Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Με παραγωγούς από Πιερία και ελαιοκαλλιεργητές από Λακωνία συναντήθηκε ο Βορίδης

03/09/2019 09:26 πμ
Με εκπροσώπους παραγωγών καπνών και ακτινιδίων της Πιερίας συναντήθηκε το πρωί της Δευτέρας (2/9/2019) ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, ενώ στην συνέχεια είχε επαφές και με ελαιοκαλλιεργητές του νομού Λακωνίας.

Με εκπροσώπους παραγωγών καπνών και ακτινιδίων της Πιερίας συναντήθηκε το πρωί της Δευτέρας (2/9/2019) ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, ενώ στην συνέχεια είχε επαφές και με ελαιοκαλλιεργητές του νομού Λακωνίας.

Συγκεκριμένα με εκπροσώπους παραγωγών καπνών και ακτινιδίων της Πιερίας συναντήθηκε το πρωί της Δευτέρας ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Οι εκπρόσωποι των παραγωγών αναφέρθηκαν στο σύνολο των θεμάτων που τους απασχολούν και ο κ. Βορίδης από την πλευρά του τόνισε την αναγκαιότητα μείωσης του κόστους παραγωγής.

Ο Υπουργός τους ενημέρωσε για τη νέα ΚΑΠ σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και την κατεύθυνση της οργάνωσης των παραγωγών με στόχο την πράσινη αγροτική ανάπτυξη και την ευφυή γεωργία.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα της εξυγίανσης του ΕΛΓΑ, προς όφελος των παραγωγών που πλήττονται, ενώ δεσμεύθηκε να εξετάσει το καθεστώς των εργατών γης σε συνεργασία και με το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επανέλαβε τη σαφή θέση του ότι τόσο ο ίδιος όσο και η ηγεσία του Υπουργείου αντιμετωπίζουν τον καπνό όπως τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα.

Τους εκπροσώπους των παραγωγών καπνών και ακτινιδίων της Πιερίας συνόδευαν οι βουλευτές της περιοχής Ξενοφών Μπαραλιάκος, Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου και Σάββας Χιονίδης.

Το μεσημέρι της Δευτέρας ο Υπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους παραγωγών της Λακωνίας, παρουσία και του βουλευτή της περιοχής Θ. Δαβάκη. 

Οι εκπρόσωποι των παραγωγών βρώσιμης ελιάς απαρίθμησαν το σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν τους συναδέλφους τους διευκρινίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι αυτό των παρανόμων ελληνοποιήσεων. 

Ο κ. Βορίδης από την πλευρά του αναγνώρισε το πρόβλημα αυτό και ανέλυσε διεξοδικά τις προθέσεις του όχι μόνο για τη νομική αλλά και για την επιστημονική αντιμετώπισή τους.

Παράλληλα τόνισε την αναγκαιότητα δημιουργίας ισχυρών συνεργατικών συστημάτων ενώ δεσμεύθηκε να σταθεί στο πλευρό των Λακώνων παραγωγών στο σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Σχετικά άρθρα
20/09/2019 04:40 μμ

Το Μαρόκο αποτελεί μια ακόμη ανερχόμενη δύναμη στον κλάδο της παγκόσμιας ελαιοκαλλιέργειας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC), οι εκτάσεις ελαιοκαλλιέργειας στην χώρα παρουσίασαν σημαντική αύξηση και από τα 6.410.000 στρέμματα που ήταν το 2002/2003 έφτασαν στα 10.450.000 στρέμματα το 2017/2018 (ποσοστό 86%).

Για την περίοδο 2008-2018 οι νέες φυτεύσεις με ελαιόδεντρα έφτασαν κατά μέσο όρο περίπου στα 270.000 στρέμματα ανά έτος. 

Η ελαιοκαλλιέργεια έχει αναπτυχθεί στο σύνολο της χώρας, με εξαίρεση τις παράκτιες περιοχές του Ατλαντικού και τις περιοχές της ερήμου Σαχάρα.

Τα περίπου 125 εκατομμύρια ελαιόδενδρα που υπάρχουν στην χώρα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ηλικιών:

  • Νέες φυτείες (έως 7 ετών) το 21%
  • Φυτείες σε πλήρη παραγωγική ηλικία (8 έως 50 ετών) 57%
  • Παλιές φυτείες (50 ετών και άνω) 22% 

Οι ποικιλίες των ελαιόδεντρων είναι κυρίως ιταλικές και ισπανικές (Picual, Frantoio, Manzanilla, Gordal, Arbequina κ.α.).

Η παραγωγή ελαιολάδου στο Μαρόκο έχει ανοδική πορεία. Από τους 66.000 τόνους που παρήγαγε την περίοδο 2003-2007 έφτασε στους 127.000 τόνους την περίοδο 2015-2018 (αύξηση σε ποσοστό 93%). Περίπου 13.320 τόνοι εξάγονται και οι υπόλοιπες ποσότητες καταναλώνονται στην εγχώρια αγορά.

Όσον αφορά την παραγωγή επιτραπέζιων ελιών της χώρας, από την περίοδο 2010/2011 μέχρι το 2017/2019, ξεπερνά τους 100.000 τόνους ετησίως (την περίοδο 2017/2018 έφτασε τους 130.000 τόνους). Περίπου 82.290 τόνοι εξάγονται και οι υπόλοιπες ποσότητες καταναλώνονται στην εγχώρια αγορά.

Το Μαρόκο εξάγει επιτραπέζιες ελιές κυρίως προς τις αγορές της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Ιταλίας και της Γερμανίας, ενώ ελαιόλαδο προς τις αγορές των ΗΠΑ, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Δηλαδή λειτουργεί ανταγωνιστικά σε σχέση με την Ελλάδα.

Ο στόχος της κυβέρνησης του Μαρόκου είναι μέχρι το 2020:

  • Η έκταση των ελαιώνων να φτάσει τα 12.200.000 στρέμματα
  • Η παραγωγή ελαιολάδου να φτάσει τους 330.000 τόνους
  • Η παραγωγή επιτραπέζιων ελιών να φτάσει τους 320.000 τόνους
  • Οι εξαγωγές ελαιολάδου τους 120.000 τόνους
  • Οι εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών τους 150.000 τόνους
  • Οι απασχολούμενοι στον ελαιοκομικό κλάδο να φτάσουν τα 300.000 άτομα

 

Τελευταία νέα
17/09/2019 01:39 μμ

Τιμές αρχίζουν να ανακοινώνουν έμποροι-τυποποιητές ελιάς στην Χαλκιδική για το προϊόν που συγκομίζεται, αυξημένες κατά 20 λεπτά απ’ ό,τι πέρσι.

Την αρχή έκανε η εταιρεία «Ελιές Σιθωνίας ΑΕ», μια οικογενειακή επιχείρηση με έδρα την Ορμύλια Χαλκιδικής που δραστηριοποιείται στον τομέα της επεξεργασίας και εμπορίας της πράσινης Ελιάς Χαλκιδικής και των προϊόντων της. Σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο της εταιρείας, ο οποίος, όπως μας εξήγησαν οι υπεύθυνοί της ισχύει για καθαρές ελιές για τα 110 κομμάτια η τιμή είναι στα 1,50 ευρώ το κιλό, ενώ για τα 181-200 κομμάτια είναι 65 λεπτά. Οι τιμές ισχύουν για παράδοση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Αυξημένες κατά 20 λεπτά οι φετινές τιμές για τη βασική κατηγορία τεμαχισμού

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων Χαλκιδικής, Βαγγέλης Μισαηλίδης μας είπε ότι: «έχουμε δρόμο μπροστά μας. Οι τιμές αυτές αφορούν μόνο το 20% των ποσοτήτων φέτος, από την άποψη ότι το 80% είναι χαλαζωμένες. Αυτό που απασχολεί πολύ τους παραγωγούς είναι πόσο θα τις πάρουν αυτές».

Πέρσι, θυμίζουμε, τα 110 κομμάτια στην αρχή πληρώνονταν προς 1,30 ευρώ το κιλό.

16/09/2019 04:00 μμ

Ξεκίνησε την παραλαβή ελιάς Πηλίου και Χαλκιδικής ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου - Βόρειων Σποράδων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε «παραλαβές γίνονται καθημερινά από την Δευτέρα έως και το Σάββατο στις εγκαταστάσεις της οργάνωσης στα Ανω Λεχώνια από τις 07:30 έως και τις 11 το πρωί. Η παραλαβή των ελιών στην Αργαλαστή θα γίνεται στις εγκαταστάσεις του ελαιοτριβείου του Συνεταιρισμού και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξανδρο Κουτσοβαγγέλη στα τηλέφωνα 2423054267 και 6979349276».

Ο Συνεταιρισμός, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, θα παραλαμβάνει τεμαχισμούς ελιάς από 110 έως και 280 τεμάχια το κιλό, συμβατικές και βιολογικές. Η ποιότητα των ελιών θα πρέπει να είναι άριστη χωρίς μειονεκτήματα. Για παραδόσεις βιολογικών ελιών (πράσινες Πηλίου, Χαλκιδικής, μαύρες Πηλίου, Καλαμών) οι παραγωγοί θα πρέπει με την παράδοση να προσκομίζουν και πιστοποιητικό προϊόντος από τον φορέα πιστοποίησής τους.

«Οι τιμές και ο τρόπος πληρωμής αναμένεται να είναι απόλυτα ανταγωνιστικού επιπέδου σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση. Σε σχέση με τις τιμές ο διευθυντής του Συνεταιρισμού Πηλίου κ. Αναστάσιος Ψοφογιώργος δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «θα προκύψουν πιθανότατα ως το τέλος της εβδομάδας. Τιμές δεν έχουν ανακοινωθεί, απ’ ό,τι ξέρω πουθενά. Η παραγωγή βρώσιμης ελιάς στο Πήλιο αναμένεται σχετικά καλή. Πέρσι ήταν δραματικά μειωμένη για όλα τα είδη ελιάς στην περιοχή μας λόγω των προβλημάτων με τον καιρό, το δάκο κ.λπ.».

13/09/2019 02:03 μμ

Μειωμένη σε ποσοστό έως και 80% εκτιμάται ότι θα είναι η φετινή παραγωγή πράσινης ελιάς στο νομό Χαλκιδικής σε σχέση με πέρυσι.

Οι ελαιοπαραγωγοί δηλώνουν ότι η θεομηνία της 10ης Ιουλίου 2019 (χαλαζόπτωση και ανεμοθύελλα), έδωσε τη χαριστική βολή και ελπίζουν τώρα ότι θα καταφέρουν να πωλήσουν τις ελιές που «χτυπήθηκαν» από το χαλάζι.

Η πλειονότητα των ελαιοδέντρων από την Καλικράτεια έως και την Γερακινή έχουν χτυπηθεί από το χαλάζι.

Αυτές τις ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή με μικρές ποσότητες, ενώ ο βασικός όγκος αναμένεται να ξεκινήσει μετά από τις 20 Σεπτεμβρίου.

Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνονται και οι εκτιμήσεις ζημιάς από τον ΕΛΓΑ.

«Οι παραγωγοί ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να πωλήσουν έστω και σε χαμηλή τιμή τις ελιές που χτυπήθηκαν από το χαλάζι» δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Βαγγέλης Μισαηλίδης. 

«Φέτος θα είναι μια δύσκολη χρονιά για το εισόδημα των παραγωγών. Οι ελιές που «γλίτωσαν» από τα καιρικά φαινόμενα είναι λίγες και εκτιμώ ότι θα πουληθούν σε καλύτερες τιμές σε σχέση με πέρσι, δηλαδή τα μεγάλα μεγέθη πάνω από 1,50 ευρώ το κιλό», προσθέτει.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η παραγωγή πράσινης ελιάς στο νομό Χαλκιδικής ήταν μειωμένη σε ποσοστό άνω του 40% και διαμορφώθηκε στους 100.000 - 110.000 τόνους (έναντι 130.000 τόνων το 2017), ενώ η τιμή παραγωγού ανήλθε σε 1,40 - 1,50 ευρώ/κιλό για τα μεγάλου μεγέθους τεμάχια.

12/09/2019 10:25 πμ

Λόγω της περσινής κακής χρονιάς ιδίως στην Ιταλία αλλά και στην Ελλάδα, περιζήτητα αναμένεται να καταστούν τα πρώτα αγουρέλαια.

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Μπατσάκη, πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Λακωνίας «η χρονιά αναμένεται πολύ καλή από την άποψη της παραγωγικότητας και της ποιότητας. Το ελαιόλαδο που θα βγάλουμε φέτος από άποψη ποσότητας θα φθάνει και το 90% της δυναμικότητάς μας και οι ποσότητες από πέρσι θα είναι αυξημένες κατά 30%». Το πρώτο αγουρέλαιο θα το βγάλει ο Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων στις 28 Σεπτεμβρίου, ενώ ήδη υπάρχει διερευνητικό ενδιαφέρον από εμπόρους. Σε σχέση με τις τιμές ο κ. Μπατσάκης δεν θέλησε να κάνει ακόμα πρόβλεψη. Πέρσι ο Συνεταιρισμός πούλησε το πρώτο αγουρέλαιο προς 4,30 ευρώ το κιλό, ενώ μετέπειτα έκανε πράξεις στα 4,10 ευρώ το κιλό. Στους γειτονικούς Μολάους, όπως μας είπε ο κ. Μπατσάκης τα περσινά ελαιόλαδα φεύγουν με 3,20 και 3,30 ευρώ το κιλό, τώρα.

Εφικτά τα 4 ευρώ στην αρχή λέει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Θερμασία Δήμητρα, Κώστας Μέλλος

Αισιόδοξος για τη νέα σεζόν εμφανίζεται και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών – Κτηνοτρόφων Θερμησίας με την επωνυμία «Θερμασία Δήμητρα», κ. Κώστας Μέλλος. Ο Συνεταιρισμός που εδρεύει στην Ερμιονίδα Αργολίδος ξεκίνησε πέρσι με πώληση εξαιρετικού αγουρέλαιου στα 3,95 ευρώ το κιλό, ενώ προς το Δεκέμβριο πούλησε προς 3,85 ευρώ το κιλό, δηλαδή επιτυγχάνοντας σχεδόν μια σταθερότητα ως προς τις τιμές. Ο κ. Μέλλος με βάση και το ενδιαφέρον των εμπόρων που ήδη έχει αρχίσει να εκδηλώνεται με διερευνητικές κρούσεις, εκτιμά ότι η εκκίνηση φέτος για το ελαιόλαδο του Συνεταιρισμού του θα δοθεί με τιμές γύρω στα 4 ευρώ το κιλό. Σημειωτέον ότι η δυναμική του εν λόγω Συνεταιρισμού φθάνει τους 200 τόνους ελαιολάδου, τόσες δηλαδή, όσες εκτιμά ο πρόεδρος της οργάνωσης ότι θα παραχθούν και φέτος, αφού υπάρχει ποσότητα αλλά και πολύ καλή ποιότητα, λόγω απουσίας δάκου ή άλλων ασθενειών.

11/09/2019 10:36 πμ

Την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων του κλάδου της βιομηχανικής κάνναβης ζητά η ΚΑΝΝΑΒΙΟ ΚΟΙΝΣΕΠ από τους συναρμόδιους υπουργούς Μάκη Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη.

Όπως επισημαίνει η κοινωνική επιχείρηση τα προβλήματα αυτά, τα κενά της νομοθεσίας και οι γκρίζες ζώνες ευνοούν τους επιτήδειους, τα εισαγόμενα τέτοιου είδους προϊόντα και σε καμιά περίπτωση τους ντόπιους παραγωγούς.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Υπεύθυνος Εταιρικών Σχέσεων της ΚΑΝΝΑΒΙΟ ΚΟΙΝΣΕΠ, Μιχάλης Θεοδωρόπουλος «αποστέλλουμε στους αρμόδιους υπουργούς ένα πρώτο ενημερωτικό, ώστε να αποτελέσει ένα βήμα και να κάνουμε και κάποια συνάντηση στο άμεσο μέλλον καθώς οι εκκρεμότητες είναι πολλές».

Με βάση ανεπίσημα στοιχεία το 2019 καλλιεργήθηκαν στην Ελλάδα περί τα 2.000 στρέμματα με βιομηχανική κάνναβη, ένα προϊόν το οποίο ως χαρτοφυλάκιο ανήκει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Όσον αφορά στην φαρμακευτική κάνναβη τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα σε σχέση με τις αρμοδιότητες, μας εξήγησε ο κ. Θεοδωρόπουλος, με τις αρμοδιότητες ν’ ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.

Στον «αέρα» οι παραγωγοί

«Από την στιγμή που η εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία θεωρεί ως τρόφιμα τα προϊόντα κάνναβης, με τα προϊόντα σπόρου μάλιστα να θεωρούνται παραδοσιακά τρόφιμα, θεωρούμε παράλογο το να καθυστερεί από την μεριά της Πολιτείας η υιοθέτηση των απαραίτητων ΚΥΑ που αναφέρει η παραπάνω νομοθεσία, αλλά και το να μην πιστοποιούνται ήδη τα τρόφιμα κάνναβης που αποδεδειγμένα δεν περιέχουν καθόλου THC, όπως είναι τα προϊόντα σπόρου (πχ σπορέλαιο, αλεύρι, κλπ).

Σας προσκαλούμε επίσης να αναλάβετε πρωτοβουλία για την κατηγοριοποίηση του ανθού της κάνναβης (με περιεκτικότητα σε THC μέχρι 0.2%) στα βότανα/ αρωματικά φυτά και την ένταξη του στον κώδικα τροφίμων. Οι εθνικές αρχές έχουν επίσης το δικαίωμα να προσδιορίσουν τι θεωρούν νέο τρόφιμο και τι όχι, καθώς το Novel Food Catalog δεν είναι νομικά δεσμευτικό κείμενο. Επομένως η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων από το εξωτερικό αν επιτρέψει την κυκλοφορία των ανθών ως τρόφιμο (ή καπνιστικό προϊόν με όριο στην THC το 0.6%, κατά το πρότυπο της Ελβετίας που επιτρέπει τα καπνιστικά προϊόντα κάνναβης μέχρι 1% THC), καθώς και αν παρέχει άδειες κυκλοφορίας των εκχυλισμάτων Κανναβιδιόλης (CBD) ως τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής», αναφέρουν μεταξύ άλλων από την ΚΑΝΝΑΒΙΟ ΚΟΙΝΣΕΠ στην επιστολή που απέστειλαν στους συναρμόδιους υπουργούς.

Εξάλλου ο Πρόεδρος της ΚΑΝΝΑΒΙΟ ΚΟΙΝΣΕΠ, Γιώργος Γεωργιάδης, δήλωσε ότι «ο κλάδος της Κάνναβης είναι ο πιο ταχεία αναπτυσσόμενος εμπορικός και παραγωγικός κλάδος αυτή τη στιγμή παγκοσμίως, με ρυθμούς ανάπτυξης που ξεπερνούν τους αντίστοιχους των εταιριών νέας τεχνολογίας (dot.coms) της δεκαετίας του 1990 και επενδυτική δραστηριότητα που χαρακτηρίζεται ως πολύ ελπιδοφόρα. Τα διατροφικά προϊόντα κάνναβης καθώς και τα προϊόντα Κανναβιδιόλης (CBD) παράγονται και πωλούνται αυτή τη στιγμή σε επισφαλείς συνθήκες, ακροβατώντας σε γκρίζες ζώνες της νομοθεσίας σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ενώ Αμερική και Καναδάς έχουν πάρει τα πρωτεία σε παγκόσμιο επίπεδο με πιο ευέλικτη νομοθεσία. Με την παρούσα επιστολή ζητάμε από τους δύο αρμόδιους Υπουργούς να μεριμνήσουν για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε οι Έλληνες παραγωγοί σε ότι αφορά την βιολογική πιστοποίηση των προϊόντων μας και την κατηγοριοποίηση των τροφών από κάνναβη».

Από την πλευρά του ο Υπεύθυνος Εταιρικών Σχέσεων της ΚΑΝΝΑΒΙΟ ΚΟΙΝΣΕΠ, Μιχάλης Θεοδωρόπουλος, δήλωσε ότι «Οι γκρίζες ζώνες στις οποίες αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε όλοι οι παραγωγοί κάνναβης ευνοούν μόνο τους επιτήδειους και είναι εις βάρος της διασφάλισης ποιότητας και των καταναλωτών, που δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα διατροφικά προϊόντα κάνναβης. Αυτή τη στιγμή η διατροφική κάνναβη, συμπεριλαμβανομένων των εκχυλισμάτων Κανναβιδιόλης (CBD), αντιπροσωπεύει μια αγορά άνω των 400 εκατομμυρίων Ευρώ σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και αναμένεται να ξεπεράσει τα 1.5 δις Ευρώ μέχρι το 2023. Στην Ελλάδα τα τελευταία 2 χρόνια έχουν ανοίξει δεκάδες εξειδικευμένα καταστήματα κάνναβης που συμβάλλουν στην πραγματική οικονομία, απασχολούν δεκάδες υπαλλήλους και πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Οι εγχώριοι παραγωγοί που θέλουμε να διαφυλάξουμε την ποιότητα των προϊόντων που καταλήγουν στην αγορά, αλλά και να διασφαλίσουμε την υγιή ανάπτυξη του κλάδου στην Ελλάδα ζητάμε ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την μεταποίηση της βιομηχανικής κάνναβης που θα λάβει υπόψη τις καλές διεθνείς πρακτικές. Είμαστε ανοικτοί και επιδιώκουμε τον έλεγχο και την διασφάλιση της ποιότητας, αρκεί να υποστηριχτεί από ένα θεσμικό πλαίσιο που είναι ρυθμιστικό και όχι περιοριστικό για τις προοπτικές του κλάδου στην Ελλάδα».

Ολόκληρη η επιστολή

10/09/2019 03:43 μμ

Γύρω στο 30% μειωμένη εκτιμούν οι Ισπανοί ότι θα είναι μειωμένη η επερχόμενη παραγωγή ελαιολάδου στην περιοχή Ναβάρα.

Όπως και σε άλλες περιοχές της Ισπανίας, όπου οι παραγωγοί είναι αντιμέτωποι με το φαινόμενο της ανομβρίας επί πολλούς μήνες, επισημαίνει σε δημοσίευμά του το ollimerca, αναμένεται κάμψη.

Μάλιστα ως μια τάξη μεγέθους της κάμψης δίνει το olimerca αναφέροντας ότι ενώ πέρσι στη Ναβάρα η παραγωγή σε ελιές άγγιξε τα 27 εκατ. κιλά ελιές (ελαιοποιήσιμες), φέτος δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 19-20 εκατ. κιλά.

Στην περιοχή αυτή, σημειώνει καταλήγοντας, το olimerca, οι μισοί ελαιώνες είναι ξηρικοί και οι υπόλοιποι ποτιστικοί (σε ποσοστό 50-50% δηλαδή).

09/09/2019 03:29 μμ

«Σεμνό και ρεαλιστικό στόχο» χαρακτήρισε την αύξηση του διμερούς εμπορίου μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας στα 1 δις δολάρια μέχρι το 2021 κατά την παρουσία του στην 84η ΔΕΘ ο Ινδός υπουργός Εμπορίου, ο οποίος και δήλωσε λάτρης του ελληνικού ελαιολάδου και της ελιάς.

Ο Ινδός υπουργός επεσήμανε ακόμα πως στις επαφές που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη του μετέφερε το ενδιαφέρον ινδικών εταιρειών και για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα.

Αναφέρθηκε επίσης στην ινδική βιομηχανία κινηματογράφου, το γνωστό σε όλους Bollywood, εκφράζοντας την πεποίθηση πως «αν αποφασίσει να γυρίσει μια ταινία εδώ, σε κάποια τοποθεσία, το μόνο που χρειάζεται είναι ένα φιλμ, προκειμένου η ομορφιά αυτής της χώρας να περάσει στη συνείδηση του λαού μας» και σημειώνοντας με νόημα πως «οι Ινδοί, όταν μετακινούνται, αυτό γίνεται συνήθως σε μεγάλους αριθμούς».

Ο Ινδός υπουργός δήλωσε λάτρης των ελληνικών ελαιοκομικών προϊόντων

Η Ινδία είναι φέτος τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και στο πλαίσιο αυτό έχουν προγραμματιστεί μια σειρά από επαφές και συναντήσεις επιχειρηματιών των δύο χωρών. «Θα έχουν συναντήσεις, θα υπογράψουν μνημόνια κατανόησης και συνεργασίας, όμως δεν είναι τόσο ο αριθμός των συμφωνιών που υπογράφεις ή το περιεχόμενό τους [...] αλλά το γεγονός ότι είναι δηλώσεις πρόθεσης που συμβολίζουν ότι η διαδικασία έχει εκκινήσει», υπογράμμισε.

«Προσωπικά ενθαρρύνω τη σύναψη συμφωνιών μεταξύ ινδικών και ελληνικών εταιρειών», σημείωσε και χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός να συναντιούνται οι εταιρείες και να συνομιλούν μεταξύ τους, υπογραμμίζοντας πως «η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης παρέχει ένα τέτοιο βήμα».

Ο Ινδός υπουργός Εμπορίου είχε την ευκαιρία σε αρκετές περιστάσεις να επισκεφθεί την Αθήνα στο πλαίσιο της μακράς -πέραν των τεσσάρων δεκαετιών- θητείας του στο διπλωματικό σώμα, προτού αναλάβει υπουργικά καθήκοντα, ενώ η τωρινή επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, ως επικεφαλής της ινδικής αντιπροσωπείας στην 84η ΔΕΘ, του έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις από την πόλη και τον κόσμο της.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Στο παρελθόν είχα επισκεφθεί σε αρκετές περιστάσεις την Αθήνα, καθώς διήνυσα μια καριέρα 42 ετών στη διπλωματία προτού αναλάβω υπουργικά καθήκοντα. Ήρθα τώρα στη Θεσσαλονίκη, που είναι ένα πολύ όμορφο μέρος και χαίρομαι που έχω αυτή την ευκαιρία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ινδός υπουργός δεν κρύβει επίσης την αδυναμία του για το ελληνικό ελαιόλαδο και την ελληνική ελιά, αλλά και πολλά άλλα προϊόντα της χώρας μας, που θα μπορούσαν να βρουν μια θέση στο ράφι των ινδικών καταστημάτων.

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή τον υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ινδίας, Χαρντιπ Σινγκ Πούρι αλλά και την πρέσβη της Ινδίας στην Ελλάδα Σάμα Τζέιν.

Μετά τη σύντομη τελετή ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε στο περίπτερο της Ινδίας με κορυφαίους CEO ινδικών εταιριών αλλά και σημαντικών προσωπικοτήτων παρουσία της ινδής πρέσβεως.

Είναι μεγάλη η χαρά μου που εγκαινιάζω εδώ στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το περίπτερο της τιμώμενης χώρας, της Ινδίας. Της μεγαλύτερης δημοκρατίας στον κόσμο. Με την οποία μοιραζόμαστε πολλά κοινά. Την κληρονομία των ακτινοβόλων και αρχαίων πολιτισμών μας. Τον πόθο για εθνική ολοκλήρωση, που κέρδισαν με αγώνες οι λαοί μας τον 19ο και τον 20ο αιώνα. Τον σεβασμό στις αξίες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Αλλά και μια δημιουργική διασπορά. Ινδούς επιστήμονες και επιχειρηματίες θα συναντήσει κανείς στις τέσσερις γωνιές της γης, όπως ακριβώς και Έλληνες.

Ινδοί και Έλληνες συνδέονται, όμως, και με κοινές θυσίες. Γι’ αυτό και σημειώνω με συγκίνηση την τελετή μνήμης που θα οργανωθεί αύριο στο Ινδικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο. 520 Ινδοί στρατιώτες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, βρίσκονται εκεί, συνδέοντας για πάντα τους δύο λαούς μας. Μας συνδέει επίσης ο πολιτικός και πνευματικός ηγέτης της Ινδίας Μαχάτμα Γκάντι, τα 150 χρόνια από τη γέννηση του οποίου, γιορτάζουμε φέτος. Θυμίζω ότι το 1908 είχε διαβάσει την Απολογία του Πλάτωνα και την είχε μεταφράσει στη γλώσσα του στα γκουτζαράτι. Απόδειξη της επιρροής που είχε η αρχαία ελληνική φιλοσοφία στη σκέψη του. Αλλά και ο Γκάντι επηρέασε ολόκληρη τη διανόηση του 20ου αιώνα, όπως και την πολιτική. Και προσωπικά, θυμάμαι πάντα, ένα συμπέρασμά του προς κάθε πολιτικό που αξίζει, νομίζω, να το μνημονεύσω. Έλεγε ο Γκάντι: Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, αργότερα σε πολεμούν και μετά τους κερδίζεις. Τα λόγια του αποδεικνύονται πέρα για πέρα αληθινά.

