Οι κτηνοτρόφοι οδηγούνται στην εξαθλίωση λόγω της πανώλης, επειδή το κράτος δεν μπορεί να κάνει ελέγχους, σε μια χώρα που λειτουργεί με το σύνθημα: «μπάτε σκύλοι αλέστε κι αλεστικά μη δώσετε».
Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), σε κείμενο που εξέδωσε, εκφράζει την έντονη οργή του «για την είσοδο της πανώλης των αιγοπροβάτων στη χώρα μας, αποτέλεσμα του αίσχους του λαθρεμπορίου ζώων, για το οποίο ακόμα δεν έχει ασκηθεί κάποια δίωξη και δεν έχουμε ακόμα κάποια σχετική ενημέρωση από την δικαιοσύνη».
Το κείμενο συνυπογράφουν και οι Οργανώσεις: Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και Συντονιστικό Κτηνοτροφικών Συλλόγων ΑΜΘ.
Συγκεκριμένα οι κτηνοτρόφοι αναφέρουν τα εξής:
«Είναι εξοργιστικό πώς αυτά τα ζώα κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα χωρίς να υποβληθούν στους απαραίτητους ελέγχους. Πού ήταν οι υπεύθυνοι;
Πώς επιτρέπεται να πωλούνται ζώα κρεατοπαραγωγής που υποτίθεται εισήχθησαν για σφαγή να καταλήξουν ως ζωντανά ζώα γαλακτοπαραγωγής, σε εκμεταλλεύσεις ανά την χώρα, χωρίς κανέναν έλεγχο, παρακάμπτοντας κάθε κανόνα ασφαλείας, κάτι που μας δικαιώνει όταν ζητάμε συγκεκριμένα μέτρα και για τις «ελληνοποιήσεις» και για εισαγωγές ζώων αμφιβόλου ποιότητας από άλλες χώρες.
Επιδοτήσεις κομμένες και μειωμένες στους ανθρώπους της παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα κάποιοι επιτήδειοι λυμαίνονται το μεγαλύτερο μέρος αυτών, καμία ενημέρωση για την κατανομή των επιδοτήσεων, αποζημιώσεις για πλημμύρες και φωτιές ακόμα στον αέρα, ΟΣΔΕ «αμφίβολο», έλεγχος διακίνησης προϊόντων ελλιπής, στελέχωση δημόσιων κτηνιατρείων ελλιπής, στελέχωση δημόσιων εργαστηρίων ελλιπής, αγροτική πολιτική με όραμα και σχεδιασμό ανύπαρκτη, κανένας πραγματικός διάλογος με αγρότες και κτηνοτρόφους.
Είναι πλέον φανερό ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως για την πρωτογενή παραγωγή της χώρας, τον μεγαλύτερο εργοδότη και τον μοναδικό τρόπο επιβίωσης των πολιτών μας. Η κυβέρνηση δείχνει με τις πράξεις της ότι δεν νοιάζεται για τον κλάδο που παράγει την τροφή μας, την βασική ανάγκη για την επιβίωση των ανθρώπων.
Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της για αυτή την καταστροφική κατάσταση. Η αδράνεια και η ανικανότητα ορισμένων υπαλλήλων, της έχουν οδηγήσει σε αυτήν την καταστροφή. Η αργοπορία στην εξέταση των αρχικών δειγμάτων λόγω έλλειψης προσωπικού είναι ανεπίτρεπτη και απαράδεκτη. Για όλα αυτά, δεν φταίνε οι κτηνοτρόφοι, αλλά το διαλυμένο και ανίκανο κράτος που αφήνει ανεξέλεγκτους επιτήδειους να δρουν όπως θέλουν με αποτέλεσμα αυτήν την στιγμή να αντιμετωπίζουμε μια καταστροφή του κλάδου αλλά και του εθνικού μας προϊόντος την ΦΕΤΑ.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας απαιτεί άμεση δράση από την κυβέρνηση για την αποκατάσταση των αδικιών και την προστασία του κλάδου μας από παρόμοια μελλοντικά περιστατικά.
Η ανευθυνότητα και η αδιαφορία πρέπει να τελειώσουν εδώ, σε αντίθετη περίπτωση μας οδηγείτε σε γενικό ξεσηκωμό, με ότι αντίκτυπο θα έχει αυτό για την κυβέρνηση αλλά και την αυτάρκεια των τροφίμων της χώρας μας, αφού θα μας απομακρύνετε από την παραγωγή και τα αποτελέσματα των αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενων τροφίμων τα βλέπουμε ήδη.
Αιτήματα προς την Κυβέρνηση
1. Δίκαιες Αποζημιώσεις για Θανατωθέντα Ζώα αλλά και νεκρά ζώα λόγω του ιού:
Απαιτούμε δίκαιες αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώνονται ή απεβίωσαν λόγω της πανώλης. Οι τρέχουσες τιμές αναφοράς είναι αστείες και προσβλητικές για τους κτηνοτρόφους. Η τιμή αποζημίωσης ανά ζώο πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στα 350 ευρώ ανά αιγοπρόβατο. Οι κτηνοτρόφοι δεν χάνουν μόνο το εισόδημά τους, αλλά και το ζωικό τους κεφάλαιο, και η σημερινή πραγματικότητα απαιτεί αυτό το ποσό ως το ελάχιστο.
2. Αποζημίωση ζωοτροφών για όσο καιρό τα ζώα θα βρίσκονται αναγκαστικά σε περιορισμό στην κτηνοτροφική εγκατάσταση καθώς οι κτηνοτρόφοι δεν είχαν υπολογίσει αυτές τις τροφές και τώρα εξαναγκάζονται να τις προμηθευτούν.
3. Άμεση στελέχωση των δημόσιων κτηνιατρείων και των κρατικών εργαστηρίων
Άμεση στελέχωση όλων των δημόσιων κτηνιατρείων της χώρας με κτηνιάτρους με βάση το οργανόγραμμα το οποίο υπάρχει, καθώς αυτήν την στιγμή γινόμαστε μάρτυρες των αποτελεσμάτων της έλλειψης προσωπικού για την οποία φωνάζουμε εδώ και χρόνια. Σχεδόν το 10% των δημόσιων κτηνιατρείων της χώρας μας δεν λειτουργεί αφού δεν υπάρχει προσωπικό.
Άμεση στελέχωση όλων των κρατικών εργαστηρίων με το απαραίτητο προσωπικό αλλά και των απαραίτητων υλών που χρειάζονται για διεκπεραίωση αναλύσεων. Είναι ανεπίτρεπτο να εισάγονται στην χώρα μας αμφιβόλου ποιότητας τρόφιμα.
4. Αποζημιώσεις για Απολυμάνσεις:
Ζητάμε αποζημιώσεις για τις απολυμάνσεις που θα πρέπει να κάνουμε στα κοπάδια μας με ειδικά σκευάσματα, τα οποία θα στοιχίσουν ως και 2 ευρώ ανά ζώο για κάθε μήνα απολύμανσης. Η κυβέρνηση πρέπει να καλύψει αυτά τα κόστη άμεσα.
5. Οι περιφέρειες να αναλάβουν το κόστος απολύμανσης
Οι περιφέρειες της χώρας να αναλάβουν το κόστος απολύμανσης των βυτίων γάλακτος και των φορτηγών ζωοτροφών στις εισόδους και εξόδους των περιοχών που βρίσκονται σε περιορισμό.
6. Παραδειγματικές Κυρώσεις:
Καλούμε την κυβέρνηση να επιβάλει άμεσες και σκληρές κυρώσεις σε όσους εμπλέκονται σε αυτήν την υπόθεση. Θεωρούμε αδιανόητο να μην έχει επέμβει ακόμα εισαγγελέας και να μην έχει ασκηθεί δίωξη στους λαθρεμπόρους. Οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά, ώστε να αποτραπούν μελλοντικά τέτοια εγκλήματα.
Με αγανάκτηση, διότι τα μέτρα που αιτούμαστε έπρεπε να είχαν παρθεί ΕΧΘΕΣ».
Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι και κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΑΜ-Θ) καταθέτουν στο ΥπΑΑΤ επικαιροποιημένες προτάσεις οικονομικής αποζημίωσης και μέτρων στήριξης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, που επλήγησαν από τα μέτρα καραντίνας που ελήφθησαν για την ευλογιά και την πανώλη των αιγοπροβάτων.
Ο Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι κτηνοτρόφοι έχουν μείνει χωρίς εισόδημα και είναι άνεργοι. Πρέπει να υπάρξει άμεσα οικονομική στήριξη για να μπορέσουν να ζήσουν. Επίσης δεν υπάρχει κίνητρο από την πολιτεία για να παραμείνει στο επάγγελμα ο κτηνοτρόφος (που είναι συνήθως μεγάλης ηλικίας). Ζητάμε άμεση αποζημίωση για απώλεια εισοδήματος της εκμετάλλευσης με 50 ευρώ / ζώο, με την αποζημίωση αυτή να επαναλαμβάνεται σε περίπτωση πλήρους επανασύστασης του κοπαδιού, με τη συμπλήρωση ενός έτους από την πρώτη καταβολή».
Η επιστολή των κτηνοτρόφων της ΑΜ-Θ αναφέρει τα εξής:
Με έγγραφό μας, από τις 18/8/2024, σας παραθέσαμε τις προτάσεις μας ως κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜ-Θ, σχετικά με τις αποζημιώσεις και τα μέτρα που πρέπει να λάβει το ΥΠΑΑΤ για την Πανώλη αλλά και για τις αντίστοιχες ζωονόσους όπως η Ευλογιά, για την οποία ισχύει το ίδιο πρωτόκολλο, ώστε αυτές να μην έχουν οικονομικό καταστροφικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητά των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
Δυστυχώς δεν τις λάβατε σοβαρά υπόψιν σας, με μοναδική βελτίωση στο υφιστάμενο τότε καθεστώς αποζημιώσεων για την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου,την αύξηση του ποσού αναφοράς.
Μετά από διάστημα 7 μηνών από την παρουσίαση κρουσμάτων Πανώλης και 5 μηνών από την παρουσίαση κρουσμάτων Ευλογιάς, οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από τις ζωονόσους, αλλά και αυτές που υποχρεώθηκαν σε τήρηση μέτρων καραντίνας, βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο.
