Μετά τα λεμόνια αυξάνουν οι έλεγχοι και για τα τουρκικά γκρέιπφρουτ για υπολείμματα φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με απόφαση της Κομισιόν.
Συγκεκριμένα από το τέλος Δεκεμβρίου (αναμένεται η δημοσίευση) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αυξήσει τους επίσημους ελέγχους των τουρκικών γκρέιπφρουτ σε τουλάχιστον 10% (μέχρι σήμερα πραγματοποιούνται μόνο τυχαίοι έλεγχοι χωρίς ελάχιστο ποσοστό).
«Αυτό σημαίνει ότι ένα στα δέκα φορτία τουρκικών γκρέιπφρουτ που θα εισέρχονται στην ΕΕ θα πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους και για ανάλυση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. Αυτή είναι μια σημαντική απόφαση για την υπεράσπιση των συμφερόντων των ευρωπαίων καταναλωτών και την ενίσχυση της θέσης των ευρωπαϊκών φρούτων, που παράγεται με τα υψηλότερα πρότυπα», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος Εξαγωγέων του Incofruit - Hellas.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, η Ελλάδα έκανε το 2020 εισαγωγές 2.235 τόνων γκρέιπφρουτ συνολικής αξίας 1,8 εκατ. ευρώ. Οι κυριότεροι προμηθευτές της χώρα μας η Ολλανδία 580 τόνοι, η νότια Αφρική 500 τόνους, η Κύπρος 400 τόνοι, η Κίνα 260 τόνοι και η Τουρκία 188 τόνοι.
Από την άλλη οι εξαγωγές γκρέιπφρουτ της Ελλάδας για το 2020 ανήλθαν σε 668 τόνους.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή πορτοκαλιών της ποικιλίας Βαλέντσια στις περιοχές της Λακωνίας. Είναι η μόνη περιοχή της χώρας που βγάζει αυτή την εποχή πορτοκάλια.
Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από τη Σκάλα Λακωνίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στην συγκομιδή που προχωρά ομαλά. Μάλιστα βοηθούν και την καρπόδεση της νέας χρονιάς. Η ζήτηση αυτή την εποχή για τα πορτοκάλια είναι αυξημένη κάτι που φαίνεται και από την πορεία της τιμής τους. Οι εξαγωγές έχουν καλούς ρυθμούς. Η τιμή παραγωγού από τα επίπεδα 30 έως 35 λεπτών το κιλό έχει αυξηθεί στα 35 έως 40 λεπτά».
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός εσπεριδοειδών από τους Μολάους της Λακωνίας, «υπάρχει καλή ζήτηση για τα πορτοκάλια και όπως φαίνεται θα έχουμε μια καλή ροή όλο το καλοκαίρι. Ιταλοί και Ισπανοί έχουν έρθει στην χώρα μας και κλείνουν εμπορικές συμφωνίες σε καλές τιμές. Όμως πολλοί παραγωγοί της περιοχής στηρίζουν τα ντόπια συσκευαστήρια και πουλάνε εκεί το προϊόν τους. Οι τιμές παραγωγού έφτασαν στα 35 λεπτά αλλά έχουν μια συνεχή ανοδική πορεία. Αν δεν έχουμε κάποια χαλαζόπτωση αναμένεται να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα η συγκομιδή».
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «φέτος έχουμε μια καλή πορεία στην εξαγωγή πορτοκαλιών. Από 1/9/2022 έως 12/5/2023 ανέρχονται σε 320.637 τόνους, ποσότητα που είναι αυξημένη, κατά +29,5%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο».
Με μειωμένη ζήτηση συνεχίζονται οι κοπές στα λεμόνια, με τις τιμές στον παραγωγό να είναι σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.
Ο κ. Κώστας Δεληγιάννης, παραγωγός από την περιοχή Αιγιαλείας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «αν και είμαστε λίγες ημέρες πριν την Μεγάλη Εβδομάδα η ζήτηση για λεμόνια είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γίνονται με αργούς ρυθμούς οι κοπές και να είναι καθηλωμένες σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές παραγωγού, γύρω στα 30 λεπτά το κιλό. Αν και φέτος ξεκίνησαν καλά τα λεμόνια στα 60 λεπτά στην συνέχεια είχαμε μια αρνητική εξέλιξη όσον αφορά την πορεία των τιμών, που κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. Αυτή την εποχή έχουμε λεμόνια ποικιλίας Μαγληνά. Πάντως οι πρόσφατες βροχοπτώσεις έχουν βοηθήσει την καλλιέργεια».
Από την πλευρά της η παραγωγός από το Ξυλόκαστρο, Αικατερίνα Γκινοπούλου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «πέρυσι αυτή την εποχή τα λεμόνια είχαν τιμή στα 35 - 37 λεπτά το κιλό. Φέτος με την αύξηση κόστους και εργατικών η τιμή έχει πέσει στα 30 λεπτά. Δηλαδή πουλάμε φτηνότερα σε σχέση με πέρυσι. Από την άλλη στην λιανική το λεμόνι έχει τιμή στα 1,20 ευρώ το κιλό».
Από την πλευρά του ο λεμονοπαραγωγός και Αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Αιγιαλείας κ. Βασίλης Καρέλης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει μειωμένη ζήτηση αυτή την εποχή στα λεμόνια με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι στα 30 λεπτά το κιλό. Αυτή την εποχή και οι εξαγωγές γίνονται με πολύ χαμηλούς ρυθμούς επειδή έχουν βγει και ανταγωνιστές μας στις αγορές. Οι κοπές γίνονται με αργούς ρυθμούς και ευτυχώς που έχουμε τις πρόσφατες ποτιστικές βροχές αν και θέλουμε περισσότερες».
Συνεχίζεται με καλούς ρυθμούς η συγκομιδή και εξαγωγή πορτοκαλιών. Προς το τέλος τους βρίσκονται τα πορτοκάλια ποικιλίας Lane ενώ ένα καλό ξεκίνημα είχαν τα Βαλέντσια.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Σύνδεσμου Incofruit - Hellas, συνολικά οι εξαγωγές πορτοκαλιών, από 1/9/2022 - 24/3/2023, ανέρχονται στους 269.418 τόνους, παρουσιάζοντας μια αύξηση, κατά +24,4%, έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου 2021/2022. Η ανάγκη της Ευρώπης για εσπεριδοειδή ήταν υψηλή και διατήρησε καλή ζήτηση για αυτή την εμπορική περίοδο.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα, «οι πρόσφατες βροχές βοήθησαν τα δέντρα και τα πορτοκάλια πήραν βάρος. Ολοκληρώθηκε σχεδόν η συγκομιδή στα πορτοκάλια ποικιλίας Lane που φέτος είχαν πολύ καλή τιμή παραγωγού που έφτασε στα 42 - 43 λεπτά το κιλό.
Στο μεταξύ έχουν ξεκινήσει οι κοπές πορτοκαλιών Βαλέντσια, που αν και έχουμε μεγάλη παραγωγή φέτος, βγήκαν στην αγορά με καλές προοπτικές. Η τιμή παραγωγού ξεκίνησε από τα 18 λεπτά και στη συνέχεια ανέβηκε στα 20 λεπτά. Αυτή την περίοδο έχουμε κοπές με τιμή που φτάνει στα 25 λεπτά το κιλό, που θεωρώ ότι είναι ικανοποιητική για τους παραγωγούς».
Ο κ. Νίκος Τσακαλόζος, παραγωγός από την Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είχαν μια πολύ καλή πορεία πορτοκάλια Lane Late. Πριν περίπου μια εβδομάδα ολοκληρώθηκαν οι κοπές και η ζήτηση ήταν μεγάλη με αποτέλεσμα να απογειωθούν οι τιμές παραγωγού που έφτασαν μέχρι και τα 48 λεπτά.
Τώρα είμαστε στην συγκομιδή στα πορτοκάλια Βαλέντσια, οι κοπές γίνονται με υψηλούς ρυθμούς και οι τιμές κυμαίνονται σε καλά επίπεδα. Έφτασε ακόμη και στα 28 έως 30 λεπτά το κιλό η τιμή παραγωγού. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής έχει ήδη συγκομιστεί στην περιοχή».
Σε ΦΕΚ η απόφαση Οικονομικών-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Όπως προανήγγειλε εδώ και αρκετό καιρό ο ΑγροΤύπος, έρχονται de minimis για μανταρινοπαραγωγούς ποικιλίας Κλημεντίνη από το νομό Θεσπρωτίας. Η ενίσχυση δίδεται με βάση το ΟΣΔΕ του ΟΣΔΕ και αφορά σε αυτή τη φάση, όσους είχαν μείνει εκτός από πληρωμή που έγινε πριν μήνες, λόγω λαθών στον ΟΣΔΕ.
Η απόφαση έχει τίτλο: «Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής μανταρινιών ποικιλίας «μανταρίνι» στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και λεπτομέρειες εφαρμογής στα πλαίσια εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 1408/2013 της Επιτροπής (ΕΕ L 352, 24.12.2013) όπως τροποποιήθηκε».
Ύψος ενίσχυσης και δικαιούχοι
1. Δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) για την παρούσα Απόφαση ορίζονται οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας που έχουν υποβάλλει δήλωση εκμετάλλευσης ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2020, διαθέτουν παραγωγικά δέντρα (μεγαλύτερα των τεσσάρων ετών) και και διατηρούν τουλάχιστον 1 (ένα) στρέμμα μανταρινιών ποικιλίας «μανταρίνι». Το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται σε 70 ευρώ/στρέμμα.
2. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να μην έχουν λάβει οι ίδιοι ή επιχείρηση δυνάμενη να λογισθεί ενιαία με αυτούς, σύμφωνα με το άρθρο 3 του ΕΚ 1408/2013, κατά το τρέχον έτος και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη ενισχύσεις ήσσονος σημασίας το ύψος των οποίων, συμπεριλαμβανόμενης της χορηγούμενης με την παρούσα, υπερβαίνει το ποσό των 20.000,00 ευρώ.
Δείτε εδώ το ΦΕΚ
Σε απελπιστική κατάσταση χιλιάδες οικογένειες αγροτών στις περισσότερες παραγωγικές ζώνες της χώρας με εσπεριδοειδή και ελιές.
Με καθαρά... αρνητικό πρόσημο η καλλιέργεια Κλημεντίνης φέτος στην Ελλάδα, αλλά και της ελιάς Καλαμών, με τους παραγωγούς να δηλώνουν απογοητευμένοι όχι μόνο από την κατάσταση στο εμπόριο, αλλά και από την χαρακτηριστική αδράνεια της πολιτείας και ειδικά του ΥπΑΑΤ, που όπου θέλει βρίσκει και δίνει ενισχύσεις και de mimimis. Οι παραγωγοί τονίζουν με νόημα μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι η ώρα της κάλπης πλησιάζει και ότι θα τιμωρήσουν παραδειγματικά, όσους αδιαφορούν για την κατάστασή τους.
Ο κ. Αντώνης Σταμάτης είναι μεγάλος παραγωγός με Κλημεντίνες και ελιές Καλαμών από την περιοχή της Γουριάς Μεσολογγίου, μια περιοχή που βασίζεται στην καλλιέργεια κυρίως της ελιάς Καλαμών, αλλά και των εσπεριδοειδών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «φέτος η κατάσταση στην περιοχή μας είναι απερίγραπτα κακή και ο αγροτικός κόσμος αδυνατεί να καλύψει και τις βασικές του υποχρεώσεις. Εκτός από κάποια πολύ πρώιμα μανταρίνια που έπιασαν στο ξεκίνημα 40 λεπτά το κιλό, η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών με Κλημεντίνες, είτε εισέπραξε ψίχουλα, είτε και τίποτα. Τα πιο πολλά κτήματα έμειναν αμάζευτα και υπάρχουν κτήματα που πληρώθηκαν 8 και 10 λεπτά το κιλό. Την ίδια ώρα, τα συλλεκτικά στοίχιζαν 15 ολόκληρα λεπτά το κιλό, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μη μπει πολύς κόσμος στο χωράφι να μαζέψει. Εκτός όλων των άλλων είχαμε και τα γνωστά θέματα με τους εργάτες γης, που έχουν εξελιχθεί σε είδος... πολυτελείας, μαζεύουν όποτε θέλουν και ζητάνε όσα θέλουν. Σαν να μην έφτανε αυτό με τις Κλημεντίνες, ήρθε και το τελειωτικό χτύπημα με τις ελιές Καλαμών. Οι έμποροι βγήκαν στο ξεκίνημα με τιμή τελάρου στα 1,10-1,20 το 200άρι και ο περισσότερος κόσμος πήγε το προϊόν στις κάδες για να πουλήσει αργότερα. Λόγω της μικροκαρπίας το στήσιμο, μια μέση τιμή δηλαδή στον παραγωγό, δεν ξεπερνά φέτος τα 70 λεπτά το κιλό, δηλαδή είμαστε κάτω από το κόστος και δεν μιλάει κανένας. Αντίθετα βλέπουμε να δίνονται ενισχύσεις έκτακτες και de minimis σε άλλες καλλιέργειες και άλλες περιοχές. Ο αγροτικός κόσμος θέλει να λιπάνει και να περιποιηθεί τα δέντρα του, αλλά όπως πάει η κατάσταση, θα δυσκολευτεί πολύ φέτος».
Για εξαιρετικά δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει φέτος οι οικογένειες των ελαιοπαραγωγών στη Φθιώτιδα κάνει λόγο μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Μπουραμάς, αγρότης με ελιές Καλαμών, αλλά και άλλα προϊόντα, από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας. Όπως τονίζει: «φέτος στην περιοχή μας υπήρχε μεγάλη και έντονη μικροκαρπία στις ελιές Καλαμών. Οι τιμές είναι στα τάρταρα και δεν κουνιέται φύλλο. Ο αγροτικός κόσμος έχει ανάγκες να καλύψει καλλιεργητικές και ο λογαριασμός φέτος είναι... μείον. Στο στήσιμο η ελιά δεν πιάνει ούτε 70-80 λεπτά επειδή είναι ψιλή και γενικά είμαστε κάτω από το κόστος. Πρέπει το κράτος να σκεφτεί σοβαρά να μας ενισχύσει ή να βάλει τάξη στην αγορά και να πατάξει επιτέλους τυχόν ελληνοποιήσεις, που καταρρακώνουν το εισόδημά μας».
Στα κάγκελα οι αγρότες και στην Άρτα, έμειναν δίχως εισόδημα
Για πολλά περιβόλια, τα οποία έμειναν αμάζευτα, κάνει λόγο από την πλευρά του μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας, κ. Νίκος Γκίζας. «Βασικό πρόβλημα παραμένει η εκτίναξη του κόστους παραγωγής. Πέρσι καλλιεργήσαμε με τα πάντα στα ύψη. Φέτος υπάρχει μια αποκλιμάκωση στις εισροές, αλλά δεν έχουμε επιστρέψει σε καμιά περίπτωση στο 2021. Μέσα σε όλα αυτά αναγκαστήκαμε σε πολλές περιπτώσεις να αφήσουμε τα μανταρίνια, της Κλημεντίνες αμάζευτες, καθώς είτε δεν τις έπαιρναν οι έμποροι, είτε δεν συνέφερε με τις τρέχουσες τιμές να τις μαζέψουμε. Βασικό πρόβλημα για μας είναι τα πανάκριβα εργατικά. Ο καθένας ζητάει ό,τι θέλει. Αν οι τιμές στις Κλημεντίνες ήταν 25 λεπτά, στον παραγωγό δεν έμειναν παρά 10 λεπτά το κιλό. Αυτό επαναλαμβάνω, αν κατάφερε να πουλήσει, γιατί πολλές έμειναν στα δέντρα. Για ενίσχυση, φυσικά, ούτε λόγος...», σημειώνει ο ίδιος.
Αναλυτικό ρεπορτάζ-συνεντεύξεις για το θέμα των μανταρινιών και της ελιάς μπορείτε να διαβάσετε στο Περιοδικό Γεωργία - Κτηνοτροφία που κυκλοφορεί από τις 4 Μαρτίου στα περίπτερα όλης της χώρας
Ολοκληρώνεται η συγκομιδή πορτοκαλιών της ποικιλίας Lane Late και ξεκινούν τα Βαλέντσια, με καλές τιμές λόγω ανταγωνισμού και υψηλής ζήτησης.
Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από Ιταλούς που έχουν κάνει την εμφάνισή τους και προχωρούν σε αγορές, αφού η Ισπανία φαίνεται ότι έχει πρόβλημα στην παραγωγή της. Ειδικά τα Lane Late έχουν μια άριστη ποιότητα και έχουν γίνει ανάρπαστα στην αγορά. Θετική πορεία φαίνεται να έχουμε και στα Βαλέντσια, που από νωρίς βγήκαν με καλές τιμές στην αγορά.
Ο κ. Νίκος Τσακαλόζος, παραγωγός από την Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είχαν μια πολύ καλή πορεία πορτοκάλια Lane Late. Η τιμή παραγωγού ξεκίνησε από 20 λεπτά το κιλό (τιμή στο δέντρο) αλλά οι παραγωγοί δεν βιάστηκαν να πουλήσουν. Στη συνέχεια έκαναν την εμφάνισή τους οι Ιταλοί έμποροι. Φέτος ο αριθμός τους 5πλασιάστηκε λόγω των προβλημάτων που είχαν οι Ισπανοί και της καθυστέρησης των Μαροκινών να βγουν στην αγορά. Αποτέλεσμα να φτάσει η τιμή τους σήμερα στα 35 λεπτά το κιλό (καθαρά).
Οι πρόσφατες βροχές βοήθησαν τα δέντρα και τα πορτοκάλια πήραν βάρος. Επίσης οι καιρικές συνθήκες βοηθούν αυτή την εποχή τις κοπές που γίνονται με γρήγορους ρυθμούς και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα Lane Late τις επόμενες ημέρες.
Δυναμική είσοδο στην αγορά έκαναν και τα Βαλέντσια. Ξεκίνησαν οι κοπές από 16 λεπτά αλλά στη συνέχεια με τον ανταγωνισμό και την καλή ποιότητα ανέβηκαν και αυτή την περίοδο έφτασαν στα 25 λεπτά το κιλό. Φέτος είχαμε αντίθετη εικόνα σε σχέση το παρελθόν. Τα μανταρίνια Κλημεντίνες δεν είχαν καλή πορεία λόγω των προβλημάτων καιρού και ποιότητας ενώ τα πορτοκάλια έχουν μια δυναμική και φαίνεται από την καλή ζήτηση.
