Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

122 ευρώ το στρέμμα έκτακτη ενίσχυση σταφίδας ζητούν οι παραγωγοί

13/03/2023 10:49 πμ
Πάνε σε σύσκεψη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντά οι παραγωγικοί φορείς την Τρίτη το απόγευμα στην Αθήνα.

Πάνε σε σύσκεψη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντά οι παραγωγικοί φορείς την Τρίτη το απόγευμα στην Αθήνα.

Σύσκεψη με τον ΥπΑΑΤ Γ. Γεωργαντά έχει προγραμματιστεί για τις 4 το απόγευμα της Τρίτης στο ΥπΑΑΤ. Στην σύσκεψη έχουν προσκληθεί φορείς παραγωγικοί από όλες τις περιοχές.

Ένας από τους φορείς που θα μετάσχει είναι και η ομάδα παραγωγών Αμαλιάδας. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρός της κ. Χρήστος Βαλλιανάτος «φημολογείται ότι θα ανακοινωθεί ενίσχυση 50 ευρώ το στρέμμα, αλλά εμείς ζητάμε επιπλέον 72 ευρώ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο και για άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες, γιατί το κόστος παραγωγής έχει ανέλθει στα 1,20 ευρώ το κιλό τουλάχιστον. Η τιμή η εμπορική είναι στον πάτο, στα 50-70 λεπτά και όπως αντιλαμβάνεστε δεν βγαίνει κάποιο κέρδος. Επίσης θα ζητήσουμε από το ΥπΑΑΤ να δοθεί λύση στο ζήτημα των αδιάθετων αποθεμάτων...».

Ένα άλλο πρόβλημα που αναμένεται να θέσουν στον ΥπΑΑΤ οι παραγωγοί είναι αυτό των προβλήματων στην άρδευση, που αναμένονται σύντομα από την στιγμή που υπάρχει ήδη ειδοποίηση σε ΤΟΕΒ για διακοπή παροχής.

Με αφορμή την σύσκεψη της Τρίτης, σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο Ανεξάρτητος Αγροτικός Σύλλογος Αιγιαλείας, τονίζοντας τα ακόλουθα: «Με αφορμή την σύσκεψη που θα γίνει την Τρίτη 14 Μαρτίου 2023 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφιμων για το θέμα της σταφιδας και επειδή το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου δεν προλαβαίνει άμεσα να συναντηθεί με όσους Θεσμικους ή φορείς ενδιαφέρονται για τον παραγωγό και το προϊόν, αναλογιζομενοι την δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος της περιοχής, μίας και όχι μόνο δεν μπορεί να καλλιεργήσει αλλά ούτε να πληρώσει το ρεύμα και τα καθημερινά έξοδα, μια ενίσχυση θα δώσει μία ανάσα στον αγροτικό κόσμο, στην τοπική αγορά αλλά και στις υπόλοιπες σταφιδικες περιοχές».

Κυβερνητική αδιαφορία καταγγέλλει ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας

Τεράστια καταστροφή έχει υποστεί η καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας από την κυβερνητική αδιαφορία αυτά τα δυο χρόνια με χιλιάδες σταφιδοπαραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση, τονίζει ο Σύλλογος και προσθέτει ότι: «Ξεκινάμε την νέα καλλιεργητική περίοδο με τις αποθήκες γεμάτες και με τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού 50 και 70 λεπτά, με εκτόξευση του κόστους παραγωγής και πάνω από το 100% η καλλιέργεια είναι ασύμφορη.

Εδώ και δυο χρόνια δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση, μόνο ψίχουλα και υποσχέσεις, με αποτέλεσμα να ξεριζώνονται πολλά κτήματα και να απαξιώνεται ένα από τα πιο εμβληματικά προϊόντα της χώρας μας. Οι ευθύνες τους τεράστιες και η ζημία ανεπανόρθωτη.

Ζητάμε εδώ και τώρα αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών που για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια πωλούν πολύ κάτω του κόστους παραγωγής δεν συμβιβαζόμαστε με ψίχουλα, μπουκώνουν με δις επιχειρηματικούς ομίλους και δεν έχουν για την διατροφή μας και την ασφάλειας μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας πιέζοντας την κυβέρνηση να ικανοποίησει τα αιτήματα μας  ότι κερδίσαμε το κερδίσαμε με αγώνες.

Απαιτούμε

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους (π.χ. κορινθιακή σταφίδα)
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Επιδότηση των λιπασμάτων και του κόστους στα μέσα και εφόδια».
Σχετικά άρθρα
15/05/2023 10:57 πμ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το ΦΕΚ με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στα σταφύλια.

Η ΚΥΑ αφορά τα οινοποιήσημα σταφύλια της Αττικής, της Δυτικής Αχαΐας και τις Ηλείας, καθώς και τα επιτραπέζια σταφύλια της Κορινθίας.

Συγκεκριμένα η χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) αφορά τον τομέα των οινοποιήσιμων σταφυλιών Περιφέρειας Αττικής έτους 2022, των επιτραπέζιων σταφυλιών Π.Ε. Κορινθίας έτους 2022 και της οινοποιήσιμης ποικιλίας «Ροδίτης (Αλεπού)» Π.Ε. Ηλείας και Δήμου Δυτικής Αχαΐας Π.Ε. Αχαΐας έτους 2022.

Οι δικαιούχοι αμπελουργοί θα πρέπει να έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2022, να διαθέτουν αμπέλια σε ωρίμανση (άνω των 3 ετών) και ανά ποικιλία να διατηρούν τουλάχιστον ένα στρέμμα καλλιέργειας αμπελιού.

Το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται:
α) για τους δικαιούχους που διαθέτουν αγροτεμάχια με αμπελώνες για παραγωγή οίνου στην Περιφέρεια Αττικής σε 90 ευρώ/στρέμμα,
β) για τους δικαιούχους που διαθέτουν αγροτεμάχια με αμπελώνες για επιτραπέζια χρήση στην Π.Ε. Κορινθίας σε 130 ευρώ/στρέμμα,
γ) για τους δικαιούχους που διαθέτουν αγροτεμάχια με καλλιέργεια αμπελώνα της οινοποιήσιμης ποικιλίας «Ροδίτης (Αλεπού)» στην Π.Ε. Ηλείας και στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας Π.Ε. Αχαΐα σε 90 ευρώ/στρέμμα.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

Η διαδικασία πληρωμής θα ολοκληρωθεί μετά την διενέργεια διασταυρωτικών μηχανογραφικών ελέγχων, με βάση τα δηλωθέντα στοιχεία στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ). Κατά συνέπεια οι εν δυνάμει δικαιούχοι που δεν έχουν υποβάλλει Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης, αποκλείονται από την καταβολή των ανωτέρω ενισχύσεων.

Την ικανοποίησή τους εκφράζουν οι πέντε Συνεταιρισμοί της Αττικής και η ΚΕΟΣΟΕ, που δηλώνουν ταυτόχρονα πως θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την διασφάλιση μιας οριστικής βιωσιμότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων της Αττικής.

Τελευταία νέα
10/05/2023 10:23 πμ

Στα 640.206 στρέμματα ανερχόταν, στις 31/7/2022, η έκταση του ελληνικού αμπελώνα με οινοποιήσιμες ποικιλίες, σύμφωνα με τα στοιχεία ενημέρωσης του αρμοδίου τμήματος του ΥπΑΑΤ προς την Κομισιόν.

Η έκταση αυτή είναι ελαφρώς αυξημένη, κατά 3.245 στρέμματα (+0,51%), σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (636.965 στρ.), γεγονός που οφείλεται σε νέες φυτεύσεις μέσω Αδειών Φύτευσης 6.203 στρεμμάτων.

Όπως επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ, με δεδομένο ότι το ποσοστό που χορηγείται για νέες φυτεύσεις στην Ελλάδα είναι ως γνωστό 1% (6.203 στρέμματα), θα έπρεπε να παρατηρηθεί ισόποση αύξηση των εκτάσεων, στα 643.168 στρ. σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος 2021.

Η διαφορά μεταξύ της τελικής απογραφής στις 31/7/2022 (στα 640.206 στρ.) με άθροισμα της έκτασης του 2021 συν τις Άδειες Φύτευσης (636.965 + 6.203) «υποκρύπτει» εγκατάλειψη επιπλέον 2.962 στρεμμάτων για όλη την επικράτεια, το 2022.

Να τονισθεί ότι από το 2016 μέχρι το 2022 έχουν χορηγηθεί Άδειες για νέες φυτεύσεις 43.383 στρεμμάτων, όταν η έκταση του ελληνικού αμπελώνα το 2016 ανερχόταν στα 627.734 στρέμματα. 

Η απογραφή του 2022 (31/7) στα 640.205 στρέμματα, σε συνδυασμό με το αλγεβρικό άθροισμα των συνολικών νέων φυτεύσεων και της απογραφής του 2016, εξάγει ότι από το 2016 έως το 2022, εγκαταλείφθηκαν 30.912 στρέμματα, με την επιφύλαξη του ότι δεν είναι γνωστά σήμερα πόσα στρέμματα από τις τριετούς ισχύος Άδειες Φύτευσης είναι ακόμη στα χέρια των δικαιούχων, που δεν προχώρησαν σε φύτευση.

Ζητούμενο είναι τέλος, εάν η σχετική μείωση των εκτάσεων του ελληνικού αμπελώνα, έχει φθίνουσα τάση, όπως δείχνουν τα ποσοστά μεταβολής των εκτάσεων.

08/05/2023 12:48 μμ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε στην πληρωμή, στις 3 Μαΐου 2023, της συνδεδεμένης ενίσχυσης της μαύρης κορινθιακής σταφίδας, η οποία για το έτος ενίσχυσης 2022, καθορίζεται στα 561 ευρώ/εκτάριο (56,1 ευρώ/στρέμμα).

Ωστόσο πολλοί σταφιδοπαραγωγοί δεν είδαν χρήματα να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους.

Μιλάμε για πληρωμές ενισχύσεων οι οποίες είναι αναγκαίες για την βιωσιμότητα του προϊόντος και την πορεία της καλλιεργητικής χρονιάς που είναι σε εξέλιξη.

Ο πρώην πρόεδρος του ΕΛΓΑ και συντονιστής τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ. Φάνης Κουρεμπές δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η ενίσχυση δεν καταβλήθηκε σε όλους τους παραγωγούς και σε όσους δοθηκε όχι τα σωστά ποσά. Σαν δικαιολογία ειπώθηκε ότι δεν έλαβαν τα χρήματα όσοι παραγωγοί ήταν σε έλεγχο.

Η αλήθεια είναι όμως ότι υπήρξαν πέρυσι ζημιές στην παραγωγή. Δεν δουλεύει όμως η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να ανεβάσει τα πορίσματα ο ΕΛΓΑ με τις ζημιές για να διορθωθούν τα κιλά παράδοσης. Δεν υπήρξε συντονισμός μεταξύ των δύο οργανισμών. Έτσι χάνονται τα χρήματα των παραγωγών χωρίς δική τους ευθύνη».

28/04/2023 02:57 μμ

Εκδήλωση για την καταπολέμηση της ευδεμίδας και την αξία της ένταξης των αμπελοκαλλιεργητών της περιοχής στη δράση «Κομφούζιο», διοργάνωσε, στις 27/4/2023, ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Εισηγητές ήταν:

  • Δημήτριος Σταυρίδης, Προϊστάμενος Τμ. Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, Αν. Δντής Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Λάρισας Περιφέρεια Θεσσαλίας
  • Δρ Παναγιώτης Μυλωνάς, Αν. Διευθυντής, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.
  • Γεωργία Γεωργιάδου, Υπάλληλος Τμήμα φυτικής Παραγωγής Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας
  • Δημήτριος Γρουζίδης, Γεωπόνος NOVACERT.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτριος Σταυρίδης, «συζητήθηκαν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης της ευδεμίδας. Σήμερα η δράση «Κομφούζιο» είναι μονόδρομος για την καταπολέμηση της ευδεμίδας στην αμπελοκαλλιέργεια.

Θα πρέπει όλοι οι αμπελοκαλλιεργητές του δήμου Τυρνάβου να ενταχθούν στο σύνολό τους στη δράση, λαμβάνοντας υπόψη ότι πλέον η χημική καταπολέμηση της ευδεμίδας δεν είναι τόσο αποτελεσματική τόσο λόγω της μείωσης της αποτελεσματικότητας των σκευασμάτων.

Στην Ισπανία εφαρμόζουν καθολικά το Κομφούζιο στην αμπελοκαλλιέργεια και έχουν καταφέρει να μην έχουν κανένα πρόβλημα. Για αυτό όλοι συμφώνησαν στην ημερίδα ότι θα πρέπει να αυξηθούν τα επιλέξιμα στρέμματα της δράσης».

19/04/2023 02:09 μμ

Οι αμπελοκαλλιεργητές αυτήν την εποχή πρέπει να επισκέπτονται συχνά τις καλλιέργειες για να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από περονόσπορο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα πρώτα συμπτώματα (κηλίδες λαδιού, εξανθήσεις) δύσκολα γίνονται αντιληπτά. Εμφανίζονται σε περιορισμένες θέσεις και διαπιστώνονται σε φύλλα κοντά στο έδαφος κυρίως στα ακαλλιέργητα αμπέλια ή σε πρέμνα με έρπουσες κληματίδες.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο αμπελουργός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορωπίου (Α.Σ.Κ.) κ. Σταμάτης Γεωργάκης, «αυτή την εποχή τα αμπέλια είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στον περονόσπορο γιατί είναι στο στάδιο του μούρου ( σχηματισμό της ταξιανθίας). Οι προσβολές αρχίζουν συνήθως στο παρόν βλαστικό στάδιο. Οι συχνές βροχοπτώσεις με υψηλή σχετική υγρασία και θερμοκρασίες γύρω στους 23 βαθμούς Κελσίου είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για την εκδήλωση της ασθένειας. Βέβαια αυτά τα φαινόμενα πρέπει να είναι επαναλαμβανόμενα για αρκετές ημέρες. Πάντως συνήθως οι αμπελώνες της Αττικής δεν αντιμετωπίζουν συχνά πρόβλήμα από τον περονόσπορο. Όμως στις άλλες περιοχές της χώρας οι αμπελουργοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί αυτό το διάστημα».

Σε περιοχές που η ασθένεια εμφανίζεται συχνά και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ευαίσθητες ποικιλίες, συστήνετε ένας προληπτικός ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο, όταν η βλάστηση αποκτήσει μήκος 8-10 εκ. περίπου, επισημαίνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου. Στον ψεκασμό αυτό δεν συνιστάται η χρήση χαλκούχου σκευάσματος, διότι προκαλείται καθυστέρηση στη βλάστηση. Για την αποφυγή δημιουργίας ανθεκτικότητας του μύκητα, είναι ανάγκη να γίνεται ορθολογική εναλλαγή μυκητοκτόνων από διαφορετικές κατηγορίες.

Ο ψεκασμός σε αυτό το βλαστικό στάδιο είναι ιδιαίτερα σημαντικός, διότι σε περίπτωση που δεν καταπολεμηθούν αποτελεσματικά οι πρωτογενείς μολύνσεις και εφόσον επικρατήσουν κατόπιν συνθήκες περονοσπόρου, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εμφανιστεί επιδημία της ασθένειας αργότερα, τον Μάιο ή στις αρχές Ιουνίου, με καταστροφικά αποτελέσματα.

Η προστασία των αμπελώνων από το παθογόνο είναι επιβεβλημένη για όσο διάστημα επικρατούν βροχοπτώσεις και θα πρέπει σε κάθε περιοχή να είναι γενικευμένη, ώστε να μην υπάρχουν εστίες πολλαπλασιασμού και διασποράς μολυσμάτων της ασθένειας. Επισημαίνεται ότι τα κονίδια του μύκητα είναι αεροσπόρια, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται και να μολύνουν σε μεγάλες αποστάσεις. 

Καλλιεργητικά μέτρα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στον αμπελώνα και που συντελούν στο ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά, συμβάλουν καθοριστικά στον περιορισμό της σοβαρότητας της ασθένειας. Τέτοια μέτρα είναι: 
1) τα κλαδέματα (χειμερινό και θερινά), 
2) η καταστροφή των ζιζανίων, 
3 ) η αποστράγγιση του εδάφους και 
4) ο περιορισμός της αζωτούχου λίπανσης, που οδηγεί σε υπερβολική και ευαίσθητη σε προσβολές βλάστηση. 

19/04/2023 10:59 πμ

Πληρωμή κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) σε επιτραπέζια σταφύλια στις Π.Ε. Καβάλας, Σερρών, Κιλκίς, Χαλκιδικής, συνολικού ποσού 3,1 εκατ. ευρώ, ανέφερε η κοινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Επίσης θα έδιναν ενισχύσεις στα οινοποιήσιμα σταφύλια Τυρνάβου, ποσού 1,82 εκατ. ευρώ.

Η σχετική ανακοίνωση ανέφερε ότι οι ενισχύσεις θα είχαν καταβληθεί μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη στους δικαιούχους παραγωγούς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπο όμως ακόμη οι σταφυλοπαραγωγοί της Καβάλας δεν έχουν πληρωθεί.  

Αντιδράσεις όμως υπάρχουν από την Λάρισα. Όπως ανέφερε σε επιστολή του προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ ο κ. Δημήτριος Κοκκινούλης, πρόεδρος Α.Σ. Επιτραπέζιου Σταφυλιού Λάρισας, «κύριε υπουργέ, με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε πριν λίγες μέρες την χορήγηση de minimis σε παραγωγούς επιτραπέζιου σταφυλιού συγκεκριμένων νομών. Από την πρώτη στιγμή που σας ενημερώσαμε για τα προβλήματα της καλλιέργειας, σας τονίσαμε ότι τα προβλήματα αφορούν τους παραγωγούς όλης της χώρας και συμφωνήσαμε με την άποψη σας ότι αν γίνει κάτι, θα πρέπει να γίνει για όλους τους παραγωγούς.

Όταν ανακοινώθηκε η ενίσχυση de minimis σε τέσσερεις νομούς θεωρήσαμε ότι μάλλον πρόκειται για fake news αφού δεν γίνεται μια τόσο σοβαρή απόφαση που αφόρα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να ανακοινώνεται από τον Υπουργό Άμυνας, αλλά κάναμε λάθος.

Εμείς σαν συνεταιρισμός σε συνεργασία με τη ΔΑΟΚ Λάρισας οπού έχουμε προσκομίσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα καθ υπόδειξη σας πιστοποιούμε την απώλεια εισοδήματος των σταφυλοπαραγωγών για την προηγούμενη χρονιά, ενώ όπως γνωρίζεται και μπορούν να σας επιβεβαιώσουν οι συνεργάτες σας και οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του υπουργείου, οι αυξήσεις στο κόστος παράγωγης (καύσιμα, λιπάσματα, ηλεκτρικό ρεύμα) λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία, έχει επηρεάσει τους παραγωγούς όλης της Ελλάδας και όχι μόνο στους νομούς που εσείς αποφασίσατε να ενισχύσετε.

Όπως καταλαβαίνεται, η απόφαση χορήγησης de minimis σε παραγωγούς συγκεκριμένων νομών συνιστά σκανδαλώδη εύνοια υπέρ αυτών αφού δημιουργεί παραγωγούς δυο ταχυτήτων και υπονομεύει την προσπάθεια μας να είμαστε ανταγωνιστικοί στην παραγωγή του προϊόντος.

Επιθυμία μας είναι ο κλάδος των σταφυλοπαραγωγών να μείνει μακριά από μικροπολιτικά παιχνίδια και προεκλογικές παροχές προηγούμενων δεκαετιών. Θα σας παρακαλούσαμε να σεβαστείτε την προσπάθεια που καταβάλουν οι σταφυλοπαραγωγοί για να παράγουν ένα ακριβό και απαιτητικό προϊόν σε μια πραγματικά δύσκολη εποχή και να συμπεριλάβετε στην ενίσχυση όλους τους  νομούς της χώρας, αναιρώντας κάθε προσπάθεια διάκρισης μεταξύ αυτών. Είναι άλλωστε κάτι που θα πρέπει να κάνετε για κάθε προϊόν στηρίζοντας όλους τους Έλληνες αγρότες οι όποιοι στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας στήριζαν και συνεχίζουν να στηρίζουν το κράτος».

Στο μεταξύ ανακοινώθηκε από το ΥπΑΑΤ ότι θα καταβληθεί, μέσω de minimis, συνολικά ποσό 9 εκατ. ευρώ για τα οινοποιήσιμα σταφύλια της Αττικής, για τα επιτραπέζια σταφύλια της Κορινθίας και για τα οινοποιήσιμα σταφύλια της ποικιλίας Ροδίτη της Δυτικής Αχαΐας.

«Ιδιαίτερη Ικανοποίηση προκάλεσε στους αμπελουργούς της Αττικής η ανακοίνωση των Οικονομικών και ΑΑΤ, για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση μέσω του de minimis των οινοποιήσιμων σταφυλιών της περιοχής. Η απόφαση συμβάλλει στην κάλυψη  μέρους των αυξημένων καλλιεργητικών δαπανών, που έχουν μειώσει δραματικά το εισόδημα και θέτουν εν αμφιβόλω την συνέχιση της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή. Είναι απόφαση στην σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει να ακολουθήσουν μέτρα και παρεμβάσεις όπως αποφασίσθηκαν στην Ημερίδα της 19ης Δεκεμβρίου στο Κορωπί, που έγινε παρουσία και του Υπουργού ΑΑΤ κ. Γ. Γεωργαντά», σχολίασαν εκπρόσωποι των έξι αμπελουργών Συνεταιρισμών της Αττικής (Κορωπίου, Σπατών Παιανίας, Μαρκόπουλου, Μεγάρων και Κερατέας).

06/04/2023 10:00 πμ

Πληροφορίες και διευκρινίσεις δόθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής Ημερίδας, που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ, στις 3 Απριλίου 2023, για τα Οικολογικά Σχήματα της νέας ΚΑΠ 2023-2027.

Από τις παρουσιάσεις, στις οποίες προέβησαν οι εισηγητές κ.κ. Γεώργιος Βλάχος και Κατερίνα Μπινιάρη, καθώς και από το διάλογο που ακολούθησε με τους συμμετέχοντες συνεταιρισμούς, εξήχθησαν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

Το ΥπΑΑΤ έχει καθυστερήσει αναφορικά με τις διοικητικές απαιτήσεις (προκήρυξη μέτρων, έκδοση ΥΑ κλπ.) των παρεμβάσεων μέσω των οικολογικών σχημάτων, ώστε να είναι εφικτή η απορρόφηση του προβλεπόμενου προϋπολογισμού, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα, τουλάχιστον για το 2023, θα μεταφερθεί στη Βασική Ενίσχυση (τσεκ).

Ως εκ τούτου ο αγροτικός πληθυσμός δεν είναι ενήμερος ως προς τις εφαρμοστικές λεπτομέρειες και συνεπώς ως προς το περιεχόμενο των επιλογών στις οποίες πρέπει να προβεί, συμπληρώνοντας την Δήλωση ΟΣΔΕ για το 2023.

Η Εσωτερική σύγκλιση θα επηρεάσει περισσότερο τους μικρούς παραγωγούς, οι οποίοι μπορούν να αντισταθμίσουν τις απώλειές τους, είτε μέσω της αναδιανεμητικής ενίσχυσης, είτε μέσω των Οικολογικών Σχημάτων.

Η πολλαπλή συμμόρφωση και το πρασίνισμα αυστηροποιούνται (απαγόρευση καύσης υπολειμμάτων, ακαλλιέργητη επιφάνεια πριν τα ρέματα, υποχρεωτική φυτοκάλυψη υπό προϋποθέσεις κλπ.)

Οι αμπελώνες με κλίση άνω του 10%, θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι καλυμμένοι, είτε με άγρια βλάστηση, είτε με τα υπολείμματα της καλλιέργειας (προϋπόθεση για τη λήψη της Βασικής Ενίσχυσης).

Ενισχύεται, η απόρριψη υπολειμμάτων στον αμπελώνα , αφού κομποστοποιηθούν (Π1- 31.4), ή η σπορά πολυετών φυτών και ιδιαίτερα ξενιστών ή και επικονιαστών, που ενισχύονται επιπλέον (Π1- 31.3).

Προβλέπεται ως προϋπόθεση λήψης ενισχύσεων στην παρέμβαση  Π1-31.6 η προμήθεια συστήματος  παρακολούθησης μέσω ψηφιακής εφαρμογής διαχείρισης εισροών, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι ψηφιακές εφαρμογές διατίθενται στο εμπόριο και αποτελούν προϋπόθεση λήψης των ενισχύσεων των υποπαρεμβάσεων στο Π1.31.6, πλην της παρέμβασης σεξουαλικής σύγχυσης εντόμων (Confusio).

Στην παρέμβαση Π1-31.6 και στην υποπαρέμβαση της εφαρμογής σεξουαλικής σύγχυσης των λεπιδοπτέρων (Κομφούζιο), είναι επιλέξιμοι οι καλλιεργητές που υλοποιούν ήδη την δράση μέχρι σήμερα. Νέες εντάξεις θα γίνουν μέσω του Π.Α.Α., αφού προκηρυχθεί η παρέμβαση από το ΥπΑΑΤ.

Η εφαρμογή φιλικών για το περιβάλλον πρακτικών διαχείρισης (υποπαρεμβάσεις στην παρέμβαση Π1.31.6) δεδομένου του μικρού κλήρου, είναι οικονομικά βιώσιμη ενέργεια όταν αναλαμβάνεται από συλλογικότητες (συνεταιρισμοί, Ομάδες Παραγωγών).

Η διατήρηση και η βελτίωση των αναβαθμίδων, ενισχύεται πλέον.

Η παρέμβαση, «προστασία τοπίων και γεωργικών συστημάτων υψηλής περιβαλλοντικής σημασίας» (Π1.31.10), αφορά περιοχές των οποίων η  προτεραιότητα για τη διατήρησή των καλλιεργειών από άποψη φυσικής αξίας είναι υψηλή (οι αμπελώνες με οινοποιήσιμες ποικιλίες έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα), συγκροτούν φυσικές ενότητες  με τοπικά χαρακτηριστικά και πολλαπλές λειτουργίες. Τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τους εισηγητές, μπορούν να συμπεριλάβουν ολόκληρες ζώνες Οίνων με ΠΟΠ ή ολόκληρες περιοχές Οίνων με ΠΓΕ. Οι συνεταιρισμοί μπορούν να υποβάλλουν στην παρέμβαση αυτή (Π1-31.10) Μελέτες Τεκμηρίωσης, στις οποίες πρέπει να αναδεικνύεται και να τεκμηριώνεται  η σημασία των αμπελώνων για το περιβάλλον, για τη βιοποικιλότητα, για την παράδοση - κληρονομιά και την συγκρότηση φυσικών ενοτήτων (οι φυσικές ενότητες είναι αυθύπαρκτες, αφού οι ζώνες αμπελοκαλλιέργειας  (ΠΟΠ, ΠΓΕ) είναι ήδη οριοθετημένες. Η παρέμβαση Π1.31.10 δεν αφορά τα νησιά του Αιγαίου γιατί λαμβάνουν παρόμοιες ενισχύσεις. Οι μνημειακοί αμπελώνες μπορούν να λάβουν περαιτέρω ενίσχυση.

Γενικά προκρίνεται η συλλογική, (από συνεταιρισμούς για τα μέλη τους) εφαρμογή των παρεμβάσεων, επειδή θα έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, είναι δε πιθανόν οι συλλογικές παρεμβάσεις να ενισχυθούν επιπλέον.

Οι περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, που βελτιώνουν τη δομή του εδάφους (διαχείριση εδάφους, φυτοπροστασία, φυτοκάλυψη, κλπ.), μπορούν να αφορούν συνδυαστικά τις παρεμβάσεις Π1.31.3, Π1.31.4, Π1.31.6 και θα πρέπει να γίνονται με σχεδιασμό και μελέτη, αφού ληφθούν υπόψιν οι εδαφοκλιματικές συνθήκες, η ποικιλία της αμπέλου και οι εκτάσεις που συμμετέχουν στην παρέμβαση.

04/04/2023 12:53 μμ

Εξώδικο κατά του ΕΛΓΑ κατέθεσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Άγιος Σπυρίδωνας» της Πιερίας.

Ο κ. Σωτήριος Λαφατζής, πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Άγιος Σπυρίδωνας», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «τα περισσότερα μέλη του συνεταιρισμού μας καλλιεργούν επιτραπέζια σταφύλια. 

Λίγο πριν την συγκομιδή, τον Αύγουστο του 2022 (19 και 22 του μήνα), καθώς και στις αρχές Σεπτεμβρίου, είχαμε έντονες βροχοπτώσεις, που δημιούργησαν ζημιές στα επιτραπέζια σταφύλια ποικιλίας Crimson.

Ο ΕΛΓΑ έβγαλε πορίσματα με ποσοστό ζημιάς που κυμάνθηκε από 25% έως 35%, τα οποία βέβαια δεν ανταποκρίνονται στο πραγματικό μέγεθος της ζημιάς. 

Τα σταφύλια είχαν ποιοτικά προβλήματα και οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα στα 50 λεπτά το κιλό, δηλαδή κάτω του κόστους καλλιέργειας. 

Σε άλλες περιοχές, που καλλιεργούνται σταφύλια ποικιλίας Crimson, χορηγήθηκαν ενισχύσεις de minimis αλλά η Πιερία μένει πάντα εκτός πληρωμών. 

Ζητάμε δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, έναν Οργανισμό που τον χρηματοδοτούν οι ίδιοι οι αγρότες με τις ασφαλιστικές εισφορές τους.

Το εξώδικο αναφέρει τα εξής:

«Με την παρούσα εξώδικη δήλωση, διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για την όλως άδικη και κατάφορα αναξιοκρατική συμπεριφορά σας εις βάρος μας σε σχέση με τις αποζημιώσεις που λάβαμε για την καλλιεργητική χρονιά 2022. 

Συγκεκριμένα, κατά την περασμένη καλλιεργητική χρονιά του 2022 παρουσιάστηκαν έντονες και απρόσμενες βροχές τον Αύγουστο περί τις 19-22 του μήνα, καθώς και στις αρχές Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα την ανεπίστρεπτη καταστροφή των καλλιεργειών μας.

Τα περισσότερα μέλη του συνεταιρισμού μας καλλιεργούν επιτραπέζια σταφύλια. Με τις προαναφερόμενες πρώτες βροχές του Αυγούστου  χάλασαν τα ώριμα σταφύλια που δεν είχαν προλάβει να συγκομιστούν ενώ στη συνέχεια, με τις αμέσως επόμενες βροχές του Σεπτέμβρη καταστράφηκαν και τα άγουρα σταφύλια, που δεν πρόλαβαν έτσι ποτέ να ωριμάσουν και να συγκομιστούν. 

Επειδή η ζημία των μελών του συνεταιρισμού μας ήταν ανεπανόρθωτη και ολοκληρωτική, καθώς η χρονιά δεν απέφερε καθόλου κέρδος, αλλά σε πολλές περιπτώσεις ήταν και ζημιογόνα καθώς δεν καλύφθηκαν ούτε τα έξοδα σε φάρμακα, λιπάσματα, γεωπόνους κ.λ.π.
Επειδή η ανταποκρίτρια που επισκέφθηκε τις καλλιέργειές μας διαπίστωσε ιδίοις όμασι την ολοκληρωτική καταστροφή της συγκεκριμένης καλλιεργητικής χρονιάς. Δυστυχώς έκανε αυτοψία ακόμη και σε αγροτεμάχια που δεν είχαν προλάβει να συγκομιστούν καθόλου και έβρεξε την ημέρα που ήταν προγραμματισμένη η συγκομιδή τους. 
Επειδή παρόλα τα παραπάνω, τα οποία έχετε διαπιστώσει και οι ίδιοι ως Οργανισμός, δια των αρμοδίων οργάνων σας, η αποζημίωση την οποία λάβαμε οι καλλιεργητές – μέλη του Συνεταιρισμού μας αλλά και το σύνολο των συγχωριανών μας καλλιεργητών, ανήλθε σε ποσοστό 25% έως το πολύ 30%, ακόμη και για καλλιέργειες, που όπως προαναφέραμε δεν είχαν προλάβει να συγκομιστούν καθόλου. 
Επειδή τα γύρω χωριά, όπως η Βροντού και η Καρίτσα Πιερίας, όμορα, στον ίδιο Δήμο, όπου ίσχυσαν ακριβώς τα ίδια μετεωρολογικά φαινόμενα, καθώς οι αποστάσεις μεταξύ τους είναι περί των πέντε χιλιομέτρων, για την ίδια καλλιεργητική περίοδο, αποζημιώθηκαν, σε ποσοστό 45 % έως και 50 % ζημίας.
Επειδή μέχρι σήμερα ουδέποτε απασχολήσαμε τον Οργανισμό σας.
Επειδή με την μηδαμινή αποζημίωση που μας αποδίδετε, καθιστάτε τις καλλιέργειές μας ζημιογόνες και τις γεωργικές μας δραστηριότητες ασύμφορες οικονομικά. 
Επειδή η συμπεριφορά σας αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας και παραβιάζει ευθέως την κείμενη νομοθεσία περί αποζημιώσεων.
Επειδή η όλως ιδιοτελής σε βάρος μας συμπεριφορά σας, μας ζημιώνει δυσβάσταχτα οικονομικά.
Επειδή η συμπεριφορά σας να μην αποδοθούν οι προσήκουσες αποζημιώσεις στα μέλη μας συνιστά το ποινικό αδίκημα της παράβασης καθήκοντος των οργάνων διοίκησής σας. 
Επειδή επιφυλασσόμαστε για κάθε ποινική ευθύνη που προκύπτει από την πράξη των οργάνων σας, για την οποία θα υποστηρίξουμε κάθε κατηγορία, αλλά και για κάθε απαίτηση αποζημίωσης που δικαιούμαστε να διεκδικήσουμε στα πολιτικά δικαστήρια προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημία την οποία έχουμε υποστεί. 

Με την παρούσα εξώδικη δήλωση διαμαρτυρόμαστε έντονα ενώπιον κάθε αρμόδιας αρχής για την παραπάνω αντισυνταγματική και αντίθετη στο νόμο συμπεριφορά σας και σας προσκαλούμε, όπως άμεσα αποκαταστήσετε την αδικία σε βάρος μας, διαφορετικά θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες δικαστικές ενέργειες εναντίον σας, αλλά και εναντίον των αρμοδίων οργάνων σας,  για την προάσπιση των νομίμων δικαιωμάτων μας, διεκδικώντας και την αναλογούσα αποζημίωση για όλες τις παραπάνω αντισυμβατικές ενέργειές σας κατά νόμο.

Ζητούμε:

  • Να ερευνηθούν εκ νέου οι αποζημιώσεις των μελών μας. 
  • Να αποδοθούν οι προσήκουσες αποζημιώσεις στα μέλη μας».
24/03/2023 01:00 μμ

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (23/3/2023) στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συνάντηση μεταξύ του Υπουργού κ. Γ. Γεωργαντά, της Δημοτικής Αρχής Τυρνάβου και των προέδρων των Αγροτικών Συνεταιρισμών της περιοχής, σχετικά με τις ενισχύσεις στα αχλάδια και τα σταφύλια. 

Η συνάντηση έγινε μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Τυρνάβου κ. Γιάννη Κόκουρα.

Στις συναντήσεις παρέστησαν και οι Βουλευτές της ΝΔ της Λάρισας, ο Θεματικός Αντιπεριφεριάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Μπίλης Απόστολος και οι πρόεδροι: Χ. Τσιτσιρίγκος (Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου), Ταμπόσης Σωτήρης (ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου), Μαλάκος Κώστας (Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατανουλίων «ΦΡΟΥΤΟΠΗΓΗ»), Κατσής Αθανάσιος (Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατανουλίων), Μπαντραλέξης Αλεξανδρος (Αγροτικός Συνεταιρισμός Δένδρων ΑΡΓΙΣΣΑ), Τασιούλας Χρήστος (Αγροτικός Συνεταιρισμός Δένδρων «ΓΑΙΑ ΦΡΟΥΙΤ»), Λούτσος Εμμανουήλ (Αγροτικός Συνεταιρισμός Δαμασίου) Χατζής Κωνσταντίνος (Συνεταιρισμός Παραγωγών Αργυροπουλίου), Λιάγκας Ιωάννης (Αγροτικός Συνεταιρισμός Δελερίων) και Αστέριος Κοροβέση (Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελώνα).

Ο Υπουργός κ. Γεωργαντάς στην συνάντηση ανακοίνωσε ενισχύσεις και συγκεκριμένα 150 ευρώ το στρέμμα για όλες τις ποικιλίες αχλαδιών και 120 ευρώ το στρέμμα για τα οινοποιήσιμα σταφύλια.

Ο κ. Σωτήρης Ταμπόσης, πρόεδρος στον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, διευκρίνησε στον ΑγροΤύπο ότι «η ενίσχυση στα αχλάδια αφορά όλες τις ποικιλίες και θα καταβληθεί σε όλη την χώρα μετά το Πάσχα. Η ενίσχυση στα οινοποιήσιμα σταφύλια αφορά τους παραγωγούς της περιοχής του Τυρνάβου και θα χορηγηθεί πριν το Πάσχα».  

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Τυρνάβου ανέφερε: «Ευχαριστούμε θερμά την κυβέρνηση και τον Υπουργό Γ. Γεωργαντά για την ενίσχυση που ανακοινώθηκε για τους παράγωγους του Δήμου μας. Είναι πολύ σημαντικό που οι αγρότες της περιοχής μας βρήκαν «ευήκοα ώτα». Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι για τα ποσά της ενίσχυσης που θα καταβληθούν στα προϊόντα του Δήμου μας, ο οποίος ως σεισμόπληκτος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα χρήματα αυτά θα ανακουφίσουν τους παραγωγούς σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για τις καλλιέργειες περίοδο».

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη, οι ενισχύσεις που αφορούν στον νομό της Λάρισας, και οι οποίες θα καταβληθούν μέχρι και την Μεγάλη Εβδομάδα, ανέρχονται σε 3.175.000 ευρώ για τα μήλα, 2.150.000 ευρώ για τα κάστανα και 2.380.000 ευρώ για τα πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα). 

15/03/2023 10:35 πμ

Την ενίσχυση της κορινθιακής σταφίδας με 50 ευρώ το στρέμμα ανακοίνωσε ο Υπουργός ΑΑΤ κ. Γεωργαντάς σε συναντήσεις που είχε με παραγωγούς. Η ενίσχυση de minimis στους σταφιδοπαραγωγούς θα ανέλθει στο συνολικό ποσό των 4.700.000 ευρώ.

Από την πλευρά τους οι σταφιδοπαραγωγοί δεν έμειναν ικανοποιημένοι από αυτή την απόφαση και έφυγαν αγανακτισμένοι από το ΥπΑΑΤ.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Γαργιαλιάνων, «η σταφίδα αυτή την στιγμή βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Εάν δεν στηριχτεί άμεσα, προτού οι αγρότες ξεκινήσουν την καλλιέργεια της νέας σεζόν, τότε η καλλιέργεια κινδυνεύει με δραματική και άνευ προηγουμένου εγκατάλειψη».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλλιανάτος, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «ανακοινώθηκε η ενίσχυση 50 ευρώ το στρέμμα και ειδικότερα 0,15 ευρώ/κιλό. Πρόκειται για εξευτελιστική τιμή. Δεν είναι ούτε το μισό από το ποσό που έχουμε ζητήσει.

Εμείς ζητάμε επιπλέον 72 ευρώ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο και για τις δενδρώδεις καλλιέργειες, γιατί το κόστος παραγωγής έχει ανέλθει στα 1,20 ευρώ το κιλό τουλάχιστον. 

Η τιμή η εμπορική είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα στα 50-70 λεπτά και όπως αντιλαμβάνεστε δεν βγαίνει κάποιο κέρδος.

Επίσης ζητάμε από το ΥπΑΑΤ να δοθεί λύση στο ζήτημα των αδιάθετων αποθεμάτων αλλά δεν έδωσε καμιά απάντηση ο υπουργός.

Υπάρχει έντονος προβληματισμός για την τύχη πλέον του προϊόντος, από τη στιγμή που και μεγάλα αποθέματα έχουν μείνει στις αποθήκες και δεν έχει προωθηθεί το προϊόν, αλλά και η τιμή παραμένει σε τόσο χαμηλά επίπεδα».

22/02/2023 10:15 πμ

Την τελική κατάταξη των δικαιούχων παραγωγών και κατανομής των κονδυλίων για την ένταξή τους στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων για την περίοδο 2022-2023, με βάση τους διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους που διενέργησαν οι Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ.

Συγκεκριμένα σε απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια αναφέρεται πως τα κονδύλια που θα κατανεμηθούν στο σύνολο της χώρας ανέρχονται σε 8.421.942 ευρώ και αφορούν στην αναδιάρθρωση 5.105 στρεμμάτων.

Η κατάταξη των επιλέξιμων αιτήσεων γίνεται σε επίπεδο χώρας, σύμφωνα με τα κριτήρια επιλεξιμότητας και προτεραιότητας.

Διαβάστε την απόφαση (εδώ)
 

10/02/2023 01:45 μμ

Θετικά είναι τα μηνύματα από το υπουργείο ΑΑΤ για τους αγρότες της Καβάλας.

Σε νεότερη συνάντηση που είχαν, την Πέμπτη (9/2), οι εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά, παρουσία του βουλευτή Καβάλας και Θάσου κ. Γιάννη Πασχαλίδη, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ληφθεί μέριμνα για τους αμπελοκαλλιεργητές και τους αμυγδαλοκαλλιεργητές, που δε μπόρεσαν να διαθέσουν τις παραγωγές τους, όπως επίσης και για τις δενδροκαλλιέργειες που έχουν καταστραφεί.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι λόγω μειωμένης ζήτησης μεγάλες ποσότητες επιτραπέζιων σταφυλιών έμειναν απούλητες. Για τα αμύγδαλα οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν φέτος από 1,80 έως 2 ευρώ το κιλό (με κέλυφος) από 3 έως 3,40 ευρώ που είχαν τιμή πέρυσι.

Μέριμνα θα ληφθεί επίσης και για τα de minimis των ετών 2020 - 2021 που αφορά τους αμπελοκαλλιεργητές, καθώς και για το de minimis που αφορούν σπαραγγοπαραγωγούς και μηλοκαλλιεργητές δήλωσε ο υπουργός.

Ο κ. Γρηγόρης Γρουζίδης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία για τις υποσχέσεις που δόθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα στους αγρότες της Καβάλας.

Το Σάββατο (11/2) θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσης των αγροτών για να πάρουμε τις αποφάσεις μας».

Θετικό είναι και για τους μικρομεσαίους αγρότες ότι τα μισθωτήρια αγροτεμαχίων, που αφορούν εκτάσεις ανά αγροτεμάχιο πάνω από 40 στρέμματα ή με αντικείμενο μισθίου από 960 ευρώ και πάνω, θα είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονικά για το ΟΣΔΕ. Αυτό σημαίνει ότι μένουν εκτός οι μικρές εκτάσεις καλλιέργειας.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Καβάλας κ. Πασχαλίδης τονίζει ότι κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσε η ολική καταστροφή των αγροτικών καλλιεργειών, που προκάλεσαν οι εντονότατες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις του περασμένου καλοκαιριού και τονίστηκε η ανάγκη για άμεση αποζημίωση των πληγέντων αγροτών.
Επίσης, συζητήθηκε το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τη μη απορρόφηση των σταφυλιών και των αμυγδάλων από τις ξένες αγορές, λόγω του πολέμου της Ουκρανίας.

Ένα ακόμη ζήτημα που τέθηκε είναι η ανάγκη αντιμετώπισης της καταστροφής των δενδροκαλλιεργειών ελαιόδενδρων, αμπελιών και αμυγδαλιών, ενώ εθίγη και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες με τα ηλεκτρονικά συμβόλαια. 

Ο Υπουργός ήταν ενήμερος επί όλων των θεμάτων και διαβεβαίωσε ότι μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων οι αποζημιώσεις για τα χωριά που δεν ήταν έτοιμα τα πορίσματα.

Επίσης ανέφερε ότι λύση θα δοθεί και για το ζήτημα που έχει προκύψει με τα ηλεκτρονικά συμβόλαια, ωστόσο ο Υπουργός προέτρεψε τους αγρότες να απευθύνονται στους λογιστές τους.

09/02/2023 03:40 μμ

Με απόφαση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευ. Σημανδράκου.

Η απόφαση προβλέπει «Παράταση της ημερομηνίας παράδοσης ξηρής σταφίδας στις μεταποιητικές επιχειρήσεις για την καλλιεργητική περίοδο 2022»

α) την παράταση της ημερομηνίας παράδοσης που προβλέπεται στην παράγραφο 1.2 του άρθρου 4 της υπ’αριθ. 1571/62616/ 2017 Υ.Α της ξηρής σταφίδας στις εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις απαρέγκλιτα έως τις 20 Φεβρουαρίου 2023.

β) την καταχώρηση στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις των συνολικών ποσοτήτων για κάθε γεωργό ή φορέα από τον οποίο έχουν παραλάβει πρώτη ύλη αποξηραμένη κορινθιακή σταφίδα καθώς και την μεταφόρτωση σε ψηφιακή μορφή των δελτίων ποσοτικής παραλαβής/τιμολόγιων ανά παραγωγό απαρέγκλιτα έως τις 6 Μαρτίου 2023.

Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη απόφαση παράτασης όριζε ως ημερομηνίες παράδοσης την 11η Φεβρουαρίου και 28 Φεβρουαρίου αντίστοιχα.

Δείτε εδώ τη νέα απόφαση

08/02/2023 02:38 μμ

Λύση στο πρόβλημα της κορινθιακής σταφίδας και τις χαμηλές τιμές παραγωγού ζητούν με κοινή τους παρέμβαση τέσσερεις βουλευτές της ΝΔ, προτείνοντας την συμπερίληψη του προϊόντος στο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας της χώρας μας προς τη Τουρκία και τη Συρία, οι οποίες δοκιμάζονται από τις επιπτώσεις του πρόσφατου καταστροφικού σεισμού των 7,8 ρίχτερ, αλλά και την Ουκρανία που συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα της ρωσικής εισβολής.

Όπως σημειώνουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές Μεσσηνίας κ. Περικλής Μαντάς, Ηλείας κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, Αχαΐας κ. Ιάσονας Φωτήλας και Κορινθίας κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας η αγορά της κορινθιακής σταφίδας βρίσκεται σε συνθήκες «γενικευμένης απορρύθμισης» εξαιτίας των αδιάθετων αποθεμάτων που έχουν συσσωρευτεί από σοδειές προηγούμενων ετών, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την χωρίς προηγούμενο κατάρρευση των τιμών του παραγωγού. Σύμφωνα με τους βουλευτές, η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα κυρίως λόγω των περιορισμών της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία που οδήγησαν σε πολύ χαμηλή ζήτηση για το προϊόν για παρατεταμένο διάστημα, αλλά και εξαιτίας των καλών παραγωγικά ετών που ακολούθησαν, γεγονός που εκτόξευσε ακόμα περισσότερο την προσφορά.

Οι βουλευτές επίσης αναφέρονται στις προσπάθειες που δρομολογήθηκαν τους προηγούμενους μήνες για να λυθεί το πρόβλημα, πραγματοποιώντας ειδική αναφορά στην επίτευξη αρχικής συμφωνίας στα τέλη του 2021 μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της πλειοψηφίας των παραγωγών, συνεταιριστών και μεταποιητών του κλάδου, ώστε να υλοποιηθεί πρόγραμμα απορρόφησης των αποθεμάτων. Ωστόσο όπως σημειώνουν οι κυβερνητικοί βουλευτές, «η συμφωνία αυτή ποτέ δεν υλοποιήθηκε με αποτελεσματικό τρόπο» ο οποίος να οδηγεί σε ουσιαστική και οριστική λύση του προβλήματος.

Κατά τους τέσσερεις βουλευτές, η απορρόφηση των αποθεμάτων αποτελεί μονόδρομο και «καταλυτικό σημείο» για την επιστροφή της αγοράς σε συνθήκες ομαλότητας και προτείνουν οι αδιάθετες ποσότητες να συμπεριληφθούν σε πρόγραμμα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς του λαούς της Τουρκίας και της Συρίας που επλήγησαν από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό, καθώς και της Ουκρανίας που συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή του περασμένου Φεβρουαρίου. Με τον τρόπο αυτό, σημειώνουν, η χώρα μας θα μπορούσε αφενός «να δείξει έμπρακτη αλληλεγγύη» στους λαούς αυτούς, αφετέρου «να επιλύσει ένα σημαντικό πρόβλημα» της αγοράς κορινθιακής σταφίδας, ώστε αυτό να πάψει να μετακυλύεται από χρονιά σε χρονιά, επιβαρύνοντας διαρκώς τους Έλληνες παραγωγούς.

Όπως τονίζει με δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο ο γενικός διευθυντής της ΠΕΣ, Μίλτος Σταυρόπουλος, «εδώ και δύο χρόνια συνεχώς πέφτει η τιμή παραγωγού της κορινθιακής σταφίδας. Αυτό οφείλεται στο απόθεμα των περίπου 5.000 τόνων που «μεταφέρεται» από τον ένα έτος στο επόμενο και δεν μπορεί να λειτουργήσει η αγορά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η τιμή παραγωγού από τα 2 ευρώ το κιλό να πέσει σήμερα κάτω από 70 λεπτά το κιλό. Έδωσαν ένα de minimis αλλά δεν έλυσε ούτε το πρόβλημα της αγοράς ούτε το πρόβλημα των σταφιδοπαραγωγών γιατί ήταν μικρό το ποσό. Τα αποθέματα σταφίδας έχουν ελεγχθεί από το ΥπΑΑΤ και είναι καλής ποιότητας και για ανθρώπινη κατανάλωση. Εμείς συμφωνούμε με την πρόταση των βουλευτών της ΝΔ και ελπίζουμε να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση». 
 

08/02/2023 01:47 μμ

Επιστολές στους αρμόδιους από την Οργάνωση Αμπελουργών Κρήτης (ΟΑΕΚ), αλλά και την ΚΣΟΣ.

Πράξη έκανε όσα είχε προαναγγείλει προ ημερών μιλώντας στον ΑγροΤύπο (δείτε εδώ), ο πρόεδρος της ΟΑΕΚ Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ο οποίος θέτει πλέον και επίσημα ζήτημα ενισχύσεων de minimis στα σταφύλια.

Στην Κρήτη σήμερα καλλιεργούνται 55.000 στρέμματα αμπελιών, προκειμένου να παραχθεί σταφίδα Σουλτανίνα, 50.000 στρέμματα με οινάμπελα και 20.000 στρέμματα που καλλιεργούνται για επιτραπέζιο νωπό σταφύλι, επισημαίνει σε επιστολή της προς το γραφείο πρωθυπουργού, αλλά και τους υπόλοιπους αρμόδιους, η Οργάνωση Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης (ΟΑΕΚ).

Η επιστολή κάνει λόγο για ειδικές συνθήκες που καθιστούν επιβεβλημένη τη στήριξη των αμπελουργών Κρήτης, όπως εξήγησε και σχετικά μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιερωνυμάκης. Όπως τονίζεται, επίσης, στην επιστολή, οι αμπελουργοί του νησιού πασχίζουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν υπό το αυξημένο κόστος καλλιέργειας, με δεδομένα που δυσχεραίνουν την κατάσταση, όπως είναι ο μικρός κλήρος, οι ορεινές περιοχές αλλά και τα επικλινή εδάφη.

Παρέμβαση και από την ΚΣΟΣ

Επίσημο αίτημα κατέθεσε εν τω μεταξύ και η ΚΣΟΣ ΑΕΣ Α.Ε, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, ζητώντας de minimis στα επιτραπέζια σταφύλια και τα σταφιδάμπελα. Και αυτή η επιστολή εστάλη μεταξύ άλλων στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά.

07/02/2023 01:56 μμ

«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι θέλουν να τελειώσουν με την καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού Μεσσηνίας κ. Κώστας Αποστολόπουλος.

Και προσθέτει: «Εδώ και δύο χρόνια αρνούνται να στηρίξουν τους σταφιδοπαραγωγούς, μια ελληνική υπερτροφή χάνεται, πολλά στρέμματα με αμπέλια ξεριζώνοται και χιλιάδες οικογένειες βρίσκονται σε απόγνωση.

Αυτή την περίοδο δεν γίνονται εμπορικές πράξεις. Δεν γνωρίζουμε όμως τι θα ισχύσει φέτος με την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης γιατί δεν υπάρχει καμιά επίσημη ενημέρωση για τις εφαρμοστικές. Μπορεί να τιμολογηθούν κάποια στιγμή οι σταφίδες με τιμές παραγωγού από 50 έως 70 λεπτά το κιλό, που είναι όμως απαξιωτικές για τον παραγωγό. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την καλλιέργεια.  

Καλούμε τους σταφιδοπαραγωγούς της Μεσσηνίας να βγουν στα μπλόκα με τα τρακτέρ τους να πιστέψουν στη δύναμή τους και να αγωνιστούν. Μόνο έτσι θα αποτρέψουμε την καταστροφή της κορινθιακής σταφίδας. Συνεχίζουμε να συγκεντρώνουμε τρακτέρ στο Χανδρινό και καλούμε τους αγρότες να δυναμώσουν τον αγώνα μας για να αυξηθεί η πίεση προς την κυβέρνηση ώστε να αναγκαστεί να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας.

Αγωνιζόμαστε για:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους (π.χ. κορινθιακή σταφίδα)
  • Να γίνει άμεσα καταγραφή της ζημιάς από τον δάκο και γλοιοσπόριο και να δοθεί αποζημίωση στο 100% της ζημιάς.
  • Να εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας, με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του και για τη συμβατική και για τη βιολογική καλλιέργεια
  • Άμεση στελέχωση όλων των Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των ασθενειών, παρακολούθηση της εξέλιξης της παραγωγής. Άμεση και επίσημη ενημέρωση των αγροτών από το κράτος και τις αρμόδιες υπηρεσίες.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για έγκαιρες εκτιμήσεις».
07/02/2023 11:09 πμ

Πορεία διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν με τα τρακτέρ τους και τα αγροτικά οχήματα, την Τετάρτη (8/2/2023), οι αγρότες του Παγγαίου στην πόλη της Καβάλας, έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας.

Το προεδρείο του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου είχε συναντήσεις στην Αθήνα με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστο Τριαντόπουλο.

Οι συναντήσεις έγιναν παρουσία του Βουλευτή Καβάλας και Θάσου κ. Γιάννη Πασχαλίδη και του Δημάρχου Παγγαίου κ. Φίλιππου Αναστασιάδη.

Ο κ. Γρηγόρης Γρουζίδης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «στις συναντήσεις δεν πήραμε θετικές απαντήσεις για αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

Το 20% είναι η παρακράτηση που κάνει ο ΕΛΓΑ κατά την πληρωμή των αποζημιώσεων. Στις μεγάλες ζημιές που είχαμε από την χαλαζόπτωση το 2022 ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ είχε δηλώσει ότι δεν θα γινόταν η συγκεκριμένη παρακράτηση. Όμως όταν ξεκίνησε η πληρωμή των αποζημιώσεων είδαμε ότι τελικά ο Οργανισμός παρακρατούσε τα χρήματα. Στη συνάντηση που κάναμε ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος μας ανέφερε ότι θα κατατεθεί σχετική τροπολογία για επιστροφή της παρακράτησης μέσα στο μήνα και μέχρι τον Μάρτιο θα γίνει η πληρωμή του 20%.  

Στη συνάντηση με τον κ. Βεσυρόπουλο ζητήσαμε λόγω της έλλειψης οικονομικής ρευστότητας που έχουν οι παραγωγοί που έπαθαν ζημιές να πάνε πίσω οι οφειλές που έχουν οι αγρότες σε εφορία και ΕΦΚΑ αλλά δεν δέχτηκε ο Υφυπουργός. 

Στην συνάντηση με τον κ. Τριαντόπουλο, που είναι Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, μας ενημέρωσε ότι για τις ενισχύσεις de minimis στα επιτραπέζια σταφύλια, του 2020 και 2021, αρχικά ο προϋπολογισμός που ανακοινώθηκε ήταν 3,5 εκατ. ευρώ που σημαίνει 170 ευρώ το στρέμμα. Όμως τελικά ο προϋπολογισμός μειώνεται στα 2,5 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι η ενίσχυση θα μειωθεί στα 90 ευρώ το στρέμμα. Επίσης στον κ. Τριαντόπουλο θέσαμε και το αίτημα που έχουμε φέτος για αποζημίωση των αδιάθετων σταφυλιών λόγω του πολέμου της Ουκρανίας».

06/02/2023 10:30 πμ

Θα υπάρξουν ενισχύσεις μέσα από το de minimis εντός του Φεβρουαρίου για τα αχλάδια και τα σταφύλια, ενώ εξετάζονται οι δυνατότητες και αν υπάρξει δημισιονομικός χώρος θα δοθούν και για άλλα προϊόντα ανέφερε την Κυριακή, στην ομιλία του στη συνεστίαση της τοπικής ΔΗΜΤΟ Τυρνάβου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, λίγο πριν την κρίσιμη συνάντηση με τους εκπροσώπους της πανελλαδικής των μπλόκων στο δημαρχείο της πόλης.

Στη συνέχεια ο υπουργός είχε σύσκεψη στο δημαρχείο Τυρνάβου με εκπροσώπους αγροτών της πανελλαδικής των μπλόκων.

Αμέσως μετά την συνάντηση που είχε ο κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, με τους εκπροσώπους των αγροτικών συλλόγων του Δήμου Τυρνάβου και άλλων αγροτικών συλλόγων της Ελλάδας, δήλωσε:

«Με την ευκαιρία της προγραμματισμένης επίσκεψης μου στον Τύρναβο και της ομιλίας μου στην εκδήλωση της ΔΗΜ.Τ.Ο. Τυρνάβου ανταποκρίθηκα στο αίτημα των αγροτών της περιοχής και όχι μόνο, εκπροσώπων από όλη την Ελλάδα, να βρεθώ μαζί τους για να συζητήσουμε ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα. 

Έγινε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση σε περισσότερο από δύο ώρες και ανανεώσαμε το ραντεβού για να δούμε ειδικότερα τα θέματα του πρωτογενή τομέα, τα θέματα του κόστους παραγωγής και ότι άλλα ζητήματα, υπάρχουνε στην Αθήνα το επόμενο διάστημα και με την παρουσία αν χρειαστεί και άλλων συναρμόδιων υπουργών. 

Δεν υπάρχει κάτι περισσότερο έγινε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση καταλαβαίνουνε την προσπάθεια που γίνεται, καταλαβαίνουμε και εμείς τις δυσκολίες που υπάρχουνε προσπαθούμε να λύσουμε όσο τον δυνατόν περισσότερα ζητήματα χωρίς να επιδιώξουμε να κοροϊδέψουμε κανέναν, απλά αξιολογώντας, τεκμηριώνοντας και βλέποντας και ιεραρχώντας τις ανάγκες που υπάρχουνε και τα ζητήματα τα οποία έχουν προκύψει τελευταία. 

Είπα κάποια πράγματα στην ομιλία μου στην εκδήλωση της ΔΗΜ.Τ.Ο Τυρνάβου και τα επανέλαβα και εδώ. Εμείς ανά καλλιέργεια προσπαθούμε να δούμε ποιες καλλιέργειες και από τις ζημιές που έχουν υποστεί συνολικά με όλες τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί ουσιαστικά κατέστησαν ζημιογόνες για τον παραγωγό. Εκεί έχουμε να εξετάσουμε το επόμενο διάστημα και τα ζητήματα με τα αχλάδια και τα σταφύλια τα οποία έχουνε τεθεί. Αλλά σας είπα όλα αξιολογούνται, όλα τεκμηριώνονται, μια πρώτη παρτίδα αποζημιώσεων που έχει τεκμηριωθεί έχει ήδη ανακοινωθεί έχει πάρει το δρόμο της, βλέπουμε και τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε και με άλλες καλλιέργειες που πραγματικά έχουν μεγάλες ζημιές».

03/02/2023 04:29 μμ

Λύθηκε το πρόβλημα με τα λάθη που οδήγησαν σε λανθασμένες αποζημιώσεις των επιτραπέζιων σταφυλιών από τον ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, στις 20 Φεβρουαρίου 2023 αναμένεται να πληρωθούν τα σωστά ποσά αποζημιώσεων για το 2022 οι αμπελουργοί της Κρήτης. Προσοχή όμως για να πληρωθούν αποζημιώσεις οι αμπελουργοί θα πρέπει να έχουν πληρώσει τις εισφορές τους στον ασφαλιστικό Οργανισμό.

Ο πρόεδρος των αμπελουργών Κρήτης κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «η ηγεσία του ΕΛΓΑ παραδέχτηκε το λάθος που είχε κάνει στις αποζημιώσεις είναι και οικονομικό αλλά και ηθικό. Κάποιοι στα κεντρικά στην Αθήνα έκαναν λάθος στις ποιότητες των επιτραπέζιων σταφυλιών. Υπάρχει η Α και Β ποιότητα, που όμως έχουν διαφορετικές τιμές παραγωγού. Οι αποζημιώσεις δίνονται μέσα από το μέσο όρο τιμών 5ετίας. Όσοι έχουν πληρώσεις τις εισφορές στον Οργανισμό θα πάρουν τις σωστές αποζημιώσεις. Για τα 7 λεπτά (55 λεπτά για σταφύλια Α κατηγορία συν 7 λεπτά που βγαίνει από τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας) θα μπορεί να υπάρξει συμψηφισμός. Η πληρωμή θα αφορά το 100% της αποζημίωσης».

Η σχετική ανακοίνωση του ΕΛΓΑ αναφέρει τα εξής:
«Ο συμψηφισμός των οφειλών της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς με αποζημιώσεις, τις οποίες δικαιούνται οι παραγωγοί, οι οποίοι έχουν ασφαλίσει τις καλλιέργειες τους στον ΕΛΓΑ, δεν υιοθετείται από τον Οργανισμό.
Δεν το επιτρέπει άλλωστε η ισχύουσα νομοθεσία και η λογική λειτουργίας του Ασφαλιστικού Συστήματος.
Η περίπτωση της παρακράτησης της υπερβάλλουσας Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς από το ποσό των δικαιούμενων αποζημιώσεων των παραγωγών αμπελοκαλλιεργειών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Κρήτης, προκύπτει μετά τον ορθό υπολογισμό, από τον ΕΛΓΑ, της ασφαλιζόμενης αξίας των επιτραπέζιων σταφυλιών Α΄κατηγορίας, στην Δ.Κ.Ε έτους 2022.
Κατόπιν αυτού, ουδείς κανόνας δημιουργείται και ουδεμία άλλη ανάλογη περίπτωση δικαιολογείται».

Στο μεταξύ η Οργάνωση Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης (ΟΑΕΚ) ζητά την ενίσχυση των σταφιδάμπελων. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΟΑΕΚ κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης, «έχουμε καταθέση επίσημο αίτημα για ενίσχυση των σταφιδάμπελων της Κρήτης και η ΚΕΟΣΟΕ την στήριξη των οινοστάφυλων όλης της χώρας». 

26/01/2023 03:48 μμ

Ετοιμάζεται παρέμβαση από την Οργάνωση Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, αλλά και από άλλους φορείς.

Ζήτημα ενισχύσεων de minimis σε όλες τις κατηγορίες σταφυλιών που καλλιεργούνται στο νησί ετοιμάζεται να εγείρει η Κρήτη, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου.

Μια... πρόγευση από το αίτημα πήρε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, κατά την σύσκεψη στον Αποκεντρωμένη Κρήτης, την Τετάρτη, καθώς υπήρξε αναφορά από παρευρισκόμενους αγρότες.

Όπως βέβαια δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κάτω Ασιτών και αντιπρόεδρος του ΣΑΣΟΕ κ. Μιχάλης Καμπιτάκης, «είμαστε έτοιμοι και σε επαφή με την Οργάνωση των Αμπελουργών ώστε να σταλεί και επίσημα αίτημα για ενισχύσεις de minimis σε όλες τις κατηγορίες σταφυλιών που καλλιεργούνται στην Κρήτη προς το ΥπΑΑΤ. Ειδικά στα επιτραπέζια συμβατικά απαιτείται άμεσα ενίσχυση αφού υπήρξε μεγάλη ζημιά στους παραγωγούς και δεν έτρεξαν οι εξαγωγές. Και τα σταφιδάμπελα πρέπει να ενισχυθούν και όλα τα επιτραπέζια. Μόνο τα πρώιμα πήγαν λίγο καλά με τιμές στα 1 - 1,10 ευρώ το κιλό, αλλά μετέπειτα οι τιμές έπεσαν στα 60 και 65 λεπτά, καθώς δεν πήγε καλά το εμπόριο».

Αλλά και ο πρόεδρος της ΟΑΕΚ κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης επιβεβαιώνει τα περί αιτήματος για τα σταφιδάμπελα που θα απαιτήσουν για την Κρήτη, ένα ποσό της τάξης του 1 εκατ. ευρώ τουλάχιστον. Ο ίδιος υπενθυμίζει πως σχετικό αίτημα για τα σταφύλια και συγκεκριμένα για 13 εκατ. ευρώ κάνει και η ΚΕΟΣΟΕ.

26/01/2023 10:10 πμ

Στην αναγκαιότητα χορήγησης οικονομικών ενισχύσεων σε επιτραπέζια σταφύλια αναφέρεται το ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Αν. Μακεδονίας σε επιστολή που έστειλε προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

Όπως αναφέρει στην επιστολή, «ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση προκάλεσε ντόμινο ανατιμήσεων και πληθωρισμού σε όλα τα προϊόντα, με αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης των φρούτων και λαχανικών στις ευρωπαϊκές αγορές τουλάχιστον κατά 30 - 40% σε σχέση με πέρσι. Οι καταναλωτές παρά την πεποίθηση τους ότι τα τελευταία πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην καθημερινή τους διατροφή δεν τα θεωρούν είδη πρώτης ανάγκης και προϊόντα προτεραιότητας στη διάρκεια της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης που έχει ενσκήψει στην Ευρώπη και Παγκοσμίως. 

Ταυτόχρονα όμως για τους ίδιους λόγους, λόγω του αυξημένου πληθωρισμού, παρατηρήθηκε και μια σημαντική αύξηση του κόστους καλλιέργειας σε όλους τους συντελεστές παραγωγής (ενέργεια, λίπανση, φυτοπροστασία, εργατικά κ.α.), με παράλληλη αύξηση του κόστους συλλογής, συσκευασίας, αποθήκευσης και μεταφοράς.

Παρά το θετικό γεγονός της λήψης μέτρων από τα αρμόδια Υπουργεία, (όπως η μείωση της φορολογίας για τους αγρότες μέλη των συνεταιρισμών ή εκείνων που κάνουν συμβολαιακή πώληση των προϊόντων που παράγουν, η επιδότηση λιπασμάτων, η επιδότηση αγροτικού ρεύματος κ.α.),  δυστυχώς φέτος δεν μπόρεσαν να ανακουφίσουν τους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών με τα τόσα προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν. 

Η κατάσταση πλέον είναι τραγική για τον κλάδο επιτραπέζιων σταφυλιών τα οποία, είτε δεν συγκομίστηκαν καθόλου λόγω χαμηλού εμπορικού ενδιαφέροντος, είτε πωλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής, καθότι πρόκειται για προϊόντα κατεξοχήν εξαγώγιμα με σχετικά μικρή εσωτερική κατανάλωση. 

Παρά το γεγονός ότι από την αρχή της φετινής καλλιεργητικής περιόδου και με δεδομένο ότι προηγήθηκαν δύο κακές καλλιεργητικές περίοδοι για το επιτραπέζιο σταφύλι, ήταν εμφανείς οι δυσκολίες που θα συναντούσαν οι παραγωγοί  κατά την περίοδο της συγκομιδής, συνέχισαν απτόητοι ακολουθώντας την προτροπή της Κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργείων για κάλυψη της διατροφικής επάρκειας της χώρας μας, και ολοκλήρωσαν την παραγωγική διαδικασία στην καλλιέργειά τους. Άλλωστε, η φροντίδα μιας πολυετούς καλλιέργειας δεν μπορεί να αμεληθεί ούτε για μια χρονιά λόγω του κινδύνου ολοσχερούς καταστροφής τόσο της ετήσιας παραγωγής όσο και του πολυετούς φυτικού κεφαλαίου.

Τα διαχρονικά προβλήματα του αγροτοδιατροφικού τομέα στη χώρα μας είναι πολλά και γνωστά. Στα κυριότερα όμως που είναι ο μικρός κλήρος, η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού, η μεγάλη εξάρτηση από τους αλλοδαπούς εργάτες, η αβάσταχτη γραφειοκρατία, η απουσία ικανοποιητικού αριθμού συλλογικών οργανώσεων, κ.α. σήμερα θα πρέπει να συνυπολογισθούν το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης, οι πληθωριστικές πιέσεις, η έλλειψη εργατικών χεριών και η αύξηση του κόστους εργασίας καθώς και τα λοιπά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην παραγωγική διαδικασία, στη συγκομιδή αλλά και στην εφοδιαστική αλυσίδα, με τις τιμές πώλησης να κατρακυλούν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, ζημιώνοντας τους παραγωγούς και συρρικνώνοντας σημαντικά το εισόδημά τους θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων». 

Συνοψίζοντας, οι αναταράξεις στην αγορά των φρούτων, εξαιτίας των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, που ευθύνεται και για την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και κατ’ επέκταση του κόστους παραγωγής, αποτελεί μια σκληρή πραγματικότητα που έχει φέρει σε δυσχερή θέση τους καλλιεργητές επιτραπέζιων σταφυλιών. 

Έχοντας υπόψη τα αντανακλαστικά του ΥπΑΑΤ στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νόσου του COVID-19 στον αγροτικό τομέα και ταυτόχρονα δεδομένη τη θέληση της Κυβέρνησης να συνεχίζει να καλύπτει στοχευμένα το απολεσθέν εισόδημα των Ελλήνων Αγροτών, λόγω και της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης, παρεμβαίνοντας καίρια όπου παρατηρείται διαταραχή και προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία και η συνέχιση της καλλιέργειας στην Ανατολική Μακεδονία, σας ζητούμε να εξετάσετε τη δυνατότητα χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης στους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών, με σκοπό την ενίσχυση και στήριξη του εισοδήματός τους, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει το Υπουργείο (de minimis, Ταμείο αλληλεγγύης,κ.α.), όπως ήδη ορθά κάνατε σε άλλες καλλιέργειες για το έτος 2022 στην Ελληνική επικράτεια, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν οι Αγρότες μας, την καλλιέργεια των επιτραπέζιων σταφυλιών».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του του Συνδέσμου Incofruit - Hellas, οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών για το 2022 ανέρχονται σε 49.628 τόνους, εμφανίζοντας μείωση σε σχέση με το 2021 που ήταν 61.030 τόνοι και το 2020 που ήταν 72.610 τόνοι. 

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit - Hellas, «H εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών φέτος παρουσίασε μείωση κατά -18,6% έναντι του 2021. Η εκστρατεία των επιτραπέζιων σταφυλιών ουσιαστικά ολοκληρώθηκε. Ήταν μια καταστροφική χρονιά έμειναν ασυγκόμιστες ποσότητες όψιμων σταφυλιών». 
 

13/01/2023 02:08 μμ

Οι οινοπαραγωγοί της Αττικής ξεκινούν τη διαδικασία για κατάθεση φακέλου για χαρακτηρισμό ζώνη ΠΟΠ Αττικής. Θυμίζουμε ότι η γηγενή ποικιλία Σαββατιανό είναι ο πρωταγωνιστής των Αττικών αμπελώνων.

Ο κ. Ανδρέας Γκίκας, οινοποιός και πρόεδρος στην Ένωση Οινοπαραγωγών Αττικής (ΕΝΟΑA), δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «αποφασίσαμε με χρηματοδότηση των μελών μας να προχωρήσουμε στη δημιουργία φακέλου για ζώνη ΠΟΠ Αττικής το οποίο στη συνέχεια θα καταθέσουμε στην ΕΕ.

Η Ένωση Οινοπαραγωγών Αττικής (ΕΝΟΑA) ιδρύθηκε το 1999 για να προωθήσει τα προϊόντα του μεγαλύτερου και αρχαιότερου αμπελώνα της Ελλάδας. Ξεκίνησε με 12 μέλη και σήμερα αριθμεί 34 ενεργούς οινοπαραγωγούς.

Ήδη έχουμε ξεκινήσει συνεργασία με τη τοπική ΔΑΟΚ και τον φάκελο θα αναλάβει ο κ. Θεόδωρος Γεωργόπουλος, που είναι σύμβουλος στον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ). Θα προχωρήσουμε με σωστά βήματα γιατί δεν θέλουμε να υπάρξουν πυροτεχνήματα.

Επίσης το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) θα κάνει αναλύσεις για τα χαρακτηριστικά του Αττικού Αμπελώνα και της ποικιλίας Σαββατιανού. Θα εξεταστεί αν η ζώνη θα περιλαμβάνει όλη την Αττική ή τον αμπελώνα της Ανατολικής Αττικής.

Θέλω να σας επισημάνω ότι η Αττική διαθέτει ιστορικά στοιχεία που είναι αναγκαία για να δημιουργηθεί το ΠΟΠ. Η τυποποίηση του κρασιού από τους αμπελώνες της ξεκίνησε από το 1912 στον συνεταιρισμό ΜΑΡΚΟ. Σήμερα έχουμε συνεταιριστικές οργανώσεις αλλά και ιδιώτες οινοποιούς που κάνουν εμφιάλωση του οίνου που προέρχεται από την ποικιλία Σαββατιανό.

Για να δημιουργηθεί μια ζώνη ΠΟΠ θα πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ των συνεταρισμών της περιοχής με τους οινοποιούς. Γνωρίζουμε ότι οι συνεταιρισμοί έχουν οικονομικά προβλήματα.

Ένας οίνος ΠΟΠ πρέπει να:
α. προέρχεται από αμπελουργική ζώνη νομοθετικά οριοθετημένη
β. παράγεται από μία ή περισσότερες ποικιλίες οιναμπέλου
γ. παρασκευάζεται με βάση την παραδοσιακή οινολογική τεχνική της περιοχής

Είναι σίγουρο ότι το ΠΟΠ θα βοηθήσει το κρασί Αττικής να ελέγχεται αλλά και να αποκτήσει μια ταυτότητα.

Το μεγάλο πρόβλημα στον Αττικό Αμπελώνα είναι ότι έρχονται κρασιά από επιτραπέζιες ποικιλίες που καλλιεργούνται σε άλλες περιοχές και πωλούνται σαν κρασιά της Αττικής. Μιλάμε για φτηνά κρασιά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι τιμές παραγωγού στο Σαββατιανό να κυμαίνονται στα 30 λεπτά το κιλό. Μιλάμε για πολύ χαμηλή τιμή που θα αναγκάσει τον αμπελουργό να εγκαταλείψει τον αμπελώνα του.

Αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι το κρασί με το brand Αττική να αποκτήσει προστιθέμενη αξία ώστε να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του σταφυλιού.
Πρέπει να σας τονίσω ότι το κόστος καλλιέργειας στην Αττική είναι πολύ αυξημένο σε σχέση για παράδειγμα με τον αμπελώνα της Βοιωτίας - που και εκεί καλλιεργείται Σαββατιανό - και αυτό συμβαίνει γιατί εδώ έχουμε πολυτεμαχισμό του αγροτικού κλήρου.

Πάντως στην Αττική θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό η ανάπτυξη του οινοτουρισμού, αφού είμαστε τόσο κοντά στην Αθήνα. Όμως θα πρέπει να υπάρξουν σωστές νοοτροπίες και μετά να γίνουν οι κατάλληλες υποδομές. Ο οινοτουρισμός μπορεί να αυξήσει το ενδιαφέρον για την κατανάλωση ενός οίνου ΠΟΠ.

Η ζήτηση για τις εξαγωγές κρασιών είναι αυξημένη και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις ελληνικές ποικιλίες. Έχουμε ενταχθεί στο διετές πρόγραμμα προώθησης εξαγωγών στις αγορές των ΗΠΑ, Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο, Νότια Κορέα και Ιαπωνία. Επίσης η Περιφέρεια μας έχει χρηματοδοτήσει για συμμετοχή στην έκθεση ProWein 2023 της Γερμανίας.

Υπάρχουν δυνατότητες για την συγκεκριμένη ποικιλία. Η εμπειρία και η έρευνα έχει αποδείξει ότι το Σαββατιανό από αμπέλια με μικρή παραγωγή και τρύγο τη σωστή χρονικά στιγμή έχει τεράστιες δυνατότητες για την παραγωγή κρασιών με αρωματική ένταση και γευστικό πλούτο. Όμως θα πρέπει να τονίσουμε ότι στην Αττική η έλλειψη εργατών γης είναι μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Είτε θα πρέπει να βρεθούν εργάτες είτε θα πρέπει να προχωρήσουμε στην εκμηχάνιση της συγκομιδής». 

12/01/2023 10:07 πμ

Την ένταξη της Κορινθιακής σταφίδας σε πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας στην Ουκρανία ζητούν οι συνεταιριστικές οργανώσεις και οι μεμονωμένοι παραγωγοί από το ΥπΑΑΤ.

Ο κ. Μίλτος Σταυρόπουλος, γενικός διευθυντής στην Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών (ΠΕΣ), ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «αυτό που δεν μπορεί να καταλάβει το ΥπΑΑΤ είναι ότι το απόθεμα θα συνεχίζει να υπάρχει και θα το βρίσκουμε σε κάθε εμπορική περίοδο. Υπάρχει ένα απόθεμα περίπου 5.000 τόνων κορινθιακής σταφίδας που μεταφέρεται από έτος σε έτος. Αυτή την περίοδο η τιμή παραγωγού έχει πέσει στα τάρταρα στα 70 λεπτά το κιλό. Μισή τιμή έχουν και οι σταφίδες που πάνε για εξαγωγή. Παρόλα αυτά βλέπουμε ότι έχουμε πολύ μικρή αύξηση στις εξαγωγές. Άρα το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί όσο υπάρχει απόθεμα. Για αυτό ζητήσαμε να γίνει απόσυρση για την προσφορά επισιτιστικής βοήθειας. Μάλιστα δεν λέμε η απόσυρση να είναι μόνο από συνεταιριστικές οργανώσεις αλλά από το σύνολο της αγοράς».   

Στην επιστολή τους οι συνεταιριστικές οργανώσεις αναφέρουν μεταξυ άλλων τα εξής:
Επαναφέρουμε την πρότασή μας, την οποία σας έχει υποβάλει εγγράφως η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών (ΠΕΣ) με τις με αριθμούς πρωτ. 57/10.03.2022 και 278/01.12.2022 επιστολές της, για την ένταξη της σταφίδας στα πλαίσια μιας ευρωπαϊκής ή εθνικής δράσης για την προσφορά επισιτιστικής βοήθειας στον ουκρανικό λαό. Η λύση αυτή είτε ενταχθεί σε κάποια υπάρχουσα κοινοτική δράση είτε εξαγγελθεί νέο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας από τις αρμόδιες Κοινοτικές Αρχές φαντάζει ως ιδανική επιλογή για την υλοποίηση ουσιαστικής επισιτιστικής βοήθειας τόσο προς τους πληττόμενους πρόσφυγες από την Ουκρανία όσο και προς εκείνους που παραμένουν εντός της χώρας ή στις συνοριακές της περιοχές (στρατιωτικό προσωπικό, ομάδες υποστήριξης που βρίσκονται στα σύνορα με τις γειτονικές χώρες και άμαχος πληθυσμός), καθόσον η σταφίδα αποτελεί ένα ξηρό προϊόν, με εκτεταμένη χρονική διατηρησιμότητα, η οποία μπορεί να φθάσει τουλάχιστον τους δεκαοκτώ (18) μήνες από τη συσκευασία του, δεν χρειάζεται συντήρηση σε ψυκτικούς θαλάμους ή οποιαδήποτε άλλη εγκατάσταση, ενώ το κυριότερο είναι ότι ενδείκνυται κάλλιστα για κατανάλωση από τον ουκρανικό λαό και γενικότερα τους κατοίκους των βόρειων χωρών λόγω της σημαντικής ενεργειακής του απόδοσης, της σημαντικής θερμογένεσης που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό - η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική κατά τη χειμερινή περίοδο που διανύουμε λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή - αλλά και του μέτριου γλυκαιμικού δείκτη της που επιτρέπει την κατανάλωσή του από όλους.
Η υψηλή διατροφική αξία, εξάλλου, της κορινθιακής σταφίδας, όπως περιληπτικά αναφέρεται στο επισυναπτόμενο στην παρούσα υπόμνημα, έχει επιβεβαιωθεί επανειλημμένα μέσα από επιστημονικές έρευνες που έχουν διενεργήσει, σε συνεργασία και με την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών, διάφορα Πανεπιστημιακά Τμήματα και Ερευνητικά Κέντρα της χώρας μας, τα αποτελέσματα των οποίων έχουν καταγραφεί και παρουσιαστεί επίσημα.
Επίσης, ενόψει και των παραπάνω ιδιαίτερα ευεργετικών χαρακτηριστικών του προϊόντος για τον ανθρώπινο οργανισμό, επαναφέρουμε την πρότασή μας για τη διάθεση των αποθεμάτων σταφίδας μέσα από κρατικές δομές και συγκεκριμένα για την υλοποίηση προγραμμάτων διάθεσής της στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και εν γένει στις δομές φιλοξενίας ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (όπως απόρων παιδιών, υπερηλίκων κ.λπ.), στα σχολεία, στο στρατό και εν γένει στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.
Κατόπιν αυτών, ευελπιστούμε στις άμεσες ενέργειές σας για την υλοποίηση των παραπάνω δράσεων, οι οποίες θα οδηγήσουν στην ταχύτερη απορρόφηση των αποθεμάτων της σταφίδας, ώστε να στηριχθεί άμεσα και ουσιαστικά η τιμή του προϊόντος και να δοθεί νέα ελπίδα στους παραγωγούς για τη διάσωση της σταφιδοκαλλιέργειας.

Από την πλευρά τους οι μεμονωμένοι παραγωγοί αναφέρουν τα εξής:
Χαιρετίζουμε την πρόταση των συνεταιρισμών για αποστολή επισιτιστικής βοήθειας στην Ουκρανία ή οπουδήποτε αλλού υπάρχει ανάγκη, εντός ή εκτός της Ελλάδας, με την Ελληνική υπερτροφή, την Κορινθιακή σταφίδα. Με την παρούσα επιστολή, σας παρακαλούμε να συμπεριλάβετε και τους μεμονωμένους παραγωγούς στο εν λόγω πρόγραμμα, παραγωγούς που κατέχουν ποσοστό που ανέρχεται σε ποσοστό πάνω από το 50% των συνολικών ποσοτήτων κάθε χρόνο και συναλλάσσονται με ιδιωτικές μεταποιητικές επιχειρήσεις. Προτείνουμε δε, η κατανομή να γίνει ισομερώς και όχι αναλογικά στις επιχειρήσεις με μεγαλύτερο τζίρο, συνεταιριστικές ή μη, εφόσον αυτές μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, προκειμένου να ωφεληθεί το σύνολο των παραγωγών, συνεταιρισμένων και μεμονωμένων.