Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ποιες προσκλήσεις τρέχουν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020

02/08/2019 03:39 μμ
Το Τμήμα Αλιείας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Π.Ε. Πιερίας ενημερώνει ότι έχουν αναρτηθεί στη «Διαύγεια» οι παρακάτω Προσκλήσεις για την υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020:

Το Τμήμα Αλιείας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Π.Ε. Πιερίας ενημερώνει ότι έχουν αναρτηθεί στη «Διαύγεια» οι παρακάτω Προσκλήσεις για την υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020:

1. Μέτρο 3.1.22 «Προστιθέμενη αξία, ποιότητα των προϊόντων και χρήση ανεπιθύμητων αλιευμάτων» με ΑΔΑ: Ω6ΠΤ4653ΠΓ-ΓΞ5 και Κωδικό Πρόσκλησης ΑΡ. 42.2.

2. Μέτρα 3.1.8 «Υγεία και Ασφάλεια» και 4.1.20 «Ενεργειακή απόδοση και μετριασμός της κλιματικής αλλαγής, επενδύσεις επί του σκάφους, έλεγχοι και συστήματα ενεργειακής απόδοσης, διερεύνηση της συμβολής των εναλλακτικών συστημάτων πρόωσης και του σχεδιασμού του κύτους» με ΑΔΑ: ΨΡΤ64653ΠΓ-ΟΘΩ και Κωδικό Πρόσκλησης ΑΡ. 32.41.2.

3. Μέτρα 3.2.2 & 4.2.4 «Παραγωγικές Επενδύσεις στην Υδατοκαλλιέργεια» με ΑΔΑ: 99Π44653ΠΓ-1ΝΦ και Κωδικό Πρόσκλησης ΑΡ. 48.2.

4. Μέτρο 3.4.4 «Μεταποίηση προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας» με ΑΔΑ: 67ΦΠ4653ΠΓ-ΟΞΖ και Κωδικό Πρόσκλησης ΑΡ. 69.2.

5. Μέτρο 3.4.3 «Μέτρα Εμπορίας» με ΑΔΑ: ΩΥΓ24653ΠΓ-ΗΝΚ και Κωδικό Πρόσκλησης ΑΡ. 68.1.

6. Μέτρο 3.4.1 «Σχέδια Παραγωγής και Εμπορίας» με ΑΔΑ: ΨΨΗ94653ΠΓ-ΧΩΔ και Κωδικό Πρόσκλησης ΑΡ. 66.1.

Η κατάθεση των αιτήσεων για τα Μέτρα 3.1.22 - 3.1.8 και 4.1.20 - 3.2.2 & 4.2.4 - 3.4.4 - γίνεται ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση ependyseis.gr, από 2/09/2019 και ώρα 12:00΄ ως 15/11/2019 και ώρα 14:00΄.

Για τα Μέτρα 3.4.3 «Μέτρα Εμπορίας», «Σχέδια Παραγωγής και Εμπορίας», η κατάθεση των αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά στο ΟΠΣ – ΕΣΠΑ 2014 – 2020 από την ημερομηνία δημοσίευσης των προσκλήσεων έως 31/12/2021.

Τα Μέτρα 3.1.22, 3.1.8 και 4.1.20 αφορούν πλοιοκτήτες επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών και τα Μέτρα 3.4.3 και 3.4.1 αφορούν συλλογικούς φορείς.

Σχετικά άρθρα
29/03/2024 10:21 πμ

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης δέχθηκε στο γραφείο του, παρουσία του ΓΓ Υποδομών και Ενωσιακών Πόρων, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό, με τον οποίο συζήτησαν το ζήτημα της ενίσχυσης της Περιφέρειας, μέσω των προγραμμάτων που είναι σε εξέλιξη και με την ένταξη επιλαχόντων σε αυτά.

Ο κ. Φάνης Σπανός ζήτησε την ένταξη επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης και από περιοχές της Φθιώτιδας και της Βόρειας Εύβοιας, καθώς και την ενίσχυση των αλιέων της περιοχής, κατά τα πρότυπα ενίσχυσης των αλιέων της Θεσσαλίας, ενώ ζήτησε και τη χρηματοδότηση των ΤΟΕΒ του Δομοκού για αποκατάσταση των ζημιών από τις θεομηνίες Daniel και Elias.

Μετά τη συνεργασία που είχαν ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε την τροποποίηση του προϋπολογισμού της Πρόσκλησης της δράσης 4.1.5 (Σχέδια Βελτίωσης).

Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη τα καταστροφικά γεγονότα κατά τη διάρκεια των θεομηνιών, με την τροποποίηση της πρόσκλησης αυξάνεται ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ως εξής:

  • Κατά 3.250.000 ευρώ με σκοπό την κάλυψη του συνόλου των επιλέξιμων αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από τους υποψηφίους που έχουν ως μόνιμη κατοικία τους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου- Λίμνης- Αγ. Άννας. Η επί πλέον χρηματοδότηση αφορά 78 επιλαχόντες.

  • Κατά 410.000 ευρώ με σκοπό την κάλυψη του συνόλου των επιλέξιμων αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από τους υποψηφίους που έχουν ως μόνιμη κατοικία τους τις Δημοτικές Κοινότητες, Αγίου Κωνσταντίνου, Αγνάντης, Μενδενίτσας, Αγίου Χαραλάμπους και Ανάβρας του Δήμου Καμένων Βούρλων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.

  • Κατά 2.085.000 ευρώ με σκοπό την κάλυψη του συνόλου των επιλέξιμων αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από τους υποψηφίους που έχουν ως μόνιμη κατοικία τους το Δήμο Δομοκού. Η επί πλέον χρηματοδότηση αφορά 38 επιλαχόντες.

Επίσης εξασφαλίσθηκε η χρηματοδότηση των αλιέων των Δήμων Στυλίδας, Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου- Λίμνης- Αγ. Άννας, με σκοπό να καλύψουν την απώλεια εισοδήματος κατά την περίοδο των θεομηνιών. Οι αλιείς των τριών Δήμων θα λάβουν μέσω de minimis 1.159.600 ευρώ από το σύνολο της δεύτερης ΚΥΑ που αφορά τη στήριξη αλιέων σε πληγείσες περιοχές η οποία είναι ύψους 1.662.000 ευρώ. Συνολικά για τη στήριξη των αλιέων που επλήγησαν από τον Daniel σε Θεσσαλία και Βόρειο Ευβοϊκό, έχουν δοθεί 3.151.000 ευρώ.

Τέλος, εξασφαλίσθηκαν χρηματοδοτήσεις για τους δύο ΤΟΕΒ της περιοχής του Δομοκού, προκειμένου να αποκατασταθούν ζημιές που προκλήθηκαν από τις θεομηνίες και να γίνει και πάλι λειτουργικό το αρδευτικό δίκτυο. Συγκεκριμένα ο ΤΟΕΒ 5ης Ζώνης Θεσσαλιώτιδας αναμένεται να χρηματοδοτηθεί, κατ’ αρχήν, με 500.000 ευρώ και ο ΤΟΕΒ 6ης Ζώνης Θεσσαλιώτιδος αναμένεται να χρηματοδοτηθεί με 200.000 ευρώ.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, διαβεβαίωσε τον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό ότι: «η κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ θα είναι πάντοτε παρόντες και θα στηρίζουν τους παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές. Το πράξαμε με την ένταξη των κτηνοτρόφων του Δομοκού στο μέτρο 5.2 και την ένταξη των Δήμων που επλήγησαν στα Σχέδια Βελτίωσης. Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα και αξιοποιώντας κάθε εθνικό ή ενωσιακό πόρο για να στηρίξουμε τους γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς και μελισσοκόμους που επλήγησαν. Η κυβέρνηση είναι παρούσα. Κανένας παραγωγός, κανένας πολίτης δεν είναι μόνος στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του βίου του και ανασύστασης των αγροτικών του εκμεταλλεύσεων».

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός τόνισε: «Μία προς μία, ικανοποιούνται σταδιακά και αποτελεσματικά όλες οι κρίσιμες ανάγκες και τα σχετικά αιτήματα για την πλήρη ανάταξη περιοχών της Στερεάς Ελλάδας, που επλήγησαν από τα τελευταία πλημμυρικά φαινόμενα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασίας μας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη και με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Τους ευχαριστούμε για τη θετική ανταπόκριση σε όσα ζητήσαμε μαζί με τους Βουλευτές και τους Δημάρχους μας, προκειμένου να στηρίξουμε τους πληγέντες από την Θεσσαλιώτιδα του Δήμου Δομοκού, όπως και από την βόρεια Εύβοια».

Τελευταία νέα
20/03/2024 10:27 πμ

«Ο κλάδος της αλιείας έχει πολλές δυνατότητες και τον πιστεύουμε. Θέλουμε να τον πάμε βήματα μπροστά», δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε σύσκεψη με εκπροσώπους της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και του αλιευτικού τουρισμού, παρουσία και του υφυπουργού του ΥΠΑΑΤ, Σταύρου Κελέτση, του ΓΓ Γιώργου Στρατάκου και μέλη του Δ.Σ του ΕΦΕΤ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός επεσήμανε ότι άμεσος στόχος είναι η δημιουργία δύο Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι από τον κλάδο της αλιείας. Πιο συγκεκριμένα, όσοι ασχολούνται με την Αλιεία και τον Αλιευτικό Τουρισμό θα ενταχθούν στη μία Διεπαγγελματική Οργάνωση και όσοι ασχολούνται με τις Υδατοκαλλιέργειες (αλιεύματα εκτροφής) στη δεύτερη.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν και στις δύο, οι απασχολούμενοι με τις ιχθυόσκαλες, τις εξαγωγές, τη μεταποίηση, καθώς επίσης και τα Επιμελητήρια.

«Κάνουμε ένα επόμενο βήμα μετά το Συνέδριο Αλιείας για να υπάρχει σοβαρότερη και καλύτερη εκπροσώπησή σας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο ΥπΑΑΤ, προσθέτοντας ότι η ΕΕ παροτρύνει τη δημιουργία Διεπαγγελματικών Οργανώσεων πέρα από τις Ομάδες Παραγωγών και τους Συνεταιρισμούς.

Για πρώτη φορά, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε στην καταγραφή των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει ο εν λόγω κλάδος, όλων όσων ακούστηκαν στο διήμερο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου, με σκοπό να γίνει μια προτεραιοποίηση των βασικών ζητημάτων προκειμένου να οριστούν επόμενες ενέργειες επί αυτών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ΥπΑΑΤ στο 9o Παγκόσμιο Συνέδριο Our Ocean που θα πραγματοποιηθεί, στην Αθήνα, στις 16 και 17 Απριλίου. Η Ελλάδα θα φιλοξενήσει το Συνέδριο, επιβεβαιώνοντας έτσι τη δέσμευσή της για μετάβαση σε μια «Γαλάζια οικονομία» για να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα μιας νέας ισορροπίας μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και της βιωσιμότητας, καθώς και για την αντιμετώπιση ορισμένων βασικών προκλήσεων, όπως η απώλεια βιοποικιλότητας, η κλιματική αλλαγή, η μη βιώσιμη αλιεία και η θαλάσσια ρύπανση. Επιπρόσθετα, τον ερχόμενο Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας ένα παγκόσμιο Συνέδριο για την Αλιεία, με εκπροσώπους του F.A.O και πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε, ακόμη, στο πρώτο Ενωσιακό Κέντρο για την Ευζωία των Υδρόβιων ζώων που δημιουργήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης αλλά και στη συνάντηση των 9 Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας του Ευρωπαϊκού Νότου (EUMED 9), που πραγματοποιήθηκε με ελληνική πρωτοβουλία στις 24 Ιανουαρίου, όπου τέθηκε επί τάπητος και το ζήτημα των ψαριών εισβολέων, επί του οποίου εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση.

Επισημαίνεται, επιπλέον, ότι αναμένονται οι τελικές προτάσεις από τις αναπτυξιακές εταιρείες που συμμετέχουν στην ενίσχυση του αλιευτικού τουρισμού προκειμένου να επεξεργαστούν και να ενταχθούν στο επόμενο σχέδιο νόμου του ΥΠΑΑΤ που θα τεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Στην σύσκεψη υπό τον ΥπΑΑΤ μετείχαν οι Κωνσταντής Παγώνης Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αλιέων Γρι Γρι, Γιάννης Μπουντούκος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας, Γιώργος Λιβανός Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιων Επαγγελματικών Αλιευτικών Σκαφών, Γιώργος Κατσοτούρχης Πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Μεγάλων Πελαγικών Ψαριών Καλύμνου, Νίκος Σταμούλος, Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιας Αλιείας και Αλιευτικού Τουρισμού Ελλάδος, Χρήστος Τσακιριός Πρόεδρος Παράκτιας Αλιείας Λέρου, Δημήτρης Σακάτης Πρόεδρος Μέσης Αλιείας Καβάλας, Γιάννης Αθηναίος Γραμματέας της Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιας Αλιείας και Αλιευτικού Τουρισμού Ελλάδος, Απόστολος Τουραλιάς Πρόεδρος Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), Σταύρος Αρβανιτάκης Γραμματέας Συνδέσμου Αλιευτικών Συνεταιρισμών Ελληνικών Λιμνοθαλασσών (Σ.Α.Σ.Ε.Λ.), Ελευθέριος Τριανταφυλλίδης μέλος Σ.Α.Σ.Ε.Λ., Αριστείδης Μαντζουράτος Μέλος Σ.Α.Σ.Ε.Λ και Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αναγέννηση Μεσσολόγι, Γιώργος Γκίλης Πρόεδρος Συνδέσμου Αλιευτικών Συνεταιρισμών Ελληνικών Λιμνοθαλασσών (Σ.Α.Σ.Ε.Λ.), Αναστάσης Δραγάνης Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Μυδοκαλλιεργειών Οστρακοκαλλιεργειών (ΣΕΜΥΟ), Γιώργος Πιτάκας, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Μικρομεσαίων Ιχθυοκαλλιεργητών (ΠΑΝΕΜΜΙ), Αντωνία Βασιλείου Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Αλιευτικού Τουρισμού, Αντώνης Ροκάκης Ιχθυέμπορος - Πρόεδρος Εμπορικού Επιμελητηρίου Χανίων, Απόστολος Αποστολάκος Διευθύνων Σύμβουλος Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας στις Ιχθυόσκαλες, Xαριτίνη Φραγκιαδάκη Ειδική Γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Κατεψυγμένων Τροφίμων, Κώστας Βερβίτης Πρόεδρος Μυδοκαλλιεργητών Κύμινων, Κωσταντίνος Κουτσοφιός από μέρους των Μυδοκαλλιεργητών Πιερίας και Αντώνης Προύσης από την Ένωση Ιχθυεμπόρων Συνδέσμου Πειραιά.

