Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Το θέμα είχε αναδείξει από την περασμένη εβδομάδα ο ΑγροΤύπος.

Καταγραφή του προβλήματος και αποζημιώσεις των παραγωγών για την ακαρπία ζητά από τους αρμόδιους φορείς ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς.

Όπως εξηγεί ο ίδιος:

Απέστειλα επιστολές προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, ενημερώνοντάς τους για το μείζον θέμα της ακαρπίας που παρατηρείται φέτος στο σύνολο των καλλιεργειών εσπεριδοειδών, ακτινιδίων κι ελιάς στην Άρτα.

Στις επιστολές αναφέρομαι στο γεγονός ότι την τρέχουσα περίοδο αναμένεται κατακόρυφη πτώση της παραγωγής και στις τρεις βασικές καλλιέργειες του Νομού μας. Τονίζω ιδιαιτέρως ότι οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο επηρέασαν δυσμενώς την ανθοφορία και την καρπόδεση τόσο στα εσπεριδοειδή όπου αναμένεται πτώση της παραγωγής κατά 50 έως 60 % σε σχέση με το μέσο όρο της τελευταίας τριετίας, όσο και στις ελιές όπου υπάρχει γενική ακαρπία και η παραγωγή εφέτος αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 80 % έως και 90 % αναφορικά με το μέσο όρο παραγωγής της τελευταίας τριετίας. Στα ακτινίδια πάλι αναμένεται μειωμένη παραγωγή κατά 35- 45% σε σχέση με το μέσο όρο της τελευταίας τριετίας με συνέπεια να έχουμε σημαντικό πλήγμα στο εισόδημα των παραγωγών μας καθώς αποτελεί την πιο προσοδοφόρα καλλιέργεια του Νομού μας.

Επίσης επισημαίνω τους πιθανούς λόγους της ακαρπίας και οι οποίοι έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή και το γεγονός ότι ο ήπιος χειμώνας που προηγήθηκε δεν επέτρεψε τον σχηματισμό ανθικών καταβολών. Στη συνέχεια υπήρξαν υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες τον μήνα Μάρτιο που συνοδεύτηκαν από χαμηλές θερμοκρασίες στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Το αποτέλεσμα αυτών των δυσμενών καιρικών συνθηκών είναι να υπάρχει καταστροφή των ανθοφόρων οφθαλμών με συνέπεια την μείωση της ανθοφορίας και κατά συνέπεια της καρπόδεσης και της παραγωγής.

Κατόπιν αυτών των δεδομένων, ζήτησα τον επιτόπιο έλεγχο των εν λόγω καλλιεργειών, προκειμένου να γίνει η αποτίμηση της ζημιάς και να δρομολογηθούν οι κατάλληλες ενέργειες από τους αρμόδιους Φορείς για την αποζημίωση των παραγωγών.

Σχετικά άρθρα
28/03/2024 05:44 μμ

Στις πρώιμες περιοχές της ελαιοκαλλιέργειας στην χώρα μας άρχισε να υπάρχει μια εικόνα για την ερχόμενη ανθοφορία με μια καλή εξέλιξη.

Στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας η καλλιέργεια βρίσκεται σε προανθικό στάδιο με τους παραγωγούς να είναι προβληματισμένοι από τις καιρικές συνθήκες .

Πάντως οι παραγωγοί ελαιόλαδου αλλά και βρώσιμων ελιών φέτος είναι διατεθειμένοι να «επενδύσουν» στην καλλιέργεια, με λίπανση και προληπτικούς ψεκασμούς, για να έχουν μια καλή ποσοτικά και ποιοτικά παραγωγή. Αλλά αυτό δεν αρκεί θα πρέπει να βοηθήσουν και οι καιρικές συνθήκες.

Ο κ. Γιώργος Κόκκινος, παραγωγός και πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Νηλέας, από την Χώρα της Μεσσηνίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «σε γενικές γραμμές η χρονιά από την εξέλιξη της ανθοφορίας φαίνεται να είναι ικανοποιητική με μια ομοιογένεια. Οι υψηλές θερμοκρασίες το προηγούμενο διάστημα έχουν επιταχύνει τη διαδικασία. Οι παραγωγοί έχουν κάνει διαφυλλική λίπανση στη διαφοροποίηση των οφθαλμών. Οι καιρικές συνθήκες το επόμενο διάστημα θα παίξουν βασικό ρόλο για την εξέλιξη της καλλιέργειας. Η εικόνα της καρπόδεσης θα φανεί μετά τις 15 Απριλίου. Ένα πρόβλημα είναι ότι υπάρχει έλλειψη σε έμπειρους εργάτες γης αυτή την εποχή».

Ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, γεωπόνος και παραγωγός από τους Γαργαλιάνους, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «από αυτή την εβδομάδα ξεκίνησαν οι προληπτικοί ψεκασμοί κατά της καλοκόρης. Επίσης οι παραγωγοί έχουν κάνει διαφυλλική, ιχνοστοιχεία και βόριο. Οι τιμές στο ελαιόλαδο έχουν αυξήσει το ενδιαφέρον των παραγωγών για την καλλιέργεια. Φέτος δεν μπορούσες να βρεις βόριο στην αγορά. Όλοι θέλουν να έχουν μια καλή παραγωγή. Μέχρι στιγμής στις πρώιμες περιοχές η ανθοφορία φαίνεται να είναι ικανοποιητική. Πέρσι δεν είχαμε καλή παραγωγή. Όλοι περιμένουν φέτος να δουν την καπρόδεση. Οι βροχές του Μαρτίου βοήθησαν την καλλιέργεια. Μέχρι το πρώτο 15ήμερο του Απριλίου θα βοηθήσει την καλλιέργεια αν έχουμε βροχοπτώσεις. Αυτό που δεν θέλουμε τώρα είναι να έχουμε ισχυρούς νοτιάδες».

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θανάσης Χαλάτης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών από την Χαλκιδική, «αυτή την περίοδο έχουμε μια καλή εικόνα οφθαλμών. Τα μάτια γίνονται μπουμπούκια και θέλει περίπου ένα μήνα για να ανθίσουν αν και θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα. Κάναμε λίπανση και ψεκασμό για κυκλοκόνιο και θα γίνονται τρεις προληπτικοί ψεκασμοί για άκαρη (ένας έγινε ένας στην άνθιση και ένας στο καπρίδιο). Αυτή την προσπάθεια και τα έξοδα τα κάνουμε για να έχουμε φέτος μια καλή παραγωγή. Ελπίζουμε να βοηθήσουν και οι καιρικές συνθήκες».

Ο κ. Χρήστος Λιγδής, ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αταλάντης στην Φθιώτιδα, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «είμαστε στο στάδιο των οφθαλμών. Κάποιες πρώιμες περιοχές θα έχουν σε μια εβδομάδα εικόνα για την άνθιση. Πάντως μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουμε μια καλή εικόνα στην καλλιέργεια. Ειδικά οι ποικιλίες Μεγάρων και Αμφίσσης αλλά ακόμη δεν έχει δείξει εικόνα η Καλαμών. Κάναμε ψεκασμούς με βόριο, χαλκό και ψευδάργυρο. Επίσης έγινε και η διαφυλλική λίπανση. Λόγω του ήπιου χειμώνα βλέπω φέτος μια πρωίμιση της παραγωγής. Αρνητικό είναι ότι δεν είχαμε πολλές βροχοπτώσεις. Πάντως κάνουμε τα καλλιεργητικά έξοδα μετά από μια δύσκολη χρονιά. Πέρσι ήταν καταστροφική χρονιά για την παραγωγή, αφού από τα 4.500 ελαιόδεντρα που έχω κατάφερα να βγάλω μόλις 55 κιλά ελαιόλαδο».

Ο παραγωγός από το Μεσολόγγι κ. Ανδρέας Κότσαλος δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «ακόμη περιμένουμε τους οφθαλμούς. Είχαμε πολλές μεταπτώσεις στην θερμοκρασία και ακόμη δεν έχουμε εικόνα για την εξέλιξη της καλλιέργειας. Βροχές είχαμε το προηγούμενο διάστημα. Σε γενικές γραμμές οι πεδινές περιοχές είναι όψιμες και οι ορεινές πρώιμες αλλά παίζει ρόλο και το μικροκλίμα της κάθε περιοχής. Έχουμε ήδη κάνει λιπάνσεις σε αζωτούχα και πάμε για διαφυλλικές και βιοδιεγέρτες. Επίσης κάνουμε προληπτικους ψεκασμούς για πυρηνοτρήτη».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Ξαγοραράκης, παραγωγός ελιάς Καλαμών από το Μεσολόγγι, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «πέρσι δεν είχαμε παραγωγή. Η εικόνα φέτος δείχνει ότι δεν θα είναι μια τόσο καλή παραγωγική χρονιά όσο περιμέναμε. Αυτή την περίοδο έχει σχηματιστεί μούρο. Αν τον Απρίλιο δεν έχουμε βροχοπτώσεις θα υπάρξει πρόβλημα. Επίσης υπάρχει προβληματισμός στους παραγωγούς γιατί δεν είχαμε φέτος τον χειμώνα χαμηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Τελευταία νέα
27/03/2024 02:11 μμ

«Τον πρωτογενή ελαιοκομικό τομέα τον γνωρίζουμε καλά, καθώς καθημερινά βρισκόμαστε στους ελαιώνες μας, βιώνουμε τα προβλήματα της κλιματικής κρίσης, του αυξημένου κόστους παραγωγής, της έλλειψης εργατικών χεριών και της διάθεσης της παραγωγής σε τιμές κάτω του κόστους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Και Οργανώσεων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΑΣΟΕΠΕ).

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ένωσης: «πριν δύο χρόνια ξεκίνησε η προσπάθεια των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των Οργανώσεων/Ομάδων Παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς.

Στις 6 Μαρτίου 2024 δημοσιεύθηκε το Καταστατικό ίδρυσης της Πανελλήνια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Και Οργανώσεων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΑΣΟΕΠΕ) δίνοντας σάρκα και οστά στην προσπάθεια μας.

Στις 24 Μαρτίου 2024, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, συστάθηκε σε σώμα το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΑΣΟΕΠΕ ως εξής:

Πρόεδρος: Μαυροειδής Ανέστης (Α.Σ. Λιβανατών Φθιώτιδος ΚΥΝΟΣ)
Αντιπρόεδρος: Μπαλτάς Αθανάσιος (Α.Σ. Αρχαία Ωλένεια ΑιτΜας STAMNA OLIVES)
Γραμματέας: Μιχαλούτσος Στυλιανός (Α.Σ. Γερακίου Λακωνίας)
Ταμίας: Σιαδήμας Κωνσταντίνος (Α.Σ. Αιτωλία Μεσολόγγι)
Μέλη:
Βλάχος Χρήστος (Ο.Π. Κυνουρίας Αρκαδίας)
Ευαγγελινός Δημήτρης (Biolivia Όλινθος Χαλκιδικής)
Παπασάϊκας Περικλής (Α.Σ. Καινούργιου Αιτωλοακαρνανίας)
Χαντζησάββας Χαράλαμπος (Ο.Π. Αγίου Ανδρέα Καβάλα)
Χαλάτης Αθανάσιος (Α.Ε.Σ. Καλυβίων Χαλκιδικής).

Κατόπιν αιτήσεως τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΑΣΟΕΠΕ γίνονται δεκτά τα παρακάτω νέα μέλη:

  • Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ελαιοχώρια Χαλκιδικής
  • Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Κεφαλόβρυσο Αιτ/νιας Ελαία
  • Αγροτικός Συνεταιρισμός Aitoliko Olives
27/03/2024 01:13 μμ

Απογοητευτική είναι η κατάσταση με τις τιμές παραγωγού στα πορτοκάλια σε Ελλάδα και Ιταλία λόγω των αυξημένων εισαγωγών από τρίτες χώρες.

Στην Ελλάδα ξεκίνησαν οι κοπές στα Βαλέντσια με τις τιμές να κυμαίνονται από 20 έως 22 λεπτά, με το εμπορικό ενδιαφέρον να είναι μειωμένο. Τα Lane αρχίζουν από 28 λεπτά και για καλά μεγέθη και ποιότητα φτάνουν στα 32 λεπτά

Στην Ισπανία τα πορτοκάλια στις ποικιλίες Navel και Lane Late δίνουν τιμή παραγωγού στα 25 λεπτά το κιλό, ενώ στα Βαλέντσια ξεκίνησαν κοπές με τιμή στα 21 λεπτά.

«Η μαζική εισαγωγή πορτοκαλιών από την Αίγυπτο έχει φέρει κορεσμό στην αγορά, βυθίζει τις τιμές και καταστρέφει τους παραγωγούς στην Ανδαλουσία», τονίζει ο κ. Francisco J. Bernal, πρόεδρος ομάδας εσπεριδοειδών Αγροδιατροφικών Συνεταιρισμών της Ανδαλουσίας.

Και προσθέτει: «Η φετινή εμπορική περίοδος ξεκίνησε με λογικές τιμές λόγω της μειωμένης παραγωγής αλλά έχει καταντήσει καταστροφική λόγω των ανεξέλεγκτων εισαγωγών από τρίτες χώρες. Στην Ισπανία γίνονται εισαγωγές κυρίως από Μαρόκο και Αίγυπτο. Η αυξημένη προσφορά έχει φέρει μείωση τιμών παραγωγού».

Ακόμη ο κ. Francisco J. Bernal επικρίνει τον κλάδο της βιομηχανίας χυμών της χώρας του, που εισάγει μεγάλες ποσότητες πορτοκαλιών εκτός ΕΕ και «επαναφέρει προς τα κάτω» τις τιμές στις συμβάσεις με τους συνεταιρισμούς της Ανδαλουσίας, παρότι έχει υπογράψει υψηλές τιμές στην αρχή της εμπορικής περιόδου.

Να επισημάνουμε ότι η περιοχή της Ανδαλουσίας παράγει το 32% των εσπεριδοειδών στην Ισπανία και το 45% της παραγωγής των πορτοκαλιών. Υπάρχουν επτά πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί μέσα από τους οποίους διακινείται το 90% της παραγωγής.

26/03/2024 01:12 μμ

Αυξημένους ελέγχους στις εισαγωγές πορτοκαλιών και μανταρινιών από τις τρίτες χώρες ζητούν οι αγροτικές οργανώσεις της Ισπανίας.

Όπως υποστηρίζουν, οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία φαίνεται από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει ότι έχουν μια απότομη πτώση σε τιμές κάτω του κόστους αυτόν τον μήνα.

Ζητάνε από την κυβέρνηση της Μαδρίτης να υπάρξει μια έκτακτη οικονομική στήριξη του κλάδου για την απώλεια εισοδήματος των παραγωγών.

Επίσης η Ένωση Αγροτών της Βαλένθια (AVA-ASAJA) ζητά από την περιφερειακή και εθνική διοίκηση να διεξαγάγει μια εις βάθος έρευνα για να διευκρινιστούν τα αίτια της απότομης πτώσης των τιμών παραγωγού των εσπεριδοειδών στην χώρα.

Σύμφωνα με την αγορά εσπεριδοειδών της Βαλένθια, οι τιμές για τα πορτοκάλια έχουν μειωθεί μέσα στον Μάρτιο κατακόρυφα έως και 30%.

Ειδικότερα στα πορτοκάλια της ποικιλίας Navel και Lane Late, η τιμή παραγωγού από 0,36 μειώθηκε στα 0,25 ευρώ ανά κιλό.

Στην συνέχεια η Valencia ξεκίνησε κοπές με τιμή παραγωγού στα 0,21 ευρώ/κιλό, που είναι επίσης χαμηλότερη σε σχέση με το κόστος παραγωγής.

Όσον αφορά τα μανταρίνια, οι ποικιλίες που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση τιμής στο χωράφι είναι τα Orri (-22%) και τα Ortanique (-17%).

Οι ισπανικές αγροτικές οργανώσεις ζητούν να κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός και να γίν ουν έλεγχοι σε όλες τις αλυσίδες διανομής.

Επίσης, προτρέπουν την Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA), που εξαρτάται από το Υπουργείο Γεωργίας, να διερευνήσει και, όπου ενδείκνυται, να επιβάλει κυρώσεις, κάθε σύμβαση για την πώληση εσπεριδοειδών, των οποίων η τιμή είναι χαμηλότερη από το μέσο κόστος παραγωγής (έχουμε αναφερθεί στον ΑγροΤύπο για το νόμο που υπάρχει στην ισπανία που απαγορεύει την πώληση κάτω από το κόστος παραγωγής).

Πάντως τα προβλήματα στις τιμές φάνηκαν από τον περασμένο Ιανουάριο όταν ορισμένες ποικιλίες μανταρινιών, όπως η Clemenvilla ή η Hernandina, είχαν σοβαρά προβλήματα μειωμένης ζήτησης, με αποτέλεσμα πολλά χωράφια που να μείνουν ασυγκόμιστα.

Οι αγροτικές οργανώσεις ζητούν να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση σε προγράμματα προώθησης της κατανάλωσης εσπεριδοειδών στην χώρα, ειδικά στις νέες ηλικιές.

Στα πορτοκάλια τα προβλήματα με τις τιμές ξεκίνησαν από τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι οργανώσεις αγροτών και το ιδιωτικό εμπόριο υποστηρίζουν ότι οφείλονται στις εισαγωγές πορτοκαλιών από τρίτες χώρες (Αίγυπτος, Μαρόκο, Ν. Αφρική κ.α.).

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει με τα στοιχεία που εξέδωσε ότι εισαγωγές πορτοκαλιών στην ΕΕ από τρίτες χώρες από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο ήταν 263.437 τόνοι, 5% λιγότερες από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Επίσης οι εξαγωγές πορτοκαλιών, από την Ισπανία στην ΕΕ, την φετινή εμπορική περίοδο ανήλθαν σε 580.337 τόνους, γεγονός που διατηρεί το μερίδιο αγοράς περίπου στο 70%, σε μια εκστρατεία με μειωμένη παραγωγή λόγω των κλιματικών συνθηκών.

Ωστόσο, η AVA-ASAJA επαναλαμβάνει την «αγανάκτησή της για την εμπορική στρατηγική της ΕΕ που ενθαρρύνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό με τις εισαγωγές από τρίτες χώρες, με τίμημα τη «θυσία» των Ισπανών παραγωγών μελών της».

Οι αυξημένες εξαγωγές από Αίγυπτο - που φέτος για πρώτη φορά ξεπέρασαν τις εξαγωγές από Νότια Αφρική - ανήλθαν σε 115.022 τόνους, που σημαίνει μια αύξηση 56% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Οι Ισπανοί ζητούν από την ΕΕ να επανεξετάσει την εμπορική συμφωνία που έχει υπογράψει η ΕΕ με την Αίγυπτο, καθώς και με άλλες τρίτες χώρες, όπως η Νότια Αφρική, η Τουρκία και το Μαρόκο.

Αν δεν γίνει αυτό άμεσα αναμένονται δυναμικές κινητοποιήσεις από τους Ισπανούς παραγωγούς εσπεριδοειδών.

Θυμίζουμε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αύξηση των δασμών στις εισαγωγές στην ΕΕ δημητριακών και ελαιούχων σπόρων (κυρίως σιταριού, του καλαμποκιού και του ηλιέλαιου), μια απόφαση που ουσιαστικά οδηγεί σε «μπλόκο» τις εισαγωγές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

22/03/2024 04:05 μμ

Σε κάθετη πτώση βρίσκονται οι εξαγωγές πορτοκαλιών στην χώρα μας κάτι που δημιουργεί «πιέσεις» στις τιμές παραγωγού.

Τα πορτοκάλια από την Αίγυπτο έχουν πλημμυρίσει τις ευρωπαϊκές αγορές και είναι άξιο απορίας γιατί στις πρόσφατες επισκέψεις που έκαναν οι Έλληνες πολιτικοί στην χώρα της Αφρικής δεν έθεσαν το θέμα στην κυβέρνηση του Καΐρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, οι εξαγωγές πορτοκαλιών, από την αρχή της φετινής εμπορικής περιόδου μέχρι τις 22/3/2024, ανέρχεται σε 224.013 τόνους, παρουσιάζοντας μια μείωση κατά -16,9%, έναντι της αντίστοιχης περσινής (2022/2023) που ήταν στους 269.428 τόνους.

Αυτή τη στιγμή, η κρίση της Ερυθράς Θάλασσας ασκεί πίεση στη διεθνή διακίνηση εμπορευμάτων.

Όσον αφορά τον κλάδο των φρούτων, μεγάλες ποσότητες πορτοκαλιών, αποστέλλονταν από την Αίγυπτο προς τις άλλες ηπείρους, ανακατευθύνθηκαν και κατέληξαν στην αγορά της Ευρώπης, με αποτέλεσμα η μεγάλη προσφορά να φέρνει «πιέσεις» στις τιμές.

Περίπου το 20% της παραγωγής της αιγυπτιακής παραγωγής πορτοκαλιών, που είχε προορισμό αγορές στην Ασία, κατευθύνεται στην Ευρώπη.

Το ίδιο πρόβλημα αλλά σε μικρότερο ποσοστό ισχύει και για τα πορτοκάλια από το Μαρόκο.

Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της TAXUD, για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2024, η ΕΕ-27 έχει εισαγάγει 120.984 τόνους πορτοκαλιών, που αντιπροσωπεύει μια αύξηση κατά 46,4% (+38.400 τόνοι) σε σύγκριση με το πρώτο δίμηνο του 2023 και μια αύξηση 75,6% (+52.100 τόνους) σε σχέση με τον μέσο όρο.

Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην άνοδο των εισαγωγών από την Αίγυπτο για δεύτερη συνεχή χρονιά, με το ποσοστό να ανέρχεται σε 55,9% (+40.000 τόνοι) σε σχέση με πέρυσι και 124,8% (+61.900 τόνοι) σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων ετών.

Τα πορτοκάλια που φτάνουν στην Ε.Ε. πρέπει να πληρούν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Για αυτό λέμε ότι χρειάζονται αυξημένοι έλεγχοι στα εισαγόμενα στην Ε.Ε. φρούτα και λαχανικά».

22/03/2024 02:06 μμ

Εκδήλωση στον Δήμο Στυλίδας θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης 27 Μαρτίου από μεγάλο Γαλλικό όμιλο εταιρειών, Έλληνες συνεργάτες & τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για την παρουσίαση του πλαισίου & των πρώτων αποτελεσμάτων πολυετούς έργου για την αειφορία της παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς.
Το τετραετές έργο με το με το Ελληνικό όνομα “KALYTERA” αποτελεί καρπό της συνεργασίας του ομίλου Labeyrie Fine Foods με έδρα τη Γαλλία, κύριος προμηθευτής για τις αγορές Γαλλίας & Βελγίου, με τη Θεσσαλική PVG Hellas. Υλοποιείται από Τμήμα Ελαίας & Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας, Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, σε συνεργασία με πιλοτικές ομάδες παραγωγών από κύριες ελαιοκομικές περιοχές της κεντρικής & βόρειας Ελλάδος, όπως η Στυλίδα, το Πήλιο, η Λάρισα και η Χαλκιδική.
Το έργο στοχεύει στην παροχή τεχνικής βοήθεια για την εφαρμογή φιλο-περιβαλλοντικών ελαιοκομικών πρακτικών βασισμένων σε αγροοικολογικές αρχές. Κύριος στόχος, το να δοθούν μακροπρόθεσμες λύσεις για την μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων & αύξηση της ποιότητας των προϊόντων επιτραπέζιας ελιάς.

«Η εφαρμογή φιλο-περιβαλλοντικών πρακτικών στη γεωργία, είναι πια μονόδρομος» δηλώνει ο Βασίλης Γκισάκης, εντεταλμένος ερευνητής του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Τμήμα Ελαίας & Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας. «Η αγορά, η νέα ΚΑΠ και το ίδιο το περιβάλλον δίνουν σήμα πως αν θέλουμε ο ελαιοκομικός κλάδος να έχει μέλλον πρέπει να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε το φυσικό κεφάλαιο ως κύρια προστιθέμενη αξία των τοπικών προϊόντων. Το “KALYTERA” αποτελεί πολύ καλό παράδειγμα για τους Έλληνες παραγωγούς, σχετικά με το πως μπορούν να βελτιωθούν χωρίς να βάζουν σε ρίσκο την ποιότητα & ποσότητα της παραγωγής τους, καθώς αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες τους ώστε να προσαρμόσουμε κατάλληλα & με “οριζόντιο” τρόπο λήψης αποφάσεων τις πιλοτικές πρακτικές που πραγματοποιούνται».

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει συνάντηση διάφορων εμπλεκόμενων φορέων (επιστήμονες, παραγωγούς, τοπικούς φορείς και εκπρόσωπους του τομέα της μεταποίησης τροφίμων), επίσκεψη σε πιλοτικό ελαιώνα όπου υλοποιούνται οι καινοτόμες δράσεις του έργου καθώς και γευσιγνωσία προϊόντων του LABEYRIE.

22/03/2024 10:59 πμ

Παρά υψηλές τις τιμές στο ελαιόλαδο - που πολλοί τις παρομοιάζουν με πτήσεις αεροπλάνων - τελικά δεν φαίνεται να πάνε καλά τα πράγματα στην ελληνική ελαιοκαλλιέργεια και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.

Τα προβλήματα αυτά αναφέρονται αναλυτικά σε υπόμνημα, που υπέβαλε πρόσφατα ο ΣΕΔΗΚ στο ΥπΑΑΤ, μετά από πρόσκληση του Υπουργού κ. Αυγενάκη, το οποίο επισημαίνει την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελαιοκομία στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα υποβάλλει προτάσεις για την επαναφορά της στην ανοδική πορεία, στην οποία βρισκόταν πριν από μερικά χρόνια.

Τα κυριότερα σημεία του υπομνήματος, το οποίο υπογράφεται από τον πρόεδρο του ΣΕΔΗΚ, Γιώργο Μαρινάκη, Δήμαρχο Ρεθύμνου, έχουν ως εξής:
Κύριε Υπουργέ
Το ΔΣ του ΣΕΔΗΚ, παρά το ότι με τα αρ. 71/14-4-2021, 133/16-12-2021 και 23/16-6-2022 Υπομνήματα του προς ΥπΑΑΤ, έχει ήδη υποβάλλει τις επισημάνσεις του για τα προβλήματα της ελαιοκαλλιέργεια και τις προτάσεις του για αντιμετώπιση τους με τη νέα ΚΑΠ, χωρίς καμιά ανταπόκριση, αποφάσισε ομόφωνα όπως τις επαναφέρει επικαιροποιημένα, με την ελπίδα ότι η νέα ηγεσία του ΥπΑΑΤ θα τις εξετάσει με μεγαλύτερη προσοχή και κατανόηση.

Η στρατηγική αξία και η υποβάθμιση της ελαιοκαλλιέργειας

Η ελαιοκαλλιέργεια στην χώρα μας, η οποία επί χιλιάδες χρόνια είναι άρρηκτα δεμένη με την πολιτιστική, θρησκευτική και οικονομική ζωή των κατοίκων της, εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να έχει ιδιαίτερα υψηλή στρατηγική αξία.
Προσφέρει εισόδημα και απασχόληση άμεσα στο 40% των αγροτικών εκμεταλλεύσεων της χώρας, συμβάλλει σημαντικά στο εξαγωγικό εμπόριο, ενισχύει την επισιτιστική ασφάλεια, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα φυσικό δάσος που με τεράστια θετική συμβολή στην αποτροπή της κλιματικής κρίσης. Συνεπώς συμβάλλει αποφασιστικά στις νέες στρατηγικές της ΕΕ «Από το χωράφι στο τραπέζι» και «Βιοποικιλότητα».
Ωστόσο, παρόλα αυτά, άγνωστο γιατί, χωρίς καμιά επίσημη επιστημονική και πολιτική τεκμηρίωση, η Ελαιοκαλλιέργεια τίθεται υπό εμφανέστατη δυσμένεια και περιθωριοποιείται, στα πλαίσια της ΚΑΠ, με συνέπεια η ελαιοπαραγωγή από το 2005 και μετά, ειδικά στην Κρήτη, να ακολουθεί μια έντονη καθοδική πορεία.

Τα κυριότερα πλήγματα που δέχτηκε η ελαιοκομία, κατά τις τελευταίες ΚΑΠ ήταν:

  • Oι ελαιώνες, ενώ δεν αποτελούν μια απλή εδαφική έκταση, αλλά μια μόνιμη επένδυση, η οποία απαιτεί μόχθους γενεών, εντάχθηκαν αδικαιολόγητα στην Περιφέρεια «Δενδρώδεις» και ενισχύονται με βάση την έκταση που καταλαμβάνουν και όχι με την πραγματική δική τους αξία, η οποία είναι πολλαπλάσια της αξίας του εδάφους.
  • Οι ενισχύσεις που προβλέπονται για τους ελαιοπαραγωγούς είναι αντιστρόφως ανάλογες με τον συνολικό αριθμό τους. Αυτό φαίνεται καθαρά από στοιχεία του ΟΣΔΕ, σύμφωνα με τα οποία οι ελαιοκομικές εκμεταλλεύσεις, ενώ αποτελούν το 40% περίπου του συνόλου των γεωργικών εκμεταλλεύσεων της χώρας, απολαμβάνουν μόνο το 20% περίπου του συνόλου των ενισχύσεων.
  • Οι ενισχύσεις των περίπου 550 εκατ. €, που επί δεκαετίες παρεχόταν μόνο στους ελαιώνες, αφού μειώθηκαν αρχικά σε μόνο 470 εκατ. €, κατανεμήθηκαν στην συνέχεια σε σειρά άλλων δενδρωδών καλλιεργειών, με αποτέλεσμα η ανά στρέμμα αναλογούσα ενίσχυση να μειωθεί μέχρι και 70%.

Οι συνεχείς περικοπές των ενισχύσεων

α) Η ενίσχυση των 152,9 €/στρ που ελάμβαναν κατά μ.ο. οι ελιές, πριν το 2014, στην Κρήτη, με συνεχείς περικοπές (συγκλίσεις) έφτασαν στα 48,5 €/στρ με την προηγούμενη ΚΑΠ και με την τρέχουσα οδηγούνται στα 28 €/στρ., εξισούμενες περίπου με εκείνες των ασκεπών εκτάσεων και βοσκότοπων.
β) Η περικοπή από τις ενισχύσεις των μικρών εκμεταλλεύσεων, που έχουν εκτάσεις κάτω από 4 στρ. ή λαμβάνουν ενισχύσεις χαμηλότερες των 250 ευρώ, η όποια - με δεδομένο ότι η μέση έκταση ελαιώνων ανά ελαιοπαραγωγό στην Κρήτη είναι μόλις 11 στρ. - συνετέλεσε ώστε χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί, άνω του 30% του συνόλου, να τεθούν εκτός ενισχύσεων.

Η άστοχη αναδιανεμητική ενίσχυση

Η αναδιανεμητική ενίσχυση (περί τα 11 €/στρ), η οποία προβλέφθηκε για να εξομαλύνει αδικίες, τελικά εξοστρακίζει από τις ενισχύσεις χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς, αφού η χορήγηση της στις «Δενδρώδεις», στις οποίες η ελιά εντάσσεται, προβλέπεται μόνο για εκμεταλλεύσεις 10 - 40 στρεμμάτων. Έτσι ελαιοκαλλιεργητές με κάτω από 10 στρέμματα στην Κρήτη, όπου ο μέσος κλήρος είναι 11 στρέμματα, αποτελούν την πλειοψηφία, εξοστρακίζονται.
Επομένως η σύγκλιση, για τους συντάκτες των εθνικού σχεδίου της ΚΑΠ, δεν γίνεται με την μείωση των μεγάλων ενισχύσεων και αύξηση των μικρών αλλά με την εξαφάνιση των μικρών.

Τα επικίνδυνα Οικολογικά Σχήματα

Οι πράσινες ενισχύσεις ή τα λεγόμενα «οικολογικά σχήματα» αποτελούν μια άλλη ενίσχυση, η οποία, ενώ μέχρι τώρα παρεχόταν αυτοδίκαια στις ελιές, ως ποσοστό 30% της συνολικής, αφού τηρούν όλες τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις, με την ερχόμενη ΚΑΠ αποτιμούνται σε 35 €/στρ. και θα καταβάλλονται με τήρηση αντιφατικών όρων, που τις καθιστούν όχι μόνο ασύμφορες αλλά και ανασφαλείς από πλευράς ... Δάκου!
Οι ενδιαφερόμενοι γεωργοί για να τύχουν της ενίσχυσης των 35 €/στρ. μεταξύ άλλων πρέπει:
α) Να εφαρμόζουν για τον Δάκο τη μέθοδο της μαζικής παγίδευσης, μέθοδος που δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά ασφαλής και θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τα οικολογικούς αλλά και γενικά όλους τους γύρω από αυτούς ελαιώνες.
β) Να τηρούν Σχέδια Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ), που απαιτούν επί πλέον δαπάνες.

Η εγκατάλειψη των δύσβατων ελαιώνων

Οι παραδοσιακοί ελαιώνες της χώρας, που βρίσκονται σε επικλινείς δύσβατες περιοχές, έχουν τεράστια κοινωνική και περιβαλλοντική αξία.
Λειτουργούν ως ένα φυσικό δάσος που με το αειθαλές φύλλωμά τους αποτελούν ένα μόνιμο και ανέξοδο απορροφητήρα CO2 που λειτουργεί σε ετήσια βάση, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην αποτροπή της κλιματικής κρίσης.
Ωστόσο, έχουν υψηλότερο κόστος καλλιέργειας και χαμηλή παραγωγικότητα, η οποία οδηγεί σε συνεχή εγκατάλειψη και ακαλλιέργεια τους.
Έτσι, καταλαμβάνονται από ζιζάνια που λειτουργούν ως προσάναμμα για την καταστροφή τους από πυρκαγιές, με οδυνηρές συνέπειες στο περιβάλλον, το κλίμα και την διάβρωση του εδάφους!
Οι ελαιώνες αυτοί ήδη στην Ισπανία και πρόσφατα στην Ιταλία εντάσσονται σε ειδικά προγράμματα και ενισχύονται για την διατήρηση και ανάκαμψη.

Προτάσεις του ΣΕΔΗΚ για την ελαιοκομία

O ΣΕΔΗΚ με βάση τα όσα αναφέρθηκαν κατέληξε στο ότι για την ανακοπή και αναστροφή της πτωτικής πορείας της ελαιοκομίας, το ΥπΑΑΤ πρέπει, στα πλαίσια της ΚΑΠ και της Εθνικής πολιτικής, να εξετάσει τις εξής προτάσεις:

Προτάσεις στα πλαίσια της ΚΑΠ:

1. Οι ελαιώνες να ενταχτούν σε χωριστή ειδική κατηγορία ή «αγρονομική περιφέρεια» με το όνομα «Ελαιώνες», μέσα στην οποία οι άμεσες ενισχύσεις θα πρέπει να αυξηθούν στα προ της νέας ΚΑΠ επίπεδα και, αν χρειαστεί, να τεθούν σε πλαίσια μόνο αγρονομικής Περιφερειακής σύγκλισης.
2. Οι παραδοσιακοί ελαιώνες που βρίσκονται σε δύσβατες επικλινείς περιοχές, πρέπει να υποστηριχτούν ιδιαίτερα και να ενταχτούν στις συνδεδεμένες και αναδιανεμητικές ενισχύσεις, ανεξάρτητα από την έκταση τους.
3. Οι μικροί ελαιοπαρα-γωγοί με ελαιώνες κάτω των 4 στρ. και ενισχύσεις κάτω από 250 ευρώ, που έχουν εξαιρεθεί με την προηγούμενη ΚΑΠ, πρέπει να αποκατασταθούν και να υπαχθούν ανεξάρτητα από τη έκταση τους σε ειδικό μέτρο ενιαίας ενίσχυσης 1.000 € ανά εκμετάλλευση, όπως είχε προταθεί αρχικά από θεσμούς της ΕΕ για μικρούς παραγωγούς.
4. Η αναδιανεμητική ενίσχυση για τις ελιές πρέπει να ισχύσει για όλους τους μικρούς παραγωγούς, με εκτάσεις ελαιώνων κάτω από 20 στρ.
5. Στα πλαίσια των οικολογικών σχημάτων πρέπει να ενταχτούν όλοι οι ελαιώνες που προστατεύονται με την «συλλογική κρατική δολωματική δακοκτονία», η οποία, όπως αποδείχτηκε μετά από πολυετείς πειραματισμούς, αποτελεί την πλέον ασφαλή και οικολογική μέθοδο δακοπροστασίας.

Προτάσεις στα πλαίσια της εθνικής πολιτικής:

1. Η διάθεση του ελαιολάδου θα πρέπει να εξυγιανθεί, με θέσπιση μέτρων για τη διάθεση του χύμα με πλειοδοτικούς διαγωνισμούς από όλα τα Συν/κα και ιδιωτικά ελαιοτριβεία, που επιχορηγούνται από Εθνικά η Κοινοτικά προγράμματα.
2. Οι ζημιές από καύσωνες στους ελαιώνες ή και θερμούς ανέμους κατά την άνθηση – καρπόδεση θα πρέπει να τύχουν ασφαλιστικής κάλυψης από τον ΕΛΓΑ, διότι η εξαίρεση τους, με τον ισχύοντα κανονισμό, είναι άδικη και δεν έχει καμία επιστημονική ή αγρονομική βάση.
3. Η συλλογική δολωματική Δακοκτονία, που εφαρμόζεται επί δεκαετίες από το Κράτος, δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί η να καταστεί ανασφαλής, χάρη άλλων ανασφαλών δράσεων. Αντίθετα πρέπει να αναδιοργανωθεί ριζικά, να χρηματοδοτηθεί ανάλογα και να περιφερειοποιηθεί διοικητικά και επιστημονικά.

21/03/2024 05:58 μμ

Συνεχίζονται αλλά με αργούς ρυθμούς οι κοπές πορτοκαλιών με το εμπόριο αυτή την εποχή να μην δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον.

Αν και έχουμε μεγάλες ποσότητες ακόμη Μerlin σε εξέλιξη βρίσκεται η συλλογή στα Lane θα συνεχιστεί για περίπου δύο μήνες και στη συνέχεια τη σκυτάλη θα αναλάβουν τα Βαλέντσια.

Ο κ. Αριστοτέλης Μπακάκης, παραγωγός πορτοκαλιών από το Μάστρο του Μεσολογγίου, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή στην περιοχή κάνουμε κοπές κυρίως πορτοκαλιών ποικιλίας Lane Late. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 28 έως 30 λεπτά το κιλό και για τα καλής ποιότητας μπορεί να φτάσει στα 32 (στην τιμή δεν περιλαμβάνονται τα κοπτικά που κυμαίνονται 7 - 8 λεπτά το κιλό). Από τέλος του μήνα θα ξεκινήσουν δυναμικά και οι κοπές στα Βαλέντσια».

Ο κ. Γεώργιος Κογκόλης, παραγωγός εσπεριδοειδών από την Κατοχή της Αιτωλοακαρνανίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «με αργούς ρυθμούς γίνονται οι κοπές πορτοκαλιών στην περιοχή μας. Στην ποικιλία Lane είμαστε περίπου στο 70% της συγκομιδής, ενώ έχουν ξεκινήσει με μικρές ποσότητες και τα Βαλέντσια. Σαν εικόνα φαίνεται να έχει ένα «πάγωμα» η ζήτηση από τους εμπόρους. Οι τιμές παραγωγού στα Lane αρχίζουν από 28 λεπτά και για καλά μεγέθη και ποιότητα μπορεί να φτάσουν στα 32 λεπτά. Τα Βαλέντσια κυμαίνονται από 20 έως 22 λεπτά. Τα κοπτικά έχουν αυξηθεί και είναι στα 6 λεπτά από 4 που ήταν στο παρελθόν».

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «με μέτριους ρυθμούς γίνονται αυτή την περίοδο οι κοπές πορτοκαλιών κυρίως Lane αλλά και λίγες κοπές στα Βαλέντσια. Οι τιμές παραγωγού αυτή την περίοδο είναι στα 30 λεπτά το κιλό και για τα καλά μεγέθη στα 32 λεπτά.
Πάντως οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και τα πορτοκάλια έχουν καλό χρωματισμό και όλα τα μεγέθη (χοντρά, μέτρια και ψιλά). Μέχρι σήμερα έχει συγκομιστεί το 30 - 40% στην ποικιλία Lane. Μετά τις 10 Απριλίου θα ξεκινήσουν δυναμικά τα Βαλέντσια στην περιοχή.
Εκτός πάντως από το κόστος καλλιέργειας οι παραγωγοί έχουν και το κόστος στα κοπτικά, που σήμερα είναι στα 6 - 7 λεπτά το κιλό, αυξημένα σε σχέση με τα 2 - 3 λεπτά που ήταν στο παρελθόν. Επίσης οι παραγωγοί θα πρέπει να πληρώνουν και το εργόσημο 12%».

