Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Σε ανοδικό τέμπο οι εξαγωγές φρέσκου μύρτιλου παγκοσμίως

29/10/2021 04:42 μμ
Σύμφωνα με σχετική έκθεση που δημοσίευσε το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση που δημοσίευσε το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ τον Οκτώβριο.

Το εμπόριο και η παραγωγή μύρτιλων επεκτείνεται παγκοσμίως καθώς προχωρά η ανάπτυξη νέων προϊόντων, με τους καταναλωτές να τα προτιμούν για τη γεύση τους, τα οφέλη στην υγεία, τόσο σε μορφή φρέσκου προϊόντος, όσο και μεταποιημένου.

Σύμφωνα με το USDA, η παγκόσμια παραγωγή και το εμπόριο γνώρισαν το μεγαλύτερο ποσοστό ανάπτυξης από το 2010 έως το 2019, λόγω της ολοένα κα αυξανόμενης ζήτησης από το καταναλωτικό κοινό.

Από την ιδέα στη... βιομηχανία

Η ανάπτυξη των καλλιεργούμενων βατόμουρων ξεκίνησε στις αρχές του 1900 μέσω της συνεργασίας της Elizabeth White και του βοτανολόγου του USDA Frederick Coville. Ζώντας σε ένα αγρόκτημα στο Νιου Τζέρσεϊ, η White άρχισε να ερευνά τα άγρια μύρτιλα τη δεκαετία του 1890. Ο Coville από την πλευρά του ξεκίνησε την έρευνά του για την καλλιέργεια άγριων μύρτιλων το 1908. Αφού άρχισαν να αλληλογραφούν, ο White κάλεσε τελικά την Coville να δουλέψει μαζί της στο οικογενειακό της αγρόκτημα. Έγιναν επιχειρηματικοί εταίροι το 1911, συγκομίζοντας και πουλώντας την πρώτη εμπορική τους καλλιέργεια μύρτιλων το 1916.

Έκτοτε, πέρασαν πολλά χρόνια και η παραγωγή μύρτιλου με σκοπό την εμπορική διάθεση, επεκτάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε κάθε ήπειρο, εκτός βέβαια από την Ανταρκτική. Με την πρόοδο στις παραγωγικές πρακτικές, τα μύρτιλα καλλιεργήθηκαν σε τουλάχιστον 30 χώρες το 2019 και σε ποικίλα κλίματα. Οι κύριες κατηγορίες φυτών μύρτιλου που καλλιεργούνται σήμερα για εμπορικούς σκοπούς είναι οι υψηλοί θάμνοι, οι χαμηλοί θάμνοι (μερικές φορές αναφέρονται ως άγριοι), οι μισο-υψηλοί (μια διασταύρωση μεταξύ ειδών υψηλών και χαμηλών θάμνων), Rabbiteye και Southern highbush. Η φυτική παραγωγή μπορεί να είναι βραχύβια ή μακρόβια, με ορισμένα φυτά της ποικιλίας να είναι παραγωγικά για μόλις 1-5 χρόνια ή για 40-60 χρόνια.

Η παγκόσμια παραγωγή μύρτιλων

Η παγκόσμια παραγωγή μύρτιλων υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ 2010 και 2019. Έτσι, αυξήθηκε από τους 439 χιλιάδες τόνους, σε σχεδόν 1 εκατ. τόνους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο αριθμός των χωρών με αναφορά παραγωγής αυξήθηκε από 26 σε τουλάχιστον 30, με 27 χώρες να παρουσιάζουν ανάπτυξη της καλλιέργειας. Το 2010, μόνο 4 χώρες παρήγαγαν περισσότερους από 10.000 τόνους και συγκεκρίμενα οι Ηνωμένες Πολιτείες (224.000 τόνοι), ο Καναδάς (84.000 τόνοι), η Χιλή (76.000 τόνοι) και η Γαλλία (11.000 τόνοι). Ο αριθμός των χωρών που παράγουν τουλάχιστον 10.000 τόνους άρχισε να αυξάνει μέχρι το 2012 κι έκτοτε δεν έχει μειωθεί. Μέχρι το 2019, τουλάχιστον 11 χώρες ήταν πάνω από το όριο των 10.000 τόνων. Το Περού είχε την πιο δραματική επέκταση, αυξάνοντας από λιγότερους από 50 τόνους, σε σχεδόν 125.000 για να γίνει ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και τη Χιλή. Το Περού είναι πλέον ο κορυφαίος εξαγωγέας παγκοσμίως σε αξία.

Οι χώρες του νότιου ημισφαιρίου αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 40% της παγκόσμιας αύξησης της παραγωγής κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, φθάνοντας κοντά στους 300.000 τόνους το 2019. Η εξάπλωση της παραγωγής στο νότιο ημισφαίριο έχει επεκτείνει την εποχική παρουσία των μύρτιλων στην αγορά και τους 12 μήνες του έτους, ενισχύοντας τη διαθεσιμότητα για τους καταναλωτές και την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα μύρτιλα είναι το δεύτερο σε σειρά παραγόμενο μούρο. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970, καλλιεργούνταν εμπορικά κυρίως σε τρεις πολιτείες, τοΝιου Τζέρσεϊ, το Μίσιγκαν και τη βόρεια Καρολίνα. Η βιομηχανία εργάστηκε για να αναπτύξει την παραγωγή και σε άλλες πολιτείες. Στη δεκαετία του ‘90, η παραγωγή των ΗΠΑ ξεπέρασε τους 45.000 τόνους. Το 2010, το Μίσιγκαν ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός με σχεδόν 50.000 τόνους, αντιπροσωπεύοντας το 22% της παραγωγής των ΗΠΑ. Άλλες πολιτείες επέκτειναν την παραγωγή, με την Ουάσιγκτον να γίνεται ο κορυφαίος παραγωγός το 2015. Η Ουάσιγκτον παραμένει ο κορυφαίος παραγωγός με μέσο όρο 58.000 τόνους ετησίως και 19% της παραγωγής των ΗΠΑ, ενώ το Όρεγκον είναι σχεδόν δεύτερο με 55.000 τόνους κατά μέσο όρο. Ο αριθμός των πολιτειών που περιλαμβάνει η Εθνική Υπηρεσία Γεωργικής Στατιστικής του USDA στην ετήσια έρευνά της μειώθηκε από 14 πολιτείες σε 9 το 2018 (οι άλλες 5 πολιτείες αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 5% της παραγωγής). Ωστόσο, η παραγωγή συνέχισε να αυξάνει, φτάνοντας το ρεκόρ των 339.000 τόνων το 2019. Η παραγωγή των ΗΠΑ ήταν κατά μέσο όρο σχεδόν 300.000 τόνοι από το 2015, αντιπροσωπεύοντας το 36% της παγκόσμιας παραγωγής.

Αν και η αξία του εξαγωγικού εμπορίου φρέσκων μύρτιλων δεν είναι γνωστή για όλες τις εξαγωγικές χώρες, η εξέταση αυτών των χωρών δίνει μια καλή ένδειξη της κατάστασης των εξαγωγών. Χρησιμοποιώντας το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ, το Trade Data Monitor και τα δεδομένα χωρών που παρέχονται από τα γραφεία της FAS στο εξωτερικό, οι εξαγωγές για αυτές τις χώρες ανήλθαν συνολικά σε αξία στα 2,1 δις δολάρια, το 2019. Για αυτές τις 7 χώρες, η ανάπτυξη ήταν κατά μέσο όρο 18% ετησίως από το 2016, με το Περού, το Μεξικό, την Πολωνία και τη Νότια Αφρική με συνεχή ανάπτυξη. Εάν οι εξαγωγές συνεχίσουν με ένα μέσο όρο αύξησης μόλις 5% κατά τα επόμενα 5 χρόνια, η αξία των εξαγωγών μόνο για αυτές τις χώρες θα φτάσει σχεδόν τα 3 δις δολάρια έως το 2025. Σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO, ο παγκόσμιος όγκος εξαγωγών δεν έχει μειωθεί τουλάχιστον από το 2010, αυξάνοντας κατά μέσο όρο 46.000 τόνους ανά έτος μεταξύ 2015 και 2019. Λαμβάνοντας υπόψη την επέκταση της παραγωγής και των εξαγωγών από το 2010 και τη συνεχιζόμενη αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης, οι εξαγωγές φρέσκων μύρτιλων αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική τους τροχιά.

Η ανάπτυξη ήταν πιο... συγκρατημένη για τις εξαγωγές των ΗΠΑ. Ενώ η αξία των εξαγωγών των φρέσκων μύρτιλων αυξήθηκε κατά 30% μεταξύ 2010 και 2019, οι εξαγωγές παρουσίασαν πτώση για 4 συνεχόμενα χρόνια μεταξύ 2014-2017, μερικά από τα οποία συνέπεσαν με έτη χαμηλότερης παραγωγής. Για το 2021, οι εξαγωγές Ιανουαρίου-Ιουλίου είναι ελαφρώς μπροστά από πέρυσι, αυξημένες κατά 3 εκατ. δολάρια, φθάνοντας σχεδόν τα 99 εκατ. δολάρια. Κατά μέσο όρο, περισσότερο από το 80% των αποστολών των ΗΠΑ καταλήγει στον Καναδά, με την αξία τους να περνά τα 106 εκατ. δολάρια το 2020. Μεταξύ των 7 κορυφαίων εξαγωγέων, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατατάσσονται στην τέταρτη θέση πίσω από το Περού, τη Χιλή και το Μεξικό.

Το μέλλον της παγκόσμιας παραγωγής

Σύμφωνα με το USDA, η έρευνα στις ποικιλίες δεν βασίζεται πλέον σε δημόσιους φορείς, αλλά τώρα γίνεται και στην ιδιωτική βιομηχανία, με αποτέλεσμα την ταχύτερη πρόοδο στην ανάπτυξη νέων ποικιλιών. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για τη βελτίωση της απόδοσης, της ποιότητας των μούρων, της αντοχής σε ασθένειες και παράσιτα, καθώς και αντοχή στο κρύο και τη θερμότητα. Βελτιώσεις γίνονται, επίσης, στην τεχνολογία για την καλύτερη διαχείριση, συγκομιδή και συσκευασία των καλλιεργειών. Για παράδειγμα, λόγω του εύρους των απαιτούμενων ωρών ψύξης, οι ποικιλίες Southern highbush μπορούν να καλλιεργηθούν για την παραγωγή μούρων όλο το χρόνο ή σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές.

Μπίκας Αλέξανδρος
Σχετικά άρθρα
12/01/2022 01:15 μμ

Με τις κιτρινόσαρκες ποικιλίες ασχολούνται ενεργά δυο εταιρείες στην Ελλάδα, η ΖΕΥΣ και μια πολυεθνική Ιταλικών συμφερόντων, η Jingold.

Αμείωτο μαίνεται το ενδιαφέρον για νέες φυτεύσεις ακτινιδιάς στην χώρα μας, την ώρα που καινούργιες, κιτρινόσαρκες ποικιλίες επιχειρούν δυναμική είσοδο.

Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο στο... χάρτη της καλλιέργειας προστίθενται γύρω στα 15.000 με 20.000 στρέμματα, όλων των ποικιλιών. Όμως οι φυτεύσεις γίνονται ως επί το πλείστον, κάπως άναρχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, με τις κίτρινες ποικιλίες ασχολείται ήδη η ΖΕΥΣ, ενώ μπάσιμο επιχειρεί και μια ακόμα εταιρεία, πλην όμως πολυεθνική με παρουσία και στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη εταιρεία, η Jingold, είναι Ιταλικών συμφερόντων και προωθεί τέσσερις νέες ποικιλίες, εκ των οποίων οι δυο κιτρινόσαρκες.

Για τις νέες αυτές ποικιλίες, μιλήσαμε με τον κ. Θανάση Πισαλίδη, έμπειρο γεωπόνο από την Πιερία. Όπως μας ανέφερε ο κ. Πισαλίδης, οι πρώτες φυτεύσεις των συγκεκριμένων ακτινιδίων θα γίνουν τον ερχόμενο Φλεβάρη στην Αιτωλοακαρνανία, σε συνεργασία με τον Συνεταιρισμό Νεάπολης Αγρινίου, όπου η καλλιέργεια γενικότερα του προϊόντος γνωρίζει μεγάλη άνθιση. Ενδιαφέρον, επίσης, υπάρχει και από τη ζώνη της Άρτας, καθώς επίσης της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και της Ανατολικής Μακεδονίας (Καβάλα, Ξάνθη), όπως μας είπε και ο γεωπόνος από το Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών, κ. Σάββας Παστόπουλος.

