Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μαρόκο: Μια ανερχόμενη δύναμη στην παραγωγή ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών

20/09/2019 04:40 μμ
Το Μαρόκο αποτελεί μια ακόμη ανερχόμενη δύναμη στον κλάδο της παγκόσμιας ελαιοκαλλιέργειας. 

Το Μαρόκο αποτελεί μια ακόμη ανερχόμενη δύναμη στον κλάδο της παγκόσμιας ελαιοκαλλιέργειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC), οι εκτάσεις ελαιοκαλλιέργειας στην χώρα παρουσίασαν σημαντική αύξηση και από τα 6.410.000 στρέμματα που ήταν το 2002/2003 έφτασαν στα 10.450.000 στρέμματα το 2017/2018 (ποσοστό 86%).

Για την περίοδο 2008-2018 οι νέες φυτεύσεις με ελαιόδεντρα έφτασαν κατά μέσο όρο περίπου στα 270.000 στρέμματα ανά έτος.

Η ελαιοκαλλιέργεια έχει αναπτυχθεί στο σύνολο της χώρας, με εξαίρεση τις παράκτιες περιοχές του Ατλαντικού και τις περιοχές της ερήμου Σαχάρα.

Τα περίπου 125 εκατομμύρια ελαιόδενδρα που υπάρχουν στην χώρα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ηλικιών:

  • Νέες φυτείες (έως 7 ετών) το 21%
  • Φυτείες σε πλήρη παραγωγική ηλικία (8 έως 50 ετών) 57%
  • Παλιές φυτείες (50 ετών και άνω) 22%

Οι ποικιλίες των ελαιόδεντρων είναι κυρίως ιταλικές και ισπανικές (Picual, Frantoio, Manzanilla, Gordal, Arbequina κ.α.).

Η παραγωγή ελαιολάδου στο Μαρόκο έχει ανοδική πορεία. Από τους 66.000 τόνους που παρήγαγε την περίοδο 2003-2007 έφτασε στους 127.000 τόνους την περίοδο 2015-2018 (αύξηση σε ποσοστό 93%). Περίπου 13.320 τόνοι εξάγονται και οι υπόλοιπες ποσότητες καταναλώνονται στην εγχώρια αγορά.

Όσον αφορά την παραγωγή επιτραπέζιων ελιών της χώρας, από την περίοδο 2010/2011 μέχρι το 2017/2018, ξεπερνά τους 100.000 τόνους ετησίως (την περίοδο 2017/2018 έφτασε τους 130.000 τόνους). Περίπου 82.290 τόνοι εξάγονται και οι υπόλοιπες ποσότητες καταναλώνονται στην εγχώρια αγορά.

Το Μαρόκο εξάγει επιτραπέζιες ελιές κυρίως προς τις αγορές της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Ιταλίας και της Γερμανίας, ενώ ελαιόλαδο προς τις αγορές των ΗΠΑ, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Δηλαδή λειτουργεί ανταγωνιστικά σε σχέση με την Ελλάδα.

Ο στόχος της κυβέρνησης του Μαρόκου είναι μέχρι το 2020:

  • Η έκταση των ελαιώνων να φτάσει τα 12.200.000 στρέμματα
  • Η παραγωγή ελαιολάδου να φτάσει τους 330.000 τόνους
  • Η παραγωγή επιτραπέζιων ελιών να φτάσει τους 320.000 τόνους
  • Οι εξαγωγές ελαιολάδου τους 120.000 τόνους
  • Οι εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών τους 150.000 τόνους
  • Οι απασχολούμενοι στον ελαιοκομικό κλάδο να φτάσουν τα 300.000 άτομα

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
15/03/2024 02:32 μμ

Κλειστά κρατά τα χαρτιά του το ΥπΑΑΤ για την ακαρπία της ελιάς του 2023.

Μέχρι σήμερα η ηγεσία του ΥπΑΑΤ έχει ανακοινώσει ότι έχει προβεί:

  • σε συναντήσεις με ομολόγους της υπουργούς των χωρών του Νότου της ΕΕ, κυρίως της Ιταλίας και της Ισπανίας που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα για τον συντονισμό των ενεργειών σε επίπεδο ΕΕ και
  • στις πρώτες ενέργειες, αρχής γενομένης από την καταγραφή των ζημιών στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας για τις περαιτέρω ενέργειες.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το αίτημα που έχει κατατεθεί στην ΕΕ θα αφορά τις δενδροκαλλιέργειες και τα προβλήματα που υπήρξαν λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Για την ελαιοκαλλιέργεια εκτιμούμε ότι θα καταβληθεί μια οριζόντια αποζημιώση, με μια διαφοροποίηση στην ενίσχυση προς τις επιτραπέζιες ελιές που θα είναι πιο αυξημένη σε σχέση με τις λαδοελιές. Αν υπάρχει διαφοροποίηση της αποζημίωσης ανάλογα το ποσοστό ζημιάς τότε αναμένεται να υπάρξουν «πολιτικές» πιέσεις στην κάθε περιοχή.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών κ. Θανάσης Χαλάτης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «τις αποφάσεις αναμένεται να τις πάρουν στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που θα γίνει στις 26 Μαρτίου 2024. Εμείς θα ζητήσουμε συνάντηση από τον κ. Αυγενάκη τον Απρίλιο να μας ενημερώσει επίσημα για το τι θα συμβεί. Πάντως κάθε περιοχή στην χώρα μας έχει διαφορετικό ποσοστό ζημιάς στην παραγωγή ελιάς, με την Χαλκιδική να έχει το μεγαλύτερο. Θα πρέπει κάθε περιοχή ελαιοκαλλιέργειας να έχει φτιάξει μελέτη για το μέγεθος ζημιάς της ζημιάς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ».

Πάντως το ΥπΑΑΤ απέφυγε να απαντήσει για ακόμη μια φορά ξεκάθαρα στην Βουλή για το θέμα της ακαρπίας. Σε ερώτηση της βουλευτή Άρτας, Όλγας Γεροβασίλη, για την ακαρπία της ελιάς και την κραυγή αγωνίας των ελαιοπαραγωγών, το ΥπΑΑΤ επιχειρεί να απαντήσει αλλά στην ουσία δεν δίνει απάντηση.

Όπως αναφέρει η κ. Γεροβασίλη, «δυστυχώς για τους ελαιοπαραγωγούς, το ΥπΑΑΤ, στη συνημμένη από 13/13/2024 απάντησή του, απλά περιορίζεται να αναφέρει ότι «η ακαρπία δεν καλύπτεται ασφαλιστικά». Στα ερωτήματά μας, λοιπόν, αν θα ληφθούν μέτρα για την ικανοποίηση των αιτημάτων των ελαιοπαραγωγών, ποια μέτρα θα είναι αυτά, ώστε να κλείσει η ψαλίδα τιμών από το χωράφι στο ράφι και αν θα αναπληρωθεί το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών από de minimis ή κρατικές επιχορηγήσεις, καθώς φαίνεται οι απαντήσεις της Κυβέρνησης είναι αρνητικές. Στην απάντησε χωρίς να απαντήσει το ΥπΑΑΤ για την ακαρπία της ελιάς στην Άρτα».

Διαβάστε την απάντηση του ΥπΑΑΤ (εδώ)

Τελευταία νέα
12/03/2024 03:13 μμ

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (Εθνική ΔΟΕΠΕΛ) απαντά στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ένωση Μεσσηνίας» για την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ.

Θυμίζουμε σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ένωση Μεσσηνίας» ανακοίνωσε ότι προχωρά στην καταχώριση και στο Διεθνές Μητρώο της Πράξης της Γενεύης, της Συμφωνίας της Λισαβόνας, της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) «Ελιά Καλαμάτας», με σχετική αίτηση του και την αντίστοιχη καταβολή των απαιτούμενων τελών.

Συγκεκριμένα η ΔΟΕΠΕΛ αναφέρει τα εξής:

«Είναι σαφές, όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει, ότι ουδείς αντιμάχεται ή προσπαθεί να καταργήσει-καταστρατηγήσει το προϊόν ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas».

Άλλωστε όπως είναι γνωστό, η Aπόφαση 1773/251445/2.9.2022 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αποκαλούμενη και «Απόφαση Γεωργαντά», η οποία έλυσε τον γόρδιο δεσμό της κατοχύρωσης των εξαγωγών του 99,7% των εξαγόμενων ελληνικών επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας «Καλαμών/Καλαμάτα» της χώρας (80.000+ τόνοι), αυξάνοντας το εθνικό προϊόν κατά +250 εκατ. ευρώ, δεν εμποδίζει ούτε κατ’ ελάχιστο τη διακίνηση και τις εξαγωγές του προϊόντος με την εμπορική ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas».

Ωστόσο πρέπει να αναφέρουμε ότι το εν λόγω ΠΟΠ δεν παρουσιάζει καμιά απολύτως εξαγωγική δυναμική.

Ειδικότερα, η μεγαλύτερη ποσότητα που εξήχθη από το 1996 που αναγνωρίστηκε μέχρι σήμερα, δεν έχει ξεπεράσει τους 247 τόνους ή το 0,30% των ελληνικών εξαγωγών της ποικιλίας «Καλαμών/Καλαμάτα» με την εμπορική ονομασία «Kalamata olives» (+80.000 τόνοι).

Επομένως δεν είναι καθόλου κατανοητό από το παραπάνω άρθρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας» ποιο είναι το συμφέρον όλων αυτών που απεργάζονται τη δήθεν κατάργηση - καταστρατήγηση του ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas», μιας ονομασίας που δεν πουλάει!!!

Η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ αντιμετωπίζει και τους δύο εμπορικούς τύπους των επιτραπέζιων ελιών Kalamata olives και ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας/PDO Elia Kalamatas, ως εθνικά προϊόντα, ανάλογα βέβαια με την σπουδαιότητα που παρουσιάζει ο κάθε ένας εμπορικός τύπος:

1. Εμπορικός τύπος μ ε την ονομασία Kalamata olives των επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας του δέντρου Καλαμών/Καλαμάτα: που παράγεται σε όλες τις παραγωγικές Π.Ε. της χώρας, καθιερωμένος στην παγκόσμια αγορά από το 1930 και θεσμοθετημένος στην Ελλάδα ως υποχρεωτική εμπορική ονομασία με το Βασιλικό Διάταγμα 10/1954 και το Προεδρικό Διάταγμα 221/1979:
+110.000 τόνοι ελαιόκαρπος της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα από όλη την χώρα συλλέγονται από:
+27.000 γεωργικές εκμεταλλεύσεις από όλη τη χώρα και οδηγούνται στην μεταποίηση για την παρασκευή του εμπορικού τύπου με την ονομασία «Kalamata olives» από:
+150 σύγχρονες μεταποιητικές/εξαγωγικές επιχειρήσεις από όλη τη χώρα ο ι οποίες παρασκευάζουν συνολικά:
+90.000 τόνους έτοιμο προς κατανάλωση προϊόν από όλη τη χώρα, εκ των οποίων:
+80.000 τόνοι αξίας +250 εκατ. ευρώ εξάγονται με την εμπορική ονομασία Kalamata olives σε:
+100 χώρες και
10.000 τόνοι καταναλώνονται στην Ελληνική αγορά

2. Εμπορικός τύπος με την ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas» των επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας του δέντρου «Καλαμών/ Καλαμάτα»: που παράγεται και μεταποιείται μέσα στην οριοθετημένη ζώνη της Π.Ε. Μεσσηνίας (ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ) και που αναγνωρίσθηκε το 1996.
300 τόνοι ελαιόκαρπος της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα από την οριοθετημένη ζώνη/προέλευση (Π.Ε. Μεσσηνίας), συλλέγονται από
γεωργικές εκμεταλεύσεις της οριοθετημένης ζώνης της Π.Ε. Μεσσηνίας και οδηγούνται στην μεταποίηση για την παρασκευή του εμπορικού τύπου με την ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas» από:
1 ή 2 σύγχρονες μεταποιητικές/εξαγωγικές επιχειρήσεις της Π.Ε. Μεσσηνίας οι οποίες παρασκευάζουν συνολικά:
277 τόνους (η καλύτερη επίδοση των τελευταίων ετών) έτοιμο προς κατανάλωση προϊόν με την εμπορική ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas» από την Π.Ε. Μεσσηνίας εκ των οποίων:
247 τόνοι αξίας, έως 1 εκατ. ευρώ, εξάγονται με την εμπορική ονομασία PDO «Elia Kalamatas» από την Π.Ε. Μεσσηνίας
42 χώρες και
30 τόνοι πωλούνται στην Ελληνική αγορά με την εμπορική ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας».

Μετά τα παραπάνω διαχειριστικά στοιχεία προκύπτει εύλογα το ερώτημα:

Δεν είναι παράξενο κάποιοι λίγοι Μεσσήνιοι εκπρόσωποι να επιχειρούν τόσα χρόνια, από το 1996, με Διοικητικά μέτρα να σταματήσουν τις εξαγωγές οι οποίες σήμερα ανέρχονται στους +80.000 τόνους ελληνικών επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας «Καλαμών/Καλαμάτα» με την εμπορική ονομασία «Kalamata olives», καθιερωμένη στην παγκόσμια αγορά από τ ο 1930, για να εξάγουν σήμερα 200 τόνους προϊόν, με την εμπορική ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas» και να πιστεύουν ότι τους «πνίγει και το δίκιο»;

Επίσης θα μπορούσε να μας εξηγήσει η πλευρά τον Μεσσηνίων πώς έγινε παγκοσμίως γνωστό το προϊόν με την εμπορική ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas», όπως αναφέρεται στο άρθρο της Ένωσης.

Μήπως από τις ελάχιστες ποσότητες εξαγωγής του προϊόντος, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, τα οποία ούτε οι ίδιοι αμφισβήτησαν ποτέ».

29/02/2024 12:26 μμ

Πάνω από 50% αυξήθηκε η τιμή του ελαιόλαδου στην ΕΕ μέσα σε ένα χρόνο, μεταξύ Ιανουαρίου 2023 και Ιανουαρίου 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Η τιμή του ελαιολάδου εκτοξεύτηκε στα ύψη το δεύτερο εξάμηνο του 2023 με αύξηση 37% τον Αύγουστο (σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022). Η τάση αυτή επιταχύνθηκε τον Σεπτέμβριο (+44%) και τον Οκτώβριο (+50%). Η κορύφωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2023 (+51% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2022).

Το Δεκέμβριο σημειώθηκε μικρή επιβράδυνση, καθώς οι τιμές ήταν 47% υψηλότερες (σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022).
Τον Ιανουάριο του 2024, όλες οι χώρες της ΕΕ ανέφεραν αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού του ελαιολάδου.

Η υψηλότερη αύξηση καταγράφηκε στην Πορτογαλία (+69% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023), ακολουθούμενη από την Ελλάδα (+67%) και την Ισπανία (+63%).

Αντίθετα, οι μικρότερες αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν στη Ρουμανία (+13%), στην Ιρλανδία (+16%) και στην Ολλανδία (+18%).

Πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου, παρά την ελαφρά ανάκαμψη σε Ισπανία και αύξηση στην Ιταλία, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Η παγκόσμια διαθεσιμότητα δεν φαίνεται να ξεπερνά τους 2,4 εκατομμύρια τόνους, κάτι που κρατάει υψηλά και τις τιμές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ismea, στην Ιταλία μόνο τον περασμένο Νοέμβριο είχαμε μια σταθεροποίηση των τιμών παραγωγού που κράτησε μόλις για ένα μήνα και ήταν αναμενόμενη λόγω της εξέλιξης της συγκομιδής. Από το Δεκέμβριο άρχισε πάλι η ανάκαμψη τιμών.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2024, ο μέσος όρος τιμών ξεπέρασε τα 9,55 ευρώ το κιλό στην Απουλία και έφτασε στα 9,70 ευρώ στην Καλαβρία.

Ακόμη παρατηρήθηκε μείωση στη διαφορά τιμών μεταξύ του συμβατικού ελαιολάδου και των βιολογικών ή ΠΟΠ ελαιολάδων στην ίδια περιοχή της χώρας.

23/02/2024 04:43 μμ

Το πρόβλημα της ακαρπίας στην ελιά το 2023 είναι πολύ μεγάλο και αφορά όλες τις ποικιλίες και περιοχές της χώρας.

Μέχρι σήμερα η ηγεσία του ΥπΑΑΤ έχει ανακοινώση ότι έχει προβεί:

  • σε συναντήσεις με ομολόγους της υπουργούς των χωρών του Νότου της ΕΕ, κυρίως της Ιταλίας και της Ισπανίας που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα για τον συντονισμό των ενεργειών σε επίπεδο ΕΕ και
  • στις πρώτες ενέργειες, αρχής γενομένης από την καταγραφή των ζημιών στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας για τις περαιτέρω ενέργειες.

Από τα τέλη Αυγούστου, σε συνάντηση που είχε η ηγεσία του ΥπΑΑΤ με ελαιοπαραγωγούς της Χαλκιδικής, τους είχε αναφέρει ότι συντάσσεται ήδη επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποζημίωση στις δενδρώδεις καλλιέργειες, η οποία συμπεριλαμβάνει και την ελιά, ώστε να διατεθούν κονδύλια για την αποζημίωση των παραγωγών. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε κάτι νεότερο.

Ακόμη και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) έχει θέσει το θέμα της ακαρπίας στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

Ήδη από τον Απρίλιο του 2023 εκφράστηκε έντονη ανησυχία και προβληματισμός για την ακαρπία στην ελιά Χαλκιδικής. Από τον Ιούλιο του 2023 ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών κ. Θανάσης Χαλάτης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «από τέλη Μαρτίου φάνηκε ότι δεν θα είχαμε φέτος καθόλου παραγωγή στην επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής. Μιλάμε για μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τους ελαιοκαλλιεργητές αλλά όλη την περιοχή της Χαλκιδικής. Ζητάμε την οικονομική στήριξη για την απώλεια εισοδήματος».

Στο αγροτικό συλλαλητήριο που έγινε στην Αθήνα, την Τρίτη (20/2), ο κ. Θανάσης Χαλάτης συμμετείχε με ομάδα των ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής, ζητώντας οικονομική ενίσχυση για την ακαρπία του 2023 γιατί μετά από τόσους μήνες δεν έχει γίνει τίποτα.

Προβλήματα ακαρπίας όμως είχε και η Στερεά αλλά και η Δυτική Ελλάδα, περιοχές που έχουμε καλλιέργεια ελιάς Καλαμών και Κονσερβολιάς. Οι ελαιοπαραγωγοί έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και δεν μπορούν να μπουν στα χωράφια για να συνεχίσουν την καλλιέργεια. Ειδικά στις ελιές Καλαμών έρχονται μετά από δύο χρονιές που οι τιμές ήταν σε χαμηλά επίπεδα. Και σήμερα που έχουν αυξηθεί οι τιμές μεγάλο μέρος της παραγωγής δεν είναι στα χέρια των ελαιοκαλλιεργητών.

Ο κ. Ανδρέας Καλπογιαννάκης, παραγωγός ελιάς Καλαμών από το Νεοχώρι Μεσολογγίου, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «το 2023 η ακαρπία στις επιτραπέζιες ελιές ήταν πάνω από 90%. Οικογενειακά καλλιεργώ 2.300 ελαιόδεντρα με Καλαμών. Οι καιρικές συνθήκες μας έχουν δημιουργήσει προβλήματα και τα προηγούμενα χρόνια αλλά ποτέ δεν αποζημιωθήκαμε. Είχαμε το χαλάζι τον Ιούνιο του 2020. Είχαμε τον παγετό τον Μαρτίο του 2021 (προανθικό στάδιο). Τον Οκτώβριο του 2022 είχαμε την θεομηνία και ο γεωπόνος ήρθε για εκτίμηση ζημιάς τον Φεβρουάριο του 2023. Και ήρθε η ακαρπία του 2023 να ολοκληρώσει την οικονομική καταστροφή. Το 2022 προχώρησα σε συγκομιδή 1.370 τελάρα με ελιές και το 2023 μόλις 42 τελάρα. Ρωτάμε πως θα μπω στο χωράφι να καλλιεργήσω;

Ζητάμε στήριξη για την απώλεια του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών. Ξέρουμε ότι δεν αποζημιώνεται η ζημιά από τον ΕΛΓΑ. Αλλά πως θα πρέπει να αποζημιωθούμε; Εκτιμώ μου είναι ότι θα πρέπει να καταβληθεί ενίσχυση ανά ελαιόδεντρο και όχι ανά στρέμμα. Επίσης θα πρέπει να δοθεί ενίσχυση σύμφωνα με το ελάχιστο μέσο όρο της παραγωγής ελιάς σε κάθε περιοχή. Ενίσχυση με βάση το ΟΣΔΕ και το χαμένο εισόδημα του παραγωγού.

Όμως δεν φτάνει απλά μια ενίσχυση. Οι ελαιοπαραγωγοί έχουν υποχρεώσεις και θα πρέπει να στηριχτούν. Πρέπει να παγώσουν οι υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία τουλάχιστον για δύο χρόνια. Επίσης και οι υπάρχουσες οφειλές αν υπάρχουν θα πρέπει να ενταχθούν σε ρύθμιση. Δηλαδή η κυβέρνηση θα πρέπει να σχεδιάσει ένα συνολικό πακέτο στήριξης των ελαιοπαραγωγών και όχι ένα ποσό ενίσχυσης».

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποδεχτεί τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις καλλιέργειες και έχει προχωρήσει σε πακέτα αποζημιώσεων.

Ο ΑγροΤύπος έχει επικοινωνήσει με γεωπόνους από τη δυτική Ελλάδα και επισημαίνουν ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε τις απαραίτητες χαμηλές θερμοκρασίες που έχουν ανάγκη τα ελαιόδεντρα. Άρα υπάρχει κίνδυνος το φαινόμενο της ακαρπίας να επαναληφθεί και το 2024. Επίσης έχουμε και το φαινόμενο της ξηρασίας στην χώρα μας. Μπορεί σήμερα η έλλειψη βροχοπτώσεων να μην επηρεάζει την καλλιέργεια αλλά αν συνεχιστεί και το καλοκαίρι τότε θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, στα κεντρικά γραφεία του ΕΛΓΑ υπάρχουν στοιχεία για την ακαρπία στις επιτραπέζιες ελιές στις περιοχές της Φωκίδας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Λευκάδας. Τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για μια μείωση της παραγωγής το 2024 κατά:

  • 80% στην παραγωγή Κονσερβολιάς (Χονδροελίας)
  • 65% στην παραγωγή της Καλαμών
  • 70% στην παραγωγή λαδοελιάς

Σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Ασφάλισης δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ. Οι παραγωγοί όμως μπορούν να αποζημιωθούν:

  • Μέσω ενισχύσεων de minimis (ενισχύσεις ήσσονος σημασίας)
  • Μετά από έγκριση της ΕΕ με κάποιο ad hoc πρόγραμμα
  • Μέσω της κρατικής αρωγής μιας και έχουμε ζημιά σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές.

Ακόμη και να ενταχθεί όμως η ακαρπία της ελιάς στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορεί να καλύψει στο μέλλον την ζημιά αν είναι σε πανελλαδικό επίπεδο.

Μόνο για την περιοχή Φωκίδας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Λευκάδας και με μια αποζημίωση 1 ευρώ ανά δέντρο θα έπρεπε να καταβληθούν τουλάχιστον 7 εκατ. ευρώ. Αν έδινε ο ΕΛΓΑ το ποσό που ζητούν σήμερα οι παραγωγοί (200 ευρώ το στρέμμα) τότε θα ήθελε 70 εκατ. ευρώ μόνο για αυτές τις περιοχές. Αν υπολογίσουμε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας τότε θα πρέπει το κονδύλι να αυξηθεί.

Ο ΕΛΓΑ εισπράττει σήμερα πανελλαδικά γύρω στα 150 εκατ. ευρώ από τις εισφορές των αγροτών. Ακόμη και να αυξηθεί το ασφάλιστρο δεν μπορεί να καλύψει τέτοια μεγέθη ζημιάς. Θα πρέπει η Ελλάδα να δημιουργήσει ένα ειδικό ταμείο για την αναπλήρωση του εισοδήματος των παραγωγών λόγω της ακαρπίας με ευρωπαϊκά κονδύλια. Επίσης θα πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο πακέτο στήριξης των παραγωγών που να έχει φοροαπαλλαγές και ρύθμιση οφειλών.

Επίσης στις ελιές η εκτίμηση της ζημιάς λόγω της ακαρπίας θα πρέπει να γίνεται από το Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο για να μπορούν οι γεωπόνοι να δουν το πραγματικό μέγεθος ζημιάς. Αυτό σημαίνει όμως ότι πρέπει να υπάρχει το ανάλογο προσωπικό στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ.

22/02/2024 05:30 μμ

Σταθεροποιήθηκαν οι τιμές του ελαιολάδου στην Ιταλία, μετά από τις δύο πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου που είχαμε μια ελαφρά πτώση.

Σύμφωνα με το Ismea (Ινστιτούτο Ενημέρωσης Αγροδιατροφικού Εμπορίου), αυτή την εβδομάδα η μέση τιμή στην Ιταλία του έξτρα παρθένου ελαιολάδου διαμορφώνεται στα στα 9,55 ευρώ το κιλό.

Το βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, διαπραγματευόταν στην τιμή των 10,50 ευρώ το κιλό, η οποία παραμένει σταθερή μετά από τις 9 Ιανουαρίου.

Σταθερότητα στις τιμές δείχνουν, στις 20 Φεβρουαρίου 2024, τα χρηματιστήρια εμπορευμάτων του Μπάρι και του Μιλάνου.

Τα αποθέματα ιταλικού ελαιολάδου στις 31 Ιανουαρίου 2024 ανέρχονταν σε 203.554 τόνους, μειωμένα σε σύγκριση με τους 236.496 τόνους που ήταν στις 31 Ιανουαρίου 2023 (κατά -13,9%). Η ιταλική παραγωγή σύμφωνα με το Ismea στα τέλη του Ιανουαρίου ανερχόταν στους 152.517 τόνους.

Στο μεταξύ η Συνεταιρική Οργάνωση «Italia Olivicola», σε έρευνα που έκανε έδειξε ότι η ιταλική παραγωγή ελαιολάδου μειώνεται επικίνδυνα, χρόνο με το χρόνο, κάτι που είναι αποτέλεσμα της εγκατάλειψης ελαιώνων στην χώρα.

Σήμερα στην Ιταλία τουλάχιστον 2.000.000 στρέμματα ελαιώνων βρίσκονται σε κατάσταση ολικής εγκατάλειψης και πάνω από 3.000.000 διαχειρίζονται με καθαρές πρακτικές συντήρησης και έτσι εξασφαλίζεται πολύ χαμηλή παραγωγή.

«Είναι αδιανόητο να μην αξιοποιούνται πλήρως οι παραγωγικοί πόροι της χώρας μας. Αυτό συμβαίνει λόγω της αδιαφορίας της εθνικής πολιτικής στην Ιταλία και της ΕΕ, που για πολλά χρόνια ήταν πεπεισμένη ότι η παραγωγή της Ευρώπης ήταν σε μεγάλο βαθμό πλεονασματική. Όμως οι δύο τελευταίες χρονιές, με την παραγωγή ελαιολάδου μειωμένη στο ήμιση σε σχέση με τις προσδοκίες, είναι ένα ξαφνικό ξύπνημα. Η κλιματική αλλαγή επιβάλλει μια αλλαγή αυτής της πολιτικής για το καλό των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας», δηλώνει ο κ. Gennaro Sicolo, πρόεδρος της Italia Olivicola.

13/02/2024 05:50 μμ

Η Ισπανική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA) έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία της παραγωγής ελαιολάδου μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2024.

Σύμφωνα με αυτά η συνολική φετινή ισπανική παραγωγή ανέρχεται σε 774.653 τόνους, ενώ από αυτή την ποσότητα οι 190.410 τόνοι έχουν παραχθεί στην επαρχία της Jaén.

Η παραγωγή ισπανικού κατά τον μήνα Ιανουάριο έφτασε στους 185.019 τόνους.

Τα συνολικά αποθέματα ισπανικού ελαιολάδου, στις 31 Ιανουαρίου 2024, ανέρχονταν σε 735.144 τόνους, εκ των οποίων 547.310 τόνοι βρίσκονται στα ελαιοτριβεία, 184.000 τόνοι σε συσκευαστήρια και 3.834 τόνοι είναι τα κοινοτικά αποθέματα.

Τα στοιχεία της AICA δείχνουν σημαντική αύξηση στις εξαγωγές να έχουν καταγραφεί αυτόν τον τελευταίο μήνα.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Μικρών Αγροτών (UPA) στην Ανδαλουσία και επικεφαλής του Τομέα Ελαιολάδου της Οργάνωσης, Cristóbal Cano, τόνισε ότι «ο τέταρτος μήνας της περιόδου 2023/2024 ελαιολάδου έχει τα καλύτερα στοιχεία πωλήσεων.

Ο Ιανουάριος είναι ο πιο καλός μήνας μέχρι σήμερα, γιατί είναι ξεκάθαρο ότι ο Ισπανός καταναλωτής παραμένει πιστός στην χρήση ελαιολάδου στη διατροφή του.

Παρόλα αυτά οι ελαιοπαραγωγοί βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, γιατί αν και έχουμε υψηλές τιμές δεν έχουμε παραγωγή για να πουλήσουμε.

Αντιμετωπίζουμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μια μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου. Έτσι οι καλές τιμές που έχουμε δεν φέρνουν ένα καλό εισόδημα στους παραγωγούς και κερδοφορία στις επιχειρήσεις τους».

Και πρόσθεσε ότι «ο Ιανουάριος τελειώνει με 185.000 τόνους παραγωγής ελαιολάδου, που σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να φτάσουμε στους 800.000 τόνους παραγωγή σε εθνικό επίπεδο, ένας αριθμός που απέχει πολύ από μια μεσαία σοδειά στην χώρα».

07/02/2024 04:42 μμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τον κρόκο, πρόσθεσε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με την ονομασία «Aydın Memecik Zeytinyağı» στο μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) της ΕΕ.

Το συγκεκριμένο ελαιόλαδο λαμβάνεται από την ποικιλία ελιάς Memecik που καλλιεργείται στην επαρχία Αϊδινίου. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή δίνουν στο ελαιόλαδο τα μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του.

Η ποικιλία Memecik, μια τυποποιημένη ποικιλία που περιλαμβάνεται στον κατάλογο καταχώρισης και πιστοποίησης του Υπουργείου Γεωργίας και Δασοκομίας της Τουρκίας, είναι ποικιλία ελιών που καλλιεργούνται στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (επαρχίες Αϊδινίου, Σμύρνης και Μούγλων).

Όπως τονίζει η Επιτροπή, στις οργανοληπτικές δοκιμές που διεξάγονται από επαγγελματίες δοκιμαστές γευσιγνωσίας, το ελαιόλαδο «Aydın Memecik Zeytinyağı» λαμβάνει υψηλή βαθμολογία, ιδίως όσον αφορά την πικρή και πικάντικη γεύση του, που προσμετρώνται στα θετικά χαρακτηριστικά του προϊόντος. Οι φαινολικές ενώσεις είναι αυτές που προσδίδουν στα έλαια τη χαρακτηριστική πικράδα τους. Η ποικιλία ελιάς Memecik έχει επίσης έντονη επίδραση στη φαινολική περιεκτικότητα του ελαιολάδου.

Η συνολική φαινολική περιεκτικότητα του «Aydın Memecik Zeytinyağı» θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 mg/kg. Τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που παράγονται από ελιές Memecik στην επαρχία Αϊδινίου είναι πλούσια σε λουτεολίνη. Η λουτεολίνη είναι μία από τις κύριες φαινολικές ουσίες του ελαιολάδου.

Σε μελέτες που διερευνούν τον βιοχημικό χαρακτηρισμό των ελαιολάδων Memecik, διαπιστώθηκε ότι η συνολική φαινολική περιεκτικότητα σε εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που παράγονται από την ποικιλία ελιάς Memecik στην επαρχία Αϊδινίου ήταν σημαντικά υψηλότερη από εκείνη των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων που παράγονται στην επαρχία Σμύρνης.

Η περιεκτικότητα σε στερόλες των ελαιολάδων Memecik που παράγονται στην επαρχία Αϊδινίου διαπιστώθηκε ότι είναι υψηλότερη από εκείνη των ελαιολάδων που παράγονται στις επαρχίες Σμύρνης και Μούγλων υπό τις ίδιες συνθήκες.

Ο λόγος για την υψηλή φαινολική περιεκτικότητα της ελιάς Memecik είναι ότι είναι πολύ καλά προσαρμοσμένη στα θερμά καλοκαίρια της επαρχίας Αϊδινίου. Και παράγεται παραδοσιακά στην περιοχή λόγω της ανθεκτικότητάς της στην ξηρασία.

Επίσης οι άνεμοι στην περιοχή προστατεύουν τις ελιές από τον δάκο κατά την περίοδο ωρίμασης. Αυτό διασφαλίζει ότι η ελεύθερη οξύτητα και η περιεκτικότητα σε υπεροξείδιο είναι χαμηλές.

06/02/2024 02:11 μμ

Σε αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την προσφυγή του ΣΥΜΕΠΟΠ (Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευτόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και άλλων φορέων της Μεσσηνίας, κατά της πρόσφατης απόφασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντά, για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Αφορά το αίτημα των Μεσσηνίων για αίτηση ακυρώσεως της υπουργικής Απόφασης του κ. Γεωργαντά, με την οποία θεσπίστηκε το συνώνυμο «ΚΑLAMATA - ΚΑΛΑΜΑΤΑ» για την ποικιλία της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών.

Ο κ. Γιάννης Πάζιος, διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας «Η Ένωση» και πρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠ, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «την απόφαση την περιμέναμε από τον περασμένο Νοέμβριο αλλά έχει καθυστερήσει».

Κ\αι πρόσθεσε: «Πάντως το πρόβλημα υπάρχει και μάλιστα έχουμε ερωτήματα από τα σούπερ μάρκετ της Γερμανία σε σχέση με τους ελέγχους για το ΠΟΠ. Όπως μας αναφέρουν στα ράφια τους υπάρχουν ελιές που αναγράφουν «Καλαμάτα ΠΟΠ» και ελιές που αναφέρουν Καλαμάτα» χωρίς σήμανση ΠΟΠ. Δεν γνωρίζουν τι πρέπει να εγκρίνουν και τι όχι.

Το 70% των ποσοτήτων ελιά Καλαμάτας εξάγεται στον στον κλάδο Horeca δηλαδή εστίαση και ξενοδοχεία, κάτι που σημαίνει ότι οι καταναλωτές δεν βλέπουν συσκευασία. Αυτό βοηθά τρίτες χώρες που παράγουν ελιές Καλαμών να προωθούν τα προϊόντα τους στις αγορές της Ευρώπης.

Η κατανάλωση στην ευρωπαϊκή αγορά για τις ελιές Καλαμάτας ανέρχεται σε περίπου 200.000 τόνους. Η χώρα μας θα πρέπει να ικανοποιήσει αυτή την ζήτηση. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει εμείς στην χώρα μας να βρούμε κάποια λύση για το συγκεκριμένο θέμα.

Στις πολυεθνικές δεν αρέσουν οι έλεγχοι και ουσιαστικά θέλουν να καταργήσουν τα ΠΟΠ και ΠΓΕ της ΕΕ. Σε αυτό δεν θα πρέπει εμείς να τους βοηθήσουμε. Έχουμε ένα brand name και θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε.

Ήδη από λάθη δικά μας εξάγαμε ελεύθερα δέντρα αυτής της ποικιλίας και βοηθήσαμε τρίτες χώρες στην παραγωγή αυτών των ελιών χωρίς πνευματικά δικαιώματα, όπως κάνουν άλλες χώρες.

Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ όταν κάνει ελέγχους στην Μεσσηνία στις επιχειρήσεις που παράγουν ελιές ΠΟΠ Καλαμάτα αν βρει ελιές που δεν είναι ΠΟΠ με συσκευασία να αναγράφει «ΚΑLAMATA olives» κάνει σύσταση στην επιχείρηση να αναγράφει «ΚΑLAMATA olive variety». Ζητά δηλαδή να αναγράφουν την λέξη «ποικιλία». Οι υπηρεσιακοί παράγοντες γνωρίζουν νομικά τι πρέπει να γίνεται.

Το ΥπΑΑΤ έκανε κοινή ονομασία το «Καλαμάτα - Kalamata» αλλά θα έπρεπε να εκδοθούν οι κανόνες χρήσης ονομασίας που να κάνουν διαχωρισμό τις ελιές ΠΟΠ από αυτές που δεν είναι ΠΟΠ. Αυτό δεν έχει γίνει.

Στην χώρα μας υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και έλλειψη στρατηγικής με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να διαφυλάξουμε τα ΠΟΠ προϊόντα μας.

Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα σύστημα καταγραφής των ΠΟΠ προϊόντων. Επίσης δεν υπάρχει σύστημα καταγραφής αποθεμάτων, κάτι που γίνεται από τις ανταγωνιστικές μας χώρες στην ΕΕ (π.χ. Ισπανία).

Μια από τις προτάσεις μας για να λυθεί το πρόβλημα είναι να τροποποιηθεί το ΠΟΠ και να υπάρξουν ζώνες καλλιέργειας σε Μεσσηνία - Λακωνία και Αιτωλοακαρνανία - Φθιώτιδα. Μάλιστα τους προτείνουμε να αναθέσουν σε ένα ειδικό επιστημονικό συνεργάτη την τροποποίηση του φακέλου ΠΟΠ. Αυτό που ζητάμε είναι ο ελαιοπαραγωγός να πάρει την προστιθέμενη αξία αυτής της ελιάς που παράγει».

05/02/2024 10:49 πμ

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, πρωινές ώρες την Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2024, σε περιοχή της Δυτικής Αττικής, συνελήφθη 48χρονος ημεδαπός, για παράβαση της νομοθεσίας που αφορά στη νόθευση τροφίμων.

Προηγήθηκε καταγγελία και παράλληλη συνδυαστική προδικαστική έρευνα, από την οποία προέκυψε ότι ο 48χρονος διαθέτει χώρο σε περιοχή της Δυτικής Αττικής, όπου αφού προμηθευόταν ποσότητα ειδικής ουσίας από τη Βόρεια Ελλάδα, την αναμίγνυε με ηλιέλαιο και προέβαινε στην παρασκευή λαδιού που προσομοίαζε με ελαιόλαδο, το οποίο στη συνέχεια διακινούσε σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, που έλαβε χώρα με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης, Ομάδων Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας, καθώς και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικία, επιχείρηση και αποθηκευτικό χώρο του εμπλεκόμενου, όπου - μεταξύ άλλων - βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 13.960 λίτρα ηλιέλαιο,
  • 6.332 λίτρα ουσίας που προσομοιάζει με ελαιόλαδο,
  • 70 λίτρα διάφανου υγρού με οσμή ελαιόκαρπου,
  • 720 κενά μεταλλικά δοχεία,
  • 1.750 ευρώ,
  • 2 οχήματα και
  • πλήθος αυτοκόλλητων ετικετών και εργαλεία πρόσμειξης.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Θυμίζουμε ότι πριν ένα μήνα ο ΣΕΒΙΤΕΛ με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι οι απάτες σε βάρος ανυποψίαστων καταναλωτών βρίσκονται φέτος, λόγω των υψηλών τιμών του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, σε έξαρση στη χώρα μας, με τον ελαιοκομικό τομέα να εισέρχεται σε νέες περιπέτειες από την κυκλοφορία μειγμάτων ελαιόλαδου με σπορέλαια, παραγόμενα σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και εισαγόμενα στην Ελλάδα.

02/02/2024 06:14 μμ

Παραμένει η δυναμική στις διεθνείς τιμές ελαιολάδου και τον πρώτο μήνα του 2024, τόσο για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο όσο και για το λαμπάντε (εξευγενισμένο).

Υπάρχει αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές αν και στις χώρες της Μεσογείου έχει μειωθεί η κατανάλωση. Στην Ισπανία οι τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κυμαίνονται στα 8,79 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με το Σύστημα Πληροφοριών για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Poolred). Στην Ιταλία η μέση τιμή για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι στα 9,60 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενημέρωσης Αγροδιατροφικού Εμπορίου (ISMEA). Σε Πορτογαλία και Ελλάδα, σύμφωνα με Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC), οι τιμές κυμαίνονται στα 10 ευρώ, ενώ στην Τυνησία στα 9 ευρώ.

Διαγωνισμός ελαιολάδου στην Κρήτη

Ο Α.Σ. Επισκοπής πραγματοποίησε, την Τετάρτη (31 Ιανουαρίου 2024), διαγωνισμό διάθεσης ελαιολάδου. Αφορούσε διάθεση 28 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου περυσινής σοδείας, οξύτητας 0,60%. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού, «ο διαγωνισμός ήταν άγονος και θα κάνουμε νέο προς τα τέλη Φεβρουαρίου. Στην περιοχή Επισκοπής του Ηρακλείου Κρήτης έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή επειδή ήταν μειωμένη φέτος η παραγωγή. Άλλες χρονιές είχαμε συγκομιδή ελαιοκάρπου μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου. Πάντως και φέτος έχουμε στην Κρήτη πρόβλημα με την ξηρασία. Το θετικό ήταν ότι για λίγες ημέρες είχαμε μια πτώση της θερμοκρασίας».

Στον IOC ο Έλληνας Πρέσβης στην Μαδρίτη

Ο Έλληνας Πρέσβης στην Ισπανία κ. Φωτόπουλος επισκέφθηκε, στις 30/1/2024, την έδρα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC) στην Μαδρίτη, συνοδευόμενος από τον Επικεφαλής του Γραφείου ΟΕΥ, κ. Γκάσιο και συναντήθηκε με το νέο Ισπανό Εκτελεστικό Διευθυντή κ. Jaime Lillo, ο οποίος ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα από τις αρχές του έτους. Αφού συνεχάρη τον κ. Lillo, ο Έλληνας Πρέσβης αναφέρθηκε στις σχέσεις της Ελλάδας με το Συμβούλιο, του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλο από τα τέλη της δεκαετίας του 1950, καθώς και στην επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων.
Ο Έλληνας Πρέσβης ανέφερε επίσης το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την πλήρωση κενών διοικητικών θέσεων που ανακύπτουν στο Συμβούλιο, τονίζοντας την σημασία που έχει για την χώρα μας, δεδομένης της θέσης που κατέχει η Ελλάδα στην παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών.
Από απόψεως προωθητικών δράσεων σε καταναλώτριες χώρες, κ. Lillo ενημέρωσε ότι προσοχή Συμβουλίου θα στραφεί φέτος κυρίως στην αμερικανική πολιτεία της Καλιφόρνια που παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς και στη Βραζιλία, ενώ θα συνεχίσει με αμείωτο ενδιαφέρον η υλοποίηση προωθητικών δράσεων στην εξαιρετικά δυναμική αγορά της Αυστραλίας. Επίσης ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες αγορές ανέφερε ο κ. Lillo την Κίνα και την Ιαπωνία.

01/02/2024 01:55 μμ

Ο ιδιόκτητος ελαιώνας του παραγωγού ΜΗΤΣΑΚΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ είναι ο πρώτος που πιστοποιήθηκε από την COSMOCERT με το πρότυπο REGENERATIVE AGRICULTURE της FOODCHAIN ID, αποδεικνύοντας την ευαισθησία του παραγωγού στη διαχείριση της γης που καλλιεργεί.
Η πιστοποίηση της COSMOCERT σύμφωνα με το πρότυπο REGENERATIVE AGRICULTURE αφορά στην Αναγεννητική Γεωργία για την υγεία του εδάφους και τη διαχείριση της γης, ενσωματώνοντας στοιχεία προστασίας του περιβάλλοντος, εξοικονόμησης ενέργειας, μείωσης - απορρόφησης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και στοιχεία ολοκληρωμένης διαχείρισης και αποτελεί μία τριγωνική σχέση αμφίδρομου κέρδους μεταξύ του περιβάλλοντος των παραγωγών και των καταναλωτών!
Ο παραγωγός ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΑΚΑΚΗΣ, είναι Τεχνολόγος Γεωπόνος, και το πάθος του για την ορθή διαχείριση της γης και την υγεία του εδάφους ξεκίνησε από το 2010 όταν εργάζονταν στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους. Πριν 5 χρόνια ξεκίνησε να εφαρμόζει Αναγεννητική Γεωργία στον ελαιώνα του και το ανήσυχό του πνεύμα συνεχίζει να δοκιμάζει καινούργιες αναγεννητικές πρακτικές.
Ο κος Κωνσταντίνος Μητσακάκης δήλωσε:
«Θεωρώ ότι η Αναγεννητική Γεωργία είναι μονόδρομος για την κλιματική αλλαγή και την παραγωγή τροφής.»
Η COSMOCERT είναι ο πάροχος πιστοποίησης που στηρίζει την διάδοση της Αναγεννητικής Γεωργίας στην Ελλάδα. Εκτός της πιστοποίησης με το πρότυπο REGENERATIVE AGRICULTURE της FOODCHAIN ID, οι ενδιαφερόμενοι που είναι ταυτόχρονα και βιοκαλλιεργητές έχουν την επιλογή της πιστοποίησης ROC της Regenerative Organic Alliance την οποία παρέχει αποκλειστικά στην Ελλάδα η COSMOCERT.

24/01/2024 05:00 μμ

Στις Λιβανάτες Φθιώτιδας, την Κυριακή (20 Ιανουαρίου 2024), εκπρόσωποι από 15 Συνεταιρισμούς και Ομάδες Παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς συγκεντρώθηκαν και διεξήχθη η πρώτη Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών Επιτραπέζιας Ελιάς (Π.Ε.Α.Σ.Ο.ΕΠ.Ε).

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι κάτωθι:
1. Ο.Π. Αγίου Ανδρέα Καβάλας
2. Α.Ε.Σ. Αγίου Κωσταντίνου Φθιώτιδας
3. Α.Ε.Σ. Αγίου Μάμα Χαλκιδικής
4. Α.Σ. Αιτωλία Olives Σταμνά Αιτωλοκαρνανίας
5. Α.Σ. Αρχαία Ωλένεια Σταμνά Αιτωλοακαρνανίας
6. Α.Ε.Σ. Αταλάντη Φθιώτιδας
7. Α.Σ. Biolivia Όλυνθος Χαλκιδικής
8. Α.Ε.Σ. Γερακίου Λακωνίας
9. Α.Σ. Καινούργιου Αιτωλοακαρνανίας
10. Α.Ε.Σ. Καλυβών Χαλκιδικής
11. Ο.Π. Κυνουρίας Αρκαδίας
12. Α.Ε.Σ. Λιβανατών Φθιώτιδας
13. Α.Ε.Σ. Ροβιών Ευβοίας
14. Α.Ε.Σ. Στυλίδας Φθιώτιδας
15. Α.Σ. Terra Oliva Κεφαλόβρυσο Αιτωλοακαρνανίας

Αφού συζητήθηκαν αναλυτικά τα άρθρα του Καταστατικού και ακούστηκαν όλοι οι εκπρόσωποι των Συνεταιρισμών μέσα από ένα δημιουργικό και συναινετικό κλίμα με θετική αύρα από όλους τους συμμετέχοντες, αποφασίστηκε η δημιουργία του πρώτου Δ.Σ. που θα εκπροσωπήσει τη νέα Ένωση, που απαρτίζεται από εκπροσώπους από όλους τους νομούς που παράγεται η επιτραπέζια ελιά.

Το 9μελές Δ.Σ. θα συγκροτηθεί σε σώμα τις επόμενες ημέρες.

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης η έδρα της Ένωσης να είναι οι Λιβανάτες Φθιώτιδας και τα γραφεία του Α.Ε.Σ. Λιβανατών.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Ευαγγελινός, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ολύνθου (Biolivia), «η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και αφορά όλες τις περιοχές που καλλιεργείται επιτραπέζια ελιά. Ξεκινάμε με αισιοδοξία και δύναμη, καλώντας όλους τους Συνεταιρισμούς και τις Ομάδες Παραγωγών Επιτραπέζιας Ελιάς να έρθουν κοντά μας. Είναι μια θετική εξέλιξη για την καλλιέργεια».

23/01/2024 01:11 μμ

Το ζήτημα της ακαρπίας της ελιάς και της ανάγκης στήριξης του εισοδήματος των αγροτών έφερε στη Βουλή, μέσω επίκαιρης ερώτησης, ο βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης.

Απαντώντας στην ερώτηση ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίτης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «όπως και στην Χαλκιδική έτσι και στην Φθιώτιδα υπάρχει πρόβλημα ακαρπίας στην ελιά, κάτι που το γνωρίζουμε πολύ καλά.

Επίσης γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να καλυφθούν αυτές οι ζημιές από τον ΕΛΓΑ γιατί η ακαρπία δεν είναι στον Κανονισμό Ασφάλισης του Οργανισμού. Οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ έχουν συγκεντρώσει στοιχεία για το πρόβλημα της καλλιέργειας από όλες της περιοχές.

Αυτό που θα προσπαθήσουμε το επόμενο διάστημα είναι να αναζητήσουμε λύσεις και ερευνούμε όλα τα εναλλακτικά σενάρια».

Στη συνέχεια ο κ. Σταμενίτης αναφέρθηκε στην συνάντηση που θα γίνει την Τετάρτη (24 Ιανουαρίου), ύστερα από ελληνική πρωτοβουλία, της ομάδας EUMED-9, την οποία αποτελούν οι χώρες του νότου της ΕΕ, προκειμένου να συζητήσουν μεταξύ άλλων και το πρόβλημα της ακαρπίας στην ελιά.

Ο ΑγροΤύπος πάντως θυμίζει στον υφυπουργό ότι τέλη Αυγούστου, σε συνάντηση που είχε με ελαιοπαραγωγούς της Χαλκιδικής, τους είχε αναφέρει ότι συντάσσεται ήδη επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποζημίωση στις δενδρώδεις καλλιέργειες, η οποία συμπεριλαμβάνει και την ελιά, ώστε να διατεθούν κονδύλια για την αποζημίωση των παραγωγών.

Όσον αφορά την συζήτηση στην Βουλή, κατά την πρωτολογία του ο βουλευτής Φθιώτιδας επεσήμανε: «Η ακαρπία της ελιάς απασχολεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Φθιώτιδας καθώς, εκτός από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που πλήττονται καίρια, σχεδόν κάθε οικογένεια διαθέτει ένα ελαιοπερίβολο αποκομίζοντας ένα μικρό εισόδημα και το λάδι της χρονιάς, ενώ επηρεάζει και τον κλάδο της μεταποίησης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η απώλεια εισοδήματος για τους ελαιοπαραγωγούς της Φθιώτιδας αγγίζει τα 50 εκ. ευρώ και αν προσθέσουμε τον κλάδο της μεταποίησης, η συνολική ζημιά φθάνει τα 70 εκ. ευρώ».

Ακολούθως, ο Βουλευτής Φθιώτιδας παρέθεσε την επιστολή του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στυλίδας προς τον Πρωθυπουργό, από τις 20/10/2023, όπου σημειωνόταν ότι η συλλογή της ελιάς άγγιζε μόλις το 5% της περσινής παραγωγής, ενώ αναφέρθηκε και στα συμπεράσματα της Πανελλαδικής Σύσκεψης των ελαιοπαραγωγών, που έλαβε χώρα στην Αταλάντη, στις 26/11/2023, όπου ανέφεραν ότι «διάγουμε τη χειρότερη περίοδο για τους ελαιοκαλλιεργητές εδώ και πολλά χρόνια». Όπως υπογράμμισε ο κ. Σαρακιώτης: «Δε μιλάμε για «απλή μείωση», αλλά για εκμηδενισμό του εισοδήματος. Όταν η ακαρπία φθάνει το 90-95%, είναι προφανές ότι οι ελαιοκαλλιεργητές δεν έχουν ούτε τα προς το ζην, ενώ φυσικά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσουν στις απαραίτητες εργασίες, όπως κλάδεμα, ψέκασμα και λίπανση, εν όψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου».

Στην συνεχεία, στο πλαίσιο της δευτερολογίας του, ο κ. Σαρακιώτης επεσήμανε: «Από σκέψεις και ευχολόγια είμαστε πλήρεις, κύριε Υπουργέ. Λύσεις δεν ακούμε και το πρόβλημα έχει τεθεί υπόψιν της Κυβέρνησης από το Σεπτέμβρη. Πόσους μήνες ή πόσα χρόνια χρειάζεται η Κυβέρνηση, προκειμένου να δώσετε τις λύσεις, που αναζητάτε όλους αυτούς τους μήνες; Αυτή τη στιγμή, ξεκινούν οι προετοιμασίες για τη νέα καλλιεργητική περίοδο και αναρωτιέμαι με τι χρήματα μπορούν να προχωρήσουν σε αυτές τις προπαρασκευαστικές εργασίες οι αγρότες της Φθιώτιδας, όταν είχαν μηδενικά έσοδα την προηγούμενη χρονική περίοδο, εκτός του γεγονότος ότι είχαν και μειωμένες ενισχύσεις και αυξημένο κόστος παραγωγής. Πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεται η Κυβέρνηση για να βρει μια λύση αναπλήρωσης του μηδενικού εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών; Σε άλλα ζητήματα, όπως π.χ. η χρηματοδότηση της Aegean με δεκάδες εκατομμύρια, η λύση βρέθηκε άμεσα. Για ένα ζήτημα, το οποίο απασχολεί τον πρωτογενή τομέα και αφορά την επιβίωση αγροτών και εργαζομένων στη μεταποίηση, πόσο χρόνο χρειάζεται η Κυβέρνηση της ΝΔ;».
Καταλήγοντας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για χορήγηση μη επιστρεπτέας προκαταβολής στους αγρότες.

22/01/2024 01:01 μμ

Σειρά σημαντικών επαφών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτική παραγωγή, θα έχει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στις Βρυξέλλες, από σήμερα Δευτέρα (22/1) μέχρι και την Τετάρτη (24/1).

Σήμερα Δευτέρα, στις 10:00 ώρα Βρυξελλών, θα έχει διαδικτυακή σύσκεψη με μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Θα ακολουθήσει καθιερωμένη συνάντηση του ΥπΑΑΤ με μέλη της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το απόγευμα, στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί δεξίωση της Βέλγικης Προεδρίας στο Egmont Palace.

Αύριο, Τρίτη (23 Ιανουαρίου), στις 10:00 θα ξεκινήσει το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας με τη συμμετοχή και του Έλληνα Υπουργού, ο οποίος στις 13:30 θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο Υπουργό Γεωργίας κ. Marc Fesneau.

Την Τετάρτη (24 Ιανουαρίου), στις 08:00, ύστερα από ελληνική πρωτοβουλία, θα πραγματοποιηθεί, η πρώτη συνεδρίαση για θέματα γεωργίας της ομάδας EUMED-9, την οποία αποτελούν οι χώρες του νότου της ΕΕ (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Σλοβενία και Κροατία), προκειμένου να συζητήσουν και να ακολουθήσουν μια ενιαία στάση σε κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επί τάπητος θα τεθούν, μεταξύ άλλων:

  • Η κλιματική κρίση και τι πρέπει να βελτιώσει η ΕΕ για να είναι αποτελεσματική σε περιπτώσεις όπως η Θεσσαλία.
  • Το πρόβλημα της ακαρπίας και του περονόσπορου.
  • Το πρόβλημα των ψαριών εισβολέων (λαγοκέφαλο και λεοντόψαρο), που αφορά όλες τις μεσογειακές χώρες.

Στις 11:00 - 16:30 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα: «Βιο ασφάλεια και εμβολιασμός: σημαντικά εργαλεία στην πρόληψη, στον έλεγχο και στην εκρίζωση των ασθενειών στα ζώα».

19/01/2024 12:38 μμ

Στα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι ελαιοκαλλιεργητές που θα θελήσουν να ενταχθούν στο ερχόμενο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, που παρουσίασε σε διαβούλευση το ΥπΑΑΤ, αναφέρεται σε άρθρο του στον ΑγροΤύπο ο κ. Σταύρος Χρυσαδάκος, γεωπόνος από την Σπάρτη. Συγκεκριμένα τονίζει τα εξής:

«Πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ η «προδημοσίευση» του προγράμματος «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023 - 2027».

Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού στην Ελλάδα αλλά και στην ΕΕ και περιλαμβάνει σειρά από σοβαρά κίνητρα. Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι το πρόγραμμα έχει ευρεία απήχηση ανάμεσα στους νέους ανθρώπους και είναι αρκετοί αυτοί που επιλέγουν να ενταχθούν στην γεωργία. Η επιλογή αυτή φαίνεται να ενισχύεται μετά την πρόσφατη κρίση όπου ο κλάδος της παραγωγής τροφίμων παρουσίασε αξιοσημείωτη αντοχή.

Σταύρος Χρυσαδάκος

Από την προδημοσίευση όμως των όρων και τεχνικών λεπτομερειών του προγράμματος δεν διαφαίνεται η θέληση της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ να διευκολύνει την ένταξη των υποψηφίων στο μέτρο, δηλαδή την εγκατάσταση νέων ανθρώπων στη γεωργία.

Αντίθετα, για κάποιους ανεξήγητους λόγους, σε κάθε νέα πρόσκληση τίθενται όλο και νέες αυξημένες προϋποθέσεις. Προϋποθέσεις που λειτουργούν ως «κόφτες» για τα νέα παιδιά που επιθυμούν να δουλέψουν στο πρωτογενή τομέα.

Η δυνατότητα υποβολής πρότασης - φακέλου προϋποθέτει την κατοχή ενός αγροτικού νοικοκυριού ελάχιστου τεκμαρτού οικονομικού μεγέθους (τζίρου) των 12.000 ευρώ.
Για κάθε καλλιέργεια εκδόθηκε ένας μέσος πανελλήνιος συντελεστής - τζίρος ανά στρέμμα (μέση παραγόμενη ποσότητα Χ μέση τιμή πώλησης ).
Για την ελαιοκαλλιέργεια οι συντελεστές που δόθηκαν απέχουν από την πραγματικότητα και υψώνουν σοβαρά εμπόδια στα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά .

Για την ελαιοποιήσιμη ελιά ο συντελεστής είναι 182,1 € ανά στρέμμα
Για την επιτραπέζια ελιά - Καλαμών ο συντελεστής είναι 273,6 € ανά στρέμμα
Αν ο υποψήφιος διαθέτει μόνο λαδοελιές για να φτάσει το ελάχιστο όριο απαιτούνται 12.000 €/ 182,1 € / στρ. = 66 στρέμματα!
Αν ο υποψήφιος διαθέτει μόνο ελιές καλαμών για να πιάσει το όριο απαιτούνται 12.000 € / 273,6 €/στρ. = 44 στρέμματα!
Τα μεγέθη αυτά είναι υπερβολικά μεγάλα, μακριά από την ελληνική πραγματικότητα και ουσιαστικά παρεμποδίζουν τους υποψηφίους να υποβάλλουν φάκελο εγκατάστασης στη γεωργία με αντικείμενο την ελαιοκαλλιέργεια.

Η αξιοπιστία των παραπάνω συντελεστών ελέγχεται σοβαρά. Πως δηλαδή προέκυψαν; Από πόσα αγροτικά νοικοκυριά; Από ποιές περιφέρειες; Πόσο αντιπροσωπευτικοί είναι;

Τα ερωτηματικά πληθαίνουν αν οι παραπάνω δείκτες του προγράμματος συγκριθούν με τους αντίστοιχους του ΕΛΓΑ. Αυτούς δηλαδή που χρησιμοποιεί ο ΕΛΓΑ για να καθορίσει τα ετήσια ασφάλιστρα στην ελαιοκαλλιέργεια.
Από την επεξεργασία των αντίστοιχων επίσημων στοιχείων του ΕΛΓΑ που έχουν δημοσιευτεί κατ΄ έτος στο ΦΕΚ αλλά υπάρχουν και στον ιστότοπο του ΕΛΓΑ προκύπτουν τεράστιες αποκλίσεις.

Ελιές ελαιοποιήσιμες
Τυπική απόδοση - τζίρος: Μέσος όρος εξαετίας (2017 - 2022) = 277 €/στρ.
Άρα για να πιάσει ένας υποψήφιος το όριο των 12.000 € θα απαιτούνταν 12.000 / 277 €/στρ. = 43 στρ/τα

Ελιές επιτραπέζιες ποικιλίας Καλαμών
Τυπική απόδοση - τζίρος : Μέσος όρος πενταετίας (2017-2022) = 768 € / στρ.
Άρα για να πιάσει ένας υποψήφιος το όριο των 12.000 θα απαιτούνταν 12.000 € / 768 €/στρ. = 16 στρ/τα

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι υπάρχει θέμα αξιοπιστίας των συντελεστών της ελαιοκαλλιέργειας.
Στην ουσία «διώκονται» τόσο η ελαιοκαλλιέργεια, όσο και οι υποψήφιοι που επιθυμούν να ασχοληθούν με αυτή.
Στην Ενότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός της ελαιοκαλλιέργειας αποτελεί στρατηγική επιλογή. Και τούτο διότι ως καλλιέργεια αντέχει στις συνθήκες της κλιματικής κρίσης και ταυτόχρονα αξιοποιεί εδάφη οριακής γονιμότητας.

Το πολιτικό προσωπικό της Περιφέρειας, οι Βουλευτές, η Περιφερειακή Αρχή και οι Δημοτικές Αρχές οφείλουν άμεσα να ζητήσουν αφενός εξηγήσεις και αφετέρου την βελτίωση των κρίσιμων συντελεστών.
Είναι προφανές ότι κάποια από τις υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ απέχει από την πραγματικότητα!
Είναι τουλάχιστον «παράδοξο» όταν οι παραγωγοί καλούνται να πληρώσουν τα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ να έχουν υψηλή απόδοση ανά στρέμμα, αλλά όταν είναι τα ενταχθούν σε αναπτυξιακά προγράμματα και να ωφεληθούν να έχουν μικρές αποδόσεις.
Κύριοι Βουλευτές, κύριε Περιφερειάρχη, κύριοι Δήμαρχοι, ο λόγος σε εσάς».

18/01/2024 06:04 μμ

Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή έκβαση της καταχώρισης της ονομασίας «ΚΡΗΤΗ / KRITI» στο Μητρώο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό απαντά ο Υπουργός κ. Λευτέρης Αυγενάκης στην Ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές, κ.κ. Εμμ. Χνάρης, Ελ. Βατσινά, Φρ. Παρασύρης και Αικ. Σπυριδάκη.

Το ΥπΑΑΤ, μέσω της αρμόδιας Υπηρεσίας του, (Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας-Τμήμα ΠΟΠ, ΠΓΕ,ΕΠΙΠ), υπήρξε συμπαραστάτης, καθ΄ όλη τη διάρκεια, στην ομάδα που υπέβαλε το αίτημα καταχώρισης για το ελαιόλαδο με την ονομασία «ΚΡΗΤΗ / KRITI».

«Η συγκεκριμένη ομάδα αιτήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την καταχώριση της άνωθεν ονομασίας ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ), ωστόσο το αίτημα βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης, καθώς η αιτούσα ομάδα κλήθηκε να προχωρήσει σε διορθώσεις και συμπληρώσεις, και ως εκ τούτου ζήτησε παράταση χρόνου προκειμένου να ανταποκριθεί επαρκώς στις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας-Τμήμα του Υπουργείου, προέβη στις εξής ενέργειες: Πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με την αιτούσα ομάδα και άλλους φορείς της Κρήτης, προκειμένου αυτοί να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες για την επαρκή συμπλήρωση της αίτησης.

Αποφασίστηκε, ακόμη, να προγραμματιστεί συνάντηση, το προσεχές διάστημα, της αιτούσας ομάδας με στελέχη του αρμόδιου τμήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη συνδρομή της Ελληνικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες.

Η απάντηση της αιτούσας ομάδας, στις τελευταίες παρατηρήσεις της Επιτροπή, απεστάλη στις αρχές Δεκεμβρίου. Ο χρόνος που έχει παρέλθει από την παραλαβή της έως σήμερα, δεν υπερβαίνει επ’ ουδενί τον μέσο όρο άλλων αιτήσεων».

18/01/2024 03:51 μμ

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το ελαιόλαδο θα ενταχθεί στη λίστα των βασικών τροφίμων που απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.

Η απόφαση αυτή αποτελεί μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης για τον περιορισμό του πληθωρισμού εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης λόγω του αυξημένου κόστους ζωής.

Το νέο μέτρο πρόκειται να εφαρμοστεί μέσα στον Ιανουάριο, με νομοθετική ρύθμιση που θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης χωρίς να αναμένονται αντιρρήσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Θυμίζουμε ότι η Ισπανία είχε μέχρι σήμερα ΦΠΑ 5% στο ελαιόλαδο. Τώρα ακολουθεί το παράδειγμα της Πορτογαλίας που έχει και αυτή εφαρμόσει μηδενικό ΦΠΑ στο ελαιόλαδο.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο ΦΠΑ μεταξύ των ελαιοπαραγωγικών χωρών της ΕΕ. Συγκεκριμένα η χώρα μας έχει ΦΠΑ στο ελαιόλαδο 13%, όταν η Γαλλία έχει 5,5% και η Ιταλία 4%.

Σε δηλώσεις που έκανε ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, Λουίς Πλάνας, πρότεινε στα σούπερ μάρκετ της χώρας να ξεκινήσουν να εφαρμόζουν το μηδενικό ΦΠΑ στο ελαιόλαδο και ας μην έχει ακόμη περάσει από την Βουλή η σχετική νομοθεσία.

Ακόμη τόνισε ότι η τιμή των τροφίμων είναι ένα πρόβλημα που προκαλεί μεγάλη ανησυχία για τους καταναλωτές και η κυβέρνηση προσπαθεί να το αντιμετωπίσει με τέτοιου είδους μέτρα.

Στην Ισπανία η κυβέρνηση θεωρεί ότι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι προς το συμφέρον όλων των πολιτών.

Επίσης η κυβέρνηση της Μαδρίτης ήδη εφαρμόζει μηδενικό ΦΠΑ στα φρούτα και τα λαχανικά. Πάντως ο Ισπανός υπουργός, Λουίς Πλάνας, δεν έκανε αποδεκτή τη μείωση του ΦΠΑ στο κρέας και τα ψάρια.

12/01/2024 04:06 μμ

Η Ισπανική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA) έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία της παραγωγής ελαιολάδου μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2023.

Σύμφωνα με αυτά η συνολική ισπανική παραγωγή ανέρχεται σε 584.780 τόνους, ενώ η παραγωγή κατά τον μήνα Δεκέμβριο έφτασε στους 321.157 τόνους.

Τα συνολικά αποθέματα ισπανικού ελαιολάδου, στις 31 Δεκεμβρίου 2023, ανέρχονταν σε 631.746 τόνους, εκ των οποίων 462.424 τόνοι βρίσκονται στα ελαιοτριβεία, 165.363 τόνοι σε συσκευαστήρια και 3.959 τόνοι είναι τα κοινοτικά αποθέματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας (MAPA), η παραγωγή ελαιολάδου σε κάθε περιφέρεια της χώρας έχει ως εξής:
Ανδαλουσία - 384.753 τόνους
Αραγωνία - 10.731 τόνους
Βαλεαρίδες - 1.164 τόνους
Καστίλλη-Λα Μάντσα - 66.061 τόνους
Καστίλλη και Λεόν - 1.410 τόνους
Καταλονία - 23.985 τόνους
Εστρεμαδούρα - 60.900 τόνους
Βαλένθια - 17.991 τόνους
Υπόλοιπες επαρχίες - 17.779 τόνους

12/01/2024 11:55 πμ

Προς διευθέτηση οδηγείται το πρόβλημα αντιπροσώπευσης των παραγωγών που υπάρχει στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ).

Θυμίζουμε ότι η αρχική μορφή της ήταν Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου και Ελιάς (ΕΔΟΕΕ) και είχε ιδρυθεί το 2002, ενώ στο τέλος του 2017 αποσχίστηκαν τα μέλη που ασχολούνται με την επιτραπέζια ελιά.

Αρχικά η ΕΔΟΕ είχε μέλος την ΠΑΣΕΓΕΣ και έτσι κάλυπτε την εκπροσώπηση μέσω των συνεταιρισμών.

Στην συνέχεια είχαμε τη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ και τον Σύνδεσμο Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Eπιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΑΣΟΕΕ).

Όταν όμως δημιουργήθηκε η ΕΘΕΑΣ δεν ήταν μέλος της ΕΔΟΕ, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να εκπροσωπεί τους παραγωγούς μόνο η ΣΑΣΟΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, την Πέμπτη (11/1/2024) πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των μελών της ΕΔΟΕ και συμφωνήθηκε - παρουσία της ΣΑΣΟΕΕ - να γίνει μέλος της Διεπαγγελματικής και η ΕΘΕΑΣ.

Αυτό λύνει το πρόβλημα της ΕΔΟΕ για την απαιτούμενη εκπροσώπηση από όλους τους κλάδους (παραγωγούς, τυποποιητές, εμπόρους και εξαγωγείς) που χρειάζεται για να πάρει την πιστοποίηση - αναγνώριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πάντως η σύμφωνη γνώμη της ΣΑΣΟΕΕ για ένταξη της ΕΘΕΑΣ στη Διεπαγγελματική ελαιολάδου ίσως αποτελέσει ένα θετικό προηγούμενο και για άλλες Διεπαγγελματικές Οργανώσεις που έχουν πρόβλημα εκπροσώπης για να μπορέσουν να αναγνωριστούν και αυτές από το ΥπΑΑΤ. Δείχνει και μια προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων των δύο συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας μας.

09/01/2024 09:45 πμ

Εναρμόνιση με τα πρότυπα εμπορίας ελαιολάδων και πυρηνελαίων του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας, επίκειται από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την δημόσια διαβούλευση να είναι ανοιχτή μέχρι 15/1/2024, τονίζει ο ΣΕΒΙΤΕΛ.

Η ευθυγράμμιση των προτύπων εμπορίας του ελαιολάδου της ΕΕ θα προκύψει από την Τροποποίηση του ισχύοντος Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2104, μετά από τις αλλαγές που εγκρίθηκαν πρόσφατα στο πρότυπο εμπορίας (IOC TRADE STANDARD) του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας για τα ελαιόλαδα (όλες τις κατηγορίες ελαιολάδου) και τα πυρηνέλαια, με κύρια την εμφάνιση των δενδροδιαγραμμάτων απόφασης για καμπεστερόλη και Δ7-στιγμαστερόλη.

Ο ΣΕΒΙΤΕΛ παρακολουθεί στενά με τους ειδικούς εμπειρογνώμονες του που αποτελούν και Μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Χημικών (ΣΕΧΕ/ΣΕΒΙΤΕΛ), κάθε αλλαγή της ενωσιακής και διεθνής νομοθεσίας για το ελαιόλαδο και το πυρηνέλαιο και ενημερώνει άμεσα και έγκαιρα τις επιχειρήσεις - μέλη του.

Η συμμετοχή όσο περισσότερων επιχειρήσεων του κλάδου τυποποίησης και εξαγωγής αλλά και με την συμμετοχή και εκπροσώπων από τον πρωτογενή τομέα, εξασφαλίζει πληροφόρηση και στοιχεία για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά από όλη την Ελλάδα και από όλες τις ποιοτικές κατηγορίες ελαιολάδων και πυρηνελαίων, δυναμώνει την επιχειρηματολογία μας στις διαβουλεύσεις και θωρακίζει τα ελαιοκομικά μας προϊόντα.

Την ίδια στιγμή, μειώσεις προετοιμάζονται στα όρια των Αρωματικών Υδρογονανθράκων Ορυκτελαίων (MOAH) και στα όρια των ολικών στερολών, αλλαγές οι οποίες θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα σε μεγάλο ποσοστό των ελληνικών ελαιολάδων και πυρηνελαίων και απαιτούν την επαγρύπνηση όλων μας.

Τέλος ο ΣΕΒΙΤΕΛ καλεί όλες τις τυποποιητικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις ελαιολάδων να εγγραφούν ως μέλη του και να ενώσουν τις προσπάθειές τους για την ανάδειξη του εθνικού μας προϊόντος στην θέση που του αξίζει.

Διαβάστε τον σχετικό Κανονισμό (εδώ)

03/01/2024 10:36 πμ

Μπορεί οι τιμές παραγωγού φέτος να έχουν φτάσει τα 10 ευρώ το κιλό αλλά η μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου σε όλη την Κρήτη δεν φέρνει εισόδημα στους παραγωγούς.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σταύρος Γαβαλάς, πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Ηρακλείου, «φέτος η παραγωγή είναι μειωμένη με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός ελαιοτριβείων να έχουν ήδη ολοκληρώσει την λειτουργεία τους. Με δυσκολία μπορείς να βρεις έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ακόμη και για να ανάψεις τα καντήλια. Η τιμή παραγωγού μπορεί να έχει φτάσει στα 10 ευρώ το κιλό αλλά αυτό δεν λέει κάτι γιατί δεν υπάρχουν ποσότητες.

Όμως οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί έχουν προβληματίσει τους ελαιοπαραγωγούς και για την ερχόμενη χρονιά. Η ξηρασία είναι μεγάλη και αναμένεται να έχουμε προβλήματα από τον ήπιο μέχρι στιγμής χειμώνα και τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Με τις καιρικές συνθήκες δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι και υπάρχει μεγάλος προβληματισμός από τους παραγωγούς.

Το 2022 είχαμε μια καλή χρονιά ποσοτικά και ποιοτικά για το ελαιόλαδο. Μετά ήρθε το 2023 που είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά με μειωμένες ποσότητες. Αν και το 2024 συνεχιστεί το πρόβλημα με την μειωμένη παραγωγή τότε θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η προσπάθεια για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο της Κρήτης να χαρακτηριστεί ΠΓΕ με την ονομασία «Κρήτη/ Kriti». Ο φάκελος βρίσκεται στις Βρυξέλλες και αναμένουμε να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της ΕΕ για να ξεκινήσουν οι ενστάσεις. Πάντως αργά ή γρήγορα θα ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Είναι μια προσπάθεια που έχουν συμφωνήσει όλοι οι συνεταιρισμοί του νησιού».

Ξεκινούν δράσεις ανάδειξης και προώθησης για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο «Κρήτη/ Kriti»
Στο μεταξύ υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη προγραμματική σύμβαση με θέμα: «Υλοποίηση εξειδικευμένων δράσεων για την προστασία, ανάδειξη και προώθηση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου «Κρήτη/ Kriti».

Η σύμβαση υπογράφηκε παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος τόνισε πως με την υπογραφή της προγραμματικής συμβάσεως μεταξύ των συνεργαζόμενων φορέων «επιβεβαιώνεται η ομόνοια, η συνεννόηση, η συνεργασία για το καλύτερο αποτέλεσμα για το ελαιόλαδο, ένα προϊόν που είναι ταυτισμένο με την τοπική οικονομία».

Ο Υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθεί διεπαγγελματική οργάνωση για το ελαιόλαδο για να πάρει το προϊόν την προβολή και προώθηση και τελικά την υπεραξία που πρέπει να έχει. «Είμαι αποφασισμένος να συνεργαστώ με τους πάντες έτσι ώστε πολύ γρήγορα και αυτή η εκκρεμότητα πολλών ετών να γίνει πράξη. Η σημερινή εξέλιξη είναι ευχάριστη. Χαίρομαι διότι η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών του Υπουργείου, της Περιφέρειας Κρήτης, του ΕΛΓΟ Δήμητρα και του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, βοηθάει προς την κατεύθυνση αυτή, γιατί το ισχυρότερο όπλο για τους ανθρώπους στον πρωτογενή τομέα είναι η γνώση. Όσο προσφέρεις γνώση, οπλίζεις γερά τη σχέση, αγροτικής γης, παραγωγής και ποιότητας», δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, αναφερόμενος στη συνεργασία υπογράμμισε πως «πρόκειται για μια συνεργασία που συνεχίζεται με τους αρμόδιους φορείς αλλά και τον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, για να μπορούμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για τους αγρότες μας. Εμείς έχουμε προτάξει τη συνεργασία, τη συνέργεια και τη συμπόρευση προς όφελος των πολιτών, προς όφελος των ανθρώπων που υπηρετούμε και είμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε πως εξελίσσεται μια πάρα πολύ καλή συνεργασία υπέρ των πολιτών και του αγροτικού κόσμου».

Η σύμβαση υπογράφηκε μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) και του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – ΔΗΜΗΤΡΑ, για την υλοποίηση ενημερωτικών – εκπαιδευτικών και συμβουλευτικών δράσεων σε παραγωγούς, ελαιουργούς, και τυποποιητές, παρουσία των εκπροσώπων των φορέων.

Όπως εξήγησε η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη, «η προγραμματική σύμβαση έγινε «με στόχο την ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεση του ελαιόλαδου σε θέματα που αφορούν στην ποιότητα του προϊόντος και τη διασύνδεσή του με τον τουρισμό και τη γαστρονομία. Αφορά στην υλοποίηση ενημερωτικών – εκπαιδευτικών και συμβουλευτικών δράσεων σε παραγωγούς, ελαιουργούς, και τυποποιητές και τη σύνταξη πρωτοκόλλου ορθών πρακτικών για την παραγωγή ποιοτικού ελαιόλαδου», ανέφερε.

Στην αξία της συνεργασίας και τη σημασία της σύμβασης για τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης, την ανάδειξη του προϊόντος και την ωφέλεια που θα προκύψει με τη συμβολή όλων των εμπλεκομένων φορέων, αναφέρθηκαν ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του ΕΛΜΕΠΑ, Αθανάσιος Μαλάμος καθώς και ο Α΄ Αντιπρόεδρος ΕΛΓΟ -ΔΗΜΗΤΡΑ, Νεκτάριος Βιδάκης.

Στην υπογραφή παραβρέθηκαν ακόμα ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου, (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ – ΙΕΛΥΑ) Γιώργος Ψαρράς και ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φωτάκης.

02/01/2024 03:40 μμ

Συγκέντρωση πραγματοποιούν οι αγρότες του Μεσολογγίου για τις άσχημες πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ και την ακαρπία της ελιάς.

Συγκεκριμένα ο Αγροτικός Σύλλογος Νεοχωρίου στο Μεσολόγγι απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους αγρότες της περιοχής να έρθουν στην συγκέντρωση, που θα γίνει στο δημαρχείο Νεοχωρίου, την Τετάρτη (3/1/2024), στις 7 το απόγευμα, με θέμα την ακαρπία της ελιάς και τις κακές πληρωμές επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιωσήφ Καρατζογιάννης, από τον Αγροτικό Σύλλογο Νεοχωρίου, «στην συνάντηση θα αποφασίσουμε τις μορφές διαμαρτυρίας και κινητοποιήσεων που θα πρέπει να προβούμε άμεσα. Για την ακαρπία της ελιάς φέτος ζητάμε ενίσχυση 200 ευρώ ανά στρέμμα. Η ακαρπία φέτος ξεπερνά το 90%, στην ελιά Αγρινίου, το 70% στην ελιά Καλαμών και το 90% στη λαδοελιά. Επίσης διαμαρτυρόμαστε για την μείωση των ενισχύσεων με τη νέα ΚΑΠ, καθώς και επειδή βγήκε εκτός επιλεξιμότητας μια περιοχή με ξηρικές καλλιέργειες (ζωοτροφές και ελαιόδεντρα)».

Ακόμη οι αγρότες ζητούν:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές.
  • Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ άμεσα.
  • Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ.

21/12/2023 12:14 μμ

Η τροπολογία, που πρόσφατα ψηφίστηκε στην Βουλή και αφορά 30.000 παράτυπους μετανάστες, δεν αρκεί να λύσει το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης, αναφέρει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ).

Πάγιο αίτημα της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ από το 2022 προς τους αρμόδιους φορείς και τα αρμόδια Υπουργεία, με αλλεπάλληλες επιστολές και συσκέψεις ήταν η αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της έλλειψης εργατών γης.

Το διαχρονικά άλυτο αυτό πρόβλημα ίσως είναι, πέραν της φετινής ακαρπίας, το μεγαλύτερο σήμερα στον κλάδο των επιτραπέζιων ελιών.

Οι συνέπειες της έλλειψης εργατών γης είναι καταστροφικές για τον κλάδο αλλά και για την χώρα. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε ότι για την ελαιοκομική περίοδο 2022/23 για τις πράσινες ελιές (ποικιλίες «Χαλκιδική» και «Αμφίσσης»/«Κονσερβολιά») το 20%-30% της ηρτημένης παραγωγής των πράσινων ελιών παρέμεινε στα ελαιόδενδρα, με αποτέλεσμα την μείωση του αγροτικού εισοδήματος κατά περίπου 27.000.000 ευρώ, ενώ οι απώλειες της χώρας σε ασφαλιστικές εισφορές από εργόσημα εκτιμώνται να ξεπέρασαν τα 2.000.000 ευρώ και με το πρόβλημα να συνεχίζεται.

Από το κλάδο μας η πρόσφατη τροπολογία για την άδεια διαμονής και - υπό όρους - εργασίας μεταναστών κρίνεται τελείως θετική και θα δώσει μια ανάσα στο χρόνιο αυτό πρόβλημα.

Οι 30.000 αιτούντες παράτυποι μετανάστες τους οποίους αφορά η ρύθμιση και θα απορροφηθούν από όλους τους κλάδους, σαφώς δεν καλύπτουν τις ανάγκες του αγροδιατροφικού τομέα που είναι σημαντικά πολλαπλάσιες.

Ευελπιστούμε όμως αυτή να είναι η αρχή μιας σειράς γόνιμων σχετικών μεταρρυθμίσεων.

Η Κυβέρνηση οφείλει να ενσκήψει στο χρόνιο και μείζον πρόβλημα της έλλειψης μετακλητών εργατών γης.

Η ισχύουσα νομοθεσία «σπρώχνει» τους ενδεχόμενους μετακλητούς εργάτες γης σε χώρες με «φιλικότερες» διατάξεις και καθιστά την χώρα μας μη ανταγωνιστική σχετικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.