Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αυξάνουν οι έλεγχοι στα τούρκικα λεμόνια για υπολείμματα φυτοφαρμάκων με απόφαση της Κομισιόν.

Ειδικότερα, από τις 23 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τους επίσημους ελέγχους των τουρκικών λεμονιών κατά τουλάχιστον 20% (μέχρι σήμερα πραγματοποιούνται μόνο τυχαίοι έλεγχοι χωρίς ελάχιστο ποσοστό), έτσι ώστε ένα στα πέντε φορτία τουρκικών λεμονιών, που θα εισέρχονται στην ΕΕ, θα πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους και για ανάλυση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit - Hellas, «χαιρετίζουμε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ενισχύσει τους ελέγχους στις εισαγωγές τουρκικών λεμονιών μετά την αύξηση των απορρίψεων στα σύνορα της ΕΕ λόγω της παρουσίας φυτοφαρμάκων, που υπερβαίνουν τα επίσημα όρια της ΕΕ. Αυτή η απόφαση είναι απαραίτητη για υπεράσπιση των Ευρωπαίων παραγωγών λεμονιών που η παραγωγή τους προβλέπει υψηλότερα πρότυπα».

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι εξαγωγές ελληνικών λεμονιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, μέχρι τις 12/11/2021 οι εξαγωγές των λεμονιών ανέρχονταν σε 6.992 τόνους, έναντι 5.134 τόνων που ήταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
19/04/2024 11:26 πμ

Συνεχίζονται τα προβλήματα στην χώρα μας με τα αδιάθετα πορτοκάλια, ενώ παράλληλα συνεχίζουμε να κάνουμε εισαγωγές πορτοκαλιών από Αίγυπτο σε χαμηλές τιμές που δεν μπορεί να ανταγωνιστεί η εγχώρια παραγωγή.

Οι παραγωγοί ζητούν να υπάρξουν έλεγχοι στις εισαγωγές για υπολείμματα και να γίνει καμπάνια για αύξηση των εξαγωγών. Αλλιώς αν το ελληνικό κράτος θέλει να «στηρίξει» την οικονομία της Αιγύπτου τότε θα πρέπει παράλληλα να ενισχύσει τους Έλληνες παραγωγούς για την απώλεια εισοδήματος.

Ο κ. Γιάννης Καραγιάννης, παραγωγός εσπεριδοειδών πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορίνθου, «αυτή την περίοδο έχει «παγώσει» το εμπόριο πορτοκαλιών. Στην περιοχή έχουμε Μέρλιν αλλά είναι κυριολεκτικά στα αζήτητα. Τα προβλήματα ξεκινούν από τις εξαγωγές που δεν υπάρχει ενδιαφέρον λόγω του ανταγωνισμού από την Αίγυπτο.

Γίνονται όμως και εισαγωγές στην Ελλάδα από την Αίγυπτο και αυτό είναι εξωφρενικό να συμβαίνει σε μια χώρα που δεν μπορεί να απορροφήσει την εγχώρια παραγωγή. Έχουμε μεγάλη προσφορά και δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον. Δεν γίνονται κοπές και τα πορτοκάλια κινδυνεύουν να μείνουν άκοπα στα χωράφια».

Από την πλευρά του ο Βασίλης Δεληκωνσταντίνου, παραγωγός εσπεριδοειδών από την Σκάλα Λακωνίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «μας λένε ότι το εμπόριο είναι ελεύθερο αλλά αυτό δεν ισχύει στην πράξη.

Έχουμε πολιτικές αποφάσεις που βάζουν εμπόδια στη διακίνηση των τροφίμων. Είχαμε τα προβλήματα από το ρώσικο εμπάργκο τώρα έχουμε τα προβλήματα από τις εισαγωγές χωρίς δασμούς των εσπεριδοειδών από τη βόρεια Αφρική.

Έρχονται ευρωεκλογές και ακούμε υποσχέσεις αλλά ρωτάμε τι κάνουν όλοι αυτοί όταν στην ΕΕ εισάγονται από τρίτες χώρες χωρίς ελέγχους για υπολείμματα.

Τους Έλληνες παραγωγούς πορτοκαλιών δεν τους απασχολεί αν δεν μπορούν οι Αιγύπτιοι να κάνουν εξαγωγές στην Ασία λόγω των Χούτι. Αν η Κομισιόν και η κυβέρνηση μας θέλουν να στηρίξουν τις εξαγωγές τη Αιγύπτου να προχωρήσουν και σε στήριξη των παραγωγών του ευρωπαϊκού νότου.

Επιτέλους οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της χώρας μας πρέπει να ξυπνήσουν δεν γίνεται να μένουν άκοπα τα πορτοκάλια μας πάνω στα δέντρα και να έχουμε τόσο υψηλό κόστος παραγωγής και διαβίωσης. Πρέπει άμεσα να σταματήσουν οι εισαγωγές από Αίγυπτο και να αποζημιωθεί ο Έλληνας παραγωγός για τα προϊόντα του που δεν συγκομίζονται. Πρέπει να διεκδικήσουμε άμεσα μέτρα από την Κομισιόν. Αποζημιώση μέχρι 30 λεπτά το κιλό που είναι το κόστος διαβίωσης στην χώρα μας.

Αυτή την περίοδο στην Σκάλα η τιμή παραγωγού (καθαρά) στα πορτοκάλια Βαλέντσια είναι από 18 έως 20 λεπτά. Τα Νάβελ που έχουν μείνει είναι στα 20 έως 25 λεπτά. Στον χυμό έχει μειωθεί η τιμή του αλλά εκτιμώ ότι θα ανέβει ξανά γιατί κάνουν για χυμό τα Βαλέντσια και θα αυξηθεί η ζήτηση.

Όμως αδιάθετα μένουν και τα μανταρίνια. Τα Ορτανίκ αυτή την περίοδο για χυμό μικτά είναι στα 10 λεπτά, αυτό σημαίνει ότι αν αφαιρέσεις κοπτικά στον παραγωγό θα μείνουν 2 - 3 λεπτά. Τα νωπά Ορτανίκ για την καλή ποιότητα η τιμή παραγωγού είναι στα 11 λεπτά. Το πρόβλημα είναι ότι τα Ορτανίκ όσο μένουν στα δέντρα αυξάνει το μέγεθος και δεν τα θέλουν μεγάλα οι καταναλωτές.

Πρέπει το ΥπΑΑΤ να πάψει να είναι απλός παρατηρητής και να αναλάβει πρωτοβουλίες. Άμεσα θα πρέπει να ξεκινήσει καμπάνια προώθησης στο εξωτερικό για το ελληνικό πορτοκάλι. Ας πάψουν να δίνουν κονδύλια μόνο για τον τουρισμό πρέπει να κάνουν εκστρατείες προώθησης και για τα αγροτικά προϊόντα όπως κάνουν και οι Ισπανοί.

Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τους Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024, που θα γίνουν στη Γαλλία και θα διαρκέσουν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου 2024. Θα πρέπει να διαφημίσουμε το ελληνικό πορτοκάλι σε όλη τη διάρκεια των αγώνων. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στο Παρίσι και επιτέλους να λειτουργήσουν οι εμπορικοί ακόλουθοι και το διπλωματικό σώμα».

Τελευταία νέα
17/04/2024 04:37 μμ

Μια καταστροφική χρονιά αντιμετωπίζουν φέτος οι παραγωγοί λεμονίων στην Ισπανία, αφού μεγάλο μέρος της παραγωγής παραμένει ασυγκόμιστο στα δέντρα λόγω χαμηλών τιμών και μειωμένου εμπορικού ενδιαφέροντος.

Πρόσφατα έγινε συνάντηση εκπροσώπων από την Ένωση Μικροκαλλιεργητών και Κτηνοτρόφων (UPA) με τον Υπουργό Γεωργίας Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας κ. Luis Plana και στελέχη του υπουργείου.

Οι εκπρόσωποι των παραγωγών τόνισαν στον υπουργό ότι έχουν απομείνει ασυγκόμιστα 400 εκατομμύρια κιλά (400.000 τόνοι) λεμονιών στα δέντρα λόγω έλλειψης εμπορικού ενδιαφέροντος και μειωμένων τιμών.

Όπως δήλωσε στον υπουργό ο επικεφαλής του τομέα λεμονιών της UPA, Antonio Moreno, τα τελευταία πέντε χρόνια υπήρξαν πολλές νέες φυτεύσεις στην χώρα, οι οποίες «ενθαρρύνθηκαν» από την σταθερή τιμή παραγωγού και την αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές.

Όμως όταν οι νέες φυτείες μπήκαν στην παραγωγική διαδικασία είχαν σαν αποτέλεσμα να προκαλέσουν «κορεσμό» στην εγχώρια αγορά και στις εξαγωγές.

Η UPA ζητάει να ενεργοποιηθεί ένα μέτρο απόσυρσης του προϊόντος, ενώ παράλληλα να υπάρξει τροποποίηση για τα προγράμματα των Ομάδων Παραγωγών η οποία να μην ενθαρρύνει τις νέες φυτεύσεις.

Ακόμη κατατέθηκε αίτημα στην Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA) να αυξήσει τους ελέγχους στις συμβάσεις των λεμονοπαραγωγών με στόχο να αποτρέψει συμβόλαια σε τιμές κάτω του κόστους καλλιέργειας.

Σύμφωνα με τους Ισπανούς εκπροσώπους των αγροτών το κόστος παραγωγής στα λεμόνια υπολογίζεται στα 25 λεπτά το κιλό, ενώ σήμερα στο χωράφι οι παραγωγοί πουλάνε στα 8 λεπτά το κιλό.

Ακόμη ζητάνε αύξηση των ελέγχων στις εισαγωγές λεμονιών της χώρας, οι οποίες προέρχονται κυρίως από τη Νότια Αφρική και την Αργεντινή.

Επίσης οι Ισπανοί αντιμετωπίζουν προβλήματα από τα λεμόνια που εισάγονται από το Μαρόκο και την Αίγυπτο, τα οποία συγκομίζονται την ίδια εποχή με τα ισπανικά λεμόνια και πωλούνται σε χαμηλές μη ανταγωνιστικές τιμές.

16/04/2024 11:06 πμ

Υπάρχει περίπτωση να εκλείψει άμεσα η καλλιέργεια της ροδακινιάς στη Ελλάδα;

Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει σε ροδακινοπαραγωγούς της Πέλλας λόγω της παραμόρφωσης των καρπών, η οποία ακόμη κανείς δεν γνωρίζει που οφείλεται. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι προσβάλλονται όλες οι ποικιλίες βιομηχανικού ροδάκινου, ενώ έχει εντοπισθεί και σε επιτραπέζιες ποικιλίες.

Το τμήμα ποιοτικού και φυτουγειονομικού ελέγχου της ΠΕ Πέλλας έχει συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και συνεχίζονται οι έλεγχοι, προκειμένου να διαπιστωθεί το αίτιο που προκαλεί την ασθένεια.

Φυσικά, δεν πρέπει να συγχέονται μεμονωμένοι παραμορφωμένοι καρποί σε άλλα κτήματα και άλλες περιοχές με την άγνωστη αυτή ασθένεια. Πολλές φορές παραμορφωμένοι καρποί εμφανίζονται από εντομολογικές προσβολές ή από κακή γονιμοποίηση στην άνθιση.

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος από το Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών κ. Σάββας Παστόπουλος, «το πρόβλημα ξεκίνησε από το 2021 αλλά επεκτάθηκε ραγδαία φέτος. Έχει σαν αποτέλεσμα οι καρποί να είναι μη εμπορεύσιμοι αλλά ούτε να μπορούν να πάνε για χυμοποίηση.

