Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Να επιτραπεί μεταβίβαση Άδειας Διατήρησης κτηνοπτηνοτροφικών εγκαταστάσεων σε νέους

09/11/2020 05:01 μμ
Τις προτάσεις του κατέθεσαι ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων - ΕΝΩΣΗ αγροτών, προς την Υφυπουργό κ. Φωτεινή Αραμπατζή, για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου αδειοδότησης κτηνοπτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Τις προτάσεις του κατέθεσαι ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων - ΕΝΩΣΗ αγροτών, προς την Υφυπουργό κ. Φωτεινή Αραμπατζή, για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου αδειοδότησης κτηνοπτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Μεταξύ άλλων ζητά να επιτραπεί η μεταβίβαση της Άδειας Διατήρησης κατ’ εξαίρεση σε νέους αγρότες που έχουν ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Πιο συγκεκριμένα ο συνεταιρισμός αναφέρει τα εξής:

«Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. 940/81279/26-07-2017 «Καθορισμός της διαδικασίας, των απαιτούμενων δικαιολογητικών για τη χορήγηση άδειας διατήρησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων καθώς και των προβλεπόμενων κυρώσεων σε εφαρμογή του άρθρου 17α του ν. 4056/2012» (Φ.Ε.Κ. 2741Β ́/4-8-2017), άρθρο 5: «Η άδεια διατήρησης δεν τροποποιείται και δεν μεταβιβάζεται».

Η συγκεκριμένη διάταξη έχει επιφέρει αρκετά προβλήματα σε νέους αγρότες, οι οποίοι έχουν υποβάλει προτάσεις για ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, έχουν λάβει τις πρώτες δόσεις και δεν μπορούν να λάβουν την Άδεια Διατήρησης, με συνέπεια να κινδυνεύουν με απένταξη από τα εν λόγω προγράμματα.

Θεωρούμε λοιπόν στο σημείο αυτό ότι θα πρέπει να επιτραπεί η μεταβίβαση των ανωτέρω αδειών, κατ’ εξαίρεση σε νέους αγρότες που έχουν ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

- Όσον αφορά τις απαιτούμενες αποστάσεις των κτηνοπτηνοτροφικών μονάδων από χώρους προστασίας, όπως αυτές ορίζονται στους πίνακες του Παραρτήματος του Ν. 4056/2012, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μονάδες που διακόπτουν τη λειτουργία τους για οποιοδήποτε λόγο.

Πιο συγκεκριμένα, για τις κτηνοπτηνοτροφικές μονάδες οι οποίες κατασκευάστηκαν με άδεια οικοδομής και όχι αυθαίρετα, σύμφωνα με παλαιότερες υγειονομικές διατάξεις που όριζαν διαφορετικές αποστάσεις σε σχέση με μεταγενέστερες διατάξεις, όπως αυτές του Ν. 4056/2012 και διέκοψαν τη λειτουργία τους, οι κατά τόπους ΔΑΟΚ απαιτούν την τήρηση των ισχυόντων αποστάσεων κατά το ισχύον νομικό πλαίσιο και όχι με το νομικό πλαίσιο που ίσχυε κατά την έκδοση της άδειας ίδρυσης.

Προτείνουμε λοιπόν να αποσαφηνιστεί ότι οι απαιτούμενες αποστάσεις ισχύουν για νέες μονάδες, επεκτάσεις υφιστάμενων μονάδων και αυθαίρετων μονάδων και όχι για τις μονάδες που έχουν κατασκευαστεί νόμιμα σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε κατά την κατασκευή τους».

Σχετικά άρθρα
12/02/2024 03:48 μμ

Πανελλαδική συνάντηση των πτηνοτρόφων θα γίνει στο ΥπΑΑΤ, την Τρίτη (20/2) με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρο Κελέτση, για να συζητηθούν τα προβλήματα του κλάδου.

Ο κ. Γιώργος Δεληκωνσταντής, πρόεδρος της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.), τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και δεν έχει λυθεί εδώ και δύο χρόνια είναι το ΦΠΑ.

Ο κλάδος της πτηνοτροφίας κρεατοπαραγωγής έχει βρεθεί σε δεινή οικονομική θέση, δεδομένης της διαφοράς του ΦΠΑ μεταξύ των ζωοτροφών που είναι 6% και της πώλησης των ζώντων ορνιθίων που είναι 13%. Αυτό έχει ως συνέπεια οι παραγωγοί να βγαίνουν χρεωστικοί στον ΦΠΑ. Οι πτηνοτρόφοι θα ζητήσουν στην συνάντηση να λυθεί άμεσα το πρόβλημα. Σε αντίθετη περίπτωση οι εκτροφές θα πάψουν να πληρώνουν το ΦΠΑ. Επίσης οι σύλλογοι ζητούν να ενταχθούν σε ρύθμιση 60 δόσεων οι οφειλές ΦΠΑ.

Επίσης ζητάμε από τον υφυπουργό να στηρίξει το κόστος ενέργειας. Οι μονάδες της πτηνοτροφία είναι ενεργοβόρες δηλαδή για να παράγουν χρειάζονται φτηνή ενέργεια. Ζητάμε ενίσχυση για το προπάνιο που χρησιμοποιούμε. Από την πανδημία μέχρι σήμερα το προπάνιο έχει αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά 30%. Επίσης το κόστος του πέλετ έχει τριπλασιαστεί (από 12 λεπτά έχει φτάσει στα 28 λεπτά).

Έχουμε όμως και την ρήτρα αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα. Πριν από την πανδημία είχαμε 7 λεπτά/κιλοβατώρα. Στην συνέχεια με την ρήτρα αναπροσαρμογής είχαμε αύξηση της τιμής ρεύματος. Το κράτος επιδότησε την ρήτρα αναπροσαρμογής. Όμως όταν έφτασε η τιμή του ρεύματος στα 22 λεπτά και επιδότησε το 80% (7 λεπτά), τότε είχαμε ζημιά 15 λεπτά/κιλοβατώρα. Δηλαδή όλα αυτά τα χρόνια πληρώνουμε 15 λεπτά/κιλοβατώρα. Δεν μπορείς να παράγεις στην πτηνοτροφία με αυτές τις τιμές και το αποδείξαμε στο Υπουργείο Οικονομικών. Ζητάμε όπως και οι υπόλοιποι αγρότες 7 λεπτά η κιλοβατώρα για το ρεύμα που καταναλώνουμε.

Επίσης μαζί με τον λογαριασμό ρεύματος μας έρχονται και τα δημοτικά τέλη που είναι πολύ υψηλά ανάλογα στις περισσότερες περιπτώσεις, την κάθε δημοτική αρχή.

Ζητάμε από το υπουργείο Οικονομικών έκτακτη στήριξη 32 λεπτά ανά πουλί. Αυτή η στήριξη να καταβληθεί για την ζημιά που είχαμε όλα τα προηγούμενα έτη. Είναι ένα μίνιμουν ενίσχυσης για να μπορέσουμε να παράγουμε μέχριι το καλοκαίρι.

Μας ανέφεραν για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», με τη χρηματοδότηση των 30 εκ. ευρώ, με παράλληλα αύξηση της ισχύς στα 50 KW από τα 10 KW που είναι σήμερα. Ήταν η πρόταση που είχαμε κάνει πριν δύο χρόνια. Για να εφαρμοστεί θα περάσει τουλάχιστον μια 3ετία, δηλαδή είναι πολύ αργά γιατί μέχρι τότε δεν μπορούν να αντέξουν οι εκτροφές.

Όσον αφορά την τιμή παραγωγού, από την εποχή της πανδημίας μέχερι σήμερα είναι κυμαίνεται μεσοσταθμικά από 1,13 έως 1,19 ευρώ το κιλό. Από αυτά τα χρήματα μένουν σαν εισόδημα στον πτηνοτρόφο 10 - 20 λεπτά ανά πουλί. Αν πάθει κάποια ζημιά στην παραγωγή πάει αυτομάτως για λουκέτο».

Τελευταία νέα
25/04/2024 06:12 μμ

Την πρόθεσή του να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα συνεταιριστικά σχήματα του πρωτογενούς τομέα υπογραμμίζει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή Ηλείας της ΝΔ, Δημήτρη Αβραμόπουλου, στην οποία επισημαίνει ότι στόχος του είναι η κατάργηση των «καταδιωκτικών μέτρων» κατά των αγροτικών συνεταιρισμών.

Ειδικότερα στην απάντηση του ο κ. Αυγενάκης αναφέρει τα εξής:

«Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μελετά συνεχώς το νομικό πλαίσιο για την προσαρμογή των αγροτικών συνεταιρισμών στις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες και επεξεργάζεται συνεχώς λύσεις για την επίλυση των προβλημάτων του συνόλου του αγροτικού κόσμου.

Προς επίλυση του προβλήματος που αναπτύχθηκε στην παρούσα Αναφορά και δεδομένου ότι ο Ν. 4673 δημοσιεύτηκε το έτος 2020, γίνεται προσπάθεια με συνεργασία και συντονισμό των συναρμόδιων Υπουργείων να δοθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο παράταση στην πενταετή προθεσμία αναστολής καταδιωκτικών μέτρων σε αστικό και ποινικό επίπεδο, ως προσωρινή λύση μέχρι την λήψη οριστικής-νομοθετικής λύσης, έτσι ώστε να ωφεληθούν όλα τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις ευθύνονται αλληλεγγύως και εις ολόκληρον με τα ως άνω νομικά πρόσωπα, ήτοι τους προέδρους και λοιπά μέλη της διοίκησής τους ή τους εντεταλμένους υπαλλήλους τους, όπως είναι ιδίως οι διευθύνοντες σύμβουλοι, οι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές, οι γραμματείς και οι ταμίες, στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις κάθε βαθμού, στις Συνεταιριστικές Εταιρείες (ΣΕ) του ν. 2810/2000 και τους ΑΣ και Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) του ν. 4015/2011 και του ν. 4384/2016, που βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης ή πτώχευσης ή από την υποβολή αίτησης εξυγίανσης κατ' άρθρα 99 επ. του Πτωχευτικού Κώδικα.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί για σύνολο του αγροτικού κόσμου και τα προαναφερθέντα «καταδιωκτικά μέτρα», τα οποία αυτοί υφίστανται, σχεδιάζει την ριζική νομοθετική μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα συνεταιριστικά σχήματα του πρωτογενούς τομέα, με στόχο να δοθούν κίνητρα στους αγρότες να εισέλθουν στους συνεταιρισμούς και γενικότερα στα συνεργατικά σχήματα», ανέφερε ο Υπουργός.

Ως γνωστόν το θέμα αυτό είχε εξεταστεί διεξοδικά κατά την διάρκεια της συνάντησης του κ. Αυγενάκη με την διοίκηση της ΕΘΕΑΣ, που είχε πραγματοποιηθεί στις 9 Απριλίου.

Στην διάρκεια της συνάντησης αυτής ο κ. Αυγενάκης είχε υπογραμμίσει ότι «η ισχυροποίηση του συνεταιριστικού κινήματος αποτελεί προτεραιότητά του» και είχε προτείνει τη συγκρότηση Επιτροπής, υπό τον ΓΓ, Γιώργο Στρατάκο, στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ και πανεπιστημιακοί του χώρου, προκειμένου να αξιοποιηθούν προτάσεις που έχουν κατατεθεί, για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου, που θα ενισχύει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του συνεταιριστικού κινήματος και θα θεραπεύει παθογένειες του παρελθόντος. Πρόταση του κ. Αυγενάκη, η οποία είχε γίνει αποδεκτή από την ΕΘΕΑΣ.

25/04/2024 03:00 μμ

Οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, ότι φέτος το αρνί και κατσίκι έχουν «ταβάνι» στην τιμή καταναλωτή τα 10 ευρώ το κιλό, έχουν μπλοκάρει την αγορά.

Αυτό τονίστηκε στην συνέντευξη, που πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη (24/4), ενόψει της αγοράς του Πάσχα, με συμμετοχή εκπροσώπων των κρεοπωλών, κτηνοτρόφων και καταναλωτών.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ), Σάββας Κεσίδης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «δεν μπορεί ένα κράτος της ΕΕ να βάζει πλαφόν στην τιμή των αμνοεριφίων. Δεν μπορεί να μπει πλαφόν στην ελληνική αγορά. Εκτιμώ ότι αυτό που έκανε ο υπουργός είναι να ζητήσει από τις μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ να βάλουν «πλάτη» για να υπάρχουν αυτές οι τιμές. Θέλουμε όμως να μας απαντήσει ο κ. Σκρέκας πως βγαίνουν αυτές οι τιμές.

Αυτό που κατάφερε είναι να μας κάνει να τσακωνόμαστε με τους πελάτες μας. Φέτος οι τιμές λιανικής είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να μην ξεπεράσουν το ψυχολογικό «όριο» των 15 ευρώ το κιλό. Αυτό που δεν γνωρίζει ο υπουργός είναι ότι αν δεν έχω παραγγελίες θα κάνω λιγότερες αγορές, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην βρίσκουν αμνοερίφια τις τελευταίες ημέρες.

