Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αποζημιώσεις για θανάτωση ζωικού κεφαλαίου χωρίς ενημερότητες ζητούν ξανά οι κτηνοτρόφοι

27/05/2020 10:20 πμ
Όπως λένε στον ΑγροΤύπο, οι Περιφέρειες τους ζητούν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, που σήμερα λίγοι παραγωγοί διαθέτουν.

Όπως λένε στον ΑγροΤύπο, οι Περιφέρειες τους ζητούν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, που σήμερα λίγοι παραγωγοί διαθέτουν.

Η επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου, δηλαδή η υποχρεωτική θανάτωση ζώων σε μονάδες, λόγω ασθενειών μπορεί να φέρνει αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους, αφού επιβάλλεται από το κράτος, ωστόσο, αρκετοί κτηνοτρόφοι μένουν εκτός ή καθυστερούν να πάρουν στο χέρι τα χρήματα αυτά, γιατί τυχαίνει να μην έχουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.

Το θέμα είναι γνωστό εδώ και ένα χρόνο περίπου αφότου δηλαδή δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για την έγκριση του προγράμματος, αλλά ήρθε ξανά στο προσκήνιο με τις απώλειες λόγω κορονοϊού που υπέστησαν πολλές μονάδες, απώλειες που δυσκόλεψαν περαιτέρω την οικονομική τους κατάσταση.

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν άμεσα να αλλάξει η πρόβλεψη αυτή και να μην απαιτούνται ενημερότητες

Όπως εξηγεί ένας έμπειρος κτηνοτρόφος από την Ξάνθη που επικοινώνησε με τον ΑγροΤύπο, ακόμα και αν κάποιος παραγωγός έχει μπει σε ρύθμιση π.χ. για οφειλές στην Εφορία και την τηρεί κανονικά, εμφανίζεται μη ενήμερος στο σύστημα, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να εισπράξει τα ποσά της αποζημίωσης. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί μόνο με προσωπική διαπραγμάτευση με τον Έφορο, εξηγεί από την πλευρά του ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Καβάλας, Νίκος Δημόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν ο κτηνοτρόφος πάει και κάνει σχετικό αίτημα στην Εφορία της περιοχής του, μπορεί να του κρατηθεί ένα ποσό από την αποζημίωση για τυχόν οφειλές που έχει και να εισπράξει την υπόλοιπη αποζημίωση. Όπως τονίζει ο κ. Δημόπουλος, αν το ποσό οφειλής είναι μεγάλο, τότε ο Έφορος, μπορεί να ζητήσει να λάβει έως και το 70% της αποζημίωσης, για να ξεκλειδώσει η ενημερότητα. Έτσι, όμως, δε μένουν χρήματα για αναπλήρωση του κεφαλαίου, καταλήγει ο κ. Δημόπουλος, οπότε καλό θα ήταν να γίνει μια παρέμβαση ως προς αυτό, διορθωτική.

Σημειωτέον ότι μέχρι πρότινος τα χρήματα των αποζημιώσεων από τέτοιου είδους προγράμματα έπαιρναν απευθείας οι κτηνοτρόφοι μέσω ΥπΑΑΤ, ωστόσο τώρα αυτό γίνεται από τις Περιφέρειες.

Σχετικά άρθρα
06/10/2021 10:24 πμ

Με απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης-Τροφίμων.

Αρκετές νέες διατάξεις εισάγει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε σχέση με τα βοσκοτόπια, που δηλώνονται στο ΟΣΔΕ. Μια από αυτές τις διατάξεις, που προστίθεται στο ήδη ισχύον από το 2015, πλαίσιο για τα βοσκοτόπια, εισάγει ποινές στην κατανομή των βοσκότοπων για όσους παραγωγούς βρεθούν μετά από έλεγχο, να έχουν μειωμένο ζωικό κεφάλαιο, σε σύγκριση με το δηλωθέν. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην απόφαση της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, στο άρθρο 8, προστίθεται παρ. 8 ως εξής: «8. Το ζωικό κεφάλαιο του άρθρου 3, αν μετά από τους επιτόπιους ελέγχους βρεθεί μειωμένο: α) Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, η κατανομή του επόμενου έτους ανακαλείται. β) Σε ποσοστό από 20% έως και 50%, η κατανομή του επόμενου έτους μειώνεται κατά ποσοστό 50% από αυτή που απαιτείται για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων βοσκότοπου. γ) Σε ποσοστό μικρότερο του 20% έως και 10%, η κατανομή του επόμενου έτους μειώνεται κατά ποσοστό 20% από αυτή που απαιτείται για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων βοσκότοπου. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ προβαίνει σε ετήσιο έλεγχο των προϋποθέσεων». Εκτός αυτού, με άλλη διάταξη, η παρ. 6 του άρθρου 8 τροποποιείται ως εξής: «6. Όταν το ζωικό κεφάλαιο του κτηνοτρόφου μειωθεί άνω του 30% σε σχέση με την αρχική κατά περίπτωση κατανομή απόκτηση δικαιωμάτων για δύο συνεχόμενα έτη, ο βοσκότοπος που κατανέμεται και το δικαίωμα χρήσης του, μειώνεται. Η έκταση που κατανέμεται προκύπτει από την έκταση που αντιστοιχεί στο ζωϊκό κεφάλαιο του 2ου έτους εφαρμόζοντας τον συντελεστή μείωσης του ζωϊκού κεφαλαίου του 2ου έτους.».

Τεχνική λύση και με τη... βούλα

Όπως πάντως ανέφερε στον ΑγροΤύπο υπεύθυνος μεγάλης πύλης ΟΣΔΕ που γνωρίζει άριστα τα θέματα αυτά, η απόφαση αυτή ουσιαστικά κατοχυρώνει και πάλι την εφαρμογή της τεχνικής λύσης, όσον αφορά στην κατανομή των βοσκότοπων. Κάπως έτσι φαίνεται να μένουν στα λόγια οι περιβόητες εξαγγελίες των επιτελών του ΥπΑΑΤ περί έγκαιρης εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ακόμα περιμένουν τα στοιχεία από τις Περιφέρειες για τις δημόσιες εκτάσεις, που δηλώνονται βοσκοτόπια στο ΟΣΔΕ.

Ολόκληρη η απόφαση έχει ως εξής:

1217/264725/27.09.2021

Τροποποίηση της υπ’ αρ. 873/55993/20.05.2015 κοινής απόφασης του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Κατανομή βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας» (Β΄ 942).

Αριθμ. 1217/264725/2021

(ΦΕΚ Β' 4585/05-10-2021)

ΟI ΥΠΟΥΡΓΟI

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1.Τις διατάξεις:

α) Του ν. 4622/2019 «Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (Α’ 133).

β) Του π.δ. 97/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» (Α’ 138).

γ) Των άρθρων 13 29 του ν. 2637/1998 «Σύσταση Οργανισμού Πιστοποίησης Λογαριασμών, Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, Οργανισμού Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων, Γενικών Διευθύνσεων και θέσεων προσωπικού στο Υπουργείο Γεωργίας και ’’Εταιρείας Αξιοποίησης Αγροτικής Γης’’ Α.Ε. και άλλες διατάξεις» (Α’ 200).

δ) Του άρθρου 182 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006, Α’ 114).

ε) Του άρθρου 3 του π.δ. 24/2015 «Σύσταση και μετονομασία Υπουργείων, μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων» (Α’ 20).

στ) Του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (Α’ 98), όπως διατηρήθηκε σε ισχύ με την παρ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 (Α’ 133).

ζ) Του π.δ. 2/2021 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 2)

η) Του π.δ. 40/2021 «Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων και Γενικών Γραμματειών, σύσταση και μετονομασία Γενικών Γραμματειών» (Α’ 100).

θ) Της περ. α της παρ. 5 του άρθρου 19 του ν. 4351/2015 «Βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις» (Α’ 164), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο δέκατο του ν. 4405/ 2016 (Α’ 129).

ι) Της υπ’ αρ. 255/58529/22.3.2019 κοινής απόφασης του Υπουργού και των Υφυπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Λεπτομέρειες εφαρμογής των άρθρων 4 και 32 του κανονισμού (ΕΕ) 640/2014 και του άρθρου 2 του κανονισμού (ΕΕ) 1306/2013, όσον αφορά τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες αναγνώρισης των γεγονότων ανωτέρας βίας και εξαιρετικής περίστασης και των φυσικών περιστατικών σε βοοειδή και σε αιγοπρόβατα» (Β’ 1112).

2.Την υπ’ αρ. 35090/10.06.2021 εισήγηση του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

3.Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του τακτικού προϋπολογισμού,

Aποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Τροποποιούμε την υπ’ αρ. 873/55993/20.5.2015 κοινή απόφαση του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Κατανομή βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας» (Β’ 942) ως εξής:

1. Στo άρθρο 3, προστίθενται παρ. γ), δ) και ε), ως εξής: «γ) Οι κτηνοτρόφοι που κατέχουν ήδη δικαιώματα βασικής ενίσχυσης περιφέρειας βοσκοτόπων (ΠΕ1) για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, σύμφωνα με την αναλογία και τις προϋποθέσεις της παρούσης.

δ) Οι κτηνοτρόφοι που αιτούνται αντισταθμιστικές ενισχύσεις στο πλαίσιο του Μέτρου 13 Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων κατανέμονται κατά προτεραιότητα στις αντίστοιχες περιοχές παρέμβασης που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα, όπως αυτές περιγράφονται στο άρθρο 4 της υπ’ αρ. 562/93601/25-04-2019 (Β’ 1641) υπουργικής απόφασης, στις οποίες ψηφιοποιείται η κύρια κτηνοτροφική εγκατάσταση/ή ο στάβλος μετακίνησης του κτηνοτρόφου και ορίζονται στο Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων σύμφωνα με τη σχετική Οδηγία 85/145 ως ισχύει, βάσει των αντίστοιχων τεχνικών οδηγιών. ε) Όσοι έχουν έναρξη της ζωικής εκμετάλλευσης έως την 31η Μαΐου του έτους ενίσχυσης.».

2. Οι περ. α) και β) της παρ. 2 του άρθρου 4, τροποποιούνται ως εξής: «α) Ένα (1) πρόβατο ή αίγα ηλικίας ενός (1) έτους και άνω ανεξαρτήτως φύλου = 0,15ΜΜΖ. β) Ένα (1) πρόβατο ή αίγα ηλικίας κάτω του ενός (1) έτους ανεξαρτήτως φύλου = 0,05ΜΜΖ». Οι περ. στ), ζ) και η) της ίδιας παραγράφου καταργούνται και διαγράφεται το εξής εδάφιο: «Οι κατηγορίες στ, ζ, και η, αφορούν σε μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης όπου απαιτείται και ενισχύεται η χρήση βοσκοτόπου.».

3. Η παρ. 4 του άρθρου 4 αντικαθίσταται ως εξής: «4. Η μέση αναλογία κατανομής βοσκοτόπων της χώρας υπολογίζεται ως το πηλίκο, με τρία δεκαδικά, των ΜΜΖ της χώρας προς την επιλέξιμη έκταση βοσκοτόπων της χώρας. Οι ΜΜΖ καθορίζονται βάσει των προσδιορισθέντων στοιχείων που έχουν καταγραφεί στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου του προηγούμενου έτους ενίσχυσης από αυτό της κατανομής και που προκύπτουν μετά τη διενέργεια των μηχανογραφικών διασταυρωτικών ελέγχων».

4. Η παρ. 5 του άρθρου 4 τροποποιείται ως εξής: «5. Η αναλογία κατανομής βοσκοτόπου ανά Χ.Ε. υπολογίζεται ως το πηλίκο των ΜΜΖ της κάθε Χ.Ε. προς την διαθέσιμη επιλέξιμη έκταση βοσκοτόπων της κάθε Χ.Ε. βάσει των προσδιορισθέντων στοιχείων που έχουν καταγραφεί στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου του προηγούμενου έτους ενίσχυσης από αυτό της κατανομής και που προκύπτουν μετά τη διενέργεια των μηχανογραφικών διασταυρωτικών ελέγχων.»

5. Η παρ. 7 του άρθρου 4 αντικαθίσταται ως εξής: «7. Στην Χ.Ε. 9 της Νησιωτικής Ελλάδας, καθορίζεται αναλογία κατανομής κατά 10% χαμηλότερη από τη μέση αναλογία κατανομής βοσκοτόπων της χώρας, όπως υπολογίζεται στην παρ. 4.».

6. Η παρ. 10 του άρθρου 4 αντικαθίσταται ως εξής: «10. Μετά την κάλυψη των απαιτήσεων σε βοσκότοπο των κτηνοτρόφων της οικείας ΧΕ, τυχόν περίσσεια βοσκοτόπων που προκύπτει σύμφωνα με την παρ. 8, χρησιμοποιείται ως απόθεμα. Το απόθεμα αυτό μπορεί να κατανεμηθεί σε κτηνοτρόφους με έδρα εκμετάλλευσης σε διαφορετική Χ.Ε. αποκλειστικά για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους σε ΠΕ1. Στις περιπτώσεις που αφορούν σε κτηνοτρόφους που υποβάλλουν πρώτη φορά Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης το έτος κατανομής, αυτοί λαμβάνουν βοσκότοπο με το μεγαλύτερο ετήσιο συντελεστή αναλογίας μεταξύ των Χ.Ε. της Επικράτειας.»

7. Στο άρθρο 4 προστίθεται νέα παρ. 11: «11. Οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι που υποβάλλουν πρώτη φορά Ενιαία Αίτησης Ενίσχυσης το έτος κατανομής, λαμβάνουν βοσκότοπο σύμφωνα με την αναλογία κατανομής της Χ.Ε. έδρας εκμετάλλευσης».

8. Η παρ. 1 του άρθρου 5 τροποποιείται ως εξής: «1. Κάθε κτηνοτρόφος έχει δικαίωμα στην κατανομή και χρήση βοσκοτόπου, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις κατανομής της παρούσης και υποβληθεί η ετήσια Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης. Σε κάθε περίπτωση ο επιλέξιμος βοσκότοπος που κατανέμεται, δηλώνεται στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του έτους κατανομής.».

9. Η παρ. 2 του άρθρου 5 τροποποιείται ως εξής: «2. Στους κτηνοτρόφους που πληρούν τις προϋποθέσεις κατανομής της παρούσης, κατά προτεραιότητα κατανέμεται η απαραίτητη έκταση βοσκοτόπου για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων βοσκοτόπων (ΠΕ1) της βασικής ενίσχυσης. Εκτάσεις που κατανέμονται για τη συμμετοχή σε μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας στα οποία απαιτείται και ενισχύεται η χρήση βοσκοτόπου, και υπερβαίνουν την απαίτηση για την πλήρη ενεργοποίηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, δεν δύναται να χρησιμοποιηθούν για επιπλέον ενεργοποίηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης.».

10. Η παρ. 7 του άρθρου 5 αντικαθίσταται ως εξής: «7. Για την πλήρη ενεργοποίηση των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης σε ΠΕ1 (βοσκότοποι) πρώτης χορήγησης έτους 2015, δύναται να κατανέμονται επιλέξιμες εκτάσεις ισάριθμες με την υπέρβαση από τον αριθμό δικαιωμάτων των δηλούμενων επιλέξιμων εκτάσεων σε ΠΕ2 (αρόσιμα) και ΠΕ3 (μόνιμες) και σε μη κτηνοτρόφους».

11. Η παρ. 9 του άρθρου 5 τροποποιείται ως εξής: «9. Στους μετακινούμενους κτηνοτρόφους δύναται να κατανεμηθεί βοσκότοπος σε διαφορετικές Χ.Ε. Το σύνολο της έκτασης βοσκοτόπου που δικαιούνται οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι δεν είναι δυνατό να υπερβαίνει την καθορισθείσα αναλογία κατανομής των παρ. 8 ή 9 του άρθρου 4 κατά περίπτωση, η οποία αντιστοιχεί στις κατεχόμενες ΜΜΖ. Σε κάθε περίπτωση ως αναλογία κατανομής καθορίζεται εκείνη με το συντελεστή αναλογίας της Χ.Ε. έδρας εκμετάλλευσης.».

12. Η παρ. 10 του άρθρου 5 τροποποιείται, ως εξής: «10. Κτηνοτρόφοι που έκαναν χρήση του ίδιου βοσκότοπου για πάνω από 3 έτη κατά την πενταετία 2015-2019, λαμβάνουν κατά προτεραιότητα τις ίδιες εκτάσεις εφόσον το επιθυμούν και το δηλώσουν στην αίτησή τους.».

13. Η παρ. 12 του άρθρου 5 τροποποιείται, ως εξής: «12. Στους κτηνοτρόφους που κατέχουν ή μισθώνουν βοσκήσιμες γαίες κατανέμονται επιλέξιμες εκτάσεις μόνο για το μέρος που υπολείπεται για την πλήρη ενεργοποίηση των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης περιφέρειας βοσκότοπου (ΠΕ1). Οι ιδιωτικές εκτάσεις που δηλώθηκαν κατά το χρόνο απόκτησης των δικαιωμάτων βοσκότοπου εξαιρούνται από την κατ’ έτος απαίτηση κατανομής της παρούσας.».

14. Στο άρθρο 5, προστίθεται παρ. 15 ως εξής: «15. Για τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας του ζωικού κεφαλαίου, δύναται να πραγματοποιείται συμπληρωματική κατανομή, μόνο για τις άμεσες ενισχύσεις, σύμφωνα με το ζωικό κεφάλαιο που έχει εγκριθεί μετά τον έλεγχο του ΟΠΕΚΕΠΕ».

15.Η παρ. 2 του άρθρου 6 αντικαθίσταται ως εξής: «2. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαθέτει προς χρήση στους εμπλεκόμενους στην διαδικασία μίσθωσης επιλέξιμων βοσκήσιμων γαιών (Περιφέρειες, ΔΑΟΚ και Επιτροπές), ειδική διαδικτυακή εφαρμογή για τον έλεγχο της χωροταξικής ορθότητας της κατανομής επιλέξιμων βοσκοτόπων.».

16.Η παρ. 3 του άρθρου 6 αντικαθίσταται ως εξής: «3. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατανομής των επιλέξιμων βοσκοτόπων η τελική κατανομή υπογράφεται από τον οικείο Περιφερειάρχη/Αντιπεριφερειάρχη, ή εναλλακτικά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.».

17. Η παρ. 4 του άρθρου 6 καταργείται.

18. Ο τίτλος του άρθρου 8, αντικαθίσταται ως εξής: «Υποχρεώσεις κτηνοτρόφων Διοικητικές Κυρώσεις».

19. Η παρ. 5 του άρθρου 8 τροποποιείται ως εξής: «5. Ο δικαιούχος που παύει να διατηρεί το ποίμνιο του ή αυτό είναι μικρότερο των τριών (3) ΜΜΖ εκπίπτει από το δικαίωμα χρήσης του βοσκότοπου. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ προβαίνει σε ετήσιο έλεγχο των προϋποθέσεων με βάση τα δηλωθέντα στοιχεία.».

20. Η παρ. 6 του άρθρου 8 τροποποιείται ως εξής: «6. Όταν το ζωικό κεφάλαιο του κτηνοτρόφου μειωθεί άνω του 30% σε σχέση με την αρχική κατά περίπτωση κατανομή απόκτηση δικαιωμάτων για δύο συνεχόμενα έτη, ο βοσκότοπος που κατανέμεται και το δικαίωμα χρήσης του, μειώνεται. Η έκταση που κατανέμεται προκύπτει από την έκταση που αντιστοιχεί στο ζωϊκό κεφάλαιο του 2ου έτους εφαρμόζοντας τον συντελεστή μείωσης του ζωϊκού κεφαλαίου του 2ου έτους.».

21. Στο άρθρο 8, προστίθεται παρ. 8 ως εξής: «8. Το ζωικό κεφάλαιο του άρθρου 3, αν μετά από τους επιτόπιους ελέγχους βρεθεί μειωμένο: α) Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, η κατανομή του επόμενου έτους ανακαλείται. β) Σε ποσοστό από 20% έως και 50%, η κατανομή του επόμενου έτους μειώνεται κατά ποσοστό 50% από αυτή που απαιτείται για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων βοσκότοπου. γ) Σε ποσοστό μικρότερο του 20% έως και 10%, η κατανομή του επόμενου έτους μειώνεται κατά ποσοστό 20% από αυτή που απαιτείται για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων βοσκότοπου. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ προβαίνει σε ετήσιο έλεγχο των προϋποθέσεων.».

Άρθρο 2

Η υπ’ αρ. 1123/126631/18.11.2015 κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Τροποποίηση της αριθμ. 873/55993/20.5.2015 απόφασης του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας "Κατανομή βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας (Β’ 942)"» (Β’ 2518) καταργείται.

Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του έτους 2021 και εφεξής.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2021

Οι Υπουργοί

Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΙΒΑΝΟΣ

Τελευταία νέα
08/07/2021 10:34 πμ

Στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί στο νησί.

Στο πλαίσιο στήριξης της κτηνοτροφίας μας και ιδιαίτερα του τομέα των αιγοπροβάτων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ - Δήμητρα κ. Παναγιώτης Χατζηνικολάου υπέγραψαν σήμερα στο Ρέθυμνο προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Αμαρίου για την επαναλειτουργία της σχολής Ασωμάτων.

Η επαναλειτουργία της Σχολής έχει ως στόχο την ενίσχυση του σφακιανού προβάτου το οποίο αποτελεί μία γηγενή φυλή που, όπως είπε ο ΥΠΑΑΤ, πρέπει να στηριχθεί γενετικά προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Πρέπει να βρίσκουμε τον πλούτο και να τον αναδεικνύουμε να βοηθήσουμε τους παραγωγούς να μεγαλώσουν την πίτα και να στηρίξουμε την είσοδο νέων στο αγροτικό επάγγελμα είπε ο ΥΠΑΑΤ και τόνισε ότι στόχος του είναι να αναδειχθεί η Αγροτική οικονομία σε βασικό πυλώνα ανάπτυξης είτε άμεσα μέσω αύξησης και ποιοτικής βελτίωσης της Πρωτογενούς παραγωγής είτε έμμεσα μέσω τουρισμού και της Ελληνικής διατροφής.
Και σε αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε ο κ. Λιβανός, η Κρήτη έχει εξαιρετικές δυνατότητες και θέλουμε να επενδύσουμε σε αυτές.

Σε ερώτηση για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς ο ΥΠΑΑΤ τόνισε ότι αποτελεί ειλημμένη απόφαση της Κυβέρνησης η στήριξη του συνεταιριστικού κινήματος παρά τα λάθη και τα ατοπήματα που είχαν γίνει στο παρελθόν, αλλά σε υγιή και δίκαιη βάση.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σημείωσε ότι πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που θα συμβάλλει στην ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων της Κρήτης. Ο κ. Αρναουτάκης ευχαρίστησε τον κ. Λιβανό για τη συμβολή του στην υπογραφή της Προγραμματικής Συμφωνίας, ενώ αναφερόμενος στη νέα Κ.Α.Π., επεσήμανε και πάλι τις δυνατότητες που δίνει στην Κρήτη λέγοντας επιγραμματικά: «Ποιότητα – ταυτότητα- ανταγωνιστικότητα. Αυτά θέλει η νέα Κ.Α.Π.».

