Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Κομφούζιο η λύση για αντιμετώπιση της ευδεμίδας στο αμπέλι, όπως το κάνουν οι Ισπανοί

28/04/2023 02:57 μμ
Εκδήλωση για την καταπολέμηση της ευδεμίδας και την αξία της ένταξης των αμπελοκαλλιεργητών της περιοχής στη δράση «Κομφούζιο», διοργάνωσε, στις 27/4/2023, ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Εκδήλωση για την καταπολέμηση της ευδεμίδας και την αξία της ένταξης των αμπελοκαλλιεργητών της περιοχής στη δράση «Κομφούζιο», διοργάνωσε, στις 27/4/2023, ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Εισηγητές ήταν:

  • Δημήτριος Σταυρίδης, Προϊστάμενος Τμ. Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, Αν. Δντής Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Λάρισας Περιφέρεια Θεσσαλίας
  • Δρ Παναγιώτης Μυλωνάς, Αν. Διευθυντής, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.
  • Γεωργία Γεωργιάδου, Υπάλληλος Τμήμα φυτικής Παραγωγής Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας
  • Δημήτριος Γρουζίδης, Γεωπόνος NOVACERT.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτριος Σταυρίδης, «συζητήθηκαν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης της ευδεμίδας. Σήμερα η δράση «Κομφούζιο» είναι μονόδρομος για την καταπολέμηση της ευδεμίδας στην αμπελοκαλλιέργεια.

Θα πρέπει όλοι οι αμπελοκαλλιεργητές του δήμου Τυρνάβου να ενταχθούν στο σύνολό τους στη δράση, λαμβάνοντας υπόψη ότι πλέον η χημική καταπολέμηση της ευδεμίδας δεν είναι τόσο αποτελεσματική τόσο λόγω της μείωσης της αποτελεσματικότητας των σκευασμάτων.

Στην Ισπανία εφαρμόζουν καθολικά το Κομφούζιο στην αμπελοκαλλιέργεια και έχουν καταφέρει να μην έχουν κανένα πρόβλημα. Για αυτό όλοι συμφώνησαν στην ημερίδα ότι θα πρέπει να αυξηθούν τα επιλέξιμα στρέμματα της δράσης».

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
26/03/2024 09:45 πμ

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο αγοραπωλησίας), έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σε όλη την ΕΕ - από 1/1/2016 - και προβλέπει την αύξηση των αμπελουργικών εκτάσεων, το ανώτερο κατά 1% ετησίως, επί των υφιστάμενων εκτάσεων αμπελοκαλλιέργειας κάθε Κράτους Μέλους.

Όπως επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ, οι Άδειες Φύτευσης μπορούν να μεταβιβάζονται με την προϋπόθεση και την μεταβίβαση της έκτασης που αφορούν.

Στη χώρα μας τα πρώτα έτη εφαρμογής του μέτρου και συγκεκριμένα τα έτη 2016, 2017, 2018 και 2019, η χορήγηση των Αδειών Φύτευσης, πραγματοποιήθηκε σε Εθνικό Επίπεδο, ενώ σήμερα η χορήγηση νέων Αδειών Φύτευσης, πραγματοποιείται σε επίπεδο Περιφερειών, μερικές από τις οποίες, συναποτελούν μικρή ομάδα Περιφερειών (Αττική + Στερεά Ελλάδα) και (Ιόνια Νησιά + Β. Αιγαίο + Ν. Αιγαίο + Κρήτη + Ήπειρο), ενώ οι υπόλοιπες Περιφέρειες αντιμετωπίζονται ως αυτοτελείς περιφέρειες. Η χορήγηση των Αδειών Φύτευσης από το 2016 έως το 2019, σε Εθνικό Επίπεδο, δημιούργησε άνιση χορήγηση Αδειών Φύτευσης, σε σύγκριση με το 1% με βάση την Περιφερειακή κατανομή, και γι αυτό αντικαταστάθηκε.

Η διάκριση των Περιφερειών πλέον σχετίζεται και με την διαφοροποίηση των κριτηρίων προτεραιότητας στη χορήγηση Αδειών, κριτήρια που ενεργοποιούνται, όταν τα ετήσια αιτήματα για χορήγηση Αδειών Φύτευσης υπερβαίνουν σε έκταση το 1% των κατ' έτος φυτεμένων εθνικών εκτάσεων.

Το σημαντικότερο κριτήριο προτεραιότητας στην ισχύουσα απόφαση, που δίνει τη μεγαλύτερη μοριοδότηση (35%) είναι αυτό της διεύρυνσης του μεγέθους των υφιστάμενων αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων και ισχύει από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου. Η διάρκεια ισχύος του συστήματος χορήγησης Αδειών Φύτευσης εκπνέει το 2045, όπως αποφασίστηκε με την ψήφιση της ΚΑΠ 2023-2027.

Από το 2016 έως το 2023 στη χώρα μας έχουν χορηγηθεί 48.584,28 στρέμματα μέσω νέων Αδειών Φύτευσης, παραμένει όμως μέχρι σήμερα άγνωστο, το ποσοστό πραγματικών φυτεύσεων (εκτός του 2016 ποσοστό που ανερχόταν στο 61% περίπου), λαμβανομένου υπόψιν και του ότι η υποχρέωση φύτευσης του αμπελώνα μπορεί να πραγματοποιηθεί έως και τρία χρόνια μετά τη χορήγηση της Άδειας Φύτευσης (με εξαίρεση τα έτη της πανδημίας).

Σύμφωνα με επεξεργασία των στοιχείων των Αδειών Φύτευσης, στην οποία προέβη η ΚΕΟΣΟΕ, πρώτη Περιφέρεια στην χορήγηση Αδειών Φύτευσης, κατατάσσεται η Περιφέρεια της Πελοποννήσου με χορηγήσεις 7.868,64 στρεμμάτων για την περίοδο 2016-2023. Πρέπει να τονισθεί όμως ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου κατατάσσεται πρώτη και ως προς την υφιστάμενη έκταση αμπελώνων σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Με κριτήριο την περιφερειακή κατανομή των Αδειών Φύτευσης, ως μοντέλο κατανομής, που σημαίνει ότι κάθε Περιφέρεια λαμβάνει Άδειες Φύτευσης ίσες σε έκταση με το 1% της φυτεμένης με αμπέλια σε αυτή έκταση (απολύτως αναλογικό κριτήριο, για όλες τις Περιφέρειες) από το 2016 και μετά, παρατηρείται ότι, κατά σειρά οι Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Αν. Μακεδονίας - Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν λάβει Άδειες Φύτευσης, σημαντικά αυξημένες σε έκταση σε σύγκριση με το 1% των ήδη φυτεμένων εκτάσεων με αμπέλια σε αυτές και αυτό όπως προαναφέρθηκε οφείλεται στη χορήγηση Αδειών Φύτευσης από το 2016 έως το 2019, σε Εθνικό Επίπεδο.

Αντίθετα στην Αττική, στα Ιόνια Νησιά, στη Δυτική Ελλάδα, στο Βόρειο και Νότιο Αιγαίο και στην Πελοπόννησο, οι χορηγηθείσες Άδειες Φύτευσης υπολείπονται σε σύγκριση με το 1% επί των ήδη φυτεμένων εκτάσεων σε αυτές με αμπελώνες, όπως εμφαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

Να επισημάνουμε ότι σε αρκετές Περιφέρειες που εμφανίζουν, μειωμένη χορήγηση εκτάσεων, αυτή οφείλεται σε αιτήματα που η αιτούμενη έκταση νέων φυτεύσεων είναι μικρότερη από αυτήν που αναλογεί στην Περιφέρεια, βάσει του 1% της φυτεμένης σε αυτή έκτασης με αμπέλια.

H Βόρεια Ελλάδα, εμφανίζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για νέες φυτεύσεις μέσω περισσότερων αιτημάτων για μεγάλες εκτάσεις επειδή:

  • Καταβάλλονται συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα μεγαλύτερες τιμές σταφυλιών
  • Υπάρχει επάρκεια εκτάσεων για φυτεύσεις σε σύγκριση με τα νησιά , την Αττική κλπ
  • Ανέκαθεν στη Βόρεια Ελλάδα διαμορφωνόταν διαφορετική κουλτούρα για το κρασί και παρατηρούνται σχετικά λιγότερα φαινόμενα παραοικονομίας
  • Δραστηριοποιείται μαζικά στην παραγωγή αποσταγμάτων ,γεγονός που ενισχύει το αμπελουργικό εισόδημα.
  • Όταν εφαρμόσθηκε η κατανομή Αδειών Φύτευσης σε Εθνικό επίπεδο η Δ. Μακεδονία πριμοδοτήθηκε αποκλειστικά με το κριτήριο της εγκατάστασης αμπελώνα σε υψόμετρο άνω των 500 μ ,με αποτέλεσμα να ικανοποιούνται όλα τα αιτήματα.
  • Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι σχετικά μικρότερες στη Βόρεια Ελλάδα
Τελευταία νέα
16/04/2024 11:06 πμ

Υπάρχει περίπτωση να εκλείψει άμεσα η καλλιέργεια της ροδακινιάς στη Ελλάδα;

Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει σε ροδακινοπαραγωγούς της Πέλλας λόγω της παραμόρφωσης των καρπών, η οποία ακόμη κανείς δεν γνωρίζει που οφείλεται. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι προσβάλλονται όλες οι ποικιλίες βιομηχανικού ροδάκινου, ενώ έχει εντοπισθεί και σε επιτραπέζιες ποικιλίες.

Το τμήμα ποιοτικού και φυτουγειονομικού ελέγχου της ΠΕ Πέλλας έχει συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και συνεχίζονται οι έλεγχοι, προκειμένου να διαπιστωθεί το αίτιο που προκαλεί την ασθένεια.

Φυσικά, δεν πρέπει να συγχέονται μεμονωμένοι παραμορφωμένοι καρποί σε άλλα κτήματα και άλλες περιοχές με την άγνωστη αυτή ασθένεια. Πολλές φορές παραμορφωμένοι καρποί εμφανίζονται από εντομολογικές προσβολές ή από κακή γονιμοποίηση στην άνθιση.

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος από το Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών κ. Σάββας Παστόπουλος, «το πρόβλημα ξεκίνησε από το 2021 αλλά επεκτάθηκε ραγδαία φέτος. Έχει σαν αποτέλεσμα οι καρποί να είναι μη εμπορεύσιμοι αλλά ούτε να μπορούν να πάνε για χυμοποίηση.

Μιλάμε για μια μυστηριώδη ασθένεια στα ροδάκινα περιοχών της Πέλλας πέριξ του βουνού Πάικο. Αν και τον πρώτο χρόνο τα συμπτώματα ήταν σποραδικά και σπάνια, περιορισμένα σε λίγα αγροκτήματα, το 2022 φάνηκε ότι αρχίζει μία σημαντική διασπορά μολύνοντας εξ’ ολοκλήρου τα πρώτα κτήματα.

Το 2023 η ασθένεια φαίνεται ότι διασπάρθηκε σε μία μεγάλη έκταση πολλών χιλιομέτρων. Φέτος, τα πρώτα συμπτώματα που αρχικά εντοπίσθηκαν καλύπτουν μία έκταση δεκάδων χιλιομέτρων, που περιλαμβάνει 6 χωριά. Η τελική αποτύπωση της καταστροφής για φέτος θα φανεί εντός λίγων ημερών όπου τα οφθαλμοφανή συμπτώματα θα αναγνωριστούν καλύτερα».

Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και μας ανέφεραν ότι συνεχίζεται ο έλεγχος για να εξακριβωθεί το πρόβλημα. Το σίγουρο είναι ότι έχουμε εμφάνιση πάνω από 5 ιούς στα φυτά της περιοχής. Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη ποιοι ακριβώς είναι οι ιοί και για να γίνει αυτό θα πρέπει γίνουν περισσότεροι έλεγχοι. Φέτος πάντως το πρόβλημα έχει επεκταθεί στην περιοχή.

Πρόσφατα έγινε μια σύσκεψη γεωπόνων και ερευνητών, υπό την εποπτεία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύση Σταμενίτη, για το θέμα της ασθένειας στη ροδακινιά. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες της ΠΕ Πέλλας:

  • Το πρόβλημα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2021, με κάποια σποραδικά συμπτώματα σε καρπούς ροδακινιάς ποικιλίας ΑΝΔΡΟΣ σε κτήματα της περιοχής «ΑΛΑΝ» στις Αμπελιές Γιαννιτσών.
  • Το 2022 το πρόβλημα επεκτάθηκε στα αρχικά κτήματα σε όλα τα δένδρα, καθώς και σε νέα κτήματα περιμετρικά των πρώτων. Έτσι στάλθηκε δείγμα στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό ινστιτούτο από τα προσβεβλημένα κτήματα.
  • Το 2023 το πρόβλημα γιγαντώθηκε στην περιοχή των Αμπελιών, με αποτέλεσμα τα πρώτα κτήματα που είχαν συμπτώματα να έχουν ολική μείωση παραγωγής εξαιτίας οφθαλμόπτωσης ανθοφόρων και φυλλοφόρων οφθαλμών, καθώς και σημαντικής παραμόρφωσης των καρπών που έχουν παραμείνει στα δένδρα. Έπειτα, εστάλησαν εκ νέου δείγματα στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο με αίτημα εξέτασης για παρουσία ιών.
  • Στο ξεκίνημα της καλλιεργητικής περιόδου 2024, παρατηρείται ότι δεκάδες κτήματα συγκεκριμένων ποικιλιών εμφανίζουν πρώιμα συμπτώματα της ανεξήγητης αυτής ασθένειας.

Στην σύσκεψη αποφασίστηκε να αποσταλούν από τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής της ΠΕ Πέλλας τα παρακάτω:

  • Περαιτέρω δείγματα στο Μπενάκειο για εξέταση.
  • Οδηγίες καλλιεργητικών πρακτικών ώστε να επιτευχθεί ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού.
  • Προτάσεις για την αποκατάσταση των φυτειών των αγροτεμαχίων που έχουν προσβληθεί.

Από την πλευρά του το Μπενάκειο κατέθεσε στο ΥπΑΑΤ ερευνητικό πρόγραμμα και είναι σε αναμονή για να προχωρήσουν στους ελέγχους. «Αν δεν βρεθεί το αίτιο του προβλήματος δεν μπορούμε να μιλήσουμε για θεραπεία», δήλωσαν στον ΑγροΤύπο εκπρόσωποι του Μπενακείου.

Τα συμπτώματα της ασθένειας είναι πολλά αλλά το κύριο και οφθαλμοφανές είναι η παραμόρφωση των καρπών που είναι ευδιάκριτη. Ακόμη παρατηρείται οφθαλμόπτωση, ανθόπτωση, δίδυμοι καρποί, σκάσιμο καρπών, ανομοιόμορφη βλάστηση την άνοιξη και βλαστοί χωρίς βλάστηση κυρίως από την μέση προς την κορυφή του βλαστού. Από τον τρόπο και την ταχύτητα που εμφανίζονται τα συμπτώματα πιθανολογείται ότι η μεταφορά γίνεται με την γύρη ή και μολυσμένα έντομα.

Μέχρι στιγμή φαίνεται ότι επηρεάζονται κυρίως οι βιομηχανικές ποικιλίες Άνδρος και Α37 εξ’ ολοκλήρου, ενώ σοβαρά προβλήματα εμφανίζουν και οι ποικιλίες Φερ κλουζ, Έβερτς και Κατερίνα. Όσα επιτραπέζια ροδάκινα είναι στην προσβεβλημένη περιοχή φαίνεται ότι είναι ευαίσθητα στην ασθένεια της παραμόρφωσης (Royal gloria, royal lee).

Αν τελικά αποδειχθεί ότι το αίτιο είναι ιολογικό θα μιλάμε για μία ασύλληπτων διαστάσεων καταστροφή στην ελληνική ροδακινοκαλλιέργεια.

11/04/2024 12:39 μμ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Elite, στις 5 Απριλίου του 2024 στην Καλαμάτα, η παρουσίαση με θέμα: «Το νέο Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον της γεωργίας, η στρατηγική της Syngenta και η ολοκληρωμένη πρόταση μας για την φροντίδα της ελιάς»
Περισσότεροι από 70 γεωπόνοι, παρακολούθησαν την εκδήλωση με μεγάλο ενδιαφέρον, η οποία ξεκίνησε με την ομιλία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Syngenta Hellas, κ. Γιώργου Ποντίκα ο οποίος αναφέρθηκε στο διεθνές περιβάλλον της φυτοπροστασίας και στα νέα δύσκολα μονοπάτια της γεωργίας και της αγροτικής παραγωγής στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο περιβάλλον.

syngenta Καλαμάτα
Φωτογραφία: Ομιλία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Syngenta Hellas, κ. Γιώργου Ποντίκα.

Κατόπιν, ο Διευθυντής Marketing και Τεχνικού της Syngenta Hellas, κ. Κώστας Οικονομίδης, παρουσίασε τις νέες τάσεις της Γεωργίας, με την Syngenta να είναι πρωταγωνιστής με οδηγό την Καινοτομία.
Οι παρουσιάσεις ολοκληρώθηκαν με τους κ. Γιάννη Αβραμίδη, Marketing Manager Spec και κ. Παναγιώτη Κωστίκα, Biological & FVC Market Development Manager να παρουσιάζουν το πλήρες χαρτοφυλάκιο της Syngenta στην καλλιέργεια της ελιάς, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις σύγχρονες ολοκληρωμένες λύσεις φυτοπροστασίας, τον ρόλο των βιοδιεγερτών και βιοπροστατευτικών προϊόντων, που προσφέρει η Syngenta στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς για την αριστοποίηση της παραγωγής τους.

syngenta Καλαμάτα

Στην συνέχεια οι ομιλητές δέχθηκαν ερωτήσεις που αφορούσαν το πρόγραμμα που η Syngenta Hellas προτείνει αλλά και το πώς προσεγγίζει την ίδια την καλλιέργεια μέσα από τα προϊόντα της.
Η εκδήλωση έκλεισε με δείπνο που παρατέθηκε στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου, όπου εκεί δόθηκε η ευκαιρία στους γεωπόνους της περιοχής να συζητήσουν εκτενώς όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν.

11/04/2024 10:44 πμ

Με την υπ’ αριθμ. 489938/29-02-24 απόφαση του πρωτοδικείου Αθηνών ιδρύθηκε η Αστική μη κερδοκοπική Εταιρεία με την επωνυμία «Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία – Ένωση Βιολογικής και Οικολογικής Φυτοπροστασίας» και διακριτικό τίτλο ΕΒΙΟΦ (BioCroP).

Τα ιδρυτικά μέλη του ΕΒΙΟΦ (BioCroP), Bio-insecta, Βιοτόπιο, Andermatt-Anthesis και Koppert Hellas έπειτα από μακροχρόνιες παραγωγικές ζυμώσεις μεταξύ μας και μετά από εποικοδομητικό διάλογο με τον υπόλοιπο κλάδο της βιοφυτοπροστασίας καθώς και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αποφασίσαμε την αναγκαιότητα μιας ισχυρής ανεξάρτητης και αυτόνομης συλλογικής εκπροσώπησης του κλάδου μας με την ίδρυση της Ένωσης Βιολογικής και Οικολογικής Φυτοπροστασίας.

Η Ένωση στοχεύει στην προώθηση και στην περαιτέρω ένταξη στην Ελληνική Γεωργία, πράσινων καινοτόμων και αποτελεσματικών μεθόδων Φυτοπροστασίας και Διαχείρισης των καλλιεργειών που επιτρέπουν στους παραγωγούς να καλλιεργούν υγιείς, παραγωγικές και κερδοφόρες καλλιέργειες. Οι τεχνολογίες μας εμπνέονται, αξιοποιούνται ή συλλέγονται από την ίδια τη φύση.

Οι λύσεις μας έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους καλλιεργητές να αποκαταστήσουν τη φυσική ισορροπία στις καλλιέργειές τους και να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις ασφάλειας των τροφίμων. Οι οικολογικές μέθοδοι Φυτοπροστασίας και Διαχείρισης των καλλιεργειών προστατεύουν τις καλλιέργειες και το περιβάλλον του σήμερα και κυρίως του αύριο, και αποτελούν την πρώτη επιλογή για βιώσιμο έλεγχο εχθρών και ασθενειών, την αειφόρο ανάπτυξη και την διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Ως εκ τούτου, καθώς όλοι από κοινού αποδεχόμαστε την σημαντικότητα του ρόλου της ΒιοΦυτοπροστασίας στην εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας και της Νέας ΚΑΠ, δηλώνουμε την θέληση και επιδίωξη μας για παραγωγική συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ, με τα ερευνητικά ιδρύματα και όλους τους διοικητικούς φορείς, ενώσεις, οργανώσεις και επιτροπές.

Απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση ένταξης στον ΕΒΙΟΦ προς όλα τα νομικά πρόσωπα, που παράγουν ή προωθούν και εμπορεύονται προϊόντα για άλλες οικολογικές μεθόδους φυτοπροστασίας εναλλακτικές της χημικής, που ουσιαστικά μοιράζονται τους προβληματισμούς μας και συμμερίζονται όλους τους παραπάνω σκοπούς ώστε να εκτιμήσουν την προσπάθεια και να πλαισιώσουν την Ένωση προκειμένου να αποκτήσουμε την απαιτούμενη δυναμική για την επίτευξη των στόχων.

Τα ιδρυτικά μέλη του ΕΒΙΟΦ βρίσκονται σε ώριμες συζητήσεις με την IBMA Global (International Biocontrol Manufacturers Association) με σκοπό να γίνουμε Εθνικός Σύνδεσμος της IBMA Global, ώστε να αυξήσουμε την επιρροή και πρόσβαση στην Ελληνική βιομηχανία βιο-φυτοπροστασίας.

04/04/2024 04:43 μμ

Το ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε την Προδημοσίευση 1ης πρόσκλησης της δράσης 70-1.3.2 «Εφαρμογή της μεθόδου παρεμπόδισης σύζευξης των εντομολογικών εχθρών των καλλιεργειών (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης και ο αρμόδιος Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης, σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, ανακοινώνουν ότι εκδόθηκε η Προδημοσίευση της 1ης πρόσκλησης της γεωργοπεριβαλλοντικής - κλιματικής δράσης 70-1.3.2 «Εφαρμογή της μεθόδου παρεμπόδισης σύζευξης των εντομολογικών εχθρών των καλλιεργειών (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027.

Η σχετική πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προγραμματίζεται να εκδοθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024 και ουσιαστικά εγκαινιάζει την ενεργοποίηση των δράσεων για το περιβάλλον και το κλίμα, του Πυλώνα ΙΙ της νέας ΚΑΠ 2023-2027.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης θα είναι της τάξης των 60 εκατ. ευρώ.

Η εφαρμογή της δράσης ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ υλοποιήθηκε, για πρώτη φορά, με επιτυχία στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-2022.Οι οπωρώνες και οι αμπελώνες, που θα ενταχθούν στο πλαίσιο της επικείμενης πρόσκλησης, αποτελούν νέες εκτάσεις, οι οποίες δεν είχαν ενταχθεί στην αντίστοιχη δράση στο παρελθόν.

Στις καλλιέργειες που ήταν ήδη επιλέξιμες στο πλαίσιο του ΠΑΑ (πυρηνόκαρπα, μηλοειδή και αμπέλι), προστίθενται νέες καλλιέργειες (καρυδιά και εσπεριδοειδή) και νέοι εντομολογικοί εχθροί - στόχοι (ψευδόκοκκος αμπέλου και ανθοτρήτης εσπεριδοειδών).

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης σε δήλωσή του επισημαίνει ότι «σκοπός της δράσης είναι να υποκατασταθεί σταδιακά η χημική καταπολέμηση σημαντικών εντομολογικών εχθρών των επιλέξιμων καλλιεργειών, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας των υδατικών πόρων και στην ανάκαμψη της βιοποικιλότητας. Στόχος μας είναι να αξιοποιούμε το έπακρο κάθε εθνικό ή ενωσιακό πόρο για να συμβάλλουμε στη βελτίωση της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων και στην ασφάλεια του καταναλωτή».

Όσοι γεωργοί πληρούν τις προϋποθέσεις που περιγράφονται στην Προδημοσίευση της πρόσκλησης και επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση στήριξης για ένταξη στη δράση 70-1.3.2, μπορούν με δική τους ευθύνη να ξεκινήσουν την εφαρμογή των δεσμεύσεων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο 2024.

Το κείμενο της προδημοσίευσης είναι αναρτημένο στις ιστοσελίδες www.minagric.gr και www.agrotikianaptixi.gr.

03/04/2024 02:54 μμ

Με την φυτοπροστασία της καλλιέργειας ασχολούνται αυτή την εποχή οι ροδακινοπαραγωγοί.

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης αναφέρει, στις 3 Απριλίου, τα εξής:

  • Η 1η πτήση του Βλατορύκτη (Καρπόκαψα Ροδακινιάς) βρίσκεται σε εξέλιξη.
  • Ξεκίνησε η 1η πτήση της Ανάρσιας σε ορισμένες περιοχές (κυρίως στην Πέλλα και στην Πιερία), με χαμηλές συλλήψεις.
  • Στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων της Υπηρεσίας μας δεν υπάρχουν έως τώρα συλλήψεις του Φυλλοδέτη, Adoxophyes orana Fischer.

Τα δεδομένα των συλλήψεων των εντόμων προέρχονται από τους Νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας.

Ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, παραγωγός πυρηνόκαρπων από τη Νάουσα, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «τα συγκεκριμένα έντομα αντιμετωπίζονται μέσω του προγράμματος «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ». Όσοι δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα τα αντιμετωπίζουν με ψεκασμούς.

Το πρόβλημα είναι ότι η ενίσχυση που προβλέπεται μέσω της ΚΑΠ να δώσουν στους ροδακινοπαραγωγούς είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα κάτω του κόστους.

Συγκεκριμένα σήμερα το κόστος του «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ» για τον παραγωγό είναι στα 70 ευρώ το στρέμμα.

Για Οικολογικό Σχήμα 31.6-Β «Συνέχιση εφαρμογής της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των λεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» το μέγιστο ύψος ενίσχυσης είναι στα 40,2 ευρώ ανά στρέμμα.

Οι νέοι που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ» θα έχουν ενίσχυση 70 ευρώ το στρέμμα.

Ωστόσο οι ροδακινοπαραγωγοί που είναι στην 1η πρόσκληση «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ» για το 2023 δεν έχουν εισπράξει την ενίσχυση.

Δηλαδή αν και χρωστάνε στον παραγωγό τα χρήματα από το 2023 αυτός θα πρέπει να πληρώσει όλα τα έξοδα για το 2024 και θα περιμένει πότε θα εισπράξει τα χρήματα.

Με όλα αυτά στην πράξη δεν συμφέρει το συγκεκριμένο πρόγραμμα για τους ροδακινοπαραγωγούς.

Το ροδάκινο, σαν φρέσκο φρούτο ή σαν κομπόστα και χυμός, αντιπροσωπεύει τη χώρα μας σε όλες τις αγορές του κόσμου. Είναι το πρώτο φρούτο που Πιστοποιήθηκε με τα αυστηρότερα πρότυπα ποιότητας και αντέχει στο σκληρότερο ανταγωνισμό των διεθνών αγορών παρά τα Εμπάργκο και τους Δασμούς. Ενσωματώνει σήμερα νέες οικολογικές μεθόδους (ωφέλιμα έντομα - εντομοπαθογόνους νηματώδεις) οι οποίες έχουν νόημα κι αποτέλεσμα μόνο αν συνδυάζονται με την εφαρμογή του ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ.

Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να ορίζει αυθαίρετα τις αποζημιώσεις, ακυρώνοντας μια μακρόχρονη, δύσκολη, αλλά επιτυχή συλλογική προσπάθεια παραγωγής φρούτων με όρους βιωσιμότητας.

Σε επιστολή που είχαν καταθέσει στο ΥπΑΑΤ ο Ενιαίος Σύλλογος Αγροτών Νάουσας, ο Αγροτικός σύλλογος Βελβεντού και ο Αγροτικός σύλλογος Σκύδρας, ζητούσαν την τροποποίηση του ύψους αποζημίωσης εφαρμογής του ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ στην καλλιέργεια της ροδακινιάς. Την απάντηση ακόμη την περιμένουμε από το Υπουργείο».

02/04/2024 03:16 μμ

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε την απόφαση με την κατανομή εποχικού προσωπικού σε Περιφερειακές Ενότητες Οικονομίας και Κτηνιατρικής για το Πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς για το έτος 2024.

Το προσωπικό θα προσληφθεί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, ενώ θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ.

Το προσωπικό αυτό θα απασχοληθεί ως εξής:

-oι τομεάρχες δακοκτονίας, τα διακόσια δεκαέξι (216) άτομα ΠΕ Γεωπόνοι ή εν ελλείψει ΤΕ Τεχνολόγοι για χρονικό διάστημα 6,5 μηνών,

-το εργατοτεχνικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων

  • τα εκατόν ογδόντα οκτώ (188) άτομα έως 34 ημερομίσθια ανά άτομο για χρονικό διάστημα 6,5 μηνών
  • τα τριακόσια σαράντα έξι (346) άτομα έως 60 ημερομίσθια ανά άτομο για χρονικό διάστημα 6,5 μηνών

η δε απασχόλησή τους θα γίνει εντός του χρονικού διαστήματος από την ημερομηνία πρόσληψης μέχρι 30/11/2024.

Η δαπάνη που θα προκληθεί από την πρόσληψη του ανωτέρω προσωπικού για το οικονομικό έτος 2024 θα βαρύνει τους προϋπολογισμούς των οικείων Ο.Τ.Α. β΄ βαθμού (Περιφέρειες) και θα καλυφθεί από τους αποδιδόμενους σε αυτούς από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών/Περιφερειακών Ενοτήτων να φροντίσουν ώστε οι προσλήψεις του προσωπικού να γίνουν έγκαιρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκαιρη έναρξη και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας για το έτος 2024.

Διαβάστε την απόφαση με την κατανομή ανά Περιφερειακή Ενότητα (εδώ)

29/03/2024 12:35 μμ

Μετά από τις αρχαιρεσίες, της 27ης Μαρτίου 2024, προέκυψε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.ΣΥ.Φ., με την εξής σύνθεση:

Πρόεδρος: Ποντίκας Γεώργιος
Αντιπρόεδρος Α΄: Ευθυμιάδης Βάσος
Αντιπρόεδρος Β΄: Παπασωτηρίου Κωνσταντίνος
Υπεύθυνος Οικονομικών: Γεωργίου Σπυρίδων
Μέλη: Αλεξανδρόπουλος Κωνσταντίνος
Λεγάκη Φοίβη
Τότσιος Νικόλαος

Σχετικά με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας (Ε.ΣΥ.Φ.): Ο Ε.ΣΥ.Φ. ιδρύθηκε το 1970, με έδρα την Αθήνα. Αποτελεί τον εκπρόσωπο των εταιριών του κλάδου των προϊόντων φυτοπροστασίας, ο οποίος αφενός υποστηρίζει και προάγει την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση των προϊόντων αυτών στον γεωργικό τομέα, αφετέρου προασπίζει την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Καλλιεργειών, την ανάπτυξη νέων φυτοπροστατευτικών προϊόντων χαμηλού κινδύνου και βιολογικής προέλευσης και την ενσωμάτωση της ψηφιακής γεωργίας και γεωργίας ακριβείας, συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας και της Στρατηγικής “Farm to Fork”. Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (Croplife Europe) και κατ' επέκταση βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φυτοπροστασίας (CropLife International).

27/03/2024 03:58 μμ

Ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Μεσσηνίας, στην τελευταία Γενική Συνέλευση, αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

Εκφράζουμε ομόφωνα την κάθετη αντίρρησή μας στον προτεινόμενο τρόπο ανακύκλωσης από την εταιρεία CYCLOS που αφορά: την τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης στα καταστήματα πώλησης γεωργικών φαρμάκων, τον έλεγχο από τους υπευθύνους επιστήμονες του σωστού ξεπλύματος, την ζύγιση και την έκδοση πιστοποιητικού.

Η αντίρρησή μας έχει να κάνει τόσο με λόγους υγείας εμάς των ίδιων, των εργαζομένων μας αλλά και των πελατών μας, όσο και των περιοίκων που υπάρχουν στα εν λόγω καταστήματα,

Επίσης θεωρούμε ότι η προτεινόμενη λύση σε πρακτικό επίπεδο δεν είναι λειτουργική, κάτι το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα, η ανακύκλωση να μην έχει επιτυχία.

Δηλώνουμε ότι πρέπει να δοθεί τέλος στην ανεξέλεγκτη απόθεση των κενών συσκευασίας των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων, με εναλλακτικές προτάσεις για να λυθεί το πρόβλημα.

Τονίζουμε την προθυμία όλων μας να συνεπικουρήσουμε σε ένα διαφορετικό σύστημα ανακύκλωσης, συμπεριλαμβανομένης της ενημέρωσης των χρηστών ΦΠΠ, μοιράζοντας όλα εκείνα τα υλικά που είναι απαραίτητα, αλλά και την συνδιοργάνωση μαζί με τον ΕΣΥΦ ή οποιαδήποτε άλλον φορέα ημερίδων για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παραγωγών - χρηστών ΦΠΠ.

Τέλος έχει σημασία να επισημάνουμε ότι τα κενά συσκευασίας των ΦΠΠ δεν είναι απλά πλαστικά αλλά εν δυνάμει τοξικά απόβλητα τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τον περιβάλλοντά χώρο απόθεσή τους αλλά και την δημόσια υγεία

26/03/2024 10:56 πμ

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας εισήγαγαν και διακινούσαν στη χώρα ποσότητες λαθραίων γεωργικών φαρμάκων.

Πρόκειται για 5 ημεδαπούς άνδρες και 2 αλλοδαπούς άνδρες, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση συμμορίας και λαθρεμπορία.

Κατασχέθηκαν 778 κιλά και 306 λίτρα λαθραίων φυτοφαρμάκων, ένα φορτηγό και τρία οχήματα

Μετά από συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Κιλκίς, συνελήφθησαν 7 μέλη εγκληματικής ομάδας, που εισήγαγαν και διακινούσαν στη χώρα ποσότητες λαθραίων γεωργικών φαρμάκων.

Ειδικότερα, από την αναλυτική έρευνα των αστυνομικών, προέκυψε ότι οι προαναφερόμενοι άνδρες είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα, με στόχο την παράνομη εισαγωγή στη χώρα λαθραίων γεωργικών φαρμάκων και την περαιτέρω διακίνησή τους, αποκομίζοντας παράνομο οικονομικό όφελος.

Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, στις 23 Μαρτίου 2024 το βράδυ, σε αγροτική περιοχή της Ημαθίας, εντοπίστηκαν τη στιγμή που μεταφόρτωναν ποσότητες λαθραίων φυτοφαρμάκων από φορτηγό όχημα – που επέβαιναν οι 2 αλλοδαποί άνδρες – σε δύο Ι.Χ.Ε. οχήματα – που επέβαιναν οι 4 από τους ημεδαπούς άνδρες – οι οποίοι και συνελήφθησαν.

Ο πέμπτος ημεδαπός άνδρας εντοπίστηκε σε κοντινό σημείο να επιβαίνει σε Ι.Χ.Ε. όχημα, εποπτεύοντας τον χώρο και στη θέα των αστυνομικών ανέπτυξε ταχύτητα προκειμένου να διαφύγει, ωστόσο λίγο αργότερα εντοπίστηκε και συνελήφθη.

Σε έρευνα που έγινε στο φορτηγό όχημα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 680 συσκευασίες και 318 δοχεία λαθραίων φυτοφαρμάκων και στα άλλα 2 Ι.Χ.Ε. οχήματα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 98 συσκευασίες με λαθραία φυτοφάρμακα.

Συνολικά κατασχέθηκαν 778 κιλά και 306 λίτρα λαθραίων φυτοφαρμάκων, τα οποία δεν έφεραν, όπως απαιτείται, ετικέτα με ελληνική επιγραφή και οδηγίες χρήσης, ούτε αριθμό έγκρισης του προϊόντος και άδεια διάθεσης στην αγορά, ενώ δεν καταβλήθηκαν γι’ αυτά οι νόμιμοι φόροι και δασμοί. Στην κατοχή των 2 ημεδαπών ανδρών και του ενός αλλοδαπού άνδρα βρέθηκε συνολικά και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 5.065 ευρώ.

Επίσης κατασχέθηκαν και τα παραπάνω οχήματα.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βέροιας.

22/03/2024 01:54 μμ

Το κρασί πρωταγωνιστής στην κοινωνικοοικονομική και αγροτική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Οίνων, Comite Européen des Enterprises Vins (CEEV), της οποία ιδρυτικό μέλος αποτελεί ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), παρουσίασε χθες Πέμπτη, στο Ευρωκοινοβούλιο τα αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποιήθηκε από την PwC και έχει ποσοτικοποιήσει την εντυπωσιακή κοινωνικοοικονομική και περιβαλλοντική συμβολή του αμπελοοινικού τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η μελέτη απέδειξε ξεκάθαρα τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει ο αμπελοοινικός κλάδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κοινωνικοοικονομική βιωσιμότητα των αγροτικών περιοχών της ΕΕ συνεισφέροντας 130 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΑΕΠ της ΕΕ το 2022 το οποίο αντιστοιχεί στο 0,8% του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ και σχεδόν 3 εκ θέσεις εργασίας», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΕΟ, Δρ Γιάννης Βογιατζής και πρόσθεσε ότι:

«Οι αμπελοοινικές περιοχές της ΕΕ όπως και της Ελλάδας στηρίζουν την ανάπτυξη της υπαίθρου και αποτελούν μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρομονιάς και Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής».

Στόχος της έκθεσης ήταν να ποσοτικοποιηθεί η οικονομική συνεισφορά του αμπελοοινικού τομέα στην ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη κάθε στάδιο της αλυσίδας παραγωγής και εμπορικής διακίνησης και αναγνωρίζοντας τον αντίκτυπό του σε Έρευνα & Καινοτομία, Κοινωνία, Πολιτισμό και Περιβάλλον.

Η έκθεση δείχνει ξεκάθαρα πώς ο αμπελοοινικός τομέας της ΕΕ κατέχει ηγετική θέση σε διάφορους τομείς:

Σε διεθνές επίπεδο, ηγείται της παγκόσμιας αγοράς κρασιού, αντιπροσωπεύοντας το 62% της παγκόσμιας παραγωγής και εμπορίου κρασιού. Με εξαγωγές ύψους 17,9 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022 και θετικό εμπορικό ισοζύγιο 15,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, το κρασί διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος της ΕΕ κατά 3,7%.

Ο αμπελοοινικός τομέας συνεισφέρει σημαντικά στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της περιφέρειας. Σε κοινωνικό επίπεδο, οι αμπελοοινικές περιοχές τείνουν να παρουσιάζουν μικρότερη δημογραφική κάμψη και σε οικονομικό επίπεδο, οι αμπελώνες είναι 37% πιο κερδοφόροι από άλλες μόνιμες καλλιέργειες.

Ο αμπελοοινικός τομέας της ΕΕ αποτελεί αξιοσημείωτη πηγή θέσεων εργασίας, κυρίως σε αγροτικές περιοχές, αντιπροσωπεύοντας το 1,4% της συνολικής απασχόλησης στην ΕΕ.

Η συμβολή του αμπελοοινικού τομέα σε φορολογικά έσοδα ανήλθε σχεδόν σε 52 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, που αντιστοιχεί στο 0,7% των κρατικών δαπανών της ΕΕ

Το κρασί έχει αναδειχθεί σε μεγάλο πόλο έλξης τουριστών, αποτελώντας, ως εκ τούτου, βασικό οικονομικό καταλύτη σε πολλές αγροτικές περιοχές της ΕΕ και δημιουργώντας έσοδα 15 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον Οινοτουρισμό

Από περιβαλλοντικής πλευράς, η έκθεση δείχνει πώς τα περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια εκτάρια αμπελώνων της ΕΕ συμβάλλουν στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα της ΕΕ με πολλούς τρόπους, όπως η διατήρηση της βιοποικιλότητας, ο περιορισμός της διάβρωσης του εδάφους, η βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων και η παροχή πυροπροστασίας.

«Η συνολική επίδραση του κρασιού στην Ευρωπαϊκή κοινωνία είναι εντυπωσιακή και σαφώς θετική», δήλωσε ο κ. Ignacio Sánchez Recarte, Γενικός Γραμματέας του CEEV. «Αυτό όμως το εντυπωσιακό παράδειγμα επιτυχίας παραμένει ευάλωτο και χρειάζεται υποστήριξη με την περαιτέρω προσαρμογή του περίπλοκου νομικού πλαισίου που ισχύει για το κρασί, ώστε να ανταποκριθεί στις επιθέσεις εκείνων που προσπαθούν να το δαιμονοποιήσουν. Μία επίθεση στο κρασί της ΕΕ είναι επίθεση στον πολιτισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Κοινωνία και στην Οικονομία της ΕΕ», πρόσθεσε.

Διαβάστε την έκθεση στα αγγλικά (εδώ)

19/03/2024 10:47 πμ

Στις δράσεις που υλοποιεί το ΥπΑΑΤ για την αντιμετώπιση του επιβλαβούς οργανισμού Μαύρου ακανθώδους αλευρώδους, που είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά το 2016, σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών στην Κέρκυρα, αναφέρεται ο αρμόδιος υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή και προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, με θέμα: «Ανήσυχοι οι εσπεριδοπαραγωγοί Άρτας, εξαιτίας του Μαύρου Ακανθώδους Αλευρώδους».

Το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει μεριμνήσει έγκαιρα και έχει παράσχει όλες τις απαραίτητες οδηγίες στις τοπικές φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες των ΔΑΟΚ σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, για την ενημέρωση των παραγωγών για τη διαχείριση του εντόμου «Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης».

Επισημαίνεται ότι η καταπολέμηση του συγκεκριμένου είδους θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολη καθώς η χρήση των διαθέσιμων εντομοκτόνων δεν έχει καλά αποτελέσματα.

Επιπλέον, τόσο στη χώρα μας όσο και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχουν φυσικοί εχθροί που να μπορούν να το καταπολεμήσουν. Έχει διαπιστωθεί πως μόνιμη και αποτελεσματική αντιμετώπιση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της στοχευμένης βιολογικής καταπολέμησης, με την εισαγωγή και εξαπόλυση υμενοπτέρων παρασιτοειδών.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να προστατευτούν οι καλλιέργειες εσπεριδοειδών, αμπέλου και μηλοειδών της χώρας, έχει εισηγηθεί από τον Ιανουάριο του 2017 αντίστοιχη διαδικασία καθώς έχει αποδειχθεί ότι παράγουν εξαιρετικά αποτελέσματα και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Έτσι, ζητήθηκε από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο η εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος "Περιορισμός της εξάπλωσης του Μαύρου ακανθώδη αλευρώδη", διάρκειας τριών ετών, συνολικού προϋπολογισμού 228.000 ευρώ.

Ως εκ τούτου, το ΥΠΑΑΤ ενέκρινε και υλοποιεί το εν λόγω πρόγραμμα, από τον Μάρτιο του 2022, το οποίο βρίσκεται στη φάση των πρώτων πειραματικών εξαπολύσεων των παρασιτοειδών του εντόμου. Σε όσες περιοχές εφαρμόσθηκε, όπως η Κέρκυρα και η Άρτα, διαπιστώθηκε ότι οι πληθυσμοί του αλευρώδη είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Παράλληλα, συνεχίζονται να πραγματοποιούνται συγκεκριμένες δράσεις που προβλέπονται, σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα για την εφαρμογή της κλασικής βιολογικής καταπολέμησης του Ευρωπαϊκού & Μεσογειακού Οργανισμού για την Προστασία των Φυτών.

07/03/2024 11:56 πμ

Την Τρίτη, 5 Μαρτίου, η Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για στοχευμένη αναθεώρηση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031, γνωστός και ως φυτοϋγειονομικός νόμος.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η αναθεώρηση αποσκοπεί στη βελτίωση και τον εξορθολογισμό της εφαρμογής και επιβολής του κανονισμού.

Οι εισαγωγείς στην ΕΕ θα υποχρεούνται να δηλώνουν σε φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό ποια μέτρα έχουν λάβει για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τους κανόνες για την καραντίνα των επιβλαβών οργανισμών όχι μόνο για τα παράσιτα καραντίνας της Ένωσης αλλά και για τα ρυθμιζόμενα παράσιτα που δεν είναι καραντίνα, σύμφωνα με τη συμφωνηθείσα μεταρρύθμιση.

Για την απλούστευση των διαδικασιών, οι ευρωβουλευτές, με επικεφαλής την εισηγήτρια Clara Aguilera (S&D, ES), επέμειναν στην καλύτερη χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος για την υποβολή κοινοποιήσεων και εκθέσεων από τα κράτη μέλη και συμφώνησαν ότι πριν από την έκδοση φυτικού διαβατηρίου, η μετακίνηση ενός σχετικού φυτού, φυτικού προϊόντος ή άλλου αντικειμένου μπορεί να συνοδεύεται από ηλεκτρονικό φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό που περιέχεται στο σύστημα ή από επικυρωμένο αντίγραφο του αρχικού φυτοϋγειονομικού πιστοποιητικού

Το προσωρινά συμφωνηθέν κείμενο αντικατοπτρίζει τους γενικούς στόχους της πρότασης της Επιτροπής. Πιο συγκεκριμένα, ο αναθεωρημένος κανονισμός στοχεύει:
βελτίωση των διαδικασιών για τον εντοπισμό και την καταχώριση φυτών υψηλού κινδύνου, καθώς και για την υποβολή και εξέταση αιτημάτων για προσωρινές παρεκκλίσεις από τις υποχρεώσεις εισαγωγής που προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ αποσαφήνιση μέτρων για παράσιτα που χαρακτηρίζονται ως παράσιτα καραντίνας, αλλά δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί πλήρως εξορθολογισμός και απλούστευση των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων, χάρη στην αυξημένη ψηφιοποίηση. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της γραφειοκρατίας για τις αρμόδιες αρχές, καθώς και για τους φορείς εκμετάλλευσης

Ομάδα έκτακτης ανάγκης για την υγεία των φυτών

Οι δύο συννομοθέτες βελτίωσαν περαιτέρω την πρόταση της Επιτροπής προβλέποντας τη δημιουργία μιας ενωσιακής φυτοϋγειονομικής ομάδας έκτακτης ανάγκης .
Η ομάδα θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες που θα διορίζονται από την Επιτροπή, βάσει προτάσεων των κρατών μελών. Αυτοί οι εμπειρογνώμονες θα έχουν διαφορετικές ειδικότητες στον τομέα της φυτοϋγειονομικής περίθαλψης και θα μπορούν να βοηθούν σε περίπτωση νέων εστιών παρασίτων στην ΕΕ.
Επιπλέον, θα μπορούσαν να παράσχουν επείγουσα βοήθεια και τεχνογνωσία στις συνοριακές τρίτες χώρες σε περίπτωση εστιών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ΕΕ, εάν αυτό ζητηθεί από ένα ή περισσότερα κράτη μέλη.

Πολυετή προγράμματα ερευνών

Προκειμένου να εξορθολογιστούν οι υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων, οι συννομοθέτες συμφώνησαν να αυξήσουν τη διάρκεια των πολυετών προγραμμάτων ερευνών , τα οποία θα πρέπει τώρα να θεσπιστούν για περίοδο πέντε έως δέκα ετών , αντί για την τρέχουσα περίοδο πέντε έως επτά ετών. Αυτό θα συμβάλει στη μείωση του διοικητικού φόρτου για τις αρμόδιες αρχές.
Για να εξασφαλιστεί η έγκαιρη ανίχνευση των παρασίτων, τα προγράμματα αυτά πρέπει να επανεξεταστούν και να επικαιροποιηθούν ανάλογα με τη φυτοϋγειονομική κατάσταση.

Διαβατήρια φυτών

Σύμφωνα με το προσωρινά συμφωνηθέν κείμενο, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει μέσω εκτελεστικών πράξεων ποια φυτά, φυτικά προϊόντα ή άλλα αντικείμενα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς φυτικό διαβατήριο φυσικώς προσαρτημένο σε αυτά επειδή, για παράδειγμα, το μέγεθος ή το σχήμα τους, που θα καθιστούσαν αδύνατη την προσκόλληση ή πολύ δύσκολο. Αυτά τα φυτά ή τα φυτικά προϊόντα θα έχουν αντί αυτού το φυτικό διαβατήριο συσχετισμένο μαζί τους με τρόπο διαφορετικό από αυτόν της φυσικής προσκόλλησης.
Αυτή η αλλαγή στους ισχύοντες κανόνες βασίζεται στην εμπειρία που έχουν αποκτήσει μέχρι στιγμής οι φορείς εκμετάλλευσης στην εφαρμογή της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας.

Επόμενα βήματα

Η προσωρινή συμφωνία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια θα εγκριθεί επίσημα και από τα δύο θεσμικά όργανα μετά από νομογλωσσική αναθεώρηση.

Ιστορικό

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2016/2031 είναι επί του παρόντος το βασικό νομικό πλαίσιο για τη φυτοϋγειονομική πολιτική της ΕΕ . Αποσκοπεί στην πρόληψη της εισόδου και της εξάπλωσης νέων φυτικών παρασίτων (τα λεγόμενα «Ενωσιακά παράσιτα καραντίνας») και στην καταπολέμηση των παρασίτων που υπάρχουν ήδη στην ΕΕ («ρυθμιζόμενα παράσιτα που δεν είναι καραντίνα»). Τέθηκε σε εφαρμογή στις 14 Δεκεμβρίου 2019.

19/02/2024 10:57 πμ

Με σχετική απόφασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΟΣΟΕ καλεί τους αμπελουργούς της χώρας και τα μέλη των 27 οινοποιητικών συνεταιρισμών οργανώσεων που την απαρτίζουν, να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Ελλήνων αγροτών που γίνεται την Τρίτη (20 Φεβρουαρίου) στην Αθήνα και σκοπό έχει να υπερασπιστεί τα ζωτικής σημασίας αιτήματα του κόσμου της πρωτογενούς παραγωγής και κυρίως να ανατρέψει την αδιέξοδη αγροτική πολιτική όπως αυτή εκφράζεται από την ισχύουσα ΚΑΠ 2023 – 2027.

Ιδιαίτερα για τον πολύπαθο αμπελοοινικό τομέα διεκδικούμε:

  • Την πάταξη της παραοικονομίας, της παράτυπης οινοποίησης και των ελληνοποιήσεων, που ναρκοθετούν τις συνθήκες ανταγωνισμού
  • Την διασφάλιση ικανού αμπελουργικού εισοδήματος μέσα από το κλείσιμο της απαράδεκτης ψαλίδας των τιμών παραγωγού - καταναλωτή
  • Την μείωση και συγκράτηση των τιμών των συντελεστών παραγωγής, μα κυρίως ζητάμε την ακύρωση του σχεδίου επιβολής ενός παραγωγικού μοντέλου που θέλει τον Ευρωπαίο αγρότη, εργάτη γης στις εκτατικές αγροτικές επιχειρήσεις φορέων, που δεν έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα.

Αγωνιζόμαστε για ένα παραγωγικό μοντέλο βιώσιμης και ανταγωνιστικής γεωργίας οικογενειακού τύπου, που θα παράγει προϊόντα φυσικά μακριά από τις επικίνδυνες διαδικασίες παραγωγής των μεταλλαγμένων, που θα σέβεται το περιβάλλον και την υγεία των καταναλωτών. Για άλλη μια φορά δηλώνουμε απερίφραστα πως για την Ευρώπη και τους λαούς της, ένας δρόμος υπάρχει, ο δρόμος της αγροτοδιατροφικής ανεξαρτησίας και της επισιτιστικής επάρκειας .

14/02/2024 04:01 μμ

Η Ομάδα Παραγωγών (ΟΠ) Επιτραπέζιων Σταφυλιών «Μακεδονικοί Αμπελώνες» εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

Κατά την εφαρμογή της συναφθείσης σύμβασης μεταξύ της «Μακεδονικοί Αμπελώνες» που εδρεύει στην Τέρπυλλο Κιλκίς και των εταιρειών:
1. Luribay Business INC, 2. POLAR FRUIT EUROPA SL BARCELONA SPAIN,
έχει απαγορευτεί η παραγωγή και η διακίνηση επιτραπέζιων σταφυλιών της ποικιλίας A C S V 01 – PRISTINE (όπως αυτή εμφανίζεται στον Ευρωπαϊκό και τον Ελληνικό κατάλογο προστατευμένων ποικιλιών) όπως και άδεια χρήσης της ονομασίας PRISTINE-BLANC SEEDLESS στην Ελλάδα.

Προειδοποιούμε αυστηρά:
Τους παραγωγούς φυτών (ΦΥΤΩΡΙΑ), τους παραγωγούς σταφυλιών, τους χονδρεμπόρους και όλα τα καταστήματα διάθεσης φρούτων, συμπεριλαμβανομένων των υπεραγορών (super market) να μην προβούν σε οποιαδήποτε παράνομη αναπαραγωγή, καλλιέργεια, διακίνηση και εμπορία φυτών ή προϊόντων - φρούτων της ποικιλίας ACSV-PRISTINE.

Η παραγωγή και η διακίνηση της παραπάνω ποικιλίας ανήκει αποκλειστικά στην «Μακεδονικοί Αμπελώνες».

Επιφυλασσόμαστε παντός νόμιμου δικαιώματός μας για την προάσπιση των περιουσιακών μας συμφερόντων και της φήμης της εταιρείας μας.

14/02/2024 12:05 μμ

Σύσκεψη οινοποιητικών συνεταιρισμών της χώρας, υπό την ΚΕΟΣΟΕ, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024, με θέμα: «Μια άλλη αγροτική πολιτική, για την αμπελουργία που βρίσκεται σε κίνδυνο» και αντικείμενο τα χρόνια προβλήματα του κλάδου, που έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανή συρρίκνωση τον ελληνικό αμπελώνα.

Στη συνέχεια η ΚΕΟΣΟΕ και οι παρευρισκόμενοι πρόεδροι και στελέχη των οινοποιητικών συνεταιρισμών εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

Οι πρωτόγνωρες αγροτικές κινητοποιήσεις στο σύνολο της ΕΕ που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, για τις χώρες του Νότου ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενες λόγω των πολιτικών αστοχιών και των ανισοτήτων στις ρυθμίσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), που εφαρμόσθηκαν την τελευταία δεκαετία και έχουν στόχο την αλλαγή του μοντέλου παραγωγής.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις είναι αποτέλεσμα κυρίως της πολιτικής θυσίας της πρωτογενούς παραγωγής και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων οικογενειακού τύπου της ΕΕ, απέναντι στην επικράτηση της κερδοφορίας των πολυεθνικών της γηραιάς ηπείρου, μετά τον απαράδεκτο συμβιβασμό στις συνομιλίες για το παγκόσμιο εμπόριο.

Η σημερινή κρίση ούτε τυχαία είναι ούτε συγκυριακή και προκαλείται από το επιδιωκόμενο μοντέλο συγκέντρωσης της αγροτικής παραγωγής, που συμπιέζει αφόρητα τον παραγωγό και αυξάνει τα κέρδη των ενδιάμεσα εμπλεκομένων στην εμπορία των αγροτικών προϊόντων, αποδεικνύοντας εν τέλει ότι η «αυτορρυθμιζόμενη ελεύθερη αγορά» δεν λειτουργεί υπέρ του παραγωγού και του καταναλωτή.

Στο ίδιο περιβάλλον με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, οι Έλληνες αγρότες βρίσκονται σε ακόμα πιο δυσμενή θέση, εξαιτίας εγγενών αδυναμιών και των χρόνιων στρεβλώσεων που διατρέχουν ολόκληρο το φάσμα της αγροτικής οικονομίας, από την παραγωγή έως την κατανάλωση.

Οι αλληλοδιάδοχες κρίσεις με κύρια αυτήν της δημοσιονομικής εκτροπής, είχε δραματικές επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα, παγιώνοντας τις συνθήκες της οξύτατης περιθωριοποίησης της πλειοψηφίας της αγροτικής τάξης. Ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής γης και σημαντικός αριθμός παραγωγικών μονάδων των συνεταιρισμών, είναι υποθηκευμένο στις συστημικές τράπεζες και οι εισπρακτικές εταιρείες στις οποίες έχουν περιέλθει τα κόκκινα δάνεια, δεσμεύουν σημαντικούς παραγωγικούς πόρους.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, των επιπτώσεων της covid-19 και του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, τις συνέπειες του οποίου φαίνεται ότι θα απορροφήσει μόνο η ΕΕ, αποτελούν τη θηλιά γύρω από τον λαιμό των Ευρωπαίων και Ελλήνων αγροτών. Πρόκειται συνεπώς για αγώνα επιβίωσης της αγροτικής τάξης και για το λόγο αυτό, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια επιφανειακών διευθετήσεων.

Όσον αφορά τον αμπελοοινικό τομέα της χώρας μας τα συσσωρευμένα προβλήματα του χώρου της πρωτογενούς παραγωγής που αφορούν την αμπελοκαλλιέργεια σταφυλιών οινοποιίας, έχουν διατυπωθεί εδώ και χρόνια σε όλες τις πολιτικές ηγεσίες, χωρίς ουσιαστικά να υιοθετούνται πολιτικές επίλυσης τους, με αποτέλεσμα την εγκατάλειψη εκτάσεων, εξαιτίας της οικονομικά ασύμφορης καλλιέργειας.

Η ΚΕΟΣΟΕ έχει θέσει επανειλημμένως τα ζητήματα του πρωτογενούς, του μεταποιητικού τομέα και της αγοράς, διαχρονικά σε όλες τις πολιτικές ηγεσίες, ζητήματα των οποίων απαιτείται άμεσα η αντιμετώπιση και έχουν σχέση με το κόστος παραγωγής, την παραοικονομία και εν τέλει με το αμπελουργικό εισόδημα.

Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η πρόσφατη απόφαση του Γάλλου υπουργού Γεωργίας, Marc Fesneau, για προσωρινή ή οριστική εγκατάλειψη 1.000.000 στρεμμάτων αμπελώνων, σαν αποτέλεσμα του πολιτικού αυτοχειριασμού της ΕΕ, αφού στον ρευστό διαμορφούμενο πολυπολικό κόσμο η ΕΕ από τη μία αδυνατεί να αποκτήσει ισχυρό γεωπολιτικό αποτύπωμα και από την άλλη πλήττει ακατανόητα τον πρωτογενή της τομέα και την ανταγωνιστικότητά της στην οικονομία.

Πριν να αρχίσουμε να εξετάζουμε παρόμοιες πολιτικές επιδοτούμενων εκριζώσεων και για την χώρα μας, επαναφέρουμε για μία ακόμη φορά τα θέματα προτεραιότητας, που θεωρούμε ότι θα ανασχέσουν τη συρρίκνωση του ελληνικού αμπελώνα και τον αφανισμό χιλιάδων αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων.
Το κυρίαρχο θέματα που απασχόλησε τη σύσκεψη των οινοποιητικών συνεταιρισμών ήταν η απροθυμία των αμπελουργών, σε πολλές περιοχές της χώρας να ξεκινήσουν φέτος τις καλλιεργητικές φροντίδες και η πρόθεσή τους να εγκαταλείψουν την αμπελοκαλλιέργεια.

Οι τάσεις εγκατάλειψης των αμπελώνων μονιμοποιούνται πλέον, αρκεί να επισημανθεί ότι από το 1990, ο ελληνικός αμπελώνας συρρικνώθκε κατά 30%.

Προκειμένου να ανασταλούν οι ραγδαίοι ρυθμοί εγκατάλειψης είναι επιτακτικό να ληφθούν μέτρα στην κατεύθυνση προστασίας του πρωτογενούς τομέα που αφορούν:

1) Την αντιμετώπιση της χρόνιας παθογένειας του κλάδου, που προκαλείται από την παραοικονομία, οι παρενέργειες της οποίας στρεβλώνουν τον υγιή ανταγωνισμό και πλήττουν κυρίως τη βιωσιμότητα των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων, αφού την επηρεάζουν ευθέως διαμορφώνοντας ζημιογόνα αποτελέσματα σε αυτές, ενώ επίσης πλήττουν την βιωσιμότητα και των νόμιμων οινοποιείων.

2) Την αντιμετώπιση του ζητήματος των παράτυπων εισαγωγών οίνων και των ελληνοποιήσεων.

3) Την αντιμετώπιση των φαινομένων αισχροκέρδειας που υποδηλώνει η χαοτική διαφορά τιμών της σταφυλικής παραγωγής με τις τιμές που καταβάλλει ο καταναλωτής, κυρίως στα σημεία εστίασης.
Την αναγκαιότητα πλέον της δημιουργίας Κεντρικού ελεγκτικού φορέα, υπό την ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με στόχευση στους ελέγχους κατά την διάρκεια του τρυγητού, αλλά και τους ελέγχους των οινοποιείων

4) Την επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν οι αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις της χώρας, που δεν ενισχυθήκαν μέχρι σήμερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας, της αύξησης του κόστους καλλιέργειας, του Ρωσοουκρανικου πολέμου και της κλιματικής κρίσης.

5) Τον έλεγχο των διαδικασιών καθορισμού τιμών και των ανατιμήσεων στην αγορά των εισροών στον αγροτικό τομέα και ειδικά των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων, της ενέργειας, του κόστους των καυσίμων και των ξηρών υλικών (φιάλες, υλικά συσκευασίας κλπ), με σκοπό την καταστολή των φαινομένων κερδοσκοπίας που αυξάνουν δραματικά το κόστος παραγωγής και θέτουν σε κίνδυνο την αμπελοκαλλιέργεια και τα οινοποιεία, που δεν μπορούν να επιρρίψουν τις αυξήσεις στον καταναλωτή.
Τον εξορθολογισμό των κριτηρίων κατανομής των Αδειών Φύτευσης, μέσω της κάθετης χορήγησης ανά νόμο, σύμφωνα με το δυναμικό παραγωγής του.

6) Την αντιμετώπιση, με βάση τις προτάσεις της ΕΘΕΑΣ, του ασφυκτικού κλοιού που έχουν δημιουργήσει οι διαχειριστές (servicers) και οι αγοραστές πιστώσεων (funds), σε πολλές συνεταιριστικές οργανώσεις, με προφανή την προοπτική οικονομικής τους εξόντωσης.

7) Την αντιμετώπιση των μείζονος σημασίας θεμάτων που άπτονται με τις πολιτικές γης, το δίκαιο διαδοχής και το χωροταξικό χρήσεων γης, θέματα που σχετίζονται με τον κατακερματισμό του αγροτικού κλήρου.
Την άμεση επίλυση του θέματος που αφορά την ενωσιακή ενίσχυση του μέτρου: «Αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων» του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης, που η ΑΑΔΕ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ αντιμετωπίζουν ως εισοδηματική ενίσχυση και όχι ως επένδυση, με αποτέλεσμα την άδικη επιβάρυνση των αμπελουργών με υπέρογκα πρόστιμα και δυσβάσταχτα διαχειριστικά κόστη.

8) Την ένταξη σε χρηματοδότηση από πόρους της ΕΕ των αμπελοκαλλιεργητών, των περιοχών που επλήγησαν από τον περονόσπορο και από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και την άμεση καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ , των αγροτών που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες και πυρκαγιές.

9) Τη διαφοροποίηση των όρων χρηματοδότησης των αγροτών και των συνεταιριστικών οργανώσεων, προκειμένου να καταστούν ανταγωνιστικοί και να επιτελέσουν τον παραγωγικό τους ρόλο.

10) Την επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ 2023-2027, με στόχο την επανεξέταση της λεγόμενης πράσινης συμφωνίας (Green Deal), που δεν αποτελεί μια ευρύτερη δεσμευτική συμφωνία, αλλά είναι απλά μονομερής ευρωπαϊκή πολιτική δήλωση της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα ως το 2050. Η στόχευση αυτή μέσω της ισχύουσας ΚΑΠ, στέρησε σημαντικό μέρος από τις άμεσες ενισχύσεις των Ευρωπαίων και Ελλήνων αγροτών.

11) Την απόρριψη του σχεδίου, που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο καταργεί τις περισσότερες απαιτήσεις για ελέγχους ασφαλείας μιας νέας κατηγορίας μεταλλαγμένων φυτών που παράγονται με τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές (NGTs)

12) Την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού για την βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αμπελουργίας, μέσω και της διενέργειας εξειδικευμένου συνεδρίου.

13/02/2024 10:02 πμ

Σε εγρήγορση βρίσκεται η Περιφέρεια Κρήτης για το έντομο καραντίνας Spodoptera frugiperda που προκαλεί μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες.

Το έντομο αποτελεί επιβλαβή οργανισμό καραντίνας για την Ε.Ε. και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο επιβλαβών οργανισμών προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι παραγωγοί θα πρέπει να κάνουν εγγραφή στο Φυτοϋγειονομικό Μητρώο που αποτελεί προϋπόθεση για την έγκριση έκδοσης φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου.

Σχετικά με την παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Spodoptera frugiperda στην Κρήτη και σε εφαρμογή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των οδηγιών του ΥπΑΑΤ, και λόγω του επικείμενου ορισμού της Κρήτης ως προσβεβλημένη ζώνη η Περιφέρεια Κρήτης ενημερώνει:

Οι παραγωγοί καρπών πιπεριάς, μελιτζάνας και αραβοσίτου (για ανθρώπινη κατανάλωση) αλλά και φυτών (ολόκληρων ή κομμένων) χρυσάνθεμων, πελαργονίων και γαρυφάλλων, καθώς και οι επαγγελματίες (έμποροι) που τα διακινούν εκτός Κρήτης απαιτείται ως πρώτο βήμα να εγγραφούν άμεσα στο φυτοϋγειονομικό μητρώο της Περιφερειακής Ενότητας που εδρεύουν. Σε επόμενο στάδιο, για το οποίο θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση, θα απαιτηθεί τα προϊόντα αυτά να συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο και να διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητά τους πριν τη διακίνησή τους.

Διευκρινίζεται ότι:

  • Αιτήσεις οι οποίες θα έχουν ελλιπή δικαιολογητικά, δεν θα διεκπεραιώνονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
  • Η εγγραφή στο Φυτοϋγειονομικό Μητρώο αποτελεί προϋπόθεση για την έγκριση έκδοσης φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου, η οποία χορηγείται από τις ΔΑΑΚ/ΔΑΑ, μετά από κατάθεση σχετικού αιτήματος.
  • Όλη η διαδικασία θα πρέπει να γίνει χωρίς χρονοτριβές, καθώς σύντομα θα επιβληθούν οι ζώνες οριοθέτησης, και τα προϊόντα όσων δεν συμμορφώνονται δεν θα μπορούν να διακινηθούν.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν ηλεκτρονικά την αίτηση πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο (εδώ). Αφού οι παραγωγοί πάρουν την αίτηση θα πρέπει να την συμπληρώσουν και να την καταθέσουν στη ΔΑΟΚ της περιοχής τους.

Δράση από Eνιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας

Στο μεταξύ στα πλαίσια του σχεδιασμού για την διαχείριση του εντόμου Spodoptera frugiperda στην Περιφέρεια Κρήτης, ο Eνιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας πραγματοποίησε, την Παρασκευή (9/2/2024), σύσκεψη με τους γεωτεχνικούς από την ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας και Μακρύ Γιαλού. Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι:

«Έγινε ανάλυση των ισχύουσας κατάστασης σε επιμέρους ζητήματα και ως συμπέρασμα της σύσκεψης αναδείχθηκε ότι «η σύμπραξη όλων των εμπλεκομένων μερών θεωρείται ως προϋπόθεση για να μην εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα για την περιοχή μας».

Ως Αγροτικός φορέας καλούμε όλους τους παραγωγούς καρπών πιπεριάς, μελιτζάνας, χρυσάνθεμων, πελαργονίων και γαρυφάλλων, καθώς και οι επαγγελματίες (έμποροι) που διακινούν τα παραπάνω προϊόντα εκτός Κρήτης να εγγραφούν άμεσα στο φυτοϋγειονομικό μητρώο της Περιφερειακής Ενότητας που εδρεύουν.

Για αυτό το πρώτο στάδιο της διαδικασίας, ενημερώνουμε ότι οι ενδιαφερόμενοι αγρότες μπορούν να επικοινωνήσουν στα γραφεία του Συλλόγου ώστε να γίνει η σύνταξη της αίτησης για την εγγραφή στο φυτοϋγειονομικό μητρώο.

Η δράση αυτή πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Δ/νση Αγρ. Αν/ξης & Κτην/κής ΠΕ Λασιθίου (ΔΑΟΚ) Λασιθίου / Τμήμα Ιεράπετρας και σκοπό έχει την επίσπευση της διαδικασίας ώστε οι παραγωγοί να είναι προετοιμασμένοι και να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα στη διακίνηση των προϊόντων τους».

12/02/2024 01:05 μμ

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις τόσο στις χώρες της ΕΕ, όσο και στη χώρα μας, μόνο «κεραυνός εν αιθρία» δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν, αναφέρει ανακοίνωση της ΚΕΟΣΟΕ. Και προσθέτει:

Τα συσσωρευμένα προβλήματα του χώρου της πρωτογενούς παραγωγής στην Ελλάδα και ειδικότερα του τομέα της αμπελοκαλλιέργειας, έχουν διατυπωθεί εδώ και χρόνια σε όλες τις πολιτικές ηγεσίες, χωρίς ουσιαστικά να υιοθετούνται πολιτικές επίλυσης τους, με αποτέλεσμα την εγκατάλειψη εκτάσεων, εξ αιτίας της οικονομικά ασύμφορης καλλιέργειας.

Η ΚΕΟΣΟΕ έχει θέσει επανειλημμένως τα ζητήματα του πρωτογενούς, του μεταποιητικού τομέα και της αγοράς, των οποίων απαιτείται άμεσα η αντιμετώπιση και έχουν σχέση με το κόστος παραγωγής, την παραοικονομία και εν τέλει με το αμπελουργικό εισόδημα, διαχρονικά σε όλες τις πολιτικές ηγεσίες.

Δεδομένου του ασφυκτικά πιεστικού πλαισίου εντός του οποίου δραστηριοποιούνται οι αμπελοκαλλιεργητές και οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί, εξαιτίας των διαχρονικών προβλημάτων που παραμένουν άλυτα, η ΚΕΟΣΟΕ συγκαλεί σύσκεψη των οινοποιητικών συνεταιρισμών μελών της, την Τρίτη (13 Φεβρουαρίου 2024) και ώρα 13:00 με θέμα: «Μια άλλη αγροτική πολιτική, για την αμπελουργία που βρίσκεται σε κίνδυνο».

07/02/2024 01:12 μμ

Στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για το ζήτημα της φαιάς σήψης στις καστανιές της Πιερίας βρέθηκε η Υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου.

Η Υφυπουργός, στο πλαίσιο των συνεχών δράσεών της για στήριξη των καστανοπαραγωγών της Πιερίας, πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με το επιστημονικό προσωπικό του Μπενακείου στην Αθήνα, με επίκεντρο την αντιμετώπιση της «φαιάς σήψης» της καστανιάς, του μύκητα που έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές στην καλλιέργεια καστανιάς της Πιερίας.

Έγινε εκτενής ανάλυση του ζητήματος, αναφέρθηκαν οι αιτίες εμφάνισης του μύκητα, συζητήθηκαν οι επιπτώσεις του και τέθηκαν κάποιες προτάσεις για λύσεις στο πρόβλημα.

Η κα Μάνη επισήμανε την ανάγκη δράσεων, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία του κλάδου της καστανοπαραγωγής για την τοπική οικονομία στην Πιερία, αλλά και γενικότερα στην ευρύτερη αγροτική ανάπτυξη της χώρας.

Τόνισε, επίσης, την ανάγκη για συνεργασία, ώστε να εξευρεθούν βιώσιμες και μακροπρόθεσμες λύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε ότι ήδη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε εγκρίνει τη χρήση ουσιών για την αντιμετώπιση της φαιάς σήψης και είχε παράσχει οικονομική στήριξη στους πληγέντες καστανοπαραγωγούς.

06/02/2024 03:02 μμ

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε την Τρίτη (6 Φεβρουαρίου) ότι αύριο θα προτείνει στο Σώμα των Επιτρόπων την απόσυρση του Κανονισμού για την αειφόρο χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων («SUR»).

Αυτό σημαίνει ότι αποσύρει την πρότασή της για μείωσης της χρήσης κατά 50% των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην ΕΕ.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με εκπροσώπους από την COPA-COGECA.

Την απόφαση αυτή αναγκάστηκε να πάρει η Κομισιόν υπό την πίεση των συνεχιζόμενων αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη την Ευρώπη. Τα αιτήματα των αγροτών αφορούν και τους νέους κανονισμούς της λεγόμενης «Πράσινης Συμφωνίας» της ΕΕ.

Στην Ιταλία τα τρακτέρ έφτασαν στη Ρώμη, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το αυξημένο κόστος λόγω της «Πράσινης Συμφωνίας» και για τις εισαγωγές φθηνών αγροτικών προϊόντων εκτός ΕΕ, ενώ ζητούν μείωση των φόρων.

Αγανακτισμένοι αγρότες στο Βέλγιο, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τις οποίες ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, απέκλεισαν έναν αυτοκινητόδρομο στα σύνορα Ολλανδίας - Βελγίου, που συνδέει το Μάαστριχτ με τη Λιέγη, για να διαμαρτυρηθούν για την πράσινη πολιτική της ΕΕ.

Στην Ισπανία ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών της Βαλένθια (AVA-ASAJA), Cristóbal Aguado, τονίζει ότι «η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρχίζει να εκπληρώνει τις υποσχέσεις που έδωσε την περασμένη Πέμπτη στην συνάντηση που είχε με την COPA-COGECA, στην οποία συμμετείχε και η ισπανική ASAJA.

Εμείς οι αγρότες είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να χρησιμοποιούμε λιγότερα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, γιατί μας κοστίζουν χρήματα και κόπο. Αλλά αν μας αφαιρέσουν μια δραστική θα πρέπει να μας δώσουν αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις.

Έτσι όπως ήθελαν να επιβάλλουν την μείωση των φυτοπροστατευτικών το μόνο που θα κατάφερναν θα ήταν η μείωση της παραγωγής τροφίμων».

02/02/2024 06:49 μμ

Αρκετοί Γάλλοι πολιτικοί εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στις δηλώσεις των αγροτών της χώρας τους, που υποστηρίζουν ότι οι Ισπανοί συνάδελφοί τους απολαμβάνουν πλεονέκτημα στην ΕΕ, καθώς «υπόκεινται σε λιγότερο απαιτητικά ποιοτικά πρότυπα και έτσι μπορούν να παράξουν φρούτα και λαχανικά σε χαμηλότερο κόστος».

Μάλιστα ο Γάλλος πρωθυπουργός, Gabriel Attal, υποστήριξε στις αρχές της εβδομάδας σε δηλώσεις του ότι δεν είναι δίκαιο γείτονες χώρες να χρησιμοποιούν φυτοπροστατευτικά που είναι απαγορευμένα στη Γαλλία και έκανε λόγο για «αθέμιτο ανταγωνισμό».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της πρώην Γαλλίδας υπουργού, Ségolène Royal, η οποία ισχυρίστηκε ότι «τα ισπανικά βιολογικά προϊόντα είναι μη βρώσιμα» και «δεν είναι στην πραγματικότητα βιολογικά».

Μάλιστα οι Γάλλοι αγρότες έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν από την κυβέρνησή τους να κάνει φυτοϋγειονομικούς ελέγχους στα τρόφιμα που εισάγονται από την Ισπανία.

Μετά την Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης (1/2), στις Βρυξέλλες όμως, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Pedro Sánchez, απέρριψε τα σχόλια του Γάλλου πρωθυπουργού, επαινώντας την ισπανική παραγωγή οπωροκηπευτικών.

Οι δηλώσεις των Γάλλων πολιτικών όμως ξεσήκωσαν μεγάλες αντιδράσεις από τις ισπανικές αγροτικές οργανώσεις.

Η ισπανική Ένωση Νέων Αγροτών (ASAJA) ζητά από την πολιτική ηγεσία της χώρας να δώσει «μια δυναμική υπεράσπιση του ισπανικού αγροτικού τομέα ενόψει των πρόσφατων και συνεχών επιθέσεων από τη Γαλλία.

Εκφράζουμε την βαθιά της ανησυχία και διαφωνία με τη συνεχή και αυξανόμενη αδικαιολόγητη κριτική που έρχεται από τη Γαλλία προς τον Ισπανικό αγροτικό τομέα.

Οι δηλώσεις του Gabriel Attal και της Ségolène Royal, χωρίς καμία αποδεικτική βάση, δημιούργησαν την επιτακτική ανάγκη για απάντηση από την πλευρά της ισπανικής κυβέρνησης.

Η γεωργία στην Ισπανία χαρακτηριζόταν πάντα από την αυστηρή τήρηση των προτύπων ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων που έχουν θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα ισπανικά αγροτικά προϊόντα χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης για την αριστεία τους. Επομένως, οι πρόσφατες δηλώσεις της Γαλλίας όχι μόνο είναι αβάσιμες, αλλά υπονομεύουν την προσπάθεια των Ισπανών παραγωγών.

Είναι ζωτικής σημασίας ο πρόεδρος κ. Sánchez και η κυβέρνησή του να προστατεύσουν τον εθνικό αγροτικό τομέα και να αντικρούσουν αυτές τις κατηγορίες με ισχυρά επιχειρήματα και αδιάσειστα στοιχεία».

23/01/2024 03:00 μμ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε η Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδος με τίτλο: «Spodoptera frugiperda: Μια νέα απειλή εντός των πυλών της Ευρώπης», τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ).
Το έντομο αυτό θεωρείται εξαιρετικά καταστρεπτικό σε καλλιέργειες όπως ο αραβόσιτος, αλλά και σε πολλές άλλες καθώς ο αριθμός των φυτών που προσβάλλει ξεπερνά τα 350. Ένα άλλο στοιχείο που προκαλεί προβλήματα στην αντιμετώπισή του είναι ότι μετακινείται σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ενδεικτικά μπορεί να διανύσει 250 χιλιόμετρα σε μία ημέρα κατά τη μετανάστευσή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά βρέθηκε εκτός της περιοχής καταγωγής του (βλ. Αμερική) και συγκεκριμένα στη Δ. Αφρική το 2016 και μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί σχεδόν σε όλες τις χώρες της Αφρικής και της Ασίας αλλά και στην Αυστραλία.

Πρωταρχικός στόχος της Ημερίδας ήταν μετά την πρόσφατη πρώτη καταγραφή του εντόμου σε διάφορες περιοχές της χώρα μας, να ενημερωθεί η επιστημονική κοινότητα για την εξάπλωσή του, την επικινδυνότητά του, την αντιμετώπισή του αλλά και για τα μέτρα που πρέπει άμεσα να ληφθούν.
Στην ημερίδα το παρόν έδωσε ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Σπυρίδων Κίντζιος, η εκπρόσωπος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Φωτεινή Τσακουμάκη, ο Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Καθηγητής Επαμεινώνδας Παπλωματάς και η Γενική Διευθύντρια του ΕΣΥΦ (Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας) και Μέλος του ΔΣ του ΓΠΑ κα Φραντζέσκα Υδραίου.

Οι ομιλητές ήταν ο Δρ Παπαχρήστος Δημήτριος, Τακτικός Ερευνητής Αʹ από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, ο κ. Χρήστος Αραμπατζής Προϊστάμενος του Τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του ΥπΑΑΤ και ο Kαθηγητής του ΓΠΑ και Διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, Δρ Βόντας Ιωάννης. Ο Δρ Δ. Παπαχρήστος αναφέρθηκε στην μορφολογία και διάκριση των προνυμφών και των ενηλίκων του εντόμου και στην πρώτη καταγραφή του αλλά και την εμφάνιση του σε διάφορες περιοχές στη χώρα μας. Κατόπιν αναφέρθηκε στη βιολογία του εντόμου, στις πιθανές περιοχές εγκατάστασής του στην Ελλάδα (π.χ. την Κρήτη, κ.α. παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές) ή παροδικής εμφάνισής του, και στα μέτρα αντιμετώπισης με έμφαση στις καλλιεργητικές πρακτικές και στη βιολογική αντιμετώπιση. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Χρ. Αραμπατζής που ανέλυσε την Φυτοϋγειονομική Νομοθεσία σχετικά με τα μέτρα επιτήρησης του φυτικού κεφαλαίου της χώρας μας και τη σημασία του προγράμματος επισκοπήσεων για τον έγκαιρο εντοπισμό νέων εχθρών και ασθενειών. Κατόπιν αναφέρθηκε στα μέτρα που προβλέπονται σύμφωνα με τους Κανονισμούς της Ε.Ε. μετά την εμφάνιση του Spodoptera frugiperda σε μια περιοχή, τον καθορισμό οριοθετημένων περιοχών, τη διακίνηση συγκεκριμένων φυτών από τις οριοθετημένες ζώνες και την ενημέρωση του κοινού. Ακολούθησε η εισήγηση του Καθηγητή Ι. Βόντα σχετικά με τα βιβλιογραφικά δεδομένα για την ανθεκτικότητα του S. frugiperda σε διάφορες ομάδες εντομοκτόνων και με τα πρώτα αποτελέσματα αναλύσεων από σημαντικό αριθμό δειγμάτων ενήλικων του S. frugiperda που συλλέχθηκαν από φερομονικές παγίδες στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα έντομα που βρέθηκαν στη χώρα μας φαίνεται να μην έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα σε βασικές κατηγορίες εντομοκτόνων, ωστόσο είχαν υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας στο βάκιλλο της Θουριγγίας (Bt).

Ακολούθησε συζήτηση και το ενδιαφέρον εστιάστηκε στα είδη φυτών που κινδυνεύουν περισσότερο από το έντομο στη χώρα μας, στην ικανότητα του S. frugiperda να μετακινείται και να μεταναστεύει, στα μέτρα αντιμετώπισης, στη σχετικά μειωμένη εκλεκτικότητα των φερομονών του, στην ιδιαιτερότητα σε σχέση με άλλα Λεπιδόπτερα, ότι δηλαδή έχει ανθεκτικότητα στο Bt και όχι σε άλλα εντομοκτόνα και πως μπορεί αυτό να επηρεάσει τα ήδη εφαρμοζόμενα προγράμματα ολοκληρωμένης αντιμετώπισης σε αραβόσιτο, τομάτα και βαμβάκι. Επίσης, αναπτύχθηκαν και προβληματισμοί σε σχέση με τον συντονισμό και την οργάνωση της (άμεσης) εφαρμογής των μέτρων ελέγχου διασποράς του εντόμου και τέλος, της ανάγκης για οργάνωση περαιτέρω δράσεων ενημέρωσης.

Η Οργανωτική Επιτροπή αποτελούνταν από τον Δρ Διονύσιο Περδίκη, Αναπληρωτή Καθηγητή ΓΠΑ, Πρόεδρο του ΔΣ της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος, τον Δρ Αντώνιο Τσαγκαράκη, Επίκουρο Καθηγητή ΓΠΑ, Μέλος του ΔΣ της ΕΕΕ, την κα Σοφία Δερβίσογλου Υποψήφια Διδάκτορα του ΓΠΑ και την κα Ζωή Θάνου Υποψήφια Διδάκτορα του ΓΠΑ.
Η Οργανωτική Επιτροπή ευχαριστεί θερμά τους ομιλητές, το ΔΣ της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος και όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση της Ημερίδας.

H Ημερίδα είναι διαθέσιμη με ελεύθερη πρόσβαση στο κανάλι της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος στο YouTube

22/01/2024 01:01 μμ

Σειρά σημαντικών επαφών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτική παραγωγή, θα έχει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στις Βρυξέλλες, από σήμερα Δευτέρα (22/1) μέχρι και την Τετάρτη (24/1).

Σήμερα Δευτέρα, στις 10:00 ώρα Βρυξελλών, θα έχει διαδικτυακή σύσκεψη με μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Θα ακολουθήσει καθιερωμένη συνάντηση του ΥπΑΑΤ με μέλη της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το απόγευμα, στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί δεξίωση της Βέλγικης Προεδρίας στο Egmont Palace.

Αύριο, Τρίτη (23 Ιανουαρίου), στις 10:00 θα ξεκινήσει το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας με τη συμμετοχή και του Έλληνα Υπουργού, ο οποίος στις 13:30 θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο Υπουργό Γεωργίας κ. Marc Fesneau.

Την Τετάρτη (24 Ιανουαρίου), στις 08:00, ύστερα από ελληνική πρωτοβουλία, θα πραγματοποιηθεί, η πρώτη συνεδρίαση για θέματα γεωργίας της ομάδας EUMED-9, την οποία αποτελούν οι χώρες του νότου της ΕΕ (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Σλοβενία και Κροατία), προκειμένου να συζητήσουν και να ακολουθήσουν μια ενιαία στάση σε κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επί τάπητος θα τεθούν, μεταξύ άλλων:

  • Η κλιματική κρίση και τι πρέπει να βελτιώσει η ΕΕ για να είναι αποτελεσματική σε περιπτώσεις όπως η Θεσσαλία.
  • Το πρόβλημα της ακαρπίας και του περονόσπορου.
  • Το πρόβλημα των ψαριών εισβολέων (λαγοκέφαλο και λεοντόψαρο), που αφορά όλες τις μεσογειακές χώρες.

Στις 11:00 - 16:30 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα: «Βιο ασφάλεια και εμβολιασμός: σημαντικά εργαλεία στην πρόληψη, στον έλεγχο και στην εκρίζωση των ασθενειών στα ζώα».