Σήμερα ο κρεοπώλης αγοράζει από τον έμπορο στα 10 ευρώ το κιλό. Με τα λειτουργικά έξοδα και τον ΦΠΑ, η τιμή αυτή ανεβαίνει περίπου στα 12,5 ευρώ το κιλόι. Εάν πουλήσουμε με μειωμένο περιθώριο κέρδους, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πώς θα φτάσουμε στα 15 ευρώ. Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης είναι πάνω από το κράτος».

Ο κτηνοτρόφος και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Δημήτρης Μόσχος, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «πώς μια κυβέρνηση βάζει «πλαφόν» στην τιμή του κρέατος και δεν μπορεί να το κάνει και στην τιμή του ρεύματος;

Οι φετινές εξαγωγές για το Πάσχα των καθολικών ήταν αυξημένες σε σχέση με πέρυσι και το κόστος παραγωγής για τον Έλληνα κτηνοτρόφο καταγράφεται αυξημένο κατά 56% την τελευταία τριετία. Ο κ. Σκρέκας μας ζητά να πουλήσουμε κάτω του κόστους με ζημιά τουλάχιστον δύο ευρώ το κιλό.

Αυτή την στιγμή οι κτηνοτρόφοι πουλάνε στα 8,30 έως 8,50 ευρώ το κιλό το αρνάκι και στα 8,40 έως 8,80 ευρώ το κατσικάκι. Το πρόβλημα είναι ότι φέτος είναι ακριβά και τα ρουμάνικα αρνιά. Έχουν τιμή στο σφαγείο στα 9,30 ευρώ το κιλό και με τα μεταφορικά φτάνουν στα 10 ευρώ.

Με όλα αυτά που κάνει η κυβέρνηση δεν αποκλείεται τα αμέσως επόμενα χρόνια να μην υπάρχουν ελληνικά αμνοερίφια προς διάθεση στην πασχαλινή αγορά».

Ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κτηνοτροφίας και Κρέατος (ΕΔΟΤΟΚΚ), Ιωάννης Φασουλάς, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «ο Σκρέκας δεν έκανε κανένα διάλογο μαζί μας για να βγάλει αυτή την τιμή.

Όταν έχεις πλεόνασμα σε ένα προϊόν κάνεις προσφορά με χαμηλές τιμές. Φέτος έχουμε μειωμένες ποσότητες αμνοεριφίων και δεν μπορείς να ζητάς τέτοιες τιμές. Με τα 10 ευρώ το κιλό κάποιοι χάνουν χρήματα και θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο.

Πέρυσι τις ημέρες του Πάσχα σφάχτηκαν περίπου 730.000 ζώα, ενώ φέτος εκτιμώ ότι θα σφαχτούν γύρω στα 500.000 ζώα. Πέρυσι κάναμε εισαγωγή 85.000 ρουμάνικα αρνιά αλλά φέτος δεν θα κάνουμε τόσα γιατί τα ρουμάνικα έφτασαν να είναι πιο ακριβά από τα ελληνικά.

Φέτος καταφέραμε να κάνουμε αυξημένες εξαγωγές το Καθολικό Πάσχα και να φέρουμε συνάλλαγμα στο κράτος. Τώρα θέλει η κυβέρνηση να μας οδηγήσει σε χρεοκοπία δηλαδή θέλει να αυξηθεί το δημόσιο χρέος.

Ένα σούπερ μάρκετ μπορεί να πουλά ένα προϊόν με μειωμένες τιμές και να βγάζει την χασούρα από ένα άλλο προϊόν αλλά αυτό δεν μπορεί να το κάνει το χασάπικο.

Προσπαθούμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα και το Καθολικό Πάσχα οι κτηνοτρόφοι πούλησαν τα αρνιά στα 8 ευρώ το κιλό. Μπορούμε τώρα στο Ορθόδοξο Πάσχα να ρίξουμε τις τιμές;

Στη Διεπαγγελματική καταφέραμε να συνενοηθούμε όλοι οι κλάδοι αλλά το κράτος δεν θέλει να συζητά μαζί μας πριν βγάλει τέτοιες αποφάσεις. Πέρσι ο Γεωργιάδης φέτος ο Σκρέκας αποφασίζουν και διατάζουν χωρίς να μιλάνε μαζί μας. Στην πράξη δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό και καρτέλ. Στην χώρα μας πουλάμε αρνί 5 φορές τον χρόνο. Δεν είμαστε εμείς που θα επιβαρύνουμε τον καταναλωτή. Εκτιμώ ότι με την κατάσταση στην αγορά φέτος θα υπάρξει έλλειψη αμνοεριφίων».

«Το υπουργείο Ανάπτυξης εμπαίζει τους καταναλωτές, καθώς παρανομεί το ίδιο επί των αποφάσεών του. Ενώ λέει ότι η τιμή των αμνοεριφίων πρέπει να κυμαίνεται έως 10 ευρώ/κιλό, υπάρχουν αλυσίδες που τα πουλάνε έως και 13 ευρώ/κιλό. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια διακύμανση της τάξης του 40%», επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, Απόστολος Ραυτόπουλος.

Και πρόσθεσε ότι «το φετινό Πάσχα θα είναι το ακριβότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες χρόνιες, καθώς όπως αναφέρει ο ΙΕΛΚΑ, υπάρχει 6% αύξηση στα τρόφιμα».

25/04/2024 09:50 πμ

Μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων και κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας υπήρξε συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Κελέτση.

Όπως αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι, στην συνάντηση συζητήθηκαν καίρια προβλήματα που αφορούν τον κτηνοτροφικό κλάδο και προβληματίζουν πολλούς κτηνοτρόφους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας είναι η μη καταβολή ακόμα των κοινοτικών ενισχύσεων που έπρεπε να είχαν καταβληθεί μέχρι τέλους του 2023. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοί μας να έχουν πρόβλημα τόσο με το τάισμα των κοπαδιών όσο και την οικονομική επιβίωσή τους.

Καταθέσαμε επίσης στον υφυπουργό τους έντονους προβληματισμούς πολλών κτηνοτρόφων για τα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με το μέτρο 5.2 το οποίο βλέπουμε να μην υλοποιείται.

Ένα ακόμη μεγάλο θέμα που θέσαμε είναι το θέμα των αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων για ζωοτροφές, εξοπλισμό και άλλα που στην θεομηνία Daniel υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Τέλος συζητήθηκε το θέμα των ελέγχων τόσο στην Φέτα όσο και στα αμνοερίφια κατά την τρέχουσα περίοδο του Πάσχα και τα προβλήματα που υπάρχουν από την έλλειψη κτηνιάτρων. Υπήρξε έντονη επισήμανση στον υφυπουργό ότι η υπομονή του κτηνοτροφικού κόσμου έχει εξαντληθεί και η άμεση λύση των προβλημάτων αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωση του κλάδου.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφερόμενος στις πληρωμές τοποθετήθηκε λέγοντας ότι οι κοινοτικές ενισχύσεις μαζί με την συνδεδεμένη θα γίνουν την Μεγάλη Εβδομάδα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου.

Σε ότι αφορά το μέτρο 5.2 ζήτησε τις προτάσεις της Ομοσπονδίας τις οποίες θα καταθέσουμε τις επόμενες μέρες.

Στην καταβολή των αποζημιώσεων στους πλημμυροπαθείς κτηνοτρόφους μας ανέφερε ότι ο σχεδιασμός για την πληρωμή είναι για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Τέλος για τους ελέγχους τόνισε ότι συνεχίζονται τόσο στην φέτα όσο και στα αμνοερίφια.

Στην συνάντηση εκ μέρους της Ομοσπονδίας παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος Δημήτρης Μπαλούκας, ο αντιπρόεδρος της επαρχίας Ελασσόνας Γιάννης Κουκόλης, τα μέλη Νίκος Παλάσκας και Γιάννης Μπαρδανίκας και ο τεχνικός σύμβουλος Γιάννης Κόκουρας.

24/04/2024 12:49 μμ

Αγροτοδικείο της Καρδίτσας επέβαλε καταδίκες σε τέσσερις αγρότες που συμμετείχαν σε αγροτικές κινητοποιήσεις τον Ιανουάριο του 2020.

Ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι διώξεις των αγροτών είναι η απάντηση της κυβέρνησης στα δίκαια αιτήματά μας.

Οι αγρότες καταδικάστηκαν για κινητοποιήσεις, που είχαμε κάνει το 2020, λίγους μήνες πριν την θεομηνία του Ιανού, στις οποίες ζητούσαμε αντιπλημμυρικά έργα και μείωση του κόστους παραγωγής.

Από τους 10 κατηγορούμενους οι τέσσερις κρίθηκαν ένοχοι για παρακώλυση συγκοινωνιών και επικίνδυνη οδήγηση και καταδικάστηκαν σε 15 μήνες φυλάκιση με αναστολή.

Ήδη έχουμε καταθέσει έφεση. Τα προβλήματα των αγροτών δεν λύνονται με καταδίκες αγροτών από τα δικαστήρια αλλά λύνονται από τις κυβερνήσεις. Ο αγώνας των αγροτών συνεχίζεται γιατί είναι δίκαιος.

Θα προχωρήσουμε επίσης σε πανελλαδική αγροτική σύσκεψη, η οποία θα γίνει την Μεγάλη Δευτέρα, στην Λάρισα».

19/04/2024 12:23 μμ

Με επιτυχία και σημαντική προσέλευση μελών απ’ όλη τη χώρα, διεξήχθη χθες, Πέμπτη (18 Απριλίου 2024), η 3η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΘΕΑΣ.

Ειδικότερα, με την παρουσία τους τίμησαν τη Γενική Συνέλευση ο υπουργός Επικρατείας, κ. Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός κ. Διονύσης Σταμενίτης, ο Γενικός Γραμματέας, κ. Γιώργος Στρατάκος, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Βασίλης Κόκκαλης, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Μανόλης Χνάρης, ο κ. Χαράλαμπος Κασίμης ως εκπρόσωπος από τη Νέα Αριστερά, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν, ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Κυριάκος Μπαμπασίδης, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, κ. Μενέλαος Γαρδικιώτης, τα ανώτατα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, κ.κ. Άλκης Αλεξάνδρου και Ιωάννης Χανιωτάκης, εκπρόσωποι από τις Διεπαγγελματικές Βάμβακος & Ρυζιού, από την ΚΕΟΣΟΕ και ο Πρόεδρος της ΟΣΕΓΟ, κ. Μιχάλης Τζελέπης.

Αφού διαπιστώθηκε η αυξημένη απαρτία των μελών της ΕΘΕΑΣ, ξεκίνησαν οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, όπου μετά από ψηφοφορία εξελέγησαν Πρόεδρος της Γ.Σ. ο κ. Ιάκωβος Βαλέρης, Αναπληρωτής Πρόεδρος, ο κ. Βλάσσης Τσιόγκας και Γραμματέας, η κα. Δήμητρα Παναγιωτοπούλου, καθώς η Εφορευτική Επιτροπή και οι ψηφολέκτες.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, κ. Παύλος Σατολιάς παρουσίασε την εισήγησή του και ανέλυσε τα πεπραγμένα της Διοίκησης 2023 και έθεσε τους επόμενους στόχους της ΕΘΕΑΣ για τη φετινή χρονιά. Ειδικότερα, ανέφερε ότι η περασμένη χρονιά ήταν εξαιρετικά δύσκολη για τους κτηνοτρόφους και τους γεωργούς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, σημειώνοντας πως από τα προβλήματα της εφαρμογής της Νέας ΚΑΠ, τις γεωπολιτικές αναταράξεις, την εκτίναξη του κόστους παραγωγής και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης δημιουργήθηκαν τεράστια και πολλαπλά ζητήματα στον αγροτικό τομέα, τα οποία οδήγησαν τους αγρότες σε μεγάλες κινητοποιήσεις ανά τη χώρα, για να υποστηρίξουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Η ΕΘΕΑΣ στάθηκε στο πλευρό των παραγωγών με μια σειρά παρεμβάσεων και συναντήσεων με επίσημους φορείς, υπουργεία, αλλά και με τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, μαχόμενη και αγωνιζόμενη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αγροτών, με δράσεις που κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως Οικολογικά Σχήματα, ΑΠΕ, Κόκκινα Δάνεια, Ταμείο Ανάκαμψης, Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές κ.α.

