Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ανεβαίνει περαιτέρω η ζήτηση για πορτοκάλια, περιζήτητα όσα πάνε για χυμό

27/02/2020 11:28 πμ
Εντείνεται το εμπορικό ενδιαφέρον για το προϊόν, τη στιγμή που διεθνώς ολοένα και πιο πολλοί επιστήμονες συστήνουν την κατανάλωση φρούτων και κυρίως πορτοκαλιού λόγω βιταμίνης C για ενδυνάμωση του οργανισμού.

Εντείνεται το εμπορικό ενδιαφέρον για το προϊόν, τη στιγμή που διεθνώς ολοένα και πιο πολλοί επιστήμονες συστήνουν την κατανάλωση φρούτων και κυρίως πορτοκαλιού λόγω βιταμίνης C για ενδυνάμωση του οργανισμού.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις διακεκριμένων επιστημόνων στο BBC με αφορμή την έξαρση του κορονοϊού, με τις οποίες προτρέπουν το κοινό στην κατανάλωση πορτοκαλιών λόγω της βιταμίνης C, της βιταμίνης Β, του καλίου, του φωσφόρου, του μαγνήσιου κ.λπ. ουσίες που θωρακίζουν τον οργανισμό από ιώσεις.

Ας δούμε όμως πως εξελίσσονται οι κοπές ανά περιοχή. Στην Αιτωλοακαρνανία όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο χαρακτηριστικά ο Θεόδωρος Μιχαλόπουλος από το Πεντάλοφο Μεοσλογγίου, οι παραγωγοί δεν... προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν τις νταλίκες που φορτώνουν πορτοκάλι. Τώρα στην περιοχή αυτή μαζεύεται κυρίως Lanelate το οποίο είναι βρώσιμο και οι τιμές του έχουν αγγίξει τα 32 λεπτά το κιλό. Στην ίδια περιοχή άρχισαν σιγά-σιγά και τα Βαλέντσια με τις τιμές να έχουν πιάσει το 20λεπτο πολύ νωρίς. Σύμφωνα με τον Λάμπρο Κότσαλο τώρα, παραγωγό και έμπορο από το Αιτωλικό στα Βαλέντσια τα εργοαστάσια κάνουν τώρα τις πρώτες δοκιμές, καθώς η ζήτηση για πορτοκάλι χυμού είναι εξαιρετικά μεγάλη. Σημειωτέον ότι τα Βαλέντσια που είναι σε μέγεθος 10 τεμάχια στο κιλό μπαίνουν ως επί το πλείστον σε διχτάκι και πάνε για χυμό. Σύμφωνα με τον ίδιο στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, που έχει φέτος υψηλή ποιότητα, η παραγωγή στα Βαλέντσια θα αγγίξει τους 14.000 τόνους. Στα Lanelate που σιγά σιγά πάνε προς το τέλος λέει ο κ. Κότσαλος γίνονται πράξεις στα 27-30 λεπτά, ενώ κτήματα που θα μείνουν πιο πίσω στο μάζεμα πάνε και για ακόμα υψηλότερες τιμές.

Στο τελείωμα βαίνουν σιγά-σιγά τα Μέρλιν

Στη Λακωνία τώρα όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange»: «η συγκομιδή των Lanelate προβλέπεται να ξεκινήσει στις αρχές του Μαρτίου. Αναμένονται καλές ποιότητες, αλλά η παραγωγή θα είναι γενικά στο νομό από την εικόνα που έχω, μειωμένη σε ποσοστό 30-40%. Πέρσι ήταν μεγάλη η παραγωγή στα Lanelate στην Λακωνία, αλλά δεν θα επαναληφθεί φέτος. Οι τιμές πέρσι ήταν κατά μέσο όρο στον παραγωγό 30 λεπτά. Στην αρχή ξεκίνησαν με 30 λεπτά και μετά εμφάνισαν διακυμάνσεις μεταξύ 25 και 32, έως και 35 λεπτά ανά κιλό. Φέτος ελπίζουμε και αυτό φαίνεται να έχουμε καλή ζήτηση».

Στην Αργολίδα, τέλος, μόλις κοπούν και τα τελευταία Μέρλιν η συγκομιδή των οποίων έχει προχωρήσει γύρω στο 80%, αναμένεται να αρχίσουν τα Lanelate και σε είκοσι μέρες από σήμερα και τα Βαλέντσια, τα οποία όμως όσον αφορά σε αυτήν την περιοχή δεν είναι και πάρα πολλά. Στα Μέρλιν οι τιμές παραγωγού (μικτά) αγγίζουν και τα 32 λεπτά αυτή την εποχή στην Αργολίδα.

Μπίκας Αλέξανδρος
Σχετικά άρθρα
22/09/2020 03:37 μμ

Καλή χρονιά προδιαγράφεται για την τιμή παραγωγού στο ντόπιο λεμόνι, που έχει αυξημένη ζήτηση.

Οι πρώτες κοπές ξεκίνησαν πριν από λίγες ημέρες στα βασικά παραγωγικά κέντρα λεμονιού της χώρας μας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν κάποιες πράξεις ακόμα και πάνω από τα 80 λεπτά το κιλό, ενώ τώρα σε πολλές περιπτώσεις η παραγωγή πιάνει άνετα τα 70 λεπτά.

Ο κ. Κώστας Δεληγιάννης, παραγωγός λεμονιών ποικιλίας Ιντερντονάτο από την περιοχή του Αιγίου μας είπε τα εξής: «γενικά υπάρχει ικανοποιητική παραγωγή στις ποικιλίες που καλλιεργούνται εδώ, εκτός από ορισμένες περιοχές, σε πολύ τοπικό επίπεδο όμως, που δεν έχει καθόλου, λόγω μάλλον του άκαιρου καύσωνα του Μαΐου. Στα Ιντερντονάτο τα μεγέθη που αρχίσαμε να συλλέγουμε εδώ και μια εβδομάδα περίπου είναι σε μεγάλο βαθμό ψιλά, γεγονός που μάλλον αποδίδεται στους δυο πολύ ζεστούς, με παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες μήνες, που μας πέρασαν, δηλαδή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Κατά τα άλλα τα λεμόνια είναι πολύ ποιοτικά ιδίως για όσους τα πρόσεξαν. Σε σχέση με τις τιμές έχουν ξεκινήσει στα 70 λεπτά, όπως ακριβώς και πέρσι. Ευελπιστούμε να κρατήσει όπως και πέρσι για μεγάλο διάστημα η τρέχουσα τιμή. Κατά την περσινή χρονιά η τιμή παραγωγού ξεκίνησε από τα 70-75 λεπτά, κράτησε 20-25 ημέρες σε αυτά τα επίπεδα και μετά έπεσε για να φθάσει κάποια στιγμή και τα 45 λεπτά. Η μέση τιμή που εισπράξαμε πέρσι για το λεμόνι ήταν στα 55 λεπτά για το σύνολο της παραγωγής και είμαστε ικανοποιημένοι γι’ αυτό». Αναφορικά με την ζήτηση ο κ. Δεληγιάννης μας ανέφερε ότι σαφώς κι έχει επηρεαστεί η αγορά από τη μείωση του τουριστικού ρεύματος, ειδικά στα νησιά, αλλά την ίδια ώρα παρατηρείται ενδιαφέρον για να πάρουν λεμόνια από άλλες χώρες, όπως η Ιταλία για παράδειγμα».

Για καλή παραγωγή στα λεμόνια ποικιλίας Βέρνα και στα Ιντερντονάτο (αυτά μαζεύονται τώρα και στην Λακωνία) έκανε λόγο από την πλευρά του μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange». Σύμφωνα με τον ίδιο, η ζήτηση για τα Ιντερντονάτο είναι σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

Ικανοποιημένος από το ξεκίνημα φέτος δηλώνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο και ο κ. Δημήτρης Ξυνός, παραγωγός λεμονιών από τον Αλμυρό Μαγνησίας. Ο κ. Ξυνός εμπορεύεται λεμόνια μεσαίου μεγέθους, όπως μας είπε, που παράγει εδώ και χρόνια σε θερμοκήπιο, απευθείας στην λαϊκή αγορά. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ζήτηση είναι πολύ ικανοποιητική για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και ο κόσμος τα προτιμά. Η τιμή που πουλά απευθείας στην λαϊκή τα λεμόνια που βγάζει ο κ. Ξυνός είναι 2 ευρώ το κιλό.

Ο κ. Λεωνίδας Ραβανός, τέλος, παραγωγός από το νομό Πρέβεζας μας υπογράμμισε ότι φέτος στην περιοχή ο όγκος παραγωγής λεμονιών αναμένεται εξαιρετικά περιορισμένος, καθώς φαίνεται πως ο άκαιρος καύσωνας του Μαΐου επηρέασε την ανθοφορία και τη γονιμοποίηση, με αποτέλεσμα να υπάρξει ανεπανόρθωτη ζημιά.

Τελευταία νέα
18/09/2020 03:15 μμ

Με αυξημένη ζήτηση από τους καταναλωτές, λόγω της πανδημίας, συνεχίζεται η συγκομιδή των τελευταίων ποσοτήτων πορτοκαλιών Βαλέντσια, που είναι κατάλληλα και για χυμό.

Οι τιμές παραγωγού στη Λακωνία, που είναι η κυριότερη περιοχή καλλιέργειας, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα στα 80 λεπτά το κιλό.

Στο μεταξύ το τελευταίο διάστημα αυξάνουν τα φορτία με πορτοκάλια της Νότιας Αφρικής τα οποία μπλοκάρονται στα σύνορα της ΕΕ επειδή έχουν μολυνθεί από την μαύρη κηλίδα εσπεριδοειδών. Η Κομισιόν παρακολουθεί την κατάσταση και είναι έτοιμη να πάρει μέτρα αν συνεχιστεί το πρόβλημα.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής έχει σημάνει συναγερμό γιατί φοβάται μην απαγορεύσει η Κομισιόν την εξαγωγή πορτοκαλιών στην ΕΕ, όπως είχε κάνει με την Αργεντινή τον περασμένο Αύγουστο. Για αυτό το λόγο απαγόρευσε την εξαγωγή εσπεριδοειδών από περιοχές που είναι μολυσμένες οι καλλιέργειες.

Πάντως και στο παρελθόν η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ανακοινώσει μέτρα απαγόρευσης στις εισαγωγές πορτοκαλιών της Νότιας Αφρικής με σκοπό να μη μεταδοθεί η ασθένεια της «μαύρης κηλίδας» στις καλλιέργειες της Ευρώπης.