Ο Υφυπουργός Μεταφορών και βουλευτής Ρεθύμνου κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, υπογράμμισε ότι από αύριο προστίθεται ένας ακόμη κρίκος στην έρευνα και εκπαίδευση του Πρωτογενούς τομέα στην Κρήτη.

Ο κ. Παντελης Μουλτσανός είπε ότι η σχολή Ασωμάτων θα κάνει σύγχρονο ερευνητικό έργο, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών προϊόντων.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ – Δήμητρα κ. Παναγιώτης Χατζηνικολάου επεσήμανε ότι στόχος του Οργανισμού είναι να αναδείξει τη σχολή Ασωμάτων σε Πρότυπο Μεσογειακό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης.

Τέλος, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιωνή, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ευόδωση των προσπαθειών πολλών ετών και την ελπίδα της ότι η σχολή θα πάρει τη θέση που κατείχε και που της αξίζει, αλλά με όρους 21ου αιώνα.

Επισκέψεις σε καλλιεργητικές και μεταποιητικές μονάδες

Κατά τη δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στην Κρήτη, ο ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός επισκέφτηκε παραγωγικές και μεταποιητικές μονάδες στους Νομούς Ρεθύμνης και Χανίων, ενώ είχε συναντήσεις με εκπροσώπους αγροτικών Συνεταιρισμών.

Επίσκεψη σε μονάδα καλλιέργειας αβοκάντο

Μέσα από τη συνεργασία ιδιωτών παραγωγών, του επιχειρηματικού τομέα και του κράτους μπορεί να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και ιδιαίτερα της Κρήτης, τόνισε ο Σπηλιος Λιβανός, κατά την επίσκεψή του στη μονάδα καλλιέργειας αβοκάντο του Απόστολου Βουλγαράκη στην Αγιά.

Ο κ. Βουλγαράκης παράλληλα με τις μεταπτυχιακές σπουδές του σε συστήματα άρδευσης κι GIS, καλλιεργεί αβοκάντο, ακτινίδια, ελιές και εσπεριδοειδή, ενώ συνεργάζεται και με τον ΕΛΓΟ στην έρευνα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

«Επισκεφτήκαμε το αγρόκτημα της κλιματικής αλλαγής», είπε χαρακτηριστικά ο Σπηλιος Λιβανός και πρόσθεσε: «Επισκέφθηκα τον Αποστόλη γιατί προπορεύεται της εποχής του. Συνεργάζεται με τον ΕΛΓΟ και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής βελτιώνοντας παραδοσιακές καλλιέργειες της Κρήτης, αλλά και εντάσσοντας νέες στην παραγωγική διαδικασία.

Μαζί, ιδιώτες παραγωγοί, επιχειρηματίες και κράτος μπορούμε να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και ιδιαίτερα της Κρήτης», σημείωσε ο κ. Λιβανός, έχοντας πάντα ως στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών προϊόντων.

Επίσκεψη στην Creta Carob

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνοδευόμενος από τον συνάδελφό του βουλευτή Ρεθύμνου κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, επισκέφτηκε την Creta Carob, ιδιοκτησίας του κ. Ηλία Μανούσακα, η οποία παράγει και εξάγει προϊόντα χαρουπιού, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει επεκταθεί και στην παραγωγή και εξαγωγή προϊόντων από φραγκόσυκο. Πρόκειται για μία καινοτόμα επιχείρηση, που με τις πρώτες ύλες της τροφοδοτεί μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων.

Ο ΥΠΑΑΤ συνεχάρη τον κ. Μανούσακα για το γεγονός ότι επέλεξε ένα προϊόν το οποίο «ήταν στα αζήτητα», το κρητικό χαρούπι, και το ανέδειξε σε super food, που χρησιμοποιείται πλέον ευρέως και σε πολλές μορφές του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

«Αυτό ακριβώς είναι το μοντέλο το οποίο θέλουμε να χτίσουμε στον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα .Αυτό ακριβώς είναι το μοντέλο , το οποίο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θέλουμε να υποστηρίξουμε και να το αναδείξουμε σε φωτεινό παράδειγμα που θέλουμε να ακολουθήσουν και άλλοι νέοι άνθρωποι.
Για μένα είναι χαρά και τιμή που σε γνωρίζω Ηλία σήμερα και μου δίνει δύναμη. Αποδεικνύετε, εσύ και οι συνεργάτες του, αυτό το οποίο πιστεύω βαθιά : Ότι αν αξιοποιήσουμε σωστά τα διατροφικά «διαμάντια» της ελληνικής γης, και τα συνδέσουμε με τον πολιτισμό, την ιστορία μας ,την υγεία και τον τουρισμό, μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Και σε αυτή την πορεία, τα προϊόντα της κρητικής γης πρωταγωνιστούν.

Καλωσορίζοντας τον κ. Λιβανό, ο υπουργός Ρεθύμνης κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, σημείωσε ότι το παράδειγμα της Creta Carob είναι ένα μονοπάτι που μπορεί να ακολουθήσουν πολλοί παραγωγοί στη χώρα, για προϊόντα που έχουν τεράστια υπεραξία. «Μπορούμε να βρούμε ανεκμετάλλευτους θησαυρούς σε όλη τη χώρα , έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του πρωτογενούς τομέα, με τρόπο που θα προσδώσει μεγαλύτερη υπεραξία συνολικά στο ΑΕΠ της χώρας» σημείωσε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Eπίσκεψη στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μυλοποτάμου

Ακολούθως, ο κ. Λιβανός μετέβη στην Αγροτική Ένωση Μυλοποτάμου, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρό της κ. Εμμανουήλ Κουγιουμτζή ο οποίος και τον ενημέρωσε για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς, κυρίως τους κτηνοτρόφους της περιοχής.

Επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ρεθύμνου

Κλείνοντας την περιοδεία του στο Ρέθυμνο ο ΥΠΑΑΤ επισκέφθηκε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ρεθύμνου.
Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Γιάννης Γλεντζάκης περιέγραψε διεξοδικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γεωργοί και κτηνοτρόφοι και έκανε προτάσεις για την επίλυση τους.

07/07/2021 05:24 μμ

Όσοι παραγωγοί έλαβαν επιστρεπτέα για το 2020, στην επικείμενη πληρωμή, όποτε κι αν γίνει θα δουν παρακρατήσεις ή θα πληρωθούν πιο μετά από τους υπόλοιπους, όπως συνέβη με το 70άρι της Καλαμών.

Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων από τους παραγωγούς έληξε στις 2 Ιουλίου. Πρόσφατα (δείτε πατώντας εδώ), ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στη βουλή, δεν ανέφερε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πληρωμών για το σε εκκρεμότητα πακέτο ενισχύσεων σε:

α) υπαίθριο καρπούζι, mini και obla,

β) καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα,

γ) θερμοκηπιακές καλλιέργειες σε τομάτες και αγγούρια σε όλη την επικράτεια εξαιρουμένης της Κρήτης,

δ) βουβαλοτροφία.

Με παρακρατήσεις λόγω επιστρεπτέας όπως στην Καλαμών

Όπως αποκαλύπτει σήμερα ο ΑγροΤύπος, φέρνοντας στην δημοσιότητα σχετικό έγγραφο Μελά (δείτε εδώ), με την ολοκλήρωση των αιτήσεων, θα πρέπει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, να λάβει πάλι στοιχεία (όπως και με την κορονοενίσχυση της Καλαμών) από την ΑΑΔΕ, σχετικά με τα ποσά που έλαβε ως επιστρεπτέα ο παραγωγός μέσα στο 2020.

Αυτό στην πράξη σημαίνει πως θα γίνουν παρακρατήσεις στα ποσά της κορονοενίσχυσης, όποτε αυτά καταβληθούν, κατά το πρότυπο της ενίσχυσης στην Καλαμών, οπότε και επελέγη να σπάσουν οι πληρωμές και να δοθούν πρώτα χρήματα σε όσους δεν είχαν πάρει επιστρεπτέες.

24/06/2021 03:00 μμ

Ένα ακόμα νομοσχέδιο για τις σταβλικές εγκαταστάσεις προανήγγειλε το ΥπΑΑΤ και συγκεκριμένα η υφυπουργός Φωτεινή Αραμπατζή, που περιοδεύει στην επαρχία.

Συγκεκριμένα, τις επόμενες ημέρες έρχεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις σταβλικές εγκαταστάσεις, το οποίο προβλέπει την απλοποίηση της διαδικασίας προς όφελος των κτηνοτρόφων, όπως αναφέρουν από το αρμόδιο υπουργείο.

«Το νομοσχέδιο έρχεται ουσιαστικά και επιλύει χρόνια προβλήματα των πρόχειρων καταλυμάτων, τα οποία αποτελούν ουσιαστικά και την πλειοψηφία των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων», δήλωσε σχετικά η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή, από τον Τύρναβο, μετά την συνάντηση που είχε με τους κτηνοτρόφους της περιοχής.

Η κα Αραμπατζή τόνισε πως «το νομοσχέδιο φέρνει ρυθμίσεις οι οποίες μειώνουν το κόστος κατασκευής, δίνουν λύση στην καθετοποίηση των υπαρχουσών μονάδων, αλλά και στη νομιμοποίηση αυτών». Ακόμα ανέφερε πως οι ρυθμίσεις του λαμβάνουν υπόψη και σέβονται τους περιβαλλοντικούς όρους, σημειώνοντας παράλληλα πως «τακτοποιούνται θέματα που ταλάνιζαν τους κτηνοτρόφους μέχρι πρότινος».

Οι απόψεις των κτηνοτρόφων

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Τάκης Πεβερέτος δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως «το νομοσχέδιο που δεν έχει πάει ακόμα στη Βουλή, έχει αρκετά θετικά. Μεταξύ αυτών και το γεγονός ότι απαλείφτηκε η αρχική του πρόβλεψη, για υποχρέωση των κτηνοτρόφων να έχουν αρχιτεκτονικά σχέδια για τα πρόχειρα καταλύματα των ζώων».

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), κ. Δημήτρης Μόσχος δήλωσε στον ΑγροΤύπο σχετικά με το νομοσχέδιο τα εξής: «περιμένουμε να δοθεί στη διαβούλευση το τελικό κείμενο, εκτός κι αν το πάει το ΥΠΑΑΤ κατευθείαν στη Βουλή. Εμείς έχουμε καταθέσει ως ΣΕΚ συγκεκριμένες προτάσεις και βελτιώσεις στο αρχικό κείμενο. Έχουμε ζητήσει για παράδειγμα, διόρθωση ώστε να μην αλλάξει η πρόβλεψη για τα πρόχειρα καταλύματα. Επίσης, να διευκολυνθούν οι κτηνοτρόφοι με στάβλους εντός οικισμού και να έχουν τη δυνατότητα να βάλουν στις στάνες τους αρμεκτήρια. Ακόμα να υπάρξει πρόνοια για κτηνοτρόφους με στάβλους αυθαίρετους, που κατασκευάστηκαν μετά το 2011».

