Ο Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης, Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ECR, καταγγέλλει στην Κομισιόν ότι Τουρκικά αλιευτικά συνεχίζουν ανεμπόδιστα την Παράνομη, Λαθραία και Άναρχη αλιεία, υπονομεύοντας τους αιγαιοπελαγίτες αλιείς που σέβονται τους κανόνες.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε απευθύνει ερώτημα προς την Επιτροπή αναφέροντας ότι, καθώς η Επιτροπή γνωρίζει σχετικά με τον αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων τουρκικών σκαφών που προβαίνουν σε Παράνομη, Λαθραία και Άναρχη αλιεία σε ύδατα γύρω από τα ελληνικά νησιά και συμμερίζεται τον προβληματισμό της Ελλάδας σχετικά με το ζήτημα αυτό (Ε-004566/2019) και έχει καταδικάσει τις συμπεριφορές της Τουρκίας και έχει θέσει το θέμα στο πλαίσιο του διαλόγου με την Τουρκία, τον κανονισμό για την ΠΛΑ αλιεία ή στο πλαίσιο της σχετικής περιφερειακής οργάνωσης διαχείρισης της αλιείας" και καθώς η Τουρκία αρνείται να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες όσων αφορά της διακυβέρνηση της αλιείας, εξετάζει την επιβολή μέτρων, όπως η απαγόρευση ή τουλάχιστον οι δασμοί στις τουρκικές εξαγωγές ψαριών, ως μοχλό πίεσης για την ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τους κανόνες για βιώσιμη αλιεία;
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ευρωβουλευτή έχει ως εξής:
Θέμα: «Παράνομη, Λαθραία και Άναρχη αλιεία από τούρκους αλιείς και εμπόριο με ΕΕ μέσω Ελλάδας»
Ο Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης, Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της πολιτικής ομάδας ECR, καταγγέλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι Τουρκικά αλιευτικά συνεχίζουν ανεμπόδιστα την Παράνομη, Λαθραία και Άναρχη αλιεία, υπονομεύοντας τους αιγαιοπελαγίτες αλιείς που σέβονται τους κανόνες.
Καθώς η Επιτροπή γνωρίζει σχετικά με τον αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων τουρκικών σκαφών που προβαίνουν σε Παράνομη, Λαθραία και Άναρχη αλιεία σε ύδατα γύρω από τα ελληνικά νησιά και συμμερίζεται τον προβληματισμό της Ελλάδας σχετικά με το ζήτημα αυτό (Ε-004566/2019) και έχει καταδικάσει τις συμπεριφορές της Τουρκίας και έχει θέσει το θέμα στο πλαίσιο του διαλόγου με την Τουρκία, τον κανονισμό για την ΠΛΑ αλιεία ή στο πλαίσιο της σχετικής περιφερειακής οργάνωσης διαχείρισης της αλιείας και καθώς η Τουρκία αρνείται να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες όσων αφορά της διακυβέρνηση της αλιείας, εξετάζει την επιβολή μέτρων, όπως η απαγόρευση ή τουλάχιστον οι δασμοί στις τουρκικές εξαγωγές ψαριών, ως μοχλό πίεσης για την ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τους κανόνες για βιώσιμη αλιεία;
Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ενημερώνει τον Ευρωπαίο Επίτροπο ότι η Ελλάδα έχει καταστεί η 2η μεγαλύτερη αγορά ψαριών της Τουρκίας στην Ε.Ε.(Turkstat). Oι τουρκικές εξαγωγές ψαριών στην Ελλάδα από 32,1 εκατ. ευρώ(2017), υπερέβησαν τα 67,1 εκατ. ευρώ (ΑΑΔΕ,2019). Πέρυσι, οι 13.781 εισηγμένοι τόνοι τουρκικών νωπών ψαριών αφού εκτελωνίστηκαν, τέθηκαν σε ελεύθερη κυκλοφορία στην Ελλάδα και έπειτα επαναπροωθήθηκαν ως τούρκικο ψάρι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης Εμμανουήλ Φράγκος ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
- Η εν λόγω πρακτική είναι εναρμονισμένη με τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς;
-Για την αντιμετώπιση της τουρκικής ΠΛΑ αλιείας, δύναται η Ελλάδα να μπλοκάρει τις εισαγωγές;
Ότι κινείται (και δεν κινείται) φορολογείται από αυτή την κυβέρνηση.
Έτσι φόρο επέβαλε το Υπουργείο Οικονομικών σε όλα τα ερασιτεχνικά σκάφη αλιείας. Η υποχρέωση αυτή ισχύει και για φορολογούμενους φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ιδιωτικά ερασιτεχνικά σκάφη αναψυχής (απλές βάρκες, φουσκωτά, ταχύπλοα κ.λ.π.).
Όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ, την υποχρέωση να πληρώσουν φόρο πλοίων β’ κατηγορίας, από 100 έως 200 ευρώ, έχουν περίπου 100.000 ιδιοκτήτες ερασιτεχνικών σκαφών αναψυχής μικρού και μεσαίου μεγέθους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 27/1975.
Ο φόρος έχει αναδρομική ισχύ από το 2023, με αποτέλεσμα αθροιστικά και για το 2024, οι ιδιοκτήτες μικρών σκαφών (έως 7 μέτρα) να οφείλουν 200 ευρώ.
Πρόκειται για την εφαρμογή του νόμου 27/1975, φόρος πλοίων Β’ κατηγορίας, σύμφωνα με το άρθρο 46 του νόμου 5036/23, που όπως κωδικοποιήθηκε με το νόμο 5104/24 συμπεριλαμβάνει τα ερασιτεχνικά σκάφη και βάζει φόρο 100 € για τα μικρά σκάφη έως 7 μέτρα και 200 € για σκάφη έως 12 μέτρα.
Για τη βεβαίωση και την πληρωμή του φόρου, κάθε ιδιοκτήτης σκάφους οφείλει να έχει υποβάλει δήλωση φόρου πλοίων β’ κατηγορίας σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του TAXISnet.
Ο φόρος, αφού βεβαιωθεί, πρέπει να πληρωθεί είτε σε δύο δόσεις είτε εφάπαξ.
Με δεδομένο όμως ότι πολλοί εκ των ιδιοκτητών των σκαφών δεν γνώριζαν την υποχρέωση αυτή και έχασαν φέτος την προθεσμία, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή, και του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρ. Δήμα, η προθεσμία των συγκεκριμένων δηλώσεων παρατάθηκε έως 26 Σεπτεμβρίου.
Από το 2025, η δήλωση φόρου πλοίων δεύτερης κατηγορίας για την βεβαίωση του φόρου των 100 ή των 200 ευρώ πρέπει να υποβάλλεται κάθε μήνα Μάρτιο.
Η πρώτη δόση πρέπει να καταβάλλεται μέχρι τέλος Απριλίου και η δεύτερη δόση μέχρι τέλος Ιουνίου.
Την ανάγκη να βελτιωθεί η παραγωγική και τεχνολογική ωριμότητα της οικονομίας στον πρωτογενή τομέα, τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
Στην ομιλία του ειδικότερα όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για τέσσερις παρεμβάσεις που είναι οι εξής:
«Η πρώτη, την οριστική μονιμοποίηση της επιστροφής του ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο. Από το 2025 -και για όλα τα επόμενα χρόνια- τα ποσά αυτά θα επιστρέφονται. Πώς όμως; Με δίκαιο και αναλογικό τρόπο, ακούγοντας και τις ίδιες τις προτάσεις των αγροτών.
Δεύτερον, θεσμοθετούμε ένα ευέλικτο σύστημα διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» αγροτών και συνεταιρισμών, ώστε με βάση τις δυνατότητές τους να μειώνονται οι τόκοι, να καταργείται μέρος του ωφελούμενου κεφαλαίου και σε βάθος χρόνου να γίνεται η αποπληρωμή με δυνατότητα αναχρηματοδότησης και οριστικής διευθέτησης και εξάλειψης των όποιων εμπράγματων βαρών. Οι συνεταιρισμοί της χώρας γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι αυτή η πρωτοβουλία.
Τρίτον, θέλουμε, με τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα και του τραπεζικού συστήματος, να δρομολογήσουμε ένα γενναίο πρόγραμμα που θα φτάσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην επικράτεια. Η δυναμική ανάπτυξη των θερμοκηπίων αυξάνει ραγδαία την παραγωγικότητα, μειώνει κατά πολύ τις ανάγκες άρδευσης. Έχουμε πολύ λίγα θερμοκήπια στη χώρα μας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν δείτε, όμως, τους αριθμούς σχετικά με την παραγωγικότητά τους, την κατανάλωση σε νερό, είναι πραγματικά συγκλονιστική η πρόοδος στην παραγωγικότητα στον πρωτογενή τομέα, την οποία μπορούμε να κάνουμε, και πόσο σημαντικό είναι αυτό το υπαρξιακό στοίχημα για την αγροτιά σε συνθήκες κλιματικής κρίσης.
Και τέταρτον, θα δουλέψουμε μαζί με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο, όπως ξέρετε, έχει πολλές αδρανείς δημόσιες γαίες, και θα εγκαινιάσουμε ένα καινοτόμο σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής αυτών των αδρανών δημόσιων γαιών με επενδυτές που θα αναλάβουν να τις καλλιεργούν, κατασκευάζοντας -προσέξτε- θερμοκήπια πολύ μεγάλης κλίμακας. Έχουμε τέτοια στη χώρα μας ήδη, αποκλειστικά με εξαγωγικά αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας».
Στην συνέχεια ανέφερε ότι οι δαπάνες για το 2025 είναι σωστά ζυγισμένες και αναλύονται σε τρεις κατηγορίες, με πρώτη την άμυνα. Εκεί θα κατευθυνθούν το 2025 κάτι παραπάνω από 1,6 δισ. Είναι αυξημένα κατά 850 εκατομμύρια σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, γιατί το 2025 θα παραλάβουμε την πρώτη φρεγάτα, τον «Κίμωνα». Ακόμα 1 δισεκατομμύριο θα αφορά την αύξηση της στρατιωτικής δαπάνης και 1 δισ. θα διατεθεί σε στοχευμένες κοινωνικές κατηγορίες.
Από την 1η Ιανουαρίου του 2025 αυξάνονται εκ νέου περισσότερες από 2 εκατομμύρια συντάξεις, με βάση τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ, από 2,2% ως 2,5%. Ενώ από τον Απρίλιο αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, από τα 830 ευρώ που είναι σήμερα με στόχο να ανέλθει, όπως έχουμε δεσμευτεί, στα 950 ευρώ μέχρι τον Απρίλιο του 2027.
Ακόμη πρόσθεσε: «Από την έκτακτη εισφορά των διυλιστηρίων, αυτόν τον Δεκέμβριο, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, θα διατεθούν 243 εκατομμύρια ευρώ, ως έκτακτη ενίσχυση σε σχεδόν 2 εκατομμύρια ευάλωτους συμπολίτες μας: 670.000 συνταξιούχοι με εισόδημα ως 1.600 ευρώ που έχουν ακόμα προσωπική διαφορά θα λάβουν ως 200 ευρώ, ενώ 767.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιού θα εισπράξουν μια επιπλέον δόση του, 220.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ και από τον ΕΦΚΑ θα ενισχυθούν με 200 ευρώ. Το ίδιο θα ενισχυθούν και 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες. Και 205.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα το λάβουν τον Δεκέμβριο αυξημένο κατά 50%».
Επίσης έρχονται και κάποιες βελτιώσεις στο ελάχιστο φορολογητέο ποσό. «Ανταποκρινόμενοι σε πολλά αιτήματα που είχαμε από την ελληνική Περιφέρεια, κυρίως από μικρότερους οικισμούς, μειώνεται στο μισό το ελάχιστο φορολογητέο ποσό σε περιοχές με 1.500 κατοίκους αντί των 500, κάτι το οποίο θα στηρίξει σημαντικά χωριά, κωμοπόλεις στην ελληνική ύπαιθρο. Και το κριτήριο του μέγιστου μισθού του εργαζόμενου δεν θα υπολογίζεται προσθετικά, αλλά μόνο συγκριτικά», δήλωσε.
