Για την πορεία των αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων λόγω της θεομηνίας του 2023 έγινε συζήτηση στην Βουλή.
«Οι αποζημιώσεις αυτές είναι διπλάσιες σε ονομαστικές τιμές από εκείνες, τις οποίες αναφέρει η Δήλωση Καλλιέργειας/ Εκτροφής του έτους 2023», τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χρήστος Κέλλας, απαντώντας στην ερώτηση που κατέθεσε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης.
Και πρόσθεσε ότι στις 8 Νοεμβρίου 2024 ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση του ζωικού κεφαλαίου, ύψους 3,72 εκατομμυρίων ευρώ. Σε εκκρεμότητα υπάρχουν 110 ενστάσεις κτηνοτρόφων που εξετάζει σχετική επιτροπή.
Αναφορικά με το υπομέτρο 5.2, που είναι συνολικού προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, ο Χρήστος Κέλλας τόνισε ότι έχουν ήδη υποβληθεί 492 αιτήσεις, συνολικού ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή όπως λέει ο Υφυπουργός έχει σχεδόν καλυφθεί το 50% του προϋπολογισμού του.
Απάντηση Κέλλα σε Κόκκαλη στη Βουλή
Είστε εκτός πραγματικότητας - Οι αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων για τον Daniel, οι υψηλότερες που έχουν δοθεί ποτέ
Τις ενισχυμένες αποζημιώσεις που έχει χορηγήσει η κυβέρνηση στους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τις καταστροφές της θεομηνίας Daniel, ανέδειξε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Βασίλη Κόκκαλη, υπογραμμίζοντας, συγχρόνως, την έμπρακτη στήριξη της πολιτείας απέναντι στον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο.
Αρχικά, ο Υφυπουργός τόνισε πως οι αποζημιώσεις για απώλειες ζωικού κεφαλαίου λόγω επιζωοτιών με τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές από τις πλημμύρες υποστηρίζονται από διαφορετικές χρηματοδοτικές πηγές και με διαφορετικό τρόπο. Αναφέρθηκε, δε, στη σημαντική αύξηση των αποζημιώσεων που χορηγούνται μέσω της πρόσφατης ΚΥΑ (4308/17.10.2024) και επιβεβαίωσε την ικανοποίηση των κτηνοτρόφων.
Σε ό,τι αφορά τις ζημιές από τις πλημμύρες Daniel και Elias, ο Χρήστος Κέλλας διευκρίνισε: «Η πολιτεία ανέθεσε στον ΕΛΓΑ την υλοποίηση ad hoc προγράμματος ενίσχυσης για τις ζημιές που προκαλούνται στον γεωργικό τομέα, ύψους 310 εκατομμυρίων ευρώ. Καταβλήθηκαν ως προκαταβολή για απώλεια ζωικού κεφαλαίου 18,36 εκατομμύρια ευρώ. Οι αποζημιώσεις αυτές είναι διπλάσιες σε ονομαστικές τιμές από εκείνες, τις οποίες αναφέρει η Δήλωση Καλλιέργειας/ Εκτροφής του έτους 2023, καθώς και από αυτές που εισηγήθηκε ο ΕΛΓΑ.
Τα 17 εκατ. εξ αυτών δόθηκαν στη Θεσσαλία». Απευθυνόμενος στον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη υπογράμμισε: «Δόθηκε η μεγαλύτερη τιμή αποζημίωσης που έχει δοθεί ποτέ, στους πληγέντες από τις καταστροφές του περσινού Σεπτέμβρη. Πόσο ήταν η ασφαλιστική τιμή στον ΕΛΓΑ για το αρνί; 86 ευρώ. Λέγατε ότι θα πληρώσουμε 86. Και με τι ποσό αποζημιώσαμε κ. Κόκκαλη; Με 150 ευρώ! Στα βοοειδή λέγατε 350 ευρώ ως αποζημίωση και πόσα δώσαμε; 800 ευρώ κ. Κόκκαλη».
Ο Υφυπουργός κατέστησε σαφές ότι οι διαδικασίες αποζημίωσης προχώρησαν, παρά τα τεχνικά προβλήματα που υπήρξαν.
«Την Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, ολοκληρώθηκε και η εκκαθάριση του ζωικού κεφαλαίου, ύψους 3,72 εκατομμυρίων ευρώ. Και μία ακόμα απόδειξη ότι η Κυβέρνηση στέκεται με απόλυτη ευαισθησία απέναντι στους κτηνοτρόφους μας είναι το γεγονός ότι δώσαμε στους ενδιαφερομένους, με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΕΛΓΑ, την δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων. Κι έτσι έχουμε 110 αιτήσεις αντιρρήσεων, οι οποίες εξετάζονται από επιτροπές, που συγκροτήθηκαν σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας», ανέφερε, διερωτώμενος «Πού βούλιαξαν, λοιπόν, κύριε Κόκκαλη, οι αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων;».
Ο Υφυπουργός τόνισε πως, με γνώμονα την ενίσχυση των κτηνοτρόφων, ψηφίστηκε νομοθετική ρύθμιση που διευρύνει τα ηλικιακά όρια αποζημίωσης των ζώων, «και αυτό για να διασφαλίσουμε ότι θα αποζημιωθεί ολόκληρο το ζωικό κεφάλαιο, στα επίπεδα που αποφάσισε η Κυβέρνηση, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και η διοίκηση του ΕΛΓΑ».
Υπομέτρο 5.2
Αναφορικά με το υπομέτρο 5.2, συνολικού προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, ο Χρήστος Κέλλας τόνισε ότι «Έχουν υποβληθεί 492 αιτήσεις συνολικού ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ. Για την υλοποίηση του μέτρου 5.2 ξεπεράσαμε τις όποιες αντιρρήσεις, ενστάσεις και διαφωνίες, που επιχείρησαν να συνδέσουν τις αποζημιώσεις που καταβάλει ο οργανισμός για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου με τις ενισχύσεις ανασύστασης του ζωικού κεφαλαίου, τις οποίες προσφέρει το 5.2 και είναι με 100% ευρωπαϊκή επιχορήγηση».
«Η επιβίωση του πρωτογενή τομέα αποτελεί εθνική προτεραιότητα. Η στήριξή μας στους κτηνοτρόφους είναι διαρκής και στοχευμένη, με αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου πόρου», δήλωσε ο Υφυπουργός. Επιπλέον, ανέφερε ότι συνολικά οι αποζημιώσεις για τις ζημιές του 2023 ανήλθαν σε 480 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων αυτών από τις πλημμύρες Daniel, που άγγιξαν τα 310 εκατ. ευρώ.
«Στεκόμαστε με απόλυτη ευαισθησία δίπλα στους κτηνοτρόφους μας και εξαντλούμε όλες τις δημοσιονομικές δυνατότητες και όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, για να τους στηρίξουμε ώστε να ορθοποδήσουν. Τόσο από τη θέση μου ως Βουλευτής, στην οποία με τιμούν με την ψήφο τους οι συντοπίτες μου τα τελευταία 12 χρόνια, όσο και από τη θέση μου ως Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, θα υπερασπιστώ με όποιον τρόπο μπορώ, τα συμφέροντα του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου της χώρας», κατέληξε ο Χρήστος Κέλλας.
Κόκκαλης σε Κέλλα στη Βουλή: Δύο χρόνια απλήρωτα διαφυγόντα εισοδήματα
Ευθείες βολές κατά του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χρήστου Κέλλα, εξαπέλυσε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, κατά τη συζήτηση στη βουλή, ερώτησης του τελευταίου, για την πορεία των αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων.
Όπως τόνισε στην πρωτολογία του ο κ. Κόκκαλης, «πραγματικά βούλιαξαν στις λάσπες οι υποσχέσεις που έχει δώσει η Κυβέρνηση στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι επλήγησαν οι οποίοι έχασαν τα ζώα τους εξαιτίας των πλημμυρών πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Ήδη έχουν συμπληρωθεί σχεδόν 16 μήνες από τις πλημμύρες και αυτό επιτρέψτε μου να πω τώρα ότι δεν είναι ερώτηση με την αντιπολιτευτική έννοια. Είναι κοινή λογική και είναι αυτό το οποίο συμβαίνει. Έλεος.
Ο κ. Αυγενάκης πέρυσι και υπάρχει επίσημο δελτίο τύπου, είπε πως ούτε 1 ευρώ δεν θα πληρώσει ο κτηνοτρόφος για την αντικατάσταση. Έχει συμβεί κάτι; Αν έχει συμβεί να ζητήσω συγγνώμη. Έχει συμβεί κάτι; Έχει αντικαταστήσει κάποιος το ζώο του; Έχει φτιάξει το στάβλο του; Όχι.
Αλλά να τα πάρουμε από την αρχή και να τα πούμε απλά. Τι ζημιά έχουν πάθει οι κτηνοτρόφοι; Ζημιά, νούμερο 1: απώλεια ζωικού κεφαλαίου. Τι δώσατε; δώσατε 150 ευρώ, παράδειγμα, για τα πρόβατα. Εξόφληση. Είναι πολύ λίγο; Πολύ δεν είναι. Ξεκάθαρα. Δεύτερη ζημιά: διαφυγόν εισόδημα. Τι δώσατε; Μηδέν. Τρίτη ζημιά: απώλεια των στάβλων και ανάγκη απόκτησης του ζωικού κεφαλαίου. Τι δώσατε; Μηδέν. Τέταρτη ζημιά: ζωοτροφές, ανάγκη για ζωοτροφές. Τι δώσατε; Μηδέν.
Θα πείτε, εκτός από τα γνωστά, ότι αυτή η Κυβέρνηση είναι σταθερά δίπλα στον κτηνοτρόφο κ.λπ., αλλά στην ουσία από τα τέσσερα ζημιογόνα αίτια θέλω να πείτε ότι εμείς δώσαμε για ζωοτροφές 10 ευρώ ή θα δώσουμε. Από το μέτρο 5/2 για το οποίο προσέξτε οι ζημιές που δηλώθηκαν από τους κτηνοτρόφους στη Θεσσαλία ήταν περίπου 2,5 χιλιάδες. Αυτοί που κάνουν δηλώσεις. Ξέρετε πόσοι έκαναν αίτηση στο μέτρο; Διαψεύστε. Τετρακόσιοι. Γιατί; Μήπως το μέτρο ήταν φιάσκο, ήταν αποτυχία; Μπορεί να είναι και τετρακόσιοι είκοσι, μπορεί να είναι και τετρακόσιοι ογδόντα. Δηλαδή δεν θέλουν να αντικαταστήσουν το στάβλο, τα αρμεκτήρια; Δεν το θέλουν; Και βέβαια, το θέλουν.
Προφανώς δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν τις δαπάνες, γιατί ουσιαστικά το μέτρο απαιτεί προκαταβολή των δαπανών και επίσης δεν έχουν οι άνθρωποι να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα ή φορολογική ενημερότητα. Το είχα πει στον κ. Τσιάρα. Αυτό το μέτρο που σχεδιάστηκε ήταν λάθος. Ήταν λάθος! Δεν αξίζει στον κτηνοτρόφο σήμερα να μην μπορεί. Έχει δύο χρόνια, κύριε Υπουργέ και έχει πάρει 150 ευρώ. Δύο χρόνια και οι κτηνοτρόφοι εξαιτίας του Daniel, οι πλημμυροπαθείς, έχουν πάρει μόνο 150 ευρώ. Πώς θα ανταπεξέλθουν; Είναι η δεύτερη χρονιά. Αυτά είναι τα ερωτήματα τα αναπάντητα και καλείστε να απαντήσετε συγκεκριμένα, εκτός από τεκμηριωμένα, επί των κάτωθι ερωτημάτων».