Κάναμε μεγάλη υπομονή, πειθαρχήσαμε στο πρωτόκολλο που εφαρμόζει η χώρα μας με βάση τις κοινοτικές οδηγίες για την εκρίζωση των συγκεκριμένων ζωονόσων, καταστρέφοντας ένα μεγάλο μέρος του πραγματικού ζωικού κεφαλαίου των αιγοπροβάτων, κυρίως της περιφέρειάς μας και τηρήσαμε όσο ήταν δυνατό και με τεράστιο οικονομικό κόστος τα μέτρα καραντίνας που επέβαλε το ΥΠΑΑΤ.
Οι αποζημιώσεις μετά την καταστροφή των ζώων ξεκίνησαν να δίνονται στους πρώτους κτηνοτρόφους στα τέλη του Δεκέμβρη.
Οι κτηνοτρόφοι αυτοί είναι άνεργοι, από τη μέρα που καταστράφηκαν τα ζώα τους, χωρίς εισόδημα βιοπορισμού των ιδίων αλλά και των οικογενειών τους και χωρίς μέριμνα για την απώλεια εισοδήματος την οποία προκάλεσαν οι αποφάσεις του ΥΠΑΑΤ.
Οι υποχρεώσεις σε φορείς του δημοσίου και σε ιδιώτες τρέχουν ασταμάτητα, οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις όμως πολλών εκ των πλητόμενων κτηνοτρόφων από τις ζωονόσους, κόπηκαν άμεσα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Για τους συναδέλφους που εφαρμόζουν μέτρα καραντίνας οι ζωοτροφές για το χειμώνα τελείωσαν και όσοι είχαν τη δυνατότητα χρεώθηκαν για να συνεχίσουν να τα ταΐζουν.
Τα αμνοερίφια έμειναν στους στάβλους, αφού απαγορεύθηκε να μεταφερθούν στα σφαγεία και δεν είναι πιά εμπορεύσιμα στην αρχική τους αξία, λόγω των μέτρων απαγόρευσης που επιβλήθηκαν.
Ταυτόχρονα το κόστος εκτροφής τους είναι δυσβάσταχτο.
Ανάλογα και τα προβλήματα στους συναδέλφους βοοτρόφους που πωλούν απογαλακτισμένα μοσχάρια σε μονάδες πάχυνσης, δεν τους δόθηκε άδεια μετακίνησης για να τα πωλήσουν και η συντήρησή τους είναι επιζήμια για τους κτηνοτρόφους.
Η αγορά των πανάκριβων απολυμαντικών για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου δυσβάσταχτη.
Ανακοινώσατε την πρόθεσή σας για προκύρηξη του μέτρου 5.2 ή τύπου 5.2, για την επανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου, με 100% επιδότηση, χωρίς καμία περαιτέρω ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα ενεργοποίησης του μέτρου και τους όρους ένταξης.
Ποιος ευθύνεται κ. Υπουργέ που δεν έχει υλοποιηθεί το 5.2, ενάμιση χρόνο μετά τα καμένα του Έβρου και τις πλημμύρες της Θεσσαλίας και πως να δείξουμε εμπιστοσύνη στις εξαγγελίες σας;
Όσο για τους επαγγελματίες που κινούνται γύρω από την κτηνοτροφία, (αγρότες, εταιρίες ζωοτροφών, προμηθευτές κάθε είδους, σφαγεία, έμποροι, κ.α) καλύτερα να σας ενημερώσουν οι ίδιοι για τη ζημιά που έχουν υποστεί.
Μετά όλα τα παραπάνω αντιλαμβάνεστε κ.Υπουργέ, ότι η αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου, είναι μόνο ένα μικρό μέρος της ζημιάς που έχει υποστεί η κτηνοτροφία της πατρίδας μας και η οικονομική αλυσίδα γύρω από αυτή.
Για αυτό κι εμείς αναρωτιόμαστε: ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ; Ρητορικό το ερώτημα !
Ως χώρα της ΕΕ, ως ευνομούμενη πολιτεία και ως πετυχημένη κυβέρνηση, βάζετε το χέρι στην τσέπη και πληρώνετε τη ζημιά, που εσείς προκαλέσατε !!!
Τόσο απλά ! Εμείς μάλιστα, αντιλαμβανόμενοι το μεγάλο κόστος της ζημιάς που έχουμε υποστεί, ζητάμε να αποζημιώσετε τα ελάχιστα.
Σας παραθέτουμε παρακάτω τις προτάσεις μας, για να επιτευχθεί η ανάσχεση της άθλιας οικονομικής και ψυχολογικής κατάστασης που έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι, των πλητόμενων περιοχών της πατρίδας μας.
Η αποζημίωση για την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου, με τιμή αναφοράς τα 220 € ανά ζώο, είναι χαμηλή σε σχέση με την αξία μεγάλης μερίδας ζώων και σίγουρα σε σχέση με τη ζημιά που προκαλείται σε μια ενεργή και παραγωγική κτηνοτροφική εκμετάλλευση.
Για να είναι αποτελεσματική αυτή η αποζημίωση, θα πρέπει να συνοδεύεται με:
- Άμεση αποζημίωση για απώλεια εισοδήματος της εκμετάλλευσης με 50 €/ζώο, με την αποζημίωση αυτή να επαναλαμβάνεται σε περίπτωση πλήρους επανασύστασης του κοπαδιού, με τη συμπλήρωση ενός έτους από την πρώτη καταβολή.
- Αναστολή των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ, για το χρονικό διάστημα μέχρι την πλήρη επανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου.
- Πάγωμα για 3 έτη όλων των οφειλών και των ρυθμίσεων των κτηνοτρόφων, προς φορείς του δημοσίου.
- Άτοκο δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου, με τριετή περίοδο χάριτος αποπληρωμής, για οφειλές των κτηνοτρόφων προς ιδιώτες προμηθευτές.
- Άμεση προκύρηξη του μέτρου (τύπου 5.2), για την επανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου, με απλοποιημένες διαδικασίες και ξεκάθαρους όρους ένταξης. Ταυτόχρονα χρονοδιάγραμμα έγκρισης των αιτήσεων των κτηνοτρόφων και οδικός χάρτης ολοκλήρωσης του μέτρου, που θα συμβαδίζει με το χρονοδιάγραμμα επανασύστασης που θα αποφασίσει η κτηνιατρική υπηρεσία.
- Χρηματοδότηση με άτοκο δάνειο για την αγορά ζώων, για όσους ενταχθούν στο μέτρο επανασύστασης ζωικού κεφαλαίου, με εγγύηση την έγκριση ένταξης σε αυτό.
- Άτοκο δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου, με τριετή περίοδο χάριτος, για όσους δεν μπορέσουν ή δεν θελήσουν να ενταχθούν στο μέτρο.
- Άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης και ολοκλήρωσης του μέτρου 5.2, για τους δικαιούχους των καταστροφών από τον Daniel της Θεσσαλίας και τις φωτιές του Έβρου.
- Άμεση ενεργοποίηση της πλατφόρμας που αφορά την ανωτέρα βία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που μέχρι σήμερα είναι ανενεργή, για την ενεργοποίηση της πληρωμής των ενισχύσεων των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από τις ζωονόσους, λόγω ανωτέρας βίας, χωρίς περαιτέρω γραφειοκρατικές διαδικασίες και για όσο χρονικό διάστημα ορίσει η κτηνιατρική υπηρεσία ότι χρειάζεται, για την επανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου των εκμεταλλεύσεων.
Μέτρα μόνο για τους κτηνοτρόφους των περιοχών, που επλήγησαν άμεσα από την καραντίνα Πανώλης και Ευλογιάς, που έχει επιβάλλει το ΥΠΑΑΤ:
- Αποζημίωση αιγοπροβάτων για το κόστος ζωοτροφών με 1,5 €/ζώο για κάθε μέρα απαγόρευσης βόσκησης.
- Αποζημίωση αμνοεριφίων για το κόστος ζωοτροφών με 1,5 €/ζώο για κάθε μέρα απαγόρευσης σφαγής και ενίσχυση όταν επιτραπεί η για την κάλυψη της κατά κιλό μειωμένης τιμής του σφαγίου, σε σχέση με το μέσο όρο τιμής της χώρας, όταν η διαφορά αυτή υπάρχει.
- Αποζημίωση για την αφαίρεση κεφαλιών και εντόσθιων, από τα αμνοερίφια που σφάζονται.
- Άμεση έναρξη δυνατότητας σφαγής σε όλες τις περιοχές της περιφέρειάς μας, των εναπομεινάντων αμνοεριφίων, με ειδικά αυστηρά μέτρα, στα σφαγεία της περιφέρειάς μας, για να μη διαιωνιστεί η τεράστια οικονομική ζημιά, των αιγοπροβατοτρόφων.
- Άμεση άρση της απαγόρευσης μετακίνησης των απογαλακτισμένων μόσχων για πάχυνση με ειδικά αυστηρά μέτρα, για να μη διαιωνιστεί η τεράστια οικονομική ζημιά των βοοτρόφων αναπαραγωγής.
- Αποζημίωση για τα θηλυκά που κρατήθηκαν για αναπαραγωγή, λόγω της απαγόρευσης σφαγής, με 50 €/ζώο για τα άνω του 15% του κοπαδιού, που θεωρείται ποσοστό συνήθους αντικατάστασης.
- Αποζημίωση για το κόστος αγοράς απολυμαντικών.
Όλες οι παραπάνω προτάσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν ολοκληρωμένες και στο χρόνο που προτείνονται.
Οι επιπτώσεις από τα μέτρα καραντίνας και οι αποζημιώσεις που προτείνονται, αφορούν και τους κτηνοτρόφους που τα ζώα τους, παρά τα περιοριστικά μέτρα, νόσησαν και θανατώθηκαν.
Σχετικά με δημοσιεύματα που κυκλοφορούν για οριζόντια αποζημίωση ζωοτροφών, σε όλη τη χώρα, σας επισημαίνουμε ότι δεν πρέπει ούτε να περνάει από το μυαλό σας.
