Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα «Δημήτριος Μπόγρης», ενώ παρουσιάστηκε το Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/ LEADER Δικτύου Νήσων Αττικής.
Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Γεώργιος Παναγόπουλος με το Δίκτυο Νήσων Αττικής υποδέχθηκαν σε συνεργασία με την Αχαΐα- Αναπτυξιακή Α.Ε. τη Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2022, το Αγροτικό Δίκτυο Σλοβενίας, για εκπαιδευτική επίσκεψη στην περιοχή της Σαλαμίνας.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με επιτυχία και στο πλαίσιο της ανταλλαγής καλών πρακτικών στην υλοποίηση του προγράμματος CLLD/LEADER 2014-2020, καθώς και ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών πάνω σε θέματα που αφορούν το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και το Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας, στο οποίο το Δίκτυο Νήσων Αττικής είναι Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης, παρουσιάστηκαν έργα του προγράμματος και ακολούθησε περίπατος και ξενάγηση στο Λιμένα Βουρκαρίου Σαλαμίνας.
Η αποστολή των 47 μελών του Αγροτικού Δικτύου Σλοβενίας, είναι εκπρόσωποι 37 Ομάδων Τοπικής Δράσης, ενώ της αποστολής ηγήθηκαν δύο εκπρόσωποι από το Υπουργείο Γεωργίας Δασοκομίας και Τροφίμων της Σλοβενίας, που συμμετέχουν στην υλοποίηση του προγράμματος CLLD/LEADER.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα «Δημήτριος Μπόγρης». Παρουσιάστηκε το Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/ LEADER Δικτύου Νήσων Αττικής, τα συγχρηματοδοτούμενα έργα Ψηφιακή Αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, το έργο και οι φορεσιές των Κρηταγενών, ενώ εξαιρετική ήταν και η χορευτική παρουσία του Λυκείου Ελληνίδων – παράρτημα Σαλαμίνας. Επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν στο Λαογραφικό και στο Ναυτικό Μουσείο Σαλαμίνας και η εκδήλωση έκλεισε με την επίσκεψη στο Λιμένα Βουρκαρίου και ξενάγηση στο έργο αθλητικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού του Ναυτικού Ομίλου Βουρκαρίου.
«Ευχαριστούμε θερμά το Δήμαρχο Σαλαμίνας, κ. Γεώργιο Παναγόπουλο, καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την άριστη συνεργασία στην προετοιμασία της εκπαιδευτικής επίσκεψης», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Δικτύου Συνεργασίας Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής.
Ότι κινείται (και δεν κινείται) φορολογείται από αυτή την κυβέρνηση.
Έτσι φόρο επέβαλε το Υπουργείο Οικονομικών σε όλα τα ερασιτεχνικά σκάφη αλιείας. Η υποχρέωση αυτή ισχύει και για φορολογούμενους φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ιδιωτικά ερασιτεχνικά σκάφη αναψυχής (απλές βάρκες, φουσκωτά, ταχύπλοα κ.λ.π.).
Όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ, την υποχρέωση να πληρώσουν φόρο πλοίων β’ κατηγορίας, από 100 έως 200 ευρώ, έχουν περίπου 100.000 ιδιοκτήτες ερασιτεχνικών σκαφών αναψυχής μικρού και μεσαίου μεγέθους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 27/1975.
Ο φόρος έχει αναδρομική ισχύ από το 2023, με αποτέλεσμα αθροιστικά και για το 2024, οι ιδιοκτήτες μικρών σκαφών (έως 7 μέτρα) να οφείλουν 200 ευρώ.
Πρόκειται για την εφαρμογή του νόμου 27/1975, φόρος πλοίων Β’ κατηγορίας, σύμφωνα με το άρθρο 46 του νόμου 5036/23, που όπως κωδικοποιήθηκε με το νόμο 5104/24 συμπεριλαμβάνει τα ερασιτεχνικά σκάφη και βάζει φόρο 100 € για τα μικρά σκάφη έως 7 μέτρα και 200 € για σκάφη έως 12 μέτρα.
Για τη βεβαίωση και την πληρωμή του φόρου, κάθε ιδιοκτήτης σκάφους οφείλει να έχει υποβάλει δήλωση φόρου πλοίων β’ κατηγορίας σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του TAXISnet.
Ο φόρος, αφού βεβαιωθεί, πρέπει να πληρωθεί είτε σε δύο δόσεις είτε εφάπαξ.
Με δεδομένο όμως ότι πολλοί εκ των ιδιοκτητών των σκαφών δεν γνώριζαν την υποχρέωση αυτή και έχασαν φέτος την προθεσμία, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή, και του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρ. Δήμα, η προθεσμία των συγκεκριμένων δηλώσεων παρατάθηκε έως 26 Σεπτεμβρίου.
Από το 2025, η δήλωση φόρου πλοίων δεύτερης κατηγορίας για την βεβαίωση του φόρου των 100 ή των 200 ευρώ πρέπει να υποβάλλεται κάθε μήνα Μάρτιο.
Η πρώτη δόση πρέπει να καταβάλλεται μέχρι τέλος Απριλίου και η δεύτερη δόση μέχρι τέλος Ιουνίου.
Τις νέες προοπτικές που διανοίγονται στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας από την υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ΕΠΑΛΘ και ΠΑΛΥΘ, τα οποία στο σύνολό τους ξεπερνούν το 1 δις ευρώ, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε ομιλία του στο Συνέδριο για τις ιχθυοκαλλιέργειες, με θέμα: «Προσδιορίζοντας ένα ανθεκτικό μέλλον», το οποίο διοργανώθηκε με την υποστήριξη του ΕΛΟΠΥ.
Ο υπουργός σημείωσε ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες δεν είναι «ο φτωχός συγγενής της αγροτικής πολιτικής», αλλά ένας ισότιμος και ισόβαθμος πυλώνας της αγροτικής οικονομίας, με ισχυρές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης. Αυτό επιβεβαιώνεται από το ότι:
- το 70%-80% των προϊόντων του κλάδου εξάγονται,
- η συνεισφορά στο Εθνικό προϊόν ξεπερνά το 1 δις ευρώ,
- τα ελληνικά προϊόντα του κλάδου βρίσκονται σταθερά στις δύο πρώτες θέσεις σε αξία εξαγωγών,
- στον κλάδο δραστηριοποιούνται 750 επιχειρήσεις και
- προσφέρεται εργασία σε περίπου 10.000 άτομα.
Όπως σημείωσε ο Κώστας Τσιάρας, πέρα από την οικονομική του διάσταση, η προσφορά του κλάδου έχει και εθνική σημασία, καθώς οι επιχειρήσεις του δραστηριοποιούνται και σε απομακρυσμένες και παραμεθόριες περιοχές της χώρας, δημιουργώντας πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στην περιφέρεια.
Το «αγκάθι» του χωροταξικού
Ο υπουργός σημείωσε ότι επιβάλλεται η ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών που θα ενισχύσουν τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου με κυριότερη την διαφανή και οριστική χωροθέτηση, που αποτελεί ίσως το σημαντικότερο αγκάθι στην περαιτέρω ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας στη χώρα μας.
«Η συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που είναι και το επισπεύδον υπουργείο, το επόμενο χρονικό διάστημα πρέπει να ενταθεί, ώστε άμεσα να ολοκληρωθούν τα Προεδρικά Διατάγματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του κανονιστικού πλαισίου και για τις υπόλοιπες ΠΟΑΥ (Περιοχές Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών)», είπε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις νέες προκλήσεις που υπάρχουν και έχουν σχέση με τις νέες, δύσκολες, οικονομικές συνθήκες, την απουσία απλοποιημένου και σταθερού πλαισίου λειτουργίας του κλάδου, την κλιματική κρίση και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό με τρίτες χώρες.
Ανάπτυξη πρωτοβουλιών
Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις τόνισε ότι απαιτούνται πρόσθετα κίνητρα και πρωτοβουλίες όπως:
- η δημιουργία ισχυρών εμπορικών σημάτων,
- η βελτίωση της υπάρχουσας τεχνογνωσίας μέσω της ενίσχυσης της έρευνας και της καινοτομίας,
- η δυνατότητα ανάπτυξης φιλικότερων στο περιβάλλον μορφών και μεθόδων υδατοκαλλιέργειας και
- η περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω ενωσιακών και εθνικών προγραμμάτων.
Η συμβολή της ΕΕ
Για την υλοποίηση αυτών των πολιτικών, υπάρχει η σημαντική υποστήριξη από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020, από το οποίο μέχρι 14 Ιουνίου 2024 είχαν γίνει πληρωμές ύψους 481.091.002 ευρώ, καλύπτοντας το 95,50% του προϋπολογισμού, αλλά και από το νέο πρόγραμμα «Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα 2021- 2027», προϋπολογισμού 519.637.180 ευρώ.
Όπως σημείωσε ο κ. Τσιάρας από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020, μέχρι 14 Ιουνίου 2024, είχαν γίνει πληρωμές ύψους 481.091.002 ευρώ, καλύπτοντας το 95,50% του προϋπολογισμού, αλλά και από το νέο πρόγραμμα «Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα 2021-2027», προϋπολογισμού 519.637.180 ευρώ.
Επίσης, στο πλαίσιο του ΠΑΛΥΘ 2021-2027, έχουν ήδη εκδοθεί 15 προσκλήσεις συνολικής δημόσιας δαπάνης 184.270.000, που αντιπροσωπεύουν το 35,46% της συνολικής δημόσιας δαπάνης. Επιπλέον δε, έχει ήδη ενεργοποιηθεί στο σύνολό της η Προτεραιότητα 3 «Ενθάρρυνση μιας βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας σε παράκτιες και νησιωτικές περιοχές καθώς και σε περιοχές εσωτερικών υδάτων, και προώθηση της ανάπτυξης κοινοτήτων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας», με βάση την οποία έχουν αξιολογηθεί 14 προτάσεις Στρατηγικών Τοπικής Ανάπτυξης, συνολικής δημόσιας δαπάνης 74.050.000 ευρώ.
«Κλειδί» η οργάνωση Διεπαγγελματικής
Ο υπουργός προέτρεψε τους ιχθυοκαλλιεργητές να συγκροτήσουν Διεπαγγελματική καθώς οι συγκεκριμένες Οργανώσεις αποτελούν τους επίσημους συνομιλητές της ΕΕ και δεσμεύθηκε για «έναν ανοιχτό δίαυλο ειλικρινούς συνεργασίας, ώστε να χαρτογραφήσουμε αναλυτικά όλα τα προβλήματα, προκειμένου να χαράξουμε έναν βατό οδικό χάρτη μεταρρυθμίσεων που θα δώσουν στον κλάδο την ευκαιρία που δικαιούται». Κλείνοντας δε, επισήμανε ότι με δεδομένη την πολιτική βούληση του ΥΠΑΑΤ και της κυβέρνησης για ενίσχυση του κλάδου «εναπόκειται στη δική μας συνεργασία η περαιτέρω ενίσχυση αυτής της θετικής πορείας».
Την αυλαία του ανοίγει την Πέμπτη 30 Μαΐου το 5ο Διεθνές Συνέδριο Εφαρμοσμένης Ιχθυολογίας, Ωκεανογραφίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος HydroΜediT 2024 στο νησί της Λέσβου. Το Συνέδριο που θα διαρκέσει ως τις 2 Ιουνίου, υποδέχεται επιστήμονες και ερευνητές από την Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο για να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις σε θέματα σχετικά με την Αλιεία, την Υδατοκαλλιέργεια, την Οικολογία και τους Πόρους Εσωτερικών Υδάτων, την Θαλάσσια Ποικιλότητα και Διαχείριση, την Περιβαλλοντική Διαχείριση και Ωκεάνια Παιδεία, τα Οικονομικά και την Εμπορία Αλιείας και Υδατικών Προϊόντων, την Γαλάζια Οικονομία και Διακυβέρνηση, καθώς και την Ωκεανογραφία.
Έχοντας αναπτύξει μια ακόμα επιτυχημένη συνεργασία , τα Τμήματα Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών (Πανεπιστήμιο Πατρών), Ωκεανογραφίας & Θαλάσσιων Βιοεπιστημών (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τεχνολόγων Ιχθυολόγων (ΠΑ.Σ.Τ.Ι.) οργανώνουν φέτος το συνέδριο έχοντας ως κεντρικό θέμα την «Ενσωμάτωση της έρευνας και της επιστημονικής συνεργασίας για την προώθηση της βιωσιμότητας της γαλάζιας οικονομίας».