Μιλάμε για μια μυστηριώδη ασθένεια στα ροδάκινα περιοχών της Πέλλας πέριξ του βουνού Πάικο. Αν και τον πρώτο χρόνο τα συμπτώματα ήταν σποραδικά και σπάνια, περιορισμένα σε λίγα αγροκτήματα, το 2022 φάνηκε ότι αρχίζει μία σημαντική διασπορά μολύνοντας εξ’ ολοκλήρου τα πρώτα κτήματα.

Το 2023 η ασθένεια φαίνεται ότι διασπάρθηκε σε μία μεγάλη έκταση πολλών χιλιομέτρων. Φέτος, τα πρώτα συμπτώματα που αρχικά εντοπίσθηκαν καλύπτουν μία έκταση δεκάδων χιλιομέτρων, που περιλαμβάνει 6 χωριά. Η τελική αποτύπωση της καταστροφής για φέτος θα φανεί εντός λίγων ημερών όπου τα οφθαλμοφανή συμπτώματα θα αναγνωριστούν καλύτερα».

Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και μας ανέφεραν ότι συνεχίζεται ο έλεγχος για να εξακριβωθεί το πρόβλημα. Το σίγουρο είναι ότι έχουμε εμφάνιση πάνω από 5 ιούς στα φυτά της περιοχής. Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη ποιοι ακριβώς είναι οι ιοί και για να γίνει αυτό θα πρέπει γίνουν περισσότεροι έλεγχοι. Φέτος πάντως το πρόβλημα έχει επεκταθεί στην περιοχή.

Πρόσφατα έγινε μια σύσκεψη γεωπόνων και ερευνητών, υπό την εποπτεία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύση Σταμενίτη, για το θέμα της ασθένειας στη ροδακινιά. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες της ΠΕ Πέλλας:

  • Το πρόβλημα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2021, με κάποια σποραδικά συμπτώματα σε καρπούς ροδακινιάς ποικιλίας ΑΝΔΡΟΣ σε κτήματα της περιοχής «ΑΛΑΝ» στις Αμπελιές Γιαννιτσών.
  • Το 2022 το πρόβλημα επεκτάθηκε στα αρχικά κτήματα σε όλα τα δένδρα, καθώς και σε νέα κτήματα περιμετρικά των πρώτων. Έτσι στάλθηκε δείγμα στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό ινστιτούτο από τα προσβεβλημένα κτήματα.
  • Το 2023 το πρόβλημα γιγαντώθηκε στην περιοχή των Αμπελιών, με αποτέλεσμα τα πρώτα κτήματα που είχαν συμπτώματα να έχουν ολική μείωση παραγωγής εξαιτίας οφθαλμόπτωσης ανθοφόρων και φυλλοφόρων οφθαλμών, καθώς και σημαντικής παραμόρφωσης των καρπών που έχουν παραμείνει στα δένδρα. Έπειτα, εστάλησαν εκ νέου δείγματα στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο με αίτημα εξέτασης για παρουσία ιών.
  • Στο ξεκίνημα της καλλιεργητικής περιόδου 2024, παρατηρείται ότι δεκάδες κτήματα συγκεκριμένων ποικιλιών εμφανίζουν πρώιμα συμπτώματα της ανεξήγητης αυτής ασθένειας.

Στην σύσκεψη αποφασίστηκε να αποσταλούν από τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής της ΠΕ Πέλλας τα παρακάτω:

  • Περαιτέρω δείγματα στο Μπενάκειο για εξέταση.
  • Οδηγίες καλλιεργητικών πρακτικών ώστε να επιτευχθεί ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού.
  • Προτάσεις για την αποκατάσταση των φυτειών των αγροτεμαχίων που έχουν προσβληθεί.

Από την πλευρά του το Μπενάκειο κατέθεσε στο ΥπΑΑΤ ερευνητικό πρόγραμμα και είναι σε αναμονή για να προχωρήσουν στους ελέγχους. «Αν δεν βρεθεί το αίτιο του προβλήματος δεν μπορούμε να μιλήσουμε για θεραπεία», δήλωσαν στον ΑγροΤύπο εκπρόσωποι του Μπενακείου.

Τα συμπτώματα της ασθένειας είναι πολλά αλλά το κύριο και οφθαλμοφανές είναι η παραμόρφωση των καρπών που είναι ευδιάκριτη. Ακόμη παρατηρείται οφθαλμόπτωση, ανθόπτωση, δίδυμοι καρποί, σκάσιμο καρπών, ανομοιόμορφη βλάστηση την άνοιξη και βλαστοί χωρίς βλάστηση κυρίως από την μέση προς την κορυφή του βλαστού. Από τον τρόπο και την ταχύτητα που εμφανίζονται τα συμπτώματα πιθανολογείται ότι η μεταφορά γίνεται με την γύρη ή και μολυσμένα έντομα.

Μέχρι στιγμή φαίνεται ότι επηρεάζονται κυρίως οι βιομηχανικές ποικιλίες Άνδρος και Α37 εξ’ ολοκλήρου, ενώ σοβαρά προβλήματα εμφανίζουν και οι ποικιλίες Φερ κλουζ, Έβερτς και Κατερίνα. Όσα επιτραπέζια ροδάκινα είναι στην προσβεβλημένη περιοχή φαίνεται ότι είναι ευαίσθητα στην ασθένεια της παραμόρφωσης (Royal gloria, royal lee).

Αν τελικά αποδειχθεί ότι το αίτιο είναι ιολογικό θα μιλάμε για μία ασύλληπτων διαστάσεων καταστροφή στην ελληνική ροδακινοκαλλιέργεια.

12/04/2024 06:29 μμ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας και Αναδασμού της Αιγύπτου, οι αγροτικές εξαγωγές της χώρας στην ΕΕ σημειώνουν φέτος εντυπωσιακή αύξηση.

Συγκεκριμένα οι εξαγωγές αυξήθηκαν στα 1,5 δις δολάρια κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, σημειώνοντας μια αύξηση κατά 300 εκ. δολάρια σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας της Αιγύπτου, Sayed Qusier, η συγκεκριμένη αύξηση οφείλεται στο πλεόνασμα της φετινής αιγυπτιακής παραγωγής και στον μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχουν τα βασικά προϊόντα της χώρας στην ΕΕ, όπως τα πορτοκάλια.

Το ερώτημα είναι πως κατάφεραν οι Αιγύπτιοι να κάνουν τέτοια αύξηση των εξαγωγών τους στην ΕΕ.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «οι Αιγύπτιοι κατάφεραν να στείλουν τα φρούτα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε τιμές συγκρίσιμες με αυτές της τοπικής αγοράς. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς να έχουν καθοριστεί προηγουμένως τιμές, μια ασυνήθιστη πρακτική στην Ευρώπη. Αυτή η κατάσταση έχει κάνει την τοποθέτηση αιγυπτιακών πορτοκαλιών στα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ φθηνότερη από ποτέ».

Όσον αφορά τις ελληνικές εξαγωγές, ο κ. Πολυχρονάκης αναφέρει ότι «έχουμε μειωμένη ροή εξαγωγής πορτοκαλιών, οι οποίες μέχρι τις 12 Απριλίου 2024 ανέρχονται σε 250.047 τόνους, έναντι 296.437 τόνων το αντίστοιχο περσινό διάστημα (μείωση -15,69%). Τα αιγυπτιακά πορτοκάλια έχουν κατακλύσει τις καταναλωτικές αγορές ακόμη και τις βαλκανικές χώρες. Στην Ελλάδα από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα έχουν εισαχθεί 1.250 τόνοι ποστοκαλιών, εκ των οποίων οι 1.150 τόνοι είναι από Αίγυπτο. Και βέβαια κάθε μέρα που περνά έρχονται και άλλες ποσότητες».

Πάντως ενδιαφέρον θα είχε να μας έλεγε ο Υπουργός ΑΑΤ αν το θέμα με τις αιγυπτιακές εξαγωγές πορτοκαλιών συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Γεωργίας Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας κ. Luis Planas Puchades.

12/04/2024 04:15 μμ

Η Ισπανία και η Ελλάδα είναι οι μεγάλοι εξαγωγείς επιτραπέζιων ελιών της ΕΕ.

Την φετινή περίοδο 2023/2024 είχαμε μια δύσκολη χρονιά όσον αφορά την παραγωγή επιτραπέζιων ελιών λόγω της ακαρπίας, παρόλα αυτά όμως συνεχίστηκε η άνοδος των ελληνικών εξαγωγών σε σχέση με τις ισπανικές εξαγωγές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε το Ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων (MAPA), η ισπανική παραγωγή επιτραπέζιων ελιών το 2023/2024 ανήλθε 408.720 τόνοι.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία από το ΥπΑΑΤ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) η περίοδος 2023/2024 χαρακτηρίστηκε από ακαρπία, ευελπιτεί πάντως ότι η προσεχής παραγωγή ελαιοκάρπου επιτραπέζιων ποικιλιών την ελαιοκομική περίοδο 2024/2025 να είναι μία κανονική παραγωγή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (Δ.Σ.Ε.) το 2023/2024 εκτιμάται ότι η ισπανική παραγωγή ελιών ανήλθε σε 388.000 τόνους (μειωμένη κατά 6,4% σε σχέση με πέρσι) και η ελληνική στους 110.000 (μειωμένη κατά 66,2%).

Πάντως οι ελληνικές ελιές κάθε χρόνο καταφέρνουν να κερδίζουν νέες αγορές και να έχουμε αύξηση των εξαγωγών, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές μας Ισπανούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC), οι ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών το 2023 ανήλθαν σε 195,5 χιλιάδες τόνους, σημειώνοντας μια αύξηση σε σχέση με το 2022 που ήταν στους 172,8 χιλιάδες τόνους (+13,1%).

Από την άλλη οι ισπανικές εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών το 2023 ανήλθαν σε 281,6 χιλιάδες τόνους, σημειώνοντας μια μείωση σε σχέση με το 2022 που ήταν στους 329,8 χιλιάδες τόνους (-14,6%).

Για την περίοδο του 2023/2024 έχουμε:

Σεπτέμβριο 2023
Ελλάδα - 16.021 τόνους, έναντι 14.917 το προηγούμενο έτος
Ισπανία - 22.614 τόνους, έναντι 30.375 το προηγούμενο έτος

Οκτώβριο 2023
Ελλάδα - 17.232 τόνους, έναντι 14.962 το προηγούμενο έτος
Ισπανία - 25.982 τόνους, έναντι 31.161 το προηγούμενο έτος

Νοέμβριο 2023
Ελλάδα - 16.475 τόνους, έναντι 13.191 το προηγούμενο έτος
Ισπανία - 25.007 τόνους, έναντι 30.952 το προηγούμενο έτος

Δεκέμβριο 2023
Ελλάδα - 14.668 τόνους, έναντι 12.633 το προηγούμενο έτος
Ισπανία - 21.949 τόνους, έναντι 27.902 το προηγούμενο έτος

Συμπερασματικά η τάση δείχνει ότι έχουμε μια συνεχή άνοδο των ελληνικών εξαγωγών και παράλληλα μια συνεχή πτώση των ισπανικών εξαγωγών.

Αυτό αποτελεί μια καλή προοπτική στο μέλλον τις ελληνικές επιτραπέζιες ελιές που κερδίζουν με την ποιότητα και γεύση τους καταλανωτές και νέες αγορές.