Οι αποζημιώσεις θα πρέπει να είναι στοχευμένες και μόνο στις περιοχές που έχουν υποστεί πραγματική ζημιά οι κτηνοτρόφοι.
Κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος για πολιτική σπέκουλα και δημόσιες σχέσεις, πατώντας στην καταστροφή των κτηνοτρόφων της περιφέρειάς μας και όσων συναδέλφων από άλλες περιοχές έχουν υποστεί πραγματική ζημιά, δεν θα επιτρέψουμε να γίνει.
Εμείς παρά την απαξιωτική σας συμπεριφορά μέχρι σήμερα, όπως και του αρμόδιου υφυπουργού κ. Κέλλα, αφού δεν μας κάνατε την τιμή να επισκεφθείτε την περιφέρειά μας για να συνομιλήσετε και να αφουγκραστείτε τους φορείς των κτηνοτρόφων, σας καλούμε να επισκεφθείτε άμεσα την περιφέρειά μας, μαζί με το επιτελείο σας.
Όχι βιαστικά και πρόχειρα όπως συνηθίζετε, αλλά οργανωμένα και με υπομονή, όπως όταν επισκέπτεστε τη Θεσσαλία και την Κρήτη, πριν οι γόνιμες και εποικοδομητικές προτάσεις μας και η παροιμιώδη υπομονή μας, μετατραπούν σε θυμό και οργή!
ΥΓ1. Όταν δεήσετε, σε συνεργασία με τον υπουργό εσωτερικών κ. Μ. Βορίδη, επανδρώστε το κέντρο εξωτικών νοσημάτων στον Έβρο και στείλτε μας κάμποσους κτηνιάτρους, μήπως και καταφέρουμε να σώσουμε κανένα κοπάδι από την Ευλογιά!
ΥΓ2. Μέσω της επιστολής μας αυτής, η οποία θα κοινοποιηθεί στα μέσα ενημέρωσης, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους κυβερνητικούς βουλευτές της περιφέρειάς μας, για το τεράστιο ... ενδιαφέρον τους, για τα θέματα της κτηνοτροφίας και για τις συνεχείς και αποτελεσματικές τους παρεμβάσεις! Όπως και την επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης και την πρόεδρό της κ. Ντόρα Μπακογιάννη για το ενδιαφέρον και την αγάπη τους!!!
«ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ, ΤΙ ΤΟΥΣ ΘΕΛΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ;»!!!
Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη κλιμακώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Το υψηλό κόστος παραγωγής, οι μειωμένες επιδοτήσεις της ΚΑΠ με τα αποτυχημένα οικολογικά σχήματα και η λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, καταστρέφουν την πρωτογενή παραγωγή και ξεσηκώνουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους.
Στην Κρήτη, σήμερα Τετάρτη (15/1) γίνεται το παγκρήτιο συλλαλητήριο των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων, στο Ηράκλειο, στην Περιφέρεια. Για τη μαζική συμμετοχή οι Σύλλογοι έχουν τις εξής προσυγκεντρώσεις στα Χανιά: Στις 8.30 π.μ. στο δημαρχείο Πλατανιά, στις 9 π.μ. στον κόμβο του ΒΙΟΠΑ, στις 9.30 π.μ. στον κόμβο των Καλυβών. Στο Ηράκλειο, προσυγκέντρωση έχει οριστεί στις 11 π.μ. στο Παγκρήτιο Στάδιο.
Δυναμική συμμετοχή στις αγροτικές κινητοποιήσεις αποφάσισε ο Αγροτικός Σύλλογος Λαμίας, με στήσιμο μπλόκου με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα την Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Ανθήλης. Συγκεκριμένα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Λαμίας, με τη συμμετοχή αγροτών από τα χωριά του Σπερχειού και αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, αποφασίστηκαν ο συντονισμός των κινητοποιήσεων με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και το στήσιμο του μπλόκου.
Στον Βόρειο Έβρο, με μαζική συμμετοχή και εποικοδομητικό διάλογο πραγματοποιήθηκε, μετά από κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων Βύσσας, Ορεστιάδας, Τριγώνου, το Σάββατο (11/1/2025), στο Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας, σύσκεψη των αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων του βόρειου Έβρου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναδείχθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας της περιοχής, ενώ αποφασίστηκε η πραγματοποίηση μπλόκου με αγροτικά μηχανήματα στον κόμβο των Καστανεών, την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι.
Εντείνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών της Κωπαΐδας στη Βοιωτία. Η κατάληψη στο Διοικητήριο της Λιβαδειάς συνεχίζεται αφού οι αγρότες δεν παίρνουν καμία απάντηση για τα προβλήματά τους, μεταξύ των οποίων είναι το πρόβλημα της άρδευσης, ούτε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ούτε από τα αρμόδια υπουργεία.
Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, στις 6:30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί πανθεσσαλική σύσκεψη, στο Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων του Παλαμά Καρδίτσας, με στόχο οι αγρότες να συναποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Αντίστοιχη σύσκεψη θα πραγματοποιήσουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Τυρνάβου σήμερα Τετάρτη (15/1), στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, όπως και στα Φάρσαλα, επίσης στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του ΤΟΕΒ. Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν επίσης συσκέψεις στην Ελασσόνα και στην Αγιά της Λάρισας.
Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας καλεί σε σύσκεψη αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής την Πέμπτη (16/1), στο Δημαρχείο Εορδαίας, στις 7.30 το απόγευμα, για τον συντονισμό της δράσης και την προετοιμασία κινητοποιήσεων, στο πλαίσιο των αγωνιστικών αποφάσεων που πάρθηκαν στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων (ΠΕΜ) για πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη.
Επίσης την Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Πέλλας «Η Ενότητα» καλεί σε ανοιχτή σύσκεψη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Γυψοχωρίου.
Δυναμικές κινητοποιήσεις, προς τα τέλη του Ιανουαρίου, προετοιμάζονται να κάνουν οι αγρότες της Πιερίας, με σκοπό να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση για τα σοβαρά προβλήματα που τους απασχολούν.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για κινητοποιήσεις που θα περιλαμβάνουν αποκλεισμούς δρόμων, κλείσιμο δημόσιων υπηρεσιών, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε τα τρακτέρ ακόμη και στην Εθνική Οδό.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΠΕΣΚΟ, Ηλίας Γκρίνιας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «έχουν ξεκινήσει επαφές με αγροτικούς συνεταιρισμούς της Πιερίας για τη χάραξη κοινής στρατηγικής.
Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν καλλιέργειες το 2023 και 2024, όπως και οι δυσλειτουργίες στον ΟΠΕΚΕΠΕ με λάθη πληρωμών. Επίσης υπάρχει ακρίβεια σε καύσιμα, λιπάσματα και άλλες πρώτες ύλες».
Αναβρασμός επικρατεί στην Κρήτη με αφορμή το Παγκρήτιο αγροτοκτηνοτροφικό συλλαλητήριο, που θα γίνει την Τετάρτη (15 Ιανουαρίου).
Αυτή την φορά όλοι οι κλάδοι του πρωτογενή τομέα στην Κρήτη είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν και ζητούν λύση στα προβλήματά τους. Οι ανακοινώσεις Τσιάρα δεν ικανοποίησαν τους παραγωγούς.
Κάλεσμα απευθύνει με ανακοίνωσή της η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών - Κτηνοτρόφων - Αμπελουργών - Ελαιοπαραγωγών - Μελισσοκόμων - Αλιέων - Παραγωγών Οπωροκηπευτικών Προϊόντων κ.λ.π, αλλά και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων.
«Μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ένωσης Ηρακλείου, το βράδυ της 9ης Ιανουαρίου 2025, παρουσία εκπροσώπων όλων των κλάδων του Πρωτογενή Τομέα (ελαιοκομία-αμπελουργία-κτηνοτροφία-μελισσοκομία-αλιεία-παραγωγή οπωροκηπευτικών κλπ), καλείστε την Τετάρτη (15/1/2025), ημέρα διεξαγωγής του Παγκρήτιου Συλλαλητηρίου, να στηρίξετε έμπρακτα το δίκαιο αγώνα μας», αναφέρει το κάλεσμα της Επιτροπής.
Αιτήματα Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
1. Το γάλα να πάρει την αξία που έχει στην Πάνω Ελλάδα και να μπορεί το Κρητικό Γάλα να γίνεται Π.Ο.Π προϊόντα ( όπως η Φέτα στην Ηπειρωτική Ελλάδα)
2. Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης ώστε να υπάρχει τεχνική λύση και στελέχωση των Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση Ζωονόσων.
3. Η αύξηση του αφορολόγητου και του ακατάσχετου ορίου των οικονομικών Ενισχύσεων άνω των 7.500 ευρώ που είναι σήμερα.
4. Άμεση καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και Τροποποίηση κανονισμού.
5. Ίση κατανομή ενισχύσεων όσον αφορά την Κρήτη σε σχέση με την Ηπειρωτική Ελλάδα.
6. Αυστηροί έλεγχοι των Ελληνοποιήσεων στα προϊόντα του Πρωτογενή τομέα.
7. Αποκατάσταση Νέων Κτηνοτρόφων του 2021 σχετικά με την ΚΥΑ Λιβανού.
8. Ένταξη Αγροτοκτηνοτρόφων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
9. Ενεργοποίηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου σε όλο τον Πρωτογενή Τομέα μέσω Τιμολογίων.
ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ
1. Επιδότηση στο Κόστος Παραγωγής (Ενέργεια, καύσιμα)
2. Επιδοτούμενη αναμπέλωση στα επιτραπέζια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
3. Κόκκινα Δάνεια σε όλα τα Funds
ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑ
1. Συνδεδεμένη ενίσχυση βάσει της παραγωγής ελαιολάδου.
2. Ειδική ενίσχυση σε παραγωγούς ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.
3. Χρήση της υπάρχουσας τεχνολογίας για τον εμπλουτισμό των βροχοπτώσεων.