Καλή πορεία έχουμε φέτος και στην Λακωνία. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα, «πολύ καλά πάνε φέτος τα πορτοκάλια ποικιλίας Lane με τιμή στα 35 λεπτά, ενώ έκαναν ένα καλό ξεκίνημα και τα πορτοκάλια Βαλέντσια, που αν και έχουμε μεγάλη παραγωγή φέτος, βγήκαν στην αγορά με τιμή στα 20 λεπτά το κιλό».
Πάντως το 2022 ήταν μια άσχημη χρονιά για τις εξαγωγές στα πορτοκάλια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas, οι εξαγωγές πορτοκαλιών πέρυσι ανήλθαν στους 226.000 τόνους και ήταν αξίας 136,6 εκατ. ευρώ, μειωμένες σε σχέση με αυτές του 2021 που ανήλθαν στους 328.000 τόνους και ήταν αξίας 156,2 εκατ. ευρώ.
Συνεχίζονται με καλούς ρυθμούς οι κοπές και εξαγωγές μανταρινιών ποικιλίας Ορτανίκ από την Λακωνία.
Προς το τέλος τους είναι οι Κλημεντίνες και τα Πέιτζ στην Αργολίδα, ενώ ολοκληρώθηκαν οι κοπές Νόβα στην Αιτωλοακαρνανία.
Οι εξαγωγές, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit Hellas, από την αρχή της εμπορικής περιόδου (2022/2023) παρουσιάζουν μια αύξηση της τάξης του 29,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή (149.460 τόνους φέτος έναντι 115.408 τόνων πέρυσι).
Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα της Λακωνίας, τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «με καλούς ρυθμούς γίνονται οι κοπές μανταρινών ποικιλίας Ορτανίκ. Έχει μείνει στα δέντρα περίπου το 30% της παραγωγής τους. Πηγαίνουν κυρίως προς εξαγωγή και πολύ λίγα θα κατευθυνθούν προς την εγχώρια αγορά. Η τιμή τους κυμαίνεται στα 30 λεπτά το κιλό. Παράλληλα καλά πάνε και τα πορτοκάλια ποικιλίας Lane με τιμή στα 35 λεπτά, ενώ έκαναν ένα καλό ξεκίνημα και τα πορτοκάλια Βαλέντσια, που αν και έχουμε μεγάλη παραγωγή φέτος, βγήκαν στην αγορά με τιμή στα 20 λεπτά το κιλό».
Ο κ. Νικόλαος Βασιλακάκος, πρόεδρος του συνεταρισμού Sparta Orange Σκάλας Λακωνίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχη καλή ζήτηση αυτή την εποχή για εσπεριδοειδή στην Λακωνία. Οι κοπές για τα μανταρίνια Ορτανίκ γίνονται με καλούς ρυθμούς. Υπήρξαν ζημιές σε τοπικό επίπεδο σε κάποια περιβόλια από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές, που δεν έπληξε το χαλάζι, τα μανταρίνια έχουν καλή ποιότητα και πάνε για εξαγωγές».
Ο κ. Θεμιστοκλής Θεοδωρακάκος, γεωπόνος και παραγωγός μανταρινιών από την Σκάλα, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την περίοδο έχουν ολοκληρωθεί οι κοπές στα Νόβα και έχουν μείνει τα μανταρίνια Ορτανίκ. Οι ποσότητες δεν είναι μεγάλες γιατί φέτος ξεκίνησαν νωρίτερα οι κοπές τους. Κάποιες περιοχές επλήγησαν από την ισχυρή χαλαζόπτωση της περασμένης Πέμπτης (2/3). Αν και το φαινόμενο ήταν τοπικό όσοι έπαθαν ζημιά θα είναι δύσκολο να αποζημιωθούν».
Όπως αναφέρει ο Θωμάς Φάκλαρης, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου, «ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή στα μανταρίνια Κλημεντίνες και προς το τέλος είναι τα Πέιτζ. Σε όσα χωράφια δεν κατάφεραν να συγκομιστούν οι Κλημεντίνες (λόγω βροχοπτώσεων, έλλειψης εργατών γης κ.α.) τα μανταρίνια δεν είναι κατάλληλα για εμπορία και θα πάνε για χυμοποίηση».
Ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε, το μεσημέρι της Πέμπτης (2/3), μεγάλη περιοχή της Σκάλας στην Λακωνία.
Χτυπήθηκε ο καρπός πάνω στα δέντρα με ότι αυτό συνεπάγεται. Οι αγρότες ανησυχούν και ήδη ζητούν την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας προκειμένου να δρομολογηθούν όσα προβλέπονται. Λίγο πριν γίνει η συγκομιδή και οι κόποι μιας χρονιάς φαίνονται να χάνονται μέσα σε λίγα λεπτά.
Από το χαλάζι οι δρόμοι και τα χωράφια άσπρισαν, ενώ οι πρώτες εικόνες από το έντονο καιρικό φαινόμενο προϊδεάζουν για ζημιές στις καλλιέργειες.
Ο κ. Νικόλαος Βασιλακάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας Sparta Orange, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το χαλάζι είχε διάρκεια περίπου μισή ώρα. Χτυπήθηκαν περιοχές ανατολικά του Ευρώτα και μέχρι την Βλαχιώτη. Είναι μια εποχή που τα πορτοκάλια είναι πάνω στα δέντρα έτοιμα για συγκομιδή. Μιλάμε για τα Λάνε και τα Μέρλιν που αυτή την εποχή συγκομίζονται και τα Βαλέντσια που θα συγκομιστούν το επόμενο διάστημα. Θα περιμένουμε τις επόμενες ημέρες για να δούμε το μέγεθος της ζημιάς και περιμένουμε να έρθουν οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ».
Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα της Λακωνίας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «το χαλάζι δεν είχε μεγάλο μέγεθος αλλά κράτησε αρκετά και όλα έγιναν κάτασπρα σαν να χιόνισε. Ήταν τοπικό φαινόμενο χτύπησε το ανατολικό μέρος του Δήμου Έλους (Μακρυνάδα, Λυκόβρυση κ.α.). Θα περιμένουμε τις επόμενες 15 ημέρες για να δούμε το μέγεθος της ζημιάς στα πορτοκάλια της περιοχής».
Τη μεγάλη σε έκταση ζημιά σε κτήματα με μανταρίνια της ποικιλίας Κλημεντίνη επισημαίνει με έγγραφό της προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγής, Επεξεργασίας και Εμπορίας Εσπεριδοειδών Άργους Η Μέλισσα.
Όπως τονίζεται στην επιστολή από τον Συνεταιρισμό, η ζημιά αυτή η οποία προήλθε από ακραίο καιρικό φαινόμενο, ήταν αναπόφευκτη και καμία ενέργεια εκ μέρους των παραγωγών, είτε πριν, είτε μετά, δεν ήταν δυνατόν να αντιστρέψει το αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τον ΑΣ, το ακραίο αυτό καιρικό φαινόμενο σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες (μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών, που επηρέασε άμεσα την συγκομιδή, την διαλογή και συσκευασία του εξαγώγιμου προϊόντος τους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη) οδήγησαν στην καθυστέρηση της συγκομιδής με αποτέλεσμα αυξημένες ποσότητες να βρίσκονται πάνω στα δέντρα, όταν αυτό συνέβη.
Καταλήγοντας, ο εν λόγω Αγροτικός Συνεταιρισμός ζητά να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να αποζημιωθούν ή να ενισχυθούν οι παραγωγοί ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο.
Ακόμα και πάνω από 1.000 ευρώ μπορεί να ανήλθε το κόστος παραγωγής.
Έκθεση για τις ζημιές στα μανταρίνια ποικιλίας Κλημεντίνη στην Αργολίδα συνέταξε ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών του εν λόγω νομού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, μέχρι ώρας δεν έχει υπάρξει κάποια (συντονισμένη τουλάχιστον) κίνηση εκ μέρους παραγωγικών φορέων για να αίτημα αναπληρώσης εισοδήματος.
Στην έκθεση των γεωπόνων Αργολίδας πάντως αναφέρονται τα ακόλουθα:
Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου 2022-2023 ένα πλήθος συγκυριών οδήγησαν στο να παραμείνει σημαντικό μέρος της παραγωγής μανταρινιών ποικ. Κλημεντίνη ασυγκόμιστο έως τα τέλη Γενάρη και τελικά να υποβαθμιστούν ποιοτικά, να καταστούν μη εμπορεύσιμα και να μείνουν αδιάθετα ύστερα από την έντονη και μεγάλης διάρκειας βροχόπτωση του Ιανουαρίου 2023.
Οι λόγοι που οδήγησαν στην καθυστέρηση της συγκομιδής πολλών αγροτεμαχίων που καλλιεργούνται με μανταρίνια ποικ. Κλημεντίνη είναι οι εξής:
- Οψίμιση της παραγωγής κατά 25-30 ημέρες λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν από την περσινή άνοιξη (παγετός) έως και το φθινόπωρο (ανομβρία, υψηλές φθινοπωρινές νυχτερινές θερμοκρασίες, ξηροθερμικό κλίμα) που είχαν σαν αποτέλεσμα την καθυστερημένη ανθοφορία και στη συνέχεια την καθυστερημένη ωρίμανση και τον καθυστερημένο χρωματισμό των καρπών. Αυτό τεκμηριώνεται και από το ότι για πρώτη φορά ο τεχνητός αποπρασινισμός στα συσκευαστήρια συνεχίστηκε έως και το δεύτερο δεκαήμερο Νοεμβρίου.