O κ. Θωμάς Φάκλαρης, από τον Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου στην Αργολίδα, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «με αργούς ρυθμούς γίνονται αυτή την περίοδο οι κοπές στα Μέρλιν. Έχουν μείνει πίσω αρκετές ποσότητες. Φέτος ξεκίνησαν από καλά επίπεδα οι τιμές παραγωγού στα 37 λεπτά το κιλό (μικτά). Η συνέχεια όμως δεν φαίνεται καλή και όλα δείχνουν ότι πάμε για μια άσχημη χρονιά, με μειωμένο εμπορικό ενδιαφέρον και πτώση στις τιμές. Ευτυχώς μέχρι σήμερα οι τιμές για τα πορτοκάλια που πάνε για χυμό έχουν κρατηθεί στα 20 λεπτά το κιλό».

21/03/2024 01:18 μμ

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για την ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» μεταξύ του βουλευτή της ΝΔ στην Μεσσηνία, Περικλή Μαντά, με την Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών – Τυποποιητών - Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ).

Όλα ξεκίνησαν όταν ο βουλευτής Μεσσηνίας κατέθεσε ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις για το θέμα και την προστασία του ΠΟΠ προϊόντος και η ΠΕΜΕΤΕ εξέδωσε ανακοίνωση επιτιθέμενη στον κ. Μαντά (είχαμε γράψει σχετικό ρεπορτάζ στον ΑγροΤύπο).

Αλλά είχαμε συνέχεια γιατί ακολούθησε η νέα απάντηση του βουλευτή Μεσσηνίας με τον ίδιο να τονίζει πως θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των παραγωγών προστατεύοντας τα συμφέροντά τους.

Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής: «Με πρόσφατη παρέμβασή μου μέσω της Βουλής ζήτησα να ανοίξει ένας νέος διάλογος για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, υπερασπιζόμενος την ευρωπαϊκή νομιμότητα, αλλά πρωτίστως αναδεικνύοντας τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών. Αφορμή ήταν το πρωτοφανές συμβάν, να διακινούνται πράσινες τουρκικές ελιές Καλαμών ως Ελιά Καλαμάτας. Ή, για να το πούμε ξεκάθαρα, «Ελιά Καλαμάτας» και η «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας» και η ελληνική Καλαμών «Ελιά Καλαμάτας» και η πράσινη εισαγόμενη εκ Τουρκίας!

Σε αυτή τη τραγική εξέλιξη, για την οποία προειδοποιούμε εδώ και χρόνια, αντέδρασε η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών - Τυποποιητών, με στόχο διττό και προφανή: Να με πιέσουν να σωπάσω. Αλλά και να ασκήσουν την όποια επιρροή τους εν όψει της απόφασης του ΣτΕ, κατόπιν προσφυγής του ΣΥΜΕΠΟΠ για το θέμα. Στην προσπάθεια, όμως, αυτή η έλλειψη των επιχειρημάτων είναι έκδηλη.

Πρώτον, διότι για πρώτη φορά γίνεται ανοικτή παραδοχή ότι υπάρχει «fake» και μάλιστα εισαγόμενο προϊόν. Και η απάντηση που δίνεται είναι ότι «δεν πειράζει, διότι είναι ποιοτικά υποδεέστερο και ο κόσμος το αναγνωρίζει». Μα είναι δυνατόν να αφήνουμε τον καταναλωτή στο έλεος της παραπληροφόρησης και να υποστηρίζουμε ότι δήθεν είναι σε θέση «να μην την πατήσει»;

Και δεύτερον, πραγματοποιείται και μια ακόμα παραδοχή: ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η Ελιά Καλαμάτας να επανέλθει αποκλειστικά στη ζώνη ΠΟΠ. Και τι ζητούν να πράξουμε; Μα να αποσύρουμε μια κατά τη δική τους εκτίμηση βάσιμη και ουσιαστική προσφυγή, και στη συνέχεια να πάμε στο τραπέζι του διαλόγου!

Ας μη ματαιοπονούν οι συγγραφείς αυτής της ανακοίνωσης. Ας μην προσπαθούν να τρομοκρατήσουν με δήθεν “απώλεια 100.000 τόνων”. Και ας μην εγκαλούν ένα βουλευτή του ελληνικού Κοινοβουλίου, όταν αποκαλύπτονται οι πραγματικοί σκοποί και οι σχεδιασμοί τους.

Διότι με την καταστρατήγηση της προστασίας του ΠΟΠ, ζημιωμένοι βγαίνουν μόνο οι Έλληνες παραγωγοί, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φθιώτιδας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας, την ώρα που οι εισαγωγές «Kalamata Olives» καλά κρατούν.

Και ωφελούμενοι είναι μόνο οι ξένοι και οι έμποροι, με την ονομασία να αποτελεί ουσιαστικά το «δούρειο ίππο» για τη «χύμα» διακίνηση επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών, από όπου κι αν προέρχεται, και στην πιο συμφέρουσα τιμή για το διακινητή.

Απέναντι στα συμφέροντα, η θέση μας είναι πάντα σαφής και ξεκάθαρη:

  • Θωράκιση του ΠΟΠ και απόλυτη τήρηση της ευρωπαϊκής νομιμότητας
  • Διεύρυνση της ζώνης ΠΟΠ και σε άλλους νομούς.
  • Εκσυγχρονισμός των προδιαγραφών του ΠΟΠ.
  • Θέσπιση νέων ΠΓΕ, προς όφελος κάθε Έλληνα παραγωγού επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών.

Θεσμικά, νόμιμα και καθαρά».

Στην συνέχεια η ΠΕΜΕΤΕ, στις 20 Μαρτίου, εξέδωσε νέα ανακοίνωση απάντηση στον βουλευτή, στην οποία αναφέρει τα εξής:
«Aκόμα μία φορά ο κύριος Μαντάς, ο οποίος μέχρι χθες εξέφραζε την πρόθεσή του να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου με στόχο την εξεύρεση κοινής πορείας για το προϊόν της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών/Καλαμάτα, επιδίδεται σε προσωπική επίθεση εις βάρος της ΠΕΜΕΤΕ, με απαράδεκτες και άκρως συκοφαντικές δηλώσεις και υπονοούμενα εις βάρος της Ένωσης και για τους δήθεν υποκρυπτόμενους και αφανείς σκοπούς της.
Επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματός μας».

Για να ακολουθήσει νέα ανακοίνωση από την πλευρά του βουλευτή της ΝΔ, η οποία αναφέρει τα εξής:
«Όσες προσωπικές επιθέσεις κι αν δεχθώ από την Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών Επιτραπέζιας Ελιάς υπερασπιζόμενος το ορθό και το δίκαιο, να έχουν υπόψη τους ότι δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να κάνω πίσω.
Δεν πρόκειται ποτέ να πάψω να υπερασπίζομαι τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα του Έλληνα παραγωγού και οι φωνές υπεράσπισης της νομιμότητας και της κανονικότητας δεν μπορούν να φιμωθούν.
Το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας αποτελεί άυλη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας και είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς προγόνων μας, οι οποίοι με πολύ κόπο, μόχθο και μεράκι καλλιεργούσαν το προϊόν και το παρέδωσαν στις επόμενες γενιές να το διαχειριστούν. Είναι χρέος μας να το διαφυλάξουμε και να το προασπίσουμε από κάθε προσπάθεια υπονόμευσης και καταστρατήγησής του.
Να ξέρουν λοιπόν ότι με κάθε απειλή ή εκφοβισμό που εξαπολύουν, το μόνο που καταφέρνουν είναι να ενισχύουν την αποφασιστικότητά μου!».

19/03/2024 11:51 πμ

Καμία προστασία για την ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» αναφέρει σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ κ. Περικλής Μαντάς, το προϊόν δεν κινδυνεύει από τους Τούρκους αλλά από τους Μεσσήνιους του απαντά η ΠΕΜΕΤΕ.

Την επιτακτική ανάγκη να ανοίξει εκ νέου και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς το ζήτημα της ονομασίας για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, ανέδειξε με νέα του παρέμβαση μέσω της Βουλής ο βουλευτής Μεσσηνίας, Περικλής Μαντάς, στον απόηχο της εμφάνισης τουρκικών προϊόντων πράσινων και μαύρων επιτραπέζιων ελιών με την επωνυμία «ελιές Καλαμάτας», κατά τη διεθνή έκθεση αγροτικών προϊόντων Food Expo, η οποία πραγματοποιήθηκε, στις αρχές Μαρτίου, στην Αθήνα.

Στην ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Μαντάς είναι εμφανής η δυσαρέσκεια του βουλευτή για αυτές τις εξελίξεις, τις οποίες συνδέει άμεσα με την απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να καταχωρίσει τον όρο «Καλαμάτα» ως συνώνυμο της ποικιλίας επιτραπέζιας ελιάς «Καλαμών». Όπως σημειώνει μάλιστα ο βουλευτής, «με τον τρόπο αυτό δόθηκε σε κάθε προϊόν της ποικιλίας η δυνατότητα χρήσης ενός προστατευόμενου όρου, ο οποίος όφειλε να χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο από τα ΠΟΠ προϊόντα, τα οποία, ως γνωστόν, ακολουθούν πολύ συγκεκριμένες και αυστηρές προδιαγραφές», κάνοντας παράλληλα λόγο για «φθηνή και κοντόφθαλμη εκχώρηση μιας προστατευόμενης εθνικής ονομασίας».

Επίσης, αναφέρει ότι είχε προειδοποιήσει επανειλημμένως για τις επιπτώσεις αυτής της απόφασης, κάνοντας χρήση πληθώρας κοινοβουλευτικών μέσων, χωρίς όμως ουδέποτε να λάβει, όπως σημειώνει, «πειστικές ή ικανοποιητικές απαντήσεις».

Κατά τον κ. Μαντά, με την επιλογή αυτή «όχι μόνο υπονομεύθηκαν οι προσπάθειες για επέκταση της ζώνης ΠΟΠ σε όμορους νομούς της Μεσσηνίας και ακυρώθηκαν στην πράξη οι ενέργειες για τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό των προδιαγραφών του ΠΟΠ, αλλά κυρίως καταστρατηγήθηκε η θωράκιση της επωνυμίας ΠΟΠ απέναντι σε ξένα προϊόντα», ενώ πλέον έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες ώστε τα προϊόντα αυτά «να κάνουν ευρεία και ανεξέλεγκτη χρήση μιας καθ’ όλα προστατευόμενης ονομασίας, ακόμα και εντός της Ε.Ε.».

Ο κ. Μαντάς ζητά να ενημερωθεί για το σχεδιασμό του υπουργείου υπό το φως των νέων εξελίξεων για την προστασία της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας, καταθέτοντας εκ νέου την πρότασή του για «ανοικτό και ειλικρινή διάλογο», με τη συμμετοχή όλων των πλευρών και με στόχο την κατάρτιση μιας κοινά αποδεκτής και ολοκληρωμένης εθνικής λύσης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΕΜΕΤΕ αναφέρει τα εξής:

«Ο Παρθενώνας είναι Ελλάδα και έτσι είναι καταχωρημένος στην συνείδηση των πολιτών του κόσμου. Έτσι ακριβώς και το kalamata olives είναι καταχωρημένο στην συνείδηση της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και του καταναλωτή, ως ένα από τα πιο εμβληματικά ελληνικά προιόντα. Η μοναδική ποιότητα του προϊόντος που προσδίδει η ελληνική γη μαζί με τις ατέρμονες προσπάθειες δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων ελαιοκαλλιεργητών και δεκάδων μεταποιητικών/εξαγωγικών επιχειρήσεων επιτραπέζιων ελιών από όλη την χώρα, συνέβαλαν σε αυτή την θεαματική εξαγωγική επίδοση τα τελευταία 100 χρόνια. Οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές.

Το προϊόν ΔΕΝ κινδυνεύει από κανένα ποιοτικά υποδεέστερο «fake» προϊόν, Τουρκίας κ.λ.π. που εμφανίσθηκε αποδεδειγμένα από το 2006 και η αγορά δείχνει να μην εμπιστεύεται τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. Κινδυνεύει όμως από το γεγονός ότι αυτό το μοναδικό προϊόν έχει συρθεί επίμονα στην αίθουσα των δικαστηρίων με απαίτηση την Ακύρωση Αποφάσεων δύο Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης, από δύο διαφορετικές κυβερνήσεις του δημοκρατικού τόξου.

Κινδυνεύει από μία ενδεχόμενη αλλά απευκταία απόφαση του ΣτΕ που θα αποκλείσει την χρήση του ονόματος kalamata για την εθνική ετήσια παραγωγή των 100.000 τόνων και θα την περιορίσει μόνο στους 1.500 τόνους της οριοθετημένης ζώνης του προιόντος ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/ PDO «Elia Kalamatas». Τότε μόνο θα ανοίξουμε διάπλατα τις πόρτες της διεθνούς αγοράς στους επίδοξους ανταγωνιστές μας. Είναι σαν να γκρεμίζουμε τον Παρθενώνα με τα δικά μας χέρια.

Η πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Μαντά στο Κοινοβούλιο έχει εσφαλμένο προσανατολισμό.

Εστιάζει μεταφορικά και κυριολεκτικά στο «δένδρο» (Π.Ε. Μεσσηνίας) και ΑΓΝΟΕΙ το «δάσος» (την Ελλάδα), στοχεύοντας ένα κλάδο δυναμικό που έχει προσφέρει τα μέγιστα στον τομέα των εξαγωγών και στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας και που έχει οδηγηθεί πολλές φορές σε απόγνωση από λάθος επιλογές τις τελευταίες δεκαετίες.

Αλλά το σημαντικότερο σε αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή είναι ότι δίνει -εν αγνοία; ή επί τούτου;- εσφαλμένα μηνύματα προς το Κοινοβούλιο, τους φορείς, τους ΘΕΣΜΟΥΣ και την κοινωνία.

Απευθυνόμενοι στον κ. Μαντά, αλλά και σε κάθε άλλον φορέα της Π.Ε. Μεσσηνίας τους καλούμε να αποδείξουν ότι ενδιαφέρονται πραγματικά και όχι προσχηματικά για το εθνικό μας προϊόν, αποσύροντας άμεσα την Αίτηση Ακύρωσης της «Απόφασης Γεωργαντά».

Έτσι μόνο θα εκλείψει το καθεστώς αβεβαιότητας που ταλανίζει τις ελληνικές εξαγωγές τα τελευταία 20 χρόνια και την αμέσως επόμενη ημέρα καλόπιστα όλοι οι φορείς να συνεργαστούμε, και κάτω από μία διευρυμένη γεωγραφική ομπρέλα που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον τις Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας - που καλύπτουν πλέον του 90% της εθνικής ετήσιας παραγωγής - να μπορέσουμε το Kalamata olives που είναι αναγνωρισμένο στην διεθνή αγορά ως ελληνικό προϊόν να το κατοχυρώσουμε και νομικά με τον πιο εμφατικό τρόπο.

Έτσι μόνο θα υπηρετήσουμε το Εθνικό μας Προϊόν, έτσι μόνο θα υπηρετήσουμε το Εθνικό συμφέρον. Οτιδήποτε διαφορετικό είναι προς εξυπηρέτηση τοπικών εμμονικών συμφερόντων και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Ιδού η Ρόδος...».

19/03/2024 09:51 πμ

Η στήριξη του αγροτικού τομέα της Εύβοιας γίνεται μέσω της ΚΑΠ και μέσω τομεακών και επιχειρησιακών προγραμμάτων, όπως για τους μελισσοκόμους και τους συκοπαραγωγούς. Αυτό απαντά το ΥπΑΑΤ στην Βουλή σε ερώτηση βουλευτών της Νέας Αριστεράς

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την ενίσχυση των συκοπαραγωγών, το YπΑAT υποστηρίζει ότι στηρίζει και προωθεί τον τομέα των οπωροκηπευτικών, συμπεριλαμβανομένων και των σύκων, μέσω των Οργανώσεων Παραγωγών. Στη νέα ΚΑΠ (2023-2027) και το Στρατηγικό Σχέδιο που θα υλοποιηθεί, στις τομεακές παρεμβάσεις των οπωροκηπευτικών, οι Οργανώσεις Παραγωγών, μέσω των επιχειρησιακών τους προγραμμάτων, θα περιλαμβάνουν υποχρεωτικά σε ποσοστό 2%, δράσεις που έχουν στόχο την έρευνα περί των βιώσιμων μεθόδων παραγωγής και ανάπτυξή τους, συμπεριλαμβανομένων της ανθεκτικότητας έναντι των επιβλαβών οργανισμών και του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και της προσαρμογής σε αυτήν, των καινοτόμων πρακτικών και των τεχνικών παραγωγής που ενισχύουν την οικονομική ανταγωνιστικότητα και δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη αγορών. Επισημαίνεται ότι στην Εύβοια, εν προκειμένω, υπάρχει μία Οργάνωση Παραγωγών με αναγνωρισμένο προϊόν τα σύκα, η «Ο.Π. ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗ», η οποία και υλοποιεί τριετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, με το ύψος δαπανών για το έτος 2024 να ανέρχεται σε 85.884 ευρώ.

Επιπρόσθετα, το ΥΠΑΑΤ λαμβάνει μέτρα και για τη στήριξη των κτηνοτρόφων, συμπεριλαμβανομένων και των μελισσοκόμων. Βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και των αγροτικών περιοχών της χώρας αποτελεί το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ύψους 14 δισ. ευρώ για την περίοδο 2023-2027. Στον τομέα της μελισσοκομίας, τα περισσότερα από τα μέτρα του τομεακού προγράμματος ενίσχυσης της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου (2020 – 2022) υφίστανται και στο εγκεκριμένο 2023 - 2027, ενώ κάποια από αυτά αναπτύσσονται και εξελίσσονται περαιτέρω. Ο συνολικός προϋπολογισμός για τα έτη 2023 έως 2027 ανέρχεται σε 61.626.450 € (12.325.290 € ετησίως). Το ποσό αυτό θα καλυφθεί κατά 50% από Ενωσιακούς πόρους και κατά 50% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (εθνικοί πόροι).

Στον σχεδιασμό του ΥπΑΑΤ για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα σε πληττόμενες περιοχές, όπως η Βόρεια Εύβοια, περιλαμβάνεται η αξιοποίηση πόρων, ύψους 2 δις ευρώ, οι οποίοι κατευθύνονται σε σημαντικές μεταρρυθμιστικές αναπτυξιακές δράσεις με ισχυρό περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο.

Το πακέτο αυτό, το οποίο έχει εγκριθεί από την ΕΕ, περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:

  • Νέοι Γεωργοί, με 420 εκατ. ευρώγια την ηλικιακή αναδιάρθρωση του παραγωγικού δυναμικού της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Στο μέτρο διατέθηκαν επιπλέον 107 εκατ. ευρώγια την ικανοποίηση του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε, ενώ, με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εγκρίθηκαν επιπλέον πόροι 81 εκατ. € για την ένταξη του συνόλου των 2.200 επιλαχόντων της συγκεκριμένης πρόσκλησης.
  • Σχέδια Βελτίωσης για την παραγωγική αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα, με αρχικό προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώκαι δυνατότητα υπερδέσμευσης στα 230 εκατ. ευρώ. Μετά και την παράταση που χορηγήθηκε με απόφαση του ΥπΑΑΤ, εκδηλώθηκε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς υποβλήθηκαν 6.901 αιτήσεις στήριξης, με συνολικό προϋπολογισμό προτεινόμενων επενδύσεων 704 εκατ. ευρώ και αιτούμενη δημόσια δαπάνη 403 εκατ. ευρώ περίπου.
  • Νέα ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία, με 21,5 εκατ. ευρώγια τη διευκόλυνση της πρόσβασης των παραγωγών σε ρευστότητα με ευνοϊκούς όρους. Προστέθηκαν επιπλέον πόροι, της τάξης των 40 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας τη συνεισφορά του ΠΑΑ στα 61,5 εκατ. ευρώ.
  • Μικρά εγγειοβελτιωτικά αρδευτικά έργα υποδομής, με 40 εκατ. ευρώγια την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη χρήση του αρδευτικού νερού, καθώς και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το μέτρο προκηρύχθηκε και μετά από χορήγηση πρόσθετης υπερδέσμευσης, εγκρίθηκαν έργα, ύψους 240 εκατ ευρώ. Αγροτική Οδοποιία, με 43 εκατ. ευρώγια τη βελτίωση της προσβασιμότητας στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, τη μείωση του κόστους μεταφοράς, καθώς και την ταχύτερη και ασφαλέστερη διακίνηση ευπαθών προϊόντων. Στο μέτρο διατέθηκαν επιπλέον 97 εκατ. ευρώ για την ικανοποίηση του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε.
  • Ενίσχυση της ποιότητας στην παραγωγή, με 41 εκατ. ευρώγια την αύξηση της προστιθέμενης αξίας στρατηγικής προτεραιότητας προϊόντων, όπως το βαμβάκι και τη βελτίωση της εξωστρέφειάς τους. Το μέτρο προκηρύχθηκε και πρόσφατα ολοκληρώθηκε και η υποβολή των αιτήσεων ενίσχυσης από τους υποψηφίους.

Τέλος, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πρόσφατων θεομηνιών, προβλέπεται το Μέτρο 5.2 «Επενδύσεις αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται στο γεωργικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, και πάγιο από φυσικά φαινόμενα, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και καταστροφικά γεγονότα», μέσω του οποίου παρέχεται στήριξη στους παραγωγούς (φυσικά και νομικά πρόσωπα, συνεταιρισμούς) και λοιπούς φορείς (ΤΟΕΒ) να αποκαταστήσουν το παραγωγικό δυναμικό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων τους (γεωργικές καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο και υποδομές). Η ένταση ενίσχυσης για τις εν λόγω επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις ανέρχεται έως 100%. Το Μέτρο διαθέτει πόρους της τάξης των 45 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη και την ευθύνη εφαρμογής του έχει αναλάβει ο ΕΛΓΑ. Ήδη, ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η ενεργοποίηση του συγκεκριμένου Μέτρου για την αγορά ζωικού κεφαλαίου, καθώς και τη χρηματοδότηση δημιουργίας νέων σταβλικών εγκαταστάσεων, ενώ υπογράφηκε και η σχετική Υπουργική Απόφαση.

15/03/2024 05:01 μμ

Από τα τέλη Ιανουαρίου έχουν μειωθεί οι κοπές λεμονιών γιατί δεν υπάρχει κανένα εμπορικό ενδιαφέρουν ούτε για εξαγωγή ούτε για την εγχώρια αγορά. Αυτή η εικόνα στην αγορά παραμένει μέχρι σήμερα και φέρνει απόγνωση στους παραγωγούς.

Ο κ. Κώστας Δεληγιάννης, παραγωγός από την περιοχή Αιγιαλείας, δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «τα προβλήματα ξεκίνησαν μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων με την ζήτηση να μειώνεται απότομα. Όταν ξεκίνησε η συγκομιδή ποικιλίας Μαγληνό όσοι παραγωγοί είχαν κρατήσει λεμόνια Ιντερντονάτο τους έμειναν απούλητα. Στην συνέχεια δεν έχουμε κανένα εμπορικό ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να έχουν «παγώσει» οι κοπές.

Αυτή την εποχή έχουμε λεμόνια ποικιλίας Μαγληνό. Ζημιές λόγω καιρικών συνθηκών δεν είχαμε αλλά ο ήπιος χειμώνας δημιούργησε προβλήματα φυτοπροστασίας και αυξήθηκε το κόστος.

Επίσης οι παραγωγοί δεν έκαναν κοπές, αφού δεν μπορούσαν να πουλήσουν τα λεμόνια σε τόσο χαμηλή τιμή αλλά και δεν είχε ζήτηση από τους εμπόρους, με αποτέλεσμα να μεγαλώσουν τα μεγέθη και σήμερα να είναι μη εμπορεύσιμα.

Όταν έχουμε μειωμένη ζήτηση έχουμε και μιζέρια. Οι έμποροι ζητούν καλές ποιότητες και με το ζόρι δίνουν τιμές στα 30 λεπτά το κιλό, ενώ προσπαθούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες να βγαλουν μη εμπορεύσιμες.

Από την άλλη οι καταναλωτές πληρώνουν στην λιανική 0,80 έως 2 ευρώ το κιλό για τα λεμόνια. Άλλες χρονιές αυτή την εποχή είχαμε καλή ζήτηση στα λεμόνια αλλά φαίνεται τώρα ότι η αγορά κάθισε και αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα οι καταναλωτές».

Ο κ. Δημήτρης Μπούρμπουλας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ξυλοκάστρου και καλλιεργητής λεμονιών, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τα πράγματα είναι τραγικά για τους παραγωγούς. Δεν υπάρχει ζήτηση και οι τιμές έχουν παγώσει στα 30 λεπτά το κιλό για τα καλής ποιότητας λεμόνια. Δεν υπάρχει ζήτηση από τους εμπόρους και θέλουν μόνο καλής ποιότητας λεμόνια.

Αυτή την εποχή έχουμε Μαγληνά και τα Καρυστινά λεμόνια. Σε αντίθεση με τα πορτοκάλια δεν έχουμε ζήτηση φέτος ούτε για χυμό, με τις τιμές να είναι στα επίπεδα των 7 λεπτών το κιλό. Με αυτές τις συνθήκες δεν αξίζει να ασχοληθούν οι παραγωγοί με την καλλιέργεια γιατί δεν βγάζουν εισόδημα.

Η παραγωγός από το Ξυλόκαστρο, Αικατερίνα Γκινοπούλου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «οι τιμές είναι καθηλωμένες στα 18 έως 30 λεπτά. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον στην εγχώρια αγορά ούτε έχουμε ροές στις εξαγωγές. Το τελευταίο διάστημα δεν έχω κάνει καθόλου κοπές με αυτή την εικόνα που έχει η αγορά».

15/03/2024 02:32 μμ

Κλειστά κρατά τα χαρτιά του το ΥπΑΑΤ για την ακαρπία της ελιάς του 2023.

Μέχρι σήμερα η ηγεσία του ΥπΑΑΤ έχει ανακοινώσει ότι έχει προβεί:

  • σε συναντήσεις με ομολόγους της υπουργούς των χωρών του Νότου της ΕΕ, κυρίως της Ιταλίας και της Ισπανίας που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα για τον συντονισμό των ενεργειών σε επίπεδο ΕΕ και
  • στις πρώτες ενέργειες, αρχής γενομένης από την καταγραφή των ζημιών στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας για τις περαιτέρω ενέργειες.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το αίτημα που έχει κατατεθεί στην ΕΕ θα αφορά τις δενδροκαλλιέργειες και τα προβλήματα που υπήρξαν λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Για την ελαιοκαλλιέργεια εκτιμούμε ότι θα καταβληθεί μια οριζόντια αποζημιώση, με μια διαφοροποίηση στην ενίσχυση προς τις επιτραπέζιες ελιές που θα είναι πιο αυξημένη σε σχέση με τις λαδοελιές. Αν υπάρχει διαφοροποίηση της αποζημίωσης ανάλογα το ποσοστό ζημιάς τότε αναμένεται να υπάρξουν «πολιτικές» πιέσεις στην κάθε περιοχή.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών κ. Θανάσης Χαλάτης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «τις αποφάσεις αναμένεται να τις πάρουν στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που θα γίνει στις 26 Μαρτίου 2024. Εμείς θα ζητήσουμε συνάντηση από τον κ. Αυγενάκη τον Απρίλιο να μας ενημερώσει επίσημα για το τι θα συμβεί. Πάντως κάθε περιοχή στην χώρα μας έχει διαφορετικό ποσοστό ζημιάς στην παραγωγή ελιάς, με την Χαλκιδική να έχει το μεγαλύτερο. Θα πρέπει κάθε περιοχή ελαιοκαλλιέργειας να έχει φτιάξει μελέτη για το μέγεθος ζημιάς της ζημιάς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ».

Πάντως το ΥπΑΑΤ απέφυγε να απαντήσει για ακόμη μια φορά ξεκάθαρα στην Βουλή για το θέμα της ακαρπίας. Σε ερώτηση της βουλευτή Άρτας, Όλγας Γεροβασίλη, για την ακαρπία της ελιάς και την κραυγή αγωνίας των ελαιοπαραγωγών, το ΥπΑΑΤ επιχειρεί να απαντήσει αλλά στην ουσία δεν δίνει απάντηση.

Όπως αναφέρει η κ. Γεροβασίλη, «δυστυχώς για τους ελαιοπαραγωγούς, το ΥπΑΑΤ, στη συνημμένη από 13/13/2024 απάντησή του, απλά περιορίζεται να αναφέρει ότι «η ακαρπία δεν καλύπτεται ασφαλιστικά». Στα ερωτήματά μας, λοιπόν, αν θα ληφθούν μέτρα για την ικανοποίηση των αιτημάτων των ελαιοπαραγωγών, ποια μέτρα θα είναι αυτά, ώστε να κλείσει η ψαλίδα τιμών από το χωράφι στο ράφι και αν θα αναπληρωθεί το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών από de minimis ή κρατικές επιχορηγήσεις, καθώς φαίνεται οι απαντήσεις της Κυβέρνησης είναι αρνητικές. Στην απάντησε χωρίς να απαντήσει το ΥπΑΑΤ για την ακαρπία της ελιάς στην Άρτα».

Διαβάστε την απάντηση του ΥπΑΑΤ (εδώ)

14/03/2024 02:16 μμ

Πραγματοποιήθηκε, στις 13/3/2024, στα γραφεία του ΣΕΒΕ στην Θεσσαλονίκη, υβριδικά η 3η Γενική Συνέλευση της «Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου» (ΕΔΟΑ).

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν θέματα ποιότητας, εμπορίας, διακίνησης και εισόδου ακτινιδίων σε αγορές τρίτων χωρών, πολιτογράφησης ακτινιδίων από χώρες όπως το Ιράν ως ελληνικών, καθώς και το διαχρονικό πρόβλημα της πρόωρης συγκομιδής και της παράνομης διακίνησης ατυποποίητων ακτινιδίων, ιδίως στις γειτονικές χώρες της ΕΕ που πλήττουν την καλή φήμη του ελληνικού ακτινιδίου στις διεθνείς αγορές και τους αξιόπιστους παραγωγούς και τις συνεπείς επιχειρήσεις τυποποίησης και διακίνησης ακτινιδίου.

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος απαιτείται η λήψη αποτελεσματικών μέτρων από τις αρμόδιες Αρχές, με συστηματικούς ελέγχους τόσο στο χωράφι, όσο και στις εγκαταστάσεις των τυποποιητικών επιχειρήσεων και στους συνοριακούς σταθμούς της χώρας και η αυστηρή εφαρμογή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΔΟΑ, η φετινή παραγωγή ακτινιδίου της χώρας κυμάνθηκε στους 240.000 τόνους, ενώ η εμπορική περίοδος 2023-2024 βρίσκεται προς ολοκλήρωση, με τον ανταγωνισμό από άλλες χώρες, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την ανεξέλεγκτη αύξηση των φυτεύσεων και αντίστοιχα της παραγωγής στην Ελλάδα χωρίς μέτρα για έλεγχο ως προς τη διατήρηση υψηλών standards στο προϊόν και στρατηγική για την προώθησή του στις ξένες αγορές να αποτελούν τις προκλήσεις για το μέλλον. Ιδιαίτερα τονίστηκε η στροφή κορυφαίων παραγωγών χωρών όπως η Νέα Ζηλανδία στο κίτρινο ακτινίδιο που για τα επόμενα τουλάχιστον χρόνια φαίνεται να αποτελεί ένα premium προϊόν που διασφαλίζει σε παραγωγούς και εμπόρους υψηλότερες τιμές.

Ιδιαίτερα σημαντική για την χώρα μας ως δεύτερη παραγωγός στον κόσμο σε ακτινίδια είναι η ανάληψη από την ΕΔΟΑ της διοργάνωσης της κορυφαίας εκδήλωσης του κλάδου διεθνώς, τoυ 43rd IKO Convention (2024) στην Άρτα στις 23-25.09.2024.

Σε αυτή συμμετέχουν αντιπροσωπείες των σημαντικότερων παραγωγών χωρών - και συγκεκριμένα, πέραν της Ελλάδας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ιταλίας, της Χιλής, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και των ΗΠΑ – οι οποίες ενημερώνονται για τα στοιχεία παραγωγής ανά χώρα και συζητούν για ζητήματα βιοασφάλειας και τις προοπτικές του κλάδου.

Λίγα λόγια για την ΕΔΟΑ

Η ΕΔΟΑ συστάθηκε το 2020 ως Αστική Εταιρία Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα (ΑΜΚΕ) σε συνέχεια της πρωτοβουλίας αντιπροσωπευτικών παραγωγών και τυποποιητών/διακινητών υπό τον συντονισμό και την υποστήριξη του ΣΕΒΕ-Συνδέσμου Εξαγωγέων, για ίδρυση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου.

Στην ΕΔΟΑ - που τελεί υπό αναγνώριση από το ΥΠΑΑΤ - συμμετέχουν, πέραν του ίδιου του ΣΕΒΕ, 23 παραγωγοί και τυποποιητές-διακινητές που εκπροσωπούν σημαντικό ποσοστό της εγχώριας παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας-διακίνησης ακτινιδίου. Πρόεδρος του πενταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου της είναι ο Χρήστος Κολιός, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της «ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΛΙΟΥ ΑΒΕΕ», Μέλος ΔΣ ΣΕΒΕ.

12/03/2024 03:13 μμ

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (Εθνική ΔΟΕΠΕΛ) απαντά στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ένωση Μεσσηνίας» για την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ.

Θυμίζουμε σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ένωση Μεσσηνίας» ανακοίνωσε ότι προχωρά στην καταχώριση και στο Διεθνές Μητρώο της Πράξης της Γενεύης, της Συμφωνίας της Λισαβόνας, της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) «Ελιά Καλαμάτας», με σχετική αίτηση του και την αντίστοιχη καταβολή των απαιτούμενων τελών.

Συγκεκριμένα η ΔΟΕΠΕΛ αναφέρει τα εξής:

«Είναι σαφές, όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει, ότι ουδείς αντιμάχεται ή προσπαθεί να καταργήσει-καταστρατηγήσει το προϊόν ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas».

Άλλωστε όπως είναι γνωστό, η Aπόφαση 1773/251445/2.9.2022 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αποκαλούμενη και «Απόφαση Γεωργαντά», η οποία έλυσε τον γόρδιο δεσμό της κατοχύρωσης των εξαγωγών του 99,7% των εξαγόμενων ελληνικών επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας «Καλαμών/Καλαμάτα» της χώρας (80.000+ τόνοι), αυξάνοντας το εθνικό προϊόν κατά +250 εκατ. ευρώ, δεν εμποδίζει ούτε κατ’ ελάχιστο τη διακίνηση και τις εξαγωγές του προϊόντος με την εμπορική ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas».

Ωστόσο πρέπει να αναφέρουμε ότι το εν λόγω ΠΟΠ δεν παρουσιάζει καμιά απολύτως εξαγωγική δυναμική.

Ειδικότερα, η μεγαλύτερη ποσότητα που εξήχθη από το 1996 που αναγνωρίστηκε μέχρι σήμερα, δεν έχει ξεπεράσει τους 247 τόνους ή το 0,30% των ελληνικών εξαγωγών της ποικιλίας «Καλαμών/Καλαμάτα» με την εμπορική ονομασία «Kalamata olives» (+80.000 τόνοι).

Επομένως δεν είναι καθόλου κατανοητό από το παραπάνω άρθρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας» ποιο είναι το συμφέρον όλων αυτών που απεργάζονται τη δήθεν κατάργηση - καταστρατήγηση του ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas», μιας ονομασίας που δεν πουλάει!!!

Η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ αντιμετωπίζει και τους δύο εμπορικούς τύπους των επιτραπέζιων ελιών Kalamata olives και ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας/PDO Elia Kalamatas, ως εθνικά προϊόντα, ανάλογα βέβαια με την σπουδαιότητα που παρουσιάζει ο κάθε ένας εμπορικός τύπος:

1. Εμπορικός τύπος μ ε την ονομασία Kalamata olives των επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας του δέντρου Καλαμών/Καλαμάτα: που παράγεται σε όλες τις παραγωγικές Π.Ε. της χώρας, καθιερωμένος στην παγκόσμια αγορά από το 1930 και θεσμοθετημένος στην Ελλάδα ως υποχρεωτική εμπορική ονομασία με το Βασιλικό Διάταγμα 10/1954 και το Προεδρικό Διάταγμα 221/1979:
+110.000 τόνοι ελαιόκαρπος της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα από όλη την χώρα συλλέγονται από:
+27.000 γεωργικές εκμεταλλεύσεις από όλη τη χώρα και οδηγούνται στην μεταποίηση για την παρασκευή του εμπορικού τύπου με την ονομασία «Kalamata olives» από:
+150 σύγχρονες μεταποιητικές/εξαγωγικές επιχειρήσεις από όλη τη χώρα ο ι οποίες παρασκευάζουν συνολικά:
+90.000 τόνους έτοιμο προς κατανάλωση προϊόν από όλη τη χώρα, εκ των οποίων:
+80.000 τόνοι αξίας +250 εκατ. ευρώ εξάγονται με την εμπορική ονομασία Kalamata olives σε:
+100 χώρες και
10.000 τόνοι καταναλώνονται στην Ελληνική αγορά

2. Εμπορικός τύπος με την ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas» των επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας του δέντρου «Καλαμών/ Καλαμάτα»: που παράγεται και μεταποιείται μέσα στην οριοθετημένη ζώνη της Π.Ε. Μεσσηνίας (ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ) και που αναγνωρίσθηκε το 1996.
300 τόνοι ελαιόκαρπος της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα από την οριοθετημένη ζώνη/προέλευση (Π.Ε. Μεσσηνίας), συλλέγονται από
γεωργικές εκμεταλεύσεις της οριοθετημένης ζώνης της Π.Ε. Μεσσηνίας και οδηγούνται στην μεταποίηση για την παρασκευή του εμπορικού τύπου με την ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas» από:
1 ή 2 σύγχρονες μεταποιητικές/εξαγωγικές επιχειρήσεις της Π.Ε. Μεσσηνίας οι οποίες παρασκευάζουν συνολικά:
277 τόνους (η καλύτερη επίδοση των τελευταίων ετών) έτοιμο προς κατανάλωση προϊόν με την εμπορική ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas» από την Π.Ε. Μεσσηνίας εκ των οποίων:
247 τόνοι αξίας, έως 1 εκατ. ευρώ, εξάγονται με την εμπορική ονομασία PDO «Elia Kalamatas» από την Π.Ε. Μεσσηνίας
42 χώρες και
30 τόνοι πωλούνται στην Ελληνική αγορά με την εμπορική ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας».

Μετά τα παραπάνω διαχειριστικά στοιχεία προκύπτει εύλογα το ερώτημα:

Δεν είναι παράξενο κάποιοι λίγοι Μεσσήνιοι εκπρόσωποι να επιχειρούν τόσα χρόνια, από το 1996, με Διοικητικά μέτρα να σταματήσουν τις εξαγωγές οι οποίες σήμερα ανέρχονται στους +80.000 τόνους ελληνικών επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας «Καλαμών/Καλαμάτα» με την εμπορική ονομασία «Kalamata olives», καθιερωμένη στην παγκόσμια αγορά από τ ο 1930, για να εξάγουν σήμερα 200 τόνους προϊόν, με την εμπορική ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas» και να πιστεύουν ότι τους «πνίγει και το δίκιο»;

Επίσης θα μπορούσε να μας εξηγήσει η πλευρά τον Μεσσηνίων πώς έγινε παγκοσμίως γνωστό το προϊόν με την εμπορική ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas», όπως αναφέρεται στο άρθρο της Ένωσης.

Μήπως από τις ελάχιστες ποσότητες εξαγωγής του προϊόντος, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, τα οποία ούτε οι ίδιοι αμφισβήτησαν ποτέ».

05/03/2024 12:07 μμ

Στην Ισπανία άρχισαν τα «βαφτίσια» πορτοκαλιών από την Αίγυπτο, σύμφωνα με όσα καταγγέλουν στον Ισπανό Υπουργό Γεωργίας, Luis Planas, οι ίδιοι οι παραγωγοί.

Όπως καταγγέλλει, στις 4/3/2024, η αγροτική οργάνωση Asaja στην περιοχή της Κόρδοβας προς το Ισπανικό Υπουργείο Γεωργία και στην Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA), στην πόλη Πάλμα ντελ Ρίο, που βρίσκεται στην επαρχία της Κόρδοβας στην Ανδαλουσία, εμφανίζονται πορτοκάλια που στην μια ετικέτα αναφέρει με μεγάλα γράμματα ότι είναι «Πορτοκάλια από την Πάλμα ντελ Ρίο», ενώ σε άλλη ταμπέλα σε πολύ μικρό μέγεθος γράφει ότι χώρα προέλευσης είναι η Αίγυπτος.

Η ισπανική αγροτική οργάνωση ισχυρίζεται ότι το συγκεκριμένο κρούσμα εντοπίστηκε στις 22 Φεβρουαρίου σε ένα σούπερ μάρκετ στην πρωτεύουσα της Κόρδοβα. Και προσθέτει ότι «είναι προφανές ότι αυτά τα γεγονότα αντιπροσωπεύουν μια δυνητικά αθέμιτη και αντιανταγωνιστική εμπορική πρακτική που στρεβλώνει την αγορά και έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα ολόκληρου του ισπανικού αγροδιατροφικού τομέα».

Το θέμα ήταν αναμενόμενο λόγω των αυξημένων εισαγωγών στην Ισπανία πορτοκαλιών από την Αίγυπτο που είχαμε το τελευταίο διάστημα. Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος της Ένωση Νέων Αγροτών (Asaja) της Κόρδοβας, Ignacio Fernández de Mesa, σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε εκφράση την λύπη του «για την έλλειψη ζήτησης για πορτοκάλια από την επαρχία του λόγω εισαγωγών από τρίτες χώρες, γεγονός που προκαλεί στασιμότητα στην αγορά. Ο λόγος της χαμηλής ζήτησης είναι ότι πολλά πορτοκάλια έρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως από την Αίγυπτο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει πτώση τιμών για τα ισπανικά πορτοκάλια σε επίπεδα που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής. Αντίθετα, η Αίγυπτος ευνοείται από το μειωμένο κόστος παραγωγής και έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αφού έχει χαμηλότερο κόστος εργατικών και χαλαρούς κανονισμούς για την προστασία του περιβάλλοντος (φυτοπροστασία, ΚΑΠ, κ.α.)».

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «οι Ισπανοί έκαναν καταγγελία και η κυβέρνηση της χώρας τους είναι σίγουρο ότι θα αναλάβει σχετικά μέτρα κατά του φαινομένου. Το ερώτημα είναι τι γίνεται στην Ελλάδα όταν έχουμε αντίστοιχες καταγγελιές για «βαφτίσια» και αθέμιτο ανταγωνισμό και τι μέτρα παίρνει η πολιτεία για την πάταξη αυτών των φαινομένων. Εδώ και καιρό μιλάμε για αυξημένες εισαγωγές φρούτων και λαχανικών από τρίτες χώρες και δεν βλέπουμε καμιά αντίδραση των ελεγκτικών μηχανισμών».

23/02/2024 04:43 μμ

Το πρόβλημα της ακαρπίας στην ελιά το 2023 είναι πολύ μεγάλο και αφορά όλες τις ποικιλίες και περιοχές της χώρας.

Μέχρι σήμερα η ηγεσία του ΥπΑΑΤ έχει ανακοινώση ότι έχει προβεί:

  • σε συναντήσεις με ομολόγους της υπουργούς των χωρών του Νότου της ΕΕ, κυρίως της Ιταλίας και της Ισπανίας που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα για τον συντονισμό των ενεργειών σε επίπεδο ΕΕ και
  • στις πρώτες ενέργειες, αρχής γενομένης από την καταγραφή των ζημιών στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας για τις περαιτέρω ενέργειες.

Από τα τέλη Αυγούστου, σε συνάντηση που είχε η ηγεσία του ΥπΑΑΤ με ελαιοπαραγωγούς της Χαλκιδικής, τους είχε αναφέρει ότι συντάσσεται ήδη επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποζημίωση στις δενδρώδεις καλλιέργειες, η οποία συμπεριλαμβάνει και την ελιά, ώστε να διατεθούν κονδύλια για την αποζημίωση των παραγωγών. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε κάτι νεότερο.

Ακόμη και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) έχει θέσει το θέμα της ακαρπίας στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

Ήδη από τον Απρίλιο του 2023 εκφράστηκε έντονη ανησυχία και προβληματισμός για την ακαρπία στην ελιά Χαλκιδικής. Από τον Ιούλιο του 2023 ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών κ. Θανάσης Χαλάτης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «από τέλη Μαρτίου φάνηκε ότι δεν θα είχαμε φέτος καθόλου παραγωγή στην επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής. Μιλάμε για μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τους ελαιοκαλλιεργητές αλλά όλη την περιοχή της Χαλκιδικής. Ζητάμε την οικονομική στήριξη για την απώλεια εισοδήματος».

Στο αγροτικό συλλαλητήριο που έγινε στην Αθήνα, την Τρίτη (20/2), ο κ. Θανάσης Χαλάτης συμμετείχε με ομάδα των ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής, ζητώντας οικονομική ενίσχυση για την ακαρπία του 2023 γιατί μετά από τόσους μήνες δεν έχει γίνει τίποτα.

Προβλήματα ακαρπίας όμως είχε και η Στερεά αλλά και η Δυτική Ελλάδα, περιοχές που έχουμε καλλιέργεια ελιάς Καλαμών και Κονσερβολιάς. Οι ελαιοπαραγωγοί έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και δεν μπορούν να μπουν στα χωράφια για να συνεχίσουν την καλλιέργεια. Ειδικά στις ελιές Καλαμών έρχονται μετά από δύο χρονιές που οι τιμές ήταν σε χαμηλά επίπεδα. Και σήμερα που έχουν αυξηθεί οι τιμές μεγάλο μέρος της παραγωγής δεν είναι στα χέρια των ελαιοκαλλιεργητών.

Ο κ. Ανδρέας Καλπογιαννάκης, παραγωγός ελιάς Καλαμών από το Νεοχώρι Μεσολογγίου, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «το 2023 η ακαρπία στις επιτραπέζιες ελιές ήταν πάνω από 90%. Οικογενειακά καλλιεργώ 2.300 ελαιόδεντρα με Καλαμών. Οι καιρικές συνθήκες μας έχουν δημιουργήσει προβλήματα και τα προηγούμενα χρόνια αλλά ποτέ δεν αποζημιωθήκαμε. Είχαμε το χαλάζι τον Ιούνιο του 2020. Είχαμε τον παγετό τον Μαρτίο του 2021 (προανθικό στάδιο). Τον Οκτώβριο του 2022 είχαμε την θεομηνία και ο γεωπόνος ήρθε για εκτίμηση ζημιάς τον Φεβρουάριο του 2023. Και ήρθε η ακαρπία του 2023 να ολοκληρώσει την οικονομική καταστροφή. Το 2022 προχώρησα σε συγκομιδή 1.370 τελάρα με ελιές και το 2023 μόλις 42 τελάρα. Ρωτάμε πως θα μπω στο χωράφι να καλλιεργήσω;

Ζητάμε στήριξη για την απώλεια του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών. Ξέρουμε ότι δεν αποζημιώνεται η ζημιά από τον ΕΛΓΑ. Αλλά πως θα πρέπει να αποζημιωθούμε; Εκτιμώ μου είναι ότι θα πρέπει να καταβληθεί ενίσχυση ανά ελαιόδεντρο και όχι ανά στρέμμα. Επίσης θα πρέπει να δοθεί ενίσχυση σύμφωνα με το ελάχιστο μέσο όρο της παραγωγής ελιάς σε κάθε περιοχή. Ενίσχυση με βάση το ΟΣΔΕ και το χαμένο εισόδημα του παραγωγού.

Όμως δεν φτάνει απλά μια ενίσχυση. Οι ελαιοπαραγωγοί έχουν υποχρεώσεις και θα πρέπει να στηριχτούν. Πρέπει να παγώσουν οι υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία τουλάχιστον για δύο χρόνια. Επίσης και οι υπάρχουσες οφειλές αν υπάρχουν θα πρέπει να ενταχθούν σε ρύθμιση. Δηλαδή η κυβέρνηση θα πρέπει να σχεδιάσει ένα συνολικό πακέτο στήριξης των ελαιοπαραγωγών και όχι ένα ποσό ενίσχυσης».

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποδεχτεί τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις καλλιέργειες και έχει προχωρήσει σε πακέτα αποζημιώσεων.

Ο ΑγροΤύπος έχει επικοινωνήσει με γεωπόνους από τη δυτική Ελλάδα και επισημαίνουν ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε τις απαραίτητες χαμηλές θερμοκρασίες που έχουν ανάγκη τα ελαιόδεντρα. Άρα υπάρχει κίνδυνος το φαινόμενο της ακαρπίας να επαναληφθεί και το 2024. Επίσης έχουμε και το φαινόμενο της ξηρασίας στην χώρα μας. Μπορεί σήμερα η έλλειψη βροχοπτώσεων να μην επηρεάζει την καλλιέργεια αλλά αν συνεχιστεί και το καλοκαίρι τότε θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, στα κεντρικά γραφεία του ΕΛΓΑ υπάρχουν στοιχεία για την ακαρπία στις επιτραπέζιες ελιές στις περιοχές της Φωκίδας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Λευκάδας. Τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για μια μείωση της παραγωγής το 2024 κατά:

  • 80% στην παραγωγή Κονσερβολιάς (Χονδροελίας)
  • 65% στην παραγωγή της Καλαμών
  • 70% στην παραγωγή λαδοελιάς

Σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Ασφάλισης δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ. Οι παραγωγοί όμως μπορούν να αποζημιωθούν:

  • Μέσω ενισχύσεων de minimis (ενισχύσεις ήσσονος σημασίας)
  • Μετά από έγκριση της ΕΕ με κάποιο ad hoc πρόγραμμα
  • Μέσω της κρατικής αρωγής μιας και έχουμε ζημιά σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές.

Ακόμη και να ενταχθεί όμως η ακαρπία της ελιάς στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορεί να καλύψει στο μέλλον την ζημιά αν είναι σε πανελλαδικό επίπεδο.

Μόνο για την περιοχή Φωκίδας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Λευκάδας και με μια αποζημίωση 1 ευρώ ανά δέντρο θα έπρεπε να καταβληθούν τουλάχιστον 7 εκατ. ευρώ. Αν έδινε ο ΕΛΓΑ το ποσό που ζητούν σήμερα οι παραγωγοί (200 ευρώ το στρέμμα) τότε θα ήθελε 70 εκατ. ευρώ μόνο για αυτές τις περιοχές. Αν υπολογίσουμε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας τότε θα πρέπει το κονδύλι να αυξηθεί.

Ο ΕΛΓΑ εισπράττει σήμερα πανελλαδικά γύρω στα 150 εκατ. ευρώ από τις εισφορές των αγροτών. Ακόμη και να αυξηθεί το ασφάλιστρο δεν μπορεί να καλύψει τέτοια μεγέθη ζημιάς. Θα πρέπει η Ελλάδα να δημιουργήσει ένα ειδικό ταμείο για την αναπλήρωση του εισοδήματος των παραγωγών λόγω της ακαρπίας με ευρωπαϊκά κονδύλια. Επίσης θα πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο πακέτο στήριξης των παραγωγών που να έχει φοροαπαλλαγές και ρύθμιση οφειλών.

Επίσης στις ελιές η εκτίμηση της ζημιάς λόγω της ακαρπίας θα πρέπει να γίνεται από το Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο για να μπορούν οι γεωπόνοι να δουν το πραγματικό μέγεθος ζημιάς. Αυτό σημαίνει όμως ότι πρέπει να υπάρχει το ανάλογο προσωπικό στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ.

21/02/2024 04:49 μμ

Οργή επικρατεί στις τάξεις των Ισπανών παραγωγών εσπεριδοειδών γιατί οι αυξημένες εισαγωγές πορτοκαλιών, κυρίως από Αίγυπτο, έχουν σαν αποτέλεσμα ουσιαστικά να υπάρχει «παύση εμπορίου» για τα ισπανικά πορτοκάλια στην χώρα τους.

Οι αυξημένες εισαγωγές πορτοκαλιών από τρίτες χώρες έχουν φέρει αύξηση της προσφοράς και μείωση της ζήτησης, με αποτέλεσμα οι τιμές παραγωγού να είναι σε τόσο χαμηλά επίπεδα που να μην καλύπτουν το κόστος παραγωγής.

Ο πρόεδρος της Ένωση Νέων Αγροτών (Asaja) της Κόρδοβας, Ignacio Fernández de Mesa, εξέφρασε τη λύπη του «για την έλλειψη ζήτησης για πορτοκάλια από την επαρχία του λόγω εισαγωγών από τρίτες χώρες, γεγονός που προκαλεί στασιμότητα στην αγορά.

Ο λόγος της χαμηλής ζήτησης είναι ότι πολλά πορτοκάλια έρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως από την Αίγυπτο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει πτώση τιμών για τα ισπανικά πορτοκάλια σε επίπεδα που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής.

Αντίθετα, η Αίγυπτος ευνοείται από το μειωμένο κόστος παραγωγής και έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αφού έχει χαμηλότερο κόστος εργατικών και χαλαρούς κανονισμούς για την προστασία του περιβάλλοντος (φυτοπροστασία, ΚΑΠ, κ.α.)».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισπανικού Υπουργείο Γεωργίας (MAPA), οι εισαγωγές πορτοκαλιών στην χώρα από την Αίγυπτο, τον Ιανουάριο του 2024, ανήλθαν σε 45.281 τόνους, ποσότητα που αντιπροσωπεύει μια αύξηση, κατά 104%, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2023 (που είχαν ανέλθει σε 22.122 τόνους).

Ο κ. Fernández de Mesa, θεωρεί παράλογο μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ να πωλούν στην Ισπανία ή την Ευρώπη πορτοκάλια από την Αίγυπτο και στην περιοχή μας η εγχώρια παραγωγή να μένει απούλητη.

«Το πρόβλημα αφορά τις ποικιλίες Navelina, Salustiana και Lane Late. Μόνο για τα πορτοκάλια που πάνε για χυμοποίηση υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον αλλά και εκεί έχουμε μείωση τιμής σε σύγκριση με τις τελευταίες εβδομάδες.

Όλα αυτά προκαλούν μεγάλες οικονομικές απώλειες εισοδήματος στους Ισπανούς παραγωγούς που, σε πολλές περιπτώσεις, αφήνουν την παραγωγή τους στα δέντρα γιατί η συγκομιδή τους δεν είναι επικερδής. Ωστόσο, στα ράφια ορισμένων σούπερ μάρκετ τα πορτοκάλια μπορεί να φτάνουν και πάνω από τα 2 ευρώ το κιλό», τονίζει.

15/02/2024 12:50 μμ

Προβλήματα αντιμετωπίζουν αυτή την εποχή οι εξαγωγές της Αιγύπτου λόγω της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι Χούτι από το Νοέμβριο κάνουν επιθέσεις στα πλοία με διάφορους τύπους βαλιστικών πυραύλων και drones.

Ο κ. Osama Rabie, επικεφαλής της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, ανέφερε ότι οι ναυτικές μεταφορές έχουν επηρεαστεί από τις εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα. Μόνο από 1 έως 15 Ιανουαρίου του 2024 σημειώθηκε μείωση κατά 30% στον αριθμό πλοίων που διέρχονται από το κανάλι. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθούν τα έσοδα κατά 40% στην συγκεκριμένη περίοδο.

Η κρίση στο Σουέζ έχει προκαλέσει τεράστιες δυσκολίες στους Αιγύπτιους εξαγωγείς εσπεριδοειδών.

Αν και υπήρξε αυξημένη ζήτηση στις αγορές της Ασίας (λόγω και της Πρωτοχρονιάς στην Κίνα) οι εξαγωγές πορτοκαλιών κινούνται με αργούς ρυθμούς. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τη ζήτηση στο Ραμαζάνι που ξεκινά από 10 Μαρτίου στις ισλαμικές χώρες.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επικεντρωθούν στις αγορές της Ευρώπης οι εξαγωγές πορτοκαλιών της Αιγύπτου.

Αυτή την εποχή διακινούνται στην Αίγυπτο τα πορτοκάλια ποικιλίας Βαλέντσια και Νάβελ. Η αύξηση των ποσοτήτων έφερε πτώση τιμών κατά 10 - 15% σε σχέση με την αρχή της εμπορικής περιόδου των συγκεκριμένων ποικιλιών.

Το θετικό είναι ότι η ισπανική και μαροκινή παραγωγή αυτή την περίοδο είναι μειωμένη λόγω των προβλημάτων από τις καιρικές συνθήκες. Αυτό μείωσε κάπως το πρόβλημα διακίνησης που αντιμετωπίζουν τα πορτοκάλια της Αιγύπτου.

Επίσης οι Αιγύπτιοι εξαγωγείς αναμένουν αύξηση της ζήτησης το ερχόμενο καλοκαίρι, κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα γίνουν στη Γαλλία και θα διαρκέσουν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου 2024.

Η Αίγυπτος είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας νωπού πορτοκαλιού στον κόσμο.

Τα πορτοκάλια αποτελούν το 85% των συνολικών εξαγωγών εσπεριδοειδών της χώρας. Η συνολική καλλιεργήσιμη έκταση με πορτοκάλια στην Αίγυπτου ανέρχεται σε 1.722.000 στρέμματα. Το 75% της έκτασης βρίσκεται σε ειδικά διαμορφωμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην έρημο, που χρησιμοποιούν το σύστηµα «στάγδην» άρδευσης.

09/02/2024 09:29 πμ

Τις εισαγωγές λεμονιών από τρίτες χώρες που έγιναν στην ΕΕ, από τον Οκτώβριο του 2022 έως και τον Σεπτέμβριο του 2023, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, οι εισαγωγές λεμονιών της ΕΕ από τρίτες χώρες για την συγκεκριμένη περίοδο ανήλθαν συνολικά στους 429.046 τόνους.

Για την περίοδο 2023/2024 (Οκτωβρίου 2023 - Ιανουάριο 2024) από την Τουρκία έγιναν εισαγωγές 69.000 τόνων λεμονιών και είναι η πρώτη χώρα εισαγωγής με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη που είναι η Αίγυπτος με 5.500 τόνους.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Νότια Αφρική με 3.847 τόνους. Από την Αργεντινή έγιναν εισαγωγές 795 τόνους λεμονιών και από την Ουρουγουάη 71 τόνοι.

Από τις υπόλοιπες χώρες (μικρές ποσότητες) έγινε εισαγωγή συνολικά 900 τόνων.

Βέβαια τους επόμενους μήνες αναμένεται να αυξηθούν οι ποσότητες που θα εισάγονται από τις χώρες του νότιου ημισφαιρίου.

Στην Ελλάδα οι συνολικές εισαγωγές λεμονιών ανέρχονται σε 27.000 τόνους, από τους οποίους οι 20.000 τόνοι προέρχονται από τρίτες χώρες. Από την Τουρκία έγιναν εισαγωγές 2.600 τόνων.

Πάντως αυτή την περίοδο στην χώρα δεν γίνονται κοπές λεμονιών γιατί δεν υπάρχει κανένα εμπορικό ενδιαφέρουν.

06/02/2024 02:11 μμ

Σε αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την προσφυγή του ΣΥΜΕΠΟΠ (Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευτόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και άλλων φορέων της Μεσσηνίας, κατά της πρόσφατης απόφασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντά, για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Αφορά το αίτημα των Μεσσηνίων για αίτηση ακυρώσεως της υπουργικής Απόφασης του κ. Γεωργαντά, με την οποία θεσπίστηκε το συνώνυμο «ΚΑLAMATA - ΚΑΛΑΜΑΤΑ» για την ποικιλία της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών.

Ο κ. Γιάννης Πάζιος, διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας «Η Ένωση» και πρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠ, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «την απόφαση την περιμέναμε από τον περασμένο Νοέμβριο αλλά έχει καθυστερήσει».

Κ\αι πρόσθεσε: «Πάντως το πρόβλημα υπάρχει και μάλιστα έχουμε ερωτήματα από τα σούπερ μάρκετ της Γερμανία σε σχέση με τους ελέγχους για το ΠΟΠ. Όπως μας αναφέρουν στα ράφια τους υπάρχουν ελιές που αναγράφουν «Καλαμάτα ΠΟΠ» και ελιές που αναφέρουν Καλαμάτα» χωρίς σήμανση ΠΟΠ. Δεν γνωρίζουν τι πρέπει να εγκρίνουν και τι όχι.

Το 70% των ποσοτήτων ελιά Καλαμάτας εξάγεται στον στον κλάδο Horeca δηλαδή εστίαση και ξενοδοχεία, κάτι που σημαίνει ότι οι καταναλωτές δεν βλέπουν συσκευασία. Αυτό βοηθά τρίτες χώρες που παράγουν ελιές Καλαμών να προωθούν τα προϊόντα τους στις αγορές της Ευρώπης.

Η κατανάλωση στην ευρωπαϊκή αγορά για τις ελιές Καλαμάτας ανέρχεται σε περίπου 200.000 τόνους. Η χώρα μας θα πρέπει να ικανοποιήσει αυτή την ζήτηση. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει εμείς στην χώρα μας να βρούμε κάποια λύση για το συγκεκριμένο θέμα.

Στις πολυεθνικές δεν αρέσουν οι έλεγχοι και ουσιαστικά θέλουν να καταργήσουν τα ΠΟΠ και ΠΓΕ της ΕΕ. Σε αυτό δεν θα πρέπει εμείς να τους βοηθήσουμε. Έχουμε ένα brand name και θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε.

Ήδη από λάθη δικά μας εξάγαμε ελεύθερα δέντρα αυτής της ποικιλίας και βοηθήσαμε τρίτες χώρες στην παραγωγή αυτών των ελιών χωρίς πνευματικά δικαιώματα, όπως κάνουν άλλες χώρες.

Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ όταν κάνει ελέγχους στην Μεσσηνία στις επιχειρήσεις που παράγουν ελιές ΠΟΠ Καλαμάτα αν βρει ελιές που δεν είναι ΠΟΠ με συσκευασία να αναγράφει «ΚΑLAMATA olives» κάνει σύσταση στην επιχείρηση να αναγράφει «ΚΑLAMATA olive variety». Ζητά δηλαδή να αναγράφουν την λέξη «ποικιλία». Οι υπηρεσιακοί παράγοντες γνωρίζουν νομικά τι πρέπει να γίνεται.

Το ΥπΑΑΤ έκανε κοινή ονομασία το «Καλαμάτα - Kalamata» αλλά θα έπρεπε να εκδοθούν οι κανόνες χρήσης ονομασίας που να κάνουν διαχωρισμό τις ελιές ΠΟΠ από αυτές που δεν είναι ΠΟΠ. Αυτό δεν έχει γίνει.

Στην χώρα μας υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και έλλειψη στρατηγικής με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να διαφυλάξουμε τα ΠΟΠ προϊόντα μας.

Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα σύστημα καταγραφής των ΠΟΠ προϊόντων. Επίσης δεν υπάρχει σύστημα καταγραφής αποθεμάτων, κάτι που γίνεται από τις ανταγωνιστικές μας χώρες στην ΕΕ (π.χ. Ισπανία).

Μια από τις προτάσεις μας για να λυθεί το πρόβλημα είναι να τροποποιηθεί το ΠΟΠ και να υπάρξουν ζώνες καλλιέργειας σε Μεσσηνία - Λακωνία και Αιτωλοακαρνανία - Φθιώτιδα. Μάλιστα τους προτείνουμε να αναθέσουν σε ένα ειδικό επιστημονικό συνεργάτη την τροποποίηση του φακέλου ΠΟΠ. Αυτό που ζητάμε είναι ο ελαιοπαραγωγός να πάρει την προστιθέμενη αξία αυτής της ελιάς που παράγει».

05/02/2024 12:09 μμ

Έχει ξεκινήσει η χώρα μας, από τις αρχές του 2024, να εισάγει πορτοκάλια από την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «1/9/2023 έως 2/2/2024 οι εξαγωγές ελληνικών πορτοκαλιών ανέρχονται σε 146.074 τόνους, παρουσιάζοντας μια μείωση, κατά -8,7%, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου (που ανήλθαν στους 159.952 τόνους).

Εντύπωση όμως προκαλεί η εισαγωγή πορτοκαλιών, που από την 1η Ιανουαρίου του 2024 φαίνεται να έχουν εισαχθεί 472 τόνοι, από τους οποίους οι 411 τόνοι είναι από Αίγυπτο».

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι εισαγωγές ακτινιδίων στην χώρα μας.

Τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas δείχνουν ότι από 1/9/2023 έως 2/2/2024 να έχουν εισαχθεί 1.698 τόνοι ακτινιδίων. Ειδικότερα 542 τόνοι σε Πέλλα, Ημαθία και Πιερία ακτινιδίων προέλευσης Ιράν αλλά και 496 τόνοι από Τουρκία (οι οποίοι είναι πιθανόν και αυθτοί να προέρχονται από το Ιράν).

Επίσης αν και φέτος έχουμε μια μείωση στις εξαγωγές μήλων, κατά περίπου 50%, ιδιαίτερα αυξημένες εμφανίζονται οι εισαγωγές μήλων που ανέρχονται σε 13.898 τόνους (από Βαλκανικές χώρες και Πολωνία), έναντι 3.688 τόνων πέρυσι.

02/02/2024 11:33 πμ

Ξεκίνησαν οι κοπές των πορτοκαλιών της ποικιλίας Λάνε Λέιτ και μανταρινιών ποικιλίας Ορτανίκ και Αφουρέρ, με την ζήτηση αυτή την εβδομάδα να είναι σε καλά επίπεδα. Καλή ζήτηση υπάρχει αυτή την εποχή και για τα Νόβα.

Η Lane Late είναι ποικιλία πορτοκαλιάς που δίνει καρπούς ομφαλοφόρους χωρίς σπόρους (άσπερμη).

Ο κ. Νίκος Τσακαλόζος, παραγωγός από την Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στην Αιτωλοακαρνανία οι πρώτες κοπές στα Lane Late δίνουν τιμή παραγωγού στα 30 λεπτά το κιλό. Από αυτή την εβδομάδα φάνηκε να αυξάνει το εμπορικό ενδιαφέρον και είχαμε μια κάπως καλύτερη τιμή που έφτασε στα 32 λεπτά. Θυμίζουμε πέρυσι οι τιμές είχαν ξεκινήσει από 21 λεπτά και έφτασαν στα 35 λεπτά.

Επίσης ξεκίνησαν οι κοπές μανταρινιών Ορτανίκ και Αφουρέρ. Από πλευράς ποιότητας δεν υπάρχουν προβλήματα και οι καιρικές συνθήκες βοηθούν την συγκομιδή. Οι τιμές στα Ορτανίκ κυμαίνονται από 25 έως και 27 λεπτά το κιλό, ενώ οι τιμές στα Αφουρέρ είναι από 40 έως 42 λεπτά το κιλό».

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «μετά από 1,5 μήνα που είχε παγώσει η αγορά για τα Νόβα τις τελευταίες ημέρες έχουμε μια καλή ροή του εμπορίου και φεύγουν συνεχόμενα φορτία αν και στην περιοχή έχουμε μεγάλες ποσότητες. Οι τιμές παραγωγού τώρα έχουν σταθεροποιηθεί στα 30 λεπτά.

Ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι κοπές στα Ορτανίκ. Λίγες ποσότητες με μανταρίνια Αφουρέρ έχει η περιοχή που διακινούνται κυρίως στην εγχώρια αγορά.

Καλή είκονα έχουν τα πορτοκάλια ποικιλίας Λάνε Λέιτ με τις κοπές να γίνονται με κανονικούς ρυθμούς και τις τιμές να ξεκινούν από 28 και να φτάνουν στα 35 λεπτά. Εκτιμώ όμως ότι το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί η ζήτηση».