4. Αναδιανομή επιδοτήσεων με ενίσχυση των δενδρωδών καλλιεργειών (ελιές) λαμβάνοντας υπόψη τη σχέση κόστους παραγωγής και τελική αξία προϊόντος.
5. Μείωση του κόστους παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Φωτοβολταϊκά) στα Ελαιουργεία , στις Γεωτρήσεις Άρδευσης που ανήκουν σε Ομάδες Παραγωγών και σε Συνεταιρισμούς, με υποχρεωτική διασύνδεση τους από τον Δ.Ε.Δ.Η.Ε..
6. Έγκριση Ελαιολάδου Π.Γ.Ε Κρήτης.
ΑΛΙΕΙΑ
1. Εισβολικά ξενικά είδη, αποζημίωση για αλιευτικά εργαλεία, απώλεια εισοδήματος και εργατοώρες και οι αποζημιώσεις να δίδονται κάθε χρόνο και όχι εφάπαξ.
2. Θηλαστικά είδη (φώκιες, χελώνες, δελφίνια κλπ), αποζημίωση αλιευτικών εργαλείων και απώλεια εισοδήματος, και οι αποζημιώσεις να δίδονται κάθε χρόνο και όχι εφάπαξ.
3. Επιδότηση για Νέους Αλιείς
ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ
1. Οικονομική ενίσχυση για την απώλεια εισοδήματος λόγω ξηρασίας το 2024 στο Ν. Ηρακλείου
2. Ελληνοποιήσεις μελιού.
3. Παράταση παλαιού προγράμματος βιολογικών και άμεση προκήρυξη του νέου προγράμματος.
4. Μέτρα αντιμετώπισης για το αυξημένο κόστος παραγωγής.
5. Τροποποίηση του Κανονισμού για τη μελισσοκομία στον ΕΛΓΑ.
6. Να σχεδιαστούν στρατηγικές αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής (Ξηρασία) στην μελισσοκομία της Κρήτης
Σε εξέλιξη βρίσκεται η πληρωμή αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων για την θανάτωση των ζώων τους λόγω της πανώλης και της ευλογιάς.
Δεν αρκούν όμως αυτά τα χρήματα για την απώλεια των αιγοπροβάτων αλλά θα πρέπει να αναπληρωθεί και το χαμένο εισόδημα των κτηνοτρόφων.
Για μεγάλο διάστημα δεν μπορούσαν να σφάξουν τα ζώα τους αλλά και λόγω απαγόρευσης βόσκησης είχαμε υποσιτισμό των ζώων και μείωση της παραγωγής γάλακτος.
Πάντως με την είσοδο του 2025, δύο νέα κρούσματα ευλογιάς αιγοπροβάτων σημειώθηκαν στην περιοχή της Ευξεινούπολης στη Μαγνησία, αυξάνοντας την ανησυχία για το μέλλον του κτηνοτροφικού κλάδου.
Ερώτηση στην Βουλή
Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Χριστίνα Σταρακά, με την οποία ζητάει απαντήσεις σχετικά με τη στήριξη των κτηνοτρόφων της Αιτωλοακαρνανίας από την εξάπλωση της ευλογιάς και της πανώλης.
Όπως επισημαίνει, εξαιτίας των ζωονόσων «δεν είναι μόνο το ζωικό κεφάλαιο που χάθηκε αλλά και ολόκληρη η παραγωγή μιας χρονιάς που θα επέφερε μεγάλα έσοδα στους κτηνοτρόφους και θα ενίσχυε τις αγορές κρέατος σε όλη την Ελλάδα. Και συμπληρώνει: «Τα περιοριστικά μέτρα έβλαψαν χιλιάδες κτηνοτρόφους. Μπορεί να ήταν απαραίτητα για τον περιορισμό της εξάπλωσης των ζωονόσων, ωστόσο είχαν αποδεδειγμένα αρνητικό αντίκτυπο.
Η διάρκεια των μέτρων περιορισμού των εκτροφών αποδείχθηκε ιδιαίτερα μεγάλη επηρεάζοντας τις εκτροφές που βρίσκονται στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης».
Στο πλαίσιο αυτό, «ιδιαίτερα στην Αιτωλοακαρνανία, οι σταβλικές εγκαταστάσεις που χτυπήθηκαν πλέον βρίσκονται σε οριακό σημείο. Πέραν τούτων, σε πολλά μέρη της χώρας, η ευλογιά υπάρχει ακόμα δυσχεραίνοντας τους ήδη κατεστραμμένους κτηνοτρόφους».
Ενώ όσον αφορά τις αποζημιώσεις που ξεκίνησαν να δίνονται, η βουλευτής υπογραμμίζει πως επαρκούν μόνο για να εξοφλήσουν οι παραγωγοί τους ανεξόφλητους λογαριασμούς τους και όχι για να σταθούν στα πόδια τους.
Την ίδια στιγμή, τη μεγάλη εικόνα για τους κτηνοτρόφους συμπληρώνουν αρνητικά η ανομβρία, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η αδράνεια των κρατικών μηχανισμών να διανείμουν δίκαια το ευρωπαϊκά κονδύλια με στόχο την ανακούφιση του πρωτογενή τομέα.
Με βάση τα παραπάνω, η Χριστίνα Σταρακά απευθύνεται προς τον αρμόδιο Υπουργό ζητώντας να μάθει αν και με ποιον τρόπο πρόκειται να στηρίξει οικονομικά τόσο τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τις ζωονόσους όσο και εκείνους που αν και δεν εμφάνισαν κρούσμα πανώλης και ευλογιάς υπέστησαν μεγάλη οικονομική ζημιά εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων.
Ενώ τέλος, ζητά επιπλέον απαντήσεις από το Υπουργείο για το αν έχει διερευνήσει τα αίτια εισαγωγής των ζωονόσων στην πατρίδα μας, καθώς και πώς σκοπεύει να ενισχύσει τους ελέγχους ώστε οι κτηνοτρόφοι να μην βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με κάποια ζωονόσο.
Ένα δυνατό πανθεσσαλικό μπλόκο, που θα στηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, ήταν το αποτέλεσμα της σύσκεψης της ΕΟΑΣΝΛ και των αγροτικών συλλόγων, που έγινε απόγευμα της Παρασκευής (10/1/2025), στα γραφεία του συνεταιρισμού Πλατυκάμπου.
Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν τοπικές συσκέψεις σε διάφορες περιοχές του νομού Λάρισας, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί πανθεσσαλική σύσκεψη, προπομπός του πανθεσσαλικού μπλόκου, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου κ. Γιάννης Κουκούτσης.
«Τα προβλήματα είναι μεγάλα. Υπάρχουν αγωνιστικές διαθέσεις. Τα αιτήματα είναι γνωστά», ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) κ. Ρίζος Μαρούδας.
Για μια απελπιστική κατάσταση που υπάρχει στους αγρότες έκανε λόγο ο δήμαρχος Τυρνάβου και γραμματέας της ΕΟΑΣΝΛ κ. Στέλιος Τσικριτσής. «Έχουμε αιτήματα επιβίωσης που θα πρέπει να επιλυθούν», τόνισε.
Συνάντηση στην Ημαθία
Στο μεταξύ ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας καλεί τα μέλη αλλά και όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής σε σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη (16/01/25), στο Δημαρχείο Εορδαίας.
Όπως αναφέρει «στα πλαίσια των αγωνιστικών αποφάσεων που πάρθηκαν στην σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων (ΠΕΜ) τον προηγούμενο μήνα, όπου αποφασίστηκαν πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη, καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να συμμετέχουν μαζικά στην σύσκεψη και να αποφασίσουμε τον τρόπο που θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας.
Τα προβλήματα είναι αυτά που μας ενώνουν, οργανώνουμε τον αγώνα μας μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους και συντονιζόμαστε πανελλαδικά. Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετέχουν μαζικά ώστε να διεκδικήσουμε λύσεις στα προβλήματα που γίνονται όλο και μεγαλύτερα. Ότι κερδίσαμε μέχρι τώρα το κερδίσαμε μέσα από τους αγώνες μας. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε.
Ο σύλλογός μας θα συμμετέχει και στην σύσκεψη που διοργανώνει η ΠΕΜ, τη Δευτέρα (13 Ιανουαρίου), στις 17:00 στο Δημαρχείο της Αλεξάνδρειας στην Ημαθία, με Συλλόγους από την Βόρεια Ελλάδα.
Διεκδικούμε:
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες. Αντίστοιχα για τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τις ζωονόσους, την καραντίνα.
- Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, 7 λεπτά/Kwh στο ρεύμα με κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
- Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
- Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.
- Να πληρωθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλα τα προϊόντα που είχαν χαμηλή παραγωγή και δεν καλύπτουν το πλαφόν λόγω των καιρικών συνθηκών και νόσων».
Μπλόκο στην Φθιώτιδα
Σε μαζική σύσκεψη του Αγροτικού Συλλόγου Λαμίας, με τη συμμετοχή αγροτών από τα χωριά του Σπερχειού και αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του προηγούμενου Σαββάτου (11/1), αποφασίστηκε ο συντονισμός των κινητοποιήσεων με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και το στήσιμο μπλόκου στην εθνική οδό, στο ύψος της Ανθήλης, από την ερχόμενη Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2025. Οι περιοδείες της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας και οι συσκέψεις αγροτικών συλλόγων θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, με σκοπό τη συγκέντρωση τρακτέρ και μηχανημάτων και σε άλλα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου της Φθιώτιδας.
Μέχρι τέλος του μήνα θα καταβληθούν οι ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους, με σκοπό την κάλυψη του αυξημένου κόστους ζωοτροφών, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν κύκλοι του ΥπΑΑΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, εξετάζεται η εφαρμογή ενός γενικού μέτρου de minimis, που θα απευθύνεται σε αιγοπροβατοτρόφους σε ολόκληρη τη χώρα. Η απόφαση αυτή συνδέεται με τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι κτηνοτρόφοι εξαιτίας των περιορισμών στις μετακινήσεις των ζώων τους, που τους ανάγκασαν να παραμείνουν για μεγάλα διαστήματα σε κλειστούς στάβλους, αυξάνοντας έτσι το κόστος ζωοτροφών. Η αποζημίωση θα αφορά έναν μήνα απαγόρευσης μετακίνησης.
Τη δημιουργία μίας ψηφιακής πλατφόρμας μέσω της οποίας κάθε χρόνο και πάντα βάσει των τιμολογίων εξόδων τους (ζωοτροφές, εφόδια, κλπ), θα επιστρέφεται κατευθείαν στον παραγωγό ένα μέρος του κόστους μεταφορών ζητούν από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης.
Όσον αφορά το ποσό της ενίσχυσης για το πρόγραμμα αντικατάστασης του ζωικού κεφαλαίου, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι 330 ευρώ μάξιμουμ ανά ζώο.
Το πρόγραμμα θα «ανοίξει» έως τέλος Ιανουαρίου, ενώ παράλληλα εξετάζεται η δυνατότητα επιπλέον επιδότησης για την εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας.
Υπογράφτηκε η ΚΥΑ για καταβολή έκτακτης ενίσχυσης των κτηνοτρόφων για τις ζωοτροφές, δήλωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας, απαντώντας στον Βουλευτή ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ξάνθης, Μπουρχάν Μπαράν.
Στην ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄5788/17-10-2024) για τις αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους, που αναγκάζονται να προβούν σε υποχρεωτική θανάτωση και καταστροφή των θανατωμένων ζώων τους, περιλαμβάνεται και η ενίσχυση για ζωοτροφές.
Συγκεκριμένα ο κ. Κέλλας ανέφερε ότι: «Ως προς τις δαπάνες για τις ζωοτροφές, σημειώνεται ότι στην παραπάνω απόφαση προβλέπεται η καταβολή αποζημιώσεων που συνδέονται με τα λοιπά μέτρα που αποφασίζονται, σύμφωνα με τους όρους και τις ειδικές κτηνιατρικές διατάξεις για την εξάλειψη των ασθενειών των ζώων, όπως η καταβολή στους κτηνοτρόφους αποζημίωσης ίσης με την αξία αγοράς των ζωοτροφών που καταστρέφονται, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο για τη διαχείριση εστιών των εν λόγω ασθενειών.
Η εν λόγω ΚΥΑ έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και η Διεύθυνση Υγείας των Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει εγκρίνει τη διάθεση και την κατανομή των απαιτούμενων ποσών βάσει των αιτημάτων πληρωμής, τα οποία έχουν αποσταλεί στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων».
Διαβάστε την απάντηση του Υφυπουργού (εδώ)
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Σε εξέλιξη βρίσκεται η πληρωμή αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων για την θανάτωση των ζώων τους λόγω της πανώλης και της ευλογιάς.
Υπογράφηκαν οι σχετικές τροπολογίες και δεν απαιτείται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για την καταβολή της ενίσχυσης.
Η γραφειοκρατία όμως στην χώρα μας έκανε πάλι το θαύμα της. Εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με τίτλο: «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών», αναφέρεται στα περί αφορολόγητου, ακατάσχετου και ανεκχώρητου των ενισχύσεων που χορηγούνται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι αποζημιώσεις για τις θανατώσεις των ζώων που θανατώθηκαν λόγω των ζωονόσων είναι ακατάσχετες και ανεκχώρητες.
Δείτε την εγκύκλιο (εδώ)
Σύμφωνα με καταγγελίες κτηνοτρόφων στον ΑγροΤύπο, όταν πήγαν να πάρουν τα χρήματά τους είδαν είχαν δεσμευτεί και δεν μπορούσαν να τα σηκώσουν.
Όπως τους είπαν από τις τράπεζες, αυτό συμβαίνει επειδή στον λογαριασμό αναγράφεται ότι είναι χρήματα από το ΥπΑΑΤ αλλά δεν αναφέρει ότι αφορά την αποζημίωση για την θανάτωση των ζώων.
Για να αποδεσμευτούν τα χρήματα θα πρέπει οι κτηνοτρόφοι να καταθέσουν εξατομικευμένη βεβαίωση για την αιτιολογία της πληρωμής ή θα πρέπει να προχωρήσει σε κάποια ενημέρωση το ΥπΑΑΤ προς τα πιστωτικά ιδρύματα.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, θα επισκεφθεί τα Χανιά την ερχόμενη Δευτέρα (13 Ιανουαρίου), ενώ την επομένη ημέρα θα βρίσκεται στο Ηράκλειο, σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία.
Θυμίζουμε την Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο με τη συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων από όλη την Κρήτη.
Οι κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν ως αντίδραση στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, τα οποία έχουν οδηγήσει σε έντονη οικονομική κρίση την αγροτική οικονομία σε ολόκληρο το νησί.
Στα γραφεία της Ένωσης Ηρακλείου (ΕΑΣΗ) έκαναν σύσκεψη, στις 6 Ιανουαρίου, οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Κρήτης, στην οποία αποφάσισαν ομόφωνα να προχωρήσουν σε παγκρήτια κινητοποίηση. Επίσης εξετάζουν τη δυνατότητα για να υπάρξει συντονισμός με αγροτικούς συλλόγους και για αυτό, σήμερα Πέμπτη (9/1), ενώσεις και αγροτικοί φορείς θα συναντηθούν στην ΕΑΣΗ, με στόχο να καθορίσουν την στρατηγική τους.
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης διεκδικούν ουσιαστικές λύσεις, με στόχο την ανακούφιση από την οικονομική πίεση που αντιμετωπίζουν και την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα.
Ο κ. Μύρων Χιλετζάκης, πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ, ανακοίνωσε στον ΑγροΤύπο ότι «σίγουρα θα υπάρξουν συναντήσεις με τον υπουργό ΑΑΤ. Όμως αυτό δεν έχει να κάνει με το συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιηθεί κανονικά και αναμένεται να έχει μαζική συμμετοχή».
Έρχονται κινητοποιήσεις και στα νησιά του Αιγαίου
Στο μεταξύ αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη το περασμένο Σάββατο (4/1), με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας των Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, Αγροκτηνοτροφικών Συλλόγων της Λέσβου, αλλά και ο Ρίζος Μαρούδας από τη γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων (ΠΕΜ).
Όπως τονίζουν «στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης ήταν τα επίκαιρα και διαχρονικά προβλήματα των αγροτών στα νησιά μας και οι πιέσεις που θα πρέπει να ασκήσουμε το επόμενο διάστημα συντονισμένα».
Σε μία περίοδο που η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων έχει εξαγγείλει παναγροτικές κινητοποιήσεις το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, οι νησιωτικοί σύλλογοι ξεκινάνε περιοδείες και συνελεύσεις για ενημέρωση και ξεσηκωμό των αγροτών.
Όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι του του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου, «για την περιοχή της Σάμου που ακόμα η ελαιοκομική περίοδος δεν έχει ολοκληρωθεί, δυστυχώς βιώνουμε τις χαμηλές επιδόσεις στην ελαιοκομία, αλλά και την πτώση της τιμής του λαδιού κάτω από το κόστος παραγωγής. Διαπιστώσαμε στους λογαριασμούς μας μείωση των ενισχύσεων πάνω από 30%, ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται τα ασφάλιστρα σε ΕΛΓΑ και ΕΦΚΑ (π.χ. για την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία από 141,80 € πάει στα 145,63 €). Τα έργα υποδομής που όφειλαν να γίνουν, όπως αρδευτικά δίκτυα και αγροτική οδοποιία, είναι τελευταία έως λείπουν από την ιεράρχηση κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ για το μεγάλο πρόβλημα με τα αγριογούρουνα ακόμα αναμένουμε τις κινήσεις των αρμοδίων. Είμαστε σε επικοινωνία με τους Συλλόγους των νησιών, είναι κοινά τα προβλήματα αλλά και οι ανάγκες μας για να μείνουμε στο τόπο μας, να μην ξεκληριστούμε, να διασφαλίσουμε το δικαίωμά μας να παράγουμε και να ζούμε από τη δουλειά μας με αξιοπρέπεια».
Η ΕΟΑΣΝΛ οι Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι, θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη αγροτών, την Παρασκευή (10 Ιανουαρίου) στις 6 το απόγευμα στον Συνεταιρισμό Πλατυκάμπου.
Όπως τονίζει η ΕΟΑΣΝΛ (Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας) στην ανακοίνωσή της: «σε μια καταστροφική χρονιά για τα εισοδήματα των αγροτών σχεδόν σε όλες τις καλλιέργειες, με υψηλότατο κόστος παραγωγής και χαμηλές τιμές στα προϊόντα μας δεν υπάρχει άλλη λύση από την διεκδίκηση και ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης που έχουμε.
Καλούμε όλους τους αγρότες, εκπροσώπους Συλλόγων και Συνεταιρισμών να συμμετέχουν στην σύσκεψη, να συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων».
Να σταματήσει ο εμπαιγμός της κυβέρνησης και να καταβληθούν άμεσα οι εξισωτικές αποζημιώσεις σε όλους τους κτηνοτρόφους της Εύβοιας, απαιτεί ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας.
Καταγγέλλει παράλληλα την τακτική «πετσοκόμματος» των ενισχύσεων με διάφορες δικαιολογίες.
Σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος σημειώνει ότι αρκετοί κτηνοτρόφοι της Εύβοιας, που στο τέλος του χρόνου περίμεναν τις εξισωτικές αποζημιώσεις λόγω ορεινών και ημιορεινών περιοχών, «δεν είδαν το παραμικρό ευρώ στους λογαριασμούς τους», ενώ προσθέτει ότι υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων τους που πήραν λιγότερα χρήματα από αυτά που περίμεναν.
Ακόμη επισημαίνει ότι τα συγκεκριμένα χρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους κτηνοτρόφους, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα, ενώ τονίζει ότι κτηνοτρόφοι που απευθύνθηκαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ και άλλους φορείς, «ήρθαν αντιμέτωποι με δικαιολογίες σχετικά με την καταχώρηση σχετικά κωδικών και άλλα τέτοια».
