Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αλλαγές στα κριτήρια για την κορονοενίσχυση ζητούν οι παράκτιοι αλιείς

10/09/2020 01:32 μμ
Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Αλιευτικών Σκαφών, Γ. Λιβανός μιλώντας στον ΑγροΤύπο με την πρόβλεψη για VMS, οι παράκτιοι μένουν εκτός.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Αλιευτικών Σκαφών, Γ. Λιβανός μιλώντας στον ΑγροΤύπο με την πρόβλεψη για VMS, οι παράκτιοι μένουν εκτός.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση των Βορίδη, Αραμπατζή και Σκρέκα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου το ΥπΑΑΤ, προβλέπεται ενίσχυση των Ελλήνων αλιέων με ποσά τα οποία φτάνουν ακόμη και τα 24.000 ευρώ μηνιαίως.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση (δείτε πατώντας εδώ) καθορίζονται οι όροι και οι ρυθμίσεις για την εφαρμογή του Μέτρου 3.1.9 του ΕΠΑΛΘ 2014 – 2020 το οποίο αφορά την «προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων ως συνέπεια της επιδημικής έκρηξης Covid-19».

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, ενισχύει έναν σημαντικό αριθμό αλιέων ιδιοκτητών μηχανότρατας, γρι-γρι, σκαφών παράκτιας αλιείας καθώς και σκαφών που αλιεύουν μεγάλα πελαγικά είδη.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Λιβανός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας (ΠΕΠΜΑ), η πρόβλεψη να φέρουν Δορυφορική Συσκευή Αυτόματου Εντοπισμού Σκάφους (VMS) τα σκάφη των επίδοξων δικαιούχων, πετάει εκτός ενίσχυσης τους ιδιοκτήτες σκαφών παράκτιας αλιείας, καθώς αυτά δεν έχουν τέτοιες συσκευές.

Για το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου επίκειται σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ της ΠΕΠΜΑ με τον Μάκη Βορίδη, προκειμένου να βρεθεί λύση.

Έξω από τα 534 ευρώ και τα νέα μέτρα ενίσχυσης Συνεταιρισμοί που ενοικιάζουν ιχθυοτροφεία

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Παναγιώτης Κάπας, πρόεδρος στον Αγροτικό Αλιευτικό Συνεταιρισμό Αιτωλικού «Η Αγία Ειρήνη», που έχει συγχωνευτεί με τον Αλιευτικό Συνεταιρισμό «Καλός Ψαράς» και έτσι έχει εγγεγραμμένα 33 μέλη «τόσο το έκτακτο μέτρο ενίσχυσης με τα 534 ευρώ ανά μήνα που δόθηκε σε επιχειρήσεις και εργαζομένους, όσο και τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την Τετάρτη, δεν έχουν εφαρμογή σε μας και συνολικά σε 18 Συνεταιρισμούς Αλιέων που νοικιάζουμε δημόσια ιχθυοτροφεία».

Τέτοιους Συνεταιρισμούς, συναντούμε αρκετούς σε Μεσολόγγι, Αιτωλικό, Άρτα, Πόρτο Λάγος και αλλού, σύμφωνα με τον κ. Κάπα, ο οποίος όμως μας ανέφερε ότι γίνονται επαφές με το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Διευκρινήσεις από το ΥπΑΑΤ

Ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με την ενίσχυση αλιέων μέσω του μηχανισμού de minimis και μέσω του μέτρου προσωρινής παύσης του ΕΠΑΛΘ εξέδωσε την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου το ΥπΑΑΤ. Με αυτό διευκρινίζεται ότι η ενίσχυση de minimis, στο πλαίσιο της αριθμ. 94/165904/2020 (ΦΕΚ 2648 Β) ΚΥΑ όπως ισχύει, δεν αποτελεί συνολικά ή εν μέρει, το ίδιο αντικείμενο με τις πράξεις προσωρινής παύσης που θα ενισχυθούν μέσω ΕΠΑΛΘ και ως εκ τούτου οι πράξεις προσωρινής παύσης είναι επιλέξιμες, ανεξάρτητα της υποβολής αίτησης ή και χρηματοδότησης de minimis στο πλαίσιο της σχετικής ΚΥΑ.

Σχετικά άρθρα
27/11/2024 12:19 μμ

Συνάντηση σε φιλικό και συναινετικό κλίμα πραγματοποίησε, στις 26/11/2024, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Υφυπουργός, Χρήστος Κέλλας, με τους Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Οικονομίας Κρήτης, Σταύρο Τζεδάκη, Πρωτογενούς Τομέα Νοτίου Αιγαίου, Φιλήμονα Ζαννετίδη, και Αγροτικής Οικονομίας Πελοποννήσου, Σπύρο Ζαχαριά, καθώς και εκπροσώπους των αλιέων των περιοχών αυτών.

Θέμα της σύσκεψης ήταν η διαρκώς αυξανόμενη απειλή που προκαλεί ο λαγοκέφαλος στις θάλασσες της Πελοποννήσου, της Κρήτης, του νοτίου και ανατολικού Αιγαίου, με αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο αλιευτικό εισόδημα όσο και στη θαλάσσια βιοποικιλότητα και τον τουρισμό.

Αρχικά, οι αλιείς εξέφρασαν στον Υφυπουργό την ικανοποίησή τους για το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης για την αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούν τα θαλάσσια προστατευόμενα είδη, βοηθώντας έτσι τους αλιείς να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα από την καταστροφή των εργαλείων τους και τη μείωση της παραγωγής τους.

Το πρόγραμμα αυτό, ενταγμένο στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Θάλασσας (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027, παρέχει συνολική στήριξη ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια, οι αλιείς ανέλυσαν τα προβλήματα που προκαλούν οι λαγοκέφαλοι, ιδίως τις καταστροφές που υφίστανται τα εργαλεία τους, όπως δίχτυα, παραγάδια και αγκίστρια, παραθέτοντας, μάλιστα, φωτογραφικό υλικό, αλλά και τον κίνδυνο εξαφάνισης διαφόρων θαλάσσιων ειδών από τις περιοχές τους, όπως οι σουπιές και τα χταπόδια, που αποτελούν την κύρια τροφή των λαγοκέφαλων.

Ακολούθως, ζήτησαν από το ΥπΑΑΤ να λάβει μέτρα για τον περιορισμό του λαγοκέφαλου που έχει κατακλύσει τη Μεσόγειο, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Παράλληλα, έγινε αναφορά στο Σχέδιο Χορηγιών στην Κύπρο για τον περιορισμό του Λαγοκέφαλου στα παράκτια ύδατα της χώρας, το οποίο επικήρυξε τους λαγοκέφαλους με 4,73 ευρώ ανά κιλό και στόχο να αφαιρεθούν πάνω από 125 τόνοι λαγοκέφαλων από τις Κυπριακές θάλασσες.

Ο Υφυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεση να αντληθούν πόροι από το Πρόγραμμα Αλιείας Υδατοκαλλιεργειών και Θάλασσας (2021-2027) και σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΕΥΔ) να υλοποιηθούν πρόσθετες δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος από την εξάπλωση των χωροκατακτητικών ξένων ειδών, όπως ο λαγοκέφαλος, ή ακόμη για την αξιοποίηση αυτών των ειδών σε άλλους τομείς. Στο πλαίσιο αυτό, οι δράσεις θα προσαρμοστούν στις οδηγίες του Σχεδίου Δράσης για τη διαχείριση του πληθυσμού του λαγοκέφαλου, το οποίο διαμορφώνεται από τον ΟΦΥΠΕΚΑ.

Ο Χρήστος Κέλλας, κλείνοντας, τόνισε τη δέσμευση του Υπουργείου για την ενίσχυση της αλιευτικής δραστηριότητας και διαβεβαίωσε τους αλιείς ότι η πολιτεία θα τους στηρίξει με όλα τα διαθέσιμα μέσα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρόκληση του λαγοκέφαλου και να προστατευτεί η επαγγελματική τους βιωσιμότητα. «Στεκόμαστε στο πλευρό των αλιέων, κατανοώντας τις σοβαρές επιπτώσεις που προκαλεί η εξάπλωση του λαγοκέφαλου στις θάλασσές μας. Με κάθε διαθέσιμο πόρο και μέσα από στοχευμένες δράσεις, στηρίζουμε ουσιαστικά τον κλάδο και διασφαλίζουμε τη συνέχιση της αλιευτικής δραστηριότητας. Η δέσμευσή μας είναι να δώσουμε λύσεις που θα επιτρέψουν στους αλιείς μας να παραμείνουν στον τόπο τους και να προστατεύσουν τη θαλάσσια κληρονομιά μας», ανέφερε.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν οι κ.κ. Ανδρουλάκης Γιάννης, πρόεδρος Συλλόγου Αλιέων Ν. Ηρακλείου, Φραγκιαδάκης Νικόλαος, αντιπρόεδρος Συλλόγου Αλιέων Ν. Ηρακλείου, Κουλλιάς Μανώλης, πρόεδρος Παράκτιας Αλιείας Καλύμνου, Σκιαδάς Δημήτρης, πρόεδρος Αλιευτικού Συλλόγου Πάρου, Διακοσταμάτης Κυριάκος , πρόεδρος Παράκτιας Αλιείας Ρόδου, Παπασεβαστός Πέτρος, πρόεδρος Συλλόγου Αλιέων Κω, Λιβανός Γεώργιος, πρόεδρος Επαγγελματιών Παράκτιων Αλιέων Δ. Μονεμβάσιας, Μαυρογιάννης Γεώργιος, Διευθυντής Αναπτυξιακής Ηρακλείου ΑΕ ΟΤΑ, Ζήφος Κώστας, Διευθυντής Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου και Μπερέτσος Μαρίνης, διευθυντής Αναπτυξιακής Πάρνωνα.

Τελευταία νέα
10/12/2024 03:37 μμ

Συνεντεύξεις παραγωγών Χ. Δήμου και Γ. Κωστακόπουλου

10/12/2024 02:44 μμ

Σε εξέλιξη βρίσκεται, στην Καβάλα, σήμερα Τρίτη (10/12/2024), η 4η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027.

Στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων του ΥπΑΑΤ, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, μεταξύ άλλων, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά την απορρόφηση των κονδυλίων του LEADER, εάν ο ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίσει με αυτούς τους αργούς ρυθμούς.

«Δεν είμαστε περήφανοι όσον αφορά την απορρόφηση του LEADER που είναι μόλις στο 50%. Θα πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια και εδώ θέλουμε και την συνδρομή του ΟΠΕΚΕΠΕ. Εδώ υπάρχει μια δυσλειτουργία υπάρχουν πολλές παρτίδες, πάνω από 25 εκ. ευρώ που είναι υπό εκκαθάριση. Πρέπει να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία», τόνισε ο κ. Παπαγιαννίδης και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι «αν συνεχίσετε με αυτούς τους ρυθμούς δεν θα μπορέσουμε να απορροφήσουμε όλους τους πόρους. Οι καθυστερήσεις τόσο πολλών παρτίδων δεν μου φαίνονται λογικές».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γιάννης Κουρδής, παραδέχτηκε τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στην πληρωμή του LEADER και είπε ότι είναι το μοναδικό πρόβλημα που θα πρέπει να λυθεί.

«Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου πρόκειται να φύγουν σχεδόν όλες οι εκκρεμείς παρτίδες στο πλαίσιο του LEADER των προηγούμενων μηνών», ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γιάννης Κουρδής, ο οποίος και ενημέρωσε σχετικά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιάρα.

Στο μεταξύ έρχεται νέα πρόσκληση, με εκτιμώμενη δαπάνη ύψους 200 εκ. ευρώ, που θα αφορά νεοεισερχόμενους στη βιολογική παραγωγή, ανέφερε ο κ. Παπαγιαννίδης.

06/12/2024 02:58 μμ

Σοβαρά προβλήματα είχαν οι δικαιούχοι της δράσεις του Μέτρου 11 «Βιολογική Γεωργία-Κτηνοτροφία» στην πληρωμή της προκαταβολής ύψους 75%, έτους αιτήσεων 2024.

Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, οι ενισχύσεις του Μέτρου 11, που αφορά σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία / κτηνοτροφία / μελισσοκομία (5η πρόσκληση), ανήλθαν σε 131.915.460 ευρώ και καταβλήθηκαν σε 52.698 δικαιούχους.

Καταγγελίες δικαιούχων παραγωγών στον ΑγροΤύπο αναφέρουν ότι τα ποσά ήταν μειωμένα και δεν υπάρχει κάποια δικαιολογία για αυτή την μείωση.

Επίσης ενδιαφέρον είναι ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει σε συγκεκριμένη περίπτωση αίτιο για μη πληρωμή «δέσμευση λόγω υπέρβασης προϋπολογισμού», που γίνεται σε πληρωμή προκαταβολής. Ακόμη έχουμε και περίπτωση «μη εντοπισμού αγροτεμαχίου βάσει χωρικού ελέγχου μεταξύ ΕΑΕ και Τ.Δ.».

Πάντως, για το Μέτρο 11 κατά των αποτελεσμάτων της πληρωμής προκαταβολής, οι παραγωγοί μπορούν να υποβάλλουν σχετική ενδικοφανή προσφυγή, από την Τετάρτη (11 Δεκεμβρίου 2024) και εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών, δηλαδή έως και την Τρίτη (17 Δεκεμβρίου 2024).

Διευκρινήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ για πληρωμή νιτρικών

Όπως αναφέρει ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σχετικά με την πληρωμή της προκαταβολής της Δράσης 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα», του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του ΠΑΑ 2014-2022 επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με τα ενεργά Τεχνικά Δελτία έτους 2024 των ενταγμένων δικαιούχων της Δράσης 10.1.04, το μέγιστο εν δυνάμει δικαιούμενο ποσό πληρωμής τους για το έτος 2024 ανέρχεται σε 97.035.200,00 ευρώ. Αναλυτικότερα:

  • Με την με αριθ. πρωτ. 360388/9495/19.11.2024 Έγκριση διάθεσης πίστωσης για την χρηματοδότηση της πράξης με Κωδικό Έργου ΠΔΕ 2024ΣΕ08210029, «Δράση 10.1.04: Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2022, στο πλαίσιο του μεταβατικού Κανονισμού 2020/2220 της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Κλιματικής Αλλαγής της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥπΑΑΤ, εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης ποσού 35.500.000,00 ευρώ για τη χρηματοδότηση του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων, προκειμένου εν συνεχεία να καταβληθούν οι οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους της Ετήσιας Παράτασης 2ης Πρόσκλησης για τη Δράση 10.1.04 (4η Πρόσκληση).
  • Με την με αριθ. πρωτ. 360374/9487/19.11.2024, Έγκριση διάθεσης πίστωσης για την χρηματοδότηση της πράξης με Κωδικό Έργου ΠΔΕ 2024ΣΕ08210030, «Δράση 10.1.04: Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2022, στο πλαίσιο του μεταβατικού Κανονισμού 2020/2220 της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Κλιματικής Αλλαγής της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥπΑΑΤ, εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης ποσού 35.200,00 ευρώ για τη χρηματοδότηση του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων, προκειμένου εν συνεχεία να καταβληθούν οι οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους της Ετήσιας Παράτασης 3ης Πρόσκλησης για τη Δράση 10.1.04 (5η Πρόσκληση).
  • Με την με αριθ. πρωτ. 378437/17769/02.12.2024 Έγκριση διάθεσης πίστωσης για την χρηματοδότηση της πράξης με Κωδικό Έργου ΠΔΕ 2024ΣΕ08210032, «Δράση 10.1.04: Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2022, στο πλαίσιο του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013, της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Κλιματικής Αλλαγής της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥπΑΑΤ, εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης ποσού 61.500.000,00 ευρώ για τη χρηματοδότηση του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων, προκειμένου εν συνεχεία να καταβληθούν οι οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους της 6ης Πρόσκλησης για τη Δράση 10.1.04.

Το συνολικό αιτηθέν ποσό από τους δικαιούχους της Δράσης και για τις τρεις ανωτέρω Προσκλήσεις ανέρχεται σε 97.302.926,48 ευρώ. Το συνολικό προσδιορισθέν προς πληρωμή ποσό (συνολική επιλέξιμη δαπάνη), μετά την επιβολή των προβλεπόμενων από τις εθνικές και κοινοτικές διατάξεις κυρώσεων, ανέρχεται σε 88.568.892,60 ευρώ.

Σύμφωνα με την από 04.12.2024 σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, για την πληρωμή των δικαιούχων της Δράσης 10.1.04 (Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα - 4η, 5η, 6η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος), για το έτος 2024, χορηγήθηκε προκαταβολή, ύψους 70%, της συνολικής επιλέξιμης δαπάνης.

Μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ελέγχων της πληρωμής προκαταβολής από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και τους αρμόδιους εξουσιοδοτημένους φορείς (ΔΑΟΚ) και τους απαραίτητους συμψηφισμούς, πληρώθηκε σε 18.922 δικαιούχους της Δράσης 10.1.04 συνολικό ποσό ύψους 61.963.670 ευρώ.

05/12/2024 09:55 πμ

Όπως αναφέρει το ΥπΑΑΤ, πλησίασαν τα 200 εκατομμύρια ευρώ οι πληρωμές προκαταβολής έτους αιτήσεων 2024 για Αγροπεριβαλλοντικές Δράσεις (Μέτρο 10) και Βιολογική γεωργία/κτηνοτροφία/μελισσοκομία (Μέτρο 11) του ΠΑΑ 2014-2022.

Μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ελέγχων της πληρωμής προκαταβολής, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και τους αρμόδιους εξουσιοδοτημένους φορείς (ΔΑΟΚ) ολοκληρώθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από τις εθνικές και κοινοτικές διατάξεις, της πληρωμής προκαταβολής έτους αιτήσεων 2024, που αφορούν στις Δράσεις 10.1.01, 10.1.03, 10.1.08 του Μέτρου 10 «Αγροπεριβαλλοντικά Μέτρα» και όλες τις δράσεις του Μέτρου 11 «Βιολογική Γεωργία-Κτηνοτροφία» ύψους 75%, και ύψους 70% για τη Δράση 10.1.04.

Τα σχετικά αρχεία πληρωμών έχουν ήδη αποσταλεί στην τράπεζα και η πίστωση των λογαριασμών έχει ήδη ολοκληρωθεί για το σύνολο των δικαιούχων.

Η πληρωμή αφορά σε 77.143 δικαιούχους και το ύψος της πληρωμής που καταβάλλεται συνολικά ανέρχεται σε 197.666.466 ευρώ.

Οι πληρωμές αυτές περιλαμβάνουν:

  • Προστασία της ‘Αγριας Ορνιθοπανίδας – 253.686,05 ευρώ σε 625 δικαιούχους
  • Διατήρηση αμπελοκομικής πρακτικής στον αμπελώνα Ν. Θήρας – 348.485,54 ευρώ σε 630 δικαιούχους
  • Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα (4η -5η – 6η πρόσκληση) – 61.963.670,5 ευρώ σε 18.922 δικαιούχους
  • Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδόπτερων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ) (3η πρόσκληση) – 3.185.163,31 σε 4.268 δικαιούχους
  • Ενισχύσεις σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία /κτηνοτροφία / μελισσοκομία (5η πρόσκληση) – 131.915.460,71 ευρώ σε 52.698 δικαιούχους.

Οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στους αναλυτικούς πίνακες με τα στοιχεία του υπολογισμού της πληρωμής τους με τη χρήση των κωδικών τους στην διαδικτυακή εφαρμογή των Μέτρων: (βιολογικά εδώ), (Μέτρο 10.1 Αμπελώνες Ελαιώνες Ορνιθοπανίδα εδώ), (Δράσεις 10.1.08 - 10.1.07 εδώ), (Δράση 10.1.04 Μείωση της ρύπανσης νερού εδώ).

Κατά των αποτελεσμάτων της πληρωμής προκαταβολής, και σύμφωνα με τα οριζόμενα στις ισχύουσες αποφάσεις, οι παραγωγοί μπορούν να υποβάλλουν σχετική ενδικοφανή προσφυγή, αρχής γενομένης:

  • Για το Μέτρο 11 από την Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2024 και εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών, δηλαδή έως και την Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2024
  • Για τη Δράση Μ10.1.08 από την Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2024 και εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών, δηλαδή έως και την Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2024
  • Για τις Δράσεις Μ10.1.01, Μ10.1.03 από την Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2024 και εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών, δηλαδή έως και την Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2024
  • Για τις Δράσεις του Μ10.1.04 από την Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2024 και εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών, δηλαδή έως και την Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2024

ηλεκτρονικά μέσω των Πληροφοριακών Συστημάτων των Μέτρων/Δράσεων με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών.

Με την ενδικοφανή προσφυγή οι παραγωγοί μπορούν να προβούν σε διόρθωση προφανών σφαλμάτων που αφορούν στα παραστατικά συμμόρφωσης ή και να προβάλουν αντιρρήσεις κατά των ευρημάτων (κωδικών) που έχουν προκύψει κατά την πληρωμή της προκαταβολής τους.

Παράλληλα, οφείλουν να κινήσουν τις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες για τη διόρθωση των δεδομένων στη/στις μηχανογραφική βάση μέσω της οποίας πραγματοποιούνται από το Πληροφορικό Σύστημα οι διασταυρωτικοί έλεγχοι.

Διευκρινίζεται ότι τα ευρήματα κατά των οποίων υποβάλλεται ενδικοφανής προσφυγή επανεξετάζονται μόνο μηχανογραφικά αντλώντας δεδομένα από τις σχετικές βάσεις. Ως εκ τούτου δεν αποτελεί αντικείμενο ελέγχου από επιτροπή στο πλαίσιο του Μέτρου.

05/12/2024 09:44 πμ

Μέχρι στιγμής δεν πληρώθηκαν τα βιολογικά κτηνοτρόφοι που θανάτωσαν τα ζώα τους λόγω των ζωονόσων. Αυτό αναφέρουν καταγγελίες κτηνοτρόφων στον ΑγροΤύπο.

Επίσης δεν έχουν πληρωθεί τα βιολογικά σε όσους έκαναν μεταβιβάσεις των ζώων τους.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι ενισχύσεις σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία /κτηνοτροφία / μελισσοκομία (5η πρόσκληση) ανήλθαν σε 131.915.460,71 ευρώ και καταβλήθηκαν σε 52.698 δικαιούχους.

Οι κτηνοτρόφοι τώρα φοβούνται μήπως η απώλεια του ζωικού κεφαλαίου τους δημιουργήσει πρόβλημα με τις πληρωμές της βασικής ενίσχυσης. Θυμίζουμε μετά το πρόβλημα με τις πληρωμές «μαϊμού» βοσκοτόπων είχαμε την υπογραφεί διάταξης που ανέφερε ότι δεν γίνονται πληρωμές ενισχύσεων αν δεν υπάρχει ζωικό κεφάλαιο. Αυτό έχει δημιουργήσει προβληματισμό στους κτηνοτρόφους.

Ενημέρωση από ΟΠΕΚΕΠΕ
Σε ενημερωτικό που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει ότι στην περίπτωση των κτηνοτρόφων που έχασαν ζωικό κεφάλαιο λόγω ανωτέρας βίας (πχ επιζωοτίες), υπάρχει ειδική διαδικασία και δεν συμπεριελήφθησαν στην πρώτη πίστωση στο μέτρο των Βιολογικών. Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Σχετικά με την μείωση του ζωικού κεφαλαίου των παραγωγών εξ’ αιτίας ζωονόσων (πανώλη – ευλογιά) και την πληρωμή της Βιολογικής Κτηνοτροφίας 2024 (Μ11), όπως είναι γνωστό, και ισχύει από το 2016, τόσο στους δικαιούχους των βιολογικών προγραμμάτων όσο και στους Γεωργικούς Συμβούλους, υπάρχει ειδική διαδικασία σε περιπτώσεις απώλειας ζωικού κεφαλαίου λόγω Ανωτέρας Βίας. Η διαδικασία, προβλέπει:

  • Υποβολή αιτημάτων Ανωτέρας Βίας, εν προκειμένω υποχρεωτική σφαγή λόγω ζωονόσου, στις περιφερειακές υπηρεσίες του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
  • Αξιολόγηση των αιτημάτων από τις αρμόδιες επιτροπές.
  • Καταχώρηση των αποτελεσμάτων αξιολόγησης στο Πληροφοριακό Σύστημα.
  • Τον υπολογισμό πληρωμής στο στάδιο της εκκαθάρισης, προσμετρώντας τα εγκεκριμένα ζώα Ανωτέρας Βίας.

Επιπλέον των ανωτέρω ο Οργανισμός σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ελέγχων κατ’ εξαίρεση ακόμα και για όσους κτηνοτρόφους δεν έχουν υποβάλλει αίτημα Ανωτέρας Βίας, καταρτίζει τελικό κατάλογο τόσο μεμονωμένων κτηνοτρόφων όσο και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων ώστε να προβεί σε πληρωμή εκκαθάρισης για όσους έχουν μείωση ζωικού κεφαλαίου λόγω ζωονόσεων (πανώλη - ευλογιά) και μετέχουν σε πρόγραμμα Βιολογικής Κτηνοτροφίας (Μέτρο 11).

Το ίδιο ισχύει για όσους κτηνοτρόφους είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα Βιολογικής Κτηνοτροφίας (Μέτρο 11) και έχουν προβεί σε (ολική – μερική) μεταβίβαση ζωικού κεφαλαίου στο πλαίσιο του Μέτρου.

Επισημαίνουμε πως αντίστοιχη διαδικασία Ανωτέρας Βίας, προβλέπεται και θα ακολουθηθεί στην διεκπεραίωση όλων των αιτήσεων πληρωμής των παραγωγών που συμμετέχουν σε μέτρα και παρεμβάσεις για τα οποία απαιτείται η ύπαρξη ζωικού κεφαλαίου.

Δηλαδή, για την Βασική εισοδηματική στήριξη για την βιωσιμότητα, την αναδιανεμητική εισοδηματική στήριξη, την Παρέμβαση Π3-71 (Εξισωτική), την συνδεδεμένη στήριξη αιγοπροβάτων και τα οικολογικά σχήματα, σχετιζόμενα με την ζωική παραγωγή, εφόσον αφορούν αιγοπρόβατα».

