Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ξεκίνησε πρόωρη συγκομιδή και εξαγωγή ακτινιδίων ποικιλίας Τσεχελίδη

09/08/2024 01:24 μμ
Σε παράνομες κοπές ακτινιδίων, ποικιλίας Τσεχελίδης, τα οποία αυτή την περίοδο δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ωριμότητας ή εμπορικής ποιότητας, κατά παράβαση της υφιστάμενης ΚΥΑ, προχώρησαν ορισμένοι παραγωγοί και διακίνησαν έμποροι.

Σε παράνομες κοπές ακτινιδίων, ποικιλίας Τσεχελίδης, τα οποία αυτή την περίοδο δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ωριμότητας ή εμπορικής ποιότητας, κατά παράβαση της υφιστάμενης ΚΥΑ, προχώρησαν ορισμένοι παραγωγοί και διακίνησαν έμποροι, οι οποίοι εξήγαγαν τις ποσότητες στην Ισπανία.

Την παραπάνω αποκάλυψη κάνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχε το προηγούμενο διάστημα.

«Αυτή η πρόωρη συγκομιδή είναι μια πράξη ανευθυνότητας, η οποία απειλεί έως και «υπονομεύει» τις προοπτικές μιας προσπάθειας προώθησης των εξαγωγών των ακτινιδίων, που ήδη την εμπορική περίοδο 2023/2024 κατέγραψε για μια ακόμη σεζόν ρεκόρ σε αξία, ύψους 305 εκατ. ευρώ, κατατάσσοντας το προϊόν στην πρώτη θέση των εξαγομένων νωπών οπωροκηπευτικών μας προϊόντων», επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit Hellas.

«Η συγκομιδή του καρπού νωρίτερα χωρίς να πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές ωριμότητας, (δηλαδή βαθμούς ωρίμανσης 6,2 βαθμούς Brix και μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) είναι μια πραγματική απερισκεψία και εμφανής ανευθυνότητα, η οποία μπορεί να καταστρέψει την εν όψει εμπορική περίοδο αποθαρρύνοντας τους πελάτες μας για επαναλαμβανόμενες αγορές με ότι θα σημάνει αυτό για την ελληνική οικονομία πολύ περισσότερο που εφέτος απαιτείται η ποιότητα των εξαγομένων προϊόντων μας να διατηρείται στα υψηλότερα επίπεδα. Ζητείται όπως:

1) Κινητοποιηθούν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, που παρά την έγκαιρη πληροφόρησή τους δεν δραστηριοποιήθηκαν, για έλεγχο των διακινουμένων προς εξαγωγή φρούτων και λαχανικών και σε περίπτωση ανεύρεσης των προς εξαγωγή φορτίων ακτινιδίων ελεγχθούν εκτός των φορολογικών και τα σχετικά συνοδευτικά εκδοθέντα πιστοποιητικά συμμόρφωσης και φυτουγείας.

2) Αναζητηθούν και ελεγχθούν οι παραγωγοί προμηθευτές των εν λόγω προϊόντων αν και κατά πόσο είναι καλλιεργητές ακτινιδίων ποικιλίας που θα αναγράφεται στα πιστοποιητικά και

3) Ελεγχθούν οι αναλύσεις των εξαχθέντων φορτίων ως προς την ύπαρξη των προβλεπομένων ορίων για σάκχαρα και ξηράς ουσίας.

Τα παραπάνω πρέπει να ερευνηθούν, ως προβλέπονται στις σχετικές διατάξεις προκειμένου να μη δυσφημισθούν τα ελληνικά ακτινίδια και χαθούν για τα ελληνικά οπωροκηπευτικά προϊόντα αγορές - πελάτες της χώρας μας», προσθέτει.

Πάντως η πρόωρη συγκομιδή ακτινιδίων αποτελεί συχνό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας.

Όπως υποστηρίζει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωσης Ακτινιδίων, σε σχετική επιστολή που είχε σταλεί το 2023 στο ΥπΑΑΤ, «είναι γνωστό ότι, πέραν των ακτινιδίων ποικιλιών Hayward και Τσεχελίδη, ακόμη και ως προς τις πρωϊμότερες ποικιλίες - Summer Kiwi, Sorelli και Green light που είναι σε κάθε περίπτωση πολύ περιορισμένες - θα πρέπει για τη συγκομιδή, εμπορία και εξαγωγή τους να πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις: δεν δύναται τα σάκχαρα των προς συγκομιδή καρπών να είναι λιγότερα των 6,2 brix και να μην έχουν μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία ποσοστού τουλάχιστον 15%, όπως άλλωστε ορίζει η νομοθεσία.

Η πιθανή επίτευξη καλύτερων τιμών για μικρό χρονικό διάστημα από ορισμένους Έλληνες ευκαιριακούς επαγγελματίες - εξαγωγείς - εμπόρους, χωρίς υποδομή, γνώση και αξιοπιστία, μπορεί να βοηθά τους ίδιους, καταστρέφει όμως τις προσπάθειες των αξιόπιστων παραγωγών και εξαγωγέων που ενδιαφέρονται για την ποιότητα των προϊόντων που εξάγουν και τη διαφύλαξη του «καλού ονόματος» των ελληνικών ακτινιδίων, το οποίο έστησαν όλα αυτά τα χρόνια στις απαιτητικές διεθνείς αγορές, πραγματοποιώντας σημαντικές επενδύσεις».

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
05/12/2024 04:03 μμ

Η ξηρασία και το μειωμένο εισόδημα «χτύπησαν» την καλλιέργεια μπανάνας στην Κρήτη που ακολουθεί μια φθίνουσα πορεία.

Αν και υπάρχει μεγάλη ζήτηση από όλη την Ελλάδα η παραγωγή έχει μειωθεί και δεν μπορεί να την καλύψει.

Ο κ. Χρήστος Μάλλιος, έμπειρος παραγωγός και πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Μπανανοπαραγωγών Κρήτης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ασχολούμε με την καλλιέργεια της μπανάνας από το 1975 και είμαι πρόεδρος του συνεταιρισμού από το 1990.

Η καλλιέργεια γίνεται σε θερμοκήπια αλλά και υπαίθρια. Η διαφορά είναι στις αποδόσεις, στις υπαίθριες κυμαίνονται από 2,5 έως 4 τόνους το στρέμμα και στα θερμοκήπια ξεκινά από 5 τόνους το στρέμμα.

Η φύτευση γίνεται από τα τέλη Μαρτίου μέχρι τα τέλη Απριλίου κυρίως με μεγάλες παραφυάδες. Όταν το φυτό (μπανανοστάφυλο) είναι έτοιμο, κόβεται πράσινο.

Ο μεγαλύτερος όγκος παραγωγής μπανάνας βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Άρβης στην Κρήτη. Όμως τα τελευταία χρόνια πολλοί στρέφονται από την καλλιέργεια μπανάνας στην καλλιέργεια αγγουριών γιατί έχουν αποδόσεις και εισόδημα στους παραγωγούς. Μείωση έχουμε και στην υπαίθρια καλλιέργεια που όλο και περιορίζεται. Όσοι παραγωγοί έμειναν στην καλλιέργεια διακινούν τις μπανάνες μόνοι τους στις λαϊκές αγορές

Η μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας έχει σαν αποτέλεσμα μείωσης της παραγωγής. Από τους περίπου 3.000 τόνους που είχαμε το 2023 φέτος εκτιμώ ότι δεν ξεπερνούν τους 1.000 τόνους. Οι τιμές παραγωγού παραμένουν σε σταθερά επίπεδα γύρω στο 1,20 ευρώ το κιλό η συμβατική και στα 2 ευρώ η βιολογική.

Φέτος όμως υπήρξε σοβαρό πρόβλημα λόγω της ξηρασίας. Η μπανάνα έχει μεγάλες ανάγκες άρδευσης και θέλει νερό καλής ποιότητας. Ευτυχώς πριν λίγες ημέρες είχαμε βροχοπτώσεις στην περιοχή».

Από την πλευρά του ο κ. Γεώργιος Λυκάκης, έμπειρος παραγωγός μπανάνας από την Άρβη του Δήμου Βιάννου, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «το μεγάλο πρόβλημα για την καλλιέργεια της κρητικής μπανάνας είναι ότι δεν υπάρχει πια αρκετό νερό για την άρδευσή της. Η καλλιέργεια έχει μεγάλες ανάγκες σε νερό (χρειάζεται 80% υγρασία).

Επίσης δεν συμφέρει στον παραγωγό να την πουλάει σε έμπορα παρά μόνο να τη διακινεί ο ίδιος στις λαϊκές αγορές. Με τιμή παραγωγού 1,20 έως και 1,30 ευρώ το κιλό δεν μπορεί να φέρει εισόδημα. Από την άλλη στην λιανική κυμαίνεται στα 2 - 2,50 ευρώ το κιλό στο Ηράκλειο και στα 3 - 3,50 ευρώ το κιλό στην Αθήνα.

Κάθε δέντρο παράγει ένα «σταφύλι» με μπανάνες, το οποίο κόβεται ολόκληρο και τοποθετείται σε παλέτες (σε κάθε παλέτα χωράνε 12 «σταφύλια»). Η συγκομιδή γίνεται σταδιακά.

Μεγάλο πρόβλημα επίσης είναι ότι δεν δίνει εισόδημα στον παραγωγό όπως τα υπόλοιπα κηπευτικά. Έχουμε μειωμένες αποδόσεις (λιγότερα κιλά), που κυμαίνονται στα θερμοκήπια στους 5 έως 6 τόνους το στρέμμα, σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα κηπευτικά (αγγούρι και ντομάτα). Καλλιεργείς για 14 μήνες τις μπανάνες και σου δίνουν το μισό εισόδημα σε σχέση με το αγγούρι που το καλλιεργείς 6 μήνες».

Τελευταία νέα
28/11/2024 05:02 μμ

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκομιδή αβοκάντο.

Φέτος έχουμε μια ικανοποιητική χρονιά όσον αφορά την ποσότητα και την ποιότητα με καλά μεγέθη. Πρόβλημα υπάρχει αυτή την εποχή με την κατανάλωση, όπως και στα υπόλοιπα τρόφιμα λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Γιώργος Κορναράκης, παραγωγός και υπεύθυνος του τμήματος Εμπορίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων, δήλωσε στον ΑγροΤύπο «από τα μέσα Οκτωβρίου έχει ξεκινήσει η συγκομιδή των αβοκάντο στα Χανιά και γενικότερα στην Κρήτη, από τις πρώιμες ποικιλίες, όπως είναι η Zutano, η Benic και η Bacon. Ακολούθησε το Νοέμβριο η ποικιλία Fuerte που θα συγκομίσεται μέχρι τον Φεβρουάριο.

Η ελληνική Fuerte είναι μια ιδιαίτερη ποικιλία με πολύ καλά γευστικά χαρακτηριστικά λόγω του μικροκλίματος της περιοχής. Δεν έχει καμιά σχέση με την ισπανική Fuerte. Το πρόβλημα είναι ότι δεν την γνωρίζουν στο εξωτερικό και δεν την προτιμούν για εξαγωγή. Βέβαια υπάρχει και μεγάλη διαφορά στην τιμή. Στην Λαχαναγορά η τιμή χονδρικής για την ελληνική Fuerte είναι στα 3 ευρώ το κιλό, όταν η ισπανική έχει τιμή στα 2,10 ευρώ.

Από τον Φεβρουάριο και μετά ξεκινά η συγκομιδή της Hass, που είναι πολύ δημοφιλή ποικιλία στο εξωτερικό, ειδικά η βιολογική.

Φέτος είχαμε για πρώτη χρονιά πρόβλημα με τον τετράνυχο, από αβοκάντο που ήρθαν από την Ισπανία. Οι παραγωγοί πάντως κατάφεραν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αλλά αύξησε το κόστος.

Στην Κρήτη στο παρελθόν κάναμε αραιή φύτευση και τα δέντρα μεγάλωναν. Τα τελευταία χρόνια κάνουμε πυκνή φύτευση και κρατάμε με κλάδεμα χαμηλά τα δέντρα, έτσι έχουμε μειωμένο κόστος συγκομιδής.

Ήδη η Περιφέρεια έχει καταθέσει φάκελο στο ΥπΑΑΤ για να χαρακτηριστεί η ποικιλία Hass στην Κρήτη σαν προϊόν με Προστασία γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ).

Έχουμε ιστορικά στοιχεία που αναφέρουν ότι από τη δεκαετία του 60 κάναμε εξαγωγές αβοκάντο στην Κρήτη. Μόνο την τελευταία δεκαετία οι Έλληνες άρχισαν να βάζουν στη διατροφή τους το αβοκάντο. Σαν συνεταιρισμός έχουμε στόχο να εμπορευόμαστε 1.000 τόνους αβοκάντο ετησίως. Στην Κρήτη παράγουμε περίπου 6.000 με 7.000 τόνους αβοκάντο.

Στην χώρα μας κάνουμε και εισαγωγές αβοκάντο, το καλοκαίρι κυρίως από Νότια Αφρική (Περού, Χιλή κ.α.) και το χειμώνα κυρίως από Ισπανία και Ισραήλ.

Τα ελληνικά αβοκάντο βγαίνουν στην αγορά από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι τον Μάιο. Θα πρέπει να χορηγηθούν χρήματα από το κράτος στα ερευνητικά κέντρα για να βρεθούν πιο πρώιμες και όψιμες ποικιλίες ώστε στην χώρα μας να έχουμε παραγωγή όλο το έτος. Πάντως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για νέες φυτεύσεις αβοκάντο. Συνήθως στην περιοχή βάζουν ποικιλίες Fuerte και Hass».

Ο κ. Ευάγγελος Κουτούπης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων Χανίων (Biocoop), αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ο φετινός καύσωνας έφερε κάποιες απώλειες στην παραγωγή. Επίσης η βιολογική καλλιέργεια έχει μια αύξηση του κόστους σε σχέση με την συμβατική κατά 20% - 25% αλλά έχει και καλύτερη τιμή, που αυτή την εποχή κυμαίνεται από 3 έως 3,30 ευρώ το κιλό.

Προσπαθούμε τα τελευταία χρόνια να κρατάμε σε σταθερά επίπεδα την τιμή. Από την άλλη έχει μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με την λιανική που έφτανε στα 7 έως 7,5 ευρώ το κιλό. Πάντως στα βιολογικά έχουμε καταναλωτές που γνωρίζουν ότι αγοράζουν ένα καλής ποιότητας προϊόν και αυτό έχει μεγαλύτερη βαρύτητα σε σχέση με την τιμή.

Είναι μια δύσκολη καλλιέργεια το αβοκάντο ακόμη και για τη δυτική Κρήτη. Θέλει σταθερή θερμοκρασία 20 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Αντίθετα με ότι πιστεύουν δεν καταναλώνει πολύ νερό αλλά θέλει μεγάλο αριθμό ποτισμάτων. Η φυτόφθορα είναι μία από τις βασικές ασθένειες που δύσκολα αντιμετωπίζεται από τους βιοκαλλιεργητές.

Πάντως ο συνεταιρισμός βρίσκεται κοντά στους παραγωγούς μέλη του (από Χανιά και Ρέθυμνο) από την φύτευση του δέντρου μέχρι την συγκομιδή του προϊόντος.

Κάνουμε κυρίως εξαγωγές σε όλη την Ευρώπη. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν όσοι θέλουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια είναι ότι οι πρώιμες ποικιλίες (Zutano, Benic κ.α.) είναι πιο εύκολες καλλιεργητικά αλλά δεν έχουν μεγάλο εξαγωγικό ενδιαφέρον όπως έχει η Hass που είναι όμως πιο δύσκολη όσον αφορά την καλλιέργεια».

Ο κ. Κυριάκος Φραντζεσκάκης, που καλλιεργεί 15 στρέμματα με αβοκάντο, ποικιλίες Zutano και Fuerte, στη Δημοτική Ενότητα (Δ.Ε.) Νέας Κυδωνίας των Χανίων, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος επηρεάστηκαν τα δέντρα από τους καύσωνες και είχαμε μια απώλεια παραγωγής και καρπόπτωση. Εδώ και ένα μήνα έχουμε ξεκινήσει την συγκομιδή. Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στα μεγάλα μεγέθη 2,5 ευρώ το κιλό και στα μικρά γύρω στα 2 ευρώ».

21/11/2024 03:44 μμ

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος με ακρωνύμιο PRIMESOFT (www.prime-soft.eu), πραγματοποιήθηκε το διάστημα 4-5 Νοεμβρίου διεθνές workshop σχετικά με τις προκλήσεις στην καλλιέργεια μαλακών καρπών (φράουλα, σμέουρο, βατόμουρο, μύρτιλο).

Ο Δρ. Γεώργιος Μαγγανάρης, Καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου ήταν ο διοργανωτής του συνεδρίου το οποίο ήταν κλειστού τύπου και το παρακολούθησαν πλέον των 80 ατόμων με ισότιμη συμμετοχή από Πανεπιστημιακά ιδρύματα/ερευνητικούς φορείς και ιδιωτικές εταιρείες.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιελάβανε 34 προφορικές παρουσιάσεις, κατανεμημένες σε επτά θεματικές ενότητες.
Θεματικές ενότητες:

1.Τεχνολογίες έναυσης για την αντιμετώπιση αβιοτικών συνθηκών καταπόνσης
2.Στρατηγικές γενετικής βελτίωσης και προώθηση νέων ποικιλιών προσαρμοσμένες στην κλιματική αλλαγή
3.Καθορισμός ποιοτικών και φυτοχημικών ιδιοτήτων μαλακών καρπών
4.Μοντέλα παραγωγής και καλλιεργητικές πρακτικές
5.Βιώσιμες λύσεις για την αειφορική παραγωγή μούρων
6.Προκλήσεις στον κλάδο παραγωγής μαλακών φρούτων σε διαφορετικές κλιματικές συνθήκες
7.Τεχνολογικές καινοτομίες στον κλάδο παραγωγής μαλακών φρούτων

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν δύο συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης στο τέλος κάθε ημέρας του Συνεδρίου που αφορούσαν
(1) την προώθηση ερευνητικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών
(2) και τι αναζητούν οι εταιρείες από τον ακαδημαϊκό χώρο σε επίπεδο βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας.
Τέλος, η Δρ. Sonja Bergner παρουσίασε χρηματοδοτικά εργαλεία για την υποβολή προτάσεων καινοτομίας (Innovation Actions) και έρευνας και καινοτομίας (Research & Innovation Actions) στα πλαίσια του Ορίζοντα 2021-2027.

Ομιλίες συνεδρίου:
Το πρόγραμμα του συνεδρίου και οι περιλήψεις των παρουσιάσεων είναι ηλεκτρονικά διαθέσιμες μέσω του συνδέσμου:
https://www.prime-soft.eu/assets/files/Primesoft_Soft_Fruits_Workshop1.pdf

Σχετικά με το πρόγραμμα PRIMESOFT

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου συντονίζει το Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα με το ακρωνύμιο PRIMESOFT σε συνεργασία με 4 εταίρους (Katholieke Universiteit Leuven, The Spanish National Research Council, The University of Potsdam, the National Technical University of Athens) που αφορά την εφαρμογή παραγόντων έναυσης σε νωπούς καρπούς υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως η φράουλα και τα σμέουρα. Σε επίπεδο εφαρμοσμένης έρευνας επιχειρείται η βελτιστοποίηση πρωτοκόλλων παραγωγής με έξυπνες γεωργικές πρακτικές και η διερεύνηση εμπορικής εφαρμογής νέων παραγόντων έναυσης ως μέρος αυτών των πρωτοκόλλων. Σε επίπεδο βασικής έρευνας, το πρόγραμμα PRIMESOFT διερευνά τον τρόπο δράσης των παραγόντων έναυσης μέσω της χρήσης μοντέλων, την ανάλυση του κόστους κύκλου ζωής, καθώς και την εφαρμογή μεταγραφωματικών και μεταβολομικών προσεγγίσεων.
Επιστημονικός Υπεύθυνος: Καθηγητής Γιώργος Μαγγανάρης
Website: www.prime-soft.eu

16/10/2024 12:06 μμ

Ξεκίνησε επίσημα η συγκομιδή των ακτινιδίων της ποικιλίας Hayward στις παραγωγικές ζώνες καλλιέργειας της χώρας.

Η ζήτηση στην αγορά είναι καλή και οι παραγωγοί βλέπουν φέτος καλύτερες τιμές σε σχέση με τις περσινές.

Πέρυσι οι μέσες τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν από 90 λεπτά έως 1 ευρώ το κιλό, ανάλογα τα μεγέθη.

Θυμίζουμε ότι τα ακτινίδια θα πρέπει να έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές ωριμότητας, (δηλαδή βαθμούς ωρίμανσης 6,2 βαθμούς Brix και μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία).

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΑΣ) ΠΕΣΚΟ, Ηλίας Γκρίνιας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκίνησε κανονικά υη συγκομιδή ακτινιδίων της ποικιλίας Hayward. Φέτος έχουμε άριστη ποιότητα και μεγέθη στην παραγωγή ακτινιδίων. Η αγορά δίνει στην περιοχή τιμή παραγωγού 90 λεπτά και φτάνει για την καλή ποιότητα στα 1,20 ευρώ το κιλό. Πέρυσι οι μέσες τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν από 90 λεπτά έως 1 ευρώ το κιλό, ανάλογα τα μεγέθη.

Αύριο Πέμπτη (17/10) οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών της Πιερίας ΠΕΣΚΟ, Δίου, Καρίτσας και Αγίου Σπυρίδωνα, θα πάμε στην Αθήνα για να έχουμε συνάντηση με την ηγεσία του ΕΛΓΑ. Θα συζητήσουμε για τις ζημιές που είχαμε την περασμένη άνοιξη από τις ανεμοθύελλες. Έχουν ολοκληρωθεί τα πορίσματα με τις εκτιμήσεις ζημιάς και θέλουμε να μάθουμε πότε και πως θα πληρωθούν οι αποζημιώσεις από τον ασφαλιστικό Οργανισμό».

Από την πλευρά του ο κ. Αθανάσιος Ευθυμίου, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού και της Ομάδας Παραγωγών Ακτινιδίου Πυργετού, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η συγκομιδή Hayward, εκτός από τα νεόφυτα, γιατί ακόμη στις μετρήσεις που κάνουμε δεν έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές ωριμότητας. Πάντως η αγορά φαίνεται να δίνει καλές τιμές παραγωγού, που φτάνουν για την καλή ποιότητα γύρω στα 1,10 ευρώ το κιλό.

Από την άλλη οι αποδόσεις είναι μειωμένες φέτος και εκτιμώ ότι θα κυμανθούν γύρω στους 2 τόνους το στρέμμα. Αυτό φέρνει λιγότερα κιλά και μειωμένο εισόδημα στον παραγωγό παρά τις υψηλές τιμές που έχει το προϊόν.

Ο συνεταιρισμός μας κάνει αποθήκευση και εξαγωγές. Ελπίζουμε φέτος να κυλήσει ομαλά η εμπορική περίοδος όπως έγινε και πέρυσι. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί από τις παραγωγές του νοτίου ημισφαιρίου. Ήδη φαίνεται η Χιλή να ολοκληρώνει τις εξαγωγές ακτινιδίων. Η Νέα Ζηλανδία όμως έχει ακόμη ποσότητες στην αγορά, ενώ πέρυσι αυτή την περίοδο είχε ολοκληρώσει τις εξαγωγές.

Βέβαια υπάρχει και το μετασυλλεκτικό κόστος στα ακτινίδια που έχει αυξηθεί, λόγω της αύξησης στα υλικά συσκευασίας και της ενέργειας. Αρκεί να σας αναφέρω ότι το ρεύμα για τα ψυγεία από 0,12 ευρώ η KW που ήταν πέρυσι έφτασε στα 0,16 ευρώ.

Πέρυσι κάναμε εξαγωγές ακτινιδίων μέχρι τον Μάιο. Φέτος δεν γνωρίζουμε πως έχουν επηρεαστεί τα φρούτα από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και αν θα έχουν την ίδια μετασυλλεκτική διάρκεια».

Η Δέσποινα Καϊτίδου, παραγωγός ακτινιδίων από Σκύδρα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είχαμε ένα καλό ξεκίνημα στα ακτινίδια με τα ακτινίδια Τσεχελίδη να δίνουν τιμές έως και 1,20 ευρώ το κιλό. Τα Hayward ξεκίνησαν και φαίνεται να υπάρχει ζήτηση από την αγορά. Η ποιότητα και τα μεγέθη είναι καλά. Οι τιμές που δίνει η αγορά στην περιοχή κυμαίνονται από 70 λεπτά και για καλή ποιότητα φτάνουν στο 1 ευρώ το κιλό. Πάντως σαν παραγωγός είμαι ευχαριστημένη από τα Hayward και θα προχωρήσω σε νέες φυτεύσεις».

15/10/2024 12:11 μμ

Tις οριστικές τιμές παραγωγού για τα ξηρά σύκα εσοδείας 2024 ανακοίνωσε η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωσης Σύκων και Ξηρών Καρπών (ΣΥΚΙΚΗ).

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της «ΣΥΚΙΚΗΣ», Παναγιώτης Παπαγεωργίου, «οι συνεχόμενοι καύσωνες και η παρατεταμένη ξηρασία είχαν σαν αποτέλεσμα φέτος να έχουμε μια μεγάλη μείωση της παραγωγής σύκων που φτάνει έως και 70%.

Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε συνεχώς μειωμένες παραγωγές σύκων λόγω καιρικών συνθηκών. Μιλάμε κυρίως για ξηρικές καλλιέργειες που δεν έχουν υψηλές αποδόσεις.

Με δεδομένη την μειωμένη παραγωγή σύκων έως 70%, αλλά και τους εξαγωγικούς στόχους να έχουν επιτευχθεί η ΣΥΚΙΚΗ ανακοίνωσε αυξημένες σε σχέση με πέρυσι τιμές παραγωγού. Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. που έγινε στις 14/10/2024, συζητήθηκαν διεξοδικά οι εμπορικές πράξεις διάθεσης των ξηρών σύκων εσοδείας 2024 και αποφασίστηκε ομόφωνα βάσει και των επικρατουσών συνθηκών της φετινής παραγωγής, να καθοριστούν οι οριστικές τιμές αγοράς ξηρών σύκων των παραγωγών ως εξής:

  • Ποιότητα Α 4,60 €/κιλό, Ποιότητα Α Βιολογικά 4,80 €/κιλό
  • Ποιότητα Β 3,60 €/κιλό, Ποιότητα Β Βιολογικά 3,80 €/κιλό
  • Ποιότητα Γ 2,50 €/κιλό, Ποιότητα Γ Βιολογικά 2,70 €/κιλό
  • Ποιότητα Δ 2,00 €/κιλό, Ποιότητα Δ Βιολογικά 2,40 €/κιλό

Η συμπληρωματική αξία βάσει των τελικών τιμών (εκκαθάριση) θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών, την Τετάρτη (16/10/2024).

Το θετικό είναι πάντως ότι έχουν ολοκληρωθεί από τον ΕΛΓΑ οι εκτιμήσεις ζημιάς στην φετινή παραγωγή σύκων και τώρα οι παραγωγοί περιμένουν την πληρωμή των αποζημιώσεων. Οι φετινές απώλειες στην παραγωγή πάντως έγιναν σε όλες τις ζώνες καλλιέργειας του σύκου.

Τα προβλήματα στην καλλιέργεια είναι μεγάλα και θα πρέπει να ασχοληθεί με αυτά η ηγεσία του ΥπΑΑΤ και να συνεργαστεί μαζί μας. Κάναμε πρόταση για αναδιάρθωση καλλιέργειας αλλά δεν έγινε δεκτή από το ΥπΑΑΤ και εφάρμοσε τελικά ένα αποτυχημένο πρόγραμμα».

07/10/2024 05:46 μμ

Ξεκίνησε η συγκομιδή ροδιών της ποικιλίας Wonderful, που είναι η βασική ποικιλία στην χώρα μας. Το υψηλό κόστος αποτελεί εμπόδιο για την εξάπλωση της καλλιέργειας αν και υπάρχει αυξημένη ζήτηση κυρίως για χυμό.

Ο κ. Παναγιώτης Αθανασιάδης, διευθυντής και υπεύθυνος πωλήσεων του ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου Δράμας, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «η εικόνα της καρπόδεσης φέτος είναι καλή. Όμως υπάρχει καθέ χρόνο μείωση εκτάσεων καλλιέργειας λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής. Αυτό φέρνει μείωση των ποσοτήτων ροδιού στην χώρα μας.

Γενικά στον αγροτικό κλάδο οι μικρές εκτάσεις καλλιέργειας είναι πια μη βιώσιμες. Επίσης δεν υπάρχει δανεισμός από τις τράπεζες και έχουμε έλλειψη ρευστότητας.

Εδώ και μια εβδομάδα έχει ξεκινήσει με μικρές ποσότητες η συγκομιδή στην ποικιλία Wonderful. Κανονικά θα έπρεπε να είχαμε συγκομιδή 1,5 μήνα αλλά η έλλειψη εργατών γης αναγκάζει τους παραγωγούς να την κάνουν πιο σύντομη.

Ο ΑΣΟΠ σε πανελλαδικό επίπεδο έφτασε στα 25.000 στρέμματα καλλιέργειας. Τώρα έχουν απομείνει μόλις 10.000 στρέμματα. Αυτό έγινε λόγω της μεγάλη ηλικίας των παραγωγών επειδή οι νέοι δεν θέλουν να ασχοληθούν με το επάγγελμα και επειδή τα χωράφια 15 έως 20 στρεμμάτων δεν μπορούν να έχουν παραγωγή για να είναι βιώσιμα.

Από την άλλη το ελληνικό μεταποιημένο ρόδι έχει αυξημένη ζήτηση στην εγχώρια αγορά αλλά και στο εξωτερικό. Επίσης δίνει μια προστιθέμενη αξία στον παραγωγό και στην μεταποίηση.

Έχουμε καταφέρει το 50% του τζίρου μας να προέρχεται από τις εξαγωγές. Αυξημένη ζήτηση στο εξωτερικό έχει και ο χυμός του βιολογικού ροδιού.

Τα τελευταία χρόνια κρατάμε σε σταθερά επίπεδα τις τιμες παραγωγού. Οι πληρωμές γίνονται με προκαταβολή 30% κατά την φόρτωση, 40% τις ημέρες των Χριστουγέννων και εξόφληση 30% που πληρώνεται τον Φεβρουάριο.

Η τιμή παραγωγού για την Α κατηγορία (που πάει για βρώσιμη κατανάλωση) είναι στα 50 - 60 λεπτά το κιλό, ενώ για τη Β κατηγορία (που παει για χυμοποίηση) στα 20 - 23 λεπτά».

Από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Ανδριόπουλος, από τον Πύργο Ηλείας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «η ποικιλία Ako που είναι και η πιο πρώιμη έχει συγκομισθεί με μικρές ποσότητες. Από σήμερα Δευτέρα (7 Οκτωβρίου) ξεκίνησε η συγκομιδή της ποικιλίας Wonderful από την οποία προέρχεται κύριος όγκος παραγωγής στην χώρα μας.

Φέτος αναμένεται να έχουμε μειωμένη παραγωγή λόγω καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά την καρπόδεση αλλά και προβλήματα ποιότητας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που είχαμε το καλοκαίρι.

Είναι μια δύσκολη χρονιά για την καλλιέργεια ροδιού στην Ηλεία, με το κόστος να έχει αυξηθεί λόγω των αναγκών άρδευσης από την παρατεταμένη ξηρασία.

Ζήτηση υπάρχει για χυμό ροδιού αλλά είναι πολύ μειωμένη για την κατανάλωση νωπού.

Οι τιμές παραγωγού για τα ρόδια της ποικιλίας Wonderful στο εμπόριο κυμαίνονται κάτω από τα περσινά επίπεδα, δηλαδή κάτω από τα 60 λεπτά για βρώσιμη χρήση. Για το χυμό η τιμή παρέμεινε στα 20 λεπτά το κιλό (όπως πέρυσι) αλλά η καλλιέργεια δεν μπορεί να βγει μόνο με την χυμοποίηση».

«Ξεκίνησε αυτές τις ημέρες με μικρές ποσότητες η συγκομιδή για το «ρόδι Ερμιόνης» που από το 2020 είναι στο μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) της ΕΕ», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός, Δημήτρης Κόντος, από τα Βιολογικά Κτήματα της Οικογένειας Κόντου στην Ερμιόνη.

Και προσθέτει: «Η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών. Το 70% των ποσοτήτων των ροδιών πάνε για βρώσιμη κατανάλωση και το υπόλοιπο πάει προς μεταποίηση.

Ακόμη δεν έχει φανεί πως θα πάει φέτος η χρονιά όσον αφορά την ζήτηση και την τιμή. Πέρυσι η τιμή λιανικής στα βρώσιμα ήταν στα 2 ευρώ το κιλό και για τα βιολογικής καλλιέργειας είχαν μια αύξηση κατά 30%. Όσον αφορά τον χυμό για τα 750 ml η τιμή του φρεσκοστημένου είναι πάνω από 3 ευρώ και για τον παστεριωμένο στα 2 ευρώ.

Η καλλιέργεια αντιμετωπίζει στην περιοχή εδώ και χρόνια πρόβλημα με την άρδευση, με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένες αποδόσεις. Οι παραγωγοί ροδιού στην περιοχή δεν είναι οικονομικά βιώσιμοι αν δεν κάνουν παράλληλα μεταποίηση και πώληση του προϊόντος.

Στην περιοχή έχουμε κάθε χρόνο καθιερώσει την γιορτή Ροδίου Ερμιόνης, που είναι ένα πολιτιστικό γεγονός που είναι αφιερωμένο στην καλλιέργεια ροδιού, η οποία ξεκίνησε το 2011 και πραγματοποιείται κάθε χρόνο, προς τα τέλη Οκτωβρίου. Φέτος θα γίνει στις 26 και 27 Οκτωβρίου».

07/10/2024 11:10 πμ

Η Υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου, είχε συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, για το θέμα της συγκομιδής ακτινιδίων της ποικιλίας Hayward.

Ο υπουργός ΑΑΤ ανέφερε ότι θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες βάσει των επιστημονικών αποτελεσμάτων των μετρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ήδη γίνονται μετρήσεις στις ζώνες καλλιέργειας της χώρας και με βάση αυτές μπορεί να γίνει κάποια κατά εξαίρεση έναρξη της συγκομιδής σε κάποιες περιοχές που έχουν τα ακτινίδια τις σωστές συνθήκες ωρίμανσης.

Το θέμα είναι αν η απόφαση αυτή θα αφορά τα ώριμα ακτινίδια ή θα αποτελέσει «συγχωροχάρτι» σε κάποια ήδη παράνομα συγκομισθέντα ακτινίδια.

Στις δηλώσεις, που έκανε μετά την συνάντηση, η Υφυπουργός και βουλευτής Πιερίας ανέφερε τα εξής:

«Αποτέλεσμα της συζήτησής μας ήταν ότι θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες βάσει των επιστημονικών αποτελεσμάτων των μετρήσεων, ώστε να προστατευτεί η ποιότητα του εξαιρετικού αυτού προϊόντος.

Το Σάββατο (28 Σεπτεμβρίου) επισκέφτηκα τον Αγροτικό Συνεταιρισμό ΠΕΣΚΟ, ενώ έλαβα και προσωπική επιστολή από τους τέσσερις αγροτικούς συνεταιρισμούς της Πιερίας, οι οποίοι αιτούνται να μην επιτραπεί η πρόωρη συγκομιδή των ακτινιδίων, καθώς τα επίπεδα σακχάρων των καρπών δεν έχουν φτάσει τα απαιτούμενα όρια.

Το ακτινίδιο της Πιερίας αποτελεί ένα από τα πιο δυναμικά εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας, προσδίδοντας σημαντική αξία τόσο στην τοπική οικονομία, όσο και στις εξαγωγές της Ελλάδας παγκοσμίως.

Επίσης, στη συνάντηση που είχα με τους παραγωγούς της ΠΕΣΚΟ συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα, όπως η καταβολή αποζημιώσεων από έκτακτα καιρικά φαινόμενα, ένα ζήτημα για το οποίο έχω ασχοληθεί επισταμένως με τον ΕΛΓΑ».

04/10/2024 02:11 μμ

Τελικά δεν πάρθηκε κάποια απόφαση στην σύσκεψη που έγινε στο ΥπΑΑΤ για να ξεκινήσει νωρίτερα η συγκομιδή της ποικιλίας Hayward.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, θα μελετηθεί περισσότερο από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Στρατάκο και θα επαναληφθεί η συνάντηση την επόμενη εβδομάδα.

Στο μεταξύ οι αντιπεριφερειάρχες Πιερίας, Σ. Μαυρίδου, Ημαθίας, Γ. Καλαϊτζίδης και Πέλλας, Ι. Τζαμτζής, σε επιστολή που έστειλαν στο ΥπΑΑΤ, υποστηρίζουν ότι λόγω πρωιμότητας της φετινής παραγωγής πρέπει να ξεκινήσει νωρίτερα και η συγκομιδή. Ειδικότερα ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, στην επιστολή, στην οποία εισηγείται την κατά παρέκκλιση συγκομιδή των ακτινιδίων, περιλαμβάνει στοιχεία από τους μετεωρολογικούς σταθμούς που διαθέτει η περιοχή, με δεδομένα για ημέρες που σημειώθηκαν οι υψηλές θερμοκρασίες τους προηγούμενους μήνες. Και επισημαίνει ότι το αίτημα των τριών αντιπεριφερειαρχών έχει εξασφαλίσει και τη σύμφωνη γνώμη της γενικής διεύθυνσης της ΔΑΟΚ Κεντρικής Μακεδονίας και πως «είμαστε εν αναμονή της απάντησης του υπουργείου, που θέλω να πιστεύω πως θα είναι θετική».

Πάντως το περίεργο είναι όμως ότι την στιγμή που η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σ. Μαυρίδου, σε επισολή της ζητούσε να ξεκινήσει νωρίτερα η συγκομιδή, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί της συγκεκριμένης Περιφερειακής Ενότητας στην σύσκεψη που, πραγματοποιούσαν (την ίδια ημέρα), μετά από πρωτοβουλία του Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΑΣ) ΠΕΣΚΟ, αποφάσιζαν να ζητήσουν από το ΥπΑΑΤ να παραμείνει ως έχει η ισχύουσα νομοθεσία, που αναφέρει ότι η συγκομιδή των ακτινιδίων ποικιλίας Hayward ξεκινά την 15η Οκτωβρίου, για αυτά που έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές ωριμότητας, (δηλαδή βαθμούς ωρίμανσης 6,2 βαθμούς Brix και μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία).

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΑΣ) ΠΕΣΚΟ, Ηλίας Γκρίνιας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχουμε άριστη ποιότητα και μεγέθη στην παραγωγή ακτινιδίων. Δεν πρόκειται να αφήσουμε να γίνουν παιχνίδια εις βάρος των παραγωγών. Είμαστε κατά της απόφασης για αλλαγή της ημερομηνίας συγκομιδής γιατί θεωρούμε ότι γίνεται προσπάθεια δυσφήμησης του προϊόντος».

Διαβάστε την επιστολή των συνεταιρισμών της Πιερίας: ΠΕΣΚΟ, Δίου, Καρίτσας και Αγίου Σπυρίδωνα (εδώ)

Πάντως σε επικοινωνία που υπήρξε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, υπήρξε η δέσμευση ότι «δεν πρόκειται να ξεκινήσει νωρίτερα η συγκομιδή των ακτινιδίων στην περιοχή της Πιερίας». Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Φώντας Μπαραλιάκος, βουλευτής Πιερίας της ΝΔ, μετά από την επιστολή που έλαβα σήμερα από τους τέσσερις Συνεταιρισμούς ακτινίδιου της Πιερίας σχετικά με τον «θόρυβο» που δημιουργήθηκε για την πρώιμη έναρξη συγκομιδής του ακτινίδιου ποικιλίας Hayward, επικοινώνησα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιάρα ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ζήτημα αλλαγής της ημερομηνίας συγκομιδής.

Ελέγχους και πρόστιμα ζητούν οι εξαγωγείς

Από την πλευρά του ο Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «είναι πλήγμα για τις ελληνικές εξαγωγές-επανεξαγωγές η επιστροφή φορτίων νωπών φρούτων και λαχανικών (λόγω μη συμμόρφωσής τους στις προδιαγραφές εμπορίας και την ισχύουσα κοινοτική και διμερείς συμφωνίες.

Ελπίζουμε ότι η Πολιτεία δεν θα επιτρέψει να παρατηρηθούν παρεμφερή περιστατικά επιστροφής και στα εξαχθέντα, προ της 15ης Οκτωβρίου, ακτινίδια.

Χαιρετίσαμε τη δραστηριοποίηση των αρμοδίων δημόσιων ελεγκτικών υπηρεσιών, με συνέπεια φορτία ανώριμων ακτινιδίων, να έχουν εντοπισθεί, απορριφθεί και δεσμευθεί (δεν πληρούσαν ούτε τον δείκτη σακχάρων ούτε της ξηράς ουσίας).

Πλην όμως δεν έχει δημοσιοποιηθεί η ανακοίνωση των επιβληθέντων προβλεπομένων κυρώσεων σε βάρος των παραβατών, πολύ περισσότερο που καταγγέλθηκαν αφίξεις ακτινιδίων με λάθος σήμανση ως προς την ποικιλία με την πράγματι αφιχθείσα να είναι Hayward (που η ημερομηνία συγκομιδής της είναι η 15/10).

Σε κάθε περίπτωση κύρωση παραβάτη δεν είναι το ότι «τίθεται εύλογο χρονικό διάστημα συμμόρφωσης ενός μηνός» στην περίπτωση διαπίστωσης μη εγγραφής επιχείρησης στο Μητρώο Νωπών Οπωροκηπευτικών Προϊόντων ΜΕΝΟ, «στο πλαίσιο διενέργειας ελέγχων με σκοπό την τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας».

Εφιστάται η προσοχή των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών στην εντατικοποίηση των ελέγχων, εν όψει της 15/10/2024, ημερομηνίας νόμιμης συγκομιδής (που σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να αλλάξει) της κύριας ποικιλίας Hayward, στα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας τόσο για τον έλεγχο εισαγωγής περιεκτών (bins κ.α.), τόσο προς αποφυγή μόλυνσης των καλλιεργειών μας (βακτήριο και τον θάνατο των φυτών ακτινιδιάς που μαστίζει την Ιταλία) όσο και για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των διακινουμένων-εξαγομένων προϊόντων μας, προς αποφυγή δυσφήμησης των προϊόντων μας και κυρίως από την μη τυποποίηση-συσκευασία σε πιστοποιημένους προς τούτο φορείς τυποποίησης που παρέχουν πλήρη ιχνηλασιμότητα.

Στόχος μας, για μια ακόμη χρονιά, οφείλει να είναι η εκμετάλλευση της μείωσης της παραγωγής πράσινων ακτινιδίων της Ιταλίας, για διεύρυνση του πελατολογίου των προϊόντων μας, με ταυτοποίηση της προέλευσης τους τυποποίηση και ποιότητα και όχι η διακίνηση πρώτης ύλης (χωρίς μετασυλλεκτική προστιθέμενη αξία) στο ιταλικό εξαγωγικό εμπόριο, για διατήρηση της παρουσίας του στα ράφια των λιανικών καταναλωτικών αγορών».

03/10/2024 09:58 πμ

Μετά από έτοιμα φορέων της Ημαθίας το ΥπΑΑΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να ανακοινώσει νωρίτερα την έναρξη της συγκομιδής της πρασινόσαρκης ποικιλίας Hayward.

Να θυμίσουμε ότι η ισχύουσα νομοθεσία αναφέρει ότι η συγκομιδή των ακτινιδίων ποικιλίας Hayward ξεκινά την 15η Οκτωβρίου, για τα ακτινίδια έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές ωριμότητας, (δηλαδή βαθμούς ωρίμανσης 6,2 βαθμούς Brix και μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία).

Ωστόσο φέτος υπήρξαν πιέσεις να ξεκινήσει νωρίτερα λόγω ωρίμανσης και πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι το ΥπΑΑΤ μελετά σοβαρά φέτος να γίνει έναρξη συγκομιδής από τις 7 Οκτωβρίου.

Μετά την Ημαθία ήρθε η σειρά της Πέλλας να ζητήση την κατά εξαίρεση έναρξη συγκομιδής ακτινιδίων από τις 5 Οκτωβρίου.

Με επείγον έγγραφό του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής, εισηγείται την κατά παρέκκλιση συγκομιδή των ακτινιδίων Hayard για το έτος 2024, προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου και Ασφάλειας Τροφίμων Φυτικής προέλευσης και τον Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην επιστολή του αναφέρει ότι «η συγκομιδή των ακτινιδίων τουλάχιστον 10 ημέρες νωρίτερα, δηλαδή στις 5 Οκτωβρίου είναι αναγκαία λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν τις προηγούμενες ημέρες. Οι ίδιοι οι παραγωγοί και έμποροι από μετρήσεις που κάνουν σε κτήματα το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουν διαπιστώσει βαθμό ωρίμανσης μεγαλύτερο από 6,2 βαθμούς Brix.

Αν δεν συλλεγούν έγκαιρα τα ακτινίδια είναι πιθανό λόγω αύξησης του βαθμού ωριμότητας, να μειωθεί ο χρόνος συντήρησής τους στους ψυκτικούς θαλάμους και να υπάρξουν απώλειες που καρπούς που θα μαλακώσουν και μειωθεί η εμπορική περίοδος για αυτούς».

Μαζί με την επιστολή ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας επισυνάπτει τα μετεωρολογικά δεδομένα θερμοκρασιών που δείχνουν την αύξηση της θερμοκρασίας σε σχέση με προηγούμενα έτη το διάστημα Μάιος - Σεπτέμβριος.

Το ερώτημα όμως είναι τα ακτινίδια, που κυρίως πηγαίνουν για εξαγωγή, θα έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές ωριμότητας για κατανάλωση. Από την άλλη οι ΔΑΟΚ έχουν προσωπικό για να κάνει μετρήσεις και ελέγχους.

Όσον αφορά την αγορά οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι αναμένεται να έχουμε μια καλή εμπορική χρονιά. Πέρυσι οι μέσες τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν από 90 λεπτά έως 1 ευρώ το κιλό, ανάλογα τα μεγέθη.

Ο κ. Ευθύμιος Τριανταφύλλου, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καρίτσας - Στομίου «Καρποί Κισσάβου», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «όσον αφορά την φετινή παραγωγή ακτινιδίου η καλλιέργεια της βασικής ποικιλίας Χέιγουορντ (Hayward) εξελίσσεται κανονικά και δεν φαίνεται να έχουμε προβλήματα φέτος με τα μεγέθη και την ποιότητα. Το θετικό είναι ότι έχουμε ήδη από τώρα μια αυξημένη ζήτηση από το εμπόριο, με τις συζητήσεις για τιμές στο χωράφι να κυμαίνονται από 1 έως 1,15 ευρώ το κιλό».

Αντιδράσεις για να ξεκινήσει η συγκομιδή νωρίτερα από προβλεπόμενη ημερομηνία

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΑΣ) ΠΕΣΚΟ, Ηλίας Γκρίνιας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχουμε άριστη ποιότητα και μεγέθη στην παραγωγή ακτινιδίων. Οι τιμές που μιλάνε οι έμποροι είναι στα 1,20 ευρώ το κιλό. Το θέμα είναι ότι αυτές τις τιμές τις ανακοινώνουν δύο συγκεκριμένοι έμποροι, ενώ οι υπόλοιποι δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους. Δεν πρόκειται να αφήσουμε να γίνουν παιχνίδια εις βάρος των παραγωγών.

Με πρωτοβουλία του συνεταιρισμού μας σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη όλων των συνεταιρισμών που ασχολούνται με τα ακτινίδια στην Πιερία για να δούμε πως θα κινηθούμε και μπορεί και να προχωρήσουμε και νομικά κατά της απόφασης γιατί θεωρούμε ότι γίνεται προσπάθεια δυσφήμησης του προϊόντος. Συμφωνούμε με όσα δήλωσε ο Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης για την έναρξη συγκομιδής ακτινιδίων».

Την άποψη για το θέμα της συγκομιδής ακτινιδίων ποικιλίας Hayward ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

«Κάθε χρόνο κατά την επίσημη έναρξη της συγκομιδής της κύριας ποικιλίας Hayward - 15 Οκτωβρίου - βάσει της ισχύουσας ΚΥΑ τα ζάχαρα των ακτινιδίων, πέραν κάποιων νεόφυτων, δεν είναι στα ιδανικά για την αποθήκευση και συντήρηση τους. Ο μέσος όρος των καρπών είναι στα επιτρεπτά όρια αλλά τα φρούτα ξεκινούν να έχουν ζάχαρα από 5+ Brix. Φυσικά οι πιέσεις από τους παραγωγούς για συγκομιδή είναι τεράστια.

Κάποιες εταιρείες, που θέλουν να έχουν σωστά συγκομισθέντα φρούτα, «χάνουν» παραγωγούς, γιατί όλο και κάποιος «έμπορος-διακινητής» βρίσκεται να τους προτείνει την συγκομιδή άμεσα και να μην περιμένουν τον συνεργάτη τους, καθώς ήδη έχει καθορισθεί με ΚΥΑ η ημερομηνία-άδεια συγκομιδής από το κράτος.

Φέτος λοιπόν που όπως φαίνεται θα καταφέρουμε να συγκομίσουμε τα φρούτα με φυσιολογικά ζάχαρα 6,5 με 7,5 υπάρχουν εισηγήσεις να σπρώξουμε την κατάσταση προς μια ακόμα βιαστική συγκομιδή.

Η πρόφαση ότι θέλουμε να μαζέψουμε τα νεόφυτα θα συμπαρασύρει ολόκληρη την ποσότητα.

Τα νεόφυτα ακόμα και αν τα συλλέξουμε με 8 και 8,5 ζάχαρα δεν θα συμβεί τίποτα. Άλλωστε κάθε χρόνο υπάρχουν νεόφυτα.

Απλά θα γίνουν βιαστικές κινήσεις μια χρονιά που ήδη τα φρούτα έχουν δοκιμαστεί από ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι και κανείς δεν ξέρει πως θα συμπεριφερθούν έτσι κι αλλιώς.

Ο Σύνδεσμός μας και τα μέλη του εξαγωγείς ακτινιδίων είμαστε αντίθετοι στο να αλλάξει η έναρξη συγκομιδής της ποικιλίας Χειγνουόρθ την εμπορική περίοδο 2024/2025 νωρίτερα από τις 15η Οκτωβρίου και την εμπορία τους πριν την 1η Νοεμβρίου, ως προβλέπεται στην αριθ.9475/136897/10.10.2018 Yπουργική Απόφαση, σχετικά με «Ρυθμίσεις θεμάτων εμπορίας και διακίνησης των ακτινιδίων», αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ οφείλουν, προς διαφύλαξη της φήμης και της ποιότητος του προϊόντος, να μην υιοθετήσoυν προτάσεις που μπορεί να το πλήξουν, όπως έγινε και φέτος με κάποιες πρώιμες ποικιλίες, που εξήχθησαν παραβιάζοντας την νομοθεσία και να επιβραβεύσουμε τους μέχρι σήμερα παραβάτες, που χρησιμοποίησαν τα ίδια επιχειρήματα περί πρωιμότητας.

Παράκληση για την συμμόρφωσή σας στην υφιστάμενη νομοθεσία».

02/10/2024 01:13 μμ

Τις επόμενες ημέρες ξεκινά η συγκομιδή του λωτού στην χώρα μας, μία καλλιέργεια που τα τελευταία χρόνια ανακτά όλο και περισσότερο έδαφος στην Ελλάδα.

Ο κ. Σάββας Παστόπουλος, γεωπόνος με κατάστημα γεωργικών εφοδίων στο Νέο Μυλότοπο Πέλλας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «σε περίπου μαι εβδομάδα ξεκινά η συγκομιδή της πρώιμης ποικιλίας λωτού Hana fuyu. Θα ακολουθήσουν οι ποικιλίες Jiro και Rojo Brillante. Έχουμε μια κανονική συγκομιδή και φαίνεται δεν θα έχουμε κάποια προβλήματα με τις καιρικές συνθήκες.

Η ζήτηση του λωτού κάθε χρόνο σημειώνει ανοδική πορεία στην χώρα μας. Όλο και περισσότεροι καταναλωτές ανακαλύπτουν τα θρεπτικά και γευστικά χαρακτηριστικά του. Είναι ιδανικό για τη διατροφή των παιδιών μιας και έχει ελάχιστους ψεκασμούς.

Οι λωτοί από τις ποικιλίες Hana fuyu και Jiro μετά την συγκομιδή από τα δέντρα είναι έτοιμοι για κατανάλωση. Για τους Rojo Brillante χρειάζεται να γίνει μια διαδικασία αποστυφοποίησης πριν πάει στην κατανάλωση.

Η παραγωγή φέτος είχε προβλήματα στην περίοδο της άνθισης αλλά και από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα φέτος να έχουμε κάποια προβλήματα μικροκαρπίας.

Ο λωτός χρειάζεται αρκετά ποτίσματα αλλά έχει λιγότερες καλλιεργητικές φροντίδες. Συνήθως βάζουν σαν συμπληρωματική αυτή την καλλιέργεια οι ροδακινοπαραγωγοί, αν και φέτος φαίνεται ότι θα έχουν περισσότερα εισοδήματα από αυτήν παρά από τα ροδάκινα. Επίσης έχει καλή διατηρισιμότητα που μπορεί να φτάσει έως και τους δύο μήνες».

Ο κ. Τάσος Χαλκίδης, έμπειρος παραγωγός από τη Βέροια, που ασχολείται εδώ και 35 χρόνια με την παραγωγή λωτού, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «όταν ξεκίνησα να καλλιεργώ λωτό στην περιοχή της Κουλούρας έβαλα δοκιμαστικά ελάχιστα στρέμματα αλλά με τα χρόνια η καλλιέργεια στην περιοχή έχει ξεπεράσει τα 100 στρέμματα.

Σε περίπου 10 - 15 ημέρες θα ξεκινήσει η ποικιλία Jiro και ακολουθεί η Rojo Brillante. Φέτος οι καιρικές συνθήκες δημιούργησαν προβλήματα στην παραγωγή και έχουμε μια μείωση σε όλες τις ποικιλίες. Σε μια καλή χρονιά οι αποδόσεις μπορεί να κυμανθούν από 80 έως 100 κιλά το δέντρο.

Το θετικό στην καλλιέργεια λωτού είναι ότι δεν έχει πολλά καλλιεργητικά και σχεδόν καθόλου φυτοπροστατευτικά έξοδα, ενώ έχει καλές τιμές για τον παραγωγό. Η ζήτηση είναι αυξημένη στην εγχώρια αγορά. Επίσης ενδιαφέρον για αγορά δείχνουν Ιταλοί και Ρουμάνοι έμποροι.

Μετά το ακτινίδιο η καλλιέργεια του λωτού είναι η πιο δημοφιλή εναλλακτική πρόταση για όσους θέλουν να φύγουν από την καλλιέργεια συμπύρηνων ροδάκινων. Φέτος ήταν μια καταστροφική χρονιά για το συμπύρηνο όσον αφορά τις τιμές παραγωγού. Πολλοί θα στραφούν στην καλλιέργεια λωτού που δίνει σταθερές τιμές, που κυμαίνονται από 35 έως και 45 λεπτά το κιλό».

02/10/2024 11:56 πμ

Ολοκληρώθηκαν, την περασμένη Παρασκευή (27/9), οι εκτιμήσεις των ζημιών στις ακτινιδιές, που αφορούν τις περιοχές της Λάρισας που επλήγησαν από τον Daniel.

Ο κ. Ευθύμιος Τριανταφύλλου, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καρίτσας - Στομίου «Καρποί Κισσάβου», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «άργησαν να ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις γιατί κάποια δέντρα καθυστέρησαν να δείξουν την ζημιά. Πάντως το θετικό είναι ότι στην συνάντηση που είχαν οι συνεταιρισμοί ακτινιδίων της Λάρισας με το ΥπΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ μας ανέφεραν ότι θα κοστολογηθεί από τον Οργανισμός Ασφάλισης η «κρεβατίνα», ώστε να γίνει και στα ακτινίδια μέσω της Κρατικής Αρωγής η ανασύσταση του φυτικού κεφαλαίου. Το 50% της παραπάνω ενίσχυσης θα δοθεί ως προκαταβολή για την επαναφύτευση των καλλιεργειών.

Στις ακτινιδιές δεν κάνουμε ελεύθερη φύτευση ούτε σε παλμέτα και έπρεπε να καθοριστεί το κόστος στους παραγωγούς που είχαν ζημιά. Επίσης στην συνάντηση συζητήσαμε και το θέμα της απώλειας εισοδήματος για τους δενδροπαραγωγούς μέχρι τα νέα δέντρα να γίνουν παραγωγικά. Εκτιμώ ότι θα τρέξει κάποιο πρόγραμμα από το ΥπΑΑΤ αντίστοιχο με τους παραγωγούς της Κάρλας».

Συνάντηση Κέλλα με παραγωγούς ακτινιδίων

Η ανακοίνωση, που εξέδωσε ο υφυπουργός κ. Κέλλας για την συνάντηση με παραγωγούς ακτινιδίων της Λάρισας, αναφέρει τα εξής:

Συνάντηση με τους εκπροσώπους συνεταιρισμών παραγωγών ακτινιδίων της Λάρισας είχε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, προκειμένου να συζητηθούν τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσε η θεομηνία Daniel στις καλλιέργειές τους. Στη συνάντηση παρόντες ήταν ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, και ο Διευθυντής Ασφάλισης και Ενισχύσεων ΕΛΓΑ, Σταύρος Καουκάκης.

Κατά τη διάρκειά της, έγινε εκτενής αναφορά στις σοβαρές ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες από τη θεομηνία Daniel, στην αναπλήρωση του εισοδήματος των αγροτών λόγω απωλειών της παραγωγής και στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ανασύσταση του φυτικού κεφαλαίου. Επίσης, οι παραγωγοί έθεσαν και το θέμα των μη παραγωγικών φυτών ηλικίας έως τεσσάρων ετών.

Τέλος, ζήτησαν από τον ΕΛΓΑ για την καλλιέργεια του ακτινιδίου να υπάρξει ειδική κατηγορία «κρεβατίνα», λόγω αυξημένων απαιτήσεων και υψηλότερου κόστους της.

Ο Υφυπουργός και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ τόνισαν ότι έχει αποφασιστεί ειδικό σχήμα κάλυψης απωλειών στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η επιχορήγηση για τις απώλειες σε φυτικά μέσα παραγωγής να διαμορφωθεί κατ’ ανώτατο όριο ανά στρέμμα και είδος φύτευσης, για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, ως εξής:

α) 2.450 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε ελεύθερη φύτευση,

β) 3.500 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε παλμέτα,

γ) 2.450 ευρώ ανά στρέμμα για αμπελοειδή, και

δ) 577,5 ευρώ ανά στρέμμα αρωματικών φυτών.

Σε σχέση με το αίτημα για τη νέα κατηγορία «κρεβατίνα», ζητήθηκε από τους συνεταιρισμούς να καταθέσουν μελέτη για το κόστος, ώστε να αξιολογηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ.

Παράλληλα, διευκρινίστηκε ότι το 50% της παραπάνω ενίσχυσης θα δοθεί ως προκαταβολή για την επαναφύτευση των καλλιεργειών, και θα ακολουθήσει εξόφληση μετά από έλεγχο των γεωπόνων του ΕΛΓΑ.

Αναμένεται, όμως, η ολοκλήρωση του περιγράμματος των πληγεισών καλλιεργειών από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ ώστε να καθοριστούν οι δικαιούχοι και το ποσό που δικαιούνται.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας, δήλωσε σχετικά: «Οι ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες των ακτινιδίων από τη θεομηνία Daniel είναι μεγάλες και κατανοώ πλήρως την αγωνία των αγροτών μας που στηρίζουν το εισόδημά τους από την παραγωγή αυτή. Στηρίζουμε τους παραγωγούς και την αγροτική οικονομία μας, αναγνωρίζοντας τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια. Ικανοποιούμε τα δίκαια αιτήματά τους, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την επίλυση των προβλημάτων τους. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με εκπροσώπους των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας χτίζοντας σχέση συνέπειας και εμπιστοσύνης μαζί τους».

Αναφορικά με τον ΕΛΓΑ ο υφυπουργός τόνισε: «Οι αποζημιώσεις που έχει καταβάλει ο ΕΛΓΑ τα τελευταία πέντε χρόνια αγγίζουν το 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές το αντίστοιχο διάστημα ήταν μόλις 700.000 ευρώ. Επιπλέον, επίκειται αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου του ΕΛΓΑ, ώστε να ανταποκρίνεται περισσότερο στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής».

Στην συνάντηση συμμετείχαν οι Ευθύμιος Τριανταφύλλου, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καρίτσας - Στομίου «Καρποί Κισσάβου», ο Αθανάσιος Ευθυμίου πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού και της Ομάδας Παραγωγών Ακτινιδίου Πυργετού, και οι Κωνσταντίνος Μυλωνάς και Χρήστος Ριζάκης από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ομολίου.

19/09/2024 03:01 μμ

Μικρή μείωση της παραγωγής ακτινιδίων αναμένεται να έχουμε φέτος λόγω των υψηλών θερμοκρασίων και του καύσωνα. Όμως η ποιότητα φαίνεται να είναι καλή όπως και τα μεγέθη,κάτι που δίνει καλές προοπτικές για τις φετινές τιμές.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πολλοί θέλουν να ξεκινήσουν νωρίτερα τις κοπές. Να θυμίσουμε ότι η ισχύουσα νομοθεσία αναφέρει ότι η συγκομιδή των ακτινιδίων ποικιλίας Hayward ξεκινά την 15η Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου (ΕΔΟΑ) κ. Χρήστος Κολιός, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος λόγω των καιρικών συνθηκών που είχαμε κατά την γονιμοποίηση έχουμε μια πρωιμότητα της παραγωγής κατά περίπου μια εβδομάδα. Έχουμε επιστολή που ζητάμε να γίνει νωρίτερα η συγκομιδή αλλά ακόμη δεν έχει κατατεθεί επίσημα στο ΥπΑΑΤ. Προσωπική μου άποψη είναι να αναλάβουν οι κατά τόπους ΔΑΟΚ να κάνουν ελέγχους και όταν έχουμε ακτινίδια με τις προδιαγραφές ωριμότητας, (δηλαδή 6,2 βαθμούς Brix και μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%) να επιτρέπουν να γίνει συγκομιδή».

Ο κ. Σάββας Αργυράκης, παραγωγός ακτινιδίων, πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Νέστου και μέλος της διοίκησης της ΕΘΕΑΣ και της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίων (ΕΔΟΑ), αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «παρά τις υψηλές θερμοκρασίες φέτος αναμένεται να έχουμε μια καλή χρονιά για τα ακτινίδια.
Ποσοτικά η παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη σε σχέση με την περσινή λόγω των καιρικών συνθηκών. Η ποιότητα όμως είναι καλή όπως και τα μεγέθη.

Λόγω των καιρικών συνθηκών έχουμε μια πρωιμότητα στην παραγωγή κατά 10 - 12 ημέρες. Εμείς ζητάμε από το ΥπΑΑΤ να ξεκινήσει νωρίτερα η συγκομιδή ποικιλίας Hayward (η απόφαση λέει στις 15 Οκτωβρίου) για τα ακτινίδια έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές ωριμότητας, (δηλαδή βαθμούς ωρίμανσης 6,2 βαθμούς Brix και μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία).

Όσον αφορά την αγορά οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι αναμένεται να έχουμε μια καλή εμπορική χρονιά. Πέρυσι οι μέσες τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν από 90 λεπτά έως 1 ευρώ το κιλό, ανάλογα τα μεγέθη. Ευελπιστούμε και φέτος να έχουμε ανάλογες ή και ακόμη καλύτερες τιμές. Βέβαια κάθε χρόνο κάποια ακτινίδια με καλές ποιοτικές προδιαγραφές και μεγάλη συντηρησιμότητα μπορούν να πιάσουν ακόμη καλύτερες τιμές στα 1,10 - 1,20 ευρώ το κιλό».

Ανάγκη για έναρξη συγκομιδής την 15η Οκτωβρίου

Αντίθετη άποψη για το θέμα της συγκομιδής ακτινιδίων ποικιλίας Hayward εκφράζει ο Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης. Σε ενημέρωση προς τα μέλη σου Συνδέσμου Εξαγωγέων αναφέρει τα εξής:

Κάθε χρόνο κατά την επίσημη έναρξη της συγκομιδής της κύριας ποικιλίας Hayward - 15 Οκτωβρίου - βάσει της ισχύουσας ΚΥΑ τα ζάχαρα των ακτινιδίων, πέραν κάποιων νεόφυτων, δεν είναι στα ιδανικά για την αποθήκευση και συντήρηση τους.
Ο μέσος όρος των καρπών είναι στα επιτρεπτά όρια αλλά τα φρούτα ξεκινούν να έχουν ζάχαρα από 5+ Brix.

Φυσικά οι πιέσεις από τους παραγωγούς για συγκομιδή είναι τεράστια.
Κάποιες εταιρείες, που θέλουν να έχουν σωστά συγκομισθέντα φρούτα, «χάνουν» παραγωγούς, γιατί όλο και κάποιος «έμπορος-διακινητής» βρίσκεται να τους προτείνει την συγκομιδή άμεσα και να μην περιμένουν τον συνεργάτη τους, καθώς ήδη έχει καθορισθεί με ΚΥΑ η ημερομηνία-άδεια συγκομιδής από το κράτος.
Φέτος λοιπόν που όπως φαίνεται θα καταφέρουμε να συγκομίσουμε τα φρούτα με φυσιολογικά ζάχαρα 6,5 με 7,5 υπάρχουν εισηγήσεις να σπρώξουμε την κατάσταση προς μια ακόμα βιαστική συγκομιδή.

Η πρόφαση ότι θέλουμε να μαζέψουμε τα νεόφυτα θα συμπαρασύρει ολόκληρη την ποσότητα.
Τα νεόφυτα ακόμα και αν τα συλλέξουμε με 8 και 8,5 ζάχαρα δεν θα συμβεί τίποτα. Άλλωστε κάθε χρόνο υπάρχουν νεόφυτα.
Απλά θα γίνουν βιαστικές κινήσεις μια χρονιά που ήδη τα φρούτα έχουν δοκιμαστεί από ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι και κανείς δεν ξέρει πως θα συμπεριφερθούν έτσι κι αλλιώς.

Ο Σύνδεσμός μας και τα μέλη του εξαγωγείς ακτινιδίων είμαστε αντίθετοι στο να αλλάξει η έναρξη συγκομιδής της ποικιλίας Χειγνουόρθ την εμπορική περίοδο 2024/2025 νωρίτερα από τις 15η Οκτωβρίου και την εμπορία τους πριν την 1η Νοεμβρίου, ως προβλέπεται στην αριθ.9475/136897/10.10.2018 Yπουργική Απόφαση, σχετικά με «Ρυθμίσεις θεμάτων εμπορίας και διακίνησης των ακτινιδίων», αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ οφείλουν, προς διαφύλαξη της φήμης και της ποιότητος του προϊόντος, να μην υιοθετήσoυν προτάσεις που μπορεί να το πλήξουν, όπως έγινε και φέτος με κάποιες πρώιμες ποικιλίες, που εξήχθησαν παραβιάζοντας την νομοθεσία και να επιβραβεύσουμε τους μέχρι σήμερα παραβάτες, που χρησιμοποίησαν τα ίδια επιχειρήματα περί πρωιμότητας.

Παράκληση για την συμμόρφωσή σας στην υφιστάμενη νομοθεσία».

04/09/2024 11:36 πμ

Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (κ. Τσιάρα Κωνσταντίνο)
Κοιν: Πρόεδρο του ΕΛΓΑ
Βουλευτές Περιφερειακής Ενότητας Σερρών
Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας
Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Σερρών


Θέμα: Ένταξη της καλλιέργειας της λεβάντας σε πρόγραµµα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ).

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
τα τελευταία χρόνια στο Δήμο Αμφίπολης λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους και της περιοχής οι εναλλακτικές καλλιέργειες κερδίζουν ολοένα περισσότερο έδαφος, αφού πολλοί αγρότες-δημότες μας, αναζητούν καλλιέργειες πέραν από τις συνηθισμένες μέσω των οποίων θα μπορέσουν να βγάλουν τα προς το ζην και ταυτόχρονα να μειώσουν το τεράστιο κόστος παραγωγής που έχουν πολλές από τις παραδοσιακές καλλιέργειες. Μία από αυτές είναι η καλλιέργεια της λεβάντας, η οποία έχει συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία των παραγωγών αλλά και του τόπου μας τα τελευταία χρόνια, δίνοντας μία ανάσα αισιοδοξίας στις δύσκολες ημέρες που βιώνει ο αγροτικός κόσμος. Η φετινή χρονιά, δυστυχώς, ήταν καταστροφική για την καλλιέργεια της λεβάντας, αφού η παρατεταμένη ανομβρία δεν επέτρεψε στους παραγωγούς να μπουν στα χωράφια και να συγκομίσουν, φέρνοντάς τους έτσι σε πλήρες αδιέξοδο. Επειδή ο κανονισμός του ΕΛΓΑ λόγο της κλιματικής κρίσης δεν έχει εκσυχρονιστεί και δεν καλύπτει την παρατεταμένη ξηρασία λειτουργώντας εις βάρος των αγροτών, για το λόγο αυτό:
Ως Δήμαρχος Αμφίπολης, αντιλαμβανόμενος την σοβαρότητα του θέματος και με αίσθημα ευθύνης αλλά και χρέους προς τους δημότες, ζητώ άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης της καλλιέργειας της λεβάντας σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, ώστε να μπορέσουν οι αγρότες του Δήμου Αμφίπολης να παραμείνουν στα χωριά, να κρατήσουν τα χωράφια τους και να συνεχίσουν να ζουν με αξιοπρέπεια όπως τους αρμόζει.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΦΡΑΝΣΤΑΛΗΣ

16/07/2024 01:23 μμ

Το blueberry (μύρτιλο) είναι μετρίου μεγέθους καρποφόρο φυτό με μεγάλη αντοχή στο ψύχος. Ευδοκιμεί σε όξινα εδάφη, με αμμώδη σύσταση και καλή αποστράγγιση.

Οι γεωπόνοι κ.κ. Παναγιώτης Καμινιώτης και Παύλος Κουσιάς, από την Καρδίτσα, αποφάσισαν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια βιολογικού μύρτιλου.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Παναγιώτης Καμινιώτης, «ήταν χειμώνας του 2013 που αποφασίσαμε να προχωρήσουμε πιλοτικά στην καλλιέργεια μύρτιλου, ενός προϊόντος με υπέροχη γεύση που χαρακτηρίζεται από πολλούς ως superfood, λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας. Βέβαια είχε προηγηθεί έρευνα αγοράς αλλά και εδάφους γιατί το blueberry είναι μια καλλιέργεια που θέλει εδάφη με χαμηλό ph και συχνά νερό γιατί έχει μικρό ριζικό σύστημα.

Τελικά βρήκαμε τα κατάλληλα εδάφη στον κάμπο της Καρδίτσας και προχωρήσαμε στην υπαίθρια καλλιέργεια 8 στρεμμάτων με μύρτιλα.

Παράλληλα κάναμε πιλοτική βιολογική καλλιέργεια δαμάσκηνου και σύκων Μαρκοπούλου (βασιλικά και μαύρα).

Καταλήξαμε σε 8 ποικιλίες μύρτιλου που αγοράσαμε από Ολλανδία. Θέλαμε να κάνουν κλιμακωτή συγκομιδή που να ξεκινά από τέλη Μαΐου και να ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουλίου.

Το 2016 τα μύρτιλα έγιναν παραγωγικά και βγήκαν για πρώτη φορά στην αγορά. Κάναμε κάποιες δοκιμές να τα πουλάμε μεταποιημένα (αποξηραμένα, με μαρμελάδα κ.α.) αλλά τελικά καταλήξαμε στα νωπά μύρτιλα.

Αυτό που μας έκανε εντύπωση από την πρώτη στιγμή είναι ότι υπάρχει μια καλή ζήτηση στην αγορά.

Έχουμε μια καλή ποιότητα και γεύση και βοηθά πολύ το ελληνικό brand name. Οι καταναλωτές τα προτιμούν από τα εισαγόμενα και είναι ένα καλό «διαβατήριο» για τις αγορές.

Συνεργαζόμαστε με κυρίως με καταστήματα βιολογικών και ξενοδοχεία αλλά και με χονδρέμπορους. Η μέση χονδρική τιμή παραγωγού είναι στα 10 ευρώ το κιλό (έμπορα). Έχουμε καταφέρει να βγάζουμε μια μέση παραγωγή γύρω στους 3 έως 4 τόνους.

Η βιολογική καλλιέργεια σημαίνει χειρωνακτική ζιζανιοκτονία και θρέψη με οργανικά λιπάσματα. Το θετικό είναι ότι δεν έχουμε προβλήματα φυτοπροστασίας.

Το μεγαλύτερο κόστος της καλλιέργειας όμως είναι η συγκομιδή που γίνεται με το χέρι και από έμπειρο εργάτη γιατί θα πρέπει να ξεχωρίσει τον ώριμο καρπό.

Επίσης υψηλό κόστος έχουν και τα κλαδέματα που γίνονται από Δεκέμβριο - Ιανουάριο.

Αν θέλει κάποιος να ασχοληθεί με την καλλιέργεια θα πρέπει να προσέξει να μην κάνει τις φυτεύσεις κοντά σε δάση ή περιοχές με πουλιά, επειδή θα είναι αναγκασμένος να βάλει προστατευτικό δίχτυ για να σώσει την παραγωγή του, κάτι που αυξάνει το κόστος. Επίσης θα πρέπει η περιοχή του να μην έχει προβλήματα με χαλαζοπτώσεις.

Αφού είδαμε θετική ανταπόκριση από την αγορά προχωρήσαμε στην αγορά θάλαμου συντήρησεις και εξοπλισμού για να κάνουμε την τυποποίηση. Όλες οι επενδύσεις έγιναν με ιδία κεφάλαια και δεν μπήκαμε σε κάποιο πρόγραμμα.

Το μύρτιλο μπορεί να συντηρηθεί σε θερμοκρασίες 3 - 4 βαθμών Κελσίου μέχρι 3 εβδομάδες. Εμείς όμως έχουμε καταφέρει να οργανώσουμε την συγκομιδή ανάλογα με τις παραγγελίες και κάνουμε την τυποποίηση και φτάνει το προϊόν φρέσκο στον καταναλωτή.

Οι καταναλωτές που ασχολούνται με την βιολογική διατροφή γνωρίζουν την θρεπτική αξία του μύρτιλου, το ίδιο και οι τουρίστες που έρχονται στην χώρα μας. Οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια αρχίζουν να το γνωρίζουν.

Υπάρχει ζήτηση και για εξαγωγές. Πρώτα ολοκληρώνεται η συγκομιδή στο νότιο ημισφαίριο και μετά βγαίνει στην αγορά η Ισπανία. Ακολουθεί η Ελλάδα και μετά ένα μήνα θα βγουν στην αγορά οι παραγωγές από κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Δηλαδή υπάρχει χρόνος για το ελληνικό προϊόν να κερδίσει τις αγορές της ΕΕ.

Η καλλιέργεια έχει καλές προοπτικές λόγω ζήτησης και βλέπουμε να επεκτείνεται στην χώρα μας. Όπως και οι υπάλοιπες δενδρώδεις καλλιέργειες αυτός που θέλει να ασχοληθεί με αυτήν θα πρέπει να έχει ένα κεφάλαιο κίνησης μέχρι το φυτό να γίνει παραγωγικό».

11/07/2024 04:02 μμ

Ξεκίνησε η συγκομιδή με μικρές ποσότητες για τα Βασιλικά σύκα Μαρκοπούλου. Πάντως η ελληνική παραγωγή σύκων φέτος αναμένεται να είναι μειωμένη λόγω των καιρικών συνθηκών και της ξηρασίας που δημιούργησαν πρόβλημα στην γονιμοποίηση και καρπόπτωση.

Όπως αναφέρει ο κ. Πέτρος Πέτρου, παραγωγός σύκων από το Πόρτο Ράφτη, «φέτος δεν υπήρχαν αρσενικά να γονιμοποιήσουν τα θηλυκά λόγω καιρικών συνθηκών». Σύμφωνα με τον κ. Πέτρου, «η μείωση της παραγωγής εκτιμάται ότι ξεπερνά το 60% στην περιοχή. Ήδη έχουν ξεκινήσει κάποια χωράφια να συγκομίζουν τα Βασιλικά σύκα και ακόμη δεν έχει φανεί η εικόνα της ζημιάς στην παραγωγή».

Από την πλευρά του ο κ. Αλέξανδρος Κολιαβασίλης, συκοπαραγωγός και αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μαρκόπουλου, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «από τις 3 έως τις 5 Ιουνίου, που είμασταν στο στάδιο γονιμοποίησης, είχαμε στην περιοχή πολύ υψηλές θερμοκρασίες (μετρήθηκαν 42 βαθμοί Κελσίου). Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει πρόβλημα στην γονιμοποίηση και να έχουμε μεγάλη καρπόπτωση.

Η ζημιά στα περιβόλια ξεκινά από 50% και φτάνει έως και 90%. Και ακόμη δεν έχει φανεί όλο το μέγεθος της ζημιάς.

Αυτές τις ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή των Βασιλικών και φαίνεται ότι έχουμε μειωμένες ποσότητες. Για παράδειγμα παραγωγός έκοψε φέτος 4 τελάρα όταν πέρσι την ίδια ημέρα έκοβε 10 τελάρα σύκα. Έχει ήδη έρθει στην περιοχή κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για να προχωρήσει στις εκτιμήσεις».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Στολίδης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Συκοπαραγωγών Ταξιάρχη Ευβοίας, τονίζει ότι «φέτος λόγω των καιρικών συνθηκών οι παραγωγοί σύκων αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε προμήθεια φυτικού υλικού κατάλληλου για την επικονίαση (ερινεασμό) από άλλες περιοχές της χώρας με τεράστιο κόστος, κάτι που τις προηγούμενες χρονιές δεν συνέβαινε ή συνέβαινε αλλά για πολύ μικρές ποσότητες. Στην συνέχεια όμως ήρθαν οι συνεχόμενες υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και δημιούργησαν προβλήματα στην παραγωγή. Φέτος αναμένουμε μειωμένη παραγωγή σύκων».

Το σύκο είναι μια κοίλη ταξιανθία με πολλά θηλυκά άνθη στο εσωτερικό της τοίχωμα. Ο καρπός για να ωριμάσει πρέπει τα άνθη της ταξιανθίας του να επικονιαστούν με γύρη από κάποια εξωτερική πηγή. Για τη μεταφορά της γύρης από την αρρενοσυκιά στην ανθοταξία και την επικονίαση των άνθεων της έχει επιλεγεί ένα εξειδικευμένο έντομο της συκιάς ο ψήνας. Χωρίς επικονίαση οι καρποί αυξάνουν κατά διάμετρο και μετά κιτρινίζουν, συρρικνώνονται και πέφτουν πριν ακόμα ωριμάσουν.

26/06/2024 03:34 μμ

Ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με την καλλιέργεια του μάνγκο στην Ελλάδα διοργάνωσαν, στην Κυπαρισσία, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Πελοποννήσου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Δράσεις για την επιτυχημένη εγκατάσταση υποτροπικών ειδών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου - ΥΠΕΡ ΠΕΛ».

Στο θέμα «Δυνατότητες & Απαιτήσεις υποτροπικών ειδών» αναφέρθηκε η Δρ. Θηρεσία - Τερέζα Τζατζάνη, ερευνήτρια του Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και για το θέμα «Εδαφικές απαιτήσεις & Θρέψη υποτροπικών ειδών» μίλησε ο δρ. Γεώργιος Ψαρράς, ερευνητής, διευθυντής Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Ο προϊστάμενος της ΔΟΑΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «η περιοχή μας ήταν μια από αυτές που επιλέχθηκαν από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα για την καλλιέργεια υποτροπικών ειδών.

Με βάση τον προγραμματισμό των εργασιών του έργου, το πρώτο μέλημά μας ήταν ο εντοπισμός κατάλληλων - ως προς τις κλιματολογικές και εδαφικές συνθήκες - αγροτεμαχίων για εγκατάσταση των πέντε υποτροπικών ειδών (αβοκάντο, μάνγκο, λίτσι, αννόνα και μακαντάμια). Οι αγροί στην Τριφυλία παρουσίασαν τα λιγότερα προβλήματα και για το λόγο αυτό επιλέχθηκαν στο σύνολό τους από τους υπεύθυνους του έργου.

Πριν γίνουν οι φυτεύσεις των δέντρων είχε προηγηθεί σωστή προετοιμασία του εδάφους (όργωμα, απομάκρυνση ζιζανίων) και η εγκατάσταση του αρδευτικού δικτύου, το οποίο πρέπει να λειτουργεί ταυτόχρονα με την καλλιέργεια.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι όσον αφορά το μάνγκο χρειάζεται βαθιά εδάφη με καλή αποστράγγιση και ξηρή χειμερινή περίοδο.

Τώρα είμαστε στο τρίτο έτος της καλλιέργειας μάνγκο στην περιοχή. Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη του φυτού.

Επίσης υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους παραγωγούς, που ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Μετά την ημερίδα κάναμε επίσκεψη στις πιλοτικές καλλιέργειες και είδαμε ότι εξελίσσονται ομαλά».

Από την πλευρά της η Δρ. Θηρεσία - Τερέζα Τζατζάνη, ερευνήτρια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «εφαρμόζουμε στην Πελοπόννησο το 5ετές ερευνητικό πρόγραμμα για την καλλιέργεια υποτροπικών φυτών. Υπήρχαν στην περιοχή μεμονωμένες φυτεύσεις αλλά έπρεπε να γίνει οργανωμένα η καλλιέργεια για να βγάλουμε σωστά συμπεράσματα.

Είναι δύσκολη η καλλιέργεια υποτροπικών φυτών και δεν έχουμε την πολυτέλεια της αστοχίας. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Έγιναν φυτεύσεις αβοκάντο, μάνγκο, λίτσι, αννόνα (Annona cherimola) και μακαντάμια, στην περιοχή της Λακωνίας, της Μεσσηνία και της Τριφυλίας.

Μας πρότειναν αγροτεμάχια από τις κατά τόπους ΔΑΟΚ και εμείς προχωρήσαμε σε έλεγχο εδάφους και κλιματικών συνθηκών πριν κάνουμε τις φυτεύσεις.

Τα πρώτα 2 - 3 χρόνια είναι ευαίσθητα τα υποτροπικά φυτά και χρειάζεται προσοχή από την πλευρά των παραγωγών.

Στην Λακωνία έγιναν φυτεύσεις στην περιοχή της Στεφανιάς, που είναι προστατευμένη από τις καιρικές συνθήκες. Η εικόνα είναι καλή και τα δέντρα έχουν καλή ανάπτυξη. Πρόβλημα που δεν το περιμέναμε είχαμε με ζημιές που προκάλεσαν τα αγριογούρουνα.

Ικανοποπιητικά αποτελέσματα είχαμε και στην περιοχή της Καλαμάτας στην Μεσσηνία. Με σωστή λίπανση τα φυτά φαίνεται να έχουν μια καλή ανάπτυξη.

Στην Τριφυλία (περιοχές Τερψιθέα, Καλογερικό και Πετροχώρι) είχαμε πολύ ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για την καλλιέργεια.

Ειδικά στο μάνγκο έχουμε μια πολύ καλή εξέλιξη της καλλιέργειας και σε αυτό βοήθησε η ξηρασία που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Πέρυσι είπαμε και δεν άφησαν τους καρπούς στα δέντρα οι παραγωγοί. Φέτος είδαμε τους καρπούς πράσινους.

Το μάνγκο είναι ένα αειθαλές τροπικό δέντρο. Καλλιεργείται συστηματικά στα Χανιά υπό κάλυψη για να προστατεύεται από τις βροχές και τους ισχυρούς ανέμους στις νότιες περιοχές των Χανιών (Παλαιόχωρα κ.α.).

Το θετικό είναι ότι τα μάνγκο είναι γνωστά στους τουρίστες που έρχονται στην Κρήτη και τα προτιμούν. Στην χώρα μας οι καρποί μένουν πολύ καιρό στο δέντρο και αποκτούν καλά ποιοτικά και γευστικά χαρακτηριστικά.

Η συγκομιδή του μάνγκο ξεκινά από αρχές Αυγούστου και φτάνει μέχρι τέλος Ιανουαρίου, ανάλογα τις ποικιλίες.

Η λίπανση πρέπει να είναι ελεγχόμενη για να μην διαταραχθεί η ισορροπία μεταξύ βλαστικής ανάπτυξης και καρποφορίας. Οι εφαρμογές καλό είναι να γίνονται μέσω υδρολίπανσης και οι ποσότητες των θρεπτικών στοιχείων καθορίζονται ανάλογα με την ηλικία του δέντρου.

Το καλό είναι ότι είδαμε οι παραγωγοί να συνεργάζονται μαζί μας όλο τον χρόνο και εφαρμόζουν τις οδηγίες μας.

Επίσης στην Κυπαρισσία οι παραγωγοί ασχολούνται με θερμοκηπιακές καλλιέργειες και ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην καλλιέργεια με κάλυψη. Ακόμη και με αντιχαλαζικό δίχτυ θα μπορούσε να προστατευτεί η καλλιέργεια από βροχοπτώσεις και ηλιοφάνεια.

Με τα μέχρι στιγμής θετικά αποτελέσματα που βλέπουμε θα μπορούσε να γίνει μια παραγωγική ζώνη καλλιέργειας μάνγκο στην Κυπαρισσία. Να επισημάνω ότι τα υποτροπικά φυτά έχουν ανάγκη άρδευσης και με καλή ποιότητα νερού.

Τον επόμενο χρόνο με τον κ. Ψαρρά θα επισκεφτούμε την περιοχή προς τα τέλη Αυγούστου για να δούμε τους καρπούς ώριμους προς συγκομιδή».

17/06/2024 10:31 πμ

Έρχεται εξόφληση των αποζημιώσεων έως τις 30/6/2024 πό τα πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου 2023 και θα δοθούν στο 100% της αξίας των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι παραγωγοί βάσει των πορισμάτων, χωρίς περικοπές ή μειώσεις.

«Στη ζώνη του Δέλτα του Πηνειού που καλλιεργείται το ακτινίδιο οι παραγωγοί αναμένουν με ανυπομονησία την εξόφληση των αποζημιώσεων, αλλά και τον καθορισμό της στρεμματικής αποζημίωσης για το κατεστραμμένο φυτικό κεφάλαιο. Για κάθε αγρότη που δεν εσόδεψε πέρυσι λόγω της πλημμύρας και ταυτόχρονα ζημιώθηκε σε φυτικό κεφάλαιο και υποδομή, οι γρήγορες αποζημιώσεις είναι επιβεβλημένες για την επιβίωσή του.

Επομένως, μαζί με τις αποζημιώσεις για την απωλεσθείσα παραγωγή που θα δοθούν στις 30 Ιουνίου, θα πρέπει να συνυπάρχουν και εντατικές ενέργειες για την διεκπεραίωση εκτιμήσεων και διαδικασιών για αποζημιώσεις και για το φυτικό κεφάλαιο, ξεκινώντας άμεσα από την ανακοίνωση της στρεμματικής ενίσχυσης για το ακτινίδιο, η οποία εκκρεμεί και οι παραγωγοί την ζητούν εναγωνίως».

Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την απάντηση που έλαβε από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύση Σταμενίτη σε ερώτησή του για τις αποζημιώσεις σε παραγωγή και φυτικό κεφάλαιο στις ζημιωθείσες από τις πλημμύρες καλλιέργειες ακτινιδίου στο Δέλτα του Πηνειού.

Στην απάντησή του ο αρμόδιος υφυπουργός, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η πολιτεία, μέσω του ΕΛΓΑ, εφάρμοσε ad hoc πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων ύψους 260 εκ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την αποζημίωση γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου 2023. Μεταξύ αυτών και οι εκμεταλλεύσεις των πληγεισών περιοχών της ΠΕ Λάρισας.

Σκοπός του ad hoc προγράμματος η αμεσότερη και πληρέστερη κάλυψη των ζημιωθέντων γεωργών και κτηνοτρόφων.

Με την υπ’ αριθ. 1494/341065 (ΦΕΚ 6367 Β’/ 06.11.23) ΚΥΑ καθορίζονται οι διαδικασίες και το ύψος αποζημιώσεων του εν λόγω προγράμματος.
Στο πλαίσιο αυτό, μετά το πέρας της υποβολής δηλώσεων ζημιάς, κατέστη άμεσα δυνατή η χορήγηση προκαταβολής».

Όπως σημειώνει ο κ. Σταμενίτης «ειδικά για τις καλλιέργειες ακτινιδίου, ο ΕΛΓΑ έχει ήδη χορηγήσει ενισχύσεις ύψους περίπου 450.000 ευρώ για 1.200 στρέμματα καλλιέργειας».

Μάλιστα, διαβεβαιώνει ότι «η εξόφληση των αποζημιώσεων θα λάβει χώρα ως τις 30.06.2024, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί», και «θα δοθούν στο 100% της αξίας των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι παραγωγοί βάσει των πορισμάτων, χωρίς περικοπές ή μειώσεις».

24/05/2024 05:16 μμ

Η αλμύρα είναι ένας θάμνος, τα φύλλα του οποίου μοιάζουν με βελόνες, φυτρώνει στην άμμο και ποτίζεται από την υγρασία του θαλασσινού νερού. Είναι η τέλεια καλοκαιρινή σαλάτα.

Τα χλωρά βλαστάρια της τρώγονται όπως τα χόρτα. Τρώγεται ωμή, αλλά ελαφρώς ζεματισμένη η γεύση της είναι ακόμα καλύτερη.

Ο χρόνος ζωής της είναι λίγοι μήνες και οι παραγόμενες ποσότητες πολύ μικρές.

Ο κ. Δημήτρης Μαχαιρίδης, γεωπόνος και υπεύθυνος στο φυτώριο Bioma από την Αριδαία της Πέλλας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η αλμύρα (Salsola soda) είναι ετήσιο ποώδες μεσογειακό φυτό που αυτοφύεται σε παραθαλάσσιες περιοχές, με λεπτό, σαρκώδες φύλλωμα και βλαστούς πράσινους ή κόκκινους. Φτάνει σε μέγιστο ύψος εβδομήντα εκατοστών, με διάμετρο κόμης πενήντα εκατοστά.

Είναι ένα φυτό εξαιρετικής ποιότητας και αντοχής. Μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν άγριας συλλογής. Τώρα έχει αρχίσει η καλλιέργειά του και στην χώρα μας. Λέγεται αλμύρα γιατί έχει μια αλμυρή γεύση και φύεται σε αλμυρά εδάφη.

Με την αλμύρα ασχολούμε εδώ και 7 έτη. Στην Ιταλία είναι πολύ εντατική η καλλιέργειά της ειδικά στις περιοχές του νότου και θεωρείται ένα πολύ δημοφιλή και γκουρμέ πιάτο που διαφημίζεται στις τουριστικές περιοχές της. Θα μπορούσε να γίνει και στην χώρα μας ένα δημοφιλή πιάτο ειδικά στα τουριστικά νησιά.

Για αυτό σκεφτήκαμε από την άγρια μορφή να το περάσουμε στην καλλιέργεια. Είναι φυτό ελάχιστων απαιτήσεων και εισροών. Δεν χρειάζεται αζωτούχο λίπανση και πολύ άρδευση. Έχει κύκλο ζωής 120 ημερών. Βρήκαμε γεννετικό υλικό από τα νησιά του Αιγαίου. Ο σπόρος έχει διάρκεια ζωής ενός έτους αλλά αντιμετωπίζουμε πρόβλημα χαμηλής φυτρωτικότητας μόλις 5%. Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις σε αυτό το πρόβλημα και συνεργαζόμαστε με επιστήμονες από την Ιταλία.

Τον Μάρτιο ξεκινάμε την καλλιέργεια σπόρου και τα σπορόφυτα τα παραδίδουμε στους καλλιεργητές για φύτευση τον Μάιο και τον Ιούνιο. Το φυτό πωλείται στα 15 - 20 λεπτά. Μέσα στο καλοκαίρι το πολύ να χρειαστεί το πολύ 4 ποτίσματα. Θα μπορούσε να είναι πρόταση καλλιέργειας στις παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας μας.

Στην συγκομιδή το φυτο ξεριζώνεται συσκευάζεται και πάει απευθείας στην αγορά. Συνεργάζομαι με παραγωγούς που το καλλιεργούν στην Πάτμο, Κάσο, Νάξο και σε περιοχές της Λακωνίας. Είναι περιορισμένη καλλιέργεια σε περίπου 5 στρέμματα και δίνει μικρή παραγωγή. Στην Ελλάδα διακινείται κυρίως μέσω εστιατορίων και επιλεγμένων γκουρμέ μανάβικων».

αλμύρα

Ο Κώστας Χουζούρης δημιούργησε το 2015 στο χωριό Βίβλος της Νάξου την «Μικρή Φάρμα», στην οποία καλλιεργεί σε 55 στρέμματα με κάθε είδος λαχανικά, βότανα, πατάτες, κρεμμύδια, σκόρδα, ενώ κότες και κατσίκες περιφέρονται ελεύθερα στο χώρο. Ασχολείται και με την καλλιέργεια της αλμύρας.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Χουζούρης «ασχολούμε πολλά χρόνια με την αλμύρα. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε οποιαδήποτε περιοχή της Νάξου. Είναι μια καλλιέργεια όπως η κάπαρη και ο δίκταμος. Έχει δύσκολο σπόρο αλλά μπορεί να καλλιεργηθεί και άνυδρη.

Μπορείς να βρει ο ίδιος ο παραγωγός τον σπόρο από την φύση ή να τον αγοράσει από φυτώριο. Θέλει πολύ προσοχή στην συγκομιδή. Από τις 40 - 50 ημέρες μπορείς να αρχίσεις την συγκομίζεις τα κλαδάκια του φυτού.

Όσοι δοκιμάσουν να το φάνε το αγαπούνε για πάντα. Η τιμή παραγωγού τα τελευταία χρόνια είναι σταθερή και αυξανόμενη. Κυμαίνεται σήμερα στα 6 ευρώ το κιλό. Με την καλλιέργεια της αλμύρας μπορεί να έχει ένα συμπληρωματικό εισόδημα ο παραγωγός».

10/05/2024 04:35 μμ

Την Πέμπτη (9/5/2024), στην Χρυσούπολη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των Συνεταιρισμών, των Ομάδων Παραγωγών και των Επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στην Καβάλα με την καλλιέργεια και την εμπορία του ακτινιδίου, καθώς και γεωτεχνικών, ώστε να διατυπωθούν και να καταγραφούν τα προβλήματα στην φετινή καλλιεργητική χρονιά.

Ο κ. Σάββας Αργυράκης, πρόεδρος Αγροτικός Σύλλογος Νέστου, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή καλλιεργούνται 23.000 στρέμματα με ακτινιδιές. Δυστυχώς η φετινή χρονιά ξεκίνησε με μεγάλο ποσοστό ακαρπίας το οποίο ξεπερνάει το 40% μεσοσταθμικά σε επίπεδο νομού και οφείλεται στον ήπιο χειμώνα και τις υψηλές θερμοκρασίες που επηρεάζουν αρνητικά τις λειτουργίες των δέντρων.

Η ακαρπία δεν καλύπτεται από τον Ασφαλιστικό Κανονισμό του ΕΛΓΑ. Και πέρσι είχαμε ακαρπία αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Πρωτοφανής είναι επίσης ο μεγάλος αριθμός μη εμπορεύσιμων καρπών σε σχήμα «πεταλούδας», οι οποίοι αφαιρούνται από τα δέντρα κατά το αραίωμα και πιστεύουμε ότι και αυτό οφείλεται στην κλιματική κρίση.

Στα ήδη μειωμένα κατά το ήμισυ τονάζ ανά στρέμμα, τις τελευταίες ημέρες σημειώνονται τεράστιες ζημιές από τους ισχυρούς ανέμους που πλήττουν καθολικά τη περιοχή μας, σπάζοντας μεγάλο ποσοστό βλαστών από τα δέντρα.

Οι ζημίες στα κιλά υπολογίζονται από 40% - 80% και αυτό συνεπάγεται με μια τεράστια απώλεια εισοδήματος για τους ακτινιδιοπαραγωγούς του Δήμου Νέστου.

Η ζημία θα μετακυλήσει και στην επόμενη χρονιά διότι το ακτινίδιο καρπίζει σε κλαδιά της προηγούμενης χρονιάς.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νέστου σε συνεργασία με τους Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών και τις Επιχειρήσεις του νομού Καβάλας θα ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς και τεκμηριώνοντας θα διεκδικήσει αποζημιώσεις για την αντιστάθμιση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών».

08/04/2024 12:13 μμ

Την ανάγκη ενίσχυσης του κλάδου της ανθοκομίας μέσω της σύστασης Διεπαγγελματικής Ανθέων επεσήμανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τη διοίκηση του Αγροτικού Ανθοκομικού Συνεταιρισμού Αθηνών.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός, παρουσία και του Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Στρατάκου, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Ανθοκομικού Συνεταιρισμού Αθηνών Θανάση Κελμάγερ, τον Αντιπρόεδρο του Συνεταιρισμού, Αλέξανδρο Μόσχο και τον Γενικό Γραμματέα του, Αντώνη Σούχλα. Όπως υπογράμμισε και τα 88 μέλη του συνεταιρισμού καθώς και οι συνεργάτες και οι συνάδελφοι τους σε όλη την Ελλάδα πρέπει να ενισχύσουν τη διαδικασία μέσω της προστασίας της παραγωγής.

Εξάλλου, ο κ. Αυγενάκης δεσμεύθηκε ότι εν όψει του Πάσχα, και με τη βοήθειά τους, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου θα πραγματοποιήσουν έκτακτους ελέγχους σε ανθοκομικά είδη, ακριβώς όπως συμβαίνει και με τους ελέγχους σε γαλακτοκομικά προϊόντα, οπωροκηπευτικά, μέλι και κρέας, που και αυτοί εκκινούν άμεσα.

Για τη Διεπαγγελματική Ανθέων ο Υπουργός συμφώνησε με τους εκπροσώπους του Συνεταιρισμού ότι πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες σύστασής της με απώτερο στόχο τα ανθοκομικά είδη να απελευθερώσουν πλήρως τη δυναμική τους και να προσελκύσουν περισσότερους νέους να ασχοληθούν με τον κλάδο.

Μιλώντας στον ΑγορΤύπο ο Πρόεδρος του Αγροτικού Ανθοκομικού Συνεταιρισμού Αθηνών, Θανάσης Κελμάγερ, τόνισε ότι «εδώ και επτά χρόνια γίνεται προσπάθεια να συσταθεί η Διεπαγγελματικής Ανθέων και τώρα προσπαθούμε να την ολοκληρώσουμε.

Επίσης ζητήσαμε από το ΥπΑΑΤ να βρεθεί νέος χώρος για ηλεκτρονικό δημοπρατήριο και ήταν θετικό το ΥπΑΑΤ για το συγκεκριμένο θέμα.

Σοβαρό πρόβλημα παραμένει για τον κλάδο το κόστος παραγωγής και αναμένουμε ένα πιο δίκαιο σύστημα στην επιστροφή ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου, όπως μας έχουν υποσχεθεί.

Ακόμη μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με την έλλειψη εργατών γης, τους οποίους ο κλάδος τους χρησιμοποιεί όλο το έτος.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη μείωση των παραγωγικών μονάδων στην χώρα μας. Μια από τις κύριες αιτίες είναι οι εισαγωγές ανθέων από τρίτες χώρες.

Δεν κάνουμε πια εισαγωγές μόνο από Ολλανδία. Μεγάλοι παίκτες στη διεθνή αγορά των ανθέων είναι η Αιθιοπία, η Κένυα και ο Ισημερινός. Σε αυτές τις χώρες έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις και το κόστος καλλιέργειας δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που έχουμε στην χώρα μας».

19/03/2024 09:51 πμ

Η στήριξη του αγροτικού τομέα της Εύβοιας γίνεται μέσω της ΚΑΠ και μέσω τομεακών και επιχειρησιακών προγραμμάτων, όπως για τους μελισσοκόμους και τους συκοπαραγωγούς. Αυτό απαντά το ΥπΑΑΤ στην Βουλή σε ερώτηση βουλευτών της Νέας Αριστεράς

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την ενίσχυση των συκοπαραγωγών, το YπΑAT υποστηρίζει ότι στηρίζει και προωθεί τον τομέα των οπωροκηπευτικών, συμπεριλαμβανομένων και των σύκων, μέσω των Οργανώσεων Παραγωγών. Στη νέα ΚΑΠ (2023-2027) και το Στρατηγικό Σχέδιο που θα υλοποιηθεί, στις τομεακές παρεμβάσεις των οπωροκηπευτικών, οι Οργανώσεις Παραγωγών, μέσω των επιχειρησιακών τους προγραμμάτων, θα περιλαμβάνουν υποχρεωτικά σε ποσοστό 2%, δράσεις που έχουν στόχο την έρευνα περί των βιώσιμων μεθόδων παραγωγής και ανάπτυξή τους, συμπεριλαμβανομένων της ανθεκτικότητας έναντι των επιβλαβών οργανισμών και του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και της προσαρμογής σε αυτήν, των καινοτόμων πρακτικών και των τεχνικών παραγωγής που ενισχύουν την οικονομική ανταγωνιστικότητα και δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη αγορών. Επισημαίνεται ότι στην Εύβοια, εν προκειμένω, υπάρχει μία Οργάνωση Παραγωγών με αναγνωρισμένο προϊόν τα σύκα, η «Ο.Π. ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗ», η οποία και υλοποιεί τριετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, με το ύψος δαπανών για το έτος 2024 να ανέρχεται σε 85.884 ευρώ.

Επιπρόσθετα, το ΥΠΑΑΤ λαμβάνει μέτρα και για τη στήριξη των κτηνοτρόφων, συμπεριλαμβανομένων και των μελισσοκόμων. Βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και των αγροτικών περιοχών της χώρας αποτελεί το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ύψους 14 δισ. ευρώ για την περίοδο 2023-2027. Στον τομέα της μελισσοκομίας, τα περισσότερα από τα μέτρα του τομεακού προγράμματος ενίσχυσης της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου (2020 – 2022) υφίστανται και στο εγκεκριμένο 2023 - 2027, ενώ κάποια από αυτά αναπτύσσονται και εξελίσσονται περαιτέρω. Ο συνολικός προϋπολογισμός για τα έτη 2023 έως 2027 ανέρχεται σε 61.626.450 € (12.325.290 € ετησίως). Το ποσό αυτό θα καλυφθεί κατά 50% από Ενωσιακούς πόρους και κατά 50% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (εθνικοί πόροι).

Στον σχεδιασμό του ΥπΑΑΤ για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα σε πληττόμενες περιοχές, όπως η Βόρεια Εύβοια, περιλαμβάνεται η αξιοποίηση πόρων, ύψους 2 δις ευρώ, οι οποίοι κατευθύνονται σε σημαντικές μεταρρυθμιστικές αναπτυξιακές δράσεις με ισχυρό περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο.

Το πακέτο αυτό, το οποίο έχει εγκριθεί από την ΕΕ, περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:

  • Νέοι Γεωργοί, με 420 εκατ. ευρώγια την ηλικιακή αναδιάρθρωση του παραγωγικού δυναμικού της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Στο μέτρο διατέθηκαν επιπλέον 107 εκατ. ευρώγια την ικανοποίηση του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε, ενώ, με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εγκρίθηκαν επιπλέον πόροι 81 εκατ. € για την ένταξη του συνόλου των 2.200 επιλαχόντων της συγκεκριμένης πρόσκλησης.
  • Σχέδια Βελτίωσης για την παραγωγική αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα, με αρχικό προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώκαι δυνατότητα υπερδέσμευσης στα 230 εκατ. ευρώ. Μετά και την παράταση που χορηγήθηκε με απόφαση του ΥπΑΑΤ, εκδηλώθηκε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς υποβλήθηκαν 6.901 αιτήσεις στήριξης, με συνολικό προϋπολογισμό προτεινόμενων επενδύσεων 704 εκατ. ευρώ και αιτούμενη δημόσια δαπάνη 403 εκατ. ευρώ περίπου.
  • Νέα ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία, με 21,5 εκατ. ευρώγια τη διευκόλυνση της πρόσβασης των παραγωγών σε ρευστότητα με ευνοϊκούς όρους. Προστέθηκαν επιπλέον πόροι, της τάξης των 40 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας τη συνεισφορά του ΠΑΑ στα 61,5 εκατ. ευρώ.
  • Μικρά εγγειοβελτιωτικά αρδευτικά έργα υποδομής, με 40 εκατ. ευρώγια την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη χρήση του αρδευτικού νερού, καθώς και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το μέτρο προκηρύχθηκε και μετά από χορήγηση πρόσθετης υπερδέσμευσης, εγκρίθηκαν έργα, ύψους 240 εκατ ευρώ. Αγροτική Οδοποιία, με 43 εκατ. ευρώγια τη βελτίωση της προσβασιμότητας στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, τη μείωση του κόστους μεταφοράς, καθώς και την ταχύτερη και ασφαλέστερη διακίνηση ευπαθών προϊόντων. Στο μέτρο διατέθηκαν επιπλέον 97 εκατ. ευρώ για την ικανοποίηση του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε.
  • Ενίσχυση της ποιότητας στην παραγωγή, με 41 εκατ. ευρώγια την αύξηση της προστιθέμενης αξίας στρατηγικής προτεραιότητας προϊόντων, όπως το βαμβάκι και τη βελτίωση της εξωστρέφειάς τους. Το μέτρο προκηρύχθηκε και πρόσφατα ολοκληρώθηκε και η υποβολή των αιτήσεων ενίσχυσης από τους υποψηφίους.

Τέλος, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πρόσφατων θεομηνιών, προβλέπεται το Μέτρο 5.2 «Επενδύσεις αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται στο γεωργικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, και πάγιο από φυσικά φαινόμενα, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και καταστροφικά γεγονότα», μέσω του οποίου παρέχεται στήριξη στους παραγωγούς (φυσικά και νομικά πρόσωπα, συνεταιρισμούς) και λοιπούς φορείς (ΤΟΕΒ) να αποκαταστήσουν το παραγωγικό δυναμικό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων τους (γεωργικές καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο και υποδομές). Η ένταση ενίσχυσης για τις εν λόγω επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις ανέρχεται έως 100%. Το Μέτρο διαθέτει πόρους της τάξης των 45 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη και την ευθύνη εφαρμογής του έχει αναλάβει ο ΕΛΓΑ. Ήδη, ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η ενεργοποίηση του συγκεκριμένου Μέτρου για την αγορά ζωικού κεφαλαίου, καθώς και τη χρηματοδότηση δημιουργίας νέων σταβλικών εγκαταστάσεων, ενώ υπογράφηκε και η σχετική Υπουργική Απόφαση.

14/03/2024 02:16 μμ

Πραγματοποιήθηκε, στις 13/3/2024, στα γραφεία του ΣΕΒΕ στην Θεσσαλονίκη, υβριδικά η 3η Γενική Συνέλευση της «Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου» (ΕΔΟΑ).

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν θέματα ποιότητας, εμπορίας, διακίνησης και εισόδου ακτινιδίων σε αγορές τρίτων χωρών, πολιτογράφησης ακτινιδίων από χώρες όπως το Ιράν ως ελληνικών, καθώς και το διαχρονικό πρόβλημα της πρόωρης συγκομιδής και της παράνομης διακίνησης ατυποποίητων ακτινιδίων, ιδίως στις γειτονικές χώρες της ΕΕ που πλήττουν την καλή φήμη του ελληνικού ακτινιδίου στις διεθνείς αγορές και τους αξιόπιστους παραγωγούς και τις συνεπείς επιχειρήσεις τυποποίησης και διακίνησης ακτινιδίου.

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος απαιτείται η λήψη αποτελεσματικών μέτρων από τις αρμόδιες Αρχές, με συστηματικούς ελέγχους τόσο στο χωράφι, όσο και στις εγκαταστάσεις των τυποποιητικών επιχειρήσεων και στους συνοριακούς σταθμούς της χώρας και η αυστηρή εφαρμογή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΔΟΑ, η φετινή παραγωγή ακτινιδίου της χώρας κυμάνθηκε στους 240.000 τόνους, ενώ η εμπορική περίοδος 2023-2024 βρίσκεται προς ολοκλήρωση, με τον ανταγωνισμό από άλλες χώρες, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την ανεξέλεγκτη αύξηση των φυτεύσεων και αντίστοιχα της παραγωγής στην Ελλάδα χωρίς μέτρα για έλεγχο ως προς τη διατήρηση υψηλών standards στο προϊόν και στρατηγική για την προώθησή του στις ξένες αγορές να αποτελούν τις προκλήσεις για το μέλλον. Ιδιαίτερα τονίστηκε η στροφή κορυφαίων παραγωγών χωρών όπως η Νέα Ζηλανδία στο κίτρινο ακτινίδιο που για τα επόμενα τουλάχιστον χρόνια φαίνεται να αποτελεί ένα premium προϊόν που διασφαλίζει σε παραγωγούς και εμπόρους υψηλότερες τιμές.

Ιδιαίτερα σημαντική για την χώρα μας ως δεύτερη παραγωγός στον κόσμο σε ακτινίδια είναι η ανάληψη από την ΕΔΟΑ της διοργάνωσης της κορυφαίας εκδήλωσης του κλάδου διεθνώς, τoυ 43rd IKO Convention (2024) στην Άρτα στις 23-25.09.2024.

Σε αυτή συμμετέχουν αντιπροσωπείες των σημαντικότερων παραγωγών χωρών - και συγκεκριμένα, πέραν της Ελλάδας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ιταλίας, της Χιλής, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και των ΗΠΑ – οι οποίες ενημερώνονται για τα στοιχεία παραγωγής ανά χώρα και συζητούν για ζητήματα βιοασφάλειας και τις προοπτικές του κλάδου.

Λίγα λόγια για την ΕΔΟΑ

Η ΕΔΟΑ συστάθηκε το 2020 ως Αστική Εταιρία Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα (ΑΜΚΕ) σε συνέχεια της πρωτοβουλίας αντιπροσωπευτικών παραγωγών και τυποποιητών/διακινητών υπό τον συντονισμό και την υποστήριξη του ΣΕΒΕ-Συνδέσμου Εξαγωγέων, για ίδρυση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου.

Στην ΕΔΟΑ - που τελεί υπό αναγνώριση από το ΥΠΑΑΤ - συμμετέχουν, πέραν του ίδιου του ΣΕΒΕ, 23 παραγωγοί και τυποποιητές-διακινητές που εκπροσωπούν σημαντικό ποσοστό της εγχώριας παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας-διακίνησης ακτινιδίου. Πρόεδρος του πενταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου της είναι ο Χρήστος Κολιός, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της «ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΛΙΟΥ ΑΒΕΕ», Μέλος ΔΣ ΣΕΒΕ.

05/02/2024 12:09 μμ

Έχει ξεκινήσει η χώρα μας, από τις αρχές του 2024, να εισάγει πορτοκάλια από την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «1/9/2023 έως 2/2/2024 οι εξαγωγές ελληνικών πορτοκαλιών ανέρχονται σε 146.074 τόνους, παρουσιάζοντας μια μείωση, κατά -8,7%, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου (που ανήλθαν στους 159.952 τόνους).

Εντύπωση όμως προκαλεί η εισαγωγή πορτοκαλιών, που από την 1η Ιανουαρίου του 2024 φαίνεται να έχουν εισαχθεί 472 τόνοι, από τους οποίους οι 411 τόνοι είναι από Αίγυπτο».

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι εισαγωγές ακτινιδίων στην χώρα μας.

Τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas δείχνουν ότι από 1/9/2023 έως 2/2/2024 να έχουν εισαχθεί 1.698 τόνοι ακτινιδίων. Ειδικότερα 542 τόνοι σε Πέλλα, Ημαθία και Πιερία ακτινιδίων προέλευσης Ιράν αλλά και 496 τόνοι από Τουρκία (οι οποίοι είναι πιθανόν και αυθτοί να προέρχονται από το Ιράν).

Επίσης αν και φέτος έχουμε μια μείωση στις εξαγωγές μήλων, κατά περίπου 50%, ιδιαίτερα αυξημένες εμφανίζονται οι εισαγωγές μήλων που ανέρχονται σε 13.898 τόνους (από Βαλκανικές χώρες και Πολωνία), έναντι 3.688 τόνων πέρυσι.