Και προσθέτει: «Αυτός ο εμπαιγμός που συμβαίνει στους συναδέλφους στο κλάδο της κτηνοτροφίας, έχει ξανασυμβεί στον κλάδο της μελισσοκομίας και το αποτέλεσμα είναι ότι κανείς από τους υπεύθυνους κρατικούς φορείς δεν παίρνει την ευθύνη, και στο τέλος οι συνάδελφοι μένουν με σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Εδώ πρέπει να συνυπολογιστεί πως μιλάμε για την περιοχή της πολύπαθης Βόρειας Εύβοιας, με εκατοντάδες προβλήματα, που προστίθενται στη ήδη δύσκολη κατάσταση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι συνάδελφοι μας αγρότες και κτηνοτρόφοι».
O Σύλλογος απαιτεί: «Να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις, από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης ώστε άμεσα, να πληρωθούν όλοι οι συνάδελφοι και να αποκατασταθούν τα όποια προβλήματα. Να σταματήσει ο εμπαιγμός στους συναδέλφους αγρότες και κτηνοτρόφους, που σε αυτό αλλά και σε αντίστοιχα ζητήματα ενισχύσεων, κάθε φορά βρίσκουν χίλιους δυο τρόπους (κόφτες κλπ) για να κουτσουρεύουν τις αποζημιώσεις και ενισχύσεις που δικαιούμαστε».
Επισημαίνεται πως την ανακοίνωση - καταγγελία του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας κατέθεσαν ως αναφορά στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ κ.κ. Γιώργος Μαρίνος, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου και Βασίλης Μεταξάς.
Γενική συνέλευση στα γραφεία της Ένωσης Ηρακλείου έκαναν, την ημέρα των Θεοφανείων, οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Κρήτης, αποφασίζοντας ομόφωνα να προχωρήσουν σε παγκρήτια κινητοποίηση, στις 15 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι.
Τόπος συνάντησης των κτηνοτρόφων ορίστηκε η πλατεία Ελευθερίας, στο Ηράκλειο, έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης.
Αιχμή των διεκδικήσεών τους είναι ο περιορισμός των ανεξέλεγκτων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων και οι χαμηλές τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα.
Ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Βενιεράκης, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «τα τελευταία χρόνια έχουμε μεγάλη αύξηση στο κόστος παραγωγής. Αυξήσεις στις ζωοτροφές, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα, στον ΕΝΦΙΑ. Έχουμε και τον ΕΛΓΑ που μόνο πληρώνουμε και ποτέ δεν μας έχει χορηγήσει αποζημιώσεις.
Έχουμε και το πρόγραμμα «Αμάλθεια», ένα έκτακτο μέτρο ενίσχυσης για την στήριξη των κτηνοτρόφων, που εδώ και τρία χρόνια δεν το έχουν πληρώσει.
Ζητάμε ελέγχους των εισαγωγών και ελληνοποιήσεων, ειδικά σε τυροκομικά προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας, που καθώς εισέρχονται στην αγορά ζημιώνουν παραγωγούς και καταναλωτές.
Όσον αφορά το αιγοπρόβειο γάλα ακολουθεί την πτωτική πορεία του ελαιολάδου. Το 2023 μας έδιναν τιμή παραγωγού στο πρόβειο στα 1,35 ευρώ το κιλό. Φέτος κυμαίνεται από 95 λεπτά έως 1,05 ευρώ το κιλό. Με τόσο μεγάλη αύξηση στο κόστος έχουμε τιμές του 2022.
Επίσης τα κόκκινα δάνεια προκαλούν οικονομική ασφυξία σε πολλούς παραγωγούς.
Δεν βλέπουμε από πουθενά βοήθεια. Άποψή μου είναι ότι αν ήθελαν να βοηθήσουν τον πρωτογενή τομέα θα έπρεπε οι ενισχύσεις της ΚΑΠ να επιδοτούν την παραγωγή γάλακτος και κρέατος. Όσοι αληθινά παράγουν να στηριχθούν οικονομικά».
Δεν υπάρχουν επαρκείς λόγοι για την τόση γρήγορη κατάρρευση της τιμής παραγωγού στο ελαιόλαδο, υποστηρίζουν οι ισπανικές αγροτικές οργανώσεις.
Να τονίσουμε ότι η πτώση των τιμών στην Ισπανία έχει επηρεάσει και τις τιμές στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την Ιταλία στην οποία παραμένουν σε σταθερά επίπεδα.
Η ASAJA de Castilla-La Mancha, στις αρχές του 2025, καταγγέλλει ότι η πτώση των τιμών ανταποκρίνεται περισσότερο σε κερδοσκοπικές κινήσεις παρά στην πραγματικότητα της αγοράς. Τονίζει δε ότι δεν υπάρχει επαρκής δικαιολογία για μια τόσο γρήγορη πτώση της τιμής παραγωγού του ελαιολάδου, ενώ αναφέρει κερδοσκοπικές κινήσεις ως τον κύριο λόγο για αυτή την κατάρρευση.
Όπως εξηγεί η ισπανική οργάνωση, οι παράτυπες και καταχρηστικές εμπορικές πρακτικές, μεσαζόντων και εμπορικών φορέων, προκαλούν αστάθεια στην αγορά ελαιολάδου, οι συνέπειες των οποίων επιβαρύνουν μόνο τους παραγωγούς.
Ο πρόεδρος της αγροτικής οργάνωσης, José María Fresneda, δήλωσε ότι «πριν από ένα χρόνο, όταν ουσιαστικά δεν υπήρχε παραγωγή, κάποιοι μιλούσαν για τις υψηλές τιμές του ελαιολάδου στα σούπερ μάρκετ. Τώρα, η πτώση των τιμών είναι για άλλη μια φορά στην επικαιρότητα προς ικανοποίηση των καταναλωτών, αλλά κανείς δεν θυμάται ότι οι μόνοι που επηρεάζονται αρνητικά είναι οι παραγωγοί και ότι το κόστος ελαιοκαλλιέργειας όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά και αυξήθηκε».
Όπως ανέφερε το δεδομένο είναι ότι «στην τροφική αλυσίδα χάνουν πάντα είτε οι καταναλωτές είτε οι αγρότες, παρά το γεγονός ότι έχουμε ένα νόμο που πρέπει να ελέγχει και να διασφαλίζει την ισορροπία των τιμών (ισπανικός νόμος για τιμές πάνω από το κόστος παραγωγής - δεν υπάρχει στην Ελλάδα). Ο ισπανικός ελαιοκομικός τομέας έχει πολύ υψηλό κόστος παραγωγής και πολλές δυσκολίες στην εύρεση εργατικού δυναμικού και τέτοιου είδους μειώσεις των τιμών δεν πρέπει να επιτρέπονται».
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το σύστημα Poolred, στην Ισπανία, τον Ιανουάριο του 2025 η τιμή παραγωγού στο έξτρα παρθένο έχει μειωθεί, κατά 51%, σε σχέση την τιμή του Ιανουαρίου του 2024, από τα 8,87 στα 4,35 ευρώ/κιλό. Η τιμή του παρθένου ελαιολάδου έχει υποχωρήσει, κατά 53%, από 8,37 στα 3,90 ευρώ/κιλό και το μειονεκτικό (λαμπάντε ή βιομηχανικό) έχει υποχωρήσει, κατά 59%, από 7,96 σε 3,29 ευρώ/κιλό.
«Αυτές οι τιμές δεν δικαιολογούνται επαρκώς και τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να αυξηθούν σε πιο λογικά επίπεδα και να επανέλθει η κανονικότητα», τονίζει η ισπανική αγροτική οργάνωση.
Τα μεγάλα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, παρουσίασαν οι συνεταιριστές της ευρύτερης περιοχής Τυρνάβου στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστο Κέλλα, σε συνάντηση που είχαν στις 3/1/2025.
Στο τραπέζι τέθηκαν οι αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν αχλάδια, σταφύλια και ροδάκινα, καθώς και η ανάγκη για επιπλέον ενισχύσεις στους παραγωγούς, οι οποίοι πλήττονται από τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς και των καιρικών φαινομένων.
Οι συνεταιριστές επέμεναν στην ανάγκη εξεύρεσης τρόπων αποζημίωσης των αχλαδιών στο Δήμο Τυρνάβου, για την μικροκαρπία και την κακή ποιότητα λόγω καιρικών συνθηκών.
Επίσης τονίστηκε η αναγκαιότητα αντιμετώπισης του προβλήματος της μη καταβολής ενισχύσεων για τον περονόσπορο στα αμπέλια (οινοποιήσιμα και επιτραπέζια) του Τυρνάβου.
Από την πλευρά του ο κ. Κέλλας τόνισε την αναγκαιότητα συνέχισης της στενής συνεργασίας με τους αγρότες.
Ο κ. Λάμπρος Ντέλας, πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι τιμές στα αχλάδια είναι μειωμένες λόγω ποιότητας και μικροκαρπίας. Οι τιμές πώλησης φτάνουν έως και 40% κάτω από τα περσινά επίπεδα. Ζητάμε να αποζημιωθεί η καλλιέργεια της αχλαδιάς. Μειωμένη παραγωγή έχουμε και στα αμπέλια λόγω του περονόσπορου. Περιμένουμε απάντηση από την ΕΕ για τις αποζημιώσεις στα αμπέλια».
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι Συνεταιρισμοί: Α.Σ. Δένδρων – Ο.Π. Γαία Φρούιτ, Α.Σ. Δένδρων – Ο.Π. Άργισσα, Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου, Α.Σ. Πλατανουλίων – Φρουτοπηγή, ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, Α.Σ. Αργυροπουλίου, Α.Σ. Αμπελώνας, Α.Σ. Δαμασίου και Α.Σ. Γιάννουλης.
Στο νέο πρόγραµµα, που προωθεί το ΥπΑΑΤ, για τη µείωση αποτυπώµατος του άνθρακα στην βαμβακοκαλλιέργεια, αναφέρθηκε ο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας σε παραγωγούς στους Σοφάδες της Καρδίτσας.
Με την σχετική παρέµβαση, που θα αντικαταστήσει το Μέτρο Απονιτροποίησης, θα χρηµατοδοτηθεί βαµβάκι και βιοµηχανική ντοµάτα. Θα προκηρυχθεί ως Γεωργοπεριβαλλοντικό Μέτρο στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) στο 2ο πυλώνα της ΚΑΠ.
Για την επίτευξη του στόχου µείωσης του αποτυπώµατος άνθρακα κατά 20% οι δικαιούχοι πρέπει να εφαρµόσουν ενδεικτικά κάποιες δεσµεύσεις φιλικές προς το περιβάλλον. Θα περιλαμβάνει τριετείς δεσμεύσεις για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά 20%, από το πρώτο έτος δεσμεύσεων μέχρι και το τρίτο έτος, ενώ θα προβλέπεται και παράταση διετίας αν και εφόσον κριθούν θετικά τα αποτελέσματά του.
Όπως ανέφερε ο υπουργός ΑΑΤ, οι βαμβακοπαραγωγοί θα μπορούν να εξασφαλίσουν μια «σημαντική ενίσχυση που εκτιμάται στα 40 ευρώ ανά στρέμμα».
Για τις χαμηλές τιμές παραγωγού στο βαμβάκι, ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι η ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος δεν μπορεί να στηρίζεται σε επιδοματική λογική.
Στο θέμα της ειδικής ενίσχυσης στο βαμβάκι και την ανάγκη μείωσης του πλαφόν ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης, ο υπουργός δήλωσε ότι «θα κάνει ότι μπορεί» για να μην την χάσουν οι παραγωγοί.
Ακόμη κατέστησε σαφές ότι οι «κινητοποιήσεις, χωρίς ουσιαστικά αιτήματα, ταλαιπωρούν την υπόλοιπη κοινωνία».
Ο κ. Κώστας Τζέλλας, Πρόεδρος Ενωτικής Ομοσπονδίας Καρδίτσας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «ο υπουργός ΑΑΤ δεν είπε κάτι ουσιαστικό για την μείωση του πλαφόν στο βαμβάκι παρά αόριστα ότι θα κάνει ότι μπορεί.
Μίλησε ακόμη για ένα πρόγραμμα μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα, που σχεδιάζει το ΥπΑΑΤ, για το οποίο ακόμη δεν έχουμε ενημερωθεί πως θα το εφαρμόσουμε. Μας μιλάνε για σπορά βίκου το φθινόπωρο και να το συγκομίζουμε την άνοιξη και μετά να βάζουμε βαμβάκι. Όμως τα κονδύλια που θα διατεθούν για το μέτρο θα επαρκούν για την κάλυψη της συνολικής έκτασης βαμβακοκαλλιέργειας στη χώρα (περί τα 2,2 εκατομμύρια στρέμματα);
Όλα αυτά είναι θεωρητικά και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά προβλήματα που έχουν οι παραγωγοί. Εμείς έχουμε έξοδο των τρακτέρ στους δρόμους, όπως αποφάσισε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ) στη Νίκαια της Λάρισας, γιατί έχουμε προβλήματα επιβίωσης».
Τα αιτήματα των αγροτών αφορούν:
- Να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα σε αγροτοκτηνοτρόφους λόγω της μεγάλης απώλεια παραγωγής και εισοδήματος λόγο και της χαμηλής τιμής.
- Άμεσα μέτρα και αποζημίωση στο 100% και κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για την κτηνοτροφία για τα απολεσθέντα ζώα και την δημιουργία των κοπαδιών με ευθύνη του κράτους.
- Να γίνει με κρατική ευθύνη μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης, καθώς και διαχείρισης των υδάτων. Να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα.
- Να ολοκληρωθούν τα έργα του Αχελώου. Να γίνουν τα φράγματα π.χ. Μουζακίου, Πύλης, Σκοπιάς, κλπ και να γίνουν όλα τα απαραίτητα αρδευτικά έργα με κλειστά κυκλώματα και να ολοκληρωθούν της λίμνης Σμοκόβου, (χωρίς ΣΔΙΤ).
- Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν εισόδημα να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα και να επιβιώσουν οι οικογένειες μας.
- Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, 7 λεπτά/Kwh στο ρεύμα με κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
- ΕΛΓΑ που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
- Καμία κατάσχεση ακινήτων, λογαριασμών για χρέη σε εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, καθώς και αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
Φέτος στα αιτήματα µπαίνουν και οι συµφωνίες της ΕΕ για ελεύθερο εµπόριο µε τρίτες χώρες, όπως αυτή της Mercosur.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) εκφράζει την έντονη ανησυχία του στη νέα νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών, καθώς η ρύθμιση καλύπτει αποκλειστικά συγκεκριμένα δάνεια που ανήκουν σε ένα μόνο fund/διαχειριστή, αφήνοντας εκτός χιλιάδες δάνεια που βρίσκονται στα χέρια άλλων φορέων διαχείρισης.
Η προσέγγιση αυτή δημιουργεί ανισότητες και διακρίσεις, ενώ υπονομεύει τη συνολική βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα. Θεωρούμε απαράδεκτο να προωθείται μια ρύθμιση περιορισμένης εμβέλειας, όταν το σύνολο των αγροτών που παλεύουν να διατηρήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους βρίσκεται σε κρίσιμη οικονομική κατάσταση.
Να σημειώσουμε ότι το επάγγελμα της κτηνοτροφίας είναι ένα εξαιρετικά κοστοβόρο επάγγελμα και απαιτεί υψηλή χρηματοδότηση σε συνδυασμό με το ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν μπορούσαν ποτέ να λάβουν δάνειο με εγγυήσεις αέρα, όπως κάνανε διάφορες άλλες επιχειρήσεις, με λόγια μάλιστα μερικών επιχειρηματιών να έχουν ακουστεί και εντός της βουλής σε ακροαματικές διαδικασίες αναφέροντας πως για υποθήκη βάλανε αέρα ενώ οι αγρότες και κτηνοτρόφοι αναγκαζόταν από τις ίδιες τράπεζες να υποθηκεύουν σπίτια και αγροκτήματα.
Η Θέση του ΣΕΚ:
Κάθε νομοθετική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια πρέπει να είναι συνολική και να αφορά όλα τα δάνεια, ανεξαρτήτως του fund ή του διαχειριστή στον οποίο ανήκουν.
Οι αγρότες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των κόκκινων δανείων τους με βάση την τιμή αγοράς του δανείου από το fund ή τον διαχειριστή. Συγκεκριμένα, εάν ένα fund ή διαχειριστής αγοράσει ένα δάνειο για 10.000 ευρώ, ο αγρότης να μπορεί να το αποπληρώσει με ένα λογικό περιθώριο, 10-20%, δηλαδή με 11.000 ή 12.000 ευρώ.
Η πρότασή μας είναι δίκαιη και ρεαλιστική, εξασφαλίζοντας:
- Τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
- Την αποφυγή πλειστηριασμών και την προστασία της πρώτης κατοικίας, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και της αγροτικής γης.
- Την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους, αγροτών και πιστωτικών ιδρυμάτων.
Καλούμε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της και να ακούσει τη φωνή των αγροτών, υιοθετώντας μία δίκαιη και ρεαλιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων.
Οποιαδήποτε άλλη τακτική επιτείνει την αδικία και υπονομεύει το μέλλον του αγροτικού κόσμου οδηγώντας σε μια κατάσταση αγροτών και κτηνοτρόφων δυο ταχυτήτων, ο αγροτικός τομέας χρειάζεται λύσεις που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες όλων και όχι διαχωρισμό.
Το Οικομουσείο Ζαγορίου πραγματοποιεί εκδήλωση «Echoes of Tradition», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (8 Ιανουαρίου 2025), στις 18:00, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» στην πόλη των Ιωαννίνων.
Η εκδήλωση διοργανώνεται για να γιορτάσουμε την πρόσφατη βράβευση του Οικομουσείου Ζαγορίου από τον οργανισμό European Heritage Days, ο οποίος αναγνώρισε τη συμβολή μας στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της μετακινούμενης κτηνοτροφίας.
Το Οικομουσείο Ζαγορίου είναι ανάμεσα στους 8 φορείς από όλη την Ευρώπη που βραβεύτηκαν φέτος από τον οργανισμό European Heritage Days για τη συμβολή τους στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ειδικότερα, η βράβευσή μας αφορά το έργο μας για την ανάδειξη της σημασίας της μετακινούμενης κτηνοτροφίας για την πολιτιστική μας ταυτότητα.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:
- Έκθεση φωτογραφιών και βίντεο (8-14 Ιανουαρίου 2025) που αναδεικνύει τη μετακινούμενη κτηνοτροφία, με ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο των γυναικών της κοινότητας στην διατήρηση αυτής της παράδοσης.
- Ημερίδα και τελετή έναρξης στις 8 Ιανουαρίου, με ενδιαφέρουσες ομιλίες και πάνελ συζητήσεων από επιστήμονες, πολιτιστικούς φορείς και εκπροσώπους της κοινότητας, που θα καλύψουν διάφορες πτυχές της μετακινούμενης κτηνοτροφίας.
- Ζωντανή μουσική και τοπικά εδέσματα για να απολαύσουμε όλοι μαζί την πολιτιστική κληρονομιά της Ηπείρου.
Δύο νέα κρούσματα ευλογιάς των αιγοπροβάτων με την είσοδο του νέους έτους είχε ο νομός Μαγνησίας.
Πρόκειται για ύποπτα κρούσματα σε δύο διαφορετικές κτηνοτροφικές μονάδες στην περιοχή της Ευξεινούπολης, τα οποία βγήκαν θετικά, ενώ τα ζώα οδηγήθηκαν χθες, Πέμπτη (2/1) και τα υπόλοιπα οδηγούνται αύριο, Σάββατο (4/1), για θανάτωση και υγειονομική ταφή.
Τα νέα κρούσματα επιβεβαίωσε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Αννα Μαρία Παπαδημητρίου, μετά από ενημέρωση που είχε από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της περιφερειακής ενότητας, η οποία έχει θέσει την περιοχή σε καραντίνα και προχωρά σε συνεχείς ελέγχους.
«Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα και τις οδηγίες που έχουν λάβει από την κτηνιατρική υπηρεσία. Στόχος είναι να μπορέσουν να σφάξουν την επόμενη εβδομάδα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει νέο κρούσμα», ανέφερε η κ. Παπαδημητρίου.