26/02/2024 10:49 πμ

«Προχωρούμε στην αξιοποίηση του υδάτινου πλούτου της χώρας μας με εσάς, όχι χωρίς εσάς», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της αλιείας, υδατοκαλλιεργειών και αλιευτικού τουρισμού, που μετείχαν στο Συνέδριο «Γαλάζιοι Ορίζοντες», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ελευσίνα, το Σάββατο και την Κυριακή.

«Το σημαντικότερο όλων είναι ότι όλοι οι φορείς που ασχολούνται με την αλιεία, τις υδατοκαλλιέργειες και τον αλιευτικό τουρισμό βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι και σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ συζητήσαμε για το μέλλον και τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για τον κλάδο », τόνισε ο υπουργός ΑΑΤ.

Θέλουμε να κάνουμε έργο αλλά για να το κάνουμε θέλουμε να έχουμε απέναντί μας θεσμικούς συνομιλητές, είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης προτρέποντας τους εμπλεκομένους φορείς να προχωρήσουν στη σύσταση διεπαγγελματικής οργάνωσης.

Και πρόσθεσε: «Θα βάλουμε κανόνες με το μητρώο ερασιτεχνικής αλιείας, για να ξέρουμε ποιος είναι ποιος.
Αυτή η παραοικονομία με το πρόσχημα του ερασιτέχνη αλιέα θα τελειώσει. Όσο πιο γρήγορα έχετε κοινή φωνή και όραμα, άλλο τόσο γρήγορα θα κινηθούμε κι εμείς.Θέλουμε να κάνουμε έργο αλλά θέλουμε συνομιλητές. Στείλτε μας άμεσα τις προτάσεις σας για τον αλιευτικό τουρισμό».

Η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου ολοκληρώθηκε με προτάσεις και αναφορές στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης, στην εισήγηση του, κατά την δεύτερη μέρα του Συνεδρίου «Γαλάζιοι Ορίζοντες» με θέμα «τα προϊόντα αλιείας στο σύγχρονο περιβάλλον» ανέφερε περιληπτικά τα ακόλουθα:
«Το ψάρι και γενικότερα τα αλιεύματα είναι ταυτισμένα με την υγιεινή διατροφή και την δίαιτα. Εξ ορισμού είναι μια ποιοτική και υγιεινή τροφή που απευθύνεται σε στοχευμένο κοινό καταναλωτών. Με την είσοδο της ιχθυοκαλλιέργειας στην αγορά και την ανάπτυξη της επεκτάθηκε σε ευρύτερο καταναλωτικό κοινό. Σε ανθρώπους που δεν θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σ’ αυτήν την τροφή σε τακτική βάση.
Θα σταθώ σε ορισμένες σημαντικές λέξεις:
Ταυτότητα: Τα ελληνικά προϊόντα πρέπει να αποκτήσουν ταυτότητα. Και να αναδειχθούν. Να γίνουν ένα διακριτό προϊόν.
Ποιότητα – Φρεσκάδα: Ανάδειξη και ενίσχυση της ποιότητας και της φρεσκάδας. Απαιτούνται επενδύσεις σε τεχνολογίες διατήρησης και συσκευασίας των αλιευμάτων.
Ανταγωνιστικότητα : βάρος στον τομέα τηςΜεταποίησης. Ανάδειξη των παραδοσιακών προϊόντων, και των παραδοσιακών τρόπων παρασκευής και επεξεργασίας και μαγειρέματος.
Ενίσχυση της Ιχνηλασιμότητας με τη χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών και των νέων συστημάτων παρακολούθησης και ελέγχων και συνεργασία των παραγωγών με το κράτος και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Βιωσιμότητα:Η διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας και η επαναφορά των αλιευτικών αποθεμάτων σε υγιή βιώσιμα επίπεδα.
Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων η Ένωση έχει προνοήσει για τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Στο χέρι μας είναι να τα «εκμεταλλευτούμε» και να μη χάσουμε ούτε ένα ευρώ.
Όπως διαπιστώνετε το πεδίο είναι ευρύ, θα έλεγα λαμπρό, στο χέρι μας είναι να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας. Σας ευχαριστώ».
Στη σημασία του αλιευτικού τουρισμού αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος, επισημαίνοντας ότι δεν είναι απλά μια νέα τάση που θα κάνει τον κύκλο της και θα εξαντληθεί. Αλλά μια φιλοσοφία βιώσιμου Τουρισμού, στην οποία η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο πρωταγωνιστή.

«Μεγάλα τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει ο Αλιευτικός Τουρισμός τόσο για το εθνικό μας τουριστικό προϊόν και την ποιότητά του, όσο κυρίως για την οικονομική ευημερία της Ελληνικής Περιφέρειας, τόνισε ο κ. Στρατάκος και επισήμανε ότι: « Αναδεικνύει τον φυσικό θαλάσσιο πλούτο της Χώρας μας και συμβάλλει αποφασιστικά στην αξιοποίηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων Ειδικότερα, οι επιδιωκόμενοι στόχοι από την άσκηση δραστηριοτήτων Αλιευτικού Τουρισμού από επαγγελματίες αλιείς, συνοψίζονται στα εξής:

  • Ενίσχυση του εισοδήματος των αλιέων, με μικρότερη καταβαλλόμενη προσπάθεια, ιδιαίτερα σε αλιείς της μικρής παράκτιας αλιείας.
  • Έμμεση μείωση της αλιευτικής προσπάθειας, και κατ’ επέκταση μείωση της αλιευτικής πίεσης του αντίκτυπου στα αλιευτικά αποθέματα.
  • Δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, οι οποίες συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τη δραστηριότητα του αλιευτικού τουρισμού.
  • Στήριξη των τοπικών οικονομιών, και της κοινωνικής συνοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρές παράκτιες (νησιωτικές και ηπειρωτικές) περιοχές της χώρας.
  • Ευαισθητοποίηση των επισκεπτών - τουριστών και ανάδειξη της αλιευτικής παράδοσης.
  • Εμπλουτισμός και διαφοροποίηση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος, αύξηση της ελκυστικότητας και της ανταγωνιστικότητάς του.

Η ανάδειξη του Αλιευτικού Τουρισμού εντάσσεται στην κοινή προσπάθεια που καταβάλλουν τα Υπουργεία Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη σύνδεση της ελληνικής παραγωγής με τον τουρισμό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Παρακολούθησης Αλιείας, μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί άδειες Αλιευτικού Τουρισμού σε συνολικά 307 σκάφη επαγγελματικής αλιείας».

Ανοίγει η κινεζική αγορά

Ο Κινέζος πρεσβευτής Σιάο Τζουντσένγκ ,σε χαιρετισμό του έκανε αναφορά στην ισχυρή φιλία και στρατηγική σχέση Ελλάδας και Κίνας και στην πρόθεσή του Πεκίνου για ενδυνάμωση της οικονομικής συνεργασίας με τη χώρα μας. Όπως είπε η Κίνα έχει μια μεγάλη μεσαία τάξη περίπου 400 εκατομμυρίων πολιτών για τους οποίους η ποιότητα και η ασφάλεια των τροφίμων είναι πολλή σημαντική. Σημείωσε ότι στην Έκθεση Τροφίμων στη Σαγκάη έχει αναγνωριστεί η ποιότητα των ελληνικών προϊόντων και ιδιαίτερα στο κρασί, το ελαιόλαδο και στη φέτα. Εξέφρασε δε την επιθυμία της χώρας του να προχωρήσει σε εισαγωγές ελληνικών προϊόντων αλιείας στην αγορά της Κίνας και ανακοίνωσε ότι ήδη υπάρχει συνεργασία με τις ελληνικές αρχές για το συγκεκριμένο ζήτημα.

20/02/2024 10:14 πμ

Οι παραγωγοί περίμεναν σήμερα Τρίτη (20 Φεβρουαρίου) την πληρωμή του ΕΛΓΑ, για να πάρουν αποζημίωση σε όσα πορίσματα που έχουν ολοκληρωθεί για τις ζημιές που έγιναν το 2023.

Ωστόσο η πληρωμή θα πάει πίσω για κάποιες ημέρες και η θα γίνει σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ τέλη Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρει ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, «ο ΕΛΓΑ πληρώνει από τις 27 Φεβρουαρίου, τις ζημιές του 2023 στο 100% της υπολογιζόμενης αξίας.

Και προσθέτει: «Το ad hoc πρόγραμμα αποζημιώσεων για τη Θεσσαλία έχει εκτιμηθεί στα 260 εκατ. ευρώ.

Έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις 150 εκατ. ευρώ και έχει ήδη γίνει η μεταφορά των υπολοίπων 110 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών στον ΕΛΓΑ.

Η εξόφληση των αποζημιώσεων θα γίνει έως 30 Ιουνίου».

Αποζημιώσεις ύψους 1,5 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν, έως το τέλος Φεβρουαρίου, στους αλιείς που δραστηριοποιούνται εντός του Παγασητικού και στα παράλια Νομού Λαρίσης. Άμεσα αναμένεται, η ενίσχυση με επί πλέον 1 εκατ. ευρώ των αλιέων της Β. Εύβοιας και Φθιώτιδας.

16/02/2024 01:07 μμ

Μήνυμα στους αγρότες που διαμαρτύρονται έστειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, με την ομιλία του στην έναρξη εργασιών του Ενωσιακού Κέντρου Αναφοράς για την Ευζωία των Υδρόβιων Ζώων, του πρώτου εξειδικευμένου Κέντρου, στο πλαίσιο της ΕΕ, που έγινε στο Ηράκλειο, παρουσία της Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλας Κυριακίδου, η οποία βρέθηκε στο Ηράκλειο για το σκοπό αυτό.

«Η μεγαλύτερη εγγύηση για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες είναι ότι ο Πρωθυπουργός κρατά ο ίδιος ορθάνοιχτο το δρόμο της συνεννόησης μαζί τους, είπε ο ΥπΑΑΤ και επισήμανε ότι οποιαδήποτε άλλη παραχώρηση πλέον του γενναίου πακέτου μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, θα λειτουργούσε σε βάρος των λοιπών κοινωνικών ομάδων και του αγώνα για έξοδο από την μακροχρόνια κρίση και οικονομική ανάπτυξη στον οποίο έχουν συμβάλλει όλοι οι Έλληνες», τόνισε.

Υποδεχόμενος την Επίτροπο, Στέλλα Κυριακίδου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης είπε:
«Βρίσκεστε στη χώρα μας σε μια περίοδο που υπάρχει αναβρασμός στον πρωτογενή τομέα. Πολλοί αγρότες βρίσκονται στους δρόμους διεκδικώντας μεγαλύτερη στήριξη από το κράτος προκειμένου να αναπληρώσουν τις απώλειες που υφίστανται στο εισόδημά τους από την αύξηση του κόστους παραγωγής, το οποίο είναι απόρροια της ενεργειακής και της κλιματικής κρίσης.

Γιατί στη χώρα μας, πλέον, δεν μιλάμε για κλιματική αλλαγή, αλλά για κλιματική κρίση, τις συνέπειες της οποία βιώσαμε με συγκλονιστικό τρόπο στην Εύβοια, στη Ρόδο, στον Έβρο, αλλά κυρίως στη Θεσσαλία.

Η Ελληνική Κυβέρνηση κατανοεί και αναγνωρίζει το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες παραγωγοί, αλλά και τις ευρύτερες προκλήσεις και τα ζητήματα που επιδρούν πλέον καθοριστικά στις ζωές όλων μας.

Γι’ αυτό και ανακοίνωσε ένα γενναίο πακέτο μέτρων που μειώνει αισθητά το κόστος παραγωγής και στηρίζει με ουσιαστικό τρόπο την προσπάθεια τους.

Γνωρίζουμε και κατανοούμε ότι οι αγρότες σίγουρα περίμεναν περισσότερα. Πρέπει όμως να αντιληφθούμε όλοι ότι κάθε άλλη παραχώρηση θα λειτουργούσε σε βάρος άλλων κοινωνικών ομάδων και, κυρίως, σε βάρος της πολύχρονης προσπάθειας του συνόλου του ελληνικού λαού για οικονομική ανάπτυξη και, ίσως, και σε απώλεια όσων με τους δικούς τους κόπους και θυσίες, έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα.

Οι αγρότες μας, που βρίσκονται στους δρόμους, θα ήταν χρήσιμο να συνεκτιμήσουν ότι ο δρόμος της κατανόησης, που οδηγεί στην επίλυση των προβλημάτων τους, είναι ανοικτός. Τον δρόμο αυτό τον κρατά ορθάνοικτο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγύηση για τον αγώνα που κάνουν».

