Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Θύματα της κλιματικής αλλαγής οι μελισσοκόμοι, μείωση της παραγωγής μελιού

22/07/2021 03:30 μμ
Εκπρόσωποι του χώρου κρούουν καμπανάκι κινδύνου για το μέλλον της μελισσοκομίας στην Ελλάδα, ενώ ζητούν μέτρα για τυχόν ελληνοποιήσεις.

Εκπρόσωποι του χώρου κρούουν καμπανάκι κινδύνου για το μέλλον της μελισσοκομίας στην Ελλάδα, ενώ ζητούν μέτρα για τυχόν ελληνοποιήσεις.

Σε δύσκολη θέση έχουν περιέλθει τα τελευταία χρόνια οι μελισσοκόμοι, λόγω του ότι η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει δυσμενώς τις αποδόσεις κάθε μελισσοκομικής εκμετάλλευσης. Αυτό, όπως μας εξηγούν, έχει ως αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι παραγωγοί σε πρόσθετα έξοδα.

Πολλά έξοδα αφορούν στις τροφές (βανίλιες) που κυκλοφορούν στο εμπόριο ή τη ζάχαρη που μπαίνει στις κυψέλες για να αυξήσει την παραγωγή, η οποία όμως με αυτές τις συνθήκες φαίνεται να... σαμποτάρει την ποιότητα, όταν δεν δίνεται με μέτρο. Σημειωτέον ότι η ζάχαρη χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα ως υποκατάστατο του φυσικού μελιού, ιδίως την περίοδο του χειμώνα, αλλά και την άνοιξη για αύξηση στο ρυθμό γέννας της βασιλίσσας. Όπως τονίζουν στον ΑγροΤύπο μελισσοκόμοι όταν αυτό γίνεται με φειδώ, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Όμως σε σχετικές έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς, φαίνεται πως ο κύκλος ζωής της στα μελίσσια όταν υπερ-καταναλώνουν ζάχαρη είναι μικρότερος.

Ακριβές οι τροφές, δύσκολα βγαίνει πέρα ο μελισσοκόμος

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Ξεσφίγγης, μελισσοκόμος από την Αιτωλοακαρνανία, οι τροφές στοιχίζουν 80 λεπτά με 1 ευρώ το κιλό. Κάθε μελίσσι χρειάζεται περί τα 10 κιλά τέτοιου είδους τροφή το χρόνο, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα σεβαστό έξοδο αυτό για κάθε επαγγελματία και μη μελισσοκόμο.

Ο κ. Κώστας Θωμαδάκης είναι μελισσοκόμος στο Ρέθυμνο και μέλος μιας ομάδας παραγωγών (μελισσοκόμων), τεσσάρων στον αριθμό. Ασχολείται πολλά χρόνια με τη μελισσοκομία κι όπως μας λέει το θέμα του κόστους και της αύξησής του είναι σχετικό, πλην όμως, η παραγωγή μελιού στην περιοχή, διαπιστωμένα έχει πληγεί τα τελευταία 12 με 15 χρόνια, γράφοντας μια μείωση της τάξης του 30% περίπου. Αυτό το αποδίδουν οι μελισσοκόμοι στην κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με τον κ. Θωμαδάκη, σε σχέση με τις τροφές που δίνονται στα μελίσσια, υπάρχει πάντα καθοδήγηση από τους επιστήμονες. Για την χρήση ζάχαρης μας αναφέρει ο κ. Θωμαδάκης, ότι χρειάζεται φειδώ και ότι πρέπει αυτή να σταματά ένα μήνα τουλάχιστον πριν την ανθοφορία, αφού μετά υπάρχει κίνδυνος να βγει... σκάρτο το μέλι στις αναλύσεις. Η εν λόγω ομάδα μελισσοκόμων πάντως δίνει μεγάλη έμφαση στην ποιότητα και συνεργάζεται με το ΜΑΙΧ για το θέμα αυτό, ενώ κάθε φορά στέλνει μέλι για ανάλυση.

Ο κ. Στέλιος Μανωλίτσης είναι επαγγελματίας μελισσοκόμος, ζει δηλαδή αποκλειστικά από την ενασχόλησή του με τη μελισσοκομία. Είναι πρόεδρος στον Μελισσομικό Συνεταιρισμό Ηρακλείου Κρήτης. Ο κ. Μανωλίτσης υποστηρίζει πως το κόστος παραγωγής για το μέλι που βγάζει ο ίδιος ανέρχεται σε 4,5 ευρώ περίπου, καθώς απαιτούνται πολλά μεταφορικά έξοδα για τις κυψέλες ιδίως στην Κρήτη, μισθώματα για το χώρο των κυψελών που δεν πρέπει να μένουν σταθερές, κόστη για το πετρέλαιο, για τη ζάχαρη που μπαίνει στις κυψέλες κι άλλα πολλά.

Μειωμένη η παραγωγή στο μέλι ιδίως στα νησιά

Ο κ. Πασχάλης Χαρίζανης, ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Εργ. Μελισσοκομίας) έχει ασχοληθεί πάρα πολλά χρόνια με τη μελισσοκομία και διαθέτει και την ανάλογη πείρα. Ο κ. Χαριζάνης αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ότι η κλιματική αλλαγή έχει δυσκολέψει την παραγωγή, οποία είναι μειωμένη κυρίως σε νησιωτικές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του ΓΠΑ, «μεγάλο αγκάθι για τον χώρο αποτελούν τυχόν φαινόμενα νοθείας και ελληνοποιήσεων, τα οποία οδηγούν σε πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού και τους μελισσοκόμους σε αδιέξοδο». Σημειωτέον ότι, πιο δύσκολο είναι να γίνει νοθεία στο μέλι από πεύκο και έλατο, εν αντιθέσει με το θυμαρίσιο.

Εθνικό Μελισσοκομικό Μητρώο και ελληνοποιήσεις

Ανακοίνωση, με την οποία χαιρετίζει την Υπουργική Απόφαση για την θέσπιση του Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου, εξέδωσε η Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού. Σε αυτήν τάσσεται υπέρ των κυβερνητικών χειρισμών στο θέμα του μελιού, επικροτώντας και τις κινήσεις της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινής Αραμπατζή για την λειτουργία των ισοζυγίων στο μέλι, ούτως ώστε να αποφευχθούν ελληνοποιήσεις.

Σχετικά άρθρα
16/03/2023 02:40 μμ

Στοχευμένες νομοθετικές παρεμβάσεις και ρυθμίσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα της νοθείας και των ελληνοποιήσεων  του ελληνικού μελιού, προανήγγειλε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου, κατά την ευρεία σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες, επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς και επαγγελματίες του κλάδου.

Όπως ανέφεραν στον ΑγροΤύπο κύκλοι της αγοράς, «δεν μπορεί να είναι μέλι που πωλείται στην λιανική στα 5 ευρώ το κιλό να είναι ελληνικό. Το μέλι έχει ΦΠΑ 13% και μια παροχή - προμήθεια στο κατάστημα λιανικής 30 - 35%. Αν αφαιρέσουμε τα έξοδα συσκευασίας, τα εργατικά και τα μεταφορικά τότε η τιμή του θα πέσει στα 2,35 ευρώ. Που πουλάνε ελληνικό μέλι σε αυτή την τιμή είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσει το κράτος».

Επίσης τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναφέρουν ότι κάναμε εισαγωγές μελιού από την Βουλγαρία στα 1,65 ευρώ το κιλό. Αλλά το βουλγάρικο μέλι πωλείται στα 3 ευρώ. Αν ανατρέξουμε στα στοιχεία της Κίνας θα δούμε ότι εξάγει μέλι (μίγμα με σιρόπι) στα 1,60 ευρώ το κιλό. Αυτό σημαίνει ότι εισάγουμε μέλι - μίγμα με σιρόπι κινέζικο από την Βουλγαρία και το πουλάμε στους καταναλωτες σαν ελληνικό. Αυτό κάποτε θα πρέπει να σταματήσει. Το ΥπΑΑΤ λέει ότι με ελέγχους στο ισοζύγιο μελιού (όπως κάνει με γαλα, κρέας, αυγά) θα αντιμετωπιστούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις ξένων μελιών. 

Στόχος της πρωτοβουλίας του Υφυπουργού, είναι η θωράκιση της ελληνικής μελισσοκομίας από παράνομες συμπεριφορές, η κατάθεση και επεξεργασία προτάσεων για τη βελτιστοποίηση του συστήματος ελέγχου της παραγωγής και η αναζήτηση τρόπων αποτελεσματικής στήριξης του προϊόντος και των παραγωγών, στο πλαίσιο της διαρκούς επαφής που επιδιώκει με εκπροσώπους του μελισσοκομικού τομέα για την επίλυση των ζητημάτων του κλάδου και της ανάδειξης της αξίας του ελληνικού μελιού.

Ο κ. Κεδίκογλου ανέπτυξε την αξία του Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου δηλώνοντας ότι είναι μια πολύ χρήσιμη βάση για την καθιέρωση του σήματος του ελληνικού μελιού και ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκε από τις Υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ, η δημιουργία της ψηφιακής υπηρεσία «e-honey», για την αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης μελιού (ισοζύγιο μελιού), στο πλαίσιο της εφαρμογής συστήματος ιχνηλασιμότητας των μελισσοκομικών προϊόντων.

Η ψηφιακή πλατφόρμα θα είναι σε πλήρη διασύνδεση με το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο και τα στοιχεία που δηλώνονται σε αυτό, ενώ θα παρέχεται η τεχνική δυνατότητα, για την εποπτεία των εισαγωγών και την παρακολούθηση της αγοράς του μελιού, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην προστασία και ανάδειξη των ελληνικών μελισσοκομικών προϊόντων, τη διαφύλαξη των παραγωγών και του καταναλωτικού κοινού, από φαινόμενα νοθείας και παραπλάνησης, αποτελώντας καθοριστικό εργαλείο για καθιέρωση μηχανισμών ιχνηλασιμότητας και την τήρηση του ισοζυγίου μελιού.

Τόνισε επίσης ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, συνδράμει στην  προσπάθεια προστασίας της ελληνικής μελισσοκομίας και πάταξης των παράνομων πρακτικών, υπογραμμίζοντας τη σημαντική συνεργασία που έχουν αναπτύξει τα δυο υπουργεία.

«Υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική βούληση για την πάταξη των κυκλωμάτων νοθείας και ελληνοποιήσεων», ξεκαθάρισε και ζήτησε την εξέταση του ενδεχόμενου αυστηροποίησης του πλαισίου ποινών και κυρώσεων.

Η συζήτηση έγινε παρουσία: του Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή κ. Σωτήρη Αναγνωστόπουλου, του Γενικού Διευθυντή του ΕΦΕΤ κ. Παναγιώτη Βασιλόπουλου, της  Προϊσταμένης του τμήματος Επίβλεψης Ιδιωτικών Φορέων και Προδιαγραφών της Διεύθυνσης Πιστοποίησης και Προδιαγραφών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κας. Μαρίας Σπέντζου, του Προϊσταμένου  της Δ/νσης Διαχείρισης Ελέγχων Γάλακτος & Κρέατος ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Ευστράτιου Νικολάου, του Ομότιμου Καθηγητή ΑΠΘ κ. Ανδρέα Θρασυβούλου, των εκπροσώπων του Συνδέσμου Ελλήνων Τυποποιητών Συσκευαστών Εξαγωγέων Μελιού (ΣΕΤΣΕΜ) κ.κ. Αλέξανδρου Πίττα (ΑΤΤΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΙΤΤΑΣ ΑΕΒΕ), Π. Κάβουρα (ΚΑΒΟΥΡΑΣ Π. & ΣΙΑ ΟΕ Κέντρο Ελληνικής Μελισσοκομίας) και Γιάννη Καρυπίδη (Stayia Farm). Στη συνάντηση εκ μέρους της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος συμμετείχαν ο πρόεδρος κ. Αναστάσιος Ποντίκης, ο αντιπρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Λεονταράκης, ο γραμματέας κ. Δημήτριος Νικολάου και ο ταμίας κ. Κωνσταντίνος Ντούνας.

Επιπλέον, μετείχαν ο Προϊστάμενος  του Τμήματος Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας & Λοιπών Ζωικών Οργανισμών, κ. Μάριος Τζιτζινάκης, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας κ. Σπύρος Ντουντουνάκης, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συστημάτων Εκτροφής Ζώων κα. Ελένη Αποστολάκη . Από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Data Center, Δικτύων και Βάσεων Δεδομένων μετείχαν η Προϊσταμένη του Τμήματος κα. Γεωργία Παππά.

