Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Οι συνεχόμενοι παγετοί αποτελείωσαν την παραγωγή νωπών σύκων της Αττικής

09/04/2021 11:33 πμ
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι παραγωγοί νωπών σύκων στην Αττική. Πέρσι δεν κατάφεραν να κάνουν εξαγωγές, φέτος χτυπήθηκε η παραγωγή τους από συνεχόμενους παγετούς.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι παραγωγοί νωπών σύκων στην Αττική. Πέρσι δεν κατάφεραν να κάνουν εξαγωγές, φέτος χτυπήθηκε η παραγωγή τους από συνεχόμενους παγετούς.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αλέξανδρος Κολιαβασίλης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μαρκόπουλου, «μετά την χιονόπτωση του περασμένου Φεβρουαρίου στην Αττική είχαμε δύο συνεχόμενους παγετούς που έπληξαν τις συκιές. Επίσης είχαμε παγετούς στις 26 Μαρτίου, καθώς και στις 2 και 3 Απριλίου. Δηλαδή είχαμε συνεχόμενους παγετούς τους τελευταίους τρεις μήνες.

Αυτή την περιοδο αρχίζει να είναι ορατή η ζημιά που έχουν προξενήσει στα δέντρα. Την Πέμπτη (8/4/2021) ήρθαν οι γεωπόνοι - εκτιμητές του ΕΛΓΑ στα χωράφια. Όπως μας ανέφεραν η ζημιά είναι μεγάλη αλλά ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τις ζημιές. Εμείς ζητάμε από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ και του ΕΛΓΑ να μας αποζημιώσει. 

Πέρσι ήταν μια δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς, αφού λόγω της πανδημίας δεν καταφέραμε να κάνουμε εξαγωγές νωπών σύκων. Μας είπαν ότι εγκρίθηκε ενίσχυση de minimis, συνολικού ύψους 1,3 εκατ. ευρώ που αφορά παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα που έχουν υποβάλλει δήλωση εκμετάλλευσης ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το 2020 και διατηρούν τουλάχιστον ένα στρέμμα καλλιέργειας σύκων (200 ευρώ ανά στρέμμα). ακόμη όμως δεν μας τα έχουν πληρώσει. Φέτος ο παγετός ήρθε και μας αποτελείωσε την παραγωγή». 

Στην περιοχή του Μαρκοπούλου υπάρχουν περίπου 150-180 παραγωγοί που καλλιεργούν περίπου 5.000 στρέμματα και υπολογίζεται ότι παράγονται συνολικά περίπου 1.500 τόνοι νωπών σύκων το χρόνο (ποικιλίες βασιλικά και μαύρα). Το 95% των εξαγωγών πηγαίνουν στον Καναδά.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
16/04/2021 04:44 μμ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αφροδίτη βρίσκεται στη Λάρισα και έχει ιδρυθεί από το 2015. Αποτελείται από 25 παραγωγούς, κύρια καλλιέργεια των οποίων είναι το ρόδι. 

Το ρόδι έχει σημαντική περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά στοιχεία και οι καταναλωτές μπορούν να το  απολαύσουν και ως φυσικό χυμό. Ο συνεταιρισμός διαθέτει κατάστημα παρασκευής χυμών στην οδό Λεωφόρου Αλεξάνδρας 195 έξω από το μετρό Αμπελοκήπων στην Αθήνα. Επίσης, έχει επεκταθεί και στη χονδρική πώληση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και πλέον κάνει αισθητή την παρουσία του μέσω εναλλακτικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων όπως το delivery.

Η καλλιέργεια της ροδιάς
Ο κ. Μπιτσαράς Πρόεδρος του συνεταιρισμού μας έδωσε κάποιες πληροφορίες σχετικά με την καλλιέργεια ροδιάς για την περίοδο που διανύουμε. Τα καλλιεργήσιμα στρέμματα είναι περίπου 570 και οι ποικιλίες που προτιμώνται είναι η Wonderfull σε ποσοστό 90% και η Acco σε ποσοστό 10%. Η προηγούμενη παραγωγή ήταν αρκετά μειωμένη λόγω των δυσχερών καιρικών φαινομένων και προβλέπεται ότι φέτος θα είναι χειρότερη. Όπως μας αναφέρει ο κ. Μπιτσαράς υπάρχουν κτήματα τα οποία έχουν πάθει ολική καταστροφή ενώ σε άλλα κτήματα έχουν καεί τα φύλλα πολλών δέντρων και είναι αβέβαιο αν ο καρπός θα προλάβει να ολοκληρώσει τον κύκλο παραγωγής του έτσι ώστε να συγκομιστεί μέχρι τον Οκτώβριο. Περίπου 200 στρέμματα έχουν πάθει ολική ζημιά. Έχουμε παραγωγούς από όλη την Ελλάδα, Παρνασσό, Τρίκαλα Καρδίτσα, Βόλο και Λάρισα. Πέρα από το ρόδι κάποιοι παραγωγοί μας έχουν και ακρόδρυα δέντρα. Όταν έχουμε μεγάλες ανάγκες από εμπόρευμα αναγκαζόμαστε να πάρουμε και από άλλους παραγωγούς εκτός συνεταιρισμού.

Εμπορία
Η προώθηση των προϊόντων γίνεται με πολύ προσεκτικά βήματα όπως μας εξηγεί ο κ. Νάστος Αθανάσιος, Γενικός Διευθυντής του συνεταιρισμού καθώς το προϊόν παρά τις ευεργετικές του ιδιότητες δεν προτιμάται ακόμα στην Ελλάδα σε ικανοποιητικό βαθμό σε αντίθεση με τις αγορές του εξωτερικού. 
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Νάστος λόγω της ιδιαιτερότητας που έχει το ρόδι σαν φρούτο δεν καταναλώνεται εύκολα από τους Έλληνες. Έτσι λοιπόν σκεφτήκαμε να προωθήσουμε το φυσικό χυμό ροδιού μέσω της καντίνας μας. Η ιδέα υπάρχει ήδη στο εξωτερικό εδώ και πολλά χρόνια και είναι πετυχημένη.  Έχουμε δικό μας κατάστημα έξω από το μετρό όπου πουλάμε φρεσκοστυμμένο χυμό ροδιού 100% φυσικό και άλλα προϊόντα των παραγωγών μας, όπως ξηρούς καρπούς, ξηρά φρούτα, μπάρες και μέλι. Διαθέτουμε ακόμα τα νωπά φρούτα σε όλα τα σούπερ μάρκετ της Ελλάδας. Παρ’ όλα αυτά ο μεγαλύτερος όγκος παραγωγής εξάγεται. Έχουμε κάνει συνεργασία με δύο μεγάλα σούπερ μάρκετ και θα επεκταθούμε περαιτέρω. Στο εξωτερικό υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τα ρόδια. Οι ποσότητες εξαγωγής είναι μεγάλες, οι τιμές ελαφρώς αυξητικές και με αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχει φύρα στην παραγωγή. Τέλος, σε συνεργασία με on-line ηλεκτρονική πλατφόρμα αγοραπωλησιών θα παρέχουμε τον φρέσκο χυμό και τα υπόλοιπα προϊόντα μας κατ’ οίκον. Ο χυμός ροδιού θα στύβεται στην καντίνα και θα υπάρχει η δυνατότητα παράδοσης σε μία ακτίνα 4 χιλιομέτρων. Στα σχέδιά μας είναι και το άνοιγμα μίας ακόμα καντίνας αλλά έχει παγώσει για την ώρα η υλοποίηση της ιδέας λόγω της κατάστασης με τον κορονοϊό.

Τελευταία νέα
14/04/2021 02:57 μμ

Όπως επισημαίνουν γνώστες της κατάστασης, με τα νέα στρέμματα που μπαίνουν από φέτος στην παραγωγή, χωρίς τις ζημιές, θα μιλάγαμε για αύξηση τουλάχιστον 20% από πέρσι.

Τον Οκτώβριο μαζεύονται κάθε χρόνο τα ακτινίδια, όμως οι ενδείξεις ως τώρα προμηνύουν, αν όχι μια μεγάλη μείωση της παραγωγής, τουλάχιστον όχι... αύξηση, δεδομένου ότι μπαίνουν σε παραγωγή πολλές νέες εκτάσεις, που συμπληρώνουν την τετραετία φέτος. Αυτά με την προϋπόθεση βέβαια, εφεξής να πάει καλά ο καιρός και να μην υπάρξουν άλλες ζημιές.

Στην Πιερία υπάρχει επίπτωση στις ακτινιδιές από τον τελευταίο παγετό

Ο κ. Διονύσης Φόλιος, παραγωγός ακτινιδίων, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καρίτσας και αντιδήμαρχος Δίου-Ολύμπου Πιερίας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι και στην περιοχή αυτή έπεσε αρκετός παγετός, όμως είναι νωρίς ακόμα, προκειμένου να γίνει εκτίμηση για το ύψος της παραγωγής, αν και σίγουρα θα υπάρξει επίπτωση από τον παγετό. Βέβαια, όπως μας επεσήμανε ο κ. Φόλιος, όπως πέρσι, έτσι και φέτος προστίθενται νέα στρέμματα στην παραγωγή, μπαίνοντας πλέον στο τέταρτο έτος καλλιέργειας.

Τα πιο πολλά κτήματα έχουν ζημιά άνω του 50%

Στην Ημαθία σε δύσκολη κατάσταση έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και ιδίως των αλλεπάλληλων παγετών. Όπως λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο Βασίλης Τσούγκας, παραγωγός από τον Παλιό Πρόδρομο Ημαθίας, τα στα πιο πολλά κτήματα με ακτινιδιές, οι ζημιές είναι ολικές, όμως πρέπει να λάβουμε υπόψη, ότι μπαίνουν και νέες εκτάσεις στην παραγωγή. Ως νομός Ημαθίας, υπολογίζει ο κ. Τσούγκας, η μείωση από πέρσι, θα είναι το λιγότερο 20%, καθώς υπάρχουν κτήματα με ολική καταστροφή, αλλά και χωράφια που έμειναν ανέγγιχτα.

Έως 100% η ζημιά σε Πέλλα και Ημαθία

Ο κ. Σάββας Παστόπουλος, γεωπόνος και ιδιοκτήτης καταστήματος γεωργικών εφοδίων από το Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών μας μετέφερε το προηγούμενο διάστημα τις αγωνίες του κόσμου, λόγω του πρόσφατου παγετού. Όπως μας λέει, μπορεί να μην έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το τοπίο όσον αφορά στις επιπτώσεις από τους παγετούς, ωστόσο υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε Πέλλα και Ημαθία. Σύμφωνα με τον κ. Παστόπουλο, αρκετά κτήματα πέριξ των ορεινών όγκων έχουν καλή εικόνα, όμως σε θύλακες παγετού, υπάρχουν κτήματα με ζημιά από 20 έως 100%. Πρέπει, όμως, εξηγεί ο ίδιος, να λάβουμε υπόψη ότι αρκετά κτήματα μπαίνουν σε παραγωγή από φέτος και παράλληλα, πολλά στρέμματα μπήκαν φέτος και θα δώσουν καρπό σε τρία- τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα τέλος με τον κ. Παστόπουλο, για ζημιές παραπονιούνται οι αγρότες και σε άλλες περιοχές με ακτινίδια, όπως είναι η Άρτα για παράδειγμα, ενώ ζημιές όπως πρώτοι γράψαμε έχουμε και στις ακτινιδιές της Καβάλας.

Ολοκληρωτική η καταστροφή σε πολλά κτήματα στον Πυργετό

Για πολύ μεγάλες επιπτώσεις στα ακτινίδια του Πυργετού τη νέα χρονιά, κάνει λόγο εξάλλου μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Θανάσης Βλάχος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πυργετού Λάρισας δήμου Τεμπών. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε πολλά κτήματα οι ζημιές είναι καθολικές, οπότε αναμένεται σίγουρα μειωμένη παραγωγή. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Συνεταιρισμός εμπορεύεται τώρα τις τελευταίες ποσότητες ακτινίδιου από την περσινή χρονιά, σε τιμές που αγγίζουν και τα 1,50 ευρώ (το συσκευασμένο προϊόν).

07/04/2021 04:29 μμ

Ο συνεταιρισμός «Ελληνική Γη» ασχολείται εντατικά με τη βιολογική παραγωγή Goji berry. Βρίσκεται στη Βόλβη Κοζάνης και η συνολική έκταση είναι 200 στρέμματα. Ο κ. Γιάννης Τιάκας πρόεδρος του συνεταιρισμού έπειτα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑγροΤύπο δίνει πληροφορίες για την καλλιέργεια βάσει των προσωπικών του παρατηρήσεων και πειραμάτων καθώς όπως αναφέρει δεν υπάρχει η γνώση στην Ελλάδα για την παραγωγή αυτού του καρπού.

Είναι κάτι τελείως καινούργιο για τα Ελληνικά δεδομένα όπως και άλλες εναλλακτικές καλλιέργειες. Για αυτό και δεν υπάρχει η απαιτούμενη γνώση και δεν έχουμε τεχνική βοήθεια από τους γεωπόνους,  γεγονός που καθιστά το έργο μας λίγο πιο δύσκολο. Επίσης, πολλοί γεωπόνοι μας αντιμετωπίζουν λίγο αποθαρρυντικά εξαιτίας του γεγονότος ότι είμαστε βιοκαλλιεργητές.  Βάσει λοιπόν των όσων γνωρίζω, σαν καλλιέργεια είναι αρκετά απαιτητική καθώς η περίοδος συγκομιδής, αναλόγως των καιρικών συνθηκών, είναι 4,5 - 5 μήνες. Στην περιοχή της Κοζάνης θα ξεκινήσουμε 15 Ιουνίου και φτάνουμε έως τα μέσα Οκτωβρίου. Η συγκομιδή γίνεται με το χέρι, το φυτό έχει ταυτόχρονα ανθοφορία και καρποφορία,  και πάνω στο ίδιο φυτό θα συναντήσεις λουλούδι, άγουρος καρπός και ώριμος καρπός. Στην περιοχή  μου είμαστε μαθημένοι στη χειρωνακτική εργασία λόγω του Κρόκου, δεν μας ενοχλεί και τόσο αυτή η διαδικασία. Επίσης, ο καλύτερος τρόπος πολλαπλασιασμού και παραγωγής είναι με μοσχεύματα. Με σπορόφυτα τα δέντρα δεν βγαίνουν μορφολογικά ίδια και δεν είναι επιτυχημένος τρόπος παραγωγής.

