32-35 του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, μετά τον καθορισμό των τελικών επιλέξιμων ζώων κατόπιν γνωμοδότησης αρμόδιας τριμελούς επιτροπής και εισήγηση της Διεύθυνσης Συστημάτων Εκτροφής Ζώων (ΔΣΕΖ), σύμφωνα με την υπ’ αρ. 3075/6.11.2023 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών.

Η αρμόδια τριμελής επιτροπή απαρτίζεται από υπαλλήλους του Τμήματος Αιγοπροβατοτροφίας και της ΔΣΕΖ και συγκροτείται με απόφαση του Προϊστάμενου της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας.

Για το σκοπό αυτό ο ΟΠΕΚΕΠΕ γνωστοποιεί εγκαίρως στην ΔΣΕΖ τον συνολικό αριθμό των επιλέξιμων ζώων και των δικαιούχων παραγωγών ανά Μέτρο και ανά έτος ενίσχυσης μετά την ολοκλήρωση όλων των προβλεπόμενων ελέγχων».

05/12/2024 02:29 μμ

Αιφνιδιασμός των κτηνοτρόφων από την απόφαση της κυβέρνησης να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα την τιμή του αρνιού και του κατσικιού τις ημέρες των εορτών.

Ξεκινά, από την Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, η πρωτοβουλία για το «Καλάθι των Χριστουγέννων» που περιλαμβάνει 6 επιπρόσθετες κατηγορίες προϊόντων για το τραπέζι των εορτών. Ειδικότερα, στο «Καλάθι των Χριστουγέννων» μπαίνει το αρνί, το κατσίκι και η γαλοπούλα, καθώς και το τσουρέκι, η βασιλόπιτα και η σοκολάτα.

Όπως αναφέρει σε δηλώσεις του ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, «οι τιμές στα προϊόντα του καλαθιού αναμένεται να είναι από τις καλύτερες της αγοράς και - στις περισσότερες περιπτώσεις - σε τιμές ίδιες ή χαμηλότερες από τις περσινές. Το «Καλάθι των Χριστουγέννων» θα ολοκληρωθεί στις 3 Ιανουαρίου».

Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων και κτηνοτρόφων περιφέρειας Θεσσαλίας, Δημήτρη Μπαλούκα, ο οποίος μας ανέφερε ότι «δεν έχουμε καμιά ενημέρωση για το θέμα. Πέρσι η τιμή παραγωγού στο αρνάκι ήταν στα 7,5 ευρώ το κιλό. Αυτή την εποχή κυμαίνεται στα 7 ευρώ το κιλό αλλά δεν ξέρω τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα μετά από την συγκεκριμένη απόφαση ένταξης του αρνιού και του κατσικιού στο «Καλάθι των Χριστουγέννων».
Φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά για τους κτηνοτρόφους με την αύξηση του κόστους λόγω αυξημένης χρήσης ζωοτροφών και περίμενε να έχει μια βοήθεια από την πώληση του κρέατος τις ημέρες των εορτών.
Είναι η εποχή που έχουμε τις περισσότερες γέννες και τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς γίνονται οι περισσότερες σφαγές στην χώρα μας.
Με εξαίρεση την περιοχή στο Αμπελώνα η υπόλοιπη Θεσσαλία κάνει κανονικά τις σφαγές των ζώων. Διαφωνούμε κάθετα με αυτή την απόφαση της κυβέρνησης».

Από την πλευρά του ο κτηνοτρόφος και τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΚ, Θωμάς Μόσχος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «είναι χαμηλά η τιμή παραγωγού στο αρνάκι αυτή την εποχή και κυμαίνεται στα 6 ευρώ το κιλό. Είναι μια τιμή κάτω του κόστους. Εμείς θέλουμε για να βγάλουμε το κόστος μια τιμή στα 9 ευρώ το κιλό. Άρα θα πρέπει να ανέβει η τιμή και όχι να πέσει».

05/12/2024 01:50 μμ

Η καλύτερη επιβράβευση για την ποιότητα και την αξιοπιστία σε μια εταιρεία είναι η σταθερή προτίμηση του αγοραστικού κοινού.

Η ΟΛΥΜΠΟΣ διακρίθηκε ακόμα μια φορά ως Superbrand, για την κορυφαία ποιότητα των προϊόντων της, τη διαχρονική συνέπεια αλλά και την υπευθυνότητά της απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον. Αλλά το μεγαλύτερο βραβείο της είναι η αδιάκοπη εμπιστοσύνη των καταναλωτών της.

Η διάκριση της ΟΛΥΜΠΟΣ προέκυψε έπειτα από ψηφοφορία κριτικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων αλλά και καταναλωτικού κοινού, μέσω έρευνας της κοινής γνώμης από την εταιρεία Marc.

Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το βραβείο παρέλαβε ο Εμπορικός Διευθυντής κ. Μιχάλης Βεδεράκης, εκπροσωπώντας την οικογένεια της ΟΛΥΜΠΟΣ.

«Η βράβευση αυτή αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της δέσμευσής μας να προσφέρουμε προϊόντα με κορυφαία ποιότητα στους καταναλωτές μας και τους ευχαριστούμε για την διαρκή εμπιστοσύνη τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βεδεράκης.