Ο κ. Κόκκαλης επέμεινε στην ουσία που αφορά τη συνολική αποζημίωση των κτηνοτρόφων μέσω της καταβολής των διαφυγόντων εισοδημάτων, προσθέτοντας λίγο αργότερα ότι «δύο χρονιές οι κτηνοτρόφοι που έχασαν τα ζώα λόγω DANIEL έχουν πάρει μόνο 150 ευρώ το ζώο. Και ερωτάται η Κυβέρνηση εάν θα προχωρήσει στην καταβολή των διαφυγόντων εισοδημάτων, εάν θα κάνει το μέτρο πιο ευέλικτο, αν θα το τροποποιήσει, ώστε να μπουν όσο γίνεται περισσότεροι στο μέτρο 5.2, ώστε να αντικατασταθούν τα ζώα για τα οποία - προσέξτε! - στο μέτρο 5.2 η Κυβέρνηση, το κράτος θεωρεί ότι το ζώο θα αντικατασταθεί ξέρετε με τι ποσό, κύριε Κέλλα; Με 350 ευρώ! Λέτε, δηλαδή, στον κτηνοτρόφο ότι θα σου αντικαταστήσω με 350, αλλά αυτό που έχασες με 150 ευρώ. Αυτό είναι δίκαιο;» κατέληξε.
«Με 27 λεπτά την ημέρα ανά ζώο υπολογίζει η κυβέρνηση να δώσει την ενίσχυση στους κτηνοτρόφους», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο τεχνικός σύμβουλος του Σύνδεσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) κ. Θωμάς Μόσχος.
«Με αυτά τα ψίχουλα πιστεύει το ΥπΑΑΤ ότι θα αναπληρώσει το εισόδημα των αιγοπροβατοτρόφων», προσθέτει.
Θυμίζουμε ότι ο υπουργός ΑΑΤ έχει δηλώσει ότι η αποζημίωση θα αφορά έναν μήνα απαγόρευσης μετακίνησης των ζώων.
Στο μεταξύ οι κτηνοτρόφοι, μέλη του ΣΕΚ, θεωρούν ότι η συμφωνία της ΕΕ με την Mercosur, που επιτρέπει στις χώρες της Λατινικής Αμερικής να παράγουν και να διακινούν φέτα για επτά χρόνια χωρίς να υπόκεινται στις προστατευόμενες προδιαγραφές του ΠΟΠ, «αποτελεί οικονομική και πολιτιστική καταστροφή. Με αυτή τη ρύθμιση, ανοίγεται ο δρόμος για την εμπορευματοποίηση ενός προϊόντος - σύμβολο της Ελλάδας, υπονομεύοντας τη φήμη του, αλλά και χτυπώντας καίρια τη βιωσιμότητα των παραγωγών μας».
Ο ΣΕΚ καλεί την κυβέρνηση να δράσει άμεσα και ουσιαστικά, διεκδικώντας:
Κατάργηση της συμφωνίας Mercosur: Η προστασία της φέτας ως προϊόντος ΠΟΠ είναι ζωτικής σημασίας για τη διεθνή φήμη της Ελλάδας.
Συνεργασία με τους παραγωγούς: Η λήψη μέτρων ενίσχυσης της κτηνοτροφίας πρέπει να βασιστεί σε διάλογο με τα θεσμικά όργανα του κλάδου.
Ανάγκη για ευέλικτα επιδοτούμενα προγράμματα αναδιάρθρωσης δενδροκαλλιεργειών.
«Οι δενδροκαλλιεργητές στη Θεσσαλία προκειμένου να αντιμετωπίσουν την οικονομική δυσπραγία στην οποία έχουν περιέλθει λόγω των συνθηκών στην αγορά για τα προϊόντα τους, την αύξηση του κόστους παραγωγής και τις επιδράσεις της κλιματικής κρίσης -με τις άμεσες και έμμεσες ζημιές που αυτή προκαλεί ολοένα και συχνότερα- ζητούν από την πολιτεία να προβεί σε επιδοτούμενα και κυρίως ευέλικτα προγράμματα για να μπορέσουν να αναδιαρθρώσουν τις καλλιέργειές τους». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της NΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που από το φθινόπωρο ακόμη είχε συζητήσει την πρόταση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Αγιάς κ. Θεόδωρου Ριζούλη για επιδοτούμενη αναδιάρθρωση ώστε να αμβλυνθούν τα προβλήματα της μηλοκαλλιέργειας στην Αγιά, το τελευταίο χρονικό διάστημα δέχθηκε πολλαπλές εισηγήσεις και από αμυγδαλοπαραγωγούς των Τεμπών και της Ελασσόνας και δενδροκαλλιεργητές του Τυρνάβου για την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης των δενδροκαλλιεργειών τους μέσω επιδοτούμενων και ευέλικτων δράσεων από το κράτος.
Όπως εξηγεί στην ερώτησή του «τα τελευταία χρόνια οι δενδροκαλλιεργητές αντιμετωπίζουν μια σειρά από σοβαρά ζητήματα τα οποία επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγή και το εισόδημά τους, με αποτέλεσμα να στρέφονται ολοένα και συχνότερα προς την πολιτεία για να μπορέσουν να βρουν λύσεις και να επιβιώσουν.
Η κλιματική κρίση επιφέρει πρωτόγνωρες αρνητικές επιδράσεις στην ποσότητα και την ποιότητα των προϊόντων, η υγειονομική και η ενεργειακή κρίση αύξησαν το κόστος παραγωγής, η αστάθεια στην ευρύτερη γειτονιά μας προκαλεί αναταράξεις στις αγορές που δέχονται τα προϊόντα μας και ο ανταγωνισμός -που δεν περιορίζεται πλέον στα ευρωπαϊκά σύνορα άλλα είναι περισσότερο διεθνής από ποτέ- είναι παράγοντες που προκαλούν κλυδωνισμούς στην παραγωγή και την πώληση των δενδροκομικών προϊόντων. Οι τιμές τους, από τις οποίες εξαρτάται άμεσα το εισόδημα των παραγωγών έχουν κατά κανόνα φθίνουσα πορεία και συνεπώς για πολλούς δενδροκαλλιεργητές υφίσταται σοβαρό θέμα επιβίωσης.
Η δενδροκομία, σε σχέση με τις εκτατικές καλλιέργειες, πλεονεκτεί στο ότι αυξάνει την πρόσοδο ανά στρέμμα. Στη χώρα μας το ηπιότερο κλίμα άλλα και οι μικρότερες σε μέγεθος εκμεταλλεύσεις ευνοούν την επέκτασή της. Ωστόσο, η πολυετής φύση της παραγωγής των δένδρων και το υψηλό κόστος για την εγκατάσταση και τον εξοπλισμό, εμποδίζει τους δενδροκαλλιεργητές να είναι ευέλικτοι, να κάνουν γρήγορες διορθωτικές κινήσεις για την παραγωγή τους, να την αναδιαρθρώσουν, να αλλάξουν δενδρώδη καλλιεργούμενα είδη και να εσοδέψουν γρήγορα.
Σήμερα στην Θεσσαλία, η οικονομική πίεση που ασκείται στο εισόδημα των δενδροκαλλιεργητών από τις προαναφερόμενες συνθήκες, αυξήθηκε σημαντικά λόγω των ζημιών από τις πλημμύρες του Daniel και τις μακροπρόθεσμες συνέπειές τους, όπως για παράδειγμα η απειλή ασθενειών σε πλημμυρισμένα ή γεμάτα με φερτά υλικά εδάφη. Συνεπώς, για τους δενδροκαλλιεργητές, υφίσταται επιτακτική η ανάγκη για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών τους με την αρωγή της πολιτείας.
Το 2022 ήταν η τελευταία χρονιά που προκηρύχθηκε σχετικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης δενδρωδών καλλιεργειών μόνο για συνεταιριστικά σχήματα, συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε με προϋπολογισμό 167 περίπου εκατ. ευρώ. Όμως, η απορροφητικότητά του δεν ήταν η αναμενόμενη καθώς δεν είχε την ευελιξία που ανέμεναν οι ωφελούμενοι παραγωγοί».
Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ερωτά τον αρμόδιο υπουργό:
«Προτίθεστε να προχωρήσετε σε ευέλικτες επιδοτούμενες δράσεις αναδιάρθρωσης δενδρωδών καλλιεργειών για την πληγείσα Θεσσαλία και πρωτίστως για τον νομό Λάρισας, προκειμένου οι δενδροκαλλιεργητές να μπορέσουν να εξέλθουν γρηγορότερα από την οικονομική δίνη που έχουν περιέλθει και να προσαρμόσουν την παραγωγή τους στις υπάρχουσες συνθήκες;».
Επιτέλους μετά από τόσο μεγάλη φημολογία το ανακοίνωσαν επίσημα.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ανακοίνωσε ότι μετά από συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, προχώρησαν στην υπογραφή της παράτασης υλοποίησης των δράσεων 4.1.1 και 4.1.3 του ΠΑΑ 2014 - 2022, κατά δύο μήνες, ικανοποιώντας αίτημα θεσμικών φορέων του πρωτογενή τομέα.
Ειδικότερα, προβλέπεται ότι η ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου και υποβολή του τελικού αιτήματος πληρωμής μπορεί να γίνεται έως και 59 μήνες από την ημερομηνία, κατά την οποία το επενδυτικό σχέδιο συμπεριλαμβάνεται σε απόφαση ένταξης.
Για την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Φθιώτιδας, Εύβοιας και Ρόδου, το ανωτέρω διάστημα ορίζεται στους 62 μήνες.
Σε κάθε περίπτωση το τελευταίο αίτημα πληρωμής δεν μπορεί να υποβληθεί πέραν της 30ης Σεπτεμβρίου 2025.
Ως προς την πορεία υλοποίησης των δράσεων 4.1.1 και 4.1.3, εντός του 2024, καταβλήθηκαν στους δικαιούχους 42,5 εκ. ευρώ, ανεβάζοντας τη συνολική απορρόφηση της πρόσκλησης στα 451 εκ. ευρώ, δηλαδή στο 75% του υπερδεσμευμένου προϋπολογισμού των 600 εκ. ευρώ ή στο 144% του αρχικού προϋπολογισμού των 314 εκ. ευρώ.
Συνεπώς η παράταση της υλοποίησης παρέχεται προκειμένου να χορηγηθεί επιπλέον χρονικό διάστημα στους επενδυτές, εντός του οποίου πρέπει να ολοκληρώσουν το επενδυτικό τους σχέδιο.
Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι και κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΑΜ-Θ) καταθέτουν στο ΥπΑΑΤ επικαιροποιημένες προτάσεις οικονομικής αποζημίωσης και μέτρων στήριξης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, που επλήγησαν από τα μέτρα καραντίνας που ελήφθησαν για την ευλογιά και την πανώλη των αιγοπροβάτων.
Ο Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι κτηνοτρόφοι έχουν μείνει χωρίς εισόδημα και είναι άνεργοι. Πρέπει να υπάρξει άμεσα οικονομική στήριξη για να μπορέσουν να ζήσουν. Επίσης δεν υπάρχει κίνητρο από την πολιτεία για να παραμείνει στο επάγγελμα ο κτηνοτρόφος (που είναι συνήθως μεγάλης ηλικίας). Ζητάμε άμεση αποζημίωση για απώλεια εισοδήματος της εκμετάλλευσης με 50 ευρώ / ζώο, με την αποζημίωση αυτή να επαναλαμβάνεται σε περίπτωση πλήρους επανασύστασης του κοπαδιού, με τη συμπλήρωση ενός έτους από την πρώτη καταβολή».