Τελευταία νέα
13/03/2023 05:09 μμ

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος προχωρά το θέμα της ενίσχυσης του κλάδου.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΟΜΣΕ, «σήμερα μετά τις 15:00, στα πλαίσια συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων στη βουλή, ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο υφυπουργό η Έκτακτη Οικονομική Ενίσχυση του Κλάδου των μελισσοκόμων. Αφορά 6.800 δικαιούχους και το ποσό των 12 εκατομμυρίων σε σύνολο, από τα οποία τα 10 εκ. -όπως είχε ανακοινωθεί εξ αρχής στο ΣΕΦ- αφορούν τους επαγγελματίες (8 € ανά κυψέλη) και τα επιπλέον 2 εκ. τους ετεροεπαγγελματίες άνω των 110 μελισσιών (4 € ανά κυψέλη). Λεπτομέρειες επί της διαδικασίας -όπως ο τρόπος και ο χρόνος- θα ανακοινωθούν όταν καθοριστούν από το υπουργείο. Ένα ακόμη θέμα έκλεισε αίσια. Συνεχίζουμε για τα υπόλοιπα».

Ο κ. Δημήτρης Νικολάου, γραμματέας της Ομοσπονδίας επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο την σχετική εξέλιξη και δήλωσε ικανοποιημένος.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει όσα γράφαμε όλο το προηγούμενο διάστημα (δείτε εδώ).

Η επίσημη ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ

12.000.000 € ενίσχυση στους Μελισσοκόμους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την Ουκρανική κρίση.

Σ. Κεδίκογλου: Στις προτεραιότητες του ΥΠΑΑΤ, η ανάπτυξη του κλάδου της Μελισσοκομίας

Στο πλαίσιο της ουσιαστικής στήριξης και περαιτέρω ανάπτυξης της ελληνικής Μελισσοκομίας, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου, ανακοινώνει την ενίσχυση του κλάδου με το ποσό των 12.000.000 €, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η ενίσχυση αφορά στους Επαγγελματίες Μελισσοκόμους και στους μη κατά κύριο επάγγελμα Μελισσοκόμους. Δίνεται για πρώτη φορά ενίσχυση σε ποσοστό 50% σε σχέση με τους επαγγελματίες, στους μη κατά κύριο επάγγελμα μελισσοκόμους. Ειδικότερα, η απόφαση αφορά στους Μελισσοκόμους που έχουν στην κατοχή τους 110 κυψέλες & άνω και το ποσό καθορίζεται στα 8 ευρώ/κυψέλη.

Ο ΥφΑΑΤ κ. Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε σχετικά: «Ο Τομέας της Μελισσοκομίας, η ενίσχυση της οικονομικής αποδοτικότητας των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων της χώρας και η παραγωγή ανταγωνιστικών μελισσοκομικών προϊόντων, αποτελούν προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ».

08/03/2023 05:34 μμ

Τα ποιοτικά προβλήματα και η αυξημένη ζήτηση οδήγησαν φέτος το μεγαλύτερο ποσοστό συμπύρηνου ροδάκινου να πάει για χυμοποίηση και ένα μικρότερο να κατευθυνθεί στην παραγωγή κομπόστας.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Αποστόλου, πρόεδρος της Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), «αν και ακόμη δεν έχουμε τα τελικά στοιχεία το 2022 είχαμε μια καλή ποσοτικά παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου της τάξης των 450.000 τόνων. Από αυτή την ποσότητα περίπου 30.000 τόνοι πήγαν στην κατάψυξη και ακόμη 10.000 τόνοι πήγαν εξαγωγή προς Βουλγαρία. Από τους περίπου 310.000 τόνους πάνω από το 51% πήγε για χυμοποίηση. Πολλά συμπύρηνα αγοράστηκαν για κομπόστα αλλά ήταν ποιοτικά ακατάλληλα - λόγω των βροχοπτώσεων που είχαμε κατά την συγκομιδή - και έγιναν χυμός. Έχουμε φέτος ρεκόρ 10ετίας στην παραγωγή χυμού.

Η τιμή παραγωγού για χυμό ροδάκινου το 2022 κυμάνθηκε από 15 μέχρι 25 λεπτά το κιλό. Αντίστοιχα η τιμή για κομπόστα ξεκίνησε από 31 λεπτά και για κάποιες ποικιλίες έφτασε μέχρι και 33 λεπτά το κιλό.

Μείωση της τελικής τιμής στο προϊόν είχαμε φέτος για την κομπόστα ροδάκινου ενώ αντίθετα αύξηση είχαμε για τον χυμό. Βέβαια από την άλλη είχαμε και φέτος μια αύξηση του κόστους στα κουτιά συσκευασίας κατά 10-12% και παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα η διεθνής τιμή της ζάχαρης.

Σοβαρό πρόβλημα - που θα το δούμε στο μέλλον - είναι η μεγάλη διαφορά στην τιμή της κομπόστας από την χώρα μας μέχρι τον τελικό προορισμό. Για παράδειγμα η κομπόστα φεύγει από την χώρα μας στα 1,20 ευρώ το κιλό και στο ράφι του σούπερ μάρκετ της Γερμανίας πωλείται στα 2,19 ευρώ το κιλό. Είναι μεγάλη διαφορά αν σκεφτούμε ότι στο παρελθόν έφευγε από την Ελλάδα στα 69 λεπτά και έφτανε στο ράφι της Γερμανίας στα 99 λεπτά. Αν συνεχιστεί η οικονομική κρίση στην Ευρώπη οι υψηλές τιμές στο ράφι θα αναγκάσουν πολλούς καταναλωτές να στραφούν σε άλλα προϊόντα.   

Οι εξαγωγές αυτή την περίοδο γίνονται με καλή ροή και χωρίς προβλήματα. Σε αυτό βοηθά σε μεγάλο βαθμό η μειωμένη ισπανική και χιλιανή παραγωγή συμπύρηνου, που είχαν το 2022, λόγω των καιρικών συνθηκών. Να σας επισημάνω ότι οι Ισπανοί φέτος αναγκάστηκαν να κάνουν εισαγωγές από την χώρα μας για να καλυψουν την ζήτηση. 

Εκτίμησή μου είναι ότι φέτος αναμένεται να κάνουμε 11 εκατ. χαρτοκιβώτια εξαγωγές κομπόστας, ενώ οι μεγάλοι ανταγωνιστές μας οι Κινέζοι περίπου 6 εκατ. χαρτοκιβώτια (έχουν μια παραγωγή της τάξης των 35 - 37 εκατ. χαρτοκιβωτίων αλλά το μεγαλύτερο μέρος της πάει για εγχώρια κατανάλωση). Μπορεί οι Κινέζοι να έχουν χαμηλότερη τιμή στο προϊόν αλλά τα μεταφορικά (ναύλα) μέχρι πριν δύο μήνες ήταν πολύ ακριβότερα, κάτι που δημιούργησε πρόβλημα στις εξαγωγές τους. Αυτή την περίοδο έχουν επανέλθει σε κανονικά επίπεδα».

07/03/2023 05:27 μμ

Στην Ισπανία, μελισσοκόμοι από όλη την χώρα θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 9 Μαρτίου, μπροστά από το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην παραγωγή και εμπορία του ισπανικού μελιού.

Διοργανωτές της συγκέντρωσης είναι οι αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις ASAJA, COAG, UPA, καθώς και συνεταιρισμοί μελισσοκόμων. 

Οι μελισσοκόμοι κάνουν λόγο για νοθεία με την ανάμιξη των μελιών και χαρακτηρίζουν «απόλυτα ανεύθυνη» τη συμπεριφορά των ισπανικών εταιρειών συσκευασίας και εμπορίου, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, «κάνουν διακρίσεις σε βάρος του ισπανικού μελιού και το αντικαθιστούν με μέλι εισαγωγής που το αγοράζουν σε τιμές πολύ χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής».

Καταγγέλουν επίσης ότι στα μείγματα μελιού, που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ της χώρας, το ισπανικό μέλι έχει μικρή ή και καθόλου παρουσία.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση το ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας πρέπει να υπερασπιστεί τους μελισσοκόμους της χώρας. Εδώ και χρόνια ζητούν να αλλάξει η σήμανση στις συσκευασίες του προϊόντος και να μπορεί να γνωρίζει ο καταναλωτής την προέλευσης του μελιού που αγοράζει. 

Όπως τονίζουν οι μελισσοκόμοι οι αλλαγές στην σήμανση μελιού πρέπει να αποτελέσουν βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης της Ισπανίας, η οποία αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου 2023 την προεδρία της ΕΕ.

Όμως εκτός από τα προβλήματα εμπορίας οι μελισσοκόμοι έχουν και προβλήματα απώλειας στην παραγωγή μελιού, η οποία φέτος είναι μειωμένη, κατά περίπου 50%, λόγω της ξηρασίας και των αυξημένης θερμοκρασίας του περασμένου καλοκαιριού. Παράλληλα έχουν μια αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω της αύξησης των τιμών στα καύσιμα και στα συμπληρώματα διατροφής.

Επίσης οι μελισσοκόμοι δεν ήταν δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης της ΕΕ, που εγκρίθηκε στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία.

Όλα αυτά τα προβλήματα ανάγκασαν τους μελισσοκόμους να πραγματοποιήσουν την κινητοποίηση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Μαδρίτης, με στόχο να αναλάβει δράσεις το ισπανικό υπουργείο για να διασφαλίσει την επιβίωση της μελισσοκομίας και των χιλιάδων των οικογενειών που ζουν από αυτήν.

28/02/2023 01:10 μμ

Αύριο Τετάρτη (1η Μαρτίου 2023) στις 11.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η πανελλαδική κινητοποίηση των μελισσοκόμων στο κέντρο της Αθήνας που διοργανώνεται από την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ).

Η συνάντηση των μελισσοκόμων θα πραγματοποιηθεί στο Βαλλιάνειο Μέγαρο (δίπλα από το πανεπιστήμιο) στην οδό Πανεπιστημίου. Στη συνέχεια προγραμματίζεται ειρηνική πεζοπορία προς την Βουλή των Ελλήνων.

Μπροστά από την Βουλή θα παραμείνει το πλήθος των μελισσοκόμων και τριμελής επιτροπή θα καταθέσει ψήφισμα στον Πρόεδρο της Βουλής.

Αντίστοιχη πορεία θα πραγματοποιηθεί αύριο και στην Θεσσαλονίκη. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αιμίλιος Μεντεσίδης, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Κοζάνης, «οι μελισσοκομικοί σύλλογοι της Μακεδονίας θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση την Τετάρτη (1/3/2023) στον Λευκό Πύργο, στις 11 π.μ. και στην συνέχεια θα γίνει πορεία που θα καταλήξει στην πλατεία Αριστοτέλους». 

Στο ψήφισμα η ΟΜΣΕ αναφέρει τα εξής:

«Η Ομοσπονδία εκπροσωπεί περισσότερους από 22.000 μελισσοκόμους. Είναι ένας κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής που αντιμετωπίζει πολλά και διαφορετικά προβλήματα ανέκαθεν. Τα τελευταία δύο χρόνια όμως, τόσο η Κλιματική αλλαγή που είναι εμφανέστατη με αρνητικές συνέπειες στις ποσότητες μελιού, όσο και η υπεραύξηση του κόστους παραγωγής λόγω πολέμου στην Ουκρανία οδήγησαν τους μελισσοκόμους στα όριά τους. Η επιβίωση του κλάδου απειλείται και από το τεράστιο φαινόμενο των παράνομων και εκτεταμένων σε μέγεθος, ελληνοποιήσεων. Μπορεί βέβαια, το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής να μην λύνεται από την μια στιγμή στην άλλη, όμως τα υπόλοιπα προβλήματα λύνονται αρκεί να υπάρχει βούληση και διάθεση από την πολιτική ηγεσία.

Για αυτό το λόγο η Ομοσπονδία από ευθύνη και ανησυχία για το μέλλον του κλάδου, διεκδικεί επίλυση, μέσα στα πλαίσια των Συνταγματικών της Δικαιωμάτων, στα παρακάτω βασικά προβλήματα:

  • Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη των ζημιών του περασμένου έτους.
  • Πάταξη ελληνοποιήσεων για την μακροπρόθεσμη βελτίωση της τιμής του μελιού μας.
  • Μέτρα στήριξης της Μελισσοκομίας γενικότερα, βελτιώνοντας/καταργώντας ταυτόχρονα τα «εχθρικά» νομοθετήματα διαφόρων υπουργείων. 
  • Μείωση ΦΠΑ σε πετρέλαιο, ρεύμα και πρώτες ύλες για τους ΚΑΔ μελισσοκομίας.
  • Δίκαιη αντιμετώπιση και μοριοδότηση του μελισσοκόμου για ένταξη στα διάφορα επενδυτικά επιδοτούμενα προγράμματα όπως τα Σχέδια Βελτίωσης.

Εάν θέλετε να υπάρξει συνέχεια και ανάπτυξη στην Μελισσοκομία της Ελλάδας, τότε τα ανωτέρω προβλήματα θα πρέπει να λυθούν άμεσα».

24/02/2023 10:03 πμ

Ακόμη μια αναβολή της απόφασης για έκτακτη ενίσχυση των μελισσοκόμων από την πλευρά του ΥπΑΑΤ είχε σαν αποτέλεσμα η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ) να ανακοινώσει κλιμάκωση των αντιδράσεων το επόμενο διάστημα. 

Ουσιαστικά σταματά ο διάλογος (που μέχρι σήμερα δεν έφερε αποτέλεσμα) και οι μελισσοκομικοί σύλλογοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Οι μελισσοκόμοι τονίζουν ότι εάν μέχρι το Σάββατο (25/2) δεν πάρουν θετική απάντηση από το ΥπΑΑΤ για στήριξη του κλάδου, τότε την Τετάρτη, (1 Μαρτίου και ώρα 12:00) θα πραγματοποιηθούν δύο συγκεντρώσεις. Η μία θα είναι στην Αθήνα, στο Σύνταγμα και η άλλη στην Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αριστοτέλους με στολές, μάσκες, καπνιστήρια αναμμένα και κυψέλες.

Είχαν προηγηθεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Κρήτη, Αχαΐα, Λάρισα και Πιερία. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να κλιμακωθούν οι αντιδράσεις. Όλα αυτά βέβαια γίνονται σε μια προεκλογική περίοδο

«Η αρχή έγινε, ο αγώνας μας μόλις ξεκίνησε», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Πιερίας.  Και προσθέτει: «Οι μελισσοκόμοι της Πιερίας, έπειτα από το κάλεσμα του Μελισσοκομικού Συλλόγου Πιερίας, συμμετείχαν την Πέμπτη (23/02/23), στην συμβολική πανελλαδική κινητοποίηση με κυρίαρχα ζητήματα, την διεκδίκηση έκτακτης χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης και το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων στο μέλι. 

Οι Πιεριείς μελισσοκόμοι παρέταξαν τα φορτηγά τους στην αερογέφυρα της Νότιας Εισόδου της Κατερίνης για μία ώρα με κυρίαρχο σύνθημα το «Διεκδικούμε την επιβίωσή μας». Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο κτήριο της Αντιπεριφέρειας όπου επιδόθηκε έγγραφο με τα αιτήματα της κινητοποίησης. Το ίδιο έγγραφο εστάλη και στους τοπικούς βουλευτές».

Από την πλευρά του ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Λάρισας τονίζει σε ανακοίνωσή του τα εξής: «Ευχαριστούμε όλους τους μελισσοκόμους που δημιούργησαν αυτήν την μηχανοκίνητη  πορεία και ήρθαν από όλες της περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλίας και δώσαμε ένα ισχυρό μύνημα ότι υπάρχουμε σαν κλάδος και πρέπει να μας υπολογίζουν. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να δικαιωθούμε».

Από την πλευρά του ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «στηρίζει όλους τους συναδέλφους μελισσοκόμους που βγήκαν την Πέμπτη (23/02/2023) σε όλη τη χώρα για να διεκδικήσουν μείωση του κόστους παραγωγής λόγω αυξήσεων στις τροφές, στο πετρέλαιο και στο ρεύμα. Τα προβλήματα του κλάδου μας αγγίζουν όλους. 

Το έργο των μελισσοκόμων είναι πολύ σημαντικό και για την γεωργία. Η μέλισσα βοηθάει στη φυσική επικονίαση η οποία είναι απαραίτητη στην ανθοφορία των δέντρων μας ώστε να καρποφορήσουν».

22/02/2023 05:13 μμ

Κρίση στους κόλπους της Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), με τους κατά τόπους Συλλόγους να προχωρούν μεμονωμένα σε κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες, ενώ την ίδια στιγμή η Ομοσπονδία συνεχίζει τον διάλογο με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

Συγκεκριμένα ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Αχαΐας «η Άνθεια» ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήσει μηχανοκίνητη πορεία, την Πέμπτη (23 Φεβρουαρίου 2023), αντιδρώντας στα θεσμικά προβλήματα που έχει ο κλάδος, που είναι οι ελληνοποιήσεις και το κόστος παραγωγής.

Ο κ. Βασίλειος Αλιχός, κατά κύριο επάγγελμα μελισσοκόμος και Γραμματέας του Συλλόγου ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «εμείς δεν είμαστε επαίτες για να περιμένουμε χρήματα από το ΥπΑΑΤ. Με ένα επίδομα 10 ή 12 ευρώ δεν λύνονται τα προβλήματα του κλάδου. Ζητάμε ουσιαστικά μέτρα για την μείωση του κόστους παραγωγής και την αντιμετώπιση των «ελληνοποιήσεων», που αποτελεί την μεγάλη μάστιγα για το ελληνικό μέλι. Το έχω πει και θα το ξαναπώ πολλές φορές το καλό ελληνικό μέλι εξάγεται στην Γερμανία και εμείς εδώ τρώμε ανάμιξη μελιών με εισαγόμενα σιρόπια. Όλοι γνωρίζουν ότι στην χώρα μας εισάγονται κινέζικα σιρόπια ρυζιού που αναμειγνύονται με μέλια. Δεν είναι μόνο θέμα των μελισσοκόμων αλλά υπάρχει πρόβλημα υγείας των καταναλωτών. Επίσης έχουμε φτηνά μέλια αμφιβόλου ποιότητας που εισάγονται στην χώρα μας και πωλούνται σαν ελληνικά. Δεν μπορεί ελληνικό μέλι να έχει τόσο χαμηλή τιμή λιανικής, δεν το δικαιολογούν οι τιμές παραγωγού που έχουμε αυτή την περίοδο».    

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Αχαΐας «η Άνθεια» αναφέρει τα εξής:

Η διάλυση της γεωργικής παραγωγής και η χρόνια απαξίωση του αγροτικού και μελισσοκομικού κλάδου οδήγησε στην υποβάθμιση του επαγγέλματός μας. Η εκτίναξη του κόστους παραγωγής, σε συνδυασμό με τις χαμηλές - εξευτελιστικές τιμές, κάτω από το κόστος παραγωγής, τις οποίες διαμορφώνουν οι έμποροι - διακινητές - τυποποιητές, εξαφανίζουν το εισόδημά μας, απειλώντας την επιβίωσή μας. 

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δια στόματος του κ. Γεωργαντά δήλωσε ότι δεν είναι στις προτεραιότητες της πολιτείας οι μελισσοκόμοι σε σχέση με τα πακέτα στήριξης που έδωσε σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Δυστυχώς η κυβέρνηση ως τώρα μοιράζει υποσχέσεις άνευ αντικρίσματος.

Για τους παραπάνω λόγους ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Αχαΐας αποφάσισε να πραγματοποιήσει μηχανοκίνητη πορεία την Πέμπτη (23 Φεβρουαρίου 2023). 

Καλούμε όλους του συναδέλφους να είναι εκεί στον δίκαιο αγώνα μας, αναδεικνύοντας δυναμικά τα προβλήματά του κλάδου και προβάλλοντας παράλληλα τα αιτήματά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας.

Τα αιτήματα μας:
1. Προστασία του Έλληνα καταναλωτή από τις Παράνομες Ελληνοποιήσεις στο εισαγόμενο από τρίτες χώρες μέλι. Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν αμφίβολης ποιότητας φθηνά μέλια από χώρες εκτός ΕΕ, τα οποία παρανόμως βαφτίζονται «ελληνικά προϊόντα», με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν ελεύθερα, θέτοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο την Δημόσια Υγεία.

2. Λήψη μέτρων για την μείωση του κόστους παραγωγής.
Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα.
Αφορολόγητο Πετρέλαιο.
Μείωση κόστους πρώτων υλών.

3. Αλλαγή Νομοθετικού Πλαισίου. Το εχθρικό νομοθετικό πλαίσιο για τον Έλληνα Μελισσοκόμο θα πρέπει να αλλάξει άμεσα στα επιμέρους θέματα που αναφέρουμε, προκειμένου να είναι βιώσιμη ενασχόληση και η άσκηση της μελισσοκομικής ιδιότητας. Ζητάμε:
Κίνηση των μελισσοκομικών φορτηγών - αυτοκινήτων στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.
Αναθεώρηση του Μελισσοκομικού Μητρώου.
Διάταξη για την τοποθέτηση Μελισσοκομικών Σμηνών και πρόσβαση στα Δάση.
Κάπνισμα κυψελών και απαγόρευση εισόδου μελισσοκόμων σε δάση κατά την αντιπυρική περίοδο.
Ταυτοποίηση αμιγών ελληνικών μελιών.

21/02/2023 10:54 πμ

Ζητούν έκτακτη οικονομική ενίσχυση, όπως πήραν και οι υπόλοιποι κτηνοτρόφοι.

Σε μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας κατεβαίνουν την ερχόμενη Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023 οι μελισσοκόμοι της Κρήτης. Σκοπός είναι να διαμαρτυρηθούν, όπως χαρακτηριστικά είπε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο αντιπρόεδρος της ΟΜΣΕ και πρόεδρος στον Μελισσοκομικό Σύλλογο Ηρακλείου, κ. Κώστας Λεονταράκης, για την κατάσταση, την οριακή που επικρατεί στον κλάδο γενικότερα και να προωθήσουν το αίτημα για ενίσχυση, το οποίο παραμένει στον αέρα.

Σύμφωνα με τον κ. Λεονταράκη, βασικό πρόβλημα για τους μελισσοκόμους της Κρήτης είναι η υπέραυξηση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο κόστος παραγωγής, λόγω εκτίναξης ακόμα και 100% στο κόστος των τροφών και των πανάκριβων καυσίμων. Όπως εξηγεί ο ίδιος, οι 2.500 περίπου μελισσοκόμοι που δραστηριοποιούνται σήμερα στο νησί πλήττονται σημαντικά, καθώς λόγω κόστους καυσίμων, περιόρισαν τις μετακινήσεις τους, με αποτέλεσμα να πέσει η παραγωγή μελιού ως και 70% στο νησί και να έχουν τεράστια απώλεια εσόδων.

Τόπος συνάντησης της μηχανοκίνητης πορείας είναι το Παγκρήτιο Στάδιο, με ώρα έναρξης τις 11 το πρωί. Όπως αναφέρει πάντως το ρεπορτάζ, η ΟΜΣΕ ζητά μια ενίσχυση της τάξης των 15 ευρώ ανά κυψέλη.

21/02/2023 09:12 πμ

Σε λειτουργία βρίσκεται από σήμερα Τρίτη (21/2), μέσω του vouchers.gov.gr, το Market Pass (κάρτα αγορών). Πρόκειται για την πλατφόρμα μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους των νοικοκυριών κατά τους μήνες από Φεβρουάριο έως και Ιούλιο 2023.

Οι αιτήσεις για το Market Pass μπορούν να υποβάλλονται μέχρι και την 15η Μαρτίου 2023. Η αίτηση υποβάλλεται μία φορά και κατόπιν η ενίσχυση πιστώνεται αυτόματα στην άυλη ψηφιακή κάρτα ή στον λογαριασμό του δικαιούχου.

Η ενίσχυση ανέρχεται στο 10% του μηνιαίου ύψους αγορών (που το κράτος τις ορίζει στα 220 ευρώ για ένα μονομελές νοικοκυριό και προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού) και το ύψος της ξεκινά από τα 22 ευρώ ανά μήνα για μονομελή νοικοκυριά και προσαυξάνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. 

Ο πολίτης εισέρχεται στο Market Pass χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet είτε απευθείας μέσω του vouchers.gov.gr, είτε από το gov.gr, στην ενότητα «Περιουσία και φορολογία» και την υποενότητα «Επιδοτήσεις πολιτών». Ταυτόχρονα, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής της αίτησης μέσω ΚΕΠ.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του προγράμματος. Βάση υπολογισμού για το κατά πόσο ένα φυσικό πρόσωπο δικαιούται το Market Pass είναι η Φορολογική Δήλωση του 2021.

Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο που θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση του Market Pass:
είτε εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα, την οποία θα αποθηκεύουν στο έξυπνο κινητό τους και την οποία θα επιδεικνύουν στις αγορές τους. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το σύνολο του ποσού που τους αναλογεί σε πέντε δόσεις (μία δόση για Φεβρουάριο και Μάρτιο 2023 και τέσσερις μηνιαίες δόσεις μέχρι και τον Ιούλιο 2023).
είτε μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν, εφόσον δεν διαθέτουν έξυπνη συσκευή ή δεν επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν σε αυτή τη διαδικασία. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το 80% του ποσού που τους αναλογεί σε δύο τριμηνιαίες δόσεις.

Κατηγορία Κριτήρια
Άγαμοι, χήροι, εν διαστάσει - Οικογενειακό Εισόδημα έως € 16.000 - Αξία ακίνητης περιουσίας κάτω των € 250.000
Έγγαμοι με ή χωρίς τέκνα / Με σύμφωνο συμβίωσης με ή χωρίς τέκνα - Οικογενειακό εισόδημα έως € 24.000, προσαυξανόμενο κατά € 5.000 για κάθε τέκνο/εξαρτώμενο μέλος/φιλοξενούμενο μέλος - Αξία ακίνητης περιουσίας κάτω των € 400.000
Μονογονεϊκές οικογένειες με ένα ή περισσότερα τέκνα - Οικογενειακό εισόδημα έως € 24.000, προσαυξανόμενο κατά € 5.000 για κάθε τέκνο/εξαρτώμενο μέλος/φιλοξενούμενο μέλος - Αξία ακίνητης περιουσίας κάτω των € 400.000.

Παραδείγματα
Ένα μονομελές νοικοκυριό θα ενισχύεται το επόμενο εξάμηνο με 22 ευρώ ανά μήνα, ενώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού θα χορηγούνται επιπλέον 10 ευρώ μηνιαίως.
Έγγαμο ζευγάρι χωρίς τέκνα δικαιούται το 10% από τα 220 + 100 ευρώ, δηλαδή 32 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 192 ευρώ (€32 x 6 μήνες)
Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα τέκνο δικαιούται το 10% από τα 220 + 100 ευρώ, δηλαδή 32 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 192 ευρώ (€32 x 6 μήνες)
Διαζευγμένος γονέας με δύο τέκνα δικαιούται το 10% από τα 220 + (2 x 100) ευρώ, δηλαδή 42 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 252 ευρώ (€42 x 6 μήνες)
Έγγαμο ζευγάρι με δύο τέκνα και ένα φιλοξενούμενο μέλος δικαιούται το 10% από τα 220 + (4 x 100) ευρώ, δηλαδή 62 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 372 ευρώ (€62 x 6 μήνες).

Αναλυτικές ερωτήσεις και απαντήσεις για τη λειτουργία της πλατφόρμας θα βρείτε στη διεύθυνση (πατήστε εδώ)

15/02/2023 09:47 πμ

Περιμένει την έγκριση Σκυλακάκη, η ενίσχυση που πρόκειται να δοθεί στους μελισσοκόμους της χώρας μας ως αντιστάθμισμα για το κόστος παραγωγής.

Στην τελική ευθεία μπαίνει η έκτακτη ενίσχυση των μελισσοκόμων, η οποία έπειτα από σχετικό αίτημα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  αναμένει στο Οικονομικών την τελική έγκριση, προκειμένου να κινηθεί και η διαδικασία πληρωμής.

Όσον αφορά στο ποσό που πρόκειται να δοθεί στους παραγωγούς, εκτιμάται, από μελισσοκομικούς κύκλους, που συνομιλούν με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στα επίπεδα των 8-10 ευρώ ανά κυψέλη.

Οι μελισσοκόμοι τηρούν ωστόσο στάση αναμονής και είναι επιφυλακτικοί, αναμένοντας το ποσό και με τη... βούλα του υπουργείου Οικονομικών, που έχει και τον τελικό λόγο.

13/02/2023 04:55 μμ

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι Έλληνες μελισσοκόμοι λόγω των ελληνοποιήσεων. Σε εποχή οικονομικής κρίσης και ακρίβειας είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή οι καταναλωτές θα στραφούν σε φτηνά και αμφιβόλου ποιότητας μέλια που θα χαρακτηρίζονται σαν ελληνικά, το ερώτημα είναι όμως θα είναι;

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει τεθεί επί τάπητος σε συσκέψεις εκπροσώπων των μελισσοκόμων, στο ΥπΑΑΤ, υπό τον υφυπουργό κ. Σίμο Κεδίκογλου, όμως ακόμη δεν έχουν παρθεί κάποια μέτρα για την αντιμετώπισή του.

Ο κ. Βασίλης Ξεσφίγγης, μελισσοκόμος από το Μεσολόγγι, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «έχω δει στην αγορά να πωλείται μέλι στην τιμή των 2,30 ευρώ το κιλό. Ε    γώ προτείνω κάτι απλό και αποτελεσματικό να απαγορευτούν τα χαρμάνια (ανάμειξη) ελληνικών και εισαγόμενων μελιών. Έτσι με έναν απλό γυρεοσκοπικό έλεγχο ή με άλλους δείκτες ταυτότητας, που φέρουν τα μέλια, θα μπορεί να εντοπιστεί αν το μέλι είναι ελληνικό ή ξένο. Όσο η μίξη ελληνικού και εισαγόμενου μελιού επιτρέπεται οι ελληνοποιήσεις δεν θα μπορούν να εξιχνιαστούν. Υπάρχει περίπτωση να αγοράσεις μια συσκευασία με 10 διαφορετικές ποικιλίες πορτοκαλιών από διάφορες χώρες του κόσμου; Γιατί να γίνεται αυτό με τα μέλια;».

Από την πλευρά του ο Βασίλης Ντούρας, μελισσοκόμος και πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Μαγνησίας, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «βλέπουμε στα ράφια να πωλείται ελληνικό μέλι στην τιμή των 4 ευρώ το κιλό. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε τιμή παραγωγού 4 ευρώ το κιλό συν ΦΠΑ και να βρίσκουμε στην λιανική τιμή μελιού στα 4 ευρώ. Η ΕΛΣΤΑΤ έχει ανακοινώσει εισαγωγές περίπου 3.000 τόνων μελιού από Βουλγαρία οι οποίες δεν γνωρίζουμε που πάνε. Με τις σημερινές τιμές παραγωγού ελληνικό μέλι κάτω από 10 ευρώ δεν μπορεί να υπάρχει. 

Δεν υπάρχουν έλεγχοι αλλά και όταν υπάρξουν και ανακοινωθούν τα αποτελέσματα από το Χημείο του Κράτους να αμφισβητούνται (όπως έγινε από τον ΕΦΕΤ), με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πρόστιμα σε όσους παρανομούν. Η ανάμιξη μελιών επιστρέπεται με βάση του Κανονισμούς της ΕΕ αλλά θα πρέπει να αναγράφεται η χώρα συγκομιδής, κάτι που δεν συμβαίνει στις περισσότερες φορές. Λόγια και υποσχέσεις έχουμε ακούσει πολλές είναι καιρός να υπάρξουν μέτρα που να αποτρέπουν την ελληνοποίηση των εισαγόμενων μελιών, αλλιώς θα απαξιωθεί ολόκληρος ο κλάδος. Πρέπει να ανοίξει μια συζήτηση από τους επαγγελματίες του κλάδου τώρα πριν απαξιωθεί το ελληνικό προϊόν».

13/02/2023 12:40 μμ

Το ΙΝΚΑ – Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας κάλεσε τους καταναλωτές σε 7ήμερο «Μποϊκοτάζ» γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων για να καταπολεμήσει την ακρίβεια. 

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Μόσχος, κτηνοτρόφος και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Μακεδνός, «προφανώς δουλειά του ΙΝΚΑ δεν είναι η προστασία των παραγωγών αλλά των καταναλωτών.

Η αντίστοιχη κίνηση όμως θα δημιουργήσει πρόβλημα στις βιομηχανίες, συνεταιρισμούς και παραγωγούς-μεταποιητές, που στην συνέχεια θα καταλήξει στους κτηνοτρόφους με μείωση τιμής γάλακτος λόγο μείωσης της ζήτησης αυτών των προϊόντων στην λιανική αγορά. 

Τελικά μεγάλοι χαμένοι θα είναι για άλλη μια φορά οι παραγωγοί γάλακτος, ενώ θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αναφορές για αυξήσεις κερδών των σούπερ μάρκετ και η ακρίβεια καλά θα κρατεί και θα την βλέπουν καθημερινά οι καταναλωτές.

Το πρόβλημα της ακρίβειας δεν είναι η υψηλή τιμή γάλακτος ή η τιμή πώλησης πώλησης των προϊόντων από κτηνοτρόφους, βιομηχανίες, συνεταιρισμούς και παραγωγούς-μεταποιητές. Το πρόβλημα είναι πως διαμορφώνεται η τελική τιμή των προϊόντων από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και σε τι κατάσταση βρίσκεται η αγορά σήμερα με συμφωνίες συμβόλαια κτλ. 

Θα αναφέρουμε λοιπόν τον τρόπο που τιμολογούν οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Υποθετικά το γιαούρτι των 250 γραμμαρίων ο παραγωγός/συνεταιρισμός/βιομηχανία θέλει να το πληρωθεί 1 ευρώ το τεμάχιο.

Η μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ λοιπόν λέει ότι η τιμή θα διαμορφωθεί ως εξής: τιμολογεί το προϊόν με 1,17 ευρώ. Κάθε χρόνο στις τιμές βάζει ένα 17% πάνω έκπτωση επί του τζίρου (χωρίς ΦΠΑ). Στον ένα μήνα ή τρίμηνο - ανάλογα την συμφωνία - ο παραγωγός κόβει πιστωτικό τιμολόγιο αυτό το ποσό (17 λεπτά) στο σούπερ μάρκετ. Στην τιμή το σούπερ μάρκετ προσθέτει επίσης συν 7% έξοδα αποθήκης - μεταφοράς, συν 32,8% κέρδος, συν 3% απώλειες. Και μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι θα υπάρχουν έξοδα αποθήκευσης και απώλειες αλλά αυτό που αυξάνει σε μεγάλο βαθμό την τιμή του είναι η αύξηση 17% για την προώθηση και προβολή στο ράφι. Αυτό ουσιαστικά είναι ένα περαιτέρω κέρδος για το σούπερ μάρκερ που έρχεται να προστεθεί στο 32,8%.

Με όλα αυτά το γιαούρτι φτάνει να πωλείται με ένα «καπέλο» 59,8 λεπτά και φτάνει στην τιμή λιανικής το ποσό 1,598 ευρώ και αν βάλουμε συν το ΦΠΑ που είναι 13% η τελική τιμή του γιαουρτιού φτάνει στα 1,80 ευρώ το τεμάχιο. Αν οι παραγωγοί δεν δεχτούν αυτούς τους όρους απλά βγαίνουν εκτός αγοράς. 
 
Από την άλλη η βιομηχανία  τροφίμων, οι συνεταιρισμοί και οι παραγωγοί δουλεύουν με κέρδη 2-5% και επωμίζονται τις επιστροφές των ληγμένων προϊόντων, οι οποίες είναι ένα σημαντικό κόστος, καθώς τα σούπερ μάρκετ θέλουν να έχουν συνεχώς τα ράφια τους γεμάτα. 

Εκτιμώ ότι η λύση για την ακρίβεια δεν είναι το λεγόμενο «καλάθι του νοικοκυριού» αλλά η ενημέρωση των καταναλωτών για τον τρόπο που κάνουν τιμολογήσεις οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και η πρόταση στήριξης των μικρών παραγωγών-μεταποιητών, των μικρών τοπικών και συνεταιριζόμενων παντοπωλείων και των ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων)».

13/02/2023 10:15 πμ

Μποϊκοτάζ, στα τυροκομικά, γαλακτοκομικά, γάλατα, γιαούρτια, ξεκινάει η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ), ως αντίδραση στην ακρίβεια που υπάρχει στην αγορά τροφίμων, και την μείωση των ποσοτήτων στις ίδιες συσκευασίες προϊόντων. Το μποϊκοτάζ θα διαρκέσει από τις 13 έως τις 20 Φεβρουαρίου.

Αντιδράσεις κτηνοτρόφων Θεσσαλίας
Την έντονη δυσαρέσκεια της εκφράζει η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, αλλά και την απορία όλων των κτηνοτρόφων για την ανακοίνωση του προέδρου του ΙΝΚΑ για μποϊκοτάζ στο σύνολο των τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, καλώντας συγχρόνως τους καταναλωτές να μην υπακούσουν στο κάλεσμα αυτού του κυρίου και να συνεχίζουν να αγοράζουν Ελληνικά τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας έχει ως εξής:
«Η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια, αγανάκτηση, αλλά και την απορία όλων των κτηνοτρόφων για την ανακοίνωση του προέδρου του ΙΝΚΑ για μποϊκοτάζ στο σύνολο των τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων ανεξαρτήτου προελεύσεως, είτε εγχώριας παραγωγής δηλαδή είτε εισαγόμενα.
Δυσαρέσκεια και αγανάκτηση γιατί με αυτή την ενέργεια και ανεξαρτήτως αποτελέσματος στρέφει το Ελληνικό καταναλωτικό κοινό απέναντι σε έναν παραγωγικό Ελληνικό κλάδο που εδώ και μια δεκαετία περίπου βάλλεται ασταμάτητα και έφτασε ακόμη και στο σημείο να μιλάμε για αφανισμό, τους κτηνοτρόφους.
Οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι δουλεύουν ασταμάτητα 365 ημέρες τον χρόνο κάτω από οιεσδήποτε κλιματολογικές συνθήκες(με ήλιο, με βροχή, με χιόνια, με ζέστη και με παγωνιά) ξεχνώντας Πάσχα, Χριστούγεννα, πρωτοχρονιά κ.τ.λ.
Πρέπει να αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία αυτό το μποϊκοτάζ μιας και γίνεται και σε εγχώρια παραγωγή και βάζει στο στόχαστρο τον πρώτο κρίκο του πρωτογενή τομέα και της παραγωγικής διατροφικής αλυσίδας, τους κτηνοτρόφους.
Αναρωτιόμαστε ο κύριος αυτός ξέρει από τι γάλα φτιάχνεται η ΦΕΤΑ;
Αλήθεια που ήταν κρυμμένος ο ΙΝΚΑ όταν είχαμε τα κρούσματα νοθείας ΦΕΤΑΣ και τα μαθαίναμε από το εξωτερικό;
Που ήταν τότε να κάνει μποϊκοτάζ στις εταιρείες που έκαναν την νοθεία για παραπλάνηση του καταναλωτή;
Γιατί δεν διαμαρτυρήθηκε και δεν έκανε μποϊκοτάζ για ένα σωρό άλλα προϊόντα που έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη οι τιμές τους;
Γνωρίζει αυτός ο κύριος που καλεί τους Έλληνες να μην φάνε Ελληνικά γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα τι επιρροή έχει το επάγγελμα του κτηνοτρόφου στο ΑΕΠ της χώρας και στην ανεύρεση εργασίας του πληθυσμού;
Έχει ιδέα πόσα επαγγέλματα ενεργοποιεί ένας κτηνοτρόφος;
Γιατί δεν κάνει μποϊκοτάζ στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα που μας έρχονται από όλες τις γωνιές του πλανήτη; H δουλειά του δεν είναι η προστασία του Ελληνικού καταναλωτικού κοινού;
Που είναι τόσο καιρό που τα πάντα έχουν αυξηθεί και θυμήθηκε τώρα προεκλογικά να κάνει μποϊκοτάζ ΜΟΝΟ στα τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα και γιατί όχι σε μια σειρά πολλών προϊόντων;
Αναρωτιόμαστε μήπως κρύβεται και κάτι άλλο πίσω από ένα απλό μποϊκοτάζ και επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα προϊόντα και η συγκεκριμένη χρονική στιγμή, σχεδόν δύο μήνες πριν τις εκλογές; Οι καιροί είναι πονηροί και πρέπει να εξετάζουμε όλες τις παραμέτρους.
Η ομοσπονδία κτηνοτρόφων Θεσσαλίας καλεί όλους τους Έλληνες καταναλωτές να μην υπακούσουν στο κάλεσμα αυτού του κυρίου και να συνεχίζουν να αγοράζουν Ελληνικά τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα γιατί έτσι βάζουν στο τραπέζι τους ποιοτικά προϊόντα και γιατί ενισχύουν το Ελληνικό κράτος και τους Έλληνες κτηνοτρόφους, οι οποίοι αν εκλείψουν θα χορτάσουν σκονόγαλο και προϊόντα με κατώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Υπομονή συνέλληνες και θα το περάσουμε και αυτό….κι εμείς είμαστε καταναλωτές και υποφέρουμε από την ακρίβεια».

ΕΦΧΕ: Το μποϊκοτάζ στρέφεται εναντίον του παραγωγού
Αντιδράσεις υπάρχουν όμως και από τους αγελαδοτρόφους της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (Ε.Φ.Χ.Ε.), που σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν τα εξής:
«Με έκπληξη είδαμε, στις (10/2/2023), τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Άδωνη Γεωργιάδη να λέει ότι οι κτηνοτρόφοι απολαμβάνουν την καλύτερη τιμή για το προϊόν τους εδώ και 25 χρόνια, αναγνωρίζοντας για τους τύπους ότι μία μικρή αύξηση συμβαίνει διότι έχει ανέβει το κόστος παραγωγής. Και βέβαια και τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝ.ΚΑ), Γιώργο Λεχουρίτη, ο οποίος αναγνώρισε ότι οι παραγωγοί δεν παίρνουν τιμή για το προϊόν αλλά στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι ακριβό. Ας γνωρίζει όμως κι ο κ. Λεχουρίτης ότι οποιοδήποτε μποϊκοτάζ στρέφεται τελικά εναντίον του παραγωγού. Μιλώντας για το πόσο υπέροχο είναι το καλάθι του νοικοκυριού αγνόησε  ο κ. Γεωργιάδης προφανώς ότι τα κόστη δεν ανέβηκαν απλά αλλά κατέστησαν μη βιώσιμη την κτηνοτροφία. Δεν σφάχτηκαν κοπάδια, για τον φόβο των Ιουδαίων. Σφάχτηκαν γιατί τα προβλήματα στην κτηνοτροφία είναι πολλά κι η κυβέρνηση με φωτεινές εξαιρέσεις ελάχιστα έχει σκύψει για ν΄ ασχοληθεί μαζί τους. 
Για τον λόγο αυτό είχαμε τις προηγούμενες ημέρες συναντήσεις με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά και μ΄ εκπροσώπους άλλων κομμάτων. Οι πάντες γνωρίζουν ότι το κόστος μόνο του ηλεκτρισμού έχει ανέβει ακόμη και άνω του 300%. Οι ζωοτροφές έχουν διπλασιαστεί και η τιμή πλέον μειώνεται δραματικά για τον παραγωγό από ορισμένες γαλακτοβιομηχανίες σε σημείο να καθίσταται ελληνικές, υπερσύγχρονες μονάδες, μη βιώσιμες. 
Τα σούπερ μάρκετ την ίδια στιγμή, που μειώνουν υποτίθεται τιμές αλλάζουν στην κυριολεξία τα φώτα στον Έλληνα παραγωγό γάλακτος. Πιέζουν τις γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες με τη σειρά τους, στρέφονται σ’ εμάς. Έτσι, ενώ τα σούπερ μάρκετ δεν έχουν ζημιά, γιατί επιστρέφουν το προϊόν, που έχει λήξει στις γαλακτοβιομηχανίες, πληττόμαστε άμεσα εμείς με τη λογική του ντόμινο. 
Προφανώς ο κ. Γεωργιάδης δεν μπορεί να παρέμβει στην αγορά για να καθορίσει τιμές. Θα μπορούσε όμως ν΄ ασχοληθεί με το θέμα της παραπλάνησης καταναλωτή, που συμβαίνει στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όπου ανά πάσα στιγμή διάφορα ροφήματα που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το ελληνικό αγελαδινό γάλα σε θρεπτική αξία μπαίνουν στο ίδιο ράφι. Δεν έχει ασχοληθεί καν με τα τοπωνύμια, τα οποία δεν έχουν σχέση πραγματική αλλά αποτελούν παραπλάνηση των καταναλωτών, όταν ενώ έχουν ελληνική ονομασία δεν απορροφούν ούτε το 5% του ελληνικού γάλακτος. 
Περιμένουμε απ΄τον υπουργό Ανάπτυξης να σκύψει στα προβλήματα της ελληνικής αγελαδοτροφίας γαλακτοπαραγωγής, αφού, όπως λέει, νοιάζεται για την Ελλάδα και προφανώς και για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, που παράγονται εδώ. Κι αντί να τρέχει συνέχεια στα τηλεπαράθυρα, ας ασχοληθεί επιτέλους με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για προϊόντα δήθεν ελληνικά, που κάνουν μπαμ από μακριά ότι είναι προϊόν νοθείας ή παραπλάνησης καταναλωτή.
Όσον αφορά στο ΙΝ.ΚΑ. η απόφασή του να στραφεί ενάντια στην ελληνική κτηνοτροφία καλώντας τον κόσμο σε μποϊκοτάζ των γαλακτοκομικών προϊόντων δεν μας εκπλήσσει, διότι πριν φτάσει στο μποϊκοτάζ υπήρχαν τεράστια ζητήματα, που θα έπρεπε να παρέμβει υπέρ του Έλληνα καταναλωτή και φυσικά και του Έλληνα παραγωγού και δεν το έκανε. Ενδεικτικά όσον αφορά στον κλάδο μας θα αναφέρουμε:

  • Κώδικας Τροφίμων και Ποτών (άρθρο 82), ελληνικό γιαούρτι, από γάλα – συμπύκνωμα – σκόνες.
  • Τοπωνύμια που παραπλανούν τον καταναλωτή.
  • Γάλα υψηλής παστερίωσης, που παρουσιάζεται σαν πιο ασφαλές από το φρέσκο ενώ στην ουσία είναι κονσέρβα.
  • Τοποθετήσεις προϊόντων στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, που προκαλούν σύγχυση στον καταναλωτή ως προς τη διατροφική τους αξία και προέλευση των πρώτων υλών. 
  • Αντί για παρεμβάσεις σe όλα αυτά τα ζητήματα το ΙΝΚΑ καλεί τον κόσμο να μποϊκοτάρει ουσιαστικά την ελληνική κτηνοτροφία δηλαδή να την εξοντώσει. Φόνος εξ αμελείας ή εκ προθέσεως; Δυστυχώς, τείνουμε να πιστέψουμε το δεύτερο».

ΠΟΓΕΔΥ: Κάτω τα χέρια από την ελληνική κτηνοτροφία
Αντιδράσεις υπάρχουν και από την ΠΟΓΕΔΥ που σε ανακοίνωσή της επισημαίνει τα εξής:
«Με μια αιφνιδιαστική και ανεξήγητα απαράδεκτη ανακοίνωση η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ) κηρύσσει τον «ανένδοτο αγώνα» ενάντια στην ακρίβεια που σαρώνει την αγορά τροφίμων ζητώντας από τους καταναλωτές να μην αγοράζουν για μια εβδομάδα τα τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Το ΙΝΚΑ προφανώς είτε έχει πλήρη άγνοια ότι από την κίνηση αυτή πλήττεται τελικά η πραγματική ελληνική κτηνοτροφία και ο Έλληνας κτηνοτρόφος είτε – αδυνατώντας να το πιστέψουμε – τελεί υπό την επήρεια συμφερόντων που εδώ και καιρό πασχίζουν να μειώσουν την αξιοπρεπή τιμή του γάλακτος που απολαμβάνουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι ώστε να ανταπεξέλθουν στο δυσβάσταχτα αυξανόμενο κόστος παραγωγής. Εάν το ΙΝΚΑ θέλει πραγματικά να προστατεύσει τον Έλληνα καταναλωτή δεν έχει παρά να ανακοινώσει όλες εκείνες τις γνωστές πρακτικές (και ενδεχομένως να μποϋκοτάρει τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις που τις ακολουθούν) που συνιστούν όχι μόνο αθέμιτο ανταγωνισμό με τις υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων αλλά παραπλανούν τον καταναλωτή και δυσφημίζουν την ποιότητα των αυθεντικών ελληνικών προϊόντων, όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό. 
Άλλως η ισοπεδωτική αντίληψη ότι «όλοι το ίδιο είναι» καταστρέφει ό,τι υγιές έχει απομείνει στον κλάδο. Παροτρύνουμε το ΙΝΚΑ να αναδείξει την πραγματική αιτία του προβλήματος και να στηλιτεύσει την κυβερνητική αδιαφορία για την καταπολέμηση φαινομένων απάτης και παραπλάνησης του καταναλωτή, μέσα από την αποδυνάμωση και πολυδιάσπαση του Ελεγκτικού Μηχανισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την συνακόλουθη απουσία ουσιαστικών ελέγχων στην αγορά και να ανακαλέσει άμεσα αυτή την ανακοίνωση η οποία βάλλει ευθέως εναντίον των Ελλήνων Κτηνοτρόφων κινδυνεύοντας να αποτελειώσει οικονομικά και τους τελευταίους από αυτούς που έχουν απομείνει, όπως πολύ ορθά επισημαίνει και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου σε παρέμβασή του. 
Μπορεί Υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων μεγαλόσχημων πρώην αλλά και νυν Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να θέλουν να μας πείσουν ότι η ακρίβεια δεν προέρχεται από την αισχροκέρδεια αλλά είναι εισαγόμενη επειδή δεν υπάρχουν ντόπια προϊόντα, όμως ουδέποτε ασχολήθηκαν με τα πραγματικά προβλήματα της Ελληνικής Κτηνοτροφίας και των εργαζομένων για την υποστήριξή των Γεωτεχνικών (με εξαίρεση ως προς τους εργαζομένους τον για άσχετο λόγο απομακρυνθέντα Σ. Λιβανό) παρά μόνο υποβαθμίζουν με τις πράξεις τους και την προφανή αδυναμία τους για παροχή ουσιαστικού έργου, το πιο σημαντικό Υπουργείο της χώρας σε Υπουργείο Αγροτικών Επιδοτήσεων και – εδώ και τρία χρόνια – Αποζημιώσεων ανάλογα με τις «υποδείξεις» από επαγγελματίες λομπίστες του κλάδου οι οποίοι κυκλοφορούν στους διαδρόμους του ΥπΑΑΤ με κάθε κυβέρνηση και τυγχάνουν διακομματικής εύνοιας. 
Η ΠΟΓΕΔΥ, αντιπροσωπεύοντας όλους τους Γεωτεχνικούς Επιστήμονες του Δημόσιου Τομέα, αντιλαμβάνεται πλήρως τον πολύτιμο ρόλο του Έλληνα Γεωργού και Κτηνοτρόφου στην Εθνική Οικονομία, στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας και τη διατήρηση του αγροτικού περιβάλλοντος, καλεί δε την πολιτική ηγεσία του 6ου ορόφου της Αχαρνών του ΥπΑΑΤ να ενεργήσει άμεσα ώστε επιτέλους να δοθούν λύσεις στα λιμνάζοντα θέματα της Κτηνοτροφίας και να την ενισχύσει με πρόσθετες δράσεις και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027. Είναι καιρός η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ να κάνει την αναγκαία «υπέρβαση» και να συνομιλήσει ειλικρινά με τους Εκπροσώπους του κλάδου της Κτηνοτροφίας όπως πράττει με συγκεκριμένους λομπίστες αγροτοσυνδικαλιστές για την εδώ και τώρα πρόσθετη και ουσιαστική στήριξη της Κτηνοτροφίας από το Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ. Για το τελευταίο καλό θα είναι να παραμεριστούν οι υπέρμετροι πανηγυρισμοί αυτών που επιδιώκουν τις δάφνες για την πολιτική ευθύνη ολοκλήρωσής του, καθώς η πραγματικότητα της δικαιολογημένης αγανάκτησης των Κτηνοτρόφων λόγω της αδυναμίας επίλυσης διαρθρωτικών προβλημάτων που θα έπρεπε να στοχεύει το Στρατηγικό αυτό Σχέδιο την υπερκεράζει!».

07/02/2023 04:02 μμ

Έως και 100% πάνω τα κόστη για τις κυψέλες, λένε στον ΑγροΤύπο οι μελισσοκόμοι.

Πιεσμένοι από την ακρίβεια των τροφών που χρησιμοποιούν για τα μελίσσια τους οι χιλιάδες μελισσοκόμοι της χώρας μας, οι οποίοι καταγγέλλουν πως έχουν αφεθεί από το κράτος, αβοήθητοι μέσα στο γενικότερο καθεστώς ακρίβειας (τροφές, καύσιμα κ.λπ.).

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι έχει τεθεί επί τάπητος σε συσκέψεις στο ΥπΑΑΤ υπό τον υφυπουργό κ. Σίμο Κεδίκογλου, το ενδεχόμενο ενίσχυσης ανά κυψέλη στους μελισσοκόμους, κατά το πρότυπο των πακέτων ενίσχυσης προς τους κτηνοτρόφους για αγορά ζωοτροφών. Μάλιστα ο υφυπουργός έχει δεσμευθεί περί στήριξης του κλάδου.

Σημειώνεται πως στο πρώτο πακέτο ενίσχυσης των κτηνοτρόφων (2% στο τζίρο) δεν συμπεριελήφθη, παρά μόνο ένας ελάχιστος αριθμός μελισσοκόμων, με πολύ μικρά ποσά, ενώ ο κλάδος έμεινε εκτός και από την πληρωμή της περασμένης Παρασκευής των 85,9 εκατ. ευρώ περίπου προς την κτηνοτροφία.

Όπως εξηγεί ο μελισσοκόμος, μέλος της Ομοσπονδίας κ. Βασίλης Ντούρας στον ΑγροΤύπο «υπάρχουν πληροφορίες, ότι έχει σταλεί αίτημα από το ΥπΑΑΤ προς το υπουργείο Οικονομικών για να εγκριθεί ένα κονδύλι στήριξης της μελισσοκομίας ως αντιστάθμισμα στην αύξηση του κόστους. Στο πρώτο πακέτο βάσει τζίρου, ελάχιστοι μελισσοκόμοι πήραν χρήματα και πάλι μικροποσά, ενώ ήμασταν εντελώς εκτός από το πρόσφατο πακέτο. Το κόστος, ιδίως όσον αφορά στις τροφές, έχει ανεβεί πάρα πολύ μέσα σε ένα έτος. Από εκεί που χρειαζόμασταν από 40 έως 60 ευρώ το χρόνο ανά κυψέλη, τώρα έχουμε πάει στα 60 με 100 ευρώ. Πρέπει η πολιτεία να μας ενισχύσει».

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, αν τελικώς προχωρήσει η ενίσχυση και ανάψει πράσινο φως το υπουργείο Οικονομικών (Σκυλακάκης), τότε θα δοθεί ένα ποσό γύρω στα 10 ευρώ ανά κυψέλη.

Καθοδικά η παραγωγή στη δεκαετία, πάνω τα κόστη

Για μια κάμψη στην παραγωγή μελιού εντός της τελευταίας δεκαετίας, της τάξης του 40%, κάνει λόγο ο κ. Κώστας Θωμαδάκης, μελισσόκομος από το Ρέθυμνο, που είναι και μέλος στον τοπικό συνεταιρισμό. Σύμφωνα με τον κ. Θωμαδάκη, στον αντίποδα, τα κόστη έχουν πάρει την ανιούσα, λόγω των τροφών, των καυσίμων κ.λπ. Ο κ. Θωμαδάκης έχει πλέον 160 μελίσσια και διαθέτει κυρίως στη λιανική το μέλι που παράγει, στην τιμή των 10 ευρώ το κιλό, ενώ όπως μας λέει καταλήγοντας υπάρχουν και υψηλότερες τιμές, αλλά παρ όλα αυτά η ζήτηση είναι καλή και το προϊόν φεύγει.

Ποντίκης: Μας έχουν υποσχεθεί ενίσχυση, να λυθεί το θέμα των ελληνοποιήσεων

«Όπως ενισχύθηκαν δυο φορές οι υπόλοιποι κλάδοι της κτηνοτροφίας, περιμένουμε να πάρουμε και εμείς ενίσχυση από το ΥπΑΑΤ ως αντιστάθμισμα για την ακρίβεια (τροφές, καύσιμα κ.λπ.). Στις συναντήσεις που είχαμε στο ΥπΑΑΤ μας έχουν δώσει σχετικές υποσχέσεις οι οποίες περιμένουμε να ισχύσουν και στην πράξη, αλλά ακόμα δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό. Όσον αφορά στο θέμα της ζήτησης, πρέπει να πούμε, ότι αν δεν λυθεί το ζήτημα των ελληνοποιήσεων, θα έχει πρόβλημα το Ελληνικό μέλι», σημείωσε από την πλευρά του στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ κ. Αναστάσιος Ποντίκης.

30/01/2023 10:24 πμ

Συνεργασία του Συνεταιρισμού Μελιβοίας με τοπική ζυθοποιία.

Μια νέα συνεργασία για την παραγωγή ενός πρωτότυπου προϊόντος προέκυψε στην Λάρισα, μεταξύ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας και της τοπικής ζυθοποιίας.

Σκοπός της συνεργασίας είναι η παραγωγή ενός πρωτότυπου και καινοτόμου προϊόντος, λέει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του τοπικού Συνεταιρισμού, κ. Βαγγέλης Κρανιώτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίσημη παρουσίαση του προϊόντος αναμένεται την Τρίτη. Όπως μας εξηγεί: «εμείς από την πλευρά μας θα προμηθεύουμε με πρώτη ύλη την ζυθοποιία Πηνειός που είναι διακεκριμένη, έχοντας πολλά ποιοτικά προϊόντα, τα οποία και διαθέτει σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε περαιτέρω την ποιότητα του κάστανου της περιοχής μας, από το οποία θα παράγεται με ειδική επεξεργασία αλεύρι. Αυτό θα αναμιγνύεται με τη βύνη και άλλα συστατικά, για να παρασκευαστεί εν συνεχεία η μπύρα. Πρόκειται για μια πρωτοτυπία, που θα συνδράμει στην περαιτέρω ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του κάστανου Μελιβοίας και θα του προσδώσει περαιτέρω υπεραξία».

13/01/2023 01:08 μμ

Καινούργια προσπάθεια στην περιοχή του Αστακού, ένα ψαροχώρι του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Στο χώρο του εμπορίου και της τυποποίησης βρώσιμης ελιάς και συγκεκριμένα Καλαμών έχει μπει, εδώ κι ένα χρόνο ο Λάζαρος Καλαντζής από τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Όπως εξομολογείται μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «ήμουν μικρό παιδί όταν πρώτη φορά ένιωσα το δέσιμο με το ελαιόδεντρο. Στη συνέχεια, ως ενήλικος, συνειδητοποίησα ότι η ελιά ήταν πάντα κομμάτι του εσωτερικού μου κόσμου, αναπόσπαστο μέρος του σκοπού της ίδιας της ζωής μου. Όλα αυτά τα χρόνια, έβρισκα πάντα τον εαυτό μου στους ελαιώνες. Πριν λίγα χρόνια ένιωσα ένα ισχυρό κάλεσμα από τους απλούς ανθρώπους της περιοχής μου να μοιραστώ μαζί τους το πάθος μου για τις ελιές, ειδικά την ελιά που καλλιεργείται στον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα».

https://www.agrotypos.gr/metapoiisi/trofima/astakos-olives-mia-nea-proseggisi-stin-typopoiisi-tis-elias-kalamon

Μονάδα τυποποίησης από το Leader και ελαιοτριβείο από τον Αναπτυξιακό

Σήμερα, λίγα μόλις χρόνια μετά, ο κ. Καλαντζής, που μέχρι πρότινος ασχολούνταν με το εμπόριο (όχι αγροτικών προϊόντων) έχει φτιάξει τη δική του μονάδα τυποποίησης ελιάς μέσω του προγράμματος Leader με επιδότηση 55% και συνολικό προϋπολογισμό κοντά στα 600.000 ευρώ. Σκοπεύει το επόμενο μάλιστα διάστημα, να κατασκευάσει κι ένα καθ' όλα σύγχρονο ελαιοτριβείο δίπλα στο τυποποιητήριο ελιάς και μετέπειτα να μπει και στην τυποποίηση του ελαιολάδου, μέσω του Αναπτυξιακού. Το ύψος της επένδυσης για το ελαιοτριβείο θα φτάσει τα 1 εκατ. ευρώ και θα είναι και επισκέψιμο, με τις εργασίες να υπολογίζεται να ξεκινήσουν το Μάρτιο, καθώς όλες οι προτάσεις έχουν εγκριθεί, όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρει.

Terra 21 με γευστικές συνταγές από όλη την Ελλάδα

Ο Αστακός, είναι ένα γραφικό ψαροχώρι στο Ιόνιο πέλαγος με γεωγραφικό μήκος 21, όπως και οι κοντινές ζώνες καλλιέργειας ελιάς Καλαμών, στο Μεσολόγγι, ζώνες που είναι οι μεγαλύτερες στην Ελλάδα σε τονάζ. «Το brand name μας είναι το Terra (σημαίνει Γη) και το 21 (από το γεωγραφικό μήκος της περιοχής μας). Οι ελιές που τυποποιούμε, προέρχονται από 40 συνολικά παραγωγούς, με τους οποίους συνεργαζόμαστε από τις γύρω περιοχές και συγκεκριμένα από το χωριό Καραϊσκάκης, το Βασιλόπουλο, τη Μαχαιρά κ.λπ. Σκοπός μας είναι να επεκτείνουμε αυτές τις συνεργασίες στο μέλλον. Έχουμε μια νέα προσέγγιση όσον αφορά στο προϊόν. Κάνουμε, πέρα από την πατροπαράδοτη συνταγή με ξύδι, ελαιόλαδο και αλάτι και άλλες, που βασίζονται στις διατροφικές συνήθειες και στο πώς τρώνε τις ελιές σε άλλες περιοχές της χώρας. Για παράδειγμα τις ελιές όπως συνηθίζουν να τις τρώνε στην Κρήτη, στη Σαντορίνη, στη Θεσσαλονίκη και αλλού. Μάλιστα, στις συνταγές χρησιμοποιούμε βότανα από αυτές τις περιοχές της χώρας. Επιλέξαμε αυτό το... μοντέλο για τα προϊόντα μας, όχι τυχαία. Μέχρι τώρα πάμε καλά, αλλά είμαστε ακόμα στην αρχή. Προσπαθούμε να προβάλλουμε την προσπάθειά μας για να επεκτείνουμε τις αγορές, με συμμετοχή σε εκθέσεις, με το site μας κ.λπ. Σύντομα, θα κάνουμε και διανομές στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε και σύμβουλο, δεν κάνουμε τίποτα τυχαία. Οι ελιές μας διατίθενται σε διάφορες συσκευασίες, σε vacuum, σε βαζάκι pet, γυάλινο, αλλά και 6κιλες συσκευασίες», προσθέτει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Καλαντζής.

Astakos Olives: Μια νέα προσέγγιση στην τυποποίηση της ελιάς Καλαμών

Μακροπρόθεσμος στόχος τα συμβόλαια με παραγωγούς

Ακολούθως, ο κ. Καλαντζής προαναγγέλλει μόνιμες συνεργασίες με τους παραγωγούς ελιάς της γύρω περιοχής. «Στα σχέδιά μας είναι κάποια στιγμή ο παραγωγός να έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει και να συντηρεί τις ελιές του στο χώρο μας, να τις τυποποιούμε και να ξέρει ο καταναλωτής ότι οι ελιές που τρώει από το βαζάκι είναι του τάδε παραγωγού, από το τάδε κτήμα κ.λπ.», καταλήγει μιλώντας στον ΑγροΤύπο.

28/12/2022 05:31 μμ

Η κυβέρνηση της Ισπανίας, την Τρίτη (27/12), ανακοίνωσε την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής πρώτης ανάγκης προκειμένου να εξισορροπήσει εν μέρει την αύξηση των τιμών.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, σε επίσημη ανακοίνωση που έκανε τόνισε ότι για τους επόμενους έξι μήνες, ο ΦΠΑ θα μειωθεί από το 4% στο 0% για όλα τα βασικά είδη διατροφής, όπως το ψωμί, το γάλα, το τυρί, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά. Στο μαγειρικό λάδι (σπορέλαιο και ελαιόλαδο) και στα ζυμαρικά ο ΦΠΑ θα μειωθεί από το 10% στο 5%.

Επίσης στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του 2022 αποφασίστηκε η χορήγηση ενίσχυσης 200 ευρώ για τις οικογένειες με ετήσιο εισόδημα των οποίων είναι μικρότερο ή ίσο των 27.000 ευρώ, προκειμένου να «αποζημιωθούν για την αύξηση των τιμών των τροφίμων».

Ακόμη θα καταβληθεί άμεσα ενίσχυση, ύψους 660 εκατομμυρίων ευρώ, στους αγρότες ως αποζημίωση για την αύξηση της τιμής των λιπασμάτων αλλά και του αγροτικού και αλιευτικού πετρελαίου κίνησης.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης 12μηνη παράταση των επιδοτήσεων για τα ταξίδια των μετακινούμενων με τρένο για να πάνε στη δουλειά τους και ανώτατα όρια στις αυξήσεις των ενοικίων.

Ακόμη θα αυξήσει τη μείωση στους φόρους ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Επιπλέον, θα υπάρξει αύξηση στις συντάξεις κατά 8,5%, το 2023 για να στηρίξει την αγοραστική δύναμη των ηλικιωμένων πολιτών.

Τέλος ανέφερε ότι στα 45 δισεκ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό κόστος των μέτρων που ελήφθησαν φέτος από την κυβέρνηση, προκειμένου να βοηθήσει τους Ισπανούς να αντιμετωπίσουν την αύξηση του πληθωρισμού, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας.

22/12/2022 04:43 μμ

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αναστατώσει σημαντικά τις παγκόσμιες αγορές αγροτικών προϊόντων το 2022.

Ρωσία και Ουκρανία ήταν σημαντικοί εξαγωγείς σιτηρών, σιταριού, καλαμποκιού, ελαιούχων σπόρων (ιδιαίτερα ηλίανθου) και λιπασμάτων μέχρι την έναρξη του πολέμου. 

Επιπλέον, οι ενέργειες για τη σταδιακή κατάργηση της εξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά καύσιμα έχουν αυξήσει τις τιμές της ενέργειας. 

Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να υπάρξουν απότομες αυξήσεις τιμών για βασικά γεωργικά προϊόντα και εισροές.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Eurostat, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, υπήρξαν μεγάλες αυξήσεις στην ΕΕ στα δημητριακά (+52%), τα αυγά (+49%) και το γάλα (+42%).

Επίσης την ίδια περίοδο στην ΕΕ η μέση τιμή των λιπασμάτων και των βελτιωτικών εδάφους διπλασιάστηκε (+101%), ενώ μεγάλες αυξήσεις επίσης είχαμε στην ενέργεια, τα καύσιμα (+60%) και τις ζωοτροφές (+35%).

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις της μέσης τιμής της αγροτικής παραγωγής, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, παρατηρήθηκαν στην Ουγγαρία (+61%), στη Λιθουανία (+54%) και στη Σλοβακία (+46%). Τα μικρότερα ποσοστά αύξησης σημειώθηκαν για την Κύπρο, τη Μάλτα (+5%) και την Ελλάδα (+9%).

21/12/2022 09:11 πμ

Στο πλαίσιο της ουσιαστικής στήριξης της μελισσοκομίας με τη θέσπιση και αξιολόγηση τεχνολογικών εργαλείων όπως το Εθνικό Μελισσοκομικό Μητρώο, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου, υποδέχτηκε τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (Ο.Μ.Σ.Ε.), παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, τα θέματα που τέθηκαν και απασχολούν τον μελισσοκομικό κλάδο ήταν:

  • Η χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους μελισσοκόμους για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους παραγωγής
  • Η διαμόρφωση των τελικών εισηγήσεων και προτάσεων για την τροποποίηση της ΥΑ υπ’ αριθ. 140/106513/16-04-2021 (Β΄1560), σχετικά με την λειτουργία του Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου.

Η συζήτηση έγινε παρουσία του Προϊσταμένου του Τμήματος Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας & Λοιπών Ζωικών Οργανισμών, κ. Μάριου Τζιτζινάκη, του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας κ. Σπύρου Ντουντουνάκη, του κ. Δημήτρη Καλογρίδη από το Τμήμα Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας και Λοιπών Ζωικών Οργανισμών και της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Συστημάτων Εκτροφής Ζώων κας. Ελένης Αποστολάκη.

Στη συνάντηση εκ μέρους της Ομοσπονδίας συμμετείχαν ο πρόεδρος κ. Αναστάσιος Ποντίκης, ο γραμματέας κ. Δημήτριος Νικολάου και ο ταμίας κ. Κωνσταντίνος Ντούνας.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, επανέλαβε για μια ακόμα φορά, τη δέσμευσή του για τη στήριξη του κλάδου. Όλες οι πλευρές συμφώνησαν στη συνέχιση της συνεργασίας τους και στην επανάληψη της συνάντησης.

06/12/2022 09:43 πμ

Κεδίκογλου: Επιτέλους να εξαφανίσουμε τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων και της νοθείας του ελληνικού μελιού.

Προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ είναι η ενίσχυση της οικονομικής αποδοτικότητας των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων της χώρας και η παραγωγή ανταγωνιστικών μελισσοκομικών προϊόντων, τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμος Κεδίκογλουστο χαιρετισμό του στο 13ο Συνέδριο Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας, με θέμα την «Κλιματική Αλλαγή και Παραγωγικότητα Μελισσοσμηνών - Προσαρμογή Γενετικού Υλικού».

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, ο Υφυπουργός ανέπτυξε τα θεσμικά εργαλεία που αφορούν στα εξής:

Με τη θέσπιση και αξιοποίηση τεχνολογικών εργαλείων όπως το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, την Ατομική Ψηφιακή Μελισσοκομική Ταυτότητα και τη διασύνδεσή τους με την ψηφιακή πλατφόρμα για την αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης μελιού και την αποτύπωση του ισοζυγίου μελιού γίνεται πραγματικότητα η πλήρης ψηφιοποίηση του κλάδου της μελισσοκομίας.

«Φαίνεται ότι το ‘Μητρώο’ έχει γίνει πλέον απαραίτητο εργαλείο το οποίο αγκαλιάστηκε από την μεγαλύτερη μερίδα των μελισσοκόμων της Χώρας, οι οποίοι ανέρχονται επίσημα σε πάνω από 21.000 μελισσοκόμους με περίπου 2,2 εκατομμύρια κατεχόμενες – καταγεγραμμένες  κυψέλες», σημείωσε και πρόσθεσε ότι  «μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν χορηγηθεί οι πρώτες ταυτότητες στους μελισσοκόμους και μέσα στους πρώτους μήνες του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η έκδοση και χορήγηση του μεγαλύτερου μέρους των ψηφιακών μελισσοκομικών ταυτοτήτων».

Όσο για τα χρηματοδοτικά εργαλεία, μίλησε για το Εθνικό Μελισσοκομικό Πρόγραμμα (2020 – 2022) Τομεακό Μελισσοκομικό Πρόγραμμα (ΣΣ ΚΑΠ 2023 – 2027), επισημαίνοντας ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός ανέρχεται στα 12.325.290 € ανά έτος και για την ερχόμενη πενταετία (2023 – 2027), καθώς έχει ενταχθεί στο ΣΣ ΚΑΠ 2023 – 2027 με αντίστοιχες παρεμβάσεις.«Η χρηματοδότηση του προγράμματος καλύπτεται κατά 50% από ενωσιακούς πόρους και κατά 50% από εθνικούς πόρους (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων). Το ποσοστό απορρόφησης του εθνικού μελισσοκομικού προγράμματος υπερβαίνει το 90%.», τόνισε. 

Ακολούθως, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την ανάδειξη της αξίας του ελληνικού μελιού. «Για να γίνει αυτό, πρέπει να καταπολεμήσουμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις και τις νοθείες. Πρώτη μου μέριμνα είναι επιτέλους να κατοχυρώσουμε το σήμα του ελληνικού μελιού. Για να το πετύχουμε αυτό, κινούμαστε σε δυο άξονες: τον επιστημονικό και τον αγορανομικό. Το επιστημονικό συμβούλιο που συστήσαμε απαρτίζεται από κορυφαίους επιστήμονες του κλάδου όπου ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές που έδωσα: πρωτόκολλο αναλύσεων που να πιστοποιεί ότι είναι ελληνικό το μέλι και την ανάδειξη των ευεργετικών ιδιοτήτων των 7 βασικών ειδών μελιού όπου θα αναγράφονται στην ετικέτα», εξήγησε.

«Προσπαθούμε να κλείσουμε την πόρτα στην παρανομία», είπε χαρακτηριστικά «προκειμένου να μπορέσουμε επιτέλους να εξαφανίσουμε τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων και της νόθευσης του χρυσαφιού της ελληνικής γης». Ο κ. Κεδίκολγου, νωρίτερα εγκαινίασε το 13ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας που φιλοξενείται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται κατόπιν συνεργασίας της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ) και τουΤμήματος Μελισσοκομίας του Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ. 

23/11/2022 11:05 πμ

Την ανάγκη να ενισχυθεί ο κλάδος της μελισσοκομίας, ώστε να επιβιώσουν όλες οι μονάδες, ανεξαρτήτως δυναμικότητας κυψελών, επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, με επιστολή του προς την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Τζαμτζής, αν και έχουν ενισχύσει όλους τους κλάδους μετά την πανδημία τους μελισσοκόμους δεν τους έχουν στηρίξει. Στην πρόσφατη απόφαση για τις ζωοτροφές δεν δίνους ούτε ένα ευρώ για την στήριξη του κλάδου παρά την μεγάλη αύξηση που έχουν τα μεταφορικά και η τροφή (ζαχαροζύμαρο), ενώ από την άλλη έχουμε χαμηλές τιμές χονδρικής στα μέλια.  

Ο κ. Τζαμτζής περιγράφει στην επιστολή του αναλυτικά τα προβλήματα στη μελισσοκομία, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα αρκετών εκμεταλλεύσεων του κλάδου.

Ακόμη αναφέρεται στην αύξηση του κόστους παραγωγής, εξαιτίας της ραγδαίας ανόδου των τιμών στις μελισσοτροφές και του υπερδιπλασιασμού του κόστους μετακινήσεων των κυψελών. Στον αντίποδα, επισημαίνει τις χαμηλές τιμές χονδρικής πώλησης μελιού από τους παραγωγούς (μόλις 3,5 ευρώ το κιλό).

Αναφέρεται στη ραγδαία μείωση των πληθυσμών μέλισσας, εξαιτίας αντίξοων καιρικών συνθηκών αλλά και ασθενειών, που μεταδίδονται εξαιτίας της μεγάλης συγκέντρωσης κοπαδιών στη Χαλκιδική, αφού άλλα δάση, όπως το δάσος της Εύβοιας, έχουν καεί.

Επίσης επισημαίνει ότι πέρα από την διασφάλιση της παραγωγής του πολύτιμου μελιού θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι η εξάλειψη των μελισσών, θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην παραγωγή φρούτων και λαχανικών, καθώς οι μέλισσες είναι από τους πιο σημαντικούς επικονιαστές του οικοσυστήματός μας.

Καταλήγοντας ζητεί να ενισχυθούν όλοι οι μελισσοκόμοι, κατ’ αναλογία του αριθμού των κυψελών τους, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους σε τροφή (ζαχαροζύμαρο), προκειμένου να μην πεθάνουν οι μέλισσες.

Επιπλέον οι μελισσοκόμοι που έχουν 50 κυψέλες και άνω να επιδοτηθούν και για το κόστος των μετακινήσεών τους καθώς, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεί της ΔΑΟΚ Πέλλας, των 95% αυτών, μετακινούν τα μελίσσια τους, σε απόσταση άνω των 50 χιλιομέτρων.

Τέλος, ο κ. Τζαμτζής ζητεί να αρθεί η απαγόρευση στην πώληση μελιού από τους παραγωγούς σε άλλες περιοχές, πέραν της Περιφερειακής Ενότητας, στην οποία ανήκει η έδρα του μελισσοκομείου τους.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Σημαντικά προβλήματα εμφανίζονται στην επιβίωση του κλάδου της μελισσοκομίας. 

Η αύξηση του κόστους παραγωγής και οι χαμηλές τιμές του μελιού (χονδρικής) έχουν οδηγήσει στην μείωση των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων. 

Οι τιμές των μελισσοτροφών (ζαχαροζύμαρο) έχουν φτάσει στα ύψη και η αναγκαία ζάχαρη, για να ετοιμάσουν οι μελισσοκόμοι τροφή για το χειμώνα, έχει αυξηθεί από 0,60€ σε 1,60€ το κιλό, με αποτέλεσμα να είναι απαγορευτική η αναγκαία τροφή. 

Το κόστος μετακίνησης έχει υπερδιπλασιαστεί με την αύξηση των καυσίμων. Οι μελισσοκόμοι όμως οφείλουν 1-2 φορές την εβδομάδα να επισκέπτονται το μελισσοκομείο τους για επιθεώρηση,  που βρίσκεται σε μακρινή απόσταση από τον τόπο κατοικίας τους. 

Η παρατεταμένη ξηρασία του φθινοπώρου είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή της ανθοφορίας της Ερείκης σε πολλές περιοχές, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να ανανεωθεί ο γόνος και να εμφανίζουν πολλά κοπάδια ραγδαία μείωση του πληθυσμού τους. 

Η μεγάλη συγκέντρωση κοπαδιών στην περιοχή της Χαλκιδικής (αφού το δάσος της Εύβοιας είχε καεί) και οι μικρές αποστάσεις μεταξύ των μελισσοκομείων οδήγησαν, στην έξαρση της προσβολής ασθενειών (βαρρόα), την μείωση της αντοχής της μέλισσας, με αποτέλεσμα την απώλεια πληθυσμών. 

Η μέλισσα όμως είναι αναγκαία στην επικονίαση των καλλιεργειών της χώρας. Χωρίς αυτήν θα επέλθει ραγδαία μείωση της παραγωγής των φρούτων και των λαχανικών (κεράσια αμύγδαλα, πορτοκάλια, ακτινίδια, φασόλια, κ.λ.π. Έτσι κρίνεται αναγκαίο να ενισχυθεί ο κλάδος της μελισσοκομίας. 

Ενίσχυση όλων των μελισσοκόμων με διαφορετικό ποσό, με βάση τον αριθμό των μελισσών που διαθέτουν, προκειμένου να παραμείνουν στον κλάδο της μελισσοκομίας και να εξασφαλιστεί η εκτροφή των μελισσών.

Όλοι οι μελισσοκόμοι, ανεξαρτήτως αριθμού κυψελών, έχουν ανάγκη να καλύψουν την αγορά της χειμερινής τροφής (ζαχαροζύμαρο 4 κιλά/κυψέλη) προκειμένου να μην πεθάνουν οι μέλισσες.

Από τα στατιστικά στοιχεία της ΔΑΟΚ Πέλλας, το 95% των μελισσοκόμων, που έχουν 50 κυψέλες και άνω, μετακινούν τα μελίσσια τους (σε αποστάσεις 50 χιλ. και άνω) για την εκμετάλλευση των ανθοφοριών αλλά και για την ανανέωση του πληθυσμού τους, προκειμένου να επιβιώσουν οι μέλισσες, αφού αυτές ζουν μόνο 40 ημέρες. Για αυτό το λόγο, οι μελισσοκόμοι με 50 κυψέλες και άνω, πρέπει να ενισχυθούν για την αγορά της τροφής αλλά και για τις μετακινήσεις των μελισσών τους.

Οι μελισσοκόμοι με 110 κυψέλες και άνω αντιμετωπίζουν επιπλέον προβλήματα και στη διάθεση των προϊόντων τους. Οι ποσότητες λιανικής πώλησης του μελιού έχουν μειωθεί (λόγω COVID 19) και οι τιμές χονδρικής είναι εξευτελιστικά χαμηλές 3,5 € κιλό, με αποτέλεσμα να έχει συρρικνωθεί το οικογενειακό τους εισόδημα και να μην μπορούν να καλύψουν το κόστος εκτροφής.

Επίσης πριν από μερικά χρόνια οι μελισσοκόμοι είχαν το δικαίωμα να πουλήσουν το μέλι της παραγωγής τους χωρίς περιορισμό ποσοτήτων σε πολλές Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας, νόμιμα χωρίς συσκευαστήριο, ως πρωτογενές αγροτικό προϊόν (σύμφωνα με τις μετακινήσεις τους). Τώρα σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που είναι σε ισχύ (ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 466/ Β΄/ 18-2-2019) είναι υποχρεωμένοι να πωλούν χονδρική και λιανική μόνο εντός της Περιφερειακής Ενότητας, όπου είναι η έδρα του μελισσοκομείου τους και μόνο 1.200 κιλά μέλι. Δηλαδή οι μελισσοκόμοι δεν μπορούν να πουλήσουν μέλι (πρωτογενούς παραγωγής), στους πελάτες που ήδη έχουν σε άλλες περιοχές. Έτσι οι μελισσοκόμοι με 110 κυψέλες και άνω, που είναι κάτοχοι γεωργικής εκμετάλλευσης (και όχι μόνο όσοι χαρακτηρίζονται επαγγελματίες αγρότες) πρέπει να ενισχυθούν για να καλύψουν την αγορά της χειμερινής τροφής, το κόστος μετακίνησης και τις μειωμένες πωλήσεις μελιού».

15/11/2022 04:49 μμ

«Ακρίβεια στο ράφι και φτώχεια στο χωράφι», τονίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής Λακωνίας και πρώην υπουργός ΑΑΤ κ. Σταύρος Αραχωβίτης, αναφερόμενος στις τιμές των τροφίμων και στα αποτελέσματα που έχει στην αγορά το λεγόμενο «καλάθι του νοικοκυριού».

Και προσθέτει: «Αρκεί μια απλή σύγκριση των τιμών στα ράφια των Σούπερ Μάρκετ (μέση τιμή τη 10η Νοεμβρίου) για μια σειρά αγροτικά προϊόντα που συμμετέχουν στο παρατηρητήριο τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τις τιμές που απολαμβάνουν οι Έλληνες παραγωγοί για τα αντίστοιχα προϊόντα, για να διαπιστωθεί το μέγεθος της ψαλίδας μεταξύ Έλληνα παραγωγού και τελικού καταναλωτή στις αλυσίδες Σ/Μ που σε πολλά ελληνικά παραγόμενα προϊόντα κυμαίνεται ακόμη και άνω του 300%.

Ειδικότερα, η μέγιστη τιμή παραγωγού (ευρώ/κιλό) τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2022 και στο Παρατηρητήριο Τιμών (μέση τιμή Σούπερ Μάρκετ ευρώ/κιλό στις 10/11/2022) διαμορφώθηκαν ως εξής:
Μήλα Στάρκιν - 0,3 τιμή παραγωγού - 1,4 λιανική - αύξηση 366,7%
Πορτοκάλια - 0,3 τιμή παραγωγού - 0,89 λιανική - αύξηση 196,7%
Ντομάτες - 0,5 τιμή παραγωγού - 2,1 τιμή λιανικής - αύξηση 320%
Αχλάδια - 0,35 τιμή παραγωγού - 1,66 τιμή λιανικής - αύξηση 374,3%
Πατάτες - 0,5 τιμή παραγωγού - 0,982 τιμή λιανικής - αύξηση 96,4%
Γάλα αγελαδινό - 0,6 τιμή παραγωγού, 1,36 τιμή λιανικής - αύξηση 126,6%
Κολοκυθάκια - 0,6 τιμή παραγωγού - 1,73 τιμή λιανικής - αύξηση 188,3%.

Η παραπάνω εικόνα δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το μέγεθος, την πηγή, την διάχυση και την γιγάντωση της αισχροκέρδειας που ξεκινά από το χωράφι σε βάρος του έλληνα παραγωγού αλλά και που καταλήγει σε βάρος του Έλληνα καταναλωτή στο ράφι.

Επιβεβαιώνεται, δυστυχώς με δραματικό τρόπο, η Eurostat, σύμφωνα με την οποία, η χώρα μας κατατάσσεται σταθερά πλέον τον τελευταίο χρόνο ουραγός στις χώρες της ΕΕ ως προς την τιμή που απολαμβάνουν οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων.

Η παντελής απουσία του κρατικού μηχανισμού ελέγχων του φαινομένου αυτού, δημιουργεί μια νέα ανθρωπιστική κρίση στα αστικά κυρίως κέντρα της χώρας μας ενώ παράλληλα φτωχοποιεί τους μικρομεσαίους κυρίως αγρότες και στερεί από την ύπαιθρο τον βασικό της παραγωγικό ιστό.

Τα μέτρα που προτείνουμε, για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή, 6%, για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο χαμηλότερο συντελεστή της ΕΕ, για μη καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ταυτόχρονα με τη διενέργεια σοβαρότατων ελέγχων στην αγορά, θα μπορούσαν να διασφαλίσουν μια ανάσα.

Απέναντι όμως σε αυτή την πραγματικότητα, ο μεν Υπουργός Ανάπτυξης αρκείται να βγάζει selfies με χαρτιά υγείας και μακαρόνια στα σούπερ μάρκετ και να κραυγάζει ανερμάτιστα, ο δε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απλά παρακολουθεί τον πρωτογενή τομέα της χώρας να διαλύεται και το αγροτικό εισόδημα να μειώνεται».

10/11/2022 10:17 πμ

Πήρε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της μεταποίησης και εμπορίας σταφίδας.

Δικαιούχοι κρατικής ενίσχυσης είναι: 

Α) Ανώνυμες εταιρικές συμπράξεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης και εμπορίας σουλτανίνας σταφίδας, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο αγροτικών συνεταιρισμών, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της υπό στοιχεία 2206/89750/2020 υπουργικής απόφασης «Μορφή, περιεχόμενο, διαδικασία τήρησης, εγγραφής, διαγραφής κ.λπ. από το Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών» (Β’ 1259). 

Β) Εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις κορινθιακής σταφίδας, οι οποίες, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αρ. 1571/62616/2017 υπουργική απόφαση (Β’ 2083), παρέλαβαν, κατά το έτος 2021, μειωμένες ποσότητες κορινθιακής σταφίδας συγκριτικά με το έτος 2020, κατά το οποίο έπρεπε να έχουν παραλάβει τουλάχιστον 1.200 τόνους κορινθιακής σταφίδας.

Το ύψος ενίσχυσης που θα λάβουν οι δυνητικοί δικαιούχοι δεν υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)