05/12/2024 11:01 πμ

Συνάντηση, στα γραφεία της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Σουλτανίνας (ΚΣΟΣ), στη Νέα Αλικαρνασσό, είχαν το απόγευμα της Τρίτης (3/12) εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων του Ηρακλείου με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστο Κέλλα.

Στη διάρκεια της συνάντησης οι κτηνοτρόφοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτική παραγωγή στην Κρήτη, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του εισοδήματός τους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν στην κλιματική κρίση και ειδικότερα στην ανομβρία στο νησί που πλήττει τις καλλιέργειές τους, το αυξημένο κόστος παραγωγής και τη χαμηλή τιμή γάλακτος. Αυτή την περίοδο η τιμή παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα είναι στα 1,15 έως 1,20 ευρώ το κιλό.

Στο περιθώριο της συνάντησης ο Χρήστος Κέλλας δήλωσε: «Είχαμε μία ζωντανή συζήτηση με τους κτηνοτρόφους της Κρήτης. Στην κυβέρνηση και στο ΥΠΑΑΤ γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα του κτηνοτροφικού κόσμου και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ικανοποιήσουμε τα περισσότερα αιτήματα. Μειώσαμε το κόστος παραγωγής, νομοθετήσαμε τη μονιμοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, επιδοτήσαμε κατά 100% τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια, με το πρόγραμμα «ΓΑΙΑ» εξασφαλίσαμε μειωμένη τιμή κιλοβατώρας για την παροχή αγροτικού ρεύματος για τα πρώτα 2 χρόνια. Παράλληλα, μειώσαμε κατά 50% τους φορολογικούς συντελεστές στα μέλη συνεταιρισμών και τις ομάδες παραγώγων, ενώ επίκειται άμεσα η ρύθμιση των κόκκινων αγροτικών δανείων. Όσον αφορά στις πληρωμές των βασικών ενισχύσεων, αυτές πραγματοποιούνται κανονικά».

Σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης ο Υφυπουργός υπογράμμισε: «Η κλιματική κρίση βρίσκεται εδώ, η ανομβρία έχει επηρεάσει την παραγωγή σε όλα σχεδόν τα προϊόντα στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για την αντιμετώπισή της, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο τεχνικών έργων».

Τέλος, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εστίασε στις αποζημιώσεις για τις ζωονόσους της πανώλης και της ευλογιάς λέγοντας: «Την Τρίτη κατεβλήθησαν οι αποζημιώσεις προς τους κτηνοτρόφους για τα ζώα που θανατώθηκαν συνεπεία πανώλης και ευλογιάς και σήμερα η χώρα απελευθερώνεται από την πανώλη στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης. Συγκεκριμένα, πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των Περιφερειών για τις αποζημιώσεις συνολικά 5.685.251 ευρώ, με τις αποζημιώσεις σε πληγέντες κτηνοτρόφους να ανέρχονται σε 4.737.569,76 ευρώ. Τα αυστηρά μέτρα που ελήφθησαν απέδωσαν και καταφέραμε και εκριζώσαμε την πανώλη. Οι αποζημιώσεις αυτές των κτηνοτρόφων με βάση τη νέα ΚΥΑ, είναι αυξημένες έως και 100%, ενώ η ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου θα γίνει με πλήρη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα».

04/12/2024 03:48 μμ

Έκκληση προς τους κτηνοτρόφους και όλους τους εμπλεκομένους στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της ευλογιάς, να δείξουν την ίδια υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα που επέδειξαν στον αγώνα για περιορισμό και εκρίζωση της πανώλης, απηύθυνε ο υπουργός ΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας.

Η πολιτεία, όπως είπε, κάνει ό,τι είναι δυνατόν από τη δική της πλευρά, αλλά και στην περίπτωση της ευλογιάς, απαιτείται η συμμετοχή όλων με την ίδια υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα που επιδείχθηκε στην περίπτωση της πανώλης, για τον τρόπο αντιμετώπισης της οποίας, η χώρα μας έλαβε τα εύσημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα ανέφερε ο υπουργός ότι «από 3 Δεκεμβρίου 2024, η χώρα κατάφερε να μην έχει πλέον ζώνες προστασίας και επιτήρησης λόγω των κρουσμάτων πανώλης. Η επιτυχία αυτή οφείλεται σε έναν και μόνο παράγοντα: στη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων και κυρίως των κτηνοτρόφων με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας και τους κτηνιάτρους στην πιστή εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού 687/2020.

Αποτέλεσμα ήταν η χώρα μας να λάβει τα εύσημα της ΕΕ για τον τρόπο αντιμετώπισης της ζωονόσου και να αποτελέσει πρότυπο για τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες.

Το ίδιο πρέπει να γίνει και για την ευλογιά, η επιτυχής αντιμετώπιση της οποίας, βρίσκεται στα χέρια όλων μας. Είμαι βέβαιος ότι συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων με τους κτηνοτρόφους θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα».

04/12/2024 01:50 μμ

Απαλλάσσονται οι κτηνοτρόφοι των νομών Έβρου και Ροδόπης από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, προκειμένου να τους καταβληθούν οι αποζημιώσεις που αφορούν στην απώλεια του ζωικού τους κεφαλαίου, εξαιτίας της ευλογιάς των προβάτων.

Αυτό ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η εξέλιξη αυτή «αποτελεί μία δικαίωση της προσπάθειας που καταβάλλαμε όλο αυτό το διάστημα ως διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή οικονομική στήριξη των πληττόμενων κτηνοτρόφων».

Το ερώτημα προς το ΥπΑΑΤ είναι γιατί να μην ισχύσει αυτό το μέτροα για όλους τους κτηνοτρόφους της χώρας που θανάτωσαν τα ζώα τους λόγω της ευλογιάς και της πανώλης.

Θυμίζουμε σε επιστολή που έχει στείλει ο ΣΕΚ προς τον πρωθυπουργό και το ΥπΑΑΤ ζητούσε «η αποζημίωση για τις απώλειες από τις ζωονόσους να καταβάλλεται χωρίς την υποχρέωση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Οι αποζημιώσεις αυτές είναι απαραίτητες για την επιβίωση των κτηνοτρόφων και την ανασυγκρότηση του κλάδου».

04/12/2024 11:07 πμ

Το ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε ότι έκανε πληρωμές αποζημιώσεων 4.737.569 ευρώ στους κτηνοτρόφους. Αφορούν τις αποζημιώσες για θανατώσεις ζώων, κυρίως από την πανώλη και λίγες για ευλογιά. Και αυτά δόθηκαν βέβαια με αρκετή καθυστέρηση.

Προς τις Περιφέρειες, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι αυξημένες ανάγκες που δημιουργήθηκαν για την αντιμετώπιση των ζωονόσων, δόθηκαν 162.590 ευρώ.

Το ΥπΑΑΤ στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο και για ενισχύσεις «πολιτών» που παράπλευρα υπέστησαν οικονομική ζημιά από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί 785.091 ευρώ. Δεν εξηγεί η ανακοίνωση αν αυτοί οι «πολίτες» είναι παραγωγοί ζωοτροφών ή σφαγεία ή τυροκομεία, που είχαν απώλεια εισοδήματος από τα περιοριστικά μέτρα.

Αυτό όμως που δεν αναφέρει το ΥπΑΑΤ είναι τα χρήματα για τους κτηνοτρόφους, που είχαν απώλειες εισοδήματος από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση των ζωονόσων (πανώλη και ευλογιά).

Οι μετακινήσεις απαγορεύτηκαν σε όλη την χώρα και όλες οι ζωοτροφές που είχαν οι αιγοπροβατοτρόφοι για τον χειμώνα έχουν ήδη καταναλωθεί.

Απώλεια εισοδήματος όμως έχουμε και από το κλείσιμο των σφαγείων για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούσαν να σφάξουν με αποτέλεσμα τα ζώα μεγάλωσαν και επιβάρυναν το κόστος της εκτροφής με αύξηση της κατανάλωσης ζωοτροφών.

Ζημιά είχαν και τα μικρά τυροκομεία που δεν μπορούν να βρουν γάλα από περιοχές που είχαμε μεγάλο αριθμό σφαγών με αποτέλεσμα την απότομη μείωση των κοπαδιών.

Για το Μέτρο 5.2 που θα αναπληρώσει τα ζώα που θανατώθηκαν μόνο το ΥπΑΑΤ υποστηρίζει ότι όλα πάνε καλά και εφαρμόζεται.

Το ΥπΑΑΤ νομίζει ότι με τα 4,7 εκ. ευρώ για θανάτωση ζώων λόγω πανώλης και γύρω στα 5 εκατ. ευρώ για την ευλογιά που θα καταβληθούν και έκανε το χρέος του στους κτηνοτρόφους. Έχει υποσχεθεί χρήματα για την αγορά των ζωοτροφών αλλά θα πρέπει να τα δώσει άμεσα. Επίσης θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει για την αποκατάσταση της ομαλής ροής του εμπορίου των ζωοτροφών στην χώρα μας.

Στο μεταξύ το θέμα της ευλογιάς θα ζητήσουν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με τον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ. Χ. Τοψίδη και την κτηνιατρική υπηρεσία της περιφέρειας, στην συνάντηση, που θα γίνει, την Πέμπτη (5/12), στο κτίριο της Περιφέρειας.

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:
«Η ευλογιά των προβάτων συνεχίζει να πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα την κτηνοτροφία της Θεσσαλίας, με επίκεντρο τις περιοχές του Τυρνάβου και του Αμπελώνα. Το spread της ζωονόσου έρχεται συνέχεια των εξελίξεων της πανώλης και έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες απώλειες, με τις επιπτώσεις να είναι εμφανείς τόσο σε άμεσο επίπεδο, όπως η απώλεια ζωικού κεφαλαίου, όσο και σε έμμεσο, μέσω των σοβαρών επιπτώσεων στην παραγωγή και την τοπική οικονομία.

Η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας επισημαίνει την ανάγκη για μια πλήρη, σύγχρονη αποτίμηση της κατάστασης και τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου στήριξης του κλάδου. Η αντιμετώπιση της κρίσης δεν μπορεί να περιοριστεί σε αποσπασματικά μέτρα.