Σε ένα άλλο επίπεδο, τα δικαιώματα των τριτέκνων συγκλίνουν πλέον επιτέλους με αυτά των πολυτέκνων, ανεξάρτητα πια από το εισόδημα: ο διορισμός στο δημόσιο και η εισαγωγή στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τη συμμετοχή στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.
Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και της κυβέρνησης είναι να κατευθύνει τους διαθέσιμους πόρους για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα σε εκείνους που πραγματικά παράγουν, τόνισε ο ΥπΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, σε εκδηλώσεις με εκπροσώπους αγροτών από τη Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία και Θράκη, αλλά και σε ενημερωτική εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών με τη Συμβολή του Εθνικού Δικτύου ΚΑΠ, με θέμα: «Νέοι Γεωργοί και Ομάδες/Οργανώσεις Παραγωγών» στο ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027
Ο κ. Τσιάρας απευθυνόμενος στους παραγωγούς είπε ότι πρέπει να βρούμε τα σημεία κλειδιά που δίνουν προστιθέμενη αξία στα ελληνικά προϊόντα. Αν δεν στρέψουμε όλη μας την προσπάθεια στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να πετύχουμε τον στόχο μας. Και αυτό, όπως τόνισε, αφορά είτε ασχολείται κανείς με παραδοσιακές είτε με καινοτόμες καλλιέργειες.
Αναφερόμενος στο ρόλο του νέου αγρότη σημείωσε ότι πρέπει να είναι ο ρόλος ενός μικρού επιχειρηματία.
Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις που έχουν καταβληθεί είπε ότι την τελευταία 5ετία έχουν καταβληθεί 1,5 δις περίπου για αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ όταν ο Οργανισμός από ασφαλιστικές εισφορές έχει εισπράξει μόνο 800 εκατ. ευρώ.
Και σημείωσε ότι δεν μπορούν να ασκηθούν μαξιμαλιστικές πολιτικές. Πρέπει με σοβαρότητα να προσεγγίζουμε τα προβλήματα για να μη βιώσουμε ξανά καταστάσεις όπως αυτές που βιώσαμε τη δεκαετία του 2010.
Κηρύσσοντας την έναρξη της εκδήλωσης, για τους νέους γεωργούς τόνισε ότι η χώρα μας έχει καταφέρει με την παρουσία της στην ΕΕ να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα τους ευρωπαϊκούς πόρους και να στηρίζει μέσω αυτών τους Έλληνες παραγωγούς, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη.
«Το μεγάλο ζητούμενο είναι να βρούμε τον τρόπο ώστε να ανοίξουμε νέους δρόμους, να δημιουργήσουμε νέες προοπτικές για τους νέους γεωργούς και τις ομάδες παραγωγών. Αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά κυρίως μέσα από πρακτικές ή μέσα από προτάσεις ή κατευθύνσεις, να αλλάξουμε τη μοίρα του πρωτογενούς τομέα, να τον καταστήσουμε ακόμα πιο δυναμικό, περισσότερο αναπτυξιακό. Η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει τα τελευταία χρόνια η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δικαιώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τα αποτελέσματα. Ανοίγοντας, δηλαδή, νέους δρόμους, δημιουργώντας ευκαιρίες και δίνοντας καινούργιες προοπτικές για τις νέες και τους νέους μας που επενδύουν στην ελληνική γη».
Ο Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης, στο χαιρετισμό του είπε ότι στοπ ΥΠΑΑΤ γίνεται προσπάθεια για να υπάρξουν αλλαγές ώστε η ΚΑΠ να γίνει πιο ευέλικτη και πιο προσιτή στους αγρότες. Δεν μπορούμε να μιλάμε σήμερα για Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) χωρίς να περιλαμβάνουμε την κλιματική κρίση. Λέμε ναι στην πράσινη μετάβαση αλλά με τρόπους που δεν θα υπονομεύουν την παραγωγή.
Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση επενδύει στην εκπαίδευση και κατάρτιση, πεδίο στο οποίο η χώρα μας έχει μείνει πίσω. Έχουμε χρέος να δώσουμε στους αγρότες μας τα εφόδια που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της νέας εποχής, είπε.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0 το χαρακτήρισε το μεγαλύτερο αρδευτικό πρόγραμμα που έχει αναπτυχθεί στη χώρα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής και στην προστασία του περιβάλλοντος, σημείωσε.
Ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα Χρηματοδοτικά Εργαλεία για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα μέσω της ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 και για έργα Υποδομών ΥΔΩΡ 2.0
Ο Γ. Γρ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος, τόνισε ότι η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στηρίζεται στη ΣΣ ΚΑΠ. Σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που ανέδειξε πρώτη τα προβλήματα στην εφαρμογή των Στρατηγικών Σχεδίων ζητώντας αλλαγές. Είναι σημαντικό ότι πολλές από τις αλλαγές που προτείναμε, είπε, έγιναν αποδεκτές. Τόνισε ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για να γίνει η ΣΣ ΚΑΠ πιο ελκυστική και πιο λειτουργική.
Επίσης από υπηρεσιακούς παράγοντες της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών πραγματοποιήθηκε ενημέρωση σχετικά με τις νέες προκλήσεις της Κοινής Γεωργικής Παραγωγής ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 και τις Παρεμβάσεις Π3-75.1 Νέοι Γεωργοί και Π3-77-1.1 Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών, για την οποία έχει εκδοθεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων στήριξης μέχρι 31 Οκτωβρίου 2024.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των εμπλεκομένων για τις ευκαιρίες και τα κίνητρα που δίνονται μέσα από Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ 2023-2027 στους Νέους Γεωργούς και στις Ομάδες/Οργανώσεις Παραγωγών (Παρεμβάσεις Π3-75.1 και Π3-77-1.1) του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027.
Η τελική έκθεση του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ υποβλήθηκε, στις 4 Σεπτεμβρίου 2024, στην πρόεδρο της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν.
Οι προτάσεις αυτές θα καθοδηγήσουν τις εργασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διαμόρφωση του οράματός της για τη γεωργία και τα τρόφιμα, το οποίο θα παρουσιαστεί εντός των πρώτων 100 ημερών της δεύτερης θητείας της προέδρου κ. φον ντερ Λάιεν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για το σημαντικό έργο που επιτέλεσαν τα 29 μέλη του στρατηγικού διαλόγου από τον Ιανουάριο του 2024 που εγκαινιάστηκε από την Πρόεδρο κ. φον ντερ Λάιεν, καθώς και για την εποικοδομητική συμμετοχή τους καθ' όλη τη διαδικασία, προκειμένου να οριστικοποιηθεί και να εγκριθεί ομόφωνα η τελική έκθεση. Το σημερινό αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι είναι δυνατή η επίτευξη συναίνεσης μεταξύ των σημαντικότερων συμφερόντων κατά μήκος της αγροδιατροφικής αλυσίδας, ακόμη και σε καιρούς πόλωσης του δημόσιου διάλογου για τη γεωργία και τα τρόφιμα.
Διατηρώντας αυτή την προσέγγιση και συνεχίζοντας να προάγουμε τον διάλογο και την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ διαφορετικών απόψεων, θα μπορέσουμε να συμβάλουμε στην εξεύρεση βιώσιμων λύσεων για ανταγωνιστικά, ανθεκτικά, ποικιλόμορφα και βιώσιμα αγροδιατροφικά συστήματα στην ΕΕ. H Επιτροπή θα αξιολογήσει προσεκτικά τις συστάσεις της έκθεσης για τη δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας στην οποία θα συμμετέχουν φορείς από ολόκληρο τον αγροδιατροφικό τομέα, την κοινωνία των πολιτών και τον επιστημονικό κόσμο, ώστε να συνεχιστεί η επεξεργασία στρατηγικών για πιο βιώσιμα και ανθεκτικά αγροδιατροφικά συστήματα.
Σύμφωνα με την έκθεση του διαλόγου, τα τρόφιμα και τα αγροτικά προϊόντα αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο της ευρωπαϊκής κοινωνίας και ασφάλειας, ενώ η ποικιλομορφία των ευρωπαϊκών τροφίμων και της ευρωπαϊκής γεωργίας αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα. Μεταξύ των μελών του στρατηγικού διαλόγου υπάρχει συναίνεση ότι η οικονομική, περιβαλλοντική και η κοινωνική βιωσιμότητα του αγροδιατροφικού τομέα μπορούν να αλληλοενισχύονται, ιδίως όταν υποστηρίζονται από συνεκτικά μέτρα πολιτικής. Επισημαίνεται επίσης η συμβολή των αγορών, των διατροφικών συνηθειών και της καινοτομίας στην προαγωγή της βιωσιμότητας.
Οι συστάσεις που αναλύονται στην έκθεση διαρθρώνονται σε πέντε πυλώνες:
Συνεργασία για ένα βιώσιμο, ανθεκτικό και ανταγωνιστικό μέλλον: η ενότητα αυτή εξετάζει την ανάγκη προσαρμογής της ΚΓΠ στο πλαίσιο της εν εξελίξει μετάβασης προς πιο βιώσιμα και ανταγωνιστικά συστήματα τροφίμων, τη σημασία της ενίσχυσης της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα αξίας των τροφίμων, την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και τον ρόλο του εμπορίου και των διεθνών προτύπων.
Στροφή σε βιώσιμα αγροδιατροφικά συστήματα: η ενότητα αυτή περιλαμβάνει συστάσεις για τη στήριξη και την προώθηση βιώσιμων γεωργικών και κτηνοτροφικών πρακτικών, την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ευζωία των ζώων και την ενδυνάμωση των καταναλωτών για να επιλέξουν μια βιώσιμη και ισορροπημένη διατροφή.
Προώθηση μετασχηματιστικής ανθεκτικότητας: ενόψει εντεινόμενων περιβαλλοντικών, κλιματικών, γεωπολιτικών και οικονομικών κινδύνων, η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη να ενισχυθούν τα εργαλεία διαχείρισης κινδύνου και η διαχείριση κρίσεων και να βελτιωθεί η διαφύλαξη και η διαχείριση των αγροτικών εκτάσεων, να προωθηθεί μια γεωργία ανθεκτική στη λειψυδρία και να αναπτυχθούν καινοτόμες προσεγγίσεις βελτίωσης των φυτών.
Οικοδόμηση ενός ελκυστικού και ποικιλόμορφου τομέα: στην ενότητα αυτή αναλύεται η σημασία της ανανέωσης των γενεών, της ισότητας των φύλων, της ύπαρξης δυναμικών αγροτικών περιοχών και αγροδιατροφικών συστημάτων, καθώς και η ανάγκη προστασίας των εργαζομένων.
Καλύτερη πρόσβαση και αξιοποίηση της γνώσης και της καινοτομίας: οι συστάσεις συμπεραίνουν ότι πρέπει να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε γνώσεις και δεξιότητες και ότι η ψηφιοποίηση αποτελεί ευκαιρία.
Η έκθεση που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους αγρότες καθώς η στήριξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί βασική της προτεραιότητα, έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά την επίσκεψή του σε συνεταιριστικές αγροτικές οργανώσεις και υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ στη Θεσσαλονίκη.
Ο Κώστας Τσιάρας επισήμανε στους παραγωγούς ότι η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στην ποιότητα και στην ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων.
Τον υπουργό στις επισκέψεις του συνόδευσαν ο υφυπουργός Χρήστος Κέλλας, ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, οι Βουλευτές Β΄ Θεσσαλονίκης Θόδωρος Καράογλου και Φάνης Παππάς, ο ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στρατάκος και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Κεφαλάς.
Σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο και μέλη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, ο Κώστας Τσιάρας τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί μια από τις πιο ισχυρές περιοχές της πρωτογενούς παραγωγής και είπε ότι αυτό που έχει μεγάλη αξία είναι η βιωσιμότητα του χώρου και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα διαφορετικό μοντέλο παραγωγής, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και απαιτήσεις της νέας εποχής.