Η επιστολή των κτηνοτρόφων της ΑΜ-Θ αναφέρει τα εξής:
Με έγγραφό μας, από τις 18/8/2024, σας παραθέσαμε τις προτάσεις μας ως κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜ-Θ, σχετικά με τις αποζημιώσεις και τα μέτρα που πρέπει να λάβει το ΥΠΑΑΤ για την Πανώλη αλλά και για τις αντίστοιχες ζωονόσους όπως η Ευλογιά, για την οποία ισχύει το ίδιο πρωτόκολλο, ώστε αυτές να μην έχουν οικονομικό καταστροφικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητά των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
Δυστυχώς δεν τις λάβατε σοβαρά υπόψιν σας, με μοναδική βελτίωση στο υφιστάμενο τότε καθεστώς αποζημιώσεων για την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου,την αύξηση του ποσού αναφοράς.
Μετά από διάστημα 7 μηνών από την παρουσίαση κρουσμάτων Πανώλης και 5 μηνών από την παρουσίαση κρουσμάτων Ευλογιάς, οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από τις ζωονόσους, αλλά και αυτές που υποχρεώθηκαν σε τήρηση μέτρων καραντίνας, βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο.
Κάναμε μεγάλη υπομονή, πειθαρχήσαμε στο πρωτόκολλο που εφαρμόζει η χώρα μας με βάση τις κοινοτικές οδηγίες για την εκρίζωση των συγκεκριμένων ζωονόσων, καταστρέφοντας ένα μεγάλο μέρος του πραγματικού ζωικού κεφαλαίου των αιγοπροβάτων, κυρίως της περιφέρειάς μας και τηρήσαμε όσο ήταν δυνατό και με τεράστιο οικονομικό κόστος τα μέτρα καραντίνας που επέβαλε το ΥΠΑΑΤ.
Οι αποζημιώσεις μετά την καταστροφή των ζώων ξεκίνησαν να δίνονται στους πρώτους κτηνοτρόφους στα τέλη του Δεκέμβρη.
Οι κτηνοτρόφοι αυτοί είναι άνεργοι, από τη μέρα που καταστράφηκαν τα ζώα τους, χωρίς εισόδημα βιοπορισμού των ιδίων αλλά και των οικογενειών τους και χωρίς μέριμνα για την απώλεια εισοδήματος την οποία προκάλεσαν οι αποφάσεις του ΥΠΑΑΤ.
Οι υποχρεώσεις σε φορείς του δημοσίου και σε ιδιώτες τρέχουν ασταμάτητα, οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις όμως πολλών εκ των πλητόμενων κτηνοτρόφων από τις ζωονόσους, κόπηκαν άμεσα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Για τους συναδέλφους που εφαρμόζουν μέτρα καραντίνας οι ζωοτροφές για το χειμώνα τελείωσαν και όσοι είχαν τη δυνατότητα χρεώθηκαν για να συνεχίσουν να τα ταΐζουν.
Τα αμνοερίφια έμειναν στους στάβλους, αφού απαγορεύθηκε να μεταφερθούν στα σφαγεία και δεν είναι πιά εμπορεύσιμα στην αρχική τους αξία, λόγω των μέτρων απαγόρευσης που επιβλήθηκαν.
Ταυτόχρονα το κόστος εκτροφής τους είναι δυσβάσταχτο.
Ανάλογα και τα προβλήματα στους συναδέλφους βοοτρόφους που πωλούν απογαλακτισμένα μοσχάρια σε μονάδες πάχυνσης, δεν τους δόθηκε άδεια μετακίνησης για να τα πωλήσουν και η συντήρησή τους είναι επιζήμια για τους κτηνοτρόφους.
Η αγορά των πανάκριβων απολυμαντικών για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου δυσβάσταχτη.
Ανακοινώσατε την πρόθεσή σας για προκύρηξη του μέτρου 5.2 ή τύπου 5.2, για την επανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου, με 100% επιδότηση, χωρίς καμία περαιτέρω ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα ενεργοποίησης του μέτρου και τους όρους ένταξης.
Ποιος ευθύνεται κ. Υπουργέ που δεν έχει υλοποιηθεί το 5.2, ενάμιση χρόνο μετά τα καμένα του Έβρου και τις πλημμύρες της Θεσσαλίας και πως να δείξουμε εμπιστοσύνη στις εξαγγελίες σας;
Όσο για τους επαγγελματίες που κινούνται γύρω από την κτηνοτροφία, (αγρότες, εταιρίες ζωοτροφών, προμηθευτές κάθε είδους, σφαγεία, έμποροι, κ.α) καλύτερα να σας ενημερώσουν οι ίδιοι για τη ζημιά που έχουν υποστεί.
Μετά όλα τα παραπάνω αντιλαμβάνεστε κ.Υπουργέ, ότι η αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου, είναι μόνο ένα μικρό μέρος της ζημιάς που έχει υποστεί η κτηνοτροφία της πατρίδας μας και η οικονομική αλυσίδα γύρω από αυτή.
Για αυτό κι εμείς αναρωτιόμαστε: ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ; Ρητορικό το ερώτημα !
Ως χώρα της ΕΕ, ως ευνομούμενη πολιτεία και ως πετυχημένη κυβέρνηση, βάζετε το χέρι στην τσέπη και πληρώνετε τη ζημιά, που εσείς προκαλέσατε !!!
Τόσο απλά ! Εμείς μάλιστα, αντιλαμβανόμενοι το μεγάλο κόστος της ζημιάς που έχουμε υποστεί, ζητάμε να αποζημιώσετε τα ελάχιστα.
Σας παραθέτουμε παρακάτω τις προτάσεις μας, για να επιτευχθεί η ανάσχεση της άθλιας οικονομικής και ψυχολογικής κατάστασης που έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι, των πλητόμενων περιοχών της πατρίδας μας.
Η αποζημίωση για την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου, με τιμή αναφοράς τα 220 € ανά ζώο, είναι χαμηλή σε σχέση με την αξία μεγάλης μερίδας ζώων και σίγουρα σε σχέση με τη ζημιά που προκαλείται σε μια ενεργή και παραγωγική κτηνοτροφική εκμετάλλευση.
Για να είναι αποτελεσματική αυτή η αποζημίωση, θα πρέπει να συνοδεύεται με:
- Άμεση αποζημίωση για απώλεια εισοδήματος της εκμετάλλευσης με 50 €/ζώο, με την αποζημίωση αυτή να επαναλαμβάνεται σε περίπτωση πλήρους επανασύστασης του κοπαδιού, με τη συμπλήρωση ενός έτους από την πρώτη καταβολή.
- Αναστολή των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ, για το χρονικό διάστημα μέχρι την πλήρη επανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου.
- Πάγωμα για 3 έτη όλων των οφειλών και των ρυθμίσεων των κτηνοτρόφων, προς φορείς του δημοσίου.
- Άτοκο δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου, με τριετή περίοδο χάριτος αποπληρωμής, για οφειλές των κτηνοτρόφων προς ιδιώτες προμηθευτές.
- Άμεση προκύρηξη του μέτρου (τύπου 5.2), για την επανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου, με απλοποιημένες διαδικασίες και ξεκάθαρους όρους ένταξης. Ταυτόχρονα χρονοδιάγραμμα έγκρισης των αιτήσεων των κτηνοτρόφων και οδικός χάρτης ολοκλήρωσης του μέτρου, που θα συμβαδίζει με το χρονοδιάγραμμα επανασύστασης που θα αποφασίσει η κτηνιατρική υπηρεσία.
- Χρηματοδότηση με άτοκο δάνειο για την αγορά ζώων, για όσους ενταχθούν στο μέτρο επανασύστασης ζωικού κεφαλαίου, με εγγύηση την έγκριση ένταξης σε αυτό.
- Άτοκο δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου, με τριετή περίοδο χάριτος, για όσους δεν μπορέσουν ή δεν θελήσουν να ενταχθούν στο μέτρο.
- Άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης και ολοκλήρωσης του μέτρου 5.2, για τους δικαιούχους των καταστροφών από τον Daniel της Θεσσαλίας και τις φωτιές του Έβρου.
- Άμεση ενεργοποίηση της πλατφόρμας που αφορά την ανωτέρα βία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που μέχρι σήμερα είναι ανενεργή, για την ενεργοποίηση της πληρωμής των ενισχύσεων των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από τις ζωονόσους, λόγω ανωτέρας βίας, χωρίς περαιτέρω γραφειοκρατικές διαδικασίες και για όσο χρονικό διάστημα ορίσει η κτηνιατρική υπηρεσία ότι χρειάζεται, για την επανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου των εκμεταλλεύσεων.
Μέτρα μόνο για τους κτηνοτρόφους των περιοχών, που επλήγησαν άμεσα από την καραντίνα Πανώλης και Ευλογιάς, που έχει επιβάλλει το ΥΠΑΑΤ:
- Αποζημίωση αιγοπροβάτων για το κόστος ζωοτροφών με 1,5 €/ζώο για κάθε μέρα απαγόρευσης βόσκησης.
- Αποζημίωση αμνοεριφίων για το κόστος ζωοτροφών με 1,5 €/ζώο για κάθε μέρα απαγόρευσης σφαγής και ενίσχυση όταν επιτραπεί η για την κάλυψη της κατά κιλό μειωμένης τιμής του σφαγίου, σε σχέση με το μέσο όρο τιμής της χώρας, όταν η διαφορά αυτή υπάρχει.
- Αποζημίωση για την αφαίρεση κεφαλιών και εντόσθιων, από τα αμνοερίφια που σφάζονται.
- Άμεση έναρξη δυνατότητας σφαγής σε όλες τις περιοχές της περιφέρειάς μας, των εναπομεινάντων αμνοεριφίων, με ειδικά αυστηρά μέτρα, στα σφαγεία της περιφέρειάς μας, για να μη διαιωνιστεί η τεράστια οικονομική ζημιά, των αιγοπροβατοτρόφων.
- Άμεση άρση της απαγόρευσης μετακίνησης των απογαλακτισμένων μόσχων για πάχυνση με ειδικά αυστηρά μέτρα, για να μη διαιωνιστεί η τεράστια οικονομική ζημιά των βοοτρόφων αναπαραγωγής.
- Αποζημίωση για τα θηλυκά που κρατήθηκαν για αναπαραγωγή, λόγω της απαγόρευσης σφαγής, με 50 €/ζώο για τα άνω του 15% του κοπαδιού, που θεωρείται ποσοστό συνήθους αντικατάστασης.
- Αποζημίωση για το κόστος αγοράς απολυμαντικών.
Όλες οι παραπάνω προτάσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν ολοκληρωμένες και στο χρόνο που προτείνονται.
Οι επιπτώσεις από τα μέτρα καραντίνας και οι αποζημιώσεις που προτείνονται, αφορούν και τους κτηνοτρόφους που τα ζώα τους, παρά τα περιοριστικά μέτρα, νόσησαν και θανατώθηκαν.
Σχετικά με δημοσιεύματα που κυκλοφορούν για οριζόντια αποζημίωση ζωοτροφών, σε όλη τη χώρα, σας επισημαίνουμε ότι δεν πρέπει ούτε να περνάει από το μυαλό σας.
Οι αποζημιώσεις θα πρέπει να είναι στοχευμένες και μόνο στις περιοχές που έχουν υποστεί πραγματική ζημιά οι κτηνοτρόφοι.
Κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος για πολιτική σπέκουλα και δημόσιες σχέσεις, πατώντας στην καταστροφή των κτηνοτρόφων της περιφέρειάς μας και όσων συναδέλφων από άλλες περιοχές έχουν υποστεί πραγματική ζημιά, δεν θα επιτρέψουμε να γίνει.
Εμείς παρά την απαξιωτική σας συμπεριφορά μέχρι σήμερα, όπως και του αρμόδιου υφυπουργού κ. Κέλλα, αφού δεν μας κάνατε την τιμή να επισκεφθείτε την περιφέρειά μας για να συνομιλήσετε και να αφουγκραστείτε τους φορείς των κτηνοτρόφων, σας καλούμε να επισκεφθείτε άμεσα την περιφέρειά μας, μαζί με το επιτελείο σας.
Όχι βιαστικά και πρόχειρα όπως συνηθίζετε, αλλά οργανωμένα και με υπομονή, όπως όταν επισκέπτεστε τη Θεσσαλία και την Κρήτη, πριν οι γόνιμες και εποικοδομητικές προτάσεις μας και η παροιμιώδη υπομονή μας, μετατραπούν σε θυμό και οργή!
ΥΓ1. Όταν δεήσετε, σε συνεργασία με τον υπουργό εσωτερικών κ. Μ. Βορίδη, επανδρώστε το κέντρο εξωτικών νοσημάτων στον Έβρο και στείλτε μας κάμποσους κτηνιάτρους, μήπως και καταφέρουμε να σώσουμε κανένα κοπάδι από την Ευλογιά!
ΥΓ2. Μέσω της επιστολής μας αυτής, η οποία θα κοινοποιηθεί στα μέσα ενημέρωσης, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους κυβερνητικούς βουλευτές της περιφέρειάς μας, για το τεράστιο ... ενδιαφέρον τους, για τα θέματα της κτηνοτροφίας και για τις συνεχείς και αποτελεσματικές τους παρεμβάσεις! Όπως και την επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης και την πρόεδρό της κ. Ντόρα Μπακογιάννη για το ενδιαφέρον και την αγάπη τους!!!
«ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ, ΤΙ ΤΟΥΣ ΘΕΛΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ;»!!!
Τροποποιητική απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει ότι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2025 θα γίνονται δεκτές οι δηλώσεις εφαρμογής για το έτος 2024, που αφορούν δεσμεύσεις του Μέτρου 8.1 «Δάσωση και δημιουργία δασικών εκτάσεων».
Σκοπός της απόφασης είναι η τροποποίηση της με αριθμ. πρωτ. 86470/06.11.2019 εγκυκλίου διαδικασίας υποβολής δήλωσης εφαρμογής του υπομέτρου 8.1 "Δάσωση και δημιουργία δασικών εκτάσεων" του Μέτρου 8 "Επενδύσεις στην ανάπτυξη δασικών περιοχών και στη βελτίωση της βιωσιμότητας των δασών" του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α. 2014-2020) - ανειλημμένες υποχρεώσεις του Μέτρου 221 “Πρώτη Δάσωση Γεωργικών Γαιών” (Π.Α.Α.2007-2013), ως προς το χρονικό διάστημα υποβολής των ετήσιων δηλώσεων εφαρμογής από τους δικαιούχους του Μέτρου.
Διαδικασία Χορήγησης της Ενίσχυσης
Τροποποίηση της παρ. 3 του σημείου Α εδαφ. 5 που αναφέρεται στο χρονικό διάστημα υποβολής των δηλώσεων εφαρμογής από τους δικαιούχους ανά έτος δεσμεύσεων/εφαρμογής ως εξής:
«Οι δηλώσεις εφαρμογής από το έτος εφαρμογής 2019 και για κάθε επόμενο έτος υποβάλλονται από 1 Δεκεμβρίου μέχρι και 31 Δεκεμβρίου, για δεσμεύσεις που αφορούν από το εν λόγω έτος, συνοδευόμενες με τα ανωτέρω δικαιολογητικά και θα λαμβάνουν αριθμό πρωτοκόλλου από την υπηρεσία κατάθεσης.
Ειδικότερα για το έτος 2024 κατ’ εξαίρεση θα υποβάλλονται μέχρι 31 Ιανουαρίου 2025».
Με τροποποιητική απόφαση της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης 10.000.000 ευρώ για την χρηματοδότηση της πράξης «Πλαίσιο υλοποίησης του Μέτρου 19 του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας περιόδου 2014-2020».
Μετά αυτή την απόφαση αναμένεται να ξεκινήσει η πληρωμή των οικονομικών ενισχύσεων σε δικαιούχους του Μέτρου 19 του ΠΑΑ 2014-2020 (Τοπική Ανάπτυξη LEADER).
Η Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (ΤΑΠΤοΚ /CLLD), βασισμένη στην προσέγγιση LEADER, είναι μια μέθοδος σχεδιασμού και υλοποίησης τοπικών ολοκληρωμένων αναπτυξιακών στρατηγικών, με τη συμμετοχή εταίρων σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και δημογραφικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές περιοχές. Είναι ένα ιδιαίτερα ισχυρό εργαλείο προκειμένου οι τοπικές κοινότητες:
α) να κάνουν σταθερά βήματα προς πιο αποτελεσματικές μορφές οικονομικής, βιώσιμης και «χωρίς αποκλεισμούς» ανάπτυξης, σύμφωνα με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020»,
β) να «καινοτομήσουν» προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα των αγροτικών περιοχών της χώρας και
γ) να ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή στις αγροτικές περιοχές.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η πληρωμή αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων για την θανάτωση των ζώων τους λόγω της πανώλης και της ευλογιάς.
Δεν αρκούν όμως αυτά τα χρήματα για την απώλεια των αιγοπροβάτων αλλά θα πρέπει να αναπληρωθεί και το χαμένο εισόδημα των κτηνοτρόφων.
Για μεγάλο διάστημα δεν μπορούσαν να σφάξουν τα ζώα τους αλλά και λόγω απαγόρευσης βόσκησης είχαμε υποσιτισμό των ζώων και μείωση της παραγωγής γάλακτος.
Πάντως με την είσοδο του 2025, δύο νέα κρούσματα ευλογιάς αιγοπροβάτων σημειώθηκαν στην περιοχή της Ευξεινούπολης στη Μαγνησία, αυξάνοντας την ανησυχία για το μέλλον του κτηνοτροφικού κλάδου.
Ερώτηση στην Βουλή
Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Χριστίνα Σταρακά, με την οποία ζητάει απαντήσεις σχετικά με τη στήριξη των κτηνοτρόφων της Αιτωλοακαρνανίας από την εξάπλωση της ευλογιάς και της πανώλης.
Όπως επισημαίνει, εξαιτίας των ζωονόσων «δεν είναι μόνο το ζωικό κεφάλαιο που χάθηκε αλλά και ολόκληρη η παραγωγή μιας χρονιάς που θα επέφερε μεγάλα έσοδα στους κτηνοτρόφους και θα ενίσχυε τις αγορές κρέατος σε όλη την Ελλάδα. Και συμπληρώνει: «Τα περιοριστικά μέτρα έβλαψαν χιλιάδες κτηνοτρόφους. Μπορεί να ήταν απαραίτητα για τον περιορισμό της εξάπλωσης των ζωονόσων, ωστόσο είχαν αποδεδειγμένα αρνητικό αντίκτυπο.
Η διάρκεια των μέτρων περιορισμού των εκτροφών αποδείχθηκε ιδιαίτερα μεγάλη επηρεάζοντας τις εκτροφές που βρίσκονται στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης».
Στο πλαίσιο αυτό, «ιδιαίτερα στην Αιτωλοακαρνανία, οι σταβλικές εγκαταστάσεις που χτυπήθηκαν πλέον βρίσκονται σε οριακό σημείο. Πέραν τούτων, σε πολλά μέρη της χώρας, η ευλογιά υπάρχει ακόμα δυσχεραίνοντας τους ήδη κατεστραμμένους κτηνοτρόφους».
Ενώ όσον αφορά τις αποζημιώσεις που ξεκίνησαν να δίνονται, η βουλευτής υπογραμμίζει πως επαρκούν μόνο για να εξοφλήσουν οι παραγωγοί τους ανεξόφλητους λογαριασμούς τους και όχι για να σταθούν στα πόδια τους.
Την ίδια στιγμή, τη μεγάλη εικόνα για τους κτηνοτρόφους συμπληρώνουν αρνητικά η ανομβρία, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η αδράνεια των κρατικών μηχανισμών να διανείμουν δίκαια το ευρωπαϊκά κονδύλια με στόχο την ανακούφιση του πρωτογενή τομέα.
Με βάση τα παραπάνω, η Χριστίνα Σταρακά απευθύνεται προς τον αρμόδιο Υπουργό ζητώντας να μάθει αν και με ποιον τρόπο πρόκειται να στηρίξει οικονομικά τόσο τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τις ζωονόσους όσο και εκείνους που αν και δεν εμφάνισαν κρούσμα πανώλης και ευλογιάς υπέστησαν μεγάλη οικονομική ζημιά εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων.
Ενώ τέλος, ζητά επιπλέον απαντήσεις από το Υπουργείο για το αν έχει διερευνήσει τα αίτια εισαγωγής των ζωονόσων στην πατρίδα μας, καθώς και πώς σκοπεύει να ενισχύσει τους ελέγχους ώστε οι κτηνοτρόφοι να μην βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με κάποια ζωονόσο.
Μέχρι τέλος του μήνα θα καταβληθούν οι ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους, με σκοπό την κάλυψη του αυξημένου κόστους ζωοτροφών, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν κύκλοι του ΥπΑΑΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, εξετάζεται η εφαρμογή ενός γενικού μέτρου de minimis, που θα απευθύνεται σε αιγοπροβατοτρόφους σε ολόκληρη τη χώρα. Η απόφαση αυτή συνδέεται με τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι κτηνοτρόφοι εξαιτίας των περιορισμών στις μετακινήσεις των ζώων τους, που τους ανάγκασαν να παραμείνουν για μεγάλα διαστήματα σε κλειστούς στάβλους, αυξάνοντας έτσι το κόστος ζωοτροφών. Η αποζημίωση θα αφορά έναν μήνα απαγόρευσης μετακίνησης.
Τη δημιουργία μίας ψηφιακής πλατφόρμας μέσω της οποίας κάθε χρόνο και πάντα βάσει των τιμολογίων εξόδων τους (ζωοτροφές, εφόδια, κλπ), θα επιστρέφεται κατευθείαν στον παραγωγό ένα μέρος του κόστους μεταφορών ζητούν από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης.
Όσον αφορά το ποσό της ενίσχυσης για το πρόγραμμα αντικατάστασης του ζωικού κεφαλαίου, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι 330 ευρώ μάξιμουμ ανά ζώο.
Το πρόγραμμα θα «ανοίξει» έως τέλος Ιανουαρίου, ενώ παράλληλα εξετάζεται η δυνατότητα επιπλέον επιδότησης για την εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας.
Υπογράφτηκε η ΚΥΑ για καταβολή έκτακτης ενίσχυσης των κτηνοτρόφων για τις ζωοτροφές, δήλωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας, απαντώντας στον Βουλευτή ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ξάνθης, Μπουρχάν Μπαράν.
