Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μείωση της παραγωγής και κατανάλωσης κρέατος στην χώρα μας

25/05/2018 12:33 μμ
Μείωση τόσο στην κατανάλωση όσο και στην παραγωγή κρέατος στην Ελλάδα επέφερε η οικονομική κρίση, σύμφωνα με μελέτη του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ισπανικής πρεσβείας στην Αθήνα για την αγορά κρέατος της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό είναι ό...

Μείωση τόσο στην κατανάλωση όσο και στην παραγωγή κρέατος στην Ελλάδα επέφερε η οικονομική κρίση, σύμφωνα με μελέτη του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ισπανικής πρεσβείας στην Αθήνα για την αγορά κρέατος της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2017 η κατανάλωση κρέατος στη χώρα μας έπεσε στους 506.000 τόνους από τους 507.200 τόνους το 2013, σημειώνοντας μικρή μείωση. Όσον αφορά την κρεοπαραγωγή, μείωση σημειώθηκε σε όλα τα είδη κρέατος την περίοδο από το 2013, εκτός της παραγωγής πουλερικών.

Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην περίπτωση του αιγοπρόβειου κρέατος, η παραγωγή του οποίου έπεσε κατά 23% από το 2014 έως το 2016.

Στο μεταξύ σε σταθερά επίπεδα (πολύ μικρή μείωση) παρουσιάζουν οι εισαγωγές κρέατος από το 2013 έως το 2017. Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές το 2017 μειώθηκαν ελαφρώς, φτάνοντας σε αξία τα 899 εκατ. ευρώ, ενώ το 2013 η αξία των εξαγωγών ήταν στο 1.000 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μερίδιο στις εισαγωγές του 2017 είχε το χοιρινό και το βόειο κρέας.

Η χώρα που εισάγει τις μεγαλύτερες ποσότητες κρέατος στην Ελλάδα είναι η Ολλανδία, ενώ ακολουθούν η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία. Η Γαλλία, όμως, φαίνεται να χάνει συνεχώς μερίδιο από την ελληνική αγορά κρέατος, γεγονός το οποίο εκμεταλλεύονται άλλες χώρες και όχι η Ελλάδα: η Γερμανία και η Ισπανία αύξησαν τις εξαγωγές κρέατος προς την ελληνική αγορά από το 2013 έως το 2017.

Σχετικά άρθρα
17/04/2024 11:49 πμ

Ένα Καλάθι για το Πασχαλινό τραπέζι που θα περιλαμβάνει αρνί και κατσίκι και ένα Καλάθι του Νονού, προανήγγειλε, από την Θεσσαλονίκη, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Γνωστοποίησε, επίσης, ότι «θέλουμε οι τιμές στο Πασχαλινό Καλάθι να είναι ίδιες ή χαμηλότερες με πέρυσι και έχουμε ζητήσει από όλα τα Σούπερ-Μάρκετ την τιμή του αρνιού να είναι ίδια με πέρυσι ή χαμηλότερη. Και πιστεύω θα το πετύχουμε».

Όσον αφορά το Καλάθι του Πάσχα, με βάση τα παραπάνω, σύμφωνα πάντοτε με τον υπουργό Ανάπτυξης, «θεωρούμε ότι η τιμή του αρνιού θα πρέπει να είναι στα 10 ευρώ το κιλό και χαμηλότερα φέτος».

Δηλαδή ο Υπουργός κάνει λόγο για μια τιμή στο αρνί στην λιανική (στο ράφι) στα 10 ευρώ το κιλό.

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο, ο Δημήτρης Μόσχος, κτηνοτρόφος από Καστοριά και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), «τα 10 ευρώ το κιλό στον καταναλωτή σημαίνουν περίπου 6,30 - 6,50 ευρώ στον κτηνοτρόφος.

Μπορεί να πιάσουν αυτή την τιμή κάποια μεμονωμένα αρνιά που είναι στην κατάψυξη αλλά με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να έχουμε αυτές τις τιμές.

Φέτος έχουμε μειωμένες ποσότητες επειδή είχαμε αύξηση των εξαγωγών λόγω του Καθολικού Πάσχα, με καλές τιμές για τον κτηνοτρόφο.

Επίσης αυτή την περίοδο δεν μπορείς να βρεις φτηνό αρνί στο εξωτερικό. Πολλά ρουμάνικα αρνιά έφυγαν το Καθολικό Πάσχα και όσα έμειναν έχουν τιμές ίδιες με τα ελληνικά.

Άρα δεν μπορεί να έχουμε στα περσινά επίπεδα τις τιμές στα αμνοερίφια.

Όπως πάει φέτος η αγορά βλέπω την τιμή λιανικής στο αρνάκι να κυμαίνεται από 13 έως 14 ευρώ το κιλό.

Αυτό σημαίνει ότιο η τιμή στον κτηνοτρόφο θα κυμαίνεται φέτος από 7,5 έως 8 ευρώ το κιλό.

Πάντως η αιγοπροβατοτροφία στην χώρα μας έχει σοβαρά προβλήματα και καλό είναι να ασχοληθεί κάποτε με το κόστος παραγωγής το ΥπΑΑΤ.

Πολλές εκτροφές βάζουν λουκέτο λόγω του υψηλού κόστος παραγωγής και αν συνεχιστεί αυτό θα πρέπει να πάψουν να έχουν ελπίδες οι καταναλωτές ότι θα βρίσκουν στην αγορά φτηνό κρέας για να αγοράσουν».

Τελευταία νέα
24/04/2024 12:15 μμ

Στις 23 Απριλίου 2024 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

Η Οδηγία για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, η οποία εκδόθηκε το 2019, απαγορεύει 16 πρακτικές που μπορούν να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στους ασθενέστερους παράγοντες της αλυσίδας, ιδίως στους γεωργούς και στους μικρότερους προμηθευτές.

Η βελτίωση της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, η στήριξη του εισοδήματός τους και η διασφάλιση δίκαιης αμοιβής αποτελούν σημαντικούς στόχους της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ).

Ισχύει αυτό όμως στα κράτη μέλη της ΕΕ είναι το ερώτημα, όταν ο γεωργικός τομέας παραμένει ιδιαίτερα κατακερματισμένος (με 174 στρέμματα να αποτελούν το μέσο μέγεθος μιας γεωργικής εκμετάλλευσης στην ΕΕ) και οι συνεταιριστικές οργανώσεις στην χώρα μας διακινούν ένα μικρό ποσοστό της αγροτικής παραγωγής.

Κύρια πορίσματα της έκθεσης

Όπως αναφέρει η έκθεση της ΕΕ μεγάλη πλειονότητα των κρατών μελών έχουν θεσπίσει υψηλότερο επίπεδο προστασίας, κάνοντας έτσι χρήση της δυνατότητας θέσπισης ή διατήρησης εθνικών κανόνων που υπερβαίνουν τις πρακτικές που απαγορεύονται από την οδηγία.

Σε όλες τις χώρες της ΕΕ έχουν οριστεί αρχές επιβολής του νόμου. Το 2023 κινήθηκαν περίπου 1.500 έρευνες, εκ των οποίων περίπου το 17% κατέληξε στη διαπίστωση παράβασης για την οποία επιβλήθηκε πρόστιμο.

Οι πιο συχνά εντοπιζόμενες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές ήταν οι καθυστερημένες πληρωμές για αλλοιώσιμα ή μη αλλοιώσιμα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα (50% και 13%), οι πληρωμές που δεν σχετίζονταν με συγκεκριμένη συναλλαγή (7%), οι πληρωμές που ζητήθηκαν από τον προμηθευτή για ενέργειες εμπορικής προώθησης (7%), καθώς και για αποθήκευση. Περίπου το 41% των αθέμιτων πρακτικών που εντοπίστηκαν είχαν εντοπιστεί σε επίπεδο λιανικής (47% το 2022), το 36 % σε επίπεδο βιομηχανίας τροφίμων (27% το 2022) και το 22% σε επίπεδο χονδρικού εμπορίου (25% το 2022).

Η τελευταία έρευνα σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων έδειξε ότι η ευαισθητοποίηση σχετικά με την ύπαρξη κανόνων της ΕΕ για το σημαντικό αυτό θέμα εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλή (38% των ερωτηθέντων). Μεγάλο ποσοστό των απαντησάντων (57%) επίσης δεν γνώριζε για τις εθνικές αρχές επιβολής του νόμου. Όταν ρωτήθηκαν γιατί δεν ανέφεραν αθέμιτη εμπορική πρακτική που βίωσαν, οι απαντήσαντες εξέφρασαν κυρίως φόβο για κάποια μορφή αντιποίνων από τον αγοραστή (30 %), ακολουθούμενη από το να την θεωρούν κοινή πρακτική στον τομέα (23%) ή να πιστεύουν ότι η δημόσια αρχή επιβολής του νόμου δεν θα ήταν σε θέση να την χειριστεί (17%).

Δεσμεύσεις της Επιτροπής

Στο πλαίσιο των προτάσεών της για την ενίσχυση της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, η Επιτροπή θα προτείνει φέτος νέους κανόνες για τη διασυνοριακή επιβολή της νομοθεσίας κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Η έκθεση θα χρησιμοποιηθεί επίσης για μια λεπτομερέστερη αξιολόγηση της εφαρμογής της οδηγίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, την οποία θα υποβάλει η Επιτροπή το 2025 και η οποία θα μπορούσε να συνοδεύεται, κατά περίπτωση, από νομοθετικές προτάσεις.

Αθέμιτες εμπορικές πρακτικές (απαγορευμένες, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις):

Πληρωμές μετά την παρέλευση 30 ημερών για αλλοιώσιμα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα
Πληρωμές μετά την πάροδο 60 ημερών για μη αλλοιώσιμα αγροδιατροφικά προϊόντα
Ακυρώσεις ευπαθών γεωργικών προϊόντων διατροφής κατόπιν σύντομης ειδοποίησης
Μονομερείς αλλαγές συμβολαίου από τον αγοραστή
Πληρωμή για μη συναφείς υπηρεσίες
Κίνδυνος απώλειας και υποβάθμισης που μεταβιβάζεται στον αγοραστή
Άρνηση γραπτής επιβεβαίωσης των συμφωνιών προμήθειας από τον αγοραστή, παρά το αίτημα του προμηθευτή
Κατάχρηση εμπορικών απορρήτων από τον αγοραστή
Εμπορικά αντίποινα από τον αγοραστή
Μεταβίβαση του κόστους εξέτασης των παραπόνων των πελατών στον προμηθευτή

Γκρίζες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές (απαγορεύονται μόνο, εάν δεν έχουν συμφωνηθεί εκ των προτέρων με σαφείς και αδιαμφισβήτητους όρους μεταξύ των μερών):

Ο αγοραστής επιστρέφει τα μη πωληθέντα προϊόντα στον προμηθευτή
Πληρωμή του προμηθευτή για την αποθήκευση και τον κατάλογο
Πληρωμή του προμηθευτή για την προώθηση
Πληρωμή του προμηθευτή για διαφήμιση
Πληρωμή του προμηθευτή για την εμπορία
Πληρωμή του προμηθευτή για το προσωπικό του αγοραστή, διαρρύθμιση χώρων

23/04/2024 04:01 μμ

Σε δημόσια διαβούλευση θέτει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το προσχέδιο της Απόφασης για την εκκίνηση και λειτουργία της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών και τον ορισμό του μορφοτύπου του ηλεκτρονικού δελτίου αποστολής.

Θυμίζουμε ότι ο ΑγροΤύπος πρώτος είχε αναφερθεί σε άρθρο του για το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής στο χωράφι και ότι σε πραγµατικό χρόνο θα ελέγχεται η διακίνηση των αγροτικών προϊόντων.

Μέσω της διαβούλευσης η ΑΑΔΕ προσβλέπει στην άμεση συνεργασία με τους φορείς και τις επιχειρήσεις, ώστε από κοινού να διαμορφώσουν το νέο πλαίσιο στη διακίνηση αγαθών, που εμβαθύνει στη χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων για την αποτροπή της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Στο προσχέδιο της απόφασης καθορίζεται το περιεχόμενο των παραστατικών διακίνησης, η διαδικασία για την ψηφιακή έκδοση και διαβίβασή τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, καθώς και η διαδικασία ψηφιακής παρακολούθησης της διακίνησης αγαθών.

Επίσης ορίζονται οι υπόχρεοι έκδοσης παραστατικών διακίνησης, ο χρόνος έκδοσης και ο χρόνος διαβίβασης των δεδομένων στο myDATA.

Η διαβίβαση των δεδομένων θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ.

Τα κανάλια διαβίβασης που μπορούν να χρησιμοποιούν οι παραγωγοί για τη διαβίβαση δεδομένων των ψηφιακών παραστατικών διακίνησης αγαθών είναι τα παρακάτω:

α) Πάροχος Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων.

β) Προγράμματα διαχείρισης επιχειρήσεων (εμπορικό /λογιστικό, ERP), που χρησιμοποιούν οι οντότητες και διασυνδέονται με την ΑΑΔΕ μέσω σχετικής διεπαφής.

γ) Εφαρμογή Έκδοσης και Διαβίβασης Παραστατικών «timologio» που είναι προσβάσιμη μέσω του διαδικτυακού τόπου της ΑΑΔΕ

Η διαβούλευση θα διαρκέσει από τις 23/4 μέχρι τις 10/5, ενώ τα σχόλια, παρατηρήσεις και προτάσεις αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: deltioapostolis@aade.gr

Διαβάστε το κείμενο της διαβούλευσης (εδώ)

22/04/2024 02:41 μμ

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας (22/4) την Κεντρική Λαχαναγορά της Αθήνας στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη.

Συνομίλησε με εμπόρους για την πορεία των τιμών, τη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις επενδύσεις που έχουν γίνει στον τομέα της αποθήκευσης και μεταφοράς αγαθών, προς όφελος και των καταναλωτών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που συνοδευόταν από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, ενημερώθηκε επίσης για το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει στο εξωτερικό για ελληνικά προϊόντα και για τα ποιοτικά πλεονεκτήματα που έχουν οι ελληνικές εξαγωγές ώστε να αυξήσουν τη διείσδυση και το μερίδιό τους στις αγορές εκτός Ελλάδας.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι την Κεντρική Αγορά Αθηνών εδώ στου Ρέντη και δεν θα είναι η τελευταία. Σε αυτή τη συγκυρία αυτές οι επισκέψεις αποκτούν μία ιδιαίτερη σημασία, καθώς συνεχίζεται η προσπάθεια έτσι ώστε οι Έλληνες καταναλωτές να απολαμβάνουν ποιοτικά προϊόντα σε λογικές τιμές.

Όπως είπε και ο κ. Υπουργός, ξεκινάει σήμερα το «Καλάθι του νονού», ενώ σε λίγες μέρες από τώρα θα ξεκινήσει και το «Καλάθι του Πάσχα». Αγωνιζόμαστε, με αυστηρούς ελέγχους στην αγορά και σε συνεννόηση πάντα με όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, να μπορούμε να προσφέρουμε στους καταναλωτές προϊόντα τα οποία θα είναι σε τιμές αντίστοιχες ή και χαμηλότερες με τις περσινές.

Και ήδη χαίρομαι που διαπιστώνω ότι σε μία σειρά από προϊόντα, λαχανικά και φρούτα, έχουμε τιμές οι οποίες είναι χαμηλότερες από πέρυσι. Και, βέβαια, να τονίσω ότι όσο καλύτερα λειτουργεί η εφοδιαστική αλυσίδα, όσο περισσότερο επενδύουν και οι προμηθευτές μας σε υποδομές logistics, τόσο τελικά αυτό θα καταλήγει και σε καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές μας.

