Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πλαφόν ποσότητας και συσκευαστήριο μπλοκάρουν την απευθείας πώληση μελιού από παραγωγό

05/12/2019 12:07 μμ
Αλλαγές ζητούν οι μελλισοκόμοι στην Υπουργική Απόφαση για την άμεση πώληση μικρών ποσοτήτων μελιού από τον παραγωγό στον τελικό καταναλωτή ή στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης.

Αλλαγές ζητούν οι μελλισοκόμοι στην Υπουργική Απόφαση για την άμεση πώληση μικρών ποσοτήτων μελιού από τον παραγωγό στον τελικό καταναλωτή ή στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης.

Η συγκεκριμένη απόφαση, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνηση στις 18 Φεβρουαρίου 2019 (ΦΕΚ με Αρ. Φύλλου 466), αναφέρει ότι οι παραγωγοί μπορούν να πωλούν απευθείας στον καταναλωτή μέχρι δέκα (10) κιλά ιδιοπαραγόμενου μελιού ανά κυψέλη ετησίως και μέχρι συνολικής ετήσιας ποσότητας χιλίων διακοσίων (1.200) κιλών μελιού.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Ντούρας, πρόεδρος στην Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), «με το ανώτατο πλαφόν των 1.200 κιλών ουσιαστικά εκδικείται τους μεγάλους μελισσοκόμους που έχουν πολλές κυψέλες.

Όμως υπάρχουν και άλλα προβλήματα στη συγκεκριμένη απόφαση. Ζητά από τους μελισσοκόμους να έχουν συσκευαστήριο κάτι που σημαίνει μια επένδυση που δεν είναι εύκολο να γίνει. Χρειάζονται χρήματα για να προχωρήσει σε μια τέτοια επένδυση.

Ουσιαστικά η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης αφαιρεί από τους μελισσοκόμους της Ελλάδας το δικαίωμα που έχουν οι συνάδελφοί τους στην ΕΕ να πωλούν απευθείας το μέλι τους, βάση του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Ζητάμε να υπάρξει αυστηρότητα στην τήρηση των κανόνων υγιεινής αλλά να μην υπάρχει συσκευαστήριο και η συσκευασία να μπορεί να γίνεται από τον παραγωγό ακόμη και σε ένα δωμάτιο του σπιτιού του, όπως γίνεται στο εξωτερικό.

Εμείς περιμένουμε από τη νυν ηγεσία του ΥπΑΑΤ να τοποθετηθεί για αυτά τα προβλήματα στο 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 6 έως 8 Δεκεμβρίου 2019, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας».

Διαβάστε το ΦΕΚ με την σχετική Υπουργική Απόφαση

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
04/03/2024 02:40 μμ

Μετά την παραίτηση του προέδρου και των μελών του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), που έγινε στην Γενική Συνέλευση στην Λάρισα, στις 17 Φεβρουαρίου 2024.

Το περασμένο Σάββατο (2 Μαρτίου 2024) έγινε νέα σύνθεση του ΔΣ και τα αναπληρωματικά μέλη κάλυψαν τις κενές θέσεις της διοίκησης.

Μετά από διάλογο αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε εκλογές για ανάδειξη του νέου ΔΣ στις 30 Μαρτίου 2024, ημέρα Σάββατο, στην Λάρισα.

Ο Αναστάσιος Δημητρόπουλος, πρόεδρος στον Μελισσοκομικό Σύλλογο Αχαΐας, ανέλαβε προσωρινός πρόεδρος της ΟΜΣΕ. Αντιπρόεδρος ανέλαβε ο Γιάννης Ρηγούλης, Γραμματέας ο Βασίλης Ντούρας και Ταμίας η Χριστίνα Ζαγαριώτη.

Το επόμενο διάστημα βασικό σημείο συζήτησης της ΟΜΣΕ θα είναι οι προτάσεις που θα πρέπει να καταθέσει για την τροποποίηση της ΚΑΠ.

Θυμίζουμε ότι ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, έχει ζητήσει τις προτάσεις όλων των φορέων - μεταξύ αυτών και του κλάδου της μελισσοκομίας - για την τροποποίηση της ΚΑΠ.

Τελευταία νέα
23/02/2024 10:19 πμ

Σε θετικό κλίμα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης και η Συντονιστική Επιτροπή Μελισσοκόμων συζήτησαν επί ένα τρίωρο τα προβλήματα του κλάδου.

Σε ό,τι αφορά το μείζον ζήτημα των ελληνοποιήσεων που έθεσε η Συντονιστική Επιτροπή, ο υπουργός τόνισε ότι έχει δώσει εντολή να επεκταθούν και στο μέλι οι έλεγχοι στην αγορά. «Θα γίνουν εντατικοί έλεγχοι και στο μέλι. Δεν θα κάνουμε ρούπι πίσω στο ζήτημα αυτό. Όποιοι κι αν είναι οι παραβάτες, όπως και να λέγονται θα εφαρμοσθεί ο νόμος. Δεν θα ανεχθούμε παιχνιδάκια. Έχουμε την απόλυτη στήριξη του Πρωθυπουργού και θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να προστατεύσουμε Έλληνες παραγωγούς αλλά και τους καταναλωτές», είπε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι οι ελληνοποιήσεις καταστρέφουν την ελληνική παραγωγή και υπονομεύουν την οικονομία της χώρας.

Επίσης ο ΥπΑΑΤ ζήτησε από τους παραγωγούς να προχωρήσουν στην σύσταση Διεπαγγελματικής μελιού στην οποία θα μετέχει όλη η αλυσίδα, από τους παραγωγούς και τους μεταποιητές έως τους εξαγωγείς. «Έτσι θα αποκτήσετε ισχυρότερη οντότητα στην αγορά», τόνισε ο υπουργός. Οι εκπρόσωποι των μελισσοκόμων αναγνώρισαν το πραγματικό ενδιαφέρον του ΥπΑΑΤ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δείχνει πως «υπάρχει ενσυναίσθηση για τα προβλήματα του κλάδου». Παράλληλα είπαν «φεύγουμε με θετικό πρόσημο ότι ασχολείσθε με τα προβλήματά μας».

Πρωτοβουλίες ενάντια στις ελληνοποιήσεις

Στη σύσκεψη αναλύθηκαν όλες οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΥΠΑΑΤ αλλά και όσες δρομολογεί, με στόχο την προστασία του ελληνικού μελιού.
Έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας για την αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης μελιού, η οποία είναι σε πλήρη διασύνδεση με το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο και τα στοιχεία που δηλώνονται σε αυτό, ενώ θα παρέχεται η τεχνική δυνατότητα, για την εποπτεία των εισαγωγών και την παρακολούθηση της αγοράς του μελιού, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην προστασία και ανάδειξη των ελληνικών μελισσοκομικών προϊόντων, τη διαφύλαξη των παραγωγών και του καταναλωτικού κοινού, από φαινόμενα νοθείας και παραπλάνησης, αποτελώντας καθοριστικό εργαλείο για καθιέρωση μηχανισμών ιχνηλασιμότητας και την τήρηση του ισοζυγίου μελιού. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας έχει δρομολογηθεί με την προσαρμογή του κανονιστικού πλαισίου αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο αφορά στην εμπορία και τη διακίνηση μελιού, δηλαδή των σχετικών διατάξεων (ιδίως το άρθρο 24) της υπ’ αριθ. 91354/2017 υπουργικής απόφασης «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.).» (Β΄ 2983).

Με τη θέσπιση και αξιοποίηση τεχνολογικών εργαλείων όπως το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, η Ατομική Ψηφιακή Μελισσοκομική Ταυτότητα και τη διασύνδεσή τους με την ψηφιακή πλατφόρμα για την αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης μελιού και την αποτύπωση του ισοζυγίου μελιού, ο κλάδος της μελισσοκομίας ψηφιοποιείται και παρέχεται η τεχνική δυνατότητα, για την εποπτεία των εισαγωγών και την παρακολούθηση της αγοράς του μελιού.

Επίσης έχει νομοθετηθεί (άρθρα 27, 28 και 30 του ν 4691/2020 -Α΄ 108) η αυστηροποίηση των ποινών και των κυρώσεων που σχετίζονται με την παραπλάνηση των καταναλωτών ως προς την προέλευση των τροφίμων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και το μέλι.

Με εφόδιο τη δυνατότητα που μας δίνεται για την παρακολούθηση του ισοζυγίου μελιού μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, στηρίχθηκε στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. η γνώμη της Χώρας μας ως προς την ανάγκη τροποποίηση της ΟΔΗΓΙΑΣ 2001/110 για το μέλι. Στην τροποποίηση της ΟΔΗΓΙΑΣ, θα πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα των μιγμάτων μελιού που προέρχονται από περισσότερες από μία χώρες, όλες οι χώρες προέλευσης. Συμφωνήθηκε να καταστεί υποχρεωτικό να αναγράφονται με σαφήνεια στο ίδιο οπτικό πεδίο με το όνομα του προϊόντος, οι χώρες από τις οποίες προέρχεται το μέλι αντί της υποχρέωσης αναγραφής της ένδειξης από χώρες εντός ΕΕ ή εκτός ΕΕ, όπως ισχύει σήμερα για τα μίγματα μελιού. Θα πρέπει επίσης να αναγράφονται τα ποσοστά του μελιού που προέρχεται από τουλάχιστον τις τέσσερις (4) πρώτες χώρες προέλευσης.

Επίσης, ο υπουργός ζήτησε από τους εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής να ορίσουν μια τριμελή Επιτροπή η οποία θα συνεργαστεί με τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στο ζήτημα της προστασίας της ελληνικής παραγωγής από ελληνοποιήσεις.

Ενισχύεται το κυρωτικό πλαίσιο

Σε νομοσχέδιο που εισάγεται προς έγκριση στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, ενισχύεται το κυρωτικό πλαίσιο, γεγονός που σημαίνει ισχυροποίηση της νομοθεσίας για προστασία των ελληνικών προϊόντων- και του μελιού- από ελληνοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, σκοπός του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία θεσμικού πλαισίου με την εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΓΕ) και στα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ), καθώς και η θέσπιση διατάξεων για τα ελεγκτικά όργανα, τους ελέγχους, τη διαπίστωση παραβάσεων και την επιβολή κυρώσεων από το ΥΠΑΑΤ και τους εποπτευόμενους από αυτό Οργανισμούς.

Αντικείμενο του ν/σ συνιστά:
α) η παράθεση ορισμών και ο καθορισμός των αρμοδίων αρχών
β) οι προϋποθέσεις για την πιστοποίηση των επιχειρήσεων και οι υποχρεώσεις τους
γ) τα είδη των ενεργούμενων ελέγχων και τα ελεγκτικά όργανα
δ) τα είδη των παραβάσεων, τα διοικητικά μέτρα, οι κυρώσεις και η διαδικασία επιβολής τους

Το πρόβλημα της επικονίασης

Για την ενίσχυση της επικονίασης επισημάνθηκαν τα εξής:
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέχρι το 2025 καταρτίζεται Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αναστροφή της μείωσης των πληθυσμών των επικονιαστών, έως το 2030, και τη σταδιακή αύξηση των πληθυσμών τους μέχρι να επιτευχθούν ικανοποιητικά επίπεδα.
Έχει θεσπιστεί η πρόβλεψη της δυνατότητας υλοποίησης προγραμμάτων επικονίασης αυτοφυούς ή/και καλλιεργούμενης βλάστησης, στα οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν οι μελισσοκόμοι της χώρας.

Στο πλευρό των μελισσοκόμων ο ΕΛΓΑ

Σε ό,τι αφορά στον ΕΛΓΑ ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Ανδρέας Λυκουρέντζος αναφέρθηκε στους κινδύνους που καλύπτει ο υφιστάμενος Κανονισμός Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου, οι περισσότεροι των οποίων συμπεριλαμβάνονται στα αιτήματα των μελισσοκόμων.
Επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση έχει καλύψει και ζημιές πέραν των καλυπτόμενων από τους Κανονισμούς του ΕΛΓΑ, με προγράμματα από την Κρατική Αρωγή, όπως στις περιπτώσεις των θεομηνιών.

Επισήμανε τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην καταβολή της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς από τους παραγωγούς, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί – εκ του νόμου- να υπάρξει συμψηφισμός οφειλών ασφαλίστρων και καταβολής αποζημιώσεων.

Σε ό,τι αφορά την πληρωμή εκτιμητικού τέλους, υπενθύμισε ότι δεν έχει ζητείται στις περιπτώσεις των ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα ωστόσο δεν είναι δυνατόν να καταργηθεί.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ καταδεικνύοντας το πρόβλημα που υπάρχει στην υποχρέωση δήλωσης όλων των μονάδων μελισσοκομίας, ανέφερε ότι σήμερα οι ασφαλισμένοι μελισσοκόμοι είναι 14.750, έχουν δηλωθεί 2.015.483 κυψέλες και οι ασφαλιστικές εισφορές ανέρχονται στο 1.058.109 €.

Η αποζημίωση είναι 70 €, για την απώλεια μελισσοσμήνους, 30 € για την απώλεια κυψέλης ενώ η ειδική ασφαλιστική εισφορά ανά μελισσοσμήνος και κυψέλη είναι μόνον 0,53 €.

Και ο κ. Λυκουρέντζος επισήμανε ότι και για λειτουργικούς λόγους του ΕΛΓΑ είναι επιβεβλημένη η ψηφιακή οργάνωση των μελισσοκόμων, ανακοίνωσε δε ότι στο σχεδιασμό του Οργανισμού με τον νέο κανονισμό είναι η αποζημίωση του 100% των ζημιών.

Χρηματοδοτήσεις και τομεακό πρόγραμμα

Σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτήσεις, ο υπουργός επισήμανε ότι η μελισσοκομία είναι ένας κλάδος που έχει δικό του τομεακό πρόγραμμα που ανέρχεται στα 61 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 30% από το προηγούμενο αντίστοιχο πρόγραμμα. Οι απορροφήσεις ανέρχονται στο 95%. Παράλληλα αναφέρθηκε στο Μέτρο 5.2 για την κτηνοτροφία, στο οποίο έχουν ενταχθεί και οι μελισσοκόμοι.

Επίσης η μελισσοκομία εντάχθηκε για πρώτη φορά στο μέτρο της βιολογικής παραγωγής ύψους 705 εκατ. ευρώ και όπως ανακοινώθηκε θα ενταχθούν και στη νέα προκήρυξη η οποία θα εκδοθεί έως το τέλος του έτους.

Τέλος, υπενθύμισε ότι καταβλήθηκαν 15 ευρώ ανά κυψέλη σε όλους τους μελισσοκόμους που επλήγησαν από τις πρόσφατες θεομηνίες σε Θεσσαλία και Έβρο.

Ακόμη ετέθησαν και άλλα ζητήματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα άλλων υπουργείων, όπως του Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Οικονομικών, τα οποία ο ΥπΑΑΤ δεσμεύθηκε να μεταφέρει στους αρμοδίους υπουργούς.

Ποιοι μετείχαν

Στη σύσκεψη εκτός του υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη και του υφυπουργού Σταύρου Κελέτση, μετείχαν ο Γ.Γρ. Γιώργος Στρατάκος, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ Παναγιώτης Χατζηνικολάου. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος παρίσταντο οι κ.κ. Στέλιος Τζαφέρος και Νίκος Καραμέτος.

Η Συντονιστική Επιτροπή των μελισσοκόμων αποτελείτο από τους:
Δημητρόπουλος Αναστάσιος (Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Αχαΐας και μέλος του Δ.Σ. της ΟΜΣΕ)
Χιτόγλου Γεώργιος (Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης)
Κρασσάς Κωνσταντίνος (Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Λασιθίου)
Χαρίσης Ιωάννης (Πρόεδρος πανελλήνιος Συλλόγου Επαγγελματιών Μελισσοκόμων)
Καρανίκας Σωτήριος (Μέλος Μελισσοκομικού Συλλόγου Λαμίας)
Χιώτης Πέτρος (Πρόεδρος Συλλόγου Μελισσοκόμων Μεσσηνίας)
Βήρος Κυριάκος (Πρόεδρος Σωματείου Βιολογικών Μελισσοκόμων Ελλάδος
Κασσανδρινός Τέλης (Πρόεδρος Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Νικήτης)
Κρίτζαλης Νικόλαος (Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Φωκίδας)
Αποσπόρης Παναγιώτης (Γραμματέας Μελισσοκομικού Συλλόγου Αθήνας)
Τσούκος Παναγιώτης (Μέλος Συντονιστική Επιτροπής)

22/02/2024 09:37 πμ

Οι μελισσοκόμοι έφτασαν, σήμερα Πέμπτη (22/2), στην Αθήνα, προκειμένου διεκδικώντας τα αιτήματα τους και αναδεικνύοντας τα προβλήματα τους.

Ήδη για αρκετή ώρα οι μελισσοκόμοι βρίσκονται πάνω στην πλατεία Συντάγματος απέναντι από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, φορώντας τις στολές εργασίας τους και έχοντας ανάψει τα καπνιστήρια διαμαρτύρονται για τις ελληνοποιήσεις και το κόστος παραγωγής.

Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι οι «ελληνοποιήσεις». Ζητούν να γίνουν έλεγχοι στην αγορά και οι καταναλωτές να τρώνε μέλι και όχι μίγματα με γλυκαντικές ουσίες.

Επίσης ζητούν να μπορούν να εργαστούν το καλοκαίρι μέσα στην αντιπυρική περίοδο δηλαδή τότε που παράγεται το μέλι.

Άρα κάνουν αγώνα υπέρ των καταναλωτών και καλό είναι να συμπαρασταθούν οι Αθηναίοι στον αγώνα τους.

Το περίεργο είναι ότι αν και η μελισσοκομία προστατεύει το περιβάλλον η ηγεσία του ΥπΑΑΤ δεν την έχει εντάξει στην ΚΑΠ ούτε βέβαια στα Οικολογικά Προγράμματα (το κράτος έχει συνέχεια ανεξάρτητα με την εναλλαγή υπουργών και πρέπει να έχει μακροχρόνια στρατηγική και όχι προσωπικές φιλοδοξίες).

Τα Αιτήματα του κλάδου που χρήζουν άμεσης λύσης είναι:

  • Eλληνοποιήσεις (Διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού. Θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος).
  • Κόστος παραγωγής (αποφορολόγηση καυσίμου, διατήρηση αφορολογήτου στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών)
  • Άρση των περιοριστικών Πυροσβεστικών διατάξεων, που μας αφαιρούν το δικαίωμα στην εργασία.
  • Άρση περιορισμών τοπικών Δασαρχών. Τοποθέτηση μελισσοσμηνών, όπως ορίζει ο νόμος 6238/1934.
  • Επιδότηση επικονίασης. Πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και το πρασίνισμα.
  • Αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο.
  • Κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.
21/02/2024 09:04 πμ

Mελισσοκόμοι από όλη την Ελλάδα, την Πέμπτη (22 Φεβρουαρίου), θα έρθουν στην Αθήνα για Πανελλήνια διαμαρτυρία.

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), η οποία έλαβε χώρα το Σάββατο (17 Φεβρουαρίου 2024), εξελέγη συντονιστική επιτροπή κινητοποιήσεων μελισσοκόμων, που αποφάσισε τα ακόλουθα:

Την Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 8 π.μ. οι μελισσοκόμοι από όλη την Ελλάδα, θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Συντάγματος για Πανελλήνια διαμαρτυρία.
Συμβολικά θα συμμετάσχουν 20 (είκοσι) Μελισσοκομικά φορτηγά.

Στο πλαίσιο της δράσης, θα επιδοθεί το πλαίσιο των αιτημάτων, καθώς και το ψήφισμα μας στην Βουλή των Ελλήνων.

Ακόμα θα αιτηθούν συνάντησης με τους Υπουργούς των εμπλεκόμενων υπουργείων με τα αιτήματα του κλάδου, που είναι το ΥπΑΑΤ, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Μεταφορών.

Τα Αιτήματα του κλάδου που χρήζουν άμεσης λύσης είναι:

  • Eλληνοποιήσεις (Διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού. Θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος).
  • Κόστος παραγωγής (αποφορολόγηση καυσίμου, διατήρηση αφορολογήτου στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών)
  • Άρση των περιοριστικών Πυροσβεστικών διατάξεων, που μας αφαιρούν το δικαίωμα στην εργασία.
  • Άρση περιορισμών τοπικών Δασαρχών. Τοποθέτηση μελισσοσμηνών, όπως ορίζει ο νόμος 6238/1934.
  • Επιδότηση επικονίασης. Πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και το πρασίνισμα.
  • Αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο.
  • Κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.
19/02/2024 10:29 πμ

Στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), που έγινε στην Λάρισα, το Σάββατο (17/2), ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την παραίτησή του ο πρόεδρος κ. Αναστάσιος Ποντίκης.

Στην συνέχεια και τα υπόλοιπα πέντε μέλη του προεδρείου παραιτήθηκαν. Ακολούθησε η παραίτηση εγγράφως και του έκτου μέλους.

Όπως υποστήριξαν δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των μελισσοκόμων. Στην ουσία περίμεναν στήριξη την οποία όμως δεν έλαβαν από την Συνέλευση.

Ο πρώην πρόεδρος της ΟΜΣΕ, Βασίλης Ντούρας, στην συνέχεια ανέλαβε πρωτοβουλία για την ανασύνθεση του ΔΣ και την εκ νέου καταμομή αξιωμάτων με στόχο - όπως ανέφερε - την εύρυθμη λειτουργία της Ομοσπονδίας.

Όσον αφορά την συγκέντρωση των αγροτών στην Αθήνα, την Τρίτη (20/2), η ΟΜΣΕ ακολουθεί τις κινητοποιήσεις, ενώ την πρωτοβουλιά έχει η Συντονιστική Επιτροπή, που εκλέχτηκε μετά την ολοκλήρωση της Γενική Συνέλευση. Πάντως όλα τα μέλη του πρώην ΔΣ δεσμεύτηκαν ότι ακολουθούν τις κινητοποιήσεις.

Ο Αναστάσιος Δημητρόπουλος, πρόεδρος στον Μελισσοκομικό Σύλλογο Αχαΐας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «η Γενική Συνέλευση προχώρησε στην εκλογή 11μελούς Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία θα αναλάβει τη διοργάνωση των κινητοποιήσεων.

Θα συμμετέχουμε στην κινητοποίηση της Τρίτης (20/2) με τους υπόλοιπους αγρότες και θα διοργανώσουμε νέα κινητοποίηση στην Αθήνα, την Πέμπτη (22/2), στην οποία καλούμε όλους τους μελισσοκόμους της χώρας να συμμετάσχουν».

15/02/2024 05:28 μμ

«Είναι δύσκολο για κάποιον να ασχοληθεί με το επάγγελμα της μελισσοκομίας στην χώρα μας», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κωνσταντίνος Μουγκοπέτρος, μελισσοκόμος από τα Καλάβρυτα, που έχει σχεδόν 220 μελισσοσμήνη.

«Δυστυχώς με τις λανθασμένες πολιτικές δεν είναι βιώσιμοι οι μελισσοκόμοι.

Οι καιρικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην παραγωγή μελιού της χώρας. Ο μελισσοκόμος είναι αναγκασμένος να είναι δίπλα στα μελίσσια και πρέπει ανά πάσα στιγμή να πάρει αποφάσεις για να γλυτώσει την παραγωγή του.

Είναι βέβαια και θέμα τύχης για να γλυτώσεις από μια καταστροφή. Προσωπικά φέτος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια δεν είχα μεγάλη απώλεια παραγωγής. Αλλά παρόλα αυτά δεν είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα. Επίσης σε γενικές γραμμές έχουμε μείωση της παραγωγής μελιού λόγω των καιρικών συνθηκών. Αρκεί να σας αναφέρω ότι στην Κυπαρισσία που πηγαίνω τον χειμώνα τα μελίσσια μου είχε πάνω από ένα μήνα να βρέξει.

Όμως δεν είναι μόνο οι καιρικές συνθήκες που έχουν πλήξει τον κλάδο. Είναι και τα προβλήματα που μας δημιουργούν τα δασαρχεία της χώρας στις μετακινήσεις μας.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν μας αφήνουν να ανεβούμε πάνω στα βουνά. Ποιον θα ενοχλήσουμε;

Επίσης το καλοκαίρι στα δάση είναι πρόβλημα. Σε κάθε κλάδο υπάρχουν οι καλοί και οι κακοί επαγγελματίες. Όμως δεν μπορεί να τιμωρείς έναν ολόκληρο κλάδο γιατί ένα μικρό ποσοστό δημιουργεί πρόβλημα. Ο σωστός επαγγελματίας ξέρει πως θα λειτουργήσει το καπνιστήρι του. Ποτέ ο μελισσοκόμος δεν πρόκειται να βλάψει το δάσος που του δίνει εισόδημα.

Βέβαια όλοι μας πρέπει να έχουμε απαιτήσεις αλλά και υποχρεώσεις. Δεν μπορεί το καλοκαίρι να μην βάζουμε νερό δίπλα στα μελίσσια. Επίσης πρέπει να χρησιμοποιούμε δίχτυα όταν βάζουμε τα μελίσσια μας κοντά σε οικίες ή δρόμους για να μην ενοχλούμε τους άλλους. Ξέρω και σέβομαι κάποιους ανθρώπους που έχουν αλλεργίες. Και ο γείτονάς μου γεωργός όταν είναι να ψεκάσει να με ενημερώνει. Όλα είναι θέμα παιδείας, πρέπει να μάθουμε ότι το συμφέρον του γείτονα είναι και δικό μου συμφέρον.

Η μέλισσα κάνει ένα λειτούργημα. Μιλάνε για προστασία του περιβάλλοντος. Το επάγγελμά μας βοηθάει την φύση να παράγει τρόφιμα αλλά δεν έχει καμιά ενίσχυση για αυτό. Η πολιτεία δεν στηρίζει ένα νέο να ασχοληθεί με τον κλάδο μας.

Στα Καλάβρυτα προσπαθήσαμε να κάνουμε ένα συνεταιρισμό αλλά οι ακιρικές συνθήκες δεν μας βοήθησαν να παράγουμε τις ποσότητες που πρέπει για να κάνουμε εξαγωγή. Στοπ εξωτερικό γνωρίζουν την ποιότητα του ελληνικού μελιού και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για να το αγοράσουν. Για φτάσει στο επίπεδο να κάνεις εξαγωγές θα πρέπει να σε στηρίξει η πολιτεία.

Από το 2016 ασχολούμε με το επάγγελμα και θα πρέπει να σας επισημάνω ότι υπάρχει μια αύξηση του κόστους κατά 300%. Μόνο οι τροφές της μέλισσας έχουν αυξηθεί κατά 200%.

Από την άλλη η ζήτηση λόγω των οικονομικών προβλημάτων έχει μειωθεί πάνω από 30%. Οι ελληνοποιήσεις και οι αυξημένες εισαγωγές φτηνών μελιών φέρνουν «πίεση» στις τιμές παραγωγού. Επίσης ένα ακόμη πρόβλημα είναι οι μίξεις (χαρμάνια) μελιών από διάφορες χώρες που τα πουλάνε σε χαμηλές τιμές.

Τελικά η μελισσοκομία έχει πολλά έξοδα και δεν αφήνει κάποιο σοβαρό έσοδο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί να αναγκάζονται να ασχοληθούν με άλλα επαγγέλματα για να έχουν ένα πρόσθετο εισόδημα και να παραμελούν τα μελίσσια τους.

Η ασφάλιση στον ΕΛΓΑ είναι υποχρεωτική αλλά για να αποζημιωθεί ο μελισσοκόμος υπάρχει μια μεγάλη γραφειοκρατία. Πολλές φορές δεν αξίζει ο μελισσοκόμος να χάσει τον χρόνο του. Μόνο αν υπάρχουν μεγάλες ζημιές, όπως η θεομηνία στην Θεσσαλία, μπορεί να καταβληθούν κάποιες αποζημιώσεις σε σύντομο διάστημα.

Παράγω μέλι από έλατο, πεύκο, άνθη και ρείκι. Με τα έξοδα που υπάρχουν σήμερα τιμή παραγωγού κάτω από 6 ευρώ το κιλό στην χονδρική και 10 ευρώ στην λιανική δεν συμφέρει να πουλήσει ο μελισσοκόμος».

01/02/2024 05:06 μμ

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία, το πρωί της Πέμπτης (1/2/2024) οι μελισσοκόμοι της Θεσσαλίας, που είδαν τα μελισσοσμήνη να καταστρέφονται από τις πλημμύρες.

Οι μελισσοκόμοι έκαναν πορεία στο κέντρο της Λάρισα με τα οχήματά τους και στην συνέχεια παρέδωσαν ψήφισμα στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας.

Ακολούθησε πορεία και πήγαν στον μπλόκο Πλατυκάμπου για να συμπαρασταθούν στους αγρότες της Λάρισας.

Στη διαμαρτυρία έλαβαν μέρος οι Θεσσαλικοί Σύλλογοι Μελισσοκόμων:

  • Ελασσόνας
  • Καρδίτσας
  • Μαγνησίας
  • Τρικαίων
  • Τρικαίων - Φίλων της Μέλισσας
  • Φαρσάλων.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Πέτρος Σαρούδης, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας, «τα αιτήματα των Θεσσαλών μελισσοκόμων αφορούν:

Ελληνοποιήσεις

Έχουμε νομοθετικό κενό. Εισάγετε νοθευμένο και φιλτραρισμένο μέλι χωρίς γύρη κυρίως από την Κίνα και γίνεται χαρμάνι με ελάχιστη ποσότητα Ελληνικού μελιού. Λόγω του νομοθετικού κενού πωλείται ως Ελληνικό.

Κόστος παραγωγής

Εδώ και δύο χρόνια το αυξημένο κόστος στα καύσιμα και τις πρώτες ύλες έχουν εκτινάξει το κόστος παραγωγής σε σημείο που να μην είναι βιώσιμο το επάγγελμα.

Άρση των περιοριστικών Πυροσβεστικών διατάξεων

Υπάρχει Πυροσβεστική διάταξη που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μας απαγορεύει το άναμμα του καπνιστήριού μετά της 11πμ στα δάση .Επί της ουσίας μας απαγορεύει την εργασία.

Άρση περιορισμών τοπικών Δασαρχών

Τοπικοί δασάρχες κάνουν παρερμηνεία νόμου κατά το δοκούν με αποτέλεσμα να βεβαιώνουν πρόστιμο σε μελισσοκόμους και αποκλείοντας έτσι τεράστιες μελισσοπεριοχές. (Ν6238/1934).

Επιδότηση επικονίασης

Ζητάμε πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και το πρασίνισμα. Ποιο είναι το πρόβλημα; Η μέλισσα είναι ο κύριος επικονιαστής των φυτών και με αυτή της την δράση δεσμεύει διοξείδιο του άνθρακα. Για αυτή την σπουδαία προσφορά οι μελισσοκόμοι δεν ανταμείβονται.

Αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απωλεσθέν ζωικό κεφάλαιο

Η κλιματική κρίση είναι παρούσα με καταστροφικές συνέπειες για την μελισσοκομία σε αυτό το έτος. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στο να ενισχυθούν οι πληγέντες.

Κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο

Οι μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν τις παράπλευρες οδούς πολύ συχνά διότι ξεφορτώνουν μελίσσια σε δύσκολα σημεία. Αυτό γίνεται είτε με φορτίο είτε χωρίς, με αποτέλεσμα να δεχόμαστε κλήσεις τροχαίας».

Στο μεταξύ σήμερα Πέμπτη (1/2), φάνηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς των μελισσοκόμων η ενίσχυση 15 ευρώ ανά κυψέλη. Η έκτακτη ενίσχυση αφορά όσους δραστηριοποιούνται στην παραγωγή μελιού στις ΠΕ Έβρου, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Τρικάλων.

01/02/2024 12:20 μμ

Στην παραλιακή της Θεσσαλονίκης έχουν ήδη φτάσει οι αγρότες από περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας με 300 τρακτέρ.

Αγρότες από την Ημαθία, την Πέλλα, τις Σέρρες, το Κιλκίς και άλλες περιοχές, μπήκαν στην Λεωφόρο Νίκης με μέτωπο έφτασαν έξω από την νότια πύλη της ΔΕΘ για το μεγάλο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο ενόψει της Agrotica.

Οι διαμαρτυρόμενοι στέλνουν το μήνυμα πως ο πρωτογενής τομέας πεθαίνει μέρα με τη μέρα από το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής και την αδιαφορία - όπως λένε - της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πέλλας, Γιώργος Σιδηρόπουλος, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «τέτοια συγκέντρωση και διαμαρτυρία δεν έχει ξαναγίνει. Ήρθαμε με 155 τρακτέρ από Πέλλα και Κουφάλια και συνολικά μπορεί να ξεπερνάμε και τα 400. Θέλουμε η κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα αιτήματα μας, στο κόστος παραγωγής στο ρεύμα, στα πετρέλαια και στα εφόδια. Θέλουμε διάλογο, πιστεύουμε όμως οτι θα πρέπει να υπάρξουν λύσεις. Δε θέλουμε προσχηματικό και ανούσιο διάλογο όπως συνέβαινε μέχρι τώρα».

farmers

Οι αγρότες επιθυμούν να καταθέσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη και να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, εκφράζοντας τα ζητήματα του κλάδου τους.

Επίσης στην γέφυρα της Θέρμης έδωσαν ραντεβού νωρίτερα οι μελισσοκόμοι της Χαλκιδικής, Σερρών, Λαγκαδά και Πιερίας, οι οποίοι με τα οχήματά τους κατέβηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προκειμένου να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται.

Δυναμικό παρόν έδωσε ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Πιερίας, στην Πανελλαδική μελισσοκομική κινητοποίηση στο πλαίσιο της έναρξης λειτουργίας της AGROTICA 24. Τα χρόνια, συσσωρευμένα , άλυτα και συνεχώς διογκούμενα προβλήματα του κλάδου της μελισσοκομίας ωθούν τους μελισσοκόμους στα όρια της επιβίωσης.

Η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων, το Πανελλήνιο Μελισσοκομικό Συντονιστικό Κινητοποιήσεων και η κοινή πεποίθηση όσων συμμετείχαν ήταν ότι, ο αγώνας μόλις ξεκίνησε και θα κλιμακωθεί έως ότου υπάρξει δικαίωση. Προς το παρόν , μετά και την επίδοση κοινού ψηφίσματος των μελισσοκομικών φορέων στην συντονίστρια του Γραφείου Θεσσαλονίκης του Πρωθυπουργού , ο κλάδος βρίσκεται σε αναμονή αποφάσεων και υλοποιήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο (3/2) είναι προγραμματισμένο το πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών στην Agrotica, στο οποίο θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων και οι αγρότες από τη Θεσσαλία. Το συλλαλητήριο διοργανώνει η η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ) και θα γίνει στην Άνω Πύλη της ΔΕΘ (Εγνατίας).

31/01/2024 12:56 μμ

Στην πρόσφατη συνάντηση που έγινε στην Λάρισα, αποφασίστηκε ομόφωνα από όλους τους προέδρους των Μελισσοκομικών Συλλόγων και εκπρόσωπο της ΟΜΣΕ, η κοινή διοργάνωση κινητοποιήσεων, στις 1/2/2024, στις πρωτεύουσες των Περιφερειών.

Ήδη οι Μελισσοκομικοί Σύλλογοι των Χαλκιδικής, Σερρών, Λαγκαδά, Πιερίας, ανακοίνωσαν ότι κατεβαίνουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Την Πέμπτη (1/2/2024), οι μελισσοκόμοι θα παραταχθούν παραπλεύρως της Μουδανίων στο ύψος της γέφυρας του Ν. Ρυσίου (καθ’ υπόδειξη της τροχαίας). Θα ενωθούν με τους αγρότες και θα ακολουθήσει μηχανοκίνητη πορεία προς την ΔΕΘ. Για να ξεχωρίζουν θα είναι ντυμένοι με της μελισσοκομικές στολές και τα καπνιστήρια τους αναμμένα.

Στο μεταξύ στην Λάρισα οι μελισσοκόμοι ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν μηχανοκίνητη πορεία μέσα στην πόλη. Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Λάρισας, κατά την Γενική Συνέλευση που έλαβε χώρα στις 28/1/2024, έγινε ενημέρωση από το Δ.Σ στο σώμα, για τις κινητοποιήσεις του κλάδου καθώς και για αυτή που έχει προκηρύξει η ΟΜΣΕ, στις 01/02/2024, στην Θεσσαλονίκη.
Κατά τη συζήτηση, υπήρξαν πάρα πολλοί συνάδελφοι που προέκριναν κινητοποίηση του Συλλόγου τοπικά δηλώνοντας αδυναμία συμμετοχής στην κινητοποίηση της Θεσσαλονίκης.
Το Δ.Σ έθεσε το θέμα σε ψηφοφορία, το αποτέλεσμα της οποίας υπήρξε ομόφωνο, η κινητοποίηση να γίνει στη Λάρισα. Την ημέρα της διαμαρτυρίας θα συμμετέχουν και οι Θεσσαλικοί Σύλλογοι Μελισσοκόμων:
Ελασσόνας
Καρδίτσας
Μαγνησίας
Τρικαίων
Τρικαίων - Φίλων της Μέλισσας
Φαρσάλων.

15/01/2024 03:00 μμ

Στα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στην μελισσοκομία στον Έβρο μετά τη μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης, αναφέρεται άρθρο του Πασχάλη Χριστοδούλου, πρόεδρου του Μελισσοκομικού Συλλόγου Κεντρικού Έβρου «Η ΚΥΨΕΛΗ».

«Στα αποσιωπητικά που έβαλα στον τίτλο του κειμένου θα μπορούσα να προσθέσω και την τραγική αδιαφορία και ολιγωρία της πολιτείας αλλά και τους όρκους αγάπης προς την περιοχή μας μέσα από δύο διακομματικές επιτροπές και ισάριθμα πορίσματα που αφορούν την ανάπτυξη της Θράκης. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

ΠΑΡΑΔΟΧΗ 1η: Οι μέλισσες αποτελούν το βασικό επικονιαστή στο οικοσύστημα και γι΄ αυτό ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 20η Μαΐου ως παγκόσμια ημέρα Μέλισσας. Τα 1200 περίπου είδη αγριομέλισσας που ενδημούν στο δάσος, επίσης επικονιαστές, κάηκαν μαζί με το ένα εκατομμύριο στρέμματα και το σύνολο της πανίδας. Άρα η μέλισσα αποτελεί πλέον τον μοναδικό επικονιαστή του οικοσυστήματος των καμένων εκτάσεων.

ΠΑΡΑΔΟΧΗ 2η: Η επιβίωση των απομεινάντων μελησσοσμηνών ήταν τραγικά δύσκολη σε ένα νεκρό ζωτικό περιβάλλον, το περιβάλλον της μέλισσας. Έπρεπε να υποστηριχθεί με κάθε τρόπο. Αυτό το γνωρίζουν πρωτίστως οι μελισσοκόμοι και όσοι έχουν την ευθύνη της μελισσοκομίας.

ΠΑΡΑΔΟΧΗ 3η: Στη δασική περιοχή μεταξύ της Δαδιάς και Κοτρωνιάς είχε δημιουργηθεί το 1ο Μελισσοκομικό πάρκο στην Ελλάδα. Ένα πάρκο πρότυπο για όλη τη χώρα αλλά και ελπίδα για μια οργανωμένη προσπάθεια στήριξης των μελισσοκόμων που αντιμετωπίζονται ως παρίες του αγροτικού χώρου. Δυστυχώς η πύρινη λαίλαπα δεν το άφησε να αναπτυχθεί και να προσφέρει στη μέλισσα, στη μελισσοκομία και στο οικοσύστημα.

ΠΑΡΑΔΟΧΗ 4η: Η πλέον δυσάρεστη. Τέσσερις και πλέον μήνες από τη φωτιά που επί 17 μέρες έκαιγε ακατάπαυστα καμιά βοήθεια δεν υπήρξε για τους πληγέντες μελισσοκόμους του Έβρου. Η αποζημίωση των 68€ για τις καμένες κυψέλες ήταν η μοναδική, αυτονόητη αλλά και επιβεβλημένη από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Ούτε μια συνάντηση με τους εκπροσώπους των μελισσοκόμων πραγματοποιήθηκε είτε με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είτε της Περιφέρειας.

Η μοναδική στήριξη των μελισσοκόμων υπήρξε η συγκινητική προσφορά μελισσοτροφών από ιδιωτικούς φορείς ή φυσικά πρόσωπα. Η συγκέντρωση και διανομή πλέον των 75 τόνων τροφών απάλυνε το πρόβλημα αλλά άφησε και αναπάντητα πολλά ερωτήματα. Έχουν αντιληφθεί ότι η μελισσοκομία είναι ο βασικός πυλώνας του πρωτογενή τομέα με τη συνεισφορά της στην επικονίαση όλων των εδώδιμων και καρποφόρων φυτών; Γνωρίζουν πως γίνεται η επικονίαση στις ΗΠΑ; Αναλογίζονται που οδηγούν τις 200 και πλέον οικογένειες μελισσοκόμων με την προκλητικά αδιάφορη στάση τους απέναντι στα προβλήματα που δημιούργησε η μεγαπυρκαγιά τον Αύγουστο του 2023;

Παρόμοια εξοργιστική και καταδικαστέα είναι η στάση και συμπεριφορά όλων αυτών που επιχειρούν στο χώρο της μελισσοκομίας είτε με μελισσοκομικά είδη και τροφές είτε με το εμπόριο του μελιού. Καμιά βοήθεια.

Φυσικά και η στάση της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ) με την εκκωφαντική σιωπή της, που ξεπέρασε και τη βουή της πυρκαγιάς μόνο στάση αλληλεγγύης δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί. Μετράει το μπόι της με τη σκιά της. Αφού δεν υπάρχει ενσυναίσθηση τουλάχιστον λίγη ντροπή.

Μπορεί ολόκληρος ο κλάδος της μελισσοκομίας να βοά για τα νοθευμένα μέλια που εισάγονται αλλά η πολιτεία κάνει επικοινωνιακή διαχείριση των προβλημάτων.

Δυστυχώς η πυρκαγιά στον Έβρο προηγήθηκε των ανυπολόγιστων καταστροφών στη Θεσσαλία και μπήκε από τις πρώτες μέρες στο περιθώριο του κυβερνητικού ενδιαφέροντος. Οφείλουμε όμως να εκφράσουμε την μεγάλη ικανοποίηση και ευγνωμοσύνη σε όσους στάθηκαν εμπράκτως με προσφορά τροφών δίπλα στους μελισσοκόμους».

12/01/2024 02:14 μμ

Συνεχίζονται οι επαφές των Υπουργών και του κυβερνητικού κλιμακίου στη Θεσσαλία μετά την ευρεία διυπουργική σύσκεψη που έγινε, την Πέμπτη (11/1), στην Καρδίτσα.

Σήμερα Παρασκευή (12/1) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης και ο γ.γ. Γιώργος Στρατάκος, θα έχουν συσκέψεις με Μελισσοκόμους, και στις 11 θα ακολουθήσει συνάντηση με πτηνοτρόφους και χοιροτρόφους.

Στις συσκέψεις μετείχαν, επίσης, ο Υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης, ο ΓΓ Γιώργος Στρατάκος, οι Βουλευτές Καρδίτσας, Κώστας Τσιάρας, Γιώργος Κωτσός, Ασημίνα Σκόνδρα και Αριστοτέλης Σπάνιας, ο Δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ-Δήμητρα Νεκτάριος Βιδάκης.

Οι Μελισσοκόμοι ζήτησαν να ενταχθούν στο Μέτρο 5.2 του ΠΑΑ που αφορά την κτηνοτροφία και ειδικότερα την αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και την ανακατασκευή εγκαταστάσεων, αίτημα το οποίο θα εξεταστεί από το ΥπΑΑΤ.

Θυμίζουμε ότι η προκήρυξη για το 5.2 ύψους 45 εκ. € για την αντικατάσταση ζώων και ανακατασκευή στάβλων θα δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ακόμη ανέφερε ο υπουργός ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί οι πληγέντες μελισσοκόμοι μπορούν να συμμετέχουν στις δράσεις του τομεακού Μελισσοκομικού Προγράμματος με βάση τον αριθμό των κυψελών που ήταν καταγεγραμμένες πριν τις καταστροφές. Στόχος: Να μη διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία του ετήσιου μελισσοκομικού προγράμματος, ύψους 61 εκατ. € έως το 2027, που αντιστοιχούν σε 12,3 εκ.€ ετησίως.

Συζητήθηκε η προοπτική δημιουργίας μελισσοκομικού πάρκου στη Θεσσαλία στο πρότυπο του εν εξελίξει πάρκου στον Έβρο και αναλύθηκαν οι παρεκκλίσεις από το Τομεακό Πρόγραμμα Μελιού του ΠΑΑ και της βιολογικής μελισσοκομίας.

Ο Υπουργός τόνισε ότι είναι σημαντική η δημιουργία Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού κατά τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως τόνισε με στο νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ που θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή στο αμέσως προσεχές διάστημα, θα δίνονται κίνητρα για τη σύσταση και λειτουργία των Διεπαγγελματικών.

Στη συνάντηση με εκπροσώπους παραγωγών που δεν ήταν ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ (χοιροτρόφοι, πτηνοτρόφοι, παραγωγοί αρωματικών φυτών κλπ) ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι με εντολή του πρωθυπουργού αποζημιώνονται με χρήματα από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023, με 15,8 εκατ. ευρώ που θα καταβληθούν εντός του Φεβρουαρίου.

Υπενθύμισε ότι την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων ένταξης στο Μέτρο 5.2 του ΠΑΑ, ύψους 45 εκατ. ευρώ, το οποίο προβλέπει δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και δωρεάν ανακατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων αλλά και δωρεάν μελέτες από το ΓΕΩΤΕΕ.

Ο Υπουργός τόνισε ότι με τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ θα υπάρχει υποχρεωτική ασφάλιση για τις συγκεκριμένες κατηγορίες παραγωγών και προαιρετική για όσους επί πλέον κινδύνους επιλέξουν για να ασφαλισθούν. Τους ενημέρωσε, επίσης, για τη δυνατότητα συμμετοχής τους στα Τμήματα Αγροτών στα Επιμελητήρια.

«Είναι στρατηγικός σχεδιασμός μας να υπάρχετε. Γι’ αυτό λαμβάνουμε ρεαλιστικά μέτρα. Δεν αιφνιδιάζουμε. Θέλουμε μέχρι το τέλος της τετραετίας να έχουν ενταχθεί 60.000 νέοι στο επάγγελμα», είπε ο υπουργός.

Οι παραγωγοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα μέτρα που έχουν ληφθεί και ευχαρίστησαν τον υπουργό και την κυβέρνηση. Τόνισαν μάλιστα ότι η συζήτηση που έγινε αποτελεί πρότυπο διαβούλευσης. Παράλληλα ζήτησαν εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για να είναι όσο το δυνατόν πιο χρήσιμος για τους Έλληνες παραγωγούς.

«Επιζητούμε τον διάλογο μαζί σας, θέλουμε τις προτάσεις σας για να σχεδιάσουμε καλύτερα το αύριο του κλάδου σας και του πρωτογενούς τομέα», τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα ελέγχων που ετέθη από παραγωγούς, ο υπουργός είπε ότι απόφασή του είναι να ελεγχθούν άμεσα όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις (περί τις 165 εκκρεμούν από το 2015), ενώ έχει ζητήσει την ενίσχυση του ΕΦΕΤ ώστε να μη γίνονται πολλαπλοί έλεγχοι στον κάθε επαγγελματία, αλλά ένας συγκεντρωτικός.

10/01/2024 10:42 πμ

Μειωμένη φέτος είναι η παραγωγή μελιού στην χώρα μας λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Από την άλλη έχουμε εισαγωγές μελιών σε χαμηλές τιμές. Έλεγχοι δεν γίνονται στην αγορά, ενώ η οικονομική κρίση αναγκάζει τους καταναλωτές να στραφούν στο φτηνό μέλι αγνώστου ποιότητας και ταυτότητας. Αυτό φέρνει «πίεση» προς τα κάτω στις τιμές παραγωγού και οι μελισσοκόμοι έχουν απώλεια εισοδήματος.

Στο μεταξύ πανελλαδική διαμαρτυρία μελισσοκόμων πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα (8 Ιανουαρίου), στα Φάρσαλα, με την συμμετοχή εκπροσώπων από 12 συλλόγους της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον κλάδο.

Οι μελισσοκόμοι ζητούν στήριξη ώστε να συνεχίσουν να παράγουν ελληνικό μέλι, καθώς το κόστος παραγωγής έχει ξεπεράσει την τιμή πώλησης του προϊόντος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να το πουλήσουν. Ακόμα, διαμαρτύρονται ότι δεν έχει πραγματοποιήσει τη δέσμευσή της η Πολιτεία, όσον αφορά οικονομικά και οργανωτικά θέματα που απασχολούν τον μελισσοκομικό κλάδο, τις παράνομες ελληνοποιήσεις μελιού από άλλες χώρες, το μητρώο και τα σχέδια βελτίωσης κ.ά.
Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης με 150 μελισσοκόμους και εκπρόσωποι από τους Συλλόγους Έβρου, Σερρών, Χαλκιδικής Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Λαμίας, Ανατολικής Αττικής, Λάρισας, Βόλου, Καρδίτσας, Τρικάλων και των Φαρσάλων. Οι μελισσοκόμοι παρέμειναν για περίπου μία ώρα, αποκλείοντας το κέντρο της πόλης και εν συνεχεία αποχώρησαν.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Πέτρος Σαρούδης, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας, «δηλώσαμε την συμπαράστασή μας στους συναδέλφους των Φαρσάλων. Δόθηκαν κάποιες προκαταβολές αποζημιώσεων στους πλημμυροπαθείς μελισσοκόμους αλλά σε κάποιες περιοχές (π.χ. Κάρλας) δεν είναι δυνατόν να γίνουν εκτιμήσεις ζημίών. Επίσης οι μελισσοκόμοι δεν θα συμπεριληφθούν στο μέτρο για την αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, όπως θα γίνει με τους κτηνοτρόφους. Μας είχαν αρχικά υποσχεθεί αλλά τελικά δεν έδωσαν κάποια ενίσχυση για την αγορά μελισσοτροφών. Πέρσι έγιναν κινητοποιήσεις στην Λάρισα. Αναμένεται να επαναληφθούν και φέτος αν δεν αλλάξει κάτι στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν στον κλάδο».

Παράλληλα, ο τοπικός Μελισσοκομικός Σύλλογος Φαρσάλων κατέθεσε τα παρακάτω αιτήματα, τα οποία θα προστεθούν σε αυτά των συναδέλφων τους:
1) Άμεση βοήθεια όλων των μελισσοκόμων για την μειωμένη παραγωγή λόγω κλιματικής αλλαγής
2) Ένταξη του κλάδου της μελισσοκομίας ως επάγγελμα λειτούργημα για την επικονίαση που κάνουμε και επιβράβευση ανά μελίσσι
3) Αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ σε ενδεχόμενο χαλαζόπτωσης, ξηρασίας και άλλων φαινομένων που επηρεάζουν την παραγωγή
4) Βιβλιάριο μελισσοκομίας και μητρώο από 1 μελισσοσμήνος
5) Έλεγχος εισαγωγών μελιών με το παράδειγμα των κτηνοτρόφων εισροών εκροών. Όπως και έλεγχος λιμανιών και από τα σύνορα
6) Πληρωμή από τους εμπόρους όπως των ευπαθών προϊόντων
7) Οι πλημμυροπαθείς να λάβουν 84 ευρώ/κυψέλη, όπως είχε υποσχεθεί ο Υπουργός στην περιφέρεια κατά την συνάντησή τους.
8) Ότι ισχύει για τους κτηνοτρόφους τα ίδια να ισχύουν και για την μελισσοκομία: ζωοτροφές, αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου, σχέδια βελτίωσης και άλλα.

08/01/2024 10:47 πμ

Η αγροτική εκμετάλλευση θα μπορεί να περιλαμβάνει και φωτοβολταϊκά πάρκα έως 500 KW αλλά και λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων. Αυτά περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου του ΥπΑΑΤ που αποτελείται από συνολικά 47 άρθρα και μπήκε για δημόσια διαβούλευση.

Επίσης έχουμε νέες διευκρινήσεις για την εγκατάσταση μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας. Με τη νέα ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα επέκτασης φωτοβολταϊκών πάρκων σε γη υψηλής παραγωγικότητας.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 34 αναφέρεται ότι η αγροτική εκμετάλλευση είναι η μονάδα παραγωγής προς πώληση αγροτικών προϊόντων.
Στις δραστηριότητες της αγροτικής εκμετάλλευσης περιλαμβάνεται, εκτός από την παραγωγή των προϊόντων και η αποθήκευση, τυποποίηση, συσκευασία και η τοποθέτηση, μέχρι και του σταδίου της χονδρικής και λιανικής πώλησης, αποκλειστικά των προϊόντων που παράγει η ίδια η μονάδα ή στην περίπτωση των Ομάδων Παραγωγών, των προϊόντων που παράγουν τα μέλη των Ομάδων Παραγωγών, καθώς και η πρώτη χωρική ή οικοτεχνική μεταποίησή τους, η αλιεία (θαλάσσια, εσωτερικών υδάτων), η υδατοκαλλιέργεια, συμπεριλαμβανομένων των μισθωμένων δημοσίων ιχθυοτρόφων υδάτων/λιμνοθαλασσών, ως και η διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μικρότερη από πεντακόσια (500) KW και η λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων».

Όσον αφορά τις προϋποθέσεις για την εγκατάσταση μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας το άρθρο 33 αναφέρει τα εξής:
Στην περ. α) της παρ. 6 του άρθρου 56 του ν. 2637/1998 (Α΄ 200), περί εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, προστίθενται εδάφια δεύτερο, τρίτο και τέταρτο, στο ενδέκατο εδάφιο διορθώνεται η αναφορά στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, και η περ. α) διαμορφώνεται ως εξής:

«α) Σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της οικείας περιφερειακής ενότητας ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας, εκτός από την αγροτική εκμετάλλευση - αγροτική δραστηριότητα, κατά την έννοια του ν. 3874/2010 (Α΄ 151), και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς Α.Π.Ε.. Με την έναρξη ισχύος της κοινής απόφασης του τετάρτου εδαφίου, για την αποδοχή αιτήσεων για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης που υποβάλλονται στον αρμόδιο Διαχειριστή, προς εγκατάσταση φωτοβολταικών σταθμών εγκατεστημένης ισχύος μικρότερης ή ίσης του ενός μεγαβάτ (1 MW), στις ανωτέρω εκτάσεις, λαμβάνοντας υπόψη και την ισχύ σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, σύμφωνα με την κοινή απόφαση του δωδέκατου εδαφίου, απαιτείται η άσκηση καλλιεργητικής δραστηριότητας. Tα είδη και οι καλλιέργειες των φυτών υποδεικνύονται από μελέτη, όπως και οι συνθήκες της καλλιέργειάς τους. Κατόπιν διενέργειας της ως άνω μελέτης, με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθορίζονται οι κατηγορίες των αιτούντων, οι λεπτομέρειες, προϋποθέσεις και διαδικασίες για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών σταθμών και την άσκηση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.

Κάθε επέμβαση στις εκτάσεις αυτές είτε για τη μεταβολή του προορισμού τους και τη διάθεσή τους για άλλες χρήσεις είτε για την εκτέλεση έργων ή τη δημιουργία εγκαταστάσεων ή παροχή άλλων εξυπηρετήσεων μέσα σε αυτές, έστω και χωρίς μεταβολή της κατά προορισμό χρήσης τους, αποτελεί εξαιρετικό μέτρο και ενεργείται πάντοτε με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται με κοινή απόφαση των αρμοδίων οργάνων των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και μόνο για λόγους που εξυπηρετούν τον γεωργικό χαρακτήρα της αγροτικής εκμετάλλευσης ή την εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε..

Η απαγόρευση αυτή δεν ισχύει εφόσον πρόκειται για εκτέλεση στρατιωτικών έργων, που αφορούν στην εθνική άμυνα της χώρας, καθώς και για την εκτέλεση μεγάλων αναπτυξιακών έργων του Δημοσίου και των Ο.Τ.Α., πρώτου και δεύτερου βαθμού, για την κατασκευή δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, υποσταθμών και εν γένει για την εκτέλεση κάθε έργου που αφορά στην υποδομή του ηλεκτρικού συστήματος και του δικτύου φυσικού αερίου, σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ή για περιπτώσεις Στρατηγικών Επενδύσεων, όπως αυτές προσδιορίζονται βάσει του οικείου νομοθετικού πλαισίου, ιδίως για επενδύσεις που αφορούν και συνδέονται με τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και τη βιομηχανία τροφίμων. Κτίρια και εγκαταστάσεις νομίμως υφιστάμενα προ της 3ης.12.2019 επί αγροτεμαχίων που έχουν χαρακτηρισθεί ως αγροτικές γαίες υψηλής παραγωγικότητας, μπορούν να αλλάξουν χρήση, ώστε να αξιοποιηθούν για μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.

Η ως άνω απαγόρευση δεν ισχύει και για την κατασκευή μικρών μονάδων επεξεργασίας λυμάτων, μικρής ισχύος, έως τριών χιλιάδων (3.000) ισοδυνάμων κατοίκων, από παρόχους υπηρεσιών ύδατος, σε όσες δημοτικές ενότητες, μετά από ειδική τεκμηρίωση της σκοπιμότητας και αναγκαιότητας της χωροθέτησης, κατασκευής και λειτουργίας τους, δεν υφίσταται λιγότερο περιβαλλοντικά επαχθής, τεχνικά εφικτή και βιώσιμη εναλλακτική λύση. Στην περίπτωση αυτή, οι μονάδες υποχρεούνται να διαθέτουν, κατά προτεραιότητα, προς επανάχρηση τα επεξεργασμένα λύματα για την άρδευση παρακείμενων γεωργικών εκτάσεων, σύμφωνα με τα κριτήρια της σχετικής κειμένης νομοθεσίας. Ειδικά η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης του ενός μεγαβάτ (1 MW) απαγορεύεται σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών της Αττικής, καθώς και των περιοχών της Επικράτειας που έχουν ήδη καθοριστεί ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας από εγκεκριμένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (Γ.Π.Σ.) ή Σχέδια Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) του ν. 2508/1997 (Α’ 124), σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) του άρθρου 29 του ν. 1337/1983 (Α’ 33), και σε Τοπικά Χωρικά Σχέδια του ν. 4447/2016 (Α’ 241), εκτός αν διαφορετικά προβλέπεται στα εγκεκριμένα αυτά σχέδια.

Ειδικά η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος μικρότερης ή ίσης του ενός μεγαβάτ (1 MW) επιτρέπεται σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών της Αττικής, καθώς και των περιοχών της Επικράτειας που έχουν ήδη καθοριστεί ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας από εγκεκριμένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (Γ.Π.Σ.) ή Σχέδια Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) του ν. 2508/1997 (Α’ 124), σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) του άρθρου 29 του ν. 1337/1983 (Α’ 33) και σε Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια του ν. 4447/2016 (Α’ 241), υπό την προϋπόθεση ότι οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί, για τους οποίους χορηγούνται δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης από τον αρμόδιο Διαχειριστή, μετά την έναρξη ισχύος της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ ΔΑΠΕΕΚ/74123/2971/29.7.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Β’ 3149), δεν υπερβαίνουν το μηδέν κόμμα οχτώ τοις εκατό (0,8%), καλύπτουν αγροτικές εκτάσεις που αθροιζόμενες με τις αγροτικές εκτάσεις που καλύπτουν φωτοβολταϊκοί σταθμοί που έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία ή έχουν χορηγηθεί δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης και τις εκτάσεις που καλύπτουν φωτοβολταϊκοί σταθμοί που εγκαθίστανται σύμφωνα με την παρ. 11 του άρθρου 51 του ν. 4178/2013 (Α’ 174), δεν υπερβαίνουν το μηδέν κόμμα οχτώ τοις εκατό (0,8%) του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων της κάθε Περιφερειακής Ενότητας.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εκδίδεται μέσα σε δύο (2) μήνες από τη θέση σε ισχύ της παρούσας διάταξης καθορίζεται η ισχύς σε MW των φωτοβολταϊκών σταθμών που επιτρέπεται να εγκατασταθούν σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) και προσδιορίζονται οι ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών. Για τον ανωτέρω καθορισμό χρησιμοποιούνται τα στοιχεία της Ετήσιας Γεωργικής Στατιστικής Έρευνας του έτους 2017 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και λαμβάνεται υπόψη μία τυπική στρεμματική κάλυψη ανά μονάδα ισχύος των φωτοβολταϊκών σταθμών.

Με την απόφαση αυτή δύναται να επιβάλλονται περιορισμοί ως προς το είδος των καλλιεργούμενων εκτάσεων, ενώ μπορεί να περιορίζεται και το ως άνω ποσοστό σε συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μπορεί να προσδιορίζονται περιορισμοί στον τρόπο θεμελίωσης των βάσεων στήριξης των φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθώς και υποχρεώσεις για την αποκατάσταση του γηπέδου μετά την αποξήλωση φωτοβολταϊκών σταθμών».

04/01/2024 01:21 μμ

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), από τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού και Οικονομικών, με την οποία καθορίζονται οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των εγκαταστάσεων των επισκέψιμων τυροκομείων.

Ειδικότερα, βάσει απόφασης ως «επισκέψιμο τυροκομείο» ορίζεται κάθε μικρή ή μεγάλη εγκατάσταση τυροκομείου, η οποία πληροί τις ελάχιστες απαιτούμενες προδιαγραφές των προσφερόμενων υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας ή/και εστίασης καθώς και των τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών της παρούσας απόφασης.

Κάθε τυροκομείο το οποίο λαμβάνει σήμα επισκεψιμότητας μεριμνά, ώστε να διαθέτει έναν τουλάχιστο χώρο ή αίθουσα προσβάσιμη σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με κινητικά προβλήματα και γενικότερα των εμποδιζόμενων ατόμων ή ατόμων μειωμένης κινητικότητας. Το Σήμα Επισκέψιμου Τυροκομείου (Σ.Ε.ΤΥ.) και η σχετική βεβαίωση ισχύουν για πέντε (5) έτη από την ημερομηνία έκδοσής τους.

Για τη χορήγηση του Σήματος Επισκέψιμου Τυροκομείου (Σ.Ε.ΤΥ.) υποβάλλονται τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
Αίτηση-Δήλωση η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης.
Αντίγραφο της άδειας λειτουργίας της εγκατάστασης ή έναρξη λειτουργίας επιχείρησης.
Αντίγραφο της Απόφασης Χορήγησης Έγκρισης ή Έγγραφο Καταχώρησης από την αρμόδια αρχή.
Βεβαίωση κωδικού έγκρισης από την αρμόδια αρχή ελέγχου ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Εκτυπωμένο σχέδιο της κάτοψης του χώρου, στο οποίο θα αποτυπώνεται, μεμονωμένα ή συνδυαστικά, ο χώρος υποδοχής και αναμονής επισκεπτών, η αίθουσα για τη γευστική δοκιμή των τυριών και πιθανά λοιπών γαλακτοκομικών προϊόντων (γευσιγνωσία), ο χώρος τοποθέτησης, παρουσίασης και πώλησης προϊόντων, και οι χώροι υγιεινής.
Αντίγραφο γνωστοποίησης λειτουργίας επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος ανάλογα με το είδος των παρεχόμενων προϊόντων ή υπηρεσιών.
Μελέτη προσβασιμότητας του άρθρου 26 του ν. 4067/2012 «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός» (Α΄ 79), σύμφωνα με τις «Τεχνικές Προδιαγραφές Μελέτης Προσβασιμότητας»
Απόδειξη κατάθεσης παραβόλου ύψους 300 ευρώ για τα τυροκομεία και 150 ευρώ για τις μικρές τυροκομικές επιχειρήσεις και τα τυροκομεία ιδιοπαραγωγής.

Συνιστάται στα επισκέψιμα τυροκομεία η πραγματοποίηση επιμορφωτικών επιδείξεων, δράσεων και άλλων εκδηλώσεων, καθώς και η παραγωγή έντυπου ή/και ψηφιακού πολύγλωσσου ενημερωτικού υλικού για την προώθηση της κατανάλωσης ελληνικών τυροκομικών προϊόντων, στο πλαίσιο ενίσχυσης της γαστρονομικής ταυτότητας της Ελλάδας, με έμφαση στα προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε.).

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

02/11/2023 11:08 πμ

Όπως επισημαίνει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) την Κυριακή, 12 Νοεμβρίου, τα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας, συμμετέχουν, στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού και σας προσκαλούν να γιορτάσετε μαζί τους.

«Οι επισκέπτες των οινοποιείων θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις αμπελοοινικές περιοχές, να γνωρίσουν τους Έλληνες οινοπαραγωγούς, να απολαύσουν το τοπίο στους πανέμορφους αμπελώνες, να ξεναγηθούν στους χώρους παραγωγής, ωρίμανσης και παλαίωσης οίνων, να δοκιμάσουν νέες και παλαιωμένες σοδειές, αλλά και να ενημερωθούν για τα φρέσκα κρασιά του φετινού τρύγου που μόλις ολοκληρώθηκε.

Η Ημέρα Οινοτουρισμού θεσμοθετήθηκε το 2009, ως Ευρωπαϊκή ημέρα Οινοτουρισμού, και εορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου. Από το 2019 εορτάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού» συμμετέχουν όλες οι περιφερειακές ενώσεις οινοπαραγωγών της χώρας μας και συγκεκριμένα:
- Η Ένωση Οινοπαραγωγών «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος»
- Οίνοι και Αποστάγματα Θεσσαλίας
- Η Ένωση Οινοπαραγωγών Κεντρικής Ελλάδας
- Η Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής
- Η Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου
- Η Ένωση Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου
- Το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης

Προγραμματίστε από τώρα την εκδρομή σας για την Κυριακή 12 Νοεμβρίου από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, έχετε τη δυνατότητα να επισκεφτείτε τα οινοποιεία των οινοτουριστικών δικτύων, σε όποιο μέρος της Ελλάδας και αν βρίσκεστε.

Η Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να μυηθείτε στον μαγευτικό κόσμο του κρασιού, να γνωρίστε τη διαδικασία της οινοπαραγωγής και να δοκιμάσετε εξαιρετικά Επώνυμα Ελληνικά Κρασιά.

Περισσότερες πληροφορίες για τα οινοποιεία της κάθε περιοχής και τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματίσει, μπορείτε να μάθετε από τις Περιφερειακές Ενώσεις Οινοπαραγωγών».

16/10/2023 09:37 πμ

Ξεκινάει σήμερα, Δευτέρα (16 Οκτωβρίου 2023), το νέο εξειδικευμένο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) στη μελισσοκομία.

Το «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Κατάρτισης Μελισσοκομίας», συνολικής διάρκειας 295 ωρών, απευθύνεται σε 17 ωφελούμενους του θεραπευτικού προγράμματος του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ και υλοποιείται μέσω του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Ιωαννίνων της ΔΥΠΑ.

Η ΔΥΠΑ θέτει ως προτεραιότητα τον σχεδιασμό και την υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης που απευθύνονται σε μέλη ειδικών κοινωνικών ομάδων, με στόχο την ενίσχυση της απασχολησιμότητάς τους σε επαγγελματικά πεδία που έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας. Τα ζητήματα της απόκτησης νέων γνώσεων και δεξιοτήτων μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, αλλά και η επαγγελματική επανένταξη κρίνονται ιδιαιτέρως κρίσιμα για τον πληθυσμό των πρώην χρηστών που βρίσκονται στη φάση της κοινωνικής τους επανένταξης.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ωφελούμενοι θα είναι ικανοί να εκτρέφουν - διαχειρίζονται το μελίσσι και να παράγουν ποιοτικά μελισσοκομικά προϊόντα, να κατανοούν τη σημασία και την αξία της τυποποίησης, να περιγράφουν τα βασικά μηχανήματα που απαιτούνται σε μια γραμμή παραγωγής – συσκευασίας, να γνωρίζουν τους μηχανισμούς προώθησης του προϊόντος στην αγορά, να εντοπίζουν πηγές χρηματοδότησης για νέες επιχειρηματικές προσπάθειες, να εφαρμόζουν καλές πρακτικές πρόληψης επαγγελματικών κινδύνων στο εργασιακό περιβάλλον, να συνεργάζονται και να υιοθετούν πρότυπη επαγγελματική συμπεριφορά.

29/09/2023 02:56 μμ

Την έντονη δυσαρέσκειά της για τις Δασικές Απαγορευτικές Διατάξεις (ΔΑΔ) περί τοποθέτησης μελισσοσμηνών εκφράζει η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ).

Η ΟΜΣΕ επισημαίνει την έλλειψη κατάλληλων χώρων τοποθέτησης κυψελών στα δάση και τονίζει ότι όταν προχωράει ένα δασαρχείο σε μία απαγόρευση θα πρέπει να δίνει λύση με αντιπρόταση.

Αναλυτικά η Ομοσπονδία αναφέρει τα εξής: «τα δασαρχεία της χώρας κάθε χρόνο ανακοινώνουν τις γνωστές ΔΑΔ. Αυτό που παρατηρείται φέτος όμως, ξεπερνάει κάθε όριο.

Ενδεικτικά, υπάρχει δασαρχείο που δεν επικαλείται καν την σχετική νομοθεσία, όπως οφείλει. Άλλο κάνει αναφορά σε αυτή αλλά όχι σε όλη. Άλλο αναφέρει κανονικά την σχετική νομοθεσία αλλά γράφει άλλα μέτρα απόστασης από αυτά που λέει ο νόμος. Άλλο ερμηνεύει άρθρα εντελώς αντίθετα από την πραγματικότητα. Άλλο προσθέτει απαγορεύσεις που δεν υπάρχουν στη νομοθεσία, βγαλμένες από το μυαλό τους. Άλλο κάνει απλό copy paste από παλιότερες ΔΑΔ και διάφορα άλλα κωμικοτραγικά.

Αποδέχτης όμως όλων των παραπάνω, που πληρώνει πολύ βαριά το τίμημα είναι ο μελισσοκόμος.

Για όσους δεν γνωρίζουν, το πεύκο είναι η βασική νομή του Έλληνα μελισσοκόμου και πολλές φορές ίσως και η μοναδική για να πάρει μέλι. Η φετινή χρονιά είναι μία τέτοια άσχημη χρονία! Το μισό όμως πευκοδάσος της Εύβοιας κάηκε. Οι μελισσοκόμοι στριμώχνονται στην κεντρική Εύβοια και στην Χαλκιδική ψάχνοντας λίγο χώρο να ακουμπήσουν τις κυψέλες τους. Ασφαλώς και θα υπάρξουν προβλήματα στις τοποθετήσεις αφού δεν υπάρχει μέριμνα για μελισσοκομικούς χώρους. Η Ομοσπονδία έχει καταθέσει προτάσεις αλλά ...!

Το πρόβλημα της ελλείψεως χώρου έρχεται να το μεγενθύνει ο υπερβάλλον ζήλος ορισμένων δασαρχών.

Κλασική περίπτωση αυτό της Χαλκιδικής κι όχι μόνο. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχουν μέρη, εκτός δασικών δρόμων, ώστε να εξυπηρετηθούν οι μελισσοκόμοι για αυτές τις 20-25 μέρες, αλλά παρόλα αυτά τους διώχνουν ρίχνοντας μάλιστα, και χρηματικά πρόστιμα.

Ως Ομοσπονδία δεν επιθυμούμε να υπάρχει η παραμικρή παρατυπία από πλευράς των μελισσοκόμων αλλά όταν προχωράει ένα δασαρχείο σε μία απαγόρευση θα πρέπει να δίνει λύση με αντιπρόταση.

Εμείς να τα πάρουμε από τους δασικούς δρόμους, να μας πουν όμως που θα μπορούμε να τα αφήσουμε.

Μέχρι να μας δώσουν λύση, τα μελίσσια θα παραμείνουν ως έχουν και καλό θα ήταν να υπάρξει κατανόηση από όλους τους φορείς για αυτές τις λίγες μέρες, όπως κάνουμε κι εμείς υπομονή με όλους και για όλα. Δεν είναι ανεξάντλητη.

Να ληφθεί υπόψη ότι εμείς ζούμε τις οικογένειές μας από το δάσος, δεν κάνουμε περιπάτους αναψυχής! Είναι θέμα επιβίωσης».

26/09/2023 02:03 μμ

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησαν τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα και η άμεση καταβολή των αποζημιώσεων είναι ο σκοπός της υπό σύσταση Επιτροπής Μελισσοκόμων Θεσσαλίας, όπως τονίστηκε σε συνάντηση που είχε ο υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης με τον Σύλλογο Μελισσοκόμων Λάρισας.

Η συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έγινε παρουσία του Περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστού, του Γενικού Γραμματέα, Γιώργου Στρατάκου, του βουλευτή, Χρήστου Καπετάνου, του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Παναγιώτη Χατζηνικολάου και του Αντιπεριφερειάρχη πρωτογενούς τομέα, Απόστολου Μπίλλη, ενώ από την πλευρά του Συλλόγου Μελισσοκόμων Λάρισας παρέστησαν ο Πρόεδρος, Πέτρος Σαρούδης, ο Γ.Γ. Ιωάννης Σένκο, ο Ταμίας, Πέτρος Πανταζής και το μέλος, Γιώργος Σφήκας.

«Πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω κάθε περιθώριο για τη στήριξη της μελισσοκομίας» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αυγενάκης και ζήτησε συγκεκριμένες προτάσεις για την αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου τους από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να υπάρχει διαρκής συνεργασία φορέων και μελισσοκόμων για να επιτευχθεί η ένταξη του συνόλου της μελισσοκομικής δραστηριότητος τους στο πλαίσιο ασφαλίσεων, με στόχο να υπάρχει ταύτιση σε ψηφιακό αρχείο των στοιχείων των μελισσοκομικών βιβλιαρίων και των δηλώσεων εκτροφής μελισσοσμηνών και κυψελών στον ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, στη Θεσσαλία έχουν δηλωθεί απώλειες σε 109.000 μελισσοσμήνη.

Ο κ. Ιωάννης Σένκο, Γενικός Γραμματέας στον Σύλλογο Μελισσοκόμων Λάρισας, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «αποφασίσαμε να συστήσουμε μια Επιτροπή η οποία να εξετάσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι και να προτείνει λύσεις. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα καταβληθούν αποζημιώσεις αλλά δεν ανακοίνωσε τα ποσά.

Πάντως το κόστος με τα υλικά για να στηθεί μια κυψέλη είναι στα 50 ευρώ. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προσθέσουμε το κόστος αγοράς για το μελισσοσμήνος που είναι στα 75 ευρώ το 5άρι και στα 110 ευρώ το 10άρι (αριθμός πλαισίων). Ένα παραγωγικό μελίσσι πρέπει να είναι τουλάχιστον 20 πλαισίων. Η αγορά των μελισσοσμήνων πρέπει να γίνει την Άνοιξη και σε αυτά τα ποσά θα πρέπει να προστεθεί και κονδύλι για την αγορά μελισσοτροφής που είναι αναγκαία.

Πάντως φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά για τον κλάδο. Οι καιρικές συνθήκες δεν βοήθησαν και δεν υπάρχει παραγωγή μελιού για να πουλήσουμε για να έχουν κάποιο εισόδημα. Επίσης και όσοι διαθέτουν μέλι οι τιμές είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και αυτή την εποχή κυμαίνονται από 2,80-3 ευρώ το κιλό για τα ανθόμελα και φτάνουν έως 4,-4,10 ευρώ για πευκόμελα κ.α. Στο μεταξύ πολλοί έμποροι δίνουν μια προκαταβολή στους μελισσοκόμους και καθυστερούν την εξόφληση. Όλα αυτά δημιουργούν σοβαρά οικονομικά προβλήματα στους μελισσοκόμους».

25/09/2023 01:29 μμ

Αγανάκτηση υπάρχει στους μελισσοκόμους γιατί μετά από τόσες ημέρες δεν έχουν επίσημα ενημερωθεί για τις αποζημιώσεις από τις πλημμύρες.

Όπως τονίζει η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ) «επιτέλους άρχισαν οι καταγραφές στα χαμένα μελίσσια από τους ελεγκτές. Μία διαδικασία που άργησε 15 μέρες.

Ήδη οι κυψέλες που βρέθηκαν, σάπισαν μετά από τόσο καιρό μέσα σε νερά και λάσπες κι αυτό διότι ο ΕΛΓΑ απαιτεί να παραμείνουν έτσι, παρ' ότι ο πρόεδρός του κ. Λυκουρέντζος, σε συνέντευξη στην τηλεόραση, είπε ότι δεν χρειάζεται.

Όπως μαθαίνουμε από συναδέλφους που πέρασαν την διαδικασία του ελέγχου, το ποσό για κυψέλη, ζωικό κεφάλαιο και ατρύγητο μέλι, με τα βίας θα φτάσει ίσως τα 50 €. Αυτό είναι απαράδεκτο εάν συμβεί. Είναι εμπαιγμός. Είναι προκλητικό για ανθρώπους που έχασαν τα πάντα.

Όπως απαράδεκτο θα είναι το γεγονός, εάν αληθεύει, ότι τα 2 € τέλη εκτίμησης δεν αφαιρούνται, όπως είπε το υπουργείο. Οι ελεγκτές δεν έχουν κάποια ενημέρωση-εντολή επ' αυτού, πάντως.

Η Ομοσπονδία έχει ζητήσει ενημέρωση από το υπουργείο. Έχει ζητήσει συνάντηση, επίσης. Έχει ζητήσει να έρθει ο υπουργός στη Θεσσαλία να τον συνοδεύσει σε μελισσοκομεία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανταπόκριση σε κανένα από αιτήματά μας και σε καμία τηλεφωνική μας όχληση.

Αυτή η στάση δεν είναι αποδεχτή και δεν λύνει προβλήματα. Τουναντίον, δημιουργεί προβλήματα στην μετ' έπειτα συνεργασία μας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ενημέρωση από την ερχόμενη εβδομάδα».

Από την πλευρά του ο κ. Ιωάννης Σενκό, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Θεσσαλίας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «μετά από τόσες ημέρες ακόμη δεν μας έχουν ενημερώσει τι θα πρέπει να κάνουμε με τις κυψέλες που καταστράφηκαν. Οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ δεν έχουν κάποια ενημέρωση και μας ζητούν να αφήσουμε τις κυψέλες εκεί που βρίσκονται. Όμως με τα σημερινά δεδομένα είναι αδύνατη η καταγραφή γιατί έχουν μετακινηθεί σε μεγάλες αποστάσεις.

Επίσης δεν έχουμε ενημερωθεί με τα ποσά που θα αποζημιωθούμε αλλά μας λένε ότι έχει ισχύσει και στο παρελθόν. Όσον αφορά τα τέλη οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ μας ζητούν να τα πληρώσουμε γιατί δεν έχουν κάποια ενημέρωση από τη διοίκηση του Οργανισμού. Επίσης έρχεται ο υπουργός κ. Αυγενάκης στην Λάρισα και δεν δέχεται να συναντηθεί με τους μελισσοκόμους».

Αντιδράσεις υπάρχουν και από την ΟΜΣΕ γιατί δεν υπήρξε συνάντηση με τον υπουργό κ. Αυγενάκη όταν επισκέφτηκε την Λάρισα. Όπως τονίζει στον υπουργό, «επισκεφθήκατε την περιοχή της Λάρισας, όπου και η έδρα της Ομοσπονδίας μας και δεν μας καλέσατε. Αναρωτιόμαστε γιατί. Μας αποφεύγετε; Δεν συμπεριλαμβάνετε τη μελισσοκομία στους πληγέντες κλάδους; Δε θεωρείτε σημαντικό τον κλάδο της μελισσοκομίας; Σας διέφυγε; Όποιος κι αν είναι ο λόγος, δε μας δώσατε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα αιτήματά μας».

Στην επιστολή που έστειλε στο ΥπΑΑΤ η ΟΜΣΕ αναφέρει τις προτάσεις της που είναι οι εξής:

Για να υπάρξει μελισσοκομία ξανά στις περιοχές που επλήγησαν είτε από πλημμύρες είτε από πυρκαγιές θα πρέπει:

1. Τα χαμένα μελίσσια να μην αφαιρεθούν από το ηλεκτρονικό μητρώο μέχρι να τα ξαναφτιάξουν οι παθόντες.

2. Να μην υπάρχει πλαφόν αύξησης των μελισσιών μέχρι να φτάσουν τον αρχικό αριθμό μελισσιών. Το πλαφόν αύξησης στη μελισσοκομία είναι τροχοπέδη και ανεδαφικό, γενικώς.

3. Τα χρήματα των Δράσεων του Τομεακού Προγράμματος Μελισσοκομίας να δίνονται κανονικά. Να ληφθεί υπόψη ότι βάσει και αυτών των μελισσιών ήρθε το κονδύλι από την ΕΕ.

4. Τα χρήματα των βιολογικών να δοθούν κανονικά επίσης.

5. Να αποζημιωθούν τα μηχανήματα, οι αποθήκες, τα χαμένα αποθηκευμένα μέλια και τα διαφυγόντα κέρδη από τη χαμένη παραγωγή του πεύκου που ήδη είναι σε εξέλιξη.

6. Να δοθούν άτοκα δάνεια σε όσους το χρειαστούν.

7. Μία πλήρης κυψέλη και ένα μελίσσι με πληθυσμό 10 πλαισίων κοστίζει 150€. Εάν υπολογιστεί και το μέλι, φτάνουμε τα 200€. Αυτή είναι η αντικειμενική αξία που πρέπει να λάβει ως αποζημίωση ο μελισσοκόμος.

8. Μελισσοκομικοί Σύλλογοι: σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει δυνατότητα εξακρίβωσης των χαμένων μελισσιών, να μπορούν να επιβεβαιώσουν την ζημιά ή το μέγεθος αυτής. Γνωρίζουν τα της περιοχής τους.

9. Σχέδια βελτίωσης. Να δοθεί πριμ βαθμολογίας και προτεραιότητα σε πληγέντες.

10. Τα ζωντανά μελίσσια δεν έχουν τόπο να βοσκήσουν. Να δοθούν μελισσοτροφές στους πληγέντες να συντηρήσουν τα εναπομείναντα μελίσσια. Έρχεται χειμώνας και με μαθηματική ακρίβεια θα χαθούν κι αυτά, εάν δεν ταϊστούν.

11. Να δοθεί κρατική αρωγή για το 100% της αξίας ενός μελισσιού μαζί με την κυψέλη.

12. Να «παγώσουν» οι οικονομικές υποχρεώσεις των πληγέντων προς τράπεζες, εφορία κ.λπ. μέχρις ότου ορθοποδήσουν.

Κάθε άλλο πλην των ανωτέρω, θα είναι ημίμετρο που δεν θα δώσει την δυνατότητα για επανεκκίνηση της Μελισσοκομίας στις πληγείσες περιοχές. Εσείς αποφασίζετε.

15/09/2023 11:28 πμ

Πάνω από 44.000 μελισσοσμήνη καταστράφηκαν στην Θεσσαλία. Εκτός όμως από την ζημιά στο ζωικό κεφάλαιο φέτος ήταν μια πολύ άσχημη χρονιά για την παραγωγή μελιού.

Ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Θεσσαλίας Apis Era αναφέρει ότι οι ζημιές και οι πληγές που άφησε η κακοκαιρία Daniel αποτελούν πρωτόγνωρο και ιστορικό φαινόμενο για τη Θεσσαλία. Θα θέλαμε να εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια σε όλους τους συμπολίτες μας που έχασαν δικούς τους ανθρώπους, καθώς επίσης να δηλώνουμε και τη συμπαράστασή μας στους πληγέντες.

Ο μελισσοκομικός κλάδος ακόμη μετράει τις πληγές του, με τις ζημιές στο Θεσσαλικό κάμπο και τα ορεινά της Θεσσαλίας να δείχνουν πως θα είναι τεράστιες.
Μέχρι και τις 13 Σεπτέμβρη 2023 η ζημιά άγγιζε τον αριθμό των 44.000 μελισσοσμηνών και ο αριθμός συνέχεια αυξάνεται, χωρίς να έχουν υπολογιστεί ακόμη οι ζημιές σε εξοπλισμό, αυτοκίνητα και αποθήκες.

Το χτύπημα που δέχτηκε η μελισσοκομία σαν κλάδος, ειναι ανυπολόγιστο, μιας και στην Θεσσαλία φιλοξενούνταν τη συγκεκριμένη περίοδο μελίσσια απ' όλη την Ελλάδα. Αν προσθέσουμε τις απώλειες σε μελίσσια - χάθηκαν χιλιάδες κυριολεκτικά - απο τις πυρκαγιές το προηγούμενο διάστημα αλλά και τις περιοχές μελισσοκομικού ενδιαφέροντος που κυριολεκτικά έγιναν στάχτη συμπεραίνουμε οτι ο κλάδος είναι πολύ δύσκολο να σταθεί ξανά στα πόδια του.

Προσπαθούμε να αναδείξουμε τις αγωνίες των μελών μας και να γνωστοποιήσουμε το καίριο πλήγμα που υπέστη ο μελισσοκομικός κλάδος. Ένας κλάδος που δεν έχει προβληθεί στο βαθμό που του αναλογεί, μιας και η μέλισσα είναι ο σημαντικότερος επικονιαστής στη φύση και η μείωση του πληθυσμού θα επηρεάσει τη φυτική παραγωγή της χώρας. Ελπίζουμε οτι οι κρατικοί φορείς δεν θα αγνοήσουν για άλλη μια φορά το μελισσοκομικό κλάδο και θα αγωνιστούμε ώστε η στήριξη στους μελισσοκόμους που επλήγησαν να είναι τέτοια που θα τους βοηθήσει να σταθούν ξανά στα πόδια τους.

Επίσης όσα μέλη του συνεταιρισμού έχουν υποστεί ζημιές στης αποθήκες τους διατίθεται χώρος αποθήκευσης υλικών από μέλη του συνεταιρισμού και μηχανήματα για καθαρισμό αποθηκών.

Ο κ. Ιωάννης Σενκό, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Θεσσαλίας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «εδώ και 1,5 εβδομάδα περιμένουμε επίσημη ενημέρωση για τους μελισσοκόμους και τι θα πρέπει να κάνουμε με τις κυψέλες μας και αν ισχύει με εμάς ότι με τους κτηνοτρόφους. Η καταστροφή για τους μελισσοκόμους είναι μεγάλη και έρχεται σε μια πολύ καταστροφική χρονιά στην παραγωγή μελιού.

Τα έξοδα φέτος ήταν τριπλάσια σε σχέση με άλλες χρονιές. Επίσης δεν είχαμε παραγωγή βελανιδιάς ούτε προλάβαμε να τρυγήσουμε τα βαμβάκια. Περιμέναμε το δεύτερο βάρεμα στο πεύκο όταν ήρθε η καταστροφή. Επίσης πολλοί μελισσοκόμοι αναγκάστηκαν να κατέβουν στον κάμπο λόγω των απαγορεύσεων που υπήρξαν στα δάση των ορεινών περιοχών εξαιτίας των πυρκαγιών. Οι πλημμύρες κατέστρεψαν το ζωικό κεφάλαιο αλλά δεν είχαμε φέτος και παραγωγή για να πουλήσουμε. Η κατάσταση είναι τραγική στον κλάδο. Όμως να περιμένετε και προβλήματα τον επόμενο χρόνο στην επικονίαση των φυτών λόγω μείωσης των μελλισών».

01/09/2023 12:44 μμ

Από την 1η Σεπτεμβρίου έως την 20η Οκτωβρίου έχουν περιθώριο οι ενεργοί μελισσοκόμοι να δηλώσουν τις κατεχόμενες κυψέλες τους με σχετική αίτηση στην αρμόδια ΔΑΟΚ.

Ενεργός μελισσοκόμος ο οποίος υποβάλλει τη Δήλωση κατεχομένων κυψελών μεταξύ της 21ης Οκτωβρίου και της 20ης Νοεμβρίου κάθε έτους, συμπεριλαμβάνεται υποχρεωτικά στο δείγμα επιτόπιου ελέγχου.

Η δήλωση γίνεται σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή μέσω διαχειριστικής εφαρμογής που αναπτύσσει και διαχειρίζεται η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Την διαδικασία της υποβολής δηλώσεων προβλέπει η Υπουργική Απόφαση με Αριθμό 140/106513/2021 (ΦΕΚ 1560 Β/17-4-2021).

Αν παρέλθει διάστημα ενός έτους χωρίς ο μελισσοκόμος να προβεί στην προβλεπόμενη δήλωση, αποστερείται των παρακάτω δικαιωμάτων:

α) συμμετοχής σε δράσεις εθνικών ή/και ενωσιακών μέτρων στήριξης και ενίσχυσης του αγροτικού τομέα εν γένει και του τομέα της μελισσοκομίας ειδικότερα, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας,

β) ασφάλισης στον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) και αποζημίωσης σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή αντίξοων καιρικών συνθηκών

γ) αποζημίωσης σε περιπτώσεις επιβολής κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης ζωικού κεφαλαίου που αφορά τη μελισσοκομία,

δ) συμμετοχής σε προγράμματα επικονίασης της αυτοφυούς ή καλλιεργούμενης βλάστησης ή σε διαδικασίες εκμίσθωσης των κατεχομένων κυψελών, με σκοπό την προαγωγή της επικονίασης καλλιεργημένων εκτάσεων,

ε) για τον ενεργό μελισσοκόμο, η περιοχή τοποθέτησης των κυψελών αποτελεί χώρο εργασίας, και κάθε μετακίνηση του νόμιμου κατόχου των κυψελών ή του «υπεύθυνου μελισσοκομείου» από και προς τον χώρο τοποθέτησης των κυψελών, νοείται ως μετακίνηση από και προς την εργασία, με την προϋπόθεση ότι η περιοχή τοποθέτησης και οι εν γένει μετακινήσεις των τρεχουσών δηλούμενων κυψελών έχει δηλωθεί στο Μητρώο.

Στους ενεργούς μελισσοκόμους χορηγείται βεβαίωση δήλωσης κατεχόμενων κυψελών, μέχρι την έναρξη ισχύος της υπουργικής απόφασης που προβλέπεται στην περ. β της παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 4691/2020 και την έκδοση της ατομικής μελισσοκομικής ταυτότητας.

Υπενθυμίζουμε ότι είναι υποχρεωτική εκ μέρους τους η δήλωση στο Μητρώο τουλάχιστον δύο φορές κατ’ έτος:
α) της ετήσιας παραγόμενης ποσότητας μελιού και λοιπών μελισσοκομικών προϊόντων και
β) της ποσότητας μελιού και λοιπών μελισσοκομικών προϊόντων που διακινεί - εμπορεύεται νόμιμα στην αγορά, με ταυτόχρονη ψηφιακή καταχώρηση των σχετικών παραστατικών.

Για τη δήλωσε στην ψηφιακή υπηρεσία του ΥπΑΑΤ πατήστε εδώ

03/08/2023 10:17 πμ

Στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι κάθε καλοκαίρι με τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας στα δάση, αναφέρεται σε συνέντευξή του στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Αθανασιάδης, Βιολογικός Μελισσοκόμος από την Εύβοια και Γραμματέας του Σωματείου Βιολογικών Μελισσοκόμων Ελλάδας.

«Πολλοί μιλάνε για τα καμένα μελίσσια, αλλά κανείς δεν μιλάει για την χαμένη παραγωγή. Έλατος και πεύκο από τα βασικά μέλια της χώρας. Για να παράγει θα πρέπει τα μελίσσια να είναι στα δάση. Είμαστε επαγγελματίες και αν μας απαγορεύουν να κυκλοφορούμε ελεύθερα δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας.

Η πολιτεία έχει κάνει μεγάλο λάθος να αντιμετωπίζει εχθρικά τον κλάδο μας. Ο μελισσοκόμος αντιμετωπίζεται ως παρείσακτος παρίας στα δάση, στους κάμπους, στις λαγκαδιές και σε όλη την ύπαιθρο.

Παράγουμε από το δάσος και σίγουρα δεν θέλουμε να καταστρέψουμε μια περιοχή που μας δίνει εισόδημα. Ο μελισσοκόμος είναι ο Φύλακας του Δάσους. Με τις μέλισσές του διατηρεί και εμπλουτίζει τη βιοποικιλότητα του οικοσυστήματος.

Ο μελισσοκόμος είναι τα μάτια του δάσους και ο μόνιμος θεματοφύλακας της δασοπροστασίας χειμώνα-καλοκαίρι. Είναι αυτός που σβήνει τις πυρκαγιές, αυτός που με το άγρυπνο βλέμμα του ειδοποιεί την πυροσβεστική, αυτός που πάντα φροντίζει και αποψιλώνει τα δασικά οικοσυστήματα, τα οποία και αποτελούν το δεύτερο σπίτι του. Είναι αυτός που ζει και αναπνέει μέσα και από το δάσος, αρμονικά και φυσικά.

Αφήστε το μελισσοκόμο να εργαστεί σιωπηλά και ακούραστα μέσα σε αυτό, χωρίς καν να αποζητά την αναγνώριση του έργου που επιτελεί. Μην του απαγορεύετε να εξασκεί το ύψιστο λειτούργημά του για την προστασία, τη διαφύλαξη και τη διασφάλιση της ίδιας της ζωής του δάσους, των υπόλοιπων έμβιων όντων, της ανθρωπότητας.

Δυστυχώς ζούμε σε καιρούς κατά τους οποίους η Πολιτεία αντί να προτρέπει και να κινητροποιεί τους επιτηδευματίες μελισσοκόμους να επισκέπτονται πιο συχνά τα δάση, ως ενεργοί δασοπροστάτες που φυλούν - περιπολούν για τυχόν εστίες ή και εμπρησμούς, τους απαγορεύει να εισέλθουν και να εργαστούν με τις μέλισσές τους.

Μαζί με εμάς απαγορεύει και σε ερασιτέχνες μελισσοκόμοι, αλλά και σε όλους οι πολίτες που δραστηριοποιούνται στα δασικά οικοσυστήματα (περιπατητές, αθλητές, αισθητικοί επισκέπτες κ.ο.κ.) που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει πυροπρόληψη. Ένα έρημο δάσος είναι εύκολο να καεί.

Ο μελισσοκόμος, με την απαγόρευση εισόδου στα δάση, χάνει τη δυνατότητα να εξάσκηση το επάγγελμά του, με τα συνεπακόλουθα διαφυγόντα κέρδη. Επίσης, εξίσου σημαντικό, του αφαιρείται το δικαίωμά του να φροντίσει το ζωικό του κεφάλαιο, τα ίδια του τα μελισσοσμήνη.

Είναι μεγάλο λάθος το επιχείρημα που ακούμε τα τελευταία χρόνια κατά το οποίο δεν συντρέχει κανένας λόγος να εισέρχεται ο μελισσοκόμος στα δάση ως πιθανός υπαίτιος έναρξης πυρκαγιών. Ίσα-ίσα, ο μελισσοκόμος, με τις συχνές επιθεωρήσεις στα ζωντανά του, πολλαπλασιάζει την επαγρύπνηση από τυχόν εστίες ή και εμπρηστικές απόπειρες.

Ο μελισσοκόμος καπνίζει τα μελίσσια του, ως πρακτική που εφαρμόζεται παραδοσιακά εδώ και χιλιάδες χρόνια. Πόσο μάλλον των Ελλήνων μελισσοκόμων που παρέδωσαν στον κόσμο την επιστήμη της Μελισσοκομίας. Ο καπνισμός των μελισσιών επηρεάζει το φερομονικό ισοζύγιο των μελισσών, προκειμένου να υπάρχει αρμονική συνεργασία του μελισσουργού με τη μέλισσα, που έχει ανακηρυχθεί εξάλλου ως το πολυτιμότερο έμβιο ον στη γη (Earth Institute). Με απλά λόγια το κάπνισμα μελισσών δεν μπορεί να εξομοιώνεται με το κάψιμο ξερών κλαδιών, όπως κάποιοι υπεύθυνοι θέλουν να παρουσιάσουν.

Είναι παντελώς παράλογο να διακατέχει το μελισσοκόμο η ελαφρότητα της απροσεξίας και της χαλαρότητας, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται στο δεύτερο σπίτι του, που είναι το δάσος.

Όχι μόνο φροντίζει ώστε τα εργαλεία του να είναι καθαρισμένα, όχι μόνο προσέχει τις κινήσεις του με θρησκευτική ευλάβεια και στρατιωτική πειθαρχία, αλλά επιπλέον έχει πάντα στη διάθεσή του πυροσβεστήρες, νερό, χώμα, όπως και κάθε σύγχρονο μέσο (είτε αυτό λέγεται άψογο καπνιστήρι είτε εργαλεία πυρόσβεσης) που του εξασφαλίζει την άμεση επέμβασή του σε περίπτωση που εντοπίσει μια εστία φωτιάς στο δάσος.

Προς χάριν αποκατάστασης της αλήθειας, ζητώ από τους πολίτες να αναζητήσουν πληροφορίες σχετικά με τις εργασίες του μελισσοκόμου στα δασικά οικοσυστήματα από έγκυρες πηγές. Να αγκαλιάσουν τον κλάδο, καθώς η μελισσοκομία αποτελεί το οικολογικότερο επάγγελμα και ο μελισσοκόμος με τις μέλισσες του ασκεί ένα ύψιστο λειτούργημα για τη διατήρηση της ίδιας της ζωής στο δάσος και στα φυσικά οικοσυστήματα.

Καλώ όποιον επιθυμεί να επισκεφτεί οποιονδήποτε συνάδελφο προκειμένου να διαπιστώσει το πάθος, το γνωσιακό υπόβαθρο και το ζήλο που επιδεικνύει ο μελισσοκομικός κλάδος στη δασοπροστασία και την πυρόσβεση».

28/07/2023 03:55 μμ

Μετά από εντολή που δόθηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, κλιμάκια του ΕΛΓΑ βρέθηκαν άμεσα στις περιοχές της Ρόδου και της Θεσσαλίας, που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, προκειμένου να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

Από τις πρώτες οριοθετήσεις και επισημάνσεις που έκαναν επί πεδίου καταστροφών οι υπάλληλοι κλιμακίου του ΕΛΓΑ, που μετέβησαν από τη Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2023, στην Ρόδο, με επικεφαλής Προϊστάμενο του Υποκαταστήματος Αθηνών, αναφέρουν ότι οι ζημίες στις καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου αφορούν περίπου 50.000 ελαιόδενδρα, κυρίως στις Τοπικές Κοινότητες: Απόλλωνος, Ασκληπιείου, Γενναδίου και Βατίου, καθώς και περιορισμένο αριθμό στρεμμάτων άλλων δενδροκαλλιεργειών και περιορισμένο αριθμό στρεμμάτων κηπευτικών και αμπελοκαλλιεργειών.

Όσον αφορά τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου - οι οποίες θα προσμετρηθούν μετά την υποβολή δηλώσεων εκ μέρους των κτηνοτρόφων - προϋπολογίζονται επίσης νσύμφωνα με τις μέχρι τώρα αναγγελίες ζημιών, σε 2.500 ζώα και μελισσοσμήνη.

Επίσης κλιμάκιο του ΕΛΓΑ συμμετείχε σε σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και κατόπιν συνεργασίας με τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες αποφασίστηκε να γίνει δεκτό το αίτημα των παραγωγών και να δοθεί παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων για τις ζημίες από τις πυρκαγιές μέχρι τις 14 Αυγούστου 2023 και να γίνει άμεσα ο ενταφιασμός των καμένων ζώων σε εφαρμογή των κανόνων της Δημόσιας Υγείας και σε συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ και των ΔΑΟΚ.

Οι υπάλληλοι κλιμακίου του ΕΛΓΑ, που βρέθηκαν από την Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2023, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, με επικεφαλής τον Προϊστάμενο του Υποκαταστήματος Λάρισας, αναφέρουν ότι μετά από τις πρώτες οριοθετήσεις και επισημάνσεις τους επί του πεδίου των καταστροφών, ότι οι ζημίες στις καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου προς το παρόν είναι εξαιρετικά περιορισμένες και αφορούν καλλιέργειες αμυγδάλων και εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό άλλων δενδροκαλλιεργειών. Σημαντικές ζημίες υπάρχουν στις καταστροφές σε σιτηρά, τα οποία είχαν συγκομισθεί σε εκτεταμένο αριθμό στρεμμάτων, όπως επίσης σε αμπελοκαλλιέργειες.

Σημαντικές απώλειες ζωικού κεφαλαίου καταγράφονται σε σειρά κοινοτήτων, όπου ήδη υπάρχουν 49 αναγγελίες απώλειας ζωικού κεφαλαίου. Στις περισσότερες περιπτώσεις εξ αυτών χθες και σήμερα οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ σε συνεργασία με τις υπηρεσίες των ΔΑΟΚ επιχειρούν τόσο τις εξατομικευμένες εκτιμήσεις ανά κτηνοτροφική μονάδα, όσο και επισπεύδουν τις διαδικασίες ενταφιασμού των καμένων ζώων, σύμφωνα με τους κανόνες δημόσιας υγείας.

Επίσης καταγράφονται σημαντικές καταστροφές υποδομών, εγκαταστάσεων και γεωργοτεχνολογικού εξοπλισμού, όπως ποιμνιοστάσια, αποθήκες, στάβλοι και γεωργικά μηχανήματα.

Η διοίκηση του ΕΛΓΑ καθόρισε ως προθεσμία υποβολής δηλώσεων των παραγωγών και κτηνοτρόφων για τις ζημίες από τις τρέχουσες πυρκαγιές 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της κατάσβεσής τους, όπως και στην περίπτωση της Ρόδου.