Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Κομφούζιο η λύση για αντιμετώπιση της ευδεμίδας στο αμπέλι, όπως το κάνουν οι Ισπανοί

28/04/2023 02:57 μμ
Εκδήλωση για την καταπολέμηση της ευδεμίδας και την αξία της ένταξης των αμπελοκαλλιεργητών της περιοχής στη δράση «Κομφούζιο», διοργάνωσε, στις 27/4/2023, ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Εκδήλωση για την καταπολέμηση της ευδεμίδας και την αξία της ένταξης των αμπελοκαλλιεργητών της περιοχής στη δράση «Κομφούζιο», διοργάνωσε, στις 27/4/2023, ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Εισηγητές ήταν:

  • Δημήτριος Σταυρίδης, Προϊστάμενος Τμ. Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, Αν. Δντής Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Λάρισας Περιφέρεια Θεσσαλίας
  • Δρ Παναγιώτης Μυλωνάς, Αν. Διευθυντής, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.
  • Γεωργία Γεωργιάδου, Υπάλληλος Τμήμα φυτικής Παραγωγής Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας
  • Δημήτριος Γρουζίδης, Γεωπόνος NOVACERT.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτριος Σταυρίδης, «συζητήθηκαν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης της ευδεμίδας. Σήμερα η δράση «Κομφούζιο» είναι μονόδρομος για την καταπολέμηση της ευδεμίδας στην αμπελοκαλλιέργεια.

Θα πρέπει όλοι οι αμπελοκαλλιεργητές του δήμου Τυρνάβου να ενταχθούν στο σύνολό τους στη δράση, λαμβάνοντας υπόψη ότι πλέον η χημική καταπολέμηση της ευδεμίδας δεν είναι τόσο αποτελεσματική τόσο λόγω της μείωσης της αποτελεσματικότητας των σκευασμάτων.

Στην Ισπανία εφαρμόζουν καθολικά το Κομφούζιο στην αμπελοκαλλιέργεια και έχουν καταφέρει να μην έχουν κανένα πρόβλημα. Για αυτό όλοι συμφώνησαν στην ημερίδα ότι θα πρέπει να αυξηθούν τα επιλέξιμα στρέμματα της δράσης».

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
15/05/2023 10:57 πμ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το ΦΕΚ με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στα σταφύλια.

Η ΚΥΑ αφορά τα οινοποιήσημα σταφύλια της Αττικής, της Δυτικής Αχαΐας και τις Ηλείας, καθώς και τα επιτραπέζια σταφύλια της Κορινθίας.

Συγκεκριμένα η χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) αφορά τον τομέα των οινοποιήσιμων σταφυλιών Περιφέρειας Αττικής έτους 2022, των επιτραπέζιων σταφυλιών Π.Ε. Κορινθίας έτους 2022 και της οινοποιήσιμης ποικιλίας «Ροδίτης (Αλεπού)» Π.Ε. Ηλείας και Δήμου Δυτικής Αχαΐας Π.Ε. Αχαΐας έτους 2022.

Οι δικαιούχοι αμπελουργοί θα πρέπει να έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2022, να διαθέτουν αμπέλια σε ωρίμανση (άνω των 3 ετών) και ανά ποικιλία να διατηρούν τουλάχιστον ένα στρέμμα καλλιέργειας αμπελιού.

Το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται:
α) για τους δικαιούχους που διαθέτουν αγροτεμάχια με αμπελώνες για παραγωγή οίνου στην Περιφέρεια Αττικής σε 90 ευρώ/στρέμμα,
β) για τους δικαιούχους που διαθέτουν αγροτεμάχια με αμπελώνες για επιτραπέζια χρήση στην Π.Ε. Κορινθίας σε 130 ευρώ/στρέμμα,
γ) για τους δικαιούχους που διαθέτουν αγροτεμάχια με καλλιέργεια αμπελώνα της οινοποιήσιμης ποικιλίας «Ροδίτης (Αλεπού)» στην Π.Ε. Ηλείας και στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας Π.Ε. Αχαΐα σε 90 ευρώ/στρέμμα.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

Η διαδικασία πληρωμής θα ολοκληρωθεί μετά την διενέργεια διασταυρωτικών μηχανογραφικών ελέγχων, με βάση τα δηλωθέντα στοιχεία στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ). Κατά συνέπεια οι εν δυνάμει δικαιούχοι που δεν έχουν υποβάλλει Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης, αποκλείονται από την καταβολή των ανωτέρω ενισχύσεων.

Την ικανοποίησή τους εκφράζουν οι πέντε Συνεταιρισμοί της Αττικής και η ΚΕΟΣΟΕ, που δηλώνουν ταυτόχρονα πως θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την διασφάλιση μιας οριστικής βιωσιμότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων της Αττικής.

Τελευταία νέα
24/05/2023 12:14 μμ

Η Μύγα της Ασίας (Drosophila suzukii Matsumura, Diptera: Drosophilidae) έχει δημιουργήσει πρόβλημα στις καλλιέργειες κερασιών στις πεδινές ποικιλίες.

Ο κ. Κώστας Καζαντζής, γεωπόνος από το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Νάουσας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «μέχρι σήμερα η Μύγα της Ασίας (Drosophila suzukii Matsumura, Diptera: Drosophilidae) δημιουργούσε προβλήματα στις όψιμες ποικιλίες κερασιών στις ορεινές περιοχές. Φέτος, λόγω ίσως του ήπιου χειμώνα, έχει χτυπήσει και σε μεσοπρώιμες ποικιλίες στις πεδινές περιοχές.

Από τα ευρήματα της 22/5/2023 σε μεσοπρώιμες ποικιλίες στις συλλογές του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων στη Νάουσα (145 μέτρα υψόμετρο), φαίνεται ότι η Μύγας της Ασίας δεν είναι πρόβλημα μόνο των ορεινών περιοχών καλλιέργειας κερασιάς. 

Θα πρέπει οι κερασοπαραγωγοί να ελέγχουν σχολαστικά τους αγρούς σας, ειδικά στις περιπτώσεις που έχετε όγκο παραγωγής που μπορεί να εμπορευτεί και έχετε αποφύγει τις ζημίες από σχίσιμο ή μονίλια λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων. 

Συστήνεται άμεση επέμβαση όπου διαπιστωθεί η παρουσία του εντόμου. Επίσης θα πρέπει να προσέξουν οι ροδακινοπαραγωγοί μην περάσει στις καλλιέργειές τους γιατί θα υπάρξουν μεγάλες ζημιές.

Σε αντίθεση με την κοινή δροσόφιλα το είδος Drosophila suzukii έχει την ικανότητα να εναποθέτει αυγά και να αναπτύσσεται σε υγιείς καρπούς κερασιάς λόγω του πριονωτού ωοθέτη που διαθέτει. Το έντομο έχει προκαλέσει στο παρελθόν σημαντικές προσβολές σε καρπούς κερασιάς. Η έγκαιρη διαπίστωση της προσβολής είναι απαραίτητη για την επιτυχή καταπολέμηση του εντόμου. Συστήνουμε ψεκασμούς στην αλλαγή χρωματισμού».   

22/05/2023 01:44 μμ

H FMC Χημικά Ελλάς ενημερώνει ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορήγησε κατά παρέκκλιση άδεια διάθεσης στην αγορά για το εντομοκτόνο EXIREL® ΒΑΙΤ (δραστική ουσία: cyantraniliprole) για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς με ψεκασμούς φυλλώματος.

Η απόφαση αφορά τις περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Φθιώτιδας, Λασιθίου, Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Αργολίδας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Κορινθίας, Βοιωτίας, Λαρίσης, Μαγνησίας, Χαλκιδικής, Ροδόπης, Καβάλας, Αιτωλοακαρνανίας, Σερρών και Δωδεκανήσου.

Η χρήση του με ψεκασμούς φυλλώματος επιτρέπεται για την περίοδο από 15/06/2023 έως 12/10/2023.

Το EXIREL® ΒΑΙΤ παρέχει ένα νέο τρόπο δράσης για τον έλεγχο του Δάκου της ελιάς (IRAC group 28) και αποτελεί ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό προϊόν για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή προστασία της παραγωγής. Το cyazypyr® δρα μέσω της ενεργοποίησης των υποδοχέων ρυανοδίνης των εντόμων. Αυτή η ενεργοποίηση προκαλεί την απελευθέρωση ασβεστίου από τις εσωτερικές αποθήκες των μυών των εντόμων, με άμεσο αποτέλεσμα την μειωμένη μυϊκή λειτουργία, παράλυση και ακολούθως θανάτωση των εντόμων-στόχων.

O Δάκος, αποτελεί αυτή τη στιγμή τον με διαφορά πιο επικίνδυνο εντομολογικό εχθρό της ελιάς. Όχι μόνο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην παραγωγή αλλά  και να υποβαθμίσει δραματικά την ποιότητα της. 

Μερικές φορές, τοπικές εξάρσεις στους πληθυσμούς του Δάκου, επιβάλλουν την επέμβαση του ελαιοπαραγωγού με επιπλέον ψεκασμούς, σε συνδυασμό με τα κρατικά προγράμματα δακοκτονίας. Το εντομοκτόνο EXIREL® ΒΑΙΤ εφαρμοζόμενο με ψεκασμούς καλύψεως, καλύπτει και αυτές τις περιπτώσεις και προσφέρει μια ιδιαίτερα αξιόπιστη λύση τη στιγμή που οι διαθέσιμες δραστικές ουσίες για τον έλεγχο του Δάκου είναι πια λιγοστές.

Η δόση εφαρμογής του εντομοκτόνου EXIREL® ΒΑΙΤ με ψεκασμό καλύψεως είναι 50-75 κ.εκ σκευάσματος ανά 100 λίτρα νερό, με όγκο ψεκαστικού υγρού 70-120 λίτρα/στρέμμα. Οι εφαρμογές αρχίζουν από την περίοδο που η ελιά έχει μέγεθος ίσο με το 20% του τελικού της μεγέθους, μέχρι την πλήρη ωρίμανση των καρπών.

Επιτρέπονται μέχρι δύο (2) εφαρμογές με 10-14 μέρες μεσοδιάστημα. 

Μέγιστος αριθμός εφαρμογών του σκευάσματος ανά καλλιεργητική περίοδο και με τους δύο τρόπους εφαρμογής (δολωματικοί ψεκασμοί και ψεκασμοί κάλυψης): τρεις (3).

Τελευταία επέμβαση πριν τη συγκομιδή: 14 ημέρες

19/05/2023 04:30 μμ

Στον συνεχώς εξελισσόμενο κλάδο της γεωργίας, οι καινοτόμες λύσεις και οι εξελίξεις στην έρευνα και ανάπτυξη (Ε&Α) είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες σε όλο τον κόσμο. Η ελληνική εταιρεία PHYTORGAN, με εμπειρία 46 ετών στην παραγωγή προϊόντων φυτοπροστασίας και εξειδίκευση στα αναβράζοντα δισκία γιββεριλλικού οξέος, τα τελευταία χρόνια θέτει στο επίκεντρο των στρατηγικών της την καινοτομία, που θα μπορέσει να προσφέρει βιώσιμες λύσεις στη γεωργία του μέλλοντος. Με ισχυρή δέσμευση για αειφορία, η PHYTORGAN έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη προϊόντων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα που προωθούν πρακτικές βιώσιμης γεωργίας και ταυτόχρονα ενισχύουν την παραγωγικότητα.

Βιώσιμη γεωργία: Η ελληνική εταιρεία με επίκεντρο την Καινοτομία

Η ανάπτυξη καινοτόμων φυτοπροστατευτικών προϊόντων αποσκοπεί στη προστασία των καλλιεργειών και τη διασφάλιση βιώσιμης παραγωγής αγροτικών προϊόντων. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η τεχνολογία NanoShield, ένα έργο που επαναπροσδιορίζει την φυτοπροστασία. Αυτή η οραματική πρωτοβουλία είναι αφιερωμένη στην ανάπτυξη νέας γενιάς ασφαλών νανοτεχνολογικών προϊόντων για την καταπολέμηση των ασθενειών  και την ταυτόχρονη ενδυνάμωση των φυτών, προάγοντας παράλληλα πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον. H τεχνολογία NanoShield βασιζόμενη σε βιοσυμβατές πρώτες ύλες, αποσκοπεί στη στοχευμένη και αποτελεσματική φυτοπροστασία και θρέψη των φυτών, αποτελώντας έτσι έναν ισχυρό σύμμαχο στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση Καλλιεργειών (ICM).

Βιώσιμη γεωργία: Η ελληνική εταιρεία με επίκεντρο την Καινοτομία

Με τη δέσμευσή του για ελαχιστοποίηση της χρήσης των συμβατικών αγροχημικών και κατ’ επέκταση για μια βιώσιμη και ασφαλή γεωργία, η τεχνολογία NanoShield αποσκοπεί να προσφέρει ένα πολύτιμο εναλλακτικό και οικονομικά προσιτό μέσο προστασίας των καλλιεργειών, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην συμβατική και τη γεωργία χαμηλών χημικών εισροών. Έχοντας ολοκληρώσει τα πρώτα στάδια των πειραματικών δοκιμών των προϊόντων σε ελεγχόμενες συνθήκες αλλά και στον αγρό, και έχοντας προχωρήσει στην καταχώρηση της τεχνολογίας για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, η εταιρεία είναι πλέον ένα βήμα πιο κοντά στο να κυκλοφορήσει τα νέα σκευάσματα στην τοπική και διεθνή αγορά.

Βιώσιμη γεωργία: Η ελληνική εταιρεία με επίκεντρο την Καινοτομία

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της ανταλλαγής γνώσεων, της συνεχούς μάθησης και της ενίσχυσης της τεχνογνωσίας, η PHYTORGAN έχει συνάψει συνεργασίες με ερευνητικά ιδρύματα, πανεπιστήμια,  διακεκριμένους επιστήμονες και άλλες εταιρείες. Συντάσσοντας τις δυνάμεις με τους συνεργάτες της, η PHYTORGAN προσεγγίζει την καινοτομία με εξειδίκευση και διαφοροποίηση, αναπτύσσοντας λύσεις προσαρμοσμένες στις τοπικές, και όχι μόνο, ανάγκες και προκλήσεις. Η PHYTORGAN, καθοδηγούμενη από τη δύναμη της καινοτομίας και της έρευνας στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου και ευημερούντος μέλλοντος για τη γεωργία, λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης για τις εταιρείες του κλάδου της γεωργίας.
Για περισσότερες πληροφορίες, κλικ στο https://phytorgan.gr

17/05/2023 04:11 μμ

Σοβαρά προβλήματα με τους ψεκασμούς για την φυτοπροστασία αντιμετωπίζουν οι κερασοπαραγωγοί λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων.

Μιλάμε για τις μεσοπρώιμες και όψιμες ποικιλίες στις πεδινές και ημιορεινές περιοχές γιατί οι πρώιμες στις πεδινές περιοχές έχουν ήδη πάθει ζημιά από τις βροχοπτώσεις και πολλές ποσότητες είναι μη εμπορεύσιμες.

Ο κ. Νίκος Δημητριάδης, παραγωγός και μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «τα περισσότερα ραντίσματα για την φυτοπροστασία στην καλλιέργεια κερασιού γίνονται αυτή την περίοδο. Το πρόβλημα είναι ότι οι βροχοπτώσεις το τελευταίο διάστημα αυξάνουν τον αριθμό των ψεκασμών και παράλληλα το κόστος καλλιέργειας».

Όπως επισημαίνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης, οι παραγωγοί κερασιών σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές θα πρέπει να κάνουν επεμβάσεις για για Ραγολέτιδα, Μύγα της Ασίας και Μονίλια.

Σκουλίκι των κερασιών - Ραγολέτιδα (Rhagoletis cerasi Loew, Diptera: Tephritidae)
Ξεκίνησε η πτήση του εντόμου με σημαντικές συλλήψεις στο δίκτυο των παγίδων στις περισσότερες περιοχές.
Συνιστάται επέμβαση μόλις ξεκινήσει η αλλαγή χρώματος στον καρπό από πράσινο σε υποκίτρινο.
Στις ποικιλίες που συγκομίζονται ήδη η επέμβαση μπορεί να αποφευχθεί ή να γίνει χρήση βιολογικού σκευάσματος.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής.

Μύγα της Ασίας (Drosophila suzukii Matsumura, Diptera: Drosophilidae)
Σε αντίθεση με την κοινή δροσόφιλα το είδος Drosophila suzukii έχει την ικανότητα να εναποθέτει αυγά και να αναπτύσσεται σε υγιείς καρπούς κερασιάς λόγω του πριονωτού ωοθέτη που διαθέτει.
Το έντομο έχει προκαλέσει στο παρελθόν σημαντικές προσβολές σε καρπούς κερασιάς. Η έγκαιρη διαπίστωση της προσβολής είναι απαραίτητη για την επιτυχή καταπολέμηση του εντόμου.
Συστήνεται άμεση επέμβαση όπου διαπιστωθεί η παρουσία του εντόμου. Υπάρχει η δυνατότητα
συνδυασμένης καταπολέμησης με τη ραγολέτιδα.
Για την ανίχνευση προνυμφών εντός των καρπών, όταν η προσβολή δεν είναι ευδιάκριτη (αρχικά στάδια), συλλέγονται τυχαία 50 με 80 φρούτα και τα τοποθετούμε σε πλαστική τσάντα που διαθέτει σύστημα κλεισίματος. Τα φρούτα συνθλίβονται ελαφρά και προστίθεται ένα φλιτζάνι υδατικό διάλυμα ζάχαρης (1/4 φλιτζάνι ζάχαρη και 4 φλιτζάνια νερό). Μετά από μικρό χρονικό διάστημα εάν στους καρπούς υπάρχουν προνύμφες αυτές θα πλέουν στην επιφάνεια ενώ τα φρούτα θα καθίσουν στον πυθμένα. 
Η μέθοδος δείχνει την παρουσία προνυμφών εντόμων στα φρούτα, δεν καθορίζει όμως σε καμία περίπτωση ότι πρόκειται για το συγκεκριμένο έντομο. Στην περίπτωση που βρεθούν προνύμφες στα δείγματα των καρπών θα πρέπει να ακολουθήσει εντατικότερη παρακολούθηση του οπωρώνα (τοποθέτηση παγίδων, συλλογή και επώαση καρπών για την εμφάνιση νυμφών και ενηλίκων) ώστε να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για το συγκεκριμένο είδος.

Μονίλια κερασιάς (Monilinia fructicοla, Monilinia laxa, Monilinia fructigena)
Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών ευνοούν την ανάπτυξη μολύνσεων. Προτείνεται η προστασία των καρπών που η συγκομιδή ξεκινάει από 1-10 ημέρες. Διευκρινίζεται ότι η προστασία των καρπών πριν την συγκομιδή μειώνει τις μετασυλεκτικές σήψεις.
Κατά την επιλογή του Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο και χρόνο εφαρμογής και στον αριθμό ημερών έως την συγκομιδή.

Πάντως υπάρχει απογοήτευση από την πλευρά των κερασοπαραγωγών επειδή έμειναν εκτός πακέτων ενίσχυσης de minimis. Μόνο προφορικές υποσχέσεις πήραν τελικά από το ΥπΑΑΤ για πληρωμή ενισχύσεων λόγω των περυσινών ζημιών και της απώλειας εισοδήματος που είχαν. Ωστόσο δεν το βάζουν κάτω και μετά τις εκλογές οι κερασοπαραγωγοί της Πέλλας θα καταθέσουν νέο φάκελο προς τη νέα ηγεσία του ΥπΑΑΤ για την στήριξη της καλλιέργειας.

17/05/2023 03:06 μμ

Ο φυλλορύκτης της τομάτας Tuta absoluta αποτελεί τον πιο σοβαρό εντομολογικό εχθρό στις κηπευτικές καλλιέργειες, απειλώντας ακόμα και με ολική καταστροφή, πολλές φορές, την παραγωγή της τομάτας.

Μελετώντας τα τελευταία χρόνια κάποιες περιπτώσεις διαπιστώνουμε ότι λάθος πρακτικές παρακολούθησης και αντιμετώπισης του εχθρού ίσως να έπαιξαν τον πιο καθοριστικό ρόλο. Όμως σε πανελλαδικό επίπεδο, οι πρακτικές αυτές δεν έχουν ποτέ καταγραφεί. Τι πιστεύουν οι καλλιεργητές για την υφιστάμενη κατάσταση φυτοπροστασίας του Τ. absoluta; Το διαφορετικό επίπεδο κατάρτισης των παραγωγών και των γεωπόνων παίζουν καθοριστικό ρόλο τελικά στη λήψη αποφάσεων; Σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα δεν υπάρχει σαφής απάντηση.
Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) - Τμήμα Γεωπονίας έχοντας διαπιστώσει τα παραπάνω, θα προσπαθήσει να αποτυπώσει τον τρόπο που οι καλλιεργητές αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με ένα σύντομο και απλό ερωτηματολόγιο.

Ερωτηματολόγιο

Παραγωγοί και γεωπόνοι μπορούν να μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε τις παθογένειες στην  φυτοπροστασίας της τομάτας, αφιερώνοντας 5 λεπτά από τον χρόνο τους, απαντώντας στο ανώνυμο ερωτηματολόγιο, εδώ

11/05/2023 09:50 πμ

Από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος εξαρθρώθηκε κύκλωμα που διακινούσε μη εγκεκριμένα και με πλαστές ετικέτες επώνυμων εταιρειών γεωργικά φάρμακα

Συνελήφθησαν 3 άτομα και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 511 συσκευασίες που περιείχαν πάνω από 461 λίτρα παράνομων σκευασμάτων γεωργικών φαρμάκων από τις οποίες οι 241 συσκευασίες έφεραν πλαστές ετικέτες επώνυμων εταιρειών.

Από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος εξαρθρώθηκε κύκλωμα, που δραστηριοποιούταν στην εισαγωγή, αποθήκευση και διακίνηση μη εγκεκριμένων για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και με πλαστές ετικέτες επώνυμων εταιρειών γεωργικών φαρμάκων.

Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, απογευματινές ώρες χθες, Τρίτη, 9 Μαΐου 2023, συνελήφθησαν 3 άτομα και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και της νομοθεσίας για τη διάθεση γεωργικών φαρμάκων, καθώς και για πλαστογραφία.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι συλληφθέντες, προέβαιναν αρχικά στην εισαγωγή των παράνομων σκευασμάτων, στην αποθήκευση σε χώρους στη Θεσσαλονίκη και εν συνεχεία στην πώλησή τους σε αγρότες σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, σε τιμές χαμηλότερες των αντίστοιχων νομίμων, επωφελούμενοι από τη διαφορά της τιμής.

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικία, 3 αυτοκίνητα και 3 αποθηκευτικούς χώρους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 511 συσκευασίες που περιείχαν 461 λίτρα και 5 κιλά παράνομων σκευασμάτων γεωργικών φαρμάκων, από τις οποίες οι 241 συσκευασίες έφεραν πλαστές ετικέτες επώνυμων εταιρειών,
  • 27.450 ευρώ,
  • αυτοκίνητο και
  • πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων που σχετίζονται με την υπόθεση.

Σημειώνεται ότι το συνολικό ύψος της ζημίας που προκλήθηκε από την παράνομη δραστηριότητα του κυκλώματος υπερβαίνει τα 91.000 ευρώ.

Οι διαφυγόντες δασμοί θα προσδιοριστούν από την αρμόδια τελωνειακή Αρχή, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις, ενώ παράλληλα θα διενεργηθεί εργαστηριακή ανάλυση των σκευασμάτων για τον προσδιορισμό των επιπτώσεών τους στη δημόσια υγεία.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Η Οικονομική Αστυνομία ζητά από τους πολίτες να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες. Πληροφορίες του ΑγροΤύπου όμως αναφέρουν ότι γίνονται πολλές καταγγελλίες από αγρότες που κυριολεκτικά χάνουν τα χρήματά τους αγοράζοντας μη αποτελεσματικά φυτοφάρμακα. Το ερώτημα είναι τι κάνει το ΥπΑΑΤ και οι άλλοι αρμόδιοι κλαδικοί φορείς και αν υπάρχει συνεργασία με τις διωκτικές αρχές της χώρας. Επίσης ένα ακόμη ερώτημα είναι γιατί πάνω στις συσκευασίες των προϊόντων δεν αναγράφονται οι τιμές πώλησης. 

10/05/2023 10:23 πμ

Στα 640.206 στρέμματα ανερχόταν, στις 31/7/2022, η έκταση του ελληνικού αμπελώνα με οινοποιήσιμες ποικιλίες, σύμφωνα με τα στοιχεία ενημέρωσης του αρμοδίου τμήματος του ΥπΑΑΤ προς την Κομισιόν.

Η έκταση αυτή είναι ελαφρώς αυξημένη, κατά 3.245 στρέμματα (+0,51%), σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (636.965 στρ.), γεγονός που οφείλεται σε νέες φυτεύσεις μέσω Αδειών Φύτευσης 6.203 στρεμμάτων.

Όπως επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ, με δεδομένο ότι το ποσοστό που χορηγείται για νέες φυτεύσεις στην Ελλάδα είναι ως γνωστό 1% (6.203 στρέμματα), θα έπρεπε να παρατηρηθεί ισόποση αύξηση των εκτάσεων, στα 643.168 στρ. σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος 2021.

Η διαφορά μεταξύ της τελικής απογραφής στις 31/7/2022 (στα 640.206 στρ.) με άθροισμα της έκτασης του 2021 συν τις Άδειες Φύτευσης (636.965 + 6.203) «υποκρύπτει» εγκατάλειψη επιπλέον 2.962 στρεμμάτων για όλη την επικράτεια, το 2022.

Να τονισθεί ότι από το 2016 μέχρι το 2022 έχουν χορηγηθεί Άδειες για νέες φυτεύσεις 43.383 στρεμμάτων, όταν η έκταση του ελληνικού αμπελώνα το 2016 ανερχόταν στα 627.734 στρέμματα. 

Η απογραφή του 2022 (31/7) στα 640.205 στρέμματα, σε συνδυασμό με το αλγεβρικό άθροισμα των συνολικών νέων φυτεύσεων και της απογραφής του 2016, εξάγει ότι από το 2016 έως το 2022, εγκαταλείφθηκαν 30.912 στρέμματα, με την επιφύλαξη του ότι δεν είναι γνωστά σήμερα πόσα στρέμματα από τις τριετούς ισχύος Άδειες Φύτευσης είναι ακόμη στα χέρια των δικαιούχων, που δεν προχώρησαν σε φύτευση.

Ζητούμενο είναι τέλος, εάν η σχετική μείωση των εκτάσεων του ελληνικού αμπελώνα, έχει φθίνουσα τάση, όπως δείχνουν τα ποσοστά μεταβολής των εκτάσεων.

08/05/2023 12:48 μμ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε στην πληρωμή, στις 3 Μαΐου 2023, της συνδεδεμένης ενίσχυσης της μαύρης κορινθιακής σταφίδας, η οποία για το έτος ενίσχυσης 2022, καθορίζεται στα 561 ευρώ/εκτάριο (56,1 ευρώ/στρέμμα).

Ωστόσο πολλοί σταφιδοπαραγωγοί δεν είδαν χρήματα να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους.

Μιλάμε για πληρωμές ενισχύσεων οι οποίες είναι αναγκαίες για την βιωσιμότητα του προϊόντος και την πορεία της καλλιεργητικής χρονιάς που είναι σε εξέλιξη.

Ο πρώην πρόεδρος του ΕΛΓΑ και συντονιστής τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ. Φάνης Κουρεμπές δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η ενίσχυση δεν καταβλήθηκε σε όλους τους παραγωγούς και σε όσους δοθηκε όχι τα σωστά ποσά. Σαν δικαιολογία ειπώθηκε ότι δεν έλαβαν τα χρήματα όσοι παραγωγοί ήταν σε έλεγχο.

Η αλήθεια είναι όμως ότι υπήρξαν πέρυσι ζημιές στην παραγωγή. Δεν δουλεύει όμως η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να ανεβάσει τα πορίσματα ο ΕΛΓΑ με τις ζημιές για να διορθωθούν τα κιλά παράδοσης. Δεν υπήρξε συντονισμός μεταξύ των δύο οργανισμών. Έτσι χάνονται τα χρήματα των παραγωγών χωρίς δική τους ευθύνη».

03/05/2023 01:10 μμ

Ξεκίνησαν τα εντομολογικά προβλήματα για τους ροδακινοπαραγωγούς σε Πέλλα, Ημαθία και Πιερία.

Όπως επισημαίνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης, η εμφάνιση των εντόμων αφορά τις πεδινές και πρώιμες περιοχές των συγκεκριμένων νομών. Συγκεκριμένα:

Φυλλοδέτης Ροδακινιάς (Adoxophyes orana Fischer von Rosslerstamm, Lepidoptera: Gelechiidae)
Από τα δεδομένα του δικτύου των παγίδων στις περιοχές της Ημαθίας, της Πέλλας και της Πιερίας εκτιμάται ότι ξεκίνησε η 1η πτήση του εντόμου το χρονικό διάστημα 30 Απριλίου - 2 Μαΐου.
Με βάση τις θερμοκρασίες που καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της Ημαθίας, της Πέλλας και της Πιερίας έγιναν οι υπολογισμοί της έναρξης των ωοτοκιών και των εκκολάψεων των αυγών.
Η έναρξη των ωοτοκιών υπολογίζεται το χρονικό διάστημα 4 - 6 Μαΐου.
Οι πρώτες εκκολάψεις υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 9 - 12 Μαΐου.

Ανάρσια Ροδακινιάς (Anarsia lineatella Zeller, Lepidoptera: Gelechiidae)
Από τα δεδομένα του δικτύου των παγίδων, στις περιοχές της Ημαθίας, της Πέλλας και της Πιερίας, η πτήση του εντόμου εμφανίζει σημαντική αύξηση, το χρονικό διάστημα 28 Απριλίου - 1 Μαΐου.
Με βάση τις θερμοκρασίες που καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της Ημαθίας, της Πέλλας και της Πιερίας υπολογίζεται ότι το χρονικό διάστημα 5-7 Μαΐου θα υπάρχουν συνεχόμενες ωοτοκίες και αντίστοιχα το χρονικό διάστημα 11 - 13 Μαΐου θα υπάρχουν συνεχόμενες εκκολάψεις των νεαρών προνυμφών.
Οι προβλεπόμενες ημερομηνίες ωοτοκιών και εκκολάψεων του Φυλλοδέτη συμπίπτουν κατά πολύ με αυτές της Ανάρσιας.
Ενδεικτικός χρόνος ταυτόχρονης επέμβασης και για τα δύο έντομα ανάλογα με τον τρόπο δράσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων:

  • 6-8 Μαΐου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή κατά την εναπόθεση των ωών
  • 10-13 Μαΐου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που στοχεύουν στις νεαρές προνύμφες

Βαμβακάδα ροδακινιάς (Pseudaulacaspis pentagona Targioni, Homoptera: Diaspididae)
Η πλήρης ωοτοκία παρατηρήθηκε το χρονικό διάστημα 21 - 24 Απριλίου.
Η εμφάνιση των κινητών προνυμφών (έρπουσες) ξεκίνησε από τις 26 - 28 Απριλίου.
Το μέγιστο της εμφάνισης των κινητών προνυμφών υπολογίζεται το χρονικό διάστημα 6 - 11 Μαΐου (συμπίπτει με την επέμβαση για τα άλλα δύο ανωτέρω λεπιδόπτερα).

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός ροδακινιών από τη Νάουσα κ. Μάκης Αντωνιάδης, «οι παγίδες της περιοχής μας δείχνουν τους πληθυσμούς των εντόμων και ανάλογα προχωράμε σε ψεκασμούς.
Η Ανάρσια είναι ένα έντομο που πηγαίνει στην βάση του καρπού. Βγάζει την φλούδα και σαπίζει το ροδάκινο. Ήδη έχει γίνει ένας ψεκασμός. Η καταπολέμησή της περιλαμβάνεται στο Κομφούζιο.
Η Βαμβακάδα δημιουργεί κόκκινα στίγματα στον καρπό και τον κάνει μη εμπορεύσιμο.
Ο Φυλλοδέτης ξεκινά από τα φύλλα και στη συνέχεια σαπίζει τον καρπό αλλά και χάνει την μετασυλλεκτική αντοχή. Ψεκασμούς κατά του Φυλλοδέτη κάνουμε μαζί με την Ανάρσια. Αντιμετωπίζεται και αυτό το έντομο με το Κομφούζιο.

Βλέπουμε πόσο σημαντικό είναι για τη φυτοπροστασία της ροδακινιάς (αλλά και των υπόλοιπων καλλιεργειών που περιλαμβάνει) η δράση του Κομφούζιο. Όμως οι πληρωμές του προγράμματος έχουν «βαλτώσει» αν και τα έξοδα για την εφαρμογή του τα έχουν πληρώσει οι παραγωγοί. Συγκεκριμένα οι ενταγμένοι της 1ης πρόσκλησης (που είναι η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών) δεν έχουν καμιά πληρωμή. Οι ενταγμένοι στη 2η και 3η πρόσκληση έχουν πληρωθεί μόνο την προκαταβολή και αναμένουν την εξόφληση».  

26/04/2023 11:02 πμ

Σοβαρά προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια η παραγωγή κάστανου από την από την «φαιά σήψη» και την σφήκα της καστανιάς (Dryocosmus kuriphilus). Για αυτό θα πρέπει το κράτος να αναλάβει δράσεις για την στήριξη της παραγωγής και του εισοδήματος των καστανοπαραγωγών.

Αυτό τονίστηκε κατά την ημερίδα με θέμα: «Η Καλλιέργεια της καστανιάς στο όρος Πάικο», η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (21 Απριλίου 2023), στο Πολιτιστικό Κέντρο Γουμένισσας.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:

  • «ΠΓΕ Κάστανο Πάικου (Οφέλη και Προοπτικές για την Ευρύτερη Περιοχή)» με ομιλητή τον κ. Δημήτριο Μίσκο, MSc γεωπόνος - καστανοπαραγωγός
  • «Μυκητολογικές Ασθένειες της Καστανιάς», από την Δρ. Ελένη Τοπαλίδου, Φυτοπαραγωγός - Εντεταλμένη Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών- ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
  • «Έντομα Εχθροί της Καστανιάς και Ολοκληρωμένη Αντιμετώπισή τους» από τον Δρ. Διονύσιος Περδίκης, Αν. Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών- Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας
  • «Ομάδες Παραγωγών (Σύσταση και Οφέλη)» από την κ. Παρθένα Παμπουκίδου, Εισηγήτρια- Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής- ΔΑΟΚ Κιλκίς

Ο κ. Δημήτριος Μίσκος ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «πέρυσι υπήρξε έξαρση της φαιάς σήψης στην περιοχή της Λάρισας και δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή. Η συγκεκριμένη μυκητολογική ασθένεια εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην χώρα μας το 2015 και μετά 5 χρόνια έκανε την εμφάνισή της και στην περιοχή του Πάικου (Γρίβα και Καστανερή). Μεγάλο ρόλο για την διάδοση της ασθένειας παίζει το μικροκλίμα της περιοχής και για αυτό δεν είχαμε μεγάλη έξαρση στο Πάικο μέχρι σήμερα. Πάντως η υγρασία σε συνδιασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες (που έχουμε αυτή την περίοδο στην χώρα μας) ευνοούν την ασθένεια. Θα πρέπει να σας επισημάνω ότι στις περιοχές που πέρυσι υπήρχαν πρόβλημα λόγω της «φαιάς σήψης» και φέτος θα υπάρξει πρόβλημα στην παραγωγή κάστανου.

Σημαντικότερος εντομολογικός εχθρός στην καστανοκαλλιέργεια είναι η καρπόκαψα. Θα πρέπει να γίνονται οι σωστοί ψεκασμοί από τους καστανοπαραγωγούς για την αντιμετώπισή της. Επίσης θα πρέπει να τοποθετηθούν παγίδες κατά την περίοδο της ανθοφορίας (τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου). 

Η σφήκα της καστανιάς είναι ακόμη ένας σοβαρός εντομολογικός εχθρός. Στην Ιταλία που υπήρξε μεγάλο πρόβλημα κατάφεραν το 2022 να επαναφέρουν την παραγωγή τους μετά από την εφαρμογή μακροχρόνιων προγραμμάτων αντιμετώπισης. Στην περιοχή μας έχουν εγκαταλειφθεί αρκετοί καστανεώνες. Αποτέλεσμα να γίνουν δάση που δεν είναι εύκολη η πρόσβαση και τα δέντρα να είναι υψηλά. Αυτό κάνει δύσκολη την έρευνα και την αντιμετώπισή της. Εκτιμώ ότι τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί ο πληθυσμός και θα χρειαστούν χρόνια για να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια.

Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού ήταν πέρυσι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι τιμές για τα extra (καλής ποιότητας) ξεκίνησαν από τα 2,80 ευρώ το κιλό (την προηγούμενη χρονιά ξεκίνησαν από 3,80) και στη συνέχεια έπεσαν στα 1,80 ευρώ. Τα μικρά μεγέθη τα έδιναν οι παραγωγοί στα 20 λεπτά. Στην περιοχή μας τα κάστανα εξάγονται στην Ιταλία.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να οργανωθούν σε Ομάδες και Συνεταιρισμούς και να προχωρήσουν στην μεταποίηση του προϊόντος όπως κάνουν στο εξωτερικό. Επίσης ο χαρακτηρισμός ΠΟΠ, ΠΓΕ θα βοηθήσει την εμπορία του προϊόντος. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα το κάστανο να χαρακτηριστεί σαν «ορεινό προϊόν», που είναι στην περιοχή και είναι εύκολο να γίνει αίτηση στην ΕΕ».  

25/04/2023 02:12 μμ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των αγροτών στην Ανατολική Ευρώπη κατά των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών και αλεύρων.

Οι έμποροι τα αγοράζουν με χαμηλές τιμές και με αυτόν τον τρόπο παραμένουν στα αζήτητα τα ευρωπαϊκά προϊόντα, ενώ τα αποθέματα (οι αποθήκες των παραγωγών είναι γεμάτες) αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα ενόψει του αλωνισμού της νέας σοδειάς.

Όμως εκτός από τις χαμηλές τιμές υπάρχουν και προβλήματα ποιότητας στα ουκρανικά σιτηρά, ενώ δεν γνωρίζουμε αν γίνονται καθόλου έλεγχοι.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Δρ. Σταμάτης Σεκλιζιώτης, Γεωπόνος και πρώην Β' Ακόλουθος Γεωργικών υποθέσεων Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), «η ΕΕ για μια ακόμη φορά για χάρη της «γεωπολιτικής» δεν φαίνεται να ακούει τον αγροτικό κόσμο της Ευρώπης.

Οι χώρες της ανατολικής ΕΕ καλλιεργούν σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι και ηλίανθο - ότι ακριβώς η Ουκρανία - αλλά με κανόνες καλλιέργειας, φυτοπροστασίας, περιβαλλοντικής προστασίας, εμπορίας, ελέγχων ασφάλειας τροφίμων, που επιβάλλονται από την ΕΕ και τους σχετικούς Κανονισμούς της.

Τα ουκρανικά σιτήρα, επειδή είναι κλειστά τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, έρχονται με φορτηγά και τρένα στην ΕΕ. Οι συνθήκες αποθήκευσης δεν είναι σωστές και δημιουργούν προβλήματα μυκητολογικά προβλήματα λόγω της υγρασίας.

Εκτός από τις μυκητιάσεις έχουμε και την χρήση απαγορευμένων φυτοπροστατευτικών στην ΕΕ (ζιζανιοκτόνων κ.α.) που ήδη έχουν αρχίσει ανιχνεύονται σε κάποιες χώρες.

Επιπλέον θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι και οι επιμολύνσεις των νερών, εδάφους και καλλιεργειών, στην Ουκρανία, είναι κατά πολύ χειρότερες σε σχέση με αυτές στην ΕΕ, αν ληφθούν υπόψη οι επί πλέον ρύπανση από τις πολεμικές επιχειρήσεις (μιλάνε κάποιοι και για χρήση όπλων με εμπλουτισμένο ουράνιο).

Δεν γνωρίζουμε αν γίνονται έλεγχοι σε αυτά τα εισαγόμενα προϊόντα και αν έχουμε μίξη ουκρανικών σιτηρών με ευρωπαϊκά.

Σε όλη αυτή την υπόθεση «διάχυσης» σιτηρών από την Ουκρανία προς χώρες της ΕΕ, θα ήταν χρήσιμο να διερευνηθεί εάν γίνονται κάποιες εισαγωγές και στη χώρα μας (ίσως ελάχιστες ή καθόλου, αλλά σπάνια δημοσιοποιούνται την ώρα συμβαίνουν, από την ΕΛΣΤΑΤ) και εάν συνοδεύονται από τα κατάλληλα πιστοποιητικά.

Την εποχή του Τσερνόμπιλ, το 1986, γίνονταν αυστηροί έλεγχοι σε όλα τα αγροτικά προϊόντα που εισάγονταν από την Ουκρανία.

Υπάρχουν δύο είδη πιστοποιητικών στις εισαγωγές από τρίτες χώρες, το ένα είναι φυτοϋγείας και το άλλο δημόσιας υγείας. Έχουν τα ουκρανικά σιτηρά αυτά τα πιστοποιητικά; Παίρνονται δείγματα στα σημεία εισόδου στη χώρα από Γεωπόνους των Τελωνείων και στέλνονται για ανάλυση; Οι δειγματοληψίες γίνονται συχνά ή αραιά και τυχαία (randomly);

Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι αν έχουμε ανάμιξη σιτηρών της Ευρώπης με της Ουκρανίας και «βαφτίσια» τότε μπορούν να διακινηθούν ελεύθερα σε όλη την ΕΕ. Οι αλευροβιομήχανοι της χώρας μας ή οι έμποροι ζωοτροφών μπορούν να γνωρίζουν την πραγματική προέλευση των σιτηρών που έρχονται από τις χώρες της Ευρώπης.

Το γεγονός ότι έχει επιβληθεί στην ΕΕ μια «προτίμηση» σε οτιδήποτε ουκρανικό, και με δεδομένο ότι αυτό επεκτείνεται σε ζητήματα αγροτικών προϊόντων της χώρας αυτής - με τα σιτηρά στην πρώτη γραμμή προστασίας και ανοχής - εγείρουν ζητήματα δημόσιας υγείας για τα οποία δεν φαίνεται να κινητοποιούνται οι μηχανισμοί στην ΕΕ». 

19/04/2023 02:09 μμ

Οι αμπελοκαλλιεργητές αυτήν την εποχή πρέπει να επισκέπτονται συχνά τις καλλιέργειες για να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από περονόσπορο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα πρώτα συμπτώματα (κηλίδες λαδιού, εξανθήσεις) δύσκολα γίνονται αντιληπτά. Εμφανίζονται σε περιορισμένες θέσεις και διαπιστώνονται σε φύλλα κοντά στο έδαφος κυρίως στα ακαλλιέργητα αμπέλια ή σε πρέμνα με έρπουσες κληματίδες.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο αμπελουργός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορωπίου (Α.Σ.Κ.) κ. Σταμάτης Γεωργάκης, «αυτή την εποχή τα αμπέλια είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στον περονόσπορο γιατί είναι στο στάδιο του μούρου ( σχηματισμό της ταξιανθίας). Οι προσβολές αρχίζουν συνήθως στο παρόν βλαστικό στάδιο. Οι συχνές βροχοπτώσεις με υψηλή σχετική υγρασία και θερμοκρασίες γύρω στους 23 βαθμούς Κελσίου είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για την εκδήλωση της ασθένειας. Βέβαια αυτά τα φαινόμενα πρέπει να είναι επαναλαμβανόμενα για αρκετές ημέρες. Πάντως συνήθως οι αμπελώνες της Αττικής δεν αντιμετωπίζουν συχνά πρόβλήμα από τον περονόσπορο. Όμως στις άλλες περιοχές της χώρας οι αμπελουργοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί αυτό το διάστημα».

Σε περιοχές που η ασθένεια εμφανίζεται συχνά και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ευαίσθητες ποικιλίες, συστήνετε ένας προληπτικός ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο, όταν η βλάστηση αποκτήσει μήκος 8-10 εκ. περίπου, επισημαίνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου. Στον ψεκασμό αυτό δεν συνιστάται η χρήση χαλκούχου σκευάσματος, διότι προκαλείται καθυστέρηση στη βλάστηση. Για την αποφυγή δημιουργίας ανθεκτικότητας του μύκητα, είναι ανάγκη να γίνεται ορθολογική εναλλαγή μυκητοκτόνων από διαφορετικές κατηγορίες.

Ο ψεκασμός σε αυτό το βλαστικό στάδιο είναι ιδιαίτερα σημαντικός, διότι σε περίπτωση που δεν καταπολεμηθούν αποτελεσματικά οι πρωτογενείς μολύνσεις και εφόσον επικρατήσουν κατόπιν συνθήκες περονοσπόρου, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εμφανιστεί επιδημία της ασθένειας αργότερα, τον Μάιο ή στις αρχές Ιουνίου, με καταστροφικά αποτελέσματα.

Η προστασία των αμπελώνων από το παθογόνο είναι επιβεβλημένη για όσο διάστημα επικρατούν βροχοπτώσεις και θα πρέπει σε κάθε περιοχή να είναι γενικευμένη, ώστε να μην υπάρχουν εστίες πολλαπλασιασμού και διασποράς μολυσμάτων της ασθένειας. Επισημαίνεται ότι τα κονίδια του μύκητα είναι αεροσπόρια, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται και να μολύνουν σε μεγάλες αποστάσεις. 

Καλλιεργητικά μέτρα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στον αμπελώνα και που συντελούν στο ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά, συμβάλουν καθοριστικά στον περιορισμό της σοβαρότητας της ασθένειας. Τέτοια μέτρα είναι: 
1) τα κλαδέματα (χειμερινό και θερινά), 
2) η καταστροφή των ζιζανίων, 
3 ) η αποστράγγιση του εδάφους και 
4) ο περιορισμός της αζωτούχου λίπανσης, που οδηγεί σε υπερβολική και ευαίσθητη σε προσβολές βλάστηση. 

19/04/2023 10:59 πμ

Πληρωμή κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) σε επιτραπέζια σταφύλια στις Π.Ε. Καβάλας, Σερρών, Κιλκίς, Χαλκιδικής, συνολικού ποσού 3,1 εκατ. ευρώ, ανέφερε η κοινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Επίσης θα έδιναν ενισχύσεις στα οινοποιήσιμα σταφύλια Τυρνάβου, ποσού 1,82 εκατ. ευρώ.

Η σχετική ανακοίνωση ανέφερε ότι οι ενισχύσεις θα είχαν καταβληθεί μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη στους δικαιούχους παραγωγούς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπο όμως ακόμη οι σταφυλοπαραγωγοί της Καβάλας δεν έχουν πληρωθεί.  

Αντιδράσεις όμως υπάρχουν από την Λάρισα. Όπως ανέφερε σε επιστολή του προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ ο κ. Δημήτριος Κοκκινούλης, πρόεδρος Α.Σ. Επιτραπέζιου Σταφυλιού Λάρισας, «κύριε υπουργέ, με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε πριν λίγες μέρες την χορήγηση de minimis σε παραγωγούς επιτραπέζιου σταφυλιού συγκεκριμένων νομών. Από την πρώτη στιγμή που σας ενημερώσαμε για τα προβλήματα της καλλιέργειας, σας τονίσαμε ότι τα προβλήματα αφορούν τους παραγωγούς όλης της χώρας και συμφωνήσαμε με την άποψη σας ότι αν γίνει κάτι, θα πρέπει να γίνει για όλους τους παραγωγούς.

Όταν ανακοινώθηκε η ενίσχυση de minimis σε τέσσερεις νομούς θεωρήσαμε ότι μάλλον πρόκειται για fake news αφού δεν γίνεται μια τόσο σοβαρή απόφαση που αφόρα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να ανακοινώνεται από τον Υπουργό Άμυνας, αλλά κάναμε λάθος.

Εμείς σαν συνεταιρισμός σε συνεργασία με τη ΔΑΟΚ Λάρισας οπού έχουμε προσκομίσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα καθ υπόδειξη σας πιστοποιούμε την απώλεια εισοδήματος των σταφυλοπαραγωγών για την προηγούμενη χρονιά, ενώ όπως γνωρίζεται και μπορούν να σας επιβεβαιώσουν οι συνεργάτες σας και οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του υπουργείου, οι αυξήσεις στο κόστος παράγωγης (καύσιμα, λιπάσματα, ηλεκτρικό ρεύμα) λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία, έχει επηρεάσει τους παραγωγούς όλης της Ελλάδας και όχι μόνο στους νομούς που εσείς αποφασίσατε να ενισχύσετε.

Όπως καταλαβαίνεται, η απόφαση χορήγησης de minimis σε παραγωγούς συγκεκριμένων νομών συνιστά σκανδαλώδη εύνοια υπέρ αυτών αφού δημιουργεί παραγωγούς δυο ταχυτήτων και υπονομεύει την προσπάθεια μας να είμαστε ανταγωνιστικοί στην παραγωγή του προϊόντος.

Επιθυμία μας είναι ο κλάδος των σταφυλοπαραγωγών να μείνει μακριά από μικροπολιτικά παιχνίδια και προεκλογικές παροχές προηγούμενων δεκαετιών. Θα σας παρακαλούσαμε να σεβαστείτε την προσπάθεια που καταβάλουν οι σταφυλοπαραγωγοί για να παράγουν ένα ακριβό και απαιτητικό προϊόν σε μια πραγματικά δύσκολη εποχή και να συμπεριλάβετε στην ενίσχυση όλους τους  νομούς της χώρας, αναιρώντας κάθε προσπάθεια διάκρισης μεταξύ αυτών. Είναι άλλωστε κάτι που θα πρέπει να κάνετε για κάθε προϊόν στηρίζοντας όλους τους Έλληνες αγρότες οι όποιοι στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας στήριζαν και συνεχίζουν να στηρίζουν το κράτος».

Στο μεταξύ ανακοινώθηκε από το ΥπΑΑΤ ότι θα καταβληθεί, μέσω de minimis, συνολικά ποσό 9 εκατ. ευρώ για τα οινοποιήσιμα σταφύλια της Αττικής, για τα επιτραπέζια σταφύλια της Κορινθίας και για τα οινοποιήσιμα σταφύλια της ποικιλίας Ροδίτη της Δυτικής Αχαΐας.

«Ιδιαίτερη Ικανοποίηση προκάλεσε στους αμπελουργούς της Αττικής η ανακοίνωση των Οικονομικών και ΑΑΤ, για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση μέσω του de minimis των οινοποιήσιμων σταφυλιών της περιοχής. Η απόφαση συμβάλλει στην κάλυψη  μέρους των αυξημένων καλλιεργητικών δαπανών, που έχουν μειώσει δραματικά το εισόδημα και θέτουν εν αμφιβόλω την συνέχιση της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή. Είναι απόφαση στην σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει να ακολουθήσουν μέτρα και παρεμβάσεις όπως αποφασίσθηκαν στην Ημερίδα της 19ης Δεκεμβρίου στο Κορωπί, που έγινε παρουσία και του Υπουργού ΑΑΤ κ. Γ. Γεωργαντά», σχολίασαν εκπρόσωποι των έξι αμπελουργών Συνεταιρισμών της Αττικής (Κορωπίου, Σπατών Παιανίας, Μαρκόπουλου, Μεγάρων και Κερατέας).

06/04/2023 10:00 πμ

Πληροφορίες και διευκρινίσεις δόθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής Ημερίδας, που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ, στις 3 Απριλίου 2023, για τα Οικολογικά Σχήματα της νέας ΚΑΠ 2023-2027.

Από τις παρουσιάσεις, στις οποίες προέβησαν οι εισηγητές κ.κ. Γεώργιος Βλάχος και Κατερίνα Μπινιάρη, καθώς και από το διάλογο που ακολούθησε με τους συμμετέχοντες συνεταιρισμούς, εξήχθησαν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

Το ΥπΑΑΤ έχει καθυστερήσει αναφορικά με τις διοικητικές απαιτήσεις (προκήρυξη μέτρων, έκδοση ΥΑ κλπ.) των παρεμβάσεων μέσω των οικολογικών σχημάτων, ώστε να είναι εφικτή η απορρόφηση του προβλεπόμενου προϋπολογισμού, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα, τουλάχιστον για το 2023, θα μεταφερθεί στη Βασική Ενίσχυση (τσεκ).

Ως εκ τούτου ο αγροτικός πληθυσμός δεν είναι ενήμερος ως προς τις εφαρμοστικές λεπτομέρειες και συνεπώς ως προς το περιεχόμενο των επιλογών στις οποίες πρέπει να προβεί, συμπληρώνοντας την Δήλωση ΟΣΔΕ για το 2023.

Η Εσωτερική σύγκλιση θα επηρεάσει περισσότερο τους μικρούς παραγωγούς, οι οποίοι μπορούν να αντισταθμίσουν τις απώλειές τους, είτε μέσω της αναδιανεμητικής ενίσχυσης, είτε μέσω των Οικολογικών Σχημάτων.

Η πολλαπλή συμμόρφωση και το πρασίνισμα αυστηροποιούνται (απαγόρευση καύσης υπολειμμάτων, ακαλλιέργητη επιφάνεια πριν τα ρέματα, υποχρεωτική φυτοκάλυψη υπό προϋποθέσεις κλπ.)

Οι αμπελώνες με κλίση άνω του 10%, θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι καλυμμένοι, είτε με άγρια βλάστηση, είτε με τα υπολείμματα της καλλιέργειας (προϋπόθεση για τη λήψη της Βασικής Ενίσχυσης).

Ενισχύεται, η απόρριψη υπολειμμάτων στον αμπελώνα , αφού κομποστοποιηθούν (Π1- 31.4), ή η σπορά πολυετών φυτών και ιδιαίτερα ξενιστών ή και επικονιαστών, που ενισχύονται επιπλέον (Π1- 31.3).

Προβλέπεται ως προϋπόθεση λήψης ενισχύσεων στην παρέμβαση  Π1-31.6 η προμήθεια συστήματος  παρακολούθησης μέσω ψηφιακής εφαρμογής διαχείρισης εισροών, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι ψηφιακές εφαρμογές διατίθενται στο εμπόριο και αποτελούν προϋπόθεση λήψης των ενισχύσεων των υποπαρεμβάσεων στο Π1.31.6, πλην της παρέμβασης σεξουαλικής σύγχυσης εντόμων (Confusio).

Στην παρέμβαση Π1-31.6 και στην υποπαρέμβαση της εφαρμογής σεξουαλικής σύγχυσης των λεπιδοπτέρων (Κομφούζιο), είναι επιλέξιμοι οι καλλιεργητές που υλοποιούν ήδη την δράση μέχρι σήμερα. Νέες εντάξεις θα γίνουν μέσω του Π.Α.Α., αφού προκηρυχθεί η παρέμβαση από το ΥπΑΑΤ.

Η εφαρμογή φιλικών για το περιβάλλον πρακτικών διαχείρισης (υποπαρεμβάσεις στην παρέμβαση Π1.31.6) δεδομένου του μικρού κλήρου, είναι οικονομικά βιώσιμη ενέργεια όταν αναλαμβάνεται από συλλογικότητες (συνεταιρισμοί, Ομάδες Παραγωγών).

Η διατήρηση και η βελτίωση των αναβαθμίδων, ενισχύεται πλέον.

Η παρέμβαση, «προστασία τοπίων και γεωργικών συστημάτων υψηλής περιβαλλοντικής σημασίας» (Π1.31.10), αφορά περιοχές των οποίων η  προτεραιότητα για τη διατήρησή των καλλιεργειών από άποψη φυσικής αξίας είναι υψηλή (οι αμπελώνες με οινοποιήσιμες ποικιλίες έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα), συγκροτούν φυσικές ενότητες  με τοπικά χαρακτηριστικά και πολλαπλές λειτουργίες. Τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τους εισηγητές, μπορούν να συμπεριλάβουν ολόκληρες ζώνες Οίνων με ΠΟΠ ή ολόκληρες περιοχές Οίνων με ΠΓΕ. Οι συνεταιρισμοί μπορούν να υποβάλλουν στην παρέμβαση αυτή (Π1-31.10) Μελέτες Τεκμηρίωσης, στις οποίες πρέπει να αναδεικνύεται και να τεκμηριώνεται  η σημασία των αμπελώνων για το περιβάλλον, για τη βιοποικιλότητα, για την παράδοση - κληρονομιά και την συγκρότηση φυσικών ενοτήτων (οι φυσικές ενότητες είναι αυθύπαρκτες, αφού οι ζώνες αμπελοκαλλιέργειας  (ΠΟΠ, ΠΓΕ) είναι ήδη οριοθετημένες. Η παρέμβαση Π1.31.10 δεν αφορά τα νησιά του Αιγαίου γιατί λαμβάνουν παρόμοιες ενισχύσεις. Οι μνημειακοί αμπελώνες μπορούν να λάβουν περαιτέρω ενίσχυση.

Γενικά προκρίνεται η συλλογική, (από συνεταιρισμούς για τα μέλη τους) εφαρμογή των παρεμβάσεων, επειδή θα έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, είναι δε πιθανόν οι συλλογικές παρεμβάσεις να ενισχυθούν επιπλέον.

Οι περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, που βελτιώνουν τη δομή του εδάφους (διαχείριση εδάφους, φυτοπροστασία, φυτοκάλυψη, κλπ.), μπορούν να αφορούν συνδυαστικά τις παρεμβάσεις Π1.31.3, Π1.31.4, Π1.31.6 και θα πρέπει να γίνονται με σχεδιασμό και μελέτη, αφού ληφθούν υπόψιν οι εδαφοκλιματικές συνθήκες, η ποικιλία της αμπέλου και οι εκτάσεις που συμμετέχουν στην παρέμβαση.

04/04/2023 12:53 μμ

Εξώδικο κατά του ΕΛΓΑ κατέθεσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Άγιος Σπυρίδωνας» της Πιερίας.

Ο κ. Σωτήριος Λαφατζής, πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Άγιος Σπυρίδωνας», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «τα περισσότερα μέλη του συνεταιρισμού μας καλλιεργούν επιτραπέζια σταφύλια. 

Λίγο πριν την συγκομιδή, τον Αύγουστο του 2022 (19 και 22 του μήνα), καθώς και στις αρχές Σεπτεμβρίου, είχαμε έντονες βροχοπτώσεις, που δημιούργησαν ζημιές στα επιτραπέζια σταφύλια ποικιλίας Crimson.

Ο ΕΛΓΑ έβγαλε πορίσματα με ποσοστό ζημιάς που κυμάνθηκε από 25% έως 35%, τα οποία βέβαια δεν ανταποκρίνονται στο πραγματικό μέγεθος της ζημιάς. 

Τα σταφύλια είχαν ποιοτικά προβλήματα και οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα στα 50 λεπτά το κιλό, δηλαδή κάτω του κόστους καλλιέργειας. 

Σε άλλες περιοχές, που καλλιεργούνται σταφύλια ποικιλίας Crimson, χορηγήθηκαν ενισχύσεις de minimis αλλά η Πιερία μένει πάντα εκτός πληρωμών. 

Ζητάμε δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, έναν Οργανισμό που τον χρηματοδοτούν οι ίδιοι οι αγρότες με τις ασφαλιστικές εισφορές τους.

Το εξώδικο αναφέρει τα εξής:

«Με την παρούσα εξώδικη δήλωση, διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για την όλως άδικη και κατάφορα αναξιοκρατική συμπεριφορά σας εις βάρος μας σε σχέση με τις αποζημιώσεις που λάβαμε για την καλλιεργητική χρονιά 2022. 

Συγκεκριμένα, κατά την περασμένη καλλιεργητική χρονιά του 2022 παρουσιάστηκαν έντονες και απρόσμενες βροχές τον Αύγουστο περί τις 19-22 του μήνα, καθώς και στις αρχές Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα την ανεπίστρεπτη καταστροφή των καλλιεργειών μας.

Τα περισσότερα μέλη του συνεταιρισμού μας καλλιεργούν επιτραπέζια σταφύλια. Με τις προαναφερόμενες πρώτες βροχές του Αυγούστου  χάλασαν τα ώριμα σταφύλια που δεν είχαν προλάβει να συγκομιστούν ενώ στη συνέχεια, με τις αμέσως επόμενες βροχές του Σεπτέμβρη καταστράφηκαν και τα άγουρα σταφύλια, που δεν πρόλαβαν έτσι ποτέ να ωριμάσουν και να συγκομιστούν. 

Επειδή η ζημία των μελών του συνεταιρισμού μας ήταν ανεπανόρθωτη και ολοκληρωτική, καθώς η χρονιά δεν απέφερε καθόλου κέρδος, αλλά σε πολλές περιπτώσεις ήταν και ζημιογόνα καθώς δεν καλύφθηκαν ούτε τα έξοδα σε φάρμακα, λιπάσματα, γεωπόνους κ.λ.π.
Επειδή η ανταποκρίτρια που επισκέφθηκε τις καλλιέργειές μας διαπίστωσε ιδίοις όμασι την ολοκληρωτική καταστροφή της συγκεκριμένης καλλιεργητικής χρονιάς. Δυστυχώς έκανε αυτοψία ακόμη και σε αγροτεμάχια που δεν είχαν προλάβει να συγκομιστούν καθόλου και έβρεξε την ημέρα που ήταν προγραμματισμένη η συγκομιδή τους. 
Επειδή παρόλα τα παραπάνω, τα οποία έχετε διαπιστώσει και οι ίδιοι ως Οργανισμός, δια των αρμοδίων οργάνων σας, η αποζημίωση την οποία λάβαμε οι καλλιεργητές – μέλη του Συνεταιρισμού μας αλλά και το σύνολο των συγχωριανών μας καλλιεργητών, ανήλθε σε ποσοστό 25% έως το πολύ 30%, ακόμη και για καλλιέργειες, που όπως προαναφέραμε δεν είχαν προλάβει να συγκομιστούν καθόλου. 
Επειδή τα γύρω χωριά, όπως η Βροντού και η Καρίτσα Πιερίας, όμορα, στον ίδιο Δήμο, όπου ίσχυσαν ακριβώς τα ίδια μετεωρολογικά φαινόμενα, καθώς οι αποστάσεις μεταξύ τους είναι περί των πέντε χιλιομέτρων, για την ίδια καλλιεργητική περίοδο, αποζημιώθηκαν, σε ποσοστό 45 % έως και 50 % ζημίας.
Επειδή μέχρι σήμερα ουδέποτε απασχολήσαμε τον Οργανισμό σας.
Επειδή με την μηδαμινή αποζημίωση που μας αποδίδετε, καθιστάτε τις καλλιέργειές μας ζημιογόνες και τις γεωργικές μας δραστηριότητες ασύμφορες οικονομικά. 
Επειδή η συμπεριφορά σας αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας και παραβιάζει ευθέως την κείμενη νομοθεσία περί αποζημιώσεων.
Επειδή η όλως ιδιοτελής σε βάρος μας συμπεριφορά σας, μας ζημιώνει δυσβάσταχτα οικονομικά.
Επειδή η συμπεριφορά σας να μην αποδοθούν οι προσήκουσες αποζημιώσεις στα μέλη μας συνιστά το ποινικό αδίκημα της παράβασης καθήκοντος των οργάνων διοίκησής σας. 
Επειδή επιφυλασσόμαστε για κάθε ποινική ευθύνη που προκύπτει από την πράξη των οργάνων σας, για την οποία θα υποστηρίξουμε κάθε κατηγορία, αλλά και για κάθε απαίτηση αποζημίωσης που δικαιούμαστε να διεκδικήσουμε στα πολιτικά δικαστήρια προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημία την οποία έχουμε υποστεί. 

Με την παρούσα εξώδικη δήλωση διαμαρτυρόμαστε έντονα ενώπιον κάθε αρμόδιας αρχής για την παραπάνω αντισυνταγματική και αντίθετη στο νόμο συμπεριφορά σας και σας προσκαλούμε, όπως άμεσα αποκαταστήσετε την αδικία σε βάρος μας, διαφορετικά θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες δικαστικές ενέργειες εναντίον σας, αλλά και εναντίον των αρμοδίων οργάνων σας,  για την προάσπιση των νομίμων δικαιωμάτων μας, διεκδικώντας και την αναλογούσα αποζημίωση για όλες τις παραπάνω αντισυμβατικές ενέργειές σας κατά νόμο.

Ζητούμε:

  • Να ερευνηθούν εκ νέου οι αποζημιώσεις των μελών μας. 
  • Να αποδοθούν οι προσήκουσες αποζημιώσεις στα μέλη μας».
29/03/2023 12:31 μμ

Την προσοχή στους θρίπες (Frankliniella occidentalis, Taeniothrips spp. και Thrips spp.) θα πρέπει να έχουν οι παραγωγοί νεκταρινιών κατά την ανθοφορία.

Η ζηµιά στον οπωρώνα από τα συγκεκριμένα έντομα προκαλείται σχεδόν εξ΄ ολοκλήρου από την τροφική δραστηριότητα των προνυµφών στην πτώση των πετάλων. Η ζηµιά στους καρπούς είναι κυρίως ποιοτική και φαίνεται µε την µορφή επιδερµικών αλλοιώσεων και παραµορφώσεων (σημάδια στην επιφάνεια του καρπού). 

Θα πρέπει να αποφεύγεται η καλλιέργεια και η καταστροφή των άγριων χόρτων του οπωρώνα την περίοδο της άνθησης, αφού οι θρίπες διαχειµάζουν στα άγρια χόρτα και αν αυτά καταστραφούν, τότε τα έντοµα θα µετακινηθούν στα ανθισµένα δέντρα.

Όπως επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός νεκταρινιών από τη Νάουσα κ. Μάκης Αντωνιάδης, «ο θρίπας είναι μικρό έντομο και απειλεί τα νεκταρίνια και ότι τα χνουδωτά ροδάκινα. Για την αντιμετώπισή του κάνουμε προληπτικούς ψεκασμούς με το που ξεκινά η ανθοφορία.

Οι ψεκασμοί με τα κατάλληλα φυτοπροστατευτικά θα πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε περίπου 10 ημέρες.

Όταν πέσουν τα πέταλα και σκληρύνει ο καρπός τότε δεν μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα ο θρίπας στα νεκταρίνια».

24/03/2023 01:00 μμ

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (23/3/2023) στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συνάντηση μεταξύ του Υπουργού κ. Γ. Γεωργαντά, της Δημοτικής Αρχής Τυρνάβου και των προέδρων των Αγροτικών Συνεταιρισμών της περιοχής, σχετικά με τις ενισχύσεις στα αχλάδια και τα σταφύλια. 

Η συνάντηση έγινε μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Τυρνάβου κ. Γιάννη Κόκουρα.

Στις συναντήσεις παρέστησαν και οι Βουλευτές της ΝΔ της Λάρισας, ο Θεματικός Αντιπεριφεριάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Μπίλης Απόστολος και οι πρόεδροι: Χ. Τσιτσιρίγκος (Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου), Ταμπόσης Σωτήρης (ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου), Μαλάκος Κώστας (Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατανουλίων «ΦΡΟΥΤΟΠΗΓΗ»), Κατσής Αθανάσιος (Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατανουλίων), Μπαντραλέξης Αλεξανδρος (Αγροτικός Συνεταιρισμός Δένδρων ΑΡΓΙΣΣΑ), Τασιούλας Χρήστος (Αγροτικός Συνεταιρισμός Δένδρων «ΓΑΙΑ ΦΡΟΥΙΤ»), Λούτσος Εμμανουήλ (Αγροτικός Συνεταιρισμός Δαμασίου) Χατζής Κωνσταντίνος (Συνεταιρισμός Παραγωγών Αργυροπουλίου), Λιάγκας Ιωάννης (Αγροτικός Συνεταιρισμός Δελερίων) και Αστέριος Κοροβέση (Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελώνα).

Ο Υπουργός κ. Γεωργαντάς στην συνάντηση ανακοίνωσε ενισχύσεις και συγκεκριμένα 150 ευρώ το στρέμμα για όλες τις ποικιλίες αχλαδιών και 120 ευρώ το στρέμμα για τα οινοποιήσιμα σταφύλια.

Ο κ. Σωτήρης Ταμπόσης, πρόεδρος στον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, διευκρίνησε στον ΑγροΤύπο ότι «η ενίσχυση στα αχλάδια αφορά όλες τις ποικιλίες και θα καταβληθεί σε όλη την χώρα μετά το Πάσχα. Η ενίσχυση στα οινοποιήσιμα σταφύλια αφορά τους παραγωγούς της περιοχής του Τυρνάβου και θα χορηγηθεί πριν το Πάσχα».  

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Τυρνάβου ανέφερε: «Ευχαριστούμε θερμά την κυβέρνηση και τον Υπουργό Γ. Γεωργαντά για την ενίσχυση που ανακοινώθηκε για τους παράγωγους του Δήμου μας. Είναι πολύ σημαντικό που οι αγρότες της περιοχής μας βρήκαν «ευήκοα ώτα». Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι για τα ποσά της ενίσχυσης που θα καταβληθούν στα προϊόντα του Δήμου μας, ο οποίος ως σεισμόπληκτος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα χρήματα αυτά θα ανακουφίσουν τους παραγωγούς σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για τις καλλιέργειες περίοδο».

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη, οι ενισχύσεις που αφορούν στον νομό της Λάρισας, και οι οποίες θα καταβληθούν μέχρι και την Μεγάλη Εβδομάδα, ανέρχονται σε 3.175.000 ευρώ για τα μήλα, 2.150.000 ευρώ για τα κάστανα και 2.380.000 ευρώ για τα πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα). 

24/03/2023 11:27 πμ

Στην πρόσφατη συνάντηση των Δ.Σ. των Αγροτικών Συλλόγων Γαργαλιάνων και Φιλιατρών με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά, συζητήθηκε και το θέμα των ζημιών στην καλλιέργεια τομάτας από τον ιό της καστανής ρυτίδωσης.

Θυμίζουμε ότι στην Ελλάδα το 2019 ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις στα Χανιά και στην Κυπαρισσία.

Ο κ. Άγγελος Κοροβίλας, παραγωγός θερμοκηπιακών καλλιεργειών και πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το πρόβλημα θα συνεχιστεί και φέτος, αφού δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισής του. 

Στην περιοχή της Τριφυλίας η καλλιεργούμενη έκταση στα θερμοκήπια ανέρχεται σε 2.800 στρέμματα περίπου. Η καλλιέργεια γίνεται σε δύο καλλιεργητικές περιόδους. Η 1η αρχίζει Δεκέμβριο και ολοκληρώνεται Ιούλιο και η 2η αρχίζει Ιούλιο και ολοκληρώνεται Δεκέμβριο. Η καλλιεργούμενη έκταση της πρώτης καλλιεργητικής περιόδου ανέρχεται σε περίπου 1.300 στρέμματα και στην δεύτερη καλλιεργητική περίοδο περίπου σε 1.100 στρέμματα.

Τα τελευταία χρόνια οι ζημιές από τον ιό της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της τομάτας είναι πολύ μεγάλες. Ο ιός προσβάλλει τα φύλλα και προκαλεί χλώρωση, μωσαϊκό και κατσάρωμα. Προσβάλλει τους καρπούς και προκαλεί καστανές περιοχές, ρυτίδωση, παραμορφώσεις, ανομοιόμορφη ωρίμανση και τους καθιστά μη εμπορεύσιμους. Τα ασθενή φυτά παρουσιάζουν μειωμένη ανθοφορία και καρπόδεση με αποτέλεσμα να έχουμε μείωση της παραγωγής έως και 70%.

Η μείωση της παραγωγής ξεπέρασε το 50% για το 2022 στην περιοχή μας. Επιπλέον προέκυψε υποβάθμιση της ποιότητας και μείωση της εμπορικής αξίας του προϊόντος.

Το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο, κατά 50%, λόγω αύξησης της τιμής των λιπασμάτων, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, της ενέργειας και των εργατικών. Τα έσοδα από τις πωλήσεις πολύ μειωμένα κατά 50% εξαιτίας της υποβάθμισης της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων και της μείωσης της παραγωγής. Η ακαθάριστη πρόσοδος τελικά πολύ μειωμένη.

Οι παραγωγοί με σεμινάρια και ενημερώσεις με έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την μείωση των προσβολών και τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Όμως η υψηλή μολυσματική ικανότητα του ιού και η ένταση των προσβολών, καθώς και ο τρόπος μετάδοσης του ιού δυσκολεύουν την αντιμετώπισή του. Επιπλέον οι καλλιεργούμενες ποικιλίες και υβρίδια είναι ευαίσθητες και προσβάλλονται από τον ιό. Δεν υπάρχουν ανθεκτικά υβρίδια και ποικιλίες.

Η προσβολή της καλλιέργειας από τον ιό και οι επιπτώσεις από την έλλειψη εργατικών χεριών, την αύξηση της τιμής των εισροών και της ενέργειας έχουν μειώσει το εισόδημα των παραγωγών σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η οικονομική ενίσχυση είναι αναγκαία για να στηριχθεί το εισόδημα των παραγωγών και να συνεχιστεί η τροφοδοσία της διατροφικής αλυσίδας».

20/03/2023 11:14 πμ

Στα μέτρα αντιμετώπισης του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη και τους τρόπους στήριξης των παραγωγών που οι καλλιέργειές τους έχουν προσβληθεί, αναφέρθηκε την Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γιώργος Στύλιος. 

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Αντιπολίτευσης στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχους, ο κ. Στύλιος σημείωσε πως το συγκέκριμένο έντομο προσβάλει μια σειρά από καλλιέργειες, με τα εσπεριδοειδή να ιδιαιτέρως ευάλωτα σε αυτόν. Προσθέτοντας πως ο μαύρος ακανθώδης αλευρώδης εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2016. 

Αναγνωρίζοντας πως πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα, αφού τα υπάρχοντα εντομοκτόνα και τα ιθαγενή ωφέλημα έντομα δεν δύναται να αντιμετωπίσουν πλήρως το πρόβλημα. Ενώ και η συχνά αλόγιστη χρήση ισχυρών εντομοκτόνων από τους παραγωγούς έχει ενισχύσει η ανθεκτικότητα του εν λόγω εντόμου.

Επικεντρωνόμενος στα μέτρα αντιμετώπισης της ασθένειας ο Υφυπουργός σημείωσε πως ήδη χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ερευνητικό πρόγραμμα που υλοποιείται μέσω του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (ΜΦΙ) με στόχο τη βιολογική αντιμετώπιση του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη. Ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές, γεγονός που προσανατολίζει το Υπουργείο στην χρηματοδότηση επιπλέον ερευνητικών κέντρων της χώρας, ώστε να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη.

Τέλος ο κ. Στύλιος σημείωσε πως η Νέα ΚΑΠ (2023-2027) παρέχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε τους τρόπους καταπολέμησης του εντόμου, αρκεί να βρεθεί πρώτα αποτελεσματική μέθοδος. Μέχρι τότε οι παραγωγοί θα πρέπει να στηριχτούν σε ήπια φυτοφάρμακα, όπως το παραφινικό λάδι και στα παραδοσιακά μέσα προστασίας των καλλιεργειών του.

Εν συνεχεία ο Υφυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για με την ανάγκη στήριξη παραγωγών που πλήττονται οι καλλιέργειες τους σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας ανέφερε πως ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει ζημιές σε καλλιέργειες που οφείλονται σε δευτερογενή αίτια. Ανάμεσα σε αυτά τα δευτερογενή αίτια είναι και η προσβολή από τον εχθρό σαν τον μαύρο αλευρώδη. Πρόσθεσε όμως πως υπάρχει και άλλη διέξοδος για την στήριξη των παραγωγών: η δυνατότητα να δοθούν Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΚΟΕ).

Οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) με την πρώτη διαπίστωση των παραγωγών πως έχουν προσβληθεί οι καλλιέργειες θα πρέπει να ειδοποιούνται, ώστε να ξεκινούν την συγκέντρωση στοιχείων που θα στοιχειοθετούν την ανάγκη αποζημίωσης των πληττόμενων καλλιεργειών.

17/03/2023 10:46 πμ

Σε δημοπρασία πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2022-2023 και οξύτητας 0,37%, προχώρησε η Ομάδα Παραγωγών Βακιώτες ΙΚΕ από το Ηράκλειο της Κρήτης, την Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2023.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νικόλαος Λέριος, παραγωγός και υπεύθυνος εμπορίας ελαιολάδου της Ομάδας, «είχαμε τρεις προσφορές από ντόπιους τυποποιητές. Οι δύο έδιναν τιμή στα 5 ευρώ και η τρίτη στα 5,03 ευρώ το κιλό, την οποία και κάναμε αποδεκτή. Η ποσότητα αφορούσε 21,5 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Έχουμε ακόμη περίπου 50 τόνους στις αποθήκες μας αλλά δεν βιαζόμαστε να προχωρήσουμε σε πώληση».

Καρκίνωση (Pseudomonas  savastanoi)
Η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί και σε πολλές ελαιοπαραγωγικές περιοχές θα ξεκινήσει το κλάδεμα. Μια σοβαρή ασθένεια της ελιάς που μπορεί να παρατηρηθεί αυτή την εποχή στην ελιά είναι η καρκίνωση, που προκαλείται από το βακτήριο Pseudomonas savastanoi το οποίο εισέρχεται στο δέντρο μέσα από τις πληγές και σχισμές των κλαδιών που γίνονται στην συγκομιδή και στο κλάδεμα.

Η αντιμετώπιση της καρκίνωσης περιλαμβάνει:

  • την αφαίρεση και κάψιμο των κλαδίσκων και κλάδων που έχουν εμφανίσει τους χαρακτηριστικούς όγκους. Στους μεγάλους βραχίονες συνιστάται να γίνεται αφαίρεση όγκων και απολύμανση των πληγών με διάλυμα χαλκούχου σκευάσματος.
  • την αξιοποίηση των ψεκασμών χαλκούχων σκευασμάτων, οποίοι ετησίως πραγματοποιούνται για την αντιμετώπιση του κυκλοκόνιου και οι οποίοι επιδρούν ανασχετικά στον πολλαπλασιασμό και στην διάδοση του βακτηρίου.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νικόλαος Λέριος, «για την αντιμετώπιση της καρκίνωσης κάνουμε αμέσως μετά την συγκομιδή ψεκασμούς με χαλκούχα. Φέτος είχαμε μια καθυστέρηση της συγκομιδής λόγω αυξημένης παραγωγής και έλλειψης εργατών γης. Εκτιμώ ότι στα μέσα Μαρτίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα κλαδέματα από τους περισσότερους παραγωγούς της περιοχής. Πρέπει να γίνει με προσοχή η αφαίρεση των κλαδιών που έχουν καρκίνωση κατά την διάρκεια του κλαδέματος».

Από την πλευρά του ο ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος του ΑΣ Νηλέας, κ. Γιώργος Κόκκινος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «θα πρέπει να γίνει με προσοχή η αφαίρεση και η καταστροφή των κλαδιών που έχουν καρκίνωση. Πολλοί παραγωγοί κάνουν πρώιμο κλάδεμα από τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Επίσης επειδή κατά την συγκομιδή χτυπάμε τα κλαδιά και έχουν πληγές, που μπορεί να συμβάλουν στην διάδοση της καρκίνωσης, καλό θα είναι να κάνουμε ψεκασμούς με χαλκούχα για να αποτρέψουμε την μόλυνση».   

15/03/2023 10:35 πμ

Την ενίσχυση της κορινθιακής σταφίδας με 50 ευρώ το στρέμμα ανακοίνωσε ο Υπουργός ΑΑΤ κ. Γεωργαντάς σε συναντήσεις που είχε με παραγωγούς. Η ενίσχυση de minimis στους σταφιδοπαραγωγούς θα ανέλθει στο συνολικό ποσό των 4.700.000 ευρώ.

Από την πλευρά τους οι σταφιδοπαραγωγοί δεν έμειναν ικανοποιημένοι από αυτή την απόφαση και έφυγαν αγανακτισμένοι από το ΥπΑΑΤ.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Γαργιαλιάνων, «η σταφίδα αυτή την στιγμή βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Εάν δεν στηριχτεί άμεσα, προτού οι αγρότες ξεκινήσουν την καλλιέργεια της νέας σεζόν, τότε η καλλιέργεια κινδυνεύει με δραματική και άνευ προηγουμένου εγκατάλειψη».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλλιανάτος, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «ανακοινώθηκε η ενίσχυση 50 ευρώ το στρέμμα και ειδικότερα 0,15 ευρώ/κιλό. Πρόκειται για εξευτελιστική τιμή. Δεν είναι ούτε το μισό από το ποσό που έχουμε ζητήσει.

Εμείς ζητάμε επιπλέον 72 ευρώ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο και για τις δενδρώδεις καλλιέργειες, γιατί το κόστος παραγωγής έχει ανέλθει στα 1,20 ευρώ το κιλό τουλάχιστον. 

Η τιμή η εμπορική είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα στα 50-70 λεπτά και όπως αντιλαμβάνεστε δεν βγαίνει κάποιο κέρδος.

Επίσης ζητάμε από το ΥπΑΑΤ να δοθεί λύση στο ζήτημα των αδιάθετων αποθεμάτων αλλά δεν έδωσε καμιά απάντηση ο υπουργός.

Υπάρχει έντονος προβληματισμός για την τύχη πλέον του προϊόντος, από τη στιγμή που και μεγάλα αποθέματα έχουν μείνει στις αποθήκες και δεν έχει προωθηθεί το προϊόν, αλλά και η τιμή παραμένει σε τόσο χαμηλά επίπεδα».

13/03/2023 10:49 πμ

Πάνε σε σύσκεψη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντά οι παραγωγικοί φορείς την Τρίτη το απόγευμα στην Αθήνα.

Σύσκεψη με τον ΥπΑΑΤ Γ. Γεωργαντά έχει προγραμματιστεί για τις 4 το απόγευμα της Τρίτης στο ΥπΑΑΤ. Στην σύσκεψη έχουν προσκληθεί φορείς παραγωγικοί από όλες τις περιοχές.

Ένας από τους φορείς που θα μετάσχει είναι και η ομάδα παραγωγών Αμαλιάδας. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρός της κ. Χρήστος Βαλλιανάτος «φημολογείται ότι θα ανακοινωθεί ενίσχυση 50 ευρώ το στρέμμα, αλλά εμείς ζητάμε επιπλέον 72 ευρώ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο και για άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες, γιατί το κόστος παραγωγής έχει ανέλθει στα 1,20 ευρώ το κιλό τουλάχιστον. Η τιμή η εμπορική είναι στον πάτο, στα 50-70 λεπτά και όπως αντιλαμβάνεστε δεν βγαίνει κάποιο κέρδος. Επίσης θα ζητήσουμε από το ΥπΑΑΤ να δοθεί λύση στο ζήτημα των αδιάθετων αποθεμάτων...».

Ένα άλλο πρόβλημα που αναμένεται να θέσουν στον ΥπΑΑΤ οι παραγωγοί είναι αυτό των προβλήματων στην άρδευση, που αναμένονται σύντομα από την στιγμή που υπάρχει ήδη ειδοποίηση σε ΤΟΕΒ για διακοπή παροχής.

Με αφορμή την σύσκεψη της Τρίτης, σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο Ανεξάρτητος Αγροτικός Σύλλογος Αιγιαλείας, τονίζοντας τα ακόλουθα: «Με αφορμή την σύσκεψη που θα γίνει την Τρίτη 14 Μαρτίου 2023 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφιμων για το θέμα της σταφιδας και επειδή το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου δεν προλαβαίνει άμεσα να συναντηθεί με όσους Θεσμικους ή φορείς ενδιαφέρονται για τον παραγωγό και το προϊόν, αναλογιζομενοι την δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος της περιοχής, μίας και όχι μόνο δεν μπορεί να καλλιεργήσει αλλά ούτε να πληρώσει το ρεύμα και τα καθημερινά έξοδα, μια ενίσχυση θα δώσει μία ανάσα στον αγροτικό κόσμο, στην τοπική αγορά αλλά και στις υπόλοιπες σταφιδικες περιοχές».

Κυβερνητική αδιαφορία καταγγέλλει ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας

Τεράστια καταστροφή έχει υποστεί η καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας από την κυβερνητική αδιαφορία αυτά τα δυο χρόνια με χιλιάδες σταφιδοπαραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση, τονίζει ο Σύλλογος και προσθέτει ότι: «Ξεκινάμε την νέα καλλιεργητική περίοδο με τις αποθήκες γεμάτες και με τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού 50 και 70 λεπτά, με εκτόξευση του κόστους παραγωγής και πάνω από το 100% η καλλιέργεια είναι ασύμφορη.

Εδώ και δυο χρόνια δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση, μόνο ψίχουλα και υποσχέσεις, με αποτέλεσμα να ξεριζώνονται πολλά κτήματα και να απαξιώνεται ένα από τα πιο εμβληματικά προϊόντα της χώρας μας. Οι ευθύνες τους τεράστιες και η ζημία ανεπανόρθωτη.

Ζητάμε εδώ και τώρα αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών που για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια πωλούν πολύ κάτω του κόστους παραγωγής δεν συμβιβαζόμαστε με ψίχουλα, μπουκώνουν με δις επιχειρηματικούς ομίλους και δεν έχουν για την διατροφή μας και την ασφάλειας μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας πιέζοντας την κυβέρνηση να ικανοποίησει τα αιτήματα μας  ότι κερδίσαμε το κερδίσαμε με αγώνες.

Απαιτούμε

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους (π.χ. κορινθιακή σταφίδα)
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Επιδότηση των λιπασμάτων και του κόστους στα μέσα και εφόδια».