Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

20 έως 22 λεπτά τα πορτοκάλια Βαλέντσια, δεν βιάζονται να κόψουν οι παραγωγοί

23/06/2021 11:51 πμ
Συνεχίζεται να κινείται σε σταθερά επίπεδα η τιμή παραγωγού στα πορτοκάλια Βαλέντσια. Οι παραγωγοί αναμένουν μια αύξηση τιμών για να προχωρήσουν σε συγκομιδή, ενώ η εγχώρια αγορά λόγω μειωμένου τουρισμού δεν έχει υψηλή ζήτηση.

Συνεχίζεται να κινείται σε σταθερά επίπεδα η τιμή παραγωγού στα πορτοκάλια Βαλέντσια. Οι παραγωγοί αναμένουν μια αύξηση τιμών για να προχωρήσουν σε συγκομιδή, ενώ η εγχώρια αγορά λόγω μειωμένου τουρισμού δεν έχει υψηλή ζήτηση.

Η φετινή περίοδος δεν έχει καμιά σχέση με την περσινή όσον αφορά τη ζήτηση και τα επίπεδα τιμών.

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας, τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή έχουμε ομαλή ροή στην αγορά των πορτοκαλιών ποικιλίας Βαλέντσια. Βέβαια φέτος δεν έχει σχέση με όσα έγιναν την περσινή περίοδο, που υπήρξε μια μειωμένη παραγωγή πορτοκαλιών σε Ισπανία και Αίγυπτο, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά. 

Πέρσι οι τιμές παραγωγού των πορτοκαλιών αυτή την περίοδο ήταν πάνω από τα 70 λεπτά το κιλό. Φέτος κυμαίνεται από 20 έως 22 λεπτά. Όσα πορτοκάλια έχουν ποιοτικά προβλήματα η τιμή κυμαίνεται στα 18 λεπτά.

Οι εξαγωγές έχουν ομαλή ροή μέχρι στιγμής. Ωστόσο τις τιμές παραγωγού φέτος τις καθορίζει η εγχώρια αγορά. Ο τουρισμός είναι πολύ μειωμένος κάτι που επηρεάζει αρνητικά των κατανάλωση πορτοκαλιών».   

Ο κ. Νικόλαος Βασιλακάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange», τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «δεν υπάρχει καθόλου εμπορικό ενδιαφέρον για τα πορτοκάλια. Ελάχιστα φορτία φεύγουν στην αγορά. Τα συσκευαστήρια δουλεύουν μια φορά την εβδομάδα. Ήρθαν κάποιοι έμποροι από Γαλλία και δήλωσαν ότι τα 50 λεπτά το κιλό είναι υψηλή τιμή. Από την άλλη οι παραγωγοί πορτοκαλιών δεν βιάζονται να πουλήσουν στα 20 - 22 λεπτά το κιλό περιμένοντας να ανέβει λίγο η τιμή». 

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
04/08/2021 01:27 μμ

Συνεχίζεται η συγκομιδή στα πορτοκάλια Βαλέντσια, με τιμές που δεν ικανοποιούν όμως τους παραγωγούς. Επίσης ο καύσωνας άρχισε να δημιουργεί προβλήματα στην άρδευση.

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας, τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «συνεχίζονται οι κοπές πορτοκαλιών. Η συγκομιδή στα Βαλέντσια αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 20 Οκτωβρίου.

Αυτή την εποχή βρίσκεται πάνω στα δέντρα περίπου το 30% της παραγωγής. Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται από 28 έως 30 λεπτά το κιλό. Τα πορτοκάλια που διακινούνται μέσω των λαϊκών αγορών πιάνουν και τα 32 λεπτά.

Αυτή την εποχή η ροή των εξαγωγών είναι ομαλή. Υπάρχει αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές, να σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι πριν λίγο έκλεισα ένα φορτίο για Ουγγαρία».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός από τους Μολάους, «αυτή την εποχή γίνονται κοπές πορτοκαλιών στην περιοχή. Αυτή την εποχή οι τιμές παραγωγού είναι πάνω από 25 λεπτά το κιλό αλλά υπάρχουν και εμπορικές πράξεις που φτάνουν ανώτερο στα 30 λεπτά. Η διακίνησή τους γίνεται κυρίως σητν εγχώρια αγορά.

Λόγω καύσωνα και υψηλών θερμοκρασιών αυτές τις ημέρες είναι αυξημένα τα ποτίσματα. Πολλοί παραγωγοί βιάζονται να κάνουν κοπές γιατί φοβούνται μήπως πάθουν τα πορτοκάλια εγκαύματα ή καρπόπτωση». 

Ο κ. Νικόλαος Βασιλακάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange», τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι αυτή την εποχή μόνο στην εγχώρια αγορά διακινούνται τα πορτοκάλια Βαλέντσια. Υπάρχει ακόμη αρκετή παραγωγή σε κάποιες περιοχές (Μολάοι, Γλυκόβρυση κ.α.). Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στα 25 λεπτά το κιλό.

Στο μεταξύ έχουν αρχίσει να έχουν πρόβλημα οι γεωτρήσεις και γίνονται δύσκολα τα ποτίσματα. Αν συνεχιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες και τις επόμενες ημέρες τότε θα έχουμε πρόβλημα στην άρδευση».   

Τελευταία νέα
30/07/2021 03:41 μμ

Σύμφωνα με σχετική έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Την σεζόν 2020 - 2021 η παραγωγή λεμονιού στην Τουρκία έφτασε τους 1,1 εκατ. τόνους, καταγράφοντας αύξηση 13% από την περσινή (2019 - 2020) περίοδο, οπότε και ανήλθε σε 950.000 τόνους.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), oι υψηλές θερμοκρασίες του Μαΐου του 2019, δεν επηρέασαν καθ’ ολοκληρίαν την παραγωγή λεμονιού.

Στην Τουρκία, η ποικιλία Interdonat (Ιντερντονάτο) παράγεται στις Περιφέρειες Ανατολικής και Δυτικής Μεσογείου και στις περιοχές που βρέχονται από το Αιγαίο, οι ποικιλίες Kutdiken (Femminello), Italian Memeli και Lamas παράγονται στην περιοχή της Δυτικής Μεσογείου και η Κυπριακή ποικιλία στην περιοχή της Δυτικής Μεσογείου. Την περίοδο 2020 - 2021, η παραγωγή ποικιλίας Meyer ήταν μεγαλύτερη από εκείνη της ποικιλίας Interdonat, αφού πολλοί παραγωγοί στις περιοχές Cukurova - Adana άλλαξαν ποικιλία.

Το 2021, οι τιμές παραγωγού στο λεμόνι στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 3%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Εν τω μεταξύ, αναφέρει το USDA, συνεχίζονται οι αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, λόγω των ανατιμήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια, τα λιπάσματα και τα χημικά. Οι τιμές των λιπασμάτων, λέει το USDA, κυμαίνονται σε ιδιαίτερα ανησυχητικά επίπεδα για τους Τούρκους παραγωγούς, με αύξηση να αγγίζει το 60-90% τον τελευταίο χρόνο.

Η παραγωγή λεμονιού στην Τουρκία έχει μεγαλύτερη εποχικότητα σε σύγκριση με τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια αφού διαφορετικές ποικιλίες ωριμάζουν καθ 'όλη τη διάρκεια της περιόδου εμπορίας.

Σύμφωνα με τους Τούρκους παραγωγούς, η παραγωγή λεμονιών Kutdiken, η οποία έχει δυνατότητα αποθήκευσης περίπου 9 μηνών χωρίς να χάσει τα χαρακτηριστικά της, είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα στη διεθνή αγορά. Οι Τούρκοι παραγωγοί προσπαθούν να επεκταθούν στην παραγωγή λεμονιού χωρίς σπόρους, καθώς πιστεύουν ότι αυτού του είδους τα λεμόνια θα αυξήσουν τη ζήτηση στις εξαγωγικές αγορές, επισημαίνει το USDA.

Μειώνεται η κατανάλωση

Η κατανάλωση λεμονιού την περίοδο 2020 - 2021 προβλέπεται να μειωθεί στους 482.000 τόνους, λόγω του μεγάλου όγκου εξαγωγών και της χαμηλής ζήτησης, δεδομένων και των μέτρων της κυβέρνησης για τον περιορισμό της πανδημίας.

Πάει για αύξηση εξαγωγών

Σύμφωνα με τα στοιχεία του USDA, την περίοδο 2020 - 2021, οι εξαγωγές λεμονιού Τουρκίας αναμένεται να αυξηθούν κατά 49%, φθάνοντας τους 570.000 τόνους.

29/07/2021 02:43 μμ

Τα τελευταία χρόνια έχουμε αύξηση των εισαγωγών εσπεριδοειδών από τις χώρες της Αφρικής, λόγω των εμπορικών συμφωνιών που υπογράφηκαν μεταξύ ΕΕ και αυτών των χωρών.

Η ΕΕ υπέγραψε συμφωνίες ελευθέρων συναλλαγών με το Μαρόκο το 2000, την Αίγυπτο το 2004 και τη Νότιο Αφρική και γειτονικές της χώρες (SADC) το 2016. 

Τα περισσότερα από αυτά τα πορτοκάλια εισάγονται μέσω Ολλανδίας, Πορτογαλίας και Ηνωμένου Βασιλείου. 

Οι αρχές της Δανίας εξέδωσαν, στις 27 Ιουλίου, προειδοποίηση προς γνώση των καταναλωτών  μέσω του συστήματος ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF), για πορτοκάλια από το Μαρόκο, εισαχθέντα μέσω Ολλανδίας, αφού διαπίστωσαν σε επίσημο έλεγχο που διεξήχθη στην αγορά υψηλό περιεχόμενο του εντομοκτόνου Chlorpyrifos, του οποίου η χρήση απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Chlorpyrifos υπήρχε στα πορτοκάλια σε αναλογία 0,05 mg / kg - ppm, με το μέγιστο όριο υπολειμμάτων (MRL) να καθορίζεται στο 0,01 mg / kg - ppm.

Διαβάστε την ανακοίνωση της RASFF (εδώ)

21/07/2021 02:16 μμ

Σύσκεψη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών και κυρίως της ποικιλίας μανταρινιού «Κλημεντίνη», λόγω της πανδημίας και των παγετών είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, με τους βουλευτές Άρτας κ. Γ. Στύλιο (υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης), Αργολίδας κ. Γιάννη Ανδριανό και Θεσπρωτίας κ. Βασίλη Γιόγιακα.

Ο υπουργός ενημέρωσε τους βουλευτές ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνεχίζουν τη συλλογή στοιχείων για να διαπιστωθεί το εύρος της ζημιάς από τον covid-19 και ανάλογα το αποτέλεσμα που θα προκύψει από τη συλλογή των στοιχείων θα υπάρξει, όπως έγινε και σε άλλα προϊόντα ενίσχυση, ώστε να στηριχθούν οι παραγωγοί στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουν.

Όσον αφορά στους παγετούς που έπληξαν την παραγωγή, ο υπουργός τόνισε ότι χθες Τρίτη (20/7) κατετέθη στη Βουλή και αναμένεται να ψηφισθεί αύριο, ρύθμιση που προβλέπει αποζημιώσεις και προκαταβολές της τάξεως του 40% άμεσα, εντός των προσεχών ημερών.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. κ. Γιάννης Αναστασιάδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Εσπεριδοειδών Σαγιάδας, «εμπορικά την περίοδο του 2020 δεν πήγε καλά η Κλημεντίνη λόγω προβλημάτων από την έλλειψη εργατών γης. Επίσης τα μέτρα κατά της πανδημίας είχαν σαν αποτέλεσμα να υπάρχει μειωμένη ζήτηση. Η μέση τιμή παραγωγού κυμάνθηκε στα 23 λεπτά το κιλό.

Στη συνέχεια το 2021 είχαμε ακαρπία λόγω παγετού και μείωση της παραγωγής που εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε ποσοστό -70%. Αν τελικά χορηγηθεί κάποια κορονοενίσχυση θα είναι με βάση το ΟΣΔΕ του 2021».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Άρτας, κ. Νίκος Γκίζας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «εμπορικά την περίοδο 2020/2021 είχε πολλά προβλήματα το μανταρίνι ποικιλίας Κλημεντίνης. Τα μέτρα κατά της πανδημίας έφεραν μείωση της κατανάλωσης και τιμή παραγωγού μικτά ήταν στα 20 - 22 λεπτά το κιλό (συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν τα εργατικά και έξοδα συγκομιδής). 

Μετά είχαμε τις ζημιές από παγετό. Ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ καλύπτει την Κλημεντίνη μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Τις ζημιές από τον παγετό του Φεβρουαρίου δεν τις καλύπτει με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην μπορούν να αποζημιωθούν. Τα μέτρα που συζήτησαν στο ΥπΑΑΤ είναι προς την θετική κατεύθυνση και αναμένεται να βοηθήσουν τους παραγωγούς». 

21/07/2021 01:43 μμ

Παρέμβαση Λιβανού για ακαρπία εσπεριδοειδών - χονδροελιάς ζητά ο δήμαρχος Αγρινίου.

Μετά την παρέμβαση για την ακαρπία στις ελιές Καλαμών, ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου απευθύνεται στον Σπ. Λιβανό για εσπεριδοειδή - χονδροελιές.

Το ζήτημα της ακαρπίας σε ελιές και εσπεριδοειδή στην Αιτωλοακαρνανία έχει αναδείξει πρώτος ο ΑγροΤύπος, προκαλώντας κινητοποίηση στις τοπικές Αρχές.

Σύμφωνα με παραγωγούς ελιάς της περιοχής Αγρινίου, αλλά και παραγωγούς - συνεταιριστές με εσπεριδοειδή, η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή φέτος και απαιτεί παρέμβαση, καθώς μιλάμε για απώλειες της τάξης του 90%.

Ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Αγρινίου κ. Πάνος Παπαευθυμίου, μιλώντας στον ΑγροΤύπο έκανε λόγο για τεράστιο πρόβλημα στην εφετινή παραγωγή, κυρίως βρώσιμης (Καλαμών και χονδροελιάς) λόγω ακαρπίας σε Αιτωλοακαρνανία και Φωκίδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι απώλειες σε αποδόσεις θα είναι εξαιρετικά δραματικές άρα και στο εισόδημα, φέρνοντας προ αδιεξόδου πολλούς παραγωγούς. Όπως μας εξηγεί ο κ. Παπαευθυμίου, οι ζημιές αυτές δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ κι άρα το υποκατάστημα δεν έχει κάνει κάποιες ενέργειες για να δηλώσουν οι παραγωγοί τις ζημιές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι πλέον ζήτημα πολιτικής απόφασης να δοθούν αποζημιώσεις, καθώς μιλάμε για το νο1 νομό σε παραγωγή στην χώρα. Εκτός αυτού βέβαια, τεράστιες φαίνεται πως θα είναι τη νέα σεζόν οι επιπτώσεις από την ακαρπία στις ελιές και στην όμορη Φωκίδα.

Η επιστολή του δημάρχου Αγρινίου για την ακαρπία στην χονδροελιά:

ΠΡΟΣ: κ. Σπήλιο Λιβανό, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Tροφίμων

Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή επανέρχομαι με σκοπό να σας ενημερώσω, σε συνδυασμό με τις δυο προηγούμενες επιστολές μου, για το μείζον ζήτημα της ακαρπίας που παρατηρείται φέτος στο σύνολο της καλλιέργειας ελιάς και ειδικότερα στις επιτραπέζιες ποικιλίες, σε όλη την έκταση του Δήμου Αγρινίου.

Σίγουρα γνωρίζετε ότι την τρέχουσα περίοδο, αναμένεται κατακόρυφη πτώση της παραγωγής σε μία από τις βασικές καλλιέργειες του Νομού ευρύτερα αλλά και του Δήμου Αγρινίου ειδικότερα. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο επηρέασαν δυσμενώς την ανθοφορία και την καρπόδεση σε όλες τις επιτραπέζιες ποικιλίες (ενδεικτικά αναφέρω και την χονδροελιά που καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής στο Δήμο Αγρινίου), όπου υπάρχει γενική ακαρπία και αυτό έχει ως συνέπεια να έχουμε σημαντικό πλήγμα στο εισόδημα των παραγωγών μας καθώς αποτελεί μια από τις πιο προσοδοφόρες καλλιέργειες του Δήμου μας.

Επίσης, επισημαίνω τους πιθανούς λόγους της ακαρπίας και οι οποίοι έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή και το γεγονός ότι το μήνα Μάρτιο –εποχή ανθοφορίας της ελιάς- εκδηλώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα που συνοδεύτηκαν από χαμηλές θερμοκρασίες το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Το αποτέλεσμα αυτών των δυσμενών καιρικών συνθηκών είναι να υπάρχει μείωση της ανθοφορίας και κατά συνέπεια της καρπόδεσης και της παραγωγής.

Σύμφωνα, άλλωστε, με εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, αποφασίσθηκε η στήριξη των αγροτών που επλήγησαν με τον ίδιο τρόπο (ακαρπία), από τα αρμόδια όργανα.

Κύριε Υπουργέ,

Παρακαλώ για τις ενέργειές σας, ώστε το συντομότερο δυνατό να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι για τη διαπίστωση των ζημιών και οι πληγέντες αγρότες να ενταχθούν στα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί σε άλλες περιοχές της χώρας.

Αναμένω ότι θα λάβετε μέριμνα και θα ενισχύσετε με κάθε τρόπο τους ελαιοπαραγωγούς που πλήττονται από την ακαρπία γιατί είναι ο μόνος τρόπος να στηρίξετε την τοπική οικονομία.

Με τιμή

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Η επιστολή για την ακαρπία στα εσπεριδοειδή:

ΠΡΟΣ: κ. Σπήλιο Λιβανό, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Tροφίμων

Κύριε Υπουργέ,

Επανέρχομαι με δεύτερη επιστολή, με σκοπό να επισημάνω κι εγώ με τη σειρά μου ακόμη ένα φλέγον ζήτημα που ταλανίζει τον Δήμο Αγρινίου και δεν είναι άλλο από την επικείμενη μείωση του εισοδήματος των παραγωγών εσπεριδοειδών, ως συνέπεια του γεγονότος ότι το ποσοστό της καρπόδεσης και της ανθοφορίας είναι ελάχιστο σε πολλές περιοχές του Δήμου Αγρινίου αλλά δυστυχώς και ευρύτερα του νομού Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος έχει το μεγαλύτερο κομμάτι της εθνικής παραγωγής σε εσπεριδοειδή.

Οι ζημιές από τους πρόσφατους παγετούς και την εναλλαγή των θερμοκρασιών είναι τεράστιες και ενδεικτικά αναφέρω ότι  λίγο πριν το Πάσχα, έκανε πολύ κρύο στην περιοχή, αναπτύχθηκε παγετός, ενώ τις ημέρες των εορτών η θερμοκρασία ανέβηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ως συνέπεια αυτών των δυσμενών καιρικών συνθηκών τα εσπεριδοειδή δεν έχουν καρποδέσει, παρά μόνο σε ένα πολύ μικρό ποσοστό.

Δυστυχώς, από πληροφορίες που έχω, τόσο ο ΕΛΓΑ όσο και το Υπουργείο σας δεν συμπαραστέκονται στους παραγωγούς με δεδομένο ότι αυτές οι καλλιέργειες έμειναν εκτός του πακέτου των παγετόπληκτων. Ταυτόχρονα, όπως φαίνεται και από σχετικό έγγραφο του ΕΛΓΑ, που ήρθε στην δημοσιότητα, δεν αφήνει περιθώριο ούτε καν για ένταξη σε ΠΣΕΑ.

Κύριε Υπουργέ,

Οι εσπεριδοπαραγωγοί του Δήμου Αγρινίου βρίσκονται αντιμέτωποι με σημαντική μείωση του εισοδήματός τους, κάτι που δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της πανδημίας αλλά και των αντίξοων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τις καλλιέργειές τους. Συγκεκριμένα, από τον περασμένο Νοέμβριο και μέχρι περίπου τα τέλη Ιανουαρίου, οι παραγωγοί αντιμετώπισαν αναρίθμητα προβλήματα στη συγκομιδή των πορτοκαλιών και των μανταρινιών.

Ενδεικτικά αναφέρω, ότι μόλις ξεκίνησε το lock down σταμάτησαν οι εξαγωγές, υπήρχαν προβλήματα με χαλαζόπτωση, προέκυψε πρόβλημα με τις συνεχείς βροχές, τους παγετούς αλλά και τις ασθένειες που ανέκυψαν.

Να προσθέσω σε όλα τα παραπάνω ότι ο ΕΛΓΑ καθυστέρησε έξι μήνες να κάνει την αξιολόγηση των ζημιών, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να πουλήσουν στα τέλη Ιανουαρίου τα πορτοκάλια τους σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές.

Κύριε Υπουργέ,

Σίγουρα γνωρίζετε ότι την τρέχουσα περίοδο, αναμένεται κατακόρυφη πτώση της παραγωγής στις περισσότερες από τις βασικές καλλιέργειες του Νομού ευρύτερα αλλά και του Δήμου Αγρινίου ειδικότερα. Θα ήθελα, λοιπόν, να φροντίσετε να γίνουν επιτόπιοι έλεγχοι στους οπωρώνες των εν λόγω καλλιεργειών και να δρομολογηθούν κατάλληλες ενέργειες από τους αρμόδιους φορείς για την αποζημίωση των παραγωγών.

Αναμένω, ότι θα λάβετε μέριμνα και θα ενισχύσετε με κάθε τρόπο και τους παραγωγούς εσπεριδοειδών, συμβάλλοντας έτσι στην ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας.

Με τιμή

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

16/07/2021 01:09 μμ

Στο πρόγραμμα στήριξης της κυβέρνησης, θα συμπεριληφθούν, όλες οι καλλιέργειες, ακόμα κι εκείνες που ήταν στο στάδιο της προ-άνθισης.

Ειδικότερα, τονίζει ο κ. Λιβανός σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη βουλή, τα μέτρα για τον Παγετό της Άνοιξης 2021 έχουν ως εξής: α) το σύνολο των ζημιών που προκλήθηκαν από τον παγετό θα αποζημιωθούν σύμφωνα με το κανονισμό αποζημιώσεων φυτικού κεφαλαίου του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα τροποποιηθεί ώστε να συμπεριλαμβάνει και τις ζημιές στις καλλιέργειες οι οποίες ευρίσκονταν στο προανθικό στάδιο. β) θα υπάρξει κάλυψη της αποζημίωσης που θα υπολογιστεί στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας.

Αναλυτικά η απάντηση Λιβανού έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: «Πρόβλημα ακαρπίας εσπεριδοειδών στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας»

ΣΧΕΤ: Η Ερώτηση 7037/3-6-2021

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Α. Μυλωνάκης, για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας πληροφορούμε τα εξής:

Tο φαινόμενο του επαναλαμβανόμενου παγετού, που έπληξε φέτος διάφορες περιοχές ανά την Επικράτεια, ήταν πρωτόγνωρο και δικαιολογημένα προκάλεσε την ανησυχία των αγροτών μας για τις ζημιές που θα προκαλέσει στις καλλιέργειες και κατ’ επέκταση στο εισόδημα τους. Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, προεξάρχοντος του Πρωθυπουργού, έσκυψε πάνω από το πρόβλημα με ευαισθησία και πολιτική βούληση για εξεύρεση άμεσης λύσης.

Όλο αυτό το διάστημα γίνονται εντατικές διεργασίες με σκοπό ο επαναλαμβανόμενος παγετός, ακραίο καιρικό φαινόμενο, μοναδικό για τα δεδομένα της Χώρας μας τα τελευταία 15 χρόνια, να αντιμετωπιστεί μέσα από το πλαίσιο του ΕΛΓΑ, με όποια κρατική αρωγή χρειαστεί, με νομιμότητα και αποτελεσματικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, o Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός, με προσωπική πρωτοβουλία και μετά από διαδοχικές επαφές με τους ομολόγους του, Υπουργούς της Γαλλίας και της Ιταλίας, πέτυχε να δημιουργηθεί κοινό μέτωπο με την αποστολή κοινής επιστολής προς τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ κ. Janusz Wojciechowski και τον Επίτροπο Προϋπολογισμού κ. Johannes Hahn, με αίτημα την ενεργοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την στήριξη των καλλιεργητών των τριών χωρών, που υπέστησαν ζημιές από τον πρωτοφανή παγετό του Μαρτίου και Απριλίου.

Περαιτέρω, μετά από παρεμβάσεις σε δύο συνεχόμενα Συμβούλια Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, 26 Απριλίου και 26 Μαΐου αντίστοιχα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός εξασφάλισε την άδεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες του παγετού, πάντα με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα, από εθνικούς πόρους. Σε συνέχεια των ανωτέρω ενεργειών, τηρώντας τη δέσμευσή μας, δώσαμε στις 16.6.2021 στη δημοσιότητα τον οδικό χάρτη για την αποζημίωση των πληγέντων αγροτών.

Ειδικότερα, τα μέτρα για τον Παγετό της Άνοιξης 2021 έχουν ως εξής: α) το σύνολο των ζημιών που προκλήθηκαν από τον παγετό θα αποζημιωθούν σύμφωνα με το κανονισμό αποζημιώσεων φυτικού κεφαλαίου του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα τροποποιηθεί ώστε να συμπεριλαμβάνει και τις ζημιές στις καλλιέργειες οι οποίες ευρίσκονταν στο προανθικό στάδιο. β) θα υπάρξει κάλυψη της αποζημίωσης που θα υπολογιστεί στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας. γ) ρυθμίζονται τα θέματα υπερωριών και αμοιβών των τακτικών και εκτάκτων υπαλλήλων του ΕΛΓΑ, με στόχο την ανταμοιβή τους για την αύξηση του χρόνου εργασίας τους, ώστε να προωθηθεί το ταχύτερο δυνατόν το εκτιμητικό έργο. Ήδη ο ΕΛΓΑ έχει προσλάβει περισσότερους από 300 εκτάκτους συμβασιούχους γεωπόνους ώστε να επιταχύνει την εκτίμηση των ζημιών. δ) θα υπάρξει άμεση προκαταβολή του 40% των εκτιμηθέντων ζημιών από τον ΕΛΓΑ μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Το ποσό που θα καταβληθεί, το οποίο εκτιμάται περίπου στα 155 εκατομμύρια, θα δοθεί στον ΕΛΓΑ μέσω του Υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα, πλέον της καταβολής της προκαταβολής, υποβάλλαμε ήδη αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση κρατικής ενίσχυσης προς τον ΕΛΓΑ, σε συνέχεια της πολιτικής έγκρισης που είχε αποσπάσει ο ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών. ε) θα υπάρξει άμεση εκταμίευση ποσού €3.500.000 ευρώ προς τον ΕΛΓΑ ώστε να μπορέσει να καλύψει τα άμεσα διοικητικά κόστη ώστε να συνεχίσει την εξατομικευμένη και ανά ιδιοκτησία εκτίμηση των ζημιών.

Ο Πρωθυπουργός έδωσε την ξεκάθαρη εντολή να αποζημιωθούν δίκαια όλοι όσοι επλήγησαν. Η αποζημίωση αυτή, θα δοθεί με βάση την ζημία που προκλήθηκε. Όλοι θα πρέπει να συνδράμουν ώστε να αποτραπούν φαινόμενα να δοθούν αποζημιώσεις εκεί που δεν πρέπει, πολύ περισσότερο επειδή τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας δεν είναι απεριόριστα. Για αυτό και θα υπάρξει τόσο αξιοποίηση της τεχνολογίας όσο και αυστηροί εξατομικευμένοι, διασταυρωτικοί έλεγχοι, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν αδικίες. Το σύνολο των αποζημιώσεων θα καταβληθεί σε όλους τους παραγωγούς αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των εκτιμήσεων.

Για την υλοποίηση αυτού του τεράστιου προγράμματος στήριξης των πληγέντων αγροτών μας θα χρειαστούν συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, οι οποίες θα κατατεθούν άμεσα στη Βουλή κι ευελπιστούμε να υπερψηφισθούν από το σύνολο των κοινοβουλευτικών παρατάξεων.

Περαιτέρω, όσον αφορά την ανάγκη εκσυγχρονισμού του ΕΛΓΑ σε σχέση με τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής στην πρωτογενή παραγωγή, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, δήλωσε ότι «Πράγματι, η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει και τη γεωργική παραγωγή. Δεν έχει γίνει ουσιαστική προεργασία στη χώρα μας για να μπορέσει το ΥΠΑΑΤ και ειδικά ο ΕΛΓΑ να αντιμετωπίσει το μεγάλο φάσμα των ζημιών που έρχονται ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Έχουμε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα και αναμένουμε την αποτύπωση μιας σημαντικής μελέτης που έχει γίνει για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του ΕΛΓΑ, έχουμε δημιουργήσει μία ομάδα εργασίας, η οποία μέσα στους επόμενους μήνες θα καταλήξει σε μία πρόταση για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού, η οποία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και αγροτών. Πρόκειται για μία επίπονη διαδικασία, αλλά είναι αναγκαίο να θωρακίσουμε τον ΕΛΓΑ, με τρόπο ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει άμεσα και καίρια τις συνέπειες από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής στην αγροτική παραγωγή».

Εκ των ανωτέρω, προκύπτει ότι η Κυβέρνηση στέκεται για ακόμα μια φορά αρωγός στους Έλληνες αγρότες, προσφέροντας τους την στήριξη που χρειάζονται.

Για περαιτέρω ενημέρωση όσον αφορά αποτύπωση της ζημίας στις καλλιέργειες και την καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ σας διαβιβάζουμε το με αρ. πρωτ. 6070/8-6-2021 έγγραφό του.

12/07/2021 12:29 μμ

Άρχισε να υπάρχει μια αυξημένη εμπορική ζήτηση με αποτέλεσμα η τιμή παραγωγού στα πορτοκάλια Βαλέντσια να τσιμπά προς τα πάνω. Για τα καλής ποιότητας πορτοκάλια έχουμε κοπές στα 27 λεπτά το κιλό.

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας, τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «έκαναν την εμφάνισή τους οι Ιταλοί έμποροι και άρχισε να «ανοίγει» η αγορά. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή την εποχή έχουμε έλλειψη εργατών γης με αποτέλεσμα να πάνε πίσω οι κοπές.

Για τα καλής ποιότητας πορτοκάλια οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 23 έως 27 λεπτά το κιλό. Υπάρχουν όμως πολλά που έχουν ποιοτικά προβλήματα και πάνε προς χυμοποίηση».

Ο κ. Νικόλαος Βασιλακάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange», τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «οι τιμές παραγωγού από τα 22 λεπτά που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα, έφτασαν σήμερα στα 25 λεπτά το κιλό. Αυτή την εποχή έχουμε μια ζήτηση και οι εξαγωγείς αγοράζουν από παραγωγούς. Πάντως σε κάποιες περιοχές (Μολάοι κ.α.) οι παραγωγοί δεν κόβουν και αναμένουν για καλύτερες τιμές».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός από τους Μολάους, «στην περιοχή υπάρχει ακόμη παραγωγή. Πολλοί παραγωγοί περιμένουν μέχρι το τέλος του μήνα να δουν πως θα κυμανθούν οι τιμές για να μπουν στα χωράφια να κάνουν συγκομιδή. Επίσης ήρθαν στην περιοχή Βούλγαροι έμποροι που ζητάνε να αγοράσουν πορτοκάλια». 
 

02/07/2021 11:29 πμ

Από 0 έως 15% το ποσοστό της καρπόδεσης στο χωριό Στράτος αλλά και σε άλλες περιοχές του νομού Αιτωλοακαρνανίας, που έχει το μεγαλύτερο κομμάτι της εθνικής παραγωγής σε εσπεριδοειδή.

Χωρίς εισόδημα, όπως όλα δείχνουν, θα μείνουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της εευρύτερης περιοχής του Αγρινίου, λόγω των τεράστιων ζημιών από τους πρόσφατους παγετούς και την εναλλαγή των θερμοκρασιών.

Όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Λάμπρος Πόρκος από τον Συνεταιρισμό Στράτιος Ζευς, λίγο πριν το Πάσχα, έκανε πολλά κρύα στην περιοχή, αναπτύχθηκε παγετός, ενώ τις ημέρες των εορτών η θερμοκρασία ανέβηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ως εκ τούτου, βλέπουμε σήμερα τις Ναβαλίνες και τα μανταρίνια Κλημεντίνες να μην έχουν καρποδέσει, παρά μόνο σε ένα ποσοστό έως... 15%. Βέβαια, σύμφωνα με τον κ. Πόρκο, αλλά και το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου ο ΕΛΓΑ και το ΥπΑΑΤ δεν έχουν αφήσει περιθώρια αισιοδοξίας στους παραγωγούς, αφού αυτές οι καλλιέργειες έμειναν κι εκτός του πακέτου των παγετόπληκτων. Ταυτόχρονα, όπως φαίνεται και από σχετικό έγγραφο (δείτε εδώ), του ΕΛΓΑ, που φέρνει σήμερα στην δημοσιότητα ο ΑγροΤύπος, δεν αφήνει περιθώριο ούτε καν για ένταξη σε ΠΣΕΑ.

Όπως λέει ο κ. Πόρκος «είμαστε ένας νομός που μετά τις πρόσφατες εκριζώσεις σε άλλες περιοχές και τα εκατομμύρια δέντρα που μπήκαν εδώ τελευταία, κοντεύουμε να παράγουμε σχεδόν το 1/3 της παραγωγής. Όμως το ΥπΑΑΤ και ο ΕΛΓΑ δεν μας αντιμετωπίζουν όπως θα έπρεπε. Οι μοναδικές αποζημιώσεις που πήραμε αφορούσαν κάτι... ψιλά για τον Ιανό, ενώ δεν υπάρχει και καμιά κουβέντα για de minimis».

Σημειωτέον ότι εσπεριδοπαραγωγοί του νομού Αιτωλοακαρνανίας αντιμετωπίζουν φέτος σημαντική μείωση του εισοδήματός τους, ως αποτέλεσμα τόσο της πανδημίας όσο και αντίξοων μετεωρολογικών φαινομένων που έπληξαν τις καλλιέργειές τους. Συγκεκριμένα, από τον περασμένο Νοέμβριο και με αποκορύφωμα έως τα τέλη Ιανουαρίου, η συγκομιδή των πορτοκαλιών ποικιλίας Ναβαλίνα και των μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνες, αντιμετώπισαν σωρευτικά τα εξής προβλήματα:

  • Μόλις ξεκίνησε το lock down σταμάτησαν οι εξαγωγές,
  • Υπήρχαν προβλήματα με χαλαζόπτωση,
  • Ο ΕΛΓΑ καθυστέρησε έξι μήνες να κάνει την αξιολόγηση των ζημιών,
  • Προέκυψε πρόβλημα με τις συνεχείς βροχές, τους παγετούς (Λέανδρος) και τις ασθένειες που ανέκυψαν.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, οι παραγωγοί πούλησαν στα τέλη Ιανουαρίου τα πορτοκάλια στην εξευτελιστική τιμή των 8 έως 12 λεπτών, την στιγμή που το κόστος παραγωγής δεν είναι χαμηλότερο των 15 λεπτών του ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με στοιχεία του ΥπΑΑΤ, βάσει ΟΣΔΕ 2020, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας καλλιεργούνται 54.073,90 στρέμματα με εσπεριδοειδή σε σύνολο 386.557,60 στρεμμάτων, που καταγράφονται πανελλαδικά. Όπως μας εξηγεί ο κ. Πόρκος, όμως, μετά τις τελευταίες φυτεύσεις, στο νομό τα στρέμματα με εσπεριδοειδή ξεπερνούν τα 100.000.

02/07/2021 10:39 πμ

Οι Ισπανοί Ευρωβουλευτές σε κάθε ευκαιρία προσπαθούν να στηρίξουν την αγροτική παραγωγή της χώρας τους. Έτσι στις 6 Ιουνίου 2021 η κ. Inma Rodríguez-Piñero (Σοσιαλιστές) κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν, στην οποία ρωτούσε προτίθεται να αυξήσει το ελάχιστο όριο επιθεώρησης σε παρτίδες μανταρινιών, πορτοκαλιών και λεμονιών από την Τουρκία και την Αίγυπτο (σήμερα είναι 5% για φορτία από Αίγυπτο και 10% για Τουρκία).

Όπως τόνισε η Ισπανίδα Ευρωβουλευτής, το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Επιτροπής για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF) έχει επισημάνει ότι, μέχρι το 2021, η ΕΕ έχει απορρίψει 94 παρτίδες εσπεριδοειδών από την Τουρκία και 30 από την Αίγυπτο, επειδή περιείχαν υπερβολικές ποσότητες φυτοφαρμάκων που απαγορεύονται στην ΕΕ.

Αφορούν φορτία λεμονιών, πορτοκαλιών και ιδίως μανταρινιών, που περιέχουν ουσίες που απαγορεύονται στην ΕΕ, όπως chlorpyrifos, chlorpyrifos-methyl και υψηλά ποσοστά prochloraz.

Ακόμη ρωτά την Κομισιόν αν προτίθεται να σταματήσει προσωρινά τις εισαγωγές ή να διενεργήσει νέους ελέγχους εάν εξακολουθούν να εντοπίζονται τέτοια επίπεδα απαγορευμένων ουσιών στα εσπεριδοειδή από Τουρκία και Αίγυπτο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ισπανίδα κ. Rodriguez-Piñero κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με αυτήν την κατάσταση. Τον περασμένο Φεβρουάριο, η ευρωβουλευτής από την Βαλένθια ρώτησε την Κομισιόν για τα ανησυχητικά δεδομένα του 2020, όταν η ΕΕ απέρριψε συνολικά 54 παρτίδες εσπεριδοειδών από την Τουρκία (5 φορές περισσότερες παρτίδες από το 2019) για τον ίδιο λόγο.

Οι προειδοποιήσεις του RASFF τον Μάιο και Ιούνιο του 2021 αποτελούν σκάνδαλο. Σε ένα μόνο μήνα τον Μάιο, απορρίφθηκαν συνολικά 54 αποστολές από την Τουρκία και 11 αποστολές από την Αίγυπτο, επειδή περιείχαν δραστικές ουσίες που δεν επιτρέπονται στην ΕΕ ή είχαν υψηλά όρια καταλοίπων (MRL). Μεταξύ 1ης Ιουνίου και 30 Ιουνίου, το σύστημα RASFF έλαβε συνολικά 49 ειδοποιήσεις για υπερβολικά φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά που έχουν φτάσει στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Το 46,9% αυτών των ειδοποιήσεων, συνολικά 23 φορτία, εισήχθησαν από την Τουρκία.

Επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι τα φορτία από την Τουρκία πιάστηκαν στη Βουλγαρία και όχι στην ... Ελλάδα. Και όμως η Κομισιόν δεν έκανε τίποτα για την προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών.

30/06/2021 02:16 μμ

Η φετινή παραγωγή φαίνεται πως θα είναι αρκετά μειωμένη καθώς οι παγετοί του Απριλίου σε συνδυασμό με τις απότομες αυξήσεις της θερμοκρασίας ελλείψει υγρασίας που ακολούθησαν, δημιούργησαν προβλήματα στην ανθοφορία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού Κιάτου κ.  Χρήστο Γεώργα, η παραγωγή λεμονιών στην περιοχή Κιάτου Κορινθίας φαίνεται ότι θα είναι αρκετά ελλιπής. Το Κιάτο είναι κατεξοχήν περιοχή που καλλιεργούνται λεμόνια και στο συνεταιρισμό οι κύριες παραγόμενες ποικιλίες είναι η Ιντερντονάτο και η Μαγληνή. Εδώ και ένα μήνα έχει δημιουργηθεί το καρπίδιο και από τον Οκτώβριο ξεκινάνε οι συγκομιδές, όπως μας εξηγεί. Όσον αφορά την εμπορική περίοδο του 2020 ο κ. Γεώργας αναφέρει ότι «δεν ήταν ικανοποιητική από άποψη τιμών και ζήτησης, οι τιμές παραγωγού τον Απρίλιο και τον Μάιο ήταν μόλις στα 35 λεπτά».

Ο κ. Κοζής Αριστείδης, γεωπόνος με κατάστημα γεωργικών φαρμάκων στην περιοχή του Ηρακλείου αναφέρει ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά τα στρέμματα με λεμόνια. «Πολλοί είναι οι παραγωγοί που έχουν ξεριζώσει τα αμπέλια και τα αντικατέστησαν με πρώιμες ποικιλίες όπως είναι η Αδαμοπούλου, η Βακάλου, η Λαπίθου και η Ιντερντονάντο για να καλύψουν την έλλειψη του ντόπιου λεμονιού που δημιουργείται στην τοπική αγορά». Στην περιοχή του Ηρακλείου καλλιεργούνται περίπου 1000-1200 στρέμματα και οι συγκομιδές ξεκινάνε από μέσα Αυγούστου. «Φέτος λόγω καιρού ωστόσο, η παραγωγή δεν θα είναι ικανοποιητική. Το ιδανικό κλίμα κατά την περίοδο της ανθοφορίας είναι το δροσερό και εμείς είχαμε πολύ ζεστό και ξηρό με νότιους ανέμους γεγονός που δημιούργησε αισθητή μείωση παραγωγής». Τέλος, όσον αφορά την περσινή εμπορική περίοδο ο κ. Κοζής μας εξηγεί «αν και ήταν μία πολύ περίεργη χρονιά λόγω των κλειστών καταστημάτων εστίασης ωστόσο οι τιμές παραγωγού στην τοπική αγορά κινήθηκαν σε καλά επίπεδα».

Ακόμα, ο κ. Κούτας Κωνσταντίνος, παραγωγός εσπεριδοειδών στην περιοχή της Άρτας μας αναφέρει ότι το μικροκλίμα της περιοχής βοήθησε στο να είναι ικανοποιητική η φετινή παραγωγή καθώς οι θερμοκρασίες ήταν πιο σταθερές. Η Άρτα είναι η εξαίρεση καθώς δεν επηρεάστηκε από απότομες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Στις υπόλοιπες περιοχές υπάρχει μείωση της παραγωγής εξαιτίας των παγετών στις 2 Απριλίου και των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών (32°C) που ακολούθησαν. Ο κ. Κούτας για τις ποικιλίες μας αναφέρει ότι η Ιντερντονάτο στην περιοχή συγκομίζεται από τέλη Οκτωβρίου, πιο όψιμα σε σχέση με άλλες περιοχές όπου συγκομίζεται από τον Σεπτέμβριο καθώς τότε επιτυγχάνεται καλή ποιότητα χυμού. Η εμπορική περίοδος για το 2021 δεν έχει ξεκινήσει ικανοποιητικά και οι τιμές μέχρι στιγμής είναι στα 40 λεπτά. Ο κ. Κούτας παράγει και καλοκαιρινά πράσινα και πρασινοκίτρινα λεμόνια των ποικιλιών Αδαμοπούλου και Ζαμπετάκη, οι συγκομιδές των οποίων έχουν ξεκινήσει. Συγκεκριμένα συγκομίζονται 350kg την εβδομάδα ενώ δίνει την παραγωγή του σε έμπορο που προμηθεύει λεμόνια στη Βόρεια Ελλάδα.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΕΑΣ Αιγιαλείας οι κυριότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Αιγιαλεία είναι η Μαγληνή και το Iντερντονάτο και αυτήν την περίοδο έχει ήδη ολοκληρωθεί η καρπόδεση η οποία όμως είναι μειωμένη. Παράλληλα, φαίνεται ότι πλέον στην περιοχή η παραγωγή λεμονιών εξασθενεί καθώς οι περισσότεροι παραγωγοί έχουν στραφεί στην παραγωγή σταφίδας.

29/06/2021 02:13 μμ

Σοβαρά προβλήματα από τους παγετούς αντιμετωπίζουν τα εσπεριδοειδή στην Αργολίδα. Αναμένεται σε κάποιες περιοχές να υπάρξει μειωμένη παραγωγή. Το πρόβλημα αναμένεται να μεγαλώσει με τις υψηλές θεμροκρασίες των επόμενων ημερών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο η κ. Άννα Λαμπαδά, από τον συνεταιρισμό Σταθέικα Αργολίδας, «ο παγετός του Απριλίου δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην επερχόμενη παραγωγή εσπεριδοειδών της Αργολίδας. Βρήκε τα δέντρα πάνω στην ανθοφορία και έχουν προβλήματα στην παραγωγή. Έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό τα πορτοκάλια Ναβαλίνες, με μείωση της παραγωγής κατά 40-50%. Τα Μέρλιν από την άλλη φαίνεται μέχρι στιγμής να μην έχουν πρόβλημα. Στα μανταρίνια Κλημεντίνες ακόμη δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε το μέγεθος της ζημιάς. Το πρόβλημα είναι ότι ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει ζημιά στην ανθοφορία. Επίσης δεν γνωρίζουμε τι προβλήματα αναμένεται να δημιουργήσει στα δέντρα ο καύσωνας των επόμενων ημερών».

Ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, από τον Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου Αργολίδος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στην Αργολίδα υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή εσπεριδοειδών λόγω του παγετού του Απριλίου. Είδαμε την προσπάθεια για αποζημιώσεις στα πυρηνόκαρπα αλλά δεν βλέπουμε την ίδια προσπάθεια για τα εσπεριδοειδή. Τα προβλήματα στην παραγωγή αφορύν κυρίως τις περιοχές του κάμπου. Οι ζημιές είναι ανάλογα την περιοχή και την καλλιέργεια. Σίγουρα έχουν προβλήματα οι Ναβαλίνες και New hall. Οι ποικιλίες αυτές έχουν ένα κύμα άνθησης με αποτέλεσμα να προβλέπεται σχεδόν μηδενική αναμενόμενη παραγωγή ιδιαίτερα στις παγετόπληκτες περιοχές. Ο ΕΛΓΑ εισπράττει τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη για την μειωμένη παραγωγή στην ακαρπία για να μην πληρώσει αποζημίωση. Σε επίσκεψη που έκανε ο πρόεδρος του ασφαλιστικού Οργανισμού στην περιοχή μας ανέφερε ότι οι γεωπόνοι μελετούν το φαινομενο και τον Σεπτέμβριο θα δουν την εξέλιξη της ζημιάς. Ο καύσωνας αυτών τνω ημερών σίγουρα θα φέρει περισσότερα προβλήματα στην παραγωγή». 

Ο κ. Σπύρος Αντωνόπουλος, πρόεδρος στην ΕΑΣ Αργολίδας, από την πλευρά του δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «οι παγετοί φαίνεται ότι έχουν επηρεάσει την παραγωγή των εσπεριδοειδών στην Αργολίδα. Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, κατά την επίσκεψη που έκανε στην περιοχή, είπε ότι μελετά το φαινόμενο. Συζητήθηκε η πιθανότητα αποζημίωσης των παραγωγών στις οποίες καταστράφηκε το άνθος από τον ανοιξιάτικο παγετό. Ο ΕΛΓΑ θα δει τον Σεπτέμβριο πως θα εξελιχθεί η ζημιά, ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού και τόνισε ότι θα χορηγηθούν αποζημιώσεις από τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (πρώην ΠΣΕΑ)». 

18/06/2021 01:02 μμ

Σύμφωνα με τις καταγραφές των θερμοκρασιών, δεν σημειώθηκε καύσωνας, είπε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Φωτεινή Αραμπατζή.

Όχι μόνο είναι σε γνώση του ΕΛΓΑ το πρόβλημα στην Αργολίδα, δήλωσε η κα Αραμπατζή, αλλά ήδη έχουν γίνει και σχετικές επισημάνσεις από τον ΕΛΓΑ (ανήκει στον ΕΛΓΑ Τρίπολης).

Στο ερώτημα του βουλευτή Αργολίδας του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Πουλά, για το αν θα δοθεί κάποια αποζημίωση ή ενίσχυση στους παραγωγούς ελιάς και εσπεριδοειδών της περιοχής, λόγω των προβλημάτων στην καρπόδεση από τους παγετούς και μετέπειτα την ακαρπία, η κα Αραμπατζή ανέφερε πως σε σχέση με τον παγετό, οι εν λόγω καλλιέργειες ήταν σε προ-ανθικό στάδιο, άρα δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Αλλά και σε σχέση με τις ζημιές από τις υψηλές θερμοκρασίες και το ενδεχόμενο αποζημίωσης σε ελιές και εσπεριδοειδή, η κα Αραμπατζή τόνισε ότι σύμφωνα με τις καταγραφές, δεν επικράτησε καύσωνας τότε.

Σύμφωνα με την κα Αραμπατζή, το υποκατάστημα ΕΛΓΑ Τρίπολης παρακολουθεί τη ζημιά κι εφόσον διαπιστωθεί απώλεια παραγωγής θα ενεργοποιηθούν ενδεχομένως διαδικασίες για ένταξη σε ΠΣΕΑ.

17/06/2021 02:48 μμ

Προβληματισμός σε παραγωγούς και φορείς της περιοχής.

Θορυβημένοι εμφανίζονται αγρότες και συνεταιριστές από το νομό Αργολίδας, σε σχέση με την εικόνα των κτημάτων, που δείχνουν έως τώρα να υποφέρουν από μεγάλα ποσοστά ακαρπίας.

Από τον Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, παραγωγός εσπεριδοειδών και ο ίδιος δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι: «πρόβλημα από τον αλλοπρόσαλο καιρό του Μαρτίου-Απριλιου φαίνεται πως έχουν Ναβαλίνες και New Hall. Σε αυτα τα πορτοκάλια η φυσική καρπόπτωση ολοκληρώνεται στις 15-20 Ιουλίου, οπότε μετέπειτα θα έχουμε και καλύτερη εικόνα των απωλειών. Παράλληλα, ανά περιοχή και ανά κτήμα υπάρχουν παράπονα για μειωμένη παραγωγή και στα Μέρλιν, όπως επίσης στα μανταρίνια Νόβα και στις Κλημεντίνες, όπου ανά περίπτωση δεν είχαμε καλή ανθοφορία. Οι πρώιμες ποικιλίες είναι σε καλύτερη μοίρα, όπως και περιοχές με ήπιο κλίμα που δεν τις πείραξε ο παγετός πολύ».

Ο κ. Σπύρος Αντωνόπουλος, πρόεδρος στην ΕΑΣ Αργολίδας, από την πλευρά του δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι μετά τους παγετούς του Μαρτίου και του Απριλίου, ανάλογα τα κτήματα και την περιοχή, φαίνεται πως υπάρχουν πολλά προβλήματα και αυξημένη ακαρπία. Σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Αντωνόπουλος, που ζητά ν΄ αλλάξει επιτέλους ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αργολίδα, δήλωσε πως το φαινόμενο παρακολουθείται από τις υπηρεσίες του Οργανισμού και τέλη Σεπτέμβρη, μόλις υπάρξει σαφής εικόνα, τότε μπορεί να κινηθούν διαδικασίες αποζημίωσης μέσω ΚΟΕ (ΠΣΕΑ).

Στη Βουλή το πρόβλημα από Πουλά

Το πρόβλημα της ακαρπίας των εσπεριδοειδών αλλά και της ελιάς, για την οποία επίσης μας είπαν οι παραγωγοί της περιοχής, έφερε στη Βουλή ο Ανδρέας Πουλάς με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σ. Λιβανό

«Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στους αγρότες του Ν. Αργολίδας το πρόβλημα της ακαρπίας».

Μεγάλη απώλεια εισοδήματος αναμένεται να έχουν φέτος οι αγρότες του Ν. Αργολίδας λόγω της ακαρπίας που παρατηρείται στα εσπεριδοειδή και στις ελιές.

Ειδικότερα, λόγω του ήπιου Χειμώνα, των μετέπειτα παγετών του Μαρτίου και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών στη συνέχεια, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην καρπόδεση των εσπεριδοειδών και των ελαιόδεντρων γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους αγρότες του Ν. Αργολίδας οι οποίοι βλέπουν τους κόπους άλλης μία χρονιάς να κινδυνεύουν να πάνε χαμένοι.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι παραγωγοί εσπεριδοειδών του Νομού Αργολίδας, αντιμετώπισαν τη χρονιά που προηγήθηκε μία πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση αναφορικά με την διάθεση των προϊόντων τους.

Λόγω της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού, η ζήτηση τόσο από την εξωτερική όσο και από την εσωτερική αγορά, ήταν αισθητά μειωμένη με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να αντιμετωπίσουν μεγάλες οικονομικές δυσχέρειες.

Από την πλευρά τους και οι παραγωγοί ελαιολάδου προέρχονται από 2 πολύ δύσκολες χρονιές, λόγω των πολύ χαμηλών τιμών της αγοράς, του υψηλού ανταγωνισμού με αγορές Τρίτων χωρών και των δυσμενων επιπτώσεων της πανδημίας.

Κρίνεται λοιπόν άμεση η ανάγκη, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη διερεύνηση του φαινομένου της ακαρπίας στον Ν. Αργολίδας και για την αποζημίωση των παραγωγών προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και να συνεχίσουν να αχολούνται με την παραγωγή τους.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1. Είναι σε γνώση σας το μέγεθος του προβλήματος της ακαρπίας των εσπεριδοειδών και της ελιάς στο Ν. Αργολίδας;

2. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε προκειμένου να το αντιμετωπίσετε;

17/06/2021 12:53 μμ

Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από μεθοδική έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Ευρώτα, τριάντα πέντε περιπτώσεις κλοπών αγροτικών προϊόντων (πορτοκάλια), σε περιοχές των Δήμων Ευρώτα και Μονεμβασίας Λακωνίας.

Για τις υποθέσεις αυτές, συνελήφθησαν, στις 15/6/2021, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Ευρώτα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ευρώτα, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης, του Αστυνομικού Τμήματος Γυθείου και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Λακωνίας, τρεις (3) ημεδαποί, ηλικίας 38, 42 και 44 ετών, αντίστοιχα, καθώς και 33χρονος αλλοδαπός, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.

Στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης αστυνομικής διερεύνησης που διεξήχθη, προέκυψε ότι οι ανωτέρω δράστες κατά το χρονικό διάστημα από την 1/3/2021 έως την 15/6/2021, είχαν διαπράξει συνολικά τριάντα πέντε (35) περιπτώσεις κλοπών αγροτικών προϊόντων (πορτοκάλια).

Ειδικότερα, οι δράστες, οι οποίοι διατηρούσαν συνεργείο, το οποίο δραστηριοποιούταν στη συγκομιδή και εμπορία εσπεριδοειδών, διαπιστώθηκε να αφαιρούν μέρος των ποσοτήτων που συνέλεγαν από αγροτεμάχια, δίχως να το καταμετρούν και στη συνέχεια να το μεταφορτώνουν στην επιχείρησή τους, χωρίς να καταβάλουν το αντίστοιχο αντίτιμο, αποκομίζοντας έτσι, πάνω από 38 τόνους πορτοκαλιών και παράνομο περιουσιακό όφελος, που ξεπερνά τις 7.700 ευρώ.

Τέλος, κατασχέθηκε ένα όχημα, ως μέσο τέλεσης των ανωτέρω αξιόποινων πράξεων.

Οι ανωτέρω θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπάρτης, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, συνεχίζονται από το Αστυνομικό Τμήμα Ευρώτα, για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους, σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός από τους Μολάους, «ο επικεφαλής ήταν έμπορας - μεσάζοντας ο οποίος την ώρα που έκανε με το συνεργείο του συγκομιδή από το χωράφι έκλεβε κάποιες κλούβες όταν έβρισκε ευκαιρία και έλειπαν οι παραγωγοί. Στη συνέχεια τα πορτοκάλια τα τυποποιούσε και τα πουλούσε. Αυτό που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι οι παραγωγοί, από τους οποίους έκλεβαν τα πορτοκάλια, δεν είχαν πάρει είδηση και τώρα η αστυνομία τους ειδοποίησε για την απώλειά τους».

16/06/2021 02:08 μμ

Η Μύγα της Μεσογείου (Ceratitis capitata) είναι ένα πολυφάγο έντομο που προκαλεί εκτεταμένες ζημιές σε πληθώρα καλλιεργούμενων φυτών. Προσβάλει όλα τα είδη των εσπεριδοειδών και οι προνύμφες του προκαλούν ζημιές στους καρπούς καθώς τρυπούν και εισχωρούν στο εσωτερικό τους. Οι προσβεβλημένοι καρποί παραμορφώνονται, σαπίζουν και πέφτουν από το δέντρο με αποτέλεσμα απώλεια παραγωγής. Αυτήν την περίοδο παρατηρούνται αυξημένες προσβολές του εντόμου στην όψιμη ποικιλία πορτοκαλιών Βαλέντσια.

Ο κύριος Κωστάκος γεωπόνος με κατάστημα γεωργικών εφοδίων και παραγωγός πορτοκαλιών στους Μολάους Λακωνίας μας ενημερώνει για τα προβλήματα που υπάρχουν αυτήν την περίοδο στις όψιμες ποικιλίες πορτοκαλιών, τα Βαλέντσια. «Εδώ και λίγο καιρό έχει εμφανισθεί η μύγα της Μεσογείου ενώ παρατηρείται ότι ο πληθυσμός του εντόμου είναι πιο έντονος στις παραθαλάσσιες περιοχές. Οι τρόποι καταπολέμησης του εντόμου είναι με χημικά μέσα και πιο συγκεκριμένα με δολωματικούς ψεκασμούς, με ετοιμόχρηστες παγίδες προσέλκυσης και θανάτωσης για την καταπολέμηση της μύγας και με ψεκασμούς κάλυψης με σκευάσματα που περιέχουν τις δραστικές ουσίες phosmet, deltamethrin και lambda cyhalothrin. Επιπλέον σε μικρότερη έκταση σε μεμονωμένες περιοχές παρατηρείται και τετράνυχος».

Στην ίδια περιοχή, ο κ. Καρούνης Μιχάλης, παραγωγός με πορτοκάλια Βαλέντσια μας ενημερώνει ότι εδώ και δέκα μέρες έχει εμφανιστεί η Μύγα της Μεσογείου η οποία παρακολουθείται με τη χρήση παγίδων. «Πλέον έχει δημιουργηθεί ο καρπός και κάποιοι παραγωγοί στην περιοχή έχουν ξεκινήσει τις συγκομιδές. Για τον λόγο αυτό δεν γίνονται ψεκασμοί κάλυψης. Έχει πραγματοποιηθεί ο πρώτος ψεκασμός κάλυψης πριν λίγο καιρό και από εδώ και πέρα γίνονται δολωματικοί ψεκασμοί κάθε 7 ημέρες με σκοπό τον περιορισμό του εντόμου και την αποφυγή χρήσης φυτοπροστατευτικών λίγο πριν τη συγκομιδή. Σε περιοχές που είναι πιο παραθαλάσσιες υπάρχει έξαρση του εντόμου. Υπάρχουν επίσης και άλλοι εχθροί εντομολογικής φύσεως όπως είναι ο τετράνυχος και η κόκκινη ψώρα των εσπεριδοειδών ωστόσο αυτήν την περίοδο αποφεύγονται οι ψεκασμοί».

Παράλληλα η κα Ροδιτάκη από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ηρακλείου μας ενημερώνει ότι οι πληθυσμοί της Μύγας της Μεσογείου είναι πολύ υψηλοί αυτήν την περίοδο. «Οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες και η υγρασία του Ιουνίου ευνοούν την αυξημένη ωοτοκία και εμφάνιση του εντόμου. Οι πρώτες συλλήψεις του εντόμου παρατηρήθηκαν από τα μέσα Μαΐου. Κάνουμε εβδομαδιαίες παρατηρήσεις με τη χρήση παγίδων και όπως φαίνεται το έντομο δημιουργεί προβλήματα τόσο στα Βαλέντσια όσο και σε άλλα εσπεριδοειδή όπως το γκρέιπ φρουτ και στις όψιμες ποικιλίες μανταρινιού», καταλήγει.

Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα να χρησιμοποιούνται με ασφαλή τρόπο. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και τις πληροφορίες σχετικά με το προϊόν πριν από τη χρήση του, καθώς και τις προειδοποιητικές φράσεις και σύμβολα.

15/06/2021 01:36 μμ

Το θέμα είχε αναδείξει από την περασμένη εβδομάδα ο ΑγροΤύπος.

Καταγραφή του προβλήματος και αποζημιώσεις των παραγωγών για την ακαρπία ζητά από τους αρμόδιους φορείς ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς.

Όπως εξηγεί ο ίδιος:

Απέστειλα επιστολές προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, ενημερώνοντάς τους για το μείζον θέμα της ακαρπίας που παρατηρείται φέτος στο σύνολο των καλλιεργειών εσπεριδοειδών, ακτινιδίων κι ελιάς στην Άρτα.

Στις επιστολές αναφέρομαι στο γεγονός ότι την τρέχουσα περίοδο αναμένεται κατακόρυφη πτώση της παραγωγής και στις τρεις βασικές καλλιέργειες του Νομού μας. Τονίζω ιδιαιτέρως ότι οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο επηρέασαν δυσμενώς την ανθοφορία και την καρπόδεση τόσο στα εσπεριδοειδή όπου αναμένεται πτώση της παραγωγής κατά 50 έως 60 % σε σχέση με το μέσο όρο της τελευταίας τριετίας, όσο και στις ελιές όπου υπάρχει γενική ακαρπία και η παραγωγή εφέτος αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 80 % έως και 90 % αναφορικά με το μέσο όρο παραγωγής της τελευταίας τριετίας. Στα ακτινίδια πάλι αναμένεται μειωμένη παραγωγή κατά 35- 45% σε σχέση με το μέσο όρο της τελευταίας τριετίας με συνέπεια να έχουμε σημαντικό πλήγμα στο εισόδημα των παραγωγών μας καθώς αποτελεί την πιο προσοδοφόρα καλλιέργεια του Νομού μας.

Επίσης επισημαίνω τους πιθανούς λόγους της ακαρπίας και οι οποίοι έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή και το γεγονός ότι ο ήπιος χειμώνας που προηγήθηκε δεν επέτρεψε τον σχηματισμό ανθικών καταβολών. Στη συνέχεια υπήρξαν υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες τον μήνα Μάρτιο που συνοδεύτηκαν από χαμηλές θερμοκρασίες στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Το αποτέλεσμα αυτών των δυσμενών καιρικών συνθηκών είναι να υπάρχει καταστροφή των ανθοφόρων οφθαλμών με συνέπεια την μείωση της ανθοφορίας και κατά συνέπεια της καρπόδεσης και της παραγωγής.

Κατόπιν αυτών των δεδομένων, ζήτησα τον επιτόπιο έλεγχο των εν λόγω καλλιεργειών, προκειμένου να γίνει η αποτίμηση της ζημιάς και να δρομολογηθούν οι κατάλληλες ενέργειες από τους αρμόδιους Φορείς για την αποζημίωση των παραγωγών.

10/06/2021 01:43 μμ

Ενώνουν τις δυνάμεις του οι εκπρόσωποι του κλάδου των εσπεριδοειδών από την Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Πορτογαλία για να ζητήσουν μια αντικειμενική έρευνα στην ΕΕ για τις εισαγωγές πορτοκαλιών από τη Νότια Αφρική.

Σε διαδικτυακή συνάντηση, που πραγματοποίησαν στις 9/6/2021, οι εκπρόσωποι των φορέων του κλάδου εσπεριδοειδών συμφώνησαν να ζητήσουν από τα αντίστοιχα Υπουργεία Γεωργίας των προαναφερθέντων κρατών μελών της ΕΕ να καταθέσουν αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την έναρξη μιας διεξοδικής και αντικειμενικής έρευνας, με στόχο την αναθεώρηση της εμπορικής συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ ΕΕ και της Νότιας Αφρικής, της οποίας θα ξεκινήσει η εφαρμογή της από τον ερχόμενο Οκτώβριο, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν από τις εισαγωγές πορτοκαλιών. 

Όπως υποστήριξαν μεταξύ άλλων η αύξηση στις εισαγωγές πορτοκαλιών από τη Νότια Αφρική εκτοπίζει την ευρωπαϊκή παραγωγή από τις αγορές της ΕΕ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι από την συγκεκριμένη συνάντηση απουσίαζαν οι εκπρόσωποι της Ελλάδας, η οποία αντιμετωπίζει όμως το ίδιο πρόβλημα.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit - Hellas, οι τρίτες χώρες, όπως η Νότια Αφρική, δεν έχουν το ίδιο κόστος καλλιέργειας και τα ίδια πρότυπα ασφαλείας και ποιότητας που έχουν οι παραγωγοί της ΕΕ. Αποτέλεσμα είναι τα φτηνά πορτοκάλια που εισάγονται από τις τρίτες χώρες να εκτοπίζουν από τις αγορές της ΕΕ τα ευρωπαϊκά και τα ελληνικά προϊόντα.

Από την πλευρά της η ισπανική Ένωση Νέων Αγροτών Βαλένθιας (Ava-Asaja), που συμμετείχε στη διάσκεψη, αναφέρει ότι οι εισαγωγές πορτοκαλιών από τη Νότια Αφρική έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 30% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών. Και αναμένεται να συνεχιστεί αυτή η αύξηση, αφού το παραγωγικό δυναμικό της Νότιας Αφρικής αυξάνεται συνεχώς. Μόνο κατά την περίοδο 2012-2017 είχαμε πάνω από 10 εκατομμύρια νέες φυτεύσεις εσπεριδοειδών στην χώρα.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι η κυβέρνηση της Ισπανίας χορήγησε πριν λίγες ημέρες στην οικονομική ενίσχυση από τον εθνικό προϋπολογισμό για να γίνει μια πρώτη πιλοτική εξαγωγή φορτίων πορτοκαλιών προς την Ινδία, με στόχο ανοίξει μια νέα αγορά για εξαγωγές των ισπανικών πορτοκαλιών.  

27/05/2021 02:34 μμ

Προβλήματα και στην καρπόδεση, διαπιστώνουν παραγωγοί και γεωπόνοι, όμως μείζον παραμένει το θέμα των τιμών, που παραμένουν χαμηλές.

Μια κάποια αισιοδοξία δημιουργεί το άνοιγμα της εστίασης ή/και το τουριστικό ρεύμα, με τους παραγωγούς να ελπίζουν πως ίσως τονωθεί η ζήτηση. Όμως το πρόσημο στο λεμόνι φέτος, είναι αρνητικό για τον παραγωγό.

Ο έμπειρος παραγωγός - γεωπόνος και μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κιάτου - Τραγάνας, κ. Κώστας Πάππας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η χρονιά για το λεμόνι φέτος, μόνον καλή δεν είναι κι αυτό φαίνεται και στις τιμές παραγωγού, οι οποίες τώρα κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα της τάξης των 27 με 35 λεπτών το κιλό. Οι προηγούμενοι μήνες ήταν ξηροί και αυτό έχει μεγάλη επίπτωση στα λεμόνια, στις τιμές και την απορρόφησή τους, γιατί για παράδειγμα ποικιλίες όπως η Μαγληνό, έμειναν πίσω χρονικά να συγκομιστούν (έπρεπε να μαζευτούν το Μάρτιο), με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να είναι ακόμα πάνω στα δέντρα και να έχουν αρχίσει να υποβαθμίζονται ποιοτικά. Αυτό προφανώς έχει επίπτωση και στις τιμές. Όπως επίπτωση στις τιμές είχαν και τα προβλήματα απορρόφησης όλους τους προηγούμενους μήνες, λόγω της κλειστής εστίασης. Αναφορικά με τη νέα σεζόν, η συγκομιδή σε λεμόνια ποικιλιών, όπως είναι τα Μαγληνό και τα Ινττερντονάτο αναμένεται το φθινόπωρο. Μια πρώτη εικόνα όσον αφορά στην καρπόδεση, δείχνει ότι δεν είναι και τόσο καλά τα πράγματα».

Ο κ. Κώστας Δεληγιάννης είναι παραγωγός και έμπορος λεμονιού από την περιοχή του Αιγίου στην Αχαΐα. Όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο αυτή την περίοδο τα λεμόνια που κόβονται είναι πολύ λίγα στην περιοχή και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι και πρώτης ποιότητας, αφού αρχίζουν και μαλακώνουν. Οι τιμές παραγωγού, συνεχίζει ο ίδιος, κυμαίνονται στα 30 με 40 λεπτά το κιλό, αναλόγως της ποιότητας, με την αγορά να εμφανίζει σημάδια σταθερότητας εδώ και ένα μήνα ως προς τις τιμές απορρόφησης. Κατά βάση, η συγκομιδή αυτή την περίοδο αφορά στις ποικιλίες Μαγληνό και Αδαμοπούλου. Σύμφωνα με τον κ. Δεληγιάννη, την περίοδο του Πάσχα καταγράφηκε αυξημένο ενδιαφέρον, αλλά όχι για πολύ, ενώ παρόλο που άνοιξε η εστίαση, δεν βλέπουμε σημαντική βελτίωση, προφανώς γιατί δεν έχει αποκατασταθεί ολοσχερώς η κατάσταση με τον κορονοϊό. Σε σχέση με τη νέα σεζόν, στο Αίγιο, οι κοπές των πρώιμων λεμονιών πρέπει να αναμένονται στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ στο... φουλ θα μπει η συγκομιδή, μέσα στον Οκτώβριο. Όπως μας εξήγησε ο κ. Δεληγιάννης, με τα σημερινά δεδομένα, πάμε για καλή, ποσοτικά και ποιοτικά παραγωγή, με το δέσιμο των καρπών τώρα να βαίνει ικανοποιητικά. Ένας παγετός που έπεσε τέλη Γενάρη με αρχές Φλεβάρη στο Αίγιο, δεν φαίνεται να τα έχει επηρεάσει σημαντικά, καταλήγει ο ίδιος.

Τέλος, ο κ. Λευτέρης Ντουντουνάκης, μεγαλοπαραγωγός λεμονιού, έμπορος και γεωπόνος στα Χανιά δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι η χρονιά για τον παραγωγό λεμονιού είναι κακή, αφού οι τιμές τώρα, δεν περνούν τα 40 λεπτά το κιλό. Παρότι η εστίαση άνοιξε, δεν υπάρχει ικανοποιητική απορρόφηση για λόγους... αδικαιολόγητους, κάτι που έχει επιφέρει αυτή τη δύσκολη κατάσταση, όχι μόνον στην Κρήτη, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα. Σημειωτέον ότι στην Κρήτη κυριαρχεί σε ποσότητα το λεμόνι ποικιλίας Ζαμπετάκη (κατά 50%), ακολουθεί η Βακάλου (25%) και μετά όλες οι υπόλοιπες. Για τη νέα χρονιά, αν και είναι νωρίς ακόμα, ο κ. Ντουντουνάκης, εκτιμά, πως ίσως είναι σχετικά καλή, όμως επιβάλλεται να βελτιωθεί το εμπορικό κλίμα και οι τιμές παραγωγού να ανέλθουν.

27/05/2021 12:06 μμ

Στον κάμπο του Μεσολογγίου η συγκομιδή των πορτοκαλιών ποικιλίας Βαλέντσια έχει ολοκληρωθεί, ενώ συνεχίζεται στη Λακωνία. Πάντως η φετινή περίοδος δεν έχει καμιά σχέση με την περσινή όσον αφορά τη ζήτηση και τα επίπεδα τιμών.

Πέρσι είχαμε μια σταδιακή αύξηση των εξαγωγών πορτοκαλιών Βαλέντσια από τον Μάρτιο, η οποία κορυφώθηκε τον Ιούλιο, όπου είχαμε μια αύξηση της ζήτησης λόγω πανδημίας και μεγάλη άνοδο των τιμών.   

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας, τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «μόνο η Λακωνία είναι αυτή την εποχή στη συγκομιδή και διακίνηση των πορτοκαλιών Βαλέντσια. Ο Μάιος όπως τα προηγούμενα χρόνια δεν έχει μεγάλη εμπορική κινητικότητα. Οι τιμές παραγωγού στην περιοχή κυμαίνονται σε σταθερά επίπεδα από 20 έως 21 λεπτά το κιλό. Η περσινή χρονιά ήταν εξαιρετική όσον αφορά τη ζήτηση και τις τιμές παραγωγού. Σε αυτό βοήθησε ότι είχαν μειωμένες παραγωγές η Αίγυπτος και η Ισπανία και εμείς καλύψαμε το κενό της ζήτησης. Αυτή την περίοδο έχει συγκομιστεί περίπου το 40% της παραγωγής. Ελπίζουμε μετά τις 15 Ιουνίου να αυξηθούν οι εξαγωγές και να έχουμε άνοδο των τιμών παραγωγού».   

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός από τους Μολάους, «η φετινή χρονιά δεν έχει καμιά σχέση με την περσινή. Δεν υπάρχει μεγάλη διακίνηση και ενδιαφέρον από τους εμπόρους. Οι παραγωγοί της περιοχής άρχισαν να προχωρούν σε κοπές γιατί δεν θέλουν να κάνουν ψεκασμούς. Η τιμή παραγωγού παραμένει στα επίπεδα των 20 έως 22 λεπτά το κιλό». 

Ο κ. Νικόλαος Βασιλακάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange», τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει διακίνηση πορτοκαλιών αλλά η ζήτηση δεν είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 18 έως 22 λεπτά τπο κιλό. Υπάρχουν κάποιες περιοχές που η παραγωγή έχει επηρεαστεί από τον παγετό (πεδιάδα Ευρώτα κ.α.). Περιμένουμε από τον Ιούνιο να δούμε αν έχουμε μια καλύτερη ροή των εξαγωγών». 

Ο κ. Νίκος Τσακαλόζος, παραγωγός από την Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τα πορτοκάλια Βαλέντσια στην περιοχή έχουν συγκομιστεί. Οι τιμές φέτος κυμάνθηκαν σε καλά επίπεδα περίπου στα 28 λεπτά το κιλό».

Ο κ. Λάμπρος Πόρκος, μέλος Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Στράτου Αγρινίου, επισήμανε στον ΑγροΤύπο ότι «τα πορτοκάλια Βαλέντσια στην περιοχή έχουν συγκομιστεί εδώ και ένα μήνα. Η φετινή περίοδος ήταν καλή για τους παραγωγούς με τις τιμές να κυμαίνονται από 18 έως 25 λεπτά το κιλό.

Πάντως οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν ευνοήσει την αναμενόμενη παραγωγή πορτοκαλιών ποικιλίας Ναβαλίνες. Αναμένεται να έχουμε μειωμένη παραγωγή κατά 60% σε σχέση με πέρσι που είχαμε μια υπερπαραγωγή. Η συγκομιδή για τις Ναβαλίνες στην περιοχή αναμένεται να ξεκινήσει από τις 5 έως 10 Οκτωβρίου».   

14/05/2021 05:26 μμ

Στον κάμπο του Μεσολογγίου οι κοπές έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και οι αγρότες είναι ικανοποιημένοι, αφού η ποιότητα ήταν εξαιρετική.

Αντίθετα στο νομό Λακωνίας και ιδίως στους Μολάους, οι κοπές έχουν πάει πίσω, καθώς οι αγρότες αρνούνται να πουλήσουν με τις τρέχουσες τιμές των 20 και 22 λεπτών το κιλό.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός από τους Μολάους, στην Σκάλα η συγκομιδή έχει προχωρήσει τουλάχιστον 30%, όμως στους Μολάους, οι αγρότες κόβουν με πιο αργούς ρυθμούς, καθώς οι τιμές που τους προσφέρονται δεν είναι αυτές που περίμεναν. Σύμφωνα με τον κ. Καρούνη, οι τιμές παραγωγού παίζουν τώρα στα 20 με 22 λεπτά το κιλό, καθαρά στον παραγωγό.

Σαφώς καλύτερη φαίνεται πως είναι η κατάσταση στον κάμπο του Μεσολογγίου, που εξελίσσεται σε ένα από τα πιο δυνατά παραγωγικά κέντρα της χώρας.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα μας είπε ο κ. Ανδρέας Κότσαλος, παραγωγός από το Νεοχώρι Μεσολογγίου, αυτή την περίοδο γίνονται οι τελευταίες κοπές πορτοκαλιών Βαλέντσια στην περιοχή. Σύμφωνα με τον κ. Κότσαλο, φέτος ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τους παραγωγούς με έντονη ζήτηση, καλή ποιότητα σε γενικές γραμμές και τιμές μέχρι σήμερα έως και 31 λεπτά επί αυτοκινήτου.

Στην χειρότερη των περιπτώσεων ο παραγωγός εισέπραξε 23-24 λεπτά καθαρά στο χέρι και στην καλύτερη 28 λεπτά καθαρά στο χέρι, προσθέτει ο ίδιος, εξηγώντας μας, παράλληλα πως 1 στρέμμα με Βαλέντσια, με τις φετινές τιμές παραγωγού, απέφερε ικανοποιητικές απολαβές στον αγρότη, της τάξης κατά προσέγγιση (αφού πρέπει να ληφθεί υπόψη το μέγεθος των καρπών και η ποιότητα) των 1.500 έως 2.500 ευρώ. Βέβαια, από τα ποσά αυτά, πρέπει να αφαιρεθούν τα έξοδα.

Σημειωτέον ότι στην Αιτωλοακαρνανία, τα δέντρα Βαλέντσια φυτεύονται συνήθως ανά 30 έως 50 κλαριά στο στρέμμα, ενώ καθένα δέντρο μια καλή χρονιά και εφόσον φροντιστεί σωστά, μπορεί να αποδώσει από 10 έως 12 τελάρα των 17 κιλών το καθένα.

05/05/2021 11:15 πμ

Τι αναφέρουν στον ΑγροΤύπο, γεωπόνοι από διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά και παραγωγοί.

Φόβοι για τυχόν επιπτώσεις στην ανθοφορία της ελιάς, αλλά και των εσπεριδοειδών φαίνεται πως επικράτησαν τις προηγούμενες ημέρες, λόγω της απότομης ανόδου της θερμοκρασίας. Βέβαια, παρά τις ανησυχίες, εκ πρώτης όψης, δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα, αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα. Ωστόσο, γεωπόνοι και παραγωγοί από τις περισσότερες περιοχές περιμένουν μείωση παραγωγής.

Ο κ. Ηλίας Μαυράκης, γεωπόνος από το Νεοχώρι Μεσολογγίου δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι μόλις μια ημέρα ήταν πολύ ψηλά οι θερμοκρασίες, οπότε δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην ανθοφορία της ελιάς. Βέβαια, όπως σημειώνει ο ίδιος, για να... υπάρξει ενδεχόμενο επίπτωσης στα άνθη, θα πρέπει να υπάρχουν και... άνθη. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα ποσοστό λιοστασιών Καλαμών μόλις στο 10% έχουν γερή ανθοφορία, αλλά στα υπόλοιπα, η κατάσταση είναι δύσκολη και προοιωνίζεται δύσκολη χρονιά. Αντίθετα, λέει ο ίδιος στα εσπεριδοειδή, η κατάσταση είναι πολύ καλή και δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα πρόβλημα. Σε σχέση με την ελιά, τέλος, πρόσθεσε ο κ. Μαυράκης, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα, είναι εξαιρετικά ευνοϊκές.

Ο κ. Γιώργος Κορίνης, γεωπόνος από τη Σπάρτη δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι την Κυριακή του Πάσχα η θερμοκρασία έφτασε τους 35 - 36 βαθμούς Κελσίου, ενώ και την προηγούμενη ημέρα ο καιρός ήταν πολύ ζεστός. Σύμφωνα με τον κ. Κορίνη, όμως, οι υψηλές αυτές θερμοκρασίες επικράτησαν για πολύ λίγες ώρες, ενώ είχε και συννεφιά παράλληλα, με αποτέλεσμα με τις έως τώρα ενδείξεις, να φαίνεται πως δεν θα υπάρχει η οποιαδήποτε επίπτωση στις ελιές. Σημειωτέον ότι στην περιοχή έχει αρχίσει η ανθοφορία σε Κορωνέικη και Κουτσουρελιά, αλλά και στην Καλαμών, σε περιορισμένο επίπεδα. Ο κ. Κορίνης εκτιμά ότι επειδή τα δέντρα ήταν και ποτισμένα από τις βροχοπτώσεις του περασμένου διαστήματος, όχι μόνον δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, αλλά ίσως και να ευνοηθούν από τις ζεστές αυτές ημέρες. Σε σχέση με τα εσπεριδοειδή (Ναβαλίνες κ.λπ.) της περιοχής, σύμφωνα με τον κ. Κορίνη, έχουν εξαιρετικά μεγάλη ανθοφορία, ωστόσο ο χρόνος, δηλαδή οι επόμενες ημέρες, θα δείξουν αν θα εξελιχθεί εξίσου καλά και η καρπόδεση.

Ο κ. Κώστας Μέλλος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Θερμασία Δήμητρα από την Ερμιονίδα Αργολίδας, δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι δεν είχε και τόσο υψηλές θερμοκρασίες τις προηγούμενες ημέρες, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Ωστόσο, συνεχίζει ο ίδιος μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ότι λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών του Απριλίου, φαίνεται πως πήγε πίσω η χρονιά στα Κορωνέικα και ιδίως στα Μανάκια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμα και σήμερα, αρχές Μαΐου, ταξιανθίες, που ανοίγουν ακόμα ή είναι έτοιμες να ανοίξουν. Υπό κανονικές συνθήκες, τονίζει ο κ. Μέλλος, αυτό θα είχε συμβεί αρκετό καιρό πριν.

Ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, γεωπόνος, προϊστάμενος στην ΔΑΟΚ Τριφυλίας, δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ότι ήταν ζεστές οι προηγούμενες ημέρες, αλλά δεν είχαμε καύσωνα. Στα δυτικά του νομού και ειδικά στις παραθαλάσσιες ζώνες καλλιέργειας, είναι πολύ καλή η κατάσταση. Πιο υψηλές, όμως θερμοκρασίες επικράτησαν στα νοτιοανατολικά του νομού.

Από την εταιρεία Κοντζεδάκης Γ. και ΣΙΑ ΕΕ - κατάστημα γεωργικών εφοδίων με έδρα στις Επάνω Αρχάνες Ηρακλείου μας μίλησε ο γεωπόνος κ. Γιώργος Σταυρουλάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο τις προηγούμενες ημέρες η θερμοκρασία έφτασε τους 33 βαθμούς Κελσίου, οπότε δεν θα υπάρξει πρόβλημα σε ελιές, αλλά και στα αμπέλια.

Τέλος, στην Χαλκιδική, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Ευαγγελινός, πρόεδρος του «Biolivia – Αγροτικού Συνεταιρισμού Βιοκαλλιεργητών Ολύνθου Χαλκιδικής», «η θερμοκρασία τις προηγούμενες ημέρες δεν ξεπέρασε τους 26 - 27 βαθμούς Κελσίου, οπότε δεν υπάρχει επίπτωση στα δέντρα. Βέβαια, επειδή ο χειμώνας που μας πέρασε ήταν γενικά πιο ζεστός, ενώ έπεσαν και παγετοί το Μάρτιο, εκτιμώ πως θα είμαστε κάτω σε παραγωγή από μια κανονική χρονιά κατά 60% ούτως ή άλλως. Ειδικά τα δέντρα που είχαν υπερ-παραγωγή πέρσι, φαίνεται πως δεν άντεξαν τις συνθήκες και δεν θα δώσουν τόση παραγωγή φέτος. Σημειωτέον ότι στις Χαλκιδικής δεν υπάρχει ακόμα ανθοφορία».

23/04/2021 12:53 μμ

Σε χαμηλά επίπεδα είναι αυτή την εποχή οι τιμές παραγωγού στα λεμόνια. Υπάρχουν ακόμη κάποιες ποσότητες κυρίως στην περιοχή της Κορινθίας αλλά η ζήτηση είναι υποτονική τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις εξαγωγές. Οι παραγωγοί ελπίζουν στο άνοιγμα της εστίασης για να υπάρξει αύξηση της κατανάλωσης.

Ο κ. Κώστας Δεληγιάννης, παραγωγός λεμονιών από την περιοχή του Αιγίου, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «πριν ενα περίπου μήνα η τιμή παραγωγού στα λεμόνια έφτασε στα 40 λεπτά το κιλό. Στη συνέχεια όμως άρχισε να μειώνεται και αυτή την εποχή κυμαίνεται στα 20 έως 25 λεπτά το κιλό. Στην περιοχή της Αιγιαλείας δεν υπάρχουν πολλά λεμόνια. Παρόλα αυτά η ζήτηση είναι πολύ υποτονική. Πέρσι τέτοια εποχή η τιμή είχε φτάσει στο 1 ευρώ το κιλό. Οι παραγωγοί ελπίζουν στο άνοιγμα της εστίασης για να «ζεσταθεί» η αγορά». 

Ο κ. Βλάσης Κλουτσινιώτης, παραγωγός λεμονιών από το Ξυλόκαστρο, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν ακόμη λεμόνια στην περιοχή της Κορινθίας. Οι παραγωγοί κόβουν καθημερινά όμως οι τιμές είναι σε χαμηλά επίπεδα. Αυτή την εποχή κυμαίνονται στα 30 λεπτά το κιλό. Πέρσι κυμαίνονταν στα 90 λεπτά. Οι παραγωγοί είναι απογοητευμένοι γιατί πριν ένα μήνα οι τιμές ήταν στα 40 λεπτά και έλπιζαν ότι θα είχαν ανοδική πορεία. Όμως στη συνέχεια οι τιμές έπεσαν σε χαμηλά επίπεδα. Τώρα ελπίζουν στο άνοιγμα της εστίασης».

Ο κ. Δημήτρης Μπούρμπουλας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ξυλοκάστρου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος ήταν μια απογοητευτική χρονιά για τους παραγωγούς λεμονιού. Ξεκίνησε από τα 25 λεπτά το κιλό και για λίγο διάστημα έφτασε στα 40 λεπτά. Στη συνέχεια όμως έπεσε στα 30 λεπτά, που είναι μια τιμή πολύ χαμηλή. Οι παραγωγοί με το σημερινό κόστος καλλιέργειας για να έχουν κάποιο εισόδημα θα πρέπει να πωλούν στα 45 λεπτά. Υπάρχουν όμως στην εγχώρια αγορά πολλά λεμόνια από Τουρκία σε πολύ χαμηλές τιμές που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν οι Έλληνες παραγωγοί».  

Ο ΑγροΤύπος μίλησε με τον κ. Δημήτρη Δουβή, εξαγωγέα λεμονιών από το Ξυλόκαστρο, ο οποίος μας επισήμανε τα εξής: «δεν υπάρχει μεγάλη ζητηση για λεμόνια αυτή την εποχή στην εγχώρια αγορά. Μέχρι τον Ιανουάριο πήγαιναν καλά οι εξαγωγές, στη συνέχεια όμως είχαμε μια «καθίζηση». Βγήκαν στις διεθνείς αγορές οι Ισπανοί και οι Τούρκοι με λεμόνια σε χαμηλές τιμές και εκτόπισαν από αυτές τα ελληνικά. Επίσης αυτή την εποχή δεν έχουμε καλή ποιότητα λεμονιών».

Ο κ. Κώστας Κάτσακλας, παραγωγός και έμπορος λεμονιών από την Πρέβεζα, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «λεμόνια υπάρχουν αυτή την εποχή αλλά έχουν πολλά ποιοτικά προβλήματα λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν φέτος. Έχει μειωθεί η ζήτηση αυτές τις ημέρες στην εγχώρια αγορά. Τα καλής ποιότητας λεμόνια στην περιοχή έχουν τιμές από 30 έως 35 λεπτά το κιλό. Τα υπόλοιπα έχουν πολύ χαμηλότερες τιμές». 

21/04/2021 03:51 μμ

Με καλές ροές γίνονται οι εξαγωγές πορτοκαλιών (μέχρι σήμερα 290.852 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 285.103 τόνων). Τις επόμενες ημέρες αναμένεται στις αγορές της Ευρώπης να κάνουν την εμφάνισή τους τα πορτοκάλια από το νότιο ημισφαίριο.

Αυτή την εποχή λίγες ποσότητες πορτοκαλιών Βαλέντσια υπάρχουν ακόμη στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ στη Λακωνία θα υπάρχουν μέχρι και τον ερχόμενο Οκτώβριο. Φέτος έχουμε μια καλή ποσοτικά και ποιοτικά παραγωγή. 

Ο κ. Νίκος Τσακαλόζος, παραγωγός από την Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι τα περισσότερα πορτοκάλια Βαλέντσια, περίπου 95% της παραγωγής, στην περιοχή έχουν συγκομιστεί. Οι τιμές φέτος κυμάνθηκαν σε καλά επίπεδα περίπου στα 28 λεπτά το κιλό».  

Ο κ. Νικόλαος Βασιλάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange», τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή Έλος υπάρχουν κάποια περιβόλια που έπαθαν ζημιά από τον παγετό. Οι άλλες περιοχές όμως (Λυκόβρυση, Μολάοι κ.α.) έχουν καλή παραγωγή. Οι τιμές ήταν στα 25 λεπτά το κιλό αλλά στη συνέχεια έπεσαν στα επίπεδα των 18 έως 20 λεπτά. Αυτό έχει κάνει πολλούς παραγωγούς να μην βιάζονται να συγκομίσουν και να περιμένουν καλύτερες τιμές. Από τα μέσα Μαΐου και μετά θα φανεί πως θα κινηθεί φέτος η πορεία των τιμών».

Ο κ. Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός από τους Μολάους, ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Πέρσι οι τιμές παραγωγού ήταν στα 40 λεπτά το κιλό. Φέτος κυμαίνονται από 18 έως 20 λεπτά. Αυτή την εποχή πέρσι στην περιοχή είχε συγκομιστεί το 60% της παραγωγής πορτοκαλιών Βαλέντσια, ενώ φέτος οι ποσότητες είναι ελάχιστες. Οι παραγωγοί κρατάνε στάση αναμονής. Όμως και η φετινή εμπορική περίοδος δεν έχει σχέση με την περσινή που υπήρξε μεγάλη ζήτηση. Όλοι όσοι έχουν καλή ποιότητα πορτοκαλιών αναμένουν μήπως μετά το Πάσχα υπάρξει αύξηση τιμών. Η παραγωγή φέτος είναι μεγάλη και η ποιότητα πολύ καλή».