Το Υπουργείο Γεωργίας της Ιταλίας ανακοίνωσε τη διάθεση 14 εκατ. ευρώ για την αγορά τυριού ΠΟΠ Pecorino, το οποίο στη συνέχεια θα το μοιράσει σε απόρους. Το μέτρο ανακοινώθηκε από την ιταλική κυβέρνηση και έχει στόχο να «στηρίξει» την τιμή πρόβειου γάλακτος και το εισόδημα των κτηνοτρόφων της χώρας.
Η σχετική απόφαση, που έχει στόχο την μείωση των αποθεμάτων, υπογράφηκε από το Υπουργείο Γεωργίας, Τροφίμων, Δασών και Τουρισμού της χώρας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Πολιτικών.
Μάλιστα για τον σκοπό αυτό η Ιταλία έχει δημιουργήσει ένα σχετικό μητρώο στον οποίο έχουν εγγραφεί όλοι οι φιλανθρωπικοί οργανισμοί που ασχολούνται με την ελεύθερη διανομή τροφίμων σε άτομα που βρίσκονται σε συνθήκες φτώχειας.
Η αγορά του τυριού θα πραγματοποιηθεί μέσω διαγωνισμών.
Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Φεβρουάριο υπήρξαν δυναμικές κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων της Σαρδηνίας, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τη χαμηλή τιμή του πρόβειου γάλακτος (από το οποίο παράγεται το συγκεκριμένο τυρί), κάτω από 70 λεπτά το λίτρο.
Όπως δήλωσε ο Ιταλός Υπουργός Γεωργίας, Gian Marco Centinaio, «ολοκληρώσαμε γρήγορα τις απαραίτητες διαδικασίες για να λάβουμε την εξουσιοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ως εκ τούτου, μπορέσαμε να προχωρήσουμε στην υπογραφή του διατάγματος και στην κατανομή του ποσού για την αγορά και διανομή των τυριών από φιλανθρωπικούς οργανισμούς».
Η AGEA, ο Οργανισμός Γεωργικών Πληρωμών της Ιταλίας, θα είναι υπεύθυνος για την πρόσκληση υποβολής προσφορών.
Σταύρος Παϊσιάδης
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις κτηνοτρόφων μεταποιητών για την τιμή αιγοπρόβειου γάλακτος τη νέα γαλακτοκομική περίοδο.
Φτάσαμε τέλη Νοεμβρίου και ακόμη δεν έχουν επίσημες συμφωνίες κτηνοτρόφων με γαλακτοβιομηχανίες.
Ωστόσο μετά το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα οι γαλακτοβιομηχανίες τιμολογούν το γάλα και δίνουν τιμές.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, το πρόβειο γάλα που παραδόθηκε τον Οκτώβριο είχε τιμή στα 1,56 ευρώ το κιλό.
Στο 10ήμερο του Δεκεμβρίου αναμένεται να βγουν τα τιμολόγια για το Νοέμβριο. Θυμίζουμε πέρυσι το γάλα του Νοεμβρίου είχε τιμή παραγωγού στα 1,60 ευρώ το κιλό.
Οι γαλακτοβιομηχανίες με αφορμή την ανάγκη για μείωση της τιμής των γαλακτοκομικών προϊόντων στο ράφι κάνουν προσπάθεια να μειώσουν τις τιμές κατά 10 λεπτά.
Σε αυτό βέβαια αντιδρούν οι κτηνοτρόφοι που υποστηρίζουν ότι η διαφορά της τιμής παραγωγού με την τιμή στο ράφι είναι μεγάλη, ενώ στο γάλα δεν υπάρχουν μεσάζοντες. Επίσης αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια στις τιμές ζωοτροφών και ενέργειας. Δεν γίνονται έλεγχοι από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και θα πρέπει η κυβέρνηση να πάρει μέτρα, τονίζουν.
Στις 9 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των μεγάλων συνεταιριστικών οργανώσεων και αιγοπροβαοτρόφων, στην Λάρισα, για να συζητηθεί η προσπάθεια μείωσης των τιμών που θέλουν να κάνουν οι γαλακτοβιομηχανίες και οι τρόποι αντίδρασης από την πλευρά των παραγωγών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει συνολικά 185,9 εκατ. ευρώ το 2024 για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων προώθησης γεωργικών προϊόντων διατροφής, τόσο στην ΕΕ όσο και παγκοσμίως.
Από το κονδύλι αυτό για τα απλά προγράμματα προώθησης θα διατεθούν 92.000.000 ευρώ και για τα πολλαπλά προγράμματα 93.900.000 ευρώ.
Υπάρχουν δύο είδη δράσεων προώθησης:
- αυτές που υλοποιούνται από ευρωπαϊκές επαγγελματικές ή διεπαγγελματικές ενώσεις και συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ,
- αυτές που υλοποιούνται απευθείας από την ίδια την ΕΕ, όπως οι διπλωματικές πρωτοβουλίες του επιτρόπου σε χώρες εκτός ΕΕ για την ανάπτυξη του εμπορίου γεωργικών ειδών διατροφής, ή η συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις και ενημερωτικές εκστρατείες.
Τα σχέδια προώθησης που επιλέχθηκαν το 2024 αναμένεται να αναδείξουν και να ευνοήσουν προϊόντα που συμμορφώνονται με στόχους όπως:
- η ενθάρρυνση βιώσιμων πρακτικών στη γεωργία της ΕΕ,
- η προώθηση της καλής διαβίωσης των ζώων,
- η προώθηση της κατανάλωσης νωπών φρούτων και λαχανικών, καθώς και η υγιεινή και βιώσιμη διατροφή.
Οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για τις προσεχείς εκστρατείες του 2024 θα ανοίξουν από 18 Ιανουαρίου έως τις 14 Μαΐου 2024.
Εξαγωγές ΕΕ
Στο μεταξύ οι τρεις κορυφαίοι προορισμοί για τις εξαγωγές γεωργικών ειδών διατροφής της ΕΕ, μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2023, παρέμειναν το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, τον Αύγουστο του 2023 οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ παρέμειναν σταθερές στα 18,2 δισ. ευρώ.
Για τον συγκεκριμένο μήνα τα εξαγόμενα προϊόντα παρασκευασμάτων δημητριακών και προϊόντων άλεσης παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με το 2022 (+ 1,4 δισ. ευρώ, + 10 %), όπως και οι εξαγωγές παρασκευασμάτων φρούτων και λαχανικών (+ 1,3 δισ. ευρώ, + 20 %), ζαχαροπλαστικής και σοκολάτας (+ 966 εκατ. ευρώ, + 16 %).
Όσον αφορά τους εξαγωγικούς προορισμούς, σε σύγκριση με το 2022, σημειώθηκε σημαντική αύξηση όσον αφορά τις εξαγωγές στην Τουρκία (851 εκατ. ευρώ, +34 %), ενώ οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 8 %, καθώς και προς Αίγυπτο και Αλγερία κατά 20 %.
Την εξόφληση των συνδεδεμένων ενισχύσεων στην κτηνοτροφία ζητούν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ΑΜ-Θ).
Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, «υπάρχουν εκκρεμότητες συνδεδεμένων ενισχύσεων από το 2022 που ακόμη δεν έχουν πληρώσει. Επίσης περιμένουμε να συναντήσουμε τον υπουργό ΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη, για να του εξηγήσουμε γιατί με τη νέα ΚΑΠ και τα βοσκοτόπια χάνουν ενισχύσεις οι κτηνοτρόφοι».
Η ανακοίνωση των κτηνοτρόφων αναφέρει τα εξής:
Παρακολουθώντας τις ανακοινώσεις του ΥπΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ για πληρωμές αλλά και για τον προγραμματισμό πληρωμών ενισχύσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, μέχρι το τέλος του έτους, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα και δεν έχει προβλεφθεί καμία πληρωμή, για την εξόφληση των συνδεδεμένων ενισχύσεων της κτηνοτροφίας.
Εκκρεμότητες συνδεδεμένων για το αιγοπρόβειο (γάλα) και βόειο κρέας (γέννες) του 2022, οι οποίες τα προηγούμενα έτη εξοφλούνταν πριν την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης, δηλαδή εντός Οκτωβρίου.
Σας υπενθυμίζουμε επίσης, αν το έχετε ξεχάσει, ότι με βάση την τροποποιητική ΥΑ375/224528/19-7-2023, η οποία φέρει την υπογραφή σας, πρέπει να πληρωθούν οι βοοτρόφοι που δικαιούνται τη συνδεδεμένη ενίσχυση για τις γέννες των βοοειδών, με επιπλέον 20,5 ευρώ για κάθε επιλέξιμο ζώο, αφού ο ΟΠΕΚΕΠΕ δε λογάριασε σωστά την ενίσχυση πριν την πρώτη πληρωμή!
Επειδή απ’ ότι φαίνεται, για τις οικονομικές σας υποχρεώσεις, ΥπΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ έχετε ασθενή μνήμη, σας τις υπενθυμίζουμε εμείς οι κτηνοτρόφοι και σας καλούμε να προβείτε άμεσα, σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξόφληση των δικαιούχων.
Εξοφλήστε έγκαιρα τις οικονομικές σας υποχρεώσεις προς εμάς τους κτηνοτρόφους, για να μπορούμε να είμαστε κι εμείς συνεπείς, στις δικές μας οικονομικές υποχρεώσεις!
ΥΓ. Υπενθυμίστε αν σας είναι εύκολο κ. υπουργέ ΑΑΤ, πείτε στον υπουργό ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής, ότι οι κτηνοτρόφοι των νησιών περιμένουν να δεήσει για να πληρωθούν την ενίσχυση με το όνομα «ΑΜΑΛΘΕΙΑ». Νεαρή παρέλαβε την τροφό του Δία και κοντεύει να τη βγάλει στην σύνταξη!
ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΑΜ-Θ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΑΜΑΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΑΝΘΗΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΙΑΣΜΟΥ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΩΝ ΑΜΝΟΣ
ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΡΙΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
Στους ελέγχους «χάθηκε» η ενίσχυση, που περιμένουν από τον Σεπτέμβριο, οι νησιώτες κατ’ επάγγελμα αιγοπροβατοτρόφοι.
Αυτό φάνηκε από την απάντηση που έδωσε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στον Βουλευτή Ρεθύμνης και Υπεύθυνο ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Μανόλη Χνάρη.
Πιο συγκεκριμένα ο Βουλευτής επισημαίνει: «Την 30 Οκτωβρίου 2023, έλαβα από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, απάντηση από τον Προϊστάμενο της Δ/νσης κ. Δημήτρη Γαλανόπουλο, αναφορικά με την υπ’αρ. 1259/20-10-2023 Ερώτηση που είχε καταθέσει με πρωτοβουλία μου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, με θέμα: «Καθυστερήσεις στην καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στην κτηνοτροφική παραγωγή στην Κρήτη και στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα που πλήττεται λόγω των σημαντικών αυξήσεων του κόστους παραγωγής».
Το αρμόδιο Υπουργείο ενημέρωσε για τα ακόλουθα: «…..στις 17 Μαΐου 2023 άνοιξε η πλατφόρμα της ειδικής δράσης «Αμάλθεια» για την υποβολή αιτήσεων από τους νησιώτες κατ’ επάγγελμα κτηνοτρόφους, η οποία αφορά σε έκτακτη οικονομική ενίσχυσή τους από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Υ.ΝΑ.Ν.Π.), ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, μετά από παράταση που δόθηκε με απόφαση του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Παππά, έληξε την 30η Σεπτεμβρίου 2023.
Μετά την παρέλευση της ως άνω τελικής προθεσμίας έπεται η διαδικασία διενέργειας του ελέγχου σώρευσης κρατικών ενισχύσεων ως προς την τήρηση του Κανονισμού De minimis …. για κάθε δικαιούχο.
Η ολοκλήρωση της προαναφερόμενης ελεγκτικής διαδικασίας συνιστά αναγκαία εκ του νόμου προϋπόθεση για την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης στους δικαιούχους.
Μετά το πέρας του ελέγχου σώρευσης, η υπηρεσία θα προβεί σε όλες τις ενέργειες …. αναφορικά με την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης και οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν σχετικά με αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει κατά την αίτησή τους».
Ο Ρεθυμνιώτης Βουλευτής σχολίασε στον ΑγροΤύπο: «Αν και η Κυβέρνηση γνώριζε την πολύ μεγάλη αύξηση του κόστους στις βασικές πρώτες ύλες των κτηνοτρόφων, που είχε ήδη παρατηρηθεί από το έτος 2021, όπως και το ίδιο το Υπουργείο παραδέχεται στην εν λόγω απάντηση του, πριν δηλαδή το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, το μέτρο αυτό άργησε πολύ να θεσπιστεί. Μάλιστα ενώ είχε αρχικά ληφθεί για τους κτηνοτρόφους παραγωγούς στην Κρήτη που εξαιρέθηκαν «..αναίτια και αδικαιολόγητα από το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου», κατ’ επέκταση εφαρμόστηκε σε ολόκληρη τη νησιωτική Ελλάδα. Η ΝΔ συνεχίζει τις αοριστολογίες της για ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που προ πολλού όφειλε να αντιμετωπίσει. Μετά τις αστοχίες της στην προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης, θέτει πάλι προσκόμματα στην ανακούφιση των αγροτών μας, με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται και στην καταβολή αυτής της οικονομικής ενίσχυσης».