Όπως είπε ο υπουργός, πρέπει να επενδύσουμε στην ποιότητα και ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας, δίνοντάς τους προστιθέμενη αξία. Τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, σημείωσε, θα μας βοηθήσουν να ανοίξουμε περισσότερους δρόμους σε ό,τι αφορά στην εξαγωγική δραστηριότητα της οικονομίας μας. Πρέπει να δημιουργήσουμε προοπτική αειφορίας. Για να επιτευχθεί αυτό, πρόσθεσε, απαιτείται η συνεργασία και συνεννόηση της πολιτείας και των παραγωγών. Έχουμε ξεπεράσει «ασθένειες» του παρελθόντος και όλοι οφείλουμε να εργαστούμε για την επίτευξη του κοινού στόχου, μέσα από σταθερούς κανόνες, υπογράμμισε.
Όπως τόνισε είναι αναγκαίο το rebranding των ελληνικών προϊόντων, επισημαίνοντας ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων στο χώρο και με συγκεκριμένη στρατηγική.
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσιχήτας, συμφωνώντας με τις επισημάνσεις του υπουργού, πρόσθεσε ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες της αγοράς από όλους, ενώ αναφερόμενος στην παραγωγική δύναμη της Θεσσαλονίκης είπε ότι στην περιοχή παράγεται το 75% ρυζιού της χώρας, ενώ σημαντική είναι η συμβολή της στην παραγωγή βάμβακος και σίτου.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι με πρωτοβουλίες της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, μέχρι το τέλος του έτους θα έχει συσταθεί η Διεπαγγελματική Οργάνωση Οσπρίων.
Στη συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος Θύμιος Φωτεινός, ο αντιπρόεδρος της Διεπαγγελματικής Ρυζιού Χρήστος Γκατζάρας, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων Χρήστος Τσομπάνος, ο πρόεδρος του ΑΣ Χαλάστρας Β΄Βασίλης Κουκουρίκης και ο πρόεδρος του ΑΣ Κουφαλίων Χρήστος Μουλάς.
Νωρίτερα ο υπουργός επισκέφθηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, την Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη Σ.ΕΜΠΟ, τον Συνοριακό Σταθμό Κτηνιατρικού Ελέγχου και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, όπου ευχαρίστησε τους εργαζόμενους για τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια περιορισμού κι εκρίζωσης της πανώλης και γενικότερα για τη συμβολή τους στο πρόγραμμα τακτικών και εκτάκτων ελέγχων του Υπουργείου με στόχο την ασφάλεια των Τροφίμων.
Στη συνέχεια ο κ. Τσιάρας μετέβη στη Σίνδο όπου επισκέφθηκε το Τμήμα Ελέγχου Ποικιλιών Καλλιεργούμενων Φυτών και το Τμήμα Γεωργικών Εφαρμογών και Ανάλυσης Λιπασμάτων Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι συναντήσεις με τους μυδοκαλλιεργητές
Νωρίς το απόγευμα ο κ. Τσιάρας επισκέφθηκε τον Αγροτικό Αλιευτικό Μυδοτροφικό Σύλλογο του Δήμου Δέλτα «Αξιός», και τον Αλιευτικό Οστρακοκαλλιεργητικό Σύλλογο «Ποσειδών».
Οι καλλιεργητές μυδιών και οστρακοειδών αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα λόγω της κλιματικής κρίσης. Οι καλλιέργειες ευδοκιμούν σε θερμοκρασίες μέχρι 25 βαθμούς, ενώ εφέτος παρατηρήθηκαν θερμοκρασίες έως και 32 βαθμούς στα νερά του Θερμαϊκού, με αποτέλεσμα, όπως επισήμαναν οι καλλιεργητές, να χαθεί όχι μόνο η παραγωγή αλλά και ο γόνος για την επόμενη περίοδο.
Όπως είπε ο υπουργός απαιτείται συνεργασία με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα και η συμβολή της επιστημονικής κοινότητας με προτάσεις για τον τρόπο επίλυσής του.
Μάλιστα ο κ. Τσιάρας πρότεινε στους εκπροσώπους των δύο συλλόγων να υπάρξει συνάντηση εργασίας, μετά τις 18 Σεπτεμβρίου, ώστε με βάση τις προτάσεις των αρμοδίων επιστημόνων να ληφθούν μέτρα.
Μετά τις συναντήσεις με τους μυδοκαλλιεργητές, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας μεταξύ άλλων, δήλωσε:
«Η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει δεδομένα τα οποία κανείς μας δεν υπολόγιζε πριν κάποιο χρονικό διάστημα. Είμαστε αναγκασμένοι να επανασχεδιάσουμε βασικές δομές, αλλά και βασικές κατευθύνσεις, οι οποίες είναι απολύτως απαραίτητες, αν θέλουμε βασικοί κλάδοι της παραγωγικής μας Ελλάδας να παραμείνουν ζωντανοί και να δώσουν δυνατότητα επιβίωσης σε όλους αυτούς τους ανθρώπους και στις τοπικές κοινωνίες.
Ο λόγος για τον οποίο προχωράμε σε συνολικό επανασχεδιασμό προφανώς δεν αφορούσε απλά στην καταβολή αποζημιώσεων ή στην καταβολή κάποιου απολεσθέντος εισοδήματος. Πρέπει να δούμε κατά πόσο μπορεί η καλλιέργεια των μυδιών να είναι παραγωγική μέσα από τις εντελώς διαφορετικές συνθήκες που διαμορφώνονται.
Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα αναζητήσουμε λύσεις μαζί με την επιστημονική κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες».
Την ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και την καθιέρωση μόνιμης επιστροφής του ΕΦΚ στους αγρότες θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην 88η ΔΕΘ.
Αυτό αποκάλυψε σε δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.
Για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών είπε ότι πρόκειται για ένα ανοιχτό θέμα που συζητείται και βρίσκεται κοντά στη ρύθμισή του, τονίζοντας ότι αυτές οι αποφάσεις και η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση, εντάσσονται στο μόνιμο ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της Κυβέρνησης για στήριξη του πρωτογενούς τομέα και μείωση του κόστους παραγωγής.
Γενικότερα από την κυβέρνηση εξετάζονται ασφαλιστικές και φορολογικές παρεμβάσεις, νέο πρόγραμμα για φτηνή κατοικία, αναδιοργάνωση των επιδομάτων και προσλήψεις για την υγεία.
Ήδη η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει μέτρα μόνιμου χαρακτήρα ύψους 880 εκατ. ευρώ τα οποία θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό του 2025. Πρόκειται για:
- την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, κόστους 215 εκατ. ευρώ (χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει κάποια έκπληξη)
- την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, κόστους 120 εκατ. ευρώ.
- τη μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες, κόστους 100 εκατ. ευρώ.
- την αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, κόστους 15 εκατ. ευρώ.
- την αύξηση των συντάξεων η οποία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στα 400 εκατ. ευρώ.
- την αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές, κόστους 20 εκατ. ευρώ.
«Η κυβέρνηση δεν θα ρισκάρει τη δημοσιονομική σταθερότητα, δεν κάνει παρεμβάσεις για να τις κάνει, δεν θα δούμε τον πρωθυπουργό να βγάζει καλάθι παροχών υποθηκεύοντας το μέλλον των επόμενων γενεών, αλλά θα εξαγγείλει στοχευμένες παρεμβάσεις. Είναι χρέος μας να συνεχίσουμε την πολιτική αύξησης του εισοδήματος, και στήριξης της οικογένειας», υπογράμμισε με σημερινές δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών και απέκρουσε την κριτική, που ασκεί η αντιπολίτευση, κυρίως σε ζητήματα οικονομίας, όπως ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων πολιτών είναι μικρότερη από την αντίστοιχη των Βουλγάρων.
Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου ανακοινώνει ότι το Μητρώο Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων θα αποτελέσει, από το έτος 2025, το κύριο εργαλείο χάραξης αγροτικής πολιτικής.
«Με τη χρήση του Μητρώου Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων, το Υπουργείο προτίθεται να προχωρεί σε στοχευμένη διοχέτευση σημαντικών κονδυλίων που αποσκοπούν στην περαιτέρω ανάπτυξη της αγροτικής μας οικονομίας, ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη χρήση των χρηματοδοτικών ευκαιριών και οικονομικών και άλλων πόρων.
Βασικές πολιτικές του Υπουργείου προγραμματίζεται να έχουν άμεση διασύνδεση με το Μητρώο Αγροτών, όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η εφαρμογή εθνικών σχεδίων ενισχύσεων και οικονομικής στήριξης, η διαχείριση του νερού άρδευσης, η κοινωνική και οικονομική ευημερία των κατοίκων της υπαίθρου κ.λπ.
Πρόσθετα, το Μητρώο Αγροτών έχει υιοθετηθεί και αποτελεί κριτήριο για πολιτικές που εφαρμόζει το Υπουργείο Εσωτερικών για συγκεκριμένα σχέδια, όπως π.χ. εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από αγρότες σε γεωργική γη, παραχώρηση χαλίτικων και τουρκοκυπριακού κλήρου.
Επίσης, αναμένεται η υιοθέτησή του και από άλλα Υπουργεία, Ανεξάρτητες Υπηρεσίες και Ημικρατικούς Οργανισμούς.
Το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων είναι μία βάση δεδομένων στην οποία εγγράφονται τα ενήλικα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα που ασκούν αγροτική δραστηριότητα. Στο Μητρώο μπορούν να εγγράφονται πρόσωπα που ασκούν γεωργική δραστηριότητα υπό καθεστώς πλήρους ή μερικής απασχόλησης, με όλες τις απαραίτητες αλφαριθμητικές και χαρτογραφικές πληροφορίες που αφορούν τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις τους.
Η διαδικασία εγγραφής, μέσω υποβολής σχετικού αιτήματος, πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Εγγραφή στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων». Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη μέσω της Κυβερνητικής Διαδικτυακής Πύλης (εδώ) και οι αγρότες πληροφορούνται άμεσα για την έγκριση ή απόρριψη της αίτησής τους, μέσω του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου.
Η είσοδος στην ψηφιακή υπηρεσία «Εγγραφή στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων», πραγματοποιείται αποκλειστικά από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους ή από εξουσιοδοτημένο από αυτούς άτομο, με τη χρήση των κωδικών εισαγωγής στην Κυβερνητική Διαδικτυακή Πύλη.
Το Τμήμα Γεωργίας θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειές του για ενημέρωση του αγροτικού κόσμου σχετικά με το Μητρώο και διευκόλυνση της εγγραφής των ενδιαφερόμενων σε αυτό.
Ο δρόμος για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα και την ανάπτυξη και προοπτική για κάθε ένα από τους παραγωγούς μας και τις αγροτικές επιχειρήσεις μας, περνά μέσα από την αξιοποίηση του θεσμού του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Από την 1η Ιανουαρίου 2025 και εξής, η εγγραφή στο Μητρώο θα αποτελεί κριτήριο συμμετοχής σε παρεμβάσεις και σχέδια οικονομικής ενίσχυσης στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα.
Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου καλεί τον κάθε ενδιαφερόμενο όπως προχωρήσει άμεσα στην εγγραφή του στο Μητρώο Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων».
Η Επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (AGRI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέλεξε την Ευρωβουλευτή από την Τσεχία, Veronika Vrecionová (ECR, CZ), ως πρόεδρο της επιτροπής για το πρώτο εξάμηνο της κοινοβουλευτικής περιόδου.
Οι ευρωβουλευτές εξέλεξαν επίσης τους κ.κ. Daniel Buda (EPP, RO), Norbert Lins (EPP, DE), Eric Sargiacomo (S&D, FR) ως αντιπροέδρους στην AGRI. Ο 4ος Αντιπρόεδρος θα εκλεγεί σε προσεχή συνεδρίαση.
Μετά την εκλογή της με 31 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 10 αποχές, η κα Veronika Vrecionová (Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών) δήλωσε: «Ξεκινάμε μια νέα κοινοβουλευτική περίοδο, είμαι πολύ ευχαριστημένη με την εμπιστοσύνη που μου έδωσαν οι συνάδελφοι και ανυπομονώ για εποικοδομητικές συζητήσεις. Θα εργαστώ σκληρά για καλύτερες συνθήκες για τους οικογενειακούς αγρότες και τους μικρομεσαίους αγρότες. Πρέπει να τους ακούσουμε. Πρέπει να μειώσουμε μαζικά τη γραφειοκρατία και ολόκληρη η κοινή γεωργική πολιτική πρέπει να αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι ξεκινήσαμε τον ενταξιακό διάλογο με την Ουκρανία. Προσωπικά θα επικεντρωθώ στην καλή διαβίωση των ζώων».