Το Συνέδριο θα στηρίξουν με την ενεργή συμμετοχή τους οι επίσημοι ομιλητές του: ο κεντρικός ομιλητής Δρ. Steve Fletcher, Καθηγητής Ωκεάνιας Πολιτικής & Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Portsmouth του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και άλλοι τέσσερις επιπλέον προσκεκλημένοι ομιλητές: Δρ. Xavier Durrieu de Madron από το Κέντρο Έρευνας και Κατάρτισης για το Μεσογειακό Περιβάλλον (CEFREM) και το CNRS - Université de Perpignan Via Domitia της Γαλλίας, ο Δρ. Γεώργιος Ρήγος από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (ΙΘΑΒΒΥΚ) του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), ο Δρ. Halit Filiz, Καθηγητής στο Τμήμα Ιχθυολογίας της Σχολής Αλιείας του Πανεπιστημίου Mugla Sitki Kocman της Τουρκίας, και ο Δρ. Dan C. Vodnar, Καθηγητής στη Σχολή Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Γεωπονικών Επιστημών και Κτηνιατρικής της Cluj-Napoca της Ρουμανίας.
Το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, την Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, και το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Υδροβιολογίας του Τμήματος Ζωολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τελεί υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας «European Maritime Day in my Country» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και της Ελληνικής Προεδρίας της Πρωτοβουλίας Αδριατικής - Ιονίου (6/2024 - 5/2025).
Ο ΑγροΤύπος είναι χορηγός επικοινωνίας του συνεδρίου.
Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα www.hydromedit.gr
Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου ως Συμβούλου της Πολιτείας σε θέματα που αφορούν στην αλιεία, τις υδατοκαλλιέργειες, στη διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος, διοργανώνει Ημερίδα με τίτλο «Παράνομη Αλιεία: Επιπτώσεις- Προοπτικές αντιμετώπισης για μια Βιώσιμη Αλιεία», την Παρασκευή 31 Μαϊου 2024, στην Μυτιλήνη, στο Επιμελητήριο Μυτιλήνης.
Η Παράνομη Αλιεία, αποτελεί μία από τις σοβαρότερες απειλές για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των έμβιων θαλάσσιων πόρων, θέτει σε κίνδυνο τα θεμέλια της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) ενώ αποτελεί επίσης μείζονα κίνδυνο για το θαλάσσιο περιβάλλον και τη θαλάσσια βιοποικιλότητα. Στόχος της ημερίδας μας είναι να αναδείξει από την μία μεριά τα προβλήματα από την παράνομη Αλιεία αλλά και από την άλλη να καταδείξει πως θα επιτευχθεί ο στόχος της βιώσιμης αλιείας.
Οι εργασίες της Ημερίδας διαρθρώνονται σε δύο μέρη και συγκεκριμένα το πρώτο μέρος που περιλαμβάνει εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων και το δεύτερο μέρος όπου θα διεξαχθεί συζήτηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτείας, Πανεπιστημιακών και ειδικών επιστημόνων, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και άλλων φορέων.
Δείτε το πρόγραμμα εδώ
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης δέχθηκε στο γραφείο του, παρουσία του ΓΓ Υποδομών και Ενωσιακών Πόρων, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό, με τον οποίο συζήτησαν το ζήτημα της ενίσχυσης της Περιφέρειας, μέσω των προγραμμάτων που είναι σε εξέλιξη και με την ένταξη επιλαχόντων σε αυτά.
Ο κ. Φάνης Σπανός ζήτησε την ένταξη επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης και από περιοχές της Φθιώτιδας και της Βόρειας Εύβοιας, καθώς και την ενίσχυση των αλιέων της περιοχής, κατά τα πρότυπα ενίσχυσης των αλιέων της Θεσσαλίας, ενώ ζήτησε και τη χρηματοδότηση των ΤΟΕΒ του Δομοκού για αποκατάσταση των ζημιών από τις θεομηνίες Daniel και Elias.
Μετά τη συνεργασία που είχαν ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε την τροποποίηση του προϋπολογισμού της Πρόσκλησης της δράσης 4.1.5 (Σχέδια Βελτίωσης).
Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη τα καταστροφικά γεγονότα κατά τη διάρκεια των θεομηνιών, με την τροποποίηση της πρόσκλησης αυξάνεται ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ως εξής:
- Κατά 3.250.000 ευρώ με σκοπό την κάλυψη του συνόλου των επιλέξιμων αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από τους υποψηφίους που έχουν ως μόνιμη κατοικία τους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου- Λίμνης- Αγ. Άννας. Η επί πλέον χρηματοδότηση αφορά 78 επιλαχόντες.
- Κατά 410.000 ευρώ με σκοπό την κάλυψη του συνόλου των επιλέξιμων αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από τους υποψηφίους που έχουν ως μόνιμη κατοικία τους τις Δημοτικές Κοινότητες, Αγίου Κωνσταντίνου, Αγνάντης, Μενδενίτσας, Αγίου Χαραλάμπους και Ανάβρας του Δήμου Καμένων Βούρλων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.
- Κατά 2.085.000 ευρώ με σκοπό την κάλυψη του συνόλου των επιλέξιμων αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από τους υποψηφίους που έχουν ως μόνιμη κατοικία τους το Δήμο Δομοκού. Η επί πλέον χρηματοδότηση αφορά 38 επιλαχόντες.
Επίσης εξασφαλίσθηκε η χρηματοδότηση των αλιέων των Δήμων Στυλίδας, Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου- Λίμνης- Αγ. Άννας, με σκοπό να καλύψουν την απώλεια εισοδήματος κατά την περίοδο των θεομηνιών. Οι αλιείς των τριών Δήμων θα λάβουν μέσω de minimis 1.159.600 ευρώ από το σύνολο της δεύτερης ΚΥΑ που αφορά τη στήριξη αλιέων σε πληγείσες περιοχές η οποία είναι ύψους 1.662.000 ευρώ. Συνολικά για τη στήριξη των αλιέων που επλήγησαν από τον Daniel σε Θεσσαλία και Βόρειο Ευβοϊκό, έχουν δοθεί 3.151.000 ευρώ.
Τέλος, εξασφαλίσθηκαν χρηματοδοτήσεις για τους δύο ΤΟΕΒ της περιοχής του Δομοκού, προκειμένου να αποκατασταθούν ζημιές που προκλήθηκαν από τις θεομηνίες και να γίνει και πάλι λειτουργικό το αρδευτικό δίκτυο. Συγκεκριμένα ο ΤΟΕΒ 5ης Ζώνης Θεσσαλιώτιδας αναμένεται να χρηματοδοτηθεί, κατ’ αρχήν, με 500.000 ευρώ και ο ΤΟΕΒ 6ης Ζώνης Θεσσαλιώτιδος αναμένεται να χρηματοδοτηθεί με 200.000 ευρώ.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, διαβεβαίωσε τον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό ότι: «η κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ θα είναι πάντοτε παρόντες και θα στηρίζουν τους παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές. Το πράξαμε με την ένταξη των κτηνοτρόφων του Δομοκού στο μέτρο 5.2 και την ένταξη των Δήμων που επλήγησαν στα Σχέδια Βελτίωσης. Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα και αξιοποιώντας κάθε εθνικό ή ενωσιακό πόρο για να στηρίξουμε τους γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς και μελισσοκόμους που επλήγησαν. Η κυβέρνηση είναι παρούσα. Κανένας παραγωγός, κανένας πολίτης δεν είναι μόνος στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του βίου του και ανασύστασης των αγροτικών του εκμεταλλεύσεων».
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός τόνισε: «Μία προς μία, ικανοποιούνται σταδιακά και αποτελεσματικά όλες οι κρίσιμες ανάγκες και τα σχετικά αιτήματα για την πλήρη ανάταξη περιοχών της Στερεάς Ελλάδας, που επλήγησαν από τα τελευταία πλημμυρικά φαινόμενα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασίας μας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη και με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Τους ευχαριστούμε για τη θετική ανταπόκριση σε όσα ζητήσαμε μαζί με τους Βουλευτές και τους Δημάρχους μας, προκειμένου να στηρίξουμε τους πληγέντες από την Θεσσαλιώτιδα του Δήμου Δομοκού, όπως και από την βόρεια Εύβοια».
«Ο κλάδος της αλιείας έχει πολλές δυνατότητες και τον πιστεύουμε. Θέλουμε να τον πάμε βήματα μπροστά», δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε σύσκεψη με εκπροσώπους της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και του αλιευτικού τουρισμού, παρουσία και του υφυπουργού του ΥΠΑΑΤ, Σταύρου Κελέτση, του ΓΓ Γιώργου Στρατάκου και μέλη του Δ.Σ του ΕΦΕΤ.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός επεσήμανε ότι άμεσος στόχος είναι η δημιουργία δύο Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι από τον κλάδο της αλιείας. Πιο συγκεκριμένα, όσοι ασχολούνται με την Αλιεία και τον Αλιευτικό Τουρισμό θα ενταχθούν στη μία Διεπαγγελματική Οργάνωση και όσοι ασχολούνται με τις Υδατοκαλλιέργειες (αλιεύματα εκτροφής) στη δεύτερη.
Εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν και στις δύο, οι απασχολούμενοι με τις ιχθυόσκαλες, τις εξαγωγές, τη μεταποίηση, καθώς επίσης και τα Επιμελητήρια.
«Κάνουμε ένα επόμενο βήμα μετά το Συνέδριο Αλιείας για να υπάρχει σοβαρότερη και καλύτερη εκπροσώπησή σας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο ΥπΑΑΤ, προσθέτοντας ότι η ΕΕ παροτρύνει τη δημιουργία Διεπαγγελματικών Οργανώσεων πέρα από τις Ομάδες Παραγωγών και τους Συνεταιρισμούς.
Για πρώτη φορά, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε στην καταγραφή των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει ο εν λόγω κλάδος, όλων όσων ακούστηκαν στο διήμερο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου, με σκοπό να γίνει μια προτεραιοποίηση των βασικών ζητημάτων προκειμένου να οριστούν επόμενες ενέργειες επί αυτών.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ΥπΑΑΤ στο 9o Παγκόσμιο Συνέδριο Our Ocean που θα πραγματοποιηθεί, στην Αθήνα, στις 16 και 17 Απριλίου. Η Ελλάδα θα φιλοξενήσει το Συνέδριο, επιβεβαιώνοντας έτσι τη δέσμευσή της για μετάβαση σε μια «Γαλάζια οικονομία» για να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα μιας νέας ισορροπίας μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και της βιωσιμότητας, καθώς και για την αντιμετώπιση ορισμένων βασικών προκλήσεων, όπως η απώλεια βιοποικιλότητας, η κλιματική αλλαγή, η μη βιώσιμη αλιεία και η θαλάσσια ρύπανση. Επιπρόσθετα, τον ερχόμενο Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας ένα παγκόσμιο Συνέδριο για την Αλιεία, με εκπροσώπους του F.A.O και πολλών ευρωπαϊκών χωρών.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε, ακόμη, στο πρώτο Ενωσιακό Κέντρο για την Ευζωία των Υδρόβιων ζώων που δημιουργήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης αλλά και στη συνάντηση των 9 Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας του Ευρωπαϊκού Νότου (EUMED 9), που πραγματοποιήθηκε με ελληνική πρωτοβουλία στις 24 Ιανουαρίου, όπου τέθηκε επί τάπητος και το ζήτημα των ψαριών εισβολέων, επί του οποίου εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση.