Όπως επισήμανε ο υπουργός «στην πολιτική αν θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να αναζητούμε το εφικτό Και έχοντας ως βάση το εφικτό έχουμε χρέος να παλεύουμε για το ιδεατό». Και σημείωσε ότι αυτό ακριβώς πράττει, καθημερινά, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο ζήτημα των αναγκών τω αγροτών μας αλλά και στο σύνολο των θεμάτων που αφορούν στον πρωτογενή τομέα, «όπου μέσα από δομικές μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που αντανακλούν τις προοπτικές που κρύβει η Ελληνική γη και οι θάλασσες μας, αναδεικνύουμε σε στρατηγικό πυλώνα του νέου παραγωγικού και οικονομικού μοντέλου της πατρίδας μας».

Σε αυτή τη λογική, όπως είπε ο ΥπΑΑΤ, είναι βαθιά η πεποίθηση ότι η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Κρήτη μας, μπορεί να αποτελέσει Κέντρο αναφοράς για την προστασία της υδρόβιας ζωής. Και προσέθεσε ότι σε αυτό συμβάλλει καθοριστικά το κύρος και η δύναμη του Πανεπιστημίου Κρήτης και των στελεχών του με τα οποία υπήρξε κοινός αγώνας για να επιτευχθεί η λειτουργία του Κέντρου στην Κρήτη, που για κάποιους έμοιαζε αδιανόητο. Μάλιστα, τόνισε ότι η λειτουργία του Κέντρου Αναφοράς για την Ευζωία των Υδρόβιων Ζώων καθιστά τη χώρα μας υπολογίσιμη δύναμη στην ευρωπαϊκή Επιστημονική Κοινότητα καθιστώντας το Πανεπιστήμιο Κρήτης σημείο αναφοράς στα υδρόβια ζώα. Παράλληλα θα δημιουργήσει νέες επιστημονικές και ερευνητικές δράσεις, καθώς και νέες ευκαιρίες στην τοπική οικονομία και κοινωνία.

Σημειώνεται ότι στη λειτουργία του Κέντρου Animal Welfare στο Ηράκλειο της Κρήτης συνέβαλαν καθοριστικά η ολοκληρωμένη πρόταση της κοινοπραξίας, με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Κρήτης και με την υποστήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού και πρωτοπόρος στην τεχνογνωσία γύρω από το ζήτημα της βέλτιστης μεταχείρισης των ιχθύων.

Όπως είπε ο Υπουργός το Κέντρο Αναφοράς θα αποτελέσει παγκόσμιο πρότυπο για τις υπηρεσίες που θα παρέχει στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τις δημόσιες διοικήσεις των κρατών μελών. Διαδραματίζει κύριο ρόλο στην ανάπτυξη της επιστημονικής γνώσης και της τεχνικής καινοτομίας για την χάραξη πολιτικών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την εφαρμογή των κανόνων της Ε.Ε. για την καλύτερη μεταχείριση και κατανόηση των αναγκών των ιχθύων στην υδατοκαλλιέργεια, με σκοπό τη μείωση, τόσο του οικονομικού, όσο και του περιβαλλοντικού κόστους του κλάδου. Επίσης, στοχεύει στην ανταλλαγή επιστημονικών γνώσεων, καθώς και στην εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση κτηνιάτρων και ιχθυολόγων και γεωτεχνικού προσωπικού.

Την ίδια στιγμή, μέσα από το έργο του, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη ορθών πρακτικών, που θα οδηγήσουν σε μείωση του κόστους παραγωγής για τους αλιείς της χώρας μας, ενισχύοντας, παράλληλα, τη βιωσιμότητα των υδατοκαλλιεργειών και αναδεικνύοντας τη σημασία και το σύγχρονο ρόλο των υδάτινων πόρων πανευρωπαϊκά, στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου της ευρωπαϊκής οικονομίας και φυσικά λίγο περισσότερο της ελληνικής οικονομίας.

Ο ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε ότι εντός του 2024, προγραμματίζεται αναμόρφωση και συμπλήρωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, για τη διενέργεια του αλιευτικού τουρισμού, με σκοπό την ενίσχυση της ελκυστικότητας του κλάδου για είσοδο νέων αλιέων και την αναζωογόνηση των κοινοτήτων που εξαρτώνται από την αλιεία, ιδίως μετά την απροσδόκητη κλιμάκωση του κόστους της αλιευτικής παραγωγής.

Αναφερόμενος στις προοπτικές της αλιείας πανευρωπαϊκά, ο Υπουργός επικαλέσθηκε μελέτες που μιλούν για δυνατότητα δημιουργίας πλέον των 92.000 νέων θέσεων απασχόλησης από την ανάπτυξη του τομέα της αλιείας στην ΕΕ με περισσότερο από 4,9 δις αύξηση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, ενώ έκανε αναφορά και στις δυνατότητες που προσφέρει στη χώρα μας το Πρόγραμμα Αλιεία Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα 2021- 2027.

31/01/2024 10:29 πμ

Διευκρινήσεις για τον αλιευτικό τουρισμό δίνει η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ).

Σε συνέχεια της δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με το σχέδιο νόμου «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες», άρθρα 14 (Τουριστική αξιοποίηση βοηθητικών σκαφών υδατοκαλλιέργειας - Τροποποίηση περ. β) παρ. 1 άρθρου 175 ν. 4070/2012) και 15 (Δυνατότητα άσκησης αλιευτικού τουρισμού από βοηθητικά σκάφη υδατοκαλλιέργειας - Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 177 ν. 4070/2012) για την ενίσχυση των Υδατοκαλλιεργειών, η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) διευκρινίζει κατηγορηματικά ότι ο νέος θεσμός στόχο έχει να ανοίξει την υδατοκαλλιέργεια στο ευρύ κοινό.

Η δραστηριότητα των βοηθητικών σκαφών υδατοκαλλιέργειας αφορά στις συγκεκριμένες λειτουργίες - εργασίες που εκτελούνται αποκλειστικά μεταξύ της μισθωμένης υδάτινης έκτασης και του λιμένα στον οποίο και ελλιμενίζονται, ως ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία. Ως εκ τούτου, τα σκάφη στις επισκέψιμες υδατοκαλλιέργειες θα πλέουν μόνο εντός των μισθωμένων εκτάσεων.

Τα 22 Μέλη της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) δεν αποσκοπούν να ενεργοποιηθούν στο κομμάτι του αλιευτικού τουρισμού που πραγματοποιείται από επαγγελματίες αλιείς και στο οποίο ο αδελφός κλάδος των αλιέων δραστηριοποιείται με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Αποστολή των Μελών της ΕΛΟΠΥ είναι και θα παραμείνει η παραγωγή ενός εξαιρετικά ποιοτικού ελληνικού προϊόντος και η παρουσίαση στο ευρύ κοινό των αρχών και της διαφάνειας που διέπει κάθε στάδιο της λειτουργίας τους.

24/01/2024 05:23 μμ

Με απόφαση για ενιαία στάση απέναντι στα κοινά προβλήματα, ώστε η φωνή του αγροτικού νότου της ΕΕ να ακουστεί πιο δυνατά στα ευρωπαϊκά fora, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, η πρώτη συνεδρίαση της ομάδας των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας των 9 χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED-9), η οποία συνήλθε για πρώτη φορά, στις Βρυξέλλες, ύστερα από πρωτοβουλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη.

Στη συνεδρίαση - εκπροσωπώντας τις 9 χώρες - συμμετείχαν, ακόμη, ο Υπουργός Γεωργίας, Κυριαρχίας Τροφίμων και Δασών της Ιταλίας Francesco Lollobrigida, η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου Μαρία Παναγιώτου, η Υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων της Πορτογαλίας Maria do Céu Antunes, ο Υπουργός Γεωργίας και Αλιείας Τροφίμων και Δικαιωμάτων Ζώων της Μάλτας Hon. dr Anton REFALO, η Υπουργός Γεωργίας της Κροατίας Marija Vučković, ο ΓΓ Γεωργικών Πόρων και Ασφάλειας Τροφίμων της Ισπανίας Fernando Miranda Sotillos, η ΓΓ Γεωργίας και Δασών της Σλοβενίας Eva KNEZ, ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικής και Περιβαλλοντικής Απόδοσης των Επιχειρήσεων της Γαλλίας Philippe Duclaud και ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ κ. Ευθύμιος Κωστόπουλος.

Η ομάδα των EUMED-9, έχει συνεδριάσει στο παρελθόν για ζητήματα που αφορούν οικονομική ή μεταναστευτική πολιτική, αλλά για πρώτη φορά, με ελληνική πρωτοβουλία, επιδιώχθηκε η συγκρότηση ενός κοινού μετώπου των 9 ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών, για την αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, τα οποία είναι απόρροια της κλιματικής κρίσης.

Ο Έλληνας Υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, στην εισήγησή του, έθεσε ουσιαστικά τρία μείζονα ζητήματα:

  • Τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και την ανάγκη δημιουργίας μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπισή τους.
  • Την ακαρπία και τον περονόσπορο
  • Την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν στην αλιεία, τα ψάρια εισβολείς στη Μεσόγειο, όπως ο λαγοκέφαλος και το λεοντόψαρο.

«Ήταν μια συνάντηση πολύ ενδιαφέρουσα. Είναι η πρώτη φορά που συναντηθήκαμε οι 9 χώρες του Ευρωπαικού Νότου για θέματα Γεωργίας και Αλιείας. Η ατζέντα ήταν εξαιρετικά πλούσια και οι προτάσεις μας αγκαλιάστηκαν από το σύνολο των ανθρώπων των χωρών», τόνισε ο ΥπΑΑΤ και πρόσθεσε ότι η συνάντηση αυτή θα επαναληφθεί μέσα στον Φεβρουάριο ώστε να γίνονται βήματα συντονισμένα με στόχο κάθε φορά την υλοποίηση διαφορετικών στόχων.

Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα, ο Υπουργός πρότεινε:

  • Αύξηση του ύψους του Γεωργικού Αποθεματικού. To ποσό των 450 ευρώ είναι πολύ μικρό συγκριτικά με τις ανάγκες του πρωτογενούς τομέα και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στο εισόδημα των αγροτών.
  • Ad hoc αντιμετώπιση κρίσεων με χρήση μέγιστου ποσοστού 2% επί του προϋπολογισμού του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027.
  • Δημιουργία Νέου Ταμείου για αποκλειστική κάλυψη των απωλειών γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής λόγω της κλιματικής κρίσης.
  • Απλοποίηση των διαδικασιών για ενίσχυση της απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών πόρων. Είναι κρίμα να υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι και να μένουν αναξιοποίητοι, ενώ ο αγροτικός κόσμος τα χρειάζεται.

Ο Υπουργός τόνισε ότι οι συμμετέχοντες στη Συνεδρίαση, «συνηγόρησαν ότι πρέπει να υπάρξει αύξηση του αποθεματικού του Ταμείου για την αντιμετώπιση περιστατικών, όπως αυτά της Θεσσαλίας. Συμφώνησαν στη δυνατότητα αξιοποίησης του ποσοστού του 2% από την ΚΑΠ για την "ανακούφιση" από πληγές που έχουν προκύψει από την κλιματική κρίση. Ακόμη, συμφώνησαν, συνολικά, με κάποιες επιμέρους σημειώσεις από τον καθένα ξεχωριστά, για τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού που θα απαντά σε τέτοια φαινόμενα άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις».

Για το ζήτημα της ακαρπίας και του περονόσπορου, ο ΥπΑΑΤ είπε:

Α) Ακαρπία: Οι υψηλές θερμοκρασίες του φθινοπώρου και του χειμώνα, περίοδος κρίσιμη για την ανθοφορία της ελιάς, αλλά και το ξηρό καλοκαίρι που ακολούθησε, είχαν ως αποτέλεσμα στη χώρα μας, να μειωθεί σημαντικά η παραγωγή. Στην Ελλάδα, η μείωση της παραγωγής υπολογίζεται σε περίπου 60% στις ελαιοποιήσιμες και σε 45% στην επιτραπέζια ελιά. Ενδεικτικά ανέφερε μείωση 80% στην Χαλκιδική, 50% στην Κρήτη, άνω από 50% στην Πελοπόννησο και 40% στην Κεντρική Ελλάδα, τη Θεσσαλία και τη Φθιώτιδα.

Β) Περονόσπορος: Η κλιματική κρίση είχε ως αποτέλεσμα και τη συσσώρευση σημαντικών ζημιών από περονόσπορο στις καλλιεργούμενες ποικιλίες αμπέλου και των τριών παραγωγικών κατευθύνσεων (οινοποίησιμες, επιτραπέζιες, σταφιδοποιίας). Σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Χώρας και για όλες τις ποικιλίες των οιναμπέλων, λευκές και ερυθρές οι ζημιές εκτιμώνται από 50-70% με το ποσοστό να φτάνει και το 90-100% στις βιολογικές καλλιέργειες.
Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης ασθένειας είναι να μειωθεί το εισόδημα σε χιλιάδες παραγωγούς.

Βασική προτεραιότητα:

  • Στήριξη των αγροτών, που μειώνεται σημαντικά το εισόδημά τους.
  • Συνεργασία και ανταλλαγή γνώσεων, σε επίπεδο ερευνητικών ινστιτούτων, αρμόδιων φορέων, κλπ για την βελτίωση της ανθεκτικότητας των καλλιεργειών.

Για το πρόβλημα με τα ψάρια εισβολείς στη Μεσόγειο, είπε:
Το φαινόμενο με τα ψάρια εισβολείς από την Ερυθρά Θάλασσα ή τον Ινδικό Ωκεανό στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ, πλήττει κυρίως – μέχρι στιγμής - την Κύπρο και την Ελλάδα. Πρόκειται για το λεοντόψαρο, τον λαγοκέφαλο και τον μπλέκάβουρα. Ωστόσο ο λαγοκέφαλος, ο οποίος προκαλεί μεγάλη ζημιά στα δίχτυα των αλιέων και είναι δηλητηριώδης, επεκτείνεται γρήγορα και έχει εγκατασταθεί στις ακτές της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Κροατίας (επίσης εμφανίζεται περιστασιακά στη Μάλτα, τη Γαλλία και την Ισπανία).
Η εκτίμηση είναι ότι οι πληθυσμοί αυτοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Ερευνώνται τρόποι αντιμετώπισης όπως η πρόβλεψη αποζημίωσης για τις απώλειας που υφίστανται οι αλιείς και η επιδότηση αλίευσης των συγκεκριμένων τοξικών ψαριών.
Βασική προτεραιότητα, τόνισε ο υπουργός, είναι η ενίσχυση των μικρών αλιέων και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ερευνητικών μας ινστιτούτων και των αρμόδιων φορέων μας, προκειμένου να αναπτύξουμε αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων μας.

Σε ό,τι αφορά στη συζήτηση τις προκλήσεις της νέας ΚΑΠ, ο ΥπΑΑΤ, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει απλοποίηση και ότι οι προκλήσεις του μέλλοντος απαιτούν ευελιξία και άμεσα μέτρα. Ανέφερε δε ως παράδειγμα τις προτάσεις για την κλιματική κρίση όπου είναι επιτακτική η ανάγκη για την απλοποίηση των διαδικασιών, προκειμένου να:

  • στηρίξουμε ουσιαστικά τους αγρότες μας,
  • ανταποκριθούμε άμεσα και γρήγορα στις προκλήσεις,
  • αυξήσουμε την απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων.

Και πρόσθεσε ότι στη νέα ΚΑΠ πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι η κλιματική κρίση αποτελεί την κύρια πρόκληση του πρωτογενή τομέα. «Η νέα ΚΑΠ θα πρέπει να στηρίζει τις προτεραιότητές της στην ανάγκη προσαρμογής του αγροτικού τομέα στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης», είπε χαρακτηριστικά. Ενώ στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ τόνισε: «Είναι αδιανόητο να μεταφέρουμε μια γραφειοκρατία και ένα άγχος στις πλάτες των αγροτών την ώρα που πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αυξήσουμε την απορροφητικότητα των χρηματοδοτήσεων».

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών και συνεργασίας για ενίσχυση της τεχνολογικής έρευνας και της καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα, καθώς υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει πρόβλημα στον ανταγωνισμό με τρίτες χώρες. Επίσης συμφώνησε με την πρόταση της Ισπανίας να υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής προσαρμοσμένων κανόνων συνύπαρξης για τις βιολογικές καλλιέργειες, ειδικά, στην περίπτωση των νησιωτικών περιοχών. Συνεπώς, όπως είπε, αυτό θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και το δικαίωμα απαγόρευσης της καλλιέργειας των νέων αυτών φυτών σε περιοχές όπου η συνύπαρξη είναι πρακτικά ή οικονομικά μη εφικτή ή ανεπιθύμητη. Ωστόσο, όπως επισήμανε, η κατοχύρωση με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της κατηγορίας 1 παραμένει, πολιτικά και τεχνικά, κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα και το φυτικό υλικό από αυτές τις νέες τεχνικές θα πρέπει να εξαιρείται από τις ρυθμίσεις της σχετικής Οδηγίας.

22/01/2024 01:01 μμ

Σειρά σημαντικών επαφών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτική παραγωγή, θα έχει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στις Βρυξέλλες, από σήμερα Δευτέρα (22/1) μέχρι και την Τετάρτη (24/1).

Σήμερα Δευτέρα, στις 10:00 ώρα Βρυξελλών, θα έχει διαδικτυακή σύσκεψη με μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Θα ακολουθήσει καθιερωμένη συνάντηση του ΥπΑΑΤ με μέλη της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το απόγευμα, στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί δεξίωση της Βέλγικης Προεδρίας στο Egmont Palace.

Αύριο, Τρίτη (23 Ιανουαρίου), στις 10:00 θα ξεκινήσει το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας με τη συμμετοχή και του Έλληνα Υπουργού, ο οποίος στις 13:30 θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο Υπουργό Γεωργίας κ. Marc Fesneau.

Την Τετάρτη (24 Ιανουαρίου), στις 08:00, ύστερα από ελληνική πρωτοβουλία, θα πραγματοποιηθεί, η πρώτη συνεδρίαση για θέματα γεωργίας της ομάδας EUMED-9, την οποία αποτελούν οι χώρες του νότου της ΕΕ (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Σλοβενία και Κροατία), προκειμένου να συζητήσουν και να ακολουθήσουν μια ενιαία στάση σε κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επί τάπητος θα τεθούν, μεταξύ άλλων:

  • Η κλιματική κρίση και τι πρέπει να βελτιώσει η ΕΕ για να είναι αποτελεσματική σε περιπτώσεις όπως η Θεσσαλία.
  • Το πρόβλημα της ακαρπίας και του περονόσπορου.
  • Το πρόβλημα των ψαριών εισβολέων (λαγοκέφαλο και λεοντόψαρο), που αφορά όλες τις μεσογειακές χώρες.

Στις 11:00 - 16:30 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα: «Βιο ασφάλεια και εμβολιασμός: σημαντικά εργαλεία στην πρόληψη, στον έλεγχο και στην εκρίζωση των ασθενειών στα ζώα».

20/12/2023 10:36 πμ

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την ενίσχυση επιχειρηματικών σχεδίων υπο ίδρυση και νεοσύστατων μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Οι δραστηριότητες που επιδοτούνται είναι: Αγροδιατροφή / Βιομηχανία Τροφίμων, Υλικά/Κατασκευές, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Ενέργεια, Περιβάλλον, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ, Υγεία, Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Υπηρεσίες.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από ​30.000 € έως 400.000 €.

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 190.000.000 ευρώ.​​

Το ποσοστό ενίσχυσης των αιτήσεων χρηματοδότησης είναι ενιαίο για όλες τις επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων και ανέρχεται στο 45% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού.

Το ποσοστό της επιχορήγησης δύναται να αυξηθεί κατά:

  • ​​10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά και
  • επιπλέον κατά 5% με την επίτευξη του στόχου της απασχόλησης τουλάχιστον 1 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης.

Η διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου θα είναι 24 μήνες απο την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.

Σε ποιους απευθύνεται
​Υπό ίδρυση και νεοσύστατες Πολύ Μικρές, Μικρές, και Μεσαίες Επιχειρήσεις, οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν ή δραστηριοποιούνται στους επιλέξιμους ΚΑΔ της Πρόσκλησης (Παράρτημα ΙΙ EΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΚΑΔ).

Κατηγορία Α. Υπό ίδρυση. Επιχειρήσεις που θα συσταθούν από την ημερομηνία έκδοσης της Προκήρυξης της Δράσης έως και την πρώτη εκταμίευση της επιχορήγησης και θα δραστηριοποιηθούν αποκλειστικά σε επιλέξιμο/ους ΚΑΔ, καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου και μέχρι την αποπληρωμή της επένδυσης.

Κατηγορία Β. Νεοσύστατες. Με τον όρο νεοσύστατες ορίζονται οι επιχειρήσεις για τις οποίες δεν έχε​​ι παρέλθει 12μηνο συνεχούς λειτουργίας (δεν έχει παρέλθει 12μηνο από την ημερομηνία έναρξης της επιχείρησης στην ΑΑΔΕ έως και την ημερομηνία προκήρυξης της Δράσης). Σημειώνεται ότι θα πρέπει να δραστηριοποιούνται αποκλειστικά σε επιλέξιμους ΚΑΔ της Δράσης κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης, καθ’όλη τη διάρκεια υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου και μέχρι την αποπληρωμή της επένδυσης.

Διευκρινίζεται ότι οι επιχειρήσεις οφείλουν να διαθέτουν τον ΚΑΔ επένδυσης πριν την πρώτη εκταμίευση.

Η υποβολή αιτήσεων έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί έως 29/2/2024.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά χωρίς την προσκόμιση φυσικού φάκελου δικαιολογητικών μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ).

Τι χρηματοδοτείται
Κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλον χώρος
Μηχανήματα – Εξοπλισμός
Ψηφιακός εξοπλισμός – Λογισμικό και υπηρεσίες Λογισμικού
Συμπληρωματικά, ενισχύονται δαπάνες για:
α) Πιστοποίηση Συστημάτων Διασφάλισης Ποιότητας, Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, σύμφωνα με εθνικά εναρμονισμένα καθώς και λοιπά ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα,
β) προβολή εξωστρέφεια και διεθνοποίηση,
γ) μεταφορικά μέσα,
δ) μελέτες και συμβουλευτικές υπηρεσίες,
ε) σχεδιασμός λογοτύπου και εταιρικής ταυτότητας,
στ) έμμεσες δαπάνες

Δείτε την πρόσκληση (εδώ)

19/12/2023 11:40 πμ

Τα χρονοδιαγράμματα για τις παρακάρλιες περιοχές και το μέτρο αναπλήρωσης του ζωικού κεφαλαίου στις περιοχές που επλήγησαν από τις θεομηνίες ανακοίνωσε ο Υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο και αφορούσε τις «Δράσεις και παρεμβάσεις για τις θάλασσες της Θεσσαλίας μετά τα φαινόμενα Daniel και Elias».

Συγκεκριμένα ο Υπουργός στην εκδήλωση έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο χρονοδιάγραμμα του προγράμματος για τις παρακάρλιες περιοχές, επισημαίνοντας ότι απαιτείται η έγκριση του προγράμματος από την ΕΕ και ακολούθως η έκδοση υπουργικής απόφασης. Σύμφωνα, λοιπόν, με τους κανονισμούς της ΕΕ ανεξάρτητος μελετητής συντάσσει το σχέδιο (που θα παραδοθεί έως την 31η Δεκεμβρίου), για τον καθορισμό των τιμών και την τεκμηρίωση του περιβαλλοντικού οφέλους του προγράμματος. Αμέσως μετά κατατίθεται αίτηση τροποποίησης του ΠΑΑ για την ενεργοποίηση του μεταβατικού μέτρου. Έκδοση της απαιτούμενης Υπουργικής Απόφασης και της σχετικής Πρόσκλησης, το αργότερο έως 31 Μαρτίου. Η συμμετοχή στο Πρόγραμμα θα γίνεται αυτόματα με την υποβολή της αίτησης ΟΣΔΕ 2024, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετα δικαιολογητικά και ειδικοί φάκελοι.

Παράλληλα, o κ. Αυγενάκης ανέφερε ότι ο ΕΛΓΑ και η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων του ΥΠΑΑΤ, εργάζονται εντατικά για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μέσω των οποίων -και σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς- οι παραγωγοί θα μπορούν με χρηματοδότηση από το Π.Α.Α. να αναπληρώσουν δωρεάν το ζωικό τους κεφάλαιο, σε εφαρμογή του Μέτρο 5.2, ούτως ώστε να ενισχυθούν σημαντικά, για την επανεκκίνηση της κτηνοτροφικής παραγωγής. Το πληροφοριακό σύστημα υποδοχής των αιτήσεων, θα ανοίξει το αργότερο έως τις 10 Ιανουαρίου.

Αλιεία
Σε ό,τι αφορά στην αλιεία ο ΥπΑΑΤ ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σταθεί μόνο στην αναπλήρωση μέσω των de minimis, ύψους 2,6 εκατ. ευρώ, του απολεσθέντος εισοδήματος για τους αλιείς της Θεσσαλίας, της Φθιώτιδας και της Βόρειας Εύβοιας. Φέρνει νομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, στο οποίο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις σχετικά με τη λειτουργία των μονάδων υδατοκαλλιέργειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν δυσλειτουργίες που έχουν εντοπιστεί στις επιχειρήσεις του κλάδου. Όπως εξήγησε με το νομοσχέδιο επιχειρείται ο εξορθολογισμός των διαδικασιών εξέτασης των ενδικοφανών αλιευτικών προσφυγών καθώς και η ενίσχυση του αλιευτικού τουρισμού, ο οποίος αναμφίβολα συμβάλλει στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και στην προστασία ευαίσθητων οικοσυστημάτων, ενώ παράλληλα αναδεικνύει το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας.

Και πρόσθεσε: «Με τις ρυθμίσεις που προωθούμε θα επιλυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν φορείς μονάδων υδατοκαλλιέργειας, που επιθυμούν να ασκήσουν δραστηριότητες αλιευτικού τουρισμού, αλλά δεν μπορούν χρησιμοποιήσουν τα βοηθητικά σκάφη των μονάδων για τη μεταφορά επισκεπτών/τουριστών στις εγκαταστάσεις τους, λόγω των ισχυουσών διατάξεων περί αλιευτικού τουρισμού. Πρόκειται για μια δραστηριότητα που βρίσκει κατ’ εξοχήν εφαρμογή στην περιοχή σας και στην περιοχή των Σποράδων. Εδώ είναι η βάση στην οποία επιδιώκουμε να αναπτυχθεί περαιτέρω η μορφή αυτή εναλλακτικού τουρισμού που μπορεί να συνεισφέρει οικονομικά στις τοπικές κοινωνίες και να ανοίξει νέους ορίζοντες για τους αλιείς μας».

14/12/2023 11:36 πμ

Εκδόθηκε, 13 Δεκεμβρίου, το ΦΕΚ που αφορά στην χορήγηση κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) στους πλοιοκτήτες των επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο πλαίσιο εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 717/2014 της Επιτροπής (ΕΕ L190/45, 28.6.2014).

Οι δυνητικοί δικαιούχοι είναι μόνιμοι κάτοικοι Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας, Σποράδων μόνο για την νήσο Σκιάθο και Λάρισας, κάτοχοι επαγγελματικών σκαφών παράκτιας αλιείας, είτε κάτοχοι σκαφών μέσης αλιείας εφοδιασμένων με το αλιευτικό εργαλείο γρι γρι, είτε κάτοχοι επαγγελματικών σκαφών αλιείας εσωτερικών υδάτων, με την αλιευτική τους άδεια σε ισχύ για το έτος 2023.

Εξαιρούνται από την παρούσα ενίσχυση οι κάτοχοι σκαφών μέσης αλιείας εφοδιασμένων με το αλιευτικό εργαλείο «τράτα βυθού» (μηχανότρατα).

Η δημόσια δαπάνη που προκύπτει από την εφαρμογή της απόφασης για το έτος 2023 ανέρχεται σε 1.489.000 ευρώ.

Θα ακολουθήσει συμπληρωματική απόφαση που θα αφορά τους αλιείς της Βόρειας Εύβοιας και της Φθιώτιδας.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε ότι: «Η κυβέρνηση κινείται με αποφασιστικότητα και απόλυτη συνέπεια απέναντι στους πληγέντες της Θεσσαλίας, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της και καλύπτοντας ζημιές που έχουν υποστεί και εισόδημα που έχουν απωλέσει, ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζει το πρόγραμμα αναγέννησης της Θεσσαλίας, δίνοντας έμφαση στον πρωτογενή τομέα».

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

Στο μεταξύ υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση για τη διάθεση πλεονάζουσας αλιευτικής ικανότητας σε αλιείς ιδιοκτήτες επαγγελματικών σκαφών από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρο Κελέτση.

Με την απόφαση αυτή δίνει τη δυνατότητα σε επαγγελματίες αλιείς να αυξήσουν την αλιευτική ικανότητα των σκαφών τους, που αφορά στο μέγεθος και την ισχύ της μηχανής, μετά από αίτηση τους, προκειμένου να προχωρήσουν στη μετασκευή ή αντικατάσταση του σκάφους τους. Αυτό θα γίνει με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις που περιγράφονται στην απόφαση. Το ύψος της πλεονάζουσας αλιευτικής ικανότητα της χώρας που θα διατεθεί, αφορά σε συνολικά 8.000 GT και 35.000 kW.

Η δυνατότητα αυτή προέκυψε μετά από διαδικασίες του Υπουργείου κατά τις οποίες έγινε επικαιροποίηση και ορθολογική διαχείριση των δεδομένων ενεργών αδειών του ελληνικού αλιευτικού στόλου.

Με την τρέχουσα Απόφαση, η οποία ήταν χρόνιο αίτημα των επαγγελματιών ενεργών αλιέων της χώρας, ορίζονται οι δυνητικοί δικαιούχοι, οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία. Επίσης, καθορίζεται ο τρόπος και τα κριτήρια μοριοδότησης που θα εφαρμοστούν για την επιλογή των δικαιούχων.

Στην απόφαση λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για την υψηλότερη μοριοδότηση αιτημάτων, με κριτήριο την ηλικία των σκαφών ώστε να ενισχυθεί ο στόλος με νεότερα σκάφη, τη διαγραφή του αλιευτικού εργαλείου βιντζότρατα, αλλά και με βάση κριτήρια παραγωγικά και κοινωνικά όπως η πολυτεκνική ιδιότητα, κλπ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν στην υπηρεσία αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία τηρείται ο φάκελος του σκάφους, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023.

11/12/2023 12:48 μμ

Η Ελλάδα δεν υπερψήφισε την πρόταση του βασικού κανονισμού για τις αλιευτικές δυνατότητες και τις ποσοστώσεις, που έγινε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση επί των προτάσεων των κανονισμών για τις αλιευτικές δυνατότητες 2024, 2025 και 2026 σε Ατλαντικό και Βόρεια Θάλασσα και 2024 σε Μεσόγειο και Εύξεινο Πόντο κατέστησε σαφές ότι η πρόταση δεν διασφαλίζει την προστασία του αποθέματος και τη βιωσιμότητα του χελιού. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για την παράνομη αλιεία από τρίτες χώρες και ζήτησε την αποτελεσματική εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου της ΕΕ.

Όπως εξήγησε ο Έλληνας υπουργός «πάγια θέση της Ελλάδας στα θέματα των αλιευτικών αποθεμάτων είναι ο σεβασμός στην επιστημονική γνωμοδότηση, συνεκτιμώντας όμως τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις».Σύμφωνα λοιπόν με τη θέση αυτή ο Κανονισμός 1100 του 2007, αποτελεί το βασικό εργαλείο διαχείρισης και προστασίας του αποθέματος του ευρωπαϊκού χελιού και κάθε αλλαγή στη διαχείριση του είδους με την εισαγωγή νέων μέτρων, οφείλει να συμφωνεί με τα προβλεπόμενα σε αυτόν, ή να προκύπτει με σαφήνεια από αυτόν, μετά από πιθανή μελλοντική τροποποίησή του. Όπως σημείωσε ο ΥπΑΑΤ, με την αποσπασματική εισαγωγή μέτρων μέσω του βασικού Κανονισμού για τις ποσοστώσεις, «δεν εξασφαλίζεται η ολιστική προστασία του αποθέματος του είδους αυτού σε όλο το εύρος εξάπλωσης και σε όλα τα στάδια ζωής του, ελλοχεύοντας κινδύνους για τη βιωσιμότητά του».

Πεποίθηση της Ελλάδας, όπως διατυπώθηκε από τον Έλληνα υπουργό, είναι ότι «η αλιεία το γιαλόχελο θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει τη βιωσιμότητα της υδατοκαλλιέργειας χελιού - μίας ελεγχόμενης και αδειοδοτημένης δραστηριότητας - που συμβάλλει σημαντικά με το προϊόν της στην προστασία του ευρωπαϊκού χελιού. Το προϊόν της λειτουργεί ανταγωνιστικά έναντι του προϊόντος της παράνομης αλιείας και εμπορίας ευρωπαϊκού χελιού, δεδομένης της μεγάλης ζήτησης για το είδος στην αγορά».

Επίσης, ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε ότι θεωρεί απαραίτητη την επέκταση του Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας, ώστε να μπορούν να ενισχύονται από αυτό οι εμπλεκόμενοι αλιείς και υδατοκαλλιεργητές χελιού σε περίπτωση απώλειας των εισοδημάτων τους, όπως προβλέπεται από τα μέτρα του Άρθρου 13 για τη Μεσόγειο.
Με βάση όλα τα παραπάνω ο Λευτέρης Αυγενάκης κατέστησε σαφές ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να υπερψηφίσει την πρόταση του βασικού κανονισμού για τις αλιευτικές δυνατότητες και τις ποσοστώσεις».

Διευκρίνισε δε, ότι η χώρα μας λαμβάνει τη συγκεκριμένη θέση διότι δεν επιτρέπει δυσμενείς επιπτώσεις στους αλιείς μας, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του χελιού. Επίσης, παρότι δεν έχουμε ιδιαίτερες ανησυχίες για τις περιοχές όπου δραστηριοποιείται ο ελληνικός αλιευτικός στόλος, ωστόσο συμμεριζόμαστε τις χώρες της Δυτικής Μεσογείου που καλούνται να αντιμετωπίσουν δυσμενή σενάρια.

Επί πλέον ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέφρασε την ανησυχία της χώρας μας για τη δράση αλιευτικών στόλων τρίτων χωρών, ειδικά όσον αφορά σε θέματα καταπολέμησης της Παράνομης Λαθραίας και Άναρχης αλιείας στα θαλάσσια ύδατα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτηρίζοντάς το «πολύ σοβαρό και μακροχρόνιο πρόβλημα», που έχει αρνητικό αντίκτυπο μεταξύ άλλων και «στη βιωσιμότητα των αποθεμάτων». Και ζήτησε την αποτελεσματική εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου της Ένωσης «προκειμένου να υπάρχει δικαιοσύνη και να διασφαλίζονται οι ισότιμοι όροι ανταγωνισμού για τους αλιείς μας».

Συνάντηση Κελέτση με Ιχθυολόγους Δημοσίου
Στο μεταξύ την Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2023, αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΣΙΔ (Πανελλήνιος Σύλλογος Ιχθυολόγων Δημοσίου) αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Δημήτρη Βάτσο, την Γ.Γ Ευαγγελία Ανεζάκη, την Αντιπρόεδρο Μαρία Τσουβάλα, τον ταμία Δημήτρη Τσιάνη και το μέλος Ακοβιτιώτη Κων/νο, παρουσία και του Προέδρου της ΠΟΓΕΔΥ Νίκου Κακαβά, συναντήθηκε με τον αρμόδιο για τα θέματα της Αλιείας Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Κελέτση.
Κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, ο κ. Υφυπουργός ενημερώθηκε εκτενώς για τα μείζονα προβλήματα του κλάδου. Συγκεκριμένα τέθηκαν προς συζήτηση τα εξής θέματα :
1. Η ενεργοποίηση της υποχρέωσης του συστήματος ελέγχου των αλιευτικών δραστηριοτήτων και προϊόντων-ιχνηλασιμότητας.
2. Η εφαρμογή της ευρωπαϊκής υποχρέωσης για παρακολούθηση της ερασιτεχνικής αλιείας.
3. Η κωδικοποίηση και ο εκσυγχρονισμός της αλιευτικής νομοθεσίας.
4. Ο καθορισμός των κριτηρίων επαγγελματικότητας στην Αλιεία.
5. Η στήριξη των αλιέων στις συνέπειες που υφίστανται από τη δράση εισβολικών ειδών (Λαγοκέφαλος κ.α), προστατευόμενων ειδών (κητώδη, θαλάσσιες χελώνες) καθώς και από φυσικές καταστροφές (πχ εκτεταμένη εμφάνιση πλαγκτόν, θεομηνίες).
6. Η ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού στις λιμνοθάλασσες.
7. Η αξιοποίηση των Υπηρεσιών Αλιείας των Περιφερειών στο ΠΑΛΥΘ 2021-27.
8. Η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από τη ΓΔΑ στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Αλιείας.
9. Το πρόβλημα της συνεχιζόμενης οικειοποίησης αρμοδιοτήτων του Τομέα Αλιείας από άλλους φορείς.
10. Η ενίσχυση της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας, της Διαχειριστικής Αρχής του ΠΑΛΥΘ, και των Περιφερειακών Υπηρεσιών Αλιείας με Ιχθυολόγους.
11. Η δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Αλιευτικής Πολιτικής.
Τέλος, το ΔΣ του Συλλόγου τόνισε ότι θα είναι στην διάθεση της Πολιτικής Ηγεσίας, συμβάλλοντας με τις προτάσεις του, σε οποιαδήποτε προσπάθεια επίλυσης των χρόνιων στρεβλώσεων που διέπουν τον Τομέα Αλιείας

08/12/2023 01:15 μμ

Συνολικά 15 συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις - διακηρύξεις υπογράφηκαν στο πλαίσιο του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, που αφορούν πολλούς κλάδους μεταξύ αυτών και τον αγροτικό.

Την Διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης υπόγραψαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αυγενάκης και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ. Hakan Fidan. Οι δύο πλευρές εκφράζουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα των αγροτικών καλλιεργειών, να συνεργαστούν στην αντιμετώπιση πλημμυρών ή ξηρασίας, να συνεργαστούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, να καταπολεμήσουν την παράνομη αλιεία, να προωθήσουν την έρευνα στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης.

Ο υπουργός ΑΑΤ κ. Αυγενάκης ανέφερε ότι «είναι κατανοητό απ΄ όλους ότι χθες ήταν μια μεγάλη ημέρα για τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, δύο γειτονικών κρατών και αυτό είναι κάτι που δεν αλλάζει. Είναι γεγονός ότι όταν υπάρχει σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, ρεαλισμός, καλή πρόθεση, τότε έχουμε και καλά αποτελέσματα στους όρους συνεργασίας και συνύπαρξης.
Για αυτόν το λόγο και στα θέματα του πρωτογενή τομέα υπήρξε μια σχετική συμφωνία, όπου στο επίκεντρό της έχουμε, βεβαίως τα θέματα της κλιματικής κρίσης, τα θέματα της ξηρασίας, των όσων εξελίσσονται στη χώρα μας, αλλά και στη γείτονα χώρα. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον πρωτογενή τομέα, με την έρευνα, με την τεχνογνωσία.
Ζητήματα που μπορούμε να συνεργαστούμε και να συνυπάρξουμε και βεβαίως ζητήματα με τους αλιείς.
Όλα αυτά έχουν πλέον περιγραφεί στο κείμενο το οποίο είχε υπογραφεί και από τις δύο πλευρές και χαίρομαι διότι αυτό ανοίγει νέους ορίζοντες στη συνεργασία με τη γείτονα χώρα».

Την Διακήρυξη για τελωνειακή συνεργασία υπόγραψαν ο πρόεδρος Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής και ο Τούρκος υφυπ. Εμπορίου Sezai Ucarmak. Οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να αναπτύξουν περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των τελωνειακών αρχών. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνούν στη διοργάνωση κοινών σεμιναρίων, την ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών προκειμένου να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των τελωνειακών υπηρεσιών, να καταπολεμήσουν την απάτη, να προωθήσουν την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών.

Το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) στον τομέα των εξαγωγών υπόγραψαν ο ΥΦΥΠΕΞ Κώστας Φραγκογιάννης και o CEO της Turk Eximbank, Ali Guney. Το μνημόνιο προωθεί τη συνεργασία των φορέων Export Credit Greece και Turk Eximbank με σκοπό την αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Η συνεργασία περιλαμβάνει ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τεχνογνωσίας, εκπαίδευση προσωπικού, ενημέρωση και διευκόλυνση στην επίλυση προβλημάτων, ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων σε Ελλάδα, Τουρκία και τρίτες χώρες.

20/11/2023 10:51 πμ

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή (19/11), στις Βρυξέλλες, των υπουργών της EUMED-9, δηλαδή των εννέα υπουργών Γεωργίας χωρών της Μεσογείου, στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας Υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης.

Η σύσκεψη έγινε στο περιθώριο της βραδιάς ιταλικής γαστρονομίας, που οργάνωσε ο Ιταλός Υπουργός Γεωργίας, Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα, προκειμένου να συζητήσουν για την δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, στον πρωτογενή τομέα.

Τα θέματα της συνάντησης θα συζητηθούν στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που θα γίνει, σήμερα Δευτέρα (20/11), στις Βρυξέλλες.

Το EUMED-9 είναι μια άτυπη συμμαχία των χωρών της Μεσογείου και μετέχουν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Κύπρος, η Κροατία και η Σλοβενία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, η Ελλάδα για πρώτη φορά συμμετέχει σε μια προσπάθεια δημιουργίας κοινού μετώπου (λόμπι) που αποτελείται από 9 κράτη μέλη της ΕΕ με στόχο να καταθέσει σχέδιο που θα αφορά την δημιουργία «ταμείου» που θα δίνει αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές που θα γίνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Το κοινό μέτωπο των κρατών της ΕΕ ζητά:

  • πληρωμή αποζημιώσεων στην αλιεία από τις ζημιές που προξενεί ο λαγοκέφαλος (εισήλθε στη Μεσόγειο λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας)
  • πληρωμή αποζημιώσεων στα αμπέλια λόγω του περονόσπορου (πιέζει η Γαλλία σε αυτή την κατεύθυνση)
  • πληρωμή ενισχύσεων λόγω της ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια (πιέζουν από κοινού Ισπανία και Ιταλία)

Οι χώρες της EUMED-9 έχουν σαν στόχο η πληρωμή των παραπάνω αποζημιώσεων και ενισχύσεων να γίνεται από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Συμβούλιο Υπουργών
Όσον αφορά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, στις 20 Νοεμβρίου 2023, θα γίνει μια πρώτη συζήτηση σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2024 στον Ατλαντικό και τη Βόρεια Θάλασσα, καθώς και στη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο.

Κατά τη διάρκεια δημόσιας συνεδρίασης, οι υπουργοί Γεωργίας θα επιδιώξουν να εγκρίνουν συμπεράσματα σχετικά με ένα μακρόπνοο όραμα για τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ.

Η ισπανική Προεδρία θα δημοσιοποιήσει πληροφορίες αναφορικά με την πορεία των εν εξελίξει εργασιών σχετικά με την πρόταση κανονισμού για τα φυτά που παράγονται με ορισμένες νέες γονιδιωματικές τεχνικές και τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές που προέρχονται από αυτά. Στο σημείο αυτό, η κροατική αντιπροσωπεία αναμένεται επίσης να παράσχει πληροφορίες σχετικά με το θέμα.

Η Επιτροπή θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με την εφαρμογή της δασικής στρατηγικής της ΕΕ για το 2030, η αυστριακή αντιπροσωπία αναμένεται να παράσχει πληροφορίες σχετικά με την ομάδα «Για τα δάση», η δε γερμανική αντιπροσωπία αναμένεται να ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με τα μέτρα στήριξης για τις χώρες εταίρους όσον αφορά την αποψίλωση των δασών.

Επιπλέον, η ιταλική αντιπροσωπεία αναμένεται να παράσχει, επίσης σε δημόσια συνεδρίαση, πληροφορίες στο Συμβούλιο σχετικά με τον ρόλο των γεωργών στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των αγροτικών περιοχών, ενώ η γαλλική αντιπροσωπία αναμένεται να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τη μερική εφαρμογή του προτύπου ΚΓΠΚ 8 για το 2024. Το ΚΓΠΚ 8 της ΚΑΠ αφορά στο «ελάχιστο ποσοστό των γεωργικών εκτάσεων που διατίθεται σε μη παραγωγικές εκτάσεις» (τουλάχιστον το 4% της αρόσιμης γης σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης).

01/11/2023 02:14 μμ

Σύσκεψη με το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Αλιέων Γρι- Γρι είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον κλάδο.

Ο υπουργός επανέλαβε την απόφασή του για επαναφορά του Μητρώου Αλιέων.

Όπως είπε: «Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τους επαγγελματίες αλιείς», και ανακοίνωσε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα τεθεί και το πλαίσιο για την άσκηση ερασιτεχνικής αλιείας.

Τόνισε επίσης, ότι γίνεται δεκτό το αίτημά τους να συμπεριληφθεί και η αλιεία στο νέο Κανονισμό του ΕΛΓΑ. «Για εμάς οι αλιείς είναι αναπόσπαστο τμήμα του πρωτογενούς τομέα», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι εντός του πρώτου τριμήνου του 2024 θα διοργανωθεί το πρώτο Συνέδριο για την αλιεία στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται όλες οι πτυχές του κλάδου.

Τέλος, ο ΥπΑΑΤ ενημέρωσε τους αλιείς για τη σημαντική επιτυχία της χώρας μας που αφορά στη δημιουργία Κέντρου Αναφοράς της ΕΕ - ένα από τα μόλις 4 της ΕΕ - για την ευζωία των υδρόβιων ζώων, με έδρα την Κρήτη που θα λειτουργεί με τη μορφή της κοινοπραξίας, υπό το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με την συμμετοχή επιπλέον του Κέντρου Βιολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχίας και του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης και θα είναι το πρώτο εξειδικευμένο για θέματα υδρόβιων ζώων. Τα εγκαίνια του Κέντρου θα γίνουν τον Ιανουάριο. Μέσα από τη λειτουργία του θα εντοπίζονται τα προβλήματα, οι ιδιαιτερότητες και οι εξελίξεις στο χώρο της αλιείας και θα αποτελέσει ένα μόνιμο εργαλείο ενίσχυσης του κλάδου στη χώρα μας.

25/10/2023 03:08 μμ

Ολοκληρώθηκε. στις 14 Αυγούστου 2023, η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα», του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 35 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό κατανέμεται ως εξής:
α) 28.000.000 € (ποσοστό 80%) θα διατεθούν για επενδύσεις που θα υλοποιηθούν από Συλλογικούς Φορείς και από υπό σύσταση, αντίστοιχους Συλλογικούς Φορείς.
β) 7.000.000 € (ποσοστό 20%) θα διατεθούν για επενδύσεις που θα υλοποιηθούν από νομικές οντότητες και από υπό σύσταση, αντίστοιχες νομικές οντότητες.

Στόχοι του υποέργου, είναι η αύξηση του βαθμού συνεργασίας στον πρωτογενή τομέα, η βελτίωση της οικονομικής αποδοτικότητας όλων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, η διευκόλυνση της αναδιάρθρωσης και του εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, η βελτίωση της θέσης του αγροτών στην αλυσίδα αξίας, η καθετοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας, η εφαρμογή της συμβολαιακής γεωργίας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του προγράμματος, η αξιολόγηση των αιτήσεων θα έπρεπε να γίνει από 16 Αυγούστου 2023 έως 29 Σεπτεμβρίου 2023.

Τον Οκτώβριος έπρεπε να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής, αξιολόγησης και ελέγχου των σχετικών αιτημάτων πληρωμής.

Ακόμη όμως δεν έχει προχωρήσει η αξιολόγηση των αιτήσεων, με αποτέλεσμα οι επενδύσεις να έχουν «βαλτώσει». Και μιλάμε για κοινοτικά χρήματα, με το ποσοστό χρηματοδότησης να φτάνει σε κάποιες περιοχές μέχρι και 75%.

Δικαιούχοι του επενδυτικού προγράμματος είναι:
α) Ομάδες Παραγωγών (Ομ.Π.), Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.), Ενώσεις Οργανώσεων Παραγωγών και Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) και Ανώνυμες Εταιρείες των οποίων η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς του ν. 4673/2020 «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις».
β) Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις του Ν. 4430/2016 και εταιρείες του εμπορικού δικαίου, εκτός αυτών της ανωτέρω περίπτωσης, που εφαρμόζουν συμβολαιακή γεωργία.

02/10/2023 03:05 μμ

Έως την 1η Απριλίου 2024 έχουν προθεσμία οι επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο 3299/2004 να υποβάλλουν αίτηση για την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας των επενδυτικών σχεδίων τους.

Εάν η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, τότε οι αποφάσεις υπαγωγής ανακαλούνται αυτοδίκαια, εξαιρουμένων των περιπτώσεων στις οποίες είχαν καταβληθεί κρατικές ενισχύσεις και για τις οποίες απαιτείται η έκδοση διοικητικής πράξης.

Αυτό προβλέπεται σε νομοθετική διάταξη που θα φέρει στη Βουλή το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Στην ίδια διάταξη θα προβλέπεται επίσης ότι έως την 1η Απριλίου 2024 θα μπορούν να εκδίδονται παραστατικά δαπανών και πληρωμών για το επενδυτικό έργο και να πραγματοποιούνται όλες οι ενέργειες για την πλήρωση των προϋποθέσεων και όρων της διαπίστωσης της ολοκλήρωσης της επένδυσης.

Η ίδια προθεσμία ολοκλήρωσης παρέχεται και στα επενδυτικά σχέδια στα οποία έχει χορηγηθεί παράταση για λόγους ανωτέρας βίας και η χορηγηθείσα παράταση έχει λήξει πριν την 1η Απριλίου 2024.

Με την προωθούμενη ρύθμιση, τα επενδυτικά σχέδια πρώην αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, για τα οποία προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις ελάχιστο κόστος υπαγωγής στο Ν.3299/2004 μπορούν να ολοκληρωθούν χωρίς την πλήρωση αυτής της προϋπόθεσης, εφ’ όσον διατηρείται ο ολοκληρωμένος χαρακτήρας της επένδυσης.

Επιπρόσθετα στα επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στα καθεστώτα ενίσχυσης του νόμου 4399/2016 παρέχεται η δυνατότητα πρόσθετης παράτασης του χρόνου υλοποίησης κατά 6 μήνες προκειμένου να πιστοποιηθούν δαπάνες ενισχυόμενων δαπανών μέχρι το ποσοστό του 50%.

29/09/2023 09:39 πμ

Τρακτέρ και μηχανολογικό εξοπλισμό στις πληγείσεις από κακοκαιρία περιοχές θα χρηματοδοτηθούν από τα Σχέδια Βελτίωσης.

Όπως δήλωσε ο υπουργός ΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης, «θα υπάρξει πρόνοια για αύξηση κονδυλίων στα Σχέδια Βελτίωσης που έχουν κατατεθεί για αξιολόγηση από τις συγκεκριμένες περιοχές».

Για τα προβλήματα των μηλοπαραγωγών της Μαγνησίας ο υπουργός ανέφερε ότι «όπως διαπιστώθηκε και κατά την επίσκεψη που έκανα στο Πήλιο και τις συναντήσεις που είχα στο Δημαρχείο και στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη δυνατότητα συγκομιδής των μήλων, αλλά διακίνησής τους από τα χωράφια στα κέντρα συλλογής. Επίσης η καταστροφή μέρους του οδικού δικτύου του Πηλίου, έχει δημιουργήσει προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας. Με δεδομένα τα παραπάνω προβλήματα και την απώλεια παραγωγής που προκάλεσε η καταιγίδα, θα στηριχθούν οι μηλοπαραγωγοί μέσω του ΕΛΓΑ».

Και πρόσθεσε: «Σε ό,τι αφορά στις ζωοτροφές, πέραν των ενεργειών της Πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας, η Γενική Διεύθυνση Αποκεντρωμένων Διοικήσεων του ΥπΑΑΤ, στην οποία υπάγονται οι έλεγχοι των εταιρειών παραγωγής και εμπορίας ζωοτροφών, έχει ήδη εκκινήσει την διαδικασία συγκέντρωσης δωρεών σε ζωοτροφές.

Δεδομένης της αδυναμίας χρήσης των αλιευτικών εργαλείων λόγω παρουσίας πολλών φερτών υλικών (επιστρέψτε μου να σημειώσω ότι ποτέ δεν υπήρξε απαγόρευση αλιείας στον Παγασητικό πλην της ανεμότρατας για την οποία ακολουθούμε τις ημερομηνίες απαγόρευσης που προβλέπονται στο αντίστοιχο διαχειριστικό σχέδιο και καμία σχέση δεν έχει με τις πλημμύρες), οι αρμόδιες διευθύνσεις του ΥπΑΑΤ, κατόπιν εντολής μου ετοιμάζουν σχέδιο ενίσχυσης των αλιέων Μαγνησίας και Λαρίσης, κάνοντας χρήση του χρηματοδοτικού εργαλείου de minimis».

Όσον αφορά τις πρώτες εκτιμήσεις των ερευνητών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ είναι άκρως ενθαρρυντικές για την άμεση χρήση της πλειονότητας των εδαφών, εκτίμηση που ταυτίζεται με εκείνες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Από τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ έχουν εκδοθεί οδηγοί ενεργειών προς:

  • Τους γεωργούς, σχετικά με την ταχύτερη αποκατάσταση των πλημμυρισμένων εδαφών και την απομάκρυνση των φερτών υλικών σε οργανωμένους χώρους.
  • Τους μελισσοκόμους, για τη διαχείριση του μελισσοκομικού υλικού

Παράλληλα, οι ανταποκριτές του εθνικού δικτύου συλλογής Αλιευτικών δεδομένων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ καταγράφουν τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε αλιευτικά καταφύγια, σκάφη και άλλα, εξαιτίας των φερτών υλικών.

Στο μεταξύ, το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ξεκίνησε από την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2023, εποπτεία και δειγματοληψίες στον Παγασητικό Κόλπο. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω ενέργειες:

  • Δειγματοληψίες και αναλύσεις δειγμάτων θαλασσινού νερού σε τέσσερις (4) παράκτιους σταθμούς του Παγασητικού Κόλπου, με πρόσβαση από την ακτή, στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2023.
  • Δειγματοληψίες και αναλύσεις δειγμάτων θαλασσινού νερού σε τρεις (3) σταθμούς του Παγασητικού Κόλπου με αλιευτικό σκάφος, στις 4-6 Οκτωβρίου 2023.
  • Δειγματοληψίες και αναλύσεις δειγμάτων θαλασσινού νερού σε εφτά (7) σταθμούς «ανοικτής θαλάσσης» στην ευρύτερη περιοχή, στις 28 Σεπτεμβρίου μέχρι 2 Οκτωβρίου, στα όρια των χωρικών υδάτων της χώρας.
  • Δειγματοληψίες και αναλύσεις βιολογικών και μη-βιολογικών δειγμάτων σε δέκα (10) σταθμούς, με πρόσβαση από την ακτή, στις 10 έως 25 Οκτωβρίου.