- Έλλειψη εργατικών χεριών που επιβράδυναν τόσο τον ρυθμό της συγκομιδής όσο και την ένταση λειτουργίας των εξαγωγικών βιομηχανιών.
- Η μονοπώληση από αρχές Δεκέμβρη της συγκομιδής μανταρινιών από την ποικιλία ΝΟΒΑ, η οποία οφείλεται στο μικρότερο κόστος συγκομιδής και συσκευασίας, στην καλύτερη συντηρησιμότητα και στο μικρότερο ποσοστό ακατάλληλων καρπών, στην καλύτερη ποιοτική κατάσταση των καρπών έναντι αυτών της Κλημεντίνης που είχαν ήδη υποβαθμιστεί παρουσιάζοντας συμπτώματα μαλακώματος και φουσκώματος ("puffing") λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών (θερμότερος Δεκέμβρης των πολλών τελευταίων ετών).
- Η δυσκολία διακίνησης σημαντικών ποσοτήτων στην εσωτερική αγορά λόγω της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.
Τα παραπάνω αίτια οδήγησαν στο να υπάρχουν μέχρι και τέλη Γενάρη σημαντικές ποσότητες Kλημεντίνων ασυγκόμιστες. Οι καρποί ήταν ήδη «καταπονημένοι» από τις καιρικές συνθήκες που είχαν προηγηθεί το προηγούμενο διάστημα. Ήδη είχαν εμφανιστεί κάποια πρώτα σημάδια ελαιοκυττάρωσης και υδαρούς κηλίδωσης («water mark»), λόγω κάποιων πρώτων βροχών που εκδηλώθηκαν στα τέλη Νοεμβρίου, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες είχαν συμβάλει στις μειωμένες αντοχές των καρπών στις καιρικές μεταβολές.
Η χαριστική βολή δόθηκε ύστερα από την παρατεταμένη και έντονη βροχόπτωση του Ιανουαρίου 2023 ύψους 57,2mm. Η διάρκεια της συνεχούς βροχόπτωσης ξεπέρασε τις 15 ώρες και ο καρπός παρέμεινε βρεγμένος για πάνω από 40 ώρες. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η μαζική εκδήλωση συμπτωμάτων υδαρούς κηλίδωσης και κατάρρευσης του φλοιού των καρπών. Τα συγκεκριμένα χωράφια έμειναν ασυγκόμιστα αφού τα μεγάλα ποσοστά ακατάλληλου καρπού έκαναν ασύμφορη την όποια διαλογή και συγκομιδή.
Η ζημιά που υπέστησαν οι παραγωγοί είναι καθολική, τη στιγμή που το κόστος καλλιέργειας της μανταρινιάς κλημεντίνης ξεκινά από τα 800 και μπορεί να υπερβεί τα 1000 ευρώ/στρέμμα σύμφωνα και με πρόσφατη μελέτη του συλλόγου μας. Κρίνουμε ότι η ενίσχυση των παραγωγών είναι αναγκαία προκειμένου να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να καλλιεργούν.
Η πτώση της παραγωγής γενικότερα των εσπεριδοειδών, δεν αφορά μόνο την Ισπανία, αλλά και χώρες όπως το Μαρόκο, η Τυνησία και η Τουρκία.
Από καλή εμπορική αφετηρία αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα το πορτοκάλι Βαλέντσια φετινής εσοδείας (2023), λόγω της μείωσης της παραγωγής σε ανταγωνίστριες χώρες. Ειδικά στην Ισπανία, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών όλη την προηγούμενη περίοδο, αναμένεται μια πτώση πάνω από 15% σε σχέση με πέρσι γενικότερα στην παραγωγή των εσπεριδοειδών, κάτι που σίγουρα θα επιδράσει και στα Βαλέντσια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, οι πρώτες πράξεις αναμένονται στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.
Ο κ. Θεόδωρος Μιχαλόπουλος, παραγωγός εσπεριδοειδών από το Πεντάλοφο Μεσολογγίου δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «το αμέσως επόμενο διάστημα, ανάλογα και με την ωρίμανση, αναμένεται έναρξη των πρώτων κοπών στα Βαλέντσια της περιοχής μας. Η παραγωγή είναι καλή, αλλά ίσως υπάρξει πρόβλημα, αν συνεχιστούν οι συνθήκες ανομβρίας. Ήδη κλείνουμε ένα μήνα χωρίς βροχή. Τα δέντρα προέρχονται από καλή παραγωγή πέρσι. Ένα καλό κτήμα με Βαλέντσια μπορεί να χει απόδοση γύρω στα 200 κιλά το δέντρο, αν γίνει καλή φροντίδα. Για τις τιμές στα φετινά Βαλέντσια, είναι ακόμα πολύ νωρίς, αλλά το θετικό είναι πως έχουν πάρει τα πάνω τους, οι τιμές στα Lane, άρα και στα Βαλέντσια αναμένονται οι πρώτες τιμές κοντά στα 22-25 λεπτά τουλάχιστον. Οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν προβλήματα φέτος, γιατί και τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή αλλά και οι ελιές στην περιοχή μας, δεν έχουν καλές τιμές, με ελάχιστες ίσως εξαιρέσεις».
Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Λάμπρος Κότσαλος, παραγωγός και έμπορος από την περιοχή Μεσολογγίου δήλωσε τα εξής: «Είναι θετικό πως τα Lane είναι στα 27 - 30 λεπτά για όλα τα εσπεριδοειδή που ακολουθούν. Στα Βαλέντσια έχουν αρχίσει στον κάμπο κάποιες δοκιμαστικές κοπές. Ορόσημο είναι η περίοδος πριν το Πάσχα των Καθολικών, καθώς τότε γίνονται οι μεγάλες φορτώσεις για εξαγωγή. Σε γενικές γραμμές είναι πιο κάτω η παραγωγή στα Βαλέντσια φέτος λόγω προβλημάτων πέρσι από τον πάγο. Επίσης, έχει κάποιες μικροζημιές από ελαφρύ χαλάζι στο Ευηνοχώρι, αλλά γενικά οι ποιότητες, θα είναι πολύ καλές και οι πρώτες πράξεις αναμένονται στα 20 λεπτά στον παραγωγό και άνω. Το ποσό αυτό είναι καθαρό».
Το Μάιο αρχίζουν να μαζεύουν στη Λακωνία
Ο κ. Δημήτρης Μπόκος καλλιεργεί 30 στρέμματα με πορτοκάλια Βαλέντσια στο Βλαχιώτη Λακωνίας και όπως λέει στον ΑγροΤύπο: «είναι πολύ νωρίς ακόμα για τα Βαλέντσια, καθώς μετά τα Μέρλιν, κόβουμε τα Lane Late που είναι πολύ γλυκά. Παραδοσιακά κόβουμε τα πρώτα Βαλέντσια εδώ το Μάιο. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και φέτος παρά την έλλειψη κρύου. Σε γενικές γραμμές τα δέντρα είναι φορτωμένα με πολύ καρπό και αναμένουμε, όπως πάντα και υψηλή ποιότητα. Το θετικό είναι ότι δεν έχουμε προβλήματα από αλευρώδεις. Το προηγούμενο διάστημα κάναμε εφαρμογή βασικής λίπανσης και χαλκούχων σκευασμάτων. Πιστεύω να είναι μια καλή χρονιά στα Βαλέντσια και να ανοίξει γρήγορα η εξαγωγή για να έχουμε απορρόφηση και ικανοποιητικές τιμές».
Μικρή η παραγωγή στη Σαγιάδα
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Εσπεριδοειδών Σαγιάδας κ. Γιάννης Γκουγκούλης, «είναι λίγα τα κτήματα με Βαλέντσια εδώ και μάλιστα φέτος αναμένουμε και πτώση παραγωγής από πέρσι. Πριν από ένα μήνα περίπου έριξε και χαλάζι σε αρκετές περιοχές και μάλιστα δυο φορές. Οι πρώτες κοπές πρέπει να αναμένονται μέσα στο Μάρτιο».
Συνεχίζεται η καλή πορεία των πορτοκαλιών της ποικιλίας Lane Late σε Αιτωλοακαρνανία και Λακωνία λόγω της καλής ζήτησης.
Η Lane Late είναι ποικιλία πορτοκαλιάς που δίνει καρπούς ομφαλοφόρους χωρίς σπόρους (άσπερμη).
Ο κ. Νίκος Τσακαλόζος, παραγωγός από την Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «καλά ξεκίνησαν και συνεχίζουν να έχουν καλή πορεία τα πορτοκάλια Lane Late. Η τιμή παραγωγού ξεκίνησε από 28 λεπτά και έχει φτάσει στα 30 λεπτά (τιμή στο δέντρο), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και στα 34 λεπτά. Τα πορτοκάλια έχουν καλή ζήτηση αυτή την περίοδο και τα Lane Late έχουν καλή ποιότητα.
Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Λάμπρος Κότσαλος, παραγωγός και έμπορος από την περιοχή Μεσολογγίου δηλώνει ότι «έχουμε πολή καλή ποιότητα στα Lane Late, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια σαφής τάση ανόδου της τιμής παραγωγού. Αυτή την περίοδο έχουμε κοπές για πολύ καλή ποιότητα στα 30 λεπτά τιμή παραγωγού. Όμως οι παραγωγοί, αν και έχουν οικονομικά προβλήματα, δεν βιάζονται να πουλήσουν αλλά κρατούν στάση αναμονής. Όσον αφορά το εξωτερικό έχουμε αυτή την περίοδο μεγάλο ανταγωνισμό από τα πορτοκάλια της Αιγύπτου που έχουν μπει δυναμικά στις αγορές της Ευρώπης».
Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα της Λακωνίας, τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «πολύ καλή ποιότητα με καλό χρωματισμό και μεγέθη έχουν τα Lane Late στην περιοχή. Οι κοπές γίνονται με μεγάλους ρυθμούς. Η ζήτηση είναι ικανοποιητική και οι τιμές παραγωγού (καθαρές) είναι στα 30 λεπτά αλλά έχουν ανοδική τάση και σύντομα προβλέπω να φτάσουν στα 35 λεπτά».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου από την Αργολίδα, Θωμάς Φάκλαρης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή συνεχίζονται οι κοπές πορτοκαλιών Μέρλιν. Οι πολύ καλές ποιότητες πήραν μια άνοδο της τιμής γιατί οι ποσότητες μειώνονται και κυμαίνονται 28 έως 32 λεπτά το κιλό (μικτά). Πάντως όσο περνά ο καιρός τα ποιοτικά πορτοκάλια μειώνονται ενώ σημαντικό πρόβλημα θα είναι η άρδευση αν δεν έχουμε βροχές το επόμενο διάστημα».
Πάντως οι χαμηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών στην Ευρώπη αύξησαν την ζήτηση, καθώς οι καταναλωτές έστρεψαν την προτίμησή τους στα χειμερινά φρούτα και κυρίως τα εσπεριδοειδή. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «η εξαγωγή πορτοκαλιών από 1/9/2022 έως 17/2/2023 ανέρχεται σε 196.655 τόνους (+11,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ωστόσο η έλλειψη φορτηγών αυτοκινήτων και εργατών συγκομιδής δεν επιτρέπει στο εξαγωγικό μας εμπόριο να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση».
Φέτος είναι περιορισμένες οι ποσότητες λεμονιών Τουρκίας στην αγορά της Ελλάδας, λένε οι αγρότες.
Παρά ταύτα, φαίνεται πως υπάρχει πρόβλημα με τη διάθεση και οι αγρότες παραπονιούνται για χαμηλές τιμές απορρόφησης της παραγωγής τους, σε συνδυασμό με τα υψηλά κόστη παραγωγής.
Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, έμπειρος παραγωγός από τη Σκάλα Λακωνίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «στο λεμόνι είναι στα τελειώματα η συγκομιδή στην περιοχή μας. Η χρονιά είχε μέτρια παραγωγή και οι τιμές στο τελείωμα ήταν κι αυτές μέτριες, γύρω στα 30 λεπτά το κιλό. Κυρίως στην περιοχή μας υπάρχουν λεμόνια ποικιλίας Αδαμοπούλου, Ιντερντονάτο, αλλά και οι 7κιλες ποικιλίες. Η σεζόν δεν πήγε και πολύ καλά. Το λεμόνι της περιοχής μας διατίθεται στην εσωτερική αγορά. Προβλήματα υπήρξαν με την έλλειψη εργατικών χεριών. Το κόστος παραγωγής έχει μεγάλη απόκλιση από παραγωγό σε παραγωγό. Έτσι, μπορεί να ξεκινήσει από τα 3 και να φτάσει και στα 15 λεπτά το κιλό. Ένα μέσο κόστος είναι στα 5-6 λεπτά το κιλό, όπως σε όλα τα εσπεριδοειδή πάνω-κάτω και με καλές φροντίδες. Φυτεύσεις νέες γίνονται με λεμόνια στην περιοχή μας, αλλά όχι και πάρα πολλές. Γενικά οι περισσότεροι προτιμούν ελιές, μανταρίνια, πορτοκάλια».
Ο κ. Κώστας Δεληγιάννης καλλιεργεί λεμόνια στο Αίγιο. Όπως μας λέει: «αυτή την περίοδο έχουν ολοκληρωθεί οι κοπές στα Ιντερντονάτο, αλλά κόβουμε Μαγληνό. Υπάρχει καλή ποιότητα, αλλά γενικά φέτος η ποσότητα της παραγωγής ήταν πεσμένη 40-50% σε σύγκριση με πέρσι. Τα κόστη παραγωγής είναι αυξημένα και τα υπολογίζουμε πλέον ακόμα και στα 10 λεπτά ανά κιλό. Η τιμή παραγωγού τώρα είναι στα 30-35 λεπτά το κιλό, δηλαδή χαμηλά. Την ίδια ώρα βλέπουμε πως σε μεγάλες αγορές τα λεμόνια πωλούνται 1,5 ευρώ το κιλό, ίσως και παραπάνω. Την εφετινή χρονιά δεν έγιναν εισαγωγές από Τουρκία, καθώς όπως λένε οι Τούρκοι βρήκαν άλλες αγορές. Παρ' όλα αυτά, η τιμή του παραγωγού για το εγχώριο προϊόν είναι χαμηλή και η ζήτηση δεν είναι έντονη. Νέες φυτεύσεις στην περιοχή μας γίνονται, αλλά λίγες. Έχει μπει στην καλλιέργεια του προϊόντος και κόσμος από άλλες επαγγελματικές τάξεις. Η έλλειψη εργατικών σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές είναι τα βασικότερα προβλήματα. Οι Αλβανοί που ξέρουν τη δουλειά, έχουν φύγει για άλλες χώρες με λιγότερη γραφειοκρατία και υψηλότερες αμοιβές. Όπως πάμε, σε λίγο, τα κτήματα θα μένουν αμάζευτα».
Η κα Ανδριάννα Γκίκα καλλιεργεί λεμονιές, ποικιλίας Σάντα Τερέζα, Μαγληνό και άλλες στο Σχίνο Λουτρακίου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στον ΑγροΤύπο: «φέτος είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για το λεμόνι, καθώς έχει μείνει αμάζευτο, στα δέντρα. Και να φανταστείτε ότι η παραγωγή είναι μέτρια από άποψη ποσότητας λόγω του ότι τα έχει επηρεάσει τα δέντρα ο πάγος. Στο Αίγιο η τιμή είναι στα 30 λεπτά στον παραγωγό, αλλά εδώ δεν έρχονται να τα πάρουν, παρά μόνο με 20 λεπτά, οπότε δεν μας συμφέρει να τα δώσουμε καθώς έχουν ανεβεί και τα κόστη».
Τέλος, ο κ. Δημήτρης Μπούρμπουλας, πρόεδρος στο συνεταιρισμό Ξυλοκάστρου και καλλιεργητής 16 στρεμμάτων με λεμόνια, τόνισε στον ΑγροΤύπο, ότι υπάρχει ακόμα παραγωγή στα δέντρα, πρόβλημα είναι η μικροκαρπία λόγω ξηρασίας, ενώ η τιμή παίζει γύρω στα 35 με 37 λεπτά το κιλό, ενώ στο Κιάτο λέγεται ότι γίνονται πράξεις και με 40 λεπτά ανά κιλό.
Σύμφωνα με απόφαση που αναρτήθηκε στη διαύγεια στις 7 Φεβρουαρίου ενισχύονται οι παραγωγοί της Θεσπρωτίας με περίπου 186.000 ευρώ μέσω de minimis.
Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες του ΑγροΤύπου από τη Θεσπρωτία, αλλά και το ΥπΑΑΤ, τα 185.703 ευρώ που εγκρίθηκαν (δείτε εδώ), αφορούν παραγωγούς που θα ενισχυθούν λόγω κορονοϊού και οι οποίοι δεν είχαν λάβει την έκτακτη ενίσχυση των 70 ευρώ. Οι συγκεκριμένοι παραγωγοί είχαν δηλώσει στο ΟΣΔΕ ότι καλλιεργούν μανταρίνι, αλλά όχι την ποικιλία (Κλημεντίνη). Τώρα, με τη νέα απόφαση του ΥπΑΑΤ, θα πληρωθούν όλοι οι παραγωγοί. Αντίστοιχο λάθος συνέβη, θυμίζουμε και με την ελιά Καλαμών, όπου και εκεί αποκαταστάθηκε η αδικία.
Ανοιχτό σε νέο πακέτο για τα μανταρίνια το ΥπΑΑΤ
Από τις... εκλογές εν τω μεταξύ φαίνεται να εξαρτάται η καταβολή στους παραγωγούς Κλημεντίνης όλης της χώρας, που φέτος είχαν μεγάλη απώλεια εισοδήματος και αδιάθετη παραγωγή σε πολλές περιπτώσεις, ενός ακόμα πακέτου de minimis. Οι πληροφορίες εδώ θέλουν το ΥπΑΑΤ ήδη να συλλέγει στοιχεία ανά παραγωγή, ακόμα και με τις ποσότητες που εξήχθησαν, ώστε να αποφασίσει, αν και ποιές περιοχές θα ενισχύσει.
Για ένα πακέτο de minimis λόγω των απωλειών στο εισόδημά τους φέτος φωνάζουν, παραγωγοί από περιοχές όπως η Άρτα, η Αιτωλοακαρνανία, η Λακωνία κ.λπ.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Εσπεριδοειδών Σαγιάδας κ. Γιάννης Γκουγκούλης, «εμάς μας έχουν υποσχεθεί de minimis για την ακαρπία του 2021 και τη μείωση τότε της παραγωγής».
Ενισχύσεις για απώλεια εισοδήματος λόγω της οικονομικής ζημιάς που είχαν φέτος ζητούν οι παραγωγοί μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνης από την Λακωνία.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός εσπεριδοειδών από τους Μολάους της Λακωνίας, «οι Κλημεντίνες είναι ένα ευαίσθητο προϊόν. Μπορεί να μην έχουμε πολλές ποσότητες στην περιοχή - όπως έχει η Θεσπρωτία και η Άρτα - αλλά οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος δημιούργησαν ποιοτικά προβλήματα και μεγάλες ποσότητες ήταν μη εμπορεύσιμες και έμειναν ασυγκόμιστες στα χωράφια.
Μάλιστα σε επιστολή, που έστειλε στον Υπουργό ΑΑΤ κ. Γεωργαντά, ο Δήμαρχος Μονεμβασίας, Ηρακλής Τριχείλης, τονίζει ότι η ποικιλία μανταρινιών Κλημεντίνη παραμένει κατά ποσοστό 95% ασυγκόμιστη, λόγω υπερωρίμανσης, ασθενειών και ελλείψεως ζήτησης. Η περαιτέρω διάθεση του προϊόντος θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη. Ζητάμε οικονομική στήριξη για την απώλεια εισοδήματος που είχαμε φέτος, είτε μέσω de minimis είτε μέσω άλλου χρηματοδοτικού μέσου».
Για το πρόβλημα στις Κλημεντίνες μιλά στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος από την Σκάλα της Λακωνίας κ. Θεμιστοκλής Θεοδωρακάκος, ο οποίος επισημαίνει ότι «υπήρξε πρόβλημα την φετινή περίοδο λόγω των καιρικών συνθηκών (υψηλές θερμοκρασίες) στις Κλημεντίνες. Μεγάλες ποσότητες ήταν μη εμπορεύσιμες και υπήρξαν απώλειες εισοδήματος στους παραγωγούς».
Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, τα προβλήματα στις Κλημεντίνες δημιούργησαν εμπορικά θέματα και στις άλλες ποικιλίες μανταρινιών της περιοχής. Η παύση της συγκομιδής στις Κλημεντίνες μείωσε τις ποσότητες μανταρινιών στην αγορά με αποτέλεσμα τα Νόβα να πιάσουν υψηλές τιμές. Για να «φρενάρουν» τις τιμές στα Νόβα και να αυξήσουν τις ποσότητες μανταρινιών στην αγορά ξεκίνησαν να συγκομίζουν νωρίτερα τα Ορτανίκ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην έχουν προλάβει να αποκτήσουν την σωστή περιεκτικότητα των σακχάρων (Brix) και να είναι ξινά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα στην εμπορία τους.
Τα προβλήματα στην φετινή παραγωγή μανταρινιών Κλημεντίνες έφερε με ερώτησή του στη Βουλή ο κ. Νεοκλής Κρητικός, βουλευτής της ΝΔ στην Λακωνία, ο οποίος ζητά να ενταχθούν οι παραγωγοί της περιοχής στις ενισχύσεις de minimis ή σε άλλα εργαλεία ενίσχυσης, καθώς η αδυναμία διάθεσης του προϊόντος είναι καθολική.
Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Αργολίδας.
Σε επίσημο δείγμα φύλλων λεμονιάς που ελήφθη από την Υπηρεσία μας, ενημερώνει η ΔΑΟΚ Αργολίδας, από ιδιωτικό κήπο στο Άργος επιβεβαιώθηκε μετά από εργαστηριακή εξέταση στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο η ύπαρξη του Μαύρου Ακανθώδους Αλευρώδη.
Από το 2017 με δελτίο Τύπου η εν λόγω Υπηρεσία, υπενθυμίζει πως είχε ενημερώσει τους καλλιεργητές και τους πολίτες για το νέο Αλευρώδη που απειλεί την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών και όχι μόνο. Συγκεκριμένα, το φθινόπωρο του 2016, επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού αυτού καραντίνας, με την κοινή ονομασία Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης. Ο Αλευρώδης αυτός εντοπίστηκε στην Κέρκυρα και έχει προκαλέσει εκτεταμένες προσβολές σε πορτοκαλιές, αμπέλια και τριανταφυλλιές.
Δείτε εδώ όλη την ανακοίνωση της ΔΑΟΚ
Δείτε εδώ σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο του ΥπΑΑΤ
Στον κάμπο του Μεσολογγίου παραγωγοί με πορτοκάλια Lane Late δεν πουλάνε εύκολα και αυτή τους η επιλογή έχει ανεβάσει τις τιμές.
Σε καλά επίπεδα κινούνται οι τιμές παραγωγού στα πορτοκάλια Lane Late, αφήνοντας θετική επίγευση στους χιλιάδες αγρότες, ενώ ήδη έχουν εκδηλώσει σοβαρό ενδιαφέρον Ιταλοί έμποροι, όπως λέει το ρεπορτάζ.
Στο Μεσολόγγι για παράδειγμα, όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Λάμπρος Κότσαλος, παραγωγός και έμπορος από την ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου: «την εφετινή χρονιά οι παραγωγοί δείχνουν χαρακτήρα και δεν πουλάνε εύκολα την παραγωγή τους σε Lane Late, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια σαφής τάση ανόδου, που ελπίζουμε να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα για να βγουν και τα κόστη παραγωγής, αλλά και να υπάρξει κέρδος. Οι πράξεις που έχουν γίνει αφορούν τιμές γύρω στα 24 με 29 λεπτά ανάλογα και την ποιότητα και είμαστε σε καλά επίπεδα. Στάση αναμονής και υπομονή κάνουν και σε άλλες περιοχές της χώρας. Το καλό είναι πως έχουμε και επάρκεια σε εργατικό δυναμικό, αφού έχει τελειώσει η συγκομιδή στις Ναβαλίνες και στις ελιές».
Από την ίδια περιοχή ικανοποιημένος εμφανίζεται και ο κ. Ιωσήφ Καρατζογιάννης, από το νεοσύστατο Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Νεοχωρίου, όσον αφορά στην πορεία των τιμών στα πορτοκάλια Lane Late, τα οποία πιάνουν 29 λεπτά στον παραγωγό, όπως μας λέει, αφήνοντας έτσι ένα κέρδος στους αγρότες.
Μέχρι 45 λεπτά έπιασαν τα Afourer στο χωράφι, πράξεις με παραπάνω χρήματα για μαναβική στο Βόλο
Καλά εξελίσσεται η χρονιά και για την όψιμη ποικιλία μανταρινιού Afourer, ένα ιδιαίτερο μανταρίνι, με ποιότητα και καλή εμφάνιση. Όπως λέει ο κ. Κότσαλος στο χωράφι το συγκεκριμένο μανταρίνι πιάνει 39-45 λεπτά το κιλό και πάει πολύ καλά στις εξαγωγές, ενώ σύμφωνα με τον κ. Καρατζογιάννη, γίνονται πράξεις στο Νεοχώρι με 39 και 40 λεπτά. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του ΑγροΤύπου το συγκεκριμένο μανταρίνι έχει πληρωθεί ακόμα και πάνω από 50 λεπτά, προκειμένου να καταλήξει στη μαναβική.
Από 10-15 Μαρτίου ξεκινάνε τα Lane οι Λάκωνες, πιο μετά τα Afourer
Γύρω στις 10 με 15 Μαρτίου υπολογίζει ο Πέτρος Μπλέτας, έμπειρος παραγωγός από τη Σκάλα, να αρχίσουν να κόβονται τα πρώτα Lane Late στη Λακωνία, που έχει φέτος μειωμένη παραγωγή στη συγκεκριμένη ποικιλία. Ως εκ τούτου, λέει ο κ. Μπλέτας, οι τιμές θα ξεκινήσουν στον παραγωγό από 30 λεπτά κι άνω και σίγουρα θα παίξουν και στα 35 λεπτά.
«Στην περιοχή μας υπάρχουν κάποια κτήματα με μανταρίνια Afourer, που είναι όψιμη ποικιλία. Αυτά θα κοπούν κοντά στο Πάσχα, τον Απρίλιο. Πέρσι, έπιασαν 70 και 80 λεπτά το κιλό, το ίδιο εκτιμώ ότι θα γίνει και φέτος, καθώς είναι πολύ ποιοτικά», καταλήγει για τα μανταρίνια ο κ. Μπλέτας.
Σύμφωνα με σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στη διαύγεια στις 7 Φεβρουαρίου ενισχύονται οι παραγωγοί της Θεσπρωτίας.
Ένα ποσό de mininis συνολικού ύψους 185.000 ευρώ ενέκρινε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως προβλέπει και σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στη διαύγεια.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση: «Εγκρίνουμε την δέσμευση πίστωσης ύψους (185.703,00 €) εκατόν ογδόντα πέντε χιλιάδες επτακόσια τρία Ευρώ για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του Προϋπολογισμού εξόδων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ειδικός φορέας 1029 - 501. - 0000000, Λογαριασμός 2390901002- οικ. έτους 2023 για την “κάλυψη δαπάνης Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής μανταρινιών ποικιλίας μανταρίνι στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας (ΕΕ) αριθ. 1408/2013 της Επιτροπής (ΕΕ L 352, 24.12.2013) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει”».