Επισημαίνεται, επιπλέον, ότι αναμένονται οι τελικές προτάσεις από τις αναπτυξιακές εταιρείες που συμμετέχουν στην ενίσχυση του αλιευτικού τουρισμού προκειμένου να επεξεργαστούν και να ενταχθούν στο επόμενο σχέδιο νόμου του ΥΠΑΑΤ που θα τεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Στην σύσκεψη υπό τον ΥπΑΑΤ μετείχαν οι Κωνσταντής Παγώνης Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αλιέων Γρι Γρι, Γιάννης Μπουντούκος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας, Γιώργος Λιβανός Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιων Επαγγελματικών Αλιευτικών Σκαφών, Γιώργος Κατσοτούρχης Πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Μεγάλων Πελαγικών Ψαριών Καλύμνου, Νίκος Σταμούλος, Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιας Αλιείας και Αλιευτικού Τουρισμού Ελλάδος, Χρήστος Τσακιριός Πρόεδρος Παράκτιας Αλιείας Λέρου, Δημήτρης Σακάτης Πρόεδρος Μέσης Αλιείας Καβάλας, Γιάννης Αθηναίος Γραμματέας της Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιας Αλιείας και Αλιευτικού Τουρισμού Ελλάδος, Απόστολος Τουραλιάς Πρόεδρος Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), Σταύρος Αρβανιτάκης Γραμματέας Συνδέσμου Αλιευτικών Συνεταιρισμών Ελληνικών Λιμνοθαλασσών (Σ.Α.Σ.Ε.Λ.), Ελευθέριος Τριανταφυλλίδης μέλος Σ.Α.Σ.Ε.Λ., Αριστείδης Μαντζουράτος Μέλος Σ.Α.Σ.Ε.Λ και Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αναγέννηση Μεσσολόγι, Γιώργος Γκίλης Πρόεδρος Συνδέσμου Αλιευτικών Συνεταιρισμών Ελληνικών Λιμνοθαλασσών (Σ.Α.Σ.Ε.Λ.), Αναστάσης Δραγάνης Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Μυδοκαλλιεργειών Οστρακοκαλλιεργειών (ΣΕΜΥΟ), Γιώργος Πιτάκας, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Μικρομεσαίων Ιχθυοκαλλιεργητών (ΠΑΝΕΜΜΙ), Αντωνία Βασιλείου Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Αλιευτικού Τουρισμού, Αντώνης Ροκάκης Ιχθυέμπορος - Πρόεδρος Εμπορικού Επιμελητηρίου Χανίων, Απόστολος Αποστολάκος Διευθύνων Σύμβουλος Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας στις Ιχθυόσκαλες, Xαριτίνη Φραγκιαδάκη Ειδική Γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Κατεψυγμένων Τροφίμων, Κώστας Βερβίτης Πρόεδρος Μυδοκαλλιεργητών Κύμινων, Κωσταντίνος Κουτσοφιός από μέρους των Μυδοκαλλιεργητών Πιερίας και Αντώνης Προύσης από την Ένωση Ιχθυεμπόρων Συνδέσμου Πειραιά.
«Προχωρούμε στην αξιοποίηση του υδάτινου πλούτου της χώρας μας με εσάς, όχι χωρίς εσάς», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της αλιείας, υδατοκαλλιεργειών και αλιευτικού τουρισμού, που μετείχαν στο Συνέδριο «Γαλάζιοι Ορίζοντες», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ελευσίνα, το Σάββατο και την Κυριακή.
«Το σημαντικότερο όλων είναι ότι όλοι οι φορείς που ασχολούνται με την αλιεία, τις υδατοκαλλιέργειες και τον αλιευτικό τουρισμό βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι και σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ συζητήσαμε για το μέλλον και τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για τον κλάδο », τόνισε ο υπουργός ΑΑΤ.
Θέλουμε να κάνουμε έργο αλλά για να το κάνουμε θέλουμε να έχουμε απέναντί μας θεσμικούς συνομιλητές, είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης προτρέποντας τους εμπλεκομένους φορείς να προχωρήσουν στη σύσταση διεπαγγελματικής οργάνωσης.
Και πρόσθεσε: «Θα βάλουμε κανόνες με το μητρώο ερασιτεχνικής αλιείας, για να ξέρουμε ποιος είναι ποιος.
Αυτή η παραοικονομία με το πρόσχημα του ερασιτέχνη αλιέα θα τελειώσει. Όσο πιο γρήγορα έχετε κοινή φωνή και όραμα, άλλο τόσο γρήγορα θα κινηθούμε κι εμείς.Θέλουμε να κάνουμε έργο αλλά θέλουμε συνομιλητές. Στείλτε μας άμεσα τις προτάσεις σας για τον αλιευτικό τουρισμό».
Η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου ολοκληρώθηκε με προτάσεις και αναφορές στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης, στην εισήγηση του, κατά την δεύτερη μέρα του Συνεδρίου «Γαλάζιοι Ορίζοντες» με θέμα «τα προϊόντα αλιείας στο σύγχρονο περιβάλλον» ανέφερε περιληπτικά τα ακόλουθα:
«Το ψάρι και γενικότερα τα αλιεύματα είναι ταυτισμένα με την υγιεινή διατροφή και την δίαιτα. Εξ ορισμού είναι μια ποιοτική και υγιεινή τροφή που απευθύνεται σε στοχευμένο κοινό καταναλωτών. Με την είσοδο της ιχθυοκαλλιέργειας στην αγορά και την ανάπτυξη της επεκτάθηκε σε ευρύτερο καταναλωτικό κοινό. Σε ανθρώπους που δεν θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σ’ αυτήν την τροφή σε τακτική βάση.
Θα σταθώ σε ορισμένες σημαντικές λέξεις:
Ταυτότητα: Τα ελληνικά προϊόντα πρέπει να αποκτήσουν ταυτότητα. Και να αναδειχθούν. Να γίνουν ένα διακριτό προϊόν.
Ποιότητα – Φρεσκάδα: Ανάδειξη και ενίσχυση της ποιότητας και της φρεσκάδας. Απαιτούνται επενδύσεις σε τεχνολογίες διατήρησης και συσκευασίας των αλιευμάτων.
Ανταγωνιστικότητα : βάρος στον τομέα τηςΜεταποίησης. Ανάδειξη των παραδοσιακών προϊόντων, και των παραδοσιακών τρόπων παρασκευής και επεξεργασίας και μαγειρέματος.
Ενίσχυση της Ιχνηλασιμότητας με τη χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών και των νέων συστημάτων παρακολούθησης και ελέγχων και συνεργασία των παραγωγών με το κράτος και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Βιωσιμότητα:Η διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας και η επαναφορά των αλιευτικών αποθεμάτων σε υγιή βιώσιμα επίπεδα.
Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων η Ένωση έχει προνοήσει για τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Στο χέρι μας είναι να τα «εκμεταλλευτούμε» και να μη χάσουμε ούτε ένα ευρώ.
Όπως διαπιστώνετε το πεδίο είναι ευρύ, θα έλεγα λαμπρό, στο χέρι μας είναι να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας. Σας ευχαριστώ».
Στη σημασία του αλιευτικού τουρισμού αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος, επισημαίνοντας ότι δεν είναι απλά μια νέα τάση που θα κάνει τον κύκλο της και θα εξαντληθεί. Αλλά μια φιλοσοφία βιώσιμου Τουρισμού, στην οποία η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο πρωταγωνιστή.
«Μεγάλα τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει ο Αλιευτικός Τουρισμός τόσο για το εθνικό μας τουριστικό προϊόν και την ποιότητά του, όσο κυρίως για την οικονομική ευημερία της Ελληνικής Περιφέρειας, τόνισε ο κ. Στρατάκος και επισήμανε ότι: « Αναδεικνύει τον φυσικό θαλάσσιο πλούτο της Χώρας μας και συμβάλλει αποφασιστικά στην αξιοποίηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων Ειδικότερα, οι επιδιωκόμενοι στόχοι από την άσκηση δραστηριοτήτων Αλιευτικού Τουρισμού από επαγγελματίες αλιείς, συνοψίζονται στα εξής:
- Ενίσχυση του εισοδήματος των αλιέων, με μικρότερη καταβαλλόμενη προσπάθεια, ιδιαίτερα σε αλιείς της μικρής παράκτιας αλιείας.
- Έμμεση μείωση της αλιευτικής προσπάθειας, και κατ’ επέκταση μείωση της αλιευτικής πίεσης του αντίκτυπου στα αλιευτικά αποθέματα.
- Δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, οι οποίες συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τη δραστηριότητα του αλιευτικού τουρισμού.
- Στήριξη των τοπικών οικονομιών, και της κοινωνικής συνοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρές παράκτιες (νησιωτικές και ηπειρωτικές) περιοχές της χώρας.
- Ευαισθητοποίηση των επισκεπτών - τουριστών και ανάδειξη της αλιευτικής παράδοσης.
- Εμπλουτισμός και διαφοροποίηση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος, αύξηση της ελκυστικότητας και της ανταγωνιστικότητάς του.
Η ανάδειξη του Αλιευτικού Τουρισμού εντάσσεται στην κοινή προσπάθεια που καταβάλλουν τα Υπουργεία Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη σύνδεση της ελληνικής παραγωγής με τον τουρισμό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Παρακολούθησης Αλιείας, μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί άδειες Αλιευτικού Τουρισμού σε συνολικά 307 σκάφη επαγγελματικής αλιείας».
Ανοίγει η κινεζική αγορά
Ο Κινέζος πρεσβευτής Σιάο Τζουντσένγκ ,σε χαιρετισμό του έκανε αναφορά στην ισχυρή φιλία και στρατηγική σχέση Ελλάδας και Κίνας και στην πρόθεσή του Πεκίνου για ενδυνάμωση της οικονομικής συνεργασίας με τη χώρα μας. Όπως είπε η Κίνα έχει μια μεγάλη μεσαία τάξη περίπου 400 εκατομμυρίων πολιτών για τους οποίους η ποιότητα και η ασφάλεια των τροφίμων είναι πολλή σημαντική. Σημείωσε ότι στην Έκθεση Τροφίμων στη Σαγκάη έχει αναγνωριστεί η ποιότητα των ελληνικών προϊόντων και ιδιαίτερα στο κρασί, το ελαιόλαδο και στη φέτα. Εξέφρασε δε την επιθυμία της χώρας του να προχωρήσει σε εισαγωγές ελληνικών προϊόντων αλιείας στην αγορά της Κίνας και ανακοίνωσε ότι ήδη υπάρχει συνεργασία με τις ελληνικές αρχές για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Οι παραγωγοί περίμεναν σήμερα Τρίτη (20 Φεβρουαρίου) την πληρωμή του ΕΛΓΑ, για να πάρουν αποζημίωση σε όσα πορίσματα που έχουν ολοκληρωθεί για τις ζημιές που έγιναν το 2023.
Ωστόσο η πληρωμή θα πάει πίσω για κάποιες ημέρες και η θα γίνει σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ τέλη Φεβρουαρίου.
Όπως αναφέρει ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, «ο ΕΛΓΑ πληρώνει από τις 27 Φεβρουαρίου, τις ζημιές του 2023 στο 100% της υπολογιζόμενης αξίας.
Και προσθέτει: «Το ad hoc πρόγραμμα αποζημιώσεων για τη Θεσσαλία έχει εκτιμηθεί στα 260 εκατ. ευρώ.
Έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις 150 εκατ. ευρώ και έχει ήδη γίνει η μεταφορά των υπολοίπων 110 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών στον ΕΛΓΑ.
Η εξόφληση των αποζημιώσεων θα γίνει έως 30 Ιουνίου».
Αποζημιώσεις ύψους 1,5 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν, έως το τέλος Φεβρουαρίου, στους αλιείς που δραστηριοποιούνται εντός του Παγασητικού και στα παράλια Νομού Λαρίσης. Άμεσα αναμένεται, η ενίσχυση με επί πλέον 1 εκατ. ευρώ των αλιέων της Β. Εύβοιας και Φθιώτιδας.
Μήνυμα στους αγρότες που διαμαρτύρονται έστειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, με την ομιλία του στην έναρξη εργασιών του Ενωσιακού Κέντρου Αναφοράς για την Ευζωία των Υδρόβιων Ζώων, του πρώτου εξειδικευμένου Κέντρου, στο πλαίσιο της ΕΕ, που έγινε στο Ηράκλειο, παρουσία της Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλας Κυριακίδου, η οποία βρέθηκε στο Ηράκλειο για το σκοπό αυτό.
«Η μεγαλύτερη εγγύηση για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες είναι ότι ο Πρωθυπουργός κρατά ο ίδιος ορθάνοιχτο το δρόμο της συνεννόησης μαζί τους, είπε ο ΥπΑΑΤ και επισήμανε ότι οποιαδήποτε άλλη παραχώρηση πλέον του γενναίου πακέτου μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, θα λειτουργούσε σε βάρος των λοιπών κοινωνικών ομάδων και του αγώνα για έξοδο από την μακροχρόνια κρίση και οικονομική ανάπτυξη στον οποίο έχουν συμβάλλει όλοι οι Έλληνες», τόνισε.