Τέλος, ο Γιάννης Φλωρίδης από την Γεωτεχνική Αιγαίου, μιλώντας στον ΑγροΤύπο τόνισε πως είναι ανάγκη επιτέλους η πολιτεία να ασχοληθεί με το νομοσχέδιο αυτό σοβαρά με τους κτηνοτρόφους και τα προβλήματά τους και να δώσει μόνιμες λύσεις, που θα τους διευκολύνουν στην δουλειά τους και δεν θα τους δημιουργούν γραφειοκρατίες και μπερδέματα. Όπως είπε χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο ο κ. Φλωρίδης, δεν είναι δυνατόν σε μια χώρα οι άδειες για φωτοβολταϊκά και αιολικά να βγαίνουν τόσο σύντομα και εύκολα και οι κτηνοτρόφοι που παλεύουν 365 μέρες το χρόνο, να σύρονται επί χρόνια σε ένα κάρο υπηρεσίες για να νομιμοποιήσουν π.χ. το στάβλο τους.

22/06/2021 11:55 πμ

Μεγάλες εταιρείες προσφέρουν παχυλά ενοίκια για να ενοικιάσουν δημοτικές εκτάσεις που χρησιμοποιούνται δεκαετίες ως βοσκοτόπια από κτηνοτρόφους.

Η άναρχη και χωρίς σχέδιο από το ελληνικό κράτος και τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος... πράσινη ανάπτυξη έχει... βαλθεί να εκτοπίσει εκτός από την γεωργία και την... κτηνοτροφία από την ύπαιθρο. Όπως πληροφορείται ο ΑγροΤύπος, σε πολλές περιοχές της χώρας, μεγάλες εταιρείες με φωτοβολταϊκά, έχουν βάλει στο... μάτι μετά τις ιδιωτικές εκτάσεις και εκείνες που έχουν δημόσιο χαρακτήρα και οι οποίες για πολλές δεκαετίες χρησιμοποιούνται από κτηνοτρόφους. Οι εκτάσεις αυτές, εκτός του ότι προσφέρουν βοσκή στα κοπάδια των κτηνοτρόφων, τις περισσότερες φορές δηλώνονται και στο ΟΣΔΕ ως βοσκοτόπια και χιλιάδες παραγωγοί που πληρώνουν ενοίκιο στους δήμους ή στην εκάστοτε περιφέρεια, λαμβάνουν επιδοτήσεις.

Χαρακτηριστική των όσων προαναφέραμε είναι η περίπτωση μιας έκτασης στο δήμο Ελασσόνας Λάρισας στη θέση Αετοράχη. Η συγκεκριμένη έκταση είναι δημόσια και μισθώνεται σε κτηνοτρόφους της περιοχής εδώ και δεκαετίες. Έχει όπως μαθαίνουμε μπει στο στόχαστρο ιδιωτών, οι οποίοι επιδιώκουν να κατασκευάσουν φωτοβολταϊκό πάρκο. Για το θέμα που έχει φτάσει και στη βουλή, έπειτα από ερώτηση του βουλευτή Λαρίσης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος ζητά να σταματήσει η υποβάθμιση του συγκεκριμένου τόπου και η διαδικασία της μίσθωσης, μιλήσαμε με τον κ. Γιάννη Γκουρομπίνο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας. Όπως μας είπε «την έκταση αυτή την ζητούν εδώ και χρόνια για φωτοβολταϊκά. Έχουμε εξαρχής αντιδράσει ως Ομοσπονδία, μαζί με τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Ξέρω πως μετά τις αντιδράσεις, δεν πέρασε η απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ούτε από το δήμο, να περάσει η έκταση για φωτοβολταϊκά. Παράλληλα, ξέρουμε πως η Αποκεντρωμένη δεν έχει τοποθετηθεί. Δεν είμαστε αντίθετοι σε αυτή τη μορφή ενέργειας συλλήβδην, όμως καλό θα είναι να μην διατίθενται εκτάσεις τέτοιες, παραγωγικές, που χρησιμοποιούνται από τους κτηνοτρόφους μας. Ενδεικτικά να σας αναφέρω πως με βάση το σχέδιο που προωθούνταν, το συγκεκριμένο φωτοβολταϊκό θα συνόρευε με τις στάνες κτηνοτρόφων, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα ζώα. Ξέρουμε πως στο σημείο που τοποθετούνται τέτοια πάνελ, αυξάνει η θερμοκρασία και δεν είναι δυνατόν να συνυπάρξουν ζώα».

Δεν παίρνει θέση ο Λιβανός - η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, λέει

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση για το θέμα που έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός και η οποία διαβιβάστηκε στις 11 Ιουνίου στη βουλή. Ο υπουργός αποφεύγει να πάρει θέση ξεκάθαρη, παραπέμποντας στις αρμόδιες υπηρεσίες, πλην όμως αναφέρει ότι η όλη διαδικασία είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής: «Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) έχει υποβληθεί αίτημα αξιοποίησης της χρήσης ακινήτου με τίμημα εμβαδού 1.107.315,5 τ.μ., που βρίσκεται στη θέση «Αετοράχη» της Δημοτικής Ενότητας Ελασσόνας, Δήμου Ελασσόνας, Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εμβαδού 1.107.315,5 τ.μ., για αναπτυξιακούς σκοπούς (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και, συγκεκριμένα, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου. Προκειμένου να εξεταστεί η νομιμότητα και η σκοπιμότητα της ενδεχόμενης παραχώρησης, η Δ/νση Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας του ΥΠΑΑΤ ζήτησε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες εγγράφως,τα ακόλουθα κατά τομέα αρμοδιότητας: Α) Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας: Να προβείτε, εφόσον αυτό απαιτείται, στην έκδοση απόφασης προσδιορισμού της χρήσης γης, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 446 του από 14-7-1999 Κωδικοποιημένου διατάγματος (ΦΕΚ 580/Δ/1999). (Απάντηση με το υπ’ αριθ. 20409/2-2-2021 έγγραφο, το οποίο επισυνάπτεται.) Β) Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας: Να μας γνωρίσετε τις απόψεις σας για την ως άνω παραχώρηση, καθώς και αν το ακίνητο βρίσκεται σε προστατευμένο χώρο ή ζώνη μνημείων (Αναμένεται.) Γ) Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας & Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας: Να μας γνωρίσετε τις απόψεις σας για την ως άνω παραχώρηση, καθώς και αν το ακίνητο βρίσκεται σε προστατευμένο χώρο ή ζώνη μνημείων. (Απάντηση με το υπ’ αριθ. 13282/15-01- 2021 έγγραφο, το οποίο επισυνάπτεται.) Δ) Δήμος Ελασσόνας – Δ/νση Πολεοδομίας: Να μας γνωρίσετε τις απόψεις σας για την ως άνω παραχώρηση, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 446 του από 14-7-1999 κωδικοποιητικού διατάγματος (ΦΕΚ 580/Τ.Α/27-7-1999), καθώς και αν επιτρέπεται η συγκεκριμένη χρήση στο ανωτέρω ακίνητο. (Απάντηση με το υπ’ αριθ. 38/25-1-2021 έγγραφο το οποίο επισυνάπτεται.) Ε) Δασαρχείο Λάρισας: Να μας γνωρίσετε τις απόψεις σας για την ως άνω παραχώρηση, ως προς τη μορφή του ως άνω ζητούμενου ακινήτου. (Αναμένεται.) ΣΤ) Περιφέρεια Θεσσαλίας – Δ/νση Πολιτικής Γης – Τμήμα Διαχείρισης Ακινήτων: Να εξετάσετε και να μας γνωρίσετε το νομικό και πραγματικό καθεστώς του ζητούμενου ακινήτου, καθώς και τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (Κ.Α.Ε.Κ.), εάν υπάρχει. Επίσης, εάν το εν λόγω ακίνητο είναι αρδευόμενο ή μη, αν το προσεγγίζει αρδευτικό δίκτυο, καθώς και τη μισθωτική αξία ανά στρέμμα. Επιπλέον, αν το ακίνητο είναι γη υψηλής παραγωγικότητας. (Αναμένεται.) Οι απαντήσεις των ανωτέρω Υπηρεσιών δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Όπως φαίνεται από την πιο πάνω διαδικασία, η όποια απόφαση παραχώρησης θα ληφθεί μετά τη μελέτη όλων των αναγκαίων στοιχείων, τα οποία παρέχονται από τις τοπικές Υπηρεσίες – και υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις, πρώτη μεταξύ των οποίων είναι η επιτρεπόμενη χρήση γης. Επιπλέον, για τη λήψη της απόφασης θα σταθμιστούν όλες οι δυνητικές επιπτώσεις, θετικές και αρνητικές, στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον της περιοχής. Τέλος, αναφέρεται ότι στον ν. 4056/2012 «Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και άλλες διατάξεις» (52/Α΄/12-3-2012), όπως ισχύει, ορίζεται η υποχρέωση τήρησης ελαχίστων αποστάσεων ανάμεσα σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και χώρους ή δραστηριότητες που χρήζουν προστασίας. Οι ελάχιστες αποστάσεις ορίζονται στους πίνακες 1 και 2 του Παραρτήματος του άρθρου 20 του ν. 4056/2012 και έχουν αμφίδρομη ισχύ, με την έννοια ότι εφαρμόζονται κατά τον ίδιο τρόπο στις περιπτώσεις που στην περιοχή, όπου ήδη λειτουργεί νόμιμα κτηνοτροφική εγκατάσταση, πρόκειται να γίνει ανάληψη νέου έργου ή δραστηριότητας. Μεταξύ των χώρων ή δραστηριοτήτων που χρήζουν προστασίας σύμφωνα με τον ν. 4056/2012, δεν περιλαμβάνονται οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις. Ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγιεινή και καλή διαβίωση των εκτρεφόμενων ζώων λόγω της λειτουργίας των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, θα πρέπει να διερευνώνται στο πλαίσιο της κτηνιατρικής νομοθεσίας».

Κοντά 8.000 στρέμματα καλύπτουν οι αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη Δράμα

Αναβρασμός στις τάξεις των κτηνοτρόφων και όχι μόνον επικρατεί και στο νομό Δράμας, με δεδομένο το ενδιαφέρον εταιρειών να επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά στις παρυφές της οροσειράς του Φαλακρού και του Μενοικίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, τα αιτήματα των εταιρειών για τοποθέτηση πάρκων καλύπτουν μια έκταση της τάξης των 7.812 στρεμμάτων, έχοντας προκαλέσει σάλο στην τοπική κοινωνία. Συγκεκριμένα, όπως μαθαίνουμε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Γιώργος Ζιμπίδης, μαζί με όλους τους δημάρχους του νομού αλλά και οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Δράμας, της Προσοτσάνης και του Νευροκοπίου, με επιστολή τους στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης επισημαίνουν τον κίνδυνο περιορισμού των ελεύθερων καλλιεργήσιμων εκτάσεων για τους αγρότες αλλά και των βοσκοτόπων που είναι ζωτικής σημασίας για την κτηνοτροφική παραγωγή και την εξασφάλιση των κοινοτικών ενισχύσεων στον νομό Δράμας, εξαιτίας της επικείμενης ανάπτυξης μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων.

Ερώτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα κατέθεσαν στη βουλή οι βουλευτές Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Χαρά Κεφαλίδου, με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να απαντά επί της ουσίας πως το θέμα είναι σε εκκρεμότητα (δείτε εδώ). Εντύπωση από την άλλη προκαλεί η απάντηση (δείτε εδώ) Σκρέκα (υπουργός Περιβάλλοντος), ο οποίος τόνισε στις 17 Ιουνίου 2021 σε έγγραφό του τα εξής: «Παρότι θεωρούµε ότι το υφιστάµενο, περιβαλλοντικού και χωροταξικού χαρακτήρα, θεσµικό πλαίσιο είναι επαρκές για τη διασφάλιση της περιβαλλοντικά ορθολογικής ανάπτυξης µονάδων ΑΠΕ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας µεριµνά για τον συνεχή εκσυγχρονισµό του. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την αναθεώρηση του υφιστάµενου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, µε στόχους την ενεργειακή αναβάθµιση της Χώρας, που θα προσδώσει νέες αναπτυξιακές δυνατότητες σε πολλά πεδία δραστηριότητας, και τη διασφάλιση δηµιουργίας βιώσιµων εγκαταστάσεων µέσω της αρµονικής ένταξής τους στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και στο τοπίο».

Ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στις Σέρρες

Όπως καταγγέλλει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κτηνοτρόφος από το νομό Σερρών Βασίλης Φάκης, γίνεται προσπάθεια να πάρουν μεγάλες εκτάσεις βοσκότοπων από τα χέρια κτηνοτρόφων, για να τοποθετηθούν από εταιρείες φωτοβολταϊκά πάρκα. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην κτηνοτροφική δραστηριότητα και φυσικά στις επιδοτήσεις, αφού πολλοί κτηνοτρόφοι θα πρέπει να ψάξουν αλλού για εκτάσεις.

18/06/2021 01:43 μμ

Δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας οι απαντήσεις της Φωτεινής Αραμπατζή στην Βουλή.

Στο θέμα του τσουχτερού κόστους παραγωγής, ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία, αναφέρθηκε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Φωτεινή Αραμπατζή.

Ειδικότερα, η υφυπουργός τόνισε στην Βουλή την Παρασκευή, ότι η τιμή του γάλακτος και του κρέατος διαμορφώνονται ελεύθερα.

Έκανε λόγο, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σαρακιώτη, για τεράστια όντως αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών, χαρακτηρίζοντας όμως το φαινόμενο ως παγκόσμιο λόγω της ζήτησης από Κίνα μετά τον κορονοϊό και των ζημιών από την κλιματική αλλαγή στις σοδειές.

Η κα Αραμπατζή τόνισε επίσης ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ώστε να δοθούν κίνητρα μέσω Ταμείου Ανάκαμψης, σημειώνοντας ότι οι τιμές στο πρόβειο γάλα επί ΝΔ έχουν αυξηθεί, λόγω των ελέγχων και των νόμων που ψήφισε η ΝΔ. Παράλληλα, τόνισε πως με κυβέρνηση ΝΔ, έγιναν παρεμβάσεις υπέρ των κτηνοτρόφων, με εισφορές ΕΦΚΑ, φορολογικούς συντελεστές, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης, κ.λπ.

27/08/2020 02:21 μμ

Εγκρίθηκαν δυο αποφάσεις για ενισχύσεις-αποζημιώσεις κτηνοτρόφων και δυο ακόμα για λειτουργικά έξοδα.

Με την πρώτη απόφαση δίδεται έγκριση διάθεσης και κατανοµής ποσού για αποζηµιώσεις κτηνοτρόφων έτους 2020 που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών µέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου για το έτος 2020.

Με την δεύτερη δίδεται έγκριση διάθεσης και κατανοµής ποσού για εκκρεµείς ενισχύσεις έτους 2019 που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών µέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου.

Και τις δυο αποφάσεις συνυπογράφουν η Φωτεινή Αραμπατζή και ο Μάκης Βορίδης

Με δυο ακόμα αποφάσεις δίδεται έγκριση για λειτουργικά έξοδα που έχουν να κάνουν με τις αποζημιώσεις αυτές, όσον αφορά στο 2019 και το 2020.

Μετά το δημοσίευμα του ΑγροΤύπου ακολούθησε σχετική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ, η οποία και αναφέρει τα ακόλουθα:

1.490.000 ευρώ από τον ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδη σε κτηνοτρόφους για την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης βρίσκεται έμπρακτα στο πλευρό των κτηνοτρόφων με στόχο την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό υπέγραψε σειρά αποφάσεων για τη διάθεση του ποσού των 1.490.516,88 ευρώ για οικονομικές αποζημιώσεις και ενισχύσεις που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου για τα έτη 2019 και 2020.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις τα ποσά αφορούν κτηνοτρόφους στις Περιφερειακές Ενότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, Αργολίδας, Αρκαδίας, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δράμας, Έβρου (Αλεξανδρούπολης), Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κυκλάδων, Λάρισας, Λέσβου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Πρέβεζας, Ροδόπης, Σάμου, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας και Χαλκιδικής.

Δείτε τις αποφάσεις για αποζημίωση κτηνοτρόφων πατώντας εδώ και εδώ

30/07/2019 10:15 πμ

Το 2019 έχουμε σημαντική μείωση στην παραγωγή μελιού της Ιταλίας σε ποσοστό άνω του 41%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Υπηρεσιών για την Αγροτική και την Επισιτιστική Αγορά (ISMEA).

Από οικονομική άποψη, αυτό σήμαινεi μείωση των εσόδων των μελισσοκόμων κατά περίπου 73 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ISMEA, η μείωση της ιταλικής παραγωγής οφείλεται στις κλιματικές συνθήκες κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει ισχυρός ανταγωνισμός από τα εισαγόμενα μέλια.

Οι απώλειες παραγωγής για το μέλι ακακίας εκτιμώνται σε περίπου 55 εκατ. ευρώ - έπληξαν πολλές περιοχές του Βορρά (Πιεμόντε, Εμίλια Ρομάνια, Τοσκάνη, Λομβαρδία, Βένετο και Φρουίλη Βενέζια Γκιούλια).

Για το μέλι των εσπεριδοειδών, η εκτιμώμενη ζημιά είναι περίπου 18 εκατ. ευρώ, έχει πληγεί όλος ο Νότος της χώρας και απώλειες παραγωγής μεταξύ 40% και 80%. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη κυρίως στη Σικελία (απώλειες περίπου 7 εκατ. ευρώ), στην Καμπανία (πάνω από 4 εκατ. ευρώ) και στην Καλαβρία (3 εκατ. ευρώ).

Σταύρος Παϊσιάδης

29/07/2019 01:55 μμ

Το Υπουργείο Γεωργίας της Ιταλίας ανακοίνωσε τη διάθεση 14 εκατ. ευρώ για την αγορά τυριού ΠΟΠ Pecorino, το οποίο στη συνέχεια θα το μοιράσει σε απόρους. Το μέτρο ανακοινώθηκε από την ιταλική κυβέρνηση και έχει στόχο να «στηρίξει» την τιμή πρόβειου γάλακτος και το εισόδημα των κτηνοτρόφων της χώρας.

Η σχετική απόφαση, που έχει στόχο την μείωση των αποθεμάτων, υπογράφηκε από το Υπουργείο Γεωργίας, Τροφίμων, Δασών και Τουρισμού της χώρας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Πολιτικών.

Μάλιστα για τον σκοπό αυτό η Ιταλία έχει δημιουργήσει ένα σχετικό μητρώο στον οποίο έχουν εγγραφεί όλοι οι φιλανθρωπικοί οργανισμοί που ασχολούνται με την ελεύθερη διανομή τροφίμων σε άτομα που βρίσκονται σε συνθήκες φτώχειας.

Η αγορά του τυριού θα πραγματοποιηθεί μέσω διαγωνισμών.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Φεβρουάριο υπήρξαν δυναμικές κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων της Σαρδηνίας, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τη χαμηλή τιμή του πρόβειου γάλακτος (από το οποίο παράγεται το συγκεκριμένο τυρί), κάτω από 70 λεπτά το λίτρο.

Όπως δήλωσε ο Ιταλός Υπουργός Γεωργίας, Gian Marco Centinaio, «ολοκληρώσαμε γρήγορα τις απαραίτητες διαδικασίες για να λάβουμε την εξουσιοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ως εκ τούτου, μπορέσαμε να προχωρήσουμε στην υπογραφή του διατάγματος και στην κατανομή του ποσού για την αγορά και διανομή των τυριών από φιλανθρωπικούς οργανισμούς».

Η AGEA, ο Οργανισμός Γεωργικών Πληρωμών της Ιταλίας, θα είναι υπεύθυνος για την πρόσκληση υποβολής προσφορών.

Σταύρος Παϊσιάδης

29/07/2019 10:54 πμ

Μείωση είχαμε στις σφαγές προβάτων στην χώρα μας (για την παραγωγή κρέατος), σε ποσοστό –2,7%, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, για την περίοδο 2018/2019 (μέχρι τον Απρίλιο – Πάσχα), σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, δείχνοντας τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της χώρας, που αδυνατούν να παράγουν αρνιά για κρέας λόγω του αυξημένου κόστους, με αποτέλεσμα να ακολουθεί φθίνουσα πορεία η ελληνική παραγωγή. Παράλληλα η Κομισιόν αναφέρει ότι μείωση παρουσίασαν, για το 2019, οι μέσες τιμές πρόβειου κρέατος στην ΕΕ (σε σχέση με το 2018), για τα μεγάλου βάρους πρόβατα (άνω των 13 κιλών) σε ποσοστό –7,6% και για τα μικρού βάρους (κάτω των 13 κιλών) σε ποσοστό -1,7%.

Σημαντική αύξηση των εξαγωγών κρέατος αιγοπροβάτων της ΕΕ είχαμε προς την Λιβύη (+45%) κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου του 2019 σε σχέση με την αντίστοιχη της προηγούμενης περιόδου. Μια μικρή αύξηση είχαμε για την ίδια περίοδο προς την Ιορδανία (+1).

Από την άλλη μείωση παρουσίασαν οι εισαγωγές στην ΕΕ από Νέα Ζηλανδία (-17%) και Αυστραλία (-8%), ενώ αύξηση παρουσίασαν οι εισαγωγές από Λατινική Αμερική, Αργεντινή (5%) και Ουρουγουάη (11%), κάτι που αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα λόγω της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ με Mercosur.

Πάντως η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, κατέχει το 9% της παραγωγής πρόβειου κρέατος στην ΕΕ, και βρίσκεται αυτή την στιγμή στην τέταρτη θέση, μετά από τη Μεγάλη Βρετανία (28%), την Ισπανία (20%) και τη Ρουμανία (13%), ενώ μετά την χώρα μας είναι η Γαλλία (8%).

Όσον αφορά την παραγωγή κατσικίσιου κρέατος, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην ΕΕ (33%) και την ακουλουθούν η Ισπανία (23%), η Ρουμανία (16%) και η Γαλλία (12%).

26/07/2019 05:07 μμ

Ότι η Ελλάδα έχει απαγορεύσει την εισαγωγή Βουλγάρικου χοιρινού, δήλωσε την Παρασκευή η υπουργός Γεωργίας της γείτονας, κα Δεσισλάβα Τάνεβα, κατά την ενημέρωση επιτροπής του Κοινοβουλίου για το θέμα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ).

Σύμφωνα με την υπουργό, οι έλεγχοι στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα θα ενταθούν και οι αποσκευές όσων μπαίνουν στην Ελλάδα θα ελέγχονται, ώστε να διασφαλιστεί πως δεν μεταφέρουν χοιρινό κρέας.

Βουλγαρικά μέσα εξάλλου αναφέρουν πως στο συνοριακό πέρασμα της Μακάζα - Νυμφαίας έχει τοποθετηθεί εξοπλισμός απολύμανσης των οχημάτων, σε μια προσπάθεια ελέγχου της ασθένειας που προσβάλλει μόνο χοίρους και αγριόχοιρους. Σύμφωνα με τη βουλγαρική υπηρεσία ελέγχου τροφίμων, 21 κρούσματα της ΑΠΧ είχαν αναφερθεί μέχρι και την Πέμπτη.

26/07/2019 10:55 πμ

Για ακόμη μια χρονιά ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Η ΠΙΝΔΟΣ», διακρίθηκε με σημαντικά βραβεία σε εγνωσμένης αξίας και αξιοπιστίας διοργανώσεις.

Αποτελώντας για εδώ και πάνω από 60 χρόνια τον ηγέτη της ελληνικής πτηνοτροφίας και διατηρώντας σταθερά την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών, ο ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ διαγράφει μία εντυπωσιακή πορεία ανάπτυξης στο πλαίσιο πάντα ενός πρότυπου μοντέλου επιχειρείν.

Ο κύκλος των διακρίσεων άνοιξε με τo βραβείο «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ» στους «Πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας». Η τελετή της βράβευσης πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουνίου στην κατάμεστη αίθουσα Banquet του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών όπου βραβεύθηκαν οι κορυφαίες επιχειρήσεις σημαντικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και ο ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ όπου διακρίθηκε για τις σημαντικές κινήσεις που κάνει καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας του στους τομείς της Ανάπτυξης και των Επενδύσεων.

Όμως οι διακρίσεις για την Πίνδος δεν σταματούν εδώ. Κατά τη φετινή διοργάνωση «ΑΙΩΝΟΒΙΑ BRANDS – ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ», η ΠΙΝΔΟΣ βραβεύθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αυτή τη φορά με το βραβείο bronze για τα 30 χρόνια ειδικής εκτροφής για το κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής. Τα «ΑΙΩΝΟΒΙΑ BRANDS – ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ» διοργανώθηκαν με επιτυχία για πέμπτη διαδοχική χρονιά, επιβραβεύοντας προϊόντα και εταιρείες που μετρούν πάνω από 30 χρόνια παρουσίας.

Το σερί των καλοκαιρινών βραβεύσεων συμπλήρωσε η διάκριση της ΠΙΝΔΟΣ ως μία από τις «Εταιρείες Διαμάντια» της Ελληνικής Οικονομίας στο πλαίσιο των Diamonds of the Greek Economy 2019. Σε μία εκδήλωση που είναι θεσμός εδώ και 17 χρόνια ο ΑΠΣΙ «Η ΠΙΝΔΟΣ» διακρίθηκε ανάμεσα στις δυναμικότερες επιχειρήσεις της χώρας αποδεικνύοντας και έμπρακτα ότι η ΠΙΝΔΟΣ για εδώ και πάνω από 60 χρόνια αποτελεί ένα διεθνώς σύγχρονο πρότυπο επιχειρηματικότητας για την πτηνοτροφία αλλά και για το σύνολο του αγροδιατροφικού κλάδου.

Με αφορμή τις νέες σημαντικές διακρίσεις της Πίνδος, ο πρόεδρος του ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ, κ. Ανδρέας Δημητρίου, δήλωσε «Με βασικό μας επίκεντρο τον ίδιο τον καταναλωτή, οι 500 πτηνοτρόφοι που αποτελούμε τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων Η ΠΙΝΔΟΣ, έχουμε δεσμευτεί απέναντί του να παράγουμε προϊόντα απαράμιλλης διατροφικής αξίας και ποιότητας και να αναπτύσσουμε συνεχώς το προϊοντικό μας χαρτοφυλάκιο αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες του. Οι διακρίσεις που λάβαμε κατά την διάρκεια αυτής της χρονιάς είναι η αναγνώριση αυτής μας της προσήλωσης που έχει επιτευχθεί μέσα από συνεχείς επενδύσεις, αλλά και της συνεχούς προσπάθειάς μας για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας με κέντρο την Περιφέρεια».

26/07/2019 09:31 πμ

Τους εκπροσώπους της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος δέχθηκε την Πέμπτη (25/7/2019) ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Του ανέλυσαν τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο εστιάζοντας τόσο στα μέτρα πρόληψης για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων όσο και στην πάταξη των παρανόμων ελληνοποιήσεων. Παράλληλα αναφέρθηκαν και στην αγωνία που τους διακατέχει σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης από την πλευρά του έκανε σαφές ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθεί η διάδοση του νοσήματος της Αφρικανικής Πανώλους στα ελληνικά χοίρεια.

Επιπροσθέτως επανέλαβε τη σαφή βούλησή του να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση της μάστιγας των παρανόμων ελληνοποιήσεων προς όφελος της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής της χώρας.

Αναφορικά με το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι θα υπάρξει επαφή με τις διοικήσεις των τραπεζών για την πολιτική παρότρυνσή τους για την ευμενέστερη δυνατή λύση προς όφελος των χοιροτρόφων.

24/07/2019 05:22 μμ

Επαγρύπνηση όλων των φορέων μετά τα κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη Βουλγαρία συνιστά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, η επιζωοτία της νόσου στη Βουλγαρία είναι σε εξέλιξη, με κρούσματα σε οικόσιτους χοίρους, αγριόχοιρους και σε μία εκμετάλλευση μεγάλης εμπορικής αξίας.

Τον Αύγουστο του έτους 2018 επιβεβαιώθηκε η 1η εστία της νόσου σε οικόσιτους χοίρους στην περιφέρεια της Βάρνας.

Για το έτος 2019, συνολικά μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 15 εστίες σε οικόσιτους χοίρους, εντός του Ιουλίου (9 στην περιοχή Pleven, 1 στην περιφέρεια Burgas, 1 στην περιοχή Vratsa, 1 στην περιοχή Targovishte και 3 στην περιοχή Ruse), 19 σε αγριόχοιρους με τις 4 τελευταίες εστίες να έχουν καταγραφεί από 15/07 έως 18/07 στις περιοχές Dobrich, Targovishte και Ruse και μία εστία στις 19 Ιουλίου σε μεγάλη «εμπορική χοιροτροφική μονάδα» στην περιφέρεια Ruse, «στα σύνορα με Ρουμανία», στην οποία από τους 17.590 χοίρους πέθαναν οι 191 λόγω της νόσου, ενώ οι υπόλοιποι θανατώθηκαν, σύμφωνα με το ισχύον για τη χώρα σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η 9η εστία βρέθηκε νοτιανατολικά και σε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση (~235-240, χλμ.) από τις προηγούμενες, χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί και δηλωθεί ενδιάμεσα κρούσματα από τις αρμόδιες αρχές. Η νόσος βρίσκεται πλέον κοντά στα σύνορα Βουλγαρίας - Τουρκίας (~29 χλμ.) και σε απόσταση ~100 χλμ από τα σύνορα της Ελλάδας από Έβρο και ~ 350 χλμ. από τον Προμαχώνα Σερρών. Η συγκεκριμένη εστία απέχει ~ 86 χλμ. από την πρώτη εστία του 2018 (31/08 στην περιφέρεια της Βάρνας), που εμφανίστηκε σε οικόσιτους χοίρους, δηλαδή η νόσος μετακινήθηκε σε διάστημα μικρότερου του χρόνου 86 χλμ.. Επίσης απέχει ~ 100 χλμ. από την 1η εστία του 2019 (2ος μήνας) που εμφανίστηκε σε αγριόχοιρο, δηλ. η νόσος μετακινήθηκε 100 χιλιόμετρα σε διάρκεια 5 μηνών.

Για την αποτροπή εισόδου της νόσου στη χώρα και στην περιφέρειά μας, είναι απαραίτητη η συνεργασία υπηρεσιών, η επαγρύπνηση κτηνιάτρων (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα), κατόχων χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων και οικόσιτων χοίρων, υπεύθυνων σφαγείων, εμπόρων, κυνηγών, φορέων διαχείρισης απορριμμάτων των αεροδρομίων και των λιμένων, κυνηγετικών συλλόγων, θηροφυλάκων, δασικών υπηρεσιών, ορειβατικών συλλόγων, Φορέων Διαχείρισης βιοτόπων, ομίλων πεζοπορίας και συλλόγων κτηνοτρόφων, προς άμεση ενημέρωση της αρμόδιας κτηνιατρικής αρχής για οποιαδήποτε υποψία Αφρικανικής Πανώλης σε εκμεταλλεύσεις χοίρων (εντατικών, ημιεκτατικών εκτροφών μαύρων χοίρων, οικόσιτων χοίρων για ιδιωτική χρήση), ώστε να εφαρμοστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα του Σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (Υ.Α. 260918/22.01.2009 (ΦΕΚ Β’ 75).

Κριτήρια όπως «η δυναμικότητα, η εμπορική δραστηριότητα, τα μέτρα βιοασφάλειας, ο πληθυσμός των χοίρων, η πυκνότητα των εκμεταλλεύσεων σε μια περιοχή, η παρουσία παραγόντων κινδύνου (ποτάμια, λίμνες υδατοσυλλογές)» λαμβάνονται υπόψη για την εκτίμηση της επικινδυνότητας μιας εκμετάλλευσης ή περιοχής, στο πλαίσιο της επαγρύπνησης και εντατικής επιτήρησης για τη νόσο, με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό και διερεύνηση οποιασδήποτε υποψίας της νόσου.

Στο πλαίσιο της παθητικής επιτήρησης της νόσου, θα πρέπει να διενεργείται λήψη δειγμάτων αίματος (ολικού και ορού) σε ζώντα ζώα και λήψη δειγμάτων από το σπλήνα, λεμφογάγγλια, οστών (για εξέταση του μυελού των οστών) από νεκρά ζώα, με συμβατή κλινική εικόνα. Η δειγματοληψία και αποστολή των δειγμάτων θα πρέπει να διενεργούνται πάντα σε συνεννόηση με το αρμόδιο εργαστήριο (Κτηνιατρικό Κέντρο Αθηνών).

19/07/2019 10:36 πμ

Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να παράσχουν έκτακτη ενίσχυση στους Ιταλούς παραγωγούς αυγών και πουλερικών, οι οποίοι επλήγησαν από τη γρίπη των πτηνών το 2017 και το 2018. Από τον προϋπολογισμό της ΕΕ θα χορηγηθούν συνολικά 32,1 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ 1ης Οκτωβρίου 2017 και 30ής Ιουνίου 2018, επιβεβαιώθηκαν από την Ιταλία 45 κρούσματα γρίπης των πτηνών, που έπληξαν πάπιες, γαλοπούλες, φραγκόκοτες και όρνιθες. Η Ιταλία έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο και την παρακολούθηση της κατάστασης και την πρόληψη περαιτέρω κρουσμάτων.

Συνεπώς, τα μέτρα είχαν αντίκτυπο σε μεγάλο αριθμό παραγωγών αυγών και πουλερικών. Αυτό οδήγησε σε απώλεια παραγωγής αυγών επώασης, αυγών κατανάλωσης, ζώντων ζώων και κρέατος πουλερικών.

Το έκτακτο μέτρο, που προβλέπεται στο πλαίσιο της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) και της ΚΑΠ, θα παράσχει στήριξη στους παραγωγούς που επλήγησαν από τα κρούσματα και οι οποίοι υπέστησαν οικονομικές απώλειες.

Η οικονομική στήριξη θα ανέλθει συνολικά σε 64,2 εκατ. ευρώ και θα συγχρηματοδοτηθεί μεταξύ της ΕΕ και του ιταλικού προϋπολογισμού.

Σταύρος Παϊσιάδης

18/07/2019 02:43 μμ

«Με τις τρέχουσες τιμές παραγωγού στο πρόβειο γάλα δεν συμφέρει να αρμέγουμε τα ζώα μας να παράγουν γάλα», τονίζει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταρισμού Ρεθύμνης, κ. Γιάννης Γλεντζάκης.

«Αυτή την περίοδο οι τιμές στο πρόβειο γάλα δεν ξεπερνούν τα 70 – 78 λεπτά το κιλό στην Κρήτη. Πρέπει σε κάθε περίπτωση να μειωθεί η φορολογία και οι εισφορές στον ΕΦΚΑ και να πέσει το κόστος παραγωγής, όπως έχει εξαγγείλει η νέα κυβέρνηση και έχουμε πει κατ’ ιδίαν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν μας επισκέφτηκε στην Κρήτη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όπως πάνε τα πράγματα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης, «σε λίγο οι βιομηχανίες θα παρακάνε για να βρουν ντόπιο γάλα, αφού οι κτηνοτρόφοι παράγουν λιγότερο, είτε προσανατολίζονται σε αποχώρηση από το επάγγελμα».

Σημειωτέον ότι όπως έγραψε πρώτος ο ΑγροΤύπος από την περασμένη εβδομάδα, ήδη εταιρείες και τυροκομεία ανά την Ελλάδα, ανακοινώνουν στους παραγωγούς ότι από Σεπτέμβριο οι τιμές θα είναι αυξημένές έως 4-5 λεπτά το κιλό.

18/07/2019 02:37 μμ

Τον Ιούνιο του 2019, έπειτα από ένα πεντάμηνο ύφεσης, επισημαίνει το Ινστιτούτο Ismea, οι τιμές παραγωγού στο κοτόπουλο ανέκαμψαν, καταγράφοντας αύξηση 1,8% όσον αφορά στα ζώντα ζώα σε σχέση με ένα χρόνο πριν και 1,4% στην χονδρική για το κρέας.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στα τέλη Ιουνίου - αρχές Ιουλίου μείωσαν την κατανάλωση, γεγονός που επιβράδυνε τη ζήτηση.

Σύμφωνα με το Ismea, το 2018 ο τομέας των πουλερικών πήγε πολύ καλύτερα από άλλα είδη κρέατος, με τον τζίρο στον κλάδο της πτηνοτροφίας, όπως αναφέρει η Unaitalia να ανέρχεται σε 8 δις ευρώ.

Το 2018 υπήρχαν στην Ιταλία πάνω από 2.600 εκμεταλλεύσεις εκτροφής κοτόπουλου με την παραγωγή να ξεπερνά τα 71 εκατ. κεφάλια.

Το κρέας πουλερικών αντιπροσώπευε (σε όγκο), το 2018, σχεδόν το 38% της εγχώριας κατανάλωσης νωπού κρέατος, διατηρώντας για τέταρτη συνεχή χρονιά το ρεκόρ μεταξύ των κρεάτων που κατανάλωναν τα ιταλικά νοικοκυριά στο σπίτι, ξεπερνώντας μάλιστα το βόειο κρέας, καταλήγει το Ismea, στο ενημερωτικό του.

18/07/2019 12:29 μμ

Από το Τμήμα Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται 2η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης στα Μέτρα 3.1.8, 4.1.20 και 3.1.22 για τον εκσυγχρονισμό αλιευτικών σκαφών του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑλΘ) 2014-2020, σύμφωνα με την οποία το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καλεί τους δυνητικούς δικαιούχους να υποβάλλουν αίτηση ενίσχυσης-χρηματοδότησης στα ακόλουθα:

Μέτρο 3.1.8: «Υγεία και Ασφάλεια» και Μέτρο 4.1.20 «Ενεργειακή απόδοση και μετριασμός της κλιματικής αλλαγής, επενδύσεις επί του σκάφους, έλεγχοι και συστήματα ενεργειακής απόδοσης, διερεύνηση της συμβολής των εναλλακτικών συστημάτων πρόωσης και του σχεδιασμού του κύτους» (ΑΔΑ: ΨΡΤ64653ΠΓ-ΟΘΩ) και Μέτρο 3.1.22 «Προστιθέμενη αξία, ποιότητα των προϊόντων και χρήση των ανεπιθύμητων αλιευμάτων» (ΑΔΑ: Ω6ΠΤ4653ΠΓ-ΓΞ5).

Δικαιούχοι των οικονομικών ενισχύσεων είναι: Φυσικά ή Νομικά Πρόσωπα, αλιείς ή ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών, που ασκούν επαγγελματικά την αλιεία επί ενεργού αλιευτικού σκάφους (επαγγελματική αλιευτική άδεια σε ισχύ), συμπεριλαμβανομένων αυτών της αλιείας εσωτερικών υδάτων.

Ο προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων επενδυτικών προτάσεων πρέπει να είναι άνω των 2.000 €.

Η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων στο ΠΣΚΕ, στα ανωτέρω μέτρα είναι στις 2/9/2019 και ώρα 12.00.

Η ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων στα ανωτέρω μέτρα είναι στις 15/11/2019 και ώρα 14.00.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης, υποβάλλονται από τους δυνητικούς δικαιούχους, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ). Εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης στο ΠΣΚΕ, οι ανωτέρω οφείλουν να καταθέσουν στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠΑΛ και Θάλασσας (Μιχαλακοπούλου 103, Τ.Κ 11527-ΑΘΗΝΑ), πλήρη φάκελο τόσο σε έντυπη όσο και σε ψηφιακή μορφή.

Ενημέρωση και πληροφορίες για την Πρόσκληση στους ενδιαφερόμενους και στο κοινό παρέχονται από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠΑΛΘ, τηλ. 2131501151.

16/07/2019 04:46 μμ

Η Φινλανδία, η οποία ανέλαβε την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου την 1η Ιουλίου, παρουσίασε, στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας τις προτεραιότητες που θα έχει κατά τη διάρκεια της θητείας της στον τομέα της γεωργίας και της αλιεία.

«Κοινός παρονομαστής σε όλες τις δράσεις της ΕΕ θα πρέπει να είναι η βιωσιμότητα. Θα μεριμνήσω ώστε η αρχή αυτή να διέπει όλα όσα κάνουμε στον τομέα της γεωργίας και της αλιείας», δήλωσε ο κ. Jari Leppä, Υπουργός Γεωργίας και Δασοκομίας της Φινλανδίας και Πρόεδρος του Συμβουλίου.

Προτεραιότητα της φινλανδικής Προεδρίας στον τομέα της γεωργίας, θα είναι να σημειωθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις επί των προτάσεων της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για την περίοδο μετά το 2020, πριν από τη λήψη απόφασης σχετικά με το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027.

Άλλες προτεραιότητές της θα είναι η βιοοικονομία, η δασοκομία, η κατάσταση της αγοράς και ζητήματα που σχετίζονται με το διεθνές εμπόριο.

Όσον αφορά την αλιεία, η Προεδρία θα ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για τις αλιευτικές δυνατότητες του 2020 για τη Βαλτική Θάλασσα, τη Μαύρη Θάλασσα, τον Ατλαντικό και τη Βόρεια Θάλασσα.

Επιπλέον, η Προεδρία θα εντείνει στο μέτρο του δυνατού τις εργασίες για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας(ΕΤΘΑ) και θα συνεχίσει τη συζήτηση σχετικά με τον κανονισμό για τον έλεγχο της αλιείας.

«Η στρατηγική και οικονομική αξία των τροφίμων, των καθαρών υδάτων και της βιώσιμης γεωργίας και δασοκομίας ολοένα και αυξάνεται. Θα προωθήσουμε μια κοινή γεωργική πολιτική που θα μπορέσει να ανταποκριθεί καλύτερα στην προστασία του περιβάλλοντος και στην κλιματική αλλαγή, διασφαλίζοντας παράλληλα την επισιτιστική ασφάλεια», πρόσθεσε ο κ. Jari Leppä.

Διαβάστε το πρόγραμμα της φιλανδικής προεδρίας στα αγγλικά

10/07/2019 02:34 μμ

Κάτι φαίνεται να κινείται τελευταία στην εγχώρια αγορά του αιγοπρόβειου γάλακτος, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, αρκετοί εκπρόσωποι εταιρειών προετοιμάζουν τους παραγωγούς για ενδεχόμενες αυξήσεις στις τιμές παραγωγού, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο φθινόπωρο, οπότε και ξεκινά η νέα περίοδος. Την ίδια ώρα, σε αρκετές περιοχές της χώρας, ακόμα και στη βόρεια Ελλάδα, όπου τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για τους παραγωγούς τα τελευταία χρόνια, μήνα με το μήνα, όπως μας είπαν οι παραγωγοί, τα τιμολόγια για το γάλα που παρέδωσαν, έχουν τιμές αυξημένες. Παράλληλα, οι παραγωγοί περιμένουν πρωτοβουλίες από το ΥπΑΑΤ για τη διασφάλιση της Φέτας και όχι μόνον.

Σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο Σάκης Λουκμακιάς, από το δήμο Τοπείρου Ξάνθης «κάθε μήνα που περνάει οι τιμές που δίνουν οι εταιρείες στο αιγοπρόβειο γάλα είναι αυξημένες 1-2 λεπτά, γεγονός που δημιουργεί ένα κάποιο θετικό κλίμα και μας δημιουργεί προσδοκίες για το ερχόμενο φθινόπωρο, ότι μπορεί να υπάρξουν αυξήσεις και να ισορροπήσουν οι τιμές πάνω από τα 80-85 λεπτά στο κιλό στο πρόβειο. Η ζήτηση για γάλα είναι πάρα πολύ μεγάλη».

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Γιουρούκης, προβατρόφος από την περιοχή της Θεσσαλονίκης μας είπε ότι «οι τιμές στο πρόβειο κυμαίνονται από 67 έως 78 λεπτά το κιλό και στο γίδινο από 42 έως 50 λεπτά το κιλό, αυτές τις ημέρες. Από τότε που έγινε ελεύθερος επαγγελματίας χρεώθηκε ο κτηνοτρόφος πιστεύω, γι’ αυτό πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες στήριξής του. Πρέπει να πω όμως ότι τυπικά και με βάση τα νούμερα σαν βασική τιμή, αυξήθηκε όσον αφορά στο πρόβειο. Με την περιεκτικότητα σε λιποπρωτεΐνες όμως, ό, τι θέλουν κάνουν οι βιομηχανίες. Σε κατεβάζουν όσο θέλουν στην τιμή. Βέβαια στην καλή ποιότητα δίνουν συν 0.02 ευρώ το κιλό, ενώ για χαμηλότερη ποιότητα σε κατεβάζουν και 10 λεπτά το κιλό. Μείζον θέμα για μας είναι οι αναλύσεις. Πρέπει να υπάρχει χαρτί υπογεγραμμένο από χημικό».

Παράλληλα, όπως μας είπε ο Χρήστος Λαφιάς, κτηνοτρόφος από την Αμφιλοχία «εδώ έχουμε τιμές στο πρόβειο ακόμα και στα 68 λεπτά το κιλό. Τα λιπαρά και οι πρωτεΐνες στο γάλα που παραδίδουμε, μας δίνουν ή μας παίρνουν χρήμα».

Στην περιοχή αυτή όπως μας είπαν κτηνοτρόφοι το πρόβειο αγοράζεται σε τιμές από 72 έως 75 λεπτά το κιλό ανάλογα την εταιρεία, ενώ στα Γιάννενα παίζουν και τιμές από 85-95 λεπτά το κιλό.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Λαφιά, «η νέα σεζόν φαίνεται πως θα φέρει αυξήσεις στις τιμές, αφού ήδη υπάρχει εταιρεία που έδωσε χαρτί στους παραγωγούς με τιμές αυξημένες 4 λεπτά το κιλό. Το καλό είναι ότι ψάχνουν για πολύ γάλα».

Οι παραγωγοί ευελπιστούν, τέλος, το καλό αυτό κλίμα να περάσει στην αγορά και Νοέμβριο, οπότε πέφτει στην αγορά το περισσότερο γάλα.

Παρέμβαση Καχριμάνη για τη Φέτα

Στο θέμα του γάλακτος και της προστασίας της Φέτας επανήλθε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Συγκεκριμένα τόνισε με ανάρτηση - δήλωση ότι «την Φέτα ΠΟΠ που δίνει ένα αντίδωρο στους παραγωγούς την εκμεταλλεύονται επιτήδειοι με παραγωγή μαϊμού φέτας από εισαγωγή πρόβειου γάλακτος στην Ελλάδα αλλά και με την παρασκευή τυριού εκτός Ελλάδας με χρήση του ελληνικού κωδικού. Επιτέλους τέλος, δεν πάει άλλο. Αναμένουμε άμεσες πρωτοβουλίες. Δεν έχει αύριο ο τόπος έτσι. Μεγάλη η ευθύνη της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να επαναφέρει τη νομιμότητα όταν ειδικά στη Θεσσαλία είναι η κορυφή του παγόβουνου».

Αλέξανδρος Μπίκας

08/07/2019 03:23 μμ

Οι αγελαδοτρόφοι που έχουν οργανωθεί σε συνεταιρισμούς, παράγοντας μαζικά γάλα και διαθέτοντάς το, μόνοι τους στην αγορά ή δίνοντας το σε εταιρείες εξασφαλίζουν αυτή την περίοδο μια τιμή αρκετά πάνω από το μέσο όρο, που ισχύει για την Ελλάδα. Κατά τα άλλα, οι υπόλοιπες, μεμονωμένες μονάδες αντιμετωπίζουν τα γνωστά θέματα με το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές διάθεσης του γάλακτος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου από διάφορες περιοχές της χώρας, στη μεγάλη πλειοψηφία των αγελαδοτροφικών μονάδων, αλλά και των συνεταιρισμών, οι οι τιμές απορρόφησης αγελαδινού γάλακτος κυμαίνονται μεταξύ 37 και 41 λεπτών ανά κιλό. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις, όπου γίνονται κρούσεις από συνεταιρισμούς σε εταιρείες για το γάλα, με τις τελευταίες να μη δίνουν πάνω από 35 λεπτά το κιλό, ενώ κάποιοι συνεταιρισμοί αποδίδουν στα μέλη τους τιμές έως και 46-47 λεπτά ανά κιλό.

«Η κατάσταση γενικά δεν είναι καλή. Τα κόστη είναι μεγάλα, ιδίως για τις ζωοτροφές. Εμείς ως Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων Ανατολικής Πελοποννήσου, εφαρμόζουμε διαφορετική τιμολογιακή πολιτική για τα μέλη μας. Έτσι καταφέρνουμε και επιτυγχάνουμε τιμές κατά μέσο όρο στα 44-45 λεπτά το κιλό. Ωστόσο, γενικά η κατάσταση δεν είναι καλή και πολλές εταιρείες παζαρεύουν γάλα ακόμη και στα 35 λεπτά το κιλό», μας είπε ο πρόεδρος του ΣΑΓΑΠΕΛ, κ. Λευτέρης Αντωνάκος.

Σημειωτέον ότι ο εν λόγω Συνεταιρισμός (ΣΑΓΑΠΕΛ) παστεριώνει το γάλα που παράγει σε δυο εργοστάσια στον Ασπρόπυργο, ώστε μετά να το «μοιράσει» μέσω του δικτύου logistics που διαθέτει σε όλους τους νομούς της Πελοποννήσου (εκτός Ηλείας, Αχαΐας), αλλά και σε επιλεγμένα σημεία πώλησης εντός Αττικής. Το γάλα διατίθεται στην αγορά με την επωνυμία «Γάλα του Μοριά».

Με σταθερή τιμή εξάλλου στα 40 λεπτά ανά κιλό αγοράζει αγελαδινό γάλα από τα 30 μέλη του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων Πάτρας, για τις ανάγκες της πρότυπης συνεταιριστικής βιομηχανίας γάλακτος Πατρών «Πρώτο». Η συνεταιριστική βιομηχανία, που αγοράζει προϊόν και από κτηνοτρόφους μη μέλη της διαθέτει όλη τη γκάμα των γαλακτοκομικών προϊόντων της στο νομό Αχαΐας. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Βασίλης Καϊμακάς «η τιμή αυτή είναι σταθερή τα τελευταία χρόνια. Αλλά με την εκκαθάριση που γίνεται στο τέλος κάθε σεζόν, πληρώνουμε στον παραγωγό επιπλέον χρήματα, ανάλογα τη χρονιά δηλαδή 6-7 λεπτά επιπλέον των 40 λεπτών ανά κιλό. Ωστόσο, γενικά η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή. Είδατε τι συμβαίνει με το αιγοπρόβειο γάλα. Πρέπει, επειγόντως, η πολιτεία να λάβει μέτρα. Ο κλάδος των αγελαδοτρόφων απειλείται. Ως οργάνωση παίρνουμε κάθε μέρα 15 τόνους γάλα».

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, κ. Γιώργος Βαϊόπουλος «οι τιμές που παίζουν στην αγορά αυτή την περίοδο ξεκινούν από τα 37 λεπτά το κιλό και φτάνουν και τα 40 λεπτά το κιλό. Ανάλογα τις ανάγκες των εταιρειών κυμαίνεται η ζήτηση, αλλά και ο τρόπος που αυτές εξοφλούν τους παραγωγούς και τους συνεταιρισμούς. Μπορώ να πω, ότι υπάρχουν εταιρείες που πληρώνουν, αλλά και κάποιες που δίνουν επιταγές έως και 5-6 μήνες, οπότε τότε υπάρχει θέμα ρευστότητας για τους αγελαδοτρόφους. Εμείς ως συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας παράγουμε 22 τόνους αγελαδινό γάλα τη μέρα και τους παραδίδουμε σε εταιρεία, με την οποία και έχουμε συμφωνήσει».

Η κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Aύξηση εν τω μεταξύ της τάξης του 3,7% σημείωσαν το Σεπτέμβριο οι τιμές του αγελαδινού γάλακτος σε επίπεδο ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Τιμών. Η μέση σταθμισμένη τιμή για το μήνα αυτό ήταν 34,8 λεπτά/κιλό, ενισχυμένη κατά 3,7% σε σχέση με τον περασμένο μήνα.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους πίνακες του Παρατηρητήριου Τιμών της ΕΕ, η μέση τιμή τον Σεπτέμβριο ήταν 39,83 λεπτά το κιλό, ενώ τον Αύγουστο ήταν 39,59 λεπτά το κιλό.

Αλέξανδρος Μπίκας

08/07/2019 02:20 μμ

Κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων εντοπίστηκαν στη Βουλγαρία, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός και να ξεκινήσει άμεσα η θανάτωση των ζώων, που έχουν μολυνθεί από τη ζωονόσο, όπως ανακοίνωσε σχετικά η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (BFSA).

Έπειτα από τα κρούσματα γρίπης των πτηνών, αυτή τη φορά τα μολυσμένα ζώα εντοπίστηκαν στο χωριό του Νοβάτσενε, στην περιφέρεια του Πλέβεν.

Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήχθη σε σχέση με την έξαρση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, (που σήμανε συναγερμό και στη Δανία) η BFSA εντόπισε εστία σε ιδιωτικό αγρόκτημα στο Νοβάτσενε.

Τα δείγματα που ελήφθησαν, επιβεβαιώθηκαν ως θετικά για τον ιό της αφρικανικής πανώλης των χοίρων από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς του Εθνικού Κτηνιατρικού Ινστιτούτου Διαγνωστικής Έρευνας, στη Σόφια, μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία της Βουλγαρίας.

Να σημειωθεί ότι κρούσματα πανώλης των χοίρων είχαν εντοπιστεί και προηογύμενα χρόνια, στη γείτονα.

Έκτακτη ανάγκη

Η BFSA λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση της ζωονόσου, σύμφωνα με τους τους κανόνες της ευρωπαϊκής και της εθνικής νομοθεσίας και του σχεδίου έκτακτης δράσης για τον έλεγχο της αφρικανικής πανώλης των χοίρων.

Επίσης, έχει θέσει σε ισχύ απαγόρευση εισόδου και εξόδου ατόμων και αυτοκινήτων στην περιοχή όπου έχει εντοπιστεί η εστία της ζωονόσου και εφαρμόζονται μέτρα για την αντιμετώπισή της. Στην διαδικτυακή σελίδα της BFSA υπάρχει συνεχής ροή ενημέρωσης σχετικά με τις περιοχές όπου υπάρχουν επιβεβαιωμένες περιπτώσεις αφρικανικής πανώλης των χοίρων.

05/07/2019 11:09 πμ

Συνεχίζεται η εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Κίνα αλλά και σε άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας (όπως Βιετνάμ, Καμπότζη κ.α.). Στην Κίνα υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης που οι ειδικοί εκτιμούν ότι βραχυπρόθεσμα δεν θα μπορεί να αντισταθμιστεί από τις εισαγωγές.

Τα στοιχεία δείχνουν μια μείωση, σε ποσοστό 20-35%, της κινεζικής παραγωγής χοιρινού κρέατος για το 2019. Ανησυχητική όμως είναι η εξάπλωση της ασθένειας και σε άλλες χώρες της Ασίας.

Όπως υποστηρίζει η Κομισιόν, σύντομα οι καταναλωτές, λόγω της έλλειψης που θα παρουσιάζει η διεθνή αγορά, θα αναγκαστούν να στραφούν σε άλλα προϊόντα. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ζήτηση κρέατος πουλερικών.

Κατά τους πρώτους 4 μήνες του 2019, οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος στην αγορά της Κίνας αυξήθηκαν κατά 37% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (43% αύξηση των παγκόσμιων εξαγωγών). Επίσης διπλασιάστηκαν οι εξαγωγές προς το Βιετνάμ.

Μέχρι το τέλος του 2019, οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος της ΕΕ εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 12% σε σχέση με πέρσι, λόγω της αυξημένης ζήτησης που υπάρχει από την κινέζικη αγορά.

Από την άλλη έρευνα που πραγματοποίησε η Κομισιόν, το Δεκέμβριο του 2018, έδειξε ότι το ζωικό κεφάλαιο στην ΕΕ, παρά την αυξημένη παγκόσμια ζήτηση και τις αυξημένες τιμές, παρουσίασε μια μείωση της τάξης του 3%. Επίσης το πρώτο τρίμηνο του 2019, η παραγωγή χοιρινού κρέατος της ΕΕ μειώθηκε κατά 0,7%.

Μεταξύ των κυριότερων χωρών παραγωγής χοιρινού κρέατος της ΕΕ, μόνο η Ισπανία αύξησε την παραγωγή της εξαιτίας της αύξησης των εξαγωγών. Αντίθετα, η παραγωγή μειώθηκε σημαντικά στη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και την Πολωνία.

Το 2020, για να καταφέρει η παραγωγική ικανότητα της ΕΕ να αλλάξει πορεία και να αρχίσει η «αποκατάσταση», η παραγωγή θα πρέπει να αυξηθεί (κατά 1,4%).

Όσον αφορά τις τιμές, η Κομισιόν υποστηρίζει ότι αυξήθηκαν απότομα από τα μέσα Μαρτίου 2019, τόσο για το χοιρινό κρέας όσο και για τα χοιρίδια, λόγω της αύξησης της ζήτησης από την κινέζικη αγορά, φθάνοντας στα υψηλά επίπεδα του 2017. Από την άλλη η μέση κατά κεφαλήν κατανάλωση στην ΕΕ αναμένεται να παρουσιάσει μείωση το 2019, κατά 0,5 κιλά (στα 32,1 κιλά), με τους καταναλωτές να προτιμούν άλλα κρέατα, ιδιαίτερα τα πουλερικά.

Σταύρος Παϊσιάδης