Η αυξημένη ζήτηση θα φέρει και καλύτερες τιμές στους παραγωγούς ελιών, που είναι ένα καθαρά εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μας.

11/04/2024 12:39 μμ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Elite, στις 5 Απριλίου του 2024 στην Καλαμάτα, η παρουσίαση με θέμα: «Το νέο Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον της γεωργίας, η στρατηγική της Syngenta και η ολοκληρωμένη πρόταση μας για την φροντίδα της ελιάς»
Περισσότεροι από 70 γεωπόνοι, παρακολούθησαν την εκδήλωση με μεγάλο ενδιαφέρον, η οποία ξεκίνησε με την ομιλία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Syngenta Hellas, κ. Γιώργου Ποντίκα ο οποίος αναφέρθηκε στο διεθνές περιβάλλον της φυτοπροστασίας και στα νέα δύσκολα μονοπάτια της γεωργίας και της αγροτικής παραγωγής στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο περιβάλλον.

syngenta Καλαμάτα
Φωτογραφία: Ομιλία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Syngenta Hellas, κ. Γιώργου Ποντίκα.

Κατόπιν, ο Διευθυντής Marketing και Τεχνικού της Syngenta Hellas, κ. Κώστας Οικονομίδης, παρουσίασε τις νέες τάσεις της Γεωργίας, με την Syngenta να είναι πρωταγωνιστής με οδηγό την Καινοτομία.
Οι παρουσιάσεις ολοκληρώθηκαν με τους κ. Γιάννη Αβραμίδη, Marketing Manager Spec και κ. Παναγιώτη Κωστίκα, Biological & FVC Market Development Manager να παρουσιάζουν το πλήρες χαρτοφυλάκιο της Syngenta στην καλλιέργεια της ελιάς, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις σύγχρονες ολοκληρωμένες λύσεις φυτοπροστασίας, τον ρόλο των βιοδιεγερτών και βιοπροστατευτικών προϊόντων, που προσφέρει η Syngenta στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς για την αριστοποίηση της παραγωγής τους.

syngenta Καλαμάτα

Στην συνέχεια οι ομιλητές δέχθηκαν ερωτήσεις που αφορούσαν το πρόγραμμα που η Syngenta Hellas προτείνει αλλά και το πώς προσεγγίζει την ίδια την καλλιέργεια μέσα από τα προϊόντα της.
Η εκδήλωση έκλεισε με δείπνο που παρατέθηκε στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου, όπου εκεί δόθηκε η ευκαιρία στους γεωπόνους της περιοχής να συζητήσουν εκτενώς όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν.

11/04/2024 10:44 πμ

Με την υπ’ αριθμ. 489938/29-02-24 απόφαση του πρωτοδικείου Αθηνών ιδρύθηκε η Αστική μη κερδοκοπική Εταιρεία με την επωνυμία «Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία – Ένωση Βιολογικής και Οικολογικής Φυτοπροστασίας» και διακριτικό τίτλο ΕΒΙΟΦ (BioCroP).

Τα ιδρυτικά μέλη του ΕΒΙΟΦ (BioCroP), Bio-insecta, Βιοτόπιο, Andermatt-Anthesis και Koppert Hellas έπειτα από μακροχρόνιες παραγωγικές ζυμώσεις μεταξύ μας και μετά από εποικοδομητικό διάλογο με τον υπόλοιπο κλάδο της βιοφυτοπροστασίας καθώς και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αποφασίσαμε την αναγκαιότητα μιας ισχυρής ανεξάρτητης και αυτόνομης συλλογικής εκπροσώπησης του κλάδου μας με την ίδρυση της Ένωσης Βιολογικής και Οικολογικής Φυτοπροστασίας.

Η Ένωση στοχεύει στην προώθηση και στην περαιτέρω ένταξη στην Ελληνική Γεωργία, πράσινων καινοτόμων και αποτελεσματικών μεθόδων Φυτοπροστασίας και Διαχείρισης των καλλιεργειών που επιτρέπουν στους παραγωγούς να καλλιεργούν υγιείς, παραγωγικές και κερδοφόρες καλλιέργειες. Οι τεχνολογίες μας εμπνέονται, αξιοποιούνται ή συλλέγονται από την ίδια τη φύση.

Οι λύσεις μας έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους καλλιεργητές να αποκαταστήσουν τη φυσική ισορροπία στις καλλιέργειές τους και να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις ασφάλειας των τροφίμων. Οι οικολογικές μέθοδοι Φυτοπροστασίας και Διαχείρισης των καλλιεργειών προστατεύουν τις καλλιέργειες και το περιβάλλον του σήμερα και κυρίως του αύριο, και αποτελούν την πρώτη επιλογή για βιώσιμο έλεγχο εχθρών και ασθενειών, την αειφόρο ανάπτυξη και την διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Ως εκ τούτου, καθώς όλοι από κοινού αποδεχόμαστε την σημαντικότητα του ρόλου της ΒιοΦυτοπροστασίας στην εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας και της Νέας ΚΑΠ, δηλώνουμε την θέληση και επιδίωξη μας για παραγωγική συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ, με τα ερευνητικά ιδρύματα και όλους τους διοικητικούς φορείς, ενώσεις, οργανώσεις και επιτροπές.

Απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση ένταξης στον ΕΒΙΟΦ προς όλα τα νομικά πρόσωπα, που παράγουν ή προωθούν και εμπορεύονται προϊόντα για άλλες οικολογικές μεθόδους φυτοπροστασίας εναλλακτικές της χημικής, που ουσιαστικά μοιράζονται τους προβληματισμούς μας και συμμερίζονται όλους τους παραπάνω σκοπούς ώστε να εκτιμήσουν την προσπάθεια και να πλαισιώσουν την Ένωση προκειμένου να αποκτήσουμε την απαιτούμενη δυναμική για την επίτευξη των στόχων.

Τα ιδρυτικά μέλη του ΕΒΙΟΦ βρίσκονται σε ώριμες συζητήσεις με την IBMA Global (International Biocontrol Manufacturers Association) με σκοπό να γίνουμε Εθνικός Σύνδεσμος της IBMA Global, ώστε να αυξήσουμε την επιρροή και πρόσβαση στην Ελληνική βιομηχανία βιο-φυτοπροστασίας.

10/04/2024 04:41 μμ

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του προεδρείου του Συνδέσμου Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών (ΣΕΚΛΑ) με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος και τα μέλη του ΣΕΚΛΑ ενημέρωσαν τον υπουργό για την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων, την επάρκεια ενόψει της περιόδου του Πάσχα και της τουριστικής σεζόν, για την εξέλιξη των τιμών, καθώς και τη σπουδαιότητα της αγοράς, η οποία διασυνδέει αγρότες-παραγωγούς κηπευτικών και φρούτων με τους καταναλωτές σε όλη την χώρα.

Παρέδωσαν γραπτό υπόμνημα με τις θέσεις του Συνδέσμου αλλά και τις προτάσεις ώστε να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η λειτουργία της αγοράς.

«Η αγορά αυτή την περίοδο λειτουργεί ομαλά καθώς λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών υπάρχει πληθώρα ποιοτικών αγαθών, σε τιμές ανταγωνιστικές. Σε κάθε περίπτωση τα προϊόντα φτάνουν στους καταναλωτές, ικανοποιώντας παράλληλα τους αγρότες μας, με τιμές οι οποίες ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής», δήλωσε κατά την συνάντηση, ο πρόεδρος του ΣΕΚΛΑ, Νίκος Καλόγρης.

Από το ΣΕΚΛΑ, συμμετείχε ακόμα ο αντιπρόεδρος, Θανάσης Ισσαρης, καθώς και τα μέλη, Μανώλης Χριστόπουλος, Νίκος Κουράτορας και Χρήστος Κογκάκης. Παρέδωσαν, μάλιστα, στον υπουργό τιμητική πλακέτα, ως επισφράγισμα της αγαστής τους συνεργασίας.

10/04/2024 04:16 μμ

Σε κάθετη πτώση βρίσκονται οι εξαγωγές πορτοκαλιών της χώρας μας, κάτι που δημιουργεί μεγάλες «πιέσεις» στις τιμές παραγωγού και πάγωμα του εμπορίου.

Πρόβλημα όμως έχει αρχίσει να υπάρχει και στην εγχώρια αγορά λόγω των πορτοκαλιών της Αιγύπτου.

Από την πλευρά του το ΥπΑΑΤ δεν φαίνεται να δείχνει κάποιο ενδιαφέρον για να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Όπως έχουμε γράψει πρώτοι στον ΑγροΤύπο, οι Αιγύπτιοι λόγω των προβλημάτων στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν σταματήσει τις εξαγωγές προς Ασία και έχουν «πλημμυρίσει» τις ευρωπαϊκές αγορές με τα πορτοκάλια τους.

Στην Ισπανία έχουν ξεσηκωθεί όλες οι οργανώσεις αγροτών και ζητάνε έρευνα για τις εισαγωγές από Αίγυπτο.

Στην Ελλάδα έχει αρχίσει να φαίνεται το πρόβλημα και υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στην εγχώρια αγορά αλλά και στις εξαγωγές μας.

Στην Αργολίδα ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι κοπές στα Βαλέντσια επειδή υπάρχουν ποσότητες από άλλες πρωιμότερες ποικιλίες.

Στην Λακωνία οι κοπές στα Βαλέντσια γίνονται με αργούς ρυθμούς γιατί υπάρχει ελάχιστο εμπορικό ενδιαφέρον.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός από τους Μολάους, «αυτή την εποχή έχουμε λίγες κοπές πορτοκαλιών ποικιλίας Βαλέντσια. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει ελάχιστο εμπορικό ενδιαφέρον. Οι τιμές παραγωγού έχουν πέσει κάτω από τα 20 λεπτά το κιλό. Είμαστε στα μέσα Απριλίου και δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από την αγορά. Επίσης τα πορτοκάλια όσο περνά ο καιρός και μένουν στο δέντρο θα αρχίσουν να έχουν προβλήματα ποιότητας».

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Σκάλκος, παραγωγός από την Σκάλα και πρώην πρόεδρος του Λεήμονα Λακωνίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στα πρώιμα Μέρλιν οι μεγάλες ποσότητες πήγαν για χυμοποίηση με τιμή παραγωγού στα 18 λεπτά το κιλό (μικτά). Αυτή την εποχή είναι στα αζήτητα τα μανταρίνια Ορτανίκ. Τα καλής ποιότητας Βαλέντσια έχουν τιμή από 18 έως 21 λεπτά αλλά είναι πολύ λίγες ποσότητες. Η τιμή στον χυμό έπεσε στα 15 λεπτά το κιλό. Η εικόνα στην Σκάλα στα πορτοκάλια αυτή την περίοδο είναι τραγική. Πέρσι τα χαλαζόπληκτα πορτοκάλια τα δίναμε στα 30 έως 32 λεπτά και τα κανονικά στα 42 λεπτά. Φέτος δεν μπορούμε να πουλήσουμε την παραγωγή μας και κανείς δεν ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με το πρόβλημα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, που σας παρουσιάζει αποκλειστικά ο ΑγροΤύπος, από τις αρχές της φετινής εμπορικής περιόδου (Οκτώβριος 2023) έως τέλη Μαρτίου 2024 έχουν γίνει συνολικά στην ΕΕ εισαγωγές 201.400 τόνων πορτοκαλιών από την Αίγυπτο. Μόνο τον μήνα Μάρτιο είχαμε εισαγωγές από Αίγυπτο συνολικά 70.605 τόνων στην αγορά της ΕΕ.

Στην Ελλάδα έχουμε στοιχεία για το πρώτο δίμηνο (Ιανουάριος - Φεβρουάριος) του 2024 που κάναμε εισαγωγές ποσότητας 450 τόνων πορτοκαλιών από Αίγυπτο, με αξία 221.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τα αιγυπτιακά πορτοκάλια είχαν μέση τιμή CIF (λιμάνι Πειραιά) στα 47 λεπτά το κιλό πορτοκάλια τυποποιημένα - συσκευσμένα.

Την ίδια περίοδο τα ελληνικά πορτοκάλια με μεσοσταθμική τιμή παραγωγού στα 25 λεπτά το κιλό, με συσκευασία και μεταφορικά έφταναν στην Λαχαναγορά να έχουν τιμή στα 70 λεπτά για τα Lane Late και στα 55 λεπτά για τα ομφαλοφόρα.

Επίσης, μέσα Μαρτίου και Απρίλιο, είχαμε συνεχόμενες υποτιμήσεις του νομίσματος της Αιγύπτου, με αποτέλεσμα σήμερα η μέση τιμή CIF των πορτοκαλιών που φτάνουν στον Πειραιά να κυμαίνεται κάτω από τα 40 λεπτά.

Με αυτές τις τιμές όλοι μπορούν να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα αιγυπτιακά τα ελληνικά πορτοκάλια, ούτε στην εγχώρια αγορά ούτε στο εξωτερικό. Αρκεί να αναφέρουμε ότι πριν λίγες ημέρες έφτασε ένα φορτίο με πορτοκάλια από Αίγυπτο στην Κωνστάντζα και αμέσως είχαμε «φρένο» στις ελληνικές εξαγωγές προς την Ρουμανία. Και ακόμη είμαστε στον Απρίλιο.

08/04/2024 02:47 μμ

Το μήνυμα για μηδενική ανοχή σε φαινόμενα ελληνοποιήσεων και σε παραπλανητικές πρακτικές στην αγορά, έστειλε ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος.

Ωστόσο σε δελτίο τύπου, που εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας, στις 4 Απριλίου 2024, ανέφερε ότι «στα οπωροκηπευτικά, από 1/1/2024, έχουν επιβληθεί συνολικά πρόστιμα ύψους 170.000 ευρώ σε 16 επιχειρήσεις.

Έχουν διαπιστωθεί 3 μη συμμορφώσεις και έχουν επιδοθεί 57 συστάσεις - κυρίως για σημάνσεις και συσκευασίες - σε επιχειρήσεις εμπορίας νωπών οπωροκηπευτικών, ενώ άνω των 300 συστάσεων έχουν αποσταλεί και παραληφθεί, εντός του 2024, σε εμπόρους, χονδρεμπόρους και εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων για συμμόρφωσή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΥπΑΑΤ Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών, (Μ.Ε.Ν.Ο.)».

Απαντώντας στο σχετικό δελτίο τύπου ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, τονίζει στον ΑγροΤύπο τα εξής:

«Εκφράζουμε την απορία μας γιατί η ποινή για τις «ελληνοποιήσεις» ήταν οι «συστάσεις» και όχι η επιβολή κύρωσης για παραπλάνηση του καταναλωτή ή της φήμης του προϊόντος αν αφορά «ελληνοποίηση» για εξαγωγή.

Εντύπωση επίσης προκαλεί και η αποστολή 300 συστάσεων για μη συμμόρφωση στο ΜΕΝΟ.

Υποψία εκφράζουμε αν αφορά μη αναγγελίες για εξαγωγή (προκειμένου να μην τύχουν ελέγχου τα φορτία τους) που είχαμε εγγράφως αποστείλει Πίνακες που συνέκριναν αναγγελίες ΜΕΝΟ με εξαγωγές ΕΛΣΤΑΤ. Αν ναι τότε κρίνουμε ότι η σύσταση είναι εξαιρετικά ήπια.

Αναμένουμε διευκρινήσεις και εντατικοποίηση των ελέγχων για αποφυγή αθέμιτου ανταγωνισμού στην εμπορία νωπών οπωροκηπευτικών και διαφύλαξη της φήμης των ελληνικών φρούτων και λαχανικών».

04/04/2024 04:43 μμ

Το ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε την Προδημοσίευση 1ης πρόσκλησης της δράσης 70-1.3.2 «Εφαρμογή της μεθόδου παρεμπόδισης σύζευξης των εντομολογικών εχθρών των καλλιεργειών (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης και ο αρμόδιος Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης, σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, ανακοινώνουν ότι εκδόθηκε η Προδημοσίευση της 1ης πρόσκλησης της γεωργοπεριβαλλοντικής - κλιματικής δράσης 70-1.3.2 «Εφαρμογή της μεθόδου παρεμπόδισης σύζευξης των εντομολογικών εχθρών των καλλιεργειών (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027.

Η σχετική πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προγραμματίζεται να εκδοθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024 και ουσιαστικά εγκαινιάζει την ενεργοποίηση των δράσεων για το περιβάλλον και το κλίμα, του Πυλώνα ΙΙ της νέας ΚΑΠ 2023-2027.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης θα είναι της τάξης των 60 εκατ. ευρώ.

Η εφαρμογή της δράσης ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ υλοποιήθηκε, για πρώτη φορά, με επιτυχία στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-2022.Οι οπωρώνες και οι αμπελώνες, που θα ενταχθούν στο πλαίσιο της επικείμενης πρόσκλησης, αποτελούν νέες εκτάσεις, οι οποίες δεν είχαν ενταχθεί στην αντίστοιχη δράση στο παρελθόν.

Στις καλλιέργειες που ήταν ήδη επιλέξιμες στο πλαίσιο του ΠΑΑ (πυρηνόκαρπα, μηλοειδή και αμπέλι), προστίθενται νέες καλλιέργειες (καρυδιά και εσπεριδοειδή) και νέοι εντομολογικοί εχθροί - στόχοι (ψευδόκοκκος αμπέλου και ανθοτρήτης εσπεριδοειδών).

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης σε δήλωσή του επισημαίνει ότι «σκοπός της δράσης είναι να υποκατασταθεί σταδιακά η χημική καταπολέμηση σημαντικών εντομολογικών εχθρών των επιλέξιμων καλλιεργειών, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας των υδατικών πόρων και στην ανάκαμψη της βιοποικιλότητας. Στόχος μας είναι να αξιοποιούμε το έπακρο κάθε εθνικό ή ενωσιακό πόρο για να συμβάλλουμε στη βελτίωση της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων και στην ασφάλεια του καταναλωτή».

Όσοι γεωργοί πληρούν τις προϋποθέσεις που περιγράφονται στην Προδημοσίευση της πρόσκλησης και επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση στήριξης για ένταξη στη δράση 70-1.3.2, μπορούν με δική τους ευθύνη να ξεκινήσουν την εφαρμογή των δεσμεύσεων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο 2024.

Το κείμενο της προδημοσίευσης είναι αναρτημένο στις ιστοσελίδες www.minagric.gr και www.agrotikianaptixi.gr.

04/04/2024 10:59 πμ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας και Αναδασμού της Αιγύπτου, οι αγροτικές εξαγωγές της χώρας στην ΕΕ σημειώνουν εντυπωσιακή αύξηση το 2024.

Συγκεκριμένα οι εξαγωγές αυξήθηκαν στα 1,5 δις δολάρια κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, σημειώνοντας μια αύξηση κατά 300 εκ. δολάρια σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας της Αιγύπτου, Sayed Qusier, η συγκεκριμένη αύξηση οφείλεται στο πλεόνασμα της φετινής αιγυπτιακής παραγωγής και στον μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχουν τα βασικά προϊόντα της χώρας στην ΕΕ, όπως τα πορτοκάλια, οι φράουλες και οι πατάτες.

Στο μεταξύ μετά από έρευνα της ισπανικής κυβέρνησης δεν αναφέρθηκαν παραβάσεις στις σήμανση των φορτίων με αιγυπτιακά πορτοκάλια που αφίχθησαν στο λιμάνι του Castellon.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι οι εξαγωγές Αιγυπτιακών πορτοκαλιών στην Ισπανία έφτασαν τους 3.000 τόνους στις αρχές Ιανουαρίου του 2024, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει κάθετη πτώση των τιμών για τους Ισπανούς παραγωγούς εσπεριδοειδών λόγω αύξησης της προσφοράς στην αγορά.

Πριν λίγες ημέρες ο Υπουργός Γεωργίας και Αναδασμού είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους του Συμβουλίου Αγροτικών Εξαγωγών, με θέμα την αύξηση των εξαγωγών της αιγυπτιακής πατάτας. Όπως τόνισε ο κ. Sayed Qusier, η αύξηση έγινε εφικτή μετά την συνεργασία που υπήρξε μεταξύ των εξαγωγέων, του υπουργείου και των εμπορικών ακολούθων της χώρας στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Κατά την συνάντηση τόνισε την ανάγκη για αύξηση της εγχώριας παραγωγής πατάτας με παράλληλη αύξηση της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος. Ανέφερε ακόμη την σημασία τήρησης των διεθνών προτύπων για τη διατήρηση της αξιοπιστίας των προϊόντων της χώρας.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να ενισχύσει την οικονομία της Αιγύπτου με ένα πακέτο στήριξης 7,4 δις ευρώ (8 δις δολάρια) για να μετριάσει τις οικονομικές επιπτώσεις που αντιμετωπίζει η χώρα από τις πολεμικές συγκρούσεις στη Γάζα και το Σουδάν. Περίπου το 1 δις ευρώ αυτού του πακέτου θα δοθεί σαν άμεση βοήθεια.

Η οικονομική στήριξη από την ΕΕ συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Αίγυπτο της προέδρου της Επιτροπής κ. Ursula von der Leyen και των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Ιταλίας και Βελγίου

03/04/2024 02:54 μμ

Με την φυτοπροστασία της καλλιέργειας ασχολούνται αυτή την εποχή οι ροδακινοπαραγωγοί.

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης αναφέρει, στις 3 Απριλίου, τα εξής:

  • Η 1η πτήση του Βλατορύκτη (Καρπόκαψα Ροδακινιάς) βρίσκεται σε εξέλιξη.
  • Ξεκίνησε η 1η πτήση της Ανάρσιας σε ορισμένες περιοχές (κυρίως στην Πέλλα και στην Πιερία), με χαμηλές συλλήψεις.
  • Στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων της Υπηρεσίας μας δεν υπάρχουν έως τώρα συλλήψεις του Φυλλοδέτη, Adoxophyes orana Fischer.

Τα δεδομένα των συλλήψεων των εντόμων προέρχονται από τους Νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας.

Ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, παραγωγός πυρηνόκαρπων από τη Νάουσα, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «τα συγκεκριμένα έντομα αντιμετωπίζονται μέσω του προγράμματος «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ». Όσοι δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα τα αντιμετωπίζουν με ψεκασμούς.

Το πρόβλημα είναι ότι η ενίσχυση που προβλέπεται μέσω της ΚΑΠ να δώσουν στους ροδακινοπαραγωγούς είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα κάτω του κόστους.

Συγκεκριμένα σήμερα το κόστος του «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ» για τον παραγωγό είναι στα 70 ευρώ το στρέμμα.

Για Οικολογικό Σχήμα 31.6-Β «Συνέχιση εφαρμογής της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των λεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» το μέγιστο ύψος ενίσχυσης είναι στα 40,2 ευρώ ανά στρέμμα.