Υποδεχόμενος την Επίτροπο, Στέλλα Κυριακίδου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης είπε:
«Βρίσκεστε στη χώρα μας σε μια περίοδο που υπάρχει αναβρασμός στον πρωτογενή τομέα. Πολλοί αγρότες βρίσκονται στους δρόμους διεκδικώντας μεγαλύτερη στήριξη από το κράτος προκειμένου να αναπληρώσουν τις απώλειες που υφίστανται στο εισόδημά τους από την αύξηση του κόστους παραγωγής, το οποίο είναι απόρροια της ενεργειακής και της κλιματικής κρίσης.
Γιατί στη χώρα μας, πλέον, δεν μιλάμε για κλιματική αλλαγή, αλλά για κλιματική κρίση, τις συνέπειες της οποία βιώσαμε με συγκλονιστικό τρόπο στην Εύβοια, στη Ρόδο, στον Έβρο, αλλά κυρίως στη Θεσσαλία.
Η Ελληνική Κυβέρνηση κατανοεί και αναγνωρίζει το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες παραγωγοί, αλλά και τις ευρύτερες προκλήσεις και τα ζητήματα που επιδρούν πλέον καθοριστικά στις ζωές όλων μας.
Γι’ αυτό και ανακοίνωσε ένα γενναίο πακέτο μέτρων που μειώνει αισθητά το κόστος παραγωγής και στηρίζει με ουσιαστικό τρόπο την προσπάθεια τους.
Γνωρίζουμε και κατανοούμε ότι οι αγρότες σίγουρα περίμεναν περισσότερα. Πρέπει όμως να αντιληφθούμε όλοι ότι κάθε άλλη παραχώρηση θα λειτουργούσε σε βάρος άλλων κοινωνικών ομάδων και, κυρίως, σε βάρος της πολύχρονης προσπάθειας του συνόλου του ελληνικού λαού για οικονομική ανάπτυξη και, ίσως, και σε απώλεια όσων με τους δικούς τους κόπους και θυσίες, έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα.
Οι αγρότες μας, που βρίσκονται στους δρόμους, θα ήταν χρήσιμο να συνεκτιμήσουν ότι ο δρόμος της κατανόησης, που οδηγεί στην επίλυση των προβλημάτων τους, είναι ανοικτός. Τον δρόμο αυτό τον κρατά ορθάνοικτο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγύηση για τον αγώνα που κάνουν».
Όπως επισήμανε ο υπουργός «στην πολιτική αν θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να αναζητούμε το εφικτό Και έχοντας ως βάση το εφικτό έχουμε χρέος να παλεύουμε για το ιδεατό». Και σημείωσε ότι αυτό ακριβώς πράττει, καθημερινά, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο ζήτημα των αναγκών τω αγροτών μας αλλά και στο σύνολο των θεμάτων που αφορούν στον πρωτογενή τομέα, «όπου μέσα από δομικές μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που αντανακλούν τις προοπτικές που κρύβει η Ελληνική γη και οι θάλασσες μας, αναδεικνύουμε σε στρατηγικό πυλώνα του νέου παραγωγικού και οικονομικού μοντέλου της πατρίδας μας».
Σε αυτή τη λογική, όπως είπε ο ΥπΑΑΤ, είναι βαθιά η πεποίθηση ότι η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Κρήτη μας, μπορεί να αποτελέσει Κέντρο αναφοράς για την προστασία της υδρόβιας ζωής. Και προσέθεσε ότι σε αυτό συμβάλλει καθοριστικά το κύρος και η δύναμη του Πανεπιστημίου Κρήτης και των στελεχών του με τα οποία υπήρξε κοινός αγώνας για να επιτευχθεί η λειτουργία του Κέντρου στην Κρήτη, που για κάποιους έμοιαζε αδιανόητο. Μάλιστα, τόνισε ότι η λειτουργία του Κέντρου Αναφοράς για την Ευζωία των Υδρόβιων Ζώων καθιστά τη χώρα μας υπολογίσιμη δύναμη στην ευρωπαϊκή Επιστημονική Κοινότητα καθιστώντας το Πανεπιστήμιο Κρήτης σημείο αναφοράς στα υδρόβια ζώα. Παράλληλα θα δημιουργήσει νέες επιστημονικές και ερευνητικές δράσεις, καθώς και νέες ευκαιρίες στην τοπική οικονομία και κοινωνία.
Σημειώνεται ότι στη λειτουργία του Κέντρου Animal Welfare στο Ηράκλειο της Κρήτης συνέβαλαν καθοριστικά η ολοκληρωμένη πρόταση της κοινοπραξίας, με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Κρήτης και με την υποστήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού και πρωτοπόρος στην τεχνογνωσία γύρω από το ζήτημα της βέλτιστης μεταχείρισης των ιχθύων.
Όπως είπε ο Υπουργός το Κέντρο Αναφοράς θα αποτελέσει παγκόσμιο πρότυπο για τις υπηρεσίες που θα παρέχει στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τις δημόσιες διοικήσεις των κρατών μελών. Διαδραματίζει κύριο ρόλο στην ανάπτυξη της επιστημονικής γνώσης και της τεχνικής καινοτομίας για την χάραξη πολιτικών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την εφαρμογή των κανόνων της Ε.Ε. για την καλύτερη μεταχείριση και κατανόηση των αναγκών των ιχθύων στην υδατοκαλλιέργεια, με σκοπό τη μείωση, τόσο του οικονομικού, όσο και του περιβαλλοντικού κόστους του κλάδου. Επίσης, στοχεύει στην ανταλλαγή επιστημονικών γνώσεων, καθώς και στην εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση κτηνιάτρων και ιχθυολόγων και γεωτεχνικού προσωπικού.
Την ίδια στιγμή, μέσα από το έργο του, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη ορθών πρακτικών, που θα οδηγήσουν σε μείωση του κόστους παραγωγής για τους αλιείς της χώρας μας, ενισχύοντας, παράλληλα, τη βιωσιμότητα των υδατοκαλλιεργειών και αναδεικνύοντας τη σημασία και το σύγχρονο ρόλο των υδάτινων πόρων πανευρωπαϊκά, στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου της ευρωπαϊκής οικονομίας και φυσικά λίγο περισσότερο της ελληνικής οικονομίας.
Ο ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε ότι εντός του 2024, προγραμματίζεται αναμόρφωση και συμπλήρωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, για τη διενέργεια του αλιευτικού τουρισμού, με σκοπό την ενίσχυση της ελκυστικότητας του κλάδου για είσοδο νέων αλιέων και την αναζωογόνηση των κοινοτήτων που εξαρτώνται από την αλιεία, ιδίως μετά την απροσδόκητη κλιμάκωση του κόστους της αλιευτικής παραγωγής.
Αναφερόμενος στις προοπτικές της αλιείας πανευρωπαϊκά, ο Υπουργός επικαλέσθηκε μελέτες που μιλούν για δυνατότητα δημιουργίας πλέον των 92.000 νέων θέσεων απασχόλησης από την ανάπτυξη του τομέα της αλιείας στην ΕΕ με περισσότερο από 4,9 δις αύξηση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, ενώ έκανε αναφορά και στις δυνατότητες που προσφέρει στη χώρα μας το Πρόγραμμα Αλιεία Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα 2021- 2027.
Διευκρινήσεις για τον αλιευτικό τουρισμό δίνει η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ).
Σε συνέχεια της δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με το σχέδιο νόμου «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες», άρθρα 14 (Τουριστική αξιοποίηση βοηθητικών σκαφών υδατοκαλλιέργειας - Τροποποίηση περ. β) παρ. 1 άρθρου 175 ν. 4070/2012) και 15 (Δυνατότητα άσκησης αλιευτικού τουρισμού από βοηθητικά σκάφη υδατοκαλλιέργειας - Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 177 ν. 4070/2012) για την ενίσχυση των Υδατοκαλλιεργειών, η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) διευκρινίζει κατηγορηματικά ότι ο νέος θεσμός στόχο έχει να ανοίξει την υδατοκαλλιέργεια στο ευρύ κοινό.
Η δραστηριότητα των βοηθητικών σκαφών υδατοκαλλιέργειας αφορά στις συγκεκριμένες λειτουργίες - εργασίες που εκτελούνται αποκλειστικά μεταξύ της μισθωμένης υδάτινης έκτασης και του λιμένα στον οποίο και ελλιμενίζονται, ως ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία. Ως εκ τούτου, τα σκάφη στις επισκέψιμες υδατοκαλλιέργειες θα πλέουν μόνο εντός των μισθωμένων εκτάσεων.
Τα 22 Μέλη της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) δεν αποσκοπούν να ενεργοποιηθούν στο κομμάτι του αλιευτικού τουρισμού που πραγματοποιείται από επαγγελματίες αλιείς και στο οποίο ο αδελφός κλάδος των αλιέων δραστηριοποιείται με πολύ μεγάλη επιτυχία.
Αποστολή των Μελών της ΕΛΟΠΥ είναι και θα παραμείνει η παραγωγή ενός εξαιρετικά ποιοτικού ελληνικού προϊόντος και η παρουσίαση στο ευρύ κοινό των αρχών και της διαφάνειας που διέπει κάθε στάδιο της λειτουργίας τους.
Με απόφαση για ενιαία στάση απέναντι στα κοινά προβλήματα, ώστε η φωνή του αγροτικού νότου της ΕΕ να ακουστεί πιο δυνατά στα ευρωπαϊκά fora, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, η πρώτη συνεδρίαση της ομάδας των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας των 9 χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED-9), η οποία συνήλθε για πρώτη φορά, στις Βρυξέλλες, ύστερα από πρωτοβουλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη.
Στη συνεδρίαση - εκπροσωπώντας τις 9 χώρες - συμμετείχαν, ακόμη, ο Υπουργός Γεωργίας, Κυριαρχίας Τροφίμων και Δασών της Ιταλίας Francesco Lollobrigida, η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου Μαρία Παναγιώτου, η Υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων της Πορτογαλίας Maria do Céu Antunes, ο Υπουργός Γεωργίας και Αλιείας Τροφίμων και Δικαιωμάτων Ζώων της Μάλτας Hon. dr Anton REFALO, η Υπουργός Γεωργίας της Κροατίας Marija Vučković, ο ΓΓ Γεωργικών Πόρων και Ασφάλειας Τροφίμων της Ισπανίας Fernando Miranda Sotillos, η ΓΓ Γεωργίας και Δασών της Σλοβενίας Eva KNEZ, ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικής και Περιβαλλοντικής Απόδοσης των Επιχειρήσεων της Γαλλίας Philippe Duclaud και ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ κ. Ευθύμιος Κωστόπουλος.
Η ομάδα των EUMED-9, έχει συνεδριάσει στο παρελθόν για ζητήματα που αφορούν οικονομική ή μεταναστευτική πολιτική, αλλά για πρώτη φορά, με ελληνική πρωτοβουλία, επιδιώχθηκε η συγκρότηση ενός κοινού μετώπου των 9 ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών, για την αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, τα οποία είναι απόρροια της κλιματικής κρίσης.
Ο Έλληνας Υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, στην εισήγησή του, έθεσε ουσιαστικά τρία μείζονα ζητήματα:
- Τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και την ανάγκη δημιουργίας μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπισή τους.
- Την ακαρπία και τον περονόσπορο
- Την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν στην αλιεία, τα ψάρια εισβολείς στη Μεσόγειο, όπως ο λαγοκέφαλος και το λεοντόψαρο.
«Ήταν μια συνάντηση πολύ ενδιαφέρουσα. Είναι η πρώτη φορά που συναντηθήκαμε οι 9 χώρες του Ευρωπαικού Νότου για θέματα Γεωργίας και Αλιείας. Η ατζέντα ήταν εξαιρετικά πλούσια και οι προτάσεις μας αγκαλιάστηκαν από το σύνολο των ανθρώπων των χωρών», τόνισε ο ΥπΑΑΤ και πρόσθεσε ότι η συνάντηση αυτή θα επαναληφθεί μέσα στον Φεβρουάριο ώστε να γίνονται βήματα συντονισμένα με στόχο κάθε φορά την υλοποίηση διαφορετικών στόχων.
Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα, ο Υπουργός πρότεινε:
- Αύξηση του ύψους του Γεωργικού Αποθεματικού. To ποσό των 450 ευρώ είναι πολύ μικρό συγκριτικά με τις ανάγκες του πρωτογενούς τομέα και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στο εισόδημα των αγροτών.
- Ad hoc αντιμετώπιση κρίσεων με χρήση μέγιστου ποσοστού 2% επί του προϋπολογισμού του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027.
- Δημιουργία Νέου Ταμείου για αποκλειστική κάλυψη των απωλειών γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής λόγω της κλιματικής κρίσης.
- Απλοποίηση των διαδικασιών για ενίσχυση της απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών πόρων. Είναι κρίμα να υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι και να μένουν αναξιοποίητοι, ενώ ο αγροτικός κόσμος τα χρειάζεται.
Ο Υπουργός τόνισε ότι οι συμμετέχοντες στη Συνεδρίαση, «συνηγόρησαν ότι πρέπει να υπάρξει αύξηση του αποθεματικού του Ταμείου για την αντιμετώπιση περιστατικών, όπως αυτά της Θεσσαλίας. Συμφώνησαν στη δυνατότητα αξιοποίησης του ποσοστού του 2% από την ΚΑΠ για την "ανακούφιση" από πληγές που έχουν προκύψει από την κλιματική κρίση. Ακόμη, συμφώνησαν, συνολικά, με κάποιες επιμέρους σημειώσεις από τον καθένα ξεχωριστά, για τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού που θα απαντά σε τέτοια φαινόμενα άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις».
Για το ζήτημα της ακαρπίας και του περονόσπορου, ο ΥπΑΑΤ είπε:
Α) Ακαρπία: Οι υψηλές θερμοκρασίες του φθινοπώρου και του χειμώνα, περίοδος κρίσιμη για την ανθοφορία της ελιάς, αλλά και το ξηρό καλοκαίρι που ακολούθησε, είχαν ως αποτέλεσμα στη χώρα μας, να μειωθεί σημαντικά η παραγωγή. Στην Ελλάδα, η μείωση της παραγωγής υπολογίζεται σε περίπου 60% στις ελαιοποιήσιμες και σε 45% στην επιτραπέζια ελιά. Ενδεικτικά ανέφερε μείωση 80% στην Χαλκιδική, 50% στην Κρήτη, άνω από 50% στην Πελοπόννησο και 40% στην Κεντρική Ελλάδα, τη Θεσσαλία και τη Φθιώτιδα.
Β) Περονόσπορος: Η κλιματική κρίση είχε ως αποτέλεσμα και τη συσσώρευση σημαντικών ζημιών από περονόσπορο στις καλλιεργούμενες ποικιλίες αμπέλου και των τριών παραγωγικών κατευθύνσεων (οινοποίησιμες, επιτραπέζιες, σταφιδοποιίας). Σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Χώρας και για όλες τις ποικιλίες των οιναμπέλων, λευκές και ερυθρές οι ζημιές εκτιμώνται από 50-70% με το ποσοστό να φτάνει και το 90-100% στις βιολογικές καλλιέργειες.
Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης ασθένειας είναι να μειωθεί το εισόδημα σε χιλιάδες παραγωγούς.
Βασική προτεραιότητα:
- Στήριξη των αγροτών, που μειώνεται σημαντικά το εισόδημά τους.
- Συνεργασία και ανταλλαγή γνώσεων, σε επίπεδο ερευνητικών ινστιτούτων, αρμόδιων φορέων, κλπ για την βελτίωση της ανθεκτικότητας των καλλιεργειών.
Για το πρόβλημα με τα ψάρια εισβολείς στη Μεσόγειο, είπε:
Το φαινόμενο με τα ψάρια εισβολείς από την Ερυθρά Θάλασσα ή τον Ινδικό Ωκεανό στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ, πλήττει κυρίως – μέχρι στιγμής - την Κύπρο και την Ελλάδα. Πρόκειται για το λεοντόψαρο, τον λαγοκέφαλο και τον μπλέκάβουρα. Ωστόσο ο λαγοκέφαλος, ο οποίος προκαλεί μεγάλη ζημιά στα δίχτυα των αλιέων και είναι δηλητηριώδης, επεκτείνεται γρήγορα και έχει εγκατασταθεί στις ακτές της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Κροατίας (επίσης εμφανίζεται περιστασιακά στη Μάλτα, τη Γαλλία και την Ισπανία).
Η εκτίμηση είναι ότι οι πληθυσμοί αυτοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Ερευνώνται τρόποι αντιμετώπισης όπως η πρόβλεψη αποζημίωσης για τις απώλειας που υφίστανται οι αλιείς και η επιδότηση αλίευσης των συγκεκριμένων τοξικών ψαριών.
Βασική προτεραιότητα, τόνισε ο υπουργός, είναι η ενίσχυση των μικρών αλιέων και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ερευνητικών μας ινστιτούτων και των αρμόδιων φορέων μας, προκειμένου να αναπτύξουμε αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων μας.
Σε ό,τι αφορά στη συζήτηση τις προκλήσεις της νέας ΚΑΠ, ο ΥπΑΑΤ, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει απλοποίηση και ότι οι προκλήσεις του μέλλοντος απαιτούν ευελιξία και άμεσα μέτρα. Ανέφερε δε ως παράδειγμα τις προτάσεις για την κλιματική κρίση όπου είναι επιτακτική η ανάγκη για την απλοποίηση των διαδικασιών, προκειμένου να:
- στηρίξουμε ουσιαστικά τους αγρότες μας,
- ανταποκριθούμε άμεσα και γρήγορα στις προκλήσεις,
- αυξήσουμε την απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων.
Και πρόσθεσε ότι στη νέα ΚΑΠ πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι η κλιματική κρίση αποτελεί την κύρια πρόκληση του πρωτογενή τομέα. «Η νέα ΚΑΠ θα πρέπει να στηρίζει τις προτεραιότητές της στην ανάγκη προσαρμογής του αγροτικού τομέα στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης», είπε χαρακτηριστικά. Ενώ στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ τόνισε: «Είναι αδιανόητο να μεταφέρουμε μια γραφειοκρατία και ένα άγχος στις πλάτες των αγροτών την ώρα που πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αυξήσουμε την απορροφητικότητα των χρηματοδοτήσεων».
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών και συνεργασίας για ενίσχυση της τεχνολογικής έρευνας και της καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα, καθώς υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει πρόβλημα στον ανταγωνισμό με τρίτες χώρες. Επίσης συμφώνησε με την πρόταση της Ισπανίας να υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής προσαρμοσμένων κανόνων συνύπαρξης για τις βιολογικές καλλιέργειες, ειδικά, στην περίπτωση των νησιωτικών περιοχών. Συνεπώς, όπως είπε, αυτό θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και το δικαίωμα απαγόρευσης της καλλιέργειας των νέων αυτών φυτών σε περιοχές όπου η συνύπαρξη είναι πρακτικά ή οικονομικά μη εφικτή ή ανεπιθύμητη. Ωστόσο, όπως επισήμανε, η κατοχύρωση με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της κατηγορίας 1 παραμένει, πολιτικά και τεχνικά, κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα και το φυτικό υλικό από αυτές τις νέες τεχνικές θα πρέπει να εξαιρείται από τις ρυθμίσεις της σχετικής Οδηγίας.
Σειρά σημαντικών επαφών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτική παραγωγή, θα έχει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στις Βρυξέλλες, από σήμερα Δευτέρα (22/1) μέχρι και την Τετάρτη (24/1).
Σήμερα Δευτέρα, στις 10:00 ώρα Βρυξελλών, θα έχει διαδικτυακή σύσκεψη με μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Θα ακολουθήσει καθιερωμένη συνάντηση του ΥπΑΑΤ με μέλη της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το απόγευμα, στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί δεξίωση της Βέλγικης Προεδρίας στο Egmont Palace.
Αύριο, Τρίτη (23 Ιανουαρίου), στις 10:00 θα ξεκινήσει το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας με τη συμμετοχή και του Έλληνα Υπουργού, ο οποίος στις 13:30 θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο Υπουργό Γεωργίας κ. Marc Fesneau.
Την Τετάρτη (24 Ιανουαρίου), στις 08:00, ύστερα από ελληνική πρωτοβουλία, θα πραγματοποιηθεί, η πρώτη συνεδρίαση για θέματα γεωργίας της ομάδας EUMED-9, την οποία αποτελούν οι χώρες του νότου της ΕΕ (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Σλοβενία και Κροατία), προκειμένου να συζητήσουν και να ακολουθήσουν μια ενιαία στάση σε κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επί τάπητος θα τεθούν, μεταξύ άλλων:
- Η κλιματική κρίση και τι πρέπει να βελτιώσει η ΕΕ για να είναι αποτελεσματική σε περιπτώσεις όπως η Θεσσαλία.
- Το πρόβλημα της ακαρπίας και του περονόσπορου.
- Το πρόβλημα των ψαριών εισβολέων (λαγοκέφαλο και λεοντόψαρο), που αφορά όλες τις μεσογειακές χώρες.
Στις 11:00 - 16:30 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα: «Βιο ασφάλεια και εμβολιασμός: σημαντικά εργαλεία στην πρόληψη, στον έλεγχο και στην εκρίζωση των ασθενειών στα ζώα».
Τα χρονοδιαγράμματα για τις παρακάρλιες περιοχές και το μέτρο αναπλήρωσης του ζωικού κεφαλαίου στις περιοχές που επλήγησαν από τις θεομηνίες ανακοίνωσε ο Υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο και αφορούσε τις «Δράσεις και παρεμβάσεις για τις θάλασσες της Θεσσαλίας μετά τα φαινόμενα Daniel και Elias».
Συγκεκριμένα ο Υπουργός στην εκδήλωση έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο χρονοδιάγραμμα του προγράμματος για τις παρακάρλιες περιοχές, επισημαίνοντας ότι απαιτείται η έγκριση του προγράμματος από την ΕΕ και ακολούθως η έκδοση υπουργικής απόφασης. Σύμφωνα, λοιπόν, με τους κανονισμούς της ΕΕ ανεξάρτητος μελετητής συντάσσει το σχέδιο (που θα παραδοθεί έως την 31η Δεκεμβρίου), για τον καθορισμό των τιμών και την τεκμηρίωση του περιβαλλοντικού οφέλους του προγράμματος. Αμέσως μετά κατατίθεται αίτηση τροποποίησης του ΠΑΑ για την ενεργοποίηση του μεταβατικού μέτρου. Έκδοση της απαιτούμενης Υπουργικής Απόφασης και της σχετικής Πρόσκλησης, το αργότερο έως 31 Μαρτίου. Η συμμετοχή στο Πρόγραμμα θα γίνεται αυτόματα με την υποβολή της αίτησης ΟΣΔΕ 2024, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετα δικαιολογητικά και ειδικοί φάκελοι.
Παράλληλα, o κ. Αυγενάκης ανέφερε ότι ο ΕΛΓΑ και η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων του ΥΠΑΑΤ, εργάζονται εντατικά για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μέσω των οποίων -και σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς- οι παραγωγοί θα μπορούν με χρηματοδότηση από το Π.Α.Α. να αναπληρώσουν δωρεάν το ζωικό τους κεφάλαιο, σε εφαρμογή του Μέτρο 5.2, ούτως ώστε να ενισχυθούν σημαντικά, για την επανεκκίνηση της κτηνοτροφικής παραγωγής. Το πληροφοριακό σύστημα υποδοχής των αιτήσεων, θα ανοίξει το αργότερο έως τις 10 Ιανουαρίου.
Αλιεία
Σε ό,τι αφορά στην αλιεία ο ΥπΑΑΤ ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σταθεί μόνο στην αναπλήρωση μέσω των de minimis, ύψους 2,6 εκατ. ευρώ, του απολεσθέντος εισοδήματος για τους αλιείς της Θεσσαλίας, της Φθιώτιδας και της Βόρειας Εύβοιας. Φέρνει νομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, στο οποίο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις σχετικά με τη λειτουργία των μονάδων υδατοκαλλιέργειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν δυσλειτουργίες που έχουν εντοπιστεί στις επιχειρήσεις του κλάδου. Όπως εξήγησε με το νομοσχέδιο επιχειρείται ο εξορθολογισμός των διαδικασιών εξέτασης των ενδικοφανών αλιευτικών προσφυγών καθώς και η ενίσχυση του αλιευτικού τουρισμού, ο οποίος αναμφίβολα συμβάλλει στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και στην προστασία ευαίσθητων οικοσυστημάτων, ενώ παράλληλα αναδεικνύει το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας.
Και πρόσθεσε: «Με τις ρυθμίσεις που προωθούμε θα επιλυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν φορείς μονάδων υδατοκαλλιέργειας, που επιθυμούν να ασκήσουν δραστηριότητες αλιευτικού τουρισμού, αλλά δεν μπορούν χρησιμοποιήσουν τα βοηθητικά σκάφη των μονάδων για τη μεταφορά επισκεπτών/τουριστών στις εγκαταστάσεις τους, λόγω των ισχυουσών διατάξεων περί αλιευτικού τουρισμού. Πρόκειται για μια δραστηριότητα που βρίσκει κατ’ εξοχήν εφαρμογή στην περιοχή σας και στην περιοχή των Σποράδων. Εδώ είναι η βάση στην οποία επιδιώκουμε να αναπτυχθεί περαιτέρω η μορφή αυτή εναλλακτικού τουρισμού που μπορεί να συνεισφέρει οικονομικά στις τοπικές κοινωνίες και να ανοίξει νέους ορίζοντες για τους αλιείς μας».
Εκδόθηκε, 13 Δεκεμβρίου, το ΦΕΚ που αφορά στην χορήγηση κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) στους πλοιοκτήτες των επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο πλαίσιο εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 717/2014 της Επιτροπής (ΕΕ L190/45, 28.6.2014).
Οι δυνητικοί δικαιούχοι είναι μόνιμοι κάτοικοι Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας, Σποράδων μόνο για την νήσο Σκιάθο και Λάρισας, κάτοχοι επαγγελματικών σκαφών παράκτιας αλιείας, είτε κάτοχοι σκαφών μέσης αλιείας εφοδιασμένων με το αλιευτικό εργαλείο γρι γρι, είτε κάτοχοι επαγγελματικών σκαφών αλιείας εσωτερικών υδάτων, με την αλιευτική τους άδεια σε ισχύ για το έτος 2023.
Εξαιρούνται από την παρούσα ενίσχυση οι κάτοχοι σκαφών μέσης αλιείας εφοδιασμένων με το αλιευτικό εργαλείο «τράτα βυθού» (μηχανότρατα).
Η δημόσια δαπάνη που προκύπτει από την εφαρμογή της απόφασης για το έτος 2023 ανέρχεται σε 1.489.000 ευρώ.
Θα ακολουθήσει συμπληρωματική απόφαση που θα αφορά τους αλιείς της Βόρειας Εύβοιας και της Φθιώτιδας.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε ότι: «Η κυβέρνηση κινείται με αποφασιστικότητα και απόλυτη συνέπεια απέναντι στους πληγέντες της Θεσσαλίας, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της και καλύπτοντας ζημιές που έχουν υποστεί και εισόδημα που έχουν απωλέσει, ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζει το πρόγραμμα αναγέννησης της Θεσσαλίας, δίνοντας έμφαση στον πρωτογενή τομέα».
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Στο μεταξύ υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση για τη διάθεση πλεονάζουσας αλιευτικής ικανότητας σε αλιείς ιδιοκτήτες επαγγελματικών σκαφών από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρο Κελέτση.
Με την απόφαση αυτή δίνει τη δυνατότητα σε επαγγελματίες αλιείς να αυξήσουν την αλιευτική ικανότητα των σκαφών τους, που αφορά στο μέγεθος και την ισχύ της μηχανής, μετά από αίτηση τους, προκειμένου να προχωρήσουν στη μετασκευή ή αντικατάσταση του σκάφους τους. Αυτό θα γίνει με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις που περιγράφονται στην απόφαση. Το ύψος της πλεονάζουσας αλιευτικής ικανότητα της χώρας που θα διατεθεί, αφορά σε συνολικά 8.000 GT και 35.000 kW.
Η δυνατότητα αυτή προέκυψε μετά από διαδικασίες του Υπουργείου κατά τις οποίες έγινε επικαιροποίηση και ορθολογική διαχείριση των δεδομένων ενεργών αδειών του ελληνικού αλιευτικού στόλου.
Με την τρέχουσα Απόφαση, η οποία ήταν χρόνιο αίτημα των επαγγελματιών ενεργών αλιέων της χώρας, ορίζονται οι δυνητικοί δικαιούχοι, οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία. Επίσης, καθορίζεται ο τρόπος και τα κριτήρια μοριοδότησης που θα εφαρμοστούν για την επιλογή των δικαιούχων.
Στην απόφαση λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για την υψηλότερη μοριοδότηση αιτημάτων, με κριτήριο την ηλικία των σκαφών ώστε να ενισχυθεί ο στόλος με νεότερα σκάφη, τη διαγραφή του αλιευτικού εργαλείου βιντζότρατα, αλλά και με βάση κριτήρια παραγωγικά και κοινωνικά όπως η πολυτεκνική ιδιότητα, κλπ.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν στην υπηρεσία αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία τηρείται ο φάκελος του σκάφους, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023.
Η Ελλάδα δεν υπερψήφισε την πρόταση του βασικού κανονισμού για τις αλιευτικές δυνατότητες και τις ποσοστώσεις, που έγινε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση επί των προτάσεων των κανονισμών για τις αλιευτικές δυνατότητες 2024, 2025 και 2026 σε Ατλαντικό και Βόρεια Θάλασσα και 2024 σε Μεσόγειο και Εύξεινο Πόντο κατέστησε σαφές ότι η πρόταση δεν διασφαλίζει την προστασία του αποθέματος και τη βιωσιμότητα του χελιού. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για την παράνομη αλιεία από τρίτες χώρες και ζήτησε την αποτελεσματική εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου της ΕΕ.
Όπως εξήγησε ο Έλληνας υπουργός «πάγια θέση της Ελλάδας στα θέματα των αλιευτικών αποθεμάτων είναι ο σεβασμός στην επιστημονική γνωμοδότηση, συνεκτιμώντας όμως τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις».Σύμφωνα λοιπόν με τη θέση αυτή ο Κανονισμός 1100 του 2007, αποτελεί το βασικό εργαλείο διαχείρισης και προστασίας του αποθέματος του ευρωπαϊκού χελιού και κάθε αλλαγή στη διαχείριση του είδους με την εισαγωγή νέων μέτρων, οφείλει να συμφωνεί με τα προβλεπόμενα σε αυτόν, ή να προκύπτει με σαφήνεια από αυτόν, μετά από πιθανή μελλοντική τροποποίησή του. Όπως σημείωσε ο ΥπΑΑΤ, με την αποσπασματική εισαγωγή μέτρων μέσω του βασικού Κανονισμού για τις ποσοστώσεις, «δεν εξασφαλίζεται η ολιστική προστασία του αποθέματος του είδους αυτού σε όλο το εύρος εξάπλωσης και σε όλα τα στάδια ζωής του, ελλοχεύοντας κινδύνους για τη βιωσιμότητά του».
Πεποίθηση της Ελλάδας, όπως διατυπώθηκε από τον Έλληνα υπουργό, είναι ότι «η αλιεία το γιαλόχελο θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει τη βιωσιμότητα της υδατοκαλλιέργειας χελιού - μίας ελεγχόμενης και αδειοδοτημένης δραστηριότητας - που συμβάλλει σημαντικά με το προϊόν της στην προστασία του ευρωπαϊκού χελιού. Το προϊόν της λειτουργεί ανταγωνιστικά έναντι του προϊόντος της παράνομης αλιείας και εμπορίας ευρωπαϊκού χελιού, δεδομένης της μεγάλης ζήτησης για το είδος στην αγορά».
Επίσης, ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε ότι θεωρεί απαραίτητη την επέκταση του Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας, ώστε να μπορούν να ενισχύονται από αυτό οι εμπλεκόμενοι αλιείς και υδατοκαλλιεργητές χελιού σε περίπτωση απώλειας των εισοδημάτων τους, όπως προβλέπεται από τα μέτρα του Άρθρου 13 για τη Μεσόγειο.
Με βάση όλα τα παραπάνω ο Λευτέρης Αυγενάκης κατέστησε σαφές ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να υπερψηφίσει την πρόταση του βασικού κανονισμού για τις αλιευτικές δυνατότητες και τις ποσοστώσεις».
Διευκρίνισε δε, ότι η χώρα μας λαμβάνει τη συγκεκριμένη θέση διότι δεν επιτρέπει δυσμενείς επιπτώσεις στους αλιείς μας, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του χελιού. Επίσης, παρότι δεν έχουμε ιδιαίτερες ανησυχίες για τις περιοχές όπου δραστηριοποιείται ο ελληνικός αλιευτικός στόλος, ωστόσο συμμεριζόμαστε τις χώρες της Δυτικής Μεσογείου που καλούνται να αντιμετωπίσουν δυσμενή σενάρια.
Επί πλέον ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέφρασε την ανησυχία της χώρας μας για τη δράση αλιευτικών στόλων τρίτων χωρών, ειδικά όσον αφορά σε θέματα καταπολέμησης της Παράνομης Λαθραίας και Άναρχης αλιείας στα θαλάσσια ύδατα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτηρίζοντάς το «πολύ σοβαρό και μακροχρόνιο πρόβλημα», που έχει αρνητικό αντίκτυπο μεταξύ άλλων και «στη βιωσιμότητα των αποθεμάτων». Και ζήτησε την αποτελεσματική εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου της Ένωσης «προκειμένου να υπάρχει δικαιοσύνη και να διασφαλίζονται οι ισότιμοι όροι ανταγωνισμού για τους αλιείς μας».
Συνάντηση Κελέτση με Ιχθυολόγους Δημοσίου
Στο μεταξύ την Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2023, αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΣΙΔ (Πανελλήνιος Σύλλογος Ιχθυολόγων Δημοσίου) αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Δημήτρη Βάτσο, την Γ.Γ Ευαγγελία Ανεζάκη, την Αντιπρόεδρο Μαρία Τσουβάλα, τον ταμία Δημήτρη Τσιάνη και το μέλος Ακοβιτιώτη Κων/νο, παρουσία και του Προέδρου της ΠΟΓΕΔΥ Νίκου Κακαβά, συναντήθηκε με τον αρμόδιο για τα θέματα της Αλιείας Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Κελέτση.
Κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, ο κ. Υφυπουργός ενημερώθηκε εκτενώς για τα μείζονα προβλήματα του κλάδου. Συγκεκριμένα τέθηκαν προς συζήτηση τα εξής θέματα :
1. Η ενεργοποίηση της υποχρέωσης του συστήματος ελέγχου των αλιευτικών δραστηριοτήτων και προϊόντων-ιχνηλασιμότητας.
2. Η εφαρμογή της ευρωπαϊκής υποχρέωσης για παρακολούθηση της ερασιτεχνικής αλιείας.
3. Η κωδικοποίηση και ο εκσυγχρονισμός της αλιευτικής νομοθεσίας.
4. Ο καθορισμός των κριτηρίων επαγγελματικότητας στην Αλιεία.
5. Η στήριξη των αλιέων στις συνέπειες που υφίστανται από τη δράση εισβολικών ειδών (Λαγοκέφαλος κ.α), προστατευόμενων ειδών (κητώδη, θαλάσσιες χελώνες) καθώς και από φυσικές καταστροφές (πχ εκτεταμένη εμφάνιση πλαγκτόν, θεομηνίες).
6. Η ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού στις λιμνοθάλασσες.
7. Η αξιοποίηση των Υπηρεσιών Αλιείας των Περιφερειών στο ΠΑΛΥΘ 2021-27.
8. Η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από τη ΓΔΑ στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Αλιείας.
9. Το πρόβλημα της συνεχιζόμενης οικειοποίησης αρμοδιοτήτων του Τομέα Αλιείας από άλλους φορείς.
10. Η ενίσχυση της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας, της Διαχειριστικής Αρχής του ΠΑΛΥΘ, και των Περιφερειακών Υπηρεσιών Αλιείας με Ιχθυολόγους.
11. Η δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Αλιευτικής Πολιτικής.
Τέλος, το ΔΣ του Συλλόγου τόνισε ότι θα είναι στην διάθεση της Πολιτικής Ηγεσίας, συμβάλλοντας με τις προτάσεις του, σε οποιαδήποτε προσπάθεια επίλυσης των χρόνιων στρεβλώσεων που διέπουν τον Τομέα Αλιείας
Συνολικά 15 συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις - διακηρύξεις υπογράφηκαν στο πλαίσιο του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, που αφορούν πολλούς κλάδους μεταξύ αυτών και τον αγροτικό.
Την Διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης υπόγραψαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αυγενάκης και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ. Hakan Fidan. Οι δύο πλευρές εκφράζουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα των αγροτικών καλλιεργειών, να συνεργαστούν στην αντιμετώπιση πλημμυρών ή ξηρασίας, να συνεργαστούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, να καταπολεμήσουν την παράνομη αλιεία, να προωθήσουν την έρευνα στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης.
Ο υπουργός ΑΑΤ κ. Αυγενάκης ανέφερε ότι «είναι κατανοητό απ΄ όλους ότι χθες ήταν μια μεγάλη ημέρα για τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, δύο γειτονικών κρατών και αυτό είναι κάτι που δεν αλλάζει. Είναι γεγονός ότι όταν υπάρχει σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, ρεαλισμός, καλή πρόθεση, τότε έχουμε και καλά αποτελέσματα στους όρους συνεργασίας και συνύπαρξης.
Για αυτόν το λόγο και στα θέματα του πρωτογενή τομέα υπήρξε μια σχετική συμφωνία, όπου στο επίκεντρό της έχουμε, βεβαίως τα θέματα της κλιματικής κρίσης, τα θέματα της ξηρασίας, των όσων εξελίσσονται στη χώρα μας, αλλά και στη γείτονα χώρα. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον πρωτογενή τομέα, με την έρευνα, με την τεχνογνωσία.
Ζητήματα που μπορούμε να συνεργαστούμε και να συνυπάρξουμε και βεβαίως ζητήματα με τους αλιείς.
Όλα αυτά έχουν πλέον περιγραφεί στο κείμενο το οποίο είχε υπογραφεί και από τις δύο πλευρές και χαίρομαι διότι αυτό ανοίγει νέους ορίζοντες στη συνεργασία με τη γείτονα χώρα».
Την Διακήρυξη για τελωνειακή συνεργασία υπόγραψαν ο πρόεδρος Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής και ο Τούρκος υφυπ. Εμπορίου Sezai Ucarmak. Οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να αναπτύξουν περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των τελωνειακών αρχών. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνούν στη διοργάνωση κοινών σεμιναρίων, την ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών προκειμένου να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των τελωνειακών υπηρεσιών, να καταπολεμήσουν την απάτη, να προωθήσουν την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών.
Το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) στον τομέα των εξαγωγών υπόγραψαν ο ΥΦΥΠΕΞ Κώστας Φραγκογιάννης και o CEO της Turk Eximbank, Ali Guney. Το μνημόνιο προωθεί τη συνεργασία των φορέων Export Credit Greece και Turk Eximbank με σκοπό την αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Η συνεργασία περιλαμβάνει ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τεχνογνωσίας, εκπαίδευση προσωπικού, ενημέρωση και διευκόλυνση στην επίλυση προβλημάτων, ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων σε Ελλάδα, Τουρκία και τρίτες χώρες.
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή (19/11), στις Βρυξέλλες, των υπουργών της EUMED-9, δηλαδή των εννέα υπουργών Γεωργίας χωρών της Μεσογείου, στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας Υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης.
Η σύσκεψη έγινε στο περιθώριο της βραδιάς ιταλικής γαστρονομίας, που οργάνωσε ο Ιταλός Υπουργός Γεωργίας, Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα, προκειμένου να συζητήσουν για την δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, στον πρωτογενή τομέα.
Τα θέματα της συνάντησης θα συζητηθούν στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που θα γίνει, σήμερα Δευτέρα (20/11), στις Βρυξέλλες.
Το EUMED-9 είναι μια άτυπη συμμαχία των χωρών της Μεσογείου και μετέχουν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Κύπρος, η Κροατία και η Σλοβενία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, η Ελλάδα για πρώτη φορά συμμετέχει σε μια προσπάθεια δημιουργίας κοινού μετώπου (λόμπι) που αποτελείται από 9 κράτη μέλη της ΕΕ με στόχο να καταθέσει σχέδιο που θα αφορά την δημιουργία «ταμείου» που θα δίνει αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές που θα γίνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Το κοινό μέτωπο των κρατών της ΕΕ ζητά:
- πληρωμή αποζημιώσεων στην αλιεία από τις ζημιές που προξενεί ο λαγοκέφαλος (εισήλθε στη Μεσόγειο λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας)
- πληρωμή αποζημιώσεων στα αμπέλια λόγω του περονόσπορου (πιέζει η Γαλλία σε αυτή την κατεύθυνση)
- πληρωμή ενισχύσεων λόγω της ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια (πιέζουν από κοινού Ισπανία και Ιταλία)
Οι χώρες της EUMED-9 έχουν σαν στόχο η πληρωμή των παραπάνω αποζημιώσεων και ενισχύσεων να γίνεται από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Συμβούλιο Υπουργών
Όσον αφορά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, στις 20 Νοεμβρίου 2023, θα γίνει μια πρώτη συζήτηση σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2024 στον Ατλαντικό και τη Βόρεια Θάλασσα, καθώς και στη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο.
Κατά τη διάρκεια δημόσιας συνεδρίασης, οι υπουργοί Γεωργίας θα επιδιώξουν να εγκρίνουν συμπεράσματα σχετικά με ένα μακρόπνοο όραμα για τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ.
Η ισπανική Προεδρία θα δημοσιοποιήσει πληροφορίες αναφορικά με την πορεία των εν εξελίξει εργασιών σχετικά με την πρόταση κανονισμού για τα φυτά που παράγονται με ορισμένες νέες γονιδιωματικές τεχνικές και τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές που προέρχονται από αυτά. Στο σημείο αυτό, η κροατική αντιπροσωπεία αναμένεται επίσης να παράσχει πληροφορίες σχετικά με το θέμα.
Η Επιτροπή θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με την εφαρμογή της δασικής στρατηγικής της ΕΕ για το 2030, η αυστριακή αντιπροσωπία αναμένεται να παράσχει πληροφορίες σχετικά με την ομάδα «Για τα δάση», η δε γερμανική αντιπροσωπία αναμένεται να ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με τα μέτρα στήριξης για τις χώρες εταίρους όσον αφορά την αποψίλωση των δασών.
Επιπλέον, η ιταλική αντιπροσωπεία αναμένεται να παράσχει, επίσης σε δημόσια συνεδρίαση, πληροφορίες στο Συμβούλιο σχετικά με τον ρόλο των γεωργών στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των αγροτικών περιοχών, ενώ η γαλλική αντιπροσωπία αναμένεται να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τη μερική εφαρμογή του προτύπου ΚΓΠΚ 8 για το 2024. Το ΚΓΠΚ 8 της ΚΑΠ αφορά στο «ελάχιστο ποσοστό των γεωργικών εκτάσεων που διατίθεται σε μη παραγωγικές εκτάσεις» (τουλάχιστον το 4% της αρόσιμης γης σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης).
Σύσκεψη με το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Αλιέων Γρι- Γρι είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον κλάδο.
Ο υπουργός επανέλαβε την απόφασή του για επαναφορά του Μητρώου Αλιέων.
Όπως είπε: «Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τους επαγγελματίες αλιείς», και ανακοίνωσε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα τεθεί και το πλαίσιο για την άσκηση ερασιτεχνικής αλιείας.
Τόνισε επίσης, ότι γίνεται δεκτό το αίτημά τους να συμπεριληφθεί και η αλιεία στο νέο Κανονισμό του ΕΛΓΑ. «Για εμάς οι αλιείς είναι αναπόσπαστο τμήμα του πρωτογενούς τομέα», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι εντός του πρώτου τριμήνου του 2024 θα διοργανωθεί το πρώτο Συνέδριο για την αλιεία στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται όλες οι πτυχές του κλάδου.
Τέλος, ο ΥπΑΑΤ ενημέρωσε τους αλιείς για τη σημαντική επιτυχία της χώρας μας που αφορά στη δημιουργία Κέντρου Αναφοράς της ΕΕ - ένα από τα μόλις 4 της ΕΕ - για την ευζωία των υδρόβιων ζώων, με έδρα την Κρήτη που θα λειτουργεί με τη μορφή της κοινοπραξίας, υπό το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με την συμμετοχή επιπλέον του Κέντρου Βιολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχίας και του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης και θα είναι το πρώτο εξειδικευμένο για θέματα υδρόβιων ζώων. Τα εγκαίνια του Κέντρου θα γίνουν τον Ιανουάριο. Μέσα από τη λειτουργία του θα εντοπίζονται τα προβλήματα, οι ιδιαιτερότητες και οι εξελίξεις στο χώρο της αλιείας και θα αποτελέσει ένα μόνιμο εργαλείο ενίσχυσης του κλάδου στη χώρα μας.
Τρακτέρ και μηχανολογικό εξοπλισμό στις πληγείσεις από κακοκαιρία περιοχές θα χρηματοδοτηθούν από τα Σχέδια Βελτίωσης.
Όπως δήλωσε ο υπουργός ΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης, «θα υπάρξει πρόνοια για αύξηση κονδυλίων στα Σχέδια Βελτίωσης που έχουν κατατεθεί για αξιολόγηση από τις συγκεκριμένες περιοχές».
Για τα προβλήματα των μηλοπαραγωγών της Μαγνησίας ο υπουργός ανέφερε ότι «όπως διαπιστώθηκε και κατά την επίσκεψη που έκανα στο Πήλιο και τις συναντήσεις που είχα στο Δημαρχείο και στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη δυνατότητα συγκομιδής των μήλων, αλλά διακίνησής τους από τα χωράφια στα κέντρα συλλογής. Επίσης η καταστροφή μέρους του οδικού δικτύου του Πηλίου, έχει δημιουργήσει προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας. Με δεδομένα τα παραπάνω προβλήματα και την απώλεια παραγωγής που προκάλεσε η καταιγίδα, θα στηριχθούν οι μηλοπαραγωγοί μέσω του ΕΛΓΑ».
Και πρόσθεσε: «Σε ό,τι αφορά στις ζωοτροφές, πέραν των ενεργειών της Πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας, η Γενική Διεύθυνση Αποκεντρωμένων Διοικήσεων του ΥπΑΑΤ, στην οποία υπάγονται οι έλεγχοι των εταιρειών παραγωγής και εμπορίας ζωοτροφών, έχει ήδη εκκινήσει την διαδικασία συγκέντρωσης δωρεών σε ζωοτροφές.
Δεδομένης της αδυναμίας χρήσης των αλιευτικών εργαλείων λόγω παρουσίας πολλών φερτών υλικών (επιστρέψτε μου να σημειώσω ότι ποτέ δεν υπήρξε απαγόρευση αλιείας στον Παγασητικό πλην της ανεμότρατας για την οποία ακολουθούμε τις ημερομηνίες απαγόρευσης που προβλέπονται στο αντίστοιχο διαχειριστικό σχέδιο και καμία σχέση δεν έχει με τις πλημμύρες), οι αρμόδιες διευθύνσεις του ΥπΑΑΤ, κατόπιν εντολής μου ετοιμάζουν σχέδιο ενίσχυσης των αλιέων Μαγνησίας και Λαρίσης, κάνοντας χρήση του χρηματοδοτικού εργαλείου de minimis».
Όσον αφορά τις πρώτες εκτιμήσεις των ερευνητών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ είναι άκρως ενθαρρυντικές για την άμεση χρήση της πλειονότητας των εδαφών, εκτίμηση που ταυτίζεται με εκείνες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Από τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ έχουν εκδοθεί οδηγοί ενεργειών προς:
- Τους γεωργούς, σχετικά με την ταχύτερη αποκατάσταση των πλημμυρισμένων εδαφών και την απομάκρυνση των φερτών υλικών σε οργανωμένους χώρους.
- Τους μελισσοκόμους, για τη διαχείριση του μελισσοκομικού υλικού
Παράλληλα, οι ανταποκριτές του εθνικού δικτύου συλλογής Αλιευτικών δεδομένων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ καταγράφουν τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε αλιευτικά καταφύγια, σκάφη και άλλα, εξαιτίας των φερτών υλικών.
Στο μεταξύ, το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ξεκίνησε από την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2023, εποπτεία και δειγματοληψίες στον Παγασητικό Κόλπο. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω ενέργειες:
- Δειγματοληψίες και αναλύσεις δειγμάτων θαλασσινού νερού σε τέσσερις (4) παράκτιους σταθμούς του Παγασητικού Κόλπου, με πρόσβαση από την ακτή, στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2023.
- Δειγματοληψίες και αναλύσεις δειγμάτων θαλασσινού νερού σε τρεις (3) σταθμούς του Παγασητικού Κόλπου με αλιευτικό σκάφος, στις 4-6 Οκτωβρίου 2023.
