Τις ευχαριστίες προς τον υπουργό κ. Γεωργαντά για την απόφαση της ελιάς Καλαμάτας εξέφρασε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ (Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών - Τυποποιητών - Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών) κ. Νέλος Γεωργούδης, κατά την ομιλία του στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών της Οργάνωσης, στις 10 Σεπτεμβρίου 2022, στην Λάρισα.
Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργούδης εξέφρασε δημόσια τις θερμές ευχαριστίες του Δ.Σ. και των μελών της ΠΕΜΕΤΕ στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά για την άμεση ανταπόκριση του και επίλυση του τεράστιου Εθνικού Θέματος του συνώνυμου «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» της ποικιλίας Καλαμών με την έκδοση της σχετικής Απόφασης (ΦΕΚ4641/Β/2.9.2022) , που ταλάνιζε τον κλάδο και τους χιλιάδες Έλληνες παραγωγούς επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας Καλαμών, για περισσότερα από 20 χρόνια και έβαζε σε κίνδυνο εξαγωγές άνω των 200 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ευχαρίστησε επίσης ονομαστικά όλους όσους συνέβαλλαν στην δίκαιη αυτή Απόφαση: Υπουργούς, βουλευτές, Επιμελητήρια, Δήμους, την Εθνική ΔΟΕΠΕΛ και τα μέλη της από τον πρωτογενή τομέα (Συνεταιριστικές Οργανώσεις και Ομάδες Παραγωγών), την νομική και τεχνική ομάδα, επιχειρήσεις και φορείς των Περιφερειακών Ενοτήτων, που έστειλαν επιστολές υποστηρίζοντας την παράλληλη κυκλοφορία της ποικιλίας, με έμφαση στις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Π.Ε. Μεσσηνίας που με σθένος στάθηκαν και στήριξαν τις κοινές μας ενέργειες, όλα τα μέλη της ΠΕΜΕΤΕ, ακόμα και από τις περιοχές που δεν καλλιεργείται η ποικιλία, για την εμπιστοσύνη και την συμβολή τους στην κοινή μας προσπάθεια, τις εκατοντάδες ελαιοπαραγωγούς από όλη την χώρα που επικοινώνησαν με τα μέλη του Δ.Σ., εκφράζοντας την αγωνία τους, δίνοντας μας θάρρος και δύναμη για την συνέχιση του δίκαιου αγώνα.
Στη συνέχεια ο κ. Γεωργούδης ανακοίνωσε την αποχώρηση του, μετά από 21 χρόνια στην Προεδρία της ΠΕΜΕΤΕ, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για την εμπιστοσύνη των μελών στο πρόσωπο του, καθώς και την βεβαιότητα ότι το νέο Δ.Σ., πλαισιωμένο από νέα μέλη με αξιόλογη εμπειρία και υπευθυνότητα, θα συνεχίσει το δημιουργικό έργο του για την πρόοδο του κλάδου και όπως διαβεβαιώσε, παραμένει αρωγός σε ότι χρειαστεί, στηρίζοντας και στο μέλλον τις πρωτοβουλίες τους. Τα μέλη εξέφρασαν τις θερμές ευχαριστίες τους για την συμβολή του στην επίλυση σοβαρών θεμάτων του κλάδου και την ανάπτυξη της ΠΕΜΕΤΕ.
Το πρόβλημα της ακαρπίας στην επιτραπέζια ελιά κατατέθηκε για ακόμη μια φορά στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ.
Συγκεκριμένα, την Τετάρτη (29/11/23), πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υφυπουργό Α.Α.Τ. κ. Διονύσιο Σταμενίτη των Εθνικών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων: αμπέλου και οίνου (ΕΔΟΑΟ), βάμβακος (ΕΔΟΒ), επιτραπέζιας ελιάς (ΕΔΟΕΠΕΛ), ρυζιού (ΕΔΟΕΡ), ελαιολάδου (ΕΔΟΕ) και πυρηνόκαρπων (ΔΟΠ) για ενημέρωση και συζήτηση επί προβλημάτων που αφορούν στις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις και σχετικών προτάσεων.
Μεταξύ των άλλων θεμάτων η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΕΔΟΕΠΕΛ) έθεσε το θέμα της ακαρπίας των ελαιόδεντρων επιτραπέζιων ποικιλιών την οφειλόμενη στην κλιματική κρίση.
Εξαιτίας αυτής υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του κλάδου των επιτραπέζιων ελιών (ελαιοπαραγωγοί και μεταποιητικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις).
Επί του θέματος αυτού ο Υφυπουργός ανέφερε ότι γνωρίζει το θέμα και ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει προβεί:
- σε συναντήσεις με ομολόγους της υπουργούς των χωρών του Νότου της Ε.Ε., κυρίως της Ιταλίας και της Ισπανίας που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα για τον συντονισμό των ενεργειών σε επίπεδο Ε.Ε. και
- στις πρώτες ενέργειες, αρχής γενομένης από την καταγραφή των ζημιών στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας για τις περαιτέρω ενέργειες.
Επίσης η ΕΔΟΕΠΕΛ ανέφερε το μεγάλο και χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης μετακλητών εργατών γης, που οδηγεί σε αδιέξοδο την συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων της χώρας και μεταξύ αυτών και των επιτραπέζιων ελιών, επιδρώντας αρνητικά σε όλους τους τομείς του προϊόντος (πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής).
Ενημερώθηκε ο Υφυπουργός για το έγγραφο της Διεπαγγελματικής προς το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με ενδεικτικά τα σημαντικότερα θέματα που έχει αντιμετωπίσει ο πρωτογενής τομέας, καθώς και ρεαλιστικές προτάσεις της Οργάνωσης. Έγγραφο που παρά τις αλλεπάλληλες υπενθυμίσεις όλο αυτό το διάστημα, δεν έχει αποσταλεί καμία απάντηση ή και επικοινωνία. Το έγγραφο εστάλη εκ νέου στην νέα ηγεσία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και αναμένουμε την ανταπόκριση του.
Για 6η χρονιά διοργανώθηκαν οι «Μεσογειακοί Δρόμοι Βαμβακιού» τη Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, με οικοδεσπότη την Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ) και συνδιοργανωτές το Izmir Commodity Exchange και το Centro Algodonero Nacional, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΕΕΒ κ. Αντώνης Σιάρκος καλωσορίζοντας τους παρισταμένους παρουσίασε την όλη προσπάθεια που πραγματοποιείται στον κλάδο της εκκόκκισης και του βαμβακιού γενικότερα στην Ελλάδα, τονίζοντας μεταξύ άλλων, την 10ετή θέσπιση εθνικής στρατηγικής για το βαμβάκι, τη δημιουργία εθνικού φακέλου ποιότητας για τη χώρα, την εκπαίδευση των βαμβακοπαραγωγών και στελεχών εκκοκκιστικών επιχειρήσεων στις σύγχρονες καλλιεργητικές τεχνικές και σε θέματα ποιότητας του προϊόντος, την αύξηση της ποσότητας της πιστοποιημένης παραγωγής βαμβακιού σύμφωνα με τα πρότυπα του Εθνικού συστήματος ποιότητας και ολοκληρωμένης διαχείρισης καλλιεργειών AGRO 2, την εναρμόνιση του AGRO2 με το BCI, την εισαγωγή το συλλογικού ευρωπαϊκού σήματος EUCOTTON κ.α.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Izmir Commodity Exhcange κ. Baris Kocagoz αναφέρθηκε στη συνεργασία των φορέων για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των χωρών στον τομέα του βαμβακιού που είναι άρρηκτα δεμένες και θα συνεχίσουν να υφίστανται, μέσα σε οιοδήποτε συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν, όπως η κλιματική αλλαγή που επηρεάζει έντονα πλέον την ποιότητα της παραγωγής βαμβακιού, και οι επιπτώσεις της είναι ήδη εμφανείς.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσης Σταμενίτης, ανέφερε: «Το ελληνικό βαμβάκι, ο «λευκός χρυσός» όπως συνηθίζουμε να το αποκαλούμε, αποτελεί ένα εθνικό εμβληματικό προϊόν και μέσα από τη συνεργασία όλων μας πρέπει να εργαστούμε ώστε να γίνουμε ακόμα πιο ανταγωνιστικοί, να προσελκύσουμε νέους καλλιεργητές, να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο την καλλιέργεια και να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα».

Στην 1η ενότητα ο επικεφαλής του τομέα βάμβακος του εμπορικού οίκου VITERRA κ. Colin Iles ανέλυσε την παγκόσμια αγορά βάμβακος καθώς και τις δεσμεύσεις των εμπόρων απέναντι στο προϊόν. Χαρακτηριστικά είπε πως αρκετές ποσότητες βαμβακιού δεν καταναλώθηκαν λόγω ακυρώσεων παραγγελιών εξαιτίας της οικονομικής αστάθειας που επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και στο υψηλό ενεργειακό κόστος ιδιαίτερα ύστερα από το πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και τη συρρίκνωση της ζήτησης των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.
Οι εκπρόσωποι από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ισπανία και την Αίγυπτο αναφέρθηκαν στις εξελίξεις μέσα στο 2023 για το βαμβάκι στη λεκάνη της Μεσογείου. Όσον αφορά την Ελλάδα η κα Έφη Βουδούρη, από την εταιρία ΒΑΜΒΑΚΙ ΕΠΕ, ανέφερε ότι λόγω των πρόσφατων πλημμύρων από τις κακοκαιρίες στην περιοχή της Θεσσαλίας η εγχώρια παραγωγή βαμβακιού έχει μειωθεί κατά 1/3 περίπου ενώ η μέχρι τώρα πορεία των τιμών δεν είναι ικανοποιητική ώστε να προκαλέσει αισιοδοξία τόσο στους παραγωγούς όσο και στους εκκοκκιστές. Σίγουρα το ελληνικό βαμβάκι επηρεάστηκε τόσο από τον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και από την κλιματική αλλαγή, τα αποτελέσματα των οποίων είχαν αρνητικό αντίκτυπο και στις προπωλήσεις, που κυμάνθηκαν σε χαμηλό επίπεδο.
Επιπρόσθετα, ο κλωστοϋφαντουργός κ. Δημήτρης Πολύχρονος προβληματίστηκε για την πορεία της κατανάλωσης, η οποία όσον αφορά τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα είναι τόσο μειωμένη που δημιουργεί πρόβλημα σε στοκ όχι μόνο του βαμβακιού αλλά και των επώνυμων ρούχων.
Οι Τούρκοι εκπρόσωποι σημείωσαν τις καταστροφικές συνέπειες που είχε για την τουρκική κλωστοϋφαντουργία ο σεισμός τον περασμένο Φεβρουάριο και ενδεχομένως η ετήσια παραγωγή να μειωθεί στους 650.000 τόνους λόγω των καιρικών συνθηκών. Η Τουρκία «παλεύει» με τον πληθωρισμό στη χώρας της και το ισχυρό δολάριο ενώ είναι δύσκολο να ανταγωνιστεί χώρες όπως η Ινδία και το Μπαγκλαντές. Ο κ. Alper Deniz, της εταιρίας BOSSA, τόνισε πως είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι ανάγκες για την επόμενη χρονιά ενώ για φέτος είπε πως η κατανάλωση θα ανέλθει στους 1,3 με 1,5 εκατ. τόνους.
Στον αντίποδα, ο κ. Mohamed Negm, ερευνητής του Ινστιτούτου Έρευνας για το βαμβάκι, σημείωσε πως η Αίγυπτος ετοιμάζεται για επενδύσεις σε κλωστήρια καθώς και την πρόθεσή της να χρησιμοποιήσει σημαντικές ποσότητες της εγχώριας αγοράς καθώς τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος τομέας ζητούν βαμβάκι ενώ παράλληλα θα χρειαστεί εισαγωγή 50.000 τόνων.
Τέλος, το μέλος του Δ.Σ. του Centro Algodonero Nacional κα Paula Romero σημείωσε πως η παρατεταμένη ξηρασία έχει οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων και της παραγωγής βαμβακιού την τρέχουσα περίοδο, πράγμα που σημαίνει ότι, παρά το γεγονός ότι τα εκτάρια που φυτεύτηκαν ήταν πρακτικά ίδια με την περασμένη σεζόν, ορισμένα αγροτεμάχια δεν συγκομίστηκαν καθώς δεν καλύφθηκαν τα έξοδα συγκομιδής, επομένως η παραγωγή έπεσε δραστικά.
Στη 2η ενότητα η Διευθύντρια Πιστοποίησης και Τυποποίησης του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κα Μαίρη Σπέντζου αναφέρθηκε στα οφέλη από τη χρήση του προτύπου AGRO το οποίο είναι μια μέθοδος εξάσκησης της γεωργίας με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον που διασφαλίζει την ορθολογική χρήση των διαφόρων καλλιεργητικών εισροών, την περιορισμένη χρήση χημικών σκευασμάτων και τη συνετή χρήση καλλιεργητικών παρεμβάσεων.