Όπως μας εξήγησε από την πλευρά του ο κ. Πισαλίδης, καλλιεργητικά οι δυο αυτές ποικιλίες δεν έχουν διαφορά από την Hayward, απλώς η εταιρεία που τις προωθεί κάνει συμφωνίες με παραγωγούς, που περιλαμβάνουν την υποχρέωση εκ μέρους τους, για καλλιέργεια σε έκταση το λιγότερο 10 στρεμμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει και αντιχαλαζικό δίκτυο.

Σημειώνεται πως κίτρινες ποικιλίες ακτινιδίου καλλιεργούνται σε χώρες όπως η Χιλή, η Ιταλία, η Κίνα κ.λπ., ενώ όπως μας υπογράμμισε ο κ. Πισαλίδης, λόγω του ενδιαφέροντος των καταναλωτών, τα ζητάει η αγορά. Έτσι, ενδεικτικό είναι πως στην Ιταλία, τη φετινή χρονιά το κίτρινο ακτινίδιο έπιασε κατά μέσο όρο μια τιμή παραγωγού 2 ευρώ το κιλό.

Τελευταία νέα
05/01/2022 11:23 πμ

Για μεγάλες αδικίες στις ενισχύσεις που δόθηκαν για τις πυρκαγιές, μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, κάνει λόγο ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ταξιάρχη της Εύβοιας.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο συκοπαραγωγός και πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ταξιάρχη κ. Δημήτρης Στολίδης, «όλοι οι παραγωγοί έπαθαν ζημιά από τις πυρκαγιές, όμως δεν πρόκειται να πάρει ενίσχυση ο συνεταιρισμός και τα μέλη του γιατί αν και η συγκομιδή έγινε τον Αύγουστο δεν υπάρχουν τιμολόγια εκείνο το διάστημα για να δικαιολογήσουν τη μείωση εισοδήματος.

Ο συνεταιρισμός δεν βγάζει τιμή στην παράδοση αλλά κάνει εκκαθαρισμό και κόβει τιμολόγια στις 31/12 κάθε έτους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το τρίμηνο (Ιούλιο - Σεπτέμβριο) να μην υπάρχουν τιμολόγια για να κατατεθούν στην ειδική πλατφόρμα.

Υπάρχει δυσαρέσκεια στους παραγωγούς, αφού βλέπουν ότι αν και ζημιά έπαθαν όλοι τα μέλη του συνεταιρισμού δεν εισπράττουν την ενίσχυση, ενώ τα μη μέλη την εισπράττουν. Υπάρχουν επίσης συκοπαραγωγοί μη μέλη του συνεταιρισμού που δεν την εισέπραξαν επειδή έκοψαν τιμολόγιο μετά το συγκεκριμένο τρίμηνο. 

Την ίδια στιγμή δημιουργείται ένας αθέμιτος ανταγωνισμός του συνεταιρισμού με τα συσκευαστήρια σύκων που εισπράττουν και αυτά την προκαταβολή. 

Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να κινδυνεύει να κλείσει ένας συνεταιρισμός που λειτουργεί από το 1932».
 

30/12/2021 11:17 πμ

Από 85 λεπτά έως 1 ευρώ το κιλό κυμάνθηκε φέτος η τιμή παραγωγού στα ακτινίδια.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ηλίας Γκρίνιας, πρόεδρος στον ΑΣ ΠΕΣΚΟ Πιερίας, «ως συνεταιρισμός δηλώνουμε υπεύθυνα πως οι τιμές του ακτινιδίου δεν είναι υψηλές, αλλά αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.

Στις περιοχές του Πυργετού και της Πιερίας είχαμε τις υψηλότερες τιμές παραγωγού της χώρας. Στην περιοχή μας έφτασε μέχρι και 1,10 ευρώ το κιλό. Η μέση τιμή όμως κυμάνθηκε από 85 λεπτά μέχρι 1 ευρώ. 

Μην ξεχνάμε πως η αύξηση της μέσης τιμής των ακτινιδίων, συγκριτικά με την περσινή χρονιά, εκμηδενίζεται από την εκτόξευση του κόστους παραγωγής,και συγκεκριμένα από την αύξηση του πετρελαίου, τα αυξημένα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, την αύξηση των ημερομισθίων των εργατών γης, τις αυξήσεις στα γεωργικά εφόδια, αλλά και τις αυξήσεις στις πάγιες εισφορές των αγροτών, όπως είναι ο ΕΛΓΑ, ο ΕΦΚΑ και ο φόρος εισοδήματος.

Για τους παραπάνω λόγους είναι επιτακτική η ανάγκη οι τιμές του προϊόντος να παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα ώστε να είναι βιώσιμη η παραγωγή.

Μη λησμονούμε ότι το ακτινίδιο αποτελεί ένα εθνικό προϊόν, το κορυφαίο εξαγωγικά τα τελευταία χρόνια, που συμβάλλει αρκετά στον ΑΕΠ της χώρας.

Ως συνεταιρισμός ΑΣ ΠΕΣΚΟ καλλιεργούμε περί τα 3.000 στρέμματα ακτινίδια με τις παραδόσεις να ξεπερνούν τα 10.000.000 κιλά, με πάνω από 30 συνεργάτες μεταποιητές.

Η αρωγή της πολιτείας θα πρέπει να είναι ουσιώδης, καθώς σαν καλλιέργεια αποτελεί πόλο έλξης επενδύσεων πάνω στο κομμάτι της αποθήκευσης και συσκευασίας, που κατά επέκταση θα δώσει λύση στη μείωση της ανεργίας». 

28/12/2021 02:16 μμ

Ολοκληρώνεται η περίοδος... αιχμής των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς για τους καλλιεργητές.

Με θετικό πρόσημο βαίνει προς ολοκλήρωση η φετινή εορταστική περίοδος για τους ελατοπαραγωγούς του Ταξιάρχη στην Χαλκιδική.

Όπως επεσήμανε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Μπήτσιος, ελατοκαλλιεργητής από την περιοχή του Ταξιάρχη Χαλκιδικής, με οικογενειακή επιχείρηση από τις αρχές της δεκαετίας του 1980: «οι πωλήσεις μας, δεδομένης και της κατάστασης στην οικονομία, την περίοδο των γιορτών πήγαν καλά. Όμως πρέπει εδώ και τώρα το κράτος να μας βοηθήσει, καθώς τα κόστη έχουν ανέλθει σε δυσθεώρητα ύψη. Για παράδειγμα έχουν ανεβεί οι τιμές των βάσεων που χρησιμοποιούμε για τα δέντρα μας, αλλά και το κόστος ενέργειας, των καυσίμων κ.λπ. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και κάνουμε αγώνα επιβίωσης. Εδώ στον Ταξιάρχη όλο το χωριό σχεδόν καλλιεργεί έλατα, τα οποία και διατίθενται κυρίως στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ένα έλατο στοιχίζει στον καταναλωτή από 50 ευρώ έως και... 1.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για δέντρα που προορίζονται για πλατείες. Το κόστος είναι μεγάλο και η καλλιέργεια για τα ψηλά σε ύψος δέντρα μπορεί να κρατήσει και 15 χρόνια. Δηλαδή δουλεύουμε για 15 χρόνια, για να πάρει ο καταναλωτής το δέντρο και να το στολίσει για ένα μήνα περίπου. Οι δυσκολίες μας είναι πολλές και καλούμε το κράτος να μας βοηθήσει. Μέχρι και τους δρόμους που χρειαζόμαστε για να κάνουμε την δουλειά μας, αναγκαζόμαστε να τους συντηρούμε μόνοι μας».

Σημειωτέον πως η εν λόγω εμπορική επιχείρηση διαθέτει φυτώριο και ιδιόκτητες εκτάσεις, που βρίσκονται στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, οι οποίες αγγίζουν τα 40 στρέμματα, με τα φυτεμένα δέντρα να ανέρχονται σε πάνω απο 50.000.

«Από τη φύτευση ενός σπόρου απαιτείται το πέρας 10 τουλάχιστον ετών, προκειμένου το ύψος του δέντρου να φτάσει το 1,5 μέτρο. Για την ανάπτυξη του σπόρου και της μετατροπής του σε δενδρύλλιο απαιτείται η τετραετής παραμονή του στο φυτώριο. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η μεταφύτευση σε πλαστικά φυτοδοχεία. Έπειτα, με το πέρασμα των χρόνων συνεχίζουμε τις μεταφυτεύσεις σε μεγαλύτερες γλάστρες και χρόνο με το χρόνο το έλατο εξασφαλίζει πλούσιο ρυζικό σύστημα μέσα στη γλάστρα. Με την παροχή κατάλληλων καλλιεργητικών φροντίδων εγγυώμαστε την επιτυχημένη του ανάπτυξη. Διαθέτουμε έλατα σε γλάστρα απο 30 λίτρα εώς 1.500 λίτρα και σε ύψος απο 10 εκατοστά εώς και 8 μέτρα. Εκτός απο έλατα σε γλάστρα διαθέτουμε και έλατα σε μπάλα», καταλήγει ο κ. Μπήτσιος.

23/12/2021 12:32 μμ

Έως 50% η κάμψη της παραγωγής στην Εύβοια λόγω των πυρκαγιών, απώλειες και στη Μεσσηνία λόγω του καύσωνα.

Μεγάλες ζημιές από τις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου υπέστη η παραγωγή ξηρών σύκων στην Εύβοια, ενώ απώλειες καταγράφησαν από τους καύσωνες και στις υπόλοιπες ζώνες, όπως η Μεσσηνία για παράδειγμα.

Όπως εκτιμά μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Συκοπαραγωγών Ταξιάρχη, κ. Δημήτρης Στολίδης, η μείωση κατά μέσο όρο ήταν στο 45%, ενώ υπήρξαν και κτήματα με μεγαλύτερο ποσοστό ζημίας από τις φωτιές. Παράλληλα, ζημιές έχει υποστεί καθώς φαίνεται και το φυτικό κεφάλαιο, με πολλούς παραγωγούς να παραπονιούνται για ξήρανση κλαδιών, ακόμα και ολόκληρων δέντρων. Σύμφωνα με τον κ. Στολίδη, μια καλή χρονιά στην Εύβοια η παραγωγή ξηρών σύκων μπορεί να ανέλθει σε 3.000 με 3.500 τόνους, ενώ φέτος δεν έφθασε ούτε τους 2.000 τόνους. Λόγω της μείωσης ο Συνεταιρισμός, που εξάγει το 80% των σύκων του, δεν έχει πλέον αποθέματα. Σε σχέση τέλος με τις τιμές παραγωγού, ο κ. Στολίδης μας είπε πως κυμάνθηκαν μεταξύ 3 και 3,5 ευρώ το κιλό, ανάλογα την ποιότητα.

Στη Μεσσηνία, σύμφωνα με τον Γιώργο Γκούμα της Agrexpo, υπήρξε σημαντική πτώση παραγωγής λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, με αποκορύφωμα τον καύσωνα, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασε και τους 45 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παραγωγή ξηρών σύκων στη Μεσσηνία δεν ξεπέρασε φέτος τους 1.800 τόνους, ενώ στην Εύβοια ίσως ήταν λίγο πάνω από 2.000 τόνους. Όπως λέει ο κ. Γκούμας υπήρχε ζήτηση και φέτος από χώρες, όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, ενώ το προϊόν και οι εξαγωγές δεν επηρεάστηκαν από τις αυξήσεις στα ναύλα, καθώς οι καταναλωτές εμφανίζονται διατεθειμένοι να πληρώσουν και κάτι παραπάνω.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΣΥΚΙΚΗΣ, κ. Παναγιώτη Παπαγεωργίου, η μείωση της παραγωγής έφθασε το 50% φέτος λόγω του καιρού στη Μεσσηνία, οι δε τιμές στο συμβατικό ήταν για την πρώτη ποιότητα στα 2,30 ευρώ, η ΣΥΚΙΚΗ έστειλε φέτος λιγότερες ποσότητες σε όλους τους πελάτες, καθώς δεν υπήρχε προϊόν, ενώ η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη.