- Δειγματοληψίες και αναλύσεις δειγμάτων θαλασσινού νερού σε εφτά (7) σταθμούς «ανοικτής θαλάσσης» στην ευρύτερη περιοχή, στις 28 Σεπτεμβρίου μέχρι 2 Οκτωβρίου, στα όρια των χωρικών υδάτων της χώρας.
- Δειγματοληψίες και αναλύσεις βιολογικών και μη-βιολογικών δειγμάτων σε δέκα (10) σταθμούς, με πρόσβαση από την ακτή, στις 10 έως 25 Οκτωβρίου.
Τα πρώτα αποτελέσματα των μετρήσεων πεδίου - αναλύσεων εργαστηρίου θα ανακοινωθούν εντός της πρώτης εβδομάδας του Οκτωβρίου 2023.
Σημειώνεται, ότι ήδη η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Τμήμα Αλιευμάτων, Γάλακτος και Λοιπών Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης), έχει πραγματοποιήσει μακροσκοπικούς ελέγχους σε αλιεύματα της περιοχής και τα οποία έχουν κριθεί κατάλληλα.
Όπως επισημαίνει η αρμόδια Υπηρεσία: «Αναφορικά με τα αλιεύματα του Παγασητικού Κόλπου, σας γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει θέμα κατανάλωσής τους διότι η σάρκα των ψαριών είναι απαλλαγμένη από μικροοργανισμούς όσο το ψάρι είναι ζωντανό. Ως εκ τούτου, δεν συντρέχει λόγος απαγόρευσης αλιείας και ανησυχίας για την ασφάλεια του τροφίμου».
Αναφορικά με τη δραστηριότητα του ΕΦΕΤ
Στο πλαίσιο της διασφάλισης της ορθής λειτουργίας των επιχειρήσεων τροφίμων, της προστασίας των καταναλωτών και της δημόσιας υγείας η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας του ΕΦΕΤ στο διάστημα μεταξύ Δευτέρας 18/9 και Τρίτης 26/9, διενήργησε 168 επιθεωρήσεις στις εξής κατηγορίες επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων: Χώροι σίτισης και επιχειρήσεις catering πλημμυροπαθών συμπεριλαμβανομένων των ΜΚΟ, σχολικά κυλικεία, τυροκομεία, εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος, μαζική εστίαση, κρεοπωλεία, αρτοποιεία - ζαχαροπλαστεία, χονδρικό εμπόριο - αποθήκες τροφίμων, αλευρόμυλοι, μπισκοτοποιία. Λόγω των εκτάκτων συνθηκών, οι επιθεωρήσεις ήταν συμβουλευτικού χαρακτήρα και δεν βεβαιώθηκαν πρόστιμα για μη συμμορφώσεις. Οι περιοχές οι οποίες επισκέφθηκαν τα κλιμάκια των επιθεωρητών ήταν στους Δήμους Λαρισαίων, Τρικκαίων, Φαρκαδόνας, Σοφάδων, Καρδίτσας, Παλαμά και Μουζακίου.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, θα συμμετάσχει στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τον τομέα της αλιείας, στην πόλη Βίγκο της Ισπανίας, στις 17 και 18 Ιουλίου 2023.
Στην κεντρική συνεδρίαση υπό την προεδρία της Ισπανίας, οι Υπουργοί θα παραθέσουν τις προτάσεις τους για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του ζητήματος της μείωσης και τελικά της έκλειψης του διοξειδίου του άνθρακα από τον τομέα της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών.
Στόχος του Συμβουλίου είναι να βρεθούν οι μηχανισμοί, ώστε σταδιακά ο ευρωπαϊκός αλιευτικός στόλος και οι υδατοκαλλιέργειες να προσαρμοστούν στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Ο Έλληνας ΥπΑΑΤ, θα θέσει στους ομολόγους του, τα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Μεσογείου, με το λαγοκέφαλο και το λεοντόψαρο, και θα προτείνει το συγκεκριμένο ζήτημα να είναι από τα βασικά θέματα συζήτησης στην επόμενη συνεδρίαση.
Ο Υπουργός θα αναδείξει στους ομολόγους του τον ρόλο ζωτικής σημασίας που διαδραματίζει για την ελληνική οικονομία και την περιφερειακή ευημερία, η αλιεία μικρής κλίμακας, δεδομένου ότι αντιπροσωπεύει άνω του 90% των σκαφών ελληνικής σημαίας.
Επιπλέον, θα αναφερθεί στην ανάγκη να θωρακισθεί η οικονομική βιωσιμότητα του αλιευτικού στόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό, θα αναδείξει την σημασία καλύτερης κατανόησης και σεβασμού των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων των ανά περίπτωση πληγόμενων παραγωγικών φορέων σε επίπεδο κράτους μέλους, πριν την υιοθέτηση νέων μέτρων ή πολιτικών.
Ο κ. Αυγενάκης θα τονίσει, τέλος, την ανάγκη θεσμικών αλλαγών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απανθρακοποίηση, συμπεριλαμβανομένης της επανεξέτασης των ανώτατων ορίων δυναμικότητας που ορίζονται στην Κοινή Αλιευτική Πολιτική.
Επόμενος σταθμός των Ευρωπαίων Υπουργών Γεωργίας είναι στις Βρυξέλλες, στις 25 Ιουλίου, όπου θα συζητήσουν την ορθολογική χρήση των φυτοφάρμακων.
Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Αλιείας και Θάλασσας 2014 – 2020, Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει εγκρίνει σε δεκαοχτώ Αναπτυξιακές Εταιρείες - Ομάδες Τοπικής Δράσης, μεταξύ των οποίων και το Δίκτυο Νήσων Αττικής, την υλοποίηση του έργου Αλιευτικός Τουρισμός στην Ελλάδα, με διάρκεια υλοποίησης εντός του έτους 2023.
Στο πλαίσιο αυτό το Δίκτυο πραγματοποίησε την Παρασκευή (28/04/2023) την πρώτη ενημερωτική συνάντηση με αλιείς της περιοχής των Μεθάνων.
Από τη συζήτηση αναδείχθηκαν θέματα για τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για τον αλιευτικό τουρισμό, ενώ προσδιορίστηκαν και τόποι που αποτελούν ιδιαίτερα σημεία επίσκεψης για την ανάπτυξη αλιευτικού τουρισμού στην περιοχή των Μεθάνων.
Πιο αναλυτικά, το Δίκτυο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, οργανώνει μέσα στο μήνα Μάϊο επισκέψεις ενημέρωσης και συζήτησης με τους αλιείς όλης της περιοχής με σκοπό την ανάπτυξη θεμάτων για:
τις δυνατότητες που δημιουργεί ο αλιευτικός τουρισμός
τον προγραμματισμό συνεργασίας με τηλεοπτικό συνεργείο, στο οποίο έχουν ανατεθεί γυρίσματα ντοκιμαντέρ και σποτ για τη δημιουργία επτά προτεινόμενων θαλάσσιων διαδρομών στην περιοχή Νήσων Αττικής με τα αξιοθέατα του αλιευτικού τουρισμού.
Οι θαλάσσιες διαδρομές από το σκάφος, σε συνεργασία με τους παράκτιους αλιείς, θα αποτυπώσουν το φυσικό περιβάλλον, τοπία και θαλάσσια πανίδα (δελφίνια, χελώνες, φώκιες κλπ.) καθώς και τις μεθόδους αλιείας και τα αλιεύματα, καθώς στοχεύει να αποτυπώσει με πληρότητα την αυθεντική βιωματική εμπειρία μίας ημέρας σε ένα αλιευτικό σκάφος κάνοντας αλιευτικό τουρισμό.
Παράλληλα, θα γίνει καταγραφή στοιχείων της αλιευτικής παράδοσης σε σχέση με τη γαστρονομία - πρώτες ύλες, συνταγές, βίντεο και φωτογραφίες παρασκευής-, μύθοι και παραδόσεις, θαλάσσια θηλαστικά, αλιευτικά εργαλεία και μέθοδοι αλιείας, εποχικότητα αλιευμάτων και άλλα.
Η συνεργασία και επικοινωνία αφορά τους αλιευτικούς συλλόγους και αλιείς της περιοχής του Δικτύου Νήσων Αττικής: Σαλαμίνα, Αγκίστρι, Αίγινα, Πόρος, Γαλατάς, Μέθανα, Ύδρα, Σπέτσες, Κύθηρα – Αντικύθηρα. Στην επικοινωνία ενημέρωση και συνεργασία αναπτύσσεται με την Δ/νση Αλιείας της Περιφέρειας Αττικής και τα Λιμεναρχεία της περιοχής.
Στις συναντήσεις διακινείται ερωτηματολόγιο προς τους αλιείς, με στόχο τη συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με τον αλιευτικό τουρισμό καθώς και προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον τομέα της παράκτιας αλιείας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος θα καταγραφεί το ενδιαφέρον για την επικείμενη επίσκεψη ανταλλαγής εμπειριών με αλιείς που ασκούν αλιευτικό τουρισμό σε περιοχές της Ιταλίας για περισσότερα από είκοσι έτη.
Παράλληλα το Δίκτυο θα συμμετάσχει, από τις 8-10 Μαΐου, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες Αναπτυξιακές εταιρείες, σε συνάντηση στην Ολυμπία και στην Κεφαλλονιά, σε συνεργασία με τον νεοσύστατο Σύλλογο Επαγγελματιών Αλιέων Αλιευτικού Τουρισμού.
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών στο οποίο περιλαμβάνεται η επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) πετρελαίου που χρησιμοποιείται στη γεωργία.
Όπως αναφέρει στο σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου, η επιστροφή ΕΦΚ αφορά το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία.
Αφορά το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023.
Η επιστροφή ΕΦΚ θα χορηγηθεί όπως και στην προηγούμενη πληρωμή, δηλαδή σε όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και το ύψος αυτής θα οριοθετείται από τον αριθμό των στρεμμάτων και το είδος καλλιέργειας, όπως δηλώνεται στο ΟΣΔΕ.
Το ποσό επιστροφής του ΕΦΚ είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν υπόκε ιται σε οποιαδήποτε 24 κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες ή μη οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., καθορίζον ται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ο χρόνος επιστροφής, τα δικαιούχα επιστροφής πρόσωπα, τα κριτήρια για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων για τις οποίες υπολογίζεται η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
Όσον αφορά τους αλιείς, δικαιούχους απαλλαγής του ειδικού φόρου κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) καυσίμων, σύμφωνα με την περ. β της παρ. 1, κατοίκους μικρών και απομακρυσμένων νησιών, όπου δεν υφίσταται φορολογική αποθήκη καυσίμων ναυτιλίας, παρέχεται δυνατότητα προκαταβολής της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων που αναλογεί στις ετήσιες καταναλώσεις καυσίμων κινητήρων για τις ανάγκες τους.
Υπεγράφη η πρόσκληση από Κεδίκογλου.
Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της Ουκρανικής κρίσης, υπεγράφη κατόπιν εντολής του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμου Κεδίκογλου, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, η πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης για την ένταξη στη Δράση 2, του Μέτρου 3.4.3 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας & Θάλασσας (ΕΠΑλΘ) 2014-2020.
Η χρηματική αποζημίωση της πρόσκλησης ανέρχεται σε 51.335.000 εκατ. ευρώ και αφορά στη στήριξη των φορέων εκμετάλλευσης του τομέα αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας για το διαφυγόν εισόδημά τους και για το πρόσθετο κόστος που προέκυψε λόγω της διατάραξης της αγοράς, η οποία προκλήθηκε από τη πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της στην εφοδιαστική αλυσίδα των δυο κλάδων.
Η αξιολόγηση των αιτήσεων είναι άμεση, βάσει της ημερομηνίας και ώρας οριστικοποίησης της υποβολής της αίτησης του δικαιούχου. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εκδίδονται τμηματικά οι Αποφάσεις Ένταξης ή Απόρριψης και στη συνέχεια ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι με ηλεκτρονικό μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχουν δηλώσει στην αίτησή τους. Οι αιτήσεις χρηματοδότησης που τυγχάνουν θετικής αξιολόγησης και ένταξης, θεωρούνται ταυτόχρονα ότι είναι και αιτήσεις πληρωμής, επομένως δεν απαιτείται η υποβολή ξεχωριστής αίτησης πληρωμής εκ μέρους των δικαιούχων.
Η υποβολή αιτήσεων στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης, πραγματοποιείται στην ηλεκτρονική διεύθυνση (πατήστε εδώ), κατά το διάστημα από 6/02/2023 έως και 15/03/2023 & ώρα 14:00 μ.μ.