Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αυξάνει η ζήτηση για λεμόνια, τσιμπάνε προς τα πάνω οι τιμές

07/12/2021 03:48 μμ
Τις τελευταίες ημέρες άρχισε να μεγαλώνει η ζήτηση για λεμόνια στην αγορά, με αποτέλεσμα οι τιμές παραγωγού να αυξάνουν, μετά μια περίοδο που είχαν φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Τις τελευταίες ημέρες άρχισε να μεγαλώνει η ζήτηση για λεμόνια στην αγορά, με αποτέλεσμα οι τιμές παραγωγού να αυξάνουν, μετά μια περίοδο που είχαν φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ο κ. Κώστας Δεληγιάννης, παραγωγός λεμονιών από την περιοχή του Αιγίου, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή έχει αυξηθεί η ζήτηση λόγω των εορτών και έχουμε μια αύξηση της τιμής παραγωγού στα λεμόνια που κυμαίνεται από 25 μέχρι 30 λεπτά το κιλό.

Η συγκομιδή φέτος καθυστέρησε λόγω ξηρασίας και ακόμη γίνονται κοπές λεμονιών ποικιλίας Ιντερντονάτο. Πάντως οι καιρικές συνθήκες τώρα βοηθούν τη συγκομιδή και οι βροχές βοήθησαν την παραγωγή. Υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα με πολλά μεγάλα μεγέθη λεμονιών που δεν προτιμά η αγορά και η εστίαση.

Το θετικό είναι ότι τώρα η αγορά έχει μια σταθερή ροή που απορροφά την παραγωγή. Πρόβλημα υπάρχει με τις τιμές στα βιολογικά λεμόνια. Φέτος η τιμή παραγωγού είναι κατά 8 λεπτά αυξημένη σε σχέση με τα συμβατικά (τις προηγούμενες χρονιές έφταναν να πωλούνται 15 έως 20 λεπτά ακριβότερα σε σχέση με τα συμβατικά).

Σε σχέση με τις προηγούμενες εμπορικές περιόδους φέτος στο ξεκίνημα τιμή παραγωγού δεν κρατήθηκε για αρκετό καιρό σε υψηλά επίπεδα. Τα λεμόνια βγήκαν στην αγορά στα 60 λεπτά το κιλό αλλά η τιμή αυτή κράτησε μόλις 5 ημέρες. Μετά άρχισε η πτωτική πορεία μέχρι πριν 4-5 ημέρες που το κλίμα στην αγορά άλλαξε».

Το καλό κλίμα στην αγορά για τα λεμόνια επιβεβαιώνει και ο κ. Κώστας Κάτσακλας, παραγωγός και έμπορος από την Πρέβεζα. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο «εδώ και μια εβδομάδα έχει αυξηθεί η ζήτηση για λεμόνια.

Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται από 30 έως 35 λεπτά το κιλό. Από την άλλη όμως τα έξοδα και το κόστος καλλιέργειας έχουν αυξηθεί. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα υπάρξει πρόβλημα τον επόμενο χρόνο για τις καλλιέργειες».

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
15/03/2024 05:01 μμ

Από τα τέλη Ιανουαρίου έχουν μειωθεί οι κοπές λεμονιών γιατί δεν υπάρχει κανένα εμπορικό ενδιαφέρουν ούτε για εξαγωγή ούτε για την εγχώρια αγορά. Αυτή η εικόνα στην αγορά παραμένει μέχρι σήμερα και φέρνει απόγνωση στους παραγωγούς.

Ο κ. Κώστας Δεληγιάννης, παραγωγός από την περιοχή Αιγιαλείας, δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «τα προβλήματα ξεκίνησαν μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων με την ζήτηση να μειώνεται απότομα. Όταν ξεκίνησε η συγκομιδή ποικιλίας Μαγληνό όσοι παραγωγοί είχαν κρατήσει λεμόνια Ιντερντονάτο τους έμειναν απούλητα. Στην συνέχεια δεν έχουμε κανένα εμπορικό ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να έχουν «παγώσει» οι κοπές.

Αυτή την εποχή έχουμε λεμόνια ποικιλίας Μαγληνό. Ζημιές λόγω καιρικών συνθηκών δεν είχαμε αλλά ο ήπιος χειμώνας δημιούργησε προβλήματα φυτοπροστασίας και αυξήθηκε το κόστος.

Επίσης οι παραγωγοί δεν έκαναν κοπές, αφού δεν μπορούσαν να πουλήσουν τα λεμόνια σε τόσο χαμηλή τιμή αλλά και δεν είχε ζήτηση από τους εμπόρους, με αποτέλεσμα να μεγαλώσουν τα μεγέθη και σήμερα να είναι μη εμπορεύσιμα.

Όταν έχουμε μειωμένη ζήτηση έχουμε και μιζέρια. Οι έμποροι ζητούν καλές ποιότητες και με το ζόρι δίνουν τιμές στα 30 λεπτά το κιλό, ενώ προσπαθούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες να βγαλουν μη εμπορεύσιμες.

Από την άλλη οι καταναλωτές πληρώνουν στην λιανική 0,80 έως 2 ευρώ το κιλό για τα λεμόνια. Άλλες χρονιές αυτή την εποχή είχαμε καλή ζήτηση στα λεμόνια αλλά φαίνεται τώρα ότι η αγορά κάθισε και αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα οι καταναλωτές».

Ο κ. Δημήτρης Μπούρμπουλας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ξυλοκάστρου και καλλιεργητής λεμονιών, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τα πράγματα είναι τραγικά για τους παραγωγούς. Δεν υπάρχει ζήτηση και οι τιμές έχουν παγώσει στα 30 λεπτά το κιλό για τα καλής ποιότητας λεμόνια. Δεν υπάρχει ζήτηση από τους εμπόρους και θέλουν μόνο καλής ποιότητας λεμόνια.

Αυτή την εποχή έχουμε Μαγληνά και τα Καρυστινά λεμόνια. Σε αντίθεση με τα πορτοκάλια δεν έχουμε ζήτηση φέτος ούτε για χυμό, με τις τιμές να είναι στα επίπεδα των 7 λεπτών το κιλό. Με αυτές τις συνθήκες δεν αξίζει να ασχοληθούν οι παραγωγοί με την καλλιέργεια γιατί δεν βγάζουν εισόδημα.

Η παραγωγός από το Ξυλόκαστρο, Αικατερίνα Γκινοπούλου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «οι τιμές είναι καθηλωμένες στα 18 έως 30 λεπτά. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον στην εγχώρια αγορά ούτε έχουμε ροές στις εξαγωγές. Το τελευταίο διάστημα δεν έχω κάνει καθόλου κοπές με αυτή την εικόνα που έχει η αγορά».

Τελευταία νέα
05/03/2024 12:07 μμ

Στην Ισπανία άρχισαν τα «βαφτίσια» πορτοκαλιών από την Αίγυπτο, σύμφωνα με όσα καταγγέλουν στον Ισπανό Υπουργό Γεωργίας, Luis Planas, οι ίδιοι οι παραγωγοί.

Όπως καταγγέλλει, στις 4/3/2024, η αγροτική οργάνωση Asaja στην περιοχή της Κόρδοβας προς το Ισπανικό Υπουργείο Γεωργία και στην Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA), στην πόλη Πάλμα ντελ Ρίο, που βρίσκεται στην επαρχία της Κόρδοβας στην Ανδαλουσία, εμφανίζονται πορτοκάλια που στην μια ετικέτα αναφέρει με μεγάλα γράμματα ότι είναι «Πορτοκάλια από την Πάλμα ντελ Ρίο», ενώ σε άλλη ταμπέλα σε πολύ μικρό μέγεθος γράφει ότι χώρα προέλευσης είναι η Αίγυπτος.

Η ισπανική αγροτική οργάνωση ισχυρίζεται ότι το συγκεκριμένο κρούσμα εντοπίστηκε στις 22 Φεβρουαρίου σε ένα σούπερ μάρκετ στην πρωτεύουσα της Κόρδοβα. Και προσθέτει ότι «είναι προφανές ότι αυτά τα γεγονότα αντιπροσωπεύουν μια δυνητικά αθέμιτη και αντιανταγωνιστική εμπορική πρακτική που στρεβλώνει την αγορά και έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα ολόκληρου του ισπανικού αγροδιατροφικού τομέα».

Το θέμα ήταν αναμενόμενο λόγω των αυξημένων εισαγωγών στην Ισπανία πορτοκαλιών από την Αίγυπτο που είχαμε το τελευταίο διάστημα. Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος της Ένωση Νέων Αγροτών (Asaja) της Κόρδοβας, Ignacio Fernández de Mesa, σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε εκφράση την λύπη του «για την έλλειψη ζήτησης για πορτοκάλια από την επαρχία του λόγω εισαγωγών από τρίτες χώρες, γεγονός που προκαλεί στασιμότητα στην αγορά. Ο λόγος της χαμηλής ζήτησης είναι ότι πολλά πορτοκάλια έρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως από την Αίγυπτο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει πτώση τιμών για τα ισπανικά πορτοκάλια σε επίπεδα που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής. Αντίθετα, η Αίγυπτος ευνοείται από το μειωμένο κόστος παραγωγής και έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αφού έχει χαμηλότερο κόστος εργατικών και χαλαρούς κανονισμούς για την προστασία του περιβάλλοντος (φυτοπροστασία, ΚΑΠ, κ.α.)».

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «οι Ισπανοί έκαναν καταγγελία και η κυβέρνηση της χώρας τους είναι σίγουρο ότι θα αναλάβει σχετικά μέτρα κατά του φαινομένου. Το ερώτημα είναι τι γίνεται στην Ελλάδα όταν έχουμε αντίστοιχες καταγγελιές για «βαφτίσια» και αθέμιτο ανταγωνισμό και τι μέτρα παίρνει η πολιτεία για την πάταξη αυτών των φαινομένων. Εδώ και καιρό μιλάμε για αυξημένες εισαγωγές φρούτων και λαχανικών από τρίτες χώρες και δεν βλέπουμε καμιά αντίδραση των ελεγκτικών μηχανισμών».

21/02/2024 04:49 μμ

Οργή επικρατεί στις τάξεις των Ισπανών παραγωγών εσπεριδοειδών γιατί οι αυξημένες εισαγωγές πορτοκαλιών, κυρίως από Αίγυπτο, έχουν σαν αποτέλεσμα ουσιαστικά να υπάρχει «παύση εμπορίου» για τα ισπανικά πορτοκάλια στην χώρα τους.

Οι αυξημένες εισαγωγές πορτοκαλιών από τρίτες χώρες έχουν φέρει αύξηση της προσφοράς και μείωση της ζήτησης, με αποτέλεσμα οι τιμές παραγωγού να είναι σε τόσο χαμηλά επίπεδα που να μην καλύπτουν το κόστος παραγωγής.

Ο πρόεδρος της Ένωση Νέων Αγροτών (Asaja) της Κόρδοβας, Ignacio Fernández de Mesa, εξέφρασε τη λύπη του «για την έλλειψη ζήτησης για πορτοκάλια από την επαρχία του λόγω εισαγωγών από τρίτες χώρες, γεγονός που προκαλεί στασιμότητα στην αγορά.

Ο λόγος της χαμηλής ζήτησης είναι ότι πολλά πορτοκάλια έρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως από την Αίγυπτο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει πτώση τιμών για τα ισπανικά πορτοκάλια σε επίπεδα που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής.

Αντίθετα, η Αίγυπτος ευνοείται από το μειωμένο κόστος παραγωγής και έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αφού έχει χαμηλότερο κόστος εργατικών και χαλαρούς κανονισμούς για την προστασία του περιβάλλοντος (φυτοπροστασία, ΚΑΠ, κ.α.)».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισπανικού Υπουργείο Γεωργίας (MAPA), οι εισαγωγές πορτοκαλιών στην χώρα από την Αίγυπτο, τον Ιανουάριο του 2024, ανήλθαν σε 45.281 τόνους, ποσότητα που αντιπροσωπεύει μια αύξηση, κατά 104%, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2023 (που είχαν ανέλθει σε 22.122 τόνους).

Ο κ. Fernández de Mesa, θεωρεί παράλογο μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ να πωλούν στην Ισπανία ή την Ευρώπη πορτοκάλια από την Αίγυπτο και στην περιοχή μας η εγχώρια παραγωγή να μένει απούλητη.

«Το πρόβλημα αφορά τις ποικιλίες Navelina, Salustiana και Lane Late. Μόνο για τα πορτοκάλια που πάνε για χυμοποίηση υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον αλλά και εκεί έχουμε μείωση τιμής σε σύγκριση με τις τελευταίες εβδομάδες.

Όλα αυτά προκαλούν μεγάλες οικονομικές απώλειες εισοδήματος στους Ισπανούς παραγωγούς που, σε πολλές περιπτώσεις, αφήνουν την παραγωγή τους στα δέντρα γιατί η συγκομιδή τους δεν είναι επικερδής. Ωστόσο, στα ράφια ορισμένων σούπερ μάρκετ τα πορτοκάλια μπορεί να φτάνουν και πάνω από τα 2 ευρώ το κιλό», τονίζει.

15/02/2024 12:50 μμ

Προβλήματα αντιμετωπίζουν αυτή την εποχή οι εξαγωγές της Αιγύπτου λόγω της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι Χούτι από το Νοέμβριο κάνουν επιθέσεις στα πλοία με διάφορους τύπους βαλιστικών πυραύλων και drones.

Ο κ. Osama Rabie, επικεφαλής της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, ανέφερε ότι οι ναυτικές μεταφορές έχουν επηρεαστεί από τις εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα. Μόνο από 1 έως 15 Ιανουαρίου του 2024 σημειώθηκε μείωση κατά 30% στον αριθμό πλοίων που διέρχονται από το κανάλι. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθούν τα έσοδα κατά 40% στην συγκεκριμένη περίοδο.

Η κρίση στο Σουέζ έχει προκαλέσει τεράστιες δυσκολίες στους Αιγύπτιους εξαγωγείς εσπεριδοειδών.

Αν και υπήρξε αυξημένη ζήτηση στις αγορές της Ασίας (λόγω και της Πρωτοχρονιάς στην Κίνα) οι εξαγωγές πορτοκαλιών κινούνται με αργούς ρυθμούς. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τη ζήτηση στο Ραμαζάνι που ξεκινά από 10 Μαρτίου στις ισλαμικές χώρες.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επικεντρωθούν στις αγορές της Ευρώπης οι εξαγωγές πορτοκαλιών της Αιγύπτου.

Αυτή την εποχή διακινούνται στην Αίγυπτο τα πορτοκάλια ποικιλίας Βαλέντσια και Νάβελ. Η αύξηση των ποσοτήτων έφερε πτώση τιμών κατά 10 - 15% σε σχέση με την αρχή της εμπορικής περιόδου των συγκεκριμένων ποικιλιών.

Το θετικό είναι ότι η ισπανική και μαροκινή παραγωγή αυτή την περίοδο είναι μειωμένη λόγω των προβλημάτων από τις καιρικές συνθήκες. Αυτό μείωσε κάπως το πρόβλημα διακίνησης που αντιμετωπίζουν τα πορτοκάλια της Αιγύπτου.

Επίσης οι Αιγύπτιοι εξαγωγείς αναμένουν αύξηση της ζήτησης το ερχόμενο καλοκαίρι, κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα γίνουν στη Γαλλία και θα διαρκέσουν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου 2024.

Η Αίγυπτος είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας νωπού πορτοκαλιού στον κόσμο.

Τα πορτοκάλια αποτελούν το 85% των συνολικών εξαγωγών εσπεριδοειδών της χώρας. Η συνολική καλλιεργήσιμη έκταση με πορτοκάλια στην Αίγυπτου ανέρχεται σε 1.722.000 στρέμματα. Το 75% της έκτασης βρίσκεται σε ειδικά διαμορφωμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην έρημο, που χρησιμοποιούν το σύστηµα «στάγδην» άρδευσης.

09/02/2024 09:29 πμ

Τις εισαγωγές λεμονιών από τρίτες χώρες που έγιναν στην ΕΕ, από τον Οκτώβριο του 2022 έως και τον Σεπτέμβριο του 2023, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, οι εισαγωγές λεμονιών της ΕΕ από τρίτες χώρες για την συγκεκριμένη περίοδο ανήλθαν συνολικά στους 429.046 τόνους.

Για την περίοδο 2023/2024 (Οκτωβρίου 2023 - Ιανουάριο 2024) από την Τουρκία έγιναν εισαγωγές 69.000 τόνων λεμονιών και είναι η πρώτη χώρα εισαγωγής με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη που είναι η Αίγυπτος με 5.500 τόνους.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Νότια Αφρική με 3.847 τόνους. Από την Αργεντινή έγιναν εισαγωγές 795 τόνους λεμονιών και από την Ουρουγουάη 71 τόνοι.

Από τις υπόλοιπες χώρες (μικρές ποσότητες) έγινε εισαγωγή συνολικά 900 τόνων.

Βέβαια τους επόμενους μήνες αναμένεται να αυξηθούν οι ποσότητες που θα εισάγονται από τις χώρες του νότιου ημισφαιρίου.

Στην Ελλάδα οι συνολικές εισαγωγές λεμονιών ανέρχονται σε 27.000 τόνους, από τους οποίους οι 20.000 τόνοι προέρχονται από τρίτες χώρες. Από την Τουρκία έγιναν εισαγωγές 2.600 τόνων.

Πάντως αυτή την περίοδο στην χώρα δεν γίνονται κοπές λεμονιών γιατί δεν υπάρχει κανένα εμπορικό ενδιαφέρουν.

05/02/2024 12:09 μμ

Έχει ξεκινήσει η χώρα μας, από τις αρχές του 2024, να εισάγει πορτοκάλια από την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «1/9/2023 έως 2/2/2024 οι εξαγωγές ελληνικών πορτοκαλιών ανέρχονται σε 146.074 τόνους, παρουσιάζοντας μια μείωση, κατά -8,7%, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου (που ανήλθαν στους 159.952 τόνους).

Εντύπωση όμως προκαλεί η εισαγωγή πορτοκαλιών, που από την 1η Ιανουαρίου του 2024 φαίνεται να έχουν εισαχθεί 472 τόνοι, από τους οποίους οι 411 τόνοι είναι από Αίγυπτο».

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι εισαγωγές ακτινιδίων στην χώρα μας.

Τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas δείχνουν ότι από 1/9/2023 έως 2/2/2024 να έχουν εισαχθεί 1.698 τόνοι ακτινιδίων. Ειδικότερα 542 τόνοι σε Πέλλα, Ημαθία και Πιερία ακτινιδίων προέλευσης Ιράν αλλά και 496 τόνοι από Τουρκία (οι οποίοι είναι πιθανόν και αυθτοί να προέρχονται από το Ιράν).

Επίσης αν και φέτος έχουμε μια μείωση στις εξαγωγές μήλων, κατά περίπου 50%, ιδιαίτερα αυξημένες εμφανίζονται οι εισαγωγές μήλων που ανέρχονται σε 13.898 τόνους (από Βαλκανικές χώρες και Πολωνία), έναντι 3.688 τόνων πέρυσι.

02/02/2024 11:33 πμ

Ξεκίνησαν οι κοπές των πορτοκαλιών της ποικιλίας Λάνε Λέιτ και μανταρινιών ποικιλίας Ορτανίκ και Αφουρέρ, με την ζήτηση αυτή την εβδομάδα να είναι σε καλά επίπεδα. Καλή ζήτηση υπάρχει αυτή την εποχή και για τα Νόβα.

Η Lane Late είναι ποικιλία πορτοκαλιάς που δίνει καρπούς ομφαλοφόρους χωρίς σπόρους (άσπερμη).

Ο κ. Νίκος Τσακαλόζος, παραγωγός από την Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στην Αιτωλοακαρνανία οι πρώτες κοπές στα Lane Late δίνουν τιμή παραγωγού στα 30 λεπτά το κιλό. Από αυτή την εβδομάδα φάνηκε να αυξάνει το εμπορικό ενδιαφέρον και είχαμε μια κάπως καλύτερη τιμή που έφτασε στα 32 λεπτά. Θυμίζουμε πέρυσι οι τιμές είχαν ξεκινήσει από 21 λεπτά και έφτασαν στα 35 λεπτά.

Επίσης ξεκίνησαν οι κοπές μανταρινιών Ορτανίκ και Αφουρέρ. Από πλευράς ποιότητας δεν υπάρχουν προβλήματα και οι καιρικές συνθήκες βοηθούν την συγκομιδή. Οι τιμές στα Ορτανίκ κυμαίνονται από 25 έως και 27 λεπτά το κιλό, ενώ οι τιμές στα Αφουρέρ είναι από 40 έως 42 λεπτά το κιλό».

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «μετά από 1,5 μήνα που είχε παγώσει η αγορά για τα Νόβα τις τελευταίες ημέρες έχουμε μια καλή ροή του εμπορίου και φεύγουν συνεχόμενα φορτία αν και στην περιοχή έχουμε μεγάλες ποσότητες. Οι τιμές παραγωγού τώρα έχουν σταθεροποιηθεί στα 30 λεπτά.

Ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι κοπές στα Ορτανίκ. Λίγες ποσότητες με μανταρίνια Αφουρέρ έχει η περιοχή που διακινούνται κυρίως στην εγχώρια αγορά.

Καλή είκονα έχουν τα πορτοκάλια ποικιλίας Λάνε Λέιτ με τις κοπές να γίνονται με κανονικούς ρυθμούς και τις τιμές να ξεκινούν από 28 και να φτάνουν στα 35 λεπτά. Εκτιμώ όμως ότι το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί η ζήτηση».

31/01/2024 05:38 μμ

Εδώ και 20 ημέρες δεν γίνονται κοπές λεμονιών γιατί δεν υπάρχει κανένα εμπορικό ενδιαφέρουν ούτε για εξαγωγή ούτε για την εγχώρια αγορά.

Μείωση εμφανίζουν φέτος οι εξαγωγές λεμονιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία των εξαγωγέων, από την έναρξη της φετινής εμπορικής περιόδου 1 Οκτωβρίου 2023 μέχρι τις 26 Ιανουαρίου 2024 έχουν εξαχθεί 2.587 τόνοι (την αντίστοιχη περσινή περίοδο είχαν εξαχθεί 5.400 τόνοι). Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι φέτος η εκτιμώμενη παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη και να ανέλθει σε 87.000 τόνους, ενώ πέρυσι κυμαινόταν στους 92.000 τόνους. Τα τελευταία 2 χρόνια έχουν περιοριστεί οι εξαγωγές λεμονιών της χώρας μας. Πριν την πανδημία είχαν μια ανάκαμψη είχαν φτάσει μέχρι και 20.000 τόνους. Τώρα η παραγωγή καλύπτει κυρίως την εγχώρια κατανάλωση.

Ο κ. Δημήτρης Μπούρμπουλας, πρόεδρος στο συνεταιρισμό Ξυλοκάστρου και καλλιεργητής λεμονιών, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «μέχρι πριν 2 εβδομάδες είχαμε κάποιο εμπορικό ενδιαφέρον και οι τιμές ήταν γύρω στα 50 λεπτά το κιλό. Τώρα δεν υπάρχει κανένα εμπορικό ενδιαφέρον και οι τιμές έχουν μειωθεί στα 35 λεπτά και μπορεί να πέσουν ακόμη περισσότερο. Επίσης και τα εργοστάσια χυμοποιίας σταμάτησαν να ζητούν λεμόνια. Δεν ξέρω τι φταίει και δεν έχουμε ζήτηση ούτε για εξαγωγές ούτε για την εγχώρια αγορά. Η κατάσταση στο εμπόριο είναι πολύ δύσκολη και έρχεται σε μια χρονιά που είχαμε σοβαρά προβλήματα ξηρασίας και έχουμε μειωμένη παραγωγή. Πάντως η έλλειψη βροχοπτώσεων αν συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα θα έχουμε πρόβλημα και στην επόμενη παραγωγή».

Η παραγωγός από το Ξυλόκαστρο, Αικατερίνα Γκινοπούλου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος στα λεμόνια οι τιμές παραγωγού όπως κάθε χρόνο ξεκίνησαν από 70 λεπτά το κιλό. Στην συνέχεια μειώθηκαν και σταθεροποιήθηκαν στα 52 έως 55 λεπτά το κιλό. Εδώ και 15 ημέρες όμως δεν υπάρχει κανένα εμπορικό ενδιαφέρον. Η φετινή ξηρασία είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένη παραγωγή και κάποια προβλήματα μικροκαρπίας που κάνουν τα λεμόνια μη εμπορεύσιμα».

Ο κ. Κώστας Δεληγιάννης, παραγωγός από την περιοχή Αιγιαλείας, δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες είναι πρωτόγνωρο. Μέχρι τα Θεοφάνεια έκοβα λεμόνια στα 45 λεπτά τα συμβατικά και στα 55 λεπτά τα βιολογικά. Από εκείνη την ημέρα και μετά σταμάτησαν οι κοπές και οι τιμές έφτασαν μέχρι και τα 30 λεπτά το κιλό. Όμως το πρόβλημα δεν είναι η πτώση τιμής παραγωγού αλλά η έλλειψη εμπορικού ενδιαφέροντος. Εδώ και 20 ημέρες τα τυποποιητήρια υπολειτουργούν και δεν υπάρχει καμιά συμφωνία με τους εμπόρους. Και αυτά συμβαίνουν τον Ιανουάριο που δεν έχουμε μεγάλες παραγωγές. Όσοι παραγωγοί έχουν κρατήσει λεμόνια ποικιλίας Ιντερντονάτο θα έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα».

26/01/2024 02:34 μμ

Συνεχίζονται οι εξαγωγές μανταρινιών και πορτοκαλιών της χώρας. Ήδη στις αγορές της Ευρώπης έχουν κάνει την εμφάνισή τους μανταρίνια από Τουρκία και πορτοκάλια Αιγύπτου σε χαμηλές τιμές αλλά δεν έχουν καμιά σχέση με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της χώρας.

Οι Βούλγαροι πάντως έχουν καταφέρει να μπλοκάρουν τις εισαγωγές από Τουρκία και να καθυστερούν τα φορτηγά στα σύνορα λόγω αυξημένων ελέγχων για μετανάστες.

Όσον αφορά την ελληνική παραγωγή πορτοκαλιών και μανταρινιών παραγωγοί από όλη την χώρα μας ανέφεραν τα ακόλουθα.

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί η ζήτηση για τα μανταρίνια και τα Νόβα η τιμή παραγωγού ανέβηκε από τα 25 στα 30 λεπτά το κιλό. Στην περιοχή τώρα θα συγκομιστούν οι μεγάλες ποσότητες στα Νόβα. Σε περίπου 15 ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι κοπές στα Ορτανίκ, στα οποία η ποιότητα είναι πολύ καλή.
Στα πορτοκάλια συνεχίζονται οι κοπές στα Νάβελ με τις τιμές να κυμαίνονται από 30 έως 40 λεπτά για τον παραγωγό. Έχουν ξεκινήσει και οι κοπές στα Μέρλιν που έχουν καλή ποιότητα και τιμές γύρω στα 25 λεπτά. Έχουμε και μια εμπορική συμφωνία στα Lane Late (Λάνε Λέϊτ) στα 30 λεπτά. Εκτιμώ όμως ότι το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί η ζήτηση και θα πάνε καλύτερα οι τιμές στα πορτοκάλια».

Πάνω από 30 λεπτά παραμένει η τιμή παραγωγού στα πορτοκάλια Μέρλιν, αναφέρει η Διαρκής Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΔΕΣΑ). Και προσθέτει: Εξακολουθεί να είναι υψηλή και προβλέπεται να παραμείνει, η ζήτηση εσπεριδοειδών στην ευρωπαϊκή αγορά. Περιορισμένες έναντι των προηγούμενων ετών οι ποσότητες πορτοκαλιών που έχουν απομείνει στην Αργολίδα. Η ΔΕΣΑ συστήνει στους παραγωγούς αυτοσυγκράτηση και να λάβουν υπόψη τους πως αν επιτρέψουν οι τιμές των Νάβελ να κατρακυλήσουν κάτω από τα 31 λεπτά το κιλό είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί το κόστος παραγωγής για να διατηρηθούν τα χωράφια παραγωγικά και την επόμενη χρονιά. Τον Οκτώβριο 2023, σε συνέχεια προηγούμενων ετών, πραγματοποιήθηκαν εξαγωγές πορτοκαλιών από την Αργολίδα που δεν είχαν τις κατάλληλες απαιτήσεις για ελάχιστη αναλογία σακχάρων προς οξέα. Επειδή ελλοχεύει ανάλογος κίνδυνος από την πρώιμη είσοδο στην αγορά ανώριμων Lane Late (Λάνε Λέϊτ), οι διευθύνσεις γεωργίας πρέπει να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους για την προστασία του προϊόντος και της φήμης των Ελληνικών πορτοκαλιών. Στην συνέχεια η ΔΕΣΑ αναφέρεται στην «γλυκύτητα» και καλή ποιότητα των πορτοκαλιών της Αργολίδας. Με σκοπό την πιστοποίηση των ξεχωριστών χαρακτηριστικών και την ενίσχυση της δυναμικής στις αγορές των εσπεριδοειδών της Αργολίδας, η ΔΕΣΑ θα εξετάσει άμεσα την προοπτική να αναγνωριστούν τα πορτοκάλια Αργολίδας ως προϊόντα ΠΟΠ. Να σημειωθεί ότι τα ΠΟΠ «Μήλα Ζαγορίν» απολαμβάνουν έως και 120% καλύτερες τιμές από τα μη πιστοποιημένα.

O κ. Θωμάς Φάκλαρης, από τον Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου στην Αργολίδα, «αυτή την εποχή παραμένει σε χαμηλά επίπεδα η ζήτηση για εξαγωγές. Έχουν βγει στις αγορές του εξωτερικού τα πορτοκάλια της Αιγύπτου.
Στα μανταρίνια στην περιοχή πάνε προς το τελείωμα. Κλημεντίνες έχουν ολοκληρωθεί η κοπές και έχουν μείνει λίγες ποσότητες με Νόβα. Ειδικά τα Νόβα είχαν καλό ξεκίνημα με τιμή παραγωγού στα 65 λεπτά το κιλό αλλά στην συνέχεια έπεσαν στα 35 λεπτά. Στην πτώση της τιμής παίζει ρόλο και ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε μια αύξηση των ποσοτήτων αλλά τα Νόβα δεν είναι σαν τις Κλημεντίνες και έχουν περιορισμένο κύκλο καταναλωτών. Τα μανταρίνια Page δεν έχουν ακόμη ωριμάσει και έχουν πάει πίσω οι κοπές τους.
Όσον αφορά τα πορτοκάλια, στα τελειώματα είναι οι Ναβαλίνες με τις τιμές παραγωγού να έχουν κρατηθεί στα 30 λεπτά το κιλό. Έχουν αρχίσει οι κοπές στα Μέρλιν. Φέτος έχουν προβλήματα μικροκαρπίας και οι τιμές τους κυμαίνονται από 25 έως 30 λεπτά το κιλό (μικτά). Οι τιμές αυτές μπορεί να φαίνονται αυξημένες σε σχέση με το παρελθόν αλλά έχουμε και το κόστος που κάθε χρόνο αυξάνει. Πάντως τα πορτοκάλια που πάνε για χυμό κρατάνε σε υψηλά επίπεδα της τιμές πάνω από 20 λεπτά. Τα περισσότερα όμως πορτοκάλια έρχονται από τη δυτική Ελλάδα. Βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Αργολίδα είναι το υψηλό κόστος άρδευσης».

Ο κ. Αριστοτέλης Μπακάκης, παραγωγός από το Μάστρο του Μεσολογγίου, «πολλοί παραγωγοί της περιοχής έχουν στραφεί στα μανταρίνια Νόβα και πορτοκάλια Lane Late (Λάνε Λέϊτ). Στις Ναβελίνες έχει ολοκληρωθεί πια η συγκομιδή και εδώ και 10 ημέρες έχουν ξεκινήσει οι κοπές στα πορτοκάλια Λάνε Λέϊτ. Οι τιμές παραγωγού είναι από 28 έως 32 λεπτά το κιλό.
Η χρονιά για τα μανταρίνια Νόβα δεν ήταν καλή. Αν και οι παραγωγοί ξεκίνησαν να πουλάνε από 50 λεπτά στη συνέχεια είχαμε μια πτώση της ζήτησης και της τιμής που έφτασε ακόμη και στα 22 λεπτά. Σε αυτά τα επίπεδα πουλήθηκαν οι περισσότερες ποσότητες. Στα τελειώματα στα Νόβα είχαμε μια ανάκαμψη των τιμών και τα τελευταία φορτία έφυγαν στα 30 λεπτά.
Εδώ και 2 - 3 ημέρες ξεκίνησαν οι κοπές μανταρινιών Ορτανίκ. Από πλευράς ποιότητας δεν υπάρχουν προβλήματα και οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 25 λεπτά το κιλό.
Στην περιοχή κόβονται αυτή την εποχή και τα μανταρίνια Afourer (Αφουρέρ) με τιμές παραγωγού στα 35 - 40 λεπτά».

Από την περιοχή της Άρτας ο παραγωγός εσπεριδοειδών κ. Βασίλης Δήμος, «φέτος έχουμε μια πολύ όψιμη χρονιά για τα εσπεριδοειδή. Επίσης βλέπουμε η αγορά να έχει μια υποκατανάλωση. Τα μανταρίνια μετά τις γιορτές έχουν κάποια ζήτηση, σε αντίθεση τα πορτοκάλια δεν υπάρχει ζήτηση και μεγάλος αριθμός παραγωγών τα πάει για χυμοποίηση. Ο χυμός είναι μια καλή εναλλακτική λύση για τους παραγωγούς φέτος.
Αυτή την εποχή υπάρχουν κάποιες ποσότητες Ναβελίνες και Μέρλιν. Αν και τα πορτοκάλια Lane Late έχουν ωριμάσει οι παραγωγοί δεν έχουν ξεκινήσει κοπές γιατί περιμένουν μια καλύτερη τιμή.
Στα μανταρίνια έχουμε ακόμη κάποιες Κλημεντίνες που είναι μη εμπορεύσιμες. Τα Νόβα έχουν μείνει ποσότητες και το επόμενο διάστημα θα βγουν στην αγορά τα Ορτανίκ. Πάντως το κόστος των εργατικών είναι πολύ υψηλό και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη βιωσιμότητα των παραγωγών».

Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Κίτσιος, παραγωγός από το Κεστρίνη της Θεσπρωτίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ολοκληρώθηκε η συγκομιδή μανταρινιών και πορτοκαλιών. Τα Νόβα πουλήθηκαν σε πολύ χαμηλές τιμές γύρω στα 30 έως 32 λεπτά. Κάπως καλύτερη εικόνα είχαν τα πορτοκάλια και σε αυτό βοήθησε η τιμή του χυμού».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, τα πορτοκάλια που φτάνουν στην Ε.Ε. πρέπει να πληρούν τους ευρωπαϊκούς Κανονισμούς. Είναι γνωστό ότι τα φρούτα καλλιεργούνται ανάλογα με την αγορά προορισμού. Επειδή δεν έχουν όλες οι χώρες τα ίδια Ανώτατα Ορίων Καταλοίπων (ΑΟΚ) ή δεν επιτρέπουν τις ίδιες δραστικές ουσίες, χρειάζονται αυξημένοι έλεγχοι στα εισαγόμενα στην Ε.Ε. φρούτα και λαχανικά.

10/01/2024 02:18 μμ

Απογοητευμένοι είναι οι παραγωγοί πορτοκαλιών και μανταρινιών στην χώρα μας από την μείωση των τιμών αυτή την περίοδο. Από την πλευρά τους οι Ισπανοί υποστηρίζουν ότι είναι φυσιολογικό να υπάρχει επιβράδυνση στις αγορές επειδή τα Χριστούγεννα και κατά τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους υπάρχει μειωμένη εμπορική δραστηριότητα.

Στο μεταξύ από τον Δεκέμβριο η Αίγυπτος μπήκε δυναμικά στην αγορά της ΕΕ με τα μανταρίνια (Murcott) και τα πορτοκάλια (Ναβελίνες) σε ανταγωνιστικές τιμές. Αν συνεχιστούν τα προβλήματα με τις μεταφορές στην Ερυθρά Θάλασσα λόγω των Χούτι τότε η Αίγυπτος τις ποσότητες πορτοκαλιών που έκανε εξαγωγές προς Ασία θα αναγκαστεί να τις διοχετεύει προς Ρωσία και Ευρώπη.

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι Αιγύπτιοι έχουν βγει στις αγορές με χαμηλές τιμές. Το θετικό είναι ότι ο χυμός κρατά τις τιμές σε καλά επίπεδα από 20 έως 22 λεπτά. Ωστόσο οι εξαγωγές αυτή την περίοδο κινούνται υποτονικά. Τα πορτοκάλια Ναβελίνες και Μέρλιν δίνουν τιμή παραγωγού (καθαρή) στα 30 έως 35 λεπτά το κιλό. Στα μανταρίνια Νόβα όμως οι τιμές είναι μειωμένες και αυτή την περίοδο υπάρχει μικρό εμπορικό ενδιαφέρον. Φέτος ξεκίνησαν με υψηλές τιμές οι εξαγωγές με αποτέλεσμα να χαθούν αγορές από τον ανταγωνισμό».

Η κ. Άννα Λαμπάδα, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Σταθέικων της Αργολίδας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «έχουμε αυτή την εποχή μια διόρθωση τιμής στα πορτοκάλια Νάβελ αλλά παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι. Αυτές τις ημέρες οι τιμές παραγωγού για τα Νάβελ κυμαίνονται από 30 έως 33 λεπτά το κιλό. Επίσης παραμένουν σε καλά επίπεδα οι τιμές πορτοκαλιών που πάνε για χυμοποίηση στα 20 λεπτά. Ξεκίνησαν οι κοπές πορτοκαλιού Μέρλιν αλλά έχουμε προβλήματα ποιότητας και μικροκαρπίας που οφείλεται στις καιρικές συνθήκες.
Στα μανταρίνια συνεχίζονται οι κοπές για τις Κλημεντίνες. Τελικά όπως φαίνεται δεν ήταν μεγάλη η μείωση της φετινής παραγωγής που όπως δείχνει κυμαίνεται σε ποσοστό 20%. Οι τιμές πάντως στον παραγωγό είναι στα 50 έως 55 λεπτά. Μεγάλη πτώση όμως έχουμε στα Νόβα που από 65 λεπτά που ξεκίνησαν φέτος έχουν πέσει στα 40 λεπτά το κιλό».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διαρκούς Επιτροπής Συνεταιρισμών Αργολίδας (Δ.Ε.Σ.Α.), αυτή την περίοδο οι τιμές παραγωγού είναι αδικαιολόγητα χαμηλές και διαμορφώνονται στην Αργολίδα για τα Νάβελ στα 31 έως 33 λεπτά το κιλό, τις Κλημεντίνες στα 50 έως 55 λεπτά το κιλό και τα Νόβα στα 40 λεπτά το κιλό. Η ΔΕΣΑ συστήνει στους παραγωγούς αυτοσυγκράτηση και να λάβουν υπόψη τους πως αν επιτρέψουν οι τιμές των Νάβελ να κατρακυλήσουν κάτω από τα 31 λεπτά τότε είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί το κόστος παραγωγής για να διατηρηθούν τα χωράφια παραγωγικά και την επόμενη χρονιά.

Ο κ. Νίκος Τσακαλόζος, παραγωγός από την Κατοχή της Αιτωλοακαρνανίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στα πορτοκάλια Ναβελίνες στην περιοχή έχουν ολοκληρωθούν οι κοπές με τις τιμές να είναι στα 35 λεπτά το κιλό. Στα Lane Late οι κοπές αναμένεται να ξεκινήσουν από το τέλος του μήνα.
Στα μανταρίνια όμως Νόβα έχουμε μεγάλη μείωση της τιμής τους που έχει φτάσει στα 24 έως 28 λεπτά το κιλό στον παραγωγό αν και δεν γίνονται πολλές κοπές αυτή την περίοδο. Υπάρχει πρόβλημα με τις εξαγωγές».

Ο κ. Σπύρος Τάτσης, παραγωγός από την Θεσπρωτία, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «συνεχίζονται οι κοπές μανταρινιών Νόβα αλλά οι τιμές έχουν πέσει στα 30 έως 32 λεπτά. Αυτή την περίοδο είναι πολύ δύσκολο στον παραγωγό να κρατήσει μανταρίνια για να πιάσει μια καλύτερη τιμή. Στο μεταξύ φέτος είχαμε ζημιές στην παραγωγή λόγω χαλαζόπτωσης. Περιμένουμε πότε θα πληρώσουν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑΣ. Οι παραγωγοί πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές κάθε χρόνο και περιμένουν να πάρουν αποζημιώσεις».

Μειωμένη παραγωγή η Ισπανία
Από την Ισπανία η Ένωση Αγροτών της Βαλένθια (AVA-ASAJA), μετά την είσοδο στις αγορές των πορτοκαλιών της Αιγύπτου, αναφέρει ότι αριθμός εμπορικών πράξεων που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες δημιουργούν κλίμα ανησυχίας στις τάξεις των αγροτών. Ζητά όμως από τους παραγωγούς εσπεριδοειδών να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

Η ισπανική οργάνωση συνιστά στους καλλιεργητές εσπεριδοειδών να μην βιάζονται κατά την πώληση της παραγωγής τους και να υπερασπίζονται μια αξιοπρεπή τιμή που να αντισταθμίζει το κόστος παραγωγής.

«Η έλλειψη παραγωγής στην Ισπανία, μαζί με τη χαμηλότερη γευστική ποιότητα του αιγυπτιακού πορτοκαλιού και τις τιμές ρεκόρ του χυμού, προσφέρουν ένα ευνοϊκό σενάριο για τους παραγωγούς», τονίζει.

Ακόμη υποστηρίζει ότι οι τιμές χυμού θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα λόγω μειωμένης προσφοράς από τη Βραζιλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν φυτοπαθολογικά προβλήματα στην παραγωγή πορτοκαλιών.

Στην Ισπανία η τιμή στα πορτοκάλια (Νάβελ) κυμαίνεται από 26 έως 44 λεπτά το κιλό και τα μανταρίνια (Clemenules) από 30 έως 40 λεπτά.

20/12/2023 04:00 μμ

Αν και οι πωλήσεις πορτοκαλιών Νάβελ στην Αργολίδα είναι προς το παρόν ελάχιστες, η μεγάλη προς τα κάτω απόκλιση της τιμής τους, σε σχέση με τις Ναβελίνες, προβληματίζει τους παραγωγούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διαρκούς Επιτροπής Συνεταιρισμών Αργολίδας (Δ.Ε.Σ.Α.), αυτή την περίοδο οι τιμές παραγωγού για τις Ναβελίνες κυμαίνονται από 36 έως 42 λεπτά το κιλό, ενώ για τα Νάβελ είναι από 32 έως 33 λεπτά το κιλό.

Στο μεταξύ έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες από την ΔΕΣΑ ώστε να κηρυχθεί «ακριδόπληκτη» η Αργολίδα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για να αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις από τις επιδρομές ακρίδων που σημειώθηκαν το 2023.

Επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι 23 μήνες μετά τον παγετό στα εσπεριδοειδή - που έγινε τον Ιανουάριο του 2022 - ξεκίνησαν τις τελευταίες ημέρες οι «επανεκτιμήσεις» του ΕΛΓΑ.

Πάντως τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει διάλογος για τον νέο Κανονισμό του ΕΛΓΑ, με στόχο όπως ανέφερε ο υπουργός ΑΑΤ Αυγενάκης, στις αρχές του 2024 να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Ο νέος αυτός νόμος θα περιλαμβάνει νέους ασφαλιστικούς κλάδους και θα καλύπτει περισσότερους κινδύνους, ενώ η ασφαλιστική κάλυψη θα κινείται σε τρία επίπεδα. Το πρώτο θα είναι το υποχρεωτικό, ενώ τα άλλα δύο προαιρετικά.

13/12/2023 01:24 μμ

Με αργούς ρυθμούς ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα στην Αργολίδα η εμπορία πορτοκαλιών ποικιλίας Navel.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διαρκούς Επιτροπής Συνεταιρισμών Αργολίδας (Δ.Ε.Σ.Α.), παρατηρείται μια προς τα κάτω διαφορά τιμής με τις Ναβελίνες, κάτι που δεν ισχύει στην Ισπανία ούτε στις αγορές του εξωτερικού.

Οι τιμές στις Ναβελίνες στην Αργολίδα κυμαίνονται από 38 έως 42 λεπτά το κιλό.

Επίσης ξεκίνησε στην Αργολίδα η εμπορία των μανταρινιών ποικιλίας Νόβα. Την πρώτη ημέρα πραγματοποιήθηκαν ελάχιστες πωλήσεις στα 50 λεπτά αλλά στην συνέχεια η τιμή «διόρθωσε» άμεσα στα 65 λεπτά.

Συνεχίζουν πάντως με καλή ροή οι κοπές για τις Κλιμεντίνες με τις τιμές να κυμαίνονται από 60 έως 65 λεπτά το κιλό.

Όσον αφορά τις τιμές για τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου από τις βιομηχανίες δόθηκαν τρεις προσφορές: 220 ευρώ ο τόνος, 210 ευρώ ο τόνος και 200 ευρώ ο τόνος. Τελικά συμφώνησαν στα 220 ευρώ.

Πάντως φαίνεται να έχουμε μεταφορά από Δυτική Ελλάδα πορτοκαλιών που πάνε για χυμό με χαμηλές τιμές, κάτι που δυσκολεύει την διαπραγμάτευση των παραγωγών της Αργολίδας.

11/12/2023 03:15 μμ

Με καλή ζήτηση συνεχίζονται οι κοπές πορτοκαλιών και μανταρινιών στην χώρα. Οι καιρικές συνθήκες βοηθούν την συγκομιδή αλλά οι τιμές είναι διαφοροποιημένες ανάλογα με την περιοχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, καταγράφεται φέτος μια αύξηση των εξαγωγών πορτοκαλιών κατά 4,2%, ενώ αντίθετα μείωση παρουσιάζουν οι εξαγωγές μανταρινιών κατά 25%.

Ο κ. Πέτρος Κολιομίχος, παραγωγός με Κλημεντίνες από την Θεσπρωτία, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «είχαμε ένα καλό ξεκίνημα στα μανταρίνια με τιμές από 50 έως 55 λεπτά το κιλό (καθαρή). Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες έχουμε μια απότομη πτώση των τιμών και γίνονται κοπές στα 35 λεπτά. Επειδή έχουμε ακόμη μεγάλες ποσότητες στις Κλημεντίνες οι παραγωγοί δεν κόβουν ακόμη Νόβα. Εκτιμώ ότι μετά τις 15 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι κοπές στα Νόβα».

Ο κ. Κώστας Τσόγκας, παραγωγός από την Άρτα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «αν και είχαν ένα καλό ξεκίνημα οι Κλημεντίνες στη συνέχεια έχουμε μια πτώση τιμών. Σε αυτό ευθύνες έχουν και οι παραγωγοί που δέχονται να πουλήσουν σε χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα φέτος τα μανταρήνια Κλημεντίνες ξεκίνησαν από 55 λεπτά το κιλό τιμή παραγωγού (μικτή) αλλά αυτή την περίοδο έχουν φτάσει να πωλούνται στα 35 λεπτά.
Για τα μανταρίνια Νόβα αναμένεται να ξεκινήσουν οι κοπές προς το τέλος της εβδομάδας. Πάντως η πτώση τιμών στις Κλημεντίνες θα επηρεάσει τις τιμές στα Νόβα. Αν οι Κλημεντίνες παρέμεναν στις αρχικές τιμές τα Νόβα θα ξεπερνούσαν τα 65 λεπτά. Φέτος πάντως η παραγωγή μανταρινιών είναι μειωμένη και θα έπρεπε οι τιμές να έμεναν σε υψηλά επίπεδα.
Σε αντίθεση με τα μανταρίνια μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρος υπάρχει φέτος για τα πορτοκάλια. Αυτό οφείλεται και στο ότι τα τελευταία χρόνια πολλοί παραγωγοί εγκατάλειψαν την καλλιέργεια πορτοκαλιών και προχώρησαν σε νέες φυτεύσεις μανταρινιών. Επίσης έχει βοηθήσει και η υψηλή τιμή του χυμού. Αν και ακόμη έχει καθυστερήσει ο χρωματισμός οι έμποροι ζητάνε τις Ναβελίνες στα 32 λεπτά. Ελπίζουμε να μην έχουμε παγετούς το επόμενο διάστημα και να κρατήσει η ζήτηση σε αυτά τα επίπεδα».

Ο κ. Αριστοτέλης Μπακάκης, παραγωγός από το Μάστρο του Μεσολογγίου, «τα μανταρίνια Κλημεντίνες ξεκίνησαν από τα 45 - 55 λεπτά το κιλό (καθαρή στο χωράφι). Στην συνέχεια έπεσε η τιμή τους και τώρα είναι στα 30 λεπτά για δεύτερο χέρι. Στο μεταξύ ξεκίνησαν οι κοπές στα Νόβα με τιμή στα 55 λεπτά του κιλό. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα κοπτικά στις Κλημεντίνες είναι στα 13 - 15 λεπτά και στα Νόβα στα 8 - 10 λεπτά. Όσον αφορά τα πορτοκάλια οι Ναβελίνες είναι στα 30 - 35 λεπτά το κιλό».

Ο κ. Νίκος Τσακαλόζος, παραγωγός από την Κατοχή της Αιτωλοακαρνανίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι καιρικές συνθήκες εδώ είναι καλές και δεν δημιουργούν πρόβλημα στις κοπές εσπεριδοειδών. Για τα πορτοκάλια Ναβαλίνες αν και έχει καθυστερήσει ο χρωματισμός τους οι έμποροι δίνουν τιμή παραγωγού στα 37 λεπτά το κιλό».

Η κ. Άννα Λαμπάδα, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Σταθέικων της Αργολίδας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «η ζήτηση για πορτοκάλια είναι καλή και το εμπόριο δίνει τιμή για τις Ναβαλίνες στα 40 έως 43 λεπτά το κιλό (μικτά). Για τα πορτοκάλια που πάνε για χυμοποίηση οι τιμές φέτος είναι σε υψηλά επίπεδα και κυμαίνονται από 20 έως 22 λεπτά το κιλό. Καλά ξεκίνησαν και οι Κλημεντίνες με τις τιμές για εξαγωγή να κυμαίνονται από 60 έως και 75 λεπτά το κιλό. Αυτή την περίοδο ξεκίνησαν και οι κοπές στα Νόβα με τιμή παραγωγού στα 65 λεπτά το κιλό».

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας, «οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν και πήραν χρωματισμό τα εσπεριδοειδή. Έχουμε καλή ζήτηση για εξαγωγή και αυτό βοηθά να είναι σε καλά επίπεδα οι τιμές. Στα πορτοκάλια Ναβελίνες οι τιμές κυμαίνονται από 35 έως και 40 λεπτά το κιλό. Ξεκίνησαν οι κοπές στα μανταρίνια Νόβα με τιμές που ξεκινούν από 50 και φτάνουν έως και 60 λεπτά το κιλό. Οι Κλημεντίνες που έχουν μείνει δεν πάνε για εξαγωγή λόγω προβλημάτων ποιότητας και κατευθύνονται στην εγχώρια αγορά, με τιμές παραγωγού από 30 έως 40 λεπτά το κιλό».

06/12/2023 02:06 μμ

Η εταιρεία BIOFRESH LAND A.E. κατέστη πλειοδότρια στον κοινό διαγωνισμό των 19 Αγροτικών Συνεταιρισμών της Αργολίδας, που έγινε στις 5/12/2023, για την πώληση πορτοκαλιών χυμοποίησης, σύμφωνα με τους όρους της Διαρκούς Επιτροπής Συνεταιρισμών Αργολίδας (Δ.Ε.Σ.Α.).

Η προσφορά που έδωσε η εταιρεία ήταν στα 22 λεπτά το κιλό.Συνολικά 19 Αγροτικοί Συνεταιρισμοί συμμετείχαν στον κοινό διαγωνισμό, καθώς δεν είχαν συμπεριληφθεί στην αρχικά λίστα οι Α.Σ. ΗΡΑΙΟΥ και Α.Σ. ΣΚΑΦΙΔΑΚΙΟΥ.

Όσον αφορά την εικόνα της αγοράς εσπεριδοειδών:

  • Υπάρχει αυξημένη ζήτηση εσπεριδοειδών και μικρή προσφορά στην Ευρωπαϊκή αγορά.
  • Προβλέπεται περαιτέρω αύξηση της ζήτησης τις επόμενες εβδομάδες.
  • Η χρονιά είναι όψιμη, επομένως, συστήνεται στους παραγωγούς αυτοσυγκράτηση στην προσφορά.

Οι τιμές παραγωγού στην Αργολίδα είναι:
Για τις Ναβελίνες από 38 έως 42 λεπτά το κιλό
Για τις Κλημεντίνες από 65 έως 70 λεπτά το κιλό

29/11/2023 11:16 πμ

Έγινε η πρώτη συμφωνία πώλησης πορτοκαλιών χυμοποίησης στην Αργολίδα στα 20 λεπτά το κιλό.

Ο κ. Κωνσταντίνος Πιπέρος, πρόεδρος του Α.Σ. Κουρτακίου και της ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Συνεταιρισμών Αργολίδας (Δ.Ε.Σ.Α.), ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «συμφωνήσαμε κάθε εβδομάδα θα έχουμε προσφορές από τις βιομηχανίες χυμοποίησης και θα κλείνουμε συμφωνία με όποιον καταθέσει καλύτερη προσφορά. Όσον αφορά τα πορτοκάλια Ναβελίνες που πάνε για νωπή χρήση μέχρι σήμερα κρατάνε τις τιμές και κυμαίνονται από 38 έως 45 λεπτά το κιλό, ανάλογα τα μεγέθη».

Στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Συνεταιρισμών Αργολίδας (Δ.Ε.Σ.Α.), στις 28/11/2023, αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

  • Κοινή διαπραγμάτευση των τιμών των πορτοκαλιών χυμοποίησης των Αγροτικών Συνεταιρισμών της Αργολίδας.
  • Πώληση των πορτοκαλιών εξαγωγής από 29/11/2023 και εφεξής με «επιστρεφόμενα» και όχι «αφαίρεση» ώστε το σύνολο της παραγωγής να παραμένει στα χέρια των παραγωγών.
  • Η κοινή διαπραγμάτευση των τιμών των πορτοκαλιών χυμοποίησης θα πραγματοποιείται σε εβδομαδιαίες «παρτίδες» (από Τετάρτη έως επόμενη Τρίτη κάθε εβδομάδας)
  • «Έκλεισε» η πρώτη συμφωνία πώλησης πορτοκαλιών χυμοποίησης στην εταιρεία COSMOJUICE IKE (Αφοί Κουταβάκη) που προσέφερε τους καλύτερους όρους και με τιμή 0,20 €/kg, για την «παρτίδα» από 29/11/2023 έως 05/12/2023.

27/11/2023 04:03 μμ

Ξεκίνησε, από τα μέσα Νοεμβρίου, η συγκομιδή πορτοκαλιών στην Ισπανία, με χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς να είναι η μειωμένη παραγωγή.

Κύκλοι της ισπανικής αγοράς υποστηρίζουν ότι η τρέχουσα εμπορική περίοδος θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για την παραγωγή της χώρας, που είναι σημαντικός προμηθευτής της ευρωπαϊκής αγοράς. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες, ιδίως οι εναλλαγές από τα κύματα καύσωνα και παγετού, έφεραν προβλήματα ποιότητας και μειωμένη παραγωγή.

Οι προβλέψεις, από την πλευρά των συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας, αναφέρουν η φετινή παραγωγή πορτοκαλιών αναμένεται να κυμανθεί σε επίπεδα κάτω της περσινής (που ήταν και αυτή μειωμένη).

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια μείωση της παραγωγής μόνο για την επαρχία της Ανδαλουσίας που θα ξεπεράσει σε ποσοστό 20% σε σχέση με πέρσι, ενώ σε κάποιες περιοχές θα φτάσει έως και 50%.

Επίσης και στην Ισπανία (όπως και στην χώρα μας) έχουμε φέτος καθυστέρηση στην ωρίμανση των καρπών (σάκχαρα και χρωματισμό) λόγω των καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα να πάει πίσω η συγκομιδή.

Στο μεταξύ για τα πορτοκάλια ποικιλίας Navelina οι τιμές παραγωγού (για νωπή χρήση) στην Ισπανία κυμάνθηκαν από 38 έως 42 λεπτά το κιλό, ενώ για την χυμοποίηση έφτασαν στα 30 έως 32 λεπτά. Για την ποικιλία Salustiana δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η συγκομιδή.

23/11/2023 03:42 μμ

Με καλή ζήτηση συνεχίζεται η συγκομιδή για τις Κλημεντίνες σε όλες τις ζώνες παραγωγή της χώρας, με τις τιμές να παραμένουν σε καλά επίπεδα.

Ο κ. Σπύρος Τάτσης, παραγωγός από την Θεσπρωτία, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκίνησαν δυναμικά οι κοπές μανταρινιών στην περιοχή. Έχουμε πρόβλημα ακαρπίας αλλά και ζημιές από χαλαζόπτωση που έπληξε μεγάλο μέρος του κάμπου. Ήδη οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ άρχισαν να επισκέπτονται τα χωράφια για να έχουν μια πρώτη εικόνα της ζημιάς. Περιμένουμε να προχωρήσει η διαδικασία και να έχουμε δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού αυτή την περίοδο κυμαίνονται από 50 έως 54 λεπτά το κιλό. Οι παραγωγοί ελπίζουν οι τιμές μην πέσουν κάτω από τα 50 λεπτά».

Ο κ. Μάριος Μπέης, μεγάλος παραγωγός από την Θεσπρωτία, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «έχουν ξεκινήσει οι κοπές μανταρινιών στην περιοχή. Έχουμε φέτος μειωμένη παραγωγή κατά 50% λόγω των καιρικών συνθηκών. Οι Κλημεντίνες έχουν αυξημένη ζήτηση και οι τιμές (μικτές) κυμαίνονται στα 50 λεπτά το κιλό».

Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Κίτσιος, παραγωγός από το Κεστρίνη της Θεσπρωτίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «έχουν ξεκινήσει οι κοπές στα μανταρίνια Κλημεντίνες στην περιοχή. Φέτος έχουμε μείωση της παραγωγής που εκτιμώ ότι είναι κατά 50% αλλά και έχουμε προβλήματα από χαλαζοπτώσεις. Οι τιμές αν και ξεκίνησαν από 60 λεπτά τώρα κυμαίνονται από 50 έως 53 λεπτά το κιλό».

Από την περιοχή της Άρτας ο παραγωγός εσπεριδοειδών κ. Βασίλης Δήμος, «φέτος έχουμε μια πολύ όψιμη χρονιά για τα εσπεριδοειδή. Τα προηγούμενα χρόνια από τα τέλη Οκτωβρίου ξεκινούσα να κάνω κοπές μανταρινιών αλλά φέτος ξεκίνησα από μέσα Νοεμβρίου. Είχαμε προβλήματα με την ωρίμανση και τον χρωματισμό λόγω των καιρικών συνθηκών. Επίσης φέτος έχουμε μειωμένη παραγωγή στις Κλημεντίνες, που κυμαίνεται ανάλογα με την περιοχή και ξεκινά από 30% και μπορεί να φτάνει στο 80%. Επίσης είχαμε μια χαλαζόπτωση αλλά ήταν περιορισμένη. Φυτοπροστατευτικά έχουμε προβλήματα στην περιοχή από τον Μαύρο Ακανθώδη Αλευρώδη (Aleurocanthus spiniferus). Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού ξεκίνησαν από 54 και έφτασαν έως 75 λεπτά το κιλό (μικτά). Πρέπει οι παραγωγοί εσπεριδοειδών να προχωρήσουν σε οργανωμένα σχήματα για να μπορούν να έχουν καλύτερες τιμές».

Ο παραγωγός από την Κατοχή Μεσολογγίου, κ. Μάκης Καλόκληρος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «εδώ και 10 ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή στις Κλημεντίνες. Φέτος είχαμε πρόβλημα στον χρωματισμό λόγω των καιρικών συνθηκών και καθυστέρησε η συγκομιδή. Η τιμή παραγωγού (καθαρά) είναι πάνω από 45 λεπτά το κιλό».

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Τσακαλώζος, μεγάλος παραγωγός και αυτός από την Αιτωλοακαρνανία, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «έχουν ξεκινήσει οι κοπές στα ματναρίνια Κλημεντίνες. Η ζήτηση είναι σε καλά επίπεδα και οι τιμές (καθαρές) για τον παραγωγό φτάνουν και στα 47 λεπτά το κιλό. Είχαμε καθυστέρηση φέτος στην έναρξη της συγκομιδής γιατί οι καιρικές συνθήκες δεν βοήθησαν στον χρωματισμό».

Σύμφωνα με τη Διαρκή Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας (Δ.Ε.Σ.Α.), συνεχίζεται και αυτήν την εβδομάδα με καλές τιμές η εμπορία μανταρινιών. Οι υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή καθυστερούν την ωρίμανση των προϊόντων. Συστήνεται στους παραγωγούς: Αυτοσυγκράτηση στην προσφορά προκειμένου οι καρποί να πάρουν ικανοποιητικό βάρος και παρακολούθηση των τιμών της αγοράς, που δείχνει αυξητική τάση, λόγω μεγάλης ζήτησης και μειωμένης προσφοράς.

Ο κ. Βασίλης Ντόκος, παραγωγός από το Κουτσοπόδι της Αργολίδας, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχουμε μειωμένες αποδόσεις στην παραγωγή μανταρινιών. Επίσης έχει καθυστερήση η συγκομιδή γιατί είχαμε προβλήματα με τον χρωματισμό. Η ζήτηση είναι αυξημένη και οι τιμές παραγωγού (μικτές) είναι από 72 έως 75 λεπτά το κιλό».

Από την πλευρά του ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, από τον Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου στην Αργολίδα, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «ακόμη είναι πράσινες οι Κλημεντίνες και τώρα άρχισαν να πέρνουν χρωματισμό. Οι ποσότητες είναι μειωμένες αλλά μέχρι σήμερα έχουμε καλή ζήτηση για εξαγωγή. Επίσης έχουμε καλές ποιότητες. Η μέση τιμή παραγωγού (μικτή) κυμαίνεται στα 70 λεπτά το κιλό».

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος στην περιοχή έχουμε μια κανονική παραγωγή στις Κλημεντίνες. Επίσης έχουμε καλή ποιότητα και μεγέθη καρπών. Έχουν ξεκινήσει δυναμικά οι εξαγωγές και υπάρχει καλή ζήτηση για μανταρίνια. Οι τιμές παραγωγού ξεκίνησαν από 70 λεπτά και αυτή την εποχή κυμαίνονται στα 60 λεπτά το κιλό».

21/11/2023 03:20 μμ

Ξεκίνησε από τα μέσα Σεπτεμβρίου η συγκομιδή στα λεμόνια, με την παραγωγή φέτος να είναι μειωμένη. Οι τιμές παραγωγού ακόμη είναι σε καλά επίπεδααν και η ζήτηση είναι μειωμένη. Αυτή την εποχή ολοκληρώνεται η συγκομιδή για τα Ιντερντονάτο, ενώ άρχισαν να κόβονται και τα Μαγληνά.

Ο κ. Κώστας Δεληγιάννης, παραγωγός από την περιοχή Αιγιαλείας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «από 20 Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν την συγκομιδή λεμονιών. Αυτή την εποχή ολοκληρώνεται η συγκομιδή για τα Ιντερντονάτο, ενώ άρχισαν να κόβονται και τα Μαγληνά. Φέτος λόγω των καιρικών συνθηκών έχουμε μειωμένη παραγωγή αλλά και μικροκαρπία. Επίσης οι καιρικές συνθήκες έφεραν προβλήματα ασθενειών και αύξησαν το κόστος φυτοπροστασίας.

Η μειωμένη παραγωγή πάντως είχε σαν αποτέλεσμα να κρατηθούν σε καλά επίπεδα οι τιμές παραγωγού. Τα λεμόνια ξεκίνησαν φέτος από 70 λεπτά το κιλό και τώρα έχουν πέσει στα 50 λεπτά. Πάντως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η ποικιλία Ιντερντονάτο έχει αυξημένο κόστος καλλιέργειας σε σχέση με τα Μαγληνά και είναι θετικό ότι ξεκινά με υψηλές τιμές παραγωγού».

Η παραγωγός από το Ξυλόκαστρο, Αικατερίνα Γκινοπούλου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος όπως και στις άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες έχουμε μειωμένη παραγωγή. Επίσης υπάρχει στην περιοχή μεγάλο πρόβλημα ξηρασίας κάτι που έχει δημιουργήσει ποιοτικά προβλήματα στα λεμόνια. Οι τιμές λόγω των μειωμένων ποσοτήτων έχουν τιμή παραγωγού στα 60 έως 65 λεπτά το κιλό».

Ο κ. Βλάσης Κλουτσινιώτης, παραγωγός λεμονιών από το Ξυλόκαστρο και μέλος του τοπικού συνεταιρισμού, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «έχουμε μειωμένη παραγωγή φέτος στα λεμόνια λόγω της ακαρπίας. Συγκομίζουμε αυτή την εποχή λίγες ποσότητες που έχουν μείνει Ιντερντονάτο και έχουν ξεκινήσει τα Μαλγηνά. οι τιμές παραγωγού είναι σε καλά επίπεδα και κυμαίνονται στα 64 λεπτά το κιλό».

Ο ΑγροΤύπος μίλησε με τον κ. Δημήτρη Δουβή, έμπορο και εξαγωγέα λεμονιών από το Ξυλόκαστρο, ο οποίος δήλωσε τα εξής «υπάρχουν μειωμένες ποσότητες φέτος στα λεμόνια. Επίσης η ξηρασία έχει δημιουργήσει σοβαρά ποιοτικά προβλήματα. Δεν έχουμε λεμόνια να καλύψουμε την ζήτηση και ελάχιστες ποσότητες πάνε για εξαγωγή».

Ο λεμονοπαραγωγός από το Αίγιο και μέλος της Ομάδας Εσπεριδοειδών της ΕΘΕΑΣ κ. Βασίλης Καρέλης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «έχουν μείνει ακόμη λίγα λεμόνια ποικιλίας Ιντερντονάτο και έχουν ξεκινήσει οι κοπές στα Μαγληνά. Οι ποσότητες είναι φέτος μειωμένες λόγω των καιρικών συνθηκών.

Δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση για εξαγωγές αλλά και στην εγχώρια αγορά δεν έχουμε καλή διακίνηση. Επίσης σε αντίθεση με πέρυσι φέτος έχουμε εισαγωγές λεμονιών από Τουκία.

Οι τιμές για τον παραγωγό πάντως έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να μείνουν σε σταθερά επίπεδα και να κυμαίνονται στασ 45 λεπτά το κιλό. Πάντως αξίζει να αναφέρουμε την μεγάλη διαφορά στις τιμές από το χωράφι στο ράφι».

10/11/2023 03:29 μμ

Η ομαδική διαπραγμάτευση αρχίζει να φέρνει θετικά αποτελέσματα για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών της Αργολίδας. Πάντως οι βροχοπτώσεις φρέναραν την συγκομιδή.

Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΔΕΣΑ), στις 08/11/2023, συζητήθηκαν, μεταξύ των εκπροσώπων των συνεταιρισμών του νομού, τα ζητήματα εμπορίας των εσπεριδοειδών για την τρέχουσα εβδομάδα.

Αποφάσισαν ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση εσπεριδοειδών και μικρή προσφορά στην Ευρωπαϊκή αγορά. Προβλέπεται περαιτέρω αύξηση της ζήτησης τις επόμενες εβδομάδες. Η χρονιά είναι όψιμη, τα προϊόντα έχουν άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά υπολείπονται σε βάρος, που θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα.

Συστήνεται στους παραγωγούς αυτοσυγκράτηση στην προσφορά, ώστε τα προϊόντα να αποκτήσουν οικονομικά αποδοτικό βάρος.

Για τα προϊόντα καλής ποιότητας οι «μικτές τιμές» είναι στις Ναβελίνες 46 λεπτά το κιλό και στις Κλημεντίνες στα 81 λεπτά το κιλό.

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Τσακαλόζος, παραγωγός από την Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι βροχές, που ξεκίνησαν από Παρασκευή (10/11), ουσιαστικά «φρέναραν» την συγκομιδή εσπεριδοειδών. Όμως κάνουν καλό στην ωρίμανση των καρπών. Ακόμη δεν ξεκίνησε με υψηλούς ρυθμούς η συγκομιδή αλλά υπάρχει καλή ζήτηση και αυτή την περίοδο τα μανταρίνια Κλημεντίνες έχουν τιμή παραγωγού στα 44 - 47 λεπτά το κιλό και τα πορτοκάλια Ναβαλίνες έφτασαν στα 35 λεπτά».

Ο κ. Σπύρος Τάτσης, παραγωγός από την Θεσπρωτία, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει ακαρπία στην περιοχή και έχουμε προβλήματα από χαλαζοπτώσεις. Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει σε ένα δεκαήμερο αν βοηθήσει και ο καιρός».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit-Hellas, από 27 Οκτωβρίου 2023 μέχρι 10 Νοεμβρίου 2023, οι εξαγωγές πορτοκαλιών της χώρας μας ανέρχονται σε 7.605 τόνους (έναντι 7.885 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο), ενώ των μανταρινιών στους 2.533 τόνους (έναντι 4.302 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο).

10/11/2023 02:47 μμ

Η πτώση της θερμοκρασίας είναι καλή για τον χρωματισμό των εσπεριδοειδών αλλά οι βροχές φέρνουν προβλήματα με τις σήψεις καρπών.

Όπως αναφέρει το Περιφερειακό Κέντρο Ναυπλίου, Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου οι παραγωγοί πρέπει να προσέχουν τα προβλήματα με μύκητες λόγω της υγρασίας.

Σήψεις καρπών από Φυτόφθορα (ΚΑΣΤΑΝΗ ΣΗΨΗ ΚΑΡΠΩΝ)
Οι μύκητες του γένους Φυτόφθορα, ζουν στο έδαφος (στα πρώτα εκατοστά) και τα σπόρια τους σχηματίζονται πάνω στην επιφάνεια του υγρού εδάφους. Οι σταγόνες της βροχής πέφτοντας εκτινάσσουν μολυσμένο έδαφος πάνω στους καρπούς, ιδιαίτερα σε εκείνους που βρίσκονται στις ποδιές των δένδρων.

Συνθήκες μόλυνσης:
Η μόλυνση γίνεται στην επιδερμίδα των καρπών, ανεξάρτητα από την ύπαρξη πληγής, χρειάζεται όμως σταγόνα νερού. Οι βροχοπτώσεις και αυξημένη υγρασία ευνοούν πολύ τις μολύνσεις. Μολυσμένοι καρποί που δεν εμφανίζουν συμπτώματα μπορεί να συγκομισθούν και η ασθένεια εμφανίζεται αργότερα στα κιβώτια συσκευασίας, μεταδίδοντας τη σήψη και στους υγιείς καρπούς που ακουμπούν επάνω τους .

Οδηγίες:
Η ασθένεια αντιμετωπίζεται μόνο στο χωράφι (τα μυκητοκτόνα που χρησιμοποιούνται μετασυλλεκτικά δεν είναι αποτελεσματικά για μύκητες του γένους Phytophthora ), με την λήψη καλλιεργητικών μέτρων και την προληπτική εφαρμογή μυκητοκτόνων για την αποφυγή των μολύνσεων.

Καλλιεργητικά μέτρα:

  • Υποστύλωση των χαμηλών κλάδων, ώστε οι καρποί να μην βρίσκονται πολύ κοντά στο έδαφος που αποτελεί εστία μόλυνσης.
  • Διατήρηση της χαμηλής αυτοφυούς βλάστησης, όπου αυτή δεν δημιουργεί προβλήματα για να μην λερωθούν οι καρποί με χώμα.
  • Τακτική απομάκρυνση των καρπών που έχουν πέσει στο έδαφος (χαμάδες).
  • Αποφυγή συγκομιδής των καρπών μετά από πρόσφατη βροχή ή δροσιά.

Εφαρμογή μυκητοκτόνων:
Να γίνει ψεκασμός των δένδρων. Είναι πολύ σημαντικό να καλυφθούν οι καρποί με το ψεκαστικό υγρό σε ύψος τουλάχιστον 1-1,5 μέτρο από το έδαφος. Να γίνει καλό λούσιμο και ψεκασμός και των εσωτερικών σημείων της κόμης.
Τα χαλκούχα διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα επάνω στους καρπούς (μέχρι 4 μήνες) και εμποδίζουν την ανάπτυξη παγοποιητικών βακτηρίων. Η χρήση τους αυτή την εποχή βοηθά στην αντιμετώπιση και άλλων ασθενειών (βακτηρίωση, καπνιά, κορυφοξήρα, λειχήνες).

Σήψεις καρπών από Πενικίλλια
Συνθήκες μόλυνσης:
Τα σπόρια των Πενικιλλίων μεταφέρονται με τον αέρα και κατακάθονται πάνω στο έδαφος, στα δένδρα, στα μηχανήματα και στο δάπεδο των συσκευαστηρίων. Τα σπόρια μπορούν να μείνουν ζωντανά και ικανά να μολύνουν τους καρπούς για ένα χρόνο. Για να γίνει μόλυνση πρέπει να υπάρχει πάνω στον καρπό πληγή από την οποία θα διεισδύσει. Οι ώριμοι καρποί είναι περισσότερο ευπαθείς στις μολύνσεις από τους πράσινους. Υψηλές θερμοκρασίες γύρω στους 25o C και υγρασία, ευνοούν την γρήγορη ανάπτυξη του μύκητα και την σήψη των καρπών. Στα ψυγεία η εξέλιξη του μύκητα απλώς επιβραδύνεται.

Οδηγίες:
Για την πρόληψη των προβλημάτων που ενδεχομένως θα εμφανιστούν στους τυποποιημένους καρπούς, συνιστώνται τα παρακάτω μέτρα:

  • Αποφυγή συγκομιδής καρπών μετά από πρόσφατη βροχή ή δροσιά.
  • Προσεκτικός χειρισμός των καρπών κατά την συγκομιδή, συσκευασία και εμπορία. Συνιστάται η χρήση ειδικών ψαλιδιών κατά την συγκομιδή για την αποφυγή δημιουργίας πληγών στους καρπούς.
  • Αυστηρά μέτρα υγιεινής στα συσκευαστήρια και τους χώρους αποθήκευσης.
  • Απολύμανση των χώρων συσκευασίας αποθήκευσης και εξοπλισμού.
  • Απομάκρυνση και καταστροφή των μολυσμένων καρπών τόσο στον οπωρώνα όσο και στο συσκευαστήριο.
  • Στα συσκευαστήρια, έγκαιρη εφαρμογή εγκεκριμένων μυκητοκτόνων (καρποί που παραμένουν πολλές μέρες για να συσκευαστούν και ιδιαίτερα αν μείνουν στον ήλιο ή σε ψηλές θερμοκρασίες μπορεί να παρουσιάσουν υψηλά ποσοστά σήψεων).
06/11/2023 10:25 πμ

Σε ομαδική διαπραγμάτευση με την μεταποίηση συμφώνησαν για πρώτη φορά φέτος να προχωρήσουν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της Αργολίδας.

Ο κ. Κωνσταντίνος Πιπέρος, πρόεδρος του Α.Σ. Κουρτακίου και της ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «για πρώτη φορά στην Αργολίδα φέτος θα προχωρήσουμε σε ομαδική διαπραγμάτευση των εσπεριδοειδών από όλους τους συνεταιρισμούς του νομού. Σαν τιμή βάσης ζητάμε τα 20 - 27 λεπτά το κιλό για την τιμή του χυμού στα πορτοκάλια Ναβαλίνες. Για την νωπή χρήση ζητάμε η τιμή παραγωγού να παραμείνει σε σταθερά επίπεδα των 40 - 42 λεπτά το κιλό.

Θυμίζουμε στις 3 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική συνέλευση της Διαρκούς Επιτροπής Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΔΕΣΑ), στην οποία μετέχουν όλοι οι εγκεκριμένοι από το ΥπΑΑΤ Αγροτικοί Συνεταιρισμοί του νομού.

Η ΔΕΣΑ θα λειτουργεί ως διαρκές κέντρο συντονισμού, ενημέρωσης, διαβούλευσης και συλλογικής εκπροσώπησης των αγροτικών συνεταιρισμών της Αργολίδας.

Στην συνεδρίαση της 03/11/2023 ορίστηκε «Ειδική Επιτροπή Μεταποίησης» την οποία απαρτίζουν (αλφαβητικά) οι κύριοι: Δωροβίνης Στέλιος - Α.Σ. Ήρας, Καλογερόπουλος Ιωάννης - Α.Σ. Αγίας Τριάδας, Μητροσύλης Μιχάλης - Α.Σ. Ανυφί, Πιπέρος Κωνσταντίνος - Α.Σ. Κουρτακίου, Πίππας Κωνσταντίνος - Α.Σ. Αργολική Γη.

Η Ειδική Επιτροπή Μεταποίησης ανέλαβε το έργο της επικοινωνίας με τις μεταποιητικές βιομηχανίες εσπεριδοειδών, προκειμένου να ξεκινήσει ένας θεσμικός διάλογος για τον καθορισμό των όρων συνεργασίας για την τρέχουσα εμπορική περίοδο, για το σύνολο των ΑΣ της Αργολίδας.

Την Τετάρτη (8/11/2023) και ώρα 18:00, στα γραφεία της ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ θα πραγματοποιηθεί η 2η συνεδρίαση της ΔΕΣΑ, με την συμμετοχή εκπροσώπων από τα Δ.Σ. των αγροτικών συνεταιρισμών του νομού. Στην συνεδρίαση μπορούν να μετέχουν ως παρατηρητές και μέλη ΑΣ. Η ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ προσφέρει στη ΔΕΣΑ γραμματειακή υποστήριξη και χώρο συνεδριάσεων».

02/11/2023 05:29 μμ

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ, την 1η Νοεμβρίου 2023, αποφασίστηκε η σύσταση Διαρκούς Επιτροπής Συνεταιρισμών Αργολίδας απαρτιζόμενη από τα ΔΣ όλων των συνεταιρισμών της Αργολίδας.

Στόχος της επιτροπής, σε πρώτη φάση, είναι να παρακολουθεί συστηματικά τις εξελίξεις στην αγορά και να προωθεί λύσεις για το κοινό συμφέρον των παραγωγών, των εμπορικών και των χυμοποιητικών επιχειρήσεων, που αποτελούμε όλοι κρίσιμους κρίκους της παραγωγικής και εμπορικής δραστηριότητας του νομού.

Μετέχουν μέχρι στιγμής οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (αλφαβητικά): Αγίας Τριάδος, Ανυφί, ΑΣΕΠΕ Πυργέλλας, Ατρέα, Δαλαμανάρας, ΕΑΣ Αργολίδας, Ήλιος, Ηραίου, Ήρας, ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ, Κουρτακίου, Λάλουκα, Μέλισσα, Πήγασος.

Την Παρασκευή 3/11/2023 και ώρα 18:00 στην ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη της Επιτροπής, στην οποία καλούνται να συμμετέχουν και όσοι τυχόν συνεταιρισμοί δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στις 1/1/2023 καθώς και παραγωγοί-μέλη συνεταιρισμών.

Για την ιστορική καταγραφή η επιτροπή θα τηρεί πρακτικά και θα υπάρχει δημόσια ενημέρωση.

31/10/2023 04:00 μμ

Σε μια καλή χρονιά εξελίσσεται η φετινή για τους παραγωγούς πορτοκαλιών της χώρας.

Στην Αργολίδα οι τιμές στα πορτοκάλια για νωπή χρήση αλλά και για χυμοποίηση κυμαίνονται σε καλά επίπεδα.

Όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, υπάρχουν ζημιές στην παραγωγή της Βραζιλίας και των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη ζήτηση για χυμό στη διεθνή αγορά. Αυτό αναμένεται να φέρει μια άνοδο της τιμής του χυμού και στην χώρα μας.

Ο πρόεδρος της ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ, Κωνσταντίνος Πιπέρος, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «η συγκομιδή για τις Ναβαλίνες έχει ξεκινήσει στην Αργολίδα. Την Τετάρτη (1/11) έχουμε συνάντηση στην Πυργέλλα για το θέμα της διακίνησης εσπεριδοειδών. Πάντως η εικόνα φέτος είναι καλή και αυτή την περίοδο οι Ναβαλίνες έχουν τιμές από 37 λεπτά έως 40 λεπτά το κιλό».

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός από την Αργολίδα, Βασίλης Ντόκος, «υπάρχει καλή ζήτηση και συνεχίζονται οι κοπές. Ήδη η εταιρεία Λακωνικοί Κήποι ανακοίνωσαν τιμή για χυμοποίηση στα 20 λεπτά το κιλό. Εκτιμώ ότι θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα χυμοποιία στην τιμή. Όσον αφορά την νωπή κατανάλωση μικτά η τιμή παραγωγού φτάνει για τα καλής ποιότητας πορτοκάλια στα 45 λεπτά το κιλό».

Ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, από τον Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η περιοχή μου είναι από τις πρώιμες και έχουν ξεκινήσει οι πρώτες κοπές για τα πορτοκάλια Ναβαλίνες. Τα νωπά πορτοκάλια έχουν αρχική τιμή 40 έως 42 λεπτά το κιλό. Ο καιρός όμως είναι ακόμη ζεστός και αυτό καθυστερεί να πάρουν τα πορτοκάλια τον σωστό χρωματισμό».

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «ολοκληρώθηκε η συγκομιδή Βαλέντσια και ξεκίνησε από σήμερα οι κοπές για τις Ναβαλίνες. Αυτή την εποχή τα νωπά δίνουν τιμή στα 35 έως και 45 λεπτά για τα καλής ποιότητας Ναβαλίνες. Επίσης ανακοινώθηκε τιμή από χυμοποιείο της περιοχής στα 25 λεπτά το κιλό (20 λεπτά για παραγωγό και 5 λεπτά για συνεργείο). Αν ο παραγωγός πάει τα πορτοκάλια στο εργοστάσιο θα πάρει 25 λεπτά το κιλό».