Η κα Paula Lum Young Bautil, Διευθύντρια Εφοδιαστικής Αλυσίδας του Better Cotton Initiative παρουσίασε το πρότυπο BCI δηλώνοντας: «…Για να επιτευχθεί θετικός αντίκτυπος για τους αγρότες, η ζήτηση σε κλίμακα είναι απολύτως σημαντική. Η αλλαγή πρέπει να είναι βαθιά, γρήγορη και εκτεταμένη αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε διαφαινόμενα ζητήματα βιωσιμότητας, όπως η άνοδος της θερμοκρασίας και η κλιματική αλλαγή, μια κρίση νερού, η απώλεια βιοποικιλότητας και η υποβάθμιση των εδαφών, αλλά και ζητήματα βιοπορισμού των αγροτών και ενδυνάμωσης των γυναικών».
Η κα Φραγκίσκη Συμπούρα, από την COSMOCERT, αναφέρθηκε στην Αναγεννητική Γεωργία η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο για την υποστήριξη μακροπρόθεσμων στόχων γύρω από τη βιωσιμότητα και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα έως το 2030.
Τέλος, από την πλευρά της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, ο Σύμβουλός της κ. Δημήτρης Μελάς, σημείωσε πως η ενσωμάτωση με ισορροπημένο τρόπο των στόχων για οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική ανάπτυξη σίγουρα αποτελεί σοβαρή επιδίωξη για την Ελλάδα, στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κοινό μέλλον πολιτικής της Ευρώπης για τον αγροτικό τομέα.
Τις ενότητες συντόνισαν οι agents βαμβακιού κ. Γιάννης Ψαρόπουλος (NICOT) και ο κ. Κωνσταντίνος Δημητρίου (ΒΑΜΒΑΚΙ ΕΠΕ).
Στα πλαίσια της εκδήλωσης τιμήθηκε ο συνεργάτης – σύμβουλος της ΠΕΕΕΒ κ. Παναγιώτης Κεμπέσης ως αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς του και υπηρεσιών του προς την Ένωση Εκκοκκιστών, τον κλάδο εκκόκκισης και εν γένει της ανάπτυξης της ελληνικής βαμβακοκαλλιέργειας.
Όλοι οι συμμετέχοντες έκλεισαν ραντεβού για την επόμενη εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί το 2024, στη Σμύρνη της Τουρκίας.
Η Bayer Ελλάς πιστή στη δέσμευσή της για την προστασία του περιβάλλοντος συνεχίζει τις δράσεις της για ενα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη και την κοινωνία. Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης και επιτυχημένης συνεργασίας της με την οργάνωση We4all, τον Οκτώβριο ολοκληρώθηκε η φύτευση 1.500 καρποφόρων δέντρων και μελισσοκομικών φυτών σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας, με τη συμμετοχή εργαζομένων της Bayer και παρουσία της We4all και των τοπικών αρχών.
Η We4all είναι ένας παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός, περιβαλλοντικός και ανθρωπιστικός οργανισμός, που επικεντρώνεται στο περιβάλλον και τη βιωσιμότητα. Μέρος των δράσεών της είναι η δενδροφύτευση, η περιβαλλοντική εκπαίδευση και οι περιβαλλοντικές δράσεις με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Στην πρόσφατη συνεργασία της Bayer Ελλάς με την We4all, φυτεύθηκαν 1.500 καρποφόρα δέντρα σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, αλλά και τις πρόσφατες πλημύρες. Στόχος της δράσης ήταν να να αποκατασταθεί πρωτίστως το τοπικό οικοσύστημα, αλλά και η αγροτική παραγωγή, η οποία είναι βασικός πυλώνας της τοπικής οικονομίας. Η δράση αυτή θα έχει θετικό αντίκτυπο στην περιβαλλοντική προστασία της πληγείσας περιοχής και θα συνεισφέρει στη δημιουργία ενός καθαρού και υγιούς περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, θα συντελέσει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα της και για τις επόμενες γενιές.
“Για δεύτερη χρονιά με τη στήριξη της Bayer Ελλάς έχουμε φέρει στην Κοινότητα των Ροβιών της Βόρειας Εύβοιας πάνω από 1500 δασικά δενδρύλλια, τα οποία είναι συμβατά με το τοπικό οικοσύστημα, καθώς είναι βραδύκαυστα και ανθεκτικά. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, πάνω από 1,2 εκατομμύρια στρέμματα γης κάηκαν στη Βόρεια Εύβοια, ενώ και ο τυφώνας Daniel έπληξε την Κοινότητα των Ροβιών, όπου με τις καταστροφικές πλημμύρες ξεριζώθηκαν πολλά από τα δέντρα που είχαν φυτευτεί. Τα γεγονότα αυτά έχουν τεράστιες επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον, όσο και στις τοπικές κοινότητες της Εύβοιας, καθώς επαγγέλματα όπως οι ελαιοπαραγωγοί, οι ρετσινάδες και οι μελισσοκόμοι κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Ως We4all και με την υποστήριξη της Bayer Ελλάς, βοηθάμε αυτές τις κοινότητες, τους ανθρώπους και το περιβάλλον να ανακάμψουν και ανταποκριθήκαμε άμεσα στα αιτήματα της Κοινότητας για παροχή βοήθειας”, δήλωσε η κ. Τζώρτζια Ψαρουδάκη, Διευθύντρια ΕΚΕ της We4all.
Ο κ. Θοδωρής Κέρης, Πρόεδρος της Κοινότητας Ροβιών, τόνισε στην ομιλία του: “Μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2021, δεν υπάρχει πράσινο πουθενά, με αποτέλεσμα τα τέσσερα ποτάμια που περνάνε μέσα από το χωριό να ξηλώνουν και να πλημμυρίζουν τα πάντα. Ευχαριστούμε τη We4all και την Bayer Ελλάς για την έμπρακτη υποστήριξή τους και ελπίζουμε να συνεχιστούν αυτές οι ευγενείς προσπάθειες ώστε να έχουμε την ευτυχία να ξαναπρασινίσουμε την Κοινότητά μας.»
“Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε πρωτοφανείς καταστάσεις. Ξεκινώντας από τη φωτιά του Αυγούστου, εκατομμύρια στρέμματα και δάση χάθηκαν. Ήμασταν ένα μέρος αγροτικό και τουριστικό. Έχουμε όμως χάσει τη χαρά μας και τη σιγουριά μας. Ευχαριστούμε την Bayer Ελλάς για τη συμβολή της και τη We4all που μεσολάβησε για αυτή τη δωρεά. Οι κινήσεις αυτές μας γεμίζουν χαρά και μας δίνουν ελπίδα για να συνεχίσουμε. Θέλουμε έναν τόπο που να κατοικείται από ανθρώπους χαρούμενους που να εργάζονται για αυτόν” ανέφερε η κ. Κατερίνα Μαμούχα, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου της Κοινότητας Ροβιών.
Από το 1955, η Bayer Ελλάς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας. Έτσι, μέσα από τα προϊόντα, τις υπηρεσίες και τις δράσεις της, στοχεύει στο να συμβάλλει στην ευημερία τόσο των ανθρώπων, όσο και του πλανήτη.
Όπως δήλωσε η Σόνια Μουσαβερέ, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων και Υπεύθυνη Προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Συμμετοχής «Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε για 3η χρονιά την Β. Εύβοια, σε συνεργασία με την We4all, αλλά και άλλες οργανώσεις, με στόχο την ανακούφιση της κοινωνίας, την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και τη διασφάλιση του περιβάλλοντος, ώστε ο τόπος να είναι πλέον κατάλληλος για τους κατοίκους του σήμερα αλλά και τις επόμενες γενιές. Δεσμευόμαστε να παραμείνουμε στο πλάι σας, όσο υπάρχει τέτοια ανάγκη!»
Πανελλαδική κινητοποίηση την Πέμπτη (7 Δεκεμβρίου) στις έδρες όλων των περιφερειών της χώρας, με κυρίαρχο αίτημα την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και την καταβολή αποζημίωσης 200 ευρώ ανά στρέμμα, αποφάσισαν οι ελαιοπαραγωγοί στην σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (26 Νοεμβρίου) στην Σκάλα Αταλάντης της Φθιώτιδας.
Εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών και ελαιοπαραγωγοί από διάφορες περιοχές της χώρας όπως η Λακωνία, η Ηλεία, η Αχαΐα, η Αιτωλοακαρνανία, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας και της Πανελλήνιας Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ) συμμετέχοντας στη σύσκεψη, ενώ αγροτικοί σύλλογοι από άλλες περιοχές με σημαντική παρουσία ελαιοκαλλιέργειας, όπως η Κρήτη και η Κέρκυρα, δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν λόγω της απαγόρευσης του απόπλου.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Λιγδής, ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αταλάντης, «η ελαιοκαλλιέργεια είναι ένας σημαντικός παράγοντας της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κάθε χρόνο περίπου 150.000 τόνοι βρώσιμης ελιάς και 160.000 τόνοι ελαιολάδου πάνε για εξαγωγή. Φέτος με τα στοιχεία που μας έδωσαν ελαιοπαραγωγοί από όλη την χώρα μεσοσταθμικά έχουμε μια ακαρπία της τάξης του 75%, αν και σε κάποιες περιοχές είναι ακόμη πιο μεγάλη. Ζητάμε στήριξη των ελαιοπαραγωγών για την φετινή απώλεια εισοδήματος. Το εισόδημα που έχουν οι ελαιοπαραγωγοί πάει στις τοπικές οικονομίες.
Ζητάμε στρεμματική στήριξη 200 ευρώ ανά στρέμμα για την ελαιοκαλλιέργεια. Επίσης αποφασίσαμε την Πέμπτη (7 Δεκεμβρίου) να υπάρξουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις έδρες όλων των περιφερειών της χώρας.
Ακόμη ζητάμε να γίνει σωστή δακοκτονία σε όλες τις παραγωγικές περιοχές. Φέτος τις περισσότερες ελιές Καλαμών τις πάνε για ελαιοποίηση γιατί έχουν πρόβλημα δάκου. Αν είχαμε αποτελεσματική αντιμετώπιση θα μπορούσαν οι παραγωγοί να τις αποθηκεύσουν και να τις πουλήσουν μετά τον Ιανουάριο που θα έχουμε αύξηση της ζήτησης και των τιμών.
Πάντως αυτή την περίοδο οι φρέσκιες ελιές Καλαμών, που δεν έχουν δάκο και μπορούν να πουληθούν για βρώσιμες, έχουν τιμή παραγωγού στα 1,5 ευρώ το κιλό για το 200άρι.
Τέλος ζητάμε από την κυβέρνηση μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής για να μπορούν οι καταναλωτές να αγοράζουν τα προϊόντα σε λογικές τιμές. Οι υψηλές τιμές λιανικής δεν συμφέρουν ούτε τους παραγωγούς γιατί και αυτοί είναι καταναλωτές και δεν μπορούν να πληρώνουν ακριβά τα τρόφιμα».
Η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου ορίστηκε νέα πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ).
Αυτό αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη (23/11). Ως εκπρόσωπος του ΣΕΟ (Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου) αναλαμβάνει για την επόμενη διετία την προεδρία της οργάνωσης.
Η κ. Σπυροπούλου είναι η πρώτη γυναίκα που τίθεται επικεφαλής της Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου στα 22 χρόνια της λειτουργίας της, «πρωτιά» που αφορά και όλες τις Διεπαγγελματικές.
Παραδίδοντας την σκυτάλη της προεδρίας, ο απερχόμενος πρόεδρος, Κώστας Ευσταθίου, ευχήθηκε στην κ. Σπυροπούλου μια γόνιμη και δημιουργική θητεία, σημειώνοντας τον αναντικατάστατο ρόλο που έχει η ΕΔΟΑΟ για την ελληνική αμπελουργία και το κρασί.
Πριν από τη Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε εκδήλωση- συζήτηση, με αντικείμενο κρίσιμης σημασίας θέματα του κλάδου και εισηγητές κορυφαία στελέχη του ΣΕΟ, της ΚΕΟΣΟΕ και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Την Γενική Συνέλευση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός ΑΑΤ κ. Διονύσιος Σταμενίτης, ο Γενικός Γραμματέας ΑΑΤ κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, η Σύμβουλος της Ελληνικής Προεδρίας κα Χριστιάννα Καλογήρου και ο εκπρόσωπος της ΕΘΕΑΣ κ. Χρίστος Τσιτσιρίγκος.
Συνεχίζεται η συγκομιδή Καλαμών σε όλες τις παραγωγικές περιοχές της χώρας, με τους παραγωγούς να αναμένουν υψηλότερες τιμές και να οδηγούν τις ελιές στις κάδες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, γίνονται εμπορικές πράξεις στην περιοχή του Μεσολογγίου για τις περσινές αποθηκευμένες ελιές σε τιμές 2,20 ευρώ το 200άρι. Επίσης έχουμε και συμφωνίες σκούπα για όλα τα μεγέθη με τιμή στα 1,80 έως 2 ευρώ το κιλό.
Για περσινές βιολογικές ελιές οι τιμές παραγωγού έφτασαν να πωλούνται στα 2,30 ευρώ το 200άρι, ενώ υπάρχουν συμφωνίες και για σκούπα στα 2,10 ευρώ.
Να θυμίσουμε όμως ότι πέρυσι η μεγάλη παραγωγή είχε μικρά μεγέθη.
Στην Φθιώτιδα υπάρχουν έμποροι που κάνουν συμφωνίες και δίνουν για τις ελιές με δάκο τιμή σκούπα για όλα τα μεγέθη στα 2 ευρώ το κιλό.
Όσον αφορά την φετινή παραγωγή ελιών έχουμε την επίσημη ανακοίνωση τιμών της εταιρείας «ΕΛΙΕΣ ΑΓΓΕΛΗ ΑΕ» από την Φθιώτιδα, που δίνει για τα μεγάλα μεγέθη (140 τεμάχια) με τιμή παραγωγού στα 2,20 ευρώ το κιλό, για τα μεσαία μεγέθη 200άρι στα 1,70 ευρώ και για τα ψιλά (340 τεμάχια) στο 1 ευρώ.
Από την Αρκαδία ο κ. Χρήστος Βλάχος, ελαιοπαραγωγός και εκπρόσωπος της Ομάδας Παραγωγών Κυνουρίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «έχουμε φέτος μειωμένη παραγωγή και προβλήματα από δάκο, αν και είναι λιγότερα σε σχέση με τις άλλες περιοχές της χώρας. Φέτος η Ομάδα αναμένεται να συγκεντρώση μια παραγωγή ελιών Καλαμών της τάξης των 150 τόνων, ενώ την περσινή περίοδο είχαμε 230 τόνους. Αυτή την περίοδο κάνουμε αποθήκευση της ελιάς γιατί οι τιμές που δίνουν οι έμποροι δεν μας ικανοποιούν».
Από την πλευρά του ο κ. Στέλιος Μιχαλούτσος, αντιπρόεδρος στον Αγροτικός Συνεταιρισμός (ΑΣ) Γερακίου, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «έχουμε φέτος μια μείωση στην Λακωνία για τις Καλαμών κατά περίπου 60% στην παραγωγή. Πάντως οι ελαιοπαραγωγοί αυτή την εποχή δεν κάνουν πωλήσεις αλλά αποθήκευση και βρίσκονται σε αναμονή για αύξηση τιμών».
Πανελλαδική σύσκεψη ελαιοπαραγωγών θα γίνει την Κυριακή, 26 Νοεμβρίου, στη Σκάλα Αταλάντης, προκειμένου να αναδειχθούν τα σοβαρά προβλήματα ακαρπίας που αντιμετωπίζουν και να συντονίσουν από κοινού τις διεκδικήσεις του.
Οι ελαιοπαραγωγοί ζητάνε ενισχύσεις για ακαρπία και ρύθμιση οφειλών λόγω της απώλειας εισοδήματος.
Την συνάντηση διοργανώνουν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας και η Πανελλήνια Επιτροπή Μπλόκων.
Όπως αναφέρουν η καλλιεργητική περίοδος που τελειώνει «αποτελεί τη χειρότερη των τελευταίων ετών για τους βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγούς της Φθιώτιδας και όλης της χώρας. Τα συσσωρευμένα προβλήματα που δεν επιλύθηκαν από καμία κυβέρνηση, η διαχρονικά ανύπαρκτη μέριμνα για την προστασία της ελαιοπαραγωγής, σε συνδυασμό με το τεράστιο κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές κάτω του κόστους κυρίως στη βρώσιμη ελιά τα προηγούμενα χρόνια και η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ διαμορφώνουν όρους εκμηδενισμού του εισοδήματός μας και μας φέρνουν αντιμέτωπους με τεράστιες δυσκολίες όσον αφορά την επιβίωσή μας αλλά και τη συνέχιση της ελαιοκαλλιέργειας».
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας αναφέρει επίσης ότι «η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί μια από τις πιο δυναμικές καλλιέργειες της χώρας μας με περίπου 6 εκατ. στρέμματα, αλλά και στον νομό Φθιώτιδας με παραγωγή βρώσιμης ελιάς πάνω από το 50% της πανελλαδικής παραγωγής» και υπογραμμίζει ότι η φετινή ακαρπία θα επιφέρει «απώλεια εισοδήματος που μόνο για τη Φθιώτιδα υπολογίζεται σε πάνω από 100 εκατ. ευρώ».
Στον κίνδυνο απένταξης των Νέων Αγροτών της 3ης Πρόσκλησης του ΠΑΑ 2014-2022 λόγω του προβλήματος της έντονης ακαρπίας στην ελιά, αναφέρεται σε επιστολή του το Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ).
Το πρόβλημα λόγω της ακαρπίας στην ελιά έχει πανελλαδικές διαστάσεις και οι επιπτώσεις επηρεάζουν τα εισοδήματα του έτους 2023 πολλών Νέων Αγροτών.
Αναλυτικότερα η επιστολή του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
«Θέλουμε να αναφέρουμε ότι μια από τις υποχρεώσεις των Νέων Αγροτών της 3ης Πρόσκλησης (ΥΑ 4704/11-11-2021) του ΠΑΑ 2014-2022 είναι η εξής: από το επόμενο ημερολογιακό έτος από εκείνο του έτους ένταξής τους οι Νέοι Αγρότες να πραγματοποιήσουν κύκλο εργασιών (πωλήσεις βάσει Ε3) που να προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες σε επίπεδο τουλάχιστον ίσο με 50% της τυπικής απόδοσης εισόδου στο μέτρο (άρθρο 10, παρ. 1, σημείο 1.3 της ΥΑ).
Καθώς όμως η πλειοψηφία των Νέων Αγροτών εντάχθηκε κατά το έτος 2022, το έτος ελέγχου της παραπάνω δέσμευσης είναι το 2023. Στην περιοχή μας, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, για το έτος 2023, έχει διαπιστωθεί έντονο το φαινόμενο της ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια, καθώς και σε άλλες καλλιέργειες (π.χ. Αμυγδαλιά).
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν ενταγμένοι Νέοι Αγρότες που δεν μπορούν να φτάσουν το απαιτούμενο εισόδημα, καθώς δεν έχουν παραγωγή.
Επειδή η ακαρπία αυτή είναι εκτεταμένη, αλλά δεν αποτελεί φαινόμενο που τυγχάνει άμεσης αποζημίωσης και ελέγχου από αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ (ΕΛΓΑ κ.λ.π.).
Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει και η δυνατότητα να αποδειχθεί ότι η δέσμευση του Νέου Αγρότη - ελαιοπαραγωγού, δεν τηρήθηκε λόγω ανωτέρας βίας.
Δημιουργείται, έτσι, μεγάλος κίνδυνος οι συγκεκριμένοι Νέοι Αγρότες ελαιοπαραγωγοί να απενταχθούν από το πρόγραμμα και να επιστρέψουν τις εισπραχθέντες προκαταβολές.
Παρακαλούμε λοιπόν για την εξεύρεση λύσης επί του συγκεκριμένου προβλήματος, καθότι σε διαφορετική περίπτωση θα πληγούν νέοι αγρότες που ξεκίνησαν μια νέα ζωή και επαγγελματική προσπάθεια στην Ελληνική ύπαιθρο, έχοντας ως βασική τους απασχόληση την ελαιοκαλλιέργεια ή άλλες καλλιέργειες που πλήττονται φέτος από την ακαρπία».
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή (19/11), στις Βρυξέλλες, των υπουργών της EUMED-9, δηλαδή των εννέα υπουργών Γεωργίας χωρών της Μεσογείου, στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας Υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης.
Η σύσκεψη έγινε στο περιθώριο της βραδιάς ιταλικής γαστρονομίας, που οργάνωσε ο Ιταλός Υπουργός Γεωργίας, Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα, προκειμένου να συζητήσουν για την δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, στον πρωτογενή τομέα.
Τα θέματα της συνάντησης θα συζητηθούν στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που θα γίνει, σήμερα Δευτέρα (20/11), στις Βρυξέλλες.
Το EUMED-9 είναι μια άτυπη συμμαχία των χωρών της Μεσογείου και μετέχουν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Κύπρος, η Κροατία και η Σλοβενία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, η Ελλάδα για πρώτη φορά συμμετέχει σε μια προσπάθεια δημιουργίας κοινού μετώπου (λόμπι) που αποτελείται από 9 κράτη μέλη της ΕΕ με στόχο να καταθέσει σχέδιο που θα αφορά την δημιουργία «ταμείου» που θα δίνει αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές που θα γίνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Το κοινό μέτωπο των κρατών της ΕΕ ζητά:
- πληρωμή αποζημιώσεων στην αλιεία από τις ζημιές που προξενεί ο λαγοκέφαλος (εισήλθε στη Μεσόγειο λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας)
- πληρωμή αποζημιώσεων στα αμπέλια λόγω του περονόσπορου (πιέζει η Γαλλία σε αυτή την κατεύθυνση)
- πληρωμή ενισχύσεων λόγω της ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια (πιέζουν από κοινού Ισπανία και Ιταλία)
Οι χώρες της EUMED-9 έχουν σαν στόχο η πληρωμή των παραπάνω αποζημιώσεων και ενισχύσεων να γίνεται από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Συμβούλιο Υπουργών
Όσον αφορά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, στις 20 Νοεμβρίου 2023, θα γίνει μια πρώτη συζήτηση σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2024 στον Ατλαντικό και τη Βόρεια Θάλασσα, καθώς και στη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο.
Κατά τη διάρκεια δημόσιας συνεδρίασης, οι υπουργοί Γεωργίας θα επιδιώξουν να εγκρίνουν συμπεράσματα σχετικά με ένα μακρόπνοο όραμα για τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ.
Η ισπανική Προεδρία θα δημοσιοποιήσει πληροφορίες αναφορικά με την πορεία των εν εξελίξει εργασιών σχετικά με την πρόταση κανονισμού για τα φυτά που παράγονται με ορισμένες νέες γονιδιωματικές τεχνικές και τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές που προέρχονται από αυτά. Στο σημείο αυτό, η κροατική αντιπροσωπεία αναμένεται επίσης να παράσχει πληροφορίες σχετικά με το θέμα.
Η Επιτροπή θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με την εφαρμογή της δασικής στρατηγικής της ΕΕ για το 2030, η αυστριακή αντιπροσωπία αναμένεται να παράσχει πληροφορίες σχετικά με την ομάδα «Για τα δάση», η δε γερμανική αντιπροσωπία αναμένεται να ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με τα μέτρα στήριξης για τις χώρες εταίρους όσον αφορά την αποψίλωση των δασών.
Επιπλέον, η ιταλική αντιπροσωπεία αναμένεται να παράσχει, επίσης σε δημόσια συνεδρίαση, πληροφορίες στο Συμβούλιο σχετικά με τον ρόλο των γεωργών στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των αγροτικών περιοχών, ενώ η γαλλική αντιπροσωπία αναμένεται να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τη μερική εφαρμογή του προτύπου ΚΓΠΚ 8 για το 2024. Το ΚΓΠΚ 8 της ΚΑΠ αφορά στο «ελάχιστο ποσοστό των γεωργικών εκτάσεων που διατίθεται σε μη παραγωγικές εκτάσεις» (τουλάχιστον το 4% της αρόσιμης γης σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης).
Με αξιοσημείωτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Νοεμβρίου η επετειακή εκδήλωση της STIHL Ελλάδος στο ξενοδοχείο Wyndham για την 25ετη επιτυχημένη παρουσία της στην ελληνική αγορά. Ως μέλος του παγκόσμιου ομίλου STIHL, η ελληνική θυγατρική με πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά από το 1998, διανέμει καινοτόμα μηχανοκίνητα εργαλεία για τη δασοκομία και τη γεωργία, για την κηπουρική και τον κατασκευαστικό κλάδο, αποτελώντας τον πιο δυνατό σύμμαχο του επαγγελματία, αλλά και του οικιακού χρήστη, για αυτές του είδους τις απαιτητικές εργασίες.
Διαθέτοντας ένα ισχυρό δίκτυο 300 πιστοποιημένων αντιπροσώπων, που συνεχώς επεκτείνεται, δημιουργώντας μάλιστα φέτος και το δικό της υποκατάστημα στην Λευκωσία της Κύπρου, σύμφωνα με το πρότυπα του concept store 4.0., έχει καταφέρει να χτίσει σχέση εμπιστοσύνης προσφέροντας καινοτόμα μηχανήματα και πρωτοποριακές υπηρεσίες όπως τεχνολογία μπαταριών, ψηφιακές λύσεις, ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη. Mε όχημα την τεχνογνωσία, το άρτια τεχνικώς καταρτισμένο δίκτυο της εταιρείας μπορεί να συμβουλεύσει τον τελικό καταναλωτή, τοποθετώντας πάντα τις ανάγκες του στην πρώτη γραμμή.
Πέρα από την ποιότητα των μελών του δικτύου της, η ιστορία επιτυχίας της STIHL στην Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το πραγματικό κεφάλαιο της εταιρείας ήτοι το ανθρώπινο δυναμικό της, που αποτελούν τους σταθερούς συνοδοιπόρους της. Η τεχνογνωσία και η αφοσίωση τους συντείνουν σε ένα κλίμα συλλογικότητας που κάνει πιο εύκολη την επίτευξη στόχων μέσα από το όραμα της εταιρείας το οποίο συνοψίζεται στα λόγια του Διευθύνοντα Συμβούλου κου Ηλία Ραβάνη: Μαζί καταφέραμε πολλά, μαζί μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Πάμε να δημιουργήσουμε το αύριο, Σήμερα!»
Γι' αυτές τις δυόμισι δεκαετίες στον ελλαδικό χώρο συμπληρωσε περαιτέρω, «είναι ένας σταθμός που αξίζει να γιορτάσουμε, ταυτόχρονα όμως και μια ευκαιρία να ανανεώσουμε την υπόσχεσή μας ότι θα συνεχίσουμε με πάθος και όραμα να προσφέρουμε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής αξίας ικανοποιώντας απόλυτα τις ανάγκες των πελατών μας, δίνοντας παράλληλα βαρύνουσα σημασία στους εργαζόμενους και στο περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα».
Με σταθερές τις αρχές μας για κορυφαία ποιότητα, καινοτομία, τεχνολογική υπεροχή, αλλά πάνω από όλα βαθύ αίσθημα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, η STIHL Ελλάδος αναλαμβάνει τη δημιουργία μικρών πνευμόνων πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας, κάνοντας την αρχή στην διασταύρωση Μητσάκη και Πολυλά στα Πατήσια, που θα αναβαθμίσουν σημαντικά το αστικό περιβάλλον και θα βελτιώσουν τις συνθήκες και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Άλλωστε όπως υπογράμμισε και η κα Sarah Gewert, Πρόεδρος Πωλήσεων και Marketing STIHL παγκοσμίως και μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου, «o πυρήνας της μπράντας συνδέεται στενά με τη φύση και το πάθος των ανθρώπων γι αυτήν, αφού αντιπροσωπεύει τεχνολογία αιχμής που διευκολύνει την εργασία τους στη φύση και με τη φύση».
Παράλληλα, ως διαχρονικός χορηγός στο Πυροσβεστικό Σώμα πραγματοποιώντας σεμινάρια και δωρεές μηχανημάτων, συνεχίζει εμπράκτως την υποστήριξη της με τη χορηγία ενός πλήρως εξοπλισμένου πυροσβεστικού οχήματος.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μέλη του δικτύου πιστοποιημένων αντιπροσώπων STIHL, της ελληνογερμανικής κοινότητας, του ελληνικού επιχειρείν, στελέχη του ομίλου STIHL ενεργά και παλαιότερα, εκπρόσωποι της πολιτείας και θεσμικών φορέων.
Χαιρετισμό στους 250 και πλέον προσκεκλημένους απεύθυναν μεταξύ άλλων η Πρόεδρος Πωλήσεων και Marketing STIHL παγκοσμίως και μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου, κα Sarah Gewert, o Αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κος Γεώργιος Πατεράκης, ενώ ανεγνώσθη χαιρετισμός του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κου Λευτέρη Αυγενάκη, λόγω απουσίας του σε προγραμματισμένο επαγγελματικό ταξίδι.
Ανάμεσα στους διακεκριμένους παρευρισκoμένους ήταν και ο κος Marko Holtari Περιφερειακός Διευθυντής Πωλήσεων Ανατολικής Ευρώπης, ο κος Nικόλαος Τσιπλακίδης, αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και ο κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου Προϊστάμενος μονάδας Ελέγχου Ενισχύσεων και Τομεακών Παρεμβάσεων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Μεσα σε ένα ιδιαίτερο κλίμα χαράς και συγκίνησης, αποτυπώθηκαν οι ημερομηνίες- ορόσημα και τα επιτεύγματα της εταιρείας, επιχειρήθηκε ιστορική αναδρομή στην οποία τιμήθηκαν οι δύο επί σχεδόν 5 δεκαετίες, ενεργοί αντιπρόσωποι του δικτύου σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ μίλησαν για το ελκυστικό πρόσωπο της εταιρείας ως εργοδότης 2 παλιοί και 2 νέοι υπάλληλοι της από Ελλάδα και Κύπρο.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναφέρθηκαν τα θέματα ασφάλειας στο επάγγελμα του υλοτόμου από τον αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος, κο Νικο Τσιπλακίδη. Παράλληλα δόθηκε το βήμα και στον Brand Ambassador της STIHL Ελλάδος Αλέξη Τζόρβα, να εξηγήσει πως από το χώμα των γηπέδων, βρέθηκε στο χώμα της υπαίθρου.
Με αφορμή την την 25η επέτειο της εταιρείας μοιράστηκαν συμβολικά δώρα, σε ολους τους προσκεκλημένους όπως θεματικό κολιέ και μπρελόκ σε ασήμι και στο προσωπικό της εταιρείας διανεμήθηκε ένα δεντράκι ελιάς, πολύτιμο αγαθό για τον τόπο μας, που σηματοδοτεί την ανάπτυξη που φέρνει απλόχερα, αλλά και συνάμα την ευθύνη - φροντίδα που απαιτείται από όλους μας, για να επιτευχθεί αυτό.
Μετά την εκδήλωση η Stihl Eλλάδος παρέθεσε εορταστικό δείπνο για όλους τους προσκεκλημένους στο dinner & show restaurant «Parfait» που εκτυλίχθηκε σε μια ανεπανάληπτη βραδιά γεμάτη κέφι, χαμόγελα και ευχές για περισσότερα και μεγαλύτερα επιτεύγματα, συμπαρασύροντας τους θεατές να συμμετάσχουν και να διασκεδάσουν με την καρδιά τους και τις εκπλήξεις να διαδέχονται η μία την άλλη!
Η ελληνική πολιτεία δεν έχει καμιά διάθεση να στηρίξει την ελαιοκαλλιέργεια λόγω της ακαρπίας και η οποιαδήποτε στήριξη αν υπάρξει θα προέρχεται μόνο από κονδύλια της ΕΕ.
Για τις ενέργειες για αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών από τη φετινή έντονη ακαρπία της ελιάς έγινε συνάντηση, την Πέμπτη (16/11), στο ΥπΑΑΤ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ της ομάδας προέδρων ομάδων και συνεταιρισμών ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής και του υπουργού, Λευτέρη Αυγενάκη, μετά από πρωτοβουλία του βουλευτού, Ιωάννη Γιώργου, παρουσία και της αντιπεριφερειάρχη, Κατερίνας Ζωγράφου.
Στην συνάντηση ξεκαθάρισε ο υπουργός ότι η οποιαδήποτε στήριξη της ακαρπίας θα αφορά όλες τις ποικιλίες της ελιάς στην χώρα μας (βρώσιμες και ελαιοποιήσιμες). Δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το θέμα ο ΕΛΓΑ αλλά έχει τεθεί το ζήτημα στο Συβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Η Ελλάδα προσπαθεί να βρει συμμάχους για να στηριχθούν οι ελαιοπαραγωγοί σε όλη την ΕΕ.
Ο πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Βιολογικής Ελιάς Ολύνθου (Biolivia), Δημήτρης Ευαγγελινός, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «ο κ. Αυγενάκης ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει η στρατηγική της χώρας μας είναι να στηριχθούν όλοι οι ελαιοπαραγωγοί για την ακαρπία του 2023. Αναζητούμε συμμάχους στην ΕΕ για να στηρίξουν το αίτημά μας και προχωρούν οι διεργασίες.
Από την πλευρά μας οι παραγωγοί Χαλκιδικής έχουμε προχωρήσει σε μελέτη κόστους για την καλλιέργεια επιστραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής και ζητάμε στήριξη για συμβατική καλλιέργεια στα 770 ευρώ το στρέμμα και στην βιολογική στα 850 ευρώ το στρέμμα.
Τονίσαμε στον υπουργό ότι το κόστος συγκομιδής σε αυτή την ποικιλία είναι πολύ υψηλό γιατί η συγκομιδή γίνεται με τα χέρια και υπάρχει μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών. Επίσης να αναφέρουμε ότι για την ακαρπία που είχαμε το 2021 οι παραγωγοί της ελιάς Χαλκιδικής δεν εισέπραξαν καμιά οικονομική στήριξη. Και με την αλλαγή του κλίματος το πρόβλημα της ακαρπίας θα συνεχίζεται».
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θανάσης Χαλάτης, πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών, «η πολιτεία αποφάσισε να αντιμετωπίση το πρόβλημα της ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια για όλες τις ποικιλίες και πανελλαδικά με ευρωπαϊκά κονδύλια στήριξης.
Εμείς οι παραγωγοί ελιάς Χαλκιδικής θέλουμε να υπάρξει σε σύντομο χρονικό διάστημα οικονομική στήριξη γιατί ήδη έχουμε ξεκινήσει τις καλλιεργητικές φροντίδες (κλαδέματα, ψεκασμούς κ.α.) για την επόμενη περίοδο (2024). Οι παραγωγοί δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν τα έξοδα.
Το 2023 είχαμε μια μείωση της παραγωγής που ήταν της τάξης του 80% έως 90% σε σχέση με πέρυσι. Επειδή είχαμε μια άνοδο των τιμών φέτος η μείωση τπου εισοδήματος είναι πάνω από 60%. Θα πρέπει να ενισχυθεί ο ελαιοκαλλιεργητής για να μπορέσει να παραγωγή τον επόμενο χρόνο».
Φαινόμενο κλοπής των καρπών από τα ελαιόδεντρα είχαμε στην Καβάλα.
Ο κ. Γρηγόρης Γρουζίδης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «είχαμε χτες κλοπή του ελαιοκάρπου μέσα από το χωράφι.
Συγκεκριμένα εξαφάνισαν τις ελιές από 4 στρέμματα σε ελαιώνα στην περιοχή Ποδοχωρίου - Πλατανότοπου στην περιοχή του Παγγαίου. Ο ιδιοκτήτης ήδη έχει καταγγείλει την κλοπή στην αστυνομία.
Η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει περιπολίες στα χωράφια. Θα πρέπει οι ίδιοι οι παραγωγοί να φυλάνε το χωράφι τους και να προσέχουν τα δέντρα τους. Υπάρχει ήδη επικοινωνία και έχουν ενημερωθεί και τα ελαιοτριβεία της περιοχής».
Δέλεαρ πάντως για τις κλοπές του ελαιοκάρπου αποτελεί η υψηλή τιμή που έχει φέτος το ελαιόλαδο.
Θυμίζουμε ότι το «πρώτο» λάδι νέας σοδειάς στην Ηλεία και στην Λακωνία (από Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων) έφυγε από τους παραγωγούς με τιμή αυξημένη κατά 120% σε σύγκριση με το 2021, φθάνοντας τα 9,25 ευρώ ανά λίτρο.
Η Yara Ελλάς και η farmB® Digital Agriculture, ηγέτιδες εταιρείες στη θρέψη των καλλιεργειών και των ψηφιακών τεχνολογιών αντίστοιχα, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν αναβαθμισμένες λύσεις γύρω από τη θρέψη των καλλιεργειών και τη διαχείριση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Η Yara ενσωματώνει μέρος των ψηφιακών της εφαρμογών στο ψηφιακό σύστημα της farmB δημιουργώντας ένα αναβαθμισμένο σύστημα που συνδυάζει όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες γεωργίας ακριβείας της farmB με τη βαθιά γνώση της Yara στη λίπανση των καλλιεργειών.
Για να είναι σε θέση να παράξει πιο αποτελεσματικά και βιώσιμα, ο αγροτικός τομέας χρειάζεται γνώσεις και δεδομένα υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας. Η ψηφιοποίηση της γεωργίας είναι γεγονός και θα αποτελέσει στο μέλλον, καθοριστικό παράγοντα βελτίωσης της παραγωγικότητας των καλλιεργειών.
Κάθε θρεπτικό στοιχείο μετράει
Το YaraFX INSIGHT είναι το λειτουργικό σύστημα της Yara που προσδιορίζει τις ανάγκες των καλλιεργειών σε θρεπτικά στοιχεία με βάση το προσδοκώμενο ύψος της παραγωγής, τη σύσταση και τη γονιμότητα των εδαφών. Οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν εύκολα στο σύστημα τις εδαφολογικές τους αναλύσεις και να υπολογίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τη λίπανση των καλλιεργειών τους, διασφαλίζοντας ότι οι καλλιέργειες λαμβάνουν τη σωστή ποσότητα θρεπτικών συστατικών την περίοδο που τα χρειάζονται.
Τα δεδομένα του YaraFX INSIGHT ενσωματώνονται αυτόματα στις λειτουργίες της farmB για τη δημιουργία χαρτών μεταβλητών δόσεων αζώτου και την εφαρμογή των κατάλληλων λιπασμάτων σε συγκεκριμένες εδαφικές ζώνες στον αγρό.
Σταδιακά το ψηφιακό σύστημα της farmB θα εμπλουτίζεται με περισσότερες τεχνολογίες της Yara που θα βελτιώνουν ακόμα περισσότερο τη διαχείριση της λίπανσης των καλλιεργειών όπως και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγής, απαίτηση που έρχεται στο προσκήνιο από την εφαρμογή της στρατηγικής Farm to Fork της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με μειωμένη παραγωγή και σοβαρά προβλήματα από το δάκο ξεκίνησε η συγκομιδή ελαιοκάρπου στην Κρήτη. Σοβαρό προβλημα υπάρχει και με την ανομβρία στο νησί που απειλεί με περαιτέρω μείωση της φετινής παραγωγής ελαιολάδου.
Ο κ. Νικόλαος Φιωτάκης, πρόεδρος στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Βούτα Πελεκάνου, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «εδώ και 10 ημέρες έχει ξεκινήσει η συγκομιδή ελιάς στα νότια του νομού Χανίων. Φέτος η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι.
Όμως εκτός από μείωση της παραγωγής έχουμε φέτος και σοβαρό πρόβλημα με το δάκο. Το καλοκαίρι δεν φαινόταν το πρόβλημα γιατί είχαμε υψηλές θερμοκρασίες. Από τον Σεπτέμβριο όμως φάνηκε και ο πληθυσμός είναι πολύ μεγάλος.
Η εφαρμογή της δακοκτονίας από τις ΔΑΟΚ δεν φέρνει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Πληρώνουμε οι ελαιοπαραγωγοί αλλά δεν καταφέρνουμε να σώσουμε τις ελιές μας.
Θα πρέπει να εντάξουμε τις νέες τεχνολογίες στη δακοκτονία. Αυτή την στιγμή χρησιμοποιούμε μεθόδους που είχαμε από τη δεκαετία του 60.
Η συγκομιδή στην περιοχή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Η ανομβρία δημιουργεί πρόβλημα στις ελιές (που είναι απότιστες) αλλά αν από την άλλη είχαμε βροχές θα υπήρξε καρπόπτωση επειδή έχουν χτυπηθεί από το δάκο.
Από την άλλη αυτή την εποχή το εμπόριο ελαιολάδου είναι παγωμένο. Παραγωγοί και έμποροι κρατάνε στάση αναμονής και περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθούν οι τιμές στη διεθνή αγορά».
Από την πλευρά του όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Περογιαννάκης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου, «στην περιοχή ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η συγκομιδή ελαιοκάρπου. Εκτιμώ ότι θα ξεκινήσουμε να συγκομίζουμε ελιές από την ερχόμενη εβδομάδα.
Η συγκομιδή όμως θα ολοκληρωθεί σύντομα γιατί έχουμε μεγάλη μείωση της παραγωγής φέτος κατά 70% σε σχέση με πέρυσι. Αρκεί να σας αναφέρω ότι πέρυσι ο συνεταιρισμός είχε μια παραγωγή ελαιολάδου της τάξης των 600 τόνων, ενώ φέτος δεν προβλέπεται να ξεπεράσουμε τους 50 τόνους.
Μεγάλο πρόβλημα είναι η ξηρασία στην Κρήτη. Δεν έχει βρέξει καθόλου και αν συνεχιστεί αυτός ο καιρός θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής.
Αυτή την περίοδο δεν έχουμε εμπορικές πράξεις γιατί όλοι περιμένουν που θα κυμανθεί η νέα παραγωγή ελαιολάδου».
Η κ. Σοφία Λαμπράκη, υπεύθυνη ελαιουργείου στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Μαλλών, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «η περιοχή μας είναι όψιμη και η συγκομιδή ξεκινά μετά το Δεκέμβριο και ολοκληρώνεται Μάρτιο. Φέτος όμως θα ξεκινήσει μετά τις 15 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί πριν το Δεκέμβριο. ‘Έχουμε μεγάλη μείωση της παραγωγής και πολλά προβλήματα από το δάκο. Επίσης επειδή δεν έχει βρέξει καθόλου οι ελιές είναι σταφιδιασμένες. Οι παραγωγοί περίμεναν κάποια βροχόπτωση για να επανέλθουν αλλά τώρα φοβούνται μήπως έχουμε καρπόπτωση και θα αναγκαστούν να τις συγκομίσουν νωρίτερα. Ο συνεταιρισμός πουλά με δημοπρασίες κυρίως το ελαιόλαδο των μελών του».
Ξεκίνησε η δημοσίευση επίσημων τιμοκαταλόγων για τις φετινές Ελιές Καλαμών.
Την αρχή έκανε η εταιρείας «ΕΛΙΕΣ ΑΓΓΕΛΗ ΑΕ», που δραστηριοποιείται στον τομέα της επεξεργασίας, μεταποίησης και συσκευασίας βρώσιμης ελιάς, με έδρα στην Αταλάντη Φθιώτιδας.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο η υπεύθυνη της επιχείρησης κα Ασημίνα Αγγελή, «από σήμερα Δευτέρα (6/11) ξεκινάνε οι παραλαβές ελιών Καλαμάτας εσοδείας 2023/2024.
Οι τιμές που δίνουμε για τα μεγάλα μεγέθη (140 τεμάχια) είναι στα 2,20 ευρώ το κιλό. Για τα μεσαία μεγέθη 200άρι δίνουμε τιμή στα 1,70 ευρώ το κιλό. Για τα ψιλά (340 τεμάχια) δίνουμε τιμή παραγωγού στο 1 ευρώ.
Φέτος έχουμε μεγάλο πρόβλημα δάκου στην περιοχή. Αγοράζουμε ελιές και αν έχει για παράδειγμα το 200άρι ποσοστό δάκου 30% μειώνεται και η τιμή αντίστοιχα για το συγκεκριμένο μέγεθος.
Στην Φθιώτιδα αναμένεται να έχουμε μια παραγωγή μειωμένη κατά 40 - 50% σε σχέση με πέρυσι. Επίσης πολλές ελιές θα πάνε για ελαιοποίηση.
Από την άλλη έχουμε μεγάλη ζήτηση για εξαγωγές. Όσο περνάνε οι ημέρες τόσο αυξάνουν οι παραγγελίες από το εξωτερικό.
Επίσης οι παραγωγοί βλέποντας φέτος τα μεγάλα ποσοστά δάκου σταμάτησαν να πουλάνε τις περσινές αποθηκευμένες ελιές».
Ξεκίνησε από σήμερα Παρασκευή (3/11) να παραλαμβάνει ελιές Καλαμών ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Αιτωλοακαρνανίας Aitolia Olives.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Χειμώνας, γεωπόνος, παραγωγός και πρόεδρος του Συνεταιρισμού, «με προσβολή 60% από τον δάκο μεγάλες ποσότητες θα πάνε για ελαιοποίηση. Επίσης όταν η ελιά Καλαμών πάει για ελαιοποίηση έχει μειωμένο κόστος συγκομιδής.
Το κόστος αποθήκευσης επίσης είναι υψηλό και με την φύρα φτάνει στα 30 λεπτά το κιλό. Ήδη έχουμε παραγωγούς που με 856 κιλά ελιάς βγάζουν 146 κιλά ελαιολάδου. Οι τιμές φέτος είναι σε υψηλά επίπεδα για το ελαιόλαδο (γύρω στα 8 ευρώ το κιλό).
Εμείς θα κάνουμε παραλαβή και θα διαχειριστούμε την παραγωγή των 35 μελών μας. Θα κάνουμε κοινή συντήρηση και αποθήκευση στις εγκαταστάσεις μας της πρώην ΕΑΣ Μεσολογγίου. Και στην συνέχεια θα κάνουμε εμπορικές πράξεις. Πέρσι είχαμε μια παραγωγή της τάξης των 1.500 τόνων ελιάς Καλαμών αλλά φέτος αναμένεται να έχουμε μια παραγωγή γύρω στους 600 - 700 τόνους.
Ακούγονται αυτή την εποχή προφορικά τιμές στο 200άρι στα 1,50 - 1,70 ευρώ. Είναι πολύ χαμηλές για την καλλιέργεια. Το κόστος φτάνει για τον παραγωγό στα 1,20 ευρώ το κιλό. Μιλάμε ότι ο παραγωγός για μια παραγωγή 100 τόνων θέλει 120.000 ευρώ κεφάλαιο. Την τιμή παραγωγού 2 ευρώ για το 200άρι την θεωρώ δίκαιη και καθόλου υψηλή».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Στυλίδας, Γιώργος Πλιάτσικας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκινήσαμε να παραλαμβάνουμε ελιές Καλαμών από την περασμένη Δευτέρα και μέχρι σήμερα έχουμε μόλις 100 κιλά συγκεντρώσει. Η φετινή παραγωγή είναι πολύ μειωμένη και αντιστοιχεί στο 10% μιας κανονικής παραγωγής στην περιοχή. Όμως εκτός από μικρή ποσοτικά παραγωγή υπάρχουν και ποιοτικά προβλήματα από τις προσβολές δάκου. Η παραγωγή είναι μικρή και θα δούμε αν αξίζει να ανακοινώσουμε τιμοκατάλογο».
Στο μεταξύ παραγωγός από την περιοχή του Μεσογγίου ενημέρωσε τον ΑγροΤύπο ότι βρέθηκε πριν λίγες ημέρες στην Μεγάλη Βρετανία και είδε σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ τις ελιές Καλαμών να πωλούνται στις 2,03 λίρες τα 100 γραμμάρια. Μετατρέποντας τις λίρες σε ευρώ, η τιμή φτάνει τα 2,32 ευρώ τα 100 γραμμάρια, δηλαδή 23,20 ευρώ το κιλό.
Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC), οι εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς της χώρας μας για την περίοδο 2020/2021 (Σεπτέμβριος - Αύγουστος) ανέρχονται στους 183.001 τόνους και την 2021/2022 στους 185.195 τόνους. Για την περίοδο 2022/2023 οι εξαγωγές έφτασαν στους 101.735 τόνους (Σεπτέμβριο - Μάρτιο) και αν προστεθούν οι υπόλοιποι μήνες αναμένεται να έχουμε αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι εξαγωγές αυτές δείχνουν ότι οι καταναλωτές του εξωτερικού προτιμούν τις ελληνικές ελιές.
Για τον πιστοποιημένο σπόρο στην καλλιέργεια του ρυζιού αναφέρεται σε επιστολή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΣΕΠΥ).
Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:
«Στο πλαίσιο της παρούσας επιστολής, θα θέλαμε να παρουσιάσουμε συνοπτικά τις θέσεις του Συνδέσμου μας, αναφορικά με ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί τα τελευταία χρόνια τον κλάδο για την καλλιέργεια του ρυζιού, και πιο συγκεκριμένα την υιοθέτηση της χρήσης πιστοποιημένου σπόρου στην καλλιέργεια του.
Πολλές φορές, οι αναφορές στο συγκεκριμένο ζήτημα εγείρουν αντιδράσεις, κυρίως από την πλευρά των ρυζοπαραγωγών και των συλλογικών τους οργάνων, τις οποίες βέβαια κατανοούμε πλήρως, αλλά μέχρι ενός σημείου.
Ωστόσο, όλοι οι «κρίκοι» στην αλυσίδα αξίας για το Ελληνικό ρύζι, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η καλλιέργεια βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο και το καθοριστικό βήμα για την βιωσιμότητα της στη χώρα μας, είναι να ακολουθήσει το παράδειγμα της πιστοποίησης και της ιχνηλασιμότητας που εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ρυζιού, κάτι όμως που δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς την χρήση πιστοποιημένου σπόρου και όλα τα οφέλη που αυτή επιφέρει.
Σε αυτό το πλαίσιο, όλα τα τελευταία χρόνια που διεξάγεται η σχετική συζήτηση, το μόνιμο και ουσιαστικά μοναδικό επιχείρημα έναντι στην υιοθέτηση της χρήσης πιστοποιημένου σπόρου στο ρύζι, δεν είναι άλλο από την αύξηση του κόστους για τον παραγωγό.
Η υιοθέτηση όμως αυτής της άποψης, αποπροσανατολίζει την ουσία της συζήτησης που δεν είναι άλλη από τα αδιαμφισβήτητα οφέλη που τόσα χρόνια έχει επιφέρει στον ρυζοκαλλιεργητή, η χρήση των νέων βελτιωμένων ποικιλιών και προσφάτως η χρήση νέων ποικιλιών με τη δυνατότητα διαχείρισης στο μεγαλύτερο πρόβλημα της καλλιέργειας που είναι το κόκκινο ρύζι.
Εύλογα λοιπόν αναρωτιόμαστε εάν ο παράγοντας κόστος είναι άραγε τόσο ανυπέρβλητος σε σχέση με το όφελος που οι ποικιλίες αυτές ανταποδίδουν. Ας μην λησμονούμε ότι οι νέες βελτιωμένες ποικιλίες στο ρύζι, όπως και σε κάθε καλλιέργεια άλλωστε, είναι το αποτέλεσμα πολυετούς προσπάθειας γενετιστών και αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των επιχειρήσεων του τομέα, οι οποίες προχωρούν σε τεράστιες επενδύσεις, προκειμένου να βελτιώσουν και να εξελίξουν νέες ποικιλίες στο ρύζι, με απώτερο πάντα σκοπό κερδισμένος να είναι σε κάθε περίπτωση και ο παραγωγός.
Οι μελέτες των τελευταίων 20 ετών έχουν αποτυπώσει ότι το 50% της αύξησης της παραγωγής που σημειώθηκε σε όλες τις καλλιέργειες οφείλεται στο γενετικό υλικό και η συμβολή του αναμένεται να ανέλθει στο 80-85% εξαιτίας και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Κάθε χρόνο στην Ευρώπη εγκρίνονται για κυκλοφορία 3.500 νέες ποικιλίες μέσα σε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο συγκριτικών δοκιμών, με σεβασμό στον δημιουργό της ποικιλίας, καθώς χιλιάδες παραγωγοί επωφελούνται από την εξέλιξη και την καινοτομία στο γενετικό υλικό.
Συνεπώς, όσοι κατά καιρούς εκφράζονται με μοναδικό σκεπτικό την αύξηση του κόστους που θα επιφέρει για τον παραγωγό η χρήση του πιστοποιημένου σπόρου στο ρύζι, δεν έχουν προφανώς αντιληφθεί τις επιπτώσεις που θα έχει στους Έλληνες ρυζοπαραγωγούς ο ενδεχόμενος αποκλεισμός τους από την εξέλιξη και την καινοτομία στο νέο γενετικό υλικό. Έχουν άραγε αναλογιστεί την μελλοντική τους ευθύνη απέναντι στην ίδια την καλλιέργεια και τον διαρκώς αυξανόμενο κίνδυνο αφανισμού της, εξαιτίας της αδυναμίας διαχείρισης του κόκκινου ρυζιού; Σε επίρρωση των ανωτέρω, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι είμαστε η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα που ουσιαστικά απαξίωσε την πρώτη τεχνολογία διαχείρισης του κόκκινου ρυζιού και τώρα ρισκάρουμε να επαναλάβουμε το ίδιο και με τη νέα τεχνολογία που ήδη ξεκίνησε να εφαρμόζεται σε όλες τις Ρυζοπαραγωγικές χώρες.
Πρόσφατα, η γειτονική μας Ιταλία υπερψήφισε διάταξη σύμφωνα με την οποία καθίσταται υποχρεωτική πλέον η χρήση μιας ελάχιστης ποσότητας πιστοποιημένου σπόρου προκειμένου ο ρυζοπαραγωγός να λάβει τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Μάλιστα η ποσότητα αυτή μεταβάλλεται ανάλογα με την τεχνολογία που αξιοποιεί η κάθε κατηγορία πολλαπλασιαστικού υλικού. Δυστυχώς λοιπόν διαπιστώνεται για άλλη μια φορά ότι η χώρα μας παραμένει «ουραγός» στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην καλλιέργεια του ρυζιού μέσα από τον πιστοποιημένο σπόρο.
Συνεπώς αναρωτιόμαστε εύλογα τί θέλουμε τελικά για το Ελληνικό ρύζι; Μπορούμε να λέμε ναι στη νέα τεχνολογία, ναι στις νέες ποικιλίες, αλλά στην πράξη να καταστρατηγούμε αυτή την στρατηγική, αναπαράγοντας μόνοι μας τον πολύχρονο και πολυέξοδο κόπο του βελτιωτή;
Είμαστε πεπεισμένοι ως ΣΕΠΥ ότι η πλειοψηφία των Ρυζοκαλλιεργητών δεν ασπάζεται αυτή την πρακτική. Δυστυχώς, η Ελλάδα έχει χαρακτηριστεί, ως η χώρα με την ανυπαρξία οποιουδήποτε κανονιστικού πλαισίου ως προς τη χρήση πιστοποιημένου σπόρου στο ρύζι και ως εκ τούτου υφίσταται απροθυμία σοβαρών οίκων του εξωτερικού να επιτρέψουν την διακίνηση του νέου τους γενετικού υλικού στη χώρα μας, καθώς γνωρίζουν ότι ύστερα από την πρώτη πώληση των ποικιλιών τους, θα αρχίσει η ανεξέλεγκτή αναπαραγωγή τους!
Είναι απολύτως βέβαιο ότι σταδιακά θα μας αποκόψουν από κάθε νέο γενετικό υλικό με αποτέλεσμα η παραγωγή ρυζιού της χώρας μας να μην μπορεί να παρακολουθήσει τις νέες τάσεις και τις καινοτομίες στο γενετικό υλικό!
Και εδώ είναι το πραγματικό «σταυροδρόμι» για την καλλιέργεια του ρυζιού στη χώρα μας, αλλά και ταυτόχρονα η μεγάλη ευκαιρία που παρουσιάζεται και ως ΣΕΠΥ σε αυτό θα εστιάσουμε, καθώς για τα μέλη μας είναι προτεραιότητα η ανίχνευση ευκαιριών και η δημιουργία προστιθέμενης αξίας στον τόπο μας.
Επιπρόσθετα των όσων παραπάνω αναφέρθηκαν, η χρήση πιστοποιημένου σπόρου και η θέσπιση κανόνων στην χρήση πιστοποιημένου σπόρου θα ενισχύσει την τοπική σποροπαραγωγή, θα ενισχύσει ποικιλοτρόπως τον παραγωγό, την παραγωγή αλλά και τη μεταποίηση, με αποτέλεσμα τα παρακάτω ενδεικτικά αναφερόμενα σημαντικά οφέλη:
- Ο παραγωγός θα έχει διαφοροποιημένη τιμή σε ότι σποροπαράγει, καθώς θα ενισχύεται από τις σποροπαραγωγικές επιχειρήσεις για τις επιπλέον καλλιεργητικές φροντίδες που ίσως χρειαστεί να προσθέσει στον τρόπο διαχείρισης της καλλιέργειας.
- Η μεταποίηση θα μπορεί να ταξινομεί καλύτερα το παραγόμενο προϊόν, να δημιουργεί κατηγορίες εμπορίας και ανάλογες τιμές.
- Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα αξίας θα μπορούν να συνάπτουν συμφωνητικά παραγωγής μεταξύ τους για την παραγωγή τελικών προϊόντων με συγκεκριμένες προδιαγραφές.
- Θα μπορούν να εφαρμόζονται συστήματα Ιχνηλασιμότητας και καταγραφής όλων των γεωργικών πρακτικών (απαιτήσεις eco schemes).
- Θα δίνεται η δυνατότητα εξαγωγής δεικτών παραγωγής, αποτυπώματος άνθρακα και πιστοποιήσεων (Green deal & farm to fork strategy).
- Η αυξημένη χρήση πιστοποιημένου σπόρου σε άλλες χώρες και η δυσκολία εύρεσης χωραφιών “καθαρών” από κόκκινο ρύζι, εκδηλώνεται ήδη με ζήτηση προς τα μέλη μας για τη δυνατότητα εγχώρια παραγωγής ρυζιού προς εξαγωγή.
Συνεπώς ας αναλογιστούμε όλοι μας, ποιο είναι το όφελος μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και ποια είναι η στρατηγική μας πρόταση έναντι του παραγωγού και της καλλιέργειας;
Είναι η απολύτως λογική χρηματική επιβάρυνση για την αγορά πιστοποιημένου σπόρου με όλα τα οφέλη της ποικιλιακής καθαρότητας, της φυτοϋγειας, της νέας τεχνολογίας, της ιχνηλασιμότητας, της ταυτότητας στο τελικό προϊόν και παράλληλα η ευκαιρία μεταφοράς όγκου σποροπαραγωγής στην χώρα μας ή είναι η παραμονή μας στην ανεξέλεγκτη και χωρίς καμία αδειοδότηση, χρήση ιδιοπαραγόμενου σπόρου ρυζιού με απουσία φυτοϋγειονομικου ελέγχου που συνεπάγεται διασπορά παθογόνων με επιπτώσεις στην ποιότητα και ταυτότητα του τελικού προϊόντος;
Αν όλα τα παραπάνω αγνοηθούν, τίθεται πλέον σε ρίσκο η ίδια η καλλιέργεια, κάτι που τα μέλη μας δεν είναι δυνατό να το αποδεχθούν! Ο σπόρος είναι πόρος, είναι επένδυση, είναι η πιο βασική απόφαση, είναι το αρχικό κεφάλαιο της καλλιέργειας.
Το παράδειγμα του βαμβακιού είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση και παρακίνηση!».
Συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς η συγκομιδή ελιάς Καλαμών σε όλες τις παραγωγικές περιοχές της χώρας. Χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς είναι η μικρή παραγωγή και τα προβλήματα από τον δάκο που κάνουν απαγορευτικό το κόστος διαλογής.
Επίσημες τιμές δεν έχουν ανακοινωθεί από τους εμπόρους. Προφορικά ακούγονται κάποιες τιμές στα 1,70 ευρώ το 200άρι και στα 2,10 ευρώ τα μεγάλα μεγέθη (120άρι - 130άρι). Ακόμη όμως έχουμε δρόμο μπροστά μας και είναι νωρίς να μιλάμε για τιμές.
Ο ελαιοπαραγωγός κ. Ανέστης Μαυροειδής, από τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Λιβανατών Κύνος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχουμε μια όψιμη χρονιά. Αν και μειωμένη η παραγωγή ελιών Καλαμών πολλές ακόμη ελιές είναι πράσινες. Άλλες χρονιές αυτή την εποχή είμασταν στο τοπ της συγκομιδής. Πάντως η μείωση της παραγωγής θα έχει σαν αποτέλεσμα να έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή Καλαμών μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου σε πανελλαδικό επίπεδο.
Πάντως η μικρή παραγωγή και τα προβλήματα με το δάκο αναγκάζουν πολλούς ελαιοπαραγωγούς να στέλνουν τις ελιές στο ελαιοτριβείο για ελαιοποίηση. Τα μεροκάματα είναι υψηλά (45 - 50 ευρώ) και δεν συμφέρει να γίνει διαλογή στις ελιές. Επίσης ο δάκος δεν καθαρίζει εύκολα και φοβόμαστε μην πάνε στον κάδο και μετά σαπίσουν. Οπότε πάμε απευθείας τις ελιές στα ελαιοτριβεία».
Στο μεταξύ δημοπρασία για περσινές ελιές Καλαμών έγινε στην Λακωνία με τιμή σκούπα στα 1,75 ευρώ το κιλό. Όπως όμως ανάφέρουν παραγωγοί της περιοχής στον ΑγροΤύπο ακόμη οι ελιές είναι πράσινες και δεν έχει ξεκινήσει η συγκομιδή. Φέτος στην Λακωνία οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια παραγωγή που είναι μειωμένη κατά 50% σε σχέση με πέρυσι (που ήταν μια χρονιά υπερπαραγωγής).
Ξεκίνησε από σήμερα Δευτέρα (30/10/2023) να παραλαμβάνει ελιές Καλαμών, συμβατικές και βιολογικές, ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Στυλίδας.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Γιώργος Πλιάτσικας, «από σήμερα έχουμε ξεκινήσει να παραλαμβάνουμε ελιές Καλαμών φετινής εσοδείας. Η φετινή παραγωγή είναι πολύ μειωμένη και αντιστοιχεί στο 10% μιας κανονικής παραγωγής στην περιοχή. Όμως εκτός από μικρή ποσοτικά παραγωγή υπάρχουν και ποιοτικά προβλήματα από τις προσβολές δάκου που οφείλονται στις καιρικές συνθήκες. Οι υψηλές τιμές στο ελαιόλαδο και τα προβλήματα του δάκου αναμένεται να οδηγήσουν μεγάλο μέρος της παραγωγής στην ελαιοποίηση. Η φετινή συγκομιδή αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί. Τιμές παραγωγού θα ανακοινώσει ο συνεταιρισμός μετά το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου».
Μειωμένη είναι η παραγωγή αλλά χωρίς μεγάλα προβλήματα δάκου στην περιοχή της Τριφυλίας. Ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος, παραγωγός ελιάς Καλαμών και τυποποιητής από την Τριφυλία, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη. Τα προβλήματα με το δάκο είναι ανάλογα την περιοχή που είναι ο ελαιώνας, στις παραθαλάσσιες περιοχές τα προβλήματα είναι πιο έντονα στις υπόλοιπες όχι και τόσο έντονα. Η συγκομιδή έχει ξεκινήσει στην περιοχή αλλά πολλοί παραγωγοί προτιμούν να πάνε τις ελιές στο ελαιοτριβείο λόγω καλών τιμών που έχει το ελαιόλαδο. Μετά την συγκομιδή θα δούμε τις τιμές που θα δοθούν για τις ελιές που θα πάνε στους κάδους».
Στο μεταξύ συνεχίζεται η συγκομιδή Καλαμών και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Αυτή την περίοδο η τιμή για τις περσινές ελιές κυμαίνεται γύρω στο 1,90 ευρώ το 200άρι. Όπως εκτιμούν έμποροι οι τιμές για τις ελιές φετινής εσοδείας αναμένεται να φτάσουν στα 1,80 με 1,90 ευρώ το 200άρι, κάτι που θα φέρει μια άνοδο τιμών και για τις περσινές ελιές. Ενδιαφέρον πάντως υπάρχει και για τις τιμές που θα έχουν φέτος τα μεγάλα μεγέθη.
Όπως αναφέρει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) την 24η Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων των μελών της για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο 2023/2024 και συγκεκριμένα για την εσοδεία των πράσινων ελιών των ποικιλιών «Χαλκιδική» και «Αμφίσσης»/«Κονσερβολιά» που οδηγήθηκαν στην επιτραπέζια χρήση, καθώς και των μαύρων ελιών των ποικιλιών «Καλαμάτα» και «Αμφίσσης»/«Κονσερβολιά».
Με την λήξη της συλλογής, η παραγωγή της πράσινης ελιάς της ποικιλίας «Χαλκιδική» που οδηγήθηκε στην επιτραπέζια χρήση είναι μειωμένη κατά 80% μιας κανονικής παραγωγής και αντίστοιχα για την πράσινη ελιά ποικιλίας «Αμφίσσης»/«Κονσερβολιά» κατά 90%.
Επίκειται η εκκίνηση της συλλογής μαύρου ελαιόκαρπου ποικιλίας «Καλαμών»/«Καλαμάτα», η ηρτημένη παραγωγή της οποίας εκτιμάται σε 50.000 έως 60.000 τόνους, μειωμένη κατά 50% μιας κανονικής παραγωγής.
Εκτιμάται ότι η ηρτημένη παραγωγή μαύρου ελαιόκαρπου ποικιλίας «Αμφίσσης»/«Κονσερβολιά» είναι μηδαμινή και θεωρείται ασύμφορη η ενδεχόμενη συλλογή για επιτραπέζια χρήση.
Συζητήθηκε η άμεση ανάγκη διερεύνησης ενός αντιπροσωπευτικού κόστους παραγωγής του πρωτογενούς τομέα με την πλήρη ανάλυση και κωδικοποίηση του κόστους και των τριών συντελεστών παραγωγής (έδαφος, εργασία, κεφάλαιο), η γνώση του οποίου θεωρείται απαραίτητη για τον σχεδιασμό ενεργειών και μείωσης του κόστους παραγωγής του πρωτογενούς τομέα για την βιωσιμότητα του κλάδου.
Tα μέλη της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ χαιρέτισαν την σύσταση της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων/Ομάδων Παραγωγών Επιτραπέζιων Ποικιλιών Ελιάς, που ανακοινώθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2023.
Στην Οργάνωση αυτή ιδρυτικά μέλη είναι η πλειοψηφία των μελών του πρωτογενούς τομέα της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ και όχι μόνο.
Οι παραγωγοί ελιάς Καλαμών από το Μεσολόγγι ζητούν να εφαρμοστεί και στην χώρα μας η ισπανική νομοθεσία που απαγορεύει τις τιμές παραγωγού κάτω του κόστους.
Στο μεταξύ συνεχίζεται η συγκομιδή ελιάς Καλαμών με τους εμπόρους να φαίνονται διστακτικοί να ανακοινώσουν επίσημα τιμές παραγωγού για τις επιτραπέζιες ελιές Καλαμών εσοδείας 2023/2024. Βέβαια οι τιμές θα εξαρτηθούν και από την ποιότητα και το μέγεθος.
Για το κόστος καλλιέργειας ο κ. Γιάννης Ξαγοράκης, παραγωγός και αυτός ελιάς Καλαμών από το Μεσολόγγι, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι τα τελευταία χρόνια το κόστος καλλιέργειας είναι τουλάχιστον 1 ευρώ. Φέτος που έχουμε μειωμένη παραγωγή είναι ακόμη πιο αυξημένο. Μόνο για την συγκομιδή και διαλογή του καρπού το κόστος είναι στα 30 λεπτά το κιλό».
Σε δηλώσεις που έκαναν στον ΑγροΤύπο οι παραγωγοί ζήτησαν να γίνει νόμος και στην χώρα μας ότι έκανε, από το 2020, η Ισπανία.
Με την ισπανική νομοθεσία εισάγεται το κόστος παραγωγής στην τιµή ως «ελάχιστο στοιχείο» (ρήτρα) στις συµβάσεις αγρότη και µεταποιητή.
Για να εξασφαλιστεί η «αντικειµενικότητα» του µέτρου, το πρότυπο σύµβασης περιλαµβάνει έναν «ενδεικτικό κατάλογο στοιχείων» που πρέπει να λαµβάνονται υπόψη όπως λιπάσµατα, φυτοπροστατευτικά, ενέργεια και µηχανήµατα.
Απαιτείται από κάθε επιχειρηµατία που εµπλέκεται στην αλυσίδα γεωργικών προϊόντων διατροφής να καταβάλλει «τιµή ίση ή µεγαλύτερη από το κόστος παραγωγής» του προηγούµενου κρίκου, ώστε να µην µπορεί να διατεθεί στο εµπόριο το προϊόν σε εξευτελιστικές τιµές
Απαγορεύεται στον τελικό λιανοπωλητή να «µεταβιβάζει σε όποιον από τους προηγούµενους κρίκους τον επιχειρηµατικό κίνδυνο» που απορρέει από την εµπορική τους πολιτική για τις τιµές που προσφέρει στο κοινό.
Περιορίζονται οι προωθητικές δραστηριότητες (συνήθεις σε σούπερ µάρκετ και µεγάλη διανοµή), υποχρεώνοντας τον λιανοπωλητή να προσδιορίζει «σαφώς» την τιµή στις διαφηµιστικές πληροφορίες, στις αφίσες και στις αποδείξεις, ώστε ο καταναλωτής να έχει «ακριβή γνώση του πεδίου διαφηµιστικής εκστρατείας».
Οι λιανοπωλητές και οι χονδρέμποροι που πωλούν γεωργικά προϊόντα σε τιμές κάτω του κόστους θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα ύψους έως 1 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το σχετικό Βασιλικό Διάταγμα.
O προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Τριφυλλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, εν όψει της επικείμενης έναρξης συγκομιδής του ελαιόκαρπου στην περιοχή και προκειμένου να διασφαλιστεί η άριστη ποιότητα του ελαιόλαδου, ενημερώνει του ελαιοκαλλιεργητές και τους ελαιοτριβείς για τα παρακάτω:
«Οι ελαιοκαλλιεργητές, καθώς και τα ελαιοτριβεία που έχουν ήδη ή προτίθενται να ενταχθούν στο Σύστημα Ελέγχου και Πιστοποίησης του AGROCERT για την παραγωγή «εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» - ΠΟΠ» θα πρέπει να τηρούν με προσοχή τις προϋποθέσεις, σε όλα τα στάδια παραγωγής, ώστε να εξασφαλίζονται οι προδιαγραφές του παραγόμενου προϊόντος.
Για την παραγωγή συμβατικού, εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου θα πρέπει:
Στον Αγρό
1. Εφόσον απαιτηθεί χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, με σκοπό την αποφυγή παρουσίας υπολειμμάτων στο παραγόμενο ελαιόλαδο, οι ελαιοκαλλιεργητές θα πρέπει να χρησιμοποιούν εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά τις επεμβάσεις και να τηρούν με ακρίβεια τα οριζόμενα στην ετικέτα ή τη συσκευασία αυτών, όσον αφορά στη δόση, στο χρόνο εφαρμογής, στο χρονικό διάστημα μεταξύ της τελευταίας επέμβασης και της συγκομιδής, κ.α.
2.Η ελαιοσυλλογή θα πρέπει να προγραμματίζεται να γίνεται στο κατάλληλο στάδιο ωριμότητας του καρπού της κάθε ποικιλίας, έτσι ώστε να εξασφαλίζονται οι βέλτιστες συνθήκες ποιότητας (οργανοληπτικά και άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά) και απόδοσης ελαιολάδου.
3. Να αποφεύγεται κάθε είδους τραυματισμός του καρπού (χτυπήματα, πατήματα) και οι επιμολύνσεις από το έδαφος κατά τη συγκομιδή.
4. Κατά τη συγκομιδή να χρησιμοποιούνται δίχτυα συλλογής, ελαιόπανα και πλαστικά εξαρτήματα των ελαιοραβδιστικών που πληρούν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία όρια για τα υλικά σε επαφή με τρόφιμα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους πλαστικοποιητές (φθαλικοί εστέρες).
5. Να δίνεται προσοχή στην απομάκρυνση πλαστικών εξαρτημάτων ή τμημάτων αυτών (π.χ. δακτύλιοι) των ελαιοραβδιστικών, από τον ελαιόκαρπο, ενώ στα ελαιοτριβεία να τοποθετείται κατάλληλη σίτα μετά το πλυντήριο και πριν τον σπαστήρα ώστε αυτά να «παγιδεύονται».
6. ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα αλυσοπρίονα και οι ελαιοσυλλεκτικές μηχανές πρέπει να λιπαίνονται με κατάλληλα λιπαντικά φυτικής προέλευσης (food grade). Τα συμβατικά λιπαντικά ορυκτέλαια πετρελαίου είναι πιθανό να επιμολύνουν τον ελαιόκαρπο με υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων (MOSH-MOAH) και να καταστήσουν το παραγόμενο ελαιόλαδο ακατάλληλο προς βρώση. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγεται διαρροή λιπαντικών και πιθανή επαφή τους με τον ελαιόκαρπο, τα δίχτυα ελαιοσυλλογής και τα σακιά.
7. Μετά τη συγκομιδή, ο ελαιόκαρπος πρέπει να τοποθετείται σε καθαρά διάτρητα πλαστικά τελάρα, στα οποία δεν τραυματίζεται, ενώ παράλληλα διευκολύνεται ο αερισμός του και αποφεύγεται η αύξηση της θερμοκρασίας. Εάν χρησιμοποιούνται σακιά, να είναι πλεκτά, αεροπερατά και κατάλληλα για επαφή με τρόφιμα.
Συνιστάται η αποφυγή χρήσης σακιών καθόσον ο ελαιόκαρπος δεν αερίζεται και υφίσταται επιβλαβείς για την ποιότητα του ελαιόλαδου ζυμώσεις με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας του, γεγονός που επιδεινώνεται και με το στοίβαγμα των σακιών αυτών στο χωράφι και κατά τη μεταφορά.
8. Η μεταφορά του ελαιόκαρπου από το χωράφι στο ελαιουργείο πρέπει να γίνεται το συντομότερο δυνατό, διότι η παραμονή του σε θερμό και υγρό περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλεί σημαντική υποβάθμιση του ελαιόλαδου. Τα οχήματα μεταφοράς (π.χ. αυτοκίνητα, τρακτέρ) πρέπει να είναι καθαρά και απαλλαγμένα από υπολείμματα λιπασμάτων ή γεωργικών φαρμάκων.
9. Να αποφεύγεται το κάψιμο των ελαιοκλαδεμάτων εντός των ελαιώνων. Στην περίπτωση που δεν μπορεί να αποφευχθεί (καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών ελιάς), να πραγματοποιείται όταν τα δέντρα δεν έχουν καρπό.
Στο Ελαιουργείο
Διαδικασία Εξαγωγής Ελαιολάδου από Ελαιόκαρπο
Οι εγκαταστάσεις και οι πρακτικές που εφαρμόζονται από το προσωπικό στο ελαιουργείο επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου.
Α. Κατά την παραλαβή συνιστάται:
1. Η παραλαβή του ελαιόκαρπου να γίνεται εκτός του χώρου του ελαιουργείου. Τα οχήματα μεταφοράς ελαιόκαρπου να μην προσεγγίζουν το χώρο παραγωγής ελαιολάδου, διότι τα καυσαέριά τους περιέχουν ουσίες που απορροφώνται από το ελαιόλαδο και το επιμολύνουν.
2. Ο χώρος παραμονής του ελαιόκαρπου να είναι καθαρός, ψυχρός, ξηρός και αεριζόμενος. Ο ελαιόκαρπος να μην έρχεται σε επαφή με οξειδωμένα μεταλλικά σκεύη ή τμήματα μηχανημάτων, ούτε με γράσα ή ορυκτέλαια μηχανής, διότι το παραγόμενο ελαιόλαδο επιμολύνεται.
3. Η παρτίδα κάθε παραγωγού θα πρέπει να καταγράφεται στο Ημερολόγιο Παραλαβής Ελαιοκάρπου, να σημαίνεται και να τοποθετείται ξεχωριστά. Τυχόν σακιά να τοποθετούνται πάνω σε ξύλινες παλέτες, όχι περισσότερα από τρία καθ΄ ύψος. Η παραμονή του ελαιόκαρπου μέχρι την έκθλιψη δεν πρέπει να υπερβαίνει τη μία ημέρα.
4. Η τροφοδοσία του ελαιόκαρπου, στη γραμμή παραγωγής, να γίνεται με τη χρήση μεταφορικής ταινίας για την αποφυγή τραυματισμών.
5. Για τον έλεγχο της ποιότητας του ελαιόκαρπου, να γίνεται προσεκτική επιλογή διαδοχής των παρτίδων ελαιόκαρπου προς έκθλιψη, ώστε να διαδέχονται στα ίδια μηχανήματα παρόμοιες ποιότητες.
6. Το πλύσιμο του ελαιόκαρπου να γίνεται με άφθονο, πόσιμο νερό, το οποίο να αλλάζει τακτικά.
Β. Κατά την άλεση του ελαιοκάρπου συνιστάται:
1. Προσθήκη πόσιμου νερού.
2. Καθαρισμός του εξοπλισμού σε περίπτωση που έχει διακοπεί η λειτουργία του για περισσότερο από 4 ώρες και πριν την έναρξη παραγωγής.
Γ. Κατά τη μάλαξη συνιστάται:
1. Χρήση πόσιμου νερού και έλεγχος της θερμοκρασίας στη μάζα η οποία ποτέ δε θα πρέπει να ξεπερνάει τους 35°C.
2. Κατά τη διαδικασία έκθλιψης, θα πρέπει η θερμοκρασία στα επί μέρους στάδια, να διατηρείται στο κατάλληλο επίπεδο. Επισημαίνεται ότι υψηλές θερμοκρασίες υποβαθμίζουν την ποιότητα του ελαιολάδου.
3. Η θερμοκρασία της ελαιοζύμης κατά την μάλαξη να μην ξεπερνά τους 27ο C γιατί καταστρέφονται τα πτητικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου στα οποία οφείλεται το χαρακτηριστικό του άρωμα και αυξάνεται η περιεκτικότητά του σε κηρούς. Οι υψηλές θερμοκρασίες και ο πλημμελής καθαρισμός του διαχωριστήρα οδηγούν στην υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου.
4. Η θερμοκρασία περιβάλλοντος των χώρων αποθήκευσης ελαιολάδου πάντα εντός ανοξείδωτων περιεκτών, δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 24ο C.
5. Η διάρκεια της μάλαξης να μην ξεπερνά τα 30 λεπτά.
6. Η ταχύτητα περιστροφής των πτερυγίων του μαλακτήρα να είναι μικρότερη από 19 στροφές το λεπτό γιατί στις υψηλές στροφές υποβαθμίζεται η ποιότητα.
7. Να πραγματοποιείται έλεγχος της θερμοκρασίας, τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα και διόρθωση της θερμοκρασίας στην περίπτωση που υπερβαίνει την επιθυμητή τιμή.
8. Στα κλασσικά (πιεστικά) ελαιουργεία η κατανομή της ελαιοζύμης να είναι ομοιόμορφη για ομοιόμορφη εξάντληση της μάζας. Οι ελαιοσπυρίδες ή τα ελαιόπανα να τυχαίνουν ιδιαίτερης φροντίδας και καθαρισμού, διαφορετικά προσδίδονται στο παραγόμενο ελαιόλαδο δυσάρεστοι οργανοληπτικοί χαρακτήρες.
Δ. Στον διαχωριστήρα συνιστάται:
Απομάκρυνση του ελαιοπυρήνα και της πάστας που παραμένουν μετά τη συμπίεση και καθημερινός διεξοδικός καθαρισμός ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε ζύμωση.
Οι υψηλές θερμοκρασίες και ο πλημμελής καθαρισμός του διαχωριστήρα οδηγούν στην υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιόλαδου.
Αποθήκευση
1. Να απομακρύνεται η μούργα με μετάγγιση και φιλτράρισμα.
2. Κατά τη μετάγγιση, το ελαιόλαδο να προφυλάσσεται από το φως και τον αέρα και να αποφεύγεται η χρησιμοποίηση αντλιών που ενσωματώνουν αέρα στη μάζα του ελαιόλαδου και σχηματίζουν γαλακτώματα. Η μούργα να αφαιρείται με μία στρόφιγγα από τον πυθμένα του δοχείου ή της δεξαμενής και η εκροή του ελαιόλαδου να γίνεται από τον πυθμένα της καθαρής δεξαμενής και όχι από πάνω.
3. Ο χώρος αποθήκευσης να έχει θερμοκρασία χαμηλότερη των 20°C, να είναι σκιερός, καθαρός, απαλλαγμένος από οσμές, έντομα και τρωκτικά.
4. Οι δεξαμενές αποθήκευσης πρέπει να είναι ανοξείδωτες και κλειστές. Στον κενό χώρο που δημιουργείται κατά το γέμισμα η άδειασμά τους, πρέπει να διοχετεύεται αδρανές αέριο (άζωτο), ώστε να προστατεύεται το ελαιόλαδο από την οξειδωτική αλλοίωση, που οφείλεται στο οξυγόνο του αέρα.
Γενικές Απαιτήσεις για το Ελαιουργείο
1. Το ελαιόλαδο πολύ εύκολα απορροφά και κατακρατεί δύσοσμες ουσίες που αναδύονται στο χώρο και για το λόγο αυτό πρέπει να διατηρούνται όλοι οι χώροι καθαροί με σχολαστικότητα και αυστηρότητα.
2. Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο χώρο της παραγωγής, παρά μόνο στο προσωπικό της επιχείρησης.
3. Υλικά (π.χ λιπαντικά, πλαστικά) που δε χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία θα πρέπει να απομακρύνονται από τον χώρο της παραγωγής και να τοποθετούνται σε ξεχωριστό χώρο.
4. Να υπάρχει και να τηρείται πρόγραμμα Μυοκτονίας – Εντομοκτονίας.
5. Να υπάρχει και να τηρείται πρόγραμμα Καθαρισμού και Απολύμανσης. Τα σκευάσματα (για καθαρισμό/απολύμανση) που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να είναι σύμφωνα με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
6. Το νερό που χρησιμοποιείται στα ελαιουργεία πρέπει να είναι πόσιμο, εκτός των περιπτώσεων που χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς (π.χ. λέβητες). Όταν υπάρχει νερό από ιδιωτική ύδρευση (γεώτρηση, πηγάδι), θα πρέπει να ελέγχεται ως προς την ποιότητα και την υγιεινή του.
7. Οι καυστήρες για την παραγωγή ζεστού νερού να βρίσκονται σε κλειστό και απομακρυσμένο χώρο, μακριά από τον χώρο παραγωγής του ελαιόλαδου και με την καπνοδόχο όσο το δυνατό ψηλότερα και σε τέτοια θέση ώστε η κατεύθυνση των επικρατέστερων τοπικών ανέμων κατά το χειμώνα να οδηγούν τους καπνούς μακριά από το χώρο ελαιοποίησης.
8. Η δεξαμενή συλλογής των απόνερων να διαχωρίζεται από τον χώρο παραγωγής.
9. Τα λιπαντικά του μηχανολογικού εξοπλισμού πρέπει να είναι κατάλληλα για επιχειρήσεις τροφίμων (food grade).
10. Να μην επιτρέπονται κράματα χαλκού σε τμήματα του μηχανολογικού εξοπλισμού, σε διάφορες θέσεις της παραγωγικής διαδικασίας και της διαδικασίας του φιλτραρίσματος του ελαιόλαδου (π.χ. σύνδεσμοι αντλιών, σύνδεσμοι των σωλήνων μεταφοράς ελαιόλαδου).
11. Να μην επιτρέπεται η είσοδος πετρελαιοκίνητων κλάρκ, το κάπνισμα και εστίες καύσης (π.χ. τζάκι) εντός του ελαιουργείου.
12. Να λαμβάνεται μέριμνα για την προστασία του ελαιοπυρήνα από φυσικούς κινδύνους και οποιαδήποτε χημική επιμόλυνση κατά τη συγκέντρωσή του, εφόσον αποτελέσει πρώτη ύλη για την παραγωγή πυρηνέλαιου.
13. Συμμόρφωση με την υφιστάμενη νομοθεσία αναφορικά με τα υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα. Αυτό αφορά:
α) Στα πλαστικά, με κυριότερο κίνδυνο τη μετανάστευση των φθαλικών εστέρων στο ελαιόλαδο. Όταν χρησιμοποιούνται εύκαμπτοι σωλήνες μεταφοράς ελαιόλαδου, περιέκτες (βαρέλια, δοχεία) και υλικά συσκευασίας-παρεμβύσματα από πλαστικά, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κατέχουν τις σχετικές δηλώσεις συμμόρφωσης.
β) Στα δοχεία και στις δεξαμενές, οι οποίες κατά προτίμηση θα πρέπει να είναι από ανοξείδωτο χάλυβα για να προφυλάσσεται το ελαιόλαδο από το φως και τον αέρα.
14. Εκπαίδευση προσωπικού: Το προσωπικό, αν και εποχιακό, θα πρέπει να εκπαιδεύεται σε θέματα υγιεινής (κατάλληλος ιματισμός, πλύσιμο χεριών, χειρισμοί που διενεργεί στο χώρο παραγωγής) και ασφάλειας στην εργασία.
15. Η τήρηση αρχείου εισροών- εκροών (ημερομηνία, στοιχεία παραγωγών, ποσότητες εισερχόμενου ελαιόκαρπου και στοιχεία αποδεκτών και ποσοτήτων παραγόμενου ελαιόλαδου) είναι υποχρεωτική και απαραίτητη για τον εντοπισμό μιας παρτίδας που τυχόν προκάλεσε πρόβλημα.
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με την οποία 500 άνεργοι από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα ενισχυθούν για να πάνε στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης για να κάνουν συγκομιδή ελιάς.
Δικαιούχοι του επιδόματος μετακίνησης και μετεγκατάστασης για την προώθηση της απασχόλησης, είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο της Δ.ΥΠ.Α. των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) που εδρεύουν σε περιοχές αρμοδιότητας των Π.Ε. Κοζάνης (ΚΠΑ2 Κοζάνης και Πτολεμαΐδας), Π.Ε. Φλώρινας (ΚΠΑ2 Φλώρινας και Αμυνταίου), Π.Ε. Καστοριάς (ΚΠΑ2 Καστοριάς) και Π.Ε. Γρεβενών (ΚΠΑ2 Γρεβενών), που επιθυμούν να μετακινηθούν από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης, προκειμένου να απασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα (συγκομιδής της ελιάς).
Οι δυνητικά ωφελούμενοι του πιλοτικού προγράμματος - κατόπιν σχετικής Δημόσιας Πρόσκλησης της Δ.ΥΠ.Α. - καλούνται να υποβάλουν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, μία αίτηση συμμετοχής.
Η ηλεκτρονική αίτηση αναρτάται στην ιστοσελίδα www.dypa.gov.gr της Δ.ΥΠ.Α.
Η ηλεκτρονική αίτηση υποβάλλεται από τον δυνητικά ωφελούμενο προτού μεταβεί στον τόπο εργασίας (Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης) μέσα στην προθεσμία που ορίζεται στη Δημόσια Πρόσκληση. Το εμπρόθεσμο αυτής κρίνεται με βάση την ημερομηνία της αποστολής της ηλεκτρονικής αίτησης στη Δ.ΥΠ.Α.
Ύψος ενίσχυσης
Το επίδομα μετακίνησης και μετεγκατάστασης των δικαιούχων καλύπτει:
α. Τα έξοδα μετακίνησης για τη μετάβαση και την επιστροφή και έως το ποσό των διακοσίων πενήντα (250) ευρώ.
β. Τα έξοδα μετεγκατάστασης και έως το ποσό των διακοσίων πενήντα (250) ευρώ μηνιαίως.
Για τον καθορισμό του ποσού του επιδόματος που αφορά στα έξοδα μετεγκατάστασης λαμβάνονται υπόψη το ύψος του μισθώματος και οι ημέρες ασφάλισης του εργαζόμενου. Ειδικότερα, ο εργαζόμενος λαμβάνει ποσό επιδότησης που ανέρχεται στο ύψος του μισθώματος και όχι πέραν των 250 ευρώ εφόσον πραγματοποιήσει τουλάχιστον 10 ημέρες ασφάλισης. Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος πραγματοποιήσει λιγότερο από 10 ημέρες ασφάλισης το μήνα, τότε το ποσό επιδότησης μειώνεται κατά 1/10 για κάθε ημέρα ασφάλισης που υπολείπεται των δέκα (10) ημερών.
Οι δικαιούχοι με αίτησή τους στην Υπηρεσία (ΚΠΑ2) της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Κρήτης θα αιτούνται την καταβολή του επιδόματος.
Οι δικαιούχοι μαζί με την αίτηση προσκομίζουν:
α) Αποδεικτικό διεύθυνσης της μόνιμης κατοικίας (όπως Λογαριασμός ΔΕΗ).
β) Μισθωτήριο της κατοικίας στην οποία μετεγκαθίστανται, ή άλλο αποδεικτικό στοιχείο που ορίζεται στη Δημόσια Πρόσκληση.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)