Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Απαλλαγή από την καταβολή του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ ζητάνε οι πτηνοτρόφοι

06/03/2018 01:00 μμ
Με επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, η Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών (Π.Ε.Ο.Π.Π.), ζητά να απαλλαχθούν από την καταβολή του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ οι αγροτοπτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Για τ...

Με επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, η Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών (Π.Ε.Ο.Π.Π.), ζητά να απαλλαχθούν από την καταβολή του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ οι αγροτοπτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πτηνοτρόφοι μίλησε στον ΑγροΤύπο ο κ. Απόστολος Ζιώγας, πρόεδρος της Π.Ε.Ο.Π.Π.

Μπορείτε να μας περιγράψετε το πρόβλημα με τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ;
«Ο κύριος φόρος του ΕΝΦΙΑ πληρώνεται με βάση τα τετραγωνικά του ακινήτου. Ο νομοθέτης πολύ σωστά έχει εξαιρέσει τα ακίνητα του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα από την καταβολή του φόρου. Ωστόσο υπάρχει μια «παγίδα» αφού δίπλα στο χαρτί του ΕΝΦΙΑ αναγράφεται η αντικειμενική αξία των ακινήτων (ανάλογα τα τετραγωνικά). Αθροίζοντας τα ποσά αν ξεπερνά τα 200.000 ευρώ η ακίνητη περιουσία τότε επιβάλλεται φόρος (συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ).

Είναι μεγάλα τα ποσά;
Οι συντελεστές ξεκινούν από χαμηλά επίπεδα αλλά όσο μεγαλώνει η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τόσο αυξάνονται. Για παράδειγμα έχουμε έναν στάβλο που έχει άδεια το 1967. Αυτό έχει αντικειμενική αξία 70.000 ευρώ. Το ποσό αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ μεγάλο.
Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για τους πτηνοτρόφους σε σχέση με τους υπόλοιπους κτηνοτρόφους, επειδή με την Κοινοτική Νομοθεσία μας επιβάλλουν να έχουμε 8-10 πουλιά ανά τετραγωνικό μέτρο. Δηλαδή στάβλοι με μεγάλη έκταση που σημαίνει μεγάλης αντικειμενικής αξίας. Εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση να μην επιβάλλεται συμπληρωματικός (όπως συμβαίνει με τον κανονικό) ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται στον αγροτικό τομέα.

Η επιστολή που έστειλαν οι πτηνοτρόφοι στην κυβέρνηση αναφέρει τα εξής:
«Ενόψει του καθορισμού των νέων αντικειμενικών αξιών βάσει των οποίων θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του έτους 2018, σας υπενθυμίζουμε ότι τα αγροτοκτηνοτροφικά κτίσματα ναι μεν απαλλάσσονται από την επιβολή του κύριου φόρου (ΕΝΦΙΑ), δεν απαλλάσσονται όμως από τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τον κύριο φόρο, δεδομένου του ότι οι αγροκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις απαιτούν κτίρια με μεγάλο εμβαδό, με αποτέλεσμα η αντικειμενική του αξία να ξεπερνά μαζί με τα τυχόν υπάρχοντα αστικά ακίνητα το όριο της επιβολής του συμπληρωματικού φόρου.

Ειδικότερα θα πρέπει να λάβετε υπ' όψιν σας ότι κάθε αγροκτηνοτρόφος πέραν των αγροτοκτηνοτροφικών κτισμάτων έχει ένα σπιτάκι κι ένα οικοπεδάκι για την στέγασή του, με αποτέλεσμα να ξεπερνά το αφορολόγητο όριο για την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου.
Ιδιαίτερα πλήττεται ο κλάδος της πτηνοτροφίας, ο οποίος απαιτεί μεγάλες επιφάνειες τόσο για την εκτροφή των πουλερικών όσο και για την αποθήκη και συντήρηση των απαραίτητων εφοδίων για την εκτροφή, (ζωοτροφές, άχυρα στρωμνής κ.λ.π). Εκτός αν κρίνετε σκόπιμο η αποθήκευση των απαραίτητων εφοδίων να γίνεται σε πρόχειρα καταλύματα σκεπασμένα με νάιλον και να είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν όχι μόνον να υποβαθμιστούν αλλά και να καταστραφούν και κατά συνέπεια να επιφέρουν κίνδυνο στην κατανάλωση των παραγόμενων προϊόντων από τον πληθυσμό της χώρας.

Πρέπει λοιπόν να γίνει σε όλους σας κατανοητό ότι τα αγροτοκτηνοτροφικά κτίσματα αποτελούν εργαλεία δουλειάς και χωρίς αυτά δεν πρόκειται να υπάρξει παραγωγή την οποία έχει ανάγκη η χώρα για την έξοδό της από την κρίση.

Επίσης θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε τις δεσμεύσεις της πολιτείας κατά τις συνεχείς παραστάσεις των κεντρικών μας οργάνων τόσο στον αρμόδιο Υπουργό, όσο και στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για την απαλλαγή των αγροτοκτηνοτροφικών κτισμάτων από τον συμπληρωματικό φόρο αλλά και την πλήρη απαλλαγή αυτών από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ όπως ίσχυε και κατά την επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ στους λογ/σμούς της Δ.Ε.Η, κάτι το οποίο δυστυχώς δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα λοιπόν με τις επίσημες ανακοινώσεις από μεριάς σας, η χώρα βγαίνει από την κρίση καθώς επίσης η ύπαρξη πλεονασμού στον προϋπολογισμό σας δίνει την δυνατότητα να υλοποιήσετε την υπόσχεσή σας και να καταργήσετε τον ΕΝΦΙΑ για τα αγροτοκτηνοτροφικά ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την άσκηση της αγροτικής δραστηριότητας.

Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα αγροτοκτηνοτροφικά ακίνητα θα επιφέρει ανάσα για όλους τους αγρότες, οι οποίοι έχουν επωμιστεί τα τελευταία χρόνια τεράστια επιβάρυνση τόσο από την φορολογική νομοθεσία όσο και την ασφαλιστική νομοθεσία αλλά και την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, σε σύγκριση με τις τιμές διάθεσης οι οποίες συνεχώς βαίνουν μειωμένες, με αποτέλεσμα οι αγρότες να δίνουν αγώνα επιβίωσης».

Σχετικά άρθρα
18/07/2023 12:09 μμ

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Κελέτση, ζητούν οι πτηνοτρόφοι κρεατοπαραγωγής ώστε να τον ενημερώσουν για τα προβλήματα του κλάδου.

Ένα σοβαρό θέμα, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών (ΠΕΟΠΠ), είναι η διαφορά μεταξύ ΦΠΑ αγοράς ζωοτροφών και πωλήσεων ζώντων ορνιθίων.

Το θέμα είχαμε παρουσιάσει και στον ΑγροΤύπο, με την ΠΕΟΠΠ να καταγγέλλει ότι η πλειοψηφία των πτηνοτρόφων παραγωγών έχει βρεθεί σε δεινή οικονομική θέση, δεδομένης της διαφοράς του ΦΠΑ μεταξύ των ζωοτροφών που είναι 6% και της πώλησης των ζώντων ορνιθίων που είναι 13%. Αυτό έχει ως συνέπεια οι παραγωγοί να βγαίνουν χρεωστικοί στον ΦΠΑ. Ωστόσο, επειδή η πληρωμή των τιμολογίων πραγματοποιείται ακόμη και 12 μήνες μετά την έκδοσή τους, οι παραγωγοί δεν έχουν την δυνατότητα να αποδώσουν στο κράτος χρήματα που δεν έχουν εισπράξει ακόμα. 

Οι πτηνοτρόφοι ζητούν την εξίσωση των συντελεστών αγοράς ζωοτροφών και πωλήσεων ζώντων ζώων, καθώς και τη ρύθμιση όλων των χρεών τους που έχουν εν τω μεταξύ δημιουργηθεί.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Δεληκωνσταντής, πρόεδρος της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.), «ζητάμε να ενταχθούμε στη ρύθμιση από 75 έως 120 δόσεις. Όμως το ισχύον καθεστώς δεν μας αφήνει γιατί απαιτεί να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές το 2021 (έστω και αν αυτές έχουν πληρωθεί στη συνέχεια). 

Με τον υφυπουργό κ. Σταύρο Κελέτση θα ζητήσουμε να έχουμε μια ρύθμιση οφειλών κυρίως προς την εφορία, με την οποία να μπορέσουμε να πληρώσουμε τα χρέη μας. Επίσης θα προσπαθήσουμε στη συνέχεια να κάνουμε συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη, για να συζητήσουμε το πρόβλημα με τον ΦΠΑ». 

Τελευταία νέα
29/06/2023 12:20 μμ

Από το 2024 θα ξεκινήσει στην χώρα μας η ηλεκτρονική συνταγογράφηση παραγωγικών ζώων.

Αυτό τονίστηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αυγού και Προϊόντων Αυγού (ΕΔΟΑΠΑ), που έγινε την Τετάρτη (28 Ιουνίου 2023), με θέμα: «η ορθή χρήση των αντιβιοτικών στην πτηνοτροφία - κτηνοτροφία», στην οποία παρευρέθηκε ο ΑγροΤύπος.

Όπως ανέφερε η κα Ειρήνη Καστελλάνου, προϊστάμενη Τμήματος Κτηνιατρικών Φαρμάκων του ΥπΑΑΤ, με βάση το κοινοτικό νομικό πλαίσιο από τον Ιανουάριο τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συλλέγουν δεδομένα σχετικά με την χρήση αντιμικροβιακών ουσιών στις εκτροφές παραγωγικών ζώων.

Στα πλαίσια αυτής της απόφασης το ΥπΑΑΤ αναμένεται να προχωρήσει στην εφαρμογή αυτού του μέτρου (ηλεκτρονικής συνταγογράφησης), η οποία θα προσδιορίζει το είδος και την ποσότητα των ζώων, τα στοιχεία του κτηνοτρόφου, πληροφορίες για το φάρμακο (δραστική ουσία και εμπορική συνταγή), το μέγεθος της συσκευασίας και την ποσότητα χορήγησης.

Η συνταγή θα αποθηκεύεται στη βάση δεδομένων του ΥπΑΑΤ και θα αποστέλνεται στον κτηνοτρόφο μέσω email ή κινητού. Επίσης η εκτέλεση της συνταγής θα καταγράφεται με την αγορά του φαρμάκου.

Επειδή η νομοθεσία της ΕΕ αναφέρει ότι η συλλογή των στοιχείων ξεκινά από το 2023 - και μέχρι να εφαρμοστεί το μέτρο - τα δεδομένα θα συλλέγονται μέσω email μέσα από την κτηνιατρική συνταγή. Από το δεύτερο 6μηνο του 2023 θα αρχίσει η συλλογή δεδομένων και ήδη έχει σταλεί αρχείο από το ΥπΑΑΤ προς τους ενδιαφερόμενους φορείς. Θα πρέπει να συμπληρώνεται σε διμηνιαία βάση. Μέχρι 31/7/2023 θα πρέπει να σταλούν στο ΥπΑΑΤ τα στοιχεία του 1ου και 2ου τριμήνου του 2023.

Το μέτρο προς το παρόν αφορά μεγάλες εκτροφές χοίρων, βοοειδών και πουλερικών (κρεατοπαραγωγής και αυγοπαραγωγής).

Από το 2026 το μέτρο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα εφαρμοστεί σε εκτροφές αιγοπροβάτων, όπως επίσης για πάπιες, χήνες και γαλοπούλες.

Παράλληλα θα υπάρξει καταγραφή των πωλήσεων κτηνιατρικών φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Όλα τα στοιχεία θα σταλούν στην Κομισιόν για έλεγχο. Αν η Ελλάδα δηλώνει μεγάλες πωλήσεις φαρμάκων αλλά λίγες χρήσεις θα υπάρξει πρόβλημα με την ΕΕ.

Όπως ανέφερε η κα Καστελλάνου, γίγουρα για το 2023 θα υπάρξει μια ανοχή αλλά από το 2024 δεν θα έχουμε καμιά ανοχή. Προς το παρόν είμαστε σε μεταβατικό στάδιο και έχουμε εθελοντική καταγραφή στοιχείων. Αυτό όμως στο μέλλον θα αλλάξει.

21/04/2023 11:14 πμ

Σε κίνηση διαμαρτυρίας προχώρησαν την Πέμπτη (20/4/2023) οι εργαζόμενοι στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πτηνοτρόφων Μεγάρων (Agrosyn), εκφράζοντας τον προβληματισμό τους για τη μη έκδοση άδειας λειτουργίας τού νέου εργοστασίου ζωοτροφών και τον κίνδυνο να χαθεί το ύψος της επένδυσης του Αναπτυξιακού Νόμου.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Παπαγιάννης, Διευθυντής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πτηνοτρόφων Μεγάρων, «το έτος 1986 σε μια έκταση 65 στρεμμάτων ανεργέθηκε μια βιομηχανική μονάδα συσκευασίας και επεξεργασίας αυγών για τα μέλη του συνεταιρισμού μας. Το 1992 μας χορηγήθηκε άδεια λειτουργίας κέντρου ωοσκοπήσεως και συσκευασίας αυγών, καθυστερημένα παρόλο που το ωοσκοπικό μηχάνημα λειτουργούσε εξαρχής ήτοι από αρχές του έτους 1989. Στα παραχωρητήρια υπήρχε όρος ότι υπό την προϋπόθεση της  έγκαιρης (μέσα σε 3ετία ή σε χρονικό διάστημα μετά από παράταση) κατασκευής και λειτουργίας του εργοστασίου, οι εκτάσεις θα περιέρχονταν στην κυριότητα του Συνεταιρισμού.

Το κέντρο ωοσκόπησης και συσκευασίας αυγών εξακολουθεί από τότε μέχρι και σήμερα να λειτουργεί ανελλιπώς, η δε αυτή δραστηριότητα του Συνεταιρισμού περιλαμβάνεται στην ευρύτερη δραστηριότητα επεξεργασίας αυγών. Τονίζεται ότι ο Συνεταιρισμός είναι μια υγιής επιχείρηση που δεν έχει οφειλές. Το τίμημα των παραχωρήσεων εξοφλήθηκε ολοσχερώς με τις πράξεις παραχώρησης. Όλα τα δάνεια που λάβαμε για την κατασκευή του εργοστασίου έχουν εξοφληθεί για την κατασκευή του εργοστασίου (περίπου 2.000.000 ευρώ).

Σε αυτό τον χώρο και σε ένα ήδη υπάρχων κτίριο θέλουμε να ιδρύσουμε μια μονάδα επεξεργασίας ζωοτροφών. Έχουμε ενταχθεί οριστικά στον Αναπτυξιακό νόμο για επένδυση στις παραχωρηθείσες εκτάσεις ύψους 1.000.000 ευρώ για κατασκευή εργοστασίου φυραματοποιίας και ζωοτροφών. Μάλιστα είχαμε και καλή μοριοδότηση. Ήδη έχουμε ξεκινήσει να τοποθετούμε τα μηχανήματα και έχουμε προκαταβάλει το 30% της επένδυσης δηλαδή 300.000 ευρώ.

Η Περιφέρεια όμως δεν δίνει τις σχετικές άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας για να προχωρήσει η επένδυση. Απορρίπτει την αίτησή μας για άδεια εγκατάστασης του νέου εργοστασίου.

Έχουμε καταθέσει όλα τα παραπάνω που αποδεικνύονται μαζί με έγγραφα και μαρτυρικές καταθέσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ήδη από το καλοκαίρι του 2021 αλλά και στη Διεύθυνση ακίνητης περιουσίας με αριθμό πρωτοκόλλου 3525/374550/24.12.2021

Ζητούμε να δοθεί μία λύση σε ενδεχόμενη ανάκληση των παραχωρητηρίων, καθώς θεωρούμε ότι ο συνεταιρισμός εκπλήρωσε τον σκοπό του διότι το εργοστάσιο λειτούργησε, και σήμερα εξακολουθεί να λειτουργεί το τμήμα ωοσκόπησης και συσκευασίας αυγών το οποίο είχε επισκεφθεί, τον Ιανουάριο του 2018, ο σημερινός Πρωθυπουργός. Ενδεχόμενη ανάκληση των παραχωρητηρίων θα σήμαινε ολοκληρωτική καταστροφή για τον Συνεταιρισμό αλλά και μεγάλο πλήγμα στην παραγωγή της περιοχής, τη στιγμή μάλιστα που ετοιμάζεται μεγάλη επένδυση που θα εξασφαλίσει οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή αλλά και νέες θέσεις εργασίας. 

Έχουμε κάνει πρόσφατα συνάντηση στο ΥπΑΑΤ με τον υπουργό κ. Γεωργαντά, ο οποίος είχε υποσχεθεί ότι θα αναλάμβανε πρωτοβουλία να λύσει το πρόβλημα. Όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι και υπάρχει κίνδυνος να  χαθεί το ύψος της επένδυσης και να απενταχθεί από τον Αναπτυξιακό Νόμο, πράγμα που θα σήμαινε ολοκληρωτική καταστροφή για τον Συνεταιρισμό».

12/04/2023 04:09 μμ

Αναγνώριση σε εθνικό επίπεδο της Διεπαγγελματικής οργάνωσης αιγοπρόβειου κρέατος και κτηνοτροφίας.

Συγκεκριμένα στην αναγνώριση σε εθνικό επίπεδο της διεπαγγελματικής οργάνωσης με την επωνυμία «Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωσης του Κρέατος και του τομέα της Κτηνοτροφίας» με τον διακριτικό τίτλο Ε.Δ.Ο.ΤΟ.Κ.Κ. προχώρησε το ΥπΑΑΤ.

Την σχετική απόφαση υπόγραψε ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥπΑΑΤ κ. Β. Μιχαλόπουλος.

Όπως αναφέρει η απόφαση, η Ε.Δ.Ο.ΤΟ.Κ.Κ. πληροί τις οριζόμενες προϋποθέσεις αναγνώρισης, αφού κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης αναγνώρισης, αντιπροσωπεύει διά των μελών της το 17,36% της συνολικής παραγωγής (μ.ο. τριετίας) και το 32,27% της μεταποίησης (μ.ο. τριετίας), στον τομέα του αιγοπρόβειου κρέατος.

Διαβάστε την απόφαση (εδώ)

12/04/2023 03:33 μμ

Με τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή, επιλύεται το πρόβλημα της αδειοδότησης των υφιστάμενων πτηνοτροφικών μονάδων της χώρας και πλέον θα εντάσσονται σε προγράμματα χρηματοδότησης.

Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, στις 11/4/2023, περιλαμβάνεται το άρθρο 9 της τροπολογίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο προβλέπεται ότι: 

«Οι πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις εντατικής εκτροφής, οι οποίες αποδεικνύεται με κάθε πρόσφορο τρόπο ότι ευρίσκοντο σε λειτουργία κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4056/2012 (Α’52), έχοντας αποστάσεις μικρότερες των ελαχίστων των πινάκων 1 και 2 του Παραρτήματος του άρθρου 20 του ως άνω νόμου, μπορούν να ανανεώνουν, να μεταβιβάζουν ή να τροποποιούν την έγκριση ή γνωστοποίηση λειτουργίας (…) υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) η πτηνοτροψική εγκατάσταση λειτουργεί συνεχώς,
β) οι κτηριακές εγκαταστάσεις είναι νομίμως υφιστάμενες ή έχουν υπαχθεί στις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί αυθαίρετης δόμησης,
γ) ο φορέας λειτουργίας της πτηνοτροψικής εγκατάστασης είναι εγγεγραμμένος στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Εμπορικών Εκμεταλλεύσεων Πουλερικών ... ».

Η συγκεκριμένη τροπολογία, συμβάλει ουσιαστικά στην στήριξη και εξασφάλιση της συνέχισης των δραστηριοτήτων των πτηνοτροφικών μονάδων της Επικράτειας, δεδομένου ότι η πτηνοτροφία στην Ελλάδα αποτελεί τον πλέον δυναμικό κλάδο της αγροτοβιομηχανίας, δήλωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, ο ετήσιος τζίρος των μεταποιητικών επιχειρήσεων του κλάδου ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ, αποδίδοντας τεράστια έσοδα στην Ελληνική οικονομία, ενώ παράλληλα απασχολεί περί τους 5.000 εργαζόμενους.

11/04/2023 01:19 μμ

Στα περσινά επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές σε αρνί και κατσίκι, επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την επίσκεψη, που έκανε την Μεγάλη Τρίτη (11/4), στην Κεντρική Αγορά της Αθήνας (Βαρβάκειο). 

Σε δήλωσή του ο υπουργός τόνισε ότι «θέλω να τους ευχαριστήσω διότι αν και δεν καταφέραμε να κάνουμε επισήμως το καλάθι στη Βαρβάκειο, παρά ταύτα, βρήκαν τελικά τον τρόπο, έβαλαν πλάτη, κρατήθηκαν οι τιμές και, όπως βλέπετε εδώ πέρα, διατίθεται κατσικάκι Νάξου προς 9,99 ευρώ/κιλό, καθώς και το ελληνικό αρνάκι προς 9,90 ευρώ/κιλό. Υπάρχουν και ακριβότερα, υπάρχουν και φθηνότερα, για όλα τα βαλάντια. Πάντως σε γενικές γραμμές οι τιμές στο αρνί και το κατσίκι έχουνε μείνει στα περσινά επίπεδα και πιο κάτω. Και να ξέρετε, αυτό δεν ήταν εύκολο. Χρειάστηκε να είμαι από πάνω κάθε μέρα να σχεδιάσουμε μία πολιτική και να φτάσουμε εδώ».

Στο μεταξύ από 9,69 ευρώ το κιλό ξεκινούν πλέον οι τιμές του αρνιού στο «Καλάθι του Πάσχα», ενώ έως μισό ευρώ φθηνότερα διατίθεται το κατσίκι, με βάση τις νέες χαμηλότερες τιμές που ανακοίνωσαν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Από την άλλη συνεχίζεται η κόντρα του Υπουργού με τους κτηνοτρόφους, με αφορμή την απόφασή του να ενταχθούν τα αμνοερίφια στο λεγόμενο «καλάθι του Πάσχα».

Σε δηλώσεις που έκανε ο  υπουργός ανέφερε ότι φωνάζουν οι κτηνοτρόφοι πως χάνουν λεφτά αλλά πάντα κάποιος χάνει δεν μπορεί όλοι να κερδίζουνε, όμως η τιμή στα σούπερ μάρκετ είναι ακριβώς ίδια με πέρυσι.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντάς εφαρμόζει την σιωπή των ... αμνών για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Στην τηλεδιάσκεψη που πρόσφατα έγινε αναφέρεται ανακοίνωση των κτηνοτροφικών συλλόγων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Θέμα της τηλεδιάσκεψης, ήταν η απόφαση του υπουργού, να ενταχθούν τα αμνοερίφια στο καλάθι του νοικοκυριού, ενόψει του Πάσχα. 

Όπως αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι, «καταβλήθηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια από τα άτομα που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, να πειστεί ο υπουργός έως την τελευταία στιγμή και να ακυρώσει αυτή την λάθος απόφαση. Ταυτόχρονα, επιστρατεύθηκε η προσωπική ευγένεια και υπομονή των συμμετεχόντων κτηνοτρόφων, για να γίνει μία πολιτισμένη συζήτηση μέχρι το τέλος και να υπάρξει το ποθητό αποτέλεσμα, έστω και την τελευταία στιγμή. Δυστυχώς, «φωνή βοώντος εν τη ερήμω», ή όπως λέμε και στα χωριά μας, «αιγιαλώ λαλείς».

Στην ερώτηση με ποιους κτηνοτροφικούς φορείς ήρθε σε διαβούλευση ο υπουργός το προηγούμενο διάστημα κι έλαβε αυτή την απόφαση, όπως δήλωσε στα Μέσα Ενημέρωσης, η απάντηση επί της ουσίας θύμιζε το κάπου, κάπως, κάποτε, δηλαδή με κανέναν. Από τους κτηνοτρόφους έγινε ανάλυση του κόστους παραγωγής των αμνοεριφίων, της ζημιάς που θα υποστούν οι κτηνοτρόφοι με αδιάθετα αμνοερίφια, των επιπτώσεων στην αγορά των αμνοεριφίων από παρεμβάσεις του ιδίου τα προηγούμενα χρόνια και της αθέμιτης παρέμβασης που αποφάσισε στην λειτουργία της αγοράς».

Οι κτηνοτρόφοι επισήμαναν ακόμη στον υπουργό ότι «ο καταναλωτής που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, μπορεί να μειώσει την ποσότητα που θα αγοράσει, όπως κάνουμε όλοι μας στις αγορές μας, ενώ του εξηγήσαμε ότι το φτηνό και το ακριβό έχει σχέση με το κόστος παραγωγής και σε περίπτωση που ήθελε να είναι χαμηλότερη η τιμή των αμνοεριφίων θα έπρεπε να είχε φροντίσει να είναι χαμηλότερο το κόστος παραγωγής τους, πριν αυτά γεννηθούν, σε ζωοτροφές, σε φάρμακα, σε ενέργεια, σε καύσιμα και σε όλα τα εφόδια και υπηρεσίες που συντελούν στο κόστος παραγωγής.

Οι τιμές που πούλησαν οι κτηνοτρόφοι για το καθολικό Πάσχα κυμάνθηκαν από 7 έως και 7,5 ευρώ το κιλό. Αυτό έγινε επειδή υπήρχε ζήτηση για πολύ ελαφριά σφάγια, της τάξης των 4-8 κιλών, δηλαδή αμνοεριφίων σχετικά λίγων ημερών, τα οποία πούλησε ο κτηνοτρόφος με ζημιά, αφού δεν μπορούσε να τα θρέψει και για να αποκτήσει ρευστότητα και να καλύψει τις υποχρεώσεις του. Τα εμπορεύσιμα σφάγια για το ελληνικό Πάσχα είναι αρκετά βαρύτερα, άρα μεγαλύτερου κόστους και οι κτηνοτρόφοι τα εκτρέφουν για να αποκομίσουν την περίοδο αυτή την καλύτερη δυνατή τιμή. Με μια απλή κοστολόγηση του προϊόντος, του αναφέρθηκε ότι το κόστος παραγωγής υπερβαίνει τα 9 ευρώ και σε πολλές περιπτώσεις φτάνει τα 10 ευρώ».

«Ο κ. Γεωργιάδης άφησε να εννοηθεί ότι συνεργάστηκε μαζί με τον κ. Γεωργαντά για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά εμείς δεν τολμάμε καν να σκεφτούμε ότι συμφωνεί μαζί του», προσθέτουν.

10/04/2023 10:28 πμ

«Εδώ και 4 χρόνια η πρωτογενής παραγωγή έχει αφεθεί στο έλεος του Θεού. Κι ενώ η κυβέρνηση έχει εκτοξεύσει το κόστος παραγωγής στα ύψη και έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους της χώρας, έρχεται τώρα, το Πάσχα, να τους δώσει τη χαριστική βολή», αναφέρει σε δηλώσεις του ο κ. Φάνης Κουρεμπές, Γεωπόνος Msc, μέλος Δ.Σ. ΓΕΩΤΕΕ, συντονιστής τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

«Συγκεκριμένα κλείνει το μάτι στις αθρόες και ανεξέλεγκτες ελληνοποιήσεις ώστε οι καταναλωτές να προμηθευτούν φθηνό κρέας αμφιβόλου ποιότητας. 

Είναι ξεκάθαρο πως:

  • οι Έλληνες κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν στην πώληση των προϊόντων τους
  • οι Έλληνες καταναλωτές λόγω έλλειψης ελέγχων δεν γνωρίζουν τι αγοράζουν
  • οι κρεοπώλες είναι απροστάτευτοι απέναντι στις μεγάλες αλυσίδες super market.​

Αλήθεια, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ενημερώσει τον Υπουργό Ανάπτυξης για το αυξημένο κόστος παραγωγής ή παρακολουθεί απαθής την καταστροφή των Ελλήνων κτηνοτρόφων;

Θα κάνει κάτι για τις ελληνοποιήσεις; Ας του θυμίσουμε ότι πέρυσι έφεραν από Ρουμανία αρνιά και τα έσφαξαν και τα σφράγισαν σαν ντόπια με αποτέλεσμα να μείνουν στη βόρεια Ελλάδα πάνω από 20.000 αρνιά απούλητα, κάτι που «νομιμοποίησε» με ανακοίνωση του ο ΕΦΕΤ, παραπλανώντας και τον καταναλωτή.

Η κυβέρνηση δεν θέλει σκόπιμα να καταλάβει ότι όσο δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, που έχει εκτοξευθεί (με τις τιμές στις ζωοτροφές να έχουν διπλασιαστεί και το ενεργειακό κόστος να έχει υπερβεί το 300%), οι κτηνοτρόφοι δεν θα μπορούν να επιβιώσουν και ταυτόχρονα ο καταναλωτής θα πληρώνει πανάκριβα τα είδη πρώτης ανάγκης.

Φαίνεται ότι ο κ. Γεωργιάδης εκτός από τα μικρά εμπορικά καταστήματα έχει βαλθεί να εξοντώσει τους εναπομείναντες Έλληνες κτηνοτρόφους και τα συνοικιακά κρεοπωλεία προς όφελος των μεγάλων εισαγωγέων κρέατος και των σούπερ μάρκετ. Των πολιτικών του φίλων με τους οποίους διαφημίζεται αλλά και διαφημίζει ο ίδιος σχεδόν καθημερινά στα τηλεοπτικά κανάλια

Αν ο κ. Γεωργιάδης θέλει να είναι χρήσιμος δεν έχει παρά να πιέσει την κυβέρνησή του να επιδοτήσει την τιμή του οβελία στον παραγωγό ώστε και αυτός να μπορεί να ανταπεξέλθει στο υψηλό κόστος παραγωγής, και να διενεργήσει τους απαραίτητους ελέγχους προέλευσης των αρνιών ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει τι αγοράζει και να προμηθευτεί όχι μόνο από super market αλλά και από κρεοπωλεία ποιοτικό, ασφαλές και εγχώριο κρέας για το πασχαλινό τραπέζι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δεσμευτεί για ένα συνολικό σχέδιο για την ελληνική κτηνοτροφία, που περιλαμβάνει ανάμεσα στα άλλα την επαρκή οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων και την άμεση επαναδημιουργία των υπηρεσιών ελέγχου ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων, για την καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων, της αισχροκέρδειας σε όλα τα επίπεδα, τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και για την ουσιαστική στήριξη όλου του ελληνικού λαού».

07/04/2023 04:27 μμ

Φορτηγό με αυγά χωρίς σήμανση από τη Βουλγαρία εντόπισε και κατάσχεσε κλιμάκιο του ΣΔΟΕ. 

Τα αυγά θα διοχετεύονταν σε επιχειρήσεις στη Γλυφάδα, την Κω και στο Ρέθυμνο.

Το φορτίο δεσμεύθηκε από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Νομού Βοιωτίας και εν συνεχεία, μεταφέρθηκε σε φυλασσόμενο χώρο, προκειμένου να διενεργηθεί περαιτέρω έλεγχος και διερεύνηση ιχνηλασιμότητας του φορτίου από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Η σχετική ανακοίνωση του ΣΔΟΕ αναφέρει ότι κατόπιν ελέγχων που διενήργησε κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. σε φορτηγά οχήματα στο οδικό δίκτυο της χώρας, χθες Πέμπτη (6/4/2023), εντοπίστηκε φορτηγό όχημα με φορτίο 302.400 αυγών, τα οποία επρόκειτο να διατεθούν προς κατανάλωση στην ελληνική αγορά, εν όψει του Πάσχα, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία αυτών δεν έφερε την απαραίτητη σήμανση. 

Κατόπιν άμεσου συντονισμού που επετεύχθη μέσω της προαναφερόμενης Ομάδας Εργασίας του ΥπΑΑΤ, των συναρμόδιων Υπηρεσιών (Δ/νση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του ΥπΑΑΤ, Σ.Δ.Ο.Ε., ΕΛΑΣ) διενεργήθηκε δέσμευση του φορτίου, από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Νομού Βοιωτίας και εν συνεχεία, το φορτίο μεταφέρθηκε σε φυλασσόμενο χώρο, προκειμένου να διενεργηθεί περαιτέρω έλεγχος και διερεύνηση ιχνηλασιμότητας του φορτίου που έφερε ελλιπή σήμανση, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Η δεσμευθείσα ποσότητα των αυγών είχε προέλευση την Βουλγαρία και η διοχέτευσή τους στην Ελληνική αγορά θα λάμβανε χώρα σε επιχειρήσεις στη Γλυφάδα - Αττική, στην Κω και στο Ρέθυμνο.

Το Σ.Δ.Ο.Ε. συνεχίζει σε αμείωτους ρυθμούς τη μάχη κατά των παραβάσεων κανόνων εμπορίας και διακίνησης, βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με κάθε αρμόδιο Φορέα, Ομάδες Εργασίας και λοιπές διωκτικές αρχές για τη μείωση του κινδύνου που ενέχουν τα προϊόντα παράνομης διακίνησης για τη δημόσια υγεία και την αποτελεσματική προστασία των καταναλωτών.

06/04/2023 11:49 πμ

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός, Νίκος Παπαθανάσης, επισκέφθηκαν σήμερα Πέμπτη, 6 Απριλίου 2023, δύο σούπερ μάρκετ, με αφορμή την 2η ημέρα εφαρμογής του «Καλαθιού του Πάσχα». 

Κατά την επίσκεψη ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Μετά από μία μακρά περίοδο ανησυχίας για την τιμή του οβελία και των Πασχαλινών αγαθών, εμείς ως Υπουργείο Ανάπτυξης είχαμε κρατήσει τη ψυχραιμία μας και είχαμε πει ότι κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για να συγκρατήσουμε τις αυξήσεις. Είμαι εξαιρετικά ευτυχής όπως είδατε γιατί οι τιμές στο αρνί και στο κατσίκι, το βασικό αγαθό που οι συμπολίτες μας προτιμούν για τις εορτές του Πάσχα, κρατήθηκαν απολύτως στα περσινά επίπεδα με ακρίβεια λεπτού. 

Το οποίο είναι εντυπωσιακό αν σκεφτεί κάποιος ότι έχει μεσολαβήσει ένας χρόνος με μέσο όρο πληθωρισμό περίπου 15% στα τρόφιμα και στο κρέας παραπάνω από 20%. Άρα, νομίζω ότι βοηθήσαμε τα νοικοκυριά να μπορούν να βρουν κρέας σε προσιτή για αυτούς τιμή, αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες της ακρίβειας που έφερε ο πόλεμος. Θέλω να ευχαριστήσω τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Ο ανταγωνισμός λειτούργησε και προσδοκώ την άλλη εβδομάδα να έχουμε νέες μειώσεις». 

Ειδικότερα για τις τιμές των αμνοεριφίων και τις αντιδράσεις των κτηνοτρόφων, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε τα εξής: «Υπήρξε πολύ μεγάλη ανησυχία όλες τις προηγούμενες μέρες, ότι φέτος η τιμή του παραδοσιακού οβελία θα ξεφύγει πάρα πολύ. Θυμίζω διάφορες δηλώσεις από κτηνοτρόφους και από παράγοντες της αγοράς. Κάποιοι υπολόγιζαν φέτος το αρνί και το κατσίκι να ξεπεράσει τα 13, τα 14 και τα 15 ευρώ. 

Εγώ είχα πει από την αρχή ότι δουλεύουμε για να πετύχουμε καλύτερες τιμές για τον καταναλωτή. Βρισκόμαστε στον Γαλαξία, είναι η δεύτερη αλυσίδα που επισκέπτομαι σήμερα μετά τον Μασούτη. Και εδώ η τιμή είναι 9,90 όπως και στην προηγούμενη. Βλέπετε αρνί και κατσίκι 9,90. Άρα, όποιος θέλει να πάρει κρέας για το Πάσχα σε τιμή η οποία είναι προσιτή, πετύχαμε να δώσουμε σε όλες τις αλυσίδες τιμές σαν τις περσινές. 

Αν σκεφτείτε ότι έχει μεσολαβήσει μια χρονιά πληθωρισμού στα τρόφιμα στο 15% και  στο κρέας πάνω από 20%, αυτό είναι μία επιτυχία. Διότι πετύχαμε αυτό το μεγάλο πληθωρισμό, για τους συμπολίτες μας που είναι περισσότερο ευάλωτοι, να το αποσοβήσουμε και να προστατεύσουμε το εισόδημά τους. Το ότι καταφέραμε να τους δώσουμε τον οβελία στην περσινή τιμή, γιατί σας φαίνεται κακό;  

Το ότι μπορεί παραδείγματος χάρη κάποιοι να ενοχλούνται γιατί είχαν σκοπό να πουλήσουν 13, 14 και 15 ευρώ το κιλό τα αμνοερίφια και τώρα λόγω του καλαθιού θα αναγκαστούν να τα πουλήσουν φθηνότερα, άρα θα κερδίσουν λιγότερα χρήματα απ’ όσα υπολόγιζαν ή το ότι δεν μπορούν να καλύψουν τις ζημιές που ενδεχομένως έχουν, αυτό το δέχομαι. Τους καταλαβαίνω και δεν αντιδικώ μαζί τους». 

06/04/2023 09:54 πμ

Η Oμοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας εκφράζει την οργή και την αγανάκτηση του συνόλου των κτηνοτρόφων για τις δηλώσεις του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη που βάζει το αρνάκι και το κατσικάκι στο καλάθι του Πάσχα.

Όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους «ο κύριος Γεωργιάδης θεώρησε καλό 15 μέρες πριν το Πάσχα να κάνει την αγαπημένη του κωλοτούμπα και σε τηλεοπτική εκπομπή της Κυριακής ανακοίνωσε πως το αρνάκι και το κατσικάκι θα είναι στο καλάθι του Πάσχα και μάλιστα με στόχο η τιμή να μην ξεπεράσει τα 10 ευρώ στον καταναλωτή. 

Δήλωσε δε, με περίσσιο θράσος πως μίλησε με φορείς των κτηνοτρόφων και συμφώνησαν, πολύ θα θέλαμε να ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί οι κτηνοτροφικοί φορείς που μίλησαν με τον κύριο Γεωργιάδη, γιατί εμείς σαν Ομοσπονδία δεν είμαστε και τονίζουμε πως δεν καλεστήκαμε σε καμιά τηλεδιάσκεψη με τον εν λόγω υπουργό και καλό θα ήταν όσοι μας κατηγορούν και μας κουνούν το δάχτυλο να προσέχουν τα λόγια τους και τις πράξεις τους γιατί όπως έχει δείξει η ιστορία τους γυρνάει μπούμερανγκ.      

Ο ίδιος υπουργός δε, λίγες ημέρες πριν είχε δηλώσει πως αυτά τα δύο προϊόντα δεν θα έμπαιναν στο «καλάθι του Πάσχα» γιατί θα θιγόταν η κοινωνική ομάδα των κτηνοτρόφων και μας συμπονούσε τότε λέγοντας πως δεν είναι σωστό γιατί κι εμείς δίνουμε το αγώνα μας 365 μέρες τον χρόνο κι έχουν ανέβει πολύ και τα κοστολόγια.

Μας έβαλε στον ύπνο λοιπόν κι έτσι μετά από εκείνον τον απίθανο πρόεδρο του ΙΝΚΑ που έκανε μποϊκοτάζ στα Ελληνικά τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, έχουμε τον απίθανο υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη να μας μποϊκοτάρει και να μας οδηγεί στην καταστροφή.

Το αρνάκι και το κατσικάκι χρειάζονται 6-7 μήνες για να καταλήξουν στο τσιγκέλι και το κοστολόγιο τους φέτος να ξεπερνά τα 8 ευρώ το κιλό, πως γίνεται λοιπόν να αγοράσει ο καταναλωτής 10 ευρώ;

Αν ο απίθανος αυτός υπουργός θέλει να κάνει κοινωνική πολιτική προεκλογικά ας την κάνει με άλλα προϊόντα, όπως το ρεύμα, το πετρέλαιο, η βενζίνη και όχι στις πλάτες των πιο σκληρά εργαζόμενων πολιτών. 

Τέλος ας μας πει ο απίθανος κύριος Άδωνις, ξέρει πόσες χιλιάδες αμνοερίφια έγιναν εισαγωγή; Και μετά το Πάσχα ας μας πει τελικά πόσα από αυτά πουλήθηκαν σαν ξένα και πόσα σαν Ελληνικά; Και πόσοι Έλληνες έφαγαν ελληνικό αρνάκι ή κατσικάκι τελικά και όχι βαπτισμένο ελληνικό στα σφαγεία;
Είστε επικίνδυνος κύριε υπουργέ  Άδωνι Γεωργιάδη και για τους πολίτες και για το κόμμα σας».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Ιωάννης Γκουρομπίνος, «προς αποφυγή παρεξηγήσεων δηλώνουμε πως με την αναφορά μας στις ελληνοποιήσεις στα σφαγεία  σε καμία περίπτωση δεν θέλαμε να θίξουμε το έργο της κτηνιατρικής υπηρεσίας. Η οποία παρά το γεγονός πως είναι υποστελεχομένη υπερβάλει εαυτόν με υπερωρίες και κάτω από αντίξοες συνθήκες να φέρει εις πέρας το έργο της με τους κτηνιάτρους που διαθέτει. Η ένσταση μας είναι προς το κράτος γιατί η σφραγίδα της χώρας προέλευσης είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική και όλα τα σφάγεια  φεύγουν με κωδικό σφαγείου». 

Κτηνοτρόφοι Τυρνάβου: Κύριε πρωθυπουργέ, συμμαζέψτε τον κ. Γεωργιάδη
Μια ακόμη αιχμηρή ανακοίνωση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου δήμου Τυρνάβουαναφέρει τα εξής:

«Κύριε πρωθυπουργέ, επειδή ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνης Γεωργιάδης, έχει υποπέσει σε πολλαπλά παραπτώματα, κατά τη διάρκεια της υπουργικής του θητείας, ενάντια στους κτηνοτρόφους και στον κτηνοτροφικό κλάδο, σας λέμε ευθαρσώς: Συμμαζέψτε τον, συμμαζέψτε τον, συμμαζέψτε τον. 

Ο συγκεκριμένος υπουργός έχει γίνει επικίνδυνος για το πιο παραγωγικό κομμάτι της χώρας, για τους ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας, που δουλεύουν 365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24άρο και που παράγουν κάτω από αντίξοες συνθήκες, ποιοτικά και υγιεινά διατροφικά προϊόντα. 

Η ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι του Πάσχα», παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του κ. Γεωργιάδη, που λειτουργώντας ως γνωστός «κωλοτούμπας», δυστυχώς, επιφέρει καίριο πλήγμα στους αιγοπροβατοτρόφους και αποτελεί «τσάμπα μαγκιά» του υπουργού, αφού αν θέλει να παρεμβαίνει στην αγορά για φθηνότερα καταναλωτικά αγαθά, ας το κάνει και στους παρόχους ενέργειας, για να υπάρχει φθηνό ρεύμα στους καταναλωτές, ας το κάνει και στους ιδιοκτήτες των διυλιστηρίων της χώρας μας, για να έχουν οι καταναλωτές φθηνή βενζίνη, πετρέλαιο και αέριο. Αλλά εκεί δεν τολμά να το κάνει, διότι αφενός δεν το επιθυμεί, αφετέρου, εκεί είναι οι «κολλητοί» του.

Σε όλη αυτή την κατάσταση, θα περιμέναμε τον «δικό» μας υπουργό, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά, να ορθώσει το ανάστημά του και να γίνει «ανάχωμα» στις βουλές του συναδέλφου του, του  κ. Γεωργιάδη, αλλά δυστυχώς πέσαμε έξω, αφού οκ. Γεωργαντάς, παρακολουθεί, άβουλος και άφωνος την κατακρεούργηση των κτηνοτρόφων και τον μαρασμό του κτηνοτροφικού τομέα, δίχως να παρεμβαίνει πουθενά, ωσάν να ζει σε άλλο διάστημα.

Και μιας και αναφερθήκαμε σε ανάστημα, να επισημάνουμε ότι, το ύψος του ανθρώπου μετράται μέχρι το κεφάλι, πάνω από το κεφάλι, μετράται το ανάστημα.
Κύριε Γεωργαντά, είχαμε πει παλαιότερα ότι είστε η ταφόπλακα της κτηνοτροφίας και δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε πλήρως!».

05/04/2023 02:39 μμ

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης, σήμερα Τετάρτη, 5 Απριλίου, πρώτη ημέρα εφαρμογής του «Καλαθιού του Πάσχα», η τιμή του αρνιού ξεκινά από τα 9,78 ευρώ/κιλό και του κατσικιού από τα 9,90 ευρώ/κιλό, ενώ αναμένεται περαιτέρω πτώση των τιμών τις επόμενες μέρες.

«Παρά τους αρχικούς φόβους για μεγάλη αύξηση φέτος στις τιμές στο αρνί και στο κατσίκι, η τιμή στόχος των 10 ευρώ επετεύχθη, κρατώντας στο «Καλάθι» τις τιμές στα περσινά τελικά επίπεδα», σχολίασε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Την έντονη αντίθεσή τους στην ένταξη των αμνοεριφίων στο «Καλάθι του Πάσχα» εξέφρασαν οι κτηνοτρόφοι.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Καμπούρης, Αντιπρόεδρος της ΠΕΚ (Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων), «ο υπουργός Ανάπτυξης αναίρεσε αυτά που είπε πριν λίγες μέρες και τελικά σε συνεργασία με τα σούπερ μάρκετ θα βάλει στο «Καλάθι» τα αμνοερίφια. Είχαμε πει ότι για μας είναι αιτία πολέμου! Ζητάμε την άμεση ανάκληση της απόφασης αυτής και την διενέργεια εντατικών ελέγχων για την αποφυγή παράνομων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων.

Σε διαφορετική περίπτωση ζητάμε την παραίτηση των δύο υπουργών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεωργιάδη και Γεωργαντά. Παράλληλα καλούμε τους κτηνοτρόφους με την ψήφο και την στάση τους να καταδικάσουν αυτήν την καταστροφική πολιτική. 

Ψεύδονται συνεχώς και «κλέβουν» τις ζωές μας, τα όνειρά μας, το μέλλον και τη ζωή των παιδιών μας. Φτάνει ως εδώ. Σε λίγο έρχεται και η δική μας ώρα. Ραντεβού στην κάλπη και στους δρόμους για την τιμή, την αξιοπρέπεια και το μέλλον των παιδιών μας».

04/04/2023 03:53 μμ

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε, σήμερα Τρίτη (4/4/2023), μεταξύ κτηνοτρόφων και του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη, για το θέμα της τιμής των αμνοεριφίων.

Όπως δήλωσε ο υπουργός στους κτηνοτρόφους στο «Καλάθι του Πάσχα», το οποίο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από αύριο Τετάρτη (5 Απριλίου 2023), θα περιλαμβάνονται και τα αμνοερίφια.

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο, ο Δημήτρης Μόσχος, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), «ο υπουργός μας ενημέρωσε ότι αύριο θα ανακοινωθεί το «Καλάθι του Πάσχα», το οποίο θα συμπεριλαμβάνει το αρνί και το κατσίκι. Βέβαια πριν λίγες ημέρες δήλωνε τα αντίθετα. Τα αμνοερίφια στο «Καλάθι του Πάσχα» είναι αιτία πολέμου για τους κτηνοτρόφους. Όπως φαίνεται στο ράφι των σούπερ μάρκετ η τιμή των αμνοεριφίων θα κυμανθεί από 10 έως 11 ευρώ το κιλό. 

Οι τιμές αυτές αποτελούν οικονομική καταστροφή για τον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας, αφού σε αυτή την τιμή ανέρχεται το κόστος παραγωγής. Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να διαθέσουν φέτος για το Πάσχα τα αμνοερίφια σε τόσο χαμηλές τιμές. Σοβαρά προβλήματα θα έχουν και τα κρεοπωλεία που δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τις τιμές των σούπερ μάρκετ».

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ο υπουργός μας ανέφερε ότι πρέπει να αγοράσουν σε χαμηλή τιμή τα αμνοερίφια οι καταναλωτές. Ένα βασικό πρόβλημα είναι ότι έχουμε και εκλογές και δεν θέλει να δυσαρεστήσει τους ψηφοφόρους. Δεν μπορεί να καταλάβει το κόστος παραγωγής πόσο έχει αυξηθεί για τον κτηνοτρόφο. Μεγάλη ευθύνη έχει και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντάς, που δεν ενημέρωσε τον κ. Γεωργιάδη για το υψηλό κόστος εκτροφής που έχουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι».   

03/04/2023 11:14 πμ

Με μια τούμπα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε ότι τα αμνοερίφια θα ενταχθούν τελικά στο καλάθι του Πάσχα. Αυτό ξεσήλωσε θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά των κτηνοτρόφων όλης της χώρας. 

«Την Τετάρτη (5/4) ξεκινάει το καλάθι του Πάσχα, θα συμπεριλαμβάνει αρνί, κατσίκι, τσουρέκι και σοκολατένια αυγά. Κάναμε αρκετές συζητήσεις και με τους κτηνοτρόφους και με τα σούπερ μάρκετ για την τιμή που θα μπορούμε να έχουμε στο αρνί και το κατσίκι. Φέτος, το αρνί και το κατσίκι έχουν πρωτόγνωρη αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Στόχος είναι, η τιμή του αρνιού να μείνει γύρω στα 10 ευρώ», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνης Γεωργιάδης. Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις είναι έτοιμες για να υπογραφούν.

«Για επάρκεια ελληνικών αμνοεριφίων στην αγορά της χώρα μας ενόψει των εορτών του Πάσχα, παρά τις αυξημένες εξαγωγές που γίνονται φέτος από τον Ιανουάριο, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά», τόνισε στον ΑγροΤύπο, ο Δημήτρης Μόσχος, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ). Και πρόσθεσε: «Φέτος οι εξαγωγές αμνοεριφίων είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι και έφυγαν μικρά αρνιά στο εξωτερικό από τις αρχές του έτους.

Με το κόστος παραγωγής κοντά τα δέκα ευρώ ανά κιλό, έναντι των 7,5 έως 8 ευρώ το κιλό πέρυσι, οι Έλληνες κτηνοτρόφοι δεν μπορούν «σε καμία περίπτωση» να διαθέσουν φέτος για το Πάσχα αμνοερίφια σε κόστος κάτω των 9 ευρώ το κιλό.

Για να το πουλά στο ράφι το σούπερ μάρκετ στα 10 ευρώ το κιλό (όπως δηλώνει ο υπουργός) και όπως είναι η κατάσταση σήμερα στην αγορά θα πρέπει να το αγοράζει από τον κτηνοτρόφο κάτω από 5,5 ευρώ το κιλό. Τιμή που είναι καταστροφική για τον κλάδο. Οι κτηνοτρόφοι θα στραφούν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά των υπουργών Γεωργαντά και Γεωργιάδη για αθέμιτη χειραγώγηση της αγοράς.

Την Πέμπτη (6/4) θα γίνει κοινή συνέντευξη τύπου, στην Θεσσαλονίκη, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Kαταστηματαρχών Κρεοπωλών, τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων και τη νέα Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος και Κτηνοτροφίας, για την τιμή των αμνοεριφίων το Πάσχα».

Πάντως η τιμή 10 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετ για τα αμνοερίφια αναμένεται να πλήξει και τα κρεοπωλεία που σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τιμές λιανικής σε αυτά τα επίπεδα.  

Ανακοίνωση κτηνοτρόφων
Η κοινή ανακοίνωση, που εξέδωσαν ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και το Συντονιστικό Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, αναφέρει τα εξής:

«Ο Υπουργός ισχυρίστηκε ότι έχει έρθει σε διαβούλευση με κτηνοτρόφους, ενώ δεν έχει έρθει σε καμία επαφή με τα πανελλήνια όργανα των κτηνοτρόφων ούτε και των κρεοπωλών, αποδεικνύει έτσι για ακόμη μια φορά ότι δεν σέβεται τα θεσμικά εκλεγμένα όργανα, ενώ τίθεται και το ερώτημα με ποιους ακριβώς διαβουλεύτηκε.

Προ ολίγων ημερών ο ίδιος υπουργός δήλωνε: «δεν σκοπεύω στο «Καλάθι του Πάσχα» στα σούπερ μάρκετ να βάλω το αρνί και το κατσίκι, διότι ο σκοπός μου δεν είναι να πλήξω την αγορά του κρέατος. Θα μπορούσε να εκληφθεί μια τέτοια προσπάθειά μου σαν μια υπόδειξη στους καταναλωτές να πάνε να αγοράσουν το αρνί ή το κατσίκι από τα σούπερ μάρκετ. Εγώ ποτέ δεν είδα το Καλάθι ως έναν μηχανισμό για να βλάψω άλλους κλάδους της αγοράς και δεν θέλω να το κάνω». 

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε σφάζουν και στέλνουν στην Ιταλία, γιατί είναι το Πάσχα των Ιταλών και υπάρχει μεγάλη κατανάλωση εκεί. Η τιμή που διαμορφώνεται για την Ιταλία, από τον παραγωγό εννοώ, όχι η τιμή στο ράφι, είναι από 7,5 μέχρι 8,5 ευρώ το αρνί και το κατσίκι. Αυτή είναι μία τιμή περίπου 1 με 1,5 ευρώ πάνω από πέρσι. Φέτος, φαίνεται ότι υπάρχει μικρότερη επάρκεια στα αρνιά και τα κατσίκια. Είμαστε σε μια μεγάλη προσπάθεια με τον συνάδελφό μου τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κύριο Γεωργαντά, για το πως θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τις τιμές όσο το δυνατόν πιο χαμηλά. Σε 2-3 μέρες θα κάνουμε ανακοινώσεις. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι κάτι θα πετύχουμε πάλι».

Άραγε τι άλλαξε αυτές τις ημέρες και οι δύο υπουργοί τώρα σκοπεύουν να πλήξουν την αγορά κρέατος υποδεικνύοντας στους καταναλωτές να αγοράσουν τα αμνοερίφια από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ εις βάρος των Ελλήνων Κτηνοτρόφων και Κρεοπωλών οι οποίοι διακινούν το 80% της εγχώριας παραγωγής κρέατος. 

Εκτός από την παραπλάνηση των καταναλωτών, οι οποίοι θα αγοράσουν αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης εισαγόμενων ή ελληνοποιημένων αμνοεριφίων, οι κτηνοτρόφοι οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή, αφού το κόστος παραγωγής ανά κιλό αμνοεριφίου σήμερα ξεπερνάει τα 9 ευρώ το κιλό.
 
Από πότε η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να επεμβαίνει στην εγχώρια αγορά για τιμές παραγωγών, και εφόσον αποφάσισε να επέμβει στην αγορά, γιατί επεμβαίνει μόνο για τα αμνοερίφια και δεν επεμβαίνει στην αγορά για φθηνή παραγωγή ρεύματος, για φθηνό πετρέλαιο, για φθηνά λιπάσματα, για φθηνά φυτοφάρμακα, για φθηνές ζωοτροφές, για κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα τα οποία είναι μέτρα που ζητούσαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι για μείωση κόστους παραγωγής αλλά και τελικού προϊόντος ακόμα από πέρυσι; 
Καλούμε τον υπουργό να αναθεωρήσει άμεσα και να έρθει σε διαβούλευση με τα θεσμικά όργανα των κτηνοτρόφων και κρεοπωλών.

Σε αντίθετη περίπτωση σκοπεύουμε να κινηθούμε νομικά προς όλους τους εμπλεκόμενους δηλαδή υπουργούς και σούπερ μάρκετ για την σύσταση ΚΑΡΤΕΛ στην αγορά κρέατος, να υπενθυμίσουμε ότι καρτέλ σημαίνει: η ρητή σύμπραξη (συμφωνία) μεγάλων κυρίως επιχειρήσεων εταιρικής μορφής δραστηριοποιούμενων στον ίδιο κλάδο, με σκοπό την αποφυγή του μεταξύ τους ανταγωνισμού δια κοινής διαμόρφωσης ενιαίας τιμής των προσφερόμενων υπηρεσιών ή των προϊόντων τους, ή και με πολύ ελάχιστες μεταξύ τους διαφορές τιμών, η δημιουργία «καρτέλ» πολλές φορές προκαλεί την αθέμιτη χειραγώγηση της λεγόμενης «ελεύθερης αγοράς», με επακόλουθο αφενός τη δυσφήμιση του ίδιου του καρτέλ, αφετέρου τον κίνδυνο για την προστασία των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων. 

Με τις δηλώσεις του υπουργού προφανώς προκύπτει ότι ο κρατικός παρεμβατισμός υποχρεώνει μεγάλες ομοειδείς επιχειρήσεις να συμπράξουν σε δημιουργία καρτέλ.
Κύριε υπουργέ αυτό συμβαίνει συνήθως σε αγορές χωρίς ανταγωνισμό π.χ. σε αγορές ολοκληρωτικών καθεστώτων».

30/03/2023 12:15 μμ

Δεν θα είναι «στο καλάθι του Πάσχα», που θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές Απριλίου στα σούπερ μάρκετ, το αρνί και το κατσίκι, ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. 

Να θυμίσουμε ότι οι κτηνοτρόφοι δήλωναν ότι θα είναι αιτία πολέμου αν βάλει ο Άδωνης τα αμνοερίφια στο καλάθι του Πάσχα. 

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, «δεν σκοπεύω στο «Καλάθι του Πάσχα» στα σούπερ μάρκετ να βάλω το αρνί και το κατσίκι, διότι ο σκοπός μου δεν είναι να πλήξω την αγορά του κρέατος. Θα μπορούσε να εκληφθεί μια τέτοια προσπάθειά μου σαν μια υπόδειξη στους καταναλωτές να πάνε να αγοράσουν το αρνί ή το κατσίκι από τα σούπερ μάρκετ. Εγώ ποτέ δεν είδα το Καλάθι ως έναν μηχανισμό για να βλάψω άλλους κλάδους της αγοράς και δεν θέλω να το κάνω».

Για τις τιμές στα αμνοερίφια ο υπουργός ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε σφάζουν και στέλνουν στην Ιταλία, γιατί είναι το Πάσχα των Ιταλών και υπάρχει μεγάλη κατανάλωση εκεί. Η τιμή που διαμορφώνεται για την Ιταλία, από τον παραγωγό εννοώ, όχι η τιμή στο ράφι, είναι από 7,5 μέχρι 8,5 ευρώ το αρνί και το κατσίκι. Αυτή είναι μία τιμή περίπου 1 με 1,5 ευρώ πάνω από πέρσι. Φέτος, φαίνεται ότι υπάρχει μικρότερη επάρκεια στα αρνιά και τα κατσίκια. Είμαστε σε μια μεγάλη προσπάθεια με τον συνάδελφό μου τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κύριο Γεωργαντά, για το πως θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τις τιμές όσο το δυνατόν πιο χαμηλά. Σε 2-3 μέρες θα κάνουμε ανακοινώσεις. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι κάτι θα πετύχουμε πάλι».

Πάντως τόνισε ότι στο άτυπο «καλάθι της Βαρβακείου», που εφαρμόζεται πιλοτικά εδώ και περίπου ένα μήνα, με αφορμή την έναρξη της περιόδου της Σαρακοστής - θα γίνει προσπάθεια να ενταχθούν τα αμνοεφίδια. «Τις επόμενες μέρες θα έχω συνάντηση με τους κρεοπώλες της Βαρβακείου αγοράς για να συμφωνήσουμε για το «Καλάθι». Θα κάνουμε ειδικό Καλάθι για το αρνί και το κατσίκι στη Βαρβάκειο. Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να έχουμε μία καλή συμφωνία, για να συγκρατήσουμε τις τιμές στα περσινά επίπεδα. Αν το κατορθώσουμε θα είναι μεγάλη επιτυχία».

O πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Kαταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης, τόνισε εφόσον οι τιμές παραγωγού παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα των 7,5 - 8,5 ευρώ και την επόμενη εβδομάδα, οι επαγγελματίες στα κρεοπωλεία είναι διατεθειμένοι να συμπιέσουν το κέρδος τους για να πουλήσουν στους καταναλωτές στις περσινές τιμές».

Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει κοινή συνέντευξη Τύπου, στην Θεσσαλονίκη, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Kαταστηματαρχών Κρεοπωλών, τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων και τη νέα Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος και Κτηνοτροφίας, για θέματα που αφορούν την τιμή των αμνοεριφίων στις γιορτές του Πάσχα.

Αντιδρά ο ΣΕΚ στις προθέσεις του Γεωργιάδη για αμνοερίφια
Πάντως οι κτηνοτρόφοι αντιδρούν σε κάθε προσπάθεια να μπουν σε καλάθι τα αμνοερίφια. Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι είναι αντίθετος στην σχεδιαζόμενη από το Υπουργείο Ανάπτυξης, ένταξη των αμνοεριφίων στο λεγόμενο «καλάθι του νοικοκυριού». 

Δεδομένου του τεράστιου κόστους παραγωγής που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, (αύξηση τιμών ζωοτροφών, ενέργειας, κτηνιατρικών φαρμάκων, ανταλλακτικών κλπ), ο καθορισμός τιμής πώλησης μέσω του «καλαθιού» θα έρθει να συμπιέσει το εισόδημα κυρίως των παραγωγών. Όταν το κόστος που πρέπει να καλύψει ο παραγωγός ανέρχεται σύμφωνα με εκτιμήσεις μας πάνω από 9 ευρώ το κιλό, τιμή πώλησης μέσω του καλαθιού στα 9,90 θα είχε σαν συνέπεια:

  • Την πίεση εκ μέρους των εμπόρων για τιμές παραγωγού σημαντικά χαμηλότερες του κόστους παραγωγής.
  • Αυξημένες εισαγωγές αμνοεριφίων με χαμηλότερη ποιότητα και τιμή για διατήρηση της τιμής του καλαθιού.

Και στις δύο περιπτώσεις η δύναμη του εμπορικού κέρδους πιέζει όχι μόνο πτωτικά την τιμή του παραγωγού αλλά και ενισχύει τις εισαγόμενες ποσότητες. 
Το αποτέλεσμα συνολικά θα είναι σε βάρος της βιωσιμότητας των κτηνοτρόφων μας. Θα αναγκασθούν να πουλάνε και λιγότερα αμνοερίφια και χαμηλότερα από το κόστος παραγωγής. Αυτή όμως, είναι η λογική της συρρίκνωσης και όχι της ανάπτυξης. 

Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που επιβαρύνει τόσο τους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές, ο ΣΕΚ έχει κατ΄ επανάληψη ζητήσει:
1. Μείωση ή και μηδενισμό του ποσοστού ΦΠΑ, στα βασικά είδη τροφίμων έως το τέλος του έτους.
2. Στήριξη της κτηνοτροφίας με ενίσχυση 160 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής.
3. Αυστηρός έλεγχος στα εισαγόμενα αρνιά (από Ρουμανία κλπ) και στη συνέχεια την ελληνοποίηση τους.
4. Μέτρα στήριξης των κρεοπωλών για συγκράτηση και μείωση των τιμών πώλησης.

29/03/2023 12:49 μμ

Αγωνιώδης έκκληση των πτηνοτρόφων για άμεση επίλυση του ζητήματος των αδειοδοτήσεων. Όπως υποστηρίζουν απειλείται με λουκέτο πάνω από το 50% των επιχειρήσεων.

Η νομοθετική λύση θα πρέπει να γίνει πριν κλείσει η Βουλή για να μην υπάρξει πρόβλημα στην υλοποίηση των επενδύσεων στα σχέδια εκσυγχρονισμού και βελτίωσης.

Όπως επισημαίνει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πτηνοτροφίας (ΕΔΟΠ) βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να δημοσιοποιήσει την εξαιρετικά δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος στο σύνολό του, εξαιτίας της συνεχιζόμενης καθυστέρησης στην επίλυση του τεράστιου προβλήματος των αδειοδοτήσεων για τα πτηνοτροφεία της χώρας μας.

Η ΕΔΟΠ επισημαίνει ότι, ενώ, χάρη και στην εποικοδομητική στάση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμου Κεδίκογλου και του Υφυπουργού Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Νίκου Ταγαρά, αρκεί η ψήφιση της σχετικής τροπολογίας για να δοθεί επιτέλους λύση στο ζήτημα που ταλανίζει την Ελληνική Πτηνοτροφία, η σχετική διαδικασία καθυστερεί αναίτια, με αποτέλεσμα οι πτηνοτρόφοι να έχουν περιέλθει σε απόγνωση.

Αν η επιβεβλημένη αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος παραπεμφθεί για μετά τις επερχόμενες εκλογές (με αβέβαιο χρονοδιάγραμμα), η ζημιά στην αναπτυξιακή πορεία του κλάδου θα είναι καταστροφική, καθώς οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, στην πλειοψηφία τους, έχουν υποβάλλει σχέδια εκσυγχρονισμού και βελτίωσης. Τα σχέδια αυτά, χωρίς την ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας δεν μπορούν να λάβουν έγκριση περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ), η οποία είναι προϋπόθεση για την υλοποίηση οποιουδήποτε σχεδίου. Συνεπώς, η καθυστέρηση της σχετικής συζήτησης στη Βουλή θα οδηγήσει στην απώλεια των προθεσμιών υλοποίησης των επενδύσεων. Επίσης, δεν ανανεώνονται οι άδειες λειτουργίας των πτηνοτροφείων, με αποτέλεσμα το άμεσο κλείσιμο περίπου του 56% εξ’ αυτών. 

Ο κλάδος έχει θέσει εγκαίρως το θέμα υπ’ όψιν του ίδιου του Πρωθυπουργού και, ασφαλώς, αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν έκτακτες καταστάσεις και επείγουσες προτεραιότητες στο κυβερνητικό και στο νομοθετικό έργο. Όμως, το πρόβλημα των αδειοδοτήσεων έχει κι αυτό πλέον αποκτήσει τη διάσταση του υπερεπείγοντος, υπονομεύοντας τη λειτουργία και την ανάπτυξη πολλών, υγιών κατά τα άλλα επιχειρήσεων, που καλύπτουν σε τεράστιο ποσοστό τις επισιτιστικές ανάγκες της χώρας μας κοτόπουλο, απασχολώντας άμεσα και έμμεσα δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους και συνεισφέροντας συνολικά στην Ελληνική Οικονομία περισσότερα από 1,2 δις ευρώ ετησίως.

Είμαστε, ως εκ τούτου, υποχρεωμένοι να επισημάνουμε ότι, αν δεν επιλυθούν άμεσα τα θέματα των αδειοδοτήσεων, το 56% του κλάδου της πτηνοτροφίας θα βρεθεί εκτός αγοράς. Επιπλέον, το γεγονός ότι ο κλάδος δεν επιδοτήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας και ένα μεγάλο ποσοστό  των επιχειρήσεων έμεινε εκτός των επιδοτήσεων για τις ζωοτροφές, δημιουργεί την εντύπωση ότι δεν βρισκόμαστε στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης – κάτι που προφανώς αρνούμαστε να πιστέψουμε. Τέλος, να σημειώσουμε ότι, η μη συμπερίληψη της δημιουργίας νέων πτηνοτροφικών θαλάμων στο πρόγραμμα επιδοτήσεων (αναπτυξιακό νόμο), μόνο τροχοπέδη αποτελεί στην ανάπτυξη και εξέλιξη μιας υγιούς, ανταγωνιστικής πρωτογενούς παραγωγής. 

Απευθύνουμε, λοιπόν, για μια ακόμη φορά και με δεδομένη πλέον την ημερομηνία των εκλογών, αγωνιώδη έκκληση ώστε να κινηθούν άμεσα και να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες και να αποφευχθεί, έστω και την τελευταία στιγμή, το καταστροφικό σενάριο για τον κλάδο – ένα σενάριο που νομοτελειακά θα περιλαμβάνει λουκέτα στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

28/03/2023 09:59 πμ

Με Αναφορά, που κατέθεσαν 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεωργαντά, έφεραν στη Βουλή την επιστολή της «Πανελλήνιας Ένωσης Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών» (ΠΕΟΠΠ) για τη διαφορά μεταξύ ΦΠΑ αγοράς ζωοτροφών και πωλήσεων ζώντων ορνιθίων.

Το θέμα είχαμε παρουσιάσει και στον ΑγροΤύπο, με την ΠΕΟΠΠ να καταγγέλλει ότι η πλειοψηφία των πτηνοτρόφων παραγωγών έχει βρεθεί σε δεινή οικονομική θέση, δεδομένης της διαφοράς του ΦΠΑ μεταξύ των ζωοτροφών που είναι 6% και της πώλησης των ζώντων ορνιθίων που είναι 13%. 

Αυτό έχει ως συνέπεια οι παραγωγοί να βγαίνουν χρεωστικοί στον ΦΠΑ. Ωστόσο, επειδή η πληρωμή των τιμολογίων πραγματοποιείται ακόμη και 12 μήνες μετά την έκδοσή τους, οι παραγωγοί δεν έχουν την δυνατότητα να αποδώσουν στο κράτος χρήματα που δεν έχουν εισπράξει ακόμα. Επιπλέον, πολλοί πτηνοτρόφοι χρησιμοποίησαν τα ποσά αυτά τους τελευταίους μήνες για την κάλυψη του λειτουργικού κόστους που έχει εκτοξευτεί, με αποτέλεσμα να αδυνατούν πλέον να αποδώσουν τον ΦΠΑ.

Οι πτηνοτρόφοι ζητούν την εξίσωση των συντελεστών αγοράς ζωοτροφών και πωλήσεων ζώντων ζώων, καθώς και τη ρύθμιση όλων των χρεών τους που έχουν εν τω μεταξύ δημιουργηθεί.

«Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει επιτέλους να αδιαφορεί, και να αναζητήσει, σε διαβούλευση με τους παραγωγούς, δίκαιη και βιώσιμη λύση», τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

10/03/2023 04:50 μμ

Για τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπος ο κλάδος της παραγωγής αυγών μίλησε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιωάννης Βλαχάκης, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωση Αυγού και Προϊόντων Αυγού (ΕΔΟΑΠΑ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, που ανακοίνωσε η Κομισιόν, στις 10 Μαρτίου 2023, η τιμή των αυγών στην ΕΕ τον Ιανουάριο του 2023 ήταν, κατά μέσο όρο, κατά 30% υψηλότερη σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022. Πολύ μικρότερες ήταν οι αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν τον Ιανουάριο του 2022 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021 (+7%). Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η υψηλότερη αύξηση στην τιμή των αυγών καταγράφηκε στην Τσεχία (+85% τον Ιανουάριο του 2023 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022), ακολουθούμενη από την Ουγγαρία (+80%) και τη Σλοβακία (+79%). Μικρότερες αλλά και πάλι σημαντικές αυξήσεις καταγράφηκαν στη Γερμανία και Λουξεμβούργο (+18%) και στην Αυστρία (+19%).

Όπως αναφέρει ο κ. Βλαχάκης στον ΑγροΤύπο «υπάρχει μεγάλη έλλειψη αυγών σε όλη την Ευρώπη. Οφείλεται στο υψηλό κόστος ζωοτροφών, στο υψηλό ενεργειακό κόστος αλλά και στα προβλήματα από την γρίπη των πτηνών. Ευτυχώς στην χώρα μας μέχρι στιγμής δεν έχουμε κανένα πρόβλημα στην παραγωγή λόγω της γρίπης των πτηνών.

Όμως το κόστος παραγωγής αυγών έχει μεγάλη αύξηση το 2022 που έχει ξεπεράσει το 45%. Δεν είναι μόνο το κόστος των ζωοτροφών, ενέργειας αλλά και τα υλικά συσκευασίας, τα καύσιμα, καθώς και τα εργατικά που έχουν αυξηθεί. Η αύξηση αυτή είναι αδύνατον να μετακυλιστεί στις τιμές της λιανικής αγοράς γιατί δεν θα μπορεί να αγοράσει τα αυγά ο Έλληνας καταναλωτής. Αποτέλεσμα αυτού είναι η τεράστια πίεση που υφίστανται οι παραγωγοί και πλέον  τίθεται θέμα βιωσιμότητας, για μεγάλο αριθμό παραγωγών.  

Σοβαρό πρόβλημα στον κλάδο είναι ότι σταμάτησε και η επιδότηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την κυβέρνηση.

Το ΥπΑΑΤ έδωσε κάποιες οριζόντιες ενισχύσεις για τις ζωοτροφές στους αυγοπαραγωγούς με ένα ποσό των 15.000 ευρώ. Η ενίσχυση αυτή επ ουδενί  δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των μεσαίων και μεγάλων εκτροφών της χώρας μας.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε μια μείωση του ζωικού κεφαλαίου από περίπου 5,5 εκατομμύρια όρνιθες σε 3,5 εκατομμύρια. Αυτό μας οδήγησε στο να μην είμαστε αυτάρκης στην ελληνική αγορά.

Θετικό την παρούσα περίοδο  είναι ότι αρχίζουμε να έχουμε  μια τάξη σχετικά  με το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων αυγών στην χώρα μας. Σε αυτό έχει βοηθήσει το σύστημα ελέγχων «Άρτεμις», που ελέγχει την διακίνηση και την τήρηση των μηνιαίων ισοζυγίων. Ένας επιπλέον παράγοντας που έχει βοηθήσει στον περιορισμό των ελληνοποιήσεων είναι και οι πολύ αυξημένες τιμές των αυγών στις χώρες της Ευρώπης.

Για το θέμα της κατάργησης των κλωβών με τις ελλείψεις που υπάρχουν στα αυγά φαίνεται ότι δεν θα παρθεί κάποια απόφαση από την Κομισιόν και θα πάμε σε παράταση. Επειδή όμως θα βρούμε το πρόβλημα στο μέλλον θα πρέπει στην χώρα μας να υπάρξουν σημαντικές επενδύσεις γιατί μειώνεται ο αριθμός των ζώων ανά τετραγωνικό μέτρο στις μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει επέκταση των εγκαταστάσεων των εκτροφών, ενώ ήδη ο κλάδος βρίσκεται σε πολύ δυσμενή οικονομική θέση.

Τις ημέρες του Πάσχα στο παρελθόν είχαμε μια σημαντική αύξηση της κατανάλωσης αυγών. Δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί φέτος η αγορά λόγω της οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες καταναλωτές.

Στην αγορά κυκλοφορούν πολλές κατηγορίες αυγών. Αυτή την εποχή στην απλή κατηγορία τα 6 αυγά έχουν μια τιμή λιανικής από 1,30 ευρώ έως 1,80 ευρώ κατά μέσο όρο, η οποία όπως σας είπα δεν καλύπτει την μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής».

07/03/2023 11:44 πμ

Πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή (5/3), στην Αθήνα, η συνεδρίαση του 25μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ).

Στην συνεδρίαση έγινε αναφορά στην εξέλιξη που καταγράφεται τα πολλά τελευταία χρόνια στο επάγγελμα του κρεοπώλη, καθώς και στον τρόπο παρουσίασης και πώλησης του κρέατος και των προϊόντων του στα καταστήματα των γειτονιών όλης της χώρας. 

Ακολούθως, έγινε συζήτηση για τις εξελίξεις με τη νέα Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος και Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚΚ) και την αναγνώριση της από το ΥπΑΑΤ το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Σάββας Κεσίδης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η ΠΟΚΚ είναι μέλος της ΕΔΟΤΟΚΚ, όπως είναι και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ), ο ΣΕΚ και η ΠΕΚ, που εκπροσωπούν τους κτηνοτρόφους.

Κατά την συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΕΔΟΤΟΚΚ, Γιάννης Φασουλάς, μας ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο της αναγνώρισης της Διεπαγγελματικής, αφού έχει εξασφαλίσει πιστοποιημένα την αντιπροσώπευση σχεδόν του 20% της πρωτογενούς παραγωγής και πολύ υψηλών ποσοστών της σφαγής, της μεταποίησης και της εμπορίας. 

Δεν μπορούμε να ξέρουμε εκ των προτέρων τις αποφάσεις του Υπουργού κ. Γεωργαντά για το θέμα. Η ΠΟΚΚ όμως διαμαρτύρεται για την εμφάνιση της ΕΔΟΚ ως «εθνικής» διεπαγγελματικής και μάλιστα διατηρώντας στην ηλεκτρονική της σελίδα στοιχεία για οργανώσεις και πρόσωπα που έχουν αποχωρήσει εδώ και καιρό, ενώ επίσης είναι γνωστό ότι με απόφαση του ΥπΑΑΤ έχει γίνει άρση της αναγνώρισής της ως αντιπροσωπευτικής οργάνωσης».

24/02/2023 04:03 μμ

Μεγάλο πρόβλημα έλλειψης οικονομικής ρευστότητας αντιμετωπίζουν οι πτηνοτρόφοι, ένα θέμα που πρώτος ο ΑγροΤύπος το ανέδειξε με σχετικό ρεπορτάζ. 

Θυμίζουμε ότι η διαφορά ΦΠΑ στις αγορές ζωοτροφών σε σχέση με τις πωλήσεις κρέατος που κάνουν οι πτηνοτρόφοι τους βγάζει χρεωστικούς. 

Για το πρόβλημα η Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών (Π.Ε.Ο.Π.Π.) έστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, στην οποία τόνιζε την μεγάλη ανησυχία των μελών της λόγω του προβλήματος της διαφοράς ΦΠΑ αγορών - πωλήσεων.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή της η Π.Ε.Ο.Π.Π. παρόλη την βοήθεια της κυβέρνησης με την επιστρεπτέα προκαταβολή και τις αποζημιώσεις για τις ζωοτροφές, η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της έχει περιέλθει σε δυσχερέστατη οικονομική θέση. Σε αυτό έχει συμβάλει σημαντικά το μέτρο που πάρθηκε αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Εύβοιας, για αλλαγή του ΦΠΑ των ζωοτροφών από το 13% στο 6%.

Το μέτρο μπορεί να είναι σωστό για τους άλλους κλάδους της κτηνοτροφίας αλλά όχι για τον δικό μας κλάδο της εντατικής πτηνοτροφίας. Τα πτηνοτροφεία παραλαμβάνουν από τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις τους νεοσσούς την 1η ημέρα της ζωής τους μαζί με τις ζωοτροφές όλης της εκτροφής. Στο τέλος του κύκλου εκτροφής είναι υποχρεωμένα να παραδώσουν τα ζωντανά ορνίθια στην εταιρεία που συνεργαζόμαστε προς σφαγή, σε προσυμφωνημένες τιμές. Το πρόβλημα προκύπτει από τη διαφορα ΦΠΑ μεταξύ των ζωοτροφών (6%) και των ζωντανών πουλιών (13%).

Αυτό έχει σαν συνέπεια οι παραγωγοί να βγαίνουν χρεωστικοί στο ΦΠΑ. Επειδή όμως η πληρωμή των τιμολογίων από τις εταιρείες πραγματοποιείται στην καλύτερη περίπτωση από 4 έως 12 μήνες μετά την έκδοσή τους, οι παραγωγοί δεν έχουν τη δυνατότητα να αποδώσουν στο κράτος χρήματα που δεν έχουν εισπράξει ακόμη. Επίσης πολλοί πτηνοτρόφοι χρησιμοποίησαν τα συγκεκριμένα ποσά για την αντιμετώπιση του αυξημένου λειτουργικού κόστους τους με αποτέλεσμα να αδυνατούν να αποδώσουν τον ΦΠΑ.

Πρόταση της Π.Ε.Ο.Π.Π. είναι η εξίσωση των συντελεστών αγοράς ζωοτροφών και πωλήσεων ζώντων ζώων στο 6% με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Ρύθμιση όλων των χρεών που έχουν δημιουργηθεί σε 100 μηνιαίες δόσεις για να ανασάνει η πρωτογενής παραγωγή. Η πρόταση αυτή πρέπει να νομοθετηθεί πριν την διάλυση της παρούσας βουλής.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Δεληκωνσταντής, πρόεδρος της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.), «όσο περνάει ο καιρός τα χρέη αυξάνουν για τους πτηνοτρόφους. Οι ρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν άμεσα από αυτή την κυβέρνηση. Σε αντίθετη περίπτωση το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί πριν από τον προσεχή Σεπτέμβριο κάτι που θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας στον κλάδο με ότι αυτό συνεπάγεται στην εγχώρια παραγωγή κρέατος κοτόπουλου».

08/02/2023 04:14 μμ

Έχουν πάρει τα πάνω τους οι τιμές παραγωγού, αλλά αυτό δεν αρκεί στους κτηνοτρόφους, καθώς τα κόστη είναι υπέρογκα.

Ανοδικά κινούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα οι τιμές παραγωγού στο ντόπιο βόειο κρέας, κάτι που οι αγελαδοτρόφοι αποδίδουν στη μείωση της προσφοράς, ως αποτέλεσμα της μείωσης του ζωικού κεφαλαίου και των πρόωρων σφαγών. Στο ράφι την ίδια ώρα ο καταναλωτής καλείται να πληρώσει 13 και 14 ευρώ το κιλό, με τα κέρδη να καταλήγουν κατά το πλείστον στις τσέπες των μεσαζόντων.

Μέχρι και 6,30 με 6,40 πιάνει το κρέας στη Λάρισα, πρόωρα σφάζονται τα ζώα

Μετά από μια αναμενόμενη εν πολλοίς... «κοιλιά» στις τιμές παραγωγού κατά τις αρχές του έτους, οι τιμές που σφάζει ο παραγωγός, έχουν πάρει την ανιούσα τονίζει από την πλευρά στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Τσόκανος από τον ΑΚΣ Κρέατος Ελευθέρας Βοσκής με έδρα στη Λάρισα, μια οργάνωση που προσπαθεί να περάσει τη συνεταιριστική λογική σε όσο το δυνατόν περισσότερους κτηνοτρόφους γίνεται. Σύμφωνα με τον κ. Τσόκανο το μέλλον θα είναι δύσκολο, αν δεν γίνουν συνεταιριστικά σχήματα παραγωγών στη χώρα. Φέρνει ως παράδειγμα μάλιστα το κίνητρο της μείωσης φορολογίας που θέσπισε για τους συνεταιρισμένους η πολιτεία πρόσφατα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, οι τιμές έχουν ανοδική πορεία και παίζουν κοντά στα 6 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν φθάσει και στα 6,30 με 6,40 ευρώ το κιλό. Ο κ. Τσόκανος θεωρεί την ακρίβεια των ζωοτροφών εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα για τις μονάδες, ενώ καταλήγοντας, χαρακτηρίζει, πολύ μικρή την ενίσχυση για τις ζωοτροφές, που δόθηκε πριν από λίγες ημέρες. Τέλος, επισημαίνει πως στην αγορά και στις τιμές έχουν επιδράσει οι σφαγές ζώων πρόωρα, που συνεχίζονται εξαιτίας της κατάστασης με τις ζωοτροφές και τα υπόλοιπα κόστη εκτροφής.

Φυλλοροούν οι μονάδες στην Πέλλα

Ο κ. Κυριάκος Χλάιδης, που εκτρέφει 120 μοσχάρια Ελληνικής κόκκινης φυλής στην περιοχή Άψαλος Πέλλας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «οι τιμές για το κρέας το μοσχαρίσιο που πουλάμε έχουν ανεβεί το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά τα Χριστούγεννα. Συγκεκριμένα έχουν φτάσει στα 6 ευρώ το κιλό στον παραγωγό, όταν πρωτύτερα δεν έφταναν τα 3,80 με 4,50 ευρώ το κιλό. Αυτό είναι ασφαλώς θετικό, αλλά δεν αρκεί και είναι και συγκυριακό καθώς τα κοπάδια μειώνονται και πολλοί κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα. Το προϊόν φεύγει από το σφαγείο και καταλήγει στην αγορά της Αθήνας στον καταναλωτή με 13 και 14 ευρώ το κιλό, δηλαδή το μεγάλο κέρδος το αποκομίζει ο μεσάζοντας τη στιγμή που ο κτηνοτρόφος παλεύει να καλύψει τα έξοδα. Προσωπικά έχω έξοδα για τη μονάδα για φάρμακα, ζωοτροφές κ.λπ. πάνω από 50.000 ευρώ. Η ενίσχυση που μας έδωσαν για ζωοτροφές δεν φθάνει παρά μόνο για λίγες ημέρες καθώς ήταν κάτω από 5.000 ευρώ. Η πολιτεία πρέπει να πάρει σοβαρά μέτρα γιατί σε λίγο θα ψάχνουμε για ντόπιο κρέας και δεν θα βρίσκουμε. Μόνο στην ευρύτερη περιοχή εδώ από 1.000 βοοειδή που εκτρέφονταν πριν 1 χρόνο, είναι ζήτημα σήμερα αυτά να είναι 200. Ίδιο πρόβλημα έχει και η αιγοπροβατοτροφία. Από 60.000 ζώα στην ευρύτερη περιοχή έχουν απομείνει 5.000 με 6.000 πλέον. Και εδώ θα υπάρχει θέμα επάρκειας».

02/02/2023 02:41 μμ

Όλοι οι πτηνοτρόφοι χρωστάνε ΦΠΑ και αναμένουν από τον Υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, να φέρει την ρύθμιση έως 120 δόσεις για να ενταχθούν και να πληρώσουν.

Το επόμενο διάστημα ετοιμάζουν μαζική κινητοποίηση και κάθοδο στην Αθήνα με σκοπό να υπάρξει συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα του ΦΠΑ.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Δεληκωνσταντής, πρόεδρος της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.), «το Σάββατο (4/2/2023) θα υπάρξει πανελλαδική συνάντηση των πτηνοτρόφων στην Θεσσαλονίκη για να αποφασίσουν τον τρόπο που θα κατέβουν στην Αθήνα για να συναντηθούν με τον Υπουργό Οικονομικών. Στην συνάντηση θα υπάρχει και εκπρόσωπος του ΥπΑΑΤ.

Οι ζωοτροφές αγοράζονται με ΦΠΑ 6% ενώ τα ζώντα πτηνά με 13% ΦΠΑ. Αυτό έχει σαν συνέπεια οι παραγωγοί να βγαίνουν χρεωστικοί στο ΦΠΑ ανά τρίμηνο (φυσικά πρόσωπα και νομικά με β΄ κατηγορίας βιβλία) ή ανά μήνα (νομικά πρόσωπα με γ΄ κατηγορίας βιβλία). Η πληρωμή των τιμολογίων όμως από τις εταιρείες πραγματοποιείται στην καλύτερη περίπτωση από 4 έως 12 μήνες μετά την έκδοσή τους. Η χρονική αυτή υστέρηση δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στους παραγωγούς. Είναι αδικία για τις εταιρείες που δεν μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους και για τους παραγωγούς που βγαίνουν πάντα χρεωμένοι».

01/02/2023 02:09 μμ

Με τη μείωση των κοπαδιών κατά 30%, ο καταναλωτής κινδυνεύει να πει το αρνί... αρνάκι.

Στις 16 Απριλίου εορτάζεται φέτος το ορθόδοξο Πάσχα και οι κτηνοτροφικές μονάδες ήδη έχουν αρχίσει και προετοιμάζονται γι' αυτό -όσο μπορούν δηλαδή- με όλα όσα συμβαίνουν στο μέτωπο της ακρίβειας των ζωοτροφών και του υπέρμετρου κόστους. Το μόνο δεδομένο φέτος είναι πως λόγω της μεγάλης μείωσης στο ζωικό κεφάλαιο της χώρας, η προσφορά ντόπιου αμνοεριφίου θα είναι περιορισμένη, άρα αν η πολιτεία κάνει σωστά τη δουλειά της και δεν υπάρξουν φαινόμενα νοθείας και ελληνοποιήσεων, τότε αναμένεται εκτόξευση των τιμών παραγωγού, δεδομένης και της ολοσχερούς πλέον άρσης των μέτρων για τον κορονοϊό, που ταλαιπώρησε τόσα χρόνια και τις κτηνοτροφικές μονάδες, ιδίως σε εορταστικές περιόδους.

Ο κ. Γιάννης Γκουρομπίνος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας θεωρεί δεδομένη μια αύξηση των τιμών παραγωγού στα ντόπια αμνοερίφια, δεδομένου ότι και ο κτηνοτρόφος πρέπει να αμειφθεί για τον κόπο του και δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη μείωση στα κοπάδια. «Το φετινό Πάσχα εκτιμώ πως οι τιμές παραγωγού στο ντόπιο αμνοερίφιο δεν θα είναι κάτω από 10 με 12 ευρώ το κιλό. Σήμερα οι τιμές παίζουν γύρω στα 6 με 6,5 ευρώ το κιλό, υπάρχει τεχνητή κάμψη, αλλά θεωρώ πως θα πάρουν την ανιούσα οι τιμές όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα. Πρέπει να επισημάνουμε πως οι περισσότεροι που έχουν ζώντα ζώα, τα πάνε νωρίς για σφαγή, μόλις πιάσουν τα 7-8 κιλά, λόγω του κόστους εκτροφής και αυτό πιστεύω θα συντελέσει στη μεγάλη αύξηση τιμών που έρχεται το Πάσχα», τονίζει ο κ. Γκουρομπίνος.

Όσον αφορά στην Κρήτη ο κ. Βασίλης Σμπώκος, αιγοπροβατοτρόφος από την περιοχή των Ανωγείων μας είπε πως: «δεν υπάρχουν πολλά ζώα διαθέσιμα λόγω των υψηλών τιμών των ζωοτροφών, κατά συνέπεια πάμε για πολύ υψηλές τιμές παραγωγού πριν και κατά το Πάσχα». Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα οι τιμές στην Κρήτη παίζουν γύρω στα 6 ευρώ το κιλό.

Δεν υπάρχουν αρνιά, στο... φουλ δίνονται και οι προβατίνες, περιζήτητα τα αρνάκια το Πάσχα

«Στις τιμές που δίναμε πριν λίγα χρόνια τα αρνάκια, δίνουμε τώρα τις προβατίνες και εύκολα, δηλαδή στα 3,5 με 4 ευρώ το κιλό. Αν σκεφτεί κανείς πόσο πολύ έχουν μειωθεί τα κοπάδια, τότε εύκολα συμπεραίνει τι... μάχη θα δοθεί το Πάσχα από όσους θέλουν να προμηθευτούν αρνιά ντόπια από τους κτηνοτρόφους. Η τιμή θα εκτοξευτεί πιστεύω, η ζήτηση θα είναι μεγάλη. Σήμερα πάντως οι τιμές στα λιγοστά αρνάκια που υπάρχουν λόγω της κατάστασης με τις τιμές των τροφών είναι στα 6,5, ακόμα και 7 ευρώ το κιλό για τα σφάγια», παραθέτει την άποψή του, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Θωμάς Στεργιάτος, κτηνοτρόφος από το χωριό Καραϊσκάκης Αιτωλοακαρνανίας.

25/01/2023 11:43 πμ

Όπως αναφέραμε σε σχετικό ρεπορτάζ στον ΑγροΤύπο η επιδότηση για τις ζωοτροφές δεν είναι ακατάσχετη. Αυτό έφερε μεγάλες αντιδράσεις από κτηνοτροφικούς συλλόγους. 

Σοβαρό πρόβλημα φαίνεται ότι θα έχουν και οι πτηνοτρόφοι. Θυμίζουμε ότι η διαφορά ΦΠΑ στις αγορές ζωοτροφών σε σχέση με τις πωλήσεις κρέατος που κάνουν οι πτηνοτρόφοι τους βγάζει χρεωστικούς. 

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Δεληκωνσταντής, πρόεδρος της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.), αυτή την στιγμή οι ζωοτροφές αγοράζονται με ΦΠΑ 6% ενώ τα ζώντα πτηνά με 13% ΦΠΑ. Αυτό έχει σαν συνέπεια οι παραγωγοί να βγαίνουν χρεωστικοί στο ΦΠΑ ανά τρίμηνο (φυσικά πρόσωπα και νομικά με β΄ κατηγορίας βιβλία) ή ανά μήνα (νομικά πρόσωπα με γ΄ κατηγορίας βιβλία). Η πληρωμή των τιμολογίων όμως από τις εταιρείες πραγματοποιείται στην καλύτερη περίπτωση από 4 έως 12 μήνες μετά την έκδοσή τους. Η χρονική αυτή υστέρηση δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στους παραγωγούς.

Όλοι οι πτηνοτρόφοι χρωστάνε ΦΠΑ και αναμένουν από τον Υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, να φέρει την ρύθμιση έως 120 δόσεις για να ενταχθούν και να πληρώσουν. 

Τελικά την επιδότηση των ζωοτροφών δεν θα μπορέσουν να την εισπράξουν οι πτηνοτρόφοι αλλά το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό δημιούργησε το πρόβλημα με το ΦΠΑ και αυτό θα μπλοκάρει την ενίσχυση στις ζωοτροφές. Θα έπρεπε την όλη διαδικασία να την σχεδίαζε το ΥπΑΑΤ για να μην είχαμε όλα αυτά τα προβλήματα. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα (σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ) δεν έχει πολλές αρμοδιότητες».