Η καλλιέργεια του Goji berry όπως και άλλων μικρών οπωροφόρων, χρειάζεται μεγάλες ποσότητες αρδευτικού νερού. Όπως αναφέρει ο κ. Τιάκας, ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες, άνω των 30 βαθμών Κελσίου, το δέντρο αρχίζει και υποφέρει. Η ποσότητα  και η συχνότητα νερού είναι δύο φορές την εβδομάδα περίπου 15L ανά ρίζα. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 3 μέτρα σειρά με σειρά και 2 μέτρα ανά δένδρο. Η λίπανση είναι ελάχιστη και βιολογική. Αναφορικά με την φυτοπροστασία το σημαντικότερο πρόβλημά μας είναι η ψείρα και η βρωμούσα που τρυπάει τον καρπό. Έχουμε κάνει πολλά πειράματα βιολογικής καταπολέμησης των εντόμων, όπως η χρήση ριγανέλαιου, καυτερών πιπεριών, και κανέλας αλλά τα αποτελέσματα είναι προσωρινά και απαιτούνται συχνές επαναλήψεις.  Για την καταπολέμηση της ψείρας χρησιμοποιούμε την τσουκνίδα και είναι αρκετά αποτελεσματική πρακτική.

Όσον αφορά τις στρεμματικές αποδόσεις όπως μας εξηγεί ο κ. Τιάκας,  είναι δύσκολο να προσδιοριστούν για πολλούς λόγους. Έχουμε δέντρα που έχουν φτάσει στην πλήρη παραγωγική περίοδο των 5 ετών όμως δεν ξέρω αν έχουμε κάνει τις σωστές καλλιεργητικές πρακτικές στην καλλιέργεια για να πω ότι έχουμε φτάσει στην μέγιστη παραγωγή. Με το βιολογικό τρόπο καλλιέργειας, πάνω από 150 kg/στρέμμα τον χρόνο δεν έχω δει. Το Goji berry ανήκει στην οικογένεια Solanaceae στην οποία ανήκει η ντομάτα, η πατάτα, η μελιτζάνα  κ.α. και η κύρια χώρα παραγωγής είναι η Κίνα. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στον συνεταιρισμό είναι η τιμή καθώς το κινέζικο έρχεται πολύ φθηνότερα ως αποξηραμένο και για αυτόν τον λόγο προτιμάται. Σε σύγκριση με αυτό που καλλιεργείται στην Κίνα το δικό μας είναι ποιοτικά πολύ ανώτερο.

Εμείς το 90% της παραγωγής το μεταπωλούμε για παραγωγή χυμού. Δεν υπάρχει όμως καμία στήριξη για την παραγωγή Ελληνικού Goji berry παρά το γεγονός ότι είναι μία επικερδής καλλιέργεια. Δεν έχουμε επιδοτηθεί ούτε ένα ευρώ και στη δήλωση ΟΣΔΕ μέχρι το 2018 η καλλιέργεια καταγράφονταν ως λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες, δεν είχαμε καν ονομασία. Παρά τις αντιξοότητες παραμένουμε ακόμα ζωντανοί. Μόνο μέσα από συλλογικά σχήματα υπάρχει μέλλον και προοπτική για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια. Πουλάμε 7ευρώ για χυμό και αν δεν είχαμε παραγωγή 4-5 τόνους η μεταποίηση δεν θα ήταν εφικτή. 
 

06/04/2021 12:55 μμ

Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό ΒΙΟΔΡΑΜΑ στην περιοχή της Δράμας και στην αγροτική περιοχή Καλαμπακίου, καλλιεργούνται 40 στρέμματα βιολογικού μύρτιλου. 

Ο κ. Νίκος Παπουτσής, βιοκαλλιεργητής και πρόεδρος του συνεταιρισμού, μας ενημέρωσε για τις απαιτήσεις της καλλιέργειας ως προς την άρδευση, τη λίπανση, τη συγκομιδή και την μεταποίηση. Επίσης, ο κ. Καρυπίδης Πέτρος ασχολείται με την παραγωγή των σμέουρων, των βατόμουρων και των μύρτιλων και μας δίνει περαιτέρω πληροφορίες για την καλλιέργεια των μικρών οπωροφόρων δένδρων.

Το blueberry είναι μετρίου μεγέθους καρποφόρος θάμνος με μεγάλη αντοχή στο ψύχος. Ευδοκιμεί σε όξινα εδάφη, με αμμώδη σύσταση και καλή αποστράγγιση.  Σαν καλλιέργεια είναι δύσκολη και απαιτητική ιδιαίτερα ως προς το πότισμα, μας εξηγεί ο κ. Παπουτσής. Αν κατά την περίοδο Μαΐου - Οκτωβρίου μείνει το φυτό 3 με 4 μέρες απότιστο αφυδατώνονται τόσο τα φύλλα όσο και οι καρποί με αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγή καθώς το πάνω μέρος του φυτού έχει μαραθεί και η συγκομιδή πραγματοποιείται μόνο στο κάτω μέρος. Χρειάζεται περίπου 40l/ στρέμμα, μέρα παρά μέρα. Οι συγκομιδές ξεκινάνε από τέλη Μαΐου στην περιοχή, γίνονται με το χέρι και είναι σταδιακές. Ο λόγος είναι διότι οι καρποί έχουν σταδιακή ωρίμανση, δηλαδή η τούφα του φυτού  έχει 40 ρώγες και την πρώτη περίοδο της συγκομιδής μαζεύουμε 2-3 ρώγες από κάθε τσαμπί. Ο τρύγος του μύρτιλου γίνεται επομένως σε καθημερινή βάση και την μεγαλύτερη ποσότητα του συγκομιζόμενου προϊόντος την λαμβάνουμε τέλη Ιουνίου. Η συγκομιδή γίνεται με το χέρι και δεν προτιμάται η χρήση μηχανημάτων, όπως είθισται στο εξωτερικό, καθώς υπάρχει μεγάλη απώλεια παραγωγής. 

Τα δικά μας τα φυτά είναι τα γηγενή,  ρώσικα vaccinium corymbosum και  οι ποικιλίες είναι δύο: η Patriot και η Bluecrop. Το blueberry προτιμάει όξινα εδάφη με pH 3,5 - 4  οπότε πριν τη φύτευση ενισχύουμε το έδαφος με όξινη τύρφη καθώς επίσης χορηγούμε συμπληρωματικά κάθε χρόνο. Επίσης, κατά τη διάρκεια του χειμώνα χορηγείται σε δύο δόσεις χαλκός και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου κάνουμε πότισμα συνδυαστικά με το ΕΜ - λίπασμα για τη βελτίωση του εδάφους. Το λίπασμα ΕΜ περιέχει Ενεργούς Μικροοργανισμούς και είναι οικολογικό σκεύασμα. 
Τέλος, τα ζιζάνια τα κόβουμε με μεσινέζα και τα αφήνουμε μέσα στο χωράφι για να χρησιμοποιηθούν ως χλωρή λίπανση. Τα φυτά είναι πολυετή και η παραγωγή ξεκινάει από τον τρίτο χρόνο. Αναφορικά με την πυκνότητα φύτευσης, έπειτα από χρόνια πειραματισμού και για να γλυτώσουμε τα πολλά εργατικά, πλέον τα φυτεύουμε με πυκνότητα φύτευσης 2,5 μέτρα επί 2,5 μέτρα. Το πότισμα είναι υπόγειο για να μπορέσουμε να κάνουμε σταυρό με τη φρέζα. Έτσι αντιμετωπίζουμε καλύτερα τα ζιζάνια όταν θέλουμε να φρεζάρουμε το έδαφος και έχουμε λιγότερα εργατικά εφόσον η φύτευση είναι πιο αραιή.

Στον συνεταιρισμό ΒΙΟΔΡΑΜΑ επεξεργάζονται τόσο τον καρπό όσο και τα φύλλα. Τέλη Οκτωβρίου με μέσα Νοεμβρίου τα φύλλα από πράσινα γίνονται πρασινοκόκκινα και λίγο πριν πέσουν και γυμνωθεί τελείως το φυτό, είναι η περίοδος όπου τα συγκομίζουμε και τα αποξηραίνουμε. Μέσω της αποξήρανσης παράγεται εξαιρετικής ποιότητας αφέψημα. Σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τα φύλλα έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την αντιμετώπιση του ζαχάρου και άλλων παθήσεων. Η διαδικασία αποξήρανσης είναι πολύ εύκολη, όπως μαζεύουμε τα φύλλα τα οποία είναι μισόστεγνα, τα τοποθετούμε επάνω σε ανοξείδωτα κόσκινα για 5-7 ημέρες σε σκιερό μέρος. Μετά μπαίνουν στα χαρτοκιβώτια και έπειτα γίνεται η συσκευασία σε χάρτινα σακουλάκια. Πουλάμε και φρέσκο καρπό, καθώς πολλοί είναι οι καταναλωτές που τρώνε το μύρτιλο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και ιδιαίτερα από τον Μάιο μέχρι τα μέσα Αυγούστου την περίοδο δηλαδή που καταναλώνεται το προϊόν φρέσκο. Το μύρτιλο διατίθενται και κατεψυγμένο όλη τη διάρκεια του χρόνου. Από τη στιγμή που θα κοπεί μπαίνει σε ειδικό ψυκτικό θάλαμο στους -2 βαθμούς, εκεί μπορεί να διατηρηθεί για περίπου 1 μήνα, ενώ  διατηρείται και στην κατάψυξη στους -20 βαθμούς. Το κατεψυγμένο μας προϊόν διατηρεί τις ίδιες θρεπτικές ιδιότητες που έχει και ως φρέσκο. Αναλαμβάνουμε εμείς όλη την επεξεργασία και έτσι απολαμβάνουμε και την υπεραξία που προσδίδεται στα τελικά προϊόντα μας. Διαθέτουμε θάλαμο συντήρησης, θάλαμο κατάψυξης και έχουμε μηχανήματα για παραγωγή χυμού, μαρμελάδας και για την παραγωγή συμπληρώματος διατροφής. 

Ο κ. Καρυπίδης Πέτρος είναι παραγωγός σμέουρων, βατόμουρων, μύρτιλων και φράουλων στην περιοχή του Αμύνταιου, Φλώρινας. Διαθέτει επίσης την εταιρεία Ecoblueberries  η οποία έχει κυρίως εξαγωγική δραστηριότητα. Το ενδιαφέρον στις αγορές του εξωτερικού είναι μεγάλο και μέχρι στιγμής κινούμαστε σε πολύ καλά επίπεδα. Στην εγχώρια αγορά είναι καλύτερες οι τιμές, ωστόσο είναι μικρή η αγοραστική δύναμη του καταναλωτικού κοινού προσθέτει ο κ. Καρυπίδης. Εμείς για να καλύψουμε τις ανάγκες συνεργαζόμαστε και με άλλους Έλληνες παραγωγούς.

Όσον αφορά τις καλλιέργειες, το σμέουρο και το βατόμουρο καλλιεργούνται βιολογικά και είναι απαιτητικά σε νερό. Δεν πλήττονται από εντομολογικούς και μυκητολογικούς εχθρούς και για την αντιμετώπιση των ζιζανίων γίνεται εδαφοκάλυψη με μαύρο γεωύφασμα. Το μύρτιλο είναι επίσης βιολογικό, είναι πιο απαιτητικό ως καλλιέργεια και έχει υψηλότερο κόστος. Γνωρίζοντας ότι ευδοκιμεί σε όξινα εδάφη, ψάχνουμε εξ’ αρχής τέτοιους τύπους εδαφών. Είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο να μην πετυχαίνει η ανάπτυξη των φυτών εξαιτίας του pH του εδάφους. Επίσης, η συγκομιδή είναι μία χρονοβόρα και απαιτητική διαδικασία. Τέλος ως μέτρο πρόληψης ο κ. Καρυπίδης τοποθετεί δίχτυ με σκοπό να περιορίσει τις απώλειες από τις χαλαζοπτώσεις και από τα πουλιά. Προωθεί το προϊόν φρέσκο και έπειτα από μεταποίηση σε χυμούς, μαρμελάδες και κατεψυγμένο.

30/03/2021 02:03 μμ

Ανακοίνωση για τις δράσεις της από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Με επιτυχία συνεχίζεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η προστασία της καστανοκαλλιέργειας από τη σφήκα της καστανιάς, στο πλαίσιο της διαρκούς ευαισθητοποίησης γενικότερα της προστασίας των καλλιεργειών και κατ’ επέκταση του γεωργικού εισοδήματος.

Η σφήκα αποτελεί τον σημαντικότερο εντομολογικό εχθρό της καστανιάς, καθώς μπορεί να μειώσει την παραγωγή περισσότερο και από 80%. Μεταξύ των συμπτωμάτων που προκαλεί είναι αραίωμα του φυλλώματος, επιβράδυνση της ανάπτυξης των βλαστών και τελικά νέκρωση των δέντρων. Προσβάλει και τα άγρια είδη της καστανιάς και ως μόνιμη και αποτελεσματικότερη μέθοδος αντιμετώπισης θεωρείται η βιολογική καταπολέμησή της με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς Torymus sinensis.

Ο έγκαιρος έλεγχος των καστανοπερίβολων για διαπίστωση προσβολών ξεκίνησε από την Περιφέρεια το 2018 σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και το 2019 πραγματοποιήθηκε η πρώτη ευρείας έκταση εξαπόλυση του παρασιτοειδούς. Το 2020 εξ΄ αιτίας της μη ανανέωσης του προγράμματος από το ΥΠΑΑΤ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας κινητοποιήθηκε άμεσα για την προμήθεια της απαραίτητης ποσότητας από ιδίους πόρους του τακτικού προϋπολογισμού της, με σκοπό την πλήρη κάλυψη των αναγκών. Η εξαπόλυση πραγματοποιήθηκε σε καστανοπεριοχές των Δήμων Τεμπών, Αγιάς της ΠΕ Λάρισας και Μετεώρων της ΠΕ Τρικάλων.

Με σκοπό την αξιολόγηση του προγράμματος ο Συντονιστής της Ομάδας Αγροτικών Κρίσεων της Περιφέρειας Δρ. Δ. Σταυρίδης, σε συνεργασία με τους ερευνητές του Μπενακείου Δρ. Απ. Καπράνα και του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» Δρ. Δ. Αβτζή, συλλέξανε δείγματα από τις περιοχές εξαπόλυσης του ωφελίμου και ελέχθηκαν στα κατάλληλα εργαστήρια. Από τα αποτελέσματα διαπιστώθηκε η επιτυχής εγκατάσταση του παρασιτοειδούς με σημαντικότερη αυτή στην περιοχή των Αμπελακίων.
Λόγω της εμφάνισης νέων συμπτωμάτων στους Δήμους Πύλης και Τρικκαίων αλλά και ενίσχυση των προαναφερθέντων περιοχών η Περιφέρεια Θεσσαλίας προβαίνει για δεύτερη συνεχή χρονιά σε προμήθεια από ιδίους πόρους, της απαραίτητης ποσότητας του ωφελίμου εντόμου, ύψους 20.000€ με σκοπό την καλύτερη προστασία του φυτικού κεφαλαίου, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Εφιστάται, τέλος, ιδιαίτερα στους καστανοπαραγωγούς των περιοχών εξαπόλυσης, να μην προβαίνουν σε καταστροφή των προσβολών, που διαπιστώνουν από τη σφήκα γιατί θανατώνονται με τον τρόπο αυτό τα άτομα του ωφελίμου εντόμου, που αναπτύσσονται στο εσωτερικό τους. Επιπρόσθετα, όλοι οι καστανοπαραγωγοί να μην διενεργούν ψεκασμούς με εντομοκτόνα έως τα τέλη Ιουνίου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί με επιτυχία η εγκατάσταση του παρασιτοειδούς εντόμου.

18/03/2021 10:06 πμ

Δεν αφήνει περιθώρια στους παραγωγούς να ελπίζουν, απαντώντας εγγράφως στη βουλή.

Όπως αναφέρει, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης των Ελλήνων παραγωγών, έχει τεθεί σε τελική ευθεία πριν εισέλθει στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο προβλέπει την «Ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2019/633 σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων».

Αναφέρεται ότι το σχέδιο νόμου τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τις 20 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020. Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου συνιστά ικανοποίηση της απαίτησης των Ελλήνων παραγωγών να υπάρξει μέριμνα από την πλευρά του Υπουργείου για την επί ίσοις όροις διαπραγμάτευσή τους με τις εμπορικές αλυσίδες, με στόχο την ισχυροποίηση της θέσης τους.

Συγκεκριμένα, με το ως άνω προτεινόμενο νομοσχέδιο:

1) αποσαφηνίζονται οι όροι που οφείλουν να διέπουν τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μεταξύ των προμηθευτών των αγροτικών προϊόντων και των αγοραστών, εστιάζοντας στις εμπορικές πράξεις στις οποίες εμπλέκονται οι μεγάλες εφοδιαστικές αλυσίδες.
2) μειώνεται σημαντικά ο χρόνος εξόφλησης των παραγωγών ο οποίος καθορίζεται το ανώτερο σε 30 ημέρες για την πώληση ευαλλοίωτων αγροκτηνοτροφικών προϊόντων και σε 60 ημέρες για τα υπόλοιπα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα. 
3) αντιμετωπίζεται η πρακτική της ανοιχτής τιμής που εφαρμόζεται στη χώρα μας και η οποία παραβιάζει τους κανόνες των καλών συναλλαγών.
4) ενσωματώνεται η παραπάνω Ευρωπαϊκή Οδηγία στο Εθνικό Δίκαιο με σκοπό την περαιτέρω εναρμόνισή του με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Εκ των ανωτέρω αναφερθέντων, γίνεται εμφανές ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στηρίζει εμπράκτως όλους όσοι έχουν υποστεί ζημία στην παραγωγή τους, παρεμβαίνοντας αποφασιστικά και ουσιαστικά με στοχευμένη λήψη μέτρων σε κάθε ζήτημα που τυχόν προκύπτει και διασφαλίζοντας ότι όλοι οι πληγέντες Έλληνες παραγωγοί θα τύχουν της πολύτιμης συνδρομής της Κυβέρνησης, προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα την παραγωγική τους διαδικασία.

Διαμαρτύρονται οι παραγωγοί

Σύμφωνα με παραγωγούς λωτού της Πέλλας και της Ημαθίας, έχει παρατηρηθεί κατακόρυφη πτώση στις πωλήσεις εντοπίων λωτών, φέτος.

Η καθίζηση αυτή συμπαρέσυρε και τις τιμές, μειώνοντάς τες, με συνέπεια την σημαντική συρρίκνωση του εισοδήματος των παραγωγών.

Το αίτιο της καθίζησης εντοπίζεται στο ότι, το ισπανικό προϊόν ποικιλίας «Rojo Brillante» κέρδισε, φέτος, πολλές αγορές.

Αποτέλεσμα ήταν, η ποικιλία λωτού «Jiro», είτε να μείνει στα δέντρα, είτε να πωληθεί σε πολύ χαμηλές τιμές, λόγω της υποτονικής ζήτησης και του σκληρού ανταγωνισμού από την Ισπανία.

Δείτε αναλυτικά την απάντηση Λιβανού πατώντας εδώ

10/02/2021 04:00 μμ

Κινητικότητα υπάρχει για τον κρόκο Κοζάνης στις αγορές του εξωτερικού. Αντίθετη εικόνα όμως έχουμε στην εγχώρια αγορά λόγω των προβλημάτων της πανδημίας.

Από το 1999 ο κρόκος Κοζάνης βρίσκεται στο μητρώο των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ). Η ετήσια παραγωγή που φθάνει τους 3 - 4 τόνους. Τα τελευταία χρόνια η χρήση του κρόκου στην γαστρονομία γνωρίζει άνθιση αφού διάσημοι σεφ έχουν εντάξει το διάσημο μπαχαρικό στις γευστικές τους δημιουργίες. Μικρή μόνο ποσότητα του κρόκου χαρίζει χρώμα, λεπτή γεύση, άρωμα και νοστιμιά σε κάθε είδους φαγητό.

Η φύτευση του γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, Ιούνιο και Ιούλιο. Οι βολβοί, τοποθετούνται σε αυλάκια βάθους 20 εκατοστών, με την απόσταση ανάμεσα τους να είναι δέκα εκατοστά. Η συλλογή του φυτού, γίνεται τέλος Οκτώβρη με αρχές Νοεμβρίου.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγών Κοζάνης, κ. Βασίλης Μητσόπουλος, «φέτος καλλιεργήθηκαν περίπου 4.800 στρέμματα.

Η πανδημία πάντως έχει δημιουργήσει προβλήματα στην εγχώρια αγορά. Η αγοραστική δύναμη του Έλληνα καταναλωτή έχει μειωθεί λόγω της πανδημίας. Υπάρχει πρόβλημα και με την ελλειψη τουριστών. Έχουμε χάσει πωλήσεις στην Ελλάδα.

Αντίθετα όμως έχουμε μια κινητικότητα για εξαγωγές, κυρίως στις παραδοσιακές αγορές. Μιλάμε για τις αγορές της Ιταλίας, Ισπανίας, ΗΠΑ και Γαλλίας. Όσον αφορά την Κίνα υπήρξαν προβλήματα λόγω της πανδημίας και δεν έχουμε κάτι νεότερο. 

Πάντως υπάρχουν αποθέματα κρόκου στις αποθήκες του συνεταιρισμού και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνεί μαζί μας».

04/02/2021 04:14 μμ

Η διάθεση της ρίγανης στο εξωτερικό έχει παγώσει σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη Γιώργο,  γεωπόνο και παραγωγό ρίγανης στην Μαυρούδα Θεσσαλονίκης. Ο κ. Αναστασιάδης καλλιεργεί 700-750 στρέμματα ρίγανη και μέσω της εταιρείας του Ελληνική Ρίγανη διοχετεύει το 90% της παραγωγής του στην Ευρώπη και στην Αμερική. Τα πράγματα όμως είναι πολύ δύσκολα όσον αφορά τις εξαγωγές καθώς οι συνεργαζόμενες εταιρείες, που προμηθεύουν ρίγανη σε όλη την αγορά, δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν το προϊόν παρά τα συμβόλαια καθώς οι αποθήκες τους είναι ακόμα γεμάτες με εμπόρευμα. Όπως μας αναφέρει “δεν υπάρχουν περιθώρια πίεσης για ενίσχυση από το κράτος, δεν είναι εκτεταμένη η καλλιέργεια όπως άλλες”. Γενικότερα δεν υπάρχει κίνηση στην αγορά και η συγκομιζόμενη ρίγανη έχει μείνει στην αποθήκη, μας εξηγεί. Οι τιμές για την μη κοσκινισμένη ρίγανη είναι 1,20-1,50 ευρώ ενώ για την κοσκινισμένη 2-4 ευρώ. Αναφορικά με την καλλιεργητική διαχείριση της ρίγανης ο ίδιος διασφαλίζει την ποιότητα κάθε χρόνο ανανεώνοντας τα φυτά. Αυτό γίνεται, όπως μας εξηγεί, γιατί δεν υπάρχουν εγκεκριμένα ζιζανιοκτόνα για την ρίγανη και είναι πολύ δύσκολη η διαχείριση των ζιζανίων.

Δεν υπάρχει κίνηση στην αγορά και η συγκομιζόμενη ρίγανη έχει μείνει στην αποθήκη

Ο κ. Καραγιώργος Αριστείδης καλλιεργεί πάνω από 100 στρέμματα στο Ζαρκαδοχώρι Μαγνησίας. Η ρίγανη δεν μπορεί να αποτελέσει βασική καλλιέργεια μπορεί όμως να αποτελέσει ένα συμπληρωματικό εισόδημα ιδιαίτερα σε φτωχά, άγονα χωράφια, τα οποία είναι δύσκολο να αξιοποιηθούν με εναλλακτικό τρόπο κατά τον ίδιο. Αναφέρει επίσης ότι πολλοί είναι οι παραγωγοί που έχουν δοκιμάσει την καλλιέργεια σε παραγωγικά χωράφια με καλύτερες αποδόσεις. Η απόδοση όμως δεν είναι ανάλογη της ποιότητας όπως μας εξηγεί, γιατί η ποιότητα καθορίζεται απο το μικροκλίμα και το έδαφος της περιοχής και η ρίγανη ευδοκιμεί σε ορεινές και παραθαλάσσιες περιοχές, σε εδάφη με πολύ καλή αποστράγγιση. Επίσης το πρόβλημα της διάθεσης σύμφωνα με τον ίδιο είναι το γεγονός ότι οι παραγωγοί δεν μπορούν να έρθουν σε συνεννόηση όσον αφορά τη διάθεση του προϊόντος και να εξασφαλίσουν εξ αρχής την πώληση.

Κατά τον κ. Γκέμα Νίκο, παραγωγό 80 στρεμμάτων και μέλος του συνεταιρισμού στο Κιλελέρ υπάρχει ενδιαφέρον για την καλλιέργεια και υπάρχει ζήτηση στο εξωτερικό. Η τιμή έχει πέσει εδώ και τέσσερα χρόνια όμως. Στο συνεταιρισμό πέρα από ξηρή δρόγη παράγεται και ριγανέλαιο το οποίο εξάγεται στη Βουλγαρία. Επίσης, ο κ. Γκέμας αναφέρθηκε στα προβλήματα της καλλιέργειας και πιο συγκεκριμένα έκανε λόγο για τη δυσκολία που αντιμετωπίζει με τα ζιζάνια και τους μύκητες καθώς δεν υπάρχουν σκευάσματα για να καταπολεμηθούν.

Επίσης μιλήσαμε με βιοκαλλιεργητές ρίγανης στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Η κα. Τσενεκίδου Αναστασία βιοκαλλιεργήτρια 5 στρεμμάτων στην Καλλιθέα Ελασσόνας μας είπε ότι φέτος είναι καλύτερα τα πράγματα όσον αφορά τις τιμές στην Ελλάδα. Η κα. Τσενεκίδου προωθεί την παραγωγή σε Ελλάδα και Γερμανία ενώ διαθέτει δικό της συσκευαστήριο και τριβείο. Στα Φάρσαλα ο κ. Σδράκας Νίκος παραγωγός 13 στρεμμάτων αναφέρει ότι δεν ήταν καλή η παραγωγή φέτος γιατί τα φυτά έχουν φτάσει στο 5 έτος και δεν είναι τόσο αποδοτικά. Επίσης, η παραγωγή δεν ήταν ικανοποιητική εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και πιο συγκεκριμένα του καύσωνα που έγινε τον Μάιο πριν την άνθηση του φυτού και των βροχοπτώσεων κατά τη συγκομιδή. Τέλος, ο κ. Μπαϊράμης Αλέξανδρος παραγωγός 10 στρεμμάτων  στην Μακρινίτσα Πηλίου αναφέρει ότι η παραγωγή φέτος ήταν φυσιολογική. Ο ίδιος καλλιεργεί ένας είδος ορεινής ρίγανης. Όλες οι καλλιεργητικές πρακτικές στην βιολογική ρίγανη γίνονται χειρωνακτικά. Υπάρχει πίεση στις τιμές μας εξηγεί καθώς η καλλιέργεια έχει επεκταθεί στον θεσσαλικό κάμπο. Η τιμή πώλησης της βιολογικής ρίγανης κυμαίνεται στα 4-6 ευρώ το κιλό.

 

02/02/2021 12:27 μμ

Σημαντική επιτυχία για τα ελληνικά ακτινίδια αποτελεί το άνοιγμα της αγοράς στη Νότια Κορέα. Αυτό τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit-Hellas.

«Ωστόσο» προσθέτει «θα πρέπει να γίνει τροποποίηση του σχετικού πρωτοκόλλου με στόχο ο έλεγχος να γίνεται κατά την άφιξη του φορτίου στη Νότια Κορέα, όπως γίνεται και στις υπόλοιπες χώρες.

Πάντως αυτή την περίοδο εκκρεμούν υπογραφές για φυτοϋγειονοµικά πρωτόκολλα για την εξαγωγή ελληνικών ακτινιδίων προς το Βιετνάμ, Ταϊβάν, Ιαπωνία και Βραζιλία. Οι διαδικασίες για την υπογραφή αυτών των συμφωνιών θα πρέπει να επιταχυνθούν από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ για να ξεκινήσουν άμεσα οι εξαγωγές των ακτινιδίων».

Πάντως αξίζει να αναφέρουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας «συντονισμός» των προγραμμάτων προώθησης και των χωρών που είναι δυνατή η εξαγωγή των ακτινιδίων. Δεν υπάρχει κανένα νόημα να κάνουμε προγράμματα προώθησης των ελληνικών ακτινιδίων σε χώρες (π.χ. Βιετνάμ) που δεν είναι εφικτή η εξαγωγή τους.

28/01/2021 03:50 μμ

«Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να υπάρξει μια ισορροπία προσφοράς και ζήτησης στα ακτινίδια», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Πρωτοφανούσης, ιδιοκτήτης μιας από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές μονάδες φρούτων στον Ελλαδικό χώρο.

«Οι Ιταλοί έρχονται στην Ελλάδα για να αγοράσουν ακτινίδια με στόχο να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους», τονίζει και προσθέτει: «Εμείς από την πλευρά μας δεν πρέπει να πουλάμε στους Ιταλούς αλλά θα πρέπει να «κλέβουμε» τους πελάτες τους. 

Το ακτινίδιο θα πρέπει να το δούμε σαν ένα «εθνικό προϊόν» και να το προστατέψουμε. Η αρχή του εμπορίου λέει ότι όσο αποδυναμώνεται η Ιταλία θα πρέπει να δυναμώνει η Ελλάδα.

Οι ασθένειες έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ιταλική παραγωγή ακτινιδίων. Αρκεί να σας αναφέρω ότι από μια παραγωγή που ανερχόταν σε 550.000 τόνους το 2015, έχει μειωθεί σε κάτω από 250.000 τόνους φέτος. Αυτή η μείωση έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις εξαγωγές τους. Έρχονται εδώ και αγοράζουν ελληνικά ακτινίδια και μάλιστα η διακίνηση γίνεται με υποτιμολόγηση ή καθόλου παραστατικά και ατυποποίητα από το χωράφι. Αν ένα ιταλικό παλετοκιβώτιο (Bins) είναι μολυσμένο με Psa και μαζέψει ακτινίδια από τα δέντρα υπάρχει κίνδυνος να φέρει στην χώρα μας την ασθένεια και να υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στην ελληνική παραγωγή.

Ζητάμε να υπάρξουν έλεγχοι στον τρόπο διακίνησης. Χωρίς τυποποίηση δεν μπορούν να εξαχθούν τα ακτινίδια λένε οι Κανονισμοί της ΕΕ. Οι Ιταλοί λειτουργούν σαν αθέμιτος αντανισμός για τα ελληνικά συσκευαστήρια, κάτι που σημαίνει μείωση των θέσεων εργασίας, με ότι αυτό συνεπάγεται (φόρους, ασφάλιση, ΦΠΑ κ.α.). Επίσης η πολύ μεγάλη ζήτηση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια αποτρέπει τον παραγωγό να κάνει τις κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες (αραίωση κ.α.) με στόχο την καλή ποιότητα. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το ακτινίδιο έχει λιγότερα έξοδα σε σχέση με άλλες καλλιέργειες (πυρηνόκαρπα, μηλοειδή κ.α.).

Υπάρχει όμως ένας κίνδυνος, αν κάποτε επανακάμψει η ιταλική παραγωγή ακτινιδίων τότε θα μειωθεί το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα. Τότε θα πρέπει να υπάρχουν έτοιμες αγορές για την απορρόφηση των προϊόντων μας. Πιστεύω ότι η ισορροπία ζήτησης και προσφοράς θα οδηγούσε τον παραγωγό στην αναζήτηση ποιότητας.

Εμείς σαν εταιρεία έχουμε ειδικευθεί στα κεράσια και τα ακτινίδια. Πέρσι διακινήσαμε 11 εκ. κιλά κεράσια και 16,3 εκ. κιλά ακτινίδια (φέτος μέχρι στιγμής 14,5 εκ. κιλά ακτινίδια). Καταφέραμε στις διεθνείς αγορές να πουλάμε τα ακτινίδιά μας σε τιμές υψηλότερες από αυτές που έχουν οι Ιταλοί. Προσπαθούμε να ανοίξουμε νέες αγορές, όπως κάναμε με την Κίνα πριν πολλά χρόνια. Είναι χρονοβόρες διαδικασίες οι συμφωνίες αυτές και πιέζουμε τις ηγεσίες του ΥπΑΑΤ να τις επιταχύνουν. Πέρσι κάναμε νέο άνοιγμα σε Ταΐλάνδη και Ν. Κορέα. Από τον τύπο μάθαμε για εξαγωγή του πρώτου φορτίου προς Ν. Κορέα. Θετικό θεωρώ ότι είναι αυτό για εμάς, αφού σε όποια αγορά βρίσκονται οι ανταγωνιστές μας Ιταλοί θα πρέπει να είμαστε και εμείς. Επόμενος στόχος μας είναι η αγορά της Βραζιλίας».

26/01/2021 05:34 μμ

Το βακτήριο Pseudomonas syringae pv. actinidiae (Psa) γνωστό και ως βακτηριακός καρκίνος των ακτινιδίων, θεωρείται παθογόνο καραντίνας καθώς προσβάλλει την καλλιέργεια της ακτινιδιάς με ανυπολόγιστες ζημιές και απώλεια παραγωγής διεθνώς.

Στην χώρα μας έχουν εντοπιστεί κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και έχουν ληφθεί άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση του παθογόνου.

Η κατάσταση στους νομούς Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας

Στους νομούς Ημαθίας και Πιερίας δεν έχουν παρατηρηθεί κρούσματα μέχρι στιγμής.

Ο κ. Μπέης Κώστας υπεύθυνος φυτοπροστασίας της ΔΑΟΚ Ημαθίας μας ενημερώνει ότι μέχρι σήμερα που μιλάμε ο εχθρός, που είναι πάρα πολύ σοβαρός, δεν έχει ανιχνευθεί στην Π.Ε. Ημαθίας. Γίνονται φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι και λαμβάνονται δείγματα καθ΄όλη τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου σε παραγωγικούς οπωρώνες και φυτώρια και εφόσον τα δείγματα είναι αρνητικά στο παθογόνο, το παραγόμενο προϊόν μπορεί να εξαχθεί σε τρίτες χώρες την επόμενη χρονιά.

Ο γεωπονος του συνεταιρισμού Νέος Αλιάκμων κ. Ακριβόπουλος αναφέρει ότι σε περίπτωση υποψίας για βακτήρια ενημερώνονται οι τοπικοί φορείς και πραγματοποιούνται έλεγχοι και δειγματοληψίες για περαιτέρω αναλύσεις.

Επίσης, ο κ. Χύτας Δημήτης, υπεύθυνος του τμήματος φυτοπροστασίας της ΔΑΟΚ Πιερίας επισημαίνει ότι οι επισκοπήσεις για το παθογόνο καραντίνας μέχρι τώρα δεν έχουν δείξει κάποιο θετικό δείγμα, ούτε έχουμε κάποια αναφορά από παραγωγούς.

Στην Π.Ε. Πέλλας η κατάσταση δεν είναι ίδια. Μιλώντας με τον κ. Μαρνασίδη Συμεών, υπεύθυνο φυτοπροστασίας της ΔΑΟΚ Πέλλας, μας ενημερώνει ότι το παθογόνο έχει εντοπιστεί σε αγροκτήματα της περιοχής των Γιαννιτσών εδώ και μία τριετία και σε έναν αγρό στο δήμο Αλμωπίας. Στον συγκεκριμένο αγρό η δεύτερη ανάλυση του δείγματος βγήκε αρνητική στο παθογόνο και θα γίνουν επανέλεγχοι για εξακρίβωση. Σημειώνει επίσης, οτι οι παραγωγοί έχουν ενημερωθεί και ακολουθούν πιστά τις οδηγίες που δίνονται απο τους γεωπόνους της περιοχής και τους υπεύθυνους φορείς.

Προληπτικά μέτρα

Η ενίσχυση των προληπτικών μέτρων σε καλλιέργειες που δεν έχουν εμφανίσει ακόμα συμπτώματα είναι απαραίτητη για να περιοριστεί στο ελάχιστο η εξάπλωσή του παθογόνου. Πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας και να γίνονται έλεγχοι κατά τη διάρκεια των εργασιών μέσα στο κτήμα ακτινιδίων τόσο από τους αγρότες όσο και από τους εργάτες γης.

Η καλλιέργεια τώρα βρίσκεται στο στάδιο του ληθάργου ενώ οι παραγωγοί έχουν προχωρήσει στο χειμερινό κλάδεμα. Το κλάδεμα είναι σημαντικός παράγοντας αναστολής της εξάπλωσης. Απομακρύνονται τυχόν προσβεβλημένα τμήματα, ωστόσο μπορεί να επιφέρει τα αντιστροφα αποτελέσματα σε περίπτωση μη απολύμανσης των καλλιεργητικών εργαλείων και επαναχρησιμοποιησης τους. Η είσοδος του παθογόνου μπορεί να γίνει μέσω των πληγών και μέσω των φυσικών ανοιγμάτων (στόματα, φακίδια, υδατώδη).

Ο κ. Τσαγκαλίδης, παραγωγός ακτινιδίων και γεωπόνος μας εξηγεί ότι οι συνήθεις τρόποι για την εξάπλωση του βακτηρίου είναι κατά την περίοδο της επικονίασης των ανθέων με τη βοήθεια των εντόμων και κατά το κλάδεμα, μηχανικά. Η πρόληψη μέσω της απολύμανσης των εργαλείων και οι διαφυλλικοί χαλκοί που εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι οι αποτελεσματικές τεχνικές περιορισμού της εξάπλωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηευφραιμίδη γεωπόνο MSc, η πρόληψη για μία υγιή καλλιέργεια θα πρέπει να ξεκινάει κατα τη διάρκεια του χειμώνα. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον δύο ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα σε συνδυασμό με ψευδάργυρο για αυξημένη αποτελεσματικότητα και διάρκεια. Ιδανικά, οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν πριν απο προβλεπόμενους παγετούς για την αποφυγή της προσβολής των πρέμνων των ακτινιδίων.

Τα εγκεκριμένα σκευάσματα που υπάρχουν στην Ελληνική αγορά στοχεύουν στην πρόληψη και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στη βιολογική γεωργία. Χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες: ενεργοποιητές της φυσικής άμυνας του φυτού, μυκητοκτόνα με ζωντανούς οργανισμούς που εμποδίζουν την προσκόλληση και διείσδυση παθογόνων και χαλκοί με προστατευτική δράση.

26/01/2021 01:16 μμ

Το αυτοφυές τσάι του βουνού (Sideritis scardica) είναι μια παραδοσιακή καλλιέργεια στο χωριό Βρύναινα, στον Αλμυρό Βόλου. 

Συγκεκριμένα, το Sideritis scardica εντοπίζεται στην κορυφή του όρους Όρθυς, σε υψόμετρο 1.200 με 1.500 μέτρα, και θεωρείται βασικό διατροφικό συστατικό της τοπικής παράδοσης.

Πλέον καλλιεργείται συστηματικά και στις χαμηλότερες γύρω εκτάσεις, με συνολικά 1.000 στρέμματα, ενώ απασχολούνται περίπου 30 οικογένειες.

Σιδερίτης

Ωστόσο, η δημοσιότητα για τα ευεργετικά συστατικά του φαρμακευτικού φυτού έχει αυξήσει τον ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα κάποιοι παραγωγοί στον Θεσσαλικό κάμπο να δοκιμάζουν την καλλιέργεια. Τα τελευταία πέντε χρόνια παρατηρείται μία γενικότερη εξάπλωση στην καλλιέργεια φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών, που μέχρι τώρα είναι κατά κόρον εισαγόμενα. 

Σιδερίτης

Όπως μας αναφέρει ο κ. Χρήστος Μυλωνάς, γεωπόνος και βιοκαλλιεργητής αρωματικών φυτών στον Αλμυρό, «η ελληνική αγορά προμηθεύεται εισαγόμενα βότανα από τα Βαλκάνια και άλλες γειτονικές χώρες και είναι πολύ χαμηλής ποιότητας». 

Όσον αφορά το τσάι του βουνού, φέτος οι αποδόσεις είναι μειωμένες, καθώς ο Απρίλιος ήταν ζεστός μήνας, με λίγες βροχοπτώσεις, γεγονός που οδήγησε σε μειωμένη παραγωγή σε σχέση με πέρυσι, με μέση παραγωγή 70 - 100 κιλά ανά στρέμμα. 

Μία έρευνα, που δημοσιεύτηκε από το πανεπιστήμιο της Γερμανίας, για την χρήση του Σιδερίτη στην καταπολέμηση της νόσου Αλτσχάιμερ οδήγησε, εδώ και μια δεκαετία, μεγάλες γερμανικές εταιρείες βοτάνων να προμηθεύονται βιολογικό τσάι του βουνού από την ελληνική αγορά. 

Παράλληλα, το τσάι του βουνού έχει κερδίσει τις εντυπώσεις στην Αμερική και στον Καναδά. Η αυξημένη ζήτηση προέρχεται από ομογενείς που χρόνο με τον χρόνο ζητάνε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά η συσκευασία και η επεξεργασία του προϊόντος θα συμβάλλει στην αυξημένη προστιθέμενη αξία του. Ο ίδιος μαζί με την ομάδα του από την περιοχή της Βρύναινας και του Αλμυρού συμμετείχαν σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για καινοτόμα προϊόντα. 

Σιδερίτης κάψουλες espresso

Η ιδέα τους είναι να επεξεργαστούν το τσάι του βουνού και άλλα βότανα σε συσκευασία κάψουλας για μηχανές espresso. Το προϊόν βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο όσον αφορά τα μείγματα και τις αναλογίες βοτάνων και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

04/01/2021 03:04 μμ

Το ισπανικό προϊόν ποικιλίας Rojo Brillante κέρδισε πολλές αγορές φέτος, αφήνοντας για την Ελλάδα, περιοχές όπως τα Βαλκάνια, η Ιορδανία και η Τουρκία.

Είτε έμεινε στα δέντρα, είτε έφυγε σε πολύ χαμηλές τιμές λόγω της υποτονικής ζήτησης και του σκληρού ανταγωνισμού από την Ισπανία, φέτος ο Ελληνικός λωτός.

Όπως μας εξήγησε ο γεωπόνος από το Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών (νομός Πέλλας) κ. Σάββας Παστόπουλος, φέτος το προϊόν δεν... τράβηξε, με αποτέλεσμα αρκετές ποσότητες να μείνουν στο δέντρο, αλλά και όσες πουλήθηκαν να πιάσουν χαμηλές τιμές.

Έτσι, στην συγκεκριμένη περιοχή, όπου κατά 99%, καλλιεργείται η ποικιλία Jiro, οι τιμές παραγωγού για τις περισσότερες ποσότητες δεν πέρασαν τα 20-30 λεπτά το κιλό, αν και σε εξαιρετικές περιπτώσεις έγιναν πράξεις έως τα 35-38 λεπτά το κιλό, όπως μας εξήγησε ο κ. Παστόπουλος. Να σημειωθεί ότι πέρσι οι μεγαλύτερες ποσότητες έφυγαν στα 30-35 λεπτά το κιλό.

Εξάλλου, το ντόπιο προϊόν είχε φέτος να αντιμετωπίσει σκληρό ανταγωνισμό από την Ισπανία, ενώ επ’ αφορμή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, απέστειλε έγγραφο στο ΥπΑΑΤ ζητώντας έκτακτη ενίσχυση.

30/12/2020 02:13 μμ

Πολύ καλή είναι η φετινή χρονιά για το ρόδι, με αύξηση της ζήτησης και των εξαγωγών. Μάλιστα αν και τις προηγούμενες χρονιές την εποχή των εορτών των Χριστουγέννων είχαμε αυξημένη ζήτηση, κατά την φετινή χρονιά έχουν ουσιαστικά ξεπουλήσει τα νωπά ρόδια. Αυξημένη είναι όμως και η ζήτηση για χυμό ροδιού λόγω της πανδημίας.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Αναστόπουλος, εκπρόσωπος από την Αλφειός Ρόδι ΑΕ, «φέτος ήταν μια καλή χρονιά για το ρόδι με αυξημένη ζήτηση. Στην περιοχή η παραγωγή ήταν μειωμένη σε σχέση με πέρσι. Πολλοί παραγωγοί άφησαν τα ρόδια ασυγκόμιστα επειδή δεν υπήρχαν εργάτες γης. Παρόλα αυτά είχαμε αύξηση των εξαγωγών νωπών ροδιών, με νέες αγορές να προτιμούν το ελληνικό προϊόν, όπως η Σερβία και η Ολλανδία. Οι τιμές κατανάλωσης στα νωπά ρόδια αυξήθηκαν και έφτασαν στα 1,10 - 1,45 ευρώ το τελάρο (4 κιλά). 

Φέτος οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν ως εξής:

  • Τα ρόδια Β΄ κατηγορίας στα 35 - 37 λεπτά το κιλό
  • Τα ρόδια Α΄ κατηγορίας στα 57 λεπτά το κιλό
  • Τα ρόδια κατηγορίας Έξτρα στα 60 λεπτά το κιλό

Μεγάλες ποσότητες εξήχθησαν προς τις; αγορές της Γερμανίας και Γαλλίας. Φτάσαμε στις γιορτές των Χριστουγέννων και έχουμε ουσιαστικά η Ομάδα Παραγωγών έχει ξεπουλήσει. Επίσης έχουμε μεγάλη αύξηση στην κατανάλωση χυμού ροδιού λόγω της πανδημίας. Η τιμή παραγωγού για τα ρόδια που πήγαν προς χυμοποίηση κυμάνθηκε στα 18 - 20 λεπτά το κιλό».

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτριος Τουτζάρης, γεωπόνος από την εταιρεία «Ρόδι Ελλάς», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος τελείωσαν νωρίτερα τα νωπά ρόδια από τις αρχές του Δεκεμβρίου. Μόνο κάποιες μικρές ποσότητες κρατήσαμε για να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν και ουσιαστικά ξεπουλήσαμε μέσα στο 2020. Μεγάλες ποσότητες κάναμε εξαγωγές προς τις αγορές της Γαλλίας, Γερμανία και Ολλανδίας. Καταφέραμε να κερδίσουμε αυτές τις αγορές από τους ανταγωνιστές μας Τούρκους. Επίσης έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις χυμού ροδιού περίπου 20% σε σχέση με πέρσι. Γενικά έκλεισε καλά η χρονιά για το προϊόν. Αυτή την περίοδο δεν έχουμε καθόλου νωπό ρόδι». 

Ο κ. Παναγιώτης Αθανασιάδης, διευθυντής Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Οπωροκηπευτικών Αγίου Αθανασίου Δράμας (ΑΣΟΠ Δράμας) τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος υπήρξαν προβλήματα στην παραγωγή λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Ωστόσο οι ποσότητες είναι αυξημένες λόγω των νέων φυτεύσεων και των δέντρων που μπήκαν στην παραγωγική διαδικασία.
Το θετικό είναι ότι είχαμε αύξηση της ζήτησης παγκοσμίως για νωπό ρόδι. Ήδη υπάρχει αύξηση των εξαγωγών προς τις Βαλκανικές χώρες, ενώ κάνουμε εξαγωγές και σε νέες αγορές όπως ΗΠΑ και Ευρώπη. Ουσιατικά αυτή την περίοδο έχουμε ξεπουλήσει τα νωπά ρόδια. Μεγάλη ζήτηση έχει και το βιολογικό ρόδι που πουλά ο Συνεταιρισμός.  

Όμως υπάρχει αύξηση της κατανάλωσης και στο χυμό ροδιού. Σίγουρα δεν θα μείνουν καθόλου αποθέματα χυμού φέτος.
Υπαρχει ενδιαφέρον από τους αγρότες για νέες φυτεύσεις. Το πρόβλημα στην χώρα μας είναι ο μικρός κλήρος που δεν βοηθά στη βιωσιμόττητα των καλλιεγειών. Στην Τουρκία που είναι ο βασικός ανταγωνιστής μας έχουνε μεγάλους κλήρους. Παρόλα αυτά καταφέραμε με την ποιότητά μας να κερδίσουμε τις αγορές της Ολλανδίας, Γερμανίας και Ιταλίας, στις οποίες κυριαρχούσαν τα προηγούμενα χρόνια.

Μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην χώρα μας είναι η έλλειψη ρευστότητας για επενδύσεις. Το τραπεζικό σύστημα δεν υφίσταται. Οι τράπεζες στην χώρα μας παίρνουν κεφάλαια από την ΕΕ αλλά δεν τα επενδύουν στον αγροτικό τομέα. Έτσι όμως χάνονται επενδυτικά προγράμματα και δεν μπορεί να γίνει αναδιάρθωση καλλιεργειών». 

02/12/2020 12:35 μμ

Με πυρετώδεις ρυθμούς γίνονται οι εργασίες κοπής στις φυτείες ελάτων στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, μετά το πράσινο φως έδωσε η σχετική ΚΥΑ για την πώληση Χριστουγεννιάτικων δέντρων εν μέσω πανδημίας.

Έτσι, καθ’ οδόν για Αθήνα και Θεσσαλονίκη βρίσκονται οι ελατοπαραγωγοί από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, με τα φορτηγά του γεμάτα με έλατα, που θα διακοσμήσουν τα σπίτια ως χριστουγεννιάτικα δένδρα.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Ξάκης, ελατοπαραγωγός πρόεδρος της Κοινότητας Ταξιάρχη, «στην περιοχή καλλιεργούνται έλατα σε περίπου 15.000 στρέμματα (σύμφωνα με τα στοιχεία της δασικής υπηρεσίας). Παράγονται περίπου 20.000 δέντρα ετησίως. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει αρχίσει να επανακάμπτει η καλλιέργεια ελάτων.

Το καλοκαίρι είχαμε ζημιές σε κάποια έλατα από χαλαζόπτωση στον Ταξιάρχη της Χαλκιδικής. Όμως ο ΕΛΓΑ δεν θεωρεί ότι είναι καλλιέργεια και δεν δέχεται να τους αποζημιώσει. Αν και οι ελατοπαραγωγοί μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης και θεωρούνται αγρότες ο ΕΛΓΑ δεν δέχεται να τους ασφαλίσει, κάτι που είναι πολύ άδικο και θέλουμε να διορθωθεί. Πάντως ο όγκος των ελάτων είναι ο μισός από πέρυσι, οπότε και κόπηκαν 25.000 έλατα.

Φέτος αργήσαμε λόγω της πανδημίας να βγάλουμε τα δέντρα στην αγορά. Βλέπουμε όμως ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους καταναλωτές και ελπίζουμε να απορροφήσει η αγορά τα δέντρα μας». 

01/12/2020 10:19 πμ

Με αφορμή το μπέρδεμα για τους πληττόμενους αγρότες - επιχειρήσεις από τον covid-19.

Όπως ανέφερε στη βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, απαντώντας σε ερώτηση Κεγκέρογλου, «υπάρχουν δύο είδη αρωματικών φυτών, αλλά είναι όλα στον ίδιο ΚΑΔ. Υπάρχουν αρωματικά φυτά που πηγαίνουν στην αρωματοβιομηχανία. Είναι κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα πολλοί από αυτούς και το αποστακτήριά τους. Για παράδειγμα, οι λεβάντες. Πολύ πράγμα είναι εκεί ως επί το πλείστον. Υπάρχουν κηπευτικά αρωματικά φυτά. Είναι πολύ λιγότεροι οι παραγωγοί -σε αυτούς νομίζω ότι αναφέρεστε- που μπορεί να κάνουν βασιλικό κ.λπ. Δίνονται μεν και αποξηραμένα, αλλά είναι μια άλλη αγορά. Έχετε δίκιο.

Η αλήθεια είναι ότι αποστακτήριο για αρωματικά φυτά υπάρχει και στην Κρήτη και είναι και καλό. Δεν είναι εύκολο να αλλάξεις δραστηριότητα. Το θέμα είναι ότι ο ΚΑΔ αυτός περιλαμβάνει και μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που δεν επηρεάζονται -είναι αυτές που πάνε στην αρωματοβιομηχανία- και έναν πολύ μικρότερο αριθμό επιχειρήσεων που πάνε στην εστίαση. Αυτή η δυσκολία των ΚΑΔ όχι μόνο στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά σε πάρα πολλά θέματα είναι που δημιουργεί μια αδυναμία διαχείρισης και των δύο διαφορετικών. Δηλαδή, έχετε ένα 70% που πιθανότατα δεν πλήττονται και ίσως ένα 30% που πλήττονται.

Είναι κάτι που και εγώ προσωπικά θα το εξετάσω για να δω τι μπορούμε να κάνουμε για αυτά που είναι κηπευτικά αρωματικά φυτά».

Αναλυτικά η συζήτηση από τα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Προχωράμε στη συζήτηση της τελευταίας σημερινής ερώτησης, που είναι η τέταρτη με αριθμό 527/109/14-10-2020 ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων του κύκλου των αναφορών-ερωτήσεων, του Βουλευτή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου προς τον Υπουργό Οικονομικών, με θέμα: «Απαράδεκτη αδιαφορία για τη ζημιά που προκάλεσαν τα περιοριστικά μέτρα στους παραγωγούς αρωματικών φυτών».

Κύριε Κεγκέρογλου, έχετε τον λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, όπως γνωρίζετε, είναι η τρίτη φορά που συζητείται η συγκεκριμένη ερώτηση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και είναι ενδεικτική για το γεγονός ότι υπάρχουν πάρα πολλές δραστηριότητες που δεν έτυχαν της στήριξης της πολιτείας, τουλάχιστον στον βαθμό που το είχαν ανάγκη, λόγω του ότι δεν ακολουθήθηκε ένας συστηματικός τρόπος για τον χαρακτηρισμό των επιχειρήσεων αυτών ως πληττόμενων.

Συγκεκριμένα, υπάρχει το παράδειγμα το οποίο σας είχα αναφέρει από τον Απρίλιο, που αφορά στους παραγωγούς αρωματικών φυτών. Ενώ είχε τεθεί το θέμα από εμένα και προς εσάς και προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν υπήρξε διαδικασία αξιολόγησης αυτής της πρότασης για την ένταξη στους πληττόμενους ΚΑΔ. Το αποτέλεσμα είναι να μην είναι σε κανένα μέτρο στήριξης, πλην της μιας και μοναδικής φοράς που δεν υπήρξε ως προϋπόθεση για την ένταξη στην επιστρεπτέα προκαταβολή -αν δεν κάνω λάθος ήταν η τρίτη ή η τέταρτη- ο χαρακτηρισμός του ΚΑΔ. Όμως, μια σειρά από προγράμματα, όπως αυτά των περιφερειών, όπως είναι άλλες διευκολύνσεις που έχουν να κάνουν με τις επιταγές ή άλλα μέτρα, δεν έχουν ακουμπήσει τους παραγωγούς.

Στην απάντηση την οποία δώσατε την προηγούμενη εβδομάδα γραπτώς αναφέρετε ότι «ο πρωτογενής τομέας, συμπεριλαμβανομένης και της καλλιέργειας αρωματικών φυτών έχει τύχει ενίσχυσης με δέσμη μέτρων» κ.λπ. Αναφέρεστε σε επιστρεπτέα προκαταβολή 150 εκατομμυρίων ευρώ, σε μία, όπως σας είπα. Μέσα στα 150 εκατομμύρια δεν περιλαμβάνεται.

Επίσης, από κάτω αναφέρεστε σε μια σειρά κωδικούς εμπορίας, εισαγωγών, διακίνησης, που είναι στους πληττόμενους και στους στηριζόμενους -και ορθώς- αλλά λείπει η παραγωγή.

Πώς, λοιπόν, θεωρείται πληττόμενος ο έμπορος που διακινεί ένα συγκεκριμένο προϊόν και ο παραγωγός του προϊόντος δεν θεωρείται πληττόμενος; Αυτή είναι μια απλή απορία. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει εντάξει στα 150 εκατομμύρια ευρώ τη συγκεκριμένη κατηγορία παραγωγών και το απλό αίτημα προς εσάς είναι ο χαρακτηρισμός του ΚΑΔ. Τίποτα παραπάνω

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Κεγκέρογλου, ευχαριστώ για την ερώτηση.

Δεν ξέρω αν το ξέρετε, αλλά τυχαίνει στην προηγούμενη ζωή μου, πριν αναλάβω τα καθήκοντα που ανέλαβα τον Ιούλιο, να είμαι ο ίδιος παραγωγός αρωματικών φυτών, οπότε έχω πολύ συγκεκριμένη άποψη για το τι συμβαίνει.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Και για να μην κατηγορηθείτε, την πάτησαν οι άνθρωποι!

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Θέλω να μπούμε σε βάθος εδώ. Εάν οι παραγωγοί αρωματικών φυτών είναι συνεταιρισμένοι, συνήθως οι συνεταιρισμοί ή οι οργανώσεις παραγωγών κ.λπ. ασκούν και εμπορία, συνεπώς έχουν τη δυνατότητα να περιληφθούν στους πληττόμενους ΚΑΔ, εφόσον έχουν αντίστοιχες δραστηριότητες.

Στην επιστρεπτέα δεν είναι αλήθεια ότι δεν περιλαμβάνονται. Η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη επιστρεπτέα μέχρι και τώρα υπάρχει δυνατότητα των επιχειρήσεων, φτάνει να μην είναι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους. Όσοι, λοιπόν, ήταν μεγαλύτεροι παραγωγοί αρωματικών φυτών και είχαν εργαζόμενους ή είχαν άλλη νομική μορφή πέραν της ατομικής επιχείρησης, δηλαδή του κατ’ επάγγελμα αγρότη, εφόσον είχαν εργαζομένους, ήταν μέσα εδώ. Οι αγρότες περιλαμβάνονται πλέον -όχι του ειδικού καθεστώτος, οι κατ’ επάγγελμα αγρότες- στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και για το διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου έχουν τη βοήθεια μέσα από την επιστρεπτέα στον βαθμό που υπάρχει μείωση του τζίρου.

Σε σχέση με το Υπουργείο Γεωργίας, αυτό που εμείς έχουμε κάνει είναι ότι έχουμε διαθέσει ένα ποσό 150 εκατομμυρίων ευρώ και το Υπουργείο Γεωργίας παρατηρεί τις εξελίξεις στους κλάδους και έρχεται μετά από μια κάποια συνεννόηση και μας προτείνει και αντίστοιχα, βοηθούμε τον συγκεκριμένο κλάδο με βάση την πρόταση του Υπουργείου Γεωργίας.

Αυτή είναι η εικόνα για τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε αυτό το θέμα. Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι και ο Νοέμβριος-Δεκέμβριος θα είναι δύο μήνες που θα λειτουργήσει πάλι η επιστρεπτέα, θα μπορούν οι αγρότες που έχουν μείωση του τζίρου τους να παρέμβουν.

Θα μου επιτρέψετε μια παρατήρηση: Στους αγρότες είναι πολύ δύσκολο να μετρήσεις πότε έχουν μείωση του τζίρου, διότι είναι συνάρτηση του πότε θα διαμορφωθούν οι τιμές και θα αποφασίσουν να πουλήσουν και άλλοι μπορεί να πληγούν πολύ εύκολα, εφόσον έχουν φρέσκα και δεν μπορούν να διατεθούν σε μια συγκεκριμένη περίοδο και άλλοι είναι σε λίγο καλύτερη κατάσταση, γιατί μπορούν να χρησιμοποιήσουν αποξήρανση.

Όπως ξέρετε, ένα σημαντικό κομμάτι των αρωματικών φυτών πηγαίνει για εκχυλίσματα και αποξήρανση, πηγαίνει δηλαδή στη μεταποίηση. Συνεπώς, υπάρχει η δυνατότητα, διαφορετική από ό,τι υπάρχει στα φρέσκα, απορρόφησης του προϊόντος.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Κεγκέρογλου, έχετε τον λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Παρότι παραγωγός, είχατε μια αντίφαση στην τοποθέτησή σας. Μου το είχατε πει και τον Απρίλιο ότι ήσασταν παραγωγός. Ήλπιζα ότι η γνώση σας για τον τομέα θα βοηθούσε.

Η αλήθεια είναι ότι μόνο στην προηγούμενη επιστρεπτέα, που δεν ήταν προϋπόθεση ο πληττόμενος ΚΑΔ, εντάχθηκαν πράγματι. Και βεβαίως, όπως είπατε προηγουμένως, στην επόμενη, που θα αφορά στην τρέχουσα περίοδο, θα είναι δικαιούχοι. Όμως, είναι μια σειρά από προγράμματα και μέτρα που απαιτούν τον απλό χαρακτηρισμό του ΚΑΔ ως πληττόμενο.

Ας υποθέσουμε ότι ισχύουν όλα όσα είπατε. Ποιος ο λόγος να μην έχει χαρακτηριστεί ως πληττόμενος ο ΚΑΔ της παραγωγής και να έχει χαρακτηριστεί της εμπορίας; Λέτε σήμερα εύλογα ότι, εάν έχει και εμπορία ο συνεταιρισμός, θεωρείται πληττόμενος έμμεσα κ.λπ. Μιλάμε για λίγους παραγωγούς. Το ξέρετε. Δεν είναι χιλιάδες οι παραγωγοί των αρωματικών φυτών στην Ελλάδα. Είναι λίγοι οι παραγωγοί. Κάνουν την παραγωγή τους και αυτή την παραγωγή πωλούν.

Άρα, δεν μπορούν να ενταχθούν, όπου απαιτείται, ως πληττόμενος ο ΚΑΔ, διότι έχουν έναν συγκεκριμένο ΚΑΔ, τον 128/3001. Αυτός είναι η καλλιέργεια. Οι άλλοι που είναι της εμπορίας, 4637/1001 κ.λπ., αυτοί έχουν ενταχθεί. Όμως, εδώ μιλάμε για τους παραγωγούς.

Εγώ θα έλεγα και για λόγους ηθικής δικαίωσης -πείτε ότι δεν υπάρχει κανένα οικονομικό όφελος από εδώ και πέρα- ότι πρέπει να είναι στους πληττόμενους. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Δεν γίνεται. Και δεν ξέρω για ποιους λόγους το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει κάνει πρόγραμμα γι’ αυτούς. Στα 150 εκατομμύρια δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ. Η επίσημη αιτιολογία που έδωσε η Υπουργός, που ήταν στα κυβερνητικά έδρανα τις προάλλες, ήταν: «Μα, δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα από συλλογικό φορέα». Από πού και ως πού; Πού λέει ότι κάθε ΚΑΔ είναι υποχρεωτικά ενταγμένος σε κάποιο συλλογικό φορέα; Ποιο Σύνταγμα το λέει ή ποιος νόμος;

Δύναται να συνεταιρίζονται, δύναται να συνεργάζονται, δύναται να συνδικαλίζονται. Δεν είναι υποχρεωτικό. Μας το παρουσίασε σαν κάτι υποχρεωτικό. «Αφού δεν ήρθε», λέει, «αίτημα από συλλογικό φορέα, πώς θέλετε;».

Όταν ο Βουλευτής καταθέτει από τον Μάρτιο, τον Απρίλιο, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και λέει «δείτε αυτή την περίπτωση των εκατοντάδων παραγωγών» -δεν είναι χιλιάδες- «που ασχολούνται με αυτό το δύσκολο αντικείμενο, μελετήστε και αξιολογήστε», δεν είναι εις γνώση τους από τη στιγμή που το θέτουμε μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου; Είναι εις γνώση τους. Άρα, υπάρχει ένα πρόβλημα, το οποίο δεν έχω καταλάβει.

Αυτό που είπατε είναι μια διέξοδος. Όμως, ξέρετε ότι είναι αλλαγή δραστηριότητας. Όταν είσαι παραγωγός φρέσκων, τα οποία διακινείς στην αγορά τροφίμων μέσω της Κεντρικής Λαχαναγοράς, μέσω της τοπικής αγοράς και πάει κυρίως στην εστίαση -στην οικιακή κατανάλωση δεν έχουν μεγάλο ποσοστό, αλλά στην εστίαση έχουν μεγάλο ποσοστό- είναι αλλαγή δραστηριότητας να του πεις «πήγαινε τώρα να το κάνεις ξερό». Αυτή είναι μια επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά διαφορετική. Δεν την ασκούν όλοι. Όσοι την ασκούν έχουν τη διέξοδο, αν και πρέπει να πούμε ότι είναι διαφορετικό πράγμα, θέλει διαφορετική υποδομή, θέλει αποστακτήρια. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι εντάσσονται στον τελωνειακό νόμο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ολοκληρώστε, κύριε Κεγκέρογλου.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Δηλαδή, θα πάρουν άδεια από το τελωνείο, σαν να κάνουν απόσταξη για να μπουν σε αυτή τη δραστηριότητα.

Εγώ θα έλεγα ότι μπορείτε και πρέπει να δώσετε τον χαρακτηρισμό, έστω για ηθική δικαίωση, κύριε Υπουργέ. Και μη νιώθετε ενοχές, επειδή είσαστε παραγωγός, μήπως δούλεψε αντίστροφα, αρνητικά.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Εδώ κάηκαν τα χλωρά και σώζονται τα ξερά. Ανάποδα απ’ ό,τι λένε.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Να σας πω. Υπάρχουν δύο είδη αρωματικών φυτών, αλλά είναι όλα στον ίδιο ΚΑΔ. Υπάρχουν αρωματικά φυτά που πηγαίνουν στην αρωματοβιομηχανία. Είναι κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα πολλοί από αυτούς και το αποστακτήριά τους. Για παράδειγμα, οι λεβάντες.

Πολύ πράγμα είναι εκεί ως επί το πλείστον. Υπάρχουν κηπευτικά αρωματικά φυτά. Είναι πολύ λιγότεροι οι παραγωγοί -σε αυτούς νομίζω ότι αναφέρεστε- που μπορεί να κάνουν βασιλικό κ.λπ. Δίνονται μεν και αποξηραμένα, αλλά είναι μια άλλη αγορά. Έχετε δίκιο.

Η αλήθεια είναι ότι αποστακτήριο για αρωματικά φυτά υπάρχει και στην Κρήτη και είναι και καλό. Δεν είναι εύκολο να αλλάξεις δραστηριότητα. Το θέμα είναι ότι ο ΚΑΔ αυτός περιλαμβάνει και μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που δεν επηρεάζονται -είναι αυτές που πάνε στην αρωματοβιομηχανία- και έναν πολύ μικρότερο αριθμό επιχειρήσεων που πάνε στην εστίαση. Αυτή η δυσκολία των ΚΑΔ όχι μόνο στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά σε πάρα πολλά θέματα είναι που δημιουργεί μια αδυναμία διαχείρισης και των δύο διαφορετικών. Δηλαδή, έχετε ένα 70% που πιθανότατα δεν πλήττονται και ίσως ένα 30% που πλήττονται.

Είναι κάτι που και εγώ προσωπικά θα το εξετάσω για να δω τι μπορούμε να κάνουμε για αυτά που είναι κηπευτικά αρωματικά φυτά.

25/11/2020 10:05 πμ

Εφόσον υποβληθεί αίτημα από φορείς, οργανώσεις κ.λπ. του κλάδου, τότε το εξετάζουμε, όπως και όλα τα υπόλοιπα, ανέφερε η Φωτεινή Αραμπατζή.

Απαντώντας το πρωί της Τετάρτης 25 Νοεμβρίου σε ερώτηση Κεγκέρογλου στη βουλή η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Φωτεινή Αραμπατζή, σημείωσε ότι όσον αφορά στα αρωματικά φυτά δεν έχει γίνει κάποιο αίτημα από εκπροσώπους του κλάδου για ενίσχυση λόγω απωλειών από τον κορονοϊό.

Κατά τα άλλα υπογράμμισε ότι το ΥπΑΑΤ εξακολουθεί να παρακολουθεί τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην πρωτογενή παραγωγή και πως παρεμβαίνει με τεκμηριωμένες προτάσεις προς την Κομισιόν.

Συζήτηση για τα βοηθήματα στην ελαιοκαλλιέργεια

Για την ελιά Καλαμών η κα Αραμπατζή επιβεβαίωσε ότι ενισχύονται και οι ετεροεπαγγελματίες γεωργοί καθώς αυτό επέλεξε το ΥπΑΑΤ, ενώ τόνισε πως για την αντίστοιχη ενίσχυση στο ελαιόλαδο (126 εκατ. ευρώ), αυτό δε μπορεί να ισχύσει καθώς το προαναφερθέν μπάτζετ (προϋπολογισμός) έχει πιάσει ταβάνι και δε μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω.

Από την πλευρά του ο κ. Κεγκέρογλου ζήτησε να ενταχθούν και οι ετερο-επαγγελματίες στο πακέτο της λαδολιάς.

23/11/2020 09:46 πμ

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει η ελληνική ανθοπαραγωγή λόγω της καραντίνας.

Όπως επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αθανάσιος Κελμάγερ, τέταρτης γενιάς ανθοπαραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών (ΑΑΣΑ), «τα ανθοπωλεία κατά τη δεύτερη καραντίνας λόγω Covid 19 παραμένουν κλειστά σύμφωνα με το νόμο. Ανοικτά μένουν τα φυτώρια αλλά για πώληση σπόρων και για συγκεκριμένους ΚΑΔ (αγροτικές εισροές). Το άνθος είναι ένας προϊόν νωπό που δεν μπορεί να αποθηκευτεί. Η «αλυσίδα αξίας των ελληνικών δρεπτών ανθέων» ξεκινά από την ελληνική ανθοπαραγωγή και ολοκληρώνεται με την κατανάλωση των δρεπτών ανθέων. Εκτός των ανθοπωλείων στη δεύτερη καραντίνα (στην πρώτη δεν γινόταν αυτό) έκλεισαν και οι λαϊκές αγορές για την πώληση των ανθέων. Η ζημιά είναι μεγάλη για τους ανθοπαραγωγούς. 

Αν και η ανθοπαραγωγή ανήκει στον πρωτογενή τομέα και η κυβέρνηση υποσχέθηκε κατά τη δεύτερη καραντίνα ότι θα μείνει ανοικτός, εμάς ουσιαστικά μας έκλεισε. Αυτή την στιγμή δεν μπορούν να πωληθούν τα άνθη. Οι κάβες παραμένουν ανοικτές αλλά όχι τα ανθοπωλεία. Στο εξωτερικό τα ανθοπωλεία είναι ανοικτά. Εμείς λέμε ότι θα μπορούν να στέλνουν τα λουλούδια στα σπίτια των καταναλωτών. Μεγάλες ποσότητες λουλουδιών αυτή την περίοδο αναγκάζονται να τις πετούν οι παραγωγοί στα θερμοκήπια. 

Ο υπουργός κ. Βορίδης κατάλαβε το πρόβλημα αλλά μας ανέφερε ότι το θέμα είναι ευθύνης του υπουργείου Εμπορίου. Συγκεκριμένα του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτη Σταμπουλίδη. Θα πρέπει άμεσα να αναλάβει πρωτοβουλίες γιατί ο κλάδος κινδυνεύει με ολοκληρωτική καταστροφή. Ο νόμος επέτρεψε μόνο στα σούπερ μάρκετ να πουλάνε λουλούδια αλλά σε πρόσφατη επίσκεψη που έκανα σε ένα από αυτά είδα ότι πωλούσαν ολλανδικά λουλούδια και όχι ελληνικά. Αν συνεχιστεί αυτό ο κλάδος θα οδηγηθεί σε πλήρη απαξίωση. Άμεσα πρέπει να ανοίξουν οι λαϊκές αγορές για την πώληση λουλουδιών για να καταφέρει η αγορά να απορροφήσει κάποιες ποσότητες».  

Στις 20/11/2020 πραγματοποίησε δημόσια συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβουλίου (ΔΣ) του ΑΑΣΑ. Το ΔΣ τίμησε ο κ Μαυρουδής Βορίδης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Κατά τη συνδερίαση τονίστηκαν μεταξύ άλλων τα εξής: 

1. Ο ΑΑΣΑ ευχαριστεί το ΥπΑΑΤ για την άμεση υποστήριξη των καταστραφέντων ανθοπαραγωγών την άνοιξη 2020.

2. Το ΥπΑΑΤ προσπαθεί συνεχώς διαχρονικά για στήριξη των ελλήνων αγροτών και εξετάζει όλες τις παραμέτρους και σήμερα.

3.Οι ρυθμίσεις του φθινοπώρου 2020 καταστρέφουν επιλεκτικά τους αγρότες ανθοπαραγωγών δρεπτών ανθέων. 

4. Επισημάνθηκε από πολλούς η ανάγκη για εξεύρεση ενός σχήματος συνεννόησης για την προώθηση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής δρεπτών ανθέων.

5. Υποστηρίχθηκε ότι τα καταστήματα πώλησης ανθέων μπορούν να πουλάνε με e-shop και delivery, χωρίς να δέχονται ακόμα καταναλωτές λιανικής. 

6. Φάνηκε η ανάγκη για τυποποίηση - προτυποποίηση της ελληνικής παραγωγής δρεπτών ανθέων, και της εισαγωγής ψηφιοποίησης, η οποία θα επιτρέψει την καταλογογράφηση των δρεπτών ανθέων και την υποστήριξη επιτυχέστερα του ηλεκτρονικού εμπορίου και στα δρεπτά άνθη, αλλά και σε άλλες ανάγκες εκσυγχρονισμού διακίνησης και εμπορίας των ελληνικών δρεπτών ανθέων.

7. Ο πρωτογενής τομέας θα πρέπει αμέσως μετά την πανδημία να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εθνική οικονομία, διότι είναι ο μόνος που μπορεί να εξασφαλίσει αυτάρκεια επιβίωσης σε περιόδους κρίσεων …

8. Ο Συνεργατισμός (Συνεταιρισμοί) είναι η ενδεδειγμένη οδός για τον ελληνικό αγροτικό τομέα 

9. Ίσως τα οριζόντια μέτρα να ισοπεδώνουν βάναυσα την εμπορική δράση και ίσως θα πρέπει να γίνονται κάθετες επεμβάσεις, που όμως προϋποθέτουν σαφή προϊοντικό προσδιορισμό.

Στο μεταξύ να γίνει άμεσα η άρση των μέτρων για το βιομηχανικό και ανθοπαραγωγικό κομμάτι των λαϊκών αγοριών ζητάει με ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών. Επισημαίνεται ότι από τις 19 Νοεμβρίου η ομοσπονδία έστειλε σχετική επιστολή στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και προς την Επιστημονική Επιτροπή Καταπολέμησης του Κορονοϊού, με κοινοποίηση στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνι Γεωργιάδη.

20/11/2020 01:36 μμ

Μια καινοτόμα προσπάθεια για την εξαγωγή ελληνικών λωτών στην αγορά της Ελβετίας έγινε πριν λίγες ημέρες. 

Η εταιρεία ΑΝΥΦΙΟΝ από την Αργολίδα συνεργάζεται από το 2013 με την Ελβετική Gebana και εξάγει ελληνικά βιολογικά φρούτα, κυρίως στην Ελβετία αλλά και στη Γερμανία, η οποία κάνει πωλήσεις προς τους καταναλωτές μέσω διαδικτύου.

Αν και η Ισπανία εξακολουθεί να είναι ο σημαντικότερος προμηθευτής λωτού στην Ευρώπη, υπάρχουν κάποιοι λίγοι παραγωγοί λωτού στη βόρεια Ελλάδα οι οποίοι πουλούν την παραγωγή τους στην εγχώρια αγορά. Τώρα μια εταιρεία από την Πελοπόννησο κατάφερε να κάνει δοκιμαστική εξαγωγή στην Ελβετία.  

Όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Στεργίου, διευθυντής εξαγωγών και πωλήσεων της ΑΝΥΦΙΟΝ, «εμείς εξάγουμε βιολογικά φρούτα από όλη την Ελλάδα και συνεργαζόμαστε με την συγκεκριμένη ελβετική εταιρεία που κάνει διαδικτυακές πωλήσεις. Αυτή την εποχή εξάγουμε εσπεριδοειδή από την Αργολίδα, ρόδια από την Ερμιόνη, ακτινίδια από την Άρτα. 

Με τους λωτούς η προσπάθεια ξεκίνησε όταν ένας παραγωγός εσπεριδοειδών που συνεργαζόμαστε από την Αργολίδα αποφάσισε να καλλιεργήσει πιλοτικά κάποια στρέμματα. Μιλάμε για μη στυπτικό λωτό.

Τη Δευτέρα (16/11/2020) πρχωρήσαμε στη δοκιμαστική εξαγωγή προς την Ελβετία. Στείλαμε σε 260 καταναλωτές από ένα χαρτοκιβώτιο των 9 κιλών. Τώρα περιμένουμε την αξιολόγηση. Πάντως από τα μέχρι σήμερα στοιχεία φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τους καταναλωτές. Αν όλα πάνε καλά θα προσπαθήσουμε να έρθουμε σε επαφή με τους παραγωγούς λωτού στην υπόλοιπη Ελλάδα για να δούμε αν θέλουν να κάνουν κάποιο είδος συνεργασίας».

Όσον αφορά τις εξαγωγές των υπόλοιπων προϊόντων, ο κ. Στεργίου μας αναφέρει ότι «μελετώντας τα στοιχεία του 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2019, υπάρχει μια αύξηση των παραγγελιών κατά 53%. Οι παραγγελίες βέβαια έχουν επηρεαστεί και από τις καραντίνες που υπάρχουν σε χώρες της ΕΕ. Ένας καταναλωτής που είναι κλεισμένος στο σπίτι του προτιμά να αγοράσει τα προϊόντα μέσω διαδικτύου. Εκτός όμως από την πανδημία πρέπει να τονίσουμε ότι οι καταναλωτές στις διεθνείς αγορές προτιμούν τα ελληνικά φρούτα για την καλή τους ποιότητα, που είναι ανώτερη σε σχέση με αυτή που έχουν τα φρούτα των ανταγωνιστών μας Ισπανών». 

13/11/2020 05:21 μμ

Μετά τη δοκιμαστική αποστολή πέρυσι ξεκίνησαν φέτος οι εξαγωγές ελληνικών ακτινιδίων προς την Αργεντινή. Ο ΑγροΤύπος ήρθε σε επαφή με τον κ. Χρήστο Κολιό, γενικό διευθυντή του ομίλου Κολιός ΑΒΕΕ και πρόεδρο της άτυπης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου, ο οποίος πραγματοποίησε την εξαγωγή.

«Όλα ξεκίνησαν πέρσι ότα ήρθαμε σε επαφή με τον συγκεκριμένο πελάτη σε μια έκθεση. Πέρσι έγινε δοκιμαστική εξαγωγή δύο φορτίων. Φέτος ξεκίνησε η πρώτη εξαγωγή. Είναι πολύ θετικό γιατί καταφέραμε να κερδίσουμε μια νέα αγορά. Ήδη γίνονται εξαγωγές ελληνικων ακτινιδιών στην Χιλή. Τώρα κάνουμε προσπάθεια να μπουμε στην αγορά της Κόστα Ρίκα», δήλωσε.

Στη συνέχεια ο κ. Κολιός αναφέρθηκε στο άρθρο του ΑγροΤύπου για την «ιταλοποίηση» των ελληνικών ακτινιδίων (πατήστε εδώ). Όπως τόνισε «είναι μεγάλο πρόβλημα αυτό το φαινόμενο και θα πρέπει να σταματήσει. Οι ξένες αγορές ζητούν ελληνικά ακτινίδια για την καλή τους ποιότητα. 

Οι Ιταλοί αγοράζουν χύμα ή ατυποποίητα ακτινίδια τα οποία στη συνέχεια τα συσκευάζουν στην χώρα τους. Κερδίζει η ιταλική οικονομία, οι βιομηχανίες συσκευασίας της χώρας τους και γενικά όλος ο κλάδος. Ουσιαστικά οι Ιταλοί έτσι δεν χάνουν τους πελάτες τους και καρπώνονται την προστιθέμενη αξία του προϊόντος. 

Επίσης πρέπει να κάνουμε προσπάθεια για να αυξηθεί η αξία του ελληνικού ακτινιδίου. Οι Ιταλοί, με την προώθηση που κάνουν με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, έχουν καταφέρει να πωλούν τα ιταλικά ακτινίδια σε υψηλότερες τιμές από τα ελληνικά, γιατί έχτισαν ένα brand name στις διεθνείς αγορές. Θα πρέπει και εμείς να κάνουμε τέτοια προγράμματα για να αυξήσουμε τις τιμές του δικού μας προϊόντος. Το ελληνικό ακτινίδιο δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το ιταλικό».   

12/11/2020 12:19 μμ

Ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η συγκομιδή του ακτινίδιου και στα τελευταία κτήματα, με τους παραγωγούς να δηλώνουν ικανοποιημένοι από το προϊόν, που αφήνει κέρδη για μια ακόμα χρονιά.

Με δυο πρόσωπα ήταν η χρονιά για τους παραγωγούς ακτινίδιου της περιοχής του κάμπου των Γιαννιτσών. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο γεωπόνος και ιδιοκτήτης καταστήματος εφοδίων στο Νέο Μυλότοπο «η χρονιά στο κάμπο των Γιαννιτσών είχε δυο πρόσωπα για το ακτινίδιο. Έτσι υπήρξαν κτήματα απάνεμα, που δεν είχαν καθόλου απώλεια της παραγωγής, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να πιάσουν αποδόσεις έως και 5 τόνους το στρέμμα δηλαδή δεν είχαν καμιά απώλεια κι άλλα που επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις κακοκαιρίες και ειδικά τους ισχυρούς ανέμους, με αποτέλεσμα να πέσει η παραγωγή έως και 50% σε σχέση με πέρσι. Επίσης, σε ορισμένα κτήματα παρατηρήθηκαν φαινόμενα μικροκαρπίας, λόγω των ζημιών από τον καύσωνα στην καρπόδεση. Όσον αφορά στις τιμές, τώρα, ήταν ικανοποιητικές και κυμάνθηκαν ανάλογα την ποιότητα μεταξύ 63-64 λεπτών το κιλό και 80 λεπτών το κιλό». Σημειώνεται ότι και στην περιοχή των Γιαννιτσών υπάρχουν έμποροι που αποθηκεύουν ακτινίδια σε ψυγεία, με σκοπό να πουλήσουν αργότερα και σε υψηλότερες τιμές, που ανάλογα τη χρονιά, μπορεί να φθάσουν και τα 2 ευρώ το κιλό.

Ελάχιστα κτήματα με ακτινίδια έχουν μείνει ασυγκόμιστα στο νομό Καβάλας. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Συνεταιρισμών, κ. Κλέαρχος Σαραντίδης «οι αποδόσεις είναι μειωμένες και οι απώλειες ανάλογα τα κτήματα ξεκινούν από 10% και φθάνουν και το 30%, αν και στην αρχή φαίνονταν πιο καλά τα πράγματα. Η ζήτηση δεν είναι και στο φουλ αυτή την περίοδο, ωστόσο ο μεγάλος όγκος της παραγωγής έφυγε σε ικανοποιητικές τιμές από το χωράφι, κυμαινόμενες από 60-80 λεπτά το κιλό. Σήμερα οι τιμές με όλα τα έξοδα μέσα για παράδοση στο συσκευαστήριο κυμαίνονται μεταξύ 1,20-1,25 ευρώ το κιλό».

Εξαιρετικά από άποψη αποδόσεων, ποιότητας, εμπορικών τιμών και ζήτησης εξελίχθηκε η χρονιά και στο νομό Πιερίας, με τα ασυγκόμιστα κτήματα πλέον να είναι ελάχιστα. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Διονύσης Φόλιος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καρίτσας Πιερίας και αντιδήμαρχος αγροτικών στο δήμο Δίου-Ολύμπου, ακόμα και σήμερα τα ακτινίδια φεύγουν πολύ εύκολα από τον παραγωγό, ενώ αρκετοί έμποροι κάνουν και αποθήκευση σε ψυκτικούς θαλάμους για να πουλήσουν αργότερα. Σύμφωνα με τον κ. Φόλιο, το μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής, έφυγε σε τιμές παραγωγού μεταξύ 65-70 λεπτά το κιλό.

Ο κ. Άγγελος Ξυλογιάννης, τέλος, που είναι παραγωγός και μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εκμετάλλευσης Ακτινιδίων (ΑΣΕΑ) δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι η παραγωγή στο νομό Άρτας ως προς τον όγκο της ήταν φέτος 20-25% μειωμένη, σε σύγκριση με πέρσι, οι δε τιμές παραγωγού βάσης ήταν ικανοποιητικές και κυμάνθηκαν μεταξύ 65-67 λεπτά ανά κιλό. Σύμφωνα με τον κ. Ξυλογιάννη «οι καλές αυτές τιμές δεν πρέπει να μας εφησυχάζουν, γιατί έχουμε ως χώρα πολλά βήματα να κάνουμε ακόμα, ιδίως στον τομέα της εμπορίας, ώστε να μην καταντήσει το ακτινίδιο, όπως το ελαιόλαδο και η ελιά, που πλέον είναι στα αζήτητα. Πρέπει το κράτος να υποστηρίξει ενεργά τον πρωτογενή τομέα και να δώσει κίνητρα και στους αγρότες ξεχωριστά, αλλά και επιπλέον κίνητρα για τη συμμετοχή τους σε συλλογικά σχήματα. Επίσης, πρέπει να δοθεί βάρος στην τυποποίηση και την συσκευασία και να μη φεύγουν χύμα από το χωράφι τα προϊόντα. Όλοι χάνουμε, μαζί και το κράτος από τέτοιες πρακτικές. Φανταστείτε μόνο το χρήμα που χάνει η χώρα μας, όταν το προϊόν κοστίζει 70 λεπτά στο χωράφι και 1,20 συσκευασμένο σε άλλη χώρα. Μια χρονιά να διέθετε η χώρα μας τα χρήματα αυτά που χάνει για κατασκευή υποδομών για το προϊόν, θα ήμασταν σε άλλο επίπεδο ως χώρα».

Με αφορμή όσα μας είπαν οι παραγωγοί για τις εμπορικές τιμές, κύκλοι των εξαγωγέων επικοινώνησαν με τον ΑγροΤύπο, για να μας δώσουν κάποια στοιχεία για τις εξαχθείσες ποσότητες υπερπρώιμων ποικιλιών ακτινιδίων από την Ελλάδα. Για το μήνα Σεπτέμβριο, λοιπόν, σύμφωνα με στοιχεία από τους εξαγωγείς, στην Αίγυπτο εξήχθησαν 784 τόνοι με τιμή 71 λεπτά το κιλό συσκευασμένο, στην Ουκρανία 384 τόνοι με τιμή 52,5 λεπτά, στην Βουλγαρία 133 τόνοι με 63 λεπτά και στην Λιθουανία 103 τόνοι με 86 λεπτά το κιλό.

06/11/2020 10:51 πμ

H ροή των εξαγωγών επιτραπέζιων σταφυλιών συνεχίζει να είναι υποτονική και οι τιμές μη ικανοποιητικές για την περίοδο που διανύουμε. Η εξαγωγή μήλων συνεχίζεται με εκτίμηση του ρυθμού εξαγωγών τους μειωμένη κατά -8,8% (23.517 τόνους έναντι 25.796 τόνους την ίδια περίοδο πέρσι).

Ξεκίνησε με μικρούς ρυθμούς η συγκομιδή και εξαγωγή πορτοκαλιών, μανταρινιών και λεμονιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 24/10 - 6/11/2020, είναι οι εξής:
Πορτοκάλια 4.024 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 5.653 τόνων
Μανταρίνια 1.549 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 1.501 τόνων
Λεμόνια 664 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 331 τόνων
Ακτινίδια 35.117 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 38.785 τόνων
Επ. σταφύλια 67.274 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 65.274 τόνων

Όπως δηλώνει ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit - Hellas, «συνεχίζεται η εξαγωγή ακτινιδίων, με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς και προοδευτικά συνεχώς αυξανόμενες ποσότητες, ανταποκρινόμενες στις κατάλληλες απαιτήσεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας. Εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης, από «έλληνες, ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους», που δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως οφείλουν στο ΜΕΝΟ, ατυποποίητων φρούτων και λαχανικών (κατ ευθεία από τον αγρό) και την τρέχουσα εμπορική περίοδο ακτινιδίων και εσπεριδοειδών.
 
δέσμευση ακτινιδίων από τις δημόσιες υπηρεσίεςΣυνεχίσθηκε και αυτή την εβδομάδα η απόρριψη και δέσμευση από τις δημόσιες ελεγκτικές αρχές, φορτίωνα ακτινιδίων γιατί δεν ήταν τυποποιημένα (δεν είχαν επεξεργασθεί σε τυποποιητήριο, είχαν ανάμειξη διαφόρων μεγεθών και ποιοτικής κατάταξης προϊόντα με χνούδι, κοτσάνι και φύλλα «ένδειξη χειροτοποθέτησης στον αγρό», χωρίς σήμανση σε κάθε συσκευασία με αναγραφή της παρτίδας του εμπορεύματος για την πλήρη ιχνηλασιμότητά του και κατά συνέπεια προς ευκολία «ιταλοποίησης του» ιδέ φωτό) συσκευασμένα με το χέρι στον αγρό. Παρά το ότι την μετασυλλεκτική προστιθέμενη αξία της τυποποίησης και συσκευασίας στο εξαγόμενο προϊόν αναμένεται να την ωφεληθεί ο Ιταλός τυποποιητής, σε βάρος της ελληνικής οικονομίας, εντούτοις οι παραβάτες «έλληνες έμποροι» της σχετικής ΚΥΑ διαμαρτύρονται εντόνως «για υπερβάλλοντα ζήλο» των ελεγκτικών αρχών της εφαρμογής της. Τα ακτινίδια αυτά δεν προορίζονται για την ιταλική καταναλωτική αγορά αλλά για το συσκευαστήριο κάποιου Ιταλού εμπόρου, προκειμένου να διατεθούν σαν ιταλικά ακτινίδια, πρακτική που νομίζουμε ότι δεν εξυπηρετεί καθόλου τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών.

Χαιρετίζουμε το έργο των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών και ζητούμε την εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας ακόμη και στον λιμένα της Πάτρας, του Προμαχώνα (που τελευταία υπάρχει λόγω ελέγχων στην Ηγουμενίτσα εκτροπή φορτώσεων) και στις Εθνικές οδούς που δραστηριοποιήθηκαν ήδη συνεργεία ελέγχου τόσο για τον έλεγχο  εισαγωγής περιεκτών (bins κ.α) προς αποφυγή μόλυνσης των καλλιεργειών μας (βακτήριο και «νέκρωσης των φυτών ακτινιδιάς (Moria) που μαστίζει την Ιταλία) όσο και για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των διακινουμένων-εξαγομένων προϊόντων μας προς αποφυγή δυσφήμησης των προϊόντων μας και κυρίως λόγω Covid από την μη τυποποίηση-συσκευασία σε πιστοποιημένους προς τούτο φορείς τυποποίησης που παρέχουν πλήρη ιχνηλασιμότητα αλλά επιπρόσθετα και την αποτροπή κυκλοφορίας (μανταρινιών, πορτοκαλιών) φυσικών και αποπρασινισμένων χωρίς τα προβλεπόμενα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους».

26/10/2020 01:50 μμ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή ροδιού στην χώρα μας. Υπήρξαν κάποια προβλήματα στην ωρίμανση λόγω των καιρικών συνθηκών. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Υπάρχει ενδιαφέρον για νέες φυτεύσεις στην χώρα μας και ζήτηση για εξαγωγές λόγω της πανδημίας.

Τα ρόδια είναι έτοιμα για να κοπούν από το δένδρο όταν:

  • ο φλοιός αποκτήσει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα (γεγονός που εξαρτάται κι από την ποικιλία)
  • ο χυμός γίνεται κόκκινος και
  • πριν σκιστεί ο φλοιός.

Στην περιοχή της Ερµιόνης, όπου καλλιεργείται η γλυκιά ποικιλία «Ερµιόνη» που είναι ΠΟΠ, η παραγωγή είναι καλή και ποιοτικότερη σε σχέση με την προηγούµενη χρονιά, σύµφωνα µε τον παραγωγό κ. Κώστα Κόντο. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο «τελικά δεν υπήρξαν μεγάλα προβλήματα στο δέσιμο του καρπού. Οι υψηλές θερμοκρασίες δημιούργησαν κάποια προβλήματα στον χρωματισμό. 

Φέτος είχαμε μια οψίμιση της παραγωγής και η συγκομιδή ξεκίνησε από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Αυτή την εποχή γίνεται η συγκομιδή των μεγάλων ποσοτήτων. Οι τιμές κυμαίνονται περίπου στα περσινά επίπεδα με την καλή ποιότητα ροδιού να ξεπερνά τα 70 λεπτά το κιλό. Αν και το ρόδι Ερµιόνης έχει χαρακτηριστεί σαν ΠΟΠ ακόμη χρειάζεται χρόνο για να αποκτήσει την προστιθέμενη αξία. 

Αυτή την εποχή οι καταναλωτές προτιμούν να αγοράζουν νωπά φρέσκα ρόδια στα σούπερ μάρκετ. Από την Άνοιξη θα αρχίσουν να καταναλώνουν χυμό ροδιού. Πάντως τα περισσότερα ρόδια της Αργολίδας (περίπου 2.000 τόνους) κατευθύνονται στην εσωτερική αγορά. Για να γίνουν εξαγωγές θα πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή και χρειάζονται αρδευτικά έργα».

Στην Αργολίδα θα πρέπει να ξεκινήσει η άρδευση των χωραφιών από το αρδευτικό έργο στον Ανάβαλο, που πριν λίγες ημέρες εγκαινιάστηκε από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Νίκα και τον υπουργό κ. Βορίδη.

Ο κ. Δημήτριος Τουτζάρης, γεωπόνος από την εταιρεία «Ρόδι Ελλάς», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος από άποψη ποσότητας έχουμε μειωμένη παραγωγή. Παραγωγοί που συνεργαζόμαστε από Φθιώτιδα και Θεσσαλία είχαν σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή τους λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών. 

Η συγκοµιδή της ποικιλίας Wonderful, που αποτελεί και τον κύριο όγκο παραγωγής της χώρας µας, λόγω καιρικών συνθηκών είχε μια οψίμιση περίπου 12 ημερών, με αποτέλεσμα να υπάρξει πρόβλημα ωρίμανσης. Τα ρόδια που δεν έχουν ωριμάσει και σκάνε η εταιρεία μας δεν τα πάει ούτε για χυμοποίηση γιατί δεν έχουν τα κατάλληλα σάκχαρα. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

Το 80% της παραγωγής μας πάει προς εξαγωγή. Τα Χριστούγεννα έχουμε μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης νωπού ροδιού. Από την εποχή που ξεκίνησε η πανδημία οι καταναλωτές στράφηκαν στον χυμό ροδιού και είδαμε μια αύξηση της κατανάλωσης σε ποσοστό περίπου 15 - 20%».

Από την πλευρά του ο κ. Παναγιώτης Αθανασιάδης, διευθυντής Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Οπωροκηπευτικών Αγίου Αθανασίου Δράμας (ΑΣΟΠ Δράμας) τονίζει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την εποχή η συγκομιδή ροδιού σε όλη την Ελλάδα. Ο συνεταιρισμός συνεργάζεται με παραγωγούς από όλες τις περιοχές της χώρας. Φέτος υπήρξαν προβλήματα στην παραγωγή λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Ωστόσο οι ποσότητες είναι αυξημένες λόγω των νέων φυτεύσεων και των δέντρων που μπήκαν στην παραγωγική διαδικασία.

Υπάρχει ενδιαφέρον για την καλλιέργεια στην χώρα μας και αυτό οφείλεται ότι καταφέραμε να κάνουμε εξαγωγές. Λόγω της πανδημίας υπάρχει αυξημένη ζήτηση για νωπά ρόδια στις αγορές της Ευρώπης και για χυμό ροδιού σε όλο τον κόσμο.

Με τους παραγωγούς που συνεργαζόμαστε αφού συγκομιστούν τα ρόδια τα φέρνουμε στις εγκαταστάσεις στη Δράμα όπου εκεί γίνεται η διαλογή και ξεχωρίζουν τα ρόδια που θα πάνε προς νωπή κατανάλωση και αυτά που θα πάνε για χυμοποίηση. Οι τιμές παραγωγού φέτος είναι σταθερές και κυμαίνονται στα 50 λεπτά το κιλό για την Α΄ ποιότητα και στα 20 λεπτά το κιλό για τα Β΄ ποιότητας.

Κυριότεροι ανταγωνιστές μας στις διεθνείς αγορές είναι οι Τούρκοι που παράγουν μεγάλες ποσότητες. Αντίθετα οι Ιταλοί και οι Ισπανοί, που έχουν κάνει καλή προσπάθεια στην προώθηση του προϊόντος τους τα τελευταία χρόνια, έχουν καταφέρει να κερδίσουν τις «καλές» αγορές». 

Τουρκική παραγωγή ροδιών
Την περίοδο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου το ελληνικό ρόδι βρίσκει ανταγωνισμό στις διεθνείς αγορές από το τούρκικο. Οι τιμές στα ρόδια της Τουρκίας είναι χαμηλότερες σε σχέση με της Ελλάδας και αυτό οφείλεται τόσο στο χαμηλό κόστος καλλιέργειας όσο και στις μεγάλες ποσότητες που παράγει η Τουρκία. Η συγκομιδή φέτος ξεκίνησε περίπου πριν δύο εβδομάδες, με μια καθυστέρηση λόγω οψίμισης της παραγωγής. Επίσης υπήρξαν προβλήματα σε κάποιες περιοχές λόγω των βροχοπτώσεων. Αναμένεται πάντως μια καλή παραγωγή τόσο σε όγκο όσο και σε ποιότητα. 

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία των Τούρκων εξαγωγέων φρούτων και λαχανικών, τα ρόδια εξάγονται κυρίως στις αγορές των κρατών της ΕΕ. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια να κερδίσουν αγορές στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Αν και οι τιμές παραγωγού φέτος αυξήθηκαν στην Τουρκία, οι καταναλωτές της ΕΕ δεν θα δουν μεγάλες διαφορές στις αγορές, σε σχέση με πέρσι, επειδή υποτιμήθηκε η τουρκική λίρα έναντι του ευρώ. Από την άλλη θα είναι αυξημένο το κόστος συσκευασίας. Ωστόσο εκτιμούν ότι φέτος θα είναι αυξημένη η ζήτηση για ρόδια λόγω της πανδημίας.