Ο αγώνας κατά της ακρίβειας έχουμε πει πολλές φορές ότι είναι ένας αγώνας συνεχής. Έχουμε όμως για πρώτη φορά ενθαρρυντικά δείγματα ότι και ο επίμονος πληθωρισμός στα τρόφιμα φαίνεται να αρχίζει πια να κάμπτεται. Και, όπως είπα, σε αρκετά προϊόντα έχουμε πια και πτώσεις τιμών, που τελικά αυτό είναι το ζητούμενο προκειμένου να ανακουφιστεί το μέσο νοικοκυριό και φυσικά να περάσουμε όλες και όλοι τις διακοπές του Πάσχα με χαμόγελο και απολαμβάνοντας όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές για τα τυπικά πασχαλινά προϊόντα».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας δήλωσε: «Η προσπάθεια της κυβέρνησης να διατηρήσουμε προσιτές τιμές για τα νοικοκυριά ενόψει του πασχαλινού τραπεζιού συνεχίζεται. Δεν εφησυχάζουμε. Βλέπουμε ότι σταδιακά οι τιμές των οπωροκηπευτικών προϊόντων έχουν αρχίσει να αποκλιμακώνονται. Βεβαίως, η προσπάθεια συνεχίζεται.

Σήμερα ξεκινάει το «Καλάθι του νονού και της νονάς», όπου θα δώσουμε τη δυνατότητα, με τα προϊόντα τα οποία περιλαμβάνονται, και οι νονοί να κάνουν χαρούμενα τα παιδιά μας τις γιορτινές μέρες του Πάσχα.

Την Τετάρτη, μεθαύριο, θα ξεκινήσει και το «Καλάθι» για το πασχαλινό γιορτινό τραπέζι, που θα συμπεριλαμβάνει αμνοερίφια, τσουρέκι και βεβαίως σοκολατένια αυγά, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε προσιτές τιμές. Τιμές για το αρνί και το κατσίκι, οι οποίες θα είναι ίδιες ή και χαμηλότερες στο «Καλάθι», σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο του Πάσχα».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Απόστολος Αποστολάκος, ανέφερε ότι «υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα και πλήρης επάρκεια. Οι επιχειρήσεις κάνουν μεγάλη προετοιμασία ώστε το Πάσχα να υπάρχουν προϊόντα προσιτά και σε όλα τα επίπεδα τιμών, συγκριτικά και με πέρυσι αλλά και με τα ευρωπαϊκά επίπεδα».

22/04/2024 02:04 μμ

Όπως είχε γράψει πρώτος ο ΑγροΤύπος ο Έλληνας υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, πήγε επίσκεψη στην Κίνα.

Στόχος του ΥπΑΑΤ είναι η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών. Αίτημα της Ελλάδας είναι να ισχύει η απαγόρευση εισαγωγών από την χώρα μας μη επεξεργασμένων και επεξεργασμένων προϊόντων, μετά από κρούσματα ευλογιάς, μόνο για τις περιοχές που εμφανίζεται κρούσμα και όχι για το σύνολο της χώρας. Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ έγινε δεκτή από την πλευρά της Κίνας η «αρχή της περιφερειοποίησης» για τις ελληνικές εξαγωγές ζωικής παραγωγής και επίσης αποφασίστηκε να υπάρξει επιτόπια επίσκεψη Κινεζικής αντιπροσωπείας σε παραγωγικές μονάδες της Ελλάδος.

Από την άλλη όμως οι ελληνικές εξαγωγές φυτικής παραγωγής - και ειδικότερα νωπών οπωροκηπευτικών - πάνε από το κακό στο χειρότερο. Το μόνο προϊόν που μπορεί η χώρα μας να εξάγει στην Κίνα είναι το ακτινίδιο. Αν και υπήρχαν αιτήσεις και για άλλα προϊόντα (όπως σταφύλια, πορτοκάλια, κ.α.) ακόμη δεν έχουν προχωρήσει οι σχετικές διμερείς διαπραγματεύσεις. Αλλά και για τα ακτινίδια κάθε χρόνο έχουμε συνεχή μείωση των ποσοτήτων που εξάγονται στην κινέζικη αγορά. Επίσης εντύπωση έχει κάνει ότι ο υπουργός δεν πήρε μαζί του εκπρόσωπο της ΕΘΕΑΣ που προχωρά και στη δημιουργία εταιρείας εξαγωγών αγροτικών προϊόντων.

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:

Σε θερμό κλίμα συνεργασίας πραγματοποιήθηκε, σήμερα Δευτέρα (22/4), η συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη με τον Κινέζο ομόλογό του κ. Tang Renjian στο Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων της Κίνας.

Ο Έλληνας υπουργός ευχαρίστησε εκ μέρους της χώρας μας την κινεζική πλευρά για την παρουσία της σε υψηλό επίπεδο στο Συνέδριο «our Ocean Conference» που έλαβε χώρα στην Αθήνα 15-17 Απριλίου, για την υποστήριξη στην υποψηφιότητα της Ελλάδος για την εκλογή ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το διάστημα 2025-2026, καθώς και για τη στήριξη που προσφέρει στην προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα για τον επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα.
Η Κινεζική πλευρά ευχαρίστησε την Ελληνική Κυβέρνηση για την υποστήριξη της, στην πρωτοβουλία «Belt and Road», μια στρατηγική ανάπτυξης που υιοθέτησε η Κινεζική Κυβέρνηση το 2013 συνδέοντας την Ασία, με την Ευρώπη και την Αφρική στη βάση της οποίας οι δύο χώρες έχουν υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης.

Ο Κινέζος υπουργός ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του για τη συμμετοχή της χώρας μας στην Πρωτοβουλία συνεργασίας Κίνας-Χωρών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και για την ελληνική στήριξη στην επανεκλογή του Κινέζου Γενικού Διευθυντή κ. Qu Dongyu στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων (η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος του FAO).

Ο Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έθεσε μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των χαμηλού επιπέδου εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας - Κίνας στα αγροτικά προϊόντα.

Συμφωνήθηκε απευθείας επικοινωνία μεταξύ των δυο Υπουργείων, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα.

Η ελληνική αντιπροσωπεία ζήτησε να εφαρμοστεί η «αρχή της περιφερειοποίησης» από την πλευρά της Κίνας (να ισχύει η απαγόρευση εισαγωγών μη επεξεργασμένων και επεξεργασμένων προϊόντων, μετά από κρούσματα ευλογιάς, μόνο για τις περιοχές που εμφανίζεται κρούσμα και όχι για το σύνολο της χώρας), με στόχο την άρση των απαγορεύσεων στα ελληνικά προϊόντα αιγοπροβάτων, δερμάτων αιγοπροβάτων, βοοειδών και χοιρινών, η οποία έγινε δεκτή και συμφωνήθηκε η επιτόπια επίσκεψη Κινέζικής αντιπροσωπείας σε παραγωγικές μονάδες της Ελλάδος για τον έλεγχο των ασθενειών και ακριβή ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές.

Συμφωνήθηκε, ακόμη, η υιοθέτηση Σχεδίου Δράσης με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ως απόρροια του Μνημονίου Κατανόησης Αγροτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η ελληνική πλευρά αποδέχτηκε με χαρά την πρόταση για την φιλοξενία κινηματογραφικού συνεργείου του Υπουργείου Γεωργίας της Κίνας με σκοπό την δημιουργία ντοκιμαντέρ για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στην κινεζική αγορά δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση, στο ελαιόλαδο, μέλι, αλιεύματα, τυροκομικά, δέρματα, κοτόπουλα και κρασί.

Αποφασίστηκε η τακτική ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των δύο χωρών σε τεχνικό και επιστημονικό επίπεδο.

Από την κινεζική πλευρά δόθηκε μεγάλη σημασία στην παρουσία του Έλληνα Υπουργού στο «China-Europe Forum on Beautiful Countryside», που θα πραγματοποιηθεί, από 15-17 Ιουλίου, στην περιοχή Zhejiang, της Κίνας στο οποίο ο Κινέζος υπουργός Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων απεύθυνε πρόσκληση στον Έλληνα ΥπΑΑΤ να παραστεί. (Το συγκεκριμένο Forum αφορά την εμβάθυνση των κινεζικών και ευρωπαϊκών σχέσεων).

Ο Έλληνας Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εξεταστεί η ελληνική παρουσία σε υψηλό επίπεδο, ενώ επισήμανε ότι θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο να έχει προχωρήσει το «Σχέδιο Δράσης» μεταξύ Ελλάδας και Κίνας καθώς και η υπογραφή των «Πρωτοκόλλων» για την έναρξη εξαγωγών ελληνικών αλιευμάτων στην Κίνα.

Συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο στη συγκεκριμένη επίσκεψη ο Έλληνας υπουργός να συνοδεύεται από αντιπροσωπεία θεσμικών εκπροσώπων παραγωγικών κλάδων όπως ελαιολάδου, μελιού, αλιευμάτων, τυροκομικών, κρασιού, πτηνών και δερμάτων.

Η Κινέζική πλευρά εξέφρασε διακαώς την επιθυμία της για ενίσχυση της εμπορικής συνεργασίας με τη χώρα μας. Με δεδομένο δε ότι πρόκειται για μια χώρα με πληθυσμό που φθάνει τα 1,4 δισεκατομμύρια πολιτών, είναι εμφανείς οι προοπτικές που διανοίγονται για τα ελληνικά προϊόντα.

Η επίσημη επίσκεψη του Υπουργού συνεχίζεται αύριο με την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κινεζικής Ακαδημίας Αγροτικών Επιστημών. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους Υπουργούς Εμπορίου και με τους Τελωνείων.

22/04/2024 10:19 πμ

Αποφασισμένος να ενισχύσει τις προσπάθειες για σύσταση Διεπαγγελματικής Γραβιέρας Κρήτης - ΠΟΠ, των φορέων που θέλουν να προχωρήσουν στη δημιουργία της, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Το δήλωσε ξεκάθαρα σε σύσκεψη με εκπροσώπους παραγωγικών και θεσμικών φορέων της Κρήτης στο περιθώριο του 3ου Κρητικού Forum που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Helexpo στην Αθήνα, δίνοντας περιθώριο στον κάθε φορέα για να εκδηλώσει τις προθέσεις του για συμμετοχή ή όχι στην Διεπαγγελματική, έως τις 10 Μαΐου.

Όπως τόνισαν όλοι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη, πρέπει να αξιοποιηθεί η ευκαιρία και να δημιουργηθεί Διεπαγγελματική σε ένα προϊόν που είναι μοναδικό σε ποιότητα και χαρακτηρίζει την Κρήτη.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των παραγωγών ήταν σαφής: «Δεν με ενδιαφέρουν οι παλαιότερες εντάσεις και διαφορές. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να προωθήσουμε και να προστατεύσουμε ένα μοναδικό προϊόν, όπως η κρητική γραβιέρα, αλλά και το γάλα από το οποίο παράγεται». Τους κάλεσε επίσης να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ τους με στόχο την καλύτερη προώθηση του προϊόντος που παράγουν.

Πρόθεση του υπουργού είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν προστεθεί ακόμα οκτώ Διεπαγγελματικές στις υπάρχουσες οκτώ και μια εξ αυτών, όπως είπε, να είναι η Διεπαγγελματική Οργάνωση Γραβιέρας Κρήτης - ΠΟΠ.

Ο ΥπΑΑΤ απαντώντας σε σχετική ερώτηση παραγωγού είπε ότι οι έλεγχοι στην αγορά θα συνεχισθούν. «Θα γίνουν χειρουργικές παρεμβάσεις και οι έλεγχοι θα είναι πιο αυστηροί στα προϊόντα ΠΟΠ», τόνισε.

Στη σύσκεψη μετείχαν:
- Σταύρος Τζεδάκης, αντιπεριφερειάρχης αγροτικού Κρήτης
- Γιάννης Φασουλάς, Πρόεδρος ΕΔΟΤΟΚΚ
- Γιάννης Βερυκάκης, Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων
- Γιάννης Μανουσάκης, Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αμαρίου
- Γρύλλος Παπαδάκης, Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου
- Γιάννης Γλετζάκης, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου
- Σπύρος Μπαλαντίνος, Πρόεδρος Ένωσης Τυροκόμων Κρήτης (με τηλεδιάσκεψη)
- Ειρήνη Χουδετσανάκη, Πρόεδρος Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης
- Μύρων Χιλετζάκης, Πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών ΕΘΕΑΣ
- Ιδομενέας Μαρκάκης, Αντιπρόεδρος ΕΦΕΤ
- Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης
- Μάνος Δασκαλάκης, Μέλος Δ.Σ. Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών
- Μανώλης Αλιφιεράκης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηρακλείου
- Νίκος Ηλιάκης Εκπρόσωπος Πρόεδρου Επιμελητηρίου Χανίων
- Γιώργος Γιακουμάκης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ρεθύμνου
- Πατεράκης Εμμανουήλ, Μέλος ΔΣ Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας

18/04/2024 05:36 μμ

Σε τριτοκοσμικές συνθήκες γίνονται οι έλεγχοι των γεωτεχνικών του ΥπΑΑΤ στις εισαγωγές τροφίμων από τρίτες χώρες.

Αυτό φάνηκε από την συνέντευξη τύπου που έδωσε, σήμερα Πέμπτη (18/4), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, με την παρουσία των πρωτοβάθμιων σωματείων της Ομοσπονδίας.

Με αμοιβές της τάξης των 5 ευρώ την ώρα και με ελέγχους στον Έβρο χωρίς υποδομές - στις εισαγωγές φορτίων από Τουρκία - επί της Εγνατίας Οδού, δεν είναι τυχαίο στην χώρα μας ότι δεν μπορεί να βρεθούν υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Την ίδια στιγμή οι Βούλγαροι και οι Ισπανοί πιάνουν καθημερινά φορτία με υπολείμματα φυτοφαρμάκων από Τουρκία και Αίγυπτο αντίστοιχα.

Μάλιστα στη συνέντευξη εκπρόσωποι των γεωπόνων του ΥπΑΑΤ παραδέχτηκαν ότι οι Βούλγαροι στα σύνορα με την Τουρκία έχουν καλύτερες υποδομές από την χώρα μας για τους ελέγχους στις εισαγωγές τροφίμων.

Στην συνέντευξη τύπου, παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν τα θεσμικά και οικονομικά αιτήματα των γεωτεχνικών, τα οποία παραμένουν ανεπίλυτα μετά την κήρυξη της απεργίας - αποχής ως παράνομης και καταχρηστικής.

Ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ, Νίκος Κακαβάς, τόνισε ότι παρά την κήρυξη της απεργίας παράνομης, οι γεωτεχνικοί δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

«Είναι η πρώτη φορά που είδαμε τέτοια συσπείρωση του κλάδου. Αν ξεκινούσε η απεργία όλα θα ήταν κλειστά. Είναι όμως και πρώτη φορά που έχουμε καταδίκη μιας ομοσπονδίας πριν ξεκινήσει η απεργία. Ήταν τόσο μεγάλη η πρεμούρα που ήθελαν να μας καταδικάσουν πριν την απόφαση του δικαστηρίου», τόνισε.

Στην συνέχεια ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ αναφέρθηκε στα αιτήματα που είναι:

Οικονομικά αιτήματα:
Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας στους γεωτεχνικούς που ασχολούνται σε αντίστοιχες συνθήκες.
Αλλαγή στον τρόπο καταβολής των πρόσθετων τελών στους δικαιούχους γεωτεχνικούς.
Χορήγηση τελών επισήμων ελέγχων, σύμφωνα με τον Καν. ΕΕ 2017/625.
Χορήγηση ελεγκτικής αποζημίωσης στους επίσημους ελεγκτές γεωτεχνικούς.
Καταβολή του επιδόματος 6%/ο για τους γεωτεχνικούς, όπως έχει νομοθετηθεί.
Αύξηση των ημερών για τις εκτός έδρας μετακινήσεις και μείωση της χιλιομετρικής απόστασης.
Δημιουργία κλαδικού γεωτεχνικού μισθολογίου που να αντικατοπτρίζει τις ιδιαιτερότητες του κλάδου.
Άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Θεσμικά αιτήματα:
Άμεση στελέχωση των γεωτεχνικών υπηρεσιών με το απαραίτητο προσωπικό και χορήγηση των αναγκαίων πόρων για την εύρυθμη λειτουργία τους.
Καμία ιδιωτικοποίηση των αντικειμένων των δημοσίων γεωτεχνικών υπηρεσιών.
Υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας μη μισθολογικών παροχών.
Τροποποίηση των οργανισμών εσωτερικής υπηρεσίας των περιφερειών με ξεχωριστές διοικητικές δομές για τις γεωτεχνικές υπηρεσίες (αγροτικής οικονομίας, κτηνιατρικής) σε κάθε περιφερειακή ενότητα.