28/08/2020 10:07 πμ

Συνεχίζεται το ανοδικό σερί τιμών παραγωγού στα Βαλέντσια, που τροφοδοτείται από την απαγόρευση εισαγωγής πορτοκαλιών στην ΕΕ από Αργεντινή.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange», «μπορώ να πω ότι πάμε από το καλό στο καλύτερο, αφού γίνονται πλέον και πράξεις με τιμές παραγωγού άνω των 80 λεπτών το κιλό».

Σύμφωνα με τον κ. Μπλέτα, η συνεχιζόμενη αύξηση της τιμής έχει να κάνει με την αυξημένη ζήτηση και σχετίζεται απόλυτα με την πρόσφατη απαγόρευση εισαγωγής πορτοκαλιών από Αργεντινή στην ΕΕ, όπως επίσης και με το γεγονός ότι στη Νότια Αφρική και στις υπόλοιπες παραγωγικές χώρες, υπάρχει μείωση παραγωγής λόγω των αντίξοων για την καλλιέργεια καιρικών κυρίως συνθηκών.

Μόνο στην Λακωνία μαζεύονται τώρα Βαλέντσια, με τη συγκομιδή να έχει προχωρήσει σε ποσοστό 80%

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι παρατηρείται ήδη το φαινόμενο αρκετοί παραγωγοί να αφήνουν για αργότερα τα Βαλέντσια στα δέντρα, με σκοπό να πουλήσουν το Φθινόπωρο, οπότε υπολογίζουν να πιάσουν υψηλότερη τιμή, γεγονός που κάνει τους εμπόρους να δυσφορούν και να ανησυχούν για την ομαλή τροφοδοσία των αγορών.

Κάποιοι από αυτούς μάλιστα θυμίζουν ότι πέρσι τέτοια εποχή πληρώνονταν και 50 λεπτά τα Βαλέντσια στον παραγωγό, αλλά τον Σεπτέμβριο οι αγορές έκλεισαν, με αποτέλεσμα η τιμή να κατρακυλήσει στα 35 λεπτά και μετέπειτα ακόμα και στα 20 λεπτά το κιλό. Βέβαια φέτος τα δεδομένα με τον κορονοϊό που έχει αυξήσει τη ζήτηση, όπως είχε διαβλέψει πρώτος ο ΑγροΤύπος, από την αρχή της πανδημίας, με την μείωση της παγκόσμιας παραγωγής αλλά και το μπλόκο στις εξαγωγές της Αργεντινής, έχουν αλλάξει άρδην.

Σημειωτέον ότι άλλες χρονιές με τις τιμές παραγωγού στα 50 λεπτά, αυξάνονταν οι εισαγωγές από Αργεντινή, κάτι όμως που δεν μπορεί να γίνει φέτος, με αποτέλεσμα οι τιμές παραγωγού να συνεχίζουν το θεαματικό τους ανοδικό σερί.

19/08/2020 02:05 μμ

Τους επόμενους 12 μήνες οι τιμές παραγωγού στο ντόπιο λεμόνι θα είναι πολύ υψηλές, εκτιμά ο Λευτέρης Ντουντουνάκης, πρόεδρος των Γεωπόνων Χανίων.

Αυτό θα συμβεί εκτιμά μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο έμπειρος γεωπόνος, αφενός λόγω της απαγόρευσης εισαγωγών από την Αργεντινή στην ΕΕ που ισχύει από τις 16 Αυγούστου και αφετέρου και σπουδαιότερο λόγω της πολύ μικρής ντόπιας παραγωγής, που αναμένεται.

Σύμφωνα με τον κ. Ντουντουνάκη, στα Χανιά, τώρα υπάρχουν μόνο κάποια δίφορα λεμόνια, με τις τιμές παραγωγού να αγγίζουν σε πολλές περιπτώσεις και το 1,30 ευρώ το κιλό. Όπως λοιπόν εκτιμά ο κ. Ντουντουνάκης, τα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, που διακινούν το 2/3 περίπου των φρούτων δούλευαν έως τώρα κυρίως με Αργεντινής, οπότε το επόμενο διάστημα, χωρίς τα Αργεντίνικα λεμόνια, τα ντόπια θα πάρουν αξία, μιας και τα Ιντερντονάτο αργούν ακόμα.

Μεγάλες οι απώλειες από τον καύσωνα στην παραγωγή της επόμενης χρονιάς

Σύμφωνα με την εικόνα που έχει ο κ. Ντουντουνάκης, τόσο από τα Χανιά, όπου καλλιεργούνται κυρίως οι ποικιλίες Ζαμπετάκη και Βακάλου, αλλά και τις παραγωγικές ζώνες της Πελοποννήσου, ο όγκος παραγωγής φέτος στο λεμόνι, θα είναι μειωμένος από πέρσι, τουλάχιστον κατά 50%.

Ο κ. Ντουντουνάκης που κάνει και εμπορία πλέον ζητά από το κράτος να στηρίζει το απευθείας εμπόριο των παραγωγών με τα σούπερ μάρκετ και να λάβει μέτρα ώστε να τηρούνται οι συμφωνίες μεταξύ παραγωγών και εμπόρων.

Σημειωτέον ότι την σεζόν που διανύουμε η τιμή στο ντόπιο λεμόνι απογειώθηκε, φθάνοντας και τα 1,40& ευρώ το κιλό, γεγονός που αποδίδεται και στον κορονοϊό. Πλέον ο Σεπτέμβριος αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από τους παραγωγούς.

17/08/2020 12:33 μμ

Αγρότες από την ευρύτερη περιοχή της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και συγκεκριμένα τα χωριά καταγγέλλουν τον εμπαιγμό συγκεκριμένων εμπόρων.

Εδώ και αρκετούς μήνες παρέδωσαν την σοδειά πορτοκαλιών και μάλιστα σε χαμηλές -για την εποχή- τιμές, αλλά ακόμα περιμένουν μήπως και εισπράξουν τα συμπεφωνημένα.

Όπως καταγγέλλουν ορισμένοι αγρότες που δραστηριοποιούνται στον κάμπο του Μεσολογγίου, συγκεκριμένοι έμποροι από τη Βόρεια Ελλάδα κωφεύουν στις εκκλήσεις τους για αποπληρωμή των οφειλομένων και καταγγέλλουν μιλώντας στον ΑγροΤύπο τον εμπαιγμό των υπευθύνων.

Τα κρούσματα αθέτησης συμφωνιών έχουν πληθύνει σε αυτή την περιοχή, που διαθέτει πλέον μεγάλο όγκο παραγωγής σε εσπεριδοειδή

Οι αγρότες απειλούν για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με προσφυγή στην δικαιοσύνη, εφιστούν την προσοχή σε συναδέλφους τους και ζητούν από το κράτος να θεσπίσει επιτέλους μέτρα προστασίας των παραγωγών, καθώς αν και υπάρχουν σχετικές κοινοτικές οδηγίες, στην πράξη καταστρατηγούνται.

Η διαπραγματευτική θέση των αγροτών μάλιστα είναι αδύναμη σε τέτοιες περιπτώσεις, αφού φοβούνται ότι το εμπόριο δεν θα τους απορροφήσει την σοδειά τη νέα περίοδο.

17/08/2020 09:37 πμ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) απαγόρευσε την εισαγωγή λεμονιών και πορτοκαλιών από την Αργεντινή, προκειμένου να αποφευχθεί η εισαγωγή και η εξάπλωση της «μαύρης κηλίδας εσπεριδοειδών», σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2020/1199 της Επιτροπής της 13ης Αυγούστου 2020.

Η συγκεκριμένη απόφαση τίθεται σε ισχύ από τις 16 Αυγούστου και τροποποιεί το παράρτημα VI του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2019/2072, που απαγορεύει προσωρινά την εισαγωγή στην Ένωση ορισμένων φρούτων καταγωγής Αργεντινής.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Διαβάστε τον Κανονισμό

03/08/2020 10:11 πμ

Θεαματικά εξελίσσεται η χρονιά για τα πορτοκάλια Βαλέντσια, με τις πράξεις να εντοπίζονται στο νομό Λακωνίας, τη νο1 περιοχή σε όγκο παραγωγής.

Τα χαρακτηριστικά της φετινής σεζόν είναι τα υψηλά ποιοτικά στάνταρτς και οι υψηλές τιμές παραγωγού, λόγω της εξαιρετικά μεγάλης ζήτησης για εξαγωγές.

Έτσι, η χρονιά μπορεί να ξεκίνησε με τις πρώτες κοπές στα 20 λεπτά το κιλό, ωστόσο η συνέχεια ήταν εντυπωσιακή και τον Απρίλιο είχε διπλασιαστεί, φθάνοντας τα 40 λεπτά σε όλες τις παραγωγικές ζώνες (Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα κ.λπ.).

Το εντυπωσιακό σερί συνεχίστηκε και στις αρχές Ιουλίου, οπότε η τιμή παραγωγού είχε σκαρφαλώσει στα 50 λεπτά ανά κιλό, ενώ σήμερα, όπως εξήγησε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange», γίνονται πράξεις στα 75 και 80 λεπτά το κιλό.

Όπως αναφέρει ο κ. Μπλέτας, η ευρωπαϊκή αγορά ζητά πορτοκάλι, οι παραγωγοί συνεπώς πρέπει να δίδουν μεγάλη έμφαση στην ποιότητα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η προοπτική διαφαίνεται εξαιρετική και υπάρχει δυναμική, εφόσον η ποιότητα είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, να πληρωθεί ο παραγωγός ακόμα και με 1 ευρώ το κιλό.

Ο Sparta Orange έχει κλείσει μεγάλες συμφωνίες στην ΕΕ για εξαγωγή πορτοκαλιού με πολύ υψηλά ποιοτικά στάνταρτς

Σημειωτέον ότι τώρα Βαλέντσια κόβεται στην Λακωνία και πάει κυρίως για εξαγωγή, ενώ ο συνολικός όγκος παραγωγής φέτος αγγίζει τους 80.000 - 100.000 τόνους πανελλαδικά.

Στην Αργολίδα σήμερα δεν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες Βαλέντσια, αναφέρει από την πλευρά του ο κ. Θωμάς Φάκλαρης από τον Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου, δηλώνοντας ικανοποιημένος από τις τιμές παραγωγού. Όπως λέει ο ίδιος οι λίγες ποσότητες διακινούνται όχι για εξαγωγή αλλά περισσότερο στην εσωτερική αγορά, από παραγωγούς λαϊκών αγορών.

23/07/2020 11:04 πμ

Μια καλή χρονιά για τα πορτοκάλια ήταν η φετινή (2019/2020) στην ΕΕ. Αυτό οφείλεται στο ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 οι καταναλωτές της ΕΕ αύξησαν την κατανάλωση πορτοκαλιών αναζητώντας οφέλη για την υγεία και ως μια καλή πηγή βιταμίνης C.

Η συνολική παραγωγή πορτοκαλιών της ΕΕ φέτος (2019/2020) ήταν μειωμένη σε ποσοστό 9% σε σχέση με πέρσι (2018/2019). 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) περίπου το 18% της παραγωγής πορτοκαλιού της ΕΕ ετησίως πάει στην μεταποίηση (παραγωγή χυμού). Λόγω φέτος της αυξημένης κατανάλωσης φρέσκων πορτοκαλιών οι ποσότητες που πήγαν για μεταποίηση ήταν μειωμένες σε ποσοστό 21% σε σχέση με πέρσι.

Η ΕΕ είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς πορτοκαλιών. Οι κυριότεροι προμηθευτές της ευρωπαϊκής αγοράς είναι η Νότια Αφρική, η Αίγυπτος, ενώ τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι εισαγωγές από Μαρόκο και Αργεντινή.

Πάντως οι εισαγωγές πορτοκαλιών από Αφρική, σε χαμηλές τιμές, δημιουργούν μεγάλα προβλήματα τα τελευταία χρόνια στους παραγωγούς της Ισπανίας. Οι παραγωγοί εσπεριδοειδών υποστηρίζουν ότι οι αυξημένες εισαγωγές στην ΕΕ, σε τιμές που δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικές, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα και η ισπανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει μέτρα αναδιάρθωσης καλλιεργειών και προώθησης εξαγωγών.

Παραγωγή πορτοκαλίων στην ΕΕ
Σύμφωνα με τα στοιχεία του USDA, Ισπανία και Ιταλία μαζί αντιπροσωπεύουν το 80% της ευρωπαϊκής παραγωγής πορτοκαλιών στην ΕΕ.

Η Ισπανία είναι η κύρια χώρα παραγωγής πορτοκαλιών στην ΕΕ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της χώρας, η παραγωγή της την φετινή περίοδο (2019/2020) ανήλθε στους 3.331.000 τόνους και ήταν μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη (3.930.000 τόνους την περίοδο 2018/2019). Οι εκτάσεις καλλιέργειας παρέμειναν σταθερές, ενώ η μείωση της παραγωγής οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που υπήρξαν στις κύριες παραγωγικές περιοχές Βαλένθιας και Ανδαλουσίας. Κατά τη διάρκεια των πρώτων 16 εβδομάδων του 2020, η μέση ισπανική τιμή λιανικής πορτοκαλιού έφτασε τα 73 λεπτά / κιλό και ήταν αυξημένη σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα που κυμάνθηκε στα 63 λεπτά / κιλό. Για το ίδιο διάσητμα η μέση τιμή παραγωγού κυμάνθηκε στα 31 λεπτά το κιλό. Naveline, Navel, Navelate, Salustiane, Valencia και Sanguinello είναι οι κυριότερες ποικιλίες πορτοκαλιών της χώρας. 

Η Ιταλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πορτοκαλιού στην Ευρώπη. Η ιταλική παραγωγή της περιόδου 2019/2020 παρέμεινε στα ίδια περίπου επίπεδα και κυμάνθηκε στους 1.586.000 τόνους (την περσινή περίοδο ήταν στους 1.592.000 τόνους). Η Σικελία και η Καλαβρία είναι οι κύριες περιοχές παραγωγής της χώρας και αντιπροσωπεύουν περίπου το 63 και το 19% της συνολικής ιταλικής παραγωγής αντίστοιχα. Tarocco, Moro, Sanguinello, Naveline και Valencia είναι οι κορυφαίες ποικιλίες πορτοκαλιών της χώρας. Το διάστημα της πανδημίας η λιανική πώληση στην Ιταλία αυξήθηκε κατά 30 - 40%.

Στην τρίτη θέση της ΕΕ ακολουθεί η Ελλάδα, με μια ελαφρά μείωση φέτος της παραγωγής (σε ποσοστό 0,4%) σε σύγκριση με το προγούμενο έτος (910.000 τόνους το 2019/2020 και 913.000 τόνους το 2018/2019). Η μείωση οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που υπήρξαν σε Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα. Navelina, New Hall, Lanelate και Valencia είναι οι κύριες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην χώρα μας. Οι τιμές παραγωγού φέτος την εποχή της πανδημίας ξεπέρασαν τα 40 λεπτά το κιλό, όταν πέρσι το ίδιο διάστημα δεν περνούσαν τα 25 λεπτά.

06/07/2020 10:56 πμ

Ελάχιστα είναι αυτή την περίοδο τα ντόπια που κόβονται, με τα εισαγόμενα κυρίως από Αργεντινή και Ισπανία να κυριαρχούν στο... ράφι.

Πολύ καλή σε επίπεδο ζήτησης και τιμών ήταν η χρονιά για το ντόπιο λεμόνι, που βάζει υποθήκες και για τη νέα σεζόν, από Σεπτέμβριο, για ικανοποιητικές τιμές παραγωγού, μιας και η παραγωγή αναμένεται εξαιρετικά μειωμένη λόγω του καύσωνα του Μαΐου.

Στις 20 του περασμένου Σεπτεμβρίου άρχισαν οι πρώτες κοπές λεμονιών (ποικιλίας Ιντερντονάτο) στο νομό Κορινθίας, για να ολοκληρωθούν το Μάιο. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Γιάννης Θεοδώρου, γεωπόνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κιάτου - Τραγάνας «η παραγωγή όσον αφορά και στις τέσσερις ποικιλίες λεμονιών που καλλιεργούμε εδώ ήταν φτωχή, λόγω ακαρπίας, αλλά και των χαλαζοπτώσεων, τον περασμένο Οκτώβριο. Εμείς εδώ μαζεύουμε λεμόνια από τον Σεπτέμβριο έως και το Μάιο. Τώρα δεν υπάρχουν λεμόνια Ελληνικά στην αγορά, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων. Τα περισσότερα συνεπώς είναι εισαγόμενα. Η ζήτηση φέτος απογειώθηκε από το Μάρτιο και μετά λόγω του κορονοϊού, ωστόσο η παραγωγή ήταν λειψή και τέλειωσε νωρίς η σεζόν αφού έφυγαν με ευκολία τα λεμόνια. Η μεγάλη ζήτηση είχε θετικό αντίκτυπο και στις τιμές παραγωγού, οι οποίες δεν έπεσαν κάτω από τα 60 λεπτά, ενώ από το Μάρτιο έως και το Μάιο σε ορισμένες περιπτώσεις έπιασαν και τα 1,10 ευρώ ανά κιλό». Σύμφωνα βέβαια με τον κ. Θεοδώρου και η επόμενη χρονιά θα είναι φτωχή παραγωγικά, καθώς ο καύσωνας του Μαΐου, έχει επιδράσει σε μεγάλο βαθμό αρνητικά, όχι μόνο στα πορτοκάλια της περιοχής, αλλά και στα λεμόνια.

Όσο διαρκεί ο κορονοϊός και ειδικοί συμβουλεύουν τον κόσμο να καταναλώνει βιταμινούχα φρούτα όπως πορτοκάλια, λεμόνια κ.λπ. θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση

Ο κ. Κώστας Δεληγιάννης, παραγωγός και έμπορος λεμονιών από την περιοχή του Αιγίου δήλωσε από την πλευρά του μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι τα λεμόνια που κόβονται τώρα στην Ελλάδα είναι ελάχιστα και οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται πέριξ των 70-80 λεπτών ανά κιλό. Σύμφωνα με τον ίδιο, τον Απρίλιο οι τιμές είχαν ανέλθει λόγω κορονοϊού και μείωσης εισαγωγών τότε, ακόμα και στα 1 - 1,10 ευρώ το κιλό για το ντόπιο λεμόνι, αλλά μετά αποκλιμακώθηκαν λόγω των εισαγωγών που έσπασαν την αγορά, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι έχει πέσει η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Ο κ. Δεληγιάννης εκτιμά ότι λόγω του καύσωνα του Μαΐου, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, έτσι και στο Αίγιο, τη νέα σεζόν από Σεπτέμβριο - Οκτώβριο, η παραγωγή και οι αποδόσεις θα είναι πολύ μειωμένες. Εξαίρεση κάποια κτήματα που ήταν ταϊσμένα πολύ καλά και ποτισμένα, αλλά αυτά δεν είναι ο κανόνας. Όπως λέει ο ίδιος τα λεμόνια που κυκλοφορούν τώρα στην αγορά είναι κυρίως από Αργεντινή και Ισπανία.

Καλή ήταν η χρονιά και στην Κρήτη για το λεμόνι. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο η κα Αδικημενάκη από την εταιρεία Έλενα ΑΕ, η οποία λειτουργεί εποχιακά και εμπορεύεται Κρητικό λεμόνι, πλέον τα Ελληνικά έχουν τελειώσει, ενώ η ζήτηση κυμάνθηκε φέτος σε υψηλά επίπεδα.

Σημειωτέον ότι το πρώτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Incofruit - Hellas, στα λεμόνια καταγράφηκε αύξηση εξαγωγών 84,3% σε αξία και 26,4% σε όγκο, σε σύγκριση με το πρώτο τετράμηνο (ίδια περίοδο δηλαδή) του 2019.

22/06/2020 03:58 μμ

Οφείλονται σίγουρα στο στρες των δέντρων από τις υψηλότατες θερμοκρασίες του Μαΐου, αλλά και στις γενικότερες συνθήκες, λένε οι ειδικοί.

Σημαντικό πρόβλημα και μείωση της παραγωγής πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών τη νέα χρονιά, καθώς επίσης και οι ελαιοπαραγωγοί (Καλαμών, λαδοελιάς κ.λπ.), όμως φαίνεται πως η κατάσταση αυτή, είναι αποτέλεσμα συνδυασμού παραγόντων και όχι μόνο λόγω του άκαιρου καύσωνα του Μαΐου.

Ό,τι απέμεινε από τον καύσωνα και έδεσε στο δέντρο, τώρα σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πέφτει στο έδαφος, λέει ο Ανδρέας Κότσαλος, μεγάλος παραγωγός ελιάς Καλαμών από την περιοχή του Μεσολογγίου, ο οποίος ζητά μέτρα ενίσχυσης του κλάδου, που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, με τα σημερινά δεδομένα πάει για... αφανισμό.

Ταυτόχρονα, όπως μας είπε ένας ακόμα παραγωγός από την περιοχή, ο Χρήστος Μπλαχούρης, τα Lane Late και οι Ναβαλίνες, αλλά και τα μανταρίνια έχουν πολύ μεγάλο ποσοστό απόρριψης καρπών, ενώ λιγότερο θέμα έχουν οι ελιές Καλαμών, που ούτως ή άλλως έχουν λίγο καρπό πάνω φέτος.

Σύμφωνα με τον Ηλία Μαυράκη, γεωπόνο και ιδιοκτήτη καταστήματος γεωργικών εφοδίων από το Νεοχώρι Μεσολογγίου, ο Ιούνιος είναι σίγουρα ο μήνας της απόρριψης καρπών, αλλά φέτος η εικόνα από τους παραγωγούς, τόσο εσπεριδοειδών, όσο και ελιάς, είναι πως το φαινόμενο έχει ενταθεί για διάφορους λόγους που μεταξύ άλλων έχουν να κάνουν και με το γεγονός ότι ίσως δεν έγιναν πάντα οι ενδεδειγμένες καλλιεργητικές φροντίδες. Σύμφωνα με τον κ. Μαυράκη, στα πορτοκάλια υπάρχουν αρκετά σκευάσματα για μείωση της καρπόπτωσης, οπότε υπήρχαν λύσεις, ενώ στις ελιές φαίνεται πως ο καύσωνας δημιούργησε πολύ μεγάλο πρόβλημα στην ανθοφορία και την καρποδεσία. Όπως εξηγεί ο ίδιος ασφαλέστερη εικόνα για τα πορτοκάλια θα υπάρχει από την επόμενη εβδομάδα, ενώ όπως μας ανέφερε υπάρχουν και περιβόλια χωρίς ζημιά.

Μεγάλα προβλήματα σε ανθοφορία-καρπόδεση και στη Λέσβο

Ο καύσωνας του Μαΐου δημιούργησε μεγάλα προβλήματα και σε περιοχές της Κρήτης. Όπως λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Στάθης Καφετζογιαννάκης, ελαιοπαραγωγός από τις Άνω Αρχάνες, η χρονιά θα είναι περίεργη, αφού μια ημέρα φύσηξε και νοτιά με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί ζημιά, το εύρος της οποίας ποικίλει, δηλαδή είναι ανάλογα και το στάδιο που βρήκε τον ανθό και τον καρπό της ελιάς.

Για μεγάλα ποσοστά καρπόπτωσης παραπονιούνται παραγωγοί εσπεριδοειδών (πορτοκάλια κυρίως) από το νομό Θεσπρωτίας και τον κάμπο της Άρτας, που επικοινώνησαν με τον ΑγροΤύπο, επισημαίνοντάς μας ότι ο καύσωνας έχει αφήσει αρνητικό αποτύπωμα στην επερχόμενη παραγωγή, άρα θα έχει επίπτωση στο εισόδημα των αγροτών.

Στο νομό Λακωνίας επίσης υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα, αλλά όπως μας ανέφερε ο παραγωγός Μιχάλης Καρούνης, αφορά κυρίως τις πρώιμες ποικιλίες πορτοκαλιών.

Στο νομό Μεσσηνίας, όπως μας ανέφερε ο ελαιοπαραγωγός Σπύρος Βελμάχος από το Πεταλίδι, δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη καρπόπτωση στις ελιές, αλλά η ζημιά από τον καύσωνα σε άνθη και καρπίδια είναι μεγάλη. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα λιοστάσια προς την παραλία πρόλαβαν και έδεσαν, ωστόσο, από τα 300 μέτρα υψόμετρο και πάνω υπάρχει ζημιά σε ελαιώνες πάνω από 50%.

Αδραμυτινή και Κολοβή με πρόβλημα στη Λέσβο

Σοβαρή ζημιά στην ποικιλία Αδραμυτινή κυρίως, αλλά λιγότερο στην ποικιλία Κολοβή αναφέρουν παραγωγοί και από τη Λέσβο, όπου ο υδράργυρος σκαρφαλωσε σε πολύ υψηλά επίπεδα, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία της είδησης, ξεπερνώντας κάποιες ημέρες και τους 40 βαθμούς. Όπως μας εξήγησε ο κ. Μιχάλης Τζώρτζης, ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου και τυποποιητηρίου ελαιολάδου στα ανατολικά του νησιού και συγκεκριμένα στην περιοχή Κώμης με υψόμετρο 290 μέτρα, όσον αφορά στην Αδραμυτινή, είναι πρώιμη και την βρήκε ο καύσωνας την στιγμή που άνοιγε ο ανθός, οπότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το μίσχο, το κοτσάνι της ελιάς έχει αφυδατωθεί από τους 40 βαθμούς και αν ακουμπήσει κάποιος την ελιά πέφτει. Σημειωτέον ότι οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ ήδη έχουν κάνει αυτοψίες στην περιοχή αυτή, αλλά όπως λένε και οι αγρότες στην ανθοφορία, δεν προβλέπεται αποζημίωση.

15/05/2020 01:52 μμ

Για πολλά χρόνια θα θυμούνται την εφετινή σαιζόν οι παραγωγοί πορτοκαλιών Βαλέντσια.

Σταθέρα ψηλά παραμένει η ζήτηση για τα Βαλέντσια, ενώ οι τιμές έχουν ανέβει έως και τα 50 λεπτά το κιλό. Πλέον, εμπορικά το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στην περιοχή της Λακωνίας, όπου έχει να δώσει αρκετή παραγωγή ακόμα.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Κυριάκος Αποστολάκος, παραγωγός και έμπορος από τη Λακωνία «εμείς τώρα ξεκινάμε. Η ζήτηση είναι μεγάλη, για εξαγωγή αλλά και την εσωτερική αγορά. Οι ποιότητες καλές και οι τιμές στον παραγωγό κυμαίνονται μεταξύ 40-50 λεπτά το κιλό, δηλαδή ικανοποιητικές και οι προοπτικές είναι καλές».

Σαφώς ικανοποιημένοι οι παραγωγοί για τις τιμές και την ζήτηση, ελπίζουν σε συνέχεια και του χρόνου

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Λάμπρος Κότσαλος, παραγωγός και έμπορος αγροτικών προϊόντων από το Μεσολόγγι «όσον αφορά στο νομό Αιτωλοακαρνανίας τώρα μαζεύονται Βαλέντσια σε Ναύπακτο και Ευηνοχώρι. Η ζήτηση είναι υψηλή για εξαγωγή αλλά και για την εσωτερική αγορά. Οι δε τιμές είναι τώρα στον παραγωγό στα 40 λεπτά το κιλό, όταν πέρσι στα μέσα Απριλίου οι ανώτερες δεν πέρναγαν τα 25 λεπτά το κιλό, ενώ μετέπειτα έπεσαν και σε χαμηλότερα επίπεδα. Φέτος, όπως έχουμε ξαναπεί είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για το πορτοκάλι γενικώς, μια χρονιά με ιδιαίτερα μεγάλη ζήτηση στην ΕΕ λόγω και του κορονοϊού, αλλά και μια χρονιά με χαμηλές παραγωγές σε χώρες, όπως η Ισπανία κ.λπ.».

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές πορτοκαλιών για την εβδομάδα 1 - 8/5/2020, ήταν 296.436 τόνοι, έναντι αντίστοιχων περσινών 277.018 τόνων.

12/05/2020 01:22 μμ

Επέκταση των ελέγχων εισόδου των τουρκικών εσπεριδοειδών ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την ανίχνευση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. 

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT - HELLAS, «σύμφωνα με πληροφορίες μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) ενημέρωσε τον κατάλογο των τροφίμων και των ζωοτροφών από τρίτες χώρες στις οποίες αυξήθηκαν οι προσωρινοί έλεγχοι εισόδου μετά την ανίχνευση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, όπως συνέβη με τις αποστολές πορτοκαλιών, μανταρινιών, κλημεντινών, αγριόχορτων Τουρκίας.

Ο Εκτελεστικός Κανονισμός 2020/625, που δημοσιεύθηκε την 7/5/2020, στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξηγεί ότι η αύξηση των ελέγχων στα τουρκικά εσπεριδοειδή οφείλεται στην «εμφάνιση νέων κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία, λόγω πιθανής μόλυνση από υπολείμματα φυτοφαρμάκων».

Ο κατάλογος των προϊόντων που υπόκεινται σε περαιτέρω επιθεώρηση στα σύνορα αναθεωρείται κάθε έξι μήνες και λαμβάνει υπόψη τις τελευταίες ειδοποιήσεις για περιστατικά τροφίμων που εντοπίστηκαν από το σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF).

Μαζί με το περιεχόμενο των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, οι ποσότητες σαλμονέλας, αφλατοξινών, χρωστικών, ροδαμίνης Β, ωχρατοξίνης Α, κυανιούχων και θειωδών ενώσεων εμφανίζονται επίσης ως κίνδυνος για την υγεία.

Η εντατικοποίηση των επίσημων ελέγχων έχει επίσης οριστεί για τις επόμενες καταχωρήσεις τουρκικών σταφίδων και ροδιών. Επίσης για μπαχαρικά από Πακιστάν. Φασόλια από Κένυα, σουσάμι από το Σουδάν και την Ουγκάντα, και πιπεριές (εκτός από γλυκές) από Ινδία και Πακιστάν.

Ο νέος κατάλογος τροφίμων και ζωοτροφών που υπόκεινται σε προσωρινή αύξηση των επίσημων ελέγχων περιλαμβάνει επίσης αποστολές φυστικιών από τη Βολιβία, την Αίγυπτο, τη Γκάνα, τη Μαδαγασκάρη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, μαύρο πιπέρι από τη Βραζιλία Φύλλα μαϊντανού από το Βιετνάμ, σαφράν από την Αιθιοπία και κάρυ από την Ινδία, μεταξύ άλλων.

Η ΕΚ, ωστόσο, αποφάσισε από την άλλη να χαλαρώσει τους ελέγχους στο σερβικό σμέουρο και τα κονσερβοποιημένα βερίκοκα και λεμόνια από την Τουρκία, καθώς όπως υποστηρίζει οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ικανοποιητικό βαθμό συνολικής συμμόρφωσης με τις σχετικές απαιτήσεις ασφάλειας που ορίζονται στη νομοθεσία της Ένωση».

24/04/2020 05:23 μμ

Ολοκληρώνεται η συγκομιδή τις επόμενες ημέρες για τις όψιμες ποικιλίες πορτοκαλιών στην ΕΕ. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Κομισιόν, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήθηκε μια αυξανόμενη ζήτηση στην ευρωπαϊκή αλλα και διεθνή αγορά για τα πορτοκάλια λόγω του κορονοϊού.

Η ζήτηση αφορά τόσο τα νωπά πορτοκάλια όσο και τον χυμό πορτοκαλιού. Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, η αυξημένη ζήτηση οδήγησε σε αύξηση των τιμών στην ΕΕ.

Όσον αφορά την παραγωγή πορτοκαλιών στην ΕΕ, για την τρέχουσα περίοδο εμπορίας (2019/2020), αναμένεται να φθάσει τα 6,2 εκατομμύρια τόνους (5% μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος λόγω χαμηλότερων αποδόσεων).

Οι εξαγωγές νωπών πορτοκαλιών της ΕΕ μειώθηκαν σημαντικά τον Μάρτιο του 2020 (-13% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο), κυρίως λόγω της μείωσης των εξαγωγών προς την αγορά της Κίνας. Αντίθετα οι εξαγωγές για την περίοδο Οκτωβρίου 2019 - Μαρτίου 2020, παραμένουν στα ίδια περίπου επίπεδα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τις Κομισιόν οι συνολικές εξαγωγές πορτοκαλιών της ΕΕ για τη φετινή εμπορική περίοδο αναμένεται να παρουσιάσουν ελαφρά μείωση της τάξης του 5% σε σχέση με πέρσι.

Όσον αφορά τις εισαγωγές πορτοκαλιών στην ΕΕ, έως το τέλος Μαρτίου, φαίνεται ότι ήταν μειωμένες, κατά 20%, σε σχέση με το περσινό έτος. Παρόλα αυτά η παραγωγή των πορτοκαλιών της Νότιας Αφρικής, που το επόμενο διάστημα θα εισαχθούν στην ΕΕ, αναμένεται να είναι καλή. Αντιθέτως προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν στις εισαγωγές νωπών πορτοκαλιών αλλά και χυμού από την Βραζιλία.

09/04/2020 02:55 μμ

Η Τουρκία φέρεται πως απαγόρευσε τις εξαγωγές λεμονιών έως τον ερχόμενο Αύγουστο.

Σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα κυμαίνεται η ζήτηση για το λεμόνι στη χώρα μας αυτή την περίοδο, όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή, αλλά και επειδή υπάρχει μεγάλη ζήτηση για προϊόντα με βιταμίνη C, λόγω του κορονοϊού.

Στην Ελλάδα τώρα, στο νομό Λακωνίας η συγκομιδή στα λεμόνια ποικιλίας Ιντερντονάτο έχει ολοκληρωθεί κατά 99%, η παραγωγή σε όγκο ήταν μειωμένη και τώρα έχουν μείνει για μάζεμα κάποιες ποικιλίες εφτάκιλες, σύμφωνα με τον κ. Μπλέτα. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange» «υπάρχει μεγάλη ζήτηση για λεμόνι, όπως και την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου παραδοσιακά. Οι δε τιμές παραγωγού φτάνουν στα Ιντερντονάτο το 1 ευρώ το κιλό».

Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι παραγωγοί λεμονιού

Στο νομό Αχαΐας και συγκεκριμένα στο Αίγιο, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός Κώστας Δεληγιάννης η φετινή ήταν από τις καλύτερες για το ντόπιο λεμόνι, τόσο από άποψη ζήτησης, όσο και εμπορικών τιμών. Τα Ιντερντονάτο έχουν πλέον τελειώσει, οι τιμές τους ξεκίνησαν από τα 60 λεπτά, ανέβηκαν κι άλλο μετά και τωρά τα Μαγληνό πιάνουν έως και 90 λεπτά το κιλό. Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει μεγάλη ζήτηση, ενώ έχουν περιοριστεί και οι εισαγωγές λόγω και του κορονοϊού.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι εξαγωγές με αυξημένους για την εποχή ρυθμούς και αυξημένα ποσοστά έναντι αντίστοιχης περσινής εμπορικής περιόδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 28/3 - 3/4/2020, ήταν όσον αφορά στα λεμόνια 8.681 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 7.327 τόνων.

03/04/2020 10:05 πμ

Πολύ καλή η πορεία των τιμών στα πορτοκάλια Βαλέντσια, που κεφαλαιοποιούν την ζήτηση για βιταμινούχους φρέσκους χυμούς εν μέσω κορονοϊού.

Εδώ και αρκετό καιρό, όταν ο κορονοϊός έκανε την εμφάνισή του στην ΕΕ είχαμε αναφέρει την σοβαρή πιθανότητα οι καταναλωτές να στραφούν σε βιταμινούχους φρέσκους χυμούς και βρώσιμα φρούτα, για ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους, όπως και έγινε, με αποτέλεσμα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό η ζήτηση να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, σύμφωνα με αγρότες και συνεταιριστές με τους οποίους μιλήσαμε ένας άλλος παράγοντας που βοηθά τους Έλληνες παραγωγούς, είναι και οι μειωμένες σοδειές σε Αίγυπτο και Ισπανία φέτος, γεγονός που έχει στρέψει τις μεγάλες χώρες της ΕΕ για αγορές στην Ελλάδα, από όπου οι εξαγωγές γίνονται κανονικότατα.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Βαγγέλης Αλαφοδήμος, παραγωγός από την Αιτωλοακαρνανία, οι κοπές συνεχίζονται κανονικά, υπάρχει καλή ποιότητα και ανάλογα με αυτή η τιμή παραγωγού, για καθαρά λεφτά στο χέρι, είναι ανάλογα την ποιότητα από 16-32 λεπτά το κιλό, όταν πέρσι ήταν 20 λεπτά. Στο Αγρίνιο, τα πρώτα βιολογικά έφυγαν στα 26 λεπτά το κιλό αλλά αρκετό καιρό πριν, όπως μας είπε ο Διονύσης Οικονόμου, ενώ στη Στράτο οι τιμές τώρα παραγωγού κυμαίνονται έως τα 22 λεπτά ανά κιλό, με τις ποιότητες να είναι καλές και εδώ, όπως και στην υπόλοιπη χώρα.

Σε υψηλά standards οι ποιότητες φέτος στα Βαλέντσια

Στην Ηλεία όπως μας είπε ο Απόστολος Χιόνας δεν υπάρχουν πολλά περιβόλια με Βαλέντσια, αλλά με δεδομένες τις υψηλές τιμές που έφυγαν και οι υπόλοιπες ποικιλίες, έτσι συνέβη και για τα Βαλέντσια.

Στο νομό Λακωνίας πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν κοπές και στα 40 λεπτά το κιλό, με την παραγωγή να είναι μεγαλύτερη σε όγκο από πέρσι, οπότε οι τιμές είχαν εκκινήσει από τα 20 λεπτά καθαρά στον παραγωγό. Φέτος, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange», οι τιμές ξεκίνησαν από τα 20 λεπτά, μετά πήγαν στα 25, εν συνεχεία ανέβηκαν στα 30 και τώρα είναι στα 40 λεπτά. Σύμφωνα τέλος με τον κ. Μπλέτα η ζήτηση από το εξωτερικό και η διάθεση να πληρώσουν σε υψηλές τιμές μαίνονται, ενώ οι εξαγωγές γίνονται κανονικά και τα συσκευαστήρια στην χώρα μας επίσης δουλεύουν ασταμάτητα.

Ανοδικές όπως αναμένονταν είναι και οι τιμές για τον καταναλωτή στο Βαλέντσια στην Ελλάδα, που πέρσι δεν ξεπερνούσε τα 50 λεπτά, ενώ φέτος είναι γύρω στο 1 ευρώ ίσως και παραπάνω, υπογράμμισε ο κ. Μπλέτας εν τέλει.

26/03/2020 12:43 μμ

Αυξημένοι ρυθμοί συγκομιδής και υψηλή ζήτηση για εξαγωγές υπάρχει αυτή την εποχή για τα πορτοκάλια Βαλέντσια. Ωστόσο η προσφορά είναι συγκρατημένη από την πλευρά των παραγωγών που αναμένουν το επόμενο διάστημα καλύτερες τιμές. 

Κάποια  αρχικά προβλήματα που υπήρξαν με τους εργάτες γης τελικά ξεπεράστηκαν. Οι εργάτες γης πάνε στα χωράφια με το σχετικό έγγραφο μετακίνησης που έχουν πάρει από τους αγρότες εργοδότες και είναι υπογραμμένο (αναγράφει τα στοιχεία, τις ώρες εργασίας και τον τόπο προορισμού).

Πάντως οι αγορές του εξωτερικού έχουν μεγάλη ζήτηση, αφού το πορτοκάλι είναι ένα προϊόν με βιταμίνη C που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Παναγάκος, παραγωγός και έμπορας πορτοκαλιών από την Λακωνία, «ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί η ροή στην εσωτερική αγορά αλλά στο εξωτερικό έχουμε μεγάλη ζήτηση. Η μέση τιμή των πορτοκαλιών Βαλέντσια αυτή την εποχή κυμαίνεται στα 25 λεπτά το κιλό».

20/02/2020 06:11 μμ

Πρωτοβουλία για τη σύσταση και λειτουργία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Εσπεριδοειδών, ανέλαβε η Υφυπουργός κ. Φωτεινή Αραμπατζή, μιλώντας στους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων παραγωγής, μεταποίησης, εμπορίας, εξαγωγών, την Πέμπτη (20 Φεβρουαρίου), στο ΥπΑΑΤ. 

Η Υφυπουργός επανέλαβε την προγραμματική δέσμευση και στρατηγική προτεραιότητα του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ, για ισχυρές Διεπαγγελματικές Οργανώσεις και υγιείς  Αγροτικές Συλλογικότητες με στόχο την καλύτερη οργάνωση της αγορές, τις απαιτούμενες οικονομίες κλίματος, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την παρουσία στις διεθνείς αγορές. 

Ειδικά για τον κλάδο των εσπεριδοειδών επεσήμανε την ανάγκη στήριξης της φθίνουσας καλλιέργειας, της στρατηγικής αναδιάρθρωσης του Τομέα με στόχο την αύξηση της παραγωγής και την επίτευξη της ζητούμενης προστιθέμενης αξίας.

Η κ. Αραμπατζή, αφού άκουσε τις τοποθετήσεις των παραγωγών, των μεταποιητών και των εξαγωγέων, εξέφρασε την ικανοποίηση της για την ωριμότητα και την ομοφωνία στην κατεύθυνση άμεσης σύστασης της Ε.Δ.Ο. Εσπεριδοειδών, που οι συμμετέχοντες φορείς προσδιόρισαν περί τις 20 Μαρτίου, ενώ υπογράμμισε σε δηλώσεις της:

«Η καλλιέργεια εσπεριδοειδών, έχει υπάρξει διαχρονικά μία από τις δυναμικότερες στην ελληνική γεωργία, με υψηλό βαθμό εξωστρέφειας και σημαντική κοινωνική διάσταση. Όμως τα τελευταία χρόνια η πορεία είναι φθίνουσα. Αυτό μπορεί να αντιστραφεί. Κατά κοινή παραδοχή, τα περιθώρια ανάπτυξής της είναι μεγάλα. Υπό αυτό το πρίσμα  η σημερινή ημέρα είναι ιστορική αφού παραγωγοί, συνεταιριστές και μεταποιητές, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, συμφώνησαν να προχωρήσουν στη σύσταση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης με προσανατολισμό  να την οργανώσουν και να την λειτουργήσουν κατά τα πρότυπα, άλλων αντίστοιχων - επιτυχημένων - οργανώσεων στην ΕΕ. Κοινός στόχος όλων μας είναι να συμβάλουμε ώστε  να αποκτήσει η ελληνική παραγωγή υψηλότερη προστιθέμενη αξία προς όφελος της εθνικής οικονομίας αλλά κυρίως των παραγωγών, που σήκωσαν ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος τα τελευταία χρόνια». 

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρολίδας, κ. Σπύρος Αντωνόπουλος, μετά τη συνάντηση, ανέφερε: «Ο τομέας των εσπεριδοειδών είναι όλος εδώ. Για πρώτη φορά, με το ξεκίνημα, μετέχουν σχεδόν το 90% της μεταποίησης, της εμπορίας και ομάδες αγροτών από όλη την Ελλάδα». 

«Ήταν πολύ σημαντικό βήμα, πολύ χρήσιμο, το προσδοκούσαμε και θεωρώ ότι μόνο έτσι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα της γενικότερης γεωργικής κατάστασης στα εσπεριδοειδή τόσο για το παρόν, όσο και για το μέλλον» ανέφερε ο κ. Μιχάλης Χριστοδούλου από τον τομέα της μεταποίησης, ενώ για ιστορικής σημασίας συνάντηση έκανε λόγο ο Γιάννης Καλογερόπουλος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγίας Τριάδας Αργολίδας: «40 χρόνια δεν έχει υπάρξει κάτι ανάλογο δηλαδή, το πάντρεμα όλων αυτών των φορέων, που είναι οι συνεταιριστές, οι μεταποιητές, οι εξαγωγείς ώστε να σκύψουν επάνω στα μεγάλα προβλήματα, που έχουν τα εσπεριδοειδή μας». 

Από τον τομέα της εμπορίας και εξαγωγών η κ. Μαργαρίτα Λυκοσκούφη δήλωσε: «Η συνάντηση είχε το αποτέλεσμα το οποίο περιμέναμε. Προχωράμε  τις απαραίτητες διαδικασίες για τη σύσταση».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών Ημαθίας, κ. Χρήστος Γιαννακάκης επισήμανε: «Ελπίζουμε σύντομα να ολοκληρωθεί και η Διεπαγγελματική των Εσπεριδοειδών, τον αμέσως επόμενο μήνα. Ακολούθως  να προχωρήσουμε και στα υπόλοιπα προϊόντα και σύντομα να συζητήσουμε το Εθνικό Συντονιστικό Όργανο των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων της χώρας». 

17/02/2020 11:58 πμ

Στην Αιτωλοακαρνανία αυτές τις ημέρες γίνονται δοκιμαστικές κοπές και οι πρώτες κουβέντες για τις τιμές αντίστοιχα.

Νωρίτερα από τις υπόλοιπες περιοχές αναμένεται να ξεκινήσει η Αιτωλοακαρνανία με την συγκομιδή Βαλέντσια, ενώ Αργολίδα και Λακωνία ξεκινούν κοπές, τελευταίες. Άρτα και Ηγουμενίτσα παράγουν κάθε χρόνο από 2.000 τόνους περίπου τέτοιου είδους πορτοκάλι. Και στις περιοχές αυτές, οι πρώτες κοπές αναμένονται το Μάρτιο.

Αιτωλοακαρνανία

Οι πρώτες, δοκιμαστικές ως επί το πλείστον, κοπές είναι γεγονός, ενώ οι πρώτες κουβέντες μεταξύ αγροτών και εμπόρων κάνουν λόγο για συμφωνίες στα 19-20 λεπτά στο χωράφι, όταν πέρσι εκκίνησαν στην συγκεκριμένη περιοχή, από τα 17-18 λεπτά το κιλό. Οι ποιότητες αναμένονται πολύ καλές, μας λέει ο Λάμπρος Κότσαλος, παραγωγός και έμπορος από την περιοχή του Αιτωλικού. Οι συνολικές ποσότητες σε Βαλέντσια, που αναμένει ο νομός Αιτωλοακαρνανίας, εκτιμώνται γύρω στους 15.000 τόνους.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι πρώτες ενδείξεις σε σχέση με το εμπορικό ενδιαφέρον είναι αισιόδοξες. Υπενθυμίζεται ότι το 2019, δηλαδή πέρσι, στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, το Βαλέντσια έφυγε από τον παραγωγό στην αρχή σε τιμές γύρω στα 17-18 λεπτά το κιλό, ενώ υπήρξαν και αγρότες με πολύ ποιοτικό πορτοκάλι από την περιοχή της Μάστρο Μεσολογγίου που έπιασαν τιμές έως και 25 λεπτά το κιλό. Σημειωτέον ότι πέρσι στο Βαλέντσια η τιμή έπεσε 5 λεπτά στις αρχές Μαρτίου στην ίδια περιοχή, αλλά το καλό είναι επίσης στην περιοχή αυτή, ότι υπάρχει επάρκεια και ποιότητα στα νερά που ποτίζονται τα εν λόγω κτήματα, όπως μας δήλωσε ο κ. Κότσαλος, σύμφωνα με τον οποίο τέλος ο εν λόγω νομός έχει καταστεί Νο2 σε επίπεδο Ελλάδας, γεγονός που οφείλεται στην συστηματική δουλειά τόσο των αγροτών όσο και εμπόρων από άλλες περιοχές που επενδύουν στην περιοχή αυτή.

Θεσπρωτία

Καλές αποδόσεις και ποιότητα, αλλά μικροκαρπία αναμένουν για τα Βαλέντσια οι αγρότες. Όπως μας εξήγησε ο κ. Γιάννης Γκουγκούλης,γεωπόνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σαγιάδας Θεσπρωτίας, υπάρχουν πολύ καλές παραγωγές, η ποιότητα θα είναι εξαιρετική, ενώ δεν υπάρχουν υποβαθμίσεις στους καρπούς. Μοναδικός προβληματισμός υφίσταται για το μέγεθος του καρπού, που σε πολλές περιπτώσεις αναμένεται μικρός, γιατί το φορτίο που φέρουν τα δέντρα είναι μεγάλο φέτος. Όσον αφορά στις τιμές, είναι ακόμα πολύ νωρίς, πρόσθεσε ο ίδιος.

Μικροκαρπία αναμένεται στην Θεσπρωτία, σύμφωνα με τον Συνεταιρισμό Σαγιάδας

Αργολίδα

Όπως δήλωσε τέλος μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Ντεβές, υπεύθυνος πωλήσεων της εταιρείας Helmi King Fruit, που ιδρύθηκε το 2015 από την σύμπραξη παραγωγών και αγροτών-μελών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ατρέας, με σκοπό την επεξεργασία και εμπορία φρούτων και κηπευτικών των μελών της: «στην περιοχή μας δεν υπάρχουν πολλά κτήματα με Βαλέντσια, αλλά όσοι έχουν τέτοια κτήματα, βλέπουμε φέτος ότι έχουν καλή παραγωγή. Ο καιρός δεν επηρέασε τον καρπό και η ποιότητα αναμένεται ικανοποιητική. Η συγκομιδή θα ξεκινήσει μετά το Μάρτιο». Σύμφωνα τώρα με τον Θωμά Φάκλαρη, πρόεδρο στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου Αργολίδος γύρω στις 15 Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή. Οι ποιότητες οι αναμενόμενες είναι εξαιρετικές και τα μεγέθη κανονικά. Ζημιές και υποβαθμίσεις δεν υπάρχουν στα Βαλέντσια της περιοχής, ενώ πέρσι θυμίζουμε, οι πρώτες συμφωνίες αφορούσαν τιμές γύρω στα 25-30 λεπτά.

Λακωνία

Ο κ. Νίκος Κρητικάκος, αντιπρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας υπογράμμισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ότι αναμένεται όψιμη φέτος η χρονιά στα Βαλέντσια στη Λακωνία, με το μάζεμα να τοποθετείται χρονικά μετά τις 20 Μαρτίου σε κάθε περίπτωση. Σύμφωνα με τον κ. Κρητικάκο, ο όγκος παραγωγής με τα σημερινά δεδομένα στα Βαλέντσια, αναμένεται αρκετά μεγάλος, μεγαλύτερος από πέρσι, αλλά σε καμιά περίπτωση, στα προπέρσινα ύψη, οπότε υπήρχε υπερ-παραγωγή. Η ποιότητα έως ώρας στους καρπούς είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και δεν έχουν παρατηρηθεί ζημιές και υποβαθμίσεις από χαλάζια, παγετούς κ.λπ. Πέρσι στη Λακωνία τα Βαλέντσια, όπως μας ανέφερε ο κ. Κρητικάκος, ξεκίνησαν γύρω στα 20-25 λεπτά τιμή παραγωγού, ενώ μετέπειτα ανέβηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ο συνεταιριστής από την Σκάλα, που παράγει το μεγαλύτερο όγκο σε Βαλέντσια πανελλαδικά ως περιοχή, ελπίζει ότι η φετινή ζήτηση για Ελληνικό πορτοκάλι, θα διατηρηθεί και φέτος κυρίως λόγω ενδιαφερόντος από την Ευρώπη.

Πολύ καλά πάει η καλλιέργεια φέτος στο νομό Λακωνίας μας τόνισε από την πλευρά του και ο κ. Γιώργος Κολιόπουλος - γεωπόνος και πωλητής της εταιρείας FMC Hellas. Σύμφωνα με τον  κ. Κολιόπουλο υπάρχει η πεποίθηση στους παραγωγούς αλλά και γενικότερα, ότι το προϊόν θα κινηθεί καλά εμπορικά και πάλι, αφού υπάρχουν καλές ποιότητες και δεν έχουν γίνει ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα.

04/02/2020 12:48 μμ

Πρόκειται για μια νέα, όψιμη ποικιλία που έχει μερικά σπέρματα ή αυτά δεν φαίνονται καθόλου, αλλά ξεχωρίζει για την γυαλιστερή της φλοίδα (περίβλημα).

Τα Αφούρερ είναι όψιμη ποικιλία μανταρινιού, με περίοδο ωρίμανσης γύρω στα μέσα Φεβρουαρίου, όσον αφορά στην Λακωνία. Το μέγεθος του καρπού είναι μέτριο ενώ έχει μερικά σπέρματα. Δίνει καλή παραγωγή αλλά έχει μέτρια ανάπτυξη, ενώ το εντυπωσιακό της στοιχείο είναι η γυαλιστερή της φλοίδα.

Φέτος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ από το νομό Αιτωλοακαρνανίας και όπως μας είπε ο Λάμπρος Κότσαλος, παραγωγός από το Αιτωλικό, οι εμπορικές πράξεις στο Αφούρερ, που καλλιεργείται στον κάμπο Οινιάδων και Αγρίνιο (περιορισμένα), αφορούν τιμές παραγωγού στα 50-60 λεπτά ανά κιλό.

Οι ποιότητες του εν λόγω μανταρινιού στην περιοχή αυτή όπου έχουν μπει φυτείες τελευταία ήταν εξαιρετικές και η ζήτηση ικανοποιητική. Στο Αγρίνιο οι πρώτες πράξεις για περιορισμένα φορτία έγιναν στα 40 λεπτά το κιλό, πριν από λίγες εβδομάδες.

Αφουρέρ έχουν μπει και στο νομό Λακωνίας, με τον Στυλιανό Σταματάκο, εκ μέρους του Καλλιεργητικού Ομίλου με έδρα στην Σκάλα, να δηλώνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ότι έπιασαν και τα 50 λεπτά το κιλό

Όπως και στην Αιτωλοακαρνανία, έτσι και στην Λακωνία, τα Αφούρερ, ήταν εξαιρετικής ποιοτικής και η ζήτησή τους έντονη.

31/01/2020 02:50 μμ

Στις πιο βόρειες ζώνες ξεκίνησε η συγκομιδή από τους αγρότες, ενώ στην Πελοπόννησο αναμένεται μεγάλη μείωση της παραγωγής.

Σημειωτέον ότι η ζήτηση για πορτοκάλια κορυφώνεται παγκοσμίως κατά τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο, όταν οι θερμοκρασίες είναι λίγο χαμηλότερες. Η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αγοράς συνεχίζεται, ιδίως στη Γερμανία, όπου η κατανάλωση πορτοκαλιών αυξάνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Ας δούμε όμως τις πρώτες ενδείξεις για τα Lanelate στην χώρα ανά παραγωγική ζώνη, όπου και αναμένεται εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, κάμψη της παραγωγής φέτος.

Αιτωλοακαρνανία

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Λάμπρος Κότσαλος, παραγωγός και έμπορος εσπεριδοειδών από την περιοχή του Αιτωλικού «εδώ και 10 ημέρες περίπου ξεκίνησαν οι πρώτες κοπές στην περιοχή μας αφού τα σάκχαρα στο προϊόν έφτασαν εκεί που πρέπει. Οι ποιότητες είναι καλές και οι όποιες ζημιές υπάρχουν από την πτώση της θερμοκρασίας τον Γενάρη είναι περιορισμένες και δεν δημιουργούν ως σήμερα πρόβλημα στις συναλλαγές. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση, κυρίως από Ιταλία, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές στον παραγωγό να είναι τώρα ήδη υψηλότερες από πέρσι. Τέτοια περίοδο πέρσι ήταν στα 17-18 λεπτά το κιλό , μετέπειτα έπιασαν και τα 30 λεπτά το κιλό, ενώ τώρα είναι ήδη στα 22 - 22 συν. Η Αιτωλοακαρνανία παράγει Lanelate γύρω στους 14.000 τόνους, ιδίως στις περιοχές Νεοχωρίου, Κατοχής και Ευηνοχωρίου. Μάλιστα αναμένεται αύξηση της παραγωγής τα επόμενα χρόνια, καθώς μπαίνουν στην παραγωγή ήδη πολλά δέντρα που φυτεύθηκαν το 2004 στην περιοχή μας. To Lanelate ως πορτοκάλι είναι ανθεκτικό και χαρακτηρίζεται για τη μεγάλη του περιεκτικότητα σε χυμό».

Στην Άρτα όπως μας είπε ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Νίκος Γκίζας οι ποσότητες Lanelate είναι πολύ λίγες

Λακωνία

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange»: «η συγκομιδή των Lanelate προβλέπεται να ξεκινήσει στις αρχές του Μαρτίου. Αναμένονται καλές ποιότητες, αλλά η παραγωγή θα είναι γενικά στο νομό από την εικόνα που έχω, μειωμένη σε ποσοστό 30-40%. Πέρσι ήταν μεγάλη η παραγωγή στα Lanelate στην Λακωνία, αλλά δεν θα επαναληφθεί φέτος. Οι τιμές πέρσι ήταν κατά μέσο όρο στον παραγωγό 30 λεπτά. Στην αρχή ξεκίνησαν με 30 λεπτά και μετά εμφάνισαν διακυμάνσεις μεταξύ 25 και 32, έως και 35 λεπτά ανά κιλό. Φέτος ελπίζουμε και αυτό φαίνεται να έχουμε καλή ζήτηση».

Αργολίδα

Στις αρχές Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει το κόψιμο των Lanelate στην Αργολίδα. Σύμφωνα με τον Θωμά Φάκλαρη, από τον Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου, το χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς, είναι η αναμενόμενη μεγάλη μείωση της παραγωγής, σε ποσοστό έως και 40-50%, σε σύγκριση με πέρσι. Σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει στο πορτοκάλι και σε όλα τα προϊόντα γενικώς να υπάρξει μια ισορροπία στην αγορά όσον αφορά στις τιμές και να μην αλλάζει σε μεγάλο βαθμό η τιμή, από χρονιά σε χρονιά.

Ηλεία

Στο νομό Ηλείας, τέλος, όπως μας ανέφερε ο παραγωγός Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος έγιναν κάποιες πράξεις με την τιμή παραγωγού στο χωράφι να φθάνει και τα 22 λεπτά ανά κιλό στο ξεκίνημα.

29/01/2020 12:23 μμ

Καλή παραγωγή, ποιότητα αλλά και τιμές λόγω της υψηλής ζήτησης αναμένουν οι αγρότες αλλά και οι έμποροι σε όλες τις παραγωγικές ζώνες της χώρας.

Όπως δήλωσαν μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ελπίζουν να συνεχιστεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το θετικό σερί για το πορτοκάλι και γενικά για τα εσπεριδοειδή, ενώ κρίσιμος θα είναι και ο ρόλος των συμφωνιών στην έκθεση Fruit Logistica τις επόμενες ημέρες, όπου και αναμένεται ζωηρή Ελληνική παρουσία.

Όσον αφορά στο χρόνο συγκομιδής νωρίτερα από τις υπόλοιπες περιοχές ξεκινά η Αιτωλοακαρνανία, για να ακολουθήσουν οι περιοχές της Πελοποννήσου.

Αιτωλοακαρνανία

Πολύ καλή ποιότητα και παραγωγή στα Βαλέντσια αναμένεται στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, που παράγει πάνω από 15.000 τόνους τέτοιου είδους πορτοκάλι κατ' έτος σε Μεσολόγγι, Ναύπακτο και Στράτο Αγρινίου. Σύμφωνα με τον Λάμπρο Κότσαλο, παραγωγό και έμπορο από την περιοχή του Αιτωλικού, η συγκομιδή στα Βαλέντσια του νομού θα αρχίσει όσον αφορά στο Ευηνοχώρι και στον κάμπο των Οινιάδων (Μεσολόγγι) γύρω στα μέσα με 20 του Φεβρουαρίου, ένα μήνα δηλαδή νωρίτερα απ' ό,τι στην Λακωνία. Ζημιές από τον παγετό δεν έχουν εμφανιστεί στα κτήματα, παρά μόνον σε ελάχιστες περιπτώσεις αφού ως γνωστόν το συγκεκριμένο πορτοκάλι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό. Το εμπορικό ενδιαφέρον τώρα που ήδη υφίσταται γενικά για τα εσπεριδοειδή στην περιοχή, φημολογείται, ότι θα συνεχιστεί και τη νέα σαιζόν στα Βαλέντσια. Όπως εκτιμά ο κ. Κότσαλος στην αρχή φέτος τα Βαλέντσια, των οποίων η εξαγωγή ξεκινά όταν πιάσουν ένα ορισμένο σημείο σακχάρων (10-11), θα κυμανθούν όσον αφορά στην τιμή παραγωγού, τουλάχιστον στα 3 λεπτά το κιλό, πάνω από πέρσι. Το 2019 στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, το Βαλέντσια έφυγε από τον παραγωγό στην αρχή σε τιμές γύρω στα 17-20 λεπτά το κιλό, ενώ υπήρξαν και αγρότες με πολύ ποιοτικό πορτοκάλι από την περιοχή της Μάστρο Μεσολογγίου που έπιασαν τιμές έως και 25 λεπτά το κιλό. Σημειωτέον ότι πέρσι στο Βαλέντσια η τιμή έπεσε 5 λεπτά στις αρχές Μαρτίου στην ίδια περιοχή, αλλά το καλό είναι επίσης στην περιοχή αυτή, ότι υπάρχει επάρκεια και ποιότητα στα νερά που ποτίζονται τα εν λόγω κτήματα, όπως μας δήλωσε ο κ. Κότσαλος, σύμφωνα με τον οποίο τέλος ο εν λόγω νομός έχει καταστεί Νο2 σε επίπεδο Ελλάδας, γεγονός που οφείλεται στην συστηματική δουλειά τόσο των αγροτών όσο και εμπόρων από άλλες περιοχές που επενδύουν στην περιοχή αυτή.

Σε Λακωνία και Αργολίδα, παραδοσιακά, τα Βαλέντσια υπερέχουν σε ποιοτικά χαρακτηριστικά λόγω του υψηλότερου επιπέδου ηλιοφάνειας

Λακωνία

Ο κ. Νίκος Κρητικάκος, αντιπρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας υπογράμμισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ότι αναμένεται όψιμη φέτος η χρονιά στα Βαλέντσια στη Λακωνία, με το μάζεμα να τοποθετείται χρονικά μετά τις 20 Μαρτίου σε κάθε περίπτωση. Σύμφωνα με τον κ. Κρητικάκο, ο όγκος παραγωγής με τα σημερινά δεδομένα στα Βαλέντσια, αναμένεται αρκετά μεγάλος, μεγαλύτερος από πέρσι, αλλά σε καμιά περίπτωση, στα προπέρσινα ύψη, οπότε υπήρχε υπερ-παραγωγή. Η ποιότητα έως ώρας στους καρπούς είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και δεν έχουν παρατηρηθεί ζημιές και υποβαθμίσεις από χαλάζια, παγετούς κ.λπ. Πέρσι στη Λακωνία τα Βαλέντσια, όπως μας ανέφερε ο κ. Κρητικάκος, ξεκίνησαν γύρω στα 20-25 λεπτά τιμή παραγωγού, ενώ μετέπειτα ανέβηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ο συνεταιριστής από την Σκάλα, που παράγει το μεγαλύτερο όγκο σε Βαλέντσια πανελλαδικά ως περιοχή, ελπίζει ότι η φετινή ζήτηση για Ελληνικό πορτοκάλι, θα διατηρηθεί και φέτος κυρίως λόγω ενδιαφερόντος από την Ευρώπη. Πολύ καλά πάει η καλλιέργεια φέτος στο νομό Λακωνίας μας τόνισε από την πλευρά του και ο κ. Γιώργος Κολιόπουλος - γεωπόνος και πωλητής της εταιρείας FMC Hellas. Σύμφωνα με τον  κ. Κολιόπουλο υπάρχει η πεποίθηση στους παραγωγούς αλλά και γενικότερα, ότι το προϊόν θα κινηθεί καλά εμπορικά και πάλι, αφού υπάρχουν καλές ποιότητες και δεν έχουν γίνει ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα.