Απαιτείται:

1. Άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων με βάση την πραγματική ζημία που έχουν υποστεί, τόσο για τα ζώα που έχουν θανατωθεί όσο και για τις παράπλευρες απώλειες στην παραγωγή.

2. Ορισμός διαφανούς χρονοδιαγράμματος ενεργειών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με συνεχή ενημέρωση των κτηνοτρόφων για τα μέτρα που λαμβάνονται.

3. Επικαιροποίηση της στρατηγικής διαχείρισης κρίσεων. Η αποκλειστική στρατηγική των θανατώσεων ζώων δεν μπορεί να αποτελεί τη μόνη απάντηση. Είναι απαραίτητο να εξεταστούν εναλλακτικές μέθοδοι διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης προληπτικών μέτρων, και της ενδυνάμωσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών. Εάν είναι δυνατόν, να εκπονηθεί και να παρουσιαστεί ειδική μελέτη εμπειρογνωμόνων, η οποία θα εξετάζει σε βάθος όλα τα ζητήματα που άπτονται στρατηγικών αποφάσεων, όπως για παράδειγμα η επιλογή και εφαρμογή εμβολιασμών.

Η ευλογιά των προβάτων αποτελεί κρίσιμο ζήτημα που αφορά όχι μόνο την κτηνοτροφία αλλά και την τοπική οικονομία της Θεσσαλίας και μέσω αυτής την εθνική μας οικονομία. Είναι απαραίτητο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να προχωρήσουν σε αποφασιστικές κινήσεις».

03/12/2024 04:53 μμ

Ξεκίνησαν οι πληρωμές αποζημιώσεων προς τους κτηνοτρόφους για τα ζώα που θανατώθηκαν εξ αιτίας της πανώλης και της ευλογιάς, αναφέρει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σήμερα Τρίτη (3/12) πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των Περιφερειών 5.685.251 ευρώ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, για αποζημιώσεις σε πληγέντες κτηνοτρόφους πιστώθηκαν 4.737.569 ευρώ. Σε ενισχύσεις πολιτών που παράπλευρα υπέστησαν οικονομική ζημιά από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί 785.091 ευρώ.

Για λειτουργικές δαπάνες, προς τις Περιφέρειες, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι αυξημένες ανάγκες που δημιουργήθηκαν για την αντιμετώπιση των ζωονόσων, δόθηκαν 162.590 ευρώ.

Τέλος, επισημαίνεται από το ΥπΑΑΤ, ότι σήμερα Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2024, η χώρα κατάφερε να μην έχει πλέον ζώνες προστασίας και επιτήρησης λόγω των κρουσμάτων πανώλης.

Όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, «η επιτυχία αυτή οφείλεται σε έναν και μόνο παράγοντα: στη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων και κυρίως των κτηνοτρόφων με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας και τους κτηνιάτρους στην πιστή εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού 687/2020.

Αποτέλεσμα ήταν η χώρα μας να λάβει τα εύσημα της ΕΕ για τον τρόπο αντιμετώπισης της ζωονόσου και να αποτελέσει πρότυπο για τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες. Το ίδιο πρέπει να γίνει και για την ευλογιά, η επιτυχής αντιμετώπιση της οποίας, βρίσκεται στα χέρια όλων μας. Είμαι βέβαιος ότι συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων με τους κτηνοτρόφους θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα».

03/12/2024 04:11 μμ

Σε πτώση η τιμή στο αιγοπρόβειο γάλα παρά την μείωση του ζωικού κεφαλαίου που έχει η χώρα μας τους τελευταίους μήνες από τις θεομηνίες και τις ζωονόσους.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, οι τελευταίοι δεκατέσσερις μήνες έχουν χαθεί πάνω από 160.000 αιγοπρόβατα. Εξ αυτών τα περίπου 90.000 στη θεομηνία του «Ντάνιελ», τα 40.000 από την πανώλη και άνω των 30.000 προβάτων από την ευλογιά των αιγοπροβάτων.

Από την Λάρισα ο κ. Νίκος Παλάσκας, μέλος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας και Γραμματέας της ΠΕΚ, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι βιομηχανίες γάλακτος έχουν μειώσει τις τιμές παραγωγού στο πρόβειο γάλα κατά 8 - 10 λεπτά σε σχέση με πέρσι. Αν και τα ζώα μειώνονται άρα μειώνεται και η προσφορά βλέπουμε να πέφτουν οι τιμές παραγωγού. Από την άλλη στην λιανική στα ράφια βλέπουμε να μένουν στα ίδια επίπεδα οι τιμές. Αυτή την περίοδο στην Θεσσαλία η καλύτερη τιμή στο αιγοπρόβειο είναι στα 1,48 λεπτά το κιλό. Εξαίρεση είναι η τιμή που πήρε ο συνεταιρισμός «Βοσκός» του Λιβαδίου για μικρή ποσότητα, 500 τόνους, στα 1,50 ευρώ.

Από την άλλη οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν ζωοτροφές να ταΐσουν τα ζώα τους, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα λόγω της καραντίνας τα έχουν συνεχώς μέσα στους στάβλους. Λένε από το ΥπΑΑΤ για πληρωμή ενίσχυσης για αγορά ζωοτροφών αλλά δεν βρίσκουν τα χρήματα. Επίσης αργούν πολύ να πληρώσουν τις αποζημιώσεις για την θανάτωση των ζώων λόγω των ζωονόσων. Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδά τους και θα πρέπει να το καταλάβουν στο ΥπΑΑΤ».

Από τη Δράμα ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων της Προσοτσάνης κ. Κώστας Ακριτίδης, «στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη πάντα οι βιομηχανίες μας δίνουν τιμή 7 λεπτά μειωμένη σε σχέση με αυτήν της Θεσσαλίας. Η περιοχή της Δράμας αν και δεν έχει μέχρι σήμερα κρούσμα ευλογιάς έχει μια μείωση του ζωικού κεφαλαίου πάνω από 40%. Αυτό δεν έχει σχέση με τις ζωονόσους αλλά με την έλλειψη βιωσιμότητας των εκτροφών.

Υπάρχει υψηλό κόστος παραγωγής αλλά και έλλειψη βοσκοτόπων. Τα φωτοβολταϊκά πάρκα τα βάζουν σε περιοχές που είναι βοσκοτόπια. Δεν υπάρχει προγραμματισμός και στρατηγική από το ΥπΑΑΤ για την κτηνοτροφία στην χώρα μας. Δεν μας λένε τι μοντέλο παραγωγής θέλουν να κάνουμε εκτροφές σταυλισμένες ή εκτατική που τα ζώα βόσκουν έξω στα λιβάδια.

Από την άλλη δεν γίνονται σοβαροί έλεγχοι στις εισαγωγές. Έχουν ανακοινώσει εδώ και δύο χρόνια το σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ 2.0 αλλά ακόμη ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ δεν το λειτουργεί.

Επίσης είναι μεγάλο το κόστος των ζωοτροφών. Από τον Αύγουστο έχουμε κλεισμένα τα ζώα στους στάβλους λόγω της ευλογιάς. Επίσης φέτος δεν είχαμε παραγωγή τριφυλλιού λόγω της ξηρασίας με αποτέλεσμα να έχει φτάσει η τιμή του στα 40 λεπτά το κιλό. Οι τιμές αυτή την εποχή στο γάλα είναι στα 1,45 έως 1,47 ευρώ το κιλό χωρίς ακόμη να έχει ανακοινωθεί η μείωση των τιμών που έρχεται. Οι κτηνοτρόφοι έχουν φτάσει στα όριά τους και πολλοί θα αναγκαστούν να αλλάξουν επάγγελμα. Στο μέλλον οι καταναλωτές θα αναγκαστούν να προμηθεύονται ζωικά γαλακτοκομικά προϊόντα από εισαγωγές μιας και δεν θα μπορούμε να παράγουμε».

Ο κ. Σπύρος Σερακιώτης,κτηνοτρόφος από το Νεοχώρι Μεσολογγίου, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος μας ανακοίνωσαν τιμη παραγωγου στο γάλα στα 1,32 ευρώ το κιλό και αν είναι πάνω από 60 τόνοι στα 1,36 ευρώ το κιλό. Πέρσι μας έδιναν οι γαλατάδες 1,48 ευρώ το κιλό. Έχουμε δηλαδή μια μείωση κατά 12 - 18 λεπτά σε σχέση με πέρσι και κατά 24 λεπτά σε σχέση με πρόπερσι. Η τιμή παραγωγού μειώνεται αλλά και ο αριθμός των αιγοπροβάτων μειώνεται.
Φέτος τον Σεπτέμβριο όταν μας έδιναν τις προκαταβολές για το γάλα δεν μας ενημέρωσαν ότι θα ρίξουν τις τιμές. Επίσης τα τιμολόγια του Οκτωβρίου μας τα έδωσαν τέλη Νοεμβρίου. Και τώρα μας ενημέρωσαν ότι το Νοέμβριο θα έχουμε μειωμένες τιμές.

Επίσης έχουμε σοβαρό πρόβλημα στην περιοχή με την ευλογιά και είμαστε σε καραντίνα με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να μην να σφάζουν τα ζώα τους και να είναι αναγκασμένοι να τα μεγαλώνουν με πρόσθετο κόστος αγοράς ζωοτροφών. Καθημερινά θανατώνονται ζώα λόγω της ευλογιάς αλλά οι κτηνοτρόφοι δεν αποζημιώνονται.

Σε πρόσφατη συνάντηση που έγινε στην Περιφέρεια οι κτηνοτρόφοι που έχουν σοβαρό πρόβλημα οικονομικής ρευστότητας να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδά τους και να μείνουν βιώσιμες οι εκτροφές. Περίπου το 70% των αιγοπροβατοτρόφων δεν μπορούν να έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Αυτό τους βγάζει εκτός οποιασδήποτε χρηματοδότησης.

Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πως γίνεται στην χώρα μας να έχουμε μια συνεχή μείωση του ζωικού κεφαλαίου αλλά παράλληλα και πτώση των τιμών παραγωγού. Περιμένουμε από το ΥπΑΑΤ απαντήσεις τι θα γίνει με τις εκτροφές και τι μέτρα σκέφτονται να εφαρμόσουν για την στήριξη του κλάδου».

02/12/2024 04:17 μμ

Ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, την Πέμπτη (5 Δεκεμβρίου 2024), πρόκειται να ξεκινήσει την υλοποίηση δωρεάν ταχύρρυθμων προγραμμάτων εκπαίδευσης - κατάρτισης για επαγγελματίες Μελισσοκόμους σε όλη τη χώρα.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα έχουν διάρκεια έως τριών (3) ημερών και έως 15 (δεκαπέντε) διδακτικών ωρών και θα ολοκληρωθούν έως τις 31/08/2025.

Σε όλους τους καταρτιζόμενους Μελισσοκόμους θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης μετά το πέρας του προγράμματος κατάρτισης.

Οι θεματικές ενότητες των προγραμμάτων εκπαίδευσης - κατάρτισης των Μελισσοκόμων είναι ενδεικτικά οι εξής:

  • Αρχές οργάνωσης και λειτουργίας μελισσοκομείου
  • Εχθροί και ασθένειες των μελισσών και τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης
  • Τυποποίηση - εμπορία - προώθηση - σήμανση των μελισσοκομικών προϊόντων
  • Εθνική και ενωσιακή νομοθεσία για την ασφάλεια και υγιεινή στα τρόφιμα, περιβαλλοντική και εργατική νομοθεσία.

Τα προγράμματα κατάρτισης θα πραγματοποιούνται στα Κέντρα «ΔΗΜΗΤΡΑ» ή σε αίθουσες που θα παραχωρηθούν από Μελισσοκομικούς Συνεταιρισμούς, Συλλόγους, Κέντρα Μελισσοκομίας και τις Περιφερειακές Ενότητες, ώστε να εξυπηρετούνται οι ενδιαφερόμενοι σε τοπικό επίπεδο.

Οι επαγγελματίες Μελισσοκόμοι που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα προγράμματα κατάρτισης, μπορούν να απευθύνονται τόσο στα Κέντρα «ΔΗΜΗΤΡΑ» του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, όσο και στους Μελισσοκομικούς Συνεταιρισμούς - Συλλόγους της περιοχής τους, προκειμένου να αιτηθούν για τη συμμετοχή τους.

Τα ανωτέρω προγράμματα εντάσσονται στη Δράση «Εκπαίδευση - Κατάρτιση Μελισσοκόμων» της Παρέμβασης Π2-55.1 «Συμβουλές, εκπαίδευση και τεχνική βοήθεια προς μελισσοκόμους και οργανώσεις μελισσοκόμων», στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ενίσχυσης του τομέα της μελισσοκομίας, του εγκεκριμένου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για τα προγραμματικά έτη από 2023 έως 2027».

29/11/2024 01:29 μμ

Από Δευτέρα (2/12) θα πάνε στις κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες τα χρήματα για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων από την θανάτωση των ζώων τους λόγω πανώλης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, εντός του Δεκεμβρίου θα γίνουν οι πληρωμές, με βάση τις καταστάσεις που έχουν καταρτίσει οι ίδιες οι Περιφερειακές Διοικήσεις.

Το πρόβλημα που θα υπάρξει το επόμενο διάστημα είναι ότι για να εισπράξουν την αποζημίωση οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να προσκομίσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί κτηνοτρόφοι να μην μπορέσουν να πάρουν τις αποζημιώσεις.

Όπως αναφέρει η τελευταία σχετική απόφαση, η αποζημίωση για σφαγή των ζώων λόγω ζωονόσων είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη αλλά πρέπει οι δικαιούχοι να έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους σε εφορία και ΕΦΚΑ.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι θανατώσεις των ζώων λόγω της ευλογίας και μέχρι και τις 25/11 είχαμε επιβεβαιωμένες 254 εστίες κρουσμάτων, με συνολικά 59.520 αιγοπρόβατα θανατωμένα.

29/11/2024 10:10 πμ

Ο δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης, ενημερώθηκε, την Πέμπτη (28/11), από την προϊσταμένη του Τμήματος Πρωτογενούς Τομέα Άνδρου, κτηνίατρο, Αικατερίνη Μανούσου, ότι επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη κρούσματος ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην Άνδρο.

Άμεσα, χθες το ίδιο μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε, προληπτικά, τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του δημάρχου Άνδρου, Θ. Σουσούδη, του Αντιπεριφερειάρχη Φ. Ζαννετίδη, και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Στρατάκου, οι οποίοι έλαβαν ενημέρωση από τους προισταμένους του υπουργείου, κ.κ. Αλεξανδρόπουλο και Κόμητα, για τις απαιτούμενες προβλεπόμενες ενέργειες, εφόσον συντρέξει λόγος, όπως και συνέβη.

Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε:

  • Η υποβολή αιτήματος στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ώστε το νησί να κηρυχθεί σε κατάσταση ετοιμότητας, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις.
  • Επισημάνθηκε ότι η νόσος, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, όμως είναι ταχύτατα μεταδιδόμενη μεταξύ των αιγοπροβάτων.
  • Με ενέργειες της Κτηνιάτρου και του Δήμου θα πραγματοποιηθεί αύριο θανάτωση όλων των αιγοπροβάτων στη μονάδα εκτροφής, όπου εκδηλώθηκε η νόσος, με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες καθώς και καύση των ζωοτροφών.
  • Δεν θα πραγματοποιηθεί καμιά σφαγή στο νησί, μέχρι νεωτέρας.
  • Ορίζεται ζώνη προστασίας σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων από τη μονάδα εκτροφής και ζώνη επιτήρησης σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων.
  • Απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση αιγοπροβάτων στο νησί (ούτε καν μεταξύ γειτονικών βοσκότοπων). Τα αιγοπρόβατα υποχρεωτικά πρέπει να είναι σταυλισμένα. Επί τούτου θα υπάρχουν σχετικές περιπολίες και σε περίπτωση παράβασης θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα από τον Νόμο πρόστιμα.
  • Θα γίνεται αυστηρός σε έλεγχος στην είσοδο των εισερχομένων ζωοτροφών από το λιμάνι της Ραφήνας αλλά και στο λιμάνι του Γαυρίου.
  • Οι κτηνοτρόφοι υποχρεούνται στη χρήση απολυμαντικών.

Στο μεταξύ το «σιωπητήριο» συνεχίζεται από το ΥπΑΑΤ για την ευλογιά και τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων, μέχρι σήμερα μιλάνε για αποζημιώσεις της πανώλης.

28/11/2024 11:31 πμ

Κτηνοτρόφοι σε απόγνωση ήταν το συμπέρασμα τηλεδιάσκεψης των οργανωμένων συλλογικοτήτων, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (27/11/2024).

Καλούν όσους κτηνοτρόφους αλλά και αγρότες μπορούν να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία, την Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2024, στις 12:00-14:00, έξω από τις έδρες των Περιφερειών τους, για να ζητήσουν να συμμετέχουν θεσμικά στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για θέματα που τους αφορούν, ιδιαίτερα για την υγεία των παραγωγικών ζώων.

Πάντως πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι η ηγεσία του ΥπΑΑΤ δεν θέλει να μιλήσει ανοικτά με τους κτηνοτρόφους αλλά τους καλεί στο υπουργείο κατ' ιδίαν για μια «φιλοσοφική» συζήτηση και μια αναμνηστική φωτογραφία. Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι με χειραψίες και φωτογραφίες δεν γεμίζει για τις οικογένειες των κτηνοτρόφων που έχασαν τα ζώα τους.

Στους κτηνοτρόφους είναι διάχυτη η αίσθηση ότι οι δημόσιες υπηρεσίες και το κράτος δεν καταλαβαίνουν την απελπισία που υπάρχει στον κλάδο αυτή την εποχή, διότι η κτηνοτροφία δεν είναι απλά ένα επάγγελμα αλλά ένας τρόπος ζωής. Οι αιγοπροβατοτρόφοι αυτήν την περίοδο έχουν τις γεννήσεις και ιδιαίτερη ένταση κτηνοτροφικών εργασιών, και δεν μπορούν να απομακρύνονται από τις εγκαταστάσεις τους, που είναι σε δύσκολες κλιματικές συνθήκες, για να «στοιβάζονται» σε κλιματιζόμενες αίθουσες στην Αθήνα.

Ήδη σημειώνονται ενέργειες απελπισίας. Κτηνοτρόφος στον βόρειο Έβρο που το 2014 «έχασε» το κοπάδι του, το 2024 έμεινε πάλι χωρίς κοπάδι λόγω ευλογιάς, παρά τις συνεχείς απολυμάνσεις, και σήμερα ζει την οικογένειά του από άλλες εισροές (μεροκάματα, συγγενείς, συνάδελφοι κλπ). Κτηνοτρόφος στην Θεσσαλονίκη που έχασε 500 χοιρινά λόγω πανώλης των χοίρων, τον Ιανουάριο του 2024, μέχρι σήμερα δεν έχει εισπράξει «ούτε δεκάρα» και επιβιώνει στο χωριό χάρις στην μεγαλοψυχία των συγχωριανών, με πλήρη αναλγησία των κρατικών αναποτελεσματικών μηχανισμών.

Πρέπει οι κτηνοτρόφοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω των ζωονόσων να υποστηρίζονται αμέσως οικονομικά από το κράτος. Όταν βγαίνει μια απόφαση καταστροφής ζωικού κεφαλαίου πρέπει αμέσως να δίνεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση στον κτηνοτρόφο, έναντι μελλοντικής αποζημίωσης, για να επιβιώσει ο ίδιος και η οικογένειά του.

27/11/2024 04:45 μμ

Αυτά ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, στη σύσκεψη με τον πρόεδρο και μέλη της Διοίκησης της ΕΘΕΑΣ.

Ανακοίνωση, που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ για την συνάντηση, αναφέρει ότι συζητήθηκε το μείζον πρόβλημα της ευλογιάς στα πρόβατα, όπου ήταν κοινή η επισήμανση ότι για τον περιορισμό και εκρίζωση της νόσου πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων των εμπλεκομένων- όπως έγινε με την περίπτωση της πανώλης – και πιστή τήρηση των προβλεπομένων κανόνων ιδιαίτερα από τους κτηνοτρόφους.

Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις για την πανώλη, ο κ. Τσιάρας ενημέρωσε την ΕΘΕΑΣ ότι έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των διοικητικών αποφάσεων από το ΥπΑΑΤ και εντός των επομένων ημερών θα μεταφερθούν τα προβλεπόμενα ποσά των αποζημιώσεων προς τις Περιφέρειες για να γίνουν, εντός του Δεκεμβρίου οι πληρωμές, με βάση τις καταστάσεις που έχουν καταρτίσει οι ίδιες οι Περιφερειακές Διοικήσεις.

Ο υπουργός επίσης ενημέρωσε τα μέλη της ΕΘΕΑΣ ότι η διάταξη για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων θα ενσωματωθεί στο ερανιστικό νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ που εγκρίθηκε τη Δευτέρα (25/11) από το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς και ότι οι καταστάσεις για την πληρωμή της εξόφλησης για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο έχουν ήδη σταλεί στο υπουργείο Οικονομικών.

27/11/2024 04:03 μμ

Η αυξημένη ζήτηση για εισαγωγές καλαμποκιού από τις ΗΠΑ αναμένεται να οδηγήσει βραχυπρόθεσμα σε αύξηση των διεθνών τιμών.

Στο μεταξύ, την Τρίτη (26/11), έγινε μια αγορά σε δημοπρασία για συνολική ποσότητα 133.000 μετρικών τόνων καλαμποκιού από εταιρεία ζωοτροφών της Νότιας Κορέας. Αγοράστηκαν δύο φορτία καλαμποκιού (65.000 και 68.000 τόνους) από τους εμπορικούς οίκους Cofco και Pan Ocean. Οι τιμές c&f ήταν στα 224,25 και 224,06 ευρώ ανά τόνο.

Στις ΗΠΑ η συγκομιδή καλαμποκιού ήταν φέτος πιο πρώιμη σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με την έκθεση Νοεμβρίου που δημοσιοποίησε το USDA. Η παραγωγή καλαμποκιού στις ΗΠΑ αναμένεται να είναι μειωμένη και να ανέλθει στα 15,143 δισ. μπουσέλ, με μια μέση απόδοση στα 183,1 μπουσέλ ανά στρέμμα. Τα τελικά αποθέματα καλαμποκιού αναμένεται να ανέλθουν στα 1,938 δισεκατομμύρια μπουσέλ, τα οποία είναι μειωμένα κατά 61 εκατομμύρια μπουσέλ σε σχέση τον προηγούμενο μήνα.

Το USDA ανακοίνωσε επίσης μια παραγωγή καλαμποκιού στην Βραζιλία στα 122 εκ. τόνους, ενώ η παραγωγή καλαμποκιού Αργεντινής προβλέπεται να είναι στους 50 εκ. τόνους. Οι εξαγωγές καλαμποκιού για την φετινή εμπορική περίοδο προβλέπονται ελαφρώς μειωμένες. Αναμένονται μειωμένες εξαγωγές για την Βραζιλία, που εν μέρει αντισταθμίζονται από μια αύξηση εξαγωγών της Αργεντινής, Βιρμανίας και Ουγκάντας. Όσον αφορά τα παγκόσμια αποθέματα καλαμποκιού προβλέπονται χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καλαμποκιού στις ΗΠΑ υποχώρησαν ελαφρά, κατά 1 έως 5 σεντς, την Τρίτη (26/11). Ωστόσο ακόμη η διεθνή αγορά δεν έχει αντιδράση σε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι «θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα για να επιβάλει, σε Μεξικό και Καναδά, δασμό 25% σε όλα τα προϊόντα που θα εισάγονται στις ΗΠΑ».

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στο εξωτερικό στην χώρα μας έχει «μπλοκαριστεί» το εμπόριο καλαμποκιού λόγω των μέτρων της ευλογιάς. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπης Κουμπρίδης, «προσπαθούμε να πουλήσουμε 3.000 τόνους καλαμποκιού. Υπάρχει προσφορά από τους Βούλγαρους να αγοράσουν καλαμπόκι του συνεταιρισμού με τιμή 230 ευρώ ο τόνος αλλά δεν μπορούμε να το εξάγουμε λόγω της ευλογιάς. Ούτε στην εγχώρια αγορά μπορούμε να πουλήσουμε. Δεν μας αφήνει το ΥπΑΑΤ.

Ευτυχώς φέτος η ποσότητα καλαμποκιού είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με πέρσι που ήταν στους 14.000 τόνους.

Πάντως οι καιρικές συνθήκες όπως όλα δείχνουν θα δημιουργήσουν προβλημα στην επερχόμενη παραγωγή. Οι λίγες βροχές έκαναν πολλούς παραγωγούς στην Βόρεια Ελλάδα να κάνουν σπορές αλλά το επόμενο διάστημα δεν έχουμε βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να αναμένουμε μειωμένες αποδόσεις και κιλά».