Στην ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄5788/17-10-2024) για τις αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους, που αναγκάζονται να προβούν σε υποχρεωτική θανάτωση και καταστροφή των θανατωμένων ζώων τους, περιλαμβάνεται και η ενίσχυση για ζωοτροφές.
Συγκεκριμένα ο κ. Κέλλας ανέφερε ότι: «Ως προς τις δαπάνες για τις ζωοτροφές, σημειώνεται ότι στην παραπάνω απόφαση προβλέπεται η καταβολή αποζημιώσεων που συνδέονται με τα λοιπά μέτρα που αποφασίζονται, σύμφωνα με τους όρους και τις ειδικές κτηνιατρικές διατάξεις για την εξάλειψη των ασθενειών των ζώων, όπως η καταβολή στους κτηνοτρόφους αποζημίωσης ίσης με την αξία αγοράς των ζωοτροφών που καταστρέφονται, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο για τη διαχείριση εστιών των εν λόγω ασθενειών.
Η εν λόγω ΚΥΑ έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και η Διεύθυνση Υγείας των Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει εγκρίνει τη διάθεση και την κατανομή των απαιτούμενων ποσών βάσει των αιτημάτων πληρωμής, τα οποία έχουν αποσταλεί στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων».
Διαβάστε την απάντηση του Υφυπουργού (εδώ)
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Σε εξέλιξη βρίσκεται η πληρωμή αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων για την θανάτωση των ζώων τους λόγω της πανώλης και της ευλογιάς.
Υπογράφηκαν οι σχετικές τροπολογίες και δεν απαιτείται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για την καταβολή της ενίσχυσης.
Η γραφειοκρατία όμως στην χώρα μας έκανε πάλι το θαύμα της. Εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με τίτλο: «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών», αναφέρεται στα περί αφορολόγητου, ακατάσχετου και ανεκχώρητου των ενισχύσεων που χορηγούνται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι αποζημιώσεις για τις θανατώσεις των ζώων που θανατώθηκαν λόγω των ζωονόσων είναι ακατάσχετες και ανεκχώρητες.
Δείτε την εγκύκλιο (εδώ)
Σύμφωνα με καταγγελίες κτηνοτρόφων στον ΑγροΤύπο, όταν πήγαν να πάρουν τα χρήματά τους είδαν είχαν δεσμευτεί και δεν μπορούσαν να τα σηκώσουν.
Όπως τους είπαν από τις τράπεζες, αυτό συμβαίνει επειδή στον λογαριασμό αναγράφεται ότι είναι χρήματα από το ΥπΑΑΤ αλλά δεν αναφέρει ότι αφορά την αποζημίωση για την θανάτωση των ζώων.
Για να αποδεσμευτούν τα χρήματα θα πρέπει οι κτηνοτρόφοι να καταθέσουν εξατομικευμένη βεβαίωση για την αιτιολογία της πληρωμής ή θα πρέπει να προχωρήσει σε κάποια ενημέρωση το ΥπΑΑΤ προς τα πιστωτικά ιδρύματα.
Κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις των υπουργών Γεωργίας της ΕE, έγιναν συζητήσεις αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων και στο «τραπέζι» έπεσε η σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Ειδικού Ταμείου για την αντιμετώπιση των συνεπειών στον πρωτογενή τομέα από τις φυσικές καταστροφές.
Το νέο Ταμείο, εάν αυτό γίνει, θα τεθεί σε λειτουργία μετά το 2027 και αφού πρώτα ανακοινωθεί ο προϋπολογισμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).
Μέχρι τότε η ΕΕ δίνει ευελιξία με μεταφορά πόρων από άλλα ταμεία της ΕΕ στην περίπτωση μη απορρόφησης των κονδυλίων, όπως στην περίπτωση της Περιφερειακής Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ανασυγκρότηση (RESTORE) και του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).
Η πρόταση, που πέρασε το Δεκέμβριο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιτρέπει στις χώρες της ΕΕ να διοχετεύουν ευκολότερα πόρους από τα ευρωπαϊκά ταμεία περιφερειακής ανάπτυξης και τα ταμεία συνοχής στην ανασυγκρότηση των καταστροφών.
Αφορά μέτρα ανάκαμψης μετά από φυσικές καταστροφές που σημειώθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2024.
Στόχος της στήριξης είναι η διασφάλιση της συνέχισης της επιχειρηματικής δραστηριότητας των ανωτέρω δυνητικών δικαιούχων.
Στο πλαίσιο του νέου μέτρου το Κράτος Μέλος θα πρέπει να τεκμηριώσει ότι η στήριξη θα χορηγηθεί σε όσους έχουν πληγεί περισσότερο, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων που δεν εισάγουν διακρίσεις και εφόσον έχει αναγνωριστεί επίσημα από αρμόδιο φορέα ότι οι δικαιούχοι υπέστησαν καταστροφή τουλάχιστον του 30% του σχετικού δυναμικού παραγωγής.
Κατά τη χορήγηση της στήριξης με το νέο-προσωρινό Μέτρο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η στήριξη που χορηγείται στο πλαίσιο άλλων εθνικών (αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, εθνική αρωγή, κ.λπ.) ή ενωσιακών μέσων στήριξης (αποθεματικό κρίσης, κ.λπ.) ή ιδιωτικών καθεστώτων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών, έτσι ώστε να μην υπάρξει υπεραντιστάθμιση ή διπλή χρηματοδότηση.
Το ΥπΑΑΤ σχεδιάζει να προχωρήσει σε έκτακτη τροποποίηση του ΠΑΑ 2014-2022 για την εισαγωγή του νέου Μέτρου Μ23, έτσι ώστε να προκηρυχθεί αυτό μετά το Πάσχα του 2025, να έχει εγκρίσεις μέχρι τέλος Ιουνίου 2025 και πληρωμές έως και 31 Δεκεμβρίου 2025.
Σχετική απόφαση του ΥπΑΑΤ, που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», αναφέρει ότι ολοκληρώθηκαν οι πράξεις 169 δικαιούχων της 1ης πρόσκλησης του Μέτρου 9 «Σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών», του ΠΑΑ 2014 - 2022.
Ο προϋπολογισμός ένταξης πράξεων του Μέτρου ανέρχεται στα 28.967.710,24 ευρώ.
Με την εν λόγω απόφαση επιβεβαιώνεται η ολοκλήρωση των πράξεων 169 δικαιούχων της 1ης Πρόσκλησης του Μέτρου 9 «Σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών», δεδομένου ότι:
- ολοκληρώθηκε το φυσικό αντικείμενο των πράξεων, όπως αυτό αποτυπώνεται στην απόφαση ένταξης πράξεων και επαληθεύτηκε η υλοποίησή του,
- ολοκληρώθηκε το Οικονομικό Αντικείμενο, όπως αυτό αποτυπώνεται στο ΟΠΣΑΑ,
- οι δικαιούχοι τήρησαν τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν με την απόφαση ένταξης και συμμορφώθηκαν σε συστάσεις ελέγχων που διενεργήθηκαν από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.
Οι δικαιούχοι υποχρεούνται:
(1) Να διατηρούν την οικονομική και εμπορική τους δραστηριότητα για τουλάχιστον τρία (3) έτη μετά την ολοκλήρωση της πράξης.
(2) Να τηρούν για πέντε (5) έτη μετά την ολοκλήρωση της πράξης όλα τα παραστατικά στοιχεία της αξίας παραγωγής και δαπανών για τα έτη που αφορά η οικονομική στήριξη και να τα θέτουν στη διάθεση των αρμοδίων αρχών ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον ζητηθεί σχετικός έλεγχος ανεξαρτήτως αν από άλλες διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας δεν υποχρεούνται στη διατήρηση των εν λόγω δικαιολογητικών και παραστατικών.
Διαβάστε την απόφαση (εδώ)
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, προχωρά στη διενέργεια Ανοιχτού Διεθνούς Διαγωνισμού μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ-ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ/ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ).
Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών συμβούλου υποστήριξης στις δράσεις:
α) Υπομέτρων 16.1-16-2 «Ίδρυση και λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας (ΕΣΚ) για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας» και 16.1 - 16.5 «Συνεργασία για περιβαλλοντικά έργα, περιβαλλοντικές πρακτικές και δράσεις για την κλιματική αλλαγή», όσον αφορά στο ΠΑΑ 2014-2022, και
β) των Παρεμβάσεων Π3-77-1.1 «Σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών» και Π3-77-3.1 «Ανάπτυξη συνεργασιών μέσω Επιχειρησιακών Ομάδων (ΕΟ) της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας» του ΣΣ ΚΑΠ 2023 – 2027».
Αναλυτικά:
Ι. Για τα Υπομέτρα 16.1-16-2 «Ίδρυση και λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας (ΕΣΚ) για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας» και 16.1 - 16.5 «Συνεργασία για περιβαλλοντικά έργα, περιβαλλοντικές πρακτικές και δράσεις για την κλιματική αλλαγή», του ΠΑΑ 2014 - 2022:
1. Τον καθορισμό των προδιαγραφών που απαιτούνται για την ανάπτυξη των πληροφορικών συστημάτων υποστήριξης των Υπομέτρων στο ΠΣΚΕ/ΟΠΣΑΑ,
2. Τη συνεργασία με την Μονάδα Χρηματοοικονομικών Ροών και Πληροφοριακών Συστημάτων της ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ κατά την διάρκεια ανάπτυξης των ανωτέρω συστημάτων στο ΠΣΚΕ/ΟΠΣΑΑ,
3. Το χειρισμό του περιβάλλοντος Business Intelligence (BI) του ΠΣΚΕ/ΟΠΣΑΑ για την υποστήριξη της εξαγωγής αναφορών και την σύνταξη ενημερωτικών δελτίων-παρουσιάσεων σε powerpoint, με τα συνολικά στοιχεία που αφορούν τα πιλοτικά έργα.
4. Την υποστήριξη της Μονάδας Συνεργασίας και καινοτομίας κατά την διαδικασία -τροποποιήσεων - πληρωμών - απεντάξεων και ολοκλήρωσης, με δυνατότητα εισαγωγής και επεξεργασίας δεδομένων στο ΠΣΚΕ/ΟΠΣΑΑ.
5. Την επίλυση προβλημάτων που ανακύπτουν κατά την λειτουργία των συστημάτων.
6. Τη συνδρομή τους για τη διοργάνωση παρουσιάσεων σε εκθέσεις, συνέδρια, ημερίδες, εσπερίδες
7. Την επικαιροποίηση της πλατφόρμας βάσης δεδομένων και εφαρμογής διαδικτυακού χάρτη απεικόνισης των Επιχειρησιακών Ομάδων (ΕΟ) της Ευρωπαικής Σύμπραξης Καινοτομίας -ΕΣΚ για την γεωργία των δύο Υπομέτρων 16.1-16.2 και 16.1-16.5 του ΠΑΑ.
ΙΙ. Για την υλοποίηση των Παρεμβάσεων Π3-77-1.1 «Σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών» και Π3-77-3.1 «Ανάπτυξη συνεργασιών μέσω Επιχειρησιακών Ομάδων (ΕΟ) της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας» του ΣΣ ΚΑΠ 2023 - 2027»:
1. Τη συμβολή σε τυχόν τροποποιήσεις του θεσμικού πλαισίου των Π3-77-1.1 «Σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών» και Π3-77-3.1 «Ανάπτυξη συνεργασιών μέσω Επιχειρησιακών Ομάδων (ΕΟ) της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας» του ΣΣ ΚΑ 2023 – 2027»
2. Την εισαγωγή των δεδομένων των προσκλήσεων των Π3-77-1.1 και Π3-77-3.1 στο ΟΠΣΚΑΠ. Οι προσκλήσεις που εκδίδονται ή τροποποιούνται πρέπει να καταχωρίζονται στο ΟΠΣΚΑΠ, έργο το οποίο ανατίθεται στον Σύμβουλο.
3. Την εξέταση των αιτήσεων στήριξης
Στην περίπτωση των αιτήσεων στήριξης, το έργο του συμβούλου περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον ενδεικτικά τα εξής:
Α) Την εξέταση της αίτησης στήριξης και ειδικότερα:
αα) Τον έλεγχο πληρότητας των δικαιολογητικών που προβλέπονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
ββ) Τη συμπλήρωση του σχετικού CHECK LIST.
γγ) Την ενημέρωση των δικαιούχων (μέσω ΕΦ) σε περίπτωση ελλείψεων δικαιολογητικών ή/και συμπληρωματικών δικαιολογητικών για την προσκόμισή τους και τυχόν διευκρινήσεων που απαιτούνται.
δδ) Την εξέταση της νομιμότητας και κανονικότητας των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών
εε) Την αντιπαραβολή των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών με τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί στο ΟΠΣΚΕ.
στστ) Την διαπίστωση της επιλεξιμότητας των προτεινόμενων δαπανών
ζζ) Τον έλεγχο των κριτηρίων επιλεξιμότητας, και βαθμολογίας
B) Την καταχώριση των απαιτούμενων στοιχείων και δικαιολογητικών στο OΠΣΚΕ/ΟΠΣΚΑΠ.
Γ) Την σύνταξη της σχετικής εισήγησης προς τον ΕΦ.
Δ) Την παράσταση στην αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Αιτήσεων Στήριξης, όπου απαιτείται
4. Την εξέταση αιτημάτων τροποποίησης
Στην περίπτωση των αιτημάτων τροποποίησης, το έργο του συμβούλου περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον ενδεικτικά τα εξής:
Α) Την εξέταση του αιτήματος τροποποίησης και ειδικότερα:
αα) Τον έλεγχο πληρότητας των δικαιολογητικών που προβλέπονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
ββ) Την συμπλήρωση του σχετικού CHECK LIST.
γγ) Την ενημέρωση των δικαιούχων (μέσω ΕΦ) σε περίπτωση ελλείψεων δικαιολογητικών ή/και συμπληρωματικών δικαιολογητικών για την προσκόμισή τους και τυχόν διευκρινήσεων που απαιτούνται.
δδ) Τον έλεγχο τήρησης των κριτηρίων επιλεξιμότητας.
εε) Τον έλεγχο της σκοπιμότητας της αιτούμενης τροποποίησης.
στ) Τον έλεγχο της τήρησης των αρχικών στόχων της αίτησης στήριξης, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν αλλοιώνεται το αποτέλεσμα της αξιολόγησης της πράξης σε βαθμό που αυτή να καταστεί μη επιλέξιμη.
Β) Την καταχώριση των απαιτούμενων στοιχείων και δικαιολογητικών στο ΟΠΣΚΕ/ΟΠΣΚΑΠ.
Γ) Την σύνταξη σχετικής εισήγησης προς τον ΕΦ,
Δ) Την παράσταση στην αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Αιτήσεων Στήριξης εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο από τον αρμόδιο ΕΦ.
5. Την εξέταση αιτημάτων ελέγχου πληρωμής/προκαταβολής
Στην περίπτωση των αιτημάτων ελέγχου πληρωμής/προκαταβολής, το έργο του συμβούλου περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον ενδεικτικά τα εξής:
Α. Την εξέταση του αιτήματος ελέγχου πληρωμής/προκαταβολής και ειδικότερα:
αα) Τον έλεγχο πληρότητας των δικαιολογητικών που προβλέπονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
ββ) Τη συμπλήρωση του σχετικού CHECK LIST.
γγ) Την ενημέρωση των δικαιούχων (μέσω ΕΦ) σε περίπτωση ελλείψεων δικαιολογητικών ή/και συμπληρωματικών δικαιολογητικών για την προσκόμισή τους και τυχόν διευκρινήσεων που απαιτούνται.
δδ) Την επαλήθευση ότι η πράξη υλοποιήθηκε όπως αυτή υποβλήθηκε και εγκρίθηκε.
εε) Την εξέταση της νομιμότητας και κανονικότητας των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών δαπανών.
στστ) Την αντιπαραβολή των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών με τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί στο ΟΠΣΚΕ.
ζζ) Τη διαπίστωση της επιλεξιμότητας των δαπανών που υλοποιήθηκαν και των πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν από τον δικαιούχο.
ηη) Την διαπίστωση της συμμόρφωσης ή μη του δικαιούχου ως προς τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τις λοιπές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις του.
Β) Την καταχώριση των απαιτούμενων στοιχείων και δικαιολογητικών στο ΟΠΣΚΕ/ΟΠΣΚΑΠ.
Γ) Την σύνταξη της σχετικής εισήγησης προς τον ΕΦ.
6.Την εξέταση ενδικοφανών προσφυγών επί των αξιολογήσεων των αιτήσεων στήριξης, των αποφάσεων τροποποίησης και επί του αποτελέσματος εκκαθάρισης δημόσιας ενίσχυσης.
7. Τον καθορισμό των προδιαγραφών που απαιτούνται για την ανάπτυξη των πληροφορικών συστημάτων υποστήριξης των παρεμβάσεων Π3-77-1.1 και Π3-77-3.1 του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027.
8. Την παραλαβή, έλεγχος και βελτιστοποίηση των υποσυστημάτων της κάθε – παρέμβασης που παραδίδονται από την Μονάδα Χρηματοοικονομικών Ροών και Πληροφοριακών Συστημάτων της ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ.
9. Το χειρισμό του περιβάλλοντος Business Intelligence (BI) του ΟΠΣΚΕ για την υποστήριξη της εξαγωγής αναφορών
10. Την υποστήριξη των ΕΥΔ των Περιφερειών των παρεμβάσεων για όλη τη διαδικασία της πρόσκλησης - της ένταξης πράξεων-των τροποποιήσεων-των πληρωμών-της ολοκλήρωσης των πράξεων.
11. Την επίλυση προβλημάτων που ανακύπτουν κατά την λειτουργία των συστημάτων
12.Τη συνδρομή τους για την σύνταξη ενημερωτικών δελτίων και παρουσιάσεων σε power point, καθώς και τη συνδρομή τους για τη συνδρομή τους για τη διοργάνωση παρουσιάσεων σε εκθέσεις, συνέδρια, ημερίδες, εσπερίδες.
Διάρκεια Σύμβασης - Χρόνοι Παράδοσης
Η διάρκεια της Σύμβασης ορίζεται από την υπογραφή της σε είκοσι τέσσερις (24) μήνες. Σε περίπτωση που η Αναθέτουσα Αρχή επιθυμεί δύναται να επεκτείνει τη σύμβαση για επιπλέον είκοσι τέσσερις (24) μήνες, κάνοντας χρήση του σχετικού δικαιώματος προαίρεσης.
Ημερομηνία λήξης προθεσμίας επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 31/12/2029.
Κόστος
Εκτιμώμενη αξία συνολικού αντικειμένου έργου, με άσκηση δικαιώματος προαίρεσης: 2.280.000 € πλέον 24% ΦΠΑ, ήτοι συνολική εκτιμώμενη αξία με ΦΠΑ 2.827.200 €.
Εκτιμώμενη αξία κυρίου αντικειμένου χωρίς δικαίωμα προαίρεσης: 1.140.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ 24%, ήτοι κύριο αντικείμενο αξίας 1.413.600 ευρώ,
Εκτιμώμενη αξία δικαιώματος προαίρεσης για επαύξηση αντικειμένου 1.140.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ 24%, ήτοι αξία δικ. επαύξησης 1.413.600 ευρώ.
Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).
Κριτήριο Ανάθεσης: Η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής
Ημερομηνία δημοσίευσης διαγωνισμού: 08/01/2025.
Η αναθέτουσα αρχή, αιτιολογημένα και κατόπιν γνώμης του αρμοδίου γνωμοδοτικού οργάνου, μπορεί να κατακυρώσει τη σύμβαση για μικρότερη ποσότητα παρεχόμενων υπηρεσιών, από αυτήν που καθορίζεται στα έγγραφα της σύμβασης, εφόσον ο σχετικός όρος έχει περιληφθεί σε αυτά.
Να σταματήσει ο εμπαιγμός της κυβέρνησης και να καταβληθούν άμεσα οι εξισωτικές αποζημιώσεις σε όλους τους κτηνοτρόφους της Εύβοιας, απαιτεί ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας.
Καταγγέλλει παράλληλα την τακτική «πετσοκόμματος» των ενισχύσεων με διάφορες δικαιολογίες.
Σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος σημειώνει ότι αρκετοί κτηνοτρόφοι της Εύβοιας, που στο τέλος του χρόνου περίμεναν τις εξισωτικές αποζημιώσεις λόγω ορεινών και ημιορεινών περιοχών, «δεν είδαν το παραμικρό ευρώ στους λογαριασμούς τους», ενώ προσθέτει ότι υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων τους που πήραν λιγότερα χρήματα από αυτά που περίμεναν.
Ακόμη επισημαίνει ότι τα συγκεκριμένα χρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους κτηνοτρόφους, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα, ενώ τονίζει ότι κτηνοτρόφοι που απευθύνθηκαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ και άλλους φορείς, «ήρθαν αντιμέτωποι με δικαιολογίες σχετικά με την καταχώρηση σχετικά κωδικών και άλλα τέτοια».
Και προσθέτει: «Αυτός ο εμπαιγμός που συμβαίνει στους συναδέλφους στο κλάδο της κτηνοτροφίας, έχει ξανασυμβεί στον κλάδο της μελισσοκομίας και το αποτέλεσμα είναι ότι κανείς από τους υπεύθυνους κρατικούς φορείς δεν παίρνει την ευθύνη, και στο τέλος οι συνάδελφοι μένουν με σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Εδώ πρέπει να συνυπολογιστεί πως μιλάμε για την περιοχή της πολύπαθης Βόρειας Εύβοιας, με εκατοντάδες προβλήματα, που προστίθενται στη ήδη δύσκολη κατάσταση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι συνάδελφοι μας αγρότες και κτηνοτρόφοι».
O Σύλλογος απαιτεί: «Να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις, από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης ώστε άμεσα, να πληρωθούν όλοι οι συνάδελφοι και να αποκατασταθούν τα όποια προβλήματα. Να σταματήσει ο εμπαιγμός στους συναδέλφους αγρότες και κτηνοτρόφους, που σε αυτό αλλά και σε αντίστοιχα ζητήματα ενισχύσεων, κάθε φορά βρίσκουν χίλιους δυο τρόπους (κόφτες κλπ) για να κουτσουρεύουν τις αποζημιώσεις και ενισχύσεις που δικαιούμαστε».
Επισημαίνεται πως την ανακοίνωση - καταγγελία του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας κατέθεσαν ως αναφορά στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ κ.κ. Γιώργος Μαρίνος, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου και Βασίλης Μεταξάς.
Γενική συνέλευση στα γραφεία της Ένωσης Ηρακλείου έκαναν, την ημέρα των Θεοφανείων, οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Κρήτης, αποφασίζοντας ομόφωνα να προχωρήσουν σε παγκρήτια κινητοποίηση, στις 15 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι.
Τόπος συνάντησης των κτηνοτρόφων ορίστηκε η πλατεία Ελευθερίας, στο Ηράκλειο, έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης.
Αιχμή των διεκδικήσεών τους είναι ο περιορισμός των ανεξέλεγκτων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων και οι χαμηλές τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα.
Ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Βενιεράκης, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «τα τελευταία χρόνια έχουμε μεγάλη αύξηση στο κόστος παραγωγής. Αυξήσεις στις ζωοτροφές, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα, στον ΕΝΦΙΑ. Έχουμε και τον ΕΛΓΑ που μόνο πληρώνουμε και ποτέ δεν μας έχει χορηγήσει αποζημιώσεις.
Έχουμε και το πρόγραμμα «Αμάλθεια», ένα έκτακτο μέτρο ενίσχυσης για την στήριξη των κτηνοτρόφων, που εδώ και τρία χρόνια δεν το έχουν πληρώσει.
Ζητάμε ελέγχους των εισαγωγών και ελληνοποιήσεων, ειδικά σε τυροκομικά προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας, που καθώς εισέρχονται στην αγορά ζημιώνουν παραγωγούς και καταναλωτές.
Όσον αφορά το αιγοπρόβειο γάλα ακολουθεί την πτωτική πορεία του ελαιολάδου. Το 2023 μας έδιναν τιμή παραγωγού στο πρόβειο στα 1,35 ευρώ το κιλό. Φέτος κυμαίνεται από 95 λεπτά έως 1,05 ευρώ το κιλό. Με τόσο μεγάλη αύξηση στο κόστος έχουμε τιμές του 2022.
Επίσης τα κόκκινα δάνεια προκαλούν οικονομική ασφυξία σε πολλούς παραγωγούς.
Δεν βλέπουμε από πουθενά βοήθεια. Άποψή μου είναι ότι αν ήθελαν να βοηθήσουν τον πρωτογενή τομέα θα έπρεπε οι ενισχύσεις της ΚΑΠ να επιδοτούν την παραγωγή γάλακτος και κρέατος. Όσοι αληθινά παράγουν να στηριχθούν οικονομικά».
Το Οικομουσείο Ζαγορίου πραγματοποιεί εκδήλωση «Echoes of Tradition», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (8 Ιανουαρίου 2025), στις 18:00, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» στην πόλη των Ιωαννίνων.
Η εκδήλωση διοργανώνεται για να γιορτάσουμε την πρόσφατη βράβευση του Οικομουσείου Ζαγορίου από τον οργανισμό European Heritage Days, ο οποίος αναγνώρισε τη συμβολή μας στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της μετακινούμενης κτηνοτροφίας.
Το Οικομουσείο Ζαγορίου είναι ανάμεσα στους 8 φορείς από όλη την Ευρώπη που βραβεύτηκαν φέτος από τον οργανισμό European Heritage Days για τη συμβολή τους στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ειδικότερα, η βράβευσή μας αφορά το έργο μας για την ανάδειξη της σημασίας της μετακινούμενης κτηνοτροφίας για την πολιτιστική μας ταυτότητα.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:
- Έκθεση φωτογραφιών και βίντεο (8-14 Ιανουαρίου 2025) που αναδεικνύει τη μετακινούμενη κτηνοτροφία, με ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο των γυναικών της κοινότητας στην διατήρηση αυτής της παράδοσης.
- Ημερίδα και τελετή έναρξης στις 8 Ιανουαρίου, με ενδιαφέρουσες ομιλίες και πάνελ συζητήσεων από επιστήμονες, πολιτιστικούς φορείς και εκπροσώπους της κοινότητας, που θα καλύψουν διάφορες πτυχές της μετακινούμενης κτηνοτροφίας.
- Ζωντανή μουσική και τοπικά εδέσματα για να απολαύσουμε όλοι μαζί την πολιτιστική κληρονομιά της Ηπείρου.
Δύο νέα κρούσματα ευλογιάς των αιγοπροβάτων με την είσοδο του νέους έτους είχε ο νομός Μαγνησίας.
Πρόκειται για ύποπτα κρούσματα σε δύο διαφορετικές κτηνοτροφικές μονάδες στην περιοχή της Ευξεινούπολης, τα οποία βγήκαν θετικά, ενώ τα ζώα οδηγήθηκαν χθες, Πέμπτη (2/1) και τα υπόλοιπα οδηγούνται αύριο, Σάββατο (4/1), για θανάτωση και υγειονομική ταφή.
Τα νέα κρούσματα επιβεβαίωσε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Αννα Μαρία Παπαδημητρίου, μετά από ενημέρωση που είχε από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της περιφερειακής ενότητας, η οποία έχει θέσει την περιοχή σε καραντίνα και προχωρά σε συνεχείς ελέγχους.
«Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα και τις οδηγίες που έχουν λάβει από την κτηνιατρική υπηρεσία. Στόχος είναι να μπορέσουν να σφάξουν την επόμενη εβδομάδα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει νέο κρούσμα», ανέφερε η κ. Παπαδημητρίου.
Στο μεταξύ σήμερα Παρασκευή (3/1) οδηγήθηκαν σε θανάτωση και υγειονομική ταφή κοπάδια που παρουσίασαν κρούσματα ευλογιάς στο Νέο Ξεριά και στη Νέα Καρβάλη της Καβάλας.
Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η 3η Τροποποίηση του υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών».
Οι αλλαγές αφορούν το ελάχιστο επίπεδο του κύκλου εργασιών (πωλήσεις βάσει Ε3) της γεωργικής εκμετάλλευσής τους, από το επόμενο ημερολογιακό έτος από εκείνο του έτους ένταξής τους.
Με την τροποποίηση ο δικαιούχος, αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει κύκλο εργασιών ως εξής:
Από το επόμενο ημερολογιακό έτος από εκείνο του έτους ένταξής του στο υπομέτρο, να πραγματοποιήσει κύκλο εργασιών (πωλήσεις βάσει Ε3), που να προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες σε επίπεδο τουλάχιστον ίσο με 50% της τυπικής απόδοσης εισόδου στο μέτρο ή τουλάχιστον:
α) 12.000 € εφόσον η μόνιμη κατοικία του αρχηγού της εκμετάλλευσης είναι στην ηπειρωτική χώρα, στην Κρήτη και στην Εύβοια,
β) 10.000 € εφόσον η μόνιμη κατοικία του αρχηγού της εκμετάλλευσης είναι στα νησιά με πληθυσμό μεγαλύτερο των 3.100 κατοίκων πλην Κρήτης και Εύβοιας,
γ) 8.000 € εφόσον η μόνιμη κατοικία του αρχηγού της εκμετάλλευσης είναι στα νησιά με πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των 3.100 κατοίκων,
δ) 8.000 € για τις μελισσοκομικές εκμεταλλεύσεις, που αξιοποιούν τουλάχιστον 109 κυψέλες.
Ο δικαιούχος κατά την υποβολή της τελικής δόσης, να έχει υποβάλλει τουλάχιστον δύο φορολογικές δηλώσεις που να αφορούν τα έτη του επιχειρηματικού σχεδίου με την πιο πρόσφατη από αυτές να εμφανίζει κύκλο εργασιών (πωλήσεις βάσει Ε3), που να προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες τουλάχιστον ίσο προς το 60% της τυπικής απόδοσης εισόδου στο μέτρο ή τουλάχιστον
α) 16.000 € εφόσον η μόνιμη κατοικία του αρχηγού της εκμετάλλευσης βρίσκεται στην ηπειρωτική χώρα, στην Κρήτη ή στην Εύβοια,
β) 14.000 € εφόσον η μόνιμη κατοικία του αρχηγού της εκμετάλλευσης βρίσκεται σε νησί με πληθυσμό μεγαλύτερο των 3.100 κατοίκων πλην Κρήτης και Εύβοιας,
γ) 10.700 € εφόσον η μόνιμη κατοικία του αρχηγού της εκμετάλλευσης είναι σε νησί με πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των 3.100 κατοίκων.
Κατά τη διάρκεια των επιπρόσθετων δεσμεύσεων ελέγχεται ότι οι δηλώσεις που υποβάλλονται κατ’ έτος εμφανίζουν κύκλο εργασιών για το προηγούμενο έτος ο οποίος υπερβαίνει το 50% της τυπικής απόδοσης εισόδου ή τουλάχιστον
α) 16.000 € εφόσον η μόνιμη κατοικία του αρχηγού της εκμετάλλευσης βρίσκεται στην ηπειρωτική χώρα, στην Κρήτη ή στην Εύβοια,
β) 14.000 € εφόσον η μόνιμη κατοικία του αρχηγού της εκμετάλλευσης βρίσκεται σε νησί με πληθυσμό μεγαλύτερο των 3.100 κατοίκων πλην Κρήτης και Εύβοιας, 10.700 € εφόσον η μόνιμη κατοικία του αρχηγού της εκμετάλλευσης είναι σε νησί με πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των 3.100 κατοίκων.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Θυμίζουμε ότι στη νέα πρόσκληση δόθηκε παράταση, έως τις 25 Φεβρουαρίου 2025 (από 22 Ιανουαρίου 2025), για την υποβολή αιτήσεων στήριξης στους Νέους Αγρότες.
Με τροποποιητική απόφαση, που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, δόθηκε παράταση, έως τις 25 Φεβρουαρίου 2025 (από 22 Ιανουαρίου 2025), για την υποβολή αιτήσεων στήριξης στους Νέους Αγρότες.
Όπως αναφέρει η απόφαση, τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή που αναρτώνται στο Ολοκληρωμένο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) πρέπει να έχουν ημερομηνία έκδοσης μέχρι και τις 25/2/2025.
Η τροποποίηση έγινε επειδή υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στην συμπλήρωση των αιτήσεων στο ΟΠΣΚΕ και έγινε εφικτή από τις 13 Δεκεμβρίου.
H Παρέμβαση «Π3-75.1 – Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας» συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης «Ε.Γ.Τ.Α.Α.») και το Ελληνικό Δημόσιο.
Η δημόσια δαπάνη της πρόσκλησης ανέρχεται στα 410.000.000 ευρώ και κατανέμεται ως εξής:
1. Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης - 36.220.000 ευρώ
2. Κεντρικής Μακεδονίας - 61.690.000 ευρώ
3. Δυτικής Μακεδονίας - 28.650.000 ευρώ
4. Θεσσαλίας - 45.200.000 ευρώ
5. Στερεάς Ελλάδος - 27.060.000 ευρώ
6. Ηπείρου - 24.280.000 ευρώ
7. Ιονίων Νήσων - 9.400.000 ευρώ
8. Δυτικής Ελλάδος - 43.950.000 ευρώ
9. Πελοποννήσου - 35.140.000 ευρώ
10. Αττικής - 5.700.000 ευρώ
11. Νοτίου Αιγαίου - 13.830.000 ευρώ
12. Βορείου Αιγαίου - 23.410.000 ευρώ
13. Κρήτης - 55.480.000 ευρώ.
Μέχρι 40.000 ευρώ είναι η ενίσχυση σε κάθε δικαιούχο, έως 44.000 ευρώ σε νησιά και μειονεκτικές περιοχές.
Δείτε την πρόσκληση (εδώ)
Νέο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς στην Καβάλα, σήμερα Παρασκευή (27/12), στο Νέο Ξεριά του δήμου Νέστου, με τις υπηρεσίες της κτηνιατρικής το επόμενο διάστημα αναμένεται να πάρουν δείγματα από τα ζώα της εκτροφής.
Στο μεταξύ, στο Δήμο Τοπείρου της Ξάνθης, οδηγήθηκαν σε θανάτωση 170 πρόβατα λόγω της ευλογιάς.
Κτηνοτρόφοι που επικοινώνησαν στον ΑγροΤύπο ανέφεραν ότι οι τιμές παραγωγού, που έδιναν στις 27/12, για τα αρνιά που πάνε για σφαγή, ήταν στα 7,5 ευρώ το κιλό.
Επιστολή Κουρέτα για κτηνοτρόφους Μαγνησίας
Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Τσιάρα και στον Υφυπουργό Χρ. Κέλλα απέστειλε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, με θέμα τη στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Μαγνησίας από την ευλογιά των αιγοπροβάτων, ζητώντας άμεσα μέτρα ενίσχυσης για την απώλεια του εισοδήματός τους.
Στην επιστολή του ζητά τα παρακάτω άμεσα μέτρα ενίσχυσης για την απώλεια του εισοδήματός τους.
1. Άμεση αποζημίωση με την μορφή προκαταβολής του 50% της αποζημίωσης ανά εκριζωθείσα εκτροφή, για την κάλυψη των τρεχουσών τους αναγκών.
2. Επιδότηση για την αγορά ζωοτροφών ύψους 1€/ζώο/ημέρα όλων των ζώων και για όσο διάστημα παραμείνουν έγκλειστα εντός των εκτροφών.
3. Επιδότηση ύψους 1 € ανά κιλό για κάθε αρνί που δεν θα σφαγεί άμεσα.
4. Πάγωμα των φορολογικών υποχρεώσεων όλων των πληγέντων κτηνοτρόφων για τα επόμενα δύο χρόνια.
5. Πάγωμα όλων των χρεών σε ΔΕΚΟ για τα επόμενα δύο χρόνια.
6. Πάγωμα πλειστηριασμών και κατασχέσεων για τα επόμενα δύο χρόνια.
7. Διατήρηση όλων των επιδοτήσεων και των δικαιωμάτων για τα επόμενα χρόνια και έως την εφαρμογή του μέτρου 5.2 που αφορά στην αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου.
8. Αυστηρό έλεγχο των εισαγωγών γάλακτος.
Φυσικό πρόσωπο μπορεί να είναι ο συντονιστής και ο οικονομικός υπεύθυνος, δηλαδή ο σύμβουλος - μελετητής του δικαιούχου, στο πλαίσιο της υποβολής της αίτησης στήριξης για την Παρέμβαση «Π3 – 75.1 – Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας» του ΣΣ της ΚΑΠ 2023-2027.
Σύμφωνα με τα εγχειρίδια του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), ο Συντονιστής και ο Οικονομικός Υπεύθυνος πρέπει να είναι μόνο φυσικό πρόσωπο.
Επομένως στην περίπτωση εταιρειών συμβούλων, ως συντονιστής και ως οικονομικός υπεύθυνος δεν μπορεί να οριστεί η εταιρεία συμβούλων αλλά κάποιος μέτοχος ή υπάλληλος της εταιρείας, εφόσον βέβαια έχει την ιδιότητα που απαιτείται από το θεσμικό πλαίσιο της Παρέμβασης Π3-75.1.
Για τις περιπτώσεις όπου ο σύμβουλος έχει σχέση εργασίας με νομικό πρόσωπο που εκδίδει το τιμολόγιο:
α) Στην οθόνη «Ταυτότητα Αίτησης Χρηματοδότησης» και «Στοιχεία Υπευθύνου Έργου» συμπληρώνονται τα στοιχεία του συμβούλου (συντονιστής κατά ΟΠΣΚΕ) και όχι της εταιρείας.
β) Τα στοιχεία της εταιρείας αποτυπώνονται στο ιδιωτικό συμφωνητικό που υπογράφεται μεταξύ εταιρείας και υποψηφίου
γ) Η υπεύθυνη δήλωση του συμβούλου (παρ. 2.12 και 3.16 του άρθρου 14 της ΥΑ) υποβάλλεται, σύμφωνα με το πρότυπο που είναι αναρτημένο στην πρόσκληση (εδώ) από τον διαχειριστή του νομικού προσώπου (μέτοχος ή υπάλληλος).
Στο κείμενο της δήλωσης αναφέρονται τα στοιχεία του συντάκτη (γεωπόνος ή τεχνολόγος γεωπονίας) της αίτησης ο οποίος έχει οριστεί ως Συντονιστής και του οποίου τα στοιχεία έχουν καταχωρισθεί στο ΟΠΣΚΕ.
Οι αιτήσεις για την 1η Πρόσκληση Παρέμβασης Π3-75.1 «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας» ολοκληρώνονται μέχρι 22/01/2025.
Ξεκίνησαν οι πληρωμές των κτηνοτρόφων για τις αποζημιώσεις των ζώων που έχασαν λόγω της ευλογιάς και της πανώλης, μετά την απόφαση της ΑΑΔΕ, η οποία απαλλάσσει τους πληγέντες που δεν είχαν τακτοποιημένες τις φορολογικές υποχρεώσεις τους.
Αναφορικά με τις αποζημιώσεις, ο Υφυπουργός ΑΑΤ, Χρήστος Κέλλας, διευκρίνισε τη διαδικασία: «Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες μας αποστέλλουν τις καταστάσεις με τον αριθμό των θανάτων των ζώων, και το Υπουργείο στέλνει τα χρήματα στις Περιφέρειες, οι οποίες με τη σειρά τους τα διανέμουν στους δικαιούχους. Έως τώρα έχουν καταβληθεί 13,3 εκατομμύρια ευρώ για ζώα που θανατώθηκαν από πανώλη και ευλογιά». Η διανομή των αποζημιώσεων έγινε σε δύο φάσεις. Η πρώτη κατανομή ήταν πριν από 15 ημέρες, ενώ η δεύτερη κατανομή ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όπως ακριβώς υποσχεθήκαμε».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, αυτό που θέλουν τώρα οι κτηνοτρόφοι από το ΥπΑΑΤ είναι να απλοποιήσει την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου που χάθηκε από τις ζωονόσους.
Το Υπομέτρο 5.2 για αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται στο γεωργικό κεφάλαιο (ζωικό και πάγιο) από φυσικά φαινόμενα δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Ο κακός σχεδιασμός του προγράμματος, οι ασάφειες, αλλά και η απαίτηση οι κτηνοτρόφοι να προκαταβάλουν το ποσό για την αγορά των ζώων που έχασαν, κάνουν το μέτρο πρακτικά ανεφάρμοστο.
Θα πρέπει να αλλάξει η όλη διαδικασία ώστε να καταστεί πιο «φιλικό» στους δικαιούχους κτηνοτρόφους και να διευκολύνει την υποβολή αιτήσεων για την αγορά αιγοπροβάτων.
Την πλήρη αποποίηση των ευθυνών της κυβέρνησης για τις συνθήκες μετάδοσης της ζωονόσου της ευλογιάς στην ελληνική επικράτεια, επικρίνει έντονα ο Βουλευτής Ρεθύμνης και υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης.
Όπως αναφέρει, «σε συνέχεια κοινοβουλευτικής παρέμβασης των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, με πρωτοβουλία του Μ. Χνάρη, η απάντηση που λάβαμε σχετικά με τα κρίσιμα ερωτήματα που τέθηκαν για την εξάπλωση της ευλογιάς, όπως αντίστοιχα και στην περίπτωση της πανώλης, κρίνεται άκρως υποκριτική και ως εκ τούτου μη ικανοποιητική και απογοητευτική, επιβεβαιώνοντάς για ακόμα μία φορά την ανεπάρκεια και την ανικανότητα της Κυβέρνησης στη διαχείριση σοβαρών καταστάσεων.
Καμία πειστική απάντηση δε λάβαμε για τα πραγματικά αίτια εισχώρησης της ευλογιάς στη χώρα μας, με το αρμόδιο Υπουργείο να αναλώνεται στην απλή απαρίθμηση του αριθμού των ζώων που θανατώθηκαν, απεκδυόμενη πλήρως των ευθυνών της για τα αίτια της εξάπλωσης της, αποδίδοντας τη μάλιστα στις «…μετακινήσεις ζώων (προς σφαγή, προς βοσκές, για πάχυνση, για αναπαραγωγή)..», καθώς επίσης και στα οχήματα μεταφοράς ζώων ή ακόμα και στους ίδιους τους κτηνοτρόφους και στους οδηγούς των οχημάτων.
Το αρμόδιο Υπουργείο, δηλαδή, αρκείται σε μία επιδημιολογική προσέγγιση της νόσου, απαντώντας γενικά και αόριστα για την εξάπλωση της. Δε μας ενημερώνει (ή μήπως δε γνωρίζει) επί της ουσίας τι εν προκειμένω συνέβη και η ευλογιά μεταδόθηκε από τον Έβρο και την Θράκη απευθείας στην Πελοπόννησο, γεγονός που οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει το μέτρο της απαγόρευσης «..μετακίνησης αιγοειδών και προβατοειδών από ολόκληρη την επικράτεια της Ελλάδας σε προορισμό εκτός Ελλάδας..» έως και την 30η/11/2024, μέτρο που παρατάθηκε έως και την 15η/01/2025.
Επιπλέον, στο ίδιο μήκος κύματος, σιγή ιχθύος τηρούν και για τα επιπρόσθετα μέτρα που προτίθενται να λάβουν. Ισχυρίζονται ότι θα εφαρμόσουν τα μέτρα που προβλέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία τα οποία όμως μέχρι και σήμερα στην περίπτωση της ευλογιάς έχουν κριθεί ως αναποτελεσματικά.
Δεν κάνουν καμία αναφορά για την επάνδρωση των αρμοδίων κτηνιατρικών υπηρεσιών των Περιφερειών με το κατάλληλο προσωπικό. Αν και είναι σε όλους μας γνωστό ότι οι Περιφέρειες είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο των μετακινήσεων των οχημάτων και την εφαρμογή των μέτρων απολύμανσης και βιοασφάλειας, το Υπουργείο δεν προβαίνει στις δέουσες ενέργειες για πρόσληψη προσωπικού, παρά τη σχετική πρόβλεψη σε έκτακτες περιπτώσεις, μεταθέτοντας τις ευθύνες στους Περιφερειάρχες.
Τέλος, αναφορικά με την καταβολή της αποζημίωσης των κτηνοτρόφων, αρκούνται απλά στην παράθεση των ποσών των αποζημιώσεων, τα οποία μάλιστα αυξήθηκαν μετά την παρέμβαση του κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ στην Κορινθία».
Σχολιάζοντας τα ανωτέρω, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, δηλώνει τα ακόλουθα: «Τους τελευταίους μήνες η ελληνική κτηνοτροφία έχει δεχθεί ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα. Η διασπορά της πανώλης και της ευλογιάς έχει οδηγήσει στη θανάτωση χιλιάδων ζώων ακόμα και στο ξεκλήρισμα ολόκληρων κοπαδιών αιγοπροβάτων, με τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται σε απόγνωση, οδηγώντας μάλιστα αρκετούς ακόμα και στην έξοδο από το επάγγελμα. Καθίσταται επιβεβλημένη ανάγκη η ολοκλήρωση της διαδικασίας καταβολής των αποζημιώσεων και κυρίως της αντικατάστασης του ζωικού κεφαλαίου. Το ΠΑΣΟΚ έχει χαράξει μία συγκεκριμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση των εν λόγω ζητημάτων με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη, με σκοπό να δώσει μία νέα πνοή συνολικά στον πρωτογενή τομέα αλλά και στην ενδυνάμωση της υπαίθρου».