Μπορεί να πάνε καλά οι ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών στις ΗΠΑ αλλά παραμένουν οι δασμοί και τα προβλήματα στις εξαγωγές των ισπανικών ελιών.
Σχεδόν ένα χρόνο από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν πλήρως την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), η οποία δικαίωσε τους ελαιοπαραγωγούς της ΕΕ, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για τη συμμόρφωση με τις συστάσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία οι ευρωπαϊκές αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις Copa και Cogeca, σε παρέμβασή τους ζήτησαν την άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΠΟΕ του 2021 και την κατάργηση όλων των δασμών.
Οι Αμερικάνικοι δασμοί των ΗΠΑ (αντισταθμιστικοί δασμοί), από 30% έως και 44% στις εισαγωγές μαύρων επιτραπέζιων ελιών από την Ισπανία, επιβλήθηκαν το 2018, με το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, το οποίο ισχυρίζεται ότι οι επιδοτήσεις σε Ισπανούς παραγωγούς στο πλαίσιο της ΚΑΠ προκαλούσε ζημία στους Αμερικανούς ελαιοπαραγωγούς.
Η ΕΕ έφερε την υπόθεση στον ΠΟΕ και μετά από μια τριετή δικαστική μάχη, που προκάλεσε ζημίες εκατομμυρίων για τους Ισπανούς ελαιοκαλλιεργητές, αποφάνθηκε, το Νοέμβριο του 2021, ότι οι δασμοί των ΗΠΑ είναι παράνομοι.
Η Κομισιόν έδωσε εντολή στις ΗΠΑ να συμμορφωθεί με τις συστάσεις του ΠΟΕ. Μετά από ΤΗΝ απόφαση του Δικαστηρίου Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ, που εκδόθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2022, κατέστη προφανές ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές στη νομοθεσία τους.
Ο Πρόεδρος της Cogeca, Ramon Armengol, δήλωσε: «οι δασμοί των ΗΠΑ έχουν επηρεάσει σοβαρά την οικονομική βιωσιμότητα του ισπανικού ελαιοκομικού τομέα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι εξαγωγές μαύρων ελιών στις ΗΠΑ μειώθηκαν σχεδόν κατά 67% σε ποσότητα και πάνω από 70% σε αξία. Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλες οικονομικές ζημιές στις αγροτικές περιοχές της Ισπανίας, οδηγώντας σε απώλεια θέσεων εργασίας, ενώ υπονόμευσε την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική βιωσιμότητα των παραγωγών.
Δεν πρόκειται μόνο για την Ισπανία και όχι μόνο για τις ελιές· πρόκειται για την ΕΕ και την ΚΑΠ. Εάν επιτραπεί να συνεχιστούν αυτοί οι δασμοί, παρά την απόφαση του ΠΟΕ του 2021, υπάρχει κίνδυνος οποιαδήποτε άλλη τρίτη χώρα αύριο να κατηγορήσει οποιονδήποτε άλλον αγροτικό κλάδο της ΕΕ για ντάμπινγκ και πιθανώς να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της ΚΑΠ».
Σε δημοπρασία πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2022-2023 και οξύτητας 0,37%, προχώρησε η Ομάδα Παραγωγών Βακιώτες ΙΚΕ από το Ηράκλειο της Κρήτης, την Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2023.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νικόλαος Λέριος, παραγωγός και υπεύθυνος εμπορίας ελαιολάδου της Ομάδας, «είχαμε τρεις προσφορές από ντόπιους τυποποιητές. Οι δύο έδιναν τιμή στα 5 ευρώ και η τρίτη στα 5,03 ευρώ το κιλό, την οποία και κάναμε αποδεκτή. Η ποσότητα αφορούσε 21,5 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Έχουμε ακόμη περίπου 50 τόνους στις αποθήκες μας αλλά δεν βιαζόμαστε να προχωρήσουμε σε πώληση».
Καρκίνωση (Pseudomonas savastanoi)
Η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί και σε πολλές ελαιοπαραγωγικές περιοχές θα ξεκινήσει το κλάδεμα. Μια σοβαρή ασθένεια της ελιάς που μπορεί να παρατηρηθεί αυτή την εποχή στην ελιά είναι η καρκίνωση, που προκαλείται από το βακτήριο Pseudomonas savastanoi το οποίο εισέρχεται στο δέντρο μέσα από τις πληγές και σχισμές των κλαδιών που γίνονται στην συγκομιδή και στο κλάδεμα.
Η αντιμετώπιση της καρκίνωσης περιλαμβάνει:
- την αφαίρεση και κάψιμο των κλαδίσκων και κλάδων που έχουν εμφανίσει τους χαρακτηριστικούς όγκους. Στους μεγάλους βραχίονες συνιστάται να γίνεται αφαίρεση όγκων και απολύμανση των πληγών με διάλυμα χαλκούχου σκευάσματος.
- την αξιοποίηση των ψεκασμών χαλκούχων σκευασμάτων, οποίοι ετησίως πραγματοποιούνται για την αντιμετώπιση του κυκλοκόνιου και οι οποίοι επιδρούν ανασχετικά στον πολλαπλασιασμό και στην διάδοση του βακτηρίου.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νικόλαος Λέριος, «για την αντιμετώπιση της καρκίνωσης κάνουμε αμέσως μετά την συγκομιδή ψεκασμούς με χαλκούχα. Φέτος είχαμε μια καθυστέρηση της συγκομιδής λόγω αυξημένης παραγωγής και έλλειψης εργατών γης. Εκτιμώ ότι στα μέσα Μαρτίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα κλαδέματα από τους περισσότερους παραγωγούς της περιοχής. Πρέπει να γίνει με προσοχή η αφαίρεση των κλαδιών που έχουν καρκίνωση κατά την διάρκεια του κλαδέματος».
Από την πλευρά του ο ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος του ΑΣ Νηλέας, κ. Γιώργος Κόκκινος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «θα πρέπει να γίνει με προσοχή η αφαίρεση και η καταστροφή των κλαδιών που έχουν καρκίνωση. Πολλοί παραγωγοί κάνουν πρώιμο κλάδεμα από τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Επίσης επειδή κατά την συγκομιδή χτυπάμε τα κλαδιά και έχουν πληγές, που μπορεί να συμβάλουν στην διάδοση της καρκίνωσης, καλό θα είναι να κάνουμε ψεκασμούς με χαλκούχα για να αποτρέψουμε την μόλυνση».
Το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί, στις 20 Μαρτίου 2023, στις Βρυξέλλες. Στη συνεδρίαση θα προεδρεύσει ο Σουηδός Υπουργός Αγροτικών Υποθέσεων κ. Peter Kullgren.
Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς αγροτικών προϊόντων. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις σχέσεις με βασικούς εμπορικούς εταίρους, στις εμπορικές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και στις προκλήσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Βασική προτεραιότητα για τις χώρες της ΕΕ όσον αφορά την αντιμετώπιση της αυξανόμενης επισιτιστικής ανασφάλειας είναι να βοηθήσει την Ουκρανία να εξαγάγει την αγροδιατροφική της παραγωγή. Στις 13 Μαρτίου, η Ρωσία πρότεινε την παράταση της συμφωνίας για άλλες 60 ημέρες, αντί για την παράταση 120 ημερών που προβλέπεται στη συμφωνία.
Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, οι υψηλές τιμές στις γεωργικές «εισροές», όπως η ενέργεια, ζωοτροφές και λιπάσματα, αποτελούν πρόκληση για τους αγρότες σε ολόκληρη την ΕΕ, αν και το κόστος των εισροών έχει σταθεροποιηθεί τους τελευταίους μήνες. Οι τομείς που επηρεάζονται περισσότερο περιλαμβάνουν το κρέας (ιδιαίτερα τα πουλερικά), το κρασί, τα φρούτα και λαχανικά. Η γαλακτοβιομηχανία έχει επίσης επηρεαστεί από την πτώση των τιμών, ιδιαίτερα στις χώρες της Βαλτικής.
Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της ΕΕ, μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 2022:
- η συνολική αξία του εμπορίου αγροτικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ αυξήθηκε, κατά 23%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021.
- οι ουκρανικές εισαγωγές στην ΕΕ αυξήθηκαν, κατά 90%, κυρίως ως αποτέλεσμα των δημητριακών και εισαγωγές ελαιούχων σπόρων
- οι εξαγωγές στη Ρωσία μειώθηκαν, ιδίως για κηπευτικά προϊόντα, δημητριακά και ελαιούχους σπόρους και ζωικά προϊόντα
- οι εξαγωγές στην Κίνα παρουσίασαν επίσης μείωση λόγω χαμηλότερων εξαγωγών χοιρινού κρέατος, δημητριακών και φυτικών ελαίων, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 66%
- το εμπόριο με το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε: οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 15% και οι εισαγωγές κατά 30%
- το εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες επίσης αυξήθηκε, με τις εξαγωγές της ΕΕ να αυξάνονται κατά 20% και τις εισαγωγές κατά 36%.
Επίσης η Κομισιόν θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με την έκθεση που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Ομάδα Χοιρινού Κρέατος. Θα εξεταστεί από κοινού η κατάσταση της αγοράς με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας του χοιρινού κρέατος της ΕΕ. Τα βασικά προβλήματα είναι οι μειωμένες εξαγωγές στην Κίνα, η αφρικανική πανώλη των χοίρων και το αυξανόμενο κόστος των εισροών.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γαλακτοπαραγωγή στην ΕΕ θα συζητηθούν στο Συμβούλιο, μετά από εισήγηση των αντιπροσωπειών της Λετονίας και Λιθουανίας, με την υποστήριξη της βουλγαρικής αντιπροσωπείας.
Επίσης θα γινει αναφορά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γαλακτοκομική βιομηχανία στην ΕΕ. Οι κυβερνήσεις της Λετονίας και της Λιθουανίας, με την υποστήριξη της βουλγαρικής αντιπροσωπείας, θα ενημερώσουν το Συμβούλιο για την κατάσταση της γαλακτοβιομηχανίας στις χώρες τους. Θα εξεταστεί από κοινού η κατάσταση της αγοράς. Οι κτηνοτρόφοι σε Λετονία και Λιθουανία αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος εισροών. Ενώ το κόστος ενέργειας και ζωοτροφών έχει αυξηθεί, η τιμή αγοράς του νωπού γάλακτος μειώνεται συνεχώς. Οι αντιπροσωπίες καλούν την Κομισιόν να εισαγάγει μέτρα, που προβλέπονται στο πλαίσιο της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς, για την στήριξη του γαλακτοκομικού τομέα, παρέχοντας οικονομική ενίσχυση στους αγελαδοτρόφους.
Το νέο νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ για τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ περιλαμβάνει, στο άρθρο 49, την λειτουργία του ελαιοκομικού μητρώου.
Όπως αναφέρει οι παραγωγοί, μεταποιητές, τυποποιητές και έμποροι προϊόντων ελαίας, ιδίως του ελαιολάδου, των ελιών και των πυρηνελαίων, υποβάλλουν σε τακτά χρονικά διαστήματα δηλώσεις συγκομιδής, παραγωγής, μεταποίησης, τυποποίησης, εμπορίας, τιμών και αποθεμάτων των προϊόντων αυτών, οι οποίες διασταυρώνονται με το Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών Ελαιοκομικού Τομέα (Ελαιοκομικό Μητρώο).
Η υποβολή των δηλώσεων θα γίνεται μέσω ψηφιακής υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προσβάσιμης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr).
Με Υπουργική Απόφαση, που θα υπογραφεί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις, με βάση τις οποίες υποβάλλονται οι δηλώσεις, ειδικότερα θέματα σχετικά με τους υπόχρεους, το περιεχόμενο των δηλώσεων, η διαδικασία υποβολής και ελέγχου αυτών, η διαδικασία τήρησης και ενημέρωσης του Ελαιοκομικού Μητρώου. Επίσης θα προβλέπονται και πρόστιμα για όσους δεν κάνουν δηλώσεις.
Επίσης με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα καθορίζονται ο τρόπος λειτουργίας της πλατφόρμας και οι τεχνικές λεπτομέρειες τήρησης και επεξεργασίας των στοιχείων που καταχωρίζονται, καθώς και ζητήματα διασύνδεσης της υπηρεσίας με άλλες ψηφιακές βάσεις δεδομένων (ΟΣΔΕ κ.α.).
Μέχρι σήμερα η αιτήσεις στο ελαιοκομικό μητρώο γίνονταν μέσω ΔΑΟΚ. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, «ποτέ δεν λειτούργησε το ελαιοκομικό μητρώο. Δεν έχει γίνει σωστή καταγραφή, όπως γίνεται στο αμπελουργικό μητρώο. Υπάρχουν λάθη και αρκετές επικαλύψεις και δεν είναι συνδεδεμένο με τη δήλωση ΟΣΔΕ. Θα πρέπει να ξαναγραφεί από την αρχή. Λένε ότι θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο η καταγραφή στοιχείων αλλά θα πρέπει να υπάρχουν άτομα για να κάνουν και τους ελέγχους».
Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι εξαγωγές νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων προς τρίτες χώρες εξαιτίας του αναχρονιστικού πλαισίου αμοιβής των ποιοτικών και φυτοϋγειονομικών ελέγχων εκτός κανονικού ωραρίου.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Δρ. Αναστάσιος Γεωργιάδης, Γεωπόνος εκπρόσωπος των ποιοτικών και φυτοϋγειονομικών ελεγκτών του δημοσίου, «το προσωπικό των ΔΑΟΚ και του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν τους ελέγχους στις εισαγωγές και εξαγωγές νωπών προϊόντων από και προς τρίτες χώρες. Στο εξαγωγικό εμπόριο το Σάββατο και η Κυριακή έχουν παγιωθεί σαν εργάσιμη ημέρα. Οι έλεγχοι στα νωπά οπωροκηπευτικά θα πρέπει να γίνουν την στιγμή της φόρτωσης και πολλές φορές πρέπει να γίνουν εκτός ωραρίου εργασίας. Ειδικά οι υπερατλαντικές εξαγωγές γίνονται συνήθως Κυριακές επειδή θα πρέπει να φτάνουν στο σωστό timing στις ξένες αγορές. Μόνο από τη ΔΑΟΚ Θεσσαλονίκης έχουμε 600 ελέγχους φορτίων ετησίως που θα πρέπει να γίνουν τις Κυριακές για εξαγωγές που πάνε κυρίως προς χώρες των Βαλκανίων.
Με το νόμο 3460 του 2006 (τροποποιήθηκε με το νόμο 3698 του 2008) και την ΚΥΑ του 2016 μπήκε πλαφόν στην αποζημιώση που θα πάρει ο ελεγκτής. Μάλιστα φτάνει τα 5 ευρώ την ώρα (τα χρήματα τα πληρώνουν οι ιδιώτες και είναι ανταποδοτικά λέει η νομοθεσία). Θα πρέπει να σας επισημάνω ότι οι αντίστοιχοι ελεγκτές σε Ρουμανία και Βουλγαρία αμοίβονται με 20 και 25 ευρώ την ώρα. Επίσης η πληρωμή των ελεγκτών γίνεται με καθυστέρηση δύο ετών.
Έχουμε ενημερώσει τον Υπουργό κ. Γεωργαντά για το πρόβλημα και μας είχε υποσχεθεί ότι θα καταθέσει τροπολογία στη Βουλή, κάτι που ακόμη δεν έχει γίνει. Η νομοθετική ρύθμιση θα βοηθήσει εκτός από την πραγματοποίηση περισσότερων ελέγχω εκτός ωραρίου και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς στις πύλες και τα λιμάνια της χώρας και αυτό θα πρέπει να το προσέξει η κυβέρνηση.
Στον κλάδο των αγροτικών προϊόντων περίοπτη θέση εμφανίζεται να έχουν οι εξαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών προς τις διεθνείς αγορές, παρά το γεγονός ότι η ενεργειακή κρίση και το επακόλουθο πληθωριστικό κύμα οδήγησαν σε τεκτονικές αλλαγές στην κατανάλωση νωπών οπωρ/κών το τελευταίο διάστημα.
Με λύπη, όμως, διαπιστώνουμε από την άλλη ότι η πολιτική ηγεσία και ειδικότερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ .Γεωργαντάς, δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια μέχρι σήμερα, σχετικά με τις δεσμεύσεις που έδωσε κατά τη συνάντηση της Θέρμης (Θεσσαλονίκη) με αντιπροσώπους του γεωπονικού ελεγκτικού προσωπικού των ΔΑΟΚ & Π.Κ.Π.Φ.Π.&Φ.Ε, τον Σεπτέμβριο του 2022, αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωση, σε νέα βάση, του καθεστώτος της ανταποδοτικής εργασίας εκτός του κανονικού ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών, για τη διενέργεια ποιοτικών και φυτοϋγειονομικών ελέγχων σε φορτία τροφίμων φυτικής προέλευσης από γεωπόνους κρατικούς υπαλλήλους, αφενός για τις ανάγκες στήριξης του εξαγωγικού εμπορίου και της ελληνικής εξωστρέφειας αλλά και, εν μέρει, για τη διεκπεραίωση των εισαγωγών σε περιόδους όπου η εγχώρια αγορά παρουσιάζει ελλείψεις σε βασικά επισιτιστικά είδη νωπών οπωρ/κών.
Αλλά ακόμη και αν η ριζική αυτή μεταρρύθμιση, η οποία κρίνεται επιβεβλημένη στις μέρες μας, φαντάζει για τον κ. Υπουργό «Γολγοθάς», γιατί δεν έχει προβλεφθεί μέχρι σήμερα, έστω μια βελτίωση του υφιστάμενου αναχρονιστικού νομοθετικού πλαισίου της ανταποδοτικής εργασίας η οποία, αποδεδειγμένα, αποσκοπεί στην ενίσχυση της πίστης του ελληνικού εξαγωγικού εμπορίου; Διότι με όλα τα "βαρίδια" και τις "στρεβλώσεις" που έχει κληρονομήσει από το 2006 που θεσπίστηκε και έπειτα, τα οποία κορυφώθηκαν στα μαύρα χρόνια των μνημονίων, ο χρήσιμος αυτός θεσμός απασχόλησης των δημοσίων λειτουργών τα απογεύματα, τα Σαββατοκύριακα και όλες τις αργίες του χρόνου, προς όφελος πάντα των εξαγωγέων, για τους υπαλλήλους που τον υπηρετούν θα μπορούσε να εκληφθεί μόνο ως παραλογισμός και ειρωνεία, ασχέτως αν συνεισφέρει δυναμικά και έμπρακτα στην ανύψωση της ελληνικής οικονομίας.
Δεν μπορεί, λοιπόν, ένας γεωπόνος-ελεγκτής, δημόσιος λειτουργός, ημέρα Κυριακή να πραγματοποιεί ελέγχους σε 30 αυτοκίνητα φορτηγά (φορτία) με διάφορα είδη νωπών οπωρ/κών προέλευσης απ΄όλη την Ελλάδα και για ένα συνολικό διακινούμενο όγκο προϊόντων (tonnage) κοντά στους 660 tn φρούτων και λαχανικών προς εξαγωγή, αλλά να δικαιούται πρόσθετη αμοιβή για την παρασχεθείσα εργασία του μόνο για τα 18 αυτοκίνητα! Θα πρέπει επιτέλους να παύσει να ισχύει αυτή η αντιπαραγωγική δέσμευση του ισχύοντος νόμου.
Σχετικά με το αναδειχθέν θέμα, τέλος, τα αιτήματα των γεωπόνων ποιοτικών και φυτοϋγειονομικών ελεγκτών που συμμετέχουν διαχρονικά στην υπερεργασιακή ανταποδοτική απασχόληση για τους απαραίτητους ελέγχους εκτός κανονικού ωραρίου, συνοψίζονται όπως παρακάτω:
1. αλλαγή του τρόπου καταβολής των αποζημιώσεων με νομοθετική ρύθμιση και θέσπιση σε νέα βάση με χρήση της διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων (άμεση εκταμίευση αντί της διετίας που ισχύει σήμερα)
2. αναπροσαρμογή του ύψους της ωριαίας αποζημίωσης για εργασία εκτός ωραρίου, από 5 € που ισχύει σήμερα στα 15 € και απόδοση του συνόλου των ανταποδοτικών τελών στον απασχολούμενο ελεγκτή
3. κατάργηση της αντιπαραγωγικής (μνημονιακής) πολιτικής της επιβολής ανώτατου ορίου (πλαφόν) 300 € μεικτά (200 € καθαρά) στη μηνιαία αποζημίωση των ελεγκτών από ανταποδοτικά τέλη
4. αναπροσαρμογή της χιλιομετρικής αποζημίωσης (πληρώνεται από τους ιδιώτες και όχι από το κράτος) σε τουλάχιστον 0,40/χλμ προκειμένου να μπορέσουμε να μετακινηθούμε με τα αυτοκίνητα μας».
Ελέγχους ζητούν και οι εξαγωγείς
Στην ανάγκη διεξαγωγής ελέγχων και εκτός ωραρίου αναφέρονται και οι εξαγωγείς οπωροκηπευτικών. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «διανύοντας την εμπορική περίοδο της εξαγωγής των χειμερινών φρούτων και λαχανικών (εσπεριδοειδών, ακτινιδίων, μήλων αχλαδιών, φράουλας, αγγουριών, τοματών κ.α), η οποία ανέκαμψε μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και λόγω της φύσης των προϊόντων (ευάλωτα και ευπαθή) και της βελτίωσης συγχρόνως της τιμής τους μετά από μια δύσκολη και για ορισμένα προϊόντα καταστροφικής χρονιάς, οι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές πρέπει να γίνονται και εκτός του κανονικού ωραρίου των υπηρεσιών όπως επίσης και κατά τα Σάββατα και Κυριακές.
Δεν είναι δυνατόν να διεκπεραιώνεται η διαδικασία παραγωγής των εξαγομένων προϊόντων εντός του ωραρίου εργασίας των δημοσίων υπηρεσιών. Κατά συνέπεια καλούμε:
- αφενός τους γεωπόνους να μην οδηγήσουν στην καταστροφή τις επιχειρήσεις εξαγωγής και τους παραγωγούς οπωροκηπευτικών προϊόντων της χώρας μας και
- τέλος το ΥπΑΑΤ να ικανοποιήσει τα δίκαια εκ των αιτημάτων τους και να φροντίσει για την καταβολή των καθυστερούμενων οφειλών και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα (χρηματοδότηση πολύ περισσότερο που τα κονδύλια προέρχονται από «ανταποδοτικά τέλη», καταβαλλόμενα από τους ελεγχόμενους και μάλιστα υπέρμετρα) για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των ελέγχων».
Σε απελπιστική κατάσταση χιλιάδες οικογένειες αγροτών στις περισσότερες παραγωγικές ζώνες της χώρας με εσπεριδοειδή και ελιές.
Με καθαρά... αρνητικό πρόσημο η καλλιέργεια Κλημεντίνης φέτος στην Ελλάδα, αλλά και της ελιάς Καλαμών, με τους παραγωγούς να δηλώνουν απογοητευμένοι όχι μόνο από την κατάσταση στο εμπόριο, αλλά και από την χαρακτηριστική αδράνεια της πολιτείας και ειδικά του ΥπΑΑΤ, που όπου θέλει βρίσκει και δίνει ενισχύσεις και de mimimis. Οι παραγωγοί τονίζουν με νόημα μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι η ώρα της κάλπης πλησιάζει και ότι θα τιμωρήσουν παραδειγματικά, όσους αδιαφορούν για την κατάστασή τους.
Ο κ. Αντώνης Σταμάτης είναι μεγάλος παραγωγός με Κλημεντίνες και ελιές Καλαμών από την περιοχή της Γουριάς Μεσολογγίου, μια περιοχή που βασίζεται στην καλλιέργεια κυρίως της ελιάς Καλαμών, αλλά και των εσπεριδοειδών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «φέτος η κατάσταση στην περιοχή μας είναι απερίγραπτα κακή και ο αγροτικός κόσμος αδυνατεί να καλύψει και τις βασικές του υποχρεώσεις. Εκτός από κάποια πολύ πρώιμα μανταρίνια που έπιασαν στο ξεκίνημα 40 λεπτά το κιλό, η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών με Κλημεντίνες, είτε εισέπραξε ψίχουλα, είτε και τίποτα. Τα πιο πολλά κτήματα έμειναν αμάζευτα και υπάρχουν κτήματα που πληρώθηκαν 8 και 10 λεπτά το κιλό. Την ίδια ώρα, τα συλλεκτικά στοίχιζαν 15 ολόκληρα λεπτά το κιλό, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μη μπει πολύς κόσμος στο χωράφι να μαζέψει. Εκτός όλων των άλλων είχαμε και τα γνωστά θέματα με τους εργάτες γης, που έχουν εξελιχθεί σε είδος... πολυτελείας, μαζεύουν όποτε θέλουν και ζητάνε όσα θέλουν. Σαν να μην έφτανε αυτό με τις Κλημεντίνες, ήρθε και το τελειωτικό χτύπημα με τις ελιές Καλαμών. Οι έμποροι βγήκαν στο ξεκίνημα με τιμή τελάρου στα 1,10-1,20 το 200άρι και ο περισσότερος κόσμος πήγε το προϊόν στις κάδες για να πουλήσει αργότερα. Λόγω της μικροκαρπίας το στήσιμο, μια μέση τιμή δηλαδή στον παραγωγό, δεν ξεπερνά φέτος τα 70 λεπτά το κιλό, δηλαδή είμαστε κάτω από το κόστος και δεν μιλάει κανένας. Αντίθετα βλέπουμε να δίνονται ενισχύσεις έκτακτες και de minimis σε άλλες καλλιέργειες και άλλες περιοχές. Ο αγροτικός κόσμος θέλει να λιπάνει και να περιποιηθεί τα δέντρα του, αλλά όπως πάει η κατάσταση, θα δυσκολευτεί πολύ φέτος».
Για εξαιρετικά δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει φέτος οι οικογένειες των ελαιοπαραγωγών στη Φθιώτιδα κάνει λόγο μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Μπουραμάς, αγρότης με ελιές Καλαμών, αλλά και άλλα προϊόντα, από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας. Όπως τονίζει: «φέτος στην περιοχή μας υπήρχε μεγάλη και έντονη μικροκαρπία στις ελιές Καλαμών. Οι τιμές είναι στα τάρταρα και δεν κουνιέται φύλλο. Ο αγροτικός κόσμος έχει ανάγκες να καλύψει καλλιεργητικές και ο λογαριασμός φέτος είναι... μείον. Στο στήσιμο η ελιά δεν πιάνει ούτε 70-80 λεπτά επειδή είναι ψιλή και γενικά είμαστε κάτω από το κόστος. Πρέπει το κράτος να σκεφτεί σοβαρά να μας ενισχύσει ή να βάλει τάξη στην αγορά και να πατάξει επιτέλους τυχόν ελληνοποιήσεις, που καταρρακώνουν το εισόδημά μας».
Στα κάγκελα οι αγρότες και στην Άρτα, έμειναν δίχως εισόδημα
Για πολλά περιβόλια, τα οποία έμειναν αμάζευτα, κάνει λόγο από την πλευρά του μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας, κ. Νίκος Γκίζας. «Βασικό πρόβλημα παραμένει η εκτίναξη του κόστους παραγωγής. Πέρσι καλλιεργήσαμε με τα πάντα στα ύψη. Φέτος υπάρχει μια αποκλιμάκωση στις εισροές, αλλά δεν έχουμε επιστρέψει σε καμιά περίπτωση στο 2021. Μέσα σε όλα αυτά αναγκαστήκαμε σε πολλές περιπτώσεις να αφήσουμε τα μανταρίνια, της Κλημεντίνες αμάζευτες, καθώς είτε δεν τις έπαιρναν οι έμποροι, είτε δεν συνέφερε με τις τρέχουσες τιμές να τις μαζέψουμε. Βασικό πρόβλημα για μας είναι τα πανάκριβα εργατικά. Ο καθένας ζητάει ό,τι θέλει. Αν οι τιμές στις Κλημεντίνες ήταν 25 λεπτά, στον παραγωγό δεν έμειναν παρά 10 λεπτά το κιλό. Αυτό επαναλαμβάνω, αν κατάφερε να πουλήσει, γιατί πολλές έμειναν στα δέντρα. Για ενίσχυση, φυσικά, ούτε λόγος...», σημειώνει ο ίδιος.
Αναλυτικό ρεπορτάζ-συνεντεύξεις για το θέμα των μανταρινιών και της ελιάς μπορείτε να διαβάσετε στο Περιοδικό Γεωργία - Κτηνοτροφία που κυκλοφορεί από τις 4 Μαρτίου στα περίπτερα όλης της χώρας
Το γλοιοσπόριο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μυκητολογικές ασθένειες της ελιάς, καθώς μπορεί να προκαλέσει ποικιλία συμπτωμάτων σε ελαιοποιήσιμες και επιτραπέζιες ποικιλίες. Αποτέλεσμα των προσβολών είναι σημαντική ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, «η περιοδική έξαρση της ασθένειας που παρατηρείται στα τελευταία χρόνια, φαίνεται να είναι στενά συνδεδεμένη με την αλλαγή των κλιματικών συνθηκών, όπως για παράδειγμα τα υψηλά επίπεδα σχετικής υγρασίας. Τα τελευταία χρόνια η προσβολή και η μόλυνση έχει επεκταθεί σε όλη τη δυτική Ελλάδα. Το παθογόνο προσβάλλει κυρίως τους καρπούς, προκαλώντας ποικίλα συμπτώματα, ενώ προσβολές παρατηρούνται στα άνθη και στα φύλλα.
Από τον Νοέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν σε μεγάλο βαθμό την μόλυνση από τον συγκεκριμένο μύκητα. Θα πρέπει οι ελαιοκαλλιεργητές της περιοχής να προχωρήσουν στις κατάλληλες καλλιεργητικές επεμβάσεις το επόμενο χρονικό διάστημα για να μην έχουν πρόβλημα στην ερχόμενη παραγωγή. Η ανθοφορία είναι το πιο κρίσιμο στάδιο για την εγκατάσταση του μύκητα. Σε αυτό το στάδιο συμβαίνουν οι πρωτογενείς μολύνσεις. Αν δεν νεκρωθούν τα άνθη και παραμείνει ο μύκητας στο δέντρο τότε υπάρχουν κίνδυνοι για περαιτέρω μολύνσεις και εξέλιξη της ασθένειας. Οι προσβολές στους καρπούς παρατηρούνται από τα αρχικά στάδια ανάπτυξης προκαλώντας σε περιπτώσεις έντονων προσβολών την πρόωρη πτώση τους.
Πρέπει οι παραγωγοί να κάνουν τις κατάλληλες καλλιεργητικές επεμβάσεις (κλάδεμα και αφαίρεση των αφυδατωμένων καρπών που παραμένουν πάνω στο δένδρο από την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο για να μειωθούν οι εστίες μόλυνσης). Όσον αφορά τη χημική αντιμετώπιση, κρίσιμη επέμβαση αποτελεί ο ψεκασμός με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα κατά του κρόκιασμα των ταξιανθιών (μόνο το 3% - 5% των ανθέων έχουν ανοίξει). Στην περιοχή γίνονται οι επεμβάσεις από τα τέλη Μαρτίου. Αν διαπιστώσουμε μόλυνση συνίσταται και μια δεύτερη επέμβαση μετά την καρπόδεση. Οι εγκεκριμένες δραστικές ανήκουν στις ομάδες των γουανιδικών, διθειακαρβαμιδικών, στρομπιλουρινών, τριαζολών και χαλκούχων».
Ο πρόεδρος στον Αγροτικό Ελαιοπαραγωγικό Συνεταιρισμό Νηλέας, Γιώργος Κόκκινος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «το γλοιοσπόριο μαζί με τον δάκο είναι οι σοβαρότερες ασθένειες στην ελαιοκαλλιέργεια. Για την αντιμετώπισή τους χρειάζονται ψεκασμοί που σημαίνει αυξημένο κόστος για τον παραγωγό. Εγώ πέρυσι αναγκάστηκα να κάνω 9 ψεκασμούς για να μπορέσω να έχω παραγωγή. Το 2016 εμφανίστηκαν για πρώτη φορά συστηματικά προβλήματα από το γλοιοσπόριο. Από τότε τα καιρικά φαινόμενα βοηθούν στην εξάπλωση των μολυσμάτων. Την φετινή περίοδο από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά είχαμε μολύνσεις λόγω της υψηλής θερμοκρασίας σε συνδιασμό με τα υψηλά επίπεδα υγρασίας.
Ένας ακόμη παράγοντας είναι η ελλειψη εργατών γης. Για να μην έχεις πρόβλημα από το γλοιοσπόριο θα πρέπει να ξεκινάς γρήγορα την συγκομιδή και να την έχεις ολοκληρώσεις μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Αν δεν βρίσκεις εργάτες τότε αναγκαστικά θα καθυστερήσει η συγκομιδή και οι χειμώνες είναι απρόβλεπτοι τα τελευταία χρόνια.
Αν εμφανιστεί η ασθένεια είναι αργά. Πρέπει ο παραγωγός να κάνει έναν προληπτικό ψεκασμό όταν ξεκινούν τα άνθη (κρόκιασμα) και είναι πολύ βασικός για την αντιμετώπιση του μύκητα. Επίσης η εμπειρία μου λέει ότι αν έχουμε βροχές στις αρχές του καλοκαιριού πρέπει να γίνει ακόμη ένας ψεκασμός. Από τον Σεπτέμβριο που θα ξεκινήσουν οι υγρασίες και οι βροχές θα πρέπει να επαναληφθούν. Χρειάζονται σχολαστικοί ψεκασμοί με πολύ καλή διαβροχή των δένδρων (περίπου 150 λίτρα το στρέμμα). Κάθε ψεκασμός πρέπει να γίνεται με τις εγκεκριμένες δραστικές και προστατεύει για περίπου 20 ημέρες. Τα σκευάσματα πρέπει να χρησιμοποιούνται με μεγάλη προσοχή και με την βοήθεια των γεωπόνων για να μην υπάρξει πρόβλημα με υπολείμματα».
Ο γεωπόνος και παραγωγός από τους Γαργαλιάνους κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου «τρέχει» ένα τριετές ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με τα προβλήματα από το γλοιοσπόριο σε Μεσσηνία, Λακωνία και Αρκαδία. Το γλοιοσπόριο μπορεί να προσβάλλει τα φύλλα, τα άνθη, τους καρπούς, ενώ επηρεάζει σημαντικά και το παραγόμενο ελαιόλαδο, μέσω της προσβολής των καρπών. Τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε σημαντικό πρόβλημα για την ελαιοκαλλιέργεια της περιοχής η προσβολή του ελαιόκαρπου από το γλοιοσπόριο ή πιο δόκιμα, η ανθράκωση της ελιάς.
Η έρευνα έδειξε ότι οι προσβολές γίνονται στο ανθικό στάδιο την Άνοιξη. Ο μύκητας παραμένει στο δέντρο και κάνει την εμφάνισή του το Φθινόπωρο, την περίοδο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου, σε καρπούς που πλησιάζουν την ωρίμανση. Στα καλλιεργητικά μέτρα εντάσσονται μέτρα μείωσης των μολυσμάτων, π.χ. αφαίρεση και απομάκρυνση μουμιοποιημένων καρπών. Ένα καλό κλάδεμα βοηθά στο σωστό αερισμό της κόμης των δένδρων και την καλύτερη διείσδυση του φωτός του ηλίου, μειώνοντας έτσι την υγρασία. Επίσης συνίστανται ψεκασμοί με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα λίγο πριν την πλήρη άνθιση (κατά το κρόκιασμα). Η έρευνα έδειξε ότι η στρομπιλουρίνη έχει φέρει καλά αποτελέσματα».
«Στην Λακωνία το γλοιοσπόριο έπληξε τις περιοχές γύρω από την Σπάρτη και τον Ευρώτα», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο έμπειρος ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος της ΕΑΣ κ. Νίκος Προκοβάκης. «Είναι μια ασθένεια που μπορεί να αντιμετωπιστεί θα πρέπει όμως και οι παραγωγοί να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα. Χρονιές με υψηλές θερμοκρασίες θα πρέπει να γίνουν δύο ψεκασμοί την Άνοιξη, μια πριν και μια μετά την ανθοφορία. Επίσης αν διαπιστώσουμε μόλυνση θα πρέπει να γίνει ένας ακόμη ψεκασμός τουλάχιστον ένα μήνα πριν την συγκομιδή. Θα πρέπει οι παραγωγοί να κοιτάζουν πρώτα την ποσότητα και την ποιότητα και μετά την τιμή του ελαιοκάρπου».
Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η απόφαση με την κατανομή εποχικού προσωπικού στις Περιφερειακές Ενότητες - Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) για το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς του 2023.
Σύμφωνα με την απόφαση στους 750 ανέρχεται το εποχικό προσωπικό που θα εργαστεί στο πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου σε όλη την χώρα.
Πάντως γενικό αίτημα των ΔΑΟΚ της χώρας είναι η αύξηση του προσωπικού στα επίπεδα του 2010. Όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο δεν είναι δυνατόν το ίδιο έργο να το κάνουν σωστά εργαζόμενοι που έχουν μειωθεί κατά 50 - 70% σε σχέση με τα χρόνια πριν τα μνημόνια. Επίσης δεν είναι δυνατόν με τόσο μειωμένο προσωπικό να γίνει σωστός έλεγχος της εφαρμογής της δακοκτονίας.
Ο ΑγροΤύπος βρήκε την αντίστοιχη απόφαση του 2010 στον οποία αναφέρει ότι το εποχικό προσωπικό για την καταπολέμηση του δάκου ήταν 4.316 άτομα (298 τομεάρχες δακοκτονία και οι υπόλοιποι εργατοτεχνικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων). Για την απόφαση του 2010 (πατήστε εδώ)
Το προσωπικό αυτό θα απασχοληθεί ως εξής:
Α) οι τομεάρχες δακοκτονίας, τα διακόσια δεκατέσσερα (214) άτομα ΠΕ Γεωπόνοι ή εν ελλείψει ΤΕ Τεχνολόγοι για χρονικό διάστημα 6,5 μηνών,
Β) το εργατοτεχνικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων:
στα εκατόν ογδόντα έξι (186) άτομα έως 34 ημερομίσθια ανά άτομο για χρονικό διάστημα 6,5 μηνών
στα τριακόσια πενήντα (350) άτομα έως 60 ημερομίσθια ανά άτομο για χρονικό διάστημα 6,5 μηνών
Η απασχόλησή τους θα γίνει εντός του χρονικού διαστήματος από την ημερομηνία πρόσληψης μέχρι τις 30/11/2023.
Για την απόφαση του 2023 (πατήστε εδώ)
Όπως επισημαίνει η απόφαση η δαπάνη που θα προκληθεί από την πρόσληψη του ανωτέρω προσωπικού για το οικονομικό έτος 2023 θα βαρύνει τους προϋπολογισμούς των οικείων Ο.Τ.Α. β΄ βαθμού (Περιφέρειες) και θα καλυφθεί από τους αποδιδόμενους προς αυτές από τον τακτικό προϋπολογισμό Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.
Οι αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών - Περιφερειακών Ενοτήτων θα πρέπει να φροντίσουν ώστε οι προσλήψεις του προσωπικού να γίνουν έγκαιρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκαιρη έναρξη και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας για το έτος 2023.
Ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «ενημερωθήκαμε για την συγκεκριμένη απόφαση και βλέπουμε ότι στην περιοχή μας το προσωπικό παραμένει ίδιο σε σχέση με περυσι. Το θετικό είναι ότι υπογράφηκε έγκαιρα η απόφαση και έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε γρήγορα τη διαδικασία πρόσληψης των εργαζομένων».
Οι τιμές στις ελιές δεν ικανοποιούν τους ανθρώπους του Αγροτικού Συνεταιρισμού.
Στη δημιουργία μεταποιητικής μονάδας ελιάς προσανατολίζεται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καινούργιου Τριχωνίδας, με έδρα ένα χωριό έξω από το Αγρίνιο. Ο συγκεκριμένος Συνεταιρισμός συγκεντρώνει έως τώρα και εμπορεύεται ελιές Αγρινίου, αλλά και μια ποσότητα Καλαμών.
«Η χρονιά φέτος δεν εξελίσσεται ικανοποιητικά για τους παραγωγούς, από την άποψη ότι οι τιμές στο τελάρο για την ελιά την πράσινη την Αγρινίου δεν ήταν καλές στη φάση της συλλογής, άσχετα αν τώρα έχουν ανεβεί αρκετά μετέπειτα και ειδικά τώρα που δεν υπάρχουν αποθέματα. Το ίδιο ισχύει και για τις Καλαμών, στις οποίες σήμερα που μιλάμε δεν βγαίνει καν το υψηλότατο -ιδίως πέρσι- κόστος παραγωγής. Με τις τρέχουσες τιμές δεν βγαίνει κάτι για τον παραγωγό. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που βάζουμε μπρος το σχέδιό μας για κατασκευή μια μεταποιητικής μονάδας, έστω μικρής, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να μεταποιούμε μέρος της παραγωγής μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μεταποιούμε όλη την ποσότητα, αλλά θα πορευόμαστε με βάση τις ανάγκες μας. Σίγουρα μια μεταποιητική ελιάς θα προσδώσει και παραπάνω υπεραξία στα τοπικά μας προϊόντα και θα δώσει διέξοδο στους παραγωγούς. Όλοι άλλωστε από κάπου ξεκινάμε», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της συνεταιριστικής οργάνωσης, κ. Περικλής Παπασάικας.
Μάλιστα γνωστοποιεί πως ο Συνεταιρισμός έχει ήδη στα χέρια του την μελέτη για το συγκεκριμένο εργοστάσιο, το οποίο υπάρχει βούληση και δυνατότητα να κατασκευαστεί σχετικά γρήγορα. «Έχουμε ήδη έτοιμη τη μελέτη, την οποία εκπονήσαμε με δικά μας κεφάλαια. Έχουμε ιδιόκτητη έκταση στο Καινούργιο, που μπορεί να γίνει η μονάδα και όλα είναι έτοιμα. Θα κάνουμε και μια προσπάθεια για ένταξη στον Αναπτυξιακό, καθώς μέσω των σχεδίων βελτίωσης δεν γίνεται, μιας και μιλάμε για συνεταιριστικό σχήμα», καταλήγει.
Στους 208.104 τόνους εκτοξεύτηκαν οι εισαγωγές πατάτας για το 2022 (κυρίως από Αίγυπτο). Σε υψηλά επίπεδα ήταν επίσης οι εισαγωγές λεμονιών με 26.870 τόνους (από Αργεντινή και Τουρκία) και ντομάτας με 15.729 τόνους (από Αίγυπτο και Τουρκία).
Οι συνολικές εισαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών, το 2022, αυξήθηκαν κατά 2,9% σε όγκο και κατά 15% σε αξία σε σύγκριση με το 2021 (6% και 23,2% αντίστοιχα σε σχέση με το 2020). Συνολικά εισάγαμε 729,4 χιλιάδες τόνους και αξίας 714,1 εκατομμύρια ευρώ, επανερχόμενες στην ανοδική τάση των προ του 2020 ετών.
Η εισαγωγή λαχανικών ήταν αυτή που αυξήθηκε περισσότερο το 2022, η οποία ποσοτικά έφτασε στους 387 χιλιάδες τόνους (+11,3%) και αξίας 306,03 εκατ. ευρώ (+29,9%), ενώ το 2021 ήταν 347 χιλιάδες τόνους και αξίας 235 εκατ. ευρώ.
Οι εισαγωγές πατάτας αντιπροσώπευαν το 52,9% του συνόλου των λαχανικών που αγοράζονται στο εξωτερικό.
Πολύ πίσω από την πατάτα, το δεύτερο πιο εισαγόμενο λαχανικό είναι η ντομάτα με 15.729 τόνους και αξία 16,38 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΣΤΑΤ που επεξεργάσθηκαν από τον Incofruit-Hellas.
Όσον αφορά τις εισαγωγές φρούτων το 2022, ανήλθαν συνολικά σε 342,4 χιλιάδες τόνοι (-5,2%) και ήταν αξίας 385,3 εκατ. ευρώ (+5,9%).
Οι μπανάνες είναι τα πιο εισαγόμενα φρούτα, με 204.859 τόνους ποσότητα και αξία 141,5 εκατ. ευρώ και ακολουθούν τα λεμόνια με 26.870 τόνους και αξία 27,63 εκατ. ευρώ (-2%). Την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι ανανάδες με 18.192 τόνους και αξία 13,57 εκατ. ευρώ και τέταρτη τα μήλα με 12.942 τόνους και αξία 6,65 εκατ. ευρώ.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «η εισαγωγή νωπών φρούτων και λαχανικών δείχνει τη συνεχή ανάπτυξη του ξένου ανταγωνισμού τόσο στην χώρα μας όσο και στις κοινοτικές αγορές και οφείλεται σε λιγότερο απαιτητικούς κανονισμούς στους τόπους παραγωγής (φυτοϋγειονομικός, περιβαλλοντολογικός κ.α.).
Πρέπει να γίνει λεπτομερή ανάλυση της ελληνικής αγοράς και των καταναλωτικών τάσεων που έχουν προκαλέσει την αύξηση των εισαγωγών, κυρίως από τρίτες χώρες, γεγονός που δείχνει ότι για την πλειοψηφία των Ελλήνων καταναλωτών δεν καθορίζει την προτίμησή τους η προέλευση των τροφίμων που αγοράζουν. Απαιτείται η χάραξη στρατηγικής πολιτικής υποκατάστασης των εισαγομένων φρούτων και λαχανικών από ομοειδή παραγόμενα στην χώρα μας.
Θα πρέπει να επιδιωχθεί όπως οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές να επιτηρούν την αυστηρή τήρηση των εμπορικών προδιαγραφών - ποιότητας για τα εισαγόμενα και τα διακινούμενα εγχώριας παραγωγής προϊόντα στην ελληνική αγορά αλλά και για τα εξαγόμενα οπωροκηπευτικά προϊόντα, προς διασφάλιση της φήμης των προϊόντων μας που θα συμβάλλει στην περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών τους».
Έχουν επωμιστεί μεγάλα έξοδα οι αγρότες την περσινή πλέον καλλιεργητική περίοδο και δεν είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν σε χαμηλές τιμές.
Ο κ. Θόδωρος Μιχαλόπουλος, ελαιοπαραγωγός από το Πεντάλοφο Μεσολογγίου δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι γίνονται κάποιες πράξεις αυτή την περίοδο, από αποθήκες, όμως οι τιμές είναι στα επίπεδα του 1-1,10 ευρώ το κιλό το 200άρι και δεν ικανοποιούν τους παραγωγούς, αν σκεφτεί κανείς ότι με την αποθήκευση υπάρχει και φύρα και μικραίνουν τα μεγέθη μέσα στις κάδες.
Ο κ. Θανάσης Αθανασίου, ελαιοπαραγωγός από το Αγρίνιο με ελιές Καλαμών, τονίζει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι: «είμαστε σε φάση αναμονής για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, οι οποίες αφορούν τη χαλαζόπτωση της 11ης Νοεμβρίου 2022. Είχαμε μεγάλη ζημιά και προσωπικά έχασα πάνω από 5 τόνους καρπό. Όσο για το εμπόριο και τις τιμές, γίνονται κάποιες πράξεις από αποθήκες παραγωγών και μεσιτών, αλλά οι τιμές είναι χαμηλές και συγκεκριμένα στα 90 λεπτά σκούπα, δηλαδή όλα τα μεγέθη. Προσπαθούμε να κρατήσουμε άμυνα, πουλώντας αργότερα. Δεν είναι τιμές παραγωγού αυτές. Σκεφτόμαστε πλέον αρκετοί να τις κάνουμε λαδοελιές, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Δεν βγαίνουν καν τα κόστη φέτος».
Ο κ. Γιώργος Πλιάτσικας, πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Στυλίδας τόνισε στον ΑγροΤύπο: «αυτή την εποχή είμαστε στα κλαδέματα της ελιάς, αλλά αυτό που απασχολεί τον αγροτικό κόσμο είναι ότι σε αντίθεση με την πράσινη ελιά (Αμφίσσης) που δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα από αποθέματα και έχει καταστεί δυσεύρετη, στα Καλαμών, επικρατεί μια στασιμότητα. Θεωρώ βέβαιο πως θα αλλάξει όλο αυτό το επόμενο διάστημα, καθώς δεν υπάρχει σε άλλο ανταγωνιστικό κράτος ικανή παραγωγή, οπότε θα στραφούν προς εμάς, όπως έχει γίνει και στο ελαιόλαδο. Οι τιμές για όποιον επιθυμεί να πουλήσει είναι... τελάρου, δηλαδή γύρω στα 1,20, όσο ξεκίνησε η ελιά στη συγκομιδή. Μόνο που τώρα ο παραγωγός έχει... επωμιστεί και τη φύρα και δεν έχει περιθώριο κέρδους».
Ο κ. Παναγιώτης Πουλάκος, τέλος, διαχειριστής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πετρίνας Λακωνίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «στις αρχές Φεβρουαρίου κάναμε μια δημοπρασία 90 τόνων ελιάς Καλαμών φετινής (2022) εσοδείας, με την τιμή στο 200άρι στα 1,30 ευρώ το κιλό. Έκτοτε, δεν έχουμε κάνει άλλο διαγωνισμό. Οι πιο πολλοί παραγωγοί έχουν τις ελιές αποθηκευμένες και δεν σκοπεύουν να πουλήσουν με τις επικρατούσες τιμές, που δεν ξεπερνούν στην αγορά τα 1 και 1,10 ευρώ το κιλό».
Την τρέχουσα κατάσταση στην αγορά της Καλαμών και πολλά άλλα ενδιαφέροντα ζητήματα αναλύει μιλώντας στο Περιοδικό Γεωργία - Κτηνοτροφία που κυκλοφορεί το Σάββατο 4 Μαρτίου ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ, κ. Κώστας Ζούκας
Μέχρι τις 15 Μαρτίου, θα καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους ελαιοπαραγωγούς για την ακαρπία των ετών 2020-2021.
Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στους ελαιοπαραγωγούς της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου ανέρχεται στα 8.190.000 ευρώ και η ενίσχυση καθορίζεται στα 21 ευρώ ανά στρέμμα. Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι όσοι έχουν έκταση τουλάχιστον ένα στρέμμα ελαιοκαλλιέργειας και έχουν υποβάλλει αίτηση ΟΣΔΕ το έτος 2020.
Όπως δηλώνει ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ και Β Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Χαράλαμπος Αθανασίου «ύστερα από σύσκεψη που είχα με τους αρμόδιους φορείς, αποφασίστηκε να απλουστεύσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ τη διαδικασία καταβολής στα φυσικά πρόσωπα - ελαιοπαραγωγούς της ενίσχυσης των είκοσι ενός ευρώ (21 ευρώ) ανά στρέμμα. Δηλαδή, δεν θα απαιτηθεί η υποβολή υπευθύνων δηλώσεων από τα φυσικά πρόσωπα.
Έτσι, μέχρι τις 15 Μαρτίου, θα καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους».
Σύμφωνα με απάντηση του Eπίτροπου Γεωργίας κ. Janusz Wojciechowski, που κατατέθηκε, στις 26/10/2022, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ΕΕ έχει προβλέψει, από τον Μάρτιο του 2022, ειδικό ταμείο ενίσχυσης της πρωτογενούς παραγωγής λόγω της κρίσης του πολέμου στην Ουκρανία.
Μάλιστα έχει δώσει το πράσινο φως στα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν τα κονδύλια του αποθεματικού κρίσης για στήριξη των αγροτών, ενώ αναφέρει ότι ήδη η Ελλάδα έχει χρησιμοποιήσει κονδύλι 26 εκατ. ευρώ με στόχο να στηρίξει του κλάδο των οπωροκηπευτικών.
Επιπλέον υπάρχουν τα τομεακά επιχειρησιακά προγράμματα και τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης της νέας ΚΑΠ που μπορεί να χρησιμοποιηθούν από αρχές του 2023.
Ακόμη στο πλαίσιο του μέσου «Next Generation EU» έχουμε τον Μηχανισμό Ανάκαμψη που φέρνει επιπλέον 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης.
Κύκλοι της αγοράς οπωροκηπευτικών αναφέρουν στον ΑγροΤύπο ότι όπως φαίνεται στις τελευταίες ανακοινώσεις του ΥπΑΑΤ δεν γίνεται λόγος πια για ενισχύσεις de minimis. Μιλάνε για αποζημιώσεις που δεν θα είναι οριζόντιες αλλά θα αφορούν συγκεκριμένες ποικιλίες και περιοχές. Τα κριτήρια δεν μπορεί να αφορούν μόνο τις τιμές παραγωγού και την πορεία των εξαγωγών. Το πρόβλημα είναι ότι η τιμές παραγωγού μπορεί να αυξήθηκαν αλλά η αύξηση αυτή δεν είναι δυνατόν να καλύψει την αύξηση του κόστους καλλιέργειας που είχαν οι παραγωγοί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Δηλαδή το κόστος εισροών σε σχέση με το κόστος εκροών είναι ελλειματικό και υπάρχει απώλεια εισοδήματος στον παραγωγό για αυτό θέλει οικονομική στήριξη. Εκεί θα πρέπει να στηριχθεί η οποιαδήποτε ενίσχυση από το ΥπΑΑΤ.
Αυτό που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι στην απάντηση του Επιτρόπου τονίζεται ακόμη ότι τα κράτη μέλη έχουν την αρμοδιότητα για τον καθορισμό των επιπέδων φορολόγησης και των απαλλαγών στους αγρότες που έχουν πληγεί από την κρίση. Εκεί πάνω στηρίχθηκαν και οι Ισπανοί για να προχωρήσουν σε μηδενισμό ή μείωση του ΦΠΑ στα κάποια τρόφιμα.
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Μόσχος, κτηνοτρόφος και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Μακεδνός, «η ελληνική κυβέρνηση έχει όχι μόνο άδεια από την ΕΕ για μείωση φορολογίας αλλά έχει και πρόταση για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του αγροτικού κλάδου. Τι ακριβώς από αυτά έπραξε για να στηρίξει την πρωτογενή παραγωγή αλλά και τις τελικές τιμές στο ράφι όλο αυτό το διάστημα; Τίποτα. Περίμεναν τις αγροτικές κινητοποιήσεις για να δώσουν κάποια χρήματα και να δούμε τον τρόπο που θα τα χορηγήσουν τελικά».
Δείτε το κείμενο της απάντησης του Επιτρόπου που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα αγγλικά (εδώ)
Πάνε για τα 6 ευρώ, καθώς η ζήτηση, μετά από μια μικρή «κοιλιά» αρχίζει και αυξάνει.
Αρχίζει και ανακάμπτει η ζήτηση στο βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο φετινής εσοδείας (2022-2023). Έτσι, μετά την συμφωνία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παλαιοπαναγιάς Λακωνίας, για την οποία και γράψαμε, με την τιμή στα 5,80 ευρώ το κιλό για 30 τόνους ελαιόλαδο, ένα νέο deal, ψήνεται στο συγκεκριμένο νομό.
Ψήνεται νέα συμφωνία στη Λακωνία
Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών Βορδόνιας Λακωνίας, κ. Γιάννης Καλομοίρης: «η συγκομιδή της ελιάς στην περιοχή μας δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Έχουν μείνει λίγοι παραγωγοί αλλά με πολλές ελιές αμάζευτες. Ως συνεταιρισμός μετά τη συμφωνία για τα 5,50 ευρώ στο βιολογικό ελαιόλαδο για εξαγωγή στις ΗΠΑ, κάναμε μια ακόμα πώληση 29 τόνων συμβατικού ελαιολάδου οξύτητας 0,4, στην τιμή των 5,10 ευρώ το κιλό. Το προϊόν πήρε Μεσσηνιακή μεταποιητική εταιρεία. Ταυτόχρονα, είμαστε σε διαπραγματεύσεις για το βιολογικό, για νέα συμφωνία, που εκτιμώ, πως θα αποφέρει και αυξημένη τιμή από την προηγούμενη των 5,50, τουλάχιστον 10 λεπτά πάνω». Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν γίνει κι άλλες πράξεις με βιολογικό ελαιόλαδο, με τις τιμές πέριξ των 5,60 ευρώ ανά κιλό.
Ο κ. Αντώνης Παπαγιαννάκης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ξηροκαμπίου Λακωνίας τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι ο Συνεταιρισμός είχε κάνει δημοπρασία στις 19 Ιανουαρίου και εξασφάλισε μια τιμή της τάξης των 5,62 ευρώ το κιλό για το προϊόν βιολογικής γεωργίας. Η ποσότητα που έδωσε τότε ο Συνεταιρισμός αφορούσε το 80% της παραγωγής του σε βιολογικό προϊόν. Έκτοτε, ο ΑΣ δεν έκανε νέα πώληση βιολογικού, όπως προσθέτει ο ίδιος, ενώ γενικότερα η αγορά στη Λακωνία όσον αφορά στο βιολογικό έπαιζε στα 5,40 με 5,60 ευρώ ανά κιλό.
Ανοδικά πάλι οι τιμές παραγωγού και στο συμβατικό
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων Λακωνίας ενημέρωσε νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, πως αποδέχτηκε σχετική προσφορά εταιρείας για την αγορά 6 βυτίων (150 τόνοι περίπου) έξτρα παρθένου ελαιολάδου, στην τιμή των 5,30 ευρώ το κιλό.
Αρχίζει και ανεβάζει πάλι στροφές το Ηράκλειο
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κάτω Ασιτών κ. Μιχάλης Καμπιτάκης: «για κάποιες ημέρες καταγράφονταν περιορισμένο ενδιαφέρον στην αγορά του ελαιολάδου, ωστόσο, αυτό αρχίζει και αλλάζει. Ήδη, έχουν έρθει έμποροι για να δειγματίσουν προϊόν και φαίνεται πως θα κινηθεί και πάλι η αγορά. Οι τιμές στο συμβατικό έξτρα παρθένο είναι στα 4,60 με 4,80 ευρώ το κιλό, ενώ στο βιολογικό παίζουν παραπάνω, 20 με 30 λεπτά ανά περίπτωση. Η συγκομιδή του προϊόντος έχει κατά 90 με 95% ολοκληρωθεί».
Πάγωμα τιμών στα Χανιά
Τέλος, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης, από τις Λουσακιές Κισσάμου, ο οποίος καλλιεργεί αρκετά στρέμματα με βιολογικές, ελαιοποιήσιμες ελιές: «ολοκληρώσαμε την συγκομιδή ελιάς στις 5 Ιανουαρίου και τώρα είμαστε στην περίοδο των κλαδεμάτων και του καθαρισμού των κτημάτων, ενώ μετά θα ακολουθήσει η θρέψη. Τις τελευταίες ημέρες η θερμοκρασία έχει πέσει κάτω από 10 βαθμούς Κελσίου και αυτό θα κάνει καλό στην καλλιέργεια και στη παραγωγή του χρόνου, αν και υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα μέχρι τότε. Όσον αφορά στη ζήτηση, έχει λίγο-πολύ παγώσει τις τελευταίες ημέρες, ενώ οι τιμές παίζουν τώρα για το βιολογικό προϊόν στα 5 ευρώ ανά κιλό. Τυποποιώ μια μικρή ποσότητα και έχω αποθηκευμένη την εφετινή μου παραγωγή, δηλαδή γύρω στους 15 τόνους. Για να την τυποποιήσω, θα χρειαζόμουν μόνο για μια καλή συσκευασία γύρω στα 40.000-50.000 ευρώ, χώρια τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται. Για να κάνεις τυποποίηση πρέπει να έχεις κεφάλαια και αγορές».
Ανοίγει ο δρόμος για την εξαγωγή ελληνικών ακτινιδίων στην αγορά του Ισραήλ μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «σύμφωνα με το αριθ. 1423/38767/8.02.2023 έγγραφο της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ, οι Έλληνες εξαγωγείς έχουν την δυνατότητα να εξάγουν φρέσκους καρπούς ακτινιδίου (βοτανικά είδη: Actinidia chinensis και Actinidia deliciosa) στο Ισραήλ, από την λήψη του εγγράφου, σύμφωνα με τις επίσημες φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις της χώρας. Χαιρετίζουμε την ολοκλήρωση της διμερούς συμφωνίας Ελλάδος - Ισραήλ».
Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο κ. Πολυχρονάκης, στο RASFF (σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές της ΕΕ) καταγράφηκε, στις 7 και 8 Φεβρουαρίου 2023, ανίχνευση υψηλής περιεκτικότητας σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε μανταρίνια από την Τουρκία, σε πιπεριές και πορτοκάλια από την Αίγυπτο, όπως και η παρουσία του Norovirus GII σε μαρούλια από την Ισπανία. Εφιστάται η προσοχή των ελεγκτικών αρχών για τον φυτουγειονομικό έλεγχο των αφικνούμενων αλλά και διερχομένων με προορισμό τις χώρες της ΕΕ φορτίων φρούτων και λαχανικών ως προς τις απαιτήσεις της Ενωσιακής Νομοθεσίας.
Λύση στο πρόβλημα της κορινθιακής σταφίδας και τις χαμηλές τιμές παραγωγού ζητούν με κοινή τους παρέμβαση τέσσερεις βουλευτές της ΝΔ, προτείνοντας την συμπερίληψη του προϊόντος στο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας της χώρας μας προς τη Τουρκία και τη Συρία, οι οποίες δοκιμάζονται από τις επιπτώσεις του πρόσφατου καταστροφικού σεισμού των 7,8 ρίχτερ, αλλά και την Ουκρανία που συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα της ρωσικής εισβολής.
Όπως σημειώνουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές Μεσσηνίας κ. Περικλής Μαντάς, Ηλείας κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, Αχαΐας κ. Ιάσονας Φωτήλας και Κορινθίας κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας η αγορά της κορινθιακής σταφίδας βρίσκεται σε συνθήκες «γενικευμένης απορρύθμισης» εξαιτίας των αδιάθετων αποθεμάτων που έχουν συσσωρευτεί από σοδειές προηγούμενων ετών, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την χωρίς προηγούμενο κατάρρευση των τιμών του παραγωγού. Σύμφωνα με τους βουλευτές, η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα κυρίως λόγω των περιορισμών της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία που οδήγησαν σε πολύ χαμηλή ζήτηση για το προϊόν για παρατεταμένο διάστημα, αλλά και εξαιτίας των καλών παραγωγικά ετών που ακολούθησαν, γεγονός που εκτόξευσε ακόμα περισσότερο την προσφορά.
Οι βουλευτές επίσης αναφέρονται στις προσπάθειες που δρομολογήθηκαν τους προηγούμενους μήνες για να λυθεί το πρόβλημα, πραγματοποιώντας ειδική αναφορά στην επίτευξη αρχικής συμφωνίας στα τέλη του 2021 μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της πλειοψηφίας των παραγωγών, συνεταιριστών και μεταποιητών του κλάδου, ώστε να υλοποιηθεί πρόγραμμα απορρόφησης των αποθεμάτων. Ωστόσο όπως σημειώνουν οι κυβερνητικοί βουλευτές, «η συμφωνία αυτή ποτέ δεν υλοποιήθηκε με αποτελεσματικό τρόπο» ο οποίος να οδηγεί σε ουσιαστική και οριστική λύση του προβλήματος.
Κατά τους τέσσερεις βουλευτές, η απορρόφηση των αποθεμάτων αποτελεί μονόδρομο και «καταλυτικό σημείο» για την επιστροφή της αγοράς σε συνθήκες ομαλότητας και προτείνουν οι αδιάθετες ποσότητες να συμπεριληφθούν σε πρόγραμμα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς του λαούς της Τουρκίας και της Συρίας που επλήγησαν από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό, καθώς και της Ουκρανίας που συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή του περασμένου Φεβρουαρίου. Με τον τρόπο αυτό, σημειώνουν, η χώρα μας θα μπορούσε αφενός «να δείξει έμπρακτη αλληλεγγύη» στους λαούς αυτούς, αφετέρου «να επιλύσει ένα σημαντικό πρόβλημα» της αγοράς κορινθιακής σταφίδας, ώστε αυτό να πάψει να μετακυλύεται από χρονιά σε χρονιά, επιβαρύνοντας διαρκώς τους Έλληνες παραγωγούς.
Όπως τονίζει με δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο ο γενικός διευθυντής της ΠΕΣ, Μίλτος Σταυρόπουλος, «εδώ και δύο χρόνια συνεχώς πέφτει η τιμή παραγωγού της κορινθιακής σταφίδας. Αυτό οφείλεται στο απόθεμα των περίπου 5.000 τόνων που «μεταφέρεται» από τον ένα έτος στο επόμενο και δεν μπορεί να λειτουργήσει η αγορά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η τιμή παραγωγού από τα 2 ευρώ το κιλό να πέσει σήμερα κάτω από 70 λεπτά το κιλό. Έδωσαν ένα de minimis αλλά δεν έλυσε ούτε το πρόβλημα της αγοράς ούτε το πρόβλημα των σταφιδοπαραγωγών γιατί ήταν μικρό το ποσό. Τα αποθέματα σταφίδας έχουν ελεγχθεί από το ΥπΑΑΤ και είναι καλής ποιότητας και για ανθρώπινη κατανάλωση. Εμείς συμφωνούμε με την πρόταση των βουλευτών της ΝΔ και ελπίζουμε να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση».
Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία από Τετάρτη (8/2) σε όλα τα λιμάνια της χώρας, λόγω 48ωρης πανελλαδικής απεργίας, που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, ζητώντας την κατάρτιση και υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για το 2023.
Οι κινητοποιήσεις των ναυτικών αναμένεται να λήξουν στις 6 π.μ. της Παρασκευής (10/2).
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Μιχάλης Βιαννιτάκης, Γενικός Γραμματέας Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, «η απεργία έρχεται μετά από μια ημέρα με απαγορευτικό απόπλου λόγω κακοκαιρίας. Εμείς θέλουμε μετά την ολοκλήρωση της 24ωρης απεργίας να ξεκινήσουν τα πλοία από την Κρήτη για την μεταφορά των αγροτικών προϊόντων του νησιού. Αυτή την περίοδο παράγουμε στο νησί κηπευτικά όπως ντομάτες, αγγούρια και πιπεριές που είναι κυρίως εξαγωγιμα προϊόντα».
Επιστολή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκη Ιωάννη, έστειλε ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας σχετικά με την επικείμενη 48ωρη απεργία ΠΝΟ, στην οποία αναφέρει τα εξής:
- Μέσα στον χειμώνα η αγροτική Κρήτη συνεχίζει να παράγει και προμηθεύει με αγροτικά προϊόντα την ηπειρωτική Ελλάδα, Βαλκάνια και Ευρώπη.
- Όμως, για μία ακόμα φορά αναγκαζόμαστε να διεκδικήσουμε το αυτονόητο δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση επιβατών και προϊόντων.
- Ένας ακόμα Φλεβάρης προστίθεται στους προηγούμενους τουλάχιστον 30 όπου η Κρήτη αποκόπτεται από την υπόλοιπη Ελλάδα και Ευρώπη λόγω αυτού του γεγονότος.
- Το ζήτημα είναι όμως αυτή τη φορά είναι διαφορετική από τις προηγούμενες. Υπέρογκο κόστος παραγωγής (κυρίως λόγω αύξησης ενέργειας και καυσίμων), ανεξέλεγκτη διακίνηση προϊόντων, εμπορικές πρακτικές χωρίς έλεγχο και δανειακές υποχρεώσεις των αγροτικών, δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό.
- Αναμφίβολα όλα τα προηγούμενα γίνονται εντονότερα σε μια προεκλογική περίοδο όπως αυτή που διανύουμε τώρα.
- Να σημειωθεί ότι η απεργία θα προέρχεται από απαγορευτικό απόπλου λόγω κακοκαιρίας και αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολη την υφιστάμενη κατάσταση.
- Για τους παραπάνω λόγους, ζητάμε την διασφάλιση ότι εντός 48 ωρών και με το πέρας της απεργίας θα αποπλεύσουν τα πλοία χωρίς άλλη καθυστέρηση.
Η Διευθυντή Τροχαίας Αττικής απαγόρευσε, από το Σάββατο (4/2/2023), την κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων.
Επίσης λόγω της κακοκαιρίας κλειστές είναι οι Λαϊκές Αγορές σε όλους τους Δήμους της Αττικής αύριο Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής. όπως αναφέρει η Περιφέρεια με στόχο την προστασία των Πωλητών Λαϊκών Αγορών αλλά και των καταναλωτών και με αφορμή τις μετεωρολογικές προβλέψεις για ραγδαία επιδείνωση των καιρικών φαινομένων το επόμενο 24ωρο, με απόφαση της Περιφέρειας και κατόπιν σχετικής σύστασης από το Υπ. Πολιτικής Προστασίας, κλειστές θα είναι την Δευτέρα (6 Φεβρουαρίου), οι Λαϊκές Αγορές σε όλους τους Δήμους της Αττικής. Με νεότερη ανακοίνωση και αφού αξιολογηθούν τα νέα μετεωρολογικά δεδομένα, θα υπάρξει ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών στην Αττική, την Τρίτη (7 Φεβρουαρίου).
Όπως όμως καταγγέλλουν στον ΑγροΤύπο οι παραγωγοί, οι αρμόδιες αρχές δεν απαγόρευσαν τις παραλαβές των αγροτικών προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ. Αυτό έχει φέρει αναστάτωση, από το πρωί της Δευτέρας, στο εμπόριο και «πιέσεις» στους παραγωγούς που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους πελάτες τους.
Από την πλευρά της η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι, σε ολόκληρη τη βόρεια και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Αθήνας, τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα (6 Φεβρουαρίου 2023), λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων. Αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση άμεσων και επειγουσών αναγκών του καταναλωτικού κοινού κατ’ εξαίρεση θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι ώρα 18.00 της Δευτέρας: τα φαρμακεία, τα καταστήματα τροφίμων και supermarket, τα πρατήρια καυσίμων και τα καταστήματα πώλησης εργαλείων και αλυσίδων χιονιού για τα οχήματα. Το ερώτημα είναι με τι θα εφοδιαστούν τα καταστήματα τροφίμων και supermarket.
Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, που εκδόθηκε στις 5/2/2023, διευκρινίζε ότι δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των οχημάτων (Ι.Χ.Ε., λεωφορείων καθώς και λοιπών οχημάτων) μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους κάτω των 3,5 τόνων στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Λαμίας, ως ακολούθως:
Από τη 121,250 χ/θ έως 261,280 χ/θ, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα και
από τη 56,728 χ/θ έως 121,250 χ/θ, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη.
Διευκρινίζεται ότι, η απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων εξακολουθεί να ισχύει.
Νεότερη ωστόσο ανακοίνωση, που εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία το πρωί της Δευτέρας (6/2/2023) αναφέρει ότι επιτρέπεται η κίνηση παντός είδος βαρέως οχημάτων:
1) Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Λαμίας, από το ύψος της διασταύρωσης Καλυφτάκη μέχρι τα όρια του νομού Αττικής
2) Καθόλο το μήκος της Αττικής Οδού, της Δυτικής Αττικής, Περιφερειακής Υμητού και Περιφερειακής Αιγαλέω καθώς και στο παράπλευρο αυτών οδικό δίκτυο.
Όπως δήλωσε ο κ. Απόστολος Κενανίδης, προέδρος της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΟΦΑΕ), «είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που όταν υπάρξει πρόβλεψη από την Μετεωρολογική Υπηρεσία ότι θα έχουμε χιονόπτωση αμέσως σταματά η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων. Και σήμερα μας ανακοινώθηκε ότι εξετάζεται ξανά να κλείσουν οι δρόμοι για τα φορτηγά από τις απογευματινές ώρες. Δηλαδή ανοίγουν και κλείνουν οι δρόμοι ανάλογα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ.
Στο εξωτερικό όταν έχουμε χιονόπτωση αφήνουν τα φορτηγά να κινούνται και βοηθούν έτσι στο να κρατάνε ανοικτούς τους δρόμους. Στην χώρα μας η κυβέρνηση επειδή φοβάται μην γίνουν ατυχήματα σταματά την κυκλοφορία. Δεν μας απαντούν για ποιον λόγο δεν αφήνουν να κυκλοφορούν τα φορτηγά. Χτες το βράδυ προσωπικά δεν με άφησαν να πάω από Αθήνα στην Θεσαλονίκη αν και πάνω από την Αταλάντη ο δρόμος δεν είχε καθόλου χιόνι. Αυτό που κάνουν είναι να γίνονται ουρές χιλιομέτρων με φορτηγά (ακόμη και στην αριστερή λωρίδα του δρόμου) και οι οδηγοί να είναι αναγκασμένοι να μένουν στο φορτηγό πολλές φορές χωρίς τρόφιμα».
Με αργούς ρυθμούς χορηγούνται οι αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών που επλήγησαν από τις φωτιές στην Εύβοια τον Αύγουστο του 2021.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ροβιών, Νίκος Βαλλής, «οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς δίνονται με πολύ αργούς ρυθμούς. Μας έχουν δώσει τα μισά από όσα μας έχουν υποσχεθεί. Στις Ροβιές κάηκαν περίπου το 30 - 40% των ελαιόδεντρων. Το θετικό είναι ότι ακολούθησε ένας καλός χειμώνας και όσα δέντρα δεν κάηκαν έδωσαν μια καλή παραγωγή. Όσα δέντρα κάηκαν εντελώς θα πρέπει οι παραγωγοί να εισπράξουν τις αποζημιώσεις για να τα αντικαταστήσουν».
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Εύβοιας κ. Κώστας Τζαβάρας, «η κυβέρνηση δίνει χρήματα για μελέτες αλλά ακόμη δεν έχει αποζημιώσει τους αγρότες για τις φωτιές. Δόθηκαν κάποια χρήματα αρχικά από τον ΕΛΓΑ και το εφάπαξ αλλά μετά τίποτα. Εκτός όμως από το φυτικό κεφάλαιο ακόμη δεν έχουν πληρωθεί οι ελαιοπαραγωγοί για τις ζημιές στα μηχανήματα και στις εγκαταστάσεις τους».
Δήλωση του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ευβοίας και πρώην Υπουργού AAT, με αφορμή την πορεία των αποζημιώσεων στις ελαιοκαλλιέργειες της βόρειας Εύβοιας αναφέρει τα εξής: «Καταστράφηκαν ολοσχερώς, σύμφωνα με τις καταγραφές του ΕΛΓΑ, περί τα 400.000 ελαιόδεντρα.
Η πρώτη προσέγγιση του προβλήματος των αποζημιώσεων και των ενισχύσεων έγινε με την καταγραφή των καμένων ελαιοδέντρων τον Ιανουάριο του 2022 με κοινό Δελτίο των Υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με το οποίο ανακοινώθηκε ότι όχι μόνο δεν καλύπτονται όλα τα πληγέντα ελαιόδεντρα, αλλά ούτε και στην πραγματική τους αξία.
Καταρχήν ήταν ξεκάθαρο ότι αφορά αποζημιώσεις μόνο σε αυτούς που έχουν ασφαλιστεί στον ΕΛΓΑ και ταυτόχρονα είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Οι ασφαλισμένοι, μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (π.χ. συνταξιούχοι, ετεροεπαγγελματίες), όσοι δηλαδή έχουν άλλη κύρια απασχόληση, δε θα πάρουν στην παρούσα φάση. Κι αυτό αφορά τουλάχιστον σε 100.000 ελαιόδεντρα.
Το ποσό δε που θα πάρουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είναι μικρό, αφού η τιμή της ελιάς καθορίστηκε στα 144 €, υποτιμημένη από την πραγματική αξία που είναι 200 € τουλάχιστον και επ' αυτής θα δοθεί συνολικά το 70% δηλαδή 144 € × 70% = 100,8 € ανά ελαιόδεντρο.
Στην παρούσα φάση όμως θα λάβουν ως προκαταβολή το 50%, δηλαδή 50,4 € ανά ελαιόδεντρο και μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που έχουν υποβάλλει τη δήλωση ενιαίας ενίσχυσης στο ΟΣΔΕ και έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς.
Τονίζεται ότι στο Δελτίο Τύπου των Υπουργείων δεν προβλεπόταν στην παρούσα φάση η χορήγηση προκαταβολής στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες κι ούτε υπήρχε κάποια πρόβλεψη για τους ανασφάλιστους παραγωγούς, πράγμα απαράδεκτο για μια δραστηριότητα που έχει προσφέρει πολλά στην περιοχή και έχει τεράστιες δυνατότητες για συμπληρωματικό εισόδημα. που είναι απαραίτητο για αυτούς τους ανθρώπους που θέλουν να μείνουν στις ρίζες τους.
Το Μάιο του 2022 ανακοινώνεται στα πλαίσια της προηγούμενης ανακοίνωσης η πληρωμή των 5,6 εκατ. από τα 56 εκατ. ευρώ των ζημιών που έχουν δηλωθεί και καταγραφεί.
Με Δελτίο Τύπου, άμεσα, κατέθεσα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τις πληρωμές των πληγέντων ελαιοκαλλιεργητών της βόρειας Εύβοιας που ανέφερε τα εξής:
«Υποβλήθηκαν Δηλώσεις ζημιών από 3.900 παραγωγούς και αφορούσαν σε 400.000 ελαιόδεντρα. Πληρώθηκαν μόνο 700 παραγωγοί για 110.000 ελαιόδεντρα με 50 ευρώ ανά δένδρο, δηλαδή με 5,5 εκατ. τη στιγμή που οι ζημιές φτάνουν στα 56 εκατ. συνολικά.
Η δική μας πρόταση περιλαμβάνει την κάλυψη όλων των πληγέντων ελαιοπαραγωγών της περιοχής που έκαναν και τις σχετικές δηλώσεις, παίρνοντας ως δεδομένα ότι:
1) η πραγματική αξία των ελαιοδέντρων ξεπερνά τα 200 ευρώ το καθένα και η αποζημίωση του 70% θα ανέλθει στα 140 ευρώ,
2) όλοι οι παραγωγοί θα φροντίσουν να προσκομίσουν το ΜΑΕ τους (Μητρώο Αγροτών - Αγροτικής εκμετάλλευσης) και
3) οι μη ασφαλισμένοι θα φροντίσουν για το 2021 και το 2022 να πληρώσουν άμεσα ένα ασφάλιστρο περί τα 2,5 - 3 ευρώ το στρέμμα.
Μόνον έτσι θα πληρωθούν όλοι οι πληγέντες ελαιοπαραγωγοί το συνολικό τους ποσό των 56 εκατ. που δικαιούνται με βάση τις κυβερνητικές υποσχέσεις.
Διαφορετικά για μια ακόμη φορά θα επιβεβαιωθεί ότι ο εμπαιγμός είναι το κύριο χαρακτηριστικό της αρωγής που υπόσχεται η Κυβέρνηση».
Ο εμπαιγμός όμως συνεχίζεται μέχρι σήμερα, αφού έκτοτε έχει γίνει μόνο μία πληρωμή 25 ευρώ ανά δέντρο και συνολικά 4,5 εκατ. ευρώ στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Έτσι συνολικά έχουν καταβληθεί για τις ζημιές από τα 56 εκατ. ευρώ που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, μόνο 10 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 17,8 %».
Έμπειροι παραγωγοί ποικιλίας Κορωνέικης, βιολογικής ελιάς Χαλκιδικής, αλλά και Καλαμών μας παραθέτουν τις εμπειρίες τους, όσον αφορά στη λίπανση των δέντρων την περίοδο που διανύουμε, αλλά και μετέπειτα.
Επίκαιρο το θέμα της λίπανσης της ελιάς και ο ΑγροΤύπος παραθέτει, με ένα νέο άρθρο, απόψεις έμπειρων ελαιπαραγωγών γύρω από τις ενδεδειγμένες συνταγές.
«Διαφυλλικά για καλύτερα αποτελέσματα»
Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, γεωπόνος, παραγωγός και πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, θα αναφερθούμε στην λίπανση που κάνουμε στις ελιές για ελαιοποίηση (ποικιλία Κορωνέικη). Η πρώτη λίπανση γίνεται μετά την συγκομιδή, από Δεκέμβριο μέχρι Ιανουάριο, όταν βάζουμε βόριο (Β) στο έδαφος. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά ιχνοστοιχεία που χρειάζονται τα φυτά για να έχουν πλούσια ανθοφορία, επιτυχημένη καρπόδεση και καλή παραγωγή. Βάζουμε περίπου 100 γραμμάρια στην ρίζα του κάθε δέντρου. Από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου γίνεται η βασική σύνθετη λίπανση. Μια συνταγή που χρησιμοποιούμε πολύ στην περιοχή είναι η 18 - 6 - 12 (άζωτο - φώσφορο - κάλιο). Σε αυτήν προσθέτουμε τα ιχνοστοιχεία: Μαγνήσιο - 4 βόριο - 0,3 και ψευδάργυρο - 0,1. Σε δέντρα ηλικίας πάνω από 30 ετών βάζουμε 3 - 4 κιλά σύνθετο ανάλογα την ηλικία του δέντρου, 3 στα πιο μικρά και 4 στα μεγαλύτερα. Πολλοί παραγωγοί σταματούν σε αυτό το στάδιο την λίπανση. Αν κάποιοι θέλουν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα συνδιάζουν τους ψεκασμούς που κάνουν με διαφυλλική λίπανση. Στον πρώτο ψεκασμό που γίνεται για καλοκόρις στην ανθοφορία τον Απρίλιο προσθέτουμε διαφυλλικά βόριο (Β) και άζωτο (Ν). Στον δεύτερο ψεκασμό που γίνεται για πυρηνοτρήτη που κάνουμε τον Μάιο ρίχνουμε μια ακόμη δόση διαφυλλικά βόριο και άζωτο. Με την πρώτη άρδευση που θα κάνουμε τον Ιούνιο κάνουμε υδρολίπανση με άζωτο. Στα τέλη Αυγούστου για να έχουμε καλά μεγέθη καρπού μαζί με τον ψεκασμό κατά του δάκου βάζουμε κάλιο και ασβέστιο, που βοηθά τον καρπό να έχει καλή ελαιοπεριεκτικότητα.
Η περίπτωση της βιολογικής ελιάς Χαλκιδικής
Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βιοκαλλιεργητών Ολύνθου Χαλκιδικής «Biolivia», Δημήτρης Ευαγγελινός: «καλλιεργώ βιολογικά επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής. Το κόστος όλων των εφοδίων είναι αυξημένο κατά 30 - 40% σε σχέση με πέρσι. Για αυτό οι παραγωγοί θα πρέπει να προσπαθούν να κάνουν σωστή λίπανση. Ο ελαιώνας είναι ένα οικοσύστημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιζεται, ο ορθολογικός χειρισμός για την διατήρηση της παραγωγικής ικανότητάς του. Το έδαφος μπορεί να μας δώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία αρκεί να κάνουμε μια σωστή επεξεργασία. Νομίζω πως η στρατηγική λίπανσης ουσιαστικά που ακολουθείται από την πλειοψηφία των παραγωγών έχει να κάνει με την ποσότητα, και όχι με την διατήρηση της οργανικής ύλης. Προσωπικά προσπαθώ να κάνω μια ισορροπημένη και στοχευμένη λίπανση. Αυτό εξοικονομεί χρόνο, κόπο και χρήμα για τον παραγωγό. Προσπαθώ να εμβολιάσω το χώμα με μικροοργανισμούς (αζωτοβακτηρίδια κ.α.). Επίσης επιλέγω κοπριές ή Λεοναρδίτη που αποτελεί πλούσια και καθαρή πηγή Οργανικής Ουσίας και Χουμικών Συστατικών. Εκτιμώ, ότι με τους διαφυλλικούς ψεκασμούς κάνουμε διόρθωση της θρέψης. Επειδή έχω πολλά στρέμματα καλλιέργειας κάνω κάθε χρόνο πιλοτικά αναλύσεις εδάφους και φυλλοδιαγνωστική ανάλυση. Στις βρώσιμες ελιές καλό είναι η οργανική λίπανση να ξεκινά μετά την συγκομιδή κατά το Νοέμβριο. Τον Ιανουάριο βάζω λιπάσματα με ξηρη μυκητιασική μάζα και μικροοργανισμούς. Τα ελαιόδεντρα δεν είναι άλογα κούρσας. Η υπερεντατική καλλιέργεια μας έκανε να ξεχάσουμε την μεγάλη σημασία που έχει το έδαφος. Βλέπουμε πολλά αρδευόμενα ελαιόδεντρα μικρής ηλικίας να ξεραίνονται στην Χαλκιδική. Για αυτό πρέπει να κάνουμε μια ορθολογική θρέψη».
Η συνταγή ενός παραγωγού με Καλαμών από το Μεσολόγγι
Τέλος, ο κ. Ανδρέας Κότσαλος, παραγωγός ελιάς Καλαμών από το χωριό Μάστρο Αιτωλοακαρνανίας τόνισε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «τα τελευταία 10-12 χρόνια κάνω ανάλυση φυλλοδιαγνωστική στις αρχές Ιανουαρίου, η οποία με βοηθάει να δω τι συμβαίνει στα δέντρα. Αν από τα αποτελέσματα της ανάλυσης κριθεί απαραίτητο, κάνω τον πρώτο ψεκασμό το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, για να προλάβω προβλήματα από γλοιοσπόριο, μύκητες, κυκλοκόνιο, ακάρεα κ.λπ. Στο τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου κάνω και δεύτερη φυλλοδιαγνωστική, για να δούμε τα αποτελέσματα της πρώτης εφαρμογής χαλκούχων. Παράλληλα, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου κάνω ζιζανιοκτονία, με διασυστηματικό ζιζανιοκτόνο, το οποίο λειτουργεί και προφυτρωτικά. Στόχος είναι τα χόρτα και ειδικά αυτά που είναι δίπλα στους κορμούς των δέντρων, να είναι στο σωστό επίπεδο, ώστε να αποφευχθούν ζημιές από τρωκτικά, αλλά και για να παίρνει ήλιο το χωράφι. Πάντοτε κοιτώντας τον καιρό και βάσει τα αποτελέσματα της δεύτερης φυλλοδιαγνωστικής, αλλά και τις βροχές που θα πέσουν, εφαρμόζουμε αζωτούχα λιπάσματα. Στις αρχές Μαρτίου κάνουμε διαφυλλικό ενόψει της ανθοφορίας και για τα βλαστάρια. Το Μάρτιο με την ανθοφορία, που σχηματίζεται το μούρο κάνουμε πάλι διαφυλλικά, αν η φυλλοδιαγνωστική δίεξει τέτοια ανάγκη, αν για παράδειγμα λείπει ψευδάργυρος ή βόριο. Σε περίπτωση που ο καιρός έχει αυτή την περίοδο εξάρσεις (π.χ. πολύ κρύο ή ζέστες), μπροούμε να χρησιμοποιήσουμε βιοδιεγέρτες. Ειδικά σε περίπτωση παγετού είναι απαραίτητο πολύ. Τον Απρίλιο με Μάιο, μαζί με βασική λίπανση, κάνουμε ραντίσματα με χαλκούχα και δηλητήριο για ακάρεα. Πρέπει να επισημάνουμε ότι πάντα κοιτάμε και τον καιρό, που παίζει σημαντικό ρόλο στην καλλιέργεια. Τον Ιούνιο με Ιούλιο έχουμε ολοκληρώσει τον ψεκασμό για την καρπόδεση και πάμε για τη δεύτερη επέμβαση με διαφυλλικά, συν λίπανση με Καλιούχα, που πάνε στον καρπό. Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και μετέπειτα, παρακολουθούμε συνεχώς τι γίνεται και με την παρουσία του δάκου, ώστε αναλόγως να παρέμβουμε με ραντίσματα. Τον Σεπτέμβριο κάνουμε εφαρμογή με καλιούχα πάλι που βοηθούν στην ωρίμανση του καρπού».
Την Τρίτη το απόγευμα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πετρίνας Λακωνίας προχώρησε στην καθιερωμένη δημοπρασία του, προκειμένου να πουλήσει αποθηκευμένη ελιάς φετινής (2022) εσοδείας.
Οι τιμές που πούλησε ο Συνεταιρισμός 90 τόνους ελιάς εσοδείας 2022 επιβεβαιώνουν, όσα γράψαμε πριν από λίγες ημέρες περί αυξημένης δυναμικής στις εξαγωγές, που θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών, δεδομένης και της ευχέρειας που έχουν οι αγρότες σε αρκετές περιπτώσεις, να πουλήσουν αργότερα μέσα στη χρονιά, λόγω και της ρευστότητας από το ελαιόλαδο.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο διαχειριστής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πετρίνας, κ. Παναγιώτης Πουλάκος: «Αν σκεφτεί κανείς πως γίνονται πράξεις με μεμονωμένους παραγωγούς ακόμα και στα 80 με 90 λεπτά του ευρώ το κιλό ή το 1 ευρώ στο 200άρι, τότε ασφαλώς μπορούμε να πούμε ότι πήγε καλά η δημοπρασία. Βέβαια, σε σχέση με την περσινή χρονιά, η τιμή στο 200άρι δεν παύει να είναι 1 ευρώ... κάτω και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα».
Σύμφωνα με τον κ. Πουλάκο στη δημοπρασία, κατέθεσαν προσφορές δυο εταιρείες συνολικά.
Αναλυτικά οι τιμές της δημοπρασίας που έγινε την Τρίτη
- 150-160 κομμάτια με 1,50 ευρώ το κιλό
- 180 κομμάτια με 1,40 ευρώ το κιλό
- 200 κομμάτια με 1,30 ευρώ το κιλό
- 250 κομμάτια με 1,20 ευρώ το κιλό
- 280 κομμάτια με 90 λεπτά του ευρώ το κιλό
- 320 κομμάτια με 70 λεπτά του ευρώ το κιλό
- 410 κομμάτια με 65 λεπτά του ευρώ ανά κιλό.
Στην είσοδο της Αταλάντης έχουν συγκεντρωθεί τα τρακτέρ και αγροτικά οχήματα της περιοχής.
«Είναι η ώρα που μετατρέπουμε τα τρακτέρ και τα μηχανήματα μας από εργαλεία δουλειάς, σε εργαλεία του αγώνα», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Λιγδής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αταλάντης.
Σημείωσε παράλληλα ότι το κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές των προϊόντων και συνολικότερα η ακρίβεια που τσακίζει τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους και τις οικογένειές τους, δεν αφήνουν περιθώρια για αναμονή και απηύθυνε κάλεσμα στους συναδέλφους του στην περιοχή αλλά και σε ολόκληρη την χώρα, να ενισχύσουν τα μπλόκα και να στείλουν δυναμικό μήνυμα στην κυβέρνηση κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις.
«Το Σάββατο (4/2) θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Στερεάς», προσθέτει.
«Το μπλόκο της Αταλάντης είναι το πρώτο που στήθηκε πανελλαδικά φέτος σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ). Απαιτούμε διαχρονικές λύσεις για τους αγρότες και ζητάμε:
- Αφορολόγητο πετρέλαιο
- Αγροτικό ρεύμα στα 7 λεπτά/Kwh
- Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα που δεν καλύπτεται το κόστος παραγωγής
- Μηδενικό φόρο σε αγροεφόδια για τόνωση της ρευστότητας
- Εκσυγχρονισμό του αναχρονιστικού ασφαλιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ για να αποζημιώσει στο 100% το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, κάτι που δεν έγινε πέρυσι, με τους αγρότες της Αταλάντης που όχι μόνο δεν αποζημιώθηκαν για την παγοπληξία αλά καλέστηκαν να πληρώσουν ασφάλιστρα για την παραγωγή που ήταν αδύνατο να έχουμε μετά από μια τόσο μεγάλη καταστροφή.
Επίσης εξοργίζονται οι ελαιοπαραγωγοί γιατί εν μια νυκτί διπλασιάστηκαν τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ στην ελιά ποικιλίας Καλαμών, σε μια χρονιά που η εμπορική της αξία ήταν κάτω του κόστους παραγωγής (0,50 ευρώ το κιλό). Και όλα αυτά χωρίς να ερωτηθούν οι παραγωγοί».
Την ενίσχυση της ελιάς Χαλκιδικής, που είχε πληγεί από την ακαρπία το 2021, ζητά με επιστολή του ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Ιωάννης.
Όπως τονίζει στην επιστολή του η απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς ιδιαίτερα επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής για το συγκεκριμένο έτος, με βάση τα στοιχεία του ΓΕΩΤΕΕ και του ΕΛΓΑ, ανήλθε σε 161.437.500 ευρώ συνολικά στην ΠΕ Χαλκιδικής και σε μέσο όρο τριετίας σε 80.718.750 ευρώ ανά στρέμμα. Βέβαια στη διετία αυτή έχει προστεθεί η ενεργειακή κρίση και η αύξηση κατά σχεδόν 50% του κόστους παραγωγής, γεγονός που έφερε σε ακόμη πιο δυσχερή θέση την ελαιοκαλλιέργεια.
Σύμφωνα με το ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, τα οικονομικά δεδομένα της Επιτραπέζιας Ελιάς ποικιλίας Χαλκιδικής είναι:
Έξοδα
Λίπανση: 150 €/στρ
Φυτοπροστασία: 200 €/στρ
Εργατικά κλαδέματος και συγκομιδής: 250 €/στρ
Ενεργειακό κόστος κλπ - Άρδευση: 100 €/στρ
Ενοίκιο: 0,75 €/στρ
Σύνολο Εξόδων: 775 €/στρ
Έσοδα
Παραγωγή: 60 κιλά /δένδρο με μ.ο. δένδρων /στρ τα 25, άρα 1.500 κιλά /στρ
Μέση τιμή πώλησης τελευταίας 3ετίας: 1,20 €/κιλό
Συνολικά έσοδα: 1.800 € /στρ
Καθαρό κέρδος προ φόρων: 1.025 €/στρ ή 10.250 €/Ha
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Θανάσης Χαλάτης, πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών, «ευχαριστούμε τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργο Ιωάννη και την Περιφερειακή Σύμβουλο υπεύθυνη αγροτικών Αικατερίνη Ζωγράφου, που συνέταξαν και έστειλαν αυτή την επιστολή στο ΥπΑΑΤ και στον ΕΛΓΑ.
Το 2021 είχαμε μεγάλο πρόβλημα ακαρπίας εξαιτίας των παγετών. Υπάρχει βεβαίωση του ΕΛΓΑ για την απώλεια της παραγωγής. Όπως αναφέρει η σχετική επιστολή του Οργανισμού (4/7/2022) στην ΠΕ Χαλκιδικής σημειώθηκαν διαδοχικοί παγετοί, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο του 2021 που δημιούργησαν πρόβλημα στην καλλιέργεια.
Η μείωση της παραγωγής υπολογίζεται σε ποσοστό περίπου 70% από τις επισημάνσεις και συγκριτικά με τα στατιστικά στοιχεία της τριετίας 2018-2020 περίπου στο 35%. Μάλιστα η ηγεσία του ΕΛΓΑ έκανε πρόταση για ένταξη της ζημιάς σε πρόγραμμα ΚΟΕ.
Στην Χαλκιδική καλλιεργούνται περίπου 360.000 στρέμματα με ελιά, από τα οποία τα 225.000 για παραγωγή επιτραπέζιας και τα 135.000 για παραγωγή ελαιολάδου. Η μέση ετήσια παραγωγής βρώσιμης ελιάς κυμαίνεται από 80.000 έως 120.000 τόνους και η μέση ετήσια παραγωγή ελαιολάδου στους 7.000 τόνους. Το Leader των εξαγωγών επιτραπέζιας ελιάς, ποσοστό 43%, είναι η ΠΟΠ Χαλκιδικής. Είναι ένα καθαρά εξαγώγιμο προϊόν που είναι αναγνωρισμένο στη διεθνή αγορά για τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. Για αυτό χρειάζεται την στήριξη της πολιτείας.
Οι παραγωγοί ζητούν την αναλήρωση του εισοδηματός τους. Πολύ σωστά η κυβέρνηση στηρίζει τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων σε πολλές περιοχές της χώρας. Ζητούμε ισονομία και ισοπολιτεία. Να ισχύσουν δηλαδή τα ίδια και στην περιοχή μας. Ενίσχυση για την απώλεια του εισοδήματος».
Διαβάστε την επιστολή της ΠΕ Χαλκιδικής (εδώ)
Συνεργασία του Συνεταιρισμού Μελιβοίας με τοπική ζυθοποιία.
Μια νέα συνεργασία για την παραγωγή ενός πρωτότυπου προϊόντος προέκυψε στην Λάρισα, μεταξύ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας και της τοπικής ζυθοποιίας.
Σκοπός της συνεργασίας είναι η παραγωγή ενός πρωτότυπου και καινοτόμου προϊόντος, λέει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του τοπικού Συνεταιρισμού, κ. Βαγγέλης Κρανιώτης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίσημη παρουσίαση του προϊόντος αναμένεται την Τρίτη. Όπως μας εξηγεί: «εμείς από την πλευρά μας θα προμηθεύουμε με πρώτη ύλη την ζυθοποιία Πηνειός που είναι διακεκριμένη, έχοντας πολλά ποιοτικά προϊόντα, τα οποία και διαθέτει σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε περαιτέρω την ποιότητα του κάστανου της περιοχής μας, από το οποία θα παράγεται με ειδική επεξεργασία αλεύρι. Αυτό θα αναμιγνύεται με τη βύνη και άλλα συστατικά, για να παρασκευαστεί εν συνεχεία η μπύρα. Πρόκειται για μια πρωτοτυπία, που θα συνδράμει στην περαιτέρω ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του κάστανου Μελιβοίας και θα του προσδώσει περαιτέρω υπεραξία».