Τα πρώτα αποτελέσματα των μετρήσεων πεδίου - αναλύσεων εργαστηρίου θα ανακοινωθούν εντός της πρώτης εβδομάδας του Οκτωβρίου 2023.
Σημειώνεται, ότι ήδη η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Τμήμα Αλιευμάτων, Γάλακτος και Λοιπών Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης), έχει πραγματοποιήσει μακροσκοπικούς ελέγχους σε αλιεύματα της περιοχής και τα οποία έχουν κριθεί κατάλληλα.

Όπως επισημαίνει η αρμόδια Υπηρεσία: «Αναφορικά με τα αλιεύματα του Παγασητικού Κόλπου, σας γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει θέμα κατανάλωσής τους διότι η σάρκα των ψαριών είναι απαλλαγμένη από μικροοργανισμούς όσο το ψάρι είναι ζωντανό. Ως εκ τούτου, δεν συντρέχει λόγος απαγόρευσης αλιείας και ανησυχίας για την ασφάλεια του τροφίμου».

Αναφορικά με τη δραστηριότητα του ΕΦΕΤ
Στο πλαίσιο της διασφάλισης της ορθής λειτουργίας των επιχειρήσεων τροφίμων, της προστασίας των καταναλωτών και της δημόσιας υγείας η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας του ΕΦΕΤ στο διάστημα μεταξύ Δευτέρας 18/9 και Τρίτης 26/9, διενήργησε 168 επιθεωρήσεις στις εξής κατηγορίες επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων: Χώροι σίτισης και επιχειρήσεις catering πλημμυροπαθών συμπεριλαμβανομένων των ΜΚΟ, σχολικά κυλικεία, τυροκομεία, εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος, μαζική εστίαση, κρεοπωλεία, αρτοποιεία - ζαχαροπλαστεία, χονδρικό εμπόριο - αποθήκες τροφίμων, αλευρόμυλοι, μπισκοτοποιία. Λόγω των εκτάκτων συνθηκών, οι επιθεωρήσεις ήταν συμβουλευτικού χαρακτήρα και δεν βεβαιώθηκαν πρόστιμα για μη συμμορφώσεις. Οι περιοχές οι οποίες επισκέφθηκαν τα κλιμάκια των επιθεωρητών ήταν στους Δήμους Λαρισαίων, Τρικκαίων, Φαρκαδόνας, Σοφάδων, Καρδίτσας, Παλαμά και Μουζακίου.

29/08/2023 10:36 πμ

Ξεκίνησε από Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2023, η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για το Ταμείο Εγγυοδοσίας DeLFI ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα KYC της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB.

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας «Development Law Financial Instrument Guarantee Fund (DeLFI GF)» αποτελεί ένα νέο χρηματοδοτικό μέσο το οποίο δημιουργήθηκε από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα με σκοπό τη στήριξη της χρηματοδότησης νεοσύστατων και υφιστάμενων βιώσιμων επιχειρήσεων που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και επιδιώκουν την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου Ν.4887/2022.

Αφορά Υφιστάμενες και Νεοσύστατες Πολύ μικρές, Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ενίσχυσης μέσω του νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 και δεν έχουν προβεί σε έναρξη εργασιών πριν την υποβολή της αίτησής τους στην πλατφόρμα KYC.

Δεδομένης της εγγύησης του DeLFI GF, η επιχείρηση απολαμβάνει:

  • χαμηλότερο επιτόκιο στο δάνειο και
  • χαμηλότερες εξασφαλίσεις.

Η πλατφόρμα Know your Customer (KYC) by HDB επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους με απλές διαδικασίες, να εκφράζουν το ενδιαφέρον τους με μία και μόνη αίτηση και - εφόσον είναι επιλέξιμοι - η αίτησή τους για χρηματοδότηση να είναι διαθέσιμη σε όσες τράπεζες εκείνοι επιλέξουν.

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας DeLFI διευκολύνει την πρόσβαση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση για να υλοποιήσουν τα εγκεκριμένα επενδυτικά τους σχέδια που έχουν ήδη ενταχθεί στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο N.4887/2022.

Το Ταμείο παρέχει εγγυήσεις για τη λήψη δανείων, τόσο μεσο-μακροπρόθεσμης διάρκειας έως 10 ετών, όσο και βραχυπρόθεσμης διάρκειας έως 5 ετών (έναντι της επιχορήγησης χωρίς πρόσθετες εγγυήσεις), ώστε να ολοκληρωθούν με ταχύτητα τα επενδυτικά σχέδια που έχουν ήδη λάβει απόφαση υπαγωγής.

Το DeLFI παρέχει εγγύηση 80% ανά δάνειο, ενώ διευκολύνει περαιτέρω τις επιχειρήσεις, περιορίζοντας το ύψος των τυχόν πρόσθετων εμπράγματων εξασφαλίσεων που θα απαιτηθούν από πλευράς των επιχειρήσεων για τα μεσο-μακροπρόθεσμα δάνεια με εγγύηση έως 40% του δανείου.

Το πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα παροχής εγγύησης σε νέα δάνεια ύψους έως 500 εκ. ευρώ, με δυνατότητα αύξησης του προϋπολογισμού του εφόσον εξαντληθούν οι διαθέσιμοι πόροι.

Το ύψος του δανείου κυμαίνεται από 50.000 ευρώ μέχρι 10.000.000 ευρώ, και είναι συνάρτηση του χρηματοδοτικού σχήματος της ενταγμένης επένδυσης στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο.

Για την ένταξη στο Πρόγραμμα η υποψήφια επιχείρηση υποβάλει αίτηση:

Α) Στην πλατφόρμα KYC (Know Your Customer) της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Α.Ε., μέσω του δικτυακού τόπου www.hdb.gr (εδώ). Για κάθε ολοκληρωμένη αίτηση και ύστερα από μία σειρά αξιολογήσεων κριτηρίων επιλεξιμότητας, η αίτηση προωθείται στα Πιστωτικά Ιδρύματα που έχει επιλέξει ο ενδιαφερόμενος, για την υποβολή μη δεσμευτικής προσφοράς. Εφόσον η αίτηση γίνει καταρχήν αποδεκτή, δηλαδή λάβει ο ενδιαφερόμενος μη δεσμευτική προσφορά, τότε εκδίδεται ένας μοναδικός κωδικός.

Β) Στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), μέσω του δικτυακού τόπου https://www.ependyseis.gr/ (εδώ), όπου αναγράφει τον μοναδικό αριθμό αίτησης από την πλατφόρμα KYC, δηλώνοντας το Πιστωτικό Ίδρυμα από το οποίο επιθυμεί να χρηματοδοτηθεί και έχει λάβει ήδη μη δεσμευτική προσφορά.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, επεσήμανε: «Στόχος μας στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο 4887/2022 είναι οι επενδύσεις να προχωρήσουν με ταχύτητα ώστε να έχουν το μέγιστο αναπτυξιακό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία. Προς την κατεύθυνση αυτή, δίνουμε, για πρώτη φορά, την δυνατότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εντάσσονται σε Αναπτυξιακό Νόμο να εξασφαλίσουν με ευνοϊκούς όρους, γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατία τα κεφάλαια που χρειάζονται ώστε να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια εντός χρονοδιαγραμμάτων επιτυγχάνοντας τους στόχους τους. Η καινοτόμος πλατφόρμα Know Your Customer και το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας «Development Law Financial Instrument» της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας αποτελούν ακόμη έναν κρίκο στην αλυσίδα των μέτρων στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Προχωρούμε με όραμα, σχέδιο και βούληση να στηρίξουμε ακόμη αποτελεσματικότερα τις επιχειρήσεις ως κινητήριες δυνάμεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση του εθνικού εισοδήματος».

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της HDB, Αθηνά Χατζηπέτρου σημείωσε: «Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB στηρίζει εμπράκτως την χρηματοδότηση της μικρομεσαίας επιχείρησης και πλαισιώνει την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων των εταιριών του νέου Αναπτυξιακού νόμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κεφάλαια του DeLFI προέρχονται από τις επιστροφές κεφαλαίων του Ταμείου Επιχειρηματικότητας Ι (ΤΕΠΙΧ Ι). Αυτό αναδεικνύει τη σημασία της λειτουργίας των χρηματοδοτικών εργαλείων χρηματοδότησης με πολλαπλάσια θετική επίδραση στην οικονομία, καθώς πόροι του ΕΣΠΑ 2007-2013, αφού χρηματοδότησαν ένα σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων επιστρέφουν εκ νέου στην αγορά για την ενίσχυση νέων επιχειρήσεων. Ο βαθμός μόχλευσης στο εν λόγω προϊόν είναι 5. Στην HDB συνεχίζουμε να διευκολύνουμε και να δίνουμε ώθηση για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας με ταχύτητα, διαφάνεια και υψηλό ποσοστό απορρόφησης των προγραμμάτων μας».

24/08/2023 12:48 μμ

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη, είχε η Διοίκηση της Διεπαγγελματικής Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ), την Τρίτη (22 Αυγούστου), στην έδρα της στη Λάρισα.

Ο Πρόεδρος της ΔΟΒ κ. Ευθύμιος Φωτεινός παρουσίασε τις μέχρι στιγμής παρεμβάσεις και δράσεις για την ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια που υλοποίησε η Διεπαγγελματική ύστερα από την επανασύστασή της το 2016 και αναφέρθηκε εκτενώς στα σημεία που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για τη συνέχιση της αύξησης της αξίας της βαμβακοκαλλιέργειας και αφορούν, μεταξύ άλλων, την άμεση εφαρμογή του αγροτοπεριβαλλοντικού προγράμματος «μείωσης αποτυπώματος άνθρακα στη βαμβακοκαλλιέργεια», με ταυτόχρονη διασφάλιση της ομαλής εξέλιξής του στα επόμενα έτη, τη συνέχιση λειτουργίας της Ομάδας Εργασίας για το βαμβάκι, την ένταξη του κλάδου των επιχειρήσεων Εκκόκκισης, Εμπόρων Βάμβακος και βαμβακοσπόρου στον Αναπτυξιακό Νόμο και στα επενδυτικά προγράμματα του ΠΑΑ, τη μείωση του κόστους καλλιέργειας κ.α.

Στο τέλος της συνάντησης ο Υπουργός ΥΠΑΑΤ κ. Αυγενάκης τόνισε μεταξύ άλλων: «Θα έλεγα ότι φεύγω πραγματικά ενθουσιασμένος από τη συνάντηση με τη Διεπαγγελματική Βάμβακος γιατί είδαμε μια Διεπαγγελματική πρότυπο. Αναπτύσσονται και αναδεικνύουν διαρκώς το προϊόν τους όχι μόνο σε εθνικό αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο….Οι καλές πρακτικές, που για παράδειγμα εφαρμόζονται εδώ, πρέπει να γίνουν γνωστές και σε άλλες Διεπαγγελματικές… Το βαμβάκι είναι ένα εξαιρετικό προϊόν. Δεν είναι τυχαίο ότι κάποτε έλεγαν ότι είναι ο «λευκός χρυσός» της χώρας μας και παραμένει...Είναι αυτονόητο ότι σήμερα φεύγουμε από τη συνάντηση χαρούμενοι γιατί είδαμε παραγωγούς, μεταποιητές, εκκοκκιστές, κλωστοϋφαντουργούς, όλη την «αλυσίδα» ενωμένη και συντονισμένη να συνεργάζεται. Τους ευχαριστούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας έδωσαν και τα σημεία που ανέδειξαν ώστε να έχουμε καλύτερη συνεργασία».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΟΒ κ Ευθύμης Φωτεινός δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό και τον Υφυπουργό που βρέθηκαν στην έδρα μας σήμερα για να μιλήσουμε για τον «λευκό χρυσό», όπως τον χαρακτήρισε και ο κ. Αυγενάκης. Για ένα προϊόν που όλος ο κλάδος δίνει αγώνα για να πάρει την υπεραξία που πρέπει και να τοποθετηθεί στο υψηλότερο βάθρο όχι μόνο της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας αγοράς. Από τη σημερινή συνάντηση με τον κ. Υπουργό ένα πράγμα βγήκε κερδισμένο: Το βαμβάκι και τον ευχαριστούμε πάρα πολύ».

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στη χώρα μας καλλιεργούνται από 2,5 έως 3 εκατ. στρέμματα. Η Ελλάδα παράγει το 80% του ευρωπαϊκού βάμβακος, ενώ απασχολεί 45.000 οικογένειες και προσφέρει εργασία σε περισσότερα από 100.000 άτομα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υφυπουργός ΥΠΑΑΤ κ. Διονύσης Σταμενίτης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Γενικός Γραμματέας ΥΠΑΑΤ κ. Κώστας Μπαγινέτας, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέτζος, οι Βουλευτές Λάρισας κ.κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και Χρήστος Καπετάνος, ενώ από πλευρά της ΔΟΒ συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος κ. Αντώνης Σιάρκος, τα μέλη του Δ.Σ. κ. Βασίλης Γιαννάκος και Γιώργος Καραΐσκος, καθώς και ο Σύμβουλος κ. Δημήτρης Μελάς.

03/08/2023 11:34 πμ

Ανακοινώθηκε από το ΥπΑΑΤ η παράταση της Δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων».

Όμως το Υπουργείο έμεινε στην ανακοίνωση και δεν δημοσιεύθηκε η σχετική εφαρμοστική υπουργική απόφαση, με αποτέλεσμα να βρίσκονται αυτή την στιγμή στον αέρα οι εκτροφείς αυτόχθονων φυλών.

Ο κ. Κώστας Κυροχρήστος, εκτροφέας μαύρου χοίρου από την περιοχή του Νεοχωρίου Μεσολογγίου, σε επιστολή του προς το ΥπΑΑΤ, την οποία κοινοποίησε και στον ΑγροΤύπο αναφέρει ότι «ψεύτικες αποδείχτηκαν οι υποσχέσεις του Υπουργείου, που προέρχονταν από την πρώην γενική γραμματέα κ. Καλογήρου, όπως επίσης τον ίδιο τον Υπουργό κ. Γεωργαντά, που δόθηκαν από τον περασμένο Δεκέμβριο, περί παράτασης του προγράμματος των αυτόχθονων φυλών.

Μιας παράτασης που στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν λόγοι να γίνει μιας και υπάρχει εγκεκριμένο το νέο πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και 14 μήνες (που περιλαμβάνεται στο Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ). Την παράταση την αποφάσισαν υπηρεσιακά στελέχη του ΥπΑΑΤ γιατί δεν είχαν φροντίσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα να προχωρήσουν στη διεκπεραίωση των απαραίτητων ενεργειών που απαιτούνται ώστε να προχωρήσει το νέο πρόγραμμα και να δημοσιευθεί η προκήρυξη.

Με επαναλαμβανόμενες ψεύτικες υποσχέσεις λοιπόν και αδιαφορώντας για τις συνέπειες που προξενούν στις εκτροφές μας, που αποτελούνται από ζώα σπάνιων ελληνικών φύλων που απειλούνται με εξαφάνιση. Χωρίς την οικονομική ενίσχυση - αποζημίωση είναι αδύνατο να ανταπεξέλθουν και να επιβαρυνθούν το οικονομικό κόστος οι κτηνοτρόφοι, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με αφανισμό.

Η οικονομική ενίσχυση - αποζημίωση, που προκύπτει από το νέο πρόγραμμα των σπάνιων αυτόχθονων φύλων, είναι απαραίτητη, όπως είναι απαραίτητο το νερό στα δέντρα που χωρίς αυτό δεν μπορούν να ζήσουν με αποτέλεσμα το θάνατό τους. Οι εκτροφές μας με τους λάθος χειρισμούς «ακροβατούν» μέσα στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που αντιμετωπίζουν. Δεν είμαστε ούτε μάγοι ούτε ταχυδακτυλουργοί για να μας συμπεριφέρεστε κατά αυτό τον τρόπο. Είμαστε κτηνοτρόφοι που εκτρέφουν αυτόχθονες φυλές και έτσι και πρέπει να μας συμπεριφέρεστε.

Κύριε Υπουργέ ΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη, ζητάμε να αναλάβετε σήμερα πρωτοβουλία δίδοντας εντολή στα αρμόδια τμήματα που χειρίζονται το νέο πρόγραμμα αυτόχθονων φυλών για την άμεση εκκίνηση του, με διαδικασίες fast track. Κάθε μέρα που περνάει προσθέτει και έναν επιπλέον λόγο για τη συρρίκνωση μας και τον αφανισμό μας».

17/07/2023 11:10 πμ

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, θα συμμετάσχει στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τον τομέα της αλιείας, στην πόλη Βίγκο της Ισπανίας, στις 17 και 18 Ιουλίου 2023.

Στην κεντρική συνεδρίαση υπό την προεδρία της Ισπανίας, οι Υπουργοί θα παραθέσουν τις προτάσεις τους για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του ζητήματος της μείωσης και τελικά της έκλειψης του διοξειδίου του άνθρακα από τον τομέα της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών.

Στόχος του Συμβουλίου είναι να βρεθούν οι μηχανισμοί, ώστε σταδιακά ο ευρωπαϊκός αλιευτικός στόλος και οι υδατοκαλλιέργειες να προσαρμοστούν στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Ο Έλληνας ΥπΑΑΤ, θα θέσει στους ομολόγους του, τα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Μεσογείου, με το λαγοκέφαλο και το λεοντόψαρο, και θα προτείνει το συγκεκριμένο ζήτημα να είναι από τα βασικά θέματα συζήτησης στην επόμενη συνεδρίαση.

Ο Υπουργός θα αναδείξει στους ομολόγους του τον ρόλο ζωτικής σημασίας που διαδραματίζει για την ελληνική οικονομία και την περιφερειακή ευημερία, η αλιεία μικρής κλίμακας, δεδομένου ότι αντιπροσωπεύει άνω του 90% των σκαφών ελληνικής σημαίας.

Επιπλέον, θα αναφερθεί στην ανάγκη να θωρακισθεί η οικονομική βιωσιμότητα του αλιευτικού στόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό, θα αναδείξει την σημασία καλύτερης κατανόησης και σεβασμού των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων των ανά περίπτωση πληγόμενων παραγωγικών φορέων σε επίπεδο κράτους μέλους, πριν την υιοθέτηση νέων μέτρων ή πολιτικών.

Ο κ. Αυγενάκης θα τονίσει, τέλος, την ανάγκη θεσμικών αλλαγών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απανθρακοποίηση, συμπεριλαμβανομένης της επανεξέτασης των ανώτατων ορίων δυναμικότητας που ορίζονται στην Κοινή Αλιευτική Πολιτική.

Επόμενος σταθμός των Ευρωπαίων Υπουργών Γεωργίας είναι στις Βρυξέλλες, στις 25 Ιουλίου, όπου θα συζητήσουν την ορθολογική χρήση των φυτοφάρμακων.

14/07/2023 11:12 πμ

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που πήρε ΦΕΚ καθορίζονται τα είδη των επενδυτικών σχεδίων της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που μπορούν να υπαχθούν στα καθεστώτα ενισχύσεων του ν. 4887/2022 (Αναπτυξιακό Νόμο).

Το ανώτατο ποσό ενίσχυσης είναι έως 600.000 ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο και ανά επιχείρηση.

Τα επενδυτικά σχέδια μπορεί να αφορούν είτε σε ίδρυση νέας μονάδας, είτε σε επέκταση υφιστάμενης μονάδας, είτε σε εκσυγχρονισμό (θεμελιώδη αλλαγή της παραγωγικής διαδικασίας), με ή χωρίς μετεγκατάσταση, υφιστάμενης μονάδας. Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού η μονάδα μπορεί να αυξήσει τη δυναμικότητά της, εφόσον αυτό δεν αντίκειται σε συγκεκριμένες κάθε φορά εθνικές ή κοινοτικές διατάξεις και έχει εφοδιαστεί με τις απαραίτητες προς τούτο αδειοδοτήσεις.

Το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης για την υπαγωγή στα καθεστώτα ενίσχυσης του ν. 4887/2022, δεν μπορεί να υπερβεί, τα ακόλουθα ποσοστά:
α. Το 75% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών, στα επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους.
β. Το 40% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών, στα επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται στην Περιφέρεια Αττικής.
γ. Το 50% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών, στα επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.

Με το επενδυτικό σχέδιο επιδιώκεται τουλάχιστον ένας από τους ακόλουθους στόχους:
α. Η βελτίωση των συνολικών επιδόσεων και της βιωσιμότητας της γεωργικής εκμετάλλευσης, ιδίως μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής ή της βελτίωσης και αναδιάταξης της παραγωγής,
β. η βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος, των συνθηκών υγιεινής ή των προτύπων καλής διαβίωσης των ζώων,
γ. η δημιουργία και βελτίωση υποδομής που συνδέεται με την ανάπτυξη, την προσαρμογή και τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας

Στα καθεστώτα ενίσχυσης του νόμου 4887/2022, δύναται να υπαχθούν επενδυτικά σχέδια τα οποία αφορούν συγκεκριμένα σε:

α. Στον τομέα φυτικής παραγωγής: Εκμεταλλεύσεις όλων των τύπων και παραγωγικών συστημάτων φυτικής παραγωγής, όπως συμβατική, πιστοποιημένη - ολοκληρωμένη, βιολογική, κ.λπ. - υπαίθρια, υπό κάλυψη (θερμοκήπια, θάλαμοι καλλιέργειας μανιταριών θερμοκηπιακού τύπου, δικτυοκήπια κ.α.),

β. στον τομέα ζωικής παραγωγής: Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για ίδρυση νέων, επέκταση υφιστάμενων εγκαταστάσεων ή εκσυγχρονισμό υφιστάμενων εγκαταστάσεων όπως αυτές περιγράφονται στον ν. 4056/2012 (Α’ 52).
Συγκεκριμένα υπάγονται επενδυτικά σχέδια όλων των παραγωγικών κατευθύνσεων καθώς και όλων των τύπων εκτροφής, που αφορούν σε:
αα) Βοοτροφικές μονάδες.
ββ) Αιγοπροβατοτροφικές μονάδες.
γγ) Χοιροτροφικές μονάδες.
δδ) Μονάδες μονόπλων.
εε) Μονάδες εκτροφής γουνοφόρων ζώων.
στστ) Μονάδες εκτροφής θηραμάτων και θηραματικών ειδών (με την επιφύλαξη των ισχυουσών δασικών διατάξεων για τα εν λόγω είδη σε εκτροφές).
ζζ) Μονάδες εκτροφής σαλιγκαριών.
ηη) Σηροτροφικές μονάδες.
θθ) Μονάδες μελισσοκομίας, παραγωγής μελιού, κεριού μελισσών και λοιπών προϊόντων κυψέλης.
ιι) Μονάδες εκτροφής κονίκλων, μέχρι το όριο δυναμικότητας των 2.000 θηλυκών αναπαραγωγής.
ιαια) Πτηνοτροφικές μονάδες για τους ακόλουθους τύπους εκτροφών και υπό τους ακόλουθους περιορισμούς και όρους:
-εναλλακτικοί τύποι εκτροφών, πλην στρουθοκαμήλων, για την παραγωγή κρέατος πουλερικών βιολογικής εκτροφής, ελευθέρας βοσκής, παραδοσιακά ελευθέρας βοσκής, απεριόριστης ελευθέρας βοσκής (ίδρυση νέων μονάδων, επέκταση ή εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση),
-εναλλακτικοί τύποι εκτροφών, πλην στρουθοκαμήλων, για την παραγωγή αυγών πουλερικών βιολογικής εκτροφής, ελευθέρας βοσκής, αχυρώνα (ίδρυση νέων μονάδων, επέκταση ή εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση),
-συμβατικές εκτροφές πουλερικών, πλην στρουθοκαμήλων, για παραγωγή αυγών ή κρέατος, για εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων. Ειδικά για τις συμβατικές μονάδες εκτροφής ινδιάνων, υπάγεται επίσης η ίδρυση νέων μονάδων.
-πτηνοτροφεία αναπαραγωγής ή και εκκολαπτήρια αυγών, για ίδρυση νέας μονάδας, επέκταση ή εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων. Η ίδρυση νέων μονάδων υπάγεται μόνο στο πλαίσιο καθετοποίησης υφιστάμενων πτηνοτροφικών μονάδων.

Για συνεταιρισμούς, για επιχειρήσεις νεοσσών και πάχυνσης και για επιχειρήσεις με συνεργαζόμενους πτηνοτρόφους (για επιχειρήσεις που παρέχουν νεοσσούς προς πάχυνση σε πτηνοτροφικές μονάδες και, μετά την ολοκλήρωση της πάχυνσης, παραλαμβάνουν τα έτοιμα για σφαγή κοτόπουλα και τα διανέμουν μέσω του δικτύου τους προς πώληση), η συνολική δυναμικότητα μετά την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τη μέση παραγωγή ή και διακίνηση της τελευταίας πενταετίας, αυξημένη κατά 20%.
Αν ο φορέας της επένδυσης είναι συνεργαζόμενη επιχείρηση, θα πρέπει να διαθέτει ιδιωτικό συμφωνητικό συνεργασίας με ισχύ τουλάχιστον 5 ετών από την ολοκλήρωση της επένδυσης.

γ. Στον τομέα φυτικής παραγωγής υπάγονται επίσης επενδυτικά σχέδια διαλογής και τυποποίησης γεωργικών προϊόντων της περ. α, τα οποία προέρχονται αποκλειστικά από την καλλιέργεια και παραγωγή των ιδίων επιχειρήσεων που υποβάλλουν τις επενδυτικές προτάσεις.

δ. Στις επιλέξιμες δραστηριότητες της απόφασης αυτής περιλαμβάνεται και η καλλιέργεια του φυτού της φαρμακευτικής κάνναβης με το επενδυτικό σχέδιο που υποβάλλεται να είναι ενιαίο και να αφορά τη δημιουργία καθετοποιημένης μονάδας (παραγωγική διαδικασία της καλλιέργειας του φυτού και της μεταποίησης για την παραγωγή ελαίου).

Μη επιλέξιμες δαπάνες είναι όσες σχετίζονται με:
α. Την αγορά δικαιωμάτων ενίσχυσης,
β. την αγορά και τη φύτευση μονοετών φυτών,
γ. τις εργασίες αποστράγγισης,
δ. την αγορά ζώων,
ε. ενσυρμάτωση ή καλωδίωση για δίκτυα δεδομένων εκτός της ιδιωτικής ιδιοκτησίας,
στ. τις επενδύσεις με σκοπό τη συμμόρφωση με τα ισχύοντα ενωσιακά πρότυπα,
ζ. το κεφάλαιο κίνησης,
η. τις δαπάνες που πραγματοποιούνται μέσα στο πλαίσιο των υποχρεωτικών μέτρων της οδηγίας 91/676/ΕΟΚ του Συμβουλίου για την προστασία των υδάτων από τη νιτρορρύπανση γεωργικής προέλευση.

Διαβάστε το ΦΕΚ