Τι δείχνουν τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Αποξηραμένων Φρούτων και Ξηρών Καρπών (INC)

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Αποξηραμένων Φρούτων και Ξηρών Καρπών (INC), η παραγωγή της Τουρκίας το 2021-2022 προβλέπεται ότι ανήλθε σε 75.000 τόνους, ενώ υπάρχουν και 7.000 τόνοι περσινά αποθέματα, δηλαδή η προσφορά ανέρχεται φέτος σε 82.000 τόνους περίπου. Όσον αφορά πάλι την Τουρκία, οι εξαγωγές ξηρών σύκων μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου 2020 και 25 Σεπτεμβρίου 2021 έφτασαν τους 70.850 τόνους, με κορυφαίες αγορές, αυτές της Γερμανίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Στην Ελλάδα τώρα σύμφωνα με το INC, η παραγωγή ξηρών σύκων το 2021-2022 υπολογίζεται σε 7.000 τόνους, νούμερο με το οποίο διαφωνούν οι εκπρόσωποι των φορέων στην Ελλάδα, τα δε αποθέματα από την περσινή χρονιά είναι ελάχιστα και εκτιμώνται σε μόλις 200 τόνους. Στους 25.000 τόνους υπολογίζει, τέλος, την παραγωγή σύκων το INC στο Ιράν, σε 12.000 τόνους στην Ισπανία και σε 8.000 τόνους σε ΗΠΑ και Αφγανιστάν.

21/12/2021 03:51 μμ

Οι μεγάλες απώλειες παραγωγής αβοκάντο δεν συμβαδίζουν με την αυξημένη ζήτηση η οποία φαίνεται ότι καλύπτεται περισσότερο από προϊόντα εισαγωγής κατώτερης ποιότητας.

Ο κ. Γιώργος Κορναράκης, υπεύθυνος στο τμήμα εμπορίου αβοκάντο του ΑΣ Χανίων επισημαίνει ότι «δυστυχώς οι προβλέψεις για μείωση της παραγωγής έχουν επαληθευτεί. Η μείωση οφείλεται στην αποτυχία ανθοφορίας κατά την καλοκαιρινή περίοδο εξαιτίας των ακατάλληλων καιρικών συνθηκών (παρατεταμένος καύσωνας). Μετά τις γιορτές δεν θα υπάρχουν τα αβοκάντο της ποικιλίας Fuerte, η οποία προτιμάται από πολλούς παραγωγούς στην περιοχή των Χανίων και υπό κανονικές συνθήκες συγκομίζεται μέχρι τον Φεβρουάριο. Επίσης, υπάρχουν και προβλήματα ποιότητας εξαιτίας του σφοδρού ανέμου των τελευταίων ημερών που είχε ως αποτέλεσμα να πέσουν πολλοί καρποί από το δέντρο.

Η ανοιξιάτικη ποικιλία Hass αντίστοιχα η οποία συγκομίζεται συνήθως από Φεβρουάριο-Μάρτιο, αυτήν την περίοδο δεν είναι έτοιμη να συγκομισθεί έπειτα από δοκιμαστικές μετρήσεις της ξηράς ουσίας που πραγματοποιήσαμε. Το ποσοστό ξηράς ουσίας είναι δείκτης ωριμότητας του καρπού και καθορίζει το χρονικό διάστημα συγκομιδής. Το κατώτατο επιτρεπόμενο όριο ξηράς ουσίας είναι 21%, τώρα τα αβοκάντο έχουν 16-16,5% και η συχνότητα με την οποία αυξάνεται είναι μία μονάδα ανά εβδομάδα. Όσο περισσότερο μένει ο καρπός στο δέντρο είναι και καλύτερης ποιότητας ενώ καρπός που δεν έχει ωριμάσει επαρκώς μετασυλλεκτικά αν και ωριμάζει ωστόσο χάνεται αισθητά η γεύση του.

Η ζήτηση είναι αυξημένη και οι ποσότητες δεν επαρκούν. Πέρσι αν και οι ποσότητες ήταν περισσότερες φέτος δεν βλέπουμε αισθητή διαφορά στη τιμή. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην μεγάλη αύξηση εισαγωγών που έρχονται στη χώρα μας με αβοκάντο χαμηλής ποιότητας τα οποία πιέζουν τις τιμές προς τα κάτω. Οι τιμές φέτος ξεκίνησαν την πρώτη εβδομάδα με 3 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό και τώρα έχουν πέσει στα 2,70 -2,60 ευρώ. Αυτήν την περίοδο υπάρχουν εισαγόμενα με 2,20 ευρώ το κιλό. Οι χώρες εισαγωγής είναι η Ισπανία, οι χώρες της Αφρικής και το Ισραήλ του οποίου τα αβοκάντο έχουν καλή ποιότητα. Επίσης υπάρχουν στην αγορά ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες Κυπριακών αβοκάντο.

Η μειωμένη παραγωγή ισοσκελίζεται με τις νέες φυτεύσεις δενδρυλλίων που θα έρχονται σε παραγωγή. Κάθε χρόνο φυτεύονται δεκάδες χιλιάδες δέντρα στην περιοχή της Κρήτης αν και κάποια αδυνατούν να έρθουν σε παραγωγή. Οι λόγοι που τα νέα δενδρύλλια αδυνατούν να παράγουν καρπούς είναι αρχικά εξαιτίας της αμφιβόλου ποιότητας φυτών που προμηθεύονται κάποιοι παραγωγοί από φυτώρια τα οποία συνήθως δεν είναι πιστοποιημένα. Επίσης τα προβλήματα σηψιρριζίας που δημιουργούνται στο φυτό από τον μύκητα Φυτόφθορα (Phytophthora cinnamoni) τα οποία επηρεάζουν σημαντικά τη ζωηρότητά του και η έλλειψη εμπειρίας του παραγωγού. Τέλος, ένας ακόμα περιοριστικός παράγοντας είναι οι ανάγκες της δενδρώδης καλλιέργειας σε νερό ιδιαίτερα για τις νέες φυτεύσεις. Η ποσότητα και η ποιότητα νερού επηρεάζουν σημαντικά την απόδοση. Θα πρέπει να γίνεται έλεγχος της ποιότητας σε περιπτώσεις που τα δέντρα ποτίζονται από νερό γεωτρήσεων. Για παράδειγμα στην περιοχή του Αποκορώνα στα ανατολικά Χανιά υπάρχει πρόβλημα υφαλμύρωσης».

13/12/2021 11:19 πμ

Συναντήσεις με εκπροσώπους συνεταιρισμών και μεταποιητών ακτινιδίων πραγματοποίησαν, το περασμένο Σάββατο (11/12), η κ. Όλγα Γεροβασίλη, η γενική γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, βουλευτής Άρτας και ο τομεάρχης Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λακωνίας, κ. Σταύρος Αραχωβίτης.

Συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης του Ακτινιδίου, Χρήστο Κολιό. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κολιός στον ΑγροΤύπο, «συζητήσαμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ακτινιδίων, όπως το αυξημένο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος (που επηρεάζει την καλλιέργεια αλλά και την αποθήκευση στα ψυγεία), το υψηλό κόστος μεταφορικών, την ελλειψη εργατών γης κ.α. Αξίζει να σημειωθεί πως το ακτινίδιο, στο οποίο η Ήπειρος είναι από τις περιοχές που πρωτοστατεί, είναι από τις πιο δυναμικές καλλιέργειες της χώρας μας με εξαγωγική ισχύ, σε πάνω από 50 χώρες του εξωτερικού».

Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εκμετάλλευσης Ακτινιδίων (ΑΣΕΑ) Άρτας και είδαν τις διαδικασίες τυποποίησης και συσκευασίας. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΑΣΕΑ κ. Άγγελος Ξυλογιάννης, «υπάρχει πρόβλημα με το υψηλό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που αυξάνει το κόστος άρδευσης. Όλες οι εκτάσεις με ακτινίδια είναι ποτιστικές και αρδεύονται με ιδιωτικές γεωτρήσεις. Στην περιοχή θα μπορούσε να υπάρξει λύση για μείωση του κόστους άρδευσης. Υπάρχει εδώ και χρόνια το φράγμα της Άρτας αλλά ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να το εκμεταλλευτούμε για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις γιατί δεν υπάρχει δίκτιο άρδευσης. 

Το επόμενο πρόβλημα είναι η έλλειψη αποθηκευτικών χώρων (ψυγεία). Το ακτινίδιο είναι ένα καθαρά εξαγώγιμο προϊόν. Κάνουμε εξαγωγές περίπου 300.000 τόνους ενώ σε μια 5ετία με την αύξηση των νέων φυτεύσεων αναμένεται η ποσότητα αυτή να διπλασιαστεί. Σήμερα οι αποθηκευτικοί χώροι καλύπτουν το 50% της ελληνικής παραγωγής. Επενδύσεις δεν μπορούν να υπάρξουν γιατί οι τράπεζες δεν στηρίζουν τον αγροτικό τομέα και έχουν υψηλά για την εποχή επιτόκια δανεισμού. Θα σας αναφέρω ότι η τιμή για το συσκευασμένο ακτινίδιο ανέρχεται στα 1,30 ευρώ το κιλό. Η τιμή για το ατυποποίητο ακτινίδιο από το χωράφι έχει τιμή στα 70 λεπτά το κιλό. Το κράτος χάνει από την πώληση ατυποποίητων ακτινιδίων απευθείας από το χωράφι περίπου 90 εκατ. ευρώ κάθε έτος. Αν έκανε επενδύσεις σε αποθηκευτικούς χώρους θα γέμιζε τα ταμεία του με αυτό το ποσό κάθε χρόνο και θα έκανε σύντομα την απόσβεση».     

10/12/2021 04:50 μμ

Προβληματισμό δημιουργεί η φετινή μείωση των άγριων μανιταριών στη χώρα μας. Όπως μας αναφέρουν συλλέκτες του είδους δεν υπάρχουν σαφείς λόγοι καθώς πρόκειται για πολύπλοκους οργανισμούς που επηρεάζονται από διάφορους εξωγενείς παράγοντες.

Ο κ. Λίνος Κόττης, γραμματέας μανιταρόφιλων Ελλάδoς επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει τρομερή έλλειψη άγριων μανιταριών φέτος. Παρά το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες και οι υγρασίες εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη των μανιταριών υπάρχουν ελάχιστες ως μηδαμινές ποσότητες από όλα τα είδη στη χώρα. Υποθέσεις για τα πιθανά αίτια υπάρχουν ωστόσο κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει γιατί και πότε βγαίνουν τα μανιτάρια. Τους δύο προηγούμενους μήνες αναμένονταν οι καρποφορίες του γένους Boletus - Βωλίτης το γνωστό Porcini και δεν υπάρχουν.μανιτάρι Βωλίτης

Επίσης αυτήν την περίοδο αναμένουμε μανιτάρια του γένους Lactarius - Λακτάριος, οι καρποφορίες των οποίων έπρεπε ήδη να είχαν ξεκινήσει σε πευκοδάση και ελατοδάση της χώρας. Μία υπόθεση που μπορεί να γίνει είναι εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας. Το μανιτάρι ή καρπόσωμα είναι το ορατό μέρος του μύκητα το οποίο διατηρείται από λίγες ώρες μέχρι λίγες ημέρες. Είναι καρπός μιας διαδικασίας που γίνεται υπόγεια. Το μυκήλιό του, δηλαδή το κύριο μέρος του μύκητα, αναπτύσσεται και μπορεί να διατηρηθεί, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες μέχρι και αρκετές χιλιάδες χρόνια. Επομένως δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις συνθήκες που ευνοούν την παραγωγή. Μπορεί να είναι κάτι περιστασιακό ωστόσο η μείωση είναι η χειρότερη που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία 20-25 χρόνια και αφορά όλες τις περιοχές της χώρας όπου αναπαράγονται τα μανιτάρια».

Ο κ. Νεκτάριος Φιλιππόπουλος, ειδικός άγριων μανιταριών και ιδρυτής της εταιρείας Fungi Hellas από την πλευρά του επιβεβαιώνει την πολύ έντονη μείωση άγριων ειδών μανιταριών φέτος γεγονός που πιθανόν να οφείλεται στις μεγάλες περιόδους ξηρασίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. «Δεν μπορούμε να ξέρουμε από ποιους παράγοντες επηρεάστηκαν καθώς είναι πολύπλοκοι οργανισμοί που επηρεάζονται από το υπόλοιπο φυσικό οικοσύστημα.

Τώρα βρισκόμαστε προς το τέλος της σεζόν καθώς είμαστε στα μέσα Δεκεμβρίου και κάποια βουνά είναι χιονισμένα. Από εδώ και στο εξής και μέχρι περίπου τις 10 Ιανουαρίου  μπορεί κανείς να βρει μανιτάρια του γένους Lactarius - Λακτάριος και του γένους Cantharellus - Κανθαρίσκος. Επίσης, το μανιτάρι Κρατηρίσκος ο χρυσίζων ή Χρυσή τρομπέτα (Craterellus lutescens), το μανιτάρι Κρατηρίσκος ο αμαλθοκερατοειδης - Μαύρη τρομπέτα (Craterellus cornucopioides) και το μανιτάρι Ύδνο το κυρτό (Hydnum repandum). Οι γνώστες του αντικειμένου μπορούν να βρουν μανιτάρια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Οι καταναλωτές που θα ήθελαν να δοκιμάσουν νωπά άγρια είδη μανιταριών έχουν πολύ λίγες επιλογές, καθώς υπάρχουν μόλις 4-5 καταστήματα στην Αθήνα, ανάμεσα σε αυτά και η Fungi Hellas. Η τιμή πώλησης για τα προαναφερόμενα είδη είναι στα 25 ευρώ το κιλό με ΦΠΑ. Σε άλλες χώρες του εξωτερικού, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, η ζήτηση άγριων μανιταριών παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που ασχολούνται με την εμπορία του είδους. Για την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των καταναλωτών έχει αυξηθεί».

26/11/2021 12:26 μμ

Με προβλήματα λόγω έλλειψης εργατών γης ολοκληρώθηκε η φετινή συγκομιδή ακτινιδίων. Με καλούς ρυθμούς γίνονται αυτή την εποχή οι ελληνικές εξαγωγές. Περίπου το 60% της ελληνικής παραγωγής ακτινιδίων εξάγεται προς τις αγορές της ΕΕ.

Ο κ. Χρήστος Κολιός, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου (ΕΔΟΑ), δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος υπήρξε σοβαρό πρόβλημα με τους εργάτες γης σε όλες τις παραγωγικές περιοχές εκτός της Καβάλας. Έχουν αυξηθεί τα στρέμματα καλλιέργειας στην χώρα μας. Επίσης η συγκομιδή πέφτει ίδιες ημέρες με τις ελιές και τα εσπεριδοειδή και δημιουργούνται προβλήματα.

Τα ακτινίδια πρέπει να συγκομιθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα όταν αποκτήσουν σωστό βαθμό ωρίμανσης. Ένα ποσοστό της παραγωγής φέτος καθυστέρησε να συγκομιστεί, με αποτέλεσμα να έχει αυξημένα σάκχαρα και να πωληθεί σε χαμηλές τιμές, έως 65 λεπτά το κιλό, γιατί έπρεπε να βγει γρήγορα στην αγορά.

Οι μέσες τιμές παραγωγού φέτος κυμάνθηκαν από 85 έως 90 λεπτά το κιλό αλλά σε κάποιες περιπτώσεις για καλής ποιότητας ακτινίδια έφτασαν μέχρι και το 1,10 ευρώ.

Πάντως καθυστέρησε να ξεκινήσει η παραλαβή της βασικής ποικιλίας Hayward, επειδή οι έμποροι και μεσίτες ήταν επιφυλακτικοί να δώσουν υψηλές τιμές. Φέτος έχει ανέβει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και αποθήκευσης, το οποίο τριπλασιάστηκε σε σχέση με πέρσι.

Το θετικό είναι ότι οι κύριοι ανταγωνιστές μας που είναι οι Ιταλοί έχουν και φέτος προβλήματα στην παραγωγή τους, με αποτέλεσμα να κερδίζουμε κάποιες αγορές τους και να εξάγουμε τα προϊόντα μας. Οι Ιταλοί υποστηρίζουν ότι φέτος έχουν μια παραγωγή ακτινιδίων της τάξης των 250.000 τόνων. 

Η ελληνική παραγωγή φέτος εκτιμάμε ότι κυμαίνεται στους 280.000 έως 300.000 τόνους. Η φετινή παραγωγή είχε πολλά ποιοτικά προβλήματα λόγω των παγετών του Απριλίου και των υψηλών θερμοκρασιών του Καλοκαιριού.

Όσον αφορά τις ελληνικές εξαγωγές, έχουν μειωθεί προς τις αγορές της Κίνας επειδή έχουν γίνει νέες φυτεύσεις και έχει αυξηθεί η κινέζικη παραγωγή. Εξάγουμε όμως ήδη σε χώρες της Λατινικής Αμερικής (Ουρουγουάη κ.α.) και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από Βραζιλία και Μεξικό. Για αυτό πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες για να ανοίξουν και αυτές οι αγορές για τα ελληνικά ακτινίδια».

24/11/2021 02:05 μμ

Οι εξαγωγές ακτινιδίων της χώρας μας στην Ισπανία έχουν σημειώσει μεγάλη άνοδο τα τελευταία έτη, ενώ η εξαγόμενη ποσότητα βαίνει συνεχώς αυξανόμενη κατά τη διάρκεια των ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ισπανικής Στατιστικής Υπητεσίας (DataComex), οι ελληνικές εξαγωγές το 2018 ήταν στους 20.000 τόνους, ενώ το 2020 έφτασαν στους 27.000 τόνους. Μάλιστα όσον αφορά τις ποσότητες οι ελληνικές εξαγωγές στην Ισπανία το 2020 αυξήθηκαν κατά 12,27% σε σχέση με το 2019. 

Στην πρώτη θέση τόσο σε αξία όσο και σε ποσότητα βρίσκεται η Νέα Ζηλανδία με την αξία των εξαγωγών ακτινιδίων να σημειώνει το 2020 αύξηση 39%. 

Σε αξία την δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Ιταλία, με εισαγωγές που ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ και έμειναν σχεδόν αμετάβλητες το 2020, αν και η ποσότητα μειώθηκε κατά 2,55%.

Στη δεύτερη θέση με βάση την ποσότητα βρίσκεται η Ελλάδα, η οποία σημείωσε και την υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση κατά το 2020, αφού τόσο η αξία όσο και η ποσότητα αυξήθηκαν κατά 40,4% και 12,2% αντίστοιχα. Σε αξία η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση με εξαγωγές που το 2020 έφτασαν τα 31 εκατ. Ευρώ (στοιχεία ΟΕΥ ελληνικής πρεσβείας στη Μαδρίτη).

Συνολικά, για το 2020, η Ισπανία εισήγαγε περί τους 138.045 τόνους, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση, σε σύγκριση με την εισαγόμενη ποσότητα του προηγούμενου έτους. 

Για το ίδιο έτος η συνολική αξία του εισαγόμενων ακτινιδίων ξεπέρασε τα 233,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 21,6%, εξαιτίας των υψηλότερων τιμών του προϊόντος.

Πάντως στην Ισπανία η εγχώρια παραγωγή ακτινιδίων αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς όλο και περισσότεροι αγρότες επιλέγουν την καλλιέργειά τους. Επομένως, εντός των επόμενων ετών αναμένεται το ισπανικό ακτινίδιο να κατέχει μεγαλύτερο μέρος της εσωτερικής κατανάλωσης.

12/11/2021 03:18 μμ

Στον Συνεταιρισμό Βιοκαλλιεργητών και Βιοκτηνοτρόφων «ΒΙΟΔΡΑΜΑ» στο νομό Δράμας, παραγωγοί ασχολούνται με τη βιολογική καλλιέργεια μύρτιλου. Ο κ. Νίκος Παπουτσής πρόεδρος του συνεταιρισμού και βιοκαλλιεργητής, σε συνέντευξή του στον ΑγροΤύπο, μίλησε για την μειωμένη φετινή παραγωγή μύρτιλου και την ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Πείτε μας λίγα λόγια για την καλλιέργεια και την παραγωγή της φετινής χρονιάς.

«Φέτος η χρονιά δεν ήταν πολύ καλή, υπήρχε πρόβλημα στην καρπόδεση και κατά τη διάρκεια σχηματισμού φύλλων λόγω των παγετών. Τα στάδια ανάπτυξης των μύρτιλων διαφέρουν από τα υπόλοιπα φυτά. Αρχικά ανθοφορούν, έπειτα καρποφορούν και στο αναπτύσσονται τα φύλλα. Χρησιμοποιούμε φυτά ρώσικα του γένους Vaccinium corymbosum τα οποία αντέχουν σε θερμοκρασίες μέχρι και -40°C και αναπτύσσονται επαρκώς αποδίδοντας υψηλή παραγωγή, εφόσον περάσουν μία περίοδο χαμηλών θερμοκρασιών, αλλά στο στάδιο της καρποφορίας και της έκπτυξης φύλλων είναι πολύ ευαίσθητα. Εκείνη την περίοδο με τον παγετό στους -9°C, κάηκαν τα φύλλα από το κρύο με αποτέλεσμα να μην αναπτυχθεί ικανοποιητικά ο καρπός. Η απώλεια παραγωγής εκτιμάται περίπου στο 40%. Σε μία καλή χρονιά μπορεί να πάρουμε το στρέμμα, ανάλογα με την εποχή συγκομιδής, από 500 έως 800 κιλά. Η συγκομιδή γίνεται σταδιακά με το χέρι, ξεκινάει από τέλη Μαϊού και ολοκληρώνεται τον δεκαπενταύγουστο. Αυτήν την περίοδο συγκομίζουμε τα φύλλα, τα οποία έχουν κιτρινοκόκκινο χρώμα και τα πουλάμε ως αφέψημα».

Υπάρχει ζήτηση στην εγχώρια αγορά; Τι προϊόντα διαθέτετε προς πώληση και σε τι τιμή; 

«Η ζήτηση για την εγχώρια αγορά είναι σταθερή και προέρχεται κυρίως από άτομα που είναι βίγκαν ή από καταναλωτές που προτιμούν τα βιολογικά προϊόντα. Το μύρτιλο είναι πολύ θρεπτικός καρπός και χορηγείται επίσης σε διαβητικούς που έχουν σάκχαρο στο αρχικό στάδιο γιατί έχει θεαματικά αποτελέσματα. Πουλάμε νωπό προϊόν στην Ελλάδα περιορισμένα καθώς το 80% της παραγωγής μεταποιείται. Είμαστε οι μόνοι στην Ευρώπη που παράγουμε συμπλήρωμα διατροφής σε κάψουλες το οποίο παράγεται από 100% βιολογικά μύρτιλα. Παράλληλα, φτιάχνουμε πάστα και μαρμελάδα από μύρτιλα, αποξηραμένα φύλλα τσαγιού και χυμούς από μύρτιλλα ή σε συνδυασμό με ρόδι. Η τιμή λιανικής για το νωπό μύρτιλο σε κεσεδάκι είναι στα 2 ευρώ, οι χυμοί στα 3 ευρώ τα 250 ml και το συμπλήρωμα στα 30 ευρώ». 

Υπάρχει ενδιαφέρον για εξαγωγές;

«Υπάρχει ενδιαφέρον για εξαγωγές και από φέτος προωθούμε τα προϊόντα μας στην Ελβετία και τη Γερμανία αλλά και στη Σαουδική Αραβία».

Ποια είναι τα επόμενα επιχειρηματικά σας σχέδια;

«Ήδη από φέτος συνεργαζόμαστε με έναν μελισσοκόμο και παράγουμε μέλι με μύρτιλο. Πρόκειται για ένα super food το οποίο περιέχει όλα τα θρεπτικά στοιχεία του μελιού και του μύρτιλου, έχει μοναδικό χρώμα και διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς το μέλι λειτουργεί ως συντηρητικό. Το μέλι το προωθούμε στο Ντουμπάι και από του χρόνου θα πωλείται και στην Ελλάδα. Επίσης, το όνομα του συνεταιρισμού θα αλλάξει στο άμεσο μέλλον και από ΒΙΟΔΡΑΜΑ θα λέγεται Grandpas blueberry».

11/11/2021 12:50 μμ

Σε Πέλλα και Ημαθία, όπου εντοπίζονται τα περισσότερα κτήματα της χώρας η συγκομιδή προχωρά.

Το χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς είναι οι μειωμένες αποδόσεις λόγω των παγετών της άνοιξης, η δε τιμή φθάνει ως τα 35 λεπτά το κιλό.

Ο κ. Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Γεωργών Βέροιας και καλλιεργητής λωτού ποικιλίας Jiro εδώ και πολλά έτη λέει στον ΑγροΤύπο, ότι «προχωρά η συγκομιδή του λωτού στην περιοχή μας. Οι τιμές κυμαίνονται φέτος στα 30 με 35 λεπτά το κιλό και σε γενικές γραμμές υπάρχει ζήτηση. Το δικό μας τον λωτό αγοράζει συγκεκριμένος έμπορος και μετά καταλήγει στα Lidl, όπου σήμερα πωλείται προς 2,29 ευρώ το κιλό. Ο όγκος παραγωγής δεν ήταν πολύ μεγάλος και ανάλογα το κτήμα, υπήρξαν μεγάλες διαφοροποιήσεις ως προς τις στρεμματικές αποδόσεις. Σε γενικές γραμμές οι αποδόσεις στον λωτό κυμαίνονται γύρω στους 3 τόνους ανά στρέμμα, το δε προϊόν ως καλλιέργεια δεν έχει και τεράστιες απαιτήσεις. Ο λωτός είναι μια καλή εναλλακτική, ώστε ο παραγωγός να αποκομίζει εισόδημα και το φθινόπωρο, όταν δηλαδή έχουν τελειώσει και μαζευτεί τα άλλα πυρηνόκαρπα. Λωτοί κυρίως καλλιεργούνται σε Ημαθία, Πέλλα, Δράμα, αλλά και νοτιότερα, όπως στο Αγρίνιο για παράδειγμα. Σε σχέση με τις ποικιλίες κυριαρχεί η Jiro στην χώρα μας στα στρέμματα, αλλά τελευταία βάζουν αρκετοί και την Rojo Brillante. Σημειωτέον ότι τα λωτόδεντρα είναι αιωνόβια».

«Η συγκομιδή του λωτού ποικιλίας Jiro είναι στο φουλ αυτή την περίοδο», ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Σάββας Παστόπουλος, γεωπόνος με κατάστημα γεωργικών εφοδίων στο Νέο Μυλότοπο Πέλλας. Όπως μας εξήγησε ο ίδιος «στους λωτούς ποικιλίας Rojo Brillante η παραγωγή είναι ελάχιστη, λόγω των καταστροφικών επιπτώσεων από τους παγετούς της περασμένης άνοιξης. Στα Jiro, που έχουν φέτος μεγαλύτερη παραγωγή ο αγρότης εισπράττει γύρω στα 28-35 λεπτά το κιλό και υπάρχει ζήτηση».

Καταστροφές στο Κιλκίς

Λωτό ποικιλίας Jiro καλλιεργούσε εδώ και χρόνια ο κ. Γιάννης Ιωαννίδης από το χωριό Άγιος Πέτρος Κιλκίς, όπως όμως δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα δέντρα του φέτος ξεράθηκαν όλα με αποτέλεσμα να μην έχει πλέον καθόλου παραγωγή, αλλά και τα δέντρα του, όπως του είπε ο γεωπόνος του, να μην μπορούν να επανέλθουν... Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη πέρσι η χρονιά πήγε πολύ καλά, το προϊόν απορροφήθηκε όλο, οι δε τιμές που πήρε ο ίδιος για την παραγωγή του έφθασαν και τα 50 λεπτά το κιλό.

02/11/2021 05:35 μμ

Βρισκόμαστε στο μέσο της συγκομιδής η οποία σε γενικές γραμμές θα φτάσει τα περσινά επίπεδα. Η επέκταση της καλλιέργειας και η ζήτηση του ακτινιδίου παγκοσμίως κατατάσουν την Ελλάδα στη δεύτερη θέση από άποψη όγκου παραγωγής παγκοσμίως.

Ο κ. Γιάννης Πασσαλίδης, πρόεδρος του συνεταιρισμού Νέστου, μας μίλησε για τη φετινή παραγωγή ακτινιδίων. «Είμαστε στο μέσο της συγκομιδής και αυτήν την στιγμή σταματήσαμε εξαιτίας της βροχόπτωσης. Η παραγωγή φέτος αν και έχει πληγεί από τους ανοιξιάτικους παγετούς και το χαλάζι ωστόσο ενδέχεται να είναι ελαφρώς αυξημένη συγκριτικά με την περσινή, εξαιτίας των νέων φυτειών που είναι φέτος παραγωγικές. Πανελλαδικά η περσινή παραγωγή σύμφωνα με επίσημα στοιχεία έφτασε τους 300.000-305.000 τόνους και υπάρχει περίπτωση φέτος να φτάσεις τους 320.000 τόνους. Η συγκομιδή έχει καθυστερήσει και όπως με ενημέρωσαν από τα άλλα παραγωγικά κέντρα της χώρας αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Από φέτος και για τα επόμενα χρόνια ο χρόνος συγκομιδής θα μεγαλώσει γιατί ο όγκος παραγωγής έχει αυξηθεί θεαματικά.

Από τις φετινές καιρικές συνθήκες δεν έχουν επηρεαστεί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του καρπού παρά μόνο το μέγεθός του. Φέτος έχουμε κατά 1-2 νούμερα στην καλύμπρα μικρόκαρπα ακτινίδια. Τα δέντρα επίσης δεν υπάρχει καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου παρά μόνο σε περιπτώσεις έντονων χαλαζοπτώσεων. 

Η ζήτηση κρατήθηκε ψηλά εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής αν και αρχικά είχαμε αρκετά μεγαλύτερες προσδοκίες. Οι διακινητές είτε είναι συνεταιριστικές ομάδες είτε είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, ανοίγουν νέους δρόμους ως προς την προώθηση του προϊόντος και εκτός ΕΕ. Εμείς σαν συνεταιρισμός, εδώ και τέσσερα χρόνια, προωθούμε το 80% της παραγωγής μας εκτός ΕΕ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει φέτος είναι η αποθήκευση των ακτινιδίων. Τα διαθέσιμα ψυγεία δεν επαρκούν καθώς ο όγκος παραγωγής έχει γιγαντωθεί. Οι ψυκτικοί θάλαμοι είναι ένα τεράστιο έξοδο και οι εγκρίσεις του αναπτυξιακού νόμου καθυστερούν. Εμείς πέρσι βάλαμε έναν και ευτυχώς στην περιοχή υπάρχουν οργανωμένοι συνεταιρισμοί και ιδιωτικές επιχειρήσεις και έχουμε τη δυνατότητα αποθήκευσης προς το παρόν. Έτσι ανάλογα με τη ζήτηση πουλάμε τα προϊόντα μας από τώρα και μέχρι τον Μάρτιο - Απρίλιο αν και ο κύριος όγκος παραγωγής πωλείται τον Φεβρουάριο - Μάρτιο.

Η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή ακτινιδίου και να γίνει εθνικό προϊόν. Τα τελευταία τρία χρόνια είμαστε στις τρεις πρώτες παραγωγικές χώρες παγκοσμίως. Μπορούμε να ξεπεράσουμε την Ιταλία. Φέτος οι τιμές είναι καλές για τον παραγωγό. Για πρώτη φορά κάποιες ιδιωτικές εταιρείες αγοράζουν τους καρπούς με τιμή ασφαλείας». Η παραγωγή στην Ιταλία έχει μειωθεί σημαντικά, καταλήγει ο κ. Πασσαλίδης και μεγάλο μέρος της ελληνικής παραγωγής το αγοράζουν Ιταλοί διακινητές.

Ο κ. Θάνος Βλάχος, παραγωγός ακτινιδίων και μέλος του Δ.Σ. του ΑΣ Πυργέτου, από την πλευρά του επισημαίνει ότι «τα στρέμματα στην περιοχή της Λάρισας αυξάνονται κάθε χρόνο. Στον συνεταιρισμό τα στρέμματα είναι περίπου 1.000 και στην περιοχή 5.000. Έχουμε καλή παραγωγή χωρίς σημαντικές απώλειες. Οι τιμές παραγωγού από το χωράφι είναι στα 0,90 - 1 ευρώ. Εμείς ως ομάδα παραγωγών έχουμε δικούς μας ψυκτικούς θαλάμους και από φέτος θα αρχίσουμε να προωθούμε μόνοι μας τα προϊόντα μας στην εγχώρια αγορά και στο εξωτερικό». 

Τέλος, συζητώντας με τον κ. Μανώση Ζήση, από την Ζεύς Ακτινίδια, μας ενημερώνει ότι «η παραγωγή στην περιοχή της Πιερίας και της Άρτας είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι ενώ ελαφρώς μειωμένη είναι στην περιοχή της Ημαθίας - Πέλλας εξαιτίας των παγετών. Παράλληλα επαληθεύει το γεγονός ότι τα ακτινίδια είναι μικρότερα σε μέγεθος συγκριτικά με πέρσι. Το γεγονός αυτό ίσως επηρεάσει τις τιμές στους καρπούς που προορίζονται για πώληση στις λαχαναγορές οι οποίοι είναι συνήθως μεγαλύτερου μεγέθους από αυτούς που προορίζονται για πώληση σε σούπερ μάρκετ παγκοσμίως. 

Τώρα μόλις ξεκινάμε τις εξαγωγές. Ο μεγαλύτερος όγκος παραγωγής εξάγεται κυρίως στην Αγγλία και στην Ισπανία. Επίσης μεγάλες ποσότητες προωθούνται στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Λατινική Αμερική κ.α. Η ζήτηση φέτος είναι ανοδική. Ο λόγος είναι η πτωτική τάση παραγωγής που σημειώνεται στην Ιταλία. Φέτος εκτιμάται ότι η ιταλική παραγωγή θα φτάσει τους 225.000 τόνους και πέρσι ήταν 250.000 τόνους. Εμείς πουλάμε το ακτινίδιο των 100 gr. στα 1,60 ευρώ το κιλό. Η τιμή είναι αυξημένη καθώς υπάρχει πίεση και από την πλευρά των παραγωγών.   

Η παραγωγή ακτινιδίου παγκοσμίως χωρίζεται στο βόρειο και στο νότιο ημισφαίριο. Στο βόρειο ημισφαίριο είναι οι χώρες της Ευρώπης εκ των οποίων η παραγωγή αρχίζει από τώρα μέχρι και τον Μάιο και στο νότιο ημισφαίριο είναι η Νέα Ζηλανδία και η Χιλή. Τα ακτινίδια της Χιλής στην Ελλάδα έχουν πλέον εξαντληθεί, ενώ τα ακτινίδια από την Νέα Ζηλανδία θα εξαντληθούν γύρω στις 15 Δεκεμβρίου. Η Νέα Ζηλανδία είναι η πρώτη χώρα σε όγκο παραγωγής στο κόσμο, δεύτερη είναι η Ελλάδα, τρίτη η Ιταλία και τέταρτη η Χιλή. 

Φέτος ξεκινάμε δειγματοληπτικά την εμπορία κίτρινου ακτινιδίου. Η τιμή του θα είναι πιο ακριβή κατά 50%. Από του χρόνου θα αρχίσουν οι επενδύσεις στους ψυκτικούς θαλάμους ελεγχόμενης ατμόσφαιρας για μεγαλύτερη διάρκεια αποθήκευσης των ακτινιδίων».

21/10/2021 09:18 πμ

Ξεκίνησε από την Τρίτη (19/10) στην χώρα μας, με μικρές ποσότητες, η συγκομιδή ακτινιδίων της ποικιλίας Hayward. Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αυξηθεί ο ρυθμός της συγκομιδής. 

Θυμίζουμε ότι κατά τη συλλογή και συσκευασία των συγκομισθέντων ακτινιδίων οι βαθμοί των καρπών πρέπει να είναι τουλάχιστον 6,2 brix ή μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία 15%, ενώ σε όλα τα επόμενα στάδια διακίνησης οι βαθμοί brix των καρπών πρέπει να είναι τουλάχιστον 9,5.
 
Ο κ. Ζήσης Μανώσης, μέλος της διοίκησης της «Ζευς Ακτινίδια», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η φετινή παραγωγή αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια περίπου με τα περσινά επίπεδα. Έχουμε μια μείωση της παραγωγής λόγω των παγετών σε κάποιες περιοχές (Ημαθία, Καβάλα κ.α.). Όμως παράλληλα βγαίνουν στην παραγωγή νέα δέντρα. Συνεχίζονται με μεγάλους ρυθμούς οι νέες φυτεύσεις στην χώρα μας (περίπου 10.000 στρέμματα ετησίως).

Οι παραγωγοί ζητούν τιμή στα 1 ευρώ το κιλό. Από την άλλη οι έμποροι είναι διστακτικοί να δώσουν αυτή την τιμή λόγω της αύξησης του κόστους συντήρησης, τον τριπλασιασμό των ναύλων και την αύξηση κατά 15% των υλικών συσκευασίας.

Πάντως η ζήτηση για εξαγωγές είναι αυξημένη. Στη διεθνή αγορά οι ποσότητες ακτινιδίων από Νέα Ζηλανδία και Χιλή είναι μειωμένες. Σε περίπου 20 ημέρες δεν θα υπάρχουν ακτινίδια από το νότιο ημισφαίριο. Επίσης η φετινή ιταλική παραγωγή φαίνεται είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι κατά περίπου 10% (πέρσι 250.000 τόνοι, φέτος 215.000 τόνοι)». 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, την περίοδο 2019-2020 οι εξαγωγές ακτινιδίων (από 1/9/2019 έως 31/8/2020) ανήλθαν στους 176.059 τόνους και ήταν αξίας 163,5 εκατ. ευρώ. Για την περίοδο 2020-2021 οι εξαγωγές ακτινιδίων (από 1/9/2020 έως 31/8/2021) ανήλθαν στους 160.066 τόνους και ήταν αξίας 178,4 εκατ. ευρώ.   

Από την πλευρά του ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit - Hellas, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης από «Έλληνες, Ιταλούς και Βαλκάνιους εμπόρους» και την τρέχουσα περίοδο ακτινιδίων χωρίς να πληρούν τις κατάλληλες απαιτήσεις για βαθμούς ωρίμανσης, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) ή για «βιομηχανική χρήση», που υπονομεύουν όλη την προσπάθεια της χώρας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων της και προς τούτο εισήχθησαν πολλά bins από την μολυσμένη Ιταλία, για την πραγματοποίηση καταστρατήγησης της ΚΥΑ (Αντώνογλου), κινδυνεύοντας να διατεθούν ακατάλληλα προς νωπή κατανάλωση προϊόντα. Από 1/8/2021 έως και 8/10/2021 οι αναγγελίες φορτίων που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή - διακίνηση ακτινιδίων αφορούσαν 4.641 τόνους. Εφιστάται η προσοχή των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών στην εντατικοποίηση των ελέγχων στα ακτινίδια της κύριας ποικιλίας Hayward, στα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας, τόσο για τον έλεγχο εισαγωγής περιεκτών (bins κ.α.) προς αποφυγή μόλυνσης των καλλιεργειών μας όσο και για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των εξαγομένων προϊόντων μας προς αποφυγή δυσφήμησης των προϊόντων μας».   
 

20/10/2021 10:49 πμ

Οι συγκομιδές για τα πρώιμα αβοκάντο έχουν ξεκινήσει ωστόσο οι αποδόσεις είναι σε κάποιες περιοχές των Χανίων λιγοστές γεγονός που οφείλεται κυρίως στους καύσωνες κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας.
 
Εδώ και μία εβδομάδα υπάρχει παραγωγή αβοκάντο σε κάποιες περιοχές των Χανίων όπως μας εξηγεί ο κ. Παντελής Λεδάκης από την εταιρεία Avocado Hellas με την πρώιμη ποικιλία Zutano να σημειώνει φέτος σημαντικές απώλειες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών οι οποίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς κατά την περίοδο Ιουνίου - Ιουλίου και είχαν ως αποτέλεσμα πολλές ανθόρροιες και καρποπτώσεις. «Η απώλεια είναι μεγάλη και για τις υπόλοιπες ποικιλίες. Μετά την ποικιλία Zutano ακολουθούν η ποικιλία Bacon και η ποικιλία Fuerte. Η ποικιλία Fuerte συγκομίζεται μετά τις 28 Οκτωβρίου και υπάρχει μία αλληλουχία ως προς την ωριμότητα των ποικιλιών για να υπάρχει αβοκάντο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Γενικά με αυτές τις αυξομοιώσεις θερμοκρασιών παρατηρούμε ότι τα δέντρα έχουν στρεσαριστεί. Παράλληλα σε κάποια κτήματα έχουμε παρατηρήσει ότι τα δέντρα μαραίνονται πλήρως, τα αίτια ωστόσο δεν είναι ακόμα γνωστά και διερευνώνται καθώς είναι μία σχετικά καινούργια καλλιέργεια και δεν υπάρχει γνώση αναφορικά με την συμπτωματολογία».
 
Ο κ. Γιώργος Κορναράκης, υπεύθυνος στο τμήμα εμπορίου του ΑΣ Χανίων μας δίνει επίσης κάποια επιπρόσθετα στοιχεία. «Κάποιες περιοχές στα Χανιά Κρήτης είναι έτοιμες προς συγκομιδή. Η ωριμότητα των καρπών μετράται βάσει την παραμετρική τιμή της ξηράς ουσίας η οποία πρέπει να είναι πάνω από 19 βαθμούς για να συγκομιστούν τα αβοκάντο. Η ποικιλία που συγκομίζεται πρώτη είναι η Zutano. Είναι γεγονός ότι έχουν γίνει ζημιές οι οποίες προκλήθηκαν από τον καύσωνα κατά την περίοδο της ανθοφορίας. Σε κάποιες περιοχές οι απώλειες εκτιμούνται στο 80%. Όσοι καρποί έχουν παραμείνει στα δέντρα επειδή είναι λίγοι είναι καλής ποιότητας και μεγαλύτερου μεγέθους. Η παραγωγή αβοκάντο γίνεται κυρίως στα Χανιά καθώς στην Κρήτη οι κλιματικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξή τους και σε κάποιες περιοχές στο Ηράκλειο.

Έχουμε ήδη ξεκινήσει την εμπορία του προϊόντος. Την προηγουμένη εβδομάδα με την πρώτη συγκομιδή η τιμή ήταν στα 3 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό και αυτήν την εβδομάδα έπεσε ελαφρώς στα 2,90 ευρώ το κιλό για τα αβοκάντο Α΄ ποιότητας. Οι συγκομιδές για την Zutano ολοκληρώνονται μέχρι τον Νοέμβριο και συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες ποικιλίες. Η ποικιλία Fuerte συγκομίζεται μέχρι τον Φεβρουάριο. Γενικά υπάρχει παραγωγή όλο τον χρόνο αλλά οι ποσότητες είναι μικρότερες το διάστημα από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Την καλοκαιρινή περίοδο εισαγόμενα αβοκάντο έρχονται από το Νότιο ημισφαίριο δηλαδή από την Νότια Αφρική, το Περού και την Χιλή. Τον Ιούνιο τα εισαγόμενα αβοκάντο έρχονται σε πολύ χαμηλές τιμές και ανταγωνίζονται τα ελληνικά αβοκάντο. Τα εισαγόμενα αβοκάντο ωστόσο δεν έχουν την ίδια ποιότητα με τα ελληνικά καθώς κόβονται ανώριμα με χαμηλής περιεκτικότητας λιπαρά. Ωριμάζουν κατά τη διάρκεια μεταφοράς η οποία συνήθως διαρκεί μέχρι και ένα μήνα. Επομένως η ποιότητα δεν είναι πάντα η αναμενόμενη. Αντίθετα τα κρητικά αβοκάντο κόβονται ώριμα και προωθούνται στην ελληνική αγορά αμέσως. Τέλος ο κ. Κορναράκης αναφέρει ότι έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις εμφάνισης ασθενειών σε μεμονωμένα κτήματα. Δεν είναι γενικευμένο φαινόμενο. Δεν λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα για να περιοριστούν οι όποιες μολύνσεις. Η καλλιέργεια είναι σχετικά νέα και δεν υπάρχει καταρτισμένο γεωπονικό προσωπικό που να γνωρίζει την αντιμετώπιση».

15/10/2021 10:47 πμ

Οι συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων για την παραγωγή ροδιού στη χώρα μας είναι καταστρεπτικές. Παράλληλα, η υψηλή ζήτηση του προϊόντος έχει ως αποτέλεσμα υψηλές τιμές ωστόσο πολλοί είναι οι παραγωγοί που έχουν εγκαταλείψει την καλλιέργεια.

Ο κ. Γιώργος Αναστόπουλος από τον Πύργο Ηλείας, μέλος της Ομάδας Παραγωγών «Αλφειός Ρόδι» σχολιάζει την κατάσταση. «Η ποικιλία Ako που είναι και η πιο πρώιμη έχει συγκομισθεί και για την ποικιλία Ερμιόνη οι συγκομιδές ολοκληρώνονται σήμερα στην περιοχή. Για τις ποικιλίες αυτές οι παραγόμενες ποσότητες είναι πολύ περιορισμένες καθώς δεν υπάρχουν μεγάλες στρεμματικές εκτάσεις και φέτος έχουν γίνει πολλές καταστροφές στο φυτικό κεφάλαιο. Ο κύριος όγκος παραγωγής μας προέρχεται από την ποικιλία Wonderful η οποία συγκομίζεται αυτήν την περίοδο. Διαπιστώνουμε μεγαλύτερη καταστροφή πλέον η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στους ανοιξιάτικους παγετούς. Επίσης 100 στρέμματα με δέντρα ροδιάς μελών του συνεταιρισμού στην Αρχαία Ολυμπία έχουν καεί. Η εκτίμηση είναι ότι η παραγωγή είναι κατά 40% μειωμένη συγκριτικά με πέρσι. Γενικά μιλώντας, είναι η τρίτη συνεχόμενη ελλειμματική χρονιά για την καλλιέργεια του ροδιού στη χώρα μας. Οι βροχές αυτήν την περίοδο είναι εξίσου ανεπιθύμητες καθώς οι καρποί δεν έχω προλάβει να ωριμάσουν πλήρως και τα ρόδια σκάνε και πέφτουν στο έδαφος. Πολλοί παραγωγοί έχουν ξεκινήσει τις πρόωρες συγκομιδές για να μην έχουν μεγάλη απώλεια παραγωγής. Ωστόσο η μείωση της ποιότητας είναι δεδομένη καθώς δεν έχουν προλάβει οι καρποί να φτάσουν στα επιθυμητά brix και οι καρποί είναι μικρότερου μεγέθους. Τα επιθυμητά brix στο ρόδι είναι πάνω από 15 και σύμφωνα με αυτήν την παράμετρο κοστολογείται το προϊόν από τους πελάτες.

Η ζήτηση των καρπών αυτήν την περίοδο είναι πολύ υψηλή. Η Ako ως πρώιμη ποικιλία συνήθως έχει και πολύ καλές τιμές. Φέτος η τιμή κιλού στα συσκευαστήρια είναι 1,55-1,70 ευρώ ενώ η αντίστοιχη τιμή πέρσι ήταν 1,20-1,30 ευρώ το κιλό. Η τιμή για την ποικιλία Wonderful στα συσκευαστήρια τώρα είναι 1,50- 1,60 ευρώ το κιλό ενώ πέρσι ήταν περίπου στο 1,20 ευρώ. Η τιμή παραγωγού είναι ελαφρώς μικρότερη καθώς δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος συσκευασίας. Γενικότερα, στα ρόδια παρατηρείται άνοδος τιμών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και αργότερα καθώς αυξάνεται η ζήτησή τους. Επίσης οι παραγωγοί που έχουν ξεκινήσει από τώρα την συγκομιδή αποθηκεύουν τα προϊόντα τους στα ψυγεία και τα διανέμουν περίπου γύρω στα μέσα Φεβρουαρίου. Οπότε εκείνη την περίοδο ενσωματώνεται στην τελική τιμή και το κόστος αποθήκευσης 2-2,5 μηνών. Η εμπορεύσιμη ποσότητα για νωπό φρούτο φέτος θα είναι κατά πολύ μειωμένη και θα προωθηθούν για νωπή κατανάλωση ρόδια β’ κατηγορίας, τα οποία δεν καλύπτουν ποιοτικά χαρακτηριστικά εμφάνισης και χρησιμοποιούνταν κυρίως για χυμοποίηση. Αντίστοιχα μειωμένες θα είναι και οι ποσότητες χυμοποίησης όπου και για αυτήν την περίπτωση θα χρησιμοποιηθούν και ρόδια γ’ κατηγορίας. Εκτιμώ ότι σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρχουν διαθέσιμες ποσότητες ροδιών μετά τα Χριστούγεννα.

Σημαντικό είναι τέλος να αναφερθούμε και στις αποζημιώσεις από τον παγετό που δεν έχουν δοθεί από τον ΕΛΓΑ. Υπάρχει μία κατηγορία απαιτήσεων για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για δενδρώδεις καλλιέργειες όπου βέβαια συμπεριλαμβάνονται και τα ρόδια. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε θετική ανταπόκριση. Εμείς πληρώνουμε κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ. Υπάρχουν ωστόσο παραγωγοί που ήδη από πέρσι έχουν εγκαταλείψει τα κτήματά τους βλέποντας ότι δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδά τους. Για το λόγο αυτό η εγχώρια ζήτηση είναι εξαιρετικά αυξημένη και πλέον στις αγορές βλέπουμε ρόδια που προέρχονται από το Περού».

Από την πλευρά του ο κ. Παναγιώτης Αθανασιάδης, ως διευθυντής και υπεύθυνος πωλήσεων του ΑΟΣ Δράμας εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τη φετινή χρονιά. Είναι μία από τις χειρότερες χρονιές για την καλλιέργεια του ροδιού. Όπως είναι γνωστό οι εκτός εποχής παγετοί έχουν καταστρέψει παραγωγή και φυτικό κεφάλαιο σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Η απώλεια εισοδήματος για τον παραγωγό είναι δεδομένη και για τον λόγο αυτό οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ σε όλες τις περιοχές της χώρας είναι απαραίτητες. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στην περιοχή Δράμας - Καβάλας όπου ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι εκτιμήσεις και το γεγονός αυτό είναι απαράδεκτο καθώς η καταστροφή στο φυτικό κεφάλαιο θα έχει αντίκτυπο στην παραγωγή για τα επόμενα 5 χρόνια. Η στρεμματική έκταση με ρόδια στην περιοχή Δράμας - Καβάλας φτάνει τις 55.000. Στον συνεταιρισμό αντίστοιχα η συνολική έκταση των μελών είναι 2.000 στρέμματα. Η κύρια εμπορική ποικιλία που χρησιμοποιείται είναι η Wonderful η οποία υπό κανονικές συνθήκες συγκομίζεται τώρα. Ωστόσο τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν καθυστερήσει την συγκομιδή. Η ποικιλία Ako δεν προτιμάται σε μεγάλο βαθμό καθώς η μετασυλλεκτική διάρκεια ζωής του καρπού είναι μικρή».

14/10/2021 11:56 πμ

Ήδη πωλήθηκε το σύνολο της παραγωγής ξερών σύκων της ΣΥΚΙΚΗΣ. Μιλάμε για μια παραγωγή γύρω στους 1.000 τόνους.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της «ΣΥΚΙΚΗΣ», Παναγιώτης Παπαγεωργίου, «οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού είχαν σαν αποτέλεσμα να υπάρχει μειωμένη παραγωγή σύκων που πάνε για αποξήρανση και με πολλά προβλήματα ποιότητας. Πάντως οι τιμές παραγωγού ήταν αυξημένες σε σχέση με πέρσι. Πάντως η ζήτηση ήταν καλή και όλα τα σύκα πήγαν για εξαγωγή».

Όσον αφορά την αναδιάρθρωση στις συκιές, ο κ. Παπαγεωργίου τονίζει ότι «από το 2022 θα ξεκινήσει το πρόγραμμα όπως μας έχει αναφέρει το ΥπΑΑΤ. Τώρα εμείς κάνουμε την καταγραφή των παραγωγών. Οι φυτεύσεις θα γίνουν σε Μεσσηνία, Λακωνία και νότια Αρκαδία.

Τα κονδύλια για το πρόγραμμα θα προέρχονται από το ταμείο Ανάκαμψης. Εμείς έχουμε ήδη ετοιμάσει πιστοποιημένα φυτά σε φυτώρια. Για τα σύκα περιμένουμε ένα κονδύλι στα 15 εκατ. ευρώ. Από το 2022 θα ξεκινήσουν οι νέες φυτεύσεις αλλά εκτιμώ ότι ο μεγάλος αριθμός φυτεύσεων θα γίνει μέσα στο 2023».   

14/10/2021 10:01 πμ

Αύξηση της τιμής του κιλού της μαστίχας κατά 4 ευρώ, αποφάσισε προχθές το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ).

Έτσι η τιμή στην πρώτη ποιότητας μαστίχα, φθάνει στα 91 ευρώ από 87 (ποσοστό 4,6%). Επίσης αύξηση 4 ευρώ δίνεται και στη 2η και 3η κατηγορία.

«Η συγκομιδή της μαστίχας αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Η ΕΜΧ με την αύξηση της τιμής στηρίζει έμπρακτα τον παραγωγό και την οικονομία του νησιού», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Γιώργος Τούμπος.

«Φέτος ο καύσωνας είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε μείωση της παραγωγής. Πάντως η πανδημία δεν μας έχει επηρεάσει και αναμένεται να έχουμε όπως και πέρσι αύξηση του τζίρου. Εκτιμώ ότι η μαστίχα έχει καλές προοπτικές στις διεθνείς αγορές και υπάρχει καλή ζήτηση», προσθέτει.

05/10/2021 05:17 μμ

Στην περιοχή της Άρτας σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, η ανεμπόδιστη είσοδος φυτών και υλικών συσκευασίας από την Ιταλία προκαλεί μεγάλη αναταραχή καθώς η γειτονική χώρα τα τελευταία χρόνια πλήττεται από μία πολύ καταστρεπτική ασθένεια ακτινιδίων. Στις υπόλοιπες ωστόσο περιοχές η συγκομιδή αναμένεται χωρίς κανένα πρόβλημα και προβλέπεται μία πολύ καλή εμπορική χρονιά.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Άγγελος Ξυλογιάννης, πρόεδρος του συνεταιρισμού Α.Σ.Ε.Α. Άρτας «ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι συγκομιδές καθώς αναμένουμε οι προς συγκομιδή καρποί της ποικιλίας Hayward να φτάσουν 6,5 brix (περιεκτικότητα σακχάρων). Η συγκομιδή υπολογίζεται γύρω στις 15 Οκτωβρίου. Στην Άρτα φέτος έχουμε μείωση παραγωγής κατά 25%-30% η οποία είναι αποτέλεσμα των επιπτώσεων του παγετού του Απριλίου. Υπό κανονικές συνθήκες ο όγκος συγκομιδής είναι 3.500 τόνοι/στρέμμα και τώρα αναμένουμε γύρω στους 2.500 τόνους/στρέμμα. Ανάλογη μείωση υπάρχει σε περιοχές της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας.

Ωστόσο κάτι πολύ σημαντικό που μας προβληματίζει είναι η τεράστια μείωση της παραγωγής στην Ιταλία. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα πριν 10 χρόνια η Ιταλία, ως μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές χώρες ακτινιδίου, παρήγαγε 600.000 τόνους και πέρσι μόλις 200.000 τόνους. Η μείωση οφείλεται σε μία ασθένεια (Moria) που χτυπάει τις Ιταλικές σοδειές ακτινιδίων. Είχε ξεκινήσει από τη βόρεια Ιταλία και έχει επεκταθεί μέχρι την Σικελία. Παρακαλούμε τους αρμόδιους φορείς, χωρίς κανένα αποτέλεσμα, να απαγορευτεί η είσοδος στην Ελλάδα ιταλικών φυτών ακτινιδιάς και υλικών συσκευασίας ακτινιδίων (bins) τα οποία χρησιμοποιούνται στα στάδια συγκομιδής, αποθήκευσης και εμπορίας των ακτινιδίων και είναι ήδη χρησιμοποιημένα από τη γειτονική χώρα, καθώς η ασθένεια μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα. Έχουμε απευθυνθεί και στην κυβέρνηση  χωρίς ωστόσο να έχουμε θετική ανταπόκριση».

Ο κ. Θανάσης Βλάχος πρόεδρος του ΑΣ Πυργετού Λάρισας μας ενημερώνει ότι η συγκομιδή και εμπορία ακτινιδίων Ηayward θα ξεκινήσει από 1 Νοεμβρίου στην περιοχή. Δεν υπάρχει μείωση παραγωγής και η ποσότητα, όπως επισημαίνει, αναμένεται να είναι ίδια με τα περσινά δεδομένα δηλαδή γύρω στους 3.000-5.000 τόνους το στρέμμα ανάλογα με την τοποθεσία του κάθε κτήματος.

Ο κ. Τάσος Καρκατζάλος, γεωπόνος και διευθυντής του ΑΣ Νέστος διευκρινίζει ότι «μέχρι στιγμής έχουν συγκομισθεί μόνο τα ακτινίδια της πρώιμης ποικιλίας Green Light, τα οποία ωριμάζουν περίπου έναν μήνα πριν την ποικιλία Hayward, ενώ οι συγκομιδές για τα ακτινίδια Hayward θα ξεκινήσουν από 15 Οκτωβρίου όπως προβλέπεται και από την υπουργική απόφαση. Με βάση τις μέχρι στιγμής προβλέψεις δεν υπάρχει μείωση παραγωγής καθώς κάποιες απώλειες λόγω ακαρπίας, παγετών και χαλαζοπτώσεων που υπάρχουν έχουν ισοσταθμιστεί με τις παραγωγές των νέων εκτάσεων. Υπολογίζεται ότι η παραγωγή για την επαρχία του Νέστου θα φτάσει περίπου τους 50.000 τόνους. Εδώ στη δική μας περιοχή η οποία είναι και πιο απομακρυσμένη από τις υπόλοιπες παραγωγικές περιοχές της χώρας, ευτυχώς προς τον παρόν δεν υπάρχει κάποιο κρούσμα είτε από το βακτήριο είτε από την ασθένεια Moria. Παράλληλα προωθούμε σε εξαγωγές πάνω από το 50% της συνολικής μας παραγωγής. Συγκεκριμένα μεγάλο ποσοστό της παραγωγής εξάγεται στον Καναδά, στην Κίνα και στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη οι κυριότερες χώρες εξαγωγής είναι η Αγγλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Γερμανία. Η πολύχρονη εξαγωγική μας δραστηριότητα μας επιτρέπει να συνάψουμε συνεργασίες με άλλες χώρες για την προώθηση των καρπών ωστόσο η τιμή φέτος είναι ακόμα ρευστή και δεν έχουν γίνει ακόμα συμβόλαια. Το γεγονός αυτό οφείλεται στις προσαυξήσεις των μεταφορών, του πετρελαίου κ.α. Ευελπιστούμε ωστόσο η τιμή να ανέλθει σε υψηλότερα επίπεδα από τα περσινά με σκοπό να ανταμειφθούν οι παραγωγοί για τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς».

29/09/2021 12:41 μμ

Μια καλλιέργεια πατροπαράδοτη, που αφορά την Κρήτη, αρχίζει και παίρνει τα πάνω της, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος από αρτοποιία-ζαχαροπλαστική.

Αναβιώνει τα τελευταία χρόνια μια παραδοσιακή καλλιέργεια της Κρήτης, αυτή της χαρουπιάς, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον αρκετών παραγωγών, να ασχοληθούν με αυτήν, δεδομένης και της δύσκολης κατάστασης, στην οποία έχει περιέλθει η ελαιοκαλλιέργεια, τα αμπέλια κ.λπ.

Στο Ρέθυμνο οι πιο πολλές φυτείες

Ένας από τους παραγωγούς χαρουπιού, που πλέον πιάνει στο εμπόριο τιμές ακόμα και άνω του 1 ευρώ το κιλό, είναι ο Μύρων Χιλετζάκης, αντιπρόεδρος στην Ένωση Ηρακλείου. Όπως μας ανέφερε το ενδιαφέρον αυξάνει τελευταία για την καλλιέργεια, λόγω του ότι το χαρούπι μπήκε στην αρτοποιία και ζητείται πλέον πολύ από αυτήν, όπως και στην ζαχαροπλαστική. Σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη που καλλιεργεί χαρουπιές τρία χρόνια τώρα, η καλλιέργεια εντοπίζεται κυρίως στο νομό Ρεθύμνου, ο οποίος παράγει κάθε χρόνο 4.000 - 5.000 τόνους χαρουπιού, το οποίο προορίζεται και για ζωοτροφή.

Τέσσερις χαρουπόμυλοι

Καθοριστική, εξηγεί, ο κ. Χιλετζάκης είναι η χρήση του χαρουπιού σε παξιμάδια, γλυκά, μπάρες, ενώ μεγάλη ζήτηση γνωρίζει και το χαρουπόμελο. Όπως μας λέει, αν η χαρουπιά φυτευτεί σε ξηρικό τόπο ή σε πλαγιές, χρειάζεται δέκα χρόνια, για να γίνει κανονικό δέντρο και να καρποφορήσει, αν όμως μπει σε γόνιμο και αρδευόμενο μέρος, τότε εντός τετραετίας από την φύτευση, δίνει το πρώτο εισόδημα. Σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη, λόγω της ιδιαίτερα έντονης ζήτησης για χαρούπι αυτή την περίοδο (επειδή έχει μπει στις διατροφικές συνήθειες πολύ κόσμου), η τιμή στον παραγωγό φθάνει ή και ξεπερνά το 1 ευρώ το κιλό. Στο Ρέθυμνο υπάρχουν τέσσερις χαρουπόμυλοι δε, που αγοράζουν προϊόν.

Πολλοί θα επεκτείνουν τις φυτείες μέσω Δάσωσης

Στο τέλος ο κ. Χιλετζάκης αναφέρει ότι αρκετοί αγρότες αναμένουν την προκήρυξη προγραμμάτων της δάσωσης, που επιδοτεί την χαρουπιά, για να αυξήσουν τα στρέμματα που καλλιεργούν, ενώ μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον των αγροτών για στροφή στην χαρουπιά, από άλλα προϊόντα, που τα τελευταία χρόνια δεν είναι αποδοτικά.

22/09/2021 03:16 μμ

Μειωμένη η παραγωγή σε ορισμένες περιοχές της χώρας, παρά το γεγονός ότι μπαίνουν και νέα κτήματα στο παιχνίδι.

Καλή προδιαγράφεται και φέτος η χρονιά στο ακτινίδιο, με την ζήτηση σε πολύ υψηλά επίπεδα, το ίδιο και τις τιμές, που στις πρώτες συμφωνίες είναι αυξημένες κατά τουλάχιστον 20% από πέρσι.

Στο νομό Πιερίας, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Διονύσης Φόλιος, παραγωγός ακτινίδιου, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καρίτσας και αντιδήμαρχος αγροτικών του δήμου Δίου-Ολύμπου: «παρατηρείται ήδη έντονη ζήτηση για τα ακτινίδια Hayward της περιοχής μας. Τα Τσεχελίδης έχουν πουληθεί και μαζευτεί, σε τιμές έως και 75 λεπτά. Στα Hayward οι κοπές θα αρχίσουν μετά τα μέσα Οκτωβρίου. Ήδη στην περιοχή μας έχουν εμφανιστεί έμποροι από το εξωτερικό και κυρίως Ιταλοί. Γίνονται κουβέντες για τις τιμές και συμφωνίες με τιμή παραγωγού από 1 έως και 1,05 ευρώ το κιλό. Ποιοτικά είμαστε πολύ καλά και δεν έχουμε προβλήματα από ζημιές».

Στην Άρτα οι πρώτες κοπές στα Hayward αναμένονται γύρω στις 20 του μήνα. Η παραγωγή εκτιμάται μειωμένη κατά 25-30%, όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο ο κ. Άγγελος Ξυλογιάννης, μέλος ΔΣ στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εκμετάλλευσης Ακτινιδίων Άρτας. Σύμφωνα με τον κ. Ξυλογιάννη: «υπάρχει μια τάση για μια τιμή 20% πάνω από πέρσι. Έτσι, για το νούμερο 30 του καρπού που αφορά ένα ακτινίδιο 100 γραμμαρίων, αναμένουμε η τιμή παραγωγού να πάει στα 85 λεπτά το κιλό, από 70 που ήταν πέρσι. Βέβαια, ανά κτήμα και περιοχή θα παίξει ρόλο και η ποιότητα».

Ο Νίκος Δημητρίου, παραγωγός από τη Νάουσα εκ μέρους της Dimitriou Family Fruits λέει στον ΑγροΤύπο πως θα αρχίσει κοπές στις 15 με 20 Οκτωβρίου, έχοντας συμφωνήσει με έμπορο για μια τιμή στο 1 ευρώ το κιλό. Όπως μας εξήγησε ο Νίκος Δημητρίου, στην περιοχή της Επισκοπής δεν υπάρχουν γενικά ζημιές από τον παγετό και οι αποδόσεις θα είναι καλές. Στην ποικιλία Τσεχελίδης, όπως μας ανέφερε ο ίδιος, πούλησε προς 75 λεπτά το κιλό.

Στον Πυργετό, τέλος, οι πρώτες κοπές στα Hayward αναμένονται το επόμενο διάστημα, όμως όπως μας λέει ο πρόεδρος του τοπικού ΑΣ Πυργετού, κ. Θανάσης Βλάχος, έχουν κλειστεί οι πρώτες συμφωνίες με τιμές έως και 1,10 ευρώ το κιλό στον παραγωγό. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή της περιοχής και η ζήτηση είναι πολύ έντονη.

13/09/2021 12:59 μμ

Aπό 1/8/2021 έως και 9/9/2021 έχουμε 119 αναγγελίες φορτίων για εξαγωγή ακτινιδίων, που αφορούσαν 398,5 τόνους, υποστηρίζει ανακοίνωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas. 

Όπως δηλώνει ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Incofruit - Hellas, «οι παραπάνω ποσότητες καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ με κίνδυνο δυσφήμισης του προϊόντος εάν δεν πληρούν τις ενωσιακές- εθνικές εμπορικές προδιαγραφές, ενώ δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μας η διενέργεια των ζητηθέντων ελέγχων.

Παρά τη δήλωσή μας, στις 27/8/2021, ορισμένοι «έμποροι» συγκόμισαν και διακίνησαν - εξήγαγαν ακτινίδια που αυτή την περίοδο δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ωριμότητας ή εμπορικής ποιότητας και κατά παράβαση της υφιστάμενη ΚΥΑ. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για την διαφύλαξη της φήμης των οπωροκηπευτικών μας προϊόντων.

Η συγκομιδή του καρπού νωρίτερα χωρίς να πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές ωριμότητας, (δηλαδή βαθμούς ωρίμανσης 6,2ο Brix, μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) είναι μια πραγματική απερισκεψία και εμφανής ανευθυνότητα, η οποία μπορεί να καταστρέψει την αρχή της εμπορικής περιόδου».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 4 - 10/9/2021, είναι οι εξής:
Πορτοκάλια 341.205 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 325.395 τόνων
Λεμόνια 14.892 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 14.728 τόνων
Ροδάκινα 35.916 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 100.587 τόνων
Καρπούζια 211.215 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 205.172 τόνων
Κεράσια 36.008 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 38.927 τόνων
Νεκταρίνια 16.673 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 57.794 τόνων
Βερίκοκα 14.325 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 20.683 τόνων 
Σταφύλια 29.165 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 31.597 τόνων 

10/09/2021 12:52 μμ

Η καταστροφή των δέντρων και η μειωμένη φετινή καρποφορία προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους παραγωγούς ροδιών, καθώς όπως αναφέρουν οι συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων θα έχουν αντίκτυπο και στις χρονιές που ακολουθούν. 

Αυτήν την περίοδο μόλις έχει ξεκινήσει η συγκομιδή πρώιμων ροδιών της ποικιλίας Αko, ενώ ο κύριος όγκος αναμένεται από αρχές Οκτωβρίου με την ποικιλία Wonderful η οποία είναι και η επικρατέστερη στην Ελλάδα. Στον Πύργο Ηλείας, ο κ. Αναστόπουλος, μέλος της Ομάδας Παραγωγών «Αλφειός Ρόδι» εκφράζει στον ΑγροΤύπο την άποψη του για την παραγωγή και τη φετινή χρονιά. «Οι ποικιλίες ροδιού που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα είναι λίγες και είναι οι εξής: η Αko η οποία είναι πρώιμη ποικιλία με γλυκούς καρπούς, η Wonderful η οποία είναι η μεγαλύτερη σε στρεμματική έκταση και έχει γλυκόξινους καρπούς και η ελληνική ποικιλία Ερμιόνη με σχετικά γλυκούς καρπούς. Όσον αφορά την ωρίμανση, έχει ξεκινήσει η συγκομιδή της Αko, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, ακολουθεί η Ερμιόνη από τις 15 Σεπτεμβρίου και η Wonderful. Η φετινή χρονιά ήταν καταστροφική για την παραγωγή και το φυτικό κεφάλαιο. Στα πρώιμα ρόδια έχουμε απώλεια όγκου παραπάνω από 50%. Στην Wonderful περιμένουμε να ολοκληρωθεί η ωρίμανση των ροδιών για να κάνουμε εκτιμήσεις. Αναφορικά με την πώληση προωθούμε την παραγωγή σε μεγάλα σούπερ μάρκετ της χώρας. Οι τιμές είναι ανοδικές και πιο συγκεκριμένα η τιμή χονδρικής για το μονόσειρο τελάρο φέτος ξεπερνάει τα 1,50 ευρώ ενώ πέρσι ήταν στα 95 λεπτά. Φέτος δεν έχουμε τη δυνατότητα για εξαγωγές, καθώς όλη η παραγωγή θα απορροφηθεί στην εσωτερική αγορά. Κανονικά προωθούμε ρόδια στην Ολλανδία, την Σερβία, και την Ελβετία». Πάντως ο κ. Αναστόπουλος σχολιάζει το γεγονός ότι πολλοί παραγωγοί έχουν εγκαταλείψει την καλλιέργεια, εκριζώνοντας τα δέντρα ωστόσο τα στρέμματα είναι ίδια γιατί οι εναπομείναντες προχώρησαν σε νέες φυτεύσεις.

Ο κ. Ακρίδας, παραγωγός και μεταποιητής ροδιού με καθετοποιημένη μονάδα στην περιοχή της Πάτρας, υποστηρίζει ότι η φετινή μείωση της παραγωγής είναι πολυπαραγοντικό ζήτημα. «Αυτήν την περίοδο συγκομίζεται η ποικιλία Αko η οποία προορίζεται για κατανάλωση καρπού. Εγώ ως μεταποιητής χυμοποιήσης μπορώ να σας πω ότι υπάρχει μία αισθητή μείωση στην παραγωγή των ποικιλιών Wonderful και Ερμιόνη, οι οποίες χρησιμοποιούνται για αυτόν τον σκοπό. Στην περιοχή και γενικότερα στην Νότια Ελλάδα δεν υπήρχε τόσο πρόβλημα με τους παγετούς όσο με την παρατεταμένη ανομβρία. Παράλληλα, επηρεάζουν δυσμενώς την υγεία των δέντρων οι προσβολές από μύκητες και έντομα. Οι κυριότεροι εντομολογικοί εχθροί είναι οι μελίγκρες που εμφανίζονται από αρχές Μαΐου μέχρι και τον Ιούλιο, οι αλευρώδεις από τον Ιούλιο μέχρι και αυτήν την περίοδο και η μύγα της Μεσογείου η οποία εμφανίζεται κατά την ωρίμανση του καρπού. Από μυκητολογικές ασθένειες εκτεταμένο πρόβλημα δημιουργεί η Αλτερνάρια. Είναι νωρίς ακόμα να μιλήσουμε για τιμές. Οι στρεμματικές εκτάσεις είναι μειωμένες. Η εικόνα που έχω είναι ότι τα τελευταία 5 χρόνια κάποιοι σταματούν την καλλιέργεια και ελάχιστοι έχουν προχωρήσει σε νέες φυτεύσεις. Οι ροδιές δεν δίνουν μεγάλο εισόδημα ανά στρέμμα όπως ευελπιστούσαν με αποτέλεσμα η καλλιέργεια να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους».

Τέλος, μας μίλησε ο κ. Παναγιώτης Αθανασιάδης, διευθυντής και υπεύθυνος πωλήσεων στον ΑΣΟΠ στη Δράμα. Όπως αναφέρει, «στον συνεταιρισμό που είναι και αναγνωρισμένη ομάδα παραγωγών κάνουμε συμβολαιακή γεωργία στην καλλιέργεια της ροδιάς και υποστηρίζουμε τον αγρότη από την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου, μέχρι την συγκομιδή και εμπορία. Η έκταση των μελών μας είναι 6.000 στρέμματα και είναι ίδια με τα περσινά δεδομένα. Η ποικιλία που χρησιμοποιούμε είναι η Wonderfull. Οι συγκομιδές σε όλη την λεκάνη της Μεσογείου και στην Ελλάδα είναι από αρχές Οκτωβρίου. Οι φετινές επιπτώσεις των καιρικών συνθηκών ήταν καταστροφικές, τόσο για την φετινή καρποφορία όσο και για το φυτικό κεφάλαιο των δέντρων. Μιλάμε για απώλεια 60% - 80%. Αναφέρομαι στους εκτός εποχής παγετούς, στις 25-26 Μαρτίου και στις 8-9 Απριλίου. Νωρίτερα οι θερμοκρασίες ήταν πολύ υψηλότερες από τις αναμενόμενες με αποτέλεσμα να γεμίσουν τα δέντρα με χυμούς. Με καταστροφή 80% του φυτικού κεφαλαίου δεν θα έχουμε παραγωγή για τα επόμενα 2-3 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν οι αναβλαστήσεις. Σαν συνεταιρισμός, με μέλη σε όλη την Ελλάδα, ενημερώσαμε έγκαιρα τον ΕΛΓΑ, ο οποίος ανταποκρίθηκε πανελλαδικά για την αποζημίωση των καταστροφών εκτός από το κατάστημα Καβάλας - Δράμας, όπου βρίσκεται και η έδρα του συνεταιρισμού και τα περισσότερα κτήματα είναι βιολογικά».