Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελαιοπαραγωγοί εκτός δεύτερης ευκαιρίας ένταξης στις 120 δόσεις προς την Εφορία

27/10/2021 03:56 μμ
Παρότι έχουν πάρει κορονοενίσχυση (άρα επλήγησαν ως κλάδος), καταγγέλλουν πως δεν μπορούν να ενταχτούν ξανά στις 100 και 120 δόσεις στην Εφορία.

Παρότι έχουν πάρει κορονοενίσχυση (άρα επλήγησαν ως κλάδος), καταγγέλλουν πως δεν μπορούν να ενταχτούν ξανά στις 100 και 120 δόσεις στην Εφορία.

Νέα ευκαιρία για να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 και 120 δόσεων των παλαιών ρυθμίσεων έχουν μέχρι και τις 29 Οκτωβρίου οι οφειλέτες που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού, όπως προβλέπει σχετική τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, που πέρασε στη βουλή. Η σχετική προθεσμία είχε εκπνεύσει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η ρύθμιση αφορά συγκεκριμένα όσους βρέθηκαν εκτός των 100 και 120 δόσεων την περίοδο της πανδημίας και συγκεκριμένα από την 1η Μαρτίου 2020 έως και τις 31 Ιουλίου 2021.

Με την υποβολή μιας αίτησης και την καταβολή των δόσεων του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, που πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Οκτωβρίου, μαζί με τη δόση του τρέχοντος μήνα, οι πληττόμενοι φορολογούμενοι μπορούν να εξοφλήσουν τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη τους σε πολλές δόσεις.

Όπως όμως καταγγέλλει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Ανδρέας Κότσαλος, ελαιοπαραγωγός από το Μεσολόγγι το σύστημα δεν δέχεται την αίτηση για επανένταξη από μας τους ελαιοπαραγωγούς, παρότι είμαστε στους πληγέντες από τον covid κλάδους, αφού πήραμε και κορονοενίσχυση.

Τη μη δυνατότητα ένταξης για αρκετούς ελαιοπαραγωγούς επιβεβαιώνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο και ο κ. Ντίνος Πλεξίδας, λογιστής από το Νεοχώρι.

Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, το σύστημα απορρίπτει τις αιτήσεις αυτές, ενδεχομένως γιατί οι ελαιοπαραγωγοί δεν φαίνονται στους πληγέντες από την πανδημία κλάδους. Σημειωτέον ότι στην ρύθμιση εμπίπτουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το υπουργείο Οικονομικών έως τον Απρίλιο του 2020, οπότε μάλλον γι’ αυτό έχει δημιουργηθεί πρόβλημα.

Σχετικά άρθρα
15/03/2024 02:32 μμ

Κλειστά κρατά τα χαρτιά του το ΥπΑΑΤ για την ακαρπία της ελιάς του 2023.

Μέχρι σήμερα η ηγεσία του ΥπΑΑΤ έχει ανακοινώσει ότι έχει προβεί:

  • σε συναντήσεις με ομολόγους της υπουργούς των χωρών του Νότου της ΕΕ, κυρίως της Ιταλίας και της Ισπανίας που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα για τον συντονισμό των ενεργειών σε επίπεδο ΕΕ και
  • στις πρώτες ενέργειες, αρχής γενομένης από την καταγραφή των ζημιών στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας για τις περαιτέρω ενέργειες.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το αίτημα που έχει κατατεθεί στην ΕΕ θα αφορά τις δενδροκαλλιέργειες και τα προβλήματα που υπήρξαν λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Για την ελαιοκαλλιέργεια εκτιμούμε ότι θα καταβληθεί μια οριζόντια αποζημιώση, με μια διαφοροποίηση στην ενίσχυση προς τις επιτραπέζιες ελιές που θα είναι πιο αυξημένη σε σχέση με τις λαδοελιές. Αν υπάρχει διαφοροποίηση της αποζημίωσης ανάλογα το ποσοστό ζημιάς τότε αναμένεται να υπάρξουν «πολιτικές» πιέσεις στην κάθε περιοχή.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών κ. Θανάσης Χαλάτης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «τις αποφάσεις αναμένεται να τις πάρουν στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που θα γίνει στις 26 Μαρτίου 2024. Εμείς θα ζητήσουμε συνάντηση από τον κ. Αυγενάκη τον Απρίλιο να μας ενημερώσει επίσημα για το τι θα συμβεί. Πάντως κάθε περιοχή στην χώρα μας έχει διαφορετικό ποσοστό ζημιάς στην παραγωγή ελιάς, με την Χαλκιδική να έχει το μεγαλύτερο. Θα πρέπει κάθε περιοχή ελαιοκαλλιέργειας να έχει φτιάξει μελέτη για το μέγεθος ζημιάς της ζημιάς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ».

Πάντως το ΥπΑΑΤ απέφυγε να απαντήσει για ακόμη μια φορά ξεκάθαρα στην Βουλή για το θέμα της ακαρπίας. Σε ερώτηση της βουλευτή Άρτας, Όλγας Γεροβασίλη, για την ακαρπία της ελιάς και την κραυγή αγωνίας των ελαιοπαραγωγών, το ΥπΑΑΤ επιχειρεί να απαντήσει αλλά στην ουσία δεν δίνει απάντηση.

Όπως αναφέρει η κ. Γεροβασίλη, «δυστυχώς για τους ελαιοπαραγωγούς, το ΥπΑΑΤ, στη συνημμένη από 13/13/2024 απάντησή του, απλά περιορίζεται να αναφέρει ότι «η ακαρπία δεν καλύπτεται ασφαλιστικά». Στα ερωτήματά μας, λοιπόν, αν θα ληφθούν μέτρα για την ικανοποίηση των αιτημάτων των ελαιοπαραγωγών, ποια μέτρα θα είναι αυτά, ώστε να κλείσει η ψαλίδα τιμών από το χωράφι στο ράφι και αν θα αναπληρωθεί το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών από de minimis ή κρατικές επιχορηγήσεις, καθώς φαίνεται οι απαντήσεις της Κυβέρνησης είναι αρνητικές. Στην απάντησε χωρίς να απαντήσει το ΥπΑΑΤ για την ακαρπία της ελιάς στην Άρτα».

Διαβάστε την απάντηση του ΥπΑΑΤ (εδώ)

Τελευταία νέα
15/03/2024 12:14 μμ

Η κυβέρνηση κατάλαβε - μετά από το σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου - ότι δεν είναι εφικτό να πληρωθεί η προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου στους αγρότες στις αρχές Απριλίου και να έχει κατατεθεί το ΟΣΔΕ του 2024.

Ακόµα και αν έχει ανοίξει η σχετική πλατφόρµα µέχρι τα τέλη Μαρτίου - όπως υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ - θα είναι αδύνατον να έχουν κάνει όλοι οι δικαιούχοι του ΕΦΚ το ΟΣΔΕ του 2024.

Δηλαδή τα πράγματα είναι απλά αλλά φαίνεται να είναι δύσκολο να υπάρξει «λογική» στις αποφάσεις των υπουργών και μετά απορούν γιατί αντιδρά ο λαός.

Αυτό σημαίνει ότι οι επιδοτούμενες ποσότητες του πετρελαίου κινητήρων, για τις οποίες επιστρέφεται ο ΕΦΚ για το έτος 2024, αντιστοιχούν στο 50% των μέγιστων ποσοτήτων πετρελαίου κινητήρων που προσδιορίζονται από τους δείκτες μηχανικής απασχόλησης (απαιτούμενης ενέργειας) των Παραρτημάτων Ι και ΙΙ και σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) του έτους 2023. Ουσιαστικά με απλά λόγια θα πληρωθούν τα μισά των μισών που έδωσαν στην προηγούμενη πληρωμή.

Το ΦΕΚ θυμίζουμε αναφέρει τα εξής:

1. Δικαιούχοι επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι τα φυσικά πρόσωπα (παραγωγοί κατά την έννοια της παρ. 4) τα οποία έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για τα έτη 2023 και 2024 (!), έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Οκτωβρίου 2024 και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».

2. Δικαιούχοι προκαταβολής της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι τα φυσικά πρόσωπα της παρ. 1 τα οποία:
α) έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων από 01-01-2024 έως και την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας ή
β) είχαν υπαχθεί στα δικαιούχα επιστροφής πρόσωπα της υπό στοιχεία Α.1180/15-11-2023 κοινής απόφασης των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων,
γ) και δεν έχουν υποβάλει δήλωση ότι δεν επιθυμούν να λάβουν την προκαταβολή σύμφωνα με την παρ. 3.

3. Για την αποφυγή επιστροφής από τους παραγωγούς της προκαταβολής με τη διαδικασία των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, οι παραγωγοί, οι οποίοι δεν θα υποβάλουν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2024, ή δεν προτίθενται να εγγραφούν στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Οκτωβρίου 2024, ως «επαγγελματίες αγρότες» ή ως «επαγγελματίες αγρότες ως νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα», ή δεν επιθυμούν να λάβουν την προκαταβολή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, πρέπει να είχαν υποβάλλει δήλωση στο ΜΑΑΕ, έως σήμερα 15η-03-2024.

12/03/2024 03:13 μμ

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (Εθνική ΔΟΕΠΕΛ) απαντά στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ένωση Μεσσηνίας» για την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ.

Θυμίζουμε σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ένωση Μεσσηνίας» ανακοίνωσε ότι προχωρά στην καταχώριση και στο Διεθνές Μητρώο της Πράξης της Γενεύης, της Συμφωνίας της Λισαβόνας, της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) «Ελιά Καλαμάτας», με σχετική αίτηση του και την αντίστοιχη καταβολή των απαιτούμενων τελών.

Συγκεκριμένα η ΔΟΕΠΕΛ αναφέρει τα εξής:

«Είναι σαφές, όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει, ότι ουδείς αντιμάχεται ή προσπαθεί να καταργήσει-καταστρατηγήσει το προϊόν ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas».

Άλλωστε όπως είναι γνωστό, η Aπόφαση 1773/251445/2.9.2022 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αποκαλούμενη και «Απόφαση Γεωργαντά», η οποία έλυσε τον γόρδιο δεσμό της κατοχύρωσης των εξαγωγών του 99,7% των εξαγόμενων ελληνικών επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας «Καλαμών/Καλαμάτα» της χώρας (80.000+ τόνοι), αυξάνοντας το εθνικό προϊόν κατά +250 εκατ. ευρώ, δεν εμποδίζει ούτε κατ’ ελάχιστο τη διακίνηση και τις εξαγωγές του προϊόντος με την εμπορική ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas».

Ωστόσο πρέπει να αναφέρουμε ότι το εν λόγω ΠΟΠ δεν παρουσιάζει καμιά απολύτως εξαγωγική δυναμική.

Ειδικότερα, η μεγαλύτερη ποσότητα που εξήχθη από το 1996 που αναγνωρίστηκε μέχρι σήμερα, δεν έχει ξεπεράσει τους 247 τόνους ή το 0,30% των ελληνικών εξαγωγών της ποικιλίας «Καλαμών/Καλαμάτα» με την εμπορική ονομασία «Kalamata olives» (+80.000 τόνοι).

Επομένως δεν είναι καθόλου κατανοητό από το παραπάνω άρθρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας» ποιο είναι το συμφέρον όλων αυτών που απεργάζονται τη δήθεν κατάργηση - καταστρατήγηση του ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas», μιας ονομασίας που δεν πουλάει!!!