Αργολίδα

Όπως δήλωσε τέλος μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Ντεβές, υπεύθυνος πωλήσεων της εταιρείας Helmi King Fruit, που ιδρύθηκε το 2015 από την σύμπραξη παραγωγών και αγροτών-μελών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ατρέας, με σκοπό την επεξεργασία και εμπορία φρούτων και κηπευτικών των μελών της: «στην περιοχή μας δεν υπάρχουν πολλά κτήματα με Βαλέντσια, αλλά όσοι έχουν τέτοια κτήματα, βλέπουμε φέτος ότι έχουν καλή παραγωγή. Ο καιρός δεν επηρέασε τον καρπό και η ποιότητα αναμένεται ικανοποιητική. Η συγκομιδή θα ξεκινήσει μετά το Μάρτιο».

24/01/2020 02:49 μμ

Πολύ καλή χρονιά για το μανταρίνι γενικώς η εφετινή, γεγονός που κάνει τους παραγωγούς και τους γεωπόνους να δηλώνουν ικανοποιημένοι, κυρίως από την άποψη εμπορικών τιμών-ζήτησης.

Είναι ενδεικτικό ότι σε αρκετές περιοχές με μανταρίνια, όπως το Μεσολόγγι για παράδειγμα, οι έμποροι σκούπισαν στην κυριολεξία τις σοδειές και μάλιστα σε καλές τιμές.

Αιτωλοακαρνανία

Όπως μας ανέφερε ο παραγωγός εσπεριδοειδών από το Αγρίνιο, κ. Διονύσης Οικονόμου «έχει ολοκληρωθεί στην περιοχή μας η συγκομιδή μανταρινιού με καλές ποιότητες και ζήτηση. Οι Κλημεντίνες έφυγαν από τον παραγωγό σε τιμές έως 38 λεπτά το κιλό, ενώ τα Νόβα έως 42 λεπτά. Λίγα όψιμα Ορτανίκ που υπάρχουν στο Αγρίνιο έπιασαν τιμές γύρω στα 40 λεπτά».

Στο γειτονικό Μεσολόγγι, όπως μας είπαν αρκετοί αγρότες, η ζήτηση για μανταρίνια φέτος ήταν ιδιαίτερα υψηλή και αυτό εισπράττουν οι παραγωγοί ακόμα και σήμερα, που ελάχιστα πλέον χωράφια είναι ασυγκόμιστα. Σύμφωνα με το γεωπόνο Ηλία Μαυράκη από το Νεοχώρι Μεσολογγίου οι κοπές έχουν τελειώσει για το μανταρίνι, στην συντριπτική πλειοψηφία στον εκεί κάμπο. Το καλό είναι ότι οι τιμές στα Νόβα έφτασαν τα 40 λεπτά το κιλό, ενώ στα Ορτανίκ στα 35 λεπτά. Σύμφωνα με τον ίδιο τα μανταρίνια ποικιλίας Αφουρέρ έφτασαν και τα 50 λεπτά το κιλό.

Καλές οι τιμές παραγωγού καθ' όλη τη διάρκεια της εμπορικής περιόδου

Άρτα

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας κ. Νίκος Γκίζας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα ακόλουθα: «η χρονιά πήγε πολύ καλά όσον αφορά τις τιμές και την απορρόφηση. Οι Κλημεντίνες δεν έπεσαν κάτω από 36 λεπτά το κιλό σε όλη την εμπορική περίοδο, ενώ έπιασαν και τιμές έως 40 λεπτά ανά κιλό. Στα Νόβα οι τιμές κυμάνθηκαν μεταξύ 40-42 λεπτά ανά κιλό και έφυγαν εύκολα λόγω της ικανοποιητικής ζήτησης. Πιστεύω ότι ο γλυκός σχετικά καιρός γενικά στην Ευρώπη επέδρασε ώστε να αυξηθεί φέτος η κατανάλωση στο μανταρίνι γενικώς, εν αντιθέσει με το πορτοκάλι, που δεν ειχε την ίδια ζήτηση. Όσον αφορά στις πιο όψιμες ποικιλίες, όπως τα Ορτανίκ κ.λπ. δεν έχουμε σαφή εικόνα, επειδή στην Άρτα δεν έχουμε πολλά στρέμματα. Ωστόσο εξ όσων γνωρίζω υπήρχε υψηλή ζήτηση σε άλλους νομούς».

Αργολίδα

Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου Αργολίδος «οι κοπές στα μανταρίνια Νόβα ολοκληρώθηκαν, υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον μεγάλο, η παραγωγή ήταν μειωμένη 30-40% από πέρσι και οι τιμές κυμαίνονταν στην αρχή στα 42-43 λεπτά το κιλό (μικτά) με τα κοπτικά να φτάνουν τα 5-6 λεπτά. Οι ποιότητες για τη μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών ήταν πολύ καλές και λίγα θέματα υπήρξαν στον καρπό σε πολύ λίγες περιπτώσεις από τις υγρασίες».

14/01/2020 01:29 μμ

Συνεχίζεται η συγκομιδή και εξαγωγή πορτοκαλιών που αυτή την εποχή είναι ποικιλίας Μέρλιν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Κομισιόν (τα οποία δόθηκαν από το ΥπΑΑΤ), οι τιμές παραγωγού φέτος στα πορτοκάλια στην Ελλάδα ξεκίνησαν από υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι (φέτος 65 ενώ πέρσι 62 λεπτά το κιλό). Στη συνέχεια υπήρξε μια κάμψη και στα μέσα Δεκεμβρίου έφτασαν τα 50 λεπτά το κιλό (οι αντίστοιχες τιμές πέρσι ήταν στα 46 λεπτά). 

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, η φετινή πορεία των τιμών κυμαίνεται μέχρι στιγμής σε ανώτερα επίπεδα σε σχέση με τον μέσο όρο των πέντε τελευταίων ετών. 

Όπως δείχνει το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου και στην ποικιλία Μέρλιν (όπως και στις προηγούμενες ποικιλίες) έχουμε μια οψίμηση της παραγωγής. Φέτος ολοκληρώθηκε νωρίτερα η συγκομιδή πορτοκαλιών ποικιλίας Ναβαλίνες και από τα μέσα Δεκεμβρίου ξεκίνησε η συγκομιδή της ποικιλίας Μέρλιν, που καλλιεργούνται κυρίως σε Αργολίδα και Λακωνία.

Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι η φετινή παραγωγή των κατάλληλων προς εμπορία πορτοκαλιών στην Ελλάδα είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι, κάτι που φαίνεται και στις εξαγωγές μας, οι οποίες μέχρι τις 10 Ιανουαρίου ανέρχονταν στους 104.116 τόνους (έναντι αντίστοιχων περσινών 131.574 τόνων).

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange» δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είναι η χρονιά της μειωμένης παραγωγής στα ομφαλοφόρα και ως εκ τούτου αναμένονται χαμηλές αποδόσεις στα Μέρλιν. Πέρσι θυμίζω είχαμε καλή παραγωγή. Η μειωμένη παραγωγή αφορά τόσο στην περιοχή της Σπάρτης, όσο και στο Άργος».

Συμφωνούν ότι φέτος υπάρχει μειωμένη παραγωγή που οφείλεται όμως στην καρπόδεση και όχι σε προβλήματα λόγω καιρικών συνθηκών, εκπρόσωποι της Κοινοπραξίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδος «Δαναός». «Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αρχές του νέου έτους υπάρχει χαμηλή ζήτηση αλλά αναμένεται μετά τις 20 Ιανουαρίου να επανακάμψουν οι εξαγωγές», προσθέτουν.

Τα πορτοκάλια στην ευρωπαϊκή αγορά
Η μέση τιμή παραγωγού για τα πορτοκάλια στην ΕΕ το Δεκέμβριο του 2019 κυμαινόταν στα 65 λεπτά το κιλό, σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

Ειδικότερα, στην Ισπανία η τιμή των πορτοκαλιών κατά την φετινή περίοδο ξεκίνησε από επίπεδα των 54 λεπτών το κιλό (χαμηλότερα από τα 77 λεπτά που ήταν την περίοδο 2018/2019) στη συνέχεια ακολούθησε ανοδική πορεία και έφτασε στα 58 λεπτά στα μέσα Νοεμβρίου και επανήλθε στα 54 λεπτά στα μέσα Δεκεμβρίου. Η τιμή αυτή είναι ανώτερη από την μέση τιμή της τελευταίας πενταετίας (48 λεπτά).

Στην Ιταλία σε υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε φέτος η τιμή πορτοκαλιών, που στα μέσα Νοεμβρίου έφτασε στα 98 λεπτά το κιλό (89 λεπτά ήταν πέρσι). Στη συνέχεια υπήρξε στα μέσα Δεκεμβρίου μια πτώση της τιμής στα 95 λεπτά, που μπορεί να είναι χαμηλότερη σε σχέση με πέρσι αλλά πολύ υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο πενταετίας (85 λεπτά).

Αντίθετα στην Πορτογαλία οι τιμές στα πορτοκάλια φέτος κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Από την αρχή της φετινής περιόδου (Οκτώβριο) ξεκίνησαν στα 52 λεπτά το κιλό, χαμηλότερα σε σχέση με πέρσι που ήταν 62 λεπτά. Στη συνέχεια υπήρξε μια μικρή άνοδο της τιμής και στα μέσα Δεκεμβρίου έφτασε στα 53 λεπτά (χαμηλότερα σε σχέση με τα 63 λεπτά που ήταν πέρσι και τα 54 λεπτά είναι  ο μέσο όρος πενταετίας).