Όσον αφορά δε, την προσπάθεια στήριξης των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων, που καταβλήθηκε από πλευράς της ΕΘΕΑΣ, ο Προέδρος μίλησε για την ίδρυση της εξαγωγικής εταιρείας και τις ενέργειες για την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού μέσω της λειτουργίας της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων. Κλείνοντας, την εισήγησή του αναφέρθηκε στις προοπτικές και στους στόχους για το 2024, που στρέφονται στην ενδυνάμωση του συνεταιριστικού τομέα και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε, ο κ. Μάκης Βορίδης, δημιουργός και αρωγός στην ίδρυση της ΕΘΕΑΣ και υποστηρικτής των δράσεων της Οργάνωσης, ο οποίος μίλησε για τις χρήσιμες παρεμβάσεις, που γίνονται από πλευράς της κυβέρνησης στο πλαίσιο των εφαρμοστικών αποφάσεων της Νέας ΚΑΠ 2023 και στάθηκε κυρίως στο μείζον θέμα των Κόκκινων Δανείων, το οποίο κρατά «δεσμευμένους» παραγωγικούς Συνεταιρισμούς της χώρας, αναφέροντας ότι πλέον έχουν δρομολογηθεί σε συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ μια σειρά ενεργειών προς τη διευθέτηση και την επίλυση του εν λόγω ζητήματος.

Ακολούθως, οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, κ.κ. Βασίλης Κόκκαλης, Μανόλης Χνάρης και Χαράλαμπος Κασίμης τοποθετήθηκαν από το βήμα και εξέφρασαν προς τα κυβερνητικά στελέχη και τους εκπροσώπους των Συνεταιρισμών τις απόψεις τους επί των τρεχόντων ζητημάτων στον αγροτικό τομέα.

Κατόπιν, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης εκφράζοντας αρχικά την ικανοποίησή του για το πνεύμα συνεργασίας, που υπάρχει μεταξύ του ΥΠΑΑΤ και της ΕΘΕΑΣ, τόνισε τη σημασία στήριξης και περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργατικότητας στην Ελλάδα. Ανακοίνωσε δε, ότι θα γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο λειτουργίας των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων με στόχο την ενίσχυση του θεσμού. Οι μεταρρυθμίσεις θα αφορούν τη διευκόλυνση ίδρυσης, εκπροσώπησης και προώθησης των θέσεών τους σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ.

Στη βάση της ειλικρινούς και ισχυρής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί με στόχο την ενίσχυση του αγροτικού τομέα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι:

  • Συμφωνήθηκε η ίδρυση κοινής Επιτροπής ΥΠΑΑΤ – ΕΘΕΑΣ για τη διαβούλευση σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στο θεσμικό πλαίσιο της συνεταιριστικής νομοθεσίας.
  • Θα ενισχυθεί ο θεσμικός ρόλος της ΕΘΕΑΣ με νομοθετικές ρυθμίσεις που θα προβλέπουν τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΘΕΑΣ στα Δ.Σ. οργανισμών που εποπτεύει το ΥΠΑΑΤ.
  • Θα στηριχθεί η συμμετοχή της ΕΘΕΑΣ από το ΥΠΑΑΤ σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς και οργανώσεις, καθώς «είναι κοινός στόχος η ενίσχυση της φωνής των Ελλήνων παραγωγών στην ΕΕ και παγκοσμίως. Σε αυτό το πλαίσιο, η εγγραφή της ΕΘΕΑΣ στην COGECA είναι μεγάλης σημασίας για τη χώρα μας», τόνισε ο υπουργός.

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:

Προ των ευθυνών τους απέναντι στο σύνολο των αγροτών της χώρας, έθεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της ΕΘΕΑΣ, αναφερόμενος στις άμεσες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ΚΑΠ στην τρέχουσα περίοδο, ώστε να γίνει πιο λειτουργική και ωφέλιμη για τους παραγωγούς.

Παράλληλα ο υπουργός προχώρησε σε δύο σημαντικές ανακοινώσεις:
Είπε ότι έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να υπάρξει ειδικό πρόγραμμα «Απόλλων» που θα αφορά αποκλειστικά τον πρωτογενή τομέα, ώστε μέσα από τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, να μειωθεί το κόστος παραγωγής.
Ανήγγειλε τη ριζική μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα συνεταιριστικά σχήματα του πρωτογενούς τομέα, με στόχο να δοθούν κίνητρα στους αγρότες να εισέλθουν στους συνεταιρισμούς και γενικότερα στα συνεργατικά σχήματα, αλλά και να εξαλειφθούν προβλήματα, γραφειοκρατικά και άλλα, που ακόμη αποτελούν τροχοπέδη στην ενίσχυση του συνεταιρίζεσθαι στην Ελλάδα.

Ποιόν δουλεύετε;

Ο ΥπΑΑΤ ήταν ιδιαίτερα καυστικός για το ζήτημα των αλλαγών στην ΚΑΠ. Απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι ενώ έκαναν μαχητικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων προκειμένου να κερδίσουν ψήφους, όταν το ζήτημα ήλθε, την προηγούμενη εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, οι μεν ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν απόντες ενώ ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Παπανδρέου ψήφισε κατά, δηλώνοντας εκ των υστέρων ότι έκανε λάθος.

«Ποιόν δουλεύετε;», ρώτησε ο Λευτέρης Αυγενάκης, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων. «Αν λέτε ότι αγαπάτε τους αγρότες, πρέπει να βάλετε πλάτη. Όποιος αγαπά, αγαπά», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πιέσουν τις ευρωομάδες τις οποίες ανήκουν να στηρίξουν, αν συμφωνούν στις τρεις βασικές αλλαγές που έχει προτείνει η Ελλάδα και υιοθέτησε ήδη το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. «Βγάλτε συμπεράσματα για το ποιοι στηρίζουν πραγματικά τους αγρότες», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ο οποίος σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει ευελιξία στα περιβαλλοντικά σχήματα, ενώ, απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της Νέας Αριστεράς για μια ακόμη φορά είπε ότι «δεν νοείται περιβάλλον χωρίς πρωτογενή τομέα και πρωτογενής τομέας χωρίς περιβάλλον» και τον κάλεσε να στηρίξει το κόμμα του στην ΕΕ τη συγκεκριμένη θέση.

Οι τρεις προτάσεις που εκκρεμούν και για τις οποίες ο ΥπΑΑΤ ζήτησε τη στήριξη των κομμάτων και των ευρωομάδων στις οποίες ανήκουν, είναι:

  • Η βελτίωση των οικολογικών σχημάτων. Στην Ελλάδα εφαρμόζονται 33 με ό,τι διοικητικό βάρος προσθέτουν στους αγρότες.
  • Το 2% της ΚΑΠ που αναλογεί σε κάθε χώρα να μπορεί να διατίθεται, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής σε περιπτώσεις θεομηνιών, όπως η Daniel.
  • Η δυνατότητα μεταφοράς πόρων από πυλώνα σε πυλώνα ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή απορροφητικότητα. «Αν δεν το επιτύχουμε κανένα κράτος – μέλος δεν θα μπορέσει να απορροφήσει το 100% των πόρων που δικαιούται», είπε.

Παράλληλα θύμισε ότι σε συνεργασία με τις χώρες του EUMED-9 και του ΕΛΚ επετεύχθη:

  • Η εξαίρεση από την αγρανάπαυση με οφέλη για 127.000 Έλληνες παραγωγούς που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα και έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν σε αυτό αλλά και να καλλιεργήσουν τις συγκεκριμένες εκτάσεις που ξεπερνούν το 1,5 εκατ. στρέμματα.
  • Απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν σε οικολογικά σχήματα για καλλιέργειες κάτω 100 στρεμμάτων.
  • Υιοθετήθηκαν και οι έξι τεχνικές αλλαγές που είχε προτείνει η χώρα μας τον Δεκέμβριο.

Σύγχρονο συνεργατικό πλαίσιο

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι η επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου των συνεταιρισμών, θα γίνει σε συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ, με την οποία έχει συμφωνηθεί η σύσταση κοινής Επιτροπής, η οποία θα παραδώσει τις προτάσεις της εντός διμήνου. Και επισήμανε ότι «αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση να δημιουργήσουμε μαζί ένα θεσμικό πλαίσιο για τον πρωτογενή τομέα που να καθιστά αυτονόητα τα προτερήματα της συνεργασίας, και να λειτουργεί σαν εργαλείο για όλους εσάς που θέλετε να πετύχετε περισσότερα και καλύτερα μαζί».
Όπως εξήγησε ο ΥπΑΑΤ, βάση της διαβούλευσης με την ΕΘΕΑΣ για τη δημιουργία του νέου θεσμικού πλαισίου, θα είναι η επικαιροποιημένη μελέτη της διαΝΕΟσις, με στόχο ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για το συνεργατικό κίνημα και την κωδικοποίηση των διατάξεων που αφορούν στους συνεταιρισμούς.

Συνεργασία με ΕΘΕΑΣ

Επίσης στο πλαίσιο στήριξης της συνεργατικότητας ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο λειτουργίας των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, με στόχο την ενίσχυση του θεσμού. Οι μεταρρυθμίσεις θα αφορούν την διευκόλυνση ίδρυσης, εκπροσώπησής του, προώθησης των θέσεών του και συνεργασίας με το ΥΠΑΑΤ.
Στη βάση της ειλικρινούς και ισχυρής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί με στόχο την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, ο υπουργός σημείωσε ότι:
Έχει συμφωνηθεί η ίδρυση κοινής Επιτροπής ΥΠΑΑΤ – ΕΘΕΑΣ για τη διαβούλευση σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στο θεσμικό πλαίσιο της συνεταιριστικής νομοθεσίας.
Η ενίσχυση του θεσμικού ρόλου της ΕΘΕΑΣ με νέο νόμο που προβλέπει την συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΘΕΑΣ στα Δ.Σ. οργανισμών που εποπτεύει το ΥΠΑΑΤ. – Ήδη συμμετέχετε σε κάποιους φορείς όπως για παράδειγμα στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Στήριξη της συμμετοχής της ΕΘΕΑΣ σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς και οργανώσεις καθώς «είναι κοινός μας στόχος η ενίσχυση της φωνής των Ελλήνων παραγωγών στην ΕΕ και παγκοσμίως. Σε αυτό το πλαίσιο, η εγγραφή της ΕΘΕΑΣ στην COGECA είναι μεγάλης σημασίας για την χώρα μας».

Ο υπουργός εξήρε τη μέχρι σήμερα συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ. Υπενθύμισε ότι ιδρύθηκε το 2020 με πρωτοβουλία του τότε ΥπΑΑΤ Μάκη Βορίδη, και αναφέρθηκε στη συμβολή της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών σε σημαντικές πρωτοβουλίες για τη χώρα, όπως:

  • Την ίδρυση της εξαγωγικής εταιρίας σας που στηρίζει τις εξαγωγές των ελληνικών συνεταιριστικών σχημάτων και
  • Την συμμετοχή σας με καίριες προτάσεις στην διαδικασία εθνικής διαβούλευσης για την τροποποίησης και απλοποίησης της ΚΑΠ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και του ΣΣ ΚΑΠ, υπενθυμίζοντας ότι οι πέντε από τις 19 προτάσεις που κατέθεσε η Ελλάδα, είναι προτάσεις της ΕΘΕΑΣ.

Πληρωμές πριν το Πάσχα

Ο ΥπΑΑΤ στην ομιλία του αναφέρθηκε και σε τρέχοντα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα:
Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είπε ότι θα δοθούν περισσότερα από 700 εκατ. σε πληρωμές ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πριν ο Πάσχα – μεταξύ των οποίων 425 εκατ. ευρώ για ενισχύσεις στα Οικολογικά σχήματα
Για τους ελέγχους είπε ότι στα γαλακτοκομικά και στα οπωροκηπευτικά «έχουν βρεθεί μαργαριτάρια». Τόνισε ότι οι έλεγχοι στα συγκεκριμένα προϊόντα θα συνεχισθούν, όπως και στο μέλι και λάδι και θα ενταθούν εν όψει Πάσχα και σε προϊόντα όπως το κρέας και τα αυγά.
Σε ό,τι αφορά στα Αγροτικά Τμήματα στα Επιμελητήρια είπε ότι αποτελούν το πρώτο βήμα για την ίδρυση Αγροτικών Επιμελητηρίων. Θετική στάση ως προς την σύσταση Αγροτικών Τμημάτων έχουν λάβει 45 επιμελητήρια, εκ των οποίων 22 έχουν ήδη εκκινήσει τις διαδικασίες σύστασης.

17/04/2024 11:49 πμ

Ένα Καλάθι για το Πασχαλινό τραπέζι που θα περιλαμβάνει αρνί και κατσίκι και ένα Καλάθι του Νονού, προανήγγειλε, από την Θεσσαλονίκη, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Γνωστοποίησε, επίσης, ότι «θέλουμε οι τιμές στο Πασχαλινό Καλάθι να είναι ίδιες ή χαμηλότερες με πέρυσι και έχουμε ζητήσει από όλα τα Σούπερ-Μάρκετ την τιμή του αρνιού να είναι ίδια με πέρυσι ή χαμηλότερη. Και πιστεύω θα το πετύχουμε».

Όσον αφορά το Καλάθι του Πάσχα, με βάση τα παραπάνω, σύμφωνα πάντοτε με τον υπουργό Ανάπτυξης, «θεωρούμε ότι η τιμή του αρνιού θα πρέπει να είναι στα 10 ευρώ το κιλό και χαμηλότερα φέτος».