Η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ αντιμετωπίζει και τους δύο εμπορικούς τύπους των επιτραπέζιων ελιών Kalamata olives και ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας/PDO Elia Kalamatas, ως εθνικά προϊόντα, ανάλογα βέβαια με την σπουδαιότητα που παρουσιάζει ο κάθε ένας εμπορικός τύπος:

1. Εμπορικός τύπος μ ε την ονομασία Kalamata olives των επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας του δέντρου Καλαμών/Καλαμάτα: που παράγεται σε όλες τις παραγωγικές Π.Ε. της χώρας, καθιερωμένος στην παγκόσμια αγορά από το 1930 και θεσμοθετημένος στην Ελλάδα ως υποχρεωτική εμπορική ονομασία με το Βασιλικό Διάταγμα 10/1954 και το Προεδρικό Διάταγμα 221/1979:
+110.000 τόνοι ελαιόκαρπος της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα από όλη την χώρα συλλέγονται από:
+27.000 γεωργικές εκμεταλλεύσεις από όλη τη χώρα και οδηγούνται στην μεταποίηση για την παρασκευή του εμπορικού τύπου με την ονομασία «Kalamata olives» από:
+150 σύγχρονες μεταποιητικές/εξαγωγικές επιχειρήσεις από όλη τη χώρα ο ι οποίες παρασκευάζουν συνολικά:
+90.000 τόνους έτοιμο προς κατανάλωση προϊόν από όλη τη χώρα, εκ των οποίων:
+80.000 τόνοι αξίας +250 εκατ. ευρώ εξάγονται με την εμπορική ονομασία Kalamata olives σε:
+100 χώρες και
10.000 τόνοι καταναλώνονται στην Ελληνική αγορά

2. Εμπορικός τύπος με την ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas» των επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας του δέντρου «Καλαμών/ Καλαμάτα»: που παράγεται και μεταποιείται μέσα στην οριοθετημένη ζώνη της Π.Ε. Μεσσηνίας (ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ) και που αναγνωρίσθηκε το 1996.
300 τόνοι ελαιόκαρπος της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα από την οριοθετημένη ζώνη/προέλευση (Π.Ε. Μεσσηνίας), συλλέγονται από
γεωργικές εκμεταλεύσεις της οριοθετημένης ζώνης της Π.Ε. Μεσσηνίας και οδηγούνται στην μεταποίηση για την παρασκευή του εμπορικού τύπου με την ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas» από:
1 ή 2 σύγχρονες μεταποιητικές/εξαγωγικές επιχειρήσεις της Π.Ε. Μεσσηνίας οι οποίες παρασκευάζουν συνολικά:
277 τόνους (η καλύτερη επίδοση των τελευταίων ετών) έτοιμο προς κατανάλωση προϊόν με την εμπορική ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas» από την Π.Ε. Μεσσηνίας εκ των οποίων:
247 τόνοι αξίας, έως 1 εκατ. ευρώ, εξάγονται με την εμπορική ονομασία PDO «Elia Kalamatas» από την Π.Ε. Μεσσηνίας
42 χώρες και
30 τόνοι πωλούνται στην Ελληνική αγορά με την εμπορική ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας».

Μετά τα παραπάνω διαχειριστικά στοιχεία προκύπτει εύλογα το ερώτημα:

Δεν είναι παράξενο κάποιοι λίγοι Μεσσήνιοι εκπρόσωποι να επιχειρούν τόσα χρόνια, από το 1996, με Διοικητικά μέτρα να σταματήσουν τις εξαγωγές οι οποίες σήμερα ανέρχονται στους +80.000 τόνους ελληνικών επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας «Καλαμών/Καλαμάτα» με την εμπορική ονομασία «Kalamata olives», καθιερωμένη στην παγκόσμια αγορά από τ ο 1930, για να εξάγουν σήμερα 200 τόνους προϊόν, με την εμπορική ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas» και να πιστεύουν ότι τους «πνίγει και το δίκιο»;

Επίσης θα μπορούσε να μας εξηγήσει η πλευρά τον Μεσσηνίων πώς έγινε παγκοσμίως γνωστό το προϊόν με την εμπορική ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas», όπως αναφέρεται στο άρθρο της Ένωσης.

Μήπως από τις ελάχιστες ποσότητες εξαγωγής του προϊόντος, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, τα οποία ούτε οι ίδιοι αμφισβήτησαν ποτέ».

11/03/2024 03:41 μμ

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης της προκαταβολής και επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία για το έτος 2024.

Η προκαταβολή θα δοθεί έως την 1η Απριλίου.

Το ΦΕΚ αναφέρει τα εξής:

1. Δικαιούχοι επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι τα φυσικά πρόσωπα (παραγωγοί κατά την έννοια της παρ. 4) τα οποία έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για τα έτη 2023 και 2024, έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Οκτωβρίου 2024 και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».

2. Δικαιούχοι προκαταβολής της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι τα φυσικά πρόσωπα της παρ. 1 τα οποία:
α) έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων από 01-01-2024 έως και την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας ή
β) είχαν υπαχθεί στα δικαιούχα επιστροφής πρόσωπα της υπό στοιχεία Α.1180/15-11-2023 κοινής απόφασης των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων,
γ) και δεν έχουν υποβάλει δήλωση ότι δεν επιθυμούν να λάβουν την προκαταβολή σύμφωνα με την παρ. 3.

3. Για την αποφυγή επιστροφής από τους παραγωγούς της προκαταβολής με τη διαδικασία των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, οι παραγωγοί, οι οποίοι δεν θα υποβάλουν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2024, ή δεν προτίθενται να εγγραφούν στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Οκτωβρίου 2024, ως «επαγγελματίες αγρότες» ή ως «επαγγελματίες αγρότες ως νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα», ή δεν επιθυμούν να λάβουν την προκαταβολή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, υποβάλλουν δήλωση στο ΜΑΑΕ, έως και την 15η-03-2024.

Η δήλωση υποβάλλεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με αποδεικτικό παραλαβής, στο Τμήμα Υποστήριξης και Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) της Γενικής Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Δομών του ΥΠΑΑΤ, στην οποία θα πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του παραγωγού. Στη δήλωση αυτή αναγράφεται ότι, ο παραγωγός δεν επιθυμεί να λάβει προκαταβολή της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία.

Οι επιδοτούμενες ποσότητες του πετρελαίου κινητήρων, για τις οποίες επιστρέφεται ο ΕΦΚ για το έτος 2024, αντιστοιχούν στο 50% των μέγιστων ποσοτήτων πετρελαίου κινητήρων που προσδιορίζονται από τους δείκτες μηχανικής απασχόλησης (απαιτούμενης ενέργειας) των Παραρτημάτων Ι και ΙΙ και σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) του έτους 2024.

Tο ποσό της προκαταβολής ορίζεται σε ποσοστό 50% επί του ποσού της επιστροφής του ΕΦΚ, το οποίο υπολογίζεται με βάση τις ποσότητες πετρελαίου κινητήρων σε λίτρα.

Σε περίπτωση που από τον έλεγχο διαπιστωθεί η επιστροφή ποσού ΕΦΚ για ποσότητες πετρελαίου κινητήρων για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί τα σχετικά παραστατικά πώλησης, με σχετική πράξη καταλογισμού που θα εκδοθεί από το αρμόδιο Τελωνείο, που βρίσκεται η έδρα του δικαιούχου, αναζητείται για τις ποσότητες αυτές, η επιστροφή των χρηματικών ποσών που έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

08/03/2024 09:41 πμ

Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας εισήγαγαν και παρήγαγαν χημικά προϊόντα για τη νόθευση καυσίμων. Εντοπίστηκαν 6 πρατήρια υγρών καυσίμων με νοθευμένα και λαθραία καύσιμα.

Λαθρεμπόριο καυσίμων ανθεί στην Ελλάδα και δεν περιμένουν να εφαρμοστεί το αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία για να παρανομήσουν, όπως έλεγε ένα πολιτικό πρόσωπο.

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, υπό το συντονισμό των συναρμόδιων φορέων από το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (ΕΛΥΤ, Δ’ ΤΕΣ, Τελωνείο Οινόης) και με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας εισήγαγαν και παρήγαγαν χημικά προϊόντα για τη νόθευση καυσίμων, διακινούσαν νοθευμένα καύσιμα και εισήγαγαν παράνομα αιθυλική αλκοόλη για τη νόθευση ποτών.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν -20- μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται ακόμη -10- μέλη της.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, λαθρεμπορία υγρών καυσίμων και αιθυλικής αλκοόλης, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, καθώς και για παράβαση των νόμων περί όπλων, περί ανταγωνισμού και των κανόνων ρύθμισης της αγοράς προϊόντων.

Ειδικότερα, από την ενδελεχή έρευνα και μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων και με τη χρήση ειδικών ανακριτικών τεχνικών, προέκυψε η συγκρότηση δομημένης και με διαρκή δράση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη συστηματική εισαγωγή από τη Βουλγαρία χημικών προϊόντων, με σκοπό τη νοθεία καυσίμων και αιθυλικής αλκοόλης, χωρίς την καταβολή φόρων και δασμών. Παράλληλα, εκμεταλλευόμενοι τη νόμιμη λειτουργία εταιρείας απολυμαντικών, λειτουργούσαν και παράνομο εργοστάσιο παρασκευής χημικών διαλυτών κατάλληλων για νόθευση καυσίμων.

Προς τον σκοπό αυτό, ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης είχε συγκροτήσει -3- ανεξάρτητες υποομάδες, με κατάλληλη υποδομή και τεχνικό εξοπλισμό. Από αυτές οι δύο ασχολούνταν με τη διοχέτευση χημικών διαλυτών σε πρατήρια υγρών καυσίμων, είτε μέσω της εισαγωγής τους από τη Βουλγαρία είτε λειτουργώντας το παράνομο εργοστάσιο παραγωγής αυτών, ενώ η τρίτη στη μεταφορά λαθραίας αιθυλικής αλκοόλης σε ποτοποιίες, μέσω των οποίων ακολούθως διοχετεύονταν στην εγχώρια αγορά για κατανάλωση.

Τα μέλη των υποομάδων είχαν συγκεκριμένους ρόλους, όπως:

  • η αναζήτηση χημικών διαλυτών, αποθηκευτικών χώρων και φορτηγών οχημάτων,
  • η συνεννόηση με τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης της Βουλγαρίας, για τον χρόνο και τρόπο εισαγωγής των χημικών διαλυτών, καθώς και τη μετέπειτα μεταφορά και αποθήκευση,
  • η ανεύρεση και παραγγελία πρώτων υλών για την παραγωγή χημικών διαλυτών,
  • η εποπτεία της διαδικασίας παραγωγής και μεταφοράς των διαλυτών και
  • η προμήθεια και διακίνηση της λαθραία εισαγόμενης αιθυλικής αλκοόλης σε επιχειρήσεις εμπορίας αλκοολούχων ποτών.

Ως βασικό χώρο για τις δραστηριότητές τους χρησιμοποιούσαν χώρο στάθμευσης φορτηγών οχημάτων στον Ασπρόπυργο, όπου κατέληγαν τόσο οι ποσότητες της αιθυλικής αλκοόλης όσο και οι ποσότητες των χημικών διαλυτών και των νοθευμένων καυσίμων.

Πιο αναλυτικά, χρησιμοποιούνταν δύο αποθηκευτικοί χώροι στη Δυτική Αττική, στους οποίους έφταναν αρχικά οι χημικοί διαλύτες από τη Βουλγαρία και στη συνεχεία κατέληγαν στον ανωτέρω χώρο στάθμευσης, όπου πραγματοποιούνταν η νόθευση του αγνώστου προελεύσεως καυσίμου.

Παράλληλα, σε τρίτο χώρο, ανεξάρτητο από τους δυο προηγούμενους, υπήρχε έδρα εταιρίας, η οποία λόγω της δραστηριότητάς της προμηθευόταν όλα τα απαραίτητα χημικά υλικά, για την παραγωγή παράνομων χημικών διαλυτών, οι οποίοι αμέσως μετά κατέληγαν στον ίδιο χώρο στάθμευσης, ώστε να διοχετευτούν με βυτιοφόρα υγρών καυσίμων στα πρατήρια.

Αναφορικά με την προμήθεια και διακίνηση της αιθυλικής αλκοόλης, εκμεταλλεύονται το δίκτυο που διατηρεί το αρχηγικό μέλος για το λαθρεμπόριο καυσίμων και οι ποσότητες αποθηκεύονται στις ίδιες εγκαταστάσεις, απ’ όπου παραλαμβάνονται από μέλος της τρίτης υποομάδας, είτε με το δικό του όχημα είτε με οχήματα από εταιρία ενοικιάσεων, ώστε να παραδοθούν στη συνέχεια σε πελάτες- ποτοποιίες και επιχειρήσεις εμπορίας αλκοολούχων ποτών.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκε βραδινές ώρες της Τρίτης, 5 Μαρτίου 2024, στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση, αφού τα μέλη της οργάνωσης είχαν προβεί στην παραγωγή τριάντα τόνων χημικών διαλυτών, την μεταφορά αυτών με φορτηγό όχημα στον χώρο στάθμευσης στον Ασπρόπυργο και την μετάγγιση των χημικών διαλυτών σε βυτιοφόρο όχημα, το οποίο στη συνέχεια μετέβη σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε -6- πρατήρια υγρών καυσίμων, -1- χώρο στάθμευσης φορτηγών οχημάτων, -7- οικίες, -2- αποθήκες, -1- εταιρία παραγωγής απολυμαντικών και χονδρικού εμπορίου χημικών προϊόντων βιομηχανικής χρήσης, -1- εταιρία χονδρικού εμπορίου ποτών και -2- ποτοποιίες.

Από τις έρευνες αυτές, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 85.265- λίτρα χημικών διαλυτών,
  • 12.101- λίτρα αμόλυβδης βενζίνης άνευ νομίμων παραστατικών,
  • 5.762- λίτρα αιθυλικής αλκοόλης,
  • 746- λίτρα λοιπών αλκοολούχων υγρών,
  • 12- Ι.Χ.Ε., από τα οποία τα -6- απασχολούσαν, ενώ -3- θα αποσταλούν για εργαστηριακή εξέταση στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών
  • 4- Ι.Χ. φορτηγά οχήματα,
  • 2- βυτιοφόρα οχήματα,
  • 4- κυνηγετικές καραμπίνες,
  • 8- κινητά τηλέφωνα και
  • το χρηματικό ποσό των -78.955- ευρώ.

Οι ποσότητες των παράνομων χημικών διαλυτών που διακινήθηκαν από την πρώτη υποομάδα ανέρχονται σε -111- τόνους και από τη δεύτερη σε -150- τόνους, ενώ οι δασμοί και οι λοιπές επιβαρύνσεις που στερήθηκε το Δημόσιο, τόσο από τις κατασχεθείσες όσο και από τις διακινηθείσες ποσότητες χημικών διαλυτών, λαθραίων καυσίμων, αιθυλικής αλκοόλης και λοιπών αλκοολούχων ποτών ξεπερνούν τα -1.200.000- ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε ανακριτή.

04/03/2024 11:08 πμ

Πέρασε από την Βουλή η διάταξη που προβλέπει την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024 και δυνατότητα προκαταβολής μέρους του ποσού που θα επιστραφεί στους αγρότες.

Για φέτος θα επιστραφεί ο ΕΦΚ στο 50% της ποσότητας που κατανάλωσε ο αγρότης.

Από 1η Απριλίου αναμένεται να δοθεί στους αγρότες η προκαταβολή για την επιστροφή του φετινού ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

Η ποσότητα του πετρελαίου θα επιδοτηθεί βάσει στρεμμάτων και είδους καλλιέργειας.

Το ποσό θα είναι περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ και η εξόφληση (50%) θα γίνει στο Νοέμβριο.

Θα αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.

Από το 2025 θα αλλάξει το σύστημα και θα επιστρέφεται στο 100% ο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, αφού πρώτα υποβληθούν ηλεκτρονικά τα πραγματικά τιμολόγια αγοράς.

Για έναν πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, από το 2025, είχε αναφέρει σε δηλώσεις του στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Μαξίμου, αγρότης θα καταθέτει τα τιμολόγια αγοράς του καυσίμου που κατανάλωσε το 2025 και προβλέπεται για την καλλιέργειά του (με βάση ΟΣΔΕ), τότε θα πάρει πίσω το 100% του φόρου.

«Αυτό ζητούσαμε εδώ και χρόνια», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σπύρος Σερακιώτης, πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «Αχελώος» από το Νεοχώρι Μεσολογγίου.

«Είχαμε στο παρελθόν φαινόμενα αντί να εισπράττουν την ενίσχυση παραγωγοί που ενοίκιαζαν τα χωράφια να δίνουν τα χρήματα στους ιδιοκτήτες τους. Εκτιμώ ότι αν δίνεται ο ΕΦΚ με βάση τα τιμολόγια αγοράς του καυσίμου δεν θα υπάρχει αδικία για όσους πραγματικά παράγουν αγροτικά προϊόντα», πρόσθεσε.

29/02/2024 01:09 μμ

Για έναν πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, από το 2025, έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισαγωγική τοποθέτησή του κατά την σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αφήνει δηλαδή ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και για αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία.

Συγκεκριμένα αναφερόμενος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο πρωθυπουργός τόνισε τα εξής:

«Θα συζητήσουμε και τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε δύο κρίσιμους τομείς: την προστασία και ανάδειξη προϊόντων με ονομασίες προέλευσης και γεωγραφικές ενδείξεις, δηλαδή η «ατμομηχανή» των ποιοτικών και εξαγώγιμων προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, με επιδίωξη να διασφαλίσουμε ποιότητα και αξιοπιστία, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας. Και, βέβαια, την περαιτέρω αυστηροποίηση του πλαισίου για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ελληνοποιήσεων. Στο μέτωπο αυτό, που πέρα από τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει σε προϊόντα όπως το γάλα και η φέτα, θα έχουμε και νέα κλιμάκια, με ελέγχους στο λάδι, στο μέλι και στα οπωροκηπευτικά.

Βέβαια, είναι μία συνέχεια όσων έχουμε ήδη ανακοινώσει για τη στήριξη των αγροτών μας, που δεν είναι και λίγα: η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το 2024 και η δέσμευσή μας για έναν πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του φόρου από το 2025. Και βέβαια, τις σημαντικές -να το τονίσω αυτό- εκπτώσεις στο ρεύμα, με μόνιμες σταθερές τιμές για μεγάλο χρονικό διάστημα, το οποίο απαιτεί και μια προνομιακή χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ώστε να υποστηρίξουν ακριβώς τους παρόχους που θα δώσουν αυτές τις μεγάλες εκπτώσεις.

Όλα αυτά μειώνουν ουσιαστικά το κόστος παραγωγής, αλλά προφανώς δεν σταματάμε εκεί. Στις Βρυξέλλες έχουν ήδη κατατεθεί 19 ελληνικές προτάσεις βελτίωσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τεχνικού χαρακτήρα, σημαντικές όμως, πολύ σημαντικές για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας. Είναι προτάσεις που υιοθετήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Καθώς μπαίνουμε πια και στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές είναι πολύ σημαντικό τα ζητήματα της αναδιάρθρωσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής να αναδεικνύονται από το κόμμα μας και να σκεφτούν και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας ποιοι είναι αυτοί που την επόμενη μέρα θα μπορούν στις Βρυξέλλες να διεκδικήσουν και να αγωνιστούν για τα δίκαια αιτήματά τους.

Και βέβαια, έχω δεσμευτεί ότι θα βρεθώ σύντομα στη Θεσσαλία, για να συναντήσουμε ειδικά τους Θεσσαλούς παραγωγούς, να δούμε τι παραπάνω και πόσο πιο γρήγορα μπορούμε να κινηθούμε στα ζητήματα των αποζημιώσεων αλλά και των αποκαταστάσεων μετά τη θεομηνία του «Daniel». Να εξετάσουμε τη μελέτη, βέβαια, των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων η οποία θα μας παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα για τη συνολική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας».

26/02/2024 05:55 μμ

Να εφαρμοστεί και για το 2024 η ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, έως 120 δόσεις, με σκοπό να καταφέρουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας μας να συνεχίσουν να παράγουν.

Το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εξετάσει την ένταξη στην ρύθμιση των αγροτών λόγω των οικονομικών προβλημάτων που υπήρξαν το 2023 εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Θυμίζουμε το προηγούμενο καθεστώς ρύθμισης αφορούσε ληξιπρόθεσμες οφειλές για το χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου του 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου του 2023.

Η υπαγωγή στη ρύθμιση συνεπάγεται σειρά ευεργετημάτων για τους οφειλέτες αγρότες, όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, η χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, η αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων.

Οι καταστροφές από την θεομηνίες, οι ζημιές από βροχοπτώσεις αλλά και η ακαρπία σε πολλές καλλιέργειες, έχουν σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν απώλειες εισοδήματος στους παραγωγούς της χώρα μας.

Ότι υπάρχουν απώλειες εισοδήματος λόγω της κλιματικής αλλαγής το έχει αποδεχτεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ρύθμιση χρεών είναι ένα από τα αιτήματα των αγροτικών οργανώσεων της ΕΕ που σήμερα Δευτέρα (26/2) διαμαρτύρονται στις Βρυξέλλες, όπου έχουν συγκεντρώσει περίπου 600 τρακτέρ.

Το ΥπΑΑΤ θα πρέπει άμεσα να ετοιμάσει σχετικό φάκελο, τον οποίο να στείλει στο Υπουργείο Οικονομικών για να ξεκινήσει το θεσμικό πλαίσιο της νέας ρύθμισης οιφειλών.

Ρύθμιση οφειλών και μορατόριουμ στα χρέη των αγροτών ζητούν όπως είπαμε και οι Ευρωπαίοι αγρότες. Με αφορμή την σημερινή διαδήλωση (26/2) στις Βρυξέλλες χιλιάδων αγρoτών από την ΕΕ, ο πρόεδρος της ιταλικής αγροτοσυνδικαλιστικής Coldiretti, Ettore Prandini, έστειλε επιστολή στην ΕΕ με τις προτάσεις της οργάνωσής του.

Στην επιστολή του προς την Πρόεδρο της Επιτροπής της ΕΕ, Ursula Von der Leyen, ζητά να προχωρήσουν σε συνολική ρύθμιση των αγροτικών χρεών.

Ακόμη ζητά την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οδηγίας κατά των αθέμιτων πρακτικών και την οριστική ακύρωση για όλη την περίοδο της ΚΑΠ της υποχρέωσης για ακαλλιέργητη γη (αγρανάπαυση) και όχι μόνο για το 2024. Δηλαδή ζητά οριστική ακύρωση την υποχρέωσης διατήρησης του 4% της ακαλλιέργητης γης που αναφέρει η ΚΑΠ.

Όπως επισημαίνει σε δηλώσεις του ο κ. Ettore Prandini, «οι κανόνες της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ είναι υπερβολικά αυστηροί, αποκομμένοι από την πραγματικότητα και δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην ύπαιθρο. Από την άλλη οι αγρότες είναι οι πρώτοι που προστατεύουν το περιβάλλον. Εκτός της ΚΑΠ, ωστόσο, η οικονομική κατάσταση του αγροτικού τομέα είναι τόσο σοβαρή και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένα μέτρα στήριξης για την απώλεια εισοδήματος».

Επίσης προτείνει τη χρήση μέρους των κονδυλίων της ΕΕ που διατίθενται στην Ουκρανία (60 δις ευρώ) για την αγορά και αποθήκευση δημητριακών και, γενικότερα, ουκρανικών γεωργικών προϊόντων σε ευρωπαϊκές αποθήκες, που θα γίνουν με κονδύλια τα οποία θα διατεθούν σε χώρες που πλήττονται (μειωμένες τιμές παραγωγού).

23/02/2024 04:43 μμ

Το πρόβλημα της ακαρπίας στην ελιά το 2023 είναι πολύ μεγάλο και αφορά όλες τις ποικιλίες και περιοχές της χώρας.

Μέχρι σήμερα η ηγεσία του ΥπΑΑΤ έχει ανακοινώση ότι έχει προβεί:

  • σε συναντήσεις με ομολόγους της υπουργούς των χωρών του Νότου της ΕΕ, κυρίως της Ιταλίας και της Ισπανίας που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα για τον συντονισμό των ενεργειών σε επίπεδο ΕΕ και
  • στις πρώτες ενέργειες, αρχής γενομένης από την καταγραφή των ζημιών στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας για τις περαιτέρω ενέργειες.

Από τα τέλη Αυγούστου, σε συνάντηση που είχε η ηγεσία του ΥπΑΑΤ με ελαιοπαραγωγούς της Χαλκιδικής, τους είχε αναφέρει ότι συντάσσεται ήδη επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποζημίωση στις δενδρώδεις καλλιέργειες, η οποία συμπεριλαμβάνει και την ελιά, ώστε να διατεθούν κονδύλια για την αποζημίωση των παραγωγών. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε κάτι νεότερο.

Ακόμη και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) έχει θέσει το θέμα της ακαρπίας στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

Ήδη από τον Απρίλιο του 2023 εκφράστηκε έντονη ανησυχία και προβληματισμός για την ακαρπία στην ελιά Χαλκιδικής. Από τον Ιούλιο του 2023 ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών κ. Θανάσης Χαλάτης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «από τέλη Μαρτίου φάνηκε ότι δεν θα είχαμε φέτος καθόλου παραγωγή στην επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής. Μιλάμε για μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τους ελαιοκαλλιεργητές αλλά όλη την περιοχή της Χαλκιδικής. Ζητάμε την οικονομική στήριξη για την απώλεια εισοδήματος».

Στο αγροτικό συλλαλητήριο που έγινε στην Αθήνα, την Τρίτη (20/2), ο κ. Θανάσης Χαλάτης συμμετείχε με ομάδα των ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής, ζητώντας οικονομική ενίσχυση για την ακαρπία του 2023 γιατί μετά από τόσους μήνες δεν έχει γίνει τίποτα.

Προβλήματα ακαρπίας όμως είχε και η Στερεά αλλά και η Δυτική Ελλάδα, περιοχές που έχουμε καλλιέργεια ελιάς Καλαμών και Κονσερβολιάς. Οι ελαιοπαραγωγοί έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και δεν μπορούν να μπουν στα χωράφια για να συνεχίσουν την καλλιέργεια. Ειδικά στις ελιές Καλαμών έρχονται μετά από δύο χρονιές που οι τιμές ήταν σε χαμηλά επίπεδα. Και σήμερα που έχουν αυξηθεί οι τιμές μεγάλο μέρος της παραγωγής δεν είναι στα χέρια των ελαιοκαλλιεργητών.

Ο κ. Ανδρέας Καλπογιαννάκης, παραγωγός ελιάς Καλαμών από το Νεοχώρι Μεσολογγίου, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «το 2023 η ακαρπία στις επιτραπέζιες ελιές ήταν πάνω από 90%. Οικογενειακά καλλιεργώ 2.300 ελαιόδεντρα με Καλαμών. Οι καιρικές συνθήκες μας έχουν δημιουργήσει προβλήματα και τα προηγούμενα χρόνια αλλά ποτέ δεν αποζημιωθήκαμε. Είχαμε το χαλάζι τον Ιούνιο του 2020. Είχαμε τον παγετό τον Μαρτίο του 2021 (προανθικό στάδιο). Τον Οκτώβριο του 2022 είχαμε την θεομηνία και ο γεωπόνος ήρθε για εκτίμηση ζημιάς τον Φεβρουάριο του 2023. Και ήρθε η ακαρπία του 2023 να ολοκληρώσει την οικονομική καταστροφή. Το 2022 προχώρησα σε συγκομιδή 1.370 τελάρα με ελιές και το 2023 μόλις 42 τελάρα. Ρωτάμε πως θα μπω στο χωράφι να καλλιεργήσω;

Ζητάμε στήριξη για την απώλεια του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών. Ξέρουμε ότι δεν αποζημιώνεται η ζημιά από τον ΕΛΓΑ. Αλλά πως θα πρέπει να αποζημιωθούμε; Εκτιμώ μου είναι ότι θα πρέπει να καταβληθεί ενίσχυση ανά ελαιόδεντρο και όχι ανά στρέμμα. Επίσης θα πρέπει να δοθεί ενίσχυση σύμφωνα με το ελάχιστο μέσο όρο της παραγωγής ελιάς σε κάθε περιοχή. Ενίσχυση με βάση το ΟΣΔΕ και το χαμένο εισόδημα του παραγωγού.

Όμως δεν φτάνει απλά μια ενίσχυση. Οι ελαιοπαραγωγοί έχουν υποχρεώσεις και θα πρέπει να στηριχτούν. Πρέπει να παγώσουν οι υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία τουλάχιστον για δύο χρόνια. Επίσης και οι υπάρχουσες οφειλές αν υπάρχουν θα πρέπει να ενταχθούν σε ρύθμιση. Δηλαδή η κυβέρνηση θα πρέπει να σχεδιάσει ένα συνολικό πακέτο στήριξης των ελαιοπαραγωγών και όχι ένα ποσό ενίσχυσης».

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποδεχτεί τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις καλλιέργειες και έχει προχωρήσει σε πακέτα αποζημιώσεων.

Ο ΑγροΤύπος έχει επικοινωνήσει με γεωπόνους από τη δυτική Ελλάδα και επισημαίνουν ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε τις απαραίτητες χαμηλές θερμοκρασίες που έχουν ανάγκη τα ελαιόδεντρα. Άρα υπάρχει κίνδυνος το φαινόμενο της ακαρπίας να επαναληφθεί και το 2024. Επίσης έχουμε και το φαινόμενο της ξηρασίας στην χώρα μας. Μπορεί σήμερα η έλλειψη βροχοπτώσεων να μην επηρεάζει την καλλιέργεια αλλά αν συνεχιστεί και το καλοκαίρι τότε θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, στα κεντρικά γραφεία του ΕΛΓΑ υπάρχουν στοιχεία για την ακαρπία στις επιτραπέζιες ελιές στις περιοχές της Φωκίδας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Λευκάδας. Τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για μια μείωση της παραγωγής το 2024 κατά:

  • 80% στην παραγωγή Κονσερβολιάς (Χονδροελίας)
  • 65% στην παραγωγή της Καλαμών
  • 70% στην παραγωγή λαδοελιάς

Σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Ασφάλισης δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ. Οι παραγωγοί όμως μπορούν να αποζημιωθούν:

  • Μέσω ενισχύσεων de minimis (ενισχύσεις ήσσονος σημασίας)
  • Μετά από έγκριση της ΕΕ με κάποιο ad hoc πρόγραμμα
  • Μέσω της κρατικής αρωγής μιας και έχουμε ζημιά σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές.

Ακόμη και να ενταχθεί όμως η ακαρπία της ελιάς στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορεί να καλύψει στο μέλλον την ζημιά αν είναι σε πανελλαδικό επίπεδο.

Μόνο για την περιοχή Φωκίδας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Λευκάδας και με μια αποζημίωση 1 ευρώ ανά δέντρο θα έπρεπε να καταβληθούν τουλάχιστον 7 εκατ. ευρώ. Αν έδινε ο ΕΛΓΑ το ποσό που ζητούν σήμερα οι παραγωγοί (200 ευρώ το στρέμμα) τότε θα ήθελε 70 εκατ. ευρώ μόνο για αυτές τις περιοχές. Αν υπολογίσουμε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας τότε θα πρέπει το κονδύλι να αυξηθεί.

Ο ΕΛΓΑ εισπράττει σήμερα πανελλαδικά γύρω στα 150 εκατ. ευρώ από τις εισφορές των αγροτών. Ακόμη και να αυξηθεί το ασφάλιστρο δεν μπορεί να καλύψει τέτοια μεγέθη ζημιάς. Θα πρέπει η Ελλάδα να δημιουργήσει ένα ειδικό ταμείο για την αναπλήρωση του εισοδήματος των παραγωγών λόγω της ακαρπίας με ευρωπαϊκά κονδύλια. Επίσης θα πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο πακέτο στήριξης των παραγωγών που να έχει φοροαπαλλαγές και ρύθμιση οφειλών.

Επίσης στις ελιές η εκτίμηση της ζημιάς λόγω της ακαρπίας θα πρέπει να γίνεται από το Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο για να μπορούν οι γεωπόνοι να δουν το πραγματικό μέγεθος ζημιάς. Αυτό σημαίνει όμως ότι πρέπει να υπάρχει το ανάλογο προσωπικό στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ.

19/02/2024 09:43 πμ

Τη δυνατότητα προκαταβολής μέρους του ποσού του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024 που θα επιστραφεί στους αγρότες, προβλέπει διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι διατάξεις που κατατέθηκαν προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:
- Καθορίζεται μηδενικός συντελεστής ΕΦΚ για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία, για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2024, με την εφαρμογή της διαδικασίας επιστροφής στους δικαιούχους αγρότες του ΕΦΚ, που καταβάλλουν κατά την αγορά του καυσίμου.
- Προβλέπεται ότι ποσοστό επί των δικαιούμενων ποσών επιστροφής, μπορεί να καταβληθεί προκαταβολικά.
- Ορίζεται ρητά ότι το ποσό επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες ή μη οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
- Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης της προκαταβολής και επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, το ύψος και τα κριτήρια της προκαταβολής θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με την ίδια απόφαση, σύμφωνα με την πάγια διαδικασία θα καθοριστούν οι δικαιούχοι και τα κριτήρια (ανάλογα με το είδος της εκμετάλλευσης) για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου για τις οποίες θα εφαρμοστεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, καθώς και ο τρόπος ελέγχου της νόμιμης χρήσης του πετρελαίου.

08/02/2024 11:20 πμ

Η θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου είναι ένα από τα βασικά αιτήματα των τελευταίων ετών από του αγρότες στην χώρα μας.

Αποτελεί μια βασική προϋπόθεση για την μείωση του κόστους παραγωγής γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Οι αγρότες βέβαια μιλάνε για μόνιμο αγροτικό αφορολόγητο πετρέλαιο και όχι την έκτακτη επιστροφή του ΕΦΚ, που την θεωρούν «ψίχουλα» μπροστά στα συνολικά αυξημένα κόστη που καλούνται να διαχειριστούν.

Και επίσης κάποτε η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχει και αθέμιτος ανταγωνισμός για τους Έλληνες παραγωγούς σε σχέση με τους παραγωγούς των άλλων χωρών της ΕΕ που επιδοτούνται για το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν. Τα προϊόντα τους μπορούν να πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές και να κερδίζουν τις αγορές.

Τεχνικά σήμερα με βάση το ΟΣΔΕ ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί να προσδιορίσει την συνολική ποσότητα πετρελαίου που χρειάζεται η κάθε καλλιέργεια και εκτροφή. Εδώ οι Ισπανοί κατάφεραν να βγάλουν το συνολικό κόστος για κάθε καλλιέργεια ξεχωριστά. Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό σε κάτι που είναι εύκολο να υπολογιστεί.

Επίσης σήμερα η νοικοκυρά πληρώνει με κινητό τηλέφωνο στο σούπερ μάρκετ και τα διάφορα επιδόματα πληρώνονται με κάρτες άρα υπάρχει η εξοικείωση των αγροτών με την πληρωμή.

Ο δικαιούχος αγρότης με βάση το Μητρώο Αγροτών και την δήλωση ΟΣΔΕ θα γνωρίζει την ποσότητα πετρελαίου που δικαιούται κάθε έτος και θα μπορεί να την αγοράζει με κάρτα όποτε χρειαστεί.

Από την εποχή που ήταν πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ο Δρ. Γρηγόρης Βάρρας έχει γίνει διασύνδεση της ΑΑΔΕ με τον ΟΠΕΚΕΠΕ (web services).

Με την αγορά του πετρελαίου από οποιαδήποτε πρατήριο θα γίνεται αυτόματη ενημέρωση του Υπουργείου Οικονομικών. Στην συνέχεια η αποστολή της συναλλαγής στο ΚΕΠΥΟ και έλεγχος ΑΦΜ και δικαιούμενης ποσότητας. Θα γνωρίζει το ΚΕΠΥΟ την ανώτερη ποσότητα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο κάθε αγρότης με βάση τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Θα ακολουθεί η αυτόματη επιστροφή φόρου στον τραπεζικό λογαριασμό του παραγωγού (μπορεί να γίνεται ανά μήνα ή ανά 3μηνό).

Όλα αυτά μπορεί να γίνουν αρκεί κάποιοι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών να ενημερώσουν το σύστημα πρόσβασης που έχουν με όλα τα πρατήρια εμπορίας καυσίμων της χώρας. Είναι μια πρόσθετη εργασία από το δημόσιο που θα γίνει όμως μια φορά και θα λύσει προβλήματα σε έναν ολόκληρο κλάδο και αφορά την επισιτιστική ασφάλεια των πολιτών.

Αφορολόγητο πετρέλαιο έχουν σήμερα οι αλιείς στην χώρα μας (και καλά κάνουν και το έχουν).

Ο ΑγροΤύπος γνωρίζει ότι επί εποχής Θεοχάρη στο Υπουργείο Οικονομικών υπήρχε σχέδιο έτοιμο προς υπογραφεί αλλά αντέδρασαν οι υπηρεσιακοί. Τώρα όμως έχουμε νέες τεχνολογίες ελέγχου.

Ποσά είναι εύκολο να βρεθούν, φαντασία χρειάζεται να έχουν αυτοί που είναι στην εξουσία. Στην χώρα μας κονδύλια υπάρχουν αυτό που λείπει είναι να γίνονται δίκαιες πληρωμές.

07/02/2024 10:58 πμ

Την υποχρεωτική προσυμπλήρωση εσόδων, εξόδων και αντίστοιχων φόρων στους σχετικούς κωδικούς των πινάκων της δήλωσης ΦΠΑ, προβλέπει απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, Χ. Θεοχάρη, μετά από εισήγηση της ΑΑΔΕ.

Η προσυμπλήρωση γίνεται με βάση τα στοιχεία που διαβιβάζονται στο myDATA για τις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται από 1/1/2024 και εφεξής.

Ειδικότερα, με την απόφαση (δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ με Αρ. Φύλλου 865) αποσαφηνίζεται ότι η προσυμπλήρωση των πεδίων:

  • είναι πλέον δεσμευτική για τις επιχειρήσεις κατά την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ,
  • γίνεται με βάση τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ και τον λογιστικό χαρακτηρισμό τους από τις υπόχρεες σε δήλωση επιχειρήσεις για τις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται από 1.1.2024 και εφεξής και αφορούν φορολογικές περιόδους από 1.1.2024 και έπειτα,
  • διασφαλίζει τον βασικό κανόνα ότι τα έσοδα δεν μπορεί να είναι λιγότερα και τα έξοδα δεν μπορεί να είναι περισσότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, με δυνατότητα απόκλισης από τον κανόνα εσόδων – εξόδων έως ποσοστού απόκλισης 30% διακριτά για έσοδα και έξοδα. Το ποσοστό απόκλισης θα επανεξεταστεί στους επόμενους μήνες, με σκοπό τη σταδιακή μείωση και τον τελικό μηδενισμό του.

Έσοδα
α) Επιτρέπεται η μεταφορά ποσών από κωδικό εκροών σε έτερο κωδικό εκροών με κατηγορία ΦΠΑ 0%.
β) Επιτρέπεται η υποβολή περισσότερων εσόδων από αυτά που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
γ) Η υποβολή εσόδων που υπολείπονται όσων έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, ανά φορολογική περίοδο ΦΠΑ, στο σύνολο των σχετικών κωδικών του πίνακα εκροών, επιτρέπεται έως του ποσοστού ορίου ανεκτής απόκλισης,
δ) Σε περίπτωση αντικειμενικής δυσχέρειας διόρθωσης εσόδων επιτρέπεται η χρήση εναλλακτικού τρόπου προσυμπλήρωσης με Τύπο Παραστατικού 11.4 – Πιστωτικό Στοιχείο Λιανικής με ένδειξη «Λογιστική Εγγραφή» και διακριτή αναφορά στα σχόλια με την ένδειξη «Δυσχέρεια Συσχέτισης».

Έξοδα
α) Επιτρέπεται η μεταφορά ποσών από κωδικό εισροών σε έτερο κωδικό εισροών σε όλες τις κατηγορίες εξόδων με τους αντίστοιχους κωδικούς φόρων του πίνακα εισροών της Δήλωσης ΦΠΑ.
β) Επιτρέπεται χωρίς περιορισμό η υποβολή εξόδων κατά την υποβολή της Δήλωσης ΦΠΑ που υπολείπονται αυτών που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA και έχουν προσυμπληρώσει τις κατηγορίες εξόδων με τους αντίστοιχους φόρους στους σχετικούς κωδικούς του πίνακα εισροών.
γ) Η υποβολή εξόδων, που υπερβαίνουν αυτών που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, ανά φορολογική περίοδο ΦΠΑ στους σχετικούς κωδικούς του πίνακα εισροών με τους αντίστοιχους φόρους, επιτρέπεται έως του ποσοστού ανεκτού ορίου απόκλι-
σης
δ) Στην περίπτωση αντικειμενικής δυσκολίας διαβίβασης και ορθής απεικόνισης του συνολικού αθροίσματος εξόδων ανά φορολογική περίοδο Δήλωσης ΦΠΑ επιτρέπεται η χρήση εναλλακτικού τρόπου προσυμπλήρωσης με Τύπο Παραστατικού 11.4 – Πιστωτικό Στοιχείο Λιανικής με ένδειξη «Λογιστική Εγγραφή» και διακριτή αναφορά στα σχόλια με την ένδειξη «Δυσχέρεια Συσχέτισης».
ε) Επιτρέπεται ο ετεροχρονισμός εξόδων σε επόμενη φορολογική περίοδο ΦΠΑ από αυτή που αντιστοιχεί στην ημερομηνία έκδοσης των αντίστοιχων παραστατικών ημεδαπής - αλλοδαπής και έως τη λήξη εκάστης χρήσης.

Τα όρια ανεκτών αποκλίσεων από τον περιορισμό των κανόνων εσόδων - εξόδων καθορίζονται σε τριάντα τοις εκατό (30%) στην περίπτωση δεδομένων εσόδων, καθώς και σε τριάντα τοις εκατό (30%) στην περίπτωση δεδομένων εξόδων, ανά φορολογική περίοδο δήλωσης φόρου σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

07/02/2024 10:28 πμ

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) παρέχει νέα ψηφιακή δυνατότητα υποβολής δήλωσης φυσικών προσώπων που ξεκινούν αγροτικές εκμεταλλεύσεις και αγροτικές υπηρεσίες για ένταξή τους στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 41 του κώδικα ΦΠΑ, καθώς και για την απένταξη από αυτό.

Με την ψηφιοποίηση της διαδικασίας καταργείται η χρονοβόρα χειρόγραφη διαδικασία και οι επισκέψεις στις ΔΟΥ για ένταξη ή απένταξη στο ειδικό καθεστώς, που ενδεικτικά και μόνο το έτος 2023 ανήλθαν σε 26.000.

Η νέα απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζει το πεδίο εφαρμογής, τους δικαιούχους, καθώς και την ψηφιακή διαδικασία υποβολής της δήλωσης.

Η δήλωση υποβάλλεται κατά κανόνα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία/Αλλαγές Στοιχείων Μητρώου/Ειδικό καθεστώς Αγροτών.

Ειδικότερα, οι χρήστες κατά την υποβολή της δήλωσης βλέπουν να εμφανίζονται προσυμπληρωμένα τα πεδία με τα στοιχεία τους. Αφού επιλέξουν τον Δήμο μόνιμης κατοικίας/έδρας τους ολοκληρώνουν τη διαδικασία και λαμβάνουν τον μοναδικό αριθμό δήλωσης.

06/02/2024 02:11 μμ

Σε αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την προσφυγή του ΣΥΜΕΠΟΠ (Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευτόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και άλλων φορέων της Μεσσηνίας, κατά της πρόσφατης απόφασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντά, για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Αφορά το αίτημα των Μεσσηνίων για αίτηση ακυρώσεως της υπουργικής Απόφασης του κ. Γεωργαντά, με την οποία θεσπίστηκε το συνώνυμο «ΚΑLAMATA - ΚΑΛΑΜΑΤΑ» για την ποικιλία της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών.

Ο κ. Γιάννης Πάζιος, διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας «Η Ένωση» και πρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠ, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «την απόφαση την περιμέναμε από τον περασμένο Νοέμβριο αλλά έχει καθυστερήσει».

Κ\αι πρόσθεσε: «Πάντως το πρόβλημα υπάρχει και μάλιστα έχουμε ερωτήματα από τα σούπερ μάρκετ της Γερμανία σε σχέση με τους ελέγχους για το ΠΟΠ. Όπως μας αναφέρουν στα ράφια τους υπάρχουν ελιές που αναγράφουν «Καλαμάτα ΠΟΠ» και ελιές που αναφέρουν Καλαμάτα» χωρίς σήμανση ΠΟΠ. Δεν γνωρίζουν τι πρέπει να εγκρίνουν και τι όχι.

Το 70% των ποσοτήτων ελιά Καλαμάτας εξάγεται στον στον κλάδο Horeca δηλαδή εστίαση και ξενοδοχεία, κάτι που σημαίνει ότι οι καταναλωτές δεν βλέπουν συσκευασία. Αυτό βοηθά τρίτες χώρες που παράγουν ελιές Καλαμών να προωθούν τα προϊόντα τους στις αγορές της Ευρώπης.

Η κατανάλωση στην ευρωπαϊκή αγορά για τις ελιές Καλαμάτας ανέρχεται σε περίπου 200.000 τόνους. Η χώρα μας θα πρέπει να ικανοποιήσει αυτή την ζήτηση. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει εμείς στην χώρα μας να βρούμε κάποια λύση για το συγκεκριμένο θέμα.

Στις πολυεθνικές δεν αρέσουν οι έλεγχοι και ουσιαστικά θέλουν να καταργήσουν τα ΠΟΠ και ΠΓΕ της ΕΕ. Σε αυτό δεν θα πρέπει εμείς να τους βοηθήσουμε. Έχουμε ένα brand name και θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε.

Ήδη από λάθη δικά μας εξάγαμε ελεύθερα δέντρα αυτής της ποικιλίας και βοηθήσαμε τρίτες χώρες στην παραγωγή αυτών των ελιών χωρίς πνευματικά δικαιώματα, όπως κάνουν άλλες χώρες.

Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ όταν κάνει ελέγχους στην Μεσσηνία στις επιχειρήσεις που παράγουν ελιές ΠΟΠ Καλαμάτα αν βρει ελιές που δεν είναι ΠΟΠ με συσκευασία να αναγράφει «ΚΑLAMATA olives» κάνει σύσταση στην επιχείρηση να αναγράφει «ΚΑLAMATA olive variety». Ζητά δηλαδή να αναγράφουν την λέξη «ποικιλία». Οι υπηρεσιακοί παράγοντες γνωρίζουν νομικά τι πρέπει να γίνεται.

Το ΥπΑΑΤ έκανε κοινή ονομασία το «Καλαμάτα - Kalamata» αλλά θα έπρεπε να εκδοθούν οι κανόνες χρήσης ονομασίας που να κάνουν διαχωρισμό τις ελιές ΠΟΠ από αυτές που δεν είναι ΠΟΠ. Αυτό δεν έχει γίνει.

Στην χώρα μας υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και έλλειψη στρατηγικής με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να διαφυλάξουμε τα ΠΟΠ προϊόντα μας.

Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα σύστημα καταγραφής των ΠΟΠ προϊόντων. Επίσης δεν υπάρχει σύστημα καταγραφής αποθεμάτων, κάτι που γίνεται από τις ανταγωνιστικές μας χώρες στην ΕΕ (π.χ. Ισπανία).

Μια από τις προτάσεις μας για να λυθεί το πρόβλημα είναι να τροποποιηθεί το ΠΟΠ και να υπάρξουν ζώνες καλλιέργειας σε Μεσσηνία - Λακωνία και Αιτωλοακαρνανία - Φθιώτιδα. Μάλιστα τους προτείνουμε να αναθέσουν σε ένα ειδικό επιστημονικό συνεργάτη την τροποποίηση του φακέλου ΠΟΠ. Αυτό που ζητάμε είναι ο ελαιοπαραγωγός να πάρει την προστιθέμενη αξία αυτής της ελιάς που παράγει».

06/02/2024 12:10 μμ

Εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με τίτλο: «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών», αναφέρεται στα περί αφορολόγητου, ακατάσχετου και ανεκχώρητου των ενισχύσεων που χορηγούνται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα το Άρθρο 47 της εγκυκλίου αναφέρει:

Οι ενισχύσεις που λαμβάνουν οι δικαιούχοι:

α) ως αποζημιώσεις που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου,

β) βάσει του Μέτρου 3.4.3 «Χρηματική αποζημίωση των φορέων εκμετάλλευσης του τομέα αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας για το διαφυγόν εισόδημά τους και για το πρόσθετο κόστος που προέκυψε λόγω της διατάραξης της αγοράς η οποία προκλήθηκε από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις επιπτώσεις της στην εφοδιαστική αλυσίδα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας»,

γ) βάσει της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2022/C 426/01) «Προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας»,

δ) βάσει του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2023/1465 της Επιτροπής της 14ης Ιουλίου 2023 «σχετικά με τη χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης για τους γεωργικούς τομείς που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα τα οποία έχουν αντίκτυπο στην οικονομική βιωσιμότητα των παραγωγών γεωργικών προϊόντων» (L 180), είναι αφορολόγητες, ακατάσχετες και ανεκχώρητες στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, μη εφαρμοζομένης της παρ. 1 του άρθρου 47 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α΄ 167).

Διαβάστε την εγκύκλιο (εδώ)

05/02/2024 02:20 μμ

Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, σε δηλώσεις του άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα στήριξης των αγροτών αλλά από ... Σεπτέμβριο.

Για το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, ο υπουργός Επικρατείας αντέτεινε ότι η διαφορετική κλίμακα στη φορολόγηση του πετρελαίου είναι «ισχυρό κίνητρο λαθρεμπορίας». Επίσης ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι «είναι δύσκολο να διαπιστωθεί πού χρησιμοποιείται το φθηνότερο πετρέλαιο (δηλαδή αν θα πάει για αγροτική χρήση)».

Ο ΑγροΤύπος θα αναφέρει ότι αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία για αγροτική χρήση έχει εδώ και χρόνια η Κύπρος. Η οποία να επισημάνουμε ότι εισάγει τα καύσιμα από την χώρα μας.

Το «μυστικό» να μην έχουμε λαθρεμπορία καυσίμων είναι οι έλεγχοι.

Οι αγρότες της Κύπρου μετά από αγώνες που έκαναν την περίοδο 2001 και 2002 κατάφεραν και κέρδισαν το αφορολόγητο πετρέλαιο.

Το μέτρο για φτηνό αγροτικό πετρέλαιο στην Κύπρο εφαρμόζεται περίπου 22 χρόνια. Είναι πιο φτηνό από το diesel κίνησης και για να το χρησιμοποιήσεις θα πρέπει να αποδείξεις ότι είσαι αγρότης.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου, δικαιούχοι για αγορά «χρωματισμένου» πετρελαίου είναι όσοι έχουν στην κατοχή τους οχήματα ή μηχανήματα που χρησιμοποιούν για γεωργικούς σκοπούς και είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων ή συμμετέχουν στο σχέδιο εκταρικών επιδοτήσεων ή στο σχέδιο των κεφαλικών επιδοτήσεων, του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών.

Επίσης δίνεται στους Μελισσοκόμους πετρέλαιο, οι οποίοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Μελισσοκόμων του Τμήματος Γεωργίας και να διατηρούν αριθμό ίσο ή μεγαλύτερο από 50 μελίσσια.

Βέβαια το μεγάλο ερώτημα είναι μπορεί η Ελλάδα να κάνει σοβαρούς ελέγχους;

Κάποιοι θα πούνε ότι η Κύπρος είναι μικρή χώρα και γίνονται εύκολα έλεγχοι. Και η Ελλάδα όμως έχει περισσότερους δημόσιους υπάλληλους σε σχέση με την Κύπρο για να κάνουν ελέγχους.

02/02/2024 12:07 μμ

Ο Πρωθυπουργός απαντάει, την Παρασκευή (2/2/2024), σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Νέα Αριστερά», Αλέξη Χαρίτση, για τα μέτρα στήριξης αγροτών.

Όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ότι θα επεκταθεί η επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024. Το κονδύλι θα φτάσει στα 82 εκ. ευρώ.

Ακόμη ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι «δεν φοβηθήκαμε να βγούμε στο πεδίο, να μιλήσουμε με τους πληγέντες, να αντιμετωπίσουμε και την οργή τους», ανέφερε. Αναφορικά με τις αιτήσεις αποζημιώσεων, είπε ότι από 28.000 αιτήσεις λείπουν βασικά δικαιολογητικά, ενώ στάθηκε στις αυτοψίες σε υποδομές, προκειμένου να αποκατασταθούν.

Τόνισε ακόμη ότι τον Απρίλιο θα πληρωθούν όλες οι ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στα πλαίσια της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία), μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους της τάξεως τουλάχιστον του 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μια δεκαετία. Για το σκοπό αυτό θα προτεραιοποιήσει και θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται αποκλειστικά στις κατηγορίες αυτές αγροτών με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια, ανάλογα εκείνων που γίνονται με την βιομηχανία, θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.

Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ. Παράλληλα αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για αγροτικά Φωτοβολταϊκά, με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο, από 10 kW σε 50 kW.

Επίσης μιλώντας για τους αγρότες της Θεσσαλία που επλήγησαν από την θεομηνία, ανέφερε ότι «η στήριξή τους θα έχει δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη θα αφορά την προσπάθεια να συνεχίσουν το επάγγελμά τους και η δεύτερη για την ανακατασκευή των υποδομών.

Από σήμερα θα ξεκινήσουν οι πληρωμές του 50% της πρώτης αρωγής σε γεωργούς και κτηνοιτρόφους. Ποσό 40 εκ. ευρώ έχει ήδη καταβληθεί για πρώτη αρωγή. Δίνουμε αποζημιώσεις πρώτης αρωγής σε ποσοστό 70% της ζημιάς. Έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα 4.400 φάκελοι. Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις έχουν πάρει χρήματα. Όμως τσάμπα χρήμα δεν θα μοιράσουμε.

Από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει και ο δεύτερος κύκλος με αύξηση του ποσού πρώτης αρωγής έως 10.000 ευρώ.

Επίσης οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στην Θεσσαλία θα ολοκληρωθούν μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Τις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι αιτήσεις για αποκατάσταση ζωικού κεφαλαίου και εγκαταστάσεων. Ήδη στις 31 Ιανουαρίου πληρώθηκαν γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι, που ήταν ανασφάλιστοι.

Επίσης για δύο χρόνια οι αγρότες που επλήγησαν από την θεομηνία δεν θα πληρώνουν λογαριασμούς ρεύματος».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα υπάρξει ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ. Όπως είπε, στη Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα υπόλοιπα (76 εκ.) χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.

Ο τρίτος πυλώνας του σχεδίου της κυβέρνησης είναι αυτό που επισημαίνουν οι αγρότες ως ζήτημα λειτουργίας του ανταγωνισμού. Οι δυο πτυχές του είναι η απόσταση της τιμής από το χωράφι στο ράφι, κάτι που όπως είπε αποτελεί ευρωπαϊκό ζήτημα και όχι ελληνική ιδιαιτερότητα ενώ η δεύτερη πτυχή είναι ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις παράνομες ελληνοποιήσεις.

«Αυτό που είναι καλό για τον παραγωγό μπορεί να είναι πρόβλημα για τον καταναλωτή αλλά τουλάχιστον αυτά είναι χρήματα που μένουν στην πατρίδα μας», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Δείτε λίγο τους ελέγχους που έγιναν τους τελευταίους μήνες από όλους τους εποπτικούς φορείς και πόσες περιπτώσεις παράνομων εισαγωγών εντοπίστηκαν. Θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί στα ζητήματα αυτά και σε τομείς όπως η μελισσοκομία που μπορεί να υπάρχουν και άλλα προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Περνώντας στη συνέχεια στην ΚΑΠ, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η αλήθεια είναι ότι το κόστος αυτής της πράσινης μετάβασης εκτιμώ ότι δεν είχε πλήρως υπολογιστεί από αυτούς που τη σχεδίασαν. Γι αυτό και προσωπικά στήριξα την πρωτοβουλία της Επιτροπής για έναν νέο στρατηγικό διάλογο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να δούμε ενδεχόμενες αδυναμίες εντός της υφιστάμενης ΚΑΠ και μπορεί να ενσωματώσουμε και μια σειρά από προτάσεις που έχει κάνει και η ελληνική κυβέρνηση για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε έναν μηχανισμό που πράγματι υπό προϋποθέσεις έβαλε στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας πιο πολλές δεσμεύσεις από αυτές που οικονομικά άντεχαν».

Ακόμη αναφέρθηκε στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Λατινική Αμερική που συζητά η Ευρώπη και τόνισε ότι τα προϊόντα που θα εισάγονται χωρίς δασμούς δεν μπορεί να μην πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις που εμείς βάζουμε στους Έλληνες και ευρύτερα στους Ευρωπαίους παραγωγούς που είναι αυστηρές και αυξάνουν το κόστος γιατί αυτό σημαίνει αθέμιτο ανταγωνισμό. «'Αρα ίσοι κανόνες παιχνιδιού στον παγκόσμιο ανταγωνισμό είναι κάτι το οποίο οφείλουμε να διαφυλάξουμε όπως οφείλουμε και εμείς οι ίδιοι να διαφυλάσσουμε την ποιότητα των δικών μας προϊόντων», επεσήμανε.

01/02/2024 01:55 μμ

Ο ιδιόκτητος ελαιώνας του παραγωγού ΜΗΤΣΑΚΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ είναι ο πρώτος που πιστοποιήθηκε από την COSMOCERT με το πρότυπο REGENERATIVE AGRICULTURE της FOODCHAIN ID, αποδεικνύοντας την ευαισθησία του παραγωγού στη διαχείριση της γης που καλλιεργεί.
Η πιστοποίηση της COSMOCERT σύμφωνα με το πρότυπο REGENERATIVE AGRICULTURE αφορά στην Αναγεννητική Γεωργία για την υγεία του εδάφους και τη διαχείριση της γης, ενσωματώνοντας στοιχεία προστασίας του περιβάλλοντος, εξοικονόμησης ενέργειας, μείωσης - απορρόφησης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και στοιχεία ολοκληρωμένης διαχείρισης και αποτελεί μία τριγωνική σχέση αμφίδρομου κέρδους μεταξύ του περιβάλλοντος των παραγωγών και των καταναλωτών!
Ο παραγωγός ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΑΚΑΚΗΣ, είναι Τεχνολόγος Γεωπόνος, και το πάθος του για την ορθή διαχείριση της γης και την υγεία του εδάφους ξεκίνησε από το 2010 όταν εργάζονταν στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους. Πριν 5 χρόνια ξεκίνησε να εφαρμόζει Αναγεννητική Γεωργία στον ελαιώνα του και το ανήσυχό του πνεύμα συνεχίζει να δοκιμάζει καινούργιες αναγεννητικές πρακτικές.
Ο κος Κωνσταντίνος Μητσακάκης δήλωσε:
«Θεωρώ ότι η Αναγεννητική Γεωργία είναι μονόδρομος για την κλιματική αλλαγή και την παραγωγή τροφής.»
Η COSMOCERT είναι ο πάροχος πιστοποίησης που στηρίζει την διάδοση της Αναγεννητικής Γεωργίας στην Ελλάδα. Εκτός της πιστοποίησης με το πρότυπο REGENERATIVE AGRICULTURE της FOODCHAIN ID, οι ενδιαφερόμενοι που είναι ταυτόχρονα και βιοκαλλιεργητές έχουν την επιλογή της πιστοποίησης ROC της Regenerative Organic Alliance την οποία παρέχει αποκλειστικά στην Ελλάδα η COSMOCERT.

31/01/2024 09:43 πμ

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δεν φαίνεται να κάνει αποδεκτό το αίτημα για επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

«Κατανοούμε απόλυτα τις ανάγκες που δημιουργεί ο αυξημένος πληθωρισμός. Αξιολογούμε τα αιτήματα και προσπαθούμε να βρούμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, χωρίς όμως να δημαγωγούμε και χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Δεν θέλω και δεν θέλουμε να βάλουμε την υπογραφή μας σε προσωρινά ευχάριστες αποφάσεις, που θα γυρίσουν όμως τη χώρα προς τα πίσω! Αυτό δεν θα ήταν ωφέλιμη, αλλά επικίνδυνη πολιτική». Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας, χτες (30/1), στο Πρωτοχρονιάτικο δείπνο του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Υπενθύμισε δε ότι ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, με τον πρώτο νόμο που ψήφισε η νέα κυβέρνηση μετά την επανεκλογή της, έγινε πράξη το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων.

«Για εμάς», πρόσθεσε, «η δημοσιονομική σοβαρότητα είναι αδιαπραγμάτευτη. Όχι γιατί μας το επιβάλει κάποιος τρίτος, αλλά γιατί γνωρίζουμε ότι αποτελεί προϋπόθεση για οτιδήποτε άλλο. Γιατί έχουμε πλέον κατανοήσει ότι η χώρα δεν μπορεί να ζει πάνω από τις δυνατότητές της. Ότι κανείς δεν θα έρθει να επενδύσει σε μια οικονομία που τα δημόσια οικονομικά της στηρίζονται σε πήλινα πόδια. Και ότι οι αγορές μάς παρακολουθούν στενά και θα αντιδράσουν άμεσα αν αντιληφθούν παρεκκλίσεις από τη δημοσιονομική σοβαρότητα και επιστροφή σε πολιτικές «δώστα όλα».

Συνέδεσε δε την πολιτική της κυβέρνησης στα δημοσιονομικά με τη σημερινή επιτυχημένη έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου, υπογραμμίζοντας ότι καλύφθηκε το 40% των δανειακών αναγκών της χώρας για το 2024, με ένα ιδιαίτερα χαμηλό, για την περίοδο που διανύουμε, κόστος δανεισμού. «Πριν από μερικά χρόνια κανείς δεν μας δάνειζε και για αυτό μπήκαμε στα μνημόνια. Τώρα, στόχος μας ήταν να δανειστούμε 4 δισ. και οι προσφορές έφτασαν τα 35 δισ. Δανειζόμαστε πια με επιτόκιο χαμηλότερο από ορισμένες μεγάλες χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός εξέφρασε εξάλλου την πεποίθηση ότι με την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της κυβέρνησης το ενδιαφέρον των γερμανικών επιχειρήσεων να επενδύσουν στην Ελλάδα θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

«Η Γερμανία ήταν πάντα - και παρέμεινε ακόμα και στο απόγειο της κρίσης - ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς και επενδυτικούς εταίρους της Ελλάδας. Οι γερμανικές επιχειρήσεις αποτελούν μια σημαντική πηγή δημιουργίας πλούτου και απασχόλησης για την ελληνική οικονομία και δεν θα λείπουν από την προσπάθεια ανακατεύθυνσης της ελληνικής οικονομίας προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ταχείας, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης», τόνισε ο υπουργός. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, η Γερμανία μέχρι το 2021 κατελάμβανε σταθερά την πρώτη θέση στις εισαγωγές αγαθών και τη δεύτερη θέση ως προορισμός ελληνικών εξαγωγών. Ενώ όσον αφορά στο απόθεμα Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, η Γερμανία κατετάγη το 2022 στη δεύτερη θέση, με 7,6 δισ. και μερίδιο 16% επί του συνόλου.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων το ρυθμό ανάπτυξης που είναι ο τρίτος υψηλότερος στην ευρωζώνη, το μονοψήφιο ποσοστό ανεργίας, το ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων και εξαγωγών, την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και μια από τις ταχύτερες, αν όχι την ταχύτερη, μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ιστορία της ευρωζώνης.
«Με όπλο τη νωπή και ξεκάθαρη λαϊκή εντολή είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε τα επόμενα χρόνια για να κάνουμε ένα ακόμη βήμα μπροστά. Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, να ακολουθούμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και να επιδιώκουμε την περαιτέρω βελτίωση των δημοσίων οικονομικών της χώρας. Ενώ παράλληλα θα συνεχίσουμε την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας και αλλαγής του παραγωγικού μας μοντέλου», επεσήμανε ο υπουργός.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής για την οποία υπογράμμισε: «Αντιλαμβάνομαι ότι ορισμένοι από εσάς μπορεί να είναι δύσπιστοι. Και είναι κατανοητό καθώς έχουμε όλοι σε αυτή τη χώρα εμπειρία από μεταρρυθμίσεις που ανακοινώνονται και δεν ψηφίζονται, ή ψηφίζονται και δεν εφαρμόζονται. Ωστόσο θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εμείς αυτό που έχουμε υποσχεθεί, το εννοούμε και θα το κάνουμε. Ο νόμος με τις 11 πρωτοβουλίες που ψηφίσαμε τον περασμένο Δεκέμβριο δεν πρόκειται να μείνει στα χαρτιά – όπως κάποιοι φοβούνται και κάποιοι άλλοι ελπίζουν».

Περιέγραψε ακόμη τις πρωτοβουλίες περαιτέρω εξυγίανσης και ενίσχυσης της ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος, με τη συνέχιση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ, το νέο πλαίσιο φορολογικών κινήτρων και επιδοτήσεων για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και την ενθάρρυνση της καινοτομίας, την μεταρρύθμιση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, την αποτελεσματικότερη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, μέσω παραχωρήσεων και ιδιωτικοποιήσεων που περιλαμβάνει και ένα νέο ξεκίνημα για το Υπερταμείο με τη δημιουργία του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου και τον εκσυγχρονισμό των θυγατρικών του ώστε να λειτουργούν σαν μικρές ΔΕΗ.

Αναφερόμενος εξάλλου στα χρόνια της κρίσης σημείωσε ότι η αμοιβαία καχυποψία, προκαταλήψεις και μια εκατέρωθεν ακραία ρητορική δημιούργησαν ένα βαθύ ρήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών. «Το ρήγμα αυτό έχει πια γεφυρωθεί και οι διμερείς μας σχέσεις έχουν πλέον μπει σε μια νέα φάση η οποία δεν αντικατοπτρίζεται μόνο στους αριθμούς. Η ειδοποιός διαφορά είναι ποιοτική. Την διαπιστώνω εγώ και οι συνάδελφοί μου στην κυβέρνηση στις επαφές μας με τους Γερμανούς ομολόγους μας. Την διαπιστώνουν οι Έλληνες επιχειρηματίες στις δικές τους επαφές με Γερμανούς επιχειρηματίες. Την διαπιστώνουν οι απλοί πολίτες όταν ταξιδεύουν και την διαπιστώνουμε στον εν γένει δημόσιο διάλογο – δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα η Bild, η οποία είχε πρωτοστατήσει στα αρνητικά δημοσιεύματα την περίοδο της κρίσης, δημοσίευσε άρθρο στο οποίο αναφέρεται σε «ελληνικό θαύμα», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

30/01/2024 09:53 πμ

Όσο τα τρακτέρ γεμίζουν τους δρόμους τόσο η κυβέρνηση ασχολείται με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες.

Όπως φαίνεται τις αποφάσεις δεν τις παίρνει πια το ΥπΑΑΤ αλλά το Μέγαρο Μαξίμου για να συντονίζει και τα υπόλοιπα υπουργεία.