03/12/2024 11:12 πμ

Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η πίστωση του ποσού 61,5 εκ. ευρώ για την 6η Πρόσκληση της Δράσης 10.1.04: «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» (αφορά το πρόγραμμα διετής παράτασης στα Νιτρικά).

Η έγκριση της πίστωσης γίνεται προκειμένου να καταβληθούν οι οικονομικές ενισχύσεις στους δικαιούχους παραγωγούς.

Η πληρωμή της προκαταβολής αφορά τις προκηρύξεις για τις διετείς δεσμεύσεις (Δεκέμβριος 2023-Δεκέμβριος 2025) και ετήσιας παράτασης (Φεβρουάριος 2024-Φεβρουάριος 2025).

Θα ακολουθήσει η πληρωμή εκκαθάρισης, μετά την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων του έτους εφαρμογής των δικαιούχων, των διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων, διενεργείται αξιολόγηση του συνόλου των αιτήσεων πληρωμής που οδηγεί στον ορισμό του τελικού ποσού.

Διαβάστε την απόφαση (εδώ)

Στο μεταξύ πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι άρχισαν να βλέπουν τα χρήματα οι δικαιούχοι του ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ σε περιοχές της Ημαθίας και Βιολογικά για φυτική παραγωγή.

Υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή προκαταβολής για τις δράσεις του Μέτρου 10 πραγματοποιείται σε ποσοστό επί της συνολικής επιλέξιμης δαπάνης ως εξής:

  • Προστασία άγριας ορνιθοπανίδας: 75%
  • Διατήρηση αμπελοκομικής πρακτικής στον αμπελώνα Ν. Θήρας: 75%
  • Μείωση της ρύπανσης του νερού από γεωργική δραστηριότητα: 70%
  • Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδόπτερων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ): 75%.
29/11/2024 03:45 μμ

Όπως αναφέρει το ΥπΑΑΤ από Παρασκευή (29/11) ξεκίνησαν οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ για Αγρο-περιβαλλοντικά (Μέτρο 10) και Βιολογική γεωργία/κτηνοτροφία/μελισσοκομία (Μέτρο 11) του ΠΑΑ 2014-2022, καθώς και προκαταβολή έτους αιτήσεων 2024.

Συγκεκριμένα, τονίζει ότι μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ελέγχων της πληρωμής προκαταβολής, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και τους αρμόδιους εξουσιοδοτημένους φορείς, ξεκίνησαν, από σήμερα, 29 Νοεμβρίου 2024, οι προβλεπόμενες διαδικασίες, από τις εθνικές και κοινοτικές διατάξεις, της πληρωμής προκαταβολής, έτους αιτήσεων 2024, που αφορούν στο Μέτρο 10 «Αγροπεριβαλλοντικά Μέτρα».

Αναλυτικά, η πληρωμή προκαταβολής για τις δράσεις του Μέτρου 10 πραγματοποιείται σε ποσοστό επί της συνολικής επιλέξιμης δαπάνης ως εξής:

  • Προστασία άγριας ορνιθοπανίδας: 75%
  • Διατήρηση αμπελοκομικής πρακτικής στον αμπελώνα Ν. Θήρας: 75%
  • Μείωση της ρύπανσης του νερού από γεωργική δραστηριότητα: 70%
  • Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδόπτερων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ): 75%.

Η διαδικασία πληρωμής ολοκληρώνεται με την ροή των φακέλων από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΑΟΚ) των Περιφερειών της χώρας.

Τα σχετικά αρχεία πληρωμών αποστέλλονται σταδιακά στην τράπεζα και η πίστωση των λογαριασμών θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας για το σύνολο των δικαιούχων.

Για τις δράσεις του Μέτρου 11: «Ενισχύσεις για τη μετατροπή/διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία/κτηνοτροφία», βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες έναρξης πληρωμής, σε ποσοστό 75%, επί του συνόλου της πληρωμής.

Με την ολοκλήρωση των πληρωμών, τόσο του Μέτρου 10 όσο και του Μέτρου 11, θα ακολουθήσει νεότερη αναλυτική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.

28/11/2024 10:01 πμ

Δημοσιεύθηκαν τροποποιητικές αποφάσεις που αφορούν το πρόγραμμα νιτρικών.

Συγκεκριμένα η πρώτη αφορά τροποποίηση της 6ης Πρόσκλησης της δράσης 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα». Έχουμε τροποποίηση του Παραρτήματος «Κατάλογος δικαιούχων» ως ακολούθως:

Την προσθήκη διακοσίων δέκα έξι (216) νέων πράξεων (νέοι δικαιούχοι)

Τη διαγραφή τετρακοσίων ενενήντα πέντε (495) πράξεων (δικαιούχων) και, ως εκ τούτου, την ανάκληση ένταξης αυτών, στο πλαίσιο της υπ’ αρ. 1166/183009/26.06.2024 6ης Πρόσκλησης της Δράσης 10.1.04 από το έτος εφαρμογής 2024.

Δείτε την απόφαση με τον κατάλογο των δικαιούχων (εδώ)

Η δεύτερη τροποποίηση της 6ης Πρόσκλησης της Δράσης 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» αφορά:

Την προσθήκη εκατόν τριάντα ένα πράξεων (131) (νέοι δικαιούχοι)

Τη διαγραφή ογδόντα επτά (87) πράξεων (δικαιούχων) και, ως εκ τούτου, την ανάκληση ένταξης αυτών στο πλαίσιο της υπ’ αρ. 961/130274/10.05.2024 4ης Πρόσκλησης της Δράσης 10.1.04 για το έτος εφαρμογής 2024.

Δείτε την απόφαση με τον κατάλογο των δικαιούχων (εδώ)

Η διαγραφή των πράξεων έγινε για τους παρακάτω λόγους:
α) έγκριση αιτήματος διακοπής ΤΔ που υποβλήθηκε μέσω του ΠΣ που υποστηρίζει την υλοποίηση της δράσης 10.1.04, εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιστάσεων,132 εκ των πράξεων,
β) έγκριση αιτήματος ολικής μεταβίβασης το οποίο υποβλήθηκε μέσω του ΠΣ που υποστηρίζει την υλοποίηση της Δράσης 10.1.04, για 330 εκ των πράξεων,
γ) έγκριση αιτήματος ολικής μεταβίβασης λόγω ανωτέρας βίας το οποίο υποβλήθηκε μέσω του ΠΣ που υποστηρίζει την υλοποίηση της Δράσης 10.1.04, για 13 εκ των πράξεων,
δ) διαπίστωση σοβαρών αποκλίσεων σε σχέση με τους όρους ένταξης της πράξης κατά τη διαδικασία παρακολούθησης και ελέγχου της πορείας υλοποίησής της, η οποία επιφέρει τις κυρώσεις της παρ. ΣΤ του Άρθρου 16 της υπ’ αρ. 2459/371456/22.12.2021 (Β ́ 6311) υπουργικής απόφασης, όπως τροποποιημένη ισχύει, για 20 εκ των πράξεων.

Οι υποχρεώσεις και δεσμεύσεις των νέων δικαιούχων εκκινούν από την ημερομηνία μεταβίβασης και λήγουν την 27η Δεκεμβρίου 2025. Για τους λοιπούς δικαιούχους οι διετούς διάρκειας υποχρεώσεις και δεσμεύσεις εκκινούν την 28η Δεκεμβρίου 2023 και λήγουν την 27η Δεκεμβρίου 2025.

27/11/2024 02:12 μμ

Τα τομεακά προγράμματα ελαιολάδου στην Ελλάδα μετράνε πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας, με το πρώτο πρόγραμμα να υλοποιείται το 2003. Παρά τη μακρόχρονη εφαρμογή τους που θα έπρεπε να συνεπάγεται αντίστοιχη διαχειριστική και διοικητική εμπειρία από πλευράς των υπηρεσιακών φορέων εφαρμογής, καμία περίοδος δεν έχει υπάρξει χειρότερη από την τρέχουσα, όπου σημειώθηκε σωρεία παρατυπιών και πασαλειμμάτων υπό την ασφυκτική πίεση χρόνου και το πρόσχημα της μη απώλειας πόρων. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Η αρχή του κακού έχει τη ρίζα της στο Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ 2023-2027. Χωρίς να είναι γνωστό πώς, πότε και κυρίως από ποιούς, ως προϋπόθεση για τις Οργανώσεις που υποβάλλουν αίτηση στήριξης στο τομεακό πρόγραμμα ορίστηκε ο κύκλος εργασιών των 800.000€, ποσό αφύσικα υψηλό σε σχέση με τις τιμές ελαιολάδου που επικρατούσαν το έτος έγκρισης του Στρατηγικού Σχεδίου. Εξίσου αφύσικη ήταν η προσθήκη του ελάχιστου κύκλου εργασιών σε ένα ευρωπαϊκό κείμενο Στρατηγικής όταν είναι γνωστό ότι τέτοιες προϋποθέσεις ορίζονται σε εθνικό επίπεδο, ακριβώς για να αποφεύγεται μια περίπλοκη διαδικασία ευρωπαϊκής έγκρισης. Το γεγονός ότι το ποσό των 800.000€ δεν προέκυψε ως αποτέλεσμα κάποιας επίσημης διαβούλευσης ή ακόμα και μελέτης, δημιουργεί υποψίες ότι προστέθηκε τεχνηέντως από λίγες και συγκεκριμένες Οργανώσεις ελαιολάδου που επιθυμούσαν περισσότερη «πίτα» από τα προγράμματα των ΟΕΦ.

Με τη δημοσιοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου άρχισε να γίνεται γνωστό σε όλο και περισσότερους ενδιαφερόμενους ότι το ποσό αυτό θα δημιουργούσε μόνο προβλήματα, αλλά ήταν πλέον αργά. Άπαξ και εγκριθεί το Στρατηγικό Σχέδιο μιας χώρας, οποιαδήποτε αλλαγή – έστω και μικρή – απαιτεί μια πολύπλοκη διαδικασία που διαρκεί σχεδόν 1 έτος. Αποτέλεσμα της αστοχίας και της οργής που προκάλεσε η δημοσιοποίηση του όρου αυτού ήταν να ζητήσει επισήμως η Ελλάδα την απάλειψη του ποσού που η ίδια είχε προτείνει λίγους μήνες νωρίτερα! Όπως ήταν φυσικό το πισωγύρισμα αυτό προκάλεσε μια χρονοβόρα διαδικασία που διήρκησε όλο το 2023 και στην οποία όχι μόνο χάθηκε το 2023 ως έτος υλοποίησης αλλά και 4,85εκ. € που προβλέπονταν για το τομεακό πρόγραμμα, για τα οποία την αποκλειστική ευθύνη φέρει το ΥΠΑΑΤ.

Αλλά δεν ήταν η μόνη ζημιά – με την απώλεια του 2023 χάθηκε και η δυνατότητα από τις Οργανώσεις ελαιολάδου να διεκδικήσουν το 30% του κύκλου εργασιών τους ως αξία επιδότησης, με αποτέλεσμα να εγκριθούν τελικά για μικρότερα προγράμματα. Το τελευταίο μοιάζει λεπτομέρεια αλλά καθώς τα ποσοστά ενισχύσεων βαίνουν κάθε χρόνο μειούμενα η απώλεια του 2023 με το μοναδικά υψηλό ποσοστό ενίσχυσης είχε μεγάλο ειδικό βάρος που δεν πρόκειται να επαναληφθεί τα επόμενα έτη, όπου το ποσοστό ενίσχυσης πέφτει στο 10%.

Αν το 2024 είχε ξεκινήσει ομαλά τίποτα από τα παραπάνω δεν θα είχε μεγάλη σημασία. Όμως φαίνεται ότι η ασυνεννοησία μεταξύ των αρμόδιων αρχών είχε τραγικά αποτελέσματα στην τελική τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου. Γιατί μπορεί μεν να αφαιρέθηκε ο περιοριστικός όρος των 800.000€ αλλά δεν εξαλείφθηκε η απαίτηση των προγραμμάτων εργασίας να έχουν ελάχιστο προϋπολογισμό 500.000€. Αυτό σήμαινε ότι ο κύκλος εργασιών των Οργανώσεων Παραγωγών έπρεπε να είναι τουλάχιστον 714.000€ - οπότε το πρόγραμμα των ΟΕΦ κατέληξε πάλι στο ίδιο σημείο που ξεκίνησε το 2023, έχοντας εντωμεταξύ χάσει 4,85εκ. €!

