Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Βγαίνει στην αγορά με δικά του προϊόντα και ιδιόκτητο πρατήριο πώλησης ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Βοιωτίας

27/06/2019 10:55 πμ
Πράξη την καθετοποίηση της παραγωγής γάλακτος των κτηνοτρόφων - μελών του κάνει πλέον, λίγο μετά την ίδρυσή του ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Βοιωτίας. Συγκεκριμένα, πρόκειται, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο γραμματέας της οργάνωσης και υπεύθυνος για...

Πράξη την καθετοποίηση της παραγωγής γάλακτος των κτηνοτρόφων - μελών του κάνει πλέον, λίγο μετά την ίδρυσή του ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Βοιωτίας. Συγκεκριμένα, πρόκειται, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο γραμματέας της οργάνωσης και υπεύθυνος για τις πωλήσεις, κ. Αντώνης Τουρκοχωρίτης το αμέσως επόμενο διάστημα να ανοίξει στην πρωτεύουσα του νομού, την Λιβαδειά, ένα κατάστημα από το οποίο το καταναλωτικό κοινό θα μπορεί να προμηθευτεί αποκλειστικά τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Βοιωτίας. Ο Συνεταιρισμός, δεν σταματά όμως εκεί, αλλά κινείται και στην κατεύθυνση συμφωνιών με χώρους εστίασης και όχι μόνον της Περιφέρειας Στερεάς για να τους προμηθεύει με τα προϊόντα του, όπως επίσης και των εξαγωγών.

Τα προϊόντα που ξεκινά άμεσα να παράγει ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Βοιωτίας σε συνεργασία με ντόπιο τυροκομείο, αφού δεν διαθέτει ακόμα τουλάχιστον την δική του μονάδα παραγωγής είναι Φέτα, Φορμαέλα, Αρβανίτικο, Ξηρή μυζήθρα, Ανθότυρο, Κεφαλοτύρι, Ρυζόγαλο, Κρέμα, Γιαούρτι πρόβειο, Γιαούρτι κατσικίσιο, Φρέσκο βούτυρο και Οψιμοτύρι, όπως μας είπε ο γραμματέας της οργάνωσης.

Τα μέλη του Συνεταιρισμού είναι τώρα 21 και παράγουν σε ημερήσια βάση περί τους 4 τόνους αιγοπρόβειο γάλα την ημέρα, ενώ δεν επίκειται άμεσα τουλάχιστον διεύρυνση, αν και υπάρχει ενδιαφέρον από τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Μάλιστα έχει εδώ και καιρό αγοράσει και διαθέσει παγολεκάνες στους κτηνοτρόφους που είναι μέλη του, καθώς επίσης και δυο οχήματα μεταφοράς γάλακτος. Μάλιστα ορισμένα από τα κοπάδια αιγοπροβάτων των κτηνοτρόφων της οργάνωσης είναι ελευθέρας βοσκής.

Υπενθυμίζεται ότι ο νεοσύστατος σχετικά Συνεταιρισμός αποφάσισε να προχωρήσει σε καθετοποίηση της παραγωγής γάλακτος των μελών του, λόγω της άρνησης μεγάλων βιομηχανιών να πάρουν την παραγωγή ή να την πάρουν σε πολύ χαμηλές τιμές.

Μέχρι τώρα έχει έλθει μάλιστα σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κι έχει αγοράσει ένα εργαστήριο αναλύσεων στο γάλα, ενώ προσβλέπει σε συμφωνίες για διάθεση των τελικών του προϊόντων και σε καταστήματα των νομών Φθιώτιδας, Φωκίδας, πέραν της Βοιωτίας.

«Ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Βοιωτίας έγινε με σκοπό την ενίσχυση της ατομικής προσπάθειας του κάθε κτηνοτρόφου, την ανάδειξη του έργου του και την προστασία του προϊόντος που παράγει καθημερινά μέσα από το μόχθο του. Στόχο έχει την άμεση σύνδεση του κτηνοτρόφου – παραγωγού με τον καταναλωτή, της ελληνικής υπαίθρου με το κλεινόν άστυ, τη διάσωση ενός μέρους της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της γαστρονομικής μας παιδείας που αποτελεί ένα πρότυπο μεσογειακής διατροφής», δήλωσε σχετικά ο κ. Τουρκοχωρίτης, για να καταλήξει «όλα τα προϊόντα μας παράγονται αποκλειστικά από ελληνικό φρέσκο παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα που συλλέγουν καθημερινά οι κτηνοτρόφοι – μέλη του συνεταιρισμού. Ακολουθώντας τους πλέον αυστηρούς κανόνες υγιεινής και παραδοσιακής τυροκομίας και με τη βοήθεια σύγχρονων μέσων και του κατάλληλου εξοπλισμού, παράγουμε τυροκομικά προϊόντα με σήμανση Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), προϊόντα με βραβεία γεύσης και ποιότητας, άξια να εκπροσωπούν την ελληνική τυροκομία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

Αλέξανδρος Μπίκας

Σχετικά άρθρα
03/04/2020 02:29 μμ

Θέλουν ταυτόχρονα να υπάρχει διαρκής ιχνηλασιμότητα στα εισαγόμενα ζώα και ενισχύσεις λόγω κορονοϊού.

Στη Βουλή την Πέμπτη η κυβέρνηση έφερε τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε και καθιστά υποχρεωτική την δήλωση καταγραφής αποθεμάτων στο αιγοπρόβειο κρέας και στα αυγά από όλες τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις του κλάδου, εισαγωγής, πώλησης, εμπορίας κ.λπ.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου Κύρωση α) της από 25.2.2020 Π.Ν.Π. Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού (Α' 42), β) της από 11.3.2020 Π.Ν.Π. Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του (Α' 55) και γ) της από 14.3.2020 Π.Ν.Π. Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού COVID-19 (Α' 64).

Με αυτήν επιβάλλεται υποχρέωση στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης προϊόντων κρέατος αιγοπροβάτων (νωπών και κατεψυγμένων) και αυγών στην ελληνική επικράτεια, να υποβάλλουν στην αρμόδια αρχή, εντός προθεσμίας δύο (2) ημερών από την έναρξη ισχύος των προτεινόμενων διατάξεων, στοιχεία αποθεμάτων σε κρέας αιγοπροβάτων και αυγά. Τα εν λόγω στοιχεία επικαιροποιούνται με δηλώσεις που υποβάλλονται εντός προθεσμίας τριών (3) ημερών από την αρχική και κάθε επόμενη δήλωση.

Εμείς μιλήσαμε με εκπροσώπους του κλάδου για το μέτρο αυτό, που ήλθε, λίγο πριν το νομοσχέδιο για τις ελληνοποιήσεις που ετοιμάζει το ΥπΑΑΤ. Όπως λοιπόν δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, κ. Γιάννης Γκουρομπίνος, ασφαλώς και είναι θετικό το μέτρο, προς την κατεύθυνση αποφυγής αθέμιτων πρακτικών εις βάρος των κτηνοτρόφων. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, ήρθε η στιγμή το ΥπΑΑΤ να θεσπίσει το μέτρο της υποχρεωτικής σφραγίδας, της ταυτότητας δηλαδή του ζώου, μια ταυτότητα η οποία θα το ακολουθεί από την στιγμή που μπαίνει στην χώρα μας, έως ότου φθάσει στο τσιγκέλι του κάθε σημείου πώλησης. Σημειωτέον ότι έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να έρχονται ζώντα ζώα στην χώρα και αυτά μετά να μεγαλώνουν σε μονάδες και εν συνεχεία να ελληνοποιούνται.

Έρχεται νομοσχέδιο για τις ελληνοποιήσεις, που θα προβλέπει αυστηρές κυρώσεις

Θετικά κρίνει την τροπολογία που πήγε στην Βουλή η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή και ο Στέργιος Κύρτσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, συμπληρώνοντας κι εκείνος ταυτόχρονα την ανάγκη να λειτυοργήσει η ιχνηλασιμότητα στα ζώα.

Με αφορμή την έξαρση του κορονοϊού μάλιστα ο κ. Κύρτσιος ζητά εν ανάγκη για τους κτηνοτρόφους ενίσχυση, ακόμα κι αν δεν μπουν στο 800άρι της κυβέρνησης, να λογίζονται στις πληττόμενες εκμεταλλεύσεις, ώστε να τύχουν των ευκολιών για τους φόρους, τις εισφορές κ.λπ. που ισχύουν έκτακτα. Ακόμα, ζητά να δοθούν de minimis σε όλα τα ζώα με βάση το ΟΣΔΕ και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τα αδιάθετα αμνοερίφια, που πρέπει όπως λέει να προωθηθούν σε ιδρύματα, στρατό κ.λπ.

Ο πρόεδρος της ΠΕΚ υπολογίζει ότι 300.000 - 500.000 αμνοερίφια δεν θα διατεθούν φέτος λόγω κορονοϊού, δεδομένου ότι πλήττονται ταυτόχρονα και χώρες, που εισάγουν από εμάς παραδοσιακά (Ισπανία, Ιταλία κ.λπ.).

Τέλος ζητά να πληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι συνδεδεμένες στα ζωικά, για να τονωθεί η ρευστότητα των παραγωγών.

Το ΥπΑΑΤ εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση την Παρασκευή για το θέμα στην οποία τονίζονται τα ακόλουθα:

ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδης: Καθοριστικό βήμα στην καταπολέμηση των παράνομων ελληνοποιήσεων

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης και η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή ενισχύουν τον μηχανισμό ελέγχου κατά των ελληνοποιήσεων με σκοπό την πάταξη των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών δημιουργώντας ένα ακόμη εργαλείο στη μάχη που δίνει η Κυβέρνηση κατά του φαινομένου.

Με τροπολογία του Υπουργείου που ψηφίστηκε την Πέμπτη 2 Απριλίου από τη Βουλή προβλέπεται η υποχρεωτική καταγραφή αποθεμάτων αιγοπρόβειου κρέατος και αυγών ανά τρεις ημέρες, με σκοπό αφενός την απρόσκοπτη, εντατικότερη και ενδελεχή διεξαγωγή ελέγχων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, αφετέρου την αποτύπωση των πραγματικών αποθεμάτων που διαθέτει η αγορά προκειμένου να αποφευχθούν ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.

«Υλοποιούμε την προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης κάνοντας ένα ακόμη καθοριστικό βήμα στη μάχη που δίνει το Υπουργείο για την πάταξη φαινομένων μιμητισμού, ήτοι παράνομων ελληνοποιήσεων και για την αντιμετώπιση αθέμιτων πρακτικών που λειτουργούν εις βάρος τόσο των κτηνοτρόφων και παραγωγών μας όσο και των καταναλωτών μας. Σύντομα θα υπάρξει ολοκληρωμένη νομοθετική παρέμβαση για τις ελληνοποιήσεις με αυστηροποίηση του κυρωτικού πλαισίου, επιβολή προστίμων και ενιαιοποίηση  του ελεγκτικού μηχανισμού» δήλωσε σχετικά ο κ. Βορίδης.

Εισηγούμενη την τροπολογία στη Βουλή η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή επεσήμανε ότι στόχος της συγκεκριμένης διάταξης είναι «οι ελεγκτικές αρχές του Κράτους, γνωρίζοντας αυτά τα δεδομένα, να αποκτήσουν ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και κυρίως τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων». Πρόσθεσε δε ότι τη φετινή πασχαλινή περίοδο πρόκειται να διενεργηθούν οι πλέον αυστηροί και σύνθετοι έλεγχοι στα εισαγόμενα αμνοερίφια θέτοντας ως στόχο της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη «οι έλεγχοι αυτοί να αποτελέσουν τη νέα "κανονικότητα" στη χώρα».

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη τροπολογία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κινητοποιεί πέντε συνολικά Υπουργεία και συγκεκριμένα: Οικονομικών με την γενική διεύθυνση τελωνείων, το ΣΔΟΕ και φυσικά την ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων (ΑΑΔΕ), Ανάπτυξης & Επενδύσεων με τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, Προστασίας του Πολίτη με τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και την Οικονομική Αστυνομία, Εσωτερικών, το καθ' ύλην αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους εποπτευόμενους φορείς ΕΦΕΤ και ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Τελευταία νέα
03/04/2020 04:12 μμ

Επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλαν οι ευρωπαϊκές αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις, Copa και Cogeca, στην οποία αναφέρουν ότι η πανδημία COVID-19 θα έχει μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις στον τομέα των οπωροκηπευτικών. 

Ως εκ τούτου, προσθέτουν, η ΕΕ θα πρέπει να λάβει περαιτέρω έκτακτα μέτρα για την στήριξη της καλλιέργειας.

Στην επιστολή επισημαίνουν ακόμη ότι ήδη υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη ζήτηση ορισμένων προϊόντων (φράουλες, λαχανικά κ.α.).

Επίσης υπάρχουν προβλήματα με εργάτες γης, τις διεθνείς μεταφορές, ενώ έχουμε και αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών. Όλα αυτά δημιουργούν προβλήματα στην εμπορία φρέσκων οπωροκηπευτικών, καθώς και στις παραδόσεις προϊόντων στα εργοστάσια μεταποίησης.

«Οι Copa και Cogeca ζητούν να διατεθούν έκτακτα μέτρα σε όλους τους καλλιεργητές φρούτων και λαχανικών που έχουν πληγεί και να προσαρμοστούν οι κανόνες διοικητικής διαχείρισης των επιχειρησιακών προγραμμάτων των Οργανώσεων Παραγωγών», δήλωσε ο κ. Luc Vanoirbeek, πρόεδρος της Ομάδα Εργασίας «Οπωροκηπευτικών».

«Με αυτή την κατάσταση της αγοράς οπωροκηπευτικών ζητάμε από την Επιτροπή να διαθέσει ειδικά κονδύλια που δεν εμπίπτουν στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ για την ενίσχυση του τομέα», δήλωσε ο κ. Pekka Pesonen, γενικός γραμματέας των ευρωπαϊκών οργανώσεων.

03/04/2020 01:17 μμ

Την αναγκαιότητα λήψης εθνικών και κοινοτικών πρωτοβουλιών για την στήριξη των Eλλήνων αμπελουργών και των συνεταιριστικών οινοποιείων, μέχρι την αναχαίτιση της κατάρρευσης της οινικής αγοράς, ζητά σε επιστολή της η ΚΕΟΣΟΕ, που έστειλε στους υπουργούς ΑΑΤ κ. Μ. Βορίδη και Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα. 

Αναλυτικότερα για την αντιμετώπιση της τραγικής οικονομικής κατάστασης που αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα η ΚΕΟΣΟΕ προτείνει:

1. Την ενεργοποίηση της διαδικασίας του άρθρου 216 του ΚΑΝ (ΕΕ) 1308/2013 για την απόσταξη κρίσης, σε τιμή που θα καλύπτει κατ΄ ελάχιστον το κόστος παραγωγής
Η ΚΕΟΣΟΕ διερεύνησε την ανάγκη απόσταξης οίνων των συνεταιριστικών οινοποιείων και με την παρούσα επιστολή υποβάλλουμε σχετικό αίτημα, τα οποία ενδιαφέρονται για απόσταξη οίνων 84.500 HL.

2. Την ένταξη του οίνου στο άρθρου 219 του ΚΑΝ (ΕΕ) 1308/2013, που αφορά μέτρα κατά της διατάραξης της αγοράς
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αντιμετωπισθούν, όλα τα θέματα διοικητικής φύσης , όπως π.χ παρατάσεις προθεσμιών για όλες τις υποχρεώσεις που αφορούν τα Κράτη Μέλη της ΕΕ, τα προβλεπόμενα μέτρα του τομέα (άδειες φύτευσης, αναδιαρθρώσεις, προγράμματα προβολής προώθησης, επενδύσεις κ.λ.π.), αλλά κυρίως οικονομικά μέτρα στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της απόσταξης, καθώς και μέτρων οικονομικής ενίσχυσης στη βάση της απώλειας εσόδων, εξ' αιτίας της πανδημίας. 

3. Την ένταξη των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων στα μέτρα αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ, καθώς και στα ειδικότερα μέτρα φορολογικής και ασφαλιστικής ανακούφισης

4. Την ενεργοποίηση του άρθρου 226 του ΚΑΝ (ΕΕ) 1308/2013 για την μεταφορά κοινοτικών κονδυλίων στο αποθεματικό για τις κρίσεις του γεωργικού τομέα

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε αναλυτικά την επιστολή της ΚΕΟΣΟΕ προς τους υπουργούς    

03/04/2020 01:01 μμ

Συνεχίζονται οι εξαγωγές ακτινιδίων, με καλούς ρυθμούς. Μέχρι 2/4 οι εξαγωγές ακτινιδίων ανέρχονται σε 156.350 τόνους, έναντι 119.772 που ήταν πέρυσι. Ήδη καταγράφεται ρεκόρ όλων των εποχών, έχοντας υπερβεί το ρεκόρ της περιόδου 2017/2018 των 154 χιλιάδων τόνων, τόσο σε όγκο αλλά ό αξία. Με την συνέχιση εξαγωγής τους από τα υφιστάμενα αποθέματα η εφετινή εμπορική περίοδος θα συνεχίζει να καταγράφει νέο ρεκόρ με εκτίμηση απορρόφησής τους στα μέσα Μαΐου.

Συνεχίζονται επίσης οι εξαγωγές πορτοκαλιών, λεμονιών, αγγουριών και μήλων, με αυξημένους για την εποχή ρυθμούς και αυξημένα ποσοστά έναντι αντίστοιχης περσινής εμπορικής περιόδου. Η εξαγωγή μανταρινιών εξελίσσεται με καλούς ρυθμούς (15,5%) ανερχόμενη μέχρι 2/4 σε 114.670 τόνους (έναντι 99.309 πέρσι), σημειώνοντας ήδη ρεκόρ εξαγωγών. Η εξαγωγή τοματών και φράουλας (μέχρι 2/4/20) ανέρχεται σε 9.346 και 18.485 αντίστοιχα (έναντι της περσινής που ήταν 9.579 και 15.249 τόνους), διαπιστώνοντας την επιβράδυνση της ροής εξαγωγής τους. Εν αντιθέσει φέτος η εξαγωγή πιπεριών είναι 5.109 τόνοι, έναντι 3.716 τόνους που ήταν πέρσι.

Παραθέτουμε τα προσωρινά στοιχεία για τις εξαγωγές μέχρι 2/4, τα οποία είναι τα εξής:

 • Πορτοκάλια 274.267 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 263.218 τόνων
 • Μανταρίνια 114.670 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 99.309 τόνων
 • Λεμόνια 8.346 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 7.327 τόνων
 • Γκρέιπ Φρουτ 370 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 430 τόνων
 • Μήλα 61.609 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 60.636 τόνων
 • Αγγούρια 31.266 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 28.654 τόνων
 • Ακτινίδια 156.350 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 119.772 τόνων.
 • Τομάτες 9.346 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 9.579 τόνων.
 • Φράουλες 18.485 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 15.249 τόνων.
02/04/2020 04:54 μμ

Ένα ακόμα βήμα για την πάταξη αθέμιτων πρακτικών με τροπολογία του ΥπΑΑΤ, ενώ έρχεται νομοσχέδιο που θα προβλέπει αυστηρές κυρώσεις και ενιαιοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού και θα αφορά όλα τα προϊόντα.

Για την τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή μίλησε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή την Πέμπτη, τονίζοντας ότι με την υποχρεωτική δήλωση, η οποία θα ισχύει εφεξής, οι αρμόδιες κρατικές Αρχές θα μπορούν ανά πάσα ώρα να γνωρίζουν τα αποθέματα κάθε επιχείρησης που δραστηριοποιείται στον τομέα του αιγοπρόβειου κρέατος και των αυγών. Σημειωτέον ότι η τροπολογία έρχεται λίγο πριν το Πάσχα και σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει τις απώλειες των ελλήνων κτηνοτρόφων λόγω της μείωσης των εξαγωγών, η οποία οφείλεται στις συνέπειες του κορονοϊού πανευρωπαϊκά.

Η τροπολογία αποτελεί ένα ακόμα εργαλείο κατά των ελληνοποιήσεων

Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου Κύρωση α) της από 25.2.2020 Π.Ν.Π. Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού (Α' 42), β) της από 11.3.2020 Π.Ν.Π. Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του (Α' 55) και γ) της από 14.3.2020 Π.Ν.Π. Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού COVID-19 (Α' 64).

Με αυτήν επιβάλλεται υποχρέωση στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης προϊόντων κρέατος αιγοπροβάτων (νωπών και κατεψυγμένων) και αυγών στην ελληνική επικράτεια, να υποβάλλουν στην αρμόδια αρχή, εντός προθεσμίας δύο (2) ημερών από την έναρξη ισχύος των προτεινόμενων διατάξεων, στοιχεία αποθεμάτων σε κρέας αιγοπροβάτων και αυγά. Τα εν λόγω στοιχεία επικαιροποιούνται με δηλώσεις που υποβάλλονται εντός προθεσμίας τριών (3) ημερών από την αρχική και κάθε επόμενη δήλωση.

Αιτιολογική Έκθεση

Με την προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπεται η ένταξη των επιχειρήσεων χονδρικού εμπορίου κρέατος αιγοπροβάτων και αυγών, λιανικού εμπορίου κρέατος αιγοπροβάτων και αυγών και αποθηκών (ψυκτικών και μη) κρέατος αιγοπροβάτων και αυγών στην υποχρεωτική διαδικασία απογραφής αποθεμάτων με στόχο τη εξασφάλιση της επάρκειας αποθεμάτων των προαναφερθέντων προϊόντων, κατ' αναλογία προς τα όσα ήδη ισχύουν για τα μέσα ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής.

Ειδικότερα, με την προτεινόμενη προσθήκη προβλέπεται η υποβολή στην οικεία αρμόδια αρχή στοιχείων αποθεμάτων σε α) κρέας αιγοπροβάτων και β) αυγά των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης προϊόντων κρέατος αιγοπροβάτων (νωπών και κατεψυγμένων) και αυγών στην ελληνική επικράτεια, εντός προθεσμίας δύο ημερών από την έναρξη ισχύος του νομού. Οι επιχειρήσεις αυτές υποβάλλουν κατ' ελάχιστο α) την ποσότητα των αποθεμάτων (σε κιλά για τα νωπά και κατεψυγμένα προϊόντα κρέατος αιγοπροβάτων και σε τεμάχια για τα αυγά), β) την τοποθεσία αποθήκευσης των αποθεμάτων και, ιδίως, τη διεύθυνση και τον ταχυδρομικό κώδικα, γ) τα στοιχεία επικοινωνίας της επιχείρησης και, ιδίως, την επωνυμία και τον διακριτικό τίτλο, την έδρα, τον αριθμό τηλεφώνου, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και τα ειδικότερα στοιχεία επικοινωνίας του νόμιμου εκπροσώπου της.

Τα στοιχεία των περ. α', β' και γ' επικαιροποιούνται με δηλώσεις που υποβάλλονται εντός προθεσμίας τριών (3) ημερών από την αρχική και κάθε επόμενη δήλωση.

Προτεινόμενη Διάταξη

Άρθρο .......

Έκτακτα μέτρα για την εξασφάλιση της επάρκειας αγαθών

1. Ο τίτλος του δεύτερου άρθρου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού COVID-19 (Α' 64) αντικαθίσταται ως εξής «Έκτακτα μέτρα για την εξασφάλιση της επάρκειας μέσων ατομικής προστασίας, προσωπικής υγιεινής και άλλων αγαθών».

2. Μετά την παρ. 3 του δεύτερου άρθρου της από 14.3.2020 Π.Ν.Π. προστίθενται παρ. 4 και 5 ως εξής: «4. Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης προϊόντων κρέατος αιγοπροβάτων (νωπών και κατεψυγμένων) και αυγών στην ελληνική επικράτεια, υποβάλλουν στην αρμόδια αρχή, εντός προθεσμίας δύο (2) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, στοιχεία αποθεμάτων σε κρέας αιγοπροβάτων και αυγά.
5. Οι επιχειρήσεις της παρ. 4 υποβάλλουν κατ' ελάχιστο τα εξής στοιχεία: α) την ποσότητα των αποθεμάτων, σε κιλά για τα νωπά και κατεψυγμένα προϊόντα κρέατος αιγοπροβάτων και σε.τεμάχια για τα αυγά, β) την τοποθεσία αποθήκευσης των αποθεμάτων και, ιδίως, τη διεύθυνση και τον ταχυδρομικό κώδικα, γ) τα στοιχεία επικοινωνίας της επιχείρησης και, ιδίως, την επωνυμία και τον διακριτικό τίτλο, την έδρα, τον αριθμό τηλεφώνου, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και τα ειδικότερα στοιχεία επικοινωνίας του νόμιμου εκπροσώπου της. Τα στοιχεία των περ. α', β' και γ' επικαιροποιούνται με δηλώσεις που υποβάλλονται εντός προθεσμίας τριών (3) ημερών από την αρχική και κάθε επόμενη δήλωση».

3. Οι παράγραφοι 4 έως 8 του δεύτερου άρθρου της από 14.3.2020 Π.Ν.Π. (Α' 64) αναριθμούνται σε 6 έως 10 αντιστοίχως.

Ολόκληρη η ομιλία της Φωτεινής Αραμπατζή έχει ως εξής:

Καταθέσαμε μια τροπολογία με προφανή επείγοντα χαρακτήρα αλλά και εξίσου προφανή σκοπιμότητα σ' αυτές τις δύσκολες ημέρες που ζούμε όλοι μας. Δύσκολες ημέρες, στις οποίες η Κυβέρνηση, με την αμέριστη συμπαράσταση ιατρών, νοσηλευτών, σειράς εργαζομένων και λειτουργών, που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» και την ενεργό συμμετοχή της ελληνικής κοινωνίας και των πολιτικών δυνάμεων, δίνει τη μεγάλη μάχη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και υγείας.

Δύσκολες ημέρες, όμως, και στην οικονομία για εκατομμύρια επιχειρηματίες, επαγγελματίες, εργαζομένους, που συντρέχουμε με δέσμη μέτρων ανάμεσα στους οποίους οι κτηνοτρόφοι μας, που πλήττονται μετά την μείωση των εξαγωγών ελληνικών αμνοεριφίων 
σε Ιταλία και Ισπανία για το Πάσχα των Καθολικών.

Τι λέει η τροπολογία;

Ότι εντός δύο ημερών από την ψήφιση του Νόμου όλες οι επιχειρήσεις  χονδρικού και λιανικού εμπορίου αιγοπρόβειου κρέατος και αυγών θα πρέπει να δηλώσουν στον ιστότοπο του Υπουργείου Ανάπτυξης τα αποθέματά τους και που αυτά είναι αποθηκευμένα.
Και στο εξής, κάθε τρεις ημέρες θα πρέπει να τα επικαιροποιούν. Είναι ακριβώς η ίδια διαδικασία, που με επιτυχία ακολουθήθηκε όσον αφορά στα αντισηπτικά μαντηλάκια και τις χειρουργικές μάσκες.

Γιατί το κάνουμε αυτό; Είναι γνωστό ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η ελληνική αγροτική παραγωγή και σίγουρα το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κτηνοτροφίας είναι οι ελληνοποιήσεις.

Το φαινόμενο δηλαδή, κάποιοι επιτήδειοι να εισάγουν προϊόντα από άλλες χώρες, με πολύ χαμηλότερο κόστος, να τα «βαφτίζουν» ελληνικά να τα πωλούν ως ελληνικά, πολύ πιο ακριβά δηλαδή, αισχροκερδώντας, ποντάροντας ακριβώς στο ότι οι έλληνες καταναλωτές προτιμούν - και σωστά - τα τοπικά μας προϊόντα ακριβώς λόγω της ποιότητας, της διατροφικής ασφάλειας και της γεύσης τους.

Το φαινόμενο αυτό πλήττει

 • την ελληνική παραγωγή, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας,
 • την εθνική οικονομία 
 • τους καταναλωτές 
 • και φυσικά τον υγιή ανταγωνισμό.

Όλα αυτά βεβαίως τα συζητάμε χρόνια και σ' αυτήν την αίθουσα και γενικότερα στον δημόσιο διάλογο. Η διαφορά είναι, ότι αυτή η Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρώτου Πρωθυπουργού, που θέτει την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων 
πολύ ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, αφήνει τα λόγια και περνά στις πράξεις.

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία λοιπόν, οι ελεγκτικές αρχές του Κράτους, γνωρίζοντας αυτά τα δεδομένα, που προανέφερα, 
αποκτούν ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τις αθέμιτες, εμπορικές πρακτικές. Και δεν είναι μόνο αυτό.

Φέτος, για πρώτη φορά, θέτουμε σε εφαρμογή ένα ολιστικό σχέδιο συνδυαστικών ελέγχων ώστε για κάθε αμνοερίφιο και αυγό, που εισάγεται στη χώρα μας, να καταγράφεται η «διαδρομή» του από την πύλη εισόδου στα βόρεια σύνορα της πατρίδας μας μέχρι τον τελικό παραλήπτη.

Για πρώτη φορά πέντε Υπουργεία, Οικονομικών με την γενική διεύθυνση τελωνείων, το ΣΔΟΕ και φυσικά την ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων (ΑΑΔΕ), Ανάπτυξης & Επενδύσεων με τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή,Π ροστασίας του Πολίτη με τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και ιδίως την Οικονομική Αστυνομία, Εσωτερικών ως εποπτεύον Υπουργείο των Περιφερειών που έχουν τις Διευθύνσεις  Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής  και φυσικά το καθ' ύλην αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σε συνεργασία με τους δύο εποπτευόμενους οργανισμούς, τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και τον ΕΦΕΤ, ενώνουμε δυνάμεις και συνεργαζόμαστε για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Είπαμε ότι το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό αφού δεν θα υπάρχει η καθιερωμένη έξοδος στις ιδιαίτερες πατρίδες μας, όμως στόχος μας είναι το «μένουμε σπίτι» να συνδυαστεί με το «αγοράζουμε και τρώμε ελληνικό αρνί και κατσίκι». Γι' αυτό είναι δέσμευσή μας, να προχωρήσουμε στους πλέον αυστηρούς και αποτελεσματικούς ελέγχους. Και φέτος και - το τονίζω - τα επόμενα χρόνια, ώστε οι έλεγχοι αυτοί να αποτελέσουν τη νέα «κανονικότητα» στη χώρα. Διότι, ας μην νομίσουν κάποιοι, ότι επειδή φέτος πιθανόν να μην γίνουν ιδιαίτερες εισαγωγές λόγω της μεγάλης προσφοράς ελληνικών αμνοεριφίων και των δυσχερειών στο διεθνές εμπόριο, ότι του χρόνου οι έλεγχοι θα χαλαρώσουν. Ακριβώς το αντίθετο. Άλλωστε, όπως έχει προαναγγείλει ο Υπουργός, ο κ. Μάκης Βορίδης έρχεται ολοκληρωμένη νομοθετική παρέμβαση για τις ελληνοποιήσεις με αυστηροποίηση του κυρωτικού πλαισίου, επιβολή προστίμων και ενιαιοποίηση  του ελεγκτικού μηχανισμού. Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, η αντιμετώπιση της μάστιγας των ελληνοποιήσεων είναι εθνικό θέμα, είναι εθνική προσπάθεια. Με την θετική ψήφο τους σ' αυτήν την τροπολογία σήμερα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν την δυνατότητα να το αποδείξουν, εκπέμποντας ένα ισχυρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

02/04/2020 04:15 μμ

Δεν αίρεται η απαγόρευση για μετακίνηση των παραγωγών από Περιφέρεια σε Περιφέρεια, ενώ οι παραγωγοί λαϊκών δικαιούνται και τα 800 ευρώ της έκτακτης ενίσχυσης.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην Βουλή την Πέμπτη για την τροπολογία, για όσο ισχύουν τα μέτρα που επιτάσσει η κατάσταση με τον κορονοϊό, θα δύνανται οι λαϊκές να απλωθούν και σε δρόμους, δίπλα από αυτές που μέχρι σήμερα γίνονται, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού.

Σε σχέση με το αίτημα και των παραγωγών για άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις αγροτών λαϊκών από Περιφέρεια σε Περιφέρεια, ο υπουργός τόνισε ότι η επιτροπή που διαχειρίζεται τα θέματα του κορονοϊού, στην οποία μετέχουν λοιμωξιολόγοι έκρινε ότι αυτό είναι επικίνδυνο, ενώ σημείωσε ότι υπήρχε και σχετικό αίτημα Βορίδη υπέρ των παραγωγών.

Μια δεύτερη λαϊκή αγορά θα δημιουργηθεί κοντά σε κάθε λαϊκή αγορά που λειτουργούσε έως σήμερα στην Αττική, δήλωσε από την πλευρά του ο Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στον ΑΝΤ1. Όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης, κάθε λαϊκή αγορά «σπάει» στα δύο και δημιουργείται μια δεύτερη σε δρόμο σχετικά κοντά σε εκείνον που παραδοσιακά πραγματοποιείται η λαϊκή αγορά σε κάθε συνοικία. Σκοπός είναι να αποτραπεί ο συγχρωτισμός πολιτών. Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, δεδομένων των μέτρων για αραίωση των πάγκων, «και θα μπορούν περισσότεροι παραγωγοί να δουλέψουν και θα υπάρξει μείωση του αριθμού των καταναλωτών που θα βρίσκονται σε κάθε λαϊκή αγορά», συγκριτικά με την λειτουργία μόνο μίας λαϊκής.

Τροπολογία κατέθεσε στην Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης

«Πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις. Θέλουμε να δουλεύουν οι λαϊκές, αλλά πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό. Σε όποια λαϊκή αγορά δεν τηρούνται τα μέτρα, η λαϊκή θα κλείνει για ένα διάστημα 10-15 ημερών», συνέχισε ο ίδιος.

Πώς λειτουργούν οι λαϊκές σήμερα

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση, για το χρονικό διάστημα από 23/3 έως και 30/4/2020 επιτρέπεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών με τους εξής περιορισμούς:

 • Σε κάθε λαϊκή αγορά από τους πωλητές (παραγωγοί και επαγγελματίες) που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, σύμφωνα με την άδειά τους, συμμετέχουν πωλητές σε ποσοστό 50%, ανά κατηγορία πωλητών (κατηγορίες πωλητών: παραγωγοί και επαγγελματίες)
 • Οι φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών δημοσιοποιούν πίνακα με τους συμμετέχοντες, κάθε φορά, πωλητές (παραγωγούς και επαγγελματίες) στις λαϊκές αγορές ευθύνης τους
 • Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε πέντε (5) μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό-ελεύθερο από αντικείμενα
 • Με την ίδια Απόφαση γίνεται σαφές ότι παραμένει το απαγορευτικό πώλησης άλλων ειδών στις λαϊκές (π.χ. ρούχα), εκτός των ειδών των ειδών ατομικής καθαριότητας και οικιακής φροντίδας.
01/04/2020 01:51 μμ

Κηρύχτηκε πόλεμος στις λαϊκές αγορές από την κυβέρνηση υποστηρίζουν οι βιοκαλλιεργητές. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο η κ. Χρυσούλα Σκορδίτη, πρόεδρος στην Ένωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας, «εμείς οι παραγωγοί στις βιολογικέ αγορές εφαρμόζουμε πιο αυστηρά μέτρα από αυτά που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για την πρόληψη της διασποράς του COVID-19. Το πρόβλημα είναι ότι με την απαγόρευση μετακίνησης από την Περιφέρεια του παραγωγού σε άλλη Περιφέρεια φτάσαμε να μην υπάρχει σήμερα στις βιολογικές αγορές επάρκεια προϊόντων». 

Και προσθέτει: «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα οικονομικό για τους βιοκαλλιεργητές. Δεν διακινεί βιολογικά η Λαχαναγορά και οι ποσότητες που παράγουμε είναι μικρές και δεν μπορούμε να τις διαθέτουμε σε σούπερ μάρκετ. Είναι δύσκολο το χονδρεμπόριο στα βιολογικά προϊόντα. Η κυβέρνηση εξαπολυθεί μία πρωτοφανής επίθεση εναντίον των της απευθείας διάθεσης προϊόντων από τους παραγωγούς στους καταναλωτές και κατ' επέκταση εναντίον όλων των αγροτών. Σε μια περίοδο κρίσης δεν είναι δυνατόν να μην μπορούμε να πουλήσουμε πιστοποιημένα προϊόντα μας». 

Ωστόσο οι βιοκαλλιεργητές έχουν προτάση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Όπως αναφέρει η κ. Σκορδίτη, «καταθέτουμε πρόταση στην κυβέρνηση να γίνεται η μεταφορά των προϊόντων από το χωράφι στη λαϊκή με μεταφορική εταιρεία (όπως κάνουν και τα σούπερ μάρκετ). Ο παραγωγός να μείνει στον τόπο πώλησης (λαϊκή) ή να προσλάβει υπάλληλο για την πώληση των προϊόντων του. Θα πρέπει οι παραγωγοί να συνεχίσουν να πουλάνε απευθείας στον καταναλωτή».

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ο Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής και η Ένωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας, αναφέρουν τα εξής:

«Με την ΚΥΑ Β 988/22-03-2020 απαγορεύτηκε η λειτουργία των κλάδων των λαϊκών αγορών της παρ. 9 του άρθρου 2 του ν.4497/2017 που εμπεριέχουν μετακίνηση από την Περιφέρεια του παραγωγού σε άλλη Περιφέρεια, από 23-03-2020 έως 25-04-2020, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, προφανώς για την πρόληψη της διασποράς του ιού COVID-19 σε πανελλαδικό επίπεδο. Τους παραγωγούς αυτούς, πολλοί από τους οποίους έχουν ως μοναδική οικονομική διέξοδο την παρουσία τους σε κάποια λαϊκή αγορά των μεγάλων πόλεων της χώρας, δεν τους ενέταξαν τα αρμόδια υπουργεία στις πληττόμενες κατηγορίες. 

Επειδή υπήρχε ασάφεια στην αρχική διατύπωση, στις 27/03/2020 το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο με αριθ. πρωτ. 33652 στην οποία ανακαλεί μεν τις άδειες διάθεσης των προϊόντων τους σε λαϊκές αγορές, αλλά τους επιτρέπει να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε κάθε άλλο επίπεδο της αγοράς εκτός της Περιφέρειας τους (χοντρικό εμπόριο, λαχαναγορές, σούπερ μάρκετ, οπωροπωλεία κτλ.), πλην των λαϊκών αγορών.

Με τον τρόπο αυτό, το Υπουργείο ουσιαστικά παραδέχεται πως σκοπός της απαγόρευσης δεν ήταν ο περιορισμός των διαπεριφερειακών μετακινήσεων των παραγωγών με σκοπό την πρόληψη της μετάδοσης του νέου ιού σε μεγάλη ακτίνα, δηλαδή ακυρώνει τη δικαιολογητική βάση επί της οποίας θέσπισε τον αρχικό περιορισμό. Ο παραγωγός μπορεί να μετακινείται από μια Περιφέρεια σε άλλη και να έρχεται σε επαφή με μη καθορισμένο αριθμό ατόμων, χονδρεμπόρους, καταστηματάρχες κλπ, ώστε να διαθέσει την παραγωγή του, την στιγμή που στη λαϊκή αγορά στην οποία έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης ενάντια στη διάδοση του νέου ιού και τα οποία είναι ανεξάρτητα από την παρουσία του ή μη σε αυτή, δεν του επιτρέπεται να συμμετέχει.

Το αποτέλεσμα για αυτήν την κατηγορία των παραγωγών, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν μεγάλες ποσότητες παραγωγής να διαθέσουν και εξαρτώνται οικονομικά από τη λιανική διάθεση των προϊόντων τους σε αγορές παραγωγών, είναι πως αναγκάζονται να πουλήσουν ευκαιριακά, σε εξευτελιστικές τιμές, τα προϊόντα τους σε χονδρεμπόρους, με τους οποίους δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν συνεργασία, υφιστάμενοι σημαντική οικονομική ζημία. Επιπλέον, πέφτουν θύματα αδικαιολόγητης δυσμενούς διάκρισης έναντι των συναδέλφων τους, που τυχαίνει να βρίσκονται εντός της Περιφέρειας που εντοπίζεται η λαϊκή αγορά δραστηριοποίησης τους.

Οι μόνοι που κερδίζουν από αυτή την παράλογη απαγόρευση, που δεν δικαιολογείται από κανένα λόγο προστασίας της  δημόσιας υγείας όπως φανερώνει η υπ. αριθ. 33652/27-03-2020 εγκύκλιος του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, είναι οι χονδρέμποροι και οι υπεραγορές που αποτελούν την αναγκαστική οικονομική διέξοδο για τους πληττόμενους παραγωγούς. Οι τελευταίοι αναγκάζονται να πωλήσουν πολλές φορές εκβιαστικά, σε τιμές κάτω του κόστους τη μικρή κατά κανόνα παραγωγή τους, για να μην τους μείνει στο χωράφι και τη χάσουν, οδηγούμενοι έτσι σε οικονομική καταστροφή χωρίς να δικαιούνται κάποιου είδους αποζημίωση ή στήριξη από το κράτος. Αυτό αφορά ιδίως τους βιοκαλλιεργητές, οι οποίοι λόγω της μεθόδου καλλιέργειας που ακολουθούν δεν διαθέτουν μεγάλες ποσότητες και οι αγορές παραγωγών βιολογικών προϊόντων αποτελούν τον αποκλειστικό τρόπο διάθεσης της παραγωγής τους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν ούτε το χρόνο ούτε την οικονομική δυνατότητα μέσα σε περίοδο γενικού lockdown της χώρας να δικτυωθούν ώστε να διαθέσουν με άλλο τρόπο την παραγωγή τους.

Οι φορείς λειτουργίας και οργάνωσης των αγορών παραγωγών βιολογικών προϊόντων, υποστηρίζουν τα μέτρα της κυβέρνησης και εφαρμόζουν μέτρα προστασίας για την πρόληψη της διασποράς του COVID-19 ήδη πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις της Γενικής Γραμματείας Προστασίας Καταναλωτή και πέρα από τα προβλεπόμενα σε αυτές: Όλοι οι παραγωγοί χρησιμοποιούν γάντια και μάσκες, συνεργάζονται με εταιρίες security για τη ρύθμιση της ροής του κόσμου, διαλύουν το συνωστισμό πάνω από τους πάγκους επιβάλλοντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις, τηρούν την αναλογία που τηρούν τώρα οι υπεραγορές -1 καταναλωτής ανά 15 τ.μ.-, δεν επιτρέπουν στους καταναλωτές να αγγίζουν τα προϊόντα ακόμα και με γάντια, διαθέτουν παντού γάντια και αντισηπτικά για χρήση από όποιον χρειαστεί, καθαρίζουν επιμελώς τα μέσα μεταφοράς και τις κλούβες τους, τηρούν τις αποστάσεις μεταξύ των πάγκων, απαγορεύουν την ταυτόχρονη διαχείριση προϊόντων και χρημάτων από τους παραγωγούς και γενικά συμμορφώνονται με οτιδήποτε υποδείξει η ΓΓΠΠ, ασυζητητί.

Μοιάζει να έχει εξαπολυθεί μία πρωτοφανής επίθεση εναντίον των της απευθείας διάθεσης προϊόντων από τους παραγωγούς στους καταναλωτές και κατ' επέκταση εναντίον όλων των αγροτών. Την στιγμή που ο Έλληνας καταναλωτής ταΐζεται αφειδώς και χωρίς κανέναν περιορισμό με ανεξέλεγκτα προϊόντα εκτός συνόρων, ενώ υπάρχει επάρκεια τοπικών προϊόντων, πετιούνται τόνοι πιστοποιημένων, ασφαλών ελληνικών φρούτων και λαχανικών. 

Όσο καλή πίστη και να έχει κάποιος, φαίνεται ότι για ορισμένους είναι οικονομικά συμφέρον να κλείσουν τις αγορές παραγωγών και οι λαϊκές αγορές της χώρας και η σιωπή και αναμονή εκ μέρους των αγροτών έχει τα όρια της. Ιδιαίτερα δε, όταν μοιάζει πως σε κάθε κρίση, κάποιοι βρίσκουν ευκαιρία για να αυξήσουν την εξουσία και τα κέρδη τους».  

01/04/2020 11:17 πμ

Παρατείνεται, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020, η θητεία των τακτικών και αναπληρωματικών μελών των διοικητικών και εποπτικών συμβουλίων των Αγροτικών Συνεταιρισμών, Αναγκαστικών Συνεταιρισμών και Ενώσεων Αναγκαστικών Συνεταιρισμών.

Αυτό αναφέρει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες διατάξεις, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα με το άρθρο  61 της  Πράξης  ορίστηκε ότι,  η θητεία των διοικητικών και εποπτικών συμβουλίων που λήγει από 30/3/2020 και μετά παρατείνεται μέχρι 30/6/2020.

Διαβάστε το σχετικό ΦΕΚ 
 

31/03/2020 04:14 μμ

Στις 31 Μαρτίου 2020, ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδας (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) έστειλε επιστολή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ζητώντας από τον υπουργό κ. Μάκη Βορίδη να φέρει στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στην Ε.Ε. το θέμα της επανεξέτασης του ρωσικού εμπάργκο στα κοινοτικά αγροτικά προϊόντα. 

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει δημιουργήσει σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία του κορονοϊού, ο τομέας της αγροδιατροφής έχει αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς ο κόσμος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην υγιεινή και ποιοτική του διατροφή.

Με τη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων να έχει δυσκολέψει αρκετά με τα περιοριστικά μέτρα που έχουν λάβει οι περισσότερες κυβερνήσεις σχεδόν σε κάθε μεριά του πλανήτη, ο ΣΑΣΟΕΕ θεωρεί ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων θα πρέπει να ηγηθεί πρωτοβουλίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να επανεξεταστούν τα μέτρα που θεσπίστηκαν το 2014 και να μπει ένα τέλος στο ρωσικό εμπάργκο προς τα αγροτικά προϊόντα της ΕΕ.

Το σχετικό ζήτημα έφερε στο προσκήνιο η υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας, Τερέζα Μπελάνοβα, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό της, Ντμίτρι Πατρούσεφ.

Εκτιμούμε ότι η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία, την Ισπανία και τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν πληρώσει άδικα τα ρωσικά αντίμετρα για τις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία, αντιδρώντας στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα τον Μάρτιο του 2014.

Στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας θεωρούμε ότι πρέπει να θέσετε στο τραπέζι την επανεξέταση του ρωσικού εμπάργκο στα κοινοτικά προϊόντα, καθώς σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για όλους, η άρση του εμπάργκο θα μπορούσε να αποτελέσει μία διέξοδο για τις εξαγωγές ποιοτικών ελληνικών αγροτικών προϊόντων».

31/03/2020 12:23 μμ

Το Συμβούλιο εξέδωσε, στις 30/3/2020, απόφαση σχετικά με τη σύναψη Συμφωνίας Ελεύθερων Συναλλαγών (ΣΕΣ) μεταξύ της ΕΕ και του Βιετνάμ. Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο, από πλευράς ΕΕ, για την έναρξη ισχύος της συμφωνίας.

Μετά την ψήφιση από την Εθνοσυνέλευση του Βιετνάμ η συμφωνία μπορεί να τεθεί σε ισχύ, πράγμα που θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές καλοκαιριού του 2020.

«Η συμφωνία αυτή είναι η δεύτερη που συνάπτουμε με χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, μετά τη Σιγκαπούρη. Είναι επίσης η πιο φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών που έχει ποτέ συναφθεί με αναπτυσσόμενη χώρα. Ανοίγουμε νέες εμπορικές ευκαιρίες, δημιουργώντας παράλληλα νέα εργαλεία για να δώσουμε ώθηση στην πραγμάτωση των βασικών ελευθεριών και εργασιακών δικαιωμάτων στο Βιετνάμ», δήλωσε ο κ. Gordan Grlić Radman, υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας (η χώρα του προεδρεύει στην ΕΕ).

Η συμφωνία προβλέπει τη σχεδόν πλήρη κατάργηση των τελωνειακών δασμών μεταξύ των δύο μερών. Το 65% των δασμών επί των εξαγωγών της ΕΕ προς το Βιετνάμ θα εξαλειφθούν μόλις αρχίσει να ισχύει η συμφωνία, ενώ το υπόλοιπο θα καταργηθεί σταδιακά εντός περιόδου έως δέκα ετών. 

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές του Βιετνάμ προς την ΕΕ, το 71% των δασμών θα εξαλειφθούν με την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, ενώ το υπόλοιπο θα καταργηθεί σταδιακά εντός περιόδου έως επτά ετών.

Πάντως όπως αναφέρει η συμφωνία, που σας παρουσιάζει ο ΑγροΤύπος, για τα «ευαίσθητα» γεωργικά προϊόντα, η ΕΕ δεν θα ανοίξει πλήρως την αγορά στις εισαγωγές από το Βιετνάμ. Οι ποσοστώσεις θα περιορίσουν την ποσότητα αυτών των προϊόντων που μπορεί να εισέλθει στην ΕΕ χωρίς δασμούς. Αυτή η κατηγορία αφορά τα εξής: ρύζι, γλυκό καλαμπόκι, σκόρδο, μανιτάρια, αυγά, ζάχαρη (και προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη), αιθανόλη, σουρίμι και κονσερβοποιημένο τόνο.

Διαβάστε την συμφωνία στα αγγλικά

31/03/2020 11:45 πμ

Μέτρα για τους αγρότες ζητά η ΕΑΣ Ιεράπετρας με επιστολή που απέστειλε προς τους βουλευτές Λασιθίου.

Όπως μεταξύ άλλων αναφέρει, η ρευστότητα κάθε μέρα μειώνεται. Η δυνατότητα ανταπόκρισης στις όποιες υποχρεώσεις υπάρχουν είναι μηδαμινές έως μηδενικές και υπάρχουν φόβοι ότι δεν θα μπορούν πλέον να συντηρούν την καλλιέργειά τους πολλοί παραγωγοί μας, με αποτέλεσμα να την εγκαταλείψουν. Πολλοί δε, δεν θα μπορούν του χρόνου να προμηθευτούν τα απαραίτητα αγροεφόδια για να ξεκινήσουν.

Ολόκληρη η επιστολή της ΕΑΣ έχει ως εξής:

Σας ενημερώνουμε ότι με την κρίση του κορονοϊού οι αγρότες της περιοχής μας πλήττονται κάθε μέρα ανεπανόρθωτα. Η κάθετη πτώση των τιμών, τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρούνται στην αγορά, η μη δυνατότητα παρουσίας των παραγωγών μας στις λαϊκές αγορές, δημιουργούν τεράστια προβλήματα στο εισόδημα των παραγωγών. Πολλές δε ποσότητες προϊόντων μένουν αδιάθετες με αποτέλεσμα να οδεύουν στις χωματερές.

Επίσης στις εξαγωγές των νωπών αγροτικών προϊόντων παρατηρούνται καθυστερήσεις πολλών ημερών στα σύνορα που περνούν και καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής τους μέχρι τον τελικό προορισμό. Επίσης με την κρίση έχουν σταματήσει την καλλιέργεια όλων των ανθοκομικών προϊόντων της περιοχής μας και πολλοί δε από αυτούς εγκατέλειψαν πλήρως την καλλιέργειά τους με ότι αυτό συνεπάγεται. Επίσης αν αναλογιστούμε επιπροσθέτως το προϊόν λάδι, που φέτος η χρονιά ήταν πάρα πολύ άσχημη, σωρεύονται τεράστια προβλήματα στον αγροτικό τομέα της περιοχής.

Η ρευστότητα κάθε μέρα μειώνεται. Η δυνατότητα ανταπόκρισης στις όποιες υποχρεώσεις υπάρχουν είναι μηδαμινές έως μηδενικές και υπάρχουν φόβοι ότι δεν θα μπορούν πλέον να συντηρούν την καλλιέργειά τους πολλοί παραγωγοί μας, με αποτέλεσμα να την εγκαταλείψουν. Πολλοί δε, δεν θα μπορούν του χρόνου να προμηθευτούν τα απαραίτητα αγροεφόδια για να ξεκινήσουν.
Ζητάμε λοιπόν από εσάς με σχετική επερώτηση να αναδείξετε αυτά τα θέματα της περιοχής μας. Σας προτείνουμε μερικά μέτρα που θεωρούμε ότι θα απαλύνουν την όλη ζημιά όπως:

 • Έλεγχος της αγοράς για φαινόμενα αισχροκέρδειας
 • Παράταση και διευκόλυνση για τυχόν αποπληρωμών διαφόρων υποχρεώσεων που τυχόν έχουν σε δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες.
 • Δυνατότητα ενεργοποίησης κάρτα του αγρότη με το προηγούμενο ΟΣΔΕ, ώστε να δοθεί μια άμεση ρευστότητα στους αγρότες.
 • Διευκόλυνση με ότι μέτρο είναι απαραίτητο στις εξαγωγές μας ώστε να μη χάσουμε τυχόν αγορές στο διεθνές εμπόριο.
 • Ένταξη και των Συνεταιρισμών και Αγροτικών Ενώσεων σε όποια μέτρα πάρει η κυβέρνηση και έχουν να κάνουν με τους εργαζόμενους τους άσχετα με το ΚΑΔ που διαθέτουν.
31/03/2020 10:49 πμ

Πρόθεση του ΥπΑΑΤ είναι να πληρωθεί νωρίτερα η πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης (τσεκ) του 2020. Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδης, στην επικοινωνία που είχε με τον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα της Κρήτης, Μανόλη Χνάρη.

Θυμίζουμε ότι η ΕΕ έδωσε παράταση για το ΟΣΔΕ του 2020 μέχρι τις 15 Ιουνίου. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία η ΕΕ έδωσε το πράσινο φως στα κράτη μέλη να προχωρήσει νωρίτερα η πληρωμή.

Όσον αφορά το πρόβλημα με τους παραγωγούς λαϊκών αγορών, στο οποίο αναφερθήκαμε και σε σχετικό άρθρο, ο κ. Χνάρης τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι ο κ. Βορίδης του είπε ότι θα μπορούν να πωλούν τα κηπευτικά όσοι παραγωγοί έχουν προσλάβει υπαλλήλους με μόνιμη κατοικία στην Αττική ή διαμένουν οι ίδιοι στη Αττική.

Για τους κτηνοτρόφους, το ΥπΑΑΤ περιμένει να δει πως θα κινηθούν οι τιμές των αμνοεριφίων, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης της Κρήτης του ζήτησε να αυξηθεί το ποσό της συνδεδεμένης στα αιγοπρόβατα, που αναμένεται να πληρωθεί πριν το Πάσχα (όπως πρώτοι γράψαμε στον ΑγροΤύπο). 

Αναλυτικότερα, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα, Μανόλης Χνάρης, στην προσπάθεια στήριξης των παραγωγών του νησιού και του αγροτικού τομέα γενικότερα, τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδη, έθεσε τα εξής σημαντικά θέματα:

 • Το πρόβλημα της αδιάθετης παραγωγής, μειωμένης τιμής κάτω του κόστους  των πρώιμων κηπευτικών του νησιού, καθώς και τον αποκλεισμό των παραγωγών της Κρήτης από λαϊκές αγορές άλλων Περιφερειών & συγκεκριμένα της Αττικής
 • Το πρόβλημα των κτηνοτρόφων του νησιού, λόγω της μειωμένης ζήτησης των αμνοεριφίων, κατά την περίοδο του Πάσχα
 • Τα προβλήματα, που απασχολούν τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης, εξαιτίας  της μειωμένης ελαιοπαραγωγής λόγω των έκτακτων κλιματολογικών συνθηκών και παράλληλα της μείωσης της τιμής του ελαιολάδου.

Παράλληλα, για το θέμα της αδιάθετης παραγωγής κηπευτικών,  θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή σύσκεψη εντός της εβδομάδας, στην οποία θα συμμετέχουν, εκτός του Υπουργού και των στελεχών του ΥπΑΑΤ, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και οι Αντιπεριφερειάρχες, καθώς και εκπρόσωποι των παραγωγών και των ομάδων παραγωγών κηπευτικών του νησιού.

Αντίστοιχα για το πρόβλημα των κτηνοτρόφων, προτάθηκε η αύξηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης των αιγοπροβάτων, η οποία προγραμματίζεται να καταβληθεί, πριν από το Πάσχα, προκειμένου να υποστηριχτούν με τον τρόπο αυτό, οι κτηνοτρόφοι του νησιού.

Για τον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας εξετάζεται η δυνατότητα καταβολής αποζημίωσης - ενίσχυσης  των παραγωγών του νησιού.

30/03/2020 06:40 μμ

Τους πλέον αυστηρούς ελέγχους θέτει σε εφαρμογή η Κυβέρνηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.

Τους πλέον αυστηρούς ελέγχους των τελευταίων ετών στα εισαγόμενα αμνοερίφια ώστε το «μένουμε σπίτι» να συνοδευτεί και από το «τρώμε πιστοποιημένο ελληνικό αρνί και κατσίκι» θέτει σε εφαρμογή το φετινό Πάσχα η Κυβέρνηση, όπως αποφασίστηκε σήμερα σε τηλεδιάσκεψη των αρμόδιων Υφυπουργών, Γενικών Γραμματέων, Προέδρων Οργανισμών και Υπηρεσιακών Παραγόντων.

Στην τηλεδιάσκεψη, τονίζεται σε ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ, που έγινε με πρωτοβουλία της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινής Αραμπατζή, έλαβαν μέρος:

-ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, 

-ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης,

-ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Ελευθέριος Οικονόμου,

-ο Υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Θόδωρος Λιβάνιος

-ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης,

-ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γιώργος Στρατάκος

-ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», κ. Σέρκος Χαρτουνιάν και

- ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ, κ. Αντώνης Ζαμπέλας.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε: 

-Από την τρέχουσα εβδομάδα κι ως το Μεγάλο Σάββατο να πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι στα εισαγόμενα, ζώντα και σφάγια, αμνοερίφια τόσο στις πύλες εισόδου στη βόρεια συνοριογραμμή της χώρας μας, από το Νομό Έβρου έως το Νομό Φλώρινας  (Νέος Καύκασος, Εύζωνοι, Ορμένιο, Νυμφαίο, Προμαχώνας, Εξοχή, Κυπρίνος), όσο και καθ' όλη την «διαδρομή» τους εντός της επικράτειας μέχρι και τον τελικό παραλήπτη.

Στα μεικτά συνεργεία θα μετέχουν στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ, της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Επίσης, θα αξιοποιηθούν όλες οι βάσεις δεδομένων.

-Το Υπουργείο Ανάπτυξης να προχωρήσει στην καταγραφή των αποθεμάτων αμνοεριφίων και αυγών στα πρότυπα της ανάλογης καταγραφής που έγινε πρόσφατα στα αντισηπτικά διαλύματα και μαντηλάκια καθώς και τις χειρουργικές γάζες. Οι επιχειρήσεις (βιομηχανία κρέατος, χονδρεμπόριο, λιανεμπόριο), θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά τα αποθέματά τους μέσω ειδικού συνδέσμου στον κεντρικό ιστότοπο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (πατήστε εδώ) και να τα επικαιροποιούν κάθε τρεις ημέρες. Η πρόσβαση στην εφαρμογή θα γίνεται μέσω των κωδικών πρόσβασης  ΓΕΜΗ για τις επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες  ή  μέσω των κωδικών πρόσβασης στο TAXIS για τους  μη εγγεγραμμένους στο ΓΕΜΗ. Η μη υποβολή ή η επιβολή ανακριβούς δήλωσης επισύρει κυρώσεις υψηλών διοικητικών προστίμων και κατάσχεσης των προϊόντων.

-Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του συστήματος ελέγχων να συσταθεί διϋπουργική επιτροπή, η οποία να συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα (μέσω τηλεδιάσκεψης).

«Το φετινό Πάσχα μένουμε σπίτι και τρώμε αρνί και κατσίκι ελληνικό, πιστοποιημένο με τους πλέον αυστηρούς ελέγχους των τελευταίων ετών», επισήμανε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή, σε δηλώσεις μετά την τηλεδιάσκεψη και πρόσθεσε: «Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω και να εξάρω την δημιουργική συμβολή όλων των συναδέλφων Υφυπουργών, των Γενικών Γραμματέων, των Προέδρων Οργανισμών και φυσικά των υπηρεσιακών παραγόντων για την αντιμετώπιση της μάστιγας των «ελληνοποιήσεων», που έχει θέσει πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Δέσμευση όλων είναι ότι σ' αυτό το «βαρύ» λόγω του κορωνοϊού περιβάλλον, η Πολιτεία να θέσει σε εφαρμογή ένα ολιστικό σύστημα ελέγχων, το οποίο από φέτος να αποτελεί τη νέα «κανονικότητα» στη χώρα μας με γνώμονα την προστασία της εθνικής οικονομίας, της ελληνικής παραγωγής, των καλώς εννοούμενων συμφερόντων καταναλωτών και κτηνοτρόφων και του υγιούς ανταγωνισμού».

30/03/2020 06:18 μμ

Κραυγή αγωνίας από τους αγρότες και τις επιχειρήσεις τους που είτε δεν θα μαζέψουν καθόλου ή θα αναγκαστούν να πετάξουν τις σοδειές τους.

Ακραία αστάθεια έχει επέλθει στην αγορά ως αποτέλεσμα της έξαρσης του κορονοϊού. Βαρύ τίμημα ως εκ τούτου αναμένεται να πληρώσουν όσοι αγρότες καλλιεργούν θερμοκηπιακά προϊόντα, όπως η φράουλα, η ντομάτα, οι πιπεριές όλων των ειδών ακόμα και ορισμένα χορταρικά που δεν μπαίνουν σε θερμοκήπια και τα οποία επρόκειτο τώρα να διατεθούν στην αγορά, σε ξενοδοχειακές μονάδες κ.λπ.

Για μια δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται ιδίως όσον αφορά στους παραγωγούς θερμοκηπιακών προϊόντων που είναι τώρα σε παραγωγή, όπως η φράουλα και τα χλωρά φασολάκια στην περιοχή της βόρειας Ηλείας (Βουπρασία) και της Δυτικής Αχαΐας έκανε λόγω μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Φάνης Παπανικολόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο στις περιοχές αυτές τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα και ειδικά η φράουλα που φεύγει για εξαγωγή σε χώρες όπως η Γερμανία, η Πολωνία, η Ρωσία αλλά και στα Βαλκάνια. Όπως μας εξήγησε ο ίδιος η φράουλα είναι από την φύση της πολύ ευπαθές προϊόν και σε αντίθεση με το πορτοκάλι για παράδειγμα που πάει πολύ καλά στις εξαγωγές, δεν μπορεί να αντέξει πολύ καιρό αφότου κοπεί. Σημειωτέον ότι η φράουλα στην συγκεκριμένη περιοχή αλλά και στις υπόλοιπες της Πελοποννήσου κανονικά θα έπρεπε να κόβεται αυτή την εποχή κάθε δυο και τρεις ημέρες και να διοχετεύεται στο εξωτερικό, κάτι που όμως δεν είναι εύκολο τώρα, με αποτέλεσμα να εξάγονται ελάχιστες ποσότητες. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τον κ. Παπανικολόπουλο, στους περιορισμούς σαφώς αλλά και στο ότι η φράουλα είναι και πιο ακριβό προϊόν (π.χ. από το πορτοκάλι),  κάτι που δεν ευνοείται αυτή την περίοδο, όπου όλοι οι καταναλωτές δυσκολεύονται οικονομικά. Όπως μας είπε τέλος ο κ. Παπανικολόπουλος το πορτοκάλι φεύγει πολύ εύκολα επειδή το κοινό το έχει συνδυάσει με την βιταμίνη C, η οποία συστήνεται για τόνωση του ανοσοποιητικού. Όμως, καταλήγει ο ίδιος, βιταμίνη C έχει και η φράουλα...

Έντονος προβληματισμός επικρατεί για την κατάσταση και στις τάξεις της ομάδας παραγωγών φράουλας Υρμίνη με έδρα στη Νέα Μανωλάδα. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρός της κ. Φώτης Κυριαζής, το πρόβλημα οφείλεται στο ότι το προϊόν που παράγει η Ομάδα εξάγεται σε ποσοστό 95-98% σε χώρες όπως η Ρωσία, η Λετονία, η Λιθουανία κ.λπ. που τώρα ο κορονοϊός κάνει αισθητή την παρουσία του στις χώρες αυτές, έχουν κλείσει οι λαϊκές εκεί και οι λαχαναγορές, με αποτέλεσμα το προϊόν να μην μπορεί να εξαχθεί πλέον. Σημειωτέον ότι το πλήγμα για τους παραγωγούς είναι μεγάλο καθώς τώρα οι φράουλες μπαίνουν στο πικ της παραγωγής και μόνο σε Ηλεία-Αχαΐα καλλιεργούνται 14.000 στρέμματα. Όπως μας είπε ο ίδιος οι παραγωγοί είναι αναγκασμένοι να τις μαζεύουν κάτι που φέρνει κόστος σε εργατικά, με την ελπίδα ότι ίσως κάτι αλλάξει και βρεθεί αγορά, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις πετιούνται. Ένας άλλος λόγος, πρόσθεσε ο ίδιος, που τις μαζεύουν αν και είναι αβέβαιη η διάθεση είναι για να ελαφρύνουν τα φυτά.

Οι παραγωγοί ζητούν μέτρα ενίσχυσης καθώς τα έξοδα είναι πολλά και η οικονομία είναι αλυσίδα

Δραματική η κατάσταση και για τα κηπευτικά

Κάτι παραπάνω από δραματική περιγράφει την κατάσταση που διαμορφώνεται ο κ. Γιώργος Χαλκιάς, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας, μιας συνεταιριστικής επιχείρησης που δραστηριοποείται και εξαγωγικά με επιτυχία την τελευταία εικοσαετία. Σύμφωνα με τον κ. Χαλκιά, πρόβλημα αντιμετωπίζουν όλοι οι παραγωγοί των θερμοκηπιακών προϊόντων, όπως είναι η ντομάτα, η πιπεριά, το αγγούρι, η μελιτζάνα κ.λπ. αφού αν και τα θερμοκήπια παράγουν 10 μήνες το χρόνο, τέσσερις μήνες ουσιαστικά, από το Φλεβάρη ως τον Ιούνιο, είναι το πικ οπότε και αναμένονται τα περισσότερα έσοδα για τους αγρότες αφού τότε υπάρχει ζήτηση. Το κόστος παραγωγής ιδιαίτερα στην Κρήτη για τα θερμοκήπια είναι μεταξύ 4.000-5.000 ευρώ, δηλαδή είναι πολύ υψηλό και η κατάσταση που διαμορφώνει ο κορονοϊός είναι εφιαλτική. Σύμφωνα με τον κ. Χαλκιά, όπως στην Ελλάδα, έτσι και στις χώρες που εξάγουμε κηπευτικά, τα οποία είναι ευπαθή και δεν γίνεται να αποθηκευθούν για μεγάλο διάστημα, υπάρχει και πρόβλημα πλέον αγοραστικής δύναμης, γιατί χάθηκαν δουλειές και πολύς κόσμος δεν έχει μεροκάματο. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, στην αρχή της κρίσης ο περισσότερος κόσμος χάλασε αρκετά χρήματα, αγοράζοντας ξηρά τροφή με αποτέλεσμα τώρα να μη μπορεί να αγοράσει καν κηπευτικά. Όπως υπολογίζει ο κ. Χαλκιάς κάθε επιχείρηση με θερμοκηπιακά προϊόντα τα εξάγει σε ποσοστό 30-40%, οπότε το πλήγμα είναι μεγάλο και θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις και σε άλλους τομείς της οικονομίας. Τέλος, ο πρόεδρος του ΑΣ καλεί όποιον πολίτη θέλει να πάρει δωρεάν κηπευτικά, εφόσον υπάρχουν κομμένα από τον Συνεταιρισμό, αφού το να πάει η οργάνωση να τα διαθέσει δωρεάν όπως έκανε σε άλλες περιπτώσεις, δεν είναι εύκολο λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις, αλλά είναι και κοστοβόρο. Ο ΑΣ Κουντούρας έχει αποστείλει ήδη προτάσεις στο ΥπΑΑΤ ζητώντας μέτρα ενίσχυσης καθώς ο συγκεκριμένος παραγωγικός τομέας πλήττονταν από την αρχή της σεζόν λόγω των χαμηλών τιμών.

30/03/2020 05:05 μμ

Οι Ιταλοί υπουργοί Γεωργίας και Οικονομικής Ανάπτυξης, κ.κ. Bellanova και Patuanelli, υπέγραψαν τη Δευτέρα (30/3/2020) σχετικό διάταγμα με το οποίο παρατάθηκε η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στα ζυμαρικά (σκληρό σιτάρι), το ρύζι και της μεταποίησης βιομηχανικής τομάτας (τοματοπολτό).

Το νομοθετικό διάταγμα επεκτείνει τις ισχύουσες εθνικές νομοθεσίες (σε εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 775 του 2018) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Όπως δήλωσαν μεταξύ άλλων οι δύο υπουργοί, «η Ιταλία επιβεβαιώνει ότι είναι στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης όσον αφορά τη διαφάνεια της πληροφόρησης των καταναλωτών σχετικά με την ετικέτα. Προχωρήσαμε σε τρεις σημαντικούς κλάδους της ιταλικής βιομηχανίας τροφίμων που είναι τα ζυμαρικά, το ρύζι και ο πολτός τομάτας. Θέλουμε να αναγράφονται στις συσκευασίες αυτών των προίόντων η χώρα προέλευσης».

Όπως τόνισαν στον ΑγροΤύπο κύκλοι του ιταλικού υπουργείου Γεωργίας, οι ενδείξεις στις συσκευασίες σχετικά με την προέλευση πρέπει να τοποθετούνται στην ετικέτα σε εμφανές σημείο, ώστε να είναι εύκολα αναγνωρίσιμες, ευανάγνωστες και ανεξίτηλες

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, στην Ιταλία στις συσκευασίες αυτών των τριών προϊόντων θα πρέπει να αναγράφονται τα εξής:

Σιτάρι - ζυμαρικά
Το διάταγμα για το σιτάρι - ζυμαρικά ορίζει ότι οι συσκευασίες πρέπει να φέρουν τις ακόλουθες ενδείξεις στην ετικέτα:
α) Χώρα καλλιέργειας σίτου: όνομα της χώρας στην οποία καλλιεργείται το σιτάρι που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή ζυμαρικών.
β) Χώρα άλεσης: όνομα της χώρας στην οποία το σιτάρι αλέστηκε στον αλευρόμυλο.
Εάν οι φάσεις αυτές πραγματοποιηθούν στην επικράτεια αρκετών χωρών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ακόλουθοι όροι, ανάλογα με την προέλευση: χώρες της ΕΕ, χώρες εκτός ΕΕ, χώρες της ΕΕ και χώρες εκτός ΕΕ.
γ) αν ο σκληρός σίτος καλλιεργείται τουλάχιστον κατά 50% σε μία μόνο χώρα, όπως στην Ιταλία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι λέξεις: «Ιταλία και άλλες χώρες της ΕΕ ή / και τρίτες χώρες».

Ρύζι
Η διάταξη ορίζει ότι πρέπει να αναγράφονται τα ακόλουθα στοιχεία στην ετικέτα του ρυζιού:
α) Χώρα καλλιέργειας ρυζιού
β) Χώρα επεξεργασίας
γ) Χώρα συσκευασίας
Εάν οι τρεις φάσεις πραγματοποιηθούν στην Ιταλία, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί η διατύπωση «Προέλευση ρυζιού: Ιταλία».
Επίσης, όσον αφορά το ρύζι, εάν οι φάσεις αυτές πραγματοποιούνται στην επικράτεια αρκετών χωρών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ακόλουθες ενδείξεις, ανάλογα με την προέλευση: χώρες της ΕΕ, τρίτες χώρες, χώρες της ΕΕ και τρίτες χώρες.

Τομάτα
Οι συσκευασίες της μεταποίησης τομάτας (σάλτσες κ.α.) που παράγονται στην Ιταλία πρέπει να φέρουν τις ακόλουθες ενδείξεις στην ετικέτα:
α) χώρα καλλιέργειας τομάτας: ονομασία της χώρας στην οποία καλλιεργείται η τομάτα
β) Χώρα μεταποίησης ντομάτας: όνομα της χώρας στην οποία έγινε η μεταποίηση της τομάτας.
Εάν οι φάσεις αυτές εμφανιστούν στην επικράτεια αρκετών χωρών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ακόλουθες διατυπώσεις, ανάλογα με την προέλευση: χώρες της ΕΕ, χώρες εκτός ΕΕ, χώρες της ΕΕ και χώρες εκτός ΕΕ.
Εάν όλες οι εργασίες πραγματοποιούνται στην Ιταλία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η φράση «Προέλευση της τομάτας: Ιταλία».

30/03/2020 12:30 μμ

Τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και ιδιαίτερα της αιγοπροβατροφίας από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, ζητά ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, με επιστολή του προς το νυν υπουργό, Μ. Βορίδη.

Ειδικότερα στην επιστολή του ο κ. Αποστόλου αναφέρει τα εξής: 

Κε Υπουργέ, 
είναι αυτονόητο ότι όλοι έχουμε χρέος να σταθούμε στο ύψος των πρωτοφανών περιστάσεων της πανδημίας. Κράτος και πολίτες, καθένας με την ευθύνη που του αναλογεί, με αλληλεγγύη, συλλογικότητα και με τα μάτια μας στο μέλλον που θα αντιμετωπίσουμε.

Ασφαλώς και γνωρίζετε ότι ο αγροτικός μας χώρος θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό και γι αυτό πρέπει να τύχει ανάλογης προσοχής όλη η δραστηριότητά του, από την παραγωγή μέχρι την εμπορία. Δυστυχώς αυτά που ανακοινώσατε δεν επαρκούν και δεν αποτελούν λύσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει τις προτάσεις του.

Θέλω όμως με την επιστολή μου να σταθώ ιδιαίτερα στην αιγοπροβατοτροφία, γιατί αυτή την περίοδο αποτιμά το ετήσιο εισόδημά της, μια και όπως πάντα συμβαίνει βρίσκεται στη διαδικασία προσφοράς στην αγορά όλης της ετήσιας παραγωγής της, τόσο σε κρέας για άμεση κατανάλωση, όσο και σε γάλα για την παραγωγή φέτας.

Μια ποσότητα μικρών αρνιών έχουν ήδη πουληθεί από τους παραγωγούς, τόσο στους παχυντές που τα προορίζουν για διάθεση στην αγορά του Πάσχα, όσο και στις αγορές της Ιταλίας και Ισπανίας, όπου πλέον οι εξαγωγές έχουν πλέον παγώσει, λόγω μειωμένης ζήτησης και μεγάλων δυσχερειών στις μεταφορές. 

Έτσι όσα αρνιά έμειναν στους παραγωγούς και όσα πουλήθηκαν σε παχυντές, που συνολικά ξεπερνούν τα 2 εκατ. ζώα, προορίζονται για την αγορά του Πάσχα. 

Η προοπτική για τη διάθεση αυτή είναι πολύ κακή και οι αγοραπωλησίες πραγματοποιούνται πλέον σε συνθήκες μεγάλης πίεσης, που έχουν ως συνέπεια τις  σημαντικά μειωμένες τιμές. 

Το λιανικό εμπόριο μπορεί να είχε μια στιγμιαία αύξηση της ζήτησης με την έναρξη της κρίσης,  αλλά δεν θα μπορέσει να απορροφήσει όλες τις ποσότητες. Βασικές δραστηριότητες που  απορροφούσαν την παραγωγή, όπως η εστίαση και τα ξενοδοχεία έχουν παγώσει τις παραγγελίες , ενώ πολλές μεταποιητικές επιχειρήσεις με διαθέσιμα προϊόντα που προόριζαν για την αγορά του Πάσχα και την έναρξη της τουριστικής περιόδου θα βρεθούν σε αδυναμία αξιοποίησής τους.

Κύριε Υπουργέ,
πιστεύω ότι η αιγοπροβατοτροφία πρέπει να τύχει της απαραίτητης υπεράσπισης από τη μεριά σας, όχι μόνο γιατί θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα με τη διάθεση της παραγωγής της τη συγκεκριμένη περίοδο, αλλά και γιατί καλύπτει ένα αξιόλογο μέρος των διατροφικών αναγκών της χώρας μας. 

Να προσθέσω όμως και δύο παραμέτρους που αναδεικνύουν την αιγοπροατοτροφία ως σημαία του αγροτικού χώρου, πρώτον ότι έχει τεράστιες δυνατότητες ανταγωνισμού στη διεθνή αγορά με τα δύο βασικά της προϊόντα, τη φέτα και το κρέας και δεύτερον ότι αποτελεί τη βασικότερη απασχόληση στην ορεινή ύπαιθρο.

Εύχομαι γρήγορα να ξεπεράσουμε τη δίνη αυτή.

30/03/2020 10:36 πμ

Απαγορεύουν σε παραγωγούς να πωλούν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές (βιολογικών και συμβατικών) άλλης περιφέρειας από αυτήν που βρίσκεται η καλλιέργειά τους, με σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση, υπάρχει προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των κλάδων των λαϊκών αγορών, που εμπεριέχουν μετακίνηση από Περιφέρεια σε Περιφέρεια, σε όλη την Επικράτεια από τη Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020, έως και το Σάββατο, 25 Απριλίου 2020, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι χιλιάδες προϊόντα σαπίζουν απούλητα στα χωράφια, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα αλλά και η αγορά να κινδυνεύει να αντιμετωπίσει ελλείψεις και να υπάρξουν φαινόμενα κερδοσκοπίας. Και την ίδια στιγμή αυξάνουν τα κέρδη των σούπερ μάρκετ.

Όπως αναφέρει η κ. Λιόλιου Θεοδώρα, παραγωγός μήλων και μέλος του φορέα των βιοκαλλιεργητών Βορείου Ελλάδος, «όσοι παραγωγοί βρίσκονται εκτός Περιφέρειας δεν μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός παραγωγών στις λαϊκές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης κινδυνεύουν με πτώχευση, αφού τους απαγορεύεται να πουλήσουν. Και την ίδια στιγμή δεν τους δίνουν ούτε τα 800 ευρώ. Εμείς σας φορέας στις βιολογικές αγορές έχουμε μειώσει τους πάγκους και δεν υπάρχει συνωστισμός των καταναλωτών. Η απόφαση αυτή θα αυξήσει τα κέρδη των σούπερ μάρκετ εις βάρος μας. Ζητάμε να συναντηθούμε με τους υπουργούς κ. Βορίδη και Γεωργιάδη για να τους πούμε το πρόβλημά μας» .

Από την πλευρά του ο βιοκαλλιεργητής εσπεριδοειδών πωλητής λαϊκών αγορών και Γεωπόνος Α.Π.Θ. κ. Αθανάσιος Δελβινιώτης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «με την σχετική απόφαση ο παραγωγός από μόνος του απαγορεύεται να διακινήσει το προϊόν άμεσα στη λαϊκή άλλης περιφέρειας (τη στιγμή που γενικά οι λαϊκές δουλεύουν τηρώντας τα μέτρα υγιεινής), το προϊόν του ωστόσο επιτρέπεται να πωληθεί μέσω τρίτων στους ίδιους πελάτες στην ίδια περιοχή (π.χ. μέσω ενός καταστήματος).

Με την ΚΥΑ απαγορεύτηκε η μεταφορά (είτε από τον ίδιο τον παραγωγό είτε μέσω μεταφορικών εταιρειών) νωπών προϊόντων (φρέσκα φρούτα και λαχανικά) για τη διάθεσή τους στις λαϊκές αγορές άλλης Περιφέρειας από την Περιφέρεια στην οποία παράγονται. Υποθέτω ότι η ανωτέρω απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ για την προστασία της δημόσιας υγείας. 

Ρωτώ το εξής: 
Η ίδια απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ και για τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων (π.χ. super market); Δεδομένου μάλιστα του ότι οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία είναι πολύ περισσότεροι απ' την πώληση των προϊόντων αυτών στις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων (Super Market), διότι εμπλέκονται περισσότερα άτομα μέχρι τη διάθεσή τους στον καταναλωτή, πολλά δε από αυτά τα προϊόντα είναι εισαγόμενα, χωρίς να γνωρίζουμε τα μέτρα ασφαλείας στις περιοχές παραγωγής και εμπορίας τους. 

Συγκεκριμένα: 
1. Πόσοι συγκόμισαν την παραγωγή; 
2. Πόσοι μετέφεραν τα προϊόντα στις κεντρικές αποθήκες; 
3. Πόσοι αποθήκευσαν εκεί τα προϊόντα; 
4. Πόσοι διένειμαν τα προϊόντα στα επιμέρους καταστήματα; 
5. Πόσοι αποθήκευσαν τα προϊόντα, μετά τη διανομή τους στα επιμέρους καταστήματα; 
6. Πόσοι τα τοποθέτησαν στα ράφια; 

Ενώ αντίθετα ο παραγωγός μόνος του συλλέγει, μεταφέρει και τοποθετεί τα προϊόντα στο ράφι-πάγκο της λαϊκής αγοράς».

Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα και όλοι γνωριζόμαστε. Προτείνουμε στους κ.κ. Βορίδη και Γεωργιάδη να συναντηθούν με τους φορείς των παραγωγών λαϊκών αγορών και να βρουν τρόπους να λειτουργήσουν και να διακινήσουν με ασφάλεια τα προϊόντα τους. Αυτές οι αποφάσεις φέρνουν τεχνητές ελλείψεις στην αγορά και δίνουν την ευκαιρία σε κάποιους να λειτουργήσουν σαν μαυραγορίτες. Είναι κρίμα να παράγουμε στα χωράφια προϊόντα αλλά οι καταναλωτές να μην μπορούν να τα προμηθευτούν.

Διαβάστε το ΦΕΚ

27/03/2020 03:25 μμ

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η αλματώδης αύξηση οφείλεται στην κατάσταση που διαμορφώνει ο κορονοϊός.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τιμή της εισαγόμενης σόγιας πήρε πάνω 50 ευρώ τον τόνο μέσα σε 10 μόλις ημέρες. Έτσι από τα 360 ευρώ ο τόνος για παράδοση στο λιμάνι και μεταφορά φορτηγό με φορτηγό από εμπόρους, σκαρφάλωσε στα 410 ευρώ ο τόνος.

Όπως μας εξήγησαν παράγοντες της αγοράς, η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κατάσταση που διαμορφώνει ο κορονοϊός σε όλο τον κόσμο, ανεβάζοντας τις τιμές σε όλα τα εμπορεύματα, έχει να κάνει όμως και με κάποιες απεργίες που είναι σε εξέλιξη στην Αργεντινή και εμποδίζουν την εξαγωγή, αλλά και σε κερδοσκοπικά παιχνίδια των εμπόρων.

Όλα αυτά την στιγμή που η Βραζιλία προβλέπει να κάνει εξαγωγή το Μάρτιο μόνο 9,5 εκατ. τόνους σόγια, 12% δηλαδή πάνω από πέρσι.

Όπως όλα δείχνουν, αν η κατάσταση συνεχιστεί προβλέπεται μεγάλη αύξηση στο κόστος παραγωγής για τους Έλληνες κτηνοτρόφους (αγελαδοτρόφους κυρίως) και πτηνοτρόφους, που χρησιμοποιούν σόγια κατά κόρον ως ζωοτροφή, αν σκεφτεί κανείς παράλληλα ότι η αυτάρκειά μας ως χώρα δεν φθάνει ούτε το 10% στη σόγια.

27/03/2020 02:49 μμ

Στις αναγκαίες ενέργειες να προχωρήσει η κυβέρνηση της χώρας μας για την άρση του ρώσικου εμπάργκο λόγω των προβλημάτων του κορονοϊού, ζητάνε οι Έλληνες εξαγωγείς φρούτων και λαχανικών.

Όπως τονίζει σε δηλώσεις του ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit - Hellas, «η κρίση που προκαλείται λόγω του κοροναϊού έχει δημιουργήσει σημαντική αύξηση της ζήτησης για ορισμένα νωπά οπωροκηπευτικά, αλλά φαίνεται ότι έχει τρομερό αντίκτυπο στους Ευρωπαίους παραγωγούς φράουλας και άλλων κηπευτικών, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται προς λιγότερο φθαρτά προϊόντα. 

Είναι μια καταστροφή για τους παραγωγούς καθώς οι τιμές εξακολουθούν να μειώνονται. Υπάρχει μείωση της κατανάλωσης ίσως επειδή, σε αυτή τη δύσκολη εποχή, οι οικογένειες δεν προτιμούν τις φράουλες ως απαραίτητες και προτιμούν να αγοράζουν εσπεριδοειδή, μήλα, αχλάδια, ακτινίδια και πιπεριές.

Επισημαίνεται ότι οι ελληνικές εμπορικές-εξαγωγικές εταιρείες του κλάδου για την αυξημένη ζήτηση των εγχώριων και διεθνών αγορών με φρούτα και λαχανικά, παρά τη διατήρηση των παραγωγικών τους δομών σε λειτουργία, δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν πλήρως, λόγω έλλειψης προσωπικού συγκομιδής και τυποποίησης αλλά και διεθνών μεταφορικών μέσων (τόσο από την μη ύπαρξη φορτίων επιστροφής όσο και της έλλειψης οδηγών των φορτηγών αυτοκινήτων). 

Θεωρούμε ότι επ' ευκαιρία των προβλημάτων στη διατροφική αλυσίδα που έχουν ανακύψει από την υγειονομική κρίση, θα ήταν ευκταίο να επιδιωχθεί η διευθέτηση του εμπάργκο της Ρωσίας στα κοινοτικά προϊόντα. Φρονούμε ότι μια διευθέτηση του προβλήματος αυτού θα αποτελούσε σημαντική βοήθεια στην ομαλή απορρόφηση της παραγωγής των προϊόντων μας».

27/03/2020 02:37 μμ

Συνεχίζονται οι εξαγωγές ακτινιδίων, με καλούς ρυθμούς. Μέχρι 27/3 οι εξαγωγές ακτινιδίων ανέρχονται σε 153.421 τόνους έναντι 115.427 που ήταν πέρυσι. Αναμένεται η εφετινή εμπορική περίοδος να καταγράψει νέο ρεκόρ όλων των εποχών τόσο σε ποσότητα όσο και σε αξία.

Συνεχίζονται οι εξαγωγές πορτοκαλιών, λεμονιών, αγγουριών και μήλων με αυξημένους για την εποχή ρυθμούς και αυξημένα ποσοστά έναντι αντίστοιχης περσινής εμπορικής περιόδου. 

Η εξαγωγή μανταρινιών εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς ανερχόμενη μέχρι τις 27/3 σε 114.088 τόνους έναντι 98.547 που ήταν πέρσι.

Η εξαγωγή (την περίοδο 1/1/20-27/3/20) τοματών και φράουλας ανέρχεται σε 8.564 και 15.911 αντίστοιχα (έναντι της αντίστοιχης περσινής που ήταν στους 8.364 τόνους τομάτας και 11.545 τόνους φράουλας) διαπιστώνοντας ωστόσο μια στασιμότητα της ροής της εξαγωγής τους. 

Εν αντιθέσει φέτος η εξαγωγή πιπεριών είναι 5.109 τόνοι έναντι 3.716 τόνους που ήταν πέρσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 6 - 13/3/2020, είναι οι εξής:

 • Πορτοκάλια 267.898 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 258.369 τόνων
 • Μανταρίνια 114.088 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 98.547 τόνων
 • Λεμόνια 7.823 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 6.818 τόνων
 • Γκρέιπ Φρουτ 341 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 410 τόνων
 • Μήλα 60.812 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 58.908 τόνων
 • Αγγούρια 30.635 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 27.512 τόνων
 • Ακτινίδια 153.421 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 115.427 τόνων.
 • Τομάτες 8.564 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 8.364 τόνων.
 • Φράουλες 15.911 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 11.545 τόνων.
 • Πιπεριές 5.109 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 3.716 τόνων.
27/03/2020 12:37 μμ

Περίπου 2.000 αγρότες από την Κεντρική Μακεδονία χάνουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση λόγω των διοικητικών ελέγχων που έγιναν στα ενοικιαστήρια των χωραφιών. Αυτό καταγγέλλει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος των Αδέσμευτων αγροτών Βισαλτίας, Στέργιος Λίτος.

Και προσθέτει: «Τα προβλήματα δημιουργήθηκαν μετά από τους ελέγχους για πλαστά ενοικιαστήρια που έκανε ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι αγρότες που είχαν πρόβλημα κλήθηκαν να καταθέσουν τα Ε9 των ιδιοκτητών των αγροτεμαχίων. Αυτό όμως έχει πολλές πρακτικές δυσκολίες. 

Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες, κάτι που είναι δύσκολο για τους αγρότες να βρουν το Ε9 του καθενός. Επίσης υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στα ποσοστά ιδιοκτησίας των αγροτεμαχίων που δηλώνουν οι ιδιοκτήτες.

Αυτό που ζητούν οι αγρότες είναι να καταβληθούν φέτος οι συνδεδεμένες ενισχύσεις λόγω των προβλημάτων του κορονοϊού και να μην γίνονται τόσο αυστηροί έλεγχοι».

Όσον αφορά τους ελέγχους στη «διαδρομή» των αμνοεριφίων, από τα σύνορα έως τον τελικό παραλήπτη, που ανακοίνωσε πρόσφατα η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Φωτεινή Αραμπατζή, καθώς και τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκης Βορίδης ότι «δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση για εισαγωγές, οπότε ίσως το αρνί φέτος να ναι μόνο ντόπιο», η πραγματικότητα όμως φαίνεται να τους διαψεύδει.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Σερραίος αγροτοσυνδικαλιστής, Στέργιος Λίτος, «παρά τα προβλήματα λόγω του κορονοϊού, οι εισαγωγές συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς από το τελωνείο του Προμαχώνα. Κάθε βράδυ περνούν συνεχώς φορτηγά που μεταφέρουν προϊόντα χωρίς κανένα έλεγχο. Αντιθέτως ελέγχους κάνουν συνεχώς οι Βούλγαροι από την άλλη πλευρά των συνόρων».

26/03/2020 12:46 μμ

Γίνεται προσπάθεια να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το ποιοί τομείς της πρωτογενούς παραγωγής έχουν πληγεί πραγματικά, λέει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο Μάκης Βορίδης μιλώντας στο Mega το πρωί της Πέμπτης, τόνισε ότι επειδή τα χρήματα που θα διατεθούν για τις επιπτώσεις από τον κορονοϊό δεν είναι ατελείωτα, πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες, στοχευμένες παρεμβάσεις ενίσχυσης των αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων και όχι οριζόντιες, με το 800άρι για παράδειγμα.

Μόνο όσοι πλήττονται θα πάρουν ενίσχυση, είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι «υπάρχει ήδη πλέγμα οικονομικών μέτρων στήριξης μέσω διεύρυνσης των κρατικών ενισχύσεων. Είναι στα 100.000 ευρώ για αγρότες και 120.000 για αλιείς. Αλλά με την προϋπόθεση ότι διαπιστώνουμε πώς η ζημία συνδέεται με την υγειονομική κρίση που βιώνουμε. Όχι εάν κάποιος βίωνε οικονομικό πρόβλημα γενικά». Επίσης τόνισε ότι υπάρχουν 37 δις σε όλη την ΕΕ που θα διατεθούν στον τομέα.

Για τους κτηνοτρόφους και ειδικά τους αιγοπροβατοτρόφους σημείωσε ότι κάθε χρόνο η Ελλάδα εξάγει 300.000 αμνοερίφια αλλά φέτος ίσως πάει στα 100.000. Η κατανάλωση είναι στα 2,5-3 εκατ. ενώ η παραγωγή στα 2 εκατ. Φέτος όπως είπε δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση για εισαγωγές, οπότε ίσως το αρνί φέτος να ναι μόνο ντόπιο. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η ζήτηση, συμπλήρωσε. Για δε τους αλιείς υπογράμμισε ότι υπάρχει πρόβλημα μεγάλο.

Υπάρχει επάρκεια σε τρόφιμα τόνισε ο υπουργός

Λύση μέσω taxisnet προτείνουν αγρότες

Τις τελευταίες ημέρες ο ΑγροΤύπος δέχεται παράπονα από αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι ζητούν να ενταχθούν ανά κλάδο στα μέτρα στήριξης. Ένας από αυτούς τους κλάδους είναι εκείνος της επιτραπέζιας ελιάς και ιδίως της Καλαμών. Όπως λοιπόν μας είπε ο κ. Ανδρέας Κότσαλος, παραγωγός από το Μεσολόγγι και πρώην αντιδήμαρχος της Ιεράς Πόλης, ο κορονοϊός φαίνεται πως έχει παγώσει τη ζήτηση, οι έμποροι κάνουν τα δικά τους παιχνίδια και ο κορονοϊός αποτελειώνει τις φορτώσεις από τις αποθήκες των παραγωγών, καθώς δεν υπάρχει ζήτηση. Ως εκ τούτου ο ίδιος προτείνει να ενισχυθεί επιτέλους ο κλάδος, καθώς αποδεδειγμένα η νέα ζημιά έρχεται μετά την καταρράκωση των τιμών της ελιάς. Και αυτό, όπως μας είπε μπορεί να γίνει με τα εργαλεία που ανακοίνωσε ο κ. Βορίδης, δηλαδή μέσω κρατικών ενισχύσεων και αφού διασταυρώσουν τα συναρμόδια υπουργεία μέσω της πλατφόρμας του taxisnet, όπου ανεβαίνουν τα τιμολόγια πώλησης, ποιός παραγωγός πουλάει και ποιός όχι, ώστε να ενισχυθεί εξατομικευμένα. Αυτό, κατέληξε ο ίδιος, μπορεί να ισχύσει και για άλλα προϊόντα, ώστε να είναι σίγουρο το ΥπΑΑΤ ότι ενισχύονται οι παραγωγοί που έχουν ανάγκη.

25/03/2020 09:44 πμ

Συγκεκριμένες προτάσεις καταθέτει η Οργάνωση προς αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης που έχει προκύψει από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες ο αγροτικός κόσμος, ο οποίος πλήττεται ανεπανόρθωτα πρέπει να ενεργοποιηθεί και να στηριχθεί για την παραγωγή προϊόντων, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια τροφίμων στη χώρα. Μην ξεχνάμε ότι η χώρα μας δίνει περίπου 6 δις το χρόνο τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία για την εισαγωγή φυτικών, ζωικών και γαλακτοκομικών προϊόντων. Είναι εθνική και επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την παραγωγή των προϊόντων.

 • Οικονομική στήριξη του ΕΛΓΑ ώστε να εξοφλήσει τις ζημιές του 2019 καθώς και συμψηφισμός ασφαλίστρων ΕΛΓΑ με ζημία.
 • Οικονομική στήριξη ελαιοκαλλιέργειας ανά στρέμμα ή ανά ρίζα για να στηρίξουνε τις καλλιεργητικές δαπάνες ώσπου να εγκριθεί ο φάκελος για τις αποζημιώσεις καθώς και άμεση καταβολή των συνδεδεμένων.
 • Κατώτερο ΦΠΑ (6%) σε αγροτικά εφόδια, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές.
 • Αναστολή υποχρεώσεων, ΦΠΑ, ασφαλιστικά ταμεία και ΔΕΗ (αγροτικό ρεύμα).
 • Πάγωμα χρεών στις τράπεζες, αναστολή πλειστηριασμών και κούρεμα αγροτικών χρεών.
 • Έκτακτη μείωση στα αγροτικά καύσιμα για την ενίσχυση των παραγωγών για την μέγιστη καλλιέργεια και συνεπώς την παραγωγή προϊόντων.
 • Απόσταξη κρίσης ώστε τα αποθέματα των κρασιών να διατεθούν σε τιμή κόστους για την παραγωγή οινοπνεύματος για τις ανάγκες του πληθυσμού της χώρας.
 • Ενεργοποίηση της μελέτης της Περιφέρειας Κρήτης όσο αφορά το θέμα της νέας αναμπέλωσης.
 • Να συμπεριληφθούν και οι γυναίκες αγρότισσες με ανήλικα τέκνα στο πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί και στις υπόλοιπες κοινωνικές τάξεις.
 • Στήριξη του μεταποιητικού τομέα στο ελαιόλαδο καθώς και οινοποιείων λόγω ότι χάνονται αγορές από την έλλειψη τουρισμού και το κλείσιμο των καταστημάτων.
 • Μεταφορικό ισοδύναμο και στην Κρήτη όπως ισχύει και στα υπόλοιπα νησιά.

Τα παραπάνω αιτήματα αποτελούν μείζον αιτήματα που δεν αφορούν μόνο τους αγρότες αλλά και όλες τις κοινωνικές ομάδες και θεσμούς. Ζητούμε λοιπόν την στήριξη τους καθώς και της πολιτείας για την υλοποίηση αυτών.

Μην ξεχνάμε ότι τα τρόφιμα είναι από τα αγαθά που πρέπει να παραχθούν πάση θυσία για τις διατροφικές ανάγκες του λαού...