Αγαπητοί φίλοι παρακολουθούμε -και εγώ προσωπικά- με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτό που συντελείται στην Ινδία εδώ και μερικά χρόνια. Την έξοδο εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων από τη φτώχεια και τη σημαντική δημιουργία νέου πλούτου. Γιατί η φίλη χώρα κατόρθωσε να διπλασιάσει το ΑΕΠ της μέσα στην τελευταία δεκαετία. Αλλά να διπλασιάσει, ταυτόχρονα, και το κατά κεφαλήν εισόδημα των πολιτών της. Ίσως λοιπόν δεν είναι τυχαίο ότι η Ινδία αποτελεί την τιμώμενη χώρα σε μια χρονιά που η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση και επιλέγει για σύνθημά της την ανάπτυξη για όλους, την ανάπτυξη παντού. Οι διμερείς μας σχέσεις διευρύνονται, αλλά θέλουμε να ενταθούν ακόμα πιο πολύ. Οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ινδία αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Μπορούμε, λοιπόν, να αντλήσουμε αμοιβαία διδάγματα για το πως η ανάπτυξη για όλους μπορεί να γίνει εφικτή. Και πως -και θα επιμείνω σε αυτό- η κοινωνική αλληλεγγύη μπορεί να συμβαδίζει μαζί της. Κλείνω ενθυμούμενος τα λόγια του μεγάλου Ινδού, φιλοσόφου και οικονομολόγου, Αμάρτια Σεν: Φτώχεια είναι η στέρηση της ευκαιρίας. Αυτή την ευκαιρία προόδου, λοιπόν, ας την προσφέρουμε απλόχερα στους δύο λαούς μας. Σας ευχαριστώ πολύ.

06/09/2019 11:24 πμ

Ημερίδα με θέμα: «Επίκαιρα προβλήματα και λύσεις στην ελαιοκαλλιέργεια», οργανώνεται από τις εκδόσεις ΑγροΤύπος (περιοδικό Γεωργία-Κτηνοτροφία, agrotypos.gr) στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Η ημερίδα γίνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και με τη στήριξη του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας της Bayer Ελλάς, στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 25 Σεπτεμβρίου 2019.

Χώρος εκδήλωσης: Τεχνόπολις, Αμμουδάρα Γαζίου (Λεωφόρος Ανδρέα Παπανδρέου 116), Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, ώρα έναρξης 17:00

Απευθύνεται στους ελαιοκαλλιεργητές και στους γεωπόνους της Κρήτης για να τους παρουσιάσει τις σύγχρονες λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια της ελιάς λόγω και της κλιματικής αλλαγής.

Έμπειροι ειδικοί επιστήμονες, από τους πιο καταξιωμένους στη χώρα μας, θα προτείνουν ολοκληρωμένες λύσεις με βάση τις τελευταίες εξελίξεις και τις σύγχρονες τάσεις. 

Στην πρώτη θεματική ενότητα «Φυτοπροστασία» περιλαμβάνονται ομιλίες και συζήτηση σχετικά με την αποτελεσματική αντιμετώπιση του δάκου και των άλλων εχθρών, του γλοιοσπορίου και άλλων ασθενειών καθώς και με τη συνιστώμενη σήμερα τακτική όσον αφορά τη ζιζανιοκτονία και την ολοκληρωμένη φυτοπροστασία στον ελαιώνα. 

Στη δεύτερη θεματική ενότητα «Καλλιεργητικές Φροντίδες» θα παρουσιαστούν οι ανάγκες των ελαιοδένδρων για κλάδεμα, λίπανση και άρδευση και οι συνιστώμενες σήμερα αντίστοιχες καλλιεργητικές επεμβάσεις που μπορούν να οδηγήσουν στην καλύτερη δυνατή απόδοση και ποιότητα ελαιολάδου. 

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και ειδική ενότητα για την αναγκαιότητα «Οργάνωσης και Επιχειρηματικότητας» για καλύτερη προώθηση και εμπορία του ελαιολάδου που αποτελεί το τελικό στάδιο δικαίωσης όλων των προσπαθειών. Στην ενότητα αυτή καλούνται φορείς του νησιού να καταθέσουν τις προτάσεις τους οι οποίες και θα συζητηθούν.

Στην ημερίδα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη συζήτηση, τόσο μετά από κάθε ομιλία όσο και συνολικά στο τέλος, κατά την οποία οι συμμετέχοντες θα μπορούν να κάνουν ερωτήσεις αλλά και να διατυπώνουν προτάσεις. Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι ελεύθερη για όλους τους ενδιαφερόμενους.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες: 
ΑγροΤύπος ΑΕ
Τηλ. 2106142550 και 2108064002, κ. Έφη Χυδεριώτου. 

ημερίδα για την ελιά

05/09/2019 12:29 μμ

Η Ιταλία παρέβη την υποχρέωση που υπέχει να εφαρμόσει μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του Xylella fastidiosa αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για την υπόθεση C-443/18 σε σχέση με την απόφαση της Επιτροπής κατά της Ιταλίας για το βακτήριο Xylella fastidiosa.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΕΕ «Το Xylella fastidiosa (στο εξής: Xylella) είναι βακτήριο το οποίο προσβάλλει πολλά φυτά και μπορεί να προκαλέσει τον θάνατό τους μέσω ξήρανσης.

Το εν λόγω βακτήριο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη το 2013 σε ελαιόδενδρα (Olea europaea L.) που βρίσκονταν στην περιφέρεια της Απουλίας (Ιταλία).

Από τα επιστημονικά δεδομένα προέκυψε ότι η μετάδοση του Xylella εξαρτάται κυρίως από ορισμένα έντομα, τα οποία μπορούν να μετακινούνται 100 περίπου μέτρα σε χρονικό διάστημα 12 μόνον ημερών, δρώντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, ως φορείς του βακτηρίου.

Το 2015, η Επιτροπή εξέδωσε απόφαση[1] με την οποία επέβαλε στα κράτη μέλη, μεταξύ άλλων, τη λήψη μέτρων εξάλειψης του Xylella, τα οποία συνίσταντο στην άμεση αφαίρεση όχι μόνο των φυτών που είχαν προσβληθεί (ιδίως των ελαιοδένδρων) αλλά και όλων των φυτών-ξενιστών –ακόμη και αν δεν εμφάνιζαν συμπτώματα μόλυνσης– τα οποία βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μέτρων γύρω από τα φυτά που είχαν προσβληθεί, και τούτο όχι μόνο εντός της προσβεβλημένης ζώνης αλλά και εντός της περιβάλλουσας ζώνης, της καλούμενης «ζώνης ασφαλείας».

Το 2016, το Δικαστήριο, κληθέν να αποφανθεί επί αιτήσεως προδικαστικής αποφάσεως[2], επιβεβαίωσε το κύρος των εν λόγω μέτρων εξάλειψης υπό το πρίσμα του δικαίου της Ένωσης.

Το ίδιο έτος, δεδομένου ότι η παρουσία του Xylella σε ορισμένες περιοχές της Απουλίας διαρκούσε πάνω από δύο έτη, η εξάλειψή του δεν ήταν πλέον δυνατή. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή τροποποίησε την απόφασή της προβλέποντας κατ’ εξαίρεση, για τα προσβεβλημένα σε διαρκή βάση εδάφη, μέτρα περιορισμού αντί των μέτρων εξάλειψης. Τα εν λόγω μέτρα περιορισμού, τα οποία στόχευαν στην πρόληψη της εξάπλωσης του Xylella, περιελάμβαναν την παρακολούθηση του οικείου εδάφους καθώς και την άμεση κοπή μόνον των μολυσμένων φυτών τα οποία βρίσκονταν, ιδίως, εντός λωρίδας της προσβεβλημένης ζώνης με πλάτος 20 χιλιομέτρων υπολογιζόμενων από το εξωτερικό «όριο» της εν λόγω ζώνης, επομένως λωρίδας συνορεύουσας με τη ζώνη ασφαλείας (βλ. σχεδιάγραμμα κατωτέρω), η οποία διασχίζει τις επαρχίες Brindisi και Taranto από τα ανατολικά προς τα δυτικά».

[1] Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2015/789 της Επιτροπής, της 18ης Μαΐου 2015, σχετικά με μέτρα για την πρόληψη της εισαγωγής και της εξάπλωσης στην Ένωση του οργανισμού Xylella fastidiosa (ΕΕ 2015 L 125, σ. 36), όπως τροποποιήθηκε με την εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2016/764 της Επιτροπής, της 12ης Μαΐου 2016 (ΕΕ 2016, L 126, σ. 77).

[2] Απόφαση του Δικαστηρίου, της 9ης Ιουνίου 2016, Giovanni Pesce κ.λπ. (συνεκδικασθείσες υποθέσεις C-78/16 κ.λπ., βλ. ανακοινωθέν Tύπου αριθ. 61/16).

04/09/2019 04:14 μμ

Στην υπογραφή συμφωνητικού για τη διασφάλιση διάθεσης της φετινής τους παραγωγής, που υπολογίζεται σε πάνω από 96.000 τόνους, προχωρούν με την Hellenic Agri Group SA, καλλιεργητές τεύτλων.

Θυμίζουμε ότι η Ηellenic Agri Group αποτελεί την εταιρική έκφραση του Innovation Brain και του επικεφαλής του fund κ. Λούκας Φέκερ.

Ωστόσο δεν υπάρχει καμιά επίσημη ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης για το μέλλον της ΕΒΖ και για την «απορρόφηση» της φετινής παραγωγής τεύτλων.

«Υπογράφουμε συμβόλαια με έναν επενδυτή που ακόμη δεν έχει πάρει στα χέρια του την ΕΒΖ. Με την εξέλιξη αυτή δεν χάνουμε και το δικαίωμά μας στην συνδεδεμένη ενίσχυση των 78 ευρώ/στρέμμα. Με ανακουφίζει που υπάρχει τουλάχιστον ένας επενδυτής που ενδιαφέρεται για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, αλλά και για την τευτλοκαλλιέργεια στην Ελλάδα», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο τευτλοπαραγωγός, Παύλος Μπογιαννίδης, προσθέτοντας ότι «προσδοκούμε να βρεθεί σύντομα και λύση στα ζητήματα που αφορούν την λειτουργία της ΕΒΖ».

Βάσει του συμφωνητικού, η τιμή πώλησης ορίζεται σε 32 ευρώ/τόνο για τεύτλα που περιέχουν ζάχαρο 14%, ενώ από 14% και πάνω η τιμή φτάνει μέχρι και τα 43 ευρώ/τόνο. Επίσης στο συμφωνητικό, που υπογράφουν οι τευτλοπαραγωγοί, αναφέρεται ότι η πληρωμή τους θα γίνει το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

03/09/2019 02:12 μμ

Παρά την ανομβρία του καλοκαιριού οι Πορτογάλοι περιμένουν καλή ελαιοπαραγωγική χρονιά.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Ισπανικό Olimerca αλλά και το Olive Oil Times, τα τωρινά δεδομένα δίνουν μια πρόβλεψη για παραγωγή 140.000 τόνων το 2019 – 2020, έναντι των 100.000 τόνων τη σεζόν 2018 – 2019.

Το Olive Oil Times φιλοξενεί και δηλώσεις της Μαριάννας Μάτος, γενικής γραμματέως της Πορτογαλικής Ένωσης Ελαιολάδου της χώρας, η οποία αποδίδει την αύξηση αυτή στις νέες φυτεύσεις και στην εντατικοποίηση της καλλιέργειας, στο νοτιότερο άκρο της Πορτογαλίας.

Η ίδια λέει ταυτόχρονα ότι παρά το ξηρό και θερμό καλοκαίρι στην Πορτογαλία, τα δέντρα σε περιοχές με οργανωμένα αρδευτικά και υποδομές δικτύων έχουν ανταποκριθεί πολύ καλά, παρά τις άσχημες συνθήκες.

02/09/2019 05:35 μμ

Επειδή η ελιά θέλει μεράκι και σωστή πρόληψη, ακολουθήστε τους ελαιωνάριους της Syngenta σε ένα οδοιπορικο στους ελαιώνες της Πελοποννήσου.

Την περσινή χρονιά, εμφανίστηκαν εκτεταμένες μυκητολογικές προσβολές στην καλλιέργεια της ελιάς σε όλη τη χώρα. Οι ελαιωνάριοι βρέθηκαν στο «επίκεντρο» αυτών των προσβολών, στην Πελοπόννησο, για να δούν από κοντά την εφαρμογή στο χωράφι του νέου σκευάσματος Priori Top. Οι Ελαιωνάριοι Γιάννης Αβραμίδης και Θοδωρής Βαγγόπουλος συνάντησαν πολλούς ελαιοπαραγωγούς και είδαν τις ελιές σε ολόκληρη την Πελοπόννησο με σκοπό να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, να προστατέψουν την καλλιέργεια και να πετύχουν το απόλυτο λάδι.

30/08/2019 05:13 μμ

Μετά τις θεομηνίες και τα χαλάζια αντιμέτωποι με νέα προβλήματα οι αγρότες.

Νέα προβλήματα στην παραγωγή τους φαίνεται πως αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής, καθώς έχει να βρέξει στην περιοχή αυτή από τις 20 Ιουλίου.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Ευαγγελινός, πρόεδρος του «Biolivia - Αγροτικού Συνεταιρισμού Βιοκαλλιεργητών Ολύνθου Χαλκιδικής», «το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε Καλύβες, Όλυνθο, Μουδανιά, Σήμαντρα και Πορταριά».

Αν δεν ποτιστούν άμεσα τα δέντρα η παραγωγή τίθεται σε κίνδυνο

Σύμφωνα με τον ίδιο στις περιοχές αυτές που παράγουν και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ελιάς Χαλκιδικής, εκτός του ότι έχει να βρέξει από τις 20 Ιουλίου, οι γεωτρήσεις φαίνεται πως έχουν... εξαντληθεί λόγω της υπεράντλησης των υδάτων.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον κ. Ευαγγελινό, ο εναπομείναν στα δέντρα καρπός έχει αρχίσει και «σταφιδιάζει», με αποτέλεσμα, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, οι αγρότες να κινδυνεύουν να υποστούν και νέες ζημίες.

30/08/2019 11:30 πμ

Ανάλογο κάλεσμα απηύθηνε και η Πρωτοβουλία Αγροτών του χωριού.

Συνέχεια στο θέμα της ελαιοποίησης περσινών αποθεμάτων ελιάς Καλαμών έχουμε στην Λακωνία, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γερακίου και το ελαιουργείο του Αδαμάντιου Σαράντη, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που έχει στην διάθεσή του ο ΑγροΤύπος καλούν τα μέλη τους που επιθυμούν να ελαιοποιήσουν ελιές Καλαμών που έχουν αποθηκεύσει στα σπίτια τους να δηλώσουν την επιθυμητή ποσότητα ελαιοκάρπου στο γραφείο του Συνεταιρισμού και στο εν λόγω ελαιουργείο.

Εμείς απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Επιτραπέζιας Ελιάς, κ. Γιώργο Ντούτσια προκειμένου να μας σχολιάσει την εξέλιξη αυτή. Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Ντούτσια «το ελαιόλαδο που βγαίνει από τέτοιες ελιές είναι βιομηχανικό, ανεξάρτητα μάλιστα από το ποσοστό της οξύτητάς του. Η ελαιοποίηση βρώσιμης ελιάς Καλαμών έχει γίνει και στο παρελθόν, αλλά πολύ παλιότερα, γύρω στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Τότε λαμβάνονταν απόφαση με πρωτοβουλία των παραγωγών και με άδεια του αρμόδιου υπουργείου, ώστε να αποσυμφορηθεί η αγορά. Το έλαιο αυτό αγόραζε τότε η Ελαιουργική για να βοηθήσει την κατάσταση».

Το θέμα, υπενθυμίζεται, πρόκειται να συζητηθεί την ερχόμενη Παρασκευή το απόγευμα στην πλατεία του χωριού, καθώς η Πρωτοβουλία Αγροτών Γερακίου νομού Λακωνίας ανέλαβε να κινητοποιήσει τους παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών, που διαθέτουν πολύ ψιλά κομμάτια (πολύ ψιλές ελιές δηλαδή), ώστε να μην πουλήσουν σε χαμηλές τιμές την περσινή παραγωγή κι έχουν ζημία.

Οι ελιές που θέλουν να πάνε οι αγρότες προς ελαιοποίηση είναι οι πολύ ψιλές (400 και 500 κομμάτια στο κιλό).

28/08/2019 12:25 μμ

Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί την ερχόμενη Παρασκευή το απόγευμα στην πλατεία του χωριού.

Η Πρωτοβουλία Αγροτών Γερακίου νομού Λακωνίας ανέλαβε να κινητοποιήσει τους παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών, που διαθέτουν πολύ ψιλά κομμάτια (πολύ ψιλές ελιές δηλαδή), ώστε να μην πουλήσουν σε χαμηλές τιμές την περσινή παραγωγή κι έχουν ζημία.

Έτσι, αναμένεται να προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, σε σύσκεψη που θα γίνει στην κεντρική πλατεία Γερακίου την ερχόμενη Παρασκευή, οι παραγωγοί της περιοχής να στείλουν σε δυο ελαιοτριβεία να αλέσουν τις πολύ ψιλές ελιές περσινής εσοδείας (400 και 500 κομμάτια στο κιλό είναι αυτές οι ελιές), ώστε να βγάλουν ελαιόλαδο, σε μια πρωτόγνωρη τακτική εκ μέρους των παραγωγών είναι η αλήθεια.

Με αυτό τον τρόπο οι αγρότες θα αποσυμφορήσουν και τις δεξαμένες τους ενόψει και της επερχόμενης εσοδείας, που αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο-Νοέμβριο.

Για να δουλέψουν τα ελαιοτριβεία οι αγρότες θα ζητήσουν και σχετική άδεια από την Περιφέρεια.

27/08/2019 06:06 μμ

Σημαντική αύξηση παρατηρείται στις εισαγωγές ελληνικών βρώσιμων ελιών στην Αυστρία. Σύμφωνα με στοιχεία της Αυστριακής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι εισαγωγές βρώσιμων ελιών στην Αυστρία ανήλθαν σε αξία τα 13,08 εκ. ευρώ το 2018, έναντι 4,09 εκ. ευρώ που ήταν το 2016.

Το 2018 οι βρώσιμες ελιές κατέγραψαν αύξηση κατά 123,3% σε σχέση με το 2016 και κατά 47,6% έναντι του 2017.

Παράλληλα, αυξήθηκε σημαντικά το μερίδιο αγοράς των ελληνικών βρώσιμων ελιών στην Αυστρία ήτοι, από 28,62% το 2016 σε 35,96% το 2017 και σε 46,11% το 2018.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι η μέση τιμή εισόδου των ελληνικών βρώσιμων ελιών  ακολουθεί αυξάνουσα πορεία ήτοι, το 2018 ανήλθε σε 2,7 ευρώ το κιλό, σε 3 ευρώ το 2017 και σε 3,36 ευρώ το 2018, ενώ αντίστοιχα ο κύριος ανταγωνιστής μας η Ισπανία καταγράφει περίπου σταθερή πορεία η μέση τιμή, 1,42 ευρώ το 2016, 1,43 ευρώ το 2017 και 1,41 ευρώ το 2018.

26/08/2019 12:59 μμ

Προστασία των παραγωγών ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών από την ΕΕ, ζητεί με ερώτηση που κατέθεσε στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ευρωβουλευτής έκανε αυτή την παρέμβαση «με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης Τραμπ να επιβάλλει δασμούς εισαγωγής στο ελαιόλαδο και στις επιτραπέζιες ελιές για τα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση Τραμπ στο πλαίσιο "αντιποίνων" κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης προετοιμάζεται να επιβάλλει υπέρογκους δασμούς εισαγωγής για το ευρωπαϊκό ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επάρκεια στα προϊόντα αυτά και δεν μπορεί η εγχώρια παραγωγή τους να ανταποκριθεί στις τρέχουσες ανάγκες καλύπτοντας μόνο το 5% της ζήτησης.

Μία τέτοια ενέργεια θα προκαλέσει μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του εισαγόμενου ελαιολάδου και πιθανόν να ωθήσει πολλούς καταναλωτές στην επιλογή άλλων προϊόντων που δεν έχουν τις υγιεινές ιδιότητες του ελαιολάδου.

Μία επιβολή δασμών από πλευράς των ΗΠΑ θα πλήξει καίρια τους Ευρωπαίους παραγωγούς ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς που πραγματοποιούν εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής απειλώντας ακόμη και την οικονομική τους βιωσιμότητά.

Ερωτάται η Επιτροπή:

-Είναι σε γνώση της η ανωτέρω πρόθεση της κυβέρνησης Τραμπ;

-Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί για την προστασία των Ευρωπαίων παραγωγών ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς που πραγματοποιούν εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής;».

26/08/2019 11:31 πμ

Για προβλήματα στην παραγωγή από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες παραπονιούνται οι αγρότες σε Λάρισα και Ηλεία.

Ο κ. Αστέριος Σαπουνάς, Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τοματοπαραγωγών ΘΕΣΤΟ ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «η διαδικασία της συγκομιδής έχει προχωρήσει τώρα κατά 60-70%. Η χρονιά είναι αρκετά καλή από την άποψη ότι δεν έχουμε βροχοπτώσεις οι οποίες μπορεί να εμποδίσουν τη συγκομιδή, αλλά ούτε και προβλήματα από ασθένειες. Ωστόσο ο καύσωνας και οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στη Θεσσαλία στις αρχές Αυγούστου, διαπιστώνουμε, ότι έχουν προκαλέσει μείωση των αποδόσεων και ορισμένες ποιοτικές υποβαθμίσεις στο προϊόν, κυρίως από ηλιοκάψιμο. Οι αποδόσεις σε γενικές γραμμές και κατ’ επέκταση ο όγκος παραγωγής μάλλον θα κλείσουν ανοδικά, σε ποσοστό 10-15% πάνω από πέρσι».