Η νέα δυσφορία προκάλεσε και πάλι καθυστερήσεις και γκρίνια. Μέχρι να δημοσιευθεί το κείμενο της Υπουργικής Απόφασης φτάσαμε στον Ιούλιο του 2024 με βασική οδηγία από το ΥΠΑΑΤ το «τρέχετε να προλάβουμε», μεταθέτοντας την ευθύνη (και φυσικά το τρέξιμο) στις ενδιαφερόμενες Οργανώσεις Παραγωγών. Η πίεση χρόνου έφερε μια σειρά από παρατράγουδα και παρατυπίες, πρωτοφανείς για προγράμματα ΟΕΦ:

  • Η πρόσκληση ανακοινώνεται στις 15.07 με καταληκτική ημερομηνία την 30.07! Για την προετοιμασία δηλαδή ενός απαιτητικού επιχειρησιακού προγράμματος, που περιλαμβάνει την καταγραφή αναγκών από τους παραγωγούς, προσφορών, δικαιολογητικών, εγγυητικών από την τράπεζα κλπ. δόθηκε περιθώριο μόλις 15 ημερών - και μάλιστα εν μέσω καλοκαιριού - όταν για πολύ μικρότερα σχέδια βελτίωσης το αντίστοιχο διάστημα ξεπέρασε τους 2 μήνες! Περιττό να αναφερθεί ότι κανένας σοβαρός σχεδιασμός δεν μπορούσε να γίνει με τη λύση που επιλέχθηκε να είναι η κατάθεση πανομοιότυπων επιχειρησιακών προγραμμάτων σε ΟΕΦ με τελείως διαφορετικές ανάγκες.
  • Η αξιολόγηση των αιτήσεων έγινε χωρίς γραπτές οδηγίες ή οδηγό αξιολόγησης και επί της ουσίας τα αποτελέσματα διαφοροποιούνταν ανάλογα με τον αξιολογητή! Ενδεικτικό της ασυνεννοησίας και της προχειρότητας ήταν ότι δύο μέλη από τις επιτροπές αξιολόγησης παραιτήθηκαν/άλλαξαν εν μέσω της διαδικασίας. Σε οργανώσεις εγκρίνονταν δαπάνες που ίδιες σε άλλη οργάνωση απορρίπτονταν. Η αιτιολόγηση για τις περικοπές ήταν ολιγόλογη και ασαφής. Δαπάνες που εγκρίνονταν στην αιτιολόγηση εμφανίζονταν κομμένες στον προϋπολογισμό του προγράμματος και αντίστροφα. Ειδικά η αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων των φορέων που συμμετείχαν ήταν αόριστη και γενική καθώς φαίνεται ότι Οργανώσεις που δεν είχαν καμιά φερεγγυότητα ούτε τρόπο κάλυψης της ιδίας συμμετοχής τους τελικά εγκρίθηκαν!
  • Το σημαντικότερο δε αγκάθι της διαδικασίας, που συνιστά όχι μόνο παράβαση σε σχέση με τις απαιτήσεις που ορίζουν οι Κοινοτικοί Κανονισμοί αλλά και κατάφωρη αδικία για πολλές Οργανώσεις Παραγωγών, ήταν ότι το ποσό της ενίσχυσης καθορίστηκε όχι με βάση την αξία της παραγωγής που εμπορεύεται μια οργάνωση παραγωγών αλλά με βάση την αξία που εμπορεύονται τα μέλη της. Ο βασικός λόγος που θεσπίζονται τα τομεακά προγράμματα είναι για να επιδοτούνται οι δράσεις τους και να ενδυναμώνεται η θέση των Οργανώσεων Παραγωγών με βάση τον κύκλο εργασιών που καταφέρνουν να συγκεντρώνουν και να εμπορεύονται στην αγορά. Τα τομεακά προγράμματα των οπωροκηπευτικών βασίζονται σε αυτή ακριβώς την αρχή επιβράβευσης και για αυτό και χαρακτηρίζονται τόσο πετυχημένα. Αν τα επιχειρησιακά προγράμματα των ΟΕΦ βασίζονται στις πωλήσεις των μελών τους ποιος ο λόγος ύπαρξης των Οργανώσεων Παραγωγών και γιατί να τους επιχορηγείται το πρόγραμμα;
  • Για τις Οργανώσεις που απορρίφθηκε το επιχειρησιακό τους πρόγραμμα δεν εκδόθηκαν ποτέ διοικητικές πράξεις απόρριψης, όπως προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο. Επί της ουσίας τα προγράμματα που απορρίφθηκαν δεν είχαν σαφή αιτιολογία με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να μην γνωρίζουν τον ακριβή λόγο απόρριψης, μια σοβαρότατη παρατυπία της διαδικασίας.
  • Το περιθώριο ενστάσεων που δόθηκε ήταν κυριολεκτικά εντός ενός σαββατοκύριακου, ενώ το διάστημα των τριών ημερών για την αξιολόγησή τους σήμαινε ότι πρακτικά δεν ήταν δυνατό να γίνει αξιολόγηση. Η διαδικασία ήταν τυπική, γιατί προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο να υπάρχει, αλλά δεν υπήρχε καμιά αναφορά στην αξιολόγηση των ενστάσεων ούτε δημοσιεύτηκε κάποια απόφαση για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Όπου έγινε, έγινε εν κρυπτώ και για συγκεκριμένα προγράμματα. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής αντικαταστάθηκε και η προϊσταμένη του τμήματος Ελαίας από την επιτροπή αξιολόγησης και, ως φαίνεται μετακινήθηκε εν τέλει και σε τελείως διαφορετικό αντικείμενο!

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας η γεωγραφική κατανομή των αποτελεσμάτων μοιάζει περίεργη. Μόνο η Λακωνία με μόλις 17 Οργανώσεις Παραγωγών συγκεντρώνει το 40,3% του συνολικού προϋπολογισμού των προγραμμάτων όταν το δεύτερο στη σειρά Ηράκλειο, με 12 Οργανώσεις Παραγωγών, απορροφά μόλις το 14,6%. Τα στοιχεία αυτά δεν συνάδουν ούτε με την παραγωγή ελαιολάδου της περιόδου αναφοράς (αφού για την περίοδο 2022-2023 η Λακωνία δεν είχε το 40,3% της παραγόμενης ποσότητας ελαιολάδου στην Ελλάδα) ούτε και η παραγωγή της έχει ξεπεράσει ποτέ κατά 3 φορές αυτής του Ηρακλείου.

Στο σημείο που έχουμε φτάσει οι Οργανώσεις τρέχουν να προλάβουν την υλοποίηση του 1ου έτους και να υλοποιήσουν φυσικό και οικονομικό αντικείμενο μέχρι… το τέλος Δεκεμβρίου. Ο στόχος είναι ανέφικτος αλλά κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τις Οργανώσεις για αυτό. Άλλωστε στη χώρα όπου σημασία έχει η απορρόφηση και όχι η αποτελεσματικότητα των έργων η προστιθέμενη αξία των τομεακών προγραμμάτων ελαιολάδου ήταν σταθερά χαμηλή. Φαίνεται ότι η τρέχουσα τετραετία δεν θα αποτελέσει εξαίρεση.

20/11/2024 12:42 μμ

Για την πορεία των αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων λόγω της θεομηνίας του 2023 έγινε συζήτηση στην Βουλή.

«Οι αποζημιώσεις αυτές είναι διπλάσιες σε ονομαστικές τιμές από εκείνες, τις οποίες αναφέρει η Δήλωση Καλλιέργειας/ Εκτροφής του έτους 2023», τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χρήστος Κέλλας, απαντώντας στην ερώτηση που κατέθεσε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Και πρόσθεσε ότι στις 8 Νοεμβρίου 2024 ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση του ζωικού κεφαλαίου, ύψους 3,72 εκατομμυρίων ευρώ. Σε εκκρεμότητα υπάρχουν 110 ενστάσεις κτηνοτρόφων που εξετάζει σχετική επιτροπή.

Αναφορικά με το υπομέτρο 5.2, που είναι συνολικού προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, ο Χρήστος Κέλλας τόνισε ότι έχουν ήδη υποβληθεί 492 αιτήσεις, συνολικού ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή όπως λέει ο Υφυπουργός έχει σχεδόν καλυφθεί το 50% του προϋπολογισμού του.

Απάντηση Κέλλα σε Κόκκαλη στη Βουλή

Είστε εκτός πραγματικότητας - Οι αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων για τον Daniel, οι υψηλότερες που έχουν δοθεί ποτέ

Τις ενισχυμένες αποζημιώσεις που έχει χορηγήσει η κυβέρνηση στους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τις καταστροφές της θεομηνίας Daniel, ανέδειξε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Βασίλη Κόκκαλη, υπογραμμίζοντας, συγχρόνως, την έμπρακτη στήριξη της πολιτείας απέναντι στον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο.

Αρχικά, ο Υφυπουργός τόνισε πως οι αποζημιώσεις για απώλειες ζωικού κεφαλαίου λόγω επιζωοτιών με τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές από τις πλημμύρες υποστηρίζονται από διαφορετικές χρηματοδοτικές πηγές και με διαφορετικό τρόπο. Αναφέρθηκε, δε, στη σημαντική αύξηση των αποζημιώσεων που χορηγούνται μέσω της πρόσφατης ΚΥΑ (4308/17.10.2024) και επιβεβαίωσε την ικανοποίηση των κτηνοτρόφων.

Σε ό,τι αφορά τις ζημιές από τις πλημμύρες Daniel και Elias, ο Χρήστος Κέλλας διευκρίνισε: «Η πολιτεία ανέθεσε στον ΕΛΓΑ την υλοποίηση ad hoc προγράμματος ενίσχυσης για τις ζημιές που προκαλούνται στον γεωργικό τομέα, ύψους 310 εκατομμυρίων ευρώ. Καταβλήθηκαν ως προκαταβολή για απώλεια ζωικού κεφαλαίου 18,36 εκατομμύρια ευρώ. Οι αποζημιώσεις αυτές είναι διπλάσιες σε ονομαστικές τιμές από εκείνες, τις οποίες αναφέρει η Δήλωση Καλλιέργειας/ Εκτροφής του έτους 2023, καθώς και από αυτές που εισηγήθηκε ο ΕΛΓΑ.

Τα 17 εκατ. εξ αυτών δόθηκαν στη Θεσσαλία». Απευθυνόμενος στον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη υπογράμμισε: «Δόθηκε η μεγαλύτερη τιμή αποζημίωσης που έχει δοθεί ποτέ, στους πληγέντες από τις καταστροφές του περσινού Σεπτέμβρη. Πόσο ήταν η ασφαλιστική τιμή στον ΕΛΓΑ για το αρνί; 86 ευρώ. Λέγατε ότι θα πληρώσουμε 86. Και με τι ποσό αποζημιώσαμε κ. Κόκκαλη; Με 150 ευρώ! Στα βοοειδή λέγατε 350 ευρώ ως αποζημίωση και πόσα δώσαμε; 800 ευρώ κ. Κόκκαλη».

Ο Υφυπουργός κατέστησε σαφές ότι οι διαδικασίες αποζημίωσης προχώρησαν, παρά τα τεχνικά προβλήματα που υπήρξαν.

«Την Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, ολοκληρώθηκε και η εκκαθάριση του ζωικού κεφαλαίου, ύψους 3,72 εκατομμυρίων ευρώ. Και μία ακόμα απόδειξη ότι η Κυβέρνηση στέκεται με απόλυτη ευαισθησία απέναντι στους κτηνοτρόφους μας είναι το γεγονός ότι δώσαμε στους ενδιαφερομένους, με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΕΛΓΑ, την δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων. Κι έτσι έχουμε 110 αιτήσεις αντιρρήσεων, οι οποίες εξετάζονται από επιτροπές, που συγκροτήθηκαν σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας», ανέφερε, διερωτώμενος «Πού βούλιαξαν, λοιπόν, κύριε Κόκκαλη, οι αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων;».

Ο Υφυπουργός τόνισε πως, με γνώμονα την ενίσχυση των κτηνοτρόφων, ψηφίστηκε νομοθετική ρύθμιση που διευρύνει τα ηλικιακά όρια αποζημίωσης των ζώων, «και αυτό για να διασφαλίσουμε ότι θα αποζημιωθεί ολόκληρο το ζωικό κεφάλαιο, στα επίπεδα που αποφάσισε η Κυβέρνηση, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και η διοίκηση του ΕΛΓΑ».

Υπομέτρο 5.2

Αναφορικά με το υπομέτρο 5.2, συνολικού προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, ο Χρήστος Κέλλας τόνισε ότι «Έχουν υποβληθεί 492 αιτήσεις συνολικού ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ. Για την υλοποίηση του μέτρου 5.2 ξεπεράσαμε τις όποιες αντιρρήσεις, ενστάσεις και διαφωνίες, που επιχείρησαν να συνδέσουν τις αποζημιώσεις που καταβάλει ο οργανισμός για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου με τις ενισχύσεις ανασύστασης του ζωικού κεφαλαίου, τις οποίες προσφέρει το 5.2 και είναι με 100% ευρωπαϊκή επιχορήγηση».

«Η επιβίωση του πρωτογενή τομέα αποτελεί εθνική προτεραιότητα. Η στήριξή μας στους κτηνοτρόφους είναι διαρκής και στοχευμένη, με αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου πόρου», δήλωσε ο Υφυπουργός. Επιπλέον, ανέφερε ότι συνολικά οι αποζημιώσεις για τις ζημιές του 2023 ανήλθαν σε 480 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων αυτών από τις πλημμύρες Daniel, που άγγιξαν τα 310 εκατ. ευρώ.

«Στεκόμαστε με απόλυτη ευαισθησία δίπλα στους κτηνοτρόφους μας και εξαντλούμε όλες τις δημοσιονομικές δυνατότητες και όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, για να τους στηρίξουμε ώστε να ορθοποδήσουν. Τόσο από τη θέση μου ως Βουλευτής, στην οποία με τιμούν με την ψήφο τους οι συντοπίτες μου τα τελευταία 12 χρόνια, όσο και από τη θέση μου ως Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, θα υπερασπιστώ με όποιον τρόπο μπορώ, τα συμφέροντα του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου της χώρας», κατέληξε ο Χρήστος Κέλλας.

Κόκκαλης σε Κέλλα στη Βουλή: Δύο χρόνια απλήρωτα διαφυγόντα εισοδήματα

Ευθείες βολές κατά του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χρήστου Κέλλα, εξαπέλυσε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, κατά τη συζήτηση στη βουλή, ερώτησης του τελευταίου, για την πορεία των αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων.

Όπως τόνισε στην πρωτολογία του ο κ. Κόκκαλης, «πραγματικά βούλιαξαν στις λάσπες οι υποσχέσεις που έχει δώσει η Κυβέρνηση στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι επλήγησαν οι οποίοι έχασαν τα ζώα τους εξαιτίας των πλημμυρών πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Ήδη έχουν συμπληρωθεί σχεδόν 16 μήνες από τις πλημμύρες και αυτό επιτρέψτε μου να πω τώρα ότι δεν είναι ερώτηση με την αντιπολιτευτική έννοια. Είναι κοινή λογική και είναι αυτό το οποίο συμβαίνει. Έλεος.

Ο κ. Αυγενάκης πέρυσι και υπάρχει επίσημο δελτίο τύπου, είπε πως ούτε 1 ευρώ δεν θα πληρώσει ο κτηνοτρόφος για την αντικατάσταση. Έχει συμβεί κάτι; Αν έχει συμβεί να ζητήσω συγγνώμη. Έχει συμβεί κάτι; Έχει αντικαταστήσει κάποιος το ζώο του; Έχει φτιάξει το στάβλο του; Όχι.

Αλλά να τα πάρουμε από την αρχή και να τα πούμε απλά. Τι ζημιά έχουν πάθει οι κτηνοτρόφοι; Ζημιά, νούμερο 1: απώλεια ζωικού κεφαλαίου. Τι δώσατε; δώσατε 150 ευρώ, παράδειγμα, για τα πρόβατα. Εξόφληση. Είναι πολύ λίγο; Πολύ δεν είναι. Ξεκάθαρα. Δεύτερη ζημιά: διαφυγόν εισόδημα. Τι δώσατε; Μηδέν. Τρίτη ζημιά: απώλεια των στάβλων και ανάγκη απόκτησης του ζωικού κεφαλαίου. Τι δώσατε; Μηδέν. Τέταρτη ζημιά: ζωοτροφές, ανάγκη για ζωοτροφές. Τι δώσατε; Μηδέν.

Θα πείτε, εκτός από τα γνωστά, ότι αυτή η Κυβέρνηση είναι σταθερά δίπλα στον κτηνοτρόφο κ.λπ., αλλά στην ουσία από τα τέσσερα ζημιογόνα αίτια θέλω να πείτε ότι εμείς δώσαμε για ζωοτροφές 10 ευρώ ή θα δώσουμε. Από το μέτρο 5/2 για το οποίο προσέξτε οι ζημιές που δηλώθηκαν από τους κτηνοτρόφους στη Θεσσαλία ήταν περίπου 2,5 χιλιάδες. Αυτοί που κάνουν δηλώσεις. Ξέρετε πόσοι έκαναν αίτηση στο μέτρο; Διαψεύστε. Τετρακόσιοι. Γιατί; Μήπως το μέτρο ήταν φιάσκο, ήταν αποτυχία; Μπορεί να είναι και τετρακόσιοι είκοσι, μπορεί να είναι και τετρακόσιοι ογδόντα. Δηλαδή δεν θέλουν να αντικαταστήσουν το στάβλο, τα αρμεκτήρια; Δεν το θέλουν; Και βέβαια, το θέλουν.

Προφανώς δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν τις δαπάνες, γιατί ουσιαστικά το μέτρο απαιτεί προκαταβολή των δαπανών και επίσης δεν έχουν οι άνθρωποι να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα ή φορολογική ενημερότητα. Το είχα πει στον κ. Τσιάρα. Αυτό το μέτρο που σχεδιάστηκε ήταν λάθος. Ήταν λάθος! Δεν αξίζει στον κτηνοτρόφο σήμερα να μην μπορεί. Έχει δύο χρόνια, κύριε Υπουργέ και έχει πάρει 150 ευρώ. Δύο χρόνια και οι κτηνοτρόφοι εξαιτίας του Daniel, οι πλημμυροπαθείς, έχουν πάρει μόνο 150 ευρώ. Πώς θα ανταπεξέλθουν; Είναι η δεύτερη χρονιά. Αυτά είναι τα ερωτήματα τα αναπάντητα και καλείστε να απαντήσετε συγκεκριμένα, εκτός από τεκμηριωμένα, επί των κάτωθι ερωτημάτων».

Ο κ. Κόκκαλης επέμεινε στην ουσία που αφορά τη συνολική αποζημίωση των κτηνοτρόφων μέσω της καταβολής των διαφυγόντων εισοδημάτων, προσθέτοντας λίγο αργότερα ότι «δύο χρονιές οι κτηνοτρόφοι που έχασαν τα ζώα λόγω DANIEL έχουν πάρει μόνο 150 ευρώ το ζώο. Και ερωτάται η Κυβέρνηση εάν θα προχωρήσει στην καταβολή των διαφυγόντων εισοδημάτων, εάν θα κάνει το μέτρο πιο ευέλικτο, αν θα το τροποποιήσει, ώστε να μπουν όσο γίνεται περισσότεροι στο μέτρο 5.2, ώστε να αντικατασταθούν τα ζώα για τα οποία - προσέξτε! - στο μέτρο 5.2 η Κυβέρνηση, το κράτος θεωρεί ότι το ζώο θα αντικατασταθεί ξέρετε με τι ποσό, κύριε Κέλλα; Με 350 ευρώ! Λέτε, δηλαδή, στον κτηνοτρόφο ότι θα σου αντικαταστήσω με 350, αλλά αυτό που έχασες με 150 ευρώ. Αυτό είναι δίκαιο;» κατέληξε.

20/11/2024 11:25 πμ

Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η απόφαση πίστωσης ποσού 8.000.000 ευρώ, προκειμένου να καταβληθούν ενισχύσεις στους δικαιούχους του Μέτρου 19 (LEADER) της περιόδου 2014 - 2020.

Διαβάστε την απόφαση (εδώ)

Στο μεταξύ έγινε η προδημοσίευση και το επόμενο διάστημα αναμένεται να «βγουν στο αέρα» οι νέες προσκλήσεις μέσω του προγράμματος LEADER του νέου Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 - 2027.

Μέσω του LEADER 2023-2027 θα χρηματοδοτηθούν δράσεις που αφορούν στις επιχειρήσεις και συγκεκριμένα:
Δράσεις Ιδιωτικών Επενδύσεων
Δικαιούχοι: Φυσικά ή Νομικά Πρόσωπα και υπό ίδρυση επιχειρήσεις με σκοπό την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας στους επιλέξιμους κλάδους, εντός της περιοχής παρέμβασης και σύμφωνα με τους ειδικούς όρους εφαρμογής ανά δράση.

Ενίσχυση μεταποιητικών μονάδων για την παραγωγή γεωργικών προϊόντων
Ποσοστό Ενίσχυσης: 65%
Μέγιστος Προϋπολογισμός: 400.000 €

Ενίσχυση μεταποιητικών μονάδων για την παραγωγή μη γεωργικών προϊόντων
Ποσοστό Ενίσχυσης: 65%
Μέγιστος Προϋπολογισμός: 300.000 €

Ενίσχυση επιχειρήσεων στους τομείς της βιοτεχνίας, χειροτεχνίας και παραγωγής ειδών μετά την 1η μεταποίηση
Ποσοστό Ενίσχυσης: 60%
Μέγιστος Προϋπολογισμός: 300.000 €

Ενίσχυση επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου
Ποσοστό Ενίσχυσης: 60%
Μέγιστος Προϋπολογισμός: 300.000 €

Ενίσχυση επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών
Ποσοστό Ενίσχυσης: 60%
Μέγιστος Προϋπολογισμός: 300.000 €

Εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, ενίσχυση βιο-οικονομίας και κυκλικής οικονομίας
Ποσοστό Ενίσχυσης: 80%
Μέγιστος Προϋπολογισμός: 300.000 €

Εκπαίδευση τοπικού πληθυσμού στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα
Ποσοστό Ενίσχυσης: 100% Μέγιστος Προϋπολογισμός: 20.000 €

Διαβάστε την προδημοσίευση (εδώ)

20/11/2024 10:40 πμ

Δημοσιεύθηκαν στη Διαύγεια οι πιστώσεις και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να γίνει πληρωμή της προκαταβολής των Αγροπεριβαλλοντικών μέτρων (Μ10) και της βιολογικής γεωργίας/κτηνοτροφίας (Μ11), που αφορούν το έτος αιτήσεων 2024.

Συγκεκριμένα δημοσιεύθηκε η απόφαση για έγκριση διάθεσης πίστωσης, ποσού 3.613.194 ευρώ, για τη χρηματοδότηση της πράξης «Δράση 10.1.08: Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ) του Μέτρου 10 που αφορά την 3η Πρόσκληση, προκειμένου να καταβληθούν οι οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους της δράσης.
Δείτε την απόφαση (εδώ)

Επίσης δημοσιεύθηκε η απόφαση για διάθεση πίστωσης ποσού 35.500.000 ευρώ, για τη «Δράση 10.1.04: Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα – Ετήσια παράταση της 2ης Πρόσκλησης», προκειμένου να καταβληθούν οι οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους της Δράσης.
Δείτε την απόφαση (εδώ)

Ακόμη δημοσιεύθηκε η απόφαση για διάθεση πίστωσης ποσού 35.200 ευρώ για τη «Δράση 10.1.04: Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα – Ετήσια παράταση 3ης Πρόσκλησης», προκειμένου να καταβληθούν οι οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους της Δράσης.
Δείτε την απόφαση (εδώ)

Τέλος δημοσιεύθηκε η απόφαση για έγκριση διάθεσης πίστωσης, ποσού 120.000.000 ευρώ, για τη Δράση «Βιολογική Γεωργία», προκειμένου να καταβληθούν οι οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους του μέτρου για το έτος εφαρμογής 2024.
Δείτε την απόφαση (εδώ)

18/11/2024 03:13 μμ

Η ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με προτάσεις βελτίωσης της 1ης Πρόσκλησης για την Παρέμβαση Π3-75.1 «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας».

Θυμίζουμε ότι η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα ξεκινά την Παρασκευή (29 Νοεμβρίου) και θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη (22 Ιανουαρίου 2025).

Η επιστολή της ΕΘΕΑΣ αναφέρει τα εξής:

«Στο πλαίσιο έναρξης υποβολής των αιτήσεων στήριξης προς ένταξη στην Παρέμβαση Π3-75.1 «Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας», του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023 – 2027 και όντας σε συνεχή επικοινωνία με τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς-μέλη μας και αγρότες, σας καταθέτουμε μια σειρά προτάσεων προς βελτιστοποίηση της εν λόγω Πρόσκλησης.

Ειδικότερα παρατίθενται έξι προτάσεις:

1. Η οκταετής μίσθωση αγροτεμαχίου και η διατήρησή του για όλη τη διάρκεια της 8ετίας χωρίς να έχει δυνατότητα αντικατάστασης του με άλλο αγροτεμάχιο αντίστοιχης διάρκειας έως το τέλος των δεσμεύσεων, θα δημιουργήσει προβλήματα στους Νέους Γεωργούς, διότι περιορίζει τις δυνατότητες εναλλαγής καλλιεργειών η οποία όπως γνωρίζετε είναι μέρος του θεσμικού πλαισίου της Νέας ΚΑΠ 2023-27 και πρέπει να αντιμετωπισθεί.

2. Τα 67 στρέμματα ελιές, που έχει ορισθεί ότι χρειάζονται για την ελάχιστη τυπική απόδοση των 12.000 ευρώ, είναι δυσανάλογα μεγάλο. Διότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα τελευταία έτη, αφενός έχει αυξηθεί η τιμή του ελαιόλαδου, αλλά και η στρεμματική απόδοση λόγω της αύξησης φύτευσης μεγαλύτερου αριθμού ελαιόδεντρων ανά στρέμμα (από 10-20 δέντρα/στρέμμα σε 40-60 δέντρα/στρέμμα στις παραδοσιακές φυτεύσεις και σε 200 έως 250 δέντρα στην πυκνή φύτευση). Επομένως, πιστεύουμε, πως η ελάχιστη έκταση για ελιές θα μπορούσε ώστε να καλύψει τα 12.000 ευρώ να είναι στα 40-50 στρέμματα, για τις παραδοσιακές φυτεύσεις και στα 30-40 στρέμματα για τις πυκνές φυτεύσεις.