Θυμίζουμε ότι η Ομάδα Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές εκπροσωπούνται από δύο αρχηγούς κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από την Ιταλίδα κα Τζόρτζια Μελόνι και τον Τσέχο κ. Πετρ Φιάλα.
Η ψηφοφορία για το Προεδρείο της Επιτροπής AGRI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποιήθηκε με μυστική ηλεκτρονική ψηφοφορία.
Ο κ. Daniel Buda από Ρουμανία (Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος - Χριστιανοδημοκράτες) εξελέγη ως 1ος Αντιπρόεδρος με 33 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 5 αποχές.
Ο Norbert Lins από Γερμανία (Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος - Χριστιανοδημοκράτες) εξελέγη ως ο 2ος Αντιπρόεδρος με 36 ψήφους υπέρ (και ως εκ τούτου εξελέγη με απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων, έναντι της Mireia Borrás Pabón (PfE, ES) που έλαβε 10 ψήφους υπέρ).
Ο Eric Sargiacomo από Γαλλία (Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών) εξελέγη 3ος Αντιπρόεδρος με 39 ψήφους υπέρ, 3 κατά, χωρίς αποχές.
Ανακοινώθηκαν στην Ολομέλεια τα μέλη που θα συμμετέχουν σε κάθε Επιτροπή και Υποεπιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Μετά την απόφαση, που έλαβε η Oλομέλεια, την Τετάρτη (17/7), σχετικά με τη δομή και το μέγεθος των μόνιμων Επιτροπών και Υποεπιτροπών του Κοινοβουλίου, οι πολιτικές ομάδες και τα μη εγγεγραμμένα μέλη διόρισαν τους ευρωβουλευτές τους σε κάθε μία από αυτές.
Παρά την κρισιμότητα και τις εκκλήσεις της ΕΘΕΑΣ, δεν θα έχουμε, για μια ακόμη συνεχόμενη περίοδο, Έλληνα Ευρωβουλευτή στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωκοινοβουλίου.
Θυμίζουμε από την εποχή του Γεώργιου Παπαστάμκου (2014) η χώρα μας δεν έχει μόνιμο μέλος στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου. Είναι ένα δείγμα του τι ψηφίζουν οι Έλληνες στις Ευρωεκλογές.
Όσον αφορά την σύνθεση της Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου (AGRI), ανά πολιτική ομάδα, θα απαρτίζεται από τους εξής ευρωβουλευτές:
EPP (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) μέλη 13:
BUDA Daniel, CRESPO DÍAZ Carmen, DE MEO Salvatore, DO NASCIMENTO CABRAL Paulo, DORFMANN Herbert, HETMAN Krzysztof, IMART Céline, KÖHLER Stefan, LINS Norbert, MAGYAR Péter, TOVERI Pekka, VAN LEEUWEN Jessika, WALSH Maria
S&D (Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών) μέλη 9:
BONACCINI Stefano, CÂRCIU Gheorghe, GRAPINI Maria, LAURETI Camilla, MAESTRE Cristina, NARDELLA Dario, NOICHL Maria, RODRIGUES André, SARGIACOMO Eric
PfE (Πατριώτες για την Ευρώπη) μέλη 6:
BORRÁS PABÓN Mireia, DELOGE Valérie, GYŐRFFY Balázs, HLAVÁČEK Martin, PENNELLE Gilles, STANCANELLI Raffaele
ECR (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές) μέλη 5:
BERLATO Sergio, BUDA Waldemar, FIDANZA Carlo, RUISSEN Bert-Jan, VRECIONOVÁ Veronika
Renew (Κεντρώοι και Φιλελεύθεροι) μέλη 5:
CHRISTENSEN Asger, COWEN Barry, HAYER Valérie, KATAINEN Elsi, SINGER Christine
Greens/EFA (Πράσινοι-Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία) μέλη 4:
GUARDA Cristina, HÄUSLING Martin, STROLENBERG Anna, WAITZ Thomas
The Left (Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) μέλη 3:
EVERDING Sebastian, FLANAGAN Luke Ming, SAEIDI Arash
ESN (Ευρώπη των Κυρίαρχων Εθνών) μέλη 2: BAUSEMER Arno, DAVID Ivan
NI (Μη Εγγεγραμμένοι) μέλη 2:
PÉREZ Alvise, ROTH NEVEĎALOVÁ Katarína
Διαβάστε τα μέλη για όλες τις Επιτροπές (εδώ)
Ανακοινώθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη συνολικά δέκα θέσεων που αφορούν στα όργανα διοίκησης των Oργανισμών που εποπτεύονται από το ΥπΑΑΤ.
Συγκεκριμένα δημοσιεύθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη συνολικά δέκα (10) θέσεων που αφορούν στα όργανα διοίκησης στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) - Ν.Π.Ι.Δ., στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) - Ν.Π.Ι.Δ., στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό (ΕΛΓΟ)-ΔΗΜΗΤΡΑ, Ν.Π.Ι.Δ. και στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.)-Ν.Π.Δ.Δ., εποπτευόμενοι φορείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η απόφαση αφορά την επιλογή συνολικά δέκα (10) οργάνων διοίκησης.
Συγκεκριμένα:
Α) Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) - Ν.Π.Ι.Δ.
Μία (1) θέση Προέδρου του ΕΛ.Γ.Α.
Μία (1) θέση Αντιπροέδρου του ΕΛ.Γ.Α.
Β) Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.)-Ν.Π.Ι.Δ.
Μία (1) θέση Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου
Μία (1) θέση Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου
Μία (1) θέση Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου
Γ) Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός (ΕΛΓΟ)-ΔΗΜΗΤΡΑ, Ν.Π.Ι.Δ.
Μία (1) θέση Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου
Μία (1) θέση Α΄ Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου
Μία (1) θέση Β΄ Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου
Δ) Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.)-Ν.Π.Δ.Δ.
Μία (1) θέση Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου
Μία (1) θέση Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου
Οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις και κατέχουν τα απαιτούμενα προσόντα, πρέπει:
Να συμπληρώσουν και να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας στο Α.Σ.Ε.Π., αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου (www.asep.gr).
Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων και δικαιολογητικών συμμετοχής αρχίζει στις 29/7/2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 08:00 και λήγει στις 9/8/2024, ημέρα Παρασκευή και ώρα 14:00. Το εμπρόθεσμο της αίτησης κρίνεται με βάση την ημερομηνία της ηλεκτρονικής υποβολής της στο Α.Σ.Ε.Π..
Διαβάστε την πρόσκληση με τα κριτήρια (εδώ)
Η Ursula von der Leyen είναι ξανά πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Με 401 ψήφους υπέρ, στις 18 Ιουλίου 2024, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέλεξε την Ursula von der Leyen, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με μυστική ψηφοφορία.
Το Κοινοβούλιο αποτελείται επί του παρόντος από 719 ευρωβουλευτές, οπότε η απαιτούμενη πλειοψηφία ανήλθε σε 360 ψήφους.
Αυτή θα είναι η δεύτερη θητεία της Ursula von der Leyen στο αξίωμα του προέδρου της Επιτροπής, έχοντας εκλεγεί για πρώτη φορά από τους ευρωβουλευτές τον Ιούλιο του 2019.
Καθοριστικό ρόλο για την επανεκλογή της ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έπαιξε η υποστήριξη των Πρασίνων (βασικοί σχεδιαστές της Πράσινης Πολιτικής της ΕΕ).
Πριν από την ψηφοφορία, η Ursula von der Leyen παρουσίασε το όραμα και τα σχέδιά της για την επόμενη πενταετία σε συζήτηση στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου.
Η Ursula von der Leyen πρότεινε ένα νέο σχέδιο για την αγροτική παραγωγή, για την αντιμετώπιση της ανάγκης προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και έναν χάρτη πορείας για τα δικαιώματα των γυναικών.
Λέγοντας ότι «πρέπει να επιτρέψουμε στους νέους να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις ελευθερίες της Ευρώπης», τόνισε τη σημασία του προγράμματος Erasmus+, της ψυχικής υγείας, αλλά και της αντιμετώπισης ζητημάτων που σχετίζονται με τον χρόνο που περνάνε οι νέοι μπροστά σε οθόνες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι βασικές πρωτοβουλίες της περιλαμβάνουν ακόμη μια νέα «Συμφωνία για Καθαρή Βιομηχανία» για την προώθηση της βιομηχανικής ανάπτυξης και της απαλλαγής από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανταγωνιστικότητας για την τόνωση της καινοτομίας.
Ανακοίνωσε ακόμη ότι θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια, διπλασιάζοντας το προσωπικό της Europol και τριπλασιάζοντας το προσωπικό της Frontex, το οποίο θα ανέρχεται πλέον σε 30.000 άτομα.
Την ύπαρξη ασφαλιστικών δικλείδων και την τήρηση όλων των προτύπων παραγωγής στην εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, ώστε να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων που παράγονται στις χώρες της ΕΕ, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.
Ακόμη σε παρέμβασή του ζήτησε ενισχυμένη και στοχευμένη χρηματοδότηση καθώς και η απλούστευση των διαδικασιών και των κανονιστικών απαιτήσεων για το Leader, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη συγκεκριμένου πλαισίου αρχών μέσα από τη νέα ΚΑΠ, θα συμβάλλουν στη δημογραφική ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού και την ενίσχυση της υπαίθρου, σε παρέμβασή του για τη «Βιωσιμότητα των αγροτικών περιοχών- γενεακή ανανέωση και δημογραφικές πτυχές».
Στο περιθώριο του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, ο κ. Τσιάρας συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του, Τζεμ Εσντεμίρ, τον οποίο προσκάλεσε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, όπου εφέτος η Γερμανία είναι τιμώμενη χώρα.
Τον Έλληνα Υπουργό, στις Βρυξέλλες, συνοδεύει ο ΓΓ Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Κώστας Μπαγινέτας.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, είπε, μεταξύ άλλων:
«Μια από τις προτεραιότητες της επόμενης περιόδου είναι το ζήτημα της γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού και το δημογραφικό που απασχολεί το σύνολο των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Είναι γεγονός ότι ο πρωτογενής τομέας έχει πολύ μεγάλη ανάγκη από την παρουσία ηλικιακά νέων ανθρώπων. Είναι μια από τις μεγάλες προκλήσεις του σήμερα η οποία έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων προκλήσεων που φέρνει η εποχή και όλοι πιστεύουμε ότι με τη συνεργασία όλων αυτών που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, θα καταφέρουμε το επόμενο χρονικό διάστημα, να δημιουργήσουμε έναν πρωτογενή τομέα ελκυστικό για τους νέους ανθρώπους που με την παρουσία τους, τη συμμετοχή τους και την εργασία τους, θα καταφέρουν να τον στηρίξουν αλλά και να δώσουν μια πολύ συγκεκριμένη προοπτική».
Οι τέσσερις αρχές για το δημογραφικό και τη γεωργία
Σε ό,τι αφορά στο δημογραφικό πρόβλημα στον πρωτογενή τομέα ο κ. Τσιάρας πρότεινε την ενσωμάτωση στη νέα ΚΑΠ τεσσάρων αρχών που θα δώσουν νέα πνοή στη γεωργία και θα συμβάλλουν στην προσέλκυση επαγγελματιών αγροτών.
Οι τέσσερις γενικές αρχές είναι:
- Υιοθέτηση ολιστικής πολύ-τομεακής στρατηγικής π.χ. για την ηλικιακή ανανέωση σε αυτές με αύξηση της ελκυστικότητάς τους.
- Ενδυνάμωση της συμμετοχικής διαδικασίας, στο σύνολο της διαδικασίας χάραξης πολιτικής, που θα προάγει την εφαρμογή συντονισμένων, ολοκληρωμένων αγροτικών πολιτικών,
- Επάρκεια πόρων (ανθρώπινων, οικονομικών και θεσμικών), με κατάλληλους μηχανισμούς για τον συντονισμό της κατανομής της χρηματοδότησης και τη διασφάλιση συνεργειών μεταξύ των πολιτικών και των πηγών χρηματοδότησης και τέλος,
- Ενημερωμένα και ασφαλή συστήματα δεδομένων, που επιτρέπουν τη λήψη αποτελεσματικών αποφάσεων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες των διαφορετικών αγροτικών περιοχών.
Εκτίμηση του Έλληνα Υπουργού είναι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο ζήτημα της αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος στον πρωτογενή τομέα και να αντιστραφούν οι σημερινές αρνητικές τάσεις, τόσο σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή των νέων όσο και στο επίπεδο του εισοδήματός τους.
«Το μέλλον των αγροτικών περιοχών είναι οι νέοι άνθρωποι που επιλέγουν να ζήσουν και να δημιουργήσουν σε αυτές. Οι όποιες αποφάσεις μας θα πρέπει να ενθαρρύνουν και να διευκολύνουν τη νεανική επιχειρηματικότητα στον πρωτογενή τομέα και σε κάθε περίπτωση να προάγουν την άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας σε κάθε γωνιά της Ένωσης», είπε ο κ. Τσιάρας, ο οποίος τόνισε ότι «για την αντιμετώπιση της απερήμωσης της υπαίθρου είναι σκόπιμο να υπάρχει ολιστική προσέγγιση και όραμα, το οποίο θα θέτει στο επίκεντρο τους αγρότες και λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές, κοινωνικές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες των ευρωπαϊκών περιφερειών και κυρίως των μειονεκτικών περιοχών».
Όπως εξήγησε, στην κατεύθυνση αυτή, η στήριξη της επιχειρηματικότητας στην πρωτογενή παραγωγή εδράζεται σε μια δομημένη και ολοκληρωμένη αναπτυξιακή προσέγγιση που περιλαμβάνει:
- Την εξασφάλιση ενός ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος
- Την παροχή κινήτρων
- Την ανάπτυξη βασικών υποδομών μέσα από ισχυρές συνέργειες και συμπληρωματικότητα, μέσα από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει προς την κατεύθυνση αυτή το Leader. Πεποίθηση του κ. Τσιάρα είναι ότι η περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών και των απαιτήσεων σε κανονιστικό επίπεδο, η πρόβλεψη ενίσχυσης ειδικών παρεμβάσεων, η στόχευση συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων (όπως γυναίκες, νέοι), καθώς και η δυνατότητα καταβολής αυξημένων ποσοστών ενίσχυσης στις αγροτικές περιοχές, θα συμβάλλουν στην αύξηση των θέσεων εργασίας και στην ελκυστικότητα της υπαίθρου.
Όπως τόνισε ο Έλληνας υπουργός «η αντιμετώπιση δημογραφικών προβλημάτων θα έχει καθοριστικό ρόλο στον μακροπρόθεσμο ορίζοντα της γεωργίας στην Ένωση. Απαραίτητο εργαλείο, η ενισχυμένη και στοχευμένη χρηματοδότηση για τη μετάβαση προς τη βιωσιμότητα.
Κανόνες στις εισαγωγές από τρίτες χώρες
Σε άλλη παρέμβασή του για «θέματα εμπορίου που σχετίζονται με τη γεωργία», ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι η εξασφάλιση του παγκόσμιου εφοδιασμού σε τρόφιμα επιβάλλει τη διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου για την αποφυγή μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών αναταραχών.
Παρατήρησε, ωστόσο, ο πρωτογενής τομέας δεν έχει επωφεληθεί σε πραγματικούς όρους από το άνοιγμα των γεωργικών αγορών, ενώ στην πράξη συμβαίνει μάλλον το αντίθετο, με αποτέλεσμα να τίθεται υπό αμφισβήτηση η ανταγωνιστικότητα της ενωσιακής παραγωγής. Και σημείωσε ότι «κάθε πρόσθετη σταδιακή δασμολογική απελευθέρωση πρέπει να συνοδεύεται από εγγυήσεις για συμμόρφωση με τα πρότυπα παραγωγής της Ένωσης, καθώς και από κατάλληλες ασφαλιστικές δικλείδες και αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών κανόνων, των κανόνων καταγωγής, κλπ». Ανέφερε δε ως παράδειγμα τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Ελλάδα από τις εισαγωγές εσπεριδοειδών από τρίτες χώρες και ειδικά πορτοκαλιών από την Αίγυπτο.
Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη προστασίας των Γεωγραφικών Ενδείξεων στις αγορές των τρίτων χωρών και σημείωσε ότι τα ΠΟΠ αποτελούν δομικό πυλώνα της ευρωπαϊκής αγροδιατροφικής κληρονομιάς και συνδέονται ευθέως με την ταυτότητα των περιοχών της υπαίθρου.
Τέλος όσον αφορά σε θέματα ΠΟΕ, τόνισε τη σημασία της ειδικής καλλιεργητικής ενίσχυσης για το βαμβάκι για την Ελλάδα, η οποία επισήμανε ότι δεν πρέπει να τεθεί υπό διαπραγμάτευση. «Η προάσπιση των γενικότερων συμφερόντων της Ένωσης στον πυλώνα της εγχώριας στήριξης και των πολιτικών της ΚΑΠ αποτελεί βασική προτεραιότητα. Συνεπώς, στα κείμενα του ΠΟΕ πρέπει να προστατεύεται ρητώς το καθεστώς ενισχύσεων», είπε.
Την Πέμπτη (11/7) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να καταστεί «εθελοντική» η χρήση φωτογραφιών με γεωγραφική σήμανση για τα κράτη μέλη.
Η πρόταση συγκέντρωσε θετική γνώμη από εθνικούς εκπροσώπους, ανοίγοντας το δρόμο για την έγκρισή της.
Η πρόταση, υπό μορφή εκτελεστικής πράξης, παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή των εργαλείων της ΚΓΠ για τις εθνικές διοικήσεις των κρατών μελών.
Το προηγούμενο διάστημα οι αγρότες και τα κράτη μέλη εξέφρασαν αρκετές δυσκολίες κατά το πρώτο έτος εφαρμογής της τρέχουσας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ).
Η Επιτροπή αποφάσισε από την αρχή του έτους να αποσαφηνίσει διάφορες διατάξεις της πολιτικής της με στόχο την ελάφρυνση του διοικητικού φόρτου για τους γεωργούς και τις εθνικές διοικήσεις.
Μια από τις ανησυχίες τους αφορούσε τις απαιτήσεις για τη χρήση φωτογραφιών με γεωγραφική σήμανση από την 1η Ιανουαρίου 2027 για το Σύστημα Παρακολούθησης αγροτεμαχίων.
Το σχέδιο πρότασης της Επιτροπής ήταν διαθέσιμο για δημόσια διαβούλευση από τις 11 Ιουνίου έως τις 9 Ιουλίου προτού υποβληθεί σήμερα για τη γνώμη των κρατών μελών στη συνεδρίαση της επιτροπής.
Παρακολούθηση αγροτεμαχίων
Το σύστημα παρακολούθησης εκτάσεων βασίζεται σε αυτοματοποιημένη ανάλυση δορυφορικών εικόνων από το Copernicus, με στόχο τη μείωση των επιθεωρήσεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, την παροχή βοήθειας στους γεωργούς για την αποφυγή σφαλμάτων και κυρώσεων και τη διευκόλυνση της υποβολής εκθέσεων.
Αποτελεί μέρος του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου που θα δημιουργηθεί από όλα τα κράτη μέλη για τον έλεγχο των αιτήσεων πληρωμής της ΚΓΠ και της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις επιλεξιμότητας για διάφορες παρεμβάσεις.
Περισσότερη ευελιξία και λιγότερη πολυπλοκότητα
Στην τρέχουσα ΚΓΠ εισήχθησαν φωτογραφίες με γεωγραφική σήμανση για να αποφευχθούν οι επιτόπιες επισκέψεις σε γεωργούς και να μετριαστούν οι δαπάνες για τις εθνικές διοικήσεις. Ωστόσο, έχει εκληφθεί ως επαχθής και περίπλοκη η εφαρμογή της από ορισμένους γεωργούς και κράτη μέλη.
Όπως έδειξε προηγούμενη προκαταρκτική έρευνα σχετικά με την απλούστευση, οι μισοί από τους ερωτηθέντες που υπέβαλαν αίτηση για στήριξη της ΚΓΠ δεν χρησιμοποιούν κινητές συσκευές για την παροχή φωτογραφιών με γεωγραφική σήμανση στις αρχές.
Από το 50% που χρησιμοποιούν κινητές συσκευές για το σκοπό αυτό, περίπου οι μισοί έχουν προβλήματα με αυτό, επειδή το βρίσκουν χρονοβόρο, δεν είναι εύκολο στη χρήση ή δεν έχουν ανατροφοδότηση σχετικά με την ακρίβεια της παρεχόμενης εικόνας.
Η Επιτροπή έχει επισημάνει τις ανησυχίες αυτές και προτείνει να αρθούν οι υποχρεώσεις των κρατών μελών να χρησιμοποιούν φωτογραφίες με γεωσήμανση στο σύστημα παρακολούθησης περιοχών.
Στην πρόταση της Επιτροπής, τα κράτη μέλη θα έχουν την ευελιξία να ζητούν από τους γεωργούς να χρησιμοποιούν φωτογραφίες με γεωγραφική σήμανση ή άλλα δεδομένα που θεωρούνται ισοδύναμα.
Το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουλίου 2024 και θα είναι το πρώτο υπό την ουγγρική Προεδρία.
Στο Συμβούλιο η ουγγρική Προεδρία θα παρουσιάσει δημόσια το πρόγραμμα εργασιών της και θα σκιαγραφήσει τις κύριες προτεραιότητές της στον τομέα της γεωργίας και της αλιείας κατά το επόμενο εξάμηνο.
Κεντρικό σύνθημα της Ουγγαρίας είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει «μια αγροτική πολιτική της ΕΕ προσανατολισμένη στον αγρότη».
Όπως δηλώνει ο Υπουργός Γεωργίας της Ουγγαρίας κ. István Nagy, «είναι σημαντικό να βλέπουμε τη γεωργία όχι ως αιτία της κλιματικής αλλαγής, αλλά ως μέρος της λύση, με τη συμμετοχή των αγροτών στην υιοθέτηση πιο βιώσιμων πρακτικών παραγωγής.
Στο επόμενο εξάμηνο, η ουγγρική Προεδρία θα ενθαρρύνει τη γεωργία και θα επωφεληθεί από τη θεσμική μεταβατική περίοδο για να καθοδηγήσει τη νέα Επιτροπή (μετά τις Ευρωεκλογές) στη διαμόρφωση των κανόνων της αγροτικής πολιτικής μετά το 2027. Στόχος θα είναι μια ανταγωνιστική, ανθεκτική στην κρίση και φιλική προς τους αγρότες γεωργία».
Ακόμη με βάση την ενημέρωση που θα παράσχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι υπουργοί Γεωργίας θα συζητήσουν γεωργικά θέματα που σχετίζονται με το εμπόριο, ένα ζήτημα που επανέρχεται τακτικά στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου.
Το Συμβούλιο θα διεξαγάγει στοχευμένη συζήτηση σχετικά με τρόπους βελτίωσης της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των αγροτικών περιοχών, με έμφαση στη γενεακή ανανέωση και σε δημογραφικές πτυχές.
Επίσης στην ημερήσια διάταξη η ουγγρική Προεδρία θα ενημερώσει δημόσια το Συμβούλιο σχετικά με τα αποτελέσματα του φόρουμ πολιτικής BIOEAST για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 4 Ιουλίου 2024.
Οι υπουργοί Γεωργίας θα πραγματοποιήσουν επίσης συζήτηση κατά τη διάρκεια ανεπίσημου γεύματος με θέμα «Διατήρηση των ευρωπαϊκών διατροφικών παραδόσεων».
«Digispect» είναι η ψηφιακή εφαρμογή για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ολοκλήρωση των αυτοψιών μετά από φυσικές καταστροφές.
Τη νέα ψηφιακή εφαρμογή «Digispect» για την ψηφιοποίηση της διαδικασίας αυτοψιών και καταγραφής των κτιρίων που πλήττονται από μία φυσική καταστροφή, ανακοίνωσαν σήμερα Τετάρτη, 10 Ιουλίου, στο πλαίσιο συνάντησης στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Πέτρου Καμπούρη.
Με την εφαρμογή «Digispect» οι αρμόδιοι μηχανικοί θα πραγματοποιούν πλέον τις αυτοψίες μετά από φυσική καταστροφή ταχύτερα, με ασφάλεια, με διαφάνεια και χωρίς περιττή γραφειοκρατία. Επιπλέον, θα διεκπεραιώνουν μεγαλύτερο αριθμό αυτοψιών σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Με τρόπο απλό και φιλικό θα εισάγουν τα Δελτία Ταχείας Αυτοψίας, Επανελέγχου, Απογραφικά, Εκθέσεις Αυτοψίας και τα Πρωτόκολλα Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτιρίου (Π.Α.Ε.Ε.Κ.). Επίσης, θα επισυνάπτουν φωτογραφίες και θα υπογράφουν τα Δελτία.
Η εφαρμογή θα είναι εγκατεστημένη σε φορητές συσκευές (tablets) και η είσοδος των αρμόδιων μηχανικών θα πραγματοποιείται με κωδικούς Δημόσιας Διοίκησης, παρέχοντας πρόσβαση μόνο στους εξουσιοδοτημένους χρήστες. Με την ολοκλήρωση της υποβολής, ο ενδιαφερόμενος πολίτης θα λαμβάνει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) ή μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο (SMS) με το αντίγραφο του Δελτίου.
Η εφαρμογή θα λειτουργεί τόσο όταν η συσκευή είναι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο (online mode), όσο κι όταν είναι εκτός σύνδεσης (off line mode), δίνοντας τη δυνατότητα προσωρινής αποθήκευσης των δελτίων και συγχρονισμού στην πλατφόρμα μόλις το tablet εισέλθει σε δίκτυο. Επιπλέον, θα παρέχεται άμεσος εποπτικός έλεγχος των αυτοψιών που θα διενεργούνται και των αποτελεσμάτων τους, καθώς τα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα για περαιτέρω διασταύρωση και επεξεργασία.
Πιο συγκεκριμένα μέσω της εφαρμογής επιτυγχάνεται:
- Ο γεωγραφικός εντοπισμός των πληγέντων κτιρίων
- Η άμεση και ακριβής ενημέρωση των δικαιούχων για τα αποτελέσματα των ελέγχων
- Η αποθήκευση σε πραγματικό χρόνο των δεδομένων με ασφάλεια και πιστότητα
- Η αποτύπωση σε γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών του έργου των αυτοψιών
- Η επιτάχυνση του έργου των διασταυρώσεων για να προχωρήσουν οι ενισχύσεις
Η εφαρμογή «Digispect» υλοποιήθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη ΝΔ μετά το περιστατικό στο αεροδρόμιο της Αθήνας με πρωταγωνιστή τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτή Ηρακλείου Κρήτης, Λευτέρη Αυγενάκη.
Ο Λευτέρης Αυγενάκης παραπέμφθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ με αίτημα τη διαγραφή του
Νωρίτερα κλήθηκε για να δώσει απαντήσεις στο γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ κ. Σταύρο Καλαφάτη.
Μάλιστα ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, τηλεφώνησε στον πρώην υπουργό ζητώντας του εξηγήσεις για την αντικοινοβουλευτική όπως τη χαρακτήρισε συμπεριφορά του.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, προανήγγειλε ότι ο κ. Αυγενάκης θα κληθεί στο Μαξίμου για να δώσει εξηγήσεις για το περιστατικό.
Υπενθυμίζεται ότι η ΟΣΕΥΠΕ (Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες των Αεροδρομίων) κατήγγειλε το περιστατικό, που έγινε το πρωί της περασμένης Παρασκευής, υποστηρίζοντας ότι ο Λευτέρης Αυγενάκης χειροδίκησε σε βάρος του υπαλλήλου.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρει τα εξής:
«Λυπάμαι ξεκάθαρα και ζητώ συγνώμη για την ένταση και την αναστάτωση που προκλήθηκε πρόσφατα στο αεροδρόμιο με υπάλληλο εταιρείας, στην προσπάθεια μου να μπορέσω να επιβιβαστώ στην πτήση μου για το Ηράκλειο. Την ίδια στιγμή όμως, είμαι έκπληκτος από τις υπερβολές και ανακρίβειες που διακινούνται σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για περιστατικό «άγριου ξυλοδαρμού», «λιποθυμιών», «χειροδικιών» απο μέρους μου.
Πράγματι υπήρξε ένα περιστατικό λεκτικής έντασης με υπάλληλο της εταιρείας καθώς δεν μου επέτρεψε να επιβιβαστώ επικαλούμενος ότι είχε ολοκληρωθεί η επιβίβαση, ενώ όπως με τα μάτια μου διαπίστωνα οι επιβάτες ήταν στη φισούνα επιβίβασης.
Τέλος αρνείτο κατ’ επανάληψη να μου επιτρέψει την δυνατότητα επικοινωνίας με προϊστάμενό του ή άλλο υπεύθυνο της αεροπορικής εταιρείας ως ύστατη προσπάθεια να καταφέρω να ταξιδέψω στην ώρα μου, κάτι που με οδήγησε να προσπαθήσω να πάρω το τηλέφωνο από τα χέρια του για να μιλήσω ο ίδιος. Ωστόσο το περιστατικό παρέμεινε σε επίπεδο διαφωνίας και λεκτικής έντασης μόνο».
Τις νέες προοπτικές που διανοίγονται στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας από την υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ΕΠΑΛΘ και ΠΑΛΥΘ, τα οποία στο σύνολό τους ξεπερνούν το 1 δις ευρώ, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε ομιλία του στο Συνέδριο για τις ιχθυοκαλλιέργειες, με θέμα: «Προσδιορίζοντας ένα ανθεκτικό μέλλον», το οποίο διοργανώθηκε με την υποστήριξη του ΕΛΟΠΥ.
Ο υπουργός σημείωσε ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες δεν είναι «ο φτωχός συγγενής της αγροτικής πολιτικής», αλλά ένας ισότιμος και ισόβαθμος πυλώνας της αγροτικής οικονομίας, με ισχυρές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης. Αυτό επιβεβαιώνεται από το ότι:
- το 70%-80% των προϊόντων του κλάδου εξάγονται,
- η συνεισφορά στο Εθνικό προϊόν ξεπερνά το 1 δις ευρώ,
- τα ελληνικά προϊόντα του κλάδου βρίσκονται σταθερά στις δύο πρώτες θέσεις σε αξία εξαγωγών,
- στον κλάδο δραστηριοποιούνται 750 επιχειρήσεις και
- προσφέρεται εργασία σε περίπου 10.000 άτομα.
Όπως σημείωσε ο Κώστας Τσιάρας, πέρα από την οικονομική του διάσταση, η προσφορά του κλάδου έχει και εθνική σημασία, καθώς οι επιχειρήσεις του δραστηριοποιούνται και σε απομακρυσμένες και παραμεθόριες περιοχές της χώρας, δημιουργώντας πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στην περιφέρεια.
Το «αγκάθι» του χωροταξικού
Ο υπουργός σημείωσε ότι επιβάλλεται η ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών που θα ενισχύσουν τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου με κυριότερη την διαφανή και οριστική χωροθέτηση, που αποτελεί ίσως το σημαντικότερο αγκάθι στην περαιτέρω ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας στη χώρα μας.
«Η συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που είναι και το επισπεύδον υπουργείο, το επόμενο χρονικό διάστημα πρέπει να ενταθεί, ώστε άμεσα να ολοκληρωθούν τα Προεδρικά Διατάγματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του κανονιστικού πλαισίου και για τις υπόλοιπες ΠΟΑΥ (Περιοχές Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών)», είπε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις νέες προκλήσεις που υπάρχουν και έχουν σχέση με τις νέες, δύσκολες, οικονομικές συνθήκες, την απουσία απλοποιημένου και σταθερού πλαισίου λειτουργίας του κλάδου, την κλιματική κρίση και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό με τρίτες χώρες.
Ανάπτυξη πρωτοβουλιών
Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις τόνισε ότι απαιτούνται πρόσθετα κίνητρα και πρωτοβουλίες όπως:
- η δημιουργία ισχυρών εμπορικών σημάτων,
- η βελτίωση της υπάρχουσας τεχνογνωσίας μέσω της ενίσχυσης της έρευνας και της καινοτομίας,
- η δυνατότητα ανάπτυξης φιλικότερων στο περιβάλλον μορφών και μεθόδων υδατοκαλλιέργειας και
- η περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω ενωσιακών και εθνικών προγραμμάτων.
Η συμβολή της ΕΕ
Για την υλοποίηση αυτών των πολιτικών, υπάρχει η σημαντική υποστήριξη από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020, από το οποίο μέχρι 14 Ιουνίου 2024 είχαν γίνει πληρωμές ύψους 481.091.002 ευρώ, καλύπτοντας το 95,50% του προϋπολογισμού, αλλά και από το νέο πρόγραμμα «Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα 2021- 2027», προϋπολογισμού 519.637.180 ευρώ.
Όπως σημείωσε ο κ. Τσιάρας από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020, μέχρι 14 Ιουνίου 2024, είχαν γίνει πληρωμές ύψους 481.091.002 ευρώ, καλύπτοντας το 95,50% του προϋπολογισμού, αλλά και από το νέο πρόγραμμα «Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα 2021-2027», προϋπολογισμού 519.637.180 ευρώ.
Επίσης, στο πλαίσιο του ΠΑΛΥΘ 2021-2027, έχουν ήδη εκδοθεί 15 προσκλήσεις συνολικής δημόσιας δαπάνης 184.270.000, που αντιπροσωπεύουν το 35,46% της συνολικής δημόσιας δαπάνης. Επιπλέον δε, έχει ήδη ενεργοποιηθεί στο σύνολό της η Προτεραιότητα 3 «Ενθάρρυνση μιας βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας σε παράκτιες και νησιωτικές περιοχές καθώς και σε περιοχές εσωτερικών υδάτων, και προώθηση της ανάπτυξης κοινοτήτων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας», με βάση την οποία έχουν αξιολογηθεί 14 προτάσεις Στρατηγικών Τοπικής Ανάπτυξης, συνολικής δημόσιας δαπάνης 74.050.000 ευρώ.
«Κλειδί» η οργάνωση Διεπαγγελματικής
Ο υπουργός προέτρεψε τους ιχθυοκαλλιεργητές να συγκροτήσουν Διεπαγγελματική καθώς οι συγκεκριμένες Οργανώσεις αποτελούν τους επίσημους συνομιλητές της ΕΕ και δεσμεύθηκε για «έναν ανοιχτό δίαυλο ειλικρινούς συνεργασίας, ώστε να χαρτογραφήσουμε αναλυτικά όλα τα προβλήματα, προκειμένου να χαράξουμε έναν βατό οδικό χάρτη μεταρρυθμίσεων που θα δώσουν στον κλάδο την ευκαιρία που δικαιούται». Κλείνοντας δε, επισήμανε ότι με δεδομένη την πολιτική βούληση του ΥΠΑΑΤ και της κυβέρνησης για ενίσχυση του κλάδου «εναπόκειται στη δική μας συνεργασία η περαιτέρω ενίσχυση αυτής της θετικής πορείας».
Για επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών των μετακλήσεων εργατών γης αλλά και στη δρομολόγηση διμερών συμφωνιών με κράτη, όπως η Αίγυπτος, η Ινδία, οι Φιλιππίνες, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψη που έκανε, το πρωί της Τρίτης (25/6), στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Ο Πρωθυπουργός είχε σύσκεψη με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου και συζήτησε για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στα ζητήματα της μετανάστευσης.
Μετά τη σύσκεψη ο Πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Συνεχίζουμε τον κύκλο των επισκέψεων στα Υπουργεία όπου άλλαξε η πολιτική ηγεσία μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Να ευχηθώ στον Υπουργό καλή δύναμη στο δύσκολο έργο το οποίο έχει αναλάβει και να ξεκινήσω υπενθυμίζοντας ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου είναι ένα καινούργιο Υπουργείο, το οποίο γεννήθηκε μέσα σε μία πολύ μεγάλη κρίση στις αρχές του 2020, όταν κατέστη απολύτως σαφές ότι έπρεπε να προχωρήσουμε γρήγορα στην υλοποίηση μιας τελείως διαφορετικής πολιτικής ως προς τα θέματα διαχείρισης της μετανάστευσης και του ασύλου. Από τότε έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα και θέλω να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη του Υπουργείου για τη μεγάλη προσπάθεια την οποία έχουν καταβάλει.
Η χώρα, όπως γνωρίζετε, υλοποιεί μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Τα ζητήματα φύλαξης και προστασίας των συνόρων δεν είναι ζητήματα άμεσης αρμοδιότητας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, όμως το Υπουργείο συμμετέχει σε όλες τις διυπουργικές πρωτοβουλίες προκειμένου να περιορίσουμε στο ελάχιστο την παράνομη μετανάστευση.
Και θέλω να τονίσω ότι στον τομέα αυτόν τα δείγματα γραφής τα οποία έχει δώσει η κυβέρνησή μας είναι πιστεύω θετικά. Αρκεί να δει κανείς τον αριθμό των διαμενόντων στις δομές υποδοχής και φιλοξενίας. Έχουμε σήμερα μια πληρότητα η οποία είναι κάτω του 50%, παρ’ ότι βρισκόμαστε ήδη εν μέσω του καλοκαιριού.
Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στη Λέσβο έχουμε λιγότερους από 2.000 διαμένοντες αυτή τη στιγμή σε δομές, όταν θυμόμαστε το νησί σε άλλες εποχές να έχει 20.000 και 30.000 μετανάστες και πρόσφυγες σε άθλιες, σε τραγικές συνθήκες.
Εργαζόμαστε έτσι ώστε να μπορέσουμε να αυξήσουμε την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων ώστε να έχουμε μια σταθερή ροή χρηματοδότησης ως προς όλες τις δράσεις τις οποίες αναπτύσσουμε, αλλά ειδικά ως προς τη χρηματοδότηση των δομών υποδοχής και φιλοξενίας.
Εκεί θέλω να τονίσω και τη μεγάλη προσπάθεια την οποία κατέβαλε η Ελληνική Κυβέρνηση στα πλαίσια της αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, η οποία έλαβε χώρα πριν από κάποιους μήνες. Εξασφαλίστηκαν πρόσθετοι πόροι ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα ζητήματα της μετανάστευσης και του ασύλου. Πόροι από τους οποίους η Ελλάδα, προφανώς, θα διεκδικήσει το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό ώστε να καλύψουμε ανάγκες που θα έχουμε τα επόμενα χρόνια.
Σε σχέση, όμως, με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, νομίζω ότι αναγνωρίζεται η υποδειγματική δουλειά η οποία έχει γίνει από την πατρίδα μας στον τομέα αυτόν και φυσικά και στη γρήγορη επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου, όπου έχουμε καταφέρει και αντιμετωπίσαμε πολλές εκκρεμότητες οι οποίες είχαν έρθει συσσωρευμένες από το παρελθόν.
Όμως, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δεν είναι μόνο ένα Υπουργείο το οποίο διαχειρίζεται τα ζητήματα που προκύπτουν από την παράνομη μετανάστευση. Είναι ταυτόχρονα και ένα Υπουργείο το οποίο αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις της νόμιμης μετανάστευσης, αλλά και της ενσωμάτωσης εκείνων των δικαιούχων ασύλου οι οποίοι επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα μας.
Και να τονίσω ότι σε μία εποχή όπου η ανεργία μειώνεται με μεγάλη ταχύτητα και όπου ήδη υπάρχουν σημαντικά κενά στην αγορά εργασίας, η επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών των μετακλήσεων αλλά και η δρομολόγηση των οργανωμένων διμερών συμφωνιών με κράτη όπως η Αίγυπτος, η Ινδία, οι Φιλιππίνες, είναι συμφωνίες που μπορούν να είναι αμοιβαία ωφέλιμες και να εμπλουτίσουν το εργατικό δυναμικό της πατρίδας μας με νόμιμους μετανάστες, οι οποίοι θα έρθουν εδώ να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, εργαζόμενοι σε κλάδους όπου έχουμε μεγάλη δυσκολία σήμερα να βρούμε προσωπικό.
Και εκεί νομίζω ότι έχουμε ακόμα βήματα να κάνουμε, ως προς την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών. Να τονίσω πάλι ότι ούτε αυτό είναι αποκλειστικό αντικείμενο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς εμπλέκονται πολλά άλλα συναρμόδια Υπουργεία.
Θέλω, τέλος, να κάνω μία ξεχωριστή μνεία στις πολιτικές που έχουν υιοθετηθεί σχετικά με την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, θέματα αρμοδιότητας της Υφυπουργού και του Γενικού Γραμματέα. Εκεί πράγματι έχει γίνει μία αξιοσημείωτη δουλειά, παρέχοντας φροντίδα, προστασία, περίθαλψη αλλά και μέλλον σε πονεμένες ψυχές, οι οποίες έφτασαν στην πατρίδα μας από πολύ -θα έλεγα- τραυματικά περιβάλλοντα και κουβαλώντας τα δικά τους πολύ δύσκολα προσωπικά βιώματα.
Έχει γίνει μία πολύ σημαντική δουλειά που έχει προσφέρει στα παιδιά αυτά την ασφάλεια, τα έχει πάρει από τον δρόμο και από εν δυνάμει παραβατικές συμπεριφορές και τους δίνει τη δυνατότητα να μπορούν να οραματιστούν, εφόσον το επιθυμούν -γιατί όχι;- ένα καλύτερο μέλλον στην πατρίδα μας.
Είναι μία, θα έλεγα, αποστολή την οποία έχουμε φέρει εις πέρας, έχοντας εισπράξει και πολλά εύσημα από την Ευρώπη αλλά και από διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με τα ζητήματα αυτά. Και μία υποχρέωση την οποία είχαμε αναλάβει στην αρχή της πρώτης διακυβέρνησής μας, όταν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τραγικές καταστάσεις, οι οποίες ευτυχώς πια ανήκουν στο παρελθόν.
Οπότε, Υπουργέ, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε ακόμα στο Υπουργείο, αλλά νομίζω ότι στα ζητήματα γενικά της μετανάστευσης το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Και θέλω, καταλήγοντας, να κρατήσουμε κυρίως τις εικόνες τις οποίες βλέπουμε σήμερα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Θυμόμαστε πώς ήταν η κατάσταση το 2019, πώς είναι σήμερα, με νέες δομές, οργανωμένες δομές, οι οποίες απέχουν πολύ από το να είναι πλήρεις.
Και, ταυτόχρονα, με πολλούς επισκέπτες από τη γειτονική Τουρκία, οι οποίοι έρχονται αξιοποιώντας τη διαδικασία της visa express για να περάσουν μέρες διακοπών στην πατρίδα μας, συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο στην οικονομική ανάπτυξη των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Οπότε, καλή δουλειά εύχομαι στον νέο Υπουργό και καλή συνέχεια στα υπόλοιπα στελέχη, στην Υφυπουργό και στους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς του Υπουργείου».
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε: «Συζητήσαμε την υφιστάμενη κατάσταση στο πεδίο, σε επίπεδο ροών, σε επίπεδο κατάστασης στις δομές της χώρας, σε επίπεδο επόμενων βημάτων που πρέπει να γίνουν. Προσδιορίσαμε τις προτεραιότητες, όπως τις έχουμε αποσαφηνίσει για λογαριασμό του Υπουργείου, συζητήσαμε για τα προβλήματα αυτά που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση, αυτά που θα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον. Και, βέβαια, δεχθήκαμε τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες του σχετικά με τις επόμενες ενέργειες σε όλο το πεδίο της ευθύνης του Υπουργείου Μετανάστευσης.
Καλούμαστε να συνεχίσουμε στη γραμμή που θέσαμε όσον αφορά την αποθάρρυνση και καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και την καλύτερη οργάνωση και διαχείριση της νόμιμης μετανάστευσης, η οποία, όπως γνωρίζετε, θα προσπορίσει και ωφέλειες που η ελληνική οικονομία χρειάζεται. Είναι άκρως απαραίτητες, θα έλεγα, στην ελληνική οικονομία, ιδίως όσον αφορά στην τόνωση της απασχόλησης. Συζητήσαμε για τις χρηματοδοτικές δυνατότητες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ευρωπαϊκή προοπτική και τα υπόλοιπα προβλήματα, ιδίως στην καθημερινότητα της διαχείρισης του μεταναστευτικού».
Στην σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης.
Σε διαφωνία κατέληξαν στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που έγινε, στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα (24 Ιουνίου 2024).
Χωρίς συμφωνία για το μέλλον της γεωργίας έληξε η εξάμηνη Βελγική Προεδρία της ΕΕ, αφού δεν υπήρξε συναίνεση στις προτάσεις της από τα κράτη μέλη.
Τα συμπεράσματα της προεδρίας, που υποστήριξε η πλειοψηφία της ΕΕ, ανέφεραν τον βασικό ρόλο του τομέα για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και αναγνωρίζουν τις πολυάριθμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως η κλιματική αλλαγή, οι γεωπολιτικές εντάσεις, η μειωμένη κερδοφορία και το διοικητικό φόρτο. Όπως τόνιζε το μέλλον θα πρέπει να έχει στόχο την αύξηση της καινοτομίας και συνεργασίας, απλούστευση νομοθεσίας, υποστήριξη νέων αγροτών, καθώς και ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή.
Επίσης η προεδρία ενημέρωσε τους υπουργούς για την πρόοδο των εργασιών σχετικά με την πρόταση για αναθεώρηση και ενημέρωση των κανόνων για την παραγωγή και την εμπορία φυτικού αναπαραγωγικού υλικού.
Ενημέρωσε στην συνέχεια το Συμβούλιο για τις τεχνικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν σχετικά με την πρόταση βελτίωσης της προστασίας των ζώων κατά τη μεταφορά.
Ακόμη η βελγική προεδρία μίλησε στο Συμβούλιο για τα αποτελέσματα του συμποσίου που είχε διοργανώσει, στις 25 Απριλίου 2024, σχετικά με τα διατροφικά συστήματα επισήμανσης τροφίμων στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας.
Στην εν λόγω συνεδρίαση παρέστη και ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας. Συγκεκριμένα, ο υπουργός προσερχόμενος στην συνεδρίαση δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Με μεγάλη χαρά παρευρίσκομαι στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπροσωπώντας την Ελληνική Δημοκρατία ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η παρουσία μου εδώ συμπίπτει με την ολοκλήρωση ενός πενταετούς κύκλου και την έναρξη μιας νέας περιόδους με πολλές νέες και μεγάλες προκλήσεις για την Ένωση ως σύνολο, αλλά και για τα κράτη μέληξεχωριστά καιβεβαίως και για την Ελλάδα. Μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις, η Ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται με πνεύμα ειλικρινούς συνεργασίας και αλληλεγγύης, όπως επιτάσσουν οι αρχές και οι κοινές μας αξίες. Με κριτήρια την αποτελεσματικότητα των αποφάσεων που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπέρ των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των αλιέων της Ένωσης και, βεβαίως, για την προστασία των ευρωπαίων καταναλωτών».
Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της διατροφικής επισήμανσης στις συσκευασίες, ο ΥπΑΑΤ είπε ότι η χώρα μας στηρίζει κάθε δράση που ενισχύει την ασφάλεια των τροφίμων, τη διαφάνεια και την προστασία των καταναλωτών. Προς αυτή την κατεύθυνση δήλωσε υπέρ της χρήσης ενός συστήματος διατροφικής επισήμανσης στο εμπρόσθιο πεδίο της συσκευασίας που θα βοηθά τους καταναλωτές να κάνουν τις σωστές επιλογές. Τόνισε ωστόσο ότι, το Nutri-Score δεν αποτελεί την κατάλληλη επιλογή, καθώς παραπλανεί τους καταναλωτές και επηρεάζει τις επιλογές τους μέσα από μια ελλιπή και υπεραπλουστευμένη αξιολόγηση. Η επισήμανση, θα πρέπει να δίνει προτεραιότητα στην υγεία των καταναλωτών, έναντι του κέρδους και παράλληλα οφείλει να ενημερώνει σωστά τους πολίτες.
Στο μεταξύ συνάντηση με τον επίτροπο Γεωργίας, Γιάννους Βόιτσεσχόφσκι, είχε ο Έλληνας υπουργός, Κώστας Τσιάρας, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που έγινε στο Λουξεμβούργο. Ο υπουργός επανέλαβε στον Ευρωπαίο Επίτροπο την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης για πλήρη διαφάνεια και δικαιοσύνη στα ζητήματα των πληρωμών των Ελλήνων αγροτών, την αποφασιστικότητα του Υπουργείου για πλήρη εξυγίανση του συστήματος πληρωμών με ταχύτατα βήματα και την απόλυτη προσαρμογή του στους ευρωπαϊκούς κανόνες λειτουργίας.
Ο Έλληνας υπουργός, ο οποίος συνοδεύεται από τον Γ. Γρ. Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κώστα Μπαγινέτα, είχε επίσης συναντήσεις με την Κύπρια Επίτροπο Υγιεινής και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου καθώς και με τους ομολόγους τους της Φινλανδίας Sari Essayah, της Πορτογαλίας José Manuel Fernandes, της Τσεχίας Marek Vyborny, της Λιθουανίας Kęstutis Navickas, της Ουγγαρίας István Nagy, της Ιρλανδίας Charlie McConalogue και της Κύπρου Μαρία Παναγιώτου.
Σε δηλώσεις του, ο Κώστας Τσιάρας εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα από τη συνεννόηση και τη συνένωση δυνάμεων, στον νέο πενταετή κύκλο που ξεκινά, η ΕΕ θα κληθεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις για την ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας του αγροτικού κόσμου, αλλά την προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποίησε, σήμερα Παρασκευή (21/6/2024), επίσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η ημέρα της επίσκεψης στο ΥπΑΑΤ συμπίπτει με θερινό ηλιοστάσιο που είναι η επίσημη έναρξη του καλοκαιριού.
Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Τσιάρας.
Ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ θα έρθει προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο πριν του τέλος του καλοκαιριού υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μιλώντας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τόνισε ότι ο αγροτικός τομέας θα συνεχίσει να λαμβάνει τις επιδοτήσεις, υπογραμμίζοντας όμως ότι «θα τις εισπράττουν μόνο αυτοί που πραγματικά παράγουν».
Επίσης τόνισε ότι οι αγορές θα πρέπει να δίνουν ένα καλό εισόδημα στους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων.
Για το κόστος ενέργειας ανέφερε ότι θα δοθεί παράταση για ένταξη στο αγροτικό τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» και θα προχωρήσει σε καμπάνια ενημέρωσης των αγροτών το ΥπΑΑΤ.
Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα για το υψηλό κόστος ζωοτροφών, λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.
Ειδικά για τα φυτοφάρμακα επεσήμανε ότι θα υπάρξει παρέμβαση υπάρχουν πολυεθνικές που τα διαθέτουν σε διαφορετικές τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με τις τιμές που έχουν στις γειτονικές χώρες και αυτό είναι ένα θέμα προς εξέταση. Δεν θα γίνουν ανεκτές αυτές οι πρακτικές των πολυεθνικών, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Μεγάλη σημασία αποδίδουμε στα έργα διαχείρισης νερού για να εξορθολογίσουμε συνολικά τη χρήση του, τόνισε και πρόσθεσε ότι είναι μεγάλη η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.
Πάντως ο πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας.
Από τη μεριά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κα Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός μας έδωσε συγκεκριμένες κατευθύνσεις που εδράζονται σε ένα συγκεκριμένο κυβερνητικό σχέδιο που αφορά σύμφωνα με το οποίο ότι πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα στην κατεύθυνση των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων». Πρόσθεσε επίσης ότι ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, το αυξημένο κόστος παραγωγής και η νέα ΚΑΠ.
Στην σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ, που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, συμμετείχαν οι υφυπουργοί κ.κ. Χρήστος Κέλλας και Διονύσης Σταμενίτης, οι γενικοί γραμματείας του ΥπΑΑΤ, οι πρόεδροι ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Γιώργος Μυλωνάκης. Το περίεργο είναι ότι δεν υπήρξε κάποιος εκπρόσωπος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην συνάντηση (απουσία Προέδρου πάνε Αντιπρόεδροι).
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα επισκεφθεί, την Παρασκευή (21 Ιουνίου), ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, ο πρωθυπουργός με την επίσκεψη στο ΥπΑΑΤ θέτει στις προτεραιότητές του τα παραγωγικά υπουργεία, με στόχο να προωθηθούν μέτρα, παρεμβάσεις και δράσεις ώστε να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα που ζητούν επίλυση και «καίνε» τον αγροτικό κλάδο.
Πάντως ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, όλο αυτό το διάστημα είχε συναντήσεις με τους με τους Γενικούς Γραμματείς και ενημερωνόταν για τα θέματα της αρμοδιότητάς τους.
Όπως υποστηρίζει ο κ. Τσιάρας, βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο στο οποίο πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, για τις οποίες και πρέπει να συμφωνήσουμε, αλλά και πρέπει να κινηθούμε με τον καλύτερο δυνατό και ταχύτερο τρόπο προς την σωστή κατεύθυνση.
Πληροφορίες πάντως του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι κάποιος Γραμματέας θα κάνει τις τελευταίες στράτες πριν την αποχώρηση. Μάλιστα ήδη ετοιμάζει και τον αποχαιρετιστήριο λόγο για την περίπτωση που θα του ζητηθεί. Του χρεώνουν τα προβλήματα της προηγούμενης ηγεσίας του ΥπΑΑΤ, την καθυστέρηση με το νέο Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛΓΑ και τα παιχνίδια με τα Οικολογικά Σχήματα που βοήθησαν όσους είχαν «εσωτερική ενημέρωση», όπως οι ίδιοι οι αγρότες καταγγέλλουν.
Πάντως η επίσκεψη του πρωθυπουργού αναμένεται να παίξει καταλυτικό ρόλο για τις εξελίξεις.
Κείμενο συμπερασμάτων σχετικά με το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ θα συζητηθεί στο συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, που θα πραγματοποιηθεί, τη Δευτέρα (24 Ιουνίου 2024), στις Βρυξέλλες.
Η βελγική Προεδρία της ΕΕ θα καλέσει το Συμβούλιο να εγκρίνει μια σειρά συμπερασμάτων για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ, μετά από ανταλλαγή απόψεων. Το σχέδιο συμπερασμάτων προετοιμάστηκε από τη βελγική προεδρία, λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια των αντιπροσωπειών και συζητήθηκε στην Ειδική Επιτροπή Γεωργίας πριν από τη σύνοδο του συμβουλίου Υπουργών.
Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι το κείμενο θα εστιάζει σε πολιτικές για έναν ισχυρό και ανταγωνιστικό γεωργικό τομέα της ΕΕ, στην προώθηση της καινοτομίας και της συνεργασίας, στην ανάγκη απλούστευσης για τη μείωση του διοικητικού φόρτου, στην υποστήριξη στους νέους αγρότες, καθώς και στην ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή.
Αν το κείμενο εγκριθεί από το συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, θα κληθεί η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που εγείρονται σε αυτό, κατά την επεξεργασία του προγράμματος και των πολιτικών που επηρεάζουν τη γεωργία τα επόμενα έτη. Στην πράξη σημαίνει ότι οι αποφάσεις αυτού του Συμβουλίου θα δεσμεύσουν τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επόμενη περίοδο. Είναι λοιπόν κρίσιμης σημασίας για την χώρα μας.
Επίσης η η βελγική Προεδρία θα παράσχει ενημέρωση για την πορεία τεσσάρων υπό εξέταση νομοθετικών φακέλων, που είναι:
- της πρότασης κανονισμού για το φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό
- της πρότασης κανονισμού για το δασικό πολλαπλασιαστικό υλικό
- της πρότασης κανονισμού για πλαίσιο παρακολούθησης των δασών
- της πρότασης κανονισμού για την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά
Κατά τη διάρκεια δημόσιας συνεδρίασης, η Επιτροπή θα παρουσιάσει την ανακοίνωσή της για την πορεία της βιώσιμης αλιείας στην ΕΕ και τους προσανατολισμούς για τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων για το 2025.
Τέλος η βελγική Προεδρία θα ενημερώσει δημόσια το Συμβούλιο για τα αποτελέσματα του συμποσίου που διοργάνωσε σχετικά με τα συστήματα διατροφικής επισήμανσης στη συσκευασία.
Από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, εξαρθρώθηκαν 4 εγκληματικές ομάδες, τα μέλη της οποίας συνδέονται μεταξύ τους με οικογενειακούς δεσμούς και ενέχονται σε εκβιάσεις ιδιοκτητών αγροτικών περιοχών, πρόκληση σωματικών βλαβών, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, καθώς και παραβάσεις του νόμου περί όπλων.
Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε, στις 18/06/2024, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση που οργανώθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, ενώ συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας Κρήτης, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων, του Αστυνομικού Τμήματος Κισσάμου, των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, των Τμημάτων Τροχαίας Χανίων και Ηρακλείου, των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος Χανίων, Ρεθύμνης και Ηρακλείου και του Τμήματος Μεταγωγών Δικαστηρίων Ηρακλείου.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες και ποιμνιοστάσια, των μελών των εγκληματικών ομάδων, συνελήφθησαν 16 ημεδαποί και σε βάρος τους καθώς και σε βάρος ακόμη τριών 6 ημεδαπών (μεταξύ των οποίων και 2 ανήλικοι) σχηματίσθηκε δικογραφία για - κατά περίπτωση - εγκληματική οργάνωση, εκβίαση, πρόκληση σωματικών βλαβών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, βία κατά των υπαλλήλων και για παράβαση των νόμου για τα όπλα, καθώς και για παραβάσεις της Αστυνομικής Διάταξης περί Ζωοκλοπής.
Ειδικότερα, έπειτα από πολύμηνη συστηματική έρευνα και αξιοποίηση του συλληφθέντος προανακριτικού υλικού διακριβώθηκε ότι οι εγκληματικές οργανώσεις δραστηριοποιούνταν συντονισμένα και συγκροτημένα τουλάχιστον από το 2019 σε περιοχές των Δήμων Κισσάμου Σελίνου-Κανδάνου και Πλατανιά.
Ως προς τον τρόπο δράσης, τα μέλη των ομάδων ενεργώντας μεθοδικά επέβαλαν ένα καθεστώς τρομοκρατίας, με χρήση βίας, απειλών, σωματικών βλαβών, χρήση πυροβόλων όπλων και λοιπών εγκληματικών πράξεων με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος το οποίο επιτύγχαναν με την καταπάτηση αγροτεμαχίων για τα οποία ουδεμία νόμιμη αξίωση είχαν και την οικονομική εκμετάλλευση μέσω της ανεξέλεγκτης βόσκησης των ποιμνίων τους (χωρίς την καταβολή αντιτίμου).
Η υπολογιζόμενη οικονομική ζημιά που είχαν προκαλέσει υπερβαίνει το 1.565.000 ευρώ. Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκαν 200 ανεπιτήρητα προβατοειδή, ενώ εντοπίσθηκαν 14 ζώα συντροφιάς (σκύλοι) για τα οποία δεν τηρούνταν από τους ιδιοκτήτες τους οι προβλεπόμενοι κανόνες ευζωίας και βεβαιώθηκαν διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 31.600 ευρώ.