Ασφάλεια και υγιεινή εργασίας
Άμεση αναμόρφωση της σύνθεσης και του πλαισίου λειτουργίας των Ε.Π.Ε.Α..
Κατάργηση των τριμελών επιτροπών του άρθρου 35 του Ν. 5075/2023.ών.
Άμεση έκδοση του νέου οργανόγραμματoς του Υ.Π.ΕΝ. και των περιφερειακών δασικών υπηρεσιών.
Διοικητική και οικονομική υποστήριξη των δασικών υπηρεσιών με εξασφάλιση των απαραίτητων ειδικοτήτων προσωπικού.
Νομική κάλυψη των γεωτεχνικών υπαλλήλων των δημοσίων υπηρεσιών

Η ΠΟΓΕΔΥ καλεί την Κυβέρνηση και τους συναρμόδιους υπουργούς σε άμεσο διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γεωτεχνικοί.

Οι έλεγχοι γίνονται 365 ημέρες τον χρόνο, τα 198 σφαγεία της χώρας δουλεύουν 365 ημέρες τον χρόνο. Γιατί να έχουμε εποχικούς υπαλλήλους είναι το ερώτημα προς την κυβέρνηση.

Οι κυριότεροι έλεγχοι στις εισαγωγές από τρίτες χώρες γίνονται:

  • Στον Έβρο 10.000 έλεγχοι ετησίως
  • Στον Πειραιά 11.500 έλεγχοι ετησίως
  • Στο αεροδρόμιο της Αθήνας 11.500 έλεγχοι ετησίως
  • Στην Θεσσαλονίκη 12.000 έλεγχοι ετησίως

Εισπράττει το κράτος ανταποδοτικά τέλη από τους ιδιώτες αλλά δεν τα καταβάλλει στους ελεγκτές. Πάνω από 3 εκ. ευρώ ετησίως έσοδα και κανείς δεν γνωρίζει που πάνε.

Από την άλλη οι ιδιώτες θέλουν να γίνονται έλεγχοι εκτός ωραρίου. Όμως δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για 24ωρη λειτουργία ελέγχων.

Από τα 15 ευρώ την ώρα που παίρνουν οι γεωτεχνικοί τα 5 ευρώ πάνε υπέρ δημοσίου και μετά την φορολογία καταλήγει η αμοιβή να είναι 5 ευρώ την ώρα.

Οι εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων σωματείων αναφέρθηκαν στην υποστελέχωση που υπάρχει σε όλες τρις υπηρεσίες. Χαρακτηριστικά η Εύβοια το 2005 είχε 25 κτηνίατρους που έκαναν ελέγχους στα σφαγεία και σήμερα έχει μόλις 5.

Χρειάζονται άμεσα προλήψεις τόνισαν και οι εκπρόσωποι των δασολόγων και ιχθυολόγων. Μάλιστα τόνισαν ότι εδώ και 5 χρόνια δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας δασολόγος.

Μετά από όλα αυτά δεν είναι τυχαίες οι «κόκκινες κάρτες» που έβγαλε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

18/04/2024 04:36 μμ

Η ΟΛΥΜΠΟΣ περήφανα ανακοινώνει ότι το Κεφίρ µε φρούτα ψηφίστηκε ως το «Προϊόν της Χρονιάς 2024» στην κατηγορία του, από τους Έλληνες καταναλωτές, στον μεγαλύτερο και σημαντικότερο θεσμό βράβευσης διεθνώς σχετικά µε την καινοτομία καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Αυτή η διάκριση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς προκύπτει από επιλογή και ψηφοφορία των καταναλωτών και αυτό ενισχύει ακόμα περισσότερο την προσπάθειά µας στην επιμονή, στη διαφοροποίηση και στην προσφορά γευστικών ποιοτικών προϊόντων προστιθέμενης αξίας προς τους καταναλωτές.

Κεφίρ ΟΛΥΜΠΟΣ: Προϊόν Της Χρονιάς 2024

Το Κεφίρ με φρούτα ΟΛΥΜΠΟΣ έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού, καθώς συνδυάζει όλα τα θρεπτικά συστατικά του Κεφίρ µε απολαυστικά φρούτα που συμβάλλουν στην ευεξία του σώματος και του οργανισμού.

Τα νέα προϊόντα έχουν υπέροχη γεύση και απευθύνονται σε όσους προσέχουν τη διατροφή τους και αναζητούν μια θρεπτική και απολαυστική πρόταση διατροφής για όλες τις ώρες.

Με οδηγό την αγάπη των καταναλωτών μας, δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να παράγουμε καινοτόμα προϊόντα υψηλής ποιότητας με αγαθά της ελληνικής φύσης.

18/04/2024 03:21 μμ

Από τις 24 Απριλίου 2024 έως και τις 4 Μαΐου 2024 τίθεται σε ισχύ το «Καλάθι του Πάσχα», ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Αντίστοιχα από τις 22 Απριλίου 2024 έως και τις 4 Μαΐου 2024 τίθεται σε ισχύ το «Καλάθι των Νονών». Υπενθυμίζεται ότι σε ισχύ έως τις 4 Μαΐου είναι και το «Καλάθι της Σαρακοστής».

Το «Καλάθι του Πάσχα» αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού», καθώς προστίθενται τέσσερις νέες κατηγορίες τροφίμων, ώστε να αποτελέσει μία επιπλέον διέξοδο για τους καταναλωτές.

Στο «Καλάθι του Πάσχα» εντάσσονται τα εξής προϊόντα:

  • Αρνί
  • Κατσίκι
  • Τσουρέκι
  • Πασχαλινά σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα

Στο «Καλάθι των Νονών» εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα.

Στο «Καλάθι των Νονών» εντάσσονται τα εξής προϊόντα:

  • Πασχαλινές λαμπάδες - παιχνίδια
  • Επιτραπέζια / Παζλ
  • Παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ (παιχνίδια μίμησης)
  • Βρεφικά παιχνίδια
  • Φιγούρες δράσης
  • Παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας (π.χ. παιχνίδια με τουβλάκια)
  • Οχήματα - Τηλεκατευθυνόμενα
  • Ηλεκτρονικά παιχνίδια
  • Αθλητικά παιχνίδια (π.χ. μπάλες, παιδικές μπασκέτες και τέρματα)
  • Λούτρινα
  • Μουσικά παιχνίδια
  • Σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα (προαιρετικά)

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας δήλωσε σχετικά: «Στηρίζουμε εμπράκτως τα νοικοκυριά ώστε κάθε οικογενειακό τραπέζι να γεμίσει με τα απαραίτητα αγαθά σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλές τιμές. Πρωτοβουλίες όπως το Καλάθι του Πάσχα αυξάνουν και τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων πώλησης τροφίμων προς όφελος των καταναλωτών. Με το Καλάθι των Νονών βοηθάμε ουσιαστικά τους νονούς και τους γονείς να αγοράσουν ποιοτικά παιχνίδια σε προσιτές τιμές, ώστε να κάνουν χαρούμενα όλα τα παιδιά αυτές τις γιορτινές ημέρες. Πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης και του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι η βοήθεια και η ανακούφιση όλων των συμπολιτών μας, ιδιαιτέρως των πιο ευάλωτων».

18/04/2024 10:02 πμ

Βγήκε σε ΦΕΚ τροποποιητική απόφαση περί υποχρεωτικής επισήμανσης προέλευσης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η συγκεκριμένη απόφαση λέει το ... αυτονόητο δηλαδή αναφέρει ότι:

«Η χρήση της ελληνικής σημαίας νοείται μόνο σε προϊόντα που η προέλευση του γάλακτος και των λοιπών γαλακτοκομικών συστατικών είναι αποκλειστικά ελληνικής προέλευσης ή σε προϊόντα που τους έχει απονεμηθεί το «Ελληνικό Σήμα», βάσει της ΚΥΑ Κ4 7838/2014 (Β’ 1432)».

Θυμίζουμε όπως είχε αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο αγελαδοτρόφος και πρόεδρος του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγών Ελλάδος, Γιώργος Κεφαλάς, «το πρόβλημα εντοπίζεται στην παραγωγή γιαουρτιού. Εκεί γίνονται εξαγωγές και έχουν αυξημένους τζίρους οι γαλακτοβιομηχανίες. Δεν μπορεί να παράγουν γιαούρτι ελληνικού τύπου από εισαγόμενο αγελαδινό γάλα. Έτσι δίνεις το «πράσινο φως» και σε άλλες χώρες να θέλουν να παράγουν τέτοιου είδους γιαούρτια με δικά τους γάλατα».

17/04/2024 10:05 πμ

Συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση για τις πρωτοβουλίες της στην κατεύθυνση του περιβάλλοντος με αιχμή την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας απένειμε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, κατά την ομιλία του στη διεθνή διάσκεψη του 9ου «Our Ocean Conference».

«Έχετε επιτύχει ένα απίστευτο ρεκόρ στην παραγωγή ενέργειας αποκλειστικά μόνο από ανανεώσιμες πηγές για μεγάλο χρονικό διάστημα το περασμένο καλοκαίρι», τόνισε ο Τζον Κέρι, απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Βέβαια μπορεί κάποιοι να δίνουν συγχαρητήρια επειδή γέμισε η Ελλάδα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα αλλά έχουμε και αντίθετες φωνές που υποστηρίζουν ότι σε μια εποχή επισιτιστικής κρίσης δε μπορείς να «καταστρέφεις» την αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας με τη δικαιολογία ότι θέλεις να μειώσεις τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

Το δίλημμα που θα αντιμετωπίσουν τα επόμενα χρόνια οι πολιτικοί θα είναι λιγότερο πετρέλαιο ή λιγότερα τρόφιμα;

Η αναμενόμενη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού οδηγεί σε αναμενόμενη αύξηση της αντίστοιχης ζήτησης για τρόφιμα. Όμως η αγροτική προσφορά, εκτός από τα προβλήματα λόγω κλίματος αναμένεται να έχει στο κοντινό μέλλον και γεωπολιτικές «πιέσεις». Είναι ενδεχόμενο, οι μεγάλοι προμηθευτές τροφίμων να δημιουργήσουν σφαίρες επιρροής, με βάση τις εξαγωγές τους. Η ομάδα των αναδυόμενων χωρών BRICS μεγαλώνει και περιλαμβάνει χώρες που διαθέτουν αυξημένη προσφορά πετρελαίου και τροφίμων.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός, ότι η Ρωσία ενδεχομένως επιδιώκει να επηρεάσει την πολιτική αφρικανικών χωρών με χαμηλή διατροφική ασφάλεια. Οι ρωσικές εξαγωγές της αγροτικών προϊόντων προς την Αφρική και συγκεκριμένα τις υπο-Σαχάριες περιοχές αυξήθηκαν, κατά 30%, στην περίοδο 2023-2024 σε σχέση με το 2020-2021. Στο μέλλον φαίνεται ότι οι εξαγωγές αγρο-τροφίμων να αποτελούν σημαντικό εργαλείο προβολής ήπιας ισχύος από την Ρωσία προς τον Παγκόσμιο Νότο, με στόχο την δημιουργία περιοχών επιρροής, με προφανή γεωπολιτικά οφέλη.

Επιπλέον, η εντεινόμενη συχνότητα και βιαιότητα απρόβλεπτων καιρικών φαινομένων, είναι ένας επιπρόσθετος παράγοντας πίεσης στην παγκόσμια γεωργική παραγωγή. Σύμφωνα με στοιχεία του FAO, περίπου 12 εκατομμύρια εκτάρια αρόσιμης γης χάνονται κάθε χρόνο λόγω ανυδρίας, πλημμυρών και κυμάτων καύσωνα, που αποσταθεροποιούν ολόκληρες περιοχές.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στον πλανήτη, στην χώρα μας έχουμε το φαινόμενο να ξεφυτρώνουν παντού φωτοβολταϊκά πάρκα, χωρίς καμιά στρατηγική αλλά με μια άναρχη ανάπτυξη. Σε όλη την χώρα χωράφια βγαίνουν από την παραγωγή για να βάλουν φωτοβολταϊκά. Αγρότες που νοίκιαζαν χωράφια τα χάνουν γιατί απλά οι ιδιοκτήτες τους προτιμούν να τα δώσουν σε εταιρείες - με το αζημίωτο - για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Στις 15 Μαρτίου 2024, ο κ. Σταυρογιάννης, μαζί με έναν συντοπίτη του από τον Παλαμά Φθιώτιδας και δύο ακόμη από το Καλαμάκι Λαμίας, υπέβαλαν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, κατά παντός υπευθύνου, διοικητικού στελέχους και υπαλλήλου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος, του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Οι μηνυτές ζητούν να ελεγχθούν και να αξιολογηθούν ποινικά όλοι οι φάκελοι αδειοδότησης φωτοβολταϊκών σταθμών σε γη υψηλής παραγωγικότητας στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, από τις 9 Αυγούστου 2020.

Την ημερομηνία εκείνη τέθηκε σε ισχύ η πρώτη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία προβλέπει το όριο ανά Περιφέρεια για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε Γη Υψηλής Παραγωγικότητας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι φωτοβολταϊκοί σταθμοί ισχύος έως 1MW μπορούν να εγκατασταθούν σε γη υψηλής παραγωγικότητας, υπό την προϋπόθεση ότι οι εκτάσεις που θα καλυφθούν δε θα υπερβαίνουν το 1% του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων κάθε Περιφερειακής Ενότητας. Ειδικά για την Αττική και τα νησιά, το όριο τίθεται στο 0,5%. Με τροποποιητική ΚΥΑ, τον Οκτώβριο του 2022, το σχετικό όριο περιορίστηκε στο 0,8%, ενώ παρέμεινε στο 0,5% για την Αττική και τα νησιά. Ειδικά στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, η σχετική ΚΥΑ προβλέπει ότι μπορούν να καλυφθούν από φωτοβολταϊκά έως και 10.875 στρέμματα γης υψηλής παραγωγικότητας, με μέγιστο όριο συνολικά εγκατεστημένης ισχύος τα 776,78 ΜW.

Το ερώτημα είναι κάνει κάποιος έλεγχο για το πόσα στρέμματα καλύπτονται με φωτοβολταϊκά ή μοιράζουν συνεχώς άδειες; Κάποιοι υπεύθυνοι θα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα.

12/04/2024 04:15 μμ

Η Ισπανία και η Ελλάδα είναι οι μεγάλοι εξαγωγείς επιτραπέζιων ελιών της ΕΕ.

Την φετινή περίοδο 2023/2024 είχαμε μια δύσκολη χρονιά όσον αφορά την παραγωγή επιτραπέζιων ελιών λόγω της ακαρπίας, παρόλα αυτά όμως συνεχίστηκε η άνοδος των ελληνικών εξαγωγών σε σχέση με τις ισπανικές εξαγωγές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε το Ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων (MAPA), η ισπανική παραγωγή επιτραπέζιων ελιών το 2023/2024 ανήλθε 408.720 τόνοι.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία από το ΥπΑΑΤ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) η περίοδος 2023/2024 χαρακτηρίστηκε από ακαρπία, ευελπιτεί πάντως ότι η προσεχής παραγωγή ελαιοκάρπου επιτραπέζιων ποικιλιών την ελαιοκομική περίοδο 2024/2025 να είναι μία κανονική παραγωγή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (Δ.Σ.Ε.) το 2023/2024 εκτιμάται ότι η ισπανική παραγωγή ελιών ανήλθε σε 388.000 τόνους (μειωμένη κατά 6,4% σε σχέση με πέρσι) και η ελληνική στους 110.000 (μειωμένη κατά 66,2%).

Πάντως οι ελληνικές ελιές κάθε χρόνο καταφέρνουν να κερδίζουν νέες αγορές και να έχουμε αύξηση των εξαγωγών, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές μας Ισπανούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC), οι ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών το 2023 ανήλθαν σε 195,5 χιλιάδες τόνους, σημειώνοντας μια αύξηση σε σχέση με το 2022 που ήταν στους 172,8 χιλιάδες τόνους (+13,1%).

Από την άλλη οι ισπανικές εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών το 2023 ανήλθαν σε 281,6 χιλιάδες τόνους, σημειώνοντας μια μείωση σε σχέση με το 2022 που ήταν στους 329,8 χιλιάδες τόνους (-14,6%).

Για την περίοδο του 2023/2024 έχουμε:

Σεπτέμβριο 2023
Ελλάδα - 16.021 τόνους, έναντι 14.917 το προηγούμενο έτος
Ισπανία - 22.614 τόνους, έναντι 30.375 το προηγούμενο έτος

Οκτώβριο 2023
Ελλάδα - 17.232 τόνους, έναντι 14.962 το προηγούμενο έτος
Ισπανία - 25.982 τόνους, έναντι 31.161 το προηγούμενο έτος

Νοέμβριο 2023
Ελλάδα - 16.475 τόνους, έναντι 13.191 το προηγούμενο έτος
Ισπανία - 25.007 τόνους, έναντι 30.952 το προηγούμενο έτος

Δεκέμβριο 2023
Ελλάδα - 14.668 τόνους, έναντι 12.633 το προηγούμενο έτος
Ισπανία - 21.949 τόνους, έναντι 27.902 το προηγούμενο έτος

Συμπερασματικά η τάση δείχνει ότι έχουμε μια συνεχή άνοδο των ελληνικών εξαγωγών και παράλληλα μια συνεχή πτώση των ισπανικών εξαγωγών.

Αυτό αποτελεί μια καλή προοπτική στο μέλλον τις ελληνικές επιτραπέζιες ελιές που κερδίζουν με την ποιότητα και γεύση τους καταλανωτές και νέες αγορές.

Η αυξημένη ζήτηση θα φέρει και καλύτερες τιμές στους παραγωγούς ελιών, που είναι ένα καθαρά εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μας.

12/04/2024 11:04 πμ

Χωρίς καμιά προστασία από το ελληνικό κράτος το «Ελληνικό Γιαούρτι» εδώ και πολλά χρόνια.

Αποτέλεσμα μεγάλες επιχειρήσεις του εξωτερικoύ να βγάζουν τεράστια κέρδη από αυτό το brand name αλλά παράλληλα να δυσφημούν και να προσβάλουν το εθνικό μας προϊόντος, όπως καταγγέλλει ο ΣΕΒΓΑΠ.

«Άστε τους Έλληνες να έχουν τους φιλοσόφους τους, αφήστε το γιαούρτι σε μας». Αυτό αναγράφει πάνω στην συσκευασία του γιαουρτιού εταιρεία η οποία πουλά τα προϊόντα της σε όλο τον κόσμο.

Βέβαια να θυμίσουμε ότι ο ΑγροΤύπος είχε αναφερθεί και στο παρελθόν για σχετικά θέματα και συγκεκριμένα για κάποια γιαούρτια στην Ιαπωνία, με ελληνικά σύμβολα και πιστοποίηση.

Η σχετική ανακοίνωση του ΣΕΒΓΑΠ, στην οποία καταγγέλλει το θέμα, αναφέρει τα εξής:

«Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανίων Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) εκπροσωπεί έναν από τους πλέον δυναμικούς και σημαντικούς κλάδους των επιχειρήσεων τροφίμων στην Ελλάδα με ένα πολύ μεγάλο εξαγωγικό δυναμικό αλλά και ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης. Σε αυτή την πολύ θετική εικόνα έχουν συμβάλει σημαντικά τα δυο εθνικά μας προϊόντα, το Ελληνικό Γιαούρτι & η Φέτα. Επειδή η αξία τους είναι πραγματικά μοναδική και η φήμη τους ασύγκριτη, πολύ συχνά στις αγορές του εξωτερικού έχουμε φαινόμενα αθέμιτου μιμητισμού, με παραπλανητικές επικοινωνίες, που προσπαθούν όχι μόνο να καρπωθούν χαρακτηριστικά από την μοναδική τους ταυτότητα αλλά και αυτή την ίδια την ταυτότητά τους, εμφανιζόμενα ως αφεντικά! Συχνά αυτός ο παράνομος μιμητισμός και η παραπλανητική επικοινωνία είναι πολύ ακραία και ενάντια σε πολύ βασικές αρχές και κανόνες, όχι μόνο της κοινοτικής νομοθεσίας, αλλά οποιασδήποτε άλλης χώρας.

Υπάρχουν αναρίθμητα παραδείγματα καπήλευσης της ταυτότητας εθνικών μας προϊόντων αλλά πρόσφατα υπέπεσε στην αντίληψή μας ένα προϊόν που έχει κατά πολύ ξεπεράσει το επίπεδο της δυσφήμισης και έχει αγγίξει αυτό της εθνικής προσβολής.

Πρόκειται για ένα γιαούρτι που παράγεται από την εταιρεία Trimona Foods με έδρα τη Νέα Υόρκη που συναντήσαμε στην αγορά της Ν. Κορέας. Η αναγραφή που χρησιμοποιεί η εταιρεία στα γιαούρτια της είναι απολύτως προσβλητική, χρησιμοποιώντας στην επισήμανσή τους με εμφατικό τρόπο τη φράση «ΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ ΤΟΥΣ, ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΣΕ ΕΜΑΣ»!

Το γεγονός αυτό μας έχει εξοργίσει όχι μόνον γιατί τα Μέλη μας είναι οι μόνοι παραγωγοί «Ελληνικού γιαουρτιού», του πλέον φημισμένου και διαδεδομένου γαλακτοκομικού προϊόντος στον κόσμο, αλλά και γιατί η παραπάνω αναγραφή στη συσκευασία του μας προσβάλει ως Έλληνες!

Αυτό το θέμα δεν είναι απλώς ένα αντικείμενο δια-εταιρικής διένεξης όπου μια εταιρεία θα προσφύγει κατά μιας άλλης εταιρείας για να αποδείξει ότι οι ενέργειες της μιας θίγουν με παράνομο τρόπο τα συμφέροντα της άλλης, αλλά είναι ένα εθνικό θέμα που θίγει κατάφορα τα δικαιώματα και τις αξίες του εθνικού μας προϊόντος, παραπληροφορώντας τους καταναλωτές όλων των ξένων αγορών στον μέγιστο βαθμό. Η έκταση αυτής της παρανομίας και της εθνικής συκοφαντίας καθώς και η σημαντικότητά της, εξ ορισμού ανάγει το πρόβλημα σε εθνικό επίπεδο στο οποίο η Ελληνική Πολιτεία οφείλει άμεσα να αντιδράσει. Γι’ αυτό τον λόγο o ΣΕΒΓΑΠ ζήτησε την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων Υπουργείων (Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του Εξωτερικών) σε κάθε επίπεδο (διοικητικό, διπλωματικό κτλ.).

Η υπομονή και η ανοχή έχει τα όρια της, τα οποία έχουν στην προκειμένη περίπτωση ξεπεραστεί κατά πολύ!».

11/04/2024 04:30 μμ

Οι κρεοπώλες θυμίζουν στο ΥπΑΑΤ ότι δεν θα μπορούν να γίνουν έλεγχοι στα αμνοερίφια που θα διακινηθούν τις ημέρες του Πάσχα γιατί θα κάνουν απεργία οι κτηνίατροι.

Σε επιστολή προς το ΥπΑΑΤ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) κ. Σάββας Κεσίδης, επισημαίνει ότι πρόσφατα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), μέλους της οποίας είναι και οι κτηνίατροι, εξήγγειλε απεργία - απόχη από τα ελεγκτικά τους καθήκοντα, αρχής γενόμενης την 15η Απριλίου, για την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών προβλημάτων.

Αυτό το γεγονός - προσθέτουν οι κρεοπώλες - θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην σφαγή, στον έλεγχο και την τροφοδοσία κρέατος, ιδιαίτερα των αμνοεριφίων.

Η ΠΟΚΚ ζητά από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ να προβεί σε νόμιμο και εποικοδομητικό διάλογο για την επίλυση των αιτημάτων των κτηνιάτρων, έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε δυσλειτουργία στην σφαγή και την εν γένει τροφοδοσία της αγοράς, ελλείψη των απαραίτητων κτηνιατρικών ελέγχων, σε βάρος του πελάτη - καταναλωτή.

Στο μεταξύ σε δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, ανέφερε ότι «έχουμε ζητήσει από τους συντελεστές της αγοράς οι τιμές των αμνοεριφίων φέτος να είναι ίδιες ή χαμηλότερες από τις τιμές του περσινού Πάσχα και η δέσμευση που έχουμε είναι ότι στο καλάθι του νοικοκυριού οι τιμές και του αρνιού και του κατσικιού θα είναι χαμηλότερες ή τουλάχιστον ίδιες με τις περσινές. Ο στόχος μας είναι για την τιμή του αρνιού να είναι χαμηλότερη από 10 ευρώ το κιλό».

11/04/2024 12:02 μμ

Οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΑΠ-Θ) σε ανακοίνωσή τους απαντούν διεξοδικά για όσα τους καταλογίζουν οι συντάκτες του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, χαρακτηρίζοντάς τους «ισχυρό λόμπι βοοτρόφων». Συγκεκριμένα αναφέρουν τα εξής:

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε από δημοσίευμα τη διευκρινιστική δήλωση του αξιότιμου καθηγητή του ΓΠΑ κ. Γ. Κλωνάρη, σε σχέση με παλαιότερη αναφορά του, από το βήμα του 17ου Διεθνούς Συνεδρίου ΕΤ.ΑΓΡ.Ο το Νοέμβριο του 2023 στη Θεσ/νίκη, όπου σε μία αποστροφή του λόγου του ανέφερε «πως να μη μειωθεί στα 829 εκ. ευρώ η βασική, από τη στιγμή που από 9 οι Συνδεδεμένες που είχαν σχεδιαστεί από τους συμβούλους του Στρατηγικού πλαισίου, έγιναν, σε μια νύχτα, 19 ύστερα από πιέσεις ισχυρών λόμπι, ένα από αυτά να ξέρετε είναι οι βοοτρόφοι».

Διευκρίνισε λοιπόν ο κ.Κλωνάρης μετά από αρκετούς μήνες ότι, το «ισχυρό λόμπι βοοτρόφων» που ανέφερε τότε, «είναι οι κτηνοτρόφοι της ΑΜ-Θ»!!!

Να απαντήσουμε καταρχάς ότι στην προσπάθεια ανάσχεσης της αρχικής καταστροφικής απόφασης για τη συνδεδεμένη ενίσχυση των βοοειδών, βρεθήκαμε από κοινού στο ΥπΑΑΤ σε πέντε συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία, μαζί με εκπροσώπους του ΣΕΚ και της ΠΕΚ, φανερά και όχι κρυφά όπως κάποιοι άλλοι!

Όταν ενημερωθήκαμε για την αρχική δήλωση του κ. Κλωνάρη, δεν ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα, γιατί θεωρήσαμε ότι αναφερόταν ξεκάθαρα στους παχυντές των μοσχαριών, οι οποίοι κατάφεραν να δημιουργήσουν δύο νέες συνδεδεμένες ενισχύσεις για τα μοσχάρια πάχυνσης, τα μέτρα Β & Γ, εκτός από τη μία που προϋπήρχε μέχρι το 2022, δηλαδή τη συνδεδεμένη για τις γέννες των αγελάδων.

Αντικειμενικά κατάφεραν μία καθαρά κερδοφόρα κτηνοτροφική διαδικασία, να την προικίσουν με συνδεδεμένη ενίσχυση, το ύψος της οποίας υπολογίστηκε από την ομάδα εργασίας, ως ζημιά ανάμεσα στο κόστος παραγωγής και της αξίας πώλησης των σφαγίων! GREEK MATHEMATICS!

Ήμασταν σίγουροι ότι αντιληφθήκαμε σωστά ότι αναφερόταν στους παχυντές, για ένα πολύ βασικό λόγο, ο οποίος είναι ότι η δική μας παρέμβασή έγινε αφού η ομάδα εργασίας είχε αποστείλει τις 19 συνδεδεμένες ενισχύσεις προς έγκριση στην ΕΕ, οι οποίες υπήρχαν στο αρχικά κατατεθειμένο σχέδιο, το οποίο οι ίδιοι συνέταξαν!!!

Το μόνο που άλλαξε η παρέμβασή μας ήταν η μεταφορά μέρους των κονδυλίων από τα μέτρα Β και Γ δηλαδή των μοσχαριών πάχυνσης, στο μέτρο Α που αφορά τις γέννες των αγελάδων, με το συνολικό κονδύλι της συνδεδεμένης των βοοειδών να παραμένει το ίδιο!

Αποτρέψαμε με αυτό τον τρόπο την καταστροφική αρχική πρόταση που από 140 € ανά γέννα, τη μείωνε στα 40 €!

Δυστυχώς δεν καταφέραμε να πετύχουμε την επαναφορά της ενίσχυσης στα 140 €, παρά τις αρχικές υποσχέσεις και των δύο υπουργών του ΥΠΑΑΤ (κ.κ. Λιβανού και Γεωργαντά), όπως δεν καταφέραμε να αποκλείσουμε από την ενίσχυση σφαγής, τα εισαγόμενα μοσχάρια πάχυνσης, τα οποία εκτρέφονται τουλάχιστον 5 μήνες στη χώρα μας, των οποίων η συνδεδεμένη ενίσχυση που δημιούργησε η ομάδα εργασίας, πριμοδοτεί έμμεσα τους κτηνοτρόφους των χωρών προέλευσής τους, από τα χρήματα που αφορούν την ελληνική κτηνοτροφία!

Η πρότασή μας προέβλεπε και την ενίσχυση των μοσχίδων αναπαραγωγής, για να μπορέσει να αυξηθεί το ζωικό κεφάλαιο των αγελάδων αναπαραγωγής άρα και η μόσχοι προς πάχυνση, αλλά και αυτό απορρίφθηκε, παρότι το κονδύλι για το μέτρο αυτό θα προερχόταν από τα υπόλοιπα μέτρα.

Έγιναν δημόσιες δηλώσεις και από τους δύο υπουργούς ΑΑΤ, που διαχειρίστηκαν το θέμα (κ.κ. Λιβανό και Γεωργαντά), οι οποίοι αντιλήφθηκαν άμεσα το προφανές δίκαιο των αιτημάτων μας και εξήγγειλαν μέρος των αλλαγών που ζητήσαμε. Όμως τελικά οι αλλαγές που εγκρίθηκαν από την ΕΕ ήταν μικρότερες των προσδοκιών μας αλλά κι αυτών που είχαν ήδη εξαγγελθεί, αφού όπως φάνηκε ξεκάθαρα, μόνοι μας ως χώρα «βάλαμε τα χεράκια μας και βγάλαμε τα ματάκια μας».

Αυτό που καταφέραμε ήταν να αυξηθεί η ενίσχυση για τις γέννες από τα 40 στα 108 € τελικά, αφού όπως μας ενημέρωσαν οι ιθύνοντες του ΥπΑΑΤ, η ΕΕ δεν υιοθέτησε πλήρως την πρότασή του.

Αν ίσχυε τελικά η αρχική πρόταση των συμβούλων, το μόνο σίγουρο είναι ότι το κύμα φυγής από τους περισσότερους συναδέλφους βοοτρόφους αναπαραγωγικών αγελάδων κρεοπαραγωγής θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο και πιο άμεσο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου και το δημογραφικό και οικονομικό μαρασμό της ελληνικής υπαίθρου.

Φυσικά όταν δεν έχεις ιδιαίτερη σχέση με την κτηνοτροφία ή όταν η γνώση σου περιορίζεται στο θεωρητικό επίπεδο και η γνώμη σου από ότι φαίνεται συμπίπτει με αυτή του - κατά τα άλλα αγαπητού γενικού γραμματέα του υπουργείου ΑΑΤ κ. Κ. Μπαγινέτα - δηλαδή ότι «παραγωγός μοσχαρίσιου κρέατος είναι αυτός ο οποίος πάει το ζώο στο σφαγείο», άρα συμπερασματικά αυτοί στους οποίους γεννιούνται τα μοσχάρια και εκτρέφουν τις αγελάδες μάνες, είναι μάλλον περιττοί, τότε παίρνεις αποφάσεις όπως η αρχική.

Πολύ πιθανό σε λίγα χρόνια η συνδεδεμένες ενισχύσεις των κτηνοτρόφων να δίνονται στους τυροκόμους και στους εμπόρους κρέατος και γιατί όχι στα σούπερ μάρκετ και στα κρεοπωλεία!

Στην ομάδα εργασίας του στρατηγικού σχεδίου φαίνεται ότι υπήρχε η εντύπωση ότι τα μοσχάρια που πάνε προς πάχυνση και τελικά για σφαγή, γεννιούνται από μηχανές, ίσως ότι φυτρώνουν στα χωράφια και στην καλύτερη περίπτωση ότι, τα φέρνει ο αγελαδοπελαργός ρίχνοντάς τα από τον ουρανό, φυσικά με αλεξίπτωτο, πως αλλιώς άλλωστε!!!

Οι αιτιάσεις του κ. Κλωνάρη προς εκπρόσωπό μας, όταν κάναμε παρέμβαση διαμαρτυρίας, σε ημερίδα της ΕΘΕΑΣ, στην έκθεση «Agrotica» το 2022, ήταν ότι τα τελικά σφάγια είναι λίγα, σε σχέση με τις γέννες που δηλώνονται, άρα πολλές γέννες είναι ψεύτικες και η απάντηση που πήρε ήταν να προχωρήσουν σε ελέγχους μέσω των κτηνιατρικών υπηρεσιών, αλλά και σε περιοχές όπως η Κρήτη, που παρατηρείται υπέρμετρη αύξηση του ζωικού κεφαλαίου, σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία των απογραφών και όπως είχε διαπιστώσει και δηλώσει ο πρώην υπουργός ΑΑΤ κ. Σ. Λιβανός, λίγο πριν τον παραιτήσουν! Τυχαίο; Μάλλον όχι!

«Δεν υπάρχουν τόσοι κτηνίατροι για να καλύψουν αυτή τη διαδικασία», ανταπάντησε τελικά ο κ. Κλωνάρης, δηλαδή απλά και λαϊκά «πονάει κεφάλι, κόβουμε κεφάλι» ή κατά άλλους «μαζί με τα ξερά ας καούν και τα χλωρά»!

Περιμέναμε από τους επικεφαλής καθηγητές κ.κ. Κλωνάρη, Βλάχο και Τσιμπούκα, να είναι πιο ευρηματικοί στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τον τελικό τους σχεδιασμό, να μη λένε ανακρίβειες και αναλήθειες και να παραθέτουν τα πραγματικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν όλο το χρονικό διάστημα που διήρκησε η σύνταξη του ΣΣ.

Όπως και να κατονομάσουν όσους πραγματικά επηρέασαν τις τελικές τους αποφάσεις, πριν το αρχικά κατατεθειμένο ΣΣ.

Ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι έχουν την ηθική υποχρέωση να δίνουν απαντήσεις, όχι μόνο στις δικές τους ερωτήσεις, όπως γίνεται στη διευκρινιστική ανακοίνωση που εξέδωσαν, αλλά και σε ερωτήσεις που ταλανίζουν όλους μας.

Ποιος ήταν ο αρχικός τους σχεδιασμός σε όλα τα θέματα και κλάδους, από ποιους και σε ποια σημεία υπήρξε πολιτική παρέμβαση, για να φτιαχτεί αυτό το άδικο και καταστροφικό για την ελληνική κτηνοτροφία ΣΣ;

Γιατί επικαλούνται συνεχώς την ανάλυση SWOT, χωρίς να την έχουν κοινοποιήσει στους ενδιαφερόμενους, για να μπορέσουμε κι εμείς οι απλοί θνητοί να αντιληφθούμε σε ποια STRENGTHS (Δυνατά σημεία), σε ποια Weaknesses (Αδύνατα σημεία), σε ποιες Opportunities (Ευκαιρίες) και σε ποιες Threats (Απειλές),έχει στηριχθεί η ανάλυση SWOT, ποιοι και με ποιες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις την συνέταξαν;

Γιατί συντάξατε το ΣΣ της ΚΑΠ χωρίς να λάβετε υπόψη σας την ανισομερή κατανομή των βοσκοτοπικών εκτάσεων στη χώρα μας, από τη στιγμή που όλες οι ενισχύσεις εκτός των συνδεδεμένων, πατάνε στην έκταση των βοσκοτόπων;

Η ανάλυση SWOT δε σας δίνει την πραγματική εικόνα της ανισοκατανομής των ενισχύσεων στη χώρα και τις παρενέργειες της διατήρησης των ιστορικών δικαιωμάτων, παρά τη σύγκληση;

Γιατί δεν έγινε επανυπολογισμός των μοναδιαίων αξιών ανά εκτάριο της Βασικής ενίσχυσης με επικαιροποιημένα στοιχεία του 2023, με κοινή πυκνότητα βόσκησης και συνεχίζουμε με και συνεχίζουμε με την κατανομή και τα ιστορικά δικαιώματα του 2015, μέχρι το 2027;

Γνωρίζατε ότι με την ανακατανομή των βοσκοτόπων και τον επανυπολογισμό των δικαιωμάτων, θα απελευθερωνόταν ο βοσκότοπος που προκύπτει από τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου στην περιφέρειά μας αλλά και όπου υπάρχει μείωση του ζωικού κεφαλαίου;

Γιατί τα οικολογικά σχήματα που φτιάξατε δεν έχουν επαφή με την πραγματική προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορική διαχείρισή του;

Μήπως αποτελούν κακή αντιγραφή ευρωπαϊκών ανάλογων δράσεων, αν όχι γιατί δε συνεργαστήκατε με τους φορείς των κτηνοτρόφων για να υπάρξει ένα πραγματικά ικανοποιητικό αποτέλεσμα;

Γιατί επικαλείστε την υπερκάλυψη των δράσεων των οικολογικών σχημάτων για ν’ αποδείξετε την επιτυχία τους, ενώ γνωρίζετε ότι η συμμετοχή των κτηνοτρόφων σε αυτά, είναι περισσότερο θεωρητική και εικονική και δεν παράγει πραγματικά θετικά αποτελέσματα;

Γιατί δεν επαναφέρατε την εξισωτική στα επίπεδα του 2015 και σε ποσά ενίσχυσης αλλά και σε δικαιούχους, αφού από το 2015 και μετά οι δικαιούχοι της, με πολλές αλχημείες, όπως η κατάργηση της μόνιμης κατοικίας, αυξήθηκαν 450%, από 90.000 σε 405.000 δικαιούχους και το κονδύλι της από 120.000.000 € σε 255.000.000 €; Τα 2/3 όσων κάνουν δήλωση ΟΣΔΕ, έχουν γίνει δικαιούχοι της εξισωτικής!!!

Η ανάλυση SWOT τι λέει για την εξισωτική και τη δημογραφική κατάρρευση της κτηνοτροφίας σε όλη τη χώρα και κυρίως στην περιφέρεια της ΑΜ-Θ, εκτός φυσικά από την Κρήτη, όπου γεννούν ακόμα και τα τραγιά και τα κριάρια;

Γιατί την αναδιανεμητική ενίσχυση τη δικαιούνται μόνο όσοι έχουν δικαιώματα βασικής, ενώ υποτίθεται ότι στόχος της είναι η στήριξη των μικρομεσαίων εκμεταλλεύσεων;

Γιατί αποκλείετε από την ενίσχυση των παχυνόμενων μοσχαριών όσους έχουν λιγότερα από 6 σφάγια, έχουμε ως χώρα την πολυτέλεια αντικινήτρων ή μήπως για να μη μειωθεί το ποσό που θα δικαιούνται τελικά οι μεγαλοπαχυντές;

Από τη μία πλευρά δίνετε αναδιανεμητική ενίσχυση σε μία μικρομεσαία εκμετάλλευση και από την άλλη της αφαιρείτε το κίνητρο της παραγωγής της!

Συγχαρητήρια!
Όποιος είχε μπει στη διαδικασία να διαβάσει το αρχικό και το τελικό ΣΣ που εστάλη στην ΕΕ, γνώριζε τι περίπου θα συμβεί στις πληρωμές του 2023.

Δυστυχώς μαζί με το μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ τα τελευταία χρόνια, βρισκόμαστε όλοι οι κτηνοτρόφοι σε οικονομικό αδιέξοδο.

Όσο τα χρήματα των ενισχύσεων πηγαίνουν στα χέρια των «αεριτζήδων» και όχι σε όσους δουλεύουν πραγματικά τη γη και τα ζώα, οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι σε όλη την επικράτεια της χώρας, ιδιαίτερα αυτοί των ορεινών και παραμεθόριων περιοχών, των νησιών και της Κρήτης, θα αργοπεθαίνουν επαγγελματικά και θα συρρικνώνονται δημογραφικά.

Εμείς, παρά τις παραπάνω διαφωνίες μας, αλλά και πολλές άλλες που δε χωρούν σε μία απλή ανακοίνωση, καλούμε δημόσια στην περιφέρεια της ΑΜ-Θ, δηλαδή στον τόπο του εγκλήματος της «τεχνικής λύσης» των βοσκοτόπων και τους τρεις επικεφαλής αξιότιμους καθηγητές του ΓΠΑ, για μία εποικοδομητική συζήτηση, η οποία θα έπρεπε να έχει γίνει πριν παρθούν οι τελικές καταστροφικές αποφάσεις για την κτηνοτροφία.

Τέλος καλούμε τον υπουργό ΑΑΤ κ. Ε. Αυγενάκη να προχωρήσει στις αλλαγές που προτείναμε, με την τελευταία επιστολή, που του αποστείλαμε και να σταματήσει το γνωστό επικοινωνιακό παιχνίδι των αλλαγών χωρίς οικονομικό αποτέλεσμα και των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, για τα οποία φέρουν ακέραιη την ευθύνη, όλες οι κυβερνήσεις από το 2014 μέχρι σήμερα!

Όμορφες επικοινωνιακά οι δηλώσεις του εκάστοτε υπουργού, ότι αυτός δεν είναι σαν τους προηγούμενους, ότι αυτός είναι αποφασισμένος να σπάσει αυγά, αλλά μέχρι σήμερα εμείς οι κτηνοτρόφοι της ΑΜ-Θ, από αυτά τ’ αυγά που σπάνε οι εκάστοτε υπουργοί, δε φάγαμε ποτέ ομελέτα!

Σταματήστε να μας φέρεστε υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας, γιατί εμείς είμαστε κτηνοτρόφοι και όχι ηλίθιοι!!!

ΟΙ ΛΟΜΠΙΣΤΕΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΗΣ ΑΜ-Θ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν. ΞΑΝΘΗΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΙΑΣΜΟΥ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΩΝ ΑΜΝΟΣ
ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΡΙΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

10/04/2024 04:41 μμ

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του προεδρείου του Συνδέσμου Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών (ΣΕΚΛΑ) με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος και τα μέλη του ΣΕΚΛΑ ενημέρωσαν τον υπουργό για την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων, την επάρκεια ενόψει της περιόδου του Πάσχα και της τουριστικής σεζόν, για την εξέλιξη των τιμών, καθώς και τη σπουδαιότητα της αγοράς, η οποία διασυνδέει αγρότες-παραγωγούς κηπευτικών και φρούτων με τους καταναλωτές σε όλη την χώρα.

Παρέδωσαν γραπτό υπόμνημα με τις θέσεις του Συνδέσμου αλλά και τις προτάσεις ώστε να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η λειτουργία της αγοράς.

«Η αγορά αυτή την περίοδο λειτουργεί ομαλά καθώς λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών υπάρχει πληθώρα ποιοτικών αγαθών, σε τιμές ανταγωνιστικές. Σε κάθε περίπτωση τα προϊόντα φτάνουν στους καταναλωτές, ικανοποιώντας παράλληλα τους αγρότες μας, με τιμές οι οποίες ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής», δήλωσε κατά την συνάντηση, ο πρόεδρος του ΣΕΚΛΑ, Νίκος Καλόγρης.

Από το ΣΕΚΛΑ, συμμετείχε ακόμα ο αντιπρόεδρος, Θανάσης Ισσαρης, καθώς και τα μέλη, Μανώλης Χριστόπουλος, Νίκος Κουράτορας και Χρήστος Κογκάκης. Παρέδωσαν, μάλιστα, στον υπουργό τιμητική πλακέτα, ως επισφράγισμα της αγαστής τους συνεργασίας.

08/04/2024 02:47 μμ

Το μήνυμα για μηδενική ανοχή σε φαινόμενα ελληνοποιήσεων και σε παραπλανητικές πρακτικές στην αγορά, έστειλε ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος.

Ωστόσο σε δελτίο τύπου, που εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας, στις 4 Απριλίου 2024, ανέφερε ότι «στα οπωροκηπευτικά, από 1/1/2024, έχουν επιβληθεί συνολικά πρόστιμα ύψους 170.000 ευρώ σε 16 επιχειρήσεις.

Έχουν διαπιστωθεί 3 μη συμμορφώσεις και έχουν επιδοθεί 57 συστάσεις - κυρίως για σημάνσεις και συσκευασίες - σε επιχειρήσεις εμπορίας νωπών οπωροκηπευτικών, ενώ άνω των 300 συστάσεων έχουν αποσταλεί και παραληφθεί, εντός του 2024, σε εμπόρους, χονδρεμπόρους και εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων για συμμόρφωσή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΥπΑΑΤ Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών, (Μ.Ε.Ν.Ο.)».

Απαντώντας στο σχετικό δελτίο τύπου ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, τονίζει στον ΑγροΤύπο τα εξής:

«Εκφράζουμε την απορία μας γιατί η ποινή για τις «ελληνοποιήσεις» ήταν οι «συστάσεις» και όχι η επιβολή κύρωσης για παραπλάνηση του καταναλωτή ή της φήμης του προϊόντος αν αφορά «ελληνοποίηση» για εξαγωγή.

Εντύπωση επίσης προκαλεί και η αποστολή 300 συστάσεων για μη συμμόρφωση στο ΜΕΝΟ.

Υποψία εκφράζουμε αν αφορά μη αναγγελίες για εξαγωγή (προκειμένου να μην τύχουν ελέγχου τα φορτία τους) που είχαμε εγγράφως αποστείλει Πίνακες που συνέκριναν αναγγελίες ΜΕΝΟ με εξαγωγές ΕΛΣΤΑΤ. Αν ναι τότε κρίνουμε ότι η σύσταση είναι εξαιρετικά ήπια.

Αναμένουμε διευκρινήσεις και εντατικοποίηση των ελέγχων για αποφυγή αθέμιτου ανταγωνισμού στην εμπορία νωπών οπωροκηπευτικών και διαφύλαξη της φήμης των ελληνικών φρούτων και λαχανικών».

05/04/2024 01:53 μμ

Με πρωτοβουλία του ΥπΑΑΤ, τροποποιείται η με αρ. 1384/41923/2018 (Β΄1127) Κ.Υ.Α. σχετικά με την ιχνηλασιμότητα, την επισήμανση κρέατος και τη διενέργεια επίσημων ελέγχων στην αγορά κρέατος, καθώς και η υπ. αριθ. 1458/143681/2020 (ΦΕΚ Β΄2244) ΥΑ που αφορά στην επισήμανση βοείου κρέατος.

Ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, έχει υπογράψει τη σχετική ΚΥΑ, την οποία διαβίβασε στους υφυπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη και Θάνο Πετραλιά προς υπογραφή.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, οι οποίες θα ισχύσουν άμεσα, εν όψει του Πάσχα:

1. Η ετικέτα θα είναι υποχρεωτικό μέσο ταυτοποίησης για τα σφάγια, όπως και ο καθορισμός των ενδείξεων επ’ αυτών.

2. Θα υπάρχει υποχρεωτική σφράγιση με μπλε σφραγίδα, των ελληνικής καταγωγής σφαγίων (ζώα που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφαγιάσθηκαν στην Ελλάδα)

3. Πρόβλεψη για πιο ευέλικτα κλιμάκια ελέγχων

4. Ορισμός προέδρου στις Επιτροπές Κυρώσεων και ενστάσεων εκπροσώπου από τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ αντί εκπροσώπου των ΔΑΟΚ, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

5. Πρόβλεψη για συνδρομή στο επιτόπιο ελεγκτικό έργων των υπαλλήλων του ΥΠΑΑΤ, της ΑΑΔΕ και άλλων δημοσίων υπηρεσιών.

6. Συμμόρφωση με τον Κανονισμό (ΕΚ) 2018/775 σχετικά με την επισήμανση στα παραγόμενα τρόφιμα με πρωταρχικό συστατικό το κρέας.

7. Ομοιογένεια του τρόπου σήμανσης των σφαγίων βοοειδών με αυτόν των υπόλοιπων ειδών σφαγίων. Επίσης καθίσταται αναγκαία η πλήρης προσαρμογή της ισχύουσας ΥΑ με την ενωσιακή νομοθεσία μέσω κυρίως της διαγραφής της παρ. 6 του άρθρου 2 αυτής, η οποία ονομάτιζε ως «μόσχους» σφάγια από ζώα άνω του έτους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αποκαθίσταται η σύγχυση που δημιουργείτο στην αγορά σε σχέση με την επισήμανση του βοείου κρέατος. Η επισήμανση απλοποιείται και αποσαφηνίζεται χωρίς διαφοροποιήσεις στις προβλεπόμενες ενδείξεις για τις ηλικίες του ζώου της ενωσιακής νομοθεσίας.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε: «Με την ΚΥΑ που προωθούμε θέτουμε πρόσθετες ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία της ελληνικής παραγωγής κρέατος. Η προστασία των ελληνικών προϊόντων είτε πρόκειται για κρέας, είτε γαλακτοκομικά, λάδι, μέλι, αυγά ή οπωροκηπευτικά, αποτελεί βασικό μέλημα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σε αυτό αποσκοπούν οι συνεχείς έλεγχοι στην αγορά. Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε το νόμο και το κάνουμε. Η ανοχή σε φαινόμενα ελληνοποιήσεων και παραπλάνησης του καταναλωτή είναι μηδενική. Όποιος παραβιάζει το νόμο θα υφίσταται και τις συνέπειες. Και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι».

Τα συγκεκριμένα 7 σημεία στη νέα ΚΥΑ, αλλάζουν ως εξής:
Επισήμανση του κρέατος (αφορά στο 1ο κα 2ο σημείο)
1. Η επισήμανση του κρέατος του άρθρου 1 του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1337/2013, που προορίζεται για παράδοση στον τελικό καταναλωτή ή σε μονάδες ομαδικής εστίασης, γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, των άρθρων 5, 6, 7 και 8 του προαναφερόμενου Κανονισμού και του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011.
2. Η επισήμανση του βόειου κρέατος γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, του άρθρου 9 του ν. 4492/2017 (Α΄ 156), του Μέρους Ι του παραρτήματος VII του Κανονισμού (EE) αριθ. 1308/2013, του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1760/2000, του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1825/2000 και της υπ’ αρ. 393/33759/23.03.2015 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β΄498).
3. Στα παραγόμενα τρόφιμα με πρωταρχικό συστατικό το κρέας, όπως παρασκευάσματα κρέατος και προϊόντα με βάση το κρέας, σε περίπτωση που αναγράφεται η χώρα καταγωγής ή ο τόπος προέλευσης τους και δεν είναι ίδια με τη χώρα καταγωγής ή τον τόπο προέλευσης του πρωταρχικού συστατικού, αναγράφεται επίσης η χώρα καταγωγής ή ο τόπος προέλευσής του εν λόγω πρωταρχικού συστατικού ή επισημαίνεται ότι η χώρα καταγωγής ή ο τόπος προέλευσης του πρωταρχικού συστατικού είναι διαφορετικά από αυτά του τροφίμου, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 26 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 και το άρθρο 2 του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2018/775.
4. Ειδικότερα οι επιχειρήσεις της υποπερ. ββ΄ της περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 1:
α) Για τα σφάγια βοοειδών, χοίρων και αιγοπροβάτων, επισημαίνουν κάθε σφάγιο ή μέρος αυτού (ημιμόριο, τεταρτημόριο) που εξέρχεται από το σφαγείο, με αυτοκόλλητη ετικέτα η οποία είναι αδιάβροχη και φέρει τις παρακάτω ενδείξεις με ευανάγνωστους και ανεξίτηλους χαρακτήρες:
• ΕΙΔΟΣ ΖΩΟΥ
• ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ
• ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ
• ΧΩΡΑ ΕΚΤΡΟΦΗΣ
• ΧΩΡΑ ΣΦΑΓΗΣ
• ΑΡΘΜΟΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΣΦΑΓΕΙΟΥ
• ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΦΑΓΗΣ ΖΩΟΥ
• ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΦΑΓΗΣ
• ΒΑΡΟΣ
β) Όταν το ζώο έχει γεννηθεί, εκτραφεί και σφαγεί στην Ελλάδα οι ενδείξεις «ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ», «ΧΩΡΑ ΕΚΤΡΟΦΗΣ» και «ΧΩΡΑ ΣΦΑΓΗΣ» αντικαθίστανται από την ένδειξη «ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: ΕΛΛΑΔΑ» και το πλαίσιο της επισήμανσης έχει χρώμα μπλε του χρωματικού μοντέλου CMYK με C:67%, M:37% Y:0% K:0%. Κάτω από τα ανωτέρω στοιχεία δύναται να αναγραφεί και η ηλεκτρονική σήμανσή τους (QR, barcode κ.α.). Μόνο για την περίπτωση αυτή, όταν ο χώρος που προβλέπεται δεν επαρκεί, μπορεί να γίνει αύξηση του μεγέθους της ετικέτας.
γ) Πραγματοποιούν την επισήμανση των σφαγίων βοοειδών κατά τον προσδιορισμό του βάρους του ζεστού σφαγίου και ειδικά γι αυτά που ταξινομούνται κατά την ταξινόμησή τους. Η επισήμανση γίνεται με τέσσερις ετικέτες (4), μία σε κάθε τεταρτημόριο του σφαγίου στα εξής σημεία: στα οπίσθια τεταρτημόρια στην περιοχή του παραφιλέτου στο ύψος του τέταρτου οσφυϊκού σπονδύλου και στα μπροστινά τεταρτημόρια στο ύψος του χονδρού άκρου του στήθους, 10 έως 30 εκατοστά περίπου από την ξιφοειδή απόφυση του στέρνου. Οι ετικέτες είναι σύμφωνες με τις παρ. 2 έως 5 του άρθρου 8 του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1182, όπως ορίζεται και στην παρ. 4 του άρθρου 4 της υπ’ αρ. 1106/70387/4.4.2019 απόφασης του Υπουργού και της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Β΄ 1424). Για τα βοοειδή στις υποχρεωτικές ενδείξεις στην ετικέτα, προστίθενται και οι εξής πληροφορίες:
αα) αναγράφεται κατά περίπτωση η φράση «μοσχάρι γάλακτος», όταν η ηλικία του ζώου είναι κάτω των οκτώ (8) μηνών, και «νεαρό μοσχάρι», όταν η ηλικία του ζώου είναι μεγαλύτερη των οκτώ (8) μηνών και μικρότερη των δώδεκα (12) μηνών,
ββ) αναγράφεται κατά περίπτωση η ηλικία των ζώων κατά τη σφαγή υπό τη μορφή:
«ηλικία κατά τη σφαγή: κάτω των 8 μηνών» ή «κατηγορία V»
«ηλικία κατά τη σφαγή: από 8 έως 12 μήνες» ή «κατηγορία Z»,
γγ) αναγράφεται η ταξινόμηση, σε όσα σφάγια ταξινομούνται, κάτω από τα στοιχεία που αναφέρονται ανωτέρω.
Η ηλικία εξακριβώνεται από τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στην ψηφιακή υπηρεσία «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κτηνιατρικής», η οποία τηρείται στη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, ή από το διαβατήριο του ζώου σύμφωνα με τον κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) 2035/2019.
δ) Στα σφάγια χοιρινών που ταξινομούνται, αναγράφουν τα στοιχεία της ταξινόμησης στην ίδια ετικέτα, κάτω από τα στοιχεία που αναφέρονται ανωτέρω.
ε) Οι ετικέτες που χρησιμοποιούν είναι τετράγωνες και το μέγεθος τους κυμαίνεται από 50 cm2 έως 100 cm2. Οι χαρακτήρες για την αναγραφή των πληροφοριών είναι έντονα κεφαλαία γράμματα ή αριθμοί. Το ύψος όλων των γραμμάτων και αριθμών είναι τρία (3) χιλιοστά, με εξαίρεση τα στοιχεία της ταξινόμησης για τα οποία το ύψος είναι διπλάσιο. Όλες οι ετικέτες, με ευθύνη του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή, φέρουν τη σφραγίδα του, συνοδεύουν τα σφάγια ή τα τμήματα αυτών σε όλα τα στάδια εμπορίας τους κι ένα αντίγραφο τους παραμένει στο σφαγείο για δύο έτη. Στην ετικέτα δεν επιτρέπεται η αναγραφή καμίας άλλης προαιρετικής ένδειξης εκτός της προαιρετικής ένδειξης «Ελληνική εκτροφή άνω των 5 μηνών».
στ) Επισημαίνουν όλα τα σφάγια που έχουν ως χώρα καταγωγής την Ελλάδα, επιπλέον της ετικέτας και με σφραγίδα, με την ένδειξη «ΕΛΛΑΣ», η οποία έχει σχήμα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο με διαστάσεις έξι (6) επί τέσσερα (4) εκατοστά, και η αναγραφή «ΕΛΛΑΣ» είναι με κεφαλαία ευδιάκριτα γράμματα και χρώμα Ε 133 Λαμπρό Κυανό FCF».
5. Το άρθρο 5 τροποποιείται ως ακολούθως:
α) Η περ. δ΄ της παρ. 2 αντικαθίσταται ως εξής:
«δ) Καταγράφουν για κάθε σφάγιο σε αρχείο την άφιξη και την αναχώρηση από το σφαγείο των ζώων, των σφάγιων ή των τεμαχίων τους, με τα αναγραφόμενα στοιχεία της ετικέτας του άρθρου 4, με τρόπο που να εξασφαλίζεται η σύνδεση μεταξύ του κρέατος και του ζώου ή της ομάδας ζώων από την οποία προέρχεται. Στην ομάδα ζώων περιλαμβάνονται ζώα στα οποία εφαρμόζονται πανομοιότυπες ενδείξεις επισήμανσης εκτός από τον «ΑΡΙΘΜΟ ΣΦΑΓΗΣ ΖΩΟΥ» και το «ΒΑΡΟΣ».
Για τα πουλερικά, τηρούν για κάθε σφάγιο ένα μέσο ταυτοποίησής του και καταγράφουν σε αρχείο την άφιξη και την αναχώρηση από το σφαγείο των πουλερικών, των σφάγιων ή των τεμαχίων τους και το μέσο ταυτοποίησης των σφάγιων, με το οποίο πρέπει να εξασφαλίζεται η σύνδεση μεταξύ του κρέατος και του πουλερικού ή της ομάδας πουλερικών από την οποία προέρχεται. Στην ομάδα πουλερικών περιλαμβάνονται πουλερικά στα οποία εφαρμόζονται πανομοιότυπες ενδείξεις επισήμανσης του άρθρου 4.»,
β) Η περ. στ΄ της παρ. 2 αντικαθίσταται ως εξής:
«στ) Εγγράφονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ και συμπληρώνουν σε αυτήν ορθά τα στοιχεία του βιβλίου σφαγών όπως υποδεικνύονται στην εφαρμογή, εντός πέντε (5) ημερολογιακών ημερών από την ημέρα σφαγής. Στην περίπτωση των πτηνοσφαγείων η συμπλήρωση του μηνιαίου βιβλίου σφαγών στην εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ γίνεται εντός των πρώτων πέντε (5) ημερολογιακών ημερών του επόμενου μήνα από τον μήνα που αναφέρεται στο βιβλίο σφαγών. Επιπλέον των στοιχείων του βιβλίου σφαγών, τα σφαγεία που εφαρμόζουν την ταξινόμηση ζώων σύμφωνα με την ενωσιακή κλίμακα ταξινόμησης SEUROP του Παραρτήματος IV Μέρος Α και Β του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, συμπληρώνουν τα στοιχεία ταξινόμησης των σφάγιων βοοειδών και χοίρων καθώς και επιπλέον πεδία που αφορούν την παρουσίαση των σφάγιων (γδαρτού ή μαδητού τύπου στα χοιρινά σφάγια) και τα όργανα ταξινόμησης που χρησιμοποιούνται, όπως υποδεικνύονται από την εφαρμογή».

Πρόβλεψη για πιο ευέλικτα κλιμάκια (αφορά το 3ο σημείο)

Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, με απόφαση του Προϊσταμένου της οικείας ΔΑΟΚ, συνιστώνται διμελή μεικτά κλιμάκια ελέγχου, με ορισμένο επικεφαλής, για τον έλεγχο της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων της περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 με τις διατάξεις της παρούσας, αποτελούμενα από υπαλλήλους της ΔΑΟΚ και του ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ. Για τον ορισμό μελών στα εν λόγω κλιμάκια προηγείται έγγραφη συνεννόηση μεταξύ ΔΑΟΚ και ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, δεόντως αιτιολογημένες, δύναται να οριστούν διμελή κλιμάκια ελέγχου που να αποτελούνται από υπαλλήλους της μια από τις δύο ανωτέρω υπηρεσίες, είτε με απόφαση του Προϊσταμένου της οικείας ΔΑΟΚ για τους ελεγκτές των ΔΑΟΚ είτε του ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ για τους ελεγκτές του ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ, κατόπιν ενημέρωσης της έτερης υπηρεσίας. Οι υπάλληλοι των κλιμακίων είναι κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ . Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα μπορούν να οριστούν παραπάνω από ένα κλιμάκια.

Ορισμός προέδρου στις Επιτροπές (αφορά το 4ο σημείο)

Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα συνιστάται Επιτροπή Εξέτασης Παραβάσεων και Επιβολής Προστίμων (Ε.Ε.Π.&Ε.Π.) αποτελούμενη από:
αα) Έναν υπάλληλο του ΕΛ.Γ.Ο .ΔΗΜΗΤΡΑ ως Πρόεδρο, με τον αναπληρωτή του.
αβ) Δύο υπαλλήλους της αρμόδιας ΔΑΟΚ ή έναν υπάλληλο της αρμόδιας ΔΑΟΚ και έναν υπάλληλο του ΕΛ.Γ.Ο .ΔΗΜΗΤΡΑ ,με τους αναπληρωτές τους.
Όλοι οι ανωτέρω υπάλληλοι είναι κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ, εκτός από τον Πρόεδρο με τον αναπληρωτή του που είναι αποκλειστικά κατηγορίας ΠΕ.
Έργο της Ε.Ε.Π.&Ε.Π. είναι η εξέταση των πρακτικών ελέγχων και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων του άρθρου 9.
β) Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα συνιστάται Επιτροπή Εξέτασης Ενστάσεων (Ε.Ε.Ε.), με διετή θητεία, αποτελούμενη από:
αα) Έναν υπάλληλο του ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ ως Πρόεδρο, με τον αναπληρωτή του.
αβ) Δύο υπαλλήλους της αρμόδιας ΔΑΟΚ ή έναν υπάλληλο της αρμόδιας ΔΑΟΚ και έναν υπάλληλο του ΕΛΓΟ με τους αναπληρωτές τους.
Όλοι οι ανωτέρω υπάλληλοι της Ε.Ε.Ε. είναι του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών ή άλλου κλάδου ΠΕ, κατά προτίμηση με εξειδίκευση στην Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων.
Έργο της Ε.Ε.Ε. είναι η εξέταση, κατά νόμο και ουσία, των ενστάσεων που υποβάλλονται κατά των αποφάσεων επιβολής των κυρώσεων του άρθρου 9 από την Ε.Ε.Π.&Ε.Π.
γ) Με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη ορίζονται τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη των επιτροπών των περ. α΄ και β΄.».

Συνδρομή άλλων υπηρεσιών (αφορά στο 5ο σημείο)

Το ελεγκτικό έργο των αρμόδιων κλιμακίων δύναται να συνδράμουν υπάλληλοι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της ΑΑΔΕ, άλλων δημοσίων υπηρεσιών καθώς και ορκωτοί λογιστές.

Συμμόρφωση με τον Κανονισμό ΕΚ (αφορά στο 6ο σημείο)

Με την παρούσα απόφαση θεσπίζονται τα αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του άρθρου 18 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002, του άρθρου 26 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011, της περ. α΄ της παρ. 2 και της παρ. 3 του άρθρου 1 του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/625, του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1760/2000, του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1825/2000, των εκτελεστικών Κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 931/2011, (ΕΕ) αριθ. 1337/2013 και (ΕΕ) 2018/775, σχετικά με την ιχνηλασιμότητα και την επισήμανση του κρέατος καθώς και τη διενέργεια των επίσημων ελέγχων στην αγορά κρέατος.

Ομοιογένεια του τρόπου σήμανσης των σφάγιων (αφορά στο 7ο σημείο)

Από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης η υπ’ αρ. 1458/143681/2.6.2020 απόφαση του Υπουργού και της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Β΄ 2244) καταργείται.

05/04/2024 12:35 μμ

Συνάντηση υπήρξε στο ΥπΑΑΤ μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) και εκπροσώπων του ΥπΑΑΤ στην οποία συζητήθηκαν τα θέματα των ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων ενόψει του Πάσχα.

Στην αντιπροσωπεία της ΠΟΚΚ συμετείχαν ο Πρόεδρος Σάββας Κεσίδης, ο Β΄ Αντιπρόεδρος Στέφανος Τικέλης, το μέλος του 25μελούς Ιπποκράτης Πεπονάς και ο Τεχνικός Σύμβουλος της Ομοσπονδίας Πάνος Κατοίκος, ενώ από το ΥπΑΑΤ ήταν ο Γενικός Γραμματέας, Γεώργιος Στρατάκος. Στη συνάντηση παρευρέθηκε επίσης ο Πρόεδρος της ΕΔΟΤΟΚΚ κ. Ιωάννης Φασουλάς, εκπρόσωποι από τη ΔΝΣΗ Κτηνιατρικής, τη ΔΝΣΗ Τροφίμων και αντιπροσωπεία από τον ΕΦΕΤ. Θέματα της συζήτησης ήταν:

1. η κατάσταση στην αγορά του κρέατος ενόψει Πάσχα καθώς και τον επικείμενο σχεδιασμό κοινώς τα μέτρα του Υπουργείου για την διενέργεια των σχετικών ελέγχων κατά την εορταστική περίοδο,

2. συζητήθηκε η πρόταση της ΠΟΚΚ για την πώληση αμνοεριφίων με το κεφάλι, όποτε αυτό απαιτηθεί, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και η σχετική τροποποίηση του νομικού πλαισίου που απαιτείται,

3. η δημιουργία εθνικών μέτρων από τον ΕΦΕΤ για την κατάψυξη του κρέατος στα κρεοπωλεία που προορίζεται για δωρεά τροφίμων.

Κατά την σύσκεψη ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, μίλησε για εντατικοποίηση των ελέγχων και έστειλε μήνυμα για μηδενική ανοχή σε φαινόμενα ελληνοποιήσεων και σε παραπλανητικές πρακτικές στην αγορά.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) κ. Σάββας Κεσίδης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «κατά την συνάντηση αναλύσαμε τους τρόπους που γίνονται οι ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων την περίοδο των εορτών του Πάσχα. Μιλάμε για ελληνοποιήσεις ζωντανών ζώων αλλά και σφάγιων. Ήδη αυτή την εποχή έρχονται εισαγωγές ζωντανών ζώων που πάνε για πάχυνση ή για σφαγή. Επίσης λίγες ημέρες πριν το Πάσχα έχουμε εισαγωγές σφαγμένων αμνοεριφίων. Ζητάμε να γίνονται αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα και να γνωρίζουμε τις ποσότητες που εισάγονται. Πήραμε από την πλευρά του ΥπΑΑΤ την υπόσχεση ότι θα παταχθούν οι ελληνοποιήσεις. Ακόμη μιλήσαμε για τις λαθροσφαγές, να θυμίσουμε ότι αν πιάσουν κάποιον με ασφράγιστο αρνί τότε πάει αυτόφωρο.

Είναι πολύ δύσκολο πάντως να κάνει ελληνοποιήσεις ένα κρεοπωλείο. Σύμφωνα με το νόμο στις αποδείξεις λιανικής πρέπει να αναγράφεται η προέλευση του κρέατος. Επίσης κάθε μήνα ο κρεοπώλης είναι υποχρεωμένος να καταγράφει τα κιλά της ζυγιστικής και τα κιλά της ταμειακής. Αυτά τα αρχεία θα πρέπει να τα έχει για τρία χρόνια ώστε αν γίνει έλεγχος από ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και ΕΦΕΤ να τα παρουσιάζει. Τα κρεοπωλεία διακινούν περιορισμένες ποσότητες αμνοεριφίων και είναι εύκολος ο έλεγχος αλλού θα πρέπει να ρίξει το βάρος του ο κρατικός μηχανισμός».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, ζητά να μπει πλαφόν στην τιμή παραγωγού για τα αμνοερίφια που θα πουληθούν το Πάσχα. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Καπούνης, «φέτος για το Καθολικό Πάσχα εξήχθησαν από την Ελλάδα μεγάλες ποσότητες αμνοεριφίων (μπορεί και πάνω από 350 χιλιάδες) σε Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία, με τιμές παραγωγού γύρω στα 8 ευρώ. Για το Ορθόδοξο Πάσχα θα υπάρξουν ελλείψεις αρνιών και κατσικιών στην αγορά.

Πέρυσι το κράτος έβαλε το αρνί και το κατσίκι στο «Καλάθι του Πάσχα». Φέτος εγώ προτείνω να βάλει η πολιτεία πλαφόν στην τιμή του κτηνοτρόφου στα 8 ευρώ το κιλό. Έτσι θα δούμε πόσο θα φτάσει η τιμή στο ράφι. Δεν γίνεται να έχει διπλάσιο περιθώριο κέρδους ο έμπορος από τον κτηνοτρόφο που θρέφει τόσους μήνες ένα κατσίκι. Πρέπει και ο κτηνοτρόφος να πουλήσει σε μία τιμή ικανοποιητική. Με τον τρόπο αυτό θα γίνει ένα βήμα ούτως ώστε οι κτηνοτρόφοι να μην παρατήσουν το επάγγελμά τους και να εξακολουθήσει να υφίσταται ντόπια παραγωγή. Δεν μπορεί να εισάγονται ζώντα ζώα και να ελληνοποιούνται έχοντας μείνει 10-20 μέρες στους στάβλους και μετά να τα πουλάνε σαν ελληνικά. Αυτό είναι λάθος. Πρέπει να υπάρχουν έλεγχοι για αυτό στην αγορά».

Θα γίνουν όμως έλεγχοι τις ημέρες του Πάσχα από τους γεωτεχνικούς του ΥπΑΑΤ;
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) κ. Νίκος Κακαβάς, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η Ομοσπονδία των γεωτεχνικών προχωρά σε απεργία - αποχή από τους ελέγχους από 15 Απριλίου μέχρι 30 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι δεν θα κάνουμε ελέγχους».

Όσον αφορά τις εισαγωγές αμοεριφίων αυτή την περίοδο έχουμε πολλές ποσότητες ζωντανών ζώων που έρχονται από Ρουμανία και Βουλγαρία. Είτε θα πάνε στάβλο και θα γίνει πάχυνση είτε θα πάνε απευθείας στο σφαγείο. Ένα 15ήμερο πριν το Πάσχα θα έρθουν και τα σφαγμένα από το εξωτερικό. Το πρόβλημα είναι ότι στην ελληνική αγορά όλα αυτά θα πουληθούν σαν ελληνικά. Τα ζωντανά Ρουμάνικα σήμερα έρχονται με τιμές από 3 - 3,5 ευρώ το κιλό, που σημαίνει σφαγμένα είναι στα 7,30 - 7,50 ευρώ το κιλό κρέας. Σήμερα Παρασκευή (5/4) στο χονδρεμπόριο τα σφαγμένα ρουμάνικα τα πουλάνε στα 8,20 ευρώ το κιλό και τα ελληνικά στα 8,80 ευρώ το κιλό.

Τα εισαγόμενα ζωντανά ζώα προσπαθούν από τα σύνορα να τα περάσουν επιτήδειοι νύχτα και ώρες που δεν κάνουν ελέγχους οι κτηνίατροι αλλά οι τελωνειακοί. Ένας κτηνίατρος έμπειρος ξέρει από ζώα και μπορεί αμέσως να δει πόσα είναι τα ζώα στο φορτηγό και αν είναι αυτά που αναγράφει το παραστατικό (τιμολόγιο - δελτίο παροχής). Επίσης στα σφαγμένα βάζουν στις τελευταίες σειρές τις σφραγίδες και στις πρώτες είναι τα ασφράγιστα. Όταν είναι λίγοι υπάλληλοι και νύκτα δύσκολο ο ελεγκτής να μπει μέσα στο φορτηγό και να βλέπει με φακό τις σφραγίδες. Η διαφορά στα τιμολόγια μπορεί να διορθωθεί στις μεγάλες ποσότητες με το πάτημα ενός κουμπιού.

04/04/2024 10:59 πμ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας και Αναδασμού της Αιγύπτου, οι αγροτικές εξαγωγές της χώρας στην ΕΕ σημειώνουν εντυπωσιακή αύξηση το 2024.

Συγκεκριμένα οι εξαγωγές αυξήθηκαν στα 1,5 δις δολάρια κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, σημειώνοντας μια αύξηση κατά 300 εκ. δολάρια σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας της Αιγύπτου, Sayed Qusier, η συγκεκριμένη αύξηση οφείλεται στο πλεόνασμα της φετινής αιγυπτιακής παραγωγής και στον μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχουν τα βασικά προϊόντα της χώρας στην ΕΕ, όπως τα πορτοκάλια, οι φράουλες και οι πατάτες.

Στο μεταξύ μετά από έρευνα της ισπανικής κυβέρνησης δεν αναφέρθηκαν παραβάσεις στις σήμανση των φορτίων με αιγυπτιακά πορτοκάλια που αφίχθησαν στο λιμάνι του Castellon.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι οι εξαγωγές Αιγυπτιακών πορτοκαλιών στην Ισπανία έφτασαν τους 3.000 τόνους στις αρχές Ιανουαρίου του 2024, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει κάθετη πτώση των τιμών για τους Ισπανούς παραγωγούς εσπεριδοειδών λόγω αύξησης της προσφοράς στην αγορά.

Πριν λίγες ημέρες ο Υπουργός Γεωργίας και Αναδασμού είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους του Συμβουλίου Αγροτικών Εξαγωγών, με θέμα την αύξηση των εξαγωγών της αιγυπτιακής πατάτας. Όπως τόνισε ο κ. Sayed Qusier, η αύξηση έγινε εφικτή μετά την συνεργασία που υπήρξε μεταξύ των εξαγωγέων, του υπουργείου και των εμπορικών ακολούθων της χώρας στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Κατά την συνάντηση τόνισε την ανάγκη για αύξηση της εγχώριας παραγωγής πατάτας με παράλληλη αύξηση της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος. Ανέφερε ακόμη την σημασία τήρησης των διεθνών προτύπων για τη διατήρηση της αξιοπιστίας των προϊόντων της χώρας.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να ενισχύσει την οικονομία της Αιγύπτου με ένα πακέτο στήριξης 7,4 δις ευρώ (8 δις δολάρια) για να μετριάσει τις οικονομικές επιπτώσεις που αντιμετωπίζει η χώρα από τις πολεμικές συγκρούσεις στη Γάζα και το Σουδάν. Περίπου το 1 δις ευρώ αυτού του πακέτου θα δοθεί σαν άμεση βοήθεια.

Η οικονομική στήριξη από την ΕΕ συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Αίγυπτο της προέδρου της Επιτροπής κ. Ursula von der Leyen και των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Ιταλίας και Βελγίου

02/04/2024 09:49 πμ

Σε 15 ημέρες ξεκινούν απεργιακές κινητοποιήσεις οι γεωτεχνικοί του ΥπΑΑΤ.

Θυμίζουμε ότι χτες Δευτέρα (1/4), από την Κοζάνη, ο υπουργός ΑΑΤ δήλωνε ότι «σήμερα έγινε στο υπουργείο υπό τον Γενικό Γραμματέα, Γιώργο Στρατάκο, σύσκεψη για εντατικοποίηση των ελέγχων. Τις επόμενες ημέρες ξεδιπλώνουμε ένα μηχανισμό ελέγχων τόσο για το μέλι, όσο και για το κρέας και για τα αυγά. Είμαστε αποφασισμένοι να τιμωρηθούν όσοι παίζουν παιχνιδάκια σε βάρος των καλλιεργητών και των καταναλωτών. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν. Δεν έχουμε σκοπό να κατηγορήσουμε κανέναν άδικα. Αλλά όσοι προσπαθούν να κάνουν ελληνοποιήσεις καλά θα κάνουν να το ξανασκεφθούν».

Από την πλευρά της η ΠΟΓΕΔΥ, ανακοίνωσε ότι με πρόσφατη απόφασή της προχωρά, σε συνεργασία με όλα τα Πρωτοβάθμια Σωματεία μέλη της, σε ΑΠΕΡΓΙΑ - ΑΠΟΧΗ από συγκεκριμένα καθήκοντα με ημερομηνία έναρξης την 15/4/2024 και έως 30/6/2024.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, «η συγκεκριμένη απόφαση δεν ήταν ένα προϊόν βεβιασμένης σκέψης, αλλά αποτελεί αποτέλεσμα της αυταπόδεικτης πλέον διάθεσης μη συνεργασίας και της απουσίας εποικοδομητικού διαλόγου της παρούσας Κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργών, με τους Γεωτεχνικούς Δημοσίους Υπαλλήλους, κάτι που συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό σε όλη την διάρκεια της τελευταίας πενταετίας.

Σε μια δημοκρατία οι Θεσμοί, όπως οι Εκπρόσωποι των Εργαζομένων, πρέπει να αποτελούν συνομιλητές και όχι προϊόν αποκλεισμού και ο εμπαιγμός και η κοροϊδία θα πρέπει να έχουν πολιτικό φραγμό. Μόνο τα καθεστώτα αποφασίζουν και διατάσσουν χωρίς διάλογο. Επιπλέον είναι απαράδεκτο κάποιοι έχοντας πολιτική θέση να διατάσσουν τους Γεωτεχνικούς υπαλλήλους να δουλεύουν Σαββατοκύριακα και εκτός ωραρίου λειτουργίας των Υπηρεσιών χωρίς να πληρώνονται, να λειτουργούν πέρα από τα πλαίσια των καθηκόντων τους, χωρίς να καλύπτονται μόνο και μόνο για να ανακοινώνουν ελέγχους στην πλάτη των εργαζομένων Γεωτεχνικών για τους οποίους εδώ και πέντε χρόνια δεν έχουν κάνει σχεδόν τίποτα.

Βασικές αλλά και αυταπόδεικτες διεκδικήσεις των Γεωτεχνικών βρίσκονται στις καλένδες εδώ και πέντε χρόνια, όπως:

Η έκδοση απόφασης για την εφαρμογή της ειλημμένης απόφασης καταβολής του επικίνδυνου και ανθυγιεινού επιδόματος στους δικαιούχους Γεωτεχνικούς όπου οι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας παραπέμπουν στα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και αντίστροφα.

Η αλλαγή του τρόπου απασχόλησης και αμοιβής των Γεωτεχνικών για εργασία πέραν του ωραρίου, τα περιβόητα «πρόσθετα τέλη» όπου και πάλι οι Γεωτεχνικοί εντέλλονται αλλά οι αρμόδιοι αδιαφορούν να προσαρμόσουν το νομικό πλαίσιο ώστε οι συνάδελφοι να μην γίνονται επαίτες των δεδουλευμένων τους, να χάνουν δεδουλευμένα όπως οι Γεωπόνοι του Νομού Άρτας και στην αμοιβή της δουλειάς τους να μπαίνει αυθαίρετα συνεταίρος το κράτος.

Η άρνηση εφαρμογής των προβλέψεων του κανονισμού ΕΕ 625/2017 για κάλυψη των επισήμων ελέγχων από τις ελεγχόμενες επιχειρήσεις, χωρίς επιβάρυνση του Κρατικού προϋπολογισμού.

Η άμεση κάλυψη των λειτουργικών κενών των Γεωτεχνικών υπηρεσιών της χώρας με προσλήψεις και με στελέχωση του αντίστοιχου λοιπού προσωπικού.

Η άρνηση προσέλευσης σε διάλογο για την υπογραφή Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους Γεωτεχνικούς, την ίδια μάλιστα στιγμή που βρίσκονται σε ισχύ άλλες παρόμοιες, δείχνοντας έτσι την απαξίωση στους Γεωτεχνικούς αλλά και την ευνοιοκρατία προς Συνδικαλιστικές Οργανώσεις με τις οποίες υποτίθεται ότι οι κυβερνώντες βρίσκονται απέναντι.

Η κοροϊδία με τον πόρο 6%οο όπου το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών αρνείται κατ’ ουσίαν να χορηγήσει τον πόρο όχι μόνο στο σύνολο των Γεωτεχνικών (όπως κάθετα κάνει στους Μηχανικούς και Υπομηχανικούς όλου του δημοσίου) αλλά ακόμη και σε αυτούς που εμπλέκονται άμεσα στην υλοποίηση έργων.

Η άρνηση αύξησης του αριθμού εκτός έδρας μετακινήσεων αλλά και μείωσης της χιλιομετρικής απόστασης για την λήψη του την ίδια στιγμή που απαιτείται από τους Γεωτεχνικούς να χρησιμοποιούν Ι.Χ.Ε., να ασκούν έργα οδηγού και να κατευθύνονται σε αγροτικούς δρόμους.

Η επιλεκτική χορήγηση Ελεγκτικού επιδόματος σε συγκεκριμένη Διεύθυνση του Υπ.Α.Α.Τ. μνημείο απαξίωσης των Ελεγκτών Γεωτεχνικών και ισοπέδωσης του ρόλου τους, την ίδια στιγμή που εκδίδονται Δελτία Τύπου του Υπουργείου αυτού με διθυράμβους για τον αριθμό ελέγχων που πραγματοποιούν οι συνάδελφοι, οι δάφνες προφανώς είναι για τους πολιτικούς και όχι για αυτούς που βγάζουν την δουλειά στο πεδίο.

Η άμεση αναμόρφωση σύνθεσης και πλαισίου λειτουργίας ΕΠΕΑ.

Η κατάργηση των Τριμελών Επιτροπών του άρθρου 35 του Ν. 5075/2023 γιατί δεν συμβάλουν στην προστασία των Δασών από τις φωτιές. Για όλα τα παραπάνω οι πολιτικές ηγεσίες των αρμόδιων Υπουργείων είναι ενήμερες, αποδεικνύεται όμως ότι έχουν άλλες προτεραιότητες στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται οι Γεωτεχνικοί Δημόσιοι Υπάλληλοι. Ως Ομοσπονδία εξαντλήσαμε όλα τα τελευταία χρόνια τις προσπάθειες για να ακουστούν και να υλοποιηθούν αιτήματά μας. Δυστυχώς η μόνη συγκεκριμένη απάντηση που πήραμε ήταν η προσπάθεια συνδικαλιστικών διώξεων προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας. Ήρθε η ώρα να σας ενημερώσουμε ότι η προσπάθεια φτάνει ΩΣ ΕΔΩ.

Η λύση που απομένει είναι η πραγματοποίηση ΑΠΕΡΓΙΑΣ-ΑΠΟΧΗΣ ώστε να διαφανεί η σοβαρότητα του ρόλου μας στον Πρωτογενή Τομέα, στην Αγροτική Οικονομία, στην Δημόσια Υγεία, στην προστασία του Περιβάλλοντος.

Η κινητοποίηση, που ξεκινά στις 15/4, χρειάζεται την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων. Η Ομοσπονδία θα προχωρήσει στις επόμενες δύο εβδομάδες σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για την κατοχύρωση της συμμετοχής σε αυτήν και θα σας ενημερώνει σχετικά».

01/04/2024 06:54 μμ

Ο Τάσος Θεοδωρόπουλος έχει την εκτροφή του στην ακριτική Νίκη Φλώρινας. Διαθέτει 80 αρμεγόμενες αγελάδες της φυλής Χολστάιν.

Αποφάσισε να προχωρήσει σε καθετοποίηση της μονάδας του και όπως δηλώνει σε συνέντευξη που έδωσε στον ΑγροΤύπο «νιώθει ευλογημένος που πήρε αυτή την απόφαση». Ο Τάσος Θεοδωρόπουλος βρίσκεται πίσω από το ΑΤΜ φρέσκου γάλακτος το οποίο άρχισε να λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2013 σε κεντρικό σημείο της Φλώρινας.

Ερ.: Πολλοί θέλησαν να στήσουν ΑΤΜ φρέσκου γάλακτος αλλά τελικά δεν τα κατάφεραν, εσύ πως κατάφερες να μείνεις στην αγορά;

Κατάφερα να παραμείνω στην αγορά γιατί προχώρησα σε επένδυση - μέσα από το πρόγραμμα «Μεταποίηση» - και έκανα μια δική μου μονάδα επεξεργασίας γάλακτος.
Επίσης έμεινα στην αγορά της Φλώρινας με ένα ΑΤΜ και διακινώ το γάλα που παράγει η δική μου μονάδα.
Μαζί με το φρέσκο γάλα πουλάω και γαλακτοκομικά προϊόντα (βούτυρο, γιαούρτι, κεφίρ, σοκολατούχο γάλα κ.α.) του «Αγροκτήματος Γάλα Αξίας», όπως έχω ονομάσει την εκτροφή μου.
Πάντως εκτός από το ΑΤΜ φρέσκου γάλακτος πουλάω τα προϊόντα μου σε καταστήματα λιανικής, σχολεία, οργανισμούς, ορυχεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Ερ.: Πόση παραγωγή γάλακτος κάνεις ετησίως και ποσό πουλάς το γάλα στον καταναλωτή; Το κόστος των ζωοτροφών;

Παράγω γύρω στους 450 τόνους αγελαδινού γάλακτος ετησίως. Έχω καθημερινή παραγωγή και αυτό θέλουν οι καταναλωτές.
Άν έχουν δικές τους γυάλινες φιάλες για να γεμίσουν από το μηχάνημα το γάλα οι καταναλωτές τότε μπορούν να το αγοράζουν το φρέσκο γάλα 1 ευρώ το λίτρο. Αν θέλουν να αγοράσουν και την φιάλη τότε πληρώνουν 30 λεπτά.
Έχω και πιστοποίηση ότι είμαι βιολογικός κτηνοτρόφος.
Σε καμιά περίπτωση όμως δεν θα μπορούσα να είμαι βιώσιμος αν αναγκαζόμουν να αγοράζω ζωοτροφές. Οι ζωοτροφές για τα ζώα μου είναι 100% ιδιοπαραγώμενες. Καλλιεργώ 1.000 στρέμματα με ζωοτροφές για τις ανάγκες του κοπαδιού μου.

Ερ.: Σε γνωρίζουν οι καταναλωτές; Καταφέρνεις καθημερινά να πουλάς το προϊόν σου;

Οι κάτοικοι της Φλώρινας με γνωρίζουν μετά από τόσα χρόνια και δεν έχω κανένα πρόβλημα στη διάθεση των προϊόντων μου.
Κάθε μέρα εφοδιάζω τα μηχανήματα των αυτόματων πωλητών με τα προϊόντα μου. Σήμερα απασχολώ 7 εργαζόμενους στην εκτροφή και στην μεταφορά των προϊόντων μου.
Μπορώ να πω ότι δεν αντιμετωπίζω κανένα πρόβλημα και με ευκολία μπορώ να πουλάω την παραγωγή μου.
Πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος να έχει κέρδος ο αγελαδοτρόφος στην χώρα μας είναι να κάνει καθετοποίηση της μονάδας του.
Ασχολούμε 40 ολόκληρα χρόνια με την αγελαδοτροφία και αποφάσισα να κάνω αυτό το βήμα και να πάρω το ρίσκο αλλά σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, νιώθω ευλογημένος που το έκανα.

01/04/2024 10:45 πμ

Το ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε ότι εξετάζει επισταμένως το αίτημα για αποζημίωση των αγροτοπαραγωγών εξαγωγέων μήλων, λόγω των ζημιών που υφίστανται από το κλείσιμο της εμπορικής διόδου από τη Διώρυγα του Σουέζ.

Αυτό επισημαίνει σε απάντησή του σε αναφορά που κατέθεσε ο Βουλευτής Λαρίσης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Βασίλης Κόκκαλης και Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Β1 Αθηνών της Ελληνικής Λύσης, κ. Βασίλης Βιλιάρδος, σχετικά με το συγκεκριμένο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, με τη δράση των ανταρτών Χούθι.

Συγκεκριμένα στην απάντηση του ΥπΑΑΤ αναφέρονται τα εξής:
«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγροτοπαραγωγοί εξαγωγείς μήλων εξαιτίας της παρεμπόδισης της εμπορικής ναυσιπλοΐας από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, είναι κάτι που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αναφορικά με το αίτημα αποζημίωσης που θίγεται στην εν λόγω Ερώτηση, διευκρινίζεται ότι εξετάζεται επισταμένως σε πρώτη φάση από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ.

Επιπλέον, τονίζεται ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αυγενάκης, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας & Αλιείας, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 26 Μαρτίου 2024, επεσήμανε τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει επιφέρει στον τομέα των οπωροκηπευτικών η πρόσφατη κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα με το κλείσιμο της εμπορικής διόδου από τη διώρυγα του Σουέζ.

Αυτό έχει ως συνέπεια το αυξημένο κόστους μεταφοράς αλλά και τη μεγάλη καθυστέρηση των παραδόσεων κατά σχεδόν 10-12 ημέρες.

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) στηρίζει και προωθεί την άσκηση πολιτικής στον τομέα των οπωροκηπευτικών και των μήλων μέσω των Οργανώσεων Παραγωγών με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα, της ελκυστικότητας των Οργανώσεων Παραγωγών και του ειδικού στόχου της διατήρησης και προστασίας του περιβάλλοντος. Οι Οργανώσεις Παραγωγών μέσα από τα επιχειρησιακά τους προγράμματα μπορούν να υλοποιούν δράσεις που αφορούν την προώθηση των προϊόντων τους, τη βελτίωση εμπορίας των προϊόντων τους και την απόσυρση προϊόντων από την αγορά μέσω της δωρεάν διανομής σύμφωνα με τον Καν. 1308/2013, Καν 891/2017, Καν. 892/2017, την αριθ. 1400/395263/22-12-2023 (ΦΕΚ Β 7430 της 29-12-2023) απόφαση του Υπουργού και Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως ισχύουν.

Επισημαίνεται από το ΥπΑΑΤ ότι, σύμφωνα με το ΕΜΑΣ (2023), στη χώρα μας υπάρχουν - 11 - Οργανώσεις Παραγωγών που περιλαμβάνουν το μήλο μεταξύ των αναγνωρισμένων προϊόντων τους:

  • ΑΣ ΠΕΛΛΑΣ
  • Ο.Π. ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝ/ΣΜΟΥ ΑΜΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ «ΝΕΟΣ ΑΛΙΑΚΜΩΝ»
  • ΑΕΣ ΚΟΜΕΞ ΑΕ
  • ΑΕΣ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΣ Α.Ε.
  • ΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΙΟΥ
  • ΑΣΕΠΑ
  • Α.Σ. ΜΑΚΡΟΧΩΡΙΟΥ «Ο ΕΡΜΗΣ»
  • Α.Σ. ΦΡΟΥΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΒΕΛΙΝΑΣ ΚΟΡ/ΝΘΙΑΣ - ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
  • Ο.Π Α.Σ «Η ΟΜΟΝΟΙΑ»
  • Α.Σ. ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ-ΕΜΠΟΡΙΑΣ-ΜΕΤ/ΣΗΣ ΦΡΟΥΤΩΝ & ΚΑΣΤΑΝΩΝ ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ «ΑΘΑΝΑΤΗ» Ο.Π.

Πληροφοριακά αναφέρεται ότι, οι καλλιέργειες μήλων στη χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ 2023, αφορούν σε έκταση 9.004,29 ha (εκτάρια).

Τέλος, για την καλλιέργεια των μήλων έχει εκδοθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Συστημάτων Καλλιέργειας και Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ η υπ΄ αριθμ.957/275382/07.09.2023 (B’ 5534 - ΑΔΑ: 9ΡΙΟ4653ΠΓ-3ΦΒ) Υπουργική Απόφαση με τίτλο: «Καθορισμός λεπτομερειών χορήγησης της συνδεδεμένης εισοδηματικής στήριξης στην καλλιέργεια των μήλων - Κωδικός Παρέμβασης - Π1-32.1 Στήριξη Συνδεδεμένου Εισοδήματος - Φυτική Παραγωγή Εκτός Πρωτεϊνούχων Καλλιεργειών, σε εκτέλεση του άρθρου 32 του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 και του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου στα πλαίσια του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027».