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Εσπεριδοειδών Σαγιάδας κ. Γιάννης Γκουγκούλης, «εμάς μας έχουν υποσχεθεί de minimis για την ακαρπία του 2021 και τη μείωση τότε της παραγωγής».
Δείτε εδώ την απόφαση
Συνεχίζονται οι κοπές λεμονιών αλλά οι τιμές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, κάτι που φέρνει απογοήτευση στους παραγωγούς σε μια χρονιά που το κόστος καλλιέργειας είναι τόσο αυξημένο.
Ο κ. Κώστας Δεληγιάννης, παραγωγός από την περιοχή Αιγιαλείας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «οι θερμοκρασίες είναι για την εποχή σε καλά επίπεδα. Επίσης οι πρόσφατες βροχοπτώσεις βοήθησαν την καλλιέργεια. Οι τιμές παραγωγού όμως βρίσκονται σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Ήταν στα 35 λεπτά και έφτασαν στα 30 λεπτά. Πρώτη φορά έχουμε τον Ιανουάριο τοσο χαμηλές τιμές. Το κόστος όμως είναι αυξημένο για τους παραγωγούς. Κάτω από αυτή την τιμή δεν θα συμφέρει την συγκομιδή. Οι κοπές έχουν πάει πίσω λόγω εργατών και μειωμένης ζήτησης και υπάρχουν ακόμη ποσότητες στα δέντρα».
Από την πλευρά του ο λεμονοπαραγωγός και Αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Αιγιαλείας κ. Βασίλης Καρέλης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει ακόμη αρκετή παραγωγή ασυγκόμιστη στα δέντρα. Όμως φεύγουν σε χαμηλές τιμές τα λεμόνια αυτή την περίοδο. Η τιμή παραγωγού είναι στα 35 λεπτά το κιλό. Με τόσο υψηλό κόστος αυτή η τιμή δεν ικανοποιεί τους παραγωγούς. Ζητάνε να πάει τουλάχιστον στα 40 λεπτά για να μπορούν να βγάλουν τα έξοδά τους. Σε συναντήσεις που είχα πρόσφατα με υπουργούς αναφέρθηκε στην μεγάλη διαφορά τιμών που υπάρχει από το χωράφι μέχρι το ράφι (στα 1,20 - 1,50 ευρώ το κιλό η λιανική). Ζητάμε να γίνονται έλεγχοι στην αγορά. Επίσης η Κομισιόν ζητά να κάνουμε ελέγχους στις εισαγωγές λεμονιών από Τουρκία. Η απάντηση όμως από το ΥπΑΑΤ είναι ότι δεν υπάρχει προσωπικό για να τους κάνει».
«Ελάχιστα έχουν απομείνει αυτή την εποχή τα λεμόνια που είναι για εμπορική εκμετάλλευση», αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την περιοχή της Σκάλας. «Η φετινή χρονιά ήταν δύσκολη για τα λεμόνια η διακίνηση γινόταν με αργούς ρυθμούς και οι τιμές ήταν σε χαμηλά επίπεδα. Πολλά λεμόνια έμειναν στο χωράφι», προσθέτει.
Πάντως οι εξαγωγές λεμονιών εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση με πέρυσι κατά 36%. Συγκεκριμένα μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου οι εξαγωγές ανήλθαν στους 5.392 τόνους, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα κυμαίνονταν στους 3.964 τόνους.
Αυξημένη είναι η εμπορική ζήτηση αυτή την περίοδο για τα εσπεριδοειδή. Έχουν μπει σε καλούς ρυθμούς οι εξαγωγές στα μανταρίνια και τα πορτοκάλια.
Όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο κύκλοι του εξαγωγικού εμπορίου, οι χαμηλές θερμοκρασίες στις αγορές της Ευρώπης είχαν σαν αποτέλεσμα να στραφεί το ενδιαφέρον των καταναλωτών στα εσπεριδοειδή. Από την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, όταν μειώθηκαν στο εξωτερικό τα αποθέματα των γιορτών των Χριστουγέννων, είχαμε μια αύξηση του εμπορικού ενδιαφέροντος, κάτι που οδήγησε σε αυξητική τάση και στις τιμές. Η ροή των εξαγωγών τώρα κινείται με κανονικούς ρυθμούς.
Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι κοπές πορτοκαλιών Lane Late και Navel Late στην Αιτωλοακαρνανία και θα ακολουθήσουν οι άλλες περιοχές.
Ζεστάθηκε επίσης η ζήτηση για τα μανταρίνια. Αυτή την εποχή έχουμε κοπές στα Ορτανίκ και της ποικιλίας Αφούρερ, που είναι μια όψιμη ποικιλία που ξεχωρίζει για την γυαλιστερή της φλοίδα (περίβλημα).
Ο κ. Νίκος Τσακαλόζος, παραγωγός από την Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι τιμές παραγωγού στα πορτοκάλια αυτή την εποχή κυμαίνονται στα 26 - 28 λεπτά το κιλό. Από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή πορτοκαλιών Lane Late και Navel Late. Προβλήματα δεν υπάρχουν και φαίνεται να υπάρχει ζήτηση.
Από την άλλη αυξήθηκε η ζήτηση για τα μανταρίνια Αφούρερ, που είναι νέα ποικιλία η οποία έχει αρκετό εμπορικό ενδιαφέρον και τιμή παραγωγού στα 45 λεπτά. Επίσης τα Ορτανίκ έχουν τιμή παραγωγού από 20 έως 33 λεπτά το κιλό».
Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας, τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «έχουν μείνει πολύ λίγες ποσότητες στα πορτοκάλια Μέρλιν κυρίως στην Αργολίδα. Σε περίπου 10 ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι κοπές για τα πορτοκάλια Lane Late και Navel Late. Επίσης έχουμε συγκομιδή στα μανταρίνια Νόβα και Ορτανίκ.
Η ζήτηση αυτή την εποχή στην εγχώρια αγορά αλλά και στις εξαγωγές είναι καλή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει μια αύξηση στις τιμές παραγωγού. Αυτή την εποχή στα πορτοκάλια Μέρλιν οι τιμές (καθαρές) κυμαίνονται από 17 έως 20 λεπτά το κιλό. Στα μανταρίνια Νόβα από 40 έως 42 λεπτά και στα Ορτανίκ είναι σταθερές στα 25 λεπτά το κιλό. Ειδικότερα στα Ορτανίκ οι κοπές έχουν φτάσει στο 50% της παραγωγής. Στην περιοχή έχουν και λίγες ποσότητες Αφούρερ που εμπορικά μέχρι στιγμής κινούνται σε καλά επίπεδα».
Κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι αγρότες που συγκεντρώθηκαν στα γραφεία «ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ» ΑΕΣ, στην Πυργέλα του Άργους, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και Σύλλογοι Αργολίδας, με αφορμή τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας κ. Κωνσταντίνος Πιπέρος, η αδιαφορία της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων μας αναγκάζει να κινητοποιηθούμε. Αποφασίσαμε την Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, να βγάλουμε τα τρακτέρ στο δρόμο, με προσυγκέντρωση 11 η ώρα το πρωί, στην Πυργέλα. Θα ακολουθήσει πορεία στούς δρόμους του Άργους, πού θα καταλήξει στην ΔΕΗ Αργους.
Τα αιτήματά τους είναι:
1. Αγροτικό πετρέλαιο στη μάνικα (σαν το ναυτιλιακό).
2. Αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ με πλαφόν 0,07 ευρω ανά KWH.
3. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια και τις ζωοτροφές.
4. Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
5. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος 300 ευρω ανά στρέμμα, σε μια σειρά προϊόντα (πορτοκάλια, βερίκοκα) που έχουν πωληθεί κάτω από το κόστος παραγωγής παρότι φτάνουν στην κατανάλωση αρκετές φορές ακριβότερα. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των απωλειών αγορών, του πολέμου στην Ουκρανία, ζημιές από καιρικά φαινόμενα, φαινόμενα αισχροκέρδειας σε παραγωγούς και καταναλωτές κλπ.
6. Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Να μην ισχύσει ο συμψηφισμός που αποφάσισε ο ΕΛΓΑ για την προκαταβολή ζημιάς 300 ευρώ/στρέμμα. Να προχωρήσει άμεσα η εκδίκαση των ενστάσεων με αποζημίωση στο πραγματικό ύψος της ζημιάς από τον παγετό σύμφωνα με την έκθεση της ΔΑΟΚ Αργολίδας.
7. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για έγκαιρες εκτιμήσεις - αποζημιώσεις.
Οι τελευταίες προβλέψεις του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για τη σεζόν 2022-2023.
Η παγκόσμια παραγωγή μανταρινιών το 2022/23 προβλέπεται μειωμένη κατά 1,2 εκατ. τόνους, (θα ανέλθει στους 36,6 εκατ. τόνους), λόγω της αναμενόμενης μείωσης στην Κίνα, το Μαρόκο και την Τουρκία, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Η κατανάλωση αναμένεται να είναι χαμηλότερη, ενώ οι εξαγωγές προβλέπονται επίσης μειωμένες. Η παραγωγή της Κίνας εκτιμάται μειωμένη κατά 2%, σε 26,5 εκατομμύρια τόνους, λόγω των χαμηλότερων αποδόσεων. Η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ αναμένεται να παραμείνουν οι κορυφαίες εξαγωγικές αγορές.
Στην ΕΕ, συνεχίζει το USDA, η παραγωγή προβλέπεται μειωμένη κατά 5%, σε 3 εκατ. τόνους, καθώς η υψηλότερη παραγωγή στην Ελλάδα λόγω των ευνοϊκών συνθηκών κατά τη διάρκεια της καρπόδεσης δεν είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τη χαμηλότερη παραγωγή στην Ισπανία λόγω της ξηρασίας στη διάρκεια του καλοκαιριού. Η κατανάλωση προβλέπεται χαμηλότερη μετά την κορύφωσή της το 2020/21 και το 2021/22, όταν οι καταναλωτές, λόγω του covid-19 αναζητούσαν φυσικές πηγές βιταμίνης C.
Από την άλλη, οι εισαγωγές προβλέπεται να μειωθούν με την αναμενόμενη επιστροφή στα κανονικά επίπεδα κατανάλωσης, ενώ οι εξαγωγές αναμένεται να μειωθούν με τη μείωση των προμηθειών. Το Μαρόκο και η Νότια Αφρική αναμένεται να παραμείνουν οι κύριοι προμηθευτές. Η παραγωγή της Τουρκίας εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 330.000 τόνους (σε 1,5 εκατ. τόνους), καθώς ο παγετός επηρέασε την ανθοφορία. Οι εξαγωγές αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, ενώ η κατανάλωση θα μειωθεί λόγω των μειωμένων προμηθειών. Η παραγωγή του Μαρόκου προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 34% σε 900.000 τόνους λόγω της θερμικής καταπόνησης, της λειψυδρίας και του αυξημένου κόστους εισροών. Η κατανάλωση και οι εξαγωγές προβλέπεται να μειωθούν.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να παραμείνουν οι κορυφαίες εξαγωγικές αγορές. Η αμερικανική παραγωγή εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 23%, σε 820.000 τόνους, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και των υψηλότερων αποδόσεων στην Καλιφόρνια. Η κατανάλωση και οι εξαγωγές είναι υψηλότερες με τις αυξημένες προμήθειες, ενώ οι εισαγωγές προβλέπονται μειωμένες.
Τέλος, στην Χιλή, η παραγωγή εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 67.000 τόνους (σε 237.000 τόνους), λόγω των αναμενόμενων ευνοϊκών καιρικών συνθηκών μετά τον περσινό παγετό και τις υψηλότερες αποδόσεις. Η κατανάλωση και οι εξαγωγές προβλέπεται να ανακάμψουν με την αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να παραμείνουν η κορυφαία εξαγωγική αγορά, καταλαμβάνοντας περίπου 95% του μεριδίου αγοράς.
Πορτοκάλια
Η παγκόσμια παραγωγή πορτοκαλιών για το 2022/23 εκτιμάται κατά 5% χαμηλότερη, σε 47,5 εκατομμύρια τόνους, καθώς η χαμηλότερη παραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες αντισταθμίζεται μόνο εν μέρει από μια μεγαλύτερη σοδειά στην Αίγυπτο. Η κατανάλωση και τα φρούτα που πηγαίνουν στη μεταποίηση είναι αμφότερα μειωμένα.
Η παραγωγή των ΗΠΑ προβλέπεται να μειωθεί κατά 697.000 τόνους (σε 2,5 εκατομμύρια τόνους), το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 56 ετών. Οι αποδόσεις συνεχίζουν να μειώνονται στη Φλόριντα λόγω μεγάλου ποσοστού καρπόπτωσης. Η Καλιφόρνια προβλέπεται να παράξει υπερδιπλάσια ποσότητα πορτοκαλιών από τη Φλόριντα το 2022/23. Η κατανάλωση είναι σταθερή με λιγότερους καρπούς να πηγαίνουν στη μεταποίηση, ενώ οι εξαγωγές είναι χαμηλότερες με την πτώση της παραγωγής.
Η παραγωγή της Βραζιλίας προβλέπεται να μειωθεί κατά 408.000 τόνους (στα 16,5 εκατομμύρια τόνους), λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, κατά τη διάρκεια της δεύτερης άνθισης, με αποτέλεσμα τη μειωμένη καρπόδεση. Η κατανάλωση και τα φρούτα προς μεταποίηση προβλέπονται σε χαμηλότερα επίπεδα.
Η παραγωγή της Κίνας προβλέπεται ελαφρώς αυξημένη, σε 7,6 εκατομμύρια τόνους, σε ύψος ρεκόρ δηλαδή, λόγω της αύξησης των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Η κατανάλωση προβλέπεται αυξημένη λόγω της υψηλότερης παραγωγής, ενώ αναμένεται να χρησιμοποιηθούν λιγότεροι καρποί για μεταποίηση. Οι εισαγωγές αναμένεται να αυξηθούν λόγω της υψηλότερης ζήτησης και οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν με την αύξηση των αποθεμάτων. Η παραγωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να μειωθεί κατά 13% σε 5,9 εκατομμύρια τόνους λόγω των ξηρών και ασυνήθιστα θερμών συνθηκών του καλοκαιριού στην Ισπανία και την Ιταλία. Η μειωμένη εγχώρια διαθεσιμότητα αναμένεται να αντισταθμιστεί μόνο εν μέρει από τις εισαγωγές. Ως αποτέλεσμα, η νωπή κατανάλωση, τα φρούτα για μεταποίηση και οι εξαγωγές μειώνονται με τις χαμηλότερες προμήθειες. Η Αίγυπτος και η Νότια Αφρική αναμένεται να συνεχίσουν να είναι οι κύριοι προμηθευτές.
Η παραγωγή του Μεξικού προβλέπεται να μειωθεί κατά 395.000 τόνους στα 4,2 εκατομμύρια λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας στο βορειοανατολικό Μεξικό που επηρέασε περισσότερο τις πολιτείες Tamaulipas και Nuevo Leon. Ενώ τα φρούτα προς μεταποίηση μειώνονται με τη μειωμένη παραγωγή, η κατανάλωση παραμένει αμετάβλητη και οι εξαγωγές αμετάβλητες. Η παραγωγή της Αιγύπτου εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 600.000 τόνους σε 3,6 εκατομμύρια τόνους λόγω της αυξημένης έκτασης καλλιέργειας και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας που ευνόησαν την καρπόδεση. Η κατανάλωση και οι εξαγωγές προβλέπεται να αυξηθούν λόγω της υψηλότερης προσφοράς, ενώ μεγαλύτερο ποσοστό της προσφοράς αναμένεται να κατευθυνθεί προς τις εξαγωγές για να καλυφθεί η υψηλή παγκόσμια ζήτηση για το φρούτο. Οι κυριότερες εξαγωγικές αγορές αναμένεται να περιλαμβάνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία.
Η παραγωγή της Νότιας Αφρικής προβλέπεται αυξημένη κατά 3% σε 1,7 εκατομμύρια τόνους ως αποτέλεσμα των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και της ελαφρώς υψηλότερης συγκομισθείσας έκτασης. Η κατανάλωση και οι εξαγωγές (σε επίπεδο ρεκόρ για τρίτη συνεχή χρονιά) εκτιμάται ότι θα αυξηθούν με τις μεγαλύτερες διαθέσιμες προμήθειες. Η Νότια Αφρική εξάγει πορτοκάλια σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να παραμείνει η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά.
Πέρυσι δόθηκε από τον ΕΛΓΑ προκαταβολή 150 ευρώ το στρέμμα στα εσπεριδοειδή για τον παγετό του Ιανουαρίου 2022.
Για τα πορίσματα ζημιάς έγιναν από τους παραγωγούς ενστάσεις για τις οποίες ακόμη δεν έχουν γίνει οι επανεκτιμήσεις.
Όμως ήδη ο ΕΛΓΑ, όπως καταγγέλλει ο δήμαρχος Μονεμβασίας, κ. Ηρακλής Τριχείλης έχει ξεκινήσει και παίρνει τα χρήματα πίσω με συμψηφισμούς με ποσά από ζημιές σε άλλες καλλιέργειες π.χ. Συκιές, πριν καν περατωθεί η διαδικασία των επανεκτιμήσεων.
Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
κ. Γεώργιο Γεωργαντά
Επιστολή Δημάρχου Μονεμβασίας σε Έλγα Γεωργαντά
Πέρυσι δόθηκε από τον ΕΛΓΑ προκαταβολή 150 € ανά στρέμμα στα εσπεριδοειδή για τον παγετό του Ιανουαρίου 2022.
Για τα πορίσματα ζημιάς έγιναν από τους παραγωγούς ενστάσεις για τις οποίες ακόμη δεν έχουν γίνει οι επανεκτιμήσεις!!!
Όμως ήδη ο ΕΛΓΑ έχει ξεκινήσει και παίρνει τα χρήματα πίσω με συμψηφισμούς με ποσά από ζημιές σε άλλες καλλιέργειες π.χ. Συκιές, πριν καν περατωθεί η διαδικασία των επανεκτιμήσεων.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΡΙΧΕΙΛΗΣ