Εκπρόσωποι του χώρου κρούουν καμπανάκι κινδύνου για το μέλλον της μελισσοκομίας στην Ελλάδα, ενώ ζητούν μέτρα για τυχόν ελληνοποιήσεις.
Σε δύσκολη θέση έχουν περιέλθει τα τελευταία χρόνια οι μελισσοκόμοι, λόγω του ότι η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει δυσμενώς τις αποδόσεις κάθε μελισσοκομικής εκμετάλλευσης. Αυτό, όπως μας εξηγούν, έχει ως αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι παραγωγοί σε πρόσθετα έξοδα.
Πολλά έξοδα αφορούν στις τροφές (βανίλιες) που κυκλοφορούν στο εμπόριο ή τη ζάχαρη που μπαίνει στις κυψέλες για να αυξήσει την παραγωγή, η οποία όμως με αυτές τις συνθήκες φαίνεται να... σαμποτάρει την ποιότητα, όταν δεν δίνεται με μέτρο. Σημειωτέον ότι η ζάχαρη χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα ως υποκατάστατο του φυσικού μελιού, ιδίως την περίοδο του χειμώνα, αλλά και την άνοιξη για αύξηση στο ρυθμό γέννας της βασιλίσσας. Όπως τονίζουν στον ΑγροΤύπο μελισσοκόμοι όταν αυτό γίνεται με φειδώ, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Όμως σε σχετικές έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς, φαίνεται πως ο κύκλος ζωής της στα μελίσσια όταν υπερ-καταναλώνουν ζάχαρη είναι μικρότερος.
Ακριβές οι τροφές, δύσκολα βγαίνει πέρα ο μελισσοκόμος
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Ξεσφίγγης, μελισσοκόμος από την Αιτωλοακαρνανία, οι τροφές στοιχίζουν 80 λεπτά με 1 ευρώ το κιλό. Κάθε μελίσσι χρειάζεται περί τα 10 κιλά τέτοιου είδους τροφή το χρόνο, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα σεβαστό έξοδο αυτό για κάθε επαγγελματία και μη μελισσοκόμο.
Ο κ. Κώστας Θωμαδάκης είναι μελισσοκόμος στο Ρέθυμνο και μέλος μιας ομάδας παραγωγών (μελισσοκόμων), τεσσάρων στον αριθμό. Ασχολείται πολλά χρόνια με τη μελισσοκομία κι όπως μας λέει το θέμα του κόστους και της αύξησής του είναι σχετικό, πλην όμως, η παραγωγή μελιού στην περιοχή, διαπιστωμένα έχει πληγεί τα τελευταία 12 με 15 χρόνια, γράφοντας μια μείωση της τάξης του 30% περίπου. Αυτό το αποδίδουν οι μελισσοκόμοι στην κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με τον κ. Θωμαδάκη, σε σχέση με τις τροφές που δίνονται στα μελίσσια, υπάρχει πάντα καθοδήγηση από τους επιστήμονες. Για την χρήση ζάχαρης μας αναφέρει ο κ. Θωμαδάκης, ότι χρειάζεται φειδώ και ότι πρέπει αυτή να σταματά ένα μήνα τουλάχιστον πριν την ανθοφορία, αφού μετά υπάρχει κίνδυνος να βγει... σκάρτο το μέλι στις αναλύσεις. Η εν λόγω ομάδα μελισσοκόμων πάντως δίνει μεγάλη έμφαση στην ποιότητα και συνεργάζεται με το ΜΑΙΧ για το θέμα αυτό, ενώ κάθε φορά στέλνει μέλι για ανάλυση.
Ο κ. Στέλιος Μανωλίτσης είναι επαγγελματίας μελισσοκόμος, ζει δηλαδή αποκλειστικά από την ενασχόλησή του με τη μελισσοκομία. Είναι πρόεδρος στον Μελισσομικό Συνεταιρισμό Ηρακλείου Κρήτης. Ο κ. Μανωλίτσης υποστηρίζει πως το κόστος παραγωγής για το μέλι που βγάζει ο ίδιος ανέρχεται σε 4,5 ευρώ περίπου, καθώς απαιτούνται πολλά μεταφορικά έξοδα για τις κυψέλες ιδίως στην Κρήτη, μισθώματα για το χώρο των κυψελών που δεν πρέπει να μένουν σταθερές, κόστη για το πετρέλαιο, για τη ζάχαρη που μπαίνει στις κυψέλες κι άλλα πολλά.
Μειωμένη η παραγωγή στο μέλι ιδίως στα νησιά
Ο κ. Πασχάλης Χαρίζανης, ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Εργ. Μελισσοκομίας) έχει ασχοληθεί πάρα πολλά χρόνια με τη μελισσοκομία και διαθέτει και την ανάλογη πείρα. Ο κ. Χαριζάνης αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ότι η κλιματική αλλαγή έχει δυσκολέψει την παραγωγή, οποία είναι μειωμένη κυρίως σε νησιωτικές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του ΓΠΑ, «μεγάλο αγκάθι για τον χώρο αποτελούν τυχόν φαινόμενα νοθείας και ελληνοποιήσεων, τα οποία οδηγούν σε πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού και τους μελισσοκόμους σε αδιέξοδο». Σημειωτέον ότι, πιο δύσκολο είναι να γίνει νοθεία στο μέλι από πεύκο και έλατο, εν αντιθέσει με το θυμαρίσιο.
Εθνικό Μελισσοκομικό Μητρώο και ελληνοποιήσεις
Ανακοίνωση, με την οποία χαιρετίζει την Υπουργική Απόφαση για την θέσπιση του Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου, εξέδωσε η Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού. Σε αυτήν τάσσεται υπέρ των κυβερνητικών χειρισμών στο θέμα του μελιού, επικροτώντας και τις κινήσεις της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινής Αραμπατζή για την λειτουργία των ισοζυγίων στο μέλι, ούτως ώστε να αποφευχθούν ελληνοποιήσεις.
Ξεκινάει σήμερα, Δευτέρα (16 Οκτωβρίου 2023), το νέο εξειδικευμένο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) στη μελισσοκομία.
Το «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Κατάρτισης Μελισσοκομίας», συνολικής διάρκειας 295 ωρών, απευθύνεται σε 17 ωφελούμενους του θεραπευτικού προγράμματος του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ και υλοποιείται μέσω του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Ιωαννίνων της ΔΥΠΑ.
Η ΔΥΠΑ θέτει ως προτεραιότητα τον σχεδιασμό και την υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης που απευθύνονται σε μέλη ειδικών κοινωνικών ομάδων, με στόχο την ενίσχυση της απασχολησιμότητάς τους σε επαγγελματικά πεδία που έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας. Τα ζητήματα της απόκτησης νέων γνώσεων και δεξιοτήτων μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, αλλά και η επαγγελματική επανένταξη κρίνονται ιδιαιτέρως κρίσιμα για τον πληθυσμό των πρώην χρηστών που βρίσκονται στη φάση της κοινωνικής τους επανένταξης.
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ωφελούμενοι θα είναι ικανοί να εκτρέφουν - διαχειρίζονται το μελίσσι και να παράγουν ποιοτικά μελισσοκομικά προϊόντα, να κατανοούν τη σημασία και την αξία της τυποποίησης, να περιγράφουν τα βασικά μηχανήματα που απαιτούνται σε μια γραμμή παραγωγής – συσκευασίας, να γνωρίζουν τους μηχανισμούς προώθησης του προϊόντος στην αγορά, να εντοπίζουν πηγές χρηματοδότησης για νέες επιχειρηματικές προσπάθειες, να εφαρμόζουν καλές πρακτικές πρόληψης επαγγελματικών κινδύνων στο εργασιακό περιβάλλον, να συνεργάζονται και να υιοθετούν πρότυπη επαγγελματική συμπεριφορά.
Δελτίο τύπου της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας:
Πραγματοποιήθηκε στο Pelotas της Βραζιλίας το 15ο Παγκόσμιο Συνέδριο των παραγωγών και μεταποιητών φρούτων – κομπόστας ροδακίνου, CanCon15, από 29 Οκτωβρίου μέχρι 01 Νοεμβρίου. Στο συνέδριο μετείχαν εκπρόσωποι των οκτώ βασικών χωρών παραγωγής κομπόστας, χυμού και κατεψυγμένων ροδακίνων. Οι χώρες που έλαβαν μέρος είναι η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Ελλάδα, οι Η.Π.Α., η Κίνα, η Ισπανία, η Νότια Αφρική και η Χιλή. Τη χώρα μας εκπροσώπησε η Ε.Κ.Ε. (Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας), με τον Πρόεδρό της, κ. Κωνσταντίνο Αποστόλου, την κ. Σοφία Κονοπισοπούλου από την εταιρεία ΔΑΝΑΙΣ και τους κ.κ. Νίκο και Αλέξανδρο Χριστοδούλου της εταιρείας CHB. Το συνέδριο πραγματοποιείται ανά διετία, αυτή τη φορά όμως λόγω ειδικών συνθηκών (COVID-19) μεσολάβησαν πέντε χρόνια από το τελευταίο. Χρονιές που χαρακτηρίστηκαν από σημαντικές αλλαγές στην ισορροπία του κλάδου. Οι μεγάλοι παραγωγοί, όπως η Κίνα και η Ελλάδα, διατήρησαν τις θέσεις τους. Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι με απόσταση πρώτος εξαγωγέας κομπόστας ροδακίνων παγκοσμίως και δεύτερος παραγωγός. Αντίστροφα η Κίνα είναι με απόσταση πρώτος παραγωγός και δεύτερος εξαγωγέας. Οι λοιπές χώρες είτε μείωσαν την έκταση που καλλιεργούν με αντίστοιχη μείωση της παραγωγής, είτε παρότι μείωσαν την καλλιεργούμενη έκταση, διατήρησαν το επίπεδο της τελικής παραγωγής βελτιώνοντας τις καλλιεργητικές φροντίδες και χρησιμοποιώντας νέες παραγωγικότερες ποικιλίες.
Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας:
1. Η Ελλάδα διατήρησε στο ίδιο περίπου επίπεδο την καλλιέργεια συμπύρηνου ροδακίνου (±190.000 στρέμματα). Η παραγωγή όμως εμφανίζει θεαματικές αυξομειώσεις λόγω των κλιματολογικών συνθηκών (χαμηλότερη χρονιά το 2021 με 275.000tons και καλύτερη το 2022 με 450.000tons).
2. Η Κίνα πραγματοποίησε σταθερές παραγωγές όγκου ±750.000tons. Χρησιμοποιούν για τη μεταποίηση κυρίως βάζα και λιγότερο μεταλλικά κουτιά. Εξάγουν περί τους 150.000tons κυρίως σε Η.Π.Α. και Ιαπωνία. Ενδιαφέρον εδώ να σημειωθεί ότι η Κίνα είναι ο σημαντικότερος παραγωγός επιτραπέζιου ροδακίνου παγκοσμίως με επίπεδα παραγωγής που ξεπερνούν τους 15.000.000tons.
3. Η Αργεντινή μείωσε την καλλιεργούμενη έκταση κατά 20%. Εντούτοις η παραγωγική της δυνατότητα ήταν σταθερή στις 110-120.000tons. Οφείλεται στην συγκέντρωση της καλλιέργειας και την χρήση νέων ποικιλιών. Αναφέρθηκε ότι οι νέες ποικιλίες που χρησιμοποιούν αποδίδουν περί τους 8-9tons το στρέμμα. Η μέση απόδοση όλων των ποικιλιών ανέρχεται σε 5tons/στρέμμα.
4. Η Βραζιλία έχει ελαφρά μειωμένη καλλιεργούμενη έκταση και παραγωγή. Εξαιρετικά μικρές στρεμματικές αποδόσεις και μείωση της κομπόστας κατά 20% περίπου. Θα είναι και πάλι ένας σημαντικός προορισμός για την ελληνική κομπόστα αν υπογραφεί η εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – MERCOSUR.
5. Η Ισπανία εμφανίζει μείωση της μεταποιούμενης ποσότητας σε ποσοστό 10%. Η τελική της παραγωγή είναι σταθερά κάτω από τα 3.000.000 χ/κ ενώ οι εξαγωγές της περιορίζονται κάτω από 1.000.000 χ/κ. Είχε ιδιαίτερες ζημίες το 2022.
6. Στις Η.Π.Α. έχουμε μείωση καλλιεργούμενης έκτασης και παραγωγής περίπου 17% την τελευταία πενταετία. Μεγάλες εισαγωγές περίπου 5.000.000χ/κ κυρίως από Κίνα και Ελλάδα. Το κόστος εργασίας είναι εξαιρετικά υψηλό, προσεγγίζει τα 20USD/ώρα.
7. Στην Νότια Αφρική η καλλιεργούμενη έκταση μειώθηκε κατά 20%, όχι όμως και η παραγωγή που τα τελευταία χρόνια ανέρχεται περίπου σε 150.000tons. Από αυτούς ένα σταθερό μέγεθος περίπου 80.000 χρησιμοποιούνται για κομπόστα. η παραγωγή της οποίας την τελευταία χρονιά ανήλθε στα 2.300.000 χ/κ και 85% από αυτήν εξάγεται. Επίσης σημαντικό μέρος της παραγωγής (40.000tons) διατίθεται ως νωπά.
8. Τέλος, στην Χιλή η καλλιεργούμενη έκταση μειώθηκε κατά 25%. Η δε παραγωγή κυμαίνεται σταθερά περί τους 150.000tons έναντι περισσότερων από 200.000 στην αρχή της πενταετίας. Η παραγωγή κομπόστας επίσης μειώθηκε κατά 25% αλλά οι εξαγωγές είναι σταθερά στο επίπεδο των 2.000.000 χ/κ ετησίως. Μεγάλη φυσικά είναι η παραγωγή συμπυκνωμένου χυμού που ανέρχεται σε επίπεδο 27-30.000tons.
Διαπιστώνεται από τα παραπάνω ο σημαντικός – κομβικός ρόλος της ελληνικής παραγωγής στην παγκόσμια αγορά. Απαραίτητη είναι βέβαια η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας με την βελτίωση των αποδόσεων και των επιδόσεων σε όλο το εύρος της αλυσίδας παραγωγής – διακίνησης και εμπορίου. Το συμπύρηνο ροδάκινο ήταν, είναι, και θα συνεχίσει να είναι βασικό στήριγμα της οικονομίας της Πέλλας και της Ημαθίας αλλά και των γειτονικών περιοχών. Το επόμενο CanCon θα φιλοξενήσει η Κίνα το 2025.
Τις αυξήσεις των τιμών λιανικής στην ΕΕ για το βούτυρο, τις πατάτες, το ελαιόλαδο και τα αυγά, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Γενικά οι τιμές στα τρόφιμα στην ΕΕ συνεχίζουν την ανοδική πορεία που ξεκίνησε από το 2022 και συνεχίζεται το 2023.
Τα στοιχεία για το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους δείχνουν ότι οι τιμές ορισμένων ειδών σημείωσαν μικρότερη αύξηση.
Ειδικότερα τον Σεπτέμβριο του 2023, οι τιμές των αυγών, του βουτύρου και της πατάτας στην ΕΕ είναι υψηλότερες από τον Ιανουάριο του 2021 και του 2022, ενώ οι τιμές του ελαιολάδου παρουσιάζουν συνεχή ανοδική πορεία.
Τον Σεπτέμβριο του 2023, η τιμή του ελαιολάδου ήταν 75% υψηλότερη από τον Ιανουάριο του 2021. Επισημαίνεται ότι ήδη από τον Ιανουάριο του 2022, οι τιμές είχαν αυξηθεί, κατά 11%, σε σχέση με τον ίδιο μήνα (Ιανουάριο) του 2022. Μεταξύ Σεπτεμβρίου 2022 και Σεπτεμβρίου 2023, οι τιμές κατέγραψαν απότομη αύξηση.
Οι τιμές της πατάτας έχουν επίσης σε εντυπωσιακή άνοδο. Από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023 οι τιμές στις πατάτες αυξήθηκαν, κατά 53%, με μια κορύφωση της τιμής τον Ιούνιο του 2023 (+60%).
Όσον αφορά τις τιμές των αυγών, τον Σεπτέμβριο του 2023, ήταν 37% υψηλότερες από τον Ιανουάριο του 2021. Οι τιμές των αυγών σταθεροποιήθηκαν στα 2 πρώτα τρίμηνα του 2023 και παρουσίασαν κάποια μείωση τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.
Οι τιμές του βουτύρου εξελίχθηκαν με παρόμοιο τρόπο. Κορυφώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022 (+44% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021) και στη συνέχεια άρχισαν σιγά σιγά να μειώνονται. Τον Σεπτέμβριο του 2023 το βούτυρο ήταν κατά 27% πιο ακριβό σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία, που επιτεύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, για την επανεξέταση και την ενίσχυση του συστήματος Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΓΕ) για τον οίνο, τα αλκοολούχα ποτά και τα γεωργικά προϊόντα (αφορά ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.α.).
Όπως υποστηρίζει ο νέος κανονισμός θα αυξήσει την αποδοχή των ΓΕ σε ολόκληρη την Ένωση και θα παράσχει υψηλότερο επίπεδο προστασίας, ιδίως στο διαδίκτυο. Αυτό θα συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων και στην ανάπτυξη προτύπων στην ΕΕ και θα διασφαλίσει ότι η πολιτιστική, γαστρονομική και τοπική κληρονομιά μας διατηρείται και πιστοποιείται ως αυθεντική τόσο εντός της ΕΕ όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Οι αλλαγές θα ενισχύσουν και θα βελτιώσουν το υφιστάμενο σύστημα ΓΕ με τους εξής τρόπους:
- θα θεσπίσει ενιαίο νομικό πλαίσιο και συντομευμένη, απλουστευμένη διαδικασία καταχώρισης: συγχωνεύονται διαφορετικοί κανόνες σχετικά με τις διαδικασίες ΓΕ και την προστασία για τους τρεις τομείς (τρόφιμα, οίνος και αλκοολούχα ποτά), με αποτέλεσμα μια ενιαία απλουστευμένη διαδικασία καταχώρισης ΓΕ για αιτούντες εντός και εκτός ΕΕ. Αυτό το απλούστερο νομικό πλαίσιο, με συντομότερους χρόνους καταχώρισης, αναμένεται να αυξήσει την ελκυστικότητα των προγραμμάτων για τους παραγωγούς, ιδίως σε χώρες με λιγότερες ΓΕ·
- θα αυξήσει την προστασία των ΓΕ ως συνιστωσών παραμέτρων, και στο διαδίκτυο: οι νέοι κανόνες θα αυξήσουν την προστασία των ΓΕ που χρησιμοποιούνται ως συνιστώσες παράμετροι σε μεταποιημένα προϊόντα, καθώς και των προϊόντων ΓΕ που πωλούνται στο διαδίκτυο. Ο νέος κανονισμός θα προστατεύει επίσης τις ονομασίες ΓΕ στο σύστημα ονομάτων τομέα, υποχρεώνοντας τα κράτη μέλη να αποκλείουν από την επικράτειά τους ονόματα τομέα που ενδέχεται να παραβιάζουν μια ονομασία ΓΕ·
- θα αναγνωρίσει τις βιώσιμες πρακτικές: οι παραγωγοί θα είναι σε θέση να αναδεικνύουν τις δράσεις τους όσον αφορά την περιβαλλοντική, οικονομική ή κοινωνική βιωσιμότητα, συμπεριλαμβανομένης της καλής διαβίωσης των ζώων. Το κείμενο που συμφωνήθηκε από τους συννομοθέτες παραθέτει έναν μη εξαντλητικό κατάλογο των πρακτικών βιωσιμότητας ως κίνητρο για τους παραγωγούς. Αυτό θα συμβάλει στην καλύτερη προστασία των φυσικών πόρων και των αγροτικών οικονομιών, στην εξασφάλιση τοπικών φυτικών ποικιλιών και φυλών ζώων, στη διατήρηση του τοπίου της περιοχής παραγωγής, καθώς και στη βελτίωση της καλής διαβίωσης των ζώων. Μια ομάδα παραγωγών μπορεί να αποφασίσει να καταστήσει ορισμένες βιώσιμες πρακτικές υποχρεωτικές για τα προϊόντα τους. Στην περίπτωση αυτή, οι εν λόγω πρακτικές θα πρέπει να αναγράφονται στις προδιαγραφές του προϊόντος. Σε εθελοντική βάση, οι παραγωγοί μπορούν επίσης να συντάσσουν έκθεση βιωσιμότητας, η οποία θα δημοσιεύεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή·
- θα ενδυναμώσει τις ομάδες παραγωγών: τα νέα μέτρα θα θεσπίσουν ένα εθελοντικό σύστημα αναγνωρισμένων ομάδων παραγωγών ΓΕ, το οποίο θα συσταθεί από τα κράτη μέλη. Προκειμένου να αυξηθεί η ελκυστικότητα του συστήματος, οι εν λόγω ομάδες θα έχουν την εξουσία να διαχειρίζονται, να επιβάλλουν και να αναπτύσσουν τις ΓΕ τους για να ενισχύσουν τη θέση τους στην αξιακή αλυσίδα.
«Οι γεωγραφικές ενδείξεις αποτελούν μια από τις μεγάλες επιτυχίες μας στον αγροδιατροφικό τομέα της ΕΕ. Διατηρούν τη μοναδική κληρονομιά και τις παραδόσεις μας και στηρίζουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην ύπαιθρο: η αξία ενός προϊόντος με προστατευόμενη ονομασία είναι κατά μέσο όρο διπλάσια από την αξία παρόμοιων προϊόντων χωρίς πιστοποίηση. Η ενίσχυση του συστήματος ΓΕ θα είναι επωφελής για όλους τους παραγωγούς και τις περιφέρειές μας», δήλωσε ο κ. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ
Η Κύπρος αποφάσισε να βάλει μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ στο κρέας και τα λαχανικά, από την 1η Δεκεμβρίου 2023 μέχρι το τέλος Μάϊου 2024.
Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην ακρίβεια στα τρόφιμα δήλωσε «οι μειώσεις του ΦΠΑ δεν δουλεύουν. Έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και τελικά οι όποιες μειώσεις, το έκαναν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχω μιλήσει με πολλούς ομολόγους μου, όσοι το έκαναν το μετάνιωσαν γιατί πολύ απλά δεν δούλεψε και επανέρχονται σε προηγούμενους συντελεστές ΦΠΑ».
Η Κύπρος πάντως ακολουθεί το παράδειγμα των άλλων χωρών της ΕΕ που μηδένησαν ή μείωσαν το ΦΠΑ στα τρόφιμα για να μειώσουν τις τιμές στην λιανική.
Άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αποφάσισε, στις 19 Οκτωβρίου 2023, το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνήλθε υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη.
Τα μέτρα είναι κοστολογημένα και λαμβάνουν υπόψη τις δημοσιονομικές δυνατότητες της κυπριακής οικονομίας. Συγκεκριμένα, τα 11 μέτρα με άμεση επίδραση ανέρχονται στα 141 εκατομμύρια ευρώ και τα έξι μέτρα Στεγαστικής Πολιτικής ανέρχονται στα 55 εκατομμύρια ευρώ.
Τα 11 μέτρα (141 εκατομμύρια ευρώ) αφορούν:
1) Κλιμακωτή επιδότηση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος
Για τους τιμολογούμενους μήνες Νοέμβριο 2023 - Φεβρουάριο 2024, για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας με καταμέτρηση μέχρι τις 29.2.2024.
Καλύπτει οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές.
Για τους ευάλωτους καταναλωτές η επιδότηση καλύπτει το 100% της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Από την επαναφορά εξαιρείται η Διμηνιαία Διατίμηση 46 «Άντλησης Νερού», λόγω λήψης αντίστοιχων μέτρων από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.
Περαιτέρω, επαναφορά παρόμοιων ελαφρύνσεων σε πελάτες άλλων προμηθευτών πέραν της ΑΗΚ θα τύχει ανάλογου χειρισμού, νοουμένου ότι η εγκεκριμένη ισχύς των υποστατικών των πελατών αυτών δεν υπερβαίνει τα 70 kVA και για τις περιπτώσεις εκείνες που προκύπτουν αυξημένες τιμολογήσεις, λόγω αύξησης του κόστους καυσίμου για ηλεκτροπαραγωγή, εφόσον οι μεταξύ τους συμβάσεις προνοούν τη μετακύλιση αυτού του επιπλέον κόστους.
Το εκτιμώμενο κόστος της επαναφοράς του μέτρου ανέρχεται στα € 45 εκατ. περίπου.
Καλύπτει 429.000 οικίες και 106.000 επιχειρήσεις.
2) Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων κίνησης
Μείωση κατά 8,33 σεντ το λίτρο, περιλαμβανομένου ΦΠΑ, στους ελάχιστους συντελεστές βάσει του κοινοτικού κεκτημένου, για τους μήνες Νοέμβριο 2023 - Φεβρουάριο 2024 (βενζίνη από € 0,429/λίτρο σε € 0,359/λίτρο και πετρέλαιο κίνησης από € 0,40/λίτρο σε € 0,33/ λίτρο). Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε ποσό ύψους € 21,8 εκατ.
3) Μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης
Μείωση στον ελάχιστο συντελεστή βάσει του κοινοτικού κεκτημένου (από €0,07473/λίτρο σε €0,021/λίτρο) κατά 6,39 σεντ το λίτρο, περιλαμβανομένου ΦΠΑ, αναλόγως των καιρικών συνθηκών, για τους μήνες Δεκέμβριο 2023 – Μάρτιο 2024. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε ποσό ύψους € 3,8 εκατ.
4) Σχέδιο Φωτοβολταϊκά για όλους
Το Σχέδιο θα παρέχει στους δικαιούχους τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος χωρίς την καταβολή αρχικού κεφαλαίου. Οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν χορηγία ύψους € 1.000 και το υπόλοιπο ποσό θα αποπληρώνεται με διμηνιαία δόση €150 μέσω του λογαριασμού ηλεκτρισμού όταν θα αρχίσει η παραγωγή ηλεκτρισμού από το φωτοβολταϊκό για το υποστατικό. Το κόστος του σχεδίου εκτιμάται σε ποσό € 30 εκατομμύρια, το οποίο θα προέρχεται από το Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞ.Ε) που αποτελεί το κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προώθηση των ΑΠΕ και της ΕΞ.Ε. Το αποθεματικό του Ταμείου ΑΠΕ-ΕΞ.Ε. αυτή τη στιγμή είναι πέραν των € 70 εκατομμυρίων.
5) Σχέδιο Φωτοβολταϊκά σε Επιχειρήσεις
Αύξηση της ισχύος αυτοπαραγωγής και ιδιοκατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος μέσω Φ/Β.
Θα παρέχει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα, μέσω virtual net-billing, μέχρι 1MW με αποθήκευση και μέχρι 400kW χωρίς αποθήκευση, με μέγιστη ισχύ τα 30MW.
6) Εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη – Προσθήκη του κρέατος και των λαχανικών
Εφαρμογή από 1η Δεκεμβρίου 2023 μέχρι 31η Μαΐου 2024.
7) Ένταξη φοιτητών πολύτεκνων οικογενειών στο Επίδομα Τέκνου
Στη νέα αυτή κατηγορία δικαιούχων θα καταβάλλεται το 50% του επιδόματος.
Αφορά φοιτητές για απόκτηση πρώτου πτυχίου.
Όριο ηλικίας μέχρι 23 ετών για κορίτσια και 24 ετών για αγόρια, εφόσον είναι φοιτητές (αντί μέχρι τη λήξη της στρατιωτικής θητείας που ισχύει μέχρι σήμερα).
Αριθμός δυνητικών δικαιούχων: 3860 πολύτεκνοι που λαμβάνουν επίδομα τέκνου.
Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε ποσό ύψους € 3.3 εκατ.
8) Αύξηση 5% στο επίδομα τέκνου.
Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε ποσό ύψους € 3.7 εκατ.
9) Επίδομα ΑΜεΑ
Παραχώρηση εφάπαξ ποσού ύψους € 120 σε ΑμεΑ/ λήπτες επιδόματος διακίνησης.
Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε ποσό ύψους € 500 χιλιάδων.
10) Επίδομα Ενοικίου για Λήπτες ΕΕΕ
Παραχώρηση εφάπαξ ποσού ύψους € 300 σε δικαιούχους ΕΕΕ που λαμβάνουν επιδότηση ενοικίου/τόκων στεγαστικού δανείου και € 500 σε δικαιούχους ΕΕΕ με σοβαρή αναπηρία που λαμβάνουν επιδότηση ενοικίου/επιδότηση τόκων στεγαστικού δανείου. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε ποσό ύψους € 965 χιλιάδων.
11) Σχέδιο επιδότησης κατά 2% του επιτοκίου στεγαστικών δανείων
Αφορά σε δάνεια που συνάφθηκαν από 1/1/2022 μέχρι 31/12/2023.
Το Σχέδιο θα καλύψει αγορά και ανέγερση πρώτης κατοικίας, με μέγιστη επιδότηση για περίοδο 2 ετών.
Για οικογένειες με ετήσιο εισόδημα € 50.000.
Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε ποσό ύψους € 20 εκατ.
Στεγαστική πολιτική - Έξι μέτρα ύψους € 55 εκατομμυρίων
Το κράτος θα πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη παρέμβαση σε θέματα στέγασης για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος. Η στεγαστική πολιτική περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:
12) Στεγαστική Επιδότηση νεαρών ζευγαριών και νέων
13) Σχέδιο «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω»,
14) Ενίσχυση υφιστάμενων πολεοδομικών κινήτρων
15) Νέο Σχέδιο «Κτίζω και Ενοικιάζω»
16) Ανέγερση οικιστικών μονάδων για κοινωνική στέγαση
17) Παραχώρηση οικοπέδων στην ύπαιθρο για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.
Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση με την οποία η χώρα μας θα πρέπει να στέλνει στοιχεία στην Κομισιόν με τις τιμές παραγωγού και λιανικής συγκεκριμένων αγροτικών προϊόντων. Η απόφαση αφορά τον τομέα ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς, κρέατος, αβγών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Η Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ορίζεται ως αρμόδια εποπτεύουσα υπηρεσία της εφαρμογής της παρούσας απόφασης και είναι αρμόδια για τις κοινοποιήσεις των τιμών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) ορίζονται ως αρμόδιες αρχές συλλογής και αποστολής στη Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΥπΑΑΤ.
Αντιπροσωπευτικές τιμές παραγωγού για συμβατικό και βιολογικό ελαιόλαδο
Το αργότερο το μεσημέρι (15:00) της Τρίτης κάθε εβδομάδας οι κατά τόπους αρμόδιες ΔΑΟΚ των αντιπροσωπευτικών αγορών ελαιολάδου και πυρηνελαίου, υποχρεούνται να αποστέλλουν στη Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τις μέσες τιμές παραγωγού για όλες τις κατηγορίες ελαιολάδου και πυρηνελαίου που διακινήθηκαν στην περιοχή αρμοδιότητάς τους την προηγούμενη εβδομάδα, από Δευτέρα ως Κυριακή, καθώς και τις αντίστοιχες ποσότητες.
Το αργότερο την 20η ημέρα κάθε μήνα οι κατά τόπους αρμόδιες ΔΑΟΚ των αντιπροσωπευτικών αγορών βιολογικού ελαιολάδου υποχρεούνται να αποστέλλουν στη Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τις μέσες τιμές παραγωγού για τις
κατηγορίες εξαιρετικού παρθένου και παρθένου βιολογικού ελαιολάδου, που διακινήθηκαν στην περιοχή αρμοδιότητας τους τον προηγούμενο μήνα καθώς και τις αντίστοιχες ποσότητες
Οι τιμές δίδονται σε €/100 kg ελαιολάδου ή πυρηνελαίου.
Ως αντιπροσωπευτικές αγορές και για τις δυο περιπτώσεις ορίζονται οι Περιφερειακές Ενότητες: Μεσσηνίας, Λακωνίας, Ηλείας, Ηρακλείου, Χανίων, Λασιθίου, Κέρκυρας και Λέσβου.
Αντιπροσωπευτικές τιμές παραγωγού για τις επιτραπέζιες ελιές
Το αργότερο στις 10 Ιανουαρίου κάθε έτους η Eθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς υποχρεούται να αποστέλλει, στη Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τη μέση τιμή παραγωγού επιτραπέζιας ελιάς (χωρίς ΦΠΑ) ανά ποικιλία και ανά αντιπροσωπευτική αγορά, για τη συγκομιδή του προηγούμενου ημερολογιακού έτους
(1η Σεπτεμβρίου ως την 31η Δεκεμβρίου) καθώς και τις σχετικές ποσότητες που διακινήθηκαν.
Οι τιμές δίδονται σε €/100 kg καρπού.
Αφορούν σε ακατέργαστες ελιές που παραδίδονται από παραγωγούς στα σημεία παραλαβής των μεταποιητικών βιομηχανιών. Επίσης, η Διεπαγγελματική υποχρεούται να αποστέλλει στη Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων την μέση σταθμισμένη τιμή επιτραπέζιας ελιάς για όλη τη χώρα.
Ως αντιπροσωπευτικές αγορές ορίζονται οι Περιφερειακές Ενότητες: Χαλκιδικής, Άρτας, Καβάλας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας,Φωκίδας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας.
Εβδομαδιαίες τιμές λιανικής εξαιρετικού παρθένου και παρθένου ελαιολάδου
Οι 5 πρώτες υπεραγορές λιανικής πώλησης με βάση την κατάταξη του ετήσιου κύκλου εργασιών (τζίρου), υποχρεούνται στην αποστολή της τιμής λιανικής πώλησης εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και παρθένου ελαιολάδου σε εβδομαδιαία βάση (κάθε Τρίτη μέχρι το πέρας των εργασιών) με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων για την εβδομάδα που προηγήθηκε. Η τιμή αφορά στη μέση σταθμισμένη τιμή (χωρίς ΦΠΑ) που αντιστοιχεί σε:
- συσκευασμένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε δοχεία έτοιμα προς διάθεση στον τελικό καταναλωτή και είναι εκφρασμένη σε € ανά 100 κιλά προϊόντος.
- συσκευασμένο παρθένο ελαιόλαδο σε δοχεία έτοιμα προς διάθεση στον τελικό καταναλωτή και είναι εκφρασμένη σε € ανά 100 κιλά προϊόντος.
- συσκευασμένο βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε δοχεία έτοιμα προς διάθεση στον τελικό καταναλωτή και είναι εκφρασμένη σε € ανά 100 κιλά προϊόντος
Η τιμή μπορεί να συμπεριλαμβάνει εκπτώσεις ή εμπορικές συνεργασίες ή προώθηση όταν αυτές τιμολογούνται σε σχέση με το προϊόν και είναι γνωστό κατά τη στιγμή της κοινοποίησης των τιμών.
Τιμές Αβγών
Για την κοινοποίηση στην Επιτροπή των εγχώριων τιμών, ποσοτήτων καθώς και λοιπών στοιχείων που αφορούν την πώληση αβγών εκτός της λιανικής πώλησης (τιμές παραγωγού), υποβάλλονται από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση του κλάδου των αβγών. Οι εν λόγω τιμές είναι αυτές που διαμορφώνονται στις εγκαταστάσεις συσκευασίας αβγών.
Μέχρι τη σύσταση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης στον κλάδο των αβγών, οι τιμές, οι ποσότητες καθώς και τα λοιπά στοιχεία που πρέπει να κοινοποιηθούν σχετικά με τα αβγά, αποστέλλονται από την Ένωση Αβγοπαραγωγών Ελλάδος και το Σύνδεσμο Ελλήνων Αβγοπαραγωγών, ενώ μετά τη σύσταση αυτής καθίσταται αυτή υπόχρεη για την εν λόγω αποστολή στοιχείων. Υποβάλλει τα στοιχεία ως εξής:
α) τις εβδομαδιαίες τιμές το αργότερο έως τις 13:00 ώρα Ελλάδος κάθε Τρίτη για τις τιμές που αφορούν την προηγούμενη εβδομάδα,
β) τις μηνιαίες ποσότητες έως τις 20 του μηνός για τις ποσότητες που αφορούν τον προηγούμενο μήνα,
γ) για τα ετήσια στοιχεία έως την 1η Μαρτίου κάθε έτους.
Τιμές κρέατος πουλερικών
Για την κοινοποίηση στην Επιτροπή των εγχώριων τιμών και ποσοτήτων του κρέατος πουλερικώ που
αφορούν την πώληση κρέατος πουλερικών εκτός της λιανικής πώλησης, αυτές υποβάλλονται από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πτηνοτροφίας Υποβάλλει τα στοιχεία ως εξής:
α) τις εβδομαδιαίες τιμές το αργότερο έως τις 13:00 ώρα Ελλάδος κάθε Τρίτη για τις τιμές που αφορούν την προηγούμενη εβδομάδα,
β) τις μηνιαίες ποσότητες έως τις 20 του μηνός για τις ποσότητες που αφορούν τον προηγούμενο μήνα.
Τιμές χοίρειου, βόειου, πρόβειου και γίδινου κρέατος
Για την κοινοποίηση στην Επιτροπή των εγχώριων τιμών και ποσοτήτων του χοίρειου, βόειου και αιγοπρόβειου κρέατος, που αφορούν την πώληση των ανωτέρω κρεάτων εκτός της λιανικής πώλησης, αυτές υποβάλλονται από αναγνωρισμένες Διεπαγγελματικές Οργανώσεις των τομέων.
Εφόσον δεν έχει συσταθεί και αναγνωριστεί Διεπαγγελματική Οργάνωση στον τομέα του χοίρειου κρέατος μέχρι την έκδοση της παρούσας, οι τιμές, οι ποσότητες καθώς και τα λοιπά στοιχεία που πρέπει να κοινοποιηθούν σχετικά με το χοίρειο κρέας, υποβάλλονται από τη Νέα Συνομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος. Υποβάλλουν τα στοιχεία ως εξής:
α) Τις εβδομαδιαίες τιμές το αργότερο έως τις 13:00 ώρα Ελλάδος κάθε Τρίτη για τις τιμές που αφορούν την προηγούμενη εβδομάδα,
β) τις μηνιαίες ποσότητες έως τις 20 του μηνός για τις ποσότητες που αφορούν τον προηγούμενο μήνα,
γ) για τα ετήσια στοιχεία έως την 1η Μαρτίου κάθε έτους
Τιμές λιανικής κρεάτων
Οι 5 πρώτες υπεραγορές λιανικής πώλησης με βάση την κατάταξη του ετήσιου κύκλου εργασιών (τζίρου), σύμφωνα με τους δημοσιευμένους ετήσιους ισολογισμούς τους της προηγούμενης χρονιάς, αποστέλλουν τις τιμές λιανικής πώλησης κρεάτων, σε εβδομαδιαία βάση (κάθε Τρίτη μέχρι το πέρας των εργασιών) με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη Διεύθυνση Αξιοποίησης κα Τεχνολογίας Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την εβδομάδα που προηγήθηκε. Η τιμή αφορά την μέση σταθμισμένη τιμή (χωρίς ΦΠΑ) και πρέπει να είναι εκφρασμένη σε € ανά κιλό προϊόντος.
Τιμές νωπού αγελαδινού γάλακτος
1. Μηνιαίες ποσότητες παραλαβών νωπού αγελαδινού γάλακτος (συμβατικού και βιολογικού) και περιεκτικότητα αυτού σε λιπαρές ουσίες και σε πρωτεΐνες:
Κάθε επιχείρηση που παραλαμβάνει νωπό αγελαδινό γάλα απ’ ευθείας από παραγωγό/κτηνοτρόφο υποχρεούται να δηλώσει την παραδοθείσα ποσότητα νωπού γάλακτος (σε κιλά) με διάκριση του συμβατικού από το βιολογικό στο σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ το αργότερο 24 ημέρες μετά το πέρας του κάθε μήνα, για τον μήνα που προηγήθηκε. Χωριστά για κάθε κατηγορία γάλακτος δηλώνεται επιπλέον μαζί με τη μηνιαία ποσότητα, ο μέσος όρος της περιεκτικότητας του γάλακτος σε λίπος και πρωτεΐνες, ως ποσοστό του βάρους του.
2. Τιμή νωπού αγελαδινού γάλακτος (συμβατικού και βιολογικού):
Κάθε επιχείρηση που παραλαμβάνει ετησίως περισσότερο από 5.000 τόνους συμβατικό αγελαδινό γάλα ή περισσότερο από 1.000 τόνους βιολογικό αγελαδινό γάλα από παραγωγούς, υποχρεούται στη δήλωση του μέσου όρου της μηνιαίας σταθμισμένης τιμής παραγωγού ανά μονάδα βάρους, για το αντίστοιχο γάλα, μέσω του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ το αργότερο 24 ημέρες μετά το πέρας του κάθε μήνα. Ο μέσος όρος της τιμής παραγωγού είναι σταθμισμένος ως προς την ποσότητα, για τον μήνα που προηγήθηκε.
O ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ μεριμνά ώστε στο σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ να υπάρχει η δυνατότητα άντλησης της συνολικά παραληφθείσας ποσότητας όλων των ειδών γάλακτος (συμβατικού και βιολογικού) και της περιεκτικότητας αυτού σε λιπαρές ουσίες και πρωτεΐνες, της συνολικά παραληφθείσας ποσότητας βιολογικού γάλακτος, καθώς επίσης και του σταθμισμένου μέσου όρου της τιμής του αγελαδινού γάλακτος (συμβατικού και βιολογικού/ βιολογικού), για όλη τη χώρα και για τον μήνα που προηγήθηκε.
Τιμή χονδρικής πώλησης τυριού ΦΕΤΑ
Κάθε επιχείρηση που παράγει περισσότερο από 1.000 τόνους τυρί Φέτα ετησίως υποχρεούται στην ηλεκτρονική δήλωση, στο σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ, της μηνιαίας τιμής χονδρικής πώλησης του τυριού, με διάκριση της συμβατικής και της βιολογικής, της προσυσκευασμένης και της μη προσυσκευασμένης και του προορισμού της (εσωτερικό/εξωτερικό της χώρας), το αργότερο 14 ημέρες μετά το πέρας του κάθε μήνα, για το μήνα που προηγήθηκε.
Η τιμή είναι εκφρασμένη σε € ανά κιλό τυριού Φέτα, χωρίς Φ.Π.Α., και συνοδεύεται από την ποσότητα στην οποία αντιστοιχεί η συγκεκριμένη τιμή πώλησης.
O ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ μεριμνά ώστε στο σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ να υπάρχει η δυνατότητα άντλησης του σταθμισμένου μέσου όρου της τιμής του τυριού Φέτα για όλη τη χώρα και για τον μήνα που προηγήθηκε.
Τιμές λιανικής πώλησης τυριών
1. Οι 5 πρώτες υπεραγορές λιανικής πώλησης με βάση την κατάταξη του ετήσιου κύκλου εργασιών (τζίρου), σύμφωνα με τους δημοσιευμένους ετήσιους ισολογισμούς τους της προηγούμενης χρονιάς, υποχρεούνται στην αποστολή της τιμής λιανικής πώλησης του τυριού Φέτα σε εβδομαδιαία βάση με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την εβδομάδα που προηγήθηκε.
2. Η τιμή (€ ανά κιλό προϊόντος) είναι εκφρασμένη ως:
- σταθμισμένος μέσος όρος του συνόλου της φέτας (συμβατικής και βιολογικής, χύμα σε βαρέλι/δοχείο ή συσκευασμένης σε πλαστικά δοχεία/εν κενό)
- ως σταθμισμένος μέσος όρος της συμβατικής φέτας (χύμα σε βαρέλι/δοχείο ή συσκευασμένης σε πλαστικά δοχεία/εν κενό) και
- ως σταθμισμένος μέσος όρος της βιολογικής φέτας (χύμα σε βαρέλι/δοχείο ή συσκευασμένης σε πλαστικά δοχεία/εν κενό).
Κοινοποίηση στοιχείων εισαγωγών και εξαγωγών
Η Διεύθυνση Αμέσων Ενισχύσεων και Αγοράς του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε κοινοποιεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα στοιχεία των εισαγωγών και εξαγωγών για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τη Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Διαβάστε ολόκληρο το ΦΕΚ (εδώ)
Έρευνα ξεκινά η Επιτροπή Ανταγωνισμού για αθέμιτες πρακτικές στον αγροδιατροφικό τομέα και παράνομες αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε σε παραγωγούς και επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, «τα πρωτόγνωρα φαινόμενα φυσικών καταστροφών που έπληξαν τη Χώρα το τελευταίο διάστημα και ειδικότερα όσα εξελίχθηκαν σε αγροτικές περιοχές, έχουν ζημιώσει τη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων, καθώς και πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων του αγροτικού κλάδου, δημιουργώντας ενδεχομένως μακροχρόνιες δυσμενείς συνέπειες στην πρωτογενή παραγωγή και στην αγροτική οικονομία.
Τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν συνήθως αφορμή για τη συγκεκαλυμμένη εφαρμογή αθέμιτων, εκμεταλλευτικών και αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών, που αυξάνουν το μέγεθος της ζημίας στον καταναλωτή.
Οι υπηρεσίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Ε.Α.), με γνώμονα την διασφάλιση της ανταγωνιστικής δομής των αγορών και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, θα εντείνουν τη στενή παρακολούθηση της αγροδιατροφικής αλυσίδας, μέσω της ειδικής Διεύθυνσης Τροφίμων και Αγροτικών Προϊόντων της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΑ, αλλά και προηγμένων τεχνολογικών μέσων αδιάλειπτης παρακολούθησης της αγοράς και του επιπέδου των τιμών, τόσο στις περιοχές που έχουν πληγεί από τα φαινόμενα φυσικών καταστροφών όσο και σε όλη τη χώρα, και είναι έτοιμη να παρέμβει άμεσα σε περίπτωση που υποπέσουν στην αντίληψή της πρακτικές που κείνται εκτός του πλαισίου του υγιούς και αξιοκρατικού ανταγωνισμού και εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ερευνά, αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν καταγγελίας,
- Συμφωνίες ή εναρμονισμένες πρακτικές μεταξύ επιχειρήσεων ή αποφάσεις ενώσεως επιχειρήσεων που έχουν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα την παρεμπόδιση, τον περιορισμό ή τη νόθευση του ανταγωνισμού, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 1 του ν. 3959/2011 ή/και του άρθρου 101 της ΣΛΕΕ.
Παράδειγμα: συμφωνία μεταξύ παραγωγών να αυξήσουν τις τιμές πώλησης των προϊόντων τους ή η συμφωνία μεταξύ μεταποιητών να αγοράσουν προϊόντα από τους παραγωγούς σε συγκεκριμένη τιμή (ή να μειώσουν τις τιμές αγοράς).
- Καταχρηστική εκμετάλλευση από μία ή περισσότερες επιχειρήσεις της δεσπόζουσας θέσης τους στην αγορά, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 2 του ν. 3959/2011 ή/και του άρθρου 102 ΣΛΕΕ.
Παράδειγμα: η υπερτιμολόγηση προϊόντων, εφόσον (α) η υπερτιμολόγηση εφαρμόζεται από επιχείρηση με δεσπόζουσα θέση στην αγορά, και (β) η τιμή πώλησης είναι δυσανάλογη προς την οικονομική αξία της προσφερόμενης παροχής, η δε δυσαναλογία αυτή εκτιμάται βάσει συγκεκριμένων και αυστηρών κριτηρίων που έχει θεσπίσει η νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Πρόσκληση σε απαγορευμένη σύμπραξη και ανακοίνωση μελλοντικών προθέσεων τιμολόγησης προϊόντων και υπηρεσιών μεταξύ ανταγωνιστών κατ’ εφαρμογή των ειδικότερα οριζόμενων στο άρθρο 1Α του ν. 3959/2011.
Παράδειγμα: σε γενική συνέλευση ένωσης παραγωγών, το μέλος Α προσκαλεί τα λοιπά μέλη να αυξήσουν από κοινού τις τιμές ή να παρακρατήσουν ποσότητες προκειμένου να προκληθεί τεχνητή αύξηση τιμών. Αν τα λοιπά παριστάμενα μέλη απορρίψουν δημοσίως την πρόσκληση και ενημερώσουν την Επιτροπή Ανταγωνισμού, το μέλος Α εξακολουθεί να ευθύνεται για παραβίαση του άρθρου 1Α ν. 3959/2011. Προσοχή: αν τα παριστάμενα μέλη παραμείνουν σιωπηλά και δεν αντιδράσουν, τότε δύναται να θεωρηθεί ότι συμφώνησαν σιωπηρώς, και θα είναι συνυπεύθυνα βάσει του άρθρου 1 του ν. 3959/2011.
Η παράβαση των ανωτέρω κανόνων επιφέρει αυστηρές διοικητικές (πρόστιμα έως και 10% του κύκλου εργασιών των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων), αλλά και ποινικές κυρώσεις (χρηματικές ποινές).
Αν διαθέτετε στοιχεία για την ύπαρξη πρακτικών που μπορούν να εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Επιτροπής μπορείτε να μας ενημερώνετε μέσω:
- Της υποβολής επώνυμης αναφοράς ηλεκτρονικά (contact@epant.gr) ή μέσω ταχυδρομείου (Κότσικα 1Α & Πατησίων, 10434, Αθήνα)
- Της υποβολής ανώνυμης αναφοράς με απόλυτα ασφαλή τρόπο μέσω του Συστήματος Ανώνυμης Παροχής Πληροφοριών, εφόσον δεν επιθυμούν να γίνει γνωστό το όνομά τους έναντι των επιχειρήσεων που φέρονται να εμπλέκονται στις παράνομες πρακτικές.
- Της υποβολής καταγγελίας με την συμπλήρωση του εντύπου καταγγελίας και αποστολή του στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου protokolo@epant.gr.
- Τηλεφωνικής επικοινωνίας (τηλ. 2108809-241, 343, 302) με τα αρμόδια στελέχη της Διεύθυνσης Τροφίμων και Αγροτικών Προϊόντων της Επιτροπής Ανταγωνισμού».
Την έντονη δυσαρέσκειά της για τις Δασικές Απαγορευτικές Διατάξεις (ΔΑΔ) περί τοποθέτησης μελισσοσμηνών εκφράζει η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ).
Η ΟΜΣΕ επισημαίνει την έλλειψη κατάλληλων χώρων τοποθέτησης κυψελών στα δάση και τονίζει ότι όταν προχωράει ένα δασαρχείο σε μία απαγόρευση θα πρέπει να δίνει λύση με αντιπρόταση.
Αναλυτικά η Ομοσπονδία αναφέρει τα εξής: «τα δασαρχεία της χώρας κάθε χρόνο ανακοινώνουν τις γνωστές ΔΑΔ. Αυτό που παρατηρείται φέτος όμως, ξεπερνάει κάθε όριο.
Ενδεικτικά, υπάρχει δασαρχείο που δεν επικαλείται καν την σχετική νομοθεσία, όπως οφείλει. Άλλο κάνει αναφορά σε αυτή αλλά όχι σε όλη. Άλλο αναφέρει κανονικά την σχετική νομοθεσία αλλά γράφει άλλα μέτρα απόστασης από αυτά που λέει ο νόμος. Άλλο ερμηνεύει άρθρα εντελώς αντίθετα από την πραγματικότητα. Άλλο προσθέτει απαγορεύσεις που δεν υπάρχουν στη νομοθεσία, βγαλμένες από το μυαλό τους. Άλλο κάνει απλό copy paste από παλιότερες ΔΑΔ και διάφορα άλλα κωμικοτραγικά.
Αποδέχτης όμως όλων των παραπάνω, που πληρώνει πολύ βαριά το τίμημα είναι ο μελισσοκόμος.
Για όσους δεν γνωρίζουν, το πεύκο είναι η βασική νομή του Έλληνα μελισσοκόμου και πολλές φορές ίσως και η μοναδική για να πάρει μέλι. Η φετινή χρονιά είναι μία τέτοια άσχημη χρονία! Το μισό όμως πευκοδάσος της Εύβοιας κάηκε. Οι μελισσοκόμοι στριμώχνονται στην κεντρική Εύβοια και στην Χαλκιδική ψάχνοντας λίγο χώρο να ακουμπήσουν τις κυψέλες τους. Ασφαλώς και θα υπάρξουν προβλήματα στις τοποθετήσεις αφού δεν υπάρχει μέριμνα για μελισσοκομικούς χώρους. Η Ομοσπονδία έχει καταθέσει προτάσεις αλλά ...!
Το πρόβλημα της ελλείψεως χώρου έρχεται να το μεγενθύνει ο υπερβάλλον ζήλος ορισμένων δασαρχών.
Κλασική περίπτωση αυτό της Χαλκιδικής κι όχι μόνο. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχουν μέρη, εκτός δασικών δρόμων, ώστε να εξυπηρετηθούν οι μελισσοκόμοι για αυτές τις 20-25 μέρες, αλλά παρόλα αυτά τους διώχνουν ρίχνοντας μάλιστα, και χρηματικά πρόστιμα.
Ως Ομοσπονδία δεν επιθυμούμε να υπάρχει η παραμικρή παρατυπία από πλευράς των μελισσοκόμων αλλά όταν προχωράει ένα δασαρχείο σε μία απαγόρευση θα πρέπει να δίνει λύση με αντιπρόταση.
Εμείς να τα πάρουμε από τους δασικούς δρόμους, να μας πουν όμως που θα μπορούμε να τα αφήσουμε.
Μέχρι να μας δώσουν λύση, τα μελίσσια θα παραμείνουν ως έχουν και καλό θα ήταν να υπάρξει κατανόηση από όλους τους φορείς για αυτές τις λίγες μέρες, όπως κάνουμε κι εμείς υπομονή με όλους και για όλα. Δεν είναι ανεξάντλητη.
Να ληφθεί υπόψη ότι εμείς ζούμε τις οικογένειές μας από το δάσος, δεν κάνουμε περιπάτους αναψυχής! Είναι θέμα επιβίωσης».
Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Σημειώνεται ότι η τροπολογία κατά της ακρίβειας προβλέπει τα εξής τρία μέτρα:
1. Την υποχρέωση των σούπερ-μάρκετ να ανακοινώνουν οποιαδήποτε αύξηση τιμής αγοράς από προμηθευτή προϊόντων
2. Την επισήμανση προϊόντων επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής»
3. Την ανακοίνωση ενδεικτικών τιμών λιανικής πώλησης οπωροκηπευτικών προϊόντων
Με τα προτεινόμενα άρθρα επιχειρείται να αντιμετωπιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Η αντιμετώπιση των επιπρόσθετων πληθωριστικών πιέσεων που ενδεχομένως οφείλονται και σε ατέλειες στη λειτουργία της ελληνικής αγοράς κινείται σε δύο βασικούς άξονες:
α) τον καλύτερο και πληρέστερο έλεγχο της λειτουργίας της αγοράς και
β) την επαύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων που παράγουν, εισάγουν και πωλούν βασικά καταναλωτικά προϊόντα στην ελληνική αγορά, μέσω μηχανισμών, όπως «το καλάθι του νοικοκυριού», η επισήμανση των προϊόντων για τα οποία παρέχεται από τις επιχειρήσεις, που τα παράγουν, εισάγουν και πωλούν, δέσμευση για μείωση τιμής μεσοπρόθεσμα (άρθρο 2), καθώς και η ανακοίνωση κανονικών λιανικών τιμών αγοράς για οπωροκηπευτικά προϊόντα (άρθρο 3), προκειμένου οι καταναλωτές να αποφεύγουν την αγορά τους από επιχειρήσεις που προχωρούν σε αθέμιτες υπερτιμολογήσεις.
Στην τροπολογία υπάρχει δέσμευση για τη μείωση της τιμής πώλησης στις επιχειρήσεις υπεραγορών τροψίμων και άλλων προϊόντων που ασκούν δραστηριότητες λιανικής πώλησης, των οποίων ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει 90.000.000 ευρώ, σε σχέση με αυτήν της τελευταίας προμήθειας, μέχρι τη 19η Σεπτεμβρίου 2023, εξαιρουμένων των προωθητικών ενεργειών, κατά τουλάχιστον πέντε τοις εκατό (5%), για τους επόμενους έξι (6) μήνες. Επίσης οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα έχουν υποχρέωση να ανακοινώνουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης λιανικές τιμές πώλησης οπωροκηπευτικών προϊόντων, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Με την σειρά του το Υπουργείο Ανάπτυξης θα ανακοινώνει ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης οπωροκηπευτικών προϊόντων στους καταναλωτές.
Η τροπολογία θα ισχύει μέχρι την 31η Μαΐου 2024.
Διαβάστε τη νομοθετική ρύθμιση (εδώ)
Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησαν τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα και η άμεση καταβολή των αποζημιώσεων είναι ο σκοπός της υπό σύσταση Επιτροπής Μελισσοκόμων Θεσσαλίας, όπως τονίστηκε σε συνάντηση που είχε ο υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης με τον Σύλλογο Μελισσοκόμων Λάρισας.
Η συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έγινε παρουσία του Περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστού, του Γενικού Γραμματέα, Γιώργου Στρατάκου, του βουλευτή, Χρήστου Καπετάνου, του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Παναγιώτη Χατζηνικολάου και του Αντιπεριφερειάρχη πρωτογενούς τομέα, Απόστολου Μπίλλη, ενώ από την πλευρά του Συλλόγου Μελισσοκόμων Λάρισας παρέστησαν ο Πρόεδρος, Πέτρος Σαρούδης, ο Γ.Γ. Ιωάννης Σένκο, ο Ταμίας, Πέτρος Πανταζής και το μέλος, Γιώργος Σφήκας.
«Πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω κάθε περιθώριο για τη στήριξη της μελισσοκομίας» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αυγενάκης και ζήτησε συγκεκριμένες προτάσεις για την αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου τους από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να υπάρχει διαρκής συνεργασία φορέων και μελισσοκόμων για να επιτευχθεί η ένταξη του συνόλου της μελισσοκομικής δραστηριότητος τους στο πλαίσιο ασφαλίσεων, με στόχο να υπάρχει ταύτιση σε ψηφιακό αρχείο των στοιχείων των μελισσοκομικών βιβλιαρίων και των δηλώσεων εκτροφής μελισσοσμηνών και κυψελών στον ΕΛΓΑ.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, στη Θεσσαλία έχουν δηλωθεί απώλειες σε 109.000 μελισσοσμήνη.
Ο κ. Ιωάννης Σένκο, Γενικός Γραμματέας στον Σύλλογο Μελισσοκόμων Λάρισας, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «αποφασίσαμε να συστήσουμε μια Επιτροπή η οποία να εξετάσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι και να προτείνει λύσεις. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα καταβληθούν αποζημιώσεις αλλά δεν ανακοίνωσε τα ποσά.
Πάντως το κόστος με τα υλικά για να στηθεί μια κυψέλη είναι στα 50 ευρώ. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προσθέσουμε το κόστος αγοράς για το μελισσοσμήνος που είναι στα 75 ευρώ το 5άρι και στα 110 ευρώ το 10άρι (αριθμός πλαισίων). Ένα παραγωγικό μελίσσι πρέπει να είναι τουλάχιστον 20 πλαισίων. Η αγορά των μελισσοσμήνων πρέπει να γίνει την Άνοιξη και σε αυτά τα ποσά θα πρέπει να προστεθεί και κονδύλι για την αγορά μελισσοτροφής που είναι αναγκαία.
Πάντως φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά για τον κλάδο. Οι καιρικές συνθήκες δεν βοήθησαν και δεν υπάρχει παραγωγή μελιού για να πουλήσουμε για να έχουν κάποιο εισόδημα. Επίσης και όσοι διαθέτουν μέλι οι τιμές είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και αυτή την εποχή κυμαίνονται από 2,80-3 ευρώ το κιλό για τα ανθόμελα και φτάνουν έως 4,-4,10 ευρώ για πευκόμελα κ.α. Στο μεταξύ πολλοί έμποροι δίνουν μια προκαταβολή στους μελισσοκόμους και καθυστερούν την εξόφληση. Όλα αυτά δημιουργούν σοβαρά οικονομικά προβλήματα στους μελισσοκόμους».
Αγανάκτηση υπάρχει στους μελισσοκόμους γιατί μετά από τόσες ημέρες δεν έχουν επίσημα ενημερωθεί για τις αποζημιώσεις από τις πλημμύρες.
Όπως τονίζει η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ) «επιτέλους άρχισαν οι καταγραφές στα χαμένα μελίσσια από τους ελεγκτές. Μία διαδικασία που άργησε 15 μέρες.
Ήδη οι κυψέλες που βρέθηκαν, σάπισαν μετά από τόσο καιρό μέσα σε νερά και λάσπες κι αυτό διότι ο ΕΛΓΑ απαιτεί να παραμείνουν έτσι, παρ' ότι ο πρόεδρός του κ. Λυκουρέντζος, σε συνέντευξη στην τηλεόραση, είπε ότι δεν χρειάζεται.
Όπως μαθαίνουμε από συναδέλφους που πέρασαν την διαδικασία του ελέγχου, το ποσό για κυψέλη, ζωικό κεφάλαιο και ατρύγητο μέλι, με τα βίας θα φτάσει ίσως τα 50 €. Αυτό είναι απαράδεκτο εάν συμβεί. Είναι εμπαιγμός. Είναι προκλητικό για ανθρώπους που έχασαν τα πάντα.
Όπως απαράδεκτο θα είναι το γεγονός, εάν αληθεύει, ότι τα 2 € τέλη εκτίμησης δεν αφαιρούνται, όπως είπε το υπουργείο. Οι ελεγκτές δεν έχουν κάποια ενημέρωση-εντολή επ' αυτού, πάντως.
Η Ομοσπονδία έχει ζητήσει ενημέρωση από το υπουργείο. Έχει ζητήσει συνάντηση, επίσης. Έχει ζητήσει να έρθει ο υπουργός στη Θεσσαλία να τον συνοδεύσει σε μελισσοκομεία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανταπόκριση σε κανένα από αιτήματά μας και σε καμία τηλεφωνική μας όχληση.
Αυτή η στάση δεν είναι αποδεχτή και δεν λύνει προβλήματα. Τουναντίον, δημιουργεί προβλήματα στην μετ' έπειτα συνεργασία μας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ενημέρωση από την ερχόμενη εβδομάδα».
Από την πλευρά του ο κ. Ιωάννης Σενκό, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Θεσσαλίας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «μετά από τόσες ημέρες ακόμη δεν μας έχουν ενημερώσει τι θα πρέπει να κάνουμε με τις κυψέλες που καταστράφηκαν. Οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ δεν έχουν κάποια ενημέρωση και μας ζητούν να αφήσουμε τις κυψέλες εκεί που βρίσκονται. Όμως με τα σημερινά δεδομένα είναι αδύνατη η καταγραφή γιατί έχουν μετακινηθεί σε μεγάλες αποστάσεις.
Επίσης δεν έχουμε ενημερωθεί με τα ποσά που θα αποζημιωθούμε αλλά μας λένε ότι έχει ισχύσει και στο παρελθόν. Όσον αφορά τα τέλη οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ μας ζητούν να τα πληρώσουμε γιατί δεν έχουν κάποια ενημέρωση από τη διοίκηση του Οργανισμού. Επίσης έρχεται ο υπουργός κ. Αυγενάκης στην Λάρισα και δεν δέχεται να συναντηθεί με τους μελισσοκόμους».
Αντιδράσεις υπάρχουν και από την ΟΜΣΕ γιατί δεν υπήρξε συνάντηση με τον υπουργό κ. Αυγενάκη όταν επισκέφτηκε την Λάρισα. Όπως τονίζει στον υπουργό, «επισκεφθήκατε την περιοχή της Λάρισας, όπου και η έδρα της Ομοσπονδίας μας και δεν μας καλέσατε. Αναρωτιόμαστε γιατί. Μας αποφεύγετε; Δεν συμπεριλαμβάνετε τη μελισσοκομία στους πληγέντες κλάδους; Δε θεωρείτε σημαντικό τον κλάδο της μελισσοκομίας; Σας διέφυγε; Όποιος κι αν είναι ο λόγος, δε μας δώσατε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα αιτήματά μας».
Στην επιστολή που έστειλε στο ΥπΑΑΤ η ΟΜΣΕ αναφέρει τις προτάσεις της που είναι οι εξής:
Για να υπάρξει μελισσοκομία ξανά στις περιοχές που επλήγησαν είτε από πλημμύρες είτε από πυρκαγιές θα πρέπει:
1. Τα χαμένα μελίσσια να μην αφαιρεθούν από το ηλεκτρονικό μητρώο μέχρι να τα ξαναφτιάξουν οι παθόντες.
2. Να μην υπάρχει πλαφόν αύξησης των μελισσιών μέχρι να φτάσουν τον αρχικό αριθμό μελισσιών. Το πλαφόν αύξησης στη μελισσοκομία είναι τροχοπέδη και ανεδαφικό, γενικώς.
3. Τα χρήματα των Δράσεων του Τομεακού Προγράμματος Μελισσοκομίας να δίνονται κανονικά. Να ληφθεί υπόψη ότι βάσει και αυτών των μελισσιών ήρθε το κονδύλι από την ΕΕ.
4. Τα χρήματα των βιολογικών να δοθούν κανονικά επίσης.
5. Να αποζημιωθούν τα μηχανήματα, οι αποθήκες, τα χαμένα αποθηκευμένα μέλια και τα διαφυγόντα κέρδη από τη χαμένη παραγωγή του πεύκου που ήδη είναι σε εξέλιξη.
6. Να δοθούν άτοκα δάνεια σε όσους το χρειαστούν.
7. Μία πλήρης κυψέλη και ένα μελίσσι με πληθυσμό 10 πλαισίων κοστίζει 150€. Εάν υπολογιστεί και το μέλι, φτάνουμε τα 200€. Αυτή είναι η αντικειμενική αξία που πρέπει να λάβει ως αποζημίωση ο μελισσοκόμος.
8. Μελισσοκομικοί Σύλλογοι: σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει δυνατότητα εξακρίβωσης των χαμένων μελισσιών, να μπορούν να επιβεβαιώσουν την ζημιά ή το μέγεθος αυτής. Γνωρίζουν τα της περιοχής τους.
9. Σχέδια βελτίωσης. Να δοθεί πριμ βαθμολογίας και προτεραιότητα σε πληγέντες.
10. Τα ζωντανά μελίσσια δεν έχουν τόπο να βοσκήσουν. Να δοθούν μελισσοτροφές στους πληγέντες να συντηρήσουν τα εναπομείναντα μελίσσια. Έρχεται χειμώνας και με μαθηματική ακρίβεια θα χαθούν κι αυτά, εάν δεν ταϊστούν.
11. Να δοθεί κρατική αρωγή για το 100% της αξίας ενός μελισσιού μαζί με την κυψέλη.
12. Να «παγώσουν» οι οικονομικές υποχρεώσεις των πληγέντων προς τράπεζες, εφορία κ.λπ. μέχρις ότου ορθοποδήσουν.
Κάθε άλλο πλην των ανωτέρω, θα είναι ημίμετρο που δεν θα δώσει την δυνατότητα για επανεκκίνηση της Μελισσοκομίας στις πληγείσες περιοχές. Εσείς αποφασίζετε.
Επειδή μεγάλη κουβέντα γίνεται το τελευταίο διάστημα στην χώρα μας με τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων αλλά όπως όλα στην Ελλάδα μένουν όλοι στα λόγια.
Αν οι αυξήσεις στα τρόφιμα οφείλονται στην αύξηση του κόστους παραγωγής (όπως έχουμε κάνει σχετικά ρεπορτάζ στον ΑγροΤύπο) τότε θα πρέπει να παρθούν γενναία μέτρα στο χωράφι ή στον στάβλο για να έχουμε μείωση του κόστους. Για παράδειγα στις ΗΠΑ κάνουν εισαγωγές πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων από την Ρωσία, παρά τις τεταμένες σχέσεις που υπάρχουν λόγω Ουκρανίας, για να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές των λιπασμάτων.
Αν όμως οι αυξήσεις τιμών οφείλονται σε κερδοσκοπικά παιχνίδια τότε θα πρέπει να βγουν στα «μανταλάκια» (όπως δήλωνε ένας πρώην υπουργός ΑΑΤ αλλά ποτέ δεν έκανε) διευθύνσεις και ονόματα, όπως κάνουν άλλες χώρες.
Φυλάκιση κερδοσκόπου έγινε σε μια Αφρικανική χώρα, την Τυνησία. Συγκεκριμένα ο επικεφαλής μιας ομοσπονδίας τυνησιακών αρτοποιείων συνελήφθη μετά από απόφαση του Τυνήσιου προέδρου να πατάξει τους «κερδοσκόπους» ενόψει της έλλειψης επιδοτούμενου άλευρου που έχει οδηγήσει σε παρατεταμένη κρίση ψωμιού σε χαμηλές τιμές.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πρεσβεία στην Τύνιδα, ο Mohamed Bouanane, πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηρίου Ιδιοκτητών Αρτοποιείων, συνελήφθη «με την υποψία για μονοπώλιο, κερδοσκοπία με επιδοτούμενα τρόφιμα και υποψίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος».
Σύμφωνα με αρκετούς οικονομολόγους της χώρας, η «κρίση ψωμιού» στην πραγματικότητα εξηγείται από την ανεπαρκή προσφορά της αγοράς στο αλεύρι που επιδοτείται από το κράτος. Από πληροφόρηση εγχώριων πηγών επιβεβαιώνεται ότι η κρίση είναι εν μέρει τεχνητή και προϊόν του στρεβλού συστήματος επιδοτήσεων και της διαφθοράς, καθώς αρκετοί ιδιοκτήτες αρτοπωλείων συσσώρευαν επιδοτούμενο αλεύρι για να το κατευθύνουν στην χρήση μη επιδοτούμενων αρτοσκευασμάτων και γλυκών ζαχαροπλαστικής με σκοπό να αυξήσουν το περιθώριο κέρδους τους και να κερδοσκοπήσουν.
Πάνω από 44.000 μελισσοσμήνη καταστράφηκαν στην Θεσσαλία. Εκτός όμως από την ζημιά στο ζωικό κεφάλαιο φέτος ήταν μια πολύ άσχημη χρονιά για την παραγωγή μελιού.
Ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Θεσσαλίας Apis Era αναφέρει ότι οι ζημιές και οι πληγές που άφησε η κακοκαιρία Daniel αποτελούν πρωτόγνωρο και ιστορικό φαινόμενο για τη Θεσσαλία. Θα θέλαμε να εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια σε όλους τους συμπολίτες μας που έχασαν δικούς τους ανθρώπους, καθώς επίσης να δηλώνουμε και τη συμπαράστασή μας στους πληγέντες.
Ο μελισσοκομικός κλάδος ακόμη μετράει τις πληγές του, με τις ζημιές στο Θεσσαλικό κάμπο και τα ορεινά της Θεσσαλίας να δείχνουν πως θα είναι τεράστιες.
Μέχρι και τις 13 Σεπτέμβρη 2023 η ζημιά άγγιζε τον αριθμό των 44.000 μελισσοσμηνών και ο αριθμός συνέχεια αυξάνεται, χωρίς να έχουν υπολογιστεί ακόμη οι ζημιές σε εξοπλισμό, αυτοκίνητα και αποθήκες.
Το χτύπημα που δέχτηκε η μελισσοκομία σαν κλάδος, ειναι ανυπολόγιστο, μιας και στην Θεσσαλία φιλοξενούνταν τη συγκεκριμένη περίοδο μελίσσια απ' όλη την Ελλάδα. Αν προσθέσουμε τις απώλειες σε μελίσσια - χάθηκαν χιλιάδες κυριολεκτικά - απο τις πυρκαγιές το προηγούμενο διάστημα αλλά και τις περιοχές μελισσοκομικού ενδιαφέροντος που κυριολεκτικά έγιναν στάχτη συμπεραίνουμε οτι ο κλάδος είναι πολύ δύσκολο να σταθεί ξανά στα πόδια του.
Προσπαθούμε να αναδείξουμε τις αγωνίες των μελών μας και να γνωστοποιήσουμε το καίριο πλήγμα που υπέστη ο μελισσοκομικός κλάδος. Ένας κλάδος που δεν έχει προβληθεί στο βαθμό που του αναλογεί, μιας και η μέλισσα είναι ο σημαντικότερος επικονιαστής στη φύση και η μείωση του πληθυσμού θα επηρεάσει τη φυτική παραγωγή της χώρας. Ελπίζουμε οτι οι κρατικοί φορείς δεν θα αγνοήσουν για άλλη μια φορά το μελισσοκομικό κλάδο και θα αγωνιστούμε ώστε η στήριξη στους μελισσοκόμους που επλήγησαν να είναι τέτοια που θα τους βοηθήσει να σταθούν ξανά στα πόδια τους.
Επίσης όσα μέλη του συνεταιρισμού έχουν υποστεί ζημιές στης αποθήκες τους διατίθεται χώρος αποθήκευσης υλικών από μέλη του συνεταιρισμού και μηχανήματα για καθαρισμό αποθηκών.
Ο κ. Ιωάννης Σενκό, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Θεσσαλίας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «εδώ και 1,5 εβδομάδα περιμένουμε επίσημη ενημέρωση για τους μελισσοκόμους και τι θα πρέπει να κάνουμε με τις κυψέλες μας και αν ισχύει με εμάς ότι με τους κτηνοτρόφους. Η καταστροφή για τους μελισσοκόμους είναι μεγάλη και έρχεται σε μια πολύ καταστροφική χρονιά στην παραγωγή μελιού.
Τα έξοδα φέτος ήταν τριπλάσια σε σχέση με άλλες χρονιές. Επίσης δεν είχαμε παραγωγή βελανιδιάς ούτε προλάβαμε να τρυγήσουμε τα βαμβάκια. Περιμέναμε το δεύτερο βάρεμα στο πεύκο όταν ήρθε η καταστροφή. Επίσης πολλοί μελισσοκόμοι αναγκάστηκαν να κατέβουν στον κάμπο λόγω των απαγορεύσεων που υπήρξαν στα δάση των ορεινών περιοχών εξαιτίας των πυρκαγιών. Οι πλημμύρες κατέστρεψαν το ζωικό κεφάλαιο αλλά δεν είχαμε φέτος και παραγωγή για να πουλήσουμε. Η κατάσταση είναι τραγική στον κλάδο. Όμως να περιμένετε και προβλήματα τον επόμενο χρόνο στην επικονίαση των φυτών λόγω μείωσης των μελλισών».
Η άνοδος των τιμών οφείλεται στην αύξηση του κόστους παραγωγής υποστηρίζει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγoρών.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Παντελής Μόσχος, «μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, με κλειστή την Εθνική Οδό σε Τέμπη - Λάρισα, για 7 ημέρες, με αυξημένο κατά πολύ το κόστος Μεταφοράς στην Τροφοδοσία, ο Νομός Αττικής τροφοδοτείται κανονικά, από τις παραγωγικές περιοχές των Μεγάρων και Μαραθώνα και παρά το αυξημένο Κόστος Παραγωγής σε καύσιμα, ενέργεια, ρεύμα, αγροεφόδια και σοβαρή έλλειψη έμπειρων Εργατών Γης, στις Λαϊκές Αγορές Αττικής υπάρχει επάρκεια προϊόντων, δεν παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας και είμαστε φθηνότεροι από το στεγασμένο εμπόριο από 30%-50%. Η άνοδος των τιμών οφείλεται στην αύξηση του κόστους παραγωγής. Επίσης θα πρέπει να φτιάξουν τους δρόμους για την ομαλή τροφοδοσία των αγορών με προϊόντα αλλιώς θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι τιμές στις λαϊκές».
Οι τιμές των προϊόντων στις Λαϊκές Αγορές Αττικής έχουν ως εξής:
Μελιτζάνες: 1,50 €
Κολοκυθάκια: 2,30 €
Πατάτες: 0,80 – 1,20 €
Αγγουράκια: 1,50 – 2,00 €
Ντομάτες: 1,00 – 2,00 € Κρεμμύδια : 1,50 €
Βλήτα: 1,50 €
Σπανάκι: 1,80 – 2,50 €
Λάχανο: 1,50 €
Χόρτα Ιταλικά: 1,50 – 2,00 €
Μαρούλια: 0,50 – 0,70 €
Ματσάκια (Άνιθο, Μαϊντανός, Ρόκα): 0,50 – 0,70 €
Παντζάρια: 1,50 €
Άγρια Ραδίκια: 2,00 – 3,00 €
Νεκταρίνια: 1,50 €
Ροδάκινα: 1,50 €
Σταφύλια: 1,70 €
Καρότα: 1,50 €
Πιπεριές: 2,00 €
Μήλα: 1,00 – 1,50 €
«Τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στις Λαϊκές Αγορές της Αττικής και στις άλλες πλημμυρισμένες πόλεις της Θεσσαλίας είναι καταδικαστέες και απαράδεκτες από όλον τον αγροτικό κόσμο της χώρας. Πάντως σήμερα οι αγορές έχουν επάρκεια και λειτουργούν κανονικά», τονίζει.
Και προσθέτει: «Ζητάμε έκτακτη συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα και τον Υπουργό ΑΑΤ κ. Λευτέρη Αυγενάκη, ώστε να βρεθούν μαζί μας, τρόποι για άμεσες αποζημιώσεις και ιδιαίτερα των κτηνοτρόφων και μείωση του κόστους παραγωγής, για να μπορούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους, για να υπάρχει επάρκεια αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, για να αποφευχθεί η επισιτιστική κρίση και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας».
«Στους αγρότες θα δοθούν πολλά χρήματα στις περιοχές αυτές. Είναι κρίσιμο για το μέλλον της χώρας η αγροτική παραγωγή στη Θεσσαλία να ξαναπάρει μπρος όσο γίνεται πιο γρήγορα». Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Και πρόσθεσε: «Η Θεσσαλία είναι η καρδιά της αγροτικής παραγωγής της Ελλάδος. Δεν θέλω να υποκριθώ ότι έχουμε εύκολο δρόμο μπροστά μας. Αντιμετωπίζουμε μία πρωτοφανούς μεγέθους καταστροφή».
Αναφερόμενος στους ανθρώπους που καταστράφηκαν οι περιουσίες τους, ο υπουργός τόνισε ότι «...έχω να πω μόνο ένα πράγμα. Και το λέω με μεγάλη ειλικρίνεια. Δεν υπάρχει περίπτωση να σας αφήσουμε μόνους σας. Όλες οι δυνάμεις του κράτους, και δεν είναι λίγες, θα έχουν ως κεντρικό στόχο ο κάθε ένας συμπολίτης μας που καταστράφηκε, να μπορέσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα να ξαναβάλει μπρος τη ζωή του. Ήδη όσα μέτρα άμεσα μπορούσαν να ληφθούν τα λάβαμε. Έχουμε δώσει και αναστολή πληρωμής στον ΕΦΚΑ για όλη την περιοχή αυτή ώστε να μην έχουν πρόβλημα με τις συντάξεις τους, με τις εισφορές τους, με τα χρέη τους, με τα δάνεια και τα λοιπά. Και θα είμαστε από πάνω 24 ώρες το 24ωρο. Είναι πραγματικά δική μας ευθύνη να μη μείνει κανένας μόνος του πίσω».
Για τα μέτρα που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας μετά την κακοκαιρία, είπε τα εξής: «Το Υπουργείο Εργασίας έβγαλε την ίδια μόλις μέρα που δημοσιεύτηκε ο χάρτης των πληγεισών περιοχών, απόφαση για την αναστολή των συμβάσεων εργαζομένων και την παροχή επιδόματος 534 ευρώ για έως τρεις μήνες. Την επόμενη μέρα βγάλαμε απόφαση για την ασφαλιστική κάλυψη όλων των κατοίκων της Θεσσαλίας, ασχέτως αν χρωστάνε ή όχι στα ταμεία, έτσι ώστε να τους εξασφαλίσουμε την ανεμπόδιστη πρόσβαση στην υγεία, χωρίς καμία ταλαιπωρία, γιατί εκεί τίθενται και ζητήματα δημόσιας υγείας. Μέσα σε διάστημα 24ώρου όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Εργασίας για την ανακούφιση των συμπολιτών μας στη Θεσσαλία έχουν τεθεί σε λειτουργία. Ήδη ο ΕΦΚΑ, με δική μου προσωπική εντολή, δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην έκδοση των συντάξεων στη Θεσσαλία, στον Έβρο και στη Ρόδο, στις πληγείσες περιοχές δηλαδή. Ακριβώς για να δείξουμε ότι το κράτος αναγνωρίζει ότι εκεί οι άνθρωποι έχουν αυξημένες ανάγκες».
Τέλος παραδέχτηκε ο υπουργός ότι το πρόβλημα με την ακρίβεια είναι δύσκολο να λυθεί. Όπως ανέφερε «η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας χωρίς καμία συζήτηση. Δεν είναι τόσο εύκολο να καταπολεμηθεί. Αν ήταν εύκολο θα την είχαν αντιμετωπίσει και τα υπόλοιπα κράτη. Σήμερα βλέπετε ότι παντού γίνεται χαμός. Εμάς μας έτυχε και αυτό τώρα και θα δώσει μια πίεση μεγαλύτερη. Αλλά δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις εδώ».
Από την 1η Σεπτεμβρίου έως την 20η Οκτωβρίου έχουν περιθώριο οι ενεργοί μελισσοκόμοι να δηλώσουν τις κατεχόμενες κυψέλες τους με σχετική αίτηση στην αρμόδια ΔΑΟΚ.
Ενεργός μελισσοκόμος ο οποίος υποβάλλει τη Δήλωση κατεχομένων κυψελών μεταξύ της 21ης Οκτωβρίου και της 20ης Νοεμβρίου κάθε έτους, συμπεριλαμβάνεται υποχρεωτικά στο δείγμα επιτόπιου ελέγχου.
Η δήλωση γίνεται σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή μέσω διαχειριστικής εφαρμογής που αναπτύσσει και διαχειρίζεται η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Την διαδικασία της υποβολής δηλώσεων προβλέπει η Υπουργική Απόφαση με Αριθμό 140/106513/2021 (ΦΕΚ 1560 Β/17-4-2021).
Αν παρέλθει διάστημα ενός έτους χωρίς ο μελισσοκόμος να προβεί στην προβλεπόμενη δήλωση, αποστερείται των παρακάτω δικαιωμάτων:
α) συμμετοχής σε δράσεις εθνικών ή/και ενωσιακών μέτρων στήριξης και ενίσχυσης του αγροτικού τομέα εν γένει και του τομέα της μελισσοκομίας ειδικότερα, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας,
β) ασφάλισης στον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) και αποζημίωσης σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή αντίξοων καιρικών συνθηκών
γ) αποζημίωσης σε περιπτώσεις επιβολής κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης ζωικού κεφαλαίου που αφορά τη μελισσοκομία,
δ) συμμετοχής σε προγράμματα επικονίασης της αυτοφυούς ή καλλιεργούμενης βλάστησης ή σε διαδικασίες εκμίσθωσης των κατεχομένων κυψελών, με σκοπό την προαγωγή της επικονίασης καλλιεργημένων εκτάσεων,
ε) για τον ενεργό μελισσοκόμο, η περιοχή τοποθέτησης των κυψελών αποτελεί χώρο εργασίας, και κάθε μετακίνηση του νόμιμου κατόχου των κυψελών ή του «υπεύθυνου μελισσοκομείου» από και προς τον χώρο τοποθέτησης των κυψελών, νοείται ως μετακίνηση από και προς την εργασία, με την προϋπόθεση ότι η περιοχή τοποθέτησης και οι εν γένει μετακινήσεις των τρεχουσών δηλούμενων κυψελών έχει δηλωθεί στο Μητρώο.
Στους ενεργούς μελισσοκόμους χορηγείται βεβαίωση δήλωσης κατεχόμενων κυψελών, μέχρι την έναρξη ισχύος της υπουργικής απόφασης που προβλέπεται στην περ. β της παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 4691/2020 και την έκδοση της ατομικής μελισσοκομικής ταυτότητας.
Υπενθυμίζουμε ότι είναι υποχρεωτική εκ μέρους τους η δήλωση στο Μητρώο τουλάχιστον δύο φορές κατ’ έτος:
α) της ετήσιας παραγόμενης ποσότητας μελιού και λοιπών μελισσοκομικών προϊόντων και
β) της ποσότητας μελιού και λοιπών μελισσοκομικών προϊόντων που διακινεί - εμπορεύεται νόμιμα στην αγορά, με ταυτόχρονη ψηφιακή καταχώρηση των σχετικών παραστατικών.
Για τη δήλωσε στην ψηφιακή υπηρεσία του ΥπΑΑΤ πατήστε εδώ
Φαίνεται να αλλάζει η κυβερνητική θέση που έλεγε όχι στην μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, κάτι που ήδη έχουν κάνει άλλα κράτη μέλη της ΕΕ (σε κάποια κράτη έχουμε και μηδενικό ΦΠΑ).
Ανοικτό ενδεχόμενο άφησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, το ενδεχόμενο να προωθήσει, στα πλαίσια του υπουργικού συμβουλίου, την μείωση του ΦΠΑ, από το 13% στο 6%, για μια σειρά από προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, μεταξύ αυτών και το ρύζι, ώστε να γίνουν πιο προσιτά στους καταναλωτές και ταυτόχρονα να παραμείνουν ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις που τα μεταποιούν και τα εμπορεύονται.
Το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ έθεσε στον κ. Αυγενάκη η πρόεδρος του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδος (ΣΟΕ), Γεωργία Κοστινάκη, στα πλαίσια της συνάντησης που έγινε με εκπροσώπους από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελληνικού Ρυζιού.
Σε δηλώσεις που έκανε στον ΑγροΤύπο η πρόεδρος του ΣΟΕ, Γεωργία Κοστινάκη, ανέφερε τα εξής:
«Τα τελευταία χρόνια λόγω του αυξημένου κόστους καλλιέργειας από την αύξηση του κόστους της ενέργειας και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με τις απώλειες στην παραγωγή, η τιμή παραγωγού στο αποφλοιωμένο ρύζι, που χρησιμοποιούμε σαν πρώτη ύλη, έχει σημειώσει σημαντική άνοδο. Το 2022 η τιμή παραγωγού έφτασε στα 700 ευρώ το τόνος.
Το ρύζι αποτελεί μια βασική τροφή για τον Έλληνα καταναλωτή και θα πρέπει να είναι εύκολη διαθέσιμη στο ράφι και σε προσιτή τιμή. Για να παραμείνει φθηνό το προϊόν στο ράφι, όπως επιθυμούμε οι μεταποιητές, ώστε να μπορεί να το αγοράσει ο Έλληνας καταναλωτής, θα ήταν σκόπιμο να μειωθεί ο ΦΠΑ, από 13% που είναι σήμερα στο 6%.
Να θυμίσουμε ότι αντίστοιχο μέτρο πήρε και η Ιταλία, που αποτελεί την «μεγάλη δύναμη» στην ΕΕ όσον αφορά την παραγωγή ρυζιού. Με κυβερνητική απόφαση το ρύζι στην λιανική στην ιταλική αγορά έχει ΦΠΑ 4%.
Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι το ρύζι είναι ένα κυρίως εξαγώγιμο προϊόν. Οι μεταποιητές το αγοράζουμε από τους ρυζοπαραγωγούς με ΦΠΑ όμως όταν το εξάγουμε δεν υπάρχει. Αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί εκατομμύρια ευρώ πιστωτικού ΦΠΑ στα μέλη μας.
Ο κ. Αυγενάκης ζήτησε να στείλουμε μια τεκμηριωμένη πρόταση και να το δουλέψουμε με τα προϊόντα των υπόλοιπων διεπαγγελματικών, για αποφασίσουμε σε ποια τρόφιμα και γιατί ζητάμε τη μείωση του ΦΠΑ τους, ώστε στην συνέχεια να την καταθέσουμε στο υπουργείο Οικονομικών».
Την Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2023, ανοίγει ο επόμενος κύκλος αιτήσεων του Market Pass, σύμφωνα με όσα ορίζει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).
Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω των Κ.Ε.Π. από την Παρασκευή (15 Σεπτεμβρίου 2023) έως και την Τρίτη (31 Οκτωβρίου 2023) για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023.
Τονίζεται ότι για τους δικαιούχους που είχαν ήδη λάβει την οικονομική ενίσχυση τους προηγούμενους μήνες δεν απαιτείται εκ νέου υποβολή της αίτησης. Ωστόσο, μπορούν να υποβάλουν νέα αίτηση, μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2023, εάν επιθυμούν να τροποποιήσουν τον τρόπο χορήγησης της ενίσχυσης ή εάν έχει μεταβληθεί ο αριθμός IBAN του τραπεζικού λογαριασμού της επιλογής τους, σε σχέση με την πρώτη καταβολή.
Δικαιούχοι του Market Pass είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος που έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα φορολογική δήλωση για το 2022 και το ετήσιο συνολικό εισόδημά τους δεν ξεπερνάει:
- τις δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει,
- τις είκοσι τέσσερις χιλιάδες (24.000) ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού,
- τις είκοσι τέσσερις χιλιάδες (24.000) ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια και προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος, μετά το πρώτο.
Επιπρόσθετα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των τετρακοσίων χιλιάδων (400.000) ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο που θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση του Market Pass:
- είτε εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα, την οποία θα αποθηκεύουν στο έξυπνο κινητό τους και την οποία θα επιδεικνύουν στις αγορές τους,
- είτε μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το 80% του ποσού που τους αναλογεί.
Η ενίσχυση διαμορφώνεται στο 10% του μηνιαίου ύψους αγορών έως 1.000 ευρώ και το ύψος της ξεκινά από τα 22 ευρώ ανά μήνα για μονομελή νοικοκυριά και προσαυξάνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Το ανωτέρω όριο των αγορών δεν ισχύει για δικαιούχους με περισσότερα από έξι (6) εξαρτώμενα τέκνα.
Οι ενισχύσεις για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023 θα καταβληθούν:
- Έως την 29η Σεπτεμβρίου 2023: α) για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως και την 25η Σεπτεμβρίου 2023 β) για όσους είχαν λάβει ήδη την ενίσχυση κατά την προηγούμενη περίοδο και είναι εκ νέου δικαιούχοι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φορολογικές δηλώσεις των δικαιούχων να έχουν εκκαθαριστεί έως την 25η Σεπτεμβρίου 2023.
- Έως την 5η Νοεμβρίου 2023 για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά την 25η Σεπτεμβρίου και έως την 31η Οκτωβρίου 2023, και για όσους οι φορολογικές δηλώσεις εκκαθαριστούν μετά την 25η Σεπτεμβρίου.
Στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι κάθε καλοκαίρι με τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας στα δάση, αναφέρεται σε συνέντευξή του στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Αθανασιάδης, Βιολογικός Μελισσοκόμος από την Εύβοια και Γραμματέας του Σωματείου Βιολογικών Μελισσοκόμων Ελλάδας.
«Πολλοί μιλάνε για τα καμένα μελίσσια, αλλά κανείς δεν μιλάει για την χαμένη παραγωγή. Έλατος και πεύκο από τα βασικά μέλια της χώρας. Για να παράγει θα πρέπει τα μελίσσια να είναι στα δάση. Είμαστε επαγγελματίες και αν μας απαγορεύουν να κυκλοφορούμε ελεύθερα δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας.
Η πολιτεία έχει κάνει μεγάλο λάθος να αντιμετωπίζει εχθρικά τον κλάδο μας. Ο μελισσοκόμος αντιμετωπίζεται ως παρείσακτος παρίας στα δάση, στους κάμπους, στις λαγκαδιές και σε όλη την ύπαιθρο.
Παράγουμε από το δάσος και σίγουρα δεν θέλουμε να καταστρέψουμε μια περιοχή που μας δίνει εισόδημα. Ο μελισσοκόμος είναι ο Φύλακας του Δάσους. Με τις μέλισσές του διατηρεί και εμπλουτίζει τη βιοποικιλότητα του οικοσυστήματος.
Ο μελισσοκόμος είναι τα μάτια του δάσους και ο μόνιμος θεματοφύλακας της δασοπροστασίας χειμώνα-καλοκαίρι. Είναι αυτός που σβήνει τις πυρκαγιές, αυτός που με το άγρυπνο βλέμμα του ειδοποιεί την πυροσβεστική, αυτός που πάντα φροντίζει και αποψιλώνει τα δασικά οικοσυστήματα, τα οποία και αποτελούν το δεύτερο σπίτι του. Είναι αυτός που ζει και αναπνέει μέσα και από το δάσος, αρμονικά και φυσικά.
Αφήστε το μελισσοκόμο να εργαστεί σιωπηλά και ακούραστα μέσα σε αυτό, χωρίς καν να αποζητά την αναγνώριση του έργου που επιτελεί. Μην του απαγορεύετε να εξασκεί το ύψιστο λειτούργημά του για την προστασία, τη διαφύλαξη και τη διασφάλιση της ίδιας της ζωής του δάσους, των υπόλοιπων έμβιων όντων, της ανθρωπότητας.
Δυστυχώς ζούμε σε καιρούς κατά τους οποίους η Πολιτεία αντί να προτρέπει και να κινητροποιεί τους επιτηδευματίες μελισσοκόμους να επισκέπτονται πιο συχνά τα δάση, ως ενεργοί δασοπροστάτες που φυλούν - περιπολούν για τυχόν εστίες ή και εμπρησμούς, τους απαγορεύει να εισέλθουν και να εργαστούν με τις μέλισσές τους.
Μαζί με εμάς απαγορεύει και σε ερασιτέχνες μελισσοκόμοι, αλλά και σε όλους οι πολίτες που δραστηριοποιούνται στα δασικά οικοσυστήματα (περιπατητές, αθλητές, αισθητικοί επισκέπτες κ.ο.κ.) που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει πυροπρόληψη. Ένα έρημο δάσος είναι εύκολο να καεί.
Ο μελισσοκόμος, με την απαγόρευση εισόδου στα δάση, χάνει τη δυνατότητα να εξάσκηση το επάγγελμά του, με τα συνεπακόλουθα διαφυγόντα κέρδη. Επίσης, εξίσου σημαντικό, του αφαιρείται το δικαίωμά του να φροντίσει το ζωικό του κεφάλαιο, τα ίδια του τα μελισσοσμήνη.
Είναι μεγάλο λάθος το επιχείρημα που ακούμε τα τελευταία χρόνια κατά το οποίο δεν συντρέχει κανένας λόγος να εισέρχεται ο μελισσοκόμος στα δάση ως πιθανός υπαίτιος έναρξης πυρκαγιών. Ίσα-ίσα, ο μελισσοκόμος, με τις συχνές επιθεωρήσεις στα ζωντανά του, πολλαπλασιάζει την επαγρύπνηση από τυχόν εστίες ή και εμπρηστικές απόπειρες.
Ο μελισσοκόμος καπνίζει τα μελίσσια του, ως πρακτική που εφαρμόζεται παραδοσιακά εδώ και χιλιάδες χρόνια. Πόσο μάλλον των Ελλήνων μελισσοκόμων που παρέδωσαν στον κόσμο την επιστήμη της Μελισσοκομίας. Ο καπνισμός των μελισσιών επηρεάζει το φερομονικό ισοζύγιο των μελισσών, προκειμένου να υπάρχει αρμονική συνεργασία του μελισσουργού με τη μέλισσα, που έχει ανακηρυχθεί εξάλλου ως το πολυτιμότερο έμβιο ον στη γη (Earth Institute). Με απλά λόγια το κάπνισμα μελισσών δεν μπορεί να εξομοιώνεται με το κάψιμο ξερών κλαδιών, όπως κάποιοι υπεύθυνοι θέλουν να παρουσιάσουν.
Είναι παντελώς παράλογο να διακατέχει το μελισσοκόμο η ελαφρότητα της απροσεξίας και της χαλαρότητας, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται στο δεύτερο σπίτι του, που είναι το δάσος.
Όχι μόνο φροντίζει ώστε τα εργαλεία του να είναι καθαρισμένα, όχι μόνο προσέχει τις κινήσεις του με θρησκευτική ευλάβεια και στρατιωτική πειθαρχία, αλλά επιπλέον έχει πάντα στη διάθεσή του πυροσβεστήρες, νερό, χώμα, όπως και κάθε σύγχρονο μέσο (είτε αυτό λέγεται άψογο καπνιστήρι είτε εργαλεία πυρόσβεσης) που του εξασφαλίζει την άμεση επέμβασή του σε περίπτωση που εντοπίσει μια εστία φωτιάς στο δάσος.
Προς χάριν αποκατάστασης της αλήθειας, ζητώ από τους πολίτες να αναζητήσουν πληροφορίες σχετικά με τις εργασίες του μελισσοκόμου στα δασικά οικοσυστήματα από έγκυρες πηγές. Να αγκαλιάσουν τον κλάδο, καθώς η μελισσοκομία αποτελεί το οικολογικότερο επάγγελμα και ο μελισσοκόμος με τις μέλισσες του ασκεί ένα ύψιστο λειτούργημα για τη διατήρηση της ίδιας της ζωής στο δάσος και στα φυσικά οικοσυστήματα.
Καλώ όποιον επιθυμεί να επισκεφτεί οποιονδήποτε συνάδελφο προκειμένου να διαπιστώσει το πάθος, το γνωσιακό υπόβαθρο και το ζήλο που επιδεικνύει ο μελισσοκομικός κλάδος στη δασοπροστασία και την πυρόσβεση».
Μετά από εντολή που δόθηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, κλιμάκια του ΕΛΓΑ βρέθηκαν άμεσα στις περιοχές της Ρόδου και της Θεσσαλίας, που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, προκειμένου να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.
Από τις πρώτες οριοθετήσεις και επισημάνσεις που έκαναν επί πεδίου καταστροφών οι υπάλληλοι κλιμακίου του ΕΛΓΑ, που μετέβησαν από τη Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2023, στην Ρόδο, με επικεφαλής Προϊστάμενο του Υποκαταστήματος Αθηνών, αναφέρουν ότι οι ζημίες στις καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου αφορούν περίπου 50.000 ελαιόδενδρα, κυρίως στις Τοπικές Κοινότητες: Απόλλωνος, Ασκληπιείου, Γενναδίου και Βατίου, καθώς και περιορισμένο αριθμό στρεμμάτων άλλων δενδροκαλλιεργειών και περιορισμένο αριθμό στρεμμάτων κηπευτικών και αμπελοκαλλιεργειών.
Όσον αφορά τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου - οι οποίες θα προσμετρηθούν μετά την υποβολή δηλώσεων εκ μέρους των κτηνοτρόφων - προϋπολογίζονται επίσης νσύμφωνα με τις μέχρι τώρα αναγγελίες ζημιών, σε 2.500 ζώα και μελισσοσμήνη.
Επίσης κλιμάκιο του ΕΛΓΑ συμμετείχε σε σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και κατόπιν συνεργασίας με τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες αποφασίστηκε να γίνει δεκτό το αίτημα των παραγωγών και να δοθεί παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων για τις ζημίες από τις πυρκαγιές μέχρι τις 14 Αυγούστου 2023 και να γίνει άμεσα ο ενταφιασμός των καμένων ζώων σε εφαρμογή των κανόνων της Δημόσιας Υγείας και σε συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ και των ΔΑΟΚ.
Οι υπάλληλοι κλιμακίου του ΕΛΓΑ, που βρέθηκαν από την Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2023, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, με επικεφαλής τον Προϊστάμενο του Υποκαταστήματος Λάρισας, αναφέρουν ότι μετά από τις πρώτες οριοθετήσεις και επισημάνσεις τους επί του πεδίου των καταστροφών, ότι οι ζημίες στις καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου προς το παρόν είναι εξαιρετικά περιορισμένες και αφορούν καλλιέργειες αμυγδάλων και εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό άλλων δενδροκαλλιεργειών. Σημαντικές ζημίες υπάρχουν στις καταστροφές σε σιτηρά, τα οποία είχαν συγκομισθεί σε εκτεταμένο αριθμό στρεμμάτων, όπως επίσης σε αμπελοκαλλιέργειες.
Σημαντικές απώλειες ζωικού κεφαλαίου καταγράφονται σε σειρά κοινοτήτων, όπου ήδη υπάρχουν 49 αναγγελίες απώλειας ζωικού κεφαλαίου. Στις περισσότερες περιπτώσεις εξ αυτών χθες και σήμερα οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ σε συνεργασία με τις υπηρεσίες των ΔΑΟΚ επιχειρούν τόσο τις εξατομικευμένες εκτιμήσεις ανά κτηνοτροφική μονάδα, όσο και επισπεύδουν τις διαδικασίες ενταφιασμού των καμένων ζώων, σύμφωνα με τους κανόνες δημόσιας υγείας.
Επίσης καταγράφονται σημαντικές καταστροφές υποδομών, εγκαταστάσεων και γεωργοτεχνολογικού εξοπλισμού, όπως ποιμνιοστάσια, αποθήκες, στάβλοι και γεωργικά μηχανήματα.
Η διοίκηση του ΕΛΓΑ καθόρισε ως προθεσμία υποβολής δηλώσεων των παραγωγών και κτηνοτρόφων για τις ζημίες από τις τρέχουσες πυρκαγιές 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της κατάσβεσής τους, όπως και στην περίπτωση της Ρόδου.
Η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων Περιχώρων (Σ.Α.Α.Π.Π.), ανακοίνωσε την σύναψη πρωτοκόλλου συνεργασίας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ).
Στόχος της συνεργασίας είναι μεταξύ άλλων η δυνατότητα αύξησης της χρήσης αλευριού προερχόμενο από ελληνικό μαλακό σίτο ως πρώτης ύλης σε συνεργασία με παραγωγούς και αλευρόμυλους.
Όπως τονίζουν οι αρτοποιοί, μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσαν μαλακά σιτάρια από την Ουκρανία για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Με τον πόλεμο άρχισε να γίνεται δύσκολη η προμήθειά τους.
Μένει να δούμε αν αυτή η συνεργασία θα φέρει και αντίστοιχη αύξηση της τιμής παραγωγού στα μαλακά σιτάρια, κάτι που είναι το ζητούμενο για αύξηση της εγχώριας παραγωγής.
Ειδικότερα η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι «το πλαίσιο υιοθέτησης των στόχων αφορά:
- Ανάδειξης του διακριτού χαρακτήρα μελών της Σ.Α.Α.Π.Π. ως μοναδικών επιχειρήσεων επιτόπιας παρασκευής, ωρίμανσης, ζύμωσης, ψησίματος και πώλησης άρτου σε ημερήσια βάση.
- Παροχής εκπαιδευτικού έργου στα αντικείμενα των αρτοποιών και αρτεργατών
- Ισχυροποίησης του ερευνητικού έργου και των ερευνητικών προϊόντων στον αρτοποιητικό τομέα
- Αύξησης της συμμετοχής του ελληνικού σίτου στην εγχώρια παραγωγή άρτου
- Ενίσχυσης και προβολής της συμβολής των δυο φορέων στην ανάπτυξη των επιμέρους κοινωνιών στον αγροδιατροφικό τομέα σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο
- Συμβολής και των δυο φορέων στη χάραξη πολιτικής για τον πρωτογενή τομέα
αλλά και γενικότερα, υποστήριξης της αποστολής και του ρόλου των δύο φορέων, η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων Περιχώρων και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμφωνούν και προχωρούν από κοινού σε μια πρωτοποριακή συνεργασία με πολλαπλή οφέλη.
Περίπου 7 μήνες μετά την πρώτη επαφή ανάμεσα στην ΣΑΑΠΠ και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, αναφορικά με την διερεύνηση του προβλήματος της σιτάρκειας και της εισαγωγής μαλακών σιτηρών (κυρίως από την Ουκρανία), έφτασε επιτέλους η στιγμή της ευόδωσης και της δικαίωσης του Σωματείου των Αθηνών. Δικαίωση που έγκειται όχι μόνο στις σωστές προβλέψεις της πορείας της αγοράς και των οικονομικών συνθηκών αλλά και στο θέμα της εμπιστοσύνης για μια αγαστή συνεργασία με τον Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Καθηγητή κ. Σπύρο Κίντζιο.
Από σήμερα ξεκινάει μια νέα εποχή για την ΣΑΑΠΠ αλλά και για την βιοτεχνική αρτοποιία εν γένει, με ξεκάθαρη την αλλαγή της μικροπολιτικής νοοτροπίας που μαστίζει τον κλάδο εδώ και χρόνια και με έμφαση στην εξωστρέφεια, προκειμένου να προκύψουν οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν την ανάδειξη του ρόλου του βιοτέχνη αρτοποιού ως ένα υγιές και παραγωγικό κύτταρο στον πολύτιμο πρωτογενή τομέα για την χώρα μας.
Η από κοινού διερεύνηση της δυνατότητας αύξησης της χρήσης αλευριού προερχόμενο από ελληνικό σίτο ως πρώτης ύλης σε συνεργασία με παραγωγούς και αλευρόμυλους αλλά και η γενικότερη συνεργασία σε όλους τους τομείς όπου υπάρχει κοινό εκπαιδευτικό, επιστημονικό, ερευνητικό, και διοικητικό ενδιαφέρον με γνώμονα την αριστεία και την γνωσιακή ανάπτυξη και των δύο κοινοτήτων, είναι ένα στοίχημα με στόχο την άμεση και ολοκληρωτική υλοποίησή του».
Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης για την ΠΟΠ Γραβιέρα Νάξου στην Ελλάδα και τη Γερμανία», με διακριτικό τίτλο «The Pleasure of European P.D.O. Products, Graviera Naxou P.D.O.», πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, στην Αθήνα, στις 19 Ιουλίου 2023.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Προέδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ, δικαιούχου του Προγράμματος, κος Καπούνης Δημήτριος, η Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Qualitycert Limited, εκτελεστικού οργανισμού του Προγράμματος, κα Τέγου Παρασκευή, καθώς και δημοσιογράφοι, food bloggers και διαμορφωτές κοινής γνώμης οι οποίοι και ενημερώθηκαν για το Πρόγραμμα.
Την εκδήλωση τίμησε επίσης με τη παρουσία του ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κος Παύλος Σατολιάς.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους στόχους του προγράμματος που αφορούν την ενημέρωση σχετικά με τα πλεονεκτήματα των προϊόντων ΠΟΠ, καθώς και την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας του λογότυπου ΠΟΠ, μέσω της γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ. Επιπλέον έγινε εκτενής ενημέρωση τόσο για τα υψηλά πρότυπα που εφαρμόζονται κατά τη διαδικασία παραγωγής της Γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ, όσο και για την ιχνηλασιμότητα και τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά της.
Επίσης εκτός από την αναγκαιότητα στήριξης της αγροτικής παραγωγής, συζητήθηκε η κρισιμότητα της αύξησης των πωλήσεων και κατ’ επέκταση των εξαγωγών. Αξίζει να αναφερθεί πως υπήρξε και γευστική δοκιμή με κύρια βάση του menu την ΠΟΠ Γραβιέρα Νάξου.
Χαρακτηριστικά ο κος Καπούνης τόνισε πως η ΠΟΠ γραβιέρα Νάξου έχει διεθνή φήμη και σημαντικές διακρίσεις. Αποτελεί προϊόν ΠΟΠ από το 1996 και πανάξια φιγουράρει μεταξύ των πιο εύγευστων και καλοδεχούμενων από τον καταναλωτή τυριών, έχοντας ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Επιπλέον έχει κατακτήσει μεγάλες διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και είναι πραγματικά ένας θησαυρός της Ναξιακής οικονομίας, μια απόλαυση για τον καταναλωτή και η πιο σπουδαία προίκα της Νάξου.
Με τη σειρά η κα Τέγου Παρασκευή επισήμανε πως το εν λόγω διετές πρόγραμμα αποτελεί μέρος της προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη και την προώθηση των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα.
Τέλος τον λόγο είχε και η δημοσιογράφος γαστρονομίας και συγγραφέας κα Σίσσυ Νίκα όπου αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες παράγεται το γάλα της ΠΟΠ Γραβιέρας Νάξου, καθώς και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ναξιακής γης που συντελούν τα μέγιστα ώστε η ΠΟΠ Γραβιέρα Νάξου να βρίσκεται επάξια στην κορυφή των ελληνικών τυριών.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο εφαρμογής του Τομεακού Μελισσοκομικού Προγράμματος και του Στρατηγικού Σχεδίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (Σ.Σ.ΚΑΠ) για τα έτη 2023 – 2027, έχει εγκριθεί η υλοποίηση της Δράσης «Προώθηση του μελιού και των άλλων προϊόντων της κυψέλης» και καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής, κοινοποιώντας ταυτόχρονα τη προδημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης.
Τα εγκεκριμένα χρηματοδοτικά όρια της συνολικής δαπάνης για την υλοποίηση της Δράσης σύμφωνα με το χρηματοδοτικό πίνακα εκροών της Παρέμβασης Π2-55.6 του εγκεκριμένου Σ.Σ. ΚΑΠ 2023 - 2027, καθορίζονται σε διακόσιες χιλιάδες ευρώ (200.000 €) ανά προγραμματικό έτος, εκ των οποίων 50% προέρχονται από πόρους της ΕΕ και το υπόλοιπο 50% βαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Επιλέξιμες δραστηριότητες:
α) Συμμετοχή σε εκθέσεις προώθησης του προϊόντος με τη δημιουργία εκθεσιακών περιπτέρων με ενδεικτικό κόστος μέχρι του ποσού των 10.000 Ευρώ ανά δικαιούχο ετησίως.
β) Συμμετοχή σε εκδηλώσεις/ημερίδες/συνέδρια μέχρι του ποσού των 2.000 Ευρώ ανά δικαιούχο ετησίως.
γ) Επιμέλεια και δημιουργία έντυπου ή και οπτικοακουστικού ενημερωτικού υλικού, μέχρι του ποσού των 5.000 Ευρώ ανά δικαιούχο ετησίως.
δ) Ραδιοφωνικής, τηλεοπτική ή/και διαδικτυακή προβολής, μέχρι του ποσού των 5.000 Ευρώ ανά δικαιούχο ετησίως.
ε) Διοργάνωσης εκδηλώσεων, ημερίδων ή και συνεδρίων μέχρι του ποσού των 20.000 Ευρώ ανά δικαιούχο ετησίως.
Για την προγραμματική περίοδο 2023, επιλέξιμες είναι οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί από 1/1/2023 έως και την 31/07/2023.
Κατηγορία δικαιούχων (Α): Ενεργοί μελισσοκόμοι, φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών ή νομικών προσώπων, τα οποία δραστηριοποιούνται και στον τομέα της παραγωγής και της εμπορίας μελισσοκομικών προϊόντων και έχουν δηλωμένο ανάλογο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ), μπορούν να συμμετάσχουν στη Δράση καλύπτοντας τις δαπάνες υλοποίησης του συνόλου ή μέρους των επιλέξιμων δραστηριοτήτων (α) έως και (δ).
Κατηγορία δικαιούχων (Β): Νομικά πρόσωπα εποπτευόμενα από το ΥΠΑΑΤ, πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, επιστημονικοί φορείς και αγροτικοί μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί και αγροτικοί συνεταιρισμοί ή αγροτικές εταιρικές συμπράξεις που έχουν και μέλη μελισσοκόμους, ομάδες παραγωγών μελισσοκόμων, οργανώσεις παραγωγών μελισσοκόμων, φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας που δραστηριοποιούνται και στο μελισσοκομικό τομέα, καθώς και οργανώσεις εκπροσώπησης του μελισσοκομικού τομέα, μπορούν να συμμετάσχουν στη δράση καλύπτοντας τις δαπάνες υλοποίησης του συνόλου ή μέρους των επιλέξιμων δραστηριοτήτων (α) έως και (ε).
Διαβάστε την πρόσκληση (εδώ)
Στο μεταξύ με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη καθορίστηκαν το ακριβές περιεχόμενο και οι λεπτομέρειες εφαρμογής της δράσης «Αναλύσεις μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης», της Παρέμβασης Π2-55.4.
Σκοπός της δράσης είναι η αναβάθμιση της προστιθέμενης αξίας των μελισσοκομικών προϊόντων και η διευκόλυνση της εμπορίας τους.
Η εφαρμογή της παρούσας απόφασης καλύπτει τα προγραμματικά έτη από 2023 έως 2027, σύμφωνα με το εγκεκριμένο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Τα εγκεκριμένα χρηματοδοτικά όρια της συνολικής δαπάνης για την υλοποίηση της δράσης σύμφωνα με το χρηματοδοτικό πίνακα εκροών της Παρέμβασης 12-55.4 του εγκεκριμένου Σ.Σ. ΚΑΠ 2023 - 2027, καθορίζονται σε 300.000 € ανά έτος εφαρμογής της δράσης, εκ των οποίων 50% προέρχονται από πόρους της Ε.Ε. και το υπόλοιπο 50% βαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων .
Ως δικαιούχοι ορίζονται:
α) ενεργοί Μελισσοκόμοι οι οποίοι έχουν ενεργό Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που αντιστοιχεί στην παραγωγή φυσικού μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης ή και στην παραγωγή μελισσοσμηνών - παραφυάδων ή και στην κατηγορία του αγρότη ειδικού καθεστώτος
β) Αγροτικοί μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί και αγροτικοί συνεταιρισμοί ή αγροτικές εταιρικές συμπράξεις που έχουν και μέλη μελισσοκόμους, ομάδες παραγωγών μελισσοκόμων, οργανώσεις παραγωγών μελισσοκόμων, φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας που δραστηριοποιούνται και στο μελισσοκομικό τομέα, καθώς και οργανώσεις εκπροσώπησης του μελισσοκομικού τομέα, εφόσον αυτοί ασκούν εμπορική δραστηριότητα, διαθέτοντας τα μελισσοκομικά προϊόντα που παράγουν τα μέλη τους προς πώληση (λιανικώς ή χονδρικώς) στην αγορά και έχουν δηλωμένο ανάλογο ΚΑΔ.
Ως επιλέξιμες δαπάνες ορίζονται η πραγματοποίηση αναλύσεων δειγμάτων ελληνικού μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης σε διαπιστευμένα εργαστήρια, με σκοπό τον έλεγχο των φυσικοχημικών τους παραμέτρων, της διερεύνησης της πιθανής ύπαρξης καταλοίπων φυτοπροστατευτικών ουσιών, αντιβιοτικών ή/και άλλων ξένων και επικίνδυνων ουσιών και ελέγχου της νοθείας. Τα εργαστήρια πρέπει να διαθέτουν διαπίστευση στο αντικείμενο - πεδίο του διενεργούμενου από τα ίδια ελέγχου
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε: «Γνωρίζω τα προβλήματα και καταλαβαίνω τις αγωνίες των μελισσοκόμων της χώρας μας. Για το λόγο αυτό προγραμματίζουμε συνάντηση άμεσα με τους εκπροσώπους του μελισσοκομικού τομέα, προκειμένου να βρούμε λύσεις στα χρόνια ζητήματα του κλάδου, αλλά και να αναδειχθεί η άξια του ελληνικού μελιού. Πρόσφατα το ΥπΑΑΤ, για την διευκόλυνση του κλάδου, έδωσε παράταση, έως και τις 14/7/2023, στην ψηφιακή υποβολή της αίτησης συμμετοχής και των προβλεπόμενων δικαιολογητικών και παραστατικών της δράσης «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων», της παρέμβασης Π2-55.3. Οι μελισσοκόμοι χρειάζονται ουσιαστική στήριξη με συγκεκριμένα μέτρα. Είμαστε δίπλα τους, αρωγοί στη προσπάθεια για της αναβάθμιση του προϊόντος τους».