Δηλαδή ο Υπουργός κάνει λόγο για μια τιμή στο αρνί στην λιανική (στο ράφι) στα 10 ευρώ το κιλό.

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο, ο Δημήτρης Μόσχος, κτηνοτρόφος από Καστοριά και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), «τα 10 ευρώ το κιλό στον καταναλωτή σημαίνουν περίπου 6,30 - 6,50 ευρώ στον κτηνοτρόφος.

Μπορεί να πιάσουν αυτή την τιμή κάποια μεμονωμένα αρνιά που είναι στην κατάψυξη αλλά με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να έχουμε αυτές τις τιμές.

Φέτος έχουμε μειωμένες ποσότητες επειδή είχαμε αύξηση των εξαγωγών λόγω του Καθολικού Πάσχα, με καλές τιμές για τον κτηνοτρόφο.

Επίσης αυτή την περίοδο δεν μπορείς να βρεις φτηνό αρνί στο εξωτερικό. Πολλά ρουμάνικα αρνιά έφυγαν το Καθολικό Πάσχα και όσα έμειναν έχουν τιμές ίδιες με τα ελληνικά.

Άρα δεν μπορεί να έχουμε στα περσινά επίπεδα τις τιμές στα αμνοερίφια.

Όπως πάει φέτος η αγορά βλέπω την τιμή λιανικής στο αρνάκι να κυμαίνεται από 13 έως 14 ευρώ το κιλό.

Αυτό σημαίνει ότιο η τιμή στον κτηνοτρόφο θα κυμαίνεται φέτος από 7,5 έως 8 ευρώ το κιλό.

Πάντως η αιγοπροβατοτροφία στην χώρα μας έχει σοβαρά προβλήματα και καλό είναι να ασχοληθεί κάποτε με το κόστος παραγωγής το ΥπΑΑΤ.

Πολλές εκτροφές βάζουν λουκέτο λόγω του υψηλού κόστος παραγωγής και αν συνεχιστεί αυτό θα πρέπει να πάψουν να έχουν ελπίδες οι καταναλωτές ότι θα βρίσκουν στην αγορά φτηνό κρέας για να αγοράσουν».

17/04/2024 10:24 πμ

Το Δ.Σ. και τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, με ανακοίνωσή τους καλούν όλο τον πολιτικό και πολιτειακό κόσμο, αξιωματούχους και φορείς, να παραβρεθούν στην κηδεία του Αγροτικού Κόσμου των Φιλιατρών και των γύρω περιοχών.

Και προσθέτουν:

Καθώς η πληθώρα των προβλημάτων της περιοχής είναι γνωστή και η πανάκεια άφαντη αναφερόμαστε επιγραμματικά στα πλέον άλυτα προβλήματα της περιοχής.

Ζητήσαμε να γίνουν ενέργειες για την εύρεση εργατών γης, ένα πρόβλημα που έχει ως αποτέλεσμα:

  • Οι θεμοκηπιακές μονάδες να υπολειτουργούν, είτε μένοντας ακαλλιέργητες, είτε μένοντας ασυγκόμιστα.
  • Εκβιασμοί από εργάτες.
  • Μείωση τάξεως του 40% στην αγροτική παραγωγή.

Η περιοχή χωρίς νερό, οι γεωτρήσεις του ΓΕΟΒ υπολειτουργούν έως και δεν λειτουργούν καθόλου. Το Φιλιατρινό Φράγμα, αντί να αρδεύει την περιοχή, βρίσκεται σε αδράνεια, ενώ οι φθορές του μας κάνουν να ανησυχούμε για την ασφάλεια μας.

Αγροτική οδοποιία. Χρειαζόμαστε ερπυστριοφόρα για να φτάσουμε στα κτήματα μας.

Δημόσιες υπηρεσίες. Τις διώξατε όλες, τις τράπεζες εξίσου.

Για όλα τα παραπάνω λοιπόν, σας έχουμε ενημερώσει γραπτά, με επιστολές και αναφορές προς όλες τις αρμόδιες αρχές. Δεν λάβατε τίποτα υπόψιν σας, μας αγνοήσατε!

Οι υποσχέσεις που δόθηκαν δεν εκπληρώθηκαν ούτε στο ελάχιστο.

Πλέον σας καλούμε στην κηδεία μας, καθορίζοντας εσείς την ημερομηνία.
ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΣΕΙΣ!

15/04/2024 01:28 μμ

Στις 6 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ημερίδα στις Μηλιές Ηλείας (Φολόη) στην οποία παρουσιάστηκε η συνεργασία του Συνεταιρισμού με το Εργαστήριο Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ερευνητικό έργο έχει τίτλο «FOLLOWING FOLOI CROPS» και υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Φολόη με στόχο την ενίσχυση και τη βελτιστοποίηση της γεωργικής παραγωγής. Ο Project Manager του Ιδρύματος Φολόη κ. Ιωάννης Σταματόπουλος μίλησε για τον ρόλο και τη συνεισφορά του Ιδρύματος στην περιοχή και ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου Αναπ. Καθηγητής κ. Ηλίας Τραυλός αφού περιέγραψε τους βασικούς άξονες του ερευνητικού έργου τόνισε ότι επιλέχθηκαν διάφορα περισσότερο ή λιγότερο γνωστά είδη με έμφαση σε σημαντικά κτηνοτροφικά φυτά.

Συνεργασία Αγροτικού Συνεταιρισμού Οροπεδίου Φολόης με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Υποψήφιος Διδάκτορας του Γεωπονικού κ. Νίκος Αντωνόπουλος παρουσίασε λεπτομέρειες για τη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα των πειραμάτων αγρού ενώ ακολούθησε εκτεταμένη συζήτηση και επίσκεψη στις πειραματικές καλλιέργειες. Τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον πολλοί παραγωγοί (γεωργοί και κτηνοτρόφοι), γεωπόνοι και ερευνητές, επιβεβαιώνοντας τις πολλές δυνατότητες που δίνονται μέσα από συνεργασίες πανεπιστημίων με τοπικούς φορείς και συνεταιρισμούς της Περιφέρειας και το σημαντικό αποτύπωμα για την τοπική κοινωνία.

Συνεργασία Αγροτικού Συνεταιρισμού Οροπεδίου Φολόης με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

11/04/2024 04:30 μμ

Οι κρεοπώλες θυμίζουν στο ΥπΑΑΤ ότι δεν θα μπορούν να γίνουν έλεγχοι στα αμνοερίφια που θα διακινηθούν τις ημέρες του Πάσχα γιατί θα κάνουν απεργία οι κτηνίατροι.

Σε επιστολή προς το ΥπΑΑΤ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) κ. Σάββας Κεσίδης, επισημαίνει ότι πρόσφατα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), μέλους της οποίας είναι και οι κτηνίατροι, εξήγγειλε απεργία - απόχη από τα ελεγκτικά τους καθήκοντα, αρχής γενόμενης την 15η Απριλίου, για την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών προβλημάτων.

Αυτό το γεγονός - προσθέτουν οι κρεοπώλες - θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην σφαγή, στον έλεγχο και την τροφοδοσία κρέατος, ιδιαίτερα των αμνοεριφίων.

Η ΠΟΚΚ ζητά από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ να προβεί σε νόμιμο και εποικοδομητικό διάλογο για την επίλυση των αιτημάτων των κτηνιάτρων, έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε δυσλειτουργία στην σφαγή και την εν γένει τροφοδοσία της αγοράς, ελλείψη των απαραίτητων κτηνιατρικών ελέγχων, σε βάρος του πελάτη - καταναλωτή.

Στο μεταξύ σε δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, ανέφερε ότι «έχουμε ζητήσει από τους συντελεστές της αγοράς οι τιμές των αμνοεριφίων φέτος να είναι ίδιες ή χαμηλότερες από τις τιμές του περσινού Πάσχα και η δέσμευση που έχουμε είναι ότι στο καλάθι του νοικοκυριού οι τιμές και του αρνιού και του κατσικιού θα είναι χαμηλότερες ή τουλάχιστον ίδιες με τις περσινές. Ο στόχος μας είναι για την τιμή του αρνιού να είναι χαμηλότερη από 10 ευρώ το κιλό».

08/04/2024 09:33 πμ

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας για τα οξυμένα προβλήματα του κτηνοτροφικού κλάδου τα οποία παραμένουν άλυτα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από το ΥπΑΑΤ.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, στις συναντήσεις και συσκέψεις που έγιναν σε διάστημα τεσσάρων μηνών σε Λάρισα και Αθήνα με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ τέθηκαν τα πιό βασικά προβλήματα καθώς και οι προτάσεις για ζητήματα όπως η διαμόρφωση του νέου θεσμικού πλαισίου αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, αλλά και προτάσεις για την αλλαγή του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ.

Τα βασικά προβλήματα τα οποία συζητήθηκαν διεξοδικά από την μεριά της ομοσπονδίας ήταν τα εξής:

1) Συνεχής και αυστηροί έλεγχοι, για την αποτροπή νοθείας της ΦΕΤΑΣ

2) Εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ, καταβολή άδικων περικοπών της βασικής και άλλα θέματα που αφορούν την ομαλή λειτουργία του οργανισμού

3) Άμεση και σωστή αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων από πυρκαγιές και πλημμύρες

Μας ζητήθηκε πίστωση χρόνου από την ηγεσία του υπουργείου για επίλυση όλων των βασικών θεμάτων. Την οποία και την δώσαμε. Δυστυχώς όμως τέσσερις μήνες μετά δεν βλέπουμε καμία πρόοδο για επίλυση των προβλημάτων.

Οι έλεγχοι δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, η προσδοκία που υπήρχε με την δημιουργία της Διεπαγγελματικής έχει εξανεμιστεί διότι δεν υπάρχουν πόροι χρηματοδότησης, οι επιτήδειοι συνεχίζουν ακάθεκτοι να νοθεύουν το εθνικό μας προϊόν, ΕΛΓΟ ΚΑΙ ΕΦΕΤ είναι υποστελεχωμένοι οργανισμοί και το σύστημα Άρτεμις 2 θα λειτουργήσει μετά από αρκετά χρόνια αν αποφασίσουν κάποια στιγμή από το υπουργείο να προκηρύξουν τον διαγωνισμό της τεχνικής υποστήριξης.

Στον ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκονται σε φάση ανασυγκρότησης.
Μετά Βάρρα εποχή, επικρατεί ένα χάος στην κυριολεξία. Φιλότιμες προσπάθειες του νέου προέδρου και κάποιων υπηρεσιακών να μπει μια σειρά αλλά το τρένο ήδη χάθηκε

Όσον αφορά τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές….
Ορισμένοι παραγωγοί δεν έχουν πάρει ακόμη αρωγή. Πληρώθηκε το ζωικό κεφάλαιο σε ποσοστό 70% αιγοπρόβατα και 50% στα βοοειδή, αν και ορισμένοι είναι κάτω από αυτό το ποσοστό, στο δε πάγιο κεφάλαιο ήρθε το 5.2 να αποτελειώσει κάθε ελπίδα. Το πρόγραμμα είναι εκτός τόπου και χρόνου. Συνάδελφοι παραγωγοί μας ενημερώνουν πως δεν αποζημιώνεται η αντικατάσταση αλλά η επισκευή!!!!! Δηλαδή σε ένα κατεστραμμένο μηχάνημα το οποίο δεν επισκευάζεται σου λένε πάρε καινούργιο με δικά σου λεφτά.!!!!!

Έπειτα λοιπόν από όλα αυτά η Ομοσπονδία κτηνοτρόφων και κτηνοτροφικών συλλόγων Θεσσαλίας ζητεί άμεσα από το Υπουργείο:

  • Διαρκείς και εντατικοί έλεγχοι παντού.
  • Χρηματοδότηση για την λειτουργία της Διεπαγγελματικής Φέτας, μέσω ΕΛΓΟ,
  • Αυστηροποίηση των ποινών σε επιχειρήσεις που νοθεύουν την Φέτα
  • Σύνδεση της βάσης δεδομένων ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΟ
  • Στελέχωση των οργανισμών με προσωπικό
  • Άμεση καταβολή της περικοπής της βασικής ενίσχυσης
  • Καρτέλα δικαιωμάτων. Πρέπει όλοι οι παραγωγοί να γνωρίζουμε τα ποσά του τσεκ κατά την τρέχουσα ΚΑΠ
  • Καταβολή εντός του Απριλίου της συνδεδεμένης ενίσχυσης σε όλους τους κτηνοτρόφους
  • Καταβολή εντός του Απριλίου των οικολογικών σχημάτων
  • Άμεση καταβολή αρωγής σε όσους δεν την έχουν λάβει
  • Σημαντικές παρεμβάσεις στο 5.2 ώστε να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα
  • Δημιουργία ενός ευέλικτου και εφαρμόσιμου eco sheme, για όλους τους κτηνοτρόφους
  • Εν όψη Πάσχα: Αυστηροί έλεγχοι στα τελωνεία, στα σφαγεία και στα σημεία πώλησης κρέατος για ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων και εφαρμογή του νόμου στις ταμειακές μηχανές των κρεοπωλείων και των μάρκετ.
05/04/2024 04:49 μμ

Η Πανελλήνια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΑΣΟΕΠΕ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

Μετά από πολλά χρόνια αντιδικιών, εντός και εκτός δικαστικών αιθουσών, ατέλειωτες ώρες συσκέψεων και συναντήσεων μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών θεσμικών φορέων, επιτέλους λύθηκε το θέμα του συνώνυμου «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» της ποικιλίας «ΚΑΛΑΜΩΝ», που νομικά προέκυψε από το 2016. Είναι η ονομασία που εξάγεται το προϊόν από το 1930, σε ποσοστό άνω του 80% της εγχώριας παραγωγής και αποφέρει στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς ετησίως πλέον των 150 εκατ. Ευρώ, αλλά και στην Εθνική μας οικονομία πλέον των 250 εκατ. eυρώ ετησίως.

