Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ποιες προσκλήσεις τρέχουν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020

02/08/2019 03:39 μμ
Το Τμήμα Αλιείας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Π.Ε. Πιερίας ενημερώνει ότι έχουν αναρτηθεί στη «Διαύγεια» οι παρακάτω Προσκλήσεις για την υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020:

Το Τμήμα Αλιείας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Π.Ε. Πιερίας ενημερώνει ότι έχουν αναρτηθεί στη «Διαύγεια» οι παρακάτω Προσκλήσεις για την υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020:

1. Μέτρο 3.1.22 «Προστιθέμενη αξία, ποιότητα των προϊόντων και χρήση ανεπιθύμητων αλιευμάτων» με ΑΔΑ: Ω6ΠΤ4653ΠΓ-ΓΞ5 και Κωδικό Πρόσκλησης ΑΡ. 42.2.

2. Μέτρα 3.1.8 «Υγεία και Ασφάλεια» και 4.1.20 «Ενεργειακή απόδοση και μετριασμός της κλιματικής αλλαγής, επενδύσεις επί του σκάφους, έλεγχοι και συστήματα ενεργειακής απόδοσης, διερεύνηση της συμβολής των εναλλακτικών συστημάτων πρόωσης και του σχεδιασμού του κύτους» με ΑΔΑ: ΨΡΤ64653ΠΓ-ΟΘΩ και Κωδικό Πρόσκλησης ΑΡ. 32.41.2.

3. Μέτρα 3.2.2 & 4.2.4 «Παραγωγικές Επενδύσεις στην Υδατοκαλλιέργεια» με ΑΔΑ: 99Π44653ΠΓ-1ΝΦ και Κωδικό Πρόσκλησης ΑΡ. 48.2.

4. Μέτρο 3.4.4 «Μεταποίηση προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας» με ΑΔΑ: 67ΦΠ4653ΠΓ-ΟΞΖ και Κωδικό Πρόσκλησης ΑΡ. 69.2.

5. Μέτρο 3.4.3 «Μέτρα Εμπορίας» με ΑΔΑ: ΩΥΓ24653ΠΓ-ΗΝΚ και Κωδικό Πρόσκλησης ΑΡ. 68.1.

6. Μέτρο 3.4.1 «Σχέδια Παραγωγής και Εμπορίας» με ΑΔΑ: ΨΨΗ94653ΠΓ-ΧΩΔ και Κωδικό Πρόσκλησης ΑΡ. 66.1.

Η κατάθεση των αιτήσεων για τα Μέτρα 3.1.22 - 3.1.8 και 4.1.20 - 3.2.2 & 4.2.4 - 3.4.4 - γίνεται ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση ependyseis.gr, από 2/09/2019 και ώρα 12:00΄ ως 15/11/2019 και ώρα 14:00΄.

Για τα Μέτρα 3.4.3 «Μέτρα Εμπορίας», «Σχέδια Παραγωγής και Εμπορίας», η κατάθεση των αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά στο ΟΠΣ – ΕΣΠΑ 2014 – 2020 από την ημερομηνία δημοσίευσης των προσκλήσεων έως 31/12/2021.

Τα Μέτρα 3.1.22, 3.1.8 και 4.1.20 αφορούν πλοιοκτήτες επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών και τα Μέτρα 3.4.3 και 3.4.1 αφορούν συλλογικούς φορείς.

Σχετικά άρθρα
16/03/2023 10:42 πμ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών στο οποίο περιλαμβάνεται η επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) πετρελαίου που χρησιμοποιείται στη γεωργία.

Όπως αναφέρει στο σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου, η επιστροφή ΕΦΚ αφορά το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία. 

Αφορά το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Η επιστροφή ΕΦΚ θα χορηγηθεί όπως και στην προηγούμενη πληρωμή, δηλαδή σε όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και το ύψος αυτής θα οριοθετείται από τον αριθμό των στρεμμάτων και το είδος καλλιέργειας, όπως δηλώνεται στο ΟΣΔΕ.

Το ποσό επιστροφής του ΕΦΚ είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν υπόκε ιται σε οποιαδήποτε 24 κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες ή μη οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., καθορίζον ται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ο χρόνος επιστροφής, τα δικαιούχα επιστροφής πρόσωπα, τα κριτήρια για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων για τις οποίες υπολογίζεται η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Όσον αφορά τους αλιείς, δικαιούχους απαλλαγής του ειδικού φόρου κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) καυσίμων, σύμφωνα με την περ. β της παρ. 1, κατοίκους μικρών και απομακρυσμένων νησιών, όπου δεν υφίσταται φορολογική αποθήκη καυσίμων ναυτιλίας, παρέχεται δυνατότητα προκαταβολής της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων που αναλογεί στις ετήσιες καταναλώσεις καυσίμων κινητήρων για τις ανάγκες τους.

Τελευταία νέα
08/02/2023 10:00 πμ

Υπεγράφη η πρόσκληση από Κεδίκογλου.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της Ουκρανικής κρίσης, υπεγράφη κατόπιν εντολής  του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμου Κεδίκογλου, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, η πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης για την ένταξη στη Δράση 2, του Μέτρου 3.4.3 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας & Θάλασσας (ΕΠΑλΘ) 2014-2020.

Η χρηματική αποζημίωση της πρόσκλησης ανέρχεται σε 51.335.000 εκατ. ευρώ και αφορά στη στήριξη των φορέων εκμετάλλευσης του τομέα αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας για το διαφυγόν εισόδημά τους και για το πρόσθετο κόστος που προέκυψε λόγω της διατάραξης της αγοράς, η οποία προκλήθηκε από τη πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της στην εφοδιαστική αλυσίδα των δυο κλάδων.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων είναι άμεση, βάσει της ημερομηνίας και ώρας οριστικοποίησης της υποβολής της αίτησης του δικαιούχου. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εκδίδονται τμηματικά οι Αποφάσεις Ένταξης ή Απόρριψης και στη συνέχεια ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι με ηλεκτρονικό μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχουν δηλώσει στην αίτησή τους. Οι αιτήσεις χρηματοδότησης που τυγχάνουν θετικής αξιολόγησης και ένταξης, θεωρούνται ταυτόχρονα ότι είναι και αιτήσεις πληρωμής, επομένως δεν απαιτείται η υποβολή ξεχωριστής αίτησης πληρωμής εκ μέρους των δικαιούχων.

Η υποβολή αιτήσεων στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης, πραγματοποιείται στην ηλεκτρονική διεύθυνση (πατήστε εδώ), κατά το διάστημα από 6/02/2023 έως και 15/03/2023 & ώρα 14:00 μ.μ.

02/02/2023 03:26 μμ

Νέες καλλιέργειες σε συγκεκριμένες περιοχές ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ ότι θα πάρουν κρατικές ενισχύσεις de minimis.

Oι αποζημιώσεις αφορούν την καλλιέργεια ζαχαροτεύτλων σε όλη την επικράτεια, του κρόκου της Κοζάνης, των θερμοκηπίων του Μαραθώνα και των αλιέων καραβίδας στη λίμνη Πολυφύτου Σερβίων της Π.Ε. Κοζάνης.

Πάντως το ΥπΑΑΤ επισημαίνει ότι συνεχίζεται η διαδικασία αξιολόγησης και άλλων αιτημάτων αποζημιώσεων, για τις οποίες με βάση τις εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, τεκμηριώνεται ζημία για τους παραγωγούς.

Στην ομάδα εργασίας για το συντονισμό των αγροτικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων συμμετέχουν:
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντάς, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χ. Τριαντόπουλος, η Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Θ. Πετραλιά, ο Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δ. Σκάλκος, η Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χριστιάννα Καλογήρου και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Α. Λυκουρέντζος.

29/11/2022 03:52 μμ

Από Τετάρτη (30/11/2022) ξεκινά η έναρξη υποβολής αιτήσεων στο υποέργο  «Ενίσχυση Υδατοκαλλιεργειών».

Η δημόσια ενίσχυση ανέρχεται σε 34.440.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2022-2025.

Οι αιτήσεις θα γίνονται έως εξαντλήσεως της δημόσιας δαπάνης και σε κάθε περίπτωση έως τις 30/12/2022.

Οι δυνητικοί δικαιούχοι υποβάλλουν:

  • Την Αίτηση Ενίσχυσης (σύμφωνα με το Παράρτημα IV: Αίτηση ενίσχυσης) και
  • Τον Φάκελο Δικαιολογητικών για την έγκριση της πρότασης (σύμφωνα με το Παράρτημα Ι: Λίστα δικαιολογητικών)

Η αίτηση μαζί με το σύνολο των δικαιολογητικών υποβάλλονται με ψηφιακή υπογραφή (όπου απαιτείται) στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου – www.gov.gr – στην ενότητα Γεωργία και κτηνοτροφία / Γεωργική Επιχειρηματικότητα, αφού πρώτα ο χρήστης κάνει εγγραφή.

Η παρούσα πρόσκληση αφορά στις ακόλουθες κατηγορίες ενισχύσεων:
α) Ενισχύσεις για καινοτομικές εφαρμογές στην υδατοκαλλιέργεια.
β) Ενισχύσεις για παραγωγικές επενδύσεις στην υδατοκαλλιέργεια.
γ) Ενισχύσεις για υπηρεσίες διαχείρισης, αρωγής και παροχής συμβουλών για εκμεταλλεύσεις υδατοκαλλιέργειας.
δ) Ενισχύσεις για την αύξηση του δυναμικού των ζωνών υδατοκαλλιέργειας.
ζ) Ενισχύσεις για μέτρα σχετικά με την εμπορία.
η) Ενισχύσεις για τη μεταποίηση προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

Διαβάστε την πρόσκληση (εδώ)

09/11/2022 10:17 πμ

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Υλοποιείται με τη διαδικασία του επείγοντος, μέτρο που αφορά στην ενίσχυση του αλιευτικού κλάδου λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους που υφίσταται ως συνέπεια της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της επιτακτικής ανάγκης για άμεση και έγκαιρη ενίσχυση του κλάδου αλιείας και μετά από συνεργασία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γιώργου Γεωργαντά και του αρμόδιου Υφυπουργού, κ. Σίμου Κεδίκογλου, δόθηκε εντολή προς την αρμόδια διαχειριστική αρχή για την υλοποίηση της άμεσης ανακατανομής των διαθέσιμων πόρων από το υφιστάμενο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑλθ) 2014-2020.

Οι απαιτούμενες διαδικασίες προς την έκδοση σχετικών προσκλήσεων, αναμένονται να εκδοθούν το αργότερο έως τα μέσα Δεκεμβρίου 2022.

01/11/2022 09:48 πμ

Να άρει τους περιορισμούς για επενδύσεις σε αγροτικό εξοπλισμό στον νέο αναπτυξιακό νόμο, ώστε να είναι δυνατή η αγορά αγροτικών ελκυστήρων (τρακτέρ) με μειωμένη κατανάλωση καυσίμων, καλεί ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη. 

Ο Θεσσαλός πολιτικός στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση υπογραμμίζει ότι «κλειδί για την ανάπτυξη της περιφέρειας της χώρας είναι η τόνωση της πρωτογενούς παραγωγής. Συνεπώς, τα χρηματοδοτικά εργαλεία της πολιτείας που αφορούν στην ενίσχυσή της, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητές της και να προσαρμόζονται στις συνθήκες που ευνοούν την απορρόφηση των κονδυλίων που διατίθενται. 

Ωστόσο, σύμφωνα με διαμαρτυρίες μελετητών και αγροτών η υποβολή προτάσεων στον νέο αναπτυξιακό νόμο 4887/2022 για επενδύσεις στην Αγροδιατροφή, Πρωτογενή Παραγωγή & Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων δεν ευνοείται, διότι, επιμέρους διατάξεις του νόμου περιορίζουν τις δαπάνες σε αγροτικό εξοπλισμό.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση την προκήρυξη του νόμου 4887/2022 (ΦΕΚ Β/5130/1.10.2022, άρθρο 6Α) για τα επενδυτικά σχέδια που αφορούν στην αγροτική παραγωγή, δεν δύναται να ενισχυθούν δαπάνες για αγροτικό εξοπλισμό, δηλαδή γεωργικούς ελκυστήρες και παρελκόμενα μηχανήματα, πάνω από το 30% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους των.

Το γεγονός αυτό, όπως υποστηρίζουν, αποτρέπει σημαντική μερίδα αγροτών επενδυτών από το να καταθέσουν προτάσεις υπαγωγής και ενίσχυσης, καθώς το κύριο ενδιαφέρον τους αφορά στην απόκτηση σύγχρονων αγροτικών μηχανημάτων και εξειδικευμένων παρελκόμενων. Αυτά, λόγω των πλεονεκτημάτων που διαθέτουν, όπως η μειωμένη κατανάλωση καυσίμου και η αποτελεσματικότερη στρεμματική απόδοση, συμβάλουν στην μείωση του κόστους παραγωγής και κατά συνέπεια στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Οι δύο αυτοί παράγοντες αποτελούν τόσο στόχο των επενδύσεων μέσω του αναπτυξιακού νόμου, άλλα και ζητούμενο ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης οδηγούν σε δυσθεώρητη αύξηση του κόστους παραγωγής». 

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:
1. Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που επιβάλουν τους περιορισμούς στις επενδύσεις σε αγροτικό εξοπλισμό;
2. Αν όχι προτίθεσθε να εξετάσετε τους ανωτέρω ισχυρισμούς και να προβείτε σε διορθωτικές κινήσεις;

19/10/2022 09:04 πμ

Η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, ως φορέας υλοποίησης της δράσης, Οικονομικός Μετασχηματισμός Αγροτικού Τομέα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενημερώνει τους δυνητικούς δικαιούχους ότι η Μελέτη Αναδιάρθρωσης Καλλιεργειών αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Υπουργείου ΑΑΤ.

Όπως αναφέρει το ΥπΑΑΤ, προκειμένου να δοθεί χρόνος στους δυνητικούς δικαιούχους για το σχεδιασμό της πρότασής τους και την κατάθεση άρτιου φακέλου υποψηφιότητας μετατίθεται η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης στο υποέργο Αναδιάρθρωση των Καλλιεργειών για την 31η Οκτωβρίου 2022. Η λήξη υποβολής αιτήσεων ορίστηκε για 30η Δεκεμβρίου 2022

Δικαιούχοι δύνανται να κριθούν νομικά πρόσωπα που ανήκουν στις ΜμΕ, εγγεγραμμένα στα αντίστοιχα υποχρεωτικά μητρώα, που τηρούν απλογραφικά ή/και διπλογραφικά βιβλία και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενίσχυσης ανήκουν σε μια από τις παρακάτω νομικές μορφές:
Ομάδες Παραγωγών (Ομ.Π.),
Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.),
Ενώσεις Οργανώσεων Παραγωγών,
Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ),
Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) και
Ανώνυμες Εταιρίες των οποίων η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει σε Συνεταιρισμούς του ν. 4673/2020 «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις», εγγεγραμμένες στα αντίστοιχα υποχρεωτικά μητρώα.
Δικαιούχοι μπορούν να είναι και υπό σύσταση νομικά πρόσωπα και ανηκουν σε μία από τις ανωτέρω μορφές, που ολοκληρώνουν τις διαδικασίες σύστασης το αργότερο μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.

Επιλέξιμες δαπάνες είναι:
Επενδύσεις για αναδιάρθρωση δενδρωδών καλλιεργειών και σχετικών άυλων δαπανών.
Επενδύσεις σε ενσώματα ή σε άυλα στοιχεία ενεργητικού σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις που συνδέονται με πρωτογενή γεωργική παραγωγή (Καν. 702/2014, Άρθρο 14 του τμήματος 1). Αναδιάρθρωση πολυετών/δενδρωδών καλλιεργειών:
Εκρίζωση υφιστάμενης φυτείας
Προμήθεια και εγκατάσταση νέων δενδρυλλίων
Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος στήριξης (γραμμική φύτευση - παλμέτα)

Διαβάστε την μελέτη (εδώ)

18/10/2022 05:20 μμ

Στα Άγραφα βρέθηκε την Τρίτη (18/10) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου παρέστη στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Ειδικού Αναπτυξιακού Σχεδίου για τους Δήμους Αγράφων Ευρυτανίας, Λίμνης Πλαστήρα Καρδίτσας και Αργιθέας Καρδίτσας.

Το Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο Αγράφων είναι το πρώτο διαδημοτικό-διαπεριφερειακό Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα (ΕΑΠ) για ορεινούς Δήμους της χώρας, ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ. 

Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η απειλή της ερήμωσης στην χώρα μας λόγω της δημογραφικής γήρανσης και της σημαντικής μείωσης του πληθυσμού, με τη δημιουργία προϋποθέσεων για νέες θέσεις εργασίας στις περιοχές αυτές και για επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Τον περασμένο Μάιο είχε προηγηθεί η σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους 33 δημάρχους του δικτύου ορεινών δήμων - «το κοινό των ορεινών», όπως ονομάστηκε - κατά την οποία είχαν συζητηθεί θέματα όπως η πορεία υλοποίησης των αναπτυξιακών προγραμμάτων για τους μικρούς ορεινούς δήμους της χώρας, οι ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καθώς και οι προοπτικές ανάπτυξης των περιοχών αυτών. Ακολούθησε η δημιουργία διυπουργικής επιτροπής με σκοπό την εκπόνηση «στρατηγικού σχεδίου ορεινότητας» σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο.

Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός καλύπτει τους τρεις δήμους των Αγράφων, δηλαδή τους δήμους Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα και Αγράφων και δύο Περιφέρειες (Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας), αφορώντας πρωτίστως τους σχεδόν 15.000 μόνιμους κατοίκους (14.784) και τους 200 οικισμούς όπου διαμένουν.
Δεδομένου ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν υπάρχει έως σήμερα ξεκάθαρη πολιτική για τις ορεινές περιοχές, πρόκειται για μία ολοκληρωμένη στρατηγική για την άμεση επανένταξη των Αγράφων στην εθνική αναπτυξιακή προσπάθεια, μιας σημαντικής ορεινής περιοχής στην νότια απόληξη της Πίνδου, με διακριτή γεωγραφική, παραγωγική, πολιτισμική και ιστορική ταυτότητα.

Το ΕΑΠ Αγράφων είναι το επόμενο εμβληματικό βήμα υλοποίησης της δέσμευσης που ανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέναντι στους 33 Δημάρχους ορεινών Δήμων. Για πρώτη φορά μια εθνική στρατηγική για την ορεινότητα με στόχο την έξοδο της ορεινών δήμων της Ελλάδας από τη διαχρονική γεωγραφική απομόνωση και την πληθυσμιακή και παραγωγική ερήμωση που βίωσαν επί δεκαετίες. Οι ορεινοί Δήμοι της χώρας καταλαμβάνουν το 20% της ελληνικής επικράτειας (26.400 τετραγωνικά χιλιόμετρα) και κατοικούνται από το 2% του ελληνικού πληθυσμού (περίπου 200.000).

Πιο συγκεκριμένα, με το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων η κυβέρνηση προσθέτει στα 65 εκατ. ευρώ που έχουν διατεθεί έως σήμερα στους 3 Δήμους, επιπλέον 90 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν σε τρεις άξονες: στην αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών με 42 εκατ. ευρώ, την ανάπτυξη του παραγωγικού ιστού και της οικονομικής δραστηριότητας με 32 εκατ. ευρώ, και την κοινωνική προστασία και συνοχή με 16 εκατ. ευρώ.

Τα χρήματα αυτά θα επιτρέψουν στα Άγραφα και στους 3 Δήμους να συντελεστεί στα επόμενα χρόνια σειρά έργων που θα στηρίξουν και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της περιοχής. Θα χρηματοδοτηθούν έργα οδικών δικτύων που θα βγάλουν την περιοχή από την απομόνωση χωρίς να αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον, αντιπλημμυρικά έργα, δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, ψηφιακές υποδομές, προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, κίνητρα για στελέχωση κρίσιμων δημόσιων υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης, ασφάλειας, αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών, έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης και ενδυνάμωση των δήμων για την αντιμετώπιση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής.

Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της έρευνας στην περιοχή σε θεματικές όπως η γεωλογία, η βιοποικιλότητα, η δασοπονία, η μελισσοκομία, η κτηνοτροφία, η ανθοκομία, κ.λπ. Η δικτύωση με τα ερευνητικά ινστιτούτα και την πανεπιστημιακή κοινότητα θα έχει ως αποτέλεσμα η περιοχή να αποτελέσει πόλο έλξης ενδιαφέροντος για τους ερευνητές, δημιουργώντας μια νέα οικονομία στα Άγραφα, ενώ οι παρεμβάσεις θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της περιοχής. Με τις παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, τα αντιπλημμυρικά έργα, καθώς και τις δράσεις για αναγνώριση, πρόληψη και αντιμετώπιση των φαινομένων που είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής θα προστατευθεί η δημόσια και ιδιωτική περιουσία. Παράλληλα, θα διαμορφωθεί ένα ασφαλές περιβάλλον για την ανάπτυξη επενδύσεων.

18/10/2022 10:52 πμ

Νέα εγκύκλιος Σημανδράκου καθορίζει τις λεπτομέρειες και τη διαδικασία πληρωμής.

Στην εγκύκλιο περιγράφεται η διαδικασία, με την οποία χορηγείται κρατική ενίσχυση ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα των Οστρακοκαλλιεργειών σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 717/2014 και την ΚΥΑ αριθ. 356/63548/10.03.2022 (Β’ 1388), όπως τροποποιήθηκε με την αρθ. 110/280797 ΚΥΑ (B’5034) (εφεξής ΚΥΑ) με σκοπό τη στήριξή των Οστρακολλιεργητών που υπέστησαν σοβαρή μείωση του εισοδήματος κατά το έτος 2020.

Οι ενισχύσεις χορηγούνται στο πεδίο εφαρμογής του αρθ. 3 της ΚΥΑ και συγκεκριμένα, για τους σκοπούς της χορήγησης ενίσχυσης ισχύουν οι ορισμοί του Καν.(ΕΕ) 717/2014: α. του άρθρου 2 παρ. 1 και 2 σχετικά με τις επιχειρήσεις, τα αλιευτικά προϊόντα, τη μεταποίηση και εμπορία καθώς και τις ενιαίες επιχειρήσεις και β. του άρθρου 5 για τη Σώρευση.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης- όροι επιλεξιμότητας

Δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης είναι οι Οστρακοκαλλιεργητές (φυσικά η νομικά πρόσωπα) όλης της Επικράτειας που λειτουργούν νόμιμα (έχουν άδεια λειτουργίας από 2020 έως και τη δημοσίευση της ΚΥΑ, υπέβαλλαν εμπρόθεσμα (μέχρι και 31.01.2022) δήλωση παραγωγής για το 2020 στο ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης Αλιείας (ΟΣΠΑ) και είχαν παραγωγική δραστηριότητα κατά το ίδιο έτος. Δεν δικαιούνται ενίσχυση οι οστρακοκαλλιεργητές που υπέβαλλαν μηδενική δήλωση παραγωγής για το έτος 2020 με εξαίρεση τις περιπτώσεις που η μηδενική παραγωγή συνοδεύεται από την υποβολή παραστατικών λειτουργικών εξόδων.

Ύψος ενίσχυσης – όροι επιλεξιμότητας

Το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο (ενιαία επιχείρηση) καθορίζεται σύμφωνα με το άρθ. 4 της ΚΥΑ ως το κατ’ αποκοπή ποσό των 672 ευρώ ανά στρέμμα μισθωμένης θαλάσσιας έκτασης για Οστρακοκαλλιέργεια. Σε περίπτωση περισσότερων δικαιούχων στην ίδια εκμετάλλευση τα ποσά της οικονομικής ενίσχυσης κατανέμονται σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρ. 4 της ΚΥΑ. Για τον προσδιορισμό του εγκεκριμένου ποσού ενίσχυσης είναι απαραίτητη η τήρηση των προϋποθέσεων επιλεξιμότητας του άρθρου 4 της ΚΥΑ για την τρέχουσα περίοδο οικ. ετών (2020-2022), όπως διευκρινίζεται και στην με αρ.πρωτ.121114/13.11.2020 Εγκύκλιο της ΕΥΚΕ.

Για το έτος 2022 το ύψος της χρηματοδότησης που βαρύνει τον Ειδικό Λογαριασμό Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ) με μεταφορά του αντίστοιχου ποσού από τον προϋπολογισμό του ΥΠΑΑ&Τ ανέρχεται μέχρι του ποσού των 2.754.126 Ευρώ, υπό τον όρο μη υπέρβασης του ορίου της παρ. 9 του άρθρου 4 της ΚΥΑ.

Δείτε εδώ την εγκύκλιο

17/10/2022 09:05 πμ

Το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί Δευτέρα και Τρίτη (17 και 18 Οκτωβρίου) στο Λουξεμβούργο.

Η σύνοδος θα προεδρεύεται από τον Τσέχο Υπουργό Γεωργίας, Zdeněk Nekula. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπροσωπηθεί από τον Επίτροπο Γεωργίας, Janusz Wojciechowski, και την Επίτροπο για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδη.

Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν πληροφορίες σχετικά με την αντίστοιχη κατάσταση των γεωργικών αγορών τους, ιδίως λόγω του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Αναμένεται να τονίσουν την υψηλή αύξηση των τιμών των εισροών και τη διαθεσιμότητα λιπασμάτων ως παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγή και τους παραγωγούς σε όλους τους τομείς.

Επίσης οι υπουργοί θα επιδιώξουν την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας σχετικά με τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων για το 2023 στη Βαλτική Θάλασσα σύμφωνα με τους στόχους της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, τις διατάξεις του πολυετούς σχεδίου για τη Βαλτική, τις διαθέσιμες επιστημονικές γνωμοδοτήσεις και λαμβάνοντας υπόψη τον κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο στον τομέα της αλιείας.

05/10/2022 01:50 μμ

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα «Δημήτριος Μπόγρης», ενώ παρουσιάστηκε το Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/ LEADER Δικτύου Νήσων Αττικής.

Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Γεώργιος Παναγόπουλος με το Δίκτυο Νήσων Αττικής υποδέχθηκαν σε συνεργασία με την Αχαΐα- Αναπτυξιακή Α.Ε. τη Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2022, το Αγροτικό Δίκτυο Σλοβενίας, για εκπαιδευτική επίσκεψη στην περιοχή της Σαλαμίνας.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με επιτυχία και στο πλαίσιο της ανταλλαγής καλών πρακτικών στην υλοποίηση του προγράμματος CLLD/LEADER 2014-2020, καθώς και ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών πάνω σε θέματα που αφορούν το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και το Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας, στο οποίο το Δίκτυο Νήσων Αττικής είναι Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης, παρουσιάστηκαν έργα του προγράμματος και ακολούθησε περίπατος και ξενάγηση στο Λιμένα Βουρκαρίου Σαλαμίνας.

Η αποστολή των 47 μελών του Αγροτικού Δικτύου Σλοβενίας, είναι εκπρόσωποι 37 Ομάδων Τοπικής Δράσης, ενώ της αποστολής ηγήθηκαν δύο εκπρόσωποι από το Υπουργείο Γεωργίας Δασοκομίας και Τροφίμων της Σλοβενίας, που συμμετέχουν στην υλοποίηση του προγράμματος CLLD/LEADER.

δίκτυο

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα «Δημήτριος Μπόγρης». Παρουσιάστηκε το Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/ LEADER Δικτύου Νήσων Αττικής, τα συγχρηματοδοτούμενα έργα Ψηφιακή Αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, το έργο και οι φορεσιές των Κρηταγενών, ενώ εξαιρετική ήταν και η χορευτική παρουσία του Λυκείου Ελληνίδων – παράρτημα Σαλαμίνας. Επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν στο Λαογραφικό και στο Ναυτικό Μουσείο Σαλαμίνας και η εκδήλωση έκλεισε με την επίσκεψη στο Λιμένα Βουρκαρίου και ξενάγηση στο έργο αθλητικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού του Ναυτικού Ομίλου Βουρκαρίου.

«Ευχαριστούμε θερμά το Δήμαρχο Σαλαμίνας, κ. Γεώργιο Παναγόπουλο, καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την άριστη συνεργασία στην προετοιμασία της εκπαιδευτικής επίσκεψης», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Δικτύου Συνεργασίας Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής.

03/10/2022 09:44 πμ

Ξεκινά, από 3 Οκτωβρίου, η υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στο καθεστώς ενίσχυσης της αγροδιατροφής που περιλαμβάνει την πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022.

Ως καταληκτική ημερομηνία του κύκλου υποβολών ορίζεται η 30 Δεκεμβρίου 2022.

Σκοπός του καθεστώτος είναι η ενίσχυση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής και της μεταποίησης γεωργικών προϊόντων. Τα κύρια χαρακτηριστικά του καθεστώτος ενίσχυσης είναι τα εξής:

Α. Για τον πρωτογενή τομέα, αιτήσεις μπορούν να υποβάλλουν οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το συνολικό ποσό ενίσχυσης δεν δύναται να υπερβεί τις 500.000€ σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 702/2014. Τα επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται μπορεί να αφορούν σε ίδρυση νέας μονάδας, σε επέκταση υφιστάμενης μονάδας ή σε εκσυγχρονισμό.

Τα ανώτατα ποσοστά ενίσχυσης για την υπαγωγή στο εν λόγω καθεστώς έχουν ως εξής: 

  • 75% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών, σε επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους,
  • 40% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών, σε επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται στην Περιφέρεια Αττικής, 
  • 50% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών, σε επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.

Τα επενδυτικά σχέδια ενισχύονται με τα κίνητρα της επιχορήγησης, της φορολογικής απαλλαγής, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και στα ανώτατα όρια των ως άνω ποσοστών για κάθε Περιφέρεια της χώρας.

Β. Για την μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, αιτήσεις μπορούν να υποβάλλουν όλες οι επιχειρήσεις. Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο που υποβάλλεται από πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις ορίζεται στα 3.000.000€ για όλα τα είδη ενισχύσεων. Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο, που υποβάλλεται από μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις ορίζεται στα 3.000.000€ για τις ενισχύσεις της επιχορήγησης ή επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης ή της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και στα 5.000.000€ για την ενίσχυση της φορολογικής απαλλαγής.
Τα επενδυτικά σχέδια μπορεί να αφορούν σε ίδρυση νέας μονάδας, σε επέκταση υφιστάμενης μονάδας, σε εκσυγχρονισμό ή σε διαφοροποίηση σε νέα προϊόντα. Τα ανώτατα ποσοστά ενίσχυσης είναι τα οριζόμενα στον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων 2021-2027.
Τα επενδυτικά σχέδια ενισχύονται με τα κίνητρα της επιχορήγησης, της φορολογικής απαλλαγής, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.

Γ. Για επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται σε ενότητες και συνδυάζουν  την πρωτογενή παραγωγή και την μεταποίηση το συνολικό ποσό ενίσχυσης διαμορφώνεται στο ποσό των 3.500.000 € για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις ή των 3.500.000 € για τα κεφαλαιακά κίνητρα (επιχορήγηση ή και επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης ή επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης) ή των 5.500.000 € για τη φορολογική απαλλαγή,για τις μεσαίες επιχειρήσεις.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (εδώ) που υποστηρίζει όλο τον «κύκλο ζωής» των επενδυτικών σχεδίων του Αναπτυξιακού Νόμου.

Για το πλήρες κείμενο της προκήρυξης και περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ (εδώ).

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων,  κ. Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε σχετικά: «Συνεχίζουμε δυναμικά με την ενεργοποίηση του 3ουκαθεστώτος ενίσχυσης του Αναπτυξιακού Νόμου. Πρόκειται για ένα καθεστώς με ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία καθώς συνδυάζει την πρωτογενή παραγωγή με τη μεταποιητική δραστηριότητα, δημιουργώντας νέες προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου της αγροδιατροφής. Ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της γεωργικής παραγωγής, κρατώντας τους αγρότες στον τόπο τους και δίνοντας κίνητρα για επενδύσεις στον ζωτικό αυτό κλάδο. Αναβαθμίζουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα των υψηλής ποιότητας ελληνικών προϊόντων και χτίζουμε μια νέα επιχειρηματική ταυτότητα στον κλάδο».

Οι επιλέξιμοι φορείς που καλύπτει ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα στην Ελλάδα κατά την έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου και έχουν μία από τις ακόλουθες μορφές:
α. Εμπορική εταιρεία, 
β. συνεταιρισμός, 
γ. Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Ομάδες Παραγωγών (Ομ. Π.) Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.), Αστικοί Συνεταιρισμοί, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (Α.Ε.Σ.), 
δ. υπό ίδρυση ή υπό συγχώνευση εταιρείες, με την υποχρέωση να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες δημοσιότητας πριν από την έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου, ε. κοινοπραξίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα, 
στ. δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις, 
ζ. ατομικές επιχειρήσεις με ανώτατο επιλέξιμο κόστος επενδυτικού σχεδίου ποσού διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ μόνο για το καθεστώς «Αγροδιατροφή - πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων - αλιεία και υδατοκαλλιέργεια».

Διαβάστε το σχετικό ΦΕΚ (εδώ)

30/09/2022 09:35 πμ

Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας για το πρόγραμμα «Αμοργόραμα».

Κάνοντας πράξη τη δέσμευση του Πρωθυπουργού για προστασία των θαλασσών, υπεγράφη σήμερα με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμου Κεδίκογλου, Μνημόνιο Συνεργασίας με στόχο την προσωρινή παύση της αλιευτικής δραστηριότητας και τη συλλογή απορριμμάτων από τη θαλάσσια και ευρύτερη περιοχή της Αμοργού, τονίζεται σε ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.

Το μνημόνιο συνυπογράφουν η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και  Νησιωτικής Πολιτικής, ο Δήμος Αμοργού, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,  ο Επαγγελματικός Αλιευτικός Σύλλογος Αμοργού και οι φορείς BlueMarineFoundation και Cyclades Preservation Fund.

Στην υπογραφή του Μνημονίου παρέστησαν , ο Δήμαρχος Αμοργού κ. Ελευθέριος Καραϊσκος, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Συλλόγου Αλιέων Αμοργού κ. Μιχάλης Κρόσμαν, ο Επίκουρος Καθηγητής στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Υδροβιολογίας του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Στέφανος Καλογήρου, ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Αναπληρωτής Καθηγητής κ.  Ιορδάνης Χατζηπαυλίδης, ο καθηγητής Γεωπονίας στο ΕΠΑΛ Αμοργού κ. Σωτήριος Τσιρπανλής, η Εκτελεστική Διευθύντρια του Cyclades Preservation Fund (CPF) κα. Άννυ Μητροπούλου και η υπεύθυνη θαλασσίων προγραμμάτων του Blue Marine Foundation κα. Άντζελα Λάζου Dean.

Το Μνημόνιο, που υπογράφηκε από τον Υφυπουργό και τους συμβαλλόμενους φορείς, είναι αποτέλεσμα της γόνιμης συνεργασίας τους για το σχεδιασμό και υλοποίηση των απαραίτητων επιστημονικών και θεσμικών διαδικασιών που θα οδηγήσουν στη δημιουργία προστατευόμενης περιοχής αλιείας στο νησί της Αμοργού. Επιπλέον, η  επίτευξη του σκοπού της πρωτοβουλίας «Αμοργόραμα», περιλαμβάνει την υιοθέτηση και υποστήριξη περαιτέρω διαχειριστικών μέτρων που θα εξασφαλίσουν τόσο τη βιωσιμότητα των αλιέων όσο και την προστασία των αλιευτικών αποθεμάτων και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων στην ευρύτερη περιοχή μεσομακροπρόθεσμα.

Στο πλαίσιο προαγωγής των προδιαγεγραμμένων στόχων του Μνημονίου αλλά και γενικότερα για την επίτευξη ανάπτυξης συνεργασίας του Υπουργείου και των αρμόδιων φορέων, οι δυο πλευρές συμφώνησαν να λαμβάνουν κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία για την επίτευξη του προγράμματος «Αμοργόραμα» των εξής στόχων:

  • Την εκπόνηση προτεινόμενης επιστημονικής μελέτης για την Αμοργό με σκοπό την τεκμηρίωση της ανάγκης λήψης συγκεκριμένων μέτρων διαχείρισης της αλιείας στην Αμοργό, συμπεριλαμβανομένης κοινονικο-οικονομικής μελέτης βιωσιμότητας για τους αλιείς του νησιού
  • Τη σύνταξη πρότασης αλιευτικής διαχείρισης παράκτιων περιοχών για την Αμοργό, ως παραδοτέο στην επιστημονική μελέτη, με τη συμπερίληψη συγκεκριμένων τεχνικών μέτρων, χρονικών και χωρικών περιορισμών για την άσκηση της ερασιτεχνικής και επαγγελματικής αλιείας
  • Την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της μελέτης και την αξιοποίησή τους στη διαδικασία νομικής κατοχύρωσης των προτεινόμενων μέτρων και περιορισμών που θα αναδειχθούν από την επιστημονική μελέτη και τη συνεπαγόμενη θεσμοθέτηση προστατευόμενης περιοχής αλιείας στην Αμοργό.

Σημειώνεται, ότι η πρωτοβουλία «Αμοργόραμα» περιλαμβάνει την αποχή των τοπικών αλιέων από την αλιευτική δραστηριότητα τους μήνες αναπαραγωγής και τη συμμετοχή του στόλου τους σε παράκτιους θαλάσσιους καθαρισμούς. Για το σκοπό αυτό, απαιτείται η παύση της αλιείας τους μήνες Απρίλιο και Μάιο από όλα τα επαγγελματικά και ερασιτεχνικά αλιευτικά σκάφη.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου, τόνισε σχετικά: «Η Αμοργός και οι αλιείς του νησιού, δείχνουν το δρόμο για το μέλλον. Από τη πρώτη στιγμή που ήρθα σε επαφή με τους εμπλεκόμενους φορείς, είχαμε συμφωνήσει ότι χρέος μας είναι να παραδώσουμε ζωντανές θάλασσες στα παιδιά μας, και ζωντανές θάλασσες σημαίνει υγιές οικοσύστημα. Ελλάδα δίχως υγιές θαλάσσιο οικοσύστημα, δεν υπάρχει!

Είναι ιδιαίτερα χαρούμενος για αυτή τη σημαντική ημέρα, γιατί πρόκειται για ένα έξοχο δείγμα συνεργασίας όλων των φορέων. Πρέπει να στηρίξουμε το ‘Αμοργόραμα’ γιατί θέλω να γίνει μοντέλο για όλη την Ελλάδα. Είναι μια πρωτοβουλία με διττό χαρακτήρα, δεν αφορά μόνο στην αποχή από τις αλιευτικές δραστηριότητες τους μήνες αναπαραγωγής, αλλά αφορά και σε μια δράση καθαρισμού. Δεν είναι μόνο η υπεραλίευση το πρόβλημα, αλλά και η ρύπανση των θαλασσών, οπότε η δράση είναι διπλά αναζωογονητική για τις θάλασσές μας. Η συλλογική δράση αποδίδει τα βέλτιστα αποτελέσματα. Νιώθω αισιόδοξος με αυτή τη συνεργασία».

Υπενθυμίζεται ότι κατά την παρουσία του στο νησί, ο Υφυπουργός εγκαινίασε το Αλιευτικό Καταφύγιο στο  Ξυλοκερατίδι Καταπόλων Αμοργού, κατόπιν χρόνιου αιτήματος των αλιέων για ασφαλή ελλιμενισμό, συμμετείχε στην τελετή λήξης του 4oυ AuthenticBigBlue, όπου βράβευσε τους αθλητές με τις κορυφαίες επιδόσεις και ενημερώθηκε για τα προβλήματα των αλιέων και των κτηνοτρόφων προκειμένου να αναζητηθεί βιώσιμη λύση.

28/09/2022 10:29 πμ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β' 5052) η προκήρυξη του νέου Αναπτυξιακού Νόμου που εστιάζει στον πρωτογενή αγροτικό τομέα.

Συγκεκριμένα στο ΦΕΚ γίνεται ο καθορισμός των ειδών επενδυτικών σχεδίων του τομέα πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), με ανώτατο ποσό ενίσχυσης έως 500.000 ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο και ανά επιχείρηση, που μπορούν να υπαχθούν στα καθεστώτα ενισχύσεων του νόμου 4887/2022.

Θυμίζουμε ότι στα 150 εκατ. ευρώ ανέρχεται το καθεστώς ενισχύσεων για το 2022. Το ελάχιστο επιλέξιμο κόστος επένδυσης ανά επενδυτικό σχέδιο προσδιορίζεται ανάλογα με το μέγεθος του φορέα.

Στα καθεστώτα ενίσχυσης του ν. 4887/2022, δύναται να υπαχθούν επενδυτικά σχέδια της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής, στους ακόλουθους τομείς, τα οποία αφορούν συγκεκριμένα σε: 

α. στον τομέα φυτικής παραγωγής: 
Εκμεταλλεύσεις όλων των τύπων και παραγωγικών συστημάτων φυτικής παραγωγής, όπως συμβατική, πιστοποιημένη - ολοκληρωμένη, βιολογική, κ.λπ. - υπαίθρια, υπό κάλυψη (θερμοκήπια, θάλαμοι καλλιέργειας μανιταριών θερμοκηπιακού τύπου, δικτυοκήπια κ.α.), 

β. στον τομέα ζωικής παραγωγής: 
Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για ίδρυση νέων, επέκταση υφιστάμενων εγκαταστάσεων ή εκσυγχρονισμό υφιστάμενων εγκαταστάσεων όπως αυτές περιγράφονται στον ν. 4056/2012 (Α’ 52). 
Συγκεκριμένα υπάγονται επενδυτικά σχέδια όλων των παραγωγικών κατευθύνσεων καθώς και όλων των τύπων εκτροφής, και υπό τους περιορισμούς και όρους που τίθενται ακολούθως, που αφορούν σε: 
α) Βοοτροφικές μονάδες. 
β) Αιγοπροβατοτροφικές μονάδες. 
γ) Χοιροτροφικές μονάδες. 
δ) Μονάδες μονόπλων. 
ε) Μονάδες εκτροφής γουνοφόρων ζώων. 
στ) Μονάδες εκτροφής θηραμάτων και θηραματικών ειδών (με την επιφύλαξη των ισχυουσών δασικών διατάξεων για τα εν λόγω είδη σε εκτροφές). 
ζ) Μονάδες εκτροφής σαλιγκαριών. 
η) Σηροτροφικές μονάδες. 
θ) Μονάδες μελισσοκομίας, παραγωγής μελιού, κεριού μελισσών και λοιπών προϊόντων κυψέλης. 
ι) Μονάδες εκτροφής κονίκλων, μέχρι το όριο δυναμικότητας των 2.000 θηλυκών αναπαραγωγής. 
ια) Πτηνοτροφικές μονάδες για τους ακόλουθους τύπους εκτροφών και υπό τους ακόλουθους περιορισμούς και όρους: 
- εναλλακτικοί τύποι εκτροφών, πλην στρουθοκαμήλων, για την παραγωγή κρέατος πουλερικών βιολογικής εκτροφής, ελευθέρας βοσκής, παραδοσιακά ελευθέρας βοσκής, απεριόριστης ελευθέρας βοσκής (ίδρυση νέων μονάδων, επέκταση ή εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση), 
- εναλλακτικοί τύποι εκτροφών, πλην στρουθοκαμήλων, για την παραγωγή αυγών πουλερικών βιολογικής εκτροφής, ελευθέρας βοσκής, αχυρώνα (ίδρυση νέων μονάδων, επέκταση ή εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση), 
- συμβατικές εκτροφές πουλερικών, πλην στρουθοκαμήλων, για παραγωγή αυγών ή κρέατος, για εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων. Ειδικά για τις συμβατικές μονάδες εκτροφής ινδιάνων, υπάγεται επίσης η ίδρυση νέων μονάδων.
- πτηνοτροφεία αναπαραγωγής ή και εκκολαπτήρια αυγών, για ίδρυση νέας μονάδας, επέκταση ή εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων. Η ίδρυση νέων μονάδων υπάγεται μόνο στο πλαίσιο καθετοποίησης υφιστάμενων πτηνοτροφικών μονάδων. Για συνεταιρισμούς, για επιχειρήσεις νεοσσών και πάχυνσης και για επιχειρήσεις με συνεργαζόμενους πτηνοτρόφους (για επιχειρήσεις που παρέχουν νεοσσούς προς πάχυνση σε πτηνοτροφικές μονάδες και, μετά την ολοκλήρωση της πάχυνσης, παραλαμβάνουν τα έτοιμα για σφαγή κοτόπουλα και τα διανέμουν μέσω του δικτύου τους προς πώληση), η συνολική δυναμικότητα μετά την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τη μέση παραγωγή ή/και διακίνηση της τελευταίας πενταετίας, αυξημένη κατά 20%. Αν ο φορέας της επένδυσης είναι συνεργαζόμενη επιχείρηση, θα πρέπει να διαθέτει ιδιωτικό συμφωνητικό συνεργασίας με ισχύ τουλάχιστον 5 ετών από την ολοκλήρωση της επένδυσης.

Στον τομέα φυτικής παραγωγής υπάγονται επίσης επενδυτικά σχέδια διαλογής και τυποποίησης γεωργικών προϊόντων, τα οποία προέρχονται αποκλειστικά από την καλλιέργεια και παραγωγή των ιδίων επιχειρήσεων που υποβάλλουν τις επενδυτικές προτάσεις. 

Στις επιλέξιμες δραστηριότητες της απόφασης αυτής περιλαμβάνεται και η καλλιέργεια του φυτού της φαρμακευτικής κάνναβης με το επενδυτικό σχέδιο που υποβάλλεται να είναι ενιαίο και να αφορά τη δημιουργία καθετοποιημένης μονάδας (παραγωγική διαδικασία της καλλιέργειας του φυτού και της μεταποίησης για την παραγωγή ελαίου).

Στα επενδυτικά σχέδια μπορούν να ενισχυθούν υπό όρους και δαπάνες επενδύσεων για εξοπλισμό και εγκαταστάσεις άρδευσης. Αφορούν υφιστάμενες μονάδων που περιλαμβάνουν και επενδύσεις βελτίωσης υφιστάμενης αρδευτικής εγκατάστασης αλλά και περιπτώσεις ίδρυσης νέων μονάδων.

Επιλέξιμες δαπάνες προς ενίσχυση είναι:
Η ανέγερση, επέκταση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, διαρρύθμιση υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων.
Η διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου.
Η προμήθεια νέου εξοπλισμού παραγωγής και βοηθητικού εξοπλισμού (ράφια, συστήματα κλιματισμού, ψύξης, θέρμανσης, πυρόσβεσης, πυρανίχνευσης, υποσταθμός, αντλίες, σωληνώσεις, γερανογέφυρες κ.ά.).
Η απόκτηση λοιπού εξοπλισμού (έπιπλα για ξενοδοχείο, εξοπλισμός εστίασης για ξενοδοχεία, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός κ.ά.).
Η προμήθεια μεταφορικών μέσων εντός της μονάδας (κλαρκ, περονοφόρα κ.ά.).
Η απόκτηση άυλων στοιχείων ενεργητικού (δαπάνες λογισμικού, συστημάτων ποιότητας, συστημάτων οργάνωσης της εταιρείας, δαπάνες μεταφοράς τεχνολογίας).
Η αγορά πάγιων στοιχείων (κτίρια και εξοπλισμό) από μονάδες που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους.
Η μισθοδοσία νέου προσωπικού.
Δαπάνες για Συμβουλευτικές Υπηρεσίες σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.
Δαπάνες εκκίνησης για τις νεοσύστατες και υπό ίδρυση μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Δαπάνες για Έργα Έρευνας και Ανάπτυξης.
Δαπάνες Καινοτομίας για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.
Δαπάνες για Διαδικαστική και Οργανωτική Καινοτομία για Μικρομεσαίες και Μεγάλες Επιχειρήσεις.
Δαπάνες για την Προστασία του Περιβάλλοντος.
Δαπάνες για Μέτρα Ενεργειακής Απόδοσης.
Δαπάνες για  Συμπαραγωγή Ενέργειας Υψηλής Απόδοσης από ΑΠΕ.
Παραγωγή Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές.
Δαπάνες για Εγκατάσταση Αποδοτικών Συστημάτων Τηλεθέρμανσης και Τηλεψύξης.
Δαπάνες για Αποκατάσταση  Μολυσμένων Χώρων.
Δαπάνες για Ανακύκλωση και Επαναχρησιμοποίηση Αποβλήτων.
Δαπάνες για Επαγγελματική Κατάρτιση.
Δαπάνες για Συμμετοχή Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων σε Εμπορικές Εκθέσεις.

Το ανώτατο ποσό ενίσχυσης για την υπαγωγή στα καθεστώτα ενίσχυσης του ν. 4887/2022, επενδυτικών σχεδίων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας, δεν μπορεί να υπερβεί τις 500.000 ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο και ανά επιχείρηση. Το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβεί:
α. Το 75% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών, στα επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους (εκτός από την Κρήτη και την Εύβοια). 
β. Το 40% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών, στα επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται στην Περιφέρεια Αττικής. 
γ. Το 50% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών, στα επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.

Στα επενδυτικά σχέδια τα οποία υπάγονται στα καθεστώτα ενισχύσεων του παρόντος παρέχονται τα ακόλουθα είδη ενισχύσεων: 
α. Φορολογική απαλλαγή,
β. Επιχορήγηση, η οποία συνίσταται στη δωρεάν παροχή από το Δημόσιο χρηματικού ποσού, για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου. 
γ. Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing),
δ. Επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, η οποία συνίσταται στην κάλυψη από το Δημόσιο μέρους του μισθολογικού κόστους των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται και συνδέονται με το επενδυτικό σχέδιο και για τις οποίες δεν λαμβάνεται καμία άλλη κρατική ενίσχυση. 
ε. Χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου,που αφορά στο καθεστώς «Νέο Επιχειρείν», που συνίσταται στην επιδότηση επιτοκίου δανείων μειωμένης εξασφάλισης ή των εξόδων ασφάλισης των δανείων υψηλού κινδύνου που καταβάλλονται στα πιστωτικά ιδρύματα που τα χορηγούν.

Οι επιλέξιμοι φορείς που καλύπτει ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα στην Ελλάδα κατά την έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου και έχουν μία από τις ακόλουθες μορφές:
α. Εμπορική εταιρεία, 
β. συνεταιρισμός, 
γ. Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Ομάδες Παραγωγών (Ομ. Π.) Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.), Αστικοί Συνεταιρισμοί, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (Α.Ε.Σ.), 
δ. υπό ίδρυση ή υπό συγχώνευση εταιρείες, με την υποχρέωση να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες δημοσιότητας πριν από την έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου, ε. κοινοπραξίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα, 
στ. δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις, 
ζ. ατομικές επιχειρήσεις με ανώτατο επιλέξιμο κόστος επενδυτικού σχεδίου ποσού διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ μόνο για το καθεστώς «Αγροδιατροφή - πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων - αλιεία και υδατοκαλλιέργεια».

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

23/09/2022 09:30 πμ

Παρέμβαση στο φόρουμ των Αμερικανικών Επιμελητηρίων Κύπρου και Ισραήλ «Litter Free Eastern Mediterranean».

Δεσμευόμαστε στον στόχο που έθεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την προστασία του 30% της Μεσογείου έως το 2030, υπογράμμισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου στην παρέμβασή του στο φόρουμ των Αμερικανικών Επιμελητηρίων Κύπρου και Ισραήλ, «Litter Free Eastern Mediterranean» που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental.

«Πέρα από την φιλοδοξία να προστατεύσουμε το 30% των θαλάσσιων και παράκτιων περιοχών, πρέπει να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν επίσης αποτελεσματικοί μηχανισμοί επιβολής για τη διασφάλιση της εφαρμογής όλων των κανονισμών», τόνισε και ανέδειξε την ανάγκη να αποφευχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των αλιέων των κρατών μελών, που υποχρεούνται να εφαρμόζουν αυστηρό θεσμικό πλαίσιο, και των αλιέων τρίτων χωρών.

Η βιώσιμη γαλάζια οικονομία είναι ένας τομέας ύψιστης σημασίας για την ευρωπαϊκή αλλά και την ελληνική οικονομία, σημείωσε και συμπλήρωσε ότι η διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας είναι θεμελιώδεις για τη θαλάσσια οικονομική δραστηριότητα, καθώς αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για δραστηριότητες όπως η αλιεία, η βιοτεχνολογία και ο τουρισμός, τονίζεται σε ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.

Ο Υφυπουργός επισήμανε ότι η βιοποικιλότητα της Μεσογείου απειλείται από ορισμένες ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως οι θαλάσσιες μεταφορές, η υπεραλίευση και η παράνομη, λαθραία και άναρχη (ΠΛΑ) αλιεία, οι παράκτιες χωματερές και η θαλάσσια ρύπανση σε όλες τις μορφές της. «Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένη δράση, από την καταγραφή στην αποτελεσματική εφαρμογή, ως ζήτημα άκρως επείγουσας ανάγκης και προτεραιότητας», σχολίασε.

Υπενθύμισε ότι το Σχέδιο Δράσης «Μεσόγειος, Πρότυπη θάλασσα έως το 2030», στο οποίο ήδη συμμετέχει η χώρα μας, εστιάζει σε 4 βασικές προκλήσεις για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος: απώλεια βιοποικιλότητας, μη βιώσιμη αλιεία, ρύπανση θάλασσες, ιδίως από πλαστικά, και μη βιώσιμες θαλάσσιες μεταφορές. Επισήμανε τη σημασία τα μεσογειακά κράτη να συνεργαστούν για την οικοδόμηση μιας αποτελεσματικής δομής πολιτικής για την εξάλειψη των απορριπτόμενων πλαστικών. «Πρέπει να θέσουμε σαφείς και φιλόδοξους στόχους, προκειμένου να επιτύχουμε 100% συλλογή και ανακύκλωση πλαστικών απορριμμάτων έως το 2025 και να δεσμεύσουμε τον ιδιωτικό τομέα στην ελαχιστοποίηση των πλαστικών συσκευασιών στο υψηλότερο επίπεδο, υπέρ της μετάβασης σε μια κυκλική οικονομία», εξήγησε.

Όσον αφορά σε εθνικό επίπεδο, ο κ. Κεδίκογλου τόνισε ότι υποστηρίζουμε ήδη διάφορες πρωτοβουλίες για τη συλλογή θαλάσσιων απορριμμάτων, μεταξύ άλλων μέσω της εφαρμογής των πρακτικών «Fishing for Litter ή Ψάρεμα για Απορρίμματα», και ενθαρρύνουμε μέτρα που στοχεύουν στο ζήτημα των εγκαταλελειμμένων, χαμένων ή απορριφθέντων αλιευτικών εργαλείων.

Ερωτηθείς για την παρουσία λεσσεψιανών μεταναστών, κυρίως του εισβολικού λαγοκέφαλου, και τις οικονομικές επιπτώσεις στους αλιείες, επισήμανε ότι η εμφάνιση, η εγκατάσταση και η εξάπλωσή τους αφορά συνολικά όλη τη Μεσόγειο Θάλασσα και όχι μόνο τις ελληνικές θάλασσες και το πρόβλημα αυτό εξετάζεται και σε περιφερειακό επίπεδο από την Ε.Ε. και από Περιφερειακές Οργανώσεις.

Καταλήγοντας, ανέπτυξε τα πλεονεκτήματα του αλιευτικού τουρισμού ως εναλλακτική δράση, εξήρε την προσπάθεια που γίνεται με το πρόγραμμα Αμοργόραμα και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «χωρίς υγιές θαλάσσιο οικοσύστημα, δεν υφίσταται υγιής Ελλάδα».

22/09/2022 01:25 μμ

Ολοκληρωμένες αναπτυξιακές στρατηγικές, οι οποίες θα εφαρμοστούν μέσω 52 τοπικών προγραμμάτων περιλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα Leader ύψους 236.147.059 ευρώ για την ενίσχυση των αγροτικών περιοχών, το οποίο αναμένεται από το ΥπΑΑΤ μέχρι τα τέλη του 2022.

Σύμφωνα με την προδημοσίευση της πρόσκλησης, το ΥπΑΑΤ ανακοινώνει ότι κατά το 2ο εξάμηνο του έτους 2022, προτίθεται να προχωρήσει στην έκδοση Πρόσκλησης της παρέμβασης Π3-77-4.1 «Στήριξη για Τοπική Ανάπτυξη μέσω του LEADER (ΤΑΠΤοΚ-Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων)» του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, για την επιλογή των Ομάδων Τοπικής Δράσης και των τοπικών στρατηγικών σχεδίων αυτών.  

θα επιλεγούν κατά μέγιστο αριθμό 50 περιοχές εφαρμογής, οι οποίες συνολικά μπορούν να καλύπτουν έκταση ίση έως και το 100% των επιλέξιμων περιοχών παρέμβασης LEADER. Η υποβολή από έναν φορέα περισσοτέρων της μιας πρότασης είναι αποδεκτή υπό τον όρο ότι η μία εκ των προτάσεων κυμαίνεται μεταξύ 145.000-150.000 κάτοικων (μόνιμος πληθυσμός).

Η ενίσχυση χορηγείται στον δικαιούχο με μορφή επιχορήγησης, δυνάμει του Κανονισμού (ΕΕ) 2020/2220, το ύψος της οποίας υπολογίζεται βάσει επιλέξιμων δαπανών, όπως αυτές εξειδικεύονται σε σχετικό θεσμικό πλαίσιο, και δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 20.000 € ανά πρόταση. Στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης οι υποψήφιοι φορείς δεν μπορούν να λάβουν προκαταβολή για την προετοιμασία των φακέλων υποψηφιότητας τους.

Η παρούσα στήριξη δεν καλύπτει δαπάνες που χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-2022 καθώς και δαπάνες οι οποίες δεν συνδέονται με άμεσο τρόπο με την προετοιμασία της τοπικής στρατηγικής. Η συνολική Δημόσια Δαπάνη του κάθε προτεινόμενου προγράμματος τοπικής ανάπτυξης είναι συνάρτηση του τοπικού πληθυσμού, της ορεινότητας της προτεινόμενης περιοχής, της βαθμολογίας που θα λάβει η πρόταση του υποψήφιου φορέα, καθώς και της ρελιστικότητας της προτεινόμενης πρότασης και των προτεινόμενων υπο-παρεμβάσεων. Αναλυτικότερα, κάθε τοπικό πρόγραμμα θα λάβει το ποσό των 2.600.000 ευρώ, το οποίο κρίνεται απαραίτητο ως ελάχιστο ποσό για την υλοποίηση ενός τοπικού προγράμματος.

Διαβάστε την προδημοσίευση της πρόσκλησης (εδώ)

31 εκατ. ευρώ στο CLLD/LEADER Αλιείας
Στο μεταξύ ανακοινώθηκε νέα υπερδέσμευση (2η) ύψους 31 εκατ. ευρώ επετεύχθη κατόπιν στοχευμένων ενεργειών του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμου Κεδίκογλου, της Γενικής Γραμματέως ΥΠΠΑΤ κας. Χριστιάνας Καλογήρου και του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, στο πλαίσιο του CLLD/LEADER Αλιείας (Προτεραιότητα 4 του ΕΠΑΛΘ) για προσκλήσεις έργων ιδιωτικού χαρακτήρα.

Η 2η υπερδέσμευση, θα κατανεμηθεί σε εννέα Ομάδες Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) με κριτήριο την ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων καλύπτοντας εξ’ ολοκλήρου τα αιτήματά τους.

Ειδικότερα, οι κατανομές των κονδυλίων είναι οι εξής:
1. Οργανισμός Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας
2. Αναπτυξιακή Ευβοίας Α.Ε.
3. Δημοσυνεταιριστική Έβρος ΑΑΕ ΟΤΑ
4. Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Χίου ΑΑΕ ΟΤΑ
5. Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης
6. Αναπτυξιακή Καβάλας
7. Αναπτυξιακή Κυκλάδων Α.Ε. ΟΤΑ
8. Αναπτυξιακή Χαλκιδικής ΑΟΤΑ
9. Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων Π.Ε. Νομού Αττικής

14/09/2022 09:40 πμ

Κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Μετανάστευσης και Ασύλου.

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μετανάστευσης & Ασύλου και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), υπεγράφη σήμερα με πρωτοβουλία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμου Κεδίκογλου, της υφυπουργού Μετανάστευσης & Ασύλου κας Σοφίας Βούλτεψη και του επικεφαλής του ΔΟΜ στην Ελλάδα κ. Τζιανλούκα Ρόκκο με στόχο τη διευκόλυνση ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών στην τοπική αγορά εργασίας και την κοινωνία.

Το Μνημόνιο, είναι αποτέλεσμα μιας γόνιμης σύμπραξης των δυο Υπουργείων και του ΔΟΜ στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής. Η συνεργασία αποσκοπεί στην εφαρμογή προγράμματος εκπαίδευσης πολιτών τρίτων χωρών και τοποθέτησής τους σε θέσεις εργασίας στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας, με σκοπό τη μετάβασή τους σε ανεξάρτητη διαβίωση και εν τέλει στην προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Επιπλέον, επιτυγχάνεται η οικονομική ανάπτυξη σε επίπεδο περιφέρειας και η αύξηση του κοινωνικοοικονομικού οφέλους για τις κοινότητες τόσο των φιλοξενούντων όσο και των φιλοξενούμενων.

Στο πλαίσιο προαγωγής των προδιαγεγραμμένων στόχων του Μνημονίου, όλες οι πλευρές συμφώνησαν να λαμβάνουν κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία για την προώθησή τους μέσω της ανάπτυξης αγαστής συνεργασίας των συναρμόδιων Υπουργείων και των αρμόδιων φορέων, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σ. Κεδίκογλου, τόνισε σχετικά ότι: «Από αυτή τη συνεργασία όλοι θα βγουν ωφελημένοι. Ο τομέας των υδατοκαλλιεργειών είναι ραγδαία αναπτυσσόμενος: δεν είναι τυχαίο ότι τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας αποτελούν το πλέον εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, όσον αφορά στον πρωτογενή τομέα. Παρέχουμε λύση στο πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού και ταυτόχρονα προσφέρουμε μια καλή προοπτική στους μετανάστες για την ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία».

Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αρμόδια για την Ένταξη κα. Σ. Βούλτεψη επισήμανε ότι: «Η εκπαίδευση και η μετάβαση στην αγορά εργασίας αποτελεί την επιτομή της ένταξης. Από την πλευρά μου διευκολύνω και συμβάλλω σε κάθε εκπαιδευτική προσπάθεια που αποσκοπεί στην πραγματική ένταξη και οδηγεί στην αύξηση του ΑΕΠ, των εξαγωγών και περισσότερων θέσεων εργασίας για όλους».

08/09/2022 04:30 μμ

Μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης στο υποέργο «Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

Η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, ως φορέας υλοποίησης της δράσης, Οικονομικός Μετασχηματισμός Αγροτικού Τομέα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενημερώνει τους δυνητικούς δικαιούχους ότι μετατίθεται η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης στο υποέργο Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα για την 15η Σεπτεμβρίου 2022.

Αφορά επενδύσεις στο γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα. Ο κατώτατος αιτούμενος επιλέξιμος προϋπολογισμός για Μικρομεσαίες (ΜΜΕ) είναι 500.000 ευρώ και για μεγάλες επιχειρήσεις 1.000.000 ευρώ.

Δικαιούχοι
Στο συγκεκριµένο πρόγραµµα θα µπορούν να κάνουν αιτήσεις:
Συλλογικά Σχήµατα αγροτών.
Οικοτεχνίες - µεταποητικές αγροτών που µεταποιούν το δικό τους προϊόν.
Μεταποιητικές επιχειρήσεις εφόσον µεταποιούν γεωργικό και κατ’ ελάχιστο το 40% των α΄ υλών που χρησιµοποιούνται προέρχονται από συµβολαιακή γεωργία.
Αγροτικές επιχειρήσεις που δεσµεύονται να καθετοποιήσουν τη µονάδα τους για τουλάχιστον µία 3ετία ξεκινώντας από το επόµενο έτος από την ολοκλήρωση της υλοποίησης της επένδυσης.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο του Υποέργου: «Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα», δικαιούχοι δύνανται να κριθούν νομικά πρόσωπα που είτε ανήκουν στις ΜΜΕ, είτε στις μεγάλες επιχειρήσεις, που τηρούν απλογραφικά ή/και διπλογραφικά βιβλία, είναι γραμμένα στα αντίστοιχα υποχρεωτικά μητρώα και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενίσχυσης πληρούν μια από τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 

α) Είναι Ομάδες Παραγωγών (Ομ.Π.), Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.), Ενώσεις Οργανώσεων Παραγωγών και Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) και Ανώνυμες Εταιρίες των οποίων η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς του ν. 4673/2020 «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις». 

β) Είναι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις του ν. 4430/2016 και εταιρίες του εμπορικού δικαίου, εκτός αυτών της ανωτέρω περίπτωσης α), οι οποίες: εφαρμόζουν συμβολαιακή γεωργία υπό τους ακόλουθους όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς: 
αα) εφόσον μεταποιούν ή και εμπορεύονται γεωργικό προϊόν με παραγόμενο, τελικό γεωργικό προϊόν, κατ’ ελάχιστον το 40% κατ’ έτος, της αξίας των Α’ υλών που χρησιμοποιούνται στην ενισχυόμενη επένδυση είναι γεωργικό προϊόν συμβολαιακής γεωργίας, 
ββ) εφόσον μεταποιούν ή και εμπορεύονται γεωργικό προϊόν με τελικό προϊόν μη γεωργικό προϊόν και κατ’ ελάχιστον το 40% κατ’ έτος, της αξίας του γεωργικού προϊόντος που χρησιμοποιείται, ως Α΄ ύλη, στην ενισχυόμενη επένδυση, είναι γεωργικό προϊόν συμβολαιακής γεωργίας. 
γγ) η υποχρέωση εφαρμογής της συμβολαιακής γεωργίας ξεκινάει από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της υλοποίησης της επένδυσης και τα συμβόλαια είναι 3-ετούς διάρκειας. 
δδ) με την πάροδο 3ετίας από την ολοκλήρωση της υλοποίησης της επένδυσης και εντός προθεσμίας 2 μηνών, ο δικαιούχος υποχρεούται να προσκομίσει ενυπόγραφη βεβαίωση ορκωτού λογιστή όπου θα τεκμηριώνεται η ανωτέρω προϋπόθεση των περιπτώσεων αα) και ββ). 

γ) Είναι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις του ν. 4430/2016 και εταιρίες του εμπορικού δικαίου

Διαβάστε την πρόσκληση (εδώ)

Διευκρινήσεις, με την μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων, για την εφαρμογή του προγράμματος και τις επιλέξιμες δαπάνες επισημαίνουν τα εξής:

Ο γεωργικός ελκυστήρας (τρακτέρ), τα παρελκόμενα και η συλλεκτική μηχανή είναι επιλέξιμες δαπάνες;
Οι συνήθεις δαπάνες για την εξυπηρέτηση των αναγκών μιας γεωργικής εκμετάλλευσης, όπως γεωργικός ελκυστήρας και παρελκόμενα, υπάγονται στην κατηγορία «Ενισχύσεις ΜΜΕ για επενδύσεις σε ενσώματα ή σε άυλα στοιχεία ενεργητικού σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις που συνδέονται με πρωτογενή γεωργική παραγωγή (Καν. 702/2014, Άρθρο 14)» και συνεπώς συνιστούν επιλέξιμες δαπάνες, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται συνολικά οι προϋποθέσεις και οι όροι της πρόσκλησης και των σχετικών Κανονισμών.
 
Είναι επιλέξιμη δαπάνη η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στην επιχείρηση που θα εξυπηρετεί τις ενεργειακές ανάγκες της επένδυσης;
Ναι, υπό τους όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς της παραγράφου 3.7 «Επιλέξιμες δαπάνες», περίπτωση 4ε) «Επενδυτικές ενισχύσεις για την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΓΑΚ, άρθρο 41 του τμήματος 7)».

Είναι επιλέξιμη δαπάνη η απόκτηση γης;
Η απόκτηση γης, δεν είναι επιλέξιμη στο πλαίσιο της παρούσας Πρόσκλησης.

Η επιλεξιμότητα των δαπανών ξεκινάει μετά την υποβολή της αίτησης;
Σύμφωνα με την περίπτωση 5, της υποπαραγράφου 3.1, η ενίσχυση έχει χαρακτήρα κινήτρου και συνεπώς επιλέξιμες είναι οι δαπάνες που υλοποιούνται μετά την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης, με τις εξαιρέσεις που προβλέπονται στη συγκεκριμένη περίπτωση 5. Εφίσταται η προσοχή σας στα τελευταία εδάφια της περίπτωσης 5, τα οποία ορίζουν ότι «Η έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου πριν την υποβολή της αίτησης υπαγωγής ενίσχυσης έχει ως αποτέλεσμα την απόρριψη της αίτησης για το σύνολο του επενδυτικού σχεδίου. Σε κάθε περίπτωση ο δυνητικός δικαιούχος με δική του ευθύνη δύναται να ξεκινήσει την υλοποίηση των δαπανών του επενδυτικού σχεδίου αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης. Οι δαπάνες αυτές υλοποιούνται με αποκλειστική ευθύνη του δυνητικού δικαιούχου, χωρίς η υλοποίηση αυτή να υποχρεώνει το Ελληνικό Δημόσιο σε χρηματοδότησή τους».

Υπάρχει περιορισμός στη δαπάνη για κατασκευή και εκσυγχρονισμό ακινήτων (κτιριακών δαπανών) ως ποσοστό επί του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου;
Όχι, δεν προβλέπεται σχετικός περιορισμός

Μια επιχείρηση που υποβάλλει προς έγκριση επενδυτικό σχέδιο, μπορεί να περιλαμβάνει μόνο δαπάνες εντός Περιφερειακών Ενισχύσεων;
Θα πρέπει υποχρεωτικά να τηρείται το ΚΡΙΤΗΡΙΟ 6: Καθετοποίηση και οι προϋποθέσεις που θέτει ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης.

Μία μεγάλη επιχείρηση μπορεί να κάνει μόνο επενδύσεις που εντάσσονται στις περιφερειακές ενισχύσεις του ΓΑΚ και όχι στις ενισχύσεις του Καν. 702/2014;
Σύμφωνα με τις περιπτώσεις 6 και 8, της υποπαραγράφου 3.1, οι μεγάλες επιχειρήσεις προκειμένου να είναι επιλέξιμες, υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης που περιλαμβάνει υποχρεωτικά: α) περιφερειακές επενδύσεις στην εμπορία ή/και μεταποίηση γεωργικού ή/και μη γεωργικού προϊόντος (ΓΑΚ, άρθρο 14), β) ενισχύσεις για επαγγελματική κατάρτιση (ΓΑΚ, άρθρο 31) και γ) μία επιπλέον κατηγορία ενισχύσεων μεταξύ ενισχύσεων προς επιχειρήσεις για την υπέρβαση ενωσιακών προτύπων ή για την αύξηση της προστασίας του περιβάλλοντος ελλείψει ενωσιακών προτύπων (ΓΑΚ, άρθρο 36 του τμήματος 7) και ενισχύσεων για την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΓΑΚ, άρθρο 41 του τμήματος 7). Οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν είναι δικαιούχοι ενισχύσεων του άρθρου 14, του Καν. 702/2024, που αφορούν τον πρωτογενή τομέα.

Επένδυση η οποία αφορά την κατασκευή ψυκτικών θαλάμων για την αποθήκευση γεωργικών προϊόντων που δεν είναι μεταποιημένα (πχ ακτινίδια, κεράσια κτλ) μπορεί να ενταχθεί στο Υποέργο «Εκσυγχρονισμός πρωτογενούς παραγωγής» (με την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιηθούν και δαπάνες στην πρωτογενή παραγωγή για να καλυφθεί το κριτήριο επιλεξιμότητας 6-Καθετοποίηση) ή θα πρέπει να ενταχθεί στο Υποέργο «Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων» ή μπορεί να ενταχθεί και στα 2 Υποέργα;
Εφόσον, η επιχείρηση επιθυμεί την πραγματοποίηση δαπανών στην πρωτογενή παραγωγή, θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση ενίσχυσης στο παρόν υποέργο. Σημειώνουμε όμως, ότι τη δυνατότητα πραγματοποίησης δαπανών στην πρωτογενή παραγωγή έχουν μόνο οι ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την υποπερίπτωση ε), της περίπτωσης 4, της υποπαραγράφου 3.7, «επιλέξιμες είναι δαπάνες για την αγορά καινούργιων οχημάτων για οδικές μεταφορές αγαθών και προϊόντων, με σκοπό τη συμμόρφωση σε εκδοθέντα ενωσιακά πρότυπα, υπό την προϋπόθεση ότι η αγορά πραγματοποιείται πριν αυτά τεθούν σε ισχύ». Τι ακριβώς σημαίνει «με σκοπό τη συμμόρφωση σε εκδοθέντα ενωσιακά πρότυπα»; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που τίθενται προκειμένου να αγοραστεί ένα τέτοιο όχημα;
Για να θεωρηθεί ένα όχημα για οδικές μεταφορές, ότι συμμορφώνεται με τα εκδοθέντα ενωσιακά πρότυπα, πρέπει να ακολουθείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 2019/1242 (για οχήματα κατηγοριών Ν1 και Ν2).

Μπορεί ο επενδυτής να αγοράσει βυτίο για μεταφορά λαδιού;
Το βυτίο για μεταφορά λαδιού ανήκει στην κατηγορία των οχημάτων για οδικές μεταφορές αγαθών και προϊόντων και συνεπώς δύναται να ενισχυθεί εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της περίπτωσης 4ε) «Επενδυτικές ενισχύσεις προς επιχειρήσεις για την υπέρβαση ενωσιακών προτύπων ή για την αύξηση της προστασίας του περιβάλλοντος ελλείψει ενωσιακών προτύπων (ΓΑΚ, άρθρο 36 του τμήματος7)» της παραγράφου 3.7 «Επιλέξιμες δαπάνες».

Είναι επιλέξιμα βαρέα οχήματα για κίνηση εκτός της μονάδας;
H προμήθεια βαρέων οχημάτων για οδικές μεταφορές είναι επιλέξιμη δαπάνη υπό τους γενικούς όρους της πρόσκλησης και τους ειδικούς της υποπερίπτωσης ε), της περίπτωσης 4, της υποπαραγράφου 3.7.

Αν μια Ομάδα Παραγωγών έχει ενταχθεί στο Μέτρο 4.1 και έχει επιδοτηθεί για τρακτέρ, μπορεί να επιδοτηθεί για περισσότερα του ενός τρακτέρ, εφόσον αιτιολογείται με μελέτη (πχ TEReS), υπολογίζοντας αθροιστικά τις ιπποδυνάμεις;
Με την επιφύλαξη των λοιπών διατάξεων της πρόσκλησης, οι δαπάνες της περίπτωσης 5, της υποπαραγράφου 3.7, πραγματοποιούνται προς όφελος των μελών του συλλογικού φορέα, προσαρμόζονται λειτουργικά στις συνθήκες και στις δραστηριότητες των μελών και έχουν δυναμικότητα, μέγεθος, ποσότητα ανάλογες της συνολικής παραγωγικής ικανότητας τους. Η σχετική τεκμηρίωση αποτυπώνεται στην οικονομοτεχνική μελέτη. Συνεπώς, εάν τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα ενίσχυσης 2ου γεωργικού ελκυστήρα, η δαπάνη είναι επιλέξιμη.

Τι σημαίνει ο περιορισμός «μέχρι το ύψος της αγοραίας αξίας του στοιχείου του ενεργητικού» που αφορά στις δαπάνες για αγορά μηχανημάτων και εξοπλισμού στον πρωτογενή τομέα;
Η συγκεκριμένη διάταξη περιορίζει την αξία της δαπάνης για αγορά μηχανημάτων και εξοπλισμού στο εύλογο κόστος τους, δηλαδή στη δαπάνη που πραγματικά καταβάλλεται από τον δικαιούχο και η οποία είναι αντίστοιχη της εμπορικής αξίας του μηχανήματος ή του εξοπλισμού.

Οι δαπάνες που σχετίζονται με την παραγωγή ενέργειας μέσω γεωθερμίας είναι επιλέξιμες;
Ναι, είναι επιλέξιμες στα πλαίσια των ενισχύσεων για την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΓΑΚ, άρθρο 41).

Μια ομάδα παραγωγών μπορεί να αιτηθεί δαπάνες φωτοβολταϊκού για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της άρδευσης των αγροτεμαχίων των μελών της;
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υποπερίπτωση στ), της περίπτωσης 4, της υποπαραγράφου 3.7 είναι επιλέξιμες δαπάνες ΑΠΕ υπό την προϋπόθεση ότι δεν αποτελούν τις μόνες δαπάνες της αίτησης ενίσχυσης, αλλά είναι μέρος των δαπανών της, όπως ορίζεται στην Πρόσκληση.

Δαπάνες όπως φυτεύσεις μόνιμων φυτειών (π.χ. δέντρα) καθώς και εξοπλισμός αυτών όπως δαπάνες υποστύλωσης, δικτύου άρδευσης, δικτύου αντιχαλαζικής προστασίας είναι επιλέξιμες;
Οι δαπάνες εγκατάστασης μόνιμων φυτειών και οι δαπάνες ενεργητικής προστασίας των φυτειών (πχ αντιχαλαζικά) ανήκουν στην κατηγορία ενισχύσεων «Ενισχύσεις ΜΜΕ για επενδύσεις σε ενσώματα ή σε άυλα στοιχεία ενεργητικού σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις που συνδέονται με πρωτογενή γεωργική παραγωγή (Καν. 702/2014, Άρθρο 14)» και δύνανται να χρηματοδοτηθούν από το Υποέργο εφόσον πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις της πρόσκλησης. Σύμφωνα όμως, με την υποπερίπτωση ε), της περίπτωσης 23, της υποπαραγράφου 3.8, δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες γεωτρήσεων και άρδευσης.

Στις ενισχύσεις για επαγγελματική κατάρτιση (ΓΑΚ, άρθρο 31) ποιες δαπάνες είναι επιλέξιμες; θα μπορούσαν να θεωρηθούν επιλέξιμες οι δαπάνες για την παρακολούθηση επιμορφωτικού σεμιναρίου κατάρτισης; Επίσης ο φορέας παροχής υπηρεσιών κατάρτισης πρέπει να έχει κάποια συγκεκριμένη μορφή;
Οι ενισχύσεις για επαγγελματική κατάρτιση (ΓΑΚ, άρθρο 31) αποδίδονται σε αναγνωρισμένους φορείς, όπως ερευνητικοί και ακαδημαϊκοί φορείς, και φορείς διάδοσης γνώσης (πχ ΙΕΚ, ΚΕΚ κλπ.) που παρέχουν την κατάρτιση. Δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες για την παρακολούθηση επιμορφωτικού σεμιναρίου κατάρτισης. Οι δαπάνες του προσωπικού των εκπαιδευτών καλύπτονται από τον φορέα υλοποίησης της κατάρτισης

Μια ομάδα παραγωγών, που έχει ήδη μια αλωνιστική (καινούργια), μπορεί να αγοράσει ακόμα μία προκειμένου να καταφέρει να επεκτείνει την ήδη υπάρχουσα δραστηριότητά της κατά 20% τουλάχιστον;
Η ενίσχυσης της αγοράς καινούργιων μηχανημάτων και εξοπλισμού σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις που συνδέονται με την πρωτογενή παραγωγή (άρθρο 14 του Καν. 702/2013) υπόκειται στην αρχή της αναγκαιότητας όπως ορίζεται στην περίπτωση 9, της υποπαραγράφου 3.1. Συνεπώς η αγορά δεύτερης αλωνιστικής μηχανής, είναι επιλέξιμη εφόσον, μέσω της οικονομοτεχνικής μελέτης, αποδεικνύεται η αναγκαιότητά της.

Το επενδυτικό σχέδιο μπορεί να περιλαμβάνει α) δαπάνες δημιουργίας νέου αμπελώνα και β) δαπάνες αναφύτεσης αμπελώνα; Κατά την υποβολή της αίτησης πρέπει να υποβάλουμε άδειες φύτευσης για τον νέο αμπελώνα;
Ο αμπελώνας, ως μόνιμη φυτεία αποτελεί ενσώματο στοιχείο του ενεργητικού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και ως εκ τούτου οι σχετικές δαπάνες δύνανται να χρηματοδοτηθούν από το Υποέργο, εφόσον πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις της πρόσκλησης. Ωστόσο, οι αμπελώνες εντάσσονται στους τομείς όπου υπάρχει περιορισμός στην παραγωγή από την Κοινή Οργάνωση Αγορών (ΚΟΑ) και συνεπώς η χρηματοδότησή τους υπόκειται στους όρους της σχετικής ΚΟΑ. Σε κάθε περίπτωση η ενίσχυση αμπελώνων, εκτός των λοιπών δικαιολογητικών και στοιχείων της πρόσκλησης, απαιτεί και «άδεια φύτευσης» που προσκομίζεται με την αίτηση για την πληρωμή δαπανών που αφορούν τον αμπελώνα

Μια μεγάλη επιχείρηση, η οποία έχει ως δραστηριότητα την παραγωγή σταφυλιών (πρωτογενής τομέας) και τη μεταποίηση τους (παραγωγή κρασιού - δευτερογενής τομέας), μπορεί να υποβάλει στο υποέργο, δαπάνες που αφορούν την καλλιέργεια των αμπελιών, δηλ. δαπάνες στον πρωτογενή τομέα;
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 14, του Καν. 702/2014, οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν είναι επιλέξιμες για υλοποίηση δαπανών στον πρωτογενή τομέα

Στο υποέργο, είναι επιλέξιμη δαπάνη, η αγορά ζωών (αιγοπρόβατα);
Η αγορά ζώων δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη σύμφωνα με τον Καν. 702/2014 και την παρούσα Πρόσκληση.
 

04/08/2022 01:21 μμ

Στα 150 εκατ. ευρώ ανέρχεται το καθεστώς ενισχύσεων για το 2022 που αφορούν τη δράση: «Αγροδιατροφή - πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων - αλιεία και υδατοκαλλιέργεια», του Αναπτυξιακού Νόμου.

Από αυτό το ποσό τα 75 εκατ. αφορούν τη φοροαπαλλαγή και τα υπόλοιπα αφορούν τις επιχορηγήσεις επί των δαπανών, την επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδότησης του κόστους της απασχόλησης.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η κατάθεση αιτήσεων για το καθεστώς «Μεταποίηση Εφοδιαστική Αλυσίδα» όπως έγινε ήδη για τη «Μεταποίηση Εφοδιαστική Αλυσίδα».

Τα είδη ενίσχυσης που μπορούν να ληφθούν είναι τα εξής: α. Επιχορήγηση, β. Φορολογική απαλλαγή, γ. Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), δ. Επιδότηση κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης.

Τα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στο παρόν καθεστώς ενισχύονται για τις παρακάτω κατηγορίες δαπανών:
1. Κατασκευή, επέκταση και εκσυγχρονισμός κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου
2. Εκσυγχρονισμός μηχανολογικών και λοιπών εγκαταστάσεων που δεν αφορούν σε κτίρια
3. Αγορά του συνόλου ή μέρους των παγίων περιουσιακών στοιχείων (κτίρια, μηχανήματα και λοιπός εξοπλισμός) επιχειρηματικής εγκατάστασης που έχει κλείσει 
4. Προμήθεια και εγκατάσταση νέου σύγχρονου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού
5. Μεταφορά τεχνολογίας (αγορά δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αδειών εκμετάλλευσης, ευρεσιτεχνιών, τεχνογνωσίας)
6. Αγορά και εγκατάσταση λογισμικού, ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων ποιότητας και οργάνωσης της επιχείρησης
7. Μισθολογικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας, οι οποίες προκύπτουν λόγω της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου  
8. Δαπάνες ενισχύσεων προς ΜμΕ (δαπάνες για συμβουλευτικές υπηρεσίες, ενισχύσεις για συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις)
9. Δαπάνες για επαγγελματική κατάρτιση
10. Ενισχύσεις για εργαζομένους σε μειονεκτική θέση  
11. Δαπάνες για την προστασία του περιβάλλοντος (δαπάνες για μέτρα ενεργειακής απόδοσης, συμπαραγωγή ενέργειας υψηλής απόδοσης από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, αποκατάσταση μολυσμένων χώρων, εγκατάσταση αποδοτικών συστημάτων τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων).

Το ελάχιστο επιλέξιμο κόστος επένδυσης ανά επενδυτικό σχέδιο προσδιορίζεται ανάλογα με το μέγεθος του φορέα σε: 
α. 50.000 € για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, τους Αγροτικούς/ Αστικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις 
β. 100.000 € για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις 
γ. 250.000 € για τις μικρές επιχειρήσεις 
δ. 500.000 € για μεσαίες επιχειρήσεις
ε. 1.000.000 € για τις μεγάλες επιχειρήσεις

Φυτική παραγωγή
Ενισχύονται εκµεταλλεύσεις όλων των τύπων και παραγωγικών συστηµάτων φυτικής παραγωγής, όπως:
Συµβατική, πιστοποιηµένη ολοκληρωµένη, βιολογική, κ.λπ.
Υπαίθρια, υπό κάλυψη (θερµοκήπια, θάλαµοι καλλιέργειας µανιταριών θερµοκηπιακού τύπου, δικτυοκήπια κ.α.).
Κατ’ εξαίρεση, ειδικά για τις επενδύσεις σε θερµοκήπια οι δαπάνες για την κατασκευή, την επέκταση και τον εκσυγχρονισµό κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων των κτιρίων, οι δαπάνες µπορούν να υπερβαίνουν το σαράντα 45% του συνόλου των ενισχυόµενων δαπανών περιφερειακού χαρακτήρα και να φτάνουν έως το 60%.

Ζωική παραγωγή
Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για ίδρυση νέων, εκσυγχρονισµό υφιστάµενων εγκαταστάσεων όπως αυτές περιγράφονται στο Ν. 4056/2012 (ΦΕΚ 52Α΄/2012) και αφορούν ενδεικτικά σε:
Βοοτροφικές µονάδες,
Αιγοπροβατοτροφικές µονάδες,
Χοιροτροφικές µονάδες,
Μονάδες εκτροφής γουνοφόρων ζώων, µονάδες εκτροφής θηραµάτων και θηραµατικών ειδών µονάδες εκτροφής σαλιγκαριών,
Μονάδες µελισσοκοµίας, παραγωγής µελιού, κεριού µελισσών και λοιπών προϊόντων κυψέλης,
Πτηνοτροφικές µονάδες, συµβατικές εκτροφές πουλερικών, πλην στρουθοκαµήλων, για παραγωγή αυγών ή κρέατος, για εκσυγχρονισµό υφιστάµενων µονάδων
Επίσης υπάγεται η ίδρυση νέων µονάδων, µόνο όµως στο πλαίσιο καθετοποίησης υφιστάµενων πτηνοτροφίων.

Μεταποίηση και Εμπορία
Επιδοτείται η ίδρυση, κατασκευή και επέκταση των µονάδων µεταποίησης του αγροτικού τοµέα στους εξής κλάδους:
Κρέας - πουλερικά - κουνέλια (σφαγεία, µονάδες παραγωγής κρεατο-σκευασµάτων και προϊόντων µε βάση το κρέας, κ.α)
Γάλα (µονάδες αξιοποίησης γάλακτος και παραγωγής γαλακτοκοµικών προϊόντων).
Αυγά (τυποποίηση συσκευασία αυγών, παραγωγή νέων προϊόντων).
Λοιπά ζωικά προϊόντα (μέλι - σηροτροφία - σαλιγκάρια).
Ζωοτροφές
∆ηµητριακά (παραγωγή αλεύρων, ξήρανση δηµητριακών, επεξεργασία για παραγωγή βύνης, αµύλου, γλουτένης κ.λπ.).
Ελαιούχα Προϊόντα (ελαιοτριβεία, ραφιναρίες ελαιολάδου, σπορελαιουργεία, µονάδες επεξεργασίας βρώσιµων ελαιών).
Οίνος.
Οπωροκηπευτικά.
Ξύδι (παραγωγή ξυδιού από οίνο, από φρούτα και άλλες γεωργικές πρώτες ύλες).
Αρωµατικά και φαρµακευτικά φυτά για την επεξεργασία ξηράς δρόγης.
Επεξεργασία ζαχαρότευτλων.
Επεξεργασία λιναριού και βιοµηχανικής κάνναβης.
Επεξεργασία φυσικού ακατέργαστου φελλού και απορριµµάτων αυτού.
Εκκοκκιστήρια βάµβακος.

01/08/2022 09:13 πμ

Πωλήσεις που σημείωσαν ρεκόρ δεκαετίας, αλλά και ανησυχία για το επιβαρυμμένο οικονομικό περιβάλλον εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων και των ανατιμήσεων, είναι τα βασικά συμπεράσματα της 8ης Ετήσιας Έκθεσης Υδατοκαλλιέργειας, που εκδόθηκε φέτος από την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) παρουσιάζοντας τις εξελίξεις του κλάδου για τη χρονιά που πέρασε.

Συγκεκριμένα, το 2021 ο κλάδος κατέγραψε ρεκόρ πωλήσεων, καθώς η σταδιακή άρση των περιοριστικών υγειονομικών μέτρων και η αποκατάσταση της λειτουργίας της αγοράς, κυρίως στους τομείς της εστίασης και του τουρισμού, δημιούργησαν αυξημένη ζήτηση ειδικά στην «κατανάλωση εκτός σπιτιού». 

Οι πωλήσεις ψαριών ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας ανήλθαν στους 131.250 τόνους, αξίας 636 εκατ. ευρώ,παρουσιάζοντας αύξηση 7% ως προς τον όγκο και σχεδόν 10% ως προς την αξία πωλήσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η τσιπούρα και το λαβράκι αντιπροσωπεύουν  το 96% της παραγωγής (125.550 τόνοι) του κλάδου και το υπόλοιπο 4% όλα τα υπόλοιπα είδη (5.700 τόνοι).

Ομοίως, και η εξωστρέφεια του κλάδου ενισχύθηκε περαιτέρω με τις εξαγωγές να έχουν αυξηθεί κατά 9% ως προς τον όγκο και την αξία και να ανέρχονται σε 100.361 τόνους, αξίας 499 εκατ. ευρώ. Το 80% της παραγωγής διατέθηκε στην Ε.Ε. και σε τρίτες χώρες, ενώ το υπόλοιπο 20% στην εγχώρια αγορά. Κυριότερες αγορές για το ελληνικό ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας παραμένουν η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, καθώς και οι τρείς μαζί απορρόφησαν το 58% της Ελληνικής παραγωγής.

Παρά τον αυξημένο ανταγωνισμό με τις τρίτες χώρες και τη συνεχιζόμενη αύξηση της παραγωγής της Τουρκίας, οι μέσες τιμές και για τα δύο κύρια είδη εμπορίας παρουσιάζονται βελτιωμένες, δημιουργώντας θετικά αποτελέσματα για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων του κλάδου.

Το 2021 η μέση τιμή πώλησης στην τσιπούρα κυμάνθηκε στα 4,49 ευρώ το κιλό (αύξηση κατά 1,6%), ενώ για το λαβράκι κυμάνθηκε στα 5,27 ευρώ το κιλό (αύξηση κατά 6%). Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα της αγοράς, η τάση αυτή αναμένεται να διατηρηθεί και για το 2022.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί  πως το 2021 έγινε αισθητή και μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις, που πυροδοτήθηκαν από την πανδημία και εντάθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι πληθωριστικές πιέσεις και οι ανατιμήσεις σε όλες τις εισροές της παραγωγικής διαδικασίας, πρωτίστως με την αύξηση των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στις ιχθυοτροφές και δευτερευόντως με την αύξηση στο κόστος της ενέργειας, στο υγρό οξυγόνο, στα υλικά συσκευασίας, αλλά και στο κόστος μεταφοράς, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής κατά 25% έως σήμερα.

22/07/2022 12:17 μμ

Την πρώτη προκήρυξη του νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 για το Καθεστώς Ενίσχυσης «Μεταποίηση - Εφοδιαστική Αλυσίδα», υπέγραψε, στις 21 Ιουλίου 2022, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης. 

Ως ημερομηνία έναρξης της υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς ορίζεται η 27η Ιουλίου 2022 και ημερομηνία λήξης του κύκλου υποβολών η 31η Οκτωβρίου 2022.

Για την υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης «Μεταποίηση - Εφοδιαστική Αλυσίδα», το ελάχιστο ύψος του επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου ανέρχεται σε:
α. 1.000.000 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις,
β. 500.000 ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις,
γ. 250.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις,
δ. 100.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις,
ε. 50.000 ευρώ για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (Α.Σ.), τους Αστικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (Α.Ε.Σ.).

Ειδικές κατηγορίες ενισχύσεων προβλέπονται για τα επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται στις ακόλουθες περιοχές:
α. Ορεινές περιοχές, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση της ΕΛ.ΣΤΑΤ., εκτός των Δημοτικών Ενοτήτων που συνιστούν μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας,
β. παραμεθόριες περιοχές, δηλαδή περιοχές σε απόσταση τριάντα (30) χιλιομέτρων από τα σύνορα,
γ. νησιωτικές περιοχές, δηλαδή νησιά με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων εκατό (3.100) κατοίκων.

Η υποβολή των αιτήσεων θα πραγματοποιείται μέσω του Ο.Π.Σ. – Αv (https://opsan.mindev.gov.gr). Για το πλήρες κείμενο τηςπροκήρυξης και περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να περιηγηθείτε στην νέα ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ (εδώ).

Τα χορηγούμενα κίνητρα είναι αυτά της:
1. Φορολογικής απαλλαγής
2. Επιχορήγησης
3. Επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και
4. Επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.

Επιλέξιμες δαπάνες περιφερειακών ενισχύσεων
Ενσώματα στοιχεία ενεργητικού
Κατασκευή, επέκταση, εκσυγχρονισμός κτιριακών εγκαταστάσεων και ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων κτηρίων και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Αθροιστικά δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 45% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών.
Για τα επενδυτικά σχέδια στον τομέα του τουρισμού ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 60% για τις κτιριακές δαπάνες, για τις επενδύσεις στον τομέα Logistics σε 70% επίσης για τις κτιριακές δαπάνες των εν λόγω επενδυτικών έργων ενώ σε επενδυτικά σχέδια φυτικής παραγωγής σε θερμοκήπια ο συντελεστής ανέρχεται σε 60%. Τέλος, για κτίρια τα οποία είναι χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα, ο εν λόγω συντελεστής ανέρχεται στο 80%.
Αγορά του συνόλου ή και μέρους των υφιστάμενων παγίων στοιχείων ενεργητικού, όπως κτίρια, μηχανήματα και λοιπός εξοπλισμός επιχειρηματικής εγκατάστασης, 
Αγορά και εγκατάσταση καινούριων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, τεχνικών εγκαταστάσεων και μεταφορικών μέσων που κινούνται εντός του χώρου της εντασσόμενης μονάδας
Μισθώματα χρηματοδοτικής μίσθωσης καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού
Εκσυγχρονισμός ειδικών εγκαταστάσεων που δεν αφορούν σε κτίρια, και μηχανολογικών εγκαταστάσεων

Άυλα στοιχεία ενεργητικού
Μεταφορά τεχνολογίας, αγορά δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, άδειες εκμετάλλευσης, ευρεσιτεχνίες, τεχνογνωσία και μη κατοχυρωμένες τεχνικές γνώσεις
Συστήματα διασφάλισης ποιότητας, πιστοποιήσεις, προμήθεια και εγκατάσταση λογισμικού και συστήματα οργάνωσης της επιχείρησης

Μισθολογικό κόστος
Επιδοτείται το μισθολογικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου υπολογιζόμενο για περίοδο δύο (2) ετών από τη δημιουργία κάθε θέσης.

Επιλέξιμες δαπάνες εκτός περιφερειακών ενισχύσεων:
Αμοιβές συμβούλων για ΜΜΕ (Μικρομεσαία Επιχείρηση)
Ενισχύονται μόνο για νέες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και για ποσό έως 50.000 ευρώ (έως 5% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους)
Δαπάνες για έργα έρευνας και ανάπτυξης (δαπάνες προσωπικού, κτιρίων, οργάνων, εξοπλισμού κλπ)
Δαπάνες καινοτομίας για ΜΜΕ
Αφορούν σε προϋπολογισμό έως 20% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους και έως 200.000 ευρώ
Δαπάνες για διαδικαστική και οργανωτική καινοτομία
Αφορούν σε προϋπολογισμό έως 10% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους και έως 100.000 ευρώ
Δαπάνες για την προστασία του περιβάλλοντος
Επενδυτικές δαπάνες για μέτρα ενεργειακής απόδοσης
Επενδυτικές δαπάνες για συμπαραγωγή ενέργειας υψηλής απόδοσης από ΑΠΕ
Δαπάνες για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ
Δαπάνες για επαγγελματική κατάρτιση

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε: «Μετά από συντονισμένες ενέργειες του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση και της ομάδας του, λάβαμε πρώτοι σε όλη την Ευρώπη την έγκριση για να ξεκινήσει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, με πρώτο καθεστώς τη «Μεταποίηση - Εφοδιαστική Αλυσίδα». Με το εργαλείο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, τις ψηφιακές διαδικασίες που έχουμε θεσπίσει, την απλοποίηση της γραφειοκρατίας και τα υψηλότερα κίνητρα που επιτύχαμε  δίνουμε μία μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα, στη μεταποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας που είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, όπως και οι εξαγωγές».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε σχετικά: «Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος ανταποκρίνεται στις πιο σύγχρονες ανάγκες της νέας επιχειρηματικότητας, με 13 διακριτά καθεστώτα. Όλα τα καθεστώτα αφορούν σε καθοριστικούς για την εθνική οικονομία τομείς και κλάδους, όπως της μεταποίησης - το οποίο εγκαινιάζουμε σήμερα - του τουρισμού, της αγροδιατροφής, των υπηρεσιών κ.λ.π., αλλά και σύγχρονες οικονομικές δραστηριότητες, όπως η πράσινη μετάβαση, ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός, η έρευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία, το ΝέοΕπιχειρείν κ.λ.π., που αποτελούν τις βασικές αναπτυξιακές πολιτικές της ελληνικής οικονομίας. Με σκληρή και συντονισμένη δουλειά επιτύχαμε αυξημένα όρια ενισχύσεων για σχεδόν όλες τις Περιφέρειες της πατρίδας μας και συμπεριλάβαμε καινοτομίες ως προς τις διαδικασίες αξιολόγησης, ελέγχου και πιστοποίησης των επενδυτικών σχεδίων. Ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος θέτει σε άμεση προτεραιότητα την δημιουργία ενός σύγχρονου επενδυτικού μοντέλου στην Ελλάδα που χαρακτηρίζεται από ταχύτητα, ευελιξία και εμπιστοσύνη μεταξύ Πολιτείας και επιχειρήσεων. Με ισχυρά κίνητρα στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα, φέρνουμε νέες επενδύσεις, με νέες θέσεις εργασίας». 

29/06/2022 09:48 πμ

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία πληρωμής Β΄ φάσης σε 648 δικαιούχους παράκτιας αλιείας που επλήγησαν από τον covid-19, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.

Με τη διαδικασία του επείγοντος, ολοκληρώθηκε η διαδικασία Β΄ φάσης πληρωμής που αφορά το Μέτρο 3.1.9., δράση δ «Προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων ως συνέπεια της επιδημικής έκρηξης της covid-19», στο πλαίσιο του Ε.Π. Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020.

Το ποσό που καταβάλλεται ανέρχεται σε 2.071.589,22 ευρώ και αφορά σε 648 δικαιούχους παράκτιας αλιείας.

Η συγκεκριμένη πληρωμή αφορά τις εξής περιοχές και Π.Ε.: Εύβοιας, Χίου, Ικαρίας, Σάμου, Θεσσαλονίκης, Καλύμνου, Δ. Αττικής, Βοιωτίας, Κέρκυρας, Αργολίδας, Αχαΐας, Έβρου, Μεσσηνίας, Κέας-Κύθνου, Ηρακλείου, Ξάνθης, Κορινθίας, Θάσου, Χαλκιδικής, Λέσβου, Μαγνησίας, Πιερίας, Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας, Κ. τομέα Αθηνών, Χανίων, Λευκάδας, Σποράδων, Λήμνου, Μαγνησίας, Λασιθίου, Πρέβεζας, Ροδόπης, Φθιώτιδας, Αν Αττικής, Ρεθύμνου, Θάσου, Φωκίδας, Αρκαδίας, Πάρου, Λάρισας, Ν. Τομέα Αθηνών, Πειραιά, Άνδρου, Σποράδων, Κοζάνης, Ροδόπης, Κω, Μήλου, Καρπάθου, Νάξου, Ηλείας, Κεφαλληνίας και Καβάλας.

18/05/2022 12:24 μμ

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μετά την πρόσφατη ψηφιοποίηση των διαδικασιών στους τομείς εκπαίδευσης, αισθητικής και διαιτολογίας, σειρά έχουν οι δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα. 

Από την Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022, η αδειοδότηση στους τομείς υδατοκαλλιεργειών (ΚΑΔ 03.21, 03.22, 01.49.19) και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων  (ΚΑΔ 01.41, 01.42, 01.43, 01.44, 01.45, 01.46, 01.47, 01.49, 01.50) θα πραγματοποιείται εφ’ εξής με την απλοποιημένη διαδικασία της γνωστοποίησης, μέσω ψηφιακής υποβολής στο πληροφοριακό σύστημα NotifyBusiness (εδώ).

Η αδειοδότηση των παραπάνω δραστηριοτήτων πραγματοποιείται ουσιαστικά σε 2 στάδια: την ίδρυση και την λειτουργία των παραγωγικών μονάδων. Η ίδρυση,  η οποία αφορά τη χωροθέτηση των δραστηριοτήτων, για λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, παραμένει σε καθεστώς έγκρισης για την πλειοψηφία των περιπτώσεων, αποκλείοντας έτσι  την περίπτωση εγκατάστασης σε μη συμβατές περιοχές με τη δραστηριότητα.
Η απλοποιημένη διαδικασία της γνωστοποίησης προβλέπεται στην περίπτωση ίδρυσης μονάδων υδατοκαλλιέργειας γλυκού νερού (Β’ περιβαλλοντικής κατηγορίας σε ιδιωτική, μη δασική χερσαία έκταση, εκτός περιοχών του δικτύου NATURA 2000).
 
H αδειοδότηση λειτουργίας των δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα, αντίθετα με την ίδρυση, υπάγεται σε γνωστοποίηση στο σύνολό της. Μόνη εξαίρεση, η λειτουργία των πολύ μεγάλων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που για περιβαλλοντικούς λόγους, παραμένουν σε έγκριση (κατηγορία Α1 και Α2 βάσει των κριτηρίων περιβαλλοντικής κατάταξης).
Η ψηφιοποίηση των διαδικασιών έγκρισης θα υλοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των υδατοκαλλιεργειών και των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων εισήχθη με τα άρθρα 1 και 4 αντίστοιχα του νόμου 4711/2020 (Α’ 145), με τα οποία προστέθηκαν στο Κεφάλαιο ΙΕ’ (για τις υδατοκαλλιέργειες) και το Κεφάλαιο ΙΗ’ (για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις) στον ν. 4442/2016 (άρθρα 84 επ. και 102 επ. αντίστοιχα). Οι διατάξεις αυτές μαζί με τις ΚΥΑ 1410/349277/14.12.2020 (Β’ 5644) και 543/130093/18.05.2021 (Β’ 2120) για τις υδατοκαλλιέργειες και την ΚΥΑ 1276/272404/30.09.2020 (Β’ 4458) για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις καθόρισαν τις διαδικασίες και ολοκλήρωσαν το πλαίσιο απλοποίησης των ως άνω δραστηριοτήτων, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών στον σημαντικό, για την ελληνική οικονομία, τομέα της πρωτογενούς παραγωγής. 

Με την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών αδειοδότησης που προηγήθηκε και την ψηφιακή υποβολή των γνωστοποιήσεων, που ξεκινάει από τις 18 Μαΐου 2022, διευκολύνονται οι επιχειρήσεις, οι οποίες εκκινούν την οικονομική τους δραστηριότητα υποβάλλοντας γνωστοποίηση, χωρίς περιττά εμπόδια και καθυστερήσεις, ενώ, οι αρμόδιες αρχές ενημερώνονται άμεσα και σε πραγματικό χρόνο.