Οι νέοι που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ» θα έχουν ενίσχυση 70 ευρώ το στρέμμα.

Ωστόσο οι ροδακινοπαραγωγοί που είναι στην 1η πρόσκληση «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ» για το 2023 δεν έχουν εισπράξει την ενίσχυση.

Δηλαδή αν και χρωστάνε στον παραγωγό τα χρήματα από το 2023 αυτός θα πρέπει να πληρώσει όλα τα έξοδα για το 2024 και θα περιμένει πότε θα εισπράξει τα χρήματα.

Με όλα αυτά στην πράξη δεν συμφέρει το συγκεκριμένο πρόγραμμα για τους ροδακινοπαραγωγούς.

Το ροδάκινο, σαν φρέσκο φρούτο ή σαν κομπόστα και χυμός, αντιπροσωπεύει τη χώρα μας σε όλες τις αγορές του κόσμου. Είναι το πρώτο φρούτο που Πιστοποιήθηκε με τα αυστηρότερα πρότυπα ποιότητας και αντέχει στο σκληρότερο ανταγωνισμό των διεθνών αγορών παρά τα Εμπάργκο και τους Δασμούς. Ενσωματώνει σήμερα νέες οικολογικές μεθόδους (ωφέλιμα έντομα - εντομοπαθογόνους νηματώδεις) οι οποίες έχουν νόημα κι αποτέλεσμα μόνο αν συνδυάζονται με την εφαρμογή του ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ.

Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να ορίζει αυθαίρετα τις αποζημιώσεις, ακυρώνοντας μια μακρόχρονη, δύσκολη, αλλά επιτυχή συλλογική προσπάθεια παραγωγής φρούτων με όρους βιωσιμότητας.

Σε επιστολή που είχαν καταθέσει στο ΥπΑΑΤ ο Ενιαίος Σύλλογος Αγροτών Νάουσας, ο Αγροτικός σύλλογος Βελβεντού και ο Αγροτικός σύλλογος Σκύδρας, ζητούσαν την τροποποίηση του ύψους αποζημίωσης εφαρμογής του ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ στην καλλιέργεια της ροδακινιάς. Την απάντηση ακόμη την περιμένουμε από το Υπουργείο».

02/04/2024 03:16 μμ

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε την απόφαση με την κατανομή εποχικού προσωπικού σε Περιφερειακές Ενότητες Οικονομίας και Κτηνιατρικής για το Πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς για το έτος 2024.

Το προσωπικό θα προσληφθεί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, ενώ θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ.

Το προσωπικό αυτό θα απασχοληθεί ως εξής:

-oι τομεάρχες δακοκτονίας, τα διακόσια δεκαέξι (216) άτομα ΠΕ Γεωπόνοι ή εν ελλείψει ΤΕ Τεχνολόγοι για χρονικό διάστημα 6,5 μηνών,

-το εργατοτεχνικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων

  • τα εκατόν ογδόντα οκτώ (188) άτομα έως 34 ημερομίσθια ανά άτομο για χρονικό διάστημα 6,5 μηνών
  • τα τριακόσια σαράντα έξι (346) άτομα έως 60 ημερομίσθια ανά άτομο για χρονικό διάστημα 6,5 μηνών

η δε απασχόλησή τους θα γίνει εντός του χρονικού διαστήματος από την ημερομηνία πρόσληψης μέχρι 30/11/2024.

Η δαπάνη που θα προκληθεί από την πρόσληψη του ανωτέρω προσωπικού για το οικονομικό έτος 2024 θα βαρύνει τους προϋπολογισμούς των οικείων Ο.Τ.Α. β΄ βαθμού (Περιφέρειες) και θα καλυφθεί από τους αποδιδόμενους σε αυτούς από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών/Περιφερειακών Ενοτήτων να φροντίσουν ώστε οι προσλήψεις του προσωπικού να γίνουν έγκαιρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκαιρη έναρξη και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας για το έτος 2024.

Διαβάστε την απόφαση με την κατανομή ανά Περιφερειακή Ενότητα (εδώ)

02/04/2024 01:15 μμ

Σοβαρά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι Ισπανοί παραγωγοί λεμονιών - όπως και οι Έλληνες - επειδή λόγω μειωμένου εμπορικού ενδιαφέροντος μεγάλος μέρος της παραγωγής μένει ασυγκόμιστη στα δέντρα.

Το πρόβλημα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στην επαρχία Αλικάντε, όπου καλλιεργείται το 40% της ισπανικής παραγωγής λεμονιού.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ισπανικής Ένωση Αγροτών ASAJA της επαρχίας Alicante, José Vicente Andreu, τονίζει ότι το πρόβλημα οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών από τρίτες χώρες, ιδίως από την Τουρκία, λόγω εμπορικών συμφωνιών και του προνομιούχου καθεστώτος της χώρας που έχει δώσει η ΕΕ.

Και προσθέτει: «Οι εισαγωγές λεμονιών από τρίτες χώρες στην ΕΕ αυξήθηκαν, κατά 22%, την τελευταία πενταετία. Από την άλλη οι εξαγωγές λεμονιών της Ισπανίας προς τις χώρες της ΕΕ μειώθηκαν, κατά 12%, την ίδια περίοδο».

Οι παραγωγοί λεμονιών ζητούν από την κυβέρνηση της Μαδρίτης να ενεργοποιηθεί έκτακτο πακέτο στήριξης για την ισπανική παραγωγή λεμονιών.

Τα έκτακτα μέτρα πρέπει να περιλαμβάνουν άμεση ενίσχυση στους παραγωγούς για ζημίες λόγω καιρικών αντιξοοτήτων, χρηματοδότηση (ad hoc) των παραγωγών με την μορφή άτοκων και επιδοτούμενων δανείων, καθώς και φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις για το 2024.

Ακόμη ζητούν ενίσχυση ήσσονος σημασίας για όλους τους παραγωγούς λεμονιών που πλήττονται από στρεβλώσεις στη διεθνή αγορά οι οποίες προκύπτουν από γεωπολιτικές συγκρούσεις (Ουκρανία, Σουέζ κ.α.).

01/04/2024 10:45 πμ

Το ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε ότι εξετάζει επισταμένως το αίτημα για αποζημίωση των αγροτοπαραγωγών εξαγωγέων μήλων, λόγω των ζημιών που υφίστανται από το κλείσιμο της εμπορικής διόδου από τη Διώρυγα του Σουέζ.

Αυτό επισημαίνει σε απάντησή του σε αναφορά που κατέθεσε ο Βουλευτής Λαρίσης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Βασίλης Κόκκαλης και Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Β1 Αθηνών της Ελληνικής Λύσης, κ. Βασίλης Βιλιάρδος, σχετικά με το συγκεκριμένο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, με τη δράση των ανταρτών Χούθι.

Συγκεκριμένα στην απάντηση του ΥπΑΑΤ αναφέρονται τα εξής:
«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγροτοπαραγωγοί εξαγωγείς μήλων εξαιτίας της παρεμπόδισης της εμπορικής ναυσιπλοΐας από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, είναι κάτι που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αναφορικά με το αίτημα αποζημίωσης που θίγεται στην εν λόγω Ερώτηση, διευκρινίζεται ότι εξετάζεται επισταμένως σε πρώτη φάση από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ.

Επιπλέον, τονίζεται ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αυγενάκης, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας & Αλιείας, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 26 Μαρτίου 2024, επεσήμανε τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει επιφέρει στον τομέα των οπωροκηπευτικών η πρόσφατη κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα με το κλείσιμο της εμπορικής διόδου από τη διώρυγα του Σουέζ.

Αυτό έχει ως συνέπεια το αυξημένο κόστους μεταφοράς αλλά και τη μεγάλη καθυστέρηση των παραδόσεων κατά σχεδόν 10-12 ημέρες.

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) στηρίζει και προωθεί την άσκηση πολιτικής στον τομέα των οπωροκηπευτικών και των μήλων μέσω των Οργανώσεων Παραγωγών με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα, της ελκυστικότητας των Οργανώσεων Παραγωγών και του ειδικού στόχου της διατήρησης και προστασίας του περιβάλλοντος. Οι Οργανώσεις Παραγωγών μέσα από τα επιχειρησιακά τους προγράμματα μπορούν να υλοποιούν δράσεις που αφορούν την προώθηση των προϊόντων τους, τη βελτίωση εμπορίας των προϊόντων τους και την απόσυρση προϊόντων από την αγορά μέσω της δωρεάν διανομής σύμφωνα με τον Καν. 1308/2013, Καν 891/2017, Καν. 892/2017, την αριθ. 1400/395263/22-12-2023 (ΦΕΚ Β 7430 της 29-12-2023) απόφαση του Υπουργού και Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως ισχύουν.

Επισημαίνεται από το ΥπΑΑΤ ότι, σύμφωνα με το ΕΜΑΣ (2023), στη χώρα μας υπάρχουν - 11 - Οργανώσεις Παραγωγών που περιλαμβάνουν το μήλο μεταξύ των αναγνωρισμένων προϊόντων τους:

  • ΑΣ ΠΕΛΛΑΣ
  • Ο.Π. ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝ/ΣΜΟΥ ΑΜΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ «ΝΕΟΣ ΑΛΙΑΚΜΩΝ»
  • ΑΕΣ ΚΟΜΕΞ ΑΕ
  • ΑΕΣ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΣ Α.Ε.
  • ΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΙΟΥ
  • ΑΣΕΠΑ
  • Α.Σ. ΜΑΚΡΟΧΩΡΙΟΥ «Ο ΕΡΜΗΣ»
  • Α.Σ. ΦΡΟΥΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΒΕΛΙΝΑΣ ΚΟΡ/ΝΘΙΑΣ - ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
  • Ο.Π Α.Σ «Η ΟΜΟΝΟΙΑ»
  • Α.Σ. ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ-ΕΜΠΟΡΙΑΣ-ΜΕΤ/ΣΗΣ ΦΡΟΥΤΩΝ & ΚΑΣΤΑΝΩΝ ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ «ΑΘΑΝΑΤΗ» Ο.Π.

Πληροφοριακά αναφέρεται ότι, οι καλλιέργειες μήλων στη χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ 2023, αφορούν σε έκταση 9.004,29 ha (εκτάρια).

Τέλος, για την καλλιέργεια των μήλων έχει εκδοθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Συστημάτων Καλλιέργειας και Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ η υπ΄ αριθμ.957/275382/07.09.2023 (B’ 5534 - ΑΔΑ: 9ΡΙΟ4653ΠΓ-3ΦΒ) Υπουργική Απόφαση με τίτλο: «Καθορισμός λεπτομερειών χορήγησης της συνδεδεμένης εισοδηματικής στήριξης στην καλλιέργεια των μήλων - Κωδικός Παρέμβασης - Π1-32.1 Στήριξη Συνδεδεμένου Εισοδήματος - Φυτική Παραγωγή Εκτός Πρωτεϊνούχων Καλλιεργειών, σε εκτέλεση του άρθρου 32 του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 και του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου στα πλαίσια του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027».

29/03/2024 12:35 μμ

Μετά από τις αρχαιρεσίες, της 27ης Μαρτίου 2024, προέκυψε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.ΣΥ.Φ., με την εξής σύνθεση:

Πρόεδρος: Ποντίκας Γεώργιος
Αντιπρόεδρος Α΄: Ευθυμιάδης Βάσος
Αντιπρόεδρος Β΄: Παπασωτηρίου Κωνσταντίνος
Υπεύθυνος Οικονομικών: Γεωργίου Σπυρίδων
Μέλη: Αλεξανδρόπουλος Κωνσταντίνος
Λεγάκη Φοίβη
Τότσιος Νικόλαος

Σχετικά με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας (Ε.ΣΥ.Φ.): Ο Ε.ΣΥ.Φ. ιδρύθηκε το 1970, με έδρα την Αθήνα. Αποτελεί τον εκπρόσωπο των εταιριών του κλάδου των προϊόντων φυτοπροστασίας, ο οποίος αφενός υποστηρίζει και προάγει την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση των προϊόντων αυτών στον γεωργικό τομέα, αφετέρου προασπίζει την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Καλλιεργειών, την ανάπτυξη νέων φυτοπροστατευτικών προϊόντων χαμηλού κινδύνου και βιολογικής προέλευσης και την ενσωμάτωση της ψηφιακής γεωργίας και γεωργίας ακριβείας, συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας και της Στρατηγικής “Farm to Fork”. Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (Croplife Europe) και κατ' επέκταση βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φυτοπροστασίας (CropLife International).

28/03/2024 01:51 μμ

Με νέο ρεκόρ έκλεισε το 2023 για τις εξαγωγές της Κρήτης, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης.

Οι κρητικές εξαγωγές, μη συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, έφτασαν το ποσό των 885,60 εκ. ευρώ και τους 471.143 τόνους, έναντι των 688,30 εκ. ευρώ και τους 422.220 τόνους το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, παρουσιάζοντας αύξηση ίση με 28,7% σε αξία και 11,6% σε ποσότητα και καταρρίπτοντας το περσινό ρεκόρ.

Στον αγροδιατροφικό τομέα, το Ελαιόλαδο έφτασε τα 466,3 εκ. ευρώ, καταλαμβάνοντας το 52,7% του συνόλου των κρητικών εξαγόμενων προϊόντων και το 76% στην κατηγορία των Τροφίμων & Ποτών, με αύξηση 69,5% σε σχέση με το περυσινό αντίστοιχο διάστημα.

Τα Κηπευτικά ακολουθούν και έφτασαν τα 89,6 εκ. ευρώ με αύξηση 18,5%, τα Φρούτα τα 13,9 εκ. ευρώ και αύξηση 3%.

Με μικρότερα ποσοστά ακολουθούν τα Ψάρια & Θαλασσινά, η κατηγορία των Νερών – Αναψυκτικών – Χυμών, τα Γαλακτοκομικά, το Κρασί, το Μέλι και το Κρέας και Παρασκευάσματά του.

Σχετικά με τις αγορές, οι κυριότεροι αγοραστές των Κρητικών προϊόντων είναι η Ιταλία (332,4 εκ. ευρώ και μερίδιο 37,5%), η Γερμανία (108,6 εκ. ευρώ και μερίδιο 12,3%), η Ισπανία (20,3 εκ. ευρώ, μερίδιο 5,7%), οι Η.Π.Α. (40,4 εκ. ευρώ, μερίδιο 4,6%) και η Γαλλία (39,2 εκ. ευρώ και μερίδιο 4,4%). Τη δεκάδα των κυριότερων αγοραστών κλείνουν η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ρουμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία.

Στις αγορές του κρητικού ελαιολάδου πρώτη έρχεται η Ιταλία με 311,8 εκ. ευρώ, δεύτερη η Γερμανία με 47,3 εκ. ευρώ και ακολουθούν η Ισπανία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΚ, κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης: «Η ικανοποίηση για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του 2023 συνοδεύονται από έντονο προβληματισμό για το 2024. Όσο το ελαιόλαδο αποτελεί το 50% και πλέον των Κρητικών εξαγωγών, οποιαδήποτε αυξομείωση της παραγωγής του θα οδηγεί σε τεράστιες αυξομειώσεις του συνόλου των εξαγωγών μας.

Η ιδιαίτερα περιορισμένη παραγωγή ελαιολάδου κατά την περασμένη ελαιοκομική περίοδο και το μικρό απόθεμα που διατηρείται για επίτευξη υψηλότερης τιμής, είχαν σαν αποτέλεσμα το προϊόν να βρεθεί στο ράφι με δραματικά υψηλή τιμή και ίσως με ελλείψεις, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις αντικατάστασης του ελαιολάδου με άλλου τύπου έλαια χαμηλότερης τιμής. Το τελευταίο εγκυμονεί κινδύνους για την απομάκρυνση καταναλωτών από το ελαιόλαδο σε αγορές που έχουν ήδη κατακτηθεί με σημαντικές προσπάθειες των εξαγωγέων και των φορέων που στηρίζουν την εξωστρέφεια.

Ήδη σε επίπεδο χώρας ο Ιανουάριος έκλεισε με μείωση στις εξαγωγές του ελαιολάδου κατά 50%. Όλοι αναμένουν την επόμενη ελαιοκομική περίοδο, για την οποία οι ενδείξεις δεν είναι ιδιαίτερα καλές, με τις καιρικές συνθήκες να μην ευνοούν καθόλου. Αν η ελληνική παραγωγή συνεχίσει να είναι μειωμένη και τα αποθέματα δεν αναπληρωθούν, τότε οι εκτιμήσεις για το 2024 μάλλον είναι δυσοίωνες και θεωρούμε ότι η ομαλοποίηση δυστυχώς θα έρθει το 2025».

27/03/2024 03:58 μμ

Ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Μεσσηνίας, στην τελευταία Γενική Συνέλευση, αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

Εκφράζουμε ομόφωνα την κάθετη αντίρρησή μας στον προτεινόμενο τρόπο ανακύκλωσης από την εταιρεία CYCLOS που αφορά: την τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης στα καταστήματα πώλησης γεωργικών φαρμάκων, τον έλεγχο από τους υπευθύνους επιστήμονες του σωστού ξεπλύματος, την ζύγιση και την έκδοση πιστοποιητικού.

Η αντίρρησή μας έχει να κάνει τόσο με λόγους υγείας εμάς των ίδιων, των εργαζομένων μας αλλά και των πελατών μας, όσο και των περιοίκων που υπάρχουν στα εν λόγω καταστήματα,

Επίσης θεωρούμε ότι η προτεινόμενη λύση σε πρακτικό επίπεδο δεν είναι λειτουργική, κάτι το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα, η ανακύκλωση να μην έχει επιτυχία.

Δηλώνουμε ότι πρέπει να δοθεί τέλος στην ανεξέλεγκτη απόθεση των κενών συσκευασίας των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων, με εναλλακτικές προτάσεις για να λυθεί το πρόβλημα.

Τονίζουμε την προθυμία όλων μας να συνεπικουρήσουμε σε ένα διαφορετικό σύστημα ανακύκλωσης, συμπεριλαμβανομένης της ενημέρωσης των χρηστών ΦΠΠ, μοιράζοντας όλα εκείνα τα υλικά που είναι απαραίτητα, αλλά και την συνδιοργάνωση μαζί με τον ΕΣΥΦ ή οποιαδήποτε άλλον φορέα ημερίδων για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παραγωγών - χρηστών ΦΠΠ.

Τέλος έχει σημασία να επισημάνουμε ότι τα κενά συσκευασίας των ΦΠΠ δεν είναι απλά πλαστικά αλλά εν δυνάμει τοξικά απόβλητα τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τον περιβάλλοντά χώρο απόθεσή τους αλλά και την δημόσια υγεία

27/03/2024 01:13 μμ

Απογοητευτική είναι η κατάσταση με τις τιμές παραγωγού στα πορτοκάλια σε Ελλάδα και Ιταλία λόγω των αυξημένων εισαγωγών από τρίτες χώρες.

Στην Ελλάδα ξεκίνησαν οι κοπές στα Βαλέντσια με τις τιμές να κυμαίνονται από 20 έως 22 λεπτά, με το εμπορικό ενδιαφέρον να είναι μειωμένο. Τα Lane αρχίζουν από 28 λεπτά και για καλά μεγέθη και ποιότητα φτάνουν στα 32 λεπτά

Στην Ισπανία τα πορτοκάλια στις ποικιλίες Navel και Lane Late δίνουν τιμή παραγωγού στα 25 λεπτά το κιλό, ενώ στα Βαλέντσια ξεκίνησαν κοπές με τιμή στα 21 λεπτά.

«Η μαζική εισαγωγή πορτοκαλιών από την Αίγυπτο έχει φέρει κορεσμό στην αγορά, βυθίζει τις τιμές και καταστρέφει τους παραγωγούς στην Ανδαλουσία», τονίζει ο κ. Francisco J. Bernal, πρόεδρος ομάδας εσπεριδοειδών Αγροδιατροφικών Συνεταιρισμών της Ανδαλουσίας.

Και προσθέτει: «Η φετινή εμπορική περίοδος ξεκίνησε με λογικές τιμές λόγω της μειωμένης παραγωγής αλλά έχει καταντήσει καταστροφική λόγω των ανεξέλεγκτων εισαγωγών από τρίτες χώρες. Στην Ισπανία γίνονται εισαγωγές κυρίως από Μαρόκο και Αίγυπτο. Η αυξημένη προσφορά έχει φέρει μείωση τιμών παραγωγού».

Ακόμη ο κ. Francisco J. Bernal επικρίνει τον κλάδο της βιομηχανίας χυμών της χώρας του, που εισάγει μεγάλες ποσότητες πορτοκαλιών εκτός ΕΕ και «επαναφέρει προς τα κάτω» τις τιμές στις συμβάσεις με τους συνεταιρισμούς της Ανδαλουσίας, παρότι έχει υπογράψει υψηλές τιμές στην αρχή της εμπορικής περιόδου.

Να επισημάνουμε ότι η περιοχή της Ανδαλουσίας παράγει το 32% των εσπεριδοειδών στην Ισπανία και το 45% της παραγωγής των πορτοκαλιών. Υπάρχουν επτά πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί μέσα από τους οποίους διακινείται το 90% της παραγωγής.

26/03/2024 01:12 μμ

Αυξημένους ελέγχους στις εισαγωγές πορτοκαλιών και μανταρινιών από τις τρίτες χώρες ζητούν οι αγροτικές οργανώσεις της Ισπανίας.

Όπως υποστηρίζουν, οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία φαίνεται από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει ότι έχουν μια απότομη πτώση σε τιμές κάτω του κόστους αυτόν τον μήνα.

Ζητάνε από την κυβέρνηση της Μαδρίτης να υπάρξει μια έκτακτη οικονομική στήριξη του κλάδου για την απώλεια εισοδήματος των παραγωγών.

Επίσης η Ένωση Αγροτών της Βαλένθια (AVA-ASAJA) ζητά από την περιφερειακή και εθνική διοίκηση να διεξαγάγει μια εις βάθος έρευνα για να διευκρινιστούν τα αίτια της απότομης πτώσης των τιμών παραγωγού των εσπεριδοειδών στην χώρα.

Σύμφωνα με την αγορά εσπεριδοειδών της Βαλένθια, οι τιμές για τα πορτοκάλια έχουν μειωθεί μέσα στον Μάρτιο κατακόρυφα έως και 30%.

Ειδικότερα στα πορτοκάλια της ποικιλίας Navel και Lane Late, η τιμή παραγωγού από 0,36 μειώθηκε στα 0,25 ευρώ ανά κιλό.

Στην συνέχεια η Valencia ξεκίνησε κοπές με τιμή παραγωγού στα 0,21 ευρώ/κιλό, που είναι επίσης χαμηλότερη σε σχέση με το κόστος παραγωγής.

Όσον αφορά τα μανταρίνια, οι ποικιλίες που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση τιμής στο χωράφι είναι τα Orri (-22%) και τα Ortanique (-17%).