Έτσι χτες είχαμε την τροπολογία για τη διετή αναστολή πληρωμών στο ρεύμα αγροτών λόγω του Daniel. Αυτή προβλέπει για δύο χρόνια πλήρη αναστολή πληρωμών, με συνέχιση της παροχής ρεύματος, ενώ στη συνέχεια θα τεθεί σε λειτουργία μια πενταετής ρύθμιση των υποχρεώσεων -συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών οφειλών- με μηδενικό επιτόκιο. Συνολικά, δηλαδή πρόκειται για μια επταετή ρύθμιση, που θα ολοκληρωθεί το 2030.

Τώρα στο Μαξίμου άρχισαν να ασχολούνται με το πρόβλημα του κόστους παραγωγής.

Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι ήδη έχει δοθεί εντολή στο υπουργείο Οικονομικών να εξετάσει εάν είναι δημοσιονομικά εφικτό να δοθεί και φέτος επιδότηση επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο.

Για το 2023 έχουν ήδη δοθεί 76 εκατ. ευρώ στους 297.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (πέρσι). Φέτος η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θα αντιστοιχεί σε περίπου 160 εκατ. ευρώ.

24/01/2024 05:00 μμ

Στις Λιβανάτες Φθιώτιδας, την Κυριακή (20 Ιανουαρίου 2024), εκπρόσωποι από 15 Συνεταιρισμούς και Ομάδες Παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς συγκεντρώθηκαν και διεξήχθη η πρώτη Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών Επιτραπέζιας Ελιάς (Π.Ε.Α.Σ.Ο.ΕΠ.Ε).

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι κάτωθι:
1. Ο.Π. Αγίου Ανδρέα Καβάλας
2. Α.Ε.Σ. Αγίου Κωσταντίνου Φθιώτιδας
3. Α.Ε.Σ. Αγίου Μάμα Χαλκιδικής
4. Α.Σ. Αιτωλία Olives Σταμνά Αιτωλοκαρνανίας
5. Α.Σ. Αρχαία Ωλένεια Σταμνά Αιτωλοακαρνανίας
6. Α.Ε.Σ. Αταλάντη Φθιώτιδας
7. Α.Σ. Biolivia Όλυνθος Χαλκιδικής
8. Α.Ε.Σ. Γερακίου Λακωνίας
9. Α.Σ. Καινούργιου Αιτωλοακαρνανίας
10. Α.Ε.Σ. Καλυβών Χαλκιδικής
11. Ο.Π. Κυνουρίας Αρκαδίας
12. Α.Ε.Σ. Λιβανατών Φθιώτιδας
13. Α.Ε.Σ. Ροβιών Ευβοίας
14. Α.Ε.Σ. Στυλίδας Φθιώτιδας
15. Α.Σ. Terra Oliva Κεφαλόβρυσο Αιτωλοακαρνανίας

Αφού συζητήθηκαν αναλυτικά τα άρθρα του Καταστατικού και ακούστηκαν όλοι οι εκπρόσωποι των Συνεταιρισμών μέσα από ένα δημιουργικό και συναινετικό κλίμα με θετική αύρα από όλους τους συμμετέχοντες, αποφασίστηκε η δημιουργία του πρώτου Δ.Σ. που θα εκπροσωπήσει τη νέα Ένωση, που απαρτίζεται από εκπροσώπους από όλους τους νομούς που παράγεται η επιτραπέζια ελιά.

Το 9μελές Δ.Σ. θα συγκροτηθεί σε σώμα τις επόμενες ημέρες.

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης η έδρα της Ένωσης να είναι οι Λιβανάτες Φθιώτιδας και τα γραφεία του Α.Ε.Σ. Λιβανατών.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Ευαγγελινός, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ολύνθου (Biolivia), «η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και αφορά όλες τις περιοχές που καλλιεργείται επιτραπέζια ελιά. Ξεκινάμε με αισιοδοξία και δύναμη, καλώντας όλους τους Συνεταιρισμούς και τις Ομάδες Παραγωγών Επιτραπέζιας Ελιάς να έρθουν κοντά μας. Είναι μια θετική εξέλιξη για την καλλιέργεια».

23/01/2024 01:11 μμ

Το ζήτημα της ακαρπίας της ελιάς και της ανάγκης στήριξης του εισοδήματος των αγροτών έφερε στη Βουλή, μέσω επίκαιρης ερώτησης, ο βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης.

Απαντώντας στην ερώτηση ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίτης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «όπως και στην Χαλκιδική έτσι και στην Φθιώτιδα υπάρχει πρόβλημα ακαρπίας στην ελιά, κάτι που το γνωρίζουμε πολύ καλά.

Επίσης γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να καλυφθούν αυτές οι ζημιές από τον ΕΛΓΑ γιατί η ακαρπία δεν είναι στον Κανονισμό Ασφάλισης του Οργανισμού. Οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ έχουν συγκεντρώσει στοιχεία για το πρόβλημα της καλλιέργειας από όλες της περιοχές.

Αυτό που θα προσπαθήσουμε το επόμενο διάστημα είναι να αναζητήσουμε λύσεις και ερευνούμε όλα τα εναλλακτικά σενάρια».

Στη συνέχεια ο κ. Σταμενίτης αναφέρθηκε στην συνάντηση που θα γίνει την Τετάρτη (24 Ιανουαρίου), ύστερα από ελληνική πρωτοβουλία, της ομάδας EUMED-9, την οποία αποτελούν οι χώρες του νότου της ΕΕ, προκειμένου να συζητήσουν μεταξύ άλλων και το πρόβλημα της ακαρπίας στην ελιά.

Ο ΑγροΤύπος πάντως θυμίζει στον υφυπουργό ότι τέλη Αυγούστου, σε συνάντηση που είχε με ελαιοπαραγωγούς της Χαλκιδικής, τους είχε αναφέρει ότι συντάσσεται ήδη επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποζημίωση στις δενδρώδεις καλλιέργειες, η οποία συμπεριλαμβάνει και την ελιά, ώστε να διατεθούν κονδύλια για την αποζημίωση των παραγωγών.

Όσον αφορά την συζήτηση στην Βουλή, κατά την πρωτολογία του ο βουλευτής Φθιώτιδας επεσήμανε: «Η ακαρπία της ελιάς απασχολεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Φθιώτιδας καθώς, εκτός από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που πλήττονται καίρια, σχεδόν κάθε οικογένεια διαθέτει ένα ελαιοπερίβολο αποκομίζοντας ένα μικρό εισόδημα και το λάδι της χρονιάς, ενώ επηρεάζει και τον κλάδο της μεταποίησης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η απώλεια εισοδήματος για τους ελαιοπαραγωγούς της Φθιώτιδας αγγίζει τα 50 εκ. ευρώ και αν προσθέσουμε τον κλάδο της μεταποίησης, η συνολική ζημιά φθάνει τα 70 εκ. ευρώ».

Ακολούθως, ο Βουλευτής Φθιώτιδας παρέθεσε την επιστολή του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στυλίδας προς τον Πρωθυπουργό, από τις 20/10/2023, όπου σημειωνόταν ότι η συλλογή της ελιάς άγγιζε μόλις το 5% της περσινής παραγωγής, ενώ αναφέρθηκε και στα συμπεράσματα της Πανελλαδικής Σύσκεψης των ελαιοπαραγωγών, που έλαβε χώρα στην Αταλάντη, στις 26/11/2023, όπου ανέφεραν ότι «διάγουμε τη χειρότερη περίοδο για τους ελαιοκαλλιεργητές εδώ και πολλά χρόνια». Όπως υπογράμμισε ο κ. Σαρακιώτης: «Δε μιλάμε για «απλή μείωση», αλλά για εκμηδενισμό του εισοδήματος. Όταν η ακαρπία φθάνει το 90-95%, είναι προφανές ότι οι ελαιοκαλλιεργητές δεν έχουν ούτε τα προς το ζην, ενώ φυσικά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσουν στις απαραίτητες εργασίες, όπως κλάδεμα, ψέκασμα και λίπανση, εν όψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου».

Στην συνεχεία, στο πλαίσιο της δευτερολογίας του, ο κ. Σαρακιώτης επεσήμανε: «Από σκέψεις και ευχολόγια είμαστε πλήρεις, κύριε Υπουργέ. Λύσεις δεν ακούμε και το πρόβλημα έχει τεθεί υπόψιν της Κυβέρνησης από το Σεπτέμβρη. Πόσους μήνες ή πόσα χρόνια χρειάζεται η Κυβέρνηση, προκειμένου να δώσετε τις λύσεις, που αναζητάτε όλους αυτούς τους μήνες; Αυτή τη στιγμή, ξεκινούν οι προετοιμασίες για τη νέα καλλιεργητική περίοδο και αναρωτιέμαι με τι χρήματα μπορούν να προχωρήσουν σε αυτές τις προπαρασκευαστικές εργασίες οι αγρότες της Φθιώτιδας, όταν είχαν μηδενικά έσοδα την προηγούμενη χρονική περίοδο, εκτός του γεγονότος ότι είχαν και μειωμένες ενισχύσεις και αυξημένο κόστος παραγωγής. Πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεται η Κυβέρνηση για να βρει μια λύση αναπλήρωσης του μηδενικού εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών; Σε άλλα ζητήματα, όπως π.χ. η χρηματοδότηση της Aegean με δεκάδες εκατομμύρια, η λύση βρέθηκε άμεσα. Για ένα ζήτημα, το οποίο απασχολεί τον πρωτογενή τομέα και αφορά την επιβίωση αγροτών και εργαζομένων στη μεταποίηση, πόσο χρόνο χρειάζεται η Κυβέρνηση της ΝΔ;».
Καταλήγοντας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για χορήγηση μη επιστρεπτέας προκαταβολής στους αγρότες.

22/01/2024 01:01 μμ

Σειρά σημαντικών επαφών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτική παραγωγή, θα έχει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στις Βρυξέλλες, από σήμερα Δευτέρα (22/1) μέχρι και την Τετάρτη (24/1).

Σήμερα Δευτέρα, στις 10:00 ώρα Βρυξελλών, θα έχει διαδικτυακή σύσκεψη με μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Θα ακολουθήσει καθιερωμένη συνάντηση του ΥπΑΑΤ με μέλη της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το απόγευμα, στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί δεξίωση της Βέλγικης Προεδρίας στο Egmont Palace.

Αύριο, Τρίτη (23 Ιανουαρίου), στις 10:00 θα ξεκινήσει το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας με τη συμμετοχή και του Έλληνα Υπουργού, ο οποίος στις 13:30 θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο Υπουργό Γεωργίας κ. Marc Fesneau.

Την Τετάρτη (24 Ιανουαρίου), στις 08:00, ύστερα από ελληνική πρωτοβουλία, θα πραγματοποιηθεί, η πρώτη συνεδρίαση για θέματα γεωργίας της ομάδας EUMED-9, την οποία αποτελούν οι χώρες του νότου της ΕΕ (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Σλοβενία και Κροατία), προκειμένου να συζητήσουν και να ακολουθήσουν μια ενιαία στάση σε κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επί τάπητος θα τεθούν, μεταξύ άλλων:

  • Η κλιματική κρίση και τι πρέπει να βελτιώσει η ΕΕ για να είναι αποτελεσματική σε περιπτώσεις όπως η Θεσσαλία.
  • Το πρόβλημα της ακαρπίας και του περονόσπορου.
  • Το πρόβλημα των ψαριών εισβολέων (λαγοκέφαλο και λεοντόψαρο), που αφορά όλες τις μεσογειακές χώρες.

Στις 11:00 - 16:30 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα: «Βιο ασφάλεια και εμβολιασμός: σημαντικά εργαλεία στην πρόληψη, στον έλεγχο και στην εκρίζωση των ασθενειών στα ζώα».