Η συγκομιδή σε Λάρισα και Φάρσαλα ξεκίνησε τις 26/7 η καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας σε Λάρισα και Φάρσαλα. Αντίθετα στο νομό Ηλείας, η συγκομιδή προχωρά κι εκεί μεν, αλλά φαίνεται πως θα ολοκληρωθεί γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ πέρσι τέλειωσε στις 7 Σεπτεμβρίου.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Βαλλιανάτος πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας «η συγκομιδή θα καθυστερήσει και θα ολοκληρωθεί πιο αργά φέτος στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η σεζόν πήγαινε πάρα πολύ καλά, αλλά οι συνθήκες καύσωνα που χτύπησαν και το νομό Ηλείας έφεραν προβλήματα, κάτι που μεταφράζεται σε μειωμένες αποδόσεις. Τα χωράφια που δεν έπαθαν ζημιά υπολογίζεται ότι δίνουν γύρω στους 10 τόνους το στρέμμα, ενώ όπου υπάρχουν ζημιές, οι αποδόσεις είναι μόλις γύρω στους 7 τόνους το στρέμμα».

Το κακό σύμφωνα με τον κ. Βαλλιανάτο είναι ότι ο ΕΛΓΑ πέταξε εκτός αποζημιώσεων το μισό νομό, αφού διαπίστωσε ότι η θερμοκρασία έφτασε τους 39,8 βαθμούς Κελσίου και δεν ξεπέρασε τους 40 όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, ώστε να κινηθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων.

Τώρα, λέει ο κ Βαλλιανάτος, «μένει να δούμε τι θα γίνει στον υπόλοιπο νομό, όπως στην Αμαλιάδα για παράδειγμα και στο Καλίκωμο, όπου επίσης οι αγρότες έχουν ζημιές».

Αλέξανδρος Μπίκας

26/08/2019 10:23 πμ

Κονδύλια 300 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιήσει η Ιταλία, τα έτη 2020 και 2021, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα από την Xylella και να ενισχύσει την αγροτική οικονομία των περιοχών που έπληξε η ασθένεια.

Αυτό δήλωσε ο Ιταλός Υπουργός Γεωργίας, Gian Marco Centinaio, κατά την πρόσφατη επίσκεψη που έκανε στην επαρχία του Λέτσε στην περιφέρεια της Απουλίας.

Τα κονδύλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2020. Επίσης το ιταλικό υπουργείο επεξεργάζεται ένα σχέδιο για την αναζωογόνηση της ελαιοκαλλιέργειας και παράλληλα της οικονομίας της Απουλίας.

Ήδη υπήρξε μια πρώτη συνεδρίαση στα μέσα Ιουλίου με φορείς των ελαιοπαραγωγών στις περιοχές της Απουλίας που έχουν πληγεί από την Xylella, ενώ θα προγραμματιστούν και άλλες συνεδριάσεις τον Σεπτέμβριο, στις οποίες θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των αγροτών από όλη τη νότια Ιταλία.

23/08/2019 02:20 μμ

Τι πρέπει να προσέξουν οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής.

Τοπικούς δολωματικούς ψεκασμούς στο Δήμο Τεμπών και συγκεκριμένα στις παρακάτω Τοπικές Κοινότητες: Γόννων, Ιτέας, Ελαίας, Μακρυχωρίου και Παραποτάμου πραγματοποιούν από 23-08-2019 οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Υποχρεούνται οι ελαιοπαραγωγοί, που έχουν ελαιοκτήματα στις ψεκαζόμενες περιοχές, να παραβρίσκονται στα κτήματά τους κατά την ημέρα του ψεκασμού, ώστε να διαπιστώσουν τον ψεκασμό.

Επιβάλλεται οι μελισσοκόμοι και οι κτηνοτρόφοι να απομακρύνουν τα μελισσοσμήνη τους και τα ζώα τους από τις ψεκαζόμενες περιοχές, προς αποφυγή τυχόν δηλητηριάσεων.

Επισημαίνεται στους βιοκαλλιεργητές ότι, σύμφωνα με την υποχρέωση τους από την ένταξη τους στο πρόγραμμα Βιοκαλλιέργειας, θα πρέπει να σημάνουν τα κτήματά τους για την αποφυγή ψεκασμού από τα συνεργεία δακοκτονίας.

23/08/2019 01:34 μμ

«Πρόκειται για ένα πολύ σύνθετο και πολύπλοκο θέμα που μας κληροδότησε η προηγούμενη Κυβέρνηση», είπε ο Υπουργός.

Μιλώντας στο Capital τόνισε ότι «Πρώτον και κυριότερο διότι οι Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ερευνά ζήτημα κρατικών ενισχύσεων από την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ και άρα είναι πολύ πιθανόν η χώρα να αναγκαστεί να επιστρέψει χρήματα πίσω. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση φέρεται να είχε δώσει διαβεβαιώσεις στους τευτλοκαλλιεργητές ότι θα εξασφάλιζε την πληρωμή της φετινής παραγωγής τους. Το κράτος όμως δεν μπορεί να αγοράσει ζαχαρότευτλα.

Εμείς προσπαθούμε σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να βρούμε λύση για τους τευτλοπαραγωγούς. Αλλά η λύση πρέπει να είναι σύννομη και να έχει λογικό αποτέλεσμα για τους Έλληνες φορολογουμένους. Ψάχνουμε να βρούμε επενδυτές οι οποίοι θα έβρισκαν λογικό υπό κάποιους όρους να αγοράσουν την παραγωγή τους. Τις τελευταίες ημέρες έχουμε κάνει αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους τευτλοπαραγωγούς και τον φερόμενο επενδυτή που εκείνοι υποστηρίζουν, τον κ. Fecker, και εκπροσώπους της Τράπεζας Πειραιώς για να βρούμε λύση. Δεν είναι εύκολο πάντως θέμα».

22/08/2019 10:30 πμ

Μεγάλο πρόβλημα υποβάθμισης της παραγωγής παρατηρείται στο δήμο Δίου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΣΠΕΚΟ Βροντούς Πιερίας, ο οποίος αριθμεί περί τα 400 μέλη, ενεργούς παραγωγούς, κ. Γιώργος Νάτσιος «πριν από 12 περίπου ημέρες ο παρατεταμένος καύσωνας πείραξε τα καπνά και τα ζεμάτισε, τα μάρανε, με αποτέλεσμα να υπάρξει σαφής υποβάθμιση της σοδειάς».

Το πρόβλημα αφορά τους καπνοπαραγωγούς του δήμου Δίου και πιο συγκεκριμένα την Καρίτσα, τη Βροντού, τον Άγιο Σπυρίδωνα, την Κονταριώτισσα και άλλες περιοχές και πλήττει τα καπνά Κατερίνης.

Οι παραγωγοί και οι Συνεταιρισμοί βρίσκονται σε απόγνωση και ζητούν συνάντηση με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ και τους τοπικούς βουλευτές.

Σε μια προσπάθεια να δουν που οφείλεται το πρόβλημα εκπρόσωποι συνεταιρισμών της περιοχής κάλεσαν γεωπόνους του ΕΛΓΑ και της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας (πρώην Νομαρχίας), ωστόσο όπως ειπώθηκε, πρέπει να σταλούν δείγματα στο Μπενάκειο, ώστε να τεκμηριωθεί από πού προέρχεται η ζημιά.