Στο μεταξύ σήμερα Παρασκευή (3/1) οδηγήθηκαν σε θανάτωση και υγειονομική ταφή κοπάδια που παρουσίασαν κρούσματα ευλογιάς στο Νέο Ξεριά και στη Νέα Καρβάλη της Καβάλας.
Συνάντηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά η ΕΘΕΑΣ για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει σε συνέχεια των πληρωμών εξόφλησης της βασικής ενίσχυσης, της αναδιανεμητικής ενίσχυσης, της εξισωτικής αποζημίωσης, καθώς και αυτών που θα ακολουθήσουν για τα οικολογικά σχήματα και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις του 2024.
Όπως υποστηρίζει επειδή το άνοιγμα για διορθώσεις και επικαιροποίηση στοιχείων των Ε.Α.Ε 2024, θα αποτελέσει τη βασική ευκαιρία βελτίωσης της κατάστασης, κρίνεται απαραίτητο από την ΕΘΕΑΣ αμέσως μετά τις 7.1.2025, να υπάρξει συνάντηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Σε συνέχεια των πληρωμών της εξόφλησης της βασικής ενίσχυσης, της αναδιανεμητικής ενίσχυσης, της εξισωτικής αποζημίωσης, καθώς και των πληρωμών που θα ακολουθήσουν για τα οικολογικά σχήματα και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις του 2024, μια σειρά σημαντικών ερωτημάτων και προβλημάτων, καθώς και εκκρεμοτήτων, έχουν μεταφερθεί από αγρότες και συνεταιρισμούς μέλη μας στην ΕΘΕΑΣ. Τα θέματα αυτά έχουν καταγραφεί από Συνεταιριστικά ΚΥΔ όλης της χώρας (Έβρος, Σέρρες, Πέλλα, Θεσσαλία, Κρήτη, Κυκλάδες, Δυτική Ελλάδα, κλπ.) και συνεχίζεται η συγκέντρωσή τους και αυτή την εβδομάδα.
Επειδή το άνοιγμα για διορθώσεις και επικαιροποίηση στοιχείων των Ε.Α.Ε 2024, θα αποτελέσει τη βασική ευκαιρία βελτίωσης της κατάστασης, κρίνεται απαραίτητο από την ΕΘΕΑΣ αμέσως μετά τις 7.1.2025, να υπάρξει συνάντηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου θα τεθούν ομαδοποιημένα όλες οι καταγραφές που συγκεντρώνονται, ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίες απαντήσεις για αποτελεσματική αξιοποίηση του ανοίγματος.
Για την εν λόγω συνάντηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προτείνονται δύο εναλλακτικές προς διευκόλυνση όλων: είτε συνάντηση στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ με 4-5 μέλη του ΔΣ της ΕΘΕΑΣ, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή μελών του ΔΣ της ΕΘΕΑΣ, καθώς και υπευθύνων συνεταιριστικών ΚΥΔ 12-14 άτομα».
Ανάγκη παράτασης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών ζητά η ΕΘΕΑΣ.
Σε επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, καταθέτει αίτημα για την ανάγκη παράτασης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων βάσει της παρ. 4, άρθρου. 193 του Ν. 5078/23, για τη χορήγηση άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών, που συμπληρώνουν τουλάχιστον 3 συνεχή έτη παραμονής στην Ελλάδα, προκειμένου να συνεχίσουν να προσφέρουν εργασία στους αγρότες και τους συνεταιρισμούς. Η επιστολή αναφέρει τα εξής:
Με την ψήφιση του άρθρου 193 του Ν.5078/23[1] για το οποίο η ΕΘΕΑΣ είχε συμβάλει θετικά στη δημόσια διαβούλευση, θεσπίστηκε η χορήγηση νέου τύπου άδειας διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών, που εξομάλυνε και διευκόλυνε την απασχόληση σημαντικού αριθμού εργατών γης στον πρωτογενή τομέα, οι οποίοι ήδη διέμεναν στη χώρα μας για τουλάχιστον τρία (03) έτη.
Σύμφωνα με την παρ. 4, του άρθρου 193, Ν.5078/23: «4. Οι πολίτες τρίτων χωρών που πληρούν τις προϋποθέσεις του παρόντος δύνανται να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση της άδειας διαμονής έως την 31η Δεκεμβρίου 2024. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην υπηρεσία μίας στάσης εντός των γεωγραφικών ορίων της οποίας ο αιτών θα παρέχει εργασία σύμφωνα με την υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη. Οι αιτήσεις για τη χορήγηση της άδειας διαμονής του παρόντος υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου».
Λαμβάνοντας υπόψη, τα στοιχεία που η ΕΘΕΑΣ διαθέτει από κατά τόπους μέλη-Συνεταιρισμούς της και αγρότες, διαπιστώνεται πως σημαντικός αριθμός αιτούντων, με βάση τις προϋποθέσεις που ήδη απασχολούνται ως εργάτες γης, για γραφειοκρατικούς λόγους και λόγω φόρτου εργασίας των αρμόδιων υπηρεσιών, δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν την υποβολή της προβλεπόμενης αίτησης μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024.
Ως εκ τούτου, για την αποφυγή περαιτέρω δυσμενών προβλημάτων στην αγροτική παραγωγή από την έλλειψη εργατικών χεριών, αιτούμαστε την παράταση τουλάχιστον μέχρι τις 30/6/2025 της προθεσμίας της παρ. 4 του άρθρου 193 του Ν.5078/23, ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία των αιτήσεων και οι εν λόγω πολίτες τρίτων χωρών που συμπληρώνουν τουλάχιστον τρία (3) συνεχή έτη παραμονής στην Ελλάδα, να συνεχίσουν να προσφέρουν εργασία στους αγρότες και τους συνεταιρισμούς, πριν από την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με τα έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.
Νέο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς στην Καβάλα, σήμερα Παρασκευή (27/12), στο Νέο Ξεριά του δήμου Νέστου, με τις υπηρεσίες της κτηνιατρικής το επόμενο διάστημα αναμένεται να πάρουν δείγματα από τα ζώα της εκτροφής.
Στο μεταξύ, στο Δήμο Τοπείρου της Ξάνθης, οδηγήθηκαν σε θανάτωση 170 πρόβατα λόγω της ευλογιάς.
Κτηνοτρόφοι που επικοινώνησαν στον ΑγροΤύπο ανέφεραν ότι οι τιμές παραγωγού, που έδιναν στις 27/12, για τα αρνιά που πάνε για σφαγή, ήταν στα 7,5 ευρώ το κιλό.
Επιστολή Κουρέτα για κτηνοτρόφους Μαγνησίας
Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Τσιάρα και στον Υφυπουργό Χρ. Κέλλα απέστειλε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, με θέμα τη στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Μαγνησίας από την ευλογιά των αιγοπροβάτων, ζητώντας άμεσα μέτρα ενίσχυσης για την απώλεια του εισοδήματός τους.
Στην επιστολή του ζητά τα παρακάτω άμεσα μέτρα ενίσχυσης για την απώλεια του εισοδήματός τους.
1. Άμεση αποζημίωση με την μορφή προκαταβολής του 50% της αποζημίωσης ανά εκριζωθείσα εκτροφή, για την κάλυψη των τρεχουσών τους αναγκών.
2. Επιδότηση για την αγορά ζωοτροφών ύψους 1€/ζώο/ημέρα όλων των ζώων και για όσο διάστημα παραμείνουν έγκλειστα εντός των εκτροφών.
3. Επιδότηση ύψους 1 € ανά κιλό για κάθε αρνί που δεν θα σφαγεί άμεσα.
4. Πάγωμα των φορολογικών υποχρεώσεων όλων των πληγέντων κτηνοτρόφων για τα επόμενα δύο χρόνια.
5. Πάγωμα όλων των χρεών σε ΔΕΚΟ για τα επόμενα δύο χρόνια.
6. Πάγωμα πλειστηριασμών και κατασχέσεων για τα επόμενα δύο χρόνια.
7. Διατήρηση όλων των επιδοτήσεων και των δικαιωμάτων για τα επόμενα χρόνια και έως την εφαρμογή του μέτρου 5.2 που αφορά στην αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου.
8. Αυστηρό έλεγχο των εισαγωγών γάλακτος.
Υπέρ του διαλόγου με τους αγρότες και σε αποφάσεις στήριξής τους, όχι, όμως στην πρακτική της «επαναστατικής γυμναστικής» που ακολουθεί μερίδα εξ αυτών, τάχθηκε με δηλώσεις του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.
Αναφερόμενος στα δύο σημαντικότερα αιτήματα που είχαν θέσει στις περυσινές κινητοποιήσεις τους οι αγρότες στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής, υπενθύμισε:
- Επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο: Υλοποιήθηκε η νομοθετική ρύθμιση για την επιστροφή του στο 100% για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες.
- Χαμηλό αγροτικό ρεύμα: Έχει διασφαλιστεί ειδικό τιμολόγιο χαμηλής τιμής ανά κιλοβατώρα, προσφέροντας ουσιαστική ελάφρυνση στους αγρότες.
Ταυτόχρονα, ο Υπουργός τόνισε τη συνεχή παρουσία της ελληνικής πολιτείας δίπλα στους παραγωγούς, ειδικά σε περιόδους κρίσης. Συγκεκριμένα:
- Αποζημιώσεις: Το πρόγραμμα Daniel στη Θεσσαλία παρείχε 312 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε έναν χρόνο, ενώ συνολικά, τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουν διατεθεί πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τον ΕΛΓΑ, ενώ οι εισφορές των αγροτών ανέρχονται περίπου στα 800 εκατ. ευρώ.
- Διαχείριση ζωονόσων: Παρά τις χρονοβόρες διαδικασίες, έχει δοθεί έμφαση στη δίκαιη και πλήρη καταγραφή των ζημιών, ώστε να διασφαλιστεί η σωστή αποζημίωση των πληγέντων. Ήδη μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί περισσότερα από 13 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις.