Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μείωση της τιμής του κρέατος και του γάλακτος οδηγεί σε απαξίωση τη βουβαλοτροφία της χώρας μας

14/01/2013 01:06 μμ
Σε μείωση των ζώων στα κοπάδια τους είναι αναγκασμένοι να προχωρήσουν οι βουβαλοτρόφοι της χώρας μας. Η οικονομική κρίση έφερε μείωση στην τιμή κρέατος και οδήγησε σε απαξίωση το γάλα των βουβαλιών. Παράλληλα υπάρχει πρόβλημα με τη μείωση του αριθμού των βοσκο...

Σε μείωση των ζώων στα κοπάδια τους είναι αναγκασμένοι να προχωρήσουν οι βουβαλοτρόφοι της χώρας μας. Η οικονομική κρίση έφερε μείωση στην τιμή κρέατος και οδήγησε σε απαξίωση το γάλα των βουβαλιών. Παράλληλα υπάρχει πρόβλημα με τη μείωση του αριθμού των βοσκοτόπων στους υγρότοπους της χώρας μας όπου εκτρέφονται τα ζώα. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Τριαντάφυλλος Γιαντσίδης, ιδρυτικό μέλος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Βουβαλοτρόφων Ελλάδας, «πριν λίγα χρόνια το κρέας βούβαλου (με τα κόκαλα) το αγόραζαν οι κρεοπώλες προς 5 ευρώ το κιλό. Σήμερα, παρά την αύξηση της τιμής των καυσίμων και των ζωοτροφών, η τιμή του κρέατος έπεσε στα 4 ευρώ το κιλό. Η τιμή αυτή είναι ασύμφορη για τους εκτροφείς, που δεν μπορούν πια να καλύψουν τα έξοδα. Όσον αφορά το γάλα βουβάλου, πριν από την κρίση οι τυροκόμοι το αγόραζαν στα 1,5 ευρώ το κιλό, ενώ σήμερα η τιμή έχει κατρακυλήσει κάτω από το 1 ευρώ. Μάλιστα ένας τυροκόμος έκλεισε την επιχείρησή του και σταμάτησε να πληρώνει τους παραγωγούς. Υπάρχει πλήρης απαξίωση του βουβαλίσιου γάλακτος στην Ελλάδα. Όταν κάποιοι παραγωγοί προσπάθησαν να φτιάξουν τυροκομείο, για να μεταποιούν το γάλα βούβαλου, οι αρχές τους έφεραν μεγάλα γραφειοκρατικά εμπόδια που εμπόδισαν την επένδυση. Το ίδιο έγινε με μια προσπάθεια που κάναμε να ιδρύσουμε κρεοπωλείο, για να πουλάμε απευθείας κρέας βουβάλου στους καταναλωτές, αλλά και σε αυτό μας εμπόδισαν».

Προβληματισμένοι όμως είναι οι βουβαλοτρόφοι και με την έλλειψη βοσκοτόπων στους ελληνικούς υγρότοπους. «Δεν υπάρχουν έλεγχοι από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και στις διαμαρτυρίες μας, για την αυθαίρετη εκχέρσωση βοσκοτόπων, δεν μας δίνουν σημασία», επισημαίνει ο κ. Γιαντσίδης. Τα βουβάλια τους καλοκαιρινούς μήνες είναι σε ελεύθερη βοσκή και τον υπόλοιπο χρόνο τρέφονται με ενσίρωμα καλαμποκιού και άχυρο. Τα παλιότερα χρόνια η πάχυνση των ζώων γινόταν με την ελεύθερη βόσκηση, σήμερα όμως με την έλλειψη βοσκοτόπων χρειάζονται ζωοτροφές. «Θα πρέπει σε ένα υγρότοπο, που μπορούν να επιβιώσουν τα βουβάλια, οι αρμόδιοι να δώσουν τη δυνατότητα στους βουβαλοτρόφους να έχουν τις αναγκαίες βοσκήσιμες εκτάσεις», τονίζει.

Από το γάλα του βουβάλου παράγεται ποικιλία προϊόντων, όπως γιαούρτι, διάφορα είδη τυριών, παγωτό και συμπυκνωμένο γάλα. Το βουβαλίσιο γάλα έχει ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, ιδιαίτερα σε όσους έχουν προβλήματα αλλεργιών, ψωρίασης, εκζέματα ή δυσανεξία στη λακτόζη. Το φρέσκο γάλα ειδικά συνιστάται ως τροφή αδύνατων και ασθενών ανθρώπων.
Το κρέας του βουβάλου, όπως και το γάλα, έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από τα αντίστοιχα προϊόντα που προέρχονται από τα κοινά βοοειδή. Ενώ, όμως, η περιεκτικότητα σε λίπος του γάλακτος βουβάλου είναι κατά πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με το γάλα αγελάδας, η περιεκτικότητα του κρέατος βουβάλου σε λίπος είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με το κρέας των κοινών βοοειδών.

Ο καθηγητής Ανδρέας Γεωργούδης, με τη μελέτη που έκανε για την ελληνική βουβαλοτροφία, βοήθησε να μπει ο ελληνικός βούβαλος, από το 1997, σε κοινοτικό πρόγραμμα προστασίας. Με το πρόγραμμα αυτό επεκτάθηκε η βουβαλοτροφία σε όλη την Ελλάδα.

Ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Βουβαλοτρόφων Ελλάδας (Κ.Σ.Β.Ε.) ιδρύθηκε το 2004, με σκοπό την γενετική βελτίωση και προώθηση του ελληνικού βούβαλου στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας αρχικά και στην συνέχεια σε όποιες περιοχές υπάρχει βουβαλοτροφία. Πρώτος στόχος ήταν η καταγραφή των βουβαλιών στη χώρα μας. Παρά την παγκόσμια αύξηση του βουβαλιού, τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), στην Ελλάδα ο αριθμός των βουβάλων άρχισε να μειώνεται δραματικά κυρίως τις δεκαετίες του '60 και του '70. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές της δεκαετίας του '80 είχαν απομείνει περίπου 1.000 βούβαλοι. Τα επόμενα χρόνια παρουσίασε μια μικρή ανάκαμψη ο αριθμός των ζώων. Από τους 1.012 βούβαλους που υπήρχαν το 2004, ο αριθμός τους το 2011 έφτασε περίπου στους 3.248. Όμως μετά ακολούθησε η οικονομική κρίση και τα κοπάδια παρουσιάζουν φθίνουσα πορεία. Ο μεγαλύτερος αριθμός βουβαλιών σήμερα βρίσκεται στη λίμνη Κερκίνη, ακολουθούν τα κοπάδια στον Αξιό και στον Λαγκαδά.

Στην Ελλάδα υπάρχουν αυτοί την στιγμή 11 υγρότοποι ιδανικοί για την ανάπτυξη των βουβαλιών, οι οποίοι είναι:
1. Λιμνοθάλασσα Κοτύχι και Δάσος Στροφυλιάς
2. Λιμνοθάλασσα Μεσσολογγίου
3. Αμβρακικός Κόλπος
4. Λίμνη Μικρή Πρέσπα
5. Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα και Αλύκη Κίτρους
6. Λίμνες Κορώνεια
7. Λίμνη Κερκίνη
8. Δέλτα Νέστου
9. Λίμνη Βιστωνίδα - Λιμνοθάλασσα Πόρτο Λάγος
10. Λίμνη Ισμαρίδα & σύμπλεγμα λιμνοθαλασσών
11. Δέλτα Έβρου

Σταύρος Παϊσιάδης

Σχετικά άρθρα
07/06/2024 03:56 μμ

Η οικογένεια Ξανθόπουλοι δραστηριοποιείται με την κτηνοτροφία από το 1950. Η επιχείρηση βρίσκεται στο Ομαλό Θρακικό, στη λίμνη Κερκίνη Σερρών, όπου εκτρέφονται τα βουβάλια.

Η Kerkini's Meat & Milk Farm είναι μια οικογενειακή επιχείρηση. Η παραγωγή βουβαλίσιου γάλακτος και κρέατος γίνεται με αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας, με σεβασμό στο περιβάλλον και τα ζώα.

Ο ΑγροΤύπος μίλησε με τον Ελευθέριο Ξανθόπουλο, που μαζί με τον αδελφό του Αδάμ, έχουν την καθετοποιημένη μονάδα.

Ερ. Πόσα ζώα έχετε και αν είχατε κάποια στήριξη για να κάνετε τις μονάδες μεταποίησης;

Αυτή την στιγμή έχουμε κοπάδι που αποτελείται από 150 βουβάλια. Είναι αυτόχθονη φυλή και για αυτό είμαστε ενταγμένοι στο σχετικό πρόγραμμα του ΠΑΑ.
Είναι το μόνο πρόγραμμα που έχει ενταχθεί η μονάδα μας.
Με τη νέα ΚΑΠ στο νέο πρόγραμμα θα έχουμε μια μικρή αύξηση της ενίσχυσης, από 3,30 ευρώ ανά ζώο που ήταν το προηγούμενο, θα φτάσει στα 3,90 ευρώ. Επιλέξιμο ζώο είναι το θηλυκό ηλικίας άνω των 2 ετών. Η ενίσχυση είναι απαραίτητη για την βουβαλοτροφία γιατί εμείς έχουμε αυτόχθονη φυλή και δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια βελτίωση. Αντίθετα οι Τούρκοι έχουν βελτιώσει τα βουβάλια τους με στόχο την κρεατοπαραγωγή και οι Ιταλοί με στόχο την γαλακτοπαραγωγή.

Για τις σφαγές των ζώων συνεργαζόμαστε με το τοπικό σφαγείο.
Όσον αφορά την μονάδα μεταποίησης (τυροκομείο) έγινε με ίδια κεφάλαια γιατί τα επενδυτικά προγράμματα είναι πολύ γραφειοκρατικά. Πρέπει να αλλάξει η φιλοσοφία στα Σχέδια Βελτίωσης γιατί θα πρέπει οι μονάδες να αποκτήσουν εκσυγχρονισμένο μηχανολογικό εξοπλισμό για να καταφέρουν να είναι ανταγωνιστικές. Εγώ θέλω τώρα να κάνω επέκταση στο τυροκομείο μου και δεν μπορώ να το εντάξω σε κάποιο πρόγραμμα.

Ερ. Τι άλλα προβλήματα αντιμετωπίζεται στην εκτροφή;

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την βοσκή των ζώων. Περιμένουμε πότε θα πέσει η στάθμη του νερού στην λίμνη Κερκίνη για να μπορέσουν να βοσκήσουν τα ζώα.
Τα βουβάλια θέλουν μεγαλες εκτάσεις για βόσκηση και είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν χωράφια. Δεν ενδιαφέρονται οι ιδιοκτήτες τους να νοικιάσουν. Επίσης το κράτος δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για την εκτροφή. Στην χώρα μας υπάρχουν δημόσιες εκτάσεις που θα μπορούσαν να μας τις δώσουν για βοσκοτόπια αλλά δεν θέλουν να ασχοληθούν.

Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη εργατών. Δεν μπορούμε να βρούμε βοσκούς. Στο παρελθόν βρίσκαμε από την γειτονική Βουλγαρία αλλά τώρα που είναι στην ΕΕ πηγαίνουν σε άλλα πιο πλούσια κράτη. Όσουν βρίσκουμε ζητούν μηνιάτικα της τάξης των 1.000 ευρώ. Αναγκάστηκα να μειώσω το κοπάδι μου από 300 βουβάλια σήμερα έχω 150 και όπως πάει η κατάσταση θα πρέπει να το μειώσω ακόμη περισσότερο. Αν δεν είχα τον αδελφό μου δεν θα μπορούσα να πήγαινα και στα κοπάδι και στο τυροκομείο και στο σφαγείο. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα με τους εργάτες και το κράτος πάλι δείχνει μεγάλη αδιαφορία για τον κλάδο της κτηνοτροφίας.

Ερ. Ποια προϊόντα παράγετε στην μονάδα σας;

Παράγουμε πάνω από 10 προϊόντα από το κοπάδι μας.
Ξεκινήσαμε τη δεκαετία του 90 και στην αρχή η επιχείρηση ήταν μικρή και οι δραστηριότητες περιορίζονταν στην παραγωγή βουβαλίσιου γάλακτος.
Στη συνέχεια, η επιχείρηση επεκτάθηκε στην παραγωγή βουβαλίσιου κρέατος.
Σήμερα, η Kerkini's Meat & Milk Farm είναι μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις παραγωγής βουβαλίσιου γάλακτος και κρέατος στην Ελλάδα.
Τα προϊόντα της Kerkini's Meat & Milk Farm είναι γνωστά για τη νοστιμιά και την υψηλή διατροφική τους αξία.
Το βουβαλίσιο γάλα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνες, ενώ το βουβαλίσιο κρέας είναι χαμηλό σε λιπαρά και χοληστερόλη.

Από το βουβαλίσιο γάλα παράγουμε ένα ντόπιο τυρί την Κερκινέλλα.
Το καζάν ντιπί, ένα παραδοσιακό γλυκό από βουβαλίσιο γάλα, αυγά και ζάχαρη.
Το παγωτό βανίλια και σοκολάτα από βουβαλίσιο γάλα
Τραχανάς με βουβαλίσιο γάλα
Μους βουβαλίσιου γάλακτος σε γεύσεις βανίλια και σοκολάτα
Παραδοσιακό γιαούρτι βουβαλίσιου γάλακτος
Λευκό τυρί με βουβαλίσιο γάλα
Ακόμη παράγουμε Καπνιστό Κρέας Βουβαλιού, Βουβαλίσια μπιφτέκια, Βουβαλίσια λουκάνικα, Βουβαλίσιο μεδούλι

Ερ. Πουλάτε τα προϊόντα σας στην Ελλάδα ή κάνετε και εξαγωγές;

Τα προϊόντα μας διατίθενται σε όλη την Ελλάδα.
Δεν έχουμε ακόμη ξεκινήσει εξαγωγές, αν και υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από Γερμανία και Ρουμανία για τα προϊόντα μας.
Πάντως στόχος μας είναι η επιχείρησή μας να συνεχίσει να προσφέρει στους καταναλωτές τα καλύτερα προϊόντα από βουβαλίσιο γάλα και κρέας.

Τελευταία νέα
08/03/2024 12:43 μμ

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2024, ο ΑγροΤύπος συζητά με μια γυναίκα κτηνοτρόφο, την Ιωάννα Σερακιώτη, από το Νεοχώρι του Μεσολογγίου, η οποία ασχολείται με ένα ξεχωριστό και δύσκολο κλάδο της εκτροφής βουβαλιών.

Το Eλληνικό βουβάλι (Bubalus bubalis) ανήκει στις αυτόχθονες φυλές. Το 1952 εκτρέφονταν μόνο στη Μακεδονία και τη Θράκη περίπου 71.000 βούβαλοι. Ο αριθμός τους άρχισε να μειώνεται σταδιακά και σήμερα είναι γύρω στα 5.000 ζώα κυρίως στην περιοχή της Κερκίνης στις Σέρρες. Οι βουβαλοτρόφοι εκτρέφουν τα ζώα τους για το κρέας και το γάλα.

Ιωάννα Σερακιώτη

Ερ. Πως αποφάσισες να γίνεις βουβαλοτρόφος;

Είμαι από οικογένεια κτηνοτρόφων στην Αιτωλοακαρνανία και από μικρή μεγάλωσα με τα ζώα. Όταν πήγα Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασα γεωπόνος με κατεύθυνση ζωικής παραγωγής, γνώρισα για πρώτη φορά από κοντά τα βουβάλια και τα αγάπησα. Επειδή στην περοχή μας υπάρχουν ιδανικοί υγρότοποι (βαλτώδεις εδάφη) για την ανάπτυξη των βουβαλιών, πήρα την απόφαση να στήσω ένα κοπάδι από την αρχή. Ξεκίνησα από 5 ζώα και σήμερα έχω καταφέρει να φτάσω τα 30 βουβάλια. Δεν είναι εύκολο να μεγαλώσεις ένα κοπάδι με βουβάλια θέλει επιμονή και υπομονή.

Ερ.: Τι μπορείς να παράγεις από μια εκτροφή βουβαλιών;

Οι εκτροφές είναι κρεατοπαραγωγής και γαλακτοπαραγωγής.
Το κρέας του βουβάλου έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, είναι πλούσιο σε σίδηρο και έχει λιγότερο λίπος, σε σχέση τα αντίστοιχα προϊόντα που προέρχονται από τα κοινά βοοειδή.
Το βουβαλίσιο γάλα έχει ευεργετικές συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό, ιδιαίτερα σε όσους έχουν προβλήματα αλλεργιών ή δυσανεξία στην λακτόζη.
Από το γάλα του βουβάλου παράγεται ποικιλία προϊόντων, όπως γιαούρτι, διάφορα είδη τυριών, παγωτό και συμπυκνωμένο γάλα.
Στην Ιταλία είναι ευρέως διαδεδομένη η μοτσαρέλα από βουβαλίσιο γάλα.
Η δική μου εκροφή έχει στόχο την κρεατοπαραγωγή. Στην περιοχή μας το βουβαλίσο γάλα είναι δύσκολο να αξιοποιηθεί.
Ακόμη δεν έχει φτάσει η εκτροφή σε πλήρη παραγωγικότητα. Όμως σφαγές γίνονται γιατί θα πρέπει να απομακρυνθούν από το κοπάδι τα αρσενικά ζώα.

Ερ. Τι συμβαίνει με τις τιμές και το κόστος παραγωγής;

Τα βουβάλια έχουν τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:

  • διαφέρουν ως προς την κατασκευή και λειτουργία του πεπτικού τους συστήματος.
  • παρουσιάζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά της μικροβιακής χλωρίδας
  • αξιοποιούν αποτελεσματικότερα μεγαλύτερο φάσμα τροφών
  • προσλαμβάνουν μεγαλύτερη ποσότητα ξηράς ουσίας

Τα βουβάλια έχουν ανάγκη μεγαλύτερης βόσκησης σε σχέση με τις αγελάδες. Στην πάχυνση φαίνεται το κόστος να είναι ίδιο.
Επίσης υπάρχει και το κόστος του κτηνίατρου. Αν και τα βουβάλια είναι ανθεκτικά ζώα όπως όλοι οι οργανισμοί αρρωσταίνουν και αυτά.
Ακόμη αναγκάζομαι να καλλιεργήσω ζωοτροφές για να τραφούν τα ζώα, κάτι που αυξάνει το κόστος εκμετάλλευσης.
Ανάγκη για ζωοτροφή έχουν τα ζώα δύο μήνες πριν τον τοκετό. Επίσης μετά την γέννα οι μάνες θέλουν συμπληρωματικά ζωοτροφές για τρεις μήνες.
Εμείς όμως έχουμε και ένα μεγαλύτερο κόστος. Επειδή τα γειτονικά χωράφια καλλιεργούνται και για να μην κάνουν τα ζώα ζημιές τα έχουμε σε περίφραξη, αυτό σημαίνει ότι με την βοσκή έχουν ανάγκη και για ζωοτροφή για όλο τον χρόνο.
Οι τιμές παραγωγού για το βουβαλίσιο κρέας είναι υψηλότερες σε σχέση με το μοσχαρίσιο κατά 30 - 40%. Αν για παράδειγμα το μοσχαρίσιο κρέας φεύγει από την εκτροφή στα 6 ευρώ το κιλό το βουβαλίσιο θα φύγει στα 8 - 8,5 ευρώ το κιλό. Αυτό σημαίνει ότι ο καταναλωτής πληρώνει πιο ακριβά για να το αγοράσει στην λιανική.

Ερ. Υπάρχει κάποια οικονομική στήριξη στην εκτροφή;

Το 2023 έληγε η Δράση 10.1.9 «Διατήρηση Απειλούμενων Αυτόχθονων Φυλών» του ΠΑΑ και έδωσαν παράταση για ένα έτος. Νέα πρόσκληση αυτόχθονων φυλών δεν έχει γίνει για το 2024. Η παράταση όμως ισχύει για όσους είναι ήδη ενταγμένοι στο πρόγραμμα (το 2018). Εγώ έκανα πρώτο ΟΣΔΕ το 2019 και δεν μπορούσα να καταθέσω φάκελο ένταξης όταν έγινε η πρόσκληση. Ούτε μπορώ να ενταχθώ στην παράταση. Δηλαδή αν και ασχολούμε εδώ και 5 χρόνια με την εκτροφή βουβαλιών είμαι εκτός προγράμματος αυτόχθονων. Το ελληνικό κράτος στην ουσία με τιμωρεί.

Όμως έχω και μια ακόμη αδικία. Είχα την ατυχία να κάνω ΟΣΔΕ το 2019. Έτσι δεν κατάφερα να ενταχθώ σε κάποιο πρόγραμμα Νέων Αγροτών ούτε πρόκειται να ενταχθώ στο νέο πρόγραμμα του 2024. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί ένα νέος που έχει κάνει ΟΣΔΕ δεν είναι επιλέξιμος για το πρόγραμμα.

Η επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο που μου έδωσαν τον προηγούμενο χρόνο ήταν στα 300 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα δεν μπορώ να καλλιεργήσω ούτε ένα στρέμμα για ζωοτροφή μιλάμε για αστεία ποσά. Θα πρέπει να δίνουν επιστροφή φόρου με βάση τα τιμολόγια αγοράς του καυσίμου. Κάθε παραγωγός έχει διαφορετικές ανάγκες ακόμη και αν κάνει την ίδια καλλιέργεια.

Επίσης εντάχθηκα στο πρόγραμμα του ΠΑΑ για την βιολογική κτηνοτροφία (έχω βιολογική εκτροφή βουβαλιών) αλλά όχι για βιολογική γεωργία (ζωοτροφές). Έτσι αν και πληρώνω για να πιστοποιήσω τις ζωοτροφές που ιδιοπαράγω για να ταΐσω τα ζώα μου δεν έχω επιδότηση. Ετσι δεν μπορώ να ενταχθώ στο Οικολογικό Πρόγραμμα των Βιολογικών.

Υπάρχει όμως και κάτι που θα πρέπει να μελετήσει το ΥπΑΑΤ και έχει σχέση με τη νέα ΚΑΠ. Στο πρόγραμμα των βιολογικών του ΠΑΑ (Πυλώνα 2) πρώτα έκανες αίτηση ένταξης και αν γινόσουν δεκτός πλήρωνες να κάνεις την πιστοποίηση. Στο Οικολογικό Πρόγραμμα βιολογικών (Πυλώνα 1) πρώτα πρέπει να πληρώσαεις την πιστοποίηση και μετά να καταθέσεις αίτηση για ένταξη στη δράση. Αυτό σημαίνει ότι πληρώνει ο παραγωγός και μετά μπορεί να χάσει τα χρήματά του. Αυτό δεν νομίζω να βοηθά το περιβάλλον.

11/05/2023 02:57 μμ

Η κ. Ειρήνη Γαλοπούλου, που είναι υπεύθυνη στην εταιρεία Silkhouse Galopoulos, έχει δημιουργήσει, από το 2020, μια μικρή καθετοποιημένη μονάδα βιολογικής εκτροφής μεταξοσκώληκα και παραγωγής μεταξιού, με έδρα το νομό Ροδόπης (Αρίσβη). Δραστηριοποιείται κυρίως στα καλλυντικά με βασική τους πρώτη ύλη το μετάξι παραγωγής της επιχείρησης καθώς και εργόχειρα μεταξωτά.

Ερ. Πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με την παραγωγή μεταξιού και πως πήρατε μια τέτοια απόφαση;

Απ. Είμαι από αγροτική οικογένεια και Θρακιώτισσα με Μικρασιατικές ρίζες. Γεννήθηκα στον Έβρο και μεγάλωσα στην Ροδόπη. Πως λοιπόν θα μπορούσε να λείπει το μετάξι από την κατοχή μου; Είχα μια έφεση προς αυτόν τον χώρο και το μετάξι, καθώς έβλεπα από παιδί τις γιαγιάδες μου να ράβουν και να κεντούν μεταξωτά και μάλλινα χειροποίητα και σε παλιούς αργαλειούς. Έτσι αποφάσισα να συνδυάσω τις γνώσεις μου για την σηροτροφία με το δημιουργικό κομμάτι της παραγωγής. Θα πρέπει να σας επισημάνω ότι οι πρώτες σπουδές που έχω κάνει δεν έχουν καμία σχέση με το μετάξι, διότι είμαι κατόχος πτυχίου βρεφονηπιοκομίας. Οι μετέπειτα γνώσεις μου έχουν να κάνουν με το marketing & managment της επιχείρησης μου, το οποίο έχω αναλάβει εξ' ολοκλήρου. Επίσης έχω ασχοληθεί με τον τομέα αισθητικής και ομορφιάς στην Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας μου κ. Σπυρίδων Γαλόπουλος με βοήθησε στα αρχικά στάδια με την εκτροφή μεταξοσκώληκα. Εδώ θα πρέπει να αναφέρω ότι στην χώρα μας δεν υπάρχουν επίσημες δημόσιες σχολές για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με την μεταξοπαραγωγή - σηροτροφία. Προσωπικά θα ήθελα να δημιουργηθεί μια δημόσια σχολή με αυτή την ειδικότητα.. και γιατί όχι να γίνει στην Ροδόπη. Μορεώνες που είναι απαραίτητες στην εκτροφή έχουμε στην περιοχή.
Η οικογένειά μου ασχολείται χρόνια με την αγροτική παραγωγή. Ο προπάππος και ο παππούς μου είχαν ασχοληθεί με την κτηνοτροφία γαλακτοπαραγωγής και με παραδοσιακές καλλιέργειες της περιοχής, όπως το φασόλι, ρεβίθι και σουσάμι. Ο πατέρας μου συνέχισε την παράδοση με καλλιέργεια βαμβακιού, μαλακό και σκληρό σιτάρι και ηλιόσπορο (βρώσιμο και για μεταποίηση). Εγώ εκτός από την εκτροφή μεταξοσκώληκα έχω ασχοληθεί με την παραγωγή πεπονιού (εβρίτικης κυρίως ποικιλίας) και την βαμβακοκαλλιέργεια.

Ερ. Πολλοί την παραγωγή μεταξιού στην Θράκη την έχουν συνδέσει με το Σουφλί του Έβρου, πείτε μου λίγα λόγια για την σηροτροφία στη Ροδόπη;

Απ. Στην Ελλάδα η εκτροφή των μεταξοσκωλήκων μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελούσε δυναμικό κλάδο της εγχώριας αγροτικής οικονομίας. Σε ορισμένες περιοχές όπως, Έβρος και Ροδόπη, η σηροτροφία ήταν στενά συνδεδεμένη με την οικονομική άλλα και κοινωνική ζωή μεγάλου ποσοστού των κατοίκων. Πρέπει να σας αναφέρω ότι τη δεκαετία του 1940-1950 η σηροτροφία είχε ακμάσει σε πολλά χωριά του νομού Ροδόπης, ενός εκ των οποίων ήταν και η Αρίσβη. Έκτρεφαν κυρίως την κίτρινη φυλή μεταξοσκώληκα. Το μεταξουργείο Μποχώρ και Ελιέζερ Τζίβρε αποτελούσε σημαντικό παράγοντα για τους σηροτρόφους Έβρου και Ροδόπης. Η Silkhouse Galopoulos σήμερα, με έδρα την Αρίσβη, αναβιώνει την σηροτροφία επισήμως από το 2020 στη Ροδόπη. Πιστεύω ότι αποτελεί σημαντικό κλάδο αναγέννησης του μεταξιού στον τόπο μας. Σαν νέο άτομο εστιάζω στην στην καινοτομία και πρωτοπορία. Το 2021 εντάχθηκα στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών του ΥπΑΑΤ κάνοντας βιολογική παραγωγή και καλλιέργεια.

Ειρήνη Γαλοπούλου

Ερ. Ποιες οι βασικές αρχές στην εκτροφή μεταξοσκώληκα; Τι μέγεθος παραγωγής έχετε και τι προϊόντα παράγεται από το μετάξι;

Απ. Η βασική αρχή είναι ότι ο χώρος εκτροφής μεταξοσκώληκα θα πρέπει να είναι «χειρουργικά αποστειρωμένος» θα έλεγα για την καλύτερη απόδοση κουκουλιών, διότι πρόκειται για ζωντανό οργανισμό. Κάνουμε από δύο έως τρεις εκτροφές τον χρόνο, ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή περίοδο κυρίως, διότι επιλέγουμε τον παραδοσιακό τρόπο για καλύτερη ποιότητα.
Για το μέγεθος παραγωγής κανείς δεν μπορεί να αναφέρει κάτι συγκεκριμένο στην σηροτροφία. Ανάλογα με την απόδοση κιλών κουκουλιών και τις ανάλογες κλιματικές συνθήκες βγαίνει και η παραγωγή. Μπορώ να σας επισημάνω όμως ότι το κάθε κουκούλι μεταξοσκώληκα δίνει περίπου 2.000 μέτρα μεταξωτού νήματος και το κάθε κουτί μεταξοσκώληκα που εκτρέφουμε έχει 20.000 αυγά μεταξόσπορου. Φέτος θα περάσουμε στα 25 κουτιά μεταξόσπορου σαν μονάδα και κάθε χρόνο αυξάνεται η παραγωγή και αποδοτικότητα μας. Η σηροτροφία είναι ολόκληρη επιστήμη δεν είναι απλή υπόθεση, πρέπει κάποιος να είναι γνώστης των πραγμάτων για να ενταχθεί στον χώρο μας.
Τα προϊόντα που παράγει η μονάδα μας βασίζονται αποκλειστικά στις ιδέες μου και στην φιλοσοφία μου. Δουλεύω σε παραγγελίες custom, κυρίως σε βαπτιστικά και είδη γάμου με την πολυτέλεια μεταξωτών υλικών άλλα και σε μεταξωτά σουβενίρ. Η Silkhouse Galopoulos διαθέτει επίσης και μια γκάμα προΪόντων για μια ολοκληρωμένη θεραπεία προσώπου - σώματος από μετάξι και με πιστοποιημένες πρώτες ύλες. Κάποια από τα προϊόντα μας είναι:

  • Επίχρυσα και επάργυρα μεταξωτά στέφανα γάμο (ραμμένα και κεντημένα στο χέρι με μαργαριτάρια και μεταξωτά λουλούδια)
  • Ολομέταξα πολυτελή κομπολόγια παραδοσιακά με ματόχαντρο
  • Μεταξωτά Σουβενίρ κρεμαστά και ιδανικά για στολισμό μπομπονιέρας.
  • Δαχτυλήθρες καθαρισμού προσώπου peeling scrub - κουκούλι μεταξοσκώληκα
  • Κεραλοιφή με υγρό μετάξι
  • Μεταξένια σαπούνια απολέπισης scrub με κουκούλι μεταξοσκώληκα (2 είδη αλόη και λεβάντα)

Ερ. Υπάρχει ενδιαφέρον για τα προϊόντα σας στην εγχώρια αγορά και αν σκέφτεστε να προχωρήσετε και σε εξαγωγές;

Απ. Ναι σαφώς και υπάρχει ενδιαφέρον, κυρίως από το γυναικείο κοινό θα έλεγα, αν και υπάρχουν και άντρες που φροντίζουν την επιδερμίδα τους αν μιλήσουμε για cosmetics. Άλλωστε η θεραπεία με μετάξι που προσφέρουμε είναι κατάλληλη για όλη την οικογένεια, καθώς είναι από αγνά υλικά της φύσης και βιολογικά. Να πούμε όμως ότι είναι και ένα καινούργιο προϊόν στην αγορά και θέλει τον χρόνο του για να γίνει γνωστό από τους καταναλωτές. Το ανδρικό κοινό πάντως προτιμά κυρίως το μεταξωτό κομπολόι. Για το αν θα έκανα εξαγωγές στο εξωτερικό δεν το γνωρίζω. Πάντως τα προϊόντα μου κάποιοι τα έχουν δοκιμάσει στο εξωτερικό και μου έχουν γίνει ήδη αρκετές προτάσεις για εμπορικές συνεργασίες.

Ερ. Σκέφτεστε να κάνετε την μονάδα σας επισκέψιμη για το κοινό; Υπάρχουν προοπτικές για τον κλάδο της μεταξοσκωληκοτροφίας;

Απ. Η μονάδα μας βρίσκεται σε στάδιο εξέλιξης αυτή την περίοδο και προχωρά σταθερά για να γίνει επισκέψιμη. Το κουκουλόσπιτο μας θα είναι ένας χώρος ξενάγησης και θα ήθελα να αποτελέσει έναν τουριστικό εκπαιδευτικό προορισμό του νομού Ροδόπης. Έτσι ο επισκέπτης θα ανακαλύψει την μαγεία της φύσης του μεταξοσκώληκα, θα γνωρίσει τη διαδικασία εκτροφής, θα περιηγηθεί τους μορεώνες μας και τον εκθεσιακό μας χώρο. Ευελπιστούμε ότι από το 2024 και μετά το κουκουλόσπιτο μας θα ανοίξει τις πόρτες του. Πάντως πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές προοπτικές για τον κλάδο στην χώρα μας. Θα μπορούσαν να γίνουν πολλά για να αυξηθεί η ζήτηση και των προϊόντων μεταξιού αλλά και της σηροτροφίας και μεταξοπαραγωγής γενικότερα. Θα ήταν σημαντικό δε ο σπόρος που εκτρέφουμε να έρχεται από το ελληνικό Υπουργείο Γεωργίας - όπως γινόταν στο παρελθόν - και όχι να τον αγοράζουμε από το εξωτερικό, διότι αυτό αποτελεί μειονέκτημα για εμάς τους σηροτρόφους που θέλουμε εξέλιξη και δημιουργικότητα αλλά και αυξημένη παραγωγικότητα στις μονάδες μας.

12/01/2023 01:20 μμ

Πολλοί κτηνοτρόφοι δεν κατάφεραν να οριστικοποιήσουν τις δηλώσεις ενίσχυσης για το Μέτρο 22 που επιδοτεί την αγορά ζωοτροφών. Το πρόβλημα είναι εντονότερο σε εντατικές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Δεληκωνσταντής, πρόεδρος της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας, κάποιοι πτηνοτρόφοι δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής αιτημάτων ενίσχυσης, λόγω απουσίας του αριθμού παραδόσεων στο ΑΡΤΕΜΙΣ όπως ορίζει η προκήρυξη του Μέτρου.

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και η ΕΘΕΑΣ η οποία αναφέρει τα εξής:

«Με βάση στοιχεία μελών μας από Κτηνοτροφικούς και Πτηνοτροφικούς Συνεταιρισμούς, Χοιροτρόφους και Βοοτρόφους σημαντικός αριθμός δικαιούχων δεν μπόρεσε μέχρι 10/1/2022 να οριστικοποιήσει την αίτηση ένταξης για να ενταχθεί στο Μέτρο 22 για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας λόγω της ουκρανικής κρίσης.
Ειδικότερα στους δικαιούχους εντατικής μορφής εκμεταλλεύσεων το ποσοστό μη ολοκλήρωσης υποβολής των αιτήσεων είναι υψηλό.
Αιτία η αδυναμία ταυτοποίησης των δικαιούχων και η διαφορά των στοιχείων παραγωγής του 2021 ή η απουσία στοιχείων παραγωγής της εκμετάλλευσής τους (Πτηνοτρόφοι κλπ).

Η ΕΘΕΑΣ καλεί τους αρμόδιους φορείς Διαχειριστική Αρχή και ΟΠΕΚΕΠΕ να θεραπεύσουν το πρόβλημα ώστε να μην υπάρξει αποκλεισμός πραγματικών δικαιούχων κτηνοτρόφων από την πρόσκληση της 3540/15.12.2022. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να υπάρξει συμπληρωματική πρόσκληση- προκήρυξη ώστε κανένας δικαιούχος κτηνοτρόφος να μη χάσει την ενίσχυση και να υπάρξει πλήρης απορρόφηση των σχετικών πιστώσεων. Το Μέτρο 22 προέκυψε μετά από προσπάθεια και αγώνα των κτηνοτρόφων που πλήττονται από το μεγάλο κόστος παραγωγής και δε δικαιολογείται να μη χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυσή τους».

Στο μεταξύ εκτός ενίσχυσης μένουν και οι εκτροφές γαλοπούλας, όπως είχε γράψει πρώτος ο ΑγροΤύπος. Αυτό επισήμανε και ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά, μετά την ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο κ. Δημήτρη Νατσιούλα και τα μέλη του Συλλόγου Εκτροφέων Γαλοπούλας Ελευθέρας Βοσκής Θεσσαλίας κ.κ. Γιάννη Λιάγκα, Δημήτρη Τάψα, Θεόδωρο Μπακλαβά και Κων/νο Μίντζια.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Νατσιούλας, πρόεδρος Συλλόγου Εκτροφέων Γαλοπούλας Ελευθέρας Βοσκής Θεσσαλίας, «προσπαθήσαμε να κάνουμε αίτηση στην πλατφόρμα αλλά δεν μας δέχτηκε το σύστημα. Υπήρξε πρόβλημα με το Άρτεμις. Το κόστος των ζωοτροφών είναι μεγάλο και όσα χρήματα βγάλαμε στις γιορτές των Χριστουγέννων από τις γαλοπούλες θα το δώσουμε για αγορά ζωοτροφών. Είναι μεγάλη αδικία για τον κλάδο».

15/12/2022 12:39 μμ

Με 5 ευρώ την τιμή παραγωγού και λιγότερα έξοδα, ήταν καλύτερη στο παρελθόν η κατάσταση, λένε οι παραγωγοί.

Εξαιρετικά μεγάλα κόστη αντιμετωπίζουν και οι εκτροφείς γαλοπούλας, όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο, ωστόσο δεν μπορούν να πουλήσουν ψηλά, καθώς το εμπόριο δυσφορεί και ο καταναλωτής δυσκολεύεται. Κατά τα άλλα, όπως λέει το ρεπορτάζ, οι σφαγές έχουν αρχίσει εδώ και δυο ημέρες και η ζήτηση -όσο πλησιάζουν οι γιορτές-ανεβαίνει κατακόρυφα. Πέρσι, ο καταναλωτής είχε πληρώσει γύρω στα 7 με 8,5 ευρώ τη γαλοπούλα, αλλά φέτος προβλέπονται ανατιμήσεις, τουλάχιστον 15-20%.

Ο κ. Θανάσης Καρακόλης εκτρέφει μαζί με την αδερφή του Άννα στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης, γαλοπούλες εδώ και πολλές δεκαετίες. Ζήτηση, όπως μας ανέφερε ο κ. Καρακόλης, υπάρχει αλλά τα τελευταία χρόνια φθίνει. Στις γιορτές, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το πράγμα ανεβαίνει. Φέτος ανοδικά πάνε και οι τιμές που πουλάει ο παραγωγός και κυμαίνονται στα 6 ευρώ το κιλό. Όπως εξηγεί ο ίδιος, τα έξοδα είναι πάρα πολλά για την εκτροφή, όμως πρέπει να υπάρχει και μια ισορροπία στην τιμή γιατί υπάρχει δυσχέρεια στον κόσμο. Η ΒΑΚ FARM λειτουργεί από το 1947 και πλέον διαθέτει γαλοπούλα σε μαγαζιά, μικρά, μεγάλα και σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με τον κ. Καρακόλη, βασικό πρόβλημα για τους εκτροφείς γαλοπούλας, δεν είναι άλλο, από την ακρίβεια στις ζωοτροφές, που πληρώνονται διπλές, σε σχέση με ένα 2 χρόνια πριν και ιδίως το καλαμπόκι που έχει ξεφύγει.

Ο κ. Δημήτρης Τάψας έχει εκτροφή γαλοπούλας ελευθέρας στην περιοχή του δήμου Ελασσόνας και όπως λέει στον ΑγροΤύπο, οι τιμές παραγωγού μπορεί να έχουν ανέβει, αλλά όχι σε τέτοια επίπεδα, που να καλύπτουν τα υπέρογκα κόστη. Μόνο το καλαμπόκι, λέει ο ίδιος, έχει πάει πάνω 100% σε σύγκριση με δυο χρόνια πριν, ενώ γενικώς το κόστος έχει ανεβεί 60-70%. Σύμφωνα με τον κ. Τάψα η τιμή παίζει στα 6 ευρώ με διαπραγμάτευση για 10-20 λεπτά επιπλέον, αλλά το εμπόριο διστακτικό. Βέβαια, ερωτηματικό είναι πόσο θα πληρώσει τελικά ο καταναλωτής τη γαλοπούλα στο κρεοπωλείο ή στο μάρκετ, καθώς με το μανδύα της ακρίβειας, έχουν πάει όλα στο... Θεό. Κατά τα άλλα, όπως σημειώνει ο κ. Τάψας, ζήτηση υπάρχει. Αξιοσημείωτο είναι πως στην περιοχή της Ελασσόνας από τους 10 εκτροφείς που υπήρχαν παλιότερα, έχουν απομείνει μόνο τρεις...

Πωλήσεις νωρίς λόγω κόστους ζωοτροφών

Ο κ. Σταμάτης Σιώτος εκτρέφει γαλοπούλες στην περιοχή του Κουτσοποδίου Αργολίδος, αλλά όπως λέει στον ΑγροΤύπο, λόγω της ζήτησης, έδωσε νωρίς τις γαλοπούλες που εξέθρεψε φέτος, με αποτέλεσμα, τώρα, πριν τις γιορτές, να μην έχει διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με τον κ. Σιώτο, στην απόφασή του αυτή, δηλαδή να πουλήσει το φθινόπωρο νωρίς, συνετέλεσε και η συγκυρία με τα αυξημένα κόστη εκτροφής (κυρίως οι ζωοτροφές), τα οποία πιέζουν τις μονάδες.

31/08/2022 12:35 μμ

Επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους παραβάτες.

Σαφείς εντολές για πιστή εφαρμογή των διατάξεων περί ευζωίας των ζώων και ιδιαίτερα των ιπποειδών κατά τη μεταφορά τους, έδωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥπΑΑΤ με αφορμή το περιστατικό κακοποίησης όνου στις 27 Αυγούστου στο Δήμο Ζίτσας Ιωαννίνων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας του ΥπΑΑΤ κα. Χριστιάνα Καλογήρου, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών, κ. Σπύρος Ντουντουνάκης, ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, κ. Θωμάς Αλεξανδρόπουλος, η Προϊστάμενη της Διεύθυνσης Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών κα. Κατερίνα Μαρίνου, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων κα. Σοφία Μπουτσίνη, η κα. Αναστασία Χαραλαμποπούλου από το Τμήμα Προγραμματισμού και Συντονισμού Κτηνιατρικών Εργαστηριακών Ελέγχων και ο Διευθυντής του ΥφΑΑΤ κ. Ανδρέας Θεοφίλου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ, o υφυπουργός, προχώρησε σε ρητές και αυστηρές συστάσεις προς όλες τις συναρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε όσους δεν συμμορφώνονται με την ισχύουσα σχετική εθνική και ενωσιακή νομοθεσία καθώς και με τις σχετικές εγκυκλίους που έχουν εκδοθεί από το ΥπΑΑΤ.

Όσον αφορά στο συγκεκριμένο συμβάν, από την πρώτη στιγμή υπήρξε άμεση κινητοποίηση και επικοινωνία μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ και αυστηρή τήρηση των προβλεπομένων διαδικασιών.

Εντός της ημέρας, το τραυματισμένο ζώο θα επανεξεταστεί από εξειδικευμένο κτηνίατρο για ιπποειδή (ιππίατρο) προκειμένου να του παρασχεθεί η καλύτερη δυνατή περίθαλψη.

08/12/2021 04:51 μμ

Περίπου 884.000 τόνοι κρέατος κουνελιού παράγονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του FAO.

Μόνο η Κίνα παράγει πάνω από 477.000 τόνους, λίγο παραπάνω δηλαδή από το μισό της παγκόσμιας παραγωγής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός. Υπάρχουν περίπου 13,8 εκατ. κουνέλια σε εκμεταλλεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2,9% λιγότερα σε σχέση με 5 έτη πριν, όταν υπήρχαν πάνω από 14,2 εκατ. (FAO 2019). Η πραγματική κατάσταση σε σχέση με την εκτροφή κουνελιών για εμπορικούς σκοπούς στην ΕΕ, αλλά και η κατανάλωση κρέατος κουνελιού, αναφέρει το Ismea σε έκθεσή του, δεν μπορούν να ποσοτικοποιηθούν με βεβαιότητα, καθώς στην πραγματικότητα, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με άλλα ζωικά είδη, ένα υψηλό ποσοστό κρέατος κουνελιού (υπολογίζεται περίπου σε 34%) προέρχεται από οικογενειακές εκμεταλλεύσεις και σε πολλές περιπτώσεις αφορά ιδιοκατανάλωση. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή κρέατος κουνελιού σε όγκο είναι η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία, με μερίδιο 60% της ευρωπαϊκής παραγωγής. Ακολουθούν η Τσεχία, η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία, οι οποίες μαζί αντιπροσωπεύουν ένα επιπλέον 35%.

Συρρικνώνεται η παραγωγή στην Ιταλία

Στην Ιταλία περίπου 1 εκατ. θηλυκά κουνέλια εκτρέφονται το χρόνο σε περίπου 8.000 φάρμες, εκ των οποίων οι 1.500 έχουν επαγγελματικό χαρακτήρα. Οι περιφέρειες με τις περισσότερες εκτροφές είναι το Βένετο, το Πιεμόντε, η Λομβαρδία, το Φριούλι και η Εμίλια-Ρομάνια, όπου λειτουργούν φάρμες μεσαίου και μεγάλου μεγέθους. Το Βένετο κατέχει πάνω από το 40% της εθνικής παραγωγής κουνελιών. Η εθνική αλυσίδα εφοδιασμού υποφέρει εδώ και αρκετά χρόνια και η κατανάλωση πιέζεται. Μια πρώτη εικόνα της παραγωγής κρέατος κουνελιού δίνουν τα στοιχεία της Ιταλικής Στατιστικής Αρχής (ISTAT) για τις σφαγές. Αυτά τα δεδομένα είναι ελλιπή, όπως αναφέραμε προηγουμένως, καθώς υπάρχει έλλειμμα όσον αφορά στον αριθμό των σφαγών που προορίζονται για ιδιοκατανάλωση και διοχετεύονται στο τοπικό εμπόριο, τα οποία αντιπροσωπεύουν ένα μερίδιο που είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αλλά σίγουρα έχει κάποια σημασία. Τα στοιχεία της Ιταλικής Στατιστικής Αρχής (ISTAT) για τη βιομηχανική σφαγή, ωστόσο, υπογραμμίζουν μια συρρίκνωση της παραγωγής την τελευταία δεκαετία κατά 32%. Η κάμψη στην αγορά κρέατος κουνελιού στην Ιταλία δεν φαίνεται να έχει σταματήσει, ούτε σε αυτήν την πρώτη συγκυρία του 2021 και μετά τη μείωση της εθνικής παραγωγής κατά 4,4% το 2020 σε σύγκριση με το 2019, το πρώτο επτάμηνο του 2021 σημειώνεται νέα συρρίκνωση του προσφερόμενου κρέατος κατά 4,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Ismea, τα στοιχεία για τις μηνιαίες σφαγές δείχνουν συρρίκνωση στους όγκους ακόμη και στην κορύφωση που καταγράφηκε την περίοδο κοντά στις γιορτές του Πάσχα. Το φρένο στην κατανάλωση κρέατος κουνελιού και η συνακόλουθη συρρίκνωση της ζήτησης αντικατοπτρίζεται και στα στοιχεία των εισαγωγών της Ιταλίας που, αν και αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό μερίδιο της αγοράς (λιγότερο από 10%) σε διάστημα 10 ετών, δείχνουν συρρίκνωση της τάξης του 50%. Το 2020, σε συνδυασμό με την αλλαγή των συνθηκών κατανάλωσης που συνδέεται με τους περιορισμούς του Covid, οι εισαγωγές κρέατος κουνελιού μειώθηκαν κατά 21% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας μόνο το 6,9% στην αγορά. Το πρώτο οκτάμηνο του 2021, οι εισαγωγές κρέατος κουνελιού σημειώνουν νέα πτώση 25% σε σύγκριση με τους όγκους που είχαν ήδη συρρικνωθεί την ίδια περίοδο του 2020, σημειώνοντας -31% σε αξία.

Στο μέτωπο της ζήτησης στην Ιταλία, παρά τη μακροπρόθεσμη πτώση (-22% όγκοι από το 2016 έως το 2020), υπάρχει καλή ανάκαμψη το 2020 (+ 11,3% όγκοι σε σχέση με το 2019) που συνεχίζεται και το πρώτο εννεάμηνο του 2021, με όγκους να αυξάνονται περαιτέρω κατά 1,9% σε σύγκριση με αυτούς που ήδη αυξάνονται το 2020. Αυτή η θετική τάση, ωστόσο, αποδίδεται αποκλειστικά στην αύξηση της οικιακής κατανάλωσης, έναντι της κατανάλωσης στην εστίαση, λόγω των περιορισμών του κορονοϊού. Μάλιστα, καθώς η εγχώρια παραγωγή έχει μειωθεί, αλλά και οι εισαγωγές, είναι εύκολο να συμπεράνει κανείς ότι η συνολική εσωτερική κατανάλωση έχει μειωθεί. Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι δεν υπήρχε διέξοδος για το κανάλι on-trade και δεν υπήρχαν ξένοι καταναλωτές.

25/11/2021 01:59 μμ

Προβληματισμός υπάρχει φέτος από τους εκτροφείς γαλοπούλας για το πως θα κινηθεί η αγορά και αν οι τιμές θα καλύψουν το κόστος.

Για μία περίοδο κατανάλωσης λίγων ημερών (Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά), η παραγωγική διαδικασία των εκτροφέων γαλοπούλας κρατά επτά περίπου μήνες, κάτι που σημαίνει υψηλό κόστος και κίνδυνος να μείνει απούλητη η παραγωγή.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Νατσιούλας, ιδιοκτήτης φάρμας στη Νίκαια Λάρισας που εκτρέφει τη ντόπια ποικιλία της μαύρης γαλοπούλας, «φέτος το κόστος εκτροφής έχει αυξηθεί. Η βασική τροφή στις γαλοπούλες είναι το καλαμπόκι. Το καλαμπόκι σήμερα είναι στα 30 λεπτά συν ΦΠΑ. Επίσης η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει τριπλασιαστεί. Τα πουλιά τα εκτρέφουμε από τα μέσα Μαΐου. Όλο αυτό το διάστημα θέλουν ζωοτροφή.

Ακόμα δεν έχουν καθοριστεί οι τιμές παραγωγού στο εμπόριο. Εκτιμώ ότι μετά τις 5 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν οι τιμές. Η προσφορά είναι περίπου ίδια με τα περσινά επίπεδα για τις γαλοπούλες ελευθέρας βοσκής. Πέρσι είχαμε τιμή παραγωγού στα 5 - 5,20 ευρώ το κιλό. Φέτος με την αύξηση του κόστους η τιμή θα πρέπει να κυμανθεί στα 6 ευρώ. Η γαλοπούλα που καταναλώνουν τα Χριστούγεννα οι καταναλωτές είναι περίπου στα 4,5 με 5 κιλά. Δεν ξέρω αν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις τιμές οι καταναλωτές.

Το 2021 είχαμε και πρόβλημα στις εξαγωγές. Τα πουλιά που πουλάμε τα Χριστούγεννα είναι θηλυκά. Τα αρσενικά τα πουλάμε κάθε χρόνο στην Αλβανία το καλοκαίρι. Με τα χρήματα βγάζουμε ένα πρόσθετο εισόδημα και πληρώνουμε μέρος των ζωοτροφών. Φέτος όμως με την πανδημία δεν μπορούσαμε να κάνουμε εξαγωγή. Και μας έμειναν απούλητα με αποτέλεσμα να τα δώσουμε αργότερα με πρόσθετο κόστος σε πολύ χαμηλή τιμή με το κεφάλι στα 3 - 4 ευρώ (τα αρσενικά είναι περίπου 7 κιλά βάρος).

Σαν πρόεδρος του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Εκτροφέων γαλοπούλας ελευθέρας βοσκής κατέθεσα αίτημα προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ για να πάρουμε κορονοενίσχυση αλλά δεν είχαμε κάποια θετική απάντηση. Είμαστες περίπου 80 εκτροφείς σε όλη την Ελλάδα που έχουμε γαλοπούλες ελευθέρας βοσκής και πρέπει να μας στηρίξει το κράτος».

«Εκτρέφουμε και διαθέτουμε γαλοπούλες ελεύθερης βοσκής για τη περίοδο των Χριστουγέννων αλλά φέτος υπάρχει προβληματισμός για το αν σφάξουμε πουλιά γιατί οι ζωοτροφές είναι σε υψηλά επίπεδα και το κόστος μεγάλο», δηλώνει στον ΑγροΤύπο η κ. Άννα Καρακόλη, που έχει πτηνοτροφεία στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης, η οποία ασχολείται ανελλιπώς με την παραγωγή - εκτροφή - διάθεση γαλοπούλας και κοτόπουλου.

Και προσθέτει: «η γαλοπούλα είναι ένα καθαρά εποχιακό προϊόν στην χώρα μας. Την πουλάμε τα Χριστούγεννα και αν ξεμείνει τότε δεν μπορείς να την πουλήσεις στην αγορά.

Διατρέφουμε λευκές γαλοπούλες αλλά η κατανάλωση είναι πολύ μειωμένη και το κόστος πολύ υψηλό. Ουσιαστικά είναι ένα είδος προς εξαφάνιση στην χώρα μας. Επίσης η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά την κατανάλωση. Εμείς πουλάμε σε χονδρεμπόρους και κρεοπωλεία. Το κράτος δεν θέλει να βοηθήσει για να κάνουμε σφαγείο, ώστε να μπορούμε να πουλάμε όλο το έτος τεμαχισμένο το κρέας γαλοπούλας».

11/10/2021 10:16 πμ

Μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ελέγχων.

Ολοκληρώθηκε η πληρωμή της δεύτερης εκκαθάρισης του 100% των αιτούμενων ποσών ενίσχυσης στους ενταγμένους παραγωγούς 1ης και 2ης πρόσκλησης, για το έτος εφαρμογής 2020, όσον αφορά στην Δράση 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του Μέτρου 10 του ΠΑΑ 2014-2020.

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ως εξής:

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην με αριθ. 401/48520/29.03.2018 Υπουργική Απόφαση (Φ.Ε.Κ. 1226/Β'/ 2018) για τον καθορισμό πλαισίου εφαρμογής της Δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2020, μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ελέγχων, ολοκληρώθηκε η πληρωμή 2ης εκκαθάρισης του 100% των αιτούμενων ποσών ενίσχυσης στους ενταγμένους παραγωγούς 1ης και 2ης πρόσκλησης, για το έτος εφαρμογής 2020.

Το ποσό που καταβάλλεται ανέρχεται σε 48.721,76 €, πανελλαδικά και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πίστωσης των τραπεζικών λογαριασμών.

Οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στους αναλυτικούς πίνακες με τα στοιχεία του υπολογισμού της πληρωμής τους με τη χρήση των κωδικών τους στην διαδικτυακή εφαρμογή του Μέτρου (πατήστε εδώ).

Κατά των αποτελεσμάτων της πληρωμής εκκαθάρισης και σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 21 της ανωτέρω απόφασης, οι παραγωγοί δύνανται να υποβάλλουν σχετική ενδικοφανή προσφυγή, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021 και εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών, δηλαδή έως και την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021, ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Δράσης με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών.

Με την ενδικοφανή προσφυγή οι παραγωγοί δύνανται να προβάλουν αντιρρήσεις κατά των ευρημάτων (κωδικών) που έχουν προκύψει κατά την πληρωμή της εκκαθάρισής τους. Παράλληλα, οφείλουν να κινήσουν τις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες για τη διόρθωση των δεδομένων στη/στις μηχανογραφική/ές βάση/εις μέσω της/των οποίας/οποίων πραγματοποιείται/ούνται από το ΠΣ οι διασταυρωτικοί έλεγχοι. Ως εκ τούτου δεν αποτελεί αντικείμενο ελέγχου από επιτροπή στο πλαίσιο του Μέτρου.

Για τη διευκόλυνσή τους, οι δικαιούχοι μπορούν να συμβουλεύονται το σχετικό εγχειρίδιο χρήσης που υπάρχει αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ «Εγγραφή και Πρόσβαση στις Online εφαρμογές του ΟΠΕΚΕΠΕ.

06/10/2021 10:24 πμ

Με απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης-Τροφίμων.

Αρκετές νέες διατάξεις εισάγει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε σχέση με τα βοσκοτόπια, που δηλώνονται στο ΟΣΔΕ. Μια από αυτές τις διατάξεις, που προστίθεται στο ήδη ισχύον από το 2015, πλαίσιο για τα βοσκοτόπια, εισάγει ποινές στην κατανομή των βοσκότοπων για όσους παραγωγούς βρεθούν μετά από έλεγχο, να έχουν μειωμένο ζωικό κεφάλαιο, σε σύγκριση με το δηλωθέν. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην απόφαση της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, στο άρθρο 8, προστίθεται παρ. 8 ως εξής: «8. Το ζωικό κεφάλαιο του άρθρου 3, αν μετά από τους επιτόπιους ελέγχους βρεθεί μειωμένο: α) Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, η κατανομή του επόμενου έτους ανακαλείται. β) Σε ποσοστό από 20% έως και 50%, η κατανομή του επόμενου έτους μειώνεται κατά ποσοστό 50% από αυτή που απαιτείται για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων βοσκότοπου. γ) Σε ποσοστό μικρότερο του 20% έως και 10%, η κατανομή του επόμενου έτους μειώνεται κατά ποσοστό 20% από αυτή που απαιτείται για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων βοσκότοπου. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ προβαίνει σε ετήσιο έλεγχο των προϋποθέσεων». Εκτός αυτού, με άλλη διάταξη, η παρ. 6 του άρθρου 8 τροποποιείται ως εξής: «6. Όταν το ζωικό κεφάλαιο του κτηνοτρόφου μειωθεί άνω του 30% σε σχέση με την αρχική κατά περίπτωση κατανομή απόκτηση δικαιωμάτων για δύο συνεχόμενα έτη, ο βοσκότοπος που κατανέμεται και το δικαίωμα χρήσης του, μειώνεται. Η έκταση που κατανέμεται προκύπτει από την έκταση που αντιστοιχεί στο ζωϊκό κεφάλαιο του 2ου έτους εφαρμόζοντας τον συντελεστή μείωσης του ζωϊκού κεφαλαίου του 2ου έτους.».

Τεχνική λύση και με τη... βούλα

Όπως πάντως ανέφερε στον ΑγροΤύπο υπεύθυνος μεγάλης πύλης ΟΣΔΕ που γνωρίζει άριστα τα θέματα αυτά, η απόφαση αυτή ουσιαστικά κατοχυρώνει και πάλι την εφαρμογή της τεχνικής λύσης, όσον αφορά στην κατανομή των βοσκότοπων. Κάπως έτσι φαίνεται να μένουν στα λόγια οι περιβόητες εξαγγελίες των επιτελών του ΥπΑΑΤ περί έγκαιρης εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ακόμα περιμένουν τα στοιχεία από τις Περιφέρειες για τις δημόσιες εκτάσεις, που δηλώνονται βοσκοτόπια στο ΟΣΔΕ.

Ολόκληρη η απόφαση έχει ως εξής:

1217/264725/27.09.2021

Τροποποίηση της υπ’ αρ. 873/55993/20.05.2015 κοινής απόφασης του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Κατανομή βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας» (Β΄ 942).

Αριθμ. 1217/264725/2021

(ΦΕΚ Β' 4585/05-10-2021)

ΟI ΥΠΟΥΡΓΟI

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1.Τις διατάξεις:

α) Του ν. 4622/2019 «Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (Α’ 133).

β) Του π.δ. 97/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» (Α’ 138).

γ) Των άρθρων 13 29 του ν. 2637/1998 «Σύσταση Οργανισμού Πιστοποίησης Λογαριασμών, Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, Οργανισμού Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων, Γενικών Διευθύνσεων και θέσεων προσωπικού στο Υπουργείο Γεωργίας και ’’Εταιρείας Αξιοποίησης Αγροτικής Γης’’ Α.Ε. και άλλες διατάξεις» (Α’ 200).

δ) Του άρθρου 182 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006, Α’ 114).

ε) Του άρθρου 3 του π.δ. 24/2015 «Σύσταση και μετονομασία Υπουργείων, μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων» (Α’ 20).

στ) Του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (Α’ 98), όπως διατηρήθηκε σε ισχύ με την παρ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 (Α’ 133).

ζ) Του π.δ. 2/2021 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 2)

η) Του π.δ. 40/2021 «Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων και Γενικών Γραμματειών, σύσταση και μετονομασία Γενικών Γραμματειών» (Α’ 100).

θ) Της περ. α της παρ. 5 του άρθρου 19 του ν. 4351/2015 «Βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις» (Α’ 164), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο δέκατο του ν. 4405/ 2016 (Α’ 129).

ι) Της υπ’ αρ. 255/58529/22.3.2019 κοινής απόφασης του Υπουργού και των Υφυπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Λεπτομέρειες εφαρμογής των άρθρων 4 και 32 του κανονισμού (ΕΕ) 640/2014 και του άρθρου 2 του κανονισμού (ΕΕ) 1306/2013, όσον αφορά τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες αναγνώρισης των γεγονότων ανωτέρας βίας και εξαιρετικής περίστασης και των φυσικών περιστατικών σε βοοειδή και σε αιγοπρόβατα» (Β’ 1112).

2.Την υπ’ αρ. 35090/10.06.2021 εισήγηση του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

3.Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του τακτικού προϋπολογισμού,

Aποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Τροποποιούμε την υπ’ αρ. 873/55993/20.5.2015 κοινή απόφαση του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Κατανομή βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας» (Β’ 942) ως εξής:

1. Στo άρθρο 3, προστίθενται παρ. γ), δ) και ε), ως εξής: «γ) Οι κτηνοτρόφοι που κατέχουν ήδη δικαιώματα βασικής ενίσχυσης περιφέρειας βοσκοτόπων (ΠΕ1) για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, σύμφωνα με την αναλογία και τις προϋποθέσεις της παρούσης.

δ) Οι κτηνοτρόφοι που αιτούνται αντισταθμιστικές ενισχύσεις στο πλαίσιο του Μέτρου 13 Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων κατανέμονται κατά προτεραιότητα στις αντίστοιχες περιοχές παρέμβασης που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα, όπως αυτές περιγράφονται στο άρθρο 4 της υπ’ αρ. 562/93601/25-04-2019 (Β’ 1641) υπουργικής απόφασης, στις οποίες ψηφιοποιείται η κύρια κτηνοτροφική εγκατάσταση/ή ο στάβλος μετακίνησης του κτηνοτρόφου και ορίζονται στο Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων σύμφωνα με τη σχετική Οδηγία 85/145 ως ισχύει, βάσει των αντίστοιχων τεχνικών οδηγιών. ε) Όσοι έχουν έναρξη της ζωικής εκμετάλλευσης έως την 31η Μαΐου του έτους ενίσχυσης.».

2. Οι περ. α) και β) της παρ. 2 του άρθρου 4, τροποποιούνται ως εξής: «α) Ένα (1) πρόβατο ή αίγα ηλικίας ενός (1) έτους και άνω ανεξαρτήτως φύλου = 0,15ΜΜΖ. β) Ένα (1) πρόβατο ή αίγα ηλικίας κάτω του ενός (1) έτους ανεξαρτήτως φύλου = 0,05ΜΜΖ». Οι περ. στ), ζ) και η) της ίδιας παραγράφου καταργούνται και διαγράφεται το εξής εδάφιο: «Οι κατηγορίες στ, ζ, και η, αφορούν σε μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης όπου απαιτείται και ενισχύεται η χρήση βοσκοτόπου.».

3. Η παρ. 4 του άρθρου 4 αντικαθίσταται ως εξής: «4. Η μέση αναλογία κατανομής βοσκοτόπων της χώρας υπολογίζεται ως το πηλίκο, με τρία δεκαδικά, των ΜΜΖ της χώρας προς την επιλέξιμη έκταση βοσκοτόπων της χώρας. Οι ΜΜΖ καθορίζονται βάσει των προσδιορισθέντων στοιχείων που έχουν καταγραφεί στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου του προηγούμενου έτους ενίσχυσης από αυτό της κατανομής και που προκύπτουν μετά τη διενέργεια των μηχανογραφικών διασταυρωτικών ελέγχων».

4. Η παρ. 5 του άρθρου 4 τροποποιείται ως εξής: «5. Η αναλογία κατανομής βοσκοτόπου ανά Χ.Ε. υπολογίζεται ως το πηλίκο των ΜΜΖ της κάθε Χ.Ε. προς την διαθέσιμη επιλέξιμη έκταση βοσκοτόπων της κάθε Χ.Ε. βάσει των προσδιορισθέντων στοιχείων που έχουν καταγραφεί στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου του προηγούμενου έτους ενίσχυσης από αυτό της κατανομής και που προκύπτουν μετά τη διενέργεια των μηχανογραφικών διασταυρωτικών ελέγχων.»

5. Η παρ. 7 του άρθρου 4 αντικαθίσταται ως εξής: «7. Στην Χ.Ε. 9 της Νησιωτικής Ελλάδας, καθορίζεται αναλογία κατανομής κατά 10% χαμηλότερη από τη μέση αναλογία κατανομής βοσκοτόπων της χώρας, όπως υπολογίζεται στην παρ. 4.».

6. Η παρ. 10 του άρθρου 4 αντικαθίσταται ως εξής: «10. Μετά την κάλυψη των απαιτήσεων σε βοσκότοπο των κτηνοτρόφων της οικείας ΧΕ, τυχόν περίσσεια βοσκοτόπων που προκύπτει σύμφωνα με την παρ. 8, χρησιμοποιείται ως απόθεμα. Το απόθεμα αυτό μπορεί να κατανεμηθεί σε κτηνοτρόφους με έδρα εκμετάλλευσης σε διαφορετική Χ.Ε. αποκλειστικά για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους σε ΠΕ1. Στις περιπτώσεις που αφορούν σε κτηνοτρόφους που υποβάλλουν πρώτη φορά Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης το έτος κατανομής, αυτοί λαμβάνουν βοσκότοπο με το μεγαλύτερο ετήσιο συντελεστή αναλογίας μεταξύ των Χ.Ε. της Επικράτειας.»

7. Στο άρθρο 4 προστίθεται νέα παρ. 11: «11. Οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι που υποβάλλουν πρώτη φορά Ενιαία Αίτησης Ενίσχυσης το έτος κατανομής, λαμβάνουν βοσκότοπο σύμφωνα με την αναλογία κατανομής της Χ.Ε. έδρας εκμετάλλευσης».

8. Η παρ. 1 του άρθρου 5 τροποποιείται ως εξής: «1. Κάθε κτηνοτρόφος έχει δικαίωμα στην κατανομή και χρήση βοσκοτόπου, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις κατανομής της παρούσης και υποβληθεί η ετήσια Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης. Σε κάθε περίπτωση ο επιλέξιμος βοσκότοπος που κατανέμεται, δηλώνεται στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του έτους κατανομής.».

9. Η παρ. 2 του άρθρου 5 τροποποιείται ως εξής: «2. Στους κτηνοτρόφους που πληρούν τις προϋποθέσεις κατανομής της παρούσης, κατά προτεραιότητα κατανέμεται η απαραίτητη έκταση βοσκοτόπου για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων βοσκοτόπων (ΠΕ1) της βασικής ενίσχυσης. Εκτάσεις που κατανέμονται για τη συμμετοχή σε μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας στα οποία απαιτείται και ενισχύεται η χρήση βοσκοτόπου, και υπερβαίνουν την απαίτηση για την πλήρη ενεργοποίηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, δεν δύναται να χρησιμοποιηθούν για επιπλέον ενεργοποίηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης.».

10. Η παρ. 7 του άρθρου 5 αντικαθίσταται ως εξής: «7. Για την πλήρη ενεργοποίηση των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης σε ΠΕ1 (βοσκότοποι) πρώτης χορήγησης έτους 2015, δύναται να κατανέμονται επιλέξιμες εκτάσεις ισάριθμες με την υπέρβαση από τον αριθμό δικαιωμάτων των δηλούμενων επιλέξιμων εκτάσεων σε ΠΕ2 (αρόσιμα) και ΠΕ3 (μόνιμες) και σε μη κτηνοτρόφους».

11. Η παρ. 9 του άρθρου 5 τροποποιείται ως εξής: «9. Στους μετακινούμενους κτηνοτρόφους δύναται να κατανεμηθεί βοσκότοπος σε διαφορετικές Χ.Ε. Το σύνολο της έκτασης βοσκοτόπου που δικαιούνται οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι δεν είναι δυνατό να υπερβαίνει την καθορισθείσα αναλογία κατανομής των παρ. 8 ή 9 του άρθρου 4 κατά περίπτωση, η οποία αντιστοιχεί στις κατεχόμενες ΜΜΖ. Σε κάθε περίπτωση ως αναλογία κατανομής καθορίζεται εκείνη με το συντελεστή αναλογίας της Χ.Ε. έδρας εκμετάλλευσης.».

12. Η παρ. 10 του άρθρου 5 τροποποιείται, ως εξής: «10. Κτηνοτρόφοι που έκαναν χρήση του ίδιου βοσκότοπου για πάνω από 3 έτη κατά την πενταετία 2015-2019, λαμβάνουν κατά προτεραιότητα τις ίδιες εκτάσεις εφόσον το επιθυμούν και το δηλώσουν στην αίτησή τους.».

13. Η παρ. 12 του άρθρου 5 τροποποιείται, ως εξής: «12. Στους κτηνοτρόφους που κατέχουν ή μισθώνουν βοσκήσιμες γαίες κατανέμονται επιλέξιμες εκτάσεις μόνο για το μέρος που υπολείπεται για την πλήρη ενεργοποίηση των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης περιφέρειας βοσκότοπου (ΠΕ1). Οι ιδιωτικές εκτάσεις που δηλώθηκαν κατά το χρόνο απόκτησης των δικαιωμάτων βοσκότοπου εξαιρούνται από την κατ’ έτος απαίτηση κατανομής της παρούσας.».

14. Στο άρθρο 5, προστίθεται παρ. 15 ως εξής: «15. Για τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας του ζωικού κεφαλαίου, δύναται να πραγματοποιείται συμπληρωματική κατανομή, μόνο για τις άμεσες ενισχύσεις, σύμφωνα με το ζωικό κεφάλαιο που έχει εγκριθεί μετά τον έλεγχο του ΟΠΕΚΕΠΕ».

15.Η παρ. 2 του άρθρου 6 αντικαθίσταται ως εξής: «2. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαθέτει προς χρήση στους εμπλεκόμενους στην διαδικασία μίσθωσης επιλέξιμων βοσκήσιμων γαιών (Περιφέρειες, ΔΑΟΚ και Επιτροπές), ειδική διαδικτυακή εφαρμογή για τον έλεγχο της χωροταξικής ορθότητας της κατανομής επιλέξιμων βοσκοτόπων.».

16.Η παρ. 3 του άρθρου 6 αντικαθίσταται ως εξής: «3. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατανομής των επιλέξιμων βοσκοτόπων η τελική κατανομή υπογράφεται από τον οικείο Περιφερειάρχη/Αντιπεριφερειάρχη, ή εναλλακτικά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.».

17. Η παρ. 4 του άρθρου 6 καταργείται.

18. Ο τίτλος του άρθρου 8, αντικαθίσταται ως εξής: «Υποχρεώσεις κτηνοτρόφων Διοικητικές Κυρώσεις».

19. Η παρ. 5 του άρθρου 8 τροποποιείται ως εξής: «5. Ο δικαιούχος που παύει να διατηρεί το ποίμνιο του ή αυτό είναι μικρότερο των τριών (3) ΜΜΖ εκπίπτει από το δικαίωμα χρήσης του βοσκότοπου. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ προβαίνει σε ετήσιο έλεγχο των προϋποθέσεων με βάση τα δηλωθέντα στοιχεία.».

20. Η παρ. 6 του άρθρου 8 τροποποιείται ως εξής: «6. Όταν το ζωικό κεφάλαιο του κτηνοτρόφου μειωθεί άνω του 30% σε σχέση με την αρχική κατά περίπτωση κατανομή απόκτηση δικαιωμάτων για δύο συνεχόμενα έτη, ο βοσκότοπος που κατανέμεται και το δικαίωμα χρήσης του, μειώνεται. Η έκταση που κατανέμεται προκύπτει από την έκταση που αντιστοιχεί στο ζωϊκό κεφάλαιο του 2ου έτους εφαρμόζοντας τον συντελεστή μείωσης του ζωϊκού κεφαλαίου του 2ου έτους.».

21. Στο άρθρο 8, προστίθεται παρ. 8 ως εξής: «8. Το ζωικό κεφάλαιο του άρθρου 3, αν μετά από τους επιτόπιους ελέγχους βρεθεί μειωμένο: α) Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, η κατανομή του επόμενου έτους ανακαλείται. β) Σε ποσοστό από 20% έως και 50%, η κατανομή του επόμενου έτους μειώνεται κατά ποσοστό 50% από αυτή που απαιτείται για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων βοσκότοπου. γ) Σε ποσοστό μικρότερο του 20% έως και 10%, η κατανομή του επόμενου έτους μειώνεται κατά ποσοστό 20% από αυτή που απαιτείται για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων βοσκότοπου. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ προβαίνει σε ετήσιο έλεγχο των προϋποθέσεων.».

Άρθρο 2

Η υπ’ αρ. 1123/126631/18.11.2015 κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Τροποποίηση της αριθμ. 873/55993/20.5.2015 απόφασης του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας "Κατανομή βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας (Β’ 942)"» (Β’ 2518) καταργείται.

Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του έτους 2021 και εφεξής.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2021

Οι Υπουργοί

Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΙΒΑΝΟΣ

15/07/2021 04:10 μμ

Υπάρχουν ερωτηματικά για τα ζώα ελευθέρας βοσκής.

Από την προσεχή Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021 ξεκινά και στους επτά νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, η υλοποίηση του προγράμματος περισυλλογής και διαχείρισης κάθε είδους νεκρών ζώων.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν με ένα τηλεφώνημα να καλούν το Φορέα Διαχείρισης, να παραλάβει το νεκρό ζώο, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Το πρόγραμμα είναι τριετούς διάρκειας, με συνολικό προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ, καλυπτοντας ολόκληρη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

«Μετά από συντονισμένες προσπάθειες και σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ξεκινάει το πρόγραμμα περισυλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων. Ένα πρόγραμμα με σημαντικά οφέλη για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και για την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου καθώς θα γίνεται έλεγχος της αιτίας θανάτου, σε ύποπτα περιστατικά, για τον έγκαιρο εντοπισμό νόσων όπως η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια. Παράλληλα, βελτιώνεται η ασφάλεια στο οδικό δίκτυο και προστατεύεται η δημόσια υγεία με την εξάλειψη εστιών μόλυνσης από νεκρά ζώα στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετούνται χιλιάδες κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας μας που έχει το μεγαλύτερο ζωικό κεφάλαιο στη χώρα», δηλώνει αναφορικά με το πρόγραμμα ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της ΠΚΜ Σωτήρης Μπάτος.

Το έργο «Πρόγραμμα περισυλλογής και διαχείρισης κάθε είδους νεκρών ζώων και λήψη δειγμάτων εγκεφαλικού ιστού από τα νεκρά ζώα, στα οποία απαιτείται» αφορά στη διαχείριση των νεκρών παραγωγικών ζώων και κάθε άλλου είδους νεκρού ζώου, άγριου ή μη, που ανευρίσκονται στα όρια της ΠΚΜ εφόσον η διαχείρισή τους δεν καλύπτεται από άλλα προγράμματα που εφαρμόζουν διάφοροι φορείς παραγωγικοί ή μη, όπως π.χ. Εθνικών Οδών και οι Δήμοι. Η δειγματοληψία εγκεφαλικού ιστού διενεργείται στα νεκρά βοοειδή ηλικίας άνω των 24 ή 48 μηνών (ανάλογα με τη χώρα αρχικής προέλευσής τους) και στις αίγες και τα πρόβατα ηλικίας άνω των 18 μηνών.

Επισημαίνεται η ιδιαίτερη σημασία της εφαρμογής του προγράμματος με στόχους:

  • Την ορθή διαχείριση των νεκρών ζώων στις εκτροφές, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για την εξάλειψη εστιών μόλυνσης και την προάσπιση της δημόσιας υγείας και της υγείας του ζωικού κεφαλαίου.
  • Την ουσιαστική, δωρεάν, εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, η διαχείριση των νεκρών παραγωγικών ζώων αποτελεί υποχρέωση των κτηνοτρόφων. Η συλλογή, μεταφορά και διαχείριση των νεκρών ζώων που εντάσσονται στο πρόγραμμα δεν συνεπάγεται οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση για τους κτηνοτρόφους.
  • Την απομάκρυνση από το οδικό δίκτυο και την ύπαιθρο χώρα των πτωμάτων νεκρών ζώων που αποτελούν εστίες μόλυνσης και εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
  • Την ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα του υδροφόρου ορίζοντα.
  • Την αποφασιστική συνδρομή στην υλοποίηση του προγράμματος Ελέγχου των Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών και τη βελτίωση του υγειονομικού προφίλ της χώρας, με άμεση ευεργετική επίδραση στις εξαγωγές των τροφίμων ζωικής προέλευσης καθώς και των ζώντων ζώων.
  • Την ενίσχυση της εικόνας της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι εκτροφείς βοοειδών, αιγών, προβάτων και χοίρων οφείλουν να ειδοποιούν άμεσα το φορέα υλοποίησης του προγράμματος για την ύπαρξη νεκρών ζώων δίνοντας κατά την κλήση τις ακόλουθες πληροφορίες: α) το ονοματεπώνυμό τους, β) την έδρα της εκμετάλλευσης, γ) τον κωδικό της εκμετάλλευσης, δ) τον αριθμό ενωτίων νεκρών ζώων.

Ερωτηματικά για τα ζώα ελευθέρας βοσκής

Σύμφωνα με παράγοντες του χώρου που έχουν γνώση των συγκεκριμένων προγραμμάτων, υπάρχουν ερωτηματικά, τι θα ισχύει με την περίπτωση των ζώων ελευθέρας βοσκής, για παράδειγμα στην περίπτωση που κάποιο εξ αυτών έχει πέσει σε γκρεμό, πώς θα γίνει η συλλογή του κ.λπ.

13/07/2021 10:21 πμ

Σε καλό δρόμο η πληρωμή, αλλά πρέπει να ολοκληρωθούν και οι σχετικοί έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Μέσα στο καλοκαίρι θα ολοκληρωθούν οι καταβολές, αφού ολοκληρωθούν και οι διασταυρωτικοί έλεγχοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και από το Υπουργείο Οικονομικών, που όπως επίσης σας έχω πει πολλές φορές κάνει και τους δικούς του διπλούς ελέγχους. Με το ίδιο αίσθημα ευαισθησίας και ευθύνης θα κοιτάξουμε στην πορεία των πραγμάτων -και μόλις ολοκληρωθεί και αυτή η συγκομιδή και η πώληση- τι ακριβώς έχει συμβεί, θα καταγράψουμε τις πτώσεις των τιμών και εύχομαι να μην χρειαστεί να ξαναέρθουμε στη Βουλή. Θα τα ξανασυζητήσουμε, όμως, για να δούμε πώς μπορούμε να σταθούμε δίπλα στους πληττόμενους παραγωγούς της Ηλείας, τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην βουλή ο Σπήλιος Λιβανός, επιβεβαιώνοντας πλήρως όσα έγραψε ο ΑγροΤύπος (δείτε εδώ).

Αναλυτικά η συζήτηση από τα επίσημα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:

Ακολουθεί η με αριθμό 929/5-7-2021 δέκατη τρίτη επίκαιρη ερώτηση δευτέρου κύκλου του Βουλευτή Ηλείας του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλη Κατρίνη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Μεγάλη και φέτος η μείωση εισοδήματος για τους αγρότες της Ηλείας».

Τον λόγο έχει ο κ. Κατρίνης.

ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, όπως ξέρετε, ή έχετε ενημερωθεί –φαντάζομαι- είναι πάρα πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Ηλείας και όχι μόνο τη φετινή χρονιά. Πέρα από τα καιρικά φαινόμενα που προκάλεσαν ζημιές στις καλλιέργειες -και αναφέρομαι στον παγετό του Μαρτίου και του Απριλίου- είναι πάρα πολύ χαμηλές οι τιμές σε βασικά προϊόντα της περιοχής όπως είναι το καρπούζι και η πατάτα.

Αυτά τα προϊόντα φέτος πωλούνται σε τιμές χαμηλότερες από ό,τι ήταν πέρυσι και το λέω γιατί και τα δυο προϊόντα εντάχθηκαν –και ορθώς εντάχθηκαν- στα προϊόντα που αποζημιώθηκαν λόγω της πανδημίας. Το καρπούζι πωλείται τώρα 0,7 λεπτά, ενώ το πρώιμο πουλήθηκε σε χαμηλότερη τιμή κατά 30% σε σχέση με το περσινό. Η πατάτα πωλείται 0,8 λεπτά, ενώ πέρυσι η τιμή κυμάνθηκε από 0,12 λεπτά έως 0,15 λεπτά και οι λόγοι είναι ότι οι αγορές στις βόρειες χώρες δεν έχουν ακόμη ανοίξει, ο τουρισμός δεν πάει τόσο καλά όσο θα περιμέναμε στην εγχώρια αγορά, ενώ και η εστίαση άργησε να ξεκινήσει.

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις της περσινής χρονιάς, δεν έχουν ακόμη καταβληθεί και είναι ένα ερώτημα αν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα και πότε θα καταβληθούν αυτές οι αποζημιώσεις, ενώ πάρα πολλοί παραγωγοί εξαιρέθηκαν παρότι είχαν καλύψει ασφαλιστικά τις καλλιέργειές τους πληρώνοντας τον ΕΛΓΑ, επειδή δεν είχαν δηλώσει αυτές τις καλλιέργειες στο ΟΣΔΕ.

Με βάση το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, η Κυβέρνηση παρουσιάζει μια εικόνα και ο πρωτογενής τομέας εμφανίζει μια πρωτοφανή ανθεκτικότητα. Αθροιστικά για το 2020-2021 έχετε προβλέψει 183 εκατομμύρια ευρώ. Θυμίζω ότι για το 2020 η έκτακτη επιχορήγηση ήταν 150 εκατομμύρια, άρα 33 είναι για το 2021 και μάλιστα είναι εμφαντικό το γεγονός ότι στο μεσοπρόθεσμο για το 2022 εμφανίζεται ένα μεγάλο μηδενικό ως έκτακτη επιχορήγηση για τις αποζημιώσεις του πρωτογενούς τομέα.

Δυο ερωτήματα: πρώτον, αν θα αποζημιώσετε τους παραγωγούς καρπουζιού και πατάτας και φέτος για την μεγάλη απώλεια εισοδήματος, όπως σας είπα πριν με βάση τις τιμές που οφείλονται σαφέστατα στην πανδημία, η οποία συνεχίζεται και δεύτερον, αν έχετε υποβάλει σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συνέχιση αποζημιώσεων λόγω της πανδημίας και για φετινή χρονιά και θα ζητήσετε ενίσχυση από την Κυβέρνηση, από το Υπουργείο Οικονομικών, περαιτέρω των 33 εκατομμυρίων που εμφανίζονται εδώ με βάση το μεσοπρόθεσμο, αφού οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι ορατές;

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ο κύριος Υπουργός έχει τον λόγο.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΣΠΗΛΙΟΣ) ΛΙΒΑΝΟΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Κατρίνη, έχουμε συζητήσει πολλές φορές τόσο εντός της Αιθούσης με τις πολλαπλές ερωτήσεις σας, όσο και εκτός της Αιθούσης, όπου ευτυχώς έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία για τα ζητήματα και του καρπουζιού και της πατάτας, τόσο που έχω αρχίσει και ανησυχώ που με φέρνετε και με ξαναφέρνετε εδώ για αυτά τα δυο προϊόντα, αλλά εν πάση περιπτώσει, αντιλαμβάνομαι την ευαισθησία σας για την περιοχή σας και αντιλαμβάνομαι, επίσης, ότι καταλαβαίνετε την ανταπόκριση του κράτους και άρα, εμπροσθοβαρώς έρχεστε να με ρωτήσετε πολύ γρήγορα πριν προβούμε και στις επόμενες αποζημιώσεις, όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα.

Τον Δεκέμβριο αν δεν κάνω λάθος, καλύφθηκε 1.895.000 για το πρώιμο καρπούζι και 2.685.000 για την ανοιξιάτικη πατάτα. Στις 2 Ιουνίου άνοιξαν και ολοκληρώθηκαν πρόσφατα οι αιτήσεις και μέσα στο επόμενο διάστημα του καλοκαιριού θα γίνουν οι καταβολές για 18,3 συνολικά εκατομμύρια, 6,54 στο καρπούζι και 11,9 στην πατάτα.

Άρα, ως προς αυτό το κομμάτι το οποίο έχουμε ξανασυζητήσει και δημόσια είμαστε συνεπείς σε αυτά τα οποία σας έχω πει. Μέσα στο καλοκαίρι θα ολοκληρωθούν οι καταβολές, αφού ολοκληρωθούν και οι διασταυρωτικοί έλεγχοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και από το Υπουργείο Οικονομικών, που όπως επίσης σας έχω πει πολλές φορές κάνει και τους δικούς του διπλούς ελέγχους.

Με το ίδιο αίσθημα ευαισθησίας και ευθύνης θα κοιτάξουμε στην πορεία των πραγμάτων -και μόλις ολοκληρωθεί και αυτή η συγκομιδή και η πώληση- τι ακριβώς έχει συμβεί, θα καταγράψουμε τις πτώσεις των τιμών και εύχομαι να μην χρειαστεί να ξαναέρθουμε στη Βουλή. Θα τα ξανασυζητήσουμε, όμως, για να δούμε πώς μπορούμε να σταθούμε δίπλα στους πληττόμενους παραγωγούς της Ηλείας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε Κατρίνη, έχετε τον λόγο.

ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, μπορεί να φαίνεται ότι είναι επαναλαμβανόμενες οι ερωτήσεις, αλλά, ξέρετε, όταν οι απαντήσεις είναι ίδιες και υλοποιούνται με χρονοκαθυστέρηση και μερικώς, είναι υποχρέωση των Βουλευτών να επανέρχονται και να θέτουν τα ζητήματα και να ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΣΠΗΛΙΟΣ) ΛΙΒΑΝΟΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Μα, δεν έχουμε καθυστέρηση.

ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Εσείς κάνατε μια αναδρομή στο τι έχει γίνει με τις αποζημιώσεις στα συγκεκριμένα προϊόντα. Εγώ σας έθεσα ερώτημα και απαντήσατε λέγοντας ότι σε εύλογο διάστημα θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τους οποίους άνοιξε η πλατφόρμα στις 2 Ιουνίου εντός του καλοκαιριού. Δηλαδή θα υπολογίζουμε μέχρι το τέλος Αυγούστου.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΣΠΗΛΙΟΣ) ΛΙΒΑΝΟΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Θα καταγραφούν και θα ελεγχθούν.

ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Δεν μου απαντήσατε, όμως, οι παραγωγοί οι οποίοι δεν είχαν κάνει δήλωση στο ΟΣΔΕ, ενώ είχαν δηλώσει τις καλλιέργειές τους κανονικά, είχαν πληρώσει τα ασφάλιστρα στον ΟΓΑ και αποκλείονται βάσει της απόφασης, μιλάω για τους παραγωγούς της επίσπορης πατάτας που επίσης έπαθαν ζημιά, αν εξετάζετε να τους εντάξετε και αυτούς στους δικαιούχους αποζημίωσης.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΣΠΗΛΙΟΣ) ΛΙΒΑΝΟΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Αυτό ήταν εκτός της ερώτησής σας. Το προσθέσατε τώρα εδώ.

ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Σας έχω ρωτήσει πάρα πολλές φορές και σας ρωτάω μιας και το ξέρετε πολύ.

Δεύτερον, σας έχω ρωτήσει και το έχω αναφέρει και στην ερώτηση του για τα κηπευτικά σαλατικά που έχουν πάθει τρεις φορές ζημιά και σε τρεις καλλιεργητικές περιόδους δεν έχουν πάρει αποζημίωση μέχρι σήμερα. Είναι μέσα στην ερώτηση και σας ρωτώ αν προτίθεστε να τους αποζημιώσετε διότι έχουν πάθει ζημιά ήδη στην πρώτη φάση πανδημίας, όπως και τα εσπεριδοειδή που έπαθαν ζημιά το δίμηνο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου.

Τώρα, για τον παγετό εγώ συγκρατώ τη δέσμευση σας ότι θα έχει δοθεί το 40% μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Εύχομαι πραγματικά αυτό που είπατε να υλοποιηθεί. Το λέω, γιατί όλα αυτά αν τα αθροίσετε, θα δείτε ότι καλλιεργητές και παραγωγοί έχουν συσσωρευμένα προβλήματα και οι όποιες αποζημιώσεις έρχονται από την Κυβέρνηση ή από τον ΕΛΓΑ, με την καθυστέρηση που έχουν πολλές φορές δεν είναι και αποτελεσματικές. Και το λέω γιατί λόγω του παγετού έχουμε ζημιές, έχουμε πολύ μεγάλη ακαρπία στα εσπεριδοειδή, στη σταφίδα πιθανόν να έχουμε για δύο χρόνια ζημιές και οι αγρότες, το ξέρετε καλά γιατί από αγροτικό Νομό, έχουν εξαιρεθεί από οποιεσδήποτε αναστολές δανείων, φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων σαν να μην ήταν πληττώμενοι, πλην της επιστρεπτέας προκαταβολής που πήρανε και τώρα, αν δεν κάνω λάθος, τους ζητείτε να την επιστρέψουν συμψηφίζοντας με το ποσό της αποζημίωσης, αλλά γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα πράγματα στον πρωτογενή τομέα δεν είναι τόσο καλά όπως θα θέλατε να παρουσιάσετε.

Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτήν εδώ την Αίθουσα ψηφίσαμε διάταξη η οποία μιλούσε για ακατάσχετο των αποζημιώσεων λόγω covid όταν υπήρχαν χρέη στην εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία γιατί επτά στους δέκα από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους χρωστούν.

Άρα, πρώτον, συγκρατώ ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα αποζημιωθούν, μέσα στο καλοκαίρι. Δεύτερον, περιμένω να δω αν θα υπάρξει σήμερα ή κάποια άλλη μέρα διορθωτική κίνηση για όσους δεν έκαναν δήλωση για το ΟΣΔΕ από τους δικαιούχους αποζημίωσης. Τρίτον, είναι πολύ σημαντικό αν έχετε την εκτίμηση ότι πέρα από τα προϊόντα που θέτω σήμερα με το ερώτημά μου, υπάρχουν και άλλα προϊόντα που έχουν ζημιά λόγω του κορωνοϊού και απ’ ότι φαίνεται θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα, άρα αν θα ενεργοποιήσετε ανάλογα αιτήματα για να λάβετε έγκριση και ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αν θα ζητήσετε χρηματοδότηση από το Υπουργείο Οικονομικών.

Και το τελευταίο, ρωτάμε αν θα εντάξετε και τα προϊόντα που σας είπα πριν και το λέω με πολύ καλή διάθεση, κύριε Υπουργέ, γιατί ξέρω ότι εσείς είστε άνθρωπος που ακούτε. Είναι ακατανόητο για ποιο λόγο πλην των θερμοκηπιακών καλλιεργειών σε αγγούρι και ντομάτα, τα κηπευτικά σαλατικά δεν εντάχθηκαν σε αποζημίωση όπως και τα εσπεριδοειδή για ένα κρίσιμο δίμηνο.

Γι’ αυτό θέλω να δω αν εσείς τα επανεξετάζετε και αν θεωρείτε ότι ο πρωτογενής τομέας αυτή τη στιγμή έχει προβλήματα λόγω της πανδημίας ή θα αντιμετωπίσει προβλήματα το επόμενο διάστημα λόγω της πανδημίας, γιατί εμείς τα ζούμε και μας τα μεταφέρουν, κύριε Υπουργέ, οι παραγωγοί καθημερινά όπως και σε εσάς. Φέτος πουλάνε φθηνότερα από πέρυσι γιατί είναι τα συσσωρευμένα δύο ετών.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΣΠΗΛΙΟΣ) ΛΙΒΑΝΟΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Για να μην χάσω το αεροπλάνο μιας κι έχω αργήσει πάρα πολύ, να σας πω επιγραμματικά: Είπα και το ξαναλέω ότι θα δούμε και μαζί μέσα στο καλοκαίρι ακριβώς ποιες είναι οι ζημιές, θα τις αξιολογήσουμε και θα συζητήσουμε να δούμε τι μπορούμε από αυτά να καλύψουμε.

Δεύτερον, ως προς το κομμάτι αυτό με τις μη δηλώσεις ΟΣΔΕ, είναι πολύπλοκο. Προσπαθούν να συνεργαστούν οι Οργανισμοί ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ και το Υπουργείο για να δούμε τι ακριβώς έχει συμβεί και τι ακριβώς μπορεί να γίνει. Όμως, δεν μπορώ να δεσμευτώ γι’ αυτό, διότι δεν έχω υπηρεσιακή απάντηση.

Ως προς το άλλο κομμάτι, θα είμαι απόλυτα ειλικρινής. Μακάρι να είχαμε έναν πολύ μεγάλο «κουμπαρά» με πάρα πολλά χρήματα για να καλύψουμε όλες αυτές τις ζημιές που προκύπτουν. Όπως γνωρίζετε το μεσοπρόθεσμο είναι συγκεκριμένο, όπως και τα χρήματα. Εμείς βρισκόμαστε σε μια συζήτηση με το Υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να αυξήσουμε το budget μας. Όσο αυξάνεται το budget, τόσο μεγαλύτερες δυνατότητες θα έχουμε για να καλύψουμε φθορές και ζημιές. Εάν υποθέσουμε, κάτι που απεύχομαι, ότι το budget παραμένει αυτό, θα πρέπει να διαχειριστούμε αυτά τα χρήματα με έναν τρόπο αναλογικό και δίκαιο, προκειμένου να καλύψουμε αυτούς που έχουν βληθεί περισσότερο.

Όσο περισσότερα χρήματα έχουμε -και μη με πιέζετε άλλο γι’ αυτό, γιατί κι εγώ πιέζω, όπως και η Ελλάδα πιέζει, όλοι πιέζουμε για να έχουμε περισσότερα χρήματα στη διάθεσή μας- τα διαχειριζόμαστε πάντοτε με δίκαιο τρόπο και γι’ αυτό και προσπαθούμε να κάνουμε ελέγχους ακριβώς στην πηγή, για να μην παρεισφρέουν οι πονηροί. Θέλουμε να είμαστε δίκαιοι και δίπλα σε όλους. Θα δούμε ποιο θα είναι το τελικό ποσό που θα διαμορφωθεί και σας διαβεβαιώ ότι θα το χρησιμοποιήσουμε με απόλυτη δικαιοσύνη.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.

08/07/2021 10:34 πμ

Στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί στο νησί.

Στο πλαίσιο στήριξης της κτηνοτροφίας μας και ιδιαίτερα του τομέα των αιγοπροβάτων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ - Δήμητρα κ. Παναγιώτης Χατζηνικολάου υπέγραψαν σήμερα στο Ρέθυμνο προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Αμαρίου για την επαναλειτουργία της σχολής Ασωμάτων.

Η επαναλειτουργία της Σχολής έχει ως στόχο την ενίσχυση του σφακιανού προβάτου το οποίο αποτελεί μία γηγενή φυλή που, όπως είπε ο ΥΠΑΑΤ, πρέπει να στηριχθεί γενετικά προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Πρέπει να βρίσκουμε τον πλούτο και να τον αναδεικνύουμε να βοηθήσουμε τους παραγωγούς να μεγαλώσουν την πίτα και να στηρίξουμε την είσοδο νέων στο αγροτικό επάγγελμα είπε ο ΥΠΑΑΤ και τόνισε ότι στόχος του είναι να αναδειχθεί η Αγροτική οικονομία σε βασικό πυλώνα ανάπτυξης είτε άμεσα μέσω αύξησης και ποιοτικής βελτίωσης της Πρωτογενούς παραγωγής είτε έμμεσα μέσω τουρισμού και της Ελληνικής διατροφής.
Και σε αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε ο κ. Λιβανός, η Κρήτη έχει εξαιρετικές δυνατότητες και θέλουμε να επενδύσουμε σε αυτές.

Σε ερώτηση για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς ο ΥΠΑΑΤ τόνισε ότι αποτελεί ειλημμένη απόφαση της Κυβέρνησης η στήριξη του συνεταιριστικού κινήματος παρά τα λάθη και τα ατοπήματα που είχαν γίνει στο παρελθόν, αλλά σε υγιή και δίκαιη βάση.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σημείωσε ότι πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που θα συμβάλλει στην ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων της Κρήτης. Ο κ. Αρναουτάκης ευχαρίστησε τον κ. Λιβανό για τη συμβολή του στην υπογραφή της Προγραμματικής Συμφωνίας, ενώ αναφερόμενος στη νέα Κ.Α.Π., επεσήμανε και πάλι τις δυνατότητες που δίνει στην Κρήτη λέγοντας επιγραμματικά: «Ποιότητα – ταυτότητα- ανταγωνιστικότητα. Αυτά θέλει η νέα Κ.Α.Π.».

Ο Υφυπουργός Μεταφορών και βουλευτής Ρεθύμνου κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, υπογράμμισε ότι από αύριο προστίθεται ένας ακόμη κρίκος στην έρευνα και εκπαίδευση του Πρωτογενούς τομέα στην Κρήτη.

Ο κ. Παντελης Μουλτσανός είπε ότι η σχολή Ασωμάτων θα κάνει σύγχρονο ερευνητικό έργο, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών προϊόντων.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ – Δήμητρα κ. Παναγιώτης Χατζηνικολάου επεσήμανε ότι στόχος του Οργανισμού είναι να αναδείξει τη σχολή Ασωμάτων σε Πρότυπο Μεσογειακό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης.

Τέλος, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιωνή, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ευόδωση των προσπαθειών πολλών ετών και την ελπίδα της ότι η σχολή θα πάρει τη θέση που κατείχε και που της αξίζει, αλλά με όρους 21ου αιώνα.

Επισκέψεις σε καλλιεργητικές και μεταποιητικές μονάδες

Κατά τη δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στην Κρήτη, ο ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός επισκέφτηκε παραγωγικές και μεταποιητικές μονάδες στους Νομούς Ρεθύμνης και Χανίων, ενώ είχε συναντήσεις με εκπροσώπους αγροτικών Συνεταιρισμών.

Επίσκεψη σε μονάδα καλλιέργειας αβοκάντο

Μέσα από τη συνεργασία ιδιωτών παραγωγών, του επιχειρηματικού τομέα και του κράτους μπορεί να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και ιδιαίτερα της Κρήτης, τόνισε ο Σπηλιος Λιβανός, κατά την επίσκεψή του στη μονάδα καλλιέργειας αβοκάντο του Απόστολου Βουλγαράκη στην Αγιά.

Ο κ. Βουλγαράκης παράλληλα με τις μεταπτυχιακές σπουδές του σε συστήματα άρδευσης κι GIS, καλλιεργεί αβοκάντο, ακτινίδια, ελιές και εσπεριδοειδή, ενώ συνεργάζεται και με τον ΕΛΓΟ στην έρευνα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

«Επισκεφτήκαμε το αγρόκτημα της κλιματικής αλλαγής», είπε χαρακτηριστικά ο Σπηλιος Λιβανός και πρόσθεσε: «Επισκέφθηκα τον Αποστόλη γιατί προπορεύεται της εποχής του. Συνεργάζεται με τον ΕΛΓΟ και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής βελτιώνοντας παραδοσιακές καλλιέργειες της Κρήτης, αλλά και εντάσσοντας νέες στην παραγωγική διαδικασία.

Μαζί, ιδιώτες παραγωγοί, επιχειρηματίες και κράτος μπορούμε να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και ιδιαίτερα της Κρήτης», σημείωσε ο κ. Λιβανός, έχοντας πάντα ως στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών προϊόντων.

Επίσκεψη στην Creta Carob

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνοδευόμενος από τον συνάδελφό του βουλευτή Ρεθύμνου κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, επισκέφτηκε την Creta Carob, ιδιοκτησίας του κ. Ηλία Μανούσακα, η οποία παράγει και εξάγει προϊόντα χαρουπιού, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει επεκταθεί και στην παραγωγή και εξαγωγή προϊόντων από φραγκόσυκο. Πρόκειται για μία καινοτόμα επιχείρηση, που με τις πρώτες ύλες της τροφοδοτεί μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων.

Ο ΥΠΑΑΤ συνεχάρη τον κ. Μανούσακα για το γεγονός ότι επέλεξε ένα προϊόν το οποίο «ήταν στα αζήτητα», το κρητικό χαρούπι, και το ανέδειξε σε super food, που χρησιμοποιείται πλέον ευρέως και σε πολλές μορφές του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

«Αυτό ακριβώς είναι το μοντέλο το οποίο θέλουμε να χτίσουμε στον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα .Αυτό ακριβώς είναι το μοντέλο , το οποίο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θέλουμε να υποστηρίξουμε και να το αναδείξουμε σε φωτεινό παράδειγμα που θέλουμε να ακολουθήσουν και άλλοι νέοι άνθρωποι.
Για μένα είναι χαρά και τιμή που σε γνωρίζω Ηλία σήμερα και μου δίνει δύναμη. Αποδεικνύετε, εσύ και οι συνεργάτες του, αυτό το οποίο πιστεύω βαθιά : Ότι αν αξιοποιήσουμε σωστά τα διατροφικά «διαμάντια» της ελληνικής γης, και τα συνδέσουμε με τον πολιτισμό, την ιστορία μας ,την υγεία και τον τουρισμό, μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Και σε αυτή την πορεία, τα προϊόντα της κρητικής γης πρωταγωνιστούν.

Καλωσορίζοντας τον κ. Λιβανό, ο υπουργός Ρεθύμνης κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, σημείωσε ότι το παράδειγμα της Creta Carob είναι ένα μονοπάτι που μπορεί να ακολουθήσουν πολλοί παραγωγοί στη χώρα, για προϊόντα που έχουν τεράστια υπεραξία. «Μπορούμε να βρούμε ανεκμετάλλευτους θησαυρούς σε όλη τη χώρα , έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του πρωτογενούς τομέα, με τρόπο που θα προσδώσει μεγαλύτερη υπεραξία συνολικά στο ΑΕΠ της χώρας» σημείωσε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Eπίσκεψη στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μυλοποτάμου

Ακολούθως, ο κ. Λιβανός μετέβη στην Αγροτική Ένωση Μυλοποτάμου, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρό της κ. Εμμανουήλ Κουγιουμτζή ο οποίος και τον ενημέρωσε για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς, κυρίως τους κτηνοτρόφους της περιοχής.

Επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ρεθύμνου

Κλείνοντας την περιοδεία του στο Ρέθυμνο ο ΥΠΑΑΤ επισκέφθηκε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ρεθύμνου.
Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Γιάννης Γλεντζάκης περιέγραψε διεξοδικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γεωργοί και κτηνοτρόφοι και έκανε προτάσεις για την επίλυση τους.

07/07/2021 05:24 μμ

Όσοι παραγωγοί έλαβαν επιστρεπτέα για το 2020, στην επικείμενη πληρωμή, όποτε κι αν γίνει θα δουν παρακρατήσεις ή θα πληρωθούν πιο μετά από τους υπόλοιπους, όπως συνέβη με το 70άρι της Καλαμών.

Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων από τους παραγωγούς έληξε στις 2 Ιουλίου. Πρόσφατα (δείτε πατώντας εδώ), ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στη βουλή, δεν ανέφερε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πληρωμών για το σε εκκρεμότητα πακέτο ενισχύσεων σε:

α) υπαίθριο καρπούζι, mini και obla,

β) καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα,

γ) θερμοκηπιακές καλλιέργειες σε τομάτες και αγγούρια σε όλη την επικράτεια εξαιρουμένης της Κρήτης,

δ) βουβαλοτροφία.

Με παρακρατήσεις λόγω επιστρεπτέας όπως στην Καλαμών

Όπως αποκαλύπτει σήμερα ο ΑγροΤύπος, φέρνοντας στην δημοσιότητα σχετικό έγγραφο Μελά (δείτε εδώ), με την ολοκλήρωση των αιτήσεων, θα πρέπει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, να λάβει πάλι στοιχεία (όπως και με την κορονοενίσχυση της Καλαμών) από την ΑΑΔΕ, σχετικά με τα ποσά που έλαβε ως επιστρεπτέα ο παραγωγός μέσα στο 2020.

Αυτό στην πράξη σημαίνει πως θα γίνουν παρακρατήσεις στα ποσά της κορονοενίσχυσης, όποτε αυτά καταβληθούν, κατά το πρότυπο της ενίσχυσης στην Καλαμών, οπότε και επελέγη να σπάσουν οι πληρωμές και να δοθούν πρώτα χρήματα σε όσους δεν είχαν πάρει επιστρεπτέες.

05/07/2021 11:23 πμ

Την ανάγκη της οικονομικής τους ενίσχυσης από την πολιτεία, λόγω των απωλειών που έχουν καταγράψει από την πανδημία, καθώς και τη δυνατότητα ένταξής τους στο καθεστώς των άμεσων ενισχύσεων στη νέα ΚΑΠ, ζητούν οι εκτροφείς γαλοπούλας ελευθέρας βοσκής.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Νατσιούλας, πρόεδρος του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Εκτροφέων γαλοπούλας ελευθέρας βοσκής, «η ζήτηση έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της πανδημίας. Το κόστος εκτροφής ανέρχεται σε περίπου 20 ευρώ το πουλί. Τα περασμένα Χριστούγεννα η τιμή παραγωγού ήταν στα 4,80 - 5 ευρώ το κιλό. Επίσης σταμάτησαν οι εξαγωγές γαλοπούλας προς Αλβανία (εξάγουμε αρσενικά πουλιά).

Στη Θεσσαλία έχουν απομείνει περίπου 40 εκτροφείς ελευθέρας βοσκής και 40 ακόμη υπάρχουν στην υπόλοιπη Ελλάδα. Παράγουμε ετησίως περίπου 25 έως 30 χιλιάδες γαλοπούλες. Όμως οι τιμές των ζωοτροφών συνέχεια ανεβαίνουν τους τελευταίους μήνες και χρειαζόμαστε στήριξη από το ΥπΑΑΤ. Τα τελευταία χρόνια ζητάμε στήριξη από de minimnis για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτό τον τρόπο εκτροφής αλλά από το ΥπΑΑΤ έχουμε μόνο υποσχέσεις και λόγια.

Τις γαλοπούλες τις εκτρέφουμε από τον Απρίλιο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου που τις σφάζουμε για το τραπέζι των Χριστουγέννων. Το καλαμπόκι, η σόγια, το κριθάρι και τα σιτηρά έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρσι και έχει ανέβει το κόστος.

Ζητάμε μια κορονοενίσχυση όπως έδωσαν και στους άλλους κλάδους της αγροτικής παραγωγής. Επίσης ποτέ δεν έχουμε εισπράξει ενισχύσεις από την ΚΑΠ ούτε έχουμε ενταχθεί σε κάποιο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) αν και εκτρέφουμε ζώα ελευθέρας βοσκής».

Τα μέλη του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Εκτροφέων γαλοπούλας ελευθέρας βοσκής κατέθεσαν τα αιτήματά τους σε συνάντηση που είχαν με τον πρώην υπουργό και βουλευτή Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο. Συγκεκριμένα, επεσήμαναν ότι η αγορά του κρέατος έχει πληγεί λόγω των παρενεργειών της πανδημίας στο εγχώριο και παγκόσμιο εμπόριο. Οι παρούσες αντίξοες συνθήκες έχουν επιφέρει μειωμένη ζήτηση αλλά και χαμηλές τιμές στα προϊόντα τους.

Για τους λόγους αυτούς, και επειδή δεν υπάρχει ασφαλής πρόβλεψη για την επιστροφή στην προ της πανδημίας κατάσταση για τον κλάδο, οι παραγωγοί ζήτησαν να ενταχθούν στο καθεστώς για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων που προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο για την στήριξη της οικονομίας από τις επιπτώσεις του Covid-19. Επιπροσθέτως, ζήτησαν να διερευνηθεί η δυνατότητα ένταξής του στο καθεστώς των επιδοτήσεων ώστε να μπορούν να αποφύγουν τις καταστροφικές συνέπειες των κλυδωνισμών της αγοράς.

24/06/2021 03:00 μμ

Ένα ακόμα νομοσχέδιο για τις σταβλικές εγκαταστάσεις προανήγγειλε το ΥπΑΑΤ και συγκεκριμένα η υφυπουργός Φωτεινή Αραμπατζή, που περιοδεύει στην επαρχία.

Συγκεκριμένα, τις επόμενες ημέρες έρχεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις σταβλικές εγκαταστάσεις, το οποίο προβλέπει την απλοποίηση της διαδικασίας προς όφελος των κτηνοτρόφων, όπως αναφέρουν από το αρμόδιο υπουργείο.

«Το νομοσχέδιο έρχεται ουσιαστικά και επιλύει χρόνια προβλήματα των πρόχειρων καταλυμάτων, τα οποία αποτελούν ουσιαστικά και την πλειοψηφία των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων», δήλωσε σχετικά η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή, από τον Τύρναβο, μετά την συνάντηση που είχε με τους κτηνοτρόφους της περιοχής.

Η κα Αραμπατζή τόνισε πως «το νομοσχέδιο φέρνει ρυθμίσεις οι οποίες μειώνουν το κόστος κατασκευής, δίνουν λύση στην καθετοποίηση των υπαρχουσών μονάδων, αλλά και στη νομιμοποίηση αυτών». Ακόμα ανέφερε πως οι ρυθμίσεις του λαμβάνουν υπόψη και σέβονται τους περιβαλλοντικούς όρους, σημειώνοντας παράλληλα πως «τακτοποιούνται θέματα που ταλάνιζαν τους κτηνοτρόφους μέχρι πρότινος».

Οι απόψεις των κτηνοτρόφων

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Τάκης Πεβερέτος δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως «το νομοσχέδιο που δεν έχει πάει ακόμα στη Βουλή, έχει αρκετά θετικά. Μεταξύ αυτών και το γεγονός ότι απαλείφτηκε η αρχική του πρόβλεψη, για υποχρέωση των κτηνοτρόφων να έχουν αρχιτεκτονικά σχέδια για τα πρόχειρα καταλύματα των ζώων».

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), κ. Δημήτρης Μόσχος δήλωσε στον ΑγροΤύπο σχετικά με το νομοσχέδιο τα εξής: «περιμένουμε να δοθεί στη διαβούλευση το τελικό κείμενο, εκτός κι αν το πάει το ΥΠΑΑΤ κατευθείαν στη Βουλή. Εμείς έχουμε καταθέσει ως ΣΕΚ συγκεκριμένες προτάσεις και βελτιώσεις στο αρχικό κείμενο. Έχουμε ζητήσει για παράδειγμα, διόρθωση ώστε να μην αλλάξει η πρόβλεψη για τα πρόχειρα καταλύματα. Επίσης, να διευκολυνθούν οι κτηνοτρόφοι με στάβλους εντός οικισμού και να έχουν τη δυνατότητα να βάλουν στις στάνες τους αρμεκτήρια. Ακόμα να υπάρξει πρόνοια για κτηνοτρόφους με στάβλους αυθαίρετους, που κατασκευάστηκαν μετά το 2011».

Τέλος, ο Γιάννης Φλωρίδης από την Γεωτεχνική Αιγαίου, μιλώντας στον ΑγροΤύπο τόνισε πως είναι ανάγκη επιτέλους η πολιτεία να ασχοληθεί με το νομοσχέδιο αυτό σοβαρά με τους κτηνοτρόφους και τα προβλήματά τους και να δώσει μόνιμες λύσεις, που θα τους διευκολύνουν στην δουλειά τους και δεν θα τους δημιουργούν γραφειοκρατίες και μπερδέματα. Όπως είπε χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο ο κ. Φλωρίδης, δεν είναι δυνατόν σε μια χώρα οι άδειες για φωτοβολταϊκά και αιολικά να βγαίνουν τόσο σύντομα και εύκολα και οι κτηνοτρόφοι που παλεύουν 365 μέρες το χρόνο, να σύρονται επί χρόνια σε ένα κάρο υπηρεσίες για να νομιμοποιήσουν π.χ. το στάβλο τους.

22/06/2021 11:55 πμ

Μεγάλες εταιρείες προσφέρουν παχυλά ενοίκια για να ενοικιάσουν δημοτικές εκτάσεις που χρησιμοποιούνται δεκαετίες ως βοσκοτόπια από κτηνοτρόφους.

Η άναρχη και χωρίς σχέδιο από το ελληνικό κράτος και τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος... πράσινη ανάπτυξη έχει... βαλθεί να εκτοπίσει εκτός από την γεωργία και την... κτηνοτροφία από την ύπαιθρο. Όπως πληροφορείται ο ΑγροΤύπος, σε πολλές περιοχές της χώρας, μεγάλες εταιρείες με φωτοβολταϊκά, έχουν βάλει στο... μάτι μετά τις ιδιωτικές εκτάσεις και εκείνες που έχουν δημόσιο χαρακτήρα και οι οποίες για πολλές δεκαετίες χρησιμοποιούνται από κτηνοτρόφους. Οι εκτάσεις αυτές, εκτός του ότι προσφέρουν βοσκή στα κοπάδια των κτηνοτρόφων, τις περισσότερες φορές δηλώνονται και στο ΟΣΔΕ ως βοσκοτόπια και χιλιάδες παραγωγοί που πληρώνουν ενοίκιο στους δήμους ή στην εκάστοτε περιφέρεια, λαμβάνουν επιδοτήσεις.

Χαρακτηριστική των όσων προαναφέραμε είναι η περίπτωση μιας έκτασης στο δήμο Ελασσόνας Λάρισας στη θέση Αετοράχη. Η συγκεκριμένη έκταση είναι δημόσια και μισθώνεται σε κτηνοτρόφους της περιοχής εδώ και δεκαετίες. Έχει όπως μαθαίνουμε μπει στο στόχαστρο ιδιωτών, οι οποίοι επιδιώκουν να κατασκευάσουν φωτοβολταϊκό πάρκο. Για το θέμα που έχει φτάσει και στη βουλή, έπειτα από ερώτηση του βουλευτή Λαρίσης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος ζητά να σταματήσει η υποβάθμιση του συγκεκριμένου τόπου και η διαδικασία της μίσθωσης, μιλήσαμε με τον κ. Γιάννη Γκουρομπίνο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας. Όπως μας είπε «την έκταση αυτή την ζητούν εδώ και χρόνια για φωτοβολταϊκά. Έχουμε εξαρχής αντιδράσει ως Ομοσπονδία, μαζί με τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Ξέρω πως μετά τις αντιδράσεις, δεν πέρασε η απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ούτε από το δήμο, να περάσει η έκταση για φωτοβολταϊκά. Παράλληλα, ξέρουμε πως η Αποκεντρωμένη δεν έχει τοποθετηθεί. Δεν είμαστε αντίθετοι σε αυτή τη μορφή ενέργειας συλλήβδην, όμως καλό θα είναι να μην διατίθενται εκτάσεις τέτοιες, παραγωγικές, που χρησιμοποιούνται από τους κτηνοτρόφους μας. Ενδεικτικά να σας αναφέρω πως με βάση το σχέδιο που προωθούνταν, το συγκεκριμένο φωτοβολταϊκό θα συνόρευε με τις στάνες κτηνοτρόφων, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα ζώα. Ξέρουμε πως στο σημείο που τοποθετούνται τέτοια πάνελ, αυξάνει η θερμοκρασία και δεν είναι δυνατόν να συνυπάρξουν ζώα».

Δεν παίρνει θέση ο Λιβανός - η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, λέει

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση για το θέμα που έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός και η οποία διαβιβάστηκε στις 11 Ιουνίου στη βουλή. Ο υπουργός αποφεύγει να πάρει θέση ξεκάθαρη, παραπέμποντας στις αρμόδιες υπηρεσίες, πλην όμως αναφέρει ότι η όλη διαδικασία είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής: «Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) έχει υποβληθεί αίτημα αξιοποίησης της χρήσης ακινήτου με τίμημα εμβαδού 1.107.315,5 τ.μ., που βρίσκεται στη θέση «Αετοράχη» της Δημοτικής Ενότητας Ελασσόνας, Δήμου Ελασσόνας, Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εμβαδού 1.107.315,5 τ.μ., για αναπτυξιακούς σκοπούς (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και, συγκεκριμένα, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου. Προκειμένου να εξεταστεί η νομιμότητα και η σκοπιμότητα της ενδεχόμενης παραχώρησης, η Δ/νση Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας του ΥΠΑΑΤ ζήτησε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες εγγράφως,τα ακόλουθα κατά τομέα αρμοδιότητας: Α) Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας: Να προβείτε, εφόσον αυτό απαιτείται, στην έκδοση απόφασης προσδιορισμού της χρήσης γης, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 446 του από 14-7-1999 Κωδικοποιημένου διατάγματος (ΦΕΚ 580/Δ/1999). (Απάντηση με το υπ’ αριθ. 20409/2-2-2021 έγγραφο, το οποίο επισυνάπτεται.) Β) Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας: Να μας γνωρίσετε τις απόψεις σας για την ως άνω παραχώρηση, καθώς και αν το ακίνητο βρίσκεται σε προστατευμένο χώρο ή ζώνη μνημείων (Αναμένεται.) Γ) Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας & Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας: Να μας γνωρίσετε τις απόψεις σας για την ως άνω παραχώρηση, καθώς και αν το ακίνητο βρίσκεται σε προστατευμένο χώρο ή ζώνη μνημείων. (Απάντηση με το υπ’ αριθ. 13282/15-01- 2021 έγγραφο, το οποίο επισυνάπτεται.) Δ) Δήμος Ελασσόνας – Δ/νση Πολεοδομίας: Να μας γνωρίσετε τις απόψεις σας για την ως άνω παραχώρηση, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 446 του από 14-7-1999 κωδικοποιητικού διατάγματος (ΦΕΚ 580/Τ.Α/27-7-1999), καθώς και αν επιτρέπεται η συγκεκριμένη χρήση στο ανωτέρω ακίνητο. (Απάντηση με το υπ’ αριθ. 38/25-1-2021 έγγραφο το οποίο επισυνάπτεται.) Ε) Δασαρχείο Λάρισας: Να μας γνωρίσετε τις απόψεις σας για την ως άνω παραχώρηση, ως προς τη μορφή του ως άνω ζητούμενου ακινήτου. (Αναμένεται.) ΣΤ) Περιφέρεια Θεσσαλίας – Δ/νση Πολιτικής Γης – Τμήμα Διαχείρισης Ακινήτων: Να εξετάσετε και να μας γνωρίσετε το νομικό και πραγματικό καθεστώς του ζητούμενου ακινήτου, καθώς και τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (Κ.Α.Ε.Κ.), εάν υπάρχει. Επίσης, εάν το εν λόγω ακίνητο είναι αρδευόμενο ή μη, αν το προσεγγίζει αρδευτικό δίκτυο, καθώς και τη μισθωτική αξία ανά στρέμμα. Επιπλέον, αν το ακίνητο είναι γη υψηλής παραγωγικότητας. (Αναμένεται.) Οι απαντήσεις των ανωτέρω Υπηρεσιών δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Όπως φαίνεται από την πιο πάνω διαδικασία, η όποια απόφαση παραχώρησης θα ληφθεί μετά τη μελέτη όλων των αναγκαίων στοιχείων, τα οποία παρέχονται από τις τοπικές Υπηρεσίες – και υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις, πρώτη μεταξύ των οποίων είναι η επιτρεπόμενη χρήση γης. Επιπλέον, για τη λήψη της απόφασης θα σταθμιστούν όλες οι δυνητικές επιπτώσεις, θετικές και αρνητικές, στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον της περιοχής. Τέλος, αναφέρεται ότι στον ν. 4056/2012 «Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και άλλες διατάξεις» (52/Α΄/12-3-2012), όπως ισχύει, ορίζεται η υποχρέωση τήρησης ελαχίστων αποστάσεων ανάμεσα σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και χώρους ή δραστηριότητες που χρήζουν προστασίας. Οι ελάχιστες αποστάσεις ορίζονται στους πίνακες 1 και 2 του Παραρτήματος του άρθρου 20 του ν. 4056/2012 και έχουν αμφίδρομη ισχύ, με την έννοια ότι εφαρμόζονται κατά τον ίδιο τρόπο στις περιπτώσεις που στην περιοχή, όπου ήδη λειτουργεί νόμιμα κτηνοτροφική εγκατάσταση, πρόκειται να γίνει ανάληψη νέου έργου ή δραστηριότητας. Μεταξύ των χώρων ή δραστηριοτήτων που χρήζουν προστασίας σύμφωνα με τον ν. 4056/2012, δεν περιλαμβάνονται οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις. Ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγιεινή και καλή διαβίωση των εκτρεφόμενων ζώων λόγω της λειτουργίας των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, θα πρέπει να διερευνώνται στο πλαίσιο της κτηνιατρικής νομοθεσίας».

Κοντά 8.000 στρέμματα καλύπτουν οι αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη Δράμα

Αναβρασμός στις τάξεις των κτηνοτρόφων και όχι μόνον επικρατεί και στο νομό Δράμας, με δεδομένο το ενδιαφέρον εταιρειών να επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά στις παρυφές της οροσειράς του Φαλακρού και του Μενοικίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, τα αιτήματα των εταιρειών για τοποθέτηση πάρκων καλύπτουν μια έκταση της τάξης των 7.812 στρεμμάτων, έχοντας προκαλέσει σάλο στην τοπική κοινωνία. Συγκεκριμένα, όπως μαθαίνουμε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Γιώργος Ζιμπίδης, μαζί με όλους τους δημάρχους του νομού αλλά και οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Δράμας, της Προσοτσάνης και του Νευροκοπίου, με επιστολή τους στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης επισημαίνουν τον κίνδυνο περιορισμού των ελεύθερων καλλιεργήσιμων εκτάσεων για τους αγρότες αλλά και των βοσκοτόπων που είναι ζωτικής σημασίας για την κτηνοτροφική παραγωγή και την εξασφάλιση των κοινοτικών ενισχύσεων στον νομό Δράμας, εξαιτίας της επικείμενης ανάπτυξης μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων.

Ερώτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα κατέθεσαν στη βουλή οι βουλευτές Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Χαρά Κεφαλίδου, με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να απαντά επί της ουσίας πως το θέμα είναι σε εκκρεμότητα (δείτε εδώ). Εντύπωση από την άλλη προκαλεί η απάντηση (δείτε εδώ) Σκρέκα (υπουργός Περιβάλλοντος), ο οποίος τόνισε στις 17 Ιουνίου 2021 σε έγγραφό του τα εξής: «Παρότι θεωρούµε ότι το υφιστάµενο, περιβαλλοντικού και χωροταξικού χαρακτήρα, θεσµικό πλαίσιο είναι επαρκές για τη διασφάλιση της περιβαλλοντικά ορθολογικής ανάπτυξης µονάδων ΑΠΕ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας µεριµνά για τον συνεχή εκσυγχρονισµό του. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την αναθεώρηση του υφιστάµενου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, µε στόχους την ενεργειακή αναβάθµιση της Χώρας, που θα προσδώσει νέες αναπτυξιακές δυνατότητες σε πολλά πεδία δραστηριότητας, και τη διασφάλιση δηµιουργίας βιώσιµων εγκαταστάσεων µέσω της αρµονικής ένταξής τους στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και στο τοπίο».

Ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στις Σέρρες

Όπως καταγγέλλει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κτηνοτρόφος από το νομό Σερρών Βασίλης Φάκης, γίνεται προσπάθεια να πάρουν μεγάλες εκτάσεις βοσκότοπων από τα χέρια κτηνοτρόφων, για να τοποθετηθούν από εταιρείες φωτοβολταϊκά πάρκα. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην κτηνοτροφική δραστηριότητα και φυσικά στις επιδοτήσεις, αφού πολλοί κτηνοτρόφοι θα πρέπει να ψάξουν αλλού για εκτάσεις.

18/06/2021 01:43 μμ

Δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας οι απαντήσεις της Φωτεινής Αραμπατζή στην Βουλή.

Στο θέμα του τσουχτερού κόστους παραγωγής, ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία, αναφέρθηκε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Φωτεινή Αραμπατζή.

Ειδικότερα, η υφυπουργός τόνισε στην Βουλή την Παρασκευή, ότι η τιμή του γάλακτος και του κρέατος διαμορφώνονται ελεύθερα.

Έκανε λόγο, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σαρακιώτη, για τεράστια όντως αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών, χαρακτηρίζοντας όμως το φαινόμενο ως παγκόσμιο λόγω της ζήτησης από Κίνα μετά τον κορονοϊό και των ζημιών από την κλιματική αλλαγή στις σοδειές.

Η κα Αραμπατζή τόνισε επίσης ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ώστε να δοθούν κίνητρα μέσω Ταμείου Ανάκαμψης, σημειώνοντας ότι οι τιμές στο πρόβειο γάλα επί ΝΔ έχουν αυξηθεί, λόγω των ελέγχων και των νόμων που ψήφισε η ΝΔ. Παράλληλα, τόνισε πως με κυβέρνηση ΝΔ, έγιναν παρεμβάσεις υπέρ των κτηνοτρόφων, με εισφορές ΕΦΚΑ, φορολογικούς συντελεστές, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης, κ.λπ.

06/04/2021 10:13 πμ

Θέμα ημερών να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση που συνυπέγραψαν Λιβανός και Σκυλακάκης.

Την χορήγηση κρατικών ενισχύσεων, συνολικού ύψους 24,2 εκατ. ευρώ σε μια σειρά αγροτικών προϊόντων συνυπέγραψαν, πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός και ο αναπληρωτής υπουργός των Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Με την απόφαση θεσπίζεται καθεστώς για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων με τη μορφή άμεσης επιχορήγησης, σύμφωνα με την C(2020) 1863 final της 19/3/2020 Ανακοίνωσης της Επιτροπής: «Προσωρινό πλαίσιο για την λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά την διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου Covid-19», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, στα εξής προϊόντα:

  • Υπαίθριου καρπουζιού, mini και obla στην επικράτεια
  • Καλοκαιρινής και φθινοπωρινής πατάτας στην επικράτεια
  • Των θερμοκηπιακών καλλιεργειών σε τομάτες και αγγούρια στην επικράτεια, εξαιρουμένης της Κρήτης
  • Της βουβαλοτροφίας στην επικράτεια.

Οι επιλέξιμοι

Δικαιούχοι κρατικής ενίσχυσης στο πλαίσιο της απόφασης είναι οι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής σε όλη τη χώρα, οι οποίοι πληρούν τους κάτωθι όρους επιλεξιμότητας:

Έχουν υποβάλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) για το έτος αιτήσεων 2020, όπως αυτή η αίτηση ελήφθη υπόψη για την πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης 2020.

Ειδικά για τους εκτροφείς βουβάλων δικαιούχοι είναι οι εκτροφείς ελληνικού βούβαλου που είναι εγγεγραμμένοι στο γενεαλογικό βιβλίο της ως άνω φυλής που τηρείται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Δεν εξακολουθούν να έχουν στη διάθεσή τους ενίσχυση που έχει κριθεί παράνομη και ασυμβίβαστη με βάση προηγούμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του Δ.Ε.Ε κατά τα οριζόμενα στην περ. 4 της υποπαρ. Β10 της παραγράφου Β του άρθρου πρώτου του Ν.4152/2013.

Όροι και ύψος ενίσχυσης

Για τους δικαιούχους παραγωγούς υπαίθριου καρπουζιού, καρπουζιού mini και καρπουζιού obla και τους παραγωγούς καλοκαιρινής και φθινοπωρινής Πατάτας απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν τουλάχιστον ένα στρέμμα καλλιέργειας.

Για τους εκτροφείς βουβάλων να διέθεταν τουλάχιστον ένα θηλυκό βούβαλο άνω των έξι (6) μηνών την 30η Ιουνίου 2020.

Το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ορίζεται ως ακολούθως:

α) Για το υπαίθριο καρπούζι, το καρπούζι mini και το καρπούζι obla στην Επικράτεια 140 ευρώ ανά στρέμμα.

β) Για την καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα στην Επικράτεια 205 ευρώ ανά στρέμμα.

γ) Για την τομάτα θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην Επικράτεια, πλην της Περιφέρειας Κρήτης, σε 500 ευρώ ανά στρέμμα.

δ) Για το αγγούρι θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην Επικράτεια, πλην της Περιφέρειας Κρήτης, σε 210 ευρώ ανά στρέμμα.

ε) Για την βουβαλοτροφία στην Επικράτεια θα διατεθεί ποσό 620.070 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο από το ποσό του άρθρου 4. Το ύψος της ενίσχυσης ανά βούβαλο θα προκύψει από τον αριθμό των δηλωθέντων ζώων άνω των έξι (6) μηνών διαιρουμένου δια του ποσού που διατίθεται για την βουβαλοτροφία.

4. Η συνολική ενίσχυση που μπορεί να λάβει κάθε ενιαία επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων (φυσικό ή νομικό πρόσωπο), στο πλαίσιο της παρούσας αθροιζόμενη με οποιαδήποτε άλλη ενίσχυση που έχει λάβει βάσει του τμήματος 3.1 του Προσωρινού Πλαισίου από οποιαδήποτε πηγή δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 225.000 ευρώ. Στο ποσό των 225.000 ευρώ περιλαμβάνονται κάθε μορφής φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις.

5. Όταν μια επιχείρηση δραστηριοποιείται σε περισσότερους του ενός τομείς στους οποίους ισχύουν διαφορετικά μέγιστα ποσά σύμφωνα με το Τμήμα 3.1 του Προσωρινού Πλαισίου διασφαλίζεται με κατάλληλα μέσα όπως ο λογιστικός διαχωρισμός, ότι για καθεμία από τις δραστηριότητες αυτές τηρείται το σχετικό ανώτατο όριο και δεν σημειώνεται υπέρβαση του μέγιστου συνολικού ποσού ανά ενιαία επιχείρηση.

6. Οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν να τηρήσουν όλες τις υποχρεώσεις δημοσιότητας των παραγράφων 88-91 του Προσωρινού Πλαισίου.

Η δαπάνη που προκύπτει από την εφαρμογή της παρούσας απόφασης βαρύνει τον Ειδικό Λογαριασμό Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ), ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί με μεταφορά του αντίστοιχου ποσού για το έτος 2021 από τον Προϋπολογισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Για το έτος 2021 το ύψος της χρηματοδότησης ανέρχεται μέχρι του ποσού των 24.295.605 ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση θα καταβληθεί στους δικαιούχους το αργότερο έως τις 31/12/2021.

Πότε αναμένεται η πληρωμή

Πληροφορίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρουν ότι η σχετική ΚΥΑ αναμένεται σύντομα να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Από κει και έπειτα εντός λίγου διαστήματος και αφού ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις, αναμένεται οι δικαιούχοι να... πάνε ταμείο.

01/03/2021 12:51 μμ

«Η ενίσχυση της έρευνας και η διάχυση των αποτελεσμάτων της προς όφελος του πρωτογενούς τομέα αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του υπουργείου», επισημαίνει.

Την Υπουργική Απόφαση για τη χρηματοδότηση 11 ερευνητικών προγραμμάτων σε 7 Πανεπιστήμια και Επιστημονικά Ινστιτούτα στον τομέα της μελισσοκομίας και της σηροτροφίας, υπέγραψε σήμερα η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή.

Πρόκειται για

-το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,

-το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,

-το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης,

-τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ,

-το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,

-το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (Τμήμα Γεωπονίας)

-και το Ινστιτούτο Βασικής Βιοιατρικής Έρευνας, Ερευνητικό Κέντρο Ιατρικών Επιστημών, «Αλέξανδρος Φλέμινγκ».

Το μέγιστο ύψος της επιχορήγησης για το έτος 2021 ανέρχεται σε 128.821€ και για το έτος 2022 σε 123.973€., ενώ οι επιχορηγούμενες ερευνητικές αφορούν κυρίως σε:

-«Διερεύνηση της αποτελεσματικότητας νέων - εναλλακτικών μεθόδων πρόληψης - αντιμετώπισης ασθενειών, εχθρών και ιώσεων»,

-«Χρήση καινοτομιών σε όλες τις φάσεις της πρωτογενούς παραγωγής, τυποποίησης, ταυτοποίησης και εμπορίας μελιού και των άλλων μελισσοκομικών προϊόντων»,

-«Μελέτη των προδιαγραφών για την χωροταξική κατανομή και την τοποθέτηση μελισσιών, σε συσχέτιση με την επίδρασή τους στο περιβάλλον και στην γεωργική παραγωγή»,

-«Καταγραφή, χαρτογράφηση αξιολόγηση και διαχείριση της μελισσοκομικής χλωρίδας περιοχών της Χώρας»,

-«Διάσωση, βελτίωση και διατήρηση γενετικού υλικού ελληνικών πληθυσμών μελισσών».

Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή δήλωσε: «Η ενίσχυση της έρευνας και η διάχυση των αποτελεσμάτων της προς όφελος του πρωτογενούς τομέα αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Με το πρόγραμμα που εγκρίναμε σήμερα, στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας και της εμπορίας μελιού και των άλλων μελισσοκομικών προϊόντων, η καταπολέμηση ασθενειών και εχθρών της μέλισσας καθώς και η γενικότερη βελτίωση της μελισσοκομικής πρακτικής. Αυτή η απόφαση αποτελεί έναν ακόμη κρίκο σε μια αλυσίδα πρωτοβουλιών, έργων και χρηματοδοτήσεων, όπως το Εθνικό Μελισσοκομικό Μητρώο, η Μελισσοκομική Ταυτότητα και το Ελληνικό Σήμα, για την έμπρακτη στήριξη του επί σειρά ετών «ξεχασμένου» κλάδου της μελισσοκομίας, ο οποίος είναι για μας δυναμικός πυλώνας ανάπτυξης συνολικά του Αγροδιατροφικού Τομέα.

Παράλληλα, εργαζόμαστε για την ανάδειξη και έμπρακτη στήριξη του κλάδου της σηροτροφίας, οι προοπτικές της οποίας είναι επίσης πολύ μεγάλες, συνολικά για την εθνική οικονομία και ειδικότερα την Θράκη».

14/12/2020 10:28 πμ

Μια άποψη του έμπειρου κτηνοτρόφου από τα Ανώγεια της Κρήτης για το θέμα των βοσκότοπων.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται έντονα το φαινόμενο σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας, πολλοί ιδιοκτήτες βοσκοτοπικών εκτάσεων που τις ενοικίαζαν σε κτηνοτρόφους παραγωγούς, να μην προχωρούν σε ανανέωση των μισθώσεων αυτών και να καλούν τους κτηνοτρόφους να αποχωρήσουν από τις εστίες τους. Ερευνώντας το θέμα, βρέθηκα μπροστά σε κάποια δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί με την εφαρμογή του Κανονισμού για την καταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης (κοινώς επιδότηση) στους κτηνοτρόφους της πατρίδας μας.

Μία πραγματικότητα που η ζημιά για την κτηνοτροφική παραγωγή θα είναι μεγάλη, αν δεν αλλάξουν αυτά τα δεδομένα. Τα τελευταία δυο χρόνια έχει κυκλοφορήσει ευρέως κι όχι άδικα από τις κατά τόπους πύλες ενεργοποίησης των δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης κι από επαγγελματίες του χώρου, ότι όποιος έχει στην κατοχή του ως ιδιοκτήτης, βοσκότοπο, μπορεί να τον ενεργοποιήσει και να ζητήσει δικαιώματα απο το λεγόμενο Εθνικό Απόθεμα, χωρίς την απαραίτητη προϋπόθεση ενεργοποίησης που γνωρίζαμε οτι υφίσταται και δεν είναι άλλη από την ύπαρξη και κατοχή από τον αιτούντα παραγωγό, ζωϊκού κεφαλαίου που βόσκει τον τόπο αυτό.

Είτε αποτελείται το ζωϊκό αυτό κεφάλαιο από πρόβατα, γίδια ή αγελάδες (π.χ.για τους αιγοπροβατοτρόφους χρειαζόταν 0,5 έως ένα 1 στρέμμα επιλέξιμος βοσκότοπος ανά αιγοπρόβατο, ανάλογα την περιοχή της χώρας μας για την ενεργοποίηση ή την διαδικασία χορήγησης δικαιωμάτων).

Μόνη προϋπόθεση για τον αιτούντα, ήταν να έκανε πρώτη φορά Αίτηση Ενίσχυσης ή να μην λάμβανε επιδοτήσεις τα προηγούμενα της αίτησης 5 τουλάχιστον έτη. Αποτέλεσμα ήταν, όλοι αυτοί να αποκτήσουν δικαιώματα Ενιαίας Ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα.

Επειδή προσωπικά αμφισβητώ οτι ο Κανονισμός αναφέρει την κατάργηση της προϋπόθεσης που αναφέρω παραπάνω για την ενεργοποίηση επιλέξιμων βοσκοτόπων.

Επειδή η εφαρμογή του Κανονισμού τα 2 τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα κι έχουν δει το φως της δημοσιότητας φαινόμενα απάτης από αετονύχηδες του χώρου κι όχι μόνο.

Επειδή η συνέχιση και η παγίωση της κατάστασης αυτής είναι μία βόμβα στα θεμέλια της κτηνοτροφικής παραγωγικής διαδικασίας (αλήθεια πού θα συνεχίσουν την παραγωγική τους διαδικασία οι κτηνοτρόφοι αυτοί; Εκτός κι αν υπάρχει σχέδιο μείωσης της παραγωγής και εγκατάλειψης του επαγγέλματος από μεγάλη μερίδα ανθρώπινου δυναμικού, που δεν βλέπω που θα απορροφηθούν εργασιακά αυτοί οι άνθρωποι), καλώ τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κι όλους τους αρμόδιους υπηρεσιακούς φορείς, να σκύψουν επί της ουσίας πάνω στο σοβαρό αυτό πρόβλημα.

Ζητώ την δημοσιοποίηση της παραγράφου ή του εδάφιου του Κανονισμού που δίνει το δικαίωμα μόνο με τον τίτλο ιδιοκτησίας και χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση να δηλώνονται και να ενεργοποιούνται επιλέξιμες βοσκοτοπικές εκτάσεις.

Κι αν ακόμα όμως, υφίσταται αυτό μέσα στον Κανονισμό, θα πρέπει άμεσα με Υπουργική Απόφαση να παρακαμφθεί και να συνεχίσει να υφίσταται το καθεστώς ενεργοποίησης επιλέξιμων βοσκοτόπων ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ και ΜΟΝΟ με ζωϊκό κεφάλαιο.

Υγ. Εάν στην απάντηση των αρμόδιων φορέων που εύχομαι να υπάρξει άμεσα, υπάρχει τυχόν παραπομπή στην έννοια του ενεργού γεωργού τους ενημερώνω ότι το ενεργός αγρότης με τον τρόπο που έχει θεσπιστεί και εφαρμόζεται, δεν δίνει λύση στο πρόβλημα που αναδεικνύω.

Ο κ. Βασίλης Σμπώκος είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κτηνοτροφικών Συλλόγων Κρήτης, δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος δήμου Ανωγείων, μέλος του Αγροτικού τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος βουλευτής νομού Ηρακλείου στις εθνικές εκλογές του 2019.

07/12/2020 03:04 μμ

Ήδη άρχισαν οι παραγγελίες προς τις μονάδες εκτροφής, οι οποίες συνεχώς μειώνονται τα τελευταία χρόνια.

Ακόμα δεν έχουν καθοριστεί οι τιμές παραγωγού στο εμπόριο για τη γαλοπούλα, όμως το δεδομένο είναι πως η προσφορά φέτος, είναι μικρότερη από πέρσι, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες των μονάδων.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Νατσιούλας, ιδιοκτήτης φάρμας με γαλοπούλες στη Νίκαια Λάρισας φέτος οι γαλοπούλες είναι πολύ λίγες, ζήτηση έχει αρχίσει και υπάρχει ενόψει των εορτών, ενώ εκτιμώ ότι θα κυμανθούν σε υψηλότερα επίπεδα από πέρσι, οπότε δεν ξεπέρασαν τα 5,20 - 5,30 ευρώ το κιλό. Συγκεκριμένα ο κ. Νατσιούλας θεωρεί πως οι τιμές φέτος θα ξεκινήσουν από τα 5,50 ευρώ το κιλό κι άνω.

Ο κ. Δημήτρης Τάψας, τέλος, έχει εκτροφή με γαλοπούλες ελευθέρας βοσκής στο δήμο Ελασσόνας. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο ίδιος έχει ήδη συνάψει συμφωνίες με εμπόρους για απορρόφηση της εφετινής παραγωγής. Ο κ. Τάψας με είπε επίσης ότι υπάρχει ζήτηση, τα πουλιά όμως είναι μειωμένα γενικώς στην Ελλάδα και πως οι τιμές θα κυμανθούν στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρσι, δηλαδή στα 5 με 5,5 ευρώ το κιλό.

17/11/2020 03:55 μμ

Την κατάσταση στην ευρωπαϊκή αγορά αγροτικών προϊόντων λόγω του COVID-19, την θανάτωση των γουνοφόρων ζώων (βιζόν) που προσβάλλονται από τον ιό, καθώς και το πρόβλημα με την αφρικανική πανώλη των χοίρων, ήταν τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της άτυπης τηλεδιάσκεψης των υπουργών γεωργίας και αλιείας της ΕΕ.

Οι υπουργοί ακόμη συζήτησαν για τις πολιτικές της ΕΕ για τα δάση.

Όπως δήλωσε η κ. Julia Klöckner, Ομοσπονδιακή Υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας της Γερμανίας, που προεδρεύει του Συμβουλίου, «ο συντονισμός μεταξύ των κρατών μελών τώρα είναι περισσότερο απαραίτητος από ποτέ και σε διαφορετικά επίπεδα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι πολιτικές μας για τα αγροτικά προϊόντα, το περιβάλλον και την υγεία, είναι ευθυγραμμισμένες και ότι συνεχίζουμε να κοινοποιούμε πληροφορίες σχετικά με τις ταχέως εξελισσόμενες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πρωτοφανείς καταστάσεις, όπως η πανδημία COVID-19».

Κατά τη διάρκεια της πρωινής συνόδου, η Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενημέρωσε τους υπουργούς για την πρόοδο που έχει σημειωθεί εντός της ΕΕ όσον αφορά την αντιμετώπιση των απωλειών και της σπατάλης τροφίμων. Η Προεδρία τόνισε ότι τα κράτη μέλη διαθέτουν τώρα σχετικές εθνικές στρατηγικές και σχέδια.

Στη συνέχεια οι υπουργοί αναφέρθηκαν στον αντίκτυπο του COVID-19 στις αγορές τροφίμων.

Η δανική αντιπροσωπεία ενημέρωσε τους υπουργούς σχετικά με την θανάτωση των βιζόν λόγω του COVID-19 στη χώρα, εξηγώντας τον πιθανό κίνδυνο για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων λόγω μολυσμένων βιζόν, από μια μεταλλαγμένη έκδοση του ιού. Οι Υπουργοί συμφώνησαν ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό ζήτημα υγείας. Η Γερμανική Προεδρία εξέφρασε την ανάγκη να συνεχίσει να ανταλλάσσει πληροφορίες για αυτό το θέμα και να οργανώσει στο άμεσο μέλλον μια ειδική συζήτηση.

Οι αντιπροσωπίες της Τσεχίας και της Πολωνίας ενημέρωσαν τους υπουργούς για το αίτημά τους προς την Επιτροπή για περαιτέρω συντονισμό στην καταπολέμηση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων και για τη μείωση της γραφειοκρατίας όσον αφορά τις διαδικασίες που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση. Οι υπουργοί υποστήριξαν την πρωτοβουλία, τονίζοντας την ανάγκη για περισσότερο συντονισμό που θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να καταπολεμήσουν και να εξαλείψουν την αφρικανική πανώλη των χοίρων.

Η Επιτροπή ενημέρωσε επίσης τους υπουργούς για το αποτέλεσμα της διάσκεψης «Farm to Fork», που διοργάνωσε η Επιτροπή στις 15-16 Οκτωβρίου 2020. Οι υπουργοί, τόνισαν ακόμη τη σημασία της Πράσινης Συμφωνίας και της στρατηγικής για την παγκόσμια μετάβαση σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων.

Οι Υπουργοί χαιρέτισαν επίσης τα πρόσφατα εγκριθέντα συμπεράσματα του Συμβουλίου, σχετικά με τις πολιτικές της ΕΕ για τα δάση και τη στρατηγική της ΕΕ για τα δάση μετά το 2020, επισημαίνοντας τη σημασία τους για την προστασία του κλίματος και της βιοποικιλότητας. Αρκετοί υπουργοί εξήγησαν ότι η στρατηγική της ΕΕ για τα δάση πρέπει να ευθυγραμμιστεί και με άλλες σχετικές στρατηγικές, όπως η στρατηγική για τη βιοποικιλότητα.

Κατάσταση της αγοράς
Οι Υπουργοί πραγματοποίησαν ανταλλαγή απόψεων για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά. Περιέγραψαν διάφορους παράγοντες που ασκούν «πιέσεις» σε διάφορες αγορές τροφίμων, όπως στη χοιροτροφία, τις αγορές βοείου κρέατος, πουλερικών, οίνου και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η αυστριακή αντιπροσωπεία ενημέρωσε επίσης τους υπουργούς σχετικά με τις επιπτώσεις στην αγορά αγροτικών προϊόντων από την εμπορική συμφωνία της ΕΕ με Mercosur, ενώ αρκετές αντιπροσωπίες ζήτησαν να υπάρχουν «ισορροπημένες» εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ και όχι να είναι εις βάρος των αγροτικών προϊόντων.