3. Η αλλαγή του τόπου μόνιμης κατοικίας κατά τη διάρκεια της 8ετίας εντός της περιφέρειας μεταξύ των Π.Ε., να μπορεί να είναι εφικτή και μεταξύ περιφερειών, λόγω κάποιων ιδιαίτερων περιπτώσεων π.χ. Δημιουργία οικογένειας, Φυσικές καταστροφές, γεγονότα και μεταβολές που είναι δυνατόν να αιτιολογηθούν αντικειμενικά και τα οποία δεν πρέπει να εμποδίζουν τους νέους αγρότες να προβούν σε λογικές αλλαγές προσαρμογής.

4. Οι επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι Νέοι Αγρότες και υπολογίζονται φορολογικά ως αγροτικό εισόδημα, θα πρέπει να υπολογίζονται στην υποχρέωσή τους για την κάλυψη του ετήσιου τζίρου ίσο με 50 ή 60% της τυπικής απόδοσης. Οι επιδοτήσεις αποτελούν εισόδημα ούτως ή άλλως και καταβάλλονται για την στήριξή τους.

5. Η αδειοδότηση μιας πτηνο-κτηνοτροφικής μονάδας θα πρέπει να μοριοδοτείται, εφόσον υπάρχει στον φάκελο η Άδεια Έγκρισης Ίδρυσης.

6. Να επιτρέπεται η επιλεξιμότητα υποψηφίου Νέου Γεωργού ό/η οποίος/α δημιουργεί οικογένεια με αγρότη μετά την προδημοσίευση και έως την αίτηση κατάθεσης ένταξης σύμφωνα με την προκήρυξη του προγράμματος, διότι αναγκάζονται οι ενδιαφερόμενοι να αναβάλουν προγραμματισμένες διαδικασίες, γεγονός που δυσχεραίνει τις κοινωνικές τους υποχρεώσεις χωρίς λόγο.

Με βάση τα ανωτέρω, κρίνουμε, πως θα μπορούσαμε να προγραμματίσουμε μια τηλεδιάσκεψη προς συζήτηση των ως άνω προτάσεων, προκειμένου να συμβάλουμε από κοινού στην εξεύρεση λύσεων για τους νέους γεωργούς, ώστε να διευκολυνθούν και να συνεχίσουν να παραμένουν και να εργάζονται για τον πρωτογενή τομέα».

18/11/2024 12:01 μμ

Την Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2024, διεξήχθη, στο ξενοδοχείο Porto Palace ,σε κλίμα απόλυτης σύμπνοιας, η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδος (ΣΟΕ), όπου κατά τη διάρκειά της πραγματοποιήθηκαν και οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Μετά και από επικύρωση των αποτελεσμάτων των εκλογών το Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα για την εκλογή του προεδρείου.

Η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου είναι η εξής:
Πρόεδρος: Κωστηνάκη Γεωργία (Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της Εούρικομ Ελλάς Α.Ε. )
Α' Αντιπρόεδρος: Καλαϊτζίδης Βασίλειος (Πρόεδρος της Agrotopos - Ορυζόμυλοι Αναγέννησης Α.Ε.)
Β' Αντιπρόεδρος: Μπέγκας Σταύρος (Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Σταύρος Γ. Mπέγκας Α.Ε.)
Γεν. Γραμματέας: Καραγεωργίου Αγάπιος (Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της 3αλφα – Αφοί Κ. Καραγεωργίου Α.Ε.Β.Ε.)
Ταμίας: Αρναουτέλης Ιωάννης (Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Αρναουτέλης Α.Ε.Β.Ε.)

Αναπληρωματικά μέλη:
Κωνσταντακόπουλος Γεώργιος (Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Ωμέγα Α.Β.Ε.Ε.)

Στόχοι του νέου Διοικητικού Συμβουλίου είναι:

  • Να εργαστεί την προσεχή διετία με έμφαση στην αντιμετώπιση όλων των θεμάτων που αφορούν τον κλάδο της μεταποίησης ρυζιού και στην διαμόρφωση δράσεων προστιθέμενης αξίας για τα μέλη του συνδέσμου.
  • Να αναδείξει την κορυφαία ποιότητα του Ελληνικού Ρυζιού.
  • Να προασπίσει την ελληνική ορυζοκαλλιέργεια.
18/11/2024 10:21 πμ

Αίτημα για εφαρμογή του κανόνα Ν+3 αντί του Ν+2 στα ευρωπαϊκά προγράμματα της ΚΑΠ θα είναι το βασικό θέμα που θα συζητηθεί στη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που γίνεται στις 18 Νοεμβρίου 2024.

Μιλάμε για τη δυνατότητα επέκτασης κατά ένα έτος επιπλέον στην ολοκλήρωσή των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπως ισχύει και στα άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Αφορά προγράμματα όπως Σχέδια Βελτίωσης, Μεταποίηση, Αγροτουρισμός, κ.α. που εντάσσονται στα επενδυτικά μέτρα της νέας ΚΑΠ και ζητείται η αλλαγή της διάταξης για τον κανόνα αυτόματης αποδέσμευσης από Ν+2 σε Ν+3 (Ν είναι ο αρχικά προγραμματισμένος χρόνος διάρκειας ενός προγράμματος).

Αναλυτικότερα, σε σχετικό έγγραφο που έχει ενταχθεί στην σημερινή ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου των Υπουργών, το οποίο θα παρουσιάσει η Ισπανική αντιπροσωπεία, με την συνυπογραφή της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Κύπρου, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Λετονίας, του Λουξεμβούργου, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας, αναφέρονται τα εξής:

«Το έτος 2025 θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τις διαχειριστικές αρχές των προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), λόγω των αλληλεπικαλυπτόμενων απαιτήσεων συμμόρφωσης από δύο κανόνες αυτόματης αποδέσμευσης: το τελευταίο έτος των εκτεταμένων προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014 - 2022) βάσει του N+3 κανόνα, (για τον οποίο εφαρμόζονται, επιπλέον, τα κονδύλια EURI του ΕΓΤΑΑ) και το πρώτο έτος εφαρμογής του κανόνα N+2 για τις παρεμβάσεις του ΕΓΤΑΑ στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ.

Ως εκ τούτου, έως το 2025 θα υπάρξουν σοβαρές εκτεταμένες δυσκολίες για πολλές διαχειριστικές αρχές να συμμορφωθούν με τον κανόνα N+2, θέτοντας κίνδυνο αποδέσμευσης κατά το πρώτο έτος εφαρμογής των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ.

Επιπλέον, εάν ο κανόνας N+2 παραμείνει αμετάβλητος, ο κίνδυνος θα μπορούσε να επεκταθεί στα επόμενα έτη και μπορεί να γίνει διαρθρωτικός.

Για να διευκολυνθεί η υλοποίηση των κονδυλίων του ΕΓΤΑΑ στο πλαίσιο των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ, και υπό το φως αυτών των προκλήσεων, ζητάμε από την Επιτροπή την εφαρμογή του κανόνα N+3 και για το στρατηγικό σχέδιο της ΚΓΠ 2023-2027, όπως έγινε κατά την περίοδο 2014-2022 , για τους εξής λόγους:

1. Τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2022 παρατάθηκαν λόγω απρόβλεπτων συνθηκών (BREXIT, COVID-19) και η εφαρμογή τους επιβαρύνθηκε από νέες συνθήκες, όπως οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία (με σημαντικό αντίκτυπο στις επενδύσεις), και στην περίπτωση πολλών κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, από τις καταστροφικές συνέπειες που προκαλούν οι ολοένα και συχνότερες φυσικές καταστροφές. Επιπλέον, οι συνέπειες αυτών των κλιματικών φαινομένων επηρεάζουν επίσης τις παρεμβάσεις του ΕΓΤΑΑ στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ.

2. Η πολυπλοκότητα του νέου συστήματος εφαρμογής της ΚΑΠ προκαλεί δυσκολίες στην υλοποίηση των παρεμβάσεων του Στρατηγικού Σχεδίου της, γεγονός που έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εφαρμογή της ΚΓΠ.

3. Τέλος, ο διαρθρωτικός χαρακτήρας του ΕΓΤΑΑ καθιστά αναγκαία την εφαρμογή του κανόνα Ν+3, ευθυγραμμιζόμενος με τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, τα οποία συνεχίζουν να ακολουθούν τον κανόνα Ν+3 την περίοδο 2021-2027 (άρθρο 105 του Κανονισμός (ΕΕ) 1060/2021)».

18/11/2024 09:27 πμ

Αντιπροσωπεία της Ένωσης Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών συναντήθηκε με τον Υπουργός ΑΑΤ κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, για κρίσιμα θέματα των εκτροφέων αυτόχθονων φυλών παραγωγικών ζώων, με κυριότερο αυτό της προκήρυξης της παρέμβασης Π3-70-1.5 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027.

Οι εκπρόσωποι της Ένωσης ζήτησαν από τον κ. Τσιάρα την επίσπευση της διαδικασίας για υποβολή δηλώσεων για το πρόγραμμα των αυτόχθονων φυλών βοοειδών μέσω της νέας προκήρυξης του προγράμματος, ώστε να γίνουν πληρωμές σύντομα, ενώ έθεσαν το ζήτημα αναγνώρισης της Ένωσης, ως φορέα, τήρησης του γενεαλογικού βιβλίου της φυλής (κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα), αλλά κι αυτό των ελληνοποιήσεων.

Τονίσθηκε από τους κτηνοτρόφους ιδιαίτερα η αναγκαιότητα χορήγησης με κάθε τρόπο της προκαταβολής για τη δράση, η οποία, ειδικά στη συγκεκριμένη συγκυρία, αποτελεί παράγοντα επιβίωσης ή μη, για μεγάλο αριθμό εκτροφών. Άλλωστε, είναι τουλάχιστον παράλογο να εφαρμόζονται δεσμεύσεις από την 21η Μαΐου 2024, οι οποίες δεν είναι ακόμη γνωστές σε αυτούς που καλούνται να τις εφαρμόσουν!

Ο Υπουργός εξήγησε ότι το πρόβλημα οφείλεται αποκλειστικά στη μη παροχή του σχετικού πληροφοριακού συστήματος, από τον ανάδοχο τεχνικό σύμβουλο του ΟΠΕΚΕΠΕ προς τον οργανισμό.

Κάτι το οποίο επιβεβαιώνει τον κανόνα, ότι οι διαχρονικές παθογένειες του «συστήματος» ανατρέπουν κάθε προγραμματισμό και εντέλει πληρώνονται από τους παραγωγούς.

Συζητήθηκαν επίσης το, αναπάντητο από τον Ιούλιο του 2021, αίτημα της Ένωσης για την αναγνώρισή της ως φορέας τήρησης του γενεαλογικού βιβλίου της φυλής κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, η ανάγκη ιδιαίτερης σήμανσης του κρέατος αυτόχθονων φυλών στα σφαγεία, η σήμανση των ζώων με μη αφαιρούμενα μέσα, η ανάγκη εκπόνησης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, οι ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο από άγρια σαρκοφάγα ζώα, και οι ελληνοποιήσεις.

Στη συνάντηση, η οποία έληξε χωρίς καμία δέσμευση του υπουργού για τη λύση των προβλημάτων, συμμετείχαν ο – πάντα κοντά στα αιτήματα των «εκτατικών» κτηνοτρόφων – βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ κ. Θανάσης Παπαθανάσης, ο Γεν. Γραμματέας του ΥπΑΑΤ κ. Γιώργος Στρατάκος, ο συνεργάτης του υπουργού Κώστας Μακρυγιάννης, ενώ την Ένωση εκπροσώπησαν οι Αχιλλέας Τσαπραΐλης, Γιάννης Καζόγλου, Θωμάς και Ευάγγελος Λαζάρου.

14/11/2024 03:20 μμ

Υπογράφτηκαν σήμερα Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2024, στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι έξι συμβάσεις για τον τρίτο Άξονα (Axis 3) του «Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων», μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και των πέντε κοινοπραξιών, παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, του Υφυπουργού Κωνσταντίνου Κυρανάκη, καθώς και του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Κωνσταντίνου Καράντζαλου.

Εκ μέρους του ESA τις συμφωνίες υπέγραψε ο Επικεφαλής του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων Παρατήρησης της Γης, Svein-Jarle Lokas.

Ο «Άξονας 3» αφορά σε μια ολοκληρωμένη πρωτοβουλία ανάπτυξης γεωχωρικών υπηρεσιών, σχεδιασμένη για να καλύψει τις εθνικές ανάγκες του δημόσιου τομέα της Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός Κυβερνητικού Κόμβου (Space Hub) για την επεξεργασία και διάθεση δορυφορικών δεδομένων, όπως και μια σειρά από εξειδικευμένες υπηρεσίες και προϊόντα σε πέντε διαφορετικούς τομείς: της γεωργίας, των δασών, των υδάτων, της γης και της ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό, θα αξιοποιούνται θερμικά, οπτικά και SAR δεδομένα από τους Μικροδορυφόρους για τη χάραξη αποτελεσματικότερων πολιτικών στους προαναφερόμενους τομείς, ενώ θα αξιοποιούνται προς αυτή την κατεύθυνση και δεδομένα από ευρωπαϊκές και διεθνείς δορυφορικές αποστολές.

Ο προϋπολογισμός του Άξονα 3 είναι 17 εκατ. ευρώ. Χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και υλοποιείται σε συνεργασία με τον ESA.

Με τη συγκεκριμένη επένδυση, η Ελλάδα καθίσταται πιο ισχυρή στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας και των εφαρμογών που αφορούν στην πολιτική προστασία και την αντιμετώπιση κρίσεων. Θα παρέχονται αξιόπιστες υπηρεσίες τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα για την υποστήριξη λήψης αποφάσεων, τη διαχείριση πόρων και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υλοποίηση του Άξονα 3 του «Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων» πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου από ελληνικές εταιρείες και φορείς, υποστηρίζοντας την εθνική τεχνολογική ικανότητα και ενισχύοντας την αυτόνομη διαχείριση κρίσιμων πληροφοριών.

Ειδικότερα επικεφαλής κάθε κοινοπραξίας είναι: Η Planetek Hellas στο έργο του Κυβερνητικού Hub και στο έργο υπηρεσιών ασφαλείας, η AgroApps στις υπηρεσίες παρακολούθησης της γεωργίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην παρακολούθηση των δασών, η Totalview στην παρακολούθηση των υδάτων και η GEOSYSTEMS HELLAS A.E. στην παρακολούθηση της γης.

Στην τελετή υπογραφής απηύθυνε χαιρετισμό μέσω μηνύματος η Διευθύντρια Προγραμμάτων Παρατήρησης της Γης του ESA, Simonetta Cheli, ενώ παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του ESA, του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, όπως και εκπρόσωποι φορέων του δημοσίου, οργανισμών, εθνικών ιδρυμάτων και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο διαστημικό οικοσύστημα.

O Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε: «Πριν περίπου ένα χρόνο αποφασίσαμε να επανασχεδιάσουμε τη στόχευσή μας για το διάστημα, ώστε να δώσουμε λύσεις στη Γη και νέους ορίζοντες στη χώρα. Υπογράφοντας σήμερα τις τελευταίες συμβάσεις για το “Εθνικό Πρόγραμμα Μικροδορυφόρων”, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των ψηφιακών δυνατοτήτων της Ελλάδας και τη θωράκιση μας με καινοτόμες διαστημικές τεχνολογίες. Με το κυβερνητικό space hub διασφαλίζουμε ότι όλα τα πολύτιμα δεδομένα, που θα προσφέρουν οι Μικροδορυφοροί, θα μετατραπούν από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς σε πλούτο, πληροφορία, σύγχρονες πολιτικές σε τομείς όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η χωροταξία. Αποκτούμε κρίσιμες υπηρεσίες για την παρατήρηση της γεωργίας, των δασών, των υδάτων, της γης και την ασφάλεια. Προστιθέμενη αξία αυτού είναι ότι θα υλοποιηθούν από ελληνικές εταιρίες. Πέρα από την αυτονομία που αποκτούμε, δημιουργούμε θέσεις εργασίας με προοπτικές ανέλιξης. Πρόκειται εξάλλου για μια από τις προτεραιότητες που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως αντιλαμβάνεστε, ο ουρανός δεν είναι το όριο αλλά η αρχή για να κάνουμε σπουδαία πράγματα».

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Σήμερα με την υπογραφή αυτής της σύμβασης, το ελληνικό οικοσύστημα του Space Tech, αποκτά μια πολύ μεγάλη ευκαιρία, να αποδείξει ότι με τους ελληνικής κυριότητας μικροδορυφόρους που θα πετάξουν το 2026, μπορούν να λυθούν πραγματικά προβλήματα στη Γη. Δίνεται επίσης η δυνατότητα σε ελληνικές επιχειρήσεις και πανεπιστήμια να συνεργαστούν, αναπτύσσοντας εφαρμογές και λύσεις που αφορούν τομείς όπως είναι η ασφάλεια, η ναυτιλία, η διαχείριση της γης και των δασών, ακόμη και η γεωργία. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι το πρόγραμμα αυτό όχι απλά χρηματοδοτείται στο σύνολο του από το Ταμείο Ανάκαμψης, με αποτέλεσμα ο Έλληνας φορολογούμενος να μην πληρώνει ούτε ένα ευρώ για τα έργα, αλλά και ότι το σύνολο των προϋπολογισμένων εξόδων, επιστρέφουν 100% πίσω στην Ελληνική οικονομία, καθώς στην ανάπτυξη και ολοκλήρωση του έργου, συμμετέχουν αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις, με Έλληνες μηχανικούς, ανοίγοντας ταυτόχρονα πολλές και υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας».

Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Κωνσταντίνος Καράντζαλος υπογράμμισε: «Τα έργα που υπογράφουμε σήμερα αφορούν ίσως το πιο σημαντικό μέρος του εθνικού προγράμματος, ήτοι αυτό της αξιοποίησης των δορυφορικών δεδομένων για την ανάπτυξη υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση οριζόντια όλου του ελληνικού δημόσιου τομέα αλλά και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Ελληνικές εταιρίες και μηχανικοί θα αναπτύξουν τεχνολογία συμβάλλοντας άμεσα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής με λύσεις για την καλύτερη διαχείριση καταστροφών και αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, την προστασία της δημόσιας υγείας και παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής, τη διευκόλυνση στην πρόσβαση σε πληροφορίες για το περιβάλλον, τα δάση μας και τις θάλασσές μας».

Η Διευθύντρια Προγραμμάτων Παρατήρησης της Γης της ESA, Simonetta Cheli, δήλωσε: «Χτισμένο σε μια ισχυρή συνεργασία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, της βιομηχανίας και της ESA, το Ελληνικό Εθνικό Δορυφορικό Διαστημικό Πρόγραμμα αποτελεί παράδειγμα της δύναμης της συνεργασίας, τοποθετώντας την Ελλάδα ως βασικό παράγοντα στην παρατήρηση της Γης. Οι σημερινές έξι νέες συμβάσεις για τον Άξονα 3 σηματοδοτούν ένα κομβικό βήμα για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος για τη μετατροπή των δορυφορικών δεδομένων σε αξιόπιστες πληροφορίες προστιθέμενης αξίας για την περιβαλλοντική παρακολούθηση και την ασφάλεια. Θα ήθελα περαιτέρω να τονίσω ότι η ανάπτυξη αυτής της βιομηχανικής ικανότητας και η μελλοντική διαθεσιμότητα των λειτουργικών υπηρεσιών είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη γενικότερα».

14/11/2024 09:56 πμ

Μισό αιώνα επιτυχημένης παρουσίας συμπληρώνουν φέτος στην ελληνική αγορά τα προϊόντα της ΕΛΑΝΚΟ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.Β.Ε.

Προϊόντα όπως τα SONALAN, TREFLAN, TYLAN, MUSTANG, LASER και πολλά άλλα, που παράλληλα με την τεχνική κατάρτιση των ανθρώπων της ΕΛΑΝΟ ΕΛΛΑΣ, καλύπτουν τις ανάγκες των γεωργών και κτηνοτρόφων, δημιουργώντας αξία στην παραγωγή τους μέσα στη μακροχρόνια πορεία της εταιρίας.

Την Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2024, στα πλαίσια του εορτασμού των 50 χρόνων, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο Grecotel Olympia Oasis, στην Κυλλήνη.

Με τη σύσσωμη συμμετοχή τους τίμησαν την εταιρία πέραν των εργαζομένων, οι μέτοχοι, το Διοικητικό Συμβούλιο καθώς οι συνταξιοδοτηθέντες υπάλληλοι από την εταιρία.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας κ. Ι. Κουρνέτας και ο αντιπρόεδρος της εταιρίας κ. Ν. Τότσιος Νικόλαος παρουσίασαν κατά τις ομιλίες τους την εξέλιξη της εταιρίας, μέσα από την ιστορική αναδρομή στους μεγάλους σταθμούς της εταιρίας, δίνοντας έμφαση στα προϊόντα και στους εργαζόμενους.

Καταλήγοντας, στη σημαντικότητα των προϊόντων που διαχρονικά διανέμει η εταιρία αλλά και στη προσφορά των εργαζόμενων που όλα αυτά τα 50 χρόνια αποτελούν την «ψυχή» της ΕΛΑΝΚΟ ΕΛΛΑΣ.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ – ΛΙΛΛΥ Α.Ε.Β.Ε. κ. Δ. Φιλιώτης ο οποίος και παρέδωσε τιμητική πλακέτα στον κ. Ι. Κουρνέτα για την σαρανταπεντάχρονη και αδιάκοπη προσφορά του στην ΕΛΑΝΚΟ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.Β.Ε.

12/11/2024 06:17 μμ

Το πράσινο φως δίνει η Κομισιόν για την οικονομική στήριξη των παραγωγών που έχουν έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Οι εκπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ στην Ειδική Επιτροπή Γεωργίας ενέκριναν την παροχή περαιτέρω βοήθειας στις χώρες της ΕΕ που επλήγησαν από πρόσφατες πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές μέσω του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου για την Αγροτική Ανάπτυξη (ΕΓΤΑΑ).

«Η ΕΕ δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη που έχουν αχρησιμοποίητα κονδύλια από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, να καταβληθούν σε αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, που έχουν συμβεί από την 1η Ιανουαρίου 2024», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της Ουγγαρίας κ. István Nagy.

Η ενίσχυση μπορεί να χρηματοδοτηθεί 100% μέσω αχρησιμοποίητων κονδυλίων της ΕΕ από το ΕΓΤΑΑ 2014-2020 και θα έχει τη μορφή κατ' αποκοπή ποσών, μέγιστου ύψους 42.000 ευρώ ανά δικαιούχο.

Επιπλέον, τα κράτη μέλη θα έχουν την ευελιξία να εισαγάγουν και να ενισχύσουν μέτρα για την αποκατάσταση του παραγωγικού δυναμικού των αγροκτημάτων και δασών που έχουν επηρεαστεί.

Η πρόταση μειώνει επίσης τον διοικητικό φόρτο τόσο για τους αποδέκτες της βοήθειας του ΕΓΤΑΑ όσο και για τις εθνικές διοικήσεις.

Μόλις εγκριθεί ο Κανονισμός, τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφασίσουν το ύψος της χρηματοδότησης που θα επενακινητοποιήσουν για την αντιμετώπιση πρόσφατων καταστροφών, ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Στην συνέχεια θα τους ζητηθεί να υποβάλουν στην Κομισιόν τροποποιήσεις του προγράμματος ΠΑΑ για επανεξέταση και έγκριση.

Η πρόταση πρέπει τώρα να εγκριθεί από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

11/11/2024 12:32 μμ

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος αναφέρει ότι η κτηνιατρική επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τον τελευταίο καιρό την εμφάνιση αλλεπάλληλων επιζωοτιών στο ζωικό κεφάλαιο, όπως η πανώλη των αιγοπροβάτων, αλλά και η οζώδης δερματίτιδα και ο καταρροϊκός πυρετός παλαιότερα.

Αποτέλεσμα αυτών των επιζωοτιών ήταν η σοβαρή μείωση του ζωικού κεφαλαίου, η μείωση της παραγωγής, η έξοδος κτηνοτρόφων από το επάγγελμα και εν τέλει η μείωση της ανταγωνιστικότητας της κτηνοτροφικής παραγωγής στην εσωτερική αγορά και στις εξαγωγές.

Στον απόηχο αυτών των συμβάντων ήρθε τις τελευταίες ημέρες η εμφάνιση κρουσμάτων ευλογιάς στα πρόβατα.

Αρχικά, σε κάποιες εκτροφές με γεωγραφικό περιορισμό και δυστυχώς όσο περνά ο καιρός με εκρηκτικό τρόπο, η νόσος επεκτείνεται χωρίς πλέον να μπορεί κανείς να αναφερθεί σε εντοπισμένο γεωγραφικό πρόβλημα. Αυτή η εξέλιξη εκτιμάται ως ιδιαίτερα ανησυχητική διότι έρχεται να αποτελειώσει τον σοβαρά τραυματισμένο χώρο της κτηνοτροφίας μετά και την πρόσφατη επιδημία πανώλης.

Κοινός παρονομαστής των παραπάνω εξελίξεων είναι η αποσάθρωση του δημόσιου τομέα κτηνιατρικής πρόληψης και ελέγχου, η αποθέωση της πολιτικής των αυτοελέγχων και ο περιορισμός του κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού σε δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Οι κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες δεν είναι απλά υποστελεχομένες… Είναι διαλυμένες! Κτηνοτροφικοί νομοί στελεχώνονται με 2 και 4 δημόσιους κτηνιάτρους, επιφορτισμένους με διοικητικές αρμοδιότητες, με καθημερινή ευθύνη σε σφαγεία, σε ελέγχους στον στάβλο, στα κτηνιατρικά φαρμακεία και κτηνιατρεία, στον έλεγχο στα σημεία εισαγωγής και εξαγωγής κ.λπ.

Η εργαστηριακή υποδομή εδώ και χρόνια έχει συρρικνωθεί. Ελάχιστα κρατικά κτηνιατρικά εργαστήρια βρίσκονται σε λειτουργία, υποστελεχομένα, με ανεπαρκή και απαρχαιωμένο εξοπλισμό και αντικειμενικά μικρές δυνατότητες σε όγκο, έκταση και ένταση ελέγχων.

Μετά από πολλά χρόνια χωρίς προσλήψεις το προσωπικό στις κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι «γερασμένο» εργασιακά.

Χαρακτηριστικό της όλης κατάστασης είναι η μικρή συμμετοχή νέων κτηνιάτρων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για προσλήψεις. Η δε κάλυψη των προσφερόμενων θέσεων δεν είναι η απαιτούμενη εξαιτίας του απαξιωτικού μισθολογικού καθεστώτος των 799 ευρώ (!!!) για νεοδιοριζόμενο επιστήμονα.

Ως εκ τούτου οι νέοι συνάδελφοι αποχωρούν από το δημόσιο.

Στο παραπάνω σκηνικό διάλυσης προστίθεται και η κυβερνητική πολιτική πρόσληψης συμβασιούχων, σπασμωδικών θανατώσεων κοπαδιών σε συνδυασμό με την εξουθένωση των ελάχιστων δημοσίων υπαλλήλων, της επίκλησης ευρωπαϊκών κανονισμών και υποχρεώσεων, έχοντας τη συνδρομή του δημοσιογραφικού πολέμου εντυπώσεων.

Ως Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος εκφράζουμε την ανησυχία ολόκληρου του κλάδου ζητάμε:

  • Αξιόπιστο, άμεσο και όχι ετεροχρονισμένο σύστημα ιχνηλασιμότητας των κρουσμάτων.
  • Οικονομική κάλυψη των Περιφερειών για υγειονομική ταφή και καύση των θανατωμένων ζώων.
  • Αποζημίωση των κτηνοτρόφων με πραγματικές τιμές και στο 100% της αξίας του ζωικού κεφαλαίου που θανατώνεται. Ρύθμιση χρεών και άλλων οικονομικών υποχρεώσεων των μονάδων που έχουν πληγεί.
  • Καθολικοί και όχι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα εισαγόμενα από την ΕΕ ζώα. Επαναλειτουργία των περιφερειακών κτηνιατρικών εργαστηρίων
  • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κτηνιάτρων και άλλων ειδικοτήτων, για την κάλυψη των κενών στις περιφέρειες, στα αγροτικά κτηνιατρεία και εργαστήρια.
  • Αλλαγή του μισθολογίου των κτηνιάτρων και προσαρμογή του στο πραγματικό κόστος ζωής.
  • Αξιοποίηση κάθε μέτρου που θα κριθεί αναγκαίο στην αντιμετώπιση της ευλογιάς - από τις θανατώσεις ζώων, τις υγειονομικές ζώνες, μέχρι τον μαζικό εμβολιασμό - ανεξάρτητα από περιορισμούς και διλήμματα οικονομικού χαρακτήρα, όπως αυτά μπαίνουν από την Ε.Ε. και συντεχνίες.
  • Διεκδίκηση και απαίτηση ειδικού καθεστώτος από την Ε.Ε. εξαιτίας και της ειδικής κατάστασης που βρίσκεται η εγχώρια κτηνοτροφία τόσο στη χρηματοδότηση παραγωγών και υποδομών όσο και στο νομικό πλαίσιο των εξαγωγών και της εμπορίας κτηνοτροφικών προϊόντων.
07/11/2024 02:12 μμ

Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024, έλαβε χώρα η εκδήλωση του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τίτλο «Νέες Τεχνολογίες για την βιώσιμη Γεωργία», στο τμήμα Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας.
Η εκδήλωση είχε σκοπό την κατάρτιση των παρευρισκόμενων, (επαγγελματιών του χώρου, αγροτών, δημοσιογράφων αλλά και του απλού κοινού) στις νέες τεχνολογίες των καλλιεργειών, που χρησιμοποιούνται πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πέραν του εκθεσιακού χώρου ο οποίος είχε δημιουργηθεί από τους παρευρισκόμενους επαγγελματίες, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μέσω επίδειξης, κάτι που έδωσε σε όλους μας να καταλάβουμε τη σημαντικότητα της χρήσης των νέων τεχνολογιών στον αγρό.
Πριν την επίδειξη υπήρξε σύντομη εναρκτήρια ομιλία από τον υφυπουργό Υπ. Α.Α.Τ. κο Χρήστο Κέλλα, από τον πρόεδρο του ΣΕΑΜ κο Σάββα Μπαλουκτσή αλλά και από τον εισηγητή κο Μιχάλη Τσαγκαρόπουλο. Έδωσαν επίσης το παρόν ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Ισότητας της π. Θεσσαλίας κος Σίμος Βασίλης, ο πρόεδρος του τμήματος Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κος Αλέξανδρος Παπαχατζής και ο προέδρος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Συλλογών Γεωπόνων κ. Δημήτρης Σοφολόγης.

Πρόεδρος ΣΕΑΜ

Ο Πρόεδρος του ΣΕΑΜ κ. Σάββας Μπαλουκτσής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα λόγια του στην επίδραση που έχουν οι νέες τεχνολογίες στο καθαρό εισόδημα του Έλληνα αγρότη, αφού επηρεάζουν θετικά τόσο το κόστος παραγωγής όσο και τον όγκο, αλλά και την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, ενώ ταυτόχρονα τον καθιστούν ανταγωνιστικό έναντι του Ευρωπαίου συναδέλφου του.

Η επίδειξη χωρίστηκε σε τέσσερα κομμάτια και τον χορό άνοιξαν οι σπαρτικές μηχανές. Προσαρμοσμένες πάνω σε υπερσύχρονα τρακτέρ, τα οποία διέθεταν και οθόνες αυτόματης πλοήγησης της TractorGPS, αλλά και με την χρήση της τεχνολογίας isobus. Να σημειωθεί πως όλα τα τρακτέρ των επιδείξεων είχαν τη δυνατότητα να κινηθούν αυτόνομα στον αγρό, βάσει του προκαθορισμένου σχεδίου. Πρώτο ζευγάρι ένα τρακτέρ της Claas με μια πνευματική σπαρτική της Gaspardo, ενώ το δεύτερο ένα τρακτέρ της Deutz με μια σπαρτική μηχανή Kuhn.

Σπαρτική

Οι σπαρτικές μηχανές, διαθέτουν αυτόματο σύστημα εκτόξευσης των σπόρων, σε προκαθορισμένα σημεία στον αγρό, στα οποία έχει γίνει από πριν χαρτογράφηση. Ο σπόρος εκτοξεύεται αφού πρώτα του δημιουργηθεί υποπίεση από την σπαρτική, και εν συνεχεία απελευθερώνεται. Το ποσοστό ακρίβειας της σποράς, εάν δεν είναι ικανοποιητικό, μπορεί να προσαρμοστεί από το χρήστη. Τα οφέλη των προαναφερθέντων συστημάτων είναι πολλαπλά, με τα κύρια να είναι μηδενική επικάλυψη κατά την σπορά, μικρότερη συμπίεση του εδάφους, ακρίβεια στη σπορά ακόμα και σε μεγάλες ταχύτητες, αλλά και μείωση του κόστους της σποράς έως και 15%.
Το δεύτερο ζεύγος επιδείξεων αφορούσε σε αυτόματα συστήματα λίπανσης. Στην επίδειξη χρησιμοποιήθηκαν τρακτέρ Lamborghini με λιπασματοδιανομέα της Rauch, αλλά και ένας λιπασματοδιανομέας της DCM, σε συνδυασμό με οθόνες της TractorGPS, κάνοντας χρήση της τεχνολογίας isobus. Τα μηχανήματα πραγματοποιούν τμηματικό έλεγχο ο οποίος προλαμβάνει τον διπλό ψεκασμό στο ίδιο σημείο. Με την χαρτογράφηση του αγροτεμαχίου και τις παραπάνω τεχνολογίες, επιτυγχάνεται ομοιόμορφη λίπανση, καθώς και μείωση στην κατανάλωση λιπάσματος 5% με 10%.

Λιπασματοδιανομέας

Η επίδειξη συνεχίστηκε με τη χρήση μηχανημάτων για ψεκασμούς θρέψης των καλλιεργειών. Τρακτέρ από την John Deere με σύστημα gps της ίδιας εταιρίας, με προσαρμοσμένο ψεκαστικό της Agroma. Η τεχνολογία isobus είχε κι εδώ την τιμητική της. Μέσω δορυφορικών εικόνων, έγινε ανάλυση του αγροτεμαχίου για την χαρτογράφηση του. Το ψεκαστικό βάσει της χαρτογράφησης ρυθμίζεται για την ποσότητα που θα ψεκάσει, ενώ αυτόματα σταματάει τον ψεκασμό στα όρια του χωραφιού και στα σημεία που έχει ήδη ψεκάσει. Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο γίνεται απλή και γρήγορη η διαδικασία της θρέψης, αλλά επιτυγχάνεται και μεγάλη μείωση χρήσης ρυθμιστών ανάπτυξης. Το οικονομικό όφελος λοιπόν του παραγωγού είναι πολλαπλό.

Θρέψη ψεκασμός

Το τελευταίο κομμάτι της επίδειξης ήταν και το πιο εντυπωσιακό στο ευρύ κοινό, καθώς αφορούσε σε μη επανδρωμένα συστήματα ψεκασμού και λίπανσης. Με απλά λόγια, στα Drones. Τα Drones κάνουν τη ζωή των αγροτών πιο εύκολη, κάνοντας τη δουλειά για αυτούς. Ο ψεκασμός και η λίπανση πραγματοποιούνται εναερίως, χωρίς να συμπιέζεται το έδαφος από τα τρακτέρ και χωρίς να χρειάζεται η μεταφορά του τρακτέρ στον αγρό, μια διαδικασία που αρκετές φορές είναι χρονοβόρα από μόνη της. Τα drones κινούνται και ψεκάζουν στο αγροτεμάχιο βάσει του χαρτογραφημένου σχεδίου, με τη δυνατότητα μεταβλητής δόσης λίπανσης ανά σημείο στον αγρό. Η πτήση των drones μπορεί να είναι 100% αυτόματή, ή να γίνει χρήση του χειριστηρίου.

drone

Μετά το πέρας των επιδείξεων, ο κόσμος είχε τη δυνατότητα να δει τα μηχανήματα από κοντά αλλά και να μιλήσει με τους αντιπροσώπους των εταιριών που τα παρουσίασαν.
Το συμπέρασμα που βγήκε από τις επιδείξεις και την κατά γενική ομολογία άκρως επιτυχημένη εκδήλωση του ΣΕΑΜ είναι πως, οι νέες τεχνολογίες είναι εδώ για τους αγρότες, για την βελτιστοποίηση της παραγωγής και το οικονομικό όφελος τους, αλλά και το όφελος όλων μας. Εκδηλώσεις τέτοιου τύπου είναι όχι μόνο ωφέλιμες αλλά απαραίτητες για την κατάρτιση όλων μας, στους νέους ορίζοντες που μας ανοίγει η τεχνολογία στον πρωτογενή τομέα της γεωπονίας.

06/11/2024 10:10 πμ

Εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρεται στη Δράση 10.1.04 «Μείωση ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014- 2022.

Όπως αναφέρει πριν την 1η Δεκεμβρίου έκαστου έτους εφαρμογής και μετά την ολοκλήρωση όλων των διοικητικών ελέγχων επιλεξιμότητας που αφορούν την απώλεια εισοδήματος, δύναται να καταβάλλεται προκαταβολή επί του ποσού απώλειας εισοδήματος.

Η πληρωμή Εκκαθάρισης γίνεται μετά την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων του έτους εφαρμογής των δικαιούχων, των διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων, διενεργείται αξιολόγηση του συνόλου των αιτήσεων πληρωμής που οδηγεί στον ορισμό του τελικού ποσού πληρωμής.

Επισημαίνεται πως αρμόδιοι φορείς για την έγκριση της δαπάνης (αναγνώριση και εκκαθάριση) για τους δικαιούχους της Δράσης έχουν οριστεί οι Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας (Δ.Α.Ο.) / Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ.) - των αιρετών Περιφερειών.

Δικαιολογητικά Φακέλου Πληρωμής:
Ο φάκελος πληρωμής, περιλαμβάνει τα ακόλουθα δικαιολογητικά ως εξής:

i) Συγκεντρωτική Κατάσταση Πληρωμής ανά παρτίδα. Η Συγκεντρωτική Κατάσταση Πληρωμής εκτυπώνεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος (Ο.Π.Σ.Α.Α.) υπογεγραμμένη όπως ορίζεται στο σημείο ΣΤ.

ii) Την Αναλυτική Ονομαστική Κατάσταση Πληρωμής των δικαιούχων ενίσχυσης της παρτίδας.Η Αναλυτική Κατάσταση Πληρωμής εκτυπώνεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος (Ο.Π.Σ.Α.Α.) υπογεγραμμένη όπως ορίζεται στο σημείο ΣΤ.

iii) Αναλυτική κατάσταση δείγματος πληρωμών, ανά παρτίδα πληρωμής, στην οποία εμφανίζονται οι δικαιούχοι που περιλαμβάνονται στο δείγμα ελέγχου το οποίο επιλέγεται από το σύνολο των δικαιούχων που περιλαμβάνονται στην Αναλυτική Ονομαστική Κατάσταση Πληρωμής του προηγούμενου σημείου.

iv) Συγκεντρωτική κατάσταση ελέγχου (Check List) με τα στοιχεία που ελέγχθηκαν.

Διαβάστε την εγκύκλιο (εδώ)