Οι ισπανικές αγροτικές οργανώσεις ζητούν να κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός και να γίν ουν έλεγχοι σε όλες τις αλυσίδες διανομής.

Επίσης, προτρέπουν την Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA), που εξαρτάται από το Υπουργείο Γεωργίας, να διερευνήσει και, όπου ενδείκνυται, να επιβάλει κυρώσεις, κάθε σύμβαση για την πώληση εσπεριδοειδών, των οποίων η τιμή είναι χαμηλότερη από το μέσο κόστος παραγωγής (έχουμε αναφερθεί στον ΑγροΤύπο για το νόμο που υπάρχει στην ισπανία που απαγορεύει την πώληση κάτω από το κόστος παραγωγής).

Πάντως τα προβλήματα στις τιμές φάνηκαν από τον περασμένο Ιανουάριο όταν ορισμένες ποικιλίες μανταρινιών, όπως η Clemenvilla ή η Hernandina, είχαν σοβαρά προβλήματα μειωμένης ζήτησης, με αποτέλεσμα πολλά χωράφια που να μείνουν ασυγκόμιστα.

Οι αγροτικές οργανώσεις ζητούν να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση σε προγράμματα προώθησης της κατανάλωσης εσπεριδοειδών στην χώρα, ειδικά στις νέες ηλικιές.

Στα πορτοκάλια τα προβλήματα με τις τιμές ξεκίνησαν από τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι οργανώσεις αγροτών και το ιδιωτικό εμπόριο υποστηρίζουν ότι οφείλονται στις εισαγωγές πορτοκαλιών από τρίτες χώρες (Αίγυπτος, Μαρόκο, Ν. Αφρική κ.α.).

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει με τα στοιχεία που εξέδωσε ότι εισαγωγές πορτοκαλιών στην ΕΕ από τρίτες χώρες από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο ήταν 263.437 τόνοι, 5% λιγότερες από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Επίσης οι εξαγωγές πορτοκαλιών, από την Ισπανία στην ΕΕ, την φετινή εμπορική περίοδο ανήλθαν σε 580.337 τόνους, γεγονός που διατηρεί το μερίδιο αγοράς περίπου στο 70%, σε μια εκστρατεία με μειωμένη παραγωγή λόγω των κλιματικών συνθηκών.

Ωστόσο, η AVA-ASAJA επαναλαμβάνει την «αγανάκτησή της για την εμπορική στρατηγική της ΕΕ που ενθαρρύνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό με τις εισαγωγές από τρίτες χώρες, με τίμημα τη «θυσία» των Ισπανών παραγωγών μελών της».

Οι αυξημένες εξαγωγές από Αίγυπτο - που φέτος για πρώτη φορά ξεπέρασαν τις εξαγωγές από Νότια Αφρική - ανήλθαν σε 115.022 τόνους, που σημαίνει μια αύξηση 56% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Οι Ισπανοί ζητούν από την ΕΕ να επανεξετάσει την εμπορική συμφωνία που έχει υπογράψει η ΕΕ με την Αίγυπτο, καθώς και με άλλες τρίτες χώρες, όπως η Νότια Αφρική, η Τουρκία και το Μαρόκο.

Αν δεν γίνει αυτό άμεσα αναμένονται δυναμικές κινητοποιήσεις από τους Ισπανούς παραγωγούς εσπεριδοειδών.

Θυμίζουμε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αύξηση των δασμών στις εισαγωγές στην ΕΕ δημητριακών και ελαιούχων σπόρων (κυρίως σιταριού, του καλαμποκιού και του ηλιέλαιου), μια απόφαση που ουσιαστικά οδηγεί σε «μπλόκο» τις εισαγωγές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

26/03/2024 12:32 μμ

Πιο ώριμη από ποτέ αλλά ταυτόχρονα επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε εμφανίζεται να είναι η μεταρυθμιστική πρόταση για αναμόρφωση του καθεστώτος της «εκτός του κανονικού ωραρίου ανταποδοτικής εργασίας» των Γεωπόνων και Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, για την κάλυψη των αναγκών του εξαγωγικού – εισαγωγικού εμπορίου των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ήδη κατά τη θητεία της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, είχε αναγνωρισθεί από τον πρώην Υπουργό κ.Γεωργαντά η ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου και σύγχρονου «Συστήματος Ελέγχων» εκτός του κανονικού ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών για τους Γεωτεχνικούς του Δημοσίου.

Είχε προηγηθεί μια συνάντηση, στην Θέρμη Θεσσαλονίκης, μεταξύ του πρώην Υπουργού και αντιπροσωπείας των ελεγκτών, υπό την αιγίδα της ΠΕΓΔΥ και με ενέργειες του Προέδρου της, ενώ είχαν αποφασισθεί και τα πρώτα βήματα που έπρεπε να γίνουν ζητώντας, μάλιστα, και τη βοήθεια της ομάδας τεχνοκρατών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τους οποίους συναντήθηκε αντιπροσωπεία γεωπόνων για να παρουσιάσει τα αναλυτικά βήματα της διαδικασίας, από την αρχική υποβολή της αίτησης του αιτούντος ελέγχου εκτός ωραρίου μέχρι και την ολοκλήρωση της πληρωμής των δεδουλευμένων.

Λίγο, όμως, η προκύρηξη των βουλευτικών εκλογών που συνέπεσε την περίοδο εκείνη καθώς και η προτεραιότητα που δόθηκε από την πολιτική ηγεσία στην επείγουσα ανασύνταξη του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ μέσω της έκδοσης ενός νέου νομοθετικού πλαισίου για τον εν λόγω οργανισμό, είχαν σαν αποτέλεσμα να μείνει πίσω το νομοπαρασκευαστικό έργο για τη διευθέτηση της εκτός ωραρίου εργασίας των Γεωπόνων και Κτηνιάτρων του Δημόσιου τομέα.

Ταυτόχρονα με την καθυστέρηση που αποδόθηκε στους παραπάνω λόγους, παρατηρήθηκε στους κύκλους του Υπ.ΑΑΤ και μια αδράνεια στη σύνταξη του πολυαναμενόμενου νομοθετήματος για τους ελέγχους που διενεργούνται τα απογεύματα, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Κάποιους μήνες αργότερα μαθεύτηκε ότι η αδράνεια αυτή ήταν αποτέλεσμα της αδυναμίας παροχής (την περίοδο εκείνη) «ουσιαστικών νομοπαρασκευαστικών υπηρεσιών» στο αρμόδιο Υπουργείο. Δηλαδή, δεν μπόρεσε να βρεθεί ένας «νομοτέχνης», ένα «ειδικό μάτι» για να προχωρήσει τη νομοθετική πρωτοβουλία για ριζική αλλαγή του «καθεστώτος της πρόσθετης-ανταποδοτικής εργασίας εκτός ωραρίου» των γεωπόνων και κτηνιάτρων.

Σήμερα, αντιθέτως, υπάρχει μια συγκεκριμένη ουσιαστική νομοθετική πρόταση η οποία αφήνει πίσω όλα τα αναχρονιστικά – παρωχημένα χαρακτηριστικά του ισχύοντος, δυστυχώς ακόμη και σήμερα, νομοθετικού πλαισίου που θεσμοθετήθηκε το 2006 (άρθρο 14 ν.3460) και 2008 (άρθρο 27 ν.3698) αντίστοιχα, όταν δηλαδή συνέτρεχαν εντελώς διαφορετικές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες στη Χώρα. Τα μεταρυθμιστικά στοιχεία και οι καινοτόμες αλλαγές που φέρνει η νέα νομοθετική πρωτοβουλία απαριθμούνται, για 1η φορά, όπως παρακάτω:

1. Εισάγονται νέα οικονομικά δεδομένα αναφορικά με το ύψος του καταβαλλόμενου, από τον ιδιώτη, πρόσθετου ανταποδοτικού τέλους και κατά συνέπεια ως προς την ανταπόδοση των τελών στους ελεγκτές (αμοιβή αποζημίωσης) αλλά και το μερίδιο υπέρ του Κράτους (μερίδιο ανταποδοτικότητας).

2. Έχουμε οριστική αποδέσμευση από τον, ας μας επιτραπεί η έκφραση, «μπακαλίστικο» τρόπο της 24ωρης αποτίμησης των ελέγχων σε ώρες απασχόλησης και γίνεται μετάβαση σε μια απλοποιημένη μέθοδο υπολογισμού των πρόσθετων τελών ανά ελεγχόμενο φορτίο-παρτίδα και ανά πλήθος εκδοθέντων πιστοποιητικών εξαγωγής-εισαγωγής (σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον πραγματικό όγκο διακίνησης), όπως ισχύει δηλαδή στα περισσότερα ευνομούμενα ΚΜ της ΕΕ αλλά και διεθνώς.

3. Αίρεται η κατάφωρη αδικία της παροχής «δωρεάν εργασίας» από πλευράς ελεγκτών – δημοσίων λειτουργών λόγω υπέρβασης του πλαφόν (ανώτατου ορίου ελεγκτικής αμοιβής ανά μήνα), από την πρώτη κιόλας εβδομάδα του μήνα σε περιοχές με μεγάλο όγκο διακίνησης φορτίων εκτός ωραρίου, είτε με κατάργηση του αντιπαραγωγικού αυτού μέτρου είτε με αναπροσαρμογή του ισχύοντος σήμερα ορίου των 37,5 πληρωτέων ωρών ανά μήνα και ανά ελεγκτή, σε επίπεδα τέτοια που να παρέχουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης τουλάχιστον διπλάσιων σε αριθμό πληρωτέων ελέγχων για κάθε επιθεωρητή-ελεγκτή (αναλόγως του όγκου διακίνησης), σε φορτία-εμπορεύματα που διακινούνται εκτός του κανονικού ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών.

4. Εισάγεται το μέτρο της χρέωσης ποινής καθυστέρησης στον αιτούντα τον έλεγχο εκτός ωραρίου όταν σημειώνεται καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ελέγχων στις εγκαταστάσεις του λόγω δικής του υπαιτιότητας (πχ. καθυστέρηση φόρτωσης, αργοπωρημένη άφιξη, ανέτοιμο φορτίο, ελλειπή συνοδευτικά έγγραφα, μη πλήρωση των ελάχιστων απαιτήσεων θερμοκρασίας κατά τη διενέργεια ψυχρής μεταχείρισης σε φρούτα προς εξαγωγή, προβληματικό μέσο μεταφοράς κλπ.) Μια άλλη καινοτομία που έχει σχεδιαστεί αφορά στις αποζημιώσεις μετακίνησης (τέλη μετακίνησης για ελέγχους διευρημένου ωραρίου) οι οποίες θα υπάγονται σε διαβαθμισμένες χρεώσεις (πχ. 10, 20, 30 €) βάσει κλιμακωτών κατηγοριών με ξεχωριστό όριο ημερήσιας συνολικής διανυθείσας χιλιομετρικής αποστάσης για καθεμιά.

5. Για πρώτη φορά, παρέχεται η δυνατότητα στους συναλλασσόμενους εξαγωγείς - εισαγωγείς - διακινητές εμπορευμάτων, υποβολής έκτακτου ηλεκτρονικού αιτήματος πρότερης κοινοποίησης για φόρτωση ή άφιξη ή διέλευση φορτίου κυριότητάς τους την τελευταία στιγμή (last minute prior e-notification) που θα ισοδυναμεί με αίτημα γνωστοποίησης της ετοιμότητας για έλεγχο από τις αρχές ελέγχου, υπό τον όρο όμως να υφίσταται, αφενός ένα λειτουργικό πληροφοριακό σύστημα αναγγελίας διακίνησης (πχ. Traces, ΜΕΝΟ, Πληροφοριακό σύστημα φυτοϋγείας) που να μπορεί να υποστηρίξει την on-line ενημέρωση των ελεγκτικών αρχών στα σημεία εισόδου και εξόδου, και αφετέρου το αίτημα να υποβάλλεται τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την φυσική αναχώρηση ή άφιξη ή διέλευση των φορτίων.

6. Μια άλλη αξιοσημείωτη πτυχή της πρότασης νόμου για τους ελέγχους εκτός ωραρίου αρμοδιότητας του Υπ.ΑΑΤ η οποία προτάθηκε από μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΓΔΥ, αφορά στην επέκταση των «ελέγχων διευρημένου ωραρίου» σε όλους τους τομείς ενδιαφέροντος του εν λόγω Υπουργείου, δηλαδή να μπορούν να γίνουν όχι μόνο στα τρόφιμα αλλά και στα αγροεφόδια (ζωοτροφές, λιπάσματα και πολλαπλασιαστικό υλικό), εφόσον για εμπορικούς πάντα λόγους υπάρχει η ανάγκη, προϊόντα της κατηγορίας αυτής, να διακινηθούν και εκτός του κανονικού ωραρίου λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών.

7. Δεν θα μπορούσε, τέλος, να γίνεται μνεία σε μια μεταρυθμιστική πρόταση νόμου στηριζόμενη στην καινοτομία εφόσον παραμείνει, ως διαδικασία, η σύνταξη ονομαστικών και συγκεντρωτικών καταστάσεων σε φύλλα excel όπως και η αποστολή τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε κάποια επισπεύδουσα υπηρεσία, ως σημείο εκκίνησης για την άκρως χρονοβόρα καταβολή των δεδουλευμένων στους δικαιούχους γεωπόνους-κτηνιάτρους ελεγκτές. Διότι στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι η σύνταξη των ανωτέρω καταστάσεων θα πρέπει να συνοδεύεται ταυτόχρονα και από «αιτήσεις περί μή παραγραφής» των αποζημιώσεων μιας και αυτές καταβάλλονται σε χρονικό ορίζοντα που κατά κανόνα ξεπερνά τη διετία. Από τη στιγμή, όμως, που ο νομοθέτης δεν έχει προβλέψει την εκταμίευση χρηματικού ποσού σε φυσικά πρόσωπα μέσω του e-παραβόλου, ίσως θα πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα μοντέλο πληρωμών μέσω της υποβολής όλων των απαραίτητων οικονομικών στοιχείων και τεκμηρίων ελέγχου, σε ένα είδος διαδικτυακής φόρμας που θα υποστηρίζεται από κάποια δημόσια Βάση Δεδομένων της ΑΑΔΕ ή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ή του Υπουργείου Οικονομικών. Κάθε ελεγκτής γεωπόνος ή κτηνίατρος, θα συμπληρώνει την εν λόγω φόρμα μια φορά το μήνα, μέσω της διαλειτουργικότητας θα μεταφέρονται τα προαπαιτούμενα στοιχεία στον Φορέα και θα γίνεται η εκκαθάριση με επακόλουθη μεταφορά των χρηματικών ποσών αποζημίωσης (ελεγκτικής και μετακίνησης) στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας βρίσκεται σε εξέλιξη μια εκστρατεία ενημέρωσης, επί του θέματος, τόσο της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ όσο και υπηρεσιακών (Επισπεύδουσα Δ/νση) αλλά και λοιπών κυβερνητικών παραγόντων, με πρωτοβουλίες ενημέρωσης σε πολλαπλά μέτωπα. Αυτή τη φορά, βέβαια, σύσσωμος ο κλάδος των Γεωτεχνικών της Χώρας ευελπιστεί ότι η προτεινόμενη μεταρύθμιση που την έχει τόσο πολύ ανάγκη το Ελληνικό Κρατικό Ελεγκτικό Σύστημα, δεν θα παραμείνει απλά μια ψευδαίσθηση αλλά θα μετουσιωθεί επιτέλους σε νόμο του Κράτους. Μιλάμε για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ελέγχων που δεν θα σταματούν καθόλου, προς όφελος της Εθνικής Οικονομίας.

Για να σταματήσει, επιτέλους, η χώρα μας να γίνεται αποδέκτης ρηματικών διακοινώσεων (verbal notes) από άλλες χώρες λόγω καθυστερήσεων στα υπό διαμετακόμιση φορτία (transit) που προορίζονται για αυτές αλλά θα πρέπει να ελεγχθούν υποχρεωτικά σε κάποιο από τα σημεία εισόδου της Ελλάδας που είναι και σημείο εισόδου της ΕΕ ή προώθησης προς τρίτες χώρες. Καθυστερήσεις που οφείλονται σε λειτουργικά κενά από την επιβολή πλαφόν στην αμοιβή από ελέγχους εκτός ωραρίου η οποία οδηγεί, μαθηματικά, σε παροχή δωρεάν εργασίας από τους ήδη ταλαιπωρημένους ελεγκτές, ή ακόμη στην απροθυμία νέων συναδέλφων να συμμετάσχουν σε ένα ασύμφορο σύστημα ελέγχων που λειτουργεί σε «μέρες και ώρες δύσκολες» και με τέτοια πενιχρή αμοιβή που είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι κυμαίνεται στα 5 €/ ώρα!!!!!! Ένα δίκαιο σύστημα ελέγχων προφάνως και χρειάζεται την στήριξη της πολιτείας.

Για να δούμε, επιτέλους, και τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Κρήτης που χρόνια τώρα απέχουν από ελέγχους εκτός ωραρίου (όχι αδικαιολόγητα), να δραστηριοποιούνται εκ νέου με σκοπό την περαιτέρω στήριξη του εξαγωγικού εμπορίου του γνωστού «Κρητικού θησαυρού» που φέρει το όνομα κρητικά νωπά οπωρ/κά. Ή ακόμη τις αντίστοιχες της μεγαλύτερης πληθυσμιακά Περιφέρειας της Χώρας, της Αττικής η οποία με τόσα σημαντικά σημεία εισόδου που διαθέτει (Λιμάνι Πειραιά, Λαυρίου, Αερολιμένα Ε. Βενιζέλος κλπ), μόνο θετικά οφέλη θα έχει να προσφέρει σε καίρια ζητήματα όπως η ομαλή τροφοδοσία της Χώρας, η συγκράτηση των τιμών μέσω της εγγυημένης πληρότητας ροής βασικών επισιτιστικών αγαθών αλλά και η εν γένει αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων και του κύματος ακρίβειας, απλά και μόνο με την αλλαγή στρατηγικής των ελεγκτικών υπηρεσιών της και τη συμμετοχή τους σε ελέγχους διευρυμένου ωραρίου.

Θα μιλάμε πλέον για νέες προοπτικές από την πρόσθετη ώθηση που προσδίδουν οι επιπλέον ελέγχοι στην εθνική μας οικονομία καθώς όσο περισσότερα φορτία διακινούνται υπό κρατικό έλεγχο στα στάδια της εξαγωγής και εισαγωγής, τόσο περισσότερα βασικά και πρόσθετα τέλη ελέγχου θα εισπράττονται και θα καταλήγουν στα ταμεία του Κράτους. Κατά συνέπεια, είναι προς το δημόσιο συμφέρον η βελτίωση του οικονομικού αποτελέσματος του κύκλου εργασιών από την πραγματοποίηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού γεωπονικών και κτηνιατρικών ελέγχων σε φορτία τροφίμων και αγροεφοδίων (αρμοδιότητας ΥπΑΑΤ), τόσο εντός όσο και εκτός ωραρίου λειτουργίας των δημοσίων ελεγκτικών υπηρεσιών.

Εν αναμονή, λοιπών, των εξελίξεων για το θέμα του εκσυγχρονισμού του συστήματος των ανταποδοτικών ελέγχων εκτός ωραρίου, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ειδικά τον Αγρότυπο ΑΕ και τα στελέχη του, για τη διαρκή στήριξή τους στην ανάδειξη της θέσης των Γεωτεχνικών για δημιουργία ενός σύγχρονου μοντέλου ελέγχων εκτός ωραρίου.

Αναστάσιος Γεωργιάδης
Δρ. Γεωπόνος
ΔΑΟΑ ΜΕ Θεσσαλονίκης
Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου
Γραφείο Ελέγχου εξαγωγών

26/03/2024 10:56 πμ

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας εισήγαγαν και διακινούσαν στη χώρα ποσότητες λαθραίων γεωργικών φαρμάκων.

Πρόκειται για 5 ημεδαπούς άνδρες και 2 αλλοδαπούς άνδρες, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση συμμορίας και λαθρεμπορία.

Κατασχέθηκαν 778 κιλά και 306 λίτρα λαθραίων φυτοφαρμάκων, ένα φορτηγό και τρία οχήματα

Μετά από συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Κιλκίς, συνελήφθησαν 7 μέλη εγκληματικής ομάδας, που εισήγαγαν και διακινούσαν στη χώρα ποσότητες λαθραίων γεωργικών φαρμάκων.

Ειδικότερα, από την αναλυτική έρευνα των αστυνομικών, προέκυψε ότι οι προαναφερόμενοι άνδρες είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα, με στόχο την παράνομη εισαγωγή στη χώρα λαθραίων γεωργικών φαρμάκων και την περαιτέρω διακίνησή τους, αποκομίζοντας παράνομο οικονομικό όφελος.

Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, στις 23 Μαρτίου 2024 το βράδυ, σε αγροτική περιοχή της Ημαθίας, εντοπίστηκαν τη στιγμή που μεταφόρτωναν ποσότητες λαθραίων φυτοφαρμάκων από φορτηγό όχημα – που επέβαιναν οι 2 αλλοδαποί άνδρες – σε δύο Ι.Χ.Ε. οχήματα – που επέβαιναν οι 4 από τους ημεδαπούς άνδρες – οι οποίοι και συνελήφθησαν.

Ο πέμπτος ημεδαπός άνδρας εντοπίστηκε σε κοντινό σημείο να επιβαίνει σε Ι.Χ.Ε. όχημα, εποπτεύοντας τον χώρο και στη θέα των αστυνομικών ανέπτυξε ταχύτητα προκειμένου να διαφύγει, ωστόσο λίγο αργότερα εντοπίστηκε και συνελήφθη.

Σε έρευνα που έγινε στο φορτηγό όχημα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 680 συσκευασίες και 318 δοχεία λαθραίων φυτοφαρμάκων και στα άλλα 2 Ι.Χ.Ε. οχήματα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 98 συσκευασίες με λαθραία φυτοφάρμακα.

Συνολικά κατασχέθηκαν 778 κιλά και 306 λίτρα λαθραίων φυτοφαρμάκων, τα οποία δεν έφεραν, όπως απαιτείται, ετικέτα με ελληνική επιγραφή και οδηγίες χρήσης, ούτε αριθμό έγκρισης του προϊόντος και άδεια διάθεσης στην αγορά, ενώ δεν καταβλήθηκαν γι’ αυτά οι νόμιμοι φόροι και δασμοί. Στην κατοχή των 2 ημεδαπών ανδρών και του ενός αλλοδαπού άνδρα βρέθηκε συνολικά και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 5.065 ευρώ.

Επίσης κατασχέθηκαν και τα παραπάνω οχήματα.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βέροιας.