Το κατ' αποκοπή ποσό της ενίσχυσης ανά δικαιούχο στην Κρήτη και στα λοιπά νησιά υπολογίζεται με βάση των αριθμό του ζωικού κεφαλαίου (αιγοπρόβατα) ως εξής:
Κρήτη
1-100 ποσό ενίσχυσης 250 ευρώ
101-200 ποσό ενίσχυσης 500 ευρώ
201-300 ποσό ενίσχυσης 650 ευρώ
301-500 ποσό ενίσχυσης 800 ευρώ
501 και πάνω ποσό ενίσχυσης 900 ευρώ
Λοιπά νησιά
1-100 ποσό ενίσχυσης 300 ευρώ
101-200 ποσό ενίσχυσης 550 ευρώ
201-300 ποσό ενίσχυσης 700 ευρώ
301-500 ποσό ενίσχυσης 850 ευρώ
501 και πάνω ποσό ενίσχυσης 950 ευρώ
Συνεδρίασε, την Πέμπτη (23/11/2023), το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) με θέματα που απασχολούν τον κλάδο της κτηνοτροφίας. Στην ημερήσια διάταξη συμπεριλαμβάνονται θέματα όπως:
1. Η κατάσταση της κτηνοτροφίας σήμερα, ιδιαίτερα μετά τις πυρκαγιές σε Έβρο, Φθιώτιδα κ.α. και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.
Παρουσιάστηκαν τα σημαντικότερα χρόνια προβλήματα του κλάδου, όπως η υπεροφορολόγηση, η υπερχρέωση, η έλλειψη ρευστότητας, το υψηλό κόστος παραγωγής, η έλλειψη εργατών, το τεράστιο πρόβλημα της επάρκειας και του κόστους των ζωοτροφών και της ενέργειας, που οξύνεται συνεχώς και σε συνδυασμό με την απειλή των τραπεζικών χρεών που δημιουργήθηκαν ή επιδεινώθηκαν στην περίοδο της κρίσης, δημιουργείται κατάσταση ασφυξίας σε όλο τον πρωτογενή τομέα.
Το ΔΣ του ΣΕΚ ζητά ουσιαστική στήριξη για τους πληγέντες κτηνοτρόφους, σύμφωνα με τα μέτρα που έχει προτείνει στα αρμόδια υπουργεία και στην πολιτική ηγεσία.
Τονίζεται ότι, είναι θέμα επιβίωσης πλέον, όταν δεν έχουν αποδοθεί, σε όλους τους δικαιούχους κτηνοτρόφους, οι προκαταβολές των αποζημιώσεων, καθώς και η ενίσχυση των 6.000 € για την κύρια κατοικία (επισκευή ή αντικατάσταση οικοσκευής) και κάλυψης των πρώτων αναγκών (600 ευρώ).
Για την κατασκευή των στάβλων στις πληγείσες περιοχές και την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν από το ΥπΑΑΤ, προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από το Μέτρο 5.2 προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε πότε το συγκεκριμένο μέτρο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται.
Θυμίζουμε ότι ο ΣΕΚ ζητάει οι αποζημιώσεις για τα απωλεσθέντα ζώα να είναι τέτοιες που να μπορούν οι συνάδελφοί μας που έχασαν τα ζώα τους να αποζημιωθούν τουλάχιστον με:
- 250 ευρώ, ανά αρσενικό & θηλυκό αιγοπρόβατο άνω του έτους και 120 ευρώ για κάτω του έτους.
- Για τα απολεσθέντα χοιρινά, για τις χοιρομητέρες 500 ευρώ (minimum), για τα χοιρίδια 200 ευρώ (Μ.Ο. μικρά και μεγάλα) και για τους κάπρους 3.500 ευρώ ανά κάπρο.
- Για τα απολεσθέντα βοοειδή, 1.500 ευρώ (Μ.Ο.) ανά βοοειδές.
2. Οι τιμές του αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος στη νέα σεζόν
Εκφράσθηκε έντονος προβληματισμός για:
- την τακτική πίεσης των βιομηχανιών μείωσης των τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα και καθυστέρησης των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή συμβολαίων για τη νέα σεζόν. Οι βιομηχανίες προμηθεύονται γάλα δίχως να γνωρίζει ο κτηνοτρόφος την τιμή με την οποία θα πληρωθεί.
- τη συνεχιζόμενη τάση μείωσης των τιμών παραγωγού αγελαδινού γάλακτος, ενώ αντίθετα συνεχίζεται η αύξηση της τιμής που αυτό διατίθεται στο «ράφι» των Σούπερ Μάρκετ.
Επισημαίνεται από το Δ.Σ. ότι αν δεν υπάρξουν ικανοποιητικές, βιώσιμες συμφωνίες, κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου αφανισμού της ελληνικής κτηνοτροφίας, με μείωση του ζωικού κεφαλαίου και παύση δραστηριότητας.
Διεκδικούμε οι τιμές πώλησης για την περίοδο 2023-2024 να είναι: για το πρόβειο γάλα 1,70 €/κιλό τουλάχιστον, για το γίδινο γάλα 1,15 €/κιλό τουλάχιστον και για το αγελαδινό γάλα 0,60 € /κιλό τουλάχιστον.
3. Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2023-2027, όπως οι νέες συνδεδεμένες ενισχύσεις στην κτηνοτροφία.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν έχουν ενημερωθεί έγκαιρα οι κτηνοτρόφοι και δεν έχει ολοκληρωθεί η έκδοση όλων των απαραίτητων αποφάσεων και εφαρμοστικών οδηγιών, έχουμε προτείνει έγκαιρα, από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, το έτος 2023 να είναι μεταβατικός χρόνος και να λάβουν οι κτηνοτρόφοι τις επιδοτήσεις που έπαιρναν τα προηγούμενα χρόνια.
Για τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση προτείνουμε:
Για τον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας τα ποσά ενίσχυσης ανά επιλέξιμο ζώο να διαμορφωθούν:
- για την Κρήτη - νησιά : 30€/θηλυκό ζώο,
- για τις ορεινές, μειονεκτικές περιοχές :25€/θηλυκό ζώο,
- για τις υπόλοιπες περιοχές: 20€/θηλυκό ζώο,
- για τις αρνάδες αναπαραγωγής: 10 €/αρνάδα.
Για τον τομέα της βοοτροφίας τα ποσά ενίσχυσης ανά επιλέξιμο ζώο να διαμορφωθούν:
- για τις αγελάδες: 200€ /ζώο.
- για τα μοσχάρια ηλικίας έως 14 μηνών: 100€/ζώο.
- για τα μοσχάρια ηλικίας 14 έως 24 μηνών 150€ /ζώο.
- για τις μοσχίδες αναπαραγωγής: 500€ /ζώο.
4. Για τα δάνεια των κτηνοτροφικών - πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων ζητάμε:
α) Νομοθέτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας και σταβλικών εγκαταστάσεων των πτηνοκτηνοτρόφων.
β) ειδική ρύθμιση όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια των κτηνοτρόφων ώστε να αποπληρώνονται με βάση τη δυνατότητα που έχει ο κάθε κτηνοτρόφος, αφού γίνει διαγραφή όλων των τόκων και μέρους του κεφαλαίου και το υπόλοιπο να αποπληρώνεται σε δέκα χρόνια.
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις κτηνοτρόφων μεταποιητών για την τιμή αιγοπρόβειου γάλακτος τη νέα γαλακτοκομική περίοδο. Φτάσαμε μέσα Νοεμβρίου και ακόμη δεν έχουν συμφωνήσει οι συνεταιρισμοί της Θεσσαλίας για τιμή στο γάλα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, υπήρξε μια πρόταση από κάποιες γαλακτοβιομηχανίες για παραλαβές με ανοικτή τιμή και από τις αρχές του έτους να βγάλουν τιμολόγηση. Αν όμως είχαμε πτώση τιμών δεν θα μπορούσαν να αντιδράσουν τότε οι κτηνοτρόφοι.
Οι συνεταιρισμοί της Θεσσαλίας, που παρά τα προβλήματα με τις καταστροφές από τις θεομηνίες, κρατάνε από την αρχή στεναρή στάση και προσπαθούν να κρατήσουν άμυνα για τις τιμές. Και η αλήθεια είναι ότι όλη η Ελλάδα βλέπει στην Θεσσαλία.
Η φετινή χρονιά είναι κρίσιμη για τον κλάδο και όλα θα εξαρτηθούν από τις τιμές για την βιωσιμότητα των εκτροφών.
Η μεταποίηση ζητά διόρθωση τιμών για να μπορούν - όπως υποστηρίζει - να αγοράσουν τα τυροκομικά προϊόντα οι καταναλωτές σε χαμηλές τιμές.
Όμως η ίδια η μεταποίηση δεν αντιδρά όταν βλέπει ότι οι τιμές χονδρικής στα τυροκομικά από 7,70 έως 8,20 ευρώ να φτάνουν στην κατανάλωση στα επίπεδα των 14 και 15 ευρώ το κιλό.
Θυμίζουμε επίσης ότι την περίοδο 2017 - 2018 προπάθησαν ξανά να πιέσουν τους κτηνοτρόφους και να ρίξουν προς τα κάτω την τιμή στο αιγοπρόβειο γάλα, κάτι που αμέσως έφερε μείωση των κοπαδιών. Θα είναι εφιαλτικό για τον κλάδο να επαναληφθεί το ίδιο φαινόμενο.
Τις επόμενες ημέρες πάντως αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για τιμή μεταξύ κτηνοτρόφων και μεταποίησης. Ήδη εκπρόσωποι από μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες αναμένεται να επισκεφτούν τις επόμενες ημέρες την περιοχή της Ελασσόνας για να έρθουν σε συμφωνία με τους εκεί συνεταιρισμούς.
Όπως επίσης υποστηρίζουν οιι κτηνοτρόφοι, μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες έστελναν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου τιμολόγια που ανέγραφαν τιμές αλλά φέτος ακόμη δεν τους έχουν στείλει.
Το σίγουρο είναι ότι φέτος οι ποσότητες γάλακτος είναι μειωμένες λόγω των καταστροφών. Όμως και οι τιμές παραγωγού για όλη την περυσινή περίοδο ήταν σταθερές και κυμάνθηκαν στα 1,60 ευρώ το κιλό. Οπότε κανείς δεν μπορεί να δικαιολογήσει την συνεχόμενη αύξηση των τιμών στο ράφι.
Δελτίο τύπου της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας:
Πραγματοποιήθηκε στο Pelotas της Βραζιλίας το 15ο Παγκόσμιο Συνέδριο των παραγωγών και μεταποιητών φρούτων – κομπόστας ροδακίνου, CanCon15, από 29 Οκτωβρίου μέχρι 01 Νοεμβρίου. Στο συνέδριο μετείχαν εκπρόσωποι των οκτώ βασικών χωρών παραγωγής κομπόστας, χυμού και κατεψυγμένων ροδακίνων. Οι χώρες που έλαβαν μέρος είναι η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Ελλάδα, οι Η.Π.Α., η Κίνα, η Ισπανία, η Νότια Αφρική και η Χιλή. Τη χώρα μας εκπροσώπησε η Ε.Κ.Ε. (Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας), με τον Πρόεδρό της, κ. Κωνσταντίνο Αποστόλου, την κ. Σοφία Κονοπισοπούλου από την εταιρεία ΔΑΝΑΙΣ και τους κ.κ. Νίκο και Αλέξανδρο Χριστοδούλου της εταιρείας CHB. Το συνέδριο πραγματοποιείται ανά διετία, αυτή τη φορά όμως λόγω ειδικών συνθηκών (COVID-19) μεσολάβησαν πέντε χρόνια από το τελευταίο. Χρονιές που χαρακτηρίστηκαν από σημαντικές αλλαγές στην ισορροπία του κλάδου. Οι μεγάλοι παραγωγοί, όπως η Κίνα και η Ελλάδα, διατήρησαν τις θέσεις τους. Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι με απόσταση πρώτος εξαγωγέας κομπόστας ροδακίνων παγκοσμίως και δεύτερος παραγωγός. Αντίστροφα η Κίνα είναι με απόσταση πρώτος παραγωγός και δεύτερος εξαγωγέας. Οι λοιπές χώρες είτε μείωσαν την έκταση που καλλιεργούν με αντίστοιχη μείωση της παραγωγής, είτε παρότι μείωσαν την καλλιεργούμενη έκταση, διατήρησαν το επίπεδο της τελικής παραγωγής βελτιώνοντας τις καλλιεργητικές φροντίδες και χρησιμοποιώντας νέες παραγωγικότερες ποικιλίες.
Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας:
1. Η Ελλάδα διατήρησε στο ίδιο περίπου επίπεδο την καλλιέργεια συμπύρηνου ροδακίνου (±190.000 στρέμματα). Η παραγωγή όμως εμφανίζει θεαματικές αυξομειώσεις λόγω των κλιματολογικών συνθηκών (χαμηλότερη χρονιά το 2021 με 275.000tons και καλύτερη το 2022 με 450.000tons).
2. Η Κίνα πραγματοποίησε σταθερές παραγωγές όγκου ±750.000tons. Χρησιμοποιούν για τη μεταποίηση κυρίως βάζα και λιγότερο μεταλλικά κουτιά. Εξάγουν περί τους 150.000tons κυρίως σε Η.Π.Α. και Ιαπωνία. Ενδιαφέρον εδώ να σημειωθεί ότι η Κίνα είναι ο σημαντικότερος παραγωγός επιτραπέζιου ροδακίνου παγκοσμίως με επίπεδα παραγωγής που ξεπερνούν τους 15.000.000tons.
3. Η Αργεντινή μείωσε την καλλιεργούμενη έκταση κατά 20%. Εντούτοις η παραγωγική της δυνατότητα ήταν σταθερή στις 110-120.000tons. Οφείλεται στην συγκέντρωση της καλλιέργειας και την χρήση νέων ποικιλιών. Αναφέρθηκε ότι οι νέες ποικιλίες που χρησιμοποιούν αποδίδουν περί τους 8-9tons το στρέμμα. Η μέση απόδοση όλων των ποικιλιών ανέρχεται σε 5tons/στρέμμα.
4. Η Βραζιλία έχει ελαφρά μειωμένη καλλιεργούμενη έκταση και παραγωγή. Εξαιρετικά μικρές στρεμματικές αποδόσεις και μείωση της κομπόστας κατά 20% περίπου. Θα είναι και πάλι ένας σημαντικός προορισμός για την ελληνική κομπόστα αν υπογραφεί η εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – MERCOSUR.
5. Η Ισπανία εμφανίζει μείωση της μεταποιούμενης ποσότητας σε ποσοστό 10%. Η τελική της παραγωγή είναι σταθερά κάτω από τα 3.000.000 χ/κ ενώ οι εξαγωγές της περιορίζονται κάτω από 1.000.000 χ/κ. Είχε ιδιαίτερες ζημίες το 2022.
6. Στις Η.Π.Α. έχουμε μείωση καλλιεργούμενης έκτασης και παραγωγής περίπου 17% την τελευταία πενταετία. Μεγάλες εισαγωγές περίπου 5.000.000χ/κ κυρίως από Κίνα και Ελλάδα. Το κόστος εργασίας είναι εξαιρετικά υψηλό, προσεγγίζει τα 20USD/ώρα.
7. Στην Νότια Αφρική η καλλιεργούμενη έκταση μειώθηκε κατά 20%, όχι όμως και η παραγωγή που τα τελευταία χρόνια ανέρχεται περίπου σε 150.000tons. Από αυτούς ένα σταθερό μέγεθος περίπου 80.000 χρησιμοποιούνται για κομπόστα. η παραγωγή της οποίας την τελευταία χρονιά ανήλθε στα 2.300.000 χ/κ και 85% από αυτήν εξάγεται. Επίσης σημαντικό μέρος της παραγωγής (40.000tons) διατίθεται ως νωπά.
8. Τέλος, στην Χιλή η καλλιεργούμενη έκταση μειώθηκε κατά 25%. Η δε παραγωγή κυμαίνεται σταθερά περί τους 150.000tons έναντι περισσότερων από 200.000 στην αρχή της πενταετίας. Η παραγωγή κομπόστας επίσης μειώθηκε κατά 25% αλλά οι εξαγωγές είναι σταθερά στο επίπεδο των 2.000.000 χ/κ ετησίως. Μεγάλη φυσικά είναι η παραγωγή συμπυκνωμένου χυμού που ανέρχεται σε επίπεδο 27-30.000tons.
Διαπιστώνεται από τα παραπάνω ο σημαντικός – κομβικός ρόλος της ελληνικής παραγωγής στην παγκόσμια αγορά. Απαραίτητη είναι βέβαια η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας με την βελτίωση των αποδόσεων και των επιδόσεων σε όλο το εύρος της αλυσίδας παραγωγής – διακίνησης και εμπορίου. Το συμπύρηνο ροδάκινο ήταν, είναι, και θα συνεχίσει να είναι βασικό στήριγμα της οικονομίας της Πέλλας και της Ημαθίας αλλά και των γειτονικών περιοχών. Το επόμενο CanCon θα φιλοξενήσει η Κίνα το 2025.
Τις αυξήσεις των τιμών λιανικής στην ΕΕ για το βούτυρο, τις πατάτες, το ελαιόλαδο και τα αυγά, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Γενικά οι τιμές στα τρόφιμα στην ΕΕ συνεχίζουν την ανοδική πορεία που ξεκίνησε από το 2022 και συνεχίζεται το 2023.
Τα στοιχεία για το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους δείχνουν ότι οι τιμές ορισμένων ειδών σημείωσαν μικρότερη αύξηση.
Ειδικότερα τον Σεπτέμβριο του 2023, οι τιμές των αυγών, του βουτύρου και της πατάτας στην ΕΕ είναι υψηλότερες από τον Ιανουάριο του 2021 και του 2022, ενώ οι τιμές του ελαιολάδου παρουσιάζουν συνεχή ανοδική πορεία.
Τον Σεπτέμβριο του 2023, η τιμή του ελαιολάδου ήταν 75% υψηλότερη από τον Ιανουάριο του 2021. Επισημαίνεται ότι ήδη από τον Ιανουάριο του 2022, οι τιμές είχαν αυξηθεί, κατά 11%, σε σχέση με τον ίδιο μήνα (Ιανουάριο) του 2022. Μεταξύ Σεπτεμβρίου 2022 και Σεπτεμβρίου 2023, οι τιμές κατέγραψαν απότομη αύξηση.
Οι τιμές της πατάτας έχουν επίσης σε εντυπωσιακή άνοδο. Από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023 οι τιμές στις πατάτες αυξήθηκαν, κατά 53%, με μια κορύφωση της τιμής τον Ιούνιο του 2023 (+60%).
Όσον αφορά τις τιμές των αυγών, τον Σεπτέμβριο του 2023, ήταν 37% υψηλότερες από τον Ιανουάριο του 2021. Οι τιμές των αυγών σταθεροποιήθηκαν στα 2 πρώτα τρίμηνα του 2023 και παρουσίασαν κάποια μείωση τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.
Οι τιμές του βουτύρου εξελίχθηκαν με παρόμοιο τρόπο. Κορυφώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022 (+44% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021) και στη συνέχεια άρχισαν σιγά σιγά να μειώνονται. Τον Σεπτέμβριο του 2023 το βούτυρο ήταν κατά 27% πιο ακριβό σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021.
Για την εφαρμογή διαχείρισης τυροκομείων «Πολύφημος» μίλησε στον ΑγροΤύπο ο κ. Παντελής Βακάκης, από την εταιρεία Nanosoft.
Η NanoSoft είναι μια σύγχρονη επιχείρηση η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη εφαρμογών, παρέχοντας αποτελεσματικές και ολοκληρωμένες μηχανογραφικές υπηρεσίες για μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.
Ο «Πολύφημος» είναι ένα πρόγραμμα μηχανογράφησης, ένα είδος εξειδικευμένου λογισμικού που αφορά τα τυροκομεία, από την παραλαβή του γάλακτος μέχρι και την πώληση των προϊόντων. Διαθέτει μεγάλο βαθμό προσαρμοστικότητας και μπορεί να συνδέει τα παραστατικά εμπορίας με το myDATA της ΑΑΔΕ. Η εφαρμογή είναι γραμμένη ειδικά για τυροκομεία και δεν αποτελεί προσαρμογή κάποιου άλλου προγράμματος. Οι δυνατότητες του προγράμματος αφορούν:
Πλήρη παρακολούθηση κτηνοτρόφων
Το πρώτο που μπορεί να κάνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι η καταχώρηση των κτηνοτρόφων που παραδίδουν το γάλα τους στο τυροκομείο. Εκτός από τα βασικά στοιχεία (όνομα κ.α.) το πρόγραμμα μπορεί να αποθηκεύει και κάποια πρόσθετα σύνθετα στοιχεία (εμβολιασμός ζώων, έλεγχοι κ.α.).
Επίσης με την βοήθεια ενός αρχείου (Excel) μπορεί να περνά τα στοιχεία μέσα στη βάση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (Άρτεμις).
Ο «Πολύφημος» μπορεί να καταγράψει αν ο κτηνοτρόφος που παραδίδει γάλα είναι κανονικού ή ειδικού καθεστώτος βγάζοντας και τα αντίστοιχα παραστατικά.
Το λογισμικό μπορεί να καταγράψει 4 διαφορετικά είδη γάλακτος.
Αν θέλει ο τυροκόμος μπορεί να καταχωρήσει και τις εμπορικές συμφωνίες για το γάλα ανάλογα τις λιποπρωτεΐνες τους.
Καταγράφει τις ποσότητες και τις τιμές του γάλακτος που παραδίδει ο κάθε κτηνοτρόφος (στατιστική και ποιοτική παρακολούθηση).
Επίσης καταγράφει τον «συγκεντρωτή γάλακτος» που έχει ρόλο να συγκεντρώνει το γάλα από τις εκτροφές για να το στείλει στο τυροκομείο και παράλληλα κάνει τον επιμερισμό των ποσοτήτων ξεχωριστά για τον κάθε κτηνοτρόφο.
Παραλαβές γάλακτος από τα τυροκομεία
Έχουμε δύο τρόπους παράδοσης του γάλακτος είτε από τον ίδιο τον κτηνοτρόφο είτε με φορτηγό από το τυροκομείο.
Όταν ο κτηνοτρόφος πάει στο τυροκομείο γίνεται επί τόπου άμεση παραλαβή γάλακτος στο τυροκομείο.
Όταν το τυροκομείο συγκεντρώνει το γάλα από τον στάβλο τότε καταγράφονται οι διαδρομές που κάνει το φορτηγό.
Επίσης το πρόγραμμα μπορεί να καταγραφεί οποιαδήποτε αλλαγή έχουμε στη διαδρομή. Κάνει ακόμη ενημέρωση κεντρικής βάσης δεδομένων όταν το όχημα επιστρέψει.
Μπορεί να κάνει τη διαδικασία της αυτοτιμολόγησης και να εκδόσει αυτοτιμολόγιο.
Παρακολούθηση παραγωγής τυροκομικών προϊόντων
Υπάρχει ειδική φόρμα τυροκόμησης. Το πρόγραμμα δείχνει τις διαθέσιμες ποσότητες γάλακτος.
Η καταγραφή γίνεται με Lot Number κάτι που βοηθά στην ιχνηλασιμότητα κάθε παρτίδας που παράγεται.
Επίσης περνά στην αποθήκη κάθε προϊόν που παράγεται από το τυροκομείο (π.χ. μπορεί να είναι κάποιο τυρί ΠΟΠ κ.α.).
Γίνεται καταγραφή των τυριών που παράγει το τυροκομείο και των παραπροϊόντων του. Επίσης παρακολουθείται η παραγωγή των τυριών αν γίνεται σε κιλά ή σε όποια άλλη εμπορική μορφή έχουν (κεφάλη, βαρέλι, φέτες κ.α.). Επίσης γίνεται:
- Αυτόματος υπολογισμός ορού (όπου υπάρχει).
- Αυτόματη προσθήκη των παραγομένων προϊόντων στην αποθήκη.
- Παραγωγή ενδιάμεσων προϊόντων τα οποία θα συσκευαστούν.
- Παρακολούθηση βοηθητικών πρώτων υλών (π.χ. ρύζι, ζάχαρη)
Πλήρες κύκλωμα εμπορίας προϊόντων γαλακτοκομίας
Καταγράφει και εκτυπώνει όλα τα παραστατικά πώλησης. Έκδοση κάθε είδους παραστατικού χονδρική και λιανική.
Επίσης υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας «γέφυρας» με την εφαρμογή Γενικής Λογιστικής του λογιστηρίου και κάνει ηλεκτρονική τιμολόγηση.
Καταγράφει όλους τους σειριακούς αριθμούς της κάθε πώλησης.
Παρακολουθούνται οι καρτέλες των πελατών, όπως γίνεται σε όλα τα προγράμματα πώλησης.
Γίνεται πλήρης ιχμηλασιμότητα από στάβλο μέχρι τον αγοραστή για την καθε παρτίδα του προϊόντος.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι κάτοχοι εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και χοίρων οφείλουν να διενεργήσουν την ετήσια απογραφή του ζωικού τους κεφαλαίου για το έτος 2023.
Η κοινοποίηση της ετήσιας απογραφής γίνεται:
1) είτε με προσέλευση των κτηνοτρόφων στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της κατά τόπους ΔΑΟΚ με το Μητρώο Εκμετάλλευσης Αιγοπροβάτων συμπληρωμένο και πλήρως ενημερωμένο με όλες τις μεταβολές (γεννήσεις, θανάτους, σφαγές).
2) είτε με τη χρήση της αντίστοιχης ψηφιακής υπηρεσίας του ΥπΑΑΤ, χωρίς να απαιτείται η παρουσία του κτηνοτρόφου στην υπηρεσία.
Επισημαίνεται, επίσης, ότι:
α) Η εν λόγω υποχρέωση αφορά σε όλους τους αιγοπροβατοτρόφους και χοιροτρόφους, που δεν έχουν υποβάλει αίτηση διακοπής της λειτουργίας της εκμετάλλευσής τους, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών που μπορεί συγκυριακά ή μη να μην κατέχουν ζωικό κεφάλαιο, κατά την περίοδο της ετήσιας απογραφής, ωστόσο δεν έχουν διακόψει, με αίτησή τους, τη λειτουργία της εκμετάλλευσής τους.
β) Σε ότι αφορά στα αιγοπρόβατα, η απογραφή διενεργείται το διάστημα από 1 Νοεμβρίου έως και 15 Δεκεμβρίου.
γ) Σε ότι αφορά στους χοίρους, η απογραφή διενεργείται το διάστημα από 1 Δεκεμβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου.
Η πρόσβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ είναι δυνατή μόνο εφόσον ο κτηνοτρόφος:
- έχει κωδικό αριθμό εκμετάλλευσης, σε λειτουργία, καταχωρημένο στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της Κτηνιατρικής (Ο.Π.Σ-Κ.).
- έχει εγγραφεί ως χρήστης των ψηφιακών υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ
Όσοι κτηνοτρόφοι υπέστησαν ολική ή μερική απώλεια του ζωικού κεφαλαίου τους λόγω της θεομηνίας DANIEL, θα πρέπει:
1. Να προσέλθουν στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές και να προβούν σε δήλωση θανάτων, προσκομίζοντας την δήλωση ζημιάς που έχουν καταθέσει στον ΕΛΓΑ, με το ενημερωμένο μητρώο τους και
2. Να την αποτυπώσουν στην ετήσια απογραφή του ζωικού τους κεφαλαίου για το έτος 2023, ακολουθώντας την ανωτέρω διαδικασία.
Κατά την υποβολή των στοιχείων της απογραφής μέσω της αντίστοιχης ψηφιακής υπηρεσίας, εκδίδεται σχετική βεβαίωση, η οποία πρέπει να εκτυπωθεί και να επισυναφτεί στο χειρόγραφο μητρώο της εκμετάλλευσής του. Η απευθείας ηλεκτρονική καταχώρηση της απογραφής δεν απαλλάσσει τον κτηνοτρόφο από την υποχρέωση να ενημερώνει το χειρόγραφο μητρώο που διατηρεί στην εκμετάλλευση.
Στο Σίγρι της Λέσβου εντοπίστηκε κρούσμα ευλογιάς των προβάτων την Τρίτη (24/10), στη διάρκεια ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν μετά την ενημέρωση για εστίες της νόσου σε περιοχές της Σμύρνης και του Τσανακαλέ της Τουρκίας.
Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γενικός Διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, Στρατής Τσομπανέλλης, ο οποίος επιβεβαίωσε το γεγονός του κρούσματος της νόσου.
Πρόκειται για μια κτηνοτροφική μονάδα με 447 ζώα. Η υποψία προήλθε λόγω κλινικών ευρημάτων στο εν λόγω ζώο (πυρετός, ανορεξία, κατάπτωση, ερυθρές βλατίδες στην κάτω κοιλιακή χώρα).
Ο κ. Τσομπανέλλης σημείωσε ότι η υπηρεσία πραγματοποιεί αυξημένους ελέγχους στα κοπάδια, καθώς και ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Επίσης πρόσθετα μέτρα λήφθηκαν στην περιοχή που εντοπίστηκε το άρρωστο ζώο, σε όλες τις εκτροφές που υπάρχουν εκεί σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων.
Η ευλογιά είναι νόσος υποχρεωτικής δηλώσεως και η μη συμμόρφωση και συνεργασία με τις Κτηνιατρικές Αρχές αποτελεί παράβαση της Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας, με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις (Ν. 4235/ 2014).
Θυμίζουμε ότι το 2017 είχαμε ξανά εμφάνιση της ευλογιάς στο νησί και τότε θανατώθηκαν 6.000 αιγοπρόβατα.
H Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου αναφορικά με την ύπαρξη κρουσμάτων ευλογίας προβάτων στο νησί ανακοίνωσε τα εξής:
«Τον εφιάλτη που έζησαν οι κτηνοτρόφοι του νησιού μας και το ξεκλήρισμα που βίωσαν οι 32 πληγήσες εκτροφές το Νοέμβρη του 2017 καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σήμερα αφού δεν υπάρχουν μέτρα ελέγχου, πρόληψης και άμεσων αποζημιώσεων.
Είναι σίγουρο πλέον ότι το κρούσμα σε εκτροφή του νησιού είναι θετικό στην ευλογιά των αιγοπροβάτων.
Θυμίζουμε ότι το 2017 θανατώθηκαν 6.000 αιγοπρόβατα με ότι αυτό συνεπάγεται για τους κτηνοτρόφους και γενικότερα για την οικονομία του νησιού.
Καλώς η Περιφέρεια και η κτηνιατρική υπηρεσία δημοσιοποίησαν ένα κατάλογο μέτρων που πρέπει να πάρουν οι κτηνοτρόφοι, βάζοντάς τους προ των ατομικών ευθυνών τους. Κουβέντα δεν ακούσαμε όμως για το ποια μέτρα θα έπρεπε ήδη να έχει πάρει η Περιφέρεια αναλαμβάνοντας την δική της μεγάλη ευθύνη για τη μη είσοδο και εξάπλωση του ιού στο νησί μας.
Πού είναι ο έλεγχος στις πύλες εισόδου απ' τη γείτονα χώρα; Πουθενά! Ούτε πριν, ούτε τώρα!
Υπάρχουν επαρκή φάρμακα και απολυμαντικά να προμηθευτούν δωρεάν οι κτηνοτρόφοι, γιατί πολλοί ίσως δεν αντέχουν οικονομικά ακόμη ένα κόστος; Υπάρχουν κτηνίατροι για τον άμεσο έλεγχο στις εκτροφές; Έχουν ψεκαστεί τα λιμνάζοντα νερά λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας;
Και το σημαντικότερο, υπάρχουν κονδύλια άμεσα διαθέσιμα στην Περιφέρεια για αποζημιώσεις απο επιζοωτίες;
Μήπως στη λογική της ατομικής ευθύνης βρήκανε κυβέρνηση, Περιφέρειες και Δήμοι το άλλoθι για να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες που είναι και οι μεγαλύτερες;».
Λήψη μέτρων ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ
Κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από το τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων του ΥΠΑΑΤ, με την υπ’ αριθμ. 1399/321083/19.10.2023 Εγκύκλιο για την ύπαρξη εστιών Ευλογιάς στα Τουρκικά παράλια απέναντι από τη Λέσβο, κινητοποιήθηκαν άμεσα οι Τοπικές Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, ενημερώνοντας τους Κτηνοτροφικούς Φορείς και τους κτηνιάτρους εκτροφής. Μετά από ενημέρωση κτηνιάτρου εκτροφής τέθηκε υποψία παρουσίας της Ευλογιάς των προβάτων και των αιγών σε εκτροφή προβάτων στην Δημοτική Ενότητα Σιγρίου του Δήμου Δυτικής Λέσβου της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Στη συνέχεια έγινε αποστολή δειγμάτων, διενεργήθηκαν εργαστηριακές εξετάσεις στη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών (εθνικό εργαστήριο αναφοράς για τη νόσο) και κατόπιν ολοκλήρωσης αυτών, στις 24/10/2023, τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές της Π.Ε. Λέσβου, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του νοσήματος και συγκεκριμένα:
1) Η ενεργοποίηση του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και της Εθνικής Ομάδας Ειδικών για την Ευλογιά των προβάτων και των αιγών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων για την αντιμετώπιση του νοσήματος στην Π.Ε. Λέσβου, όπως προβλέπει το άρθρο 7 του Σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της Ευλογιάς των προβάτων και των αιγών (Απόφαση 258933/05.08.2008 ΦΕΚ Β΄ 1662 18.08.2008).
2) Τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπει το παραπάνω σχέδιο καθώς και η κείμενη κοινοτική νομοθεσία (Κανονισμός (ΕΕ) 429/2016, Κατ' Εξουσιοδότηση Κανονισμός (ΕΕ) 687/2020) και συγκεκριμένα:
α ) Μέτρα στην μολυσμένη εκμετάλλευση.
β) Μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου.
γ) Οριοθέτηση ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης γύρω από την μολυσμένη εκτροφή.
δ) Μέτρα στις ανωτέρω ζώνες.
ε) Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.
Υπενθυμίζεται ότι ο ιός της Ευλογιάς των προβάτων και των αιγών δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία, που επιτεύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, για την επανεξέταση και την ενίσχυση του συστήματος Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΓΕ) για τον οίνο, τα αλκοολούχα ποτά και τα γεωργικά προϊόντα (αφορά ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.α.).
Όπως υποστηρίζει ο νέος κανονισμός θα αυξήσει την αποδοχή των ΓΕ σε ολόκληρη την Ένωση και θα παράσχει υψηλότερο επίπεδο προστασίας, ιδίως στο διαδίκτυο. Αυτό θα συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων και στην ανάπτυξη προτύπων στην ΕΕ και θα διασφαλίσει ότι η πολιτιστική, γαστρονομική και τοπική κληρονομιά μας διατηρείται και πιστοποιείται ως αυθεντική τόσο εντός της ΕΕ όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Οι αλλαγές θα ενισχύσουν και θα βελτιώσουν το υφιστάμενο σύστημα ΓΕ με τους εξής τρόπους:
- θα θεσπίσει ενιαίο νομικό πλαίσιο και συντομευμένη, απλουστευμένη διαδικασία καταχώρισης: συγχωνεύονται διαφορετικοί κανόνες σχετικά με τις διαδικασίες ΓΕ και την προστασία για τους τρεις τομείς (τρόφιμα, οίνος και αλκοολούχα ποτά), με αποτέλεσμα μια ενιαία απλουστευμένη διαδικασία καταχώρισης ΓΕ για αιτούντες εντός και εκτός ΕΕ. Αυτό το απλούστερο νομικό πλαίσιο, με συντομότερους χρόνους καταχώρισης, αναμένεται να αυξήσει την ελκυστικότητα των προγραμμάτων για τους παραγωγούς, ιδίως σε χώρες με λιγότερες ΓΕ·
- θα αυξήσει την προστασία των ΓΕ ως συνιστωσών παραμέτρων, και στο διαδίκτυο: οι νέοι κανόνες θα αυξήσουν την προστασία των ΓΕ που χρησιμοποιούνται ως συνιστώσες παράμετροι σε μεταποιημένα προϊόντα, καθώς και των προϊόντων ΓΕ που πωλούνται στο διαδίκτυο. Ο νέος κανονισμός θα προστατεύει επίσης τις ονομασίες ΓΕ στο σύστημα ονομάτων τομέα, υποχρεώνοντας τα κράτη μέλη να αποκλείουν από την επικράτειά τους ονόματα τομέα που ενδέχεται να παραβιάζουν μια ονομασία ΓΕ·
- θα αναγνωρίσει τις βιώσιμες πρακτικές: οι παραγωγοί θα είναι σε θέση να αναδεικνύουν τις δράσεις τους όσον αφορά την περιβαλλοντική, οικονομική ή κοινωνική βιωσιμότητα, συμπεριλαμβανομένης της καλής διαβίωσης των ζώων. Το κείμενο που συμφωνήθηκε από τους συννομοθέτες παραθέτει έναν μη εξαντλητικό κατάλογο των πρακτικών βιωσιμότητας ως κίνητρο για τους παραγωγούς. Αυτό θα συμβάλει στην καλύτερη προστασία των φυσικών πόρων και των αγροτικών οικονομιών, στην εξασφάλιση τοπικών φυτικών ποικιλιών και φυλών ζώων, στη διατήρηση του τοπίου της περιοχής παραγωγής, καθώς και στη βελτίωση της καλής διαβίωσης των ζώων. Μια ομάδα παραγωγών μπορεί να αποφασίσει να καταστήσει ορισμένες βιώσιμες πρακτικές υποχρεωτικές για τα προϊόντα τους. Στην περίπτωση αυτή, οι εν λόγω πρακτικές θα πρέπει να αναγράφονται στις προδιαγραφές του προϊόντος. Σε εθελοντική βάση, οι παραγωγοί μπορούν επίσης να συντάσσουν έκθεση βιωσιμότητας, η οποία θα δημοσιεύεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή·
- θα ενδυναμώσει τις ομάδες παραγωγών: τα νέα μέτρα θα θεσπίσουν ένα εθελοντικό σύστημα αναγνωρισμένων ομάδων παραγωγών ΓΕ, το οποίο θα συσταθεί από τα κράτη μέλη. Προκειμένου να αυξηθεί η ελκυστικότητα του συστήματος, οι εν λόγω ομάδες θα έχουν την εξουσία να διαχειρίζονται, να επιβάλλουν και να αναπτύσσουν τις ΓΕ τους για να ενισχύσουν τη θέση τους στην αξιακή αλυσίδα.
«Οι γεωγραφικές ενδείξεις αποτελούν μια από τις μεγάλες επιτυχίες μας στον αγροδιατροφικό τομέα της ΕΕ. Διατηρούν τη μοναδική κληρονομιά και τις παραδόσεις μας και στηρίζουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην ύπαιθρο: η αξία ενός προϊόντος με προστατευόμενη ονομασία είναι κατά μέσο όρο διπλάσια από την αξία παρόμοιων προϊόντων χωρίς πιστοποίηση. Η ενίσχυση του συστήματος ΓΕ θα είναι επωφελής για όλους τους παραγωγούς και τις περιφέρειές μας», δήλωσε ο κ. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ
Τιμές παραγωγού για την φετινή περίοδο στο αιγοπρόβειο γάλα ανακοίνωσε ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων (Γ.Α.Σ.Ι.) «ΕΝΩΣΗ αγροτών».
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος κ. Θεοχάρης Λιούρης, «ενόψει της νέας γαλακτοκομικής περιόδου, ο συνεταιρισμός, μετά από διαπραγμάτευση για την διάθεση τόσο του συμβατικού όσο και του βιολογικού αιγοπρόβειου γάλακτος της Ομάδας Παραγωγών του Συνεταιρισμού, επέλεξε να συνεργαστεί για την γαλακτοκομική περίοδο 2023-2024 με την γαλακτοβιομηχανία ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ.
Οι τιμές διάθεσης οι οποίες συμφωνήθηκαν ανέρχονται στο 1,60 € το κιλό για το συμβατικό πρόβειο γάλα και στο 1 € το κιλό για το συμβατικό γίδινο γάλα.
Οι παραπάνω τιμές προσαυξάνονται 0,02 λεπτά αντίστοιχα για το βιολογικό γάλα.
Ο Γ.Α.Σ.Ι. θα συνεχίσει παράλληλα την στήριξη των μελών του προμηθεύοντας αυτούς με ζωοτροφές άριστης ποιότητας αλλά και παρέχοντας επιστημονική στήριξη τόσο για την διατροφή και την υγιεινή του ζωικού κεφαλαίου.
Κοινή πεποίθησή μας είναι η ενδυνάμωση της ομάδας των αιγοπροβατοτρόφων του Συνεταιρισμού με την είσοδο και νέων παραγωγών, προκειμένου να αυξηθεί η ποσότητα εισκόμισης γάλακτος, κάτι το οποίο θα αυξήσει την διαπραγματευτική μας ικανότητα πάντα προς όφελος των παραγωγών».
Η Κύπρος αποφάσισε να βάλει μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ στο κρέας και τα λαχανικά, από την 1η Δεκεμβρίου 2023 μέχρι το τέλος Μάϊου 2024.
Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην ακρίβεια στα τρόφιμα δήλωσε «οι μειώσεις του ΦΠΑ δεν δουλεύουν. Έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και τελικά οι όποιες μειώσεις, το έκαναν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχω μιλήσει με πολλούς ομολόγους μου, όσοι το έκαναν το μετάνιωσαν γιατί πολύ απλά δεν δούλεψε και επανέρχονται σε προηγούμενους συντελεστές ΦΠΑ».
Η Κύπρος πάντως ακολουθεί το παράδειγμα των άλλων χωρών της ΕΕ που μηδένησαν ή μείωσαν το ΦΠΑ στα τρόφιμα για να μειώσουν τις τιμές στην λιανική.
Άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αποφάσισε, στις 19 Οκτωβρίου 2023, το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνήλθε υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη.
Τα μέτρα είναι κοστολογημένα και λαμβάνουν υπόψη τις δημοσιονομικές δυνατότητες της κυπριακής οικονομίας. Συγκεκριμένα, τα 11 μέτρα με άμεση επίδραση ανέρχονται στα 141 εκατομμύρια ευρώ και τα έξι μέτρα Στεγαστικής Πολιτικής ανέρχονται στα 55 εκατομμύρια ευρώ.
