Με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ και όλων των αρμόδιων φορέων του μελισσοκομικού κλάδου διεξήχθη διαδικτυακά το 11ο Συνέδριο Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας, το Σάββατο και Κυριακή (12 -13 Δεκεμβρίου 2020).
Μιλώντας στο Συνέδριο, ο Υπουργός, Μάκης Βορίδης, προανήγγειλε μέτρα στήριξης του μελισσοκομικού τομέα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την πανδημία. Αναφερόμενος στο Εθνικό Μελισσοκομικό Μητρώο, σημείωσε ότι η σχετική υπουργική απόφαση βρίσκεται προς υπογραφή, προκειμένου να ενεργοποιηθεί μια βάση η οποία θα θέσει θεμέλια διαφορετικής παραγωγικής συγκρότησης στον μελισσοκομικό κλάδο.
Τη σαφή βούληση για στήριξη του κλάδου εξέφρασε στον χαιρετισμό του και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε τη λήψη πρωτοβουλιών μέσα στο 2021 για τη στήριξη των επιχειρήσεων και την αύξηση των εξαγωγών μελιού, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει επιπλέον προβολή σε ένα προϊόν όπως το μέλι, παραδοσιακό για την Ελλάδα, με υψηλή ποιότητα και σημαντικές εξαγωγές.
Τις ενέργειες του Υπουργείου για τη στήριξη του μελισσοκομικού κλάδου από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, ανέφερε η Υφυπουργός, Φωτεινή Αραμπατζή, ενώ σημείωσε ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι η προστασία της ελληνικής παραγωγής από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, η αύξηση της παραγωγής με βάση τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας και η αύξηση της προστιθέμενης αξίας του ελληνικού μελιού, δηλαδή τυποποίηση, πιστοποίηση, branding, αύξηση εξαγωγών.
Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μελισσοκομικός κλάδος αλλά και στις προτάσεις για την αντιμετώπισή τους αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ) Βασίλης Ντούρας. Επίσης, ζήτησε να μπει το ελληνικό σήμα στο μέλι, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο θα βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας και σε μια καλύτερη λειτουργία της αγοράς.
Ως κρίσιμες χρονιές για την ελληνική μελισσοκομία χαρακτήρισε το 2020 και το 2021 ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού & Λοιπών Προϊόντων Κυψέλη, Γιώργος Πίττας. Όπως υπογράμμισε, οι αθρόες εισαγωγές μελιού από τρίτες ή ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως μέσω Βουλγαρίας, η παρατεταμένη οικονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή και η πανδημία, αποτελούν μερικά από τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο μελισσοκομικός κλάδος ενώ οι ελληνοποιήσεις και η πρωτοφανής αδικαιολόγητη νοθεία με καραμελόχρωμα και οι εξευτελιστικές τιμές διάθεσης κάποιων μελιών έχουν φέρει σε απόγνωση τον μελισσοκομικό κλάδο και όλους όσους ασχολούνται με το ελληνικό μέλι.
Διαβάστε σχετικό άρθρο του ΑγροΤύπου που κάναμε αναφορά στην στήριξη λόγω πανδημίας του μελισσοκομικού κλάδου (πατήστε εδώ)
Έως τις 30 Ιουνίου θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις των μελισσοκόμων για ένταξη στη δράση «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» της παρέμβασης Π2-55.3 «Εξορθολογισμός της εποχιακής μετακίνησης των μελισσοσμηνών» της νέας ΚΑΠ.
Οι αιτήσεις μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται μέσω της ειδική ψηφιακής εφαρμογής στο GOV.gr.
Σύμφωνα με το δημοσιευμένο ΦΕΚ, δυνητικοί δικαιούχοι της δράσης είναι ενεργοί μελισσοκόμοι που έχουν στην κατοχή τους τουλάχιστον 110 κυψέλες.
Οι δικαιούχοι υποχρεούνται πριν τη μετακίνησή τους να δηλώνουν το ενδεικτικό πρόγραμμα μετακινήσεων, με τις ακόλουθες πληροφορίες:
α) τον συνολικό αριθμό των κυψελών που προγραμματίζει να μετακινήσει,
β) την συνήθη περιοχή μόνιμης εγκατάστασης του μελισσοκομείου (έδρα) και τον συνήθη χρόνο παραμονής των κυψελών στην έδρα,
γ) την πιθανή τοποθεσία μετακίνησης των κυψελών (Περιφερειακή Ενότητα, θέση, κ.λ.π.) και την πιθανή χρονική περίοδο μετακίνησης και παραμονή τους.
Κατά παρέκκλιση, για το πρώτο έτος εφαρμογής (2023), η μη δήλωση του παραπάνω ενδεικτικού προγράμματος μετακινήσεων, δεν αποτελεί κριτήριο αποκλεισμού από την ενίσχυση.
Κριτήριο επιλεξιμότητας των δυνητικών δικαιούχων της Δράσης αποτελεί η μετακίνηση κατά τη διάρκεια εκάστου έτους τουλάχιστον 40% των κατεχομένων κυψελών σε απόσταση μεγαλύτερη ή ίση των 50 χιλιομέτρων για την ηπειρωτική Ελλάδα την Κρήτη και την Εύβοια και μεγαλύτερη ή ίση των 20 χιλιομέτρων για τη νησιωτική Ελλάδα, πλην της Κρήτης και της Εύβοιας. Ειδικά για την περίπτωση των μικρών νησιών του Αιγαίου Πελάγου επιλέξιμες είναι μόνο οι μετακινήσεις που πραγματοποιούνται, είτε εντός του ίδιου νησιού είτε σε άλλο μικρό νησί του Αιγαίου Πελάγους.
Για τους δικαιούχους οι οποίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία και τα παραστατικά που δηλώνονται και τηρούνται στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, παράγουν και εμπορεύονται κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος από το έτος υποβολής της αίτησης τουλάχιστον 5 χιλιόγραμμα μέλι ανά κατεχόμενη κυψέλη, το ποσό ενίσχυσης ανά επιλέξιμη μετακινούμενη κυψέλη προσαυξάνεται κατά 50%.
Επίσης, οι δικαιούχοι οι οποίοι αξιοποιούν τις σύγχρονες τεχνολογίες (π.χ. τεχνολογία «smartphone photo GPS location») και διαβιβάζουν ηλεκτρονικά μέσω ειδικής ψηφιακής εφαρμογής στις αρμόδιες αρχές ψηφιακό φωτογραφικό υλικό, στο οποίο ευκρινώς διακρίνονται οι μετακινούμενες κυψέλες και το πλήθος αυτών, η ακριβής θέση της τοποθέτησης των κυψελών, με ευανάγνωστο τον μελισσοκομικό κωδικό αριθμό τους, το ακριβές στίγμα της τοποθεσίας μέσω GPS και την ημερομηνία, το ποσό ενίσχυσης ανά επιλέξιμη μετακινούμενη κυψέλη προσαυξάνεται κατά 50%.
Δικαιούχοι οι οποίοι εγγράφηκαν ως νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα τα προηγούμενα έτη και έχει παρέλθει η διετία από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής τους στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η εγγραφή τους μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών επιλεξιμότητας, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης βεβαίωσης εγγραφής στο ΜΑΑΕ.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Στο παραδοσιακό χωρίο Σωτηριάνικα της Μεσσηνιακής Δυτικής Μάνης μπορεί κανείς να συναντήσει το μελισσοκομείο του Αναστάσιου Παπαδέα. «Μια μελωδία του αφεσμού των μελισσών», όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά περιγράφει, αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα για την ενασχόληση του με την τέχνη της μελισσοκομίας, ακολουθώντας την συμβουλή του μελισσοκόμου παππού του. Πολύ πριν, ωστόσο, θυμάται τον εαυτό του να τριγυρνά ανάμεσα στα μελίσσια του παππού του, ο οποίος του κληροδότησε, σαν ένα πολύτιμο οικογενειακό κειμήλιο, τα μυστικά της μελισσοκομίας.
Παράλληλα, στην πόλη της Καλαμάτας διατηρεί χώρο, στον οποίο τυποποιεί και εξάγει το μέλι του, ενώ, όπως ο ίδιος αναφέρει, κατά κύριο λόγο δραστηριοποιείται μόνος του, με εξαίρεση τις φορές εκείνες, που θα χρειαστεί βοήθεια στην επιθεώρηση των μελισσοσμηνών ή στις μετακινήσεις. Συνεπεία αυτού, επιλέγει να προσλαμβάνει άτομα, που διαθέτουν την σχετική εμπειρία, ιδίως, όμως, άτομα που αγαπούν την μέλισσα και ό,τι την συνοδεύει!
Απαραίτητες εγκαταστάσεις και θέση μελισσοκομείου
Οι εγκαταστάσεις που απαιτείται να έχει ένας μελισσοκόμος, όπως περιγράφει ο κος Παπαδέας, είναι μια αποθήκη, όπου θα τοποθετούνται οι κυψέλες που παραμένουν ανενεργές και δεν φιλοξενούν κάποια μελισσοσμήνη, καθώς και γενικότερα τα τμήματα των κυψελών, ένας χώρος στον οποίο θα πραγματοποιείται η εξαγωγή του μελιού και τέλος ένας τρίτος, ξεχωριστός χώρος για την τυποποίηση.
Η επιλογή του χώρου αναφορικά με την τοποθέτηση των μελισσιών δεν θα πρέπει να πραγματοποιείται τυχαία. Ειδικότερα, όπως περιγράφει ο κος Παπαδέας, είτε πρόκειται για ένα σταθερό μελισσοκομείο είτε για κάποιο, όπου μπορεί να μετακινήσει τα μελίσσια του για λίγο καιρό, το πρώτο πράγμα που πρέπει κανείς να κάνει είναι να έχει πλήρη και σαφή εικόνα των φυτών, που ευδοκιμούν στην θέση αυτή. Πρόσθεσε, επιπλέον, πως το μελισσοκομείο είναι απαραίτητο να είναι προστατευμένο από τυχόν ακραίες καιρικές συνθήκες και επισήμανε τη σημαντικότητα του φωτός του ηλίου που χρειάζεται να «λούζει» όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τη διάρκεια της μέρας την θέση, που έχει επιλεχθεί για το μελισσοκομείο.
Μια τυπική ημέρα μελισσοκομίας
Η χαραυγή της ημέρας βρίσκει τον κ. Παπαδέα στο μελισσοκομείο του να επιθεωρεί τα μελισσοσμήνη. Η μελισσοκομία απαιτεί συνεχή παρουσία, με τον ίδιο να τονίζει, ότι «στο επάγγελμα του μελισσοκόμου δεν υπάρχει ωράριο, όταν η μέλισσα σε χρειάζεται πρέπει να είσαι εκεί!». Μια τυπική ημέρα περιλαμβάνει έλεγχο της υγείας του μελισσιού, έλεγχο για τυχόν τάσεις σμηνουργίας σε συνάρτηση πάντοτε με την εποχή και στην περίπτωση που έχει φτάσει η περίοδος της μελιτοέκρισης έλεγχο αναφορικά με το εάν έχουν καλώς σφραγιστεί τα τελάρα με το μέλι.
Η παραγωγή, όπως ο ίδιος αναφέρει, κάθε χρόνο διαφοροποιείται, με την έννοια ότι έχουν υπάρξει χρονιές που συνέλεξε από διακόσια παραγωγικά μελίσσια έξι τόνους μέλι, ενώ άλλες χρονιές η παραγωγή δεν ξεπέρασε τους δυο τόνους. Η διαφοροποίηση αυτή οφείλεται πρωτίστως στον καιρό, καθώς όπως επεξηγεί ο κος Παπαδέας «το επάγγελμα του μελισσοκόμου είναι ένα αγροτικό επάγγελμα, το οποίο εξαρτάται κυρίως από τις καιρικές συνθήκες». Συνεχίζοντας την σκέψη του, προέβαλε και το ακόλουθο παράδειγμα, ήτοι εάν ένας μελισσοκόμος έχει μεταφέρει τα μελίσσια του στο έλατο και κατά τη διάρκεια της μελιτοφορίας του έλατου υπάρξουν συνεχείς βροχές ή ακόμα και κρύο, δεν θα είναι εφικτό να συμπληρωθεί η απαιτούμενη ποσότητα μελιού ελάτης, ενώ πάντοτε ελλοχεύει και ο κίνδυνος να μην υπάρξει και καθόλου μέλι.
Ο παππούς του κ. Παπαδέα, ο οποίος σήμερα βλέπει την παράδοση της μελισσοκομίας να συνεχίζεται επάξια, είχε συμβουλέψει τον εγγονό του να μην εκμυστηρεύεται τον αριθμό των μελισσιών που διαχειρίζεται. Ο νεαρός μελισσοκόμος, ωστόσο, έκανε μια εξαίρεση για τον ΑγροΤύπο και μας αποκάλυψε, ότι δουλεύει περίπου με 350 μελισσοσμήνη. Συγκεκριμένα, ασχολείται με την παραγωγή μελιτωμάτων και λιγότερο με την παραγωγή του μελιού από άνθη (ανθόμελο), μάλιστα, όπως ο ίδιος αναφέρει «ο κύριος όγκος των μελισσιών έχει μεταφερθεί στα έλατα, με την μελιτοέκριση να ξεκινά, ελπίζοντας σε ένα ελπιδοφόρο αποτέλεσμα». Το καταναλωτικό κοινό της Μεσσηνίας, στο οποίο και στοχεύει, έχει συνηθίσει τη γεύση και την υφή του μελιού ελάτης, αφού ο μεγαλύτερος όγκος των μελισσών βρίσκεται στα έλατα. Παρόλα αυτά, από τα προϊόντα του δεν λείπει το ανθόμελο, καθώς και ορισμένες ποικιλίες που παράγονται από το φασκόμηλο, το αγκάθι και το πορτοκάλι, ενώ, παράλληλα, στοχεύει και στο πεύκο.
Διαδικασία παραγωγής
Αναφορικά με την διαδικασία παραγωγής του μελιού, όπως εξηγεί ο νεαρός μελισσοκόμος, κατόπιν της συλλογής των γεμάτων κερηθρών με μέλι από τις κυψέλες, ακολουθεί η μεταβίβαση τους στο χώρο εξαγωγής. Εφόσον περάσουν τη διαδικασία της απολέπισης στον πάγκο του απολεπισμού, οι κυψέλες τοποθετούνται στον μελιτοεξαγωγέα, ο οποίος λειτουργεί με την φυγόκεντρο και περιστρέφοντας τα τελάρα οδηγεί το μέλι στα τοιχώματα. Κατόπιν, το μέλι περνά κατευθείαν σε μια αντλία και αρχικά καταλήγει στα βαρέλια φυσικής ωρίμανσης και εν συνεχεία καταλήγει σε ένα ογκομετρικό-δοσομετρικό από όπου συσκευάζεται και σε βαζάκια. ΄
Όσο αφορά την διαδικασία της συλλογής τόνισε, ότι το κάθε είδος μελιού απαιτεί διαφορετικό χειρισμό. Ειδικότερα, το μέλι ελάτης προαπαιτεί πολύ δυνατά μελίσσια, ώστε να μπορέσει ένας μελισσοκόμος να έχει ικανοποιητικές αποδόσεις, σε αντίθεση με το μέλι πεύκου, όπου υπάρχει η δυνατότητα συλλογής του με μικρότερης δυναμικότητας σε πληθυσμό μελίσσια. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι ο κος Παπαδέας ακολουθεί την ενδεδειγμένη διαδικασία, ώστε το μέλι του να λάβει πιστοποίηση βιολογικού μελιού. Για να χαρακτηριστεί ένα µελισσοκοµικό προϊόν ως ''Βιολογικό'' θα πρέπει να τηρηθεί µία ελάχιστη χρονική περίοδος, η οποία ονομάζεται «περίοδος μετατροπής», κατά τη διάρκεια της οποίας θα εφαρμόζονται στο µελισσοκομείο οι κανόνες βιολογικής παραγωγής.
Η αγορά μέσα από την οπτική ενός νέου μελισσοκόμου
Με το κόστος παραγωγής να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, η εισαγωγή ενός μελισσοκόμου στην αγορά σίγουρα δεν πραγματοποιείται άκοπα, με τον ίδιο να σημειώνει, ότι «Κάποτε πίστευα, πως το πιο δύσκολο πράγμα ήταν να παράξεις το μέλι, φυσικά το πιο δύσκολο είναι να πουλήσεις το μέλι και μάλιστα σε μια τιμή, ώστε να καταφέρεις και εσύ να ανταπεξέλθεις!». Πρόσθεσε, επιπλέον, ότι το ξεκίνημα του ήταν δυσανάβατο, καθώς υπάρχουν πολλοί μελισσοκόμοι στην αγορά, που προωθούν πληθώρα ποιοτικών μελιών και ως εκ τούτου ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Εντούτοις, με τον καιρό απέκτησε το δικό του πελατολόγιο, ενώ, παράλληλα, διατηρεί και ένα φυσικό κατάστημα στην πόλη της Καλαμάτας, στο οποίο πουλά και τον κύριο όγκο του μελιού του. Πέρα από αυτό, με την βοήθεια των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, προβάλλει, προωθεί και αρκετές φορές πουλά το μέλι αρίστης ποιότητας που παράγει.
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η Δράση «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων» στο πλαίσιο εφαρμογής του εγκεκριμένου Τομεακού Μελισσοκομικού Προγράμματος της ΚΑΠ 2023 - 2027.
Με τη δράση ενισχύονται οι δικαιούχοι για δαπάνες µε σκοπό την αντικατάσταση παλιών και φθαρµένων κυψελών µε νέες ή/και φθαρµένων κινητών βάσεων των κυψελών που χρήζουν αντικατάστασης. Παράλληλα θα περιλαµβάνεται ενίσχυση συσκευών - εξαρτηµάτων απαραίτητων για την διευκόλυνση των µετακινήσεων, την παρακολούθηση της παραγωγής και την αποφυγή των κλοπών.
Δυνητικοί δικαιούχοι συμμετοχής στη Δράση θα είναι οι «Ενεργοί Μελισσοκόμοι» με τουλάχιστον 20 κατεχόμενες κυψέλες. Επιλέξιμη δαπάνη θα αποτελέσει η προμήθεια «κυψελών αντικατάστασης» ή και μεμονωμένων κινητών βάσεων.
Ενισχύεται η προμήθεια:
α) κυψελών αντικατάστασης
β) μεμονωμένων κινητών βάσεων κυψελών, είτε ξύλινες με σίτα, είτε πλαστικές διάτρητες.
Το επιλέξιμο ποσοστό προμήθειας θα είναι 10% επί των κατεχομένων κυψελών για την αγορά κυψελών αντικατάστασης και 20% επί των κατεχομένων κυψελών για την αγορά μεμονωμένων κινητών βάσεων. Ως επιλέξιμες καθορίζονται οι δαπάνες που υλοποιούνται από την έναρξη της προγραμματικής περιόδου 2023 – 2027.
Για τη συμμετοχή στη δράση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν σχετική αίτηση και παραστατικά αγοράς κυψελών, σε ειδική ψηφιακή εφαρμογή (εδώ)
Κατά το προγραμματικό έτος 2023, πρώτο έτος εφαρμογής της παρούσας, η ψηφιακή υποβολή της αίτησης συμμετοχής στη δράση και των προβλεπόμενων δικαιολογητικών και παραστατικών, πραγματοποιείται το αργότερο μέχρι την 30η Ιουνίου 2023.
Η εν λόγω αίτηση συμπεριλαμβάνει τουλάχιστον τις παρακάτω πληροφορίες:
α) προσωπικά στοιχεία φυσικού προσώπου (Επώνυμο, Όνομα, Πατρώνυμο),
β) επωνυμία νομικού προσώπου, ονοματεπώνυμο εκπροσώπου νομικού προσώπου,
γ) στοιχεία επικοινωνίας (αριθμός τηλεφώνου, ταχυδρομική διεύθυνση, ηλεκτρονική διεύθυνση αλληλογραφίας),
δ) μελισσοκομικό κωδικό αριθμό,
ε) μελισσοκομική έδρα, Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ),
στ) Συνεργαζόμενη Τράπεζα και κωδικός IBAN.
Η διαχείριση της παραπάνω ψηφιακής εφαρμογής γίνεται από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥπΑΑΤ δια του Τμήματος Διαχείρισης Data Center, Δικτύων και Βάσεων Δεδομένων.
Διαβάστε το σχετικό ΦΕΚ (εδώ)
Η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ) ενημερώνει τους καταναλωτές ότι η κρυστάλλωση του μελιού, αυτό που λανθασμένα αποκαλούμε «ζαχάρωμα», είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο για όλα τα είδη του μελιού, πού εμφανίζεται όμως πολύ πιο γρήγορα στα ανθόμελα.
Η κρυστάλλωση του μελιού εξαρτάται από τους παρακάτω παράγοντες:
- Τα επίπεδα των σακχάρων και κυρίως το είδος των σακχάρων. Όσο περισσότερη γλυκόζη και λιγότερη φρουκτόζη έχει ένα μέλι τόσο πιο γρήγορα θα κρυσταλλώσει. Στα μέλια μελιττωμάτων η φρουκτόζη υπερτερεί γι’ αυτό και η κρυστάλλωση πρακτικά δεν πραγματοποείται στο χρόνο που θα διακινηθεί το μέλι. Στα ανθόμελα υπερτερεί η γλυκόζη, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις όπως το θυμαρίσιο μέλι που κρυσταλλώνει 8-18 μήνες μετά την εξαγωγή του από την κηρήθρα. Ομοίως και το μέλι της καστανιάς που κρυσταλλώνει 12 έως 18 μήνες μετά την εξαγωγή του από την κηρήθρα. Το μέλι ερείκης όμως κρυσταλλώνει σε διάστημα δύο έως τριών μηνών μετά τη συγκομιδή του και της πορτοκαλιάς ή του βαμβακιού μπορεί να κρυσταλλώσει μέσα σε ένα μήνα από τη συγκομιδή του.
- Το ποσοστό του νερού. Όσο περισσότερη υγρασία (νερό) έχει το μέλι τόσο αργεί να κρυσταλλώσει.
- Η παρουσία πυρήνων κρυστάλλωσης, όπως πχ μικρά κομματάκια κερί ή γύρη ευνοούν την κρυστάλλωση
- Η θερμοκρασία αποθήκευσης. Η κρυστάλλωση επέρχεται γρηγορότερα μεταξύ 10 - 18°C και είναι ταχύτατη σε θερμοκρασία 14°C
- Ο χρόνος αποθήκευσης. Σε … βάθος χρόνου τα περισσότερα μέλια κρυσταλλώνουν.
- Η τεχνολογία τυποποίησης. Το υπερφιλτράρισμα του μελιού και η θερμική του επεξεργασία αποτρέπουν την κρυστάλλωση αλλά υποβαθμίζουν θρεπτικά το μέλι και μειώνουν σημαντικά τα οφέλη του στην υγεία καταστρέφοντας ορισμένα βιοενεργά συστατικά του. Οι τεχνολογίες αυτές δεν εφαρμόζονται στην Ελλάδα κι αυτό είναι ένας ακόμη λόγος να προτιμάμε το ελληνικό μέλι.
Η ρευστοποίηση του κρυσταλλωμένου μελιού γίνεται με ελαφρά θέρμανση, σε μπαιν μαρί, με το νερό να μην ξεπερνά τους 42°C. Προτιμάμε να θερμαίνουμε μικρά βάζα για γρηγορότερη ανασύσταση. Το νερό δεν πρέπει να πλησιάζει το λαιμό του βάζου περισσότερο από δύο εκατοστά και καλό είναι να χρησιμοποιούμε θερμόμετρο για το νερό. Η εστία μας να είναι σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία και κατά περιόδους να κλείνουμε εντελώς το μάτι ώστε να παραμένει η θερμοκρασία εκεί που θέλουμε. Με αυτό τον τρόπο το μέλι μας δε χάνει τίποτε, ούτε από το άρωμα και τη γεύση του ούτε από τα θρεπτικά και ωφέλιμα συστατικά του.
Εάν το μέλι μας κάνει ανομοιόμορφη κρυστάλλωση, δηλαδή αν δούμε στο βάζο να κατακάθονται κρύσταλλοι στο κάτω μέρος και πάνω να υπάρχει υγρό, τότε θα πρέπει η ανασύσταση να γίνει άμεσα γιατί το υγρό μέρος του μελιού μπορεί να ζυμωθεί και να ξινίσει. Το ομοιόμορφα κρυσταλλωμένο μέλι δεν υπολείπεται ούτε σε άρωμα ούτε σε γεύση από το ρευστό μέλι και διατηρείται σύμφωνα με όσα αναγράφει η ετικέτα του. Το λεπτοκρυσταλλωμένο μέλι είναι κρεμώδες σαν πραλίνα ή σαν φυστικοβούτυρο και ορισμένοι καταναλωτές το προτιμούν από το ρευστό.
Θα θέλαμε εδώ να τονίσουμε ότι η κρυστάλλωση ή η μη κρυστάλλωση του μελιού δεν αποτελούν ασφαλή ένδειξη ότι το μέλι είναι νοθευμένο. Δυστυχώς μόνο εξειδικευμένα εργαστήρια μπορούν να αποφανθούν αν ένα μέλι είναι ή όχι νοθευμένο και όχι τα «κολπάκια» που προτείνουν διάφορα ανυπόγραφα και ατεκμηρίωτα άρθρα στο διαδίκτυο.
Τέλος, θα πρέπει να πούμε και δυο λόγια για τη σωστή συντήρηση του μελιού. Ίσως έχετε ήδη παρατηρήσει να αναγράφεται στην ετικέτα ότι το μέλι διατηρείται σε μέρος σκιερό, δροσερό και χωρίς μυρωδιές. Η υψηλή θερμοκρασία και το άμεσο ηλιακό φως μπορούν σε βάθος χρόνου να υποβαθμίσουν το μέλι. Το μέλι έχει επίσης την ιδιότητα να απορροφά τις οσμές αλλά και την υγρασία. Το ντουλάπι της κουζίνας μας είναι απόλυτα ασφαλές αρκεί να μην είναι πάνω από το φούρνο ή τα μάτια της κουζίνας και να μην έχει μέσα τα μπαχαρικά ή τα καθαριστικά μας.
Αξίζει να δώσετε προσοχή στο μέλι που αγοράσατε γιατί δεν είναι απλά μια γλυκιά νότα στη διατροφή σας, είναι ένα λειτουργικό τρόφιμο που ωφελεί πολλαπλά την υγεία σας και πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Δυο κουταλάκια του γλυκού τη μέρα αρκούν να κάνουν τη διαφορά.
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 175/118284/25-4-2023 (Β΄2712) τα αποδεικτικά στοιχεία αύξησης του αριθμού των μελισσοσμηνών που οφείλουν να προσκομίζουν οι μελισσοκόμοι είναι τα κάτωθι:
α) εάν η αύξηση οφείλεται σε αγοροπωλησία είτε μελισσοσμηνών είτε παραφυάδων, τα αντίστοιχα παραστατικά (π.χ. τιμολόγια)
β) εάν η αύξηση οφείλεται σε μεταβίβαση ή κληρονομιά, αντίγραφο του σχετικού συμβολαιογραφικού εγγράφου ή κληρονομητηρίου
γ) εάν η αύξηση οφείλεται σε πολλαπλασιασμό με μελισσοκομικούς χειρισμούς για την δημιουργία παραφυάδων για ιδία χρήση, οφείλουν να καταθέσουν αίτηση συνοδευόμενη από μία υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 στο αρμόδιο γραφείο της αντίστοιχης ΔΑΟΚ στην οποία ανήκουν.
Σε κάθε περίπτωση οι παραφυάδες θα μπορέσουν να προστεθούν στις υπάρχουσες κατεχόμενες κυψέλες μόνο μετά την παρέλευση δύο μηνών από τη δήλωσή τους στο Μελισσοκομικό Μητρώο. Παραφυάδες που δεν δηλώνονται στο Μητρώο, δεν προσμετρώνται στην αύξηση των κυψελών με μελισσοκομικούς χειρισμούς και δεν μπορούν να μεταβιβαστούν.
Υπενθυμίζεται ακόμη ότι:
α) Για την έκδοση της μελισσοκομικής ταυτότητας οι μελισσοκόμο πρέπει να προσκομίσουν μία πρόσφατη ψηφιακή έγχρωμη φωτογραφία προσώπου, διαστάσεων 354 Χ 413 pixels και με ανάλυση 300 dpi και
β) Σε κάθε μεταβολή των προσωπικών τους στοιχείων (π.χ. αλλαγή αστυνομικής ταυτότητας κ.ά.), να φροντίζουν για την έγκαιρη επικαιροποίηση αυτών, προσκομίζοντας στο αρμόδιο γραφείο της ΔΑΟΚ που ανήκουν τα αντίστοιχα έγγραφα.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο εφαρμογής του Τομεακού Μελισσοκομικού Προγράμματος και του Στρατηγικού Σχεδίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (Σ.Σ.ΚΑΠ) για τα έτη 2023 - 2027, έχει εγκριθεί η υλοποίηση της Δράσης: «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων».
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, αναμένεται από την επόμενη εβδομάδα να τεθεί σε λειτουργία η σχετική πλατφόρμα και να ξεκινήσει η κατάθεση των αιτήσεων. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι μελισσοκόμοι είναι να έχουν τα απαραίτητα παραστατικά που θα χρησιμοποιήσουν για την κατάθεση της αίτησης.
Με τη δράση ενισχύονται οι δικαιούχοι για δαπάνες µε σκοπό την αντικατάσταση παλιών και φθαρµένων κυψελών µε νέες ή/και φθαρµένων κινητών βάσεων των κυψελών που χρήζουν αντικατάστασης. Παράλληλα θα περιλαµβάνεται ενίσχυση συσκευών - εξαρτηµάτων απαραίτητων για την διευκόλυνση των µετακινήσεων, την παρακολούθηση της παραγωγής και την αποφυγή των κλοπών, όπως για παράδειγµα: κάµερες παρακολούθησης του µελισσοκοµείου, συσκευές ανίχνευσης - µικροτσιπ µε GPS, φορητές ζυγαριές για την παρακολούθηση της παραγωγής, καταγραφείς δεδοµένων (Data Logger) αβιοτικών παραµέτρων εντός της κυψέλης, µε άµεση επικοινωνία και ενηµέρωση του µελισσοκόµου µέσω σύγχρονων τεχνολογιών (π.χ. 5G ή δορυφορικά συστήµατα).
Η αξία της κάθε κυψέλης αντικατάστασης καθορίζεται µέχρι του ποσού 30 ευρώ, ενώ η καθαρή αξία της κάθε µεµονωµένης κινητής βάσης καθορίζεται µέχρι του ποσού των 9 ευρώ, µε δυνατότητα αναπροσαρµογής εφόσον κρίνεται απαραίτητο από τον αριθμό των αιτήσεων.
Δυνητικοί δικαιούχοι συμμετοχής στη Δράση θα είναι οι «Ενεργοί Μελισσοκόμοι» με τουλάχιστον 20 κατεχόμενες κυψέλες.
Επιλέξιμη δαπάνη θα αποτελέσει η προμήθεια «κυψελών αντικατάστασης» ή/και μεμονωμένων κινητών βάσεων.
Το επιλέξιμο ποσοστό προμήθειας θα είναι 10% επί των κατεχομένων κυψελών για την αγορά κυψελών αντικατάστασης και 20% επί των κατεχομένων κυψελών για την αγορά μεμονωμένων κινητών βάσεων.
Ως επιλέξιμες καθορίζονται οι δαπάνες που υλοποιούνται από την έναρξη της προγραμματικής περιόδου 2023-2027.
Για τη συμμετοχή στη δράση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν σχετική αίτηση και παραστατικά αγοράς κυψελών, σε ειδική ψηφιακή εφαρμογή, η οποία παρέχεται μέσω GOV.gr (εδώ)
Με την αίτηση θα υποβάλλονται και τα πρωτότυπα παραστατικά αγοράς κυψελών αντικατάστασης ή και μεμονωμένων κινητών βάσεων (τιμολόγια ή αποδείξεις λιανικής πώλησης), εκδοθέντα σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία, με ημερομηνία έκδοσης από την 1η Ιανουαρίου 2023.
Η αίτηση θα συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερόμενου στην οποία δηλώνεται ότι:
α) τα δηλωθέντα κατά την υποβολή της αίτησης συμμετοχής στη δράση στοιχεία, είναι έγκυρα, πλήρη και αληθή,
β) αποδέχεται τους όρους και τις προϋποθέσεις υλοποίησης της δράσης,
γ) αποδέχεται και θα διευκολύνει την πραγματοποίηση όλων των σχετικών επιτόπιων ελέγχων που θα του ζητηθούν,
δ) δεν έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη σε αντίστοιχη δράση σε άλλο Εθνικό ή Κοινοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης
ε) θα διατηρήσει τα αγορασθέντα είδη (κυψέλες αντικατάστασης ή και κινητές βάσεις), για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών από την ημερομηνία αγοράς τους και θα τα επιδεικνύει στις εθνικές και ενωσιακές ελεγκτικές Αρχές, όποτε αυτό ζητηθεί.
στ) αποδέχεται και συγκατατίθεται ρητά στη συλλογή και καταχώριση των δηλωθέντων στοιχείων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ), μέσω της σχετικής ψηφιακής εφαρμογής.
Οι δυνητικοί δικαιούχοι οι οποίοι δεν δύνανται να πραγματοποιήσουν την ψηφιακή υποβολή της αίτησης συμμετοχής στη Δράση και την ανάρτηση των απαραίτητων δικαιολογητικών - παραστατικών, μπορούν να απευθύνονται στα κατά τόπους Κέντρα Μελισσοκομίας, τα οποία λειτουργούν ως κέντρα εξυπηρέτησης των μελισσοκόμων και ως φορείς υποβοήθησης υποβολής της αίτησης στην ειδική ψηφιακή εφαρμογή και παρέχουν κάθε απαραίτητη πληροφορία και βοήθεια στους ενδιαφερόμενους.
Στις 22/3/2023 δημοσιεύθηκε η τεχνική αναφορά του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλι που κυκλοφορεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), μετά από συντονισμό, σε επίπεδο ΕΕ, 15 κράτη μέλη της, καθώς και η Ελβετία και η Νορβηγία, πήραν δείγματα από 320 παρτίδες εισαγόμενου μελιού, προερχόμενες από 20 χώρες, τα οποία εν συνεχεία αναλύθηκαν στο JRC με διάφορες μεθόδους (EA/LC-IRMS, HPAEC-PAD, 1H-NMR) για την παρουσία εξωγενών σακχάρων.
Περίπου τα μισά δείγματα (147 από 320, ποσοστό 46%) ήταν ύποπτα για μη συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 2001/110/ΕΚ για το μέλι της ΕΕ.
Το ποσοστό αυτό ήταν πολύ υψηλό σε σύγκριση με τα ευρήματα από την προηγούμενη αντίστοιχη δράση της ΕΕ το 2015-17, όπου μόνο το 14% των δειγμάτων που αναλύθηκαν βρέθηκε ύποπτο.
Οι συντάκτες της τεχνικής αναφοράς αποδίδουν την αύξηση αυτή στη χρήση νέων αναλυτικών μεθόδων με βελτιωμένη ικανότητα ανίχνευσης, κάτι απόλυτα αναγκαίο αφού η νοθεία του μελιού έχει εξελιχθεί σε επιστήμη με στόχο να ξεγελάει και τις πιο προηγμένες μεθόδους όπως την τεχνολογία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (ΝΜR).
Μεταξύ νοθευτών κι εργαστηρίων υπάρχει μια κούρσα …εξοπλισμών και θυμηθείτε το αυτό την επόμενη φορά που θα δείτε άρθρα στο διαδίκτυο για το πώς ξεχωρίζουμε το νοθευμένο μέλι. Δεν το ξεχωρίζουμε ρίχνοντάς το σε νερό, καίγοντάς το και άλλα τέτοια ευφάνταστα κόλπα.
Ας σταθούμε όμως λίγο στο γιατί συμβαίνει αυτό: Γιατί το μέλι είναι μέσα στα έξι πιο νοθευμένα τρόφιμα παγκοσμίως;
Επειδή το μέλι έχει μεγάλη ζήτηση. Επειδή το έχουν σε μεγάλη εκτίμηση οι καταναλωτές για τις υπέροχες οργανοληπτικές του ιδιότητες και για τις σπουδαίες βιολογικές του δράσεις που προάγουν την υγεία. Επειδή και μόνο η φράση «με μέλι» σε μια συσκευασία αυξάνει τις πωλήσεις….
Για αυτό και η νοθεία του μελιού δεν αποτελεί απλά μια οικονομική απάτη αλλά θέτει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών που, αντί μιας υπερτροφής με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό τους, θα φάνε ένα μίγμα σιροπιών με χρωστικές και άλλα πρόσθετα που -ακόμα κι αν δεν αποδειχθεί επικίνδυνο για την υγεία- σίγουρα δεν προσφέρει αυτά που περιμένει από το μέλι ο καταναλωτής.
Ας επιστρέψουμε για λίγο στην τεχνική αναφορά του JRC.
Οι περισσότερες ύποπτες παρτίδες προερχόταν από την Κίνα (66 από τις 89, ποσοστό 74%). Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μελιού (είναι μέλι;) παγκόσμια, με 329.000 μετρικούς τόνους το 2021 και η Ευρώπη εισάγει από εκεί, με τιμή 1,4 € το κιλό, σχεδόν το 40% του συνόλου του εισαγόμενου μελιού που κυκλοφορεί στην ΕΕ. Ωστόσο δε θα βρει ποτέ κανείς στο ράφι κάποιο βάζο με μέλι Κίνας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Η περίφημη Οδηγίας 2001/110/ΕΚ για το μέλι της ΕΕ δεν επιβάλλει την αναγραφή της χώρας ή των χωρών προέλευσης και αρκείται στην επισήμανση «μίγμα μελιών ΕΕ και εκτός ΕΕ». Οπότε ο καταναλωτής είναι βέβαιος ότι το μέλι (;;) που αγοράζει προέρχεται από τον πλανήτη Γη κι όχι από εκείνον τον Γαλαξία πολύ-πολύ μακριά….
Η Κίνα όμως δεν πουλάει το μέλι (;) της μόνο απευθείας. Μπορεί να μπει στην ΕΕ π.χ. στην Βουλγαρία ως μέλι Βιετνάμ ή Ουκρανίας ή Τουρκίας (14 από τις 15 παρτίδες ύποπτες, ποσοστό 93%!) να αναμιχθεί με λίγο ντόπιο μέλι και να κυκλοφορήσει ως «μίγμα μελιών ΕΕ κι εκτός ΕΕ» σε κάμποσες άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η Ομοσπονδία μας έχει προτείνει σειρά μέτρων κατά των ελληνοποιήσεων εισαγόμενων μελιών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συνεργάζεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με την Ένωση Ευρωπαίων Επαγγελματιών Μελισσοκόμων (EPBA), αναπτύσσοντας κοινές δράσεις, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν οδηγηθούμε οι μελισσοκόμοι της Ευρώπης να εγκαταλείψουμε τη μελισσοκομία ως επάγγελμα. Προτάσεις έχουμε και διάθεση να αγωνιστούμε.
Όμως το βασικό ερώτημα που θέλουμε να απαντήσουμε εδώ είναι το πως μπορεί να προστατευτεί ο Έλληνας καταναλωτής:
1) Αναζητείστε ελληνικό μέλι είτε από παραγωγό είτε από μελισσοκομικό συνεταιρισμό είτε από Έλληνες τυποποιητές που στην ετικέτα τους αναγράφει ότι είναι ελληνικό μέλι. Η Ομοσπονδία μας έχει καταφέρει να είναι υποχρεωτική η αναγραφή της χώρας ή των χωρών προέλευσης στην ετικέτα του μελιού που συσκευάζεται στην Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει για ελάχιστες άλλες χώρες –μέλη της ΕΕ κι είναι πανευρωπαϊκό αίτημα των μελισσοκόμων να αλλάξει η οδηγία ώστε ο καταναλωτής να ξέρει τι αγοράζει.
2) Να είστε πολύ επιφυλακτικοί με τα πολύ φθηνά μέλια που θα βρείτε στο ράφι.
3) Μην αγοράζετε μέλι από πλανόδιους «μελισσοκόμους» που έρχονται από …μακριά. Ζητείστε τους την άδεια πλανόδιου εμπορίου και το μελισσοκομικό τους βιβλιάριο και ρωτήστε γιατί δεν υπάρχει νόμιμη ετικέτα με τα στοιχεία τους επάνω.
4) Δοκιμάστε αμιγή ελληνικά μέλια. Το πεύκο, το έλατο, η καστανιά, το θυμάρι, η πορτοκαλιά, η βελανιδιά και πολλά ακόμη, έχουν γεύσεις και αρώματα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν και δεν αντιγράφονται.
5) Επιλέγοντας ελληνικό μέλι επιλέγουμε ένα ποιοτικά άριστο, ασφαλές και υγιεινό μέλι, στηρίζοντας παράλληλα την ελληνική μελισσοκομία, τους μελισσοκόμους και τις μέλισσές μας, που, με τη σειρά τους, στηρίζουν την ελληνική γεωργία και τη βιοποικιλότητα της χώρας μας.
Γράψε - σβήσε για το Ηλεκτρονικό Μητρώο Μελισσοκομίας από το ΥπΑΑΤ.
«Το νέο Ηλεκτρονικό Μητρώο Μελισσοκομίας είναι γεγονός. Υπάρχουν όμως 3-4 σημεία που δεν αλλάχθηκαν έτσι, όπως είχαν συμφωνηθεί μεταξύ του τμήματος Μελισσοκομίας και της Ομοσπονδίας», τονίζει η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ).
Και προσθέτει: «Ένα από αυτά είναι ασφαλώς και η αύξηση των μελισσιών μας. Τα ποσοστά που υπάρχουν αλλά και οι κλάσεις είναι εντελώς διαφορετικά, προς το χειρότερο, από αυτά που έπρεπε να είναι.
Επίσης, δεν τηρήθηκε η συμφωνία να μας αποστείλουν το τελικό κείμενο πριν πάρει ΦΕΚ ώστε να προλάβουμε αυτά τα «λάθη εκ παραδρομής», όπως τα χαρακτήρισαν.
Παρ΄ όλα αυτά, έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες από μέρους μας προς το αρμόδιο τμήμα και θα υπάρξει «τροποποιητική» επί αυτών των σημείων με τα συμφωνηθέντα».
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να προσφύγουν ξανά στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) Μελισσοκομικοί Σύλλογοι της χώρας που διαφωνούν και με αυτή την τροποποίηση. Όπως υποστηρίζουν η συγκεκριμένη υπουργική Απόφαση είναι μη σύννομη με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς.
Όοσν αφορά τα χρήματα της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους μελισσοκόμους, η ΟΜΣΕ αναφέρει ότι θα πληρωθούν κανονικά και μέσα στο αρχικό χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινωθεί εξ αρχής, που είναι ο Μάιος.
Η ενίσχυση αφορά 6.800 δικαιούχους με το ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ σε σύνολο, από τα οποία τα 10 εκ. ευρώ αφορούν τους επαγγελματίες (8 ευρώ ανά κυψέλη) και τα επιπλέον 2 εκ. ευρώ τους ετεροεπαγγελματίες άνω των 110 μελισσιών (4 ευρώ ανά κυψέλη).
Ξεκινάει τη Δευτέρα, 3 Απριλίου 2023, στα Ιωάννινα η υλοποίηση εξειδικευμένου προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης της ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) με θεματικό αντικείμενο: «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Μελισσοκομίας», συνολικής διάρκειας 295 ωρών.
Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα σχεδιάστηκε στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΔΥΠΑ και του Δήμου Ιωαννιτών και απευθύνεται σε ομάδα ανέργων της περιοχής.
Βασικός σκοπός της συγκεκριμένης δράσης αποτελεί η απόκτηση κατάλληλων γνώσεων και ικανοτήτων των ωφελουμένων σε θέματα εκτροφής – διαχείρισης μελισσιού, καθώς και μεταποίησης, τυποποίησης και προώθησης μελισσοκομικών προϊόντων στην αγορά.
Την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος έχει το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) Ιωαννίνων της ΔΥΠΑ.
Το θεωρητικό μέρος του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ΚΕΚ ενώ το εργαστηριακό μέρος θα διεξαχθεί σε επιλεγμένες τοποθεσίες του Δήμου Ιωαννιτών που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
Στο πλαίσιο των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, η ΔΥΠΑ προσφέρει στοχευμένες παρεμβάσεις επαγγελματικής κατάρτισης που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τοπικών οικονομιών.
Η Κομισιόν συστήνει στα κράτη μέλη της ΕΕ να προχωρούν σε αυστηρούς ελέγχους για τη νοθεία στο εισαγόμενο από τρίτες χώρες μέλι με σιρόπι ζάχαρης.
Στα πλαίσια ερευνητικού προγράμματος «From the Hives», πραγματοποιήθηκαν συντονισμένοι έλεγχοι σε δεκαέξι κράτη μέλη της ΕΕ συν της Ελβετίας και της Νορβηγίας. Έγιναν τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε 320 αποστολές μελιού, που εισήχθησαν από 20 χώρες εκτός ΕΕ (τρίτες χώρες), μεταξύ Νοεμβρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022.
Οι έλεγχοι έδειξαν ότι 147 δείγματα (46% του συνόλου) ήταν νοθευμένα με παράνομα πρόσθετα, που σημαίνει ότι δεν συμμορφώνονταν με την σχετική Οδηγία της ΕΕ για το μέλι (2001/110/ΕΚ του Συμβουλίου της 20ής ∆εκεµβρίου 2001). Η Ελλάδα, η Ελβετία και η Ιρλανία είχαν τα λιγότερα νοθευμένα δείγματα.
Η Κομισιόν παραδέχεται ότι μια απλή έρευνα δεν αρκεί για ανίχνευση της νοθείας. Είναι απαραίτητη η σωστή παρακολούθηση και συντονισμένη δράση συλλογής πληροφοριών ιχνηλασιμότητας, από τις πύλες εισαγωγής μέχρι και τους χώρους επεξεργασίας και συσκευασίας μελιού.
Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι η νοθεία στο μέλι γινόταν από σιρόπια γλυκόζης αραβόσιτου. Η νέα έρευνα έδειξε ότι έχουν αντικατασταθεί από σιρόπια που παρασκευάζονται κυρίως από ρύζι, σιτάρι ή ζαχαρότευτλα.
Η σημαντική διαφορά τιμής μεταξύ του αυθεντικού μελιού και των σιροπιών ζάχαρης εξηγεί γιατί η απάτη στο μέλι είναι εξαιρετικά επικερδής. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: η μέση μοναδιαία αξία της ΕΕ για το εισαγόμενο μέλι ήταν 2,32 ευρώ/κιλό το 2021, ενώ τα σιρόπια ζάχαρης από ρύζι διατίθενται σε περίπου 0,40 – 0,60 ευρώ/κιλό.
Η Κομισιόν τονίζει ότι αν και η νοθεία του μελιού μπορεί να μην αποτελεί άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία, δημιουργεί όμως προβλήματα τόσο στους έντιμους παραγωγούς μελιού όσο και στους καταναλωτές της ΕΕ.
Στοχευμένες νομοθετικές παρεμβάσεις και ρυθμίσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα της νοθείας και των ελληνοποιήσεων του ελληνικού μελιού, προανήγγειλε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου, κατά την ευρεία σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες, επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς και επαγγελματίες του κλάδου.
Όπως ανέφεραν στον ΑγροΤύπο κύκλοι της αγοράς, «δεν μπορεί να είναι μέλι που πωλείται στην λιανική στα 5 ευρώ το κιλό να είναι ελληνικό. Το μέλι έχει ΦΠΑ 13% και μια παροχή - προμήθεια στο κατάστημα λιανικής 30 - 35%. Αν αφαιρέσουμε τα έξοδα συσκευασίας, τα εργατικά και τα μεταφορικά τότε η τιμή του θα πέσει στα 2,35 ευρώ. Που πουλάνε ελληνικό μέλι σε αυτή την τιμή είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσει το κράτος».
Επίσης τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναφέρουν ότι κάναμε εισαγωγές μελιού από την Βουλγαρία στα 1,65 ευρώ το κιλό. Αλλά το βουλγάρικο μέλι πωλείται στα 3 ευρώ. Αν ανατρέξουμε στα στοιχεία της Κίνας θα δούμε ότι εξάγει μέλι (μίγμα με σιρόπι) στα 1,60 ευρώ το κιλό. Αυτό σημαίνει ότι εισάγουμε μέλι - μίγμα με σιρόπι κινέζικο από την Βουλγαρία και το πουλάμε στους καταναλωτες σαν ελληνικό. Αυτό κάποτε θα πρέπει να σταματήσει. Το ΥπΑΑΤ λέει ότι με ελέγχους στο ισοζύγιο μελιού (όπως κάνει με γαλα, κρέας, αυγά) θα αντιμετωπιστούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις ξένων μελιών.
Στόχος της πρωτοβουλίας του Υφυπουργού, είναι η θωράκιση της ελληνικής μελισσοκομίας από παράνομες συμπεριφορές, η κατάθεση και επεξεργασία προτάσεων για τη βελτιστοποίηση του συστήματος ελέγχου της παραγωγής και η αναζήτηση τρόπων αποτελεσματικής στήριξης του προϊόντος και των παραγωγών, στο πλαίσιο της διαρκούς επαφής που επιδιώκει με εκπροσώπους του μελισσοκομικού τομέα για την επίλυση των ζητημάτων του κλάδου και της ανάδειξης της αξίας του ελληνικού μελιού.
Ο κ. Κεδίκογλου ανέπτυξε την αξία του Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου δηλώνοντας ότι είναι μια πολύ χρήσιμη βάση για την καθιέρωση του σήματος του ελληνικού μελιού και ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκε από τις Υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ, η δημιουργία της ψηφιακής υπηρεσία «e-honey», για την αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης μελιού (ισοζύγιο μελιού), στο πλαίσιο της εφαρμογής συστήματος ιχνηλασιμότητας των μελισσοκομικών προϊόντων.
Η ψηφιακή πλατφόρμα θα είναι σε πλήρη διασύνδεση με το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο και τα στοιχεία που δηλώνονται σε αυτό, ενώ θα παρέχεται η τεχνική δυνατότητα, για την εποπτεία των εισαγωγών και την παρακολούθηση της αγοράς του μελιού, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην προστασία και ανάδειξη των ελληνικών μελισσοκομικών προϊόντων, τη διαφύλαξη των παραγωγών και του καταναλωτικού κοινού, από φαινόμενα νοθείας και παραπλάνησης, αποτελώντας καθοριστικό εργαλείο για καθιέρωση μηχανισμών ιχνηλασιμότητας και την τήρηση του ισοζυγίου μελιού.
Τόνισε επίσης ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, συνδράμει στην προσπάθεια προστασίας της ελληνικής μελισσοκομίας και πάταξης των παράνομων πρακτικών, υπογραμμίζοντας τη σημαντική συνεργασία που έχουν αναπτύξει τα δυο υπουργεία.
«Υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική βούληση για την πάταξη των κυκλωμάτων νοθείας και ελληνοποιήσεων», ξεκαθάρισε και ζήτησε την εξέταση του ενδεχόμενου αυστηροποίησης του πλαισίου ποινών και κυρώσεων.
Η συζήτηση έγινε παρουσία: του Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή κ. Σωτήρη Αναγνωστόπουλου, του Γενικού Διευθυντή του ΕΦΕΤ κ. Παναγιώτη Βασιλόπουλου, της Προϊσταμένης του τμήματος Επίβλεψης Ιδιωτικών Φορέων και Προδιαγραφών της Διεύθυνσης Πιστοποίησης και Προδιαγραφών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κας. Μαρίας Σπέντζου, του Προϊσταμένου της Δ/νσης Διαχείρισης Ελέγχων Γάλακτος & Κρέατος ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Ευστράτιου Νικολάου, του Ομότιμου Καθηγητή ΑΠΘ κ. Ανδρέα Θρασυβούλου, των εκπροσώπων του Συνδέσμου Ελλήνων Τυποποιητών Συσκευαστών Εξαγωγέων Μελιού (ΣΕΤΣΕΜ) κ.κ. Αλέξανδρου Πίττα (ΑΤΤΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΙΤΤΑΣ ΑΕΒΕ), Π. Κάβουρα (ΚΑΒΟΥΡΑΣ Π. & ΣΙΑ ΟΕ Κέντρο Ελληνικής Μελισσοκομίας) και Γιάννη Καρυπίδη (Stayia Farm). Στη συνάντηση εκ μέρους της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος συμμετείχαν ο πρόεδρος κ. Αναστάσιος Ποντίκης, ο αντιπρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Λεονταράκης, ο γραμματέας κ. Δημήτριος Νικολάου και ο ταμίας κ. Κωνσταντίνος Ντούνας.
Επιπλέον, μετείχαν ο Προϊστάμενος του Τμήματος Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας & Λοιπών Ζωικών Οργανισμών, κ. Μάριος Τζιτζινάκης, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας κ. Σπύρος Ντουντουνάκης, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συστημάτων Εκτροφής Ζώων κα. Ελένη Αποστολάκη . Από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Data Center, Δικτύων και Βάσεων Δεδομένων μετείχαν η Προϊσταμένη του Τμήματος κα. Γεωργία Παππά.
Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος προχωρά το θέμα της ενίσχυσης του κλάδου.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΟΜΣΕ, «σήμερα μετά τις 15:00, στα πλαίσια συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων στη βουλή, ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο υφυπουργό η Έκτακτη Οικονομική Ενίσχυση του Κλάδου των μελισσοκόμων. Αφορά 6.800 δικαιούχους και το ποσό των 12 εκατομμυρίων σε σύνολο, από τα οποία τα 10 εκ. -όπως είχε ανακοινωθεί εξ αρχής στο ΣΕΦ- αφορούν τους επαγγελματίες (8 € ανά κυψέλη) και τα επιπλέον 2 εκ. τους ετεροεπαγγελματίες άνω των 110 μελισσιών (4 € ανά κυψέλη). Λεπτομέρειες επί της διαδικασίας -όπως ο τρόπος και ο χρόνος- θα ανακοινωθούν όταν καθοριστούν από το υπουργείο. Ένα ακόμη θέμα έκλεισε αίσια. Συνεχίζουμε για τα υπόλοιπα».
Ο κ. Δημήτρης Νικολάου, γραμματέας της Ομοσπονδίας επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο την σχετική εξέλιξη και δήλωσε ικανοποιημένος.
Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει όσα γράφαμε όλο το προηγούμενο διάστημα (δείτε εδώ).
Η επίσημη ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ
12.000.000 € ενίσχυση στους Μελισσοκόμους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την Ουκρανική κρίση.
Σ. Κεδίκογλου: Στις προτεραιότητες του ΥΠΑΑΤ, η ανάπτυξη του κλάδου της Μελισσοκομίας
Στο πλαίσιο της ουσιαστικής στήριξης και περαιτέρω ανάπτυξης της ελληνικής Μελισσοκομίας, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου, ανακοινώνει την ενίσχυση του κλάδου με το ποσό των 12.000.000 €, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Η ενίσχυση αφορά στους Επαγγελματίες Μελισσοκόμους και στους μη κατά κύριο επάγγελμα Μελισσοκόμους. Δίνεται για πρώτη φορά ενίσχυση σε ποσοστό 50% σε σχέση με τους επαγγελματίες, στους μη κατά κύριο επάγγελμα μελισσοκόμους. Ειδικότερα, η απόφαση αφορά στους Μελισσοκόμους που έχουν στην κατοχή τους 110 κυψέλες & άνω και το ποσό καθορίζεται στα 8 ευρώ/κυψέλη.
Ο ΥφΑΑΤ κ. Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε σχετικά: «Ο Τομέας της Μελισσοκομίας, η ενίσχυση της οικονομικής αποδοτικότητας των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων της χώρας και η παραγωγή ανταγωνιστικών μελισσοκομικών προϊόντων, αποτελούν προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ».
Στην Ισπανία, μελισσοκόμοι από όλη την χώρα θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 9 Μαρτίου, μπροστά από το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην παραγωγή και εμπορία του ισπανικού μελιού.
Διοργανωτές της συγκέντρωσης είναι οι αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις ASAJA, COAG, UPA, καθώς και συνεταιρισμοί μελισσοκόμων.
Οι μελισσοκόμοι κάνουν λόγο για νοθεία με την ανάμιξη των μελιών και χαρακτηρίζουν «απόλυτα ανεύθυνη» τη συμπεριφορά των ισπανικών εταιρειών συσκευασίας και εμπορίου, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, «κάνουν διακρίσεις σε βάρος του ισπανικού μελιού και το αντικαθιστούν με μέλι εισαγωγής που το αγοράζουν σε τιμές πολύ χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής».
Καταγγέλουν επίσης ότι στα μείγματα μελιού, που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ της χώρας, το ισπανικό μέλι έχει μικρή ή και καθόλου παρουσία.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση το ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας πρέπει να υπερασπιστεί τους μελισσοκόμους της χώρας. Εδώ και χρόνια ζητούν να αλλάξει η σήμανση στις συσκευασίες του προϊόντος και να μπορεί να γνωρίζει ο καταναλωτής την προέλευσης του μελιού που αγοράζει.
Όπως τονίζουν οι μελισσοκόμοι οι αλλαγές στην σήμανση μελιού πρέπει να αποτελέσουν βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης της Ισπανίας, η οποία αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου 2023 την προεδρία της ΕΕ.
Όμως εκτός από τα προβλήματα εμπορίας οι μελισσοκόμοι έχουν και προβλήματα απώλειας στην παραγωγή μελιού, η οποία φέτος είναι μειωμένη, κατά περίπου 50%, λόγω της ξηρασίας και των αυξημένης θερμοκρασίας του περασμένου καλοκαιριού. Παράλληλα έχουν μια αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω της αύξησης των τιμών στα καύσιμα και στα συμπληρώματα διατροφής.
Επίσης οι μελισσοκόμοι δεν ήταν δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης της ΕΕ, που εγκρίθηκε στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία.
Όλα αυτά τα προβλήματα ανάγκασαν τους μελισσοκόμους να πραγματοποιήσουν την κινητοποίηση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Μαδρίτης, με στόχο να αναλάβει δράσεις το ισπανικό υπουργείο για να διασφαλίσει την επιβίωση της μελισσοκομίας και των χιλιάδων των οικογενειών που ζουν από αυτήν.
Αύριο Τετάρτη (1η Μαρτίου 2023) στις 11.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η πανελλαδική κινητοποίηση των μελισσοκόμων στο κέντρο της Αθήνας που διοργανώνεται από την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ).
Η συνάντηση των μελισσοκόμων θα πραγματοποιηθεί στο Βαλλιάνειο Μέγαρο (δίπλα από το πανεπιστήμιο) στην οδό Πανεπιστημίου. Στη συνέχεια προγραμματίζεται ειρηνική πεζοπορία προς την Βουλή των Ελλήνων.
Μπροστά από την Βουλή θα παραμείνει το πλήθος των μελισσοκόμων και τριμελής επιτροπή θα καταθέσει ψήφισμα στον Πρόεδρο της Βουλής.
Αντίστοιχη πορεία θα πραγματοποιηθεί αύριο και στην Θεσσαλονίκη. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αιμίλιος Μεντεσίδης, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Κοζάνης, «οι μελισσοκομικοί σύλλογοι της Μακεδονίας θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση την Τετάρτη (1/3/2023) στον Λευκό Πύργο, στις 11 π.μ. και στην συνέχεια θα γίνει πορεία που θα καταλήξει στην πλατεία Αριστοτέλους».
Στο ψήφισμα η ΟΜΣΕ αναφέρει τα εξής:
«Η Ομοσπονδία εκπροσωπεί περισσότερους από 22.000 μελισσοκόμους. Είναι ένας κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής που αντιμετωπίζει πολλά και διαφορετικά προβλήματα ανέκαθεν. Τα τελευταία δύο χρόνια όμως, τόσο η Κλιματική αλλαγή που είναι εμφανέστατη με αρνητικές συνέπειες στις ποσότητες μελιού, όσο και η υπεραύξηση του κόστους παραγωγής λόγω πολέμου στην Ουκρανία οδήγησαν τους μελισσοκόμους στα όριά τους. Η επιβίωση του κλάδου απειλείται και από το τεράστιο φαινόμενο των παράνομων και εκτεταμένων σε μέγεθος, ελληνοποιήσεων. Μπορεί βέβαια, το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής να μην λύνεται από την μια στιγμή στην άλλη, όμως τα υπόλοιπα προβλήματα λύνονται αρκεί να υπάρχει βούληση και διάθεση από την πολιτική ηγεσία.
Για αυτό το λόγο η Ομοσπονδία από ευθύνη και ανησυχία για το μέλλον του κλάδου, διεκδικεί επίλυση, μέσα στα πλαίσια των Συνταγματικών της Δικαιωμάτων, στα παρακάτω βασικά προβλήματα:
- Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη των ζημιών του περασμένου έτους.
- Πάταξη ελληνοποιήσεων για την μακροπρόθεσμη βελτίωση της τιμής του μελιού μας.
- Μέτρα στήριξης της Μελισσοκομίας γενικότερα, βελτιώνοντας/καταργώντας ταυτόχρονα τα «εχθρικά» νομοθετήματα διαφόρων υπουργείων.
- Μείωση ΦΠΑ σε πετρέλαιο, ρεύμα και πρώτες ύλες για τους ΚΑΔ μελισσοκομίας.
- Δίκαιη αντιμετώπιση και μοριοδότηση του μελισσοκόμου για ένταξη στα διάφορα επενδυτικά επιδοτούμενα προγράμματα όπως τα Σχέδια Βελτίωσης.
Εάν θέλετε να υπάρξει συνέχεια και ανάπτυξη στην Μελισσοκομία της Ελλάδας, τότε τα ανωτέρω προβλήματα θα πρέπει να λυθούν άμεσα».
Ακόμη μια αναβολή της απόφασης για έκτακτη ενίσχυση των μελισσοκόμων από την πλευρά του ΥπΑΑΤ είχε σαν αποτέλεσμα η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ) να ανακοινώσει κλιμάκωση των αντιδράσεων το επόμενο διάστημα.
Ουσιαστικά σταματά ο διάλογος (που μέχρι σήμερα δεν έφερε αποτέλεσμα) και οι μελισσοκομικοί σύλλογοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα.
Οι μελισσοκόμοι τονίζουν ότι εάν μέχρι το Σάββατο (25/2) δεν πάρουν θετική απάντηση από το ΥπΑΑΤ για στήριξη του κλάδου, τότε την Τετάρτη, (1 Μαρτίου και ώρα 12:00) θα πραγματοποιηθούν δύο συγκεντρώσεις. Η μία θα είναι στην Αθήνα, στο Σύνταγμα και η άλλη στην Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αριστοτέλους με στολές, μάσκες, καπνιστήρια αναμμένα και κυψέλες.
Είχαν προηγηθεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Κρήτη, Αχαΐα, Λάρισα και Πιερία. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να κλιμακωθούν οι αντιδράσεις. Όλα αυτά βέβαια γίνονται σε μια προεκλογική περίοδο
«Η αρχή έγινε, ο αγώνας μας μόλις ξεκίνησε», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Πιερίας. Και προσθέτει: «Οι μελισσοκόμοι της Πιερίας, έπειτα από το κάλεσμα του Μελισσοκομικού Συλλόγου Πιερίας, συμμετείχαν την Πέμπτη (23/02/23), στην συμβολική πανελλαδική κινητοποίηση με κυρίαρχα ζητήματα, την διεκδίκηση έκτακτης χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης και το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων στο μέλι.
Οι Πιεριείς μελισσοκόμοι παρέταξαν τα φορτηγά τους στην αερογέφυρα της Νότιας Εισόδου της Κατερίνης για μία ώρα με κυρίαρχο σύνθημα το «Διεκδικούμε την επιβίωσή μας». Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο κτήριο της Αντιπεριφέρειας όπου επιδόθηκε έγγραφο με τα αιτήματα της κινητοποίησης. Το ίδιο έγγραφο εστάλη και στους τοπικούς βουλευτές».
Από την πλευρά του ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Λάρισας τονίζει σε ανακοίνωσή του τα εξής: «Ευχαριστούμε όλους τους μελισσοκόμους που δημιούργησαν αυτήν την μηχανοκίνητη πορεία και ήρθαν από όλες της περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλίας και δώσαμε ένα ισχυρό μύνημα ότι υπάρχουμε σαν κλάδος και πρέπει να μας υπολογίζουν. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να δικαιωθούμε».
Από την πλευρά του ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «στηρίζει όλους τους συναδέλφους μελισσοκόμους που βγήκαν την Πέμπτη (23/02/2023) σε όλη τη χώρα για να διεκδικήσουν μείωση του κόστους παραγωγής λόγω αυξήσεων στις τροφές, στο πετρέλαιο και στο ρεύμα. Τα προβλήματα του κλάδου μας αγγίζουν όλους.
Το έργο των μελισσοκόμων είναι πολύ σημαντικό και για την γεωργία. Η μέλισσα βοηθάει στη φυσική επικονίαση η οποία είναι απαραίτητη στην ανθοφορία των δέντρων μας ώστε να καρποφορήσουν».
Κρίση στους κόλπους της Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), με τους κατά τόπους Συλλόγους να προχωρούν μεμονωμένα σε κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες, ενώ την ίδια στιγμή η Ομοσπονδία συνεχίζει τον διάλογο με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ.
Συγκεκριμένα ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Αχαΐας «η Άνθεια» ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήσει μηχανοκίνητη πορεία, την Πέμπτη (23 Φεβρουαρίου 2023), αντιδρώντας στα θεσμικά προβλήματα που έχει ο κλάδος, που είναι οι ελληνοποιήσεις και το κόστος παραγωγής.
Ο κ. Βασίλειος Αλιχός, κατά κύριο επάγγελμα μελισσοκόμος και Γραμματέας του Συλλόγου ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «εμείς δεν είμαστε επαίτες για να περιμένουμε χρήματα από το ΥπΑΑΤ. Με ένα επίδομα 10 ή 12 ευρώ δεν λύνονται τα προβλήματα του κλάδου. Ζητάμε ουσιαστικά μέτρα για την μείωση του κόστους παραγωγής και την αντιμετώπιση των «ελληνοποιήσεων», που αποτελεί την μεγάλη μάστιγα για το ελληνικό μέλι. Το έχω πει και θα το ξαναπώ πολλές φορές το καλό ελληνικό μέλι εξάγεται στην Γερμανία και εμείς εδώ τρώμε ανάμιξη μελιών με εισαγόμενα σιρόπια. Όλοι γνωρίζουν ότι στην χώρα μας εισάγονται κινέζικα σιρόπια ρυζιού που αναμειγνύονται με μέλια. Δεν είναι μόνο θέμα των μελισσοκόμων αλλά υπάρχει πρόβλημα υγείας των καταναλωτών. Επίσης έχουμε φτηνά μέλια αμφιβόλου ποιότητας που εισάγονται στην χώρα μας και πωλούνται σαν ελληνικά. Δεν μπορεί ελληνικό μέλι να έχει τόσο χαμηλή τιμή λιανικής, δεν το δικαιολογούν οι τιμές παραγωγού που έχουμε αυτή την περίοδο».
Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Αχαΐας «η Άνθεια» αναφέρει τα εξής:
Η διάλυση της γεωργικής παραγωγής και η χρόνια απαξίωση του αγροτικού και μελισσοκομικού κλάδου οδήγησε στην υποβάθμιση του επαγγέλματός μας. Η εκτίναξη του κόστους παραγωγής, σε συνδυασμό με τις χαμηλές - εξευτελιστικές τιμές, κάτω από το κόστος παραγωγής, τις οποίες διαμορφώνουν οι έμποροι - διακινητές - τυποποιητές, εξαφανίζουν το εισόδημά μας, απειλώντας την επιβίωσή μας.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δια στόματος του κ. Γεωργαντά δήλωσε ότι δεν είναι στις προτεραιότητες της πολιτείας οι μελισσοκόμοι σε σχέση με τα πακέτα στήριξης που έδωσε σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Δυστυχώς η κυβέρνηση ως τώρα μοιράζει υποσχέσεις άνευ αντικρίσματος.
Για τους παραπάνω λόγους ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Αχαΐας αποφάσισε να πραγματοποιήσει μηχανοκίνητη πορεία την Πέμπτη (23 Φεβρουαρίου 2023).
Καλούμε όλους του συναδέλφους να είναι εκεί στον δίκαιο αγώνα μας, αναδεικνύοντας δυναμικά τα προβλήματά του κλάδου και προβάλλοντας παράλληλα τα αιτήματά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας.
Τα αιτήματα μας:
1. Προστασία του Έλληνα καταναλωτή από τις Παράνομες Ελληνοποιήσεις στο εισαγόμενο από τρίτες χώρες μέλι. Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν αμφίβολης ποιότητας φθηνά μέλια από χώρες εκτός ΕΕ, τα οποία παρανόμως βαφτίζονται «ελληνικά προϊόντα», με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν ελεύθερα, θέτοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο την Δημόσια Υγεία.
2. Λήψη μέτρων για την μείωση του κόστους παραγωγής.
Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα.
Αφορολόγητο Πετρέλαιο.
Μείωση κόστους πρώτων υλών.
3. Αλλαγή Νομοθετικού Πλαισίου. Το εχθρικό νομοθετικό πλαίσιο για τον Έλληνα Μελισσοκόμο θα πρέπει να αλλάξει άμεσα στα επιμέρους θέματα που αναφέρουμε, προκειμένου να είναι βιώσιμη ενασχόληση και η άσκηση της μελισσοκομικής ιδιότητας. Ζητάμε:
Κίνηση των μελισσοκομικών φορτηγών - αυτοκινήτων στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.
Αναθεώρηση του Μελισσοκομικού Μητρώου.
Διάταξη για την τοποθέτηση Μελισσοκομικών Σμηνών και πρόσβαση στα Δάση.
Κάπνισμα κυψελών και απαγόρευση εισόδου μελισσοκόμων σε δάση κατά την αντιπυρική περίοδο.
Ταυτοποίηση αμιγών ελληνικών μελιών.
Ζητούν έκτακτη οικονομική ενίσχυση, όπως πήραν και οι υπόλοιποι κτηνοτρόφοι.
Σε μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας κατεβαίνουν την ερχόμενη Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023 οι μελισσοκόμοι της Κρήτης. Σκοπός είναι να διαμαρτυρηθούν, όπως χαρακτηριστικά είπε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο αντιπρόεδρος της ΟΜΣΕ και πρόεδρος στον Μελισσοκομικό Σύλλογο Ηρακλείου, κ. Κώστας Λεονταράκης, για την κατάσταση, την οριακή που επικρατεί στον κλάδο γενικότερα και να προωθήσουν το αίτημα για ενίσχυση, το οποίο παραμένει στον αέρα.
Σύμφωνα με τον κ. Λεονταράκη, βασικό πρόβλημα για τους μελισσοκόμους της Κρήτης είναι η υπέραυξηση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο κόστος παραγωγής, λόγω εκτίναξης ακόμα και 100% στο κόστος των τροφών και των πανάκριβων καυσίμων. Όπως εξηγεί ο ίδιος, οι 2.500 περίπου μελισσοκόμοι που δραστηριοποιούνται σήμερα στο νησί πλήττονται σημαντικά, καθώς λόγω κόστους καυσίμων, περιόρισαν τις μετακινήσεις τους, με αποτέλεσμα να πέσει η παραγωγή μελιού ως και 70% στο νησί και να έχουν τεράστια απώλεια εσόδων.
Τόπος συνάντησης της μηχανοκίνητης πορείας είναι το Παγκρήτιο Στάδιο, με ώρα έναρξης τις 11 το πρωί. Όπως αναφέρει πάντως το ρεπορτάζ, η ΟΜΣΕ ζητά μια ενίσχυση της τάξης των 15 ευρώ ανά κυψέλη.
Περιμένει την έγκριση Σκυλακάκη, η ενίσχυση που πρόκειται να δοθεί στους μελισσοκόμους της χώρας μας ως αντιστάθμισμα για το κόστος παραγωγής.
Στην τελική ευθεία μπαίνει η έκτακτη ενίσχυση των μελισσοκόμων, η οποία έπειτα από σχετικό αίτημα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναμένει στο Οικονομικών την τελική έγκριση, προκειμένου να κινηθεί και η διαδικασία πληρωμής.
Όσον αφορά στο ποσό που πρόκειται να δοθεί στους παραγωγούς, εκτιμάται, από μελισσοκομικούς κύκλους, που συνομιλούν με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στα επίπεδα των 8-10 ευρώ ανά κυψέλη.
Οι μελισσοκόμοι τηρούν ωστόσο στάση αναμονής και είναι επιφυλακτικοί, αναμένοντας το ποσό και με τη... βούλα του υπουργείου Οικονομικών, που έχει και τον τελικό λόγο.
Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι Έλληνες μελισσοκόμοι λόγω των ελληνοποιήσεων. Σε εποχή οικονομικής κρίσης και ακρίβειας είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή οι καταναλωτές θα στραφούν σε φτηνά και αμφιβόλου ποιότητας μέλια που θα χαρακτηρίζονται σαν ελληνικά, το ερώτημα είναι όμως θα είναι;
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει τεθεί επί τάπητος σε συσκέψεις εκπροσώπων των μελισσοκόμων, στο ΥπΑΑΤ, υπό τον υφυπουργό κ. Σίμο Κεδίκογλου, όμως ακόμη δεν έχουν παρθεί κάποια μέτρα για την αντιμετώπισή του.
Ο κ. Βασίλης Ξεσφίγγης, μελισσοκόμος από το Μεσολόγγι, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «έχω δει στην αγορά να πωλείται μέλι στην τιμή των 2,30 ευρώ το κιλό. Ε γώ προτείνω κάτι απλό και αποτελεσματικό να απαγορευτούν τα χαρμάνια (ανάμειξη) ελληνικών και εισαγόμενων μελιών. Έτσι με έναν απλό γυρεοσκοπικό έλεγχο ή με άλλους δείκτες ταυτότητας, που φέρουν τα μέλια, θα μπορεί να εντοπιστεί αν το μέλι είναι ελληνικό ή ξένο. Όσο η μίξη ελληνικού και εισαγόμενου μελιού επιτρέπεται οι ελληνοποιήσεις δεν θα μπορούν να εξιχνιαστούν. Υπάρχει περίπτωση να αγοράσεις μια συσκευασία με 10 διαφορετικές ποικιλίες πορτοκαλιών από διάφορες χώρες του κόσμου; Γιατί να γίνεται αυτό με τα μέλια;».
Από την πλευρά του ο Βασίλης Ντούρας, μελισσοκόμος και πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Μαγνησίας, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «βλέπουμε στα ράφια να πωλείται ελληνικό μέλι στην τιμή των 4 ευρώ το κιλό. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε τιμή παραγωγού 4 ευρώ το κιλό συν ΦΠΑ και να βρίσκουμε στην λιανική τιμή μελιού στα 4 ευρώ. Η ΕΛΣΤΑΤ έχει ανακοινώσει εισαγωγές περίπου 3.000 τόνων μελιού από Βουλγαρία οι οποίες δεν γνωρίζουμε που πάνε. Με τις σημερινές τιμές παραγωγού ελληνικό μέλι κάτω από 10 ευρώ δεν μπορεί να υπάρχει.
Δεν υπάρχουν έλεγχοι αλλά και όταν υπάρξουν και ανακοινωθούν τα αποτελέσματα από το Χημείο του Κράτους να αμφισβητούνται (όπως έγινε από τον ΕΦΕΤ), με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πρόστιμα σε όσους παρανομούν. Η ανάμιξη μελιών επιστρέπεται με βάση του Κανονισμούς της ΕΕ αλλά θα πρέπει να αναγράφεται η χώρα συγκομιδής, κάτι που δεν συμβαίνει στις περισσότερες φορές. Λόγια και υποσχέσεις έχουμε ακούσει πολλές είναι καιρός να υπάρξουν μέτρα που να αποτρέπουν την ελληνοποίηση των εισαγόμενων μελιών, αλλιώς θα απαξιωθεί ολόκληρος ο κλάδος. Πρέπει να ανοίξει μια συζήτηση από τους επαγγελματίες του κλάδου τώρα πριν απαξιωθεί το ελληνικό προϊόν».
Έως και 100% πάνω τα κόστη για τις κυψέλες, λένε στον ΑγροΤύπο οι μελισσοκόμοι.
Πιεσμένοι από την ακρίβεια των τροφών που χρησιμοποιούν για τα μελίσσια τους οι χιλιάδες μελισσοκόμοι της χώρας μας, οι οποίοι καταγγέλλουν πως έχουν αφεθεί από το κράτος, αβοήθητοι μέσα στο γενικότερο καθεστώς ακρίβειας (τροφές, καύσιμα κ.λπ.).
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι έχει τεθεί επί τάπητος σε συσκέψεις στο ΥπΑΑΤ υπό τον υφυπουργό κ. Σίμο Κεδίκογλου, το ενδεχόμενο ενίσχυσης ανά κυψέλη στους μελισσοκόμους, κατά το πρότυπο των πακέτων ενίσχυσης προς τους κτηνοτρόφους για αγορά ζωοτροφών. Μάλιστα ο υφυπουργός έχει δεσμευθεί περί στήριξης του κλάδου.
Σημειώνεται πως στο πρώτο πακέτο ενίσχυσης των κτηνοτρόφων (2% στο τζίρο) δεν συμπεριελήφθη, παρά μόνο ένας ελάχιστος αριθμός μελισσοκόμων, με πολύ μικρά ποσά, ενώ ο κλάδος έμεινε εκτός και από την πληρωμή της περασμένης Παρασκευής των 85,9 εκατ. ευρώ περίπου προς την κτηνοτροφία.
Όπως εξηγεί ο μελισσοκόμος, μέλος της Ομοσπονδίας κ. Βασίλης Ντούρας στον ΑγροΤύπο «υπάρχουν πληροφορίες, ότι έχει σταλεί αίτημα από το ΥπΑΑΤ προς το υπουργείο Οικονομικών για να εγκριθεί ένα κονδύλι στήριξης της μελισσοκομίας ως αντιστάθμισμα στην αύξηση του κόστους. Στο πρώτο πακέτο βάσει τζίρου, ελάχιστοι μελισσοκόμοι πήραν χρήματα και πάλι μικροποσά, ενώ ήμασταν εντελώς εκτός από το πρόσφατο πακέτο. Το κόστος, ιδίως όσον αφορά στις τροφές, έχει ανεβεί πάρα πολύ μέσα σε ένα έτος. Από εκεί που χρειαζόμασταν από 40 έως 60 ευρώ το χρόνο ανά κυψέλη, τώρα έχουμε πάει στα 60 με 100 ευρώ. Πρέπει η πολιτεία να μας ενισχύσει».
Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, αν τελικώς προχωρήσει η ενίσχυση και ανάψει πράσινο φως το υπουργείο Οικονομικών (Σκυλακάκης), τότε θα δοθεί ένα ποσό γύρω στα 10 ευρώ ανά κυψέλη.
Καθοδικά η παραγωγή στη δεκαετία, πάνω τα κόστη
Για μια κάμψη στην παραγωγή μελιού εντός της τελευταίας δεκαετίας, της τάξης του 40%, κάνει λόγο ο κ. Κώστας Θωμαδάκης, μελισσόκομος από το Ρέθυμνο, που είναι και μέλος στον τοπικό συνεταιρισμό. Σύμφωνα με τον κ. Θωμαδάκη, στον αντίποδα, τα κόστη έχουν πάρει την ανιούσα, λόγω των τροφών, των καυσίμων κ.λπ. Ο κ. Θωμαδάκης έχει πλέον 160 μελίσσια και διαθέτει κυρίως στη λιανική το μέλι που παράγει, στην τιμή των 10 ευρώ το κιλό, ενώ όπως μας λέει καταλήγοντας υπάρχουν και υψηλότερες τιμές, αλλά παρ όλα αυτά η ζήτηση είναι καλή και το προϊόν φεύγει.
Ποντίκης: Μας έχουν υποσχεθεί ενίσχυση, να λυθεί το θέμα των ελληνοποιήσεων
«Όπως ενισχύθηκαν δυο φορές οι υπόλοιποι κλάδοι της κτηνοτροφίας, περιμένουμε να πάρουμε και εμείς ενίσχυση από το ΥπΑΑΤ ως αντιστάθμισμα για την ακρίβεια (τροφές, καύσιμα κ.λπ.). Στις συναντήσεις που είχαμε στο ΥπΑΑΤ μας έχουν δώσει σχετικές υποσχέσεις οι οποίες περιμένουμε να ισχύσουν και στην πράξη, αλλά ακόμα δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό. Όσον αφορά στο θέμα της ζήτησης, πρέπει να πούμε, ότι αν δεν λυθεί το ζήτημα των ελληνοποιήσεων, θα έχει πρόβλημα το Ελληνικό μέλι», σημείωσε από την πλευρά του στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ κ. Αναστάσιος Ποντίκης.
Στο πλαίσιο της ουσιαστικής στήριξης της μελισσοκομίας με τη θέσπιση και αξιολόγηση τεχνολογικών εργαλείων όπως το Εθνικό Μελισσοκομικό Μητρώο, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου, υποδέχτηκε τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (Ο.Μ.Σ.Ε.), παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, τα θέματα που τέθηκαν και απασχολούν τον μελισσοκομικό κλάδο ήταν:
- Η χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους μελισσοκόμους για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους παραγωγής
- Η διαμόρφωση των τελικών εισηγήσεων και προτάσεων για την τροποποίηση της ΥΑ υπ’ αριθ. 140/106513/16-04-2021 (Β΄1560), σχετικά με την λειτουργία του Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου.
Η συζήτηση έγινε παρουσία του Προϊσταμένου του Τμήματος Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας & Λοιπών Ζωικών Οργανισμών, κ. Μάριου Τζιτζινάκη, του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας κ. Σπύρου Ντουντουνάκη, του κ. Δημήτρη Καλογρίδη από το Τμήμα Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας και Λοιπών Ζωικών Οργανισμών και της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Συστημάτων Εκτροφής Ζώων κας. Ελένης Αποστολάκη.
Στη συνάντηση εκ μέρους της Ομοσπονδίας συμμετείχαν ο πρόεδρος κ. Αναστάσιος Ποντίκης, ο γραμματέας κ. Δημήτριος Νικολάου και ο ταμίας κ. Κωνσταντίνος Ντούνας.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, επανέλαβε για μια ακόμα φορά, τη δέσμευσή του για τη στήριξη του κλάδου. Όλες οι πλευρές συμφώνησαν στη συνέχιση της συνεργασίας τους και στην επανάληψη της συνάντησης.
Κεδίκογλου: Επιτέλους να εξαφανίσουμε τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων και της νοθείας του ελληνικού μελιού.
Προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ είναι η ενίσχυση της οικονομικής αποδοτικότητας των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων της χώρας και η παραγωγή ανταγωνιστικών μελισσοκομικών προϊόντων, τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμος Κεδίκογλουστο χαιρετισμό του στο 13ο Συνέδριο Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας, με θέμα την «Κλιματική Αλλαγή και Παραγωγικότητα Μελισσοσμηνών - Προσαρμογή Γενετικού Υλικού».
Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, ο Υφυπουργός ανέπτυξε τα θεσμικά εργαλεία που αφορούν στα εξής:
Με τη θέσπιση και αξιοποίηση τεχνολογικών εργαλείων όπως το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, την Ατομική Ψηφιακή Μελισσοκομική Ταυτότητα και τη διασύνδεσή τους με την ψηφιακή πλατφόρμα για την αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης μελιού και την αποτύπωση του ισοζυγίου μελιού γίνεται πραγματικότητα η πλήρης ψηφιοποίηση του κλάδου της μελισσοκομίας.
«Φαίνεται ότι το ‘Μητρώο’ έχει γίνει πλέον απαραίτητο εργαλείο το οποίο αγκαλιάστηκε από την μεγαλύτερη μερίδα των μελισσοκόμων της Χώρας, οι οποίοι ανέρχονται επίσημα σε πάνω από 21.000 μελισσοκόμους με περίπου 2,2 εκατομμύρια κατεχόμενες – καταγεγραμμένες κυψέλες», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν χορηγηθεί οι πρώτες ταυτότητες στους μελισσοκόμους και μέσα στους πρώτους μήνες του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η έκδοση και χορήγηση του μεγαλύτερου μέρους των ψηφιακών μελισσοκομικών ταυτοτήτων».
Όσο για τα χρηματοδοτικά εργαλεία, μίλησε για το Εθνικό Μελισσοκομικό Πρόγραμμα (2020 – 2022) Τομεακό Μελισσοκομικό Πρόγραμμα (ΣΣ ΚΑΠ 2023 – 2027), επισημαίνοντας ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός ανέρχεται στα 12.325.290 € ανά έτος και για την ερχόμενη πενταετία (2023 – 2027), καθώς έχει ενταχθεί στο ΣΣ ΚΑΠ 2023 – 2027 με αντίστοιχες παρεμβάσεις.«Η χρηματοδότηση του προγράμματος καλύπτεται κατά 50% από ενωσιακούς πόρους και κατά 50% από εθνικούς πόρους (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων). Το ποσοστό απορρόφησης του εθνικού μελισσοκομικού προγράμματος υπερβαίνει το 90%.», τόνισε.
Ακολούθως, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την ανάδειξη της αξίας του ελληνικού μελιού. «Για να γίνει αυτό, πρέπει να καταπολεμήσουμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις και τις νοθείες. Πρώτη μου μέριμνα είναι επιτέλους να κατοχυρώσουμε το σήμα του ελληνικού μελιού. Για να το πετύχουμε αυτό, κινούμαστε σε δυο άξονες: τον επιστημονικό και τον αγορανομικό. Το επιστημονικό συμβούλιο που συστήσαμε απαρτίζεται από κορυφαίους επιστήμονες του κλάδου όπου ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές που έδωσα: πρωτόκολλο αναλύσεων που να πιστοποιεί ότι είναι ελληνικό το μέλι και την ανάδειξη των ευεργετικών ιδιοτήτων των 7 βασικών ειδών μελιού όπου θα αναγράφονται στην ετικέτα», εξήγησε.
«Προσπαθούμε να κλείσουμε την πόρτα στην παρανομία», είπε χαρακτηριστικά «προκειμένου να μπορέσουμε επιτέλους να εξαφανίσουμε τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων και της νόθευσης του χρυσαφιού της ελληνικής γης». Ο κ. Κεδίκολγου, νωρίτερα εγκαινίασε το 13ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας που φιλοξενείται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Το Συνέδριο πραγματοποιείται κατόπιν συνεργασίας της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ) και τουΤμήματος Μελισσοκομίας του Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ.
Την ανάγκη να ενισχυθεί ο κλάδος της μελισσοκομίας, ώστε να επιβιώσουν όλες οι μονάδες, ανεξαρτήτως δυναμικότητας κυψελών, επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, με επιστολή του προς την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Όπως επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Τζαμτζής, αν και έχουν ενισχύσει όλους τους κλάδους μετά την πανδημία τους μελισσοκόμους δεν τους έχουν στηρίξει. Στην πρόσφατη απόφαση για τις ζωοτροφές δεν δίνους ούτε ένα ευρώ για την στήριξη του κλάδου παρά την μεγάλη αύξηση που έχουν τα μεταφορικά και η τροφή (ζαχαροζύμαρο), ενώ από την άλλη έχουμε χαμηλές τιμές χονδρικής στα μέλια.
Ο κ. Τζαμτζής περιγράφει στην επιστολή του αναλυτικά τα προβλήματα στη μελισσοκομία, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα αρκετών εκμεταλλεύσεων του κλάδου.
Ακόμη αναφέρεται στην αύξηση του κόστους παραγωγής, εξαιτίας της ραγδαίας ανόδου των τιμών στις μελισσοτροφές και του υπερδιπλασιασμού του κόστους μετακινήσεων των κυψελών. Στον αντίποδα, επισημαίνει τις χαμηλές τιμές χονδρικής πώλησης μελιού από τους παραγωγούς (μόλις 3,5 ευρώ το κιλό).
Αναφέρεται στη ραγδαία μείωση των πληθυσμών μέλισσας, εξαιτίας αντίξοων καιρικών συνθηκών αλλά και ασθενειών, που μεταδίδονται εξαιτίας της μεγάλης συγκέντρωσης κοπαδιών στη Χαλκιδική, αφού άλλα δάση, όπως το δάσος της Εύβοιας, έχουν καεί.
Επίσης επισημαίνει ότι πέρα από την διασφάλιση της παραγωγής του πολύτιμου μελιού θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι η εξάλειψη των μελισσών, θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην παραγωγή φρούτων και λαχανικών, καθώς οι μέλισσες είναι από τους πιο σημαντικούς επικονιαστές του οικοσυστήματός μας.
Καταλήγοντας ζητεί να ενισχυθούν όλοι οι μελισσοκόμοι, κατ’ αναλογία του αριθμού των κυψελών τους, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους σε τροφή (ζαχαροζύμαρο), προκειμένου να μην πεθάνουν οι μέλισσες.
Επιπλέον οι μελισσοκόμοι που έχουν 50 κυψέλες και άνω να επιδοτηθούν και για το κόστος των μετακινήσεών τους καθώς, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεί της ΔΑΟΚ Πέλλας, των 95% αυτών, μετακινούν τα μελίσσια τους, σε απόσταση άνω των 50 χιλιομέτρων.
Τέλος, ο κ. Τζαμτζής ζητεί να αρθεί η απαγόρευση στην πώληση μελιού από τους παραγωγούς σε άλλες περιοχές, πέραν της Περιφερειακής Ενότητας, στην οποία ανήκει η έδρα του μελισσοκομείου τους.
Η επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Σημαντικά προβλήματα εμφανίζονται στην επιβίωση του κλάδου της μελισσοκομίας.
Η αύξηση του κόστους παραγωγής και οι χαμηλές τιμές του μελιού (χονδρικής) έχουν οδηγήσει στην μείωση των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων.
Οι τιμές των μελισσοτροφών (ζαχαροζύμαρο) έχουν φτάσει στα ύψη και η αναγκαία ζάχαρη, για να ετοιμάσουν οι μελισσοκόμοι τροφή για το χειμώνα, έχει αυξηθεί από 0,60€ σε 1,60€ το κιλό, με αποτέλεσμα να είναι απαγορευτική η αναγκαία τροφή.
Το κόστος μετακίνησης έχει υπερδιπλασιαστεί με την αύξηση των καυσίμων. Οι μελισσοκόμοι όμως οφείλουν 1-2 φορές την εβδομάδα να επισκέπτονται το μελισσοκομείο τους για επιθεώρηση, που βρίσκεται σε μακρινή απόσταση από τον τόπο κατοικίας τους.
Η παρατεταμένη ξηρασία του φθινοπώρου είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή της ανθοφορίας της Ερείκης σε πολλές περιοχές, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να ανανεωθεί ο γόνος και να εμφανίζουν πολλά κοπάδια ραγδαία μείωση του πληθυσμού τους.
Η μεγάλη συγκέντρωση κοπαδιών στην περιοχή της Χαλκιδικής (αφού το δάσος της Εύβοιας είχε καεί) και οι μικρές αποστάσεις μεταξύ των μελισσοκομείων οδήγησαν, στην έξαρση της προσβολής ασθενειών (βαρρόα), την μείωση της αντοχής της μέλισσας, με αποτέλεσμα την απώλεια πληθυσμών.
Η μέλισσα όμως είναι αναγκαία στην επικονίαση των καλλιεργειών της χώρας. Χωρίς αυτήν θα επέλθει ραγδαία μείωση της παραγωγής των φρούτων και των λαχανικών (κεράσια αμύγδαλα, πορτοκάλια, ακτινίδια, φασόλια, κ.λ.π. Έτσι κρίνεται αναγκαίο να ενισχυθεί ο κλάδος της μελισσοκομίας.
Ενίσχυση όλων των μελισσοκόμων με διαφορετικό ποσό, με βάση τον αριθμό των μελισσών που διαθέτουν, προκειμένου να παραμείνουν στον κλάδο της μελισσοκομίας και να εξασφαλιστεί η εκτροφή των μελισσών.
Όλοι οι μελισσοκόμοι, ανεξαρτήτως αριθμού κυψελών, έχουν ανάγκη να καλύψουν την αγορά της χειμερινής τροφής (ζαχαροζύμαρο 4 κιλά/κυψέλη) προκειμένου να μην πεθάνουν οι μέλισσες.
Από τα στατιστικά στοιχεία της ΔΑΟΚ Πέλλας, το 95% των μελισσοκόμων, που έχουν 50 κυψέλες και άνω, μετακινούν τα μελίσσια τους (σε αποστάσεις 50 χιλ. και άνω) για την εκμετάλλευση των ανθοφοριών αλλά και για την ανανέωση του πληθυσμού τους, προκειμένου να επιβιώσουν οι μέλισσες, αφού αυτές ζουν μόνο 40 ημέρες. Για αυτό το λόγο, οι μελισσοκόμοι με 50 κυψέλες και άνω, πρέπει να ενισχυθούν για την αγορά της τροφής αλλά και για τις μετακινήσεις των μελισσών τους.
Οι μελισσοκόμοι με 110 κυψέλες και άνω αντιμετωπίζουν επιπλέον προβλήματα και στη διάθεση των προϊόντων τους. Οι ποσότητες λιανικής πώλησης του μελιού έχουν μειωθεί (λόγω COVID 19) και οι τιμές χονδρικής είναι εξευτελιστικά χαμηλές 3,5 € κιλό, με αποτέλεσμα να έχει συρρικνωθεί το οικογενειακό τους εισόδημα και να μην μπορούν να καλύψουν το κόστος εκτροφής.
Επίσης πριν από μερικά χρόνια οι μελισσοκόμοι είχαν το δικαίωμα να πουλήσουν το μέλι της παραγωγής τους χωρίς περιορισμό ποσοτήτων σε πολλές Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας, νόμιμα χωρίς συσκευαστήριο, ως πρωτογενές αγροτικό προϊόν (σύμφωνα με τις μετακινήσεις τους). Τώρα σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που είναι σε ισχύ (ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 466/ Β΄/ 18-2-2019) είναι υποχρεωμένοι να πωλούν χονδρική και λιανική μόνο εντός της Περιφερειακής Ενότητας, όπου είναι η έδρα του μελισσοκομείου τους και μόνο 1.200 κιλά μέλι. Δηλαδή οι μελισσοκόμοι δεν μπορούν να πουλήσουν μέλι (πρωτογενούς παραγωγής), στους πελάτες που ήδη έχουν σε άλλες περιοχές. Έτσι οι μελισσοκόμοι με 110 κυψέλες και άνω, που είναι κάτοχοι γεωργικής εκμετάλλευσης (και όχι μόνο όσοι χαρακτηρίζονται επαγγελματίες αγρότες) πρέπει να ενισχυθούν για να καλύψουν την αγορά της χειμερινής τροφής, το κόστος μετακίνησης και τις μειωμένες πωλήσεις μελιού».