Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μέθοδοι διαχείρισης πτηνοτροφικών αποβλήτων στα Μέγαρα

27/04/2018 02:10 μμ
Ο Δήμος Μεγαρέων σε συνεργασία με την Δημοτική Επιχείρηση Μεγάρων (ΔΕΜ Α.Ε.) συνδιοργανώνουν Ημερίδα με θέμα: «Μέθοδοι Διαχείρισης Πτηνοτροφικών Αποβλήτων στα Μέγαρα, η χρήση στη γεωργία».

Ο Δήμος Μεγαρέων σε συνεργασία με την Δημοτική Επιχείρηση Μεγάρων (ΔΕΜ Α.Ε.) συνδιοργανώνουν Ημερίδα με θέμα: «Μέθοδοι Διαχείρισης Πτηνοτροφικών Αποβλήτων στα Μέγαρα, η χρήση στη γεωργία».

Θα λάβει χώρα την Τετάρτη, 9 Μαΐου 2018, ώρα 18.30 στην αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο Μεγάρων (Χρ. Μωραϊτου & Γεωργ. Μαυρουκάκη) κι έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πτηνοτρόφων Μεγάρων, τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων κι εκπρόσωποι όλων των τοπικών φορέων.

Πρόκειται για μία εκδήλωση, που ενδιαφέρει εκτός των εμπλεκομένων όλους τους συμπολίτες καθόσον αφορά εκτός από την εκμετάλλευση των Πτηνοτροφικών αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος. Θα υπάρξουν εισηγήσεις από διάφορους ομιλητές οι οποίοι θα αναφερθούν στην κείμενη Νομοθεσία για την υπόθεση αυτή, στη διαδικασία περιβαλλοντικών Επιθεωρήσεων, στο πλαίσιο της λειτουργίας των Πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, στις μεθόδους παραγωγής Βιοαερίου από τα Πτηνοτροφικά απόβλητα, στην κομποστοποίηση των αποβλήτων για την παραγωγή εδαφοβελτιωτικών, ενώ θα υπάρξουν παρεμβάσεις από τους Πτηνοτρόφους και τους παραγωγούς Κηπευτικών.

Το πρόγραμμα των ομιλητών, που έχει καταρτιστεί έχει ως εξής:
1. Μπούρμπου Σωσάνα, Προϊσταμένη Τμήματος Υγείας Ζώων, Διεύθυνσης Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής Περιφέρειας Αττικής, «Διαχείριση της κόπρου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (εθνική και κοινοτική)»
2. Κοκμοτός Ευθύμιος, Προϊστάμενος Τμήματος Ελέγχου Μετρήσεων και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, «Διαδικασία Περιβαλλοντικών Επιθεωρήσεων»
3. Τσιάμας Απόστολος, Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, «Πλαίσιο Λειτουργίας Πτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων»
4. Κόμπουλης Βασίλειος, Κτηνίατρος, «Μέθοδοι Παραγωγής Βιοαερίου ως μέσο διαχείρισης πτηνοτροφικών αποβλήτων»
5. Παντελιάδης Νικόλαος, Διευθύνων Σύμβουλος ΜΕΓΑΕΚΟ Α.Ε, «Κομποστοποίηση Πτηνοτροφικών Αποβλήτων για την Παραγωγή εδαφοβελτιωτικών»
6. Παρεμβάσεις από τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πτηνοτρόφων Μεγάρων, κ. Σακελλάριο Παναγιώτη
7. Παρεμβάσεις από τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων - Ομάδα Παραγωγών, κ. Παπαβασίλης Γιώργος

Την ευθύνη του συντονιστή της όλης διαδικασίας θα έχει ο κ. Δήμας Ιωάννης, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος, αρμόδιος σε θέματα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, π. Αντιδήμαρχος.

Σχετικά άρθρα
12/02/2024 03:48 μμ

Πανελλαδική συνάντηση των πτηνοτρόφων θα γίνει στο ΥπΑΑΤ, την Τρίτη (20/2) με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρο Κελέτση, για να συζητηθούν τα προβλήματα του κλάδου.

Ο κ. Γιώργος Δεληκωνσταντής, πρόεδρος της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.), τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και δεν έχει λυθεί εδώ και δύο χρόνια είναι το ΦΠΑ.

Ο κλάδος της πτηνοτροφίας κρεατοπαραγωγής έχει βρεθεί σε δεινή οικονομική θέση, δεδομένης της διαφοράς του ΦΠΑ μεταξύ των ζωοτροφών που είναι 6% και της πώλησης των ζώντων ορνιθίων που είναι 13%. Αυτό έχει ως συνέπεια οι παραγωγοί να βγαίνουν χρεωστικοί στον ΦΠΑ. Οι πτηνοτρόφοι θα ζητήσουν στην συνάντηση να λυθεί άμεσα το πρόβλημα. Σε αντίθετη περίπτωση οι εκτροφές θα πάψουν να πληρώνουν το ΦΠΑ. Επίσης οι σύλλογοι ζητούν να ενταχθούν σε ρύθμιση 60 δόσεων οι οφειλές ΦΠΑ.

Επίσης ζητάμε από τον υφυπουργό να στηρίξει το κόστος ενέργειας. Οι μονάδες της πτηνοτροφία είναι ενεργοβόρες δηλαδή για να παράγουν χρειάζονται φτηνή ενέργεια. Ζητάμε ενίσχυση για το προπάνιο που χρησιμοποιούμε. Από την πανδημία μέχρι σήμερα το προπάνιο έχει αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά 30%. Επίσης το κόστος του πέλετ έχει τριπλασιαστεί (από 12 λεπτά έχει φτάσει στα 28 λεπτά).

Έχουμε όμως και την ρήτρα αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα. Πριν από την πανδημία είχαμε 7 λεπτά/κιλοβατώρα. Στην συνέχεια με την ρήτρα αναπροσαρμογής είχαμε αύξηση της τιμής ρεύματος. Το κράτος επιδότησε την ρήτρα αναπροσαρμογής. Όμως όταν έφτασε η τιμή του ρεύματος στα 22 λεπτά και επιδότησε το 80% (7 λεπτά), τότε είχαμε ζημιά 15 λεπτά/κιλοβατώρα. Δηλαδή όλα αυτά τα χρόνια πληρώνουμε 15 λεπτά/κιλοβατώρα. Δεν μπορείς να παράγεις στην πτηνοτροφία με αυτές τις τιμές και το αποδείξαμε στο Υπουργείο Οικονομικών. Ζητάμε όπως και οι υπόλοιποι αγρότες 7 λεπτά η κιλοβατώρα για το ρεύμα που καταναλώνουμε.

Επίσης μαζί με τον λογαριασμό ρεύματος μας έρχονται και τα δημοτικά τέλη που είναι πολύ υψηλά ανάλογα στις περισσότερες περιπτώσεις, την κάθε δημοτική αρχή.

Ζητάμε από το υπουργείο Οικονομικών έκτακτη στήριξη 32 λεπτά ανά πουλί. Αυτή η στήριξη να καταβληθεί για την ζημιά που είχαμε όλα τα προηγούμενα έτη. Είναι ένα μίνιμουν ενίσχυσης για να μπορέσουμε να παράγουμε μέχριι το καλοκαίρι.

Μας ανέφεραν για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», με τη χρηματοδότηση των 30 εκ. ευρώ, με παράλληλα αύξηση της ισχύς στα 50 KW από τα 10 KW που είναι σήμερα. Ήταν η πρόταση που είχαμε κάνει πριν δύο χρόνια. Για να εφαρμοστεί θα περάσει τουλάχιστον μια 3ετία, δηλαδή είναι πολύ αργά γιατί μέχρι τότε δεν μπορούν να αντέξουν οι εκτροφές.

Όσον αφορά την τιμή παραγωγού, από την εποχή της πανδημίας μέχερι σήμερα είναι κυμαίνεται μεσοσταθμικά από 1,13 έως 1,19 ευρώ το κιλό. Από αυτά τα χρήματα μένουν σαν εισόδημα στον πτηνοτρόφο 10 - 20 λεπτά ανά πουλί. Αν πάθει κάποια ζημιά στην παραγωγή πάει αυτομάτως για λουκέτο».

Τελευταία νέα
13/03/2024 11:17 πμ

Αν και το Πάσχα αργεί ακόμη η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ηπείρου αναφέρει ότι υπάρχουν καταγγελίες για παράνομες σφαγές και διακίνηση κρεάτων.

Συγκεκριμένα ανακοινώνει τα εξής:

«Το τελευταίο διάστημα η Υπηρεσία μας γίνεται αποδέκτης παραπόνων και καταγγελιών από πολίτες και επαγγελματίες του κλάδου για ορισμένους κτηνοτρόφους που προχωρούν σε παράνομη πώληση προϊόντων κρέατος, τα οποία προέρχονται από παράνομες σφαγές ζώων, απευθείας σε καταναλωτές.

Οι καταγγελίες αυτές διερευνώνται, ωστόσο πρέπει να καταστεί σαφές ότι:

Τα ζώα που προορίζονται για την παραγωγή κρέατος πρέπει να σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία και υπόκεινται υποχρεωτικά σε κτηνιατρικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια της παραγωγής και επεξεργασίας.

Απαγορεύεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία η σφαγή ζώων στο στάβλο.

Με σκοπό την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, ως πρωταρχική αποστολή της Υπηρεσίας, μας οι έλεγχοι θα ενταθούν και αυστηροποιηθούν με σκοπό την παραδειγματική τιμωρία όσων με τις πράξεις τους θέτουν σε κίνδυνο την Δημοσία Υγεία.

Επισημαίνουμε ιδιαίτερα ότι οι σφαγές ζώων ακόμα και για ιδία κατανάλωση από τους κτηνοτρόφους μπορούν να γίνονται μόνο σε εγκεκριμένες εγκαταστάσεις (σφαγεία) και δεν υπάρχουν εξαιρέσεις.

Καλούμε τους καταναλωτές να προμηθεύονται προϊόντα κρέατος μόνο από εγκεκριμένα σημεία πώλησης και να μην ρισκάρουν την δικιά τους υγεία και των οικείων τους με προϊόντα που έχουν παραχθεί, διατηρηθεί και διακινηθεί σε άγνωστες υγειονομικές συνθήκες χωρίς κανένα έλεγχο».

22/02/2024 11:19 πμ

Εκδήλωση γευσιγνωσίας κρέατος από αυτόχθονες φυλές έγινε, την Τετάρτη (21/2), σε κεντρικό εστιατόριο της Αθήνας.

Η Ένωση Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών (ΕΕΕΒΦΒ) και η Ομάδα Παραγωγών Προϊόντων Κρέατος Genes & Nature Αυτόχθονες Φυλές πραγματοποίησαν, την εκδήλωση με θέμα Γνωριμία με τα προϊόντα της ελληνικής βραχυκερατικής φυλής.

Το μενού επιμελήθηκε ο βραβευμένος σεφ και σύμβουλος γαστρονομία κ. Λάζαρος Ράπτης.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕΒΦΒ κ. Αχιλλέας Τσαπραϊλης δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «το επόμενο βήμα θα είναι να ενταχθεί το κρέας από αυτόχθονες φυλές στην εφοδιαστική αλυσίδα και στην εστίαση. Πιστεύουμε ότι ο σύγχρονος άνθρωπος έχει το δικαίωμα της πρόσβασης σε αγνά, υγιεινά, νόστιμα, ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα».

Για σχεδόν 3 χρόνια (2020-2023) πραγματοποιήθηκε ερευνητικό έργο με στόχο την καταγραφή της σύστασης, της θρεπτικής αξίας και της μικροβιολογικής ποιότητας του κρέατος της Βραχυκερατικής Φυλής.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν ότι το συγκεκριμένο κρέας:

  • έχει ανώτερη γεύση - άρωμα σε σχέση με τα συμβατικά βοοειδή
  • υπερτερεί σε σίδηρο, μυογλοβίνη και σε πολυφαινόλες
  • εμφανίζει μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σε κορεσμένα, πολυακόρεστα, ω3 και ω6 λιπαρά οξέα, ενώ ο λόγος ω3/ω6 (που όσο μεγαλύτερος είναι τόσο αυξάνεται η θετική επίδραση των λιπαρών οξέων στην υγεία) είναι σαφώς μεγαλύτερος στην Βραχυκερατική Φυλή
  • έχει χαμηλότερους πληθυσμούς σε ορισμένα τροφοπαθογόνα μικρόβια σε σχέση με το συμβατικό κρέας

Συνολικά η υψηλή συγκέντρωση βιολειτουργικών συστατικών αλλά και η ανώτερη γεύση δίνουν σημαντικά πλεονεκτήματα στο κρέας της Βραχυκερατικής Φυλής.

21/02/2024 12:56 μμ

Την επανεκλογή του Δρ. Στέλιου Σκαρίμπα, Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρίας ΕΛΒΙΔΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ, στην Προεδρία του ανανεωμένου Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος αποφάσισε το Δ.Σ. του ΣΕΒΕΚ.

Ο Δρ Στέλιος Σκαρίμπας με σημαντική εμπειρία και διαδρομή στον τομέα κρέατος, σε σειρά κρίσιμων θέσεων σε Διευθύνσεις Παραγωγής, Τεχνικής Διεύθυνσης, Γενικής Διεύθυνσης, από το 2000 διαρκώς υπηρετεί τον ευαίσθητο τομέα κρέατος σε μεγάλες εταιρίες του κλάδου μεταποίησης.

Κάτοχος διδακτορικού διπλώματος Βιομηχανικής Χημείας από το Universite Catholique de Louvain, του Βελγίου, και μεταπτυχιακών σπουδών στο εργαστήριο Βιομηχανικής Χημείας του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων έχει στο ενεργητικό του πλήθος δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά, ομιλίες σε συνέδρια, συνεντεύξεις κλπ.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων είναι ιδρυτικό Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τεχνικών Εμπειρογνωμόνων - ΣΕΤΕ του ΣΕΒΕΚ, του Ινστιτούτου Προϊόντων Κρέατος – ΙΠΚ, Αντιπρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Τομέα Κρέατος & Κτηνοτροφίας - ΕΔΟΤΟΚΚ και επί σειρά ετών Μέλος του ΔΣ του ΣΕΒΕΚ. Μιλά αγγλικά, γαλλικά & ισπανικά. Είναι παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών.

Μετά την συγκρότησή του, τα αξιώματα του Δ.Σ κατανέμονται ως ακολούθως :
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σκαρίμπας Στυλιανός, ΕΛΒΙΔΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ
Α΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιορανίδης Δημήτριος, ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΒΕΕ
Β΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κασίδης Αθανάσιος, ΚΑΣΙΔΗΣ ΑΕ
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Μπακιρλή Δέσποινα, Π. ΚΑΜΑΡΑΤΟΥ & ΣΙΑ ΕΕ
ΑΝΑΠΛ. ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Πατούνας Ιωάννης, ΑΠΣΙ – Η ΠΙΝΔΟΣ
ΤΑΜΙΑΣ: Γιατράκος Γεώργιος, Π. Γ. ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ
ΜΕΛΟΣ: Φασουλάς Γεώργιος, ΚΡΙΒΕΚ ΑΕ

23/01/2024 10:35 πμ

Στο πλαίσιο εντατικοποίησης της προσπάθειας για προστασία της ελληνικής παραγωγής γάλακτος και των προϊόντων γάλακτος, ιδιαίτερα της φέτας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, έχει συγκαλέσει σύσκεψη για την Πέμπτη (25/1).

Στην σύσκεψη θα μετέχουν ο Γ.Γ. του ΥπΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Φέτας Γιάννης Βιτάλης, Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Κρέατος Γιάννης Φασουλάς,ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Παύλος Σατολιάς, ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ Χρήστος Αποστολόπουλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων (ΣΕΚ) Τάκης Πεβερέτος και ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) Νίκος Παλάσκας.

Στο μεταξύ όπως ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ:
Μικτά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΕΦΕΤ, για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, με τη συνδρομή των αστυνομικών, λιμενικών και δικαστικών αρχών- όπου κρίνεται αναγκαίο- συνεχίζουν τους σαρωτικούς ελέγχους στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Οι έλεγχοι πρόκειται να συνεχιστούν στα σημεία λιανικού εμπορίου, αλυσίδες supermarket, στις πύλες εισόδου της χώρας και όπου αλλού απαιτηθεί.
Οι έλεγχοι διενεργούνται σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας σε βυτιοφόρα μεταφοράς γάλακτος, καθώς έχουν γίνει σχετικές καταγγελίες προς το ΥΠΑΑΤ. Έλεγχοι επίσης γίνονται σε supermarkets, όπου θα λαμβάνονται δείγματα των ελεγχομένων προϊόντων γάλακτος με στόχο την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την επισήμανση της ετικέτας, όσο και των ισοζυγίων γάλακτος που τηρεί η κάθε μεταποιητική βιομηχανία. Έλεγχοι θα γίνονται, επίσης, και για την τήρηση των προδιαγραφών για τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων λαμβάνονται γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία αποστέλλονται στα διαπιστευμένα εργαστήρια για περαιτέρω χημικές αναλύσεις τα αποτελέσματα των οποία θα δοθούν στο ΥΠΑΑΤ το συντομότερο δυνατόν.

Με εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, έχει δημιουργηθεί Συντονιστικό Όργανο, αποτελούμενο από τον Γ.Γ. Γιώργο Στρατάκο, ο οποίος συντονίζει το έργο των μικτών κλιμακίων που διενεργούν τους ελέγχους, τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ Αντώνη Ζαμπέλα, τους Αντιπροέδρους του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ Νεκτάριο Βιδάκη και Παναγιώτη Χατζηνικολάου και τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων Βασίλη Μιχαλόπουλο. Σκοπός του Συντονιστικού είναι η διοργάνωση και εκτέλεση του προγράμματος των ελέγχων και η συνεργασία με συναρμόδιους τοπικούς φορείς και φορείς άλλων υπουργείων.

Ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τις διοικήσεις των εποπτευομένων φορέων του ΥΠΑΑΤ, τους ελεγκτές του Υπουργείου, του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΕΦΕΤ, οι οποίοι επί 24 ώρες και επτά ημέρες την εβδομάδα, δίνουν το παρόν, σε όλη την επικράτεια πράττοντας το καθήκον τους. Αξιοποιούμε την κείμενη νομοθεσία για να προστατεύσουμε και να στηρίξουμε τους Έλληνες κτηνοτρόφους, την ελληνική γαλακτοβιομηχανία και τους Έλληνες καταναλωτές. Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και θα διεξάγονται σε ολόκληρη τη χώρα».

Εν τω μεταξύ την ικανοποίησή τους εκφράζουν φορείς του χώρου για τους ελέγχους που διενεργεί το ΥΠΑΑΤ.

«Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση του Κρέατος και της Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚΚ) χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη και εκφράζει την ικανοποίησή της για τις ενέργειες της πολιτείας για την προστασία της κτηνοτροφίας. Οι έλεγχοι θα ωφελήσουν την αγορά, τον ανταγωνισμό και τους καλούς παραγωγούς. Θα συμβάλλουν στην εξασφάλιση δίκαιων τιμών για τα προϊόντα κτηνοτροφίας και στην προστασία της ποιότητας των τροφίμων. Η ΕΔΟΤΟΚΚ θεωρεί ότι οι έλεγχοι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος για την ελληνική κτηνοτροφία. Η εγχώρια παραγωγή τροφίμων πρέπει να ενισχυθεί και να προστατευτεί από αθέμιτες πρακτικές».

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «Τις τελευταίες ημέρες είδαν το φώς της δημοσιότητας καταγγελίες ότι συνεχίζεται η διοχέτευση από ελληνικές βιομηχανίες σε χώρες της ΕΕ νοθευμένης φέτας ΠΟΠ με αγελαδινό γάλα, που αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την υπόστασή της ως ΠΟΠ.
Το ΥπΑΑΤ αντέδρασε με ελέγχους σε όλο το φάσμα διακίνησης γάλακτος και τυριών, ιδιαίτερα φέτας ΠΟΠ, στις βιομηχανίες, τα σημεία πώλησης, σε αλυσίδες, super market και στα σημεία εισαγωγής στη χώρα, με μικτά κλιμάκια, όπως έχουμε ζητήσει εδώ και χρόνια.
Θεωρούμε θετικά τα μέτρα ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρκεί να μην είναι προσωρινά και μετά τον θόρυβο ξεχαστούν, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν».

Η ΕΘΕΑΣ σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων σημειώνει: «Για την αντιμετώπιση της ανωτέρω αρνητικής κατάστασης και τον περιορισμό του φαινομένου αυτού που επιμένει, καθώς και του αθέμιτου ανταγωνισμού, συμφωνούμε και στηρίζουμε τις ενέργειες του ΥπΑΑΤ, υπογραμμίζοντας και από πλευράς μας, πως η Πολιτεία οφείλει να:
Πραγματοποιεί ουσιαστικούς ελέγχους κατά μήκος όλης της αλυσίδας, από την παραγωγή μέχρι και τα ράφια στα σούπερ μάρκετ.
Διεξάγει εντατικούς ελέγχους για την αποφυγή νοθείας και ελληνοποιήσεων των προϊόντων με στόχο και την προστασία των ΠΟΠ-ΠΓΕ προϊόντων.
Επιβάλει αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες ανάλογα με την ζημιά που προκαλούν στους συναλλασσόμενους παραγωγούς και καταναλωτές.
Θέσει μέτρα περιορισμού για τη διατήρηση των τιμών σε επιτρεπτά και προσιτά επίπεδα για τους καταναλωτές και των τρικ των επιστροφών.
Στηρίξει τους κτηνοτρόφους με επενδυτικά εργαλεία προς μείωση και διαχείριση του κόστους παραγωγής για να συνεχίσουν την παραγωγή».

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και υπεύθυνος αγροτικών της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διενέργεια ελέγχων και τόνισε: «Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την απόφαση του ΥπΑΑΤ Λευτέρη Αυγενάκη να εκκινήσει τη διαδικασία ολιστικών ελέγχων στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων. Είμαι σίγουρος ότι οι έλεγχοι αυτοί θα είναι προς όφελος των Ελλήνων κτηνοτρόφων και της ελληνικής παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων και θα συμβάλλουν στη διασφάλιση ενός ικανοποιητικού εισοδήματος στους ανθρώπους που αγωνίζονται καθημερινά υπό αντίξοες συνθήκες».

18/01/2024 11:06 πμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, δύο τσεχικά καθεστώτα προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,46 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την πρόληψη της εξάπλωσης ορισμένων ασθενειών σε πουλερικά και χοίρους.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση της Τσεχίας κοινοποίησε στην Επιτροπή για να εγκρίνει δύο προγράμματα για να στηρίξει τους κτηνότροφους στην πρόληψη της εξάπλωσης ορισμένων ασθενειών των πουλερικών και των χοίρων και στη θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας. Ειδικότερα, τα προγράμματα αποσκοπούν στην πρόληψη της εξάπλωσης:

(i) της γρίπης των πτηνών, της σαλμονέλας και της καμπυλοβακτηρίωσης των πουλερικών
(ii) της βρουκέλλωσης των χοίρων και της σαλμονέλωσης.

Τα προγράμματα θα διαρκέσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2029 και θα αφορούν εκτροφές στην Τσεχία, οι οποίες θα θέσουν σε εφαρμογή μέτρα απολύμανσης και βιοασφάλειας.

Η ενίσχυση θα καλύψει έως και το 50% των επιλέξιμων δαπανών.

«Αυτά τα δύο τσεχικά προγράμματα, ύψους 1,46 δισ. ευρώ, θα εξασφαλίσουν την παραγωγή υγιεινών και ασφαλών τροφίμων. Θα υποστηρίξουν τους αγρότες στη θέσπιση μέτρων για την πρόληψη της εξάπλωσης ορισμένων ζωικών ασθενειών και θα συμβάλουν στην διασφάλιση μακροπρόθεσμης επισιτιστικής ασφάλειας, χωρίς αδικαιολόγητη στρέβλωση του ανταγωνισμού», δήλωσε η Margrethe Vestager, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της ΕΕ αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού.

12/01/2024 02:14 μμ

Συνεχίζονται οι επαφές των Υπουργών και του κυβερνητικού κλιμακίου στη Θεσσαλία μετά την ευρεία διυπουργική σύσκεψη που έγινε, την Πέμπτη (11/1), στην Καρδίτσα.

Σήμερα Παρασκευή (12/1) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης και ο γ.γ. Γιώργος Στρατάκος, θα έχουν συσκέψεις με Μελισσοκόμους, και στις 11 θα ακολουθήσει συνάντηση με πτηνοτρόφους και χοιροτρόφους.

Στις συσκέψεις μετείχαν, επίσης, ο Υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης, ο ΓΓ Γιώργος Στρατάκος, οι Βουλευτές Καρδίτσας, Κώστας Τσιάρας, Γιώργος Κωτσός, Ασημίνα Σκόνδρα και Αριστοτέλης Σπάνιας, ο Δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ-Δήμητρα Νεκτάριος Βιδάκης.

Οι Μελισσοκόμοι ζήτησαν να ενταχθούν στο Μέτρο 5.2 του ΠΑΑ που αφορά την κτηνοτροφία και ειδικότερα την αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και την ανακατασκευή εγκαταστάσεων, αίτημα το οποίο θα εξεταστεί από το ΥπΑΑΤ.

Θυμίζουμε ότι η προκήρυξη για το 5.2 ύψους 45 εκ. € για την αντικατάσταση ζώων και ανακατασκευή στάβλων θα δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ακόμη ανέφερε ο υπουργός ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί οι πληγέντες μελισσοκόμοι μπορούν να συμμετέχουν στις δράσεις του τομεακού Μελισσοκομικού Προγράμματος με βάση τον αριθμό των κυψελών που ήταν καταγεγραμμένες πριν τις καταστροφές. Στόχος: Να μη διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία του ετήσιου μελισσοκομικού προγράμματος, ύψους 61 εκατ. € έως το 2027, που αντιστοιχούν σε 12,3 εκ.€ ετησίως.

Συζητήθηκε η προοπτική δημιουργίας μελισσοκομικού πάρκου στη Θεσσαλία στο πρότυπο του εν εξελίξει πάρκου στον Έβρο και αναλύθηκαν οι παρεκκλίσεις από το Τομεακό Πρόγραμμα Μελιού του ΠΑΑ και της βιολογικής μελισσοκομίας.

Ο Υπουργός τόνισε ότι είναι σημαντική η δημιουργία Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού κατά τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως τόνισε με στο νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ που θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή στο αμέσως προσεχές διάστημα, θα δίνονται κίνητρα για τη σύσταση και λειτουργία των Διεπαγγελματικών.

Στη συνάντηση με εκπροσώπους παραγωγών που δεν ήταν ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ (χοιροτρόφοι, πτηνοτρόφοι, παραγωγοί αρωματικών φυτών κλπ) ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι με εντολή του πρωθυπουργού αποζημιώνονται με χρήματα από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023, με 15,8 εκατ. ευρώ που θα καταβληθούν εντός του Φεβρουαρίου.

Υπενθύμισε ότι την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων ένταξης στο Μέτρο 5.2 του ΠΑΑ, ύψους 45 εκατ. ευρώ, το οποίο προβλέπει δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και δωρεάν ανακατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων αλλά και δωρεάν μελέτες από το ΓΕΩΤΕΕ.

Ο Υπουργός τόνισε ότι με τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ θα υπάρχει υποχρεωτική ασφάλιση για τις συγκεκριμένες κατηγορίες παραγωγών και προαιρετική για όσους επί πλέον κινδύνους επιλέξουν για να ασφαλισθούν. Τους ενημέρωσε, επίσης, για τη δυνατότητα συμμετοχής τους στα Τμήματα Αγροτών στα Επιμελητήρια.

«Είναι στρατηγικός σχεδιασμός μας να υπάρχετε. Γι’ αυτό λαμβάνουμε ρεαλιστικά μέτρα. Δεν αιφνιδιάζουμε. Θέλουμε μέχρι το τέλος της τετραετίας να έχουν ενταχθεί 60.000 νέοι στο επάγγελμα», είπε ο υπουργός.

Οι παραγωγοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα μέτρα που έχουν ληφθεί και ευχαρίστησαν τον υπουργό και την κυβέρνηση. Τόνισαν μάλιστα ότι η συζήτηση που έγινε αποτελεί πρότυπο διαβούλευσης. Παράλληλα ζήτησαν εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για να είναι όσο το δυνατόν πιο χρήσιμος για τους Έλληνες παραγωγούς.

«Επιζητούμε τον διάλογο μαζί σας, θέλουμε τις προτάσεις σας για να σχεδιάσουμε καλύτερα το αύριο του κλάδου σας και του πρωτογενούς τομέα», τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα ελέγχων που ετέθη από παραγωγούς, ο υπουργός είπε ότι απόφασή του είναι να ελεγχθούν άμεσα όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις (περί τις 165 εκκρεμούν από το 2015), ενώ έχει ζητήσει την ενίσχυση του ΕΦΕΤ ώστε να μη γίνονται πολλαπλοί έλεγχοι στον κάθε επαγγελματία, αλλά ένας συγκεντρωτικός.

08/12/2023 11:13 πμ

Νέους κανόνες στην μεταφορά των κτηνοτροφικών ζώων πρότεινε η Κομισιόν, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».

Όπως υποστηρίζει οι ισχύοντες κανόνες της ΕΕ για τη μεταφορά ζώων είναι 20 ετών. Δεν αντικατοπτρίζουν πλέον την τρέχουσα πραγματικότητα, τις τελευταίες επιστημονικές γνώσεις και συμβουλές, τους στόχους βιωσιμότητας ή τις θεμιτές ανησυχίες των πολιτών μας όσον αφορά την καλή διαβίωση των ζώων. Η σημερινή πρόταση επικεντρώνεται σε βασικούς τομείς, ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της καλής διαβίωσης των ζώων κατά τη μεταφορά:

Οι χρόνοι ταξιδιού θα μειωθούν και, κατά τη διάρκεια μεγάλων ταξιδιών, τα ζώα πρέπει να εκφορτώνονται για περιόδους ανάπαυσης, σίτισης και ποτίσματος. Ειδικοί κανόνες θα ισχύουν για τα ζώα που προορίζονται για σφαγή και για τα ευάλωτα ζώα, όπως οι μη απογαλακτισμένοι μόσχοι και τα κυοφορούντα ζώα.

Τα δικαιώματα για τη διασφάλιση του ελάχιστου χώρου για τα διάφορα ζώα θα αυξηθούν και θα προσαρμοστούν σε κάθε είδος.

Η μεταφορά σε ακραίες θερμοκρασίες θα υπόκειται σε αυστηρούς όρους, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς μόνο τη νύχτα, εάν οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 30 βαθμούς. Επιπλέον, όταν οι θερμοκρασίες είναι κάτω των 0 °C, τα οχήματα θα πρέπει να καλύπτονται και να ελέγχεται η κυκλοφορία του αέρα, προκειμένου να προστατεύονται τα ζώα από την έκθεση στον παγωμένο αέρα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Εάν οι θερμοκρασίες πέσουν κάτω των -5 °C, μαζί με τα προαναφερθέντα μέτρα, η διάρκεια του ταξιδιού δεν θα πρέπει να μην υπερβαίνει τις 9 ώρες.

Επίσης οι κανόνες για την εξαγωγή ζώντων ζώων από την Ένωση θα καταστούν αυστηρότεροι, συμπεριλαμβανομένων καλύτερων ελέγχων σε τρίτες χώρες ώστε να πληρούνται ισοδύναμα πρότυπα με εκείνα της ΕΕ.

Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε καλή μεταχείριση των ζώων, τονίζουν οι ευρωπαϊκές αγροτοσυνδικαλιστικές και συνεταιριστικές οργανώσεις COPA-COGECA. «Αν και οι υποδομές μεταφορών έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία 20 χρόνια, η σημερινή νομοθεσία στηρίζεται στον Κανονισμό 1/2005 που εξακολουθεί μέχρι σήμερα να ισχύει. Είναι προς το συμφέρον μας να υποστηρίξουμε την επιβολή νέων κανόνων», προσθέτουν.

Όμως οι ευρωπαϊκές οργανώσεις αναφέρουν και κάποιες διαφωνίες στις προτάσεις της Κομισιόν, οι οποίες αφορούν:

Την αύξηση του χρόνου στην μεταφορά νεαρών μόσχων σε πέντε εβδομάδες (από 14 ημέρες που είναι στον ισχύοντα κανονισμό) ή τρεις εβδομάδες για τα χοιρίδια, τα αρνιά και τα κατσικάκια. Αυτό οδηγεί σε αύξηση του κόστους και θα πρέπει οι εκτροφές να έχουν πρόσθετη χρηματοδότηση.

Η επιβολή ανώτατου ορίου των 9 ωρών στη διάρκεια του ταξιδιού των ζώων μέχρι το σφαγείο. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί κτηνοτρόφοι να χάσουν την πρόσβαση σε πολλά σφαγεία και δεν θα είναι βιώσιμες οι εκτροφές τους.

Επίσης τα όρια με τις μέγιστες και ελάχιστες θερμοκρασίες δημιουργούν πρόβλημα. Η απαίτηση νυχτερινής οδήγησης σε περίπτωση που έχουμε θερμοκρασία άνω των 30 ºC διαταράσσει τόσο την καλή διαβίωση των ζώων (όλα τα είδη ζώων είναι καλό να μεταφέρονται την ημέρα) όσο και τις μεταφορές των ζώων στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Ακόμη οι νέοι κανόνες, για το όριο ζώων και το ελάχιστο κατακόρυφο ύψος, θα μειώσουν τον αριθμό των ζώων που θα μπορούν να φορτωθούν σε ένα φορτηγό, σε σύγκριση με την τρέχουσα νομοθεσία. Αυτό θα φέρει την αύξηση του αριθμού των φορτηγών που θα μεταφέρουν ζώα στην ΕΕ και μια πρόσθετη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

28/11/2023 02:00 μμ

Χρωστάνε επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος στους αγροτοκτηνοτρόφους και πτηνοτρόφους από το 2022.

Ο ΑγροΤύπος σας παρουσιάζει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ το πρόβλημα.

Οι πτηνοτρόφοι, που έχουν ανάγκη την επιδότηση, ζητάνε ενημέρωση από τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος για αυτά τα χρήματα επειδή υπάρχει κίνδυνος αν δεν γίνει άμεσα η πληρωμή τους να χαθούν. Οι λογαριασμοί ρεύματος - όπως υποστηρίζουν - δεν μπορούν να δώσουν κάποια πληροφόρηση.

Η σχετική ΚΥΑ (την οποία υπογράφουν οι κ.κ. Σταϊκούρας, Σκυλακάκης, Σκρέκας και Γεωργαντάς) και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Η ενίσχυση τονίζει η ΚΥΑ χορηγείται το αργότερο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Δεληκωνσταντής, πρόεδρος της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.),«στις 3 Ιανουαρίου του 2023 δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ που θα έδινε ενίσχυση για τα αγροτικά τιμολόγια από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, στο πλαίσιο εφαρμογής του Προσωρινού πλαισίου κρίσης για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, του ύψους επιδότησης σε ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh).

Τα χρήματα αφορούν αγροτικά τιμολόγια ρεύματος και δικαιούχοι είναι αγρότες αλλά και πτηνοτρόφοι. Ζητάμε να εφαρμοστεί το ΦΕΚ (τεύχος Β στις 3/1/2023) για επιδότηση του τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος των αγροτικών εγκαταστάσεων για το 2022. Θα πρέπει να σας επισημάνω ότι το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί ένα από τα βασικά έξοδα ενός πτηνοτροφείου.

Τα πτηνοτροφεία γενικά θεωρούνται ενεργοβόρα επιχείρηση. Η τιμή της Κιλοβατώρας έχει διπλασιαστεί σε σχέση με την τιμή που είχαμε πριν τον πόλεμο της Ουκρανίας. Επίσης το ίδιο το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρει ότι θα πρέπει οι επιδοτήσεις να δίνονται άμεσα για να μην μετακυλήσουν στις τιμές των προϊόντων. Τα πτηνοτροφία λειτουργούν με περιθώριο κέρδους 6%. Από αυτό το ποσοστό το 3% πηγαίνει για ηλεκτρικό ρεύμα και το 1% για προπάνιο. Ουσιαστικά με αυτή την κατάσταση δεν μπορούν να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις μας.

Το επόμενο χρονικό διάστημα προσπαθούμε να κλείσουμε ραντεβού με τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική, Θάνο Πετραλιά, για να συζητήσουμε για την επιχορήγηση στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο προπάνιο».

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, η επιδότηση παρέχεται για την κατανάλωση των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου Μαΐου, Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του έτους 2022 και χορηγείται επιπλέον των επιδοτήσεων.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

15/11/2023 03:02 μμ

Ο υπουργός κ. Λευτέρης Αυγενάκης και ο υφυπουργός κ. Σταύρος Κελέτσης μεσολάβησαν για να γίνει το ραντεβού των πτηνοτρόφων με τον Υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Δεληκωνσταντής, πρόεδρος της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.), με τον κ. Θεοχάρη στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε συζητήσαμε το πρόβλημα με το ΦΠΑ. Ζητάμε να γίνει εξίσωση των συντελεστών αγοράς ζωοτροφών και πωλήσεων ζώντων ζώων στο 6%. Αυτό το μέτρο έχει ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Επίσης ζητήσαμε ρύθμιση όλων των χρεών των πτηνοτρόφων που έχουν δημιουργηθεί λόγω αυτού του προβλήματος σε 100 μηνιαίες δόσεις.

Επίσης οι πτηνοτρόφοι ζητούν παρέμβαση στην αγορά προπανίου. Η συνολική επιβάρυνση που έχουν οι πτηνοτρόφοι από την αύξηση της τιμής του προπανίου και του πέλετ είναι της τάξης των 0,08 ευρώ ανά πτηνό μεσοσταθμικά για κάθε εκτροφή (για τις 4 εκτροφές τον χρόνο που γίνεται υψηλότερη χρήση θέρμανσης).

Γίνεται προσπάθεια να υπάρξουν ραντεβού το επόμενο διάστημα για να υπάρξει έκτακτο βοήθημα στους πτηνοτρόφους για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, στα πρότυπα του fuel pass. Ζητάμε η ενίσχυση να είναι ύψους 0,32 ευρώ ανά πτηνό (με βάση τη δυναμικότητα που έχει δηλωθεί στο ΟΣΔΕ). Αυτή η ενίσχυση θα έχει κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό της τάξης των 6 εκατ. ευρώ.

Επίσης ζητάμε να εφαρμοστεί το ΦΕΚ (τεύχος Β στις 3/1/2023) για επιδότηση του τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος των αγροτικών εγκαταστάσεων για το 2022. Θα πρέπει να σας επισημάνω ότι το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί ένα από τα βασικά έξοδα ενός πτηνοτροφείου. Διαβάστε το σχετικό ΦΕΚ (εδώ) το οποίο δεν εφαρμόστηκε.

Ένα ακόμη αίτημα του κλάδου είναι να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για τη μείωση των δημοτικών τελών και την αποσύνδεσή τους από τα τετραγωνικά των σταυλικών εγκαταστάσεων γιατί στην ουσία είναι μη ανταποδοτικά. Οι σταβλικές πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις έχουν μεγάλη στεγασμένη επιφάνεια αλλά εκ του νόμου η διάθεση των αποβλήτων (στερεών και υγρών) γίνεται με ευθύνη των παραγωγών σε ειδικά αδειοδοτούμενες επιχειρήσεις και όχι στους δήμους. Επίσης η διαφοροποίηση των χρεώσεων που υπάρχει σε κάθε δήμο δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού ανάμεσα στους πτηνοτρόφους. Ζητάμε να υπάρξει μια μέγιστη χρέωση από τους δήμους της τάξης του 0,1 ευρώ ανά τ.μ. σταβλικής εγκατάστασης ετησίως.

09/11/2023 12:31 μμ

Τις τελευταίες μέρες επιβεβαιώθηκαν εστίες γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας σε χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία), ενώ παράλληλα ανιχνεύεται με μεγαλύτερη συχνότητα η παρουσία του ιού και σε λοιπές περιοχές της Ευρώπης.

Όπως επισημαίνει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, «η πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά άγρια πτηνά, τα οποία ανευρίσκονται στο πεδίο νεκρά ή ημιθανή. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα της αυξημένης κυκλοφορίας του ιού στους άγριους πληθυσμούς των πτηνών, σε όλες τις χώρες μεγαλώνει ο αριθμός εστιών σε εκτροφές πουλερικών, όπως ενδεικτικά παρατηρείται στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Η τρέχουσα εικόνα στα Βαλκάνια παρουσιάζει ομοιότητες με προγενέστερα επιδημικά κύματα, όταν στην Ελλάδα ο ιός ανιχνεύτηκε τόσο σε άγρια πτηνά (2016, 2017, 2021 και 2022) όσο και σε εκμεταλλεύσεις πουλερικών (2017)».

Υπενθυμίζεται ότι η γρίπη των πτηνών είναι μια λοιμώδης ιογενής νόσος αυτών, υποχρεωτικής δηλώσεως.

Με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις, την εξάπλωση της νόσου στις προηγούμενες επιζωoτίες και τις αναμενόμενες μετακινήσεις των μεταναστευτικών ειδών της άγριας ορνιθοπανίδας, καθίσταται ιδιαίτερα αυξημένος, το προσεχές διάστημα (Νοέμβριος-Μάιος), ο κίνδυνος επανεμφάνισης της γρίπης των πτηνών στη χώρα μας. Ως εκ τούτου, προκειμένου σε αυτή τη φάση να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού από τα άγρια πτηνά στα πουλερικά ή τα άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη υπενθύμισης στους πτηνοτρόφους και τους κατόχους οικόσιτων πουλερικών για τον υφιστάμενο κίνδυνο και την ανάγκη εφαρμογής μέτρων βιοασφάλειας στις εκτροφές τους.

Υπενθυμίζεται ότι σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα.

Ακόμη, λοιπές υπηρεσίες και ιδιωτικοί φορείς που έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με άγρια πτηνά (δασικοί υπάλληλοι, κυνηγοί, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, ορνιθολογικές οργανώσεις, κέντρα περίθαλψης, φορείς διαχείρισης κ.λ.π.), συμβάλλουν στην εφαρμογή του προγράμματος επιζωοτιολογικής διερεύνησης της Γρίπης των Πτηνών (Υ.Α. 192/41388/15.02.2023–ΦΕΚ Β' 775/09.02.2023), είτε ενημερώνοντας τις οικείες κτηνιατρικές αρχές σε περιπτώσεις εύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών που ανήκουν σε είδη υψηλού κινδύνου, είτε συλλέγοντας και παραδίδοντάς τα σε αυτές.

Σε κάθε περίπτωση, πριν την όποια διαδικασία συλλογής και παράδοσης θα πρέπει να έχει προηγηθεί επικοινωνία με τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές και τα κτηνιατρικά εργαστήρια του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες. Τα είδη άγριων πτηνών προς δειγματισμό σύμφωνα με το ανωτέρω πρόγραμμα παρατίθενται σε πίνακα που επισυνάπτεται στη σχετική ανακοίνωση που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Επισημαίνεται ότι κατά τον χειρισμό άγριων πτηνών (συλλογή, μεταφορά, δειγματισμός) θα πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας (γάντια μιας χρήσης, καθαρισμός και αντισηψία χεριών).

Τέλος, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με πληροφόρηση του ΥπΑΑΤ, με βάση εγκύκλιο της αρμόδιας κεντρικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Υγείας, συνιστάται σε επαγγελματίες που συγκαταλέγονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως κτηνιάτρους, πτηνοτρόφους, χοιροτρόφους, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους και ενδεχομένως μπορεί να εκτεθούν σε ιό της γρίπης των πτηνών, να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης, ως μέτρο μείωσης της πιθανότητας ανασυνδυασμού και ανάδυσης ενός νέου πανδημικού στελέχους.

19/10/2023 02:42 μμ

Καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία που εφαρμόζονται στη βιώσιμη ανώτατη εκπαίδευση στην Επιστήμη και Τεχνολογία του Κρέατος: ένας σύνδεσμος μεταξύ βιομηχανίας και ακαδημαϊκού κόσμου - InnoMeatEdu.
Η 2η διακρατική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Έργου InnoMeatEdu (KA220-HED Cooperation Partnerships Erasmus+), πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Αγριά, Βόλου (Ελλάδα), στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2023, με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στη συνάντηση συμμετείχαν το Πανεπιστήμιο León (Ισπανία), το Πανεπιστήμιο της Πάρμα (Πάρμα, Ιταλία), το Πανεπιστήμιο Warmia and Mazury (Olsztyn, Πολωνία), το Instituto Politécnico de Bragança (Πορτογαλία), η εταιρεία Συμβουλευτικής 4obs Accounting and Consulting (Ελλάδα), ενώ εξ αποστάσεως συμμετείχαν το Centro Tecnológico de la Carne (CETECA, Ourense, Ισπανία). Την συνάντηση τίμησε με την παρουσία του ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καθηγητής Σπ. Καραμάνος. Λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που έπλητταν την περιοχή κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συμμετείχε εξ αποστάσεως ο συνδεδεμένος εταίρος του έργου Black pig of Olympus - Fotiadis Farm, ενώ η προγραμματισμένη επίσκεψη στη Φάρμα Ελασσόνας αναβλήθηκε και οι εταίροι ξεναγήθηκαν εικονικά στις εγκαταστάσεις της.

Στη διάρκεια της 2ης διακρατικής συνάντησης επικυρώθηκε η ολοκλήρωση του 2ου πακέτου εργασίας που αφορούσε την αξιολόγηση των υφιστάμενων προγραμμάτων σπουδών σε σχετικά αντικείμενα με την επιστήμη του κρέατος, αλλά και την αποτύπωση της άποψης της βιομηχανίας κρέατος αναφορικά με τα κενά εκπαίδευσης που εντοπίζουν στο τεχνικά εξειδικευμένο προσωπικό τους. Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα η ομάδα έργου κατέληξε στη δομή και τα περιεχόμενα του προτεινόμενου καινοτόμου, ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού για φοιτητές, καθηγητές και επαγγελματίες του κλάδου του κρέατος. Πιο συγκριμένα, το ψηφιακό υλικό που θα αναπτυχθεί, θα αφορά στην παραγωγή και επεξεργασία κρέατος, την ασφάλεια, την ποιότητα, την επιχειρηματικότητα και τη βιωσιμότητα στον τομέα του κρέατος. Το υλικό θα είναι ελεύθερα προσβάσιμο σε μορφή Massive Open Online Courses - MOOC μέσω μιας διαδραστικής πλατφόρμας που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου και θα είναι διαθέσιμο σε πολλές γλώσσες. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συνάντησης επικυρώθηκε το πρόγραμμα Διασφάλισης Ποιότητας του Έργου, οι δράσεις διάχυσης και δημοσιότητας και σχεδιάστηκαν τα επόμενα βήματα για την εξέλιξη του Έργου.

Το InnoMeatEdu βασίζεται στη συνεργασία διαφορετικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και βιομηχανιών, με τη συνεργασία πολλών επιχειρήσεων και οργανισμών συναφών με το κρέας, συνδέοντας την ακαδημαϊκή κοινότητα με τη βιομηχανία κρέατος. Συνδεδεμένοι εταίροι (Associated Partners) είναι ήδη πάνω από 30 βιομηχανίες κρέατος και ενώσεις σχετικές με την επιστήμη και τεχνολογία κρέατος και τροφίμων, από τις συμμετέχουσες χώρες.

Περισσότερες πληροφορίες για το Έργο μπορείτε να βρείτε στο δικτυακό τόπο https://innomeatedu.com/.
Για πιθανό ενδιαφέρον συνεργασίας με την ομάδα του Έργου ως συνδεδεμένος εταίρος (associated partner), μπορείτε να επικοινωνήσετε με την επιστημονικά υπεύθυνη για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αν. Καθηγήτρια Ελένη Μαλισσιόβα, malissiova@uth.gr.

19/10/2023 10:01 πμ

Ευρωπαϊκές Διεπαγγελματικές Οργανώσεις Κτηνοτροφίας και Κρέατος ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία της SELMA (Sustainable European Livestock & Meat Association).

Συγκεκριμένα ευρωπαϊκοί οργανισμοί κτηνοτροφίας και βιομηχανίας κρέατος, συμπεριλαμβανομένων των INTERBEV (Γαλλία), FEBEV (Βέλγιο), EDOK (Ελλάδα), OI Intercarneitalia (Ιταλία), Provacuno and Interovic (Ισπανία) και PZPBM (Πολωνία), ενώθηκαν για να ξεκινήσουν επίσημα την πρώτη ευρωπαϊκή ένωση αφιερωμένη στις βιομηχανίες βόειου κρέατος, προβατοειδών και αιγών: SELMA, που σημαίνει Sustainable European Livestock & Meat Association.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «η ίδρυση της SELMA σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στον κλάδο, με άλλες ευρωπαϊκές χώρες να εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον να ενταχθούν στον σύνδεσμο.

Ο πρωταρχικός στόχος της SELMA είναι να ενθαρρύνει την ενότητα μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών του κλάδου, με στόχο τη διατήρηση του βιώσιμου ευρωπαϊκού μοντέλου εκτροφής μηρυκαστικών. Αυτή η συνεργασία επιδιώκει να εκπροσωπήσει συλλογικά τα συμφέροντα του κλάδου της κτηνοτροφίας και του κρέατος στους ευρωπαίους φορείς λήψης αποφάσεων για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που επηρεάζουν τις δραστηριότητές τους.

Η δημιουργία της SELMA είναι το αποτέλεσμα της συνεχούς συνεργασίας μεταξύ αυτών των Ευρωπαϊκών ενώσεων, που έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν σε διάφορες πρωτοβουλίες. Αυτό περιλάμβανε την υποβολή κοινών επιστολών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπέρ της λήψης μέτρων όπως οι αμοιβαίες εμπορικές συμφωνίες, η μεταρρύθμιση του κανονισμού INCO (ενημέρωση των καταναλωτών) και η συνεχής προώθηση των Ευρωπαϊκών κρεάτων στους καταναλωτές

Με πολλές καίριες αποφάσεις σχετικά με τον τομέα της κτηνοτροφίας και του κρέατος που προέρχονται από τις Βρυξέλλες και όχι μεμονωμένα κράτη μέλη, η ανάγκη για συλλογική δράση για κοινές ανησυχίες έχει καταστεί απαραίτητη. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα αυτής της ενότητας είναι η έκκληση για μια συνεκτική Ευρωπαϊκή πολιτική σχετικά με τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών, η οποία υποστηρίζεται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί ότι τα εισαγόμενα γεωργικά και αγροδιατροφικά προϊόντα πληρούν τα ίδια αυστηρά πρότυπα και κανονισμούς που επιβάλλονται σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επιπλέον, η SELMA έχει εντοπίσει άλλα κρίσιμα θέματα για κοινή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων τριμερών διαπραγματεύσεων για την οδηγία IED, προτάσεων για οδηγίες για περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς και αναθεωρήσεις της νομοθεσίας που διέπει την καλή διαβίωση των ζώων, μεταξύ άλλων.

Μετά τις πρόσφατες εκλογές η κατανομή Αξιωμάτων της SELMA είναι:

  • Πρόεδρος: Guillaume Gauthier (INTERBEV)
  • Αντιπρόεδρος: Alessandro de Rocco (OI Intercarneitalia)
  • Ταμίας: Michael Gore (FEBEV)

Οι εκλεγμένοι θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην καθοδήγηση της αποστολής της SELMA να εκπροσωπεί και να προωθεί τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής κτηνοτροφίας και βιομηχανίας κρέατος

Η ένωση πρόκειται να ξεκινήσει το επόμενο πρόγραμμα εργασίας της έως τα τέλη του 2023, συνεχίζοντας τη δέσμευσή της για την προώθηση βιώσιμων πρακτικών και την εκπροσώπηση των συμφερόντων της ευρωπαϊκής κτηνοτροφίας και βιομηχανίας κρέατος».

12/10/2023 12:36 μμ

Στην Παγκόσμια Ημέρα Αυγού 2023 αναφέρεται ανακοίνωση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αυγού και Προϊόντων Αυγού (ΕΔΟΑΠΑ).

Την Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου, οι λάτρεις των αυγών σε όλο τον κόσμο γιορτάζουμε για μία ακόμα χρονιά την δύναμη του αυγού και όλα τα θρεπτικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη του.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού, που γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου, είναι μια ευκαιρία για να τιμήσουμε τη μοναδική συνεισφορά των αυγών στην διατροφή δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Η διατροφική αξία του αυγού είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς προσφέρει στον οργανισμό συνδυασμένα 13 βασικές βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, ποσότητες που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τις καταναλώνουμε μεμονωμένα σε επαρκείς ποσότητες, αν και είναι απαραίτητα στοιχεία μίας ισορροπημένης δίαιτας. Γι’ αυτό η κατανάλωση αυγών είναι το τέλειο «πακέτο» υγιεινής διατροφής για άτομα κάθε ηλικίας.

Ειδικά για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, που περισσότερα από τα μισά (56%) παγκοσμίως έχουν έλλειψη σε βασικά μικροθρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, βιταμίνη Α και ψευδάργυρο, τα αυγά ως σταθερό και βασικό κομμάτι της διατροφής τους μπορούν να βοηθήσουν να καλυφθούν αυτά τα διατροφικά κενά και να προωθηθεί η υγιής ανάπτυξη τους, καθώς περιέχουν όλα αυτά τα ζωτικά θρεπτικά συστατικά!

Αλλά και για τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας, τα αυγά είναι πολύτιμος σύμμαχος για δύναμη και γνωστική ευεξία, καθώς η ενσωμάτωση τους στη διατροφή των ηλικιωμένων μπορεί να βοηθήσει, μεταξύ άλλων, στην καταπολέμηση των επιπτώσεων της σαρκοπενίας, των καταγμάτων, της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ, προσφέροντας μια πολύτιμη πηγή υποστήριξης και προστασίας.

Για την Ελλάδα, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αυγού συμπίπτει με τα πρώτα «γενέθλια» της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αυγού και Προϊόντων Αυγού (ΕΔΟΑΠΑ), καθώς μόλις πριν λίγες ημέρες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την αναγνώρισή της ως Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση στον τομέα των αυγών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Υπουργική Απόφαση 2997/289011).

Έναν χρόνο μετά την επίσημη αναγνώρισή της, η ΕΔΟΑΠΑ βρίσκεται σε διαδικασία διεύρυνσης, με την εγγραφή νέων μελών που θα κάνουν ακόμα πιο ισχυρή τη φωνή του αυγού στην Ελλάδα και θα συμβάλουν στην επίτευξη των βασιλών καταστατικών στόχων της Οργάνωσης, μεταξύ των οποίων είναι:

  • η ενίσχυση της παραγωγής στις υφιστάμενες μονάδες,
  • η προσέλκυση νέων παραγωγών,
  • η ανάπτυξη μεθόδων και μέσων για την βελτίωση των προϊόντων σε όλα τα στάδια παραγωγής και εμπορίας,
  • η προάσπιση και προστασία της ελληνικής παραγωγής, όλων των ειδών εκτροφής,
  • η ανάληψη πρωτοβουλιών για ολοκληρωμένη και βιώσιμη παραγωγή, με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον,
  • η ενίσχυση της εξωστρέφειας του κλάδου και
  • η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με την οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική, πολιτιστική και διατροφική σπουδαιότητα των αυγών και των προϊόντων τους.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αυγού είναι για την ΕΔΟΑΠΑ μία ακόμα ευκαιρία να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα για τα θρεπτικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη του αυγού, τονίζοντας ότι το αυγό είναι ο σταθερός σύμμαχος μας για υγιεινή διατροφή.

18/07/2023 12:09 μμ

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Κελέτση, ζητούν οι πτηνοτρόφοι κρεατοπαραγωγής ώστε να τον ενημερώσουν για τα προβλήματα του κλάδου.

Ένα σοβαρό θέμα, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών (ΠΕΟΠΠ), είναι η διαφορά μεταξύ ΦΠΑ αγοράς ζωοτροφών και πωλήσεων ζώντων ορνιθίων.

Το θέμα είχαμε παρουσιάσει και στον ΑγροΤύπο, με την ΠΕΟΠΠ να καταγγέλλει ότι η πλειοψηφία των πτηνοτρόφων παραγωγών έχει βρεθεί σε δεινή οικονομική θέση, δεδομένης της διαφοράς του ΦΠΑ μεταξύ των ζωοτροφών που είναι 6% και της πώλησης των ζώντων ορνιθίων που είναι 13%. Αυτό έχει ως συνέπεια οι παραγωγοί να βγαίνουν χρεωστικοί στον ΦΠΑ. Ωστόσο, επειδή η πληρωμή των τιμολογίων πραγματοποιείται ακόμη και 12 μήνες μετά την έκδοσή τους, οι παραγωγοί δεν έχουν την δυνατότητα να αποδώσουν στο κράτος χρήματα που δεν έχουν εισπράξει ακόμα.

Οι πτηνοτρόφοι ζητούν την εξίσωση των συντελεστών αγοράς ζωοτροφών και πωλήσεων ζώντων ζώων, καθώς και τη ρύθμιση όλων των χρεών τους που έχουν εν τω μεταξύ δημιουργηθεί.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Δεληκωνσταντής, πρόεδρος της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.), «ζητάμε να ενταχθούμε στη ρύθμιση από 75 έως 120 δόσεις. Όμως το ισχύον καθεστώς δεν μας αφήνει γιατί απαιτεί να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές το 2021 (έστω και αν αυτές έχουν πληρωθεί στη συνέχεια).

Με τον υφυπουργό κ. Σταύρο Κελέτση θα ζητήσουμε να έχουμε μια ρύθμιση οφειλών κυρίως προς την εφορία, με την οποία να μπορέσουμε να πληρώσουμε τα χρέη μας. Επίσης θα προσπαθήσουμε στη συνέχεια να κάνουμε συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη, για να συζητήσουμε το πρόβλημα με τον ΦΠΑ».

29/06/2023 12:20 μμ

Από το 2024 θα ξεκινήσει στην χώρα μας η ηλεκτρονική συνταγογράφηση παραγωγικών ζώων.

Αυτό τονίστηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αυγού και Προϊόντων Αυγού (ΕΔΟΑΠΑ), που έγινε την Τετάρτη (28 Ιουνίου 2023), με θέμα: «η ορθή χρήση των αντιβιοτικών στην πτηνοτροφία - κτηνοτροφία», στην οποία παρευρέθηκε ο ΑγροΤύπος.

Όπως ανέφερε η κα Ειρήνη Καστελλάνου, προϊστάμενη Τμήματος Κτηνιατρικών Φαρμάκων του ΥπΑΑΤ, με βάση το κοινοτικό νομικό πλαίσιο από τον Ιανουάριο τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συλλέγουν δεδομένα σχετικά με την χρήση αντιμικροβιακών ουσιών στις εκτροφές παραγωγικών ζώων.

Στα πλαίσια αυτής της απόφασης το ΥπΑΑΤ αναμένεται να προχωρήσει στην εφαρμογή αυτού του μέτρου (ηλεκτρονικής συνταγογράφησης), η οποία θα προσδιορίζει το είδος και την ποσότητα των ζώων, τα στοιχεία του κτηνοτρόφου, πληροφορίες για το φάρμακο (δραστική ουσία και εμπορική συνταγή), το μέγεθος της συσκευασίας και την ποσότητα χορήγησης.

Η συνταγή θα αποθηκεύεται στη βάση δεδομένων του ΥπΑΑΤ και θα αποστέλνεται στον κτηνοτρόφο μέσω email ή κινητού. Επίσης η εκτέλεση της συνταγής θα καταγράφεται με την αγορά του φαρμάκου.

Επειδή η νομοθεσία της ΕΕ αναφέρει ότι η συλλογή των στοιχείων ξεκινά από το 2023 - και μέχρι να εφαρμοστεί το μέτρο - τα δεδομένα θα συλλέγονται μέσω email μέσα από την κτηνιατρική συνταγή. Από το δεύτερο 6μηνο του 2023 θα αρχίσει η συλλογή δεδομένων και ήδη έχει σταλεί αρχείο από το ΥπΑΑΤ προς τους ενδιαφερόμενους φορείς. Θα πρέπει να συμπληρώνεται σε διμηνιαία βάση. Μέχρι 31/7/2023 θα πρέπει να σταλούν στο ΥπΑΑΤ τα στοιχεία του 1ου και 2ου τριμήνου του 2023.

Το μέτρο προς το παρόν αφορά μεγάλες εκτροφές χοίρων, βοοειδών και πουλερικών (κρεατοπαραγωγής και αυγοπαραγωγής).

Από το 2026 το μέτρο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα εφαρμοστεί σε εκτροφές αιγοπροβάτων, όπως επίσης για πάπιες, χήνες και γαλοπούλες.

Παράλληλα θα υπάρξει καταγραφή των πωλήσεων κτηνιατρικών φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Όλα τα στοιχεία θα σταλούν στην Κομισιόν για έλεγχο. Αν η Ελλάδα δηλώνει μεγάλες πωλήσεις φαρμάκων αλλά λίγες χρήσεις θα υπάρξει πρόβλημα με την ΕΕ.

Όπως ανέφερε η κα Καστελλάνου, γίγουρα για το 2023 θα υπάρξει μια ανοχή αλλά από το 2024 δεν θα έχουμε καμιά ανοχή. Προς το παρόν είμαστε σε μεταβατικό στάδιο και έχουμε εθελοντική καταγραφή στοιχείων. Αυτό όμως στο μέλλον θα αλλάξει.

21/04/2023 11:14 πμ

Σε κίνηση διαμαρτυρίας προχώρησαν την Πέμπτη (20/4/2023) οι εργαζόμενοι στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πτηνοτρόφων Μεγάρων (Agrosyn), εκφράζοντας τον προβληματισμό τους για τη μη έκδοση άδειας λειτουργίας τού νέου εργοστασίου ζωοτροφών και τον κίνδυνο να χαθεί το ύψος της επένδυσης του Αναπτυξιακού Νόμου.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Παπαγιάννης, Διευθυντής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πτηνοτρόφων Μεγάρων, «το έτος 1986 σε μια έκταση 65 στρεμμάτων ανεργέθηκε μια βιομηχανική μονάδα συσκευασίας και επεξεργασίας αυγών για τα μέλη του συνεταιρισμού μας. Το 1992 μας χορηγήθηκε άδεια λειτουργίας κέντρου ωοσκοπήσεως και συσκευασίας αυγών, καθυστερημένα παρόλο που το ωοσκοπικό μηχάνημα λειτουργούσε εξαρχής ήτοι από αρχές του έτους 1989. Στα παραχωρητήρια υπήρχε όρος ότι υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης (μέσα σε 3ετία ή σε χρονικό διάστημα μετά από παράταση) κατασκευής και λειτουργίας του εργοστασίου, οι εκτάσεις θα περιέρχονταν στην κυριότητα του Συνεταιρισμού.

Το κέντρο ωοσκόπησης και συσκευασίας αυγών εξακολουθεί από τότε μέχρι και σήμερα να λειτουργεί ανελλιπώς, η δε αυτή δραστηριότητα του Συνεταιρισμού περιλαμβάνεται στην ευρύτερη δραστηριότητα επεξεργασίας αυγών. Τονίζεται ότι ο Συνεταιρισμός είναι μια υγιής επιχείρηση που δεν έχει οφειλές. Το τίμημα των παραχωρήσεων εξοφλήθηκε ολοσχερώς με τις πράξεις παραχώρησης. Όλα τα δάνεια που λάβαμε για την κατασκευή του εργοστασίου έχουν εξοφληθεί για την κατασκευή του εργοστασίου (περίπου 2.000.000 ευρώ).

Σε αυτό τον χώρο και σε ένα ήδη υπάρχων κτίριο θέλουμε να ιδρύσουμε μια μονάδα επεξεργασίας ζωοτροφών. Έχουμε ενταχθεί οριστικά στον Αναπτυξιακό νόμο για επένδυση στις παραχωρηθείσες εκτάσεις ύψους 1.000.000 ευρώ για κατασκευή εργοστασίου φυραματοποιίας και ζωοτροφών. Μάλιστα είχαμε και καλή μοριοδότηση. Ήδη έχουμε ξεκινήσει να τοποθετούμε τα μηχανήματα και έχουμε προκαταβάλει το 30% της επένδυσης δηλαδή 300.000 ευρώ.

Η Περιφέρεια όμως δεν δίνει τις σχετικές άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας για να προχωρήσει η επένδυση. Απορρίπτει την αίτησή μας για άδεια εγκατάστασης του νέου εργοστασίου.

Έχουμε καταθέσει όλα τα παραπάνω που αποδεικνύονται μαζί με έγγραφα και μαρτυρικές καταθέσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ήδη από το καλοκαίρι του 2021 αλλά και στη Διεύθυνση ακίνητης περιουσίας με αριθμό πρωτοκόλλου 3525/374550/24.12.2021

Ζητούμε να δοθεί μία λύση σε ενδεχόμενη ανάκληση των παραχωρητηρίων, καθώς θεωρούμε ότι ο συνεταιρισμός εκπλήρωσε τον σκοπό του διότι το εργοστάσιο λειτούργησε, και σήμερα εξακολουθεί να λειτουργεί το τμήμα ωοσκόπησης και συσκευασίας αυγών το οποίο είχε επισκεφθεί, τον Ιανουάριο του 2018, ο σημερινός Πρωθυπουργός. Ενδεχόμενη ανάκληση των παραχωρητηρίων θα σήμαινε ολοκληρωτική καταστροφή για τον Συνεταιρισμό αλλά και μεγάλο πλήγμα στην παραγωγή της περιοχής, τη στιγμή μάλιστα που ετοιμάζεται μεγάλη επένδυση που θα εξασφαλίσει οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή αλλά και νέες θέσεις εργασίας.

Έχουμε κάνει πρόσφατα συνάντηση στο ΥπΑΑΤ με τον υπουργό κ. Γεωργαντά, ο οποίος είχε υποσχεθεί ότι θα αναλάμβανε πρωτοβουλία να λύσει το πρόβλημα. Όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι και υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το ύψος της επένδυσης και να απενταχθεί από τον Αναπτυξιακό Νόμο, πράγμα που θα σήμαινε ολοκληρωτική καταστροφή για τον Συνεταιρισμό».

12/04/2023 04:09 μμ

Αναγνώριση σε εθνικό επίπεδο της Διεπαγγελματικής οργάνωσης αιγοπρόβειου κρέατος και κτηνοτροφίας.

Συγκεκριμένα στην αναγνώριση σε εθνικό επίπεδο της διεπαγγελματικής οργάνωσης με την επωνυμία «Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωσης του Κρέατος και του τομέα της Κτηνοτροφίας» με τον διακριτικό τίτλο Ε.Δ.Ο.ΤΟ.Κ.Κ. προχώρησε το ΥπΑΑΤ.

Την σχετική απόφαση υπόγραψε ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥπΑΑΤ κ. Β. Μιχαλόπουλος.

Όπως αναφέρει η απόφαση, η Ε.Δ.Ο.ΤΟ.Κ.Κ. πληροί τις οριζόμενες προϋποθέσεις αναγνώρισης, αφού κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης αναγνώρισης, αντιπροσωπεύει διά των μελών της το 17,36% της συνολικής παραγωγής (μ.ο. τριετίας) και το 32,27% της μεταποίησης (μ.ο. τριετίας), στον τομέα του αιγοπρόβειου κρέατος.

Διαβάστε την απόφαση (εδώ)

12/04/2023 03:33 μμ

Με τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή, επιλύεται το πρόβλημα της αδειοδότησης των υφιστάμενων πτηνοτροφικών μονάδων της χώρας και πλέον θα εντάσσονται σε προγράμματα χρηματοδότησης.

Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, στις 11/4/2023, περιλαμβάνεται το άρθρο 9 της τροπολογίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο προβλέπεται ότι:

«Οι πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις εντατικής εκτροφής, οι οποίες αποδεικνύεται με κάθε πρόσφορο τρόπο ότι ευρίσκοντο σε λειτουργία κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4056/2012 (Α’52), έχοντας αποστάσεις μικρότερες των ελαχίστων των πινάκων 1 και 2 του Παραρτήματος του άρθρου 20 του ως άνω νόμου, μπορούν να ανανεώνουν, να μεταβιβάζουν ή να τροποποιούν την έγκριση ή γνωστοποίηση λειτουργίας (…) υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) η πτηνοτροψική εγκατάσταση λειτουργεί συνεχώς,
β) οι κτηριακές εγκαταστάσεις είναι νομίμως υφιστάμενες ή έχουν υπαχθεί στις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί αυθαίρετης δόμησης,
γ) ο φορέας λειτουργίας της πτηνοτροψικής εγκατάστασης είναι εγγεγραμμένος στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Εμπορικών Εκμεταλλεύσεων Πουλερικών ... ».

Η συγκεκριμένη τροπολογία, συμβάλει ουσιαστικά στην στήριξη και εξασφάλιση της συνέχισης των δραστηριοτήτων των πτηνοτροφικών μονάδων της Επικράτειας, δεδομένου ότι η πτηνοτροφία στην Ελλάδα αποτελεί τον πλέον δυναμικό κλάδο της αγροτοβιομηχανίας, δήλωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, ο ετήσιος τζίρος των μεταποιητικών επιχειρήσεων του κλάδου ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ, αποδίδοντας τεράστια έσοδα στην Ελληνική οικονομία, ενώ παράλληλα απασχολεί περί τους 5.000 εργαζόμενους.

11/04/2023 01:19 μμ

Στα περσινά επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές σε αρνί και κατσίκι, επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την επίσκεψη, που έκανε την Μεγάλη Τρίτη (11/4), στην Κεντρική Αγορά της Αθήνας (Βαρβάκειο).

Σε δήλωσή του ο υπουργός τόνισε ότι «θέλω να τους ευχαριστήσω διότι αν και δεν καταφέραμε να κάνουμε επισήμως το καλάθι στη Βαρβάκειο, παρά ταύτα, βρήκαν τελικά τον τρόπο, έβαλαν πλάτη, κρατήθηκαν οι τιμές και, όπως βλέπετε εδώ πέρα, διατίθεται κατσικάκι Νάξου προς 9,99 ευρώ/κιλό, καθώς και το ελληνικό αρνάκι προς 9,90 ευρώ/κιλό. Υπάρχουν και ακριβότερα, υπάρχουν και φθηνότερα, για όλα τα βαλάντια. Πάντως σε γενικές γραμμές οι τιμές στο αρνί και το κατσίκι έχουνε μείνει στα περσινά επίπεδα και πιο κάτω. Και να ξέρετε, αυτό δεν ήταν εύκολο. Χρειάστηκε να είμαι από πάνω κάθε μέρα να σχεδιάσουμε μία πολιτική και να φτάσουμε εδώ».

Στο μεταξύ από 9,69 ευρώ το κιλό ξεκινούν πλέον οι τιμές του αρνιού στο «Καλάθι του Πάσχα», ενώ έως μισό ευρώ φθηνότερα διατίθεται το κατσίκι, με βάση τις νέες χαμηλότερες τιμές που ανακοίνωσαν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Από την άλλη συνεχίζεται η κόντρα του Υπουργού με τους κτηνοτρόφους, με αφορμή την απόφασή του να ενταχθούν τα αμνοερίφια στο λεγόμενο «καλάθι του Πάσχα».

Σε δηλώσεις που έκανε ο υπουργός ανέφερε ότι φωνάζουν οι κτηνοτρόφοι πως χάνουν λεφτά αλλά πάντα κάποιος χάνει δεν μπορεί όλοι να κερδίζουνε, όμως η τιμή στα σούπερ μάρκετ είναι ακριβώς ίδια με πέρυσι.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντάς εφαρμόζει την σιωπή των ... αμνών για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Στην τηλεδιάσκεψη που πρόσφατα έγινε αναφέρεται ανακοίνωση των κτηνοτροφικών συλλόγων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Θέμα της τηλεδιάσκεψης, ήταν η απόφαση του υπουργού, να ενταχθούν τα αμνοερίφια στο καλάθι του νοικοκυριού, ενόψει του Πάσχα.

Όπως αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι, «καταβλήθηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια από τα άτομα που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, να πειστεί ο υπουργός έως την τελευταία στιγμή και να ακυρώσει αυτή την λάθος απόφαση. Ταυτόχρονα, επιστρατεύθηκε η προσωπική ευγένεια και υπομονή των συμμετεχόντων κτηνοτρόφων, για να γίνει μία πολιτισμένη συζήτηση μέχρι το τέλος και να υπάρξει το ποθητό αποτέλεσμα, έστω και την τελευταία στιγμή. Δυστυχώς, «φωνή βοώντος εν τη ερήμω», ή όπως λέμε και στα χωριά μας, «αιγιαλώ λαλείς».

Στην ερώτηση με ποιους κτηνοτροφικούς φορείς ήρθε σε διαβούλευση ο υπουργός το προηγούμενο διάστημα κι έλαβε αυτή την απόφαση, όπως δήλωσε στα Μέσα Ενημέρωσης, η απάντηση επί της ουσίας θύμιζε το κάπου, κάπως, κάποτε, δηλαδή με κανέναν. Από τους κτηνοτρόφους έγινε ανάλυση του κόστους παραγωγής των αμνοεριφίων, της ζημιάς που θα υποστούν οι κτηνοτρόφοι με αδιάθετα αμνοερίφια, των επιπτώσεων στην αγορά των αμνοεριφίων από παρεμβάσεις του ιδίου τα προηγούμενα χρόνια και της αθέμιτης παρέμβασης που αποφάσισε στην λειτουργία της αγοράς».

Οι κτηνοτρόφοι επισήμαναν ακόμη στον υπουργό ότι «ο καταναλωτής που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, μπορεί να μειώσει την ποσότητα που θα αγοράσει, όπως κάνουμε όλοι μας στις αγορές μας, ενώ του εξηγήσαμε ότι το φτηνό και το ακριβό έχει σχέση με το κόστος παραγωγής και σε περίπτωση που ήθελε να είναι χαμηλότερη η τιμή των αμνοεριφίων θα έπρεπε να είχε φροντίσει να είναι χαμηλότερο το κόστος παραγωγής τους, πριν αυτά γεννηθούν, σε ζωοτροφές, σε φάρμακα, σε ενέργεια, σε καύσιμα και σε όλα τα εφόδια και υπηρεσίες που συντελούν στο κόστος παραγωγής.

Οι τιμές που πούλησαν οι κτηνοτρόφοι για το καθολικό Πάσχα κυμάνθηκαν από 7 έως και 7,5 ευρώ το κιλό. Αυτό έγινε επειδή υπήρχε ζήτηση για πολύ ελαφριά σφάγια, της τάξης των 4-8 κιλών, δηλαδή αμνοεριφίων σχετικά λίγων ημερών, τα οποία πούλησε ο κτηνοτρόφος με ζημιά, αφού δεν μπορούσε να τα θρέψει και για να αποκτήσει ρευστότητα και να καλύψει τις υποχρεώσεις του. Τα εμπορεύσιμα σφάγια για το ελληνικό Πάσχα είναι αρκετά βαρύτερα, άρα μεγαλύτερου κόστους και οι κτηνοτρόφοι τα εκτρέφουν για να αποκομίσουν την περίοδο αυτή την καλύτερη δυνατή τιμή. Με μια απλή κοστολόγηση του προϊόντος, του αναφέρθηκε ότι το κόστος παραγωγής υπερβαίνει τα 9 ευρώ και σε πολλές περιπτώσεις φτάνει τα 10 ευρώ».

«Ο κ. Γεωργιάδης άφησε να εννοηθεί ότι συνεργάστηκε μαζί με τον κ. Γεωργαντά για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά εμείς δεν τολμάμε καν να σκεφτούμε ότι συμφωνεί μαζί του», προσθέτουν.

10/04/2023 10:28 πμ

«Εδώ και 4 χρόνια η πρωτογενής παραγωγή έχει αφεθεί στο έλεος του Θεού. Κι ενώ η κυβέρνηση έχει εκτοξεύσει το κόστος παραγωγής στα ύψη και έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους της χώρας, έρχεται τώρα, το Πάσχα, να τους δώσει τη χαριστική βολή», αναφέρει σε δηλώσεις του ο κ. Φάνης Κουρεμπές, Γεωπόνος Msc, μέλος Δ.Σ. ΓΕΩΤΕΕ, συντονιστής τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

«Συγκεκριμένα κλείνει το μάτι στις αθρόες και ανεξέλεγκτες ελληνοποιήσεις ώστε οι καταναλωτές να προμηθευτούν φθηνό κρέας αμφιβόλου ποιότητας.

Είναι ξεκάθαρο πως:

  • οι Έλληνες κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν στην πώληση των προϊόντων τους
  • οι Έλληνες καταναλωτές λόγω έλλειψης ελέγχων δεν γνωρίζουν τι αγοράζουν
  • οι κρεοπώλες είναι απροστάτευτοι απέναντι στις μεγάλες αλυσίδες super market.​

Αλήθεια, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ενημερώσει τον Υπουργό Ανάπτυξης για το αυξημένο κόστος παραγωγής ή παρακολουθεί απαθής την καταστροφή των Ελλήνων κτηνοτρόφων;

Θα κάνει κάτι για τις ελληνοποιήσεις; Ας του θυμίσουμε ότι πέρυσι έφεραν από Ρουμανία αρνιά και τα έσφαξαν και τα σφράγισαν σαν ντόπια με αποτέλεσμα να μείνουν στη βόρεια Ελλάδα πάνω από 20.000 αρνιά απούλητα, κάτι που «νομιμοποίησε» με ανακοίνωση του ο ΕΦΕΤ, παραπλανώντας και τον καταναλωτή.

Η κυβέρνηση δεν θέλει σκόπιμα να καταλάβει ότι όσο δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, που έχει εκτοξευθεί (με τις τιμές στις ζωοτροφές να έχουν διπλασιαστεί και το ενεργειακό κόστος να έχει υπερβεί το 300%), οι κτηνοτρόφοι δεν θα μπορούν να επιβιώσουν και ταυτόχρονα ο καταναλωτής θα πληρώνει πανάκριβα τα είδη πρώτης ανάγκης.

Φαίνεται ότι ο κ. Γεωργιάδης εκτός από τα μικρά εμπορικά καταστήματα έχει βαλθεί να εξοντώσει τους εναπομείναντες Έλληνες κτηνοτρόφους και τα συνοικιακά κρεοπωλεία προς όφελος των μεγάλων εισαγωγέων κρέατος και των σούπερ μάρκετ. Των πολιτικών του φίλων με τους οποίους διαφημίζεται αλλά και διαφημίζει ο ίδιος σχεδόν καθημερινά στα τηλεοπτικά κανάλια

Αν ο κ. Γεωργιάδης θέλει να είναι χρήσιμος δεν έχει παρά να πιέσει την κυβέρνησή του να επιδοτήσει την τιμή του οβελία στον παραγωγό ώστε και αυτός να μπορεί να ανταπεξέλθει στο υψηλό κόστος παραγωγής, και να διενεργήσει τους απαραίτητους ελέγχους προέλευσης των αρνιών ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει τι αγοράζει και να προμηθευτεί όχι μόνο από super market αλλά και από κρεοπωλεία ποιοτικό, ασφαλές και εγχώριο κρέας για το πασχαλινό τραπέζι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δεσμευτεί για ένα συνολικό σχέδιο για την ελληνική κτηνοτροφία, που περιλαμβάνει ανάμεσα στα άλλα την επαρκή οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων και την άμεση επαναδημιουργία των υπηρεσιών ελέγχου ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων, για την καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων, της αισχροκέρδειας σε όλα τα επίπεδα, τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και για την ουσιαστική στήριξη όλου του ελληνικού λαού».

07/04/2023 04:27 μμ

Φορτηγό με αυγά χωρίς σήμανση από τη Βουλγαρία εντόπισε και κατάσχεσε κλιμάκιο του ΣΔΟΕ.

Τα αυγά θα διοχετεύονταν σε επιχειρήσεις στη Γλυφάδα, την Κω και στο Ρέθυμνο.

Το φορτίο δεσμεύθηκε από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Νομού Βοιωτίας και εν συνεχεία, μεταφέρθηκε σε φυλασσόμενο χώρο, προκειμένου να διενεργηθεί περαιτέρω έλεγχος και διερεύνηση ιχνηλασιμότητας του φορτίου από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Η σχετική ανακοίνωση του ΣΔΟΕ αναφέρει ότι κατόπιν ελέγχων που διενήργησε κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. σε φορτηγά οχήματα στο οδικό δίκτυο της χώρας, χθες Πέμπτη (6/4/2023), εντοπίστηκε φορτηγό όχημα με φορτίο 302.400 αυγών, τα οποία επρόκειτο να διατεθούν προς κατανάλωση στην ελληνική αγορά, εν όψει του Πάσχα, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία αυτών δεν έφερε την απαραίτητη σήμανση.

Κατόπιν άμεσου συντονισμού που επετεύχθη μέσω της προαναφερόμενης Ομάδας Εργασίας του ΥπΑΑΤ, των συναρμόδιων Υπηρεσιών (Δ/νση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του ΥπΑΑΤ, Σ.Δ.Ο.Ε., ΕΛΑΣ) διενεργήθηκε δέσμευση του φορτίου, από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Νομού Βοιωτίας και εν συνεχεία, το φορτίο μεταφέρθηκε σε φυλασσόμενο χώρο, προκειμένου να διενεργηθεί περαιτέρω έλεγχος και διερεύνηση ιχνηλασιμότητας του φορτίου που έφερε ελλιπή σήμανση, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Η δεσμευθείσα ποσότητα των αυγών είχε προέλευση την Βουλγαρία και η διοχέτευσή τους στην Ελληνική αγορά θα λάμβανε χώρα σε επιχειρήσεις στη Γλυφάδα - Αττική, στην Κω και στο Ρέθυμνο.

Το Σ.Δ.Ο.Ε. συνεχίζει σε αμείωτους ρυθμούς τη μάχη κατά των παραβάσεων κανόνων εμπορίας και διακίνησης, βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με κάθε αρμόδιο Φορέα, Ομάδες Εργασίας και λοιπές διωκτικές αρχές για τη μείωση του κινδύνου που ενέχουν τα προϊόντα παράνομης διακίνησης για τη δημόσια υγεία και την αποτελεσματική προστασία των καταναλωτών.

06/04/2023 11:49 πμ

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός, Νίκος Παπαθανάσης, επισκέφθηκαν σήμερα Πέμπτη, 6 Απριλίου 2023, δύο σούπερ μάρκετ, με αφορμή την 2η ημέρα εφαρμογής του «Καλαθιού του Πάσχα».

Κατά την επίσκεψη ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Μετά από μία μακρά περίοδο ανησυχίας για την τιμή του οβελία και των Πασχαλινών αγαθών, εμείς ως Υπουργείο Ανάπτυξης είχαμε κρατήσει τη ψυχραιμία μας και είχαμε πει ότι κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για να συγκρατήσουμε τις αυξήσεις. Είμαι εξαιρετικά ευτυχής όπως είδατε γιατί οι τιμές στο αρνί και στο κατσίκι, το βασικό αγαθό που οι συμπολίτες μας προτιμούν για τις εορτές του Πάσχα, κρατήθηκαν απολύτως στα περσινά επίπεδα με ακρίβεια λεπτού.

Το οποίο είναι εντυπωσιακό αν σκεφτεί κάποιος ότι έχει μεσολαβήσει ένας χρόνος με μέσο όρο πληθωρισμό περίπου 15% στα τρόφιμα και στο κρέας παραπάνω από 20%. Άρα, νομίζω ότι βοηθήσαμε τα νοικοκυριά να μπορούν να βρουν κρέας σε προσιτή για αυτούς τιμή, αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες της ακρίβειας που έφερε ο πόλεμος. Θέλω να ευχαριστήσω τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Ο ανταγωνισμός λειτούργησε και προσδοκώ την άλλη εβδομάδα να έχουμε νέες μειώσεις».

Ειδικότερα για τις τιμές των αμνοεριφίων και τις αντιδράσεις των κτηνοτρόφων, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε τα εξής: «Υπήρξε πολύ μεγάλη ανησυχία όλες τις προηγούμενες μέρες, ότι φέτος η τιμή του παραδοσιακού οβελία θα ξεφύγει πάρα πολύ. Θυμίζω διάφορες δηλώσεις από κτηνοτρόφους και από παράγοντες της αγοράς. Κάποιοι υπολόγιζαν φέτος το αρνί και το κατσίκι να ξεπεράσει τα 13, τα 14 και τα 15 ευρώ.

Εγώ είχα πει από την αρχή ότι δουλεύουμε για να πετύχουμε καλύτερες τιμές για τον καταναλωτή. Βρισκόμαστε στον Γαλαξία, είναι η δεύτερη αλυσίδα που επισκέπτομαι σήμερα μετά τον Μασούτη. Και εδώ η τιμή είναι 9,90 όπως και στην προηγούμενη. Βλέπετε αρνί και κατσίκι 9,90. Άρα, όποιος θέλει να πάρει κρέας για το Πάσχα σε τιμή η οποία είναι προσιτή, πετύχαμε να δώσουμε σε όλες τις αλυσίδες τιμές σαν τις περσινές.

Αν σκεφτείτε ότι έχει μεσολαβήσει μια χρονιά πληθωρισμού στα τρόφιμα στο 15% και στο κρέας πάνω από 20%, αυτό είναι μία επιτυχία. Διότι πετύχαμε αυτό το μεγάλο πληθωρισμό, για τους συμπολίτες μας που είναι περισσότερο ευάλωτοι, να το αποσοβήσουμε και να προστατεύσουμε το εισόδημά τους. Το ότι καταφέραμε να τους δώσουμε τον οβελία στην περσινή τιμή, γιατί σας φαίνεται κακό;

Το ότι μπορεί παραδείγματος χάρη κάποιοι να ενοχλούνται γιατί είχαν σκοπό να πουλήσουν 13, 14 και 15 ευρώ το κιλό τα αμνοερίφια και τώρα λόγω του καλαθιού θα αναγκαστούν να τα πουλήσουν φθηνότερα, άρα θα κερδίσουν λιγότερα χρήματα απ’ όσα υπολόγιζαν ή το ότι δεν μπορούν να καλύψουν τις ζημιές που ενδεχομένως έχουν, αυτό το δέχομαι. Τους καταλαβαίνω και δεν αντιδικώ μαζί τους».