Τα 11 μέτρα (141 εκατομμύρια ευρώ) αφορούν:
1) Κλιμακωτή επιδότηση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος
Για τους τιμολογούμενους μήνες Νοέμβριο 2023 - Φεβρουάριο 2024, για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας με καταμέτρηση μέχρι τις 29.2.2024.
Καλύπτει οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές.
Για τους ευάλωτους καταναλωτές η επιδότηση καλύπτει το 100% της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Από την επαναφορά εξαιρείται η Διμηνιαία Διατίμηση 46 «Άντλησης Νερού», λόγω λήψης αντίστοιχων μέτρων από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.
Περαιτέρω, επαναφορά παρόμοιων ελαφρύνσεων σε πελάτες άλλων προμηθευτών πέραν της ΑΗΚ θα τύχει ανάλογου χειρισμού, νοουμένου ότι η εγκεκριμένη ισχύς των υποστατικών των πελατών αυτών δεν υπερβαίνει τα 70 kVA και για τις περιπτώσεις εκείνες που προκύπτουν αυξημένες τιμολογήσεις, λόγω αύξησης του κόστους καυσίμου για ηλεκτροπαραγωγή, εφόσον οι μεταξύ τους συμβάσεις προνοούν τη μετακύλιση αυτού του επιπλέον κόστους.
Το εκτιμώμενο κόστος της επαναφοράς του μέτρου ανέρχεται στα € 45 εκατ. περίπου.
Καλύπτει 429.000 οικίες και 106.000 επιχειρήσεις.
2) Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων κίνησης
Μείωση κατά 8,33 σεντ το λίτρο, περιλαμβανομένου ΦΠΑ, στους ελάχιστους συντελεστές βάσει του κοινοτικού κεκτημένου, για τους μήνες Νοέμβριο 2023 - Φεβρουάριο 2024 (βενζίνη από € 0,429/λίτρο σε € 0,359/λίτρο και πετρέλαιο κίνησης από € 0,40/λίτρο σε € 0,33/ λίτρο). Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε ποσό ύψους € 21,8 εκατ.
3) Μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης
Μείωση στον ελάχιστο συντελεστή βάσει του κοινοτικού κεκτημένου (από €0,07473/λίτρο σε €0,021/λίτρο) κατά 6,39 σεντ το λίτρο, περιλαμβανομένου ΦΠΑ, αναλόγως των καιρικών συνθηκών, για τους μήνες Δεκέμβριο 2023 – Μάρτιο 2024. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε ποσό ύψους € 3,8 εκατ.
4) Σχέδιο Φωτοβολταϊκά για όλους
Το Σχέδιο θα παρέχει στους δικαιούχους τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος χωρίς την καταβολή αρχικού κεφαλαίου. Οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν χορηγία ύψους € 1.000 και το υπόλοιπο ποσό θα αποπληρώνεται με διμηνιαία δόση €150 μέσω του λογαριασμού ηλεκτρισμού όταν θα αρχίσει η παραγωγή ηλεκτρισμού από το φωτοβολταϊκό για το υποστατικό. Το κόστος του σχεδίου εκτιμάται σε ποσό € 30 εκατομμύρια, το οποίο θα προέρχεται από το Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞ.Ε) που αποτελεί το κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προώθηση των ΑΠΕ και της ΕΞ.Ε. Το αποθεματικό του Ταμείου ΑΠΕ-ΕΞ.Ε. αυτή τη στιγμή είναι πέραν των € 70 εκατομμυρίων.
5) Σχέδιο Φωτοβολταϊκά σε Επιχειρήσεις
Αύξηση της ισχύος αυτοπαραγωγής και ιδιοκατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος μέσω Φ/Β.
Θα παρέχει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα, μέσω virtual net-billing, μέχρι 1MW με αποθήκευση και μέχρι 400kW χωρίς αποθήκευση, με μέγιστη ισχύ τα 30MW.
6) Εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη – Προσθήκη του κρέατος και των λαχανικών
Εφαρμογή από 1η Δεκεμβρίου 2023 μέχρι 31η Μαΐου 2024.
7) Ένταξη φοιτητών πολύτεκνων οικογενειών στο Επίδομα Τέκνου
Στη νέα αυτή κατηγορία δικαιούχων θα καταβάλλεται το 50% του επιδόματος.
Αφορά φοιτητές για απόκτηση πρώτου πτυχίου.
Όριο ηλικίας μέχρι 23 ετών για κορίτσια και 24 ετών για αγόρια, εφόσον είναι φοιτητές (αντί μέχρι τη λήξη της στρατιωτικής θητείας που ισχύει μέχρι σήμερα).
Αριθμός δυνητικών δικαιούχων: 3860 πολύτεκνοι που λαμβάνουν επίδομα τέκνου.
Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε ποσό ύψους € 3.3 εκατ.
8) Αύξηση 5% στο επίδομα τέκνου.
Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε ποσό ύψους € 3.7 εκατ.
9) Επίδομα ΑΜεΑ
Παραχώρηση εφάπαξ ποσού ύψους € 120 σε ΑμεΑ/ λήπτες επιδόματος διακίνησης.
Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε ποσό ύψους € 500 χιλιάδων.
10) Επίδομα Ενοικίου για Λήπτες ΕΕΕ
Παραχώρηση εφάπαξ ποσού ύψους € 300 σε δικαιούχους ΕΕΕ που λαμβάνουν επιδότηση ενοικίου/τόκων στεγαστικού δανείου και € 500 σε δικαιούχους ΕΕΕ με σοβαρή αναπηρία που λαμβάνουν επιδότηση ενοικίου/επιδότηση τόκων στεγαστικού δανείου. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε ποσό ύψους € 965 χιλιάδων.
11) Σχέδιο επιδότησης κατά 2% του επιτοκίου στεγαστικών δανείων
Αφορά σε δάνεια που συνάφθηκαν από 1/1/2022 μέχρι 31/12/2023.
Το Σχέδιο θα καλύψει αγορά και ανέγερση πρώτης κατοικίας, με μέγιστη επιδότηση για περίοδο 2 ετών.
Για οικογένειες με ετήσιο εισόδημα € 50.000.
Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε ποσό ύψους € 20 εκατ.
Στεγαστική πολιτική - Έξι μέτρα ύψους € 55 εκατομμυρίων
Το κράτος θα πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη παρέμβαση σε θέματα στέγασης για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος. Η στεγαστική πολιτική περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:
12) Στεγαστική Επιδότηση νεαρών ζευγαριών και νέων
13) Σχέδιο «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω»,
14) Ενίσχυση υφιστάμενων πολεοδομικών κινήτρων
15) Νέο Σχέδιο «Κτίζω και Ενοικιάζω»
16) Ανέγερση οικιστικών μονάδων για κοινωνική στέγαση
17) Παραχώρηση οικοπέδων στην ύπαιθρο για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.
Έχουμε επιβεβαίωση εστιών ευλογιάς προβάτων και αιγών στην Τουρκία, κοντά στα σύνορα της χώρας μας.
Συγκεκριμένα στις 17 Οκτωβρίου 2023, μέσω του συστήματος ADIS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κοινοποιήθηκαν μεταξύ άλλων, μία πρωτογενής εστία Ευλογιάς προβάτων και αιγών στην περιοχή Τσανάκαλε (Çanakkale) της Τουρκίας, όπως επίσης, μία πρωτογενής εστία στην περιοχή Σμύρνης (Izmir) της Τουρκίας, πολύ κοντά στη νήσο Λέσβο.
Το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων του ΥπΑΑΤ τονίζει ότι λόγω της εγγύτητας των εστιών και προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος του νοσήματος στη χώρα και να αποφευχθεί μια νέα επιζωοτία, εφιστάται η προσοχή στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές για την πιστή εφαρμογή των διαλαμβανομένων στην παραπάνω σχετική εγκύκλιο. Επισημαίνεται η σημασία της παθητικής επιτήρησης για την έγκαιρη ανίχνευση του νοσήματος.
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου επισημαίνει σε όλους τους κτηνοτρόφους του νησιού ότι προκειμένου να καταλάβουν εγκαίρως αν τα ζώα τους έχουν κολλήσει ευλογιά πρέπει να τα παρατηρούν καθημερινά για εκδήλωση αδιαθεσίας, ανορεξίας, πυρετό, ρινικό έκκριμα (μύξες) και δάκρυα, επιπλέον να εξετάζουν τακτικά τα ζώα τους (πρόβατα - αίγες) στο κεφάλι, στο πρόσωπο, στην κοιλιά, στους μαστούς, στις μασχάλες, στα γεννητικά όργανα, στη βάση της ουράς, στο μέσα μέρος των μηρών (μπούτια) και σε κάθε άλλο μέρος του σώματος που δεν έχει τρίχωμα και να ψάχνουν στο δέρμα των ζώων τους για:
Κοκκινίλες (κόκκινες κηλίδες)
Σπυριά, συνήθως κόκκινα, με μέγεθος από φακής έως ρεβιθιού (βλατίδες)
Στρογγυλά μαύρα κάπαλα (εφελκίδες)
Ανοιχτές πληγές, συνήθως στρογγυλές (έλκη).
Αν παρατηρήσουν κάποιο κλινικό σύμπτωμα από τα παραπάνω οφείλουν να ειδοποιήσουν αμέσως την Κτηνιατρική Υπηρεσία καθώς και τον υπεύθυνο κτηνίατρο της εκτροφής τους και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες που θα τους δοθούν.
Η ευλογιά είναι νόσος υποχρεωτικής δηλώσεως και η μη συμμόρφωση και συνεργασία με τις Κτηνιατρικές Αρχές αποτελεί παράβαση της Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας, με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις (Ν. 4235/ 2014).
Καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία που εφαρμόζονται στη βιώσιμη ανώτατη εκπαίδευση στην Επιστήμη και Τεχνολογία του Κρέατος: ένας σύνδεσμος μεταξύ βιομηχανίας και ακαδημαϊκού κόσμου - InnoMeatEdu.
Η 2η διακρατική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Έργου InnoMeatEdu (KA220-HED Cooperation Partnerships Erasmus+), πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Αγριά, Βόλου (Ελλάδα), στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2023, με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στη συνάντηση συμμετείχαν το Πανεπιστήμιο León (Ισπανία), το Πανεπιστήμιο της Πάρμα (Πάρμα, Ιταλία), το Πανεπιστήμιο Warmia and Mazury (Olsztyn, Πολωνία), το Instituto Politécnico de Bragança (Πορτογαλία), η εταιρεία Συμβουλευτικής 4obs Accounting and Consulting (Ελλάδα), ενώ εξ αποστάσεως συμμετείχαν το Centro Tecnológico de la Carne (CETECA, Ourense, Ισπανία). Την συνάντηση τίμησε με την παρουσία του ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καθηγητής Σπ. Καραμάνος. Λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που έπλητταν την περιοχή κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συμμετείχε εξ αποστάσεως ο συνδεδεμένος εταίρος του έργου Black pig of Olympus - Fotiadis Farm, ενώ η προγραμματισμένη επίσκεψη στη Φάρμα Ελασσόνας αναβλήθηκε και οι εταίροι ξεναγήθηκαν εικονικά στις εγκαταστάσεις της.
Στη διάρκεια της 2ης διακρατικής συνάντησης επικυρώθηκε η ολοκλήρωση του 2ου πακέτου εργασίας που αφορούσε την αξιολόγηση των υφιστάμενων προγραμμάτων σπουδών σε σχετικά αντικείμενα με την επιστήμη του κρέατος, αλλά και την αποτύπωση της άποψης της βιομηχανίας κρέατος αναφορικά με τα κενά εκπαίδευσης που εντοπίζουν στο τεχνικά εξειδικευμένο προσωπικό τους. Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα η ομάδα έργου κατέληξε στη δομή και τα περιεχόμενα του προτεινόμενου καινοτόμου, ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού για φοιτητές, καθηγητές και επαγγελματίες του κλάδου του κρέατος. Πιο συγκριμένα, το ψηφιακό υλικό που θα αναπτυχθεί, θα αφορά στην παραγωγή και επεξεργασία κρέατος, την ασφάλεια, την ποιότητα, την επιχειρηματικότητα και τη βιωσιμότητα στον τομέα του κρέατος. Το υλικό θα είναι ελεύθερα προσβάσιμο σε μορφή Massive Open Online Courses - MOOC μέσω μιας διαδραστικής πλατφόρμας που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου και θα είναι διαθέσιμο σε πολλές γλώσσες. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συνάντησης επικυρώθηκε το πρόγραμμα Διασφάλισης Ποιότητας του Έργου, οι δράσεις διάχυσης και δημοσιότητας και σχεδιάστηκαν τα επόμενα βήματα για την εξέλιξη του Έργου.
Το InnoMeatEdu βασίζεται στη συνεργασία διαφορετικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και βιομηχανιών, με τη συνεργασία πολλών επιχειρήσεων και οργανισμών συναφών με το κρέας, συνδέοντας την ακαδημαϊκή κοινότητα με τη βιομηχανία κρέατος. Συνδεδεμένοι εταίροι (Associated Partners) είναι ήδη πάνω από 30 βιομηχανίες κρέατος και ενώσεις σχετικές με την επιστήμη και τεχνολογία κρέατος και τροφίμων, από τις συμμετέχουσες χώρες.
Περισσότερες πληροφορίες για το Έργο μπορείτε να βρείτε στο δικτυακό τόπο https://innomeatedu.com/.
Για πιθανό ενδιαφέρον συνεργασίας με την ομάδα του Έργου ως συνδεδεμένος εταίρος (associated partner), μπορείτε να επικοινωνήσετε με την επιστημονικά υπεύθυνη για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αν. Καθηγήτρια Ελένη Μαλισσιόβα, malissiova@uth.gr.
Ευρωπαϊκές Διεπαγγελματικές Οργανώσεις Κτηνοτροφίας και Κρέατος ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία της SELMA (Sustainable European Livestock & Meat Association).
Συγκεκριμένα ευρωπαϊκοί οργανισμοί κτηνοτροφίας και βιομηχανίας κρέατος, συμπεριλαμβανομένων των INTERBEV (Γαλλία), FEBEV (Βέλγιο), EDOK (Ελλάδα), OI Intercarneitalia (Ιταλία), Provacuno and Interovic (Ισπανία) και PZPBM (Πολωνία), ενώθηκαν για να ξεκινήσουν επίσημα την πρώτη ευρωπαϊκή ένωση αφιερωμένη στις βιομηχανίες βόειου κρέατος, προβατοειδών και αιγών: SELMA, που σημαίνει Sustainable European Livestock & Meat Association.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «η ίδρυση της SELMA σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στον κλάδο, με άλλες ευρωπαϊκές χώρες να εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον να ενταχθούν στον σύνδεσμο.
Ο πρωταρχικός στόχος της SELMA είναι να ενθαρρύνει την ενότητα μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών του κλάδου, με στόχο τη διατήρηση του βιώσιμου ευρωπαϊκού μοντέλου εκτροφής μηρυκαστικών. Αυτή η συνεργασία επιδιώκει να εκπροσωπήσει συλλογικά τα συμφέροντα του κλάδου της κτηνοτροφίας και του κρέατος στους ευρωπαίους φορείς λήψης αποφάσεων για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που επηρεάζουν τις δραστηριότητές τους.
Η δημιουργία της SELMA είναι το αποτέλεσμα της συνεχούς συνεργασίας μεταξύ αυτών των Ευρωπαϊκών ενώσεων, που έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν σε διάφορες πρωτοβουλίες. Αυτό περιλάμβανε την υποβολή κοινών επιστολών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπέρ της λήψης μέτρων όπως οι αμοιβαίες εμπορικές συμφωνίες, η μεταρρύθμιση του κανονισμού INCO (ενημέρωση των καταναλωτών) και η συνεχής προώθηση των Ευρωπαϊκών κρεάτων στους καταναλωτές
Με πολλές καίριες αποφάσεις σχετικά με τον τομέα της κτηνοτροφίας και του κρέατος που προέρχονται από τις Βρυξέλλες και όχι μεμονωμένα κράτη μέλη, η ανάγκη για συλλογική δράση για κοινές ανησυχίες έχει καταστεί απαραίτητη. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα αυτής της ενότητας είναι η έκκληση για μια συνεκτική Ευρωπαϊκή πολιτική σχετικά με τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών, η οποία υποστηρίζεται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί ότι τα εισαγόμενα γεωργικά και αγροδιατροφικά προϊόντα πληρούν τα ίδια αυστηρά πρότυπα και κανονισμούς που επιβάλλονται σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Επιπλέον, η SELMA έχει εντοπίσει άλλα κρίσιμα θέματα για κοινή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων τριμερών διαπραγματεύσεων για την οδηγία IED, προτάσεων για οδηγίες για περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς και αναθεωρήσεις της νομοθεσίας που διέπει την καλή διαβίωση των ζώων, μεταξύ άλλων.
Μετά τις πρόσφατες εκλογές η κατανομή Αξιωμάτων της SELMA είναι:
- Πρόεδρος: Guillaume Gauthier (INTERBEV)
- Αντιπρόεδρος: Alessandro de Rocco (OI Intercarneitalia)
- Ταμίας: Michael Gore (FEBEV)
Οι εκλεγμένοι θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην καθοδήγηση της αποστολής της SELMA να εκπροσωπεί και να προωθεί τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής κτηνοτροφίας και βιομηχανίας κρέατος
Η ένωση πρόκειται να ξεκινήσει το επόμενο πρόγραμμα εργασίας της έως τα τέλη του 2023, συνεχίζοντας τη δέσμευσή της για την προώθηση βιώσιμων πρακτικών και την εκπροσώπηση των συμφερόντων της ευρωπαϊκής κτηνοτροφίας και βιομηχανίας κρέατος».
Εδώ και 20 ημέρες δεν έχω μιλήσει με καμιά γαλακτοβιομηχανία για να διαπραγματευτώ. Αυτό δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Κ. Χαράλαμπος Τζέβος, πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «Φάρμες Λιβαδίου» της επαρχίας Ελασσόνας.
Ο συνεταιρισμός διαπραγματεύεται για τους περίπου 4.300 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος που θα παραδώσουν τα μέλη του όλο το έτος.
Καμιά εξέλιξη δεν υπάρχει και για τον Συνεταιρισμό Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας «Γάλα Ελάςς» µε δυναµική 40.000 τόνους γάλακτος αλλά ούτε και από τον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό «Βοσκό», με έδρα το Λιβάδι, με περίπου 1.200 τόνους.
Πάντως το πλήγμα που υπέστη το ζωικό κεφάλαιο στην Θεσσαλία από τις συνεχόμενες θεομηνίες είναι μεγάλο, όχι μόνο λόγω του θανάτου μεγάλου αριθμού αιγοπροβάτων, αλλά και της αμφίβολης επιβίωσης όσων μεν σώθηκαν αλλά κινδυνεύουν εξ’ αιτίας του υποσιτισμού, με επιπτώσεις στην παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος.
Η έλλειψη αιγοπρόβειου γάλακτος πυροδοτεί ήδη δυσεπίλυτα και αλυσιδωτά προβλήματα, καθώς η Θεσσαλία παράγει το μεγαλύτερο ποσοστό της εγχώριας παραγωγής σε Φέτα ΠΟΠ.
Η φετινή χρονιά είναι κρίσιμη για τον κλάδο και όλα θα εξαρτηθούν από τις τιμές για την βιωσιμότητα των εκτροφών.
Όμως δεν είναι μόνο οι φυσικές καταστροφές. Ο κλάδος έχει ήδη σοβαρά προβλήματα οικονομικής επιβίωσης που οδηγά σε μείωση των κοπαδιών.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατά το χρονικό διάστημα 2020 - 2021 - 2022, στην χώρα μας μειώνεται το ζωικό κεφάλαιο αλλά και ο αριθμό των εκμεταλλεύσεων.
Ο αριθμός των προβάτων μειώθηκε κατά 4,1% το 2022 σε σχέση με το 2021 και κατά 0,4% το 2021 σε σχέση με το 2020. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των προβάτων ανήλθε σε 7.378.357 ζώα το 2022 (έναντι 7.690.930 ζώων το 2021 και 7.721.800 ζώων το 2020). Επίσης μείωση παρατηρείται στον αριθμό των εκμεταλλεύσεων που εκτρέφουν πρόβατα κατά 2,6% το 2022, σε σχέση με το 2021 και κατά 7,8% το 2021 σε σχέση με το 2020.
Ο αριθμός των αιγών μειώθηκε κατά 5,6% το 2022 σε σχέση με το 2021 και κατά 0,4% το 2021 σε σχέση με το 2020. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των αιγών ανήλθε σε 2.960.884 ζώα το 2022 (έναντι 3.135.087 ζώων το 2021 και 3.149.008 ζώων το 2020). Τέλος, μείωση παρατηρείται και στον αριθμό των εκμεταλλεύσεων που εκτρέφουν αίγες κατά 3,9% το 2022 σε σχέση με το 2021 και κατά 9,8% το 2021 σε σχέση με το 2020.
Την ενίσχυση της «Αμάλθειας» ακόμη περιμένουν οι νησιώτες κατ’ επάγγελμα αιγοπροβατοτρόφοι.
Η «Αμάλθεια» είναι έκτακτο μέτρο ενίσχυσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την στήριξη των κτηνοτρόφων, με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ειδικότερα της μεγάλης αύξησης των τιμών των ζωοτροφών
Το κονδύλι ήταν ύψους 12 εκατ. ευρώ.
Η υποβολή αιτήσεων έγινε έως και 17/07/2023.
Η οικονομική ενίσχυση της δράσης προσδιορίζεται με βάση την έδρα και τον αριθμό των αιγοπροβάτων που διαθέτει ο κτηνοτρόφος.
Ο Γιάννης Κυριακούδης, κτηνοτρόφος από τη Θάσο και μέλος του Δ.Σ στο Σύνδεσμο Κτηνοτρόφων Καβάλας, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «κάναμε τις αιτήσεις αλλά ακόμη περιμένουμε τα χρήματα. Καταντήσαμε επαίτες για μια ενίσχυση. Θυμάμαι το Πάσχα που ο τότε υπουργός Ανάπτυξης ήθελε να βάλει τα αμνοερίφια στο καλάθι του Πάσχα για να ρίξει τις τιμές στους κτηνοτρόφους. Θα συνεχιστεί η μείωση των κοπαδιών και θα εγκαλαλείψουν ακόμη περισσότεροι κτηνοτρόφοι το επάγγελμα γιατί δεν μπορούμε να εργαζόμαστε και να μην έχουμε ένα εισόδημα για να ζήσουμε. Από λόγια χορτάσαμε».
Το κατ' αποκοπή ποσό της ενίσχυσης ανά δικαιούχο στην Κρήτη και στα λοιπά νησιά υπολογίζεται με βάση των αριθμό του ζωικού κεφαλαίου (αιγοπρόβατα) ως εξής:
Κρήτη
1-100 ποσό ενίσχυσης 250 ευρώ
101-200 ποσό ενίσχυσης 500 ευρώ
201-300 ποσό ενίσχυσης 650 ευρώ
301-500 ποσό ενίσχυσης 800 ευρώ
501 και πάνω ποσό ενίσχυσης 900 ευρώ
Λοιπά νησιά
1-100 ποσό ενίσχυσης 300 ευρώ
101-200 ποσό ενίσχυσης 550 ευρώ
201-300 ποσό ενίσχυσης 700 ευρώ
301-500 ποσό ενίσχυσης 850 ευρώ
501 και πάνω ποσό ενίσχυσης 950 ευρώ
Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση με την οποία η χώρα μας θα πρέπει να στέλνει στοιχεία στην Κομισιόν με τις τιμές παραγωγού και λιανικής συγκεκριμένων αγροτικών προϊόντων. Η απόφαση αφορά τον τομέα ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς, κρέατος, αβγών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Η Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ορίζεται ως αρμόδια εποπτεύουσα υπηρεσία της εφαρμογής της παρούσας απόφασης και είναι αρμόδια για τις κοινοποιήσεις των τιμών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) ορίζονται ως αρμόδιες αρχές συλλογής και αποστολής στη Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΥπΑΑΤ.
Αντιπροσωπευτικές τιμές παραγωγού για συμβατικό και βιολογικό ελαιόλαδο
Το αργότερο το μεσημέρι (15:00) της Τρίτης κάθε εβδομάδας οι κατά τόπους αρμόδιες ΔΑΟΚ των αντιπροσωπευτικών αγορών ελαιολάδου και πυρηνελαίου, υποχρεούνται να αποστέλλουν στη Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τις μέσες τιμές παραγωγού για όλες τις κατηγορίες ελαιολάδου και πυρηνελαίου που διακινήθηκαν στην περιοχή αρμοδιότητάς τους την προηγούμενη εβδομάδα, από Δευτέρα ως Κυριακή, καθώς και τις αντίστοιχες ποσότητες.
Το αργότερο την 20η ημέρα κάθε μήνα οι κατά τόπους αρμόδιες ΔΑΟΚ των αντιπροσωπευτικών αγορών βιολογικού ελαιολάδου υποχρεούνται να αποστέλλουν στη Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τις μέσες τιμές παραγωγού για τις
κατηγορίες εξαιρετικού παρθένου και παρθένου βιολογικού ελαιολάδου, που διακινήθηκαν στην περιοχή αρμοδιότητας τους τον προηγούμενο μήνα καθώς και τις αντίστοιχες ποσότητες
Οι τιμές δίδονται σε €/100 kg ελαιολάδου ή πυρηνελαίου.
Ως αντιπροσωπευτικές αγορές και για τις δυο περιπτώσεις ορίζονται οι Περιφερειακές Ενότητες: Μεσσηνίας, Λακωνίας, Ηλείας, Ηρακλείου, Χανίων, Λασιθίου, Κέρκυρας και Λέσβου.
Αντιπροσωπευτικές τιμές παραγωγού για τις επιτραπέζιες ελιές
Το αργότερο στις 10 Ιανουαρίου κάθε έτους η Eθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς υποχρεούται να αποστέλλει, στη Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τη μέση τιμή παραγωγού επιτραπέζιας ελιάς (χωρίς ΦΠΑ) ανά ποικιλία και ανά αντιπροσωπευτική αγορά, για τη συγκομιδή του προηγούμενου ημερολογιακού έτους
(1η Σεπτεμβρίου ως την 31η Δεκεμβρίου) καθώς και τις σχετικές ποσότητες που διακινήθηκαν.
Οι τιμές δίδονται σε €/100 kg καρπού.
Αφορούν σε ακατέργαστες ελιές που παραδίδονται από παραγωγούς στα σημεία παραλαβής των μεταποιητικών βιομηχανιών. Επίσης, η Διεπαγγελματική υποχρεούται να αποστέλλει στη Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων την μέση σταθμισμένη τιμή επιτραπέζιας ελιάς για όλη τη χώρα.
Ως αντιπροσωπευτικές αγορές ορίζονται οι Περιφερειακές Ενότητες: Χαλκιδικής, Άρτας, Καβάλας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας,Φωκίδας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας.
Εβδομαδιαίες τιμές λιανικής εξαιρετικού παρθένου και παρθένου ελαιολάδου
Οι 5 πρώτες υπεραγορές λιανικής πώλησης με βάση την κατάταξη του ετήσιου κύκλου εργασιών (τζίρου), υποχρεούνται στην αποστολή της τιμής λιανικής πώλησης εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και παρθένου ελαιολάδου σε εβδομαδιαία βάση (κάθε Τρίτη μέχρι το πέρας των εργασιών) με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων για την εβδομάδα που προηγήθηκε. Η τιμή αφορά στη μέση σταθμισμένη τιμή (χωρίς ΦΠΑ) που αντιστοιχεί σε:
- συσκευασμένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε δοχεία έτοιμα προς διάθεση στον τελικό καταναλωτή και είναι εκφρασμένη σε € ανά 100 κιλά προϊόντος.
- συσκευασμένο παρθένο ελαιόλαδο σε δοχεία έτοιμα προς διάθεση στον τελικό καταναλωτή και είναι εκφρασμένη σε € ανά 100 κιλά προϊόντος.
- συσκευασμένο βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε δοχεία έτοιμα προς διάθεση στον τελικό καταναλωτή και είναι εκφρασμένη σε € ανά 100 κιλά προϊόντος
Η τιμή μπορεί να συμπεριλαμβάνει εκπτώσεις ή εμπορικές συνεργασίες ή προώθηση όταν αυτές τιμολογούνται σε σχέση με το προϊόν και είναι γνωστό κατά τη στιγμή της κοινοποίησης των τιμών.
Τιμές Αβγών
Για την κοινοποίηση στην Επιτροπή των εγχώριων τιμών, ποσοτήτων καθώς και λοιπών στοιχείων που αφορούν την πώληση αβγών εκτός της λιανικής πώλησης (τιμές παραγωγού), υποβάλλονται από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση του κλάδου των αβγών. Οι εν λόγω τιμές είναι αυτές που διαμορφώνονται στις εγκαταστάσεις συσκευασίας αβγών.
Μέχρι τη σύσταση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης στον κλάδο των αβγών, οι τιμές, οι ποσότητες καθώς και τα λοιπά στοιχεία που πρέπει να κοινοποιηθούν σχετικά με τα αβγά, αποστέλλονται από την Ένωση Αβγοπαραγωγών Ελλάδος και το Σύνδεσμο Ελλήνων Αβγοπαραγωγών, ενώ μετά τη σύσταση αυτής καθίσταται αυτή υπόχρεη για την εν λόγω αποστολή στοιχείων. Υποβάλλει τα στοιχεία ως εξής:
α) τις εβδομαδιαίες τιμές το αργότερο έως τις 13:00 ώρα Ελλάδος κάθε Τρίτη για τις τιμές που αφορούν την προηγούμενη εβδομάδα,
β) τις μηνιαίες ποσότητες έως τις 20 του μηνός για τις ποσότητες που αφορούν τον προηγούμενο μήνα,
γ) για τα ετήσια στοιχεία έως την 1η Μαρτίου κάθε έτους.
Τιμές κρέατος πουλερικών
Για την κοινοποίηση στην Επιτροπή των εγχώριων τιμών και ποσοτήτων του κρέατος πουλερικώ που
αφορούν την πώληση κρέατος πουλερικών εκτός της λιανικής πώλησης, αυτές υποβάλλονται από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πτηνοτροφίας Υποβάλλει τα στοιχεία ως εξής:
α) τις εβδομαδιαίες τιμές το αργότερο έως τις 13:00 ώρα Ελλάδος κάθε Τρίτη για τις τιμές που αφορούν την προηγούμενη εβδομάδα,
β) τις μηνιαίες ποσότητες έως τις 20 του μηνός για τις ποσότητες που αφορούν τον προηγούμενο μήνα.
Τιμές χοίρειου, βόειου, πρόβειου και γίδινου κρέατος
Για την κοινοποίηση στην Επιτροπή των εγχώριων τιμών και ποσοτήτων του χοίρειου, βόειου και αιγοπρόβειου κρέατος, που αφορούν την πώληση των ανωτέρω κρεάτων εκτός της λιανικής πώλησης, αυτές υποβάλλονται από αναγνωρισμένες Διεπαγγελματικές Οργανώσεις των τομέων.
Εφόσον δεν έχει συσταθεί και αναγνωριστεί Διεπαγγελματική Οργάνωση στον τομέα του χοίρειου κρέατος μέχρι την έκδοση της παρούσας, οι τιμές, οι ποσότητες καθώς και τα λοιπά στοιχεία που πρέπει να κοινοποιηθούν σχετικά με το χοίρειο κρέας, υποβάλλονται από τη Νέα Συνομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος. Υποβάλλουν τα στοιχεία ως εξής:
α) Τις εβδομαδιαίες τιμές το αργότερο έως τις 13:00 ώρα Ελλάδος κάθε Τρίτη για τις τιμές που αφορούν την προηγούμενη εβδομάδα,
β) τις μηνιαίες ποσότητες έως τις 20 του μηνός για τις ποσότητες που αφορούν τον προηγούμενο μήνα,
γ) για τα ετήσια στοιχεία έως την 1η Μαρτίου κάθε έτους
Τιμές λιανικής κρεάτων
Οι 5 πρώτες υπεραγορές λιανικής πώλησης με βάση την κατάταξη του ετήσιου κύκλου εργασιών (τζίρου), σύμφωνα με τους δημοσιευμένους ετήσιους ισολογισμούς τους της προηγούμενης χρονιάς, αποστέλλουν τις τιμές λιανικής πώλησης κρεάτων, σε εβδομαδιαία βάση (κάθε Τρίτη μέχρι το πέρας των εργασιών) με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη Διεύθυνση Αξιοποίησης κα Τεχνολογίας Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την εβδομάδα που προηγήθηκε. Η τιμή αφορά την μέση σταθμισμένη τιμή (χωρίς ΦΠΑ) και πρέπει να είναι εκφρασμένη σε € ανά κιλό προϊόντος.
Τιμές νωπού αγελαδινού γάλακτος
1. Μηνιαίες ποσότητες παραλαβών νωπού αγελαδινού γάλακτος (συμβατικού και βιολογικού) και περιεκτικότητα αυτού σε λιπαρές ουσίες και σε πρωτεΐνες:
Κάθε επιχείρηση που παραλαμβάνει νωπό αγελαδινό γάλα απ’ ευθείας από παραγωγό/κτηνοτρόφο υποχρεούται να δηλώσει την παραδοθείσα ποσότητα νωπού γάλακτος (σε κιλά) με διάκριση του συμβατικού από το βιολογικό στο σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ το αργότερο 24 ημέρες μετά το πέρας του κάθε μήνα, για τον μήνα που προηγήθηκε. Χωριστά για κάθε κατηγορία γάλακτος δηλώνεται επιπλέον μαζί με τη μηνιαία ποσότητα, ο μέσος όρος της περιεκτικότητας του γάλακτος σε λίπος και πρωτεΐνες, ως ποσοστό του βάρους του.
2. Τιμή νωπού αγελαδινού γάλακτος (συμβατικού και βιολογικού):
Κάθε επιχείρηση που παραλαμβάνει ετησίως περισσότερο από 5.000 τόνους συμβατικό αγελαδινό γάλα ή περισσότερο από 1.000 τόνους βιολογικό αγελαδινό γάλα από παραγωγούς, υποχρεούται στη δήλωση του μέσου όρου της μηνιαίας σταθμισμένης τιμής παραγωγού ανά μονάδα βάρους, για το αντίστοιχο γάλα, μέσω του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ το αργότερο 24 ημέρες μετά το πέρας του κάθε μήνα. Ο μέσος όρος της τιμής παραγωγού είναι σταθμισμένος ως προς την ποσότητα, για τον μήνα που προηγήθηκε.
O ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ μεριμνά ώστε στο σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ να υπάρχει η δυνατότητα άντλησης της συνολικά παραληφθείσας ποσότητας όλων των ειδών γάλακτος (συμβατικού και βιολογικού) και της περιεκτικότητας αυτού σε λιπαρές ουσίες και πρωτεΐνες, της συνολικά παραληφθείσας ποσότητας βιολογικού γάλακτος, καθώς επίσης και του σταθμισμένου μέσου όρου της τιμής του αγελαδινού γάλακτος (συμβατικού και βιολογικού/ βιολογικού), για όλη τη χώρα και για τον μήνα που προηγήθηκε.
Τιμή χονδρικής πώλησης τυριού ΦΕΤΑ
Κάθε επιχείρηση που παράγει περισσότερο από 1.000 τόνους τυρί Φέτα ετησίως υποχρεούται στην ηλεκτρονική δήλωση, στο σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ, της μηνιαίας τιμής χονδρικής πώλησης του τυριού, με διάκριση της συμβατικής και της βιολογικής, της προσυσκευασμένης και της μη προσυσκευασμένης και του προορισμού της (εσωτερικό/εξωτερικό της χώρας), το αργότερο 14 ημέρες μετά το πέρας του κάθε μήνα, για το μήνα που προηγήθηκε.
Η τιμή είναι εκφρασμένη σε € ανά κιλό τυριού Φέτα, χωρίς Φ.Π.Α., και συνοδεύεται από την ποσότητα στην οποία αντιστοιχεί η συγκεκριμένη τιμή πώλησης.
O ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ μεριμνά ώστε στο σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ να υπάρχει η δυνατότητα άντλησης του σταθμισμένου μέσου όρου της τιμής του τυριού Φέτα για όλη τη χώρα και για τον μήνα που προηγήθηκε.
Τιμές λιανικής πώλησης τυριών
1. Οι 5 πρώτες υπεραγορές λιανικής πώλησης με βάση την κατάταξη του ετήσιου κύκλου εργασιών (τζίρου), σύμφωνα με τους δημοσιευμένους ετήσιους ισολογισμούς τους της προηγούμενης χρονιάς, υποχρεούνται στην αποστολή της τιμής λιανικής πώλησης του τυριού Φέτα σε εβδομαδιαία βάση με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την εβδομάδα που προηγήθηκε.
2. Η τιμή (€ ανά κιλό προϊόντος) είναι εκφρασμένη ως:
- σταθμισμένος μέσος όρος του συνόλου της φέτας (συμβατικής και βιολογικής, χύμα σε βαρέλι/δοχείο ή συσκευασμένης σε πλαστικά δοχεία/εν κενό)
- ως σταθμισμένος μέσος όρος της συμβατικής φέτας (χύμα σε βαρέλι/δοχείο ή συσκευασμένης σε πλαστικά δοχεία/εν κενό) και
- ως σταθμισμένος μέσος όρος της βιολογικής φέτας (χύμα σε βαρέλι/δοχείο ή συσκευασμένης σε πλαστικά δοχεία/εν κενό).
Κοινοποίηση στοιχείων εισαγωγών και εξαγωγών
Η Διεύθυνση Αμέσων Ενισχύσεων και Αγοράς του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε κοινοποιεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα στοιχεία των εισαγωγών και εξαγωγών για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τη Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Διαβάστε ολόκληρο το ΦΕΚ (εδώ)
Έρευνα ξεκινά η Επιτροπή Ανταγωνισμού για αθέμιτες πρακτικές στον αγροδιατροφικό τομέα και παράνομες αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε σε παραγωγούς και επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, «τα πρωτόγνωρα φαινόμενα φυσικών καταστροφών που έπληξαν τη Χώρα το τελευταίο διάστημα και ειδικότερα όσα εξελίχθηκαν σε αγροτικές περιοχές, έχουν ζημιώσει τη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων, καθώς και πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων του αγροτικού κλάδου, δημιουργώντας ενδεχομένως μακροχρόνιες δυσμενείς συνέπειες στην πρωτογενή παραγωγή και στην αγροτική οικονομία.
Τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν συνήθως αφορμή για τη συγκεκαλυμμένη εφαρμογή αθέμιτων, εκμεταλλευτικών και αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών, που αυξάνουν το μέγεθος της ζημίας στον καταναλωτή.
Οι υπηρεσίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Ε.Α.), με γνώμονα την διασφάλιση της ανταγωνιστικής δομής των αγορών και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, θα εντείνουν τη στενή παρακολούθηση της αγροδιατροφικής αλυσίδας, μέσω της ειδικής Διεύθυνσης Τροφίμων και Αγροτικών Προϊόντων της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΑ, αλλά και προηγμένων τεχνολογικών μέσων αδιάλειπτης παρακολούθησης της αγοράς και του επιπέδου των τιμών, τόσο στις περιοχές που έχουν πληγεί από τα φαινόμενα φυσικών καταστροφών όσο και σε όλη τη χώρα, και είναι έτοιμη να παρέμβει άμεσα σε περίπτωση που υποπέσουν στην αντίληψή της πρακτικές που κείνται εκτός του πλαισίου του υγιούς και αξιοκρατικού ανταγωνισμού και εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ερευνά, αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν καταγγελίας,
- Συμφωνίες ή εναρμονισμένες πρακτικές μεταξύ επιχειρήσεων ή αποφάσεις ενώσεως επιχειρήσεων που έχουν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα την παρεμπόδιση, τον περιορισμό ή τη νόθευση του ανταγωνισμού, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 1 του ν. 3959/2011 ή/και του άρθρου 101 της ΣΛΕΕ.
Παράδειγμα: συμφωνία μεταξύ παραγωγών να αυξήσουν τις τιμές πώλησης των προϊόντων τους ή η συμφωνία μεταξύ μεταποιητών να αγοράσουν προϊόντα από τους παραγωγούς σε συγκεκριμένη τιμή (ή να μειώσουν τις τιμές αγοράς).
- Καταχρηστική εκμετάλλευση από μία ή περισσότερες επιχειρήσεις της δεσπόζουσας θέσης τους στην αγορά, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 2 του ν. 3959/2011 ή/και του άρθρου 102 ΣΛΕΕ.
Παράδειγμα: η υπερτιμολόγηση προϊόντων, εφόσον (α) η υπερτιμολόγηση εφαρμόζεται από επιχείρηση με δεσπόζουσα θέση στην αγορά, και (β) η τιμή πώλησης είναι δυσανάλογη προς την οικονομική αξία της προσφερόμενης παροχής, η δε δυσαναλογία αυτή εκτιμάται βάσει συγκεκριμένων και αυστηρών κριτηρίων που έχει θεσπίσει η νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Πρόσκληση σε απαγορευμένη σύμπραξη και ανακοίνωση μελλοντικών προθέσεων τιμολόγησης προϊόντων και υπηρεσιών μεταξύ ανταγωνιστών κατ’ εφαρμογή των ειδικότερα οριζόμενων στο άρθρο 1Α του ν. 3959/2011.
Παράδειγμα: σε γενική συνέλευση ένωσης παραγωγών, το μέλος Α προσκαλεί τα λοιπά μέλη να αυξήσουν από κοινού τις τιμές ή να παρακρατήσουν ποσότητες προκειμένου να προκληθεί τεχνητή αύξηση τιμών. Αν τα λοιπά παριστάμενα μέλη απορρίψουν δημοσίως την πρόσκληση και ενημερώσουν την Επιτροπή Ανταγωνισμού, το μέλος Α εξακολουθεί να ευθύνεται για παραβίαση του άρθρου 1Α ν. 3959/2011. Προσοχή: αν τα παριστάμενα μέλη παραμείνουν σιωπηλά και δεν αντιδράσουν, τότε δύναται να θεωρηθεί ότι συμφώνησαν σιωπηρώς, και θα είναι συνυπεύθυνα βάσει του άρθρου 1 του ν. 3959/2011.
Η παράβαση των ανωτέρω κανόνων επιφέρει αυστηρές διοικητικές (πρόστιμα έως και 10% του κύκλου εργασιών των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων), αλλά και ποινικές κυρώσεις (χρηματικές ποινές).
Αν διαθέτετε στοιχεία για την ύπαρξη πρακτικών που μπορούν να εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Επιτροπής μπορείτε να μας ενημερώνετε μέσω:
- Της υποβολής επώνυμης αναφοράς ηλεκτρονικά (contact@epant.gr) ή μέσω ταχυδρομείου (Κότσικα 1Α & Πατησίων, 10434, Αθήνα)
- Της υποβολής ανώνυμης αναφοράς με απόλυτα ασφαλή τρόπο μέσω του Συστήματος Ανώνυμης Παροχής Πληροφοριών, εφόσον δεν επιθυμούν να γίνει γνωστό το όνομά τους έναντι των επιχειρήσεων που φέρονται να εμπλέκονται στις παράνομες πρακτικές.
- Της υποβολής καταγγελίας με την συμπλήρωση του εντύπου καταγγελίας και αποστολή του στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου protokolo@epant.gr.
- Τηλεφωνικής επικοινωνίας (τηλ. 2108809-241, 343, 302) με τα αρμόδια στελέχη της Διεύθυνσης Τροφίμων και Αγροτικών Προϊόντων της Επιτροπής Ανταγωνισμού».
Στις βλαπτικές συνέπειες των καρτέλ, στο παράδειγμα του καρτέλ αγελαδινού γάλακτος αλλά και στη δικαίωση των γαλακτοπαραγωγών, αναφέρει σε άρθρο του ο δικηγόρος Δρ. Δημήτριος Κουτσούκης, το οποίο έστειλε προς δημοσίευση στον ΑγροΤύπο.
Τα καρτέλ είναι μορφές συμπαιγνίας ανεξάρτητων επιχειρήσεων που συντονίζουν τη συμπεριφορά τους στην αγορά και έτσι εμποδίζουν να διαμορφώνεται η τιμή με βάση τους νόμους της αγοράς, δηλαδή με βάση την προσφορά και τη ζήτηση.
Κατά κανόνα συστήνονται με συμφωνία, με την οποία οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις δεσμεύονται να ακολουθήσουν κοινή συμπεριφορά στην αγορά σε σχέση με την τιμή ή άλλους παράγοντες (ποιότητα, ποσότητα παραγωγής, επενδύσεις).
Καρτέλ δημιουργούνται τόσο στην πλευρά της προσφοράς-πώλησης προϊόντων υπηρεσιών, όσο και στην πλευρά της ζήτησης αγαθών. Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν καθορίζουν από κοινού τις τιμές που θα πωλήσουν στην πρώτη περίπτωση ή θα αγοράσουν στη δεύτερη περίπτωση.
Τα καρτέλ στην πλευρά της προσφοράς δημιουργούν μία τεχνητή τιμή, που είναι μικρότερη από τη λεγόμενη ανταγωνιστική τιμή, εκείνη δηλαδή που θα διαμορφωνόταν αν δεν λειτουργούσε το καρτέλ, ενώ η τεχνητή τιμή στα καρτέλ στην πλευρά της ζήτησης είναι μικρότερη από την ανταγωνιστική.
Μοναδικός σκοπός των καρτέλ είναι η μεγιστοποίηση των κερδών των επιχειρήσεων που συμμετέχουν σε αυτά. Στα καρτέλ συνήθως συμμετέχουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην αγορά και καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό της αγοράς.
Δημιουργούν ειδική οργάνωση για την ανταλλαγή των πληροφοριών (τιμοκαταλόγους και άλλες χρήσιμες πληροφορίες), αλλά και για τον έλεγχο τήρησης όσων συμφωνήθηκαν.
Τα καρτέλ στην πλευρά της προσφοράς, εκτός των άλλων, αυξάνουν τις τιμές αγοράς των προϊόντων και βλάπτουν τους καταναλωτές, αλλά και ανεβάζουν τον πληθωρισμό.
Τα καρτέλ στην πλευρά της ζήτησης, με τη συμπίεση της τιμής αγοράς των προϊόντων, εκτός των άλλων, εκτοπίζουν τους προμηθευτές από την αγορά, λόγω του ότι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν κέρδη, για να διατηρήσουν βιώσιμες τις επιχειρήσεις τους.
Λόγω των παραπάνω και άλλων βλαπτικών συνεπειών η σύσταση καρτέλ τιμωρείται από το νόμο, με υψηλά πρόστιμα που φθάνουν μέχρι 10% του παγκόσμιου τζίρου πωλήσεων των επιχειρήσεων που συμμετέχουν σε αυτά.
Επειδή τα καρτέλ βλάπτουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό, τους αγοραστές ή πωλητές των καρτελικών προϊόντων, αλλά και τους καταναλωτές και η αποκάλυψή τους έχει ως συνέπεια την επιβολή προστίμων, από τις αρχές ανταγωνισμού και την καταβολή αποζημιώσεων στα θύματά τους, οι σχετικές συμφωνίες αλλά και η λειτουργία του καρτέλ κρατούνται μυστικές.
Το καρτέλ αφορούσε την πλευρά της ζήτησης του αγελαδινού γάλακτος ως πρώτης ύλης για την παραγωγή του φρέσκου-νωπού γάλακτος. Σε αυτό συμμετείχαν οι πέντε μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας, ήτοι η ΔΕΛΤΑ-Vivartia, ΦΑΓΕ, ΜΕΒΓΑΛ, ΟΛΥΜΠΟΣ-ΤΥΡΑΣ, ΝΕΣΤΛΕ. Λειτούργησε στο χρονικό διάστημα από το Μάιο 2001 έως τέλη 2007. Κάλυπτε το 56% έως 70% της σχετικής αγοράς.
Λόγω των χαμηλών τιμών αγοράς που εφάρμοζαν οι παραπάνω γαλακτοβιομηχανίες, είχε ως αποτέλεσμα πολλοί γαλακτοπαραγωγοί να παύσουν τη λειτουργία των μονάδων τους, γιατί δεν έβγαιναν λόγω της αύξησης των ζωοτροφών και έτσι να συρρικνωθεί σημαντικά η εγχώρια παραγωγή γάλακτος.
Δικαιώθηκαν και δικαιώνονται οι γαλακτοπαραγωγοί που κινήθηκαν κατά των παραπάνω γαλακτοβιομηχανιών με αγωγές αποζημίωσης. Εξακολουθούν ακόμη να έχουν δικαιώματα αποζημίωσης όσοι ήταν γαλακτοπαραγωγοί όλη εκείνη την περίοδο ή και σε ένα τμήμα της και πωλούσαν το γάλα σε μία από τις παραπάνω γαλακτοβιομηχανίες, χωρίς να έχει σημασία το αν τώρα δεν διατηρούν τις μονάδες τους. Ομοίως δικαιώματα αποζημίωσης έχουν και οι κληρονόμοι αυτών των γαλακτοπαραγωγών. Δικαιώθηκαν και γαλακτοπαραγωγοί που άσκησαν την τελευταία διετία σχετικές αγωγές αποζημίωσης.
Τα ελληνικά δικαστήρια έκριναν ότι η ανταγωνιστική τιμή, στο ανωτέρω χρονικό διάστημα που λειτουργούσε το καρτέλ, ήταν για μικρομεσαίους γαλακτοπαραγωγούς κατά μέσο όρο 0,40 € ανά κιλό γάλα, η δε ζημία τους ήταν η διαφορά μεταξύ της τιμής που κατέβαλε η γαλακτοβιομηχανία και της ανταγωνιστικής τιμής 0,40 € ανά κιλό γάλα. Κρίθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών ότι η ανταγωνιστική τιμή για τους μεγάλους και πολύ μεγάλους γαλακτοπαραγωγούς είναι υψηλότερη και ανέρχεται σε 0,45 € ανά κιλό.
Οι αγωγές αποζημίωσης συμβάλλουν, πέρα από την αποκατάσταση της ζημίας των θυμάτων του καρτέλ και στην αποτελεσματικότητα των κανόνων ανταγωνισμού και είναι ευθύνη κάθε ζημιωθέντος να αντιληφθεί το καθήκον του και έτσι να συμβάλει στη διαφύλαξη του δημόσιου αγαθού που λέγεται «ελεύθερος και ανόθευτος ανταγωνισμός».
Ο Δρ. Δημήτριος Κουτσούκης είναι Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο & ΣτΕ, μέλος στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και ειδικευμένος στο Δίκαιο αθέμιτου και ελεύθερου ανταγωνισμού.
Όταν είχαμε τα μνημόνια μας «πίεσαν» οι δανειστές να καταργηθεί το «φρέσκο» αγελαδινό γάλα - για να μειωθεί όπως έλεγαν - η τιμή στο ράφι.
Καταργήθηκε το φρέσκο γάλα για να μην ενοχλούνται οι εισαγωγείς (και να φέρνουν το γάλα υψηλής παστερίωσης να πίνουν τα παιδιά μας) αλλά η τιμή λιανικής στα ράφια παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Μάλιστα η Ελλάδα είναι σήμερα στις τρεις ακριβότερες χώρες της ΕΕ.
Την ακρίβεια στα τρόφιμα, που συμπιέζει τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, τις αυξήσεις στις τιμές του γάλακτος, και την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων για την αντιμετώπισή της, επισημαίνει ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα.
Ο Θεσσαλός πολιτικός τονίζει ότι «αν και η Ελλάδα καταγράφει χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό πληθωρισμό, εντούτοις, είναι φανερό ότι υφίσταται έντονη πίεση στις τιμές των τροφίμων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα νοικοκυριά. Ανάμεσα στα είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία επιμένουν να διατηρούν υψηλές τιμές στο ράφι, είναι το γάλα. Όπως προκύπτει, μάλιστα, από σχετική επιστημονική μελέτη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που είδε το φως της δημοσιότητας, η τιμή του γάλακτος είναι από τις ακριβότερες στην ΕΕ, παρά το γεγονός ότι οι τιμές παραγωγού αλλά και το κόστος ενέργειας έχει πέσει αισθητά από το προηγούμενο έτος».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογραμμίζει ότι «σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Ενημερωτικό Δελτίο της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Αύγουστος 2023, σελ. 23-32), προκύπτει ότι η Ελλάδα, με βάση την Αγοραστική Δύναμη, έχοντας 80% του μέσου κατά κεφαλήν εισοδήματος της ΕΕ, σε γάλα, τυρί και αυγά, είναι αναλογικά η ακριβότερη χώρα της ΕΕ (περίπου 40% ακριβότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο).
Ειδικότερα:
• Στο φθηνότερο φρέσκο αγελαδινό γάλα με χαμηλά λιπαρά η Ελλάδα, ως προς την ελάχιστη τιμή, είναι η τρίτη ακριβότερη χώρα (1,12 ευρώ/λίτρο), μετά την Εσθονία (1,39) και τη Σουηδία (1,21), ενώ ως προς την υψηλότερη τιμή είναι η δεύτερη ακριβότερη χώρα (2,22), μετά την Εσθονία (2,39).
• Αντιστοίχως, στο φρέσκο πλήρες γάλα, ως προς την χαμηλότερη τιμή, είναι η έβδομη ακριβότερη χώρα (1,12), ενώ ως προς την υψηλότερη τιμή είναι η δεύτερη ακριβότερη χώρα (2,22), μετά τη Λιθουανία (2,25).
• Τέλος, το επίπεδο του πληθωρισμού (Ιούνιος 2023) στο φρέσκο πλήρες γάλα καταγράφεται στην Ελλάδα 12,8%.
Παρά τη μείωση στην τιμή διάθεσης του γάλακτος από τον παραγωγό και την αποκλιμάκωση των τιμών στην ενέργεια δεν υπήρξε η αναμενόμενη μείωση της τιμής στην ελληνική αγορά, όπως συνέβη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ούτε καν με τον συνήθη σταδιακό τρόπο, αλλά οι τιμές στο ράφι παραμένουν υψηλές.
Το φαινόμενο του υψηλού πληθωρισμού στην ευρωζώνη, όπως διαπιστώνει σε πρόσφατη ερευνά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αναφέρει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλής (Έκθεση Α΄ Τριμήνου 2023, Ιούλιος 2023, σελ. 7), οφείλεται πρωτίστως στα υπερβολικά εταιρικά κέρδη ή αλλιώς στον λεγόμενο πληθωρισμό της «απληστίας» (greedflation)».
Ο κυβερνητικός βουλευτής επικαλούμενος «τα δημοσιευθέντα στοιχεία στο Ενημερωτικό Δελτίο της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις τιμές πώλησης του γάλακτος, που αποδεικνύουν ότι αυτές δεν συνάδουν με τις μειώσεις του κόστους παραγωγής και ενέργειας, αλλά και με την μέση αγοραστική δύναμη του Έλληνα καταναλωτή» και ρωτά τον αρμόδιο υπουργό «τι προτίθεστε να πράξετε για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και την προστασία των νοικοκυριών;».