Μετά την δίκαιη Απόφαση του ΣτΕ που απόρριψε την Αίτηση Ακύρωσης κατά της «Απόφασης Γεωργαντά» ορισμένων φορέων της Μεσσηνίας, στέλνουμε μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι μπορούν πλέον να προμηθεύονται το Εθνικό μας προϊόν «KALAMATA OLIVES» χωρίς την ανασφάλεια του παρελθόντος, χωρίς να εμποδίζεται σε καμία περίπτωση η εμπορία του προϊόντος ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ/PDO ELIA KALAMATAS.

Την επόμενη μέρα της Απόφασης δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι.

Η θέση μας είναι ότι φορείς όπως το ΥΠΑΑΤ, η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ, η ΠΕΜΕΤΕ, η ΠΕΑΣΟΕΠΕ, τα Επιμελητήρια και όσοι φορείς ασχολούνται με την ελαιοκαλλιέργεια της Καλαμών/Καλαμάτα, να ξεκινήσουμε με νηφαλιότητα μία κοινή προσπάθεια σε ρεαλιστικές βάσεις ώστε να βρεθεί η λύση που θα επιτρέψει να αναγνωριστεί το «KALAMATA OLIVES» ως ΕΘΝΙΚΟ και όχι ως τοπικό προϊόν. Με μεγάλη χαρά δε διαπιστώνουμε, ότι σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ και η ΠΕΜΕΤΕ με τις ανακοινώσεις τους.

Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλλαν να φτάσουμε στην σημερινή λύση.

Ο δρόμος για την δημιουργία μιας προστατευόμενης ονομασίας της ποικιλίας Καλαμών/KALAMATA OLIVES είναι πλέον ανοικτός, αλλά και δύσκολος. Απαιτούνται καλή πρόθεση, συνεννόηση, συναίνεση και χρόνος, ώστε να πετύχουμε το δεύτερο και πιο σημαντικό στόχο.

Καλούμε τον υπουργό κ. Λευτέρη Αυγενάκη να καλέσει όλους τους φορείς, ώστε να ανοίξει ο διάλογος για την επόμενη μέρα και να κλείσει οριστικά η πόρτα σε άλλες χώρες να χρησιμοποιούν την ονομασία KALAMATA OLIVES.

05/04/2024 12:35 μμ

Συνάντηση υπήρξε στο ΥπΑΑΤ μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) και εκπροσώπων του ΥπΑΑΤ στην οποία συζητήθηκαν τα θέματα των ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων ενόψει του Πάσχα.

Στην αντιπροσωπεία της ΠΟΚΚ συμετείχαν ο Πρόεδρος Σάββας Κεσίδης, ο Β΄ Αντιπρόεδρος Στέφανος Τικέλης, το μέλος του 25μελούς Ιπποκράτης Πεπονάς και ο Τεχνικός Σύμβουλος της Ομοσπονδίας Πάνος Κατοίκος, ενώ από το ΥπΑΑΤ ήταν ο Γενικός Γραμματέας, Γεώργιος Στρατάκος. Στη συνάντηση παρευρέθηκε επίσης ο Πρόεδρος της ΕΔΟΤΟΚΚ κ. Ιωάννης Φασουλάς, εκπρόσωποι από τη ΔΝΣΗ Κτηνιατρικής, τη ΔΝΣΗ Τροφίμων και αντιπροσωπεία από τον ΕΦΕΤ. Θέματα της συζήτησης ήταν:

1. η κατάσταση στην αγορά του κρέατος ενόψει Πάσχα καθώς και τον επικείμενο σχεδιασμό κοινώς τα μέτρα του Υπουργείου για την διενέργεια των σχετικών ελέγχων κατά την εορταστική περίοδο,

2. συζητήθηκε η πρόταση της ΠΟΚΚ για την πώληση αμνοεριφίων με το κεφάλι, όποτε αυτό απαιτηθεί, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και η σχετική τροποποίηση του νομικού πλαισίου που απαιτείται,

3. η δημιουργία εθνικών μέτρων από τον ΕΦΕΤ για την κατάψυξη του κρέατος στα κρεοπωλεία που προορίζεται για δωρεά τροφίμων.

Κατά την σύσκεψη ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, μίλησε για εντατικοποίηση των ελέγχων και έστειλε μήνυμα για μηδενική ανοχή σε φαινόμενα ελληνοποιήσεων και σε παραπλανητικές πρακτικές στην αγορά.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) κ. Σάββας Κεσίδης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «κατά την συνάντηση αναλύσαμε τους τρόπους που γίνονται οι ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων την περίοδο των εορτών του Πάσχα. Μιλάμε για ελληνοποιήσεις ζωντανών ζώων αλλά και σφάγιων. Ήδη αυτή την εποχή έρχονται εισαγωγές ζωντανών ζώων που πάνε για πάχυνση ή για σφαγή. Επίσης λίγες ημέρες πριν το Πάσχα έχουμε εισαγωγές σφαγμένων αμνοεριφίων. Ζητάμε να γίνονται αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα και να γνωρίζουμε τις ποσότητες που εισάγονται. Πήραμε από την πλευρά του ΥπΑΑΤ την υπόσχεση ότι θα παταχθούν οι ελληνοποιήσεις. Ακόμη μιλήσαμε για τις λαθροσφαγές, να θυμίσουμε ότι αν πιάσουν κάποιον με ασφράγιστο αρνί τότε πάει αυτόφωρο.

Είναι πολύ δύσκολο πάντως να κάνει ελληνοποιήσεις ένα κρεοπωλείο. Σύμφωνα με το νόμο στις αποδείξεις λιανικής πρέπει να αναγράφεται η προέλευση του κρέατος. Επίσης κάθε μήνα ο κρεοπώλης είναι υποχρεωμένος να καταγράφει τα κιλά της ζυγιστικής και τα κιλά της ταμειακής. Αυτά τα αρχεία θα πρέπει να τα έχει για τρία χρόνια ώστε αν γίνει έλεγχος από ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και ΕΦΕΤ να τα παρουσιάζει. Τα κρεοπωλεία διακινούν περιορισμένες ποσότητες αμνοεριφίων και είναι εύκολος ο έλεγχος αλλού θα πρέπει να ρίξει το βάρος του ο κρατικός μηχανισμός».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, ζητά να μπει πλαφόν στην τιμή παραγωγού για τα αμνοερίφια που θα πουληθούν το Πάσχα. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Καπούνης, «φέτος για το Καθολικό Πάσχα εξήχθησαν από την Ελλάδα μεγάλες ποσότητες αμνοεριφίων (μπορεί και πάνω από 350 χιλιάδες) σε Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία, με τιμές παραγωγού γύρω στα 8 ευρώ. Για το Ορθόδοξο Πάσχα θα υπάρξουν ελλείψεις αρνιών και κατσικιών στην αγορά.

Πέρυσι το κράτος έβαλε το αρνί και το κατσίκι στο «Καλάθι του Πάσχα». Φέτος εγώ προτείνω να βάλει η πολιτεία πλαφόν στην τιμή του κτηνοτρόφου στα 8 ευρώ το κιλό. Έτσι θα δούμε πόσο θα φτάσει η τιμή στο ράφι. Δεν γίνεται να έχει διπλάσιο περιθώριο κέρδους ο έμπορος από τον κτηνοτρόφο που θρέφει τόσους μήνες ένα κατσίκι. Πρέπει και ο κτηνοτρόφος να πουλήσει σε μία τιμή ικανοποιητική. Με τον τρόπο αυτό θα γίνει ένα βήμα ούτως ώστε οι κτηνοτρόφοι να μην παρατήσουν το επάγγελμά τους και να εξακολουθήσει να υφίσταται ντόπια παραγωγή. Δεν μπορεί να εισάγονται ζώντα ζώα και να ελληνοποιούνται έχοντας μείνει 10-20 μέρες στους στάβλους και μετά να τα πουλάνε σαν ελληνικά. Αυτό είναι λάθος. Πρέπει να υπάρχουν έλεγχοι για αυτό στην αγορά».

Θα γίνουν όμως έλεγχοι τις ημέρες του Πάσχα από τους γεωτεχνικούς του ΥπΑΑΤ;
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) κ. Νίκος Κακαβάς, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η Ομοσπονδία των γεωτεχνικών προχωρά σε απεργία - αποχή από τους ελέγχους από 15 Απριλίου μέχρι 30 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι δεν θα κάνουμε ελέγχους».

Όσον αφορά τις εισαγωγές αμοεριφίων αυτή την περίοδο έχουμε πολλές ποσότητες ζωντανών ζώων που έρχονται από Ρουμανία και Βουλγαρία. Είτε θα πάνε στάβλο και θα γίνει πάχυνση είτε θα πάνε απευθείας στο σφαγείο. Ένα 15ήμερο πριν το Πάσχα θα έρθουν και τα σφαγμένα από το εξωτερικό. Το πρόβλημα είναι ότι στην ελληνική αγορά όλα αυτά θα πουληθούν σαν ελληνικά. Τα ζωντανά Ρουμάνικα σήμερα έρχονται με τιμές από 3 - 3,5 ευρώ το κιλό, που σημαίνει σφαγμένα είναι στα 7,30 - 7,50 ευρώ το κιλό κρέας. Σήμερα Παρασκευή (5/4) στο χονδρεμπόριο τα σφαγμένα ρουμάνικα τα πουλάνε στα 8,20 ευρώ το κιλό και τα ελληνικά στα 8,80 ευρώ το κιλό.

Τα εισαγόμενα ζωντανά ζώα προσπαθούν από τα σύνορα να τα περάσουν επιτήδειοι νύχτα και ώρες που δεν κάνουν ελέγχους οι κτηνίατροι αλλά οι τελωνειακοί. Ένας κτηνίατρος έμπειρος ξέρει από ζώα και μπορεί αμέσως να δει πόσα είναι τα ζώα στο φορτηγό και αν είναι αυτά που αναγράφει το παραστατικό (τιμολόγιο - δελτίο παροχής). Επίσης στα σφαγμένα βάζουν στις τελευταίες σειρές τις σφραγίδες και στις πρώτες είναι τα ασφράγιστα. Όταν είναι λίγοι υπάλληλοι και νύκτα δύσκολο ο ελεγκτής να μπει μέσα στο φορτηγό και να βλέπει με φακό τις σφραγίδες. Η διαφορά στα τιμολόγια μπορεί να διορθωθεί στις μεγάλες ποσότητες με το πάτημα ενός κουμπιού.

01/04/2024 11:39 πμ

Η Πανελλήνια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΑΣΟΕΠΕ) εξέδωσε ανακοίνωση για την Ελιά καλαμών, που αφορά την απόφαση Γεωργαντά και την καταγγελία Μαντά.

Ζητά ακόμη από τη δικαιοσύνη να βγάλει επιτέλους μια απόφαση για το θέμα του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Συγκεκριμένα η ΠΕΑΣΟΕΠΕ αναφέρει τα εξής:

«Την στιγμή που ο Έλληνας αγρότης αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα όπως κλιματική κρίση, τεράστια αύξηση κόστους καλλιέργειας, έλλειψη εργατικών χεριών, γραφειοκρατία σε όλα τα επίπεδα, μείωση επιδοτήσεων, κλπ, για μια ακόμα φορά το επίσημο κράτος αδυνατεί να δώσει λύση στα προβλήματα που το ίδιο δημιούργησε από το 1993, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζεται και ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Περικλής Μαντάς αποπροσανατολίζοντας από την ουσία, «καταγγέλλοντας» ότι στην έκθεση «FOOD EXPO 2024» βρέθηκαν Τούρκικες ελιές με ετικέτα KALAMATA OLIVES.

Κύριε Μαντά γιατί δεν καταγγείλατε το ίδιο ακριβώς πράγμα και για άλλες διεθνείς εκθέσεις τροφίμων (“ANUGA” στην Γερμανία, “SUMMER FANCY FOOD SHOW” στην Νέα Υόρκη, “PLMA” στην Ολλανδία, κ,ά), αλλά και εκτός εκθέσεων, που έχουν καταγραφεί ανάλογα περιστατικά από το 2004;

Αν θέλετε κ. Μαντά ως εκπρόσωπος πλέον του Ελληνικού Κοινοβουλίου και όχι ως τοπικός παράγων, να βοηθήσετε τον Έλληνα ελαιοπαραγωγό πείτε στους φορείς της Μεσσηνίας να αποσύρουν την Αίτηση Ακύρωσης κατά της «Απόφασης Γεωργαντά» που σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί πρόβλημα στην κυκλοφορία του προϊόντος ΠΟΠ «ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ»/PDO «ELIA KALAMATAS» και ελάτε ξανά στο τραπέζι να λύσουμε το θέμα Εθνικά. Σε αντίθετη περίπτωση ελάτε εσείς κ. Μαντά να διαχειριστείτε τους 100.000 τόνους KALAMATA OLIVES και να φέρεται στην χώρα 300 εκατ. Ευρώ εξαγωγών που κινδυνεύουν να χαθούν σε περίπτωση ακύρωσης της «Απόφασης Γεωργαντά».

Γνωρίζετε ότι λύσεις υπάρχουν, αλλά όταν συζητάμε με «το πιστόλι στο τραπέζι» που εσείς βάζετε δεν μπορούμε να τις βρούμε. Ας θυμηθούμε πριν δύο χρόνια, όταν πέντε Αγροτικοί Συνεταιρισμοί ήρθαμε στην Καλαμάτα να βρούμε λύση, και συμφωνήσαμε να εξετάσουμε την περίπτωση Πανελλαδικής επέκτασης του ΠΟΠ. Αλλά μόλις αποχωρήσαμε κατατέθηκε προσφυγή κατά της «απόφασης Γεωργαντά».

«Βάλτε πλάτη» για ένα ΠΟΠ Πανελλαδικό, ώστε να καρπωθεί την υπεραξία του KALAMATA OLIVES ο Έλληνας παραγωγός, ο Έλληνας μεταποιητής και η ίδια η χώρα. Είναι αδιανόητο για ένα θέμα που απασχολεί σχεδόν 30.000 ελαιοπαραγωγούς, περισσότερες από 180 επιχειρήσεις μεταποίησης, σχεδόν 100.000 τόνους και εξαγωγές πλέον των 90.000 τόνους Kalamata olives, αξίας άνω των 300 εκατ. ευρώ, η δικαιοσύνη μετά από δύο χρόνια να μην έχει βγάλει ακόμα απόφαση.

Οι ελαιοπαραγωγοί ολόκληρης της Ελλάδας, από άκρη σε άκρη, καλλιεργούμε το δέντρο της ελιάς Καλαμών και παράγουμε KALAMATA OLIVES από το 1930. Με το Βασιλικό Διάταγμα 10/1954 και το Προεδρικό Διάταγμα 221/1979 που ακολούθησαν κατέστη υποχρεωτική η αναγραφή του KALAMATA OLIVES στις εξαγωγές.
Αφενός η επιπολαιότητα του Ελληνικού Κράτους να αναγνωρίσει το 1993 σαν ΠΟΠ την Ελληνική ποικιλία Καλαμών/Καλαμάτα που καλλιεργείτε σε όλη την Ελλάδα, αποκλειστικά στον Νομό Μεσσηνίας που κατείχε το μικρότερο ποσοστό παραγωγής και αφετέρου οι εξαγωγές δεντρυλλίων ελιάς της ποικιλίας σε όλο τον κόσμο, δημιούργησαν ένα τεράστιο πρόβλημα σε παραγωγούς, μεταποιητές και εξαγωγείς του προϊόντος στα μεγαλύτερα τελωνεία της χώρας.

Οι βουλευτές των βασικών ελαιοπαραγωγικών Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας, της Φθιώτιδας, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας γιατί δεν έχουν θέση για το συγκεκριμένο θέμα;

Καλούμε τους φορείς της Μεσσηνίας να αποσύρουν την Αίτηση Ακύρωσης κατά της «Απόφασης Γεωργαντά».

Καλούμε το ΥΠΑΑΤ να συμβάλει ουσιαστικά στον διάλογο για ένα ΠΟΠ KALAMATA OLIVES όπως έγινε με το ΠΟΠ ΦΕΤΑ προς όφελος όλων των ελαιοπαραγωγών της KALAMATA OLIVES της χώρας.

Καλούμε την δικαιοσύνη να βγάλει επιτέλους μια απόφαση για ένα θέμα που αποτελεί ζήτημα επιβίωσης για τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς».

01/04/2024 10:45 πμ

Το ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε ότι εξετάζει επισταμένως το αίτημα για αποζημίωση των αγροτοπαραγωγών εξαγωγέων μήλων, λόγω των ζημιών που υφίστανται από το κλείσιμο της εμπορικής διόδου από τη Διώρυγα του Σουέζ.

Αυτό επισημαίνει σε απάντησή του σε αναφορά που κατέθεσε ο Βουλευτής Λαρίσης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Βασίλης Κόκκαλης και Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Β1 Αθηνών της Ελληνικής Λύσης, κ. Βασίλης Βιλιάρδος, σχετικά με το συγκεκριμένο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, με τη δράση των ανταρτών Χούθι.

Συγκεκριμένα στην απάντηση του ΥπΑΑΤ αναφέρονται τα εξής:
«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγροτοπαραγωγοί εξαγωγείς μήλων εξαιτίας της παρεμπόδισης της εμπορικής ναυσιπλοΐας από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, είναι κάτι που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αναφορικά με το αίτημα αποζημίωσης που θίγεται στην εν λόγω Ερώτηση, διευκρινίζεται ότι εξετάζεται επισταμένως σε πρώτη φάση από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ.

Επιπλέον, τονίζεται ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αυγενάκης, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας & Αλιείας, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 26 Μαρτίου 2024, επεσήμανε τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει επιφέρει στον τομέα των οπωροκηπευτικών η πρόσφατη κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα με το κλείσιμο της εμπορικής διόδου από τη διώρυγα του Σουέζ.

Αυτό έχει ως συνέπεια το αυξημένο κόστους μεταφοράς αλλά και τη μεγάλη καθυστέρηση των παραδόσεων κατά σχεδόν 10-12 ημέρες.

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) στηρίζει και προωθεί την άσκηση πολιτικής στον τομέα των οπωροκηπευτικών και των μήλων μέσω των Οργανώσεων Παραγωγών με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα, της ελκυστικότητας των Οργανώσεων Παραγωγών και του ειδικού στόχου της διατήρησης και προστασίας του περιβάλλοντος. Οι Οργανώσεις Παραγωγών μέσα από τα επιχειρησιακά τους προγράμματα μπορούν να υλοποιούν δράσεις που αφορούν την προώθηση των προϊόντων τους, τη βελτίωση εμπορίας των προϊόντων τους και την απόσυρση προϊόντων από την αγορά μέσω της δωρεάν διανομής σύμφωνα με τον Καν. 1308/2013, Καν 891/2017, Καν. 892/2017, την αριθ. 1400/395263/22-12-2023 (ΦΕΚ Β 7430 της 29-12-2023) απόφαση του Υπουργού και Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως ισχύουν.

Επισημαίνεται από το ΥπΑΑΤ ότι, σύμφωνα με το ΕΜΑΣ (2023), στη χώρα μας υπάρχουν - 11 - Οργανώσεις Παραγωγών που περιλαμβάνουν το μήλο μεταξύ των αναγνωρισμένων προϊόντων τους:

  • ΑΣ ΠΕΛΛΑΣ
  • Ο.Π. ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝ/ΣΜΟΥ ΑΜΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ «ΝΕΟΣ ΑΛΙΑΚΜΩΝ»
  • ΑΕΣ ΚΟΜΕΞ ΑΕ
  • ΑΕΣ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΣ Α.Ε.
  • ΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΙΟΥ
  • ΑΣΕΠΑ
  • Α.Σ. ΜΑΚΡΟΧΩΡΙΟΥ «Ο ΕΡΜΗΣ»
  • Α.Σ. ΦΡΟΥΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΒΕΛΙΝΑΣ ΚΟΡ/ΝΘΙΑΣ - ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
  • Ο.Π Α.Σ «Η ΟΜΟΝΟΙΑ»
  • Α.Σ. ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ-ΕΜΠΟΡΙΑΣ-ΜΕΤ/ΣΗΣ ΦΡΟΥΤΩΝ & ΚΑΣΤΑΝΩΝ ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ «ΑΘΑΝΑΤΗ» Ο.Π.

Πληροφοριακά αναφέρεται ότι, οι καλλιέργειες μήλων στη χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ 2023, αφορούν σε έκταση 9.004,29 ha (εκτάρια).

Τέλος, για την καλλιέργεια των μήλων έχει εκδοθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Συστημάτων Καλλιέργειας και Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ η υπ΄ αριθμ.957/275382/07.09.2023 (B’ 5534 - ΑΔΑ: 9ΡΙΟ4653ΠΓ-3ΦΒ) Υπουργική Απόφαση με τίτλο: «Καθορισμός λεπτομερειών χορήγησης της συνδεδεμένης εισοδηματικής στήριξης στην καλλιέργεια των μήλων - Κωδικός Παρέμβασης - Π1-32.1 Στήριξη Συνδεδεμένου Εισοδήματος - Φυτική Παραγωγή Εκτός Πρωτεϊνούχων Καλλιεργειών, σε εκτέλεση του άρθρου 32 του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 και του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου στα πλαίσια του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027».

29/03/2024 11:37 πμ

Οι μικροί συνεταιρισμοί αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του συνεταιρίζεσθαι στην Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο, Μύρωνα Χιλετζάκη και τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των μικρών Συνεταιρισμών που συμμετέχουν στην ΕΘΕΑΣ.

Ήταν η πρώτη θεσμική συνάντηση του υπουργού με το προεδρείο της αποκαλούμενης «μικρής ΕΘΕΑΣ», υπό τη νέα σύστασή του.

Όπως είπε ο ΥπΑΑΤ πολιτική του Υπουργείου είναι η ενδυνάμωση του συνεταιριστικού κινήματος στη χώρα μας καθώς και του θεσμικού του ρόλου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην ανάγκη ενδυνάμωσης των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, καθώς στη χώρα μας λειτουργούν μόνο οκτώ, ενώ σύντομα μπορούν να λειτουργήσουν ακόμα έξι. Ο υπουργός ενημέρωσε το προεδρείο ότι σύντομα θα φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο για τη στήριξή τους.

Στη συζήτηση, μεταξύ άλλων, ξεχώρισε το ζήτημα της συμβολαιακής γεωργίας και των προοπτικών ενδυνάμωσής της και για το ζήτημα αυτό ο υπουργός ζήτησε τις προτάσεις τους.

Τέλος, ο υπουργός ενημέρωσε τους αγροτοσυνεταιριστές για τις εξελίξεις γύρω από τις αλλαγές στην ΚΑΠ και το τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις Βρυξέλλες, ενώ έγινε ενημέρωση για τον επικείμενο νέο Κανονισμό του ΕΛΓΑ, για το αγροτικό 112 που έρχεται στο πλαίσιο του ψηφιακού εκσυγχρονισμού του Οργανισμού, καθώς και για τα τελευταία στοιχεία των ελέγχων των μεικτών κλιμακίων, οι οποίοι ενισχύονται εν όψει Πάσχα και στο κρέας, πέραν του γάλακτος, των παραγόμενων από αυτό προϊόντων, των οπωροκηπευτικών και του μελιού.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Μικρών Αγροτικών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ, Μύρων Χιλετζάκης, δήλωσε: «Το συμβούλιο των Μικρών Αγροτικών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ συνεδρίασε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον Υπουργό. Συζητήσαμε θέματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα της χώρας, τις εξελίξεις που είχαμε στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις Βρυξέλλες και συζητήθηκαν περαιτέρω θέματα όπως οι νέες Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, οι εργάτες γης.

Σε πολύ καλό κλίμα η συζήτηση μας και ο Υπουργός άκουσε τα αιτήματά μας, μιλήσαμε για τον νέο Κανονισμό του ΕΛΓΑ, τις αλλαγές που απαιτούνται και είπαμε πως τα συνεταιριστικά όργανα πρέπει να πάρουν πάνω τους δράσεις όπως η δακοκτονία και οι γεωργικοί σύμβουλοι».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μύρων Χιλετζάκης, «μικρή ΕΘΕΑΣ ανήκουν σήμερα το 85% των μικρών συνεταιρισμών της χώρας με ετήσιο προϋπολογισμό έως 500.000 ευρώ.

Ο υπουργός ΑΑΤ, μας επισήμανε ότι θα χρηματοδοτήσει ένα διήμερο φόρουμ στο οποίο θα μπορούν οι μικροί συνεταιρισμοί να παρουσιάσουν τα προϊόντα που παράγουν στους καταναλωτές και τους εμπόρους.

Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που έχουμε στην χώρα μας είναι ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουμε μείωση της παραγωγής αγροτικών, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί μεγάλοι συνεταιρισμοί να έχουν μείωση του τζίρου τους και να εντάσσονται στην μικρή ΕΘΕΑΣ».

29/03/2024 10:40 πμ

Όπως είχε αναφέρει εδώ και καιρό ο ΑγροΤύπος ανεφάρμοστο είναι το υπομέτρου 5.2 για την αναπλήρωση ζωικού κεφαλαίου και την αποκατάσταση των ζημιών στις σταυλικές εγκαταστάσεις.

Η πρόσκληση με τον τρόπο που ανακοινώθηκε λειτουργεί αποτρεπτικά, αφού και μόνο που ζητά άδειες βγάζει εκτός επιλιξιμότητας την μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτρόφων.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΘΕΑΣ (28/03/2024), συζητήθηκαν εκτενώς τα προβλήματα, που εξακολουθούν να υπάρχουν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, μετά τις σφοδρές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023 και δη, οι σημαντικές καταστροφές, που έχουν υποστεί οι κτηνοτρόφοι, γεγονός που έχουμε επισημάνει σε προηγούμενες επιστολές μας.

«Ένα μείζον πρόβλημα για το οποίο αναμενόταν η γρήγορη αντιμετώπισή του με κάλυψη του 100% των ζημιών (δαπανών), ήταν η ανασύσταση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, που απώλεσαν από τις μεγάλες πυρκαγιές και την καταιγίδα Daniel τα ζώα και τις εγκαταστάσεις. Για την αντιμετώπιση αυτής της καταστροφής προτάθηκε η ενεργοποίηση του υπομέτρου 5.2 για να μπορέσουν, να αποκτήσουν οι κτηνοτρόφοι άμεσα ζώα και εγκαταστάσεις, ώστε να αρχίσουν τη νέα τους παραγωγική προσπάθεια.

Όπως κατέθεσαν στο ΔΣ της ΕΘΕΑΣ οι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί των πληγέντων περιοχών της Θεσσαλίας και της Θράκης, με τη δημοσίευση της πρόσκλησης του Υπομέτρου 5.2 «Επενδύσεις αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται στο γεωργικό κεφάλαιο (ζωικό και πάγιο) από φυσικά φαινόμενα, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και καταστροφικά γεγονότα» επήλθε μεγάλη αναστάτωση και απογοήτευση στους κτηνοτρόφους. Με τις πρώτες έρευνες εφαρμογής κατά τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων από τους κτηνοτρόφους, παρατηρήθηκαν μια σειρά από σοβαρά προβλήματα.

Γι’ αυτόν τον λόγο, η ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή προς το ΥπΑΑΤ τονίζοντας τα εξής σημεία:

Ειδικότερα:

1) Για την κατάθεση της αίτησης είναι απαραίτητη η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ωστόσο πολλοί κτηνοτρόφοι (μετά τις μεγάλες πυρκαγιές και τις σφοδρές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023), δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, καθώς δεν είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι.

2) Κτηνοτρόφοι με άδεια πρόχειρου καταλύματος, δεν μπορούν να κάνουν παρεμβάσεις, οι οποίες θα επιδοτηθούν στον στάβλο τους, που έχει υποστεί ζημιές, τη στιγμή που αυτό είναι το μόνο εφικτό για να γίνει άμεσα.

3) Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη, εάν για την αγορά του ζωικού κεφαλαίου είναι απαραίτητη η άδεια λειτουργίας κατά την υποβολή της αίτησης ή θα πρέπει να υπάρχει κατά την υποβολή των αιτημάτων πληρωμής.

4) Δεν έχουν αναρτηθεί όλα τα πορίσματα από τον ΕΛΓΑ και ως εκ τούτου δεν γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό ζώων, για τον οποίο αναγνωρίσθηκε ζημιά, ώστε να υποβληθεί αίτημα ένταξης στο υπομέτρο 5.2.

5) Το υπομέτρο 5.2 παραβλέπει το πραγματικό γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν καμία χρηματοδοτική επάρκεια. Οι όποιες αποζημιώσεις έχουν καταβληθεί, αναλώθηκαν ήδη για τις προϋπάρχουσες υποχρεώσεις των κτηνοτροφικών μονάδων. Ως εκ τούτου, υπάρχει αδυναμία εξόφλησης των τιμολογίων αγοράς των ζώων για να υποβληθεί αίτημα πληρωμής στο υπομέτρο 5.2. Χωρίς κάλυψη της χρηματοδότησης αγοράς των ζώων, το μέτρο είναι πρακτικά ανενεργό για πολλούς κτηνοτρόφους λόγω απώλειας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των περιουσιών τους και αδυνατούν να προπληρώσουν τα ζώα.

6) Δεν υπάρχουν οδηγίες για την ορθή συμπλήρωση της αίτησης στο πληροφορικό σύστημα ΟΠΣΑΑ.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω προβλήματα, προτείνουμε, όπως τροποποιηθεί άμεσα η διαδικασία στα θέματα που τέθηκαν και κυρίως να προβλεφθεί η δυνατότητα πρόσβασης στη χρηματοδότηση από τις Τράπεζες, με εγγύηση του δημοσίου και χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους, έως ότου γίνει η εκταμίευση των χρημάτων.

Εναλλακτικά, να προβλεφθεί η απευθείας πληρωμή των πωλητών μέσα από δάνειο και η κάλυψη του από την εξόφληση του φακέλου, εφόσον βέβαια αυτό γίνει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Είναι επίσης αδήριτη ανάγκη να στηριχθούν οι παραγωγοί, καθώς αδυνατούν να βρουν ζωϊκό κεφάλαιο στην περιοχή, με την εξεύρεση στις λοιπές περιοχές της χώρας, να αποτελεί μονόδρομο, στο πλαίσιο μιας οργανωμένης αναζήτησης για την αποφυγή λανθασμένων επιλογών, που θα λειτουργήσουν σε βάρος των κτηνοτρόφων. Οι αλλαγές κρίνονται απαραίτητες, γιατί με τον τρόπο που προτείνεται η συγκρότηση του φακέλου είναι αδύνατη η υποβολή του στην ταχθείσα προθεσμία, καθώς είναι χρονοβόρα η συλλογή των δικαιολογητικών ιδιαίτερα, όταν πρόκειται για σταβλική εγκατάσταση, επισκευή ή μετεγκατάσταση είναι από τις πιο αργές στη δημόσια διοίκηση για σειρά ετών.

Οι κτηνοτρόφοι που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και την πλημμύρα παραμένουν 8 και 9 μήνες μετά χωρίς ζώα και εγκαταστάσεις και συνεπώς έχασαν μια ολόκληρη γαλακτοκομική και κρεταοπαραγωγική περίοδο και είναι χωρίς εισόδημα. Εάν δεν γίνουν αλλαγές στο υπομέτρο 5.2 για να αποκτήσουν ζώα και εγκαταστάσεις άμεσα θα χάσουν και την επόμενη περίοδο πράγμα που θα τους οδηγήσει σε ολοκληρωτική καταστροφή και εγκατάλειψη».

28/03/2024 05:37 μμ

Ρυθμίσεις και προτάσεις για τη στήριξη του αγροτικού Συνεταιρισμού Επαρχίας Φαρσάλων ΕΝΙΠΕΑΣ, και την ενίσχυση των αγροτών της περιοχής, εξετάσθηκαν κατά τη σύσκεψη που είχαν στο ΥπΑΑΤ ο Υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, ο Γ. Γρ. του Υπουργείου Γιώργος Στρατάκος, με αντιπροσωπεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού.

Ο Συνεταιρισμός αριθμεί 101 μέλη και 30 συνεργαζόμενους παραγωγούς που στελεχώνουν κατά βάση τις τέσσερις ομάδες παραγωγών: Αγελαδινού γάλακτος, Βάμβακος, Σιτηρών και Οσπρίων.

Λόγω των καταστροφών από τη θεομηνία Daniel, οι εκπρόσωποι του Συνεταιρισμού ζήτησαν διετή παράταση για την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου που είχε αναλάβει με τον τίτλο «Εκσυγχρονισμός πρωτογενούς τομέα και ίδρυση αποθηκευτικής μονάδας».

Ζήτησαν επίσης διευκολύνσεις προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα των μελών τους ώστε να καταστεί δυνατή η αγορά αγροεφοδίων και προϊόντων για τις ανάγκες της καλλιέργειάς τους.

Ο υπουργός επισήμανε ότι ο ΕΝΙΠΕΑΣ αποτελεί πρότυπο αγροτικού συνεταιρισμού και επαίνεσε το προεδρείο του για τον τρόπο λειτουργίας του καθώς αποτελεί μοντέλο προς μίμηση για τις καινοτόμες δράσεις του. Ανέλυσε στους εκπροσώπους τω αγροτών τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα στη Θεσσαλία, και τους διαβεβαίωσε ότι τα αιτήματα τους θα εξετασθούν μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που προσφέρει το κοινοτικό πλαίσιο, ενώ άλλα θα διαβιβασθούν από τον ίδιο στα αρμόδια υπουργεία, με στόχο την εξεύρεση της προσφορότερης για τους αγρότες λύσης.

Ο ΥπΑΑΤ, διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους του Συνεταιρισμού ότι το υπουργείο και η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό τους μέχρι την πλήρη ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

Στη συνάντηση εκ μέρους του Συνεταιρισμού μετείχαν ο πρόεδρος, Θάνος Καραίσκος, ο αντιπρόεδρος, Νίκος Γούσιος, ο Ταμίας, Κώστας Ζάνγκας, και ο Νομικός Σύμβουλος, Γιώργος Αποστολόπουλος.

28/03/2024 11:15 πμ

Η αντιμετώπιση της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα ήταν το βασικό αντικείμενο της συνάντησης που είχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης με κτηνοτρόφους από τον Αγροτικό Σύλλογο Αταλάντης Φθιώτιδας.

Στη συνάντηση μετείχαν ο υφυπουργός, Σταύρος Κελέτσης και ο ΓΓ, Γιώργος Στρατάκος, ενώ από την πλευρά του Αγροτικού Συλλόγου Αταλάντης μετείχαν μέλη του ΔΣ με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Χρήστο Λιγδή.

Κατά τη συνάντηση έγινε ενημέρωση για το μείζον ζήτημα της διαχείρισης της νόσου και τη στήριξη που παρέχει το ΥΠΑΑΤ στους κτηνοτρόφους της περιοχής, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Συγκεκριμένα αμέσως μόλις εμφανίσθηκε η νόσος, στις 12 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος υπό τον ΓΓ, Γιώργο Στρατάκο και υπηρεσιακούς παράγοντες της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ και της Περιφέρειας, και δόθηκαν κατευθυντήριες οδηγίες για τις δράσεις των κτηνιατρικών αρχών.

Ακολούθησαν αλλεπάλληλες συσκέψεις στη Φθιώτιδα και στη Βοιωτία και με την παρουσία των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων της DGSANTE.

Ορίσθηκαν δύο ζώνες, η ζώνη προστασίας και η ζώνη επιτήρησης. Στη ζώνη προστασίας κτηνίατροι ήλεγξαν 221 εκμεταλλεύσεις και 28.234 αιγοπρόβατα την ΠΕ Φθιώτιδα και 27 εκμεταλλεύσεις και 4.220 αιγοπρόβατα στην ΠΕ Βοιωτίας και στη ζώνη επιτήρησης ήλεγξαν 144 εκμεταλλεύσεις και 13.368 αιγοπρόβατα στην ΠΕ Φθιώτιδας και 48 εκμεταλλεύσεις και 9.650 αιγοπρόβατα στην ΠΕ Βοιωτίας.

Για πρώτη φορά ελήφθησαν δείγματα σιέλου με τη νέα μέθοδο πρόωρης διάγνωσης με χρήση PCR, μέσω της οποίας δύναται να γίνει έγκαιρη ανίχνευση της νόσου, ακόμα και έξι ημέρες πριν από την πρώτη εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων, γεγονός που συνέβαλε καθοριστικά στην επιδημιολογική έρευνα αλλά και στη λήψη των επιβεβλημένων προληπτικών μέτρων ώστε να αποτραπεί η μετάδοση της νόσου.

Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, τρεις ενημερωτικές εκδηλώσεις στην ΠΕ Φθιώτιδας και μία στην ΠΕ Βοιωτίας.

Οι ενέργειες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αποδείχθηκαν καθοριστικές στον περιορισμό μετάδοσης της νόσου.
Σημειώνεται ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για το καταναλωτικό κοινό, δεδομένου ότι η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Ο ΥπΑΑΤ διαβεβαίωσε τους κτηνοτρόφους ότι θα υπάρχει έγκυρη πληροφόρηση αναφορικά με τις ημερομηνίες καταβολών, τα ποσά, αλλά κι ευρύτερα για τις δράσεις του Υπουργείο.

Ο κ. Χρήστος Λιγδής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αταλάντης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή έχουν θανατωθεί 2.000 αμνοερίφια και αρνιά σε 9 εκτροφές.

Από τις 8 Δεκεμβρίου είχαμε το πρώτο κρούσμα στην περιοχή. Είναι ασθένεια καραντίνας που σημαίνει ότι αν βρεθεί ένα κρούσμα σε μια εκτροφή θανατώνονται όλα τα ζώα.

Στη ζώνη καραντίνας (10 χιλιόμετρα γύρω από την Αταλάντη) αυτή την στιγμή όλα τα ζώα μένουν μέσα στους στάβλους. Δεν βγαίνουν άδειες μετακίνησης και δεν γίνονται σφαγές.

Στον Υπουργό αναφέραμε ότι η αποζημίωση που δίνουν για τα ζώα είναι πολύ μικρή (κυμαίνεται από 60 έως 100 ευρώ). Διαφώνησαν στην αρχή αλλά όταν μελετήσαμε την σχετική ΚΥΑ είδαμε ότι εκεί πάνω κάτω κυμαίνονται οι αποζημιώσεις, αφού στην περιοχή δεν έχουμε καθαρόαιμα ζώα.

Επίσης οι κτηνοτρόφοι έχουν απώλεια εισοδήματος όλα αυτό το διάστημα γιατί από τότε που ξεκίνησε η καραντίνα δεν έχουν πάρει καθόλου αποζημίωση.

Πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι εκτροφές που βρίσκονται στη ζώνη καραντίνας. Όταν ο κτηνοτρόφος είναι υποχρεωμένος να δίνει καθημερινά ζωοτροφές δεν μπορεί να έχει βιώσιμη η εκτροφή του.

Ακόμη πρέπει να σας επισημάνω ότι στα έγκλειστα ζώα έχει μειωθεί η παραγωγικότητά τους κατά 50%.

Θα πρέπει να στηριχτούν οικονομικά οι κτηνοτρόφοι που κάνουν μεγάλο αγώνα να μην εξαπλωθεί η ασθένεια».

27/03/2024 02:11 μμ

«Τον πρωτογενή ελαιοκομικό τομέα τον γνωρίζουμε καλά, καθώς καθημερινά βρισκόμαστε στους ελαιώνες μας, βιώνουμε τα προβλήματα της κλιματικής κρίσης, του αυξημένου κόστους παραγωγής, της έλλειψης εργατικών χεριών και της διάθεσης της παραγωγής σε τιμές κάτω του κόστους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Και Οργανώσεων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΑΣΟΕΠΕ).

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ένωσης: «πριν δύο χρόνια ξεκίνησε η προσπάθεια των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των Οργανώσεων/Ομάδων Παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς.

Στις 6 Μαρτίου 2024 δημοσιεύθηκε το Καταστατικό ίδρυσης της Πανελλήνια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Και Οργανώσεων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΑΣΟΕΠΕ) δίνοντας σάρκα και οστά στην προσπάθεια μας.

Στις 24 Μαρτίου 2024, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, συστάθηκε σε σώμα το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΑΣΟΕΠΕ ως εξής:

Πρόεδρος: Μαυροειδής Ανέστης (Α.Σ. Λιβανατών Φθιώτιδος ΚΥΝΟΣ)
Αντιπρόεδρος: Μπαλτάς Αθανάσιος (Α.Σ. Αρχαία Ωλένεια ΑιτΜας STAMNA OLIVES)
Γραμματέας: Μιχαλούτσος Στυλιανός (Α.Σ. Γερακίου Λακωνίας)
Ταμίας: Σιαδήμας Κωνσταντίνος (Α.Σ. Αιτωλία Μεσολόγγι)
Μέλη:
Βλάχος Χρήστος (Ο.Π. Κυνουρίας Αρκαδίας)
Ευαγγελινός Δημήτρης (Biolivia Όλινθος Χαλκιδικής)
Παπασάϊκας Περικλής (Α.Σ. Καινούργιου Αιτωλοακαρνανίας)
Χαντζησάββας Χαράλαμπος (Ο.Π. Αγίου Ανδρέα Καβάλα)
Χαλάτης Αθανάσιος (Α.Ε.Σ. Καλυβίων Χαλκιδικής).

Κατόπιν αιτήσεως τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΑΣΟΕΠΕ γίνονται δεκτά τα παρακάτω νέα μέλη:

  • Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ελαιοχώρια Χαλκιδικής
  • Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Κεφαλόβρυσο Αιτ/νιας Ελαία
  • Αγροτικός Συνεταιρισμός Aitoliko Olives
26/03/2024 11:33 πμ

Νέες διαμαρτυρία σχεδιάζουν για σήμερα Τρίτη (26/3) οι αγρότες στις Βρυξέλλες.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται για την υπερβολική γραφειοκρατία, τα αυξημένα περιβαλλοντικά μέτρα, τις εισαγωγές και τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. «Αφήστε μας να ζήσουμε από το επάγγελμά μας», είναι το σύνθημα πάνω σε ένα από τα τρακτέρ που έκλεισαν τους δρόμους της Βελγικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, περίπου 300 τρακτέρ θα φτάσουν στην πλατεία Σουμάν και στους δρόμους γύρω από το κτίριο του Συμβουλίου, όπου θα συνεδριάζουν οι υπουργοί Γεωργίας.

Είναι η τρίτη φορά από την αρχή του έτους που οι αγρότες φτάνουν με τα τρακτέρ στις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ ο Επίτροπος Γεωργίας, Janusz Wojciechowski, είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία 60 μελών της Λέσχης Ρουμάνων Αγροτών (Romanian Farmers’ Club), τη Δευτέρα (25 Μαρτίου).

Συμμετείχαν στα πλαίσια του διαλόγου σχετικά με την απλούστευση της ΚΓΠ, το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ και τον κεντρικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι νέοι αγρότες και η νέες τεχνολογίες στη διαμόρφωσή της.

Η αντιπροσωπεία των Ρουμάνων αγροτών πρότεινε στον Επίτροπο μια σειρά συστάσεων για την επανεξέταση και την αναμόρφωση της ΚΓΠ 2023 - 2027.

Το έγγραφο παρουσιάζει μια οικονομική ανάλυση του αντίκτυπου των πολλών κρίσεων που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ευρώπη στη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας στην Ρουμανία.

Ζητήθηκε η αύξηση των κονδυλίων που λαμβάνει η Ρουμανία από την ΚΓΠ με στόχο την επισιτιστική ασφάλεια και την στήριξη της νέας γενιάς αγροτών.

Ο Επίτροπος κ. Wojciechowski εξέφρασε ενδιαφέρον και συμφωνεί με πολλά από τα αιτήματα και τις ανησυχίες που εκφράστηκαν κατά τη συνάντηση.

Σε απάντηση στα αιτήματα των αγροτών για μείωση της γραφειοκρατίας στον γεωργικό τομέα, ο Επίτροπος Wojciechowski παρουσίασε την πρόσφατη δέσμη προτάσεων απλούστευσης, που ενέκρινε η Επιτροπή, στις 15 Μαρτίου.

Ανέφερε επίσης την παράταση για ένα έτος της «απελευθέρωσης» του εμπορίου για την Ουκρανία και τους μηχανισμούς διασφάλισης, που εισήχθησαν, για την αντιμετώπιση πιθανών διαταραχών που προκαλούνται από τις ουκρανικές εισαγωγές στην ΕΕ ή στην εσωτερική αγορά των κρατών μελών της.

Συμφώνησε επίσης με την ανάγκη για ισχυρές πολιτικές της ΕΕ για την ενθάρρυνση της νεότερης γενιάς να αναλάβει τη γεωργία, υπογραμμίζοντας πώς η ΕΕ ήδη υποστηρίζει μια τέτοια αλλαγή, στηρίζοντας πολιτικές και στρατηγικές, όπως η ΚΓΠ, το πρόγραμμα Horizon Europe κ.α.

Εκτιμήθηκε η βοήθεια των αγροτών στην σύνταξη της νέας ΚΓΠ και ο Επίτροπος εξέφρασε την προθυμία να διατηρήσει τον στενό διάλογο, ώστε να ξεκινήσει η οικοδόμηση μιας νέας και αποτελεσματικής ΚΓΠ, για μετά το 2027, αν και αναγνωρίζει ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο μέλλον από τα σχετικά όργανα.

22/03/2024 12:34 μμ

Ανταλλαγή απόψεων για τα μέτρα τροποποίησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027 θα κάνουν οι Υπουργοί της ΕΕ στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας, που θα γίνει στις 26 Μαρτίου 2024.

Επίσης το Συμβούλιο θα συζητήσει την τρέχουσα κατάσταση στις γεωργικές αγορές της ΕΕ, ιδίως σε συνέχεια του πολέμου στην Ουκρανία. Η ανταλλαγή απόψεων θα βασιστεί σε πληροφορίες προερχόμενες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη.

Ο Υπουργός Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων της Ουκρανίας, Mykola Solskyi, θα μιλήσει στο Συμβούλιο πριν από την ανταλλαγή απόψεων των υπουργών.

Ακόμη η βελγική Προεδρία θα παράσχει δημόσια πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις που διοργάνωσε για το μέλλον της γεωργίας και της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ). Στην συνέχεια η Προεδρία θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα του συνεδρίου με αντικείμενο «Έκκληση για μέριμνα για την καλή διαβίωση των ζώων» (Βρυξέλλες, 29 Ιανουαρίου 2024), ενώ η ισπανική αντιπροσωπία θα παράσχει πληροφορίες σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου σχετικά με την αλιεία στην υπόθεση C-330/22 (αφορά απόφαση Ιρλανδίας για όρια στον αριθμό των ιχθύων που μπορούν να αλιευθούν από ιρλανδικά σκάφη).

Η πορτογαλική αντιπροσωπία θα παράσχει δημόσια πληροφορίες σχετικά με την ευρωπαϊκή στήριξη στους τομείς της ναυτιλίας, της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.

Επιπλέον, κατόπιν αιτήματος της γαλλικής αντιπροσωπίας, θα γίνει η επιλογή νέου Γενικού Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων.

Η αυστριακή αντιπροσωπία θα παράσχει πληροφορίες σχετικά με τις προκλήσεις που θέτει ο κανονισμός για την αποψίλωση των δασών για τις ευρωπαϊκές γεωργικές και δασοκομικές επιχειρήσεις, ενώ η λιθουανική αντιπροσωπία θα ενημερώσει το Συμβούλιο σχετικά με τα αποτελέσματα της συνόδου των υπουργών Γεωργίας της Βόρειας Βαλτικής.

Τέλος, κατόπιν αιτήματος της ισπανικής αντιπροσωπείας, θα υπάρξει διευκρινιστική συζήτηση για το θέμα των νέων γονιδιωματικών τεχνικών.

Εξηγήσεις ζητούν οι αγροτικές οργανώσεις

Στα πλαίσια του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιεία της ΕΕ, σε επιστολή που έστειλαν οι ευρωπαϊκές αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις Copa - Cogeca, με την οποία ζητούν διευκρινίσεις και λεπτομέρειες για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο την απλούστευση της ΚΓΠ, που παρουσιάστηκαν στις 15 Μαρτίου 2024. Ειδικότερα ζητά εξηγήσεις για τις τροποποιήσεις τα πρότυπα Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης (ΚΓΠΚ), τις διαδικασίες αναθεώρησης Στρατηγικών Σχεδίων των κρατών μελών και τις εξαιρέσεις για εκμεταλλεύσεις μικρότερες των 10 εκταρίων (100 στρεμμάτων).

21/03/2024 02:16 μμ

Νέες κινητοποιήσεις και μάλιστα στον επίσημο κρατικό εορτασμό της επετείου του Κιλελέρ, που γίνεται στις 31 Μαρτίου, αποφάσισαν στην συνέλευση που είχαν, το βράδυ της Τετάρτης, οι εκπρόσωποι από τα μπλόκα της Θεσσαλίας.

Η επιλογή δείχνει να στοχεύει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αγενάκη, που τυπικά θα πρέπει να παρίσταται στις εκδηλώσεις, καθώς και άλλους τυχόν εκπροσώπους της κυβέρνησης.

Η απόφαση για το συλλαλητήριο πάρθηκε μετά τις συνελεύσεις των μπλόκων της Καρδίτσας, των Φαρσάλων των παρακάρλιων χωριών και του Πλατυκάμπου, ενώ η 31η Μαρτίου είναι η ημέρα όπου διεξάγεται η επετειακή εκδήλωση για την εξέγερση των αγροτών κολίγων στον κάμπο της Θεσσαλίας.

Το κάλεσμα έχει γίνει από όλα τα θεσσαλικά μπλόκα και αναμένεται μαζική συμμετοχή από εκατοντάδες αγρότες.

Αναμένεται τρακτέρ να περιφρουρήσουν τον χώρο στο μνημείο της εξέγερσης. Σκοπεύουν, μάλιστα, να αποκλείσουν την περίμετρο και να στείλουν το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η εκδήλωση - που αφορά τον αγροτικό αγώνα - θα διεξαχθεί μόνο εάν και εφόσον λάβουν ουσιαστικές απαντήσεις για την επόμενη της Θεσσαλίας.

Όπως όλα δείχνουν οι Ολλανδοί, με όσα αναφέρουν στην μελέτη τους, έχουν φέρει μεγάλη οργή στους αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου.