Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων στην μελισσοκομία στα Ιωάννινα

31/03/2023 04:14 μμ
Ξεκινάει τη Δευτέρα, 3 Απριλίου 2023, στα Ιωάννινα η υλοποίηση εξειδικευμένου προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης της ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) με θεματικό αντικείμενο: «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Μελισσοκομίας», συνολικής διάρκειας 295 ωρών.

Ξεκινάει τη Δευτέρα, 3 Απριλίου 2023, στα Ιωάννινα η υλοποίηση εξειδικευμένου προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης της ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) με θεματικό αντικείμενο: «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Μελισσοκομίας», συνολικής διάρκειας 295 ωρών.

Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα σχεδιάστηκε στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΔΥΠΑ και του Δήμου Ιωαννιτών και απευθύνεται σε ομάδα ανέργων της περιοχής.

Βασικός σκοπός της συγκεκριμένης δράσης αποτελεί η απόκτηση κατάλληλων γνώσεων και ικανοτήτων των ωφελουμένων σε θέματα εκτροφής – διαχείρισης μελισσιού, καθώς και μεταποίησης, τυποποίησης και προώθησης μελισσοκομικών προϊόντων στην αγορά.

Την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος έχει το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) Ιωαννίνων της ΔΥΠΑ.

Το θεωρητικό μέρος του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ΚΕΚ ενώ το εργαστηριακό μέρος θα διεξαχθεί σε επιλεγμένες τοποθεσίες του Δήμου Ιωαννιτών που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Στο πλαίσιο των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, η ΔΥΠΑ προσφέρει στοχευμένες παρεμβάσεις επαγγελματικής κατάρτισης που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τοπικών οικονομιών.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
11/04/2024 02:17 μμ

Ο κ. Κωνσταντίνος Λεονταράκης, από τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Ηρακλείου, είναι ο νέος πρόεδρος στην Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ).

Μετά τις αρχαιρεσίες, της 30ης Μαρτίου 2024, συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΜΣΕ και κατανεμήθηκαν τα αξιώματα ως ακολούθως:

  • Λεονταράκης Κωνσταντίνος - Πρόεδρος
  • Νικόπουλος Αθανάσιος - Αντιπρόεδρος
  • Παπιώτης Γεώργιος - Γενικός Γραμματέας
  • Κυριαζής Κωνσταντίνος - Ταμίας
  • Βρασταμνός Γεώργιος - Μέλος
  • Γαβριηλίδης Γεώργιος - Μέλος
  • Δημητρόπουλος Αναστάσιος - Μέλος
  • Κρασσάς Κωνσταντίνος - Μέλος
  • Μαριδάκης Γεώργιος - Μέλος
  • Σαρούδης Πέτρος - Μέλος
  • Τρουλλίδης Θωμάς - Μέλος

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το νέο Δ.Σ. αναφέρει τα εξής:

«Το Σάββατο, 6 Απριλίου 2024, ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες για την εκλογή Προεδρείου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας μας.
Ως νεοεκλεγέν Δ.Σ. έχοντας πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, αλλά και ειλικρινή διάθεση επίλυσής τους, αναλαμβάνουμε να κρατήσουμε τα ηνία του ανώτερου συνδικαλιστικού οργάνου μας στην ιστορικά πιο δύσκολη, ίσως, στιγμή του κλάδου μας, με μείζονα προβλήματα να ταλανίζουν τη μελισσοκομία τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε οργανωτικό - συνδικαλιστικό επίπεδο. Κοινή θέληση και στόχος όλων μας είναι να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες του συνόλου των συναδέλφων μελισσοκόμων, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Σε αυτήν την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Όλοι πρέπει να γίνουμε αρωγοί - από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας μέχρι το απλό μέλος του κάθε Συλλόγου - προκειμένου να διεκδικήσουμε αποτελεσματικά τα δίκαιά μας και να πετύχουμε τους στόχους μας.

Θα χρειαστεί μία μικρή πίστωση χρόνου προκειμένου να ενημερωθούμε ουσιαστικά και να οργανωθούμε όσο τον δυνατόν καλύτερα για το σύνολο των θεμάτων που εκκρεμούν.

Όμως xωρίς, σε καμία περίπτωση, να υποτιμούμε τη σημασία των προβλημάτων - διεκδικήσεων που αφορούν τις ελληνοποιήσεις, την αλλαγή του καταστατικού λειτουργίας της Ομοσπονδίας, τα κόστη παραγωγής, τη νέα ΚΑΠ, το Μητρώο και άλλων εξίσου σημαντικών, θεωρούμε πως άμεση προτεραιότητα πρέπει να έχουν τα ζητήματα της Πυροσβεστικής Διάταξης και της κίνησης των οχημάτων μας στις παράπλευρες οδούς, αφού επηρεάζουν άμεσα τον τρόπο εργασίας μας κατά την εαρινή/θερινή περίοδο που ήδη διανύουμε.

Πρέπει, λοιπόν, γι’ αυτά, τουλάχιστον, τα θέματα να βρεθεί βιώσιμη λύση πάραυτα! Και βήμα - βήμα να προχωρήσουμε, χωρίς χρονοτριβές, και στα υπόλοιπα.
Οργανωμένα, συντονισμένα και - κυρίως - με ομόνοια και σύμπνοια, είμαστε σίγουροι ότι θα πάμε τη μελισσοκομία μπροστά.

Καλή μελισσοκομική χρονιά σε όλους και καλή δύναμη».

Τελευταία νέα
15/04/2024 01:28 μμ

Στις 6 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ημερίδα στις Μηλιές Ηλείας (Φολόη) στην οποία παρουσιάστηκε η συνεργασία του Συνεταιρισμού με το Εργαστήριο Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ερευνητικό έργο έχει τίτλο «FOLLOWING FOLOI CROPS» και υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Φολόη με στόχο την ενίσχυση και τη βελτιστοποίηση της γεωργικής παραγωγής. Ο Project Manager του Ιδρύματος Φολόη κ. Ιωάννης Σταματόπουλος μίλησε για τον ρόλο και τη συνεισφορά του Ιδρύματος στην περιοχή και ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου Αναπ. Καθηγητής κ. Ηλίας Τραυλός αφού περιέγραψε τους βασικούς άξονες του ερευνητικού έργου τόνισε ότι επιλέχθηκαν διάφορα περισσότερο ή λιγότερο γνωστά είδη με έμφαση σε σημαντικά κτηνοτροφικά φυτά.

Συνεργασία Αγροτικού Συνεταιρισμού Οροπεδίου Φολόης με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Υποψήφιος Διδάκτορας του Γεωπονικού κ. Νίκος Αντωνόπουλος παρουσίασε λεπτομέρειες για τη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα των πειραμάτων αγρού ενώ ακολούθησε εκτεταμένη συζήτηση και επίσκεψη στις πειραματικές καλλιέργειες. Τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον πολλοί παραγωγοί (γεωργοί και κτηνοτρόφοι), γεωπόνοι και ερευνητές, επιβεβαιώνοντας τις πολλές δυνατότητες που δίνονται μέσα από συνεργασίες πανεπιστημίων με τοπικούς φορείς και συνεταιρισμούς της Περιφέρειας και το σημαντικό αποτύπωμα για την τοπική κοινωνία.

Συνεργασία Αγροτικού Συνεταιρισμού Οροπεδίου Φολόης με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

11/04/2024 10:30 πμ

«Προτεραιότητα μας είναι η στήριξη των νέων αγροτών αλλά και η ολοένα μεγαλύτερη εκπαίδευση του κλάδου», σχολίασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος συμμετείχε σε πάνελ συζήτησης με τίτλο «Ξεκλειδώνοντας προοπτικές, αντιμετωπίζοντας προκλήσεις: Τα ερευνητικά αποτελέσματα για τον Πρωτογενή Τομέα».

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών το οποίο πραγματοποιείται στους Δελφούς, 10-13 Απριλίου και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε της Προέδρους της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Αυγενάκης ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει 400 εκατομμύρια ευρώ έως το τέλους του έτους για τη στήριξη των νέων αγροτών. «Κανείς νέος αγρότης που ζητάει στήριξη δεν μένει εκτός προγράμματος», είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την υπάρχουσα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) ο Υπουργός τόνισε ότι «καλώς αυτή η ΚΑΠ λαμβάνει υπόψιν την κλιματική αλλαγή, όμως χρειάζεται περισσότερη ευελιξία».

Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε και στον σχεδιασμό του «Μητρώου Κατ' Επάγγελμα Αγροτών, το οποίο «θα μας δώσει πολλά δεδομένα για να κάνουμε καλύτερη κατανομή πόρων και καλλιεργειών. Έτσι θα αποφεύγονται προβλήματα όπως αυτά που αντιμετωπίζαμε στο ζήτημα των καταγραφών και των αποζημιώσεων για την κακοκαιρία Ντάνιελ».

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι η ένταξη της εκπαίδευσης των αγροτών με δημιουργία σχολών στα κατά τόπους επιμελητήρια.

Σε παρατήρηση της συντονίστριας του πάνελ Φάιης Μακαντάση, και διευθύντριας ερευνών της Διανέοσις, σχετικά με το ζήτημα της εκπαίδευσης των αγροτών, η οποία στην Ελλάδα υπολείπεται του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, κ. Σπυρίδων Κίντζιος, σχολίασε: «H εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι κάτι στατικό. Αλλάζει όπως η τεχνολογία, οι ανάγκες της αγοράς, η κλιματική αλλαγή».

Ο κ. Κίντζιος αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό παράδειγμα των early adopters παραγωγών που μέσω των πιλοτικών καλλιεργειών δίνουν ιδέες και δεδομένα σε όλο τον πρωτογενή τομέα.

«Όσοι έρχονται σε επαφή με τα ελληνικά προϊόντα χωρίς να γνωρίζουν τον κλάδο απορούν γιατί τα προϊόντα αυτά δεν αποτελούν πολύ μεγάλο τομέα της εξαγωγικής οικονομίας. Όσοι ξέρουν, δεν εκπλήσσονται γιατί γνωρίζουν τις παθογένειες. Το έλλειμμα συνεργασίας είναι το κλειδί του προβλήματος. Σε μια χώρα με οικογενειακές επιχειρήσεις και μικρό κλήρο είναι απαραίτητη η συνεργασία για να υπάρξουν οικονομίες κλίματος που θα οδηγήσουν σε τυποποίηση και εξαγωγές» ανέφερε από την πλευρά της η κα Μαριάννα Σκυλακάκη, CEO της αθηΝΕΑ που συνυπογράφει μαζί με τον κ. Θεόδωρο Μπένο, ερευνητή στο Zuyd University of Applied Sciences της Ολλανδίας, την περσινή έρευνα της Διανέοσις για τον αγροτοδιατροφικό τομέα.

«Πρέπει να αυξήσουμε εξωστρέφεια και τη συνεργατικότητα. Οριζόντιες συνεργασίες όχι μόνο με το κλασικό μοντέλο του συνεταιρισμού. Μερικά εμπόδια είναι πρακτικά, τα ξέρουμε, αλλά υπάρχουν και άυλα ψυχολογικά εμπόδια, όπως η αδράνεια και η έλλειψη εμπιστοσύνης», επισήμανε η κα Σκυλακάκη.

Από την πλευρά του ο κ. Μπένος τόνισε: «Από την εποχή που δημοσιεύτηκε η μελέτη έχει υπάρξει πρόοδος, αλλά μπορεί να γίνουν και άλλα πολλά. Νομίζω ένα βασικό ζήτημα στην Ελλάδα είναι η διαφάνεια. Ένα παράδειγμα είναι οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Θεωρώ πως τόσο για τις οριζόντιες όσο και για τις κάθετες συνεργασίες χρειάζεται πιο στοχευμένη κρατική εποπτεία όπως και στήριξη. Αυτή πρέπει να βασίζεται σε υλικό που έχει προκύψει από καλύτερη καταγραφή των δεδομένων».

Η επόμενη ΚΑΠ
Η CEO της ΓΑΙΑ Επιχειρείν, κα Έλλη Τσιφόρου, σχολίασε πως η τωρινή ΚΑΠ σχεδιάστηκε σε μια λογική ρήξης με τις προηγούμενες ευρωπαϊκές ασκήσεις ισορροπίας. «Επειδή έγινε σε εποχή πράσινης μετάβασης τέθηκε προτεραιότητα στους περιβαλλοντικούς και όχι στους κοινωνικούς και οικονομικούς στόχους. Όμως η επόμενη ΚΑΠ θα πρέπει να λάβει υπόψιν της την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε., κάτι που θα τινάξει στον αέρα το σημερινό σύστημα των εκταρικών ενσιχύσεων».

Στο ζήτημα της αλλαγής της ΚΑΠ, ο κ. Αυγενάκης σχολίασε ότι «ναι δεν είναι η καλύτερη δυνατή η ΚΑΠ αλλά εμείς δεν μπορούμε να πούμε πως έχουμε καθαρίσει τα του οίκου μας, πως είμαστε νοικοκύρηδες, πριν ζητήσουμε τη ριζική αλλαγή της».

10/04/2024 04:17 μμ

Η P J CONDELLIS S.A., διατηρεί στενές σχέσεις εδώ και χρόνια με το Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) - Αβερώφειος Γεωργική Σχολή Λάρισας, το μοναδικό ΙΕΚ στην Ελλάδα που ασχολείται με τον αγροτικό τομέα.
Η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή Λάρισας, αποτελεί ένα σημαντικό κέντρο εκπαίδευσης και έρευνας. Η συνεργασία μας με την Αβερώφειο Σχολή έχει εδραιωθεί μέσα από τη στήριξη και τη συνεισφορά μας σε πολλαπλά επίπεδα όπως η παραχώρηση του απαραίτητου γεωργικού εξοπλισμού που υποστηρίζει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των φοιτητών και η ανακαίνιση και δημιουργία υψηλών προδιαγραφών αίθουσα για την ανάπτυξη του κλάδου Γεωργίας Ακριβείας (Precision Farming).
Στην πρόσφατη επίσκεψη της ομάδας μας και ειδικότερα της διεύθυνσης του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού, είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με τους τελειόφοιτους και να εκφράσουμε τη στήριξή μας στις προσπάθειες των φοιτητών και των εκπαιδευτών για την ανάπτυξη του μοναδικού ΙΕΚ στην Ελλάδα που ασχολείται με τον γεωργικό κλάδο. Η αξία της πρακτικής άσκησης και η σημασία της συνεχούς εκπαίδευσης είναι ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική επιτυχία τους, και εμείς είμαστε εδώ για να τους υποστηρίξουμε σε αυτό το ταξίδι.
Με αυτή τη συνεργασία, η P J CONDELLIS S.A. επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για τη συνεχή προώθηση της εκπαίδευσης, της καινοτομίας και της δημιουργίας βιώσιμων λύσεων για τον αγροδιατροφικό τομέα.

10/04/2024 03:55 μμ

Την προκήρυξη για την κάλυψη των θέσεων Διευθυντών/ντριών στα 11 Ινστιτούτα Αγροτικής Έρευνας που λειτουργούν στον Οργανισμό, ανακοίνωσε ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι ερευνητές/τριες Α' βαθμίδας ή αντίστοιχης βαθμίδας καθηγητές/τριες ΑΕΙ και θα πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους έως την Παρασκευή, 24 Μαΐου 2024.

Κάθε ενδιαφερόμενος/η έχει δικαίωμα να υποβάλει υποψηφιότητα μόνο για μια (1) θέση Διευθυντή/ντριας Ινστιτούτου.

Αναλυτικότερα οι θέσεις αφορούν στα ακόλουθα Ερευνητικά Ινστιτούτα:
Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας, με έδρα την Αθήνα
Αλιευτικής Έρευνας, με έδρα την Καβάλα
Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών, με έδρα τη Λάρισα
Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, με έδρα τη Θέρμη Θεσσαλονίκης
Δασικών Ερευνών, με έδρα τα Βασιλικά Θεσσαλονίκης
Εδαφοϋδατικών Πόρων, με έδρα τη Θέρμη Θεσσαλονίκης
Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, με έδρα τα Χανιά
Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, με έδρα τα Γιαννιτσά
Κτηνιατρικών Ερευνών, με έδρα τη Θέρμη Θεσσαλονίκης
Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, με έδρα την Αθήνα
Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων, με έδρα την Αθήνα.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ανθρωπίνων Πόρων
Κουλακιώτη Φωτεινή τηλ. 2108392045
κα Φωτεινή Κλάγκου τηλ. 2108392094

Διαβάστε πρόσκληση (εδώ)

09/04/2024 04:30 μμ

Την Τρίτη, 9 Απριλίου 2024, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσθεσε το ελληνικής προέλευσης μέλι ανθέων «Μέλι Κισσούρι» στο μητρώο των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ).

Η προστασία της ονομασίας «Μέλι Κισσούρι / Meli Kissouri» αφορά ολόκληρη την επικράτεια του Δήμου Καρύστου της Εύβοια (ο οποίος περιλαμβάνει τις δημοτικές ενότητες Καρύστου, Καφηρέως, Μαρμαρίου και Στυρέων).

Η διαδικασία παραγωγής του Μέλι Κισσούρι περιλαμβάνει την εκτροφή των μελισσών και την εξαγωγή του μελιού σε κατάλληλες εγκαταστάσεις εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

Η σύνδεση της προέλευσης της διακινούμενης ποσότητας με την οριοθετημένη περιοχή παραγωγής πραγματοποιείται μέσω τήρησης αρχείων ιχνηλασιμότητας που τηρούν οι μελισσοκόμοι - κάτοχοι μελισσοκομικού βιβλιαρίου, καθώς και των αρχείων εισροών -εκροών και των παραστατικών, που τηρούν οι μελισσοκόμοι και οι επιχειρήσεις που αγοράζουν από αυτούς για να το συσκευάσουν και να το διαθέσουν στο εμπόριο.

Παραγωγή του μελιού
Η παραγωγή του Μέλι Κισσούρι ξεκινά αργά το καλοκαίρι αφού έχει ολοκληρωθεί ο τρύγος του θυμαρίσιου μελιού. Μετά τα μέσα Ιουλίου τα μελίσσια μεταφέρονται σε περιοχές του όρους Όχη που βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο (άνω των 600 μέτρων). Στο υψόμετρο αυτό και υπό την προϋπόθεση της ύπαρξης καλοκαιρινών βροχοπτώσεων ξεκινά η ανθοφορία της ερείκης από την οποία οι μέλισσες συγκεντρώνουν νέκταρ και γύρη.

Μέχρι τα μέσα Αυγούστου κάθε έτους πραγματοποιείται ο πρώτος τρύγος του. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει καλοκαιρινή βροχόπτωση, καθυστερεί η ανθοφορία της ερείκης και κατ’ επέκταση ο πρώτος τρύγος του, ο οποίος γίνεται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι μελισσοκόμοι μεταφέρουν σταδιακά, μέχρι το μήνα Δεκέμβριο, τα μελίσσια τους από το μεγάλο υψόμετρο σε χαμηλότερα (μέχρι και το επίπεδο της θάλασσας) ακολουθώντας τη σταδιακή άνθηση της ερείκης η οποία ολοκληρώνεται στις αρχές Δεκεμβρίου σε υψόμετρο που είναι κοντά στο επίπεδο της θάλασσας. Με τον τρόπο αυτό εκμεταλλεύονται πλήρως τη σταδιακή ανθοφορία της ερείκης και τρυγούν τα μελίσσια τους κατά διαστήματα.

Μετά την ολοκλήρωση του τρύγου του, οι μελισσοκόμοι διατηρούν στα μελίσσια επαρκείς ποσότητες μελιού προκειμένου να τραφούν οι μέλισσες κατά την περίοδο διαχείμασής τους αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό τη χορήγηση τεχνητής τροφής.

Οι μελισσοκόμοι κατά την εξαγωγή μελιού, τρυγούν τις κηρήθρες με το λιγότερο δυνατό κάπνισμα των μελισσών.

Η εξαγωγή του μελιού γίνεται με φυγοκέντριση είτε με χειροκίνητο είτε με ηλεκτρικό μελιτοεξαγωγέα. Ακολουθεί η διαύγαση του μελιού η οποία γίνεται σε δεξαμενές καθίζησης και διαρκεί περίπου 1 εβδομάδα. Ο αφρός αφαιρείται προσεκτικά μετά τη διαύγαση και τα δοχεία συσκευασίας γεμίζουν καλά μέχρι επάνω, ώστε να μην μένει αέρας στο ενδιάμεσο κενό. Το μέλι δεν θερμαίνεται σε κανένα στάδιο εξαγωγής ή επεξεργασίας του. Τα εργαλεία και τα σκεύη που χρησιμοποιούνται για τον τρύγο και τη συντήρηση του προϊόντος (μελισσοκομική βούρτσα, μαχαίρι απολεπισμού, μελιτοεξαγωγέας, φίλτρα, δοχεία μεταφοράς και διατήρησης του μελιού) καθαρίζονται με ζεστό νερό και κατάλληλα απορρυπαντικά για σκεύη τροφίμων.

Για την αντιμετώπιση του παρασιτικού ακάρεος βαρρόα (Varroa destructor), χρησιμοποιούνται μόνο εγκεκριμένα σκευάσματα με ιδιαίτερη προσοχή. Δεν χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά ή χημικά θεραπευτικά μέσα για καμιά άλλη ασθένεια των μελισσών.

Η εξαγωγή του Μέλι Κισσούρι και η πρώτη συσκευασία γίνεται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής σε εγκαταστάσεις που διαθέτουν οι παραγωγοί.

05/04/2024 03:23 μμ

Οδηγίες εξέδωσε το ΥπΑΑΤ για την άμεση προμήθεια μικρών ποσοτήτων μελιού από τον παραγωγό στον τελικό καταναλωτή ή στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα τον τελικό καταναλωτή.

Συγκεκριμένα οι ενεργοί μελισσοκόμοι μπορούν να διαθέτουν το μέλι:

α) άμεσα στον τελικό καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας μέσω των αγορών που βρίσκονται εντός της Περιφέρειας στην οποία εδρεύουν οι εγκαταστάσεις μελισσοκομίας ή όμορης ή/και

β) στα καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα μέλι στον τελικό καταναλωτή και βρίσκονται εντός της Περιφέρειας στην οποία εδρεύουν οι εγκαταστάσεις μελισσοκομίας ή όμορης.

Οι φορείς εγκαταστάσεων μελισσοκομίας δύνανται να προμηθεύουν μέχρι 15 κιλά ιδιοπαραγόμενου μελιού ανά κυψέλη ετησίως και μέχρι συνολικής ετήσιας ποσότητας 1.500 κιλών μελιού.

Καταχώριση και τήρηση μητρώου φορέων εγκαταστάσεων μελισσοκομίας

Για την καταχώριση, ο φορέας εγκαταστάσεων μελισσοκομίας υποβάλει στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή στην αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία, σε περίπτωση που δεν υπάρχει ΔΑΟΚ, σχετική αίτηση η οποία συνοδεύεται από τα παρακάτω:

1. Ατομική Ψηφιακή Μελισσοκομική Ταυτότητα και αποδεικτικό εγγραφής στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο. Σε περίπτωση έλλειψης των ανωτέρω, απαιτείται Βεβαίωση Κατοχής Μελισσοσμηνών.

2. Γενικό σχεδιάγραμμα (κάτοψη) με λεπτομερή απεικόνιση και περιγραφή των χώρων και τοποθέτηση του βασικού εξοπλισμού στο χώρο.

3. Έγγραφα τεκμηρίωσης της ταυτότητας του ενδιαφερόμενου.

01/04/2024 01:40 μμ

Οι εκλογές στην Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ) έγιναν το Σάββατο, 30 Μαρτίου 2024, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λάρισα.

Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο εκλέχθηκαν οι εξής: Δημητρόπουλος Αναστάσιος (72 ψήφοι) από την Αχαϊα, Γαβρηϊλίδης Γεώργιος (57 ψήφους) από την Κοζάνη, Βρασταμνός Γεώργιος (52 ψήφους) από τη Χαλκιδική, Τρουλίδης Θωμάς (50 ψήφους) από τον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, Λεονταράκης Κωνσταντίνος (49 ψήφους) από την Ανατολική Κρήτη, Νικόπουλος Αθανασιος (48 ψήφους) από την Καρδίτσα, Σαρούδης Πέτρος (43 ψήφους) από τη Λάρισα, Παπιώτης Γεώργιος (43 ψήφους) από τη Λιβαδειά, Κρασάς Κωνσταντίνος (43 ψήφους) από το Λασίθι, Μαριδάκης Γεώργιος (39 ψήφους) από τα Χανιά, Κυριαζής Κωνσταντίνος (38 ψήφους) από τα Ιωάννινα.

Στην Εξελεγκτική Επιτροπή εξελέγησαν οι εξής: Κωνσταντινής Σταύρος από την Πρέβεζα, Πέτρος Πανταζής από τη Λάρισα, και Σούλιος Σωτήρης από την Ελασσόνα.

Όπως ανέφερε στον Αγροτύπο ο κ. Αναστάσιος Δημητρόπουλος, το ερχόμενο Σάββατο (6/4) θα υπάρξουν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου προεδρείου της ΟΜΣΕ.

29/03/2024 05:44 μμ

Η Ελλάδα είναι ο κυριότερος προμηθευτής της Κύπρου σε μέλι, ενώ ακολουθούν η Κίνα, η Γερμανία και η Ισπανία.

Το 2022, το ελληνικό μερίδιο στις κυπριακές εισαγωγές μελιού (αξία) ανήλθε σε 75% (1.823.038 ευρώ), που αντιστοιχεί σε μια ποσότητα της τάξης 624.195 κιλών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείο Ο.Ε.Υ. της ελληνικής πρεσβείας στην Λευκωσία, η μέση τιμή του ελληνικού μελιού είναι στα 2,9 ευρώ/κιλό, όταν τα μέλια από Βουλγαρία και Ιταλία είναι στα 7 ευρώ/κιλό και από Αυστρία στα 7,9 ευρώ το κιλό.

Επίσης η Κύπρος κάνει εισαγωγές μελιού από Γερμανία (2,1 ευρώ/κιλό) και Ισπανία (2,7 ευρώ/κιλό).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το μέλι από την Κίνα δεν εισάγεται συσκευασμένο αλλά χρησιμοποιείται ως πρόσμιξη σε κυπριακά brands (τιμή 1,5 ευρώ/κιλό).

Κυπριακά μέλια

Η κυπριακή παραγωγή μελιού προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από άνθη και εσπεριδοειδή, ενώ δεν περιλαμβάνει καθόλου τα κωνοφόρα (πεύκο, έλατο). Συνεπώς, τα μέλια που κυριαρχούν στην κυπριακή αγορά είναι εκείνα με έντονα γλυκιά γεύση, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε σάκχαρα, σε αντίθεση με τα μέλια με πικρή επίγευση (όπως της καστανιάς), τα οποία είναι εισαγόμενα και λιγότερο δημοφιλή. Κυριότερες κυπριακές ποικιλίες μελιού είναι το θυμαρίσιο μέλι και το μέλι πορτοκαλιάς ενώ στην αγορά κυκλοφορεί ευρέως το «μέλι ποικίλης ανθοφορίας» το οποίο συνήθως αποτελεί μίξη των παραπάνω ανθέων.

Η σήμανση του μελιού στην Κύπρο

Η σήμανση του μελιού που πωλείται στην κυπριακή αγορά διέπεται από τους περί Μελιού Κανονισμούς του 2004 και 2015, οι οποίοι εναρμονίζονται με την Οδηγία 2001/110/ΕΚ (όπως αυτή έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα).

Χώρες συγκομιδής: Σε ό,τι αφορά το μέλι το οποίο συσκευάζεται στην Κύπρο, είναι υποχρεωτικό στην σήμανσή του να αναγράφονται ονομαστικά οι χώρες συγκομιδής του. Στην περίπτωση αυτήν, δεν γίνονται αποδεκτές οι ενδείξεις «Μείγμα μελιών ΕΕ», «Μείγμα μελιών εκτός ΕΕ» ή «Μείγμα μελιών ΕΕ και εκτός ΕΕ».

Αντίθετα, η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για το μέλι το οποίο εισάγεται στην Κύπρο προ συσκευασμένο, σε συσκευασίες λιανικού εμπορίου οι οποίες φτάνουν στον τελικό καταναλωτή.

Η διατροφική δήλωση δεν είναι υποχρεωτική για το μέλι. Ωστόσο, εάν ένας εμφιαλωτής μελιού επιθυμεί εθελοντικά να συμπεριλάβει στη σήμανση μελιού διατροφική δήλωση, αυτή θα πρέπει να συμμορφώνεται πλήρως με τις σχετικές διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011, όπως ισχύει για τα τρόφιμα στα οποία η διατροφική δήλωση στη σήμανση είναι υποχρεωτική.

Μετά από σχετικό Διάταγμα το 12/2023, τα μέλια που προέρχονται μερικώς ή κυρίως, είτε από θυμάρι είτε από πορτοκαλιά και έχουν συγκομιστεί στην Κυπριακή Δημοκρατία, δύναται η ένδειξη ονομασίας υπό την οποία αυτά πωλούνται και αναγράφεται στη επισήμανσή τους, να συμπληρώνεται με πληροφορίες που αφορούν την ανθική ή φυτική τους προέλευση εφόσον οι γυρεόκοκκοι του πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

(i) έχουν ελάχιστο ποσοστό γυρεόκοκκων θυμαριού (Thymus type) 16%, όσον αφορά το θυμάρι (Thymus type),

(ii) έχουν ελάχιστο ποσοστό γυρεόκοκκων πορτοκαλιάς 3%, όσον αφορά την πορτοκαλιά.

19/03/2024 10:47 πμ

Στις δράσεις που υλοποιεί το ΥπΑΑΤ για την αντιμετώπιση του επιβλαβούς οργανισμού Μαύρου ακανθώδους αλευρώδους, που είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά το 2016, σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών στην Κέρκυρα, αναφέρεται ο αρμόδιος υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή και προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, με θέμα: «Ανήσυχοι οι εσπεριδοπαραγωγοί Άρτας, εξαιτίας του Μαύρου Ακανθώδους Αλευρώδους».

Το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει μεριμνήσει έγκαιρα και έχει παράσχει όλες τις απαραίτητες οδηγίες στις τοπικές φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες των ΔΑΟΚ σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, για την ενημέρωση των παραγωγών για τη διαχείριση του εντόμου «Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης».

Επισημαίνεται ότι η καταπολέμηση του συγκεκριμένου είδους θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολη καθώς η χρήση των διαθέσιμων εντομοκτόνων δεν έχει καλά αποτελέσματα.

Επιπλέον, τόσο στη χώρα μας όσο και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχουν φυσικοί εχθροί που να μπορούν να το καταπολεμήσουν. Έχει διαπιστωθεί πως μόνιμη και αποτελεσματική αντιμετώπιση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της στοχευμένης βιολογικής καταπολέμησης, με την εισαγωγή και εξαπόλυση υμενοπτέρων παρασιτοειδών.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να προστατευτούν οι καλλιέργειες εσπεριδοειδών, αμπέλου και μηλοειδών της χώρας, έχει εισηγηθεί από τον Ιανουάριο του 2017 αντίστοιχη διαδικασία καθώς έχει αποδειχθεί ότι παράγουν εξαιρετικά αποτελέσματα και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Έτσι, ζητήθηκε από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο η εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος "Περιορισμός της εξάπλωσης του Μαύρου ακανθώδη αλευρώδη", διάρκειας τριών ετών, συνολικού προϋπολογισμού 228.000 ευρώ.

Ως εκ τούτου, το ΥΠΑΑΤ ενέκρινε και υλοποιεί το εν λόγω πρόγραμμα, από τον Μάρτιο του 2022, το οποίο βρίσκεται στη φάση των πρώτων πειραματικών εξαπολύσεων των παρασιτοειδών του εντόμου. Σε όσες περιοχές εφαρμόσθηκε, όπως η Κέρκυρα και η Άρτα, διαπιστώθηκε ότι οι πληθυσμοί του αλευρώδη είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Παράλληλα, συνεχίζονται να πραγματοποιούνται συγκεκριμένες δράσεις που προβλέπονται, σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα για την εφαρμογή της κλασικής βιολογικής καταπολέμησης του Ευρωπαϊκού & Μεσογειακού Οργανισμού για την Προστασία των Φυτών.

19/03/2024 09:51 πμ

Η στήριξη του αγροτικού τομέα της Εύβοιας γίνεται μέσω της ΚΑΠ και μέσω τομεακών και επιχειρησιακών προγραμμάτων, όπως για τους μελισσοκόμους και τους συκοπαραγωγούς. Αυτό απαντά το ΥπΑΑΤ στην Βουλή σε ερώτηση βουλευτών της Νέας Αριστεράς

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την ενίσχυση των συκοπαραγωγών, το YπΑAT υποστηρίζει ότι στηρίζει και προωθεί τον τομέα των οπωροκηπευτικών, συμπεριλαμβανομένων και των σύκων, μέσω των Οργανώσεων Παραγωγών. Στη νέα ΚΑΠ (2023-2027) και το Στρατηγικό Σχέδιο που θα υλοποιηθεί, στις τομεακές παρεμβάσεις των οπωροκηπευτικών, οι Οργανώσεις Παραγωγών, μέσω των επιχειρησιακών τους προγραμμάτων, θα περιλαμβάνουν υποχρεωτικά σε ποσοστό 2%, δράσεις που έχουν στόχο την έρευνα περί των βιώσιμων μεθόδων παραγωγής και ανάπτυξή τους, συμπεριλαμβανομένων της ανθεκτικότητας έναντι των επιβλαβών οργανισμών και του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και της προσαρμογής σε αυτήν, των καινοτόμων πρακτικών και των τεχνικών παραγωγής που ενισχύουν την οικονομική ανταγωνιστικότητα και δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη αγορών. Επισημαίνεται ότι στην Εύβοια, εν προκειμένω, υπάρχει μία Οργάνωση Παραγωγών με αναγνωρισμένο προϊόν τα σύκα, η «Ο.Π. ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗ», η οποία και υλοποιεί τριετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, με το ύψος δαπανών για το έτος 2024 να ανέρχεται σε 85.884 ευρώ.

Επιπρόσθετα, το ΥΠΑΑΤ λαμβάνει μέτρα και για τη στήριξη των κτηνοτρόφων, συμπεριλαμβανομένων και των μελισσοκόμων. Βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και των αγροτικών περιοχών της χώρας αποτελεί το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ύψους 14 δισ. ευρώ για την περίοδο 2023-2027. Στον τομέα της μελισσοκομίας, τα περισσότερα από τα μέτρα του τομεακού προγράμματος ενίσχυσης της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου (2020 – 2022) υφίστανται και στο εγκεκριμένο 2023 - 2027, ενώ κάποια από αυτά αναπτύσσονται και εξελίσσονται περαιτέρω. Ο συνολικός προϋπολογισμός για τα έτη 2023 έως 2027 ανέρχεται σε 61.626.450 € (12.325.290 € ετησίως). Το ποσό αυτό θα καλυφθεί κατά 50% από Ενωσιακούς πόρους και κατά 50% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (εθνικοί πόροι).

Στον σχεδιασμό του ΥπΑΑΤ για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα σε πληττόμενες περιοχές, όπως η Βόρεια Εύβοια, περιλαμβάνεται η αξιοποίηση πόρων, ύψους 2 δις ευρώ, οι οποίοι κατευθύνονται σε σημαντικές μεταρρυθμιστικές αναπτυξιακές δράσεις με ισχυρό περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο.

Το πακέτο αυτό, το οποίο έχει εγκριθεί από την ΕΕ, περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:

  • Νέοι Γεωργοί, με 420 εκατ. ευρώγια την ηλικιακή αναδιάρθρωση του παραγωγικού δυναμικού της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Στο μέτρο διατέθηκαν επιπλέον 107 εκατ. ευρώγια την ικανοποίηση του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε, ενώ, με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εγκρίθηκαν επιπλέον πόροι 81 εκατ. € για την ένταξη του συνόλου των 2.200 επιλαχόντων της συγκεκριμένης πρόσκλησης.
  • Σχέδια Βελτίωσης για την παραγωγική αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα, με αρχικό προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώκαι δυνατότητα υπερδέσμευσης στα 230 εκατ. ευρώ. Μετά και την παράταση που χορηγήθηκε με απόφαση του ΥπΑΑΤ, εκδηλώθηκε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς υποβλήθηκαν 6.901 αιτήσεις στήριξης, με συνολικό προϋπολογισμό προτεινόμενων επενδύσεων 704 εκατ. ευρώ και αιτούμενη δημόσια δαπάνη 403 εκατ. ευρώ περίπου.
  • Νέα ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία, με 21,5 εκατ. ευρώγια τη διευκόλυνση της πρόσβασης των παραγωγών σε ρευστότητα με ευνοϊκούς όρους. Προστέθηκαν επιπλέον πόροι, της τάξης των 40 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας τη συνεισφορά του ΠΑΑ στα 61,5 εκατ. ευρώ.
  • Μικρά εγγειοβελτιωτικά αρδευτικά έργα υποδομής, με 40 εκατ. ευρώγια την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη χρήση του αρδευτικού νερού, καθώς και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το μέτρο προκηρύχθηκε και μετά από χορήγηση πρόσθετης υπερδέσμευσης, εγκρίθηκαν έργα, ύψους 240 εκατ ευρώ. Αγροτική Οδοποιία, με 43 εκατ. ευρώγια τη βελτίωση της προσβασιμότητας στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, τη μείωση του κόστους μεταφοράς, καθώς και την ταχύτερη και ασφαλέστερη διακίνηση ευπαθών προϊόντων. Στο μέτρο διατέθηκαν επιπλέον 97 εκατ. ευρώ για την ικανοποίηση του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε.
  • Ενίσχυση της ποιότητας στην παραγωγή, με 41 εκατ. ευρώγια την αύξηση της προστιθέμενης αξίας στρατηγικής προτεραιότητας προϊόντων, όπως το βαμβάκι και τη βελτίωση της εξωστρέφειάς τους. Το μέτρο προκηρύχθηκε και πρόσφατα ολοκληρώθηκε και η υποβολή των αιτήσεων ενίσχυσης από τους υποψηφίους.

Τέλος, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πρόσφατων θεομηνιών, προβλέπεται το Μέτρο 5.2 «Επενδύσεις αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται στο γεωργικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, και πάγιο από φυσικά φαινόμενα, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και καταστροφικά γεγονότα», μέσω του οποίου παρέχεται στήριξη στους παραγωγούς (φυσικά και νομικά πρόσωπα, συνεταιρισμούς) και λοιπούς φορείς (ΤΟΕΒ) να αποκαταστήσουν το παραγωγικό δυναμικό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων τους (γεωργικές καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο και υποδομές). Η ένταση ενίσχυσης για τις εν λόγω επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις ανέρχεται έως 100%. Το Μέτρο διαθέτει πόρους της τάξης των 45 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη και την ευθύνη εφαρμογής του έχει αναλάβει ο ΕΛΓΑ. Ήδη, ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η ενεργοποίηση του συγκεκριμένου Μέτρου για την αγορά ζωικού κεφαλαίου, καθώς και τη χρηματοδότηση δημιουργίας νέων σταβλικών εγκαταστάσεων, ενώ υπογράφηκε και η σχετική Υπουργική Απόφαση.

04/03/2024 02:40 μμ

Μετά την παραίτηση του προέδρου και των μελών του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), που έγινε στην Γενική Συνέλευση στην Λάρισα, στις 17 Φεβρουαρίου 2024.

Το περασμένο Σάββατο (2 Μαρτίου 2024) έγινε νέα σύνθεση του ΔΣ και τα αναπληρωματικά μέλη κάλυψαν τις κενές θέσεις της διοίκησης.

Μετά από διάλογο αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε εκλογές για ανάδειξη του νέου ΔΣ στις 30 Μαρτίου 2024, ημέρα Σάββατο, στην Λάρισα.

Ο Αναστάσιος Δημητρόπουλος, πρόεδρος στον Μελισσοκομικό Σύλλογο Αχαΐας, ανέλαβε προσωρινός πρόεδρος της ΟΜΣΕ. Αντιπρόεδρος ανέλαβε ο Γιάννης Ρηγούλης, Γραμματέας ο Βασίλης Ντούρας και Ταμίας η Χριστίνα Ζαγαριώτη.

Το επόμενο διάστημα βασικό σημείο συζήτησης της ΟΜΣΕ θα είναι οι προτάσεις που θα πρέπει να καταθέσει για την τροποποίηση της ΚΑΠ.

Θυμίζουμε ότι ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, έχει ζητήσει τις προτάσεις όλων των φορέων - μεταξύ αυτών και του κλάδου της μελισσοκομίας - για την τροποποίηση της ΚΑΠ.

28/02/2024 12:08 μμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τους αγρότες και όλους τους φορείς στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων να μοιραστούν τις απόψεις τους σχετικά με τις εμπειρίες τους από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Μετά από τις δυναμικές αντιδράσεις των αγροτών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να τροποποιήσει την ΚΑΠ και τώρα ξεκινά έρευνα για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση των ισχυόντων κανόνων που καλείται να εφαρμόσει η Επιτροπή έως την 1η Νοεμβρίου 2025.

Επίσης για να ενισχύσει τη θέση των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, η Επιτροπή θα παρουσιάσει, μέσα στον Μάρτιο, στα κράτη μέλη διάφορες ενέργειες που ενδέχεται να καλύπτουν ζητήματα, όπως η διαφάνεια της αγοράς στην αλυσίδα αξίας, η εφαρμογή της οδηγίας κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και η επιβολή της, το κόστος για την παραγωγή και τον έλεγχο στους υφιστάμενους κανόνες στα εισαγόμενα γεωργικά προϊόντα.

Για να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο προς τους προμηθευτές της αλυσίδας εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων όσον αφορά τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές (πατήστε εδώ)

26/02/2024 11:51 πμ

Στο 1ο ΓΕΛ Βόλου, το σχολείο που έχει αναλάβει ως μέντορας μέσα από τον μαθητικό διαγωνισμό νεανικής επιχειρηματικότητας του Junior Achievement Greece, βρέθηκε ξανά η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και βουλευτής Ν. Μαγνησίας, Ζέττα Μ. Μακρή, για να παραδώσει εξοπλισμό απαραίτητο για το μαθητικό εργαστήριο του σχολείου.

Μόλις ένα μήνα μετά την προηγούμενη επίσκεψή της, συνεπής στις υποσχέσεις της προς την ομάδα της, η κα Μακρή ανταποκρίθηκε, έμπρακτα, στις ανάγκες που της είχαν εμπιστευθεί οι μαθήτριες και οι μαθητές που συμμετέχουν στην «Εικονική Επιχείρηση – Company Program» του JΑ Greece.

Σε συνεργασία με την ΕΒΟΛ και με όχημα την εταιρική κοινωνική ευθύνη και ευαισθησία του ομίλου προς τη νέα γενιά και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, η κα Μακρή, με προσωπική επικοινωνία και θερμή προβολή της ιδέας και της δουλειάς των παιδιών, εξασφάλισε για το μαθητικό εργαστήριο του 1ου ΓΕΛ Βόλου δυο συσκευές απαραίτητες για την παρασκευή των προϊόντων της μαθητικής επιχείρησης.

Ένας επαγγελματικός αναδευτήρας και μια συσκευή μπεν μαρί, ευγενική χορηγία της ΕΒΟΛ, αναβάθμισαν τον εργαστηριακό εξοπλισμό του 1ου ΓΕΛ Βόλου, εκεί όπου δοκιμάζονται οι καινοτόμες ιδέες των παιδιών και παρασκευάζονται τα κρεμοσάπουνα, τα παραδοσιακά καθαριστικά χεριών και επιφανειών και οι κρέμες χεριών, τα προϊόντα που, για ακόμα μια χρονιά, ανέδειξαν την παρουσία του 1ου ΓΕΛ Βόλου στον αναγνωρισμένο θεσμό μαθητικής επιχειρηματικότητας.

23/02/2024 10:19 πμ

Σε θετικό κλίμα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης και η Συντονιστική Επιτροπή Μελισσοκόμων συζήτησαν επί ένα τρίωρο τα προβλήματα του κλάδου.

Σε ό,τι αφορά το μείζον ζήτημα των ελληνοποιήσεων που έθεσε η Συντονιστική Επιτροπή, ο υπουργός τόνισε ότι έχει δώσει εντολή να επεκταθούν και στο μέλι οι έλεγχοι στην αγορά. «Θα γίνουν εντατικοί έλεγχοι και στο μέλι. Δεν θα κάνουμε ρούπι πίσω στο ζήτημα αυτό. Όποιοι κι αν είναι οι παραβάτες, όπως και να λέγονται θα εφαρμοσθεί ο νόμος. Δεν θα ανεχθούμε παιχνιδάκια. Έχουμε την απόλυτη στήριξη του Πρωθυπουργού και θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να προστατεύσουμε Έλληνες παραγωγούς αλλά και τους καταναλωτές», είπε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι οι ελληνοποιήσεις καταστρέφουν την ελληνική παραγωγή και υπονομεύουν την οικονομία της χώρας.

Επίσης ο ΥπΑΑΤ ζήτησε από τους παραγωγούς να προχωρήσουν στην σύσταση Διεπαγγελματικής μελιού στην οποία θα μετέχει όλη η αλυσίδα, από τους παραγωγούς και τους μεταποιητές έως τους εξαγωγείς. «Έτσι θα αποκτήσετε ισχυρότερη οντότητα στην αγορά», τόνισε ο υπουργός. Οι εκπρόσωποι των μελισσοκόμων αναγνώρισαν το πραγματικό ενδιαφέρον του ΥπΑΑΤ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δείχνει πως «υπάρχει ενσυναίσθηση για τα προβλήματα του κλάδου». Παράλληλα είπαν «φεύγουμε με θετικό πρόσημο ότι ασχολείσθε με τα προβλήματά μας».

Πρωτοβουλίες ενάντια στις ελληνοποιήσεις

Στη σύσκεψη αναλύθηκαν όλες οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΥΠΑΑΤ αλλά και όσες δρομολογεί, με στόχο την προστασία του ελληνικού μελιού.
Έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας για την αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης μελιού, η οποία είναι σε πλήρη διασύνδεση με το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο και τα στοιχεία που δηλώνονται σε αυτό, ενώ θα παρέχεται η τεχνική δυνατότητα, για την εποπτεία των εισαγωγών και την παρακολούθηση της αγοράς του μελιού, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην προστασία και ανάδειξη των ελληνικών μελισσοκομικών προϊόντων, τη διαφύλαξη των παραγωγών και του καταναλωτικού κοινού, από φαινόμενα νοθείας και παραπλάνησης, αποτελώντας καθοριστικό εργαλείο για καθιέρωση μηχανισμών ιχνηλασιμότητας και την τήρηση του ισοζυγίου μελιού. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας έχει δρομολογηθεί με την προσαρμογή του κανονιστικού πλαισίου αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο αφορά στην εμπορία και τη διακίνηση μελιού, δηλαδή των σχετικών διατάξεων (ιδίως το άρθρο 24) της υπ’ αριθ. 91354/2017 υπουργικής απόφασης «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.).» (Β΄ 2983).

Με τη θέσπιση και αξιοποίηση τεχνολογικών εργαλείων όπως το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, η Ατομική Ψηφιακή Μελισσοκομική Ταυτότητα και τη διασύνδεσή τους με την ψηφιακή πλατφόρμα για την αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης μελιού και την αποτύπωση του ισοζυγίου μελιού, ο κλάδος της μελισσοκομίας ψηφιοποιείται και παρέχεται η τεχνική δυνατότητα, για την εποπτεία των εισαγωγών και την παρακολούθηση της αγοράς του μελιού.

Επίσης έχει νομοθετηθεί (άρθρα 27, 28 και 30 του ν 4691/2020 -Α΄ 108) η αυστηροποίηση των ποινών και των κυρώσεων που σχετίζονται με την παραπλάνηση των καταναλωτών ως προς την προέλευση των τροφίμων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και το μέλι.

Με εφόδιο τη δυνατότητα που μας δίνεται για την παρακολούθηση του ισοζυγίου μελιού μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, στηρίχθηκε στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. η γνώμη της Χώρας μας ως προς την ανάγκη τροποποίηση της ΟΔΗΓΙΑΣ 2001/110 για το μέλι. Στην τροποποίηση της ΟΔΗΓΙΑΣ, θα πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα των μιγμάτων μελιού που προέρχονται από περισσότερες από μία χώρες, όλες οι χώρες προέλευσης. Συμφωνήθηκε να καταστεί υποχρεωτικό να αναγράφονται με σαφήνεια στο ίδιο οπτικό πεδίο με το όνομα του προϊόντος, οι χώρες από τις οποίες προέρχεται το μέλι αντί της υποχρέωσης αναγραφής της ένδειξης από χώρες εντός ΕΕ ή εκτός ΕΕ, όπως ισχύει σήμερα για τα μίγματα μελιού. Θα πρέπει επίσης να αναγράφονται τα ποσοστά του μελιού που προέρχεται από τουλάχιστον τις τέσσερις (4) πρώτες χώρες προέλευσης.

Επίσης, ο υπουργός ζήτησε από τους εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής να ορίσουν μια τριμελή Επιτροπή η οποία θα συνεργαστεί με τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στο ζήτημα της προστασίας της ελληνικής παραγωγής από ελληνοποιήσεις.

Ενισχύεται το κυρωτικό πλαίσιο

Σε νομοσχέδιο που εισάγεται προς έγκριση στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, ενισχύεται το κυρωτικό πλαίσιο, γεγονός που σημαίνει ισχυροποίηση της νομοθεσίας για προστασία των ελληνικών προϊόντων- και του μελιού- από ελληνοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, σκοπός του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία θεσμικού πλαισίου με την εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΓΕ) και στα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ), καθώς και η θέσπιση διατάξεων για τα ελεγκτικά όργανα, τους ελέγχους, τη διαπίστωση παραβάσεων και την επιβολή κυρώσεων από το ΥΠΑΑΤ και τους εποπτευόμενους από αυτό Οργανισμούς.

Αντικείμενο του ν/σ συνιστά:
α) η παράθεση ορισμών και ο καθορισμός των αρμοδίων αρχών
β) οι προϋποθέσεις για την πιστοποίηση των επιχειρήσεων και οι υποχρεώσεις τους
γ) τα είδη των ενεργούμενων ελέγχων και τα ελεγκτικά όργανα
δ) τα είδη των παραβάσεων, τα διοικητικά μέτρα, οι κυρώσεις και η διαδικασία επιβολής τους

Το πρόβλημα της επικονίασης

Για την ενίσχυση της επικονίασης επισημάνθηκαν τα εξής:
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέχρι το 2025 καταρτίζεται Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αναστροφή της μείωσης των πληθυσμών των επικονιαστών, έως το 2030, και τη σταδιακή αύξηση των πληθυσμών τους μέχρι να επιτευχθούν ικανοποιητικά επίπεδα.
Έχει θεσπιστεί η πρόβλεψη της δυνατότητας υλοποίησης προγραμμάτων επικονίασης αυτοφυούς ή/και καλλιεργούμενης βλάστησης, στα οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν οι μελισσοκόμοι της χώρας.

Στο πλευρό των μελισσοκόμων ο ΕΛΓΑ

Σε ό,τι αφορά στον ΕΛΓΑ ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Ανδρέας Λυκουρέντζος αναφέρθηκε στους κινδύνους που καλύπτει ο υφιστάμενος Κανονισμός Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου, οι περισσότεροι των οποίων συμπεριλαμβάνονται στα αιτήματα των μελισσοκόμων.
Επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση έχει καλύψει και ζημιές πέραν των καλυπτόμενων από τους Κανονισμούς του ΕΛΓΑ, με προγράμματα από την Κρατική Αρωγή, όπως στις περιπτώσεις των θεομηνιών.

Επισήμανε τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην καταβολή της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς από τους παραγωγούς, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί – εκ του νόμου- να υπάρξει συμψηφισμός οφειλών ασφαλίστρων και καταβολής αποζημιώσεων.

Σε ό,τι αφορά την πληρωμή εκτιμητικού τέλους, υπενθύμισε ότι δεν έχει ζητείται στις περιπτώσεις των ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα ωστόσο δεν είναι δυνατόν να καταργηθεί.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ καταδεικνύοντας το πρόβλημα που υπάρχει στην υποχρέωση δήλωσης όλων των μονάδων μελισσοκομίας, ανέφερε ότι σήμερα οι ασφαλισμένοι μελισσοκόμοι είναι 14.750, έχουν δηλωθεί 2.015.483 κυψέλες και οι ασφαλιστικές εισφορές ανέρχονται στο 1.058.109 €.

Η αποζημίωση είναι 70 €, για την απώλεια μελισσοσμήνους, 30 € για την απώλεια κυψέλης ενώ η ειδική ασφαλιστική εισφορά ανά μελισσοσμήνος και κυψέλη είναι μόνον 0,53 €.

Και ο κ. Λυκουρέντζος επισήμανε ότι και για λειτουργικούς λόγους του ΕΛΓΑ είναι επιβεβλημένη η ψηφιακή οργάνωση των μελισσοκόμων, ανακοίνωσε δε ότι στο σχεδιασμό του Οργανισμού με τον νέο κανονισμό είναι η αποζημίωση του 100% των ζημιών.

Χρηματοδοτήσεις και τομεακό πρόγραμμα

Σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτήσεις, ο υπουργός επισήμανε ότι η μελισσοκομία είναι ένας κλάδος που έχει δικό του τομεακό πρόγραμμα που ανέρχεται στα 61 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 30% από το προηγούμενο αντίστοιχο πρόγραμμα. Οι απορροφήσεις ανέρχονται στο 95%. Παράλληλα αναφέρθηκε στο Μέτρο 5.2 για την κτηνοτροφία, στο οποίο έχουν ενταχθεί και οι μελισσοκόμοι.

Επίσης η μελισσοκομία εντάχθηκε για πρώτη φορά στο μέτρο της βιολογικής παραγωγής ύψους 705 εκατ. ευρώ και όπως ανακοινώθηκε θα ενταχθούν και στη νέα προκήρυξη η οποία θα εκδοθεί έως το τέλος του έτους.

Τέλος, υπενθύμισε ότι καταβλήθηκαν 15 ευρώ ανά κυψέλη σε όλους τους μελισσοκόμους που επλήγησαν από τις πρόσφατες θεομηνίες σε Θεσσαλία και Έβρο.

Ακόμη ετέθησαν και άλλα ζητήματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα άλλων υπουργείων, όπως του Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Οικονομικών, τα οποία ο ΥπΑΑΤ δεσμεύθηκε να μεταφέρει στους αρμοδίους υπουργούς.

Ποιοι μετείχαν

Στη σύσκεψη εκτός του υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη και του υφυπουργού Σταύρου Κελέτση, μετείχαν ο Γ.Γρ. Γιώργος Στρατάκος, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ Παναγιώτης Χατζηνικολάου. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος παρίσταντο οι κ.κ. Στέλιος Τζαφέρος και Νίκος Καραμέτος.

Η Συντονιστική Επιτροπή των μελισσοκόμων αποτελείτο από τους:
Δημητρόπουλος Αναστάσιος (Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Αχαΐας και μέλος του Δ.Σ. της ΟΜΣΕ)
Χιτόγλου Γεώργιος (Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης)
Κρασσάς Κωνσταντίνος (Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Λασιθίου)
Χαρίσης Ιωάννης (Πρόεδρος πανελλήνιος Συλλόγου Επαγγελματιών Μελισσοκόμων)
Καρανίκας Σωτήριος (Μέλος Μελισσοκομικού Συλλόγου Λαμίας)
Χιώτης Πέτρος (Πρόεδρος Συλλόγου Μελισσοκόμων Μεσσηνίας)
Βήρος Κυριάκος (Πρόεδρος Σωματείου Βιολογικών Μελισσοκόμων Ελλάδος
Κασσανδρινός Τέλης (Πρόεδρος Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Νικήτης)
Κρίτζαλης Νικόλαος (Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Φωκίδας)
Αποσπόρης Παναγιώτης (Γραμματέας Μελισσοκομικού Συλλόγου Αθήνας)
Τσούκος Παναγιώτης (Μέλος Συντονιστική Επιτροπής)

22/02/2024 09:37 πμ

Οι μελισσοκόμοι έφτασαν, σήμερα Πέμπτη (22/2), στην Αθήνα, προκειμένου διεκδικώντας τα αιτήματα τους και αναδεικνύοντας τα προβλήματα τους.

Ήδη για αρκετή ώρα οι μελισσοκόμοι βρίσκονται πάνω στην πλατεία Συντάγματος απέναντι από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, φορώντας τις στολές εργασίας τους και έχοντας ανάψει τα καπνιστήρια διαμαρτύρονται για τις ελληνοποιήσεις και το κόστος παραγωγής.

Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι οι «ελληνοποιήσεις». Ζητούν να γίνουν έλεγχοι στην αγορά και οι καταναλωτές να τρώνε μέλι και όχι μίγματα με γλυκαντικές ουσίες.

Επίσης ζητούν να μπορούν να εργαστούν το καλοκαίρι μέσα στην αντιπυρική περίοδο δηλαδή τότε που παράγεται το μέλι.

Άρα κάνουν αγώνα υπέρ των καταναλωτών και καλό είναι να συμπαρασταθούν οι Αθηναίοι στον αγώνα τους.

Το περίεργο είναι ότι αν και η μελισσοκομία προστατεύει το περιβάλλον η ηγεσία του ΥπΑΑΤ δεν την έχει εντάξει στην ΚΑΠ ούτε βέβαια στα Οικολογικά Προγράμματα (το κράτος έχει συνέχεια ανεξάρτητα με την εναλλαγή υπουργών και πρέπει να έχει μακροχρόνια στρατηγική και όχι προσωπικές φιλοδοξίες).

Τα Αιτήματα του κλάδου που χρήζουν άμεσης λύσης είναι:

  • Eλληνοποιήσεις (Διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού. Θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος).
  • Κόστος παραγωγής (αποφορολόγηση καυσίμου, διατήρηση αφορολογήτου στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών)
  • Άρση των περιοριστικών Πυροσβεστικών διατάξεων, που μας αφαιρούν το δικαίωμα στην εργασία.
  • Άρση περιορισμών τοπικών Δασαρχών. Τοποθέτηση μελισσοσμηνών, όπως ορίζει ο νόμος 6238/1934.
  • Επιδότηση επικονίασης. Πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και το πρασίνισμα.
  • Αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο.
  • Κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.
21/02/2024 09:04 πμ

Mελισσοκόμοι από όλη την Ελλάδα, την Πέμπτη (22 Φεβρουαρίου), θα έρθουν στην Αθήνα για Πανελλήνια διαμαρτυρία.

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), η οποία έλαβε χώρα το Σάββατο (17 Φεβρουαρίου 2024), εξελέγη συντονιστική επιτροπή κινητοποιήσεων μελισσοκόμων, που αποφάσισε τα ακόλουθα:

Την Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 8 π.μ. οι μελισσοκόμοι από όλη την Ελλάδα, θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Συντάγματος για Πανελλήνια διαμαρτυρία.
Συμβολικά θα συμμετάσχουν 20 (είκοσι) Μελισσοκομικά φορτηγά.

Στο πλαίσιο της δράσης, θα επιδοθεί το πλαίσιο των αιτημάτων, καθώς και το ψήφισμα μας στην Βουλή των Ελλήνων.

Ακόμα θα αιτηθούν συνάντησης με τους Υπουργούς των εμπλεκόμενων υπουργείων με τα αιτήματα του κλάδου, που είναι το ΥπΑΑΤ, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Μεταφορών.

Τα Αιτήματα του κλάδου που χρήζουν άμεσης λύσης είναι:

  • Eλληνοποιήσεις (Διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού. Θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος).
  • Κόστος παραγωγής (αποφορολόγηση καυσίμου, διατήρηση αφορολογήτου στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών)
  • Άρση των περιοριστικών Πυροσβεστικών διατάξεων, που μας αφαιρούν το δικαίωμα στην εργασία.
  • Άρση περιορισμών τοπικών Δασαρχών. Τοποθέτηση μελισσοσμηνών, όπως ορίζει ο νόμος 6238/1934.
  • Επιδότηση επικονίασης. Πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και το πρασίνισμα.
  • Αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο.
  • Κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.
20/02/2024 04:18 μμ

Tο Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Επιτροπή Αγροτεχνολογίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διοργανώνει το «12ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας», με τίτλο: «Η Πρωτογενής Παραγωγή με το Βλέμμα στο Μέλλον: Προκλήσεις και Προοπτικές στη Γεωργία και Κτηνοτροφία» που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024, στο ξενοδοχείο Porto Palace της Θεσσαλονίκης.

Το ετήσιο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας, το οποίο διοργανώνεται από το 2012 έχει καθιερωθεί ως ο κορυφαίος θεσμός στον κλάδο, αναδεικνύοντας σημαντικές λύσεις της αγροτικής οικονομίας αλλά και του αγρότη επιχειρηματία.

Στο 12ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας θα συζητηθούν προτάσεις για την επόμενη μέρα μετά τα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα και τις συστημικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο κλάδος προκειμένου να αναγεννηθεί και να αναπτυχθεί.

Ταυτόχρονα, το Συνέδριο θα επικεντρωθεί στην κτηνοτροφία και παράγωγα αυτής, όπως η γαλακτοκομία και τυροκομία, κλάδους με μεγάλες δυνατότητες αλλά και σημαντικές προκλήσεις, καθώς πρέπει να προσαρμοστούν στην αυξανόμενη ζήτηση με λιγότερους πόρους.

Το παρών, στο συνέδριο θα δώσουν εξέχουσες προσωπικότητες με διεθνή γνώση και εμπειρία στην αγροτική οικονομία, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθηγητές πανεπιστημίου, επιχειρηματίες και αναλυτές, με σκοπό να αναδείξουν και να παρουσιάσουν όλες τις εξελίξεις και τις προοπτικές στον κλάδο της αγροτεχνολογίας.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου, θα τεθούν στο επίκεντρο οι ακόλουθες θεματικές ενότητες:

  • Ανασυγκρότηση και προτεραιότητες αποκατάστασης πληγεισών περιοχών
  • Διαχείριση κινδύνων σε περίοδο εντεινόμενης κλιματικής κρίσης
  • Η τεχνολογία ως εργαλείο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών
  • Δημογραφικό και διαδοχή αγροτικών εκμεταλλεύσεων
  • Η νέα αγορά πιστώσεων άνθρακα και οι ευκαιρίες για την ελληνική γεωργία
  • Ανθεκτική κτηνοτροφία: Βιώσιμες και κυκλικές πρακτικές
  • Ευζωία και κτηνοτροφία ακριβείας
  • Καινοτομίες στη διατροφή αγροτικών ζώων
  • Η εξωστρέφεια ως κλειδί ανάπτυξης της γαλακτοκομίας
  • Τυροκομία: Συνδυάζοντας παράδοση με καινοτομία
  • Εργαλεία και ευκαιρίες για είσοδο στον αγροτικό τομέα και εκσυγχρονισμό εκμεταλλεύσεων
19/02/2024 10:29 πμ

Στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), που έγινε στην Λάρισα, το Σάββατο (17/2), ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την παραίτησή του ο πρόεδρος κ. Αναστάσιος Ποντίκης.

Στην συνέχεια και τα υπόλοιπα πέντε μέλη του προεδρείου παραιτήθηκαν. Ακολούθησε η παραίτηση εγγράφως και του έκτου μέλους.

Όπως υποστήριξαν δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των μελισσοκόμων. Στην ουσία περίμεναν στήριξη την οποία όμως δεν έλαβαν από την Συνέλευση.

Ο πρώην πρόεδρος της ΟΜΣΕ, Βασίλης Ντούρας, στην συνέχεια ανέλαβε πρωτοβουλία για την ανασύνθεση του ΔΣ και την εκ νέου καταμομή αξιωμάτων με στόχο - όπως ανέφερε - την εύρυθμη λειτουργία της Ομοσπονδίας.

Όσον αφορά την συγκέντρωση των αγροτών στην Αθήνα, την Τρίτη (20/2), η ΟΜΣΕ ακολουθεί τις κινητοποιήσεις, ενώ την πρωτοβουλιά έχει η Συντονιστική Επιτροπή, που εκλέχτηκε μετά την ολοκλήρωση της Γενική Συνέλευση. Πάντως όλα τα μέλη του πρώην ΔΣ δεσμεύτηκαν ότι ακολουθούν τις κινητοποιήσεις.

Ο Αναστάσιος Δημητρόπουλος, πρόεδρος στον Μελισσοκομικό Σύλλογο Αχαΐας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «η Γενική Συνέλευση προχώρησε στην εκλογή 11μελούς Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία θα αναλάβει τη διοργάνωση των κινητοποιήσεων.

Θα συμμετέχουμε στην κινητοποίηση της Τρίτης (20/2) με τους υπόλοιπους αγρότες και θα διοργανώσουμε νέα κινητοποίηση στην Αθήνα, την Πέμπτη (22/2), στην οποία καλούμε όλους τους μελισσοκόμους της χώρας να συμμετάσχουν».

15/02/2024 05:28 μμ

«Είναι δύσκολο για κάποιον να ασχοληθεί με το επάγγελμα της μελισσοκομίας στην χώρα μας», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κωνσταντίνος Μουγκοπέτρος, μελισσοκόμος από τα Καλάβρυτα, που έχει σχεδόν 220 μελισσοσμήνη.

«Δυστυχώς με τις λανθασμένες πολιτικές δεν είναι βιώσιμοι οι μελισσοκόμοι.

Οι καιρικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην παραγωγή μελιού της χώρας. Ο μελισσοκόμος είναι αναγκασμένος να είναι δίπλα στα μελίσσια και πρέπει ανά πάσα στιγμή να πάρει αποφάσεις για να γλυτώσει την παραγωγή του.

Είναι βέβαια και θέμα τύχης για να γλυτώσεις από μια καταστροφή. Προσωπικά φέτος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια δεν είχα μεγάλη απώλεια παραγωγής. Αλλά παρόλα αυτά δεν είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα. Επίσης σε γενικές γραμμές έχουμε μείωση της παραγωγής μελιού λόγω των καιρικών συνθηκών. Αρκεί να σας αναφέρω ότι στην Κυπαρισσία που πηγαίνω τον χειμώνα τα μελίσσια μου είχε πάνω από ένα μήνα να βρέξει.

Όμως δεν είναι μόνο οι καιρικές συνθήκες που έχουν πλήξει τον κλάδο. Είναι και τα προβλήματα που μας δημιουργούν τα δασαρχεία της χώρας στις μετακινήσεις μας.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν μας αφήνουν να ανεβούμε πάνω στα βουνά. Ποιον θα ενοχλήσουμε;

Επίσης το καλοκαίρι στα δάση είναι πρόβλημα. Σε κάθε κλάδο υπάρχουν οι καλοί και οι κακοί επαγγελματίες. Όμως δεν μπορεί να τιμωρείς έναν ολόκληρο κλάδο γιατί ένα μικρό ποσοστό δημιουργεί πρόβλημα. Ο σωστός επαγγελματίας ξέρει πως θα λειτουργήσει το καπνιστήρι του. Ποτέ ο μελισσοκόμος δεν πρόκειται να βλάψει το δάσος που του δίνει εισόδημα.

Βέβαια όλοι μας πρέπει να έχουμε απαιτήσεις αλλά και υποχρεώσεις. Δεν μπορεί το καλοκαίρι να μην βάζουμε νερό δίπλα στα μελίσσια. Επίσης πρέπει να χρησιμοποιούμε δίχτυα όταν βάζουμε τα μελίσσια μας κοντά σε οικίες ή δρόμους για να μην ενοχλούμε τους άλλους. Ξέρω και σέβομαι κάποιους ανθρώπους που έχουν αλλεργίες. Και ο γείτονάς μου γεωργός όταν είναι να ψεκάσει να με ενημερώνει. Όλα είναι θέμα παιδείας, πρέπει να μάθουμε ότι το συμφέρον του γείτονα είναι και δικό μου συμφέρον.

Η μέλισσα κάνει ένα λειτούργημα. Μιλάνε για προστασία του περιβάλλοντος. Το επάγγελμά μας βοηθάει την φύση να παράγει τρόφιμα αλλά δεν έχει καμιά ενίσχυση για αυτό. Η πολιτεία δεν στηρίζει ένα νέο να ασχοληθεί με τον κλάδο μας.

Στα Καλάβρυτα προσπαθήσαμε να κάνουμε ένα συνεταιρισμό αλλά οι ακιρικές συνθήκες δεν μας βοήθησαν να παράγουμε τις ποσότητες που πρέπει για να κάνουμε εξαγωγή. Στοπ εξωτερικό γνωρίζουν την ποιότητα του ελληνικού μελιού και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για να το αγοράσουν. Για φτάσει στο επίπεδο να κάνεις εξαγωγές θα πρέπει να σε στηρίξει η πολιτεία.

Από το 2016 ασχολούμε με το επάγγελμα και θα πρέπει να σας επισημάνω ότι υπάρχει μια αύξηση του κόστους κατά 300%. Μόνο οι τροφές της μέλισσας έχουν αυξηθεί κατά 200%.

Από την άλλη η ζήτηση λόγω των οικονομικών προβλημάτων έχει μειωθεί πάνω από 30%. Οι ελληνοποιήσεις και οι αυξημένες εισαγωγές φτηνών μελιών φέρνουν «πίεση» στις τιμές παραγωγού. Επίσης ένα ακόμη πρόβλημα είναι οι μίξεις (χαρμάνια) μελιών από διάφορες χώρες που τα πουλάνε σε χαμηλές τιμές.

Τελικά η μελισσοκομία έχει πολλά έξοδα και δεν αφήνει κάποιο σοβαρό έσοδο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί να αναγκάζονται να ασχοληθούν με άλλα επαγγέλματα για να έχουν ένα πρόσθετο εισόδημα και να παραμελούν τα μελίσσια τους.

Η ασφάλιση στον ΕΛΓΑ είναι υποχρεωτική αλλά για να αποζημιωθεί ο μελισσοκόμος υπάρχει μια μεγάλη γραφειοκρατία. Πολλές φορές δεν αξίζει ο μελισσοκόμος να χάσει τον χρόνο του. Μόνο αν υπάρχουν μεγάλες ζημιές, όπως η θεομηνία στην Θεσσαλία, μπορεί να καταβληθούν κάποιες αποζημιώσεις σε σύντομο διάστημα.

Παράγω μέλι από έλατο, πεύκο, άνθη και ρείκι. Με τα έξοδα που υπάρχουν σήμερα τιμή παραγωγού κάτω από 6 ευρώ το κιλό στην χονδρική και 10 ευρώ στην λιανική δεν συμφέρει να πουλήσει ο μελισσοκόμος».

01/02/2024 05:06 μμ

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία, το πρωί της Πέμπτης (1/2/2024) οι μελισσοκόμοι της Θεσσαλίας, που είδαν τα μελισσοσμήνη να καταστρέφονται από τις πλημμύρες.

Οι μελισσοκόμοι έκαναν πορεία στο κέντρο της Λάρισα με τα οχήματά τους και στην συνέχεια παρέδωσαν ψήφισμα στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας.

Ακολούθησε πορεία και πήγαν στον μπλόκο Πλατυκάμπου για να συμπαρασταθούν στους αγρότες της Λάρισας.

Στη διαμαρτυρία έλαβαν μέρος οι Θεσσαλικοί Σύλλογοι Μελισσοκόμων:

  • Ελασσόνας
  • Καρδίτσας
  • Μαγνησίας
  • Τρικαίων
  • Τρικαίων - Φίλων της Μέλισσας
  • Φαρσάλων.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Πέτρος Σαρούδης, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας, «τα αιτήματα των Θεσσαλών μελισσοκόμων αφορούν:

Ελληνοποιήσεις

Έχουμε νομοθετικό κενό. Εισάγετε νοθευμένο και φιλτραρισμένο μέλι χωρίς γύρη κυρίως από την Κίνα και γίνεται χαρμάνι με ελάχιστη ποσότητα Ελληνικού μελιού. Λόγω του νομοθετικού κενού πωλείται ως Ελληνικό.

Κόστος παραγωγής

Εδώ και δύο χρόνια το αυξημένο κόστος στα καύσιμα και τις πρώτες ύλες έχουν εκτινάξει το κόστος παραγωγής σε σημείο που να μην είναι βιώσιμο το επάγγελμα.

Άρση των περιοριστικών Πυροσβεστικών διατάξεων

Υπάρχει Πυροσβεστική διάταξη που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μας απαγορεύει το άναμμα του καπνιστήριού μετά της 11πμ στα δάση .Επί της ουσίας μας απαγορεύει την εργασία.

Άρση περιορισμών τοπικών Δασαρχών

Τοπικοί δασάρχες κάνουν παρερμηνεία νόμου κατά το δοκούν με αποτέλεσμα να βεβαιώνουν πρόστιμο σε μελισσοκόμους και αποκλείοντας έτσι τεράστιες μελισσοπεριοχές. (Ν6238/1934).

Επιδότηση επικονίασης

Ζητάμε πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και το πρασίνισμα. Ποιο είναι το πρόβλημα; Η μέλισσα είναι ο κύριος επικονιαστής των φυτών και με αυτή της την δράση δεσμεύει διοξείδιο του άνθρακα. Για αυτή την σπουδαία προσφορά οι μελισσοκόμοι δεν ανταμείβονται.

Αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απωλεσθέν ζωικό κεφάλαιο

Η κλιματική κρίση είναι παρούσα με καταστροφικές συνέπειες για την μελισσοκομία σε αυτό το έτος. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στο να ενισχυθούν οι πληγέντες.

Κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο

Οι μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν τις παράπλευρες οδούς πολύ συχνά διότι ξεφορτώνουν μελίσσια σε δύσκολα σημεία. Αυτό γίνεται είτε με φορτίο είτε χωρίς, με αποτέλεσμα να δεχόμαστε κλήσεις τροχαίας».

Στο μεταξύ σήμερα Πέμπτη (1/2), φάνηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς των μελισσοκόμων η ενίσχυση 15 ευρώ ανά κυψέλη. Η έκτακτη ενίσχυση αφορά όσους δραστηριοποιούνται στην παραγωγή μελιού στις ΠΕ Έβρου, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Τρικάλων.

01/02/2024 01:07 μμ

Το κύρος του ελεγκτικού έργου του Οργανισμού βασίζεται στην ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών του και στο σεβασμό των κανόνων με τους οποίους λειτουργεί, όχι στα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και στις ειδικές μεταχειρίσεις. Αυτό αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Και προσθέτει:

«Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε μία ιδιαίτερη προσπάθεια να φανεί ότι κάτι αλλάζει δραστικά προς το καλύτερο όσον αφορά στον τομέα του ελεγκτικού έργου του Οργανισμού και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Φιλόδοξες δηλώσεις δια στόματος αρμόδιου Υπουργού και επικοινωνιακές ενέργειες με τους επικεφαλής πολιτικούς προϊστάμενους των ελεγκτικών υπηρεσιών και ελεγκτικών φορέων του Υπουργείου, όπως διενέργεια δειγματοληψιών με τη συνδρομή φωτογραφικών μηχανών και δημοσιογράφων και διάφορα παρόμοια.

Οι εργαζόμενοι στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ περιορίζονται να επισημάνουν ότι με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και διακηρύξεις προς κατανάλωση μέσω των ΜΜΕ, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει πραγματικά προς το καλύτερο στη λειτουργία του Οργανισμού, ώστε να επιτευχθούν οι απώτεροι στόχοι στους οποίους αποβλέπουν τα θεσπισμένα με ευρωπαϊκούς κανονισμούς συστήματα ποιότητας και ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Αυτό που χρειάζεται είναι να σκύψουν οι έχοντες την πολιτική και διοικητική ευθύνη με προσοχή, στα προβλήματα που οι εργαζόμενοι στον τομέα της Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων του Οργανισμού, πασχίζουν όχι μόνο να αντιμετωπίσουν καθημερινά, αλλά και να τα αναδείξουν στους αρμόδιους για να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις. Έχουμε χορτάσει χρόνια τώρα από ανίδεους «ειδικούς» που δεν έχουν αυτιά για να ακούσουν το έμπειρο και άκρως καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, αλλά επιμένουν να αρκούνται στη δημιουργία πρόσκαιρων εντυπώσεων, χωρίς να δίνουν καμία προσοχή στην ουσιαστική επιτέλεση του έργου του Οργανισμού. Το γεγονός ότι ο Οργανισμός κάνει αυτό για το οποίο ιδρύθηκε ούτε τις κάμερες αφορά, ούτε μπορεί να αποτελεί επικοινωνιακό «καύχημα».

Οι δημιουργούμενες εντυπώσεις είναι εντελώς αντίθετες από αυτό που πραγματικά ισχύει και οι εργαζόμενοι δε σταματούν να καταγγέλλουν: Υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και εγκατάλειψη του δημόσιου φορέα και της αποστολής του στη φθορά.

Τέλος, και αφού φαίνεται ότι το εποπτεύον, προϊστάμενο Υπουργείο δίνει μεγάλη σημασία στο κύρος του Οργανισμού και του ρόλου που επιτελεί – κάτι που προφανώς μας κάνει να ευελπιστούμε – πολύ θα θέλαμε να δώσει την προσοχή που αναλογεί και να εξετάσει εξονυχιστικά μία υπόθεση χορήγησης πιστοποίησης σε προϊόν ΠΟΠ-ΠΓΕ, πολύ μεγάλου εμπορικού ενδιαφέροντος, η οποία έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τους εργαζόμενους για τον τρόπο που τη χειρίστηκε η ηγεσία του Οργανισμού, ερήμην και σε απόλυτη αντίθεση προς τις εισηγήσεις σύσσωμης της υπηρεσιακής ιεραρχίας. Κάτι που συμβαίνει για δεύτερη φορά υπό την ευθύνη της σημερινής Διοίκησης και αυτό δεν μπορεί να περάσει ασχολίαστο.

Ήδη μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, έχουν ζητήσει σχετική ενημέρωση για τη συγκεκριμένη υπόθεση, σε απάντηση της οποίας μέχρι στιγμής υπάρχει – γιατί άραγε - μόνο παρατεταμένη σιωπή. Επειδή, η συγκεκριμένη περίπτωση, εάν περάσει ανενόχλητη δημιουργεί πολύ κακό προηγούμενο για το κύρος των πιστοποιήσεων και του Οργανισμού, θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο αρμόδιος Υπουργός και οι εκπρόσωποι του στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, θα τη διερευνήσουν δεόντως, ώστε να καταλάβουμε κι εμείς ποια θέση παίρνουν ως προς το ερώτημα, κατά πόσο οι προδιαγραφές ποιότητας που θέτουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί ισχύουν για όλους με τον ίδιο τρόπο, ή μπορούν να γίνονται λάστιχο, όταν «το απαιτούν οι περιστάσεις».

Μη ξεχνάμε εξάλλου ότι είναι και η προστασία του υγιούς ανταγωνισμού, που πρέπει να απασχολεί την πολύπαθη Γενική Διεύθυνση Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων του Οργανισμού, μετά και τη ψήφιση του πρόσφατου νόμου για τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Ούτε και το περιβόητο δέος λοιπόν, της προστασίας του ανταγωνισμού - όπως φαίνεται - δεν αποδεικνύεται αρκετό μερικές φορές, να αποτρέψει κάποιους από το να ευαρεστήσουν ένα «βασιλιά της αγοράς», οποίος επιζητά – και το πετυχαίνει - να παρακάμψει ό,τι ισχύει για όλους τους ταπεινούς ανταγωνιστές του. Τι κι αν ορκίζονται σε αυτόν (υγιή ανταγωνισμό), όλες οι διοικήσεις του Οργανισμού και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι.

01/02/2024 12:20 μμ

Στην παραλιακή της Θεσσαλονίκης έχουν ήδη φτάσει οι αγρότες από περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας με 300 τρακτέρ.

Αγρότες από την Ημαθία, την Πέλλα, τις Σέρρες, το Κιλκίς και άλλες περιοχές, μπήκαν στην Λεωφόρο Νίκης με μέτωπο έφτασαν έξω από την νότια πύλη της ΔΕΘ για το μεγάλο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο ενόψει της Agrotica.

Οι διαμαρτυρόμενοι στέλνουν το μήνυμα πως ο πρωτογενής τομέας πεθαίνει μέρα με τη μέρα από το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής και την αδιαφορία - όπως λένε - της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πέλλας, Γιώργος Σιδηρόπουλος, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «τέτοια συγκέντρωση και διαμαρτυρία δεν έχει ξαναγίνει. Ήρθαμε με 155 τρακτέρ από Πέλλα και Κουφάλια και συνολικά μπορεί να ξεπερνάμε και τα 400. Θέλουμε η κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα αιτήματα μας, στο κόστος παραγωγής στο ρεύμα, στα πετρέλαια και στα εφόδια. Θέλουμε διάλογο, πιστεύουμε όμως οτι θα πρέπει να υπάρξουν λύσεις. Δε θέλουμε προσχηματικό και ανούσιο διάλογο όπως συνέβαινε μέχρι τώρα».

farmers

Οι αγρότες επιθυμούν να καταθέσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη και να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, εκφράζοντας τα ζητήματα του κλάδου τους.

Επίσης στην γέφυρα της Θέρμης έδωσαν ραντεβού νωρίτερα οι μελισσοκόμοι της Χαλκιδικής, Σερρών, Λαγκαδά και Πιερίας, οι οποίοι με τα οχήματά τους κατέβηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προκειμένου να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται.

Δυναμικό παρόν έδωσε ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Πιερίας, στην Πανελλαδική μελισσοκομική κινητοποίηση στο πλαίσιο της έναρξης λειτουργίας της AGROTICA 24. Τα χρόνια, συσσωρευμένα , άλυτα και συνεχώς διογκούμενα προβλήματα του κλάδου της μελισσοκομίας ωθούν τους μελισσοκόμους στα όρια της επιβίωσης.

Η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων, το Πανελλήνιο Μελισσοκομικό Συντονιστικό Κινητοποιήσεων και η κοινή πεποίθηση όσων συμμετείχαν ήταν ότι, ο αγώνας μόλις ξεκίνησε και θα κλιμακωθεί έως ότου υπάρξει δικαίωση. Προς το παρόν , μετά και την επίδοση κοινού ψηφίσματος των μελισσοκομικών φορέων στην συντονίστρια του Γραφείου Θεσσαλονίκης του Πρωθυπουργού , ο κλάδος βρίσκεται σε αναμονή αποφάσεων και υλοποιήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο (3/2) είναι προγραμματισμένο το πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών στην Agrotica, στο οποίο θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων και οι αγρότες από τη Θεσσαλία. Το συλλαλητήριο διοργανώνει η η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ) και θα γίνει στην Άνω Πύλη της ΔΕΘ (Εγνατίας).